mojpes.net

o mačkah => zdravje mačk => Sporočilo, začeto od: dEana , sreda, 03.03.2010 : 01:29:26



Naslov: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: dEana , sreda, 03.03.2010 : 01:29:26
Nazadnje smo bili na http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,35236.0.html temi. Muca je ozdravela, je, pije, je kar živahna. Par dni jo opazujem bolj pozorno, ker se opazila, da ji zadnjo konec pri hoji zanaša, ali se pa tudi prebrne. Če je kakšnem višjem objektu, tudi pade dol. Zgleda, kot da ji na momente zadnjo konec ohromi. Danes po večerji se je zvrnila v posodico z vodo. Ko jo hočem pretipat po zadnjih tačkah praska, piha in renči, drugače se pa zelo rada crta. Najprej sem to njeno opotekanje pripisovala prestani hudi bolezni, ko več kot teden ni jedla skoraj ničesar, pa že preden je zbolela, je bila suha. Ampak sedaj bi se pa že morala popraviti, ker veliko je in je živahna.
Ali mogoče kdo ve, kaj bi to bilo?


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: branka , sreda, 03.03.2010 : 10:06:48
Ste šli k veterinarju ?


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: helena , sreda, 03.03.2010 : 10:38:50
Verjetno ste preboleli mačjo kugo ali kakšno drugo virusno obolenje in so to posledice, ki bodo zelo verjetno trajne. Upam, da se motim.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: dEana , sreda, 03.03.2010 : 10:45:22
Za mačjo kugo ne vem, če jo je imela, vsaj ne v zadnjem času (saj to pomeni hudo drisko in podobno, ali se da to zgrešit?), sem pa klicala veterinarko in je rekla, da je možno nadaljevanje prejšnje bolezni (uremija) in da jo bolijo ledvice. Tako da bo treba zopet k veterinarju. Čeprav se mi zdi tako na pogled zdrava :(


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: helena , sreda, 03.03.2010 : 10:59:44
To niso znaki uremije, stoposto ne. Ni potrebno, da je huda driska pri kugi, lahko je skoraj brez kliničnih znakov in je muca le apatična in neješča.
Glede na to, da so se znaki pojavili po tej preboleli hudi bolezni, je zelo verjetno, da je to posledica, pa karkoli je bilo.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: dEana , petek, 05.03.2010 : 01:07:03
Ali je možno, da je kugo dobila pri veterinarju, kajti 9 dni preden je zbolela, sem jo odpeljala k vet., na sterilizacijo, vendar so mi rekla, daa je še premala. Ker smo bili dogovorjeni, da jo pripeljem pred službo in jo odpeljem po službi, sem jih prosila, če lahko ostane tam akšnih 5 ur. Potem so ji pregledali še ušesa in dobila je injekcijo prti zajedalcem zaradi ušesnih garij. To je bil njen edini izhod iz stanovanja... Ali ta majava hoja takšna ostane, ali se stanje izboljša? No jutri greva k veterinarju, pa bomo videli. Upam, da mi ne bojo zamerili, ko jih bom vprašala, če je možno, da je bolezen staknila pri njih :(


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: skogkatt , petek, 05.03.2010 : 01:32:37
seveda je možno.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: helena , petek, 05.03.2010 : 07:34:10
Vse je možno, hoja se bo verjetno delno popravila, ker bodo mišice opravile, lahko bi temu rekli kompenzacija, žival lahko živi drugače popolnoma normalno življenje (tak primer je Ursssin Migi iz Srečnih zgodb iz MH).
Iskat viruse z zdravo živaljo, ki še ni več mesecev po cepljenu RCP ali sploh ni cepljena ni ravno priporočljivo, sploh da jo puščaš tam, ker ne veš kaj bodo počeli z njo in če obvladajo razkuževanje tako, kot je treba. Sama grem z mačkami le na redke veterine.
Večina vetov ni ravno stručkotov, kar se diagnostike in zdravljenja mačk tiče, žal.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: helena , petek, 05.03.2010 : 07:37:42
In 9 dni je ravno idealna inkubacijska doba za kugo. Na veterini ti bodo seveda rekli, da tam ni dobila nič in da je ziher uremija vsega kriva.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: dEana , sobota, 06.03.2010 : 17:10:54
Evo, veterinarka pravi, da po klinični sliki sodeč lahko z zelo veliko gotovostjo reče, da je naš Pikec prebolel mačjo kugo, le da se takrat ni nihče spomnil, da bi lahko bilo to. Nesigurna hoja je posledica. Dopušča tudi možnost, da se je okužila pri njih. In to je to.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: Ursssa , sobota, 06.03.2010 : 21:52:16
Ja, mi imamo dva z nestabilnimi ritami in lahko te pomirim, da mački zaradi tega prav nič ne trpijo. Edino danes je Jakob malo trpel, ko mu je rit odneslo v kup prahu od žaganja ploščic in sem ga morala tuširat, reveža :) Ni hujše kazni od vode.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: dEana , nedelja, 07.03.2010 : 02:22:36
Videti je res, da ne trpi, ker drugače ne bibila tako živa, ampak so pa npr. takšne situacije: danes je hotela skočit na omarico zraven TV, ki je visoka 60 cm. Prej je bil to mačji kašelj, danes se je pa odgnala, s prvimi tačkami dosegla omarico, takrat so pa zadnje odpovedale in se je zvrnila na hrbet. Tudi ko skače s pralnega stroja jo vrže po tleh, kot je dolga in široka.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: helena , nedelja, 07.03.2010 : 10:33:22
Se bo navadila, mišice bodo prevzele dodatno funkcijo in to bo to. Nič dramatiziranja ni potrebnega.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: pridna , nedelja, 07.03.2010 : 10:37:24
Dodatno funkcijo česa bodo prevzele mišice?


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: helena , nedelja, 07.03.2010 : 10:41:13
Mišice se pri migijih v določenem času okrepijo in mucki boljše hodijo (imajo boljše ravnotežje v zadnji del). Vsaj pri mojih je bilo tako. Kompenzacija, al kako bi temu lahko rekli. Ti si biolog, ti povej. ;)


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: helena , nedelja, 07.03.2010 : 10:42:21
Vitamin B12 menda tudi pomaga.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: pridna , nedelja, 07.03.2010 : 10:46:17
A se ti je zdelo retorično vprašanje? Resno me zanima, kaj naj bi pri kugi izginilo, da bi mišice lahko prevzele funkcijo. A nimaš ti neke veterine narejene (če je že ravno pomembno kakšen naslov ima kdo)? To, da se mišice okrepijo nima veze s kompenzacijo/prevzemanjm funkcije (govovrim za konkreten primer).


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: helena , nedelja, 07.03.2010 : 10:49:26
Nimam neke veterine narejene, ne, pridna. Meni je vetka tako razložila lani, ko sem imela dva takšna. Tebi pa naj tvoj vet razloži.
A si spet  z levo vstala?? :) Pa tudi zaključila bom tule s tabo, ker se mi res ne ljubi tvoje zoprnosti prenašat. 


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: pridna , nedelja, 07.03.2010 : 10:54:57
Dej, prosim, ne predvidevej, da veš, kako se jst počutim. In malo prosim se zadrži, no, ni ti treba za vsako stvar skakat.  :)

Sem predvidevala, da veš, ker si večkrat napisala, zato sem vprašala. A ti je bilo težko napisat, da ne veš? A boli?  :)


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: Yo , nedelja, 07.03.2010 : 10:59:05
Mene tudi zanima, funkcijo česa naj bi prevzele/nadomestile mišice? Saj ni govora o kakšnih problemih z okostjem, sklepi...


