mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 24.04.2024 : 21:51:16

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Kastracija
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 29   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kastracija  (Prebrano 105627 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Maksi
gost
« : torek, 02.04.2002 : 09:16:43 »

Zanima me kakšno mnenje imate o kastraciji?
Imam 2 leti in pol starega labradorca in trenutno razmišljam o tem. Zanimajo me predvsem vaše izkušnje?!

Hvala in lep pozdrav,
Sabina
Logiran
McOven
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 131


« Odgovor #1 : torek, 02.04.2002 : 12:51:24 »

Moje mnenje o kastraciji psov: sem absolutno ZA!
Doma imam 11 let starega velikega šnavcerja, ki je kastriran približno 5 let. Po kastraciji je postal veliko bolj poslušen, veliko manj obremenjen z drugimi kužki (prej se je mimogrede stepel - zdaj se le v izjemnih primerih, ko je napaden), manj markira,... skratka, če bi to vedela prej... :-)
Res pa je, da zdaj malce bolj pazim, da se ne zredi preveč.

Pozdravček!
Logiran
spela
gost
« Odgovor #2 : torek, 02.04.2002 : 15:26:52 »

Zivjo

Jaz sem pa proti kastraciji. Se posebno ce je pes zdrav in ni nobenih tezav (zdravstvenih in ne vedenjskih!) z njim. Mislim da zadnje case priporocajo kastracijo samo zaradi zasluzka in "treninga" veterinarjev.

Mcoven, kaj se ti ne zdi da vsak pes postane bolj miren, poslusen socializiran ko doseze doloceno starost neglede na to ali je kastriran ali ne?? Konec koncev je potrebno za vzgojo psa kar nekaj let, pri nekaterih celo celo zivljenje in kastracija pri tem po mojem mnenju nima velike vloge. Mislis da leta pri tvojem snavcarju nic ne vplivajo na njegovo vedenje?

kakorkoli, splaca se pretehtati kaj dobrega in tudi kaj slabega prinasa kastracija!!

lp
spela
Logiran
althea
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 154


« Odgovor #3 : torek, 02.04.2002 : 16:05:34 »

Bogi Maks,

a mu boš vzela njegovo premoženje? Cry

Jaz sem tudi proti temu!!! Angry
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #4 : torek, 02.04.2002 : 16:10:08 »

Jaz pa sem ZA. Se posebej, ce pes ni namenjen vzreji. Kastrirani psi so veliko bolj umirjeni, ubogljivi. Poleg tega pa lahko s kastracijo preprecimo neljube pripetljaje, ko pes pobegne (vcasih se lahko tudi tragicno konca :-/) zaradi gonece se psicke v bliznji okolici...
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #5 : torek, 02.04.2002 : 17:14:55 »

Jaz sem za! Sorry Maksi, vseeno gre za tvoje dobro.
Kastracija naj bi do neke mere reševala (zavirala) agresivnost in dominanco psa. Konec je z iskanjem gonečih psic. Izogneš pa se tudi boleznim prostate in tumorjem na modih.
Ne vidim pa nobene slabe strani kastracije. lp
Logiran

Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #6 : torek, 02.04.2002 : 18:07:46 »

Absolutno ZA!

Mojega Tarona smo po tehtnem in dolgem razmisleku (ca 2leti smo razmišljali in spraševali veterinarje) dali "pod nož".
Malce je se umiril, markira še vedno, je pa manj navdušen nad obiski-se umiri že po 45min, prej se pa sploh ni. Najpomembneje pa je, da ga drugi psi NE napadajo. Vedno sva imela probleme, ker je sam zelo dominanten in se je vedno stepel, danes ga pa večina ne jemlje resno in njegove pretepaške izbruhe popolnoma ignorira. Celo en nevrotičen mešanec ga ne napade(sicer ne vem koliko je k temu prispevala kastracija Tarona, koliko pa moja "avtoriteta"), čeprav napada pse, psičke, celo tiste, ki se mu podredijo.
Skratka, sem definitivno ZA kastracijo. Mojemu pesjanu je rešila življenje ali pa ga vsaj obvarovala hudih ran.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
tanya
gost
« Odgovor #7 : sreda, 03.04.2002 : 06:14:08 »

Tud moj Pal je kastriran.Strinjam se z McOven-om , da je pes po kastraciji bolj miren in poslušen.Pal je bil prej pravi vražiček, ki se ga nikakor ni dalo vzgojiti.Tudi pasja šola ni pomagala.Imel je tako močen dominanten temperament, da se mi je že bledlo. Samo, da je zagledal psa, se je že tepel z njim. Odkar je kastriran, se je precej umiril, pa tudi bolj ubogljiv je postal Cheesy. Edino kar je treba paziti je, da se preveč ne zredi.po kastraciji in sterilizaciji se psom spremeni presnova-to pomeni, da tudi isto količino hrane drugače presnavljajo.Men se je Pal zredil kar za 10 kg, ampak jih je zgubil že 8... Grin
lp,Tanya
Logiran
McOven
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 131


« Odgovor #8 : sreda, 03.04.2002 : 07:55:20 »

Ojla Špela!

