mojpes.net

o prireditvah => svet razstav => Sporočilo, začeto od: Polona , nedelja, 03.11.2002 : 10:10:49



Naslov: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Polona , nedelja, 03.11.2002 : 10:10:49
Pozdravljeni,

decembra peljem 7 mesecev starega terierja prvic na razstavo in imava kar nekaj zacetniskih tezav. Predvsem me zanima kako naj ga motiviram, da bi vadila pravilno hojo z razstavnim povodcem. Samega povodca se ne otepa, ker ga je navajen, le hodit se mu ne da gor in dol, k se mu zdi trapasto. Po mojem.
Ce ima se kdo podobne tezave naj se oglasi in bi lahko nekako improvizirali razstavo in s tem videl pri cem smo oz. kako se nasi kuzki obnasajo v ringu s neznanimi psi.

Kdorkoli z izkusnjami naj prosim pomaga, ker rabim pomoč.

lp, Polona


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Tonko , nedelja, 03.11.2002 : 23:39:52
Polona
Pokliči vzreditelja!
Ne nasedaj profesionalnim hendlarjem in razstavljalcem od včeraj.
Razstavljanje psa je predvsem prijeten dogodek!
Tonko
041 673081


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: andrea , sobota, 09.11.2002 : 18:51:24
Draga Polona!

Če misliš konkretno ljubljansko razstavo, ki bo decembra, je veliko bolj pomembno, da motiviraš gospoda sodnika, kot pa svojega terierja.
Kolikor ga jaz poznam, bo globok, lep dekolte povsem dovolj.  ;DČe tega ne premoreš, ti preostane tudi debel tošelj, katere ima gospod sodnik ravno tako rad! ;) ;D

Kar se sicer tiče decemberske razstave, je psa učiti že nekoliko pozno, svetujem ti, da v bodoče obiščeš kakšno šolo, kjer učijo tudi ring dresuro.

Lep večer še naprej!



Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Buzz , sobota, 09.11.2002 : 19:17:03

Citat

Če misliš konkretno ljubljansko razstavo, ki bo decembra, je veliko bolj pomembno, da motiviraš gospoda sodnika, kot pa svojega terierja.
Kolikor ga jaz poznam, bo globok, lep dekolte povsem dovolj.  ;DČe tega ne premoreš, ti preostane tudi debel tošelj, katere ima gospod sodnik ravno tako rad! ;) ;D

Kar se sicer tiče decemberske razstave, je psa učiti že nekoliko pozno, svetujem ti, da v bodoče obiščeš kakšno šolo, kjer učijo tudi ring dresuro.





Zanimivo! Ker sem po prebranem se ocitno bolj zelen v kinologiji, bi rad povprasal, kaksne so cene pri tem g. sodniku. Ocitno imate s tem ze nekaj izkusenj, pa bi se rad o tem informiral, ce mi bo kdaj v prihodnosti sodil.
Kdaj pa vi zacnete pripravljati svoje pse za razstave? Toliko, da bom vedel za v bodoce.

Hvala vnaprej za koristne in pametne informacije!

Dejan


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Tonko , sobota, 09.11.2002 : 21:57:55
Andreaa

Dresirajo se levi in tigri ter sloni oziroma cirkuške živali.

V zvezi s sodnikom g.Rotnerjem,ki sodi na ljubljanski razstavi terierje sicer nima tovrstnih izkušenj to je dekolte saj sem vendar moški,pa tudi denarnice ne nosim s seboj po razstavah.Čudno pa se mi le zdi ali pa celo malo sveti,zakaj je g.Grubišič dobila za svojega nepremagljivega bernskega planšarja samo dobro oceno.Ni vse v dekolteju in denarju.G.Grubišič ima oboje.Škoda ,da nimam terierja za to razstavo.Mogoče mi ga gdo posodi.
Tonko


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: andrea , sobota, 09.11.2002 : 22:20:15
 Ej, Tonko , stari Tonko , ali si že pozabil kako to gre ali pa se
delaš ( morda pa se ti niti ni treba ) senilnega ???
 Očitno omenjena gospa pač ni dala ne dekolteja , ne denarnice !!! In ni dobila nič. Kakšen nadležen nemški lovski terier pa bi se ti res podal.Ga boš že dobil na posodo , saj imaš izkušnje s tem. A , ne ?? ;)


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Tonko , nedelja, 10.11.2002 : 00:54:20
Andrea

Nevem zakaj si se tako razjezila?

P.S.Kar nerodno mi je,ker sem po ljubljansko zapisal gdo in ne kdo.
Ali mi lahko našteješ mehke soglasnike?Seveda do ljubljanske razstave ob krogu za terierje.
Za dobro voljo.
Tonko


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Polona , nedelja, 10.11.2002 : 12:53:03
Draga Andrea,

hvala za nasvet. Samo tako zagrizen razstavni manijak pa tudi nisem, da bi sla v take bolne detajle.
Moj pes je star sele pol leta in ima se vse pred sabo...se bo ze se nasel sodnik, ke ne bo imel polno glavo.......

lp, polona


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Miska , sreda, 20.11.2002 : 15:33:19
Ze, ko sem kupovala psa sem vedela, da bi ga rada peljala kdaj na kaksno razstavo, sedaj pa me zanima ali naj ga prijavim ze januarja za razstavo v Vrtojbi (takrat bo star skoraj 5 mesecev) ali je to prehitro. Eden izmed nasvetov je bil naj zacnem z vsem cimprej. Na kaj moram biti pozorna pri hoji? Ali mora bit 5 mesecni kuza na razstavi voden na razstavnem povodcu? Pravila ocenjevanja so ista kot pri odraslih psih?

Pa se nekaj: imam terierja, ki mu v Sloveniji se rezejo rep, v tujini kjer pa je bil moj kupljen, pa vec ne. V primerjavi z psi, ki imajo kupiran rep in ga lepo nosijo, ima repek kot pujsek (zvitega mocno na hrbet). Kako je z tem pri ocenjevanju, je res da nima nosnja repa vec nobenega pomena?

Hvala za pomoc,
                          Miska


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: MISA , sreda, 20.11.2002 : 16:10:15
Po mojem mnenju se za zdaj se  ne ocenjuje nosnja repa a  bodo morali  kaj kmalu  ukrepati in poplniti standarde vseh kupiranih pasem z opisom pravilnega repa in pravilne nosnje.
Irina in Misa


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Miska , sreda, 20.11.2002 : 16:28:42
Ja, vendar upam, da bodo standardi dopolnjeni tako, da kupirani in nekupirani repi ne bodo isto ocenjevani. Vsak pes, ki ima kupiran rep ga lepse nosi od tistega, ki ima dolg repek. In to potem spravlja kupirane repe v priviligiran polozaj.
Vem, da je bilo o kupiranih repih ze veliko napisanega, vendar me vseeno zanima kako je z repi.

Za zanimivost se tole: ko sem se pogovarjala z vzrediteljico iz Velike Britanije od koder pasma originalno izvira, mi je dala za mislit. Rekla je namrec, da ce bodo prepovedali kupiranje bo v GB trajalo kar nekaj generacij, da bo rep taksen kot npr. drugje po Evropi (tako dolg). Pa da njihovi klubi in vzreditelji nikakor ne bi pristali na taksno zahtevo. Na koncu je sledil se namig: psu lahko odrezejo cisto malo repa (vrh) in na pogled se ne bo opazilo, zato lahko mirno recejo, da ni kupiran. Pa pri njih odstranijo tudi "krnjavi prst" na nogi.

LP,
        Miska


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: marela , sreda, 20.11.2002 : 16:42:25
Polona,
S tvojim terierjem še imata dovolj časa, tudi za decembersko razstavo. Vsak dan 2 do 3 x 5 do 10 minut vaje na razstavnem povodcu pa je tudi boljše kot nič. Pa prijatelje z njihovimi psi povabi zraven. Lahko skupaj vadite ali pa naj bodo samo gledalci (teh na razstavah nikoli ne manjka).
Veliko veselja in uspeha.
Kakšnega terierja imaš?


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: alenka , četrtek, 28.11.2002 : 09:46:48
Spoštovani!
Lepo prosim, če mi lahko kdo pove, kje je v Ljubljani kakšna šola, kjer učijo vodenje psa na razstavi (ring training) - tudi v zimskem času, seveda. Zelo bom hvaležna za odgovor.
Lep pozdrav, Alenka


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: sirtaki , četrtek, 28.11.2002 : 12:13:47

Najbolje je da se obrnes na vzreditelja, ker kolikor je meni znano v Sloveniji sploh ne obstaja kaksno specificno solanje za razstave oziroma "ring training"...
vcasih posamezni pasmeski klubi organizirajo kaj, mogoce ne bi bilo slabo se obrniti na klub, ki je pristojen za tvojo pasmo?


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Miska , četrtek, 28.11.2002 : 12:46:24
Alenka!

Najboljse, da zacnes kar sama pripravljat svojega kuzeka na razstavni povodec in hojo. Naj ti pomaga kaksnen vzreditelj ali pa kdo, ki ima vsaj nekaj izkusenj z razstavami. Predno bomo v Sloveniji docakali taksno solo, bodo nasi psi ze itak v penziji. ;D

Lep dan,
             Simona


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: daisy , petek, 29.11.2002 : 15:40:04
Klub ljubiteljev bokserjev je pred leti imel prikaz osnov kako psa pripravite za na razstavo in vzrejni pregled. prikaz smo organizirali glede na potrebe novih lastnikov. če bi se potrebe pokazale tudi sedaj bi ga sigurno organizirali


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: sirtaki , petek, 29.11.2002 : 17:54:49

Tudi Slovenski klub retrieverjev je ze imel malo šolo razstavljanja jeseni 2001. Interesa pa je bilo dokaj malo vendar je bila zadeva vseeno izpeljana.
V 2002 so bili vsi "pametni" in jih sploh ni zanimalo nic...potem pa smo vsi na razstavh lahko le zavijali z ocmi, ko smo gledali kaj se dogaja v ringih :)



Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Jana , ponedeljek, 02.12.2002 : 18:16:27
A bi res bili za tecaj, ce ga organiziramo za vse pasme? Kot vidim, so klubi pripravljali tecaje bolj zaprtega tipa - za svoje pasme.
Verjetno bi bilo vec zanimanja, ce bi bilo za vse.

Poznavalci, a se da pripraviti sola razstavljanja za razlicne pasme naenkrat - retrieverji, bokserji, terierji... ali je zmesnjava prevelika?
Sorry, se ne spoznam dovolj, vem le, da je za vsako pasmo mal drugace  ;) :D


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: BlueMaco , ponedeljek, 02.12.2002 : 18:50:56
Ce koga zanima trening pred razstavo, se mi lahko pridruzi. Trening bi bil v petek, 6. decembra v popoldanskih urah v Ljubljani. Za dodatne informacije mi pišite na moj e-mail: rubysaysast@yahoo.com

Lp, Tina  ;)


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: alenka , torek, 03.12.2002 : 11:26:49
Jaz bi se s svojim 6-mesečnim kokrom z veseljem udeležila rednih vaj. Po mojem je dobro, da se navadi tudi na različen hrup iz okolja, pa množico ljudi, ki vpijejo in navijajo (ali pa ne  :'( :'(). Tega sam ne moreš početi. Plus, drugi te vidijo drugače in dobronamerne pripombe na vajah so vedno dobrodošle.
Alenka


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: BlueMaco , sreda, 04.12.2002 : 09:08:11
Pozdravljeni!

Ker vas je kar nekaj, ki vas trening zanima, vam raje odgovarjam tukaj.  ;)
Torej, trening bo v petek ob 17 uri pri sportnem centru Millenium (BTC). Lahko pa se zmenimo tudi za drugo uro (ali drugo lokacijo, ce ima kdo boljso idejo?). Kajti takrat bo ze temno in tudi ce imamo trening kasneje, bomo morali trenirati nekje pod javno razsvetljavo  ;D

Glede samega treninga. Nic bati, to ne bo kaksen strog trening  :o. Povedala vam bom par pravil, ki jih morate upostevati pri razstavljanju psa in pomagala pri pravilni predstavitvi vasega psa... In potem se bomo igrali pasjo razstavo  ;D  ;D  ;D Jaz bom (jasno) sodnica  ;D  ;D  ;D

Vsak naj prinese s seboj se najljubsi priboljsek in/ali igracko za vasega psa.

Lp, Tina  ;)


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Polona , sreda, 04.12.2002 : 20:09:27
Ja, saj vem da mora pes ven v soncu al pa ce prekle padajo. Sam je full hec k ze cel teden iscem take potke, da full pazim, da ni cist usran vsakic. Ampak prideva v vsakem primeru. Tko in tko bo v soboto se zelo veselo na mizi za strizenje.

Lp, Polona


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: alenka , petek, 06.12.2002 : 10:11:31
Seveda prideva tudi midva z Abijem - če sva že začela ta štos, skoraj ne smeva manjkati!
Tole z vrvicami pa tudi mene jezi. Za španjela pri nas sploh ne moreš dobiti razstavne vrvice. Ali so premočne ali pa prenežne. Očitno mora biti človek tudi "handyman" v tem poslu.
Se vidimo. Upam, da ne bomo zmrznili.
Alenka


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Tomster , petek, 06.12.2002 : 10:51:22
Zoo market Preis ma nekaj razstavnih povodcev, ampak Drimu glih ne pašejo, ker so zlati (al pa črno-zlati, ne vem točno). Pa smo nabavli črnega. Mu ful paše. Otepa se ga pa ko hudič križa!!! ;)


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Miska , petek, 06.12.2002 : 15:24:33
Glede razstavnih vrvic je tudi na nasem koncu sama zalost. V vseh MB trgovinah sem vidla 2 razstavni vrvici. Ena je bila rdeca in druga svetlo vijolicna. Sedaj  imamo rdeco za vajo, mogoce bom do Vrtojbe kaksno drugo uspela najt. Pa tudi nasemu pesjanu ni vsec: vsakic ko jo vidi ji zobe pokaze! ;D

Lep dan, Miska


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: alenka , ponedeljek, 09.12.2002 : 18:29:21
Malo pozno, pa vseeno.
BlueMaco, najlepša hvala  :-* za prijetne urice vadbe za razstavo! Res mi je žal, da tega ne moremo imeti stalno, saj bi nas, vsaj po zadnjem petku sodeč, bilo kar dosti.
Moja mala zverina se je veliko naučila, čeprav je potem v velikem ringu pozabila, kako mora stati...  :-[.
Torej, če imate kakšne ideje kako se organizirati pred Vrtojbo, se bom navdušeno pridružila.
Alenka


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: reno , torek, 10.12.2002 : 00:01:51
Mladega psa vsak dan postavi za 3 minute na mizo ali višjo površino v razstavno držo in poskusi ko se spomniš isto na sprehodu.skozi igro.Pri meni je to delovalo.


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: reno , torek, 10.12.2002 : 10:13:05
V teku delaj daljše korake,tako da kuža "raztegne" svoj kas.Povodec moraš držeti napet,da usmerjaš njegovo gibanje.Noben sodnik naj ne bi imel pripombe nad igrivostjo,še posebno če je mlad.


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Miska , sreda, 11.12.2002 : 00:10:59
Halo!

A je kdo na forumu iz stajerskega konca, ki bi imel malo casa in volje pokazat osnove razstavne hoje, teka in drze dvema zacetnikoma? Se pravi mojemu kuzku in meni? Pa da mi malo pove, kako vse skupaj sploh poteka?

Lep vecer in ze vnaprej hvala!
                                         Miska


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Zamarro , sreda, 11.12.2002 : 20:41:33
Miska!
Tudi jaz sem iz štajerskega konca in bi me to tudi zelo zanimalo, sem tudi namreč čisto brez izkušenj.Tako,da če najdeš koga, mi to prosim sporoči. Pa še zanima me, kako bi se moj kuža obnašal v družbi drugih psov. Tako, da je to fajn ideja!


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: mata , četrtek, 13.02.2003 : 15:34:21
Tudi jaz sm iz štajerskega konca in me zanima, če ima kdo o rastavljanju več pojma kot jaz. zanima me, če je prepozno, da bi ga začela razstavljat-star je 9 mesecev? Zanima me v kateri kategoriji bi potem to bil-ali kako se to reče, nimam pojma tudi kako razstavna vrvica izgleda, kaj šele, da bi ga sama učila.
Lp
Mateja


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: marela , četrtek, 13.02.2003 : 16:26:46
Tejcca,
prepozno ni, prijavi ga v razred mladih.
Mako je bil na prvi razstavi šele pri 13 mesecih, pa je potem v manj kot dveh mesecih postal postal slovenski in hrvaški mladinski prvak (= 6 razstav). Za Slovenijo in Hrvaško velja, da mora za naziv slovenski oz. hrvaški prvak mladi osvojiti tri naslove prvak mladih,  od tega mora biti en naslov osvojen na mednarodni razstavi.
V trgovinah s pasjo opremo imajo razstavne vrvice, čim prej jo kupi in začni psa navajat na vrvico.
Z veseljem bi ti pokazala, pa žal še sama delam prevelike "felerje".  


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: newfi , nedelja, 16.02.2003 : 22:44:03
Tejcca, tudi jaz bi ti z veseljem pokazala kako se razstavlja, pa čeprav tudi jaz še ne obvladam vsega, pa sem žal z Gorenjskega konca. Nikakor pa ni prepozno, mislim da je od 9 mesecev naprej ravno najbolj primeren čas za začetek razstavljanja.

Vsekakor mislim, da bi bile v Sloveniji, šole razstavljanja in priprave kužka na razstavo, zelo potrebne saj je za to dejavnost vse večje zanimanje. Verjamem, da to zato, ker poleg adrenalina ob razstavljanju kužka, doživimo še prijetna srečanja med nami lastniki.



Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: mata , ponedeljek, 17.02.2003 : 20:18:46
Se strinjam, da je veliko zanimanje za to. In bi bilo res super, če bi kje to učili, pes bi se navadil na druge pse in obnašanje v ringu...
Še nekaj me zanima. ker sem še čisto "friška" ::) v tem, pa me zanima kakšna je razlika med CAC in CACIB in kaj to pomeni?

Lp
Mateja


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: majave , sreda, 30.07.2003 : 12:41:48
Pozdrav!

Tudi jaz sem čisto "frišna", šele potencialna razstavljalka,  :-[ pa mi za boga prosim povejte, kakšen je ta razstavljalni povodec - vrvica? Je kaj drugačen od navadnih? Ali obstaja tudi za velike pse, ker ima naš Pablo pri svojih 6 mesecih namreč 50 kg in kakšna šminkerska zadevica ne pride v poštev.
Zanima me tudi, če mora biti povodec pripet na ovratnico ali je lahko pripet na oprsnik, ki ga imamo trenutno, ker ovratnica španskemu mastifu grdo preščipne obsežno podgrlino. :-/

Hvala za informacije!

Maja


Naslov: Razstava
Poslano od: Kati , sobota, 01.11.2003 : 09:11:00
 :-\Zanima me kdaj lahko psa prvič pelješ na razstavo oziroma koliko mora biti star, da gre prvič na razstavo?
Hvala za vaše odgovore.


Naslov: Re:Razstava
Poslano od: LIZA , sobota, 01.11.2003 : 09:16:28
Mislim,da je razred mladičev od 3 do 6 mesecev.Samo je pomoje bolje,če psa najprej socializiraš in navadiš na druga ljudi in pse,da ne bi bil prevelik stres,ko bi bilo kar naenkrat toliko tujcev na kupu.Samo ti pa priporočam,da psička začneš že kot malega vzgajat in pripravljat za razstavo


Naslov: Re:Razstava
Poslano od: pia_in_co. , sobota, 01.11.2003 : 11:07:33
Prvič gre lahko pes na razstavo ko dopolni 3 mesece ;)

Če te še kaj zanima vprašaj...

lp,pia


Naslov: Re:Razstava
Poslano od: Afna , sobota, 01.11.2003 : 11:12:50
Razred mladičev je od 4 - 6 meseca, kužki pa v tem razredu dobijo le opisne ocene...zelo perspektivno, perspektivno itd. Je pa razstavljanje v tem razredu dobra "šola" za bodočega razstavljalca in za kužka...  :D

LP, Eva  :P


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: pia_in_co. , sobota, 01.11.2003 : 11:14:44
majave:Razstavna vrvica je tanjša kot običajne vrvice.Je narejena iz blaga,usnja lahko pa je tudi zatesna.Razstavlanje z oprtnikom ni zaželjeno in ponekod so psi tudi diskfalificirani(odvisno od sodnika).

tejcca:Naziv CAC se podeli prvouvrščenenmu psu in psici v razredu delovnih,prvakov,umesnih in zrelih.

Naziv CACIB se potegujejo vsi dobitniki naziva CAC.Naziv CACIB podelijo samo na mednarodnih razstavah.

lp,pia


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: bina , nedelja, 02.11.2003 : 17:17:56
Pia, kako pa potem lahko postane pes mladinski prvak v lepoti? Kje dobi ta mladinski CAC-v katerem razredu? ??? ???


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: dasa , ponedeljek, 03.11.2003 : 14:48:36
archie:v razredu maldih psi ne dobijo cac niti caciba mapak najlepsi mladi pes.lahko pa tudi dobijo BOB.

CAC naziv se podeljuje v vsakem razredu(na drzavni in mednarodni razstavi)razen veterani in mladi in najmlajsi vsak spol.in ce hoces potati CH slo rabe (odvisno od pasme)ponavadi 4 CAC .

CACIB se pa za eno pasmo podeli samo 2 za Ž in M in se ga podeljujue na mednarodni razstavi.

lp dasa



Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: bina , ponedeljek, 03.11.2003 : 15:04:16
Daša razumem. Ampak na internetu sem zasledila, da obstaja tudi mladinski prvak v lepoti. Kako pes postane mladinski prvak v lepoti?


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: dasa , ponedeljek, 03.11.2003 : 15:46:31

za mladinskeg prvaka v lepoti v slo potrebujes mislem da 4 nazive prvaka maldih.nisem cist prepricana kolik jih poterbujes.


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: pia_in_co. , ponedeljek, 03.11.2003 : 15:59:40
Mislim,da za mladinskega rabis 3xprvaka mladih in enkrat CAC.

lp,pia


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: bina , ponedeljek, 03.11.2003 : 16:39:06
za podelitev naslova Prvak mladih Slovenije v lepoti potrebuje pes tri kandidature Prvak razreda mladih. Od tega mora biti ena kandidatura na mednarodni razstavi, vse pa morajo bit dosežene pri različnih sodnikih.

Sem našla na internetu. Razred mladih je pa do 18-tega meseca starosti.


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: sirtaki , ponedeljek, 03.11.2003 : 20:10:48

Zanimivo, toliko odgovorov kako postati SLO JCH pa noben pravilen, ceprav so jih napisali tudi taki ljudje, ki bi to morali pac vedeti, kot junior handlerji  ::)

Uglavnem pravila so naslednja (in to 100 % velja napisano, saj se nahajajo v vsakem katalogu in pa na KZS domačih straneh):

Slovenski mladinski prvak lahko postane pes, ki je:
- 3 x osvojil naslov PRM
- vsi trije naslovi morajo biti pri različnih sodnikih
- vsaj en naslov mora biti osvojen na mednarodni razstavi
- en PRM se lahko nadomesti s CAC, ki je osvojen do 24.meseca starosti (tega CAC se ne da več uveljavljati pri SLO CH)




Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: pia_in_co. , ponedeljek, 03.11.2003 : 20:45:55
Sirtaki jaz sem imela prav ::)Trikrat PRM oziroma lahko je enkrat CAC...lepo prosim ;D

lp,pia


Naslov: Re:Razstava
Poslano od: lunca , torek, 04.11.2003 : 14:37:26
Živjo,
mislim, da mora biti pes za prvo razstavo najprej cepljen proti steklini,to pa je lahko šele po dopolnjenem četrtem mesecu starosti.
LP Tjaša


Naslov: Re:Razstava
Poslano od: Sally , sreda, 05.11.2003 : 00:54:46
Živjo,
mislim, da mora biti pes za prvo razstavo najprej cepljen proti steklini,to pa je lahko šele po dopolnjenem četrtem mesecu starosti.
LP Tjaša
lunca,
ce je psicek prijavljen na razstavi v razred mladicev se obicajno vedno tolerira, ce se ni bil cepljen proti steklini. ;)

Za najnizjo starost kadar lahko prvic razstavljas psa je precej odvisno, v kateri drzavi razstavljas. Ponekod se razred mladicev zacne s 3, drugje s 4 meseci. V Italiji npr. razred mladicev (3-6 oziroma 4-6 mesecev) ne obstaja, ampak se zacne sele z razredom najmlajsih (6-9 mesecev)...


Naslov: razstava mladička
Poslano od: Kati , četrtek, 20.11.2003 : 10:02:44
Na vas se obračam, ker sem še zelo zelena glede vseh stvari pri razstavah.
-Prosila bi vas da mi poveste kaj mora mladiček znati preden gre na rastavo, kaj mora tam pokazati?
-KAkšni so poteki razstav?
-Kakšna je razlika med CAC in CACIB?
Saj vem da veliko sprašujem in čisto brezvezne stvari, a še nikoli nisem nobenega psička peljala na razstavo, sedaj pa razmišljam da bi mojo psičko peljala na razstavo v Vrtojbo , ki bo zadnjega januarja in prvega februarja, takrat bo stara 4. mesece.

Hvala za odgovore.


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: LIZA , četrtek, 20.11.2003 : 16:24:43
Kati:smatra se,da nobeden mladiček še ni dodobra naučen vseh razstavljalskih veščin.Je pa dobro,da mladička od malega učiš razstavne drže (za vsako pasmo najdeš razstavno držo na internetu ali v knjigah) hoja pa je ponavadi v krogu,stran in k sodniku.Pes ne sme poskakovati,galopirati ali samo hoditi,temveč kasati.Večina mladičkov zaenkrat še skače,vleče za povodce se igra z rokavi... :D
Na vsaki prijavnici za razstavo imaš napisan razpored,podrobnejši pa je še v katalogu,ki ga dobiš na sami razstavi.
CAC so državne razstave,tu je prijavljeno manjše št. razstavljalcev,običajno razstavljajo razstavljalci in hrvaške,italije,avstrije,madžarske in seveda slovenije
CACIB so mednarodne razstave,kjer je prijavljeno več psov,sodelujejo pa lahko čisto vsi razstavljalci iz vseh držav in kontinentov


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Kati , četrtek, 20.11.2003 : 16:38:01
A pol ne bo nič narobe, če moja psička ne bo lepo hodila ampak bo skakala? In se igrala itd?


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: pia_in_co. , četrtek, 20.11.2003 : 17:15:08
Oj!
Kati:Odvisno koliko je pes star in v katerem razredu je...Nekaterim sodnikom ni vsec,da pes kace in tako,dalje in to ne tolerirajo,spet drugi pa pustijo oz.jih ne moti... ::)Je pa res,da ce pes skace in se igra se definitivno ne pokaze v najlepsi luci,ker ga sodnik ne vidi dobro in ga ne more primerno ocenit...

lp,pia


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Kati , četrtek, 20.11.2003 : 17:56:47
Ajka bo januarja stara štiri mesece, tako da bo še kar "majhna".Upam pa da nama bo uspelo se do takrat navaditi na povodec. Pa tudi drža je zelo lepa a kaj ko ostane tako le nekaj sekund. Je zelo živa in igriva, kar mislim da so vsi pasji otročiči. Ali naj jo prijavim na razstavo konec januarja? Hvala


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: LIZA , četrtek, 20.11.2003 : 20:01:09
Pia,vsak sodnik,ki ocenjuje razred mladičev (do nekatere mere tudi razred najmlajših)je sprijaznen s tem,da večina psičkov skače,pa če mu je všeč ali ne,ker takrat so večina preveč otročji za kja resnejšega.
Kati:glede na to da bo tvoja ajka stara štiri mesece jo pač poskušaj čimbolje naučit,vendar ne pretiravaj,da je ji ne bo zamerilo,ker potem ne bo hotla več delat.Najbolje da delaš z igračko in pa priboljški
Jap,lahko bi šli na razstavo že januarja.Za držo bosta pa se še naučili,tako da to naj te ne skrbi.Pomoje je najbolje,da ko stoji ji dajaš priboljške in ti bo začela stati dalj časa,potem pa količino priboljškov počasi zmanjšuj


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Kati , četrtek, 20.11.2003 : 20:10:54
JA saj delava na priboljških a ko dobi priboljšek se usede in res da je tudi nočem še preveč mučiti z učenjem, res da je zelo učljiva, sedaj se navajava na povodec, zna pa že sedi seveda s priboljškom, pridi pa tudi brez priboljška. No saj to se mi zdi kar veliko za štiri dni kar je pri meni ali ne? A je povodec za razstave kaj drugačen od navadnega: Kje ga lahko kupim. Ja verjetno bovi kar šle na razstavo, če ne za drugo zato da se vpeljeva. Hvala.


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: pia_in_co. , četrtek, 20.11.2003 : 20:41:13
Pia,vsak sodnik,ki ocenjuje razred mladičev (do nekatere mere tudi razred najmlajših)je sprijaznen s tem,da večina psičkov skače,pa če mu je všeč ali ne,ker takrat so večina preveč otročji za kja resnejšega.

LIZA:Ni zmeraj tako je pa v večini primerih,sem realna zato,pač povem kar mislim in kar sem že videla in doživela.Večina sodnikov je tolerantna do mladičev od časa do časa pa se najde tudi kakšen,ki ni...


Kati:Povodec za razstave je tanjši in navadno narejen iz bolj prožnega mehkega materiala,nekatere vrvice imajo narejeno tudi podporo za vrat.
Probaj jo naučiti tako,da z priboljškom mahaš po zraku nato ji ga daš probaj jo za začetek pripraviti samo do tega da bo stala na mestu ni nujno če ne stoji v razstavni drži.Samo daj jo na vrvico in pripravi jo,da stoji nato pa s priboljškom vsake toliko časa zamahni po zraku nato ji ga daj.Vadi po kakšnem sprehodu ko bo že bolj utrujena in ji ne bo veliko do skakanja in grizenja.Naredi ji razstavljanje zabavno,glavno je da obe uživata in se imata lepo.

lp,pia


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Kati , četrtek, 20.11.2003 : 21:59:26
No ravnokar sva prišle s sprehoda, ki je trajal eno uro in uspelo nama je sedaj ne protestira več proti povodcu ampak hodi z njim, seveda ne ves čas na eni strani, malo sem malo tja, ampak kakšne tri minute pa že gre. Malo se tudi ustaviva(lulava, se pocrkljava s priboljški seveda). Ampak je imela povodec kar pol ure. Potem je bilo na vrsti umivanje tačk, ker so od blata in česanje sedaj pa že sladko spi. Sedi tudi že obvladava, če je sir zraven pa še bolje. Mislim da nama bo šlo tudi stanje kmalu od rok, a za enkrat ne bomo pretiravali saj imava še več kot dva meseca časa. Saj bo dovolj?


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: pia_in_co. , petek, 21.11.2003 : 16:19:43
Kati:Seveda bo dovolj v dveh mesecih jo lahko naucis ogromno stvari.Predlagam ti le,da z vajo sedi ne pretiravas prevec,saj je mozno,da se ti bo kasneje v ringu usedla,kar ni prevec zazeljeno.To velja predvsem za potem saj pri mladicih to se pustijo,v nekaterih primerih tudi kasneje...

lp,pia


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: LIZA , petek, 21.11.2003 : 22:22:18
Jap Pia,se strinjam


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: KIN , četrtek, 11.12.2003 : 12:43:27
Zanima me, kako ste svoje pse naučili stati vsaj 1 minuto???

Sem že čist obupala.

lp M.


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: sirtaki , četrtek, 11.12.2003 : 13:11:52

Kin, počasi in s potrpljenjem...najprej naučiš stat 5 sekund, potem 10 pa 15 itd...
pa ne preko noči ampak recimo si vzameš kak mesec...pa seveda to prakticiraš v različnih okoliščinah in časih...in vedno nagradiš


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: KIN , četrtek, 11.12.2003 : 14:12:39
Saj Kin ko sva uzunaj stoji, in to še prav lepo, ko recimo kaj zagleda je prav fajn. Ampak doma ::)

A je kaj narobe če ga od začetka pač samo do tega pripravim, da bo stal in ga šele potem naknadno, ko bo že stal 1 minuto popravljam???


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: bina , četrtek, 11.12.2003 : 17:26:09
Jaz sem svojo psičko tako učila stati:
ko sem jo česala, sej ji počasi govorila STOOOOOOJ in jo božala. Kmalu sem opustila česanje in jo samo še malo božala po glavi in govorila STOJ (ampak počasi in poudarila OOOOOOO). Sedaj ji pa naštimam pravilno tace in potemstoji v tem položaju. Seveda, najprej 5 sekund, potem 10, na koncu minuto. Pa ne pozabi na sprostitveno povelje (da je konec vaje) in na nagrado. Jaz svoji ne smem prej pokazat nagrade, ker ga potemsamo voha in se premika.

Upam, da boš razumela in da ti bo uspelo!

Lp jana


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: ARIEB , četrtek, 15.01.2004 : 19:23:08
Uh, z branjem te teme ste me pa kar fino prestrašili....

Za mano je že ogromno razstav (menda preko 60, od CAC, do evropske in svetovne); in ko sem 1997 začela s skoraj 1 letno psičko, dolgo, dolgo časa sploh nisem vedela, za kaj gre.... Pa je bilo fino! Psička je vlekla, se usedala, ni hotela lepo stati, nič je nisem popravljala.... ampak sva uživali; nikogar s te scene nisem poznala, nihče mi ni nič povedal, jaz nisem nobenega vprašala, forumov še ni bilo... Tako sem se učila - sama. In lepo nama je bilo.
In sedaj, ko je psička vse zastavljene in čisto slučajne cilje dosegla... "poštimala" naslednika, jaz "meni nič tebi nič", kar prijavim za Vrtojbo (puppy) in se sploh ne obremenjujem s "prvo razstavo".
In glejga zlomka - berem te nasvete... pa priprave, pa učenje, privajanje, Kati vsa "trda"...

Sedaj sem pa jaz vsa trda - mi se nič ne učimo, 1x na teden na vrvico in po stanovanju gor in dol in zaključek vedno v stilu "saj je komaj 4 mesece in se bo že naučil, to se tolerira" - pa vidim, da temu ni tako...

Ecco, sedaj me čaka 14 dnevna "panika"..., pa se ne bomo preveč trudili, me je strah, da se mu zameri. In če se mu zameri, smo "pečeni" za vedno, to pa ne želim. Želim da uživa, on in jaz.


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: LIZA , petek, 23.01.2004 : 22:43:08
Še vedno se mi zdi,da je za učenje psa potreben čas,veliko časa.Ker svojo psičko sem učival počasi,še sedaj ne zna vsega (stara je dve leti in pol)in še izpopolnjujeva,tako da je treba učit kužka počasi.V štirinajstih dnevih se ne da kaj dosti,nekaj pa vseeno.Če se spomnim najine prve razstave,se držim za glavo,slik pa sploh nočem pogledat ;D 8)Tako da jaz se držim kar pregorova počasi se daleč pride


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA-kaj potrebuješ
Poslano od: bina , četrtek, 04.03.2004 : 12:01:50
No, Tina, se selim iz teme o boksih raje sem. Torej, za na razstavo boks ni pomemben. Jaz ga za svojo bernardinko nikoli ne bom imela, ker se mi zdi, da ga ne potrebuje. je pa zelo veliko psov manjših pasem na razstavah v kletkah ali boksih. Odločitevje tvoja. Svetujem ti, da si v Ljubljani malo ogledaš, kako so drugi opremljeni na razstavah.

Kaj potrebuješ s sabo? Jaz vzamem samo eno deko, da psica leži na njej. Če je razstava zunaj, potem še deke ne vzamem. Če boš frizirala psa, potem ne pozabi pripomočkov za nego dlake. Skoraj obvezna je tudi posodica za vodo za psico (vodo dobis na razstavi). Po želji lahko vzameš še kakšno hrano za psa. Jaz Bini vedno dam eno kost od Pedigreeja, ko pride ven iz ringa-da malo pozabi na ves hrup okoli sebe.

Aja, pa seveda povodec in ovratnico. Pa ne pozabi rodovnika, prijavnice ter knjižice o cepljenju.

To se mi zdi, da bi bilo kar vse, kar potrebuješ za razstavo. Ajaaaaaaaaaaaaaaaa, pa veliko dobre volje  ;)

LP Jana


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: TinaZ , četrtek, 04.03.2004 : 12:09:56
Super, hvala! Včasih sem sicer hodila na mačje razstave, ko smo še imeli perzijke, ampak zadeva je tam čisto drugačna- razen tega, da je dobro imeti sabo kakšen stol, da ti noge ne odpadejo  ;) Bomo videli, kako nam bo zadeva všeč... Upam, da bomo spoznali katerega od forumovcev  :)
Lp,
Tina


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: bina , četrtek, 04.03.2004 : 12:17:49
Jaz stola nisem nikoli s sabo jemala, ker sem šla vedno na tisto: manj imaš s sabo, na manj stvari je potrebno paziti. Ker sem vedno hodila še po razstavi in firbec pasla, stol je pa v takih problemih težko s sabo nosit (poleg "majhnega"  ;) ;D psa). Odločitev je pa seveda tvoja...

Pa upam, da se vidimo. mene ne moreš zgrešit  ;D Če pa mene zgrešiš, pa Bine ne moreš  ;D

LP jana


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Drejči , četrtek, 04.03.2004 : 13:55:40
Naša skromna prtljaga za razstave zajema:
- dve topli deki - ker naše 2 razvajene pasje rite, že ne bodo ležale na betonu (to je njuno prepričanje, ki ga ponižno upoštevamo), pa še svoj teritorij si izboriš - nihče jih ne upa premakniti
- boks - če ni noter psa, nabašemo vanj ostale drobnarije, da ne ležijo vse povprek
- posodi za vodo in hrano
- povodci (navadni, flekci, razstavni)
- krtače, glavniki - to bolj zaradi boljšega občutka, ker imamo nezahtevni pasmi, kar se tiče dlake
- krpa - če se umaže v kakšnem blatu
- hrana in priboljški
- zložljiva stola - razstava traja celi dan in rabiš malce počitka (na prvi ga nisem rabila  ;), sedaj pa že pride prav)

Vem, da sem pozabila še goro reči, ker vedno trogamo kot mule, ampak če si komot si komot.  ;D  ;D


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: jessy , ponedeljek, 08.03.2004 : 15:25:45
OJ!

Za razstavo potrebuješ:
×PRIPOMOČKI ZA NEGO
×PASJE LEŽIŠČE IN ODEJA
×POSODA ZA VODO
×POSODA ZA HRANO
×PRIBOLJŠKI(za po razstavi)
×POVODEC
×OVRATNICA

Jaz bom sedaj začela pripravljati mojega maltežančka na razstavo. Ampak si moram še kupiti razstavni povodec in ovratnico(sedaj ima oprsnico).


LP, jessy


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: pia_in_co. , ponedeljek, 08.03.2004 : 22:08:46
Jooooj,ko tole berem vidim,da ste vsi pozabili nase ;D ;D ;D

Po moje pa rabis(vsaj to jaz vedno vzamem sabo):
-prvo kot prvo psa
-potem boks ali kletko
-posodi za hrano in vodo
-priboljski za v ring
-razstavno in navadno vrvico
-pripomocki za nego
-igrace
-hrano in pijaco zase
-stole
-denar
-knjizica o cepljenju,ter za vsak slucaj se rodovnik
-ce gres v tujino potni list


Evo zaenkrat se tole spomnim bi pa lahko se velikooo stvari nastela ampka tole je osnovno ;) ::)

lp


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: sallys , ponedeljek, 08.03.2004 : 23:16:55
Tudi mi se bomo igrali razstavo....

Prav zabavno bo z našo malo Sally, pa še oči ima malo šarplaninko tko da bo res živo v LJ- no, da razstavišče ne bo nikoli več isto! :o

Samo to, no... ali moramo imeti v razredu najmlajših tudi razstavni povodec-vrvico ali bo o. K., taka navadna- mal krajša
potiskana s stopinjicami v stilu... ;)

Upam, da se bomo kaj poznali, sicer bom pa verjetno še kaj pobarala...
Pa, pa @Neli


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Miska , torek, 09.03.2004 : 09:35:38
Ko smo mi sli na svojo prvo razstavo smo imeli bore malo stvari, zdaj pridemo tako otovorjeni, da komaj vlacimo vse za sabo. ;D

Pri nas ne sme manjkati:
*miza za cesanje
*boks
*posode za hrano in vodo
*hrana in voda za psa
*hrana in pijaca za nas
*glavniki, krtace, trimerji in skarje (za zadnje popravke)
*kreda in krema za pred kredo
*cepilna knjizica in rodovnik
*sponka - da si pripnem stevilko
*brisaca - za primer, ce se umazemo
*čupavec - "odlakana deka" za nasega kuzona
*povodec in ovratnica
*razstavni povodec
*priboljski
*igrace, obvezno zogico
*2 zlozljiva stola (ki sta btw. vedno zasedena  ;D)
*denar

*NAS PES
*OGROMNO DOBRE VOLJE

Verjetno sem se kaj pozabila omenit. Vendar pa pridemo domov vedno se bolj otovorjeni in z manj denarja. ;D

LP, Miska


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: LIZA , torek, 09.03.2004 : 17:33:20
Verjetno sva z Lizo podrli rekord v tem,koliko imeti s seboj,ko sva bili na Hrušici,samo sem potem ugotovila,da pravzaprav ni treba celega tovornjaka sabo jemat ;D ::)
Sva pa imeli s seboj:
-dve razstavni vrvici
-navadno vrvico in ovratnico
-posodo za vodo
-dve steklenici vode
-ježka
-žogico
-pribor za nego (glavnik,krtačo,škarje,klešče za nohte,rokavico,krpico...)
-dve vrsti priboljškov
-malico zame 8)
-malo hrane za lizo
-"razstavno mizico" (sva imeli kar navadno zložljivo mizo ;D)
-ogromno debelo odejo za Lizo
-brisačko za čez mizo
-dva stola
-velik dežnik,ki je bil proti soncu ;D
-rodovnik
-knjižico o cepljenjih
-potrditev prijave
-denar
-beležko za kakšne informacije,telefonske..
sva nameravali vzeti tudi boks,pa ga takrat še nisem dobila,potem pa sva ga imeli na Ljubljanski razstavi in morem reči,da zelo prav pride,samo da sva midve kupili prevelikega (če kdo potrebuje velik boks lahko pogleda pod temo oprema)
Drugače pa obvezno VELIKO DOBRE VOLJE!!!
-


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: ninci , torek, 16.03.2004 : 17:04:29
hehe :)
Res je da sem do sedaj raztavljala samo ne eni razstavi, smo pa tudi mi takrat vlačili sabo boga in pol. Sploh če si prvič ne veš čisto točno kaj vse naj bi mel, vzreditelj je rekel rodovnik pa knjižico o cepljenju. No pa smo imeli še stole pa deko, pa posode, pa hrano pa ....
Uf mislim da vsem novim in malo manj novim razstavljalcem ti spiski kar prav pridejo  ;)

Lp nina


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Ssidney , torek, 20.07.2004 : 20:22:33
Oj!
Mene pa zanima, s koliko meseci gre lahko psiček na razstavo? Če se mi prav zdi, s štirimi (v ameriki, kolikor je meni znano s 6) za v puppy class? A je v redu za psička, če ima že kot majhen za razstave razstavno vrvico ali to ne nudi dovolj kontrole in je zanj neprijetno? Meni imajo najboljše razstavne vrvice v Mr. Petu (take bele so). Sicer to ni za v to temo, moram reči, da so tudiigrače zelo ugodne v Mr. Petu. Mi ne bomo kupovali boksa, ker je predrag (velik pes), pase nam ne zdi, da ga rabimo. Morem pa priznati, da še nimamo psa, a ga bomo kmalu kupili (v bistvu še skoten ni, pa že načrtujem razstave ::) ;D). Za prvih nekaj razstav ga ne bom jaz handlala, bomo vprašali vzeditelje, ker so s svojo psico povsod v bližini, če ni breja :).
Lp, Ss


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: pia_in_co. , sreda, 21.07.2004 : 12:14:19
Ssidney:Katero pasmo pa imas?

Ja je odvisno kdaj lahko psa prijais na razstavo(iz razstave v razstavo je drugacno)nekje je omejitev 3mesece nekje pa 4. V ameriki imajo omejitev 6mesecev,

Ne vem katero pasmo imas zato ti glede razstavne vrvice ne morem svetovati, lahko pa ti povem da lahko ze takoj uporabis razstavno vrvico.

Razstavne vrvice je najboljse, ce kupis na razstavah saj so veliko ceneje, kot ce bi kupil v trgovini(ce pa to ne so pa vsaj kvalitetnejse ter imajo vecjo izbiro) ;)

Ce nimate denarja za boks, kako ga imate pa za psa ???

Ja je najboljse, da prosis vzreditelje, da ti pokazejo kako to gre ;)

Lp,Pia

p.s.:Ce bos imela cas lahko prides pogledati na razstavo v Trbovljah ;)



Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Simon_in_Bay , sreda, 21.07.2004 : 20:57:30
Pia_in_Co. saj SSidney ni napisala da nimajo denarja, ampak da ne bodo kupili boksa, ker se jim zdi predrag in ker ga ne bodo rabili ;). Mislim, da če nisi res fanatik za razstave in ne hodiš na vse razstave ga tudi ne rabiš, ker so res dokaj dragi, če bo pa ugotovila, da ga bo rabila, ga bo pa kasneje kupila, je pa res, da se bo starejši pes težje navadil na boks (tako kot se sedaj naša privaja :-\).
Lp


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Ssidney , četrtek, 22.07.2004 : 08:32:32
Simon_in_bay ima prav. Res ne mislim, da bomo rabili boks. Hvala za nasvet pri razstavnih vrvicah. V Trbovlje bomo najverjetneje prišli, če pa ne, bomo pa sigurno v MBu. Katera pasma? To lahko zaslediš v drugih temah ;D, sicer boš pa zvedela, ko bo kuži že doma, pa bom dala slikce gor (sam ne vem, kam naj jih uploadam, ker se sonyjeve slike nočejo pokazat, ker jih jezaščitu :'( :-\ >:().
Lp, Ss


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: bajki , četrtek, 22.07.2004 : 08:41:45
Ssidney, če boš veliko razstavljala ti box pride prav, da lahko daš navihančka v njegov kotiček, ti pa lahko v miru počvekaš in spoznaš nove forumce! :D
Ti pa čisto potiho prišepnem, da jaz box imam, pa je Bajki raje z mano, kot sam v boxu!  ;)
Mamo pač scrklančka! :-*

lepo se mejte!
Lili


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Ssidney , četrtek, 22.07.2004 : 12:18:37
Ja ja.Saj box bo prišel, če ga bomo rabili in se zares ukvarjali z razstavami. Na začetku pa mislim, da ga ne rabiš ravno najbolj. :)


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: pia_in_co. , četrtek, 22.07.2004 : 15:05:14
Ssidney:Ker pac ne spremljam vseh tem mi res ni jasno katero pasmo imas...:-\

Se strinjam s Simonom,starejsi pes se bo tezje privadil na boks. Saj boks je uporaben tudi drugace ne samo na razstavah ;) :D  

Lp,pia


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Ssidney , četrtek, 22.07.2004 : 17:18:41
Aja, še nimam psa. Ko bo pri nas, bo mdala fotke v forum ;) :).
Lp, Ss


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: mya , nedelja, 25.07.2004 : 16:49:25
Ssidney: Kdaj pa ga dobiš? Ali bo samček? :)
Hehe...mene tudi zanima katere pasme bo ::) Lahko namigneš na temo kjer je to napisano? ;) :)


Lp, maja


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Ssidney , sobota, 14.08.2004 : 10:14:17
Dobim ga/jo (bomo se videli in se posvetovali z vzrediteljem-vsi bi rajsi samca, ampak je samicka baje bolj pridna, vdana...) cez cca. 2 meseca. Pasma pa naj malo pocaka  ;D :D :P, hehe ;)


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: jessy , četrtek, 19.08.2004 : 09:52:36
Dobim ga/jo (bomo se videli in se posvetovali z vzrediteljem-vsi bi rajsi samca, ampak je samicka baje bolj pridna, vdana...) cez cca. 2 meseca. Pasma pa naj malo pocaka  ;D :D :P, hehe ;)

A dobiš morda rodezijskega grebenarja?  ??? ???


Lp


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: pia_in_co. , četrtek, 19.08.2004 : 10:43:05
Dobim ga/jo (bomo se videli in se posvetovali z vzrediteljem-vsi bi rajsi samca, ampak je samicka baje bolj pridna, vdana...)

A-a vsi hocejo samicke ;)  ;D


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Ssidney , četrtek, 19.08.2004 : 16:49:58
Po cem pa to sklepas, Jessy ??? :)?
Pia: oprosti, ne razumem ::) :-[ :P ;D...


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: pia_in_co. , petek, 20.08.2004 : 12:09:05
Ssidney:Ja napisala si, da vsi hocejo samca, kar ni ravno res. Velika vecina ljudi hoce samicko, nekateri zaradi tega ker veljajo za bolj vdane, custvene..., nekateri pa za vzrejo.
 Vzreditelji se v leglu veliko bolj "razveselijio"samick, kot samckov, saj je po samickah vecje povprasevanje poleg vsega pa jih prodajo vzrediteljem ali jih obdrzijo doma za nadalno vzrejo ;)

Lp


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Ssidney , petek, 20.08.2004 : 15:07:55
Aha, misliš tako ::). No, jaz sem govorila o naši družini :P ::)...


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Lilit , petek, 20.08.2004 : 15:41:33
Sicer malo izven teme... ampak od tistih, ki jih jaz poznam, vsi imajo/hocejo samce ::)
(ker se "ne gonijo", namrec ;))


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Alix , četrtek, 02.09.2004 : 08:37:31
Mislim da je tema PRVA RAZTAVA ne pa kaj vsi hočejo psičko ali psička...:) ;)
Sama se spominjam svoje prve raztave (lani v Ljubljani) - stari smo bili 6mesecev, pa smo dobili oceno zelo perspektivno, pri sodnici go.Tatjani Urek (je napisala: zelo lepo predstavljen!:)) - druga pesem pa je bila v Vrtojbi letos na začetku leta, kjer se je odločil Azzuro (pri9mescih) delati vse drugo, samo poslušati ne - no pa nismo kar dobili PRM ampak ga je dobila Neza z Daretom, kar si je takrat tudi zaslužila, saj je bil Dare res večji, lepši, ni bil suhcen (kot azzuro) pa še poslušen:) - ampak meni se je takrat zdel OGROMEN:) :) :)...Prvega PRM smo dobili v Zagrebu, kjer smo premagali 14dni starejšega polbratca - pa potem v sloveniji...mislim pa če vedno ne dobiš tisto kar si želiš, znaš potem pridobljeno še TOLIKO bolj cenit :)
to sem še hotela dodati, da tisti, ki imajo večje pasme veliko raje uporabljajo zatezne ovratnice - in obstajajo tudi raztavne zatezne ovratnice - zlate ali srebrne - so ožje od navadnih, in meni so zelo lepe! pa meni Azzuro veliko lepše dvigne tudi glavo pri tej ovratnici - stanejo pa srednje dolge ovratnice (samo ovratnice brez roča) okoli 7000-8000SIT, daljše pa so mogoče še kakšnega tisočaka več, za čisto male pa niti niso tako drage okrog 5000Sit...(mi imamo zlato pa se lepo poda k rdečemu psu)Lp, Nina


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Ssidney , petek, 03.09.2004 : 13:43:53
Joj, smem vprašat, kaj pomeni PRM? Se mi res ne sanja :-[ :P ::) ???


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Alix , petek, 03.09.2004 : 13:47:56
Prvak Razreda Mladih - PRM :)


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: vesna , sobota, 04.09.2004 : 12:47:02
Alix vidim da smo naše razstavljanje začeli prav na isti razstavi in tudi nadaljevali ... ;D


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Ssidney , sobota, 04.09.2004 : 19:44:45
Hvala, Alix!


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Sassy , torek, 07.09.2004 : 16:32:14
mene pa zanima kdo bi lahkopovedal kaj pomenijo vse te kratice ki se tičejo razstav. se to da kje prebrati? rada bi vedela vse od a do ž. še tega ne vem kaj pomeni cac in cacib.. lahko kdo odgovori oz. da info. kje si lahko to preberem?


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Jana , torek, 07.09.2004 : 17:22:49
Sassy, preberi temo Kinološke kratice (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=28;action=display;threadid=649)


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Sassy , sreda, 08.09.2004 : 10:36:58
Najlepša hvala. je toliko tem da se včasih ka zgubim.


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Geri , sobota, 02.10.2004 : 12:16:33
Ojla!

Zelo rada bi se udeležila (kot gledalka) razstave v Ljubljani. S seboj bi pripeljala tudi mojo takrat že 3 in pol mesečno psičko. Takrat še NE bo cepljena proti steklini, ostala cepljenja pa je že zaključilla. Zanima me ali jo lahko pripeljem s sabo (če mi bodo dovolili noter). Sicer bi jo itak imela v torbi in ne bi bila preveč v stiku z drugimi psi...

Hvala!


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Alix , sobota, 02.10.2004 : 14:32:44
Čivava: sem šla gledat malo...pa sem našla določila samo glede raztavljalcev (Raztavljalci morajo imeti za pse na raztavi veljavno zdravstveno spričevalo, iz katerega je razvidno, da je bila opravljena vakcinacija proti steklini. od prvega cepljenja mora pretečti vsaj en mesec in od zadnjega ne več kot 1 leto)...zdej glede obiskovalcev ni nič natančnega napisano, mislim pa da ti bodo ob vstopu definitivno pogledali knjižico o cepljenju...lahko pa pes tačas vstopa ostane v torbi? Drugače bi bilo vsekakor bolje, da se te raztave udeležiš brez psa, ker jaz psa tudi pri 4 mescih še ne bi dala cepiti proti steklini...svojega sem prvič cepla pri 7 mesecih...
Lp
Nina


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: pia_in_co. , sobota, 02.10.2004 : 14:35:33
civava: Priporocam ti, da psa peljes na razstavo, saj se bo tako navadil na druge pse, hrup-se posebno je to dobro, ce ga imas namen razstavljati ;)
Ker so vsi psi cepljeni (ob vhodu moras pokazati knjizico o cepljenju), ne vidim razloga zakaj ga ne bi peljala na razstavo...

Lp,Pia


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Geri , sobota, 02.10.2004 : 15:15:47
Pia: saj jaz bi peljala, pa ne vem če me bodo spustili noter, ker moja takrat še NE bo cepljena proti steklini.
Alix: jaz je tudi ne mislim cepit pred 6 mesecem... no morda pa bi me spustili, glede na to, da do 4. meseca ni treba cepit psa. Bom pisala še kakšen mail organizatorjem... Hvala.

Lp!


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: vesna , sobota, 02.10.2004 : 16:05:02
HM?!
Mogoče te bodo spustili - mogoče pa tudi ne! ???

Zdaj po novem preverjajo tud kode čipa (vsaj v MB  so) - pa je rekel veterinar da bodo od zdaj naprej na vseh razstavah!
Je pa res boljše da se pozanimaš pri organizatorju - ti bodo znali najboljše svetovat!


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: laura banko , nedelja, 03.10.2004 : 21:36:56
Dober večer, sem nova na tem forumu. Skratka prebrala sem že vse, a kljub temu imam za vas nekaj vprašanj.
Imam mini yorkshire terierja, starega 9 mesecev. Zanima pa me:
- kje lahko izvem, kdaj so organizirane razstave in kaj vse potrebujem, da ga lahko peljem (razen cepljenja proti steklini?)
- pri kolikšni starosti ga lahko dam parit ( psička)?
- ali je treba psa peljat na razstavo pred vsakim parjenjem?

Zelo vam bom hvaležna za odgovore,lp


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Geri , nedelja, 03.10.2004 : 21:40:02
Nely: hvala, sicer čip že ima, ker ga je potrebovala za čez mejo... Bom kar organizatorja kontaktirala...

Lp!


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: LIZA , ponedeljek, 04.10.2004 : 16:14:30
Laura!
1. Kje in kdaj so pasje razstave lahko izveš iz revije Kinolog,lahko pogledaš na spletno stran kzs:
http://www.kinoloska-zveza.si/indexSLO.htm,mislim pa,da se najde seznam tudi na koledarju prireditev na strani mojpes.net
2.Kuža lahko vzrejni pregled opravi mislim,da,ko dopolne 15 ali 11 mesecev (nisem prepričana,a če povprašaš pri vzrejnem referentu kluba za terierje bodo natančneje vedeli) in tam enkrat se verjetno psa lahko že pari.
3.Psa za parjenje sploh ni potrebno peljati na razstavo,mora pa opraviti vzrejni pregled in pokazati,da je za vzrejo primeren (nima večjih hib...),če naj bi bili mladički z rodovnikom.


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: laura banko , ponedeljek, 04.10.2004 : 18:54:44
Čau Liza, hvala za sporočilce. Zelo si mi pomagala. Namreč nekdo mi je rekel, da psa ne moreš dati parit, dokler ne gre na vsaj eno razstavo.
Vzrejni pregled pa greva lahko opravit kam? Očitno se bom mogla naročit na kinologa, da malo več izvem.
Ko prebiram sporočilca, se mi zdi, da se moraš za razstavo kar uredu pripravit, učit psa.
Moj yorki je zelo svojeglav, bomo videli, če ga bo kaj trma spustila.
uživaj in lp, Laura


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: LIZA , ponedeljek, 04.10.2004 : 19:55:41
Vzrejne preglede običajno dvakrat na leto organizirajo pasemski klubi in sicer vsak klub za določene pasme (npr. klub retriverjev za prinašalce...).Verjetno bi ti znali povedati kdaj točno je vzrejni pregled v klubu za terierje,za informacije se lahko obrneš na ga. Brigito Kremser,telefon:02 623 11 13,verjetno pa se lahko obrneš tudi na klub za pritlikave pasme,040 856 411.

Za razstavo je treba yorkija glede na njegovo dolgo dlako kar dobro pripravit,pa tudi pravilno hojo in razstavno držo je fino,če kuža zna,ker se tako lepše predstavi,kar lahko pripomore tudi k boljši oceni.


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: laura banko , ponedeljek, 04.10.2004 : 22:54:27
Prav vesela sem tvojih odgovorov Liza, pa številk. Nikoli te ne pozabim, pa oblubim, da se še javim kaj. Sedaj bom hitro preklicarila naokoli, da izvem čim več. Če boš spomladi naslednje leto vedela za kakšno hudo bejbico - yorki, pa mi sporoči, da jo moj mali spozna. Lahko noč, lp


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Busy Bee , četrtek, 07.10.2004 : 15:39:40
Ziujo!

Mi naj bi sli na prvo razstavo v Ljubljano 14.11. z 8 mesecnim bassetom. Zanima me kaj pri tako majhnem kuzku gledajo, predvsem pa to, a mora tud on ze full lepo stat in drzat rep gor. Nas namrec cut potrebo, da vsakic, ko ga probam postaviti v to drzo, da se vsede, cim se ga kdo zacne dotikat, ze lezi na hrbtu in maha z repom. A je to zelo slabo ?

LP, Barbara


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: LIZA , četrtek, 07.10.2004 : 15:48:25
Pri vsakem psu ocenjujejo zgradbo kosti,strukturo in kvaliteto dlake,gibanje,verjetno pri bassetu dajo tudi nekaj na pravilno razporejene gube...
Ni ravno potrebno za zeeelo lepo stoji,se pa super obnese in npr. če se sodnik odloča med dvema bassetoma,ki sta podobna po kvaliteti,lahko izbere tistega,ki lepše dela.Seveda to ni nujno...
To zna biti zelo nadležno,ker sodnik mora psa pretipat v razstavni drži in ne legi.Poskusi s priboljškom ali žogico,drugače pa pobrskaj še malo po tehle temah o razstavah in bo zagotovo kje še kakšen nasvet.


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Alix , petek, 08.10.2004 : 10:52:53
Kot je že rekla Liza lahko zgubiš proti drugemu psu, če ti psiček ne stoji - vendar je toliko mlad, da ga boš raztavljal med najmlajšimi? ali gre med mlade? glej mogoče ti bo malo smotano se slišalo, vendar to ljudje v resnici delajo pri malih in gubastih pasmah, ki nočejo stat - pač lepo jih tako rahlo čohljajo po jajčkih, če je samec seveda. če te zanima kako to zgleda mislim da bi bilo si zelo dobro ogledati si kak ring z buldogi:)...
drugače pa, ne vem, glede na to, da je pes dosti mlad, se ga da naučiti še marsikaj - tako da tudi stoja ne bo problem, začni pa na priboljških, takih slastnih, kot so recimo hrenovke....pa zmeraj recimo ko bo nekaj časa stal, potem priboljšek (pa zraven govori sttttooooj....). mislim da se pri 8mesecih še vse da narediti
Lp
Nina


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Busy Bee , sobota, 09.10.2004 : 18:29:56
Hvala za vse nasvete. Zdaj vsaj vem, da ce ze ne bo hotel stati yaradi mene in mojih prosenj se bo sigurno potrudil za hrenovek. ;) ;)

Bomo pa terenirali in upam, da se bo vsaj uzival pocutil na razstavi.

LP, Barbara


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Barbara Rozman , nedelja, 17.10.2004 : 10:17:05
zdravo! mi bomo tudi prvic razstavljali v ljubljani 14.11., sem prebrala celo temo in nasla kar nekaj nasvetov, malo pa ste me tudi prestrasili. moja xsara bo takrat stara dobre stiri mesece, za razstavo vadiva ze dolgo pa tudi vzrediteljica jo je veliko naucila preden je prisla k nam. tekmujeva pa v dveh kategorijah (mladici in vzrejna skupina) pa me zanima nekaj stvari:
1.) kako izgleda kas (kako hitro to gre in kako naj jo to naucim)
2.) kako dolgo mora stati pri miru (po mesecih vaje sva prisli na 15-20 sekund, potem se zacne prestopati in usedati)
3.) kako jo sodnik pretipa (to ji verjetno ne bo vsec)
4.) kaj gledajo pri mladicih na zobkih (verjetno bo takrat ravno lepo skrbasta, pa se en zob si je malo okrusila)
5.) kako je s cepljenjem proti steklini, glede na to, da naj bi od cepljenja pretekel vsaj en mesec, kar je pri tako mladem psu nemogoce.
sem se kar razpisala, na sreco mi pomaga tudi vzrediteljica, drugace bi bil post se daljsi. upam, da se komu ljubi odgovorit. hvala in lep pozdrav - Barbara in Xsara


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: LIZA , nedelja, 17.10.2004 : 17:37:22
1.Kako izgleda kas je težko opisati,je veliko lažje,če vidiš.Je srednje hitro pasje gibanje,pri katerem pes premika naenkrat nasprotni taci in v tem koraku pes najlepše predstavi svoje gibanje.
2.To je odvisno predvsem od sodnika.Nekateri ocenjujejo psa manj časa,nekateri več.Večina sodnikov pa je tolerantnih pri mladih psih in ni hudega,če se začne prestopat.Drugače pa,jaz sem pse pri sodnikih,ki so dolgo ocenjevali postavila in ko sem videla,da se želijo usest ali pa da se rabijo malo razmigat naredila krog okrog sebe in ponovno postavila.
3.Sodnik običajno pride pred psa,da ga ta vidi in povoha.Nato pretipa glavo,prsni koš,ušesa,pregleda zobke,potem pa navzdol po hrbtu,prsni koš,zadnje tace,rep in pri samčkih še moda.Spet je odvisno od sodnika,koliko časa in kako pretipajo psa.
4.Kaj ocenjujejo na zobkih pri mladičkih ne morem rečt.Odraslim psom preverjajo pravilnost ugriza,ker če je ugriz preveč nepravilen,lahko psa diskvalificirajo.Mladičke pa verjetno bolj zarati tega,da se navadijo kazat zobke,pa tudi pri mladičkih se že vidi malo pravilni oz. nepravilni ugriz.
5.Do sedaj še nisem imela takih izkušenj,bom pa  jih imela kmalu,ker bom tudi mojega tri mesece starega prijavila na razstavo.Drugače se mladičke cepi pri nekje pol leta starosti proti steklini in če ima vse ostala cepljenja,nebi smelo biti težav.
Drugače pa veliko uspeha na razstavi!


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Barbara Rozman , sreda, 20.10.2004 : 16:34:05
hvala, se bova potrudili! upam, da se vidimo, ne?


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: LIZA , sreda, 20.10.2004 : 17:26:49
Tudi jaz upam,bi rada končno še kakšnega beagelčka spoznala (saj imaš beagla,ne?ali sem spet kaj pomešala...)Tako da če bom imela kaj časa pridem malo do vas pa bomo kakšno rekli ;)Bom pa imela priponko,če je ne pozabim,drugače pa verjetno roza obleko ;D


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Simon_in_Bay , sreda, 20.10.2004 : 18:32:26
Barbara za tako mlade psičke ni tako zelo pomembno da stojijo nevem koliko časa, sodnik ve da je tako mladega psa težko držati na miru dolgo časa. Je pa vsekakor bolje, če stoji čim dlje, tako ga lahko sodnik tudi prav oceni.
Glede kasa se pa ne more reči kako hitro je potrebno teči. Pri tako majhnih psih je včasih že dovolj da se hodi, pa gre pes lepše v kasu kot če tečeš, saj če tečeš pes lahko začne galopirat, potem smo pa spet tam in sodnik ne more ocenit gibanja. Kas verjetno poznaš pri konjih s "prikolicami" (ne vem kako se točno reče) sicer pa ti je že Liza napisala kaj je to.
Ponavadi dela največ težav pri psih pregled zobkov in zadnjega dela. Tukaj ti lahko pomagajo prijatelji, sosedi... čim več ljudi naj tvojega psička tipajo po celem telesu, tako se bo navadil na tujce in ne bo težav niti pri sodniku. Seveda moraš preprečit grobosti, predvsem ko ga kakšni troci božajo. Ko pa končajo s čohanjem pa seveda sledi pohvala in kakšen priboljšek. ;)
Veliko uspehov na razstavah, še več pa uživanja.


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Barbara Rozman , četrtek, 21.10.2004 : 07:46:47
nisi pomesala, liza, sem ponosna lastnica male beaglice. vceraj sva se vpisali v malo solo v KD krim, tam imajo tudi eno sodnico za zunanjost, ki nama bo malo pokazala, kaj morava znati za razstavo. samo z mojo trmico je cisto verjetno, da bo pred razstavo strasno pridna in brez problemov, ko bova prisli na vrsto se bo pa vsedla in butasto gledala mene v oci, pa tako nevedno obracala glavico vstran. ali predstavitev za mladica in vzrejno skupino poteka enako, ali so kaksne razlike, glede na to, da je pri vzrejni skupini vec kuzkov skupaj? pa kako naj jo prerpicam, da mirno hodi za bratci in sestricami, ce bi se pa igrala z njimi? to se mi ta hip zdi nemogoce. se pa vseeno ze zelo veselim!


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: LIZA , četrtek, 21.10.2004 : 17:04:30
Tudi jaz sem imela z Aaronom take probleme,imam pa srečo,da je Liza tako pridna in je potem moja sestra pred mano z Lizo tekla,jaz pa za ali pred njo z aaronom.Vsakič,še preden je skočil v Lizo sem ga poklicala po imenu,da me je pogledal in se naredila,kakor da jem njegov briket in je potem popolnoma pozabil,kaj je že hotel pred tem naredit.Včasih ko je bil pa zares siten,sem ga pa samo prijela za gubo na vratu in ker mu gre to zelo na živce,je hitro ugotovil,da če bo lepo hodil,bo dobil nekaj dobrega,če pa bo skakal v Lizo in vlekel,bo dobil nekaj,kar mu gre na živce ;DSem kar presenečena,kako hitro dojema :D Drugače pa je v ringu malo nerodno psa kar naprej stiskat za kožno gubo,tako da za tisti čas pa verjetno najbolje,da natreniraš,da te kuža čimveč časa gleda.Jaz imam v roki briket,ki mu ga dam najprej za povohat,da vidi,da je nekaj dobrega in ko ga postavim ga dobi.Drugače pa,če je dovolj velika razdalja med psmi,je tudi psu lažje hodit in mu ne roji po glavi:ooo bom jaz zdajle tistega za nogo prijel... ;D


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Barbara Rozman , petek, 22.10.2004 : 08:23:07
a pa mu lahko takole das enga briketka na razstavi, ce je priden? al pa mal posebne, da ne bo zobkov mazala ... za kas sem se pa v mali soli zmenila, da nama ta kas pokazejo.


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: pia_in_co. , petek, 22.10.2004 : 15:45:20
Barbara Rozman:Ja seveda so posladki dovoljeni ;)


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: LIZA , petek, 22.10.2004 : 19:42:32
Jap,kot je pia rekla,priboljški so seveda dovoljeni.Jaz z njimi podkopujem tudi mojo triletno psičko.Najraje imam pa bolj trdne priboljške,ki se ne lepijo med zobe,za stojo pa kaj mehkega,npr. hrenavke,da jo lahko počasi trgajo in ni treba kar naprej segat v žep po nove briketke.Samo pri mojih dveh jima dajem omejeno količino,ker drugače sodnik plava v slini ;D :P


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Barbara Rozman , petek, 22.10.2004 : 21:28:52
no vsaj to! se mi ze zdi pol lazje! a lahko se nekaj vprasam . tam pise, da cel dan ni dovoljeno zapustiti mesta razstave. kaj pa lulat pa kakat? nasa se bo usedla pa bo luzica ...  :-[


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: LIZA , sobota, 23.10.2004 : 08:57:24
Običajno ni vodoljeno zapuščati razstavnega prostora,je pa seveda tam kar nekaj mest,kjer kuža lahko opravi potrebo.Imajo narejena sicer tudi pasja stranišča (mala ograda,posuta z žaganjem),ampak moja ni nikoli marala niti približat se tja,tako da sva vedno hodili ven pa z vrečkami pobirali.Na gospodarskem imaš kar nekaj trave,tako da ni problema ;)Mišljeno je pa zapuščati razstavo v tem smislu,da greš domov.Enkrat vem,da so imeli,da si lahko odšel domov proti plačilu kavcije,ki je bilo okrog 3000 sit in,ko si se vrnil,so ti ves denar vrnili.


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Focoso , sobota, 23.10.2004 : 10:24:11
ja na gospodrarskem je trave dovolj, samo proti opoldnevu je že vse pokakano :)drugače pa ja imajo narejena umetna stranišča.lani je bil celo nek mali štor notri za pse hehe.
lp, ana


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Barbara Rozman , nedelja, 24.10.2004 : 11:16:35
khm, upam, da bo slo in da bodo vestni skrbniki pospravili kakce za svojimi kuzati. mi prostor za opravljanje potreb izberemo zelo skrbno in ne moremo prav dolgo zadrzat  :-[.


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Geri , petek, 26.11.2004 : 01:02:34
Ojla!

Sicer sem nekaj podobnega že vprašala v temi CACIB Ljubljana, ampak me je tam zanimalo zaradi sodnika.
Ali je bolje da Geri prvič razstavljam v soboto ali v nedeljo in greva v soboto le kot gledalki? je sploh dobro da greva en dan prej le gledat ali jo bo to le zmedlo?
Pa še nekaj... Geri noče in noče pokazat zobkov... poskušali sva že vse. S priboljški sploh ne gre, ker potem ta priboljšek zasovraži. Sedaj povrh vsega še menjuje zobke in še toliko bolj trmasto zapira gobček. Ima kdo kakšen pameten nasvet kako psa v malo več kot mesecu dni vsaj na približno naučit pokazat zobke? Je to sploh mogoče v tako kratkem času?

Lp!


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: TinaZ , petek, 26.11.2004 : 14:44:35
Čivava,
kako ji pa čistiš zobke, če jih noče niti pokazat  ??? A renči ali se samo odmika? Lahko ji probaš spravit s pasjo zobno pasto (ima okus po piščancu) prst med zobke in jo zraven obilno hvališ  ;) Na koncu pa še priboljšek, seveda.
Poročaj, če bo kakšen napredek pa enega  :-* za Geri,
Tina


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Geri , petek, 26.11.2004 : 14:54:10
Ja zobkov ji pač ŠE ne čistim ker ne pusti. Ne renči, le izmika. Sedaj jo malo boli gobček ker se ji noter vse maje, ker se ji menjujejo zobki. Preden je začela menjavat zobke sva kar lepo napredovali. Sedaj pa zgleda da ji je preveč neprijetno. Se izmika in če vidi da imam namen "stikat2 po gobčku pobegne. Saj prste med zobke ji že dajem med igro, ampak se je sedaj vse nekako ustavilo zaradi menjave zobkov... :(

Lp, Mojca


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: deteljica , petek, 26.11.2004 : 15:37:15
Ja zobkov ji pač ŠE ne čistim ker ne pusti. Ne renči, le izmika. Sedaj jo malo boli gobček ker se ji noter vse maje, ker se ji menjujejo zobki. Preden je začela menjavat zobke sva kar lepo napredovali. Sedaj pa zgleda da ji je preveč neprijetno. Se izmika in če vidi da imam namen "stikat2 po gobčku pobegne. Saj prste med zobke ji že dajem med igro, ampak se je sedaj vse nekako ustavilo zaradi menjave zobkov... :(

Lp, Mojca

vzemi kliker v roke in  postopno naprej-najprej klikaj , ko pusti dotik gobčka, potem objem gobčka, potem malo probaj dvidnit ustnico , potem več itd do kazanja zobkov. Takoj ko prideš čez fazo , da si pusti nežno položit roko na gobček prilepi povelje:zobke kazat..
zelo preprosto, mislim da bi morala v enem mesecu prid do konca , drugače pa kolikor pač gre , n arazstavi bo že kao, potem pa korak dva nazaj in dalje  dokler ne uspe...
zelo preprosto-samo tudi jaz si ne vzamem časa za to, oz pozabim na vso ring dresuro do razstave.... ;D..


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: LIZA , petek, 26.11.2004 : 21:20:06
čivava,ti tudi jaz priporočam tako,kot je že deteljica opisala.Drugače ti pa lahko iz mojih izkušenj povem,da se splača še mladega psa navajat in na umivanje in na kazanje zobkov.
Lizi sem začela zobe umivat pri kakšnem letu,pa je mislila,da je zobna krtačka nekaj dobrega za pojest :)Aaron pa že pri treh mesecih veselu pusti kazat zobke in šarit po ustih :)


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Geri , ponedeljek, 29.11.2004 : 12:03:07
Hvala obema za odgovore. Tudi sama vem da je najbolje psa čimprej naučit na to. No s klikerjem nisva še nič delali, sem jo komaj prejšnji teden začela navajati na klik+priboljšek, tako da to zaenkrat še ne bo šlo ker še ne razume za kaj gre.
Imam pa sedaj dokaj vredu taktiko. Na prst si namažem nekaj sladkega in medtem ko liže s prsta ji z drugim prstom privzdvigujem ustnice. Ker ima hrano pred sabo dokler je pusti. Jo pa vedno ku primem ustnico prečem zobki in potem pohvalim ker je pustila. Upam da bo to prav tako vredu. Ko bo malo bolj pustila šarit po ustnici jo bom poskusila tako: prvo ustnico dvignem potem priboljšek in tako naprej... Upam da bo pomagalo! No saj najverjetneje na prvi razstavi ni tako pomembno koliko pusti pokazat zobke, tako da tudi če mi ne uspe do razstave v Ljubljani, važno da bova to znali, pa tudi če kakšen dan po razstavi.
Sicer imam pa okrog razstave še tolikooo dvomov, saj nisem še nikoli razstavljala, tamalo pa zmoti vsak pes in potem ne uboga več.

Lp, Mojca


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: vesna , petek, 03.12.2004 : 00:57:18
Glede tega ali je pomembno ali ni pomembno kazanje zobkov je v veliki meri odvisno od sodnika!
Jaz sem svojo peljala na 1.razstavo pri 6-ih mesecih in ni bla prav nič zadovoljna ko je sodnica htela pogledati njene zobke - obnašala se je kot prava razvajenka in silila k meni na roke - ocena? - nič kaj pohvalna!
Tako da kr navajaj na kazanje zobkov - pride zelo prav kasneje!


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Dali , četrtek, 27.01.2005 : 18:43:20
Živijo!
Svojega psa bi rada peljala na razstavo v Vrtojbo. Sedaj je star 5 mesecev in pol. Ali kdo pozna koga, ki bi mi pokazal kako naj učim psa pravilne hoje in razstavne drže. S tem se prej nisem ukvarjala tako, da nimam nobenih izkušenj, pa tdi vem ne kako razstava poteka. Ali mi predlagate, naj grem na razstavo prvič brez psa, da si stvar najprej ogledam?
Poznate koga v bližini Kopra, ki bi mi te stvari lahko malo razložil?
Hvala!!! :P :P
 :) :)


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Ozzy , nedelja, 27.02.2005 : 18:58:01
Ja v zvezi s kazanjem zobkov imam tudi sama probleme. kuza je star 3 mesece in zelo nezaupljiv do tujcev, ceprav ni imel nobene slabe izkusnje in vztrajno vsiljujem tujcem posladke, da mu jih dajajo, pa se zobi se in je tikanje po ustih zanj zelo neprijetno. V baby ringu je tudi tako pomembno kazat zobke?
V zvezi z hojo in uboganjem pa upam, da se bo cez cas navadil - sej za to pa so puppy in junior ringi

Barbara


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: jessy , nedelja, 27.02.2005 : 19:30:40
Ja dobro je da pes lepo hodi poleg, kaže zobke ipd. Sicer sodniki razumejo da je še baby, a bolj je priden več možnosti imaš. :)


lp


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: LIZA , nedelja, 27.02.2005 : 19:31:10
Ozzy:Nekateri sodniki pregledujejo zobke, nekateri ne. Sem razstavljala kar nekaj mladičkov že in je večina sodnikov pregledovala zobke. Pa tudi, če se že mladička navadi na kazanje zobkov, kasneje ni težav. Se pa mladičkom običajno lažje oprosti kakor že starejšim psom, če ne kažejo zobkov. Je pa to nekoliko odvisno tudi od pasme.


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: LIZA , nedelja, 27.02.2005 : 22:20:37
Nekajkrat se nas je nekaj forumašev, pa tudi drugih srečevalo na srečanjih, kjer smo se učili osnov razstavljanja. In kako se je tole začelo? Na pasjih razstavah sem srečevala kar nekaj pasjih lastnikov, ki niso, pa bi radi znali razstavljati. In se je rodila ideja o mali pasji šoli. Vodniki se naučijo pravilno razstavljati svojega psa, psi pa pravilnega obnašanja, kazanja zobkov, pravilnega teka in stoje, dela v skupini... Srecanja so lahko na zeljo lastnikov seveda tudi individualna, okvirno pa 'tecaj' zajema pet srecanj med vikendi, v Mengsu. Srečanja bi se začela, ko bo skopnel sneg, da se da na prostem normalno teči, se pa potem sproti dogovarjamo, kateri vikend se dobimo, ker imam jaz nekaj vikendov zasedenih zaradi pasjih razstav.
Če koga zanima še kaj, mi lahko piše na zasebno, mail (lana_liza@yahoo.com) ali pa preprosto vpraša tule. ;)


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Ozzy , ponedeljek, 28.02.2005 : 11:42:13
Joj tako me je strah...Je vsakega novinca strah? Pa se navajat ga moram na dotikanje tujcev. Za briarde velja, da so zelo nezauplivi in moj ima prav ta del karakterja izrazit. Sam kaj ko ljudje nocejo bozat ali pa hocejo in se bolj bojijo kot on inna hitro krilijo z rokami.


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: biscuit , ponedeljek, 28.02.2005 : 21:22:36
Ozzy,če ti povem po pravici je vsakega novinca strah,ampak ta strah čim stopiš v ring izgine ;D!! Moraš samo pred razstavo na vsakem sprehodu pridno trenirati,pa bo ;)
Tudi moj pes je zelo nezaupljiv do tujcev,čeprav sem v opisu samo enkrat zasledila da je sodnik napisal da ima plašljiv značaj!! S tem se ne obremenjuj!! Navadi ga,da stoji pri miru,čeprav kdo hodi okoli njega!! Pa veliko uspehov!!


Naslov: Re:PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Alix , petek, 04.03.2005 : 12:03:05
So pa še drugi problemi - azzuro je recimo lani na razstavi (februarja v Zagrebu) prvič videl sodnika v plašču - in seveda rep med noge, kaj je to - pa ko smo tekali v krogu, ga je vednomer gledal - zato smo potem parkrat oblekli dolge plašče samo za Azzurona, spoznali smo se pa tudi z raznimi uniformami, čeladami - da nima sedaj problemov, ne na policaje, ne na poštarje itd...
Zato se splača včasih psu pred kakšno razstavo pokazat plašč, leder rokavice, saj v zimskem času mnogo sodnikov nosi le to...


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: tini106 , ponedeljek, 21.03.2005 : 11:56:59
Lep pozdrav vsem,
zanima me kdaj ste prvič peljali svojega psička na razstavo? Naš terierček (Westy) je star 7 mesecev, veliko poznavalcev mi je predlagalo naj ga peljem na razstavo, saj pravijo, da je zelo lep. Sama pa ne vem kje bi začela. Kje lahko psička prijaviš za določeno razstavo, koliko jih je v Sloveniji in katere so namenjene višavcem? Ali so vse razstave za vse pasme? Zanima me tudi ali moraš bit član kluba, če želiš na take prireditve.
V naprej hvala za kakšno pomoč,
Lp Martina


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: LIZA , ponedeljek, 21.03.2005 : 12:05:57
Ojla!
Jaz sem mojo prvo psičko peljala na razstavo šele, ko je bila stara že dobro leto in pol. Mojega naslednjega zlatega prinašalca pa prvič že pri treh mesecih. Razlika je več kot očitna, saj je mali vzljubil razstave, se na njih veliko hitreje privadil kot starejša psička. Tako da po mojem mnenju je najboljše čimprej, da se kuža lahko navadi (seveda,ko ima urejena cepljenja). Se mi pa prav tako zdi pomembno, da je kuža še preden obišče razstavo, vsaj delno socializiran (sepravi navajen tujih ljudi in psov), saj je drugače pasja razstava lahko zanj prevelik šok.
Vse državne in mednarodne razstave v Sloveniji so namenjene vsem pasmam, torej tudi višavcem. Je pa tudi nekaj specialk, za katere pa ne vem ravno, kdaj so...Jaz največkrat prijavljam kar po internetu (e-mailu), dobijo pa se tudi prijavnice za vsako razstavo, kjer je seznam sodnikov itd.
Ni potrebno biti član kluba, če želiš sodelovati na pasjih razstavah ;)


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: tini106 , ponedeljek, 21.03.2005 : 12:16:35
Liza hvala za odgovor,
naš kuža je cepljen, ima mikročip in zelo socializiran- takoj, ko smo ga dobili smo ga navadili na večje pse (obožuje nemške ovčarje), tako da se večjih psov ne boji, saj nima slabih izkušenja, ampak samo lepe. Tudi z malimi se razume, tako da sem prav vesela-vsi sprehodi v vsakem vremenu so poplačani! Vpisali smo ga tudi v šolo za male pasme, vendar se je zaljubil v psičko, ki se je pred kratkim gonila, tako da res velja, da prve ljubezni ne pozabiš- saj misli samo na njo, v šoli obstaja samo ona...first love, kaj čmo :D


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: LIZA , ponedeljek, 21.03.2005 : 12:22:37
To je super! Kar dosti ljudi namreč poznam, ki zamudijo ravno to tako pomembno zgodnje obdobje socializacije. Jaz bi na vašem mestu poskusila in prijavila psička. Za začetek mogoče enkrat, dvakrat v razred najmlajših (tam je tudi moj zlati prinašalček ;)), potem pa počakala, da bi dopolnil 9 mesecev in ga prijavila v razred mladih, kjer že tekmuje za prave ocene in naziv pravk razreda mladih. Ko osvoji trikrat prvak razreda mladih pa postane slovenski mladinski prvak v lepoti :)


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: jasminaj , ponedeljek, 04.04.2005 : 14:37:43
johny je tudi zdaj v najmlajših za Vrtojbo, pa v Prago grema še pogledat, ker je tam specialka..pa bom potem glede na ocene sploh vidla če bom nadaljevala z razstavami med mladimi..
ste bili tudi vi tako "živčni" pa polni pričakovanj pred prvo razstavo??


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Uma , torek, 05.04.2005 : 13:17:20
Jaz vem, da sem živčna pred najino prvo razstavo (Vrtojba čez 14 dni), kaj se pa pričakovanj tiče, pa sem se že naučila, da bolje da nič ne pričakuješ, ker drugače si potem preveč razočaran. Je treba vse na easy jemat, pa je najboljše.


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: popo , sreda, 14.12.2005 : 20:27:39
Z mojo psicko sma prijavljena na CACIB Tromostovje in je se nekaj stvari, ki jih ne vem...
Bi mi pa lahko  nekdo samo malo opisal kako vse skupaj zgleda na razstavi. Kam grem po stevilke, kaj naj z njo, kje naj mam psa(prostor, ali prenesem neko koco zraven?), kje cakam, priprave pred vstopom v ring, kako morem delat v ringu, itd

Lep pozdrav, Marko


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: LIZA , sreda, 14.12.2005 : 21:25:01
Popo, bom nakratko natipkala, čeprav se mi zdi, da je že enkrat nekdo podobno spraševal (ali pa sem zamešala in je bilo to po zs) ;)
Ko prideta na razstavo najprej poišči stojnici, kjer dvigneš mapo z diplomco in štartno številko. Stojnici sta dve, ena za plačane in druga za neplačane prijave. Tam poveš svoj priimek, dobiš mapco in katalog. V katalogu poglej, v katerem razstavne krogu bodo labradorci in se kar takoj odpravita tja. Tam si poiščita lep prostorček, najboljše ob ringu, da se lahko nemoteno spremlja štartne številke razstavljalcev. Najboljše je, če jo imaš navajeno na kletko oziroma boks. Ga postaviš, 'parkiraš' jo notri da lepo počiva :)
V katalogu poglej, kdaj bosta na vrsti. Napisan je vrstni red psov v vašem ringu. Preden bosta na vrsti jo pelji ven, če bi morala opravit potrebo. Pred vstopom v ring jo lahko malo zgladiš s svileno ali pa usnjeno krpo ali pa samo počešeš.
V ringu bosta morala pravilno stat (labradorje se razstavlja na free handling, torej tako, da stojiš pred njimi in jim kažeš kakšen priboljšek ali igračko in od časa do časa nagradiš s priboljškom), pokazat zobke (običajno jih pogleda kar sodnik) in odtečt kakšen krog ali dva ter linijo gor-dol v kasu. Ko bosta tekla v krogu naj bo na levi strani oziroma na notranji strani kroga, da bo sodnik lahko ocenil gibanje :)


Naslov: Kako na razstavo z mladičem
Poslano od: zmaja , četrtek, 15.12.2005 : 01:03:31
Razmišljam, da bi psičko prijavila na razstavo, ki bo januarja v Lj. (Malo se že mudi s prijavo  ;) )
Glede na to da je sedaj stara 8 mesecev, me zanima, v katero kategorijo bi jo morala prijavit, pa tudi kako zgleda sam dan na razstavi in kaj vse potrebuješ.
Naše je zelo živa, zato dvomim, da bi bila kaj pri miru. To me najbolj odvrača od prijave, ker vem, da bi jo zanimali vsi drugi psi.


Naslov: Re: Kako na razstavo z mladičem
Poslano od: Uma , četrtek, 15.12.2005 : 11:12:11
Zdaj imas se v bistvu zadnjo moznost, da jo prijavis na razstavo zato da povadita. Prijavis jo v razred najmlajsih od 6-9 mesecev. Imas se 1 mesec casa, ce bos vsak dan trenirala se bi kr dalo  naucit psa rastavne poze v tem casu.


Naslov: Re: Kako na razstavo z mladičem
Poslano od: LIZA , četrtek, 15.12.2005 : 17:32:52
Zmaja: meni se zdi pa prav simpatično videt kakšnega navihanega mladička, ki je povsem sproščen na razstavi, ga zanimajo drugi kužki, morda ne stoji in ne teče najboljše, pa je vseeno krasen in karseda ljubek :) Drugače pa je dobra rešitev boks ali kletka (če želiš, bom imela v Ljubljani eno na posodo).
Veliko o razstavah je že napisanega tule:
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,569.0.html
Na vprašanja podobna tvojemu sem pa ravno včeraj odgovarjala popo-tu :)


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: popo , sobota, 24.12.2005 : 02:24:11
Zmaja: ce je zdaj stara 8 mescov mislim, da bo takrat se zmeraj sodla v skupino najmlajsih, tako da bo skupaj z mojo-bosta skupaj zivahni :)
No, midva sva prijavljena. Upam, da bo edina cokoladna-bova lahko prepoznavna :)
Pa se vidimo!

Lep pozdrav, Marko


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: robin , sobota, 24.12.2005 : 02:54:36
Živjo popo, se torej vidimo na razstavi, jaz imam tudi dve 8 mesecev stari razposajenki, izgleda nas bo ful. Evo še slikca naših dveh http://west-in-show.moj-album.com/album/1431328/?os=1535854


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: bauci , sreda, 11.01.2006 : 11:34:08
da še to vprašam, ker vsi več ne vidijo vsega: kaj gre kdo iz mariborskega konca v soboto v ljubljano na razstavo, pa bi imel prostor še zame in mojo psičko ( kavalir ). je pa najina prva razstava  ;D, tako da bom morda avto od strahu pobruhala!  ;D  ne, saj se hecam!
prosim, bi mi zelo pomagal, če bi me kdo zraven vzel...

varja

p.s. vseeno, ali me lahko vzame iz mb v lj ali obratno ali oboje, pomaga mi vse!


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: mojčica , sobota, 21.01.2006 : 19:13:59
Sedajle sem gledala pasjo razstavo, ki je bila na gospodarcu, in mi je blo pri določenih posnetkih res kr groza gledat. Neka gospa je svojega psa prijela za glavo in rep ter ga obrnila za 360º, da bi ga tisti ocenjevalec lepo videl.... :'( >:(

Veliko psov sploh ni uživalo v česanju in razstavljanju. Ne samo, da niso uživali prav mučno jim je bilo, poleg tega pa so se nekateri lastniki obnašali do psov kot do nevem....kot da jih imajo samo za kazanje in niso prav nič kazali, da jih imajo sploh kaj radi, pomembna jim je bila samo tista ocena. :( No to je  moje mišljenje in pač mislim, da psa res ni potrebno siliti v razstavljenje, če mu to ne paše. :P




Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Uma , sobota, 21.01.2006 : 23:54:09
stvar je taka, da v bistvu nekateri psi res ne uzivaju v razstavljanju in temu primerno v vecini tudi niso uspesni...je pa stvar odgovornosti lastnika da to opazi in temu primerno ravna...

ceprav po drugi strani pa vcasih gledam mojo tamalo, kako se zvija, javka in vzdihuje, zato ker jo cesem, pa ne ravno za razstavo, ampak za redno nego dlake, pa bi si tudi mogoce kaksen zunanji opazovalec mislil kako mucim psa in ne vem kaj....skratka kaj sem hotela povedat...nekatere stvari za psa niso prijetne in nekateri lastniki cudni, vendar realno je pol manj hudo kot za zunanjega opazovalca zgleda.


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Ory , nedelja, 22.01.2006 : 00:04:48
Se popolnoma strinjam s tem, da nekateri psi že od vsega začetka uživajo. Na primer moj Billy je komaj 9 mesecev star in je bil drugič na razstavi (prvič je bil samo kot opazovalec). Od trenutka, ko sva stopila na prostor kjer je razstava potekala, pa do takrat ko sva odšla (en zelooo zmatran, drugi malo manj  ;)) je vrtel svoj rep. Očitno on spada v skupino psov, ki dejansko uživajo v dogajanju, v družbi psičkov in sploh v, da se vse vrti okoli njega.
Res pa je tudi, da me nihče ne bo prepričal, da pes ki je celo dopoldne privezan na česalni mizici v tem uživa. Ravno tako dvomim, da uživa pes, ki ga vsake 5 minut od smrčka pa do šapic prešpricajo s smrdljivim sprejem...... še jaz se tem kemičnim svinjarijam izogibam, ko je le mogoče. Kako zoprno mora biti to šele psu  :( ...

lp


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: bauci , nedelja, 22.01.2006 : 12:04:50
pa še moj komentar. mislim, da je zam noge pse prijetno na razstavi, je pa vsekakor odvisno od lastnika, kako se bo obnašal do svojega psa.
videla sem polno stvari, za katere mi nihče ne bo rekel, da so zame zgledale grozno, za druge pa ne. en fox terier je stal na mizi, verjetno že precej dolgo. in ker se je nekaj zvijal, je lastnica ponorela, ga prijela za rep, da mu je glava dol visela, stresala in vrgla na tla. mislim, da to ni potrebno! še več, tako osebo bi jaz diskvalificirala. en drug je čivavo po pomoti vrgel dol iz mize. in kaj naredi? nadere jo ter udari, ker je padla iz mize. en hendler: v ringu je najprej vse izgledalo ok,  ko pa se je malo sklonil, se je boga čivava čisto skup zvila in začela trest. to mislim, da tudi dovolj pove. ena druga je prijela čisuja in ga stresala zelo močno za gubo, ker ni hotel piti ( s tem, da mu je pred tem na silo tiščala gobček v vodo ). to in podobne stvari ne da ne spadajo na razstavo, nikamor ne spadajo. žal mi je, da niso na razstavih kakšni reditelji, i bi  pazili tudi na take stvari. takšne grobosti ne sodijo na nobeno kinološko prireditev in niti v domove. a v sloveniji lahko vsak dela z živaljo kakor njemu pač paše.

tudi jaz priznam, da izgubim živce. pa ne bi bila groba, raje kam grem, da se ohladim, ali pa se zaprem v drugo sobo, da se pomirim... ne bi pa svojih frustracij znašala nad živim bitjem!
annnie se mi zdi, da ji je zaenkrat ok na raztavah, ne bi je pa nikoli mučila, samo da potrdim svoj ego! ker če pes trpi in ne uživa, mislim, da se gre le še za ego, nikakor pa ne za ljubezen do živali!

aja, še ena čivava: revica niti hodit ni hotela, se je le "puzala" po tleh v ringu. a je ta čivava uživala v ringu? verjetno ne... no, če je še bila mlada, ok, se pač mora navadit. če pa je že starejša, in se še ni navadila, pa mislim, da nima kaj za iskati na razstavah!

da ne bo kdo narobe razumel; verjetno noben na tem forumu ni takšen do živali, se pa jih najde precej drugje, ki so. in proti temu bi morali organizatorji ukrepati. tudi sama hodim na razstave ( no, bom hodila ), tako da nisem proti njim. sem le proti tistim, ki so grobi do živali!


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Ory , nedelja, 22.01.2006 : 12:14:59
Citat
to in podobne stvari ne da ne spadajo na razstavo, nikamor ne spadajo. žal mi je, da niso na razstavih kakšni reditelji, i bi  pazili tudi na take stvari. takšne grobosti ne sodijo na nobeno kinološko prireditev in niti v domove. a v sloveniji lahko vsak dela z živaljo kakor njemu pač paše.
Se absolutno strinjam.... mislim, da bi nek etični kodeks moral veljati tudi v razstavnem svetu in neprimerno vedenje bi moralo biti kaznovano....... psi so ne glede na vse skupaj živa bitja in neki priveski človekovega ega.


Citat
tudi jaz priznam, da izgubim živce. pa ne bi bila groba, raje kam grem, da se ohladim, ali pa se zaprem v drugo sobo, da se pomirim... ne bi pa svojih frustracij znašala nad živim bitjem!
V trenutku, ko razstavljanje izgubi predznak zabave (za psa in lastnika), se mora nekaj spremeniti. Če bi jaz prišla do točke, ko se znašam nad svojim psom zaradi želje po uspehu, bi v trenutku zadevo opustila.

lp


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: bauci , nedelja, 22.01.2006 : 12:18:39
se strinjam. samo jaz zaenkrat izgubim živce, kadar mi celo noč žvrgoli, cvili, ali pa počne kakšne porednosti! to sem mislila. ;) čim pa bi norela na razstavi, pa tako, kot si rekla! neham!  :)


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: mojčica , nedelja, 22.01.2006 : 12:28:17
Citat
pa še moj komentar. mislim, da je zam noge pse prijetno na razstavi, je pa vsekakor odvisno od lastnika, kako se bo obnašal do svojega psa.
videla sem polno stvari, za katere mi nihče ne bo rekel, da so zame zgledale grozno, za druge pa ne. en fox terier je stal na mizi, verjetno že precej dolgo. in ker se je nekaj zvijal, je lastnica ponorela, ga prijela za rep, da mu je glava dol visela, stresala in vrgla na tla. mislim, da to ni potrebno! še več, tako osebo bi jaz diskvalificirala. en drug je čivavo po pomoti vrgel dol iz mize. in kaj naredi? nadere jo ter udari, ker je padla iz mize. en hendler: v ringu je najprej vse izgledalo ok,  ko pa se je malo sklonil, se je boga čivava čisto skup zvila in začela trest. to mislim, da tudi dovolj pove. ena druga je prijela čisuja in ga stresala zelo močno za gubo, ker ni hotel piti ( s tem, da mu je pred tem na silo tiščala gobček v vodo ). to in podobne stvari ne da ne spadajo na razstavo, nikamor ne spadajo. žal mi je, da niso na razstavih kakšni reditelji, i bi  pazili tudi na take stvari. takšne grobosti ne sodijo na nobeno kinološko prireditev in niti v domove. a v sloveniji lahko vsak dela z živaljo kakor njemu pač paše.

Uf! >:( Da bi jaz to videla bi naredila celo štalo tam...bi najraj šla kr do tiste fine ženske in jo prjela za lase...in jo tresla... >:(joj ne  morš verjet in to naj bi bili ljubitelji živali?! :P

Take bi bilo potrebno takoj diskvilificirati! Še bolše bi bilo da bi jim kar odzveli psa ali pa jim naložili visoke kazni!

Tudi jaz nisem proti razstavam. Sem pa proti tem da se psa v to sili..da potem tam trepeta, noče hodit... Na razstavah bi moralo biti več narejeno, da bi se psi bolje počutili. Prva prioriteta bi jim morala biti počutje psa in šele nato izgled, nastop.  ;)

Po mojem mnenju imajo nekateri pse res samo za hvaljenje, koliko je dosegel...

Citat
ker če pes trpi in ne uživa, mislim, da se gre le še za ego, nikakor pa ne za ljubezen do živali!

se podpišem pod to


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: mojčica , nedelja, 22.01.2006 : 13:25:09
Citat
bi najraj šla kr do tiste fine ženske in jo prjela za lase...in jo tresla... >:(joj ne  morš verjet in to naj bi bili ljubitelji živali?!


No ta ne bo kdo mislil, da bi ji res to nardila.. ;D...bi ji pa imela marsikaj za povedat  8)


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: bauci , nedelja, 22.01.2006 : 14:49:51
hehe, mojčica, saj o tem sem razmišljala.  ;D


Naslov: Kako poteka razstava???
Poslano od: timba , torek, 13.06.2006 : 17:57:12
Ojla!

Pred mesecem smo kupili dva meseca staro psičko. Je naš prvi pes in bo septembra stara 6 mesecev. Septembra bo v Mariboru pasja raztava na katero smo jo prijavili.
Na razstavi še nisem bila, zato me zanima, kako razstava poteka in kaj mora kuža znati?
Prosila bi, če bi mi lahko kdo pomagal, da do takrat psičko kaj naučim, saj sloh nevem čisto točno kako se mora držati!

Že v naprej hvala za odgovore!!


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Uma , torek, 13.06.2006 : 20:08:18
Psicka se mora znati razstavljati, torej teci v kasu ob tvoji levi strani in stati v razstavni drzi za tvojo pasmo. Tvoja psicka bo takrat v razredu najmlajsih 6-9 mesecev, v katerem dobi zgolj opisno oceno - torej zelo perspektivno, perspektivno ali neperspektivno.

Kaksno psicko pa imas??


Naslov: Prva razstava
Poslano od: timba , torek, 13.06.2006 : 21:44:03
Ojla!

Hvala za nekaj odgovorou! Prišli mi bodo kar prav!
Imam psičko Tibetansko terierko!

By


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: bina , torek, 13.06.2006 : 22:28:02
Najbolje bo prebrati celo temo :) jaz bi se obrnila na vzreditelja vaše male kepice. Saj sigurno ima kaj izkušenj z razstavami in lahko kaj pokaže (recimo, kako se vodi psa, kako naj stoji, kaj je treba početi v ringu).


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Uma , sreda, 14.06.2006 : 08:21:03
V kolikor pa nisi sigurna glede vzreditelja pa priporocam Klub za tibetanske pasme, vsekakor ti bodo znali svetovati, konec koncev pa imaste v Mariboru evropsko specialko in super bi bilo, da je psicka 100% pripravljena.


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Reina , sobota, 12.08.2006 : 13:49:29
Zivjo!

A mi lahko kdo razlozi(ne spoznam se še na to vrstne zadeve), ali lahko rastavljam psa, ki nima FCI rodovnika oz. rodovnik izdan od kluba,
ki "ne dela" pod FCI.
Mogoce to ni vprasanje za to temo ampak ne najdem sorodne teme.

Hvala lepa za odgovor!

Lp


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Ory , sobota, 12.08.2006 : 14:56:23
Hmm, mogoce bo imel kdo drug bolj natancen odgovor, ker jaz imam obratni "problem". Nameravam namrec razstavljat v Angliji kjer registrirajo svoje pse pri KC, moj pa ima FCI rodovnik. Rekli so mi namrec da ni nobenega problema...... jaz bom mojega enostavno vpisala v Chihuahua Club in verjetno ga bom morala vpisati tudi pri KC (to samo zato ker bo tam ostal dalj casa).


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Reina , nedelja, 13.08.2006 : 13:06:11
 :( Ali res noben ne ve...?
 :-\


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: LIZA , nedelja, 13.08.2006 : 14:10:29
Reina, živjo!
Nevem točno,kako je s tem, je pa na vseh prijavnicah napisano: " Razstavljajo se lahko le psi z rodovnikom, ki ga priznava FCI."


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: sirtaki , nedelja, 13.08.2006 : 14:58:13
Reina pozanima se pri Kinološki Zvezi Slovenije ali obstaja kaka šansa, da tvojega psa vpišej v SPR (Slovenski pogojni rodovnik).
Le tako boš lahko sodelovala na FCI razstavah.

Ory glede razstavljanja psa s FCI rodovnik v UK pa je čisto simple - izdajajo tako imenovane ATC številke, vse imaš lepo opisano na uradnih straneh Kennel Cluba.


lp



Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Reina , nedelja, 13.08.2006 : 16:44:25
Hvala za odgovore, saj to tudi nameravam, jutri poklicati na KZS, vendar ko sem ze prej za kaj klicala na kzs sem le redkokdaj dobila odg. na svoje vprasanje ali pa od vec oseb razlicen odgovor. :(

Sem mislila da se bo javil kateri rejec, ki je uvozil psico ali psa iz drugih drzav in imajo vec izkusenj z tem, kako oni prijavijo psico ki ima rodovnik izdan npr. od AKC ali drugih klubov ki nimajo veze z FCI ???


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Jana , nedelja, 13.08.2006 : 16:52:31
Reina, morda bi bilo dobro, ce poves, za katero pasmo gre, oz. ce je pasma priznana s strani FCI.

Teme o rodovnikih, vpisih v Slo rodovno knjigo, uvozu psa... so v rubriki predpisi in dokumenti (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,21.0.html) -> Vzreja in rodovniki (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,163.0.html) in Potovanja, uvoz in izvoz (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,162.0.html)
Kaj vse se skriva v omenjenih rubrikah najdes na zemljevidu (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,5764.msg176504.html#msg176504).


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Reina , nedelja, 13.08.2006 : 17:35:37
Jana hvala za link, sama nisem nasla ::) vendar mi tema o razstavljanju psov, ki niso vpisani v SLR" nic ne pomaga. Bom poskusila jutri, poklicem na KZS..

Gre za pasmo, ki je priznana od FCI - chihuahua, vzrediteljica pa vzreja pod DHS/UCI, Nemcija. Ker mi psicka in rodovnik zelo  ugajata, si jo zelim vendar pa me bega kako in kaj s tem rodovnikom v Slo.

Bom koncala v tej temi ;)


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Polzek , četrtek, 07.12.2006 : 11:14:45

    Z mojo goldenko Fino sva se okorajzili in greva na prvo razstavo  :)
    Ze cel teden se psihicno pripravljam na popolno blamazo v ringu  :o ,
    saj je prvic za obe.
    O, saj kuza zna iti poleg in tudi na "stooooj" lepo stoji na miru....vse
    dokler ni v blizini nicesar, kar bi jo zmotilo.
    Na primer kaksnega psa.
    Ali dveh.
    A bi se dalo zmenit s sodniki, da bi za kratek cas izpraznili celotno halo
    in bi za Finin nastop vsi psi pocakali zunaj? :D
    Jao.
   
   Se dobro, da ne gre za oceno, ker sva v razredu najmlajsih (8 mes) in potem
   mogoce ne bodo tako ZELO zavijali z ocmi, ko bo tamala vlekla na vse strani,
   skakala, se vrtela in lovila ostalih psov....
   Eh, mogoce me bo pa do nedelje kap, pa mi ne bo treba iti ;D....


   


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Barbka , četrtek, 07.12.2006 : 11:20:17
Reina,
na rodovniku mora biti žig ali znak VDH in FCI. Če tega ni, ni prizan rodovnik v nobeni FCI državi - kar pomeni, da se kuža ne more udeležiti razstav za čistopasemske pse, ki jih organizorajo pod okriljem FCI.


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: tina malina , torek, 06.03.2007 : 15:14:06
Ojla,
vprašanje:
razstavljalci kakšne izkušnje imate z pasjimi "boksi" na razstavi; je bolje kletka ali kovček?
Se počasi pripravljam na tisto taPrvo.
Hvala in pozdravček!!
tina


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Uma , torek, 06.03.2007 : 15:35:55
Jaz imam raje kletko, ampak zgolj iz enega samega razloga, da manj prostora v avtu zasede. Drugace je pa cisto vseeno.


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: sanci_cat , torek, 06.03.2007 : 23:23:00
Sam predlog: fino je če so na kletki kolesa, da se potem ne matraš nosit, tko kot jaz ... Ali pa če nosilo nabaviš.

Drugače pa v prihodnosti nameravam nabaviti tisti boks iz blaga in mreže (ne vem kako se reče), pa razstavno mizo na kolesih. Ker ta kletka, kolikor je praktična (psa lahko posadim na njo in mi služi kot miza, pa še večje dimenzije je, da ima moj peso dovolj prostora) je enostavno prevelika in mi zavzame v avtu ogromno prostora, ker grem redko sama na razstavo.


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Uma , sreda, 07.03.2007 : 10:33:22
Platneni boks so meni unicile v pol ure, oziroma mi je tamala unicila, to je edina slabost njegova.


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: tina malina , sreda, 07.03.2007 : 11:51:04
tnx za odgovore!
verjetno se bom odločla kar za kletko, tole s kolesi se super sliši, kužata iz avta  že daš v kletko pa ga lepo elegantno pelješ, da ti ne skače naokrog, moja je navita ko strela, tko da se tako izogniš slabi volji.



Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Ovcka , sreda, 07.03.2007 : 20:21:00
hej

Mogoce se bo moje vprasanje komu zdelo cudno, ampak nikjer se nisem nasla odgovora. No, z mojo "zverinico" sva bila v Celju prvic na razstavi, sedaj pa res ne vem, kako je praksa glede teh papirjev (priznanje in pa list z oceno sodnika). Zanima me kaj naj s tem listom z oceno (priznanje verjetno pri meni ostane)? Ali ga je treba posredovati kinoloski zvezi, ali tudi ta ostane meni?

Hvala za odgovor in lp..


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: sanci_cat , sreda, 07.03.2007 : 21:59:49
To ti je fajn za vzrejni pregled - priložiš zraven oceno z razstave. :)


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Tessy , sobota, 21.07.2007 : 10:07:38
Mene pa zanima me, kaj vse je treba psa naučit, da lahko nastopi na razstavi - kako stoji, hoja...?
Kje se to da naučit in kako. :)


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: LIZA , sobota, 11.08.2007 : 10:03:35
Tessy, v grobem mora kuža na razstavi znat naslednje: stati v razstavni drži, značilni za njegovo pasmo, pustit pokazat zobke sodniku in se pretipat ter pravilno hodit-za večino pasem je to kas, razen nekaterih izjem kot je pekinčan. Pes mora hodit ob vodnikovi levi strani, da ga sodnik lahko dobro vidi in oceni. Treba ga je naučit hoje v krogu in v liniji gor-dol. Drugače pa še malo pobrskaj po temi in boš našla tudi kakšen nasvet, kako ga to naučiti.


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Barbka , sobota, 11.08.2007 : 13:44:37
Tessy, a Taff pride na razstavo? Kam, povej in kdaj - da ti bom lahko pomagala!


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: lagotto , torek, 18.09.2007 : 10:34:58
Hojla, Polona! Naj ti še jaz povem moje izkušnje. Imam čudovito psičko. Mislim, da sva se še najbolje odrezali na prvi razstavi., kljub mojemu šibkemu znanju. Z vzrediteljico sva se dobile na eni izmed razstav in mi je vsaj malo razložila kako to gre. Vendar je moje mnenje tako: dobro je, da dobiš nekoga, ki te stvari obvlada in nauči tebe. Ti moraš delati on pa te sproti popravlja. Vse je odvisno od tebe, pes bo naredil kar boš ti želea. Drugače je pa razstava ena sama muka, vsaj za nas. Veliko ljudi, psov, zaprti prostori. Če se razstava zelo vleče postane moj kuža nemiren in potem v ringu kaj dosti ne narediva. Tudi meni je bolj neprijetno. Je pa recej odvisno od psa. Imam dve psički iste pasme, ki sta živo nasprotje. Ena ratuje nemirna, druga je pa do konca hladna kot špricer. No, je pa tudi od sodnikov odvisno, kar se mi tudi ne zdi pravilno. Namesto, da bi ocenjevali psa, ocenjujeo tudi tebe, kako delaš z njim. Logično je, da mora pes znati določene stvari in ubogati, da se mora pustiti pretipati,...ampak vsaka stvar ima neko mejo. Tako lahko odličen pes z že pridobljenimi višjimi naslovi, kar naenkrat dobi pravdobro oceno. To so čudeži. Včasih sploh ne veš kaj ocenjujejo. Pes lahko ne dobi naslova, ampak ,da dobi nižjo oceno?! No jaz ti želim na razstavljanju veliko uspehov in lepih trenutkov!!! Helena


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: lagotto , torek, 18.09.2007 : 10:43:29
Polona, poišči nekoga, ki dobro obvlada te stvari. Ti delaj on pa naj te sproti popravlja. Če ti nekdo samo pove, mislim, da ni dovolj, ker ti sama sebe ne vidiš. Torej zavihaj rokave in vso srečo. Pa še nekaj: vzami to kot šport, ker vsem sodnikom ne boš všeč pa se lahko prikrade kakšna krivična ocena. Helena


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: mavrica , ponedeljek, 24.09.2007 : 21:46:50
Lou ima v Mariboru prco razstavo, handlala ga bo pa Anja, ki mi bo tudi pokazal veščine JH...


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Gigosy , petek, 16.11.2007 : 11:32:29
Hojla, Polona! Naj ti še jaz povem moje izkušnje. Imam čudovito psičko. Mislim, da sva se še najbolje odrezali na prvi razstavi., kljub mojemu šibkemu znanju. Z vzrediteljico sva se dobile na eni izmed razstav in mi je vsaj malo razložila kako to gre. Vendar je moje mnenje tako: dobro je, da dobiš nekoga, ki te stvari obvlada in nauči tebe. Ti moraš delati on pa te sproti popravlja. Vse je odvisno od tebe, pes bo naredil kar boš ti želea. Drugače je pa razstava ena sama muka, vsaj za nas. Veliko ljudi, psov, zaprti prostori. Če se razstava zelo vleče postane moj kuža nemiren in potem v ringu kaj dosti ne narediva. Tudi meni je bolj neprijetno. Je pa recej odvisno od psa. Imam dve psički iste pasme, ki sta živo nasprotje. Ena ratuje nemirna, druga je pa do konca hladna kot špricer. No, je pa tudi od sodnikov odvisno, kar se mi tudi ne zdi pravilno. Namesto, da bi ocenjevali psa, ocenjujeo tudi tebe, kako delaš z njim. Logično je, da mora pes znati določene stvari in ubogati, da se mora pustiti pretipati,...ampak vsaka stvar ima neko mejo. Tako lahko odličen pes z že pridobljenimi višjimi naslovi, kar naenkrat dobi pravdobro oceno. To so čudeži. Včasih sploh ne veš kaj ocenjujejo. Pes lahko ne dobi naslova, ampak ,da dobi nižjo oceno?! No jaz ti želim na razstavljanju veliko uspehov in lepih trenutkov!!! Helena

Lepo se sliši ampak kje pa dobiti nekoga, ki te bo naučil razstavljanja in priprave na razstavo? Recimo, da si kupil psa v tujini, daleč od doma in si ne moreš dosti pomagati z vzrediteljem, ki ti je psa prodal.


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: mavrica , petek, 16.11.2007 : 14:22:02
Praktično vsak se slej ko prej spoprijatelji s kom na razstavi, obstalajo tudi poklicni handlerji, ki jim lahko daš psa za handlat, če ne gre drugače..sicer pa opazzuješ druge handlarje... ;) Jaz imam to srečo, da je hči od moje Slavi (ptri njej sem kupila Louja) handlaerka-sepravi handla za plačilo tuje pse, dolgo je tudi tekmovala v JHju in mi je pokazala ogromno stvari. :D


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: kaja , torek, 11.12.2007 : 13:50:43
Ima mogoce kdo seznam izrazov v slovenscini in/ali anglescini, ki bi prisli prav nekomu, ki bo prvic zapisnikar? Mislim, da smo dobili en tak opis psa na seminarju, ampak ga zal ne najdem. lp


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: sanci_cat , torek, 11.12.2007 : 23:25:37
Jaz sem si za prvič dobro prebrala več standardov v angl. za isto pasmo (tudi AKC), da sem se navadila na izraze. Sam v slovenščino pa nisem rabila prevajat ...


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: kaja , sreda, 12.12.2007 : 08:36:07
Jaz bi potrebovala ali angleske ali slovenske izraze, ker jih moramo prevesti v ruscino. Standarde sem ze zbrala in so ze v "obdelavi".  :)


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: sanci_cat , sreda, 12.12.2007 : 12:42:52
Poskušaj potem s kakim standardom, ki je preveden v slovenščino ...
Drugače pa, če najdeš kje te izraze v slo, bi tud meni malce prav prišli ...  :-[
Se mi zdi, da včasih lažje razumem in razložim pojem v ang kot pa v slo.  :-[


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: kaja , sreda, 12.12.2007 : 15:28:12
Nekaj sem jih ze izbrala in jih lahko na koncu objavim. Mi je pa ful tezko sestavljat tak seznam, ker meni so stvari logicne in zelo domace, nekomu, ki pa nima izkusenj z razstavami, pa so tudi najbolj preprosti izrazi cisto tuji.  :)


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: ika , sobota, 05.01.2008 : 21:35:47
tako da še jaz malo povprašam tukaj. tudi mi razmišljamo, da bi bil že enkrat čas, da bi za probo malo razstavljali našega foxija, je pa problem da ga še do sedaj nismo. vadila sma že kar nekajkrat a je potem vedno prišlo nekaj vmes, nazadnje tudi naraščaj.
ali sploh lahko peljem psa prvič na razstavo pri 3 letih? ali je za to že prpozno?
bi pa tudi potrebovala kajnasveov glede handlanja oz. če je kdo iz okolice cela in bi mi bil pripraljen malo svetovati.ali pa če bi mi lahko svetoval kdo ki razstavlja foxije.


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: kikicaa , sreda, 16.01.2008 : 22:24:51
Ne ni prepozno tud če ima 8 let. Na razstavi ki je bila v Lj-CACIB so tekmovali tudi psi ki imajo 15 let... Saj so različni razredi:
-mladiči
-najmlajši
-mladi....

lp :-*


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: metkus , sreda, 14.05.2008 : 13:47:13
Ne ni prepozno tud če ima 8 let. Na razstavi ki je bila v Lj-CACIB so tekmovali tudi psi ki imajo 15 let... Saj so različni razredi:
-mladiči
-najmlajši
-mladi....

lp :-*

odrasli in veterani bi se dodala :)

lp, alf & metka

ps: a obstaja kje kaksen naslov za to profesionalno handlanje ali so to posamzniki, ki ponujajo storitev?


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Starsy , četrtek, 15.05.2008 : 15:05:07
mi gremo tudi na prvo razstavo. sicer smo  že bili na kakšni z Bibo..z Baileyem pa še ne.vemo tudi kako hodit in zobke kazat in use to, nam je Mira pokazala, zanimajo me pa ocene...mi jih kdo razloži<? :)


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: mavrica , četrtek, 15.05.2008 : 21:25:56
Starsy, na portalu sta dva odlična članka na to temo! Malo pobrskaj... ;)


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Zuma , sreda, 24.12.2008 : 14:13:44
Pozdravljeni,

imam manjši problem, in sicer bi rad rastavljal na eni izmed januarskih razstav v Ljubljani, vendar pa moj Boston še ni vpisan pri Kinološki zvezi, ker sem komaj danes, po tri mesečnem čakanju, dobil rodovnik. Zanima me, ali morda kdo ve, če se lahko vseeno prijavim na razstavi in vpis pri kinolški zvezi uredim po praznikih. Na KZS ze žal nihče ne javlja, ker so verjetno že na pročitnicah.

Hvala in lepe praznike
Marko


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: LIZA , četrtek, 25.12.2008 : 20:19:44
Pozdravljen Marko!

Kolikor je meni znano, lahko psa prijaviš brez kakršnihkoli problemov. Tudi mi, ki šele čakamo na rodovnik lahko prijavljamo (samo napišemo, da je rodovnik v izdelavi). Prijavite pod ta rodovnik, ki ga imate sedaj (predvidevam, da je eksport rodovnik), vpis pa uredite po praznikih.
Priporočam prijavo po mailu, ker so kar ažurni in če bo karkoli narobe, vas bodo o tem obvestili po e-mailu.

Veliko sreče na razstavi!


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Drejči , četrtek, 25.12.2008 : 21:13:38
Zuma,
predvidevam, da ste psa kupili v tujini. Kot pises rodovnik ze imate. Na prijavnico vpisi reg. številko, ki je napisana na rodovniku. Ne bo nic hudega. Zaenkrat je pac tako, da moras psa vpisati v slo. rodovno knjigo preden podas prosnjo za slovenski sampionat (jasno, ce pes izpolni pogoje za pridobitev sampionata).


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: ika , petek, 16.01.2009 : 08:54:52
tudi mene nekaj zanima.
s tamalim pridno vadimo ˝stoj˝ in po 1 mesecu že lepo stoji, edini problem je da ima ušese čisto poklapane in rep daaleč med nogami.
sicer imamo še dosti časa do takrat ko ga bomo prvič razstavljali.me pa zanima kako mu naj pokažem da to ni noben ˝bavbav˝. sem poskusila z igračko, delava s klikerjem, sedaj le hrano vzame.kot sem že omenila, stoji lepo, le prestrašen cel izgleda.


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: _Anais_ , petek, 16.01.2009 : 09:53:00
Poizkusi mu sprva le počasi rep privzdigovat in govorit, priiideenn stoooj. In nagrada. Pa zopet, rep počasi, tako z roko pod repom, kot, da bi ga božala in zopet priden, stoojj ali pa priden, drži. Odvisno, kako želiš. In nagrada. S časoma bo doumel, da to ni nikakršen baubau in bo lepo stal in takrat bo tudi ne zgledal tako poklapano. Veliko nagrade, čohanja, kadar naredi prav in veliko vztrajnosti in potrpežljivosti in kuža bo začel uživat.
Poizusi vadit razstavno pozo na različnih krajih - gresta na sprehod, recimo na vrhu hriba, drugi dan doma na zelenici, potem sredi travnika itd - pa vedno nagradit, dokler pes ne bo doumel, da to pa res ni kaj groznega ;)


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: ika , petek, 16.01.2009 : 14:36:44
ja saj rep mu držim pokonci.
no na začetku se za hrano sploh ni oziral, zdaj jo vsaj sprejme kot pohvalo.ampak ko je ukaza konec, se kar sesede na tla.pa itak da je vsakič pohvaljen.
druge vaje kot sedi, prostor niso problem.
mogoče zato ker če stojim in mu rečem ˝stoj˝ začne vse druga izvajat in potem ko ga jaz v pozo popravim (pri tem počepnem), je pa cel poklapan oz. se začne kar k meni stiskat (je bolj mini). no pa saj sčasoma bo.


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: lowro , sreda, 08.06.2011 : 07:15:02

lp
v nedeljo se bo moj bully udelezil prve razstave vendar pa imava od vceraj tezavo saj se je pretepal z macko in ima opraskan gobcek bi lahko bila to tezava teekmovala bova v razredu najmlajsi     lp


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Nollie , torek, 06.08.2013 : 14:39:19
Zivjo!malo bi obudila temo..nisem sicer prepricana ce ni ze kaksna o tem..
Imam 3mesece staro AST in bi poskusila z razstavo..nekdo mi je rekel da potrebujem licenco vodnika al neki tazga?!kako je s tem?
Hvala za pojasnila!!
Lep pozdrav :)


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Jana , torek, 06.08.2013 : 14:45:19
Odlično :)
Nobene licence ne potrebuješ.

Ker bo v Trbovljah tvoja psička še premlada za razstavljanje, imaš čas, da se seznaniš z vsem, kar te zanima.
Za začetek mogoče branje tegale http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=1159 (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=1159) :),
potem pa obisk razstave v Trbovljah - več podatkov najdeš na http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,46945.0.html (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,46945.0.html) :)

Naslednja razstava bo potem v Kopru, 5. in 6. oktobra.


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Nollie , sreda, 07.08.2013 : 16:24:39
Hvala za odgovor :)
Za razstavo v Trbovljah sem ze videla oglas na forumu,tudi ce bi si se tako zeleli it,ne morva ker se nimamo rodovnika..morda oktobra :) pa tudi malo sole bo/bova takrat imela za sabo..ampak bomo si pa sigurno ogledali razstavo,da bom vsaj malo videla kako to sploh zgleda :)


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: natis , sreda, 07.08.2013 : 19:01:56

če je pes kupljen v sloveniji, pri slovenskem vzreditelju rodovnik v baby klasi ni problem. v prijavi se vpiše "v delu". tudi sama še nimam rodovnikov za  zadnje leglo in sem jo komot lahko prijavila tudi na EDS, ne samo v Trbovlje  :P


Tako kot ti je napisala že Jana. Pojdi na eno dve razstavi in si poglej kako to sploh izgleda in tudi kako se razstavlja tvoja pasma. če si iz tistega konca SLO, ki meji na hrv ... imaš tudi tam kar nekaj razstav pred koprom in si greš lahko pogledat. Najdi Hrvaški kinološki savez in "Izložbe" na netu.  ;)


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Nollie , četrtek, 08.08.2013 : 07:55:56
No dobr da vem da se da to z rodovnikom tako rest..
Psicka je tuksj kupljena,tako da ta pogoj izpolnjujeva :)
Drugace smo pa iz Lj. in bo ogled razstave v Trbovljah konkreten izlet :)


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: Katjica , ponedeljek, 15.09.2014 : 02:45:26
Malo oživljam temo ;)

No pa sem jaz tudi pri tem "prvič". Odločam se, da bi našo takrat (november) 5 mesečno bokserko prijavila na razstavo v Vrtojbi. Pa ne vem kako začeti... Za nekaj nasvetov sem že vprašala nekoga, ki handla in bom še koga, ki bokserje razstavlja ampak sem še vseeno malo v dvomih. Je pa psička zelo učljiva in v fazi socializacije tako, da bi sproti vadili še za Vrtojbo. Pa fajn bi bilo, če bi tam koga poznali, da se otresem treme.


Naslov: Re: PRVA RAZSTAVA
Poslano od: natis , ponedeljek, 15.09.2014 : 09:04:42

obrni se na vzreditelja za pomoč. on ti bo najlaže pomagal z nasveti, saj pozna pasmo, psa ...