mojpes.net

o psih => FCI 5 => Sporočilo, začeto od: Beba , sreda, 30.10.2002 : 12:23:36



Naslov: Basenji - čvek
Poslano od: Beba , sreda, 30.10.2002 : 12:23:36
Zanimam se za pasmo Basenji. O pasmi vem kar nekaj iz knjig in interneta. Zanima me, če je med vami kdo, ki je psa te pasme imel ali ima, izkušnje,...

Beba


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Barbka , sreda, 30.10.2002 : 19:18:38
Beba pozdravljena,

basenji je prvobiten pes, ki kljub atraktivnemu videzu niti slucajno ni neproblematicen in " navaden" pes. Imajo kar nekaj pasemsko tipicnih karakternih tezav (npr trdoglavost in netoleranca do drugih psov). Ne lajajo temvec zavijajo in njihov ugriz je podoben ugrizu kace.
V centralni Evropi ima najboljse basenjije psarna v Franciji "Out of Africa", nekaj izvrstnih psov je v Nemciji (mislim, da se gospod pise Koch in je dokaj reden gost slovenskih razstav). V skandinaviji je prav tako nekaj izvrstnih psarn - Sternhimels npr.
V ZDA pa je stevilka 1 Akuaba.

Ostalo pa se strinjam z Darkotom.


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Sally , sreda, 30.10.2002 : 20:42:08
Seveda ne smemo mimo krasnega predstavnika te pasme - Ch Jethard Cidevant-a, ki je bil leta 2001 najlepsi pes (BIS) mogocne razstave v UK - Crufts-a. ;) :D

****


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: halicanum , četrtek, 31.10.2002 : 09:51:28
Barbka, Sally in ostali

Ko sem omenil le Phillys, sem v mislih imel tiste, ki niso predalec.

Drugace francoska psarna "**" je zakon pri basenjijih (njihova vzreja izvira iz pradomovine basenjijev).
Njihove pse ima Hans Juergen Koch (Nemcija), ki je razstavljal v Sloveniji.

Phillys zivi pri Dunaju in je redni gost na nasih razstavah. Je zelo prijazna ter vedno pripravljena na razgovor o basenjijih.

Pozdrav
Darko L.


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Cat , četrtek, 31.10.2002 : 21:47:27
Ziv,
tudi jaz imam 2 predloga o Basenji psarnah. Prva se imenuje **(Danska) druga pa ***(Nemcija). Vzreja slednje temelji na vzreji psov Iz psarne ***. ***v svojo vzrejo velikokrat vpelje svezo kri iz Afrike-tam je redna gostja in prav tako Ambasad a Kiafrika.
O psih gospe Phyllis sem slisala kar nekaj negativnih zgodbic. Ne vem sicer, ce bi jim verjela, saj so prisle iz ust ljudi, ki se prav tako ukvarjajo z Basenjiji in vsi vemo kaj in zakaj lahko potem take storije nastanejo. Veliko njenih psov sem tudi sama videla(na nasih in tujih razstavah) in moram reci, da so za moj okus, mnogo predrobni(sama sem velika ljubiteljica hrtov-ampak njeni psi so pa res suhljati) in to je ena izmed(morda celo "smesnih") zgodbic, da gospa svojih psov ne hrani toliko kot bi jih morala. No na lasne oci sem se pa prepricala, da njeni psi obozujejo prezvecene cigumije(ki jih na razstavah po tleh nikoli ne primankuje). V druge pravljice(ali resnice) se ne bi spuscala, ker se v kaksne  podrobnejse raziskave o njej in njeni vzreji nisem nikoli poglabljala.

LP


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Beba , torek, 05.11.2002 : 12:45:14
Najlepša hvala za odgovore. Kot sem že napisala mi je pasma poznana, tudi vzreditelja ni tak problem dobiti. Upala sem, da je med vami kdo, ki te pse ima, torej konkretne informacije.

Vseeno še enkrat hvala, Beba


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Barbka , torek, 05.11.2002 : 12:54:35
No,
jaz jih sicer nimam, sem pa obcasno zivela z basenjiji - tako pri meni, v SLoveniji, kot na Finskem.
Ti, s kateirmi sem prezivela cas, so bili do ljudi ful OK, do psov pa zelo problematicni. Baje je to najvecja tezava teh psov. Na sprehodu imajo velikokrat zamasena usesa (nekateri absolutno), ceprav so seveda izjeme. Imajo kar dolgo zivljensko dobo in njihova nega je nezahtevna. Cist na kratko.


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Barbka , sreda, 06.11.2002 : 23:37:12
Nadja,
predlagam, da kontaktiras gospod Pio, psarna ****in jo povprasas o karakterju basenjijev in zivljenju basenjijev z drugimi psi. Basenjije ima ze 20 let, ni pa velik vzreditelj. Loviisa, trenutno najstarejsa , je stara 14 let. Pse je imela tudi v solastnistvu z Anelli Pukilla, Nr. 1 na Finskem - med vsemmi pasmami.




Naslov: Re: Basenji
Poslano od: J.J. , četrtek, 07.11.2002 : 20:48:54
Ojla !!!

Jaz imam basenji-ja in če se mene praša so to karakterno
zelo težki psi in rabijo dosti ukvarjanja z njimi drugače so
lahko tudi uničevalni. :))

Če hočeš kkšne podrobnejše detajle mi piši.


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Speedster , nedelja, 17.11.2002 : 21:45:14
No jaz sem pa bližnji sosed od gospe Galičeve ter lahko samo potrdim kar je rekel Darko. Ti kužki so skoraj ves čas v ograjenem prostoru ca 30 m2. Notri ima 4 kužke(2 bas., 1 beagle, 1 mešanček),od tega ima en basenji skoraj vedno nagobčnik.
Spuščeni so zelo redko, skoraj nikoli, sprehod je dolg ca 100 m gor in 100 m nazaj do pesjaka in cel dan se sam derejo, tako psi kot ona na njih. Jaz jih pri njej ne bi kupil niti pod razno.
lp, gape


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Zdravc , torek, 03.12.2002 : 16:05:27
Pozdravljena Beba,

doma imamo enega razvajenega basenjija, psičko Dino, ki bo ta mesec dobila mladice. Dina je naš prvi pes iz legla ***, prvega v Sloveniji. Ne bom razpravljal o značaju te pasme, ne o vzrediteljih, lahko pa ti zatrdim, da po basenjiju nebi hotel imeti nobene druge pasme. Podobno zagotovilo boš našla na skoraj vseh spletnih straneh ljubiteljev basenjijev povsod po svetu. Če te zanimajo informacije iz prve roke, ni treba po te v "tujino", enostavno pokliči ****.
P.S.:tole ni reklama za leglo!
Lp Zdravc


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: nadja , sreda, 04.12.2002 : 16:40:10
Živjo!
Mene pa zanima katera je dobra knjiga o basenjijih verjetno je v angleščini. Sprašujem pa zato ker delam projetkno nalogo pri informatiki in rabimo tudi nek "knjižnji vir"


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Anfora , petek, 24.01.2003 : 01:23:19
PRVO LEP POZDRAV VSEM POZNAVALCEM PASME BASENJI !

NAJPREJ OPRAVIČILO, KER NISEM REDNA GOSTJA TEGA FORUMA IN NE SPREMLJAM VAŠIH ZANIMIVIH POGOVOROV.

RES JE, VZREJAM BASENJIJE IN JIH TUDI PRODAJAM. AMPAK TAKŠNI SO VSI VZREDITELJI. MLADIČKE  ŽELIMO PRODATI, LE KDO JIH PODARJA? VSI VEMO KAKŠNE SO CENE RODOVNIŠKIH PSOV.
GOSPOD DARKO, KOLIKO BEAGLOV STE PODARILI, KO JE IMELA VAŠA PSIČKA PASME BEAGLE MLADIČKE ? STE BODOČIM KUPCEM NAŠTELI VSE SLABOSTI BEAGLOV?

LAHKO NAPIŠETE, KOLIKŠNA JE BILA CENA MLADIČKA, ALI JE TO POSLOVNA SKRIVNOST ? ALI JE TO BOJ ZA TRŽIŠČE, ALI NE?
JAZ VSAKEMU KUPCU BODOČEGA PSA POVEM, KAR GA ZANIMA, OD TEGA DA PES NI NAJBOLJ UBOGLJIV, DO TEGA DA ZAHTEVA VELIKO POZORNOSTI IN LJUBEZNI,... TOLMAČI SI PA VSAK PO SVOJE. NOBENEGA NE SILIM V NAKUP!!!

SEDAJ PA ŠE ODGOVOR MOJEMU BLIŽNJEMU SOSEDU G. ŠUŠTARŠIČU! GOSPOD ŠUŠTARŠIČ, PROSIM POMEDITE PRVO PRED SVOJIM PRAGOM. VAŠ PESJAK ZA NEMŠKO DOGO JE TAKO MAJHEN, DA SE GA ŠE IZMERITI NE SPLAČA. MOJIH 100 KVADRATNIH METROV ALI PA ŠE KAKŠEN VEČ KAR ZADOSTUJE. S TEM, DA IMAJO MOJI PSI DOSTOP DO DNEVNE SOBE, VAŠA PSIČKA PA ŠE GARAŽE NE VIDI. ALI STE JO DALI SEDAJ, KO JE BILO TAKO MRZLO V HIŠO, ALI JE ZOPET ZMRZOVALA CELO NOČ V NJENI UTICI? PA DRUGIČ, KO BOSTE ŠLI MIMO, PROSIM PREŠTEJTE MOJE PSE. PA ŠE NEKAJ, KO SEM PELJALA VSE PSE NA SPREHOD 3X DNEVNO, JE BILO ZA DOMAČINE TO OBUP IN GROZA, NAJ SE RAJE POSVEČAM SVOJIM TREM OTROKOM, SO GOVORILI, SEDAJ PA PSE SPREHAJAM PREDVSEM ZVEČER, PA SPET NI DOBRO, KER ME NE VIDITE. ALI SE VAM MORAM DRUGIČ JAVITI NA ZVONEC, KO GREM Z NJIMI VEN?

P.S. S TEM ZAKLJUČUJEM DEBATO O MOJIH PSIH, VSI, KI IMAJO KAJ PRIPOMNITI, PA NAJ SE PRVO OGLASIJO PRI MENI DOMA.

GALIČ ALENKA


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: halicanum , petek, 24.01.2003 : 08:25:00
Citat

PRVO LEP POZDRAV VSEM POZNAVALCEM PASME BASENJI !

NAJPREJ OPRAVIČILO, KER NISEM REDNA GOSTJA TEGA FORUMA IN NE SPREMLJAM VAŠIH ZANIMIVIH POGOVOROV.

RES JE, VZREJAM BASENJIJE IN JIH TUDI PRODAJAM. AMPAK TAKŠNI SO VSI VZREDITELJI. MLADIČKE  ŽELIMO PRODATI, LE KDO JIH PODARJA? VSI VEMO KAKŠNE SO CENE RODOVNIŠKIH PSOV.
GOSPOD DARKO, KOLIKO BEAGLOV STE PODARILI, KO JE IMELA VAŠA PSIČKA PASME BEAGLE MLADIČKE ? STE BODOČIM KUPCEM NAŠTELI VSE SLABOSTI BEAGLOV?

LAHKO NAPIŠETE, KOLIKŠNA JE BILA CENA MLADIČKA, ALI JE TO POSLOVNA SKRIVNOST ? ALI JE TO BOJ ZA TRŽIŠČE, ALI NE? .................................

GALIČ ALENKA


Gospa Alenka!

Samo odgovor na vprasanja napotena na mene:

- Vse mladice sem prodal po MOJI ceni (poklicite me, in vam bom dal telefone vseh lastnikov, da vam oni povedo koliko so placali)
- Tiste, ki so se hoteli pogajati, sem zavrnil. Kupnina je konpenzacija za moje stroske, ne pa trzna kategorija, ali vir prihodkov. Moji prihodki so placa za delo v mojem poklicu.
- Za prvo leglo (30.01.2001) sem dolgo izbiral nove lastnike. Podarli nisem nobenega.
- Nimam nobene potrebe, da se borim za "trzisce". Kupce celo zavracam, ker psiko ne mislim pariti do jeseni.
- Coco je prvo leglo imela jan 2001, ko je bila dovolj stara in fizicno zrela (3 leta 2 mes)
- Legla je imela: 30.01.2001 (6 mladicev), 13.04.2002 (tri mladica), naslednje (njeno zadnje) ne bo pred septembrom/oktobrom 2003.

Nobenega legla nisem, in ne bom imel "brez papirjev". Kaj pa vi???

Pozdrav
Darko L.



Naslov: Re: Basenji
Poslano od: marjeta , ponedeljek, 03.02.2003 : 16:05:51
Zdravo! Danes sem prvič prebrala kup neumnosti o basenjijih in kot sem lahko razbrala, večina udeleženih sploh nima psa te pasme. Sama sem lastnica psičke  basenji in trenutno imamo domače leglo. Res je, da vsak lastnik svojega psa hvali oz.pasmo. Sedaj mi pa  povejte katera pasma je naboljša? Vsak si izbere pasmo, glede na svoje želje in potrebe. Jaz nimam slabih izkušenj oz. je basenji pes kot tudi drugi z veliko več kvalitetami, kot pa slabostmi. So pa ljudje, ki imajo vrednostni sistem drugačen in se kvalitete sprevržejo v slabosti in obratno...
Tudi jaz sem kupila svojo psičko pri *** in sicer v prvem leglu. Imam samo to pripombo, da je gospa z vsakoletno produkcijo basenjijev le-tem krepko znižala tržno ceno, z odnosi s sosedi  pa "pridelala" basenjijem slab prizvok. Glede na zadnje sosedsko besedičenje pa :-X :-/. Lep pozdrav in brez zamere!


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Barbka , ponedeljek, 03.02.2003 : 18:14:19
Marjeta,
ker sem se na to temo oglasila tudi jaz bi samo vprasala - kaj od napisanega je neumnost? (ne mislim na osebne zadeve o ge. ***, temeč o basenjijih.)



Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Zdravc , torek, 04.02.2003 : 14:33:36
Pozdravljena Barbka,

ne morem si kaj, da se nebi oglasil v zvezi s tvojim odgovorom Marjeti. Prebral sem, da si občasno živela z basenjiji, pasmo pa zelo dobro poznaš, ne glede na to, da nimaš osebnih izkušenj z njimi. Pišeš o pasemsko karakternih "težavah" basenjija in navajaš resnično cel kup neumnosti, po katerih naj bi se basenjiji tako zelo razlikovali od drugih psov:

- trdoglavost, "zamašena ušesa"
- netoleranca do drugih psov
- zavijanje namesto lajanja
- "ugriz kače"


Najprej recimo, da je vsak pes osebek zase in ima svoj značaj oz. karakter, ne glede na splošne pasemske značilnosti. Vsak pes živi (še posebno je pomembno začetno
obdobje  socializacije) v svojem "socialnem" okolju, kar tudi vpliva na psa, njegov značaj, obnašanje. Teh osnov očitno ne poznaš, ker sicer ne bi pisala o basenjijih tako suvereno in toliko neresnic. S tem delaš basenjijem in lastnikom krivico in nasplošno mečeš na pasmo "slabo luč".

Verjetno je  znano, da je basenji prapasma, izvor Afrika 3-5 tisoč let (različni viri) nazaj v zgodovino. Od takrat se praktično ni spreminjal, kar lahko kaže kvečjemu na veliko zmožnost preživetja in na inteligenco tega psa.  
Neodvisnost  vendar priljudnost, budnost in včasih tudi nezaupljivost do tujcev so lastnosti basenjija. Ti  pišeš predvsem  o trmi in  "zamašenih ušesih". Naš basenji včasih uboga z malce časovne razlike, vendar UBOGA na povelja, pride, sede, počaka, prostor ipd... Še zmeraj se uči kakor tudi njegovi gospodarji. Ni "služben" pes in verjetno se ne bo nikoli tako zelo podredil človeku kot omenjene pasme. Je zelo ljubezniv do članov svojega krdela, do otrok in opazil sem še posebno do bolanih ali retardiranih ljudi. Do tujcev je buden, čuječen samo ob prvem stiku, nikakor pa ne neprijazen.
To kvečjemu pomeni, da je lahko dober čuvaj, saj čeprav je tih, s svojim obnašanjem nakaže na prihod tujca. V osnovi je basenji lovski pes, vodič skozi "bush",  (ko smo pri goščavi -zanimiva je zgodbica o dvojno zavitem basenjijevem repu, pa o tem kdaj drugič) v Egiptu baje lovec na podgane na faraonovem dvoru in templjih.
Naš basenji je predvsem "scerkljanc", zato ga imamo in povem vam, da je za to več kot primerna pasma!
Uživa v toplini doma in ob svojih ljubljenih "sokrdelnikih", razvajamo ga tako, kot se tudi sami radi počutimo udobno in varno. Ko kaj želi,  se vsede pred človeka in ga gleda, potem pa nakaže ali hoče ven, hrano, ali pa "ah ta muzka gre tako v ušesa". Človeka zmeraj in povsod spremlja z očmi in ker ima zelo dober apetit, je praktično vse in obvezno voha človeška usta- "kaj si jedel"?
Neodvisnost in samostojnost, velika radovednost in živahnost so lastnosti našega basenjija,  vendar pa tudi mnogih drugi pasem, tako da te "značajne lastnosti" nima samo ta pasma.
Basenji je nabit z energijo in potrebuje veliko pozornosti in ljubezni. Zna tudi kaj uničiti v stanovanju, še posebno kot mladič, vendar taki so vsi psi še posebno v obdobju socializacije.
Do drugih psov je radoveden in igriv, nikakor pa ne netoleranten. Naš basenji ima prijatelje med največjimi  "pasjimi brdavsi" v mestu.
Iz literature, knjig in iz neta vem, da basenjiji zavijajo in jodlajo. Naš pes je dvakrat zalajal (single bark) ker je bil presenečen ob srečanju z otrokrom in enkrat z mačko. Je po 8-9 ur sam in včasih zaprede kot velika mačka ob vrnitvi "ljubljenega" gospodarja. Ne moreš verjeti od kod tako predenje ob tako majhnem psu. Moram pa priznati, da mi pasja tišina gre včasih tudi malo na živce, včasih si želim tudi kakšnega zvoka, glasu več.
Je nežen po naravi, podoben muci, umiva se in prede ko je v naročju. S prednjimi tačkami je še posebno spreten in ko ga gledaš v igri res pomisliš na mačko. Z mačkami je dober frend, medtem ko našega 15 let starega papagaja preganja po stanovanju, nekajkrat je letelo tudi perje. Lovski nagon pač, zajci, nasplošno glodalci in ptice niso družba za basenjija.
Naš basenji je živah in izredno hiter, na travniku teče v krogih in bliskovito spreminja smer. Ena od značilnosti pasme je tudi tek, ki spominja na konjskega. Po mnenju poznavalcev pasme je na kratke razdalje takoj za hrti. Rad je v naravi, gibanje celo zelo potrebuje, ne mara vlage in kislega vremena, čeprav gre poleti, ko je vroče v vodo do trebuha in celo plava v morju.
In zdaj o "ugrizu kače". Mogoče si se slabo izrazila, vendar ima basenji enakomeren in popolen škarjasti ugriz, tako kot zveri - baje  je potomec šakala. Mogoče si mislila na dve luknjici, ki jih bliskovito naredi s zgornjimi prednjimi podočniki - res je in "ubogi sovražniki krdela"!
Pse oz. pasme psov je ustvaril človek skozi zgodovino za različne potrebe in namene. Zato toliko pasem in verjamem, da je vsakemu lastniku njegova NAJ, kar se mi zdi tudi prav, saj to pomeni, da ima rad svojega psa in da ima pes dobro in lepo življenje. SAJ ZATO JIH IMAMO ALI NE?

Lp vsem "pasjeljubcem", še posebno ljubiteljem basenjijev, pa brez zamere ;).



Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Barbka , torek, 04.02.2003 : 16:03:19
Pozdravljen,
basenjije spremljam 16 let. Imam veliko znancev in prijateljev v tej pasmi - iz preprostega razloga - noro sem si želela tega psa. Tako poznam tudi prvi dve slovenski basenjijki, njune starše, vzreditelja in celo nekaj prednikov osebno (ter seveda njihove vzreditelje). In - kot rečeno, nekaj časa sem preživela z njimi (psarna Giltedged, psarna Sternhimels in psarna Visakoivu, ki pa jih ne vzreja več ter z Lauro in Giuseppom Allesando iz italije) na razstavah sem se srečevala z basenjiji psarne Out of Africa, Mandeville, z gospo Poduschka, gospo Gielisse in še drugimi. Srečevala - pomeni, imela v rokah, včasih razstavila in se z njimi na dolgo in široko pogovarjala. Prav tako sem osebno srečala in se o basenjijih pogovarjala z lastniki psarne Akuaba (ki je seveda zakon) v ZDA.
Ugriz kače - mišljene so bile seveda luknjice in ne ugriz kot pozicioniranje zob v zgornji in spodnji čeljusti.
Prvi basenji, s katerim sem preživela več časa, in ki me je totalno navdušil je bila Fallohide Lady Funny Face - Loviisa - dane je stara 15 let. Psička je nadvse ubogljiva, prijazna do ljudi in tolerantna do drugih psov. A žal je tolerantnost do drugih psov pri tej pasmi bolj izjema kot pravilo. Čeprav vem, da so slovenski psi neverjetno prijazni, v primerjavi z njihovimi sorodniki v tujini. Seveda mi to težje verjamete na besedo; lahko pa si pogledate video posnetke, ki jih imam v domačem arhivu, posnete na največjih razstavah (z večjim številom psov v kategoriji, kot jih je sploh v Sloveniji).
Prav tako so slovenski psi - bom rekla drugače - tisti, ki jih poznam, za pasmo zelo ubogljivi in učljivi. Na našem društvu se je z agilityem ukvarjal mlad par, in psička , verjetno sestrica vaše, je bila neverjetno nadarjena in uspešna.
Povprečen kupec psa, ki s psi nima velikih izkušenj, pa ne bi smel dobiti občutka, da je to pravilo. Ker - žal - ni.
Zavijanje namesto lajanja : pri tem vztrajam. Njihove pesmice sem že velikokrat slišala.
Pravite, da vaš basenji preganja papagaja - Kora, (Sternhimmels Korekte Kora) pa je našega papagaja pustila čisto na miru. Tako so si različni.
Res je, ti psi so zelo hitri in okretni, in z njimi uspešno tekmujejo v coursingu in dirkah. To zagotovo velja za vse, kar sem jih spoznala.
Sama že 15 let živim s primitivno pasmo. Prva psica je bila vzor pridnosti. Nisi je slišal zalajati, ni uhajala, bila je tiha, mirna, skromna. Ampak - moji zdajšnji psi so pa drugačni - in nekako ustrezajo tistemu, o čemer so mi pred leti govorili ljudje, ki se s to pasmo ukvarjajo dalj od mene. Tako, da je ocenjevanje karakterja na podlagi enega samega psa nekoliko tvegano.
Nikakor ne želim širiti antipropagande za basenjije. Za mene so ti spi eni najlepših pasemskih psov. Njihova ponosna drža in tek, pri katerem skoraj lebdijo nad tlemi. In skoki, ko iščejo kaj zanimivega. A zagotovo niso psi, ki bi bili idealni družinski člani za vsako povprečno družino.
Še odgovor - zakaj si nisem omislila basenjija? Ker moj način "držanja" psov ne omogoča ločevanje le teh v primeru, da se ne bi razumeli. Zato sem se jih raje odpovedala, kot da bi tvegala nesrečnega psa.
 


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: marjeta , torek, 04.02.2003 : 16:27:09
Barbka!
Trdoglavost pri basenjijih, mišljena je najbrž trma in ne topoglavost. trmasti ravno toliko kot terierji, hrti in še bi lahko naštevali, torej nič bolj in nič manj.
Zamašena ušesa- verjetno je mišljena neposlušnost, prav dobro sliši in gospodarja tudi vedno pogleda, kako ga gospodar motivira, da odreagira, je pa že drugo vprašanje. drugi psi takoj ubogajo, mar ne? ::)
Netoleranca do drugih psov - nikakor ne, zelo prijazen pes do vseh drugih, je pa res, da ni boječ in gre k vsakemu psu. če drugi pes odreagira negativno, potem se brani tudi basenji. Podobno kot druge pasme, razen tistih psov, ki so boječi in nesocializirani.
Zavijanje - basenji, ki ga imam ni NIKOLI ZAVIJAL, ker preprosto ni imel potrebe, pa čeprav je veliko sam. Laja ne, pozdravi pa z globokim zadovoljnim renčanjem in prede kot maček. Slišala pa sem že zavijanje pudlov, ovčarjev...
Torej zavijajo tudi druge pasme, po vašem mnenju je to značilno samo za basenjije. Mar ni prednik vseh psov volk?
Ugriz kače - tale je pa debela ;D - strupniki pa to in luknjice
Basenji ima standarden škarjast ugriz s tem, da ima mali ozki gobček. Poznate veliko ljudi, ki so jih ugrizli basenjiji oz. imate morda lastne slabe izkušnje? Ne sodite celotne pasme po enem primerku!
Ne vem zakaj ste se tako osredotočili na slabe lastnosti psov in jih vse spotencirali ravno v basenjija. Je cirneco dell Etna bistveno drugačen? Ne , je še hitrejši, zamašenih ušes, laja  in se boji drugih psov - take izkušnje imam jaz z enim primerkom, vendar ne posplošujem tako, kot ste si pravico soditi vzeli vi in to oglašate kot edino zveličavno resnico. Tudi psi bi lahko sodili ljudi na splošno po enem primerku in kaj če bi bili ta primerek vi? Pa brez zamere! Če se že greste nekega kinologa, bodite kinolog z veliko začetnico. LP marjeta


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Barbka , torek, 04.02.2003 : 17:28:02
Spoštovana gospa Marjeta,
na forumu si ljudje izmenjujemo različne poglede o različnih stvareh.
Moje pozanavanje basenjijev je pač tako, kot je. Ne morem pomagati. O njih imam zbranega kar nekaj slikovnega in filmskega materiala, ker imam to pasmo pač rada. Ni potrebno, da imaš psa, da bi o njem lahko govoril.
Predlagam Vam, da dobro preberete svoj tekst. Potem boste verjetno našli stavek - ne sodi vse pasme po enem psu. Kaj pa vi , gospa Marjeta, jo smete?

Ko bo odprta tema cirneco dell'etna bom seveda podala svoj komentar. Že danes pa vam jamčim, da ne bo zapisano, da so idealni družinski kužki, primerni za vse in vsakogar. Imajo prednosti, imajo pa veliko drugačnosti. Če bi bili idealni, bi bili verjetno razširjeni, tako, kot so nekatere druge, za dom in družino primernejše pasme. Pratipskih psov in hrtov se pač ne prodaja pod temi oznakami.

Nikoli nisem izrekla osebnostne sodbe o Vas, predlagam Vam, da se tudi vi - ker me ne poznate - vzdržite osebnostnih sodb do mene.

S spoštovanjem - in - iskreno - veliko sreče pri oddaji mladičkov

Barbka

P.S. Hmm - tudi gospod Zdravc omenja "ugriz kače" v smislu dveh luknjic, ki ostaneta kot posledica ugriza basenjija. Hmm - pa ima basenjija...


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: marjeta , sreda, 05.02.2003 : 09:17:47
Spoštovani!
Na forumu si izmenjavamo različna mnenja, se strinjam, torej je debata, eni z malo več tolerance, kot drugi. Sicer pa ste medtem že nekoliko spremenila mnenje o basenjijih, zlasti slovenski veji. Po vseh zvenečih tujih imenih psarn, kjer so v večini sami divjaki basenjiji, je slovenska veja le-teh poslušna, učljiva, mirna. torej smo Slovenci idealni za vzgojo basenjijev. Ker ste si ga "noro želela " je skrajni čas, da si ga nabavite. Morda bo vaše dosedanje izkušnje postavil na glavo.
Verjamem Vam glede slikovnega materiala z razstav, torej kako so basenjiji napadalni do drugih psov. Verjetno ste posnela samo basenjije, drugih pasem pa ne. Vsi vemo, kako je na razstavah  - živčnost pri psih in gospodarjih, ves dan v čakanju, nobenega miru in po možnosti še stradanje pred razstavo, da je telo vitko in lepo na pogled.
Res ne poznam veliko primerkov basenjijev, tri primerke ge.***in svojega, ki je kupljen pri njej. Vsi so prijazni, nežni in živijo tolerantno z drugimi psi in otroci. Edino samček Astor baje glasno zavija, če je osamljen.Ga. ***ima kvalitetna legla basenjijev in tudi ona je že pred 3 leti oglaševala basenjija kot idealnega družinskega psa in ji ne gre oporekati. Ob nabavi mladiča, me je opozorila tudi na negativne lastnosti, vendar povejte mi, kateri pes pa je idealen? Pred tremi leti in kasneje je bilo tovrstno oglaševanje v redu, sedaj pa ni. Zakaj pa prapasme niso psi, primerni za družine oz. drugače, zakaj basenji ni družinski pes? Nikoli pa ni bilo naglaševano, da so primerni za vse in vsakogar, če s tem mislite "povprečno slovensko" družino.
Basenji- značaj:" Vesel , prijazen, potrpežljiv z otroki, izredno čist, brez najmanjšega vonja, ki le zelo poredko laja.V Evropi in ZDA velja za odličnega hišnega psa." (Pugnetti,Gino, Vse o psih, MK 1993.
Naj avtorju verjamemo na besedo?! Vam moramo!
Basenji je krdelni pes, kaj pa je družina drugega kot krdelo, v prenesenem pomenu. družina pa so odrasli ljudje in otroci..., pa pustimo sociologijo.
Ne , ne poznam vas osebno, sodim vas samo po napisanih sestavkih, ki pa so delček vas, če ste jih vi sestavili.
Škoda je verjetno že storjena, verjetno pa vse povprečne slovenske družine ne prebirajo foruma!

Ljudje smo si različni, nekateri vidimo samo črno, drugi samo belo, resnica je vedno nekje vmes...
LP


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Barbka , sreda, 05.02.2003 : 09:42:06
Things to remember when buying a basenji
First, you should read a lot of books on dogs so that you would become familiar with the basic facts about dogs. Then you should try to find out as much as possible about basenjis by interviewing basenji breeders and owners. You could also try to meet some basenjis. Then, finally, you should believe all the peculiarities and every advice you are told about the breed - they are all true!

Hunting instinct
Basenjis are hounds with strong territorial instincts. Basenjis are also independent, which means that they should only be let loose in well-fenced (or otherwise absolutely safe) areas. Far too many basenjis have been hit by a car, so new basenji owners are not warned in vain. Still, basenjis should be allowed to run loose from time to time as they love running, but remember to check out that the area is safe. On the other hand, thanks to this strong hunting instinct, basenjis make excellent dogs for lure coursing and track racing.

Territorial instinct
Basenjis tend to have a very strong territorial instinct, which manifests itself in that basenjis do not accept other dogs within their own territories. This does not mean that basenjis are aggressive, but rather that they have a strong territorial instinct. This is why basenjis need to become accustomed to other dogs from a very early age. Basenjis do not have to accept that other dogs come and smell at them. Still, they will have to accept having other dogs close by. This is especially important at dog shows. Basenji puppies tend to accept other dogs better than grown-up dogs.

Aloofness
Basenjis can be reserved towards everything that is new to them. This is understandable when we consider where they originate from: in the jungle every new and strange person, animal or object is a potential threat. A basenji puppy should not be kept in too much isolation from the outside world, but puppies must be made familiar with normal household sounds and strange people, situations, and surroundings. Puppies must also get used to being handled - having their teeth examined, their nails clipped etc. Also remember that you should never give in to a puppy, even though it would scream, or try to frighten you by growling or snapping at you. Puppies will just have to learn that they cannot get their own way. That basenjis tend to be reserved often makes them also aloof towards strangers.

Basenjis alone at home
Though basenjis do not bark, they are not mute either. Basenjis can howl when they feel abandoned, so it is very important to teach them to be alone at home. This should be started immediately after the puppy has arrived.

To conclude, a reminder that the breeder of your dog is always willing to help you in all problems that may and will come along the way. Just contact the breeder as soon as possible!


Insert je iz strani uradne strani Finskega kluba za basenjije.
http://www.basenji.fi/english/f_basenji_rotuna.htm

Ampak, kaj oni vedo...


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Mitja , sreda, 05.02.2003 : 10:04:34
Barbka
Mene pa malo za šalo zanima kateri basenji je bil tako uspešen v agilityju. Včasih se mi namreč zdi, da sem zadnjih 8 let agilityja preprosto prespal ker se nekaterih stvari nikakor ne morem spomniti.


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Barbka , sreda, 05.02.2003 : 10:14:46
Mitja
psička, ki je bila omenjena, je bila uspešna - v učenju in je bila spospobna predihati parkur. Kar je za basenija velik uspeh. Seveda pa daaaaaaaaaaaaaaaaleč od tega, da bi prišla na tekmo! Nič zamudil. Ampak - za basenjija je bila pa res dobra!
Za agility, kot ga misliš ti (in jaz) pa ne...


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: marjeta , sreda, 05.02.2003 : 11:05:16
Hvala, že imam in še kaj več. Ni mi potrebno posredovati internetnih naslovov, imam večino literature že stiskane.
So what? Sic!
Basenji je eleganten, kratkodlak pes, čist, brez vonja in ne laja. Je idealen družinski pes in primeren za bivanje v stanovanju. Ali kot pravijo: velik pes v mali embalaži.
Lp


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: sirtaki , sreda, 05.02.2003 : 11:08:10

Jooooj, k ne morem biti več tiho ob tej aroganci ga.Marjete!
Takole, pa kaj pol če imate basenjija? To vam ne da še nobene kredibilnosti, da poznate pasmo.
Vse skupaj, to je vaše pisanje, je naravnano izrazito komercialno, se ne bi čudila, če imate doma kako leglo ali ga celo pričakujete. Vsaj vtis puščate tak.
Še dobro, da povprečne slovenske družine ne berejo tega foruma, saj bi zelo hitro dobili vtis, da je basenji res idealen družinski pes. Zanimivo, da to trdite le vi in pa še tisti, ki se trenutno trudijo prodati mladiče (ja tudi za Slovenijo sta dva legla basenjijev naenkrat prevelik zalogaj!).

Bom napisala še vam, kar sem že enkrat na temi o eni drugi pasmi: ni treba imeti neko pasmo, da jo poznaš. Včasih je več kot dovolj, da imaš dolgoletne izkušnje iz "druge roke", posebno če si pasmo preučil do najmanjše podrobnosti in se zavedno odločil, da je še ne boš imel, ker veš kaj prinaša.

LP in brez zamere, pa lepo bi bilo, če začnete malo bolje spoštovati svojo pasmo





Naslov: Re: Basenji
Poslano od: marjeta , sreda, 05.02.2003 : 12:08:03
Hvala , imam zadosti. Nivo je prenizek. Imejte svoj forum in svoje pse in znanje iz druge roke ali pa tretje itd. Če vi rečete tako, je tako in nič drugače. Veste , sem dobila eno novo izkušnjo ali lekcijo - človek se res vse življenje uči. Očitno sem zadevo narobe razumela, mislila sem, da se pogovarjamo o pasmi basenji - ampak sta šefici že vse povedali.
tole danes mi je pobralo kar nekaj časa in ker ga nimam na pretek ,končujem.. Nekdo si je oddahnil. Kaj pa pasma basenji?
Lp


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: sirtaki , sreda, 05.02.2003 : 12:23:33

Citat

Nekdo si je oddahnil. Kaj pa pasma basenji?


Pasma pa sploh lažje zdaj diha.

Zanimivo, kako si niti pod razno ne pustite niti kančka možnosti sprejeti tudi mišljenje drugih...pa če je še tako konstruktivno. Vi, vi in nihče drug. Če je to za vas višji nivo kot naš, ko vam skušamo z vljudnostjo dopovedati, da aroganca res škodi in da več mnenj več šteje, pa res bolje da ne komunicirate več z nami. Bi lahko še postali tako odprti za mnenja drugih...





Naslov: Re: Basenji
Poslano od: kaja , sreda, 05.02.2003 : 14:26:11
Citat
(ja tudi za Slovenijo sta dva legla basenjijev naenkrat prevelik zalogaj!).


Jaz sem "izračunala" tri legla! Enega ima Zdravc, drugega Anfora in tretjega Marjeta. Razen, če so si kaj v žlahti! Me pa resnično zanima koliko legel je, ker se kolegica zanima za nakup! lp


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: sirtaki , sreda, 05.02.2003 : 14:47:12

Kaja več kot dovolj legel torej, da tudi kolegica pride do mladiča...

V Kinologu vem, da sta objavljeni dve legli, ti praviš tri...huh nič čudnega da vzreditelji popularizirajo pasmo...ker moja groba ocena je, da bo vsaj en izmed teh treh imel mladiče doma še pri 3 mesecih +...ker ne bo kupcev.
Če se dobro spomnim je bilo lani tudi eno leglo pri enemu od teh treh in so jih prodajali še uf uf dolgo...


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: kaja , sreda, 05.02.2003 : 16:19:44
Ja, pa eden od oglasov v Kinologu se začenja z: idealen družinski kuža... Bolj ko berem tele poste bolj razmišljam, da le ni tako idealen. No, bom poročala kako se je odločila. lp


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Erman_S. , sreda, 05.02.2003 : 23:34:57
Ojla !!!!

Kaja glede basenji-ja je takole. Jaz imam basenija 1 leto in 2 meseca in če se mene praša je takole. Res da baseni ne laja in  je zelo čist.  Vendar ima napake in dobre lasrnosti. Napaka je da je  to zelo trmast pes, vendar se zelo hitro uči samo pokaže  pa takrat ko le on to hoče.

Sprva nisem bil zadovoljen in le malo besen ker sem ga kupil vendar sem se sedaj začel veliko  ukvarjati z njem in sem sedaj vesel ker če se veliko z njim ukvarjaš bo tudi on tebi pokazal kaj vse zna  tudi takrat ko ti hočeš.

Pa še nekaj ne vem  kaj je res, samo nekaj ljudi mi je reklo da če vzmeš najnižjega (po ranku) v leglu boš baje imela veliko manj težav s psom kot če vzameš 1 ali 2 v leglu. (ne me držatza besedo)


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: nadja , sreda, 12.02.2003 : 17:14:27
Živjo!
Da spet malo obnovim temo. Za projektno nalogo v šoli pišem o pasmi basenji. Naredit mormo grafikon in nimam pojma kaj naj gor predstavim. Mislila sem število teh psov skozi zadnjih nekaj let, pa ne vem kje naj dobim podatke.
Če imate kakšne nasvete o čem naj naredim grafikon bi bila zelo hvaležna

Nadja


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: marjeta , četrtek, 13.02.2003 : 09:48:16
Haj!
Hm, grafikon - odvisno v kakšno razsežnost greš. Število basenjijev v RS je bolj majhno, verjetno se začne šele v letu
1998 2 ali 3 ( ***) in potem njena legla.  Po mojem jih je sedaj 31 ( basenjejev). Pokliči Kinološko zvezo Slovenije, ki ti podatke lahko da po izdanih rodovnikih v RS. Morda imajo pa tudi kake podatke za Evropo, če seveda kinološke zveze, kaj sodelujejo med seboj oz. najbrž si izmenjajo kdaj kake podatke!
LP


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Bas-LIZA , sreda, 26.03.2003 : 15:16:12
Hoj!

Jaz imam pa cisto majhno psicko Basenji, staro dobre tri mesece in je pravi hec z njo. Prej sem imela dobermanke, pa to ni nic v primerjavi z besenjijem. Res je treba delati z njim prav na poseben nacin. Zaenkrat kar dobro furava, pocasi sem se ze navadila, kako moram z njo. so pa tudi zelje tega psa cisto posebne, moja namrec obozuje brokoli in se cel kup zelenjave. Pa sonce seveda. No, vsi ki te pse ze imate, veste, kako je z njimi, sicer pa - tudi moja noro rada zveci vse odvrsemne in prezvecene cikgumije. Celo s tal bi jih najraje spraskala.
Ce je pa se kak novi lastnik basenjija, naj se pa javi - moja Liza je pa iz legla od ***, akmor sem odsla ponjo, potem ko sem dve leti o tem psu prebirala vse mozno na internetu.


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Tibetanka , torek, 01.04.2003 : 12:52:58
Živjo!


Tudi moja sestra se je takoj zaljubila v to pasmo in tako imamo pri nas še malega Asa. Mislim, da je Liza njegova sestrica. Se bomo videli na kakšni razstavi?  ;)


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Bas-LIZA , torek, 01.04.2003 : 13:28:28
Vesna - super!

Moja Liza je uradno Alisa, ja. Jaz sicer na razstave ne mislim hoditi, pa vendar - zdaj bova hodili v igralne urice pri Starihi, na Iliriji. Kje ste pa vi doma? Sej bi se lahko kdaj zmenili, da se pasja otroka srecata. Pa mate kej problemov z njim? Midve ziviva sami, pomaga pa mi mami (ker moram dostikrat dlje delati, pa zvecer, pa tko). Lizo je treba res velik crkljat. A Asa tudi?


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Right_Thing , torek, 01.04.2003 : 14:04:47
Polona
v dveh zaporednih postih sva dve Vesni (vsaj tako predvidevam, da je tudi "Tibetanka" Vesna)

Sama nimam basenjija. Se pa poznamo - so se pa naši dobermani skupaj igrali  ;D!

Veliko veselja z malo "zvitorepko", pa prijetne igralne urice pri Sabini ti želim. V kratkem se bo pridružil na igralne urice še en "srčkan mladiček" , ga bom prišla pogledat, pa upam, da se srečamo.
Vesna
***




Naslov: Re: Basenji
Poslano od: marjeta , sreda, 09.04.2003 : 14:59:07
3 leta imam psičko pasme basenji in sicer iz prvega legla ge.***. Ne spomnim se, da bi  le-ta pasmo samo hvalila, je pa res, da če ti je neka pasma všeč, določene lastnosti tudi zavestno prezreš. Basenji je atraktiven pes po videzu, karakterno pa tudi ne vidim, da bi bilo tako hudo, da ga ne bi moč primerno vzgojiti in prilagoditi svojemu življenju. Res je, da so živahni in jih moraš v bližini cest in prometnih poti, zaradi odličnega voha, imeti vedno na povodcu, ker jo mimogrede lahko ucvrejo za zadevo, ki privlačno diši. Drugače pa v naravi, travnikih imam jaz našo spuščeno in vačasih jo tudi malce zanese, vendar se vedno vrne nazaj in to brez občutka kake krivde, da počne kaj narobe. Z ostalimi psi se odlično razume, ima pa dve psički v bližini, ki jih pač ne mara, ker očitno tudi oni dve nje ne - se pač izognemo srečanjem. še nikoli ni nobenega ugriznila kot kača, res pa je, da zna "imenitno" renčat. Laja ne, jodla ne oz. nekateri poudarjajo njihovo zavijanje, jaz je še nisem slišala. Zajodla pa kvečjemu od veselja, predvsem ob snidenjih, doma je pridna in prav nič uničevalna. Je pa res grizla vse živo v času menjave zob - to počnejo psi vseh pasem, potrebno je pač poskrbeti za grickalice. Decembra lansko leto smo imeli leglo štirih mladičev, za tri smo našli čudovite nove lastnike, eno psičko pa smo zadržali, tako da sta sedaj mama in hči, ki je stara 4 mes. skupaj, je zadeva kar v redu. Obe sta razvajeni in mi zadovoljni. Moram še povedati, da tu na forumu sodeluje kar nekaj ljudi, skrajno negativističnih, zavistnih, da ne rečem celo nesramnih, ki se imajo za strašne poznavalce vseh pasem ( menda so nekateri celo sodniki na razstavah), ki pišejo vse kar se jim zljubi. Tudi meni so napisali, ko sem imela leglo, da sta dve legli basenjijev ( istočasno je imela leglo tudi ga .****) za Slovenijo čisto preveč in da hvalim pasmo samo za to, da bom kužke prodala , oz. da jih bom prodajala še dolgo po poteku dveh mesecev in podobne klobasarije... in to so bile same bosske iz foruma.
Ljudje imajo pač različne okuse, nekaterim so všeč hrti, drugim ovčarji, tretjim terierji. Meni je prav všeč, da ljudje spoznajo kako novo pasmo in se zanjo tudi navdušijo. Basenjijev je v RS po rodovnikih registriranih 31, ne vem seveda, koliko jih je res živih. Če se ljudje ne bi zanimali za nove pasme, bi v Sloveniji imeli itak samo nemške ovčarje, zlate prinašalce, bernske planšarke ovčarje, pudle in jorkije - pa ne mislim, da je z njimi kaj narobe, da ne bo kdo spet skakal po forumu.
Lahko pa si naše basenjike pridete tudi ogledat, po predhodnem dogovoru seveda.
LP


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: darka , torek, 03.06.2003 : 17:23:16
zivjo!

jaz imam basenjija in moram reci da je res zelo trmasta vendar pa je najlepsi in najboljsi kuzek kar jih poznam.kar nekaj ljudi na tem forumu sem izsledila ki se garajo o tem kako so ti psi grozno trmasti.ce bos psa vzgajal z ljubeznijo in predanostjo bo tudi pes nazaj odgovarjal z ljubeznijo in predanostjo.
neka gospa je tudi rekla da so trmasti in da rabis za njih veliko casa.moj odgovor na to je:za vsakega psa, cloveka, rozo in sploh vsako zivo bitje rabis cas. ce nimas casa kje je potem smisel sploh imeti zival oz rastlino.nekateri si kupijo psa zaradi vazenja kasneje pa se ga navelicajo.kdor kupuje psa pa ne pravim samo basenjija mora vedeti da z njim pride tuki zelo veliko tezav pa tudi radosti.psa je treba voziti na sprehod mu zagotavljati hrano in biti do njega ljubezniv.kdor tega ne more naj si pac ne kupuje psa.

se enkrat basenji je res enkraten pes vendar si moras zanj vzeti cas.

LP vsem


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: _eva_ , sobota, 07.06.2003 : 11:08:42
Po določeni strani se strinjam z vsakim izmed vas. Osebno nimam nič proti gospe **. Ko smo pri njej kupili našo Perlo, nam je naštela tudi slabe lastnosti, niti jih ni SAMO hvalila. Prav tako se strinjam, da se vsi vzreditelji trudijo prodati psa.
Sama ga imam prav tako doma. Najprej nisem bila prepričana, če se bi celo življenje ukvarjala z basenjiji, a zdaj sem sigurna. Dvomim, da bo basenji kdaj odšel iz mojega življenja. Ko tega psa enkrat res spoznaš, potem ne moreš več živeti brez njega. Seveda ima tudi slabe lastnosti! Bo zdaj kdo rekel, da obstaja idealen pes? Glede kačjega ugriza- zdi se mi, da gospa Barbka to ni mislila negativno poudariti? Ko basenji ugrizne, pusti na mestu ugriza dve majhni, a zelo boleči luknjici. Mar nito podobno kačjemu ugrizu?? A ne mislite, da zdaj "tlačim v ****" basenjije. To so moji psi in sploh si ne predstavljam življenja brez basenjija. So izjemno družabni, veliko se moraš ukvarjati z njimi. Poleg tega so tudi trmasti, a po pravici povedano, je meni prav to pri njih všeč. Ni pa res, da niso dvzetni za šolanje. Basenji je izjemno bister (vsaj po mojih izkušnjah) in ne rabiš prav veliko časa, da dojame stvar, ki jo mora narediti. Moja Perla zna "sedi", "prostor", "poleg", "hop", "tačko" in "sem", pa sem jo prav vse naučila sama, brez pomoči "strokovnih pasjih učiteljev".
Mislite si o basenjijih karkoli hočete, a zame je to čudovit pes. Je pa res, da ima vsak svoje mnenje.

Mimogrede, ima Phillys tudi rdeče- bele basenjije?? Tudi mi bomo dali našo psičko jeseni pariti (verjetno z njenim basenjijem). Pa da ne bo pomote, ne bom je dala pariti, zaradi denarja, ampak zaradi ljubezni do teh izjemnih psov!


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: _eva_ , sreda, 11.06.2003 : 17:02:22
Imam eno vprašanje za gospo Marjeto!  :) Ker ste imeli poleg ge. ***tudi vi leglo v Sloveniji, me zanima kam ste vi dali pariti vašo Dino?? Mi smo našo psičko hoteli pariti z enim od psov Phyllis Poduschke- Aigner, ampak ima samo črno- bele basenjije zaenkrat!  ::)
Najlepša hvala za odgovor!!
Lp,
Eva


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: nadja , sreda, 11.06.2003 : 18:31:51
Men so pa crno beli prav lepi :). Se mi zdi da je bilo nekje zapisano, da niso nasi (slovenski) basenjiji tako divji in, da so ze bolj "mestni". Mogoce bi pa lahko iz Afrike prinesli "svezo kri"


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: _eva_ , četrtek, 12.06.2003 : 17:08:18
Kar se tiče mojega basenjija, ni prav nič mestni, še preveč divji je!  ;) :D ;D ;) Drugače pa čisto možno. Glede Afrike pa zaradi mene, samo jaz ne bom šla po tisto "svežo kri"....  ;) ;) hehe  ;) Aja, glede črno belih basenjijov, so tudi meni prav všeč in zelo luškani! Samo jaz rabim zdajle rdeče belega, da ga lahko parim s svojo psičko. Ker kmbinacija č/b + r/b ni dovoljena. Drugače pa razmišljam, če bi nabavili še enega črno belega basenjija, s Perlo bi bila lep par....  ;) :D


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: _eva_ , četrtek, 12.06.2003 : 17:17:43

Citat

O psih gospe Phyllis sem slisala kar nekaj negativnih zgodbic. Ne vem sicer, ce bi jim verjela, saj so prisle iz ust ljudi, ki se prav tako ukvarjajo z Basenjiji in vsi vemo kaj in zakaj lahko potem take storije nastanejo. Veliko njenih psov sem tudi sama videla(na nasih in tujih razstavah) in moram reci, da so za moj okus, mnogo predrobni(sama sem velika ljubiteljica hrtov-ampak njeni psi so pa res suhljati) in to je ena izmed(morda celo "smesnih") zgodbic, da gospa svojih psov ne hrani toliko kot bi jih morala. No na lasne oci sem se pa prepricala, da njeni psi obozujejo prezvecene cigumije(ki jih na razstavah po tleh nikoli ne primankuje). V druge pravljice(ali resnice) se ne bi spuscala, ker se v kaksne  podrobnejse raziskave o njej in njeni vzreji nisem nikoli poglabljala.

LP


Hmm, vem da zelo pozno dajem odgovor na tale post, ampak vseeno. Sama takilem zgodbicam prav nič ne verjamem. Poleg tega so basenjiji že po naravi zelo suhljati, pa še nekaj. Če bi ga. Phillys svoje basenjije stradala, dvomim da bi dobivali takšne nazive. No ja, 1. mesto dobil podhranjen basenji.... Sami presodite.  :P
Če povem po pravici, pa tudi moja Perla obožuje prežvečene čigumije. Pa se ji sploh ne gre zato, da so to čigumiji ali celo samo prežvečeni. Sploh ne, z veseljem bi v gobček prijela vse, kar najde po tleh. Takšni so basenjiji, povsod vtaknejo svoj nosek. Močno dvomim, da bi psi ge. Phillys dajali tiste čigumije v gobček ravno zato, ker so to prežvečeni čigumiji. To je pač radoveden pes, ki bi rad poskusil prav vse.
Če je pa kdo podvomil o idealnosti tega psa, ko je bral nekatere poste, pa brez skrbi. Basenji JE idealen kuža, če izpustimo nekaj njegovih slabih lastnosti.


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: kemist , četrtek, 12.06.2003 : 17:39:24
_eva_ : idealen za kaj?

pozdrav s kraskega roba 8)
k.


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: _eva_ , četrtek, 12.06.2003 : 17:42:01
Hmmm.... Idealen družinski pes.  :P ;) Idealen je tudi za stanovanje- ne laja, ne pušča dlake.... Je pa res, da je raje zunaj kot notri, vsaj tako je pri našem basenjiju. Pa veliko gibanja potrebuje. priznam, ni vedno popoln, ampak kdo pa je?? Pa zelo zelo zelo prijazen kuža je! Še posebej pa do otrok.  :D
Lp,
Eva


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Zdravc , petek, 13.06.2003 : 13:38:31

Citat

_eva_ : idealen za kaj?

pozdrav s kraskega roba 8)
k.

Lep pozdrav vsem pasjeljubcem, še posebno ljubiteljem basenjijev! :)
Kemist, ali poznaš pasmo, kako kaj Tvoja RR psica. oba imava "afričane" zato me zanima na kaj se nanaša tvoje vprašanje?


Lp Zdravc


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: marjeta , petek, 13.06.2003 : 13:41:55
Haj! Našo Dino smo parili s psom Azstorjem, čigar lastnica je ****. Ta pes ni v sorodu z DIno, ki ima hrvaškega očeta. Vprašaj Ga.****. meni so na vzrejnem pregledu lansko leto sicer rekli, da hrvaški kužki niso zanesljivi, kar se tiče rodovnikov. Dina seveda rodovnik ima in v njem je zaveden tudi njen oče, ki je bil očitno v redu. LP


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: _eva_ , petek, 13.06.2003 : 13:48:27
Aja, mi pa Perle ne moremo pariti z njim, ker je to njen oče... No, se bom potem še malo pozanimala.  ::) Po moje je najbolje, da vprašam go. Marijo Kavčič, ki nam je dala naslov od Phillys, ampak zgleda ni vedela, da ima zdaj samo č/b basenjije. Pa še ****bom vprašala.  :) Držite pesti, da ji najdemo dobrega fanta!  ;) :D


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: _eva_ , petek, 13.06.2003 : 13:56:02
A kdo ve, če je dovoljeno pariti črno belega basenjija z rdeče belim??  :o Kakor sem razumela Phillys, mi je v emailu napisala, da s takšnim parjenjem dobiš ven vse barve!  :D  


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: marjeta , petek, 13.06.2003 : 13:59:50
Hmm- tale sveža afriška kri, je zelo vprašljiva.  Mislim, da je ena strokovnjakinja iz tega neta omenjala, da so slovenski basenjiji bolj prijazni, predvidevam, da so predvsem bolj vzgojeni in razvajeni in verjetno ne živijo v tropih ( več psov) in v pesjaku. Pač pa živijo skupaj z ljudmi - družinami ( tudi ena strokovnjakinja je omenjala, da niso družinski psi) in so zato bolj socializirani za bitje in žitje, tako z ljudmi, kot tudi drugimi živalmi.
Afriška kri - pes verjetno ni nič bolj divji, ker je vse odvisno od okolja v katerem živi. verjetno pa te psi iz Avstrije niso nič bolj afriške krvi, kot slovenski ali finski ... LP


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: _eva_ , petek, 13.06.2003 : 14:27:05
Se strinjam.  ;) Je pa res, da naprimer psarna Out of Africa goji basenjije, ki so res tisti "tapravi" iz Afrike in so zato bolj podobni tistim divjim psom. Po mojem mnenju je pa vsekakor res, da imajo psi v Afriki več lovskega nagona in ne služijo namenu družinskega psa. No, ampak tu smo spet pri tem, kao ga vzgajaš.  ;)


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Barbka , petek, 13.06.2003 : 17:11:04
_eva_ , se opravicujem, ampak od kod informacija, da Christian vzreja "ta prave" iz Afrike? Christian ima izrazito (in eno najboljsih evropskih vzrej) basenjijev za show ring, psarna **** pa je v Franciji (pred leti je bil Christian reden gost tudi na slovenskih raztavah).
Prave afriske divje basenjije mesajo v linije Americani.

Drugace pa priporocam novo, zelo vroco knjigo
Dogs of Africa, napisal Sian Hall, Afrika, mozno jo je narociti v "Alpine" zalozbi (najde se jo na netu). Knjigo posljejo zelo hitro - sem cakala en teden. V njej pa so opisane vse Afriske pasme, v njej pa je tudi veliko avtenticih slik pasem v "naravnem okolju". Tudi basenjiji.
Poleg afriskih so opisane se mediteranske pasme, 370 strani, A4 format pa obsega knjiga.



Naslov: Re: Basenji
Poslano od: _eva_ , petek, 13.06.2003 : 18:44:03
Aja, sem se zmotila. Hvala, bom pa zdaj vedela. Samo na začetku je tudi Darko napisal, da njihova psarna vzreja basenjije še iz njihova pradomovine.  ::) Drugače se pa opravičujem.  ;)
Za tisto knjigo bom pa pogledala, mogoče jo še kupim!  :D


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: _eva_ , petek, 13.06.2003 : 19:09:49
Barbka, a lahko daš prosim naslov tiste strani od založbe Alpine, ker jaz najdem na Googlu toliko naslovov, da se mi kar zmeša.... A je to angleška založba?
Hvala!  
Eva


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: _eva_ , sobota, 14.06.2003 : 17:46:12
Hvala, sem našla! Zdaj moram samo še nahecati starše, da mi jo kupijo!  ;) ;)


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Caterpillar , nedelja, 15.06.2003 : 10:12:19
Lastniki in Ljubitelji Basenjijev lepo pozdravljeni :)!


Spostovana ga. Marjeta!
Mocno je zacelo doneti po tej temi, odmev je zagotovo najglasnejsi z vase strani zato si bom dovolila, da vam postavim 2 vprasanji, ki se nanasata na to temo saj smatram, da me bosta vasa odgovora glede na poste namenjene drugim bralcem oz. uporabnikom, zagotovo zadovoljila in mi ponudila ali dala informacije po katerih sprasujem.
1) Kako bi vi opisali poznavalca dolocene pasme oz. ali smatrate sebe za poznavalko Basenjijev ?
2) Slovensko sceno Basenjijev ne poznam prav dobro, me je pa zacela zelo zanimati, se sploh, ker sem nasla osebo, ki je z njo zelo seznanjena. Kot razumem iz vseh teh postov, ima vasa psicka Dina hrvaskega oceta, mlajsi psicki(zal ne vem imena) pa je oce plemenjak gospe ***. Predvidevam, da boste tudi mlajso psicko nekoc parili. Ker je populacija Basenjijev v Sloveniji zelo majhna(in verjetno je podobno tudi na Hrvaskem) me zanima s kom se boste odlocili pariti saj se krog "dovoljenih" paritev v teh dveh drzavah zapira. Pod "dovoljenih" imam v mislih paritve izven ozjega sorodstva.
Za odgovora se vam ze v naprej zahvaljujem,
vsem pa zelim prijeten dan!

P.S.
O Basenjijih sem se zopet naucila nekaj novega....radi zvecijo ;D, kar pa glede na pasmo in njen izvor niti ne bi smelo biti tako nemogoce, skoda le, da nisem preje pomislila na to ::).


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: _eva_ , nedelja, 15.06.2003 : 12:07:59
Samo nekaj besed o drugem vprašanju.  ;) V Sloveniji je basenjijev rees zelo malo v primerjavi z drugimi psi, pa še to so vsi v sorodstvu. (skoraj vsi, razen psi iz legla psičke Dine, so iz vzreje ge. ***, kakor jaz vem. Mogoče kakšen tudi ni...  ???) Tako da je plemenjaka za parjenje res zelo težko dobiti. Kakor je meni povedala ga. Marija Kavčič, ki nam je pomagala pri izbiri plemnjaka, je tisti na Hrvaškem umrl (še zdaj pa ne vem, ali je s tem mislila psa ali vzreditelja  :o ;)), tako da je tudi tam malo možnosti. Nam so predlagali vzrediteljico *** iz Avstrije, ki je morda še najbližje nam. Seveda so s tem mišljeni dobri in znani vzreditelji. Tudi na Madžarskem je nekaj basenjijev, a jih je problem najti. Nemški basenjiji baje niso najboljši, ostane oa jih še nekaj na češkem. Pa ne pozabimo na Francijo, ki je zelo znana po psarni **** (Perlini predniki so od tam  :) :D). Izbira ni ravno pestra, če jo primerjamo z izbiro nemških ovčarjev naprimer, ampak se da potrpeti.  ;)


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: NATI , nedelja, 15.06.2003 : 15:23:11
Hojla Eva,

Na razstavah po Evropi lani in letos je velikokrat sodeloval basenji Escapade's Bravo Out of Africa, ki je brindle barve in se zdi meni zelo lep in ima odlično gibanje. Mogoče bi bil primeren partner za tvojo psičko.
Kuža je uvožen iz Amerike, živi pa v Nemčiji.

Kužka si lahko ogledaš na priloženi strani:
****

Lp,
Nati


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Barbka , nedelja, 15.06.2003 : 15:55:21
Eva,
se mi zdi izjava o kvaliteti nemskih basenjijev malce mimo...
In - ko sem ze ravno hotela napisati, je napisala Nati.

Druzina *** ima res dobre basenjije. Pa npr. gospa **** iz Ingolstada - ameriske in francoske.

Tudi jaz bi ti svetovala, da se povezete s Kochovimi.

Barbka


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: nadja , nedelja, 15.06.2003 : 16:11:33
Živjo!
Ali FCI priznava brindle barvo pri basenjijih?


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Barbka , nedelja, 15.06.2003 : 16:14:23
Mislim da od leta 2000 (mozno tudi 1999).
Mislim, da je bil BOB basenji na svetovni 2000 prav brindle.


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: _eva_ , nedelja, 15.06.2003 : 20:44:22
Hvala za informacijo. Hm, bom še malo razmislila. Saj imam čas še do jeseni.  ;)


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Caterpillar , ponedeljek, 16.06.2003 : 09:19:47
Lepo pozdravljeni :)

Morda kdo ve kako se ocenjuje brindle barva pri Basenjijih? Da malo razlozim:
L. '99 sem bila na Donaueschingen razstavi, tam se je razstavljala psicka Kisalia-Mimi(ce jo kdo slucajno pozna), brindle barve. Zal se ne spomnim sodnika, je bila pa psicki zaradi barve, ocena mocno znizana. V ocenjevalni listi, je  sodnik podal komentar, da obarvanost ni pravilna, saj mora imeti brindle pes proge jasno zacrtane oz. med progami mora biti jasen prehod v barvo podlage(v njenem primeru rumenkasto rjava). Proge naj bi bile tudi enakomerno siroke, medtem ko so se njene ponekod odebelile, ponekod zozale ali celo prehajale druga v drugo. Lastnicin komentar na oceno je bil, da sodnik brindle barve ne mara. Ne vem, ce je bila brindle barva takrat ze priznana. Torej koliko je resnice v tem?  Ali je brindle barva res tako striktna glede samega vzorca ali ne?(upam, da nisem razlage prevec zakomplicirala, to vcasih obvladam :P). Psicka je po zadjnih podatkih(upam, da me ni zopet cas povozil), prvak 2 drzav, vkljucno ITA, kar je zanimiv podatek glede na oceno njene barve na najvecji razstavi hrtov in hrtolikih psov v Nemciji.
Meni osebno so tigercki najbolj vsec, sledijo jim rdecebeli, medtem ko vzamem crnobelega ali trikolorca "le" za "rezervo" ;D.

_eva_, na spletnih straneh sem zasledila kar nekaj legel mladickov rdecebelega psa in crnobele psicke(ali obratno), tako, da je ocitno dovoljeno pariti ti dve barvi.

LP


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: _eva_ , petek, 20.06.2003 : 12:47:12
Še eno vprašanje....  ;) Phillys mi je rekla, da moram imeti za parjenje ime psarne (kennel name), ki mi ga mora izdati FCI. Meni niso na vzrejnem pregledu povedali nič o tem.  ??? :-/ Ali mi zna kdo povedati kaj o tem?? Hvala!!  ::)
Lp,
Eva


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Barbka , petek, 20.06.2003 : 13:49:11
Eva,
v Sloveniji ni treba imeti registirane psarne, da bi lahko vzrejala, je pa fino, ce jo registriras - ce boste vzrejali tudi v bodoce.

A ja - se moje osebno mnenje - jaz bi raje ostala pri rjavi barvi. Crna je manj atraktivna in (mogoce) malce tezja za prodati. Moje osebno mnenje.


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: _eva_ , petek, 20.06.2003 : 14:01:28
Po moje je to odvisno od posameznika. Mogoče črno bela res ni najbolj atraktivna, ampak mislim, da s prodajo vseeno ne bomo imeli težav.
Barbka, mi lahko prosim poveš, kaj je potrebno narediti za registriranje?? Hvala!
Eva


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Right_Thing , petek, 20.06.2003 : 14:10:59
eva
najbolje , da se obrnes na KZS (mislim, da moras dat ene 3 predloge - po lastni domisliji in izvirnosti ;D) , pa cca 40.000 SIT stane (nekaj se je ze govorilo v temi Psarna. Ce si se odlocila registrirat psarno, stori to cimhitreje, da te prihod mladickov ne prehiti.

moram pa rect, da jaz crnega basenjija se nisem videla, so mi pa zelo zelo vsec brindel barve (mogoce malo vpliva whippetov - tudi tu prisegam na bridle). Pa zamenjaj vrstni let - letos pari z brindlom ;D ;D


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Barbka , petek, 20.06.2003 : 14:28:36
Ja, z barvami je tko - tricolorji in rjavo beli so ful atraktivni. Crni mora biti pa res dober. Npr - na Finskem so se basenjiji "zaceli" leta 1973, s psico Azenda Gilt Edge, ki je breja prisla iz Anglije. Prvi, na FInskem rojen crno bel Finski sampion pa se je rodil leta 1995 (se pravi, postal leta 1997), in sicer je bil to Furahan Swala "Swala".


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: ABBA , sobota, 21.06.2003 : 21:57:42
ojla,

jaz imam sestrico od Perle. Z njo pa delam agility uradno ji je ime Perdita kličem jo pa Abba. Morm povedat da ji gre dobro
in da niso tako trmasti kot si drugi mislijo samo malo več truda je treba vložiti.


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: _eva_ , sreda, 09.07.2003 : 11:57:46
No, pa še eno vprašanje.  ;)
Perli je bila na vzrejnem pregledu prisojena 1. vzrejna vrednost. A to je odlična, najvišja ocena?


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: yo , sreda, 09.07.2003 : 12:02:02

Citat

No, pa še eno vprašanje.  ;)
Perli je bila na vzrejnem pregledu prisojena 1. vzrejna vrednost. A to je odlična, najvišja ocena?


Ce pise ocena: odlicno, I. vzrejna skupina, je to najboljsa ocena, ja.

Lp, Yo


Naslov: Pozdravljeni ljubitelji Basendijev
Poslano od: TARUTOMAZ , sreda, 09.07.2003 : 12:33:51
Sem novinc in imam pol leta starega basenjija Taru-ja in sicer iz prvega legla psičke Dine.To je moj prvi kuža, stanujem v bloku.Ker sem o tej pasmi vedel malo( prej nič ???), so mi bile informacije gospoda Zdravca( še posebej pa druženje z njim in z Dino) še kako v pomoč. Predvsem pa se mi zdi, da sta oba z Meto odlično poskrbela za Dino in njeno prvo leglo, tako, da lahko rečem, da je pri Taruju obdobje vtiskovanja (pri njima) in kasneje zgodnje socializacije (pri meni) bilo zelo uspešno.
Taru je živahen kuža in se rad druži z otalimi kužki, do njih  je prijazen, prav tako do vseh ljudi. Še posebej rad se igra z večjimi in hitrimi kužki ( boxerji napr.), ki ga zaenkrat vsi lepo sprejemajo, le občasno nanj zarenči katera psička... :), pa tudi z majhnimi...da je le živahen in veliko teče...pa je pravi pasji prijatelj.
Že od malega je veliko spuščen, uživa v igri z drugimi kužki, če sva sama pa mi pozorno sledi ali pa mi prinaša žogo za igro.Taru tudi plava( enkrat se je okopal celo v Ljubljanici :-.
Ne laja, do sedaj ga nismo slišali niti jodlati, a nestrpno čakamo, kdaj se bo to zgodilo ;D.
Čeprav prapasma, lahko povem, da je Taru hitro učljiv, ne rabi kake posebne nege, je vso hrano :) Zunaj rad brska za smetmi, odpadki in ostalim (na kar pa smo bili že predhodno opozorjeni) a, ko ga zalotimo s tem preneha in uboga.
Ko razmišljam o tem, da bi Taruju priskrbel družbo še enega basenjija si želim, da bi g.Zdravc in obe njegovi psički kmalu spet imeli naraščaj....
Vsem en lep poletni pozdrav


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: _eva_ , sreda, 09.07.2003 : 17:44:12
Ja, basenjiji nam res lahko polepšajo dni.... Pri nas skoraj ne mine dan, ko se ne bi naši basenjici pošteno nasmejali!  :) TARUTomaz, si napisal, da nestrpno čakate da bo vaš baseni zajodlal.  :) :D Pri nas Perla nikoli ne jodla iz dolgčasa, ampak iz veselja!!  :D ko pridem iz šole, glasno zatuli ko me zagleda in preprosto ti ne dovoli, da bi šel mimo, ne da bi si vzel nekaj minut za čohlanje.  :) Pa še nekakšen zvok daje od sebe, težko ga je opisati.... Kot bi hotela zazehati, samo da da zvok. Tako se prav tako oglaša, ko je ZADOVOLJNA! Največkrat, ko se peljemo z avtom- to naravnost obožuje!  :D Kopa se pa zaenkrat še ne- na morju smo jo dali nekajkrat v vodo, pa je takoj začela plavati proti obali. Če greva pa na sprehod kam v "divjino", v gozd, kjer je tudi  malo širši potok, pa vedno poskuša poiskati pot, brez da bi si zmočila tačke. Ampak če je ni, brez pomišljanja stopi v vodo. Basenji bo vedno poiskal lažjo pot, kot jo izbere njegov lastnik, ampak to še ne pomeni, da ni zvest- VEDNO se vrne nazaj k tebi. Našo psičko imamo spuščeno tudi kjer je cesta, seveda manj prometna. Ne upam si namreč tvegati, da bi naš biserček povozil avto.  ;)


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Barbka , sreda, 23.07.2003 : 07:46:23
Yo -
sicer je bilo govora o basenjijih v eni drugi temi. In tam je nekdo napisal, da ima svoje basenije iz Afrike. Seveda mu nisi verjela. Kdo bi mu?
A dejstvo je, da basenjiji se vedno so v Afriki, in da so jih Americani ze veckrat pripeljali, da so "popravljali" pasmo. Zadnja vecja akcija je bila v zacetku 90ih let in takrat so v pasmo dobili med drugim brindl barvo (ter se resili nekaterih bolezni). Vec o tem v knjihah Primitve breeds - perfetc dogs in Dogs of Africa, dokumentarne posnetke pa so objavili tudi na Animal planets.


Naslov: Re:Basenji
Poslano od: _eva_ , nedelja, 02.11.2003 : 21:44:33
No zdaj se je pa začelo..... ;D :D Perlina gonitev namreč!  :) :) danes je že imela rdečkast izloček, tako da jo čez 9-13 dni peljemo v avstrijo.... Držite pesti!  :) :D ;) ;D :P
lp,
Eva


Naslov: Re:Basenji
Poslano od: _eva_ , četrtek, 13.11.2003 : 17:23:45
Hoj!
Zdaj je pa Perla že breja..... :) :) :) :) Pravzaprav upamo, da je, zagotovo bomo pa vedeli šele čez 1 mesec... Držite pesti!  ;) :)


Naslov: Re:Basenji
Poslano od: MISA , nedelja, 04.01.2004 : 12:18:10
Pozdrave vsem!  ;D
Prijateteljica iz Trsta bi si rada kupila Basenji-ja. Rada bi imela informacije o vzrediteljih v Sloveniji in ce bo kdo od teh razstavljal v Vrtojbi konec januarja.
Najlepsa hvala! ;D ;D
Irina in Misa


Naslov: Re:Basenji
Poslano od: _eva_ , nedelja, 04.01.2004 : 15:36:57
jaz vem za dve legli oz. vzreditelja, sta tudi v kinologu pod Predvidena legla... In sicer **** (jaz ;D ;)) no pravzaprav pri nas šele pričakujemo leglo, pri gospe ***mislim da že imajo. V Vrtojbi pa dvomim da ne bo razstavljal nihče od teh vzrediteljev, ker če ima psička mladičke se ponavadi ne razstavlja...aja, razen če bo ga. *** razstavila psa.. ;)
lp,
eva


Naslov: Re:Basenji
Poslano od: _eva_ , sobota, 10.01.2004 : 12:57:34
Z veseljem sporočam novico, da se je naši Perli včeraj skotilo 7 ljubkih črno belih basenjijev (vsi po očiju zgleda ::) ;)), od tega 5 samčkov in 2 samički... Verjetno ni treba dodajati, kako veseli smo vsi ;D ;) če koga zanima, je vabljen na ogled ;) :) :P
lp,
Eva


Naslov: Re:Basenji
Poslano od: roti , sobota, 10.01.2004 : 13:29:31
Eva, čestitke vam in vaši Perli...


Me pa nekaj zanima. Sicer pasem ne poznam ravno dobro, vendar ko sem gledala oddajo, je bilo rečeno, da je basenji kuža, ki potrebuje vedno nekoga zraven, saje naj bi se hitro zdolgočasil in dolgčas hitro preraste v uničevanje...

Je to res?


Lep dan in vse lepo novim kepicam...


Naslov: Re:Basenji
Poslano od: igor , sobota, 10.01.2004 : 20:14:43
Cestitke vasi Perli  :)

Bo mozno videti kaj slik ?  ;)

Lp Melvi  :D


Naslov: Re:Basenji
Poslano od: nadja , sobota, 10.01.2004 : 20:40:56
Čestitke!!

Črno-beli so pri nas bolj redki ne? Meni so po videzu bolj všeč prav ti :D


Naslov: Re:Basenji
Poslano od: kaja , sobota, 10.01.2004 : 22:17:35
Slikce, slikce....pa cestitke mami Perli! :-*


Naslov: Re:Basenji
Poslano od: MISA , nedelja, 11.01.2004 : 12:58:19
Tudi iz nase strani cestitke vam in mamici! S prijateljico vas bomo z veseljem obiskale!
Irina in Misa ;D


Naslov: Re:Basenji
Poslano od: _eva_ , nedelja, 11.01.2004 : 15:32:13
hvala vsem za čestitke. slikce pridejo kmalu :) ;)

nadja- črno belih basenjijev je v SLO samo 7 (še to jih pred nekaj dnevi ni bilo ;D ::) ;) ;)), tako da so naši prvi... :)

roti- ja, je nekaj resnice v tem kar si slišala. Če je basenjiju dolgčas, brez da bi posebno premišljal, začne kaj gristi ali trgati, ponavadi se spravi ravno na nekaj, česar je škoda... ::) :-X ;) se ga pa da navaditi da se, ko ni nikogar zraven, zaposli z igračami.

lp,
Eva


Naslov: Re:Basenji
Poslano od: nadja , nedelja, 11.01.2004 : 18:33:55
O super  :D, ali imate že kakšne bodoče lastnike izbrane?


Naslov: Re:Basenji
Poslano od: _eva_ , sreda, 14.01.2004 : 22:36:50
ne, zaenkrat se samo zanimajo... ;) bo pa enega samčka vzela lastnica psa kot odkup za skok...

aja....še žalostna novica....ena od psičk je včeraj poginila, ker je bila že prej precej šibka in ni imela razvitega seslanega refleksa... :'( ??? :( na srečo imamo še vseeno 6 zdravih in močnih mladičkov... slikco tudi že imam, a mi lahko prosim nekdo razloži, kako jo vstavim v sporočilo...?? ???

Lp,
Eva  


Naslov: Re:Basenji
Poslano od: Jana , ponedeljek, 19.01.2004 : 07:38:09
Tule pa je slika mamice z mladimi basenjiji

(http://www.mojpes.net/fotke/basenji.jpg)


Naslov: Re:Basenji
Poslano od: _eva_ , petek, 02.04.2004 : 21:32:03
Po dolgem času se spet oglašam ::) :P :)
Večina mladičkov je že našla nove domove, 2 pa sta še pri mamici (en jo bo zapustil ta ali naseldnji vikend), en pa mogoče celo ostane pri njej ;D
Aja če koga zanima- 2 kužka (oz. en kuža in ena kužika ;)) sta šla v Avstrijo, en je šel v Nemčijo, en pa v Slovenijo... En gre pa verjetno na Hrvaško ;D Na, pa spet ne bo nobenega v Sloveniji... ::)
Lepo se mejte,
pozdravček od Larsa, Lorda, Perle in Eve ;D


Naslov: Re:Basenji
Poslano od: LIZA , sobota, 03.04.2004 : 11:20:35
Eva,res čestitam za tako lepo leglo :D ;)
No,eden izme črno-belih bo v Sloveniji,če bi pa še ti enega obdržala pa dva :D
Boš Lorda in Larsa morda pripeljala kaj v Grosuplje na razstavo?


Naslov: Re:Basenji
Poslano od: caroline , nedelja, 25.04.2004 : 14:46:17
Kje ste zdaj vsi lastniki basenjijev?  ;)
Bi rada, da bi kdo delil izkušnje z  njimi z mano (predvsem o tem s čim jih pripravite, da ubogajo?!)  ???

Pa lep dan vsem skupaj  :D


Naslov: Re:Basenji
Poslano od: lilis , nedelja, 25.04.2004 : 18:44:47
Vztrajaj in bodi bolj trmasta kot on stvari ponavljaj 100 ce je treba .


Naslov: Re:Basenji
Poslano od: lilis , nedelja, 25.04.2004 : 18:47:30
Tam je mišljeno 100 x če je treba !


Naslov: Re:Basenji
Poslano od: Barbka , četrtek, 17.06.2004 : 14:48:42
Danes sem, med "rednim" listanjem po straneh finskega basenji kluba nasla (prvič!) internetno predstavitev oglašanja basenjijev (saj veste, basenji je znan kot pes, ki ne laja).

Kogar zanima naj pogleda

***

na strani
Distinctive features (potem pa najdete tri mikrofoncke)


Naslov: Re:Basenji
Poslano od: brane1 , četrtek, 28.10.2004 : 21:32:48
Jaz  bi bil pa zelo vesel ce ima kdo tale film  ****
    

Good-bye, My Lady (1956)     bi ga rad imel ali kar koli dokumentarce filme  o basenjijih hvala ze vnaprej obvestite me na moj email ******  in vas takoj poklicem .l.p. brane 1


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: altervita , petek, 01.04.2005 : 17:10:23
pravkar sem dobil sporočilo od znancev, da je na madžarskem na voljo eno leglo basenjijev za oddajo.

 če koga zanima, dobi podatke preko zasebnih sporočil. Leglo sem videl pri 5 tednih ko sem šel tja da bi odpeljal bokserko, ki jo je vzrediteljica odvzela prejšnjim lastnikom zaradi neustreznega ravnanja (gospa vzreja basenjije in bokserje). Mali so gor rasli v stanovanju, mama je eno tako cort prijazno bitje da joj,. Glede na to, da nimam pojma o pasmi, sem pa veliko "predsodkov" slišal in bil enmalo zadržan ob srečanju, lahko rečem, da je bilo celo doživetje kar lepo. Lušna rjava kužika z nekaj beline okoli vratu. Mladiči so tudi rjavi, nekateri imajo beline. Slikc žal nimam.


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: yuma , torek, 19.04.2005 : 20:02:21
prosim za info, kje lahko dobim mladicka pasme basenji; pred nekaj minutami se izvedela, da je 3mesečna izbranka (dobiti bi jo morala čez 3 dni) na sprehodu pobegnila in kljub velikemu upanju, da se bo na Rakitni še našla, ne vidim drugega izhoda, da po vseh pripravah in pricakovanjih poiscem drugega mladicka......ker ne morem dojeti, da bova s fantom ostala brez novega člana...


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: bina , torek, 19.04.2005 : 20:29:50
prosim za info, kje lahko dobim mladicka pasme basenji; pred nekaj minutami se izvedela, da je 3mesečna izbranka (dobiti bi jo morala čez 3 dni) na sprehodu pobegnila in kljub velikemu upanju, da se bo na Rakitni še našla,

Kdaj je pa ušla? Sicer pa ne obupat ;) Ni redko, da pes izgini za kakšen dan ali dva in se potem živi in zdrav vrne domov ;)

Sicer pa imaš eno leglo en post nad tvojim ;) Daj kontaktiraj Altija ;)

LP Jana


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: yuma , torek, 19.04.2005 : 20:37:09
menda je ušla ta vikend na sprehodu na Rakitni....dvomim da bi znala nazaj domov


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: yuma , torek, 19.04.2005 : 21:38:10
od sobote do danes je "preveč" izgubljenega časa za čudež....


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: yuma , sobota, 30.04.2005 : 14:04:27
čudež se ni zgodil, našli smo novo psičko basenji in je pravi scrkljani srček; mogoče kdo ve, zakaj se veliko praska, opaziti je tudi nekakšen "prhlaj"- je vzrok v hrani (hill's) ali ovratnici proti klopom?


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: brane1 , ponedeljek, 02.05.2005 : 19:13:09
Nasa se je praskala in dobila ene spuscaje mislimo da je to sedaj od tega cvetnega praha  dobila je inekcijo in sedaj je bp vsaj upam da bo vse ok prhljaj lahko dobi od centralne od sampona .Daj ji v hrano malo olivnega olja ali sardine znak na konzervi srcek rdec.l.p. 


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: igor , nedelja, 26.06.2005 : 08:32:07
Hi!

Kot vsi vemo,Basenjiji ne lajajo ampak krulijo, jodlajo i.p.d.Kakorkoli na internetu sem "odkrila" tole...
http://www.basenji.org/sounds.htm
Nekateri zvenijo kot človek ;D :o


                                          lp mojca


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: ogy , ponedeljek, 22.08.2005 : 09:50:45
pozdravljeni!

Pred dvemi letmi smo kupili psa pasme basenji,čeprav nam je kar nekaj ljudi odsvetovalo nakup.tej psi so pač taki da imajo bolj značaj mačke,kot psa,saj je zelo samosvoj in se nikoli popolnoma ne preda.
to da niso ubogljivi pa sploh ni res,saj je naš pes brezhibno opravil izpita A in B,njegove ocene pa so bile veliko boljše od drugih psov ki so kot pasma veljali za zelo poslušne.na žalost se pri teh psih pogosto zgodi da se jim preprosto ne ljubi ubogati.vsekakor morajo biti deležni veliko pozornosti saj lahko postanejo uničevalni v želji da bi jih lastnik opazil.


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: lkc , četrtek, 25.08.2005 : 15:56:27
Čeprav sodim v forum FCI 1 (belgijci...), se moram oglasiti v vaši temi, saj sem pred kratkim (v začetku avgusta) spoznala zelo simpatičnega predstavnika pasme basenji.

Žal nisem spoznala lastnika/ce, saj je kuža zelo samostojno obiskoval zanimive lokacije po naselju Crveni vrh pri Savudriji (nasproti Pirana). Tudi na našem vrtu je bil (na sicer ograjen vrt je prišel skupaj z našim psom), si ogledal vrt in hišo do potankosti, briketi in pasji piškotki pa ga niso zanimali, le čohanje je dovolil  - in začuda se njegov večji pasji sorodnik (naš Pan - tervueren, dolgodlaki belgijski ovčar, ki je sicer vsaj dvakrat večji, a enake lisičje barve kot so lise pri basenji-ju) ni počutil nič ogroženega.

Kar pa bi me (če bi bila lastnica) skrbelo, je dejstvo, da je bil kuža zelooooo zaupljiv - in ga lahko nekdo hitro "zadrži" kot svojega. Po navedbi lastničine prijateljice (?), za katero jo je kuža primahal tudi v trgovino in tam povzročil glasno nerganje in hudovanje pasjih nasprotnikov, naj jih to ne bi skrbelo - a verjetno tudi ni tistih lastnikov psov, ki obupano iščejo svoje ljubljence pod rubriko "Izgubljeni/ukradeni psi".

Lep pozdrav,

Lili

P.S. Ali kdo pozna tega basenjija, o katerem pišem? Kako mu je ime ?


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: brane1 , ponedeljek, 29.08.2005 : 20:35:05
Tole sem se prav lepo nasmejal lep članek ki res drži o basenji-u .
No pa še nekaj rezultatov od moje Ayane


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: valen5 , sobota, 26.11.2005 : 12:06:56
kako si jo pa ti pripravil da je na rastavi mirna.mojemu bi se zmešalo že če bi videl samo enega psa.
samčkov pa sploh ne prenaša,tako da bi pri nas delovalo samo pomirjevalo.


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Sisley , torek, 29.11.2005 : 22:53:49
Tud moj basenji je samček in načeloma drugih samčkov ne tolerira najboljše, vendar se na razstavah obnaša prav super, mogoce zato, ker je okoli njega ogromno psov in je malo zmeden oziroma se boji in je zato bolj pozoren name in ne na vse drugo okoli sebe in tudi v ringu je vse OK, včasih pa je njegovo obnašanje odvisno tudi od dneva...imava pa opravljen tudi izpit A, hodiva še na B-BH, tako da tudi s poslušnostjo nimam ravno težav in je bil v šoli dobro socializiran z ostalimi psi... 8)


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: valen5 , sreda, 30.11.2005 : 15:49:29
mi imamo samo malo šolo,naslednje leto pa nameravamo naprej.


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Sisley , sreda, 30.11.2005 : 20:03:01
Super, samo bodite vztrajni pa bo šlo...kot verjetno veš so ti psi neverjetno trmasti, ampak ker sem jaz trmasta še bolj sva se odlično ujela, poanta je, da on popusti zadnji ;)


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Sisley , sreda, 30.11.2005 : 20:12:52
Ups, ne sem pozabila natipkat...poanta je da on NE popusti zadnji, ampak ti, vedno moraš biti vztrajnejši kot je kuža


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: valen5 , sreda, 30.11.2005 : 20:27:07
hvala za nasvet...
sej ko sva sama s pomočjo priboljškov dosežem marsikaj,ko pa je okolica bolj zanimiva,
ga je zelo težko obvladat...


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Sisley , sreda, 30.11.2005 : 23:19:12
Ko je bil moj še mlajši sva se tudi zelo dolgo pogajala na kaj naj bo pozoren, sedaj, ko bo star dve leti, pa se je že zelo umiril, sprejmi radovednost kot nekaj normalnega za to pasmo in se ne sekiraj, bodi potrpežliv in ne bo ti žal...meni je recimo ravno to zelo všeč, da je kuža živahen in da ima tudi svojo "pamet"...


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: valen5 , četrtek, 01.12.2005 : 15:47:30
saj je meni tudi všeč da je zelo samostojen,vendar bi včasih lahko pokazal kaj veselja do učenja...


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Sisley , petek, 02.12.2005 : 18:31:32
ko mojemu resnično ni bilo več do učenja, sem zaključila vajo, ki sva jo delala, ko jo je opravil zadovoljivo (da si še vedno ti tisti, ki odloča) in nisem več nadaljevala z ostalimi vajami...ker ga je brezveze v nekaj grozno siliti, saj narediš več škode kot koristi, učenje pa potem zasovraži, ker to zanj postane prisila in muka, rajši ga uči po nekaj minut in prekini, pa kasneje spet nadaljuj, manjaj vaje, vključi tudi igro, da učenje zanj postane zanimivo in dinamično...


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: caroline , sobota, 10.12.2005 : 17:22:47
Pozdrav!
Razmišljam o kastraciji samca basenji-ja.Pa me zanima ali ima kdo od vas izkušnje in ali so spremenili obnašanje po kastraciji?

Hvala


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Barbka , torek, 13.12.2005 : 15:02:16
Samo eno obvestilce (če slučajno niste vedeli). Na CACIB Ljubljana 14.1.2006 basenjije sodi gosa Leila Kärkas iz Finske. Gospa uspešna vzrediteljica basenjijev (psarna ***) in zares specialistka za to pasmo. Mislim, da se splača prijaviti k njej.  ;)


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: brane1 , četrtek, 12.01.2006 : 21:51:26
Iz preverjenih virov izvedel naslednja stevilka revije MOJ PES  krasi naslovnico  BASENJI   


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: brane1 , sobota, 28.01.2006 : 01:32:07
Samo eno obvestilce (če slučajno niste vedeli). Na CACIB Ljubljana 14.1.2006 basenjije sodi gosa Leila Kärkas iz Finske. Gospa uspešna vzrediteljica basenjijev (psarna Mandeville) in zares specialistka za to pasmo. Mislim, da se splača prijaviti k njej. ;)
ja sem opazil da ima tudi rada ruske basenjije  kako sta se vidva odrezala hi
*****


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Barbka , sobota, 28.01.2006 : 11:19:12
Brane, to kar se ti je zogdilo na Ljubljanski razstavi se velikokrat zgodi pri basenjijih. Ker so tako prvinski psi so "sposobni" tudi "zaščititi" svoje "premoženje".  In ker je bilo zjutraj, mraz, hektika... Se zgodi. Bo drugič bolje. Mislim, da "Rusi" niso bili razlog.
Midva sva se  - kot že mnogokrat - dobro odrezala. Čeprav je bil ves iz sebe, ker se je razstavljal prvič po več kot enem letu.


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Sisley , ponedeljek, 30.01.2006 : 22:10:46
Barbka to je bil moj basenji ne Branetov. Škoda pač in zelo mi je žal, ker sem se resnično veselila razstave in ocene tako priznane sodnice in vzrediteljice basenjitov. Čeprav se meni zdi to nerazumljivo, če sodnica ve za ta problem pri basenjitih in gospod Kočar je zagotovil, da je bilo na razstavi v Vrtojbi vse OK in na ostalih razstavah tudi, da je pes diskvalificiran, ker to ne pomeni da nima testisov, ampak le to, da se jih v tistem trenutku na more zatipati. Vem za pravila in vse to, le v takšnih primerih so mi žal nerazumljiva. Čestitam za vajin uspeh in lep pozdrav!


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: brane1 , torek, 31.01.2006 : 00:09:37
Sem opazil da se je Barbka zmotila  Sisley  kaj bi jaz brez tebe  ....


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: brane1 , torek, 31.01.2006 : 08:42:47
Danes kupil revijo MOJPES ki  krasi naslovnico  Basenji lepe slike .


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Barbka , torek, 31.01.2006 : 09:03:56
Ups. Sem mislila, da je branetov basenji.
Žal mora sodnik oceniti stanje v danem trenutku  :-\ In če jih je skril, jih ni mogla najti. Saj veš - ni popravnega izpita na razstavi. Ampak - saj to ni tako tragično.

Ja, se strinjam, da so lepe slikice. Posebej naslovnica, ko vidiš odsev v tistih lepih očkih.
Se pa en strinjam čisto z vso predstavitvijo. V delu, ki se tiče ostalih mediteranskih hrtov. Ti reveži žal nikoli niso bili spremlejvalci plemstva, temveč vedno najmanj cenjeni delavci revnih kmetov. In veliko jih ima še danes tak status.  ;) Preživeli so, ker so imeli preživetje v krvi. Primitivnost, pa to  ;)


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Sisley , torek, 31.01.2006 : 11:53:47
Ja, to je moj Bali. Moje veselje in ponos! :)


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: kaja , sreda, 01.02.2006 : 10:18:30
Citat
Ja, to je moj Bali. Moje veselje in ponos

Sem ga pokazala Bagici in rekla: Kje je Bali? Pa je zacela cisto noro gledat naokrog. ;D lp


Naslov: Slike iz revije moj pes
Poslano od: brane1 , ponedeljek, 13.02.2006 : 00:13:10
http://www.shrani.si/pics/slika043gmn04.jpg

http://www.shrani.si/pics/slika055zfh02.jpg

http://www.shrani.si/pics/slika069qdg09.jpg

http://www.shrani.si/pics/slika075thn12.jpg

http://www.shrani.si/pics/slika084lly15.jpg



Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Nikomah , ponedeljek, 17.07.2006 : 10:52:54
Zadnjič sem na PST-ju prvič v živo srečal basenji-ja, ki sem ga prej poznal samo iz knjig;
Sem bil zelo fasciniran: Zelo lep in dostojanstven pes, morda rahlo rezerviran, na meji ošabnosti. Ampak mu ne gre zameriti, ker ta attitude povsem sovpada z njegovo "faraonsko" pojavo. (glava me malo spominja na faraonca, pa ne se vsajat... - Kongo in Egipt sta oba na Afriški celini!).

Sicer pa me, po konstrukciji (ali morda konstituciji  ::) ) na nek način asociira na eno mojih najljubših pasem - NLT. Neka "Kongo verzija" NLT-ja s pridihom faraonstva torej  ;D ;)

Ne, resno - super psi! Me zanima kakšne vrste folk si jih omisli...  8)

LP, Nikomah



Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Drejči , ponedeljek, 17.07.2006 : 12:21:34
 ;) Basenji je prav posebna pasma, ki zelo izstopa iz povprecja in taksni so tudi ljudje, ki si jih "omislijo"...


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Nikomah , ponedeljek, 17.07.2006 : 12:57:55
...pa so tudi rahlo rezervirani, na meji ošabnosti?  ::) 8)
lp, Nikomah


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Drejči , ponedeljek, 17.07.2006 : 14:47:36
pa najprej obdelajva pse  ;)
Meni se basenjiji sploh ne zdijo osabni. Mogoce s svojo pojavo delujejo tako, vendar v resnici sploh niso taksni.

Zdaj pa se lastniki  ;D (naj mi ne zamerijo, ker jih bom komentirala)
Kadar koli se srecamo, cvekamo kot "strgani dohtarji" in o kaksni osabnosti ali zadrzanosti ni ne duha ne sluha.


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Nikomah , ponedeljek, 17.07.2006 : 15:35:37
Ma ja - joke...
Čeprav meni tisti na PST-ju res ni deloval ravno družaben veseljak. Bil je tak - resen in strog, ampak ne pa tečen oz. jezen/agresiven...

Kaj pa praviš na to primerjavo z NLT? Ali pa s Parson Russel terierjem?

Nikomah


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Drejči , torek, 18.07.2006 : 14:18:16
jap, si bil pac tujec  ;D

Tezko bi ti napisala kaj na temo o primerjavi, ker poznam terierje le povrsno. Sem namrec zaprisezeni pristas V. FCI grupe  ;)  ;D


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Nikomah , torek, 18.07.2006 : 15:10:27
Aha,   ;D jaz sem pa kolega, tamle čez, iz  fancluba II. FCI grupe...  8)

Sicer pa v prav vseh ostalih grupah najdem kakšno ali več pasem, ki me močno navdušujejo, tako da ne bi hotel biti tako zelo zaprisežen le na eno.  ;)

Pa tudi primati so mi zelo ljubi, hehe...

LP, Nikomah



Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Suzana , sobota, 05.08.2006 : 15:19:41
Mene pa zanima kako se izgovori BASENJI, tako kot se piše ali z DŽ? :D


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: SamSvojMojster , sobota, 05.08.2006 : 21:12:08
Ali je to res da basenji radi savsnejo za brezveze?Moj pes je imel ene 3krat iskusnjo bendar z isto psico?
lp


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Sisley , ponedeljek, 07.08.2006 : 21:54:26
Basenji se izgovori z DŽ (basendži)...
Jaz imam samčka in ti so agresivni do ostalih samčkov...tako da hitro pride do kakšnega pretepa, ne bi pa rekla da šavsajo brezveze, ta dominantnost in agresivnost do drugih psov je pač v njih, saj lastniki to vemo in smo pazljivi, sicer pa se da to s socializacijo in šolanjem v veliki meri preprečt...bo pa basenji vedno pokazal tudi kdaj mu ni do igre s psom, kdaj hoče biti sam in v miru raziskovat, ali pa ko noče delit hrane/priboljškov z drugimi psi  :)


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: SamSvojMojster , torek, 08.08.2006 : 00:13:33
hvala za odgovor :)
sedaj vec vem


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: brane1 , petek, 18.08.2006 : 21:49:21
Moja basendžika je bila zelo prijazna do dveh let do vseh, samičk in samčkov ,po dveh letih ji samičke več ne odgovarjajo, kar hitro bi bil pretep če ne bi pazil nanjo .


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Tafi , sobota, 26.05.2007 : 22:35:23
Moja basenjica je še mladiček in je zaenkrat zelooooo prijazna do psov. Pravzaprav je prepričana, da vsi psi obstajajo samo zato, da se igrajo z njo. :D Kakšna bo kot odrasla, bomo videli čez leto ali dve...
Zelo je trmasta, radovedna, obsedena je s hrano ;) , do tujcev je - odvisno od razpoloženja, enkrat jih ignorira, naslednjič je totalno navdušena. Družinske člane (oz. svoje krdelo) obožuje. Ko grem ven iz sobe, takoj pride preverit kje sem in kaj delam. Zjutraj, ko ugotovi, da sem se zbudila, takoj navdušeno pozdravi, stisne se k meni in uživa v čohanju.
Basenji ima svoje lastnosti - nekaterim so všeč, nekaterim pa ne. Definitivno pa ni pasma, ki bi bila primerna za večino ljudi.


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Kimi* , nedelja, 24.08.2008 : 12:38:07
Ljubitelji basenji-jev na gmajnicah čaka nov dom starejša psička te pasme:

http://www.zavetisce-ljubljana.si/index.php?Domov&gal=289&ids=802

LPK


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: bloom , torek, 18.11.2008 : 15:38:46
ali bo mel kdo kašno leglo kmalu? kakšne so ponavadi cene? verjetno je ceneje če ne kupiš od vzrediteljev? zelo bi bila hvaležna za odgovore in kakšne nasvete. sem prebrala veliko o tej pasmi in mislim da bi se zelo ujela s to pasmo :) čeprav me navdušuje tudi beagle..


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Drejči , torek, 18.11.2008 : 19:38:17
Trenutno na mojpes.net-u ni vzreditelja te pasme.

Ce se odlocis kupiti rodovniskega psa, potem bos taksnega psa lahko kupila samo in izkljucno pri vzreditelju. Tako vsaj pocnemo tisti, ki nam ni vseeno za pasmo, ki nam je vsec in jo zelimo imeti.

Skozi prebiranje literature o neki pasmi se nam zelo kmalu pojavijo tudi podatki o dobrih vzrediteljih katere je vredno kontaktirati in celo pocakati na pravo leglo.

Bloom, nekako ti zelim povedati, da se psov ne kupuje na brzino pri preprodajalcih, ki prodajajo mesance s ponarejenimi papirji, mladice iz "serijske proizvodnje", da se jih ne kupuje niti pri steparjih temvec le pri preverjenih vzrediteljih, katerim ni vseeno kaj se dogaja s pasmo in je odgovoren vzreditelj do zadnjega dne zivljenja posameznega psa, ki je prisel iz njegove vzreje in mu ni vseeno komu bo mladica prodal.

Ce ti je cena najbolj pomemben faktor pri nakupu psa, potem ti svetujem, da se za nakup niti ne odlocis. Vse kaj drugega je mnogo bolj pomembno kot sama cena.


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Tafi , sreda, 03.12.2008 : 12:00:47
Letos ne bo legla v Sloveniji. Mogoče naslednje leto, skoraj sigurno pa čez dve leti. Trenutno najbližja legla so v Italiji, Nemčiji, na Češkem in najbrž je kakšno tudi na Madžarskem. Cene so odvisne od države, ne od vzreditelja (od 800 do 1500 evrov, v večini držav okoli 1000). Pri nakupu bodi pozorna na zdravstvene teste, predvsem na test za Fanconijev sindrom.

Če te zanima kaj bolj konkretnega, kar vprašaj. ;)


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: sessa , ponedeljek, 26.01.2009 : 20:52:40
Pozdravčki,
kaj pa letos-so kakšna legla v sloveniji?


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Tisa in Loa , sobota, 07.02.2009 : 11:27:29
Ojla!
Kot je že Tafi napisala, letos se pravi 2008/2009 ni legel, mogoče pa bodo konec leta 2009/začetek 2010.
LP


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: brane1 , sobota, 07.03.2009 : 19:14:50
Bo treba ornk premislit  če bodo mladički.Recesija


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Tisa in Loa , sobota, 14.03.2009 : 09:23:54
Ojla!

Mene pa zanima, če kdo ve "kdo" je nov basenji v Sloveniji? Na Lj gradu sem namreč od daleč videla malo basenji štručko, pa tudi kolegica mi je rekla da jo je že videla. :) Kdo kaj ve? ;)


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Tisa in Loa , petek, 31.07.2009 : 10:33:41
No, da malo obnovim temo.   ;) Spoznali smo "iskano" nova basenjika v Sloveniji in izkazalo se je, da je Loina teta.   :D

LP


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Tisa in Loa , nedelja, 15.11.2009 : 00:25:15
Če koga zanima: Letos ne bo nobenega legla v Sloveniji, prihodnje leto pa bo najmanj eno! :D ;)


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: brane1 , sreda, 25.11.2009 : 09:24:32
Ja drugo leto bo imela alabama mladičke so bili včeraj  na ultrazvoku in baje da bosta dva basenjita .


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Tafi , sreda, 25.11.2009 : 11:45:53
Alabamo so parili? S kom pa? (Z Didijem?)
So lastniki nostrificirali Alabamin rodovnik? So naredili vzrejnega? So parili s samcem, ki ima vzrejnega?
Če niso, se nam obeta prvo nerodovniško leglo basenjijev v Sloveniji.  >:(


PS. Ultrazvok samo pokaže, da je psica breja, ne pokaže dejanskega števila mladičev.


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Tisa in Loa , sreda, 25.11.2009 : 17:42:30
Ja drugo leto bo imela alabama mladičke so bili včeraj  na ultrazvoku in baje da bosta dva basenjita .
????? Ajaaaaa????
Ja mene tudi zanimajo odgovori na Tafijina uprašanja!


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Tisa in Loa , sreda, 25.11.2009 : 19:52:58
????? Ajaaaaa????
Ja mene tudi zanimajo odgovori na Tafijina uprašanja!
Že poznamo odgovore. :)


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: alabama , torek, 29.12.2009 : 18:15:13


ja, alabama ima mladičke z didijem :) oba sta pridobila vzrejno dovoljenje in alabama je seveda zdaj tudi registrirana v sloveniji... res je, ultrazvok je pokazal samo dva, dejansko jih je pa zdaj šest :)


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Pepsi , torek, 29.12.2009 : 19:31:50

ja, alabama ima mladičke z didijem :) oba sta pridobila vzrejno dovoljenje in alabama je seveda zdaj tudi registrirana v sloveniji... res je, ultrazvok je pokazal samo dva, dejansko jih je pa zdaj šest :)

To sem pa jaz danes na Gradu slišala od bokserja Kimija. Svet je res majhen! ;)


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Dada73 , sreda, 10.03.2010 : 20:25:01
In eden od Alabaminih mladičkov je pri nas-natančneje psička Žadi črnobela je doma v Mariboru, družbo pa ji dela mešanček star 1 leto po imenu Bolt. Slikice si lahko ogledate tukaj http://www.mojalbum.com/dada73/zadi-in-bolt
Če je še kdo lastnik Basenjija vabljeni na klepet in izmenjavo raznih nasvetov, mnenj, izkušenj, skratka na čvek


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Dada73 , sreda, 10.03.2010 : 20:31:58
Aja pa šeto, če je kakšen lastnik iz tega legla lepo vabljen na čvek, da vidimo kako rastejo bratci in sestrice


Naslov: Re: Basenji
Poslano od: Tisa in Loa , sreda, 26.05.2010 : 20:55:02
Konec letošnjega leta načrtujemo prvo leglo naše Loe.  ;D


Naslov: Re: Basenji - čvek
Poslano od: Labradorka333 , torek, 11.10.2011 : 13:46:56
Basenji je ena izmed mojih najljubših pasem.  :) Všeč mi je postavca in mislim, da jim bridle barva zelo lepo pristaja, :), sicer pa so tudi ostale krasne.


Naslov: Re: Basenji - čvek
Poslano od: Tisa in Loa , ponedeljek, 06.02.2012 : 17:01:29
No, nam je letos končno uspelo imeti leglo in mladički bodo kmalu že toliko veliki da bodo odšli v nove domove.

Ostal pa nam je še en prikupen samček ki še vedno išče nov dom. <3
(http://i121.photobucket.com/albums/o216/Zeja87/IMG_1024.jpg)


Naslov: Re: Basenji - čvek
Poslano od: Xena , ponedeljek, 22.10.2012 : 15:37:09
Basenjika LEDI, pred časom posvojena v zavetišču Gmajnice, VETERANKA, v pasji šoli za azilaše. :)

(http://s9.mojalbum.com/76039_17483845_20178192/azilasi-jesen-2011-pomlad-2012-s-novice/20178192.jpg)


Naslov: Re: Basenji - čvek
Poslano od: Dada73 , torek, 23.10.2012 : 11:55:29
A se mogoče ve, kdaj je bila v zavetišču?
Drugače pa lepa in pridna, da hodi v šolo


Naslov: Re: Basenji - čvek
Poslano od: Xena , četrtek, 24.01.2013 : 12:38:28
Menda se v KP zavetišču nahaja basenji, že dvakrat oddan in dvakrat vrnjen. Še vedno nekastriran.


Naslov: Re: Basenji - čvek
Poslano od: Drejči , četrtek, 24.01.2013 : 21:57:37
Res je, v KP zavetišču je mlajsi basenji.  :-\
Pes je star manj kot dve leti. Prvi lastniki naj bi ga jeseni oddali v zavetisce zaradi rojstva otroka.
Potem pa so se nasli dusebrizniki (  :'] ) zaradi katerih je ta psic dozivel kar nekaj selitev, preden je zavetisce ugotovilo kaj se s psom dejansko dogaja in je sedaj nazaj.
Pes potrebuje stabilno osebo, ki ji je jasno kaj je basenji in obisk pri Xeni  :).
Upam, da se mu bo vendarle nasmehnila sreca in bo nasel dom kjer bo lahko dostojno zivel svoje pasje zivljenje.


Naslov: Re: Basenji - čvek
Poslano od: barbarap , ponedeljek, 14.08.2017 : 16:46:47
Pozdravljeni, že nekaj časa se zanimam za Basenjije, saj je bila to ljubezen na prvi "pogled" (+dolge urice prebiranja čtiva in raziskovanja pri različnih lastnikih  :) ). Kolikor mi je znano pasma pri nas ni ravno razširjena in primerke pasme redko srečaš, me pa zanima ali se je morda vzreja že kaj razširila, do zdaj sem odkrila le eno vzrediteljico pri nas... bo treba po štirinožnega spremljevalca v tujino? Mi lahko koga priporočate (SLO in okolica)?

Lp  :)