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: pridna , nedelja, 07.03.2010 : 11:07:26
Bom jst ob priliki vprašala "mojega veta" in bom napisala sem, kaj mi je povedal.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: delavec@amis.net , nedelja, 07.03.2010 : 11:23:09
Jaz si predstavljam, da se mišice prvih nog bolj okrepijo, če so zadnje slabotnejše. In ena od mojih, ki je tudi prebolela mačjo kugo je bila nekaj časa nestabilna v zadnji del telesa, potem pa se je počasi in vztrajno izboljševalo. Po nekaj mesecih ni bilo nobene nestabilnosti več.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: pridna , nedelja, 07.03.2010 : 11:26:33
Jst sem razumela, da se okrepijo mišice zadnjih nog (kar bi bilo logično), verjetno pa druge mišice kot bi jih običajno uporabljala žival - recimo, ne vem. Bom vprašala, ker takole na pamet si jst lahko zamislim več različnih hipotez  :)


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: helena , nedelja, 07.03.2010 : 16:18:29
Simptomi slabega ravnotežja se pojavijo ponavadi nekaj dni po končanih kliničnih znakih mačje kuge. Nekaj dni je potem z ravnotežjem in koordinacijo vsak dan slabše. Mi smo pri vseh primerih začeli potem dajati kortizon in vitamin B12. Malo se je izboljšalo, največ pa je potem naredil čas, ko se okrepijo mišice in je zadnji del potem veliko bolj stabilen in mucek boljše hodi, pri tem, ko teče, pa se velikokrat sploh ne pozna, da je karkoli narobe. Meni je bilo razloženo, da mišice ojačajo in je ravnotežje s časom ponavadi veliko boljše kot takrat, ko se znaki pojavijo. Urssin Migi je tak, pa Lucky(Filip)je tak, tudi moja mami ima enega mojega dudarčka s takimi simptomi. Tudi po hudi reakciji po cepljenju proti kužnim boleznim je možno, da so posledice prav takšne.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: maja01 , nedelja, 07.03.2010 : 21:17:14
Ne se stepst ...  :P ::)

Virus macje kuge ima tropizem do hitro delecih se celic, to so predvsem celice prebavnega trakta, kostnega mozga in pri mladicih celice z. sistema, ki se takrat zelo intenzivno razvijajo. Obicajna je sicer entericna oblika, ki je kombinirana s panleukopenijo (mocnim znizanjem stevila belih krvnick), obcasno pa se (glej prvi stavek) pojavi oblika, ki prizadane zivcni sistem in spominja na encefalitis.
Ker se pri cepljenju uporablja ziva (sicer modificirana) vakcina, lahko ta pri manjsem odstotku zivali, predvsem pri mladicih ali pri cepljenih brejih samicah, povzroci znake, ki so podobni/enaki kot pri "pravem" obolenju z macjo kugo. Enako velja tudi za zive pasje vakcine in pasjo kugo.

Pri "wobbly" mladickih ni primarni problem v misicni oslabelosti, ampak v prizadetosti zivcnega sistema (posledica katerega je tudi misicna oslabelost, poleg ostalega). Scasoma, ko muc vec in vec hodi, se propriocepcija in percepcija za prostor izboljsa, posledicno je boljsa tudi koordinacija. Ali se stanje povsem popravi, ali samo do dolocene stopnje, je odvisno kateri del zivcenga sistema je okvarjen in do kaksne stopnje. Vsakrsna aktivnost in fizioterapija (obstjajo prav posebne vaje), seveda pomaga, tako pri ponovnem ucenju pravilne koordinacije, kot pri izboljsanju propriocepcije, s stimulacijo se tudi prepreci atrofijo misic, oz. se jih krepi.

