mojpes.net

o psih => nakup psa => Sporočilo, začeto od: pzorko , četrtek, 30.09.2004 : 07:37:51



Naslov: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: pzorko , četrtek, 30.09.2004 : 07:37:51
Meni se zdi mučenje žival zapirat v stanovanje in ji kradet prostost, pa čeprav ima po več sprehodov na dan. Žival je le še žival, divja, ki hoče biti v naravi in zakaj bi ji to spodbijali? Pustimo pse, ki so že skoraj čisto človeški, še nekaj časa živalske. Pa še res je, da zna pes ponoči lajati, po majhnem stanovanju prevračati stvari ...

Še posebej se mi pa ne zdi primeren Husky. Takšne pse bi prepovedal v Sloveniji in v drugih "toplejših" krajih, ker takšen psiček se šele razživi pri -10°C, ne pa, da ga imamo mi tukaj pri 35-40°C. Res se mi ne zdi fer, da Husky-je, Samojede ... vozijo v te tople kraje, potem jih pa vidiš ogromno na kakšnih kmetijah poleti, čisto umazane, že izčrpane, v majhnem pesjaku in na hudi vročini.

Lp


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: JennyK , četrtek, 30.09.2004 : 08:15:21
Spostovani Pzorko! Ne strinjam se z Vasim 1.delom razmisljanja o mucenju psov, ce je zaprt v stanovanju. Sama sem prepricana, da je pes (kljub temu, da "mora" dopoldneve preziveti zaprt v stanovanju) veliko srecnejsi, ko mu posvetimo preostali prosti cas. In se takrat aktivno ukvarjamo z njim.  Seveda niti ne bom razglabljala o tem, da ima pes itak na voljo kvalitetno hrano, pijaco, igracke, optimalne bivalne prostore, itn)
Ali mislite, da je srecnejsi tisti pes, ki ima na voljo 24 ur/dnevno - svobodo. Taki kuzki, ki jih (vedno iste!) vidim pohajkovati po cestah. Po vecini zanemarjene; najbrz tudi lacne. AMPAK - imajo svobodo....
Ce postaviva to na tehtnico - res mislite, da je lepse tistemu kuzku, ki ima na voljo pohajkovanje, svobodo; ampak resnici na ljubo nikomur tudi ni dosti mar za takega kuzka.  Ali "oni, drugi, zaprt dopoldneve doma"?
Moja kuzika je tudi cele dopoldneve (in to ze od svojega 2.meseca) sama doma. Ampak sem neskromno prepricana, da se ji godi bolje kot marsikateremu drugemu kuzku! In da je definitivno srecnejsa!


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: andi , četrtek, 30.09.2004 : 09:15:14
Joj Pzorko, tvoje izjave so pa tako.... uf
Krasti prostost? A misliš da je vrt na katerem imaš ti psa zaprtega narava.  :o


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: branka , četrtek, 30.09.2004 : 09:21:16
Tudi jaz tako mislim, da psa v stanovanju ne mučimo. Sem pa tudi zato, da je pes, ki je v stanovanju manjše rasti, ker se tako lažje prilagodimo eden drugemu. Ni pa tudi nič narobe, če je pes velik, poznam veliko ljudi, ki imajo v stanovanjih labradorce, samojede, husky-je, pa tako psi, kot lastniki zelo uživajo eden ob drugemu. Ravno prejšnji teden sva bila s fantom pri prijatelju v LJ, ki ima v stanovanju (ki tudi ni večje od 40 kvadratnih metrov) labradorca, s tem da z njim živi še njegova prijateljica in njena 7 letna hčerka, pa nimajo nikakršne prostorske stiske-obratno, vsi uživajo eden z drugim. Tako lep prizor je bil, ko je "tamala" prišla iz šole in prvo kot prvo je skobacala na psa in ga celotnega poljubčkala in ga stiskala "pol ure".  :D :-* Tako sta izgledala srečno!  :D ;)


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: TinaZ , četrtek, 30.09.2004 : 09:26:29
Strinjam se, da našim psom ni hudega, če so nekaj ur zaprti v stanovanju ali hiši, četudi so to večje pasme (poznam dogo, ki živi v precej majhnem stanovanju, zato pa z lastnico preživlja zelo kvaliteten čas na dolgih sprehodih v okolici in ji ni čisto nič hudega). Važno je, da se jim res posvetimo takrat, ko smo doma, pa naj bo to z igro, sprehodi ali učenjem.
Osebno sem mnenja, da je velika večina naših ljubih kužkov v "divjini" ne bi znala preživet- za mojo Bubo sem 100%, da bi bila čisto izgubljena oz. bi šla domov s prvim, ki bi prišel mimo in jo lepo pogledal  ;)

Lp,
Tina


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: linchaich , četrtek, 30.09.2004 : 09:35:03
Jaz sem cista muciteljica!  :'(

Moja psa (dva, ja! - 25 kg in 31 kg) me cakata doma, ko sem v sluzbi ... in to v garsonjerici (koliko kvadratov ima niti ne upam priznati!) ... joj, kaj jima delam! :-\ Res se moram zamislit, ker glede na napisano, sta prisiljeni spati na topli postelji, pa nic ven ne vidita, kako avtomobili mimo svigajo, ::) ... joj, selitev je prava resitev oziroma ... kaj pa ce bi ju zjutraj samo ven spustila, pa zvecer na balkon dala spat ... to bo to, prava svoboda! ;D PRESRECNI BOSTA!!! :'( :'( :-\ :-\ :-X

Pa prijatelj ima nemsko dogo v (malo vecji) garsonjeri ... no, ima tudi terasico ... na vrhu bloka, tako da lahko vidi vso lepoto tega sveta, tako od vrha, ampak ... tisto najvaznejse mu pa manjka ... svoboda, kaj mu bo ljubezen in toplina ... SVOBODA! ::)

Sicer pa ... tole pisanje bolj spada v kaksno temo ... pes zunaj ali notri!

PS: Predlog ... spustimo vsi svoje pse na svobodo ... in srecno bodo ziveli do konca svojih dni! ::) Pa ja ... ::) :'( :-\ :-X

 :-X :-X :-X :-X :-X


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Bonie , četrtek, 30.09.2004 : 09:45:29
Tudi sama že dolgo razmišljam o tem, ali ima pes, ki je v stanovanju, manj polno življenje od tistega, ki ima na razpolago velik vrt ali še več prostora za prosto divjanje. Pravega odgovora ne vem, lahko pa povem, kaj opažam. Moja sedanja psica ima na srečo možnost, da se prosto giblje noter ali pa zunaj na ograjenem dvorišču. Ampak ona bo vedno tam, kjer sem jaz. Četudi bom cel dan v hiši, bo ona z mano. Včasih jaz kaj delam, ona pa trdno spi na svojem prostoru, ampak takoj ko bom jaz šla iz tega prostora, bo ona tudi takoj za mano, čeprav se mi je še minuto prej zdelo, da je nič ne bi moglo zbuditi. Je pa res, da pa ko je sama doma, pa kar rada gre ven na dvorišče. Se tam igra, rada poležava na soncu itd. Samo večino časa pa vseeno, ko je sama doma, prespi. Spat pa gre vedno v hišo.
Podobno so se vedli pravzaprav vsi moji dosedanji psi. In glede na opisano se mi zdi, da je pes najbolj srečen vseeno, ko je s svojimi ljudmi. Ne glede na prostor. Nobeno veliko dvorišče ne bo osrečilo psa, ki je cel dan sam. Seveda pa je možnost biti zunaj vsakemu psu tudi všeč, ampak ni pa nujna. Pri zadostnih sprehodih mislim. To je tako, kot bi nam vsem bilo super, če bi imeli npr. možnost živeti v vili ob jezeru. Ampak ker ne živimo v vili, smo zadovoljni s tem, kar imamo, saj življenja v vili ob jezeru sploh ne poznamo. Tudi psi, ki živijo v stanovanju, ne vedo, kako bi bilo, če bi imeli svoje dvorišče. Ampak po moje niso zato nič manj srečni. Se zato toliko bolj veselijo sprehodov, skupaj s svojimi ljudmi. Naj povem še nekaj. Moja psica obožuje sprehode, ampak brez mene niti na sprehod noče. Zelo dolgo sem imela s tem resne probleme, saj če me ni bilo doma, ni hotel z nikomer drugim iti na sprehod. Šla je do konca ulice, tam pa se je ustavila in ni hotela naprej.


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: KARMEN , četrtek, 30.09.2004 : 09:49:00
Odločitev za pasmo je pri začetnikih res lahko zelo težka, včasih tudi napačna. Opisi pasem v različnih knjigah (značaj) so lahko le splošno vodilo, nikakor ne pravilo, ker imata dva brata ali sestri iz istega legla popolnoma različen značaj. Pri nas doma se je zvrstilo že nekaj psov, od mojega otroštva, pa do sedaj, že mama mi je pripovedovala o njihovih psih, ko je bila majhna. Ker je bil dedek lovec, so imeli nemškega ptičarja, ki je bil poznan v celem mestu in okolici, ker je v svoji uti pazil na hišne ključe in nesel kosilo dedku v službo. Ko sem bila majhna smo imeli mešančka, ki je bil zelo podoben zlatemu prinašalcu, zato sem po njegovi smrti tudi zlatega kupila. Mislim, da je to bil najboljši pes, ki smo in bomo kdajkoli imeli. Poleg tega, da je bil odličen razstavni pes, je imel izvrsten značaj. Bil je zelo samostojen in ponosen pes, izredno poslušen (tri leta šolanja), z njim bi lahko šla na konec sveta (res je bil povsod z nami, razen na letalu). Ni pa maral otrok, zato sem bila v njihovi prisotnosti vedno zraven. Ko je umrl, nisem več hotela prinašalca, ker sem vedela, da nikoli noben ne bo tak. Prvih šest let je živel v stanovanju, nato smo se preselili v hišo z vrtom, kjer je bil, kjer je hotel sam.Naslednji dan (po uspavanju) sem posvojila mešanca labradorca, vzela pa sem ga samo zato, ker sem v zavetišče odnesla hrano in nekaj opreme od prejšnjega, ta pa je pritekel k nam, kot da nas je že ves čas čakal, skočil v odprt avto ("Končno ste me prišli iskat!") in odpeljali smo se domov. Eno leto kasneje sem v zavetišču obiskala tisti dan sterilizirano psičko (mešanko s samojedom ali špicem), ker se je počutila zelo slabo zaradi narkoze, sem jo prevzela v domačo oskrbo in seveda obdržala, čeprav je ta pasma zadnja na svetu, za katero bi se zavestno odločila (ne maram nobenih polarnih psov).
Psa se izvrstno razumeta, ona je šefica, on jo čuva, zelo prijazna sta do ljudi in vseh živali. Živimo na deželi, v hiši z velikim ograjenim vrtom (3.000 m2 - ne vprašajte, koliko smo porabili za ograjo), vse naše živali so lahko v hiši ali zunaj (vgrajena imamo nihajna vratca). Samec je veliko raje v hiši, zato da nam lahko teži. Samička pride v hišo samo zaradi družbe, raje leži na hrbtu na terasi, vse štiri od sebe, na -7 stopinj C in burji 120 km/uro, tako da ji gosta dlaka kar plapola. Pet mačk, ki so sterilizirane in kastrirane, redno cepljene in razglistene, živi kakor hoče, najraje se podijo po bližnjem gozdu in plezajo po drevesih ter lovijo miške(so vsi izredni lovci). Koze in konji živijo v izpustu, koze damo ponoči v hlevček, konji imajo odprte bokse z dolgim nadstreškom. Zajec ima v dnevni kletko, ki jo uporablja za stranišče, če ne, je zunaj. Moje mnenje je, da moramo pri izbiri živali ali pasme najprej pomisliti na njo, šele nato nase, to ni kot avto ali obleka, ki jo kupimo po svoji meri. Tudi jaz sem žalostna, ko se vozim domov skozi naselja, kjer imajo spuščene potepuške zanemarjene dolgodlake pse, polne bolh, nekatere z alergijami (zaradi nepravilne prehrane, zajedalcev in nesnage). Veliko je prav samojedov, ki jih kupijo, ker so tako lepe bele kepice s črnimi očkami, pa še v vseh knjigah piše, da se dlaka čisti sama???, potem pa ugotovijo, da je te pse treba krtačiti, to pa vzame veliko časa. Nobenemu ne bi rada solila pameti, ker se vse življenje učimo, ampak bi rada vsem položila na dušo vprašanje: KOLIKO SEM SE PRIPRAVLJEN ŽRTVOVATI ZA ŽIVAL?, preden se odločimo o nakupu ali posvojitvi, ker so zavetišča na žalost vse prepolna, ker ljudje ugotovijo, da nimajo toliko časa, potrpljenja in denarja, kot so mislili, predvsem če so pripeljali žival domov zaradi otrok, s katerimi imajo že dovolj dela in skrbi. Upam, da sem s tem razmišljanjem komu koristila.


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: JennyK , četrtek, 30.09.2004 : 10:59:42
Karmen, kapo dol! Se podpisem pod tvoj post!
Me je pa tale tema spodbudila se k razmisljanju o pojmu svobode pri drugih zivali. No, sicer tole moje razmisljanje ne sodi k temu topicu, pa vseeno; Torej obozujem zivali, resnicno. In tudi smatram ,da domacim ljubljencem izkazujem vso potrebno ljubezen in tudi skrbim zanje po najboljsih moceh. A vendar: nora sem npr. na plezilce. Doma sem imela ze kace, kuscarja. Moj oce je zmeraj godrnjal, da ce bi ze bila ljubitelj zivali, teh zivali ne bi imela zaprtih v terarijih... Po njegovem so pa plazilci se zmeraj toliko "prvinski, zivalski" (ce se lahko tako izrazim), da definitivno ne sodijo v neko zaprto kletko, terarij; torej "v jeco". Jaz sem sicer se zmeraj mnenja, da se tudi mojim plazilcem ni godilo slabo, a vseeno... Dejansko pa je razlika med nekim stirinozcem in pa kaco! (Moja Jenny definitivno  ne bi prezivela "v divjini"; Mici (mehiski goz) sklepam da ravnotako ne; Pioter (udav) pa najbrz bi...)
Zgolj v razmisljanje, no - je tak dan za te stvari  ;)


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Nanook , četrtek, 30.09.2004 : 11:08:16
Za vse filozofe, vprasajte se, kaj je naravno za psa in potem razmislite, ce je to res to, kar bi zeleli svojemu psu, sploh v danasnjem okolju.   ;)


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Lilit , četrtek, 30.09.2004 : 12:18:17
Se je zacela sola in pzorko ima spet debatni krozek ;)


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: pzorko , četrtek, 30.09.2004 : 14:17:38
Povedal sem svoje mnenje, vi pa svojega. OK, pa smo opravili. Negiral vam ne bom, ker pač ne mislim nikomur spodbijati njegovega mnenja.

@Lilit:
Oh, seveda, vendar se mi debatni krožek začne šele novembra, zdaj se pa moram nad nekom izživljati. Kako je pa kaj pri vas v vrtcu? Vidim, da ste se že naučili pisati.

@Nanook:
Je v tvojem pisanju mogoče sarkazm? Zdi se mi, da je tole posmeh na moj post. Ali pa si začela razmišljati pravilno, kot ti narekuje biologija? :D


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: pzorko , četrtek, 30.09.2004 : 14:19:04
Torej ... še enkrat moje mnenje. Pravim, da ljudje v stanovanju ne bi smeli imeti psa. Če mu privoščimo najboljše, mu vsaj lahko damo stalen stik z naravo. Najboljša kombinacija se mi pa zdi sprehodi + velik ograjen vrt + dostop v hišo.

LP


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Nanook , četrtek, 30.09.2004 : 14:22:17
Pzorko, hansaplast?  ;) ;D Ne, ni sarkazem, kar tako ga pa tudi ne uporabljam, se znuca in ne pride vec do izraza. Je preprost predlog za nadaljno debato-ce se ze omenja naravno, divje itd., potem se najprej prepricajte, kaj to naravno/divje sploh je ane.  ::) ;D


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: linchaich , četrtek, 30.09.2004 : 14:26:23
Pravim, da ljudje v stanovanju ne bi smeli imeti psa.

Pa ja ... !!! Sej sem ze napisala, da sem muciteljica! ::) Preberi si se moj predlog ... vrnitev k naravi ... al kako! Ker ... kaksna narava pa je pes na povodcu?!?!?! ... pa na ograjenem dvoriscu ... VRNITEV K NARAVI SI NAPACNO RAZLAGAS!!! :-\

Citat
PS: Predlog ... spustimo vsi svoje pse na svobodo ... in srecno bodo ziveli do konca svojih dni! ::)

Pzorko! Na netu obstajajo tudi ZS - samo predlog oziroma moje skromno mnenje! ... tale tema ima namrec naslov ... Je pes zame? ... !


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Liss , četrtek, 30.09.2004 : 14:40:19
Ja no... V stanovanje se mi zdijo primerni tisti 'damski' kužki ;D
Psa je človek vzredil za življenje pri njem, ne v naravi. Volkovi so divjo, pri psih pa se mi zdi, da je ta njihov nagon pozabljen globoko v njih. Kaj pa je narobe če si v službi pa imaš psa v stanovanju? Meni se zdi, da bi se pes isto počutil če bi bil na vrtu... Pogrešal bi gospodarja in ko bi prišel (njegov gospodar) bi se veselil. Enako v stanovanju ali na vrtu.


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: biscuit , četrtek, 30.09.2004 : 14:40:43
Linchaich povsem se strinjam s tabo!! Tudi jaz sem navadna mučiteljica ::)!!! In kakor že vsi pravite psu ni prav nič hudega če je sam doma,saj ta čas skoraj vedno prespi!! Psu se je treba posvetit ko smo doma in na sprehodih,ne pa kot počnejo nekateri: psa na povodec,mirno ob svojem gospodarju,da bi koga povohal še pomisliti ne smemo,to so zame mučitelji!!


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: linchaich , četrtek, 30.09.2004 : 14:46:29
Joj, sem pozabila napisat ... ko se ze vracamo k naravi ...
Pzroko ... kako pa je kaj zivljenje v jami, pa lovljenje mrjascev, pa kurjenje ogenjcka, pa nabiranje sadezev (zdele je kostanj, pa gobice se tud se najde, ...) ... ja, hudica, od kje imas pa prikop na internet ... zanimivo! ;D ;) ...

Ok, dost ... Jana, ne bit huda name! ;)


Muciteljica mojih dveh nedamskih - bokserskih psov (obcasno tudi varovancev ... joj, cez en teden dobim bernko - v garsonjero (3-je psi!!!), pa za cel teden  ::)... upam, da me kdo ne prijavi)!


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: linchaich , četrtek, 30.09.2004 : 14:47:13
Linchaich povsem se strinjam s tabo!! Tudi jaz sem navadna mučiteljica ::)!!!

Uh, se malo bolje pocutim, ker sva vsaj dve! ;) ;D ;) ;D


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Liss , četrtek, 30.09.2004 : 14:51:19


Muciteljica mojih dveh nedamskih - bokserskih psov (obcasno tudi varovancev ... joj, cez en teden dobim bernko - v garsonjero (3-je psi!!!), pa za cel teden  ::)... upam, da me kdo ne prijavi)!

Ups... Mislim, da samo ovčarji niso ravno za v stanovanje ;D Še bosebej tisti 'taogrgomni' ;D
Pa nobenega ne obtožujem, tudi če ga ima ;D


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: linchaich , četrtek, 30.09.2004 : 14:54:52
Liss ... ne mores verjet, kako se ima tale plansarka lepo v stanovanju (ups, garsonjeri) ... pa zakaj skoz na posteljo skace ??? ? Mogoce pa to pomeni, da ji ne pase, da je v stanovanju! ;) ::) ::) ::)

VSAK PES JE ZA V STANOVANJE (povdarek ne dretje!)!!!


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Liss , četrtek, 30.09.2004 : 14:56:09
okej okej ;D Saj se ne jezim na nikogar ;D
Samo če pa živi v stanovanju v slabih pogojih... Nekaj drugega ;D


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Basha , četrtek, 30.09.2004 : 15:19:41
Liss  >:(, moja planšarka Basha nikakor ne stanuje v slabih razmerah v stanovanju. Basha zelo uživa, je zdrava, je na toplem, ima vso našo pozornost, lačna vsekakor ni............. in ne vam kaj naj še naštejem. Skratka ne gre ji slabo. Sprehodov ima pa tudi ogromno, pa še super prijateljice ima kot so boksarke Lina in Aika  ::)(od Linchaich) in mala Lori-yorkshirka  ;) :D.

lp. Mateja


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: linchaich , četrtek, 30.09.2004 : 15:21:24
Ja, Basha, tebe sm cakala! ;) To je planskarka, ki jo dobim v varstvo! ;D ;)


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Basha , četrtek, 30.09.2004 : 15:22:31
 :D ;) Ja, moja Basha bo v najboljših rokah. V stanovanju seveda. Pa še super družbo bo imela.  :)


lp. Mateja


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: AlesKo , četrtek, 30.09.2004 : 17:05:58
Ja mislim, da naši Bashi res nič ne manjka. Mislim, da je bolje od mene (včasih dobesedno :)), spi na moji postlji, štirikrat do petkrat na dan hodi ven (večkrat za več ur), skratka živi boljše kot katerikoli vaški pes.

No Liss  >:(, imaš še kaj za dodati. Mogoče pa ravno ne veš kaj so slabe razmere  ;D.


lp. Aleš + Basha


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: AlesKo , četrtek, 30.09.2004 : 17:25:23
Meni se pa zdi full mučenje živali, če se pse, ki imajo že po naravi dovolj gosto in dolgo dlako, oblači v razne oblekice, kapice, šalčke ipd. Pa še nekam nedoraslo in pubertetniško deluje - kot da bi hotele oblačit svoje punčke. ;)


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: pzorko , četrtek, 30.09.2004 : 18:00:57
@linchaich:

Da, pa mi smo ljudje! Kako misliš, da bi bilo človeku, če bi ga pred 200.000 leti zaprl v en prostor, v neznano, kjer bi se počutil zgubljenega. S psom je pomoje isto.

Strinjam se, da že s povodcem, ograjenim vrtom jemljemo psu svobodo. Vendar ... ali mu jo moramo jemati še na način, da mora živeti v mestu? Pes je še vedno zver. Še vedno lahko raztrga kavč, poje vse, kar najde ... In čeprav imate doma že čisto učlovečene pse, pa dokler se bo on še zagnal za žogico, je v narava. Zakaj bi mu to izpodbijali?


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: pzorko , četrtek, 30.09.2004 : 18:04:51
Pa kaj, a res nimate sočloveka, da bi se z njim pogovarjali, mu dajali tople besede, da bi vam bil v oporo? Ali res nujno rabite psa, ki ga boste parfumali, ga oblačili, vodili v posteljo, imeli v !stanovanju! ?  
Saj vem, da je pes tudi lahko vse tisto, kar sem zgoraj naštel in tudi pri nas je tako, vendar pretiravati ni treba. Če bi podrobno analiziral vaša sporočila, bi si kdo o vas mislil, da ste zagrenjeni ljudje, ki nimajo človeške družbe, živite samo s psi in čudno, da sploh še ne lajate.  :o


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: pzorko , četrtek, 30.09.2004 : 18:05:38
Daj zaprite vi leva v stanovanje.  ;D


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: pzorko , četrtek, 30.09.2004 : 18:08:02
Citat
moja planšarka Basha nikakor ne stanuje v slabih razmerah v stanovanju. Basha zelo uživa, je zdrava, je na toplem, ima vso našo pozornost, lačna vsekakor ni.............

Kako je bilo psu pred nekaj tisoč leti? Živel je v slabih razmerah, bil je bolan ... Že tako so psi čisto nesamostojni, mehkužni ... Kaj bo iz tega? Dobili bomo lutke, praktično umetne lutke. Pa se ne borimo vsi proti tem?


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: andi , četrtek, 30.09.2004 : 19:01:14
Pzorko, pzorko, še vedno te sprašujem če misliš, da je tvoj ograjen vrt svoboda? Daj daj, ne klamfaj neumnosti. Koliko pa je na tem forumu ljudi, ki imajo prvinske pse? Pasma, ki jo imam doma je popolnoma umetna, mlada pasma. Naravno ja!!!


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: pzorko , četrtek, 30.09.2004 : 19:06:43
Sem že napisal, da je tudi ograjen vrt in povodec omejevanje živali. Vendar bolje, kot pa stanovanje! Vem, da za mnoge klobasam neumnost, vendar moram povedati svoje mnenje. Mi je prav žal.

Torej ti se nagibaš k čim večjem priklenjevanju psa na človeka?


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Lilit , četrtek, 30.09.2004 : 19:12:15
pzorko, zakaj imas psa? (resno, me zanima, kaj tebi pomeni pes)

V vrtcu je fajn, hvala za vprasanje ;)


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Petra , četrtek, 30.09.2004 : 19:23:59
Ajoj pzorko ti si cel smeh  ;D ;D

S takimi izjavami me spominjaš na mojega 5 let starega bratranca, ki vestno ponavlja kar sliši ali presliši od svojih staršev in sam interpretira...
v stilu ja pes se v stanovanju muči (se pravi, da ljudje, ki nimajo vile z vrtom si psa ne morejo privoščit  ::), aja pa še to, če je huskijem pri nas takooo blazno vroče in takoo trpijo (spet 100 let stare pripovedke) potem pa pse npr. kot so rodezijski grebenarji blazno zebe pri nas  :o :o ??? ;D glede na to, da je afriški pes "navajen" na visoke temperature...(pa ne mislit, da sem se zdej upičla v kakšno pasmo, rr mi je pač prvi prišel na pamet ;))


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: pzorko , četrtek, 30.09.2004 : 19:32:52
@Lilit:

Pes je vezni člen v družini ... ko najmanj nočemo, nas spravi na sprehod, zna te pozdravit, ko prideš domov, zna se pocarkljat, zna te spravit v smeh ... Skratka vse lepo in prav, vendar še vedno NI nadomestilo za sočloveka. Mogoče bom pa čez 15 let govoril drugače. Nikoli se ne ve.

Ste se v vrtcu že naučili risati, ali še kar praskate po peskovniku in se učite matematične iznajdljivosti na enostavnih primerih?  ;)


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Nanook , četrtek, 30.09.2004 : 19:36:03
Kdo pa ima psa namesto cloveka?


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: pzorko , četrtek, 30.09.2004 : 19:39:21
@Petra:

Jaz v stanovanju ne bi imel psa nikoli. (vendar nikoli ne reci nikoli - mogoče bom čez 30 let sam, v majhnem stanovanju, edino družbo pa mi bo delal psiček - ampak dokler sem v takšni poziciji kot sem, lahko mirno rečem, da pes ni za v stanovanje) Ker vem, kako se pes rad povalja po travi, kadar mu paše, kako leži pred vrati od ograje in zalaja na vsakega, ki mu ni pogodu, kako se recimo spravi lajat na jabolko, ki je padela z drevesa, se zažene za sosedovo mačko, spi na soncu, ali pa se senči v prijetni senčki ... Vsega tega je v stanovanju prikrajšan. (razen seveda takrat, kadar mu to dovolimo mi, pa še to je ponavadi v velikih mestih samo sprehod do trgovine in nazaj, tako da še tega nima) V stanovanju pa lahko samo leži, spi v postelji, se greje, se mehkuži, žre, se smili samemu sebi, nima možnosti se izlajati, koliko mu je dušek, ...

So moji argumenti dovolj močni, ali je to ponavljanje za starejšimi? Zakaj, če si lahko sam ustvaril mnenje?

Ampak še enkrat ponavljam - sam psa nimam v stanovanju, zato ne morem reči, kako je s tem, lahko si samo predstavljam. Vi mi lahko mirne duše rečete:"Če ne veš, kako je, ne bluzi o tem!" A dokler je tako, kot je, bom jaz gnal svoje.


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: pzorko , četrtek, 30.09.2004 : 19:41:15
@Nanook

Izgleda, da večina tu na forumu. Ne vem, takšno je pač moje mnenje.


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Nanook , četrtek, 30.09.2004 : 19:44:57
Zanimivo, jaz namrec nimam tega obcutka. Bolj imam obcutek, da resnico malce krojis in jo prilagajas sebi, zato da lahko kritiziras oz. poskusas kritizirati.  ;D Zal, za moje pojme, neuspesno.


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: ursek , četrtek, 30.09.2004 : 19:48:47
Mislim, da ima vsak svoje mnenje o tem, ali je pes za v stanovanje ali ni. Lahko recem, da zivim pri starsih in mislim spomladi pripeljati vanj kuzka. Sicer ne bo med "tavecjimi" pasmami, prav majhen pa tudi ne (labradorec). Tudi ce ima kdo (velikega) psa v stanovanju, to se ne pomeni mucenja. Pes je zadovoljen, ce je na toplem, ce ima hrano ter vodo in ce ima ljubecega gospodarja. Svojo energijo pa itak sprosca na sprehodih.
Tu je problem samo s tem,koliko casa mislis posvetiti psu in ne tako njegovi velikosti oz. velikosti stanovanja...

Tako je vsaj moje mnenje...

Lp!  ;)


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Liss , četrtek, 30.09.2004 : 19:51:19
Pes NI lev! ;D


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: AlesKo , četrtek, 30.09.2004 : 19:51:38
Dragi moji ne se sekirat. Glavno je, da lepo skrbite za svoje pse (vsak pač po svoje, kako je to pa je relativna stvar) in da jih imate radi. Ostali pa več ni važno.


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: ursek , četrtek, 30.09.2004 : 20:15:44
AlesKo: Koliko je pa stara tvoja kuzika?  ;D


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Lilit , četrtek, 30.09.2004 : 20:36:04
zna te pozdravit, ko prideš domov, zna se pocarkljat, zna te spravit v smeh ...

Ce ze toliko poudarjas, da pes ni nadomestilo za socloveka... vse to zna naredit tudi prijatelj.

V vrtcu sestavljamo lego kocke.


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: sallys , četrtek, 30.09.2004 : 20:38:24
Pzorko...
Kako za " vraga" naj te jemljemo resno, če nas že naslavljaš z @?

Nič drugega..., se mi Sally mota pod stolom, verjetno želi papcat v kopalnico potem pa počasi ajat k nama v spalnico.


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: hgvkjcvajgvbsgdfb , četrtek, 30.09.2004 : 21:38:51
Oi!

Jat te ne razumem Pzorko. Tudi jaz bom dobila psa, čeprav manše rasti in živim v stanovanju. Pa vem, da mu ne bo nič manjkalo, pa čeprav nimamo vrta.

LP Anja


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: pzorko , četrtek, 30.09.2004 : 21:59:31
Here we go again ...

@Nanook:
Tvojo teorijo bom zavrgel in ti ne bom dal prav!

@Lilit:
Citat
Ce ze toliko poudarjas, da pes ni nadomestilo za socloveka... vse to zna naredit tudi prijatelj.

Razloži malo!

Citat
Kako za " vraga" naj te jemljemo resno, če nas že naslavljaš z @?

Jah, to sem se naučil na drugih forumih. Ne vem, kaj je s tem narobe!

@_anja_:

Še enkrat preberi moje prejšnje poste, mogoče ti bo bolj jasno.


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Nanook , četrtek, 30.09.2004 : 22:11:27
Jaz pa v jok pa na drevo... ;D ;D ;D oz. sijancek zbirat. 8)


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Teja , četrtek, 30.09.2004 : 22:24:49
Ojej, pzorko :-X :-X :-X
 moji pesjani bodo tudi ob odprtih vratih ostali notri in raje opazovali kaj jaz počnem ITD... Tudi ko so zunaj se ne premaknejo iz terase, pa čeprav bi se lahko šli valjat na travo na vrt, lajati na jabolka, preganjati muce... Pa nimam nobene ograje! Kaj pa če tvoj laja na jabolka ::) zaradi dolgčasa? ::)


Ampak, kakšna mučiteljica sem šele jaz, ker psi kar nekaj časa preživijo v avtu, kadar so na sporedu reševalne zadeve :P In če jih imam cel dan kje s sabo so sami v avtu, če grem npr. v restavracijo. Moram se malo zamisliti! Ampak čudno- v avtu sladko spančkajo, ne cvilijo ali lajajo, ne grizejo sedežev... Verjetno so samo tako potrpežljivi, kajne?? V resnici pa trpijo. Ah, ubogi moji psi. Bom razmislila in mogoče kakšnega ali pa celo vse dala komu, ki bo bolje skrbel zanje :P

LP od mučiteljice Teje


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Lilit , petek, 01.10.2004 : 00:04:24
OK, se enkrat, preberi svoj citat:

ko najmanj nočemo, nas spravi na sprehod, zna te pozdravit, ko prideš domov, zna se pocarkljat, zna te spravit v smeh ...

Tudi prijatelj te lahko povabi na sprehod, te pozdravi, te spravi v smeh... za crkljanje je mogoce v tvojem primeru boljsa prijatelj-ica ;) (ali pac tudi ne ::), to ves ti...)

Sicer pa se mi zdi, da te debate ne spadajo pod temo "Je pes zame" ampak bolj pod "pes v stanovanju" ali kaj takega.


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: pzorko , petek, 01.10.2004 : 07:09:40
Nanook:

Če ti tako hočeš ...  ;)

Teja:

Pa vidiš, kaj si naredila iz svojih psov? Lenobe! Dobro, zdaj se boš upirala na reševanje, pa kako so tam delovni ... Ampak za mene to ni to.

Lilit:
Citat
Tudi prijatelj te lahko povabi na sprehod, te pozdravi, te spravi v smeh... za crkljanje je mogoce v tvojem primeru boljsa prijatelj-ica  (ali pac tudi ne , to ves ti...)

Res je!

Citat
Sicer pa se mi zdi, da te debate ne spadajo pod temo "Je pes zame" ampak bolj pod "pes v stanovanju" ali kaj takega.

Tudi to je res! Ni fer, da blatimo temo!


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Basha , petek, 01.10.2004 : 08:13:12
Uršek Basha bo 13.10. stara 1 leto.  :D


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: simi , petek, 01.10.2004 : 08:49:42




Pa vidiš, kaj si naredila iz svojih psov? Lenobe! Dobro, zdaj se boš upirala na reševanje, pa kako so tam delovni ... Ampak za mene to ni to.

Pzorko, zakaj točno ti že imaš psa?????
Da si mu z svobodo omogočil lajati na jabolka, ki padejo z drevesa, da se lahko izlaja do onemoglosti, da nadere vsakega, ki gre mimo tvoje hiše, da ti skače v ljudi.....nazaj k naravi....potem si mu naredil krivico v tistem trenutku, ko si pomislil, da bi rad imel psa. Po tvoji definiciji to ni naravno.
Po tvoji definiciji bi morali biti psi spuščeni in prepuščeni sami sebi, ustvarila bi se kardela potepuških psov, ki bi se tepli za hrano, za hiearhijo in človeka niti pod razno, razen pri njegovem smetnjaku ne bi pogledali.

Torej zakaj imaš psa?


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: linchaich , petek, 01.10.2004 : 09:57:48
Grem cisto od zacetka!

@linchaich:

Da, pa mi smo ljudje! Kako misliš, da bi bilo človeku, če bi ga pred 200.000 leti zaprl v en prostor, v neznano, kjer bi se počutil zgubljenega.

In oni so psi in NE volkovi!!! In kaj bi bilo, ce bi psa danes spustil na NARAVNO svobodo?!?! Pocutil bi se zgubljenega, … Se vedno me zanima … nazaj k naravi … zakaj ne zivis v jami?

Strinjam se, da že s povodcem, ograjenim vrtom jemljemo psu svobodo. Vendar ... ali mu jo moramo jemati še na način, da mora živeti v mestu? Pes je še vedno zver. Še vedno lahko raztrga kavč, poje vse, kar najde ...

Ker ze tako zagovarjas NARAVNO svobodo – zakaj mu je potem ne nudis?!?!?!

In čeprav imate doma že čisto učlovečene pse, pa dokler se bo on še zagnal za žogico, je v narava. Zakaj bi mu to izpodbijali?

HALO?!?!?! A ti ves, da je clovek psa z nekim namenom uclovecil … in kako to, da ni nosorogov?!?! Le kaj mu je bilo, ko se je za ta korak odlocal … pa to je nas prednik … joj, iz cesa smo nastali to kar smo?!?!?!?
Aja, in kaj imas doma ti? Volka ali psa?!?!?!?!?!
PES = uclovecena zival z namenom
VOLK = divja zival = ima naravno svobodo!

Pa kaj, a res nimate sočloveka, da bi se z njim pogovarjali, mu dajali tople besede, da bi vam bil v oporo? Ali res nujno rabite psa, ki ga boste parfumali, ga oblačili, vodili v posteljo, imeli v !stanovanju! ?

Glede na tvoje pisanje sklepam, da sodis po sebi … ven, pa socializiraj se!!!

Pes je vezni člen v družini ... ko najmanj nočemo, nas spravi na sprehod, zna te pozdravit, ko prideš domov, zna se pocarkljat, zna te spravit v smeh ...

In glede na to, kar si napisal tukaj, … kaj ne dobis vsega tega doma … pri soljudeh?!?!

Zgoraj dobis razlago na tole:

Ce ze toliko poudarjas, da pes ni nadomestilo za socloveka... vse to zna naredit tudi prijatelj.

Razloži malo!

Saj vem, da je pes tudi lahko vse tisto, kar sem zgoraj naštel in tudi pri nas je tako, vendar pretiravati ni treba. Če bi podrobno analiziral vaša sporočila, bi si kdo o vas mislil, da ste zagrenjeni ljudje, ki nimajo človeške družbe, živite samo s psi in čudno, da sploh še ne lajate.  :o

Le kaj delamo tukaj na forumu … joj, pa na srecanjih … aja, saj smo vsi sedeli v svojem »kotu« in se meckali s svojim (!!!) psom! Hvala za pogled s te strani … nikoli nisem razmisljala, da imamo srecanja za to, da bi se druzili … le kaj mi (nam) je bilo?!?!?! Hvala za predlog! Na naslednjem srecanju bom poskusila do koga stopit in mu vsaj reci dober dan ... zacetek pa je, ne?

Kako je bilo psu pred nekaj tisoč leti? Živel je v slabih razmerah, bil je bolan ... Že tako so psi čisto nesamostojni, mehkužni ...

Se pravi … zivi sedaj v SUPER razmerah … vsaj nasi psi … Pa se enkrat … govorimo o psu in ne o volku ali nosorogu!

Sem že napisal, da je tudi ograjen vrt in povodec omejevanje živali. Vendar bolje, kot pa stanovanje! …

Zakaj ze? Se vedno pravim … bolje topla postelja, kot hladen (pa ceprav super izoliran - ampak lukanja z vrati se vedno ostaja!!!) pesjak!

Torej ti se nagibaš k čim večjem priklenjevanju psa na človeka?

Spet! Si se ze vprasal s kaksnim namenom je bil »ustvarjen« pes … ne volk in ne nosorog?!?!

Ker vem, kako se pes rad povalja po travi, kadar mu paše, kako leži pred vrati od ograje in zalaja na vsakega, ki mu ni pogodu, kako se recimo spravi lajat na jabolko, ki je padela z drevesa, se zažene za sosedovo mačko, spi na soncu, ali pa se senči v prijetni senčki ... Vsega tega je v stanovanju prikrajšan. (razen seveda takrat, kadar mu to dovolimo mi, pa še to je ponavadi v velikih mestih samo sprehod do trgovine in nazaj, tako da še tega nima) V stanovanju pa lahko samo leži, spi v postelji, se greje, se mehkuži, žre, se smili samemu sebi, nima možnosti se izlajati, koliko mu je dušek, ...

Zanimivo … vse to lahko pocneta tudi moja psa … ja, res je, vcasih res nimam toliko casa, da bi se z njima valjala po travi (kar ti ne pocnes), lajala na jabolko (kot da nimata pametnejsega »dela«), … pa gremo na tak hiter sprehod, kjer vse to lahko pocneta sami …
… in imata vse to, kar ima tvoj … pa se veliko drugega ... skacem za nima, se mecemo po tleh, skaceta po meni, se igrata z mano, igrata s pasjo druzbo, igrata ena z drugo, tecemo, hodimo v hribe, ...
... ja, no, imata pa se veliko vec (kot tvoj pes) ... doma ... v stanovanju ... skaceta po postelji, se pretegujeta, igrata, lezeta meni pod kovter, spita pri meni v postelji, norita, mene imata ob sebi (najpomembnejse) ... in na koncu sta na veliko boljsem, kot tvoj pes (ze vem, zakaj sem se 3x ponovila)!
Pa pes vecino dneva tako prespi ... bogi tvoj pes, ker mora cel dan lajat za ljudmi in za jabolki, ki padajo z drevesa ... po moje je cista zivcna razvalina!

Smo pa iz Ljubljane, prej smo ziveli skoraj v centru ... uh, sta se imeli fino, ... pasja druzba, travica, gozd, veselje, sreca, topla postelja, cloveska druzba, ... pa skoaj v centru mesta!

Pa se to ... tvojemu psu je strasno dolgcas! Mojima niti na pamet ne pade, da bi se zakajali v vsakega ki pride mimo ... imata pametnejse stvari za "delat"! Ukvarjaj se s svojim psom ... aja, odvisno zakaj ga ze imas!

Samo se to ... pojdi pogledat pod Pasme ... Nemski bokser in si preberi kaj pise pod Bivalni prostor ... le kaj jima delam ... dajem jima vse tisto, kar med drugim spada k pasmi! Si lahko mislis?!


Muciteljica kratkodlakih, razvajenih, scrkljanih bokserk (pa ne spodnjic) ... aja, socloveka ... tudi z njimi se valjam po posteljah (med drugim!!!) ... huh, cist sem nora ... mogoce sem pa glede na tole ... tudi z njimi se valjam po posteljah ... muciteljica ljudi!


PS1: Se vedno ne vem ... nazaj k naravi ... ZAKAJ IMAS PSA?!?!?!

PS2: Glede na dolzino sporocila se oproscam za kaksno napako, pa nisem mogla kaj, da ne bi analizirala Pzorkotovega "dela"! Pzorko ... ze vnaprej hvala za vse odgovore! Dobri argumenti zakaj psi v stanovanju - sam vprasam?


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: AlesKo , petek, 01.10.2004 : 10:02:57
Zorko, če že toliko zagovarjaš, da mora iz pes nazaj v naravo, zakaj se mu potem ne odpoveš. Spusti ga tam kamor po tvoje spada - v gozd med volkove.


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Drejči , petek, 01.10.2004 : 10:05:14
Pzorko,
definiraj svobodo, za začetek...


Pes je človekov spremljevalec že kar nekaj " deset jurjev let". In njegova svoboda je ob človeku.
Svoboda, ki jo opisuješ ti, ni svoboda ampak anarhija. Narava pa anarhije ne trpi, ker ni naravna. Kamorkoli se obrneš obstaja RED, takšen ali drugačen - torej obstajajo nekakšna pravila, katerih se je treba držati in jih seveda lahko razumemo kot omejitve, jemanje svobode, zatiranje ipd. Ampak le tako lahko življenje funkcionira in ima prihodnost.
Torej, tudi med človekom in psom mora obstajati nekakšen red (če hočeš - omejevanje svobode), da lahko živita v sožitju. Ne moremo biti vsi leaderji in ne moremo biti vsi enaki (socializem, je samo ideologija, ki se v realnem življenju žal ne obnese), vedno je nekdo prvi in nekdo zadnji.

Naj se vrnem k naslovu teme - je pes zame? Seveda je, če imaš dovolj pameti in znaš izbrati pasmo ali psa, ki ti je pisan na kožo in ti njemu. No, tu pa je po mojem mnenju tisti osnovni problem.
Nekateri bi radi imeli kavkaškega ovčarja za lutko na kavču, drugi pa toy pudla za čuvanje ovc in boj proti volkovom.  ::)  Sicer karikiran in pretiravan primer, a upam, da sem dovolj nazorno ponazorila bistvo.
No, to bi pa že lahko označili kot jemanje svobode, ker od psa zahtevamo nekaj kar ni njegov osnovni namen obstoja.


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: linchaich , petek, 01.10.2004 : 10:17:37
Drejci, se podpisem pod tvoje sporocilo! ;)


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: deteljica , petek, 01.10.2004 : 10:17:48
Citat: linchaich  bolje topla postelja, kot hladen (pa ceprav super izoliran - ampak lukanja z vrati se vedno ostaja!!!) pesjak!
[quote

kakšna luknja z vrati?


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: linchaich , petek, 01.10.2004 : 10:20:06
Joj, malo cudno napisano!

Luknja/vhod v koco/pasjo uto!


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: RANA , petek, 01.10.2004 : 11:15:42
no, koncno sem se lotila prebrat celo temo. in me je malo zmedlo. pzorko: ob vsem tvojem "naravnem" pisanju, se i poraja mnogo vprasanj. da sploh ne zacnem, pri tistem, ki ti ga postavljajo ze vsi sodelujoci: zakaj imas psa? porodilo pa se mi je tudi tole vprasanje: torej, psu tudi ti (kot pravis) kratis svobodo, s tem ko je v ograjenem vrtu, ko ga peljes na sprehod na povodcu... pa mu jo morda kratis tudi takrat, ko pride v konflikt s kaksnim drugim psom, macko ipd? ali takrat pac pustis, da naravno opravijo drug z drugim??
no,sicer pa mislim, kot mnogi drugi; psom je najlepse to, da so lahko z nami. pa cetudi morajo cele dopoldneve prespati na kavcu (revcki!!!).......
lp, rana


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: deteljica , petek, 01.10.2004 : 11:32:02
Joj, malo cudno napisano!

Luknja/vhod v koco/pasjo uto!

aha že razumem ;D.Tudi mene je vedno motila odprta luknja. Kaj pomaga , če je vse izolirano, ko je pa v resnici odprto ::)?
Zato jaz pozimi luknjo zaprem. Debelejšo deko obesim tako, da je dvojna in vmes ostane plast zraka.
Ampak to je čist  izven :P teme.
O temi pa : baje j epes sam prišel k človeku, se pravi j enašel svojo eko nišo v njegovi bližini. Očitno je bila odločitev z biološkega stališča prava, saj je danes na svetu nekaj miljonkrat več psov  kot volkov. In tudi zapuščeni ali pa zunaj skoteni "divji "psi ne odidejo v gozdove( razen na krajši spošrtni lov, ampak tudi nekateri ljudje to počnejo), ampak se držijo naselij in človeka.
Svoboda?
Svoboda je filozofski pojem. Psi niso filozofi.


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: linchaich , petek, 01.10.2004 : 11:59:04
Rana!
Citat
ali takrat pac pustis, da naravno opravijo drug z drugim??

Mogoce bos nasla odgovor tukaj – v temi Napad psa (samo en delcek):
http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=35;action=display;threadid=16;start=msg42820#msg42820

Povzetek: NE - s povodcem mu krati svobodo!

Pzorko ... nazaj k naravi!!! Od danes naprej ga imate (psa) spuscenega vedno in povsod, hrano si bo ze nasel v gozdu (baje ga imate v blizini), vodo bo nasel v naravi - luze ali pa v kaksnem potoku, ... ah, bo ze! Saj je pes ... nazaj k naravi ... sporoci, ko ga bos kaj videl, kako se ima!


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: branka , petek, 01.10.2004 : 14:30:56
Pzorko, Pzorko filozof  ;D tako se pa že lep čas nisem nasmejala. Ne dam ti prav, čeprav mi velikokrat pride, da bi s tabo mal podebatirala, ampak v tej smeri vidim, da ne bo šlo  :-\ stojiva pač na nasprotnih bregovih.  8)


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: pzorko , petek, 01.10.2004 : 14:55:48
Joj, joj, joj, za 7 ur grem v šolo, pa napišete toliko ogvorov, da bi jih moral brati 2 uri.

Kaj sem si zdej od tega zapomnil?

Kaj je zame svoboda? Svoboda je tisto, ko lahko delaš kar hočeš, dokler s svojim početjem ne oviraš drugega.

Zakaj ne spustim psa v naravo in zakaj mu je ne nudim?
Ker ima doma velik vrt, v katerm je pravi "gozd", pa še veliko sprehodov ima, pa še velikokrat pomaga delati na vikendu ... Skratka vedno ima stik z naravo!

Joj, se mi res ne da! Si bom mogoče jutri vzel čas in odgovoril na vaše odgovore.

Samo nekaj ... zakaj primerjate mojega kužka in mene z vašimi psi in vami? Kaj ima veze, zakaj imam jaz psa s tem, ali je za v stanovanje ali ne? Oddaljujete se od teme. Mislim pa, da vem, kaj imate za bregom!  >:( >:( Farizeji eni! :D


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Basha , petek, 01.10.2004 : 15:49:20
Zanimivo! Pes vam pomaga delati na vikendu  ;D. A vam slučajno drva seka?  ;D ::)


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: n3wfka , petek, 01.10.2004 : 15:53:45
Pzorko!

Po tvoji teoriji smo potem ljudje leni, ubogi, zavaljeni, žremo, se smilimo sami sebi, polegamo...zato, ker živimo v stanovanju. Tako kot psi, ki živijo v stanovanju, ane?

p.s. Ko bom velika bom brezdomka, po možnosti nekje na podeželju. Da bom imela ves čas stik z naravo in bom lahko "lajala" na padajoča jabolka.


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: KARMEN , petek, 01.10.2004 : 16:12:55
Pzorko, tvoja provokacija je naletela na plodna tla. Mislim, da se je Undertaker - če ste pozabili, je to oseba, ki je postavila vprašanje, preselila na drugi forum, ker vas ima dovolj.


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: branka , petek, 01.10.2004 : 16:31:53
Zanimivo! Pes vam pomaga delati na vikendu  ;D. A vam slučajno drva seka?  ;D ::)

Zdaj bo trgatev bo brente nosil  ;D ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: pzorko , petek, 01.10.2004 : 17:56:10
LOL!

Lej, a je važno, kak odnos imamo mi z našim psom? Lahko vam zagotovim, da nihče v celem krškem polju ne ravna tako lepo s psom, kot mi z našim Aikijem. Ker ga enostavno obožujemo!

A kaj ima to s tem, da sem jaz proti temu, da so psi v stanovanju?

Povedal sem svoje argumente, nikogar nisem hotel s tem provocirati, vi ste mi povedali še svoje argumente in to je to. Kaj zdaj komplicirate? A mogoče hočete, da bi spremenil svoje mnenje? Hvala lepa, a ga ne bom!

Misli, a dovoli tudi drugim, da mislijo. Bodimo no malo korektni!


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Drejči , petek, 01.10.2004 : 19:00:49
Ja cool. Si proti temu, da bi bil pes v stanovanju. Tudi sama nimam nič proti temu, če je pes zunaj.
A kljub temu prepričanju, si nekako ne morem predstavljati kakšnega jorkija, ki bi  bival zunaj.  ;D  ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Liss , petek, 01.10.2004 : 19:12:53
Lej, a je važno, kak odnos imamo mi z našim psom? Lahko vam zagotovim, da nihče v celem krškem polju ne ravna tako lepo s psom, kot mi z našim Aikijem. Ker ga enostavno obožujemo!


?????????????????  :o :o :o :o :o :o :o
Mislim, da je na tem forumu OGROMNO ljudi, ki svojega psa/pse naravnost obožujejo! Ali ti slučajno trdiš, da skrbite bolje za vašega psa kot katerikoli pasji ljubitelj in poznavalec tu, ali samo v Krškem Polju?  ??? :o


Naslov: Re:Je pes zame?
Poslano od: Liss , petek, 01.10.2004 : 19:26:04
Zakaj ne spustim psa v naravo in zakaj mu je ne nudim?
Ker ima doma velik vrt, v katerm je pravi "gozd", pa še veliko sprehodov ima, pa še velikokrat pomaga delati na vikendu ... Skratka vedno ima stik z naravo!



Stik z naravo... Pa ga spusti v gozd in naj se sam preživlja če si že tako 'v naravo padu'. No, še bolje je, če greš ti, pa bomo videeli, kako boš zdržal: brez elektrike, TV-ja, knjig, umivanja zo, kuhanja hrane... Človek je odvisen od elektrike, pes pa od človeka. AMEN! ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: andi , petek, 01.10.2004 : 20:35:33
Pzorko, malo štorasto si se lotil tega ampak bistvo sem nekako ujela. Se pravi, dajmo izničit vse pasme, ki niso prilagojene življenju zunaj oz v pesjaku. Za v stanovanje naj ostanejo samo mali družinski psi, ki pa jim naj bo odvzeta svoboda lajanja na padajoča jabolka in rjovenje ob ograji na mimoidoče. Vsekakor bodo tem psom kmalu začele krneti sprednje noge in rep. V parih letih bodo že človečki. Ah, domišljija danes dela na polno.
Pzorko, super je če ima pes možnost, da se izležava na vrtu, da rabuta jabolka in čuva svojo hišo. Žal so socialne razlike in okusi ljudi kje bodo bivali različni. Sama sem z Brinom 1 leto živela v stanovanju, skoraj v centru Ljubljane. Zdaj sem v hiši že leto in pol in ne bi šla nazaj v stanovanje za nič na svetu. Obožujem naš mali vrtiček, pa čeprav nima gozda, ribnikov, ampak borih 100 kvadratov(ko kosim se zdi čist preveč :-\). Lahko rečem, da imam vrt he he, samo je pa ograjen iz vseh strani tako da psa ne vidita kaj dosti ven. Vseeno pa se premetavata po travici, grizeta bor(edino drevo, ki ga premoremo) in meni je toplo pri srcu ko vidim, da ju sonček boža. Žal pa se je prehitro spustila temperatura in sedaj Brin šklepeta z zobmi če je primoran biti 1 uro na vrtu. Jap, mehkužec je. Če bi se trudila bi ga morda celo malo ojačala, ampak zakaj če mi zvečer tako fajn greje noge. Jaz njemu hrano on meni termofor. A ni to tudi zakon narave :P


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: rina , petek, 01.10.2004 : 20:39:45
 ;D ;D ;D ;D Kok ste smešni ;D ;D ;D ;D
Še posebno ti Pzorko ;D ;D ;D
Pa zakaj še odgovarjaš? A nisi reku da si povedu svoje?


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: pzorko , petek, 01.10.2004 : 23:10:59
Se strinjam z Andijem.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: pzorko , petek, 01.10.2004 : 23:11:25
rina:

Pa če me stalno spet nazaj napeljejo.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: pzorko , petek, 01.10.2004 : 23:13:45
Citat
Mislim, da je na tem forumu OGROMNO ljudi, ki svojega psa/pse naravnost obožujejo! Ali ti slučajno trdiš, da skrbite bolje za vašega psa kot katerikoli pasji ljubitelj in poznavalec tu, ali samo v Krškem Polju?

Zdaj pa več ne vem, ali me zafrkavate, ali ste pa tupavi? Kaj je zdaj, a ne znaš brati? Kaj ti tukaj ni jasno? Point je, da lepo skrbimo za psa in da mu nič ne manjka - še preveč ima vsega, zato pa je tak razvajenec.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: pzorko , petek, 01.10.2004 : 23:16:41
Citat
Stik z naravo... Pa ga spusti v gozd in naj se sam preživlja če si že tako 'v naravo padu'. No, še bolje je, če greš ti, pa bomo videeli, kako boš zdržal: brez elektrike, TV-ja, knjig, umivanja zo, kuhanja hrane... Človek je odvisen od elektrike, pes pa od človeka. AMEN!

Zdaj mi je pa tega dosti! Stik z naravo ... a ti to razumeš kot življenje v naravi, oz. divjini? No, jaz pa ne! Pravim samo, da je pes, ki recimo živi na vrtu bližje svoji prirodi, bližje naravi. Nihče pa noče, da bi živeli psi nazaj v divjini. Samo pustimo mu še nekaj tistega, kar je ostalo od njega, daj, razumite že, no!

Hawk, govoril sem!

Alea, iacta, est, mojega Demostenovskega govora je KONEC! :D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Liss , sobota, 02.10.2004 : 11:46:38
Mi je pa prav žal, jaz te vedno manj razumem, sedaj govoriš, da je bližje naravi če je zunaj, prej si pa govoril čisto nekaj tretjega  ::) ::) Mislim HALO???
Aja, a ne bi mogel vsega tega spraviti v samo en post?  ::)
Jao... Sem gledala čase... Samo za eno, dve ali tri minutke razmaka...  ::)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: pzorko , sobota, 02.10.2004 : 13:46:35
Ja, dekle, žal, veliko stvari v življenju ne razumemo ... mogoče pišem malo trickly way.  ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: TinaZ , sobota, 02.10.2004 : 16:32:11
Pzorko,

pojdi živet lepo v katero od (slovenskih) jam- saj veš, tako boš bližje svojemu prirodnemu okolju (kot sigurno veš, smo ljudje najprej živeli v jamah)  ;)

Pa lepo bi bilo, če ne pišeš v svojem šolskem slengu (tricky way in podobne)- preberi si navodila, kako na forumu sodelovati oz. mogoče bi bilo pametno, da najprej odrasteš.

Lp,
Tina

P.S.: Ker je tvoj odgovor na moj post verjetno samoumeven, ti povem, da me prav nič ne briga, kaj mi imaš za povedati, jaz (in verjetno še kdo) se bo tej temi v prihodnje z veseljem izognil.

P.P.S.: Oprosti, Jana, ampak ta forumovec mi s provokacijami počasi uničuje veselje do branja in sodelovanja.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Afna , sobota, 02.10.2004 : 16:34:38
@pzorko.... ;D ::)

Jaz se v tole debato za kam je pes sploh ne bom spuščala, ker je tako jasno, da sodi k človeku...zato je pač tudi moja Liza "kavč pesjanka" in bo to tudi ostala...ko pa bom šla jaz "nazaj k naravi" in kampirala na Šmarni gori pod kako smreko in lajala na jabolka bo pač ona tudi...čeprav malce dvomim, da bi bila ona tega zlooo vesela  :-\...

Glede na to, da pač vemo, da si najstnik ti je marsikaj oproščeno...upam, le, da boš z leti in izkušnjami prišel do pravih spoznanj in zaključkov...

Do takrat ti pa predlagam, glede na to, da je debatiranje tvoj hobi, da vso svojo "debatno energijo" vložiš v debato o kakšnih resnih zadevah, ki potrebujejo pametno rešitev...
Kaj ko bi pričel s tem kako preprečiti proizvodnjo nerodovniških psov in zaslužkarstvo? Pa mogoče nadaljeval kako bi zmanjšali število azilašev in potepuških psov? In kako bi pomagali "verigarjem"... tem za debatiranje kolikor hočeš, ti pa klatiš in filozofiraš o popolnih bedarijah, zraven pa še žališ forumovce, ki so lahko samo za vzgled vsem ostalim kako naj bi se za psa skrbelo ...


LP, Eva


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: xerox , ponedeljek, 25.10.2004 : 17:06:48
zanimiva tema... saj je itak vse napisano jaz lahko še samo rečem da se podpišem pod komentar "ene afne" oz eve! ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: čara , sreda, 27.10.2004 : 20:13:18
Pzorko, ti si eno zagrenjeno in trikrat bolj zmedeno bitje kot jaz ::)

1. Tvoj pes ima kovinsko ovratnico, ki do njegovega vratu ni niti pol toliko "prijazna" kot usnjena, najlonska.

2. Če imate tako radi svojega psa, zakaj ga niste primerno vzgajali, da bi lahko mirno in veselo se sprehajali po mestu, mimo pso, ne pa da se jih morate izogibat, ker je vaš pes napadel že (enega ali dva) človeka ??? ???

3. A sploh razmišljaš sam zase al se s temi pisarijami samo tolažiš, ker je vaš Ajk morda v čem prikrajšan in živi izoliran od svojih krdelnikov ( to samo ugotavljam, ne trdim)  :-\

4. Je tudi pasja šola in učenje psa raznih trikov (psi se z veseljem učijo, če jih na pozitiven način motiviraš) tudi mučenje in kratenje svobode.

Ma js sem mlajša( se mi vsaj zdi) od tebe, pa sem to fazo razmišljanja imela že davno za sabo



Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: astra , sreda, 27.10.2004 : 20:45:30
To pa je komedija ;D ;D ;D

Pzorko zanima me če z ograjo okoli pa ne kratiš svojemu psu svobode ter kaj boš naredil ko bo tvoj pes imel napad svobode ali bi ga kar pustil pa ni važno ali bi napadel psa ali ne, verjam da so taki ljuje ki mislijo da psu kratijo svobodo če je privezan na sprehodu naj ti pa povem še to da je mojo napadel tak pes ker ga ima lastnica odvezanega (brihtno ni kaj). Imamo hišo in vrt pa moja psica nikoli ni hotela oditi sama kam še na vrt jo včasih težko spravimo samo, to pa zato ker je rada z nami V HIŠI kaj naj je pač razvajena pa čeprav ni majhna (pasma labrador).

Malo pomisli kaj pišeš!!!


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Matic K. , četrtek, 28.10.2004 : 00:07:59
pzorko
Ne bom se prepiral s teboj kje je bolje imeti psa - v hiši, pesjaku, na verigi, itd....... Jaz imam svoji dve (nemški dogi) v hiši in sem prepričan, da se dobro počutita (to pa zato, ker tudi pri odprtih vratih ne gresta ven ampak sta raje pri meni v sobi)!

Bi ti pa rad povedal nekaj glede tvojega pisanja!!!
Pri komuniciranju (pa čeprav pisnem) z inteligentnimi ljudmi se obnašaj malo bolj dostojno!!! Ne žali ljudi z raznimi topoumneži in podobnimi nespodobnostmi!

Tvoji argumenti zakaj mora biti pes zunaj so, verjemi mi, zelo megleni - to bi lahko razbral že iz protiargumentov nekaterih bralcev te teme, ki so se mi zdeli veliko bolj tehtni kot pa tvoji! Naravno okolje psa ni ne hiša ne tvoj vrt - torej zakaj ne bi psu, ki je družabna (krdelna) žival in ima rad svoje lastnike omogočili, da bi bil blizu ljudi, ki jih ima rad in jih spoštuje!

Slovnica ti očitno dela težave ali pa je ne želiš uporabljati. Kakorkoli že, če bi prebral pravila obnašanja na forumu, bi bili tvoji post-i oblikovani malo drugače!

Če mi imaš na ta post kaj povedati (prepričan sem da imaš) mi to prosim povej preko zasebnih sporočil in ne obremenjuj te zanimive teme s svojimi komentarji, ki so na dokaj nizki ravni izražanja!!!

Lp
Matic, Era in Dona


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Basha , petek, 29.10.2004 : 10:05:56
Bravo Matic  :D ;).

Tvoje dogice so tako sladke. Urša nam je namreč slike pokazala, ko ste bili skupaj na sprehodu skupaj z Aiko in Lino.  ::)

Moja bernka Basha tudi stanuje v stanovanju in je zelo srečna sicer pa gremo sedaj v hišo. Ampak moja pikica bo še vedno pri meni v stanovanju.


lp. Mateja


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Matic K. , petek, 29.10.2004 : 11:13:19
Basha

Moji dogici se ti zahvaljujeta za kompliment!!! :D

Popolnoma pa podpiram, da imate psičko v stanovanju! Resda ima ta odločitev tudi kakšno slabo stran vendar vsekakor ne za psa :)!
Saj na koncu koncev se vsi hitro navadimo, da v stanovanju ni več takšne čistoče, kot je bila pred prihodom našega pasjega prijatelja :).

Lp
Matic, Era in Dona
 


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Bambi , petek, 29.10.2004 : 15:21:14
Pzorko, svet ni črnobel, svet je predvsem siv. In posploševanje ni nikoli fajn. Tvoja trditev (kakor jo razumem) - pes živi v stanovanju, ergo se muči, je prb tako kot bi jaz napisala, ti si moški, ergo si prepotenten moron. Pa tega ne bom napisala, ker tega ne mislim (še  ;D 8)). Apriori postavljat take trditve nima smisla, če se vsaj malo ne poglobiš v vsako posamezno situacijo. Se strinjam, pes, ki živi v stanovanju, opravlja potrebo na balkonu in nima priložnosti divjat naokoli z vetrom v laseh za moje pojme ne živi v primernih razmerah. Prav tako pa ne pes, ki je zaprt na magar velikem ograjenem vrtu in ga spustijo v hosto, da se sam zdivja. Pes rabi socializacijo, druženje s svojimi ljudmi in drugimi psi, sprehode in še kaj. Glede na tvoje (mogoče pretekle?) probleme nisem prepričana, da ti svojemu nudiš vse to  ???.

Sama živim v hiši in si ne predstavljam, da bi s svojem hiperaktivcem živela v stanovanju. Ne samo zaradi njega, ampak predvsem zaradi sebe. Lahko pa si prepričan, da tudi če bi tako naneslo, da bi kdaj z njim živela v stanovanju, bi imel dovolj prilike za stik z okoljem, naravo in izživljanje (skoraj) vseh svojih nagonov in potreb.

Glede naravnosti pa... lol, kaj pa je pri psu sploh še resnično naravno? Mislim, da boš težko našel primer...


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Maja. , nedelja, 07.11.2004 : 14:41:48
Živim na vasi, v hiši z ogromnim vrtom, pa je moj kuža še vedno rajši v svoji posteljici, kot pa da bi šel ven.
Mislim, da je to odvisno od pasme, psa samega in lastnika-kako skrbi zanj.
Angleški buldogi so že po naravi zelo "scrkljani" in občutljivi kužki. Če dežuje imamo prave ceremonije, če ga hočem ven spravit lulat-pa čeprav samo na naš vrt. Ne gre in ne gre, ker je mokro in mraz...
Ne dam roke v ogenj, ampak mislim, da če bi sa našel kakšen pametnjakovič in imel buldoga zunaj, bi mu ta kmalu poginil. To je pes za v stanovanje. Pozornost mu godi, prav tako lepe besede in ogromno "cartanja".


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: JennyK , torek, 09.11.2004 : 12:33:22
Rommel - saj tudi nam, ljudem najbrž 11.štuk v bloku ni "naravno okolje" - ali pač?! Pa pralni, pomivalni stroji, avtomobili in PC-ji in vse možne naprave modernega sveta...
Poleg tega bi pa izpostavila drugi zorni kot Vaše trditve: a mislite da bo  psihično stabilnejši pes tisti, ki ga v življenju čaka 2 ali 5-metrska veriga; posoda z vodo in sem ter tja kakšen ostanek od kosila in večerje. AMPAK ima pa pes naravno okolje.  A je to tista prava prvinskost?
Jaz trdim in stojim za svojo trditvijo, da je moji kužiki, ki živi z menoj v vila-bloku (stanovanju torej) mnogo mnogo lepše kakor marsikateremu drugemu kužku. In ji zagotovo nič ne manjka!
Prosim še za Vaš odgovor. Hvala in LP!


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: LiXo , sreda, 10.11.2004 : 00:23:34
čer! >:( >:(

Vsi ki imate kuže ( raznorazne eksotične pasme) sploh pa večje pasme v bloku se prašte mal, če to ni mogoče psihičnega izvora! Je to mar njihovo vsaj približno naravno okolje iz preteklosti?
Pa veliko tekanja v pižamah po stopnicah vam želim!
 ;D

Pozdravljen !
Moj je v bloku kjer ima vseh 80 kvadratov zase, v minimalno 2 sobi se lahko umakne če rabi mir, v povprečju sva 5 ur/dan zunaj(na dolgih sprehodih po naravi) od Pon.-Ned.  in mu VRJEMI ni nič hudega !
Hudo je pa to ko 8 članska družina živi na 30-ih kvadratnih metrih.

Plus to : Tekanje v pižami zjutri dol ma en svoj čar :P

Buuuu! :)


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: rommel , sreda, 10.11.2004 : 00:57:57
Lep pozdrav!   ODGOVOR za Jenny K.

Kaj je človeku in kaj psu naravno okolje je brezpredmetno razpravljati, ker stvar je popolnoma jasna!!!  :'( Pes ne sodi v stanovanje!! Tukaj bi se dalo napisati par strani o razlogih zakaj ne, pa mislim da nima smisla! Psu, naj si gre za katerokoli pasmo je potrebno zagotoviti primerne pogoje za njegov razvoj in obstoj in stanovanje v bloku katerem koli v Ljubljani ali v zadnji vasi ni primeren prostor za življenje psa! Zaenkrat bodi dovolj >:(


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: Nanook , sreda, 10.11.2004 : 01:02:22
Res je, popolnoma brezpredmetno! Naravno okolje cloveka je Veliki tektonski jarek v Afriki (ce gremo zelooo nazaj v casu)! Clovek ne sodi v Evropo, mars nazaj, gremo, takoj, vsi! ::)


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: rommel , sreda, 10.11.2004 : 01:11:41
Lep pozdrav tudi za LiXO!!

Torej je popolnoma logično in samoumevno, da si nekdo kupi psa izrazitega lovca po karakterju in mu nudi prostor 80 kvadratov v bloku kjer se bo prosto gibal in mu ne bo ničesar hudega!! Nehi no s takimi forami.. ;D ;D ;D Psi ne živijo v 3D svetu tko k nekateri ljudje! In ne nazadnje, upam si trditi, da tudi zdravje takih psov se ne more primerjati s psi, ki imajo prostor zunaj v primernih pesjakih z ustrezno higieno!

p.s. Ne želim si doživeti čar tekanja v pižami po stopnicah v tem letnem času, ki prihaja! :D :-[ ;D
Pa brez zamere!



Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: bina , sreda, 10.11.2004 : 01:16:55
Lep pozdrav!   ODGOVOR za Jenny K.
Psu, naj si gre za katerokoli pasmo je potrebno zagotoviti primerne pogoje za njegov razvoj in obstoj in stanovanje v bloku katerem koli v Ljubljani ali v zadnji vasi ni primeren prostor za življenje psa! Zaenkrat bodi dovolj >:(

Ja, ja ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) In potem zavije svizec čokolado v folijo :P :P A pesjak, 2x2 je pa primeren pogoj za obstoj ali razvoj?? Ali pa 5 m dolga veriga??

Vprašaj našega samca, kje bi bil raje: zunaj v pesjaku ali na svojem ležišču ob krušni peči? Ti bo SAM povedal (oz. pokazal :P), da notri.

Pa psica tudi pokaže žalosten obraz, ko ji rečem, da greve spat v pesjak, na mraz. Ker ona bi raje spala pri meni, na toplem, na postelji :P

Uf, zakaj se mi zdi, da se spet nekdo dela norca ::) ::) ::) ::) Pa saj ni več počitnic >:( >:( >:(

LP jana


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: rommel , sreda, 10.11.2004 : 01:34:48
 ;D ;D ;D ;D ;D Jaooooooooo :'( :'( :'( :'( :'(  
Vsi psi z delovnimi izkušnjami, lavinci in prvaki s specijalk!! Marš za krušno peč hahahaha! :D
Zdej pa zares- Ej, ne trdim, da psu ne smemo omogočiti toplega počitka ob krušni peči, samo trdim pa da pes NE sodi v stanovanje kot osnova njegovega bivanja, da se razumemo! ;)
In trdim tudi to,  ??? pa naj me kdo prepriča, v nasprotno, da veliko psov zboli ravno zaradi hitrih temperaturnih sprememb  ;) Hmm kdo se je že pritoževal, da kuža vsake pol ure lula :-\ :'(


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: Matic K. , sreda, 10.11.2004 : 01:42:35
Rommel

Ali misliš, da za to, da pes vsake pol ure lula (npr. si je prehladil mehur) ne more biti drugega vzroka kot, temperaturna sprememba??

Tema o tem, kje naj bi bil pes - v hiši ali zunaj - je pa že odprta.

Lp
Matic, Era in Dona


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: rommel , sreda, 10.11.2004 : 02:01:03
Spoštovani!

Popolnoma prepričan sem v to da se psu omogoči bivanje zunaj, seveda v primernem okolju in pesjaku za katerega vemo kakšen naj bi v osnovi bil, poleg tega je zelo :o :o :o pomembno, da ima kuža pregled čez cel vrt! V ekstremnih pogojih (vročina ali mraz) pa je potrebno pesa primerno zaščititi! :-[ 8)
December in januar sta najbolj kritična še posebej za kratkodlake pasme! Srečneži tisti, ki imamo krušno peč kajne Jana?


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: rommel , sreda, 10.11.2004 : 02:09:46
 ;) Še 1x Lep pozdrav!

Ja, gre predvsem za to, da nenadne temp. spremembe neugodno vplivajo na vsak živ :P organizem, velja si pa zapomniti tudi to, da smo si tukaj zelo podobni kar se tiče odpornosti! Če se nam kuža smili in ga pustimo ležati pri peči potem pa ga prestavimo nenadoma na hladno v pesjak mu ZELOO škodimo in prej ko slej se bodo pokazale posledice takega nekontroliranega početja!
Hvala za sodelovanje in lahko noč ;)


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: bina , sreda, 10.11.2004 : 02:10:09

December in januar sta najbolj kritična še posebej za kratkodlake pasme! Srečneži tisti, ki imamo krušno peč kajne Jana?


Jap, naš samec je res srečko 8) ;D ;D ;D Pa zaradi mene se lahko na trepalnice postaviš, on bo noter. In še vedno trdim, da mu je notri lepše.

Aja, moja psica je imela prehlajen mehur poleti (junija ali julija). In to zato, ker sem jo močila po trebuhu in jo vozila po mrzlem potoku. Prizna, moja napaka :-[

Aja, pa je kratkodlaka, pa je še vedno lahko zunaj :P In predno jo dam zvečer iz moje postelje v pesjak, jo tudi peljem malo naokoli, da se sama ogreje s tekom, da ne gre topla v mrzlo utico.  Tako, da je zanjo čisto kul poskrbljeno. Tudi ona je raje v hiši kot pa sama zunaj, pa čeprav ima na razpolago celotno dvorišče in pregled na celotno dvorišče ;) Me prav zanima, zakaj potem tako sili notri ??? ::) ::) :P :P

Saj če poletje je po 16 ur v hiši, ampak pozimi to žal ne gre, ker ji drugače ne zraste zimska dlaka :-\

Sicer pa je to tema o lulanju in ne o tem pes v stanovanje-da ali ne :P

Lp jana


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: bina , sreda, 10.11.2004 : 02:12:01
Če se nam kuža smili in ga pustimo ležati pri peči potem pa ga prestavimo nenadoma na hladno v pesjak mu ZELOO škodimo in prej ko slej se bodo pokazale posledice takega nekontroliranega početja!


Saj zato pa je samec stalno v hiši in stalno ob krušni peči ;D :P :P

Psica pa ne leži ob peči (kjer je okoli 23 stopinj), ampak v moji sobi, kjer je okoli 18 stopinj. Kar je pa že razlika.

Pa lahko noč tudi od mene ;)

Lp jana


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: JennyK , sreda, 10.11.2004 : 08:37:45
Ja, gre predvsem za to, da nenadne temp. spremembe neugodno vplivajo na vsak živ :P organizem, velja si pa zapomniti tudi to, da smo si tukaj zelo podobni kar se tiče odpornosti!
Dobro jutro! Srčno upam, da ne bo Jana znorela, ker je to vseeno tema o lulanju; ampak si ne morem kaj, da ne bi replicirala te trditve: strinjam se, da temp.spremembe neugodno vplivajo na organizem. Vendar pa če se organizem počasi, preko vseh letnih časov oz. konkretno jeseni navaja na zimske temperature sem prepričana da ni panike. Tolikšna pa je sposobnost organizma, da se privadi iz 21 stopinj iti na npr. nulo oz. +/- 5 stopinj. To trditev utemeljujem s tem, ker sama laufam zunaj skozi celo leto. In če se organizem in dihala postopoma navajajo na nizke temperature ni nobene panike. Prehladov ni blizu...  Seveda pa trdim, da ko greš s psom ven, je pes ves čas v "moveingu"; laufa, se igra zunaj - počivat in ležati pa gremo na toplo, v stanovanje. LP!


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Vixen , sreda, 10.11.2004 : 09:39:44
Rommel, nekaj zadev:
1) Kaj je po tvoje naravno okolje za psa?
2) Pes zunaj, na mrazu, miga (teče, se sprehaja,...), noter, na toplem, pa leži pri miru.
3) Kar se temperatur tiče, psov ne moreš posploševat - eni imajo podlanko, pa dolgo dlako (recimo moj goldi), drugi pa so kratkodlaki (recimo moja pitbulka). Ti bi vse strpal v pesjak?

Lp, 5ra


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: drejci , sreda, 10.11.2004 : 12:29:04
Moram še jaz dodati svoje. Sploh si ne morem predstavljati našega Chanca zunaj v pesjaku(3x3m-kar je veliko).
Res,da je 5 ur sam v stanovanju-ampak on ima odprtih  okoli 25 m2. da ne govorim o tem,da je stanovanje toplo. Sploh pa sedaj,ko je ponoči zunaj po ničlo.
Verjetno mu je dolgčas,ko je sam-ampak tudi v pesjaku bi bil dopoldne sam.
Odločitev kje bo imel psa sprejme vsak lastnik sam.Mi smo se odločili,da bo Chance član družine.Tudi zanj veljajo določena pravila.
Vsak dan,razen,če dežuje pa gremo na daljši sprehod.In ko pridemo nazaj dolgo počiva v svoji košari.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: linchaich , sreda, 10.11.2004 : 13:54:16
Ne dam roke v ogenj, ampak mislim, da če bi sa našel kakšen pametnjakovič in imel buldoga zunaj, bi mu ta kmalu poginil. To je pes za v stanovanje.

Maja, ne bos verjela ... celotne zgodbe ne bom pisala ... francozka so imeli (skoraj 1 leto) zunaj (da o zdravju ne govorim) ... aja imela je cel kozolc, ne samo pesjaka ... ampak smo jih prepricali, da je pes za noter ... in sedaj je!!!


Kaj je človeku in kaj psu naravno okolje je brezpredmetno razpravljati, ker stvar je popolnoma jasna!!!  :'( Pes ne sodi v stanovanje!! Tukaj bi se dalo napisati par strani o razlogih zakaj ne, pa mislim da nima smisla!

Se mi zdi, da sem ze nestetokrat vprasala ... in kaj pocnete tukaj ... v jami namrec ni interneta!!! Nazaj k naravi!

Mislim, da ste spregledali tale odgovor:
Res je, popolnoma brezpredmetno! Naravno okolje cloveka je Veliki tektonski jarek v Afriki (ce gremo zelooo nazaj v casu)! Clovek ne sodi v Evropo, mars nazaj, gremo, takoj, vsi! ::)

In ne nazadnje, upam si trditi, da tudi zdravje takih psov se ne more primerjati s psi, ki imajo prostor zunaj v primernih pesjakih z ustrezno higieno!

Ah, temu se lahko pa samo smejem! Ketnaji so mogoce res dvakrat v zivljenu pri vetu (zakaj ze???) ... ce ste do tega prisli s tem podatkom!!!

In trdim tudi to,  ??? pa naj me kdo prepriča, v nasprotno, da veliko psov zboli ravno zaradi hitrih temperaturnih sprememb  ;)

Ja, gre predvsem za to, da nenadne temp. spremembe neugodno vplivajo na vsak živ :P organizem, velja si pa zapomniti tudi to, da smo si tukaj zelo podobni kar se tiče odpornosti!

Dragi, Rommel ... predvidevam, da ste cisto bolani ... ali pa ne greste ven, ce ni zunaj okoli 18 stopinj ... zaradi temperaturnih sprememb namrec!
Ce gremo spet nazaj k naravi ... zakaj pa vi s kozo okrog ne norite???

Se enkrat ... pes je umetna "stvorba" ... ce lahko temu tako recem!!! Clovek je pa ena maza ... ce gledamo glede na preteklost!

Pa naj mi prosim enkrat nekdo ogovori na vprasanja!!! Hvala!!!


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: rommel , sreda, 10.11.2004 : 13:54:31
Lep pozdrav!
 
Če nadaljujem s to temo bi se strinjal s 5ro, ki je napisala ne posplošujmo pasem psov!!
Res je, eksotične pasme psov s katerimi se kažejo dame, sodijo v topel prostor ali še bolje v naročje lastnice ;) ;) ;) ;)! Moj namen je bil opozoriti lastnike tistih psov, katerih značaj je precej drugačen!! ;D
Ne bom polemiziral o tej temi, vendar bi prosil lastnike službenih pasem ali izrazito delovnih pasem oz. lastnike bernardincev, švicarskih planšarskih, NO, Bernskih, doge itd. naj povejo svoje mnenje! ::)
 ???


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Matic K. , sreda, 10.11.2004 : 14:28:33
Rommel

Jaz imam dve dogi......v hiši ;D ;D!!! Ker si že prosil za moje mnenje ti ga povem ;D.

Citat
Naravno okolje psa ni ne hiša ne tvoj vrt - torej zakaj ne bi psu, ki je družabna (krdelna) žival in ima rad svoje lastnike omogočili, da bi bil blizu ljudi, ki jih ima rad in jih spoštuje!
To je moje mnenje. In prosim prizanesi vsem z največkrat slišanim argumentom "ker to ni njegovo naravno okolje"...neumnost!!! Psu nikakor ne moremo omogočiti bivanja v njegovem naravnem okolju! Asfaltirana tla v pesjaku velikem 5x5m (kar je dokaj velik pesjak) pa so naravnemu okolju podobna ravno toliko kot moja postelja v kateri se trenutno valjata moji dve dogi ;D!!!

Pa lastnica bernandinca ti je že povedala svoje mnenje (bodi bolj pozoren pri branju!!!) in nad le-tem nisi bil ravno navdušen ;).

P.S.: Rommel, če bi prebral to temo v celoti bi videl, da so bili tvoji razlogi navedeni že večkrat in mislim, da je nesmiselno stvari, pri katerih tako ali tako ne bomo našli skupnega jezika ponavljati v nedogled!!!

Lp
Matic, Era in Dona


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: maj , sreda, 10.11.2004 : 14:44:57
Rommel, evo mene  ;)

Sem lastnica VŠPP (veliki švicarski planšarski pes) in JA, imamo pesjak na dvorišču, upam da do pomladi pride še ograja. Že vzreditelj me je opozoril, da bo moj pes najbolj srečno bitje, ko bo zunaj -15.

 Ampak moj pesjan obožuje tudi prostore v hiši, oz. rada je tam, kjer sem jaz. Trudim se ji nuditi čimkvalitetnejše sprehode, oz. nekaj divjanja po travnikih in gozdovih. Le tako je potem doma zadovoljna.

Ne me vprašat kje je raje..ker ne vem. Spi v koči v pesjaku, ampak nikoli, res nikoli ni bila na silo odpeljana v pesjak.
In nekje sem prebrala, da pes potrebuje stik s svojo družino. Le kako naj ga dobi, če bi bil skoz v pesjaku?

Kje se naj nauči obnašanja v stanovanju? Al misliš, da to pesu ni potrebno obvladati?



Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Drejči , sreda, 10.11.2004 : 14:59:54
No, glede temperaturne razlike bi se strinjala z Rommelom. Peljati psa s cca. 20-25 stopinj ven na 0 ali konkretni minus, na pse ne deluje ravno blagodejno, četudi so dobro odlakani.  Primerjati s človekom pa tudi ni ravno... Ljudje si namreč oblečemo bundo (ali kaj podobnega), ki nas varuje pred temi temperaturnimi razlikami. Ali pa mogoče letate zunaj po mrazu le v tisti majčki, ki jo imate oblečeno tudi v stanovanju?  ;)

Trditev, da pes mora biti v stanovanju z nami, ker naj bi le tako lahko bil pravi član družine, je pravljica za male otroke. Če vam odgovarja, naj vaši psi spijo v vaših posteljah. To je odločitev vsakega posameznika in osebno nimam nič proti temu. A ožigosati druge, ki tega ne počnejo in imajo pse zunaj, da so Kremenčkovi, je pa vseeno malo prehuda.
Pes v prvi vrsti potrebuje varnost in prostor, ki je samo njegov, pa naj bo to zunaj ali notri. Seveda bo neizmerno vesel, če se bo lahko povzpel na prestol (beri: posteljo) svojega vodnika.  ;D   In če ste psu dovolili, da se povzpne tako visoko, ga bo res zelo težko prepričati, da bi moral spati v svoji koči. Saj ni nor, da bi prostovoljno odstopil od doseženega položaja.

Nekje sem že opisala moje bojazni, kako bosta moja psa (mediteranski pasmi) sprejela pesjak, kamor sem ju dala čez poletje zaradi mikrosporije. Prav šokirala sta me v pozitivni smeri. Pesjak sta sprejela zelo dobro, nad vsemi pričakovanji. V hišo sta začela silit šele sedaj, ko so začele temperature padat. Da ne bo ugibanj - psa sta že na toplem in tudi pasji zimski plašči so pripravljeni.
Zaradi bivanja zunaj nista bila nič manj družinska člana, kot prej. Da jim je zunaj dolgčas, je še ena cvetka. Zunaj se vedno nekaj dogaja in verjemite, da jim ni niti malo dolgčas.  ;)

Vsekakor bosta moja zmenetka naslednje poletje preživela zunaj, ker vidim, da jima odgovarja.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Lilit , sreda, 10.11.2004 : 15:23:21
Ma dobro, lahko bi vsi nehali posplosevat...
Nimamo vsi, ki imamo pse zunaj, psov na 1 m kratki verigi!!! >:(

Pri nas pac psi ne smejo v hiso, ja, verjetno bi se boljse pocutili, ce bi smeli kdaj pa kdaj bit z nami v hisi, ampak se vseeno nimata slabo, imata skoraj 3000m2 dvorisca, na katerem sta spusceni, lahko lajata na mimoidoce, preganjata macke ali pac enostavno spita ::) Imata pesjak, v katerega ju zapiramo samo obcasno po potrebi (ce prevec lajata ponoci), v pesjaku je tudi koca, ampak zanimivo, da veliko rajsi spita zunaj (razen, ce je ful mraz, kar pa je pri nas bolj poredko), kjer tudi imata vsaka svoje lezisce, pa najveckrat spita na travi.
Dobita svoj delez pozornosti in sprehodov na dan, ampak drugace jima ni prav nic dolgcas.

Ko bom imela svoje stanovanje, bodo psi z mano notri, ampak zato, ker jaz tako hocem, ne zato, ker bi zunaj blazno trpeli...


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Yorki , sreda, 10.11.2004 : 15:42:42
Toro niti ne želi biti zunaj na snegu. Pravkar sva se vrnila. Ni niti 1 cm snega, pa mu ni všeč. Ali je pa tako zaradi plaščka ;D :P Nasplošno je raje notri. Lahko je povsod v hiši, kdaj pa kdaj ga moraš še poiskat. Zunaj ni nikoli rad bil. Najraje ima tople dni, da si malo segreje ritko... ;)
Prejšnja dva psa sta imela isto uto (najprej jo je imel rott, ker je pa ni preveč zdelal, jo je imela še seterka) in je bila izolirana pa še zunaj je nad pesjakom bilo nekaj strehe. Sicer sta se pa ob mrzlih dneh čez dan veliko zadrževala v hiši. Brez posledic. :)
Meni se zdi bolje, da so kratkodlaki psi pozimi v hiši. Dolgodlake pa itak ščiti dlaka, ampak še tem kdaj pa kdaj prija biti v hiši. Planinski psi so po mojem bolj odporni na mraz...

LP, Yorkshire terrier


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Nanook , sreda, 10.11.2004 : 16:31:06
Samo komentar k tem groznim temperaturnim spremembam.
Preden greste ven, postojte malo s psom v hladnejsem predelu stanovanja/hise (pri nas je to predsoba) ter potem stopite na -nevemkolk. Simpl.

PS: Mi to zadnje case bolj redko prakticiramo, pa nismo nic bolni. Verjetno zato, ker imam pasmo, ki je na take temp. razlike zelo dobro prilagojena. Saj veste kako je tam gor na Tibetu,...cez dan se kuhas, ponoci zmrzujes. ;D ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Yorki , sreda, 10.11.2004 : 17:15:07
Ja, s Torijem to itak ni problem. V veži/predsobi nimamo radiatorja, tako, da je pozimi tam bolj hladno (ne potrebujemo toplote v veži zato, da nas nekajkrat na dan za minutko ne bi zeblo) in tam skače odkar je opazi, da se nekaj dogaja. Torej; bunda, čevlji, povodec... Snega in mraza pa nikoli ni maral. Izkušenj ima pa že ogromno. Pri nas že nekaj časa sneži in kot sem že prej omenila; šla sva ven in je bil čisto zbegan, bilo je belo in mrzlo... On je res čisti yorki; ustvarjen za življenje v stanovanju. Drugače se pa kdaj pa kdaj težko upre vrta, travice... ;D
Kaj pa plaščki? ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: LiXo , sreda, 10.11.2004 : 17:44:16
Jst mam psa notri. Pa četudi bi imel hišo bi bil z mano notri.
Zunaj ga nebi imel zato ker bi zihr joku, in zato ker je najsrečnejši ko je doma še z nekom in ko ima družbo.

Plus nikol si nebi psa kupu samo zato da bi imel čuvaja pred hišo, kar pa marsikdo še danes dela...
Kupu sm ga zato da je zravn mene in mojih 24 ur na dan pa ni važn kam gremo, on gre z mano.

Je družaben in konkretno moj bi zunaj sam umru od žalosti. LP!


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: rommel , četrtek, 11.11.2004 : 01:00:47
Matic!

 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D Upam, da ne smrčita preveč!!
                                  :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Matic K. , četrtek, 11.11.2004 : 01:05:52
Rommel

Ne ne.....ponoči ne spita pri meni. Ponoči spita sami na kavču ;D ;D!

P.S.: kaj pa je tako smešnega??

Lp
Matic, Era in Dona


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: linchaich , četrtek, 11.11.2004 : 01:18:47
Rommel!

Kaj si moj post spregledal! ???

Jaz imam dve bokserki ... pa priznam, da spita ali pri meni v postelji ali ob njej ... in Aika smrci kot nora (ravnokar) ;D ... mene pa to uspava ... ;) :P ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Primavera , četrtek, 11.11.2004 : 02:12:50
Ej, Rommel! Imaš pa čudne!
Imam službeno pasmo (dobermana), ki ima po trebuhu zelo malo dlake. Kako misliš, da bi taki psi preživeli zimo v boksu?! Imamo hišo z velikim vrtom in kar se tiče primerjav z blokom, smo popolnoma enako živeli s psico tam na 55 m2 , če ne še boljše, saj psica noče nikoli biti sama zunaj na vrtu, čeprav ima poleti vse odprto. Vedno je nekje za mano. Tako, da pri nas vrt skoraj nima kake vloge. V bloku se je počutila bolj varno, saj jo vedno skrbi, da me bo izgubila izpred oči. Tu v hiši pa dirja, če grem npr. v klet pa se izgubi na poti do tja, ker je cel kup vrat. Upam si trditi, da sta bili moji dobermanki bolj srečni v bloku. Stopnice niso problem, saj obstajajo lifti.

Ključnega pomena, da imaš psa ob sebi pa se mi zdi tudi to, da lahko pravočasno opaziš, kadar pride do zasuka želodca. Naši znanci so imeli dobermana zunaj in se mu je zvečer v boksu zasukal želodec, ko je skakal in lajal. Lastniki so šele zjutraj opazili, da je nekaj narobe, ampak- takrat je bil pes že mrtev..... Toliko o prednostih pesjaka! Pes je najsrečnejši, če je ob svojem gospodarju. Če npr. pes živi 12 let, potemtakem lastnik, ki ga ima v boksu z njim prebije le 6 let, saj ga pol njegovega življenja nima ob sebi , ker je sam nekje zunaj zaprt na 3x3 metrih ali celo na verigi! Ko ti pes umre, ti je žal vsake minute, ko nisi mogel biti z njim, da pa bi 6 let kar tako pustil vnemar??!


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Matic K. , četrtek, 11.11.2004 : 02:24:53
Primavera

Ne bi se mogel bolj strinjati!!!

Citat
Kako misliš, da bi taki psi preživeli zimo v boksu?! Imamo hišo z velikim vrtom in kar se tiče primerjav z blokom, smo popolnoma enako živeli s psico tam na 55 m2 , če ne še boljše, saj psica noče nikoli biti sama zunaj na vrtu, čeprav ima poleti vse odprto. Vedno je nekje za mano. Tako, da pri nas vrt skoraj nima kake vloge. V bloku se je počutila bolj varno, saj jo vedno skrbi, da me bo izgubila izpred oči. Tu v hiši pa dirja, če grem npr. v klet pa se izgubi na poti do tja, ker je cel kup vrat

Si pa opisala identično situacijo moji....le, da smo mi že ves čas v hiši in, da nimam dobermana ;)!!

Citat
Ej, Rommel! Imaš pa čudne!
;D ;D!!

Lp
Matic, Era in Dona


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Maja. , četrtek, 11.11.2004 : 09:33:42
Linchaich kaj pa je bilo stisto francozinjo? Je bila kaj bolna, ker je bila vedno zunaj?
Mislim, da je sedaj bolj vesela, ko je notri. ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Vixen , četrtek, 11.11.2004 : 09:43:32
Rommel, pojma nimam, če šteješ APBT-je med
Citat
eksotične pasme psov s katerimi se kažejo dame, sodijo v topel prostor ali še bolje v naročje lastnice
. Jaz pravzaprav jih  ;) (no, eksotični ravno niso), ampak vseeno - mojo APBT-jko vedno zebe. Žal trenutno nimam možnosti, da bi živela pri meni, čeprav vem, da bi bilo to zanjo uresničitev sanj. Tako trenutno živi v štali z mojimi konjički. Noter nikoli ni zares mraz, saj konji štalco kar lepo segrejejo, pa si vseeno naredi "gnezdo" iz sena (ima otroški jogi, prekrit z deko, ampak je seno toplejše). Če bi jo postavila nekam ven čez noč (beri pesjak z izolirano hišico), bi jo pobralo od mraza.

Lp, 5ra


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Nanook , četrtek, 11.11.2004 : 09:51:23
Jaz moram pa v neboticniku na Triglavu zacet zivet...imam eksoticno pasmo, ki je navajena bivati na precej visjih nadm. visinah. Pa v meniha se moram spremenit... Ja, pa tsampo zacet kuhat.  ;D Ima kdo jaka? ???


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Vixen , četrtek, 11.11.2004 : 09:59:50
Saj, če nisi menih na Triglavu in ne kuhaš tsampe, je to MUČENJE ŽIVALI!!! :P Čisto nenaravno... 8)

  ;D ;D ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: kaja , četrtek, 11.11.2004 : 10:05:16
Jakov sicer nimam, sem pa enkrat tam pri Laskem videla taksne kosmate krave (ena skotska pasma ali kaj ze). Bi bilo to v redu? ;D lp



Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: linchaich , četrtek, 11.11.2004 : 10:14:34
Citat
Imam službeno pasmo (dobermana), ki ima po trebuhu zelo malo dlake. Kako misliš, da bi taki psi preživeli zimo v boksu?! Imamo hišo z velikim vrtom in kar se tiče primerjav z blokom, smo popolnoma enako živeli s psico tam na 55 m2 , če ne še boljše, saj psica noče nikoli biti sama zunaj na vrtu, čeprav ima poleti vse odprto. Vedno je nekje za mano. Tako, da pri nas vrt skoraj nima kake vloge. V bloku se je počutila bolj varno, saj jo vedno skrbi, da me bo izgubila izpred oči. Tu v hiši pa dirja, če grem npr. v klet pa se izgubi na poti do tja, ker je cel kup vrat. Upam si trditi, da sta bili moji dobermanki bolj srečni v bloku. Stopnice niso problem, saj obstajajo lifti.

Se podpisem pod tole!!! Pa da se enkrat povem!
V zacetku novembra smo se preselili v hiso - moji bokserki in bernka ... sicer hisa ni velika, tako da se psi ne morejo zgubiti v njej ;) ... same zunaj ... no, ja ... mogoce tistih 15 minut, ko se igrajo ena z drugo, drugace pa jok, pa pred vrata ... kaj si nora stara, da nas bos zunaj pustila!
Je pa res, da hodita za mano ... kar prej v garsonjeri nista poceli, saj sta me imeli vedno na oceh!
Ko si pa ze spraseval, Rommel, glede berncev in podobnih ... ja, tudi ona zivi z nami v hisi ... pa se v postelji spi, ce tako zeli ... res pa je, da bi zunaj ostala mogoce kakih 10 minut vec, kot moji punci, potem pa tudi ona v jok, pa pred vrata!

Citat
Ključnega pomena, da imaš psa ob sebi pa se mi zdi tudi to, da lahko pravočasno opaziš, kadar pride do zasuka želodca. Naši znanci so imeli dobermana zunaj in se mu je zvečer v boksu zasukal želodec, ko je skakal in lajal. Lastniki so šele zjutraj opazili, da je nekaj narobe, ampak- takrat je bil pes že mrtev..... Toliko o prednostih pesjaka! Pes je najsrečnejši, če je ob svojem gospodarju. Če npr. pes živi 12 let, potemtakem lastnik, ki ga ima v boksu z njim prebije le 6 let, saj ga pol njegovega življenja nima ob sebi , ker je sam nekje zunaj zaprt na 3x3 metrih ali celo na verigi! Ko ti pes umre, ti je žal vsake minute, ko nisi mogel biti z njim, da pa bi 6 let kar tako pustil vnemar??!

Se strinjam tudi s tem! Ampak mislim, da si veliko manj casa s psom, ki je zunaj ... sem ze enkrat pisala o tem ... pa ne bom se enkrat izracuna delala ... samo na kratko ... 8 ur v sluzbi, 8 ur spanje, ... ze samo to ti vzame 2 tretjini dneva ... pa mislim, da si vsak vzame se cas za umivanje, hranjenje, pospravljanje ...!
Ja, ja, saj vem, da bodo (spet) kritike na tole, ampak pri tistih, ki imajo pse noter je pes sam samo v casu sluzbe (no, pa v casu nakupov, ki sem jih tudi zgoraj izpustila) ... pa recite kar zelite! :-\

Citat
Linchaich kaj pa je bilo stisto francozinjo? Je bila kaj bolna, ker je bila vedno zunaj?

Ja, saj sem napisala, da o zdravju ne govorim ... tako prehlajena, da nismo vedeli ali bo zadnjic vdihnila ali ne - brez heca, pa ucke so bile tudi kar boge!


Se vedno ne vem, zakaj mi nihce ne odgovori na vprasanja ... rommel???


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: linchaich , četrtek, 11.11.2004 : 10:15:30
Citat
Jaz moram pa v neboticniku na Triglavu zacet zivet...imam eksoticno pasmo, ki je navajena bivati na precej visjih nadm. visinah. Pa v meniha se moram spremenit... Ja, pa tsampo zacet kuhat.

Pa neboticnik ni naravno, Nanook, no!!! Nazaj k naravi! ;) ;) ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: TinaZ , četrtek, 11.11.2004 : 10:46:53
Živjo,

včeraj zvečer je v Ljubljani padal leden dež, ki je že bolj mejil na sneg- torej je bilo precej mraz. In pridem s faksa, poberem doma Bubo in takoj ven, na sprehod (da ne bo revica samo v stanovanju, grela svoje kraljevske rite pri radiatorju). Nisem je imela na povodcu, ker zunaj ni bilo nikogar. Takoj, ko se je polulala, se je obrnila in šprint proti bloku. Nekaj časa sem jo še prepričevala, da bi bilo fajn iti še do parka, pa me je pred vhodom samo debelo gledala  ;D Toliko o tem, kako bi morali biti psi zunaj. Ja pa ja...

O tisti francozinji pa ne bi izgubljala besed. Si ne predstavljam Bube, da bi morala živet zunaj  :o S temi kratkimi gobčki in občutljivimi dihali staknejo takoj prehlad (najmanj). Upam, da jo imajo sedaj res v hiši...

Lp,
Tina


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Drejči , četrtek, 11.11.2004 : 10:51:04
Torej, vse pse pod kovter, pa službo pustit in najet nekoga, da bo namesto nas hodil v štacuno, na predavanja ali/in službo, gledališče in še kam, da jih bomo lahko imeli 24 ur na dan pod kontrolo in dovolj časa zabavati jih, da se ne bodo dolgočasili.  ;D  ;D  ;D
Ja, mogoče pa tale Triglav le ni tako slaba varianta.  ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Agnes , četrtek, 11.11.2004 : 10:58:05
Jakov sicer nimam, sem pa enkrat tam pri Laskem videla taksne kosmate krave (ena skotska pasma ali kaj ze). Bi bilo to v redu? ;D lp

Ja, ja, skotsko visokogorsko govedo je to. Luskana kravca. Lp Neza


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Nanook , četrtek, 11.11.2004 : 11:08:30
Treba iti pocasi Vixen-najprej stalca...kravca je pac ze hehe, ampak baje stalca ni v redu, tako da...
Kaja, ta kravca bi pogojno sla-ce jo je lazje spraviti v neboticnik na vrhu Triglava kot pa jaka.  8) ;) ;D

Pri prijateljih imajo pesjana, ki je cez dan zunaj, ponoci pa notri oz. je tam, kjer je gospodarica. Pes uziva, pa ceprav je kar nekaj casa zivel v stanovanju. Se pa tudi nad hiso ne pritozuje (velikost stanovanja in hise je primerljiva-skoraj enaka). Ni mu pa vsec, ce je recimo zunaj, jaz sem pa na vrtu in me ne vidi.
Moj zganja paniko, ce je sam na vrtu oz. KO opazi, da je sam na vrtu (ponavadi je to takrat, ko naredi kaksno pi******o in ga je treba iz guzve vlect ::)). Sicer uziva "biti zunaj", ampak samo, ce smo se mi zraven oz. je zraven kaksen vecji pes (da ga brani ::)).
Drugace pa najraje polezava na svileni blazini na svojem stolu.  ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: irena_p , četrtek, 11.11.2004 : 15:18:06
Pri nas ima naš Lun sam možnost izbirati kam bo šel. V hišo ali pesjak. Čez dan se vedno postavi pred vrata pesjaka, da mu jih odprem. Potem se uleže na tepih pred kočo in opazuje okolico. Če je zaspan gre v kočo.
Zvečer po zadnjem obroku pa se postavi pred vhodna vrata hiše. Tako, da noč prespi v hiši.  Čeprav zadnje čase tudi v hišo noče več, pa ga jaz potem zaradi mojega prepričanja, da ga zebe dam v hišo.
Zgleda, da naš kosmatinec uživa v svoji rezidenci. Jaz sem vesela saj smo v pesjak vložili veliko truda.





Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Bambi , četrtek, 11.11.2004 : 20:04:41
Mi boste oprostili malce alternativen post, sem pač v malce alternativnem duševnem stanju (nima veze s prepovedanimi substancami):
...me peljejo v divjino, češ da tam mel se bom fino
jaz pa divjine nimam rad, ker tam maltretira me zverjad.
Ful bi rajši v kletki ostal, ful je zaj...no biti žival.

Slon in Sadež seka  8).

Če citiram one of the greatest  ;) - kaj je pa pri psih sploh še naravnega? Bore malo. Tako da se mi zdijo parole v smislu Nazaj k naravi neumestne, ker se potem lahko gremo vsi skupaj nazaj guncat med veje.

Lp vsem mučiteljem, ki trpinčite svoje pse v civilizaciji/na robu vasi  


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: rommel , petek, 12.11.2004 : 00:54:56
Spoštovani forumaši! :-*

Z zanimanjem sem prebral vaša mnenja in ugotovil, da imate nekateri še posebej radi svoje psičke :'( :'(
pa to pomeni, da jih tudi spoštujete ??? NIKAKOR NE! Edini, ki ga spoštuje je Nanook! ::) on bi se s svojim preselil kar na triglav ;D ;D preseneča me s svojo humorno filozofijo, še bolj me bo, ko bo prebral še kakšno knjigo ki se ukvarja z vedo o psih :-[

Linchaich hoče moj odgovor na?????????
Kaj si mislim o tem, da spi z dvema bokserkama in bernko :o :o :o :o :o To da z njimi ni nič narobe, da jih je socializirala do te mere, da so postali zajedljivi lenuhi, ki niso na ravni oseb. razvoja, ki je potrebna za te vrste psov in oni to z pridom izkoriščajo!
Pač, preberi si karakteristike značaja takih pasem!
Kar je še en dokaz, da je pes lahko pametnejši od svojega lastnika-ce!



Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Nanook , petek, 12.11.2004 : 01:12:43
...Edini, ki ga spoštuje je Nanook! ::) on bi se s svojim preselil kar na triglav ;D ;D preseneča me s svojo humorno filozofijo, še bolj me bo, ko bo prebral še kakšno knjigo knjigo ki se ukvarja z vedo o psih

Spostovani rommel,

tudi jaz bom neizmerno presenecena in sokirana, ko bo Nanook prebral kaksno knjigo, nimam namrec nikakrsnih nacrtov kar se tice spremembe spola.

LP od prikrite feministke


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Matic K. , petek, 12.11.2004 : 01:16:40
Rommel

Citat
Z zanimanjem sem prebral vaša mnenja in ugotovil, da imate nekateri še posebej radi svoje psičke
Prosim povej mi kaj je tako žalostnega, če imamo nekateri ssvoje pse radi??

Citat
pa to pomeni, da jih tudi spoštujete  NIKAKOR NE!
To, dragi moj Rommel je pa ena velika neumnost! Preden kaj napišeš premisli, če morda ni primerno ali celo nesramno!!! Pojasni mi kako moreš ti vedeti koliko spoštovanja imam jaz do svojega psa!!! Če si do tega zaključka prišel na podlagi tega, da psom pustimo spati na kavčih in na posteljah mislim, da bi bilo bolje, če bi bil tiho!!!

Citat
Edini, ki ga spoštuje je Nanook!  on bi se s svojim preselil kar na triglav   preseneča me s svojo humorno filozofijo, še bolj me bo, ko bo prebral še kakšno knjigo ki se ukvarja z vedo o psih
Prva stvar: Nanook je ona in ne on - če bi sporočila bral bolj pazljivo bi to gotovo kje zasledil. Druga stvar: če bi pri branju sporočil malo uporabljal glavo bi videl, da Nanook napiše marsikaj pametnega vendar v obliki, ki ji ti praviš "humorna filozofija"!!

Citat
To da z njimi ni nič narobe, da jih je socializirala do te mere, da so postali zajedljivi lenuhi, ki niso na ravni oseb. razvoja, ki je potrebna za te vrste psov in oni to z pridom izkoriščajo!
Citat
Kar je še en dokaz, da je pes lahko pametnejši od svojega lastnika-ce!

S takimi izjavami žališ lastnike psov, ki jih imajo radi in jih spoštujejo ;)!!! Ne počni tega!!! Takšne stvari se da povedati tudi na manj žaljiv način!!

Lp
Matic, Era in Dona


 


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: rommel , petek, 12.11.2004 : 01:34:20
Spoštovani! :D

 forumašica, ki se podpisuješ z  :-\moškim imenom! OPROSTI MI! :-* :-* :-*

Matic, vzdržal se bom komentarja na tvoj post, ker sumim, da pač nimaš nobenih izkušenj kar se tiče vzgoje, šolanja, delovnih navad ter značajskih značilnosti  psov, ker si le tega dobil kot darilo! 8)
 ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ??? ???


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Matic K. , petek, 12.11.2004 : 01:41:26
Rommel

Citat
Matic, vzdržal se bom komentarja na tvoj post, ker sumim, da pač nimaš nobenih izkušenj kar se tiče vzgoje, šolanja, delovnih navad ter značajskih značilnosti  psov, ker si le tega dobil kot darilo!

Pametna odločitev!! Torej to pomeni konec pisanja slaboumij in žaljenja forumašev!! ;) O meni pa tako ali tako vse veš.....torej sva opravila!?

Lp
Matic, Era in Dona



Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Primavera , petek, 12.11.2004 : 01:42:05
Nanook, kdaj se boš torej preselil na Triglav? Če nameravaš bivati v oni rdeči hišici tam gor, moraš zgraditi zraven pesjak in posaditi jabolko... Le kako misliš, da bo potem tvoj pes živel natur življenje, če ne bo mogel lajati na jabolka...

Sem pri priči napodila mojo psico ven v hosto! Le kaj se bo stvor razvajeni pretegoval tule na kavču! Utrdit se je treba pa na mrazu spat, pa tri dni nič hrane iz kastrole jest, saj je tam v hosti že par dni neka crkovina.....

 :P :P :P :P :P :P :P :P :P  ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Nanook , petek, 12.11.2004 : 01:42:50
Forumas, ki ne prepoznas svetovno znanega znaka za osebek zenskega spola in to v roza barvi, oprosceno. Lupckov pa ne talam.  ;D

Matic, vse najboljse! Drugo leto dobis se eno dogo!  ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Primavera , petek, 12.11.2004 : 01:50:58


Matic, vse najboljse! Drugo leto dobis se eno dogo!  ;D

Dobiš plastično dogo, da ti bo čez celo leto stala na vrtu v vseh vremenskih pogojih namesto estetskega vrtnega palčka..... Pa boš videl, da ni nič hudega, če je žival zunaj... ;D Vsaj počlovečena ne bo!


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Matic K. , petek, 12.11.2004 : 01:54:12
Citat
Dobiš plastično dogo, da ti bo čez celo leto stala na vrtu v vseh vremenskih pogojih namesto estetskega vrtnega palčka..... Pa boš videl, da ni nič hudega, če je žival zunaj...  Vsaj počlovečena ne bo!

Primavera
Pa še izkušenj in delovnih navad ne rabim, da bom skrbel zanjo ;D ;D. Darilo, ki mi je pisano na kožo ;).

Lp
Matic, Era in Dona


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: linchaich , petek, 12.11.2004 : 02:19:58
Hehe, ste me malo nasmejali! ;D ;D ;D


Rommel, evo vprasanja!

Vse si lahko preberete na 8 strani … drugo sporocilo!

Glede na to, da naj bi psu nudili naravno okolie … ki je … kaj ze???

Kaj pocnete tukaj (vprasanje) … v civiliziranem svetu … namrec v jami ni interneta!
Zakaj pa se vi ne greste naravnega okolja … je ze Nanook (zenskega spola) povedala kje je to! Upam, da ste pozorno prebrali!
Pa se to … nosite kozo okoli pasu … oziroma ste obleceni v kozo???
Aja, pa ne mi razlagat, da je pes drugace ... tudi njemu lahko dam gor jopico ... ce ze zelite!


Ste do podatka (vprasanje), da so ketnarji bolj zdravi od foteljarjev prisli s tem podatkom, koliko enih in drugih in kolikokrat je bilo pri veterinarju??? Zanimiva statistika - kje ste jo pa nasli!!! Ce cte do zdravja pri enih in pri drugih prisli iz cesa drugega, kar na plan s "podatki" - me zanima!


Sedaj pa se temperaturne spremembe!
Sem ze napisala, da ste verjetno zelo bolan clovek … namrec iz 20 stopinj je padlo na 2, 3 stopinje … le kako lahko vase telo prenasa taksne temperaturne spremembe?


Me lahko prosim citirate kje sem napisala, da moji punci (pri meni namrec spita le bokserki – ce bi vse prebrali, bi vedeli) noc in dan prezivita v postelji???


Mislim pa, da bom kmalu zakljucila s tole temo … preberite si cel forum na to temo … da se ne bom podvajala!!!


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: rommel , sobota, 13.11.2004 : 20:23:42
Jaoooooooo!!!

 ::)NARAVNO OKOLJE ::) te res teži LINCHAICH! :o :o :o :o
Ker nisem mislil dobesedno kaj je naravno okolje že prov nakladaš bulšit!! Tebi je pač to postelja in očitno ti je higiena španska vas al kwa?

Kar se tiče jame in interneta 8) si ti bolj v jami kot jst, saj očitno še nisi slišala za brezžič. modem!
Ja tudi v jami ga lahko uporabljaš ;D samo posteljo nes sabo pa eno svileno blazinico jaooo :P :P :P

p.s  :o pa ne da imaš fanta v pesjaku? :o


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: burgy , sobota, 13.11.2004 : 20:47:50
Ja o tem kaj je naravno okolje psa bi se res dalo še veliko napisat.
Kaj ni bilo mesto psa vedno ob človeku? Včasih je bilo to v jami ali zunaj ob tabornem ognju. Danes so pač psi tudi v stanovanju. Je pa res, da vsak morda ne izbere psa primernega svojemu načinu življenja.
Če ima kdo  pa volka doma naj se pa kar preseli v hosto ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Primavera , sobota, 13.11.2004 : 22:49:11
Jaoooooooo!!!


 :o pa ne da imaš fanta v pesjaku? :o


Nekateri moški še plačujejo, da so lahko v kletki. Zdaj te lažje razumem ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: linchaich , nedelja, 14.11.2004 : 02:03:39
Hehe, Rommel ... me vedno spravis v smeh, pa ce je se toliko zacudenja v tebi! ;D

Kar se tice higiene ... se nisi slisal za vodo, sampon, brisacko ... pa konec koncev pralni stroj, ... ??? ::) :o ... ja, ja vem, jama, ... te cisto razumem! ;) ... pridi kdaj na obisk ...  ;)

Ce pa nosis kozo okoli ritke pa tudi se nisem zasedila! Pa ni panike ... me tudi ne zanima ... osebna stvar! ;)

Citat
Ja o tem kaj je naravno okolje psa bi se res dalo še veliko napisat.
Kaj ni bilo mesto psa vedno ob človeku? Včasih je bilo to v jami ali zunaj ob tabornem ognju. Danes so pač psi tudi v stanovanju. Je pa res, da vsak morda ne izbere psa primernega svojemu načinu življenja.
Če ima kdo  pa volka doma naj se pa kar preseli v hosto

 ;D ;D ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: n3wfka , nedelja, 14.11.2004 : 14:46:44
Ne vem no... Izkušeni forumaši, pa vedno padete na iste limanice. Vsi ste povedal svoje utemeljeno mnenje, rommel pa se še vedno noče vdat in se tudi NE BO! To je še eden takih, ki pridejo na forum z namenom prignat debato do skrajne meje in potem jana zaklene temo in je štorija over. Pustite ga na miru, pa naj živi v svoji lukni z brezžičnim modemom, pa naj se krega s komer hoče, sam ne z pametnimi ljudmi (beri forumaši).

In še to, njegovi bedasti argumenti so na las podobni tistim, ki jih je pred časom trosil pzorko. Tko, da si upam trdit, da je to ta isti osebek, ki je prišel dokončat zastavljene cilje (nekoga spravit ob živce).

Lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Matic K. , nedelja, 14.11.2004 : 16:16:04
N3wfka

Citat
Ne vem no... Izkušeni forumaši, pa vedno padete na iste limanice. Vsi ste povedal svoje utemeljeno mnenje, rommel pa se še vedno noče vdat in se tudi NE BO! To je še eden takih, ki pridejo na forum z namenom prignat debato do skrajne meje in potem jana zaklene temo in je štorija over. Pustite ga na miru, pa naj živi v svoji lukni z brezžičnim modemom, pa naj se krega s komer hoče, sam ne z pametnimi ljudmi (beri forumaši).

He he.......mislim, da je to daleč najbolj pametna stvar napisana v tej temi v zadnjem času ;D. Ker vse to pregovarjanje je popolnoma nekonstruktivno (tudi moje ;D)!!

Lp
Matic, Era in Dona



Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: astra , nedelja, 14.11.2004 : 16:58:50
In še to, njegovi bedasti argumenti so na las podobni tistim, ki jih je pred časom trosil pzorko. Tko, da si upam trdit, da je to ta isti osebek, ki je prišel dokončat zastavljene cilje (nekoga spravit ob živce).
To sem se tudi jaz spraševala če je to ista oseba.
najbolj butasto mnenje pa je to da imamo radi svoje pse no oprosti ker jih pač imamo, a ti pa svojega nimaš, zgleda da ga imaš samo za okras, ki hodi poleg tebe, da lahko kolegom rečeš kakšnega psa imaš.
Daj malo razmisli o tem kar napišeš ker se mi zdi da če nimaš rad svojega psa  ne sodiš ravno na ta PASJI forum.
P.S. Moja psica se odlično počuti v hiši


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Jure , nedelja, 14.11.2004 : 21:47:15
Ufff ja kakšna debata. Rommel ima vsekakor svoje mnenje kakšno je pač je. Pozval je pa lastnike delavnih pasem naj povedo svojega. Poznam, teh lastnikov namreč ogromno in dosti izmed njih ima psa v stanovanju. Nevem mogoče bi lahko tudi mojega štel mad delavne, pa pustimo zdaj to. Tudi moj je v stanovanju in se tam izvrstno počuti ( tako mi je povedal) ;) Ugotovitev, da delavni psi spadajo v pesjak je starokopitna in povsem brez podlage. Je pa res da je zelo važen odnos katerega imaš s psom. Pes mora imeti svoj mir in prostor kamor se lahko "zvleče" in si odpočije ter umiri. Sem že tudi videl primere, kjer so psu v stanovanju posvečali preveč pozornosti in se je vsega naveličal in posledično postal neuporaben za delo... :P

Lp,
Jure


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Primavera , ponedeljek, 15.11.2004 : 00:21:00
Meni pa čisto paše, da se sem ter taja pojavi kak takle rommel , pzorko ali ozenzaj s svojimni jamskimi. Jaz se odlično zabavam.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Maja. , ponedeljek, 15.11.2004 : 11:42:31
Kako je pa pes postal neuporaben za delo? Kaj pa dela pes?


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Primavera , ponedeljek, 15.11.2004 : 16:28:10
Kako je pa pes postal neuporaben za delo? Kaj pa dela pes?

kako nenavadno vprašanje: Leži v postelji in laja na jabolka, vendar!


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Maja. , ponedeljek, 15.11.2004 : 17:06:20
Aja, pa res. ;D

Ta je dobra!


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: rommel , ponedeljek, 15.11.2004 : 19:32:21
Spoštovani!  :o

PZORKO IN ROMMEL se ne poznata!! Se pa očitno spoznata na kinologijo in obožujeta pse!

Nekateri umni forumaš nimajo pojma niti kaj naj bi lastnik s psom počel ??? ??? ??? ??? Juhuhuhu
smejemo se temu da pes leži na postelji ob zadebeljenemu lastniku in laja na jabolka ;D ;D ;D
Še kako resnično.. sam je pa smešno.. in žalostno :-[
 


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Matic K. , ponedeljek, 15.11.2004 : 19:42:26
He he

Rommel

Lahko je biti pogumen preko interneta, kjer nikogar ne gledaš v oči kajne ;D.

Nehaj že enkrat srati po forumu in žaliti spodobne ljudi!! Če nimaš za povedati nič pametnejšega od tega kar si povedal sedaj, bodi raje tiho!

Lp
Matic, Era in Dona


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Dunja , ponedeljek, 15.11.2004 : 20:15:24
Maticc, ne daj se sprovocirati - te je škoda  :)

Aja, btw, tudi moji psi (5) živijo v stanovanju in spijo na kavčih, postelji in kjerkoli hočejo.

P.S.: pa brezžični internet imamo tudi :-*

Ena slikca za ilustracijo.

[attachment deleted by admin]


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 15.11.2004 : 20:26:24
Eh, rommel, pretiravas no...moj pa res ne "laja na jabolka"... Zakaj pa imamo DVD plejer?  ::) ::) ::)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Geri , ponedeljek, 15.11.2004 : 20:28:06
Dunja: Na slikici je prav vidno, da psa trpita ;D in pogrešata delo ;D ;D! Ja ni kaj, te bo treba kar društvu za mučitelje prijavit saj je lepo razvidno da psa nimata nobene volje do kakšnega dela, še manj pa do mraza, ki je sedaj zunaj ;)

Lp!


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Matic K. , ponedeljek, 15.11.2004 : 20:33:10
Dunja

Citat
Maticc, ne daj se sprovocirati - te je škoda

Ja vem - hvala. Samo danes imam bolj slab dan ;D. Zdaj je pa že bolje, ko sem videl kako pri vas trpinčite pse ;)...vidim, da nisem edini, ki jih tako zatira ;D!!

Nanook

A potem tvoj laja na DVD player?? Imate pa modernega psa ;)!!

Lp
Matic, Era in Dona


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 15.11.2004 : 20:35:35
Se jaz slikce se jaz slikce ;D:

Gledamo tv (http://album.agility-slo.net/atair/pijancek)

Dremamo (http://album.agility-slo.net/atair/lahkonoc)

Lenarimo (http://album.agility-slo.net/atair/lencina1)

Uzivamo lajf (http://album.agility-slo.net/atair/mortus)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Vixen , ponedeljek, 15.11.2004 : 20:43:52
Reeeevček...  :-\

 ;D ;D ;D ;D ;D ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 15.11.2004 : 20:46:31
Matic, ne ne, mi lajamo, ko Brad caplja v Tibet (director's cut).  ;D ;D ;D

Vixen, ane da se muci...direkt za evtanazijo. ::)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: rommel , ponedeljek, 15.11.2004 : 21:50:35
Nanook! >:( sem kje napisal da take "pucvovne"  sodijo v pesjak? ???




Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Yorki , ponedeljek, 15.11.2004 : 22:00:54
Dunja, huda slikca! ;D

Nanook, kaj koristnega tvoj pes sploh počne? ;D Da ne bo prespal celega življenja...! ;D ;D ;) :)


Citat
Nanook

A potem tvoj laja na DVD player?? Imate pa modernega psa !!

