mojpes.net

o psih => Koža in dlaka => Sporočilo, začeto od: toby , sreda, 11.12.2002 : 09:28:47



Naslov: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: toby , sreda, 11.12.2002 : 09:28:47
Hej hov! :) :) :)
Včeraj zvečer smo pri našemu šnuciju opazili na vratu (na hrbtnem delu) čudno bulo.Ne boli ga in ni trda.Pa tudi na koži ni opaziti nobenih sprememb,če bi slučajno šlo za pik žuželke.Sicer je zelo odlakan,ker ga novo friziranje komaj čaka,tako,da bula zgleda še večja.
Ima kdo izkušnje s podobnimi zadevami? ??? ??? ???Naj počakam na striženje,da vsaj vidimo,koliko je dejansko velika ta stvar( za zdaj zgleda nekje 8cm) ali naj grem do zdravnika.
Vsa stvar me spominja na maščobno bulo,tako,ki se lahko pojavi tudi pri ljudeh.


Naslov: Re: Mašèobne bule pri psih?
Poslano od: Tjasa , sreda, 11.12.2002 : 09:40:42
Ojla.

Mi mamo iste težave z dobermanom. Se mu pojavi bula in čez nekaj časa izgine. Bili pri veterinarju, pa ni vedel nič konkretnega, razen to da bi moral rezati za avtopsijo... vendar mu je v tem času bula že izginila. Psa tudi nič ne boli in ga ne moti. Mislim pa da gre čisto za isto stvar kot pri tvojem šnauciju. Pojdi do veterinarja da ti on pove kako in kaj. Se mu pa vsake toliko časa pojavi in enostavno potem tudi izgine, vendar vsakič na drugem mestu in isto ni "trda".
Tudi jaz ne vem kaj bi blo vzrok temu????

LP Tjaša


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Miska , sreda, 11.12.2002 : 10:13:56
Moj prijatelj je imel velikega snaucerja in se mu je tudi pojavila taksna bula, kot jo opisujes. Na otip je bila kar velika in dokaj trda in se je pod kozo premikala, ce si jo prijel. Veterinar je rekel, da je to zamasena lojnica in je nenevarna, vendar se da operativno odstranit. Se mu je pa pojavilo to ko je bil kakih pet let star. Tudi mojemu teriercku se je na stara leta to pojavilo. Vprasaj veterinarja, ce bi lahko bilo pri vasem kuzku isto.

Lp, Miska


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: ewchy , sreda, 11.12.2002 : 19:54:19
Tudi pri mojem se je pojavila takšna bula na vratu. Bila je trda na otip, in se je malo premikala. Najprej sem mislila da je reakcija od cepljenja, ker je bil en dan peden se je pojavila cepljen. Sem ga že hotela peljati k veterinarju, ampak sem potem opazila da se mu zmanjšuje in sem kar počakala in je potem dokončno izginila. Zgleda, da je to kar pogost pojav. No to je bilo pred kakšnimi dvemi leti, ko je bil star dve leti in od takrat naprej se ni več pojvila.

Lp


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: KARMEN , četrtek, 12.12.2002 : 08:57:33
Veterinar ugotovi, če je to maščobna bula ali kaj drugega.
Če je maščobna bula, se lahko operativno odstrani, vendar se rada ponovi, lahko še večja. Če je pes že starejši in lastnika z estetskega vidika bula ne moti(razstave), ni primerno operirati, predvsem zaradi narkoze, ki je v starih letih nevarnejša od bule. Mojemu prejšnjemu psu so se v starosti te bule kar množile, ena (na trebuhu) je bila večja, pa manjša, pa mehka, pa trda. Mi smo se odločili, da jih ne bomo tikali in do njegove smrti niso povzročale težav.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: toby , četrtek, 12.12.2002 : 09:59:01
Hej hov! :)
Mislim,da se bom kar odpravila k veterinarju,preventivno.Danes je bula za spoznanje manjša,vendar je otrdela.Upam,da res ni kaj hujšega!! :'( :'(
Z estetskega vidika pa se ne sekiram,samo,da bi bil moj kuža zdrav.Je še premlad za razne bolezni!!


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Alien , četrtek, 12.12.2002 : 10:30:52
Moj starejši mešanec med labijem in prinašalcem ima eno tako bulo že kr več kot eno leto. Mislim da ni maščobna ali pač, uglavnem kar naenkrat se mu je pojavila, zrastla do določene veličine in ostala. Ima jo na boku,  bolj spodaj proti trebuhu, si je ne grize, ga ne boli in tudi drugače ga ne moti, je pa mali gibljiva pod kožo. Sprva smo mislili dat operirat, ampak je star 12 let in bi bla kriza pri narkozi, tako da smo se odločili da ga ne damo operirat, saj ga nič ne moti in bo tako z nami še kakšno leto tudi z bulo, iz narkoze pa nevem če bi se zbudil 100%  ???. Ima pa kar nekaj takih bul njegova mama, labradorka, ki je stara 14 let, tako da me to ne skrbi.
Operirat bi dala samo v primeru, ki ga je mela soseda s svojo ovčarko, ki je stara 10 let, ta ima bulo na istem mestu in si jo je zgrizla in odprla en dan. Sosedje je niso peljali k veterinarju in sm bla jezna. S psico je sicer v redu, ampak nevem kako se je zaraslo, je pa ven šla sama tekočina.
Psica se ne pusti niti pogledat tko da nč nevem kako je z rano ???.

LP,


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: altervita , četrtek, 12.12.2002 : 13:07:15
Mojemu barku se redno delajo hematomi po kakih cepljenjih, doslej smo mu rabili samo enkrat punktirat, ker hematom ni izginil. Vedno so bili recimo za prepeličje jajce veliki.

kolikor sam vem, se da večino teh bul punktirat ob lokalni anesteziji. K veterinarju je pa treba it, če ne drugega zato, da pove za kako tvorbo gre (ali gre za podkožno maščevje, tumor ali kaj tretjega).


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: toby , četrtek, 12.12.2002 : 13:21:35
Ravnokar sva nazaj od veterinarja.
Pravi,da so veliki šnavcerji podvrženi novotvorbam,ampak zaenkrat ne kaže na to.Bula ni lokalizirana ,ampak dokaj razpršena,tudi ne drži se - ne kože ne mišičevja,je nekje v podkožju.Moram ga opazovat in po striženju pripeljat nazaj na pregled,če bi bilo treba operativno pregledat tkivo. :'(
Obstaja tudi možnost,da je hematom od injekcij,ki jih je dobil kakšen mesec nazaj,ko je imel virozo.Upam na najboljše, v tolažbo mi je to,da vas je kar nekaj imelo podobne probleme,pa je vse O.K.!!
Držite pesti!


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: toby , petek, 10.01.2003 : 15:23:46
Hej hov!

En mesec je minil odkar je Tobek dobil prvo bulo na vratu.Po dveh obiski pri veterinarju,sem upoštevala njihov nasvet,da naj malo počakamo,da vidimo kaj bo...Ko me je minila začetna panika,sem res čakala.Čez nekaj dni je nastala še ena,malo nižje.Potem je bil še cepljen in je kljub masiranju nastala še ena(!!!??) malo nižje... ??? ???
Tako je sedaj izgledal že kot trogrba kamela :P... Na sprehodih so ga vsi pomilovali:"bogi kuža...."
Pred par dnevi pa so vse tri začele izginjati in skoraj niso več vidne,samo otipajo se še .
Sklepam,da je to nastalo zaradi ovratnice,ki je povzročila nekakšno mašitev lojnic.Zdaj mu že cel mesec doma ovratnico snemamo,pa tudi drugo smo kupil,malce mehkejšo in lažjo. V ponedeljek greva spet se pokazat k veterinarju,me zanima kaj bo ugotovil...
Tako verjetno operacija res ne bo potrebna!
Juhuhu!!! ;D ;D ;D ;D


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Ozzy , četrtek, 28.04.2005 : 18:21:47
Moj mali ima komaj 5 mesecev. Danes sem otipala za pest veliko bulo na zacetku vrata na hrbtni strani in se eno malo ob rebrih. To je moralo zrast cez noc, ker je res Ozzy zelo odlakan ampak tudi zelo cartan in ni sans da se kaj takega nebi opazlo... Veterinar je rekel, da je najverjetneje lipom. Je to ta mascobna bula o katerih govorite? Mene prav panika grabi. Je trda in pod kozo. Psa ne boli, mi je pa malo cudno, da dobi to kuza, ki je se tako mlad. Veterinar se je obnasal kot da govori o nemalignem raku...
Prosim naj mi kdo poda kaksno izkusnjo in informacijo. zdaj moram cakat ce se bula veca ali manjsa in ni prav nic prijetno, saj sem sama en troglodit v zvezi z vedenjem o teh stvareh.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Nanook , četrtek, 28.04.2005 : 18:26:44
Ozzy, je bil mogoce pred kratkim cepljen?


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Ozzy , četrtek, 28.04.2005 : 18:39:00
ne ni bil cepljen, pred 3 tedni je dobival inekcije b kompleksa, ampak to je res ze dolgo nazaj (3 tedne)... ta bula pa je zrastla cez noc, oziroma sta zrastli cez noc...


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: maja01 , četrtek, 28.04.2005 : 20:59:08
Ozzy, se je pesjan kam butnil - v igri ali kaj podobnega?


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Ozzy , četrtek, 28.04.2005 : 21:04:12
maja01 ne ni hematom, smo bli na pregledu :(


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: maja01 , četrtek, 28.04.2005 : 21:18:11
ne, nisem mislila hematom. Spela je imela lani dve taki buli kot ju opisujes. Ogromni, zrasli sta dobesedno v parih urah, bili sta trdi, nista pa je boleli. Vet ju je punktiral, ven ni dobil skoraj nobene tekocine oz. krvi in poslal na analizo. K sreci se je izkazalo, da gre za vnetje koze in podkoznega tkiva - posledica udarca (ze eno vem, da se zaletela v enega psa, druga pa je bila najbrz od kaksne veje). Smo pa na rezultate biopsije cakali kot blesavi (sigurno 3 tedne) in sem bila ze kar malo v skrbeh, ker buli nista hoteli izginit...
No, kakorkoli, drzim pesti, d aje z Ozzyjem vse ok.
m.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Ozzy , četrtek, 28.04.2005 : 22:38:22
zanimivo
kolko casa pa sta rabili, da sta izginili?
pa si ju lahko prijela v roko...oziroma ne vem kako opisat...se drzi tkiva ampak vseeno je premikajoca se zadeva
zanima me ker se je vceraj res igral z velkimi kuzki
kam si sla na pregled?


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Ozzy , četrtek, 28.04.2005 : 22:39:38
aja...zgleda kot ena rahlo premikajoca se buska...joj kaj bi dala da je od udarca


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: maja01 , četrtek, 28.04.2005 : 23:06:40
Spelini buli sta bili precej veliki. Ena na vratu kot kokosje jace, druga, na boku pa kot cetrt klobase ;D
Cutilo se je, da sta spodaj, ne v kozi. Dalo se ju je sicer malo premaknit sem in tja, ne pa tako, kot ce bi bili na kozi (upam, da sem dosti jasno napisala kaj hocem povedat).
Pregledat smo se sli k nasemu stalnemu vetu v Loko, biopsijo pa mislim, da itak delajo samo na faksu (vzorec so poslali tja).
m.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: maja01 , četrtek, 28.04.2005 : 23:08:24
natancneje vzorec so pregledali na institutu za patologijo, sodno in upravno vetrinarstvo.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Ozzy , četrtek, 28.04.2005 : 23:40:10
ja tudi Ozzy-ju se cuti, da ni v kozi ampak pod njo, ker kozo lahko malo privzdignem (ne vem kako obrazlozit).
Koliko casa je bilo potrebnega da je izginila?


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: maja01 , petek, 29.04.2005 : 10:57:13
pri obeh je trajalo sigurno vec kot en mesec.
m.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: bina , petek, 29.04.2005 : 11:29:58
Naš Bero je imel tudi podobno bulo na boku. V eni temi sem že pisala o tem, ampak se mi še sanje ne kje :-[ :-[

Skratka, kar naenkrat mu je na boku nastala bula v velikosti dlani ali pa še malo večja. Je bil pri vetu, je ta rekel, naj malo počakamo. In smo šli na dopust. V tem času (14 dni) je bula postala trda in je spremenila obliko. Ker je Bero imel tumor pri 4. mesecih (in to celo rakavega!), ga je vet. raje operiral. Po operaciji je rekel, da je izgledalo tako, kot bi ga nekdo udaril. In potem smo se hecali, da smo ga s kolom čez rebra tolkli ;D ;D ;D

Ozzy, to so naše izkušnje z bulami. Upam, da pri tvojem pesjanarju ni nič hujšega ;) Pa poročaj kaj  ;)

Lp Jana


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Lanabela , petek, 29.04.2005 : 11:32:50
Jaz bi tidve buli pustila lepo kakšen mesec pri miru. Če gre za posledico udarca, bezgavke ali kaj podobnega, bi v tem času morali izginiti ali se vsaj zmanjšati. Če gre za absces (v buli je gnoj, samo ni nujno, da ga veterinar pri punkciji tudi dobi ven), se bo povečal in odprl, treba ga je očistiti (dobro poglej, če je tam, kjer je bula drobna ranica ali hrastica). Če je res lipom, ga lahko pustiš pri miru če ne raste. Še bolje pa je ob kakšni priložnosti lipome odstraniti. Pri starih psih se namreč radi zagnojijo.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Ozzy , petek, 29.04.2005 : 13:43:47
hvala vam vsem za nasvete.
Danes je pogledala se kolegica ki studira veterino in je rekla, da za lipom je malo premehko ampak da ce se strdi, da je to to in da je tudi mozno, da je dobil zakasnelo reakcijo na inekcije b kompleksa (skoro trije tedni so od zadnje inekcije). Zdaj bomo cakali. ranice ni, tudi koza je normalne barve. S kozo ga lahko premikas, ni v kozi, lahko pa je cisto spodnja plast ali pa pod kozo. Mesa se definitivno ne drzi, ker lahko premikas...
Bom porocala, ko bom vedla kaj vec ali ce cudezno izgineta ;) upamo na najboljse...
Do takrat pa vsaka vasa izkusnja prav pride ;)


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Ozzy , ponedeljek, 02.05.2005 : 18:09:15
buli izginjata :) zdaj cakam, da izgineta do konca.
Hvala vsem za nasvete! :*


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Babalu , torek, 03.05.2005 : 14:26:31
Me veseli da gre na boljse.Juhu,si bos malo sivih las presparala :) :)


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: flatka , ponedeljek, 09.05.2005 : 15:07:20
Tudi sama sem se srečala z bulami, ki jih omenjate. Naša je dobila ene 3 sedaj pri starosti. (stara bo 9 let). Bule sem opazovala in ne rastejo, so na istem mestu, so enako trde in je ne bolijo. Kot ste omenili se pod kožo premikajo. Po moje ne gre za raka ali kakšen tumor. Kaj mislite vi? Namreč nekje sem zasledila, da je rakava bula zelo trda in se ne premika pod kožo in ponavadi tudi zraste. (kakor pri človeku) Predvidevali smo, da ima zamašene lojnice ali kaj podobnega, kakor ste omenili, da ni nevarno. Vseeno se bova oglasili pri veterinarju in povprašali. Prosim tudi za vaše mnenje. Hvala!
 Naj omenim tudi to, da so se ji ponekod naredile manjše bradavičke. Postaja čarovnica  :P.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Primavera , ponedeljek, 09.05.2005 : 16:53:09
Biopsijo se da narediti tudi s s tanko iglo brez narkoze, tkivo se potem pogleda pod mikroskopom. Psa tako ni treba dajat v narkozo. Pri prejšnji psici smo imeli taka slučaja, ko tudi nisem vedela, ali gre za lipom ali tumor. Enkrat je bila le maščoba, drugič pa maligen tumor. je pa treba psa dobro držat, medtem, ko veterinar jemlje tkivo z iglo, je malo neprijetno, a še vedno bolje kot narkoza.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: yuma , petek, 10.06.2005 : 22:42:53
moja yuma, 4,5 mesečna basenjika, je bila prejšnji teden cepljena proti kugi in steklini in danes sem opazila 2 bulici prav, tam kjer naj bi bila cepljena; ena je velika kot oreh, druga se komaj otipa; se počaka ali je potrebno do veterinarja?


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: maja01 , petek, 10.06.2005 : 23:29:47
prepricana sem, da je od cepljenja (dostikrat se pojavi kot mala blaga reakcija). Naceloma te bulice od cepljenja izginejo v tednu ali dveh. Ce pa slucajno zelo zrasteta ali kaj podobnega, pa pojdi k vetu, ampak mislim, da ni potrebno nobenih skrbi.
m.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Dančy , petek, 27.04.2007 : 23:36:44
Hey, zdele sem pri svojemu pekinezerju pod čeljustjo našla bulo...dvomim da bi bilo od celjenja, saj ga ni cepil v vrat....Drugače pa je bil v ponedeljek cepljen....


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Dančy , sobota, 28.04.2007 : 06:49:53
Midva sva ravno od veterinarja...imel naj bi vneto usesno bezgavko....dobila antibiotike Cefadroxil 200 mg...ima katera izkusnje z omenjeno zadevo?


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: labradorka , sreda, 21.01.2009 : 14:10:30
 Pozdravček! Sprehajala sem se po forumu in brala o bulicah. Moja šnavcerka je že kar v letih, 12 letna gospa - problem je, da so se ji začele pojavljati bulice. Eno tipam že en mesec in je trda in premična pod kožo (velika kot fižol), problem pa je, da so ji zrasle še 3 nove na trebuhu in popolnoma iste. Na otip je ne bolijo.  :-\ Drug teden je naročena pri vetu pa ne vem ali naj me skrbi? Verjetno gre samo za zamašene lojnice - upam. :-[ Kaj pa vi pravite iz izkušenj?


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: TagTu , sreda, 21.01.2009 : 14:26:53
Pri naši osemletni dami so se tudi pojavile v bližini seskov in glede na leta, bi obstajala tudi možnost, da gre za rakave tumorčke. Vet je vse (5 kom) izrezal in poslal na histologijo.....in smo vriskali od veselja, ker ni bilo nič rakavega ali kakorkoli nevarnega :)



Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: labradorka , sreda, 21.01.2009 : 17:18:41
Lepo da ni blo nič rakavega tkiva... :) Jst se bom pa še malo tresla, bomo vidli kaj bojo rekl. :-\ A mogoče veš kaj se zgodi v primeru, če so rakave bulice? Je potrebna operacija al se tok starih kužkov sploh ne operira?