Sicer je pa vzrokov za ataksijo in/ali parezo zadnjih nog veliko. Med njimi je tudi akutna odpoved ledvic in posledicno huda uremija (ta je spet lahko posledica vecih stvari), pomanjkanje vitamina B12 (eden od vzrokov je lahko malabsorpcija zaradi poskodbe crevesne sluznice - ki jo lahko povzroci virus macje kuge), itd., ...

Pri vecini terapij  pri nevroloskih vkljuci tudi B kompleks, tudi ce ni neke jasne indikacije za primankljaj, saj naj bi vitamini iz tega kompleksa pomagali pri hitrejsi regeneraciji zivcnega sistema.
m.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: pridna , nedelja, 07.03.2010 : 21:23:20
Hvala, maja01  :-* za obsirno razlago. Ker vem, da bolezen prizadene zivcni sistem, mi ni sla skupaj nadomestna funkcija misic - ampak, ker nisem veterinar, pac vprasam  ;)


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: Yo , nedelja, 07.03.2010 : 21:24:16
Hvala, Maja.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: dEana , nedelja, 07.03.2010 : 23:21:08
Hvala vsem za razlago. Torej vitamin B12 oz. B kompleks. Ali je to eno in isto? Ali ga dobi dovolj, če ji dajem vsak dan 2 cm Gimpetove paste Multi vitamin? In katere vaje so, ki izboljšujejo stanje? Ali pomeni, da se mišice vse bolj in bolj slabšajo, glede na omenjeno atrofijo?


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: Mel , nedelja, 07.03.2010 : 23:35:16
Vit. B12 se da dobiti tudi v samostojni obliki, tudi v obliki tekočine, če ti bo lažje (vendar se ga da naročiti preko spleta v tujini):


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: helena , nedelja, 07.03.2010 : 23:41:05
Hvala vsem za razlago. Torej vitamin B12 oz. B kompleks. Ali je to eno in isto? Ali ga dobi dovolj, če ji dajem vsak dan 2 cm Gimpetove paste Multi vitamin? In katere vaje so, ki izboljšujejo stanje? Ali pomeni, da se mišice vse bolj in bolj slabšajo, glede na omenjeno atrofijo?

Ponavadi je s časom boljše, vsaj pri mojih je bilo tako. Mi smo jemali B kompleks. Mel, kateri B12 je to?


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: Mel , nedelja, 07.03.2010 : 23:47:50
Mel, kateri B12 je to?

V bistvu vseeno kateri proizvajalec, lahko se vtipka v google B12 liquid in se naroči. Če potrebujete le B12, glejte le, da nima še vseh drugih b-kompleksov zraven.

Evo, tule je eden, naprimer, ki se ga da pomoje naročit: http://shop.vitaminwelten.de/methylcobalamine-liquid--b-12--30-ml-dl-p-3083.html


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 08.03.2010 : 01:14:41
Na blagodejne ucinke pripravkov kot je gimpetova multivitaminska pasta se jaz ne bi ravno zanasala ... Ce ze dajes multivitaminski pripravek, naj bo ta kvaliteten (VMP, ...).

Lahko dajes B12 kot samostojni pripravek, ampak prav nobene skode ne bo (prej kaksna korist), ce dajes B kompleks. Morda bi bilo za zacetek najboljse (lahko natnko doziras), ce dobi eno ali dve dozi v injekcijski obliki (pri veterinarju), ampak naj opozorim, da je precej zoprno zdravilo, saj je potreben velik volumen in pece ... Kasneje lahko nadaljujes s peroralno obliko (jaz uporabljam kar humane nutrilabove kapsule B kompleksa). Vsebino vmesam v nekaj kar ima zival rada, obicajno uporabljam hillsov a/d. Ne vem kako bi se obneslo pri mackih (verjetno je odvisno tudi od posamezne macke), ker ima tudi vsebina kapsule precej znacilen "b kompleksovski" vonj. Ce dobis pripravek v tekoci obliki je morda lazje za dozirati in tudi za aplikacijo.

Vaje zavisijo od tezav in njihove stopnje - ali gre "samo" za zanasanje, ali je potrebno povsem na novo nauciti hoje ... In ti jih zelo tezko opisem. Eno je masaza, drugo so krozni gibi s taco (zival lezi na boku) pri katerih posnemas gibanje pri hoji. Potem je krcenje noge kot pri hoji (zival stoji, noga s katero delas je pa razbrememnjena) pri cemer ob vsakem krogu podrsas s podplatom po tleh in vzpodbudis propriceptorski refleks pri katerem zival avtomaticno pokrci taco. Potem je hoja po razlicnih podlagah, predvsem takih na katerih mora loviti ravnotezje (razlicne velikosti zog, nagubana povrsina, razne prepreke, ...). Saj pravi, tezko ti opisem, pa tudi nisem nek blazen strokovnjak za to. Imam samo izkusnje z nekaj zivalmi, ki so imele gibalne probleme zaradi nevroloskih tezav, ampak mi je pri vseh svetovala fizioterapevtka (veterinarka). Vaje so bile podobne za vse, dolgotrajnsot terapije, stopnjevanje in ostale aktivnosti (masaza, ..) so biel odvisne od poskodbe oz. od tega kako mocno je bilo ovirano normalno gibanje.

Stanje se naceloma pocasi izboljsuje (tudi, ce ne delas nic posebnega), saj zival ze sama - ce se giblje in ni hroma vpliva na koordinacijo in vse, sploh pri mackah, ki so precej aktivne in imajo razlicne vrste gibanja - ne samo hodijo in tecejo, temvec tudi plezajo in skacejo. Gre pa hitreje in verjetnost, da bo bolj ok, je vecja, ce pri vsem se malo pomagas.
m.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: Mel , ponedeljek, 08.03.2010 : 01:34:55
Zdaj vidim, da se da b12 v obliki tablet dobit tudi v naših lekarnah: http://www.lekarnar.com/izdelki/dr-ritter-vitamin-b12


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: helena , ponedeljek, 08.03.2010 : 07:08:17
Če daješ B kompleks je aplikacija tbl čisto običajno v gobček za jezik kot vse ostale tbl. Če jo boš vmešavala v hrano, muca ne bo pojedla verjetno ničesar.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: dEana , torek, 09.03.2010 : 09:49:05
A to se lahko daje B kompleks ali B12, ki je drugače za ljudi? In kakšno je potem doziranje, če je za odraslo osebo 1 tableta?
Pika hodi, dirka, teče, skače, praska, brca (vse tud z zadnjimi nogami), če ji med tekom zmanjka, jo zabriše po tleh, ampak se vstane in teče naprej, tako da bo sama poskrbela za razgibavanje, mene bi itak zgrizla, če bi jo hotela kaj v tem smislu komandirat. Sploh se mi pa zdi, da se stanje rahlo izboljšuje, je tudi iz dneva v dan bolj divja, tako kot je bila pred boleznijo.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: helena , torek, 09.03.2010 : 09:55:33
 :)  Ti sporočim dozo.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: moksa , torek, 09.03.2010 : 12:36:42
Hmmm, sem na enem fejst predavanju slisala in kasneje prebrala tudi v drugih virih, da se vitamin B12 ne"nabira" v telesu - telo odvecno kolicino samo izloci, tako da ne bi smelo biti tezav z doziranjem. To je sicer veljalo za ljudi, ampak mogoce je pri mackonih enako?


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: maja01 , torek, 09.03.2010 : 16:31:06
terapevtska doza vit. B12 je 50-500 mcg/macko/dan - pri peroralnem vnosu je nizja, kot ce se aplicira pod kozo (v tem primeru se ne terapira vsak dan, ampak na par dni, oz. 1x tedenesko - zavisi od tezav). B komleks, ki se uporablja za subkutano ali intramuskularno aplikacijo je obicajno pripravljen v enakih razmerjih in se dozira priblizno 0,25- 1ml/kg. Treba je preveriti se ostale komponente, ki so v pripravku, ampak obicajno je to to.
btw, poleg B12 ima terapevtski ucinek na zivcni sistem tudi (ali pa morda se bolj) tuid tiamin (B1). Doza je 5-30 mg/macko.

In ja, vitamini iz b kompleksa sodijo med vodotopne vitamine, kar pomeni, da se visek izloci. Vseeno pa predoziranje nekako ni prevec priporocljivo, ima lahko stranske ucinke (slabost, bruhanje, znizan krvni tlak, odpoved ledvic, motnje v metabolizmu proteinov, povecano izlocanje Ca, bolecine v sklepih, hipersenzitivnost, agitacija, glavobol, povisa/znizan krvni sladkor - odvisno s cim predoziramo, nespecnost, anemija in se cela vrsta drugih), tako da se je  okvirov nekih priporocenih doz ze fino drzat.
m.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: Ursssa , torek, 09.03.2010 : 16:51:46
Super tema!


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: dEana , torek, 09.03.2010 : 19:10:11
mcg/macko/dan- a je to mogoče mg/macko/dan
B12 ima terapevtski ucinek na zivcni sistem tudi (ali pa morda se bolj) tuid tiamin (B1). Doza je 5-30 mg/macko.
Potem je bolje dajat ji B complex.
Super tema!
Mene je blo pa že strah, da bo padel kak komentar, da nej neham utrujat že enkrat, ko kar naprej sprašujem :D


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: maja01 , torek, 09.03.2010 : 20:55:32
Ja, s tem, da bi bilo res fino, ce za zacetek dobi odmerek pri veterinarju.
m.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: helena , torek, 09.03.2010 : 21:01:23
Mi dajemo vedno Bkomplex, čisto navadna, humana zdravila.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: dEana , sreda, 10.03.2010 : 09:50:37
Kje ga pa nabavljate?


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: helena , sreda, 10.03.2010 : 11:16:11
V lekarni.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: pridna , sreda, 10.03.2010 : 12:59:27
Če daješ B kompleks je aplikacija tbl čisto običajno v gobček za jezik kot vse ostale tbl. Če jo boš vmešavala v hrano, muca ne bo pojedla verjetno ničesar.

Pri nas meso z vmešanim B-kompleksom jedo vsi razen Borčija. Borči pa raje strada v nedogled.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: dEana , sreda, 10.03.2010 : 13:20:33
:) hvala obema, bom šla v lekarno danes.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: helena , sreda, 10.03.2010 : 13:48:36
Sem se pozanimala, daješ ji eno tbl na dan, predozirat se ga ne da, ker ga organizem izloči, kar ga je preveč.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: dEana , sreda, 10.03.2010 : 19:36:43
Potem jih bo ravno za 1 mesec, ker jih je 30 v škatlici.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: dEana , petek, 12.03.2010 : 21:13:59
Dajanje tabletke za jezik se odlično obnese, Pika še ve ne, kaj jo je doletelo, ko že pogoltne tabletko.
Helena, še za Ota imam eno vprašanje. Ves čas odkar je prišel sem kiha, sicer ga ne slišim vsak dan,  mogoče na vsaake tri štiri dni, samo takrat kihne kakšnih 5x in potem ima bolj moker smrček. Očitno ima z noskom probleme, ker vedno ko prede ali spi, malo zahrka, kot da ima poln nos. Kaj bi to bilo, obstaja kaj, s čemer bi mu lahko sama pomagala?


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: helena , petek, 12.03.2010 : 21:18:16
Čisti mu takrat, ko ima te težave s fiziološko raztopino (NaCl), dobiš v lekarni kot kapljice za nos.


Naslov: Re: Zadnje tačke odpovedujejo
Poslano od: dEana , petek, 12.03.2010 : 21:36:17
Hvala!   :)