mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 11:58:47

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: (Skoraj) vsi naši, ki potrebujejo vašo pomoč
Strani: 1 2 [3] 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: (Skoraj) vsi naši, ki potrebujejo vašo pomoč  (Prebrano 16694 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
spely
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 93


« Odgovor #30 : ponedeljek, 24.05.2010 : 13:38:50 »

ja ampak bi mogoče na FBju to dejstvo  videlo največ ljudi!!!
Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #31 : ponedeljek, 24.05.2010 : 13:49:41 »

A je kje že ideja???

Na FB ustanovimo skupino za pomoč živalcam v Horjulu in prosimo za finančno pomoč!!!!!!!

ja ampak bi mogoče na FBju to dejstvo  videlo največ ljudi!!!

http://apps.facebook.com/causes/posts/458649?m=d35e41b2

Jo vidi preko 15.000 ljudi, pa žal je na hribu še vedno +130 živali.
Logiran
spelca888
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 172


« Odgovor #32 : ponedeljek, 24.05.2010 : 14:11:42 »

Kaj pa še kakšne televizijske objave, oddaje?

Dejansko tisti, ki beremo mojpes.net večinoma pse že imamo...

Je pa tudi nekaj res, če izve za ZH toliko ljudi več še ne pomeni, da so to primerni skrbniki.

Mislim, da o teh živalih razen nas (ki itak ne moremo posvajat) nihče ne razmišlja, o problematiki se sploh ne govori, ljudje sploh ne vejo - nočejo vedet - o težavah, s katerimi se zavetišča spopadajo.

Kak prispevek, ne vem, Preverjeno?

Treba jih je nekako doseči in v današnjem svetu je to možno le tako, da se dotakneš njihovih čustev.
Pri fb skupina Pes- moj prijatelj išče lastnike psov in vedno doda kakšno dramatično zgodbico zraven, veliko psov se kar hitro odda! Ne vem pa,a imajo za skrbnike kake zahteve ali ne...

Žal Sad

Ne vem, mogoče pa se motim.
Logiran
Froša
rad pišem
****
Sporočil: 374


WWW
« Odgovor #33 : ponedeljek, 24.05.2010 : 15:07:53 »

Eh... ne razumem.

glede denarnih in materjalnih donacij to mi je jasno
nekako sem (neuspešno) namignila še na kakršno koli fizično (seveda prostovoljno) pomoč, bodo kmalu dijaške in študentske poletne počitnice kar pomeni časa za vse nas dijake in študente za ga prodajat Smiley

Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #34 : ponedeljek, 24.05.2010 : 15:27:38 »

Res je, da ima vecina tistih, ki se zbiramo tukaj, ze svoje zivali. Res je, da je "domet" oddaje na TV velik. Res je, da so nekatere FB skupine stevilcne. Res je, da ponekod zivali zelo hitro najdejo domove. Res je, da sama zagovarjam izkljucno samo odgovorno posvajanje (s tem tudi odgovorno oddajanje v posvojitev). Res je, da ni resitev na kratek rok, na dolgega pa so sploh nekje (pre) dalec. In res je, da imamo vse to ze dolgo, pa se zelo malo (hm ... - vsekakor veliko premalo?) premakne na bolje.

Res pa je tudi, da je nasa moc veliko vecja, od moci neke neosebne FB skupine ali neke TV oddaje, ki jo zdaj vidis, cez 5 minut pa pozabis.
Res je, da ima vsak od nas krog znancev, prijateljev, sorodnikov, sosedov ... In res je, da bi bil ucinek veliko vecji, ce bi vsak vsaj v svojem krogu predstavil probleme take, kot so. In prosil za pozornost, razmislek in morebitno pomoc.

Ne vem, ali se samo meni zdi, da je v danasnjem hudo brezosebnem svetu tako lahko (najenostavneje) racunati na moc neke oddaje ali klik k podpori neke skupine, tako tezko pa napisati/poklicati/obiskati znanca in mu (osebno) povedati, kaj zaposljuje moje/tvoje/nase misli? Mu pojasniti, kje je problem, ga prositi, da pomisli, ali lahko kako pomaga sam, ali pa pozna koga, ki lahko pomaga bolje? Ga prositi, naj glas in opis stanja ter potrebe razsiri "med svojimi"? Zakaj je bolje "na daljavo"? Na TV? S kliki? Ker ni treba osebno komunicirati?

TV je krasen medij, s katerim se neka novica ali problem lansira v (naj)sirso javnost. Razmislek o novici ali problemu je ze z naslednjo (drugo) novico in/o problemu prekinjen, ce ni novica ravno na tvojo problematiko pisana. Vedno, ko stavljate na medije, se vprasajte, kaksne posledice pustijo na vas novice o problemih nekoga na podrocju, ki vas ne zanima intenzivno. Greste takoj nakazat? Se takoj spravite k intenzivnemu angaziranju? Zacnete razmisljati o problemu in iskati podrobne informacije? Jaz trdim, da je taksnih malo. Vsi pa imamo ozja in sirsa osebna socialna omrezja in vsi v teh omrezjih imajo svoja omrezja. To pa je lahko nekoc cela Slovenija, ki jo bomo povezali "osebno", ne samo s kliki na gumbe na FB ali na daljincu.
Logiran

spely
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 93


« Odgovor #35 : ponedeljek, 24.05.2010 : 15:41:20 »

Jana popolnoma se strinjam s tabo. Tudi če to problematiko predstavimo na TV bo spet zadelo samo krog ljudi--ki nas ta stvar zanima, po pravici povedano tudi sama nikoli ne nakažem naprimer za UNICEF.

Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #36 : ponedeljek, 24.05.2010 : 16:38:24 »

Jaz pa nisem čisto nič več sigurna, da je vsakodnevno ponavljanje našim "socialnim krogom" o obveznosti do živalih in vse kar spada zraven, dovolj. Z razlogom: tu gor nas je kar nekaj, niti ne malo pravzaprav. Kot rečeno, vsak izmed nas ima določen krog prijateljev, sorodnikov, sodelavcev, znancev. In ker Slovenija ni ravno orjaška država, bi se ta naš mali krog in potem vsak njegov dodaten krog moral že nekje in močneje odražati, kar pa istočasno ne pomeni, da določenih napredkov ni - seveda obstajajo, vendar so še vedno prisotni v premalem številu in njihov učinek je premajhen v primerjavi s hitrostjo, s katero se zavetišča še vedno polnijo, pa s hitrostjo s katero se nenehno rojevajo nova in nova legla neželjenih mladičev in tako v nedogled naprej.
Ne vem, jaz imam stalno občutek, da bi se dalo še kaj storiti, da nekje obstaja neka zamisel, ki bi pritegnila širši, magari kontinuiran interes javnosti. Pa še sama nimam pojma, kaj naj bi to bilo, res ne. Ker se zavedam, da širši interes javnosti lahko pomeni hkrati tudi nepremišljene posvojitve, trenutni navdih in podobne neprijetne zadeve.

Mogoče bi potrebovali kakega piarovca, tako, pro bono Undecided
Ima kdo kake izkušnje s tujino, kako to drugod rešujejo? Mislim, tam, kjer rešujejo bolje kot pri nas. Če.


Logiran
miskica
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.338


« Odgovor #37 : ponedeljek, 24.05.2010 : 16:49:49 »

PRovec sam po sebi ne bo veliko pomagal... potrebovali bi kar paket - kreativce (celovita oglaševalska kampanja, ki vključuje TV, RA, internet, jumbo plakate, dogodke in še kaj) oglasni prostor (TV, RA, internet, jumbo plakati), pa zadevo bi morale podpreti uradne inštitucije (MKGP, Vurs, kak predsednik). Zelo dobrodošlo bi bilo imeti tudi medijskega sponzorja.

Ja, v bistvu je lanska Vursova kampanja Moja žival, moja odgovornost vse to bila, a je bilo sporočilo medlo in neprepričljivo, zato učinka ni bilo.
Logiran
helena
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.295


WWW
« Odgovor #38 : ponedeljek, 24.05.2010 : 16:53:20 »

Nobena kampanja na kratek rok ne bo na dolgi rok nič pomagala. Vse dejavnosti zavetišča ali druge živalovarstvene organizacije je potrebno izvajati stalno, ves čas, z dobrim teamom, na različnih področjih.
Oskrba živali in iskanje novih domov je en del od vsega. So pa seveda vse ostale dejavnosti k temu usmerjene.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #39 : ponedeljek, 24.05.2010 : 19:08:20 »

PRovec sam po sebi ne bo veliko pomagal... potrebovali bi kar paket - kreativce (celovita oglaševalska kampanja, ki vključuje TV, RA, internet, jumbo plakate, dogodke in še kaj) oglasni prostor (TV, RA, internet, jumbo plakati), pa zadevo bi morale podpreti uradne inštitucije (MKGP, Vurs, kak predsednik). Zelo dobrodošlo bi bilo imeti tudi medijskega sponzorja.

Ja, v bistvu je lanska Vursova kampanja Moja žival, moja odgovornost vse to bila, a je bilo sporočilo medlo in neprepričljivo, zato učinka ni bilo.

To je v enem zavetiscu (razen morda za MO Ljubljana) utopija, ker je povezano z zelo velikimi stroski, vecja sponzorstva so v danem trenutku nekje "v zraku", manjsa so prepotrebna za druge zadeve. Poleg tega se tukaj nekako cuti boj z mlini na veter le enega zavetisca. V nekaterih drugih se ne oglasajo v javnosti, nimajo toliko moralnih zadrzkov, pa tudi ne toliko problemov, ker jih pac resujejo drugace (beri: se ne obremenjujejo z nezdravljenji bolnih in poskodovanih, ne z resocializacijo problematicnih, se ne ubadajo z odgovorno oddajo odgovornim posvojiteljem, z dolgotrajnim vzdrzevanjem neposvojenih zivali in podobnim). Tezav ne izpostavljajo, nobenega drugega zavetisca dnevno ne spremljamo ... O delu drugih zavetisc dejansko vemo zelo malo. Vemo pa to, da kaksne skupne zavetiske akcije skoraj zagotovo niso mogoce, ker je nacin dela (ne glede na eno zakonodajo, ki so ji vsi zavezani) in razmisljanje zelo razlicno. Taksna vseslovenska akcija bi bila smiselna in mogoca v primeru, da se skupaj organizirajo zavetisca, drustva, drugi aktivisti, VURS ... Ne vem, ce je kaj taksnega sploh mogoce. Najbrz ne.

Ena od moznosti je res VURS, vendar so za konkretno danes "izdano" knjizico se pred kratkim pisali, da je spisana, pa je ne morejo izdati, ker ni denarja. Ok, zdaj so ga nasli in brosura je ugledala luc sveta. Ob tem bi bilo krasno, da bi se znasla v vsakem slovenskem domu, pa lahko o tem le sanjamo, saj je napovedano, da bo "samo" v vseh veterinarskih ambulantah. Ok, v ambulante prihajajo tisti, ki ze tako vedo vsaj to, da je pes pes. Tisti, ki tega ne vedo, s pomocjo VURS ne bodo izvedeli, kot jim ne pove niti tega, da jih bo bolela denarnica, ce TAKOJ ne cepijo in cipirajo svojega psa. Torej? Kaj lahko pricakujemo od VURS? Pravkar je spet na TV nastopila VCS, ki pac ne more nic, ce so psi ze leta na prekratkih verigah, pa tudi za dva medveda, zaprta v ogradi pred gostilno ne more nic, ceprav bi menda rada kaj naredila (hm...).

Narobe je to, ker se ne zavedamo, da nihce ne bo nic namesto nas naredil in da ni dovolj, da gruntamo, kako bi razne akcije spremenile svet. O preprodajalcih sama bluzim ze 10 let, pisarim clanke, obvescamo, posnetih je bilo nekaj nadvse odmevnih (ne samo minutnih, temvec daljsih) TV oddaj o tem, pise se vsepovsod, kjer je le mogoce, pa vam se vedno 90% nakljucnih ljudi v sosednji ulici ve povedati, da so psi predragi, da je vseeno, od kod je pes, samo da je "domac" (tuji so za en drek, dejstva, da so "domaci iz Celja" v resnici "tuji" ne sprejmejo), da je hrana iz Merkatorja cist prevec za psa, ker so dovolj ostanki in da mora vsaka psica imeti enkrat mlade, veterinarji pa so itak samo za denar iz nas vlect. Se celo nasi znanci in prijatelji so sposobni it v stacuno po psa ali macka. Ljudi se pac ne prime nic, ce se jih ne tice osebno in ce jim osebno ne predstavite problema ali ce jih osebno ne udari tam, kjer jih boli. Poleg vsakodnevnega gledanja raznih nesrec, razmesarjenih trupel ljudi, predstavljanja problematike lacnih, zejnih, zatiranih po TV ... ne verjamem, da bo nekaj plakatov, prispevkov, reklam ... kaj tako konkretnega spremenilo, da bi lahko racunali na res boljse case na podrocju zivalovarstvene problematike. Morda se motim. Vsekakor upam, da se bo kdaj tudi to zgodilo.

Pri razmisljanju se je treba zavedati, da "nas produkt" ni klasicen produkt, torej nekaj, kar zagledamo v reklami na TV, jumbo plakatu ali v reviji. Nas "produkt" diha, zivi dolgo, zanj je treba skrbeti in vanj "vlagati", o njem je potrebnih kup informacij, ce zelimo, da bo dolgo in uspesno "deloval". Klasicne marketinske kampanije in pristopi ne palijo, oz. palijo v toliko, da si omislijo psa ali macka tudi tisti, ki ga zaradi premajhnega premisleka hitro vrnejo, ker z njim ne znajo "ravnat", ker so jih bile samo "oci", ker so jih "posilili" z lepimi slikcami in opisi. Za nov pralni stroj ni potreben premislek, ali bomo lahko ziveli z njim, temvec nam ga lahko lepo zapakirajo, porinejo pred oci in ce je nas star slucajno ze blizu svojega konca, ne boli nikogar, ce se odlocimo za nakup novega na horuk. Pac, morda nasa denarnica, drugega nic. Postavimo nekam, pa ce uporabimo ali ne. Nas "produkt" od nas zahteva mnogo drugacnih vrst participacije in ne samo nakup/posvojitev. Zato toliko tupimo o osvescanju, o sirjenju informacij, o pravih postopkih pri skrbi za zivali ... In toliko o ukrepanju odgovornih. Tukaj se vse zacne in konca. Skrb na pravi nacin in ukrepanje odgovornih bodo prinesli tako velike spremembe, da o drugem sploh ne bo vec treba razmisljati, se manj ponujati zivali v posvojitev s hudimi marketinskimi prijemi.

Ta trenutek (pa vsak prejsnji in vsak prihodnji) lahko med cakanjem na druge sami naredimo zelo veliko. Najprej preberimo VURSovo brosuro, potem jo sprintajmo v toliko izvodih, kot imamo prijateljev, pa jim jo razdelimo in jim ob tem se kaj razlozimo. V sluzbo nesimo en izvod in poprosimo sodelavce, da jo preberejo. Naj jo otrok nese uciteljici v solo, na trening, na tecaj ... Skratka, sirite okrog sebe informacije, kako je prav. Tudi tistim, ki vam na sprehodih parajo zivce s svojim in pasjim neprimernim obnasanjem, lahko daste en izvod. Pa takim, ki spuscajo svoje pse, da se "sami sprehajajo", lahko vrzete en izvod v kaslc. Lahko jim se obkrozite poglavje, ki se nanasa na uporabo povodca in na zakonska dolocila v zvezi s tem, pa na tiste o ugrizih in posledicah za lastnika in psa.

Poleg tega lahko vsak sam sestavi listek z informacijami o najnujnejsih in moznih ukrepih, ki so zeljeni in pricakovani za trenutno pomoc Horjulu in ga da skupaj s sirsimi ustnimi informacijami o problemu naprej vsem tistim, za katere v svojem krogu ve, da niso veliko na internetu in da slabo poznajo problematiko. Vsak lahko obvesti svoje znance, da zbira odeje, staro posteljnino ... in prosite, da tudi oni kaj prispevajo ... Obenem bodite pripravljeni povedati kaj vec, zakaj, kako, kdaj ... kaksni so problemi, zakaj do njih prihaja ... Ponudite se, da boste organizirali prevoz/predajo (podatkov za dogovore je dovolj objavljenih), ce imajo kaj, kar pride v Horjulu prav. Povejte jim za posvojitve na daljavo in za horjulski TRR, ce bi bili pripravljeni kaksen evro odstopiti za veterinarja ali drugo oskrbo ...

Nek komentar je bil vmes, da se vse to ze izvaja, pa ni nic bolje. Ne verjamem, da se izvaja tako, kot je videti. Verjamem, da vecina nasih znancev ve, da imamo pse in da podpiramo Horjul, ostalo vedo redki posamezniki. Ob tem mi je zanimiva misel, kdo vse me je klical, ko so bili moderni razni mrezni marketingi, in mi ponujal razne izdelke, ki jih sploh nisem potrebovala, pa ob tem ni pozabil navesti, koliko bom lahko potegnila iz "posla" tudi sama. Kaj vse so bili pripravljeni ljudje storiti za svoje mesto na neki (vecinoma lazni) zasluzkarski lestvici. O zivalski problematiki je veliko ljudem tezko govoriti ze v ozkem prijateljskem krogu, ce ti prijatelji niso ze kako drugace povezani z zivalmi. Da bi klicali ob najbolj cudnih urah bezne znance in jih seznanili z zivalsko problematiko - to pa je res utopija, ker pac ni za njih nic oprijemljivega za poslatat. Ok, nekaterim ni problem kadarkoli in komurkoli povedati, kar je treba. So pa v celotni populaciji redki, zato ne sprejmem argumenta, da smo naredili v svojem okolju, kar smo lahko.

Vsak ima seveda svoj pristop in svoj team, na katerega racuna. Idealno bi bilo, da bi se vse posamezne in stalne aktivnosti pocasi sestavljale v celoto, ki bi tvorila skupen uspeh za stabilizacijo razmer na zivalovarstvenem podrocju, oz. pripeljale vsaj v vzdrzno stanje, ki ga je mogoce obvladovati z normalno stopnjo energije. Zal je vse prepogosto dolga graditev porusena z eno diverzijo, pa je treba graditi spet vse znova. Srcno upam, da bomo to obdobje le enkrat pustili za seboj, da bodo tako mnozicne zapustitve zivali in tako neodgovoren odnos posameznikov in drzave le se zalostna preteklost.
Logiran

sansa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 219


WWW
« Odgovor #40 : ponedeljek, 24.05.2010 : 19:56:16 »

En predlog, ki ima sicer omejen domet in bo le kaplja v morje reševanja trenutnega stanja, ampak vseeno... Vsi, ki visimo tule v tej in sosednjih temah:
- škatlo za čevlje, škarje v roke, izrežeš režo na pokrovu, zaviješ v ovojni papir in na vsako stran nalepiš naprintan logo ZH + napis prostovoljni prispevki (+ zraven naprintan kakšen letak, osnovne informacije ...),
- neseš škatlo v službo, na kratko poveš sodelavcem za kaj gre (ali pošlješ mail na službeno listo),
- škatla ostane 3 dni na dostopnem mestu,
- čez tri dni škatlo izprazneš in jo daš najboljši prijateljici s prošnjo, naj še ona ponovi postopek v svoji službi,
- čez tri dni ti škatlo s prispevki vrne, in dobi jo naslednji (starši, bratje, sestrična - kdorkoli, ki mu ni vseeno in mu ne bo nerodno pred sodelavci),
- ko se nabere nekaj več kot 5 €, neseš v Gali...
Nekateri so res tako komot, da če jim ne porineš škatle za prostovoljne prispevke pod nos, bodo v minuti pozabili na stvar, nekateri niso domači s klikom...
Mojo škatlo bo najprej dobila mami, potem prijateljica, potem teta, nesla jo bom na družinski piknik naslednji teden ... ... ni vrag, da se ne bi kaj nabralo.
Logiran
AnaJ
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.903



WWW
« Odgovor #41 : ponedeljek, 24.05.2010 : 20:13:05 »

Sansa to tvojo idejo glede družinskega piknika bom pa jaz kar uporabila že to nedeljo. Če od vseh 100 prijavljenih družinskih članov da 1 € je že 100 €, sicer ni veliko, ampak začetek bo. Sicer me bo polovica žlahte spet čudno gledalo, ampak jaz bom preživela, živalce pa bodo tudi nekaj imele od tega  Smiley
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #42 : ponedeljek, 24.05.2010 : 20:20:23 »

Huh. Sem res mislila, da pisem same nemogoce stvari Smiley, pa vidim, da se moje skrivne zelje ze udejanjajo in dobivajo konkretne oblike. Wink
Problem je, ker smo tukaj ze vsi nekako izcrpali nas domet (posvojitveni, financni ...), imamo pa vsi cel kup ljudi okrog sebe, ki jih ni na internetu ali pa ne na mojpes.netu, pa se bodo morda radi odzvali na nase akcije in se prikljucili nasim aktivnostim.
Vsaka ideja in pomoc steje, ne glede na sirino, obseg, visino, globino ... Smiley

Aja, dajte se kaksen izvod brosure sprintat. Ce kdo hoce pogledat, kaj vprasat ... Je dobrodoslo, ker je crno na belem, ni treba veliko razlagat ..., napisano poljudno, brez obilice clenov in podobne navlake.
Logiran

AnaJ
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.903



WWW
« Odgovor #43 : ponedeljek, 24.05.2010 : 20:32:29 »

Eno vprašanje, da ne bom brcnila mimo ( dobr saj vem da so vsi potrebni novega doma ), ampak a je kakšen še posebno specifičen, ki bi ga bilo fajn izpostavit, bi namreč zraven škatle za prispevke, sprintala pa tudi, če samo njegovo fotko, kontaktne podatke.
Lahko tudi več takih. Na glas razmišljam kaj bi bilo najbolje naredit  Undecided
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #44 : ponedeljek, 24.05.2010 : 20:53:13 »

No evo, na printanje brošure nisem pomislila, sem samo linke pošiljala naokoli. Tiskana verzija bo bolj vžgala, vsaj obstaja šansa, da bo folk prebral do konca, ne da bi mu oči omagale pred ekranom Wink
Tudi to, pa škatla sanse, pa piknik je my kind of piarovstvo, kot sem ga omenila zgoraj in tega nam mogoče manjka, vsaj meni sram Pa da se spomnem(o) na to bolj pogosto, ne samo ko se zažene "akcija" butnglavc
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: (Skoraj) vsi naši, ki potrebujejo vašo pomoč
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines