mojpes.net

o psih => nakup psa => Sporočilo, začeto od: Dunja , ponedeljek, 20.05.2002 : 08:30:38



Naslov: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Dunja , ponedeljek, 20.05.2002 : 08:30:38
Srečala sem sem se že s štirimi lastniki, ki so mi povedali, da so svojega psa dobili pred osmim tednom starosti (celo pri šestih!). Pa ne od kakšnih preprodajalcev, ampak od resnih vzrediteljev. No, vsaj tako so mi rekli... Mene pa zanima, kakšne so prednosti in slabosti takšnega zgodnjega oddajanja. Osebno se mi to ne zdi ravno v redu. Vsekakor sem za redne obiske svojega malega izbranca, da se nas navadi, ampak da bi že tako zgodaj šli od mame in ostalih kužkov... ???

Torej, pri kakšni starosti ste dobili svojega kužka?



Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Jana , ponedeljek, 20.05.2002 : 08:58:38
Jaz sem vzela svojega bokserja pri 8 tednih starosti, mešanko pa so si prej nekaj časa podajali in je bila stara 10 tednov, ko je prišla k nam.

Se čisto strinjam s tabo Dunja, da je dobro, da so mladički vsaj do osmega tedna pri pasji mamici in se jih tam obiskuje.
Poznam primer, ko je izgovor za oddajo psa pri šestih tednih ta, da ne nameravajo plačati cepljenja ampak naj bo to dolžnost kupca ???. Traparija >:(


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Sally , ponedeljek, 20.05.2002 : 09:01:35
Za moje pojme je najprimernejsa starost 10 tednov. Svoji psicki sem dobila - Sally pri starosti 11 tednov, Nio pa zaradi posebnih nakljucij (obisk vecje razstave) pri starosti 8 tednov. Nekaj drzav ima tudi zakonsko urejeno tako, da psicki pred 8 tedni ne smejo potovati.

Prejsnjo psicko Diano sem tako, kot omenja ga. Dunja dobila pri zelo zgodnji starosti - 5, 6 tednov, kar se je kasneje izkazalo kot velik problem, saj je bila psicka izredno plasna. Slednje se pogosto dogaja, ko se psicka kupi pri preprodajalcu, kot sem to storila sama (moja najvecja napaka).


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Sonja , ponedeljek, 20.05.2002 : 09:05:04
Zdravo!
Tudi jaz se strinjam z Jano,da mladicka pred starostjo 8 tednov ne dam od mame!Res nekateri dajo mladicka od 6-ega tedna dalje,vendar jaz osebno mislim,da je to prehitro...
Kar se pa cepljenja tice,je to odvisno od vzrejitelja in nima nic opraviti s starostjo.Ce vzrejitelj hoce mladicke cepiti,jih tudi bo,lahko pa tudi samo rece,da jih je (poznam primere)cepil,pa jih ne da....Torej je to odvisno od samega cloveka in njegovega cuta dolznosti....Tudi moje mladicke(boksercke)caka cez teden dni prvo cepljenje in potem bodo cez priblizno dva tedna odsli k novim lastnikom.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Princ , ponedeljek, 20.05.2002 : 10:39:06
Pozdravljeni!

Se sicer strinjam z vami, ki pravite, da naj bodo mladički dlje časa pri mami - vendar sama sem svojega psa vzela pri starosti 6 tednov. Vzreditelj mi je priporočal, naj še počakam kak teden, pa nisem vzdržala - po cepljenju in tetoviranju se je z mano odpeljal iz LJ v MB. Že prej sem ga trikrat obiskala in me je bil že "navajen".
No, po začetni nervozi mi je celo pot spal na nogah (saj policaji tega ne berejo, ne? :P), doma pa je hodil za mano kot cek. Spal je pri meni in ni niti enkrat zacvilil, niti polulal se ni do jutra. Drugi dan pa je začel previdno raziskovati okolico,...
Pri osmih tednih je bil z nami na Pohorju, peljal se je že z gondolo,...skratka, brez problemov.
Previden in boječ je postal mnogo kasneje, okrog leta starosti.

LP, Mateja



Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Tibetanka , ponedeljek, 20.05.2002 : 17:02:17
Svojih mladičev nisem oddala pred 12 tedni starosti. Mladič se mora povsem osamosvojiti, preden lahko zapusti mamo, kar pomeni, da je odstavljen in vajen različne vrste hrane. Potem je tu še socializacija - vsak mladič mora ugotoviti, da so na svetu tudi drugi psi, kar najhitreje dojame med bratci in sestricami. In nenazadnje - če že ne čisto povsem - pa vsaj delno poznajo pojem sobna čistoča.

Res pa je, da hrana, ki jo pojedo v šestih tednih, kar nekaj stane, izogneš se cepljenjem - in da je škoda, ki jo mladički naredijo, premo sorazmerna s časom, ko ostanejo pri vzreditelju...  :-X


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: sunny , ponedeljek, 20.05.2002 : 17:55:21
Tudi jaz menim, da je dobro mladička oddati po 8 tednu starosti. Sicer pa je to tudi odvisno od lastnika in njegove mame kako ga vzgoji. Nekateri niti pri 10-ih tednih starosti niso pripravljeni na oddajo, nekateri pa brez problema pri 6-ih. Tudi v leglu so razlike. Nekateri so bolj boječi, nekateri pogumnejši, nekateri igrivi, nekateri bolj samostojni,... To je odvisno od posvečanja lastnika in mame - mladičku.
No, to je to kar jaz vem in kar sem prebrala v knjigah, sicer pa vsi priporočajo, da se mladička odda, ko je star od osmega tedna naprej ( preveč pa tudi ne sme bit ). :D


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: altervita , ponedeljek, 20.05.2002 : 23:09:13
ok, zdaj bom ker ne poznam postopka morda malo mimo udaril...toliko, da me ne bo kdo za jezik vlekel...
"Moji" vzreditelji so mi povedali, da težko, da bom psičko peljal domov pred osmim tednom, ker (ta del nisem povsem razumel) naj bi zadnji pregled -kot neka inšpekcija ali vpis v SLR ali kaj jaz vem, v bistvu niti ni tako pomembno- bil opravljen nekje v času ko bodo stari 8 tednov. RAZLOG naj bi tičal v tem, da tista komisija ali karkoli že je, s tem prepreči oddajo pred 8 tednom,. Verjetno ker na ta način ne gredo naprej brez papirjev ali nekaj takega.

primer: našo bi teoretično lahko vzrejali sami že zdaj pri dveh tednih, ker je mama izgubila mleko in leglo vzreditelji hranijo po dudi. V praksi je pa še vedno bolje, da odidejo na novi dom po osmem tednu. Bokserji na primer (kolikor vem iz specializiranih knjig) celo kak teden dlje, torej od 10 do 12 tedna. Sam sem zaradi odpovedi s strani prvih kupcev, do Barka prišel (ali pa je on prišel do mene? :) ) ko je bil star 12 tednov. Po pravici povedano sem si takrat rekel, da bi bilo bolje, ko bi ga srečal še malo prej, torej okoli osmega. Zanimivo, tudi njegova mama je ostala brez mleka in je imel človeško dojiljo.  njegovo leglo je odšlo pri osmih tednih, on pa je ostal malo dlje.

lp, aleš


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: drevo , torek, 21.05.2002 : 08:12:49
Verjetno bi večina psov povsem normalno prenesla, če bi ga odvzeli od mame že pred osmimi tedni, vendar ni težava samo v tem, ali potem psiček joka ali ne. Bistvena je socializacija, ki jo pes doživi v leglu. Ko je med svojimi bratci, se ti med seboj v igri naučijo osnov pasjega obnašanja, kar je izredno pomembno za njihovo nadaljno socializacijo pri novem lastniku.

Sama osebno menim, da je bolje če psički ostanejo v leglu malo več kot 8 tednov, kot pa da jih jemljejo iz legel že prej. Seveda pa se lahko vez med novim lastnikom in psičkom začne plesti že v leglu, ko prihaja novi lastnik obiskovati malega.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Tanja , torek, 21.05.2002 : 11:49:32
Jaz bi pa rekla tako - kdor kupuje mladička pri DOBREMU vzreditelju, naj ga vzame bolj pozno (npr. po 10. tednu starosti). Dober vzreditelj bo namreč poskrbel za pravilno socializacijo psička. Tako bo kuža navajen na druge pse (ponavadi je ob nakupu problem, da v bližini težko najdemo pse, s katerimi bi se naš mladiček lahko brezskrbno igral in se navadil "pasje govorice"), naprej - dober vzreditelj mladičke navaja na ljudi (otroke, odrasle, glasne, tihe, boječe, temne, svetle...), mladičke navaja na različne zvoke in okoliščine, na bivanje v stanovanju, na gibanje in zabavo zunaj, na vožnjo z avtomobilom, na različno hrano...

V praksi pa je bolj malo vzrediteljev, ki bi se tako posvetili mladičkom (pomanjkanje časa, znanja, zanimanja...), zato je verjetno pri le-teh bolje vzeti mladička čim prej in vse sile napeti v dobro socializacijo v prvih tednih.





Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: sirtaki , torek, 21.05.2002 : 13:50:21

Nasi mladici so odhajali razlicno stari, nikakor pa ne pred dopolnjenim 7 tednom starosti, saj so bili takrat sele sploh tetovirani in cepljeni.
Sama sicer zagovarjam oddajo mladica po 9. tednu, vendar nisem imela problema pustiti v nove domove recimo sedemtedenske mladice, ki so bili alfe, samozavestni in pogumni ter individualisti. Z malo bolj previdnimi in zadrzanimi mladici pa sem pocakala tudi ze do 3. meseca starosti. Zaenkrat mi noben izmed lastnikov se ni porocal o kakih vedenjskih motnjah, vsi mladici, tako tisti ki so odsli pri 7 tednih kot tisti, ki so odsli pri 3 mesecih pa so postali sobno cisti v zelo kratkem casu + niso imeli problemov s privajanjem na novo okolje. Da ne omenjam, da mi niti en ni potozil o "problematicni prvi noci"...
 
Svoje pse pa sem dobila pri razlicnih starostih: pri 8 tednih (nikoli v zivljenju ni imel kakih tezav, dobro socializiran, edino streloplasen, samo to je posledica enega dogodka v kasnejsi starosti), pri 6 tednih (slabo socializirana-pretirano previdna, ne plaha ali bojeca, kar se pozna se zdaj pri 8 letih, kar pa je tudi edina stvar, ki me moti), pri 3 mesecih (je bil totaln alfa, tako da smo se "tepli" se naslednja 4 leta kdo bo koga :) in pri 4 mesecih (absolutno nobene pripombe zaenkrat pri 2 letih).

Torej kot je razvidno smo imeli najvec problemov s tisto, ki je prisla pri 6 tednih...kot mladic je bila sicer ok, vendar so se posledice zacele kazati sele pri kakem letu starosti...




Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: erika , sreda, 22.05.2002 : 09:32:54

   Živijo!


K nam je prišla  ;D labradorka, ko je bila stara 10 tednov(imeli so težave pri oddaji psičke-vzreditelje mislim),  ;Ddogica pa pri 8 tednih.Pa moram reči, da ni bilo nobenih problemov. Obe sta bili socializirani, skratka brez težav.
To, da ljudje oddajajo pse pri 6 tednih razumem samo tako, da imajo očitno preveč dela z njimi in bi jih radi na hitro prodali, kajti pes mladič se ne oddaja v tako zgodaj.

        erika


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Sinity , sreda, 22.05.2002 : 18:32:55
jaz sem svojo tamalo dobila pri 7,5 tednih starosti. seveda bi jo lahko pustila dalj casa, vendar tudi jaz nisem zdrzala:) ko sem prisla ponjo tisti dan, je bil to ze moj 4 obisk pri leglu in pri lastnikih, tako da sem videla kako se razvija. bila je dokaj samostojna, hitro se je navezala na vse nas, nic ni jokala po mamici ali bratcih in sestricah, ni plasna ipd. tako da se mi ni zdelo prezgodaj. je pa verjetno odvisno od psa do psa, od pasme do pasme, kot je rekel (-a) sirtaki, nekateri mladici so bolj samostojni, spet drugi manj. tezko je ubrati neko splosno pot za vse.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: althea , sreda, 22.05.2002 : 19:36:18
Althejo smo vzeli pri starosti 8 tednov takoj ko smo jo prvič videli, sedanjo psičko Kalo pa že pri 6,5 tednu starosti (to je bil že vsaj 4 obisk), in sicer na lastno željo, ker smo ravno imeli že nekaj dni dopusta in smo se potem lahko po cel dan ukvarjali z njo ter jo navajali na novo bivalno okolje.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Sally , sreda, 22.05.2002 : 20:37:11
Citat
Torej kot je razvidno smo imeli najvec problemov s tisto, ki je prisla pri 6 tednih...kot mladic je bila sicer ok, vendar so se posledice zacele kazati sele pri kakem letu starosti...

Natanko to se je zgodilo tudi pri nasi prejsnji psicki... Sele kasneje, po letu starosti so se zacele kazati posledice prezgodnje odtujitve od matere, legla. Psicka je postala resnicno pretirano plasna!


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Petra , sobota, 25.05.2002 : 18:00:39
Ravno v četrtek smo dobili novega družinskega člana Blu-ja ;D, ki je Groenandel in točno danes ima deset tednov. Sprva sem mislila, da je to prepozno, potem pa se je izkazalo bolje tako kot kasneje, ker je psiček bolj socializiran, pa tudi ni bilo nobenih problemov prvo noč (ni nič jokal) na splošno je pa zelo zelo priden  :)


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: evči , sobota, 25.05.2002 : 19:46:18
Jaz pa sem svojega sedaj 4-letnega zlatega prinašalca kupila že pri petih tednih. Verjetno se bo to vsem zdelo prehitro in se boste mogoče celo zgrozili, vendar mi ni žal. Mislim, da se je zato še bolj navezal na mene, da je dovolj socializiran in da je res super. Danes sva bila celo na tekmi po poslušnosti v Celju in sva zasedla prvo mesto. V njega sem sicer vložila veliko dela, vendar mislim, da ni tako pomembno kdaj gre od mame, bolj pomembno je to, koliko in kako se z njim ukvarjaš.

                    Še naprej ostanite talo ql! ;)


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: najki , nedelja, 26.05.2002 : 13:19:11

Pri 5 tednih tednih mladici niti cepljeni se niso niti tetovirani (ce imas rodovniskega, ce ne spreglej tole o tetoviranju)...
Torej si kupila necepljenega mladica? Huh mas sreco, da ni fasal kake od kuznih boleznih (parvovirozo, pasjo kugo, leptospirozo itd).
Pa se nekaj, pri 5 tednih mladici komaj slisijo sele 2 tedna, torej njihove izkusnje s svetom se niso velike.
No ja ce nima tvoj nobenih stranskih ucinkov potem imas "izjemo, ki potrjuje pravilo" :)
In pa gromozanski krompir :)

In cestitke za dobro uvrstitev na tekmi!!!!




Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Breza , nedelja, 26.05.2002 : 20:46:16
Hmmmmm....kdaj stran od mame...večna dilema bi se lahko reklo. Sem prebrala responde pa so dokaj različni.

Predvsem mora bit mladiček cepljen vsaj en teden prej preden ga oddaš (pa tud tetoviran mora bit, če je rodovniški - jasno)...ti pa iz lastnih izkušenj povem, da najraje oddajam mladičke tam nekje okrog 7 tedna starosti. Kar se socializacije, sprejemanja novega okolja in sobne čistoče tiče, je stvar vzrediteljevega truda ... in če je vložil maksimalno v mladičke...ti povem, da ni nikakršnega problema. O sobni čistoči in kvazi čakanju na to, da mladički "dosežejo za čistočo pravo starost" pa kdaj drugič...:))

Da se vrnem na temo....če malčke oddajam tam nekje okrog 7 tedna starosti, gredo k novi ljudem brez problema (kot "telički") pa tudi novopečeni lastniki se ne pritožujejo niti nad prej omenjeno sobno čistočo niti nad socializacijo in sprejemanjem novega doma niti nad neprespanimi nočmi...(veš, pri meni pač psica sama "odstavi" mladiče tam nekje pri 5 tednih in jih od takrat skorajda niti pogleda ne več...). Kadar sem pa mladičke oddajala tam po 8 ali celo po 10 tednu (zame je bilo sicer lepše imeti mali tropek doma in ga gledat kako raste in napreduje iz dneva v dan) pa je bilo več problemov....malčki so skoraj brez izjeme lulali, cvilili in se otepali, ko so prišli bodoči "člani tropa" po njih (čeprav so jih prej že videli). Ne vem...zgleda, da je z mladički tudi zavest o "lastnem tropu in pravilih v njem" vsak dan večja.

Ekola....povedla sem...:)) Nočem s tem dajat v nič mnenja in izkušnje drugih vzrediteljev in tudi vem, da se marsikdo ne bo strinjal z mano...ampak....btw...100 ljudi 100 čudi, a ne?!.:))

Zaenkrat lep pozdrav.

Breza



Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: shait , četrtek, 13.06.2002 : 08:16:10
Tudi jaz se strinjam s tem. Sama imam dve psički. Prva  (irski seter) je stara že 9 let vendar se spomnim da z njo (dobili smo jo pri komaj 8 tednih) ni bilo nikoli nobenih problemov. Prve noči ni jokala, takoj se je navadila na okolico. Nikoli ni bila plašna.
Zdaj sem kupila psičko (dalmatinko) pri 10 tednih. Zaradi navezanosti na prejšno družino je prve noči jokala, tako da sva s fantom morala z njo skupaj spati na kavču. Imela je prebavne težave (ugotovitev veterinarja - zaradi stresa). Zdaj se je lepo privadila in ni plašna.  
Ne vem vendar mislim da je 8 - 9 teden primeren čas za oddajo in da bi morali biti novi lastniki bolj vključeni v začetno socializacijo psička.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: yo , petek, 14.06.2002 : 08:13:00
Svojo psičko sem dobila pri 9 tednih. Brez težav. Škotka 1 teden pred dopolnjenem 4 mesecem. Samozavesten, da je le kaj.
Smo pa ravno včeraj imeli en piknik z vrtcem in je ena od vzgojiteljic s seboj pripeljala čisto malo kepico - zlatega prinašalčka. Njenega spremljevalca sem vprašala, koliko je star in je rekel, da 7 tednov. Sem rekla, da bi cukrček moral biti še pri mamici, pa mi je rekel, da ga imajo že 2 tedna, ker je to bila edina možnost, da ga dobijo, ker baje en tip pokupi cela legla in zlatih prinašalcev ni. Torej "vzreditelj" jim je natvezil, da morajo takoj plačati in odpeljati psa, če ne bodo na naslednje leglo čakali 2 leti. HAHAHAHA - oziroma kakor se vzame, pes se mi smili. Pri 7 tednih je bil (verjetno sploh še ne cepljen - definitivno pa ne razglisten) v družbi 30 otrok, na turistični kmetiji, polni živali, v družbi ostalih psov...
No, ja, malo sem pokomentirala zadevo, pa so me gledali, kot da sem iz lune padla.

Lp, Yo


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: shait , petek, 14.06.2002 : 09:36:19
Ko sem jaz kupovala dalmatinko se mi je zgodila podobna zadeva. Ko sem klicala na naslove kjer so imeli legla sem naletela na človeka ki je hotel da mladička vzamem pri 5 tednih. Ker sem si kepice hotela vseeno ogledati sem ga poklicala še enkrat čez 4 dni. Takrat je trdil da so mladički stari 7 tednov, samo malce "manjše sorte". Ne vem kako to da nekdo lahko pogleda tako luštno kepico in vidi samo denar.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: altervita , četrtek, 04.07.2002 : 23:16:33
Jutri jo gremo iskat -našo novo članico. Osem tednov. Prav zanimivo bo en mesec prej že opazovat...Bark jih je imel kot sem že omenil, 12 ko je prišel k nama.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: simi , petek, 05.07.2002 : 08:36:36
Jaz sem svojo psico vzela pri 6 tednih. Bila je cepljena (dogovor z vzrediteljem) in tetovirana. Zakaj za večino vas takoooo zgodaj?
V tej dobi kužki začne kuža "polniti" svoj spomin z izkušnjami pridobljenimi v okolju. Zato mislim, da je prav, da to pridobiva v okolju, kjer bo živel.
Tudi prvega kužka sem dobila pri tej starosti in z nobenim nisem imela prav nobenih težav. Na psihi ali čemer koli pa se tudi ne pozna, da sta bila takoooo zgodaj vzeta od mame.
Vse je stvar sekundarne socializacije, ki je ključnega pomena za pasje življenje. Pa še malo za razmislek.
Pes golta hrano: ko so bili stari 5 tednov so se že rangirali pri posodi z hrano, tisti ki je bil šibkejši ni dobil dobolj. Z dnevi in tedni je bilo še hujše - celo življenje ima v glavi pojest moram hitro, ker drugače mi bodo drugi, če pride kdo k posodi pa ga bom z renčanjem odgnal ( je komu to znano?). In še veliko je takšnih stvari, ki jih pes prinese z legla.



Citat
Jutri jo gremo iskat -našo novo članico.

Ti kar zavidam, ker boš imel kepico doma , ker je to najlepši čas preživet z kužkom. Uživaj!


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: sspszork , sreda, 10.07.2002 : 19:06:51
Pozdravljeni!

Kdaj stran od mame? Kot vzrediteljica moram povedati, da jih prd osmim tednom ne oddajamo, ker mi jih pri 8 tednih pride
vzrejno tetovirni referent tetovirat in še enkrat pregledat
( v vzrejni list vpiše vidne napake- npr.če pes nima mod, ali če nima pigmentiranih vek....zaradi evidence, ki jo klub vodi
zaradi možnih ponavljajočih se napak pri leglu psice ali plemenjaka).
Cepimo psičke pri 7 tednih in jih predhodno spet razglistimo.
Sama menim, da so pri osmih tednih najbolj luštni in seveda najbolj navihani. Od mame so že nekaj časa odstavljeni - pri mleku in v tem času že gre za neke vrste rangiranje v leglu,
in tako je čas pri devetih tednih res idelalen, da pes gre v novo okolje. Z njim se je potrebno čim več ukvarjeti in če verjamem novim lastnikom, ki pravijo, da ponoči niso nič jokali
za mamo ali za nami,potem je vsev najlepšem redu.
Res pa je, ko eni pišete, da se psi oddajajo že prej in to je narobe, tudi če bi lastniki radi imeli psa prej, jih je treba poučiti, da tako pač ne gre. Tudi prvo cepljenje opravi vzreditelj, ker je tako prav in ker se mi zdi narobe, da tako majhnega psa nosiš okrog veterinarske postaje, četudi ga imaš na rokah.
To je pač moje mnenje, ker do svojih psov čutim neko odgovornost, (pa čeprav pojejo nekaj več hrane, kot smo načrtovali).
Hvala, če ste zdržali do konca.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: sirtaki , sreda, 10.07.2002 : 19:11:16

Citat


( v vzrejni list vpiše vidne napake- npr.če pes nima mod, ali če nima pigmentiranih vek....zaradi evidence, ki jo klub vodi
zaradi možnih ponavljajočih se napak pri leglu psice ali plemenjaka).



Hmmm kaj se pa zgodi v primeri da pri 8 tednov moda se niso spuscena, so pa recimo 2 tedna kasneje?



Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: sspszork , sreda, 10.07.2002 : 19:21:21


Vprašanje je bilo, kaj storiti, če pride do spremembe pri napaki, ki jo je označil vzrejno tetovirni referent ?

Preprosto pokličeš istega vzrejnega referenta, ki si primer še enkrat ogleda (če je pes že pri novih lasnikih v oddaljenem kraju - se pogovori z lastnikom) in zaznamek popravi. Če se lastniki psa odločijo za telesno oceno pri določeni starosti psa, se ta zaznamek, če je bil brezpredmeten, tudi takrat popravi.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: halicanum , torek, 23.07.2002 : 12:12:16
Kot vzreditelj, bom naštel moja hišna pravila:
V četrtem tednu starosti, ko že imajo zobke, jih učimo na hrano, na brikete. Da imajo dovolj močne zobe, kaže igra pri kateri začnejo gristi in žvečiti vse kar lahko primejo v gobčke.
Navajanje na briketke MORA biti igra z "užitno igračo".
Enako se naučijo na vodo.
Priporočam suhe brikete, ker se tako kužki naučijo hrano temeljito žvečiti. Pri temu je treba biti pozoren, da mladiči pijejo vodo.  V tem času še sesajo mleko.

Materino mleko jim je dovoljeno (celo zaželjeno), dokler jim psička pusti sesati.
Deset dni po popolni odstavitvi od materinega mleka jih prvič cepimo. Tedaj so stari sedem do devet tednov.

Sedem do deset dni po prvem cepljenju, jim je dovoljeno zapustiti dom in preseliti se v novo družino. V tem času ne zapuščajo naš dom. Prvi sprehodi so v "pristojnosti" novega lastnika-skrbnika.

Pri tem ne pozabite, da naši mladiči odraščajo v našem domu, v družbi svoje matere, dveh odraslih psov in človeške družine.
Prva dva do tri tedna so izolirani od vseh psov (tudi domačih) in ljudi.

Obiske tujih psov ne dovoljujemo! Obiski ljudi so zaželjeni.

Od glist se čistimo vsi (psi in ljudje) od četrtega tedna brejosti psičke, naprej. Psi dobijo pasje preparate. Ljudje uporabimo vermox.

Glede dednih hib, nimam kaj povedati. Še pred paritvijo preverjamo vse prednike izbranega samca (koliko se le da).

Ali se bodo testisi spustili, pri tej starosti ni moč trditi.
Pri beaglih se opažajo le gube, ki bi morale čez nekaj mesecev biti "polne". S pazljivim otipavanjem se dajo opaziti.
V primeru, da se kasneje pojavi hiba, sem pripravljen na razumen kompromis z lastnikom.

Skratka, ne verjemite "vzrediteljem", ki se bi radi znebili mladičev prezgodaj.

Nepisano pravilo je, DO STAROSTI OSEM TEDNOV - NIKAMOR.
TUDI PRVO CEPLJENJE SE OPRAVI DOMA.


Lep pozdrav
Darko L.








Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Barbka , torek, 23.07.2002 : 12:40:53
Po mojih izkusnjah bi rekla takole. So pasme, ki lahko zapustijo leglo pri 8ih tednih  oziroma, ko so mladici sposobni sami jesti, piti in niso vec tako navezani na mamo.
So pa pasme, ki jih ni smiselno oddajati prezgodaj, kajti nespreten novi lasntik lahko naredi napako, ki se bo mascevala vse zivljenje. V tem primeru se moram, kot vzreditelj, z mladici ekstremno vec ukvarjati.
Najbolj nezazeljen cas za oddajo pa je 8 do 12 tednov. Po mojih izkusnjah (6 legel, dve pasmi).
Ne bi se pa strinjala z breiketi, kot hrana za mladicke. Osebno zagovarjam cimvec psom primerne naravne hrane. Na briketi jih navajam sele nekaj dni, preden gredo v nove domove. Pomembno je, da mladici spoznajo cim vec okusov...


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: daisy , torek, 23.07.2002 : 13:23:56
jaz mladičke ne oddam pred 8 tednov. raje kasneje kot preje. je pa sigurno tako kot prabi barbka, da je to tudi odvisno od pasme, jaz pa bi oddala tudi od vzreditelja. če bi imela občutek da se mladičkom ne godi ravno najboljše pri vreditelju bi ga tudi jaz želela odnest že pri 5 tednih. pomembno pa je to da malčka ko ga prineseš v hišo zaposliš in se veliko ukvarjaš z njim, da ne bo jokal in pogrešal družbe mame in bratov in sestra. seveda pa je to tudi odvisno od vsakega posameznika.
mladiče vedno hranim z briketi, konzervami in kuhano hrano. tako so navajeni na vse. saj ne vem kam bodo pišli oziroma s čim jih bodo kasneje hranili. tudi domači psi jedo vse, čeprav jim najbolj paše doma pripravljena kuhana hrana  :). pa saj nam tudi bolj paše goveja župa, kot pa konzerva a ne.


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: majchi , četrtek, 27.11.2003 : 12:54:53
srecka je bila stara okoli 2 mesca,mislim da glih 2 mesca in 1 dan.


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: tay , nedelja, 07.12.2003 : 18:02:31
zanima me, ali je kakšna možnost da pes postane plašen čeprav ostane pri mami tudi nevem, recimo 4 mesece? Ali se ne bi ravno zaradi tega nekako navezal nanjo?  ??? ??? ???

pa še to:
vem da je nepametno vzeti psa od mame pred osmimi tedni,
vendar ko čakate tako dolgo kot jaz (9 mesecev, sem približno na polovici) hočete samo psa psa in psa!!! ;D
jaz bom počakala, kaj pa mi bo škodilo par tednov extra čakanja, če to pomeni da bo pes bol srečen. ;)

LP vsem! ;D ;D ;D


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: marko006 , nedelja, 07.12.2003 : 18:19:01
tay,
ce je pes do cetrtega meseca pri mami, to verjetno samo po sebi se ne more biti vzrok, da bo plasen.lahko bo pa plasen, ce do svojega 4. meseca ne spozna nic drugega, kot svoj "pesjak" in svojo "druzino". ce ostane pes tako dolgo pri svoji mami, je nujno, da ga vzreditelj spoznava z "zivljenskimi situacijami", ki ga kasneje cakajo. ce pes do 4 meseca se ni videl biciklista, se ga bo potem verjetno bal in avtomobilov in tujih ljudi in, in, in..., je seveda tudi odvisno od pasme.
lp


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: jessy , nedelja, 07.12.2003 : 21:13:12
Mi gremo ob koncu decembra (po božiču) iskat našega novega člana. Takrat bo star 10 tednov.
Je to prepozno?

Ko smo ga šli izbrat je že jedel brikete z vodo!?

LP,jessy


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 08.12.2003 : 09:25:16
jessy, ne boj se, z 10 tedni bo cisto v redu!


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: Ajda , petek, 30.01.2004 : 11:26:51
Tukaj je še malo z raziskavami podprtih rezultatov, če koga zanima  ;D:

Scott in Fuller (1965) sta v svoji klasični študiji, ki sta jo delala več kot 10 let na velikem številu psov (preko 300) različnih pasem, ugotovila, da naj bi primarno obdobje socializacije trajalo od 3. do 12. tedna (kasneje so ugotovil, da je zgornja meja bolj zabrisana) in doseglo svoj vrh med 6. in 8. tednom. Med 6. in 8. tednom naj bi bila socialna motivacija psička, da se približa in vzpostavi kontakt s tujcem, prevladala nad njegovo naravno nezaupljivostjo, torej naj bi to obdobje predstavljalo optimalen čas za socializacijo. Zato sta predlagala, da naj bi bil to optimalen čas, da gre psiček iz legla k novim lastnikom. Njune teorije do danes ni nihče resno izpodbijal (Serpell 1995).

Po drugi strani sta Fox in Stelzner (1966) v laboratorijski raziskavi na beaglih ugotovila, da obstaja obdobje okoli 8. tedna starosti, ko naj bi bili psički prekomerno občutljivi na strašljive psihološke in fizične dražljaje. Kasneje (Jagode 1994) so v pregledu, ki je vseboval 737 odraslih psov, poskušali ugotoviti povezavo med pojavom vedenjskih problemov in zgodnjimi izkušnjami in rezultati so kazali na nek pomembni mejnik me 8. in 9. tednom (vendar niso bili statistično značilni).

Slabbert in Rasa (1993) pa sta raziskovala socializacijo in razvoj mladičkov NO (policijski službeni psi), ki so bili odstranjeni od mame pri 6. in pri 12. tednih in sta ugotovila, da so psički, ki so bili odvzeti mami pri 6. tednih, izgubili apetit in shujšali, kazali večjo stisko in bili bolj podvrženi boleznim; psički iz obeh skupin pa dosegli enako stopnjo socializacije do svojih vodnikov (vsi psički so bili med 6. in 12. tednom vsak dan v aktivnem stiku s svojimi vodniki). Poleg tega so se psički, ki so bili pri mami do 12. tedna, veliko hitreje naučili nalog (npr. prinašanje predmeta), ki so jih videli, kako jih opravlja njihova mama.


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: tay , sobota, 31.01.2004 : 15:55:42
 8)


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: Dama , ponedeljek, 08.03.2004 : 13:54:43
Oj!
Še en pogled z moje strani. Strinjam se, da je glede tega, kdaj stran iz legla odvisno od pasme, vednar je najbolj obcutljivo obdobje med 3-16. tednom. Največja prelomnica v razvoju psa naj bi se začela okrog 5. tedna starosti in traja nekje do 8.
Zato sem zdi nesmiselno oddajat pse pred 8. tednom. Se mi pa zdi pomemebno, da jih hodiš gledat, ko so še v leglu da opazuješ njihov razvoj in obnašanje. Saj razumem, da je veliko ljudi nestrpnih in hočejo imeti psa takoj in sedaj. Samo počakati 2 tedna več pa mislim, da tudi ni takšna muka ;)
Sicer so pa ta obdobja dobro napisana v marčevski številki revije Moj pes.


Naslov: 6 tednov in pol
Poslano od: Bianca , četrtek, 27.05.2004 : 15:05:35
Odločila sem se, da vzamem mešančka pa ne vem ali ga naj že vzamem pri 6 tednih in pol ali pa je še premlad? Sicer pa že samostojno je.

hvala za info


Naslov: Re:6 tednov in pol
Poslano od: linchaich , četrtek, 27.05.2004 : 15:09:16
Počakaj do osmega tedna!

Šest tednov in pol je prezgodaj, da mladička vzamete od mame!

Lp, Urša

PS: Pa ne pozabite na cepljenja!


Naslov: Re:6 tednov in pol
Poslano od: Bianca , četrtek, 27.05.2004 : 16:02:47
Ali mora biti že sedaj cepljen ali pri 8 tednih?


Naslov: Re:6 tednov in pol
Poslano od: erika , četrtek, 27.05.2004 : 16:31:22

Bianca, za pse manjših pasem je primerno, če mladička vzameš že sedaj, če pa gre za  psa velike pasme pa šele pri 8 tednih. Odvisno kakšni so bili starši.

Mladički naj bi bili razglisteni in cepljeni.


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: Simon_in_Bay , četrtek, 27.05.2004 : 19:38:16
Mi smo našo psičko dobili v 9. tednu, ker je v Italiji po pravilih njihove kinološke zveze dovoljeno oddajati psa po 8. tednu, vzrediteljica pa je priporočila, da naj ga ne jemljemo pred 60 dni starosti zaradi socializacije.


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: Bianca , petek, 28.05.2004 : 10:01:32
Sem se zmenila da pridem ponj po enem tednu. Kuza je mesanec med labijem in mesancem. Predvidevam, da kuza se ni cepljen. Bom pa povprasala lastnico.
Kdaj ga pa ahko peljem cepit? Star bo sedem tednov in pol.
lp,B


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: bolhica , ponedeljek, 21.06.2004 : 10:36:33
Mojga kužija smo vzeli pri 2mesecih .. nekje sem brala, da je to neka meja ko je psiček pripravljen da gre od mame.. sicer pa se meni vseeno zdi dokaj hitro .. zato je bolje počakati še kakšen teden.


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: Geri , sreda, 23.06.2004 : 20:29:48
Kolegica je kupila pritlikavega pinča nekje na obali. MORALA ga je vzeti že pri 5. tednih, ker se baje potem lastnica preveč naveže nanj... ??? Če ga ona ne bi vzela, bi ga prodali komu drugemu  :-\ (baje ma ženska čakalno vrsto.., tko da to ne bi bil blem, kolegica pa je psa iskala 2 leti...). No pes nima rodovnika, naj bi pa (ta je šele huda ;D) mama imela rodovnik (ga je tudi videla), oče pa: Lastnica očeta naj bi ZALOŽILA papirje in jih sedaj ne najde več, pa potem ne morajo mladički met rodovnika... ???
Očeta je sicer tudi videla in je imel vtetovirano številko.. vprašanje pa je ali je to sploh bil oče ::)

Nekateri vzreditelji pač sami določajo datume, ker bi želeli, da je psička čim prej pripravljena na novo leglo... >:(


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: Jana , četrtek, 12.08.2004 : 22:02:03
Kdorkoli ze se mi trudi na vsak nacin preko obvestila administratoju dopovedati, da
citiram:
mi vzrejamo bandoge in jih damo lastnikom,z 6-tedni
konec citata
,
naj se neha truditi. Pojma nimam, kdo si in me tudi najmanj ne zanima. Ce imas kaj povedati, potem se prijavi na forum in napisi, ce se na forum ne zelis prijaviti, potem me pusti na miru. Tvoji bandogi me ne zanimajo. Je pa zelo zalostno, da jih dajes od doma tako mlade. Zagotovo se stejes med "izjemno vestne vzreditelje" in lahko samo sumim, da se bodo cez nekaj mesecev bandogi iz tvoje vzreje zaceli pojavljati v casopisih - na crnih straneh :-\.


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: Chris , torek, 17.08.2004 : 19:54:08
Citat
oče pa: Lastnica očeta naj bi ZALOŽILA papirje in jih sedaj ne najde več, pa potem ne morajo mladički met rodovnika...
Očeta je sicer tudi videla in je imel vtetovirano številko.. vprašanje pa je ali je to sploh bil oče

Čivava, poznam lastnika rodovniškega kodra, katerega mladički sigurno ne bi imeli rodovnika, čeprav ga pes ima in seveda tudi vtetovirano številko. Ma 1000 takšnih številk in rodovnikov ima lahko, pa še vseeno ni nujno, da bodo mladički imeli rodovnik. Se ti zdi kaj čudno? Bistveno je VZREJNO DOVOLJENJE.


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: Breza , torek, 17.08.2004 : 21:18:50
Citat
Kolegica je kupila pritlikavega pinča nekje na obali. MORALA ga je vzeti že pri 5. tednih, ker se baje potem lastnica preveč naveže nanj...  Če ga ona ne bi vzela, bi ga prodali komu drugemu   (baje ma ženska čakalno vrsto.., tko da to ne bi bil blem, kolegica pa je psa iskala 2 leti...). No pes nima rodovnika, naj bi pa (ta je šele huda ) mama imela rodovnik (ga je tudi videla), oče pa: Lastnica očeta naj bi ZALOŽILA papirje in jih sedaj ne najde več, pa potem ne morajo mladički met rodovnika...

 ::)  ::) Česa vsega si nekateri "proizvajalci" mladičev ne izmislijo!  :-\



Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: burgy , petek, 20.08.2004 : 17:35:37
A ima kdo mogoče kakšne izkušnje kako je s psičkom, ki ga dobiš pri starosti 4 - 5 meseca?
A se vseeno normalno navadi na nove lastnike,...?


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Yorki , ponedeljek, 11.10.2004 : 20:49:26
Naš yorkširski terier je  ob prihodu bil star 2 meseca in dva dni, gordon seterka štiri mesece, rottweiler pa prav tako dva meseca


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: Teja , sobota, 16.10.2004 : 12:16:45
A se vseeno normalno navadi na nove lastnike,...?
Seveda se.

LP


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: Sassy , nedelja, 17.10.2004 : 13:30:09
vsak je različnega mnenja o teh stvareh.. jaz mislim da bi o tem morala odločiti kar mama. in sicer najboljši čas ko bi šli mladiči stran od mame je takrat ko začnejo samostojno jesti in ne čutijo več potrebe po sesanju in ko jih mama polno začne zavračati. idealna starost se mi zdi 8 tednov  ne pa 12 ali več, ker mladič pri treh mesecih je že navajen doma kjer je in bo potreboval dalj časa da se navadi na nov dom,še posebej če mu je bilo pri vzreditelju lepo.  ko mladič pri vzreditelju lahko samostojno prespi noč brez mame je pripravljen na odhod v nov dom..  


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: rem , torek, 19.10.2004 : 21:23:57
Našega prvega boksija smo dobili pri 11. tednih, bil je pravi cuker, nič jokanja skratka lepo, prej ga nismo videli nobenkrat. Drugega smo dobili pri 8. tednih, prej smo ga šli gledat dvakrat, tud ni nič jokal, le temperament je bil od začetka drugačen, v bistvu sta vse stvari enako obvladala, tako da mislim, da je starost med 8 in 11. tednom kar pravšnja za oddajo psičkov ;)


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: Maja. , nedelja, 07.11.2004 : 15:21:24
Ja Sassy, jaz se s tabo ne strinjam. Pokliči kateregakoli vzreditelja angleških buldogov, pa ti bo povedal, da pred 3 meseci psa ne odda, pa še to dobo bi najraje podaljšal za kakšen mesec. Jaz sem svojega dobila z 8 tedni, pa sem imela samo probleme. Kužki namreč do 5. meseca naravno imuniteto šele pridobivajo, tako da je naš ni imel. Bil je zelo občutljiv in tako smo bili vsak teden pri veterinarju-driska, dlaka, vročina... Kuža je sedaj čisto zdrav, le prehitro je šel iz legla. Seveda pa je tudi drugo vprašanje kakšne so razmere v samem leglu.


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: Yorki , nedelja, 07.11.2004 : 15:26:05
Po tem kar si povedala, bi mogoče lahko sklepali, da je odvidno tudi od pasme.
Rottweilerja smo dobili pri dveh mesecih, gordon seterko pri štirih, yorkija pa pri točno dveh mesecih. ;D


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: andi , nedelja, 07.11.2004 : 15:30:01
Kužki namreč do 5. meseca naravno imuniteto šele pridobivajo, tako da je naš ni imel.

Sicer nisem vzreditelj, do sedaj sem pri odraščanju opazovala le 2 svoja psa. Bejba je bila vzeta iz legla pri 2. mesecu in je imela do sedaj samo enkrat drisko pa še to od zastrupitve. Za moje pojme je to bedarija.


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: bina , nedelja, 07.11.2004 : 15:55:34
in sicer najboljši čas ko bi šli mladiči stran od mame je takrat ko začnejo samostojno jesti in ne čutijo več potrebe po sesanju in ko jih mama polno začne zavračati.

Sassy,
Samica lahko preneha s hranjenjem mladičev že pri 4. tednih, če vzreditelj sam hrani mladičke. Samica ima toliko časa mleko, kolikor časa se mladički hranijo pri njej. Torej, če bi rada razbremenila samico, potem začneš mladičke hraniti nekje med 3. in 4. tednom. Še vedno imajo lahko mladički kakšen obrok pri samici, ampak za samico je težko prehraniti npr. 11 mladičev ;)

Mi smo samca dobili pri 7. tednih, samico pri skoraj 9. tednih. Moji mladički bodo zapuščali dom med 8. in 9. tednom.

Lp jana


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: Maja. , nedelja, 07.11.2004 : 16:39:20
Andi jaz govorim o angleških buldogih, drugače pa ima kuža lahko veliko zdravstvenih težav, kljub temu, da gre zelo pozno iz legla. Odvisno od psa.


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: andi , nedelja, 07.11.2004 : 20:05:15
A pri buldogih je to drugače?


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: Maja. , nedelja, 07.11.2004 : 20:19:14
Ja baje, ker je to že genetsko tako riskantna pasma.


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: nadja , nedelja, 07.11.2004 : 20:31:53
Maja. je napisala:
Citat
Andi jaz govorim o angleških buldogih, drugače pa ima kuža lahko veliko zdravstvenih težav, kljub temu, da gre zelo pozno iz legla. Odvisno od psa.

Jaz bi pa rekla, da so zdravstvene težave bolj odvisne od zdravstvenega stanja prednikov in stanja v leglu, kot od posameznega psa. Na buldoge se pa ne spoznam, tako da ne morem nič reči.

lp


Naslov: Re:Kdaj stran od mame?
Poslano od: Maja. , nedelja, 07.11.2004 : 23:37:49
Sigurno je veliko odvisnood vzreditelja in pogojev v leglu.


Naslov: Oddaja psa
Poslano od: malina , torek, 08.03.2005 : 18:53:25
no,psicki naj bi bili primerni za oddajo ,ko so stari osem tednov ,zanima me ,ce je ta cas pri kateri pasmi drugacen ???


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: sanci_cat , sobota, 30.04.2005 : 20:18:49
Jaz sem svojega dobila, ko je bil star 2 meseca... :-* :-* :-*


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Olly , sobota, 30.04.2005 : 20:25:04
Naša je šla od doma pri dveh mesecih in desetih dneh...torej skoraj deset tednov ;)


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: sanci_cat , nedelja, 08.05.2005 : 11:11:52
Jaz sem svojega dobila, ko je bil star 2 meseca... :-* :-* :-*

Sem se zmotila. Moj je bil star 3 mesece, ko sem ga šla iskat.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: inge , nedelja, 08.05.2005 : 12:17:27
Mogoče je prišlo do "vojne" med prodajo rodovniških in nerodovniških  mladičev prav zaradi tega, ker nismo v "enakopravnem položaju". Pri vzreji rodovniških mladičev obstajajo neka pravila, ki se jih moramo držati in ki so tudi v korist mladičkom. Oddaja pri 5 tednu? Kdaj pa je bil ta mladiček potem ceplen? Pri nas se cepijo pri 7 tednu, tetovirajo pri 8. tednu in potem so komaj pripravljeni na odhod. Pri 5. tednu mladiček potrebuje še neko sigurnost, pripadnost - igro s svojimi sovrstniki- bratci in sestricami, navsezadnje tudi z mamo, drugače pa si za takega mladička potrebno vzeti ogromno časa, da mu nadomestiš vse te trenuke.
lp


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: sanci_cat , četrtek, 12.05.2005 : 20:07:09
Mogoče je prišlo do "vojne" med prodajo rodovniških in nerodovniških mladičev prav zaradi tega, ker nismo v "enakopravnem položaju". Pri vzreji rodovniških mladičev obstajajo neka pravila, ki se jih moramo držati in ki so tudi v korist mladičkom. Oddaja pri 5 tednu? Kdaj pa je bil ta mladiček potem ceplen? Pri nas se cepijo pri 7 tednu, tetovirajo pri 8. tednu in potem so komaj pripravljeni na odhod. Pri 5. tednu mladiček potrebuje še neko sigurnost, pripadnost - igro s svojimi sovrstniki- bratci in sestricami, navsezadnje tudi z mamo, drugače pa si za takega mladička potrebno vzeti ogromno časa, da mu nadomestiš vse te trenuke.
lp

Upam, da bo čimveč takih s tvojim razmišljanjem.

Lp, Sanja


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Katrca , četrtek, 02.06.2005 : 12:30:58
Nekje sem prebrala, da se mladički v leglu med igro naučijo tudi kontrolirati moč ugriza, torej se naučijo ločiti kdaj gre za res in kdaj ne. Če psičke prehitro izločimo lahko potem imamo težave, še posebej z večjimi pasmami.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Uma , četrtek, 02.06.2005 : 13:20:15
Jaz sem mojo psičko vzeli nekje pri 7,5 tednih in to je blo že blazno hitro, v bistvu takoj po tem ko je bila cepljena in tetovirana. Da bi jo vzela že pri petih tednih si ne znam predstavljat, pa saj je bla se tak majhna in nebogljena, niti za eno dlan je ni blo skupaj. Ne zdi se mi skratka v redu, da se mladiče da stran od mame takoj ko začnejo jest drugo hrano!


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Tripikice , četrtek, 02.06.2005 : 14:10:41
Joj, jaz ne bi imela srca odnesti od mame pet tednov starega mladička, naša Duka se mi je zdela še pri osmih tednih tako majcena in nebogljena... ::) :-*


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Alya 13 , četrtek, 28.12.2006 : 15:10:09
Jaz na začetku pomlai dobim belo višavsko terierko :D.Kolikokrat pred nakupom moram obiskati lastinika in mladička?


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: popo , četrtek, 28.12.2006 : 16:56:56
Vzreditelj ti pred4-5 tednom ne bo pustil prit v direkten stik z mladici, no vsaj jaz nebi. v 6 tednu pa se mladici lahko brez problema bozajo in igrajo z otroci. Je pravzaprav dobro da pridejo v stik z okoljem. Za tem pa ce se strinjajo in jim nebo v nadlego lahko gres vsak dan gledat mladice :) Minimum pa je seveda da se pred nakupom vsaj 1x dobis s vzreditelji, tako da ne prides prvic tja in gres ze domov z mladicem. Mislim, da ti kaj takega vesten vzreditelj niti nebo dovolil.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Alya 13 , četrtek, 28.12.2006 : 21:49:04
O hvala  drugače bi psa dobila že zdaj a baje se ta pes sprva mora navaditi na zunaj in zato raje poladi da ima čas pozimi pa tako ali tako gre notri! :)saj smo se prav odločili ali ne? :-X


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: ka ty a , četrtek, 28.12.2006 : 22:06:44
Ja,če mislite imeti psa notri zakaj bi ga navajali zunaj?


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Kalsang , četrtek, 28.12.2006 : 22:48:06
Alya13, še nikoli nisem slišala, da bi se katerikoli pes moral najprej navaditi biti zunaj, potem pa notri. Višavski terier je kuža, ki živi v stanovanju in ne zunaj. Ven hodi na sprehode s svojimi lastniki, nikakor pa ne živi pred hišo, na vrtu itd. Živeti mora v hiši, z družino. Predlagam ti, da kontaktiraš Umo iz psarne of McKruster. Njene podatke najdeš v temi o višavcih. Z veseljem ti bo povedala več, poleg tega pa ravnokar pričakujejo naraščaj.

lp


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: tincat , sreda, 31.01.2007 : 00:30:47
Lep pozdrav, planiram nakup še enega psa(irskegaterierja) in sicer iz tujine. Prvega sem dobila pri osmih tednih, sedaj pa opažam  da vse pogosteje v tujini in tudi pri nas? oddajajo pse pri 12/13 tednih. Zanima me, kaj menite vi, ali je potrebno teh 12/13 tednov? Meni se zdi 9 tednov dosti. Tudi z tujo vzrediteljico bi se dalo zmenit da mi ga odda prej. Sedaj me pa zanimajo vaša(vzreditelji) mnenja kaj v bistvu pridobi v tem 12/13 tednu, ali je ta čas pomemben za psa,  kaj vi praviloma oddajate pse? Hvala, Tina


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: inge , sreda, 31.01.2007 : 19:34:36
Tincat - res je, da je pri nas po novi zakonodaji oddaja mladičev pri 9 tednih. Pri mladiču se pozna vsak teden (pa pri vzreditelju tudi - če smo odkriti - pri tej starosti so mladički že pravi razgrajači, začne se tudi pravo rangiranje v leglu). Njihova mama jih pri tej starosti kar težko prenaša - vsaj naši bokserčki so pri tej starosti malo "nasilni" do nje. Z enim ali dvema mladičema se prav rada igra, ne pa z vsemi, ker imajo prav ostre zobe in bi jo prav pogrizli ob igri. Vidim tudi, da se rada pred njimi umakne in to ji tudi omogočim. Ko hoče k njim, mi pokaže, vendar od te starosti vedno manj. Če so psi pravilno socializirani in hranjeni (določena teža mladiča pri določeni starosti je znana) je čas, da grejo.
V tujini je drugače verjetno zaradi njihove zakonodaje, nekatere države imajo predpisano, kdaj se lahko cepi, nekatere morajo narediti krvne teste, ki pa se naredijo lahko pri določeni starosti.  Včasih pa je tudi odvisno od vzreditelja - tudi ta rad vidi, kako se pes razvija, ker pri teh 12-14 tednih se to začne komaj prav videti in bo psa, ki se mu zdi perspektiven obdžal rajši doma. Tudi sama sem nekako pristaš tega, tisti ki so mi zanimivi ali se mi zdijo zanimivi gredo od hiše nazadnje ali pa tudi ne. Včasih smo imeli doma psa tudi še pri 6 mesecih, ker se nismo mogli odločiti (med dvema ). Mislim, da ima pri tem vsak vzreditelj svoje razloge. Sama osebno bi kupila psičko ali psa pri starosti 3 ali več mesecev - to je moje osebno mnenje.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: nemškadoga , četrtek, 01.02.2007 : 11:17:21
Nekje sem prebrala, da se mladički v leglu med igro naučijo tudi kontrolirati moč ugriza, torej se naučijo ločiti kdaj gre za res in kdaj ne. Če psičke prehitro izločimo lahko potem imamo težave, še posebej z večjimi pasmami.

Mladički bi se lahko med igro pošteno zravsali, če ne bi bilo zraven nekoga (pri nas je bila to njihoba mama), ki bi jih miril.

Naše male so vzeli od doma od 8 tedna in pol od doma. Tiste, ki so še ostali doma je Claudija zizala do kar 10 tedna in smo jo komaj počasi odvadili od njih.
Večino še vedno redno srečuje in jih vedno prevoha in preliže, mali pa iščejo seske.


Tudi, ko malčke začnemo dohranjevati še vedno potrebujejo mamino mleko, ki je vir njihovega imunskega sistema. Proti nerodovniški vzreji sem predvsem zato, ker jih ponavadi oddajo mnogo prekmalu. Pravijo, da to delajo s srcem in ne vem kaj še vse in da bolj z ljubeznijo kot mi vzreditelji, vendar oni ne nosijo nobene odgovornosti, hkrati pa so tudi stroški precej večji in dobička praktično ni.

Torej, če se le da, mladičkov ne jemljite pred 8 tedni, sploh če ste še neizkušeni.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: bina , četrtek, 01.02.2007 : 18:55:12
Tiste, ki so še ostali doma je Claudija zizala do kar 10 tedna in smo jo komaj počasi odvadili od njih. 

 :o :o :o a to pomeni, da so do 10 tedna sesali pri njej?  :o :o :o ne morem verjet, da ljudje to se dopuscajo.. in potem verjetno razlagajo, kako dobra je samica, ker tako dolgo hrani mladicke :-X a da bi kdo na samico pomislil ::)
Pa ne zdej rect, da jih niste mogli odvadit sesanja pri 5tih tednih. Ker se da. Ker sem jih jaz tudi takrat dokoncno odstavila (zacela odstavljat pa ze 1 teden prej). Seveda pa je potem vsa skrb za hrano na meni in ne na samici... in s tem posledicno vec dela in drazje je vse skupaj. Ampak nisem pa matrala samice!!!!

Popo: pri meni so zaceli hodit na obisk pri 3 tednu ;)


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: popo , četrtek, 01.02.2007 : 19:24:49
bina: tvoji ko so pri 3 tednih ze taksni ko nasi pri 5ih ;) hehe, sala! Pa si ze dovolila da so "vlacili" mladice po rokah, ali je bilo to bolj samo tolko da si jih pogledal, pobozali mamico, pa malo kaksnega mladica? Ce ze, po moje je prva meja. Jaz sem bolj zato da se nekje pri 4 tednih. Tako imam jaz v nacrtu. Do nekje 3 tedna ali malov vec se selim z malo v stanovanje, tako da bom ves cas z njo. Pri 4 tednih nekje pa jih bom ze navaj da bodo cim vec zunaj v ograjenem prostoru. To je pac moja logika - psi mocni v duhu in telesu :)

Lp


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: nemškadoga , četrtek, 01.02.2007 : 19:32:31
Draga Bina. Ne samo, da je bila dobra mati, ampak je bila ODLIČNA mati. In seveda smo zelo veliko prihranili, mogoče celega 1000 na ta račun :)

To, da je bila še z njimi je bila čisto njena odločitev in niti na kraj pameti mi ne pade, da bi dala mladičke pri petih tednih stran od mame, ki tega noče. Pasja mati najbolje poskrbi za svoje mladiče in ljudje božji MLADIČI NISO NAŠI OTROCI !!!!! Ona je bila tista, ki jih je pomirila, če je kdo s cviljenjem kaj izsiljeval, poskrbela tudi za red med njimi in niti ni želela na dolg sprehod (do cepljenja itak ni smela), ker se je takoj obračala za njimi.  Seveda, če je mati vsaj dobra, je tega sposobna. Če pa ni ji je pa pač potrebno pri tem pomagati.

Jaz osebno vem, da je ne bi mogla ločiti, ker  jih je že po parih minutah  noro iskala. Pri sedmih tednih sem še poizkušala, vendar kasneje ni šlo. Klicala sem nešteto ljudi in vsi so mi svetovali, da ostane z njimi.


Bina: pa a ti misliš, da ima samica deset tednov po kotitvi še vedno dovolj mleka, da bi mladički s tem lahko normalno živeli in hkrati odlično pridobivali na teži?


Če si ti takšen strokovnjak in si v to prepričana - potem kar.

Popo: z mojega vidika gledano je tvoja logika zdrava in pravilna. In če se bo le dalo malih ne začni prehmalu odstavljati. Mati najbolje kuha - pa čeprav je pasja  ;D


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: zalarjeva , četrtek, 01.02.2007 : 19:56:39
Pasja mamica sama že najbolje ve, kdaj otroke odstaviti. Pri tem ji pa res ni treba pomagati. jim bo že pokazala, da ji to ni več všeč, da jo boli npr. zaradi njihovih zobkov. Pa če je to zelo pri 10 tednih pa naj bo. Jih malo še "pocrklja".


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: nemškadoga , četrtek, 01.02.2007 : 20:06:53
Zalarjeva: točno tako.  ;)


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: bina , četrtek, 01.02.2007 : 20:39:50
ne, samica ne bo pokazala, da ji kaj ne pase ali pa da jo kaj boli. Tako kot mladicek pri 14tih tednih ne bo pokazal, da je preutrujen, ampak bo divjal za svojim lastnikom v nedogled, doma pa padel "skupaj"...
A pa si kdaj pomislila, da jih je noro iskala zato, ker je bila stalno z njimi? Saj je bila Bina tudi veliko s tamalimi. Ampak pač po 5tih tednih niso vec sesali pri njej. Preprosto. Ker se mi psica pač prevec smili, da bi morala imeti celo hordo mladicev na sebi. Saj se da mladicke in samico naucit, da so seski prazni... in nikjer nisem napisala, da je bila Bina locena od tamalih, ko je prenehala z dojenjem.

In ja, moje psica je bila pa popolnoma slaba mati, ker pri 6tih tednih ni imela vec mleka ::) Ne, bila je popolnoma spocita samica! In zanimivo, da ni pogresala niti enega tamalega, ko je sel od doma. Pa ceprav jih je v dveh dneh "izgubila" kar 5! Zanimivo, a ne ;)

Popo: na sreco sta pri meni samo 2 mladicka ostala v Slo. In za ti dve druzini so bili tamali na voljo za obiske od 3 tedna naprej. Takrat so tamali itak bolj ali manj spali. In ja, lahko so svojega vzeli v narocje. Saj ti obiski niso bili dolgi...


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: nemškadoga , četrtek, 01.02.2007 : 21:14:32
Zanimivo Bina: Kaj ne veš, da obstaja tudi to, da samica sama odstavi mladiče?

Naša psička je hotela k njim zato, ker so jo klicali, ker takoj ko so odšli in jih ni bilo več je bila mirna.
Če se ti psica pač smili - ne imeti z njo mladičev. Ker to je pač naravni ciklus in če ti tega ne preneseš potem tega ne počni.

Jaz naravi zaupam s tem pa tudi svoji psički. 

No ja - in če je mati res odlična, zna poskrbeti tudi zase in rihta 5 mladičev medtem ko ostalih sedem spi. Ali pa si celo vzame čas za počivanje. Ti lahko povem iz lastnih izkušenj.

Jaz osebno sem prepričana, da mladiček potrebuje mamino mleko malo več kot 5 tednov.


Ti delaj kar ti paše. Preden pa nekoga obtožiš, da špara na mladičih se pa malo vprašaj, ker v našem primeru je to čista laž in te v nadaljne opozarjam, da paziš kaj pišeš v zvezi z nami., če zares nisi trdno prepričana zakaj nekaj pišeš. 



Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: popo , četrtek, 01.02.2007 : 21:19:10
Jaz zaenkrat se nisem dal nobenga legla skozi, tako da tezko kaj pametujem. Imam sestavljeno svojo logiko kako se bom lotil vsega. Od vsakega vira informacij sem pobral tisto kar se mi je zdelo pametno in dodal pac tisto kar se meni zdi prav. Tako da se tu nebom vkljuceval v debato, bom pa z veseljem poslusal :)

Nekaj bi se dodal: Bina - ;) Nisem mislil to kot nic slabega. Pav pac tako kot sem napisal. 3 redni so definitivno prva meja. Ampak jaz osebno sem bolj za nekje 4. Kar pa ne pomeni da kdo mladicke nebo pogledal pri 3 tednih, ker jih definitivno bo. Apak bo tako kot predvidevam da ti mislis, cim manj stresno, cim manj gnjavaze. Poglej, nasmej malo pocartaj, pa ven ;D

Lp, Marko


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: nemškadoga , četrtek, 01.02.2007 : 21:29:30
Popo - nekateri tudi zato zagovarjajo, da se psičke gleda že pri treh tednih, ker je to zelo pomembno zaradi socializacije. Takrat se pač malo pozanimaj, če  razsaja kakšna epidemija, ker če se moraš imeti doma strogo karanteno.

Želim ti, da bi šlo vse kot po maslu.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Maja. , četrtek, 01.02.2007 : 21:37:59
Midva sva zadnjič 1. v življenju videla 2 kužka, stara 3 tedne. To je še tako nebogljeno bitje, da ju nisem upala držat v rokah in sedaj vem, zakaj se to ne prakticira.
Trenutno planirava leglo (danes smo bili na progesteronu) in ni variante, da bo kdo pri meni gledal mladičke, mlajše od 1 meseca-1 teden se ogroooomno pozna!


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: popo , četrtek, 01.02.2007 : 21:53:04
Uf, Dejan ali Ines, da se ti/vama besede pozlatijo :D

Da se gledajo ze, ampak jaz to smatram kot da jih gledajo domaci. Kot sem ze napisal. Jaz bi rad da prve tedne mladici prezivijo skupaj z mano in njihovo mamo. Ravno zaradi tega razloga se za prve tri tedne oz. 4, ker se bom vkampiral ze teden pred porodom, selim k dekletu v stanovanje. Tako bom lahko ves cas z mladicki oz. se bova izmenjavala. Za tem gredo nazaj k meni in glede na to da bo to predvidoma poleti bodo imeli moznost biti vecino casa zunaj. treba bo edino pazit na vrocino, ampak s tem nebo problema. Veliko ljudem se ne zdi prav oz. vredu ali karkoli ze da gredo mladicki zivet ven. Meni se zdi vredu ideja. Seveda to ne pomeni, da bodo tam samevali, ker to ni namen tega. Imeli bodo velik ograjen prostor (malo vecji pesjak), ki pa ga bom se povecal, in pa tako bo nareto, da bodo vrata odprta in bodo zunaj imeli se vecji prostor na travici da se igrajo. Imajo koco, ki je ravno zaradi tega ogromna in pa preko je velik veeelik deznik da slucajno nebi sonce pripekalo. To sem zasledil pri vecih vrhunskih vzrediteljih. Sicer pri nih vse skupaj zgleda vecje (beri: nekaj hetarjev zemlje samo za pse, kjer zivijo svobodno). Ampak to je samo moja logika- kot sem napisal: psi mocni v duhu in telesu. Rad bi, da se psi cimprej osamosvojijo.
Takrat so ze dovolj stari, so cepljeni, koca se bo razkuzila, in to je to. Bodo uzivali, ker bodo takrat ze pravi mali razgrajaci. :)
Ce pa pride kaj vmes(npr. vreme, ki ga vedno bolj sracka) pa imajo se vedno moznost prit v hiso. Ampak cilj mi je da so cim vec zunaj. Da se cim bolj umsko in "duhovno" razvijajo in rastejo!

P.S: samo se to: tisti, ki pride oz. bo prisel k meni gledat mladicke, ki so se tako mladi, dobi definitivno predn se jih dotakne, razkuzilo za roka, da nebi slucajno prinesel kaksne bakterije k strucam.
Lp, marko


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: bina , četrtek, 01.02.2007 : 23:04:30
Popo: nic slabega ni bilo razumljeno ;) :) :) Tudi moji tamali so bili od 4. tedna naprej zunaj. Od jutra do dveh ponoci, ker so drugace tulili v kotiscu. Zjutraj so pa ob sestih hodili ven.

Ines: ti pravis temnu ljubezen, jaz pa izkoriscanje. In ja, lahko berem, kako uspesno je tvoja psica odstavljala mladicke...

Jaz nisem pretiravala glede bakterij in okuzbe. Mene bolj skrbijo druge stvari...

Maja, moras pa vedet, da buldogi in bernardinci niso enako veliki pri treh tednih ;) moji so imeli takrat ze cez 3 kg :)


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Maja. , petek, 02.02.2007 : 08:12:32
Bina tvoj post sem prebrala površno, zato se moj odgovor ni nanašal nanj.  :-[

Vsekakor je razlika med bernardincem in buldogom. Uf 3 kg, ma to jih imajo buldogi pri 2 mesecih  :o


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Uma , petek, 02.02.2007 : 16:29:08
No recimo, jaz pustim da pridejo ljudje mladicke pogledat ze zdaj, ne pride pa v postev crklanje oziroma vlacenje po rokah, dokler pac niso razglisteni, itd. Vseeno pa mislim da mora mladic imet fizicni stik z drugimi ljudmi prej ko po prvem ceplenju, seveda pod ustreznimi higienskimi in drugimi preventivnimi pogoji, razkuzevanje rok, puscanje obutve in podobnega izven sobe, kjer se nahajajo. Od doma pa jih nameravam dat kaksen dan prej kot 9 tednov ki so zakonsko doloceni. Jaz sem mojidve sicer vzela ze pri 7 tednih in pol, ampak vseeno je boljse se kak teden pocakat.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Nanook , petek, 02.02.2007 : 19:18:27
Popo, necesa ne razumem cisto najbolje oziroma ne vem, ce prav zastopim. Tvoji mladicki bodo pri tebi notri do 4. tedna, potem gredo pa ven v ograjeno dvorisce/vrt in bodo takrat tudi ze cepljeni. A prav zastopim?


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: popo , sobota, 03.02.2007 : 02:19:10
Zdaj sem se pa posteno zmedel. NEvem vec kdo koga ne razume :) hm... v stanovanju bodo skupaj z mano do nekje 4 tedna. Potem bodo preziveli pa cim vec casa odzunaj v pesjaku, ki jo de neke mere ze prilagojen za mladicke, nekaj pa se bo. Bo pa vedno moznost tudi takrat, da bodo z mano v hisi, ce se to slucajno nebo obneslo. Ampak mislim da nebo tezav. Ne, cepljeni pa seveda se ne bojo, razglisteni pa ja. Preden ne bodo razglisteni ne gredo nikamor. Prav tako bo tudi celotna koca posteno razkuzena, kot tudi celoten podest. Bo pa znotraj koce tudi kotisce. Bo pac treba redno razkuzavat in skrbet za cistico, kar je pa tako ali tako ze osnova.
Tako kot sem ze napisal, moznost zivet v hisi je zmeraj na voljo, in ce se bodo pojaivla kaksne tezave, pa cetudi en sam mladic tega ne bo prenesel, gredo vsi se v istem trenutku noter v hiso.

Upam, da je to tisto kar te je zanimalo ;)

Lp, Marko


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: popo , sobota, 03.02.2007 : 02:28:40
No sele zdaj mi je potegnilo kaj te muci (upam vsaj).
Takrat so ze dovolj stari, so cepljeni
Moja napaka, misljeno je bilo razglisteni!

Drugace pa, to je samo moja logika. Bom pa z veseljem sprejel kak nasvet od izkusenejsih. Konce koncev sem oz. bom sele mladi vzreditelj in je se dolga pot pred mano.

Lep pozdrav, Marko


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Nanook , sobota, 03.02.2007 : 10:17:09
Ok, vse jasno. Saj mene nic ne moti, da bodo zunaj, brez skrbi, ni bila provokacija. So mi pa res sli lasje pokonci, ker sem razumela, da bodo ze pri 4 tednih cepljeni, pa sem rajsi se enkrat preverila. ;)


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: popo , sobota, 03.02.2007 : 11:09:55
:) OK. Ja sej, butasta napaka. ;)


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: iscemrona , petek, 22.08.2008 : 01:13:22
V glavnem se debata odvija o spodnji starostni meji - jaz pa bi nadaljeval še z druge strani (po npr. Burgyju in Inge) - verjamem, da je možna socializacija mladiča, ki ga novi lastnik prevzame npr. pri 5-6 mesecih. Od izkušenih pa bi želel slišati mnenje o tem, koliko je morda daljši čas vzpostavljanja osnovnih odnosov med psičkom in novim lastnikom, ostalimi družinskimi člani, drugimi živalmi (v primerjavi z nekaj tedni pri 2-3 mesečnih mladičih)? Ker menda mladiča v tem času "začenjajo dajati hormoni" - ali je možno kmalu začeti z učenjem, ali pa to lahko celo negativno vpliva na zgoraj omenjeno vzpostavljanje osnovnih odnosov? Ali lahko tako pozna menjava lastnika vpliva na manjše možnosti za uspešno učenje/udeleževanje v agilitiju?
Se opravičujem, če sprašujem neumnosti, ali na neroden (nepravilen) način. Se pa odločam o nakupu 5-6 mesečnega mladiča in me takšna vprašanja (in možni "neprijetni" odgovori nanja) seveda vznemirjajo ;)


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Uma , petek, 22.08.2008 : 08:35:08
To je popolnoma odvisno od tega, kakšni so vzreditelji, tako da črno-belega odgovora da ali ne ni. Če se vzreditelj z mladičem res ukvarja, ga socializira, navaja na vse stvari in na čistočo tako kot da bi bil to edini pes na tem svetu, potem ni problema. Ne bo s privajanjem nobenih težav nasprotno - vzreditelj vam je vzel polovico truda.

Na drugi strani, če je pes pri vzreditelju kje v kakšnem pesjaku, predvsem s krdelom, z malo stikov z ljudmi, kaj šele kakšno socializacijo na to in ono, potem prste stran, takšnega je sploh če ste začetnik (sklepam iz pisanja) težko vklopit in bi bilo samo za izkušene, pa še tiste bo stalo ogromno truda, da bodo nadoknadili zamujeno.

Pol pa je tukaj še vse področje vmes, ta siva cona, kjer pa se morate zanesti na svoj občutek ali je vzreditelj tapravi ali ne. Tukaj pa vam težko kdo pomaga. Torej da zaključim mojo kolobocijo, poglejte še vse naokoli, ne samo starosti na papirju in potem premislite ali ja ali ne.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Kalsang , petek, 22.08.2008 : 10:32:56
Sicer moja pasma ni športna ampak bom vseeno napisala.

Ena mladička iz našega legla je ostala doma do dopolnjenega šestega meseca po dogovoru z novo skrbnico, ki živi v tujini. Ves ta čas je živela z nami kot polnopravni član gospodinjstva. Socializacija, vzgoja, šola kot da bo za vedno naša. S sestrico sta hodili na tečaj za mladičke, skupaj smo hodili na izlete, se učili čistoče, spoznavali druge ljudi, živali itd. To je zahtevalo kar nekaj truda, dela in zavzetosti. Treba je bilo poštimat tudi pasjo hierarhično lestvico, saj mami psici ni bilo všeč, da otroci tako dolgo ostajajo doma. Zelo dosledna sem morala biti pri vrstnem redu hranjenja, kdo na kavč in kdaj, morala sem obe mladički navaditi, da sta včasih tudi popolnoma sami doma, brez pasje družbe mame ali sestre itd. Ko je mladička šla od nas, po pripovedovanju nove skrbnice ni imela nobenih težav z navajanjem na nov dom, čistočo, redom itd.

Kot sem že rekla, se je treba zelo potruditi, ampak meni je bilo v veselje, ker sem želela videti razvoj obeh mladičk, tiste, ki je ostala doma in tiste, ki je pri šestih mesecih odšla od doma. Poleg tega sem se še veliko naučila o pasjem obnašanju, obnašanju in potrebah pasje mame, kako pomagati vzpostaviti sprejemljiv pasji hierarhični red brez nepotrebnega vmešavanja in zapostavljanja kateregakoli od psov itd.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Lanabela , petek, 22.08.2008 : 12:10:43
Če imaš takega vzreditelja, ki z mladičem ravna podobno kot Kalsang, pa ga je pripravljen prodati pri 6 mesecih, potem ti je padla sekira v med. Nič navajanja na čistočo, osvojena osnovna vzgoja in socializacija, samo nadaljuješ začeto delo. pa še vsa cepljenja so že opravljena, zobje zamenjani...Mlad pes se na novo okolje načeloma zelo hitro prilagodi. Je pa en hakelc: odraščajoči pes in bodoči lastnik se morata lepo ujeti že na startu. Če se ne, je bolje najti drugo kombinacijo (vsaj pri bolj samostojnih pasmah je tako. Če psu bodoči lastnik ni všeč, se obetajo velike težave, pa čeprav sta vsak zase povsem v redu)


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: iscemrona , sobota, 23.08.2008 : 07:37:11
Hvala McKruster, Kalsang, Lanabela za iskrene in poučne odgovore!
Mi bodo pomagali obdržati trezno glavo na današnjem prvem obisku pri vzreditelju ;)


Naslov: Kdaj stran od mame?
Poslano od: PIDU , ponedeljek, 15.12.2008 : 23:49:32
moon -koliko so zdaj stari ko jih oddajaš?


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: Moon , torek, 16.12.2008 : 02:05:50
Dobrih 7 tednov ;)


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: nezzek , torek, 16.12.2008 : 15:43:01
A ni tako, da morajo biti stari 9 tednov?? ??? :-[


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: Moon , torek, 16.12.2008 : 17:51:18
Ponavadi se jih oddaja pri 8. tednih, ampak po pogovorih z razlicnimi ljudmi v kinolgiji, so vsi rekli da je najboljse psa oddat pac ko je tatoviran in cepljen, to pa je pri dobrih 7 tednih.. mali so odsli v nove domove 4 dni pred napolnjenim 8. tednom.. Sepravi pri slabih 8. tednih, se tako morda boljse slisi?


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: Sleepy , torek, 16.12.2008 : 17:58:20
Sepravi pri slabih 8. tednih, se tako morda boljse slisi?
Niti ne!

P R A V I L N I K o zaščiti hišnih živali

21. člen

(mladiči)

Mladičev ni dovoljeno odvzeti od psice pred dopolnjenim devetim tednom starosti.


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: nezzek , torek, 16.12.2008 : 18:31:17
Se mi je zdelo, da mi je vzrediteljica rekla, da je po zakonu treba psa oddajat po 9. tednu.


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: tina.g , torek, 16.12.2008 : 19:10:01
Pri osmih tednih so mladiči že čisto dovolj zreli za odhod v nov dom. Vsaj večina mladičev. Jaz sem mojo prejšnjo dobila pred osmimi tedni, ni bilo nobenih problemov, ravno nasprotno. Zdajšnjo sem dobila pri treh mesecih in sva potrebovali kar nekaj časa, da sva se navadili druga na drugo. Bi mi bilo ljubše, če bi jo vzela prej.


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: Sleepy , torek, 16.12.2008 : 19:52:28
Hja jaz tudi čisto komot in brez težav vozim 160 km/h po avtocesti in bi mi bilo marsikdaj ljubše, če počasnel ne bi bilo na cesti in bi lahko vozila (še) hitreje, pa je to še vedno kaznivo....
Mislim....  :-X


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: tina.g , torek, 16.12.2008 : 20:19:14
Se strinjam. Kaznivo in smrtno nevarno tudi za druge. En teden pri zdravem mladiču pa jaz ne bi označila za smrtno nevaren.


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: Desobediencia , torek, 16.12.2008 : 20:33:09
Do spremembe zakona je bilo dolgo časa 8 tednov pa se ni nihče bunil da je prezgodaj, zdaj ko so to spisali pa ja. 8 tednov je idealen čas za odhode v nove domove.


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: Sleepy , torek, 16.12.2008 : 21:13:12
Se strinjam. Kaznivo in smrtno nevarno tudi za druge. En teden pri zdravem mladiču pa jaz ne bi označila za smrtno nevaren.

U bistvu smrtno nevarno za tistega, ki bi mi izsilil prednost (in ubil še mene)... ampak pustmo podrobnosti. Piše, da komot in brez težav vozim 160, ne pa da to počnem (no, vsaj trudim se, da ne bi, ker pač ni dovoljeno :P) In ne glede na nevarnost mladičev pač ni dovoljeno vzeti od mame pred dopolnjenim 9. tednom.

Do spremembe zakona je bilo dolgo časa 8 tednov pa se ni nihče bunil da je prezgodaj, zdaj ko so to spisali pa ja. 8 tednov je idealen čas za odhode v nove domove.

Hja ne vem a je to generalno človeška al samo slovencelska folklora, da je vedno treba bit bolj pameten kot zakoni. Sej u bistvu argumenti niti niso važni, zakon.... neki brezveznega....važno je bit pametnejši in proti....  :-X


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: PIDU , torek, 16.12.2008 : 21:21:29
joj mi je že žal da sem sploh kaj vprašala-na tem forumu ste vse sovražno do vseh nastrojene


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: nezzek , torek, 16.12.2008 : 21:29:58
no vidim, da ste se kar razpisale. Jaz sem samo vprašala, če je tole res:
A ni tako, da morajo biti stari 9 tednov?? ??? :-[

Odgovor sem dobila, tako, da se vem ni treba več kregat.  ;)


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: Desobediencia , torek, 16.12.2008 : 21:42:37
Hja ne vem a je to generalno človeška al samo slovencelska folklora, da je vedno treba bit bolj pameten kot zakoni. Sej u bistvu argumenti niti niso važni, zakon.... neki brezveznega....važno je bit pametnejši in proti....  :-X
Hja, ampak kako pa so pisci zakona argumentirali teh 9 tednov in zakaj je to boljše od dotedanjih osmih?


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: Sleepy , torek, 16.12.2008 : 22:04:43
Če to sprašuješ mene, ti žal ne morem pomagat - namreč nisem bila v skupini, ki je zakon pripravila in ti ne morem povedat kako so to argumentirali, sem pa prepričana, da so tudi to skupino sestavljali strokovnjaki. Pa tudi če je ne bi, zakoni nečemu služijo in moji argumenti tule sploh niso važni.


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: Desobediencia , torek, 16.12.2008 : 23:12:08
Dejstvo je da ni vsak zakon čisto smiseln, meni je sicer čisto kul če so mladiči v leglu ("pri mami", ki ima takrat še bore malo z njimi) do devetega tedna (saj jih ni ni noben problem še en teden dlje imet), mi je pa prav tako čisto kul če grejo (pri nasploh) ko dopolnijo 8 tednov in smo o tem precej razpravljali ko je do te spremembe prišlo. Take zakone morajo ko si jih izmislijo še kako utemeljit, sicer pa isti ljudje pišejo da je čisto kul če je pes cele dneve sam (v praksi), samo da ima hrano, zavetje in vodo..pa bi bili lahko veliko bolj striktni, važno je da se tam pretirava kjer v bistvu nebi bilo treba. Toliko o strokovnjakih.

Sicer pa težko verjamem, da se gre nekdo ki začne oddajati mladiče pri 8ih tednih upornika brez razloga ker se mu zdi pač fajn kršit napisano :) Nekatera dejstva so dejstva in z napisanim se v samih psih ni zgodil nikakršen "klik", ki bi jih spremenil v bitja ki bohnedaj ne smejo it iz legla pred 9 tednom starosti, če pa so (in to splošno velja) že pri 8ih tednih ready to go :)


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: Moon , sreda, 17.12.2008 : 00:41:58
Ste se pa razpisali vidim ;)
Nevem zakaj bi bilo pri 8. tednih prezgodaj, mladici so bili povsem dovolj zreli za oddajo. Ze ko sem se pogovarjala z vzrejno referentko mi je tudi sama rekla da je pri tej starosti cisto ok, pa ni mi dala samo ona tega vedeti, ampak tudi vec letni vzreditelji in ljudje ki so precej poznani v kinologiji in mislim da jim lahko zaupam glede takih podatkov.

Sploh pa lahko taksne in drugacne pretirano zgrozene pripombe naslednjic zadzite zase, ali pa jih izustite kje drugje, pri kaksnem resnejsem problemu v zvezi s psi, kjer dejansko imajo ucinek in so potrebne ;) V primerih kot je ta, kjer se pregovarjamo za par dni, samo zato ker tako pise v novem zakonu, pa so lahko taki komentarji prisparani, pa se ogromno vasega casa ;)
Ko smo ze pri tem.. dvomim da vsi zivite tocno po pravilih in zakonu? Ce pa vam to vedno in povsod ratuje, potem pa svaka vam cast ;)


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: Sleepy , sreda, 17.12.2008 : 09:56:08
Nevem zakaj bi bilo pri 8. tednih prezgodaj,...
Zato, ker tako pravi pravilnik.

Ne mislim razpravljat o smiselnosti zakonov (in podzakonskih aktov), dejstvo je da jih imamo in jih je treba upoštevat. Če pa vsak lahko upošteva samo tisti del, ki se mu zdi smiselen.... ja ne vem no, potem ni čudno, da smo kjer smo - tudi ali pa predvsem na področju zaščite živali.

Tudi o devetih tednih ne mislim razpravljat, vsak si lahko poišče argumente za ali proti, če pač hoče.


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: Desobediencia , sreda, 17.12.2008 : 13:31:54
Jaz pa vedno rada razpravljam o takih stvareh in če se že vrtimo okrog ene teme je fino če se še napiše zakaj se nekdo s kršenjem dotičnega zakona ne strinja..odgovora da je zakon pač zakon in se ga je treba držati pač ne sprejmem, ker si na prejšnji strani napisala da jih tudi ti kršiš :) Sicer pa zakon tudi pravi da je treba psa vsako leto cepiti proti steklini, ane?

Ja, na področju zaščite živali je marsikaj šlampasto ampak tam govorimo o takih in drugačnih oblikah mučenja. Saj tule ne bomo Amerike odkrili, vsak ima svoje mnenje, ampak tole z osmimi tedni ni nikakršna problematika o kateri bi bilo vredno rapzravljati, je preveč problemov drugje. DEJANSKIH problemov.


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: Sleepy , četrtek, 18.12.2008 : 10:53:54
Nerodna reč. Meni pa se zdi razpravljanje o tem katere zakone ali člene je smiselno upoštevat in katere ne hudo neplodno in nekoristno zapravljanje časa. Obstajajo manj in bolj težke kršitve in s težo prekrška sorazmerne sankcije. Zakaj se ne strinjam s kršitvami zakonov? Ker se mi zdi tako edino pravilno in ne razumem zakaj bi sploh bila potrebna kašna druga razlaga.

A potemtakem, ker nekateri kradejo miljone ni tako hudo, če nekdo ukrade 1000 €? Če pa jih samo 100 pa to niti resen prekršek ni, ko je toliko večjih, dejanskih problemov?

Na prejšnji strani sem napisala, da bi lahko komot... kar v praksi pomeni, da imam izpolnjene vse pogoje - razen tega, da bi bilo to dovoljeno. Kar v praksi torej pomeni, da pol avtoceste gledam na števec in bremzam.

Kar se cepljenja tiče.... moj pes je 24/7 pod kontrolo, gozd pa od blizu vidi predvsem po TV. Bi kašno cepljenje rajši spustila, pa ga ne, ker to ni dovoljeno. Po drugi strani pa se mačke (prostoživeče in lastniške) prosto sprehajajo v bližini gozdov. Pred kratkim sem recimo na Seči gledala lisičko, ki je skušala skozi ograjo na vrt pred hišo. Bi rekla, da ima veliko več možnosti, da se sreča s kašno mačko, ki ni cepljena.... Pa kaj naj? Ne cepim svojega psa, ker se mi zdi nesmiselno glede na to do kam zaidejo mačke brez nadzora?


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: Moon , četrtek, 18.12.2008 : 11:51:32
Mislim da si ze malce zasla s teme Sleepy.  ;)


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 18.12.2008 : 14:08:41
A potemtakem, ker nekateri kradejo miljone ni tako hudo, če nekdo ukrade 1000 €? Če pa jih samo 100 pa to niti resen prekršek ni, ko je toliko večjih, dejanskih problemov?
No, to pa je primerjava :)

Sicer sem pa svoje mnenje povedala, za ostalo je pa škoda časa in smetenje teme.


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: popo , četrtek, 18.12.2008 : 14:25:29
Mogoce bi bilo ze pametno odrpeti novo temo, kjer bi lahko razpravljajli o smiselnosti oddajanja mladicev pri 9ih tednih...

Bi pa dodal samo se nekaj: jaz sem moje tamale zacel oddajat ko so imeli 8 tednov in 1 dan. Ce pogledam razpredelnico je slo tako: 1.mladic (8 tednov 1dan), 2. mladic. (8 tednov 2dni), 3. mladic ( 8 tednov dni), 4 mladic ( 9 tednov)... 2 mladicka sta sla sele pri 10ih tednih (pa ne zato, ker ni bilo kupcev), 2 pa pri 12ih.
Torej sem bil v "prekrsku" za cela 2 mladica)... Ce se malo posalim: Na avtocesti sem za dve minuti vozil 140km/h, potem pa takoj nazaj po omejitvah!  :P

Bi pa dal samo se eno primerjavo:

Mnogi debatirajo zakaj je smiselno tetoviranje mladicev in da je to nehumano (o tem ne bom razpravljal)... Ampak zakaj sploh razpravljat, ce pa zakon tako veleva. Sej zakone je treba spostovat, ne glede na to kako nesmiselni so.  ???

Res bi lahko razmislili o novi temi, ce slucajno ze ne obstaja (v tem primeru se nas lahko prestavi), ker bi znala debata bit zelo zanimiva.

lp


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: Sleepy , četrtek, 18.12.2008 : 15:06:30
No, to pa je primerjava :)

To ni bila primerjava, je bil pa popolnoma enak princip....

Mnogi debatirajo zakaj je smiselno tetoviranje mladicev in da je to nehumano (o tem ne bom razpravljal)... Ampak zakaj sploh razpravljat, ce pa zakon tako veleva. Sej zakone je treba spostovat, ne glede na to kako nesmiselni so.  ???

Aleluja!  :)


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: Nanook , četrtek, 18.12.2008 : 15:08:50
A zakon veleva tetoviranje?


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: popo , četrtek, 18.12.2008 : 15:28:45
Hehe, to je tako vprasanje za zamislit... bo koristilo, da malo zbudim mozgancke, ker je itak zaspan dan... ;D

Skratka, kolikor vem strokovni pravilnik KZS določa tetoviranje mladičev, ki so skoteni po 1.1.2003.

Sem se pa spravil brat Pravilnik o označevanju živali, veterinarskem spričevalu in veterinarski napotnici, kjer pa lepo pise, da je obvezno samo cipiranje... nisem pranivk in samo bezno poznam kako funkcionira nas sistem, ampak pomoje velja to kar pise v Strokovnem pravilniku KZS...

Ce pa se je kaj spremnilo pa ne vem. Bi pa bilo to fajn vedet.


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: popo , četrtek, 18.12.2008 : 15:30:07
slovnicka napaka: pranivk = pravnik. Se bo res treba pocasi zbudit... :-\


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: Yo , četrtek, 18.12.2008 : 15:31:20
Dejmo se sklat zaradi dobro oskrbljenih mladičev, ki so šli glede na zakon v nov dom par dni prezgodaj.
Pa pozabimo na tiste, ki crkujejo brez oskrbe kr nekje.

OT, spoštujem zakon, če se le da. Hja, mam pa doma mačko, ki ji po zakonu pripada 30 dni (v določenem zavetišču). Kolikor vem, je bila cepljena in sterilizirana "čist privat". In še enkrat bo cepljena, v kolokor ne bo prej oddana, čist "privat".

Tolk o tem, kako so zakoni fleksibilni.

Dejte se ukvarjat z resničnimi problemi.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Moon , četrtek, 18.12.2008 : 16:43:50
Ja res je tukaj ze skoraj klanje..
Mladici so bili od prvega dneva superiorno oskrbljeni, jedli so kvalitetno hrano, ze sama kotilnica je bila narejena korektno, s policko, da slucajno nebi bil kateri polezan, z njimi sem bila skoraj 24/7, spala sem dobra 2m stran od njih da sem lahko takoj vstala ce bi bilo kaj narobe, veliko sem dala na socializacijo, navajala sem jih na ovratnice, na glasno glasbo, na razlicne zvoke, naredila sem kar sem lahko da bi blo mladicom cim bolj komfortno dokler so bili pri meni, zdej nej se pa kesam ker so sli par dni prezgodaj ven iz legla? Ja pajade. A ce zakona ne bi spremenili pa ne bi noben pis(k)al??
Torej je vecina nadudlana zakonov in ne krsi niti enega samega odstavka pravilnika??

Bi bilo bolj pametno, da tako paniko delate nekje kjer je res potrebna, pri kaksnih zabačenih steparjih, ampak take se samo pljuva po forumih da bi pa kdo s katerim v kontakt stopil in mu jih par napel, to pa ne. Se strinjam, glede takih res ni veliko za naredit, ampak tole pa tut ni nacin.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Sleepy , četrtek, 18.12.2008 : 16:47:22
Zakon omejuje stvari navzdol, ne navzgor. Če zavetišče obdrži žival pri življenju več kot 30 dni (ne vem kaj ma tukaj veze to, da maš mačko doma ti) je to prostovoljna (al ne vem kako bi rekla) odločitev zavetišča, če jo evtanazira 29 oz. 30. dan je to kršitev ne glede na to kako dobro oskrbovana je bila do takrat.

 :-\ kdo pa se kolje? (http://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/a050.gif)



Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Moon , četrtek, 18.12.2008 : 17:17:00


 :-\ kdo pa se kolje? (http://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/a050.gif)


Ce lahko eni pretiravate, bomo pa se drugi..


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Uma , četrtek, 18.12.2008 : 18:45:57
Bom se jaz dodala, dejstvo je da je mogoče res primerneje oddati mladiče pri 8-ih kot pri 9-ih tednih, tako so tudi mene vsi učili, ampak pri 7-ih tednih in par dni pa je meni cisto prehitro. Sem dobila svojo prvo psico pri takšni starosti, pa se mi zdi da to ni bilo čisto ok, da bi ji še koristil tisti teden druženja z mamo in sestrico. Tudi jaz nisem tak, da bi se držala zakona kot pijanec plota iz čisto praktičnih razlogov (ker je bil petek in so potem imeli čas) so mladički odšli 2 dni pred dopolnjenimi devetimi tedni, ampak še en teden prej pa pri meni ni prišlo v poštev da bi jih dala stran.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Moon , četrtek, 18.12.2008 : 20:31:57
Ravno zato sem tudi jaz pse tako oddala, iz razloga da bi imeli ljudje cas cez vikend. Sli so na petek, in tako so imeli novi lastniki cel vikend cas malce bolje spoznati mladicka on pa njih. Lahko bi jih imela se kak teden, pa jih dala novim lastnikom cele pokrizene, ze tko so imeli kaksno krasto kje pod vratom. Kdor je imel kdaj priloznost videti mladice stafforda v leglu ve o cem govorim. Mali imajo tako grobo igro, da je na vsake tok kaksen tako zakrulil da sem mislila da mu ze kaj manjka. Oni so v petek popoldne-zvecer sli, v torek pa naj bi imeli 8. tednov.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Uma , petek, 19.12.2008 : 00:14:07
Ja, jaz sem isto nardila, samo 1 teden kasneje, samo to sem hotla povedat...tudi mene so prosili, da naj jih oddam tako kot ti pa se mi ni zdelo primerno. Mislim da bi ti morala počakat na tistih 8 tednov in 3 dni in jih takrat oddat, v bistvu si jih pa pri 7 tednov in 3 dni oddala.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Moon , petek, 19.12.2008 : 00:50:05
Mene ni noben nic prosil, sem se sama odlocila ;)
Glede na to da veliko vzrediteljev ki jih poznam oddaja pse pri isti starosti, nevem kaj je v tem primeru drugace.. ce bomo gledal pesimisticno je res ''dobrih 7 tednov'', tako kot je kozarec lahko napol prazen, ali pa napol poln ;)


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: error7891 , petek, 19.12.2008 : 20:43:33
Hja, ampak kako pa so pisci zakona argumentirali teh 9 tednov in zakaj je to boljše od dotedanjih osmih?

Če je zakon tak da se mladičev ne sme oddati pred dopolnjenimi 9 tedni, se tukaj nimamo kaj praskati, ker zakone smo dolžni spoštovati. Kakšno je pa tvoje subjektivno mnenje o zakonu je pa druga stvar. Ampak še vedno si ga pa dolžna spoštovati, ker v nasprotnem primeru pač sledijo sankcije. :)


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: error7891 , petek, 19.12.2008 : 20:49:35
No prej nisem prebral do konca in vidim da je že Sleepy vse dobro razložila.
Ni važno, ali je zakon dober ali slab, dolžni smo ga upoštevati. Ker se na sodišču pač ne moremo braniti s tem, da podajamo svoja mnenja kako bi naj zakon sploh bil napisan. Ker tudi če je napačen in povsem zgrešen, in če je bil sprejet,je veljaven, kar pomeni da se ga moramo držati.


Naslov: Re: American Staffordshire Terrier - čvek
Poslano od: error7891 , petek, 19.12.2008 : 20:52:00
odgovora da je zakon pač zakon in se ga je treba držati pač ne sprejmem

Kaj ti sprejemaš in kaj ne, ne bi zanimalo nikogar na sodišču. Razen če bi mogoče v zakonu kje spodaj pisalo, da velja za vse, razen za Desobediencio.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Desobediencia , petek, 19.12.2008 : 21:05:45
Ampak še vedno si ga pa dolžna spoštovati, ker v nasprotnem primeru pač sledijo sankcije. :)
A dej ga srat? :)


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: error7891 , petek, 19.12.2008 : 21:43:48
A dej ga srat? :)

Samo objasniti sem ti želel kaj pomeni, če za določeno stvar obstaja zakon. Ker je bilo moč razbrati, da ti ni čisto jasno.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Desobediencia , petek, 19.12.2008 : 23:22:48
Potem pa ne bereš dobro mojih postov.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Moon , sobota, 20.12.2008 : 02:29:18
Bolje kot da se tukaj studira zakone, si raje preberite kaksno kinolosko knjigo. Najboljsi cas za socializacijo pri novem lastniku je 7-8 tednov, zato jih dosti vzrediteljev tudi takrat odda.
Za vzreditelje je edini veljavni pravilnik o strokovnem delu ki je bil sprejet julija 2004. To je najvisji strokovni akt KZS, katerga clan je tudi vzreditelj posredno preko kluba v katerga je vclanjen.
Zakon o zasciti zivali je druga zgodba. ;) Za pripravo je odgovrno ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, organ ki ga izvaja pa je spet ministrstvo in veterinarska uprava. Kinoloska zveza pa ne spada niti pod ministrstvo niti pod vurs.
Vzreditelji smo podvrseni pravilnikom in aktom KZS.
Od psa do psa je odvisno kdaj se ga odda, za nekatere je dobro cimprej (takoj pri 7 tednih ko dobi tatovirno cifro), drugi pa so lahko dlje pri mami. Odvisno od samostojnosti mladica in navezanosti na vzreditelja.

Pa se par informacij o tatoviranju..

Po predpisih fci in sklepu s KZS se od 1.1.1976 dalje tatovirajo vsi pasmeski psi, polezeni na obmocju Slovenije (69. clen), pse pa se tatovira v starosti med 6. in 8. tednom (74. clen).

O sankcijah pa raje ne bi ;)


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Uma , sobota, 20.12.2008 : 11:36:19
Moon tu pa nimaš čisto prav...osnovni pravni princip je hierarhija predpisov in tukaj je zakon nad vsakim strokovnim pravilnikom KZS. Se pravi če tebe, ki si mladiče oddala 10 dni prej in čisto tehnično tudi mene, ki sem jih oddala 2 dni prej nedko prijavi na veterinarsko inšpekcijo naju obe doletijo sankcije in se lahko ti in jaz popolnoma na glavo postaviva koliko je zakon smiseln ali ne.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: TagTu , sobota, 20.12.2008 : 12:27:42
Kakšne pa so pravzaprav sankcije? Mogoče malo površno berem, ampak v Zakonu o zaščiti živali o tem ne najdem nič, v Pravilniku o zaščiti hišnih živali, katerega podlaga je 40. člen Zakona, pa kazenskih določb ni.



Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: TopField , nedelja, 21.12.2008 : 23:33:08
Mislim s kakšnimi stvarmi se nekateri ubadate....se v celoti podpišem pod post YO!

Čist slučajno sem dons 4 od 6 mladičev iz tega legla vidla... na kupu! Katastrofa, en brez noge, drug brez repa, en čist natresen, enmu je pa uč ven padu! In to vse samo zato, ker so šli od doma pri 7 tednih in 3 dneh! Si morte mislit????

Svašta!

Vidla sem kar precej legel amstaffov in moram rečt, da Sari svaka čast kako je skrbela za njih in kako jih je socializirala do konca! In to punca, ki še ni polnoletna! Pa jih nisem danes videla prvič, ampak jih spremljam odkar so se skotili. Tko da se strinjam s tistimi, ki so napisali, da se raje ukvarjajte z vzreditelji, ki za mladiče ne skrbijo tako kot Sara oz. za drugo pasjo problematiko. Dela boste vsekakor imeli čez glavo.


Naslov: Re: Kdaj stran od mame?
Poslano od: Moon , ponedeljek, 22.12.2008 : 01:19:38
Hvala Tanji za support ;), eni ocitno veste kako stvari stojijo, enim se pa pac ne da dopovedat.