mojpes.net

o psih => Vzgoja pasjega mladička => Sporočilo, začeto od: ice , četrtek, 07.09.2006 : 15:25:37



Naslov: navajanje kuzka na boks
Poslano od: ice , četrtek, 07.09.2006 : 15:25:37
Mene pa zanima, kako mladicka navadis na boks, na kaksen nacin... :-\   lp


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: JB , nedelja, 10.09.2006 : 00:52:06
kletko za v hišo?

Preprosto zapreš ga not in se sam navadi. Pazit pa moraš, da ga nikol ne daš ven iz boxa medtem ko laja... Razen pol ko je že navajen na box in veš, da je res nekej nujnega če laja,  ga lahko daš tud vn iz boxa medtem ko laja.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: Dani , nedelja, 10.09.2006 : 06:27:03
Navajas ga pocasi. Najprej mu das noter hrano ali igracko ter ga vzpodbujas, da gre noter. Vratica so odprta. Ko bo brez odpora sam odhajal noter in ven, zacnes za nekaj sekund zapirati vrata. Cas zaprtih vrat podaljsujes. Pri vecini psov je tako, da boks hitro vzljubijo in ga imajo za svojo "sobo". Nekateri imajo radi, da sta zadnja in zgornja stranica pokriti, skozi stranska dela in sprednji del pa opazujejo. Nic na hitro, da boksa ne bo zasovrazil.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 11.09.2006 : 08:58:36
Dani je lepo napisal.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: Drejči , ponedeljek, 11.09.2006 : 09:39:49
Dani je lepo napisala, kako psa navajat na boks.
Sama sem prakticirala tako, da sem iz boxa naredila "brlog". Odprta je bila le stranica z vrati, vse ostale pa so bile dobro ovite v odejo. Notri sem dala predmet (igračka ali krpa), ki sem jo dobila od vzreditelja in je imela vonj po leglu iz katerega je mladic prišel.
Boks je postal njegov zapik in "skrivalisce" pred hisnim direndajem. Ce je zelel imeti mir, ga je imel v svojem boksu. To pomeni, da nihce ni drezal vanj, ko je bil notri. Ta prostor mora biti cisto in samo njegov.
Tudi hrano je na zacetku dobil izključno v boksu.
Odhod v boks mora povezati s pozitivno izkusnjo in ne negativno (kazen).

JB,
pes je zivo bitje in ne predmet. Kaj mislis, kako se je pocutil mladic, ki so/ste ga enostavno zaprli v boks in pustili samega, da se navadi? Bilo bi dobro, da najprej malo bolje spoznas pasjo nrav in pravilen pristop pri vzgoji, preden zacnes pisati nasvete.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: Drejči , ponedeljek, 11.09.2006 : 09:47:02
Se ena pomembna stvar:
boks postavite v kot prostora, kjer se najvec zadrzujete, da  bo mladic imel obcutek varnosti in ne izoliranosti.
Ponavadi je to dnevna soba ali kuhinja.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 11.09.2006 : 10:39:28
Dani in Drejči sta lepo napisali  :P ;)
 :-[


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: ice , četrtek, 14.09.2006 : 14:18:10
LP

zdj jo pocasi navajamo da je ne bo strah....men se ps kr smili ce cvili al pa joka, tko da je zdj skoz odprt in se sama sprehaja po njemu...bila je samo 1x zaprta nekaj casa k sem sla jaz samo dol...pa je zelo cvilila...pocas se bo upam da navadla pa vsakic k kje zaspi jo probamo nest v boks in spi tam naprej... tko da boks s te strani ima ze rada  ::)mene zanima to kako jo navajat počas in s temi vzgojami k ste napisal eni (zlo lepo dani in drejci ;)) upam da ga bo osvojila ceprou pol k bo velika bo itak zuni po stanovanju zdj ns je samo strah, da nebi kaksen kabel zgrizla....tko da upam da nam rata se 1x hvala


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: lejca , četrtek, 14.09.2006 : 14:33:37
Nič obupat. Psi hitro vzljubijo boks, ko ugotovijo, da je to nekaj dobrega. Jaz navajanjem nisem imela nobenih problemov. Ker sem navajala 6 let starega psa, sem računala na težave, pa me je tako presenetil. Ko smo boks prinesli domov, sem očiju razlagala, da grem iskat priboljške in kliker, da se bova začela navajat. V tistem gre pes noter in naju gleda ;D. Potem sem ga vsak dan malo spustila v boks in ga za kakšno min. tudi zaprla. Čez kak teden sem dala boks v avto in Bucko je kar skočil notri, ko sem mu rekla (na avto je skoraj tako nor, kot na hrano). Sem malo preskočila najino uvajanje in sva se šla peljat za kakšne 15 minut. Ko sva prišla domov sem ga spustila ven in mu še enkrat sekla, naj gre noter. Spet je skočil z največjim navdušenjem. Sedaj ga uporabljava že en mesec in je tako vesel, ko vidi, da nesem boks v avto. Doma gre pa včasih kar sam od sebe noter.
Z mladičkom je pa še lažje. Ko se ga enkrat pravilno korak za korakom navadi, brez prehitevanja, se v njem počutijo varni in se vanj umaknejo, kadar želijo imeti mir.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: tasi , torek, 17.10.2006 : 23:42:51
Zgoraj je zapisano, da je priporocljivo če je boks v prostoru kjer se najvec zadrzujemo zato me zanima  ce mora biti boks vedno na istem prostoru npr. v dnevni sobi ail se ga lahko prestavi zvecer, ko gremo spat v spalnico?


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: lejca , sreda, 18.10.2006 : 18:35:57
To sploh  ni pomembno. Pomembno je, da se pes navadi na boks. Potem se bo v njem kjerkoli dobro počutil.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: Uma , ponedeljek, 23.10.2006 : 13:22:44
Od psa do psa je v bistvu individualno odvisno kako ga navajat na boks. Moje recimo so se ga kr same prisvojile, kaksen dan po tem ko smo ga nabavili so vratca ostala odprta in gospodicna si ga je izbrala za spanje, navajanje tako pravzaprav sploh ni bilo potrebno! ;)


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: j0r3 , četrtek, 26.10.2006 : 18:34:29
V kratkem nameravam kupit psa (mladička). Tukaj sem zasledil, da je psa najprimerneje počasi navajat na boks. Kako pa naj poskrbim za mladička v prvih dneh? Verjetno ne bo prevec zadovoljen, če ga bom za celo noč zapr v boks. Ne morem pa pustit, da bo sam tekal naokrog po stanovanju (hiši)... Kako ravnati v tem primeru?  :-\

LP Jure


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: Kalsang , četrtek, 26.10.2006 : 19:15:46
Verjemi mi, ne bo tekal po hiši, ampak bo spal oziroma ostal čim bliže pri tebi.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: j0r3 , torek, 31.10.2006 : 12:18:30
Imaš prav. Hoče spati čim bližje meni. To niti ni tak problem, saj je celo noč mirna. Problem bodo dopoldnevi, ko bo morala biti sama (služba, šola). Postopoma jo že navajamo na boks. Dokler je kdo v bližini je mirna, ko pa je sama pa jo postane strah in začne cvilit in lajat....


