mojpes.net

o prireditvah => svet razstav => Sporočilo, začeto od: bina , petek, 19.12.2003 : 11:44:54



Naslov: priprava psa za razstavo
Poslano od: bina , petek, 19.12.2003 : 11:44:54
Živjo!

Pogovarjali smo se že o urejenosti razstavljalcev na razstavi, mene pa zanima, kako uredite svoje pse za razstave.

Ko smo mi samca (švicarja) vozili na razstave (samo 1x letno), smo ga takrat vedno umili. Ampak razstava je bila maja...

Sedaj bi rada vozila na razstavo bernardinko, kratkodlako ki je zunaj. Za Cac Ljubljana je nisem umila, ker sem se bala, da bi se prehladila.  Za Vrtojbo pa še ne vem, ali jo bom skopala ali ne.

Kaj pa storite v primeru, da je razstava npr. marca in aprila? ali je pes deležen obakrat kopanja, ali samo enkrat, mogoče nobenkrat?  Kako uredite psa za razstavo (kratkodlake)?

Lp jana


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , petek, 19.12.2003 : 16:23:03
Bina:Navadno se psa kopa pred vsako razstavo(odvisno sicer kako pogosto le te obiskuješ,če greš na razstavo vsak teden potem jasno da psa ne kopaš pred vsako razstavo).Redni obiskovalci razstav se ponavadi odločijo,če bodo psa skopali na podlagi pomembnosti razstave.
Kratkodlake pse se navadno skopa,ter pocese z gumijasto rokavico,pred razstavo pa se le te(npr.dobermani,bokserji,itd.)zgladi z rokavico in sprejem da se bolj svetijo.
Predlagam ti,da jo pred razstavo skopaš(noter),ter jo temeljito posušiš s fenom,ter jo postopoma daš nazaj na vrt(iz vroče kopalnice v presobo na to v garažo ter nazadnje na vrt,kjer je najhladneje...),ena od varijant,pa je da psa skopaš zjutraj pred razstavo,ga posušiš ter nato psa daš v ogret avto...


Na splošno je pa nega dlake od psa do psa seveda zelo,zelo različna ;)

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: retrieverka , petek, 19.12.2003 : 17:03:33
Tole z različnimi psi se strinjam. Sama imam sicer gladkodlako prinašalko a je ne kopam pred razstavo in sicer zato, ker mora bit dlaka gladka in svetleča, če pa jo kopam dobi tako mehko štrlečo dlako. Mogoče veste kako jo sušit oz. preprečiti to nevšečnost??


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: sirtaki , petek, 19.12.2003 : 17:31:07

Retrieverka mogoče pa ne uporabljaš pravega šampona?


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: retrieverka , petek, 19.12.2003 : 21:31:29
Mogoče. Predlagaš kakšnega? Do zdaj sem imela enega za črne  pse..za lesk..pa nekak pride dlaka taka lahka, mehka-sploh ne taka kot jo ima drugače in naj bi jo tudi imela...zato jo sploh ne kopam pred razstavo...tudi njena frizerka mi je svetovala naj jo ne...


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: bina , petek, 19.12.2003 : 22:35:17
Pia, hvala za odgovor. Pred razstavo je res ne bi rada prala, ker bi morala prezgodaj vstati, sem pa bolj zaspan tip  ;D ;D  Pa v Vrtojbi moramo biti že ob pol devetih :o :o

Za Cac Lj. sem jaz malo goljufala in sem psa samo pošpricala z vodo in obrisala (kot bi jo npr. dobil rahel dež). In rezultat: mehka dlaka, kot bi bila skopana.  

Kakšen sprej pa uporabljaš za pse? Kje ga kupiš?

lp Jana


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , sobota, 20.12.2003 : 13:40:01
Bina:hehe,pri nas je pranje psov pred razstavo ze klasika ;D ;)

Govorim o grooming spreju,ki se ga kupi v vseh bolje zalozenih trgovinah za male zivali in na razstavah.Obstaja jih vec vrst,za razlicne tipe dlake,mislim da se cena giblje okoli 3000sit.Drugače pa,če kdaj nimaš časa ali pa hočeš psa na hitro skopati oziroma urediti pa ti priporočam suh šampon;).

Poleg spreja lahko uporabljas se kredo(primerna je predvsem za bele pse in se posebno za belo dlako na tackah,saj se le ta hitro umaze in lahko psa,preden gres v ring,se malo "napudras" ;))
Potem imas se razne spreje,za bolj blesceco dlako,ce pa hoces da dlaka stoji kot hoces pa lahko uporabis kar navaden lak za lase.

Seveda pa se psa ne da zrihtati samo pred razstavo mora biti negovan tudi prej,saj je razlika med psom,ki je redno negovan in med psom,ki ga negujejo samo pred razstavo opazna zelo izrazita vidna razlika :-\ ;)

lp,pia


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Multipla , sobota, 20.12.2003 : 17:03:41
Zelo zanimivo in poučno branje za tiste katerim tuji jeziki ne delajo težav  :) ;)

Abeceda izlaganja pasa za pocetnike i za strucnjake
http://balkancinology.com/dogs/viewtopic.php?t=53




Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: flufi , sobota, 20.12.2003 : 22:44:37
Pia, hvala za odgovor. Pred razstavo je res ne bi rada prala, ker bi morala prezgodaj vstati, sem pa bolj zaspan tip  ;D ;D  Pa v Vrtojbi moramo biti že ob pol devetih :o :o

lp Jana

Po mojem mnenju sploh ni potrebno tvojega psa kopati tik pred razstavo, skopaš ga s šamponom za bele pse (poudariš belino dlake, na rjave flekce ne vpliva) kak dan prej, potem jo malo paziš, da se ne gre kam kopat ali povaljat, tik pred razstavo pa uporabiš kredo in kak spray, če je treba.
Ko skopaš psa, vedno upoštevaj pravilo, da mora biti tisto noč pes v hiši na toplem. To pravilo seveda ne velja v poletnih mesecih. Pri tem ni važno, ali je to bernardinec ali kar koli drugega.  
Če tvoja psica sicer živi zunaj, je lahko mokra zunaj samo toliko časa, dokler se giblje (si na sprehodu ali se igraš z njo). Takoj ko se umiri, mora iti na toplo.

Imela sem namreč srečo, da sem urejala svojega psa pri  najboljšem vzreditelju  ;) , kjer sem se ogromno naučila o predrazstavnih "obveznostih".


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: bina , sobota, 20.12.2003 : 22:49:18
Joj, Pia, sedaj si mi pa naštela še celo več pripomočkov za psa kot jih imam pa sama  ;D ;D Še dobro da imam kratkodlakega psa in ne dolgodlakega.

No, v bistvu me je zanimalo samo kako je s kopanjem psa. Ker moja mami je prebrala, da se psa ne sme prevečkrat kopat in če jaz slučajno predlagam več kot 1x na leto kopanje, je že ogenj v strehi  ;) ;D

Psa na splošno nič ne rihtamo, nič ne pazimo. Naš pes je "kmečki" pes: koplje luknje, grize kosti in je zato do trebuha umazana od krvi  :-\ >:(, skratka uživa v življenju. Samo pred razstavo jo pa bom kopala.

Multipla, hvala za link. Zelo poučno. Ampak zame že kar malo preveč profi   ;) :)

Lp jana


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: bina , sobota, 20.12.2003 : 22:53:23

Ko skopaš psa, vedno upoštevaj pravilo, da mora biti tisto noč pes v hiši na toplem. To pravilo seveda ne velja v poletnih mesecih.

A to pomeni, da tudi če jo umijem zjutraj in je cel dan na toplem, jo potem ponoči ne smem dat v utico? Ker sedaj je zunaj -8 stopinj in se bojim, da res ne bi prehladila zaradi ene razstave.


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: flufi , sobota, 20.12.2003 : 23:15:04
Ja, tocno to, ker pri teh temperaturah ponoci tvegas hud prehlad psa. Pes je namrec miren, vlaga pa v kozuhu zagotovo prvo noc ostane.
Poleg tega mislim da ima bernardinec, cetudi kratkodlak, gosto podlanko, ki ga varuje pred mrazom. V tej podlanki (=poddlaka) pa se (na zalost) zadrzuje tudi vlaga, ko skopas psa.

Vlaga + (- 7st.C) = BRRRRRRRRRR  :P



Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , torek, 23.12.2003 : 16:41:59
Joj, Pia, sedaj si mi pa naštela še celo več pripomočkov za psa kot jih imam pa sama  ;D ;D Še dobro da imam kratkodlakega psa in ne dolgodlakega.


 ;D ;Dhehe saj se s časoma navadiš od začetka sem se tudi jaz samo za glavo držala;)

Tudi jaz ne zagovarjam prepogosto kopanje,sicer je pa to zelo odvisno od psa.Drugače se mi pa zdi,da tvoji psički tudi dvakrat do trikrat letno kopanje  ne bi škodovalo;)


lp,pia


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: jessy , torek, 23.12.2003 : 20:05:16
pia_in_co

A ti svojega maltežana razstavljaš?

LP, jessy


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , četrtek, 25.12.2003 : 21:07:56
jessy:Ne svojega ne,ker nima rodovnika ;)Sem ga pa že probala poviti,vendar mu ni bilo ravno všeč ;D ;)

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , nedelja, 28.12.2003 : 17:59:42
Ojla jaz imam eno vprašanje. :-[..ker nisem ravno izkušena v razstavljanju in bi rada Bluja (GN) peljala na CACIB v Lj, bi prosila koga, ki ima kaj več izkušenj za pomoč, da ne bova izpadla kot totalna analfabeta ??? kar se tega tiče.

Nekaj časa že vadiva pač stoj...na kaj moram biti pozorna? Kako mora pes stat, zadnje noge, sprednje noge...glavo naravnost ali malo gor, kako držat povodec...kako teč.
Problem imam pri teku v krogu, ker je Blu šolan in ne prenese, da ga nekdo zateguje, moram imet povodec popuščen. Je to v redu...?




Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: sirtaki , nedelja, 28.12.2003 : 18:06:25

Petra najboljsi nasvet kako mora GN stat: presurfi nekaj www o GNjih, kjer so psi praviloma postavljeni v pravilne poze....in boš dobila krasen obcutek...  :)
Lahka pogledas tudi v albumih na www.agility-slo.net, tam je kar nekaj fotk belgijcev z razstav  8)

Zategnjena vrvica? Ni muss, najbolj vazno je, da pes zna teci v hitrem teku (kasu) ob svojemu vodniku in stati, da ga sodnik lahko oceni. Pa pokazati zobe jasno (za pregled, ne za kaj drugega  ;)





Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , nedelja, 28.12.2003 : 19:41:07
Petra:jaz bom v Ljubljani in ti rade volje pomagam ;)Sicer res,da nisem  nekakšen ekspert za GN-je,vendar vseeno več glav več ve :D ;)


lp



Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , ponedeljek, 29.12.2003 : 09:18:27
Ok, računam na to  ;).
Nekaj www sem že pogledala pa mi nekako ni še uspelo to prenest na svojega psa. Bom pa še malo... ;)

Dobro, da vadiva že nekaj časa, da se je sploh naučil stat pri miru  ;D, to je po moje največji problem...ja pa tikanje jajčk :-[...na to še pridemo.




Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , sreda, 31.12.2003 : 17:03:28
Petra:Probaj s hrano ali igraco in sicer vadi tako,da mu priboljsek pridrzis v zraku (pred njim)in das ukaz recimo:"Stoj" ,cim pes nekaj casa stoji pri miru ko mu reces stoj ga pohvalis.Na koncu mora pes na ukaz stoj stati pri miru dokler mu ne das priboljska in ga pohvalis.
Lahko pa probas tudi na ta nacin,da stopis pred njega in mu dajes hrano,vendar se mora pes znat sam postavit...

lp,pia


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , petek, 02.01.2004 : 09:26:09
Ja sej to nekako počneva...njprej mu nikakor ni bilo jasno , da hočem od njega samo to, da stoji pri miru in gleda sirček  :o ;D

No, to je nekako pogruntal, ampak tace pa vedno drugače naštima, rada bi ga popravla pa ne vem kako naj bi bilo bolj pravilno. Zadnje tace ravno, skupaj, ena zadnja taca malo bolj iztegnjena ...pa sprednje morajo verjetno bit skupaj ne pa ena malo naprej...(kot jo on postavi ponavadi, samo da je...)



Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , petek, 02.01.2004 : 15:48:47
Oj;)!

Najbolje je,da ima vse tace vzporedno in zadnje rahlo bollj iztegnjene,kot recimo tale:

http://www.dogomania.com/gallery/breeds/975945662.html

Probaj še tak način,da stopiš pred njega in se toliko časa pomikaš nazaj(po pol koraka),dokler tace ne postavi tako,kot jih hočeš(pes namreč ko se pomika in se steguje za priboljškom stopi ravno tako,da zadnje tace rahlo stegne prve pa ima vzporedne...

Tukaj je še link standarda:
http://www.nbsdc.org.uk/standard.html

lp,pia

 ;)


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: DODO , petek, 02.01.2004 : 17:19:29
Živio!
Zanima me, kakšna je pravzaprav pravilna razstavna drža za goldija? Ponekod namreč razstavljalec počepne pred psa, mu popravi noge in drži rep in glavo, videl pa sem tudi način, ko razstavljalec stopi pred psa in mu drži priboljšek, pes pa potem sam stoji in gleda gor (hrano).
 
Kateri način je bolj pravilen?

LP


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: sirtaki , petek, 02.01.2004 : 17:47:35
Dodo, ne gre se za ti kaj je bolj pravilno, ampak s katerim nacinom se pes pokaze v bolsji in lepsi luci.

Oba nacina razstavljanja imata tudi svoja uradna izraza, in sicer nacinu, ko razstavljalec drzi glavo in rep, se rece "stacking", nacinu ko pes stoji pred razstavljalcem in je fokusiran na kak priboljsek, pa "free stacking".

Pri zlatih prinasalcih se splaca imeti nastudirana oba nacina, saj lahko menjas med njima. Recimo med ocenjevanjem posameznega psa, je prav lepo videti "free stacking", ko pa je na vrsti izbira najlepsega, pa je dobro ce so vsi v enakih pozah, kar je ponavadi "stacking". Ni pa to kako pravilo seveda. Stvar izbire posameznega razstavljalca.

V Veliki Britaniji je nasplosno bolj priljubljeno in razsirjeno "free stacking" in po pravici povedano je tudi meni osebno lepse videti goldija, ki prosto stoji pred razstavljalcem, maha z repom in ima tudi pozornost na visku.



Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , sobota, 03.01.2004 : 09:37:28
aha ok, hvala Pia  ;)
Bom poskusla še tako kot si napisala.

Verjetno pa bo majhen problem tudi v tem, da se Blue ne pusti preveč "masirat" nepoznanim ljudem, to se bova mogla še navadit. V Portorožu je sodnik kar navalil in ga celega prešlatal  :ooz. ga je hotel pa se mu ni pustil :-[ :-\...

 (ni to samo moje mnenje, ampak tudi ena gospa, ki vedno razstavlja svojega sicer tervuerena je bila presenečena kolko jih je).

Upam, da mi bo uspelo mu zbit malo nezaupljivosti...


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: NATI , sobota, 03.01.2004 : 11:40:41
Hojla Petra,

Povsem razumem in dobro poznam vse tegobe razstavljanja belgijcev..Se mi zdi da imajo prefinjen odnos do ljudi in so do nekaterih povsem zaupljivi, do drugih pa malo manj, kar je včasih odločilnega pomena na razstavah.

Saj veš samozavestni psi, ki se pustijo sodniku prešlatati od glave do repa in pri tem niti trznejo ne, ponavadi boljše izgledajo v očeh sodnika in gledalcev in običajno poberejo lovorike. Pri belgijcih, ki so delovna pasma psov, je značaj bolj pomemben kot pri kakšni drugi športni pasmi.

Belgijci so po naravi malce zadržani oziroma nezaupljivi in včasih nepredvidljivo odreagirajo na hitre kretnje (recimo če sodnik navali na psa se včasih umaknejo ali odskočijo), vendar pa ne smejo biti boječi.

Svetujem ti, da če svojemu GN-ju ne zaupaš 100%, sama pokažeš sodniku njegove zobe in ga primeš pod glavo, ko ga sodnik otipava. Če ima probleme pri kazanju zob stoje, ga daj v sedeči položaj pri pregledu zobovja. Ponavadi sodniki vprašajo, če lahko sami pogledajo psu zobovje.

Glede postavljanja se ne obremenjuj preveč, ker sodniki specialisti za ocenjevanje belgijskih ovčarjev (kar je tudi gospa ki sodi v Ljubljani), ne dovolijo postavljanja psa (tako da ga primeš pod prsnim košem, naravnaš prednje in potem še zadnje noge). Belgijci so naravna pasma zato morajo tudi stati čimbolj naravno vsaj v evropskih državah. ZDA in nekateri sodniki all-rounderji so pa druga zgodba.
Sodniki specialisti imajo radi živahne in pozorne belgijce z ponosno držo glave (po možnosti naj ob tem še veselo mahajo z repom), nič ne zamerijo, če pes ves čas ne stoji pri miru. Posebej GN-ji se med ocenjevanjem zelo radi prestopicljavajo in se premikajo.
Paziti moraš da kuža ne bo zvil repa pod telo...to je znak plašnosti.
V gibanju pa bodi pozorna na to, da tvoj Blue ne bo dvignil repa nad hrbtno linijo.

Sicer se pa večina belgijcev najlepše obnaša ob "double handlingu", ki ga večina sodnikov ne mara in uradno tudi ni dovoljen, ampak v praksi se pa na razstavah še vedno veliko uporablja predvsem pri delovnih pasmah predvsem pri nemških ovčarjih in dobermanih. Saj veš, če ga nekdo kliče iz kroga ali mu kaže priljubljeno žogico, potem je pes pozoren in živahen in se pokaže v najlepši luči...
Ampak takšnega načina razstavljanja ti ne priporočam..

Sodnica, ki sodi v Ljubljani, je sama vzrediteljica tervuerenov in pirenejskih ovčarjev (torej dveh nezaupljivih pasem) in ima lep pristop do belgijcev, tako da se je psi ne bojijo.

Želim ti veliko uspeha na razstavi v Ljubljani, če te pa še kaj zanima v zvezi z belgijci, pa le vprašaj.

Lp,
Nati


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , sobota, 03.01.2004 : 17:08:34
Nati hvala za spodbudne besede, to o sodnici me je kar pomirilo  :D.

Blue na splošno ni plašen pes je pa nezaupljiv do tujcev, bolj do moških kot do žensk.

Kolikor ga opazujem med tekom, repa nikoli ne dvigne nad hrbtno linijo (mogoče samo ko preveč navdušeno preganja kakšno mačko  :P). Bom pa bolj pozorna na to, hvala za opozorilo.

No, to, da jim ni treba popolnoma pri miru stat je tudi dobro vedet (ok, razumem, da ne sme skakat ipd..)
Še to sem hotela vprašat. Kaj mu lahko v ringu dam kakšen majhen košček npr. sirčka, ker se bo če ne naveličal in me začne gledat v stilu : Zakaj bi pa jaz stal pri miru, če nič ne dobim... ???

Kar se zob tiče mislim, da bo bolje, če jih jaz pokažem  :P je bolj navajen name, da mu šarim po gobcu in gledam zobe.
Zaenkrat razkazujemo zobe vsem, ki pridejo na obisk...


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , nedelja, 04.01.2004 : 11:18:18
Petra:V ringu imaš lahko s sabo sir ali kakšno drugo pasjo poslastico.Priporočam ti,da se oblečeš temu primirno(torej obleko ki ima žepe).

Glede zob,pa ti priporočam tudi,da poprosiš kakšno tvojo prijateljico,da psu pogleda zobe medtem,ko le-ta stoji v razstavni drži, in da vidiš kako pes reagira;)

lp,pia


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: bina , nedelja, 04.01.2004 : 11:38:27

Kaj mu lahko v ringu dam kakšen majhen košček npr. sirčka, ker se bo če ne naveličal in me začne gledat v stilu : Zakaj bi pa jaz stal pri miru, če nič ne dobim... ???


Odvisno od psa. Jaz svoji psici (bernardinki) ne smem mahat pred nosom z briketom, ker se začne zelo zelo ampak res zelo slinit.  ;D A si jo sploh lahko kdo predstavlja tako pred sodnikom  ;D ;D? Ko ji slina visi iz gobca in se skor dotika tal ;D ;D? Ne ne, jaz svoji ne smem kazati hrane.


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , nedelja, 04.01.2004 : 18:31:16
Ha ha Bina si predstavljam  ;D

Blu se ne slini, če mu pa ne dam vmes piškotka al kaj podobnega začne s poklončki, pa se usede pa daje pet, pa tačko navadno, ko ima prav res dost si pa kar sam vzame, še prej me žoka v roko v stilu : boš dala ti ali si morem sam vzet?  :o ;)


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: horr , petek, 09.01.2004 : 14:29:29
Hojla,

Ko sem začel prebirati temo...in sem ugledal kaj vse nekateri s svojimi psi delajo, me je po pravici povedano postalo kar malo sram.
Jaz sem en dan pred svojo prvo razstavo psa peljal na blaten travnik, kjer ga je Sambo od Bambi še ene parkrat povaljal, tako da je bil poln blata... Tega sem kasneje, ko se je posušil izčesal ven... To je bilo nekako vse, kar sem za lepoto psa naredil...  ::) :)Zdi se mi tudi, da pri takih psih (dolgodlakih - npr. belgijcih) je najlepše, če je pes čimbolj naraven. Se motim?

Nati: tudi jaz se ti zahvaljujem za izčrpno sporočilo, ki je bilo za marsikaterega lastnika belgijca (pa tudi druge pasme) zelo poučno.

Vsekakor pa se na lastnih napakah učimo, tako da je za kvaliteto razstavljanja najbolje čimveč razstavljanja  8)

Glede na to, kar je Nati rekla, imam eno vprašanje...
Je bolje, da psa razstaviš na način, ki ga je opisala pia...torej, da se pomikaš nazaj, dokler ne dobiš željene pozicije oz. do kolikšne mere lahko psu popraviš tace?

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: NATI , sobota, 10.01.2004 : 09:32:00
Hojla horr,

Ja popolnoma prav imaš. Belgijski ovčarji so naravna pasma, zato se na njih ne uporablja pudra ali raznih sprayev in ne potrebujejo ne vem kakšnih priprav pred razstavo. Dovolj je, da so čisti in počesani.Je pa fajn če jim pred vsako razstavo umijemo zobe in postrižemo nohte ter morda postrižemo le dlako na šapicah in med blazinicami, tako da dobijo prednje šapice obliko mačjih šapic, kot jo zahteva standard in da izgleda kuža bolj urejen.
Zadostuje, da se jih skopa enkrat ali dvakrat letno in nikakor ne pred vsako razstavo. Saj se njihova dlaka dobro čisti sama in ne smrdi niti kadar so mokri (pa saj to si verjetno že tudi sam ugotovil). Tudi zato so belgijci super, ker so skorajda brez vonja. :D

Citat
Vsekakor pa se na lastnih napakah učimo, tako da je za kvaliteto razstavljanja najbolje čimveč razstavljanja
Citat
 
To  pa drži 100%, ker belgijci niso ravno najlažja pasma psov za razstavljanje. Oni naredijo vse za lastnika da mu ugodijo, le redki med njimi pa se radi šopirijo in razkazujejo svojo lepoto, zato žal premalokrat dosežejo vidne rezultate v FCI skupinah. In s silo se ne da pri belgijcih nič doseči. Pomembno je zaupanje med njim in njegovim vodnikom. Zato ponavadi belgijce razstavljajo kar lastniki sami in vsaj v Evropi redkokdaj profesionalni hendlerji.

Kolikor sem jaz v zadnjih 10 letih obiskala razstav se belgijce zelo redkokdaj postavlja. Spomnim se samo enega češkega malinoisa, ki ga je vodnica vedno postavila pred sebe, tako da jo je pes gledal in ves čas stal pri miru v pozornosti. Pes je bil iz razreda delovnih, sicer tudi svetovni prvak pred leti in brezhibno poslušen. Užitek ju je bilo gledati skupaj v ringu.
Sicer se pa belgijcev ponavadi tudi ne raztavlja na tako imenovani "baiting" t.j. da je pes z glavo obrnjen proti tebi, ti ga držiš na vrvici pred sabo in spodbujaš njegovo pozornost in pravilno držo nog in telesa s koščkom hrane v roki (tako se recimo razstavlja samojede, malamute in še nekatere druge pasme).
Belgijca ponavadi razstavljaš tako, da stojiš za njim in ga imaš na kolikor se da zategnjeni vrvici, tako da on stoji pred tabo in če je možno vidi kaj zanimivega izven ringa na kar je pozoren, zato običajno stoji lepo. Narava belgijcev je takšna, da so živahni, pozorni, nikoli popolnoma na miru, zato ponavadi tak način razstavljanja deluje v praksi. Pa še popolnoma naraven je.

Na spodnjih linkih lahko vidiš nekaj fotk, kako se razstavlja belgijce na Nizozemskem in v Belgiji (ker slika pove več kot tisoč besed)  ;):

http://www.nvbh.nl/fotoalbum/clubmatch%20impressie/impressie.htm

http://www.willemine.com/Zico.htm

Lahko pa si ogledaš tudi homepage belgijske sodnice, ki bo sodila v Ljubljani. Na tej strani je veliko dobrih fotk, zanimivih informacij in še več linkov na druge strani o belgijcih:

http://www.willemine.com/indexterv.html

Citat
Je bolje, da psa razstaviš na način, ki ga je opisala pia...torej, da se pomikaš nazaj, dokler ne dobiš željene pozicije oz. do kolikšne mere lahko psu popraviš tace?
Citat

Ja po moje je ta način ki ga je opisala Pia zelo dober ...če vama gre.
Glede popravljanja nog pri belgijcih je pa tako, da sodniki specialisti za belgijce ponavadi ne dovolijo popravljanja tac. Dobro se spomnim razstave v Belgiji, na kateri je sodila belgijska sodnica specialistka in sem jaz Lejko normalno postavila in ji popravila tace. Sodnica je prišla k meni, mi rekla, da to ni nemški ovčar in da naj stopim dva koraka naprej. Stopila sem dva koraka naprej potem spet hotela popravljati prednje noge, pa me je udarila po roki in rekla: Ne delajte tega. Belgijec je naravna pasma in se mora tudi razstavljati povsem naravno in samostojno.
Pri drugih sodnikih je pa postavljanje psa zaželjeno, če se zato prikaže v boljši luči. Predvsem all-rounderji radi vidijo, če psi stojijo lepo in pri miru ne glede na pasmo. Vsaj pri belgijcih je način razstavljanja odvisen tudi od tega kdo je sodnik.

Veliko razstavnih uspehov želim tebi in Panu, ki je čudovit tervis. Posebej  mi je všeč njegova glava in visoka ter vitka postava. Je pravi maneken. :)

Lp,
Nati


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: KIN , sobota, 10.01.2004 : 11:05:37
Petra:Probaj s hrano ali igraco in sicer vadi tako,da mu priboljsek pridrzis v zraku (pred njim)in das ukaz recimo:"Stoj" ,cim pes nekaj casa stoji pri miru ko mu reces stoj ga pohvalis.Na koncu mora pes na ukaz stoj stati pri miru dokler mu ne das priboljska in ga pohvalis.
Lahko pa probas tudi na ta nacin,da stopis pred njega in mu dajes hrano,vendar se mora pes znat sam postavit...

lp,pia

Živjo!

Ja to je res fajn brati. Ampak v realnosti gre pa nama z Kinom težje. Npr. da mu jaz pokažem briket se mi vsede, ker sem ga v šoli tako učila. Kako pa ga naj zdaj odvadim tega???
Tudi tisti drugi način, ko naj bi pes sam stal in jaz pred njim ... no way on se vsede  :-\
Trenutno nama že počasi ratuje da stoji pri miru, ne da bi ga držala pod trebuhom, s tem da sem ob njem.

V upanju na čimprejšnje odg. in nasvete seveda  :)

lp M.


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: bina , sobota, 10.01.2004 : 11:11:11
Živjo!

Ja to je res fajn brati. Ampak v realnosti gre pa nama z Kinom težje. Npr. da mu jaz pokažem briket se mi vsede, ker sem ga v šoli tako učila. Kako pa ga naj zdaj odvadim tega???
Tudi tisti drugi način, ko naj bi pes sam stal in jaz pred njim ... no way on se vsede  :-\
Trenutno nama že počasi ratuje da stoji pri miru, ne da bi ga držala pod trebuhom, s tem da sem ob njem.

V upanju na čimprejšnje odg. in nasvete seveda  :)

lp M.

Kin, meni v mali šoli svetovali tako: ko psa krtačič, mu nekaj govori (npr. jaz mu stoooooooojjjjjj-podaljšan ooooo). In pes mora takrat stat pri miru. No, tako sem ga učila krtačenja in hkrati stojo pri miru. Potem pa počasi vzameš krtačo stran in psu samo še počasi in nežno govoriš (jaz mu govorim stoooojjj). Ji pa ne maham nič z briketkom, ker potem se tudi meni vsede (tako je bila naučena v šoli), pa še slinit se začne  ;) ;D Ko nekaj časa stoji (najprej malo, potem pa ta čas podaljšuj) ima vedno sprostitveno povelje (oz. psu daš vedet, da mi ni treba več stat pri miru) in potem pa končno dobi nagrado.

Jaz sem svojo na tak način navadila stoje pri miru. Upam, da boš poročala o rezultatih!

Lp jana


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: sirtaki , sobota, 10.01.2004 : 11:25:14

Kin:

1. za razstave, torej za v ring, ne uporabljaj briketke ali kake druge priboljške, ki jih pes dobiva tudi sicer. Imej nekaj, kar dobi samo v ringu oziroma, ko ga učiš za razstavo...sej veš, 1+1 naj bi bilo vedno dve  ;D

2. za "free-stacking" oz "baiting" (angleski oz. ameriski izraz za isto stvar) pa si preberi nekaj postov višje, so ugotavljali lastniki belgijcev kako to psa naučit - princip je enak pri vseh pasmah!




Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , sobota, 10.01.2004 : 18:11:52
Živjo!

Ja to je res fajn brati. Ampak v realnosti gre pa nama z Kinom težje. Npr. da mu jaz pokažem briket se mi vsede, ker sem ga v šoli tako učila. Kako pa ga naj zdaj odvadim tega???
Tudi tisti drugi način, ko naj bi pes sam stal in jaz pred njim ... no way on se vsede  :-\
Trenutno nama že počasi ratuje da stoji pri miru, ne da bi ga držala pod trebuhom, s tem da sem ob njem.

V upanju na čimprejšnje odg. in nasvete seveda  :)

lp M.


Lahko probas tako,kot je predlagala Bina torej pri cesanju mu dajaj povelje stoj.Lahko pa ga tudi postavis sama nato ga primes za vrvico in stopis pred njega,ter mu pocasi dajas priboljsek(vzemi  malo vecji kos kaksnega mesa ali nenarezano hrenovko),medtem ko ti priboljsek je iz rok,mu daj povelje:"Priden,stoooj"ali kaj podobnega.

lp,pia


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: horr , sobota, 10.01.2004 : 20:08:47
Hojla,

Nati: Ti bom odgovoril kar lepo po vrsti. Najprej bi se ti rad zahvalil za izredno dolg post, ki si mi ga "posvetila"... Čeprav je namenjen celotni forumski združbi, sem ga vzpodbudil kot posameznik in kot takemu verjamem da si ga tudi napisala... Seveda z namenom, da ga preberejo tudi prenekateri drugi :D.

Naj ti naprej podam prvo problematiko. Pan je namreč še dokaj mlad in na nogah nima bohvekaj dlake... Naj mu jo vseeno ostrižem...in če mu jo, kako velika možnost je da zaserjem  :) . Glede nohotov je podobna zgodba... Ker nikol ni imel problemov z dolžino nohtov, mu le-teh nikoli nisem strigel... Tak da, je zdaj čas za revolucijo?

Se pa strinjam, da so belgijci zelo "čista" pasma, saj za Panom drugega znaka, kot kupček dlak, skorajda ni... (pustimo vse uničene igrače, pogrizena drevesa ter luknje ;)  :D).

No še glede poze: Na prejšnji razstavi sem ga razstavil na baiting stil... Po slikah sodeč je stil, ki si ga opisala ti, res bolj priljubljen, a hrati tudi bolj eleganten... Vsaj tak se mi zdi... Imam pa en problem, Pan namreč na 1. razstavi ni maral, da bi ga zategoval... Mrbit bom za sedajšnjo probal. Samo če ga razstavim s stilom, da sem za psom, mora biti nekdo še zunaj ringa ki vzpodbuja njegovo pozornost... Pa je to dovoljeno? nekateri sodniki niso preveč navdušeni nad tem... (vsaj kolikor vem).
Bi ta razstavna poza bila primerna?

http://album.agility-slo.net/albums/CAC-Lj/CAC_Lj_16.sized.jpg

Žal mi druga 2 linka ne delata, tak da sem uspel videti le prvega (slike).

Pa še nenazadnje...bi imela kj cajta, da to tudi v živo poveš in demonstriraš... Zdi se mi, da si ena redkost med belgijaši (ki so prav tako redki), ki o razstavljanju dosti ve... No offence, če sem s tem koga po krivem oblatil... Kolikor vem, kdaj pa kdaj tudi do PST-ja zahodiš... Bi bilo možno, da sem po naključju kdaj tudi jaz tam  ;) :D.

lp in se že vnaprej zahvaljam  :)

P.s Hvala za vse pohvale manekena ;), vendar jaz trdim, da neglede na to, koliko je pes lep, ga je še vedno treba znat razstavt...drgač je ta lepota neizkoriščena (glede na moje skromno znanje razstavljanja in izkušenj iz le-tega to vedno bolj ugotavljam za resnično).

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: bina , sobota, 10.01.2004 : 21:37:58
Živjo!

Mene pa v zvezi z razstvami zanima še nekaj. Kakšno imate oz. kakšno ovratnico imajo vaši psi na razstavah? Zanima me predvsem mnenje lastnikov, ki imajo velike pse  ;) ;D Vem, da obstajajo prav posebne vrvice za razstavo, ki je hlrati tudi ovratnica. Ampak kako naj s to vrvico (ki je za moje psa kot sukanec) vodim mojega psa po krogu  ::) ::) :P? Ali sodniki gledajo na to, kakšno ovratnico in kakšen povodec ima pes?

Lp Jana


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , nedelja, 11.01.2004 : 19:42:52
oj, jaz imam oz. sem si nabavla tanjši razstavni povodec.

Ha?! Nohte strišt :o? hmmm mislim, da se ne bi podajali v kaj takega...
Dlako pa bi lahko malo postrigli.

Res Nati dobro, da te imamo, da nas malo poučiš o tem (belgijaše  ::))
Jah, midva sva se že tako navadla, da stoji Blu v bistvu zdraven mene...tako, da bova kar tako se pokazala pa naj bo kar bo... ;)

horr kar se zategovanja tiče pa mislim, da ga ni med belgijci, ki bi se pustil..tudi Blu se ne, posebno ne kadar naj bi tekla v krogu.

Jaz bi se vama tudi pridružla na PST-ju če lahko, vse informacije, ki jih lahko dobim so več kot dobrodošle. :)



Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: mefisto , ponedeljek, 12.01.2004 : 08:50:07
Citat
Vem, da obstajajo prav posebne vrvice za razstavo, ki je hlrati tudi ovratnica
;D ;D ;D ;D
Bernardinec s trakcom ;D ;D ;D ;D
Po mojem je zanjo najbolj primerna kovinska zatezna ali še boljše polzatezna in zraven barvno usklajen močan povodec cca 1,2 m.

Mogoče bo imela kakšno bolj pametno idejo Daisy.


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , ponedeljek, 12.01.2004 : 15:30:04
Oj!

horr:Poza bo kar o.k. edino prve noge bi bile lahko malo bolj nazaj(upam,da ves kaj mislim-malo bolj navpicne),aja pa se to ce se le da naj se pes naslanja naprej torej na vrvico in ne nazaj,kot je vidno na tej sliki;)

Bina:Predlagam ti malo tanjso zatezno ovratnico,kot je navadna,ter nato gor srednje tanko vrvico.Pazi tudi,da se vrvica skladno ujema s psom in s tabo...

lp,pia


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: NATI , torek, 13.01.2004 : 09:38:42
Hojla,

horr: Ja seveda je bil mail namenjen vsem forumovcem, samo zato ker se bolj belgijcev tiče je bil verjetno bolj zanimiv za lastnike belgijcev, ki pa nad razstavljanjem (vsaj večina) nikoli niso bili preveč navdušeni :(. Belgijci so pač delovna pasma.Zato me veseli, da zdaj še koga zanima razstavljanje belgijcev.  :D

No zdaj pa k tvojim vprašanjem:

Dlako se belgijcem postriže le okoli šapic (seveda če je dolga in grdo izgleda na psu..če pokvari obliko šapic, - prednje šape belgijcev morajo biti okrogle mačje..in če je vmes med prsti preveč dlake včasih le-te sodniku izgledajo drugačne, četudi v resnici niso). Če pa pes nima predolge dlake med prsti in blazinicami se dlake seveda ne striže.

Aja v prejšnjem postu sem pozabila omeniti, da se belgijcem tudi malo postriže dlako na uhljih (predvsem zadaj in na vrhu), da ne izgledajo "hecno"ampak bolj urejeno - in spet da se vidi pravilna oblika uhljev. :) Upam, da veš, kaj mislim.

horr & petra: Striženje nohtov:
Mojima psičkama kljub vsakodnevni hoji po asfaltu in pesku nohti hitro rastejo, zato jih strižem vsak teden ali vsaj vsaka dva tedna. Če pa vajina Pan in Blu nimata teh težav, potem jima ni treba striči nohtov.  :D Samo pri psih s predolgimi nohti je včasih problem, da začnejo prednji taci postavljati malo navzven (francoska stoja), kar pa ni pravilno,ker mora biti stoja prednjih in zadnjih nog paralelna.
 
Razstavna poza:
horr: To sem zapisala zato, ker se belgijci ponavadi ne razstavljajo radi na baiting stil...no v Ameriki baiting nekateri kar pogosto uporabljajo, v Evropi pa bolj redko... Če gre vama s Panom baiting stil razstavljanja dobro od rok, ga še naprej uporabljajta. Meni osebno je bolj všeč kot postavljanje psa ali zbujanje pozornosti izven ringa, ker si tako tudi sodnik psa lahko bolje ogleda z vseh strani...

Kot sem že v enem prejšnjih postov zapisala "double handling" ni zaželjen, se pa še vedno veliko uporablja na razstavah in nekateri sodniki tega ne dovolijo...vedno pa prej opozorijo...Je pa res da so eni belgijci živčni in ful naspedirani, zato se malo umirijo če izven kroga zagledajo znano osebo, igračko ali kaj drugega, kar vzbudi njihovo pozornost  ;)..potem so pozorni in lepo stojijo ter ob tem nekateri veselo mahajo z repom...kar je pomembno predvsem takrat ko sodnik ocenjuje psa in ko gre za končne uvrstitve...

Razstavna poza Pana s fotke pa bi bila tudi super :) Vendar tako kot pravi pia&co morata prednji nogi stati nekoliko bolj pod telesom in bolj naravnost navpično (upam da razumeš kaj hočem povedati - lažje je pokazati  :)
Ampak mislim, da je bolje da Pana razstavljaš na baiting ker bo s tem pozoren nate in ne boš odvisen od dražljajev izven ringa in drugih ljudi...kvečjemu od kakšnega mini priboljška v žepu ;)

Hvala hvala...Z veseljem bi ti še kaj v živo povedala ali demonstrirala (upam da se Lejka še kaj spomni ker že dve leti ni bila na nobeni razstavi. ;D,pa še od Nati se je malo naučila da fehta hrano in me gleda) lahko na PST ali v Mostecu..., samo majhen problemček obstaja: imamo namreč majhno dojenčico in nam ona diktira tempo življenja, sprehodov ipd. ???..Še premajhna je da bi zunaj ostala več kot dobro uro. :(..No morda bi se lahko zmenili za kakšen vikend..
Seveda so pa več kot dobrodošli tudi vsi drugi zainteresirani belgijaši ;)

Ja z razstavljanjem je pa tako kot z drugimi stvarmi v življenju...Vaja dela mojstra..Izkušnje so najboljša šola...na njih se učimo.Tudi psi se kmalu navadijo na razstave in hitro ugotovijo za kaj gre...

Lp,
Nati


ps : se opravičujem, ker je post spet postal predoooolg..


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Barbka , torek, 13.01.2004 : 09:56:55
Nati, iskrene cetitke k dojencici (koliko je pa stara?).

Horr: osebno menim, da baiting ni dober sistem za razstavljanje belgijcev, kajti s takim sistemom postavljanja bos zgubil vratno-hrbtno linijo, prav tako ne verjamem,da ti bo pravilno postavil zadnje noge.
Sama sem na Finskem sodila dve specialni razstavi belgijskih ovčarjev in vsi so razstavljali na sistem, da so stali za psi (no, ce sem postena, je bil prisoten tudi zelo diskreten double handling, ampak nemotec).


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: NATI , torek, 13.01.2004 : 10:12:50
Hojla,

Barbka: Hvala za čestitke :) Dojenčica je stara dobre tri mesece in se super razume s kužicama.

Hvala tudi za strokovno razlago glede pravilnega razstavljanja belgijcev. Sama žal nisem znala razložiti, zakaj je bolje da razstavljalec stoji za psom. Ja belgijci se res najbolje razstavijo ob diskretnem double handlingu:)

Lp,
Nati


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: horr , torek, 13.01.2004 : 18:22:22
Hojla,

spet sem dobil same super odgovore na moja vprašanja, tak da moram res rečt, da se na temu forumu zbirajo sami dobri ljudje, ki imajo poleg znanja še tisto lastnost, ki jo pri večini profijev v drugih dejavnostih pogrešam....to je želja, da se njihovo znanje prenaša na "mlajše" rodove (seveda so tudi izjeme...ane pia ;) ).
Po mojih izkušnjah je praw učenje tudi najtežja zvrst obvladovanja določene stvari: vedeti --> znati --> učiti (tako nekako gre lestvica "obvladovanja"  ;) )

No, sedaj pa bom kar z veseljem se lotil ponovnega odgovarjanja in spraševanja  ;D .

razstavna poza:
tukaj se mi zdi, da se pojavlja največ dilem, zato bom začel kar s tem.
Po vaših opisih razstavnih poz sem sedaj "naredil" neko mešanico baitinga in double handlinga. Sedaj pa sem psu postavljen ob bok ter imam v eni roki nabrano vrvico, ter ga rahlo zategujem, z drugo roko pa mu pred gobec kažem briket. Deluje tudi v praksi, vendar nimam pojma kako zgleda, tako da res upam, da se bomo pred nastopom res nekje dobili :) . Na travniku mi boste (upam) razložili in pokazali tudi kako se doseže paralelni položaj nog, pravilno lego nog pod telsom, ipd.

Barbka: Če pes ne stoji z zadnjimi tacami pravilno (ali sprednjimi). Naj ga prestavim za par korakov, ali fizično postavim noge pravilno?
Zdaj ko si se "izdala", da si sodila na specialki, se bojim, da pred mano ne boš mela miru ;) (đoke). No, če te pa kdaj pocukam za rokav, pa upam, da boš odgovorila na kako vprašanje, pa čeprav neumno  :-[ . Bolje vprašati in izpasti neumen za 5 minut, kot pa ostati tiho in biti neumen celo življenje ;) :D :D .

Joj, te dlake pa nohtov sploh nam omenju... Že tak vidim 100 načinov, kako z lahkoto spremenim from bad to worse...  :) .

Nati: Super, potem te kar držim za besedo  ;D . Prvi vikend z lepim vremenom je naš  ;) . Saj imamo tale forumček, v sili pa lahko tudi izmenjamo gsm-je...

lp

p.s Upam, da tudi vi uživatem ko pridete s svojimi prijateljčki s sprehoda in ugotavljate, kdo ima lepši vzorec blata na sebi, da ne omenjamo količine. Včeraj sem bil praw v dilemi, kdo je bolj svinjski prišel s sprehoda  ;) ;D ;D


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , torek, 13.01.2004 : 20:21:00
ojla, jaz imam en trik, ker sem opazla, da če Bluju nastavim piškotek in rečem stoj pes stoji postrani ???... oz. sprednjo taco ima koker se pač ustavi.

Zato sem naredila naslednje:
Ko ga peljem okoli sebe (poleg) mu držim briket in, ko je v skoraj na mestu mu malo prej rečem STOJ in ga zabremzam s piškotom. No tako se potem lepo ustavi in ni preveč iztegnjen  8) oz. vsaj tace.

Nati čestitke k povečanju družine  :D

Hja kar se blata tiče je pa tako, kot se na vseh črnih zadevah vse pozna se tudi na Bluju pozna vsako blato in vsak prahec...pa ga ponavadi samo sčešem, kar ne mara preveč še posebej okoli jajčk :-X, kjer se ponavadi blato fanj prime na dlako.
Kako se kaj vaši belgijci radi češejo, kopajo in brišejo?

Kar se strižnja tiče se popolnoma strinjam s tabo horr ;D, boljše pustit kot je kot pa nardit še slabše... ;)



Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: kaja , torek, 13.01.2004 : 20:29:57
Nati, cestitke za dojencico.  :D
Horr, tebi hvala za vsa vprasanja, ostalim pa za odgovore. Pridejo tudi meni zelo prav, ker sem se precej "frisna". Le cvekajte se naprej, da izvem vse kar me zanima! ;D lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Barbka , torek, 13.01.2004 : 20:38:46
Horr: razmisljanje o tem nacinu razstavljanja je cist ok. In ponavadi ne zgleda slabo. Kar se prestavljanja nog tice pa - stvar navade oziroma tega, kaj pes dopusca. Pri nekaterih psih pomaga,da se prestavis naprej, pri drugih pomaga, da prestavis nogo. Pri tretjih pa,da psa naucis, da sam premakne v pravi polozaj (se nisem sprobala).
Ja Horr, toliko tervurnov in groenandelov, kot sem jih imela na razstavah, jih v Sloveniji ni :)
A ja - ko sem prvic sodila belgijce na Finskem, so pri meni razstavili tudi psico pasme malinois. Psica je bila res lepa, dobila je BOB pri meni, kasneje pa je (pri drugem sodniku) zasedla celo 1. mesto v grupi!


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: horr , torek, 13.01.2004 : 23:08:48
Hejhoj,

Pomoje bi bilo res najboljš, da tisti Ljubljančani, ki smo na forumu, da se dobimo in razkažemo svoje znanje... Tako se bo v praksi najlepše pokazalo kdo ima prav ter katera metoda je boljša...
(seveda se že ve, koga bomo vsi oponašali  ::)  ;))

Kaja: no, tukaj ti pa res lahko zatrdim, da svojih Kajev, Kakojev in Zakajev še nekaj časa ne bom opustil. Upam, da se mi bodo na koncu te "odisejade" lahko odgovorjalci zahvalili, ker bodo imeli tako močne prste, da jim noben več ne bo mogel iztrgati nič iz rok (bodisi torbice, ali vrvice od psa  8) ;D ;D).

Barbka: No sedaj sem že 100% sigurn, da te ob naslednjem srečanju zahaklam in se me potem nekaj časa ne rešiš  ;) :D.
Drugače pa čist verjamem, da si videla 10x toliko belgijcev kot jih je v sloveniji. Že samo pri naši vzrediteljici, ki nima doma veliko psov (njenih je le okoli 4-5), ostali so bili le na obisku, se mi je zdelo, da jih je več kot v celotni Sloveniji. Seveda so bili samo GR in TN, tako da MN ne štejem. Bilo jih je okoli 10... Je pa res užitek videti toliko belgijcev na enem kupu, zato srčno upam, da bodo Italijani iz države pripeljali vso svojo zalogo tervisov...ali nasploh belgijcev :D.

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , sreda, 14.01.2004 : 08:12:55
juhu

Jaz bi prišla gledat razkazovanje, pri nas na Obali sta kolikor vem od belgijcev Blu pa Ula (njegova mati) in pa dva malinoisa (eden od teh ni za v javnost, ne ker ne bi bil lep  ???)....če so še drugi pa nimam pojma, jaz še nisem slišala za njih.

Kaj pa Vrtojba? Barbka, Nati (verjetno bolj težko) bosta prišli?
Al pa me bo horr poučil na mojem pesjanu  ;)

Vseeno je v živo drugače kot v besedi in teoriji.


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Bambi , sreda, 14.01.2004 : 15:36:31
Madona, še dobro da meni po skoraj dveh tednih kukanja v tole temo (samo naslov) pride, da se je razživela prava belgijska debata!  :o :-[
Torej, super super!  :D Še posebej sem hvaležna Nati za vse nasvete, ki jih bomo vsi belgianosi z veseljem ponucali. Tudi jaz čestitam k prirastku in prav tako kot horrči navijam za en skupni sprehod, kjer bi se mi, mladi belgian loverji, lahko marsikaj naučili od tebe - pa tudi eden od drugega  :).

Zanima me pa še nekaj - kako psa navaditi na večjo toleranco na tuje dotike? Tako kot sem napisala v temi o belgijcih, pri Sambotu ni problema na sprehodu, doma itd, kjer je spuščen itd. Na razstavah pa res ni najbolj navdušen nad otipavanjem... Vem, da verjetno nikoli ne bo ravno ekshibicionistično skočil pred sodnika, napel bicepse v Schwarzenegger Mister universe pozi in mežikal sodniku, ampak vseeno. Nekaj časa sem optimistično hodila po svetu z mislijo na to, da bi folk po PStju prosila, če lahko mojega pesa zagrabijo za cojones, pa sem zaradi očitnih razlogov (za1x še kar dobra duševna uravnovešenost)  misli na to zapustila.

Predvidevam, da najbolj pomagajo izkušnje, torej razstave, ampak kaj pa če grem na 1-2 razstavi letno? Pa še takrat imava tako srečo, da ga kdo naklesti. Bila sva na 4ih razstavah, od tega se je samo na eni zgodilo, da ga niso napadli v samem ringu...  >:( :o >:( :-X

Velja seveda za vse druge, da ne bomo z belgijci okupirali te teme, zanimajo me vaše izkušnje in predlogi.

Se vidimo v Vrtojbi!


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , sreda, 14.01.2004 : 16:20:10
Petra&Bambi%horr:Jaz sme za,skupen sprehod in upam,da vam bom kaj v pomoč :D ;) ::)Seveda,pa moj mali pride zraven,tako da ne bodo sami Belgijci ampak se bo na sprehodu pretakala tudi Maltežanska kri ;) ;)

Torej zdaj samo še čakam,da poveste kdaj in kje ;)

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , sreda, 14.01.2004 : 20:53:57
Jaaaaa, super, the more the merrier, jaz imam edino problem z vikend varianto ::) Nekajkrat sem ostala v Lj čez vikend, ampak v bližnji prihodnosti ne kaže, da bom še kaj gor...
 
Se ne bi dalo kdaj čez teden?
Lahko dopoldne, popoldne...se prilagodim kolikor lahko  ;)
Povejte p prinesem s sabo fotoaparat, da vse dokumentiram, da bom lahko vadla potem doma  ;D

Ja, Bambi jaz mam zeeeloooo podobno situacijo z Blujem(sej veš), sem jaz živčna, ker se bojim, da bo pes živčen in potem tudi je. Zato prideva tudi v Vrtojbo, da vidim kako in kaj bo...

p.s.
Pri nas oz. v soseščini imamo belgijske šnavcerje  :o, ampak niso Blujevi (vsaj upam :P)
Videl že kdo kaj takega?  ::)




Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , sreda, 14.01.2004 : 21:06:06
Aha še nekaj  ;D

Kakšne krtače imate za belgijce? S kakšnim šamponom jih umijete (znamka) pred razstavo, če jih?
Kako je z osvežilci barve?....vem, da ljudje to uporbljajo (tudi za belgijce)

Sprašujem, ker Italjani navlečejo tolko stvari s sabo in pse natopirajo in polakirajo (ok vsaj večina), da zgledajo kot en velik črn valjast cof...sploh niso podobni psu, ki naj bi bli...

Razumem, da so belgijci naravna pasma, kakšen nasvet glede tega?


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , četrtek, 15.01.2004 : 15:06:49
Petra&Bambi:Ko govorita o živčnosti psa in sebe pred vhodom v ring....Glede tega imam izkušnje zato se bom tudi tokrat oglasila ;) ;D
Živčnost in nervoza ter trema se vse prenesejo na psa,če le-ta začuti,da je človek nervozen,kar zazna preko pota,vonja iz ust,...
Zato je najboljse,da si preden greste v ring umijete roke,naparfumirate(samo za vzorec),ter date v usta kakšen žvečilni gumi,da prekrijete vonj ;)

Kar se tiče pripravljanja psa na razstavo,je seveda zelo odvisno od pasme.Ker gre v tem primeru za belgijca se mi zdi dovolj,da se psa skopa(vkolikor je umazan),se ga postriže dlako,da se oblikjejo ušesa,tace in podobno;da se mu umije zobe,postriže krempeljčke,se ga prekrtači ter če je potrebno tudi zakrije kakšno napako(če ima recimo kje premalo dlake ali podobno).

Kar se tiče "naravne pasme" ....
V bistvu so vse pasme nekako naravne,nobene niso bolj in manj, ::) ;DRes pa je,da Belgijci delavna pasma,ter dokaj redka zato še ni tako populizirana in se pri njej še ne uporablja toliko spreyev,pudrov,lakov in podobno...

Lahko,bi se dobili recimo kakšen petek?!Zame bi bilo to,definitivno popoldne ker dopoldne ne morem...
Zdaj določite samo še kraj ;)

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Bambi , četrtek, 15.01.2004 : 16:15:43
Jaz s predhodno najavo lahko večinoma tudi med tednom, tako da - ni frke!  ;) ;D

Petra, jaz za Bambija vedno uporabljam BioGroom ali nekaj takega šampon za črne pse (gor je slika njufija z otrokom), kopam ga pa prb 2x letno. Glede česanja dobro veš, kako je pri meni, hehe, tako da brez komentarja. Ga pa pred razstavo vedno prečešem, ja. Že kak dan prej ga temeljito prečešem, potem ga pa na sami razstavi samo malo prekrtačim, da nimam takrat dodatnega dela in živčnosti s tem.
Drugih pripomočkov ne uporabljam, ker nisem simaptizer umet(el)nega videza psov, še posebej pa ne pri delovni pasmi kot so belgijci.


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: horr , četrtek, 15.01.2004 : 19:18:47
Hojla,

Pia: Z veseljem bomo sprejeli tvojega maltežančka... We'll invite him for lunch... (But there wouldn't be a lunch without him  ;) ;D - đoke ).
Lahko si pa prepričana, da te bomo že znali ponucati  :P 8).

Petra: najbolje je, da dan prej psa pelješ na travnik, kjer se fajn posvinja, potem ga zvečer še počešeš (da lih ne visi blato z njega). To bo pa kr vse pomoje  ;) :D.

No, kakorkoli že...najbolje da določi/-jo čas tisti, ki so predavatelji in se na to poslušalci prilagodimo... Torej-Nati/Barbka/pia. It's your call!

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , četrtek, 15.01.2004 : 19:45:39
Ja Bambi pol pa ni kaj, bo treba frizeraj zame in zate vzet  ;D, pa žvečilne in parfumčke.

Dober nasvet Pia hvala, vidiš nisem niti pomislila na tako rešitev  ;)

aha šampon za črne pse...že pišem, kaj pa mate krtače al glavnike, krtače z drobnimi iglicami, z bunkicami na koncu, take, ki fanj cukajo pri naju odpadejo, ker jaz potem ostanem brez roke ali noge (odvisno kateri del je bližje zobom).

Kar se kopanja tiče jaz ga umijem (vsaj trebuh in tačke) če greva na sprehod k morju, ker vedno divja po vodi, ne glede kolko stopinj ima, če je le kakšen ptič ali kanela v njej  ::) ;D potem pa se pofenava, da ni moker predolgo  ;)

Aha zobe pa umivamo, redno  ;), nam kr gre odkar je ugotovil, da krtačke ne sme pojest  ;D


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , petek, 16.01.2004 : 17:13:03
horr:hmm,mislim da sem dobila pretezko nalogo ;D ::).Vi se zmenite potem pa jaz samo povem,ce je o.k. ;) :)
Na splosno bi meni najbolj ustrezala sreda in petek,ura pa humm,odvisno kje bo to srecanje ???Kaj pravite na...recimo kaksen Tivoli ali kaj podobnega ???

Petra:Za Belgijce je po moje najbolje imeti krtaco z zaobljenimi konicami malo bolj grobo ter kaksen glavnik.Se pa kupi v trgovinah za male zivali tudi grooming speey,ki pomaga pri razcesavanju,poskrbi za sijaj ter dober videz ;) :D

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: NATI , petek, 16.01.2004 : 22:39:43
Ojla,

No pa se ponovno oglašam po parih dneh ;) in da ne pozabim,
Kaji, Petri in Bambi hvala za čestitke :D

Kaja: Upam, da bo tvoja Bagi stopala po stopinjah svoje krasne mamice in očka kar se razstav tiče in da bo zelo uspešna tudi v agilitiju :D Želim vama veliko uspehov.

Petra: Ne v Vrtojbo žal ne bom mogla priti, ampak načrtujem pa vsaj obisk razstave v Ljubljani  ;)

O negi dolgodlakih belgijcev nimam veliko pojma :(, ker ima Lejka resasto dlako in zahteva temu primerno nego (trimanje kot pri terierjih ;) )

Ampak vseeno vam posredujem tole:
Although the Groenendael and Tervueren both have abundant coats, grooming them is simplicity itself. Just one thorough comb and/or brush each week will keep them free of mats and their coats glistening. This may need to be done daily through their coat drop, but once all of the dead coat is stripped, you can go back to a weekly groom. Even if you decide to show your Belgian, do not be put off by their coats, a good brush through the night before, or a bath a few days before a show-and there you have it!
 
In če tako pravijo Američani, ki so res nadpovprečni uporabniki raznih sprayev, lakov, pudrov ipd., bo že držalo.
Ni se vam treba preveč ukvarjati z "groomingom" vaših lepotcev - saj so že sami po sebi zelo elegantni in dovolj lepi  :D

Krtačenje/česanje: Morda bi za groenendaele veljalo podobno kot za mojo laponko Nati..
Jaz uporabljam kar ta mehko krtačo iz prave ščetine (ker ne trga dlake), potem imam pa še pin brush - oziroma krtačo z drobnimi a dolgimi iglicami brez bunkic...tace pa počešem z glavnikom...
Morda bi svetovala samo, da se psa malo pošprica z navadno vodo pred krtačenjem, ker to kar dobro prepreči lomljenje dlake ;), pa še malo bolj svetleč videz dobi dlaka.

Bambi: Veliko sem razstavljala v Italiji in poznam veliko uspešnih italijanskih vzrediteljev in razstavljalcev belgijcev..Pa mi nikoli ni padlo v oči, da bi svoje belgijce sprayali, pudrali, lakirali ???
No morda to počno profesionalni handlerji..

Definitivno sem proti sprayanju in pudranju "naravnih pasem", če bi ga pa že želel kdo uporabljati se mi zdi Magic Touch Grooming Spray od Crown Royale, ki se ga da kupiti v Italiji zelo v redu, ker ni preveč agresiven do dlake, ji pa da lep lesk in olajša razčesavanje.

Značaj belgijcev: JA poznam vajine tegobe Bambi in Petra. Tudi moja Lejka je bila včasih prav nepredvidljiva. Eni sodniki so ji bili všeč, drugi ne.
Je pa res kot pravi Pia, da se živčnost lastnika prenaša na psa - in to še posebej velja za belgijce, ki so zelo občutljivi kužki ;)

Morda bi pomagalo tudi, če bi kužka pred vstopom v ring malo razigrali in ga sprostili, tako da bi oba sproščeno stopila v ring. Pri meni je to ponavadi delovalo :D
Je pa res da morata tudi vidve poskušati biti čimbolj sproščene.
Pa nič ne bo narobe, če bosta psa pri pregledu zobovja posedle..to je še vedno bolje, kot če pes nepričakovano panično odskoči, kar naredi na sodnika zelo slab vtis.. :o
Tudi med "otipavanjem" psa lahko držita pri glavi, če pričakujeta kako "čudno" reakcijo ;D

Super: Skupni sprehod.. :)..bo zgleda belgijsko malteško švedska...morda še kakšna  kri...
Ja glede sprehoda bi jaz najlaže med vikendom ali pa morda kakšen petek...
najraje kje pri Mostecu ali na PST ju
No zdaj pa še ostali podajte svoje predloge  :D

Pa lepo se imejte čez vikend v družbi vaših 4nožnih prijateljev

Lp,
Nati


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: kaja , sobota, 17.01.2004 : 09:23:42
Nati, hvala za lepe zelje. Se bomo potrudili, da ne bomo v sramoto Iri in Xoxu. Samo upam, da v Vrtojbi ne bomo kazali zobkov ze ob vstopu v ring, ker zna biti mala kar muhasta, ce ji kdo ni vsec! ::)

Se bi vam z veseljem pridruzila na skupnem sprehodu, samo povejte kdaj in kje. Vsako druzenje nam zelo koristi! ;D lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: horr , nedelja, 18.01.2004 : 15:13:04
Hojla,

Torej, če se vsi strinjate, se bomo prilagodili najbolj Nati, ker ima največ obveznosti... Edin dopoldne mislim, da jih ene par ne more, ker imamo šolo...

Nati: Torej s sabo met eno flaško vode,  da bomo lahko pse šprical... Al si kupmo kako flaško, ki vodo razprši...  ::) ... Če me spomin ne vara, mamo eno se mi zdi doma... Bom pogledu ;) .

Nati: Sj mrbit si bila kaj tudi pri moji mami - dela v porodnišnici ljubljanski, če imaš novorojenčka... Mama se piše Kornhauser-Cerar... Če se mrbit kj spomniš ;) . Sicer se bolj ukvarja z nedonošenčki, ampak mrbit pa vseen. Če kdaj kj rabiš, imam kar dobre veze  8) ;) ;D .

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , nedelja, 18.01.2004 : 16:54:02
Oj!

Ja najbolje je tako,kot je rekla NATI,da psa preden precesemo pospricamo z vodo(po potrebi v vodo dodamo se balzam),da preprecimo lomljenje konic ter da naredimo lepo blesceco dlako ter naravni videz psa.

Lahko se dobimo tudi pri PST-ju ali pa v mostecu,čeprav me moti ker je blatno in pa veliko je psov.Najbolj bi bilo če bi se dobili an kaksnem parkiriscu kjer je kolikor toliko cisto ter se da normalno delati in ni psov... ::) ;) :)


lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: horr , nedelja, 18.01.2004 : 17:22:03
oj,

Pia: najboljš, da pridete kr do mene... ;D ;D
Placa je dost...pes je samo en...čisto mislim, da je ;)... Psi se pa tud lahka zlaufajo...
(aja...če se kje pos****...vi pucate ;)  :D)

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , ponedeljek, 19.01.2004 : 10:43:40
ok, jaz sem za  ;D, meni je v bistvu vseeno kje, bi vas pa rada prosila, če bi se dobili v petek, da to ne bi bilo prepozno popoldne (da je še kaj svetlobe zunaj), ker jaz ponavadi takrat odhajam domov na obalo.  ;)


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: kaja , ponedeljek, 19.01.2004 : 13:02:47
Horr, a nam bos skuhal caj, ce bo mrzlo?  ;) lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: horr , ponedeljek, 19.01.2004 : 16:54:39
Kaja: ni blema... Mamo šipek, bezeg, kamilco, planinski čaj, pravi čaj, pa ene 5 vrst sadnih čajev... Lahko se odločte tud na kraju dogodka, kaj bi ;) .

Drgač pa to  mislm resno... Doma sigurn nben nebi mel proti (kvečemu obratno). Razen, če bi psi kj srali ga...  ::).

Odločte se... Drgač sem pa itq doma skor v Tivoliju, tko da je isto, če greste v Tivoli al pa PST... (sam da tam ne dobite čajčka ;) ).

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , torek, 20.01.2004 : 16:12:24
V bistvu je važno to,da ni psov,blata in da je ravna površina....
Zato,bi bil najprimernejši asfalt,zato sem predlagala,da bi se dobili kje na kakšnem parkirišču :-\ ???
Lahko pa tudi pri horru,edino to me skrbi kakšna bo površina,ker če bo travnata bo namreč veliko blata ter snega...
Ne vem vi se odločite,jaz vam samo povem kaj je najbolše da so psi lahko skoncentrirani in v miru delajo ;) ;) ;)

Odločite pa seveda vi ;D ;)

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: horr , torek, 20.01.2004 : 16:59:10
Hojla,

Poleg travnikov in the back, mamo tud dvorišče spredi... Sicer se na enem delu rahlo spušča v garažo, ampak to ni blem...

Če pa rabiš 100% ravno površino, lahko pa gremo v garažo, ker je placa lih za en pošten ring na razstavi... Je tudi pod streho :P ;) :D:D ... Nothing can stop us...

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Bambi , torek, 20.01.2004 : 17:21:35
Za goreče belgianose ter druge pasej navdušence ni ovir... Meni je tak fseeno, jaz se bom prislinila kjerkoli pač že bomo pristali  ;D , se pa tudi javim za hosteso v pomoč horr-u in njegovim, če bo potrebno (samo če me bo kak od-nepasjih članov družbe po ovčarsko uščipnil v sedalo, bo posledice nosil sam, muahahaha  ;D ;D ).


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , torek, 20.01.2004 : 19:32:05
ok, ok  ;)

Okoli katere ure pa bi se zbrali?
Verjetno bi to bilo ta petek al naslednji?

Ej Bambi,  če bi se dobili pri horr-u bi se ti lahko prištulla, ker meni se tudi sanja ne kam naj bi se šlo  ???


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , torek, 20.01.2004 : 21:17:08
Jaz sem za ta petek,lahko pa počakamo do četrtka ali srede,pa potem vidimo kako bo vreme...

Aja Bambi Petra ni edina,ki bi se prištulila :-[ :-[ ;D

lp,pia


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: horr , torek, 20.01.2004 : 21:29:45
Ojla

Lahko se zmenimo za kako zbirno mesto, ki ga vsi poznate, pa je blizu mene... Pa lahka še pse sprehodmo...

Poznate vsi Gostilno pod Rožnikom (Čad)?

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , sreda, 21.01.2004 : 08:19:38
 horr eeeee, hmmmm ja? ??? :-[ ;D

Kaj je to slučajno tam pred vilo pod Rožnikom? Majo tam konje (al je mogoče to kje drugje) ? ???

Meni nekako med tednom bolj ustreza, ampak ni panike tudi za petek...za Bluja vse  ;D



Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: kaja , sreda, 21.01.2004 : 08:54:53
Ojla, se ena, ki se je pristulila! ;D Torej meni ta petek odgovarja! Kje pa je tista gostilna pa pojma nimam, ampak jo bomo ze nasli! lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: horr , sreda, 21.01.2004 : 10:08:03
Hojla,

Hehe, očitno niste lih tapravi jedci...vas bolj zanimajo konji ;) . Tudi praw... sam da znate pridt!
Lahko se zmenimo tudi pri vhodnih vratih Vile Podrožnik (men bi blo še najboljš), ker naša bajta meji na vilo, tko da bi do mene rabl lih ene 50m :D:D .

Vi se zmente, tam kjer vsi poznate...verjemte mi, da bom jaz lažje našel, četudi ne poznam... Zgubit se pa praktično ne morem  8)

Btw, tam k majo konje, je tudi gostilna (govorim o tistmu "poligonu" - krogu kjer konji laufajo :) .

Vsi veste, kje so konji? Oz. Vila Podrožnik?

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , sreda, 21.01.2004 : 18:20:31
Oj!

Vse fino in fajn,samo da mora mene nekdo pripeljat ;D ;)
Ker v petek pri nas ni doma nikogar,sem odvisna bolj ali manj od vas...Ima kdo prostor ???

Aja,ja vem kje je vila in gostilna in vse tako,da ni blema,kdor ne ve kje to je me lahka pobere bomo potem takoj našli ;D :P

To se zdaj dobimo ta petek torej,samo uro še povejte ;)

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: ARIEB , sreda, 21.01.2004 : 19:05:34
Uf, kolk ste dobr...  ;)
Ker se mi ne moremo udeležiti, se že veselimo poročila mini razstave oz. maksi priprav... ;D


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: kaja , sreda, 21.01.2004 : 20:00:46
Ojla, pia. Lahko te midva pobereva, samo povej s katerega konca Ljubljane si. Da bos vodicka! ;D :D Beira ti pa nikar ne skrbi, kot ponavadi dobis porocilo! lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , četrtek, 22.01.2004 : 08:42:21
ok, potem, če se dobimo tam ni problema. ;)

Kdaj bi se pa dobili (uro mislim), ste že kaj razmišljali?


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Bambi , četrtek, 22.01.2004 : 11:19:13
Šit, jaz ta petek verjetno ne morem  :-\ :( :'(. Vem pa vse kje je kaj, tako da lahko delim navodila, kaja in pia imata tudi mojo številko, pa me lahko pokličeta za napotke, ampak če mene ne bo...
No ja, saj se lahko zmenimo tudi še kdaj, a ne, da ne bom jaz edini ignorant ostala?  ::) ;) Če se dobite in me ni, se tudi jaz zelo priporočam za poročilo in posredovanje znanja (little grasshopper  ;D).


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: kaja , četrtek, 22.01.2004 : 12:29:05
Skoda Bambi, da ne mores. Pa tako sem se veselila, da bom spet malo pocohala Sambota! Bom pa druge namesto njega. Torej, meni je popolnoma vseeno kdaj se dobimo in se bom prilagodila ostalim. Tako, da z idejami na plan! lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: horr , četrtek, 22.01.2004 : 15:15:56
Hojla,

Zmenimo se takle... Mislim, da bi blo nabolje, da se dobimo še nekak rpi dnevni svetlobi...torej najkasneje ob 4h ter najpreje ob 2h popoldne... Zdaj pa povejte, če kdo ne more!

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , četrtek, 22.01.2004 : 15:20:02
horr:ja meni je o.k.

kaja:moja lokacija je Kodeljevo;) Za natančnejše informacije ti bom,potem ko se do konca zmenimo poslala zasebno ;)

Bambi:No ti bom pa na razstavi na hiterco razložila,če te bo kaj zanimalo...No v bistvu ti lahko vsi mi saj bomo po tem treningu že vsi pravi profiji ;D ;D ;)

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: kaja , četrtek, 22.01.2004 : 17:21:14
Jaz bom itak v Ljubljani ze okrog enih, ker gremo se k veterinarju. Horr, upam, da bos imel kje na toplem prostor za en majhen pasji box v katerem bo se manjsa cincila, ki bo cisto pridna, samo v avtu na mrazu res ne bo mogla biti! :)

Pia, velja! Kar vidva se odlocita kdaj tocno!

Kaj pa Nati? lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: horr , četrtek, 22.01.2004 : 18:09:26
Hojla,

Kaja: itq...ni blema, lahko zalaufam še sauno za malčiko... ;) .

Nati sem dans poslal mail z podatki, kje in kak se dobimo... Upam, da bo odpisala, al vsaj prebrala do jutr...

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , četrtek, 22.01.2004 : 19:23:21
se strinjam z uro, mogoče bi blo dobro malo bolj natančno določit.. ::) ;D

Ok, potem pri Vili Podrožnik...ob 14 00,14 30, 15 00,  ??? kdaj, da ne bom stražla tam od dveh dalje  :o ;D

Bambi lahko si brez skrbi, bom vse dokumentirala  ;), upam, da vseeno ti mogoče uspe pridet.


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Bambi , četrtek, 22.01.2004 : 21:17:07
Kaja, Sambo se je skoraj zjokal, ko sem mu povedala da bo zamudil tvoje čohanje in mi je že obljubil, da boš morala not prnašat v Vrtojbi  ;) (pa še za pirhe ga boš morala grabit, ampak tega pa ni on predlagal  ;D ).

Pia, saj nekaj si mi že kazala v Lj, no tu mi pa lahko na hitro konkretno na Sambotu kaj pokažeš  :).

Petra, ok, računam na dokazno gradivo, prav?  8) ;) :D

Lepo se imejte, pa veliko veselja in novega znanja vam želim  :)


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: horr , četrtek, 22.01.2004 : 21:33:09
Hojla...

Očitno imate vsi cajt že ob 14h... Tak da predlagam, da se zmenimo ob 14.30 pod Rožnikom (pri konjih).

Za dodatne informacije me lahka dobite na 041 787 749 ;).

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , petek, 23.01.2004 : 08:06:28
Ok, I`ll be there  ;)


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: kaja , petek, 23.01.2004 : 09:16:14
Pridemo in pripeljemo Pio. Saj menda brez nje ne bo slo! ;) ;D lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: ARIEB , petek, 23.01.2004 : 15:20:54
No, ura je že 15.30, a se še niset naveličali.....
KDO BO PRVI pri računalniku, kdo bo začel s poročilom? Komaj čakam zanimivo reportažo izpod Rožnika... ;)


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: sirtaki , petek, 23.01.2004 : 15:54:08

Menda se še vedno zavzeto igrajo razstavo  ;D
Vsaj tako poročajo določeni prebivalci tistega okoliša oz. bajte  :P


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: kaja , petek, 23.01.2004 : 19:47:33
Nadija, podrobno porocilce dobis osebno, zdaj pa naj samo povem, da je bilo tako mrzlo, da nisem skljocnila niti ene fotke. Vendar brez skrbi, so drugi fotkali kot nori!
Bagi je na vsak nacin hotela pojesti Pana, zal dlje od dlake ni prisla. Stati seveda ni hotela, kar pomeni, da bomo se vadili. Kot se mi je zdelo, bo problem zaradi drugih psov in neznanega okolja.
Nekateri smo se izognili otipavanju belgijskih hm...riti, vendar smo morali obljubiti, da bomo v Vrtojbi nadoknadili. ::)

Vsi prisotni, lepo vas je bilo spoznati oz. videti. lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , petek, 23.01.2004 : 19:58:16
Oj ;)!

Ja tale stavr se je res nekam zavlekla ;D ;)Ja tudi jaz lahko povem samo to,da je bilo zelo mrzlo in,da se moj pesjan se zmeraj ni docela "odmrznil" ;D Res je tudi,da zaradi mraza nismo ravno pretirano vadili ampak smo predvsem gledali kako je Bagi "obirala"Pana
 :D ;DNo  seveda smo nakoncu tudi vadili in otipavali vse dele pasjega telesa...

Aja,točno pa fotkali smo tudi :D ;)Upam,da bodo fotografi kmalu objavili svojo mojstrovine;)

lp,pia


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: horr , petek, 23.01.2004 : 21:45:08
Hojla,

Torej, moram reči, da smo danes ugotovili, da je Kajko res pravi iznajdljivec, saj je ne le odlično odigral, da ga zebe do kosti, ter ga je pia skoz v svoj plašček djala, ampak je tudi na vsej širini sobi (znotraj hiše) našel ravno najbolj udoben del nje... To je piin plašček, ki je zaradi klečeče pie bil na tleh ;) .

Bagi je res pravi strup ;) . Škoda da mi ni psa treba trimat...bi sam Bagi poklicu :D:D .

No, nekje na sredi srečanja sta se nam pridužila še "skromna" Bambi in njej klavec ;)  ;D. Tako smo posneli še skupno poklončkanje ter razstavljanje začinili še z cirkusom. Salte, ki so jih pa psi delali kasneje, pa raje nismo dali na net, ker bi lahko bili obtoženi od Društva proti mučenju živali  ::) :D:D.

Evo...ene par slikc...
http://album.agility-slo.net/albums/album22/Priprava_2.sized.jpg
http://album.agility-slo.net/albums/album22/Priprava_4.sized.jpg
http://album.agility-slo.net/albums/album22/Priprava_6.sized.jpg
http://album.agility-slo.net/albums/album22/Priprava_8.sized.jpg
http://album.agility-slo.net/albums/album22/Priprava_9.sized.jpg
http://album.agility-slo.net/albums/album22/Priprava_10.sized.jpg

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: LIZA , petek, 23.01.2004 : 21:54:02
Joj vidim,da ste uživali ;D

PS:smem vprašat,zakaj ste bili noter vsi v bundah ?;D ;D :P :P


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , petek, 23.01.2004 : 22:13:41
juhu  ;D

Mi smo pridrveli na Obalo, da se bomo malo odtalili in smo ostali prav slabo, ker je tukaj lih tolko minusa kot v ledeni Ljubljani  :o ;D, sem rabla nekaj časa da sem se odtalila, da sem lahko kaj napisala.

No slikic imam nekaj tudi jaz, sam jih morem dat še na net.
Dokazno gradivo, da smo nekaj tudi se matrali (nekateri)  ;)

Haha Liza se mi zdi, da smo bli vsi v bundah tudi notri ker je blo zunaj tako zelo mraz, da smo se mogli najprej malo odtalit  :P

 Zase lahko povem, da sem izvedla kar nekaj koristnih zadev, ki jih bom oz. sem jih že sporbala na Blujčetu...res hvala vsem.  ;)

Prosim lepo Bagi ne samo, da je za Pana poskrbela  ;), ampak je tudi nadzirala pregledovanje zob in otipavanje večjih pesjanov  ;D.

Uroš se je še celo pot domov smejal na račun "zobne ščetke"  ;D ;D



Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: horr , petek, 23.01.2004 : 23:30:26
oj,

Liza: notr smo bli le krajši čas...tko da se nismo slekli ;)  (jaz nisem bil v bundi :D:D ).

Ja...zobna ščetka je res carska... Lahko bi jo poimenovali še strojček za britje (tak lepo je potrimala Pana ;) ).

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: ARIEB , sobota, 24.01.2004 : 10:44:40
Ja fajn, izgleda res lepo  :D, lepo - čudovito  ;D

A Pia pa je bila sodnica? Upam, da ima še vse prste (sicer pa: kasnejših reklamacij ne "upoštevamo")...

In kaj hočete, da se tudi jaz pohvalim? Danes ob 12 sta Bagi-na bratca dogovorjena, da se pokažeta; en drugemu, žal nimamo ostalih (ko pa nobl Petra v Lublano šiba na take reči  :D). Bona smo že počesali (počesaaaaaaaaali - temu se samo tako reče). Zamišljeno je bilo lepše, da bo izkušena Ira pokazala, kako se to dela, onadva pa skušala "ponoviti"... vendar je kruti trenutek želel drugače... :'(


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: kaja , sobota, 24.01.2004 : 14:56:37
Citat
Jaš...zobna ščetka je res carska... Lahko bi jo poimenovali še strojček za britje (tak lepo je potriamla Pana

Seveda ga je potrimala, ce ste pa vi ves cas govorili, da ste nekje slisali, da je treba belgijce strist, vi jih pa ne znate! ;D ;D

Beira, drzim pesti, da se bosta lepse obnasala kot Bagi! ::)



Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: ARIEB , sobota, 24.01.2004 : 18:33:24
Ha, ha... šele zdaj sem "skužila" o zobni ščetki - hi, hi, hi; a poleg variante "strojčka za trimanje" ni tudi primerna za "ušesno paličico" :P Vsaj pri nas jih "uporabljamo" tudi za to... ;D


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , sobota, 24.01.2004 : 19:27:41
Evo KONČNO,sva se danes s Kajem odtalila,ko sva se celo popoldne zabavala v kopalnici(kopanje;)) ;D

ARIEB:Ja na srečo sem ostala,cela ;D Moram pohvalit Bagi,da je za svoja leta(beri mesece)ze prava profesionalka;)Treba bo vadit edino se drzo(ker ne zdrzi na mestu vec ko nekaj sekund ;D)

No,seveda bomo mogli še malo ponoviti  tole v Vrtojbi,če kdo hoče se nam lahko pridruži;)

lp,pia&Kaj


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , sobota, 24.01.2004 : 19:51:32
Aha pa nam je ratalo  ;D.

Ja v Vrtojbi upam, da bova midva z Blujem na tapeti  ;)
Zaenkrat pa udeleženci petkovega druženja 8) ;D
http://www2.arnes.si/~urosa/Dscf0248_m.jpg
http://www2.arnes.si/~urosa/Dscf0251_m.jpg
http://www2.arnes.si/~urosa/Dscf0253_m.jpg
http://www2.arnes.si/~urosa/Dscf0255_m.jpg
http://www2.arnes.si/~urosa/bageta_m.jpg
http://www2.arnes.si/~urosa/pan.jpg

No sej smo bli pridni  ;D

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , sobota, 24.01.2004 : 20:01:11
No za tiste, ki mojega Bluja niso še vidli, ok slika je bolj tako, ker je z morja (direktno) tik pred valjanjem v morski travi  8) ;D

Kakšno novejšo sliko sicer imam ampak so vse na računalniku v Lj  ::)

http://www2.arnes.si/~urosa/BlueNaObali.jpg

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: horr , sobota, 24.01.2004 : 20:35:29
Hojla,

Petra: Ej...slike so fenomenalne. Največja carica je Bagi... Kako faco je spustila na 1. njeni sliki :D:D:D:D. Ne morš da verjameš. Res, skor človeška faca :) .
Vsekakor je vidno, da imaš boljšega digija :) .

Blujko me pa spominja na morje, ko je bil Panko ves priden in je skakal z mostu v vodo... Naslenje leto ga ućim skok na glavo z obratom za 360 stopinj okol svoje osi  ::) ;D ;D.

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , sobota, 24.01.2004 : 22:05:49
ja hvala, horr ne veš kolko slikic sploh ni ratalo, ker so se pasje zverine non stop premikale  ::) ;D
Ja sem pozabla napisat, da imam še ne resizane slike, če bi kdo hotel mu jih lahko pošljem na mail. ;)

Ja kar se poletja tiče mi smo se kopali vsak dan (skoraj), nekaj časa je rabu, da je splaval(o slatih še ne  razmišljamo. :o ;)..) potem pa ga nismo mogli sploh ven spravit. Seveda smo imeli potem še post festum (beri morsko driskico) in obvezno se je vsakokrat ko je prišel na obalo valjal po tistih kupih morske trave :o ;D in potem obvezno še po brisačah  8)


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: horr , sobota, 24.01.2004 : 22:39:39
Hojla,

Verjamem, da dost slikc ne rata... V tem primeru se v kvantiteti najde kvaliteta ;) :D:D.

Petra: hehe, tudi mi smo imeli težave s prebavo...pa smo dokaj pozno ugotovili, kaj je narobe :) .
Na srečo trave mi nimamo veliko (vso odnese k vam  ;D ;D ).
Si za to, da pride kdaj tvoj huligan k nam, da naš pesek dobi vsaj kak dan družbo... Prevoz poskrbimo mi :) .

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , nedelja, 25.01.2004 : 12:37:46
oj, ni problema, lahko se zmenimo za pasje druženje, garantiram divjanje 200 na uro  ;D.



Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , sreda, 28.01.2004 : 10:10:38
ojla...sem v dvomih kako in kaj nardit, baje, da je na radiu govoril Hari Arčon (organizator razstave in btw tudi sodnik, ki je ocenjeval Bluja na ISP C  ::) )
in je baje rekel naj ne bi ljudje hodili s psi, ki ne razstavljajo na razstavo, ker baje motijo ostale pse (ki se ne morejo skoncentrirat  ??? ::) )


Mislim, jaz bom z Blujem vseeno prišla pa naj delajo kar hočejo, se bova pa prešvercala (še to sem hotela vprašat, ker mi je ušlo iz spomina, kaj se mogoče spomnete, če hočejo že na začetku, ko greš noter videt prijavnico za razstavo ali je dovolj pasja knjižica?) 8)

Obljubim, da Blu ne bo motil pri pasji koncentraciji  :P ;)


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Bambi , sreda, 28.01.2004 : 14:26:18
Petra, don't worry, be happy, na vhodu vedno preverjajo le rumeno knjižico. Kaka koncentracija neki, ob celi hordi hipernevrotičnih psov en obiskovalec ne menja dosti  ::) :P .
Jaz že komaj čakam! Že cel teden vneto vadiva in se rihtava, pozirava en drugemu in trenirava zapeljive poglede, Sambo pa je začel z mano na jogo hodit, da se bo v sabat lahko globinsko koncentriral  ::).  ;)


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: LIZA , sreda, 28.01.2004 : 17:06:31
Oh,če motijo psi obiskovalcev,motijo ravno toliko kot ostali.Pa včasih,tisti,ki se razstavljajo še bolj motijo.Jaz sem Lizo enkrat imela samo kot "obiskovalko" pa je pridno ležala v svojem kotu in dala mir,tako da je še nihče opazil ni.


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: ARIEB , petek, 30.01.2004 : 16:54:22
Citat
ker baje motijo ostale pse (ki se ne morejo skoncentrirat    )

mene osebno najbolj motijo ljudje okoli ringa (običajno pri rotvajlerjih, nemških ovčarjih in pdb.) ki kot opice skačejo okrog ringa in kričijo kot srake...
imam irico - beiro na kolenih in levi roki in ne morem pisat velikih črk, ima 4 šive zgoraj in enih 6, t ali 8 spodaj na nogici, pa ovratnik...


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: MISSA , nedelja, 22.02.2004 : 10:05:22
LP za vse forumaše!
Zelo dolgo sem prebirala vse kar na tem forumu piše o razstavah, pravilih, dogajanjih in moram priznati, da sem kar malo prestrašena, presenečena, osupla in razočarana. Sedaj se mi začnejo potiti roke, ko pomislim, da bo treba PRVIČ na razstavo. V želodčku me zvije, če pomislim na mojo neizkušenost. Kaj bo šele na dan razstave?  In ne morem verjeti, kaj vse lahko vpliva na dobro oceno psa. Nekje sem prebrala, da je lahko odvisna od dobrega dekolteja, kratkega krilca in lepih petk razstavljalke.  Halo??? Upam, da niste tega mislili resno? Ali pa moram to  upoštevati? V tem primeru bom raje v ring poslala mojo močnejšo polovico.Pa da ga vidim  kaj bo on pokazal! Razumem, da ne morem priti umazana in v stari raztrgani trenerki, ampak toalete in obleke??? To me spominja na čase, ko so bili še prvi tv zelo redki in je moja stara mama imela samo eno takmašno obleko.Zvečer v času dnevnika si jo je oblekla in ko je napovedovalec voščil dober večer, je odgovorila nazaj in ves večer sedela mirno, dokler nismo ugasnili tv, misleč, da jo oseba z ekrana opazuje. In včasih, ko je mislila, da je nihče ne vidi, diskretno popravila vozel na rutki. Pri najboljši volji si ne predstavljam sebe v takmašni obleki (Imam samo tisto za na pogrebe), ko bom razstavljala svojo mastinsko zverinico. Visokih petk nisem nikoli v življenju obula in verjetno bi si polomila noge še preden bi naredila 10 korakov. Za mini krilce pa smatram, da sodi v počitniški morski čas, vsaj kar se tiče frače mojih let. Glede mojega dekolteja pa...hm, zaradi nesramnih pogledov ga imam raje varno spravljenega pod kakšnim puloverjem ali pulijem. Kar se tiče pasje malenkosti pa , kakšna  razstavna vrvica in pašček (ali ni vrvica podobna vrvici?) , nesmiselni triki, da pes bolje izgleda in ne vem kaj še vse???  A si mogoče napačno predstavljam, da so razstave namenjene druženju, spoznavanju, izmenjavi mnenj, iskanju odgovorov na vprašanja, ki nas zanimajo in prijetnemu druženju.Če je kuža lep in se zna primerno obnašati ter ima prijaznega lastnika pa zaradi mene lahko odnese domov pokale iz cele razstave.  Če  mu seveda ni sodil sodnik,  ki je še ves besen, ker smo jih nabunkali v rokometu.Kaj me skrbi? Ker nikoli nisem razstavljala, nisem pripravljena na kinološko kuhinjo(ki je zmeraj obstajala in bo tudi v bodoče) Na razstavo bomo prišli oblečeni ( čiste , zlikane in zašite cunje) Moja močnejša polovica se bo obril, stuširali se bomo (tudi Zoya), pa ne zaradi razstave ampak, ker to počnemo več ali manj vsaki dan.S seboj bomo vzeli vse kar običajno potrebujemo, kadar gremo na enodnevni izlet.Zoya ima po navadi največjo culico. Vsi pa se bomo oborožili z dobro voljo in željo, da preživimo lep dan.Edino za Miceka bo malo drugače. Poskrbeli smo za njegovo celodnevno varstvo. Če njega pripeljem na razstavo bodo morali organizatorji po hitrem postopku spremeniti razstavna pravila.
V upanju, da bomo odnesli z razstave več pozitivnih kot negativnih izkušenj, vam želim lep dan.
LP,Miša


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: kaja , nedelja, 22.02.2004 : 16:05:52
Missa, ce sem prezivela jaz bos tudi ti! ;D Brez vecerne toalete in visokih petk, sem se prav dobro pocutila v ringu. Nobenih posebnih priprav nismo imeli, le stati smo se naucili, vendar smo potem se to v ringu pozabili :P Tvoja Zoya je se mladicek tako, da bodo tolerirali, ce bosta pretirano storasti, zato te naj nic ne skrbi. Ce pa bodo okrog tebe sami polikanci, ki bodo pretiravali s cesanjem in scetkanjem svojih kuzijev, pa pridi na klepet (sklepam, da gres na CACIB Ljubljana) z mano in Nadijo, da bos videla kako se imamo fino. Obe bova zaposleni s crkljanjem majhnih crnih kuzkov, ki radi kazejo zobke, tako, da naju bos tezko zgresila. ;D

No, pa da potrdim Nadiji. V Vrtojbi smo skoraj ogluseli zaradi huronskega vpitja dolocenih razstavljalcev ali bolje so-razstavljalcev, ki so tekali okrog ringa. Nekaj gledalcev se je raje preselilo k drugemu ringu, kjer ni bilo nikogar, ki bi vrescal...so se setri znali sami postaviti. ::) lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Petra , nedelja, 22.02.2004 : 17:16:37
Ojla Missa tudi midva z Blujem nisva neka navdušenca nad razstavljanjem :-\, ampak se  mi zdi, da nekaj moreš o tem vedet pa tudi če ne hodiš pogosto na razstave.  8)

Če je na razstavi dobra družba in se imaš dobro (kot sem sva se imela jaz in Blu v Vrtojbi ;D), vse skupaj neobremenjujoče in sproščeno ter je tisto v ringu skoraj neka postranska zadeva, ki pač pride zdraven in jaz osebno raje vidim, da pes vzame to kot neko super druženje in divjanje z malo tekanja v krogu  ;)kot pa neko zafrustrirano zadevo s česanjem in živčnostjo ter po možnosti s slabo voljo in boksom... :-X


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: MISSA , ponedeljek, 23.02.2004 : 07:24:16
LP,vsem!
Saj vam dam prav.Če ste preživeli vi, bomo morali tudi mi.Bojim se samo, da
Hvala za povabilo.Rade volje bi prišla po nasvet (in tolažbo) k tebi in Nadiji , vendar ti govoriš o razstavi v Lj (a je na isti vikend???) jaz pa o Grazu. Tudi jaz imam rada majhne, črne in žleht, sploh pa, če kažejo zobke, se mi takoj vsedejo v srček.Enega takega imam doma.
Se pa moram pohvaliti, da se je našla ena dobra dušca, ki se je ponudila, da mi bo (in Zoyi) teoretično in praktično pokazala osnove dogajanj v ringu.
Petra, tudi jaz si želim, da bi preživeli lep dan v družbi sebi enakih in enako mislećih kot smo mi.
Pa en malček držite pesti za nas.
LP,Miša in Zoya.


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: kaja , ponedeljek, 23.02.2004 : 09:27:52
Ojla Missa! Aja, vi greste v Graz! Ne vem zakaj ampak meni hodi po glavi le Ljubljana ;D Seveda povabilo se vedno velja, ce pridete slucajno tudi v Ljubljano (27. in 28. marec). Pa veliko srece v Grazu! lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: winny , ponedeljek, 23.02.2004 : 14:18:56
Missa, ce sem prezivela jaz bos tudi ti! ;D Brez vecerne toalete in visokih petk, sem se prav dobro pocutila v ringu. Nobenih posebnih priprav nismo imeli, le stati smo se naucili, vendar smo potem se to v ringu pozabili :P ...

Ej sis. Če se prav spomnim si delala malo problemov s tem, da imaš doma samo črne cunje in bi z Bagi izgledale kot na pogrebu. Sicer pa moder brezrokavnik je bil prav lep. ::) ;D


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , ponedeljek, 23.02.2004 : 14:40:10
Rade volje bi prišla po nasvet (in tolažbo) k tebi in Nadiji , vendar ti govoriš o razstavi v Lj (a je na isti vikend???) jaz pa o Grazu.

Gradz ni isti vikend,kot lj. razstava,Lj. razstava je dva tedna kasneje ;)

Drugace pa na splosno se mi zdi,da je  urejenost,obnasanje in vse kar spada zraven,kar omenjate cisto odvisno od pasme.
Opazila sem,da se lastniki recimo belgijcev,dog,mastifov in podobno mocno razlikujeo od tistih,ki imajo recimo kodre,shih tzuje,yorkije,civave,afganistanske hrte in podobno.
Ne,da je razlika samo v urejenosti ter nenormalno dolgi dolzini cesanja psa ;D ampak tudi v znacaju,torej toleranci in obnasanju do sotekmovalcev ter gledalcev.
Lastnika groenendla,bos recimo zelo,zelo redko videla v obleki in srajci(a ne Bambi ;D ;D) medtem ko je pri kodrih to ze takorekoc v navadi...

Glede cesanja,pa so nekatere pasme,ki zahtevajo posebno nego...
mopsa recimo ne bos enako dolgo krtacil kot afganistanca,zato mislim da je tukaj vse odvisno zgolj od pasme;)

MISSA,ti kar pridi brez skrbi,enkrat je vedno prvic ;)Vsi smo preziveli,zakaj ne bi se ti ;D :DPoleg tega se bos na razstavi lahko druzila tudi z drugimi lastniki,forumovci in trema bo takoj minila,pa se cel dan bos skupaj z Zoyo;)

Aja,glede dekolteja ;DPo nekaj casa bos ugotovila,da v nekaterih primerih resnicno deluje ;D ;D ;D

lp,pia


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: lunca , ponedeljek, 23.02.2004 : 14:44:25
Ej, ljudje, eno vprašanje, zakaj pa ne primete za kravateljc svojih vzrediteljev?Mislim vsaj tiste, ki imate vzreditelje v Sloveniji?Mislim, da bodo veseli, če boste hoteli pokazati vaše pse in njihovo vzrejo.
Naš vzreditelj je bil presrečen,ko smo ga prosili če nas lahko vpelje v svet razstavljanja, celo z nami je šel na prvo razstavo, da nismo bili preveč izgubljeni.Ne morete si misliti, kako me je driblal, da sem se pravilno naučila razstavljati pasmo.
LP


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: MISSA , ponedeljek, 23.02.2004 : 21:03:53
Gradz ni isti vikend,kot lj. razstava,Lj. razstava je dva tedna kasneje ;)

Mogoče pridemo pofirbcat, če bom našla varstvo za Zoyo. Ker v LJ je ne bom prijavila.

MISSA,ti kar pridi brez skrbi,enkrat je vedno prvic ;)Vsi smo preziveli,zakaj ne bi se ti ;D :DPoleg tega se bos na razstavi lahko druzila tudi z drugimi lastniki,forumovci in trema bo takoj minila,pa se cel dan bos skupaj z Zoyo;)

Jaz sem mislila, da  bom lahko na razstavi komu podturila mojega komarčka, glede na to, da jo moram prenašati 24 ur na dan. Še kadar grem službeno ven, ji ne morem dopovedati, da je še premajhna, da bi hodila v službo. Pa vztraja in jaz na koncu popustim. Pa se je ne rešim.

Aja,glede dekolteja ;DPo nekaj casa bos ugotovila,da v nekaterih primerih resnicno deluje ;D ;D ;D

OK! Mi bomo prišli in  osvetlili naš dekolte v najlepši luči. Ene čevlje bom nesla k čevljarju, da mi podloži podplate, pa full ozke cunjice bom zvlekla nase. In če bom še malo pomigala....
 ni vrag, da ne bi česa odnesla. A bo tako v redu???
lp,pia

Naš ata Dore... bi moral imeti res dolgo berglo, da bi me dosegel iz Belgije. Se popolnoma prepuščam vašim rokam.

LP,Miša


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , ponedeljek, 23.02.2004 : 21:22:31
MISSA,super bo ;D ;D ;D ;D ;D

...Samo pazi se,ce sodi zenska ;D :o ;D

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: MISSA , ponedeljek, 23.02.2004 : 21:58:59
LP,Pia!
To bi potem rešilo vse moje težave. V ring pošljem našo močnejšo polovico, pa naj še on pokaže svoje.

Pa da vidimo, kam bodo gledale sodnice!!!
Lp,MIša


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Bambi , sreda, 25.02.2004 : 20:14:22
Lastnika groenendla,bos recimo zelo,zelo redko videla v obleki in srajci(a ne Bambi ;D ;D) medtem ko je pri kodrih to ze takorekoc v navadi...

Pia, če že specificiraš, potem prosim zadeni še spol  :P ;) ...  Boš videla, za Ljubljano se bom tako zrihtala, da razen po fascinantno lepem psu ne boš vedela, da sem to jaz  8) ;D. Eni pač običajno prisegamo na udobje  ::).


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: MISSA , nedelja, 29.02.2004 : 07:40:25
LP,za vse!
Jaz sem že tako zmešana s to prvo razstavo, da me ponoči tlači mora. Nekje v sanjah laufava z Zoyo po ringu. Ona pa najprej onemu pred seboj zgrabi rep in ga veselo prežvekuje. Ko nam ta uide, počaka tistega za seboj in ga zgrabi za uhelj ter ga prežvekuje. In tako po vrsti, dokler ni sodnik ukazal nama ven iz ringa še pred ocenjevanjem. Zoya se ni strinjala z njegovo odločitvijo pa ga zgrabi za hlačnico in jo začne prežvekovati. Končno jo zvlečem vstran od prežvakanega sodnika in odpeketava, jaz v petkah, iz ringa. Sediva na stopnicah, ko pride najin vzreditelj iz Belgije in me sune z bergljo. Pogledam ga, on pa mi potisne v naročje še enega mastinota. Pri tej mori sem se kar zbudila iz sanj.Sedaj razmišljam, da jo bo nekdo drug peljal na razstavo. Kar je preveč je preveč za moj srček.
LP,Miša


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: MISSA , nedelja, 29.02.2004 : 08:50:00
LP,še enkrat!
Sedaj pa resno, potrebujem nujno še ta teden odgovor od nekoga, ki ima izkušnje na razstavah. Moram vedeti kaj naj pričakujem. Za tiste, ki ne veste, razstavljala bom 6 mesečno  do konca in naprej razvajeno mastinčico.Naša prva razstava v Grazu nam bo od skrbi pobrala kaj nekaj kilogramov(kar meni ne bo nič škodovalo) In vprašanje: med kakšnimi pasmami se bova znašli in malo špekulacije, koliko psov lahko pričakujem v ringu? In kje lahko izvem kdo bo sodil (da se pozanimam glede dekolteja). Zanima me predvsem od kod bo sodnik in ali se bo spoznal na pasmo, ki jo bo sodil? In moja najhujša nočna mora, če bova sami v ringu ne bom mogla plonkat in bom letala kot kura, ki beži pred petelinom.
Če mi nihče ne bo hitro odgovoril bom od nespanja po cele noči visela tuki gor, pol boste pa imeli...!!!
Pa še sami si boste krivi.
LP,Miša


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Agnes , nedelja, 29.02.2004 : 09:32:05
In vprašanje: med kakšnimi pasmami se bova znašli in malo špekulacije, koliko psov lahko pričakujem v ringu? In kje lahko izvem kdo bo sodil (da se pozanimam glede dekolteja). Zanima me predvsem od kod bo sodnik in ali se bo spoznal na pasmo, ki jo bo sodil?

Kdo bo sodil in katere pasme naj bi pisalo na prijavnici.

In moja najhujša nočna mora, če bova sami v ringu ne bom mogla plonkat in bom letala kot kura, ki beži pred petelinom.

Brez skrbi, sodnik ti vse pokaze, kaj zeli od tebe. To pa je: tek v krogu in stran od njega in k njemu. Slednje je pomembno, ker sodnik opazuje tudi gibanje psa od spredaj in zadaj, tako da je pomembno, da res teces proti sodniku in od njega stran, ko tako zeli, ne pa nekam stran od njega. Ne se smejat, ampak videla sem ze clovecke, ki so se prav trudili, da sodnik ne bi mogel videti gibanja psa. Nato pogleda zobovje in, ce je kuza, tudi njegovo premozenje. Ko ga pa ocenjuje, mora pa kuza vsaj pri miru stati; zazeleno je seveda, da stoji v razstavni pozi. Ce pa strajka, ga pa ne sili prevec, ampak naj stoji priblizno 'naravno'. Ne skrbi, sodnik res pove, kaj in kdaj kaj zeli od vaju. Predvsem pa BREZ PANIKE. Ce bos ti zivcna, bo kuza gotovo slabse delal, kot sicer. Zelim ti veliko uspeha, veselja in mirne zivce. Lp Neza


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: sonja , nedelja, 29.02.2004 : 09:37:47
Missa,nič bat ;)
Tudi mi bomo v Grazu,kar verjetno že veš,kar pa se tiče ringa,saj ni tako hudo,sploh če pustiš,da gre v ring kdo drug namesto tebe ;D ;D
Če hočeš,ti lahko jaz malo pocrkljam tvojo Zoyo,medtem,ko se bo Mefisto "mučila" v ringu s Hero :P
Saj ni tako hudo,sploh če gledaš z zunanje strani ringa ;)Ne,dovolj heca,res ni tako hudo,enkrat sem pa tudi jaz stala v ringu poleg Here in pač samo gledaš,kdaj ti bo sodnik pokazal,da si na vrsti in kaj moraš narediti...Seveda pa moraš potem znati pravilno postaviti psa,da pride tisto najlepše do izraza-za to je mojster Mefisto...
Torej,brez treme,saj bo šlo-boš videla,kako se bo Zoya lepo obnašala,po moje točno vedo,kdaj morajo biti pridne...
Se vidimo v Grazu,upam,da bom lahko pocrkljala tvojo Zoyo!


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: mefisto , nedelja, 29.02.2004 : 10:22:03
Citat
ko se bo Mefisto "mučila" v ringu s Hero
A res mi jo boš spet "posodila", da se šminkarim z dobrim mastinom?

Citat
znati pravilno postaviti psa,da pride tisto najlepše do izraza-za to je mojster Mefisto...

 ;D ne se no hecat!! Bo še kdo verjel ;)


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: MISSA , nedelja, 29.02.2004 : 10:36:23
LP!
Čaki,čaki Mefisto,potem ti bomo pa še našo podtaknili!!!

Saj sem ti itak dolžna pol gajbice, pa je isti šmoren, če ta dam za celo, če si jo boš zaslužila!

Vsi, ki čakate v vrsti za žuljenje in žokanje našega komarčka, vas že v naprej obveščam, da ne odgovarjam za polizane, poščipane in požvakane dele vašega telesa.
In rade voje vam plačam, da jo celi dan cartate, da bom imela malo miru. Pa prevajalca iz mastinščine v človeški jezik boste potrebovali.
LP,Miša


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: sonja , nedelja, 29.02.2004 : 13:20:15
He,he,kar se tiče "prežvečenih in polizanih",ni pri nas nič novega :D
Kar počakaj,da se še Hera postavi zraven,pa bodo imeli kaj videti(beri brisati ;D)...
Kar se pa visokih petk tiče,o čemer je bil govor v enem od prejšnjih postov-veš,da včasih kar prav pridejo,sploh poleti,ko so razstave na prostem, in ti taka mrcina zagleda nekoga,ki ga hoče povohati,ti pa vlečeš kot norec nazaj-petke v zemljo,pa imaš zavore ;D
Pa tudi za mišice ti taka 75 kg pošast zelo dobro skrbi ;)
Kar pa se tiče "mastinščine",je enostavno-mastino vedno pove:"Sedaj sem tukaj jaz,najlepši in najbolj pomemben,ukvarjajte se samo z mano,prosim!" ;D ;D


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , ponedeljek, 01.03.2004 : 14:46:46
MISSA:nic bat,nic bat bomo zgraven in vama bomo dvigovali samozavest ;D Jaz pridme v Gradz in ce hoces ti lahko pokazem ce kaj ne bos vedela,sicer pa ni treba znati ne vem kaj(gibanje gor in dol krotg ter vcasih se trikotnik).Sodnik ti vse nakaze z roko tako,da nic panike.Aja pa pes mora biti skoz na tvoji levi strani;)

lp,pia


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: MISSA , ponedeljek, 01.03.2004 : 20:34:12
LP,vsem!
Nabava prave takmašne obleke ni bila problem, tudi čevlje s pravo petko sem našla.Za miganje sem vzela inštrukcije,Zoya pa trpi muke Isusove, ker jo učim vsega, kar ste mi svetovali. Največji problem predstavlja hoja po levi strani(do sedaj po desni) in pozicija stoj( ker sem jo zmeraj učila da sede, če se ustaviva) V želodčku me zvije, če pomislim na nedeljo in dozdeva se mi, da bom enkrat v petek močno zbolela.
Pia, vsaka pomoč bo več kot dobrodošla. Spoznala nas boš po tem, da bo moja trodelna omara (v resnici je dvo) trogala vso pohištvo in opremo  kar jo premoremo in po naši 45kg razvajeni in gobčni mastinčici. Če boš srečala kakšno kuro,  se ne čudi, to bom jaz.
LP,Miša
P.S. še zmeraj me zanima, če kdo ve, kakšne pasme  bodo z nami v ringu?


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Agnes , ponedeljek, 01.03.2004 : 21:26:29
Še zmeraj me zanima, če kdo ve, kakšne pasme  bodo z nami v ringu?

To bi najlažje ugotovila, ce bi pogledala na prijavnico, kaj vse tisti dan sodi tvoj sodnik. Drugace se pa pusti presenetiti in bos videla v Gradcu. Pa samo brez panike, tudi to vojno bomo dobili. Drzimo pesti in sapke, da bo vse v redu. Lp N.


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: mefisto , ponedeljek, 01.03.2004 : 23:47:03

Oh, Missa, zdaj si pa res sitna ;D ;D
Evo: Molosser Club Austria - dr. Paola Watten, Italija

Zadovoljnaaaaa?????

Še hitr Zoyi kupiraj uhlje ( ah, ne, bo  prehudo, kar z lepilom jih bomo prilepili gor vsem našim uhljačem!), pa boš /bomo zmagali ;D ;D ;D ;D
"takmašno " obleko pa rajš nabavi boljši polovici ;D



Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: MISSA , torek, 02.03.2004 : 06:28:01
LP za vse!
Na moji prijavnici ne piše nič, ker jaz kura, nisem pravi čas....
Ju-hu! Moj problem je rešen.
Mefisto,btw: pri nas spadam med boljše in lepše polovice jaz.Moj pa med močnejše polovice.
Mi se ne odrečemo naših uhljev! Kam bomo potem pripeli uhanček? Komot pa šenkamo en višek nadležnega repa.
Če sem iskrena, mi ne gremo po zmago, mi se pridemo učit. ( če te prav razumem, bi morala Zoyo še prebarvati?)
Zmago prepuščamo najboljšim!
Če ne bom slepa kura, se vidimo v Grazu.
LP,Miša


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: mefisto , torek, 02.03.2004 : 08:41:14
Citat
če te prav razumem, bi morala Zoyo še prebarvati

Uh, saj res! Tudi tvoja ni prave barve, jaz sem že nabavila mačka, da bom prej gotova z barvanjem Marsa, s čopičem je precej zamudno ;D


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: kaja , torek, 02.03.2004 : 09:55:04
Zdaj mi je pa res zal, da ne grem v Graz.  ;D A bi prosim kdo ovekovecil tole Misso in njeno Zoyo, da bomo se mi videli kaj se bo dogajalo? Lepo prosim in lp ;D


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: mefisto , torek, 02.03.2004 : 12:48:51

Kaja, dobiš!  Obljubim, da ne pozabim nate!


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Dunja , torek, 02.03.2004 : 14:52:54
Dr. Paola Watten je super sodnica! Drugače je specialistka za bokserje in jo jaz ZELO spoštujem.

Imejte se fino v Grazu!


P.S.: jaz (s svojimi pesoti) sem bila tam vsako leto, letos bom pa na žalost manjaka...  :'(


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , torek, 02.03.2004 : 19:03:35
MISSA:Ni problema upam,da se bomo nasli;) Tudi jaz razstavljam II.grupo tako da mislim da ne bo problema;)

Aja,se tole me zanima koliko casa priblizno rabimo do dol in kdaj boste(tisti ki greste)startali iz Ljubljane ???

lp,pia


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: MISSA , torek, 02.03.2004 : 21:43:09
LP za vse!
Najprej naj se zahvalim vsem, ki ste mi poslali OS in privat email.Vse nasvete bomo dosledno upoštevali.
Moram pa povedati, da sem ves teden študirala najin nastop:

Sedaj pa se izkaže, da bo potrbno naštudirati drugače, ker gre v ring moja močnejša(in pametnejša)polovica! On že pridno vadi ramena nazaj,brado gor,trebuh noter,ritko ven.Tako, da Kaja, se boš morala zadovoljiti z njim.

Mefisto, zame potrebuješ širokokotni objektiv, če me želiš imeti na sliki celo!

Dunja, žal mi je, da boš letošnjo razstavo izpustila.

In Pia, garantiram ti, da nas ne boš mogla faliti. Jaz imam iz LJ do doma cca 2uri 15min. pa ti ne bom govorila kako in zakaj se vlečemo. Od mojega doma pa do Graza pa še 20min po stari cesti. Po AC je veliko hitreje.
Že v naprej želim vsem našim veliko uspeha in obljubim, da bom najbolj glasno navijala za vse naše.
LP,Miša


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: kaja , četrtek, 04.03.2004 : 15:00:16
Iz srca hvala mefisto ;D, tebi Dunja pa obljubljam, da ti posljem slike, da bos lazje prebolela izostanek! ;) Missa, tudi on bo v redu, glavno, da bo na sliki pes! lp in veliko srece v Grazu


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , četrtek, 04.03.2004 : 15:35:48
MISSA:Vi kar pridno vadite,se obrestuje ;) Ja jaz in Bina bova tudi slikali,malo sebe malo pse,saj veste vsega po malo ;D ;)

Vas pa opozarjam,da vzemite v Gradz cimvec/cimmanj(vasa izbira) denarja,ker so tam fantasticne stojinice imajo pa vse zivo ;D ;)

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: MISSA , četrtek, 04.03.2004 : 19:15:56
LP za vse!
Kaja kot sem že rekla,širokokotni objektiv,širokokotni,lepo prosim!
A plastik fantastik tudi sprejemajo?
LP,Miša


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Blumina , petek, 05.03.2004 : 13:12:02
Zivjo vsem!
Ekola, se en izziv za vase vsevedne glavice. A mi lahko svetujete kaj naj naredim z rdece obarvanim ovratnikom moje Blum. Tezava se vlece ze od Vrtojbe naprej. Tam je bila sodnici resnicno zelo vsec s tem rdecim modnim dodatkom (tretje v BIS junior), ampak v Graz si pa res ne upam taksno pripeljat.
Barva je ostala od snega namocene rdece usnjene ovratnice. Zdaj pa ne gre in ne gre dol :-\
Ideje prosiiiiim.
Aja, Blum je avstralkica, da ne boste prevec pudrov nanasal! Raje kaksno drugo idejo!
Lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Blumina , petek, 05.03.2004 : 13:43:23
Se neki moram dodat. Blum je blue merle barve z belim ovratnikom. Na belini je najvecji delez rdece barve. Sej je simpaticno, ampak na razstavi?! :-[
Se enkrat pozdravcek vsem.


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , petek, 05.03.2004 : 17:25:36
Blumina:Jah kaj pa naj druzga svetujem,kot puder ;D ;D ::)
Poglej sama sem ze razstavljala avstralce in tudi pri teh se veckrat uporablja puder(ponavadi za tace),potem sprey za lepsi lesk ter lak,za lepsi in vecji volumen ;)

Puder bo samo popravil izgled,oz barvo nic drugega ;)Ker kakorkoli pogledas se fleka ne bo dalo izprati(skopaj jo,ce se to ne bo pomagalo probaj suhi sampon za naprej pa ne vem vec kaj naj ti svetujem saj nic drugega takega ne obstaja...)

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: sirtaki , petek, 05.03.2004 : 19:02:25
Zdaj pa ne gre in ne gre dol :-\

Hmmm da neb skenslala, ker si mi moj prevoz   ::)

Sicer pa ne skrbi, bova šle v en manjši šoping preden gresta v ring, pa bo vse rešeno in a second  ;D


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Noli , petek, 05.03.2004 : 19:10:39
 ;D ;D
a je to una "ta lepa usnjena ovratnica"?

LP Noli


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Blumina , petek, 05.03.2004 : 20:39:41
Hvala za pomoc!
A pol brez pudra ne bo slo ! No, jaaaa! Kaj pa uni samponi White on white? A bi to kaj pomagalo??? Navadni sampon ne naredi prav nic.

Sirtaki, prevoz zagarantirano bo, pa tudi, ce uspicene prekle dol padajo. Za Blum sem pa itak ze sklenila, da ji malo rdece za sreco gor pustim.  ;D

Noli, a me ti mal hecas???
Ne bos verjela, mam nos kar do tal zarad tiste rdece ovratnice. Pa tolk ji je pasala. Bo treba v Grazu mal po stantih pogledat!!! :P

LP
Jasna


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Noli , petek, 05.03.2004 : 20:48:37
 ;D

nič te ne hecam  ;), spomnila sem se kako si bila ponosna nanjo  :D.

LP Noli


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , sobota, 06.03.2004 : 14:58:02
Blum,res ti ne preostane drugega,kot da jutri malo pobrskas po stantih ;)

Mogoce bi pa pomagalo,ce bi ji dala belo usnjeno ovratnico gor,da bi prekrila madez rdece ;D ;D ;D ::)

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: MISSA , ponedeljek, 08.03.2004 : 11:40:43
LP za vse forumašice in forumaše!
Vaša pomoč,nasveti ter stiskanje pesti in tačk se je tako obrestovalo da smo z rastave odšli kot največji,najlepši in najboljši!
Za kar se vam iskreno zahvaljujem!
Ker smo še zmeraj pod zmagoslavnim  vplivom, vam bom kdaj drugič povedala svoje razstavne vtise, ki niso samo dobri ampak tudi precej slabi.

Pa še to: naša Žabica alijas komarček si je upravičeno prislužila naziv princeske!
Lepo vas pozdravlja Njeno veličanstvo Zoya in ponižni sluga Miša.


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 08.03.2004 : 12:12:07
 :-* enga lupcka za Zoyo. Bravo.
m.


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Blumina , ponedeljek, 08.03.2004 : 13:16:48
Cestitke vsem, ki ste bili v Grazu!
Svoje neumnosti zaradi katere sem morala ostati doma pa se dolgo, dolgo ne bom prezulila.
 :( :( :( >:( >:( >:( :-[ :-[ :-[
Tako sem se v nedeljo, s skopano in za razstavo pocesano Blum, terapevtsko cel dan sprehaljala po snegu. Nisem pa si mogla kaj, da ne bi na vsake toliko zacjavkala "Pa kako je lepa!"
Pravijo pa, da cas celi rane, zato hitim novim razstavam na proti! Upam, da takrat brez zapletov.
Se enkrat bravo vsem.


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: bina , ponedeljek, 08.03.2004 : 13:23:19
Svoje neumnosti zaradi katere sem morala ostati doma pa se dolgo, dolgo ne bom prezulila.
 :( :( :( >:( >:( >:( :-[ :-[ :-[


No, da se ne boš sekirala sama, ti lahko tudi jaz povem, da se fulllll sekiram, da nisem peljala Bine. Pa je bila že prijavljena, pa sem jo 14 dni nazaj odjavila  >:( >:( :-[ :-[ :-X :'( :'( :'( :'( Sem se ustrašila konkurence...  :-[ :-[ Na koncu pa sem ugotovila, da bi bila sama...  :'( :'(

LP jana


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , ponedeljek, 08.03.2004 : 13:26:32
Hehehe Bina,ti samo mene poslusaj jaz sme ti skoz govorila,da jo prijavi ;) ;D ::)

Koncno sme spoznala mefisto(sicer bezno amapk bolje kot nic) in na hitro sem videla celo Misso :D ;)

Pa se en  :-* za Zoyo,Missa si videla da ni tako grozno ;) ;D


lp



Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: MISSA , ponedeljek, 08.03.2004 : 15:14:25
Koncno sme spoznala mefisto(sicer bezno amapk bolje kot nic) in na hitro sem videla celo Misso :D ;)
Pa se en  :-* za Zoyo,Missa si videla da ni tako grozno ;) ;D

LP,Pia!
Ti, jaz te bom naslednjič tako za ušesa, da ti nobena očala ne bodo več prav!!!Zakaj pa nisi prišla bliže in me pocukala za hlačo, da bi kakšno rekle.Sem full jezna nate, ker si mi obljubila, da se vidimo...
Pa kdaj drugič!
LP,Miša


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: bina , ponedeljek, 08.03.2004 : 15:47:26
LP,Pia!
Ti, jaz te bom naslednjič tako za ušesa, da ti nobena očala ne bodo več prav!!!Zakaj pa nisi prišla bliže in me pocukala za hlačo, da bi kakšno rekle.Sem full jezna nate, ker si mi obljubila, da se vidimo...

Miša, bom kar jaz odgovorila, ker sva s Pio skupaj iskali tebe in Mefisto  >:( Jaz sem vaju iskala že od pol desetih zjutraj in vaju sploh nisem nikjer našla. To pa zato, ker ste bili mastini skriti za stebrom  >:( :-X jaz se pa vas iskala okoli ringa. Sva pa tebe našle ravno takrat, ko je bila Zoya ravno v ringu  :P ;D Potem je pa Pia nekam izginila (verjetno zapravljat denar na štante  ;D ;)-mimogrede Pia a si kupila potem kletko?), jaz sem pa bila do odhoda z Mefisto. Pa prisotna med Marsovim osvajanjem tvoje Zoye  ;D ;D

LP jana


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: MISSA , ponedeljek, 08.03.2004 : 16:16:30
LP za vse!
Ja,ja sami izgovori so vas!
Mi nismo nič bili skriti za stebrom, mi smo se parkirali na najlepše mesto  ob ringu, da smo imeli pogled na ring mastinov in  da sem jaz lahko občasno vrgla učke še v sosednji ring, kjer so razstavljali dogice. Ker sem preveč gledala k dogašem sem skoraj zamudila nastop mastinov.Poleg tega, da sem se nagledala zelo ,zelo lepih dogic, ki jih pri nas ne vidiš kar tako, sem probala vržti učke še h argentinčkom, pa sem na žalost bila prepozna. Videla sem celega enega, pa še ta je letel tako hitro mimo mene, da ga nisem uspela dobro videti.
Res mi je žal, da ni bilo več časa, da bi kakšno konkretno rekli. Glede ljubljanske razstave: mi nismo prijavljeni, tako, da nas tudi verjetno ne bo na ogled.Če pa bo kakšna sprememba v načrtu, bom rade volje skočila pogledat za kakšno urco, kako osvajate nagrade. Naj se še sama pohvalim s svojim zapravljanjem, celih 40 everčkov za Zoyino stojalo za hrano. In za vse tiste,ki vas zanima.Iskala sem svetlečo ovratnico pa so me holcerji gledali še bolj čudno kot  pri nas v Leibnitzu. Glede cen na sami razstavi,prava katastrofa! V naši trgovini v Leibnitzu so cene za 25% nižje v normalni prodaji, v akciji pa še nižje.
Mefisto ima  še eno lepo slikco, kako je Mars osvajal našo princesko.
LP,Miša


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: bina , ponedeljek, 08.03.2004 : 16:24:58
Missa: odgovor je v temi Cacib Graz!

Lp jana


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , ponedeljek, 08.03.2004 : 21:00:21
MISSA:Ja sva vaju nasli,ko je bila Zoya ravno v ringu(Zoya in tvoja boljsa polovica,ti pa si s fotoaparatom krozila okoli kot satalit ;D ;D )
Obljubim naslednjic,te pocukam za rokav!!

Bina:Ne vem se,ce sem jo kupila ;D ;DSem prej sla,bom videla ce jo je Sally ;) ;)

So imeli pa fantasticne krtace vseh sort,barv,oblik glavnikov in vrvic toliko da se ti zmesa,potem se kletke,koledarje,kipce,sampone,balzame,tablete morskih alg,igrace,kosare ma cisto vse so imeli,meni se je skoraj zmesalo med vsemi stojnicami,ker sem se vsako minuto spomnila kaj se rabim,pa seveda nisme mogla vsega kupit ;D ;D ::)

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: MISSA , ponedeljek, 08.03.2004 : 21:33:52
LP,Pia!
Res sem skakala okrog kot  dobro oborožen satelit s tistim Zoyinim kuferčkoom na hrbtu. Morala sem poslikati Zoyo,pa Marsa, pa še druge mastine, pa kako smo kazali zobke, pa kako se je tresel špeh...
sicer pa smo se na razstavo tako dobro pripravili, da mislim, da nam je šlo odlišno, za kar ste v veliki meri zaslužni tudi tukaj na forumu. Jaz sem imela s seboj za proslavljat celo potovalko pijače(pivo,sokove,radgonsko penino, kavo...) pa ste se vsi delali fine.Čisto prav vam je!!!
LP,Miša


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: kaja , torek, 16.03.2004 : 15:58:04
Mi lahko kaksen razstavljalski macek pomaga? Bagi zdaj ze lepo hodi na razstavni vrvici, tudi stoji ze brez problemov (upam, seveda, da je ne bo na razstavi spet kaj picilo ::)), tudi pozorna je ves cas name oz. na priboljsek.  ;D Problem nastane ko hocem z njo teci. Takrat zacne vleci in nobena stvar ne pomaga. Nikakor je ne morem pripraviti, da bi tekla pocasi. Saj na prejsnji razstavi sem malo blefirala in z njo sploh nisem tekla temvec le hitro hodila, ampak zdaj ima punca ze 6 mesecev in bi se ze spodobilo, da vsaj kaksen krog odteceva! ::) hvala za ideje in lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: ARIEB , sreda, 17.03.2004 : 16:35:02
Kaja, saj ni nujno da Bagi "laufa" (ali se tebi tako teče  :)). Če lepo hodi, je to čisto dobro, če že ne odlično.
Ker je ona majhna, boš ti s časom in treningom (na razstavi, to so najboljši treningi) samo malo podaljšala korake, in tako jih bo tudi ona... potem jih boš malo pospešila, in jih bo tudi ona ... z vrvico pa jo boš rahlo "balansirala", da ne bi začela dirjati.
Ampak ne priporočam, da prehitevaš - to boš delala, ko boš v njo že sigurna, da te bo pravilno spremljala. Teči pa ne sme!


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: kaja , četrtek, 18.03.2004 : 12:15:13
Ne, ne, meni se nic ne tece, brez skrbi. ;D lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Simon_in_Bay , četrtek, 18.03.2004 : 20:05:46
No jaz nisem ravno razstavljalski maček ampak kolikor vem na razstavi ni potrebno vodniku teči, važno je, da gre pes v kasu. Če ni res pa naj me strokovnjaki popravijo.
LP


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: kaja , petek, 19.03.2004 : 13:36:13
Ja, ampak ce hocem, da gre moj pes v kasu moram jaz hoditi malo hitreje. In ko jaz stopim hitreje, da bi psica presla iz pocasnega koraka v kas, zacne galopirati kot mlad konjicek. In to izgleda tako kot, da se v zivljenju ni videla vrvice saj se zacne sukati okrog svoje osi in poskakovati po zadnji tackah. To slednje ima zgleda po svoji mami! ;D
No, tako je bilo do vceraj, danes pa me je lepo presenetila saj je lepo tekla z dvignjeno glavo in repkom in se samo enkrat zavrtela.  8) lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: bina , petek, 19.03.2004 : 14:11:32
Hmmmm...Kaja jaz imam pa ravno obraten problem  :-[ :-\ Meni pa Bina sploh noče laufat. Saj na srečo je bernardinka in bo mogoče sodnik rekel: ah, naj ji bo. Saj je to lena in počasna pasma  ;D 8) (čeprav v resnici temu ni tako).  Če mi pa že teče, mora pa obvezno držati povodec v gobcu  >:( :( :-\ :P Ampak to samo na razstavi-doma je čisto pridna  ::) :P

LP Jana


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: LIZA , petek, 19.03.2004 : 17:06:03
Bina:kaj pa če poskusiš s priboljški?Ker meni Liza tudi nekaj časa ni hotela tečt,pa sem ji potem govorila teci,teci,teci, pa hitro,hitro ali pa šibej!pa ji s priboljškom mahala pred gobcem,da je hitreje tekla.Sva pa delali tudi na njenega ježka,ki ga obožuje,da je potem skočila za njim pa malo pospešila kas.


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: bina , petek, 19.03.2004 : 17:55:34
Liza, saj ona meni doma teče, samo na razstavi je pa problem. Sploh na tisti, bolj oddaljeni. Za Vrtojbo je bila pokonci že od 5-tih zjutraj in je bila ob desetih, ko je bilo na vrsti ocenjevanje, že čist fertik  :-\ :o Mogoče bo malo bolje v Ljubljani, ker je bližje. Pa mogoče potrebuje čas, da se navadi na razstave.

Če ji pa začnem s hrano mahat pred gobcem, se začne pa slinit (in to pia v temi JH mislila, da noče plavat  ;D ;D)

LP Jana


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , petek, 19.03.2004 : 18:56:53
kaja:Ja vsi psi ponavadi na razstavah nocejo delati,oz. delajo drugace kot doma.Pomoje je najbolje,da najprej hodis zelooo pocasi in jo imas na poleg(ce to sploh ze zna ;D),ce te ona povlece jo povleci nazajpotem zmeraj hitreje hodi.Lahko probas tudi tako,da ce te prevec prehiteva se enostavno ustavis reces ne in zacnes od zacetka ;)

lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: kaja , sobota, 20.03.2004 : 09:35:15
Pia, poleg je se bolj slab, vendar delamo na tem. Je odvisno od dneva in njenega razpolozenja. Ga pa na razstavni vrvici raje izvaja kot na navadni ovratnici in povodcu. Se je prav navadila, da na razstavni vrvici najprej hodiva, potem se jaz ustavim in ona naredi se par korakov pred mene in obstane. Temu seveda sledi priboljsek. Zunaj na sprehodu pa imam ponavadi polne roke se ostalih cuckov in ji priboljska ne morem vedno dati (sploh, ce je zraven Kaja, ki ga vedno poskusa ukrasti ;D). Naslednji teden zacnemo s solo in upam, da bomo uspesno nadaljevali tam kjer smo januarja koncali.

Kar se tice vlecenja na vrvici. Kajo sem navadila na pocasno hojo tako, da sem ves cas spreminjala smer, tudi v levo, tako, da sem stopila pred njo. Bagi pa me ocitno tako dobro prebira, da se preden jaz skusam spremeniti smer zacne ona poskakovati in ce bi jo takrat povlekla za seboj ne bi bilo nobenega ucinka. Govorim seveda za navadno vrvico in ovratnico. Se pa tudi ustavljamo kadar vlece in takrat se mora vsesti, sele potem nadaljujemo. Sicer pa na splosno uboga bolj kot je ubogala Kaja pri 6 mesecih.
Hvala za odgovor in lp


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: sallys , torek, 06.04.2004 : 13:26:41
Zopet novinci in njihove bolezni...

Vprašanje ali dva:

Koliko je po navadi kužkov mladičkov na enkrat v ringu?

Koliko stane razstavni povodec, no cc.?

Kaj potem počnete vse tiste ure, ko čakaš, se lohk v kakšen bife zicneš, a moraš met kar svoje stole, da mal posediš?

Dost maltretiranaj!
Hvala in pa, pa...


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: bina , torek, 06.04.2004 : 13:39:13
Koliko je po navadi kužkov mladičkov na enkrat v ringu?
Odvisno od pasme! Mladičkov je v ringu toliko, kot jih je prijavljenih. Moja psica je bila do sedaj vedno sama. Pri kakšni bolj popularni pasmi pa je v ringu tudi več psov.

Citat
Koliko stane razstavni povodec, no cc.?
Spet odvisno od vrste povodca. Jaz sem kupila za svojo psico povodec iz vrvi in dala za njega mislim da 1000 sit. Če pa kupiš kovinsko (tanko) ovratnico, pa samo ta pride okoli 7 tisoč. Poglej malo na prvi razstavi.

Citat
Kaj potem počnete vse tiste ure, ko čakaš, se lohk v kakšen bife zicneš, a moraš met kar svoje stole, da mal posediš?
Jaz itak poznam že toliko ljudi, da mi ponavadi zmanjka časa, če se želim z vsakim malo več pogovarjat. Mene bife nikoli ni še videl (kadar sem bila s psom). Pa v Avstriji malo po stojnicah pofirbcam (ker jih je res veliko). No, saj do ocenjevanja sem itak tooooolk živčna (vprasi Kk, kako je bilo v Ljubljani ;)), da nisem sposobna normalnega pogovarjanja. Skratka, jst do sedaj še nikoli nisem imela stola s sabo.

Lp jana


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: TinaZ , torek, 06.04.2004 : 14:08:02
Živjo!

Kljub vsemu je fino imet sabo svoje stole, ker je razstavni dan kar dolg (uboge nogice!). Pa vzemi sabo še boks in ključavnico, da lahko vse skupaj zakleneš in greš malo naokrog pofirbcat  ;D

Lp,
Tina


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Eva3 , torek, 20.07.2004 : 21:35:44
Kako pa naj lepo uredim mojo psico bokserko???? ??? :P Na eni razstavi sem ze bila in so me ocenili "odlicno". To je bila moja prva razstava.


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , sreda, 21.07.2004 : 11:08:55
Eva3: Ja imas vec nacinov. Lahko preprosto psa preceses z gumijasto rokavico, mu umijes gube, ter ga preceses z vlazno krpo-za lesk. Lahko pa psu z belo kredo napudras belino, ter ga poskropis z spreyem za vecji lesk(mislim da ga ima bio-groom), seveda ne pozabi na gube ;)

Lp,Pia


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Eva3 , sobota, 21.08.2004 : 17:15:59
Hvala! Seveda bomo na naslednjem tekmovanju videli nove rezultate... ;D


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: laura banko , nedelja, 03.10.2004 : 20:53:22
Zivjo, je na tem forumu kdo, ki ima yorkshire terierja? ker je nega mojega psička kar zahtevna, bi bilo fajn podebatirati o tem. Javite se mi


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Dali , sreda, 26.01.2005 : 19:34:12
Kaj mi lahko kdo z izušnjami svetuje, kako naj švicarčka pripravim na razstavo.
Hvala... ;)


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , četrtek, 27.01.2005 : 15:13:09
Oj!

Dali: Predlagam ti, da psa pred razstavo skopas ali pa ga temeljito zdrgnes s krpo pomoceno v kis(razrecen z vodo). Psa tudi temeljito skrtaci z gumijasto scetko. Tik preden gre v ring ga lahko pospricas s sprejem za lepsi lesk ali pa ga nahitro zbrises kar z navadno krpo namoceno v vodo. Ce hoces da bodo tacke ter predel prsnega kosa(kjer je pes bel), se bolj bele se v trgovinah in na razstavah kupi posebna krema s katero psa namazes.

Lp,Pia


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Dali , četrtek, 27.01.2005 : 16:53:24
 ;) pia: Hvala za nasvet...belino se mu lahko poudari tudi s kredo, ne?
tako sem prerala, samo glede beline okrog smrčka me malce skrbi, namreč, da mu kreda (prah) ne bi prišel v dihala in bi potem kihal... :-\

še glede obnašanja psa (ker bo to moja prva razstava o tem ne vem skoraj nič) kako naj pes stoji, ali se gre tudi v kakšen ring, kako se mora obnašati, koliko časa traja, kakšna je moja naloga (kot vodnik), pa tudi, če imaš kašen link, kjer vse to piše...aja, pa še kako psa naučiti kako naj stoji...
joj, oprosti mi, ampak razstava se bliža in to je zame prvič...
upam, da ti ni odveč, da sem ti postavila toliko vprašanj  :-[ :-[  
ok, hava ti za enkrat ;) ;) ;)


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: bina , četrtek, 27.01.2005 : 17:00:47
Dali, preberi si to temo: PRVA RAZSTAVA (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=28;action=display;threadid=569). Tam imaš vse napisano ;)

Lp jana


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Dali , četrtek, 27.01.2005 : 17:15:32
hvala, bina...
sem se včeraj prijavila tako, da nisem še utegnila veliko brati tukaj...
bom pogledala... ;) ;) ;)


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Alix , četrtek, 27.01.2005 : 17:30:39
Dali: kaj ti vzreditelj ni dal kakšnih napotkov?
Sicer sem v ringu mladega psa dokaj tolerira, je pa precej +, če psiček že nekaj zna pokazati - recimo da lepo stoji v svoji raztavni pozi, lepo teče, ter brez problemov pokaže svoje zobke. to so osnove...
Sicer pa, ko boš 1x v tem (v raztavah) boš imela doma toliko pripomočkov, da ne boš vedela kam z njimi! pa vsi bodo ravno za tvojo pasmo:)...


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Dali , četrtek, 27.01.2005 : 17:56:36
Hvala Alix (upam a sem prav napisala ;))
Ne znajdem se, ker nisem še nikoli videla nobene razstave.
Poznaš slučajno koga, ki bi pomagal pri pripravah (hoja, drža).
Brala sem o nekem posebnem povodcu. Kje se ga dobi, kako se dela z nijm in ali je obvezen?
Hvala vsem, ki mi pomagate.


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Alix , petek, 28.01.2005 : 09:06:08
Dali: Ne, povodec, ki ga omenjaš, ni obvezen! Je pa vsekakor primeren, in ponavadi ga imajo po večini prav vsi raztavljalci. Pa tudi bolj estetsko izpade! Ker imaš še mladega kužka, mislim, da te povodec ne bi smel priti več kot 1500sit!
Povodec zgleda pa približno tako, da je ovratnica in vrvica v enem kosu, iste barve, ponavadi s srebrno ali zlato sponkico.
Mi imamo recimo namesto tegale raztavnega povodca zlato ketnico, ki se jo da dobiti na vseh raztavah, za takšnega pesjanarja, kot ga imam jaz pa pride okoli 8000sit - plus kratka ročka, ki je stala mislim, da 1500sit.
Raztavljanje, drža pa je seveda od pasme do pasme različna. Recimo dobermane, nemške ovčarje itd...raztavljajo po večini z duble handlanjem...tole 'zanimivost' boš verjetno opazila na več raztavah!
Setri, zlati prinašalci etc..imajo spet svojo stojo, prav tako ostale pasme...saj pravim, to je v veliki večini stvar vzreditelja, koliko in kaj ti pokaže.
Lahko pa se zmeniš z nekom, ki ga poznaš in veš da obvlada raztavljanje tvoje pasme, da ti psa vsaj na prvi raztavi 'hendla' (se pravi raztavlja). To pa je potem tudi od tvojega psa odvisno, koliko in komu se najbolj pusti.
Kakšno pasmo imaš in koliko je star????
Pa priporočam ti da si prebereš temo Prva raztava, in tam potem pogovor tudi nadaljujemo...saj mislim, da tole po večini spada tja...


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , torek, 01.02.2005 : 15:44:41
Dali: Ja lahko uporabis tudi kredo in potem prelakiras z lakom, da dlje casa drzi ;) Moras malo paziti da mu ne gre v smrcek pa tudi ce mu malo gre ne bo nic narobe ;)

Lp,Pia


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Dali , sreda, 02.02.2005 : 12:54:35
Pia:
ne, sej kreda res ne bi smela škodit... :D
ampak zdej moj mali kašlja, pol pa da bi še kihal... :P
ja, pa bom minilo...z vsemi zdravili...
pa vitamini...sej ga bom še razvadla...
upppsss...to je tema o razstavah...me je malo zaneslo...
aja, pa še to pia, mi lako poveš s katerim lahkom?
Res hvala vsem za nasvete....
lp...


Naslov: Re:priprava psa za razstavo
Poslano od: Ozzy , nedelja, 27.02.2005 : 18:27:11
Jaz pa imam briarda in res ne vem kako se ga pripravi za razstavo. Vzrediteljica na zalost ni znala dobro anglesko, zato je bila najna komunikacija bolj klaverna. Rekla je samo, da se ga ne sme  kopat pred razstavo in pokazala kako se ga cese. Res bi bila hvalezna za vsak nasvet in kaksno "finto"
Hvala

Lp
Barbara


Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: jasminaj , četrtek, 28.04.2005 : 09:50:24
zdravo!
zanima me, če psa kopate pred vsako razstavo? glede na to, da eni redno hodite na razsatave (tedensko ali pa mesečno), kako očistite dlako, da je mehka in dišeča, kakor da bi ga skopali?? ???


Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: Ozzy , četrtek, 28.04.2005 : 10:11:32
jasminaj ti imas dalmatinca in dlaka ni tezka za nego. lepo ga umij s krpo namoceno v kis in vodo, prodajajo tudi posebne spreje (disave), ki pa so po mojem brezveze. Pes je pes in naj ima vonj po psu. To pa ne mislim, da mora smrdet, sam tud kot ena francozinja naj ne bo naparfumiran. Psa pa ni dobro prevec kopat s samponi, ker dlaka izgubi svojo naravno strukturo.
Jaz mojega sploh ne kopam. Pocesem ga, posprejam s spreji za cesanje in mu umijem gobec in tace, pa je stvar narejena ;)


Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: bina , četrtek, 28.04.2005 : 10:14:50
zdravo!
zanima me, če psa kopate pred vsako razstavo? glede na to, da eni redno hodite na razsatave (tedensko ali pa mesečno), kako očistite dlako, da je mehka in dišeča, kakor da bi ga skopali?? ???

Daj preberi si prvo stran te teme, kjer sem jaz spraševala isto ;)

Lp Jana


Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: pia_in_co. , petek, 29.04.2005 : 21:19:57
aja, pa še to pia, mi lako poveš s katerim lahkom?

Lahko uporabis kar navaden Pantene lak za ljudi(lahko je tudi katerakoli druga znamka). Meni se je Pantene se najbolje obnesel ;)



Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: sanci_cat , sobota, 30.04.2005 : 17:43:18
Mi smo našega praviloma skopali vsaj 10 dni pred razstavo, sam na prejšnjo je šel ne da bi ga kopali (3 mesece se ni), ampak ob rednem krtačenju se ni poznalo!  ;D

Drugače ga pa še postrižemo kakšnih 14 dni prej.


Lp, Sanja


Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: Dali , nedelja, 08.05.2005 : 20:50:23
Lahko uporabis kar navaden Pantene lak za ljudi(lahko je tudi katerakoli druga znamka). Meni se je Pantene se najbolje obnesel ;)

Hvala Pia...bomo poskusli na Hrušici! V Vrojbi pa je bilo kar OK... ;D


Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: Alix , ponedeljek, 09.05.2005 : 17:23:27
Jasmina...glede na to da imamo razstavnega setrcka, je nega se posebaj pomembna...mi ga dnevno z vodo stusiramo po dolgi dlaki spodnjega dela telesa...saj ves je fant, pa se malo polula itd:)!! :o ::) - glede na to, da imas kratkodlako pasmo, dalmatinca, samo pazi na cistoco - in ga skopaj, ko se bo to tebi zdelo potrebno - seveda, ko je kuza umazan...drugace se mi kopamo pred vsako razstavo, ce  pa so razstave prevec na kupu - da so recimo par tednov zapovrsti, pa na vsaki 14dni....pa uporaba kvalitetnega sampona itd...o tem bos pa vec zvedla pod temami o negi...vsekakor pa lahko kontaktiras kaksnega lastnika dalmatinca, ki ga razstavlja - mislim, da jih je na tem forumu kar nekaj. ali pa obisci naslednjo razstavo (recimo Hrusica, Maribor, Lendava...) pa se na licu mesta pogovori o negi svojega kuzka z drugimi lastniki...
Lp
Nina


Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: rožica , ponedeljek, 10.10.2005 : 19:32:57
Mene pa zanima, v kakšnem primeru se psa diskvalificira iz razstave. Januarja nameravam it na prvo razstavo z Atosom, pa mi ni čisto jasno, kako bo to potekalo. Takrat bo star 8 mesecev pa pomojem še vedno tako igriv. Zdaj vadiva kazanje zob- večinoma mi pusti, včasih se mu pa zazdi, da bi me malo ugriznil, ker so moje roke tako dobre. Kaj  v primeru, če to naredi sodniku? Kaj pa če mu kažem priboljšek pa hlastne za njim in me zraven ugrizne? Kako bo prenesel ves ta pomop, pa toliko psov... ::) Doma kar lepo dela, tam pa dvomim, da bo tako :-\


Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: LIZA , ponedeljek, 10.10.2005 : 19:43:49
Rožica, psa se lahko diskvalificira zaradi več razlogov. Lahko je to nepravilno zobovje ali kakšna druga huda telesna hiba, lahko je razlog za diskvalifikacijo, če pes napade sodnika, drugega psa ali koga drugega itd.
Svetovala bi vama, da mogoče prej enkrat obiščeta kakšno razstavo, kjer se še ne bo razstavljal, samo toliko, da bosta lahko malo povadila in da se malo privadi vsemu hrupu (20. novembra bo razstava v Vrtojbi). Zobke kar tako pridno naprej vadita pokazat, če le imata možnost, naj mu poskusi zobke pogledat tudi kakšen tujec oziroma čimveč različnih oseb.
Vedeti moraš tudi, da se prvič na razstavi sigurno ne bo obnašal tako lepo, kot tisti lepotci, ki imajo za sabo že kar precej razstavne kilometrine, se pa lahko vseeno kar dobro pripravita :) Se že pusti otipavati tujcem, tako moškim kot ženskam in zraven stoji? Že zna pravilno teči in stati? Vse to lahko povadita :)
Zaenkrat še nisem zasledila, da bi sodnik diskvalificiral mladiča, ker je hlastnil proti njemu, ker gre bolj za igro kot za resen napad. Je pa vseeno veliko boljše, če se z Atosom dogovorita, da se to ne dela, ker sicer ne bo priboljška oziroma nagrade...Srečno!


Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: rožica , torek, 11.10.2005 : 05:23:33
Oj!

Hvala za odgovor! Ne, saj mi je jasno, da prvič ne bo vse tako, kot mora biti- je preveč živahen, pa saj mi je tak tudi všeč ;) Bom poskusila čim več vadit z njim. Ja, pa tudi druge prosim, če ga lahko malo pretipajo pa zobke pogledajo- ni problem v tem, da se ga kdorkoli prime (itak kar k vsakemu rine se malo počohat), včasih se mu zdi, da se z njim igrajo, potem pa kar malo rokce začne gristi. Pa še moj pametni oči mu pusti, da ga grize, ko ga boža (pa mu sploh ne morem dopovedati!!!!) Sem tako jezna >:( >:( No pa saj bo!

Lp, Urša


Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: mojčica , sobota, 21.01.2006 : 18:12:55
Sedajle sem gledala pasjo razstavo, ki je bila na gospodarcu, in mi je blo pri določenih posnetkih res kr groza gledat. Neka gospa je svojega psa prijela za glavo in rep ter ga obrnila za 360º, da bi ga tisti ocenjevalec lepo videl.... >:( :'(

Veliko psov sploh ni uživalo v česanju in razstavljanju. Ne samo, da niso uživali prav mučno jim je bilo, poleg tega pa so se nekateri lastniki obnašali do psov kot do nevem....kot da jih imajo samo za kazanje in niso prav nič kazali, da jih imajo sploh kaj radi, pomembna jim je bila samo tista ocena.  :(No to je moje mišljenje in pač mislim, da psa res ni potrebno siliti v razstavljenje, če mu to ne paše. :P



Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: mojčica , sobota, 13.05.2006 : 12:56:31
Se obeta kakšna razstava Junija ali Julija v Sloveniji?


Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: rožica , sobota, 13.05.2006 : 13:33:26
17. in 18. junija je Cacib Portorož :)


Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: mojčica , sobota, 13.05.2006 : 15:04:13
Hvala za te informacije. Katere pasme pa bodo? Kje si lahko to ogledam? Imate kakšne linke?

Kaj pa Julija, bo tudi kakšna razstava?


Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: rožica , sobota, 13.05.2006 : 15:27:08
Vse pasme, nekatere v soboto, druge v nedeljo. Linka ne vem :-[, za julij pa mislim, da ni nobene razstave


Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: mojčica , sobota, 13.05.2006 : 15:46:17
Našla sem te informacije: *****

Ali kdo ve če je ta pasma priznana? http://www.dogbreedinfo.com/chacyranior.htm


Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: Kalsang , nedelja, 14.05.2006 : 13:02:07
Ne, ni priznana.


Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: Jana , nedelja, 14.05.2006 : 13:15:14
Informacije o posameznih razstavah so v rubriki prihodnje prireditve (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,27.0.html) in koledarju za clane (http://www.mojpes.net/modules/koledar0/), tukaj pa je tema o pripravi psa za razstavo.


Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: mojčica , ponedeljek, 29.05.2006 : 07:54:48

Dopisujem se z neko osebo, ki jo prepričujem kako pomemben je rodovnik. Vendar to ni bistvo te teme. Bistvo je, da mi je gospa opisala svoje pogled na razstave.

Oseba s katero se pogovarjem meni, da so razstave ponižujoče za vrstne živali. Meni, da bi tu morala bolj ažurno nastopati sekcija za boj proti mučenju živali. S tem je mislila razne glavnike, spreje, razna striženje "frizure"... Njeno mnenje je, da je to prikazovanje človeških umetnin na nežnem mirnem bitju živali, na grozovit mučilniški način.

Predlaga, da lastniki psov prikažejo pravo naravo živali, vsekakor urejeno do neke razumne meje.

Naj povem, da to ni moje mišljanje.  Zanima pa me vaš argument, saj imate izkušnje z razstavljanjem.

Že v naprej se zahvaljujem za odgovor.


Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 29.05.2006 : 09:31:51
Mojčica, ta vprašanja si zdaj tako lepo postavila, da ti bom poskušala odgovoriti...

Sploh, ker je moja pasma ena takšnih, kjer je treba imeti tudi frizerske sposobnosti.

Naj povem kar za šicuje.

Razstave so zelo pomembne za vzrejo, ker so najboljši način, da vzreditelji vidimo lepe predstavnike pasme in se veliko lažje odločimo za paritvene kombinacije. Vendar je treba vedeti, da šampionske titule še zdaleč niso edini kriterij. Pri razstavljanju tudi poznamo modne tokove, ki večinoma niso povezani s kvalitetno vzrejo.

Ti modni tokovi so še posebno vidni pri dolgodlakih kužkih. Šicu je kuža z zelo bogato dlako, ki mora segati do tal. Ker je tudi glava bogato odlakana, je treba dlako na glavi spenjati v čopek. No, tu so si pa preveč ambiciozni razstavljalci izmislili vse sorte fint in frizur, da bi pes izgledal kar najbolj glamurozno in predvsem zato, da bi prikrili morebitne pomanjkljivost. Ena takšnih je premajhna glava, ki jo s tupiranjem in ogromnim čopom spretno povečajo. Dlako tudi sprejajo, itd.

Kar se mučenja tiče - dejstvo, da ima kuža čop, ni nobeno mučenje. Gumice so mehke in kužka nič ne boli. Če je čop pretesen, si ga kuža hitro spraska z glave, zato vsi še posebno pazimo, da je čop narejen mehko, Brez čopa kuža ne bi ničesar videl in bi to bilo večje mučenje kot čop. Striženje dlake na glavi - tu je treba biti previden, ker lahko potem dlaka raste v oči, kar boli, peče, se vname - in to je potem mučenje.

Torej, sfriziran šicu ne trpi!

Tu se je treba vprašati o drugih stvareh. Prevelike ambicije razstavljalcev res dostikrat pripeljejo do tega, da na psa gledajo kot na sredstvo za osvajanje pokalov in nazivov. S friziranjem se spretno naučijo zakrivati napake in zmagujejo s psi, ki so slabi predstavniki pasme. Za to so odgovorni predvsem sodniki, ki zaradi slabea znanja in izkušenj, ne potipajo na pravih mestih in ne sežejo s prsti pod frizuro.

Bolne ambicije privedejo tudi do tega, da razstavni kužki večino svojega življenja preždijo v kletkah, da si ne bi uničili dlake.  Kdor ima svojega psa rad, ga ne bo tlačil v kletke, ampak bo z malo truda ustrezno negoval dlako in kužku omogočil prijetno življenje družinskega ljubljenčka. Samo za to se je treba potruditi, biti iznajdljiv, dosti razstavljalcem pa se to ne ljubi.

Torej, ja, določene oblike mučenja za razstavne uspehe obstajajo, vendar noben inšpektor jih ne bo mogel odkriti na razstavi, ker se vsaj pri naši pasmi dogajajo v zakulisju, v domovih nekaterih razstavljalcev.

Sama razstava je naporna za psa in razstavljalca. Je pa odvisno od samega razstavljalca, kako se bo pes na razstavi počutil. Ga bo vtaknil v kletko ali ga bo imel ob sebi, ga crkljal, ga odpeljal tudi na sprehod, obvladal svojo nervozo in kužku vlival samozavest. Kuža, ki se na razstavi dobro počuti, bo tudi blestel v ringu.

Vsekakor pa friziranje ni grozovito mučenje, kot meni ta gospa. Grozovito mučenje je to, kar se je zgodilo Ninkotu in še marsikateremu od horjulskih junakov.

Tudi jaz menim, da bi morali iz etičnih razlogov in fairplaya kužke predstavljati urejene do neke razumne mere in nikakor ne bi smeli goljufati s frizurami. Toda, da bi do tega prišlo, bi morali nehati zmagovati do onemoglosti natupirani kužki, za to so pa odgovorni sodniki, ki bi se morali zavedati, da ni vse zlato, kar se sveti v ringu. V nekaterih državah se tako natupiran pes sploh ne sme prikazati v ringu, ker ga sodnik pošlje ven, razstavljalec mu mora frizuro podreti, dlako speti v preprost čopek in se šele potem lahko vrne v ring. Pri nas je na žalost moda drugačna in sodnikom dostikrat zelo všečna...

Upam, da se bodo stvari spremenile, da nas bo še več takih, ki bomo vztrajali pri preprosto urejenih, a pasemsko tipičnih kužkih in da bomo bolj pogosto posegali po naslovih. To je sicer odvisno od sodnikov, toda, samo tako se bodo novi razstavljalci odločali za drugačen način urejanja kužkov. Ljudje pač posnemajo to, kar vidijo, da zmaguje.


Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: mojčica , ponedeljek, 29.05.2006 : 10:10:19
Res ste zelo lepo napisali in jasno razložili. Podatke bo posredovala omenjeni osebi.

Hvala


Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: miss T , četrtek, 31.05.2007 : 09:40:55
hey :D
imam NO, ki je zdaj star 4 mesece in nameravava obiskati razstavo v Trbojah, se že pridno učiva a brez težav ne gre. imava še veliko težav a upam da jih bova do razstave rešila, drugače se zatečem k vam na pomoč ;) zanima me glede razstavnega povodca, ali je obvezen in če se dobi tudi za NO
upam da je tole prišlo v pravo temo
lp ;)

tole je pa moj lepotec
http://www4.slikomat.com/07/0531/030510fqlw.jpg


Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: nezzek , petek, 01.08.2008 : 16:45:41
Razstavni povodec je obvezen in da se ga dobit za vse pasme.
Kupila ga boš lahko na razstavi (moj je tudi iz lanskega Trbovlja). Samo pojdi do prodajalca skupaj z kužkom in mu reči kakšen razstavni povodec bi rabila zanj. Ti bodo oni pomagali. ;)

Moj pa izgleda takole:
(http://www.moj-album.com/slike/11420269/ZQxcGtWY864rqWI3.t.jpg) (http://www.moj-album.com/slike/11420269/ZQxcGtWY864rqWI3.v.jpg)
mal je že bogi ker ga "veliko" uporabljam tako da bom kupila novega :P
(http://www.moj-album.com/slike/11420269/osXNhy5foT2PLzpm.t.jpg) (http://www.moj-album.com/slike/11420269/osXNhy5foT2PLzpm.v.jpg)
takole se ga da pa gor ;) tako da si boš predstavljala kako to izgleda.
(http://www.moj-album.com/slike/11420269/55cTXlv52l9H_uc9.t.jpg) (http://www.moj-album.com/slike/11420269/55cTXlv52l9H_uc9.v.jpg)


Naslov: Re: priprava psa za razstavo
Poslano od: nezzek , petek, 01.08.2008 : 16:57:56
Razstavni povodec je obvezen in da se ga dobit za vse pasme.
Kupila ga boš lahko na razstavi (moj je tudi iz lanskega Trbovlja). Samo pojdi do prodajalca skupaj z kužkom in mu reči kakšen razstavni povodec bi rabila zanj. Ti bodo oni pomagali. ;)

Hotela sem napisati ni obvezen (nisem pa ziher) je pa lepše če ga imaš ;) Pa tudi lažje je z razstavnim povodcem (vsaj meni) :)

lp