mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 16:15:58

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Pinki
Strani: [1] 2 3 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pinki  (Prebrano 19071 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Smetka
Moderator
*****
Sporočil: 20.189



WWW
« : nedelja, 20.01.2008 : 18:11:05 »

Ostali bodo najbrž slej ko prej našli nov dom. Bi rekla, da ga bo Pinki najtežje.
Stara je cca 8 tednov, bo srednje velika, je slepa in bo tako tudi ostalo. Ne razumem, zakaj nihče ne pokliče zanjo  Undecided.











Logiran

jadrankaj
rad pišem
****
Sporočil: 426


« Odgovor #1 : nedelja, 20.01.2008 : 23:01:33 »

Zdravo Smetka,

mene pa zanima kako se dela s slepimi kuzki? A se jih sola, na kaksen nacin? A jih je treba imeti celo zivljenje na povodcu? Se nisem srecala slepega kuzka, je res da je bila nasa Neli na koncu ze precej slabovidna ampak je bila ze izurjena kako in kaj in kje...hm...
Lep pozdrav,
Jadri
Logiran
Tecka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.256


« Odgovor #2 : nedelja, 20.01.2008 : 23:20:11 »

No mogoče bo komu pomagalo k lažji odločitvi... Kar vem o tematiki je to, da slepi psi živijo čisto normalno pasje življenje. Pravzaprav se psi tako večinoma zanašajo na sluh in voh in jim tako vid ni glavni "vir informacij".
S povodca spuščati ga menda res ni pametno (sicer pa katerega psa pa je), razen na varovanih območjih (ograjen vrt naprimer). Na začetku, ko se slepega psa pripelje v stanovanje ali kakšno drugo novo območje je dobro, da se ga s tem seznani tako, da se ga na povodcu pelje počasi po terenu, da ga vsaj malo spozna. Potem se ga pusti, da v miru sam razišče okolico. Sledi seveda kakšen zalet in verjetno tudi buška ali dve (sploh če gre za mladega psiča polnega energije) v pohištvo, se pa menda prav hitro naučijo kje kaj stoji in kje je potrebno paziti. Življenje s slepim psom je čisto normalno, le pohištva se ne sme prepogosto premikati, saj mu z vsakim premikom uničimo njegovo naučeno pot po stanovanju. Če pa že ga, se bo hitro spet naučil nove postavitve.
To je vse česar se trenutno spomnim. Če mi še kaj skoči nazaj v spomin napišem.
lp
T.
Logiran
jadrankaj
rad pišem
****
Sporočil: 426


« Odgovor #3 : nedelja, 20.01.2008 : 23:25:22 »

Aha...no s spuščanjem s povodca sem mislila predvsem , če greš recimo kam v hribe, na Rožnik, ipd.... Smet a se takih kužkov ne odda? Na Gmajnicah so se sicer kar lepo vedno oddali gluhi kužki, s slepim se pa nisem še srečala (razen s Punčijem). Oprosti, ker je mogoče to neumno vprašanje ampak a je taka slepota, ki se je ne da "odpraviti" z operacijo? En kužek tak je bil na Gmajnicah pa so ga operirali in je bilo veliko bolje. Seveda - odvisno od česa je slepota, Pinki se je verjetno s tem rodila.
Logiran
Smetka
Moderator
*****
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #4 : nedelja, 20.01.2008 : 23:53:58 »

Aha...no s spuščanjem s povodca sem mislila predvsem , če greš recimo kam v hribe, na Rožnik, ipd.... Smet a se takih kužkov ne odda?

Pinki je že sama po sebi takšna, da se bo svojih ljudi tiščala. Spuščanja na neznanem terenu ne priporočam kljub temu, da se ne bo oddaljevala; domač teren je pa tako kot vsi slepi osvojila v nekaj dneh. Treba je res pazit malo samo na to, da so stvari na svojih običajnih mestih, pa se slepota sploh ne opazi.
Super bi bilo, če bi že bil kak pes pri hiši, ki bi jo sprejel, ker se oprejo na tistega, pa jim je še lažje. Šola se jih ravno tako kot vse ostale, pri Punčiju sem dodala le "pazi"; ob tej besedi se vedno ustavi in počaka, da odstranim prepreko oz. ga peljem mimo. Sicer pa Pinki in Živa tako norita, da ni šans, da bi naključni opazovalec ugotovil, da je slepa.
Zaenkrat kaže, da gre za tiste vrste slepoto, ki se je ne da operirat. Če bi se dalo... kamor je šel bik, naj gre pa še štrik pri vseh teh računih, ki jih bom dobila v prihodnjih dneh... se bova sicer šli pokazat še Tadeju, ampak zgleda, da se ne bo dalo narediti nič. Pinki je tako ok, nobene prizadetosti ne kaže.
Logiran

Smetka
Moderator
*****
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #5 : ponedeljek, 21.01.2008 : 00:23:56 »

A ja, še to. Ne meni ne Koprčanom še ni (vsaj kolikor vem) uspelo oddati slepega psa. Oddali smo lahko že skorajda vse... na treh tačkah, pa kakšnega starejšega itd., slepega pa ne. Ne vem, zakaj. Tudi vsi, ki pridejo prvič, na Punčija zelo odreagirajo v smislu: joooj, kako je bogi. No, ni  Smiley. Ne vem, zakaj je slepota tako odbijajoča. Jaz čisto pozabim, da je kdorkoli tule okoli mene slep. Ni nobenega razloga namreč, da bi na to sploh mislila.
Logiran