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: Drejči , torek, 31.10.2006 : 21:42:28
j0r3,
samo v premislek...
1. Mladic mora jesti na cca. 4 ure
2. Na potrebo hodi zelo pogosto, ponavadi takoj ko se zbudi, po hranjenju in se vmes kar precejkrat.
Zdaj pa vprasanje. Kako si predstavljate, da bo tako mlad pes zdrzal zaprt v boksu vsaj 8 ur dnevno in pri tem ostal cist, da hranjenja niti ne omenjam?
Mladic se ne more nadzorovati urina in blata, zato lahko mirno pricakujete, da boste vsak dan, ko se boste vrnili iz sluzbe, nasli eno premoceno in smrdeco kepo dlake.
Boks je nekaj kar se uporablja po potrebi in obcasno, ne pa kot prostor, kjer pes svakodnevno zaprt prezivi celo noc in se tretjino dneva.

To ni opcija niti za odraslega psa, ki ne potrebuje tako pogostega hranjenja in je cist.

Pes mora imeti dovolj prostora za gibanje, tudi ko vas ni doma in ne glede na to ali govorimo o mladicu ali odraslem psu.

Cviljenje in lajanje je tu se najmanjsi problem, ce ji boste na pravi nacin znali dopovedati, da je to njen dom, kjer je varna.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: tinta , ponedeljek, 21.05.2007 : 10:24:22
Mene pa zanima koliko časa so vaši kužki v boksu?....a je predolgo če je noter od 21.00h do kakih 9.00h zjutraj?


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 21.05.2007 : 17:54:22
Po moje sigurno.
Kaj ne gre nič lulat? (če ne drugo...)


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: tinta , torek, 22.05.2007 : 11:13:05
Kako dolgo pa imete vi pse v boksu????...a jih nimate celo noč???...naš mali ima 2,5 meseca in nikoli ne kaka noter pa čeprav je celo noč zaprt...polulal se je samo 1x....


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: Uranus , torek, 22.05.2007 : 19:39:03
pa kaj se potem nič ne upira da nebi šel zvečer v boks?


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: AngSeter , torek, 22.05.2007 : 20:16:33
Moja že dolgo ni več v boksu, upirala se ni mislim da nikoli. Ampak 12 ur se mi zdi preveč. Sploh kar se lulanja tiče. Naša dva skoraj nikoli nimata tako velike pavze, če se tako izrazim ;)
Za mladega psa še toliko bolj...


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: tinta , sreda, 23.05.2007 : 12:01:06
Ne kuža se nikoli ne upira it v boks.....veselo skače za mano in ko prideva v boks steče v uto in se v njo uleže - včasih imam občutek, da želi ponosno pokazati, da to pa je njegova uta, ker se tako ponosno vanjo uleže in me gleda.....naj povem še to, da kuža je cel dan zunja, samo čez noč in zgodaj zjutraj je v boksu, morda se tudi za to ne upira it v boks, ker mu verjetno tudi paše, da gre malo "se spočiti", ker cel dan nima mira, ker je tako radoveden, da skoz kaj počne, pa tudi mi se z njim igramo, ga učimo, pa gremo na sprehod 2x dnevno....Žla ne vem kaj drugega naredit glede boksa, ker pač po 21.00h ni nikogar več okoli hiše, samega pa zunaj ne bi pustili (ni zagrajeno), pred 9.00h zjutraj pa spet ni še nobenega zunaj in bi spet moral biti sam.... naš prejšnji kuža je bil tudi tako dolgo v boksu, se je lepo navadil in sploh ni bilo problema, vendar ta je res še zelo mali (2,5 meseca) pa me malo skrbi če ni za mladiča predolgo, da ne bi postal napadalen, nesocializiran itd...naj povem, da se še nikoli ni pokakal v boksu, čez dan gre 2-3x (a je to normalno za mladiča kaka le tako malo krat?), polulal se je danes drugič v boksu, vendar ima za uto kot nek "kanalček" in se tam polula tako, da urin takoj odteče po temu kanalčku tako, da on po tem ne taca - tudi ker je drugače skoz pred uto....


Naslov: travma pred boksom (kletko)
Poslano od: sasica , ponedeljek, 24.11.2008 : 15:47:22
Najin mladiček, ki je včeraj prišel v nov dom,doživlja grozne travme, ko ga dava v plastičen boks in ne veva kaj narediti.

Že ko sva ga pri lastniku naložila v avto v boks, je dobil paničen napad, se pokakal, polulal, tako da je preostanek poti preživel v naročju...Doma, ko smo šli spat, sva ga dala v kletko, da bi noter spal, se mu je totalno strgalo...Joka, praska, grize...Noter gre, lahko po igračko, lahko po hrano...Ampak ležati noter noče. Niti pri odprtih vratih.

Na kakšen način bi ga bilo najbolje navadaiti na kletko? Nočem ga zafrustrirati, saj bi kletko uporabljala potem za potovanja, doma za nočno spanje...nočem pa tudi, da bi se poškodoval...

Hvala za odgovore


Naslov: Re: travma pred boksom (kletko)
Poslano od: zalarjeva , ponedeljek, 24.11.2008 : 16:00:06
Koliko je pa ta boks velik?


Naslov: Re: travma pred boksom (kletko)
Poslano od: Jinx , ponedeljek, 24.11.2008 : 16:00:38
Jaz sem moji psici, ko je bila mladiček, v boks dala eno fino ekstra mehko dekico (mojo seveda ::)) in po tistem ni bilo nikoli več težav s tem, da bi ostala v boksu. Prej pa je bilo seveda ogromno cviljenja, praskanja, vreščanja ...


Lp,
Vesna


Naslov: Re: travma pred boksom (kletko)
Poslano od: sasica , ponedeljek, 24.11.2008 : 16:06:04
Boks je velik (primeren bo tudi za kasneje ko odraste), ni pa gromozanski...(pes je border collie).

Notri ima tudi mehko dekco, pa igračko...


Naslov: Re: travma pred boksom (kletko)
Poslano od: zalarjeva , ponedeljek, 24.11.2008 : 16:10:09
Evo tema je že odprta, tukaj si preberi več o tem: http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,8583.0.html


Naslov: Re: travma pred boksom (kletko)
Poslano od: Miss Teja. , ponedeljek, 24.11.2008 : 16:10:49
sasica počasi ga navajajte in naj poveže boks s čim pozitivnim npr,. s kakšnim priboljškom, igračo ipd. Ne smete ga pa nikakor silit.
Počasi z veliko pohvale :)


Naslov: Re: travma pred boksom (kletko)
Poslano od: sasica , ponedeljek, 24.11.2008 : 16:14:12
Najbolj sva v dilemi, kaj narediti, ko ga zapreva v boks in začne takoj na ves glas tuliti.

Takrat odpreti boks bi bila napaka, saj bi dosegel svoje. Po drugi strani se pa resno bojim, da ga bo zasovražil...

 :-[


Naslov: Re: travma pred boksom (kletko)
Poslano od: kocka , ponedeljek, 24.11.2008 : 16:18:52
Jaz naše nisem na začetku sploh nikoli zaprla v boks. Vedno je imela prost izhod. Ko se je navadila brez problema hodit ven in notri, smo ji dajali notri igračke in priboljške, ko pa smo zaprli vratca, smo ji skozi vratca dajali priboljške in čas ko je ostala v boxu poooočasi podaljševali. Prvič je bila notri ravno toliko časa, da je pomalicala priboljšek in nato sem jo takoj spustila ven. In tako postopoma, vsakič kakšen trenutek več...
Če bi jo že prvič zaprla v box bi se ji popolnoma strgalo.


Naslov: Re: travma pred boksom (kletko)
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 24.11.2008 : 16:22:08
Zaenkrat boksa ne zapirajta. Naj se navadi noter hodit, naj pri odprtih vratih ugotovi, da je box v redu in da je to njegov brlog. Šele ko se bo navadil nanj pri odprtih vratcih, začnita vratca postopoma zapirati tako, da jih najprej malo pripreta, pustita nekaj časa in potem spet odpreta, naslednjič še bolj pripreta itd. dokler pes ne bo popolnoma sproščen pri zaprtih vratcih. Prvič naj bodo vratca priprta samo kratek čas, potem pa jih spet odprita itd. Ta postopek naj traja počasi, vzemita si čas, kolikor ga pes pač potrebuje, več dni ali mogoče tudi par tednov.

Če začne tulit, čakaš na trenutek, ko ne bo tulil in takrat odpreš. Če te prehiti in začne tulit, ko imaš roko na vratcih, da bi jih odprla, roko umakni in stopi stran, počakaj da bo nehal tulit in spet poskusi. Skratka, vzemi si čas, bodi potrpežljiva. Če boš dosledna, bo prej ali slej pogruntal, da s tuljenjem nič ne doseže.

Ste pa naredili napako, da ste ga takoj strpali v box, ko ste ga peljali domov od vzreditelja. Bolje bi ga bilo imeti v naročju in pozneje, ko bi se navadil na nov dom in bi vam zaupal, navajati na box. Zdaj imate težavo, ker je box za njega bavbav in morate v bistvu odpravljat problem, pes pa še vaju ne pozna, vse je novo zanj in je zato še bolj histeričen.


Naslov: Re: travma pred boksom (kletko)
Poslano od: sasica , ponedeljek, 24.11.2008 : 18:02:36
Se tudi sama strinjava, da verjetno ni bilo najbolj pametno ga strpati v boks. Najin "načrt" je bilo naročje, pa je vzreditelj dejal, da naj ga dava kar v boks, da se bo po parih minutah umiril...Vendar ker se je polulal in pokakal, sva ga potem morala vzeti ven.

Bomo potrpežljivi, mislim da to ni problem, so se pa nama malo podrli načrti kar se tiče navajanja na čistočo, postopanja po stanovanju ko naja ni doma...Za vse to sva namreč mislila uporabljati boks, ki ga pa očitno nekaj časa še ne bova... Ampak bomo že uredili, najbolj pomembno mi je to, da bi boks res sprejel kot svoj brlog, da bi se v njem dobro počutil, tako da upam, da nama uspe, kakorkoli že...



Naslov: Re: travma pred boksom (kletko)
Poslano od: skogkatt , ponedeljek, 24.11.2008 : 18:24:19
A že delate slučajno kaj s klikerjem? Namreč bi se ga dalo krasno navadit na boks s kliker treningom! Če sem jaz svojega pri 3 let navadila, bo tudi vam ratalo ;)


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: luna83 , ponedeljek, 24.11.2008 : 21:01:43
Sasica, jaz sem imela podobno težavico, ko sem doma zaprla mojega Neona v plastičen boks, ker iz njega se zelo malo ven vidi, nato pa sem kupila velik železen boks in ni nobene panike. V tem velikem železnem ponoči spi in je doma zaprt ko je sam. V plastičnem bi težko bil, nevem vsaj meni se tako zdi. Tako da če imaš možnost kupi železnega, ne bo ti žal. Velikega plastičnega pa imam jaz kar v avtomobilu in se v njem brez problemov vsak dan eno uro in pol vozi moj Neon.

Srečno


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: sasica , torek, 25.11.2008 : 10:24:42
Tale boks nama je podrl celoten sistem, tudi nočni.  :-[. Včeraj je spal v dnevni, midva sva bila pri njem in je ob pol štirih celo se v boksu umiril, ampak samo pod pogojem da je bil boks zraven kavča kjer sva midva, se pravi v najini bližini.

Danes ponoči sva ga z boksem vred prestavila v sobo zraven spalnice, ki je namenjena njemu. Javkal je do pol treh ponoči, v boks ni šel. Verjetno je javkal tudi zato, ker je bil izoliran v sobi, v kateri sploh še ni bil?

Ne vem, malo sva brez idej kako rešiti...Mislim, da boks trenutno ne bo prišel v poštev, glede na to da noter doživi tako travmo? Da ga počasi navajava nanj, ampak razmišljam, da bi morda za počitek mu namenila veliko škatlo, s povštrom in tako, v kateri bi spal čez dan v dnevni, zvečer pa bi jo premaknila v to malo sobico zraven dnevne. Ampak kaj če bo spet jokal, javkal, cvilil, lajal do jutra?? Ne spi cela hiša...V spalnico ga ponoči premikat je verjetno napaka...Ker...pes bo moral biti tudi sam doma (zdaj sva na dopustu) in verjetno je najbolje, da bi bil v "SVOJI" sobici...

