mojpes.net

o psih => FCI 10 => Sporočilo, začeto od: Liss , petek, 20.08.2004 : 12:15:40



Naslov: Afganistanski hrt - čvek
Poslano od: Liss , petek, 20.08.2004 : 12:15:40
Mene pa zanima, če ima kdo to pasmo, kakšnega značaja so te psi, kakšno nego rabijo in podobno. :)
lp, liss


Naslov: Re:Afganistanski hrt
Poslano od: Chris , sobota, 21.08.2004 : 16:52:21
Nimam te pasme, jo bom pa imel v bližnji prihodnosti. Kaj več bi ti lahko povedal kakšen lastnik, sam vem toliko kolikor sem prebral na tujih forumih, kjer se o teh psih več piše. Res so kralji psov, veličastni tako po izgledu, kot po značaju, plemeniti aristokrati. Njihov karakter je zelo poseben, zelo inteligenten vendar bolj hladne 'mačje' narave, tudi pohvale lastnika sprejemajo mirno, hladno. Do tujcev so ti psi večinoma nezainteresirani, razen do kakšnih bližnjih družinskih prijateljev. Do njih se obnašajo, kot do svoje družine, radi se 'crkljajo', hodijo tesno zraven ob nogi, to je njihov izraz posebne naklonjenosti. Neobičajno so privrženi ljudem, ki so jim posebno všeč. Tudi drugače so zelo nežni in privrženi, vendar vseeno ne tako, kot drugi psi. So le bolj samosvoji, mačjega karakterja. Afgani so veliko mirnejši kot pa izgledajo. V stanovanju so ZELO mirni, veliko večino dneva preživijo dremajoče ali pa v pravem spancu, na kakšnem fotelju ali pa postelji, ko pa so zunaj na sprehodu, pa so res pravo nasprotje, sprehod izkoristijo v celoti, takrat so zelo energični, sposobni tekati ure in ure in sproščati svojo energijo, medtem, ko jih bo lastnik samo čakal, čakal in čakal.... Rabijo dovolj gibanja, priporočljiv je sprehod 2x na dan, zjutraj in zvečer, da se stečejo....  Tihi so in redko lajajo. Jih je pa težje privaditi na druge živali, ki bi jih lahko imeli za plen npr. mačke. Njihov lovski nagon je zelo izrazit, močnješi od njih samih in ni lahko mački, ki jim 'pade v oči'. Afgani lovijo z vidom in se aktivirajo, ko zaznajo premikanje nekega plena. Pri vzgoji potrebujejo veliko ljubezni, brez grobosti! Samci so zelo dominantni, še posebno, če je v bližini kakšna psička. Nega dlake je zahtevna, se sestoji iz strojčka za britje, škarij in kopanja par krat na mesec, po kopanju feniranja in rednega razčesavanja (z uporabo balzama) zato to ni pes za lene ljudi, seveda pa sta striženje in nega odvisna tudi od tega ali Afgana razstavljaš ali ne. Za nego dlake enega samca je potrebno (vsaj tako pravi lastnica) 2 do 2,5 ure tedensko, za hrtico pa kakšne pol ure manj, odvisno tudi od tega ali ste nazadnje dlako dobro razčesali in ali to počnete 7 dni na teden. V naprotnem primeru pa kar lepo dodajajte ure.... Sicer je okrog njih precej dela, tako kot tudi za katero koli drugo pasmo, samo ko vidiš lepoto njihove dlake in njeno fantazijsko gibanje v teku pozabiš na vse kar se dogaja v tistem trenutku. Oni enostavno osvajajo.

(http://www.friendsvet.com/kopek/resimler/Kopek_irklari_resimleri/afghan_hound.jpg)

Barv je veliko, dovoljene so vse, le kakšnih belih lis po glavi ali kaj podobnega ne sme imeti (dodajam v angleščini)
MASTER LIST OF COLORS AND COLOR COMBINATIONS:

BLACK AND TAN
RED
SELF MASKED CREAM
GOLD
WHITE
BLACK
DOMINO
BLACK AND TAN
BLACK AND CREME
BLACK AND SILVER
BLACK AND BLUE
LT. CREAM
BLACK WITH WHITE POINTS
BLUE AND CREME DOMINO
BLACK DOMINO
BLUE DOMINO
DARK BLUE AND CREME DOMINO
BLUE AND GOLD DOMINO
BLUE
SILVER BLUE
DARK BLUE
BLACK and BLUE
BLACK AND TAN BRINDLE
BLACK AND BLUE BRINDLE
RED BRINDLE
MAHOGANY BRINDLE
BLUE BRINDLE
BLACK MASKED BRINDLE
BLACK MASKED RED BRINDLE
BLACK MASKED BLUE BRINDLE
BLACK BRINDLE (MAY ALSO BE MASKED)
OYSTER BRINDLE
BLACK MASKED SABLE
BLUE BRINDLE DOMINO
BLACK MASKED RED
BLACK MASKED GOLD
BLACK MASKED SILVER


Naslov: Re:Afganistanski hrt
Poslano od: Chris , sobota, 21.08.2004 : 17:06:39
Še en lepotec

Licence to Thrill Tchekana

(http://tchekana.free.fr/Pics/Teddy2_small.JPG)

In pa čisto mlad hrtek


Naslov: Re:Afganistanski hrt
Poslano od: Liss , nedelja, 29.08.2004 : 09:50:21
A še kdo ve kaj o teh pasmah


Naslov: Re:Afganistanski hrt
Poslano od: spiky , nedelja, 29.08.2004 : 11:20:19
Mislim da ti je Chris povedal kar veliko o tej pasmi ;D


Naslov: Re:Afganistanski hrt
Poslano od: Pia , ponedeljek, 30.08.2004 : 20:18:42
Če se ne motim ima forumovka Tanja 2 (?) afganca. Poskusi še pri njej.
Mi smo ga sicer tudi imeli, ampak je tega že kar dolgo.
Lp, Pia


Naslov: Re:Afganistanski hrt
Poslano od: Liss , sreda, 01.09.2004 : 10:45:44
Če se ne motim ima forumovka Tanja 2 (?) afganca. Poskusi še pri njej.
Mi smo ga sicer tudi imeli, ampak je tega že kar dolgo.
Lp, Pia

Hvala :)
Saj ne bom kupila takšnega psa, samo všeč mi je in me zanima kaj več o njem ;)


Naslov: Re:Afganistanski hrt
Poslano od: rina , sreda, 08.09.2004 : 18:05:23
Za nego dlake enega samca je potrebno (vsaj tako pravi lastnica) 2 do 2,5 ure tedensko, za hrtico pa kakšne pol ure manj, odvisno tudi od tega ali ste nazadnje dlako dobro razčesali in ali to počnete 7 dni na teden.

Če prav razumem je za nego samice potrebno maj časa kot za samca ??? ??? :oZakaj to? Kaj so tako manjše od samcev?


Naslov: Re:Afganistanski hrt
Poslano od: pia_in_co. , sreda, 08.09.2004 : 19:04:08
Afganistanci so se znasli na dnu seznama ucljivih pasem. To pa se zdalec ne zato, ker bi bili neumni, vendar enostavno razmisljajo s svojo glavo. Tukaj se najbolj velja "pregovor";) :
Which dog is more intelligent; the one that does what YOU want, or the one that does what IT wants?

Nega dlake je dokaj zahtevna, psa je potrebno skopati 1-x tedensko(razstavnega). Psa takrat tudi preceses in do naslednjega kopanja ti ga ni treba vec cesati(ce ga kopas 1x tedensko do 1x na 14 dni).

Drugace pa so Afganistanci ena najbolj samovsecnih in ponosnih ter dostojanstvenih pasem kar sem jih kdaj spoznala :)

Lp,Pia


Naslov: Re:Afganistanski hrt
Poslano od: Tanja , četrtek, 09.09.2004 : 15:12:14
Sem bila pozvana, pa se oglasam  ;)
Ja, res sem ponosna lastnica dveh afganistancev. In res je, da so posebnezi po znacaju in da dlaka potrebuje veliko nege. Hrti so posebnezi, afganistanec pa je posebnez celo med hrti. Definitivno ni za cloveka, ki od psa pricakuje slepo pokorscino. Ker mu ni niti najmanj v interesu cel dan poslusati ukazov in ziveti po navodilih drugih.

Moja afgana sta rastla gor s pudljem - vam povem, kot dan in noc! Pudelj je cel dan ob lastniku, zasleduje te na vsakem koraku, stalno te opazuje, zahteva pozornost in komaj caka, da mu kaj ukazes. Afganec mirno polezava cel dan - najrajsi na kavcu (najvecji lenuhi, kar sem jih jaz videla med psi!) in ga prav malo briga, kaj se dogaja okoli njega. Ko opravimo svoje delo in se recimo usedemo pred televizijo, pa prideta psa, polozita glavo v narocje in se pocrkljata.  

Sprehodi so posebno poglavje. Seveda obozujejo sprehode; razen v dezju "ne grem ven, bom moker" - hvala bogu, ker ni hujsega strupa za svilnato dlako kot dez. Ampak, na vrvici ali ob kolesu... hmmm, "grem, ce ze moram, se rajsi bi pa na kavcu lezal". Prosto dirjanje - to je pa poglavje zase. Takrat pa pade kar v trans in nori, nori, nori pri polni brzini (druge pse prehiti za nekaj krogov), potem pa gremo domov. V bistvu lahko afganca zlaufate v 15 minutah; njega ne zanimajo kilometrski sprehodi - razen, če bi lahko lovil, kar pa seveda ne sme.  

Z drugimi psi je pa tako - afganci so mojstri v zivciranju. Ker, ce mu kaksen pes ni vsec (je prevec tecen, vsiljiv), ga dobesedno spregleda. Poleg tega so to psi, ki se ne podrejajo. Pri srecanjih z dominantnimi psi je to problem. Afganec se ne bo podredil, tudi si ne poskusa podrediti drugih psov "saj sem itak nekaj vec od tebe", pa kaksen dominanten pes hitro znori.

Moja psa sta doma dobra cuvaja in ni ga heroja, ki bi stopil na nas vrt, ce sta psa sama zunaj. Na ulici ni nobenih problemov. Poboza ju vsak, ki zeli, ceprav marsikoga kar ignorirata.

Afganci so mojstri tatvin - kljucavnica na hladilniku je zazeljena, police in mize pa seveda pospravljene. Ni mi jasno, zakaj to pocnejo, ker sploh niso pozeruhi. Afganca je pravzaprav tezko zrediti. Moja dva nista izbircna, ampak ce dobita v posodo nekaj birketov vec, jih pac ne pojesta.  

Se opevano zadnje mesto na lestvi delovne inteligence. Hja, jaz se nic ne jezim, ker so jih tja postavili, tudi se ne jezim na "poznavalce" na cesti "lej, to je pa najbolj neumen pes na svetu". Stvar je taka, da je pasma stara priblizno 4000 let. In 3900 let (ker so prvi psi iz Afganistana prisli sele okoli l. 1900) so te pse vzrejali izkljucno zato, da so MISLILI S SVOJO GLAVO, ne za to, da bi lovili po ukazih lastnikov. In v 100 letih je tezko spremeniti to, kar se je namensko ustvarjalo nekaj tisocletij. Psi so morali biti INTELIGENTNI in SAMOSTOJNI, da so preziveli, ker zivljenje v Afganistanu ni bilo nikoli prijazno. So pa tudi afganistanci v zadnjih 20 letih postali bolj prilagodljivi zivljenju v urbanih naseljih. Niso vec tako samostojni, neposlusni, divji. So veliko bolj vodljivi, izgubljajo lovski nagon... seveda pa s tem izgubljajo tudi svoje dostojanstvo, aristokratsko vedenje, vzvisenost in druge lastnosti, ki jih locijo od ostalih pasem. No, kakorkoli - se vedno niso tako slepo poslusni in zeljni dela z lastnikom, kot ostale pasme, ki so bile vzrejene prav z namenom poslusati vodnika.

Vec pa naslednjic...

To je moj Ch. Skar
(http://foto.volja.net/user_galleries/tanjab/skar/norm_skar1_jul2001.jpg)


Naslov: Re:Afganistanski hrt
Poslano od: Liss , četrtek, 09.09.2004 : 18:26:17
Fuuuuuuuuuul je lep pes ;)
Ravno danes sem gledala oddajo 'Breed all about it' na AnimalPlanet pa je bil predstavljen saluki. Pa so ga isto podobno vzgajal, da 'ne bi šel za neznanci in mu je dosti podoben po dominantnosti, čeprav se mi zdi, da so afganistanci bolj ;D


Naslov: Re:Afganistanski hrt
Poslano od: Pia , četrtek, 09.09.2004 : 18:39:15
Tanja lepo da si se oglasila.   ;)  Sem pa pozabla, če jih še razstavljaš? Se vidimo v Mariboru?
Fraza "ne grem ven, bom moker" je pa tudi pri nas dobro poznana, vendar le pri enem  ;D
Lep pozdrav
Pia


Naslov: Re:Afganistanski hrt
Poslano od: Pia , četrtek, 09.09.2004 : 18:40:10
Aja sem pozabila: Skar je naravnost božanski!
Tako.


Naslov: Re:Afganistanski hrt
Poslano od: Liss , petek, 24.09.2004 : 07:43:12
A kdo ve, če se bo Tanja kdaj oglasila  ??? ;D


Naslov: Re:Afganistanski hrt
Poslano od: Tanja , petek, 24.09.2004 : 08:18:24
Citat
A kdo ve, če se bo Tanja kdaj oglasila

Tukaj sem  ;)  Vem - sem obljubila nadaljevanje in sem ga tudi napisala, pa nisem mogla objaviti,  ker je forum nekaj stekal in se je vse zbrisalo  :-\  Se bom kmalu se enkrat potrudila.

To je pa najljubse opravilo afganistancev
(http://foto.volja.net/user_galleries/tanjab/skar/midi_taskar4.jpg)


Naslov: Re:Afganistanski hrt
Poslano od: Pia , petek, 24.09.2004 : 15:32:27
Tanja: sta to tvoja afganca?


Naslov: Re:Afganistanski hrt
Poslano od: Liss , petek, 24.09.2004 : 16:06:58
Ne vem, samo sta zelooooo luštna!
Tanja, razpiši se o njiju !!!!!!!!!!!!!!!! ;) ;D;D;D


Naslov: Re:Afganistanski hrt
Poslano od: rina , petek, 24.09.2004 : 23:26:53
Iiiiii :D :-*
Kako sta lušna. :D

Tanja, prosim prilimaj še kakšno slikco pa še kaj napiši.


Naslov: Re:Afganistanski hrt
Poslano od: Liss , sobota, 25.09.2004 : 09:07:58
Iiiiii :D :-*
Kako sta lušna. :D

Tanja, prosim prilimaj še kakšno slikco pa še kaj napiši.

JA! In to ČIMHITREJE prosim! ;D ;D ;D ;D


Naslov: Re:Afganistanski hrt
Poslano od: rina , sobota, 25.09.2004 : 16:10:00
Tukaj sem  ;)  Vem - sem obljubila nadaljevanje in sem ga tudi napisala, pa nisem mogla objaviti,  ker je forum nekaj stekal in se je vse zbrisalo  :-\  Se bom kmalu se enkrat potrudila.

To je pa najljubse opravilo afganistancev
(http://foto.volja.net/user_galleries/tanjab/skar/midi_taskar4.jpg)

Sem našla dokaz da je to res najlubše opravilo:


Naslov: Re:Afganistanski hrt
Poslano od: Ssidney , ponedeljek, 27.09.2004 : 18:06:24
Animacija afganistanca ;D:

http://www.heathersanimations.com/dogs/movafg.gif

Lp, Ss


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: ondina , sobota, 10.12.2005 : 19:12:10
imamo 6 mesečnega afg. hrta. zanima me ali priporočate šolanje za to pasmo. sem slišala od vzreditelja, da naj ga sploh raje ne šolamo. meni pa se zdi, da postaja vedno bolj neobvladljiv, zato bom najbrž vseeno poskusila z pasjo šolo. ima kdo izkušnje s tem?


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: LuncaPunca , sobota, 10.12.2005 : 19:19:10
Oprosti, ampak kaksen vzreditelj pa je to, da ne priporoca solanja? ??? Moje mnenje je, da naj gre vsak pes v solo, pa nima veze katere pasme je. Nas je greyhound mesanec, pa v malo solo ni hodil, smo pa potem naredili b-bh izpit s 13 meseci. Tako, da ti definitivno priporocam solo!


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: galy , sobota, 10.12.2005 : 19:26:56
Nekaj o šolanju (hrta) je napisanega v temi »saluki«, mogoče boš našla kaj uporabnega.

Prosim, napiši še kaj o psu :) Od kje pa je? Pa kakšno sliko lepotca pripni ;)
(sem že fouš ;D)


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: ondina , ponedeljek, 19.12.2005 : 01:08:20
torej... naš Sunny je tipični predstavnik afg, hrtov. Pravi kradljivec je. Mormo stvari na 2 metra visoke police skrivat. Drugače pa je zelo samosvoj, razmišlja z svojo glavo in ne naredi ničesar kar se mu ne "splača". Ponj smo šli na Hrvaško.

Tule so pa še slikce od našega 6 mesečnega hrta:

LP
http://freeweb.siol.net/tina1984/sunny2.jpg
http://freeweb.siol.net/tina1984/sunny3.jpg


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: galy , ponedeljek, 19.12.2005 : 22:48:20
Je Sunny Celestian Here Comes the Sun? Zelo lep gospodič ;) Ga boste razstavljali?
Če lahko zastavim še nekaj vprašanj (glede na to, da ni veliko lastnikov afganistancev na forumu :)):
Kako je z odpoklicem in lovskim nagonom? Kako ga sprehajate?
Je edini iz legla, ki je odšel v Slovenijo?


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: ondina , torek, 20.12.2005 : 00:27:56
http://freeweb.siol.net/tina1984/sunny8.jpg
http://freeweb.siol.net/tina1984/sunny5.jpg


torej...verjetno veš, da so afg. hrti zelo samosvoji, ponosni in se ne podredijo. Jst mam doma še labradorca, ki je najbolj ubogljiv kuža na svetu in komaj čaka, da mu kaj ukažem. No...tega pri Sunnyju ne doživim nikoli!! On pride, če in ko se mu zljubi (ponavadi samo če ve da bo kaj dobil). drugače pa zna sedi, prostor, tačko. glede lovskega nagona ti lahko povem samo to, da imajo mislim da vsi afganistanci izredno močan l. nagon. jst ga na sprehodih ne spuščam, imamo doma ograjo, tako da lahko tam sprosti svojo energijo (ki je ni malo). ga je prav užitek gledat v njegovih dirkah. Mi je pa že dvakrat sam odprl vrata od hiše in šel ven (na neograjeno) in smo po kakšne pol ure opazli, da ga ni... pa smo šli ven in se je sprehajal okoli hiše :) - hvala bogu!
glede odpoklica...ponavadi pride, če ga pokličem (v stanovanju). ko je pa zunaj in se ukvarja s kakšno bolj zanimivo stvarjo (kot je kopanje po zemlji) pa bolj redko pride na prvo besedo (se mi zdi, da vedno bolj "na, Sunny, na" uporabljam namesto "sem". pa sem že 2 psa šolala in z labradorcem B izpit 97% nardila.
tak, da zdej študiram, al ga nej zares v roke vzamem in ga začnem intenzivno učit al raj ne. morš met pa ful potrpljenja za njimi!!! to pa res!pa nič na silo, bognedaj pa grobo z njim ravnat...zdej ne vem al ma sam naš tako nizek prag bolečine al majo vsi afganistanci. včasih že kr zacvili, če ga kdo poboža mal premočno :)

je pravi kradljivec...tako da zadnje čase vse stavri (daljinci, okraski, knjige, revije, hrano!)pospravljamo na najvišje police.

drgač pa...ja, Sunny je Here comes the Sun in bo šel na prvo razstavo 14.1. v Ljubljano...bomo vidli kako bo. Mislim, da je edini iz tistega legla, ki je šel v Slovenijo. Drugi so šli baje na finsko, Švedsko, Hrvaško, Nemčijo -se mi zdi, ne me za besedo držat.  Morm priznat, da še ne zna stat pravilno niti ne vem, kako mora v ringu pravilno teč itd...se morm še pozanimat...še nism bla nikol na razstavi.

če rabite še kake informacije-  kr na dan z besedo

lp Tina


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Tanja , torek, 20.12.2005 : 18:22:57
Pozdravljena Tina in Sunny! :)
Res lepo slišati, da je še en afganistanski kosmatinec prišel v Slovenijo. Vsekakor se ti obetajo zanimiva leta; z afganistancem ni nikoli dolgočasno. So me te slikce popeljale deset let nazaj, ko smo imeli pri hiši dva mlada kosmatinca, ki sta povzročala smeh mimoidočih. Tiste iskrive očke, poraščeni gobčki, hecne frizure...

Glede ubogljivosti - vemo, da so pasje šole bolj namenjene lastnikom in socializaciji psa, kot pa samemu učenju psa. Teorijo in prakso očitno obvladaš, zdaj to samo z drugim načinom prenesi na psa, ker labradorec in afganec sta kot dan in noč. Afganistanec zelo težko dlje časa dela z drugimi psi v skupini, ker se začne zelo hitro dolgočasiti in ga je težko motivirati tako kot ostale pasme. Prav malo ga brigajo igrače in hrana... Se mu pač zdi neumno ponavljajoče delati po ukazih lastnika. No, pa saj poznamo zgodovino pasme, ali ne.

Seveda se lahko vključiš v kakšno pasjo šolo, vendar pod pogojem, da delajo popolnoma brez prisile! Verjemi - pri afgancu lepa beseda mesto najde. Če ne uboga zlepa, se lahko razpočiš, pa ne bo pomagalo. Doslednost in vztrajnost sta vrlini, ki ju moraš razviti. In izkoristi ubogljivost labradorca. Meni je bilo veliko lažje, ker mi je pri vzgoji "pomagal" lepo vzgojen in ubogljiv pudelj. Oba afganca sta ga sprejela za vodjo in ga posnemala, jaz pa sem to s pridom izkoriščala. No, najhitreje sta pobrala pa neumnosti, seveda  :D

Teh mesecev do spomladanski tečajev ne smeš zamuditi, ker je Sunny v najbolj občutljivi dobi. Afganistanski hrti so izredno pametni psi (govorim o naravni inteligenci, ne o učljivosti) in lastnik mora biti ves čas korak pred psom. Razumi ga, spoštuj ga, sprejmi ga takšnega, kot je (drugačen od ostalih psov - hočeš/nočeš), daj mu dovolj svobode, prepričaj ga, da te ima neskončno rad, pa bo zadovoljstvo obojestransko!

Veliko sreče in se vidimo v Ljubljani!



Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: mojčica , torek, 11.04.2006 : 20:37:49
Afganistanski hrti se mi zdijo res prekrasni.
Imam nekaj sprašanj o tej pasmi:
Ali afganistanci grizejo stanovanje, ko so sami doma?
Ali imajo pasji vonj?
Prebrala sem, da imajo izrazit lovski nagon, zato me zanima, če bi mački tudi kaj naredili, jo poškodovali? Bi lovili kakšno srno in jo poškodovali?
Ali afganistanci lepo tečejo ob kolesu? To je verjetno odvisno kako jih naučimo, vendar me vseeno zanima kakšne imate vi izkušnje?
So potepuhi?
So navezani na lastnika?
Dobro prenašajo potovanja?
Če so dominantni lahko pride do pretepa pri katerem pa bi lahko afg. občutil za njega še večje bolečine. Zakaj se torej afg. pretepu rajši ne izogni in si prihrani bolečine?
Koliko je dlake po stanovanu?
Ali imajo radi vodo, radi plavajo?

Najlepša hvala za odgovore. ;)

Lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: tana , sobota, 07.10.2006 : 18:25:51
No bom jaz poskušala odgovoriti na Vaša vprašanja. Najprej se naj predstavim.Sem Tana Strozak in ponosna lastnica psa Pana in psičke Ayhe. Oba sta black and tan barve.
Pa kar na prvo vprašanje:
Kadar je Afghanu dolg čas, takrat zna demulirati stanovanje, kadar pa je utrujen, takrat spi,
Pasjega vonja ni pri njih, to pa pomoje zato, ker ga moraš vsak teden kopati in negovati,
Lovski nagon je prisoten pri njih in sicer on lovi z očmi. Vse kar se premika je zanj zelo zanimivo. Zelo je hiter, zato lahko dobi srno. Sama imam izkušnjo, kako je naša Aysha lovila mačko. Ko je mačka tekla je tudi ona tekla, ko se je maček ustavil se je tudi Aysha ustavila, to je to,
Ob kolesu tečt jaz nisem učila nobenega psa, ker se tudi sama ne vozim prav pogosto, sem pa prepričana, da se lahko nauči.
Afganistanec rad razizkuje, je izredno inteligenten, če bi ga pustil bi se prav gotovo potepal.
Prej sem bila lastnica Briardov (ovčarji) Hrta in ovčarja ne moreš primerjati, Ta kraljevski pes se ima res za kralja in počne tiste stvari, ki so samo njemu po godu. Na lastnnika so bistveno manj navezani kot ovčarji ali pa se le delajo tako. Sama sem najprej nabavila psičko, ker sem bila prepričana, da bo bolj ubogljiva.in res je tako. Psa mi zdaj vzgaja ona. Res pa je, da sta moja psa zelo navezana na mene, saj sem stalno z njima. Imam občutek, da me imata neizmerno rada in da se bojita zame, zato pa me tudi kar precej ubogata.
Avto psi dobro prenašajo, sploh kadar jim narediš posteljo. Ta pes se ne bo stepel brez zveze z drugim psom, prej se bo umaknil kot pa napadel.
Ta pes je negovan in zato tudi ni toliko dlake po stanovanju,ker ga moraš vsak teden skopati in počesati, Ko pride iz sprehoda, ga morate temeljito očistiti in ker je tako zelo negovan ni straha za dlako. Vse kar je za psa  novega imajo radi, tudi vodo.
Moja psa me navdušujeta V svojem življenju sem imela vedno pse, zadnjih 20 let 2 briarda in 2 Coton de Tulear vsi krasni kužki po karakterju, pa vendar ne bi več zamenjala pasme. Mislim, da sem končno našla pasmo, ki bo večno moja, Če bi to vedela prej verjamite mi, da ne bi premišljevala.
Afganistanski hrt je dobil po čudnem naklučju negativen predznak, da je "butast pes", predvsem zato, ker misli s svojo glavo in ne uboga lastnika.  Ta pes se  zna naučiti prižigati luči, odpirati predale ...... vse v svojo korist.
Če ga boste imeli Vam ne bo žal. Vedeti pa morate, da ta pes ni rad brez družbe,čeprav je samosvoj Vas potrebuje.
Lep pozdrav


Naslov: afganistanski hrt ponovno....
Poslano od: marjeticaK , četrtek, 12.04.2007 : 21:38:16
lep pozdrav! Kot novopečena ( še ne čisto ) lastnica afganistanskega hrta, prosim naj se mi javi še kak lastnik. izkušnje, ki ste jih pridobili bi mi zelo prav prišle. Sploh pa bi rada samo malo podebatirala in spoznala še vaše lepotce. Hvala, lp Mateja


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: marjeticaK , torek, 17.04.2007 : 08:56:38
Ojla! Ne vem kam je šel moj oglas, oziroma prošnja lastnikom afganistancev naj se mi javijo. Očitno ( tako kot jaz ), ga ni videl nihče. Torej ponovno....Imam mlado afganistanko in iščem lastnike te pasme, da me morda malo poučite, poveste kaj praktičnega ali pa samo, da se spoznamo. Računam tudi na to, da bi se morda kdaj srečali na kaki razstavi. Lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Kalsang , torek, 17.04.2007 : 11:11:17
marjeticaK, ta tema je že dolgo mrtva. Predlagam, da se raje obrneš na Društvo za hrte, kjer te bodo prav usmerili in ti znali svetovati.

lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , torek, 17.04.2007 : 13:30:23
marjeticaK,

kar se tiče informacij o pasmi, izkušnjah in vprašanjih, ki jih imaš o tej pasmi, pa je najbolje, da izveš od psarne, kjer si psičko kupila. Mislim, da ti bo dobra psarna, dala vse potrebne informacije in tudi v bodoče stala ob strani z vsemi nasveti, ki jih potrebuješ!

LP


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , sobota, 10.11.2007 : 23:28:37
pozdrav vsem!
že dalj časa spremljam to temo in res škoda, da je tako zamrla. zato prilagam nekaj svežih fotk prijateljičine afganke, ki jo imam priložnost spremljati že 3 leta. skupaj sva jo šli tudi iskati v švico. aspara je prava neukročena trmoglavka! priložnost ko imate srečati v mb parku, kjer se pogosto sprehaja. kolikor vem so v mb trenutno tri psice afganistanskega hrta. aspara 3 leta, ria 2 leti, ki prihaja iz hrvaške in boka (še ne 1 leto), ki prav tako prihaja iz hrvaške. aspara in bokica sta se zelo lepo ujeli in poleti so se naši kužki pogosto igrali v parku. moj gyasi (italijanski hrt) se je v boko čisto zaljubil ;) velikost zanj nikoli ni problem he he
v tem času smo imeli priložnost spoznati tudi bokino sestrico chanel, ki je prav tako prava lepotica. marjetica škoda, ker se ti nihče na tem postu ni javil, a smo se kljub temu spoznali ;)
pa še nekaj fotk od lepotice aspare
http://shrani.si/f/14/kI/xoAZsBE/img4416.jpg
http://shrani.si/f/K/Sp/gfBq6vy/img4420.jpg
http://shrani.si/f/2x/wf/xT6ket1/img1600.jpg


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , sreda, 28.11.2007 : 10:07:03
Italjanček,

je to tista Aspara, katere oče je Conte in Hrvaške, res lepotec, da ga ni videti daleč naokoli!!!!

LP


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , petek, 07.12.2007 : 23:05:20
ja, res je aspara potomka conte-ja :) od kod pa ju ti poznaš, če smem vprašati? ;)
laura se z asparo velikokrat pridruži sandi, torej conte-jevi lastnici na razstavah. hecno, a conte je nepoboljšljivo zaljubljen v asparo ;)
lauri je prav sanda pomagala poiskati njeno princesko ;)


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , nedelja, 09.12.2007 : 18:00:22
Spoznali smo se na razstavi, ona je bila prva sodnica, ki je našemu lepotcu dala PRM in o njem poveda same dobre stvari.

Res fejst ženska!!

Zdaj se pa kar pogosto srečujemo na razstavah in od nje se človek res lahko veliko nauči (o afghancih)!

Sedaj je pripeljala iz Švice k sebi domov tudi Contejevo sestrico Coro - je tudi prava lepotička! Upam, da bomo tudi njo kmalu videli na kakšni razstavi in ne samo Conteja!

Žal mi Aspare nismo še nikoli srečali, ker smo iz okolice Ljubljane.

Lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , nedelja, 09.12.2007 : 20:07:41
torej imate tudi vi afganistanskega hrta, če prav razumem? ;)
laura in sanda sta v rednem kontaktu in se redno srečujemo na razstavah, tako da sem tudi jaz na tekočem kaj se dogaja z njenimi lepotci ;) vem, da je cora po dolgem času koooooončno spet pri svoji 'mamici', tako da je familija spet popolna :)
morda pa se kdaj skupaj srečamo na kakšni razstavi ;) laura in sanda bosta po vsej verjetnosti na razstavi v lj. sicer kot obiskovalki, saj aspara ne bo razstavljena, ker je v slabi kondiciji. conte in cora pa sta tako ali tako že vse dosegla ;)
lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , ponedeljek, 10.12.2007 : 08:01:37
Ja imamo pavijančka, no, sedaj je že 19 mesecev star fant in že zelo postaven. Smo zelo ponosni nanj, saj je Evropa Junnior Winner 2007!  :D

Mi smo dejansko skoraj na čisto vsaki razstavi, tudi v Lj bomo, tako, da se sigurno vidimo! Sanda nam je rekla, da pride s svojim lepotcem Contejem samo na specialko.

Lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , ponedeljek, 10.12.2007 : 08:22:27
o, super!!!!!!!! ;) iz katerega legla oz. psarne pa je vaš lepotec? a lahko še kakšno fotko prilepite? da ga malo vidimo? ;)
ja, potem pa se moramo srečati na pecialki. če bo sanda na specialki, potem bo prišla tudi laura, a verjetno brez aspare, ker je zanjo to zmeraj takšen stres, saj ni navajena na razstave. ko je bila še mlajša, se je kar vlegla na tla in ni več naredila koraka....potem pa smo jo nosili he he
mi bomo tudi v lj, ker bomo prijavili našega palčka (italijančka), tako da se vidimo! ;)
a ste se že kdaj osebno srečali z lauro in asparo na kakšni razstavi? ;)
lep pozdrav iz maribora


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , ponedeljek, 10.12.2007 : 08:25:29
se opravičujem, ker se ponavljam v vprašanjih....sem sedaj opazila, da se z lauro in asparo še niste srečali ;)


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , ponedeljek, 10.12.2007 : 08:44:11
http://www.moja.datoteka.eu/files/1422361170IMG_1623.JPG

pa še fotka, kjer 'velika učiteljica' sanda lauri podaja svoje znanje :)
tista črna ovca med asparo in contjem pa je moja dobrodučna labradorka lanica ;)
lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , ponedeljek, 10.12.2007 : 09:21:34
Naš je po rodu Nemec, psarna Shams-an-Nahar (jutranja zarja oz. jutranje sonce) in mu je ime Nahid (generosity-radodarnost). Obe imeni sta arabski.

Slikica, ko je bil star 15 mesecev.

http://www.moj-album.com/slike/10236083/9CUmUp67N2HmWjnj.v.jpg

Super, potem se bomo srečali na specialki.

Lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , ponedeljek, 10.12.2007 : 09:34:18
vau, prekrasen je! tudi barve so fantastične! super kontrasti!
glede na to, da ga je sanda tako dobro ocenila, sem takoj vedela, da mora biti enkraten pes! čestitke!
res se moramo srečati! laura bo navdušena ;)
kakšen pa je po značaju? 'švicarji' so namreč zelo 'divji' in svojeglavi ;) pa me zanima ali enako velja tudi za nemce ;) sicer pa so vsi afganci zgodba zase in velik zalogaj za njihove lastnike he he
je tudi vam sanda svetovala psarno ali ste jo sami našli?
lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , ponedeljek, 10.12.2007 : 09:39:15
sem si ogledala spletno stran te psarne. sem jih letos videla na CAC Mb, kjer so poželi veliko nagrad ;)


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , ponedeljek, 10.12.2007 : 10:04:33
Naš Nahid je pravi srček, nežen, miren in absolutno nič agresiven. Je tudi izredno ubogljiv in včasih imam občutek, da dejansko razume, kaj mu pravim in to brez šole! Doma imamo še beagelčka in postala sta nerazdružljiva prijatelja in kljub temu, da je naš beagelček hodil v šolo je pravi LUMP in mislim, da Nahid izredno pozitivno vpliva nanj.

Še ena slikica nerazdružljivih prijateljev:

http://www.moj-album.com/slike/10236083/jPMWU8rarssUIFSj.v.jpg

Ja, letos je bila na CAC Maribor - vzrediteljica od Nahida in njegova mami je pobrala BOB. Moram priznati, da ima vzrediteljica izredno veliko energije in se kljub starosti (naslednje leto jih bo dopolnila 70), še vedno odpravi sama 1000 km daleč na razstave in potem še sama vse vodi v ringu. Seveda pa sva s Sando prišle do žalostnih zaključkov, da ji dejansko ne znese več tako kot je treba, kar pa se opazi pri negi in predvsem na odlakanosti psic.

Žal je afganistanec izredno zahtevna pasma za vzdrževanje, nego in s starostjo lastnika, začne padati tudi kvaliteta.


Lp



Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , ponedeljek, 10.12.2007 : 10:39:03
krasna sta ta dva vaša lepotca ;)
super, da ima tako lep značaj ta vaš črnuhec ;) ponavadi so samci lahko precej 'neukrotljivi' ;) sicer je pa veliko odvisno od vzgoje.
ja, smo tudi mi skupaj opazovali gospo, ko je vodila svoje pse. res pohvala kako je še vitalna in se močno trudi.....a resnično, se opazi na psih. še posebaj svetla psica se nam je zdela v slabši kondiciji kot bi si smel privoščiti afgan prvak. a kljub temu so bili kot psarna zelo uspešni ;) vse čestitke z moje strani! ;)
je res, da je treba vložiti ogromno časa in energije, če se želiš z vzrejo ukvarjati profesionalno.
sem ravno lauri omenila vašega lepotca in se je spomnila, da ji je sanda omenila poznanstvo iz sovenije....z veseljem bi vas želela spoznati ;)





Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: kaja , ponedeljek, 10.12.2007 : 10:54:40
Ferry, tale tvoj Nahid je pravi lepotec.  :-* Meni so afganci res krasni psi. Sicer se sama bolj nagibam h kaksnemu kratkodlakemu hrtu (recimo salukiju), ampak to izkljucno zaradi dlake. Verjamem, da je veliko dela z njo in da moras na taksno dlako tudi ful paziti.
Ce imas se kaksno sliko, kar na plan z njo. ;) lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , ponedeljek, 10.12.2007 : 11:22:44
Ja tudi mi komaj čakamo, da se spoznamo!

Kaja, super ste se odločili! Tudi mi smo rekli, ko nam bo začelo primankovati časa ali volje za nego, si bomo pa salukija omislili. Res ti hrtki so tako čudovite stvarce, vsak pasma je nekaj posebnega!

Še ena slikica v njunem najljubšem položaju - na hrbtu.

http://www.moj-album.com/slike/10236083/PXTxlB63Q0pYsvxR.v.jpg

Lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , ponedeljek, 10.12.2007 : 11:53:16
res sta krasna! ;) se vidi, da sta nerazdružljiva prijatelja ;)
tudi jaz sem 'obsedena' s hrti ;) sama sem navdušena nad kratkodlakimi pasmami :) čeprav moram priznati, da lepšega od opazovanja afganca v teku ni! ;)
ferry, a se udeležujete tudi coursingov?
mi smo bili letos skupaj na coursingu v lj....aspara je tik pred tekmovanjem pobegnila s poligona  ::), naš italijanček ni pokazal interesa za dirkanje, sanda pa zaradi mokrega poligona ni želela tvegati s contejem....tako, da smo pogrnili na celi črti ;)
se je pa aspara izkazala na svojem prvem couringu lani v slivnici pri mb....no, tudi tam je na koncu tekmovanja pobegnila s prizorišča, a k sreči je bil konec dober  ??? ::)
http://www.moja.datoteka.eu/files/750256216IMG_2514.JPG
aspara na štartu....nad nagobčnikom niti slučajno ni bila navdušena  ;)

p.s. sodelujete tudi na drugem hrtjem forumu?


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , ponedeljek, 10.12.2007 : 12:06:54
Ne, s coursingom še nismo probali. Letos jeseni je bil v Ljubljani, a je bil naš žal še premlad - 16 mesecev, tako, da bomo začeli v letu 2008.

Upamo, da bo v tem užival, če pa ne bo, ga ne bomo silili. Verjamem pa, da znajo biti tile hrtki pravi "trmavčki" in delajo tako, kot oni hočejo.

Aspari se pa res vidi, da ni navdušena. No, če bo naš navlekel tak obrazek nezadovoljstva, potem vemo, kje je njegov najljubši prostov - na kavču ali pojstelji!!   ;D

Lp
 


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , ponedeljek, 10.12.2007 : 12:18:36
Aja, pozabila, na hrtjem forumu ne sodelujemo, samo prebiramo.

Lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , ponedeljek, 10.12.2007 : 12:25:13
škoda, da niste vedeli, da se lahko tudi mladiči preizkusijo v coursingu. gre namreč le za poskusni krog. tako sta lahko prvič tekli sestrici afganki chanel in boka (na tem forumu je marjeticaK chanelina lastnica), ki sta takrat dopolnili komaj 8 mesecev. nač mali pa je bil takrat star komaj 1 leto. starostna omejitev velja zgolj za licenčni tek in tekmovanje. poizkusijo lahko vsi....seveda na lastno odgovornost lastnika.
sem prepričana, da bo tudi vaš lepotec navdušen. ko psi vidijo vabo, se jim popolnoma strga in pričnejo tuliti kot bi jih iz kože odirali. zanimiva izkušnja ;)
aspara je namreč rojena za couring, metdem ko na razstavah sploh ne uživa ;) očitno vsakemu svoje ;)
težava je le v tem, da ne obvlada odpoklica in ko začuti svobodo kar brezglavo zbezlja.....potem pa vsi v četici tečemo za njo in jo obsedeno lovimo, dokler se dama ne utrudi in samovoljno ustavi ;)

http://www.moja.datoteka.eu/files/2080137291IMGP1102.JPG

še fotka lepotičk sestric chanel (svetla) in bokice (modra), ki sta se uspešno preizkusili v coursingu.
(v ozadju pa na desni naš mali sivček ;) )
mislim, da je njuna prekrasna fotka objavljena tudi na straneh mojpes ;)


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , ponedeljek, 10.12.2007 : 12:38:40
Ja, res nismo vedeli. No, mi smo tako mislili - preden se odpravimo na coursing, malo potrenirati, da pridobimo kondicijo, da ne bo kakšne poškodbe, tako, da spomladi začnemo s treningom - malo teka na vrvici in pa seveda prosto divjanje v ograjenem prostoru.

A se vaš mali mišek kaj boji tako velikih hrtov. Meni se zdijo italjančki tako krhki, sploh pa, ker vem, da naš Nahid nima nobenega občutka za nežnost. On bi se z vsakim igral, ne glede na velikost, problem pa je v tem, da bi tudi vsakega s tačko enako "počohal", pa naj bo to doga ali pa italjanček.

Ja, tole z Asparo je pa kar zoprno (da se noče vrniti sama od sebe). No jaz upam, da pri nas nebo tako, naš Nahid zaenkrat še zelo dobro reagira na odpoklic (veliko bolje kot beagel, ki naj bi se tega naučil v šoli  >:().

Boko smo že kar nekajkrat videli na razstavi, vendar še nismo vzpostavili stika. Je pa lepo videti, da se pri nas  število afghancev kar povečuje! Vem še za enega, ki v teh dneh pripotuje v Slovenijo iz Francije - iz najbolj znane psarne. Komaj čakam, da vidim tudi tega lepotca.

Lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , ponedeljek, 10.12.2007 : 12:59:31
zelo priporočljivo je, da je pes v dobri kondiciji pred coursingom. zato smo tudi mi precej vadili. enako tudi aspara, boka in chanel. vsi psi se veliko gibajo in tečejo.
tudi mene veseli, da je že toliko afgancev v sloveniji. boka, aspara in chanel so se že kar nekajkrat srečale. z boko tako ali tako, saj so tudi iz mb. kolikor vem, je še samo ena psica afganka v mb.
super, da k nam prihaja še en tak lepotec. škoda, ker se lastniki afgancev bol ne povežete med sabo. sicer pa vem kako je to težko uskladiti tudi iz lastnih izkušenj. sem zelo vesela, da imam stik z vzrediteljico našega gyasija in njegovo sestrico. kaj več pa je že težje....
naš mali je v parih mesecih doživel čudežni preobrat kar se tiče samozavesti. sprva se je strašno bal vseh tujih psov. od 10tega meseca naprej pa je toliko pridobil na samozavesti, da se razveseli vsakega psa....če le ima priložnost počasnega prvega kontakta in ovohanja. nasplošno se rad z vsemi igra. seveda pa moram biti pri srečanju z veliki zelo previdna....zelo je navdušen celo nad prijateljico dogo, ki je strašno nežna z njim. enako tudi aspara. ;) zaenkrat imamo dobre izkušnje ;)


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , ponedeljek, 10.12.2007 : 13:02:39
http://www.moja.datoteka.eu/files/1589696755P7090214_(3).JPG

pa še fotka, ki mi je strašno všeč ;)
aspara in malo mlajša boka na sprehodu


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: kaja , ponedeljek, 10.12.2007 : 13:25:29
Boka je prelepa. Kaksna barva! :o Na tej zadnji sliki pa je prav smesna, izgleda kot bi imela ocala. :D Upam, da je ne vidi moja boljsa polovica, ker sem ga komaj prepricala, da sva prelena, da bi vzdrzevala taksno dlako.  ;) Afganec je namrec njegova velika zelja.

Ferry, saj odlocitev se ni padla. Trenutno smo "polni", ampak zelja za enkrat kasneje seveda ostaja. Kot otrok sem imela sosedo, ki je imela afganca. Lepo crno psicko Etno. Meni je bila res nekaj posebnega, saj takrat pri nas ni bilo moc videti hrtov, mogoce kaksnega vipeta, afganca pa sigurno ne. Ampak ko sem ze pred leti spoznala Tinine salukije, sem si rekla, da je to tisto pravo. Ce ne zdaj, pa cez 10 let. Imam namrec se kaksnega primitivca prej na seznamu, pa se kaj. ;)

Me pa zanima kje zlaufate svoje hrte? Imate ograjene vrtove ali kako? Mi sicer imamo vrt, zal pa ograja ne pride v postev in se nekako tolazim s tem, da sem doma par minutk od nasega KD-ja. lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , ponedeljek, 10.12.2007 : 13:42:37
v bistvu niti ni toliko dela z afgancem, kar se dlake tiče. dokler nisem poznala aspare, sem tudi jaz mislila, da si lahko suženj vzdrževanja takega psa. tudi sanda, ki se profesionalno ukvarja s to pasmo, poudarja, da se prav zaradi ohranjanja kakovosti dlake psa naj ne kopa in češe pogosteje na 14 dni.
aspara se kopa na 14 dni. takrat se jo tudi pošteno razčeše. to sicer traja 2-3 ure, a je dovolj redko, da človek ob tem ne izgubi veselja ;) sicer pa se krtači le po potrebi....takole na hitro za kakšnih 15 min. kadar gre v hišo se ji zmeraj splahne tace zgolj do kolen. in to je to...se pa strinjam, da je vsekakor več dela kot s kakšnim kratkodlakim hrtom. sicer pa, če ti je pes všeč in ga imaš rad, potem se vse to opravi z ljubezijo ;)


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , ponedeljek, 10.12.2007 : 13:56:27
aha, pa še glede 'zlaufanja'....
v mariboru imamo težavo najti organizirani ograjeni prostor. KD mb je namreč tako zelo zasden, da prosto spuščanje hrtov ni mogoče.
predvsem poleti se nas je več lastnikov hrtov srečevalo v mestnem parku in večjem travniku na robu mesta. tisti, katerih psi reagirajo na odpoklic, so pse prosto spuščali, saj je travnik dovolj velik in nekoliko umaknjen od prometne ceste...žal vsi psov ne moremo izpustiti. nasplošno je to pri hrtih velik problem, ker jih tako hitro premami karkoli premikajočega se in takrat jih nič več ne ustavi. k sreči imamo doma ograjene vrtove, kjer se lahko psi vsaj malo zdivjajo. vendar to ni dovolj :(


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: kaja , ponedeljek, 10.12.2007 : 14:11:06
Pri nas na KD ni take hude guzve, da se ne bi dalo zmenit. Pravzaprav smo ze do zdaj koristili ta prostor za individualne treninge ali "laufanje". In mislim, da ne bi bilo tezav. Pravzaprav, ce ne bi imela tega poligona, potem sploh ne bi razmisljala o hrtu, ker drugje enostavno nimam moznosti za spuscanje. Tukaj okrog mene je povsod gozd, mimo se dnevno sprehajajo srne, lisice, kunci, fant je srecal celo jazbeca.  :) To je vcasih ze za moje pse huda skusnjava, kaj bi bilo sele za enega "lovca".

Sem prav vesela, da ste se zaceli oglasati lastniki hrtov. Ker le informacije lastnikov so tiste prave. Vas je fajn brat. :) lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , ponedeljek, 10.12.2007 : 14:16:17
kaja, sem tudi sama strašno vesela, da obstajajo forumi na temo o hrtih. ker, ko dobiš psa, pa ni važno katere pasme je....pojma nimaš ;) najboljše pa so informacije iz prve roke ;) tako kot sama praviš ;)
in s prebiranjem spletnih strani sem se tudi sama ogromno naučila.
najboljše pa je druženje lastnikov in njihovih ljubljenčkov. ni lepšega kot opazovati zadovoljne kužke pri igri in divjanju ;)


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: kaja , ponedeljek, 10.12.2007 : 14:17:10
Hrti v BIS-u CAC Hrusica 2007

http://baguette.moj-album.com/slike/54923/dyZs_Xr2hk7lJb7w.jpg

http://baguette.moj-album.com/slike/54923/5LatjjT4W88uut9m.jpg

http://baguette.moj-album.com/slike/54923/jUG9_YlJuuqqcKVC.jpg

Sloughi
http://baguette.moj-album.com/slike/54923/p2jXd8ip23E7HjpJ.jpg

Pa se italijancek
http://baguette.moj-album.com/slike/54923/9idfWd2fOjrsY7Wa.jpg


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , ponedeljek, 10.12.2007 : 14:26:59
o, super fotke!  :D
no, tale italijancek pa je last gyasijeve vzrediteljice, ki je tudi na fotki ;) gre za gyasijevo polsestrico, ki je zeraj zelo dobro ocenjena ;)
tudi ostali hrtki so strašno lepi ;) res nekaj za mojo dušico ;)


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , ponedeljek, 10.12.2007 : 14:28:36
a je ta črno-beli kratkodlaki hrt azawakh ali sloughi? ti dve pasmi sta namreč moja velika ljubezen a jih kar težko ločim  ::)


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , ponedeljek, 10.12.2007 : 14:31:49
ferry,  a ni ta afganec iz 'vaše' psarne ali sem zamešala vzreditelja? ;)


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , ponedeljek, 10.12.2007 : 14:35:37
Kaja, razumem. Tudi jaz sem taka, če nebi imela določenih ovir (prostor, čas, ...), bi imela pomoje ob sebi že celo kardelo.  ;)

Kar se tiče prostega teka, se mi še odločamo, zelo blizu imamo KD, ki ni toliko oblegan in ima izredno velik ograjen prostor - en plus je tudi moja fleksibilnost delovnega časa (se potem lažje prilagodim terminom na KD), druga varianta pa nam je bolj oddaljena, je pa naš velik zagrajen vrt - problem je le pri času, ker bi nam vožnja v eno smer vzela cca. pol ure.

Nega? No, tu moram malo pojamrati. O tem sva govorili tudi s Sando. Čas in zahtevnost nege je odvnisna tudi od vsakega posameznega afghanca in kvalitete dlake (npr. svetlejši psi imajo vsaj načeloma manj dlake kot temnejši, ravnotako je s psicami). Mi smo očitno pri dlaki zadeli "v polno"  :(, mišljeno v negativnem smislu. Naš Nahid ima izredno gosto dlako in trenutno je v obdobju menjanja pupy dlake in moram priznati, da so trenutki, ko mi gre dejansko na jok  :'(. Začelo pa se je nekje pri 15 mesecih(avgusta), ko smo se iz dopusta vračali domov (kuža je bil prej razčesan) in smo imeli cca. 10 ur vožnje. Ko smo prestali naporno vožnjo, nas je doma čakal šok, naš afi je bil en sam cel cof - dlaka je bila kot dekica. GROZZAAAA!  Od takrat naprej, kljub vsakodnevnemu razčesavanju ima pes po 3h dneh že tako zacofano dlako (razčesavanje je vedno manj učinkovito, saj je dlaka vedno bolj umazana in se še bolj sprijema), da smo začeli Nahida kopati 2x na teden (to mi je svetoval Nemec, ki je imel ravnotako izredno velike probleme z dlako svojega afija). Kopanje 2x na teden je 3 ure v kopalnici 2 človeka, da ga razcofata in potem še 1,5 ure sušenja. Dvotedensko kopanje pa je za nas edina rešitev, ker če ga kopamo 1x na teden, mora pes trpeti v kopalnici najmanj 5ur, cofi so še večji in bolj sprijeti, kar pa je res preveč, za nas in pa psa. Edina tolažba, ki jo vidim je, da to obdobje mine in sedaj je tega že skoraj 5 mesecev in pri nas menjanje dlake še vedno traja.

Kot primer: vzrediteljica Nahida je obdržala 3 psičke, ki so 5 dni mlajše od Nahida in ona za vse tri skupaj porabi enako časa kot mi samo za Nahida - s tem, da ga mi kopljemo 2 x tedensko, ona pa po potrebi (na približno 14 dni).


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: kaja , ponedeljek, 10.12.2007 : 14:38:16
Tisto je sloughi, azavaki so lahko le razlicnih rjavih (fawn) odtenkov, z belimi nogavickami. :)

No, se mi je zdelo, da je tisto vasa vzrediteljica. Jo poznam, poznam pa tudi Bina, italijancka njene vzreje.  :) lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: kaja , ponedeljek, 10.12.2007 : 14:42:04
Ojej, koliko dela z dlako. Se bojim (ker sem znana po hitrih odlocitvah, ki jih potem dostikrat obzalujem :P), da bi enkrat v taksnem trenutku vzela skarje in ga postrigla.  ;D A ni potem bolje, da se odlocim kar za kratkodlakca? ;D ;D


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , ponedeljek, 10.12.2007 : 14:43:06
ferry, uf to pa je strašljiva razlika v vzdrževanju dlake! jah, aspara je očitno prava 'plešasta pevka' v primerjavi z vašim bujnim puhkom ;) ja, to pa imate res dela z njim.
pri aspari je še ta težava, da ima redno navidzne brejosti in še dodatno izgubi dlako. v bistvu tako zelo odlakana kot je vaš lepotec, ni bila še nikoli. očitno je res zelo odvisno od vsakega posameznega psa. kot vem, pa sanda s contejem nima toliko težav, čeprav e tudi zelo odlakan. očitno nima tako svilene dlake.

kaja, letos na CAC mb smo tudi mi spoznali bina in moram reči, da je krasen....tako po izgledu kot po značaju ;) pravi mali nežko ;)


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , ponedeljek, 10.12.2007 : 14:57:36
Italjančen,

ne ta na sliki je Avstrijec - izredno neprijazen gospod, ki ima vzrejo v Avstriji z izredno slabo kvaliteto, kar pa se na sliki žal ne vidi (psica ima popolnoma ravne zadnje noge, kot človek, kriv hrbet, ...) in večinoma v tujini dobiva ocene dobro. Vendar me to ne moti, kužke ima rad in to je najpomembnejše, moti me pa njegova nesramnost, prepira se s sodniki, ki mu dajejo slabe ocene, zato hodi le še po Sloveniji in Hrvaški in ko ga je moja vzrediteljica v Sloveniji 2x premagala, se je z nesramnimi komentarji spravil še na njo.

Drugi hrtki pa so mi izredno všeč, sploh najraje opazujem prsne koše, sloughi ima izredno globok prsni koš - SUPER, tudi italjanček, whipeta pa ne vidim ravno dobro. Sicer nisem poznavalec vseh FCI standardov hrtov, ampak vem, da morajo imeti vsi hrti globok prsni koš, meni tudi to res lepo izgleda!!!

Ja, Conte ima že popolnoma dlako odraslega psa, vendar ti moram povedati, da je po odlakanost bolj na repu, tudi mi nismo na vrhu (hvalabogu), sem pa v Švici v razredu champion srečala psa (bil je v konkurenci s Contejem), za katerega sta za pripravo na razstavo (kopanje, krtačenje, fenanje), dva človeka porabila več kot 10 ur - res tolko dlake še nisem videla. Slika je sicer bolj slaba, samo Conte in naš Nahid sta "pleškota" proti temu.

http://www.moj-album.com/slike/10236083/wcVr9sNEwA5wsh9H.v.jpg

Ali pa mogoče, če kdo pozna Thora - svetovnega prvaka iz Poznana - dlake, da ne moreš verjeti. Po eni stran je to lepo  pogledati, iz praktičnega vidika, pa rečem, NE, lepa hvala.

Lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , ponedeljek, 10.12.2007 : 15:04:08
No, prilagam še sliko svetovnega prvaka 2006 iz Poznana.

Thor du Manuel Galopin

http://www.moj-album.com/slike/10236083/KT6mLG0L4_dxftFy.jpg

To je pa dlake, a ne?

Lp




Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , ponedeljek, 10.12.2007 : 15:10:54
krasni so tile odlakani kosmatinci ;)
raje ne bom več pametna kar se tiče nege dlake pri afgancih. vem pa, da je strašna razlika med ameriško in evropsko vzrejo. ameriški afganci bi naj imeli mnogo bolj gosto in svilnato dlako....torej prav izziv za nego ;)
za švicarje pa je tako zanno, da so bolj 'prvinskega' izgleda....torej manj odlakani. laura ima z asparo torej pravo srečo, kar se nege tiče ;)
ja, tega gospoda iz avstrije smo tudi videli letos na CAC Mb. in ker se je gibal v bližini 'vaše' vzrediteljice sem mislila, da spada k njej ;) se opravičujem, ker sem malo pomešala ;)


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , ponedeljek, 10.12.2007 : 15:28:34
Italijanček,

ni panike, vsi ne moremo vsega vedeti.  Ja se strinjam, Švicarji in tudi Nemci bolj zagovarjajo naravni razvoj, psičke pa so tako pri afijih nekaj posebnega, tako kot si rekla za asparo, odvržejo dlako ko se gonijo in so mi prav zanimive in seveda tudi veliko bolj praktične za vzdrževanje.  ;)

Lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , ponedeljek, 10.12.2007 : 20:50:10
ferry, danes je na forumu tudi laura občudovala vašega kosmatega princa! ;)
tako, da bi bilo super, če se srečamo v lj in kakšno tudi v živo rečemo. zelo rada bi videla vašega lepotca, da ga malo pocrkljamo...seveda, če bo pri volji ;)
lep dan še naprej in obilo lepih trenutkov z vašimi marcinami! ;)


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: kaja , ponedeljek, 10.12.2007 : 21:19:20
Vidim, da ima Thor po hrbtu kratko dlako, pes eno sliko visje pa ne. Je to kaksna razstavna varianta strizenja ali kako? Sem bila letos na CACIB Ljubljana v ringu pri afgancih in se mi zdi, da so imeli vsi bolj kratko dlako po hrbtih.


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , ponedeljek, 10.12.2007 : 22:16:36
kaja, afganci se po hrtbtu ne strižejo. to je naravno. nekateri psi imajo po hrtbtu krajšo dlako, drugi spet ne. pri ocenjevanju je zaželjeno, da je dlaka na hrbtu krajša. je pa seveda od sodnikov odvisno kaj jim je bolj všeč.
kratka dlaka na vrhu hrbtenice je še posebaj izražena pri psicah, kadar zaradi gonitve ali brejosti odvržejo dlake. aspara je včasih po hrbtu kratkodlaka vse do polovice bokov. v bistvu zelo zanimivo izgleda ;)


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: kaja , ponedeljek, 10.12.2007 : 22:31:44
Zanimivo. Sem bila prepricana, da se jih strize. ;D No, vsakic izvem nekaj novega.
Pise pa v standardu takole:
HAIR : Long and very fine texture on ribs, fore and hindquarters and flanks. In mature dogs from shoulder backwards and along the saddle, hair short and close.  Hair long from forehead backwards, with a distinct silky « top-knot ».  On foreface hair short.  Ears and legs well coated.  Pasterns can be bare.  Coat must develop naturally.

In ce bi ga prej prebrala, ne bi sprasevala neumnosti. ;)

Torej, ce se kdaj odlocam za afganca moram izbrati svetlo psico, da ne bo toliko dela.  :)


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , torek, 11.12.2007 : 08:42:47
kaja, več kot sprašujemo in beremo, več vemo ;)
očitno se svetle psičke evropske(!) vzreje resnično bolje obnesejo kar se tiče nege  ::)
upam, da se tudi tebi kmalu izpolni želja o hrtih ;)


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , torek, 11.12.2007 : 08:44:52
Kaja,

Tisti zgoraj nad Thorom je res najbolj odlakan afghanec, kar sem jih jaz v živo videla (tudi bolj od Thora), pa sem prepotovala v tem letu že celo Evropo in se nagledala vseh vrst teh lepotcev.

Drugače je tako, kot je napisal Italijanček, afghanec z odraščanjem izgubi dolgo dlako po hrbtu, repku  (dobi po vrhu trdo, kratko, skoraj žimasto)- ostane mu samo na spodnjem delu repka, in pa po vratu - psice izgubijo po vratu vso dlako, razen spredaj in jo imajo samo na glavi, psi pa malo manj, predvsem na zadnjem delu vratu in spredaj. In vse to se zgodi samo po sebi - seveda pa lastniki ta naravnemi proces pospešijo (predvsem, če hodijo na razstave), ko mu s trimanjem (absolutno se ne sme kuža pobriti) odstranijo odvečno dlako - npr, kuža v razredu mladih mora že imeti malo "frizurice". Ne sme pa se pretiravati, da bi npr. kužka pobril oz. postrigel, kar nekateri tudi delajo, vendar bi morali takega sodniki diskvalificirati (pa se večinoma to ne zgodi).

Ravno zaradi izredne odlakanosti, si ti opazila, da je Thor manj odlakan, kot zgornji, ki res, kljub svoji starosti (cca. 6 let) ni s hrbta odvrgel skoraj nič dolge dlake - ima izredno ozek pas po hrbtu, kjer ima kratko dlako. Velikokrat pa je po razstavah videti pse (psičke bom izpustila, ker velikokrat dlako izgubljajo ravno zaradi gonitve), ki se jim dolga dlaka začne šele sredi telesa - to pa je že znak slabše odlakanosti psa (lahko je vzrok slaba genetika, lahko slaba nega, ...). Res pa je, da spet ni dobro, če je pes preveč odlakan (potem izgleda kot bobtail) in npr. ta iz Švice je deloval izredno neelegantno, preveč širok, pretežek, kot kakšen delovni konj. Tako da, preveč spet ni dobro!  ;)

Italijanček, sploh ni problema, da bi se kje srečali, naš Nahid pa je tako dobrovoljček, čene drugače se srečamo na razstavi v Lj.

Lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , torek, 11.12.2007 : 08:48:37
Drugače pa je res nega psičke lažja, ker so že po genetiki manj odlakane, pa še ko se gonijo, tudi kar nekaj dlake odvržejo.

Npr. mi se že 5 mesecev mučimo z nego, ki je najbolj zahtevna v tem obdobju, ko pes menja puppy dlako za pravo odraslo dlako - rezultat je izredno velika količina cofov in ta obdobje lahko traja tudi leto. Medtem, ko se je Nahidova sestrica pri 9 mesecih prvič gonila in je ob tem odvrgla skoraj vso puppy dlako in sedaj ji je lepo začela rasti nova odrasla dlaka in to vse brez kakršnihkoli problemov z nego, razčesavanji, pranjem, .... Res super!

Lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , torek, 11.12.2007 : 09:22:40
ferry, a boste nahida prijavili tudi na CAC Lj, ali zgolj CACIB. jaz bom ravno danes plačalla prijavnino za gyasija za CAC ;)
a ima vaš lepotec tudi pri nas kakšne sorodnike?
lahko prosim sporočiš iz katere znane francoske psarne bo prišel novi afgan v slovenijo?


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , torek, 11.12.2007 : 09:50:09
Mi gremo z Nahidom na vse 3 razstave, sobota CACIB in specialka in nedelja CACIB, samo za nedeljo sta mi Sanda in vzrediteljica že vnaprej povedali, da sodnik ni dober za afghance (Espen Engh). Ampak, mi smo že prijavili in zdej bomo vseeno šli, čeprav najbrž zastonj, tako pač je, če razstavljaš in mi smo tega že navajeni.  ;)

Ne, pri nas ni nobenega Shams-an-Naharja, drugače jih je pa že kar nekaj po Evropi, psarna je stara že 25 let (in ženska je imela v svojih najboljših letih več kot 15 afghancev).

K nam pride oz. je najbrž že prišel (moram se pozanimati) kužek iz psarne du Manuel Galopin.

Lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: kaja , torek, 11.12.2007 : 10:11:01
italijancek, hrti in izbira med njimi bodo ostali kar domena mojega fanta. Se bo sam odlocil kako in kaj( in predvsem kdaj ;D), jaz se bom samo strinjala. ;) Sem mu vceraj namignila, da se v tej temi nekaj dogaja in verjetno zdajle ze bere. :)

Ferry, no potem nisem cisto zgresila. Sem namrec ze videla, da so jih pred odhodom v ring tudi trimali. Je pa meni osebno vsec, da imajo kratko dlako po hrbtu, ker res delujejo bolj elegantno od psov, ki so prevec kosmati. No, saj Thor nima malo dlake, ampak v primerjavi z drugim res izgleda slabse odlakan. Pa hvala za obrazlozitev. :)
Mogoce se pa vidimo v ringu, ce bo sreca na moji strani bom spet delala pri hrtih. :) lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: kaja , torek, 11.12.2007 : 10:20:45
Aha, se eno vprasanje. Kako se afganci (oz. na splosno hrti) navadijo na sobivanje z ostalimi zivalmi? Povsod sem namrec naletela na opozorilo, da niso primerni kot sostanovalci malih zivali, pri nas pa se sprehaja in frci kar nekaj taksnih. ;) lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , torek, 11.12.2007 : 10:32:05
ferry, hvala za odgovore. ta psarna pa ima res krasne pse. vau! od črnih do svetlih. tukaj bi še laura kaj zase našla ;)
ja, dajmo se za rokave pocukati. sicer pa, če bo sanda tam, se bomo lažje našli ;)
želim vam veliko uspeha na ocenjevanju!

kaja, glede sobivanja hrtov z drugimi živalmi je veliko odvisno od vsakega posameznega psa. odvisno tudi katere male živali so to. hrti so pač lovci, ki imajo izredno močno prisoten nagon. in vse kar se giba je zanje plen. večina se jih lahko navadi na življenje z muco ali manjšimi psi. drugi pa tega nikoli ne bodo sposobni. tako, da pomoje točnega recepta ni. vsekakor pa je potrebna velika pozornost na začetku. da se živali navadijo duga na drugo. aspara recimo v harmoniji živi z mačkom. moj mali pa še sedaj ni sprejel mačk, ki živijo pri mojih starših. v bistvu se jih strašno boji, medtem ko se z veseljem igra s kakšno dogo ;) kdo bi vedel ;)


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , torek, 11.12.2007 : 10:38:04
Tukaj znaš imeti problem. Mi imamo doma beagelčka (lovski pes) in našega Nahida in moram priznati, da je z Nahidom več problemov - on lovi z očmi in mu je interesantno vse kar se premika. Tudi mi smo imeli doma papagajčka, ko je prišel Nahid (je bil že zelo star, tako, da sta z Nahidom preživela skupaj le par mesecev) in smo morali neprestano paziti nanj, ker ko ga je videl, ga je začel loviti.

Enako je s sobnimi zajčki - beagel - znani zajčar se je na njih navadil - brez problema  ;D, medtem, ko se Nahid vsakič ko jih opazi, začne plaziti kot levinja proti plenu in ga moramo potem zapreti v drugo sobo  >:(. Bolje, da o mačkah ne govorim, zunaj je neprestano na preži, kje so in ko jih vidi, se mu zmeša, tako, da če nisi pripravljen, te je pripravljen tudi podreti na tla. Vendar mogoče, če bi čisto majhnega takoj navadili na ostale člane družine (živalice), bi mogoče šlo, čeprav mene Nahid v teh zadevah, spominja na mačka Silvestra iz risanke, ki lovi kanarčka Twityja in je res pravi hinavček. Njegov način razmišljanja je tak: "prav počasi se približam, sej me nihče ne vidi, pa samo hitro lopnem in ptička ne bo več"!

Malo napiši, v katerem ringu boš delala, če boš seveda pravočasno zvedela.

Italijanček, hvala, no, sigurno se srečamo!

Lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: kaja , torek, 11.12.2007 : 13:11:16
Macke nimam, pa zanje me tudi ne bi skrbelo. Imam pa nimfo, ki je sicer spuscena v enem prostoru, vendar je zelo druzabna tako, da jo je povsod dosti. Ostale male zivalice so po kletkah in jih itak spuscam le v enem prostoru, ker drugace bi nastal kaos.
Imam pa doma pasmo za katero tudi povsod pise, da jo je zelo tezko navadit na male glodalce, ker je bila v preteklosti tudi zatiralec misi, podgan in podobnega, vendar mi nimamo tezav z nasimi zivalmi. Scasoma se je tudi zunaj navadila na to da srecamo kaksnega zajca ali macka. Sicer stece za njimi, vendar imamo dober odpoklic. Pa tudi resno dvomim, da bi recimo ubila misko, ce bi jo ujela. Je pa nikoli ne puscam same s katerokoli zivaljo, ker je ze dokazala, da popolnoma spremeni obnasanje ko meni zraven. Tocno ve, da ne dovolim niti malo grsega pogleda ko nimfa pristane kje blizu, kaj sele kakrsnokoli rencanje. Medtem, ko moja starejsa psica prav obozuje moje zivali in ji brez skrbi pustim, da cuva cincilo ali morsko pujso. In dvomim, da bom imela se kdaj psa, ki bi mu lahko tako zaupala.
Mislim, da bi kar lahko normalno sobivali, itak sva ze zdaj navajena, da dvakrat preveriva ali so okna ali vrata zaprta, pa na vrata od kletke tudi paziva, da ne bi slucajno zivali prisle v stik med seboj, ko naju ni.

Sem se pa pravkar dogovorila, da bom v cisto drugem ringu. Bo prijateljica prvic delala kot zapisnikar in bom v njenem ringu, da ji bom pomagala. Zal jo potrebujemo ker zna rusko in je ne moremo prestavit h gospodu Braceu. :( Mogoce bodo pa hrti kje blizu, ali pa bo kdo kaj fotkal.  :) lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , torek, 11.12.2007 : 13:28:51
Kaja,

če si pazljiv in če svoje živalice poznaš, se da vse lepo uskladiti. Tudi mi imamo sobne zajčke, ki so pač, ko so spuščeni, v drugi sobi, če pa oba psa spustimo tja, pa jih imamo seveda na očeh in se ne more zgoditi nič nepredvidljivega. 

Mislim, da je za afghanca najbolj problematičen ptiček, zato, ker on že nagonsko reagira tako, da lopne za njim, ko mu prifrči mimo glave, žal ga skušamo tega odvaditi, ker dela enako z žuželkami (ose, čebele, ...), kar pa je lahko usodno za njega.

Škoda glede ringa, no mi imamo vedno s seboj fotoaparat, samo uporabimo ga bolj poredko, upam, da bom imela tokrat dovolj samodiscipline, da bom naredila par fotk!

Lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: marjeticaK , nedelja, 16.12.2007 : 01:54:53
Hmmm, mene tale forum od nekdaj malo bega. Nekam sem vpisala, da....Če koga zanima imajo pri ******* 12 krasnih punc, v različnih barvah, ki čakajo nove lastnike. Oče karakush and u know it, mama Karakush goes celestian. Torej, se ponavljam...Vredno vsaj pogledati..


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: kaja , nedelja, 16.12.2007 : 09:38:45
marjetica, na tem portalu ni mozno objavljat legel, katerih vzreditelj ni clan s paketom. Vcasih si je dobro prebrati pravila, preden se karkoli pise. :) lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , nedelja, 16.12.2007 : 11:27:49
marjetiaK,

in drugim v razmislek, glede na to, da je ta vzreditelj prisoten na sceni afghancev že 15 let, je dosti žalostno, da ne vzreja psov lastnih linij, ampak, dejansko krade linije tujih psarn, kar je lepo razvidno, ko pari dva psa iz iste avstralske psarne in to so ****** afghanistanci in ne *******, kot si napisala. Očitno ta vzreditelj ne vejame v svojo kvaliteto in jo očitno raje krade drugim. To je tako, kot bi jaz kupila npr. dve nemški dogi *******, psa in psico, in jih sparila in jih prodajala pod svojo znamko. Kakšen vzreditelj sem potem?????
Ravno o tem vzreditelju smo se na CACIB-u v Welsu (A) pogovarjali z lastniki afghancev iz Nemčije, Francije, ... in nihče ni navdušen nad njegovim dolgoletnim vzrejanjem in njegovimi produkti.

Mislim, da obstaja zelo veliko boljših vzrediteljev afghancev, samo malo dlje se je treba zapeljati.

LP


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: marjeticaK , nedelja, 16.12.2007 : 13:41:32
Brez zamere, ampak jaz tudi poznam rejce naokoli in je nemogoče stopiti v kontakt z njimi. Vsaj s tistimi, ki se imajo za najboljše. Tale vaš ***** pa meni osebno nima najlepših psov, sodim seveda po tem kar sem videla na lastne oči. Poznam pa osebno kar nekaj psov s te psarne, ki ste jo tako spluvali in vam povem, da je nekaj tako lepih, da ti zastane dih ko jih vidiš. Dve punci poznam osebno zelo dobro in ena je ravno dobro štartala v svet šampijonov. Pa tudi, če ji nikdar noben sodnik ne bi tega prisodil ( kar je po mojem mnenju nemogoče ) bi v mojih očeh to še vedno bila. Vsak rejec ima kaj dobrega in kaj slabšega, pa tudi kaj slabega in vsak ima svoje poglede in svoje razloge. Jaz, dokler ne bom v podobni situaciji, o teh rečeh ne bi sodila. Pa kaj če sta dva Karakusha? Prej so večinoma parili s svojimi...Tudi osebo se mi zdijo dobri in pošteni ljudje, česar pa za vašo drago Sando ne morem reči- vsaj po dejanjih sodeč.


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , nedelja, 16.12.2007 : 14:46:18
Lej marjeticaK,

nihče ni rekel, da je **** psarna, ki ima najlepše pse, ker to niso in tudi naš ne sodi v sam vrh lepote, kjub temu da je Evropa Junior Winner 07 in to pravim sama, ker vem, kaj je kvaliteten afghanec in verjemi mi, da jih je malo v celi Evropi, ki sežejo v sam vrh. Nihče ni pljuval, jaz sem samo dala v pomislek vsem bodočim kupcem, da nekaj ni Ok, če vzreditelj deluje na ta način. Kakšno kvaliteto pa dela, bo pa ocenil strokovnjak (sodnik za to pasmo, kar pa jaz nisem), vem pa kaj se govori in pač sem samo namignila oz. ti hotela namigniti, da ne hvali, če ne veš in ne poznaš, ne moreš pa soditi po svojem psu, tako kot jaz ne, in nikoli nebi delala reklame, za nekaj v kar nisem 100% prepričana. Torej, nikoli nisem in nikoli ne bom delala reklame za katerokoli psarno, tako kot to delaš ti.

Poznam pa osebno kar nekaj psov s te psarne, ki ste jo tako spluvali in vam povem, da je nekaj tako lepih, da ti zastane dih ko jih vidiš. Dve punci poznam osebno zelo dobro in ena je ravno dobro štartala v svet šampijonov.

MarjeticaK, koliko si pa že prepotovala, na koliko razstavah po svetu ali vsaj Evropi, si pa bila? Mogoče ti pa zastaja dih ravno zaradi tega, ker obvladuješ le Slovenijo in bližnjo okolico?

Dve punci poznam osebno zelo dobro in ena je ravno dobro štartala v svet šampijonov.

Se vidi, da se na zadeve ne spoznaš, postati šampijon, res ni težko, sploh pa, če hodiš na razstave na katerih sodi sodnik, ki ga osebno poznaš oz. ga pozna tvoj vzreditelj. Npr. na J od Slovenije se dogaja, da si velikokrat sam v razredu in ti bo sodnik načeloma dal, tudi če imaš slabega psa. Če bi se udeleževala razstav bi lahko vedela, da je kar dosti "kuhinje" in to, da je pes šampijon ene ali dveh držav, ki nikakor ne veljata, da bi nastopalo veliko psov te pasme, potem je to enako nič. Kakšne šampione smo že videli, ki niti afghancu niso bili podobni in tako je pri vseh pasmah. Ko pa se tvoj pes izkaže na Evropskem, Svetovnem oz. na razstavah, na katerih sodeluje več kot 40 psov, to pa je potem nekaj, s katerim se lahko hvališ, a ne?

Jaz, dokler ne bom v podobni situaciji, o teh rečeh ne bi sodila. Pa kaj če sta dva Karakusha? Prej so večinoma parili s svojimi...Tudi osebo se mi zdijo dobri in pošteni ljudje, česar pa za vašo drago Sando ne morem reči- vsaj po dejanjih sodeč.

Poglej marjeticaK, govoriš, da o teh rečeh ne boš sodila, pa sodiš, nisi rejec, torej je tvoje vprašanje "Pa kaj če sta dva Karakusa" popolnoma brezpredmetno, ker pač nisi strokovnjak in tukaj sploh ne vidiš problema. Drugič, kaj ima tukaj veze Sanda, spet sodiš o ljudeh, ki jih ne poznaš in ti to predlagam, da nehaš, ker tebe ni nihče razglašal za nepošteno in ne vzreditelja tvojega psa, dejstvo pa je kaj je naredil in to sem tudi omenila in mu ni ravno v čast. In če bi to kdo naredil pri dogah, mopsih ali kjerkoli drugje, bi o tem mislila enako, ne glede na pasmo, sploh pa, če je to dolgoletni rejec te psame, ki si tega res nebi smel privoščiti. Potem nastopijo razni pomisleki o njegovih lastnih linijah, ali so preslabe, da je začel uporabljati druge???

Drugače pa marejticaK, nisem vzreditelj, sem pa prebrala kar nekaj knjig o vzreji in verjemi mi, da to ni enostavna zadeva in le s trudom in znanjem prideš do uspeha in to se tudi vidi pri vsakem vzreditelju, ko bereš rodovnike, linije in opazuješ njegovo vzrejo in uspehe skozi čas, potem šele, lahko vidiš, kakšen vzeditelj je, dober ali slab. Zadeva ni tako površinska, kot si jo predstavljaš ti, eni so lepi, eni so slabi in bla, bla, .....

Lp



Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: marjeticaK , nedelja, 16.12.2007 : 15:44:53
Ola, vidim, da sem nekoga uspela razjeziti in prav je tako, ker to je tudi bil moj namen. Če se nisem spustila v podrobnosti, tako kot ti, še ne pomeni, da sem nevedna, da ne poznam in nikoli nisem ničesar videla, to samo pomeni, da se mi ne da toliko ubadati kot tebi. Moje sporočilo je bilo preprosto- naj vsak sodi sam!!!


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , nedelja, 16.12.2007 : 16:03:08
marjeticak,

tvoja nevednost se vidi že po tem, kako deluješ na tem forumu, ko objavljaš zadeve, ki so tukaj prepovedane.

Razjezilo pa me je predvsem tvoje grdo pisanje o ljudeh, ki jih ne poznaš. Nikoli nisem in ne morem soditi ali je vzreditelj tvoje psičke pošten oz. nepošten, kar delaš ti. Lahko pa sodim njihova dejanja, ki mi pač niso všeč in ker si na tem forumu skušala ti izpostaviti ravno njega, sem pač še jaz dodala komentar.

Drugače, pa je o tvoji nevednosti soditi iz tvojih prvih sporočil, si mogoče nanje pozabila?????


lep pozdrav! Kot novopečena ( še ne čisto ) lastnica afganistanskega hrta, prosim naj se mi javi še kak lastnik. izkušnje, ki ste jih pridobili bi mi zelo prav prišle. Sploh pa bi rada samo malo podebatirala in spoznala še vaše lepotce. Hvala, lp Mateja

Ojla! Ne vem kam je šel moj oglas, oziroma prošnja lastnikom afganistancev naj se mi javijo. Očitno ( tako kot jaz ), ga ni videl nihče. Torej ponovno....Imam mlado afganistanko in iščem lastnike te pasme, da me morda malo poučite, poveste kaj praktičnega ali pa samo, da se spoznamo. Računam tudi na to, da bi se morda kdaj srečali na kaki razstavi. Lp

Aja, pa še nekaj? Kdaj pa bomo lahko videli tvojo lepotičko tudi na razstavi, prideš v Ljubljano? Pa kakšno sliko daj gor, da vidimo lepotičko, to se pa spodobi, a ne?

Lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: marjeticaK , nedelja, 16.12.2007 : 16:33:09
Moja psička trenutno okreva po grozni bolezni, ki jo je skoraj pokončala. Vsi, ki so jo želeli videti, so jo videli. Če bova šli kdaj na razstavo, verjetno ne bo v kratkem. No ja, zna biti, da bova tam in le komu delali družbo. To, da me forum bega, pa nima veze s psi. Dejstvo je, da se na vseh drugih forumih znajdem, tukaj pa ne vem zakaj ne. Mogoče sem ga premalo pregledovala, da sem objavila, kar ne bi smela, se pa opravičujem. Bi se že prej, pa mi je nekaj odvrnilo misli od tega.
Da se vrneva še na osebo, ki je menda ne poznam in nimam pravice soditi o njej....Ravno toliko jo poznam ( in njena dejanja ), da lahko mirne duše rečem, da o njej mislim samo slabo. To kar je naredila nazadnje v Zagrebu je bilo neetično! Prav tako se mi zdi skrajno nepošteno kako ona že 10 let pljuva po psarni in po njihovih psih, samo zato, ker so v osebnem sporu. Pred tem so bili najboljši prijatelji. Meni to o človeku pove marsikaj.
Jaz sem želela le to, da si ljudje malo pogledajo njihovo stran in sami presodijo. Če bodo imeli enako mnenje kot ti potem prav. Vsak je upravičen do svojega mnenja.
Meni je moja psička enkratna, izredno ljubezniva, tudi presenetljivo ubogljiva. Ima finte, da te na rit vrže in popravi še tako slab dan.


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , nedelja, 16.12.2007 : 17:42:48
MarjeticaK,

Da se vrneva še na osebo, ki je menda ne poznam in nimam pravice soditi o njej....Ravno toliko jo poznam ( in njena dejanja ), da lahko mirne duše rečem, da o njej mislim samo slabo. To kar je naredila nazadnje v Zagrebu je bilo neetično! Prav tako se mi zdi skrajno nepošteno kako ona že 10 let pljuva po psarni in po njihovih psih, samo zato, ker so v osebnem sporu. Pred tem so bili najboljši prijatelji. Meni to o človeku pove marsikaj.
Jaz sem želela le to, da si ljudje malo pogledajo njihovo stran in sami presodijo. Če bodo imeli enako mnenje kot ti potem prav. Vsak je upravičen do svojega mnenja.
Meni je moja psička enkratna, izredno ljubezniva, tudi presenetljivo ubogljiva. Ima finte, da te na rit vrže in popravi še tako slab dan.

glede na tole, ti bom rekla samo eno stvar, nisi bila tam, TOREJ?!?! Ne sodi, česar ne veš!!! To, da si nevedna, pa dokazuješ z vsakim svojim sporočilom, še bolj!!

Sicer pa, če ne boš prišla s svojo psičko v Ljubljano, pa lahko prideš s kolegi, ki imajo afghance, saj jih imaš menda veliko, pa boš potem  z osebo, ki jo tukaj tako grdo omadežuješ, spregovorila na 4 oči, ne pa, da jo napadaš na tem forumu, na katerem ne sodeluje! Torej, če imaš o njej še kakšen komentar - ne tukaj, ampak CACIB Ljubljana in specialka za hrte, ali pa boš rep stisnila med noge! Lahko pa pride tisti, ki ti je to razlagal, ni problema, samo tukaj bomo s tvojimi trači zaključili.

V kolikor pa imaš kot "strokovnjak" za to pasmo, kaj za povedati o pasmi, pa si več kot dobrodošla!
 
Lp



Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: marjeticaK , ponedeljek, 17.12.2007 : 02:03:35
Vsekakor bom tam, pa ne zato, da bi se pogovorili, ker povedati si nimamo več kaj. Tako kot ti o meni govoriš, da sem nevedna, tako jaz lahko zate trdim, da si primitivna. S tem je zame debata končana in se lahko na forumu pogovarjaš s komer koli hočeš- z mano ne več. In enkrat mislim, da sem že omenila, čeprav mislila sem večkrat- ljudje na tem forumu so zelo grdo sprejeti. Lep pozdrav!!!


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: marjeticaK , ponedeljek, 17.12.2007 : 02:40:44
Še to...Zdaj sem se spomnila katera si in seveda katerega psa imaš. Ti si tista, ki vedno nosiš visoko dvignjeno glavo in nikoli ne odzdraviš....Torej točno veš o kateri psici sem govorila in zdaj ti nikakor ne verjamem, da se ti ne zdi izredno lepa. Zato pa tudi veš, da me nazadnje v Zagrebu ni bilo. Ne morem verjeti, da sem se sploh spustila v razpravo s tabo. Naslednjič, če se srečava, se prosim obnašaj kot dosedaj. Kot, da me ni...


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Jana , ponedeljek, 17.12.2007 : 06:10:32
marjeticaK, tudi zaradi takih, kot si ti, je eno od osnovnih pravil tega foruma, da ni dovoljeno pisati o vzrediteljih in ljudeh, ki jih ni na tem forumu.
Zakaj? Preberi, kar si do sedaj napisala.

Nimas kaj povedati o svoji psicki? Raje pises o vseh drugih - v glavnem samo slabo?
In se izgovarjas na kompliciranost tega foruma ... Brati menda znas? Vse pise.

Zakaj ste nekateri slabo sprejeti?
Ker ne preberete tistega, kar bi ze ob registraciji morali, potem pa ob vsakem opozorilu cepetate in obtozujete druge.

Kaj bos storila, je povsem tvoja stvar - se pises kaj ali ne pises vec nic. Kritike in hvale drugih ljudi v glavnem javno tukaj niso dovoljene. Imas svojo psicko, torej pisi o njej.


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: eka , torek, 18.12.2007 : 20:18:08
vidim, da se je tudi med hrtaši pojavila oseba, ki misli, da je pogoltnila vso znanost sveta, v resnici pa nima pojma.V dolgih letih dela v razstavnih krogih sem imela priliko videti res lepe primerke(pa tudi grde)vseh pasem, dostikrat prav hrte, tudi iz psarne, ki jo tako hvali "cvetlica", pa moram povedati,da mi še nikoli ni zastal dih ob pogledu na njihove pse.Lahko pa tudi povem,da se lastnik te psarne zelo grdo obnaša do sodnikov,vodij krogov in sotekmovalcev s svojim nekulturnim besednim zakladom.(tudi tuji sodniki poznajo kletvice naših bivših republik-toliko v vednost).
V bistvu pa sem samo hotela prijaviti, da je Francozek že v SLO, baje zelo obetaven in priden.


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , torek, 18.12.2007 : 21:06:02
Super,

to pa bo afghanistanček, da bo zastajal dih! Komaj čakam, da ga vidim, mogoče pa nas pride že v Ljubljano pogledat? Všeč mi je, da k nam prihaja kvaliteta iz tako dobrih psarn, da bodo ljudje tudi v Sloveniji končno začeli spoznavati prave afghance!

Moram priznati, da je to izredno kvalitetna psarna iz Francije, z dolgoletno tradicijo, znana po celem svetu - ravno zaradi izrednih uspehov (pes iz njihove psarne je lani v Poznanu postal svetovni prvak)! To je odlična potrditev za psarno in možakar res ve kaj je vzreja.

Njegovi psi so dejansko prisotni na skoraj vsaki razstavi po celi Evropi in dejansko so po standardu, kar pa je pri afghanistancih že redkost.

Najhitrejše vidne napake, ki jih opazi vsak laik (pa tudi izredno veliko afghanistancev se pojavlja s temi napakami) so, rep, ki nima rinke - najbolj grozno je, ko vidiš repe, ki so ravni kot od pričarja, kar je res grozno in pa, kot pravijo priznani vzreditelji "pes brez možgan" - to pomeni, da ima afghanistanec veliko preozko glavo - oči so skoraj čisto skupaj in to je absolutno skregano s standardom afghanistanca. Seveda pa se potem pojavlja še kup ostalih napak, ki pa niso tako hitro opazne, vendar jih je tudi veliko.

Upam, da se bo tudi ta nova hrtja pridobitev, pojavila na našem forumčku, da bomo opazovali njegov razvoj!

Lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , torek, 22.01.2008 : 23:06:51
hojla ferry,
upam, da bomo kmalu lahko videli kakšno svežo fotko vašega nahida in lepotca iz francije ;)
lpj


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , sobota, 26.01.2008 : 13:50:00
Ja, tudi jaz, ampak čakam priložnost, da se poslikamo na sončku in da bo res lepa fotkica.

Sem pred nekaj dnevi opazovala čisto sveže slikice tvojega Gyasija v službi, res super, da ga lahko takole voziš s seboj.

Mi pa še vedno iščemo rešitev za dlako našega Nahida, ker sedaj je pa že pol leta, odkar se psu dlaka nenormalno sprijema v cofe in nas počasi zapušča potrpljenje :-[. Kljub temu, da je pes vsakodnevno skrtačen, ga moramo še vedno 2x tedensko umiti in vsako pranje nam vzame vsaj 3 ure (2 uri razčesavanja in 1 ura sušenja) in stvar je že res obremenjujoča.

Še vedno nevem ali je to zaradi takega tipa dlake (izredno tanka in suha) ali zaradi tega, ker pes menja dlako in bo to minilo. Upam, da je to zadnje ???, ker če ni, potem definitivno po koncu razstavljanja sledijo škarje. Se moram o tem malo posvetovati s Sando, čeprav njen Conte nima tak tip dlake, vendar bo pomoje vseeno vedela.

Lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , sobota, 26.01.2008 : 18:34:24
joj, joj, glede te dlake pa se mi res smilite. srčno upam, da je to samo občasno. ja, sanda bo gotovo vedela kako in kaj. upam, da ne boste rabili poseči po škarjah. pri afghancih se mi zdi to tak greh....ampak vas povsem razumem.....pomoje bi jaz že davno obupala, ker negovanje dolge dlake pa mi predstavlja resen problem.

ja, z gyasijem imava veliko srečo, da se vsake toliko časa smeva 'pretihotapiti' v službo  ::)
je pravi balzam za dušo, ko lahko ves dan preživiva skupaj.
lpj


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , nedelja, 27.01.2008 : 12:25:19
Ja imaš srečo, da je Gyasi tako majhen ;), naš Nahid bi bil sigurno tako priden kot je tvoj malček, samo je malo prevelik, da bi ga lahko brez problema "pretihotapila" v službo :(. Pa še navado ima, da se, ko leži, popolnoma stegne in to je potem tam nekje 2m dolžine, kar pa je že kar ovira.

O Ferriju pa niti ne razmišljam, ker bi celo službo na glavo obrnil in pomoje potem nihče nebi več delal ;D.

Sem pa bila včeraj na posvetu v enem od frizerskih salonov za kužke, ker so specialisti, za določene kvalitetne šampone in balzame za kužke in sem dobila informacije, zakaj imam take probleme in tudi en balzam, ki upam, da bo stanje popravil ::). Bom sporočila, kako kaj kaže.

LP


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , nedelja, 27.01.2008 : 14:46:17
jah, si prav predstavljam, da bi bil vaš ferry v službi verjetno enak vragec kot moja labradorka  :D povsod bi ju bilo polno. vsi bi ju morali čohati, vse bi bilo treba prevohati, vsakega pozdraviti, ki bi prišel na novo  ::)
nahid pa bi potreboval kar celo zakonsko posteljo, da bi se lahko udobno namestil  ;D

glede dlake...ste imeli že prej kakšne balzame za dlako? vsekakor poročajte, ker me to res zanima. en dober balzam uporablja tudi laura za asparo. baje se dobro obnese. morda je rešitev v ustrezni kozmetiki ;) držim pesti, da se končno rešite tega dela!
lpj


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , ponedeljek, 28.01.2008 : 08:37:59
ferry, boste prijavljeni na cac celje 2008?


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , ponedeljek, 28.01.2008 : 17:57:39
Žal, ne, mislim, da se bomo prijavili na aprilski CACIB Celje. Kaj pa vidva z Gyasijem? A bosta v Celju probala odpreti šampionat?

Lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , torek, 29.01.2008 : 08:32:41
gyasija bom prijavila na cac, ker pomoje ne bo konkurence v njegovem razredu  ::)....malo špekuliram, ja  ;)
želim videti, kako se bo odrezal na drugem ocenjevanju. verjetno bo bolj smiselno še malo počakati z razstavami, da se popolnoma razvije in pridobi na mišični masi. zdaj je namreč precej neproporcionalen  ::) kot ena glistica na dolgih nogicah he he
sicer pa to jemljemo bolj kot zabavo in zaenkrat na ves ta cirkus z istimi očmi tudi gyasi tako gleda. če se bo tega naveličal in mu bo postalo stresno, ga ne bomo silili.
morda pa prideva z lauro pogledati na cacib celje kot obiskovalki  ;)
za jesen pa skoraj zagotovo planiramo cacib maribor!  :) do takrat bo gyasi star že 2 leti!  :D
gotovo se še kaj srečamo, kajne?
lpj

p.s. kaj ste zvedeli glede dlake?


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , sreda, 30.01.2008 : 17:54:58
Ja, pri teh hrtkih je problem v kar počasnem razvoju in tudi našemu Nahidu primanjkuje mišične mase :-[. To bomo probali letos popraviti in ko se vreme malo otopli, začenemo s treningi (no, saj bo tudi našemu Ferriju prav prišlo, da izgubi malo lepotnih gubic, ki so še od praznikov ostale ;D).

Mi pa bomo, ko bo maja, naš Nahid dopolnil 24 mesecev, razstavljanje malo prekinili, ker je v razredu odprtih vedno izredno velika konkurenca že popolnoma razvitih psov (starih 4, 5, 6 let in več) in dejansko tu s komaj 2 leti nimamo kaj iskati. Sanda nam je razložila, da je afganistanec najlepši nekje pri okoli 5-tega leta :-\.

No, če bosta prišle na CACIB Celje, potem se bomo verjetno videli. Upam!

V soboto gremo po nakupih (kozmetika za Nahida - kot vedno zadnje čase) in potem bo treba vztrajati pri eni znamki vsaj 3 tedne, da se dlaka navadi in potem bodo vidni tudi rezultati. Upamo, da bo kaj bolje.

Sicer pa se včasih vprašam, zakaj se sploh tako sekiram zaradi te dlake, saj ko se s Ferrijem igrata kar frči od Nahida in bo itak kmalu naravno "plešast", tako, da bo ena skrb manj ;).

Lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , sreda, 30.01.2008 : 20:54:42


Sicer pa se včasih vprašam, zakaj se sploh tako sekiram zaradi te dlake, saj ko se s Ferrijem igrata kar frči od Nahida in bo itak kmalu naravno "plešast", tako, da bo ena skrb manj ;).

 :D tole pa mi je taaaaaaaaakoooooooooo zelo znano kar se tiče kompliciranja okoli dlake. saj mi je seveda jasno od kje to....človeku se seveda srce trga, ko vidi psa tacati po blatu in vodi. pred tem pa si vložil vsaj 2 uri, da si ga pošteno spedenal.
jah, laura se tudi zmeraj sekira na sprehodih in jezi na asparo. zmeraj reče, da aspara ni nobena 'salonska dama', ker z največjim veseljem po najglobljem blatu zabrodi. je res hecno opazovati, da se med skupino hrtov na sprehodu prav ona vedno najbolj umaže.
meni se pa zdi prav luštno, ko vidim asparo vso srečno in nagajivo ter do ušes zapacano....ampak jaz ne bom tista, ki bom šla domov z njo in jo 1 uro krtačila  ::)  ;D
tako, da sočustvujem z vami!


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Ferry , četrtek, 31.01.2008 : 18:37:12
Ja, kar vem kako se počuti Laura ;D.

Meni jo je pred cca pol leta Nahid tako lepo presenetil, ko smo odšli na izlet na Pokljuko in ker je bilo že kar pozno popoldne in nikogar nikjer, smo si privoščili, da smo oba Ferrija in Nahida za kratek čas odpeli iz vrvice (ker je bilo suho in vetrovno - za Ferrija ni bilo strahu, da bi ujel kakšen vonj po zajčku). Za Nahida pa itak ni problem, ker uboga na klic.

Mi smo navajeni, da se Ferry izogiba luž, blata, svinjarije (pa je ravno pri njemu zanimivo, da je tako čist :o, ker je lovec) in niti pomislili nismo, kaj se lahko zgodi. Seveda ni bilo dolgo, ko smo opazili Nahida, kako se valja po tleh in po čem se je valjal - PO ČISTO SVEŽEM KRAVJEM DREKU! >:(. Si moraš misliti, kakšen bes me je popadel, pes pa je bil od vrha do glave (predvsem sprednji del), za 1 cm debelo pomazan z svežim drekom in je tako smrdel, da sem rekla, da ga bom kar na Pokljuki pustila, da niti pod razno ne gre tak v avto.
No, sreča pri vsem tem je bila, da smo nekaj 100m naprej našli korito s svežo vodo, kjer pijejo krave in sem ga celega namočila v ledeno mrzlo vodo, sicer se je malo upiral, ampak drugače ni šlo. Ali mrzla voda ali pa Pokljuka za vedno ;).

In to je bila lepa šola za nas, tako, da ga verjetno ob takih priložnostih ne bomo več spuščali iz vrvice, žal, kljub temu, da uboga in se vrne, ko ga pokličemo. Tako sta oba usojena na življenje na vrvici - Ferry ker je begunček (lovec po srcu) in Nahid, ker je en veliki pujsek  :(.

Lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: italijancek , petek, 01.02.2008 : 21:59:33


Seveda ni bilo dolgo, ko smo opazili Nahida, kako se valja po tleh in po čem se je valjal - PO ČISTO SVEŽEM KRAVJEM DREKU!


ojoj, si znam predstavljati kako je to izgledalo, ja. to večkrat doživimo z našo labradorko, ki tudi obožuje naravne izločke živih bitij... :-\ ::)

imate pa veliko srečo, da je vaš maneken tako poslušen in se odziva na odpoklic. za afgance je to kar neobičajno. aspara spiči v istem trenutku, ko začuti svobodo. tudi conte in corina sta nepoboljšljiva v tem ;)

tudi jaz gyasija ne spuščam z vrvice. smo enkrat poizkusili kako to izgleda.....pa jo je fantič mahnil za nosom.....s samosavestno dvignjeno glavo, čeprav je bil drugače zmeraj zelo nesiguren v novem in nepoznanem okolju  ::)

tako, da je tudi on definitivno obsojen na vrvico.
mi pa je zanimivo, da se je v mali šoli zelo odzival na odpoklic in v trenutku pritekel....ampak je tam očitno strah pred drugimi psi bil odločujoč faktor!  ::)



Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: Monster , nedelja, 18.01.2009 : 22:35:32
Živjo.. obljuba dela dolg, kot sem rekla se javljam v tej temi, da bomo še na forumu vedeli kateri smo se srečali danes. Hvala za vse podatke glede razstave in afgancev, zelo zanimivo vas je bilo poslušati in veliko sem se naučila. Upam da se še kdaj vidimo! :)

Pa počohajte Nahida v mojem imenu! ;)


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: nezzek , ponedeljek, 20.07.2009 : 12:51:43
Zdaj se bom pa še jaz pridružila (sicer že kar malo zamrli) temi afgancev.
Prvič sem v stik s temi psi prišla na razstavi v Portorožu letos, ko sem si tudi psičko iz italije (Way Up Divine miss M - black and tan) imela za Junior Handling. Psička Sara ima krasen nežen karakter, nora na priboljške. Tudi čohanje je ni motilo. ;)
Drugi afganec pa je bil Clovis (imp. francija) iz Ljubljane, ki sem ga srečala v avstriji na razstavi v Celovcu. Krasen samček poln energije, v ringu kar jemlje dih njegova dlaka v gibanju.. je pa izredno igriv in kljub temu, da smo se z lastniki prvič videli se je on ob koncu dneva (skupaj sva tekmovala v JH-ju) igral z menoj v ringu..  :) Lastniki so pa tudi super, se jim še enkrat zahvaljujem za njihovega lepotca.  :-*

pa da popestrim s slikicami.. ;)
Tale iz celovca je izredno slaba..  :(
http://doghandlerneza.yolasite.com/resources/meandis3rdjh.jpg?timestamp=1245261924599
Tale pa je boljša.. iz Portoroža ;)
http://doghandlerneza.yolasite.com/resources/meandsara.jpg?timestamp=1244482176222

Lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt
Poslano od: DFlyer , nedelja, 14.02.2010 : 13:49:51
Živijo!Sem prebrala celo tole debato, slikic žal ni več videti (večinoma) :'(... Škoda da je tale tema takole zamrla, meni je tole eden top psov, nekega dne.... ;)

Morda še vedno kakšen lastnik pregleduje forum pa je le malo pozabil na temo? :)

No, jaz grem na CACIB Zagreb pogledat, se bom tudi pri afganistancih ustavila, tako da, če pride še kdo naj se javi ;D

Lp!


Naslov: Re: Afganistanski hrt - čvek
Poslano od: tinak5 , torek, 07.06.2011 : 03:05:50
ja tale tema je res čisto zamrla, pasma pa zelo zanima tudi mene! tako da upam, da se mi oglasi kakšen lastnik afganca tukaj ali na pwt, da mi pove kaj več iz prve roke, za lažjo odločitev..


Naslov: Re: Afganistanski hrt - čvek
Poslano od: Hakadosh , četrtek, 03.03.2016 : 12:14:53
Pozdravljeni!
Jaz bi potrebovala kaksen nasvet pri negi afganistanskega hrta. Zanima me kako resujete razcesavanje po nogicah...namrec veliko se sprehajamo zunaj po travi kjer dobi veliko jezkov in pa kadar dezuje je mokra spodaj pa vse do vrata. Ali vase afganistancke na dezevne dneve kako zascitite? Pri nogicah se nam pri vsakem sprehodu takoj naredijo vozli. Njena dlaka sicer ni v najboljsem stanju ze odkar smo jo kupili to pa je bilo pri 10 mesecih. Zanima pa me tudi kako je z strizenjem ce se odlocimo da bi jo ostrigli?

Lp


Naslov: Re: Afganistanski hrt - čvek
Poslano od: luna7 , četrtek, 03.03.2016 : 12:53:04
V našem okolišu je afganistanski hrt oblečen na takšne dni poleti oz. v času trav pa tudi postrižen-vsaj spodaj.  :)