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: tina.g , sreda, 21.01.2009 : 19:25:22
Seveda se operirajo, če so drugače zdravi.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: AngSeter , sreda, 21.01.2009 : 21:05:19
Naredi se analiza jeter in ledvic, posluša srce in če je kolikortoliko v redu, gre komot pod narkozo. Naš penzionist je bil tudi par mesecev nazaj (okrog 12 let verjetno) in je bilo vse v redu. Malo remnota ne škodi ;)


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: WildAngel , četrtek, 22.01.2009 : 13:32:04
Naša ima nekaj maščobnih bul, so mehke in premikajoče. Na analizo sem dala samo eno.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: labradorka , četrtek, 22.01.2009 : 15:11:34
No sej moja je prava bojevnica(je zelo mejhna ampak ma samozavesti za tri ;D ) skrbi me ker je bla pred enim letom že pod narkozo, ker jo je napadel ovčar. Pa je bla že takrat boga po posegu, tako da me skrbi, da bi mogla it ponovno. Sej nekej mi pravi, da bo vse ok :-*


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: AngSeter , petek, 23.01.2009 : 18:09:57
Lahko je bila boga zaradi ugriza in ne toliko zaradi narkoze?

Sicer je naš tudi imel mehko in premikajočo...


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: _Anais_ , petek, 23.01.2009 : 18:18:49
No, tudi naš ima mehko in premikajočo, tik pod ovratnico, in je rekel vet, da je zamašena lojnica. In naj jo pustimo na miru, da bo zginla sama od sebe. Ampak me malo skrbi, ker sem jo danes ranila, medtem ko sem ga česala. Ravno zraven je imel neko vejico od smreke, in sem bolj štorasti potegnila in mu ranila kožo na tej bulici. In sem kar malo nervozna, ali zna bit kaj narobe :(


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: AngSeter , petek, 23.01.2009 : 18:52:14
Nebi smelo biti...


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: branka , četrtek, 22.04.2010 : 09:45:01
Z Bučkom sva bila pri veterinarju zaradi neke bule, ki se mu je pojavila na zgornjem delu sprednje tačke. Bula ni maligna. Veterinar mi je pustil odločitev, ali jo bomo odstranili, ali ne. Seveda ga bi moral dati pod splošno anestezijo, me pa malo skrbi, da ne bo kaj narobe. Star je 9 let. Pomagajte mi, kaj bi vi naredili v mojem primeru ? Jo bi dali odstraniti ? (bula je samo  "lepotnega" značaja, je ni potrebno odstraniti, mi je pa povedal, če bi jo slučajno npr. s krtačo zapela, da potem pa lahko nastanejo problemi.) Kaj bi vi naredili na mojem mestu ? Hvala


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Nanook , četrtek, 22.04.2010 : 09:46:31
Kaksna bula? Pod kozo ali je bradavicka?


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: branka , četrtek, 22.04.2010 : 09:50:57
Bolj bradavica. Na koži je.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: branka , četrtek, 22.04.2010 : 09:53:23
Kako mi je že rekel...to je tkivo (ne znam povedat). V glavnem ni pod kožo, ampak je na koži, mehka bula. Mene skrbi le zaradi njegovih let, 9 let ima...sicer jih ne kaže, ampak vseeno.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: SunnyDay , četrtek, 22.04.2010 : 10:01:35
Verjetno jih bo s starostjo še več. Jaz sem jih pustila ...


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Nanook , četrtek, 22.04.2010 : 10:15:53
Tari jih ima enkup, bom poslikala ob priliki. No, jaz jih pustim, samo zaradi tega ga ne bom dajala pod narkozo, pa tudi CE bi bil zaradi cesa drugega "zadet", bi jih verjetno pustila.
Sem vprasala tudi vet. homeopata in je rekel, da je "purely cosmetic thing".


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: branka , četrtek, 22.04.2010 : 10:53:39
Nanook, lahko prosim res poslikaš eno ali več, pa da jih primerjam z Bučkovo ? Bi lahko ?

Ampak njemu raste, v obdobju dveh mesecev se mu je vidno povečala. Do kje pa bo rastla ? Nočem da jo ima veliko kot krompir. Ker ga bo motila. Mene ne bo, mene nič ne moti. Njega pa bo. In če mu jo kdaj "zapnem" in kakšen deleček odtrgam, pa da začne krvaveti...ne vem no. Sedaj ima veliko kot npr. slivo.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: miskica , četrtek, 22.04.2010 : 10:57:54
Slivo? To bi jaz vseeno odstranila, ker tole je pa res veliko in se mimogrede kam zatakne.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: branka , četrtek, 22.04.2010 : 11:00:43
No, tako tudi jaz mislim. Ja, pa prav na hitro mu je zrastla na to velikost.  :-\


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: branka , četrtek, 22.04.2010 : 11:02:35
Sem šla prav pogledat, in mogoče res malo pretiravam, ampak velika kot češnja je pa sigurno.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Lanabela , četrtek, 22.04.2010 : 11:28:43
pri nas take izrastke in bule počistimo spotoma ob priložnosti, ko je pes pod narkozo zaradi česa drugega, ali pa ko se jih nabere več. Večinoma se jih da tudi pod lokalno, če niso veliki.
hudič pri teh sicer nenevarnih zoprnijah je, da sicer leta in leta ne povzročajo nobenih problemov, ko pa je pes res star in je narkoza res samo še  izhod v skrajni sili, pa se skoraj vedno začnejo rasti ali pa se začnejo gnojiti in psu močno zagrenijo življenje.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: branka , četrtek, 22.04.2010 : 11:40:22
Lanabela, kaj mi potem predlagaš, da jo greva odstraniti ? Pomagaj mi...pri nas sva s fantom 1:0, on se noče odločiti, jaz pa tudi ne vem, kaj naj naredim. Je pa rekel veterinar, da ne bo nič hudega. Ampak...


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Lanabela , četrtek, 22.04.2010 : 12:07:16
Jaz bi jo vsekakor dala ven, vendar se mi ne bi ravno mudilo. Pa prej bi dobro pogledala, če se mu še kje kakšna dela, da bi šlo ven vse naenkrat.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: branka , četrtek, 22.04.2010 : 12:10:55
Najlepša hvala za odgovor, Lanabela  :) A bo nato povit na tistem mestu, in ali bo dobil ovratnik ? Najbolj me je strah narkoze...ni bil še nikoli.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Lanabela , četrtek, 22.04.2010 : 12:23:00
Povit ne bo, mogoče bo imel prišito gor gazo za par dni, če bo luknja velika. Ovratnik sem mojim dala gor samo za takrat, ko ni bilo nobenega doma, sicer pa so bolj pridne sorte in si ne pulijo ven šivov. ker je zadeva tik pod kožo tudi ni neka huda groza, če bi si rano slučajno odprl - bi se samo malo dlje celilo, drugega nič. Ni taka sila, kot če si recimo odpre rano psica po sterilizaciji.
Meni veterinar pri tastarih psicah take malenkosti naredi s pomirilom in lokalno anestezijo.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: branka , četrtek, 22.04.2010 : 12:34:59
Hvala ti  :) bom poročala kako se bo izteklo.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Nanook , četrtek, 22.04.2010 : 13:40:35
Nanook, lahko prosim res poslikaš eno ali več, pa da jih primerjam z Bučkovo ? Bi lahko ?

Ampak njemu raste, v obdobju dveh mesecev se mu je vidno povečala. Do kje pa bo rastla ? Nočem da jo ima veliko kot krompir. Ker ga bo motila. Mene ne bo, mene nič ne moti. Njega pa bo. In če mu jo kdaj "zapnem" in kakšen deleček odtrgam, pa da začne krvaveti...ne vem no. Sedaj ima veliko kot npr. slivo.

Bom poslikala. Tariju rastejo zelo razlicno, so pa vse majhne (je pa tudi on micken). Se pravi nekako do velikosti grafa, fizolcek ni nobena, tudi bingljajo ne, zataknit se ne more nikamor, ker so dosti ploscate. Skratka nima tezav. Ce pa bi se kaksna pojavila in bi ga hudo motila (recimo pri znablju) oz. bi bila nevarnost, da si jo kam zatakne, bi bilo seveda drugace.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: AngSeter , četrtek, 22.04.2010 : 16:54:06
Jaz bi tudi odstranila, če bi krvna slika pred narkozo pokazala, da so notranji organi v redu. To je predpogoj za anestezijo po mojem mnenju.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Lanabela , četrtek, 22.04.2010 : 20:10:55
Take majhne ploščate tudi jaz pustim pri miru. samo tiste vedno ostanejo manjše od napihnjenega klopa recimo.
AngSeter: problem pri maščobnih bulah je  v tem, da ga ponavadi začnejo lomit točno takrat, ko se krvna slika toliko poslabša, da narkoza ni več varna.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 03.05.2010 : 06:46:14
Bom poslikala. Tariju rastejo zelo razlicno, so pa vse majhne (je pa tudi on micken). Se pravi nekako do velikosti grafa, fizolcek ni nobena, tudi bingljajo ne, zataknit se ne more nikamor, ker so dosti ploscate. Skratka nima tezav. Ce pa bi se kaksna pojavila in bi ga hudo motila (recimo pri znablju) oz. bi bila nevarnost, da si jo kam zatakne, bi bilo seveda drugace.


Obe sta ca. pol cm, mogoce una na zgornji sliki kak mm vec.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: branka , četrtek, 22.07.2010 : 09:10:33
 Nanook, naša je večja, je pa tudi pes večji. Danes ob 10:45 sva naročena za odstranitev. Bom poročala kako se bo izteklo...še dobrih 45 min čakanja...


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Itlam , petek, 10.06.2011 : 21:16:35
Ajša je bila pred približno tremi leti sterilizirana. Poseg je potek brez vsakih zapletov, po operaciji je lepo okrevala in sploh je bilo vse v najlepšem redu, za rez in operacjo sploh vedeli ne bi, če tam ne bi ostala čisto majhna izboklinica, pač kjer je skalpel opravil svoje. To ima vse od takrat, ko so jo operirali in nobenega ne moti, pač neka brazgotina.

Pred približno štirimi dnevi pa sem opazila, da se je ta "izboklinica" povečala v pravo bulico, veliko približno ko t kovanec za dvajset centov (sicer je bolj elipsaste oblike, pa vseeno). Povečala se je kar sama od sebe, nič ne vem o tem, da bi se Ajša kjer koli kaj poškodovala, ranila, podrgnila ali kako drugače pohabila ta del. Nikoli do sedaj česa podobnega. Bula je na otip trda in bolj temne barve kot (rožnata) koža. Zdi se, da je prav nič ne moti, živahna ni nič manj (danes se mi zdi, da je bila sploh neutrudljiva ::) ), apetit ima normalen, hodi normalno, tudi če ji bulo stisnem, je ne boli (se ne umakne ali zacvili). Res ne vem, zakaj se je kar naenkrat tako povečala. :o

Je možno, da gre za tumor  :o ?!? Ali je lahko zanjo lahko kaj nevarnega, nekaj, kar bi se moralo operirati? Je to sploh normalno, da se mesto, kjer je bil poseg izveden po nekaj letih spremeni? Res ne vem, kaj bi lahko bilo, itak greva jutri k vetu, me pa preveč muči predvsem tisto s tumorjem. Ni pa za tipat, da bi bilo v buli kaj tekočine.



Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Itlam , sobota, 11.06.2011 : 20:30:06
Bili pri veterinarju.

Ima sum na pruh  :o . Ima ga na popku. Res je, da veliko (kaj veliko, zeloooooo veliko) divja, skače, teče, preskakuje itd. Ampak nekaj mi pa ni jasno - pruh je ja boleč, vsaj človeka svinsko boli že samo na dotik, kaj šele, če bi ti nekdo to kar fino stiskal  :o . Ni za videti, da bi Ajšo kaj posebej bolelo, ko ji je v ambulanti bulo potiskal noter in jo stiskal, ni nič zacvilila, malo se je samo uprla ampak to se tako ali tako vedno, če jo pri veterinarju prisilno dajo na hrbet ležat... Pruh je tudi mehak, če kaj vem, ona pa ima bulo povsem trdo. Veterinar skratka ne ve čisto natančno, kaj bi lahko bilo, njegov odgovor je bil: "Bomo videli, ko bomo odprli!"  :o :o :-X ?!! Da dam svojega psa pod narkozo in operacijo zato, ker niso sigurni, potem pa ugotovijo, da bi se dalo stvar rešiti tudi na kak drug način, brez operacije, narkoze  :o >:( :-X ??!!

Prijateljičina zlata prinašalka je imela podobno bulo cel mesec (na boku), potem ji je pa čudežno izginila, brez vsakih zdravil. Njej so rekli, da je lahko to mlečna žleza, lahko pozna reakcija na cepivo (ki ga je sicer dobivala že vsa leta poprej) lahko pa tudi marsikaj druga.

Ne vem, jaz jo bom peljala k drugemu vetu, da še tam slišim njegovo mnenje, pa na ultrazvok. Kaj mi še drugega preostane?? Res ne vem, da dam psa pod nož, če sploh ne vemo, kaj mu resnično je in če bi se (kasneje) izkazalo, da to sploh ne bi bilo potrebno, je pa zadnje, kar bi naredila  :-X >:( !

Prosim, če se je komu že zgodilo kaj podobnega ali če kdo karkoli ve, vi samo pišite, jaz sem res čisto iz sebe, vsak nasvet, izkušnja bosta več kot dobordošla... Sploh ne vem, kaj naj! 


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Itlam , sobota, 11.06.2011 : 20:49:58
To še:
Če ima pruh in bo potrebna operacija... Kako dolgo bo potrebno mirovanje, oz. kdaj bova (če sploh kdaj???) lahko spet začeli z agility treningi, metanjem žoge, frizbija, tekom? Bo lahko skakala? Če je pruh, jo bo kaj bolelo, če bo skakala, tekla, se kakorkoli fizično naprezala?
Skrbi me namreč, da nikoli več ne bo enak pes, da bo izgubila veselje do dela (agility, frizbi - predvsem preskakovanje, skakanje) predvsem zaradi morebitne bolečine in psihičnega stanja. Namreč, ko smo jo sterilizirali je bila psihično zelo boga, povsem drug pes, je pa na srečo to po desetih dneh minilo.
Ne vem, to  pruhom mi je vse skupaj tako čudno...


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: pudelj , nedelja, 12.06.2011 : 06:18:20
Naša Keli ima od rojstva  pruh, a ga ni bilo potrebno operirati, tako, da ima sedaj bulico.

Kaja pa ima na tački maščobno bulo že nekaj let. Ko smo jo šli pokazat veterinarki, so vzeli iz nje tekočino in preverili ter ugotovili, da ni nič hudega.

Držimo pesti in tačke, da bo vse ok.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Cats , nedelja, 12.06.2011 : 07:41:57
Itlam, če se ti zdi, da diagnoza ni v redu, jo pelji še drugem veterinarju.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Itlam , nedelja, 12.06.2011 : 08:17:40
pudelj, kako velika pa je Kelijina bulica? Problem je, ker Ajša tega nima od rojstva, šele sedaj smo opazili, da ima bulo veliko.
Hvala, da mislite na nas! :-*

Cats, ne vem, sedaj že neprenehoma brskam po netu za vsemi možnimi informacijami... K drugemu jo bom peljala pa tudi zato, da ji tam naredijo še ultrazvok.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Lanabela , nedelja, 12.06.2011 : 10:13:10
Pruh boli samo, če se uklešči (in takrat je nujna operacija), sicer ne boli. Če je psica aktivna, je pač treba zašiti, malenkost, par šivov, veliko manj zoprno kot sterilizacija.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: sanco1a , nedelja, 12.06.2011 : 11:34:30
Mislim, da je stanje po posegu psa (tako kot človeka) predvsem fizične narave in zelo normalno je, da rabi nekaj časa, da pride k sebi. Jaz se posegov še od prvega psa bojim, Sančo doslej ni imel še nobenega, tudi ne nobene anestezije, ampak ne zaradi posega samega, ki je v večini primerov opravljen strokovno korektno, temveč zaradi anestezije in možnih posledic. Pa gre verjetno spet za moj strah, povezan s slabim srcem prvega psa, ki ga takrat še niso znali diagnosticirati. In dejstvo je, da je poseg bistveno drugačen pri petletnem ali pa dvanajstletnem psu.
Sančo ima na repu veliko maščobno bulo (ne podkožno, kar lepo povrh) že vsaj 7-8 let, če jo stisnem, gre iz nje včasih loj, kot ogromen tur pri ljudeh. Nikoli nisem nič skakala okrog zaradi tega, očitno je samo lepotne narave (prekrito z dlakami :P), ker bi sicer že zdavnaj rakom žvižgali.
Ne vem, kako je s pruhom, ampak če bo poseg potreben, to verjetno ne bi bilo nič groznega, če je pes sicer zdrav. Sicer pa držimo pesti ... :-*


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: pudelj , nedelja, 12.06.2011 : 12:28:17
Kelin pruh je velik cc 1 cm (premer). Takoj ko smo jo dobili sem jo peljala k veterinarki, da mi je povedala ali je potrebna operacija ali ne .Rekla mi je, da ni potrebna, zato je tudi nisem dala operirati. Res je najbolje, da greš še k drugemu veterinarju in, da ti še on pove svoje mnenje, ker kar tako jaz psa ne bi dala operirati.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Itlam , nedelja, 12.06.2011 : 14:02:55
Ja, Sanco1a, samo po sterilizaciji je bila res boga, kaj bi se dalo odmerek anastetika zmanjšat, pa pes vseeno ne bi čutil? Zdrava pa je, vsaj neka prednost.

Najbolj me skrbi narkoza in pa potem, da več ne bi mogli trenitar agija, da bi imela omejeno gibanje... Čeprav mi je veterinar rekel, da se operira prav zaradi tega, da bo potem pes lahko normalno skakal itd. Možnost, da se ponovi, je namreč zelo, zelo majhna, omembe nevredna.
Pa bi bilo možno, da bi jo potem še nekaj let na mestu med gibanjem bolelo (in zaradi tega niti sama ne bi želela teči, skakati, itd)?


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Lanabela , nedelja, 12.06.2011 : 14:13:39
Senco, ko bo pes ostarel in bo obrambni sistem opešal, se mu bo ta sicer nenevarna bula začela gnojiti. samo da se jo takrat mogoče  ne bo dalo več operirati - vem za primere, ko so stare pse evtanazirali prev zaradi takih težav.
Sicer pa se da marsikakšen manjši poseg narediti tudi s pomirilom v lokalni anesteziji.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Itlam , nedelja, 12.06.2011 : 14:18:44
Sicer pa se da marsikakšen manjši poseg narediti tudi s pomirilom v lokalni anesteziji.
A sem spada morda tudi moj primer?
Saj potem je po operaciji ne bi nič bolj bolelo, če bi se odločila za lokalno?


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: sanco1a , nedelja, 12.06.2011 : 14:22:02
Seveda bi morali potem nekaj časa počivat (vsaj jaz bi psa šparala), ampak da zaradi tega ne bi mogli nikoli več trenirati, se mi pa ne zdi ravno verjetno ...
Če je poseg/operacija, seveda ne more imeti samo lokalnega pomirjevala, ampak tudi anestetiki so menda različne kvalitete, bi se fajn posvetovala, če bi bilo potrebno ...
Še enkrat  poudarjam, da je poseg pri mlajšem psu praviloma brez nekih posledic, hkrati pa vama želim, da ne bi bil potreben.  ;)
Lanabela, Sančo bo vsak čas star 12 let, bula je malenkost večja, kot je bila, ampak ga nič ne moti - sploh ker je na repu ... In ne, ne mislim reskirati narkoze zaradi ene ušive lojnice.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Itlam , nedelja, 12.06.2011 : 14:46:29
http://www.mojpes.com/clanki/clanek.asp?rubrika=veterinar&page=8

Popkovna kila pri psih

Citiram: "Popkovno kilo največkrat opazi skrbnik, ko lahko na predelu popka zatipa mehko trebušno vsebino."
V tem je problem, njena bula, ni niti malo mehka...

Lepo prosim, če ima kdo celoten članek (pa prav te številke nimam  >:( ), če bi ga skeniral in prilepil sem gor.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Agnes , nedelja, 12.06.2011 : 14:46:57
Eden mojih setrov je imel polno lipomov. Ker se niso premikali, ga niso motili in niso rasli, smo se odločili za to, da jih spremljamo in pustimo pri miru. Strahov pred operacijo je vedno polno, ampak je pač stvar presoje. Sama bi se odločila za operacijo, če bi lipom psa zelo motil, bi ga bolel in bi rasel (torej bi obstajala nevarnost, da se razširi še kam in ga ne bi mogli kasneje odstraniti), saj je še vedno bolje 14 dni bolečin kot pa vse življenje, ali pa strah pred tem, kaj bo, če bo ...  


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: sanco1a , nedelja, 12.06.2011 : 15:10:44
Itam, preko spleta ne boš ugotovila, ali je to dejansko kila ali ne.
Diagnozo ti bo potrdil/ovrgel le drug veterinar, morda pa še tretji, če bo potrebno.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Lanabela , nedelja, 12.06.2011 : 18:43:20
Če se je naredilo prav iz brazgotine, potem verjetno res ni kila.
 Načeloma je tako, da tisto, kar ne moti in kar ne raste lahko pustiš (do takrat, ko je pes v narkozi zaradi česa drugega, ali pa počakaš, da se jih nabere toliko, da se jih splača pobrati ven), kar raste, se pa pobere ven.
Veliko takih majhnih posegov se da narediti v lokalni, pri nas smo pod lokalno dali odstraniti tudi majhne tumorje na seskih pri starih psicah, razne bradavice, lojnice in podobno majhno nesnago. Okrevanje je načeloma zelo hitro, mogoče dva dni. Kadar je samo par šivov  načeloma niti ni treba omejevati gibanje, trenira pa lahko že čez par dni.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Itlam , nedelja, 12.06.2011 : 19:05:17
sanco, saj to mi je jasno, ampak vseeno je vsaka informacija zelo dobrodošla, zato že skoraj ves dan brkam po netu.

Lanabela, mene skrbi, da se ne bi bula, če je ne bi bilo potrebno odstraniti ravno zaradi treningov in njene  ljubezni do skakanja, tekanja povečala... Sicer pa bi jaz itak raje, da ne gre na operacijo, mene to ne moti niti malo, očitno tudi nje ne kaj dosti. Je pa njeno zdravje seveda prvo.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: moksa , nedelja, 12.06.2011 : 19:37:25
Itlam, če imaš kakršenkoli dvom pojdi obvezno po drugo mnenje. Meni je ah-in-oh veterinarka pred leti za bulo na seskih pri psički rekla "kaj, samo zaradi tega ste prišla do Ljubljane?! Lepo vas prosim, saj to ni nič, kaj paničarite". Ni mi dalo miru in sem šla do drugega veta - bil je maligen tumor. Ni mi niti slučajno do tega, da bi te prestrašila, vendar boš tudi ti bolj mirna, če dvakrat prečekiraš.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Itlam , nedelja, 12.06.2011 : 20:29:59
Ja, absolutno te razumem, kaj želiš povedat. Jutri jo peljemo drugam, kjer bodo tudi opravili ultrazvok, pa da vidimo, če se bo kaj vidlo.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Itlam , ponedeljek, 13.06.2011 : 14:30:47
Evo, še drugo mnenje:

Bula je pravzaprav zelo majhna in operacija nepotrebna, razen seveda, če bi se stanje poslabšalo, do ukleščenja črevesja pa nikakor ne more priti, ker je bula (na srečo) premajhna. :)
Boli je nič, ker so ji danes spet zelo močno stiskali, pa se je samo upirala, sicer pa zacvili že, če ji malo stopiš na taco. Agility, tekanje za žogo, frizbi... Vse lahko dela normalno, le paziti bo pač treba, da recimo ne bo skakala na zelo visoke police, predmete in predvsem iz njih. Stanje se lahko poslabša, a je res neomembe vredna možnost, da bi se zaradi aktvinosti kot sta agi in frizbi, razen seveda, če bi jo preobremenjevala, da bi previsoko skakala in če bi res predolgo trenirali, kar pa tako ne, ker je pes, pri katerem moraš nehat na vrhuncu, sicer ji naslednjič več ni tako zanimivo. Da pa je bula trda, je pa normalno, izginila sama od sebe sicer ne bo nikoli, se mi pa zdi, da se je od sobote vseeno malenkost zmanjšala.
In zagotovo je popkovna kila.

Meni se zdi, da je brez veze jo dajat pod narkozo, če ta sploh ni nujna. Tudi, če bi se kila povečala v starosti jaz razmišljam tako, da tudi, če gre kaj narobe (za kar je sicer v starosti več možnosti), je pes izgubil veliko manj, kot pa če bi šlo kaj narobe v mladosti; da bi bil potem za nekaj prikrajšanj več deset let, ali vsega ne bi mogel opravljati normalno.

pudelj, omenila si, da ima Keli kilo že od rojstva... Je zaradi tega njeno živjenje kakor koli drugačno, je za karkoli prikrajšana (razen tega seveda, da ne sme skakat na visoke predmete)? V mislih imam predvsem gibanje. ;)

Sicer pa imam časa za razmoslek še vse do srede...


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: moksa , ponedeljek, 13.06.2011 : 14:32:56
Super, vesela za vas :)


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: sanco1a , ponedeljek, 13.06.2011 : 14:38:02
Krasno :)


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Aponi , nedelja, 04.09.2011 : 17:10:38
Mojega psa v kratkem čaka odstranitev lipomov oz. bul za katere je bilo najprej rečeno da so lipomi, sedaj pa je ena izmed njih postala sumljiva zaradi izredno hitre rasti. Vet je rekel, da je postopek tak, da gre z roko pod kožo, prime in iztrga bulo. Ima kdo izkušnje s takim postopkom?


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: anita1987 , četrtek, 12.01.2012 : 09:32:06
Pozdravljeni!

Tudi mene skrbi bulica pri psički. Ona jo ima na zadnji tački. Ima jo že kaj nekaj časa, v začetku je bila bolj majhna, sedaj je pa precej zrasla. Govorila sem tudi z veterinarsko in mi je rekla da najbrž ni nič, ampak da bi vseeno mogla videti za kaj se gre. Peljala jo bom k veterinarju, vseeno pa bi rada tudi vas vprašala za mnenje. Bulica je velika približno kot malo večji grah. Je pod kožo, kosti se ne drži, je dokaj trda. Zdi se mi, da je koža na mestu mogoče malo bolj rožnata. Psičke ne boli in je tudi ne moti. Psička je stara 7 let in kakšnih drugih bulic nima.

Hvala za odgovor.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: AngSeter , četrtek, 12.01.2012 : 09:36:02
Jaz bi dala tole ven neglede na to kaj je. Tele maščobne bule lahko s časoma ratajo tudi rakaste...


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: takoda , četrtek, 12.01.2012 : 10:07:05
Za začetek bi se jaz odločila za punkcijo za razmaz, po potrebi (glede na izvide) pa za operacijo. Tako smo pri Čipu ugotovili, da je bula katero je drug vet označil za lipom, v resnici mastocitom - rak.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: maja01 , četrtek, 12.01.2012 : 11:24:33
Jaz bi se tudi odlocila za biopsijo + patohistolosko analizo. Glede na rezultat pa potem naprej.

Ce je bula velika/raste, ce je na motecem mestu (si jo drgne ob sedenju, ...), psa moti (si jo lize/grize/praska), bi jo dala ven v vsakem primeru in poslala na patohistolosko preiskavo.

Ce ima pes predviden kakrsen koli poseg v splosni anesteziji - kastracija, zobje, ... Bi jo dala stran takrat in poslala na patohisto.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: anita1987 , petek, 13.01.2012 : 12:48:58
Najlepša hvala za odgovore!
Sedaj pa bi vas rada vprašala še nekaj. S fantom sva se preselila v Kamnik. Prej smo k veterinarju hodili na Izlake. Majhna ambulanta, ampak res prijazno, zavzeto osebje, res imam samo dobre izkušnje. Sedaj pa, ko smo v Kamniku so nam Izlake kar malo odročne. Imate kakšne izkušnje z veterinarsko kliniko v Kamniku? Nekaj sem že brala po internetu in imajo nekateri resnično tako slabe izkušnje, da bi bile mogoče Izlake še vseeno boljša izbira.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: MonikaM , petek, 13.01.2012 : 13:09:21
Jaz hodim v Homec (Radomlje), pa sem zelo zadovoljna :)


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Jana , petek, 13.01.2012 : 13:18:45
Za debate o posameznih veterinarskih ambulantah je članom na voljo rubrika Veterinarji, alternativna medicina (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,68.0.html). Tukaj govorimo o maščobnih bulah pri psih.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: rab , torek, 03.06.2014 : 10:12:46
Imam 14 let starega šnavcerja, ki je poln maščobnih bul. Kar naprej opažam, da se mu pojavi kakšna nova. Pes je drugače živahen in razposajen, moti me zgolj bula na hrbtu, ki pa jo ima že zelo dolgo, nekaj let, in nikakor noče nehati rasti, je precej velika, za celo pest. Pes je večkrat bil pri veterinarju, ki je bulo sicer pregledal, ni pa ničesar predlagal ali se posebej sekiral zanjo. Ker je pes že star in je tudi prestal že nekaj operacij zaradi drugih težav, ga operirali več ne bomo, bi pa radi kaj postorili v tej smeri, da bi omejili rast bule in nasploh pojavljanje novih. Skrbi me, da bi mu ta hrbtna bula še naprej rasla in ga začela omejevati pri hoji. Bral sem o tem na spletu, da je možno, da pomagajo dodatki, ki skrbijo za boljše delovanje jeter, ali kdo ve kaj o tem in bi predlagal kakšne tablete, ki so najbolj kakovostne, na spletu najdem vsaj 3 različne dodatke? Sicer pa je pes na dieti Canine U/D, saj je bil na operaciji zaradi kamnov v mehurju.


Naslov: Re: Maščobne bule pri psih?
Poslano od: Tosa , četrtek, 05.06.2014 : 11:17:57
Tudi naša pasja dama ima en kup bul po telesu in je prestara za operacije oz. ne bi tvegali, ker je ne ovirajo pri vsakdanjem življenju in funkcioniranju. Edina težava, ki pa jo imam jaz oz. mož... ko jo češeva, me je grozno strah, da ji kakšno bulo ranim/predrem...
Jaz bi predlagala, da pogledaš na stran od Dorwest-a... mi imamo dvoje njihove pripravke-kapljice az umiritev in tablete za olajšanje gibanja... Sicer ničesar za omenjeno težave, ampak oboje DELUJE SUPER!!! Smo izredno zadovoljni. Mogoče imajo tudi kaj v to smer...
Pa veliko užitkov z vašim seniorjem!  ;)