 :-[


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: kocka , torek, 25.11.2008 : 10:51:27
Dajta box v spalnico za ponoči, ko je tema, pa bo bolje. Bo pač spal v spalnici, apmak še vedno v boxu. Podnevi pa naj bo v sobici ali kjer koli mu bosta pač namenili prostor.
Tudi našo smo dali prve noči v ločen prostor in je jokala. Pa smo popustili in jo prestavili v spalnico. Takoj je spala kot ubita. Ima pa prepoved iti na našo posteljo in tega se striktno držimo. Občasno sicer poizkusi, vendar ji ne dovolim.
Naša izredno dobro loči nočni in dnevni režim. Ponoči v spalnici, podnevi ko je svetlo in nas ni doma pa v hodniku. BP.
Fino pa je, da pes tisti prostor v katerem mora spati sam, dobro pozna. Ne da je cel dan na kavču z vami, zvečer ko je tema pa ga zaprete nekam, kjer je sam. Itak da mu ne bo všeč.
Če pa imata dobre živce, pa pač poizkusita in vztrajajta pri zastavljenem režimu. Bosta videla kdo se bo prej vdal  ;).


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: sasica , torek, 25.11.2008 : 10:59:32
Če ga sedaj spustiva v spalnico, mi ni jasno, kako bo preživel dopoldan sam?

Zdaj razmišljava da bi mu dala eno škatlo, njegov prostorček, da bi bil vedno v njem (dokler se ne navadi boksa) , noter bi bila kakšna majica ki diši po naju, pa povšter in bi ga zvečer prestavila v to sobico. Pa tudi to, da ga čez dan postopoma puščava v tej sobici samega za vedno dalj časa..od par min, do pol h itd.

Najlažje bi bila varianta v spalnici pa še v boksu bi bil, vendar se pa bojim, da bi bile travme ob najinem odhodu v službo. Zato je mogoče bolje da se navadi svoje sobe in tudi samote. Čeprav se čez dan non stop stiska k nama, zaspi vedno pri najinih nogah, ko vstaneš, gre za tabo...Neverjetno kako te potrebuje...


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: Kalsang , torek, 25.11.2008 : 11:08:33
Za frišnega mladička je prehudo, če je sam zaprt v nekem prostoru. Na to ga morata navajati postopoma, kot si že rekla. Pa zvečer naj bo utrujen, preden gre spat. Pomaga. ;)

Sicer pa pes dobro ve, kdaj je sam doma in kdaj so njegovi ljudje tudi doma, ampak v sosednjem prostoru. In ta druga varianta je zanj veliko bolj neprijetna kot biti sam doma. Zato ga je treba postopoma navajat na to.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: kocka , torek, 25.11.2008 : 11:25:11
Če ga bosta navajala čez dan, da bo sam v sobici, potem je fino, da gresta takrat vidva dejansko od doma. Ne da je on zaprt tam, vaju pa sliši, da sta nekje blizu...
Mu ne bo nič jasno, morda bo celo mislil, da je kaznovan...


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: sasica , torek, 25.11.2008 : 13:21:25
Bo v zgornjem nadstropju, zraven spalnice, midva bova pa spodaj v dnevni, tako da mislim da bo okej, bova pa seveda naredila tako, da ne bo vedel da sva doma...



Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: Klavdija , torek, 25.11.2008 : 18:50:17
Sicer ne vem kako je velik ta box ;)...naj povem kako jaz naredim...
Enostavno grem jaz v box..se uležem... :P..vzamem kako piskajočo igračo...posladke...
Prej kot slej jih zanima...pa najprej gledajo, opazujejo......in se kmalu tudi pridružijo... 8)
No..jaz potem še samo tu in tam grem v box..da ne pozabijo... :P :P ;D


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: sasica , torek, 25.11.2008 : 21:26:57
Sva poskusila tudi to, pa ni hotel :)

Danes je čez dan celo 1h spal v boksu, vendar je moral biti moj ves čas ob njem, v momentu ko je šel stran, je dvignil glavo, se zbudil...

Hrano dobiva v boks, najljubše igračke ima tudi noter, vendar več kot da gre po njih noter, ne dosežemo. Isti moment ven...

To noč bo spal v boksu, v spalnici zraven postelje...Upam, da ga uspeva čimprej umirit in da bomo spali...Normalno ga bova peljala ven vsaj 2x, ampak upam da vsaj cvilil ne bo brez prestanka...Bomo videli... :-\


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: sasica , torek, 25.11.2008 : 21:35:56
A mislite, da je napaka, če kuža nekako "prisiliva" da spi v boksu? Kot sem napisala, sicer blizu naju, zraven postelje, pa vseeno bo na začetku sigurno cvilil...Se lahko zgodi da zaradi tega zasovraži boks ali je verjetnost, če bo noter spal, da vidi, da je noter prav prijetno?



Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: Miss Teja. , torek, 25.11.2008 : 21:38:05
Meni se ne zdi prav, da bi kužka prisilili v to, saj se res zna zgoditi, da bo dobil odpor do boksa.
Zakaj pa sploh hočete, da že takoj spi v boksu?
Saj bo šlo, vendar ne prehitevat. Počasi z veliko pohvale in priboljškov :)


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: Kalsang , torek, 25.11.2008 : 21:39:42
Jaz ga na začetku ne bi silila, naj spi v boksu. Imata za to odločitev kakšen poseben razlog? Kot sem že rekla, bi ga najprej postopoma navajala na boks in šele, ko bi mu postal prijeten, bi ga zaprla vanj. Na začetku ga ne bi zapirala. Vratca naj bodo tudi ponoči odprta. Naredita mu posteljico pred boksom.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: sasica , torek, 25.11.2008 : 23:02:26
Mislim da počasi napredujemo. Po večernem igranju je s priboljški prišel v boks, prav nič cvilil ko sva zaprla vrata, se mirno ulegel in zaspal...Sva bila sicer zraven, zdaj ko spi, pa naju ni...

Mislim, upam, da smo na dobri poti....

Da bi bilo še ponoči tako


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: kocka , sreda, 26.11.2008 : 08:53:41
No sasica, kako vam je šlo?


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: sasica , sreda, 26.11.2008 : 09:04:58
Spali smo celo noč!   :D

 Takoj ko sva ga položila v boks se je ulegel in spal, tudi po tem, ko sem ga ponoči 2x peljala ven, je vedno takoj nazaj zaspal...Morda pa se le privadi tega njegovega brloga...  :)


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: kocka , sreda, 26.11.2008 : 09:29:20
Bližina človeka pa tudi pomaga :)
Super, da je bolje!


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: sasica , sreda, 26.11.2008 : 09:54:09
Sigurno pomaga. Bomo šli počasi, pa bomo videli kako.

Na boksu pa vztrajava zato, ker se mora tako ali tako nečesa navaditi - škatle, boksa, sobe...In najbolje, če se boksa, ker meniva da je zelo uporaben in si zelo želiva, da bi se ga navadil. Zaenkrat dobro kaže, upam  :)


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: aidaprana , torek, 06.01.2009 : 16:34:40
tudi mi se privajamo na boks in je pestro...svilnjenje,jokanje in kričanje kot bi ga z kože dajali...ker verjamem, da je boks prva stvar bomo vzstrajali kljub očitnemu nestrinjanju našega kužka...zanima me kdaj, približno se stanje v boksu umiri, mesec dva? kakšne so vaše izkušnje? naj še omenim, da je kuža star 8mesecev in, da smo priznam tudi sami krivi ker smo toliko časa čakali z boksom.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: sedi! , nedelja, 08.03.2009 : 10:48:54
aidaprana : pri nas je enako boks smo naredili ko je bila psička stara 6mes. zdaj je pa 8 mesecev. Na dan jo zapremo 2x po 2 ure ,včasih tudi dlje. Vendar je čisto zasovražila boks in v njem skozi laja (od 2 ure je tiho samo 20 min) Problem je tudi ker je boks tako da ne vidi pred vrate. V boks jo dobiš samo z priboljški in hrano ,če igračo vržeš noter pa si ne upa po njo. Vem ,da smo veliko sami krivi ampak...


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: branka , petek, 03.04.2009 : 13:33:12
Kako psa navaditi na boks ? (http://www.kanina.si/default.asp?mID=&pID=boksnavodila) Odgovor najdete v linku.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: tinchika , nedelja, 23.08.2009 : 14:43:56
Mi mamo čivavico pa smo jo probal navajat na box pa ni in ni šlo vedno ko se peljemo na morje je to največji problem saj ko je notri cvili tko da mi gre kr na jok..sej pol čez čas zaspi sam ku je pa budna je pa katastrofalno.. :-\ :-[


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: moksa , četrtek, 10.09.2009 : 18:08:37
Mene pa zanima predvsem zakaj je psa pametno imeti v boksu (mislim na tistega v stanovanju, ne npr v avtu)?
Je to priporočljivo za pse, ki imajo težnjo k uničevanju ali na splošno za vse pse - prosim za vaše izkušnje/nasvete. Naj povem, da naši dve nimata hišnega boksa in čas, ko sta sami doma, preživita med jedilnico in dnevno sobo.
K vprašanju me je sicer vzpodbudila debata v neki drugi temi, bi pa rada slišala mnenja tistih, ki boks uporabljate, kot tudi tistih, ki ste boks uporabljali pa ga mogoče ne uporabljate več.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: king-roy , četrtek, 10.09.2009 : 18:16:05
Jaz sem kletko začela uporabljati,ker je pes v naši odsotnosti uničeval stanovanje.
Poleg tega,da je naredil precej škode, me je bilo strah,da ne bi kaj požrl oz.se kakorkoli poškodoval.

Sedaj me počasi mika,da bi poskusila spet brez kletke oz.z odprtimi vratci, vendar si nekako ne upam reskirat, da pridem domov in dobim spet kakšno stolico zgrizeno.

Ima pa kletko zelo rad in gre sam večkrat tudi čez dan noter počivat.
Mi je pa zanimivo,da vedno ko jo čistim ali pa menjam deko ipd., pes sedi poleg  mene in gleda kaj za vraga delam po njegovi kletki in takoj ko končam, gre noter vse prešnofat in pregledat.   ???


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: moksa , četrtek, 10.09.2009 : 18:25:15
Hja, uničevanje je vsekakor dober razlog, s tem se strinjam. Moram rečt, da sem do sedaj imela veelikooo sreče, da nisem rabila boksa zaradi takega razloga, ne morem pa ga a priori izključiti za v bodoče, tudi če sem zdaj proti uporabi boksa, to mi je jasno (ja, vem, enostavno je biti proti, če nimaš uničevalca pri hiši... ::) ).


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: majas , četrtek, 10.09.2009 : 18:26:28
Mi imamo vsega skupaj 4 pse. Eden, kadar nas ni, spi na kavču, eden v svoji bivalni kletki, dva pa v skupni bivalni kletki.

Bivalna kletka se super obnese - psi so radi v njej. V njej so predvsem zaradi lastne varnosti (da ne grizejo raznih kablov, rastlin, kavčev ipd.). Pa tudi tamali, ki je sam v svoji kletki je precej bojevite narave in mu ne zaupam (prepričana sem, da bi težil ostalim, ko me ni).

Tamaladva, ki si delita kletko, sta tudi nadvse zadovoljna, kadar gresta vanjo. Skupaj spita v svoji posteljici in se dodobra naspita. Če je fantek sam, pa joka in nič ne spi.

Najprej sem bila nasprotnik kletk, potem pa sem ugotovila, da so super in zdaj sploh ne vem, kako bi furala večpasje gospodinjstvo brez njih.

Pa pri nameščanju (začasnikih) so tudi nepogršljive!



Lp Maja :)


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: lejca , četrtek, 10.09.2009 : 19:29:15
Jaz osebno ne bi psa zapirala v box, če bi se v moji odsotnosti lepo vedel. Ko je bil moj pes še mladiček, sem ga uporabljala do približno njegovega 4. meseca, potem sem mu pustila odprta vratca in je bilo ob prihodu domov vse v najlepšem redu. Od takrat naprej je prost. Ni bil pa nikoli zaprt po 8 ur, ampak smo imeli domači tak urnik, da je šel vsake 2-3 ure ven na sprehod. Se mi pa zdi, da mora biti hišni box kar velik, večji od tistega v avtu, če je pes celo dopoldne zaprt v njem. Moja psa v napi odsotnosti večinoma spita, vendar ne ves čas na istem mestu.
Pri mladem uničevalcu pa je box res nujen. Namesto boxa se psa lahko da tudi v kakšen prostor, kjer se ne more poškodovati in ne more prav veliko uničiti in predvsem ne more poškodovati sebe. Če bi mlajši pes med odsotnostjo "težil" starejšemu psu, bi jih prav tako ločila, ampak ker imam možnost, bi dala vsakega v svoj prostor.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: moksa , četrtek, 10.09.2009 : 20:00:33

Najprej sem bila nasprotnik kletk, potem pa sem ugotovila, da so super in zdaj sploh ne vem, kako bi furala večpasje gospodinjstvo brez njih.


No, saj - zato sem pa vprašala, heh, ker sem tudi sama nasprotnica kletk  ;) oziroma kakršnegakoli omejevanja neproblematičnih psov. Me je pa nemalo čudilo, ko sem v raznih temah na tem forumu brala, kako jih marsikatera med vami uporablja in ker se mi zdi veliko ljudi s tega foruma dokaj "pasje razgledanih" in izkušenih, sem začela malce dvomiti v moje prepričanje, da je uporaba kletke tako zelo kruta zadeva in zato sem vesela vsakega dodatnega mnenja  ::)
Še vedno sicer upam, da jih ne bom potrebovala niti v bodoče, samo kaj ko človek dejansko nikoli ne ve, kakšen pasji osebek ga čaka za vogalom...  ;D

Hvala za mnenja in opis izkušenj  :) !


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: skogkatt , torek, 20.04.2010 : 11:27:28
Crate games = navajanje na bivalno kletko

V več temah smo že debatirali o tem, pa lahko še tukaj napišem, da se splača malo po netu pogledati, recimo na youtube je nekaj fajnih video navodil za navajanje na kletko skozi igro, en primer tudi iz dogstrusta:

http://www.youtube.com/watch?v=c-yCrWTWNWY&feature=player_embedded
Citat
Sammy's a lovely 3 year old English Springer Spaniel. He can have separation fears, so to help make him more rehomable, dedicated canine carer Rachel is training him to enjoy sitting in his crate, with a view to building up to being able to leave him alone for a little while.



Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: NushyAndLuna , četrtek, 14.07.2011 : 11:38:53
Se vam bom pridružila, pri razglabljanju o tem kako spraviti psa v boks.

Imam mopsiko staro 1 leto in 10 mesecev in letos smo se odločil, da jo bomo vzeli s sabo na morje, ker je letos fuuuul vzljubila vodo (pred hišo ima bazen in skos skače notr in vn - noro).

Problem pa nastane pri boksu. Sicer se zelo rada vozi v avtu, ampak se je skos vozila na sedežu pripeta s pasom za pse. Ker pa sem prebrala, da je fino, če je pes v boksu, sem šla v Mr. Peta in kupila boks (plastičen). V trgovini je še šla notr, ko pa smo boks prinesli domov in ji ga dali vn na prosto, da se ga navadi pa je kasneje postal problem. Ni in ni hotela notr. Poskusili smo že vsek kar ima rada. Najprej z briketi, kasneje s sirom, ki ga ima najrajše, ampak je ugotovila, da lahko s tačko potegne vn odejco na kateri je bil sir in ga poje.
Mi smo že skor obupali, avgust pa je čim bližje.
Lahko še karkol druzga pomaga?? Mi ne vemo kaj bi še poskusili. Luna pa je ZEEELO trmasta in ne gre in ne gre po sir. Če pa že gre gre pa tok notr, da ima zadnje tačke zunaj in ne notr. Cela še nikol ni šla sama notr
 :-X :-\ ::)


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: kocka , četrtek, 14.07.2011 : 11:40:59
Ja, poskusi ji sir dati v transporter brez odejice  :-\
Pa Poli salamo, pa hrenovke... čisto do konca transporterja.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: NushyAndLuna , četrtek, 14.07.2011 : 11:51:57
Če ji dam odejico vn, pa sploh noče notr. :/
Pa ponavadi dam sir tko, mal izven boksa, pa kao tko ji potko nardim s sirom, da k enga poje more mal naprej, da poje naslednjega, na koncu jo pa čaka kopička sirčka, ampak nikol še ni pršla do konca. Ampak pride do sredine in noče naprej.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: kocka , četrtek, 14.07.2011 : 11:54:33
Do sredine se verjetno že naje in želja mogoče ni več dovolj velika.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: NushyAndLuna , četrtek, 14.07.2011 : 11:57:46
To pa težko dvomim ker je požeruh. Vse bi naredila za hrano, ker se vid, da bi na vsak način rada prišla do kopičke sira na koncu, ker potem dela kroge okrog boksa in vonja sir :)


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: miskica , četrtek, 14.07.2011 : 12:04:41
Če ste že probavali bolj "na silo", se ji je box že zameril. In ji bo treba počasi in postopoma box spet prikupit. Igrat se v bližini boxa, tam not naj se pojavljajo same fajn stvari - njene najljubše igrače, priboljški, vse obroke ji postrezite tam not,... Vedno z odprtimi vrati, da se najprej navadi bit not pri odprtih vratih.
Tole navajanje ne bo šlo hitro, govorimo o tednih ali celo mesecih, odvisno, kolikšen je že njen odpor do boxa.
Glejte na to kot na dolgoročni projekt. Če ga bo sprejela, boste box lahko uporabljali ne le za pot v avtu, ampak tudi na dopustih npr. v hotelskih sobah, saj bo v boxu bolj varna v primeru, da bi npr. uletela kaka čistilka, ko vas ne bo v sobi, in bi se ustrašili ena druge.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: kocka , četrtek, 14.07.2011 : 12:05:25
No saj ne vem, ampak jaz nisem kaj dosti komplicirala, ko se ja naša ustavila in ni hotela naprej sem jo samo do konca notr potisnila in ji pot ven zaprla z roko in priboljški in jo medtem ko je bila še notri obilno nagradila s hrano. Ker ji je pred nos nonstop prihajala Poli, sploh ni imela časa ven silit. Ko je bila notri in je pojedla ene tri kose, sem ji dovolila da gre ven. Ko smo to ponovili nekajkrat (ne v istem dnevu), sem pa začela zapirat vrata in jo hranit skozi mrežo in potem je bilo vse ok. Brez pregovarjanja, prošenj, pretiranega vzpodbujanja. Pride do pol, pa puf nežno do konca, pa takoj, še preden se obrne že Poli pod nos, da sploh nima časa razmišljat, kje je.
Pri naši je odlično delovalo. Če imate pa glede boksa zdaj že celo dramo in že čuti tvoje nelagodje in strah, bo pa malo več časa trajalo.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: AngSeter , četrtek, 14.07.2011 : 12:11:42
Če je plastičen je tudi razstavljiv. Če je nočeš prijet in dat kar noter, je ena varianta, da daš boksnarazen in posebej učiš, da je v spodnjem delu in posbej pod zgornjim, če je dovolj prostora...
Tam delaš tudi kako vajico ali trikec. Po enem tednu združiš.

Če učiš s klikerjem princip poznaš in lahko delaš poenakem sistemu.

Kaj pa če bi jo daš  preprosto noter, ko je čas hranjenja. Najprej njo, pol skledo in lepo zapreš. Pes, ki rad je, bo pojedu takoj. Vsak obrok na tak način...

Če pes ni navajen shapinga in je trmast v svoji odločitvi, da ne gre not ne vem, če boš mela dovolj časa za navajanje na način, ki ga opisuješ...

Ji pač poveš, da mora not in to je to  ;)
Manj boš komplicirala, lažje bo :P


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: NushyAndLuna , četrtek, 14.07.2011 : 12:26:41
Na silo ni šlo nikol, tko da se ji ni. Ampak ona se že nasplošno boji bolj zaprtih prostorov. Mislm ne prov boji, sam mal večji problem je :) vse gre pol ampak traja.

Nisem pa še poskusla z obrokom v boksu, to mejbi pride naslednjič.
Boks dam pa lahko narazen, ampak gre s težkim srcem na spodnji del. Tm da tud prostor ko ji rečem in nekaj časa zdrži ampak ne dolgo. Kakšno minuto :)

Ker če jo bom pa kr potisla notr, se bo zihr upirala, k je tok trmasta in težko kaj dosežem pr njej!
Strah me je, da če jo bom potisla pa zaprla ter jo pohvalila in ji dala poli, bo vseen živčna.
Nevem res..


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: miskica , četrtek, 14.07.2011 : 12:33:54
Začni jo hranit v boxu. Vsako hrano, vsak priboljšek, vse v boxu.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: NushyAndLuna , četrtek, 14.07.2011 : 12:41:19
Sej bom poskusla, ker to je resnično edina stvar, na katero jo je težko privadit. Sem pa tud že razmišljala, da je mogoče boks premajhen, ampak v trgovini je šla notr in je prodajalka rekla, da je čist ok, sicer lahko sedi notr pa tud uleže se lahko, stoji pa lahko glih za glih... a je mejbi premajhen?? :):):):)


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: miskica , četrtek, 14.07.2011 : 12:44:15
Prava velikost je, da lahko normalno stoji not z dvignjeno glavo. Za daljšo pot je to kar pomembno, sicer se začnejo tudi kuhat not. Sploh ti plastični, ki so še bolj zaprti. Če ga še lahko zamenjaš, bi bilo morda vredno it po večjega. Bi znal bit to trik za lažje sprejemanje boxa.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: NushyAndLuna , četrtek, 14.07.2011 : 12:47:28
Mogoče bi res morala po večjega, pa še tak zaprt je z vseh strani, samo na sprednji strani ima vratca. Sam ne vem, če obstajajo večji plastični boksi .. al bi blo potrebno kovinsko vzet?


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: miskica , četrtek, 14.07.2011 : 12:49:29
Plastični obstajajo v vseh velikostih. Plastičen ali kovinski je pa tvoja izbira.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: NushyAndLuna , četrtek, 14.07.2011 : 12:52:37
Bomo mal pogledali za take ki imajo na obeh straneh vrata, da se malo bolj zrači :) najlepša hvala za enkrat, če bo šlo pa karkoli narobe se pa oglasim hh :P


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: AngSeter , četrtek, 14.07.2011 : 12:56:09
jaz drugače dam noter in to je to  :P
Ni problemov  8) kaj bi se sekiral. Malo po malo in je  ;)
Če se pa sekiraš ti pa ne more bit niti pes miren sploh, ker je proti njegovi volji.
Ob tem, da vsakič sledi nagrada, pes poveže - pogojevanje. Koliko časa rabi je pa odvisno... še največ od tebe...

Kako velik boks pa maš? Prevelik boks je bolj škodljiv kot koristen. V primeru nesreče psa dlje vrže in s tem boks izgubi kar nekaj varnosti.
V boksu v avtu tudi ni potrebno, da stoji z iztegnjeno glavo. To je pogoj za domači boks. V avtomobilu je itak bolje, da leži. Če je lepo zravnan in se lahko v njem obrne je čisto dovolj. Med vožnjo se pa redneje ustavljamo.
Če ste probali pred nakupom in vam prodajalci niso predlagali večjega, verjamem, da je čisto v redu :)


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: moksa , četrtek, 14.07.2011 : 13:10:21
Mojo psico sem tudi pet let prevažala na zadnjem sedežu, privezano z oprsnico in se prejšnjega decembra odločila za kovinski boks. Prvi dan sem imela boks v dnevni sobi, da se je vsaj za silo spoznala z njim, naslednji dan sva že šli na pot. Itak, da je cel mesec ali dva bila fino užaljena, ampak to je bil čisto njen problem :P , zdaj pa seveda skoči že sama noter in ga ima prav rada :) . Meni je pomembno, da se v njem lahko obrne, da lahko leži in sedi, je pa tudi boks tako osnovan, da se ga lahko podaljša/skrajša po potrebi. Pa še namig: boks je švedske izdelave, ima menda crash test, distributerja sem pa našla preko mojpes.net-a  ;)


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: NushyAndLuna , četrtek, 14.07.2011 : 13:48:31
Zdele trenutno ne vem dimenzij ampak ravno to ugotavljam, da je mogoče premajhen, ker naša nima normalne strukture psa, je bol debeluškasta ker je mopsika. Pa je kr stlačena notr, sicer notr lahko sedi in leži, ampak glih za glih!

Nevem, razmišlam, da bi uporabljali samo pas. A če greš s pasom čez mejo, znajo cariniki ker težit al je to ok? :)


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: moksa , četrtek, 14.07.2011 : 13:54:06
Z zakonskega vidika je pas čisto dovolj, z varnostnega = nič. Ko sem pri zelo nizki hitrosti (cca 30 kmh) nenadoma zavrla, je zletela napol na tla, poleg tega je velikokrat stopila na zatič in s tem sprostila varnostni pas. Za moje pojme pas ne pride več v poštev.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: NushyAndLuna , četrtek, 14.07.2011 : 14:11:16
Aha, kakšnega psa pa imaš? Moja je sicer majhna in se mi do zdaj še ni zgodilo nič temu podobnega, ni nikol skor dol padla ali pa odpela pas. Pa itak jo imam dovolj na kratko, da ko leži je pas malo zategnjen, da ne more kar tako padit dol.. nevem :) ker dvomim, da jo bom lahko navadila na boks


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: moksa , četrtek, 14.07.2011 : 14:18:16
Mešanka, cca 20 kg. Ob nenadnem zaviranju ali bohnedej trku psa ne boš zadržala na sedežu, garantiram. In niti ni nujno, da jo navadiš na boks, jo pač daš noter in pika, ker je njena varnost pomembnejša od njene morebitne užaljenosti (otrokom varnostni sedeži najbrž ne ugajajo prav vsakič, pa jih je ravno tako potrebno zavarovati, če jim to paše ali ne ;) )


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: kocka , četrtek, 14.07.2011 : 14:29:12
Imam občutek, da imaš z boksom ti večje težave kot pes, kar pa se obvezno odraža tudi na psu. Ko psa ni v bližini natančno naredi plan, kako boš zadevo izvedla, pripravi vse kar rabiš - boks, priboljške in psa, predvsem pa sebe - in hop noter z njo, brez razmišljanja, kaj pa če... skoraj nobeden od veselja ne skače do stropa, ko mora prvič noter. Ko bo povezala boks s priboljški in izleti, bo verjetno ok.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: NushyAndLuna , četrtek, 14.07.2011 : 14:38:45
Bom vse skupaj poskusila mogoče že danes popoldne, ko pridem s službe! Pa resnično, morm vzeti njeno odejco na kateri spi pa jo dat notr, da ma resnično njen vonj in tako, bomo poskusle! Pa kaj ste rekle, poli salamo?? ta ma tudi vonj, bom poskusla! bom sporočila kako in kaj...

A pol pravte, da jo kr notr zaprem pa nafilam s salamo?? :) :P ::) ;D


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: Speedy , četrtek, 14.07.2011 : 14:55:11
Z zakonskega vidika je pas čisto dovolj, z varnostnega = nič.
Če se psa prevaža v prtljažnem delu in je le-ta z mrežo ločen od zadnjih sedežev, je zakonsko tudi ok a ne?


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: Cats , četrtek, 14.07.2011 : 15:06:14
Tukaj je članek o testu varnosti: http://www.motorevija.si/l3.asp?L1_ID=33&L2_ID=699


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: AngSeter , četrtek, 14.07.2011 : 15:26:11
Eno je zakonsko, drugo je pa najbolj varno  :-\


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: Speedy , četrtek, 14.07.2011 : 15:36:02
Res je.
(Ko bom imela svoj lasten avto, bo marsikaj drugače...)


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: NushyAndLuna , ponedeljek, 25.07.2011 : 13:00:19
Zdaj smo se odločili za čisto nov boks, ta je kovinski in je veliko bolj zračen kot tisti prejšnji, ki je bil plastičen.
Čakamo, da ga pripeljejo in potem bomo preizkusili srečo :) upam, da bo vse ok! Ampak verjamem da bo, ker je bil problem, da je bil premajhen. Ko sem prišla domov, sem izmerila in ugotovila, da je to milijonkrat premajhno, ne vem kako me je lahko prodajalka "nategnila", da sem ga kupila! ampak ok... Sem ga dala že naprej! :D



Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 25.07.2011 : 14:17:16
Prodajalki bi se bolj splačalo prodat večjega... zato malce dvomim v kakšenkoli nateg  ::)


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: NushyAndLuna , torek, 26.07.2011 : 11:51:36
Res no, če sem ji še rekla a ni tole malo majhen, pa je rekla ne ne.. more met bolj malo prostora , da ga je bo premetavalo. Zdej v novem ji je pa prov super, je šla kr z veseljem notr, sploh ni blo takih problemov kot pri prejšnemu :):):):)


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: AngSeter , torek, 26.07.2011 : 14:21:13
upam samo, da nisi za v avto žičnatega kupla...


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: NushyAndLuna , sreda, 27.07.2011 : 08:58:03
kakšen pa je žičnati? :) jst mam kovinskega... KLIK (http://www.google.si/imgres?q=kovinski+boks+za+psa&um=1&hl=sl&client=firefox-a&sa=N&rls=org.mozilla:en-GB:official&tbm=isch&tbnid=oINLI4C3a8sB3M:&imgrefurl=http://www.pesjanar.si/forum/index.php%253Ftopic%253D11033.0&docid=m2pO22dH_41MeM&w=300&h=300&ei=sLYvTpvNKpGbOsyk4X4&zoom=1&iact=hc&vpx=493&vpy=72&dur=1&hovh=225&hovw=225&tx=143&ty=148&page=1&tbnh=131&tbnw=130&start=0&ndsp=15&ved=1t:429,r:2,s:0&biw=1024&bih=568) takšnega


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: AngSeter , sreda, 27.07.2011 : 12:42:29
to je žičnat... Kot kovinskega sama smatram nekaj takega:
(http://s3.mojalbum.com/frizbi-seminar-foto_3122153_17385572_17700960.jpg)

Tvoj boks ni primeren za v avto. Za doma so pa super.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: natis , sreda, 27.07.2011 : 15:27:52
zakaj pa naj ne bi bil primeren za v avto???


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: AngSeter , sreda, 27.07.2011 : 15:51:55
ker ne zdrži sil... plus, če poči, dobiš take lepe špice... :-\


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: natis , sreda, 27.07.2011 : 16:00:49
poglej odvisno kako voziš psa in predvsem kje .... še bolj pa je pomembno kako so pritrjene kletke.

jaz dam točno take 3 v prtljažnik. narejeno imam na dnu prtljažnika, da jih lahko pritrdim in med "kabino" in prtljažnim delom imam mrežo. noben box ni 100%. pa naj bo plastičen, kovinski ali žičnat. je pa logično, da je pes v boksu in se ne sprehaja prosto po avtu. na žalost imam izkušnjo s prijateljičino kraljevo pudlico od letošnjega maja  :'( ... ker je bilo premalo prostora za postavitev boksa v avtu so boks lepo zložili (skoraj vsi pudlaši uporabljamo take bokse kot jih imam sama) psica pa jim je ob trku letela v sprednjo šipo  :'( :'( :'(

dejstvo je, da je pomembno kako zadevo pritrdiš in ne kakšen boks imaš ....

en butast primer ... otroških sedežev je malo morje (že takrat jih je bilo, ko sem jih jaz kupovala, zdaj jih je sigurno še več). če sedeža nimaš dovolj dobro pritrjenega ti noben super duper sedež ne bo pomagal, ko bo otrok s sedežem vred letel po avtu ....


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: AngSeter , sreda, 27.07.2011 : 16:46:20
to itak. pritrditev je zelo važna. Sicer pa vztrajen in odločen pes pride ven iz tega boxa... To zame nikakor ni primeren in trden box in ni primerjave z aluminjastim.



Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: natis , sreda, 27.07.2011 : 19:05:45
am ... moje majo max 6kg  ;D ;D ;D pa so kao brihtna pasma in na srečo še niso poštudirale kako se odpre  ;)

za enega 60kilskega tak boks dejansko ni primeren, ker je prešvoh. vedeti je treba kaj prevažaš (velikost, teža) ....

no kot zanimivost ... sem pa zdajle, ko sem prihajala domov od dohtarja videla tudi leseno različico boksa v prtljažniku .... pes po velikosti boksa ni prav majhen ... me zanima kaj ostane od takega ob trku .... pomoje samo majhne trske ... kaj ostane od psa pa ne želim niti pomisliti  :-\



Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: moksa , sreda, 27.07.2011 : 20:51:34
Ni poanta toliko v tem, kolikšne kilaže so psi, kolikor v tem, kaj se s takim boksom zgodi ob trku, oz. v kaj se deli, ki ga sestavljajo, spremenijo. Puščice, že pri nizki hitrosti.


Naslov: Re: navajanje kuzka na boks
Poslano od: AngSeter , sreda, 27.07.2011 : 22:58:11
Ni poanta toliko v tem, kolikšne kilaže so psi, kolikor v tem, kaj se s takim boksom zgodi ob trku, oz. v kaj se deli, ki ga sestavljajo, spremenijo. Puščice, že pri nizki hitrosti.

točno...  :-\