Se strinjam, da je treba vedno pretehtati dobre in slabe strani! :-) In z leti se kuza tudi nekoliko umiri - vendar, če bi poznala kakšnega (kastriranega) v živo, bi videla, da je sprememba čisto drugačna. Moj šnavcer je bil šolan (ISP B (stari) oz. pripravljen na ISP 1 - pa ni preveč maral obrambe :-)) in je ispite (predvsem poslušnost) opravljal z odliko, tekmoval je v agilityju toda, ce je le zaslutil, da se bo kaksna pasja gospodicna ženila (lahko tudi sele čez mesec dni) ali pa, če je zagledal moško konkurenco, ga je bilo skoraj nemogoče ustaviti. :-( Te situacije po kastraciji niso več problematične, kar pomeni več svobode (in cele kože) za psa. Jaz bi temu rekla prednost! :-)
Je pa taka odločitev seveda stvar osebne (in strokovne) presoje. :-)
Logiran
Maksi
gost
« Odgovor #9 : sreda, 03.04.2002 : 08:12:58 »

Hvala vam vsem za odgovore.
Za kastracijo se še nisem 100% odločila, zato me zelo zanimajo dobre in slabe strani. Treniram agility in tukaj se je pojavil problem, ker s psom ne morem trenirat ko je obdobje gonjena in vse diši. Drugje z njim nimam velikih problemov, je zelo scrklan in priden kuža, ampak na parkurjih mi uhaja, z vrvico pa žal agi-ja ne moreš trenirat.
Manjka mu motiviranosti, kadar diši in ga še s tako dobro igro ne prepričaš...
Drugače ima zelo rad agi in parkur izdela 99%, če je le skoncentriran in seveda če jest ne naredim napake - kar se zelo pogosto zgodi

pozdravček
Logiran
spela
gost
« Odgovor #10 : sreda, 03.04.2002 : 08:16:45 »

Oj Mcoven,

Me veseli da tako gledas na to stvar. Jst jo pac ne podpiram, ker ne vem zakaj bi morali "operativno" spreminjati naravo in nagone psa. Ce je tako si raje omisli zajcka  Wink. Tudi sama sem imela doma nemskega ovcarja, opravil je izpite ISP B in ISP 1 z odliko v poslusnosti, obrambi in sledenju,poleg tega tudi lavinski tecaj...itd itd. In tudi njega smo pri 8 letih dali kastrirati iz zdravstvenih razlogov (prostata). Po tem smo opazili sicer vedenjske, ki pa so bile minimalne, mogoce zato ker prej nikoli ni bilo tezav.Smiley Aja, da ne pozabim od kastracije naprej se je nas kuza tako bal veterinarja, da ga tud iz avta nisem mogla spravit.Smiley

Poznam pa tud primer, ko bi s kastracijo mogoce lahko resili zivljenje snavcarju od kolega....verjetno je use odvisno tudi od veterinarja.

Pozdravck,
spela
Logiran
McOven
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 131


« Odgovor #11 : sreda, 03.04.2002 : 08:38:05 »

Ojla Špela!

Je res odvisno od veterinarja in malce tudi od karakterja psa! Naš šnavcer gre k veterinarju vedno s takim navdušenjem, da še meni ni čisto jasno od kod mu tako veselje!!! In z njim nimam pri veterinarju nikoli problemov! Imam očitno srečo (s kužkom in veterinarjem :-))!

Pozdravček!
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #12 : sreda, 03.04.2002 : 08:41:46 »

Citat
Jst jo pac ne podpiram, ker ne vem zakaj bi morali "operativno" spreminjati naravo in nagone psa. Ce je tako si raje omisli zajcka  Wink.


Spela,
A zajcka bi pa kar pod noz dala, kaj?  Wink Grin Vsak ima pac svoje mnenje o kastraciji. Vcasih je potrebna zaradi bolezni, velikokrat pa pomaga pri nevsecnostih zaradi gonecih psick (kar tudi Maksi omenja). Clovek je psa udomacil, si ga podredil in ga vzgojil, da sluzi njegovim potrebam, zato tudi ne vidim nikakrsnega razloga da ne bi spreminjali "narave in nagone psa", ce si je ze vse drugo dovolil. Pa tudi ce pogledamo ostale zivali, npr. konje. Ravno pri teh je opaziti veliko kastratov, saj so veliko mirnejsi, uboglivejsi in prijaznejsi cloveku. Zrebci so predvsem za razplod. Je pa res, da se najdejo tudi izjeme pri katerih kastracija ni potrebna. Maksi je ze trcila ob problem in res ne vem, zakaj bi si se naprej otezevala zivljenje s svojim pasjim ljubljenckom.
Logiran
spela
gost
« Odgovor #13 : sreda, 03.04.2002 : 08:50:25 »

ojla

nikol ne bi dala zajcka pod noz!!!! mislejno je bilo v to smer, da z zajcki pa ni tezav z agresivnostjo:) Grin
No saj nobeni zivali ne privoscim tega, naj se pa vsak lastnik sam odloci kaj naj bi bilo najbolje za psa.  

O tem "spreminjanju in oblikovanju" zivali (katerih koli) pa use lepo in prav, ampak le do neke mere...

Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #14 : sreda, 03.04.2002 : 09:04:00 »

Citat
O tem "spreminjanju in oblikovanju" zivali (katerih koli) pa use lepo in prav, ampak le do neke mere...


Na zalost pa ta "mera" vse bolj zgublja pomen :-/, oz. je vse visja. Ljudje hocemo vedno vec, kloniramo ljudi, da bi si menjali obolele ledvice, jetra, srca... Zal pa le redko iscemo vzroke, zakaj so te ledvice ali karkoli obolela in kaj bi lahko naredili, da bi ostala zdrava. Ce smo si torej omislili psa kot spremljevalca, ga solamo (tudi to ni bila njegova "naravna" naloga)... za nase potrebe, zakaj pa ne kastracija... za nase potrebe Smiley
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 29   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Kastracija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines