mojpes.net

o psih => nakup psa => Sporočilo, začeto od: Afna , četrtek, 06.05.2004 : 11:49:33



Naslov: Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Afna , četrtek, 06.05.2004 : 11:49:33
Ojla...
Najprej se opravičujem Jani, če je že kje kaj pisano na temo, pa bo spet morala premikati poste...  :-\ Ampak jaz nisem našla nobene tematike, kamor bi tole pač pasalo...

Torej...zanima me, če kdo od vzrediteljev pri prodaji mladičkov kupcu ponudi v podpis pogodbo? Katere bistvene točke ta pogodbe vsebuje? Primer pogodbe med vzrediteljem in kupcem sem našla na strani kluba za bernce ( http://www.homestead.com/skbpp/files/KUPOPRODAJNA_POGODBA.htm (http://www.homestead.com/skbpp/files/KUPOPRODAJNA_POGODBA.htm), ampak je zelo splošna.
Malce sem brskala po internetu in ugotovila, da v nekateri vzreditelji v tujini mladičke že takoj razdelijo na Pet quality in pa Show quality... in potem za mladičke, ki tako ali drugače "odstopajo od standarda", oz. niso primerni za nadaljnjo vzrejo v pogodbi zahtevajo tudi sterilizacijo/kastracijo. Kaj mislite o tem...in ali ima sploh kdo od naših vzrediteljev take zahteve?


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: conte , četrtek, 06.05.2004 : 12:07:49
Živjo ena Afna

Pokliči me po telefonu 1 366 16 47, pa ti bom povedal, kako izgleda taka pogodba. Kastracija je prehuda, se pa moraš zavarovati proti nesporazumom.  Mi prodajamo vse pse z pogodbo.

pozdrav conte-Jadran


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Ivana , petek, 07.05.2004 : 08:02:13
Ojla!
Kolikor vzrediteljev jaz poznam, vsi prodajo pse s pogodbo.
Moja pogodba vsebuje:
* podatke o psu (tudi, če so kakšne posebnosti- reimo, da je kuža kriptorhid in da je bil novi lastnik obveščen o tem in da se psa ne sme uporabljati za vzrejo)
* splošne pogoje pod katerimi lahko psa zahtevam in vzamem nazaj
* da so me dolžni obveščati o kužkovem razvoju in njegovih uspehih
* da je cepljen in kakšen je še program cepljenja,.......


Dam pa vedno zraven tudi nekakšno knjižico, ki sem jo sama naredila, s splošnimi podatki o pasmi, negi psa, osnovnih boleznih o psu in podobnimi stvarmi.

Lp, Ivana


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: MISSA , petek, 07.05.2004 : 19:30:35
LP za vse!
Mene  zanima ta vaša pogodba iz pravnega vidika. Kako jo vi "zapečatite"? Ali je to napisan kos papirja, ki ga  samo podpišeta obe stranki ( prodajalec in kupec ) ali je pogodba tudi poštempljana z žigom ( psarne, firme) Ali pa je pogodba overovljena pri notarju?
Ivana, opazila sem tudi, da si omenila kriptorhidnega psa. Ker sem ga tudi sama imela, bom odprla vprašanje v temi o zdravju. Če boš mogoče lahko pomagala.
LP,Miša


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: sirtaki , petek, 07.05.2004 : 19:50:25

To tud mene zanima kako zapečatite pogodbe.
Pri meni se samo podpiševa oba, jaz kot vzrediteljica in lastnik kot kupec. Pa seveda mora biti starejši od 18 let.

Ker je to kupoprodajna pogodba, naj bi zanjo veljala vsa pravila kot za ostale take pogodbe, torej da so veljavne tudi brez notarskega stempla.



Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Simon_in_Bay , sobota, 08.05.2004 : 20:46:57
Veseli me, da so vzreditelji, ki ne vzrejajo pse samo za zaslužek in skušajo s pogodbami zavarovati pse in hkrati tudi pasmo, vendar me pa zanima koliko so po pravnem vidiku te pogodbe sploh veljavne, saj mislim, da če novi lastnik ne obvešča vzreditelja ta prav gotovo ne more vzeti psa lastniku (to sem namreč videl, da je eden od pogojev pri Ivani) ali ga kakorkoli drugače kaznovati.

Torej so te pogodbe pravno sploh dovoljene oz. ali so zakonite ali so bolj psihološke, tako da imajo novi lastniki, ker so pač podpisali nek kos papirja in mislijo da morajo delati kot tam piše?


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Chris , sobota, 08.05.2004 : 21:53:36
tako da imajo novi lastniki, ker so pač podpisali nek kos papirja in mislijo da morajo delati kot tam piše?


Mogoče bi jaz tukajle še poudaril, da pogodba ni samo v korist prodajlacu ampak tudi kupcu in pameten kupec zahteva pogodbo, kjer piše, da je pes ki ga kupuje zdrav, cepljen in tako naprej.


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: MISSA , sobota, 08.05.2004 : 22:31:32
LP, za vse!
Moram pohvaliti vse tiste, ki se zavzemate za pogodbo. Vendar imam o tem svoje mnenje.  Če je med kupcem in prodajalcem napisana nežigosana ali neoverjena "pogodba" ostane to zame le kos papirja, na katerem so pač napisani določeni podatki. Zame osebno pa to pomeni, da se mi dogovorov, podpisanih na taki pogodbi, ni potrebno držati. Glede na to, da je tudi kupoprodajna pogodba za avto neveljavna, če ni overovljena, ne vidim vzroka, da bi za pasjo pogodbo veljala drugačna pravila. Sicer pa je za overovitev podpisov na pogodbi, do pred kratkim, bilo treba odšteti borih 800 sit na en podpis. Za dva 1.600 sit in nekaj čakanja pri notarju, pa res ni tako hud strošek, za to, da se potem obe strani držita tistega, kar vsebuje pogodba. Kaj menite?
Tudi sodišča brez pomislekov sprejmejo takšne pogodbe kot dokaz za očitno kršitev neizpolnjevanja pogodbe.
LP,Miša


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: sirtaki , sobota, 08.05.2004 : 23:02:34

Hja no sodna praksa je pokazala, da ni potrebno take kupoprodajne pogodbe notarsko overoviti...
Namreč pred leti je bil primer, ko je nekdo kupil v tujini psa, ga pripeljal sem in imel jasno z vzrediteljem podpisano tudi pogodbo. Ker se pač ni držal teh pravil, se je vzreditelji odločil, da gre na sodišče (po zapletih, ker se ni dalo nič zmeniti direktno). Uganite kdo je izgubil...lastnik psa, saj je sodišče ugotovilo, da krši pač kupoprodajno pogodbo...




Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Afna , nedelja, 09.05.2004 : 08:55:49
Citat
Veseli me, da so vzreditelji, ki ne vzrejajo pse samo za zaslužek in skušajo s pogodbami zavarovati pse in hkrati tudi pasmo

Točno o tem sem premišljevala, ko sem gledala kakšne pogodbe imajo v tujini... Če bi se za pse, ki pač ne ustrezajo merilom, ki so pač potrebna za vzrejo bila že po pogodbi zahtevana sterilizacija oz. kastracija...a ne bi to mogoče vsaj deloma omejilo poplavo "čistokrvnih psov brez rodovnika"?


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: mefisto , nedelja, 09.05.2004 : 10:58:46


Zanimiva tema.
Nisem pristaš kakršnihkoli omejevanj "svobode" z zakoni, pogodbami,... v primeru živih bitij pa sploh ne, če prav jih pišem tudi sama. V primeru živali pa sploh mislim, da mora biti prisotno medsebojno zaupanje med vzrediteljem in kupcem, torej nakup videno-kupljeno. Naj pride s kupcem t.i. strokovnjak, veterinar, pregleda, kar se videti da in se odloči.
No, naj mi kdo razložui, kako si tole predstavlja:
Citat
Če bi se za pse, ki pač ne ustrezajo merilom, ki so pač potrebna za vzrejo bila že po pogodbi zahtevana sterilizacija oz. kastracija...a ne bi to mogoče vsaj deloma omejilo poplavo "čistokrvnih psov brez rodovnika"?
kupim mladička, podpišem zoraj omenjeno pogodbo, ga plačam po dogovorjeni ceni, ga lepo negujem, vozim 2 leti po razstavah,...po 2 letih vzreditelj ugotovi, da moj pes ne ustreza njegovim vzrejnim standardom.
Vzreditelj zahteva sterilizacijo, po  vzrejnih pravilih moje države pa moj pes ustreza za vzrejo. Kaj se lahko zgodi, kaj lahko zahteva vzreditelj oz. še boljše koliko denarja lahko zahtevam jaz od njega? Psa sem 2 letih hranila, vozila naokoli,...pes je moj!

Namenoma sem napisala to, da začnete malo širše gledati, zdi se mi kakor desetletja nazaj, ko so v določenih državah omejevali osnovne človekove pravice ljudem motenim v razvoju, ženske celo sterilizirali, da ne bi rodile debilčkov, jih zapirali v izolirane ustanove,...a smo ljudje res mali bogovi, ki lahko odločamo o vsem???
Ob takem razmišljanju nekaterih se mi zazdi, da ni daleč čas, ko bo dovoljeno kloniranje živali in ljudi. Potem pa se bo en večer pojavil v moji postelji klon mojega moža, skoz okno pa me bo gledal pravi mož ;D ;D ;D ;D


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Lilit , nedelja, 09.05.2004 : 11:25:09
Meni se tudi zdijo taki zahtevki v pogodbi omejevanje človekovih pravic... ok, da si vzreditelj pridrži neke pravice, npr., da mi vzame psa, če ne skrbim zanj dobro (kar je pa spet težko definirat :-X).
Ampak da od mene zahteva sterilizacijo/kastracijo psa - in ravno včeraj sem nekje zagledala, da neka vzrediteljica v pogodbi zahteva od lastnikov svojih mladičev, da jih hranijo z BARF... to je pa preveč, sej pes je moj :-\
Potem praktično domneva, da jaz sama nisem sposobna skrbet za psa in se moram do besede držat njenih navodil.

Iz pravnega vidika - ne obvladam preveč teh stvari, ampak če je ustni dogovor pravno veljaven, potem bi po mojem morala bit tudi taka pogodba.


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Nanook , nedelja, 09.05.2004 : 11:32:28
Kloniranje zivali je samo se vprasanje casa:http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=3614 (http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=3614).

Meni se tiste sterilizacije in kastracije sploh ne zdijo sporne. Ce je recimo jasno, da imajo psi v leglu neko napako (in da se to vidi ze pri mladicu), potem res ne vem, kaj je tako groznega pri kastraciji oz. sterilizaciji v pogodbi. Nekateri kastrirajo/sterilizirajo ze mladice.

Sterilizacija in kastracija psov in clovekove pravice (primerjava s sterilizacijo zensk)...upam, da se hecate. ;D ;D ;D ;D


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: jessy , nedelja, 09.05.2004 : 11:38:34
Jaz sem ZA pogodbe. Če bom imela kdaj samico oz. psarno, bom 100% prodajala mladiče s pogodbo. Seveda v mejah normale.

Citat
* podatke o psu (tudi, če so kakšne posebnosti- reimo, da je kuža kriptorhid in da je bil novi lastnik obveščen o tem in da se psa ne sme uporabljati za vzrejo)
* splošne pogoje pod katerimi lahko psa zahtevam in vzamem nazaj
* da so me dolžni obveščati o kužkovem razvoju in njegovih uspehih
* da je cepljen in kakšen je še program cepljenja,.......

Recimo da zgornje podatke. Nikoli pa ne bi zahtevala sterilizacije oz. kastracije.
Pa v pogodbi bi bilo morda omenjeno, da sem JAZ 1. kupec, če se odločijo psa oddati ali prodati.


Lp


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: sirtaki , nedelja, 09.05.2004 : 12:34:53
Hmmm spet komplicirate? Slovenstvo očitno spet.

Me prav zanima koliko vas lahko kjerkoli v tujini (ajdi pustmo razne zaslužkarske rejce, ki bivajo na un stran meje) kupi mladiča, ki prihaja iz dobrega legla od vzreditelja, ki mu je primarna pasma in ne $, in to mladiča BREZ kupoprodajne pogodbe...v kateri je napisano ja, da ga lahko vzreditelj vzame kadarkoli želi, če ugotovi, da se zanj ne skrbi kot je dogovorjeno, in v kateri piše, da ni nerodovniške vzreje itd.

Mefisto nevem kaj ti ni jasno, da če vzreditelj, ki nekaj ve o vzreji in ugotovi, da tvoje ščene pač ne ustreza kriterijem, zahteva, da se takega psa ne uporabi za vzrejo?
Hočeš primer?
Slovenija je enkratna država za te primerjave.

Vzemimi kar lepo border collieja in avstralskega ovčarja. Vzrejni pravilnik zahteva SAMO 3x najmanj prav dobro oceno in narejen vzrejni pregled (tj se enkrat ocena psa in višina).

Mirno rečeno totalen bullshit, kajti potrebno je slikati vsaj še kolke in dati pregledati oči. Povsod to počnejo, samo v naši mali državici ne. In nekateri to pridno izkoriščajo...rezultat? Množica defektnih psov.
Kdo je kriv? Vsekakor lastnik psa.
Nič čudnega, da bom tudi jaz zahtevala vse te dodatne pregede preden bodo namenjeni vzreji. In zagnala orto halo, če slučajno ugotovim, da kdo krši to...ali celo izkorišča vzrejni pravilnik in vzreja s psom, ki ni ustrezen po teh definicijah.
Ker na koncu bom kriva jaz seveda, ne pa ti ki bodo luknje izkoriščal.

Tako da dajte malo manj se it neodvisne itd., počasi se boste morali tudi v vaših glavah prilagodit Evropi in začeti dojemati kastracijo in sterilizacijo kot nekaj samoumevnega.
Itak pa je dovoljeno razstavljat tudi sterilizirane psice po novem tako da...aja razen če hočete imeti mladiče na vsak način, denar je še vedno sveta vladar saj res.

Ok preden se totalno ne razpočim, malce poglejte ameriške pogodbe. Meni je strašno všeč to, da se zahteva kastracija/sterilizacija za pet puppies. Pa da imajo t.i. "limited registration" itd...






Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Lilit , nedelja, 09.05.2004 : 12:51:16
Pa sej ni fora v kupoprodajni pogodbi... se popolnoma strinjam, da mora bit.

Samo zakaj mora prepoved vzreje nujno pomenit sterilizacijo? Sej nimam nič proti sterilizaciji, tudi naša je sterilizirana in me nič ni skrbelo, da bi se zredila ali da bi se karakter spremenil. Se je pa zgodilo, kot že pri prejšnji, da je inkontinentna... in novofundlandka, ki pusti deci do dva urina, kamor se uleže, ni prav zabavna. Meni je samo to argument proti.

(preden se razpočiš ;))


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: mefisto , nedelja, 09.05.2004 : 16:04:59
Sirtaki,
Ne se razpočit, no! :)

In jasno mi je tudi popolnoma vse! :( ::)
In če berem med vrsticami, preberem: vzreditelji zaščitimo se, da nam ne bodo začetniki odžiral kruha. Dvomim, da je v interesu vseh vzrediteljev samo skrb za izboljšanje pasme! :-X

Vsekakor se zavzemam za zdrave in pasemsko značajske pse.
V začetku sem lepo omenila, da tudi sama pišem pogodbe. Vidim tudi, kaj vse definirajo v pogodbah američani, samo sem tudi omenila, da je to že pretiravanje ( pač moj osebni pogled!)

Preberi še enkrat kar sem napisala ( res je, bila je rahla namenska provokacija!) in daj odgovor na moje vprašanje, če lahko, pa v vlogo vzreditelja se daj.
Ti bolj podrobno povem, kaj me zanima:
Mladička plačam npr. 2000 eur, za hrano v 2-eh letih porabim npr. 4000 eur, pa za vet in razstave še nadaljnjih 3000 eur. Moj pes npr. ustreza za vzrejo v »naši  mali državici«, vzreditelj pa zahteva, da psico  steriliziram, ker sva pač podpisala pogodbo, da če ne bo primerna za vzrejo, jo steriliziram, nisva pa npr. detajlno definirala, v kateri državi mora biti primerna za vzrejo. Psice torej nočem sterilizirati, od vzreditelja zahtevam, da če že moram sterilizirati psico, min. 9000 eur. Mi bi jih ti dala???

p.s. nalašč sem se postavila v vlogo naivnega kupca začetnika, ki je podpisal pogodbo, ki odgovarja bolj vzreditelju kot kupcu. In res, zanimajo me vaši odgovori!


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: sirtaki , nedelja, 09.05.2004 : 16:42:19

Nisem rekla, da jaz zahtevam sterilizacijo za vsako ceno, ampak če to pomeni manj nerodovniških legel ali legel, ki so "naštepani" zaradi $, potem jo zagovarjam 100 %. Da ne omenjam, da ni niti nujno, da se gredo (vz)rejo ampak je dovolj, da so nepazljivi in se zgodi ups s sosedovim psom... Torej iz tega vidika raje vidim 2 dcl lulanja, kot pa da pride na svet kup mladičev, ki so posledica šašavosti lastnikov psice (v temu primeru bi v bistvu resno razmišljala, da jim vzamem psico, ker to le pomeni, da niso sposobni resno jemati vse faktorje, ki pridejo s psico v paketu, torej tudi 72 ur ovulacije).

Mefisto, če bi bila tvoja vzrediteljica bi se ti lahko pod nosom obrisala za tistih 9.000 EUR. Pogodba je pogodba. Če psica ni primerna za vzrejo pač ni, jebiga. Zakaj bi pa hotela sploh imet mladiče ane (razen faktor denarja), definitivno bi naredila VSE (tudi sodišče), da ne bi teh mladičev imela s psico moje vzreje, ki ne izpolnjuje pogojev za vzrejo, ki so recimo več ali manj splošno merilo v svetu, samo v eni mali balkanski državici ne  ;D

Mogoče malce nepolitičen odgovor, ampak sama se definitivno štejem med tiste, ki jemljejo vzrejo resno in to predvsem v dobro pasme (sem v prejšnjem odgovoru napisala, da pustimo ob strani rejce, ki jim ni mar za pasmo), in naredim vse, da zaščitim pse vzrejene pri meni.







Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Lilit , nedelja, 09.05.2004 : 17:02:47
Aha vidiš, tu je keč - zahtevaš sterilizacijo, ker domnevaš, da nisem sposobna poskrbet za to, da ne bo psica imela mladičev... tu se mi zdi omejevanje.

Vem, da imajo ljudje lahko svoje poglede na to (v smislu psica mora imet vsaj enkrat mladiče da je zdrava) in da se tudi nesreče dogajajo, v tem primeru sicer obstajajo tudi neke inekcije "morning after" za psice.
Hočem samo reč, da se mi zdi pretirano zahtevat obvezno sterilizacijo.

Zahtevat, da se psice ne pari - to že.  Potem pa se da z bodočim lastnikom zmenit, sploh če si v rednih stikih, ali je ustrezna sterilizacija ali bo pazil na psico... in se proti zaslužkarjem zavarovat s kakšno klavzulo v pogodbi - recimo da mu vzameš psico, ali da se zaveže proti nekemu določenemu znesku, da psice ne bo paril (če bi jaz morala plačat hipotetično pol miljona vzreditelju, če bi se psica obrejila, četudi po slučaju, bi hudičevo dobro pazila nanjo ne samo 72 ur, ampak za vsak slučaj cel teden).

V splošnem pa razumem tvoje stališče.


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: MISSA , nedelja, 09.05.2004 : 18:38:09
lp; vsem:
naj takoj povem; da je maja kriva;ker sem polila tipkovnico; rezultat pa vidite vsi:
rada bi povedala;kako izgleda pogodba med menoj in vzrediteljem naše mastinke: kot prvo imam zagotovljeno zamenjavo za zoyo v primeru kakršnje koli okvare;napake ali pasemskega odstopanja: v tem primeru dobim ispravnega drugega psa:za zoyo pa naslednje;lahko jo vrnem njemu;on jo popravi na svoje stroške oz:sterilizira in ji najde druge prijazne lastnike: lahko pa jo obdržim jaz;jo dam sterilizirati in imam dva mastina v hiši: verjetno mi ni potrebno povdariti; da moja mala žabica ne bi šla nikamor; bi jo pa seveda po sterilizirala; tako kot predvideva pogodba: in v naši pasji hiški bi imela enega mastinka viška: to je za moje pojme tisto; kar si pravi rejci predstavljajo; ko želijo omejiti vzrejo defektnih mladičkov:(maja jutri prideš razstaviti mojo tipkovnico
lp;miša


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Simon_in_Bay , nedelja, 09.05.2004 : 19:07:25
OK. Očitno ste vzreditelji v večini za sterilizacijo. Sirtaki kaj bi naredila (ker vem da so ti BCji dobro poznani) s psico, ki je v Italiji dobila odlično 3, kjer so kot razstavni psi BCji veliko bolj naprej od naših, kjer je sodila sodnica iz Anglije, baje dobro pozna BCje (to so mi povedali različni vzreditelji BCjev), v Sloveniji pa ocenjuje Hrvat in dobi samo 4, ker baje preširoka kot je določeno v standardu. Kdo bi v tem primeru odločil ali je psica dovolj dobra za nadaljno vzrejo, saj veš da ima standard za te pse zelo široko zastavljene okvirje, veliko vzrediteljev sploh v tujini ne želijo da bi imeli stoječa ušesa in tudi po zmagovalcih iz velikih razstav se vidi, da zmagujejo psi s polstoječimi ali vsaj malo povešenimi ušesi (brez skrbi vem da se na razstavah gleda še marsikaj drugega), torej ali naj se 75% BCjev v Sloveniji kastrira ali sterilizira?Sam mislim, da en vzreditelj ne more kar tako, ker ni po njegovi želji odločiti in ukazati lastniku naj kastrira ali sterilizira psa.
Pa brez zamire to je samo moje mnenje ;)


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: sirtaki , nedelja, 09.05.2004 : 19:49:25

No ekola, Missa vam je napisala kako pogodbo ima ona. Predvidevam, da boste zdaj vsi v en glas zatulili, da ni pri pravi, da jo podpiše? In da je vi NE BI nikoli? Ker ima klavzulo o sterilizaciji notri...uf uf uf konec sveta ane  ::)

Simon_in_Bay:
emmm zdaj pa nevem kaj bi rad povedal, ampak no preden me spet kdo proglasi za "tavelkega poznavalca BCjev" kot sej e že zgodilo, excuse me, kako BC nosi ušesa je pravzaprav vseeno dokler jih nosi po standardu. In če jih ima pokonci ni absolutno nič narobe ane? Saj jih standard dovoljuje.  ::)
Ne moreš primerjati ideje sodnikov, enim so všeč taki eni drugačni. Oziroma sori zdele temu naslednjemu stavku, ampak tvoje pisanje nima absolutno nobene zveze s to temo oziroma z mojim prejšnjim odgovorom. Edino, če bi rad prefriziru vprašanje v bolj razumljivo oziroma povezano z vso tematiko? ???

Lilit:
jaz sem samo napisala, da le če bi se komu od mojih lastnikov psic zgodil ups, bi resno razmislila odvzet psico ali ne...in nic drugega ???



Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Lilit , nedelja, 09.05.2004 : 20:07:32
Ne ne, sirtaki, nisem mislila tebe konkretno, ampak v smislu "npr." Sej tudi jaz ne kupujem od tebe psice ;)

In nič ne bom tulila, kako je Missa zmešana 8) To o sterilizaciji je samo moje osebno mnenje, drugi delajo po svoji glavi.
Če bi jaz imela za podpisat tako pogodbo, bi se probala pogovorit z vzrediteljem, mu zaupat svoje izkušnje in svoje dvome o sterilizaciji in se probat nekako drugače zmenit.


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: kaja , nedelja, 09.05.2004 : 20:09:36
Oj! Tudi mi smo za naso Bagi podpisali pogodbo, kar se mi je zdelo cisto samoumevno. V njej sicer ni clena o sterilizaciji v primeru neprimernosti za vzrejo, ampak jaz ga ne potrebujem. Sem ze po naravi "nagnjena" k taksnim posegom in ce bi psica odrasla v kaj "cisto mimo" bi sla sigurno pod noz.  ;D Sem pa pri vzrediteljih pri katerih sem cakala na drugo psico dobila vnaprej pogodbo, da sem si jo lahko ogledala in bila je enaka Missini. Torej zamenjava psa ali povrnitev kupnine, v drugem primeru seveda pes ostane pri lastniku, ki ga mora sterilizirati/kastrirati. Pogodbo bi seveda podpisala!
Verjetno bodo "moji" mladicki odsli v novi svet s taksno pogodbo. Ce pa komu ne bo vsec pa lahko mladicka kupi kje drugje, malo se bo sicer namatral, da ga bo nasel, lahko pa poskusi. :) Pac moje skromno (neizkuseno) mnenje! lp


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Barbka , nedelja, 09.05.2004 : 20:10:30
Kaj pa narediti, ko imate v pogodbi eksplicitno doloceno, da se pes ne sme evtanazirati brez privoljenja vzreditelja, pa se to vseeno naredi? Tudi ce se tozi, pes ne bo ozivel.

Simon_in_bay
Uhlji pri BCjih so, po veljavnem standardu, lahko pokoncni ali polpokoncni. Kar pa ne pomeni - poveseni. Veliko vzrediteljev BCjev (posebej razstavnih), ne bi nikoli (ali redko) obdrzalo psa, ki ima pol glave bele. Pa sem ravno zadnjic nasla Borderja, ki je Ch. tudi s pol bele glave.
Ocena sodnika je vedno subjektivna in najvecji ch. lahko dobi 4 (garantiram, jo je moj svetovni prvak dobil na cist nepomembni razstavi), tako, da ce se je to zgodilo neki psicki, se ji ni prvic niti ne zadnjic...



Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Simon_in_Bay , nedelja, 09.05.2004 : 20:23:23
Vem kaj piše o uhljih v standardu o BCjih.
No mogoče res nisem bil jasen:
Zanima me na podlagi česa se vzreditelj odloča kateri pes ni za nadaljno vzrejo ali tak ki ni njemu všeč ali samo tisti, ki niso v skladu s standardom, kajti nekateri psi so v skladu s standardi niso pa v skladu z nekimi idejami kakšna naj bi pasma bila, kajti kot pravi Barbka je ocena lahko zelo subjektivna. Nikakor ne bi pristal na sterilzaciji moje psičke, če je po standardu "prava" ne bi pa bila v skladu z idejo vzreditelja. No sam nimam problemov s svojo vzrediteljjico :)


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: MISSA , nedelja, 09.05.2004 : 20:53:05
LP, za vse!
Sem dobila dovoljenje za uporabo novega računalnika. Zato pa moram hitro povedati, kar vam prej nisem dovolj jasno napisala.
Moj vzreditelj je predvidel sterilizacijo v primeru, če bo psička imela okvaro oči,šum na srčku,displazijo, hud pred ali pod ugriz in neplodnost. Določene zadeve se da popraviti.(operacija srca,oči)  ali kak drug vzrok zaradi česar ne bi pridobila vzrejnega dovoljenja. Bila bi nora, če takšne pogodbe ne bi jemala resno, saj mi zagotavlja, da imam predpravico do kvalitetnega psa in njegove prve naslednje vzreje. Ker bi Zoyo obdržala bi mi verjetno delala težave, ko bi v hišo pripeljala še eno mastinko, zato bi jo sterilizirala tudi v primeru, če mi tega ne bi nalagal dogovor. Zaradi mojega lastnega miru v hiši. Vsekakor pa se želim izogniti nekvalitetnim mladičkom. In na kraj pameti mi ne pade, da bi zahtevala povračilo denarja.Hotela bi zdravega nadomestnega psa.
Še nekaj bi dodala k Mefistovemu komentarju. Ona govori o vsoti 9000 evrov , ki naj bi jih zapravila za dveletno psico. Zelo nizko vsoto je napisala. Jaz sem za svojo Zoyo od dneva, ko sem izvedela, da sem na čakalni listi zanjo(takrat še skotena ni bila) pa do danes, ko bo komaj čez deset dni napolnila 9 mesecev zapravila zanjo že celi okrogel milijonček tolarjev pa sem obiskala samo eno razstavo.
Resnično pa ne vem, kako bi reagirala, če bi imela klavzulo o evtanaziji. Sicer pa se mi zdi ta klavzula preveč posega v pravice kupca. Da se razumemo, moja Zoya je samo moja. Vzreditelj ima do nje pravico samo na podlagi moje odločitve. To pomeni, če se odločim uveljavljati reklamacijo. Potem veljajo vsa določila iz pogodbe. Sem pa vsekakor za tisti del pogodbe v katerem piše, da, če se prvi kupec odloči prodati psa naprej ima predkupno pravico vzreditelj.
In seveda za to, da se vsaka poštena pogodba s katero se strinjata obe stranki, overovi pri notarju.
Lepo se imejte, ker jaz danes ne dobim več v roke novega računalnika, na mojega pa ne morem pisat.
LP,Miša


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Afna , nedelja, 09.05.2004 : 20:55:51
rada bi povedala;kako izgleda pogodba med menoj in vzrediteljem naše mastinke: kot prvo imam zagotovljeno zamenjavo za zoyo v primeru kakršnje koli okvare;napake ali pasemskega odstopanja: v tem primeru dobim ispravnega drugega psa:za zoyo pa naslednje;lahko jo vrnem njemu;on jo popravi na svoje stroške oz:sterilizira in ji najde druge prijazne lastnike: lahko pa jo obdržim jaz;jo dam sterilizirati in imam dva mastina v hiši: verjetno mi ni potrebno povdariti; da moja mala žabica ne bi šla nikamor; bi jo pa seveda po sterilizirala; tako kot predvideva pogodba: in v naši pasji hiški bi imela enega mastinka viška: to je za moje pojme tisto; kar si pravi rejci predstavljajo; ko želijo omejiti vzrejo defektnih mladičkov

To je to...in se mi zdi edino pravilno. Mislim, da bi take pogodbe MORAL imet vsak odgovoren vzreditelj...oz. vzreditelj, ki bi rad pasmo če že ne izboljšal pa vsaj obdržal na obstoječi ravni....

Če bi vzrejala bi 1000% kupcu dala tako pogodbo v podpis...če mu ni všeč, naj gre pa (kot je že rekla Kaja) po psa kam drugam!

Sicer pa kaj je pa pri taki pogodbi spornega?
Kupec je zavarovan...ima celo možnost izbire...v vsakem primeru dobi tisto kar je plačal (ali pa še kakšen par šapic več  :P)
In če dobro premislimo riziko nosi pravzaprav vzreditelj...hmmm....mogoče je pa tu problem...da je treba dejansko kdaj pa kdaj kakšnemu kupcu dat še enega psa BREZPLAČNO ???


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: maja01 , nedelja, 09.05.2004 : 21:06:48
Jaz se naceloma strinjam s tako pogodbo (sterilizacija v primeru prevelikega odstopanja od standardov), ampak. Povsem logicno, jasno in normalno se mi zdi, da vzreditelj "predpise" kastracijo oz. sterilizacijo mladickov, ki se jim hibe in diskvalifikacije (oz. druge prirojene napake). Oz. se bolj logicno in fer bi se mi zdelo, da za to poskrbi sam. Mislim tudi (ne vem kaksna je praksa pri nas), da bi taki mladici morali imeti drugacno ceno od tistih, ki kazejo neke razstavne potenciale (ok, vem, da je pri mladem kuzku to vcasih precej tezko dolociti). Druga stvar - ce bi kupila psico (ali psa), za katero bi vzreditelj smatral, da je primerna za vzrejo, bi se z njim skusala zmeniti, za pogoje pod katerimi jo lahko parim (obisk te in te razstave, sojenje tega in tega sodnika, in taka in taka ocena, pa se to in to stopnjo solanja mora doseci..).
Me pa zelo zanima, kako je pri nas "z varstvom potrosnika" (pa ne me zdaj napadat, ker sem to namenoma tako grdo napisala). Imate tudi vi v svojih pogodbah tisti del o tem, da ce s psom, za katerega sem odstela pravo malo bogastvo, ne bo vse ok, dobim novega oz. kupnino (vsaj delno) povrnjeno. V ta ne-bo-vse-ok seveda stejem dedne hibe (huda displazija, pomanjkljivo zobovje - to bi se pravzaprav moralo vedeti ze takoj, kaj jaz vem kaksna dedna bolezen ....) in seveda ne poskodb in bolezni, ki bi nastale zaradi mojega napacnega ravnanja s psom. No, seveda, da me ne boste lincali, tudi jaz bi v zdravljenje psa zmetala ves svoj denar, se sposodila bi si ga in seveda psa ne bi nikamor vracala in oddajala. Ce pa bi si psa/psico omislila za vzrejo in zanj placala tezke denarje zato, ker je potencialni standard za pasmo, hotela ravno takega psa/psico, ki bi ustrezal mojim zeljam...
m.
p.s. Missa - kaj pa imam jaz s tvojo storavostjo in polivanjem tipkovnice. Cisto lepo sem sedela na kavcu in srebala svoj caj. Polivala si ti...


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: sirtaki , nedelja, 09.05.2004 : 21:15:09
No sej počasi bomo pa celo prišli kam. Ekola smo že pri temu kdaj pa vzreditelj nudi vračilo kupnine oziroma drugega mladiča. Vsekakor jaz pričakujem, da če sem pripravljena povrniti celo kupnino oz. dati nadomestnega mladiča, da bo kaj naredil tud lastnik psa/psičke. In če je to sterilizacija/kastracija na ta račun pa pač to...

Kdaj vračam kupnino? Ponavadi, ko ima kuža kako napako, ki skrajša življenje oziroma samo kvaliteto življenja ali zahteva resne operacije. Nikakor pa je ne bom vračala, če mu bodo manjkali zobje ali bo imel napačen ugriz. Razen seveda, če je bil kupljen kot razstavni in vzrejni potencial. Ostali lahko še vedno razveseljujejo svoje lastnike enako kot psi z vsemi zobmi in pravilnim ugrizom.

Barbka jaz imam to o evtanaziji samo z mojim dovoljenjem v pogodbi. Oživeti kužka je nemogoče, lahko pa ornk plača tisti, ki je to storil (pustimo pri miru primere, ko je evtanazija nujna zaradi matranja psa in je treba to narediti momentalno in brez oklevanja). Sama ne bi pustila nobenemu, da "uide", če bi vedela, da je bil pes uspavan iz "čistega dolgcajta" in ne, ker je bila to zadnja ultimativna rešitev.


Simon, črnobelega BCja z modrimi očmi že ne bi smatrala kot primernega za vzrejo, ali takega z resnim značajskim defektom, ali pa s prevladujočo belino, pa recimo še z "napol praznim gobcem". Pa s kako HD ali boleznimi očmi tudi ne. Pa visečimi uhlji itd.
Uglavnem če se ga najde v opisu standarda in je zdrav, potem ni problema. Drugače pa no way jose.







Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: maja01 , nedelja, 09.05.2004 : 21:30:04
Vsekakor jaz pričakujem, da če sem pripravljena povrniti celo kupnino oz. dati nadomestnega mladiča, da bo kaj naredil tud lastnik psa/psičke. In če je to sterilizacija/kastracija na ta račun pa pač to...
seveda.

Razen seveda, če je bil kupljen kot razstavni in vzrejni potencial. Ostali lahko še vedno razveseljujejo svoje lastnike enako kot psi z vsemi zobmi in pravilnim ugrizom.
ja, sem napisala, da govorim o primeru, ce sem psa kupila kot hud razstavni&vzrejni potencial (in s tem namenom). In pricakujem tudi, da je cena za takega mladica veliko visja kot za ostale "normalne", za tiste z ocitnimi napakami in diskvalifikacijami pa obcutno nizja kot tista za "normalne".
m.


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: simi , ponedeljek, 10.05.2004 : 09:50:06
Ker sem tudi sama pred oddajo mladičkoc lahko nekaj napišem v to temo.
Ajša je bila kupljena s pogodbo, v kateri so zapisane osnovne stvari, kot če kupuješ avto, malo o pravicah kupca in dolžnostih vzreditelja.
Tudi moji bučmani bodo šli s pogodbo.
V njej bodo zapisane osnovne stvari. Zraven bo seveda zapisano, da jih pridem nenapovedano obiskati in če ugotovim, da pes biva v neprimernem okolju, da z njim neprimerno ravnajo jih opozorim, če se stanje po 1 mesecu ne popravi, jim ga brez povrnitve stroškov odvzamem.
Ker pa vsi dobijo nenapovedan obisk že, ko je položena ara, sem se že zavarovala, da ne bodo bivali v neprimernem okolju.
Malo sem bila presenečena, da so vsi zelo pozitivno odreagirala, ko sem jim povedala, da sem prišla pogledat kje bodo.
Sterilizacija/kastracija - nimam pravice, da jim to z pogodbo določim. V končni fazi me dober odvetnik spodbije. Moj brat je na polovici prava, pa me je spodbil.
Tudi, da v pogodbo pišem, kar bo sicer omenjeno, da v primeru napak vrnem kupnino ali zamenjam za drugega psa, je brezveze, ker je v Zakonu o obligacijah to zelo podrobno napisano. Verjeli ali ne, ampak zapisano je tudi, da vrnemo kupnino, če je bevskač in seksualni manijak :o.
Glede vzgoje imajo vsi moji mladički brezplačno šolo pri meni, za kar imam vse reference. Ustno sem se dogovorila, da jim pomagam pri izbiri šole, če niso iz Ljubljane.
Ena psička bo sterilizirana, ker lastniki to želijo. Spustila sem ceno in se dogovorila, da jim zrihtam cenejšo sterilizacijo, ker imam to možnost.
Obveznost, ki jo bodo imeli je, da me obvestijo o rezultatih slikanja kolkov (Beti, ki bo sterilizirana, bom slikala na svoje stroške).
Kaj več ne bom komplicirala, ker je v Zakonu o obligacijah napisano kar nekaj.
Kar se tiče odvzema psa v primeru neprimerne vzgoje, pa tudi ni panike, ker imamo sodnega zapriseženca, ki lahko potrdi, da je vzgoja neprimerna.


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Lilit , ponedeljek, 10.05.2004 : 11:40:22
sirtaki: če vračaš kupnino samo v primeru, da ima pes napako, ki mu skrajša/slabša življenje - v katerih primerih potem od kupca zahtevaš, da psa kastrira/sterilizira? (me zanima konkretno za tvojo pogodbo)

Glede evtanazije iz čistega dolgčasa lahko poleg kupca preganjaš še veterinarja, ker je v ZZZiv natančno napisano, v katerih primerih se lahko psa uspava in zahteva lastnika ni tak primer.
(Če ga veterinar ni hotel uspavat in ga je zato ustrelil sosed, imaš lahko še večjo veselico.)

Odnosa Američanov do psov pa ne bom komentirala :-X in si nič ne želim, da bi jim bila podobna. In vsem pogodbam navkljub imajo še vedno več zavrženih psov kot mi.

simi, sem malo pregledala Obligacijski zakonik (Zakona o obligacijah drugače ni, ali pa je še v pripravi) - kje si pa našla tisto o bevskačih in seksualnih manijakih pri psih?



Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: simi , ponedeljek, 10.05.2004 : 12:31:45





simi, sem malo pregledala Obligacijski zakonik (Zakona o obligacijah drugače ni, ali pa je še v pripravi) - kje si pa našla tisto o bevskačih in seksualnih manijakih pri psih?



Vem da je nekje zapisano, kje točno ti pa ti ne znam zdejele povedati. Je pa naštetih kar nekaj primerov.
Sedaj sem pri gospodarskem pravu Danes teden imam izpit, in nima časa listati po obligacijah. Ko bom imela čas, ti pogledam.


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: mefisto , ponedeljek, 10.05.2004 : 15:16:44
Citat
Moj vzreditelj je predvidel sterilizacijo v primeru, če bo psička imela okvaro oči,šum na srčku,displazijo, hud pred ali pod ugriz in neplodnost. Določene zadeve se da popraviti.(operacija srca,oči)  ali kak drug vzrok zaradi česar ne bi pridobila vzrejnega dovoljenja
;D ;D ;D ja v tem primeru jo bo pa res potrebovala
-neplodnost- s čim vse jo boste dokazovali?
-šum na srcu je lahko prirojen, lahko pa pridobljen
-displazija je lahko dedna, lahko pa pridobljena
Citat
Kdaj vračam kupnino? Ponavadi, ko ima kuža kako napako, ki skrajša življenje oziroma samo kvaliteto življenja ali zahteva resne operacije
Dragi vzreditelji oz. lastniki, kako boste to dokazovali? Slučajno vsi pred oddajo mladičke testirate na EKGin slikate kolke, komolce, hrbtenico, oči,...bodoči lastniki pa postopke ponavljate na nekaj mesecev?

Missa in sirtaki , nič ni letelo na vaju osebno, le stavek je bil primeren za obdelavo :) in nadaljnjo diskusijo o smiselnosti vseh mogočih pogodb.



Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: bina , ponedeljek, 10.05.2004 : 15:37:16
Zanimiva tema, ni kaj  :)

Mi imamo doma 2 rodovniška psa, oba smo dobili brez podpisa pogodbe. Prvega smo kupili brez pogodbe zato, ker je bil vzreditelj še "zelen" ko je imel to leglo (sedaj daje neko pogodbo-vsebine ne poznam). Za psico pa tudi nisem podpisala nobene pogodbe (razen tipične: kdo je kupec, kdo je prodajalec, pasma, starost psice...).

Vzreditelj Bine mi ni nič dajal omejitev glede sterilizacije, razstav (čeprav je bila psica deloma kupljena za razstave in vzrejo). Spraševala sem ga o tem, koliko mi jamči, da bo pes zdrav, pa je rekel, da tega v Franciji nič ne jamčijo (oz. da je rok, da je psica zdrava 14 dni od nakupa).

Glede na to, kakšne pasme je Bina, lahko pričakujem težave s kolki. Ampak mene vračilo denarja, vračilo psa ali pa nov (podarjen) pes nič ne zanima. Tudi če bi mi vzreditelj to omogočal. V tem času, kar imam Bino, sem se nanjo zelo navezala in zaradi bolezni (pa čeprav dedne) je jaz ne vračam. Novega psa ne sprejmem, ker 2 "krav" ne morem vzdrževati (študentska je težka   :-\), vračilo kupnine mi pa tudi nič ne pomaga, ker je pes še vedno bolan. Kaj je potem smisel vračila psa ali denarja? Denar ne izboljša stanja psa (razen v primeru operacije-to pa že lahko sama plačam).

Torej, kakšen je smisel pogodb? Težko je dati jamstvo za neko živo stvar, za genetiko, za dedovanje. Vzreditelj lahko izbere super starša, ampak vseeno pa ne more vplivati na to, kakšni bodo mladiči.

Tudi naš samec ima dedno bolezen. Potrebni sta bili 2 operaciji. Soseda je rekla (ko je bil Bero star 6 mesecev in je imel prvo operacijo): uf, kakšnega psa ste dobili. Pa koliko ste plačali za njega, pa za operaciji  :o :o! Vrnite ga! Pa ga nismo-zaradi ljubezni, ker smo se navezali na njega.

Pa kot je že Mefisto omenila: težko je dokazati krivdo! Ali je za stanje mladiča kriv vzreditelj ali pa lastnik psa!

Lp jana


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: MISSA , ponedeljek, 10.05.2004 : 16:21:13
LP!
Včeraj sem pisala na brzino, ko so mi dihali za ovratnik. No, sedaj veselo klofam na moji tipkovnici. Naj popravim škodo, ki sem jo jaz kura štajerska povzročila s svojo vihravostjo.
Res je, glede neplodnosti, kot je napisala Mefisto, je sterilizacija nesmiselna. No, jaz bi jo dala kljub vsemu, da ji umirim karakter. ( če to res pomaga???)
Glede vsega ostalega pa dodatek. Ata Dore je že paril isti par in točno ve, kakšne mladiče daje ta kombinacija. Tako, da imam pravico  do nadomestne psice, če Zoya ne bo dala mladičev. Oziroma, kot sem že rekla, če bom uveljavljala "garancijo" stopi v veljavo pogodbeni dogovor. Jaz mislim, da je to od njega zelo ali celo več kot fer, saj se mi zdi, če sem dala toliko denarja za nakup samice imam pravico do"povračila" stroškov v obliki mladičev. Če bi kupila samca, se verjetno ne bi niti ozirala na to. Toliko z mojega stališča. Verjetno se vi vsi prvič srečujete s pogodbenim rokom. Ali niste še nikoli pomislili, da imajo tudi mladički svoj " pasji rok garancije"? Ta pomen sem si sedaj izmislila. Saj noben pošten kupec ne bo uveljavljal "garancije" po določenem roku, ker je to čisti nesmisel. Moj dogovor z vzrediteljem je veljaven do Zoyine prve (ne)brejosti.
Je pa na tem mestu nekdo(mislim, da Maja01) že omenil, da bi morali vzreditelji tudi pri nas začeti razmišljati v smeri, če je plemenjak ali razstavni potencial, bo cena višja, če je samo "običajen"mladiček", naj bo cena normalna, če pa se pojavijo dedne ali druge vidne napake, pa se prodajo pod ceno,rejec pa poskrbi za kastracijo ali sterilizacijo. Ob takšnem razmišljanju bi bili pasemski psi dostopni tudi tistim, ki iščejo psa za malo denarja, preprodajalci pa bi ostali brez dela. Ampak v naši na novo osvobojeni Sloveniji še zmeraj razmišljamo po evropsko delamo pa potem po balkansko. Denar je na prvem mestu.
Upam, da mi ne boste zamerili, ker sem zaplavala še malo na drugo stran. Če bi večina vzrediteljev razmišljala tudi za "naprej", bi ugotovili, da bi komot lahko nastavili visoke cene za kvalitetne mladičke in normalne cene za ostale. Brez večjih težav bi prodali vse!Takrat bi si tudi upali dajati "pasjo garancijo" na dve leti. In jim mogoče ne bi bilo težko kdaj dati kakšnega mladiča tudi v "zamenjavo". In pogodbe bi bile obvezna oprema vsakega mladička.
LP,Miša



Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Simon_in_Bay , ponedeljek, 10.05.2004 : 20:15:17
Kaj se tukaj še vedno govori o psih ali o kakšnih predmetih?
Vse bolj se strinjam z Mefistom, da se očitno "veliki" vzreditelji bojite začetnikov, da bi vam odžirali kruh.

Če pa bo vse to kar govorite obveljalo (namreč, da bodo vsi dajali podpisovati take pogodbe kot so bile kar nekajkrat opisane), da bodo lastniki določali vse kar naj bi "lastniki" delali z njihovimi ljubljenčki, pa mislim da to ne bodo več kupo-prodajne pogodbe ampak najemne!


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Simon_in_Bay , ponedeljek, 10.05.2004 : 21:11:32
Mislim, da si lahko preberete tisti vzreditelji, ki dajate res PO MOJEM MNENJU absurdne pogoje v pogodbe tudi to diskusijo:
http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=21;action=display;threadid=1614;start=0#lastPost


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: kaja , ponedeljek, 10.05.2004 : 21:33:35
Nisem vzrediteljica, le razmisljam o leglu nekoc. Ce se bo komu zdela pogodba za mojega mladicka absurdna, lahko poisce psa drugje. Ce bo clovek razumen, se bomo lahko marsikaj zmenili, drugace pac ne. In moji psi so bili in vedno bodo v prvi vrsti moji ljubljencki in nikakor ne stvari. Po mojem mnenju je pogodba med menoj in kupcem v prvi vrsti zato, da zasciti psa.
Po vsem kar berem in slisim zadnje case (nategovanja kupcev, kraje psov, stepanje nerodovniskih mladicev...) bomo kar dobro premislili, ce bomo sploh imeli leglo. Za te mladicke bom namrec odgovorna celo njihovo zivljenje, prav tako za njihove potomce. lp


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Afna , ponedeljek, 10.05.2004 : 22:20:40
Citat
Vse bolj se strinjam z Mefistom, da se očitno "veliki" vzreditelji bojite začetnikov, da bi vam odžirali kruh.
???S tem se ne strinjam, pa nisem vzreditelj...sploh ne gre za to kdo komu odžira kruh, ampak čisto za selekcijo. Pri nas je pa žal tako, da svojo psičko pari vsak, ki ima tako rekoč 5 minut časa, ne glede na to kakšne napake bo prenesla naprej ...koliko škode naredi s tem določeni pasmi pa...sej je vseeno, važno da se služi...
Poglej slovenske buldoge (dajem jih za primer, ker drugih pasem ne poznam)... Po Sloveniji se sprehaja čedalje manj kvalitetnih psov...tiste kranjske klobase na krivih nogah in s štrlečimi ušesi, ki jih videvam pa....oprosti niso buldogi...in če bo šlo tako naprej...  :-[ :-[ Tudi sama imam buldoginjo, ki bi 100% dobila vzrejno dovljenje...ampak ni "taprava" in je ne mislim parit samo zato da bom imela mladiče...sej nisem nora!
Jaz sem se odločila, da bom vzrejala...ko si bom lahko privoščila "pravega psa" in ko bom imela prvovrstno predstavnico pasme in nič prej. In če ne bo zrasla v psičko kakršno si predstavljam tudi z njo pač ne bom vzrejala... kar se mene tiče ni "štos" v tem da imaš mladičke...štos je v tem, da imaš "ta prave" mladičke...in ko si v to prepričan gredo lahko ven s pogodbo o kakršni govorimo. In če se trudiš in marsičemu odrečeš in delaš na kvaliteti pasme ne pa zato da zaslužiš kakšen euro jasno poskrbiš, da se ta kvaliteta obdrži...če že ne v tvoji psarni pa kje drugje...s pogodbo!
Citat
Nisem vzrediteljica, le razmisljam o leglu nekoc. Ce se bo komu zdela pogodba za mojega mladicka absurdna, lahko poisce psa drugje. Ce bo clovek razumen, se bomo lahko marsikaj zmenili, drugace pac ne. In moji psi so bili in vedno bodo v prvi vrsti moji ljubljencki in nikakor ne stvari. Po mojem mnenju je pogodba med menoj in kupcem v prvi vrsti zato, da zasciti psa.
Bravo Kaja...da se zaščiti psa IN pasmo!


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 10.05.2004 : 22:34:08
Kaj se tukaj še vedno govori o psih ali o kakšnih predmetih?
No, Simon_in_Bay, zdaj si pa zapretiraval. Mislim, da tukajle gor, (skoraj - morda je kje kaksna izjema, ceprav v to malo dvomim) vsi tretiramo svoje pse, ne samo kot ljubljencke, ampak kot svoje prijatelje in polnopravne clane druzine. Vsaj zase to vem. Menda ne bi vsak dan visela na pasjem forumu in "zapravljala casa", ce bi mi bil pes deveta ali deseta briga. Pa kot smo nekateri ze napisali, smo za pasjo dobrobit (solanja, zdravljenja, prehrano, ...) pripravljeni odsteti ne tako majhne denarje. To bi pac moralo nekaj povedati - ali ne?
lp, m.


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Simon_in_Bay , ponedeljek, 10.05.2004 : 23:24:06
Močno upam, da se gre samo za dobrobit psov in posameznih pasem, ampak ko sem prebral, da mora novi lastnik po pogodbi dajati točno določeno hrano (znamko), pa šolati psa tako kot mu vzreditelj predpiše (naj to pomeni če je vzreditelj za agility, da moram potem tudi jaz obvezno učiti psa agility in ne kaj drugega, kar je meni všeč?), pa... mislim da to ni več pes novega lastnika ampak vzreditelja. Pa če pes ni najlepši predstavnik svoje pasme, zakaj ne more nekdo, ki si želi zaradi svojega užitka imeti vsaj enkrat mladičke-mislim na nerodovniške in seveda samo tisti psi, ki nimajo displazije ali ostale dedne bolezni.
Morda se zdim tečen in proti pogodbam, ampak nires. Sem za pogodbe, ki ne omejujejo preveč lastnikov psov, dajejo pa še vedno neke pravice tudi vzrediteljem, ki pa ne morejo presegati lastnikovih želj in načrtov. Mislim, da bi morala te pogodbe predpisati Kinološka zveza Slovenije (oziroma vsaj določiti neke okvirje do kam lahko omejujeo vzreditelji in kaj naj obsega pogodba).


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 10.05.2004 : 23:41:42
Pa če pes ni najlepši predstavnik svoje pasme, zakaj ne more nekdo, ki si želi zaradi svojega užitka imeti vsaj enkrat mladičke-mislim na nerodovniške in seveda samo tisti psi, ki nimajo displazije ali ostale dedne bolezni.
Jaz pa mocno upam, da si hotel napisati rodovniske mladice... Ker nekdo, ki kupi rodovniskega psa in potem z njim (njo) sebi v veselje malo expeimentira s krizanjem pasem, ki so mu vsec... Ja, ce bi bila jaz vzreditelj tega psa, ga 300% pridem iskat in odpeljem.
kar pa se tice solanja (verjetno je letelo na simi), si pa malo narobe razumel. To ne pomeni, da moras psa solati tocno in samo za npr. agility, ampak, da se o tem kje in kako solati psa posvetujes z vzrediteljem, ki ti bo znal povedati kaksen nacin solanja je za psa primeren.
m.


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: sirtaki , torek, 11.05.2004 : 01:14:17

Ok z Mefisto se ne bi spuščala v žolčne debate, ker vem, da razume poanto in je tudi sama predana pasmi. OK vsaj zdi se mi  ???  

Simon-In_Bay, ti pa pazi, da te ne bodo po krivem obsodili za bodočega šteparja mladičev in zaslužkarja. In to ni kaka grožnja, ampak ker si še dokaj nov na temu področju tj nisi še začel z vzrejo, lahko zelo hitro začnejo tvoje besede obračati narobe (beri odgovor Maje 01).  Če pa lahko razumemo tvoje besede dobesedno, torej da se čisto strinjaš z nerodovniškim leglon s psico, ki se izkaže za neprimerno za vzrejo (torej čisti kiks kar se tiče standarda in pa zdravstvenih vidikov), potem pa lahka rečem samo, bohtipomahi  ::)



Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Simon_in_Bay , torek, 11.05.2004 : 09:57:09
Brez skrbi, z vzrejo se ne mislim ukvarjati, če se bomo odločili bomo imeli samo 1-2 legli. Ker kot si Sirtaki povedala se res glede znanja ne morem primerjati s tabo in drugimi, bom pa zato vseeno psičko peljal pregledat kolke in oči, čeprav to vzrejno ne predpisuje. Upam pa tudi, da mi boste takrat ko bom iskal pravega samca vi strokovnjaki pomogali :D, kot ste mi že velikokrat!
Lp


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: sirtaki , torek, 11.05.2004 : 12:06:56

No Simon_in_bay pa brez zamere ane, ampak tvoje pisanje res lahko povzroči precej dvomljivih interpretacij.

Ravno o temu govorimo, da če so že vzrejna pravila v kaki državi šlampasta in povsem v škodo pasmi, se lahko pasmo in tudi mladiča (ter seveda vzreditelja) zavaruje s kupoprodajno pogodbo. Dvomim, da bi bilo tvoji vzrediteljici absolutno vseeno, če bi ti vzrejal s psičko brez vseh potrebnih pregledov, ker pač tega pravila v Sloveniji ne predpisujejo...
Sicer pa se sam zavedaš kaj je potrebno dati pregledati pred vzrejanjem border colliejev in boš seveda to tudi naredil. Večina pa jih ne. Ne pozabi tega. Bi pa, če bi jih k temu zavezovala pogodba.


LP



Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: ARIEB , torek, 11.05.2004 : 22:01:49
Pogodba... Ko sem jaz pisala mojo prvo pogodbo (in upam da zadnjo, sicer: "never say never"), so se mi roke tresle.... ko sem jo podpisala, sem jokala... od žalosti? Morda! Od veselja? Morda!

Pogodba... Čemu in zakaj? Vzdrži, ne vzdrži? Splošna, podrobna? Prepovedi, zahteve?

Jaz jo imam kot podpisan spomin, z naslovi, imeni, številkami... Predstavlja mi zaključek enega pomembnega obdobja, ki ga ne bom v življenju nikoli pozabila...

In kot je nekdo zapisal, hočeš-nočeš:
Citat
bom namrec odgovorna celo njihovo zivljenje, prav tako za njihove potomce
pa četudi je odgovornost še nekje nazaj, mnogo, mnogo nazaj, nazaj... če sploh lahko govorimo o odgovornosti za to, na kar nimamo vpliva.

Pomembni so ljudje ... ne pogodba! V pogodbi nikjer ne piše, da se je potrebno kasneje "družiti" - v kolikor je korekten odnos, pride to samo po sebi.


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Chris , torek, 11.05.2004 : 22:28:51
Ne bom komentiral raznih izjav nekaterih tukaj, povedal pa bom kaj bi jaz zahteval v pogodbi:

1. Sem absolutno za to, da se, preden se odloči, da se psico in plemenjaka pari, vsako leto opravi pregled psa, oči in ostalih pomembnih stvari za določeno pasmo in se mu slika kolke, če pa to za določeno pasmo ne zahteva zakon, se od bodočega lastnika to zahteva V POGODBI. Tukaj pa gre ZA ZAŠČITO PASME, v tem primeru upravičeno in ne kot v primeru kastracije, kot trdite nekateri, kajti pes brez vzrejnega dovoljenja tako ali tako ni primeren za izboljšavo pasme in ni vzrejni potencial. Je le 'valilec' nerodvniških psov, ki pa imajo prav tako kot vsi ostali pravico obstajati. Ker so ustrezni pregledi pred paritvijo, čeprav niso v zakonu, po mojem nujni, bo to v moji pogodbi sigurno pisalo! Oz. bo pisalo v pogodbi vzreditelja, katere psico bo zaplodil moj samec.

2. Zdravstveno stanje mladičev je odvisno tudi od znanja vzreditelja ali je izbral pravilno paritveno kombinacijo ali ne. No v tem primeru pa lahko kupec toži tega vzreditelja, ker je zaradi neznanja spravil na svet npr. pri kokrih PRA mladiče, ki bodo še bolj ogrozile pasmo kot je že. Ne moreš vedeti, da ima nek pes PRA, izveš šele takrat ko zboli, v tem času pa lahko spravi na svet ohoho mladičev. Sem za to, da bi v pogodbi pisalo, da v primeru, če npr. 3/5 psov ali VEČINA v leglu zboli za isto dedno boleznijo, vzreditelj povrne vse stroške 'zdravljenja', psa pa najbrž po 8ih letih ne bo smiselno zamenjati a? ::) Bo vzreditelj zelo premislil s kom pari in gledal daleč, ne samo za ovinek! Kastracija takšnega mladička je v tem primeru stvar 'pameti' lastnika, to od njega ne morem zahtevati.

3. V moji pogodbi bi torej pisalo, da je v vse mladiče vložena najvišja raven znanja in oskrbe, izbrana odlična paritvena kombinacija, da so vsi mladiči veterinarsko pregledani, socializirani, razglisteni, ob oddaji zdravi in cepljeni. Da imam v primeru, da lastnik prodaja psa, prvi pravico, da ga odkupim. Da so oddani brez PLAČILA rezervacije, ker se mi zdi to banalno. Da v primeru dedne bolezni večine psov iz legla, povrnem bolniško oskrbo. In da v primeru slabe oskrbe, psa po predhodnem opozorilu brez povračila kupnine odvzamem. Za psa tudi ne bi zahteval kastracije, kot sem že rekel je to stvar zdrave pameti lastnika. Mladiče bi oddajal pri 3-4 mesecih, takrat se že vidi za koga je kdo, kdo je vrhunski in kdo povprečen. Na podlagi tega bi bila določena tudi cena.

4. V pogodbo lahko napišeš marsikaj, tudi to, da bodoče mladiče lastnik ne bo prodajal za zaslužek in da psica ne bo imela več kot 3 legla v življenju, pa da bo psa vodil v šolo (razen če sam plačaš, pa še takrat ne), pa hranil z Barf hrano pa ne vem kaj še vse, vendar zelo težko potem takšne stvari zahtevaš od bodočega lastnika oz. ne moreš.

Lp!


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: simi , sreda, 12.05.2004 : 11:32:49
Ok, spet težim, to pa zato, ker sta mojo pogodbo sestavlja pravnik in pol pravnika ;).
Težila sem z vsem mogočim, kaj mora biti vse zapisano v pogodbi, a naletela sem na nemalo problemov, da bom s temi svojimi zahtevami naredila pogodbo nično.
Torej kupoprodajna pogodba, mora biti še vedno napisana tako, da je v skladu z našo zakonodajo.
Zataknilo se je že pri tem:
vzreditelju dovoliti psa kadarkoli videti
Kako ga boste prisili, da vam pokaže psa, če on tega ne želi. Po nobenem zakonu ga ne morete tožiti, ker je pes popolnoma isto kot avto, pralni stroj, bicikl, ..... Psa se tretira kot stvar.  :o

A boste kar šli k nemu domov?
Tukaj ste vi v prekršku ne on, ker kršite nično pogodbo, ker se na tuje posestvo ne sme vstopat brez dovoljenja lastnika posesti.
V končni fazi vas lahko toži za motenje posesti in vam celo izbori prepoved približevanja!!! :o

V pogodbo pisati stvari, kot je sterilizacija/kastracija, evtanazija, prepovodi ne vem česa vse, je celo pravno gledano tako sranje, da ste  s tem zafrknili sami sebe, ker ste naredili že v začetku nično pogodbo.
Kaj pomeni nična pogodba pa upam, da veste ???.

Tudi o vračilo kupnine, če se ugotovi, da je nekaj narobe zakon lepo določa kako in kaj. Z roki, v kolikem času je potrebno "reklamirati" stvar /predmet in kakšne so posledice za tistega, ki je stvar/predmet prodal.

Kaj pa pravite na to?



Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: maja01 , sreda, 12.05.2004 : 11:45:16
Kaj je potem sploh lahko noter?
resitev - kupis psa in ne psice in se ne ukvarjas z vzrejo - beri nimas legla. Upam, da ste razumeli, da je bila to sale...


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: IgiS , sreda, 12.05.2004 : 13:43:17
Madonca, še malo pa boste zapisali v pogodbo, da se mora bodoči lastnik ob klicu vzreditelja nemudoma vsesti v avto in se v 10 minutah zglasiti pri vzreditelju ter pripraviti psa za inšpekcijo  ;D ;D ;D.
Vse kar napišete v pogodbo je en sam lari-fari. Psa lahko bodočemu lastniku odvzame samo inšpekcija na podlagi prijave in dokazav, da je lastnik mučil ...... psa.

Sicer pa imate vzreditelji vse niti v svojih  rokah in vam ni nujno, da prodate psa prvemu, ki pokliče na vaš oglas (seveda, če tega ne delate izključno in samo za denar  >:( ), ampak se prepričajte, da boste deli psa v roke človeku, ki ne bo delal proti vašim standardom in prepričanjem.

Po mojem je pri nakupu psa šibkejša stran kupec in ne vzreditelj, tako da se mora kupec v pogodbi zavarovati, da mu vzreditelj vrne kupnino oz. zamenja psa, če se izkaže, da ima pes npr. dedno bolezen , displazijo itn., pri kateri pes ne bo mogel ustrezno opravljati svojega poslanstva oz. mu te napake ogrožajo zdravje.

LP
Igor
   


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: simi , sreda, 12.05.2004 : 14:29:10




Po mojem je pri nakupu psa šibkejša stran kupec in ne vzreditelj, tako da se mora kupec v pogodbi zavarovati, da mu vzreditelj vrne kupnino oz. zamenja psa, če se izkaže, da ima pes npr. dedno bolezen , displazijo itn., pri kateri pes ne bo mogel ustrezno opravljati svojega poslanstva oz. mu te napake ogrožajo zdravje.


   
Pogodbo piše prodajalec, ne kupec :o


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: IgiS , sreda, 12.05.2004 : 14:40:57
Pogodbo piše prodajalec, ne kupec :o
Podpišeta jo pa oba, a ne ???
In če se kupec s pogodbo ne bo strinjal, jo pač ne bo podpisal :o

LP
Igor


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: hipo , sreda, 12.05.2004 : 16:40:08
ko sem jaz kupila mojega psa sem dobila rodovnik in knjižico o cepljenju.
mislim da je to dovolj!


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: altervita , sreda, 12.05.2004 : 18:27:00
Pogodba je super. tudi sam jo bom dal. ideje ki sem jih dobil tule, da jo bom znal sestavit, so super.

Ampak po vrsti:
-Moja večna lajna: Pes je v pravu stvar. Torej pogodba ki jo sklenemo ob nakupu velja kot vsaka druga stvarnopravna pogodba. Avto, krava, rabljen računalnik... Če kupec ne zna brat, ali je pravno neuk, je to njegov problem. Ignorantia iuris nocet-nepoznavanje prava škodi. Notarja ne rabimo. to je ena fama ki se je ustvarila ob uvedbi notarijata. Podpis zavezuje. Če jaz nekomu podpišem da mu dam miljon, sem zavezan to izpolniti. Drugače pač plačam še stroške sodišča in odvetnikov, ko izgubim. Ok, lahko da notarsko rabiš overit višje zneske, ali pa kake zadeve, ki jih imaš z državo, drugače pa ne. Podpis je podpis. Ko si na banki denar sposodim, tudi ne overjam podpisa. Podpišem puf, pa sem "njihov".

- sterilizacija. gre skozi tudi ta določba v pogodbi. Sodna praksa je pokazala, da imam prav. Kateri primer je to pa si sami poglejte na točno tem portalu, ko je razsodba glede mačke za katero je bilo določeno, da se v primeru da ne odgovarja pasemskemu standardu, sterilizira, bila takšna, da so "popušili lastniki, ki so neprimerno mačko parili, potem pa so jim jo vzreditelji odvzeli in dali steriizirat. seveda je lastnik tožil za krajo in poškodovanje stvari. in izgubil. Obrazložitev sodišča je šla v smeri da je to pogodbeno določilo bilo napisano zaradi koristi PASEMSKE zivali in pasme kot take, ki sta jo zasledovala oba podpisnika, ko sta sklepala pogodbo.

- Sam imam recimo psa v solasti. In to v takšni, ki mi dobesedno dovoljuje, da psa odpeljem, če se mi dvigne in ocenim, da kaj ne štima v njegovem bivalnem okolju in da zanj ni pravilno poskrbljeno. V bistvu imam psico v reji pri nekomu, ker je pogodba tako napisana. Tako ima on psa, jaz pa možnost vzreje. Vse stroške plačujem jaz. od hrane (ko jo prinesem seveda tudi pogledam psa ali je z njim vse ok) do zdravstvene oskrbe in razstavljanja. Razstavljal jo bo njen skrbnik, ko pa ne bo imel časa ali pa se mu ne bo dalo, pa jaz sam. In bognedaj, da bi se kaj hotel it na svojo roko. Lahko se morda kje drugje "špila", ampak z mojim denarjem pa nikakor. Ampak ok, to mi je pa prijateljstvo omogočilo, ker sem psa dal prijatelju. Pogodbo je pa vseeno rabil podpisat. Nobeno prijateljstvo ni večno.

-Preprečevanje začetnikom, da bi parili......ja in prav je tako. Sam sem recimo prav želel, da bi vzreditelj moje psice, ko sem bil še "zelen" hotel sodelovat. pa ni. vzel denar in basta. Kdo je več škode pasmi naredil? on ali jaz, ko bom paril? Pomojem on. Jaz sem danes sicer naredil domače naloge in vem kaj in kako bom počel v vzreji. O kvaliteti vzreje kjer sem nekoč kupoval, pa imam danes povsem drugo mnenje. žal. ker sem prerastel vzreditelja. tudi za to mi je žal. Zanj namreč, ker ne raste.

-ustreznost za vzrejo in kdo o tem odloča: Vsekakor v sloveniji (pa še kje drugje tudi-nismo samo mi levaki, poglejte npr madžare in njihovo MEOE, kjer se za denar dobi vse)vzreditelj. Nekaj mu že mora biti jasnoglede pasme in stanja le-te v državi, če je takšno določbo vnesel v pogodbo. Ker vzrejne komisije v katerih sedijo allrounderji ki ne vzrejajo sami pasme, niso nič vredne. Še v pasemskih klubih je en velik kakec, kamoli tam kjer je po več pasem.

še bi lahko na to temo. dejstvo je pa to, da bi sam osebno imel raje psa z "nemogočo pogodbo" ker vem, da mi v resnici, če bi bilo s psom vse ok, nihče ne bi psa vzel. Nenapovedan obisk? ja seveda, no problem. če bom doma. Stik z vzrediteljem? Jasno, kaj pa. Sam pr prvi psici nisem imel te sreče v pravem pomenu. Ker sem bil jaz tisti ki je težil in pošiljal slike, pa želel kak nasvet glede nadaljnje vzreje itd. Vzreditelj je pač ko je psa dal od sebe, prepustil svojo žival na milost in nemilost meni. Če bi ji bilo slabo, bi bil to psičin problem, ne njegov. Pa ne pravim da je kriminalec, daleč od tega. Ampak on pač nima pogodbe razen tiste ki pravi da se psa vrne, če se v 14 dneh pokažejo zdravstveni defekti (po domače povedano: da je bil ob predaji zdrav)

-sedaj dobim psa v solast. zelo sem zadovoljen, ker bom na ta način lahko sodeloval z najboljšimi in se učil. in oni tudi, ker so si dobili sodelavca v vzreji. everybody's happy.

-vsake pogodbe pri vsakem vzreditelju pa seveda ni treba podpisat. greš pač k tistemu, ki ti odgovarja in ki mu lahko verjameš, da ne bo imel samo zahtev do tebe ampak se bo tudi svojih obveznosti držal.

V glavnem: pogodbe so super. Bolj ko so detajlirane, boljši občutek ima lahko človek. ker šteparji se s tem pač ne ukvarjajo. še mnogi pasemski rejci ne. Zame je omemba pogodbe prvo dejstvo na katerem vzreditelj pade. če je nima namreč.

P.s. Igis, ne bo držalo glede odvzema. Če si podpisal, da ti lahko psa odvzamejo, ti ga lahko. Inšpekcija pride kvečjemu v poštev, če jo kliče vzreditelj. Ampak potem je spet sranje, ker on vseeno ne dobi psa nazaj, lol. Ga mora iz azila odkupit. Če si podpisal, da omogočaš stike, jih moraš. Ko ti pa psa odvzamejo, pa imaš možnost tožit. Ampak sodna praksa je pokazala, da nimaš šans. Še enkrat: samo nekatere kategorije ljudi zakon ščiti pred podpisovanjem pogodb v katerih se odrekajo kaki pravici, ki jo normalno imajo-recimo pravica do nemotene posesti, o kateri je bilo govora. Če si dovolil nekomu da pride k tebi, to pomeni da ti ne more motit posesti.

Se spomnim prijateljice, ki mi je jamrala na enak način, ko je imela psico daaaaaaaaleč stran-1000 km. In lastnka ki se ni držal pogodbe. Psa so preprosto odpeljali njeni prijatelji iz tiste države z njenim pooblastilom. Pa basta. Pa je še danes vse ok. Na tožbo niso nizozemci niti pomislili. ker je pogodba.
Sirtaki pa lepo piše, sama pa ne more do psice, oz se ji verjetno ne da zajebavat preko pol evrope z neko poljakinjo ali kaj je že.


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: sonja , sreda, 12.05.2004 : 18:27:45
Bom pa še jaz pristavila svoj lonček ;)
Vsaka medalja ima dve plati in vsak ima svoje razloge za ali proti pogodbi oziroma proti zahtevam v njej...
Po mojem mnenju pa je stvar takšna-vse je odvisno od  posameznika-če je človek,kot je treba in ve,kaj potrebuje pes,ne rabi pogodbe in bo sam predlagal oziroma se z veseljem strinjal z vsem,kar boste zahtevali,če pa ni tisti "tapravi",vam ne pomaga nobena pogodba na svetu!


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: simi , sreda, 12.05.2004 : 19:53:40
Bom pa še jaz pristavila svoj lonček ;)
Vsaka medalja ima dve plati in vsak ima svoje razloge za ali proti pogodbi oziroma proti zahtevam v njej...
Po mojem mnenju pa je stvar takšna-vse je odvisno od  posameznika-če je človek,kot je treba in ve,kaj potrebuje pes,ne rabi pogodbe in bo sam predlagal oziroma se z veseljem strinjal z vsem,kar boste zahtevali,če pa ni tisti "tapravi",vam ne pomaga nobena pogodba na svetu!


Točno tako. S prijateljem niti ne bom podpisovala pogodbe, s sosedom malo nazaj tudi ne.
Z drugimi sem jo in jo bom tudi v prihodnosti.

Nekdo mi je ponujal dvojno ceno, ker je pač hotel tega psa. Uporabljal bi ga za....., niti ni važno za kaj. Nobena pogodba mu ne bi preprečevala njegove namere.
Jeb** dnar, pes pal ne gre tja.

Sem pa nekemu stričku tudi ceno spustila, ker vem za kaj jo bo imel, vem da gre na sterilizacijo, a sva v pogodbi tudi zapisala, da mu omogočim cenejšo sterilizacijo pri temu in temu, v primeru, da se temu kaj zfodi pa pri unemu.



Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: IgiS , sreda, 12.05.2004 : 20:37:30
P.s. Igis, ne bo držalo glede odvzema. Če si podpisal, da ti lahko psa odvzamejo, ti ga lahko. Inšpekcija pride kvečjemu v poštev, če jo kliče vzreditelj. Ampak potem je spet sranje, ker on vseeno ne dobi psa nazaj, lol. Ga mora iz azila odkupit. Če si podpisal, da omogočaš stike, jih moraš. Ko ti pa psa odvzamejo, pa imaš možnost tožit. Ampak sodna praksa je pokazala, da nimaš šans. Še enkrat: samo nekatere kategorije ljudi zakon ščiti pred podpisovanjem pogodb v katerih se odrekajo kaki pravici, ki jo normalno imajo-recimo pravica do nemotene posesti, o kateri je bilo govora. Če si dovolil nekomu da pride k tebi, to pomeni da ti ne more motit posesti.

Recimo banalni primer : v pogodbi obvežeš kupca, da če bo psa šolal z bodečo ovratnico, mu lahko odvzemeš psa brez vračila kupnine.
Prvo kot prvo nisem pravnik ampak ekonomist, pa mi tale stavek že smrdi in ga bo odvetnik z veseljem spodbijal.
Drugo maraš tožit kupca na sodišču in seveda predložit neizpodbitne dokaza, torej moraš kupca slikat, ko je v deliktu ;D
Tretje moraš dočakati konec razsodbe po 3 pritožbah kupca  ;D ;D , kar pomeni, da po 10 letih pravdanja tvojega psa ni več oziroma ti kupec izroči  psa v zadnjem stadiju življenja.
Seveda je tudi druga pot in če te je kaj v hlačaš (ali pa si nabaviš par body-bojlerjev) greš do kupca in mu psa vzameš. Seveda te bo kupec obral na sodišču, vendar je to že druga zgodba.

Je pa res, da pošteni in dobri vzreditelji teh problemov nimajo oz. so jim podvrženi v zelo majhni meri, saj kupci čakajo v vrsti in v tistih 2 mesecih (ali pa veliko več) ni hudič, da ne bi izbrali pravih lastnikov.

LP
Igor

p.s.
rad bi vidil razsodbo sodišča, ko svojemu vzreditelju ne omogočiš stikov z njegovim psom (pravno mu ne omogočiš videvanja z stvarjo, ki si jo par mesecev nazaj kupil od njega) . Si je ne predstavljam.

 


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Lilit , sreda, 12.05.2004 : 21:18:43
Se pravi, hipotetično sem kupec, ki želi za čimmanj denarja dobit pasemsko psičko, s katero bo potem služil z nerodovniškimi mladiči.

Grem do priznanega vzreditelja, kupim pet quality mladička z napako, podpišem pogodbo in se potem gladko požvižgam na to, kaj piše v njej. Parim psičko dvakrat letno in štepam nerodovniške mladiče. Glede na hitrost našega sodnega sistema, dokler uspe vzreditelj kaj iztožiti od mene, zaslužim že toliko, da potem, ko mu plačam po zakonu določeno odškodnino (ki je, glede na naše kazni, verjetno smešno nizka), mi še vedno ostane dovolj denarja, da se mi to splača.

Zanimivo.

(Sem poudarila hipotetično v prvem stavku - da ne bo kdo razumel, da imam jaz take načrte v življenju ::))


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: sirtaki , sreda, 12.05.2004 : 22:56:32

Alti? Do kake psice ne morem na Poljskem?   ???
Sassy je bila prodana v Poznan brez kakega solastništva ali podobno, čeprav mi je bilo to predlagano... Ampak je v čisto idealka rokah in "pod nadzorom" aussie prijateljev s Poljske.



Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Sally , četrtek, 13.05.2004 : 00:02:03
Sem sele sedaj opazila tole temo, tako da lahko napisem se svoje dosedanje izkusnje s "pasjimi" pogodbami... :)

Za Sally, ki je prisla iz Svedske (ene izmed najbolje kinolosko urejenih drzav) sem dobila pogodbo, ki je dejansko ze pripravljen formular s strani svedske kinoloske zveze in se podpisuje v 3 izvodih (ce se ne motim ???) - ena za kupca, ena za prodajalca ter ena za kinolosko zvezo najbrz. Moram priznati, da se mi je stvar zdela izredno zanimiva in morda vredna premisleka za posnemanje s strani KZS?! :-\  Pogodba vsebuje vse podatke o:
- mladicu (ime, datum rojstva, rodovniska stevilka, tetovaza oz. mikrocip)
- njegovih starsih (ime, rodovniska stevilka, opravljena prvastva, opravljeni zdravstveni pregledi - kolki, oci...)
- stevilo cepljenj, ime cepiva in podatki (datum) pregleda pri veterinarj pred oddajo (zraven pogodbe sem dobila tudi potrjen formular pristojnega veterinarja o popolnem pregledu mladicka)
- v pogodbi sem mogla tudi potrditi, da nisem alergicna na dlako (zanimivo, za kaksne take "cvetke", ki si pri nas omislijo psa in ga nato naprej prodajajo zaradi "alergije na dlako" :()
-... v njej je se precej drugih zanimivih stvari, zal pa je pisana v svedskem jeziku... :-[ Morda povprasam hunden, ce bi mi lahko kak dan prevedla to pogodbo, da jo lahko tu objavim...

Za Nio nisem nicesar podpisovala, za Sonica, ki je v solastistvu sva z vzrediteljico iz Velike Britanije dorekle le nek ustni medsebojni dogovor.

Za Grace sem podpisala pogodbo o solastnistvu, ki jo je pripravila vzrediteljica in zajema dolocene pogoje, ki jih moram s psicko opraviti, preden bo presla v moje popolno lastnistvo...

Pogodbe so vsekakor smiselne in za moje pojme zazeljene z obeh strani. Ceprav moram reci, da je pri angleski vzrediteljici (Nie in Sonica) nikoli ne bi potrebovala, ker ji povsem zaupam, ona pa meni. Njena neprestana pomoc in nudenje nasvetov so mi vsekakor pomagale bolj kot nesteto pogodb, ki bi jih podpisovala z drugimi vzreditelji. Vsekakor je pomembno, tako kot ste ze predhodno pisali, predvsem to, da se mladica proda v prave roke (ce si vzreditelj), oziroma mladicka kupi pri vzreditelju, pri katerem ste dobili obcutek, da mu lahko zaupate (ce si kupec)... :)


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: altervita , četrtek, 13.05.2004 : 03:15:52

Alti? Do kake psice ne morem na Poljskem?   ???
Sassy je bila prodana v Poznan brez kakega solastništva ali podobno, čeprav mi je bilo to predlagano... Ampak je v čisto idealka rokah in "pod nadzorom" aussie prijateljev s Poljske.


ma se spomnim da si v enem postu že pred daljnimi leti kot član začetnik, hehe jamrala še za eno od tvojih zgodnjih legel. mislim da zlatkote al kaj. da se niso pogodbe držali. al solast, nekej v tem kontekstu. Ma ne vem če je poljska. pa slovaška. eni čehi pač. kaj pa ke pse pošiljaš, lol, hehehe.

Kakorkoli že, sem šel še malo mislit o vsem skupaj in bom malo piker. tako kot zna biti sirtaki in ki jo popolnoma podpiram v tej debati.  Po grobi oceni, lahko v sloveniji na prste štejemo vzreditelje, ki so vzredili vsi skupaj 1% dobrih (govorim o tem da so v svetovnem povprečju, ne tistih res papi kvalitete) psov v evropi. Še manj je evropsko priznanih v vzreji, v promilih in na prste šteto..To je natanko toliko približno, kolikor je procentaža slovencev v evropi. čisto ok.
medklic: hecno, ta vikend sem na specijalki v franciji videl na enem mestu zbrano populacijo 140 psov, pri nas redke pasme, tam pa so nekako tako kot bokserji. Pes-tip psa, ki ga jaz poznam, je bil tam zastopan nekako z enako številko psov, kot jih imamo pri nas. Blamaža. Sram me je bilo, pa sem daleč od poznavalca. Mlado zmagovalko specijalke, je vzrediteljica dobila iz danske za 1000 evrov kot perspektivno, kar ji je potrdil sodnik specijalist iz domovine pasme, neko psičko pa je pri devetih mesecih kot perspektivno oddala za 3000 evrov dobremu vzreditelju. V sloveniji toliko stane mladič, ko ni legel.

ok, tip psa: govorim o tipu ki sem ga videval doslej, in o mnenju ki sem ga imel (čeprav pozitivnega) o pasmi. Velik procent teh psov se ni razstavljal!!!!!!!! navijali so. Nekaj jih je pa šlo iz ringa ker so se neprimerno obnašali. 140 psov (uradno. ljubiteljev, obiskovalcev s svojimi psi ne štejem) na razstavi in okoli 20 psov podobnih slovenskim (in vzhodnoevropskim ki jih videvam po razstavah 80 procentom!!! Karakterno in tipsko povsem različni psi, če gledamo generalno.  Ampak vseeno. količina psov in slika ki sem jo dobil, mi je povedala vse o tem v kakem zakotju smo in kako imamo o sebi previsoko mnenje. In tudi kak tip kupca je povprečen slovenec, ko ne kupuje ravno nemškega ovčarja ali kako pasmo ki je bolj "doma" pri nas. Lovci so izjema, ok. majo svoje urejeno. Če bi se pa malo potrudil, bi pa za pol cene dobil enkrat "bolj" predstavnika pasme. Pogodba je pa v tujini normalna. jih imajo tiskane. Tiste naše so dober začetek, ampak kaj ko so klubski predsedniki preškrti in ne dajo tolarčkov za sestavit res ene generalne pogodbe, na katero se dajo klavzule napisat. V franciji sem od vzreditelja ki je v klubu vzrediteljev hrane Royal canin, dobil pogodbo, ki so mu jo dali v blokcu. Z kopir listi in okoli 50 pogodb natisnjenih. Sestavljeno s strani pravnikov RC francija. Pa vzrediteljica je prijateljica in nisva rabila nič komplicirat. Ampak imava lično in pravnoveljavno pogodbo. In z to pogodbo sem tudi uvoz še takrat uredil. Se pravi da je veljavna, ker mi je na njeni osnovi država pobrala reci-piši še pol cene psa.

p.s.: ja, tudi pri meni bo veliko mladičev, ki bodo šli naprej s klavzulo o predkupni pravici za svoje mladiče, če bi se jih ljudje naveličali. jim bom že nove lastnike našel, saj so moji. Pogodba bo pa v vsakem primeru v korist psa. Saj če se človek potrudi, že najde prave ljudi, ki jih ne moti tovrstno "občevanje" in je pogodba pač en fer dogovor. ki je pa seveda specificiran. Za nerazstavne pa ne bom kaj dosti kompliciral, samo vsakemu pa ne bojo šli. Boje prej stokrat preverit človeka, pa ga malo pusti kak mesec ali dva na testu, še bolje, oglaševat vzrejo že mesece preden se leglo skoti in ljudem najprej ko pridejo, predstavit sebe, svojega psa in pasmo kot  tako. da se tudi oni navadijo na to, kaj lahko pričakujejo od psa kasneje, ko odraste. navezat morda kak oseben kontakt, ki kasneje res lahko preraste v eno lepo druženje. Nekaj takega sem v pomanjšani različici videl pri dogah, pri nas recimo, pa še so klubčki in entuzijasti, jasno, samo premalo pač, toliko nas je samo. No slavi je primer. Slavi verjetno tiste, ki ji niso odgovarjali po osebnostni plati, preprosto odpodila, hehe. Dobro za pasmo, slabo za egote. ampak tisti so si itaq prešvercali potem pse, pa tudi v sekcijo za doge niso vpisani verjetno-posplošujem in da me ne bi slučajno kdo od tistega fajn folka iz sekcije za doge ki nima od slavi psa, za jezik vlekel in mi ga rezat hotel!! :-*. Slavi ima pa še vedno čakalno vrsto in se ne sekira za to kam bodo šli psi. Ko si na tej stopnji, mora biti res fajn. Potem ne rabiš kakih pogojev za papije postavljat. samo toliko koliko si zagotoviš, da mu bo fino in zagotoviš kucu da ga vzameš nazaj v sli (življenjske situacije pač) ker daš dobremu znancu takorekoč psa in je tu čisto drug moment. Pa še sebi primeren krog ljudi imaš okoli sebe in se ne ubadaš z negativno klimo okoli.
Kaj sem namreč videl tam na razstavi. Sebe sem srečal v nekaj mladih vzrediteljih.  Prosto plavajo, ampak imajo vso podporo ostalih vzrediteljev. Ker so lastniki njihovih psov. Ker sodelujejo v vzreji, ker debatirajo svoje pse med predstavo in ker starejši vzreditelji niso tako rečeno "kennel blind" in jim pomagajo pri rasti. Pa ne kritizirajo človeka če naredi izlet na svoje in si priskrbi psa drugje, ker preizkuša svoj občutek za "pick of the litter". Stal sem med ljudmi in slišal komentarje in slišal kasneje še komentiranega ki je pokomentiral dogajanje s svoje strani. Svoj pogled. Mater, kot bi bil na drugem planetu.


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Ivana , petek, 14.05.2004 : 22:34:18
no pa še eno vprašanje: prodate mladička in sicer bo govora o samčkih. Samček dobi vzrejno dovoljenje in ustreza standardom pasme in je res lep predstavnik. Ker pa v Sloveniji ni primerne psičke z rodovnikom, ki bi jo paril, se njegovi novi lastniki odločijo za "štepanje" nerodovniške psičke. Kako odreagirate v tem primeru? Ali to že vnaprej vpišete v pogodbo? Ali prosite v klubu za dotično pasmo za vzrejno prepoved za tega psa.


Lp, Ivana


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: valvasor , petek, 14.05.2004 : 22:51:40
  Ojla!

  Vidim, da me opravljate ;D ;D ;D Alti  :-* :-* :-*

  Ivana, v pogodbo se napiše, da se psi uporabljajo za vzrejo, po pravilniku vzrejne komisije.  Če se pa novi lastnik tega ne drži, pa ne vem kaj narediti. Mislim, da vzrejna prepoved v tvojem primeru ni nobena " kazen", saj vzrejnega dovoljenja že zdaj ne rabi, če pari nerodovniške psičke. Rodovniških pa tudi ni, zato jih to verjetno nebi prav nič prizadelo.  Nimam pojma, kako bi se to dalo uredit  ???

  Čao-Slavi


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Afna , sobota, 15.05.2004 : 14:57:13
Citat
no pa še eno vprašanje: prodate mladička in sicer bo govora o samčkih. Samček dobi vzrejno dovoljenje in ustreza standardom pasme in je res lep predstavnik. Ker pa v Sloveniji ni primerne psičke z rodovnikom, ki bi jo paril, se njegovi novi lastniki odločijo za "štepanje" nerodovniške psičke. Kako odreagirate v tem primeru? Ali to že vnaprej vpišete v pogodbo? Ali prosite v klubu za dotično pasmo za vzrejno prepoved za tega psa.

Jaz bi šla po psa...100%...in bi ga odpeljala brez kakšne odvečne debate.


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Petra , nedelja, 16.05.2004 : 11:02:06
Lp
Da ne odpiram nove teme, bom kar tukaj vprašala (čeprav je malo off topic)  ::)

No ker ste tukaj večinoma sami vzreditelji boste verjetno vedeli. ;)

Naj bi veljalo, da samo določeno št. mladičev v leglu dobi rodovnik (mislim, da 6) ostali pa...po vzrediteljevi vesti (al uspavat  :o, al pa prodat psa nerodovniškega... :-\
Kako je bilo s tem? (zdej menda ne velja več, hvala bogu), od kdaj ne velja več?



Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: valvasor , nedelja, 16.05.2004 : 11:54:56
   Ojla!

  Ja, včasih je samo 6 mladičev dobilo rodovnik. Ostali je bilo potrebno odstraniti ( ubiti). Če pa je bilo leglo dobro, so pa lahko ostali ( vsi ali samo nekateri ) dobili rodovnik, če so ti priznali nadštevilčno leglo.
  Zdaj DPMŽ ne dovoli več ubiti nobenega mladiče, ki je normalen in sposoben preziveti. Vse lepo in prav, ampak ta zadeva je dvorezen meč. Res je bila groza , ko si mogel malčke usmrtit samo zato, ker jih je bilo preveč, ampak meni je ta zadeva mogoče še slabša. Tukaj gre pa zdaj za mučenje mame. Predstavljajte si psico, ki povrže 15 mladičkov. Vsi ti so 24 ur na dan "priklopljeni" na seske. Problem za mamo pa nastane tam, kjer vzreditelji hodijo v službo in nimajo možnosti ostati doma. Tako mamo " požirajo" cela 2 meseca, ali pa še več, če niso takoj oddani.
  vem, da bom pri nekaterih izpadla "morilka" in da bo spet ogromno napisanega na moj račun . Kakorkoli premislim, je lažje prvi dan odstranit malčka, ki se še ne zaveda da živi, kot pa pustit , da mamo  mučijo 2 meseca.

  Čao-Slavi
   


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Afna , nedelja, 16.05.2004 : 12:49:13
Kaj pa vem....ne bom govorila kaj si o tem mislim in kaj ne, ker v taki situaciji nisem bila...ampak če bi bila Liza tista, ki bi jo 15 mladičkov nažiralo 2 meseca bi pa mogoče... :-\ Ali pa tudi ne...Res ne vem.

Citat
Kakorkoli premislim, je lažje prvi dan odstranit malčka, ki se še ne zaveda da živi, kot pa pustit , da mamo  mučijo 2 meseca.

Sicer ne vem, ker se takrat nisem poglabljala v kinološka pravila in podobne reči...ampak koliko ljudi je dejansko ostranilo višek mladičkov in jih pustilo samo 6? Kakor poznam našo mentaliteto bi lahko rekla da nihče. 6 mladičkov je dobilo rodovnik in se prodalo po višji ceni, ostali so pa tudi ves ta čas "požirali" mamo in se prodajali po nižji ceni kot višek v leglu... Saj še dandanes to marsikdo uporabi kot izgovor, zakaj mladič nima rodovnika??


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Ivana , torek, 18.05.2004 : 22:44:09
meni se zdi pa čisto noro, da so pobijali nadštevilne mladiče v leglu. Saj itak ne sesajo pri mami 2 meseca. Upam valvasor, da ne puščaš mladiče pri mami, da jo sesajo 2 meseca???!? Pri 4 tednih jih že lahko začneš (nkateri celo prej) navajati na mešano prehrano. Zato pa naj bi se povečal tudi premor med legli, ampak to je pa že stvar posamezne vzrejne komisije.


Lp, Ivana


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: valvasor , torek, 18.05.2004 : 23:15:58
   Ojla!

  ivana, a misliš , da sem nora!!! Moji mladički se začnajo hranit pri 14 dneh. Mama se pa vse več daje stran, tako , da jo sesajo samo se , kadar njej pase in pa ponoci. A mislis, da bile moje psice lahko ze po dveh mesecih na razstavi, ce bi jih sesali 2 meseca  ??? ???
  Govorim ti o ljudeh, ki hodijo v sluzbo. Jaz sem doma in nimam teh problemov.
   Ce pa mislis, da mladicki ne sesajo dva meseca, si se pa krepko zmotila. Sem sama videla pri vec vzrediteljih, kako to gre. Čeprav seveda vsi pridno hranijo........Pol pa svizec zavije cokolado !

 

   Cao-Slavi

 


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Ivana , petek, 21.05.2004 : 22:32:57
oprosti valvasor ampak iz tvojega posta sem sklepala, da mladičke pustiš sesati 2 meseca. Sem pač blond no?!


Naslov: Re:Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: rem , nedelja, 21.11.2004 : 12:05:36


Pri nas smo kupili prvega psa ker smo si ga resnično zeleli, na zalost je bil  izredno rahlega zdravja, kar naprej smo bili zaradi različnih bolezni pri vetiju, edino kar ni prinesel seboj je bila prerezana tačka, na koncu je bila še postavljena diagnoza epilepsija, psiček nam je umrl, eno tretino kupnine smo  bili oproščeni, s tem pa tudi rodovnika nismo dobili, tudi pogodbe nismo imeli, ker tudi vedeli nismo zanjo.
Drugega psa smo iskali sistematično, tudi v tujini,  vsi psi so bili vrhunski, pogoji pa, da bi skoraj pravnika rabil zraven, da bi pravilno ravnal s psom, skoraj od povsod so nas še klicali ali smo se odločili za mladička, po moje prodaja ni šla tako kot so si predstavljali,
Pri vzrediteljih,kjer smo najprej vprašali in spremljali leglo, ni bilo nobenih pogodb, komu bodo prodali mladiča so se odločali po oceni človeka, moram priznati, da ko smo leglo pogledali prvič sploh nismo mislili, da bomo tukaj vzeli mladiča, čeprav nam je mali nagajivček takoj padel v oči, ko smo šli na ogled drugič, smo bili ze čist pripravljeni, sam je bilo potrebno počakat, za katere ljudi se bojo lastniki odločili, no za nas so se, vem, da jim ni zal, nam tudi ne mali nagajivc je zdrav  zivahen, predvsem pa lep predstavnik svoje pasme.Prebiram po forumu različne teme, pa piše če bi vedel da psica ni v dobrem  stanju-kolki ipd. bi jo lahko pravočasno prodal, sam zdaj je ze prepozo, pa tud navadiš se nanjo , ne vem, pri nas psa nikoli ne bi dali stran, niti razmišljali o tem, če bi pa imeli mladičke, bi pa gledali da bi jih dobili predvsem dobri ljudje, ki bi mogoče tudi imel veselje do razstavljanja,šolanja, ker pes je predvsem, pes, za razstave ,ga je pa naredil človek, ker je s tem hotel potrjevati tudi sebe, standardi se spreminjajo, zato ker človek to hoče, potem pa iščemo vzroke zakaj se pasme tako spreminjajo. Da ne bi kdo mislil, da sem proti razstavam, sem absolutno za, opravim precej ogledov, specialke za bokserje v Sloveniji pa zadnja leta vse.  Mislim, da pogodbe med vzrediteljem in kupcem so nujno potrebne , da zaščitijo kupca in določijo njegove dolznosti do psa, ter dolznosti prodajalca, Tisti prodajalci, ki pa imajo posebne zahteve naj imajo pa tud posebne pogodbe.
Menim, da je to zanimivo področje, da bi se dalo o tem veliko razpravljat, normalno je da smo različnih mnenj, zato pa je forum, da se malo podebatira- izmenjajo mnenja.


Naslov: Kupoprodajna pogodba
Poslano od: Pino , sreda, 13.04.2005 : 12:24:46
A ima kdo kaksen osnutek za kupoprodajno pogodbo.
Sicer naj bi jo imel prodajalec, pa bi jo vseeno rad imel tudi sam s seboj
ko bom kupoval psa. Nikoli ne ves kdaj ti pride prav:-)))


Hvala


Naslov: Re: Kupoprodajna pogodba
Poslano od: Rincy , sreda, 13.04.2005 : 12:29:28
Pino,kupoprodajna pogodba je sicer s strani SKBPP ampak za vzorec bo ok ;). Vzorec najdeš tukaj (http://www.homestead.com/skbpp/files/KUPOPRODAJNA_POGODBA.htm)

lp,
Nina


Naslov: Re: Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Uma , četrtek, 21.04.2005 : 21:57:20
Ko sem jaz kupovala psičko, sem vzreditelje sama vprašala kako je spogodbo. Odgovorili so mi, da to prepuščajo meni in da če želim pogodbo jo lahko dobim, če pa ne pa njim tudi prav. Čeprav sem ob rezervaciji (psička je bila stara 5 dni) bila prepričana da želim pogodbo iz razlogov, ki so v tej temi bili neštetokrat omenjeni, se na koncu zanjo nisem odločila iz enega samega razloga - zaupanje. To zaupanje pa so mi dali predvsem nešteti telefonski pogovori in obiski vse do oddaje psičke, pa tudi še sedaj mi pomagajo s vsemi nasveti, ne glede na banalnost vprašanja. Če bi se danes še enkrat odločala v istem primeru bi storila enako, prav zaradi tega odnosa, ki se je med mano kot lastnikom in vzrediteljem oblikoval.
Vsekakor pa podpiram vse tiste, ki menijo, da so pogodbe potrebne, če ne celo nujne, predvsem v dobro psov!


Naslov: Re: Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Negrina , četrtek, 12.05.2005 : 17:31:38
Odločili smo se, da si izpolnimo dolgoletno željo po  nabavi psa večje pasme. Sedaj imamo to možnost.
Poklicali smo na veliko oglasov, obiskali nekaj prodajalcev. Končno najdemo pravega psa.  S pogodbo.
V bistvu me zanima, kako je s tem. Je pogodba običajna ? Ali je normalno, da je določena tudi pogodbena kazen ?
Za vašo pomoč že v naprej hvala.


Naslov: Re: Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: altervita , četrtek, 12.05.2005 : 18:43:44
hja...to samo dokazuje, da je pogodba resno sestavljena. Jaz osebno sem pogodbeno kazen imel, oz jo imam v pogodbi, ko sem kupoval vzrejno in pa razstavno psičko. Verjetno je pa odvisno od vrednosti psa, pa ne denarne. in pa seveda od tega koliko se ceni vzreditelj. Moja pogodbena kazen je recimo kar visoka, če bi na nek način s svojim ravnanjem spravil vzreditelja v slabo luč. Recimo da bi začel s psicami "štepat mladiče", se mi zgodi lahko tudi odvzem, ob tem, da še pogodbeno kazen plačam.
tko da...odvisno vse od situacije nakupa. Ni pa nič čudnega da je kazen tudi omenjana.


Naslov: Re: Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Negrina , petek, 13.05.2005 : 16:10:52
Hvala za odgovor. A pogodbe se pišejo tudi v primeru podarjenega psa ?


Naslov: Re: Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Right_Thing , petek, 13.05.2005 : 17:45:36
Negrina ,
če gre za podaritev psa  , je toliko bolje , da pogodba obstaja (v dobro psa) , ker podarjeni psi so še bolj izpostavljenim ljudem, ki bi si ga želeli, pa zanj nimajo ustreznih pogojev.
Drugače so te pogodbe čisto odvisne od bodočega lastnika in vzreditelja (ne gre za vzorec - verjetno ima vsak kako specifiko, ali pa gre za zaupanje...torej 1001 primer).

Sprejmi in podpiši tako pogodbo (in s tem psa), za katero boš vedela, da jo boš sposobna izpolnit inn da ti bo pes v veselje, ne pa pogodbeno breme.



Naslov: Re: Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Jalta , ponedeljek, 25.07.2005 : 01:11:43
Nisem še pregledal celotnega foruma, ampak ali obstaja kje kakšen vzorec kupoprodajne pogodbe za nakup mladička iz legla?


Naslov: Re: Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Right_Thing , ponedeljek, 25.07.2005 : 07:55:22
Pozdravljena Jalta,
Mislim, da jo ima slovenski klub za bernce - link spodaj
http://www.homestead.com/SKBPP/files/KUPOPRODAJNA_POGODBA.htm


Naslov: Re: Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: nashi , ponedeljek, 26.03.2007 : 11:48:25
Pogodba za nakup psa obstaja, spletna stran Slovenski klub retrieverjev.

Spomladi smo kupili tako zelo želenega labradorčka, od zelo skrbnih vzrediteljev. Pri štirih mesecih so se pokazali znaki osteoartritisa. Pes je bil zelo prizadet, takoj smo začeli z zdravljenjem. Po operativnem posegu se je stanje zelo izboljšalo, psa pa čaka še operacija drugega komolca. Pri petih letih naj bi se bolezen (po besedah veterinarja) ponovno pojavila.
Stroški zdravljenja so zelo visoki. Če bi z vzrediteljem podpisala zgoraj omenjeno pogodbo, bi mi moral vzreditelj povrniti stroške zdravljenja, ker se je bolezen (ki je genetska pri labradorcih, če se pojavi v prvih mesecih življenja). Pogodbe nisem podpisala, šlo je za zaupanje, torej... Priporočam podpis pogodbe.


Naslov: Re: Pogodba med vzrediteljem in kupcem...
Poslano od: Ory , ponedeljek, 26.03.2007 : 15:09:40
Jaz mislim, da je pogodba izredno pozitivna zadeva.... pa ne samo za vzreditelja, pac pa tudi za bodocega lastnika. Kaze na neko resnost vzreditelja in na to, da mu ni vseeno kam pes gre. Ocitno toliko zaupa svoji vzreji, da bodocim lastnikom nudi neko garancijo.  :)
Pri vzrediteljici moje naslednje psicke, ki jo dobim nekje sredi poletja, dobijo bodoci lastniki naslednje:
- certifikat KC registracije (v slo. in ostalih kontinentalnih drzavah so to FCI papirji) - 5 generacijski rodovnik - potrdilo o tetovazi in mikrochipu - pogodba med vzrediteljem in lastnikom in pa razlaga vseh omejitev (kar pomeni, da mora lastnik psa sterilizirati/kastrirati, ce se izkaze neprimeren za vzrejo) - vsa potrdila o cepljenjih in razglistanju - vse informacije o hranjenju in fizicnih aktivnostih mladica in kasneje odraslega psa - kopije potrdil o vseh zdravstvenih pregledih (genetske bolezni) obeh starsev - certifikat DNK in certifikat mikrochipov obeh starsev - vse informacije o pasemskem klubu in pasjih solah v okolici - knjizico o pasmi - zastonj 6 tedensko zavarovanje za psa - pasjo hrano - in pa seveda dozivljenjsko pomoc pri vzgoji, razstavljanju in vsem kar se oskrbe psicka  :) .......

lp