Tafi
novinec
*
Sporočil: 46


« Odgovor #6 : ponedeljek, 21.01.2008 : 00:38:27 »

Poznam zgodbo o Arubi, dobermanki slepi od rojstva, ki je do enega leta je živela v kletki, v zavetišču, na Hrvaškem. Članek o njej je bil tudi v časopisu: članek Lastnica je pisala o njej tudi na enem hrvaškem forumu, kako je iskala literaturo na internetu, tuje izkušnje, kako je delala z Arubo, kako jo je učila itn. Psička ima danes povsem normalno življenje. In ni niti enega razloga, da ga ne bi imela tudi Pinki.  Wink
Logiran
ticka
rad pišem
****
Sporočil: 421


« Odgovor #7 : ponedeljek, 21.01.2008 : 00:46:46 »

Pomoje je fora, da ljudje povezujem/jo pasjo slepoto in človeško slepoto, ker je človek precej "navezan" na svoj vid. In si potem niti ne znamo/jo predstavljati kako bi pes lahko normalno deloval brez vida. Punčiju se pa na prvi pogled oz. sprehod niti ne opazi, da je slep  Cool
A greš k Tadeju Zemljiču?
Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #8 : ponedeljek, 21.01.2008 : 17:34:27 »

A ja, še to. Ne meni ne Koprčanom še ni (vsaj kolikor vem) uspelo oddati slepega psa.
Kolikor jaz vem prav veš   
Pa mi ni jasno zakaj, ker sem precej prepričana, da velika večina, če bi videla slepega psa na sprehodu, ne bi vedela da je slep.... Naša Urška tako tera po izpustu, da je videči ne dohajajo, pa se ni še nikoli zaletela v ograjo. 
 
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #9 : ponedeljek, 21.01.2008 : 17:48:15 »

Kakor sem že omenila: prijatelj ima slepo psico. Ima še njeno hčerko s katero skačeta sem in tja brez problema, ena drugo vodita. Zato je res fajn,če bi imeli bodoči posvojitelji že kakšnega psa doma, s katerim bi se razumela ali pa posvojili dva na enkrat Wink. Jaz ne bi opazila,da je slepa, če mi prijatelj tega ne bi povedal. Verjetno zato, ker sem jo spoznala pri njemu doma. Pazijo,da ne premikajo pohištva preveč in tako se psička odlično znajde. Pa ni slepa od rojstva. V glavnem šiba sem ter tja za glasovi in ji slepota ne dela problemov, prav tako ne njenim lastnikom. Z samo vohom in sluho se odlično znajde!
Tako da, bodoči posvojitelji: naj vas njena slepota ne odvrne od posvojitve lepe, simpatične, luštne kužike. Wink
Logiran
kobilica
rad pišem
****
Sporočil: 261


« Odgovor #10 : ponedeljek, 21.01.2008 : 20:52:40 »

V Gmajnicah so imeli pred letom dni zelo slabovidno kužiko Sunny. Čisto slepa najbrž ni bila, bila pa je zelo slabovidna. Ko sem jo prvič peljala na sprehod (in so mi oskrbniki pozabili povedati, da ne vidi), sem njen hendikep opazila šele, ko se je dvakrat z glavico zaletela v tiste palice, ki označujejo cesto za pluženje. Potem sem seveda pazila, da se to ni več dogajalo in najini sprehodi so bili z malo pazljivosti vedno čudoviti.
Na jok mi je šlo, ko je Sunny odhajala z zavetišča, ampak našla je dom, ki si ga vsak kuža lahko le želi.
Kolikor mi je znano, je operacija Sunny izboljšala vid, česar sem res ful ful vesela.
Držim pesti, da mogoče tudi za Pinki obstaja možnost - če že ne za operacijo, pa vsaj za čudovite posvojitelje, ki jo bodo imeli radi, pa čeprav jih ne bo videla.
Logiran
arabrab
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 70


« Odgovor #11 : torek, 22.01.2008 : 18:52:05 »

slepota sama po sebi za psa ni problem. pač bolj razvije sluh in voh. je pa res fino, če ima še kakšnega pasjega spremljevalca, ker razvijeta svoj način igre. ko sta se naša keli in river lovila, ni nihče sploh opazil, da je rivčo slep. kadar jo je izgubil (ona je bila precej hitrejša) je obstal, keli pa se je takoj ustavila in ga s takim tihim bevskom (ki ga nisem slišala odkar riverja ni več)poklicala in on je oddirkal k njej. nikoli ni zgrešil smeri, od koder ga je poklicala. no, po mojih izkušnjah slepota  tako hud hendikep.....   
Logiran
Smetka
Moderator
*****
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #12 : torek, 05.02.2008 : 21:14:53 »

Torej... Pinki je za nekaj dni dobila nov dom in ga tudi izgubila. Je nazaj v zavetišču in razen tega, da je slepa, ni z njo nič narobe. Je normalna mladička, polna energije in ponovno išče dom. Gremo dalje, ne... jutri bodo nove fotke.
Logiran

zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #13 : torek, 05.02.2008 : 23:41:19 »

Gremo dalje navijat za nov dom! Fotke-komaj čakam! Wink
Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #14 : sreda, 06.02.2008 : 08:55:19 »

 Undecided No, pa smo še vedno na istem..... ne nam ne tebi še ni uspelo oddat slepe psičke in jaz še vedno nimam pojma zakaj ne? 
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Pinki
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines