mojpes.net

Kajin kotiček => Arhiv Zavetišča Horjul => Sporočilo, začeto od: svrk , torek, 23.01.2007 : 20:55:33Naslov: Pasje in mačje mamice na cestah
Poslano od: svrk , torek, 23.01.2007 : 20:55:33
Tu na forumu je toliko pretresljivih zgodb, ampak meni je vedno hudo, kadar se najde psička z mladiči. Uboga stvarca, kako je morala biti zgubljena, kakšen strah  v neznanem okolju, kako je iskala toplo zavetje in hrano in prijazen pogled mimoidočih in upala, da bo le kje našla dom in ne le zase, še za dva nebogljena mladiča. Kakšna skrb in odgovornost in to v času, ko jo je dajala panika še zase. Zato vedno upam, da bodo možni posvojitelji pomislili na te mame, ki so v najhujšem času poskrbele tudi za druge, ko še zase niso zmogle. Kakšnega kužka bi dobili v dom. Skrbnega, zvestega, hvaležnega, prijaznega. Nekateri pravijo, da psi ne morejo biti srečni in ostalo bla, bla, bla, da ne poznajo čustev. Vse to, kar naredijo te mame in kakšen čudovit odnos imajo potem do svojega človeka to zanika. Malo me dajejo čustva in ne morem napisati vsega tistega, kar čutim, ampak želim pa vse najlepše tej mami in Bibi in Kali in Šiški in Mamici in vsem tistim psičkam, ki se jim je to zgodilo in še vsem, ki se jim bo. LP  :-*  :-*   :-*


Naslov: Re: Angleška seterka z dvema mladičema: Mona, Šnufi, Bučo
Poslano od: sarabenji , torek, 23.01.2007 : 21:17:42
svrk, tole je bilo pa iz srca... tudi iz mojega...  :) 

mene se malo bolj zvije ob macjih mamicah... ''macja zalega'', ki se koti, zivi in umira za smetnjaki po vseh mestih in skednjih po vseh vaseh, skriva se veliko vec takih zgodb. za razliko od pasjih mamic so se bolj spregledane, se bolj preganjane in v oceh vecine se manj upravicene do pomoci.

koliko takih shiranih, po obliki ''gepardastih'' samick s povesenimi trebuhi in prestrasenimi ocmi sem videla, kako jih je zivljenje v normalnem okolju povsem spremenilo! prevec, da ne bi verjela, da lahko skoraj vse normalno zazivijo ob cloveku. dalec stran od hrupa, mraza in zlohotnih ljudi, v varnem narocju ljubljenega cloveka. ko pozabijo na tesnobo, ki jo prinese skrb zase in za druge in postanejo igrive... in poskakujejo okoli kot kaksni mladicki (najbrz nadomescajo zamujeno?), je zame to nekaj najlepsega na svetu... in nenadoma se ob dotiku, ki jih preseneti med spanjem, ne zbujajo vec s sumnicavim ''mrrrrr?'' in pogledi na vse strani, pac pa se uzivasko prevalijo se malo bolj na bok in zagnetejo s sapicami... (hje, mene tudi daje en naval custev... takih tigrasto-belih, pa se kaksnih drugih tudi...  ;) )

pa da ne bo smetka rekla, da smetim tole pasjo temo - tudi pasje mamice so nadvse ljubke, ko se otresejo bremena napornega cestnega materinstva... kot se ga je danes tale lepotica.


Naslov: Re: Angleška seterka z dvema mladičema: Mona, Šnufi, Bučo
Poslano od: svrk , torek, 23.01.2007 : 21:45:19
Uf, Sarabenji, tole me je pa dodatno stisnilo. Res je morda teh mačjih mamic še več in res reve prenašajo in vodijo svoje shirane mladiče vse tam, kjer si napisala. In dokler nisi napisala, se tega nisem niti zares zavedala, čeprav skrbim za take reve in v Ljubljani in na Bledu, kadar sem tam. Ampak sva si edini, da so te zavržene in pasje in mačje mamice zelo, zelo požrtvovalne in veliko vredne. Predvsem takojšnje posvojitve. LP  :-*


Naslov: Re: Angleška seterka z dvema mladičema: Mona, Šnufi, Bučo
Poslano od: Royalty , torek, 23.01.2007 : 23:18:53
Tale zgodba z mačjimi mamicami se je pa tudi mene dotaknila :'( Najbrž zato, ker skrbim za eno tako preganjano, prestrašeno, nezaupljivo mačjo mamico, ki se je zatekla v hlev, oziroma je imela mladičke na seniku.

Od septembra lani, ko je bežala že samo, ko je zagledala človeka, sem jo do danes uspela spraviti v stanje, da me pride pozdravit, ko se pripeljem tja, da me pride pofehtat za hrano, sploh če se ji zdi, da je ni bilo dovolj. Seveda ji natresem še dodatnih briketkov in odprem še eno konzervo samo zanjo. Dopušča mi, da se je dotaknem medtem ko je, danes je bil zame celo prelomni trenutek, ker je sama od sebe prišla do mene in mi povohala roko. 14 dni nazaj sem jo tudi uspela ujeti na sicer grd način, tako da sem jo med hranjenjem prijela za kožno gubo na vratu. Sem poskušala dolgo časa s kletko in hrano v njej, pa ni šlo.

V glavnem muca je zdaj sterilizirana, cepljena, odpravljene ima zajedalce. Poskrbela sem zanjo vsaj toliko, kolikor sem lahko. Presenečena sem bila tudi nad veterinarjevo ugotovitvijo, da je muca v dobrem stanju, ni presuha, ima celo nekaj maščobnih zalog...iz tiste neugledne muce nekaj mesecev nazaj, sem jo uspela spraviti v kolikor toliko normalno fizično stanje. Drugače imamo v hlevu 4 stalne mucke, ki so poštimane tako kot mama,  zdaj je začela prihajati še ena...

Večkrat sem v dilemi kaj narediti? Jih vse odpeljati k Poloni v zavetišče? S tem da je 100 % da bodo namesto njih prišle nove muce...Zavedam se vseh nevarnosti, ki prežijo na te muce, ker živijo zunaj. Spijo v senu, pripravila sem jim tudi izolirane škatle z dekcami, ko bo zares mrzlo. Dnevno so hranjene, pocrkljane, pregledane če je vse OK. Glavna cesta je malo oddaljena, miši lovijo kar znotraj senika, na travnikih jih ne videvam. Okrog hleva imajo veliko prostora kjer se lahko gibajo, igrajo...pa še vseeno nisem prepričana če je to dovolj. Sploh moja mačja mama bi si zaslužila nekoga, ki bi jo popeljal do tja, ko bo lahko človeku brezpogojno zaupala. Ker če pride tuj človek, še vedno zbeži. Zaupa samo trem ljudem, tistim ki jo hranimo...Sploh mi je težko oddajat mucko, katere še prijeti ne morem. Razmišljala sem tudi že o tem, da bi jo vzela domov v stanovanje, samo se tudi psov precej boji, jaz pa izkušenj z združevanjem psov in muc nimam...če ima kdo kakšno rešitev, idejo, mnenje...naj mi sporoči.

Lahko tudi na mail damjana1980@gmail.com, da ne bomo še bolj smetili tele teme, namenjene pasji mamici, za katero sem zelo vesela, da je pristala na varnem pri Poloni in dobila v življenju novo priložnost :)

Naj povem samo še to, da nikoli nisem imela nobene svoje mucke, z njimi imam izkušnje več ali manj iz ceste. Ko grem mimo mačjega mladiča, pa ga ne morem pustiti tam, ampak poberem in odnesem domov, ter mu poiščem nov dom.

LP,

Damjana

p.s. če se komu zdi moj vpis preveč moteč v tej temi, naj ga prosim izbriše ali pa prestavi na bolj primerno mesto.


Naslov: Re: Angleška seterka z dvema mladičema: Mona, Šnufi, Bučo
Poslano od: sarabenji , torek, 23.01.2007 : 23:26:48
proooosim, polona, ne nas brisat... prooosim.  :)

se pa strinjam, da tole ne sodi ravno v temo te seterke... bi si omislile kakšno novo temo? ''kako je šele mamicam težko'' ali ''problematika materinstva na cesti'' ali kaj v tem stilu? smetka?


Naslov: Re: Pasje in mačje mamice na cestah
Poslano od: Smetka , nedelja, 28.01.2007 : 22:35:21
Jaz samo upam še...da bo enkrat drugače.


Naslov: Re: Pasje in mačje mamice na cestah
Poslano od: Smetka , sobota, 03.02.2007 : 13:11:19
Ko bo kaj novega na to temo, jo najdete v arhivu. Lp vsem.


Naslov: Re: Pasje in mačje mamice na cestah
Poslano od: sarabenji , četrtek, 15.02.2007 : 21:22:27
novega na to temo bo kmalu kar precej. 

jaz namreč že par dni vsepovsod po cestah videvam povsem zblojene mačke, ki se drugače skrivajo pred ljudmi. zdaj pa kar bluzijo po pločnikih med sprehajalci in zbegano gledajo. ja, nagoni jih vlečejo iz varnih skrivališč. naravnost pod avtomobilske gume, v gobce psov in pred jezne brce ljudi.

tiste samice, ki bodo preživele to norijo, bodo potem spomladi lepo kotile... taki ''čudeži'' življenja me ne navdušujejo več. sploh. če kdo, ki to bere, svoje mačke še ni dal sterilizirat, ker želi enkrat mladiče - prosim, nikar! omogočite tistim, ki so na cestah, da lažje najdejo svoj dom in sterilizirajte svojo mačko. in kastrirajte mačka, seveda!  ;)


Naslov: Re: Pasje in mačje mamice na cestah
Poslano od: kaja , petek, 16.02.2007 : 19:25:48
Tudi jaz mislim, da bom kmalu spet imela kaksnega macjega dojencka na vrtu. Sva namrec prejsnji teden z mojim dragim po trdi temi brskala po zapuscenem vrtu nasproti nase hise. Od tam sem namrec slisala taksne macje krike, da sem bila prepricana, da bom nasla odrtega macka ali kaj podobnega. Pa so bili verjetno spet le povprecni macji zenini. ::) Torej se malo, pa bomo docakali narascaj. :-\ lp


Naslov: Re: Pasje in mačje mamice na cestah
Poslano od: delavec@amis.net , petek, 16.02.2007 : 21:43:17
Uboge mamice. Pred leti sem videla eno mačjo mamico v naselju ob cesti. Ko je njen mladiček skočil na cesto, je skočila predenj direktno pred avto in ga podila nazaj na varno. Kar srce mi je obstalo, ker sem bila sigurna, da je oba povozilo, hvala bogu, da je voznik vozil počasi in je prisebno pravočasno ustavil. Nikoli ne bom pozabila tiste mačje mamice, ki je s svojim teleščkom zaščitila mladička. In bila sem zelo vesela, da se nobenemu od njiju ni nič hudega zgodilo.
In druga mačja mamica, katero smo brejo sprejeli pred leti v naš dom, ki je svoje mladiče hranila še potem, ko so bili že nekaj mesecev stari. Vedno je počakala ob strani, da so se njeni štirje mačkončki do sitega najedli, šele potem je jedla tudi sama.
 Neka druga naša mačka, tudi posvojenka z mladički pa je svoje mladičke takoj, ko so bili sposobni sami jesti pričela naganjati od doma. Kot, da se je bala, da potem ne bo več glavna. Nekega dne je mož zavpil nanjo, ko je spet naganjala mladičke in ona mu je to tako zamerila, da je odšla od doma. Preselila se je na sosedov senik in nikoli več ni prišla nazaj domov, tako, da sem jo morala hodit hranit k sosedom. Mož se je trudil, da bi mu oprostila, pa ni nič zaleglo. Ne bi verjela, če ne bi sama to videla in doživela.
Živali so zelo inteligentne in razumne, v to se lahko prepriča prav vsak, ki se z njimi zares ukvarja. Ni dovolj, da jih samo nahranimo, z njimi se moramo zares ukvarjati.
Upam, da bo letos in v bodoče čim manj brezdomnih mačjih in pasjih mamic in čim več posvojiteljev.
l.p.


Naslov: Re: Pasje in mačje mamice na cestah
Poslano od: Tecka , petek, 16.02.2007 : 22:33:19
Se pridružujem tem željam, hkrati pa vse, ki srečujete te bodoče mamice pozivam naj (če je seveda možno) jih "popokajo" na Gmajnice oziroma pristojno zavetišče ali veterino (upam, da je v vsakem kraju takšna možnost) na sterilizacijo. Tudi sama bom kakšno odpeljala, če mi le pride v roke  ;)
lp
T.


Naslov: Re: Pasje in mačje mamice na cestah
Poslano od: Royalty , petek, 16.02.2007 : 22:56:42
Ja tudi mene žre, ker vem da bodo spet mladički, pa uboge mačje mamice, ki skrbijo za njih v nemogočih razmerah, na cesti. :(

K našemu hlevu je začela prihajati še ena mucka, Šekica ji pravim, ker je črno-belo-oranžna. Spet ena tistih nezaupljivk. Zdajle že dva dni ne prihaja jest, ker se sigurno ženi. Jaz pa imam slabo vest, ker je še nisem uspela ujeti in peljati na sterilizacijo. S temi nezaupiljivimi mucami je res težko. Veliko časa rabijo, da začnejo zaupat ljudem, da se jim lahko toliko približaš, da jih lahko ujameš. Z živolovko pri nas sploh ne gre, ker mi ves čas ostale muce notri hodijo, pa se potem nikoli taprava ne ujame ???

Ampak tole bo treba čimprej ujet, pa če bo možno da jo vseeno poštimajo, tudi če je breja. Sicer se mi misel na vse skupaj precej upira, ampak še vedno se mi zdi to boljša rešitev, kot pa spet kup mladičkov, ki jim je treba najti dom. Pa ne kakršenkoli, ampat tak, da bodo imeli prave in odgovorne lastnike. Pa da bodo notri, na varnem. :)

Naslov: Re: Pasje in mačje mamice na cestah
Poslano od: sarabenji , petek, 16.02.2007 : 23:36:13
ja, ogabno je, ko odpravljajo mladičke. ampak še bolj ogabno jih je videti povožene, ''razmazane'', razobličene, z razlitimi ali izpadlimi očesi itd... vse to in še kaj jim naredijo bližnja srečanja z avtomobili. ki so tudi posledica življenja na cesti.

ker je ta muca tako plašna, je sploh še živa. preživetje na ulici je trdo, selekcija je huda.

upam, da bo ujeta še pred kotitvijo. držim pesti!


Naslov: Re: Pasje in mačje mamice na cestah
Poslano od: kaja , sobota, 17.02.2007 : 12:26:57
Hvalabogu, da imajo Ljubljancani Gmajnice, pa toliko razlicnih klinik, da vedno najdes koga, ki ti takoj postima macko. Pri nas, ki spadamo po Zonzani, je zastonj sterilizacija cista utopija. V ambulanti se moras pa nekaj dni prej narocit, kar pa je izredno tezko izvedljivo, ce je treba macko ujeti, pa ne ves kdaj ti bo to uspelo. Poleg tega pa je edina kletka, ki jo imamo v nasem koncu, bila posojena, pa so jo menda pozabili vrniti. ::)

Tako, da meni je ze zdavnaj vse dol padlo in zdaj sploh ne razmisljam vec o sterilizacijah nasih kolonij, poskusam le poskrbeti za tiste, ki mi dobesedno padejo pred noge. ::) Pa upam, da mi bo enkrat uspelo ujeti te, ki se sprehajajo okrog nase hise. lp


Naslov: Re: Pasje in mačje mamice na cestah
Poslano od: Tecka , sobota, 17.02.2007 : 14:40:50
Pa so šli moji upi po zlu  :-X. Saj nekaj muc človek lahko "poštima" na svoje stroške (eni več, drugi manj), samo več kot toliko pa (če nisi ravno zadel sedmice) ne gre. Še dobro, da sem iz Ljubljane...
lp
T.


Naslov: Re: Pasje in mačje mamice na cestah
Poslano od: dog_lover , petek, 23.02.2007 : 14:35:50
No, mi (Poživ) se še trudimo... zaenkrat nam uspeva. Že dolgo ni bilo v naši koloniji muck kakšnega mladiča. Seveda pa ne moremo zaustaviti prihoda drugih, nam še ne poznanih muck. Toda tudi te nove bodo polovljene in posterilizirane (tudi kastrirane), dokler bo volja, dokler bodo prostovoljci in dokler se bo še dalo nabrati kaj denarja. Kako bo enkrat, ko tega ne bo več, pa raje ne pomislim...


Naslov: Re: Pasje in mačje mamice na cestah
Poslano od: kaja , ponedeljek, 26.02.2007 : 08:10:39
No, danes sem ze malo boljse volje in ce mi bo uspelo prit do zivolovke, bo ze v petek ponoci opravljala svoje delo. ;) lp


Naslov: Re: Pasje in mačje mamice na cestah
Poslano od: Royalty , ponedeljek, 26.02.2007 : 22:14:49
Tudi pri nas dobre novice :). Nova muca je zelo napredovala v odnosu do ljudi. Pusti se pobožat, zadnjič sem jo prvič slišala, da prede :D. V sredo smo naročeni pri veterinarju, če bo le ulov uspešen. Pri njemu lahko ostane v kletki teden dni, da se šivi zacelijo. Potem pa bo najbrž morala nazaj na cesto :(. Čeprav razmišljam o tem, da bi vseeno poskušala zanjo najti vsaj začasni dom. Saj se mi zdi, da bi se lahko povsem udomačila, sploh po njenem hitrem napredku. Ampak o tem šele, ko jo ujamem. Če pa vseeno kdo pozna koga, ki takšne muce vzame v "socializacijo", naj mi prosim sporoči.

Kaja, tebi pa srečen ulov želim :).

Se še slišimo, ko bodo kakšne novice.


Naslov: Re: Pasje in mačje mamice na cestah
Poslano od: Royalty , četrtek, 01.03.2007 : 22:50:09
Mucica je ujeta :) že čaka pri veterinarju, da jo jutri stestira in potem sterilizira, cepi...v glavnem ustrezno oskrbi. Zdaj vsi držite pesti, da je mucica negativna ???

Včeraj, ko sem jo imela namen loviti, me je prav zafrknila, ker je cel dan ni bilo blizu. Danes pa je spet prišla. Pa še to moram povedat, da tako lahkega ulova že dolgo ne. Mucko sem prijela za kožno gubo na vratu in jo brez kakršnegakoli upiranja dala v mačji boks. Notri je lepo čepela, samo mijavkala je tako tožeče, da mi je bilo prav hudo.
Res se je lepo navadila na ljudi v tem kratkem času, zato jo bom res težkega srca spustila nazaj ven :(. No bomo videli kako naprej, samo da bo test negativen.

Lahko noč vsem,

Damjana


Naslov: Re: Pasje in mačje mamice na cestah
Poslano od: Royalty , sobota, 03.03.2007 : 15:10:59

Mucka Šekica je zrava, cepljena, sterilizirana...v Kajinem kotičku že išče dom, ker tale prijazna punca na cesto ne gre več.

Lp,

Damjana


Naslov: Re: Pasje in mačje mamice na cestah
Poslano od: kaja , nedelja, 04.03.2007 : 15:43:46
Cestitke Royalty. Pri nas zal nic novega, kletke se nimam, macki se pa sploh ne prikazejo vec. :( Mogoce bo naslednji vikend vec srece. lp


Naslov: Re: Pasje in mačje mamice na cestah
Poslano od: Royalty , nedelja, 04.03.2007 : 16:10:17

Hvala Kaja, držim pesti zate in za "tvoje" muce, da boš imela uspešen ulov. Meni se je en velik kamen odvalil od srca, ker sem vsaj pri Šekici naredila tako kot je prav. Seveda pa ni izključeno, da ne bo kakšna druga tuja muca imela mladičkov na našem seniku. To bomo pa reševali takrat.Naslov: Re: Pasje in mačje mamice na cestah
Poslano od: Rossy , torek, 22.05.2007 : 09:43:41
V Piini/Leskini temi sem nekaj malega pisala o Muci s terase (tako jo imenujem, zaenkrat), sedaj imam nekaj vprašanj za vas, ki imate več izkušenj. Ko je Muca ležala sem videla, da je muca kajti ima kar izrazite seske ali to pomeni, da je breja ali ima nekje mladiče?? Po mojem laičnem mnenju bi Muca, ko se naje šla k mladičem ne pa ležela v senčki ali se motim?
Ravno sedaj jo opazujem kako brezskrbno leži na terasi že ene 2 ure ali je to normalno za muce, ki imajo nekje mladiče?

Za vse odgovore se vam že v naprej zahvaljujem

Lp  :)


Naslov: Re: Pasje in mačje mamice na cestah
Poslano od: Rossy , torek, 22.05.2007 : 14:16:21
Aja, samo še nekaj, Muca nima napetega trbuščka, zato ne vem kdaj dobi muca izrazite seske, če je breja?


Naslov: Re: Pasje in mačje mamice na cestah
Poslano od: monikab , torek, 22.05.2007 : 15:06:53
Kaja, a rabiš kletko? Živolovko mislim. Ti jo že danes dostavim. Pika ni hotela noter, tako, da jo ne rabim. Bo potrebna druga taktika. 
Če jo rabiš, pokliči.
lp, monika


Naslov: Re: Pasje in mačje mamice na cestah
Poslano od: monikab , torek, 22.05.2007 : 15:16:21
Sploh ne vem, kam sem gledala, očitno nikamor, ker sem spregledala datum :-[, ko si kletko rabila.Zadnji čas je, da se naročim pri okulistu ;D. Pa se mi je še čudno zdelo, da bi živolovko rabila pa nič rekla, če veš kje je.  Tako, da je najbrž brezpredmetno, če pa kletko kljub temu rabiš, ali če jo rabi Roman mi sporoči.

lep dan, monika :D