Marca je moja babi prenavljala kuhinjo in nad pultom je skoraj čisto ob steni prišla lesena plošča za lučke. Toro je bil tako razburjen, da je ves čas lajal v tisto... ;D ;D ;D Olajati mora vse kar je novo. Pa še zdaj hodi v kuhinjo k omari, kjer je včasih imel palčke in priboljške in laja v predal (zdaj so tam posode)... Palčke ima sedaj na hodniku, v omari kjer so čevlji... Ker je omara previsoko, praska čisto nekje drugje... Vsaj vemo, da hoče palčke...

Drugače pa nevem zakaj yorkshire terrier ne bi bil za v stanovanje... Zaradi svoje velikosti? Naj vam to ne predstavlja nikakršne ovire... ;D ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 15.11.2004 : 22:28:17
Citat
smejemo se temu da pes laja na jabolka

Zgleda, da se Pzorko in Rommel res ne poznata (se manj pa si je Rommel prebral celotno temo in vse ostalo s to nitjo!) ... kajti Pzorko je se pred casom zatrjeval, da je njemu najlepse (in da je to edino prav), ko je pes spuscen zunaj na dvoriscu in ko veselo laja na jabolka, ko padajo z drevesa! Ja, res Rommel ... odlicno se spozna(ta) na kinologijo in delo s psi! Hahahahaha ... crknes od smeha! ;D
Aja, ce ne veste o cem govorim uporabite Isci! ;)

Hehe Nanook ... muciteljica ... pa nisem vedela da si taka ... v zivo to dobro skrivas!!! ;)

Dunja! Super slikca ... ampak ... tudi ti si muciteljica! ;)

Pa bom imela delo, da bom pisala pijave! ;) ;D

Tale tema me zmeraj bolj spravlja v smeh! ;D ;D ;D ;D ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Primavera , torek, 16.11.2004 : 00:17:34
Pih! samo poležujejo po kavčih ti vaši psi! Gledam skozi okno sosedovega nemca, ki ga lastnik uči poslušnosti, preden ga bo pospravil v pesjak 2x2 metra.... Ob pesjaku raste hruška. Prav smili se mi, uboga živauca in razmišljam o tem, da bi mu na drevo obesila plastičen sadež, da bo revež vsaj živel spodobno pasje življenje.... ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: MihaB , torek, 16.11.2004 : 22:58:38
Pozdravljeni!

Ne bom komentiral primitivnih izjav nekaterih članic, bi pa vas vprašal naslednje:
- koliko od vas ima možnost bivanja psa zunaj ?
- koliko od vas ima psa, sposobnega bivanja zunaj (seveda cel letni čas) ?

Če na oba odgovora odgovorite pritrdilno potem ste upravičeni do diskusije omenjene zgoraj. Če pa ne morete odgovoriti pritrdilno na zgoraj navedena vprašanja pa na vašo žalost mlatite prazno slamo, ker nimate možnosti da bi se odločali o vprašanju, ki je bilo postavljeno.

MihaB


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Nanook , torek, 16.11.2004 : 23:04:55
Ja Rommel, kaj pa mislis da je njegovo naravno okolje-Tibet ane, zunaj, pred sotorom, mogoce poganja kak molilni mlincek...sigurno pa ne moje stanovanje!  :o

Yorkshire t., moj pes pocne marsikaj koristnega...recimo meditira!  ;D

Malo smeha ne skodi, kajne. :D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: bina , torek, 16.11.2004 : 23:16:16
MihaB, ja, in kaj potem, ko sem na oba vprašanja odgovorila pritrdilno??

Jaz še vedno trdim, da je psu lepše, če je z lastnikom. Zato je tudi naš pes v hiši. Psica pa je v hiši pol dneva (pozimi) in cel dan (poleti).

Lp jana


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Matic K. , sreda, 17.11.2004 : 02:17:05
MihaB

Jaz lahko na tvoji vprašanji odgovorim pritrdilno. Živim v hiši z cca. 600m2 parcele (trave) in imam dve nemški dogi, ki veselo kraljujeta v stanovanju ;D ;D!! Ali sem sedaj po tvojem mnenju upravičen, da sodelujem v "diskusiji"?

MihaB in Rommel

Katere pasme pse imata pa vidva? Če seveda ni skrivnost?

Lp
Matic, Era in Dona


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Matic K. , sreda, 17.11.2004 : 02:25:10
Tukaj je pa še ena slikica (žal ne najbolj kvalitetna) trpinčenih psov ;D!

http://www.moj-album.com/slike/22889/mPziFjDLDLUz__O6.v.jpg

Lp
Matic, Era in Dona

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: linchaich , sreda, 17.11.2004 : 03:14:05
Citat
Če na oba odgovora odgovorite pritrdilno potem ste upravičeni do diskusije omenjene zgoraj.

A ni tako, da lahko pisem kar hocem in kadar hocem? ??? ::)


Maticc (mucitelj ... obupna slika ... v pesajk, ne pa na usnjen kavc ::) ;) ;))
 ... napacen odgovor ... vsaj zdi se mi! ;)

Citat
koliko od vas ima psa, sposobnega bivanja zunaj (seveda cel letni čas)

A na to imas tudi pritrdilen odgovor??? :-\

No, odvisno ... po mnenju nekaterih je pes itak za ven, tako da je ta sposobnost (zgleda) samoumevna! ::) :P

Glede na moj stavek zgoraj ... tudi jaz spadam zraven ;) ... juhuhu ... imam dovoljenje za sodelovanje ;) ... aja, imamo cca 1000 m2 parcelo! ;D

Se dva trpincena psa:
http://linchaich.moj-album.com/slike/9715/p8vHbB1p3o9oZTx9.jpg


http://linchaich.moj-album.com/slike/9715/hjLiz1rehSfCLYkx.jpg

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Vixen , sreda, 17.11.2004 : 08:02:13
Pa še moj trpinčeni revček - no, dva od mojih:(http://home.amis.net/lknova/zaspanca.jpg)

Poglejte, kako nezainteresiran za delo je ??? Saj preganjanje mačk se kvalificira za pasje delo? ;)

 ;D ;D ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: MihaB , sreda, 17.11.2004 : 09:06:18
Citat
Jaz lahko na tvoji vprašanji odgovorim pritrdilno. Živim v hiši z cca. 600m2 parcele (trave) in imam dve nemški dogi.....
Citat


Doge in bivanje zunaj?? recimo pri -10 ali -20 ??
Takoj mi povej ime vzreditelja da ga povprašam, če ti je svetoval bivanje tvojih dogic zunaj  >:(


Citat
aja, imamo cca 1000 m2 parcelo!
Citat



aja se v postelji ;D
Poleg parcele imaš še kaj ...  :-X

Poleg tega je pisalo psa sposobnega  ....  ;D

MihaB


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: astra , sreda, 17.11.2004 : 09:48:54
Poleg tega je pisalo psa sposobnega  ....  ;D
Vsak lastnjik počne z svojim psom kar hoče,pač če imamo psa notri se meni ne zdi nič narobe, poleg tega pa je mnenje kater pes je sposoben prav nevmesna pač je*iga radi imamo pse pa jih razvajamo, čeprav bi lahko imela psa vzuni mi še namisel ne pade ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: linchaich , sreda, 17.11.2004 : 09:51:45
Poleg tega je pisalo psa sposobnega  ....  ;D

Ja, in na tole je bil podan odgovor:
Citat
No, odvisno ... po mnenju nekaterih je pes itak za ven, tako da je ta sposobnost (zgleda) samoumevna!

To je odgovor tudi na tole:
Citat
Doge in bivanje zunaj?? recimo pri -10 ali -20 ??

Ceprav ne vem vec ... kaj naj bi hotelo tole povedati ... da le obstajajo pasme, ki NISO za ven?!!! Koncno!!! ;D ;)

Pa se enega mucenika prilagam:
http://basha.moj-album.com/slike/11261/r1kQ9cXAp4KS63m5.jpg

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Desobediencia , sreda, 17.11.2004 : 10:16:45
Na, sem mislila da lepo skrbim za svoje pse, potem pa tole :-[

http://www.moj-album.com/slike/33041/gHHBu3pYYRmXzYU7.v.jpg

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Desobediencia , sreda, 17.11.2004 : 10:25:38
....in tole

http://www.moj-album.com/slike/33041/pKnoDYtnBGvRW_De.v.jpg

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: AlesKo , sreda, 17.11.2004 : 10:38:51
Pa dejte že enkrat neha mučit pse po kavčih, foteljih in podobnih oslarijah. Kramp pa lopato jim dajte v roke (pardon tace) pa naj gredo delat. Saj veste tisto delo krepi človeka, pardon psa.  ;) :D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: linchaich , sreda, 17.11.2004 : 10:49:54
Pa dejte že enkrat neha mučit pse po kavčih, foteljih in podobnih oslarijah. Kramp pa lopato jim dajte v roke (pardon tace) pa naj gredo delat. Saj veste tisto delo krepi človeka, pardon psa.  ;) :D

Se popolnoma strinjam! ;) ;) ;)


Poglejte tega norca  ;) ... kako muci psa!
http://linchaich.moj-album.com/slike/9715/soOVX_9fLBek_9Tz.jpg

Poglejte tega trpecega psa ... v oceh se mu vidi, kako se muci!
http://linchaich.moj-album.com/slike/9715/1bzAdGmLtgN8dLN4.jpg

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: MISSA , sreda, 17.11.2004 : 11:20:52
LP!
A se lahko še jaz včlanim v vaš klub mučiteljev živali? Če ni iz slike dovolj razvidno, da se tudi jaz navdušujem nad tem športom, povejte, bom poslala še kakšno  sliko!

http://www.moj-album.com/slike/6365/VUhfP0PQ1d10GZU1.jpg

Zoro:"Če me ne boste nehali mučiti....grrrr"

LP,Miša

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: AlesKo , sreda, 17.11.2004 : 11:41:13
Jaz norc?  >:( ;) Midva sva samo lepo spala.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: maja01 , sreda, 17.11.2004 : 11:51:25
no, pri nas se tudi mucimo... Spela mora spati zraven "smrcaca" (ali pa ubogi Luka zraven hudo ropotajoce Spele)  ::)

http://tabla.xenya.si/gallery/Spela/DSC01136 (http://tabla.xenya.si/gallery/Spela/DSC01136)

tukaj je pa tako utrujena od vsega mucenja, da se casopisa ne more vec brati
http://tabla.xenya.si/gallery/Spela/DSC01134 (http://tabla.xenya.si/gallery/Spela/DSC01134)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: bina , sreda, 17.11.2004 : 13:16:26
Evo, mi smo tudi mučitelji ;D ;D. Lahko si pogledate tule (http://www.euroteh2.si/bina-bobby5.JPG)... ;D ;D

MihaB  mi imamo pogoje, da je pes zunaj.... Imamo pa tudi 2 psa, ki sta sposobna preživeti zimo zunaj. Tudi pri -10 ali -20 stopinj. Pa še vedno jima je lepše notri ;) :D :P

Lp jana


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Suni , sreda, 17.11.2004 : 13:50:33
No, mi smo zgleda eni od redkih na forumu, ki imamo psa zunaj (mešanec nemec/malinois). Gre tudi v hišo, ampak bolj poredko. Je pa res, da sva s fantom dosti zunaj, naokrog veliko hodimo in ga imava vedno s sabo.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Drejči , sreda, 17.11.2004 : 14:19:13
Suni,
sploh nisi ena izmed redkih, kar precej forumovcev ima pse zunaj in psom predvsem nič ne manjka. S tem se izognejo eni zelo mučni dilemi: ali bi bilo njihovemu cukrčku bolj udobno na roza ali rdeči dekci.  ;D  ;D  ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: kaja , sreda, 17.11.2004 : 15:16:48
Madonca, jaz pa ne vem kam pasem. 8) Enega pesjana imamo v pesjaku, ostale v stanovanju. Bi ga pa sigurno, ce bi imela moznost vsaj cez dan kdaj vzela v hiso, ker vem, da mu je v nasi druzbi lepo. Tako nam pa preostane le druzenje na sprehodih!

p.s. nas ima plavo dekico. lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Drejči , sreda, 17.11.2004 : 15:24:23
Kaja,
ne sekiraj se, si "mučiteljica" pa kakor koli obrneš, tako kot jaz. Poleti zato, ker so zunaj, pozimi zato, ker so notri in morajo trpeti na drekasto rjavi dekci.  ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: n3wfka , sreda, 17.11.2004 : 16:34:41
 ;D ;D Hehehehe! Ta tema je pa zmeraj bolj zabavna!

Pa to je hujše kot Matoša! Te fotke so me popolnoma šokirale. Kakšni okrutneži ste nekateri, mislim...groza! Ubogi psi, prisiljeni v valjanje po kavčih in posteljah.   :o  ;)

Ali je Rommelu zmanjkalo besed  :P


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: spiky , sreda, 17.11.2004 : 17:07:21
Evo, mi smo tudi mučitelji ;D ;D. Lahko si pogledate tule (http://www.euroteh2.si/bina-bobby5.JPG)

Joj bina ti poleg psa mučiš tudi zajčka!! ;D
Ta svet postaja vsak dan bolj okruten! ::)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: rommel , sreda, 17.11.2004 : 19:51:28
Spoštovani!

Razkazovanje trpečih psov se je sprevrglo v  paniko nekaterih forumovcev, ki med sabo tekmujejo kdo bo povedal večjo foro na račun trpečih psov! :'( :'( Živa
beda
!!

Opravičujem se moderatorju foruma, ker bom zastavil vprašanje, ki sicer nima neposredne veze z psi pa vseeno :)
Glede na to, da je večina ženskega spola bi vas prašal kaj na to porečejo vaši ljubljenčki na dveh nogah?

Smejmo se še napreeeeeeeej!! ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;DJuhuhu


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: MihaB , sreda, 17.11.2004 : 20:12:17
Nič ne porečejo Romči, ker jih enostavno [size=15]NI[/size]  ;D ;D ;D
Ja kam bo pa reveš šel, med psa in deklino  ??? na konec postelje poleg psa  ??? ali pa najboljše na kavč ali na tla  ??? ???
Zdaj pa vem zakaj pada nataliteta v Sloveniji >:(

Pse ven pa dece not   ;)

MihaB


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Dunja , sreda, 17.11.2004 : 20:38:38
gospodiča (general :o) rommel in MihaB,
jaz moškega v svojem življenju imam, celo oba imava zelo, zelo rada pse, natančneje bokserje (tako sva se tudi spoznala). Moj partner se ne počuti prav nič ogroženega, saj je ljubezni za vse dovolj.  :-* In tudi on se s svojim psom prav rad pocrklja na kavču, postelji ali na tleh  :o ;D.

MihaB, koliko si star, koliko otrok si naredil, koliko od njih si priznal za svoje?  ;) - kakšen dedec! Nekateri zvišujemo nataliteto psov in bomo tudi nataliteto ljudi, kaj pa ti? Daj pošlji mi sliko prosim - me zelo zanima kako izgledaš!

Je pa res, da imam rajši 5 psov kot 5 otrok. Je vseeno ceneje.  ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Matic K. , sreda, 17.11.2004 : 20:43:05
He he...

Citat
Zdaj pa vem zakaj pada nataliteta v Sloveniji

Očitno se denar davkoplačevalcev meče stran za nesmiselne raziskave na tem področju ;D. Kako, da na to ni nihče prej pomislil?? Očitno te raziskave opravljajo sami bedaki!! Znebimo se psov pa nas bo kmalu 3 milijone ;D ;D ;D!!

Ta tema mi je vedno bolj všeč! MihaB in Rommel, lepo, da sta se tako vživela v vlogo komedijantov v tej temi ;D. Kar tako naprej ;) ;)!!!

Lp
Matic, Era in Dona


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Nanook , sreda, 17.11.2004 : 20:57:04
 ;D ;D ;D ;D ;D Smeh je pol zdravja, torej cepljenje proti gripi ni potrebno. Sparamo! ;D ;D ;D

Tisti, ki ima rad pse, se nad videnim nic ne pritozuje, tisti, ki jih pa ne mara, pa do postelje sploh pride ne.   ;D ;D ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: tomaz , sreda, 17.11.2004 : 22:10:17
Sem kar nekaj časa okleval, preden sem se lotil pisanja na tole temo, ker vem, da bi me nekateri ob tejle novici z veseljem raztrgali. Moj bokser Ray živi zunaj. Ja, v pesjaku, ima pasjo uto. V hišo ne stopi nikoli :-\. Vendar ne po moji volji. Žal kljub svojim letom še vedno živim pri starših in večina družine je mnenja, da pes ne sodi v stanovanje. Sam bi mu sicer dovolil, da bi bil v stanovanju, saj sva kar precej navezana eden na drugega   :-*, vendar se je treba prilagajati večini :-\.

Sicer se ne postavljam ne na en ne na drug breg, ker se mi zdijo nekatera vaša mnenja pretirana, da ne rečem primitivna in omejena. Vendar pustimo vsakemu svoj glas, kajne  ;).

Zdaj pa veselo po meni  ;), lice sem nastavil.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Dunja , sreda, 17.11.2004 : 22:30:54
Živjo tomaz,
pač nimaš izbire, saj tvoji starši psu ne dovolijo v hišo... :-\

Škoda samo, da si si umislil bokserja, ki ni pes za ven (zaradi tipa dlake in tudi zaradi karakterja, ki ga ta pasma ima). So namreč zelo nesamostojni in sentimentalni in res rabijo družbo ves čas, poleg tega so pa še zdravstveno zelo občutljivi.
Upam, da ima Ray možnost biti na toplem, saj prihajajo mrzli dnevi, ki so za bokserja lahko usodni.

Morda boš nekoč, ko boš živel na svojem, svoj dan delil z bokserjem. Povem ti - so res super družba, stalno razvedrilo in oko duše lastnika prav vsak trenutek, ko so ob tebi.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Matic K. , sreda, 17.11.2004 : 22:36:20
Tomaz

Mislim, da ne bo nihče začel udrihati po tebi....žal ;D ;D! Meni osebno je ta tema zabavna, nikakor pa ni več podobna resni diskusiji o tem kje naj pes biva. Mislim, da je zelo malo verjetno, da bo nekdo, ki ima psa zunaj zaradi napisanih "razlogov" le-tega spustil v hišo. Definitivno pa ne bo (vsaj upam ;)) nihče izmed nas, ki psu dovolimo bivati v hiši/stanovanju psa postavil pred vrata! Torej je, če vse skupaj strnemo, ta tema namenjena brezplodnemu pregovarjanju in res ne vidim razloga zakaj to pregovarjanje ne bi imelo malce komičnega pridiha!! Saj zadnjih par strani nihče več - razen Rommel-a in MihaB-ja - ne jemlje več stvari resno.

Tako da, če ti pač starši psa ne pustijo imeti v stanovanju, se temu ne moreš zoperstavljati! Starši so pa le starši ;)!!

Lp
Matic, Era in Dona


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: rommel , sreda, 17.11.2004 : 22:37:34
Bravo tomaz! Ti samo poskrbi,  da je pesjak v zavetju, primernih mer in da je pasja uta odprta pri strani, izolirana in predeljena ter ima iztekališče!! Glede na to da je bokser ga pri ekstremnih temp. umakni v garažo ali podoben prostor ki je dovolj zračen!

MihaB! kam si nam pa dekline zjagov ??? ????? Pa ne da svilene blazinice likajo in pripravljajo termofor :P :P :P :P :P :P :P


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: tomaz , sreda, 17.11.2004 : 22:38:23
Dunja, hvala za razumevanje  :).

Ja, ima super hišo (saj sem jo sam delal ;D), izolirano, dvoprostorno, izdelano po načrtih M. Zidarja. Naslednji teden vgrajujem drugi upgrade - radiator s termostatom ;) (prvi je bil okno).

Glede karakterja se strinjam - včasih me kar srce zaboli, ko ga dam v pesjak in mi z očmi pove, da bi bil rad z mano. Bomo že preživeli - se pa zato takrat, ko sva skupaj, toliko bolj mečeva en po drugem  ;D.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Nanook , sreda, 17.11.2004 : 23:16:16
Se strinjam z Maticem. Pac...malo zabave ane. ::)
Rommel, pri nas se pasje svile naceloma ne lika, ker si iz tega radi posteljico delamo, torej je skoda energije ane. Tudi bombaza ne likamo, ga pa peremo z Lenorjem, ker nam najbolj disi.
Ce te pa ze zanima...psu kleklam cipkasto blazino, a bo?  ;D ;D ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: rommel , sreda, 17.11.2004 : 23:51:07
 :PJah, bo Nanookker čipkebaje zelo blagodejno vplivajo na psičke z hrapavimi jezički.. :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P



Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Yo , četrtek, 18.11.2004 : 00:55:14
Evo, pokorno se javlja še ena mučiteljica - zdaj pa ne vem, ali sem to zato, ker je pes na postelji ali zato, ker je tako zelo zmatrana od agility-ja  8) :o ;D

(http://www.mojpes.net/galerija/albums/userpics/13954/PB190081.JPG)

MihaB in Rommel... jaaaaaa, pa dedca imam, pa otroka, pa...

Lp, Yo


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: linchaich , četrtek, 18.11.2004 : 01:20:38
MihaB in Rommel... jaaaaaa, pa dedca imam, pa otroka, pa...

... na en del pasje in en del macje ekipe si pozabila! ;)

Samo bog ve, kako sele mucis dedca ... glede na tole slikco zgoraj! ;)


Forumovci (tisti, ki imate pse noter) ... obupni ste ... je ze Alesko povedal, da jim dajte kramp al pa lopato v roke (tace), pa na ketno okoli hise, pa vam bodo jarek skopali (na primer) ... hehehehe ... se oproscam ... da bodo (beri pocasi - tako romanticno ;) ) veselo, srecno, uzivajoce lajali na jabolcka, ki pocasi padajo z zelenega, velikega drevesa, tako zlato rumene barve ... na tleh se pa raztrescijo na vec kosckov, tako da nas zlati kuzek laja na delcke jabolcka, ki bodo pravkar padli na tla in cakali, da jih nekdo pohodi ali pa da jih nas zlati kuzek popapca ... kako veselo je lahko zivljenje ... ce nimate jablane, lahko vsak dan vrzete svojemu zlatemu kuzku eno jabolko - pa bo NAJSRECNEJSI ...
... bom morala poskusiti tudi sama ... ceprav je moje zivljenje ze tako srecno ... ampak zgleda je lahko se bolj!  ;) ;) ;)


Tale tema je pa res zelo zabavna! ;) ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Maja. , četrtek, 18.11.2004 : 01:28:19
Zdaj je pa dovolj! >:(

MihaB in Rommel ne sodita ostalih forumašev po sebi!Če vidva nimata boljše polovice, ki bi vaju spravila v red, še ne pomeni, da je mi tudi nimamo.

Nataliteta pa najbrž pada tudi zaradi drugih dejavnikov. Mogoče k temu pripomoreta tudi vidva. Kajne MihaB-kje pa je zdaj tvoj Romči?
Get a room! ;D

Zakaj pa oba tako vneto skrivata starost? ::)

Psa pa sem kupila fantu za rojstni dan, saj je bil buldog njegova želja že iz otroštva. :P

Lep pozdrav "somučiteljem"


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Primavera , četrtek, 18.11.2004 : 01:37:43
:PJah, bo Nanookker čipkebaje zelo blagodejno vplivajo na psičke z hrapavimi jezički.. :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P



Hm. Rommel, nakako daješ slutiti, da je vsak izmed naših psov bliže Wolfordovim in ne samo idrijskim čipkam , kot pa ti.Morda bi se pa moral maskirati v......psa??  ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: zoycik , četrtek, 18.11.2004 : 13:07:50
Na forumu se oglašam prvič in moram priznati da tudi pri nas trpinčimo pse v posteljah in ne samo to tudi dva mačka sta izpostavljena enaki krutosti in da bi bila mera polna smo junija imeli leglo 7 boxerjev  in glej ga vrabca, vseh sedem je izpostavljeno enaki krutosti in so prisiljeni noč prespati v lastnikovih posteljah.

Žal sem imela možnost viseti sličice samo trpinčenih psov ne pa tistih, ki živijo psu primerno življenje.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: linchaich , četrtek, 18.11.2004 : 13:15:06
Žal sem imela možnost viseti sličice samo trpinčenih psov ne pa tistih, ki živijo psu primerno življenje.

Hehehe ... tudi jaz bi rada videla slike netrpincenih, nemucenih psov! ;)

Zoycik!
Oglasi se v temo Nemski bokser! ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Nanook , četrtek, 18.11.2004 : 16:28:02
Hm. Rommel, nakako daješ slutiti, da je vsak izmed naših psov bliže Wolfordovim in ne samo idrijskim čipkam , kot pa ti.Morda bi se pa moral maskirati v......psa??  ;)

 ;D ;D ;D ;D ;D Zloba (kje je smajli z rozicki, ko ga rabis).


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Primavera , petek, 19.11.2004 : 02:09:45
Rommel je očitno na klekljarskem tečaju, da bi čimprej spoznal  :očar čipk, ki jih bo gotovo uporabil za prevleko pasjega ležišča ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Chris , petek, 19.11.2004 : 02:21:36
Rommel je pomoje kar svoje  ;D čipkasto perilo razrezal, se mu po moje ne ljubi kleklati  ;)

Drugače pa, ja definitivno, pes v stanovanje, ponoči pa na posteljo s kovtrom pokrit, da ga ne zebe, ko sladko spi v mehkobi svilnate prevleke in merino dekce ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: sonja , petek, 19.11.2004 : 10:58:41
Šele sedaj sem šla prebirat to temo in mi srce ne da,da ne bi še jaz napisala komentarja ;)
Očitno tudi jaz spadam med "mučitelje"psov,ker tudi moji zeeelo uživajo na sedežni ali v postelji...
Zelo uživata,ko smo zunaj,a toliko večji je potem užitek,ko se vrnemo v hišo.Prilagam sliko,ki je bila posneta včeraj ponoči,malo pred tem,ko je začel moj dedc vpiti,da ima vsega dovolj,da hoče vsaj enkrat spati z iztegnjenimi nogami in brez dveh mrcin,ki ga spravita na rob postelje ;D in da hoče biti  v naslednjem življenju mastino a samo pri takšni zmešani familiji kot smo mi :Phttp://img.photobucket.com/albums/v467/mastino/spanje.jpg
Seveda ga nihče ne jemlje  resno,ker je to standardna procedura ::)

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: andi , petek, 19.11.2004 : 11:06:33
Uf Sonja. Vidim, da je tvoja stran postelje čist zasedena ;D
Kaj pa kej krčne žile ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: linchaich , petek, 19.11.2004 : 11:27:04
Hehe ... Sonja ... tale fotka je pa dobra ... komentar pa se boljsi ...
... mislim, da gre tukaj za fotomontazo, kajti me muciteljice baje nimamo partnerjev!  ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Trudi , petek, 19.11.2004 : 11:27:37
Hmmmmmmm....

Mi tudi stanujemo v hiši, tako da ima naš RIKI dovolj prostora zunaj za tekanje in sprehode;

Je pa drugače vedno pri nama v stanovanju - hiši ima tudi svojo pojstlo, ampak se pa vedno pride rad pocartat jasno....na najino ;D, mu pa to tudi dovoliva :D, sva oba z mojo zelo nora na najinega Cartančka.......... :-*

Tako se je enkrat pritihotapil, na pojstlo, ko sem spal 'naša' ga je pa še v majčko oblekla.češ a bom opazu, da ni ona......... ;D  ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: linchaich , petek, 19.11.2004 : 11:28:42
Drugače pa, ja definitivno, pes v stanovanje, ponoči pa na posteljo s kovtrom pokrit, da ga ne zebe, ko sladko spi v mehkobi svilnate prevleke in merino dekce ;D

Tole je pa zihr zena od Chris-a pisala ...  ;) ;) ;) ... kaj vse se dogaja, ko moski spijo!  ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: sonja , petek, 19.11.2004 : 11:28:55
Ja,Andi,zakaj pa misliš,da so tele slike sploh nastale ;D ;D
Z mojimi krčnimi žilami pa je zaenkrat še kar vredu-ponavadi spravim oba psa kar na drugo stran postelje-oziroma sta navajena,da imata glavi na meni ostale dele telesa pa pri dedcu :P :P


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: sonja , petek, 19.11.2004 : 11:34:58
Linchaich,hja,to pa ne bo držalo ;D
Uradno objavljam,da imajo tudi "mučiteljice" partnerje ;)
Na tisti sliki manjka kar nekaj "rekvizitov"-sin,hči ,polovica Here ;D in naš mačkon :D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: maj , petek, 19.11.2004 : 11:35:07
Sonja, kaj še ne veš  ;D
Prijavila sem te društvu proti mučenje živali...bila sem priča, kako se to dela  :o ::)
Ostali pa brez   :D :D vsi pridete na vrsto ...


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: sonja , petek, 19.11.2004 : 11:36:52
Maj,ti se kar pazi,imam še od zadnjič,ko si bila na obisku,nekaj dokaznega materiala v obliki slik ;D ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Matic K. , petek, 19.11.2004 : 11:45:58
Sonja

Pri vas pa ne mučite samo živali ampak tudi ljudi ;D ;D!! Romčija boste pa čisto prestrašile ;)......revež se že dva dni ni oglasi, ker ga tko intenzivno napadate ;D.

Romči kar pogumno ;) ;) ;)!!!

Lp
Matic, Era in Dona


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: linchaich , petek, 19.11.2004 : 12:34:32
Romči kar pogumno ;) ;) ;)!!!

Pa slikce se vedno cakamo ... tistih, nemucenih psov!!!

Romci??? A zdej pa se ti Matic ... mogoce si pa zenskega spola, ker tvoji punci spita na postelji (sej ves, da sam zenske pustimo pse na/v posteljo)! ;) ;) ;) ;) ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: rommel , petek, 19.11.2004 : 14:36:17
lp :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

Hudooo, javil se nam je forumaš,(CHRIS) ki so ga http://čipke prevzele do te mere, da se je začel zanimati za kuže!!! BRAVO!
DOBRODOŠEL MED NAMI!!



Jaooooooooo, nataliteta pa še kar naprej pada


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Chris , petek, 19.11.2004 : 16:11:11
Dobrodešel med VAMI?? Ne hvala rommel ampak častnega članstva v tvojem novem čipkarskem društvu ne sprejmem, ker naš pes je za original idrijske čipke in ne tiste izrezane iz tvojega spodnjega perila, niti natalitete mi ni treba izboljševat ;D Drugače pa se nataliteta o kateri ti laično govoriš (obstaja jih več vrst) zapisuje kot splošna stopnja natalitete! in se izraža v promilih, pove pa koliko živorojenih otrok je bilo v Sloveniji v povprečju rojenih tega in tega leta na 1000 prebivalcev. Leta 1921 je znašala 30,4 promila, leta 2003 pa že 8,84, leta 2050 bo znašala 7,85 promila. Kar pomeni, da se je v Sloveniji leta 2003 v povprečju na 1000 živorojenih otrok rodilo 8.84 otrok, leta 2050 pa se jih bo 7,85, vendar te opozarjam rommel, lahko ta rezultat še popraviš, čeprav močno dvomim. ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Primavera , petek, 19.11.2004 : 23:29:04
Vedno bolj se mi dozdeva, da je generala Rommla gotovo kakšna ženska deložirala iz postelje in si raje izbrala pasjo družbo. Odtod ta zagrenjenost in jeza na ženski rod, ki v posteljah crklja svoje pse. Kako boš pa ti, Rommel poskrbel za dvig rodnosti, ko ves čas tarnaš, da je nizka? Nisem še slišala, da bi se vrle slovenke oplojevale v- pesjakih.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: rommel , sobota, 20.11.2004 : 11:49:07
 ;D ;D Primavera tebi se marsikaj dozdeva, vendar Rommel ni deložiran od nikoder, on je CAR in se ne pusti sprovocirati osamelim [b]debeluhom[/b], ki po cel dan poležavajo s svojimi psički, katerim delo se smatra lajanje ;D u DVD plejer!

 Nabrusimo jezičke :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P in novim dogodivščinam naproti 8) :P 8) :P

lp Rommel


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Nanook , sobota, 20.11.2004 : 15:21:13
;...Rommel ni deložiran od nikoder, on je CAR in se ne pusti sprovocirati osamelim [b]debeluhom[/b], ki po cel dan poležavajo s svojimi psički, katerim delo se smatra lajanje ;D u DVD plejer!

Aha, nam se torej pustis. ;D 8)

Brusenje jezickov? Ne ne, brusenje prstkov, saj tipkamo.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Maja. , sobota, 20.11.2004 : 19:44:04
Ja Rommel, koliko si pa ti star?

Malo premisli, preden začneš žalit ostale forumaše. Pa kakšni debeli lenuhi? Pa to je tako, kot bi jaz rekla, da ti smrdiš. Saj te niti poznam ne. Prosim nehaj s tem. ::)

Tale forum je že davno izven naslova. Očitno te to zabava. :-[


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Maja. , sobota, 20.11.2004 : 19:44:47
Oz. osameli lenuhi!


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Maja. , sobota, 20.11.2004 : 20:07:28
Me je čisto s tira vrglo. Napisal si osameli debeluhi, namignil pa si, da smo tudi leni.
Da me ne boš zdaj še za neumno proglasil!


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: n3wfka , sobota, 20.11.2004 : 20:17:14
Hahahahaha!!!  ;D ;D ;D

Vsake toliko se moram malo narežati vašim zabavnim dialogom.  :D Too much!

Lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Yorki , sobota, 20.11.2004 : 20:42:56
rommel, po tvojih izjavah sodeč si res 86-letnik - pradedek - ki mu je pošteno dolgčas (poglejte profil) ;D



Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Liss , sobota, 20.11.2004 : 21:07:10
Vse je možno... :D ;D
Pa še tema me zabava ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Vixen , sobota, 20.11.2004 : 21:16:25
A zdej si pa 13 letna punca? ???


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: irenchy , sobota, 20.11.2004 : 21:17:51
rommel, po tvojih izjavah sodeč si res 86-letnik - pradedek - ki mu je pošteno dolgčas (poglejte profil) ;D

sam res!!


Citat
Vse je možno... :D ;D
Pa še tema me zabava  ;D


aha!!!!!


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: n3wfka , sobota, 20.11.2004 : 21:19:24
Po mojem pa ne Vixen. Samo isto slikco imata. Saj to tud mene zmede. Enih pet osebkov ima pa slikco rjavega jazbečarja in potem si čist zmeden.

Lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: spiky , sobota, 20.11.2004 : 21:23:32
Se mi je zdelo, da mora biti ta rommel starejši od 50 let, ampak pisanje mu pa gre!
Se vidi-starinsko mišlenje glede tega kje bi morali biti psi  ::) ... LP


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Liss , sobota, 20.11.2004 : 21:28:02
A zdej si pa 13 letna punca? ???

Em... Rommel ima samo isti avatar kot jaz, imena pa ne...
Mislim, da si malo zamešal, razen če res ne misliš mene (Liss) ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Liss , sobota, 20.11.2004 : 21:30:33
Po mojem pa ne Vixen. Samo isto slikco imata. Saj to tud mene zmede. Enih pet osebkov ima pa slikco rjavega jazbečarja in potem si čist zmeden.

Lp

Ja, saj imaš prav.
Saj ne bom več pisala v tej temi, tako da je mislim to moj zadnji post :)
Samo brala bom ;D
LP, Liss


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Matic K. , sobota, 20.11.2004 : 22:29:44
Rommel

Kot vidim v profilu si ti že z eno nogo v grobu ;).........zdaj me pa vsakič skrbi, če se nekaj časa ne oglasiš ;)!!! Ta tema brez tebe namreč ne bi bila niti približno tako zabavna!!!

Aja pa še nekaj. Odločil sem se, da bom upošteval tvoj nasvet in psa vrgel iz postelje ter si vanjo raje pripeljal fanta ;D ;D ;D ;D ;D............pa bomo dvigovali nataliteto ;D ;D ;D ;D!!

Romči pa še nekaj.........res nehaj žaliti ljudi po forumu.......kot vidiš lahko s svojimi slaboumji tudi koga užališ!!!

Liss

Ne skrbi, da bi te kdo zamenjal z Romčijem......v tem postu ni napisane nobene neumnosti....torej je pomota nemogoča ;D ;D ;D!!!

Citat
Ja, saj imaš prav.
Saj ne bom več pisala v tej temi, tako da je mislim to moj zadnji post
Samo brala bom
LP, Liss

Lp
Matic, Era in Dona


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Primavera , sobota, 20.11.2004 : 23:21:48
Tudi meni se je, prisežem pri odrezanem nohtu moje psice, zdelo, da iz monitorja prihaja vonj po cipresah, medtem , ko berem Rommlova sporočilca.Zdaj pa vidim, da se je v enem dnevu ubožec postaral za vsaj 70 let, saj včeraj v njegovem avatarju ni bilo starosti, če je kdo opazil.... Sem res morala preveriti njegov avatar, da bi ugotovila še kakšno lastnost avtorja slaboumnih izjav.

Zdaj je vendarle jasno, da se vsaka ženska raje greje pri psu pod kovtrom, kot bi poslušala šklepetanje proteze.... :-\  Mar ne, Rommi?


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: rommel , sobota, 20.11.2004 : 23:53:18
Spoštovani!

Ej, Primavera! Lesena noga me malo žuli, zato je moje potrpljenje kratko! ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Zakaj te pa zanima moj avatar oz. moj profil! ???
Prepričali ste me in vdam se! :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ Prodal sem vso zalego NO kateri se upirajo >:( mehki topli postelji >:( in silijo ven v blato in sneg ob 22.00 si želijo skakati po Savi :) :) :)HVALA VAM dragi moji strokovnjaki!!!Iščem si primernega kuža, ki bo pripravljen meditirati, se spoznal na DVD, sadil rožice po vrtu in mi grel nogo, katera mi še ni odpadla! :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(

http://A S NEEEEEEEE


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Primavera , nedelja, 21.11.2004 : 00:03:29
Joj, ampak jaz sem mislila ZOBNO protezo.
se mi je zdelo, da imaš nemca. Večina lastnikov je malo čudnih. Seveda tvoj pes noče biti ob tebi, če ga pa moti šklepetanje ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Primavera , nedelja, 21.11.2004 : 00:10:56
Iščem si primernega kuža, ki bo pripravljen meditirati, se spoznal na DVD, sadil rožice po vrtu in mi grel nogo, katera mi še ni odpadla! :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(


Da ni odpadlo kaj drugega ;)? Lahko samo izbiraš: kitajski goli psi se uporabljajo za termofor, akite in shibe inu pa za DVD-je, saj že izvor vse pojasni.Buldogi ne marajo kopanja v Savi, se pa spoznajo na angleške vrtnice. Vprašenje je le, KDO bi ti hotel prodati psa? Jaz že ne.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Matic K. , nedelja, 21.11.2004 : 00:11:24
Citat
se mi je zdelo, da imaš nemca. Večina lastnikov je malo čudnih.

Pa ne samo lastnikov............predvsem psov!!!! Ti so mi bili do sedaj dosti bolj nevarni kot lastniki.....ki jih ni bilo nikjer, ko se je njihv NO sprehajal po vasi in napadal mimoidoče pse!!! ??? ??? ??? ???. Morda zaradi tega, ker pes pač mora biti zunaj, ni pa treba, da je pod nadzorom!!! Važno je edinole, da ne stopi čez vhodna vrata!!!! A je tako Romči??

P.S.
Pa res nam ni treba pisati "spoštovani" ker vsi vemo ,da nas ne spoštuješ ;D ;D ;D!!!

Lp
Matic, Era in Dona


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Nanook , nedelja, 21.11.2004 : 00:13:14
Za meditacijo pa katera od tib. pasem. Mas skoraj vse velikosti.  ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Primavera , nedelja, 21.11.2004 : 00:22:34
Za meditacijo pa katera od tib. pasem. Mas skoraj vse velikosti.  ;D

Tibetanski terier ti pa še razloži in prikaže vse v zvezi z Zen budizmom. Niti DVD-ja nebi rabil! Pa malo mesa bi porabil, baje so tudi tibetanski psi (skoraj) vegiji. To bi se ti še cenovno splačalo. Zjutraj bi te pa že pričakal v lotus-položaju z vrtnico v zobeh. Kakšen NO , lepo te prosim!


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Maja. , nedelja, 21.11.2004 : 09:27:33
Ja Rommči, sedaj mi je pa vse jasno! ;D

Logično, da se bojiš za nataliteto, ti si svoje že opravil. Razen, če nimaš veliiiiko tistih modrih tabletk. :P


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: fortuna , nedelja, 21.11.2004 : 13:28:40
V kaj vse se razvije tema.... ::) :o

.....svashta.

Lp, Fortuna.

P.S.: "Bivanje psa v stanovanju" je sicer zelo aktualna tema, prenekateri se to sprašujejo, ko kupijo mladička,.... tukaj pa najdemo samo še nategovanje....


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: ursha , nedelja, 21.11.2004 : 13:38:51
ja no.....lepo vas prosim drzite se teme  >:(
nekateri so se vedno proti da so psi za v stanovanje (npr moji starsi),ceprau se odlocam za nakup psa,ki je primeren ravno za stanovanje....


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Matic K. , nedelja, 21.11.2004 : 14:05:28
No, da pokažemo malo resnosti....

Ursha

Ne razumem......starši ti psa ne pustijo imeti v stanovanju, ti pa razmišljaš o nakupu psa, ki naj bi bival v le-tem!? Jaz na tvojem mestu ne bi kupoval psa, ki ni primeren za bivanje na prostem, če ga v stanovanju zaradi staršev ne moreš imeti!!! Logično ;)!!!
V tvojem primeru bi definitivno morala razmišljati o nakupu psa, ki lahko biva zunaj!!!

Lp
Matic, Era in Dona


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: fortuna , nedelja, 21.11.2004 : 14:12:21
Matic, morda pa se Urshine starše še da prepričati da bi bil pes v stanovanju, zato se držimo teme in pišimo pes v stanovanje - DA ali NE. Kdor je za, naj utemelji zakaj in kdor je proti, enako. Le tako bomo komu pomagali s svojimi argumenti. Kako naj recimo Ursha da staršem prebrati tole temo, če pa je proti koncu le-te (nazaj sploh nisem brala) sama neresnost, kajlanje in otročarije?

Lp, Fortuna.



Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: rem , nedelja, 21.11.2004 : 14:29:51
Za bivanje psa vstanovanju smo se odločili spontano, vedeli smo da bo glavnin in edini pospravljalec mama, tud sprehode smo obesili njej, ker je bilo brez veze obljubljat nekaj kar pozneje ne bi dosledno uresničevali, ona si je pa psa najbolj zelela, sedaj ji pomagamo pri sprehajanju, ostalo ima vse sama čez, se tud nič ne prirozuje, če so tvoji starši ze sedaj tako proti, bolje da počakaš, ko se osamosvojiš, bo pa peso tam, kjer si ti zeliš, včasih je z zeljami, ki niso dosegljive dobro počakati, pesek potrebuje ljubezen in ogromno časa, pozornosti. Razmisli. 8) 8)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: fortuna , nedelja, 21.11.2004 : 14:38:27
Vsi smo "napadli" Ursho da naj še malo počaka itd...

Mene pa najprej zanima koliko je Ursha stara. Moji starši so npr tudi proti bivanju psa v stanovanju, pa je moja psica vseeno notri, ker lahko pač sama odločam. No ja, pa  svoje stanovanje imam tudi... ;D

Ursha, v profilu nič ne piše koliko si stara. Nam zaupaš?

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Matic K. , nedelja, 21.11.2004 : 15:01:19
Fortuna

Na zadnjih straneh te teme je res sama neresnost, otročarije in kajlanje!!! Če bi prebrala nazaj (ne samo neumnosti na koncu teme) bi videla, da se eni in isti argumenti pojavljajo kar naprej, in da je bilo praktično že vse povedano!!! To je tudi razlog zakaj se je tema razvila v takšno, kot si jo opisala!!! Pisanega je bilo veliko ne da bi kdorkoli spremenil svoj pogled na sporno situacijo!!!

Citat
Moji starši so npr tudi proti bivanju psa v stanovanju, pa je moja psica vseeno notri, ker lahko pač sama odločam. No ja, pa  svoje stanovanje imam tudi...

Če ursha piše, da ji starši ne pustijo imeti psa v stanovanju verjetno živi še doma. Tebi je lahko vseeno kaj pravijo starši, ker imaš svoje stanovanje. Na koncu koncev pa niti ni bistveno koliko je stara.......važno je da, če živi pri starših se mora nanje oizrati, pa čeprav bi bila stara 30 let!!!

Lp
Matic, Era in Dona


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: fortuna , nedelja, 21.11.2004 : 15:07:43
Matic Matic, zgleda, da sploh nisi razumel kaj sem želela povedati.

Grem sedaj izkoristiti prekrasno nedeljo za norenje s svojo psico v naravi, pa se javim kasneje in ti obrazložim. 8)

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Matic K. , nedelja, 21.11.2004 : 15:27:03
Fortuna

Citat
Matic Matic, zgleda, da sploh nisi razumel kaj sem želela povedati.

Hmmmmmmmmmm......!!

Šel sem še enkrat prabrati tvoje sporočilo in razumel enako :(! Očitno je nekaj narobe z mano ;D ali pa morda s tvojim pisnjem ;D ;D. No, da se ne bova tukaj prerekala mi prosim še enkrat razloži, pa ti potem, ko te bom razumel napišem kaj si mislim ;)....če te seveda zanima ;).

P.S. Mi smo izkoristili pa že nedeljsko jutro za tekanje po naravi..........pa popoldne bomo tudi ;D!

Lp
Matic, Era in Dona



Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Maja. , nedelja, 21.11.2004 : 16:19:30
Se strinjam z Maticc-em. Mislim, da se splača prebrati cel forum, ne pa samo zadnjih nekaj strani.

Sicer pa imaš notri lahko psa vseh pasem, zunaj pa malo težje. Moji starši imajo ovčarko, pa je v stanovanju.
Seveda moraš v takem primeru poskrbeti tudi za dovolj gibanja.

Lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: fortuna , nedelja, 21.11.2004 : 18:01:10
Ok, pa se spustimo v razlago. To je pisanje, ki naj bi ga velika večina razumela. ;D

Praviš Matic, da je bilo v tej temi, če jo prebereš od začetka do konca, povedano že vse in da bi se sedaj samo ponavljali, če bi pisanje v njej nadaljevali.

NI RES! Jaz recimo svoje zgodbe še nisem povedala tu, torej še ni vse povedano. Je tako? In nisem edina.

Torej, če nadaljujem po tvojem odgovoru, si napisal, da je na zadnjih straneh zato toliko neumnosti napisano, ker je tema že izpeta. Tudi če bi bila tema že izpeta, mislim da ni nobene potrebe po njej kracati popolnoma druge stvari. Za kaj takega imamo druge, prav za to pripravljene rubrike.

Ok, gremo dalje.

Pišeš, da je meni vseeno, ker imam svoje stanovanje in se na starše ne rabim ozirati. WROOONG! Od nekdaj spoštujem svoje starše, kot tudi ONI spoštujejo mene. Zakaj tako poudarjam? Zato, ker je zelo pomembmo razumevanje med seboj, prijateljstvo in še 1x spoštovanje.

Napisala sem da so moji starši proti bivanju psa v stanovaju. Ja, res je. In ker jih spoštujem, imam psa v svojem nadstropju, čeprav živimo v isti hiši. TODA - ko smo letos urejali oz širili moje stanovanje, sem se morala za nekaj časa tudi izseliti v spodnje nadstropje, seveda s psico vred. In sva spali na kavču, na katerem vsak dan sedi ali leži moja mama, pa ni bilo nobenega problema, ker me SPOŠTUJE. Torej, medsebojno spoštovanje šteje veliko. Pomembno je bilo, da sem zjutraj, ko sva s psico vstali, pospravila do te mere, da se sploh ni opazilo, da sva tam ležali oz da je tam ležala ona. Tudi kadar skupaj kosimo dol, v mamini kuhinji, je Shiva lahko poleg. Ne ker jaz ne bi spoštovala mojih staršev, ker mama dovoli. Kaj lahko iz tega razberemo? Da mora vsak poznati meje, odgovornosti.... Jaz vem, da moja mama ne bi imela psa v stanovanju za zmeraj, zato je v te razmere nisem silila, moja mama ve, da si jaz želim psa in da sem proti bivanju psa zunaj in mi tega ni oporekala.

To je obrazložitev tistega tvojega da je meni lahko, ker imam svoje stanovanje.

Gremo naprej:

Se popolnoma in v celoti strinjam s tabo, da mora Ursha, oz da moramo VSI upoštevati svoje starše, neglede na našo starost. To si lepo napisal. In če Ursha živi z njimi, se bodo morali pač pogovoriti med sabo in se odločiti kako naprej. Nikjer nisem zasledila, da je Ursha napisala da so njeni starši STRIKTNO PROTI! Če se ne motim, bosta šli z mamo!!! pogledati francosko buldoginjo k vzreditelju, kjer bi Ursha kupila psa. Torej predvidevam da če bi bila njena mama toliko proti, je sploh ne bi peljala do vzreditelja. Ali tukaj jaz česa ne razumem ali pa mama še ne ve, da je francoski buldog pasma, ki nima kaj delati zunaj. No, to bosta morali razrešiti med sabo Ursha in njena mama.

In sedaj nenazadnje, najpomembnejše: morda Urshinim staršem manjka samo še delček, samo en post recimo na tem forumu, ena vzrediteljeva beseda, pa se omehčajo in hčerki dovolijo imeti psa v stanovanju. Pod pogojem seveda da se hčerka zaveda da je za psa dolžna skrbeti ona in to v popolnosti.

In prav zaradi tega sem poprosila vse, ki ste temo malo sprevrgli v nategovanje en drugega, da s tem prenehate in pustite temi prvoten namen. Da človek, ki je v dvomih, najde na svoja vprašanja potrebne odgovore.  Če bo naletel na kup neresnosti, tudi tistih začetnih postov ne bo več jemal resno. Kaj meniš? Pustimo Urshinim staršem možnost da si premislijo in dovolijo psa v stanovanju in vsem drugim, ki jim manjka samo še ščepec do te odločitve.

Torej... to naj bi bil vsaj približen povzetek tistega, kar sem imela namen napisati. Upam, da je sedaj bolj razumljivo. ;D

Matic, kregati pa se sploh ne mislim oz nisem imela namena... niti pasti na provokacijo. Nisem tak tip. ;D

Tako, sedaj pa se grem mečkat s svojo "mačko", vsem ostalim pa želim prijeten večer in obilo užitkov s svojim kosmatinci v stanovanju.

Lp, Fortuna.



Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Matic K. , nedelja, 21.11.2004 : 19:00:22
Fortuna

Zdaj pa razumem ;D.....in se tudi strinjam s teboj!!!

Ampak moraš pa priznati, da se to tvoje zadnje sporočilo po vsebini močno razlikuje od prejšnjih dveh!! In lepo te prosim, kako naj bi jaz iz tvojih nekaj napisanih stavkov v prejšnjih sporočilih napletel tole celo zgodbo????

Pa še nekaj......nikjer nisem napisal, da svojih staršev ne spoštuješ ali karkoli podobnega!! Napisal sem, da ti je lahko vseeno, ker imaš svoje stanovanje. Priznam, nisem imel čisto prav, ker pač še vedno živiš v isti (predvidevam) hiši s starši. Kljub temu pa je tvoja situacija bistveno drugačna od Urshine, ki živi PRI starših!!

Citat
NI RES! Jaz recimo svoje zgodbe še nisem povedala tu, torej še ni vse povedano. Je tako? In nisem edina.

Res je......če imaš na zalogi kakšen argument, ki še ni bil omenjen bi ga bilo zanimivo slišati!!

Citat
Matic, kregati pa se sploh ne mislim oz nisem imela namena... niti pasti na provokacijo. Nisem tak tip.

Nisem se imel namena kragati niti te provocirati! Se opravičujem, če je tako izpadlo!!!

Citat
Torej... to naj bi bil vsaj približen povzetek tistega, kar sem imela namen napisati. Upam, da je sedaj bolj razumljivo.

Hmmmmm......prepričan sem, da nisem edini, ki si je tvoje prejšnje sporočilo napačno razlagal ;D!

Lp
Matic, Era in Dona


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Nanook , nedelja, 21.11.2004 : 19:38:13
1. Teme se berejo od zacetka proti koncu in ne od konca proti zacetku. Ne beremo rikverc. ;D

2. Malo sale se nikomur ni skodilo, komur pa ni do smeha, naj preprosto ne bere. Ce bi prebrali original sporocilo, ki je privedlo do bolj ali manj neresnih odgovorov, bi ugotovili zakaj tak ton. Ali pa tudi ne.

3. Ursha, ce ti starsi psa NE pustijo in ce NE zivis na svojem, je nesmisleno tiscati in siliti. Energijo pac usmeri v prepricevanje in dokazovanje, pocasi in prefinjeno. Noz se v hrbet zabada pocasi, da oseba tega ne zacuti. Pa ne moji mami povedat. ;)
Sem tudi sama v situaciji, ko je potrebno prepricevati za psa (se enega, da ne bo kdo mislil, da Tarumana ven mecemo) in gre zelo zelo zelo pocasi...ampak gre, nekak. Ce so pa starsi cisto proti, pa jaz psa ne bi pripeljala. Ne toliko zaradi spostovanja ipd., ampak zaradi psa samega. Saj vsak cuti, ce ga kje ne marajo. :-\

Prosim, ce ima kdo kaksen problem, vprasanje, komentar v zvezi z bivanjem psa notri ali zunaj-izvolite. Ali boste samo s prstki kazali ? ::)

PS: Tudi midva sva se danes fejst nasprehodila, videla se pa jos pticev, prepoznala pa zal manj. ;D ;D ;D

PS: Nategovanje=visanje natalitete.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: ursha , nedelja, 21.11.2004 : 20:15:11
ok ok,zdj bi se pa js rada vsem lepo opravicla,ker nisem cisto dobro razlozila svoje situacije in je prslo do takihle kreganj oz nesporazumov.
1. stara sem 20 let,kmalu 21  ;D
2. psa si zelim odkar vem zase,ampak smo vedno ostali samo pri morskih prasickih,hrckih in pticih. v zadnjem casu,se je zelja po psu spet vrnila in se preden sem jo na glas izrazla,se je oglasila moja mama,da bi ona pa mela enga majhnega kuzka,zdej,ko ma ful casa (je namrec v penziji). potem sm zacela razlagat o fr. buldogih vse kar vem in da so ti psi izkljucno za bivanje v stanovanju,mama seveda ni imela nic proti. kar se tice oceta je blo ze od nekdaj tko,da je na zacetku bil proti na vse mozne nacine,ko je bila stvarca doma,je bil prvi za crklt jih  ;D,tako da....
eden in edini razlog,da psa se ne bom imela,so finance,vsi vemo da pes z rodovnikom ni ravno poceni (se posebej ce poleg tega preurejas sobo,kupujes racunalnik in delas izpit)......

lep pozdrav vsem....


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: n3wfka , nedelja, 21.11.2004 : 20:15:42
No jaz sem se pa zdaj prvič čisto zares zamislila nad pisanjem v tej temi in prišla do sklepa, da ima vsak svoj prav. Kar se rommela in podbnih tiče, bi rekla, da imajo do neke meje celo prav ko trdijo, da pes ni za v hišo. Ob tem bi se pa obregnila ob to, da verjetno rommel in podobni nikoli niso imeli psa v stanovanju in zato ne vedo, kakšne so prednosti in slabosti sobivanja s psom v isti postelji, kavču ali kakor koli že hočete. Pes, ki živi zunaj je lahko čisto zadovoljen, če le dobi svoj del pozornosti in ima sploh omogočeno normalno pasje življenje (kaj bi to bilo? kdaj drugič, se bomo prepirali o tem).
To lahko utemeljim z mojim psom, ki biva zunaj. In nič mu ne manjka. Je kralj na svojem dvorišču (dvorišču in NE pesjaku!), ki mu redno "služim" tri do štiri ure na dan. Ni videti zamorjen ali žalosten zato, ker je pač zunaj. In zakaj je tako? Jaz sklepam, da pes, ki nikoli ni bival v stanovanju, o tem niti ne more sanjariti in si ne more želeti udobja, za katerega niti ne ve, da obstaja. Želi si lahko edinole lastnikove pozornosti in družbe, katero si želijo psi, ki so sami zaprti v pesjaku. Nikakor pa ne tople posteljice ob moji. Obratno je s psi, ki so bivali v stanovanju in so jih zaradi različnih razlogov preselili ven. Ti psi si seveda želijo nazaj svoj stari dom. V stanovanju je nedvomno lepše in udobneje tudi za psa in noben pes ni taka budala, da bi toplo stanovanje zamenjal za neudoben pesjak ali dvorišče. Torej psa lahko preseliš na lepše, nikakor pa ne na slabše. Pes, ki je od malega vajen živeti zunaj, bo s takim domovanjem čisto zadovoljen (če se lastnik seveda z njim dovolj ukvarja in bla bla); pes, ki je bil ven vržen iz stanovanja pa normalno, da ne. Seveda zdaj govorim bolj o tistih pasmah, ki lahko živijo zunaj in noter, da ne bo kdo kakšnih čivav mešal zraven.

No sicer pa meni tudi ne dovolijo imeti psa v stanovanju in bom pač morala počakati še nekaj let, da bom na svojem. Za zdaj pa sem zadovoljna s tem, kar imam in pes tudi (iz zgoraj omenjenih razlogov).

Lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: n3wfka , nedelja, 21.11.2004 : 20:21:57
Ursha!

Sicer je blo o tem že dovolj napisanega, pa vseeno.

Kako boš preživljala psa, če si ne moreš privoščit rodovniškega? Veš koliko stane kvalitetna hrana, koliko stane veterinarska oskrba, koliko vsa oprema, ki sodi zraven, pripomočki za nego...itd?

Lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: ursha , nedelja, 21.11.2004 : 20:27:34
ja n3wfka vem koliko vse to stane, zato sem napisala,da psa SE NE BOM IMELA,ravno zaradi tega,ker mi finance tega ne dopuscajo. kaj resnicno ne znate brat al samo tok zlo "zakompliciran" vse napisemo??!!  ??? ::)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: n3wfka , nedelja, 21.11.2004 : 20:34:36
vsi vemo da pes z rodovnikom ni ravno poceni

Jaz sem to razumela kot, da si ne moreš kupiti rodovniškega psa, ker je cena le-tega previsoka.

Citat
ja n3wfka vem koliko vse to stane, zato sem napisala,da psa SE NE BOM IMELA,ravno zaradi tega,ker mi finance tega ne dopuscajo.

Če je pa tako, bi morala napisati, da NOBEN  pes ni ravno poceni in ne le rodovniški.

In oprosti, ker sem narobe razumela tvoj post.

Lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: ursha , nedelja, 21.11.2004 : 20:44:51
ok omenila sem fr buldoga in omenila sem rodovnik. za vse,ki nevejo,tak pes stane 200.000 in vec!! ker sem se studentka in ker bi rada imela SVOJEGA psa,valda ne bom sla tastarim rect dejte mi 200 jurjev ker hocm met psa.  iz zepa pa zdle (kr naenkrat) ne morem potegnt tok dnarja,zato sm rekla da se ne mislm imet psa,ampak da samo nacrtujem.je tako?
kok pa stane "vzdrzevanje" psa (z rodovnikom ali brez) pa itak vsi vemo........
lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Maja. , nedelja, 21.11.2004 : 21:15:23
Ursha, ne bi ti rada pametovala, ker sem sama šele začetnica, pa vendarle.

Tudi jaz sem študentka, pa sem si psa vseeno kupila. In to angleškega buldoga, ti pa stanejo okrog 2000 €. Sama lahko izračunaš, da to ni malo denarja. Kupila sem ga čisto sama in to fantu za rojstni dan. Hja, več kot eno leto sem varčevala, se odrekala marsičemu, da mi je to uspelo. Pa da ne bo pomote; imam svoje stanovanje, živim s fantom, ki je sicer redno zaposlen in ne prejemam štipendije, tako da sem se za ta denar morala kar zelo potruditi.

Pa ne mislim se nevemkaj hvaliti, le hočem ti povedati, da ti lahko kljub temu uspe.

Kar se stroškov tiče-izračunala sem, da samo za hrano na dan porabiva 700 SIT-če izračunaš, pride to na mesec 21 000 SIT. Poleg tega kuža tudi kdaj zboli...

Pa še na nekaj bi te opozorila-ti si študentka! Kdaj boš imela čas za psa. Jaz letos pavziram, to pa sem se odločila prav zato, ker sem vedela, da psa drugače ne bova mogla imeti. Ko bo star eno leto, bo malo lažje sam doma, kot pa zdaj. Pa da ne bo pomote, ne mislim ga potem cele dneve puščati samega.

Pes je tudi obveznost-tu bo vsak dan, tudi ko se boš morala učiti za izpite... pes zahteva čas, morala ga boš voziti ven...

Da ne bom predolga-nisem se hotela delati pametne, samo povem svoje mnenje.

Lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: ursha , nedelja, 21.11.2004 : 21:29:39
napisala sm da bom stara 21 let,ne pa 5 da ne bi vedla kaj pomen met psa!!!!

in vrjetno v enem mesecu tud ne morem nasparati 1000 evrov,je tako?


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Liss , nedelja, 21.11.2004 : 21:36:31
ej no! Pomiri se no ;)
Saj je maja napisala, da ti ne misli pameti solit, vendar ti je dala samo en nasvet ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Yorki , nedelja, 21.11.2004 : 22:10:39
ursha, naj se ti nikamor ne mudi. Psu boš najlepše življenje omogočila, če boš o nakupu razmišljala počasi, temeljito in pametno. Najprej pripravi vse potrebno za psa, šele nato pa psa kupi! Ko bo prišel k tebi naj ga že čaka urejen pesjak z mogoče izolirano uto, hrana, igrače in vse osnovne stvari. Šele potem uživaj - ko bo pes lahko zaživel in ti uživala; brez da bi se morila s tem koliko igrač mu moraš še kupiti.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: ursha , nedelja, 21.11.2004 : 22:23:44
to naj bi bil moj namen ja.......


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: kaja , nedelja, 21.11.2004 : 22:24:10
Od trenutka ko sem se odlocila, da imam lahko se enega psa, pa do realizacije te zelje je trajalo skoraj dve leti. Sem studentka, fant prav tako, zato je bila edina moznost, da sva nabrala kar izdaten kupcek denarja, delo preko studenta. Pa ne en mesec! Za nakup psa sem pocakala do absolventa, da je bilo za pasjega dojencka dovolj casa. Pa zegen njegovih starsev sva tudi cakala, ker od zacetka niso bili ravno navduseni nad idejo o se enem pesjancku v hisi, pa ceprav v svojem stanovanju.
Tako, da tudi do rodovniskega kuzka ni tezko priti. Lahko pa seveda prisparas pri nakupu in kupis kuzka, za katerega bos kasneje odstevala denarce pri veterinarju. Preberi si temo o produciranju nerodovniskih kuzkov! lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Geri , ponedeljek, 22.11.2004 : 00:45:54
Ojla!

Pred desetimi leti ko smo se odločali za kužka smo mi tudi imeli problem zunaj/noter... No glede denarja za nakup samega psa ni bil problem, saj smo vzeli popolno mešanko, tako da nismo za njo odšteli niti tolarja.
Mama je menila, da pes NI za v hišo. Seveda bi tudi vzeli psa primernega za bivanje zunaj. Jaz pa nisem želela imeti psa zunaj ampak ob meni... No takrat sem imela 10 let. Eno leto sem prepričevala mamo, da naj pes če že pride k hiši spi vsaj v garaži, čez dan pa naj bo ali z nami v hiši ali pa tudi nekaj časa zunaj (vendar ne stalno).
Po letu prepričevanja mi je vendarle uspelo. Vzeli smo psičko. Seveda sem mami razlagala, da se bo prvih nekaj dni bala, ker bo stran od mamice pa da mora spat ob njeni ali moji postelji. No tako je tudi bilo 10 dni, nato se je preselila v kuhinjo. Ampak le za 2 dni, potem pa k meni v sobo ;D. Seveda sem obljubljala da bom samo jaz skrbela za njo glede vsega, vendar pa takrat nisem bila tako resna, kar je mama tudi vedela in sprejela dejstvo da bo po par mesecih morala tudi ona prevzeti skrb za kužiko.
No sprehode in vzgojo ter nego sem imela jaz na skrbi, mama je le za prehrano skrbela. Pa je nič ni motilo ker si je tudi ona želela psa. Da je ni hotela v hiši pa je bilo bolj kot drugo neko staromodno prepričanje, ki je veljalo v vasi. Sedaj mama nikoli ne bi imela psa ki bi živel zunaj.
Ko smo obdržali naslednjo psičko ni bila več debata o tem ali bo noter ali zunaj ampak ali bo v spodnjem nadstropju (v zgornjem so spalnice) ali v spalnici. No po par dnevih se je mama omehčala in ustregla tudi tej moji želji.
Ko pa sem kupovala rodovniško psičko pa je bila cena kar visoka ampak seveda se vse da.
Maja. ali nimaš ti nerodovniške psičke od Matoše? Te pa stanejo malo manj kot 2000 EUR...
Ursha, ti si samo ne pusti zbit morale, če želiš se slej kot prej vse da! Z nekaterimi vzreditelji pa se da dogovorit celo za plačilo na obroke, tako da potem to ni več tako velik zalogaj.
Glede časa med študijem pa... jaz študiram, pa sem vseeno psičko vzela že sedaj in ne kasneje. Mislim, da je med študijem največ časa za psa (vsaj po mojih izkušnjah). Najlažje kombiniraš čas. Jaz živim s fantom pa nanese tako da Geri ni sama doma več kot 3 ure na dan, pa tudi če bi živela sama ne bi bila veliko sama, časa za se ukvarjat z njo pa imam ogromno. Ne vem če je res lažje ko si v službi... s tem pač nimam izkušenj ;)

Lp!


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Primavera , ponedeljek, 22.11.2004 : 00:47:32
Ursha, če si res želiš fr.buldoga, te ne bo tako hitro minilo, da si nebi pred nakupom vzela malo časa in začela varčevati za psa. tudi jaz sem si svojega prvega kupila z delom prek štud. servisa, sem zbirala kar nekaj časa, vmes pa požirala pasjo literaturo in "se pasla po razstavah". In na koncu je res napočil dan, ko sem zbrala približno dovolj (starši niso hoteli nič prispevati, saj naj bi bil pes moj), sem se odpravila do vzreditelja, ki ni zaslužkar in mi je še malo spustil ceno z odgovorom, naj kupim pa dve vreči najboljše hrane za preostanek denarja, ker ve, da sem študentka.
Glede na to, da je francozek majhen pes pa stroški nebi bili tako veliki, razen kakšnih veterinarskih težav. Upam pa, da ne boš kupovala psa brez rodovnika, saj moraš vedeti, da bo gotovo dobila bolanega psa, veterinarski stroški pa bodo potem res strahotni.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Vixen , ponedeljek, 22.11.2004 : 08:30:39
Čivava, tvoje prepričevanje mame me je spomnilo na tole šalo:  ;D ;D ;D

HIŠNA PRAVILA
1. Pes ne sme v hišo.
2. OK, pes sme v hišo, ampak le v določene sobe.
3. Pes gre lahko v vse sobe, ampak NE na pohištvo.
4. Pes gre lahko na stare kose pohištva, nikakor pa ne na novi kavč.
5. No, prav, pes gre lahko na vse kose pohištva, vendar ne sme spati z ljudmi na postelji.
6. OK, pes gre lahko na posteljo, ampak le, če ga povabim.
7. Pes lahko spi na postelji kadar hoče, ampak ne pod odejo.
8. Pes gre lahko pod odejo samo, če ga povabim.
9. Pes lahko vedno spi pod odejo.
10. Ljudje morajo prositi psa, če lahko spijo z njim pod odejo.

Jaz se desetemu pravilu še uspešno upiram!!!  ;D ;D ;D



Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Maja. , ponedeljek, 22.11.2004 : 10:41:11
Ne, Čivava nimam nerodovniškega psa,niti ne od g. Matoše. Strinjam se s tabo-meni je vzreditelj ponudil da dam večino plačila sedaj, ostalo pa kasneje-takrat bi mi on dal rodovnik.
Kar pa se tiče tega, da imajo študentje več časa, kot pa kasneje, ko hodiš v službo; odvisno od faxa-jaz imam vsaj 3 dni na teden vaje-polne 3 dni, ne samo kakšno uro. Odvisno pa je tudi od tega, koliko časa imaš izven faxa-jaz sem lani še vneto trenirala in ni bilo variante za psa.

Ursha, glede na to, da stanuješ pri starših, mislim da ti bodo pomagali pri kužu-ne mislim finančno pač pa z ostalimi stvarmi. Sicer pa ne vem, kakšna je vaša situacija doma-samo predvidevam.

Hja Vixen, teh 10 zapovedi pa pri nas kar velja- deseti se tudi še malo upiramo. ;D

Lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Maja. , ponedeljek, 22.11.2004 : 10:50:06
Aja Čivava pa še to, nimam samičke. Mogoče si zamešala, ker je na forumu toliko Maj.

Lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Geri , ponedeljek, 22.11.2004 : 13:13:06
Maja.: no potem se opravičujem za pomoto... Sama si pisala, da si psa kupila od preprodajalca, no sicer ne od Matoše (sem kar avtomatsko povezala :-[) in te je skrbelo kako bo z rodovnikom, če boš lahko psa vpisala v SLR. Iz tega sem pač predvidevala, da je bil pes cenejši kot od pravega vzreditelja. No saj lahko da je tvoj "posrednik" pri nakupu čisto vredu, ampak skrb je bila s tvoje strani...
Strinjam se da je zelo odvisno od tega kakšen fax obiskuješ, mislim pa tudi da ti služba vzame najmanj 8 ur na dan, na začetku kariere pa najverjetneje še več.. no bomo videli ko bo čas za to.
Vixen: kot bi opisala situacijo pri nas ;D iste "težave"!

Lp!


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Maja. , ponedeljek, 22.11.2004 : 13:43:22
J, Čivava Ok-mi sedaj čakamo na export rodovnik-to naj bi trajalo okrog 45 dni.

Ursho bi pa zelooo pohvalila, da se je obrnila na prave ljudi in ni nasedla preprodajalcem. Glede na to, da jo skrbijo finance.
Jaz sem imela v bistvu srečo, človek bi bil lahko tudi preprodajalec.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: TinaZ , ponedeljek, 22.11.2004 : 13:49:25
A ni tole tema o "bivanju psa v stanovanju alli ne" ?  ;)

O čem se odloča Ursha, si pa lahko preberete pod Francoski buldog- da je ne boste toliko napadali. Meni se zdi, da se je o nakupu in vzdrževanju psa kar precej pozanimala in ni ena od tistih najstnic (ki jih je na forumih veliko), ki kar nekaj blebetajo o tem, kako bi imela "prav tega kužka- n'č hudega, če nima rodovnika-, ker je pa takoooo luškan, sam' še mami pa očija morm pregovorit"  ;D

Kar se pa tiče časa za psa: imam 8-urni delavnik pa še faks (parkrat na teden popoldne) in mi ravno tako uspe imeti psa...

Lp,
Tina

P.S.: Vixen, mi smo šele pri št. 5  ;D bomo videli, kako bo čez čas  ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: fortuna , ponedeljek, 22.11.2004 : 13:52:10
Citat
A ni tole tema o "bivanju psa v stanovanju alli ne" ?

Aha, spet je ušla malo iz tira..... ;D

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: MISSA , ponedeljek, 22.11.2004 : 13:57:50
LP!
Maja, a nisi ti tista, ki si kupila psa od tistega g. iz KD Mislinja? Oz. njegove punce?
LP,Miša


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 22.11.2004 : 15:24:48
Bom jaz odgovorila namesto Maje!

Ja, kupila ga je v "KD mislinja" ... ce vas zanima kaj vec je vse napisano v angleskih buldogih in se kje drugje!!!

PS: Tema je bila prej, ko smo se se pogovarjali (pa ceprav na smesen nacin) o bivanju psa zunaj ali noter veliko bolj zanimiva!!!


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 22.11.2004 : 15:31:51
Ja, le kaj si bo mislil nekdo, ki ga zanimajo argumenti glede bivanja psa v stanovanju-za in proti...ne pa delovni cas, pa nakup, pa denar, pa... ::) ::) ::) ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: TagTu , ponedeljek, 22.11.2004 : 15:32:51
Potem se pa vrnimo na temo - torej jaz tudi mučim moje pse z bivanjem v stanovanju, pa mačke tudi..... :) ;) ;D In še ptiča imamo, da draži mačke, seveda.... ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 22.11.2004 : 15:34:26
Jaz imam pa dva ptica, pod kletko pa se ribe (da drazijo ptica, ki drazita psa). ;D ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Maja. , ponedeljek, 22.11.2004 : 15:34:31
Hvala Urša. ;D

Ja res je iz Mislinje. Napisala sem, da sem imela ogromno srečo, saj se je vse uredilo, tudi z rodovnikom...

Z vso to resnostjo smo tudi Romčija prestrašili! :P

Lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: n3wfka , ponedeljek, 22.11.2004 : 15:40:48
Ne ne! Romči je pobegnu, ker smo mu vse vice iz ust ukradli. Saj revež ni vedu več, kaj bi napisal, če so se začeli vsi norca delat  ;D ;D
Namesto njega hehe. Smo mu ukradli vlogo.

Lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 22.11.2004 : 16:37:43
No, tole je pa ze bolje!  ;D ;D ;D

Hehe ... Romci je sel pa verjetno boljso (ne bolsjo .. a ne Nanook ;)) polovico iskat ... ima psa zuni, pa ga noben ne greje ... hehehe ...  ;) ;) ;) ;) ;)
Mogoce je pa pes po vsem "prepricevanju" prispel v njegovo posteljo, pa je tako fino, da se ne oglasa vec ... kaj pa vem???

 ;) ;) ;) ;)  ;D ;D ;D ;D ;D ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: TagTu , ponedeljek, 22.11.2004 : 16:42:07
Mogoče je pa prizadet, ker nobena ne reagira na njegov "obožujem pse in njihove gospodarice"..... :) :) ;) ;) Morda čaka povabilo....


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: rommel , torek, 23.11.2004 : 00:26:22
Spoštovani! ::) (op. Matic)
Sicer sem bil mal odsoten ,vendar vidim da ta tema dobiva že raznorazne podteme(cena psa, vzreditelj itd..) Še kar naprej se oglašajo lastniki kratkodlakih  pasem, katerih edini namen je pokazati kakšen kavč imajo!! Ker nisem nikdar trdil, da ti psi sodijo v pesjak se prosim vzdržite komentarja!!
2)Primavera Da smo lastniki NO čudni prvič ne sodi k tej temi, pa vseeno naj ti povem, da smo včasih verjetno res!! ::) :'( ;D ;) >:( :o Najbolj takrat, ko ves trud, čas in ostalo kar smo vložili v svojega psa vnovčimo tako, da pomagamo ponesrečencem  v takih in drugačnih razmerah! :( :( :( :( :(
In ne želi si tega, da bi jo mogoče tudi ti kdaj potrebovala v kar močno dvomim glede na to, da te na kavču ne more zasuti snežni plaz! ;D ;DAli pač?



Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Chris , torek, 23.11.2004 : 01:54:31
Citat
Še kar naprej se oglašajo lastnikikratkodlakih  
pasem, katerih edini namen je pokazati kakšen kavč imajo!!

Hehehehe romči, zdaj ga pa že orenk biksaš  :D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Vixen , torek, 23.11.2004 : 07:58:11
No, moj goldi ni kratkodlak, torej lahko še nekaj povem. Ne, jaz ga nisem šolala za reševalca, če smo že pri tem, poznam pa kup ljudi, ki imajo pse doma na kavču, pa so vendarle izšolani reševalci.   ::)

Lp,  ;D ;D ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Nanook , torek, 23.11.2004 : 09:39:57
Ej! Moj je dolgodlak in cisto sposoben bivanja zunaj! Saj je vendar tibetan'c, diosanto!


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Yo , torek, 23.11.2004 : 09:56:02
Jaz se tudi lahko mirno oglašam - moji namreč tudi niso kratkodlaki  ;D ;D ;D ;D ;D

Lp, Yo


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Nanook , torek, 23.11.2004 : 09:57:38
Ti jim moras pa jopice plest, ker jih zebe!  ;D ;D ;D ;) ;) 8)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Yo , torek, 23.11.2004 : 10:04:06
Ti jim moras pa jopice plest, ker jih zebe!  ;D ;D ;D ;) ;) 8)

Ja, tapravo si zato našla  ::) :P


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: TagTu , torek, 23.11.2004 : 10:33:32
Mi mamo tudi tople "pelz montle".


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Jana , torek, 23.11.2004 : 14:27:55
Me veseli, rommel, da si s svojim psom pripravljen posvetiti cas in energijo resevanju ponesrecencev, me pa cudi, da si kot oseba, ki se udejstvuje v humani(tarni) dejavnosti, pripravljen lomiti kopja zaradi "musje dlake" ali "krpe roza svile". Veliko vec in bolj verodostojnega bi imel najbrz za povedati v temi Reševanje ponesrečencev (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=20;action=display;threadid=272). Torej vabljen tja :).
Upam, da ti ne bo tam v napoto hodil kdo, ki dela kaj drugace kot ti :-\.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: choppy , torek, 23.11.2004 : 20:10:53
Pozdravljeni. Danes sem prvič na forumu in tale tema ali naj bo pes v stanovanju ali zunaj se mi zdi zelo zanimiva. Sama sem mnenja da je bolje če psi živijo zunaj (izjema so zelo majhni psi in kratkodlaki, npr. dalmatinec prihaja iz toplejših krajev in seveda težko živi zunaj-posebej pozimi).
Sicer se strinjam z tem, da je pes bolj srečen v družbi ljudi kot pa da je prepuščen samemu sebi. Sama imam sedaj zlatega prinašalca in prebrala sem da so ti psi prilagojeni za hladnejše podnebje in zato živi zunaj (imamo ograjeno dvorišče). Zvečer ga običajno pripeljem v stanovanje ,da se z njim malo poigramo in ga pocrkljamo .Moram reči da zelo uživa v naši družbi, vendar pa mu kmalu postane vroče in gre brez težav nazaj ven (zunaj nato spije celo posodo vode, nato pa gre v kočo spat).Zdi se mi ,da ni pametno da imamo pse ,ki so prilagojeni za življenje zunaj v stanovanju , po možnosti zraven radiatorjev. Sama imam pse že od malih nog in vsi so vedno živeli zunaj . Moj prvi pes, nemški ovčar,je živel skoraj 13 let. Drugi pes, nemški prepeličar, bo kmalu napolnil 14 let. Medtem ko so bratje in sesetre obeh psov živeli največ 8 let.Sedaj imam še prinašalca, ki je star 2 leti in pol in opažam da ima že sedaj precej več zdravstvenih težav kot so jih imeli moji psi do sedaj. Bojim se, da smo psom z tem, ko smo jih preselili v stanovanja zdravstveno gledano prej škodovali kot koristili-čeprav nehote.Zdi se mi da psi danes niso več tako odporni kot so bili, od tega pa imajo koristi samo veterinarji.
Zato menim da pri odločitvi ali naj bo pes zunaj ali v stanovanju ni bistveno to koliko družbe potrebuje pes (glede tega je odgovor jasen-čim več), temveč to kaj je za zdravje in odpornost naših psov boljše.:)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Maja. , torek, 23.11.2004 : 20:23:30
Choppy tole je res dobro napisano, ampak moraš se zavedati, da tudi 2 psa si nista enaka. Mogoče pa je tvoj zdajšnji pes nasploh manj odporen in ne samo zato, ker ni toliko zunaj. Res pa je, da ne vem, kakšne težave/bolezni si imela v mislih.
Jaz sem na forumu na veliko pisala, da so mešanci bolj odporni od pasemskih psov, pa so me kmalu utišali. Vse je odvisno od posameznega psa. ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Suni , torek, 23.11.2004 : 20:47:57
OK, zdej bom jst tko mal po svoje to povedala... meni se namreč zdi da ravno pes, ki bo šolan za reševanje ponesrečencev, mora biti nujno vedno v družbi ljudi. Poznam enega vodnika labradorke, ki je zdaj že stara, je pa v svojih letih reševala ljudi, živela je vedno v hiši z vodnikom, vedno bila z njim in bila ful uspešna v svoji krieri. Baje je ravno to, da pes od malega živi z vodnikom (družba drugih psov je drugotnega pomena), da pes res do potankosti pozna ljudi,  tista zadeva, ki potem pomaga psu (in vodniku) reševati v nemogočih razmerah na terenu.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: irena_p , torek, 23.11.2004 : 20:50:40
choppy jaz se kar strinjam s tabo.
Tudi pri nas ko smo imeli še križanca med ovčarjem in labradorcem sem opažala, da mu notri ni prav nič všeč. Saj je imel že za zimo pripravljeno gosto dlako. Seveda ker je mene zeblo sem bila prepričana da tudi psa, pa smo ga dali noti. Vendar je v hiši težko dihal, ko je pa prišel ven pa se ni mogel napiti. Pes si pač ne more obleči in sleči jakne, tako kot mi ljudje.

Zdajšen pes je po dnevi zunaj. Saj sem tudi sama veliko zunaj. Zvečer pa ga damo notri spat in to v kletne prostore, saj je tam le okoli 15-16 stopinj (v hiši imamo namreč več kot 21 in hodimo v kratkih rokavih). Notri ga dajemo, ker je še mladiček. Ko bo odrastel bo noči notri prespal le če se bodo temperature ekstremno spustile pod ničlo.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Yorki , torek, 23.11.2004 : 21:03:07
Tudi jaz se strinjam s choopy. Ampak odvisno je tudi od pasme oziroma bolj dlake. Npr. husky ali aljaški malamut bi veliko laže živel zunaj, tudi pozimi saj so tega že po naravi vajeni. Prav tako tudi planinski psi-po mojem. Za dalmatince pa sem brala, da izredno težko prenašajo mraz. Brala sem o dosti kratkodlakih pasmah a pri njem je bilo to še posebej izpostavljeno.
Seveda je pa odvisno tudi od lastnikov oz. od njihove resnosti in pameti - saj veste kaj želim povedati, o tem je nekje že bilo govora. ;)
Choopy, kar tako naprej z razmišljanjem ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Nanook , torek, 23.11.2004 : 21:28:36
No, jaz se pa s Choppy ne strinjam popolnoma (pa ne mi rect, da ste preseneceni ;D). Tele prilagoditve kar se tice zivljenja notri/zunaj se mi namrec zdijo malce za lase privleceno, milo receno (ce prav razumem kaj si hotela povedat). Hja, kaj pa poleti, ko je ca 35 stopinj? A takrat imate pa vsi klimo in pse notri? Po drugi strani pa-kratkodlakec pri 35 stopinjah in skoraj 100% vlagi. Saj ga frslog! Pasemska odvisnost? Zakaj potem sploh imeti pasme, ki niso nase avtohtone? Vsi krasevce, pa je.
Prilagoditve? Vsekakor, ampak izkljucno pod pogojem, da svoje pse spustite ven in jih pustite kar nekaj generacij, da se povprek parijo, da pride do taprave naravne selekcije. Takrat lahko govorimo o kakih blaznih prilagoditvah na nase podnebje, prej pa ne. Danes je pa vse ze tako fino vzrejeno in premesano, da je govor o tem velikokrat precej kocljiva zadeva. Tole je ena interpretacija tvojega odgovora.

Druga varianta-pes je pac ze celo zivljenje zunaj in si mislila to kot prilagoditev (ceprav pri enem osebku...bi jaz to prej poimenovala navajenost, ne toliko prilagoditev). V tem primeru pa...kar psu pase hehe. Poznam psa, ki je okusil oboje, pa je cez dan zunaj, ponoci pride pa notri. Ce je predolgo notri, si zazeli ven. Ce je predolgo zunaj, si zazeli notri. Kot pridni sluzabniki ljudje seveda ugodijo njegovi zelji in ob ustreznem casu odprejo vrata. ;D Ampak odloca pes.

Kar se pa zdravstvenih tezav in bivanja zunaj tice, se pa sploh ne strinjam. Nikoli in nikdar me ne boste prepricali, da lahko danasnje zdravstveno stanje pripisemo izkljucno samo eni stvari, pa naj bo to tako zelo popularna prehrana, se bolj popularna genetika, bivanje zunaj/notri, antibiotiki in zdravstvo oz. medicina nasploh,...


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: irena_p , torek, 23.11.2004 : 22:00:32
Oh Nanook. O.k napisala si svojo tezo.
Choppy pa je napisala svojo ugotovitev.
Jaz pa ugotavljam, da vse več lastnikov, ki imajo že ves čas pse zunaj le te dajejo notri. Ker mislijo, da jih zebe. Jaz mislim, da delajo napako.
Moj prijatelj ima prinašalca. Ker je nega zeblo se mu je zasmilil pes in ga začel dajati v hišo. Potem so se pa začele težave. Enkrat je smrkal, drugič je dobil vnetje ledvic. Ko je mene vprašal za nasvet, sem mu predlagala, da naj psa ne daje v hišo. Sedaj je pes zunaj. Zdravstvenih težav pa ni bilo več. Mogoče je to naključje. Nevem.
Jaz mislim če je pasma primerna in če je ta možnost, da se psu uredi primerni prostor naj bo pes zunaj. Če pa ni denarja za uto ali pa če živimo v bloku pa tako ali tako mora biti pes notri. Da bi se zaradi tega odrekli psu je "brez veze".


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Nanook , torek, 23.11.2004 : 22:09:47
Meni osebno to, da je neka pasma lahko zunaj, se ne pomeni, da hkrati tudi mora biti zunaj. Moji psi nikoli ne bodo bivali zunaj, ampak vedno v hisi. Razen ce seveda zunaj bivam tudi jaz hehe, v sotoru.  ;D

Glede labija-ocitno mu ni pasalo. Tudi o tem sem pisala v prejsnjem sporocilu (drugi ostavek). Upam da je z ledvickami vse v redu, s tem se namrec ni za hecat.
Prijateljica ima labradorca, ki biva v hisi, nikoli zunaj. Pa je z njim vse v redu. Torej?


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: irena_p , torek, 23.11.2004 : 22:29:04
No saj, kakor kakšnemu paše.
Jaz sem hotela samo povdariti, da nekateri, ki jih že imajo zunaj potem vlačijo pse notri, ker mislijo, da jih zebe. Če pa pes biva s tabo je pa to tvoja odločitev. In gotovo ti nimaš tvojega kosmatinca zato notri, ker misliš da bi ga zunaj zeblo. Ali pa?


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Nanook , torek, 23.11.2004 : 23:31:03
Jaz ga imam notri zato, ker mene zebe, pa me greje.  ;D ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Primavera , sreda, 24.11.2004 : 00:00:19

2)Primavera Da smo lastniki NO čudni prvič ne sodi k tej temi, pa vseeno naj ti povem, da smo včasih verjetno res!! ::) :'( ;D ;) >:( :o Najbolj takrat, ko ves trud, čas in ostalo kar smo vložili v svojega psa vnovčimo tako, da pomagamo ponesrečencem  v takih in drugačnih razmerah! :( :( :( :( :(
In ne želi si tega, da bi jo mogoče tudi ti kdaj potrebovala v kar močno dvomim glede na to, da te na kavču ne more zasuti snežni plaz! ;D ;DAli pač?



Šele zdajle se mi je uspelo rešiti izpod plazu. V dnevni sobi smo imeli še lanski sneg, ki je zgrmel na kavč- na njem pa jaz s psom. Nehali smo kuriti, da se naša dobermanka počuti čimbolj naravno. In groza-izrazila je željo, da bi postala lavinarka (po moje zgolj zato, da bi lahko čimdlje bivala zunaj!) Ko sem ji pokazala še zmrznjeno jabolko, na katerega je vedno lajala, me je nekam poslala in mislim, da si želi v naslednjem življenju postati nemški ovčar.....


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: branka , sreda, 24.11.2004 : 12:12:59
Berem vse to in še vedno nisem prepričana, kaj je za psa bolje, ali je zunaj ali notri. Moj je ponoči zunaj, dopoldne greva na sprehod, pa je potem spet do popoldneva zunaj. Popoldne greva še enkrat na sprehod in po tem drugem sprehodu gre not in ostane dokler ne gremo mi spat. Star je tri leta in do sedaj ni bilo težav, moram pa povedati, da ima zelo, zelo gosto dlako, tako da sem prepričana, da ga nikoli ne zebe. Mi pa starši velikokrat rečejo, da naj psa pustim zunaj, ker not-ven sistem ni dober za psa. Zato res ne vem, kaj bi bilo za njega bolje.  ??? :)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: irena_p , sreda, 24.11.2004 : 15:00:36
Jaz osebno mislim, da je sistem notri/ven pozimi najhujši.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: deteljica , sreda, 24.11.2004 : 15:10:56
Berem vse to in še vedno nisem prepričana, kaj je za psa bolje, ali je zunaj ali notri.

psu je vseeno ali je zunaj ali notri, če ga je narva primerno opremila (dlaka) in če mu nudimo primerno zavetje. Kje bo pes je torej predvsem izraz želja , poteb in možnosti lastnika.
Psi so predvsem bitja navad in najraje imajo tisto, česar so navajeni.
Tudi občutek , da mora biti vedno v lastnikovi senci je predvsem stvar navade, ne toliko resnične potrebe psa, s tem da so nesamozavestni, preveč podrejeni psi  bolj nagnjeni k motnjam odvisnosti. (v skrajnih primerih zano kot ločitvena tesnoba). V kolikor pa ves dan ni nikogar v stanovanju ali pa ne moremo predvideti rednih urnikov prihoda domov (službe itd), pa je psu morda celo bolj pestro in manj obremenjujoče bivati zunaj.
Za zdravje psa ni najboljše , da ga imamo ure in ure zunaj , če je pretežno navajen bit notri. Variante podnevizunaj ponoči notri se mi ne zdijo najboljše. Pes , ki j epretežno notri, na sobni temperaturi naj bi bil pozimi zunaj samo, ko se giba. Prav tako je velikokrat "medvedja usliga" da pse v hudem mrauu preselijo v garaže ali nekurjene prostore. Pes namreč dobroizolirano kočo lahko ogreje s svojo toploto, velikega prostora pa ne- tako j edejansko bolj na mrzlem kot zunaj.
Mrazu se ne prilagodi se le dlaka psa , pač pa celotna presnova.
Kljub vsemu pa se mi zdi neprimerno ,da človek vredipse brez podlanke ali gole, potem pa jih ima zunaj. Kratkodlaki psi in psi brez podlanke sodijo pozimi notr, ves dan , ne le ponoči.
Moji psi so bili že povsem hišni, hišni idel življenja, mešano hišni in v boksu, eden pa vse življenje v boksu , pa nisem opazila, da bi kateri imel posebne preference enega ali drugega načina bivanja. No morda tisti ,ki je vse življenje zunaj- tudi če pride notr želi kmalu spet ven.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: branka , sreda, 24.11.2004 : 17:10:48
Jaz osebno mislim, da je sistem notri/ven pozimi najhujši.

Ja tako je, tudi jaz tako mislim. Potem pa so prehlajeni, pa prehlajene očke imajo... :-\


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: choppy , sreda, 24.11.2004 : 20:35:48
Tudi jaz se strinjam, da se je treba odločiti ali bomo imeli psa notri ali zunaj in se potem tega držati.Strinjam se tudi z tem ,da niso vse pasme primerne za bivanje zunaj. Menim pa ,da tiste pasme,ki lahko živijo zunaj,naj raje živijo zunaj.Izjema je samo pozimi, kadar se temperature spustijo precej pod nič stopinj (tudi veterinarji so mi doslej vedno tako svetovali). Sama sem doslej imela same take pasme,ki lahko živijo zunaj in vsi moji psi so bili vedno zunaj in kot sem že povedala so živeli zelo dolgo ,tudi obiskov pri veterinarju ni bilo veliko potrebnih.
Sedaj pa imam psa-zlatega prinašalca-tudi on živi zunaj in zdi se da mu tako ustreza,vendar pa pri njem opažam da ni tako odporen kot so bili moji psi doslej. Nasplošno opažam, da imajo psi zadnje čase vedno več težav ,obiski pri veterinarjih so vedno bolj pogosti-ne samo v mojem primeru, temveč imajo podobne težave tudi drugi lastniki psov, ki jih srečujem na sprehodih.Sama sem že od otroštva dalje živela v družbi psov(če nismo imeli svojega psa, so ga pa imeli pri sosedih) in spominjam se, da za veterinarje skorajda nismo vedeli ). Še kakšnih 10let nazaj, skorajda ni bilo veterinarjev, ki bi se ukvarjali z malimi živalimi
Zdi se mi, da so se stvari precej spremenile na slabše in zato morajo biti razlogi.Precej pasem je že čisto izrojenih .Razlog za to ni en sam, temveč gre za kombinacijo različnih razlogov (npr. parijo pse, ki so sorodstveno povezani ali pa so nosilci raznih hib, prehrana-psi so vedno lahko živeli od navadne hrane, sedaj pa naj bi jedli le še brikete, potem tudi onesnaženost vpliva na zdravje psov in nenazadnje tudi dejstvo da imamo pse z dolgo ,gosto dlako v stanovanju zraven radiatorjev verjetno ne vpliva na boljšo odpornost naših psov).
Sama vedno izhajam iz naravnih zasnov in če rečem, da je neki pes prilagojen za življenje zunaj ,z tem mislim to ,da izhaja iz hladnejšega okolja. Npr. zlati prinašalec izhaja iz Anglije in tam je več slabega, kot dobrega vremana-zato menim da je za takšnega psa bolje da živi v takih razmerah za kakršne je bil ustvarjen in v kakršnih je v preteklosti živel.
To seveda ne pomeni, da bi pri nas morali imeti samo avtohtone pasme, je pa bolše da pri nas živijo psi ki izhajajo iz okolja, ki je vsaj približno podobno našemu-oziroma pes kot je Hasky naj raje živi zunaj, Dalmatinec ki izhaja iz toplega podnebja pa obvezno notri(vsaj pozimi).Pri nas lahko živi precej pasem,ker imamo srednjo klimo-ne preveč mrzlo in ne preveč toplo. Mislim pa da ni najbolj primerno da bi Hasky živel v Dalmaciji ali pa obratno, da bi Dalmatinčka peljali v Sibirijo.
Ko smo govorili o tem kje naj pes živi ,so bili omenjeni tudi psi reševalci- tukaj gre za poseben primer , ti psi služijo nekim višjim namenom in vodniki teh psov vedo več  o tem kot jaz.Če je za učinkovitost teh psov bolje da so nenehno v stiku z ljudmi,potem mora tako tudi biti.
Za konec bi dodala še to, da jaz svojih psov nikoli nisem poleti dala v stanovanje in prižgala klimo (saj je tudi nimamo). Moj pes vedno živi zunaj, poleti mu omogočim senco in veliko mrzle vode,ko greva na sprehod pa mu dovolim da veliko plava.Sicer se pa moj pes poleti čisto sleče (izgubi precej dlake), pozimi pa se toplo obleče-dobi daljšo in gosto dlako. To je naravni ciklus ,ki ga imajo psi ki živijo zunaj in po mojem je tako tudi prav.Nasplošno opažam, da moj pes precej težje prenaša vročino, kot pa mraz-morda zato ker so takšne njegove naravne zasnove.
Pri odločitvi kje naj pes živi se je treba vprašati iz kakšnih razmer ta pes izhaja in katero okloje bo njemu bližje-notri ali zunaj.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: ursha , sreda, 24.11.2004 : 21:20:35
s temle zadnim stavkom se popolnoma strinjam,choppy!
lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: n3wfka , sreda, 24.11.2004 : 21:43:18
Nasplošno opažam, da imajo psi zadnje čase vedno več težav ,obiski pri veterinarjih so vedno bolj pogosti-ne samo v mojem primeru, temveč imajo podobne težave tudi drugi lastniki psov, ki jih srečujem na sprehodih.Sama sem že od otroštva dalje živela v družbi psov(če nismo imeli svojega psa, so ga pa imeli pri sosedih) in spominjam se, da za veterinarje skorajda nismo vedeli ). Še kakšnih 10let nazaj, skorajda ni bilo veterinarjev, ki bi se ukvarjali z malimi živalimi


Hmmmm, ja! To je sicer res, ampak ali nismo tudi lastniki psov postali malce preveč natančni glede zdravja naših psov. Kdo je pa deset let nazaj sploh vozil pse k vetu? Kdo se je obremenjeval z malimi pasjimi težavami? Kdo je sploh opazil, če je bilo s psom kaj narobe? Razen naprednejših lastnikov nihče!
Danes pa si večinoma vsi pulimo lase zaradi, včasih res nepomembnih zdravstvenih težav naših psov in tekamo okrog vetov, dnar pa frči kot perje iz naših žepov.
Tako da menim, da so bili psi pred desetimi leti ravno toliko zdravi (ali bolni), kot so danes, le sekiral se ni nihče prav pretirano.

Citat
Sama vedno izhajam iz naravnih zasnov in če rečem, da je neki pes prilagojen za življenje zunaj ,z tem mislim to ,da izhaja iz hladnejšega okolja. Npr. zlati prinašalec izhaja iz Anglije in tam je več slabega, kot dobrega vremana-zato menim da je za takšnega psa bolje da živi v takih razmerah za kakršne je bil ustvarjen in v kakršnih je v preteklosti živel.

Ok, to je tud deloma res! Je pa treba upoštevati, da so se večinoma vse pasme skozi stoletja precej spremenile. Vse pasme, ki jih danes smatramo kot delovne oz lovske, so bile za delo tudi res ustvarjene in prilagojene le-temu, danes pa večinoma ni več tako. Pes vse bolj izgublja svojo vlogo človekovega delovnega pomočnika in postaja vedno bolj njegov družabnik. Goldnov danes ne vzrejajo več toliko zaradi lovstva, ampak zato, ker je čudovit družinski pes , kar pomeni, da biva s svojimi ljudmi. Pes kot družabnik se vse bolj "vriva" v naša stanovanja, kajti to sedaj postaja njegovo mesto. Kar malo si preberi zgodovino današnjih pasem in boš videla, da pri mnogih piše "Z načrtno selekcijo so iz njega vzredili...bla, bla...". Tudi če vzamemo nekatere ovčarske pasme, lahko vidimo kako so se pomehkužile. Nekoč močni in odporni psi, ki so lahko bivali na prostem noč in dan, v dežju ali soncu, so danes le še senca svoje nekdanje podobe. Kar poskusi danes kakšnega bernca poslat na kako gmajno v hribe pa ga tam malo zaposlit. Če ne drugega mu uničiš že tako občutljive kolke. In oh, da niti ne pomislim, v kakšnem stanju bo kožuh po kakem mesecu brez česanja.

No to je moje stališče, čeprav se napisano bolj posredno dotika teme o bivanju v stanovanju.

Lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: choppy , sreda, 24.11.2004 : 22:09:28
n3wfka-praviš da smo lastniki psov postali bolj natančni glede zdravja naših psov. Mogoče res, ampak jaz imam trenutno težave z mojim goldnom in sicer na nogi se mu je naredila ranica, ki se sama nikakor noče pozdraviti (že 10 dni). Mislim da gre zopet za neko vnetje (alergijo) , poleg tega se pa še ves čas liže. In čeprav ga nočem zopet peljati k veterinarju ga bom očitno morala,ker ta pes ni dovolj odporen da bi se sam pozdravil. Včasih tudi če so psi imeli težave so se mnogokrat sami zlizali, sedaj pa smo prav prisiljeni letati k veterinarju, ker se bojim da bi se stvar preveč poslabšala.
Glede naravnih zasnov pa sem želela povedati prav to,da smo z tem ko smo pasme, ki naj bi bile zunaj pripeljali v stanovanja, le-te pomehkužili in z tem nismo naredili usluge ne psom in ne sebi.
Lep pozdrav.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: nadja , sreda, 24.11.2004 : 22:35:19
Choppy se mi zdi, da malo preveč posplošuješ. Lahko da je tvoj zlati prinašalec bolj bolan, ker so pač GR-ji v Sloveniji precej "izrojeni".

Glede veterinarjev se strinjam z N3wfko, saj so tudi ljudje pred časi umirali pri štiridesetih in zdravnikov praktično ni bilo  :P.

Jaz bom imela svoje pse noter, ker menim, da psi potrebujejo in si želijo človeške družbe pa še meni je fajn-saj zato pa imaš psa- da imaš kaj od njega, ne da ga vidiš trikrat na dan ko ga pelješ na sprehod. Je pa tudi res, da rabijo psi tudi svobodo, se pravi jim moramo omogočiti, da se lahko umaknejo v svoj prostorček, kjer imajo mir pred nami  ;D.

lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Maja. , sreda, 24.11.2004 : 22:52:11
Ja se strinjam z n3wfko. Včasih res nismo toliko hodili k veterinarju, psi se pa v 10 letih niso kar pomehkužili. :D

Če že govorimo o tem, da so psi vse bolj pomehkuženi, ne vpletajmo evolucije, saj vsi vemo, koliko časa to traja, ne. Par 100 let-torej je možno, da so naši psi mehkužnejši, kot v srednjem veku. ;D

Res je, choppy-psa imam tudi jaz zato, da sem z njim vedno, ne pa samo parkrat/dan. Res pa je tudi, da ne jaz, ne moj pes nisva ljubitelja dolgih sprehodov. Sva bolj zapečkarja. :)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Maja. , sreda, 24.11.2004 : 22:56:01
Ko sem napisala: "Res je choppy" sem se strinjala z Nadjo.

Lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Vixen , sreda, 24.11.2004 : 23:23:48
Na podlagi izkušenj z enim psom res težko govoriš tako na splošno, Choppy. Jaz imam zlatega prinašalca, ki je zdaj star 7 let. Celo življenje živi noter; kadar je zunaj, se vrže v vse, kar je kakorkoli podobno kakšni vodi (luže, Sava, morje,... karkoli), tudi sredi zime. Prvič mi je pri 4 mesecih na mrzel novembrski dan skočil v Koseški bajer.  :-\ . Hočem povedat, da je velikokrat moker in včasih potem tudi kje zunaj poležava, preden gre spet v stanovanje, pa kljub temu ni bil NIKOLI (trkam na les) kakorkoli bolan.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: shait , četrtek, 25.11.2004 : 12:37:38
Živjo,
Najbrž bi morala za moje vprašanje odpreti novo temo, ampak bom vseeno poskusila tukaj.
Imam vprašanje ki se nanaša na stanovanjske pse in njihove lastnike. Živim v bloku kjer za psa plačujemo čistilko. Cena je ista kot za osebo. Zdaj pa se je nekaj ljudi spomnilo da psi ne smejo hoditi skozi glavni vhod takrat ko dežuje in sneži ampak skozi klet. To me moti ker vem da ljudje s čevlji naredijo več svinjarije kot pes. Poleg tega za psa plačujem polno ceno.  
Zanima me kako imate to urejeno pri vas (sprašujem tiste ki živijo po blokih).
LP


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Yo , četrtek, 25.11.2004 : 12:40:24
Živim v bloku kjer za psa plačujemo čistilko. Cena je ista kot za osebo. Zdaj pa se je nekaj ljudi spomnilo da psi ne smejo hoditi skozi glavni vhod takrat ko dežuje in sneži ampak skozi klet. To me moti ker vem da ljudje s čevlji naredijo več svinjarije kot pes. Poleg tega za psa plačujem polno ceno.

Če plačujete za čistilko, ima pes vso pravico hoditi čez glavni vhod!

Do januarja smo pri nas plačevali za pse vodo, se pravi jaz dodatno za 2 osebi, ker imam 2 psa. Po januarju pa se stroški računajo glede na kvadraturo  :P .

Lp, Yo


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: shait , četrtek, 25.11.2004 : 12:49:22
Vodo?!!! Kako pa to? Aje to po zakonu?


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Yo , četrtek, 25.11.2004 : 12:50:52
Ne, ni po zakonu, saj nikakršno plačevanje za pse, mačke & co. ni po zakonu  >:(

Lp, Yo


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: lopez , četrtek, 25.11.2004 : 12:56:11
Mislim halooo?? :o :o. Jaz sem tudi v bloku oz. bolj v stanovanjski hiši (ker imamo samo 5 stanovanj) pa nič ne plačujem za psa.
Sploh ne morem verjet, da je treba za psa plačat vodo. Kot da se tušira dvakrat na dan  ;D

Lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: TagTu , četrtek, 25.11.2004 : 13:01:49
Čiščenje za skupne prostore plačujemo sorazmerni delež glede na velikost stanovanja, vodo plačujemo po števcu (ind. za vsako stanovanje) - mrzlo in toplo. Priznam, da za moje dolgodlake žverce porabim kar precej vode, ker se kopata najmanj na vsake tri tedne, po potrebi pa še večkrat. Ne da pa se tega seveda primerjati npr. s kakšnim velikim, kratkodlakim psom, ki se (predvidevam) ne kopa tako pogosto.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: shait , četrtek, 25.11.2004 : 13:02:11
Kaj pa čistilko?


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: TinaZ , četrtek, 25.11.2004 : 13:03:01
Ja, ni po zakonu, ampak je to bolj zahteva stanovalcev, ki so brez psa  >:(

Meni so že prvi teden, ko sem dobila Bubo težili, da moram psa prijavit SPLju (upravitelj bloka), da nam bo zaračunal še porabo vode za psa. Haloooo!? Buba je takrat imela približno 2.5 kg in ni spila ravno 3 galone vode na dan. Pa sem temu "prijaznemu" gospodu, ki se je precej nevljudno spravil name, povedala, da moj pes spije dosti manj vode, kot jo on porabi za zalivanje svojih rožic. Od takrat naprej imam mir  ;D

Mi je pa všeč, da se bo drugo leto plačevalo po kvadraturi  :)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Yo , četrtek, 25.11.2004 : 13:04:37
Pri nas nismo in ne plačujemo čistilke.
Res pa je, da jaz vedno pometem za sabo, ker mi dostikrat iz bulerjev ali gojzerjev pada blato, če se podimo po travnikih, česar drugi sosedje nikoli ne naredijo  ::) itak. Zato čistilke niti pod razno ne bi plačala, sploh pa ne dokler bodo na stopnišču ležale prazne pločevinke, čiki in podobna človešla svinjarija.

Lp, Yo


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Yo , četrtek, 25.11.2004 : 13:05:56
Ja, ni po zakonu, ampak je to bolj zahteva stanovalcev, ki so brez psa  >:(

Meni so že prvi teden, ko sem dobila Bubo težili, da moram psa prijavit SPLju (upravitelj bloka), da nam bo zaračunal še porabo vode za psa. Haloooo!? Buba je takrat imela približno 2.5 kg in ni spila ravno 3 galone vode na dan. Pa sem temu "prijaznemu" gospodu, ki se je precej nevljudno spravil name, povedala, da moj pes spije dosti manj vode, kot jo on porabi za zalivanje svojih rožic. Od takrat naprej imam mir  ;D

Mi je pa všeč, da se bo drugo leto plačevalo po kvadraturi  :)

Tina, zakaj pa šele drugo leto  ??? Tudi jaz namreč plačujem SPL-u!!! In plačevali smo samo vodo, nikoli pa čistilke!

Lp, Yo


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Yo , četrtek, 25.11.2004 : 13:06:48
p.s. Zdaj plačujemo že od januarja 2004 po kvadraturi, določene stvari pa na enote!


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: TinaZ , četrtek, 25.11.2004 : 13:13:20
Yo,

mislila sem samo na vodo, pa so me med pisanjem posta prehiteli Shait in TagRu, potem pa je izpadlo malo nerazumljivo  ;) Za vodo sem pa jaz tebe narobe razumela, da se od januarja 2005 spremeni na kvadraturo, nisem vedela, da je že od letos tako (bom malo bolj pozorna, kaj sploh plačujem).

Mi pa SPLju plačujemo tudi čistilko- ne za psa, za nas  :-\ Čeprav kar sumljivo veliko čisti blok, več kot je treba, po mojem mnenju, račun pa je seveda temu primeren  >:(

Na splošno je SPL odiraška firma (ne predstavljam si, kakšne stroške bi imela s stanovanjem, če bi bila kvadratura velika), ampak to je že stvar druge teme...


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Yo , četrtek, 25.11.2004 : 13:16:57
Hja, pri vas vsaj čisti... Pri nas je tako umazano po hodniku, da je groza!
Mi plačujemo še hišnika - dela pa tako, da je prejšnji vikend ob 6.30 !!! zjutraj zvonil na zvonce, da imamo delovno akcijo "grabljenje listja". Rajši ne bom napisala, kakšen je bil moj odziv, ker me bo Jana izključila iz foruma  :P :P :P

Lp, Yo


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: shait , četrtek, 25.11.2004 : 13:20:53
Mi plačujemo za psa čistilko 450 sit. Ne vem ali je to malo ali veliko in tudi se nisem nikoli pritoževala nad tem, ker ne maram da me sostanovalci grdo gledajo. Samo da pa sedaj ne smem več hoditi skozi glavni vhod... :'( >:(


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Yo , četrtek, 25.11.2004 : 13:27:36
Samo da pa sedaj ne smem več hoditi skozi glavni vhod... :'( >:(

Na tvojem mestu bi lepo hodila čez tisti vhod, kjer bi želela. Na podlagi česa pa ti kdo to lahko prepove!? Če te ne spustijo noter, lepo pokličeš policijo...
Ko sem se jaz preselila, me ena ženska ni spustila v blok. Drla se je, da bodo psi vstopili le preko njenega trupla. Pa smo malo klicali 113...  ::) Potem je enkrat mojo hči skoraj porinila po stopnicah. Hja, takrat nisem več klicala policije, ampak sem kokoši zagrozila toliko, da imam pred njo od takrat mir (no, razen grdih pogledov in klicanja Jezusa in Marije, ko vidi moje pse  ::) ::) ::) ).
Enkrat npr. linchaich ni dovolila sedeti na klopci na PST-ju in jo je celo hotela udariti  :o :o :o (škoda, da je ni, ker bi lahko takrat ukrepali po pravni poti!).
Ne oziraj se na takšne, pa čeprav te bodo grdo gledali. Saj prijateljica s takšnimi ljudmi itak nikoli ne boš in bolj ko se jim boš pustila, bolj bodo pritiskali nate...

Lp, Yo


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: TagTu , četrtek, 25.11.2004 : 13:37:04
Ena zgodbica - nekoč je moja soseda našemu obiskovalcu rekla "A ne, gospod, da psi niso za v blok!" Dobila je odgovor "O, bolj, kukr marsikter člouk"...... ;) ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: fortuna , četrtek, 25.11.2004 : 13:40:44
 :o :o :o :o :o

Plačevanje vode za psa, čistilke za psa, ne smete skozi glavni vhod itd.... :o :o :o :o :o

SVASHTA!

Zgleda, da se mi, ki imamo hiše, sploh ne zavedamo kaj imamo. Čeprav.... bi včasih rade volje plačala čistilko, da pomije tla. Še posebej v tem letnem času... ;D

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Princ , četrtek, 25.11.2004 : 13:42:57
Zanimiva debata ??? in ker imam nekaj časa ;D - še moj komentar.
Razmišljam podobno kot Choppy in deteljica, pač na podlagi (skromnih) izkušenj dveh psov. Sicer se strinjam tudi z ugotovitvijo, da je vsak pes poglavje zase (dejstvo je, da so eni bolj drugi manj občutljivi, ne glede na to, ali so kratko oz. dolgodlaki) in niti dva prinašalca npr. zdravstveno ne funkcionirata enako.
Torej,... moja dva psa živita z mano v stanovanju, ker sem ju "nabavila" (pa ne me požret zdaj za ta izraz) v ta namen in ker druge možnosti zaenkrat zanju ni. Posledica tega je žal ta, da ima prinašalec občasne (ponavadi ko se začne kurilna sezona) težave s kožo, se praska in puli dlako, ob nizkih temperaturah zunaj pa je že dvakrat staknil prehlad. In ker ga gledam že pet let ;D tudi vem, da četudi bi imel možnost živeti zunaj v oh in sploh razmerah, bi se drl ko jesihar, ker bi želel biti z nami...
Pri tamalem (border) je podobno: občasno se praska (čeprav ni primerjave s Princem) in prehlad je tudi že staknil.
Seveda ju postopoma ohlajam oz. segrevam, kolikor se v (našem) bloku to da, da imajo ljubi sosedje mir..... In ker je ravno v povezavi: tudi jaz še nisem slišala, da bi za vodo lahko računali - seveda pa lastniki psov naredimo vse in še več, da imamo mir. Zato plačujem za 2 psa dvojno čiščenje >:(, grem kljub temu vedno na hodnik in pometem oz. pobrišem za nami-čeprav smo v pritličju in do nas vodi 7 stopnic, kakamo čim dlje od zelenice (drugi npr. na zelenici in ne pospravijo za sabo) in bla bla bla....

Lp, Mateja


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Ory , četrtek, 25.11.2004 : 14:09:10
Nisem si mislila, da imate v blokih toliko problemov. Očitno je odvisno od soseske, bloka samega in predvsem ljudi, ki živijo tam. Jaz imam ker nekaj prijatlov, ki živijo v blokih z majhnimi in velikimi psi, pa mi nikoli niso omenili nobenih problemov. Kako se pa odzivajo na pasji lajež? Psu namreč ne moreš dopovedat, da se v bloku ne laja  :(


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Yo , četrtek, 25.11.2004 : 14:22:05
Ory, tudi jaz pred vselitvijo v ta blok s sosedi nisem imela nikakršnih problemov. Tu, na tem koncu pa jih imamo vsi po vrsti  :-X :-\

Kako se pa odzivajo na pasji lajež? Psu namreč ne moreš dopovedat, da se v bloku ne laja  :(

Hja, pse se da naučiti in moji načeloma ne lajajo. Vendar pa zaženeta horunski lajež, kadar se ob 2-eh ponoči na hodniku dogajajo "žurke" ali pa, ko se sosedovi otroci po hodniku podijo, vozijo s kolesi in skiroji ter zaletavajo v vhodna vrata  ??? ::) >:( No, ampak takrat to pač ni več moj problem...

Yo


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: fortuna , četrtek, 25.11.2004 : 14:33:57
Citat
Citat: Ory , Danes ob 13:09:10
Kako se pa odzivajo na pasji lajež? Psu namreč ne moreš dopovedat, da se v bloku ne laja

Ory, saj ni treba dopovedati samo psom v bloku, da ne lajajo kar v tri krasne. Tudi zunanji so moteči, še posebno če ti pod oknom nabijajo celo noč.

Lp, Fortuna.
 
 


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Ory , četrtek, 25.11.2004 : 14:41:50
Saj vem, da je lajež moteč v vsakem primeru....in načeloma tudi naša ne laja kar brez veze, ampak če pa sliši koga pri vratih ali pa motor raznašalca časopisov, pa popolnoma znori. Hvala bogu živimo v hiši, tako da nikogar ne moti :) . Na dvorišču pa ni nikoli sama, tako da od dolgega časa ne laja....in posledično ne moti sosedov (čeprav se ostali sosedje tega ne držijo in njihovi kužki lajajo cel ljubi dan  :( ). No na srečo sem zelo dober sosed in tega nikoli ne omenjam ;D
Zanima me pa, kej naredijo lastniki kakšnih bol vokalnih pasem, ki živijo v bloku...... Višavčki al pa Chihuahue znajo bit včasih (ne vedno!!) kar glasne. Ti dve pasmi sem dala samo za primer, da ne bo kdo jezen......


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: fortuna , četrtek, 25.11.2004 : 14:45:38
Našo Shivo moramo pa prositi da zalaja... ::) ;D

.....razen v primeru, če kdo pride na vrata. Takrat se pa tudi stene tresejo in če ima kdo predolge prste, s tem mislim da vrata že kar odpira, jih, verjemite ali ne, zapre v stotinki sekunde. ;D Pa je Shiva še za dvemi vrati hahaha... ;D ;D

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: kaja , četrtek, 25.11.2004 : 15:12:11
Uf, vidim, da imam kar sreco s sosedi! Naso Kajo imajo namrec skoraj vsi radi, tistih nekaj izjem pa ni pomembno omenjati! Enako je pri sestri v bloku, kjer nima tezav zaradi psicke. Vodo placujemo glede na porabo in ne po osebi, cistilko placujemo vsi enako. Sem tudi edina v bloku, ki obcasno pomete hodnik v nasem nadstropju ali pomije dvigalo, ce pes prinese svinjarijo vanj. Da bi pa mojemu psu kdo poskusal prepreciti vstop skozi glavni vhod (sploh, ce bi placevala ciscenje tudi zanj) bi pa verjetno lahko debato koncal z mozmi v modrem. Ne morem verjeti shait, da se kdo spomni kaj takega. Nestrpnost ne pozna meja. :-\

Ory, kar pa se tice lajanja, pa mislim, da je pri nas vecji problem mularija, kot pa recimo psi. Kaja je, kadar je sama doma, zaprta v moji sobi tako, da cetudi kdaj zalaja se je ne slisi. Laja pa na zvonec in na nekatere sosede, vendar to ni lajez v nedogled temvec nekajkratni glasni wuf! ;) Na balkonu nikoli ne laja. Sicer pa upam, da se cimprej odselim v hiso, kjer bo nas duo oz. trio lahko lajal kolikor bo hotel! ;D Bagi ze sedaj vadi! ;) lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Nanook , četrtek, 25.11.2004 : 16:02:21
Tudi mi smo v bloku, pa nic ne placujemo za psa. Voda gre na osebo, ampak itak zacenjamo piti ustekleniceno (no, pes, jaz ne), kopa se pa tudi redko...  Nekaj se sicer bunijo zaradi tega, ampak je vecina itak proti, se iz enih drugih razlogov. Tako da je zaenkrat mir.

Ciscenje skupnih prostorov se pri nas placuje na kvadraturo, prav tako smeti. Kot da meni hisnik cisti stanovanje...bicikla pa kam nimam dat. Ce se kdo ze zbuni, da je vse usrano zaradi psa (ponavadi tanovi prisleki v bloku), jim itak zabrusim, da placujemo vec kot oni (garsonjeristi) in naj dajo mir. Da ne omenim svinjarije, ki jo naredijo nekateri otroci... Pa skode na zelenici tudi. ::)

Na zelenici ne kakamo, to ve cel blok, ker lahko vsak dan gledajo kako dvakrat spancirava na polje. Se pa hudujejo cez enega novega pesjana, ki je skoz spuscen pa menda tudi po zelenici kaka. Nad tem se tudi jaz penim. Samo cakam, kdaj bo prislo do incidenta. Lastniku seveda ne pridejo do zivega. K sreci ni v nasem stopniscu. ;D

Lajanje...vecina ljudi v bloku je starejsih in mi vcasih recejo, da se pocutijo bolj varne, ker imamo Tarija, ces da bo ze zalajal, ce bo kaj. Jaz res nimam srca razlagati, kako strahopeten je in da ni sans, da zalaja, ce bi s tem lahko kakorkoli skodil sebi.  ;D

Aja, pa zelooo pomaga, ce jim je kuza simpaticen. Mojega je vecina skoraj posvojila, je cuker, je fleten, je lep, je...vse mozno (pozitivno). Tako da ga na sestankih menda sploh ni potrebno braniti. ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Primavera , četrtek, 25.11.2004 : 18:40:20
Shait, ti kar lepo skoz glavni vhod zakorakaj, saj plačuješ čistilko! ne daj se sprovocirat. Če bodo pa še kake pripombe, pa obuješ gojzarce polne blata in gnoja ter se dvakrat sprehodiš po stopnišču gor in dol. Deluje preverjeno. To je naredil moj prijatelj pred leti, ko so mu sosedi težili, kako angleški buldogi umažajo stopnišče.

Na srečo mi ni potrebno več živeti v bloku, sicer nisem imela kakih težav s sosedi, saj so imeli psico kar radi , le pri vodi sem se malo skregala, saj so mi za dobermana računali vodo za pol osebe, češ, da jo gotovo kar naprej kopam, ker se tako sveti, psica je bila pa v 10 letih 2x skopana, saj ni bilo potrebe. Vedno je imela vonj po medu.
 Za čistilko pa smo plačevali 500 sit na osebo in pol za psa in sicer ženski na roko in ne oderuhom SPL-u . Čeprav tudi v hišah ni vedno enostavno, še sploh za tiste, ki živijo v primitivnih soseskah , kjer ne marajo psov. Je pa ena stvar , ki je ne bom nikoli pozabila: ko sem bila še v bloku, mi je histerično ženšče iz sosednjega bloka 2x ustrelilo z zračno puško na moj balkon in v psa, ki je lajal iz 2.nadstropja na njene mačke. Metki so prileteli v dnevno, jaz pa sem policala policijo in se naredila, da nisem nič opazila. Čez pol ure so napisali kazensko ovadbo, saj naj bi "to ogrožalo otroke v soseski" in je plačala okoli 100 jurjev mandatne kazni. Še nikol se nismo tolk smejal....


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: bona , četrtek, 25.11.2004 : 20:01:32
Ko smo še živeli v stolpnici, smo za prejšnjega psa plačevali mrzlo vodo kot za eno osebo. Pa ne zato, ker bi jo pes toliko porabil, temveč so (smo) se stanovalci že petnajst let nazaj tako odločili. Razlog, da bi bilo psov v stolpnici čim manj. Namen je bil dosežen, tako da smo v našem stopnišču z desetimi nadstropji na koncu psa imeli edino mi (prej sta bila še dva)…

Sedaj smo drugje, v nizkih blokih in za psa ne plačujemo ničesar, ker se stanovalci ne prej in niti sedaj niso tako odločili. Na skupnih sestankih še nobeden ni dal kakšne pritožbe glede psa ali pripombe, da bi bilo pa za psa mogoče plačevati vsaj čiščenje, ker roko na srce, ko gre naša po stopnicah z mokrimi tacami, so njene stopinje (dokler se ne posušijo) kar vidne. Priznam, da bi čiščenje mogoče raje plačevala.....OK tako pa sama vzamem krpo in ko se mi zdi, da je pa vseeno malo preveč mokro pa cesto pobrišem.

Je pa v bloku še ena psička, tako da Bona ni edina, samo ker so vsi stanovalci normalni, našo tisti, ki imajo radi pse še pobožajo, ostali, ki se jih recimo temu malo bolj bojijo, pa nas samo prijazno pozdravijo in kaj vljudnega pripomnijo. Kar se pa laježa tiče, pa opažam, da so bolj moteči tisti psi, ki jih imajo zunaj, kot pa tisti, ki so v bloku…


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: choppy , četrtek, 25.11.2004 : 20:01:46
Najprej glede lajanja-včasih so sosedje malce nestrpni in če se ne da z njimi lepo zmeniti, potem še vedno obstaja možnost ,da kupimo posebno ovratnico,ki menda na human način psu preprečuje lajanje-ne vem , sama je na srečo še nisem potrebovala, je pa ta možnost verjetno še vedno boljša kot pa spori in policija ,itd.
Sedaj pa še glede tega ,ko sem pisala da so danes psi manj odporni kot včasih. Resda pišem na osnovi svojih izkušenj,vendar pa sem zadnje čase precej brala o izrojenosti določenih pasem-vedno gre za pasme ,ki so popularne in jih ima veliko ljudi. Za primer naj dam škotskega ovčarja, ki je bil včasih pastirski pes in je živel zunaj. Potem ko so posneli filme o Lassie je postala ta pasma zelo popularna in ljudje so jih imeli v stanovanjih.V knjigi Velika enciklopedija psov sem prebrala, da zaradi teh razlogov ti psi sedaj ne morejo več živeti zunaj in to kljub zalo dolgi in gosti dlaki. Do teh sprememb pri pasmi ni prišlo v 100 ali več letih, ampak v recimo samo dveh stoletjih.Ne bom trdila, da je padec imunosti pri psih krivo samo to ali živijo notri ali ne, vsekakor pa tudi to vpliva na to. Prepričana sem, da psi ki so primerni za življenje zunaj -da bodo bolj odporni, zdravi ,oziroma bolj fit,če bodo živeli zunaj.Seveda je potrebno upoštevati tudi naše možnosti-nekateri pač ne morete imeti psov zunaj.
Mislim, da bi bilo pametno, da bi se vsak, ki bi se odločal za nakup psa, šel v knjižnico, vzel v roke Veliko enciklopedijo psov-tam točno piše kateri psi so bolj primerni za v stanovanje -potem pa bi si izbral pasmo kateri bi lahko nudil ustrezne pogoje bivanja(izbira psov ,ki morajo živeti v stanovanju je tudi kar velika).
Nekateri imate pse v stanovanju za družbo, ker vam paše njihova prisotnost. Glede tega vas popolnoma razumem. Tudi sama kdaj pomislim da bi mojega goldna imela ves čas ob sebi, vendar ker se bojim da to zanj ne bi bilo najbolje (kurjava, itd) ga imam rajši zunaj. Sicer se pa spomnim letos v začetku Februarja, ko si je porezal tačke in sem ga po operaciji morala imeti skoraj ves mesec notri (na tačkah je imel povoje, ki bi se zunaj zmočili)-na začetku je bil vesel, ko je prišel notri, kmalu pa sem imela z njim prave borbe da sem ga vsakič ko sva prišla iz sprehoda spravila nazaj noter (in to kljub temu, da sem ga imela v veži,ki sem jo redno zračila in izklopila vse radiatorje ).
Lep pozdrav.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Matic K. , četrtek, 25.11.2004 : 20:26:34
Choppy

Citat
Do teh sprememb pri pasmi ni prišlo v 100 ali več letih, ampak v recimo samo dveh stoletjih.

Dve stoletji je natanko še enkrat več kot 100 let!! ;)

Glede imunosti pa.....jaz imam svoji psici v ves čas v stanovanju. Vozim ju na vsakodnevne sprehode.....tudi kadar je mraz, in nista mi še nikoli zboleli! Morda imam samo srečo.

Praviš, da tvoj pes noče biti v stanovanju. Verjemi, da je to zgolj zato, ker je navajen biti zunaj! Moji dve, ki sta navajeni biti notri, bi v primeru, da bi jih pustil zunaj, izključno ležali pred vrati in čakali, da se le-ta odpro (preverjeno!!!).

Seveda pa se bo vsak lastnik sam odločil kje bo njegov pes bival!

Lp
Matic, Era in Dona


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Drejči , četrtek, 25.11.2004 : 20:29:23
Choppy,
imam psa, ki ne samo da laja, tudi kruli in to tako nemarno, da me zna ponoči kar vreči iz postelje, pa spim kot top  ;D In jasno so se takoj oglasili dragi sosedje in začeli nekaj namigovat, da jim pa to ni povsem povšeči, ker njihovi vnučki ne morejo spat (kao). Ja pajade! O tem kako se pa njihovi vnučki derejo, ko so na dvorišču, niso pa čisto nič omenili, ker to je pa ja normalno.  ;)
Pa je moja boljša polovica ubral sledečo taktiko. Res je bilo v naši bližini nekaj vlomov v hiše. In je pametno moje tako napihnil te vlome in da so psi zunaj samo zaradi varnosti, ker se baje tolovaji kar drenajo pred našimi in jasno tudi, sosedovimi vrati.
To je tako palilo, da je sosed začel nosit hrano za naše pse in ko je ponoči naša kosmata  sirena začela kruliti, je sosed že špehal čez okno. In hvala bogu, je ene parkrat res videl ene sumljive tipe, ki so se smukali ene 100 m stran. V glavnem, sedaj smo za čas letnih dopustov preskrbljeni, čuvajo nas namreč dva psa in še sosed za povrhu.   ;D  ;D  ;D
Malo diplomacije nikoli ne škodi.
Prezentiraj to pajse lajanje tako, da bo imel sosed občutek, da to koristi tudi njemu.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: choppy , četrtek, 25.11.2004 : 22:14:34
Se opravičujem-v prejšnem prispevku sem hotela napisati dve desetletji,ne stoletji.
Se strinjam-vsak lastnik sam odloča o svojem psu.
Lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Yo , petek, 26.11.2004 : 10:40:54
Najprej glede lajanja-včasih so sosedje malce nestrpni in če se ne da z njimi lepo zmeniti, potem še vedno obstaja možnost ,da kupimo posebno ovratnico,ki menda na human način psu preprečuje lajanje-ne vem , sama je na srečo še nisem potrebovala, je pa ta možnost verjetno še vedno boljša kot pa spori in policija ,itd.

Sama osebno zdravja psa NIKOLI ne bi izpostavljala! Te ovratnice namreč niso nedolžna zadeva, saj vsebujejo citronsko kislino, ki poškoduje sluznico!

Sedaj pa še glede tega ,ko sem pisala da so danes psi manj odporni kot včasih. Resda pišem na osnovi svojih izkušenj,vendar pa sem zadnje čase precej brala o izrojenosti določenih pasem-vedno gre za pasme ,ki so popularne in jih ima veliko ljudi. Za primer naj dam škotskega ovčarja, ki je bil včasih pastirski pes in je živel zunaj. Potem ko so posneli filme o Lassie je postala ta pasma zelo popularna in ljudje so jih imeli v stanovanjih.V knjigi Velika enciklopedija psov sem prebrala, da zaradi teh razlogov ti psi sedaj ne morejo več živeti zunaj in to kljub zalo dolgi in gosti dlaki. Do teh sprememb pri pasmi ni prišlo v 100 ali več letih, ampak v recimo samo dveh stoletjih.Ne bom trdila, da je padec imunosti pri psih krivo samo to ali živijo notri ali ne, vsekakor pa tudi to vpliva na to. Prepričana sem, da psi ki so primerni za življenje zunaj -da bodo bolj odporni, zdravi ,oziroma bolj fit,če bodo živeli zunaj.Seveda je potrebno upoštevati tudi naše možnosti-nekateri pač ne morete imeti psov zunaj.
Mislim, da bi bilo pametno, da bi se vsak, ki bi se odločal za nakup psa, šel v knjižnico, vzel v roke Veliko enciklopedijo psov-tam točno piše kateri psi so bolj primerni za v stanovanje -potem pa bi si izbral pasmo kateri bi lahko nudil ustrezne pogoje bivanja(izbira psov ,ki morajo živeti v stanovanju je tudi kar velika).

Ker sem imela škotskega ovčarja v stanovanju, lahko tole demantiram  :P ;) Kljub temu, da je spal ob radiatorju, če mu je to ustrezalo, je brez težav preživljal tudi po več ur na sprehodih - poleti in pozimi  ;) Njegove težave, zaradi katerih smo se morali pri komaj 2-eh letih posloviti od njega, so bile povsem drugega izvora.

Kar se tiče pa omenjene knjige, rajši o navedbah in podatkih v njej ne bom komentirala  :-X :-X :-X

Pa je moja boljša polovica ubral sledečo taktiko. Res je bilo v naši bližini nekaj vlomov v hiše. In je pametno moje tako napihnil te vlome in da so psi zunaj samo zaradi varnosti, ker se baje tolovaji kar drenajo pred našimi in jasno tudi, sosedovimi vrati.
To je tako palilo, da je sosed začel nosit hrano za naše pse in ko je ponoči naša kosmata  sirena začela kruliti, je sosed že špehal čez okno. In hvala bogu, je ene parkrat res videl ene sumljive tipe, ki so se smukali ene 100 m stran. V glavnem, sedaj smo za čas letnih dopustov preskrbljeni, čuvajo nas namreč dva psa in še sosed za povrhu.   ;D  ;D  ;D
Malo diplomacije nikoli ne škodi.
Prezentiraj to pajse lajanje tako, da bo imel sosed občutek, da to koristi tudi njemu.

He he he, eno sosedo smo pa mi tudi uspeli prepričati, da so naši psi bloku koristni  ;D Neko jutro je namreč med pripravljanjem zajtrka zaspala. Huarmi je začela besno lajati in se zaganjati v vhodna vrata. Ker je nikakor nisem mogla umiriti, sem šla pogledat, kaj se dogaja. Hja, izpod sosedinih vrat se je vil črn dim, smrdelo je pa kot v peklu. Potem sem seveda kot norc razbijala po vratih, psa sta se drla in ženska je končno vsa "matasta" odprla. Kaj bi se sicer lahko zgodilo...

Lp, Yo


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: choppy , petek, 26.11.2004 : 20:34:25
Tiste ovratnice proti lajanju tudi jaz nisem priporočala .Sicer sem v neki reklami brala,da ni škodljiva, ampak je bilo to tudi meni sumljivo.Najboljša varianta je seveda takšna kot jo je opisala Drejči-kadar se posreči.
Glede knjige Velika enciklopedija psov-jaz običajno kar verjamem podatkom v takšnih knjigah, saj naj bi jih pisali strokovnjaki.Mar ne?
Glede škotskega ovčarja pa-ali se ti ne zdi, da je še zmeraj razlika v tem ali gre pes lahko ven na sprehod ali pa dejansko lahko živi zunaj'
Jaz imam glede bivanja psov notri/zunaj neke svoje teorije v katere verjamem-seveda se pa lahko tudi povsem motim.
Lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: rina , petek, 26.11.2004 : 21:14:27
Sedaj pa še glede tega ,ko sem pisala da so danes psi manj odporni kot včasih. Resda pišem na osnovi svojih izkušenj,vendar pa sem zadnje čase precej brala o izrojenosti določenih pasem-vedno gre za pasme ,ki so popularne in jih ima veliko ljudi. Za primer naj dam škotskega ovčarja, ki je bil včasih pastirski pes in je živel zunaj. Potem ko so posneli filme o Lassie je postala ta pasma zelo popularna in ljudje so jih imeli v stanovanjih.V knjigi Velika enciklopedija psov sem prebrala, da zaradi teh razlogov ti psi sedaj ne morejo več živeti zunaj in to kljub zalo dolgi in gosti dlaki. Do teh sprememb pri pasmi ni prišlo v 100 ali več letih, ampak v recimo samo dveh stoletjih.

Škoti zagotovo lahko živijo zunaj. Sama imam škotinjo in živi zunaj celo leto, dan in noč. Pri vetu pa do sedaj bila samo zaradi cepljenja in nekaj fizičnih poškodb.
Lassie pa je veliko bolj uničila škotovo notranjost, kot pa imunost. Witty kot ovčarski pes ne ve kaj naj počne s kokošmi. :( Zato je moja največja želja imeti res pravega škotskega OVČARJA. Za vse to pa pomoje ni krivo to, da so "lassieji" živeli v hišah. Krivim vzrejne preglede (in deloma tudi razstave), ki temeljijo zunanjosti psov, namesto karaterja, naravnih zasnov in zdravja.

Lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Yo , sobota, 27.11.2004 : 20:45:37
Glede knjige Velika enciklopedija psov-jaz običajno kar verjamem podatkom v takšnih knjigah, saj naj bi jih pisali strokovnjaki.Mar ne?

Medklic samo. Pasma, ki jo trenutno imam, je v enciklopediji opisana pod dvema imenoma, pod katerima nikoli ni bila priznana. Knjiga v originalu je bila izdana nekaj po letu 80, pasma pa priznana 91. leta. Sorry, ampka tisto, kar tam piše, ni bilo od strokovnjakov potrjeno niti slučajno ob sami originalni izdaji (sem govorila s tistimi, ki se s pasmo ukvarjajo profesionalno).

Glede škotskega ovčarja pa-ali se ti ne zdi, da je še zmeraj razlika v tem ali gre pes lahko ven na sprehod ali pa dejansko lahko živi zunaj'
Jaz imam glede bivanja psov notri/zunaj neke svoje teorije v katere verjamem-seveda se pa lahko tudi povsem motim.

Tudi jaz imam svoje teorije ali pa realnost. Tudi ko so škoti delali, niso nikoli živeli v pesjakih in ločeni od pastirja. Ravno v tesni povezanosti s človekom namreč tiči njihova učinkovitost  ;)

Lp, Yo


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: choppy , nedelja, 28.11.2004 : 18:20:36
Yo-meni je bila knjiga všeč zato, ker je moje tri pasme, ki sem jih imela do sedaj zelo dobro opisala-nemški ovčar, nemški prepeličar, ter zlati prinašalec. Za ostale pasme pa ne morem vedeti.
Škoti kot delovni psi bom rekla pa takole-sosedje od moje babice,ki živijo na vasi so precej let nazaj imeli psičko-mešanko z škotskim ovčarjem, ki je znala čudovito paziti na kokoške, ter voditi ovce na pašo in nazaj. Nikoli ni živela v pesjaku, bila pa je v glavnem zunaj v stiku z živalmi-podnevi jih je pazila, ponoči pa je bila največkrat v hlevu.Mislim da je za delavne pse zelo pomemben stik z naravo in drugimi živalimi, seveda pa tudi z ljudmi.
Mislim da psi, ki živijo samo v stanovanju in družbi ljudi počasi spreminjajo svojo vlogo-so idealni za družbo,medtem ko počasi izgubljajo nekatere pasje "nagone", ki so precej pomembni za delovne ovčarske pasme.
Lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: deteljica , ponedeljek, 29.11.2004 : 13:11:32

Lassie pa je veliko bolj uničila škotovo notranjost, kot pa imunost. Witty kot ovčarski pes ne ve kaj naj počne s kokošmi. :( Zato je moja največja želja imeti res pravega škotskega OVČARJA. Za vse to pa pomoje ni krivo to, da so "lassieji" živeli v hišah. Krivim vzrejne preglede (in deloma tudi razstave), ki temeljijo zunanjosti psov, namesto karaterja, naravnih zasnov in zdravja.

Lp

O tem lahko samo sanjaš. še dobro , da samo ne ve kaj bi z njimi , mnogi jih vidijo tako kot pečenke- risanka sistem :D...Do nadaljnega si lahko  k uresničitvi želje še pomagaš z mejnim ovčarjem, pa še tu malo linije poglej, ker razstavne gredo že uspešno po tej prehojeni poti.
Če pa je pa pravi-no moj je pri 9 tednih zelo uspešno pokazal pašo kur, rac in gosi 8)..za kaj večjega bo pa moral zrast  ;D
ja , ni ga čez sodobne vzreje ,ki tako "izboljšajo " vse pasme  :(


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: pzorko , torek, 14.12.2004 : 22:55:20
Ste se pa zelo razživeli v času, ko me ni bilo na forum. Lepo, lepo. :D Napisali ste veliko, upam, da kaj koristnega, brati pa ne bom šel, ker je enostavno preveč tega.  ;)

A lahko kdo malo povzame debato? Sporne točke pa to ...  ;D ;D ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: linchaich , torek, 14.12.2004 : 23:06:09
A lahko kdo malo povzame debato? Sporne točke pa to ...  ;D ;D ;D

Desno zgoraj imas moznost Natisni ... in se ti vse izpise "na eno stran"! Ce nimas casa prebrati teh 25 strani ... oziroma pol manj ... pac ne pisi v temo!!! ;)

Sori, ampak jaz ti pa sigurno ne bom brala, pa kdo drug po moje tudi ne! ::)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: vesna , sreda, 15.12.2004 : 20:41:40
No pa da se še jaz vključim malo v tole temo!
Tudi sama stanujem v bloku.
Ko sem dobila svojo kužiko sem bila v bloku edina pesjanarska predstavnica - no zdaj pa oh in sploh!
Prvo je bilo vse tiho -čez kak mesece pa se je začelo - prvi 4 A/4 fortmati listov HIŠNEGA REDA v poštni nabiralnik, pa čez kakšne 2 meseca še naslednji, pa kasneje čez pol leta še enkrat - vsakih z nekakšnimi opombami zraven (torej vsakih je dotičneže nekaj motilo in so tole lepo dopisali) - meni je vse to skupaj čist mimo - a ni smešno da cela blokarska soseska nič ne dobi- samo nekateri!

Hja najnovejši pravilnik ima celo opombo: v bloku smejo stanovalci na eno stanovanje imeti samo enga psa in enga ptiča!!! ;D

Tudi ideje o plačevanju čistilke in vode so se že pojavljale - samo sem jim jasno dala vedet da z tega ne bo nič, da lahko kar sanjajo o boljših časih!

Vem da veliko ljudi pretirava in hkrati tudi z pasjo pomočjo uničujejo marsikaj (vsaj to kar je mogoče videti pri nas)!
Vem tudi da se v vsakem bluku najde klapa dotičnežev in še posebej starejših ljudi, ki bi radi uveljavljali nekatera pravila - samo prosim lepo kam pa vse to vodi?


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: bina , sreda, 15.12.2004 : 20:50:08
Hja najnovejši pravilnik ima celo opombo: v bloku smejo stanovalci na eno stanovanje imeti samo enga psa in enga ptiča!!! ;D
;D ;D To je ravno zate ;) Imaš Nely in enega ptiča ;D ;D ;D ;D ;) Ravno dovolj....hehe

Nely, a so zato mojo Bino tako postrani gledali, ko sem bila pri tebi na obisku?? Mogoče so se ustrašili, da imajo novega sostanovalca   :o ::) :P ;D ;D ;D ;D

Lp jana


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: vesna , sreda, 15.12.2004 : 22:47:09
Ja Jana si prav ugotovila - to so nekateri skrbno premleli - češ punca naša ptiča maš, pesa tud - pa naj ti ne pade kakšne neumnost v glavo! ;D

Ja BINO so pa res čuno gledali - si pa vabljena spet na kakšen vikend paket - se požvižgam na njihove govorice!

Ko bi vedli kakšen cukerček je Binči - bodo kr rezervacije letele! ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: TinaZ , petek, 17.12.2004 : 09:14:07
...Nely, a so zato mojo Bino tako postrani gledali, ko sem bila pri tebi na obisku?? Mogoče so se ustrašili, da imajo novega sostanovalca   :o ::) :P ;D ;D ;D ;D ...

He he, te poglede pa poznam- kadar pride sestra s svojo bordojko na obisk, vse sosede v stanovanja bežijo, potem se pa še en teden sprašujejo, če imamo novega psa in kje ga skrivamo  ;D Pa tak cuker je Baloo...


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: kaja , petek, 17.12.2004 : 16:02:49
Citat
Hja najnovejši pravilnik ima celo opombo: v bloku smejo stanovalci na eno stanovanje imeti samo enga psa in enga ptiča!!!

Haha, ob tem sem se pa res nasmejala. Kako pa so dolocili tole kvoto?  ;D Nekateri imajo pa res domisljijo! ;)

So pa tudi pri nas taksni, ki vse vidijo in jaz jih vcasih zanalasc izzivam. Recimo ko nesem prazen boks iz avtomobila se vedno delam, da je malo tezji.  ;D Potem pa glave skupaj tiscijo in ugotavljajo kaksno zverino sem spet privlekla domov! Pa nikoli niso ziher koliko psov zivi pri nas. Enkrat moram bajki povabit k sebi, pa upat, da jo bo videlo cimvec sosedov! 8) lp


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: vesna , petek, 17.12.2004 : 17:54:59
HM - kako so prišli do te kvote? ;D
Čist slučajno - nebi relka - se je pa v našem stanovanju čist slučajno znašel en ptič in pes - a lahko rečemo temu slučajnost??? ;D

No z veseljem že pričakujem nov pravilnik!

Mogoče pa se čisto slučajno pri meni znajde še kakšna kosmata kepica - hahah ;D



Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Alix , petek, 17.12.2004 : 21:48:43
Tudi naš azzuro se privaja življenju v stanovanju (prej je bil namreč v prostornem boksu, pač sedaj smo v stanovanju...). pa mislim, da stvar kar dobro sprejema. kot recimo zgizel je dosedaj le PREVLEKO od kavča. ne celega kavča:). in smo zadovoljni. drugače dopoldneve prespi, popoldneve je pa zunaj - na sprehodu smo približno že po 3 ure na dan. pes ti res pobere ves prosti čas. ampak ti vse skupaj tudi z ljubeznijo vrača.
Nely, glede na kvoto, ki so vam jo določili. mislim, da iščem novega lastnika za moje 3 zlate ribice? ali to šteje pod enega ptiča?


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: vesna , petek, 17.12.2004 : 21:58:32
ALIX mislim, da ne bo šlo - da me nebi čist slučajno sosedje zadavli - saj veš KVOTA JE KVOTA!!! ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Vixen , nedelja, 19.12.2004 : 11:14:20
Ja, v stolpnici, kjer sem jaz živela, je bilo "stanovalec lahko redi le dve živali". Ker sem imela mačko na dietnih briketih, Timi in skobčevka pa sta bila tudi lepo okrogla in ju nisem imela več namena redit, sem se na ta odlok veselo požvižgala.  ;) Smo pa vsi lastniki psov v stolpnici (pa nas je bilo kar nekaj) plačevali vodo (če se ne motim, pol osebe).


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: astra , sobota, 15.01.2005 : 18:44:19
Vidim da imajo eni ljudje velike probleme glede naših sostanovalcev, glede mojih sosedov se ne pritožujem sicer mi pa tudi ne bi mogli težiti (živimo v vrstnih hišah), vendar pa me zanima kako lahko postavljajo omejitve koliko in katere živali lahko živijo v stanovanju, ki je vaše. Naslednič jih vprašajte če so v to kvoto vračunani tudi pajki in muhe kot domače živalce ;).
LP


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Vixen , sobota, 15.01.2005 : 19:03:19
Ja, mi smo imeli takrat tudi tiste male mravljice, faraonke. Na pamet - kakšen miljonček. Pa tudi vsi ostali v stolpnici (hodile so po prezračevalnem jašku gor in dol). Torej so tudi oni kršili "zakon"...  ;D
Je pa tako - v mojo sobo niso smeli niti naši gostje, kaj šele kakšni tujci/sosedje, torej imam jaz lahko tam cel živalski vrt. Dokler nikogar ne moti se tudi nihče ne bo pritoževal. Drugače bi pa bilo, če bi imela recimo tri pse - ker bi jih vozila ven in bi jih ljudje videli, bi bil verjetno problem (glede na to, da so šli nekateri tako daleč, da so po dvigalu polivali olje in potem trdili, da je lulal moj pes...). Ampak po pravici povedano - če bi imela željo imet tri pse, bi jih tudi nabavila in bi se za svoje pravice potegovala tudi na sodišču, če bi bilo potrebno.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: deteljica , ponedeljek, 17.01.2005 : 11:54:28
Mislim,da obstaja v Ljubljani mestni odlok, ki določa koliko in kaj smeš imet od živali. Pa tudi hišni svet lahko pstavi interni pravilnik. Ne vem, kakšne so možnosti pritožbe na to , se bojim , da slabe.
Jaz sem na srečo imela vedno zelo trpežne sosede.Sem se pa tudi pozanimala predno smo kupili stanovanje , koliko je psov in kakšen je odnos do teh stvari v bloku.
Mislim,da zelo neprijetno bit s sosedi na bojni nogi tudi, če nimajo prav. In nekteri težijo iz čistega mira brez razloga. Ena moja koleica je brisala noge in psa vedno preden je stopli v stopnišče, pomivala stopnice vsak teden in skrbela z avso okolico,pa še je bilo vedno polno pripomb....drugi ni smel uporabljat lifta , pa je bil v 6 nadstroju itd...Kaj lahko narediš- poskrbiš , da nimajo osnove za pritžbe, utrdiš živce in če ne gre drugače je morda smiselno pomislit na selitev.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: luka , petek, 21.01.2005 : 09:49:20
Kaj lahko narediš- poskrbiš , da nimajo osnove za pritžbe, utrdiš živce in če ne gre drugače je morda smiselno pomislit na selitev.

Ja, ko bi bilo tako enostavno seliti se. Jaz sem imel v bloku kjer sem prej živel tudi težave. Imel sem koker španjelko, ki nekaterim ni bila všeč. Dokler sem imel odnose postavljene na nož, ni šlo. Ko pa sem začel diplomatsko debatirati s sosedi ki so psu nasprotovali, ko sem poskrbel, da niso imeli osnove za težit (kot je napisala deteljica) in sem na sploh postal zelo "v redu človek", se je negativni odnos do psa počasi unesel. Včasih je tako, da sosedje ne prenesejo oz. ne marajo kakega od sosedov in če ta potem kupi npr. psa, lahko skozi njega izkašljajo to, kar si določeni osebi ne upajo povedati v obraz. Saj tudi vi verjetno niste navdušeni nad vsemi sosedi. Dostikrat smo sami lastniki psov krivi, da nas sosedje ne marajo.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: branka , ponedeljek, 24.01.2005 : 10:37:39
Dostikrat smo sami lastniki psov krivi, da nas sosedje ne marajo.

Tako je Luka, strinjam se s tem stavkom 100%. Moj primer: "Včeraj, ko sem prišla domov, sem za kratek čas spustila Bučka. Seveda je bil vesel in zmešan, kot vedno. Nekaj časa je skakal okrog naju, se igral z nama, potem pa ko je zagledal sosedovega psa, ki zgleda TAKO (http://freeweb.siol.net/playgame/tay.jpg), ga je začel napadat in grist, da je lastnica zagnala tak vik in krik, da sem jo slišala v garažo, stekla ven, poklicala Bučka in rešila sosedovega psa  ;D. Ampak s sosedo sva se lepo pogovorili in ni bilo nobene zamere, še slikala sem ga lahko, kar je tudi posledica te slike, ki jo objavljam.  :D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: luka , ponedeljek, 24.01.2005 : 12:50:21
Branka, me veseli, da ste to normalno uredili. Saj če je sosed lastnik psa in pravi pesjanar, potem tako ne more biti težav. Ko pa nanje naletiš, pa jih poizkušaš rešiti s čim manj prepira in ostrih besed. Saj veš kako pravijo "Žlahti se lahko izogneš, sosedu težko." ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: branka , torek, 25.01.2005 : 10:34:05
Branka, me veseli, da ste to normalno uredili. Saj če je sosed lastnik psa in pravi pesjanar, potem tako ne more biti težav. Ko pa nanje naletiš, pa jih poizkušaš rešiti s čim manj prepira in ostrih besed. Saj veš kako pravijo "Žlahti se lahko izogneš, sosedu težko." ;D
Tako je Luka imaš prav. Saj ravno zaradi tega je šlo, da normalno uredim stvar, ker res nočem prepiranja z najbljižjimi sosedi, nikoli ne veš, kdaj ti pridejo prav  ;) Žlahta je pa tako in tako "raztrgana plahta"... ::)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: luka , torek, 25.01.2005 : 20:33:29
Branka,

šel sem malo pogledat to temo od začetka in ugotovil, da smo se precej oddaljili od prvotne razprave. Tam je bil v ospredju pes, sedaj pa smo tu na prvem mestu le ljudje. Izgleda, da imamo mi večje težave v svojem sobivanju z drugimi, kot jih imajo psi v bivanju z nami. In to ne glede - da se navežem na srž te teme - ali bivajo ti psi v stanovanju, v hiši ali velikem posestvu in tudi ne glede na to, ali so primerni za naše podnebje itd. itd. Precej lažje se izgleda navadijo bivanja v našem okolju, kot se mi navadimo sobivanja s svojimi sosedi, precej prej se naučijo strpnosti in precej bolje znajo vračati dobroto, naše napake pa nam zelo hitro odpuščajo. Lahko se mi učimo od njih in ne oni od nas. Ko bi se le vsi tega zavedali ;).


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: vesna , torek, 25.01.2005 : 22:28:38
luka se popolnoma strinjam s tabo! ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: branka , sreda, 26.01.2005 : 09:55:39
luka se popolnoma strinjam s tabo! ;)

Tudi jaz se strinjam še tretjič  ;D ;)


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: luka , sreda, 26.01.2005 : 14:54:23
Nely in Branka,

ali se vama tudi zdi (vračam se na temo - kako sem dober ;D), je to res mučenje, če imaš psa v stanovanju in mu nudiš vse kar potrebuje ali pa je bolje, da je pes zunaj na zraku po cele dneve zaprt sam v boksu ali pa pripet na verigi :( :( :(.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: branka , sreda, 26.01.2005 : 15:30:42
Nely in Branka,

ali se vama tudi zdi (vračam se na temo - kako sem dober ;D), je to res mučenje, če imaš psa v stanovanju in mu nudiš vse kar potrebuje ali pa je bolje, da je pes zunaj na zraku po cele dneve zaprt sam v boksu ali pa pripet na verigi :( :( :(.

http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=29;action=display;threadid=2270;start=300

Drugače sem pa tehtnica po horoskopu, tako da se res za vsako stvar težko odločim  ;D še vedno ne vem, kaj je bolje za psa, ali je noter, ali zunaj  ???


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: luka , sreda, 26.01.2005 : 15:43:11
Branka,

sem prebral že prej, pa sedaj še enkrat. Pazi, jaz ne trdim, da je za psa bolje, da je v stanovanju. Jaz samo pravim, da ni nič narobe če je pes take pasme, da je zanj bolje, da je v stanovanju. Vsekakor je za pse polarnih pasem pozimi lepše in se verjetno tudi bolje počutijo, če so zunaj. Poleti pa nasprotno ravno ti psi potrebujejo senco in hlad naših hiš (v kolikor sm hladnejše kot zunanja vročina). S tem jim pomagamo in ne škodimo. Pa tudi psi drugih pasem, ki so lahko zunaj, naj bodo zunaj. Ne more pa nekdo trdit, da psu s tem, ko ga imam v hiši, škodim. Vsi psi pač niso za zunaj.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: vesna , sreda, 26.01.2005 : 17:27:36
HM????
V glavnem jaz si svoje kužike ne predstavljam zunaj!
Ko pada dež še na potrebo nebi šla- tako da jo jaz na silo vlečem ven!
Ko je hladno hitro opravi in že vleče špuro proti domu - hja ko pa pride domov, pa si svojo dekico fajn namečka in se zlekne pod njo -v stilu zunaj je pa resnično bilo mrzlo!
Potem pa res ne vem kako preživijo tisti v Tibetu - hehe  ;D


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: branka , četrtek, 27.01.2005 : 10:20:44
Branka,

sem prebral že prej, pa sedaj še enkrat. Pazi, jaz ne trdim, da je za psa bolje, da je v stanovanju. Jaz samo pravim, da ni nič narobe če je pes take pasme, da je zanj bolje, da je v stanovanju. Vsekakor je za pse polarnih pasem pozimi lepše in se verjetno tudi bolje počutijo, če so zunaj. Poleti pa nasprotno ravno ti psi potrebujejo senco in hlad naših hiš (v kolikor sm hladnejše kot zunanja vročina). S tem jim pomagamo in ne škodimo. Pa tudi psi drugih pasem, ki so lahko zunaj, naj bodo zunaj. Ne more pa nekdo trdit, da psu s tem, ko ga imam v hiši, škodim. Vsi psi pač niso za zunaj.

A si že prebral moj odgovor, no lepo  :-* Jaz tudi pravim tako, kot ti Luka, res je, da je čist odvisno od pasme, ali naj bo pes zunaj ali v stanovanju, in tudi to je res, da če je pes pač take pasme, da je v stanovanju (kakšna čivava bi najverjetneje znrznila v boksu  ;D).
Moj Bučko ima tako gosto dlako, da se za njega nič ne sekiramo, pa četudi je zunaj -10 stopinj. Sedaj je nekaj za njega, ko je zunaj sneg  :D tako uživa, da ga je res veselje gledat in se z njim podit. Bi ga pa tudi jaz rada imela v stanovanju, ampak kot sem že velikokrat napisala, v stanovanju bo lahko šele takrat, ko bom imela svojega.  ::)

Luka lep pozdrav, pa tudi vsem ostalim forumašem/forumašicam  :-*


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: luka , četrtek, 27.01.2005 : 11:24:50
Branka,
če Bučku paše biti zunaj, potem bi bil greh, da bi živel v stanovanju. Te pa popolnoma razumem, da bi ga vzela k sebi in bi ga imela v stanovanju kolikor bi ti hotela. Tudi to bo.

Nely,

naš Paco pa gre vedno rad ven, ne glede na vreme - tudi v dežju. Je pa res, da se - ko se vrneva in ga obrišem - tako z užitkom zlekne, da ga je veselje pogledat.

Lep pozdravček obema, kosmatincem pa  :-* :-* :-*.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: deteljica , četrtek, 27.01.2005 : 11:40:44
Psom je res vseeno ali so v stanovanju ali ne, oz je to bolj stvar možnosti in okusa lastnika- psom j enačeloma vseeno kadar ni nikogar doma. Popolnoma naravno za psa pa je, da kadar smo doma je vskladu s svojin nagonom krdela načeloma raje s "krdelom", a tudi to je poleg nagona še stvar navade.
Pomembno je, da mu zagotovimo primerne bivalne razmere -se pravi zavetje, primerne temperaturne razmere (na gor in dol), primerno ležišče, možnost intimnosti (beri mira)  in prostor za gibanje, možnost opravljanja potrebe ...ne glede na to kje je. Prav tako potrebuje dovolj zaposlitve in pozornosti-ne glede na to kje je.
Ne vem zakaj bi delali tako dramo iz tega  ali je notri ali zunaj. Zunaj in notri mu  je lahko lepo in zunaj in notri mu je lahko slabo...


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: luka , četrtek, 27.01.2005 : 11:49:33
Psom je res vseeno ali so v stanovanju ali ne, oz je to bolj stvar možnosti in okusa lastnika- psom j enačeloma vseeno kadar ni nikogar doma. Popolnoma naravno za psa pa je, da kadar smo doma je vskladu s svojin nagonom krdela načeloma raje s "krdelom", a tudi to je poleg nagona še stvar navade.
Pomembno je, da mu zagotovimo primerne bivalne razmere -se pravi zavetje, primerne temperaturne razmere (na gor in dol), primerno ležišče, možnost intimnosti (beri mira)  in prostor za gibanje, možnost opravljanja potrebe ...ne glede na to kje je. Prav tako potrebuje dovolj zaposlitve in pozornosti-ne glede na to kje je.
Ne vem zakaj bi delali tako dramo iz tega  ali je notri ali zunaj. Zunaj in notri mu  je lahko lepo in zunaj in notri mu je lahko slabo...

Se podpišem :D! Izjava, ki zadeva bistvo te teme. Sploh se strinjam z zadnjim odstavkom.


Naslov: Re:Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Alix , četrtek, 27.01.2005 : 12:04:26
Glejte...jaz imam tako zunaj/notri bivanje za mojega pesjana. In mislim, da uživa tako znotraj, kot zunaj. problem nastane pozimi, ko ni šans, da bi počakal 1 uro v boksu - se pravi da je 100% notri, in pa poleti, ko je raje v boksu in mu je notri vroče. se pravi, da poleti samo od časa do časa spi not, pozimi pa nikoli ne spi zunaj. in zaradi tega nisem mučitelj živali, ampak samo ustrežem njegovim zahtevam. Tako mu pač paše.
Me prav zanima kako bi odreagiral pomeranec, ši cu, ali pa podobne majhne pasme, če bi mogle živeti zunaj?? Nikoli niso bili prilagojene za takšno življenje...in bi bilo zame veliko večje mučenje, če bi bila takšna majhna kepica zaprta zunaj na mrazu vso noč..
Res je, da bodo ljudje, ki imajo pse po večini v boksih (ali popolnoma nehumano na verigah!!!!!!!!!! >:( >:( ), zagovarjali pač, da pes spada ven, in ne v hišo, da je to njegovo naravno okolje!
Spet drugi, ki pa imajo pse vedno v hiši, pa ni važno ali je to mali si cu ali pa veliki kuvaš, pa lahko rečejo, da se pes ravno tako dobro počuti v hiši/stanovanju, kot zunaj. Pa še na nek način ima vedno stik s svojim gospodarjem. Potrebno mu je samo pokazati kje je njegovo mesto!


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Ozzy , sreda, 27.04.2005 : 15:31:43
Imam veliko pasmo in zivi z mano v stanovanju. Ce gledam na stanovanje kot njegov boks, ima zelo velik boks in je lahko ves cas z nami, ko smo doma. Nima omejenega gibanja po stanovanju in ima tudi par svojih kotickov, ceprav je najraje tam kjer smo mi. Redno hodi na sprehode, tako, da mu tudi gibanja in svezega zraka ne manjka. Veliko ljudi se cudi kako imam lahko tako velikega psa v stanovanju, jaz pa pravim: raje v stanovanju in je z nami, kot pa zaprt na vrtu in sam. Strinjam se z izjavo: pes je najbolj srecen s svojim krdelom in prav to mu tudi jaz nudim. Smilijo se mi kuzki, ki imajo velike vrtove in bokse in tam samevajo vecino dneva.


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Ozzy , sreda, 27.04.2005 : 15:34:55
Pa se to...za poleti ima narejen prostor na balkonu, tako, da ima poleg stanovanja se celoten odprt balkon na razpolago


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Franka , sobota, 02.07.2005 : 17:57:25
Tudi jaz imam psa v stanovanju in mislim da mu čisto nič ne manjka. Imamo trosobno stanovanje tako da lahko teka iz sobe v sobo, dostop ima povsod, ves čas prenaša svoje igrače okoli in jih skriva na različna mesta. Lahko se loviva po stanovanju, on se prav spretno skriva pod mizo, za kavčom in ko ga zagledam kje je skrit zbeži... Čisto fajn se ima. Vedno pride kdo k nam in se še dodatno z njim crklja, igra... Pa seveda ima dolge sprehode, kjer se prav tako po sprehodu še igrava. Kaj pa počne kuža, ki je pred hišo v ograjenem dvorišču. Ima manj stika z lastniki kot moj ki je stalno z mano. Pes v dvorišču se ne bo kar sam od sebe igral in skakal. Večinoma leži in čaka kdaj bo prišel kdo k njemu.


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: AklAm , nedelja, 07.08.2005 : 23:38:28
Upam, da nisem posegla v kako debato, nisem namreč prebrala postov pred mojim. :-\ V tem primeru se opravičujem. Ne zdi se mi pa smiselno odpirati nove teme ... Napisala bom, kar opažam pri našem 10 let starem kužotu.
Psička je imela prvo leglo in Alfa smo obdržali. Oba sta spala zunaj v pesjaku in seveda ob vsaki priložnosti smuknila v klet, kjer imamo neke vrste dnevno sobo za kadilce in kamor mama pusti stopiti tudi pasjo taco. ;) No, psička je letos pozimi zaspala, naš ubogi kuža pa je ostal sam zunaj (druga psička namreč pozimi spi in večino časa preživlja v sosednji hiši pri stricu). Ker študiram v Ljubljani, se v času predavanj z Alfom ne morem veliko ukvarjati, ko sem pa prišla v začetku poletja domov ...  :o :o :o :o :o Kuža se je neverjetno zredil, ni se mu dalo premikati, včasih je kar ležal nekje sam zase ter brez posebnega vzroka cvilil in jokal ... :'( :'( :'( Grozen pogled, ne vem, kako da oče temu obnašanju sploh ni posvečal nobene pozornosti!! >:( >:(
V tem dobrem mesecu se je precej popravil. :) :) Večino časa smo namreč zunaj, s seboj sem pa pripeljala tudi mladičko, s katero sta se po nekaj dnevih njenega "tečnarjenja", začela skupaj preganjati okoli hiše. ;D ;D ;D Mogoče se sliši butasto in za lase privlečeno, ampak celo babica zatrjuje, kar sem sama opazila, da ima kuža čisto drugačne oči kot spomladi. Prav veselo gleda, kot da bi mu res oči žarele, takrat pa so bile prav žalostno mračne. Rep in glavo drži pokonci, ko sem pa prišla domov, je hodil s sklonjeno glavo in ves poklapan.
Kaj je point te moje zgodbe? Začela sem več razmišljati o psičkih, ki so v najslabšem primeru zvezani na kratki verigi pred hišo in jim nekdo enkrat na dan vrže ostanke od kosila. Pa tudi o tistih, ki imajo pesjak, veliko prostora za gibanje, kvalitetno prehrano, ampak so sami. Psi so "družabne" živali, prav tako kot ljudje potrebujejo svoje krdelo. Pa četudi le-to šteje samo dva člana. Moji starši so prepričani, da živali ne sodijo v hišo, zato sem presrečna, da smo imeli dva kužka, ki sta živela skupaj. Sama sem bila vedno za hišne psičke, moja psička seveda živi v stanovanju, vendar se nikdar nisem zares zamislila nad življenjem "čuvajev", psov, katerih glavna funkcija je oblajati vse prišleke. Takšna funkcija je bila prvotno dodeljena tudi Alfu, s sestro mu skušava seveda po najboljših močeh popestriti dni. ;) ;) Ampak je žal doma nimava glavne besede. :-\
Naš Alf je sicer samo ponoči zaprt, sicer se lahko prosto giblje (tako je pač odločil oče), pa očitno ni bil niti približno srečen. Prepričana sem, da bi, če bi se lahko sam odločil, raje cele dneve ždel na 20 kvadratnih metrih, ko bi se le kdo vsaj "pogovarjal" z njim.
Vesela sem, ko opažam, da je vedno manj psov "čuvajev" in vedno več psov "pijateljev". :D :D :D Vsaj v našem kraju je občutno manj ovčarjev, zvezanih pred hišami, kot pred petimi leti. Mislim, da pes sodi h krdelu - v hišo, saj nima samo človek pravice do občutka varnosti. Če si želimo psa, smo dolžni zanj poskrbeti, kar vključuje tudi dodatno čiščenje, sprehajanje in socializiranje. Česar se mnogi odkrižajo z ugovorom "pes ni za v stanovanje".


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: NINA , torek, 09.08.2005 : 12:30:44
Se 100 % strinjam s tabo. Pes je družabno bitje, ki je najbolj srečen če je ob družini. Z nakupom psa smo se zavezali ne samo da ga bomo cepili in mu dali hrano in vodo, dati mu moramo tudi "topel dom", kjer bo vedno zaželen. Tudi takrat, ko bo pritekel z umazanimi tačkami na pravkar pomite ploščice. To paše zraven.


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: WildAngel , torek, 09.08.2005 : 12:32:44
jaz psa raje nimam, kot da bi ga iemla v pesjaku... je pa seveda precej odvisno od tega kakšno pasmo imaš. meni so itak všeč samo kratkodlake...


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Deena , četrtek, 11.08.2005 : 17:51:43
Zakaj pa ne bi imel psa v stanovanju. Če ima dovolj gibanja pa to... Ps v hiši si tut zbere en prostor oz. kotiček in v tistem prostoru, kotičku leži.
Večina ljudi, ki ima psa, ima psa na začetku v hiši, potem mu zgradi pesjak in je od takrat naprej vedno v pesjaku  >:( :)

LP


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: lejca , četrtek, 11.08.2005 : 18:50:50
Tudi jaz sem opazila,da je moj pes veliko raje v moji sobi, kot pa v pesjaku, ki je večji od sobe. Bucko najbolj uživa, če je nekdo v bližini, pa čeprav ga nihče ne boža. Najraje leži na tleh v moji sobi ali spuščen na vrtu in me z enim očesom gleda. Če se kdaj sončim na vrtu, ga sploh ne morem prepričati, da naj gre v senco, on bi kar ležal pod mojim ležalnikom ;D
Prepričana sem pa tudi, da ko se bom odselila od doma, ne bo delal nobenih problemov, ko bo moral biti v stanovanju.


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: nina23 , četrtek, 11.08.2005 : 19:03:54
Pred kratkim sem se preselila v blok. Prej sem živela pri starših, ki imajo psičko Mediko. Najprej sem jo mislila vzeti sabo, vendar se nikakor ni mogla navaditi na blok ( doma sicer spi v hiši, podnevi je pa zunaj, ker imajo starši ogromen vrt in so tudi sami dosti zunaj ). Ker je stara žesedem let, je nisem hotela izpostavljati tolikšni spremembi, pa še starše bi pogrešala, zato sem se odločila za nakup novega psa. Uni, ki je zaenkrat še mladiček, bo kmalu zrasel v velikega zlatega prinašalca. Že sedaj se najraje stiska k meni ( ko gledava tv v dnevni na kavču in tudi spi pri meni v spalnici na tleh ), tako da verjamem, da se tudi enkrat ne bo počutil utesnjenega v svojem 50 kvadratnih metrov velikem boksu.

Vsak dan bolj pa sem prepričana, da brez mene oz ljudi ne bi preživel ( ker ima preveč rad družbo in ker sem ga najbrž že malo preveč razvadila :) :) :) )


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Babalu , četrtek, 11.08.2005 : 19:35:41
Moj pes ima dobrih 50 kil,72 cm plecne pa prav lepo shaja v stanovanju.Ima tudi vrt in pesjak ampakje je raje v nasi druzbi,ceprav so vrata na vrt spomladi,poleti in zgodaj jeseni vedno odprta.Torej v stanovanju sobivamo dva humanoida,pes in dve muci pa je se vedno placa za vse in vsak ima vec priljubljenih kotickov. ;)
Lp


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Marjetka , sobota, 13.08.2005 : 12:02:22
Se strinjam z razmisljanjem deteljice in AklAm...

Večina ljudi, ki ima psa, ima psa na začetku v hiši, potem mu zgradi pesjak in je od takrat naprej vedno v pesjaku

Pri nas je bilo pa tole ravno obratno.  ;D Najprej je bil nekaj mesecev zunaj. Ko je pritisnila zima, si je izboril garazo in kletne prostore, cez cas se stopnisce. Potem smo se preselili in je dobil svoj koticek v zimskem vrtu - odtod do vstopa v stanovanje pa je bil le se mali korak. 

Moram reci, da mi je lazje umivati pasje tace, brisati parket in imeti psa pri roki, kot pa prezivljati cas ob pasjem leziscu na neudobni gajbi v garazi. Kot ste ze ugotovili, pes potrebuje pozornost in druzbo, pa najsi je zunaj ali notri.


Naslov: majhni kužki majhni problemi, veliki psi veliki problemi?
Poslano od: nemškadoga , sobota, 15.10.2005 : 00:21:25
Ta naslov sem pred davnimi časi nekje zasledila. Pa se sprašujem če je temu res tako. Velikokrat govorim s kom, ki pravi da si neizmerno želi psa pa se na vse pretege upira tem željam, ker ima npr. premajhno stanovanje. Ali pa živi v bloku in se boji, da bodo psa zaradi lajanja "izselili". Zanimajo me predvsem Vaša mnenja o tej filozofiji.
Ali spada velik pes v stanovanje?


Naslov: Re: majhni kužki majhni problemi, veliki psi veliki problemi?
Poslano od: Teski , sobota, 15.10.2005 : 00:47:06
Osebno sem non-stop razpeta med dvema krajema. V enem živim v hiši, v drugem pa v enosobnem stanovanju. Moj bokser in buldoginja vedno gresta z mano. Moram priznati, da sta, ko smo v stanovanju, deležna več sprehodov, več sta z mano in več se ukvarjam z njima. Hiša z vrtom mi žal velikokrat predstavlja potuho.
Kakorkoli, če ima pes za biti na verigi ali non-stop v boksu, ga je po moje definitivno bolje imeti v stanovanju. V stanovanju je namreč v takem primeru vsaj "v krdelu" - ni sam in prisiljen si ga voziti ven - nimaš potuhe, ki ti jo predstavlja vrt.

LP, T


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: nemškadoga , sobota, 15.10.2005 : 00:58:30
ja to je pa ful res. hiša je samo potuha. Jaz se kar pošteno trudim da se spravim ven s psi. Je že tako. Toda kaj misliš o nemških dogah, ki so res ogromne za stanovanje?


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Teski , sobota, 15.10.2005 : 01:16:18
Če lastnika ne moti, da jo ima non-stop pod nogami, ko kje leži, ali pa njeno sorazmerno večje ležišče, ali večja količina dlak (kar upam, da ga ne, saj naj si v nasprotnem primeru raje omisli tamagoči), se mi ne zdi nič narobe, da je v stanovanju. Jaz itak ne dovolim mojima dvema, da bi bilo stanovanje za igralni poligon, tako, da v njem sta bolj ali manj umirjena in za "spanje" ne rabita 200 ali celo 1000 kvadratov. Sklepam, da se tudi doge ne podijo veliko po stanovanju. Če pa so v boksu imajo še manjšo površino. Bog ne daj na verigi.

To kar sem sedaj napisala, naj ne bo razumljeno, kot, da je življenje v stanovanju boljše za psa, kot življenje v hiši. Vse skupaj je namreč odvisno od tega koliko se s psom ukvarjamo. vsi vemo, da kadar nas ni (smo v službi...), naš pes večino časa prespi (razen, če seveda nimate dva, ki vse razturita  ;))

LP, T


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: damayanti , sobota, 15.10.2005 : 11:59:16
Hiša  ni nobena potuha.  Pri nas smo v hiši.  Oba  psa  sta notri, kljub temu  da imamo  1000  kvadratov  vrta.  Okrog  vrta  imamo za enkrat  samo  ciprese(   ko  bo  možnost  bomo postavili ograjo)  ampak  to  še ne pomeni  da ne   bosta  deležna  sprehodov.  Olajševalna    zadeva   predvsem  zame  bodo  pasja  vrata...  to pa pomeni , da  bosta  sama  hodila  ven  lulat(  s tem , da jih  bo še vedno  treba  peljat  do  garaže),  sedaj  pač  dežuram zraven.
Vsako  jutro  gremo  ven  za  eno  uro , da se  zdivjata.  Popoldanski  sprehod  je  pa tri  ali  več  urni.  (  odvisno  od  zadeve  učenja  ,  katero imamo  tisti  dan  na  repertoarju).
  Na  vrtu  smo  samo  takrat  ko smo  vsi  zunaj,  in potem  ko bo  ograja  ne bo nič  drugače.
kar se mene tiče  je  zadeva  stanovanje   vs.  hiša  popolnoma   isto.  razlika je  samo v tem  , da je manj  stopnic(  npr.  če živiš  v  kakšnem  visokem bloku ;)  pa  še to  ima velika večina  dvigalo)  in   ,  če  živiš  v hiši  se  nihče ne zgraža  , da  pes  lula  po  zelenici. ::)


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Sammy , sobota, 15.10.2005 : 12:42:42
če  živiš  v hiši  se  nihče ne zgraža  , da  pes  lula  po  zelenici. ::)

če živiš v svoji hiši, potem morda ne, če pa živiš s kaninbali (da se ne bo spet nekdo spotaknil in rekel, da jih označujem za kanibale) kot jaz, pa zna biti problem! in včasih imaš občutek, da imajo pripombe samo zato, ker jih na drugem področju enostavno ne morejo imeti. popolnih najstnikov pa itak ni  ::)

eh, se opravičujem za pripombo :P :-\



Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Teski , nedelja, 16.10.2005 : 23:52:59
Hiša  ni nobena potuha.  Pri nas smo v hiši.  Oba  psa  sta notri, kljub temu  da imamo  1000  kvadratov  vrta.  Okrog  vrta  imamo za enkrat  samo  ciprese(   ko  bo  možnost  bomo postavili ograjo)  ampak  to  še ne pomeni  da ne   bosta  deležna  sprehodov.  Olajševalna    zadeva   predvsem  zame  bodo  pasja  vrata...  to pa pomeni , da  bosta  sama  hodila  ven  lulat(  s tem , da jih  bo še vedno  treba  peljat  do  garaže),  sedaj  pač  dežuram zraven.
Vsako  jutro  gremo  ven  za  eno  uro , da se  zdivjata.  Popoldanski  sprehod  je  pa tri  ali  več  urni.  (  odvisno  od  zadeve  učenja  ,  katero imamo  tisti  dan  na  repertoarju).
  Na  vrtu  smo  samo  takrat  ko smo  vsi  zunaj,  in potem  ko bo  ograja  ne bo nič  drugače.
kar se mene tiče  je  zadeva  stanovanje   vs.  hiša  popolnoma   isto.  razlika je  samo v tem  , da je manj  stopnic(  npr.  če živiš  v  kakšnem  visokem bloku ;)  pa  še to  ima velika večina  dvigalo)  in   ,  če  živiš  v hiši  se  nihče ne zgraža  , da  pes  lula  po  zelenici. ::)

Lepo, da pri tebi ni potuha. Pri meni (in se bojim, da še pri veliko drugih) pa žal je. Tudi moja dva živita noter - ne glede na to kje smo (hiša, stanovanje). Hiša je ograjena in nehote prestavljam sprehode na kasnejše ure, dokler ni nekako že pozno in končam z zaključkom, da se bomo igrali (mečem žogico...) in gremo ven jutri...

Mislim, da sicer pri takih kot smo mi, še vedno psi ne trpijo, ne glede na to kje živijo. Njihovo edino trpljenje je, ko jih ne pustimo na posteljo, itd....

LP, T


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Lilit , ponedeljek, 17.10.2005 : 01:30:53
Ali spada velik pes v stanovanje?

Jaz imam pri tem samo prakticni pomislek...
Prvic imam psa v stanovanju oziroma v hisi (do sedaj so bili vsi samo zunaj).
Doma je nadvse udobno, ko mora it lulat, predvsem, ker je se majhen in gre prakticno vsako uro, samo stopim z njim skozi vrata in je.
Sva pa ze bila na obisku pri sestri v cetrtem nadstropju bloka brez dvigala. Je bilo kar tecno, ceprav je pes relativno majhen (12 kg), ga vsako uro nosit po vseh tistih stopnicah gor in dol, pa pred blokom je seveda asfalt in mora it pes na povodcu do najbljizjega kvadratnega metra trave...

Mislim, ne da je s tem kaj narobe, to moras vzet v zakup, ko si nabavljas psa... sem pa ravno razmisljala, ko sem ga tovorila po stopnicah, kako bi to sfolgala z nemsko dogo, recimo...


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: nemškadoga , ponedeljek, 17.10.2005 : 19:48:23
no mi jih imamo čez dan v pesjaku, ki meri 50 kvad. metrov. Enkrat na dan naredimo sprehod.spijo pa itak v stanovanju.


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Sammy , ponedeljek, 17.10.2005 : 20:07:51
ne razumem, zakaj morajo biti podnevi zunaj, ponoči pa spijo notri? :-\ ???


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: nemškadoga , ponedeljek, 17.10.2005 : 20:23:39
aja. bom razložila. To je čisto naša odločitev, ker živimo v strnjeni ulici in nočeva da ponoči lajajo. Pa tudi tako, da smo malo skupaj pa se pocrkljamo. nič drugega.


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: erika , torek, 18.10.2005 : 10:39:08

Pri nas tudi živijo psi v stanovanju, oz.hiši. Psi živijo z nami in mi živimo z njimi ;D.

Da ne bo pomote imamo štiri malo večje he he.

Moram pa priznati, da je tudi pospravljanja in sesanja precej več.


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: nemškadoga , torek, 18.10.2005 : 17:10:41
Ja predvsem je problem z dlako ane?


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Sammy , torek, 18.10.2005 : 17:21:04
aja. bom razložila. To je čisto naša odločitev, ker živimo v strnjeni ulici in nočeva da ponoči lajajo. Pa tudi tako, da smo malo skupaj pa se pocrkljamo. nič drugega.

aha, hvala za odgovor.


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: erika , torek, 18.10.2005 : 18:39:17

Hm, z dlako ni tak problem, sploh, če se jih redno krtači ampak recimo z blatom in peskom. Po sprehodu

jim je treba obrisati in po potrebi umiti tace - smo na deželi in asfalta ni ;).  To pa pomeni, da je tudi pralni

stroj v polni uporabi ;D


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: LuncaPunca , sreda, 19.10.2005 : 09:46:45
jaz psa raje nimam, kot da bi ga iemla v pesjaku...
Evo tudi jaz tako pravim. Nas pesjan je z nama v stanovanju... nimava veliko prostora (2  in pol sobno), pes recimo da je velik (mesanec greyhound), ampak mislim da ga nic ne moti. Od prvega dneva ko sva ga dobila, je bil notr in mislim, da zaradi tega ne trpi nobenega pomanjkanja. Poleti, ko je toplo ima zunaj pred stanovanjem (zivimo v vecstanovanjski hisi) tudi ograjeno zelenico, da se gre malo 'posoncit' ;D Ampak ko ima dovolj sonca in lezanja zunaj, pride nazaj notri. Nasploh pa uziva v drzubi, tako da mislim, da je pes veliko manj srecen v pesjaku s 100 kvadrati, kot pa v stanovanju, ki ima polovico kvadratov manj, ima pa zato konstantno clovesko druzbo.
Kar se pa umazanije tice... ko pridemo iz sprehoda imamo ze pri vratih vedno nastavljene brisace, da se obrisemo. Ce smo prevec umazani, gremo pa pod tus. No sesam recimo vsak dan (no mogoce kaksn dan ne, ce se mi reees ne ljubi), pomivam po tleh 1-2x na teden in to je to. Dostopa na kavc nima, na posteljo pa samo vcasih. Ima pa svoje lezisce, pa se raje mi2 poturiva kdaj k njemu na cartanje ;D Lezisce posesam vsakic ko sesam stanovanje, pribl. 1x teden ga obrisem z vlazno krpo, pregrinjalo na leziscu menjam 1x na teden... Kaj pa vem.. takole ko nastevam se mi zdi, kot da je to veliko dela... samo ce delas to sproti, se opazis ne ;)


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: nemškadoga , sreda, 19.10.2005 : 20:09:25
meni se zdi pa fino imeti pesjak. V bistvu sva bila s fantom kar precej časa brez nega. sedaj pa ko ga imava je pa res fajn. Dokler sva imela samo 2 je bilo stanovanje dovolj. Sedaj ko so pa trije je pa že preveč. saj v bistvu v pesjaku samo počivajo, ker so dnevni sprehodi in šolanje redni in utrujajoči. Se mi zdi, da tudi njim bolj tako paše. Ne vem pa kako bi bilo če jih zvečer ne bi k sebi vzela. Po moje ne tako dobro. 

Ps: ravno sedajle se vsi trije igrajo okrog mene. So ful luštni. Vsake toliko časa pa dobim in veeelik cmok od doge, ki me edina doseže...:)


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Geri , sreda, 19.10.2005 : 23:13:04
Mi sicer živimo v hiši ampak ker imamo 4 pse, pa kup mačk in se vsi zberemo zvečer v dnevni sobi zna bit kar velika gneča. 4 odrasle osebe ki sedijo potleh ker se na kavču rinejo psi ;D... So pa psi zelo radi zunaj. Dopoldne ko je doma samo babica sta Žan in Kaja več ali manj stalno zunaj na vrtu čeprav imata odprta vrata v hišo. Maša pa je najraje v hiši na kavču in gre samo vsake toliko pokukat ven kaj počneta ostala dva. Vsi 4 so od vedno v hiši, pa se med njimi pojavljajo razlike. Čeprav ima Maša sedaj 11 let, to ni razlog da izbere hišo saj je od vedno raje v hiši. Je pa res da nam je sosed pred nekaj leti zastrupil Mašo in smo potem pse imeli samo noter zaprte- takrat smo imeli samo 2. Enostavno si nisem upala imet psov brez nadzora zunaj. Ko je sosed umrl (kruto se sliši a je resnično..) pa se je situacija normaliziala. Kaja je bila noter zelo nesrečna in je stalno cvilila pred vrati. Ona namreč najraje sedi na dvignjeni terasi kjer ima pregled nad dogajanjem na cesti. Niti balkon (ki je obrnjen stran od ceste) ni mogel tega spremeniti. Sicer smo jo potem nekaj časa čez dan spuščali na teraso in naredili ograjo okoli da ni mogla ven in je bilo vredu... Ko pa smo doma so psi vedno z nami in za petami. Vrt jim ni več tako zanimiv. Mislim da to pove vse. Čeprav je bolj enostavno imet psa v hiši z vrtom se prav tako da shajati z psom v bloku. Sama sicer ne bi imela velikega psa v bloku, pa ne zato ker bi mislila da trpi pa ne vem kaj, ampak ker bi jaz trpela ko bi se srečala na preozkem hodniku pa ne bi mogla mimo :).
Psa v pesjaku pa nebi nikoli imela. Ko smo iskali psa je mama hotela da spi v pesjaku (smo ga imeli od prejšnjega psa), pa je potem pristala na to da spi v garaži, čez dan pa je lahko z nami v hiši, ampak ne v spalnicah. Že prvi dan je postavila Maši posteljico v svoji sobi zraven postelje :D.

Lp, Mojca


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: tedy , ponedeljek, 14.11.2005 : 00:07:17
Strinjam se z delom o določenih pasmah. Drugače pa je stanovanje čisto OK tudi za pse :)


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: lovethor , četrtek, 25.01.2007 : 20:59:24
Danes sem od sosede dobila očitek, da mučim živali. Imam dva psa, psička se zdaj goni in zato sta ločena, on je v spalnici, ona v dnevni. Prej ni Thor nikoli lajal, ko sta bila sama, zdaj pa zjutraj baje laja kakšnih dvajset minut. Sosede sva opozorila in se jim vnaprej opravičila, ker sva se bala, da bo Thor malo zmeden zaradi preselitve v spalnico. Vsi so naju razumeli, ena je sicer potožila, da je zjutraj res malo glasen, ampak da ni njej to nič hudega. Danes pa pridemo domov iz triurnega sprehoda in naju pričaka taista soseda vsa nasršena. Da pse mučiva, ker jih imava v stanovanju, da se ji smilita in da se ne spodobi, da greva midva v službo, psa pa sama doma puščava. Seveda sem najprej dobila kar cmok v grlu, potem sem malo bolj ostro nastopila proti njej, na koncu pa sem ji rekla, da je res žalostno, da naju je tako grdo napadla, ker imava midva že od začetka gonitve pripravljeno darilo za njo, ker je bila tako potrpežljiva. Šele takrat se je pomirila, postalo ji je nerodno in naenkrat naju je povsem razumela. Jutri bo pač treba neko darilo kupit, ampak prepričana sem, da zgodba s tem še ni končana.

Moram se malo pozanimati, kakšne so najine pravice in kakšne so pravice sostanovalcev, da bom naslednjič malo bolj pripravljena.

No bistvo pa je bilo, čeprav je ta tema že dolgo zapuščena, da ne morem razumeti, kako nekdo lahko trdi, da pes v stanovanju trpi. Vsak vdan pes se bo tudi sredi ogromnega travnika zadrževal v bližini svojega gospodarja, pa čeprav bo imel na voljo nekaj hektarjev travnika. Vsak dober gospodar pa bo skrbel, da se bo pes čimvečkrat znašel na takem travniku. In mene, ki svojima kužkoma nudim vse, kar potrebujeta in vem, da sta srečna, resnično zaboli, ko me neka oseba obtoži, da psa mučim. In to oseba, ki mi je pred meseci razlagala, da je imela muco, ki jim je med pleskanjem stanovanja padla v barvo, pa so ubogo žival pač morali zagnati v Dravo ...







Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: nemškadoga , četrtek, 25.01.2007 : 21:06:07
lovethor - jaz te v teli situaciji čisto razumem in s teboj na nek način sočustvujem.  Sedaj, ko smo v hiši sicer nimamo težav. Vendar vseeno.

Glej: ti odgovarjaš svoji vesti in za pse lepo skrbiš, kajne? Naj te torej nič ne prizadane. Če se le da ohrani normalne sosedske odnose in to je to. Vedno se najde nekdo pravijo - in imajo prav ;)

Je pa res, da imajo sploh predstavniki starejše generacije še vedno v glavi stereotip, da pes mora biti zunaj. Žal se ne zavedajo, da imamo sedaj tudi kakšno drugo pasmo kot je npr. NO ali kaj podobnega. Marsikatera pasme sodi v stanovanje in je za zunaj (sploh pozimi) totalno neprimerna.

Moje mnenje je, da je pes lahko tudi v garsonijeri čisto srečen, če le ima dovolj gibanja v naravi.

Lp, Ines!


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: lovethor , četrtek, 25.01.2007 : 21:32:28
Ja, res se vedno najde nekdo...

Jaz načeloma najraje sploh nimam odnosov s sosedi - ravno zaradi zgornjega dejstva. V tem primeru sem se pa čutila dolžno že vnaprej opozoriti. Zato sem bila danes malo v šoku zaradi njenega izbruha. Pa je že mimo  :)

Hvala, Ines!


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: nemškadoga , četrtek, 25.01.2007 : 21:54:56
Seveda je lepo, da jih prej obvestiš. Žal pa so nekateri takšni, da na to hitro pozabijo in je najbolje, da sploh nič ne vejo. Ker že na začetku iščejo težave, ker imajo pač cele dneve čas iskati težave :)

Ni na čemu ;)


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Rossy , četrtek, 25.01.2007 : 22:49:31
Ko smo mi pripeljali našo Mišo  iz zavetišča je na začetku, ko smo šli od doma lajala, sosedje so mi to vsakodnevno povedali in sem jim razložila, da je  iz zavetišča, da še ni dojela, da se bomo vrnili  ker smo tam doma in da ona misli da smo jo zapustili ... Vsi so nekako razumeli ali so se pač delali da razumejo, razen ene, ki me je dobesedno napadla, da pes skoz laja, da se možu smili ker jo mučimo in da me bodo prijavili. Sem ji pritrdila, da jo res grozno mučimo in da me komot prijavijo in je bil mir, niso me prijavili, niso več težili edino govorili nismo več,za kar pa mi je bilo čisto vseeno.


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: lovethor , četrtek, 25.01.2007 : 23:05:12
Kot da govoriva o isti ženski, ta se je namreč tudi na moža sklicevala. Jaz bi ji tudi najraje zabrusila enako, ampak ne vem še, kakšen je zakon glede tega oz. od katere do katere ure lahko zahtevajo mir.



Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Rossy , četrtek, 25.01.2007 : 23:18:22
Pri nas je moral biti mir od 22h - 8h poleti in pozimi od 20h - 8h. Kar se sosede tiče sem pa vedela, da je ena taka, ki jo vse moti in da itak ne bo nič naredila, da gre njej na živce ne možu, ker on mi nikoli ni nič rekel normalno sma se pozdravljala naprej kot, da nič ni.


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: rem , petek, 26.01.2007 : 11:56:36
Danes sem od sosede dobila očitek, da mučim živali. Imam dva psa, psička se zdaj goni in zato sta ločena, on je v spalnici, ona v dnevni.








Se mi zdi, da je samo en prostor, premalo za ločevanje psov v času gonitve.
Se mi smili tvoj pes, ki je pod stalnim stresom, ko čuti v svoji bližini gonečo psičko.
Znankin pes je odšel na 6km oddaljeno kmetijo k goneči psički, čeprav tam  še nikdar ni bil.
Sedaj si pa zamisli svojega psa kako se muči v sosedni sobi, pa tudi celo stanovanje ima vonj po psički. Vsaj za tiste kritične dni, ko je nevarnost skoka, bi si bilo nujno potrbno omisliti varstvo samca nekje drugje.


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: lovethor , petek, 26.01.2007 : 12:03:09
Jaz pač smatram, da bi pes bolj trpel, če bi ga dala nekam v varstvo. Sploh zaradi njegovih zdravstvenih težav - ima probleme s črevesjem in če zaužije karkoli, kar niso od veterinarja predpisani briketi, sledi bruhanje in driska. Ker pa je star sedem mesecev in zato zelo živahen, ima polno energije in bi osebo, ki bi jo čuval, preveč obremenila. Psičke ne morem dati v varstvo, ker je pri nama šele dva meseca in ima še vedno grozljiv strah, da jo bova kja pustila samo. To je žal edina opcija - da sta ločena. Gonitev pa tudi gre na srečo proti koncu.


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: drobtinica , petek, 26.01.2007 : 12:03:29
Se strinjam z Rem. Moj prejšnji je opravil še več kot 6 km za nadvse prijetnim vonjem.
Moj predlog (ki nikakor ni optimalna rešitev, mogoče bo pa vsaj pomagalo), pokliči trgovino Gali, morda pa imajo kakšen spray ali tablete, ki bodo vsaj delno, majčkeno omilile težave, povezane s tem problemom oziroma vonjem. Jaz sem sosedi preko njih naročila spray, pa z njim pošrpica poleg psice še vhodna vrata in predpražnik, pa ima vsaj malo miru.


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: rem , petek, 26.01.2007 : 12:33:07
Te razumem popolnoma, da si v težkem položaju. Vskakor se bo treba na prihodnjo gonitev bolje pripraviti. Eno od možnosti je opisala Drobtinica, samo ti iz lastnih izkušenj povem, da če je psička v bižini ne deluje. Naš kosmatinec ima samo žensko družbo, pa k sreči osveščene lastnike, tako,da se obveščamo o sprehodih, ven hodimo ob razičnih urah in po razičnih poteh, tako, da ni panike, kadar je gonitev.
Druga možnost , je pa sterilizacija, psičke, ali kastracija psa.Vsekakor je odločitev na tvoji strani.
Je pa peso v taki situaciji resnično v težkem izredno stresnem stanju.
Želim ti, da situacijo uspešno rešiš, vsekakor kosmatincema v prid. :)


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: lovethor , petek, 26.01.2007 : 12:52:45
No, naslednje gonitve ne bo - že ta je malo prehitela naše načrte, zato smo pač morali situacijo rešiti kot smo vedli in znali, no - jo še rešujemo  :-[ Zagotovo pa tudi meni ni prijetno, ker vem, kako se Thor počuti. Sem si v tem času že vse nohte zgrizla, ampak še nekaj dni, pa bo konec.

Psička bo sterilizirana takoj, ko bo možno, do takrat pa bomo morali malo stisniti zobe (soseda pa si zamašiti ušesa :)).





Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: rem , petek, 26.01.2007 : 13:19:35
 :) :) :)


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: nemškadoga , petek, 26.01.2007 : 13:20:18
Jaz sem tudi vesela za odočite Lovethor :)


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: tincat , nedelja, 28.01.2007 : 13:31:52
Živjo, tudi naš kosmatinec "trpi" :) pod vplivi gonitve... sosed ims psičko in naš jo , ko je na balkonu non stop gleda in cvili ona se pa še tko paradno sprehaja in nastavlja :) Pa ko je notr, in jo "začuti", da je blizu začne cvilit in lajat... Tko da me zanima kakšna je kaj zakonodaja, glede taga ali sosedje(ne tisti s psičko) lahko ukrepajo proti temu, oz. kakšne so naše pravice, glede na to, da je pes v hiši. So namreč neljubitelji živali...


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: fox00 , petek, 14.09.2007 : 17:49:54
LP
razmisljam o nakupu psa(kraski ovcar)..vendar ko je se mladic in v dopoldanksem casu bi bil sam kr starsi delajo,jaz pa sola....bi ga mel zaprtga v hisi vendar se bojim da bi ps po hisi kaj razbil oz naredil svojo potrebo..prosim za pomoc


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: king-roy , petek, 14.09.2007 : 18:09:29
Predlagam,da ga že od malega navajaš na kletko,kjer bo pridno počakal do vašega prihoda. Naš jo obožuje-zvečer okrog desetih se kar sam odpravi noter spat.


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: Drejči , petek, 14.09.2007 : 18:49:52
fox00,
na tem furumu komuniciramo v knjizni slovenscini.

Ce se ze omenja uporaba kletke, potem je potrebno napisati kako psa navaditi na njo. O tem lahko preberes V TEJ TEMI (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,8583.0.html)

Ciscenju luzic in kakcev se v nobenem primeru ne boste mogli izogniti. Da ne ponavljam ze napisanega, priporocam, da preberes teme, ki se nahajajo v podforumu VZGOJA PASJEGA MLADICA (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,136.0.html)

Pa se nekaj clankov, ki vam bodo prisli se kako prav:
- POPOTNICA MLADICEM OB ODGODU IZ LEGLA (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=607&page=0)
- KO DOBIMO MLADEGA PSA V HISO... (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=339)
- PRISEL BO MLADIC (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=338)



Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: king-roy , petek, 14.09.2007 : 19:00:21
Ce se ze omenja uporaba kletke, potem je potrebno napisati kako psa navaditi na njo.
Se opravičujem za površen odgovor. Sem pač mislila,da se bo kot vsak odgovoren lastnik sam pozanimal o vsem potrebnemv zvezi s kletko.
LP


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: etien.p , ponedeljek, 24.08.2009 : 10:07:09
Pozdravljeni,

med letovanjem na Hrvaškem smo našli zapuščene tri samčke posavskega goniča stare cca. 2 meseca. Dvema smo dom že našli, tretji pa je zaenkrat še pri nas. Ker smo se nanj že kar navadili, razmišljamo, da bi ga kar obdržali. "Problem" je ta, da živimo v stanovanju in že imamo mopsico staro 5 let. Zanima me, ali ima kdo kakšne izkušnje v zvezi s to pasmo in mi lahko pove kaj več o življenju z njimi.

Za odgovore se iskreno zahvaljujem,

Etien Počkaj


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: lunca , ponedeljek, 24.08.2009 : 12:20:53
Če so res posavci in še stari 2 meseca naj ne bi bilo nobenih problemov.Ne glede na to,da bo pes kasneje večji od vaše psičke je ona še vedno starejša in temu se mladiči znajo prilagoditi.Če bo pa kaj probaval,ga bo po vsej verjetnosti hitro postavila sama pred dejstvo.Me pa res zanima če so pravi posavci?Ker če so,so po vsej verjetnosti tudi tetovirani,kar pa olajša določitev lastnika.Malo mi je namreč interesantno,da je nekdo 2 meseca hranil mladiče,nato pa jih zavrgel.Lovci nerodovniških lovskih psov nimajo namreč za kaj uporabljati,saj z njimi ne morejo tudi v lovišče.Da bi pa rodovniškega zavrgli je pa fajn čudno.Take si še vedno lahko med sabo "potalajo",če jih že ne morejo prodati.
LP Tjaša


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: etien.p , ponedeljek, 24.08.2009 : 13:15:35
Pozdravljena,

najprej se zahvaljujem za odgovor. Psički niso tetovirani, torej niso rodovniški, česar nisem niti trdila. Sami smo malo pogledali standarde za posavskega goniča in po njih naj bi odgovarjali tej pasmi (predvsem bele lise na točno določenih delih telesa itn.). Veterinarka v Splitu (kjer so psičke pregledali, čipirali in kjer so dobili potrebne dokumente) je dejala, da so psi posavski goniči, prav tako tudi nekateri ljudje s katerimi smo se pogovarjali na Hrvaškem (tam je pasma namreč zelo znana in priljubljena).
Kaj pa glede stanovanja? Bodo sprehodi večkrat na dan zadovoljili njegovo potrebo po gibanju?

Še enkrat hvala in lep pozdrav,

Etien

PS: Ne uspe mi priložiti fotografijo, kakšen nasvet?


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: vis in nox , ponedeljek, 24.08.2009 : 13:45:07
Tudi v stanovanju v bloku imajo ljudje pse, ki potrebujejo veliko gibanja. Poznam lastnika dobermanke, ki je bila do 5 leta hiperaktivna, pa čeprav v bloku, sta "sfolgala" sprehajanje. Ampak je bila res poseben primerek, je rabila pet ur sprehoda dnevno, ležala je samo, kadar je spala.

Po drugi strani poznam lovskega psa, ki ves teden zaprt čaka v pesjaku, da gre v nedeljo malo v gozd z gospodarjem, ki je lovec. Imajo hišo, pa ga ne spustijo iz pesjaka, v njem tudi opravlja potrebo. Je delovno živinče in joka, ko so "njegovi" na vrtu, on pa ne sme zraven.

Moja bivša sodelavka ima 4 hrte v stanovanju. Enkrat dnevno jih odpelje za dve uri na gozdno jaso, kjer se natekajo, potem so baje v stanovanju čisto mirni.

Najemniki pri moji sestri so imeli tudi v bloku, v 4. nadstropju, na 50 m2 dva hrta (in enega otroka). Brez problemov za vse!

Osebno sem prepričana, da bi psi dali življenje za to, da so ob svojem človeku in se na stanovanje z lahkoto privadijo. Je pa potreben malo bolj aktiven sprehod 1 x dnevno za hiperaktivne.




Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: lunca , ponedeljek, 24.08.2009 : 14:46:46
Posavski goniči so od nekdaj znani ne samo na Hrvaškem,temveč tudi v Sloveniji.Na žalost smo domicil nad pasmo zapravili,pred leti jih je bilo veliko več kot danes.Je pa res,da dobrega posavca že iščeš z baterijo.Mene osebno pri vzreji naših južnih sosedov moti barva tehle psov.V osnovi naj bi bili ti psi pšenične barve,pa jih čedalje več srečujem,ki so že skoraj rdečkastorjavi.Drugače pa imajo goniči načeloma dober karakter.Vsaj meni osebno karakterji goničev najbolj odgovarjajo.Je pa vse odvisno od vas,kako ga boste naučili.Pa en nasvet.Če imajo ti psi samo malo pravega lovskega nagona,dobro trenirajte odpoklic v šoli in doma,drugače pa psa ne spuščajte iz povodca.Se vam zna zgoditi,da ga boste kasneje čakali,da se bo vrnil iz gonje.
LP Tjaša


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: uLa* , ponedeljek, 24.08.2009 : 14:49:27
Mi živimo v bloku pa nimamo nobenih problemov. Na sprehode ga peljemo 3x na dan (2x na dan na daljše) in mu nič ne manjka  :) :) Včasih se ima kuža še lepše v bloku kot pa v hiši. Ko živiš v bloku psa voziš na sprehode, nekateri v hišah z vrtovi pa mislijo da bo psu dovolj če ga spustijo na vrt.  :-X Vsekakor mislim da lahko kateri koli kuža živi v stanovanju.  :)


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: etien.p , ponedeljek, 24.08.2009 : 18:50:26
Hvala z odgovore, prilagam še nekaj slikic treh posavskih goničev, ki smo jih našli, res so kokice:
http://www.moj-album.com/slika/16781297/S5WntrWdD3GGymKZ.jpg
http://www.moj-album.com/slika/16781297/Z55YiN8Do4__tFhP.jpg
http://www.moj-album.com/slika/16781297/v7wVgISIvYCZLamz.jpg
http://www.moj-album.com/slika/16781297/VZB2TGIHhexi6Scq.jpg

Lp, Etien



Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: etien.p , ponedeljek, 24.08.2009 : 18:52:23
Povezave očitno ne delujejo, poskusim še enkrat:

http://etien.moj-album.com/


Naslov: Re: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Poslano od: vis in nox , ponedeljek, 24.08.2009 : 19:01:12
Joj, luškani! :)