mojpes.net

o psih => FCI 2 => Sporočilo, začeto od: Tea , sreda, 05.06.2002 : 16:56:47



Naslov: Brazilska fila
Poslano od: Tea , sreda, 05.06.2002 : 16:56:47
Zanima me, če pozna kdo kakšnega skrbnika brazilske doge.



Naslov: Re: Brazilska doga
Poslano od: Peibie , sreda, 05.06.2002 : 19:50:50
Eni, mislim da, Stajerci, ki imajo vzrejo rotijev, imajo psico. Bom poskusila zvedeti, kako se pisejo.
Mojca


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Tea , sreda, 17.07.2002 : 11:21:51
Hello!
Še enkrat jaz. A se je mogoče že kdo spomnil koga, ki ima brazilsko dogo v SLO? Zelo bi vam bila hvaležna za vse informacije.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: altervita , sreda, 17.07.2002 : 11:30:24
Kolikor jaz vem, so jo imeli kakih sedem let nazaj pri družini Čepon, na Ježici v Ljubljani. Potem so se preselili (mislim da nekje v okolico ivančne gorice ???) in kolikor vem se gospod ukvarja s kozjerejo (njihovo mleko dobite v merkatorju v Stegnah-samo tam sem ga videl). Vem pa da so (bili) lastniki 3D avtošole -če so še, ne vem. Zdaj pa obrnit telefone  ;D
Čau,
Aleš


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Bela01 , nedelja, 08.06.2003 : 09:41:04
Zanima me kaksne vse barve so te doge. Namrec jaz sem pred 2 dnevoma vidla psicko crno s sivimi progami (pisana je bila). In mi je lastnik rekel da je to brazilska doga. Bla je res pravo "tele" pa slinla se je tudi ;D samo ce pa je bla glih brazilska doga pa ne vem ;). V glavnem je pa bla zelo prikupna in crkljiva. Pa z Belo se je tak spilala kot z otrokom - nezno.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 16.06.2003 : 08:42:01
zdravo tea,
ce gre za brazilske file, mi imamo dve. psa, ki ga vidis na slikici malo visje, pa se 13 mesecev staro psicko.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 16.06.2003 : 20:22:25
teja,
 prava spletna stran je ***** ! sorry  :-[ 1
za kajino slikco bi pa rekel, da bi sicer lahko bila brazilka, pol place na to pa ne bi stavil!


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , četrtek, 19.06.2003 : 07:09:46
saj nocem biti pikolovski, ampak fila brasileiro je po slovensko brazilska fila in ne brazilska doga - zato sem odprl tudi novo temo. sicer sem pa izvedel, kar sem hotel. namrec, da drugih fil (razen treh na stajerskem) po sloveniji ocitno ni.
zanimalo bi me se vase mnenje o tem, zakaj v sloveniji za te pse skoraj ni zanimanja. na ceskem sta npr. kar 2 specijalna kluba za to pasmo (ki sta mimogrede med seboj na smrt skregana  :)), v avstriji, na madzarskem, v italiji...je kar nekaj rejcev...
o.k. file niso "poceni" (ampak je treba tudi za psa kake druge pasme kar nekaj odsteti) in imajo precej "zascitniski" znacaj. razumem vsakogar, ki je ne bi imel in tudi ne bi vsakomur priporocal, da ima takega psa. da jih je v sloveniji takoooo malo, se mi pa vseeno cudno zdi.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: ninci , četrtek, 19.06.2003 : 21:18:27
Hello!
Marko ker si ravno lastnik File me zanima, pravjo da majo te psi zlo tak oster zlo zaščitniški značaj pa me zanima če so drugač lahko učljive se jih da kej naučit al so trmaste ? Ker en moj sosed je zdej kupu Kanarsko dogo je mel tud namen kupt Filo pa je reku da kokr ma on izkušnje (pa jih ma kr precej) da so doge dost trmaste napram kšnmu staffordu k ga ma tud an !
oki  ajde čao


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , petek, 20.06.2003 : 06:42:45
hi,
file so strasno navezene na domace in ker zelo rade ustrezejo gospodarju, jih je tudi zelo lahko uciti. res je, da ne reagirajo tako hitro kot kak doberman ali nemski ovcar in je treba kaj tudi dva-ali triktrat povedati, ampak meni se zdi, da pocakajo bolj iz previdnosti, da ne bi naredile kaj narobe, kot iz trme.
ce se na njih jezis, ker ne delajo "kot je treba", pa postanejo zbegane in ne delajo nic vec. pa se hitro jim je "dolgcas". v pasji soli mi moja dva delata prvih pet minut kot sus, potem pa se jim zdi brez zveze sibat v krogu pa levo-desno.
seveda znajo biti tudi kdaj "gluhe" (sploh ce nimas pasjih keksov v zepu  ;))


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: ninci , petek, 20.06.2003 : 14:09:21
hehe, kakšne so pa kej razlike med samci pa simacam? ker jst mam Goldna in morm rečt da je razlika al maš samca al pa samico pr tej pasmi full očitna an, ker samci so full trmasti samosvoji pač moški e, samičke pa nežne pa predane pa to tko da... n vem a je pr fili tu tko velika razlika v karaktrju al ne?
aja pa še to kok okvirno pride en tak pes? a ga vi tud na raztave vozte? baje da je za raztave zahtevan da so hude ne in da jim sodniki ne pregledujejo zob ampak morš pač sam fili odpret gobc in pokazat kšane zobke ma.
no zaenkrat je to vse, sej si bom spomlna še kej ker me pasma zanima no mislm res so mi full dobri psi to:)
ajde čao


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , petek, 20.06.2003 : 14:39:10
no, razen ocitnih razlik  :D, tudi pri nas je tako, da je treba tobija=samec vcasih dalj casa prepricevati, da je ok ubogati. cohata se pa oba rada in se vcasih kar malo skregata, kdo sme biti blizje (tvoj "pac moski e" sem dobrohotno spregledal ;) - tudi moski se radi cohajo :) :) :)). "predana" sta tudi oba - sta pac se zelo mlada. o tem ti bom cez kako leto lahko verjetno vec odgovoril.
je pa res, da naj se jih sodniki v ringu ne bi dotaknili - kakor kateri. sem ze slisal, da so bile file diskvalificirane, ker sodniku niso dovolile "lastnorocnega" vpogleda v gobec.
jaz imam iskusnje, da so kar veseli, da jim jaz zobe pokazem (pasje  ;) ), ceprav mi je eden do zdaj izjavil, da se file sele pri 18 mesecih branijo dotika tujcev (moje ze pri treh oz. szirih - razen, ce imajo tujci pasji keks v zepu  :)
lp


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , petek, 20.06.2003 : 14:44:16
aja ninci,
izrazito zahtevano pa ni, da so file hude na razstavah. vsaj nisem se izsledil primera, da bi bila kaka fila diskvalificirana, ker si JE pustila od sodnika v gobec pogledati  ;D ;D ;D


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: ninci , petek, 20.06.2003 : 22:19:28
No potem bom pa jaz sedaj eno leto počakala pa mi boš potem povedal kako "napadalne" so v resnici
ker so tako ali tako kot mladiči so vsi povečini prijazni, samo ga moraš pač zelo razvajati pa lohk narediš tko scrklanega, ima en tukaj pri nas pit bulla, ki kar ne ve kako bi se nastavil človeku, da bi ga najboljše počohal kar ves "poscan" okoli hodi pa tudi do psov je zelo prjiazen, tako da če psa lepo vzgajaš pa vse, se da tud Filo kljub temu, da veljajo za pse k so "hudi" zelo prijazno narediti a ne?!
aja kaj pa kej voda (a jo majo file rade?) a rade plavajo ? hmmmmm aja glede cene mi nisi odgovoru (a je to skrivnost?) pa kje ste kupili vaši dve? če ima vzreditelj kašno stran mogoče bi malo pogledala papa

p.s.uf upam da je dost slovensk je kr napor tkole pravilno pisat zato zdej spet pišm v slengu je bl easy:)

 


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , sobota, 21.06.2003 : 07:00:11
fajn, da si se "namatrala".
cena: jaz sem dal za svoje po 1000 evrov (+ transport).
psicka je iz ceske, pes pa iz finske. da lahko naredis tudi filo "prijazno", sem tudi jaz mislil, zdaj pa bi vsakemu rekel, naj se na to moznost ne zanasa. moji dve kaze, da ne bom preprical, da je ok, ce pride kdo na obisk. jih je kar treba zapirati. v vodo pa gresta - do trebuha. ce jih hocem videti, kako plavajo, pa moram jaz prej not ;).


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: erika , nedelja, 22.06.2003 : 09:59:49

Živijo Marko!

Jaz imam tudi  vprašanja. Zanima me kakšen je odnos file do drugih psov in kako se obnaša v urbanem naselju?
Kot vem, so file zelo zaščitniške in v Braziliji jih imajo kot čuvaje posesti.
Kako izgleda, če se sprehodiš z njo po mestu pa te slučajno nekdo potreplja po ramenu. A bi fila skočila?  

                      lp erika


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , nedelja, 22.06.2003 : 10:50:01
hi erika,
po mestu (ali na razstavah) se kar da sprehajati z filami, dokler si v gibanju in nimajo "svojega teritorija" so kar pridne. ce pa se kje ustavim in so na povodcu, pa takoj "cuvajo". sicer se ne zazenjeo v vsakega ki pride mimo (moji dve sta sploh se zelo mladi in ne se ne poznam njihovih tocnih kriterijev, kdo je za njih "sumljiv"), moram pa kar stalno paziti, da mi koga ne prestrasijo. sploh ce sta oba skupaj, sta "zelo mocna" in se vcasih skusata prekasati v "cuvanju". kar se drugih psov tice pa podobno. ce sta na povodcu rencita na njih in se tudi kdaj skusata zagnati v njih(razen ce jih je vec), ce sta spuscena, pa se igrata z njimi. spet isto, ce sta oba skupaj, znata biti kar zoprna.
ce bi me na cesti iznenada kdo potrepljal (rokovanje pravzaprav ni problem), se verjetno zna zgoditi, da se moje file s tem ne bi strinjale, ampak tudi moja nemska ovcarka, ki sem jo imel prej je v takem primeru skocila.
kot receno, moja dva psa sta se zelo mlada, ko bosta stara 3 leta, bom bolj vedel kaksna sta in upam, da jih ne bo treba imeti stalno za ograjo in bomo tudi naprej lahko sli z njimi "med ljudi". zdaj v dvomu raje prezgodaj kot prepozno (po njihovem mnenju) cuvata in branita, s tem da rencita, in savsata v zrak, zaenkrat se nista skusala nikogar ugrizniti, niti cloveka, niti psa, kar bo upam tudi tako ostalo.  
lp
marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , torek, 24.06.2003 : 06:45:53
se kar strinjam z u-r-s-h-y, kar se tice posvecanja, da hocejo tudi file le najboljse za gospodarja, da fila ni pes za "zacetnike" in ljudi brez potrpljenja in dobrih zivcev. dodal bi se, da naj tudi izkusen bodoci lastnik raje 5 kot 3x premisli, ali bo imel takega psa. res jih je potrebno imeti stalno na oceh in pod kontrolo.
ce bi se se enkrat odlocal za psa, bi se sicer spet odlocil za filo (oz. fili), vendar bi nekatere stvari skusal narediti drugace. prva moja napaka je bila, da sem dobil psico, ko je bila stara ze stiri mesece (po izjavah rejcev, ker iz ceske psa ni mogoce legalno izvoziti, preden je opravil vsa cepljenja - tudi proti steklini) in je ze bila "socializirana" oz. ni bila in je bilo kar tezko in zamudno jo navajati na vse nove vplive iz okolice - ocitno prej ni poznala nic razen svoje "druzine".
druga napakica: psa sem vzel zraven prezgodaj. kolikor je "fajn", da si delata druzbo in se igrata, toliko je problematicno miriti dva "pubertetnika", ce sta se odlicila, da bosta kako uspicila. ce bi tobija dobili kako leto kasneje, bi verjetno bilo malo manj burno  ;)
lp


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , petek, 11.07.2003 : 17:58:52
slikica mojih dveh "pubertetnikov", za tiste, ki brazilskih fil se ne poznajo:

http://www.roz.at/mk/era-tobi24.jpg (http://www.roz.at/mk/era-tobi24.jpg) 47 kb

[slika spremenjena v povezavo; Jana]



Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: erika , sobota, 12.07.2003 : 13:05:01

Slikca je krasna, file tudi ;D.
Zanima me ali je dovoljena bela barva na predprsju file, glede na to, da je tvoja punca rjave barve?

                  lp erika


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , nedelja, 13.07.2003 : 12:16:47
po fci-standardu so dovoljene bele lise na prsih, nogah in koncu repa. obstaja pa se en standard - od ene "disidentne" organizacije (cafib), kjer pa je bela barva sploh dovoljena - zato pa crna ni :D - ker pravijo, da crna pride od krizanja z mastini in crnimi dogami ??? - sploh je nekoliko "drugacen" od uradnega. pravijo da naj fil ne bi ocenjevali po cm in kg in omejujejo visino in tezo - kar se mi zdi kar ok. seveda mi je zaradi tega vzrejnisko takorekoc odklenkalo, ker moja era - ceprav je zdrava (sploh kar se gibalnega aparata tice je super, kar za file sploh ni samo po sebi umevno) in ima res "ta pravi" fila-brasileiro znacaj - pac pade iz cafib standarda, ker je previsoka, prevec "moska", in tudi glave nima "idealne" (premajhni in nekoliko previsoko nastavljeni uhlji...), pa se crno mamo ima - kar za cafibovce pomeni, da je cisti mesanec ;D. (pri cafib-u mi je zelo vsec, da psa na specialnih razstavah res ocenijo - od 100 sta mogoce 2 odlicna, vecina je povprecna, kaksen pa je tudi "nezadosten", po fci-ju oz. na vseh razstavah ki jih tako poznam si pa ze najvecji "looser", ce dobi tvoj pes "prav dobro".)
tobi pa je iz cistih (od fci-ja priznanih) cafib linij in zame - po zunanjosti - tudi "boljsi" fila, sploh glava je skoraj idealna (noja, za cafib bo verjetno tudi on malo previsok, ker je 7 mesecev star in ima ze 68 cm, pa je rekel, da misli se 2 meseca rasti ;)), zato pa se ni sigurno, ali so njegovi kolki ok, pa tudi znacajsko se ni "ta pravi" (dobro, je se mlad in ima se kako leto, da se vse uredi). ce si bom slucajno premislil in kdaj ero in tobija paril, bom sedel med dvema stoloma (in bom verjetno moral ustanoviti se 3. fila-organizacijo, ki se bo bavila predvsem s fila-kompromiseiroti).
moj moto je sicer "zdravje pred tipom", ampak ce ni vsaj 95% tipa IN 100% zdravja pa raje nic.
sorry erika, ce sem napisal dosti vec, kot te zanima :)


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: erika , nedelja, 13.07.2003 : 13:35:11

Res, hvala lepa za odgovor Marko, to, da si pa napisal malo več je pa zelo pohvalno, ker tudi druge verjetno zanima kaj o filah ne samo mene.
Ne vem zakaj ,ampak meni so file všeč. Imela je pa ne bi ravno zaradi značaja. Zelo rada pa kakšno pogledam, tako od daleč ;D.

                            lp erika            


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , nedelja, 13.07.2003 : 14:06:42
pri nas jih lahko pogledas tudi od blizu (ce prides na obisk vsaj 10 dni zaporedoma in se bavis z njima - and don´t forget en kup pasjih keksov ;D - zdaj sta se "podkupljiva", baje se celo to neha cez 2-3 leta) - ne, se hecam, tako zelo strasna pa spet nista ;)
meni sta res pri srcu in jih ne bi zamenjal za nobeno pasmo na svetu. pred kratkim sem prebral, da so file vcasih imeli za iskanje ubeglih suznjev  >:(, ker svojega "plena" ne poskodujejo, ampak le "zaustavijo" in poklicejo gospodarja. (sem se vprasal kaj se zgodi, ce gospodarja par ur ni  ;)
na vratih na dvorisce vzrediteljev ere (tam imaji trenutno 6 fil) pise priblizno: "ne vstopaj, zemljisce strazijo brazilske file, ce se srecate s psi, se vlezite na tla in pocakajte pomoc, ce pomoci ni - mnogo srece!"
meni so tudi file neverjetno vsec, pa ne vem zakaj - mogoce zato, ker bi me branile celo pred icb-jem, ceprav se ga ful bojijo. vsega kar ne poznajo se fejst ustrasijo (prazne vrece za smeti, postarjevega novega mopeda,ce kje stoji....) ce gre pa kaj proti gospodarju ali njegovi posesti, je pa vseeno ali je jezek, tuj clovek ali tank, brezpogojno...


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: mink , sreda, 12.11.2003 : 14:28:09
pozdravljeni,

mene pa zanima ta pasma, ker mi je lepa. z mozem premisljujeva, da bi si kupila fila brazileirota, pa me zanima, kje bi nasli kakega dobrega rejca oziroma, na kaj naj bova pozorna. imela sva ze psa - mesanca.
bom hvalezna za vse nasvete.

lep pozdrav


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , četrtek, 13.11.2003 : 08:49:31
zdravo mink,
skusal bom napisati na kratko, ceprav bi se o tem dalo pisati romane.
ce zelis brazilsko filo "zgolj" za hisnega psa:
oglej si *****, tam imas dosti "linkov" do vzrediteljev po celem svetu. kateri so "dobri", bos morala pa sama ugotoviti.
"dober" vzreditelj ti bo pokazal rodovnike strarsev svojega legla,
veterinarske izvide (po moznosti celo kaj vec, kot zahtevajo vzrejne komisije) obeh psov (mogoce tudi se drugih prednikov),
bo odprt za tvoja vprasanja in bo tudi tebe kaj vprasal. po moznosti si oglej psarno - koliko psov ima (manj je psov vecja je verjetnost, da se vzreditelj lahko individualno ukvarja z posameznimi psi). ce se odlocis za nakup, ti svetujem, da vzames mladicke ze pri 8-10 tednov starosti. za file je se kako pomembno, da v 3. zivljenskem mesecu spoznajo "cim vec sveta", kar se pri vecini vzrediteljev ne dogaja kar do neke mere tudi razumem.
ce se pa mislis bolj temeljito ukvarjati s filami - razstavljati, vzrejati..., pa se splaca se malo bolj pozanimati. na spletu najdes nesteto diskusij o filah in bos opazila, da obstaja vec "filozofij" - ni nujno, da se za eno odlocis, je pa pametno, da ves za kaj gre. predolgo bi trajalo, da ti vse to razlagam na tem forumu. ce te kaj vec zanima, se lahko oglasis.
lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: mink , petek, 14.11.2003 : 11:26:32
marko006, hvala!
na spletni strani se da res dosti videti. opazili smo, da so psi na galerijah precej razlicni. je kar tezko verjeti, da so vsi iste pasme. :)


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , sobota, 15.11.2003 : 09:28:43
res je, da obstaja pri filah dosti razlicnih "tipov" - zal!
pasemski klubi (tudi brazilski) se zal dosti premalo brigajo za pravo selekcijo. vzrediteljev, ki jim je pasma res pri srcu pa je malo.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , torek, 29.06.2004 : 07:22:53
moji znanci iz nemčije morajo žal iz poklicnih razlogov oddati svojega še ne dveletnega fila-samca.
diego je ena redkih fil, s katerimi greš lahko brez problemov "med ljudi" - je odlično socializiran, tako na ljudi kot na živali. ima pa problem, da ne zna ostati sam brez svojih ljudi in seveda mu je treba dosledno pokazati, kje je njegovo mesto v "družinski hirarhiji".
*****


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , torek, 07.12.2004 : 23:36:19
primavera,
psarno "*****" sem, odkar se resneje ukvarjam s filami - kar delam šele tri leta -zasledil zgolj tu in tam v kakem rodovniku, na razstavah nisem videl nobenega njihovih psov. kar ne pomeni nujno, da ne vzrejajo več.
v "zahodnejši" evropi je vedno manj psov te pasme v ringu - zakaj, o tem imam svoje mnenje, pa bi razlaga bila verjetno predolga.

da je za mladiče težko najti nove lastnike,  tega se kar zavedam - zato pa tudi že delam "propagando", čeprav naj bi bili "za oddati" šele nekje maja 2005.

pišete, da težave poznate iz lastnih izkušenj - če lahko, bi rad kaj več izvedel o njih in če imate ali ste imeli psa te pasme, me zanima vse o njemu (od rodovnika, do morebitnih bolezni, do vedenja, do vzroka smrti...)

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 27.12.2004 : 15:49:23
glede na nekaj telefonskih pogovorov, ki sem jih imel v zadnjih öasih, se mi zdi važno, da objavim sledeče o "značaju" brazilskih fil:
"nezaupljivost do tujcev" NE pomeni, da - če je pes slučajno spuščen ali "uide" - teka po vasi oz. okolici in kolje vse kar se premika. moja dva sta že nekajkrat "po nesreči" šla po svoje, pa so še vsi sosedje, njihovi psi in celo njihova perjad nepoškodovani.

"nezaupljivost do tujcev" pomeni, da večini (odraslih) brazilskih fil ni do kontakta z ljudmi, ki ne spadajo k družini in da večina brazilskih fil  d o s l e d n o čuva in brani vse kar smatra za gospodarjevo.
fila poleg "tuj" in "znan" loči tudi med "spada k družini" in "ne spada k družini" - in nihče, ki "ne spada k družini" se ne sme dotikati gospodarjeve lastnine, če gospodarja ni poleg. tudi sosedu, ki je na obisku vsak drugi dan, bo pes branil, d si sam vzame pivo iz hladilnika, če je gospodar ravno na stranišču (prav tako mu bo branil postaviti umazano posodo v pomivalni stroj...)

to je vsa "komplikacija" z brazilskimi filami - sicer so pametne in vodljive.

lp
marko



Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: mal1 , ponedeljek, 27.12.2004 : 17:39:14
Kakor vidim sta v SLO samo dva vzreditelja fil.Marko ti si kar lepo opisal značaj tvojih fil,samo orka je bolj sramežljiva.Marko, tvoji fili se približujeta starosti ,ko se značaj ustali.Napiši kakšni sta zdaj,oz. malo nazaj si napisal ,da upaš ,da bo Tobi, imel z leti boljši značaj(kaj te moti).Če soseda ne spusti do hladilnika, ali to pomeni ,da se postavi vmes ,ali,da renči ,ali laja, ali...
Se mi pa dopade, da ga ne spusti,do pom. stroja.
Ko bi vsaj moj dobi ,mene ne spustil do umazane posode. :(
LpMall


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 27.12.2004 : 19:40:41
to je pa naslednja pesem pri filah (in verjetno še kaki pasmi), da zelo pozno "dozorijo" - prej pri treh letih kot pri dveh, kar pomeni, da imaš precej dolgo "pubertetnika"

mal1: ko sem napisal, da tobijev značaj še ni "ta pravi", je bil fant 8 ali 9 mesecev star in se še ni odločal, kaj bo s "pričleki" - jih prevohal, ali imajo kaj za jesti ali jih "nadrl". zdaj mi je pa že kar všeč.

hladilnik in pomivalni stroj sta bila samo kot primer - pes pač ne ve ali hočeš kaj ven vzeti, ali not dati. isto velja za kanto za smeti na dvorišču itd. kar sem s tem hotel povedati - file "sprejmejo" osebo, ki ni član njihove družine samo, če je gospodar prisoten. čim gospodarja ni "pazijo" nanj.

kaj naredi: skoči do njega in zalaja - potem pa gost ponavadi itak počaka, da se gospodar vrne (in gospodar se hitro vrne, če sliši kužka lajati).
dokler "oblajani" ne reagira tako, da hoče psa odgnati, zbežati ali nadaljevati s tem kar hoče pes preprečiti ne bo nikakršnega problema - enako če psi koga "zasačijo" na svojem zemljišču. se zapodijo do njega, ga oblajajo in če je človek pri miru, sta tudi sama pri miru in čakata da pride marko (in se človeku opraviči, sploh če je hodil po javni cesti in ne po našem zemljišču) - ampak to se že dolgo ni zgodilo več.

neka prijateljica iz avstrije je pred kratkim šla s svojim psom k vetreinarju na pregled in - že v "ordinaciji" opazila, da je nekaj pozabila v avtu. hotela je s psom spet do avta, pa ji je veterinar rekel, naj psa pusti pri njemu "saj me že 6 let pozna". prijateljica ukaže psu naj sede, da veterinarju povodec in gre po stvar v avto. ko pride nazaj, je vse kot je bilo, le zimbro (=ime psa) ima veterinarjevo zapestje v gobcu. ko vidi svojo "šefico" takoj spusti in jo počaka. veterinar - na njegovem zapestju se ne vidi praktično nič - ji razloži, da je hotel poskusiti, ali bi šel pes z njim in je hotel z njim na povodcu narediti par korakov. zimbro pa se je odločil, da bo počakal tam, kjer mu je gospodarica ukazala naj sede in gopoda zadržal - to je (dobro vzgojena) fila.

lep pozdrav

marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: ORKA , ponedeljek, 27.12.2004 : 21:37:13
Pozdravljen Mal 1,
se opravičujem, nisem sramežljiva, vendar imam bolj malo časa.
Naša Fila bo kmalu napolnila 3 leta, ni agresivna do ljudi, na dvorišče lahko vsak pride, jo "pocartla", nikomur ne bo storila nič žalega, dokler je nekdo od domačih doma. Ko pa je na dvorišču sama in ni nikogar doma, pa vstopa na dvorišče nima noben.
Kar pomeni, da je zelo dober čuvaj. In takrat je niti približno ne moreš z ničemer podkupiti.
Prav tako nimava težav na cesti, na razstavah, zelo rada gre k veterinarju...celo na "boljsi sejem" (v nedeljo je tam skoraj celi Maribor).
Njeni mladiči so sedaj stari 14 mesecev, od 8 psov, imam redne stike s šestimi, in moram ti povedat, da noben od teh šestih (2 samčka in 4 samičke) ne kaže agresije in nezauplivosti do tujcev.
Tako da jaz osebno in lastniki naših mladičev ne poznamo Markotovega pojmovanja značaja fil.
Kar se tiče njihovega karakterja, sem jaz osebno zelo zadovoljna, so zelo intelegentni psi, da jim nekaj ne "paše" pa najprej opozorijo, enkrat, dvakrat, tretjič pa niso več ravno najbolj strpni. Je pa res, da imaš "do tretjič" čas, da stvari postaviš na svoje mesto.
Pri meni doma je bilo že kar nekaj ljudi, ki so se ustrašili karakterja fil (zapisi v literaturah...), danes pa so ponosni lastniki. Pa ne govorim o teh, ki so mladiče kupili pri meni.

Če te file zanimajo, si prisrčno vabljen k nam, rada ti bom pojasnila, kaj te bo zanimalo.
Sicer pa smo 15.januarja tudi v Ljubljani na razstavi, tako da lahko naše pse tudi pobljižje osebno spoznaš.

Ker sem sedaj med prazniki v rahli gužvi, ti obljubljam, da se bom potrudila in ti do novega leta "prilepla" kakšno slikico.

Lep pozdrav

Andreja



Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 27.12.2004 : 23:02:16
da ne bom izpadel kot tisti s "öudnimi" filami, se moram na andrejin post seveda odzvati ;)
seveda obstajajo tudi file, ki se dajo tujcem počohati - ali je to izjema, "samo" stvar socializacije, ali pravilo, ba predlagam da vsak sam poizve in presodi.
v sloveniji lahko za informacije vprašate še gospo heos čepon, ki je do letos imela filo (dočakala je 11 let) ali gospoda rotnerja - obe telefonski številki najdete na spletnih straneh kzs, med sodniki.
seveda pa lahko poizvedujete tudi pri raznih vzrediteljih po evropi in svetu. na moji spletni strani jih najdete nekaj, na vsaki od njihovih spletnih straneh pa še več.
vem, da je andrejina fila bila res izredno dobro socializirana (kolikor vem je prve mesece preživela v trgovini za živali in živalske potrebščine).  mladiči so pa še precej mladi - tudi tisti ponosni lastniki fil (vsaj tisti, ki jih tudi jaz poznam) imajo sedaj psa, ki je star 8 ali 9 mesecev.

za vse seveda upam, da bodo kužki ostali prijazni, oziroma se razvili tako kakor si to lastniki želijo.

se pa seveda tudi sprašujem, zakaj si nekdo nabavi filo, če si želi do tujcev prijaznega psa - če pravilno berem standard, je v njem celo zapisano, da tipičen predstavnik pasme kaže izrazito nezaupljivost do tujcev (vsaj v standardu, ki je veljal do lanskega leta je to pisalo). brazilci imajo za to nezaupljivost celo posebno besedo - "ojeriza" in mnogo (verjetno večina) vzreja prav na to lastnost.

odličen čuvaj, to podpišem, inteligenten, tudi podpišem. na boljši sejem grem lahko tidi z vskim od svojih brez problemov. samo do tri pa moji dve ne znata šteti, preden jih strpnost mine  :)

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 03.01.2005 : 11:34:12
če primerjaš to

...mladiči so sedaj stari 14 mesecev, od 8 psov, imam redne stike s šestimi, in moram ti povedat, da noben od teh šestih (2 samčka in 4 samičke) ne kaže agresije in nezauplivosti do tujcev.
Tako da jaz osebno in lastniki naših mladičev ne poznamo Markotovega pojmovanja značaja fil.


in "izjave" na andrejini spletni strani: *****
 ??? ??? ???

sicer pa je verjetno stvar v tem, da različni ljudje različno pojmujejo, kaj je "nezaupljivost"

lp
marko
 


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: ALEX 003 , ponedeljek, 03.01.2005 : 21:46:08
Pozdravljen Marko
Moram se priključiti k tvoji debati o karakterju file,ki sem si jo nabavil pri Andreji.
Nisem kinološki vseved ,sem pa vodil več tečajev psov od male  šole do izpitv 3. Izšolal sem več psov zase kakor  tudi za tujce kateri so izspite potrebovali za vzrejo po mednarodniih programih. Pa te bom moral razočarati,kajti vsak pes ima svoj značaj in svojo voljo za delo kakor tudi svoj karakter.Nekateri so bili dovzetni za sled (A) drugi za poslušnost (B) tretji pa za obrambo (C) ampak sem z vsemi psi,ki sem jih šolal opravil vse tri discipline A - B- C  pri nekaterih sem potreboval veliko pri drugih pa zelo malo truda.
Moja Fila je psička,katero lahko poboža  vsak, nikdar ni na razstavah nobenega problema, če je gužva okrog nje, kakor tudi na sprehodih v urbanem naselju, lahko jo spustim iz vrvice, da se zdivja po mili volji, pa pride na moj klic takoj k meni, pa ni izšolana ampak samo  kinološko vzgojena.
Ne bi se javil, pa moram še enkrat ponoviti, da ima VSAK PES ali PSICA svoj karakter, ki pa ga lahko v tvojem primeru "pobere" tudi v okolju v katerem živi in gospodarjeve vzgoje.
NEZAUPLJIVA do tujcev je bila, vendar sem to odpravil z direktnimi kontakti z ljudmi in nežno vzgojo.

Lep pozdrav.

Alex





Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: Primavera , ponedeljek, 03.01.2005 : 23:08:00
Jaz se bolj nagibam k Markovi teoriji, čeprav absolutno drži tudi to, da je vsak pes karkater zase. vendar pa za filo ne dam roke v ogenj. Pasmo dovolj dobro poznam in mislim, da ni pametno, da tujci silijo v psa z božanjem. Če je fila dobro socializirana in je zraven lastnik, še ne jamči 100%, da bo mirno prenašala božanje nekih x ljudi na razstavah. Če je kdo bil na svetovni razstavi psov leta 1996 v Budimpešti in je bil ob ringu , kjer so razstavljali file, ve o čem govorim: skupinica deklet se je odločila, da bo šla malo božat file in lastnica je to celo dovolila. Nekaj trenutkov je bilo vse v redu, dokler samec file ni hotel zaščititi mlajšega samca pred božanjem. Naenkrat se je zgrabilo vseh 5 fil, punce so komaj odskočile in niti lastnik jih ni mogel spraviti narazen. K sreči je pristopil nek priseben gospod, v pse vrgel kovinsko vedro vode in tako so jih spravili narazen.... Fila se mi ne zdi takšna pasma, da bi jo lahko ljudje kar vsevprek božali, saj ji po domače povedano za  to "dol visi" in če  ima namen, zgrabi brez kakršnega opozorila.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 03.01.2005 : 23:26:53
zdravo alex,
tudi jaz se nimam za nobenega kinološkega veljaka in kar se šolanja psov tiče, sem "izšolal" samo svoje - zdajšnje in prejšnje.
niti malo me nisi razočaral - nasprotno, čestitam ti k tvoji psički in se strinjam s tabo - v pravih rokah se da vsakega psa vzgojiti - nekatere malo težje nejatere malo lažje. tudi moja psička je na sprehodih spuščena in uboga na besedo - tudi brez kake "šole".
saj to zame sploh ni sporno - file so zelo ustrežljive gospodarju in lahko vodljive (večinoma...)
praviš, da je psička bila "nezaupljiva" do tujcev - pa si predstavljaj, da je ne bi imel ti, ampak nekdo z manj "kinološke pameti", ki "nezaupljivosti" ne bi znal odpraviti (ali bi celo mislil, da se to s časom popravi) ali vsaj ublažiti...- ko kuža odraste in pridobi še samozavesti ga je težko "popraviti".
meni gre samo za to, da se bodoči lastniki fil zavedajo "potencialnih" problemov, ki LAHKO nastanejo.

moja dva STA nezaupljiva do tujcev, na "lastnem" terenu še posebej, ker nimam nič proti temu, da se NE pustita od vsakogar božati. - samo, jaz sem to vedel, ko sem jih nabavil.

poznam pa kar nekaj "usod" brazilskih fil, ko so lastniki spoznali po dveh, treh letih, da to ni tisti kuža, ki so si ga želeli in so v najboljšem primeru pristale v azilu.

zato še enkrat: kdor si nabavi filo naj računa s tem, da bo imel do tujcev zelo nezaupljivega psa - razen, če ga bo - kot alex - znal pravočasno in pravilno "prevzgojiti".

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: ALEX 003 , torek, 04.01.2005 : 15:57:20
Pozdravljen Marko

Nisem pisal,da bi ti solil pamet ampak zato ,ker se bodo začele o Filah širiti govorice,da je to zelo hud pes,kar pa v resnici ni, jih je pa nekaj odstotkov sigurno tudi zelo hudih,kakor v vsaki pasmi.(Pimavera je začela razglabljati kako so se zgrabile file na svetovni razstavi v Budimpešti, zakaj so se zgrabile vedo samo one.)
Enaki problemi nastanejo skoraj pri vseh psih,ki imajo v sebi pridobljen strah pred ne vem čem. Naj ti povem ,da poznam pet fil iz vzreje *****, s katerimi lastniki  prireja Andreja vsakih toliko časa srečanja in druženja z mladiči njihove vzreje.
Nam, lastnikom njihovih mladičev  svetujejo o prehrani , kako socializirati našega psa in  pomagajo nam jih pripraviti  tudi na prvo oceno kakor  tudi  na razstave.

Ko smo se dobili na staro leto zvečer, smo se pogovarjali tudi o forumu in tvojih prispevkih in ugotovili ,da se lahko preko foruma edini vklopim v debato, ker sem trenutno edini registriran.
Tudi oni komaj čakajo, da lahko napišejo na forum kaj o svojih Filah in njihovih uspehih na razstavah, na katerih so dosegli velike uspehe doma,kakor tudi v tujini, saj je med nami že nekaj večkratnih zmagovalcev in jih še bo.

Hvala bogu, da je trenutno samo ena vzrediteljica Fil za g.Rotnerjem v Sloveniji in ti Marko, ki boš začel vzrejati File, da lahko kaj svetujeta v zvezi s to tako malo poznano pasmo pri nas.
Počasi pa upam, da se bodo lahko registrirali tudi ostali lastniki mladičev Andrejine vzreje in se vključili v debato o veliko dobrih in malo... lastnosti karakterja te prečudovite pasme.

Lp

Alex


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , torek, 04.01.2005 : 17:40:33
alex,

v mojih postih ne boš našel izjave, da so file "hudi psi" - zakaj misliš da bi se začele širiti te govorice?
se strinjam s tabo, da so problemi pri vseh napačno vzgojenih psih in da se zravsajo seveda tudi druge pasme (primaveri pa verjamem, da je bilo "spektakularno", če se je sprijelo pet fil).
se pa strinjam s primavero, da odraslim filam praviloma ni do tega, da jih "šlatajo" tuji ljudje.
ker imam svoje prve file seveda nisem strokovnjak za to pasmo, sem bil pa v psarnah "ze šakaliho dvora" (vzrejajo file od začetka 90ih let) "z bodlaci" (takrat je bila tam samo ena psica), "vom keutschacher see" (file od začetka 90ih let) "von der neuen welt" (zame je lastnica psarne številka 1 strokovnjakov za file, ki jih poznam - file od leta 1990) in poznam vzreditelje "of transamazonica" in vse njihove pse (trenutno jih imajo 6 - v psarni pa še nisam bil) in "annenske lazne", dopisujem si pa še z drugimi.
od teh nobeden ne pravi, da so njihovi psi "prijazni do tujcev". niti eden od psov se mi ni približal veselo mahajoč z repom (razen mladičkov in mladih, do nekje 2 let seveda) - tudi napadel me seveda nobeden ni, lastniki so bili vedno zraven. vsi pa jih lahko peljejo brez problemov na razstave, sprehode...pa rahlo dvomim, da so vsi njihovi psi "nezaupljivi do tujcev" zato, ker jih nobeden od njih noče ali ne zna pravilno socializirati.
saj jaz nočem nikogar strašit da je fila "hud pes" ali karkoli v to smer, samo opozoriti, da zna biti odnos file do tujih oseb in živali na domačem terenu problematičen (na sprehodih, na "nevtralnem" terenu zudi moja dva kužka veselo tekata okoli, se igrata z drugimi in tujih ljudi niti ne "šljivita")

marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: MISSA , torek, 04.01.2005 : 18:41:19
LP!
Ne bom preveč modrovala, ker imam svojih skrbi dovolj. Rada bi vam povedala, da sem razočarana nad tistim delom pisanja, kjer eden tako z lahkoto pove, da file pa ne znajo šteti do tri!
Imela sem mastina, ki sem ga dobila iz pasjih bojev. Življenje z njim je bili včasih zelo rizično. Vendar smo se prilagodili drug drugemu. Predvsem je on znal šteti do tri že ko je prišel k meni. In ker sem še živa, vam je lahko jasno, da je tudi mene naučil kako se šteje do tri in predvsem kdaj!
Ker sem se veliko zanimala za file moram priznati, da me je od nakupa te lepe pasme odvrnila ravno taka oseba, ki mi je "tupila" v glavo, da file niso za matematiko.
Jaz pravim tako. Ljudje smo otročji...do kdaj?...potem kao odrastemo ( večina moških ostane otročjih vse življenje...) nato sledi zrela doba (kjer moški... ;D)...malo prispodobe ne škodi.. ::)
Vzamimo tudi pse kot takšne. Molosi so prve dve leti otroci, potem odrastejo in po šestem letu dozorijo (ostarijo) Vsako obdobje je drugačno. In če se fila nauči v otroštvu šteti do tri...ne bo pozabila nikoli.
Seveda, če zna šteti tudi lastnik :P
Pa brez zamere. Mislim, da imajo file in mastini veliko skupnega po karakterju, zato sem si drznila napisati še svoje mišlenje.
LP,Miša


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , sobota, 08.01.2005 : 09:58:36
namesto komentarja na zadnji post, raje nekaj slikic "stršnih" brazilskih fil (slike so zelo "tipične")

http://www.fila-brasileiro.at/Kind1.htm

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: mal1 , sobota, 08.01.2005 : 11:33:04
Fila kot pasma mi je zelo všeč in upam da vzreja ne bo šla po poteh ostalih pasem,ki so že dokaj izrojene.Upam ,da se bo ohranil njihov karakter,kateri je zelo edinstven in da vzreja ne bo samo na lepotni bazi.
Če se bom kdaj odločil za filo se bom zaradi značaja file in ne pudlja.
Lp Mall


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: Desobediencia , nedelja, 09.01.2005 : 18:22:55
Hehe, poznam "Brazilsko filo", ki mi je neznanki ob mojem prihodu na "njegovo" dvorišče navdušeno prinesel žogico, pa crkljat sem ga mogla.. ::) ;D

Enkrat je pa taisti pes hotel kar z mojim bratom domov ;D

Da se razumemo, tisto ni fila, kar bi lahko imel od file je barva in sicer tigrasta, drugače pa še najbolj spominja na mešanca s AST-jem in labradorcem, mogoče. Tudi velikosti je take.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: ALEX 003 , nedelja, 09.01.2005 : 21:11:51
Pozdravljen Marko,
kaj praviš za mojo babiko.


Lep pozdrav
Alex

[izbrisana neveljavna povezava na sliko; Jana]


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: ALEX 003 , nedelja, 09.01.2005 : 21:17:23

Ups, sorry, mi nekaj ne gre. Pa poskusimo takole:


http://alex03.moj-album.com/
 (http://alex03.moj-album.com/)


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: ALEX 003 , nedelja, 09.01.2005 : 21:52:22
Hehe, poznam "Brazilsko filo", ki mi je neznanki ob mojem prihodu na "njegovo" dvorišče navdušeno prinesel žogico, pa crkljat sem ga mogla.. ::) ;D

Pozdravljena,

a se da tega psa kje videt?

Alex


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: Desobediencia , nedelja, 09.01.2005 : 23:20:17
O da se, da, ga ima namreč en avtomehanik priklenjega pred delavnico.. ::)


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 10.01.2005 : 11:22:17
tukaj en link za ilustracijo, kako g. luis fernando coelli zanetti - eden najboljših in najstrožjih sodnikov za brazilske file ocenjuje kaj je "lepa" fila in predvsem korektna glava (slike so na "dnu" strani):

http://www.fila-brasileiro.at/Onceiro.htm

kot zanimivost naj še povem, da se na teh cafib-specialkah ocenjuje nekoliko drugače kot na "naših" razstavah, kjer je 99% psov "odličnih".

na tej konkretni specialki ni bil niti en pes ocenjen kot odličen, zato pa je bilo kar nekaj "nezadostnih" (kakor sploh g. zanetti slovi po tem, da je verjetno v svoji karieri "podelil" manj odličnih ocen, kot kak povprečen sodnik v eni uri in kar nekaj lastnikov fil poznam, ki jim je ena prav dobra ocena g. zanettija več vredna kot 10 cacibov pri "allround-sodnikih")


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: ALEX 003 , ponedeljek, 10.01.2005 : 17:00:41
O da se, da, ga ima namreč en avtomehanik priklenjega pred delavnico.. ::)


POZDRAVLJNA

Lepo bi te prosil za naslov.

Hvala:

Vvladimir


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: Desobediencia , ponedeljek, 10.01.2005 : 17:10:13
POZDRAVLJNA

Lepo bi te prosil za naslov.

Hvala:

Vvladimir

Dobiš čim ga dobim ;)

Lp,
Maja


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: Desobediencia , ponedeljek, 10.01.2005 : 17:17:37
Samo boš moral dat vsaj avto pregledat alpa kaj popravit, "samo" obiska ne bodo najbolj veseli ;D

Je pa to od vas kar daleč, če računaš da je od mene še cca 20 min..


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: ALEX 003 , ponedeljek, 10.01.2005 : 17:23:48
tukaj en link za ilustracijo, kako g. luis fernando coelli zanetti - eden najboljših in najstrožjih sodnikov za brazilske file ocenjuje kaj je "lepa" fila in predvsem korektna glava (slike so na "dnu" strani):

http://www.fila-brasileiro.at/Onceiro.htm

kot zanimivost naj še povem, da se na teh cafib-specialkah ocenjuje nekoliko drugače kot na "naših" razstavah, kjer je 99% psov "odličnih".

na tej konkretni specialki ni bil niti en pes ocenjen kot odličen, zato pa je bilo kar nekaj "nezadostnih" (kakor sploh g. zanetti slovi po tem, da je verjetno v svoji karieri "podelil" manj odličnih ocen, kot kak povprečen sodnik v eni uri in kar nekaj lastnikov fil poznam, ki jim je ena prav dobra ocena g. zanettija več vredna kot 10 cacibov pri "allround-sodnikih")


Pozdravljen Marko

Hvala,da si si vzel čas pa mi odgovoril, mi poslal linke katere sem videl že pred leti. Vendar pa ne znam priti do ostalih,ki so nad slikami.
Ta Fila je stara blizu 10 let,pa je ne bi primerjal z mojo BABIKO,ki je za mene najlepša Fila in bo tudi ostala.
Mislil sem ,da si realen,kati videl si BABIKO v Mariboru ko je zmagala pri specialistu za molose (g,Štefan Šinkotu)
Osodnikih pa jaz jih ne bi žalil ,kajti vsi olraund sodniki so morali opraviti sodniške izpite,da lahko sodijo.

Pa lep pozdrav

Alex


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: ORKA , ponedeljek, 10.01.2005 : 17:59:23
Pozdravljeni,
prilagam obljubljeni link s slikicami:

http://andreja.moj-album.com/ (http://andreja.moj-album.com/)

Lep pozdrav.

Andreja





Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 10.01.2005 : 18:09:17
Pozdravljen Marko

Hvala,da si si vzel čas pa mi odgovoril, mi poslal linke katere sem videl že pred leti...

zdravo alex,
ne vem kje si prebral, da sem TEBI odgovoril in TEBI poslal linke (da si že pred leti gledal link, ki je šele 3-4 mesece na spletu je seveda super - ta razstava je bila lani konec septembra) - tudi ne vidim nikjer v svojih postih, da bi ti predlagal, naj primerjaš svojo psičko s slikami - ali to narediš ali ne je povsem tvoja stvar.

res je, da sem tvojo babiko videl v mariboru in mi je bila všeč. razlika med nama je pač, da jaz vem, da obstajajo file, ki so dosti lepše od mojih - če je tvoja zate najlepša, je meni prav. objektivnost pač ni vrlina večine lastnikov psov.

kje sem po tvoje sodnike žalil mi tudi ni jasno in koliko komu pomeni ocena allround-sodnika po moje lahko vsak sam zase odloči. moja psica je imela po vsaki odlični oceni, vsakem cacu in bobu še kar iste napake.

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , torek, 11.01.2005 : 09:06:13
še ena povezava na "glave" brazilskih fil - za ogled, primerjavo, kakorkoli kdo želi:

http://www.filagoiano.com.br/html/cabecas2.htm

prvi pes levo zgoraj na tej strani je nagan do amparo - takorekoč "the head of heads" med brazilskimi filami.

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: MISSA , torek, 11.01.2005 : 09:19:26
LP!
Sem si ogledala vse vaše slike  tukaj gor in moram reči, da so nekatere file prav lepe. Upam, da poznajo vsaj matematične osnove.
Orka, v tvojem albumu mi je pa najbolj všeč tale:http://andreja.moj-album.com/album/93588/?os=93593 (http://andreja.moj-album.com/album/93588/?os=93593). Predvidevam, da sta oba tvoja ? Sicer ne spremljam dovolj vaše scene, da bi lahko sodila o tem, vendar se meni osebno zdijo med lepšimi.
LP,Miša


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: ORKA , torek, 11.01.2005 : 12:20:47
Pozdravljena Miša,

na sliki je moja samička ANA od Čente in BARAO vom Stall Brasil, samec s katerim sem parila, oče naših sedaj 15 mesecev starih mladičev.
Ker je bila to zelo dobra paritvena kombinacija, mi je g.Šinko na razstavi v Mariboru svetoval da jo ponovim, čeprav sva z očetom že prej resno resno razmišljala o tem.
Tako, da bom spomladi to paritveno kombinacijo ponovila še enkrat.

Vse naše file, tudi mladiči imajo matematične osnove, za to sem s pomočjo in nasveti o vzgoji poskrbela osebno.

LP

Andreja


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , sreda, 12.01.2005 : 14:26:08
tokrat pa res ena primerjava - za vse ki jih zanima. iz "učbenika" cafib-sodnikov za brazilske file:

http://www.do-ribeiro-preto.com/diferencias%20de%20tipo.htm

na levi strani je korekten (čeprav ne perfekten) predstavnik pasme fila brasileiro, na  desni pa en predstavnik pasme (seveda tudi z rodovnikom) katerega tip se žal vedno pogosteje pojavlja na razstavah (in glede na to da mnogi sodniki pasme ne poznajo preveč dobro tudi zmaguje :() ne samo po evropi.

kateri pes je komu bolj všeč je stvar okusa - bolj korektni fila brasileiro je pač v vsakem primeru levi.

marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: Primavera , sreda, 12.01.2005 : 18:21:01
Meni se zdi lepši levi-deluje bolj kot fila, ne kot angleški mastif ;D


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: mal1 , sreda, 12.01.2005 : 22:41:51
Kako je pa z otiščanci.Ali pride do njih tudi,če ima mehko ležišče .
Alex-babika je slikana pred blokom ali tudi živi v njem oz.kako je s tem pri filah.
Verjetno jih boste pa tako vsi pripeljali v Lj. na razstavo :)
Mall


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: MISSA , sreda, 12.01.2005 : 23:11:49
LP!
Meni sta všeč obe fili. In tista desna in tista leva! Upam, da ne boste še tukaj začeli z novim in starim tipom file.
Tudi jaz upam, da pridete vsi lastniki fil na razstavo, da se jih bo dalo v živo videti.
Glede otišancev: moja doga je celo življenje spala na jogijih pa je imela otišance. Mastino pa je celo življenje spal na tleh, celo polek jogija, ki sem mu ga nastavila, pa jih ni imel.
Moje mišlenje je, da so otišanci genetsko pogojeni.
LP,Miša


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , četrtek, 13.01.2005 : 00:34:43
meni ne gre za "stare" ali "nove" tipe. obstaja standard - in psi ki temu standardu ustrezajo bolj ali manj. dejstvo je, da ni potreben pes, ki posebej ustreza standardu, da je na razstavah uspešen:

http://www.do-ribeiro-preto.com/samicaci.htm

na prvih štirih slikah so same file (pravzaprav bi moral dati file v narekovaje - ampak, vse imajo rodovnik), ki so dosegle vsaj en CAC, vsaj ena je celo mednarodni šampion (nisem spremljal razstavnih karier vseh, zato ne vem točno, ali je medtem tudi katera od ostalih).
ne vem, če je to mogoče razložiti z "različnimi interpretacijami standarda različnih sodnikov" :o

zadnja slika pa kaže brazilsko filo  brez razstavnih uspehov, ker je lastnik pač ne razstavlja - pa je DALEČ najboljša in najlepša brazilska fila izmed teh petih in to ostane tudi, če bo katera od ostalih štirih kdaj svetovni prvak ;D

lp
marko

ps: mene in mojih fil na razstavo v ljubljani žal ne bo  :)


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: ALEX 003 , četrtek, 13.01.2005 : 17:02:21
Pozdravljeni,

Citat
Alex-babika je slikana pred blokom ali tudi živi v njem oz.kako je s tem pri filah.

Moja Babika ni doma v bloku, ampak v hiši. Slikana je res pred blokom. Slikali smo jo pri Andreji, ona pa stanuje v hiši nasproti bloka. Kaj pomeni za filo blok, pa ti ne bi znal odgovoriti.

Citat
(da si že pred leti gledal link, ki je šele 3-4 mesece na spletu je seveda super - ta razstava je bila lani konec septembra)


Ko sem se odločil za nakup file, sem veliko deskal po internetu, skoraj kakšno leto prej in sem to spletno stran našel na avstrijski spletni strani Molos kluba. Tako je ta spletna stran na spletu že kar lep čas. Za sliko, ki si nam jo ti pokazal, pa ti res ne bi znal povedati kako dolgo je gor.


Citat
Tudi jaz upam, da pridete vsi lastniki fil na razstavo, da se jih bo dalo v živo videti.

Jaz in moja Babika prideva.


Lep pozdrav

Alex


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 13.01.2005 : 17:30:59
Marko, a je fila na 4. sliki še zelo mlada?


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , četrtek, 13.01.2005 : 18:50:20
ja, fila na 4. sliki je bila ko je bilo to slikano še precej mlada (če se prav spomnim še ni bila čisto eno leto - prisežem pa ne) - starejših njenih slik žal nimam, se pa ni kaj dosti spremenila.

vsem lastnikom fil želim mnogo uspeha na razstavah v ljubljani (seveda tudi ostalim forumovcem!)

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: AMEBA , četrtek, 13.01.2005 : 19:54:39
Hvala Marko!

Moja fila gre na razstavo, pa vendarle mi več pomeni to, da jo ljudje na sprehodu občudujejo, predvsem zaradi redkosti te pasme, ob takih sprehodih pa spoznavam mnogo dobrih ljudi s katerimi si izmenjujemo mnenja o psih, nato pa še o različnih ravneh življenja. In to je zame bistvo, druženje (človek - pes), človek skrbi za psa, pes pa zate.

LP,
Duška


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: ALEX 003 , četrtek, 13.01.2005 : 20:35:26
Citat
ps: mene in mojih fil na razstavo v ljubljani žal ne bo  


Mene pa zanima, zakaj ti več ne razstavljaš svojih fil. ???

Lep pozdrav
Alex


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: MISSA , četrtek, 13.01.2005 : 20:45:56
LP!
Mene pa zanima pri tem citatu:
zadnja slika pa kaže brazilsko filo  brez razstavnih uspehov, ker je lastnik pač ne razstavlja - pa je DALEČ najboljša in najlepša brazilska fila izmed teh petih in to ostane tudi, če bo katera od ostalih štirih kdaj svetovni prvak

kako se ve, da je to DALEČ najlepša fila, če pa nima (po tvojih besedah) niti ene sodniške strokovne ocene?
Jaz za svojega psa ne morem reči, da je daleč najlepši, čeprav mi ga je ocenil priznan kinološki sodnik, g. Štefan Šinko,  s samimi superlativi.
Kako pa prideš do takšne ocene???

Upam, da bom v soboto spoznala kakšnega "filaša" ;D
LP,MIša


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , petek, 14.01.2005 : 11:13:17
LP!
Mene pa zanima pri tem citatu:kako se ve, da je to DALEČ najlepša fila, če pa nima (po tvojih besedah) niti ene sodniške strokovne ocene?
Jaz za svojega psa ne morem reči, da je daleč najlepši, čeprav mi ga je ocenil priznan kinološki sodnik, g. Štefan Šinko,  s samimi superlativi.
Kako pa prideš do takšne ocene?
LP,MIša

miša: hvala za to vprašanje. vidim ga tudi kot opozorilo, da moram biti pri svojih postih bolj "precizen".

najprej popravek:
fila na peti sliki mora tudi imeti pozitivno sodniško oceno - saj je že imela mladiče in ima torej opravljen vzrejni pregled - nisem je pa na nobeni razstavi zasledil, niti nima lastnik na spletni strani objavljenih kakršnihkoli ocen za njo. ampak se opravičujem za napačno informacijo!!

potem moram razčistiti oz. popraviti nekatere pojme, da ne bo kakih nesporazumov:

kadar sem napisal "lepa" fila, sem imel vedno v mislih "v skladu s standardom" in "nekorektna fila" zame pomeni, da pač določene telesne značilnosti ne ustrezajo standardu - nikakor pa ne, da je pes "grd". tudi (v mojih očeh) "ne- ali manj korektne file" so večinoma lepi psi! - to je (po moje) tudi eden od vzrokov za določene "probleme" pri sojenju.

zdaj pa končno k odgovoru na tvoje vprašanje (ni tako enostavno odgovoriti in se vnaprej opravičujem, če bom "dolg"):

če vzamemo za kriterij kaj je "lepa" ali "slaba" fila (pa še enkrat poudarjam, da to ne pomeni "lep" ali "grd" pes) sodniške ocene - potem nimam argumentov, zakj bi bila peta "daleč najboljša".
če pa si ogledaš teh pet slik, se boš mogoče z mano strinjala, da so si psi tako različni, da se lahko vprašaš ali je standard pri filah tako "širok", ali mogoče le kaka sojenja niso bila strokovna, če so vsi psi ocenjeni "odlično".
za svoje pse imam sodniške ocene, ki si v določenih opisih nasprotujejo - kar dopušča sklep, da mora biti vsaj eno od nasprotujočih si mnenj napačno in s tem "nestrokovno".

zame je kriterij, ali je fila korektna ali ne standard. zdaj lahko kdo reče, da se da standard tako ali drugače interpretirati - okay, ampak zelo omejeno. k standardom (tako k FCI-standardu kot k CAFIB-standardu, ki je še nekoliko strošji in preciznejši) obstajajo slike, risbe, tabele za proporcije,rentgenske slike..., obe "strešni" organizaciji izdajata biltene, kjer se da najti tudi "kriterije sojenja" (so pa na žalost v portugalščini), obstajajo cd-ji s slikami (tudi primerjalnimi, kot tista ki sem jo "objavil" nekaj postov višje) in - kot rečeno, če se v standard poglobiš, po moje "možnost interpretacije" sploh ni tako velika.

primer:
FCI-standard pravi da naj bi bila teža fila samca minimalno 50 kg, kar dopušča interpretacijo, da je v redu,  če ima pes tudi 100 kg (najtežji fila-šampion,ki jih jaz poznam jih ima po lastnikovih podatkih 114 kg) - se strinjam. AMPAK: v istem standardu pri "gibanju tudi piše: ....fila's movements.....capable of instant and very rapid changes of direction...
in da je zmožen v vsakem trenutku in zelo hitro menjati smer, bi pač prej prisodil 50 kot 100 kilskemu psu.

standard pač zame ni zbirka podatkov, ki stojijo vsak sam zase ampak jih je potrebno povezovati - spraviti v kontekst.

za tiste prve štiri file, ki so na slikah, bi ti lahko citiral standard in opozarjal na manjše in večje "napake", ki jih le-ta navaja in ki so tudi na slikah vidne (čeprav priznam, da je prekleto "nefair" soditi psa po eni sami fotografiji, in tudi priznam, da je tretja slika tako slabe, da se skoraj nič ne vidi). prav tako bi lahko  peto sliko v detajlih primerjal s standardom in "dokazoval" da težjih napak ni - ampak vprašanje je bilo, kako pride do take izjave - upam, da sem zadovoljivo razložil.
če boš hotela še moje "dokaze" v detajlih, boš morala pa še kak daljši post prebrati. :P

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , petek, 14.01.2005 : 12:46:39
Mene pa zanima, zakaj ti več ne razstavljaš svojih fil. ???


vzrokov je več. na klubske razstave BI prišel, tako na mariborsko (kjer sm bil brez kužkov - firbec past ;D), kot zdaj na ljubljansko, neglede na moje siceršno mnenje. pa se je za časa mariborske razstave era gonila in zdaj smo pričakovali, da se bo tudi (sicer se trenutno ne goni, ampak ponjenem dosedanjem "urniku" bi se morala in zato se nismo prijavili).

na "ostale" razstave pe ne hodim, ker pač malo dvomim v smisel "komercialnega" ocenjevanja (da je velika večina psov ocenjena kot "odlično", ostali pa "prav dobro), čeprav razumem "širši smisel" takega ocenjevanja, še kak vzrok je verjetno mogoče "slutiti" iz tega, kar sem napisal v prejšnjem postu in ne nazadnje je en vzrok tudi moja "lenoba" (oz. kolikor je fajn se kdaj pa kdaj dobiti z drugimi lastniki "svoje" pasme in sploh ljubitelji psov, se težko prepričam, da prebijem za "2 minuti v ringu in 15 minut sojenja brazilskih fil" cel dan v avtu in na "stolčku" ;)).

seveda pa ne bom trdil da nikoli ne bom več razstavljal - če bo kje "ta pravi" sodnik (s tem ne mislim takega, za katerega predvidevam, da bomoje bo moje file dobro ocenil, ampak takega, za katerega mislim, da mu je pasma fila brasileiro "pri srcu") bom na razstavo (pri)šel. in prav gotovo se bom potrudil, da bom lahko kdaj šel na kako cafib-razstavo, ki pa so na žalost v evropi zelo redko. na teh razstavah se ocenjuje file 2 dni. prvi dan vsako v detajlih "premerijo" in analizirajo telesno, vse ki so nad 18 mesecev morajo opraviti tudi "test temperamenta" in drugi dan poteka razsstava, kjer so prisotne samo še tiste file, ki so dobile tako telesno kot "temperamentno" pozitivno oceno. kot že rečeno, so kriteriji na teh razstavah neprimerno "strožji" kot na "običajnih" razstavah in kot tudi že rečeno, zame (ampak to je samo moje osebno mnenje in nikakor ne "splošna resnica") je dosti večji "dokaz" za kvaliteto brazilske file, če ima naziv "cafib-approved", kot npr. "mednarodni šampion".
in da ne bo pomote: moja dva psa (še?) NISTA "cafib-approved" (da ne bo kdo mislil, da hočem s tem, kar pišem "dokazovati" kvaliteto SVOJIH psov).

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: MISSA , petek, 14.01.2005 : 12:54:29
če vzamemo za kriterij kaj je "lepa" ali "slaba" fila (pa še enkrat poudarjam, da to ne pomeni "lep" ali "grd" pes) sodniške ocene - potem nimam argumentov, zakj bi bila peta "daleč najboljša".
če pa si ogledaš teh pet slik, se boš mogoče z mano strinjala, da so si psi tako različni, da se lahko vprašaš ali je standard pri filah tako "širok", ali mogoče le kaka sojenja niso bila strokovna, če so vsi psi ocenjeni "odlično".
za svoje pse imam sodniške ocene, ki si v določenih opisih nasprotujejo - kar dopušča sklep, da mora biti vsaj eno od nasprotujočih si mnenj napačno in s tem "nestrokovno".

LP!
Upam, da bo tvojega obširnega pojasnila vesel še kdo drug, ne samo jaz.
Seveda se strinjam s teboj, v določenih delih. Predvsem v tistih, kjer vem, za kaj se gre. O drugih pa na žalost ne morem razpravljati, ker premalo poznam standard fil.
Sta pa najini pasmi v nekaterih pogledih, si dokaj podobni. In tvojih pet fil s slik, lahko prenesem tudi na mastine. Lahko ti pokažem pet različnih slik, vsi so bili kakšni prvaki, pa eden ni podoben drugemu. Vsi pa so mastini :o ( ne samo po sodniških kriterijih ;D) Na žalost je tako, da je veliko vzrediteljev imelo  ali ima še danes neko svojo vizijo, kako naj bi izgledal neki tipični predstavnik svoje pasme. Potem pa je na nas, ali se bo ta trenutna modna muha prijela ali ne. Zato je tudi toliko različnih fil (ali mastinov) in verjamem, da se to dogaja skoraj povsod. Osebno sem mnenja, da so standardi namerno pisani tako široko, da dopuščajo odstopanja. Zato pa prihaja do tega, da  lahko vsak sodnik sodi po svoje. Mene osebno to ne moti. Kupujem psa za svojo dušo in pri vzreji ne mislim eksperimentirati z zunanjim videzom psa. Težila bom k temu, da bo paritvena kombinacija ustreznega zdravja, karakterja in seveda ustrezne barve (če mi bo uspelo).
Škoda, da te ne bo na razstavo!
LP,Miša


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: ALEX 003 , petek, 14.01.2005 : 17:24:40
Pozdravljen Marko

Če bi prišel na klubsko razstavo ,bi pomagal klubu, hkrati pa bi videl  razvoj fil v Sloveniji, kar bi te kot bodočega vzreditelja moralo zanimati.

Svojih fil ne moreš reklamirati samo na forumih, moje mišljenje je, da bi bilo bolje, če bi jih reklamiral na razstavah.

Citat
na "ostale" razstave pe ne hodim, ker pač malo dvomim v smisel "komercialnega" ocenjevanja (da je velika večina psov ocenjena kot "odlično", ostali pa "prav dobro), čeprav razumem "širši smisel" takega ocenjevanja

Tokrat bi imel zate vprašanje, kateri sodnik v Sloveniji bi po tvoje bil primeren in sposoben ocenjevati file, da razstava ne bi imela "komercialnega" priokusa?

Citat
seveda pa ne bom trdil da nikoli ne bom več razstavljal - če bo kje "ta pravi" sodnik (s tem ne mislim takega, za katerega predvidevam, da bomoje bo moje file dobro ocenil, ampak takega, za katerega mislim, da mu je pasma fila brasileiro "pri srcu") bom na razstavo (pri)šel.

Kot član, lahko na skupščini tudi predlagaš sodnika iz inozemstva, ki ne bi bil predrag in je strokovnjak za file. Če poznaš take strokovnjake in veš kje jih najti, bi naredil veliko za dobrobit file in napredek pasme v Sloveniji.

Citat
in prav gotovo se bom potrudil, da bom lahko kdaj šel na kako cafib-razstavo, ki pa so na žalost v evropi zelo redko. na teh razstavah se ocenjuje file 2 dni. prvi dan vsako v detajlih "premerijo" in analizirajo telesno, vse ki so nad 18 mesecev morajo opraviti tudi "test temperamenta" in drugi dan poteka razsstava, kjer so prisotne samo še tiste file, ki so dobile tako telesno kot "temperamentno" pozitivno oceno. kot že rečeno, so kriteriji na teh razstavah neprimerno "strožji" kot na "običajnih" razstavah in kot tudi že rečeno, zame (ampak to je samo moje osebno mnenje in nikakor ne "splošna resnica")

Takšnih razstav je v Evropi zelo malo, me pa zanima kje so.
Če se ne motim, je to neke vrste vzrejni pregled, ne?(korung)


Citat
je dosti večji "dokaz" za kvaliteto brazilske file, če ima naziv "cafib-approved", kot npr. "mednarodni šampion".

Ali sploh veš, koliko sodnikov mora oceniti psa za mednarodnega Šampiona in v kolikih državah?

Lepo te prosim, NE NAKLADAJ, mednarodni šampion je in bo ostal mednarodni šampion.


Lep pozdrav


Alex








Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , petek, 14.01.2005 : 18:19:29
Ali sploh veš, koliko sodnikov mora oceniti psa za mednarodnega Šampiona in v kolikih državah?

Lepo te prosim, NE NAKLADAJ, mednarodni šampion je in bo ostal mednarodni šampion.


Lep pozdrav


Alex


ker nima ta izjava nobene veze s filami, se lahko komot vključim. Pri moji pasmi je CAFIBu verjetno enakovredna zadeva, Atibox.
 Ena sama titula z atiboxa, je vredna DESET interjev ali pa državnih šampijonatov. Ker interja lahko dobiš v treh državah pri treh sodnikih -od katerih nima noben pojma o tvoji pasmi, pa je takrat slučajno pač tvojemu psu dal. In tako se da tudi ostale šampijonate pobrat. Pri moji pasmi imamo v Slo., psico z ocenami od 2 do BOB. Mislim da ni treba povdarjat, da ji je BOB dal nestrokovnjak, med "tremi" prijavljenimi psi. do osmega leta ji bo

samo kolikor razumem, je CAFIB approved, v bistvu vzrejni, tako da se ga ne da primerjat s titulami v lepoti. al se motim?

Drugače mi je pa všeč Markov post, ker se konkretno pri moji pasmi ukvarjamo z enakimi zadevami. Imamo sliko glave, senco, ki jo vsi povdarjajo kot ideal. Pravijo ji minhenska silhueta. V praksi je pa od takrat, bilo že toliko "vzrediteljskih vizij", da imamo pretipirane ali podtipirane glave, pri čimer je vsaj v zadnjem času opaziti nagnjenost k pretipiranim glavam. Meni se zdi govorit o "vzrediteljevi viziji" malo samovšečno. Da se postaviš v vlogo "kreatorja". Kreacija je že narejena. Smernice, torej standard je treba gledat. Vizija je seveda možna. Če nekdo opazi da je šel glede toplinije trend v minus, bo v vzreji vzel za prioriteto odpravo tega. Če mu je všeč nevem...vrat, si bo prizadeval narediti pse, ki bodo dominantno prenašali to kvaliteto V SKLADU s standardom. Seveda pa ob tem ne sme zanemariti tudi drugih aspektov. Torej je vizija tu vseeno omejena na standard, pa lahko en še tako govori da kako bi bila pasma z 3 cm daljšim vratom krasna. Krasna bi bila, ko bi VSI predstavniki imeli enako lepe in korektne vratove. Ne pa da bi eni recimo izstopali, ker jim standard ne določa dolžine, ob tem pa bi se prav ta dolžina "tepla" z njihovo uspešnostjo opravljanja osnovne naloge, ker bi jim predstavljala fizično "oviro (100 kilska fila in hitre spremembe gibanja, proti 50 kilski fili)

Missa recimo pravi, da jo zanima zdravje in pa barva potomcev. Se pravi osnove, ki jih v bistvu sploh ne bi bilo trteba omenjat. Kaj pa eksterijer, skladnost staršev s standardom, kompatibilnost, kako se dopolnjujeta oz katere skupne kvalitete se bodo v genomu mladičev in jasno tudi v eksterijerju, podvojile in okrepile (recimo da ima psica slab križec in dobro predprsje, ter korektno glavo, samec pa super križec, dobro predprsje in nekolikanj slabšo glavo, a še vedno korektno. Rezultat so najmanj dobra predprsja mladičev, glava najverjetneje korektna, križci pa seveda glede na dominantnost enega od staršev...). Pa je seveda še mnogo čejev v tej napovedi, vsaj glede recesivnega dedovanja, ki prihaja od dedkov in babic. Ampak ne bi se toliko oddaljil od debate.
 Če ima človek tako slikco, ko vzreja, ima še vedno široko polje znotraj teh vodil da je lahko inventiven, da preizkuša možnosti, kombinacije paritev, itd., pa vseeno ne bo zašel od standarda. Vsaj ne veliko.

In ja, standard, če ga povežeš v celoto, ne daje tako širokih možnosti za "vizijo" in domišljijo. In če pogledaš slikovne standarde ki jih izdajajo pasemske organizacije, pa če se poglobiš v teorijo pasme in "na terenu" primerjaš stanje, je enako. Vidiš, da stokilska fila ki jo lastnik promovira kot ideal, pa kot supertituliranega psa, ni produkt vzreje nekoga ki bi vedel za kaj pri teh psih gre.
Pri dogo argentino recimo, sta dva tipa psov, ker je utemeljitelj pasme očitno pustil delo nedokončano, pa so ga različne "struje", odnesle v smer, ko sedaj po toliko letih, poskušajo s kombinacijami teh dveh tipov, dobiti in ohranjati "idealni tip". In glede na modo, enkrat zmaguje en, drugič pa drug tip. Pri čimer je hec ta, da mešanje enega tipa z drugim, v resnici ni potrebno, saj je eden izmed njiju ŽE "ideal", torej bi bilo treba zgolj okrepiti ta del pasme, drugemu pa se odpovedati. Pa smo spet pri tem, da so pa enim VŠEČ debelobučne argentinke z molosoidnimi telesi. Čeprav standard ne "nariše" takega psa.

no...zdej sem pa nit zgubil..oprostite, ampak sem se zelo poistovetil z Markovim pogledom v njegovem postu. Lepo da so tudi v drugih pasmah ljudje ki na enak način gledajo na vzrejo.

Edino kar mi ni všeč, je ležernost ki jo kaže Marko v tem postu, ker se mu ne zdi smiselno za dve minute in 15 min razstave fil, vlačit pse po razstavah. Ampak to samo v smislu tega, da potem pač nisi opažen. Pa ok, pri bokserjih je mogoče še kak smisel v "promotivni dejavnosti" medtem ko fil vseeno ni toliko, da bi se vzrediteljev kar trlo na vsakem koraku, tako da se za tiste ki so, že zve tudi kako drugače kot samo z obiskom razstav. Če ne drugače tako, da ko kupec sliši konkurenta da pljune po nekem drugem vzreditelju. In gre potem pameten kupec, preverit še k "opljuvanega". Seveda so tudi vzreditelji, ki povedo kupcem za legla pri konkurenci. te cenim.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , petek, 14.01.2005 : 19:26:36
Pozdravljen Marko

Če bi prišel na klubsko razstavo ,bi pomagal klubu...

alex,
tu se strinjam s tabo in sem v prejšnjem postu tudi napisal zakaj me na klubski razstavi ni. če ne verjameš, lahko vprašaš mefisto, da sva bila "na vezi" vse do 3. januarja, ko sem moral definitivno odpovedati prijavo.

kar se tiče imen slovenskih sodnikov, ki po moje dobro sodijo file, bodi prepričan, da ne bom niti namignil. prvič zaradi zamer do katerih bi lahko prišlo, drugič verjetno niti ne poznam vseh, ki imajo izpite za file in bi kaj lahko "po krivici" kakega izpustil.

kar se sodnikov iz inozemstva tiče pa rade volje povem kako ime. v prvi vrsti bi bil to g. christopher habig iz nemčije. kje se ga dobi in koliko stane pa žal ne vem.

cafib-razstave so kolikor jaz vem bile do zdaj samo v španiji in na češkem - pa niti nisem prepričan, da so vsako leto.
res je, da je "pregled" prvi dan neke vrste "vzrejni pregled" ki naj bi ga vsak pes enkrat opravil, če hoče sodelovati na cafib-razstavah. ko je enkrat "cafib-approved", je to doživljensko.
cafib je pravzaprav "disidentna" organizacija, ki je nastala po masovnih nelegalnih vkrižanjih mastinov, mastifov in nemških dog v pasmo fila brasileiro v brazilij v 70ih letih (ki jo je predsednik CBKC=strešna organizacija rejcev brazilskih fil v braziliji v 90ih letih končno tudi javno priznal) - takorekoč kot "reševalci pristne brazilske file". ker pa so cafibianci pogruntali, da kot disidenti nimajo kaj dosti možnosti v konfrontaciji z "uradno kinologijo" CBKC/FCI, so naredili pametno potezo:
vzrejajo s psi, ki imajo (v ogromni večini primerov) FCI-rodovnike, po že omenjenih  neprimerno strožjih kriterijih.
situacija: >99% cafib-psov ima fci-papirje, žal pa ima samo (ocenjenih) 2-4% vseh fci-registriranih brazilskih fil tudi cafib-papirje.

kar se "vrednosti" takih ali drugačnih "nazivov" tiče, je pač MENI OSEBNO "cafib-approved" (to dobi vsak pes, ki opravi cafibov pregled fenotipa in test značaja vsaj z "zadostno") dosti več vreden kot "interchampion". nimam pa problema s tem, če kdo drug na to gleda drugače.

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , petek, 14.01.2005 : 19:54:20
hmmm. Zanimivo, kako so se tile fantje lotili zadeve. CAFIBovci mislim. Če bi enako naredili tudi madžarski kljubi, ki so v "sporu" z MEOE-FCI, se jaz danes ne bi rabil razburjat, ker FCI neregistrirani psi prihajajo na tekme.

Se pravi da v bistvu vsak vzreditelj, ki pri filah enkrat pride na stopnjo, da se "zave korenin", in se želi k originalu vrnit, ma možnost vzreje v "nad" organizaciji, ne da bi ogrožal svoje "bivanje" v FCI. Kjer so "politiki" v manjšini, kvaliteta psov raste :) Dober štos. To je v bistvu "disidentstvo znotraj" sistema, ne zunaj njega. Všeč mi je.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: ALEX 003 , petek, 14.01.2005 : 21:24:24
Pozdravljen Marko

Trenutno nimam več vprašanj.

Mogoče kdaj drugič .(poduprašanje v zvezi z filami)

Lep pozdrav

Alex


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: ORKA , nedelja, 16.01.2005 : 23:31:51

Nekaj slikic iz sobotnega CACIB-a in CAC-a:


http://andreja.moj-album.com/album/98891/ (http://andreja.moj-album.com/album/98891/)

LP

Andreja


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , sreda, 19.01.2005 : 15:56:26
še nekaj slik brazilskih fil s kratkimi "kritikami", za vse ki jih zanima:

http://www.mindspring.com/~anableps/CAFIB.html

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , petek, 21.01.2005 : 09:40:45
zanimiv (tudi kritičen) članek o CAFIB-u, s poročilom o cafib-razstavi leta 2003 na češkem - vse skupaj v nemščini:

http://www.starkehunde.com/filaspecial/cafib.htm

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: ALEX 003 , petek, 21.01.2005 : 10:19:48
Pozdravljen Marko

Ker jih dosti ne zna čitati nemško pa svoje objave tudi prevedi saj si Austric ali ne.
Čakamo na prevod .....

L.P.
Alex


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , sreda, 02.02.2005 : 22:24:10
Kako kaj?Končno sem se uspela prijaviti.Zanimivo bi bilo da kdo kaj napiše,.... ;D


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , četrtek, 03.02.2005 : 19:16:28
Čestitam, veseli me, da bo slovenija ponovno pridobila nekaj novih fil.Upam da jih bo čim več,da se bo pasma malo razširila.Ponosna sem tudi, da imamo v Sloveniji kvalitetna legla.Moj Blade ima že pri 16 mesecih 5 prvakov mladih,6 prvakov pasme, CAC,cacib in je dosegel 3 mesto v defileju med mladimi psi.Upam da bo tudi vaše leglo dosegalo podobne uspehe.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: AMEBA , sobota, 05.02.2005 : 13:37:10
Ne vem kako to misliš naravno? Rada bi videla tvoje pse. Ali je mogoče, da jih vidim in kdaj?
Zanima me zakaj je potrebno slikati komolce? Se opravičujem, namreč zato še nisem slišala, da je potrebno slikati.
LP, Duška


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , sobota, 05.02.2005 : 15:01:47
Ne vem kako to misliš naravno? Rada bi videla tvoje pse. Ali je mogoče, da jih vidim in kdaj?
Zanima me zakaj je potrebno slikati komolce? Se opravičujem, namreč zato še nisem slišala, da je potrebno slikati.
LP, Duška


z "naravno" sem mislil, da sta psa pri parjenju prepuščena sama sebi. no, opazoval sem jih seveda že (skozi okno, ker je bil mraz :)), saj sem hotel vedeti ali uspe ali ne. - to je za nas edini način parjenja, ki pride v poštev. nobenega "držanja psice" za samca, "natikanja nagobčnika", če psica samca odklanja - smo že slišali, da nekateri dobesedno "vtikajo pse v endrugega".
moje stališče pač je, da ima narava svoj prav in da, če se psa sama nočeta ali ne moreta pariti iz katerihkoli razlogov, jaz nimam "pravice" narave "posiliti".

slikanje komolcev pa v sloveniji, za vzrejni pregled pri našipasmi ni potreben. mi jih pač slikamo, ker hočemo vzrejati samo s psi ki nimajo ne kolčne in ne komolčne displazije.
prav tako ni "potrebno" slikanje ramen, ali pregled srca. mi slikamo ramena, da se prepričamo, da pes ne kaže znakov osteochondroze (posebej psice), srce pa damo pregledati zato, ker so srčna obolenja statistično pri filah, ki umrejo mlade (poleg zasuka želodca) eden glavnih vzrokov smrti.

glede ogleda naših psov pa - polikliči kaj, pa se bomo zmenili, kdaj prideš na obisk in si jih boš ogledala in če boš hotela, ti bom povedal in pokazal tudi vse napake, ki jih moja dva (po moje) "po standardu" imata.  

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: ALEX 003 , nedelja, 06.02.2005 : 16:54:28
Pozdravljen Marko

Ne vem v čem je smisel tvojega pisanju, kajti jaz razbiram iz tega tvojega pisanja, da v bližnji bodočnosti sploh ne bomo našli potencialnih kandidatov za razvoj fil v Sloveniji.
Jaz osebno mislim, da ni cilj, da imata file samo ti in Andreja.

Z tvojim pisanjem "strašiš" bodoče lastnike, bodisi tvoje, bodisi Andrejine ali od koga tretjega iz tujine.

Kar se tiče paritev pa takole. Poznamo pse z "karakterjem" in "nekarakterne" pse. Skoraj vsi psi z karakterjem parijo sami, če je psica godna in če je pravi dan.
S tistimi psi, ki nimajo takozvanega "karakterja" pa so težave in če hočemo imeti z njim mladiče, pa mu moramo pomagati.
Težave lahko nastanejo tudi pri mladem psu, začetniku in starem psu, ki je predebel, pa bi rad pa ne more.

Slikanje displazije:
Displazija je dedna pri določenih pasmah. Odvisna je od dednih zasnov, prehrane ( prevelika teža), prevelikih doz kalcija, ki se nalaga na sklepe, pretirano gibanje v prvih mesecih življenja ( velike pasme 6 mesecev), sprehodi po strmem terenu gor in dol, kakor tudi vsakodnevna hoja po stopnicah v višja nadstropja, med drugim tudi različni stresi.

Zasuk želodca:
Je prisoten pri vseh velikih pasmah, ne samo pri filah, ni deden in je odvisen od  prehrane ( beljakovine). Če psa hranimo s slabo hrano, se začnejo v želodcu ustvarjati plini, psa napenja in ga sili na bruhanje in težko diha.
Temu se lahko izognemo tako, da psu dajemo hrano nekajkrat na dan, manjše količine, posodo iz katere je, mu postavimo v višino glave. Po hranjenju pa vsaj 30 minut pustimo psa počivati, da želodec začne hrano prebavljati. ( intenzivno tekanje in preskakovanje ovir takoj po hranjenu odpade, priporočljivo je počakati več kot 30 minut).

Slikanje srca:
Bolezni srca se pojavljajo predvsem pri starih živalih, zlasti pri psih. Srčna insuficienca se pojavi, ko se zmanjšajo srčne rezerve. Dokler je v blagi obliki, jo le težko opazimo (le pri izrednih naporih), v hujših oblikah (stopnjah) pa povzroči srčno odpoved. Odpoved srca kot črpalke krvi povzroči zvečanje diastoličnega volumna in venskega tlaka. Posledično zmanjšanje pretoka krvi skozi ledvice in zvečano sproščanje renina povzročita zvišanje ravni angiotenzina. Posledično se pojavi vazokonstrikcija in zadrževanje vode ter soli v organizmu.

Pogost vzrok srčne odpovedi so bolezni, ki povzročajo zvečan pritisk na srce. Take bolezni so pljučna ali sistemska hipertenzija in stenoza srčnih zaklopk. Ireverzibilne so patološke spremembe srčnih zaklopk ali miokarda. Bakterijski endokardititis, presnovne motnje in tekočina v perikardu ravno tako lahko povzročijo odpoved srca. Vendar se ta stanja da zdraviti. Pri mačkah so bolezni srca veliko redkejše; pogosto pa se odpoved srca pojavi kot sekundarni znak drugih bolezni, npr. hipertiroidizma.

Po tvojem pisanju na forum, pa si ljudje lahko predstavljajo filo, kot zelo komplicirano pasmo, ki ni samo "nezaupljiva" ampak tudi po tvojem razmišljanju "bolana" pasma, ki pogine zelo mlada in ji grozi zasuk želodca ali pa srčna kap.

Po mojem si stvari preveč posplošil, kajti pri vseh velikih pasmah so prisotne stvari, o katerih sva sedaj govorila.
Samo za primer: v današnjem času umre tudi veliko mlaih ljudi za srčno kapjo? Zakaj? Drugačno življenje, tempo življenja, prehrana...


Naj nam bo cilj predstaviti filo v realni luči, ker je karakterno in vizualno zelo lepa in dobra pasma in naredimo nekaj za to pasmo tudi pri nas v Sloveniji.

Oprosti, ker sem bil malo dolg, upam da te nisem užalil, ker to ni bil moj namen. Hočem samo, da bodo ljudje spoznali filo takšno kot je v resnici.

Lep pozdrav
Alex

PS:

O ostalem pa drugič, sem bil tako ali tako že predolg.










Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , nedelja, 06.02.2005 : 18:33:14
zdravo alex,

nikogar nočem "strašiti", saj me ne bi prav veselilo, če bi si mladiče bodočega legla smel obdržati sam. ampak tudi nobenega nočem "slepiti".

bom še jaz dodal svoje mnenje o točkah ki si jih navedel ti.

-parjenje: se strinjam, če hočeš mladiče od psa, ki iz katerihkoli razlogov noče ali ne more pariti, mu moraš pri parjenju pomagati. ne razumem pa zakaj bi nekdo hotel imeti npr mladiče od psa, ki "nima karakterja" - vejetnost ni tako mala, da ga tudi mladiči ne bodo imeli. in ne razumem, kako naj bi bili naši psi naravni, zdravi, vitalni in odporni, če se še razmnoževati ne bi znali brez pomoči.
mimogrede se tudi pri kotitvi ne mislim vmešavati (razen, če bo v nevarnosti življenje psice) - če bo psica mislila, da mora katerega od mladičev pokončati, ga bo - jaz ji zaupam. če jih bo ubijala zaradi "manjkajočega instinkta" naj jih tudi - psi, ki ne znajo skrbeti za lastni naraščaj, naj se tudi ne razmnožujejo (to je vsaj mojesaj moje skromno mnenje)

-kar se tiče displazij sva popolnoa enakega mnenja (vseeno pa po moje ne škoduje, če daš pse s katerimi želiš pariti pregledati, ali imajo sklepe v redu in to ne v starosti, kjer lahko pričakuješ "čim boljši" izvid, temveč tako pozno, da lahko pričakuješ vsaj približno "realnega")

-zasuk želodca: mnoge pasme so prizadete, ne samo velike (je n-pr. tudi pri šar-pejih kar pogost). raziskave ki jih jaz poznam vzrokov ne najdejo. dejstvo je, da se zasuki želodca dogajajo tudi pri psih ki mirujejo in/ali so tešči (sam sem poznal enega samca doge, ki se mu je zasukal želodec, ko so ga lastniki peljali domov od veterinarja po operaciji, na katero ke šel seveda tešč), nekateri domnevajo, da je v zvezi s "stresom", nekateri, da je kriva "prirojena slabost veznega tkiva", nekateri, kot ti praviš, da je hrana - v glavne pa ni kolikor jaz vem za nobeno teorijo oprijemljivih dokazov.

-srčne bolezni: da ne bom spet koga strašil, če koga zanima, naj si ogleda statistike gospe andree semler (dolgoletna vzrediteljica in poznavalka fil) kakšna je povprečna šivljenska doba in zaradi česa umirajo, na njeni spletni strani - samo to - hvala bogu se povprečna starost, ki jo file dosegajo v zadnjih letih zvišuje.
in ker pač ta statistika pravi, da file pogosto bolehajo za srčnimi boleznimi še v mladih letih, se mi zdi čisto normalno, da dam svoje pred paritvijo pregledati tudi v to smer (seveda to nikakor ne pomeni, da so tisti psi, ki srca nimajo pregledanega zato bolani in prav tako ne pomeni, da bosta moja dva psa zaradi pregleda do konca življenja zdrava).

nič mi ne bi bilo bolj pri srcu, kot da bi v sloveniji imeli kvalitetno bazo vzrediteljev fil. samo je zato verjetno treba dosti ljudi, ki imajo enak pogled na pasmo in skupen cilj npr. kako naj bi izgledala "idealna v sloveniji vzrejena fila" - sam sem rade volje pripravljen se o vsakršnem plodnem sodelovanju pogovarjati in se vnaprej rade volje odpovem vsakršnemu zaslužku. sem - če se dogovorimo za pogoje, ki ustrezajo TUDI meni pripravljen dati na razpolago svojega samca za parjenje brezplačno - če je to dobro "za projekt" in prav tako sem pripravljen oddati (spet pod določenimi pogoji) mladiče svojega legla resnim in odgovornim potencialnim vzrediteljem za ceno rodovnika+ostalih "pristojbin".

se tudi oproščam, če sem bil dolg.

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , nedelja, 06.02.2005 : 20:49:32
Pozdravljena Marko in Alex!
Morala sem se malo še vključiti v debato.Nimam se za strokovnjaka,a vendar želim nekaj pripomniti.Doma imam "samo" eno filo a vendar imam v prihodnosti namen imeti še eno.Prav tako si želim kot verjetno vidva da se pasma razširi, da ljudje spoznajo tega čudovitega psa.Kar se pa vseh navedenih bolezni tiče pa se pustim "presenetiti", ne rečem, da nič ne naredim za to da bi zmanjšala možnosti,trudim se psa pravilno hraniti, voziti na sprehode pred zajterkom in večerjo,...tudi kolke sem mu slikala,kar se pa ostalega tiče, pa ne mislim biti "paničar".Tudi ljudje nismo vsak dan pri zdravniku ker so predniki imeli raka ali srčni infarkt.Ko in če se bo zgodilo se bo, ker so to nepredvidljive bolezni in če ni znakov ne gremo k zdravniku,...Vsaj po moje je tako,mislim da imam prav ali pa ne.Kar pa se tiče Marko cene tvojih fil, če jih misliš prodati za ceno rodovnika in drugih pristojbin sem pa 100% tvoj kupec.Javi mi ali velja.

l.p


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: kaja , nedelja, 06.02.2005 : 21:14:51
Malo prebiram vajino razpravo pa bi dodala le nekaj!

Citat
Zasuk želodca:
Je prisoten pri vseh velikih pasmah, ne samo pri filah, ni deden in je odvisen od  prehrane ( beljakovine). Če psa hranimo s slabo hrano, se začnejo v želodcu ustvarjati plini, psa napenja in ga sili na bruhanje in težko diha.
Temu se lahko izognemo tako, da psu dajemo hrano nekajkrat na dan, manjše količine, posodo iz katere je, mu postavimo v višino glave. Po hranjenju pa vsaj 30 minut pustimo psa počivati, da želodec začne hrano prebavljati. ( intenzivno tekanje in preskakovanje ovir takoj po hranjenu odpade, priporočljivo je počakati več kot 30 minut).


Alex preberi si temo o zasuku zelodca (+ linke, ki so dodani) kjer smo kar dosti napisali o nasih izkusnjah. Zal slaba prehrana in skakanje naokrog po obroku se zdalec nista na prvem mestu vzrokov za ta pojav. Pa tudi to o dednosti ne drzi povsem! No, zdaj pa kar nadaljujta! ;) lp  


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , nedelja, 06.02.2005 : 23:28:17
sorry, prehitro pritisnil napačni gumb ;D
glede bolezni pa tako - obstajajo "naključne", take, za katere se ve da so dedne in take, za katere se ne ve točno, se pa domneva, da imajo dedne komponente. zame to ni "paničarjenje", če skušam dedne in "potencialno dedne" izključiti s tem, da dam pse preden z njimi parim pregledati.
če bi ti "podedovala" kako bolezen od svojih staršev (seveda močno upam, da nisi), tebe verjetno ne bo rešilo - odvisno od tega, za katero bolezen gre in kaj povzroča, si boš pa verjetno močno premislila, ali boš imela otroke (če vnaprej veš, da je vlika verjetnost, da bojo bolani tudi oni).
kar se pa cene naših bodočih mladičev tiče - kot sem napisal. pod določenimi pogoji sem jih pripravljen oddajati za zelo nizko ceno. kakšni so pogoji in kako nizka bo cena, se bova moral pa osebno zmeniti.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 07.02.2005 : 08:13:57
Pozdravljen Marko!
Se strinjam s trditvijo pregleda pred parjenjem.Naj pa dodam nekaj, bolezni niso nujno podedovane v prvem kolenu, moja babica je imela raka,dedka je srčni infarkt, jaz pa sem noseča.Pa upam, da zato nisem egoist.Je pa fajn vedeti kakšne potencialne bolezni nosimo v sebi,tako je pri psih,fajn je vedeti,kaj bi mogoče potencialno lahko moj pes nosil v sebi (bolezen), ni pa nujno da bodo to bolezen nosili tudi njegovi/njeni mladiči.Lahko da bo bolan en mladič ali pa noben, če bi za to tvegal celo leglo, pa se mi zdi nesmiselno.No mogoče pa tudi ne.

Lahko pa se osebno zmeniva za mladiča, povej kje in kdaj.Lahko pa prideš k meni, da vidiš mojega Amosa in kje bi tvoj  mladič živel.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 07.02.2005 : 08:48:08
zdravo amoss,
seveda se tudi jaz strinjam s tabo, da se bolezni ne dedujejo vdno in vse v prvem kolenu - samo o prejšnjih prednikih se pač po navadi da kar nekaj zvedeti - vsaj jaz vem za vse stare starše mojega bodočega legla precej, kake izvide imajo, ali in kakšnee težave so imeli do zdaj. in bodi prepričana, da ne bi paril, če bi vedel za kako dedno bolezen, ki jo imajo stari starši.

koliko je rak ali srčni infarkt deden pri človeku pa nimam pojma :)

vsekakor bi rad videl kje in kako bi moji mladiči živeli in tudi spoznal amosa. predlagam, da me ali pokličeš (telefonske so na spletni strani), ali mi posreduješ svojo telefonsko, da te pokličem jaz, pa se bova zmenila.

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 07.02.2005 : 09:01:37
Zdravo Marko.
Upam,da nisem predrzna ker te tikam,če te moti povej in bom vikala.Rak je baje pri ljudeh deden,vsaj do neke mere.Tak sem slišala.Infark pa ne vem če je bom pa se pozanimala. ???
Lahko me pokličeš na ***** kadarkoli in tudi oglasiš se lahko kadar koli.Spoznati lastnike bodočih lastnikov psov pa je lepa gesta.Lahko se oglasiš tudi danes.Kakor želiš.Vaš psiček bo prišel v roke izrednega ljubitelja živali.Pridi in poglej moj skupek živalic. ;D

L:P


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: ORKA , ponedeljek, 07.02.2005 : 14:31:27
http://www.sloland.net/galerija/amos/glavna.jpg (http://www.sloland.net/galerija/amos/glavna.jpg) 61.08 KB

Amos SLO LAND, slika je iz razstave v Mariboru, kjer je bil star 11 mesecev.



LP

Andreja

[slika spremenjena v povezavo; Jana]


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , petek, 11.02.2005 : 10:38:52
slika brazilskega cafib-multichampiona:
NAGAN DO AMPARO
taki psi bi bili moj (ne prav skromen) "vzrejni cilj":
razmerje gobec:lobanja 1:1, paktično brez "stopa", uhlji nastavljeni na višini oči, pravokotna zgradba trupa - perfektno usreza standardu:


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: AMEBA , nedelja, 13.02.2005 : 12:21:54
Bolj gledam te file po standardu CAFIB, bolj so mi všeč te naše file po standardu FCI.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: ALEX 003 , nedelja, 13.02.2005 : 13:14:44
Bolj gledam te file po standardu CAFIB, bolj so mi všeč te naše file po standardu FCI.

Pozdravljena


Ameba,ne vem, kaj si sploh beliš glavo z lepoto psov pasme Fila brasilero po standardu CAFIB.
Ti boš vzrejala pse v Sloveniji z rodovnikom priznanim od svetovne organizacije FCI, ne pa z rodovnikom CAFIB,kajti CAFIB rodovniki veljajo samo v organizaciji CAFIB, to pomeni, da lahko vzrejaš in obiskuješ samo njihove - CAFIB razstave in vzrejne preglede.

CAFIB namreč ni priznan od FCI in ti njihov rodovnik pri nas ne pomeni nič. ( vsaj tako jaz mislim), kajti prebral sem sledeče:
kopiram:

If you choose a Fila from CAFIB, you will be sure you have bought a dog that has passed strict quality controls, but you will not be able to show it outside this Club, because CAFIB pedigrees are not recognised in FCI shows. As result: an excellent and meticulous task of selection that remain in the most absolute ostracism, meanwhile crossbred dogs go on winning CAC’s, CACIB’s, Best of World, etc.

Iz tega odstavka sem razbral to, kar sem ti zgoraj napisal, vendar pa moja angleščina ni ravno najboljša, zato si prevedi še sama.

Za moje pojme, so tudi psi iz CAFIB standardov, ki nam jih predstavlja Marko, lepi, mislim pa, da so to slike psov izpred 10 ali 15 let.
"Mislim", da se tip menjava v filo, ki je "boljvšečna" in bolj "prikupna".




CAFIB standard sploh ni priznan



Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , nedelja, 13.02.2005 : 13:27:07
Hja mogoče ko samo kot kipi stojijo, res ne morejo bit lepe kot so to FCI psi. Ampak v gibanju , so pa ti toplini mnogo bolj ičinkoviti, izkoraki so boljši. Samo kote kako so recimo stegnenice na tla okotene poglejte, pa je vse jasno. CAFIB je kolkor jaz razumem, NAD-standard, ki pride do izraza šele pri vzreji. Strogost ocene je višja. Tu gre predvsem za to, da ima veliko FCI psov TUDI CAFIB rodovnik. Ne pa nujno obratno-ker se zdi lastniku neumno it na slabše, ne zato, ker bi njihov pes FCIju ne odgovarjal !!!. Vsekakor gre pri CAFIB za organizacijo ki ne teži k čim lepši ampak k čim bolj UPORABNI fili. Standard je pa enak ali vsaj bolj "originalen", fundamentalističen -se ne spreminja zaradi politike.

Konkretno: sam bom vzrejal FCI Bokserje. Ampak vzrejne smernice bodo pa drugačne od KZSjevih. Vsaj dva zdravstvena pregleda več d zahtevanih, pa še evaluacije delam na dve-tri leta. Kaj pol? Mam bolje zastavljeno al slabše? K čemu težimo? K zadovoljevanju birokracije in ZA lepotna tekmovanja, al ZA pasmo, ZA zdravje; ZA resno selekcijo?


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: ALEX 003 , nedelja, 13.02.2005 : 13:41:26

CAFIB standard sploh ni priznan


Malo mi je ušlo, pa nisem utegnil končati svojega zadnjega posta.

Mislil sem napisati, da je CAFIB standard  priznan samo v njihovih organizacijah in njihovih klubih po svetu.

Zanima me, če kdo ve, koliko registriranih psov ima organizacija CAFIB,
ker izpopolnjujem svoje znanje o filah.


Hvala za odgovor.

LP

Alex



Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: AMEBA , nedelja, 13.02.2005 : 15:15:27
Hja mogoče ko samo kot kipi stojijo, res ne morejo bit lepe kot so to FCI psi. Ampak v gibanju , so pa ti toplini mnogo bolj ičinkoviti, izkoraki so boljši. Samo kote kako so recimo stegnenice na tla okotene poglejte, pa je vse jasno. CAFIB je kolkor jaz razumem, NAD-standard, ki pride do izraza šele pri vzreji.
?


Pozdravljen Altervita,


pred kratkim sem si ogledala kaseto iz brazilske CAFIB razstave in moram te razočarati, ker gibanje teh psov ni niti približno tako elegantno in lepo, kot je gibanje "naših" FCI Fil. Vzrejat pa ne mislim v Braziliji, ampak v Sloveniji.
Meni osebno in pa tudi nekaterim drugim ljudem so všeč file, takšne kot jih poznamo in videvamo na FCI razstavah.

Žal nisem neki strokovnjak in se ne mislim spuščat v brazilsko strokovnost, zame so lepe takšne in tudi za druge v Sloveniji.

Po prebiranju foruma pa vidim, da se zelo spoznate na več pasem in standardov, pa me zanima, ali je to vaš hobi, ali ste kakšen strokovnjak?


LP

Duška


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , nedelja, 13.02.2005 : 19:11:44
mislim, da je treba nekatera dejstva malo razčistiti.

pasma fila brasileiro je bila po zaslugi gospoda dr. paolo santos cruz priznana leta 1946 prvi standard je napisal prav on leta 1951, potem so se file vzrejale po tem standardu v klubu "clube paulista do brasileiro" v miru in načrtno do leta 1974.
tega leta se je pa zgodilo nekaj, kar je postalo pogubno že za več pasem - fila brasileiro je postal popularen. mnogi vzreditelji so, da bi zadovoljili povpraševanje začeli križati svoje pse z angleškimi mastifi, neapeljskimi mastini in nemškimi dogami.
kar je bilo najhuje brazilska kinološka zveza (CBKC) je tem mešancem izstavljala rodovnike.

da bi rešil čisto filo je dr. paolo santos cruz (prav tisti, ki je za cbkc napisal standard) ustanovil znotraj cbkc-ja komisijo za rešitev čiste file CAFIB (comissao de aprimoramento do fila brasileiro). sestavil je "črno listo" vseh mešancev in njihovih potomcev ki so bili v vzreji in skušal doseči, da jim "ukinejo" rodovnike. ker pa so bili vpleteni številni vzreditelji, ki so temu seveda nasprotovali, tega kinološka zveza ni storila.
zato se je CAFIB leta 1979 odcepil od brazilske kinoliške zveze in iz "comissao" je postal "clube do..."

leta 1980 je bil CAFIB pooblaščen od brazilske vlade (ministerstvo za agrikulturo in vzrejo živali), da je kot edini club pristojen za organizacijo vzreje brazilske file kot avtohtone pasme. to pooblastilo je bilo objavljeno 28. aprila 1980 v uradnem listu brazilske vlade (diario oficial)

12. avgusta je takratni predsednik brazilske kinološke zveze eugenio henrique pereira de lucena v časniku ESTADO in 18. avgusta v odprtem pismu naslovljenemu na MM (Molossermagazin), ki je izhajal v nemščini in angleščini priznal, da je prišlo v 70ih letih do masovnih ilegalnih križanj med pasmo fila brasileiro in da je po njegovi oceni od 20.000 registriranih psov samo še ca. 4000 res čistokrvnih.

CAFIB sicer še vedno ni pod nobeno strešno organizacijo, je pa še vedno edini club, ki je od brazilske vlade avtoriziran skrbeti za pasmo brazilska fila in velika večina vzrediteljev, ki vzreja po cafib standardu ima fci papirje (obratno pa seveda ogromna večina fil, ki ima fci-papirje nima možnosti priti do cafib-papirjev, enostavno zaradi "netipičnosti")

sedaj je seveda vsakemu prepuščeno, če misli, da so mu "evropske file" bolj všeč in da bo vzrejal kar take.

samo je to zame približno isto, kot če kak kitajec reče, da mu kraški ovčarji, kakršne propagira slovenski klub za kraške ovčarje niso tako zelo všeč in da bo vzrejal "malo večje in malo težje".

draga ameba, dragi alex003 - kaj res mislita, da vesta bolje, kot uradno pristojni klub države, iz katere pasma izhaja kaj je "lepa brailska fila"?
če bomo vzrejali smo po "75 cm, več kot 50 kg, in zadosti kože" - ok, pač bomo (brazilijo to ne bo srbelo) samo: tem trem točkam ustreza tudi bernardinec.

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , nedelja, 13.02.2005 : 20:31:57
še to:

If you choose a Fila from CAFIB, you will be sure you have bought a dog that has passed strict quality controls,.....


ta stavek pomeni prevedeno: če se odločiš za CAFIB-filo boš lahko prepričan da si kupil psa, ki je prestal stroge kontrole kvalitete....
kar se tiče tistega, da z njim ne boš mogel nič početi, pa ne velja po vsem.
alvor da serra de itanhandu, mlad fila samec, ki živi v ljubljani, je iz čistih CAFIB-linij in ima "cafib-approved" starše IN FCI-papirje. moj tobi je iz čistih CAFIB-linij in ima FCI-papirje. v evropi imajo kolikor ji jaz poznam vsi cafib psi tudi fci-papirje.

kar se pa različnih "tipov" tiče: koliko "tipov", ki popolnoma ustrezajo standardu pa lahko je, če je standard eden?
cafib in fci standard se razlikujeta namreč samo v nekaj točkah (pri višini psa se "križata" oba priznata za korektno višino psa 65-70 cm in psice 60-65 cm, pri teži pravi fci "nad" 40 oz 50 kg, cafib pa okoli 40 oz. 50 kg, fci-pravi, da je gobec lahko tudi nekoliko krajši kot lobanja, vendar to takoj spet relativira s tem da pravi, da ne sme biti gobec globlji kot je dolg in razlika je pri dovoljenih barvah, to je pa tudi vse.) in če je standard eden, je lahko tudi "tip" samo eden, oziroma so vsi ostali "tipi" bolj ali manj oddaljeni od standarda, ki mimogrede - govorim o fci-standardu našteva 13 diskvalificirajočih, 20 zelo težkih in 14 težkih napak.

kvadratična zgradba telesa je npr. zelo težka napaka, prav tako prevelika višina (psi imajo dovoljeno plečno višino do 75, psice pa do 70 cm) ali viden "stop"; horicontalne gube na vratu, premajhna globina prsi, premočno okoteni skočni sklepi, visoko (nad linijo smrček-oko) nastavljeni uhlji pa so npr. težke napake.

ameba:
kar se pa "gibanja" tiče, ki si ga videla na mojem videu. psi na mojem videoposnetku ali stojijo, ali napadajo figuranta - tako da "klasičnega gibanja" hoje ali teka, na videu nisi mogla videti. moraš pa priznati, da so vsi psi na videu dokaj enotni - ni različnih "tipov" (kakor tudi ni različnih tipov na slikah brazilskih fil, ki so nastale pred letom 1974, KER JIH NI BILO, preden se je začelo veselo miksanje).

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: ALEX 003 , nedelja, 13.02.2005 : 20:44:29

od 20.000 registriranih psov samo še ca. 4000 res čistokrvnih.

CAFIB sicer še vedno ni pod nobeno strešno organizacijo

Pozdravljen Marko,

ker živimo v Sloveniji in Evropi in smo daleč od Brazilije, se moramo sprijazniti z standardi, ki jih določa uradna Svetovna organizacija psov FCI in bomo po tvojem morali vzrejati "mešance".
Ker pa se svet spreminja, se vse spreminja na boljše in lepše in če pregledaš zgodovino katerekoli pasme vsaj za 20 let nazaj, boš lahko opazil, da se "tipi" skozi razvoj spreminjajo.

Mislim pa, da rodovniki CAFIB-a niso priznani od FCI, ker le ta ne priznava njihove organizacije.
Po mojem mišljenju, če vzrejaš kjerkoli drugje, kjer ni CAFIB organizacije oz. njihove podorganizacije, vzrejaš takorekoč pse brez rodovnika po FCI-ju.

LP

Alex




Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , nedelja, 13.02.2005 : 21:26:58
oprostite: FCCI je SAMO ena velika vsepasemska organizacija. Konkretno lahko sedaj nekaj rečem, glede svoje pasme: Zame je edinia avtoriteta na svetu KLUB ki že od 1.ga psa skrbi za pasmo Nemški bokser.
Zame kot lastnika Dogo Argentina, je BIBLIJA zgolj tisto, kar je ustanovitelj pasme Martinez zapisal. Kako pa politiki v AKC, FCI, itd delajo...sori. Kaj je vam všeč, pa kaj je osnova in standard...
ja, to vidim pri svoji pasmi, ko je čedalje bolj popularna. Ko ima vsak tretji bokserja in z njim vsak peti vzreja, kot je njemu všeč...pol pa čez dvajset let standard speminjajo, ker noben pes več ne odgovarja standardu...

Ameba: poskušam bit popoln kinolog, poznat razlike med pasmami itd. to pomeni, da moram tudi druge študirat, da bi jih ne mešal med seboj. Koliko je vzrediteljev bokserjev, ki imajo pse s terijerskimi fronti, ker jim je to všeč, ne vedo pa, da je to posebnost druge pasemske skupine... Ne poznam Fil. Poznam pa politiko in poznam zgoedbo imenovano: to je meni všeč, to so moje preference, moja VIZIJA pasme....sem proti temu. sem konzervativec, ne verjamem v "spreminjanje" pasem kot neko "razvojno " zadevo. In CAFIB je zame vsaj po prebrane, mlinsko kolo "razvoja" fil. hočejo ohranit filo kot je bila.

Konc koncev...a hočete imet čez 30 let 5 varijacij fil, kot je to pri buldogih? Olde english, Old country, america, alapaha...



Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , nedelja, 13.02.2005 : 21:31:26
aja, kako pa naj ma v ringu ena delovna fila lepo gibanje. ona je delana za to, da izsledi in nevtralizira plen. Ko sledi, mora hitro z nosom na tleh tečt. Ja valjda to ni telo, ki bi lepo kasalo z dvignjeno glavco kot se mora to v ringu delat. potem pa seveda vse za seboj potegne....proporci skeleta pa to...


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , nedelja, 13.02.2005 : 21:35:23
kot tretje je pa jasno, da niti CAFIB niti FCI (pa ne smemo pozabit, da ima ogromno FCI pso TUDI, HKRATI, še CAFIB papirje. Kot recimo mi, ki damo slikat in nam priznajo v sloveniji, potem pa še v BK minhen pošljemo, da je "uradno, nemško" overjen rezultat), psi, niso vsi idealke. Ne more bit, ker idealk je pač povsod malo.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , nedelja, 13.02.2005 : 21:41:57
pa še P.S: Meni so te "idealne" file ki jih Marko kaže, grozne. Visoke riti, sedlasti hrbti...
In tudi idealen bokser, mi ni všeč, bi "kja spremenil, enmalček". Ampak jaz vzrejam in ljubim to pasmo zaradi pasme, ne zato, da bom nekaj svojega "izumljal".. Lastne estetske preference so samo delček mozaika, ki ga rabim sestavit v to, da bom vzredil lepega psa.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: AMEBA , nedelja, 13.02.2005 : 21:43:31
Hvala za jasne odgovore!


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , nedelja, 13.02.2005 : 21:53:20
ni kaj, saj smo tu zato, da diskutiramo :)


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , nedelja, 13.02.2005 : 22:09:24
pa ker me matra...haha...Marko je napisal kako je ministrstvo dalo koncesijo, takorakoč v varstvo, svojo nacijonalno pasmo enemu klubu. No, na madžarskam se zna zgodit, da bodo MEOE uradno prepovedali, ukinili, ker nima koncesije države Madžarske. In kot članica EU mislijo svoje pasme zaščitit. Mislite da bodo Kuvaszi, Pumiji, Puliji še imeli isto ime v FCIju? Ne madžarski ovčarski psi se bodo imenovali, Madžarska pa 11 let, dokler nove zveze ne sprejmejo v FCI, ne boimela članice v tej "po božje čaščeni organizaciji".
Kangal je zaščitena pasma Turčije. Mešanci kangalov in drugih pasem, so v FCI imenovani Anatolski ovčar. Neka hibridna pasma, ki ji po domače rečejo Kangal vsaj večina FCI vzrediteljev. Mislite da imajo rtes kangale?

FCI Fila (ki ni hkrati tudi CAFIB), je en navaden mešanec. Brazilska doga, al pa dogo brasilero, če hočete. KAR SE MENBE TIČE, jasno, ne vsiljujem nobenemu...


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , nedelja, 13.02.2005 : 22:16:58
aja, kosmati perujski goli psi s čimbolj popolnim zobovjem, so v FCI in v Evropi nekaj normalnega. Z "nepopolnim zobovjem" lahko še iz ringa letiš. Kosmatega parit...ni bleema. Pa to v peruju delajo? no way. So popolni zobje zahteva? ne, psi so skoraj braz njih. itd.

Karkoli pride v evropo, pokvarimo, in potem smo še ponosni na to, oz to vneto zagovarjamo. Konc koncev imam tudi sam z bokseraši diskusije, ko jim trobim, da so nam po 2. svetovni vojni, vzrejo rešili angleški psi, "utemeljteljica" pasme je pa že v po prvi svetovni vojni začela samo z Američani sodelovat, ker so bili bolj "konzervativni", od 60. let naprej pa evropske vzreje sploh ni več komentirala niti ni sodila v evropi. In hec. Najprej sem se zakuril na Ameriške in angleške pse, ki so mi še danes "mila majka". šE DANES ME "ZDRAVIJO" DA JE TO DRUG, AMERIŠKI TIP...


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , nedelja, 13.02.2005 : 22:28:11
je pač tako: če ima fila rit nižje od vihra, je to zelo težka napaka, če ima raven hrbet pa težka (po fci-standardu prav tako kot po cafibovem).
če fila ne "kljusa" - to je, da hodi v "kamelji hoji" - to je, da premika obe nogi ene strani istočasno naprej in nazaj, je to diskvalificirajoča napaka (po fci-standardu).
če pa pes ne nosi glave pri sproščeni hoji pod linijo hrbta ali ima v "stanju mirovanja" gube na nosu pa to sploh ni fila (zato to v standardu, ki je narejen za file tudi sploh ni navedeno ;D)

je pa treba standard preštudirati, predenj veš kaj boš vzrejal (v slovenščino pa ni preveden).

doma imam knjigo, ki je izšla leta 2005 s slikami iz brazilije, ki so bile narejene leta 2004. začuda se prav tam, kjer vzejajo največ brazilskih fil "tip" ni prav nič spremenil.

vsak selahko sam odloči po kakih kriterijih in s kakimi psi bo vzrejal (al' pa ne vzrejal). jaz osebno pač misli, da - če se že človek odloči za vzrejanje, da se drži po možnosti tistega kluba, ki je uradno za pasmo zadolžen.
kangal naj bi se vzrejal tak, kot ga želi zadolženi turški klub a kangale.
kraški ovčar naj bi se vzrejal po direktivah slovenskega kluba za kraške ovčarje
brazilske file pa tako, kot jih vidi uradno pristojni brazilski klub.

mislim pa, da bo mogoče vedno prodajati vse pse, ki imajo rodovnik brazilske file (vseeno ali so fili podobne ali ne)  iz razloga,  da 99 odstotkov ljudi ne ve (in veliko večino tudi ne zanima) kakšna je res brazilska fila. kako naj tudi bi - saj še mnogo vzrediteljev on sodnikov ne ve!

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , nedelja, 13.02.2005 : 22:48:51
Naj se priključim že zelo rzširjeni debati.Ne vem zakaj ve Altervita vključuje v debato, ker sploh ne pozna Brazilske file, kar je sam priznal in jo celo imenuje Brazilska doga.Naj še enkrat napišem da CAFIB ni priznan od FCI in da celo na CAFIB razstavah sodijo FCI sodniki.
Mogoče sodniki FCI nimajo pojma o ocenjevanju fil po mnenju nekaterih, ampak dejstvo je da ocenjujejo tako kot ocenjujejo in da naši psi po njihovem mnenju so kvalitetni in lepi.Oprosti ampak mi hodimo na FCI razstave in na teh dosegamo uspehe,zdaj pa če so naši psi "mešanci" pač so kupili smo jih in razstavljamo jih zato zdaj pa ali je to nekaterim všeč ali ne.
Mogoče naši psi na CAFIBU nebi dosegli nič ampak verjetno tudi CAFIB psi nebi na FCI nebi dosegli nič, ker so sodniki "neumni" ali pa zato ker jim je všeč to kar vidijo pri tako imenovanih mešančkih.
Mi smo ponosni na naše pse, dejstvo pa je da imajo rodovnike popolne z vsemi predniki,.... Torej so priznani obojni in CAFIB IN FCI.Ljudje naj se opredeljijo kako jim je ljubše mi smo se in je brez veze debatirati kiri psi so lepši,čistokrvni boljši.Na svojem področju pa je dejstvo da lahko oboji nekaj dosežejo.


Lep pozdrav!
P:S.
Upam da nisem koga užalila. ;D


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , nedelja, 13.02.2005 : 23:00:19
Naj se priključim že zelo rzširjeni debati.Ne vem zakaj ve Altervita vključuje v debato, ker sploh ne pozna Brazilske file, kar je sam priznal in jo celo imenuje Brazilska doga.
Upam da nisem koga užalila. ;D
sem že povedal: poskušam se poglabljat v druge pasme, poskušam gledat kako vzrejajo drugi, poskušam bit kompletemn kinolog, da bi bil dober vzreditelj svoje pasme. Nimam file, so mi všeč, kot vsak drug pes. Poznam anatomijo psov, vem za uporabnost.
menim, da se v debato o tem kaj je bilo prej, kura ali jajce, v tem primeru zlahka vklučim. debatirate o različnih organizacijah, od lkaterih vsaka goni svoje. FCI priznava mešance z mastini in agleškimi mastifi, etc, kot je omenil Marko v svojem izjavljanju. TO JAZ IMENUJEM "DOGO BRASILERO". Ker je Cafib, organizacija, ki so jo OČETJE file postavili, da bi jo "moneymakerske" mastodontske organizacije a'la FCI in AKC, ne pokvarile do konca. Kot je bilo rečeno: sem nazadnjak, če menim, da Kitajski Kraški ovčarji niso pravi kraševci, ker se je en kitajc (FCI, AKC) odločil, da bi on pa malo večjega...

KO boste razpravljali o stopu pri fili al pa o idealnih kotih sprednjih nog, se ne bom vključil, ker nisem tu not toliko doma. Bom pa z zanimanjem prebral.
Dokler razglabljate o tem, da so vaše preference na strani ESTETIKE, ne pa na strani pasemskega standarda in pasme same...ja, bom razpravljal, pa četudi bi niti ne imel psa, kamoli file.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , nedelja, 13.02.2005 : 23:08:24
pa povejte vi, koliko ste pasmo študirali, koliko časa jo imate?
Jaz sem imel Bokserja tri leta preden sem SPLOH začel razmišljati o pasmi i STANDARDU. Da sem začel o ostalih molosih, je trajalo še tri leta...Najlepši na svetu je bil. So mi vsi rekli. "strokovnjaki". Danes ne dam zanj 3 tolarje glede skladnosti po standardu. Je pa dober Pes. Super karakter. Vsaj to...

Amapak ni to point. VZORE si je treba izbrat, VZORNIKE. In to ni sosed ali prijatelj ali vzreditelj. To so njegovi konkurenti, moji sovražniki, ljudje ki me sesujejo z argumenti. Od njih se lahko učim. In tako danes vem, kaj imam doma. Konec koncev, imam dovolj dobrih in slabih, da opazim razlike. In tudi, da vem, ko mi nekdo hvali pse, kdaj laže, oz ko mi jih šimfa, da vem kdaj je zavisten.

Torej, kje ste se vi učili, kdo ste vi, koliko časa imate file, da mene sprašujete od kod mi "jajca" da se k vam, " v vašo posvečeno" debato mešam. Ko se niti o Fili ne menite ampak o tem, katera organizacija oz kateri VZREJNI STANDARD (TO JE DEJANSKO SMISEL CAFIBA) velja in je pravi...


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , nedelja, 13.02.2005 : 23:14:32
...da celo na CAFIB razstavah sodijo FCI sodniki.


to pa ne bo držalo ;). v evropi je sploh samo en sam cafib-sodnik (ali ta sodi tudi fci-razstave ne vem). na evropske cafib-razstave vedno prihajajo brazilsko cafib-sodniki.
od cafiba priznan pa ni noben pes kar tako - neglede kako popolen in kak rodovnik ima. da je pes priznan od cafiba mora biti od cafiba pregledan in odobren (na eni od cafib razstav).
od prvih 2000 psov, ki jih je cafib v prvih letih svojega obstoja pregledal, je bilo ocenjenih z "odlično" sedem.
prav zato, KER cafib ni odgovoren nobeni strešni organizaciji, si lahko privošči strogo selekcijo.
če imaš psa, ki je od cafiba ocenjen odlično - imaš (zame) "ameriko".
če imaš filo, ki je na fci razstavi bila ocenjena odlično pa ne nujno (to izjavo takoj popravim, če mi lahko poveš samo za ENO filo, ki je bila na vsaj treh razstavah, pa niti enkret ni bila ocenjena odlično - ne boš našla. čudno, da so po evropi same "odlične file" :))
saj je prav da ste ponosni na svoje lepe in uspešne pse. ampak to, da je pes lep in skladen pač še ne pomeni nujno, da je tipična fila (tudi manj tipične file so lahko lepi psi oz. je lepota stvar okusa - kaj je tipična fila ali ni, pa ni stvar okusa,  temveč standarda).

altervita pa naj se kar še oglaša - tudi nekdo, ki je nekaj mesecev ali let lastnik file zato še ni "strokovnjak".
če se bomo oglašali smo lastniki fil, bo diskusija bolj revna (ker nas bo malo), če se bomo oglašali samo tisti, ki smo prebrali kaj določa standard za brazilske file, pa še revnejša.
lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , nedelja, 13.02.2005 : 23:22:42
heh, sej se bom itaq, ker sem ena tečna muha, pač.

Še en primer. Zakaj bi imel F1? ker fajn zgleda. ja ampak vseeno ga ne morem met, oz nočem tega, da bi mi rit odneslo na vsakem ovinku, ker to pač ni avto za na cesto. Ko bojo pa naredili potniški avto -F1 dizajn, ampak cestna uporabnost, ga bom pa imel.

In zdaj je CATCH. A bom lahko rekel, da mam F1??
 In še več: BOM IMEL JAJCA se it s SCUMACHERJEM KREGAT (MARKOVI PSI SO VSI cafib IN fci PREDNIKOV)  da je moj F1 bolj pravi F1 od njegovega, oz mu rečt: ne vozim grandprija (nismo v braziliji) jaz sem v AMZS?. Mislim da ne.

In Alti ziher ne bo potrdil tega gledanja.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 14.02.2005 : 09:35:53
Hello

Naj povem da se nimam za strokovnjaka, saj imam filo komaj dobro leto, sicer sem imela že nemškega ovčarja, ampak mi je po karakterju bolj všeč fila.Po mojem mnenju je bolj cart, tako sem jo tudi vzgojila.Marko sam lahko pove da moj pes ne kaže agresije in je bolj cartljiv kot katerakoli muca.Pa file naj bi bile napadalne.Torej to teoretično ne drži pri vseh.Odvisno od vzgoje.

Po pravici povedano sem se o standardih začela zanimati preden smo šli prvič na tekmovanje.Vem da nimam cafib file ampak živimo v evropi in tudi tu razstavljam, zato sem ponosna na mojo mešano ali fci filo, kako vam je ljubše.Če pa bom kdaj želela iti na cafib razstavo pa bom šla, pa če bom pogorela pa bom za mene še bo moj pes vedno najlepši in multi šampijon mojega srca.
Jaz sem vzela psa ker mi je bil v prvi vrsti všeč šele na to sem začela razmišljati o tem da bi ga razstavila.Pa mislim da nisem naredila napake.
Pa četudi bi mi bil nek pes všeč in nebi bil po standardih bi ga vzela.Ne razmišljam tako kot nekateri koliko jim bo pes dal nazaj.

ŽIVALI IMAMO ZATO KER JIH IMAMO RADI IN NE ZATO KER USTREZAJO STANDARDU, vsaj pri meni je tako
Ali vi neboste imeli punce ker ni sodelovala na miss sveta in nima mere 90 60 90 ? ???
No pa očitno obstajajo tudi takšni. :-\


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 14.02.2005 : 10:15:07
potrjujem izjavo amoss, da je amos cartljiv in sploh ni nezaupljiv do tujcev.
se tudi strinjam, da imamo pse zato, ker jih imamo radi in ne zato ker ustrezajo standardu.

tudi ne trdim, da so vse cafib-file "božanske", vse fci-file pa "zanič", ker bi bila to preproto laž.
tudi v cafib-leglih se pojavljajo "netipični" primerki fil in tudi v fci-leglih se najdejo tipični predstavniki pasme (neglede na to ali ustreza standardu ali ne, pa je vsem skupno, da ljubijo svoje ljudi in so tudi vsi vredni ljubezni svojih gospodarjev). o tem sploh ni debate!

tipičnost ali netipičnost pa je v vsakem primeru relevantna za VZREJO. standard je isti v evropi in v braziliji, tako da argument "mi smo in razstavljamo in vzrejamo v evropi" sploh ni argument.

razlika je v tem, da cafib vodi strogo selekcijo glede vzrejanja, fci pa ne (kot že rečeno - hecno, da imamo, če gledaš razstavne rezultate po fci v evropi same "odlične" file). in zame je "ta pravi" vzreditelj tisti, ki svojo "manj tipično" psico NE uporabo za vzrejo (pa čeprav mu zaradi tega "uide" nekaj tisoč evrov) in tak, ki svojega plemenjaka NE pusti skakati na vsako psico, katere lastnik mu maha s 500 evri, ampak samo na take, kjer lahko pričakuje "tipične" mladiče.

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 14.02.2005 : 10:43:25

Zanima me, če kdo ve, koliko registriranih psov ima organizacija CAFIB,
ker izpopolnjujem svoje znanje o filah.



tega podatka žal nimam, bom pa skušal izvedeti.
lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 14.02.2005 : 11:08:37
No lepo da se strinjama.
Glede parjenja pa je moje stališče drugačno.Zakaj jaz nebi pustila pariti psice z mojim psom če je nekomu moj pes všeč in bi radi imeli potomce pa tu sploh ni vpleten denar.Moj tako imenovani mešanček je lahko nekomu všeč tistim ki pa želijo tako imenovano čisto pasmo pa mogoče ni zanimiv za parjenje.Torej tisti ki vzrejajo bodo sami presodili ali bodo parili z fci ali s cafib psom to je pač stvar okusa.Če bo drugim moj pes interesanten jim bo in če ne pač ne bo paril to me sploh ne teži.Kot sem rekla pa mi denar ni pomemben.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 14.02.2005 : 11:58:41
Glede parjenja pa je moje stališče drugačno.Zakaj jaz nebi pustila pariti psice z mojim psom če je nekomu moj pes všeč in bi radi imeli potomce pa tu sploh ni vpleten denar.Moj tako imenovani mešanček je lahko nekomu všeč tistim ki pa želijo tako imenovano čisto pasmo pa mogoče ni zanimiv za parjenje.

proti takim "argumentom" sem pa seveda popolnoma nemočen in s takimi "argumenti" se konča vsaka kolikortoliko resna diskusija o "načrtnem vzrejanju" ali "razvoju pasme".
če ti je to "da je tvoj pes nekomu všeč" glavno gonilo za paritev, mi to kaže, da o kakem načrtnem vzrejanju še sploh nisi nikoli razmišljala. če je "mi je všeč" ali "mu je všeč" vzrejni kriterij, potem sploh ne potrebujemo nobenih rodovnikov, nobenih razstav, nobenih organizacij, nobenih standardov...

mimogrede: to da je tvoj amos "takoimenovani mešanček" nisem jaz nikoli trdil in nikoli ne bom, če zato ne bom imel objektivnih dokazov. in tudi če bi imel objektivne dokaze za to, tega prav gotovo ne bi "objavljal" v kakem forumu.

tudi mimogrede: tvoj amos je tudi meni "všeč" saj je lep, velik, imposanten, skladen, prijazen.....kuža. samo, vse našteto pač zame ni nikakršen "vzrejni kriterij".

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 14.02.2005 : 12:22:58
kar se objektivnih kriterijev tiče pa še to:
amoss, orka, ameba in alex003 imajo pri svojih postih glave svojih fil (okay orka ima glavo psa, s katerim je parila)

zdaj seveda vsak ki ga to zanima, pogleda bodisi strani, kjer so objavljene glave cafib-fil (link sem že nekje navedel)

ali zaradi mene tudi stran, kjer so objavljeni fci/cbkc kriteriji, kakšna naj bi bila "idealna" glava file, pokazano z risbami in slikami- ta link je tu:

http://www.caofilabrasileiro.com/padroes_normais/destaque_cabeca/destaque_cabeca.htm

in primerja.

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: Bonie , ponedeljek, 14.02.2005 : 12:45:37
Ko berem te vaše neskončne debate, si ne morem kaj, da še sama nekaj dodam...

Po mojem je stvar takšna: vsak pari po svojem znanju in vesti. Eni imajo znanje o pasmi, standardu in so zato veliko bolj kritični tako do svojih psov kot do drugih. Kar pomeni, da se zavedajo napak svojih psov in če imajo še vest, skušajo s pravilno izbiro paritvene kombinacije pasmo izboljšati ali pa določenih psov sploh ne parijo. Drugi pa nimajo znanja in zato v dobri veri parijo s psom, ki se jim zdi najlepši in ima po možnosti še kakšen razstavni uspeh. Najhujši so pa tisti, ki imajo znanje, nimajo pa vesti in parijo za denar. Vsak pa zagovarja svoje in če dela po svoji vesti, verjame da dela prav...

Je pa še nekaj. Pri redkih pasmah kot je fila ali pa moja pasma (CC), lahko odlično na razstavi dobi res vsak pes, samo malo mora vztrajati in hoditi na razstave. Enkrat sigurno dobi kakšen naziv... Pa saj ni čudno, če je pogosto na razstavi en sam primerek pasme, pa pasmam ponavadi sodijo vse prej kot sodniki specialisti.

Ampak vse to ne pomeni, da imamo pri nas same slabe pse, ampak da si mora vsak sam pridobiti čim več znanja in realno oceniti svojega psa in druge in se odločiti za paritve na osnovi znanja in vesti seveda. Da pa vam bo kdo drug realno povedal, kam vaš pes sodi, pa kar pozabite. Kot je že Alti nekje napisal, samo z znanjem lahko presodiš, kdaj tvoja konkurenca "šimfa" tvojega psa iz hinavščine in kdaj hvali iz posmeha...

Pa lep dan še naprej.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 14.02.2005 : 13:55:30
Kot sem že povedala nisem in se niti nimam za strokovnjaka.Sicer se skušam izpopolniti in sem odprta za kritike tako dobre kot slabe.Jaz vem kaj vidim in kaj mi je všeč, če pa je recimo ta pes ki je meni všeč recimo tudi dober v pasmi pa še ne znam čisto ločit, se pa trudim.Upam tudi da bom nekoč svo to znanje pridobila in ravno zato ker še nimam dovolj znanja in ga še kmalu nebom imela ne želim zavreči morebitnega dobrega potenciala mojega psa.V tem primeru pač zaupam v znanje tistega ki bo želel z mojim psom pariti.Ko in če pa bom nekega dne lahko rekla da se spoznam zelo dobro na pasmo pa bodo verjetno tudi moji kriteriji drugačni.Trudim se in se zavedam da to lahko traja leta.

Do takrat pa kot sem rekla pa bom zaupala v znanje tistega ki bo prišel s svojo psičko pariti. :)


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 14.02.2005 : 13:59:39
 p.s

Ogledala sem si zadnji link in ne vem ali ne znam ločiti ker nisem dovolj strokovno podkovana ali pa res neke vidne razlike ni.
Prosim za mnenje tistih ki vedo več kot jaz.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 14.02.2005 : 14:31:34
amoss,
jaz ti edino lahko ponudim, da ti pri svojih dveh pokažem, kaj pri njiju standardu ustreza in kaj odstopa.
lahko ti tudi ponudim, da skupaj točko za točko standard prebereva (če mi ne zaupaš,  da ti bom standard pravilno prevajal, boš morala nekoga pripeljati, ki zna nemško) in predelava z risbami, razlagami in slikami vred in ti sama pri amosu točko za točko pogledaš, kje standardu ustreza in kje so mogoče kaka odstopanja.
da bi pa javno kritiziral file drugih lastnikov in pravil kake vrline ali napake imajo, to pa mislim, da mi ne pristoja.
lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 14.02.2005 : 18:23:59
http://www.sloland.net/galerija/amos/glavna.jpg (http://www.sloland.net/galerija/amos/glavna.jpg) 61.08 KB
http://www.caofilabrasileiro.com/english/champions/dogs/pages/14-campeoes_jpg.htm (http://www.caofilabrasileiro.com/english/champions/dogs/pages/14-campeoes_jpg.htm)

Zdaj pa res nič več ne vem.Ta pes iz Markotovega linka je izrezan Amos.Tisti pes naj bi bil mult šampijon, kaj potem takem manjka mojemu psu?
Poglejte si oba linka in mi povejte ali mi je crknil monitor ali pa sem že čisto nora.
Potem takem ima moj pes tudi možnosti za multi šampijona po CAFIBU?
Na tem linku sem zasledila linke črnih fil, kaj pa je narobe z njimi, če pa baje črna ni dovoljena? ???
Naj mi negdo razjasni moje dvome

[slika spremenjena v povezavo; Jana]


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 14.02.2005 : 18:25:46
http://www.caofilabrasileiro.com/english/champions/dogs/pages/14-campeoes_jpg.htm (http://www.caofilabrasileiro.com/english/champions/dogs/pages/14-campeoes_jpg.htm)
Še slika multi šampijona.

[slika spremenjena v povezavo; Jana]


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 14.02.2005 : 18:28:26
http://www.caofilabrasileiro.com/english/champions/dogs/pages/14-campeoes_jpg.htm (http://www.caofilabrasileiro.com/english/champions/dogs/pages/14-campeoes_jpg.htm)
Nekaj tehničnih težav, upam da mi bo uspelo.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 14.02.2005 : 18:32:05
Prosim Altervito da mi pove ali imajo po tem takem v Braziliji tudi mešančke ali pa si ta dva psa nista podobna.Altervita je namreč izjavil, da so naši psi mešančki.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: ALEX 003 , ponedeljek, 14.02.2005 : 19:08:31
Pozdravljeni,

vidim, da med tem, ko sem bil odsoten postaja prav vroče.

Malo se umirimo in še enkrat trezno premislimo.

CAFIB je organizacija, samosvoja, ki si izdaja svoje rodovnike in svoje šampionate. Le ti pa veljajo samo v njihovih organizacijah. Če bi bili vsaj pridruženi člani FCI-ja, bi lahko dobili rodovnike po FCI-ju.
Če CAFIB ni član, niti pridružena organizacija, kar lahko vidimo na linku:
http://www.fci.be/members_listing.asp?lang=en&c=lac#12 (http://www.fci.be/members_listing.asp?lang=en&c=lac#12)
lahko pasemske organizacije izdajajo rodovnike takšnim psom, samo takšni rodovniki so POGOJNI RODOVNIKI.

Ve se, kakšna je pot, da se pogojni rodovnik izpopolni ( več let).

CAFIB psom pa želim čimprejšnje izpopolnjenje rodovnikov.
Če pa se je nekdo odločil za daljšo pot, pa mi je tudi prav.
Brazilija je daleč, daleč, tudi tam je klub, ki dela po FCI-ju.

Še enkrat mislim, da imam pravo pot, to je KZS in FCI.

LP

Alex

Če sem koga užalil, se opravičujem, ni bil moj namen pri mojih 70- ih letih.



Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 14.02.2005 : 19:18:16
oprostite ne razumem čisto.Po tem takem imajo vsi ki imajo CAFIB rodovnike pogojne rodovnike.Ja kaj pa Tobi?Kaj potem bodo mladiči tudi imeli pogojne rodovnike?


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , ponedeljek, 14.02.2005 : 19:22:14
lej, ne moremo se na tem nivoju menit.
V disputu glede CAFIB-ostale organizacije, sem preprosto podprl tisto, kar je JASNO IN GLASNO zapisal Marko. Če so file ko so postale popularne, parili še z drugimi pasmami ter jih vpisovali v FCI rodovne knjige, potem so jasno to MEŠANCI, ki imajo ime "FCI-Fila" magari. Nikjer nisem rekel, da so KONKRETNO vaši psi mešanci, ker ne vem kaj imate v rodovnikih. Gre za NAČELNO izjavo ki zadeva pasmo, in njen razvoj (predvsem politične igrice med akterji v pasmi), ne vaše pse.

Če se pa eni takoj užaljeni počutite, in se vidite v vsakem postu kot da ste direktno vi napadeni, je pa to problem, ki ga rabite sami s seboj razčistit.

jaz sem svoje itaq že izpel. se ne mislim bost z ljudmi, ki se jim ne da potrudit, da bi kaj razumeli.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: MINKA , ponedeljek, 14.02.2005 : 19:27:07
Mene pa zanima, koliko fil je Marko že vzredil in kakšne uspehe je imel na razstavah CAFIB in FCI?

LP

Minka


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 14.02.2005 : 19:32:44
Čuj ti Altervita pa si tudi malo čuden ali pa premalo poučen tako kot očitno jaz.Problem je v tem da tvoja boxarska organizacija je pridružena in je pod okriljem fci, CAFIB pa ni.
V tem je problem.Potem tudi mulati niso ljudje ampak so mešanci brez porekla.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , ponedeljek, 14.02.2005 : 19:43:05
No pa mi povej to: angleški bokser klub je samostojen in ima pogodbo s fci. In tam je en doktor se igral, ter nartedil z mešanjem z pembroke welsh korgijem brezrepega bokserja. Ti potomci mešancev so danes že v srednji evropi in imajo FCI rodovnike. Če ga kupim...kaj imam? bokserja al mešanca, ki zgleda kot bokser?
Pa ima FCI rodovnik in zmagujejo tudi ;)


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: AMEBA , ponedeljek, 14.02.2005 : 19:44:25
Če se pa eni takoj užaljeni počutite, in se vidite v vsakem postu kot da ste direktno vi napadeni, je pa to problem, ki ga rabite sami s seboj razčistit.

jaz sem svoje itaq že izpel. se ne mislim bost z ljudmi, ki se jim ne da potrudit, da bi kaj razumeli.

Krasno! Tukaj sploh ne smeš izraziti svoje mnenje in videnje!


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , ponedeljek, 14.02.2005 : 19:45:29
MIslim, da je tole nizko, MINKA...ne verjamem da se človek vpiše in takoj začne srat tam kjer je vroče....


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 14.02.2005 : 19:47:11
Tak zdaj pa sem jezna.Kaj kaj maš.Boxerja z rodovnikom, ker kolko jaz vem da mešančki nimajo rodovnikov.Pa ne me zezat že moj pes ma celi dan prebavne motne ker ga mamo za mešančka.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , ponedeljek, 14.02.2005 : 19:54:32
jap, brezrepi bokser, je produkt mešanja dveh pasem, ima rodovnik Bokserja in ima genetsko kratek rep.
Zame je to en lep poskus genetika, da bi naredil naravno kratkorepega bokserja. Ampak teh psov, rodovnik gor al dol, ne morem imenovat drugače kot "BOBTAIL boxer", kot jih tudi njihov "oče" imenuje. V fci rodovnikih, jim pa piše, da so NEmški Bokserji.
ZAME imajo ti bokserji lahko 100krat rodovnike, so še vedno mix pasma.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: Jana , ponedeljek, 14.02.2005 : 19:56:00
Mene pa zanima, koliko fil je Marko že vzredil in kakšne uspehe je imel na razstavah CAFIB in FCI?

LP

Minka

Uporabnik MINKA je izbrisan.
V kolikor se bo clan tega foruma ponovno registriral pod novim uporabniskim imenom, mu bo dostop do mojpes.neta onemogocen.

V pravilih mojpesForuma (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=39;action=display;threadid=1484) pise tudi tole:
3.) Samo enkrat se registriramo
Podvojene registracije so na mojpesForumu nezazeljene. Ob ugotovitvi podvojenega clanstva administrator preveri preko emaila, pod katerim uporabniskim imenom bo clan z vec registracijami sodeloval na forumu. To uporabnisko ime pusti uporabniku za dostop do foruma, ostale "uporabnike" pa izbrise. Ce na email sporocilo administrator ne dobi odgovora, izbrise vse "sporne" uporabnike.

S temi pravili si se strinjal tako ob svoji prvi registraciji, kot ob drugi.

Dragi clan, saj ves, kdo si. Glede na to, da tvorno sodelujes v tej temi in da si pod "starim imenom" napisal ze kar nekaj postov, te o tvojem nemoralnem pocetju nisem opozarjala na zasebno ali po emailu, temvec sem tvojega dvojnika preprosto izbrisala.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , ponedeljek, 14.02.2005 : 20:07:49
Čuj ti Altervita pa si tudi malo čuden ali pa premalo poučen tako kot očitno jaz.Problem je v tem da tvoja boxarska organizacija je pridružena in je pod okriljem fci, CAFIB pa ni.
moja pasemska organizacija je združba nacijonalnih klubov, ki so včlanjeni v nacijonalne zveze organizacij FCI. ATIBOX (Association Technique Internationalle du Boxer) NI ČLANICA FCI!!!!

Za pasmo nemški bokser, je pristojen matični klub, BK Munchen. In verjemi mi, da ko bi BK munchen odkril, da se v FCI oz v VDH ne gredo "prav" z bokserji in bi "izstopil", sam ne bi dvakrat razmišljal, na katero stran bi se postavil. Pa nimam nemcev nič kaj rad. Ampak je pač njihova pasma.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 14.02.2005 : 20:16:21
Pri primeru file in tega t.i. bobtail boxerja ne gre za isto stvar.
Te t.i mešana file se niso kaj dosti spremenile nič jim ne manjka.Ne vem če si si pogledal na prejšnjo stran in si ogledal sliko od mojega psa in CAFIB multi šampijona.Če nisi slep (ni žalitev) boš videl da ni razlike. Da sta identična.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , ponedeljek, 14.02.2005 : 20:23:49
saj sem rekel, da se prerekam o NAČELIH, ne o tem kateri pes je kateremu posdoben, pa keri je bolj prava fila eksterijerno.

....da ni enako kratkorep bokser in file ki so jih mešali z mastifi ? je isto. Fila križana z mastifom da potomce ki imajo tudi mastifov karakter.
 Bobtail bokserji imajo ovčarske gene v sebi. In to kar zzajeten procent. Ni temperament več enak, to ni to. je mogoče približek, ni pa več to original. Lahko tudi rečemo, da je "upgrade", če vam gre toliko v mos ta izraz: mešanec...


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: MINKA , ponedeljek, 14.02.2005 : 21:35:55
Uporabnik MINKA je izbrisan.
V kolikor se bo clan tega foruma ponovno registriral pod novim uporabniskim imenom, mu bo dostop do mojpes.neta onemogocen.

V pravilih mojpesForuma (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=39;action=display;threadid=1484) pise tudi tole:
3.) Samo enkrat se registriramo
Podvojene registracije so na mojpesForumu nezazeljene. Ob ugotovitvi podvojenega clanstva administrator preveri preko emaila, pod katerim uporabniskim imenom bo clan z vec registracijami sodeloval na forumu. To uporabnisko ime pusti uporabniku za dostop do foruma, ostale "uporabnike" pa izbrise. Ce na email sporocilo administrator ne dobi odgovora, izbrise vse "sporne" uporabnike.

S temi pravili si se strinjal tako ob svoji prvi registraciji, kot ob drugi.

Dragi clan, saj ves, kdo si. Glede na to, da tvorno sodelujes v tej temi in da si pod "starim imenom" napisal ze kar nekaj postov, te o tvojem nemoralnem pocetju nisem opozarjala na zasebno ali po emailu, temvec sem tvojega dvojnika preprosto izbrisala.

Že nekaj časa prebiram forum in sledim raznim temam, danes pa sem se odločila, da se v teme tudi vključim, zaradi tega sem se tudi registrirala.
Na ADSL priključku je priklopljeno več uporabnikov, ker je hiša večstanovanjska, zato je ga.Jana mislila, da sem duplirala registracijo.

S vprašanjem nisem mislila nič slabega, zasledila pa sem, da je tudi Marko vzreditelj, zato me je zanimalo, koliko psov je vzredil.
Sama sem v kinologiji že dolgih 30 let, od tega 25 aktivnih. Vzrejala sem kar nekaj pasem in vzredila veliko število mladičev, na mojem dvorišču pa je vsaj 11 psov, vsi so čistokrvni in z rodovniki. Med njimi se najde tudi nekaj šampionov.

Za drugo vprašanje sem se odločila zaradi tega, ker prebiram temo in opažam, da Marko zagovarja samo CAFIB in daje v "nič" FCI, po katerem se ravna takorekoč skoraj ves svet.
Iz tega razloga me tudi zanima, kaj je osvojil na enih in kaj na drugih prireditvah.

Pozdrav



Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 14.02.2005 : 22:32:27
če si si pogledal na prejšnjo stran in si ogledal sliko od mojega psa in CAFIB multi šampijona...
amoss,
spet ne bo držalo :), ta pes ki si ga pokazala na linku je bil BIS na tisti FCI-razstavi leta 1987, ki je navedena. nikjer ne piše nič o "multi...karkoli" in s CAFIB-om ta pes gotovo nima nobenega opravka in ga ne bo nikoli imel. zmagal je na fci-razstavi - isto kot tvoj amos :)

še enkrat (se mi zdi da tretjič) tobi ima kot vsi psi iz cafib-linij, ki so v evropi FCI-rodovnik - ne pogojnega - čisto ta pravega, regularnega.
še enkrat - vsi cafib-psi imajo fci rodovnik, le zelo malo fci-psov ima cafib rodovnik.
še enkrat - CAFIB je edini od brazilske vlade pooblaščen klub, ki je zadolžen za skrb in vzrejo brazilske avtohtone pasme fila brasileiro, kar je bilo objavljeno v brazilkem uradnem listu "diario official" aprila 1980.

kdo je bolj kompetenten za brazilske file cafib ali fci, je približno enako vprašanje kot:
kdo je bolj kompetenten za slovenske smučarje, slovenska smučarska zveza ali mednarodni olimpijski komite.

prav prisrčen pozdrav vsem 4im iz iste družine in vsem ostalim ;)
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , ponedeljek, 14.02.2005 : 22:58:37
no, dokler se mislite o ljudeh pogovarjat, ne o filah, al pa vzrejni politiki fil, se jaz ne grem.
Yo, mislim da ni fer kartakole startat. Sploh glede na to, da nisi moderatorica in nimaš dostopa do številk ter "povezav " med nicki, tako da ne moreš kar ene velike zarote čarat, pa seštevat ena in ena nekaj po svoje. Če imate s kom zamere, jih ne nosite semle. Tu naj se krešejo mnenja, ne ljudje.
Jaz se pa o pametnih stvareh lahko s komerkoli pogovarjam, pa tudi skregam, ampak ne na način da se ne bi mogel naslednjič al pa že v isti debati normalno naprej menit.

MINKA, ne maramo če kdo takole, z jasnega neba uleti na sredo (na trenutke) žolčne debate z zajedljivim vprašanjem (vsaj v tistem delu debate je direktno tako zvenelo in ne se ven vlačit). Če ste brali forum, kot pravite, potem bi lahko vse te podatke prebrali, je Marko že odgovarjal. Tako da jaz ne nasedem na to, da ni bila čista diverzija. Drugače mi je pa vseeno če družinski člani sodelujejo, al pa sosedje ki si priključek delijo. Pri Sally, recimo, sta tudi dva, vsak pod svojim nickom. In točno vemo kdo je kdo. Samo moment pa ni bil pravi.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: Sally , ponedeljek, 14.02.2005 : 23:12:29
Sosedje so v redu pasme pa tudi niso tako velike in je vse O.K.
Imas pa resnicno veliko sreco, da imas tako ljubeznive sosede. Pri nas je vedno od 6 do 10 psov (vsi so sampioni, oz multi sampioni ;D;D;D), vecinoma srednjevelikih pasem, zivimo na vasi, hisa zase, dvorisce zase... Pa je vseeno obcasno nekaj negodovanja s strani sosedov, pa ceprav so njihove hise najmanj 50 m stran... ::) Svaka cast, v tako "sosesko" oz. vecstanovanjsko hiso bi se pa se jaz preselila... ;D ...pa ce pomislim, da sem nekoc imela probleme s sosedi v manjsem bloku (9 stanovanj), ker sem imela CELO dva srednjevelika psa... :o :-X

Pa ce ni morda skrivnost... Kaksne pasme pa vzrejas? Verjetno bi za tako "dolgoletnega priznanega" vzreditelja vecina od nas mogla slisati...


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: Jana , ponedeljek, 14.02.2005 : 23:17:14
Nekateri pac ne morete iz svoje koze.
Sporocila, ki niso spadala sem, so prestavljena v arhiv.
Altijevo sporocilo je ostalo tukaj, ker se nanasa na minkina vprasanja.

No, MINKA ocitno nima namena povedati, s kom deli racunalnisko mrezo, pa bom za jasnost sporocil napisala to jaz. Ta oseba je ALEX 003. Kdo kaj vzreja in koliko casa, pa bosta povedala sama.

Tukaj nadaljujemo o filah. Ostalo se zmenite zasebno.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: MINKA , ponedeljek, 14.02.2005 : 23:38:36

No, MINKA ocitno nima namena povedati, s kom deli racunalnisko mrezo, pa bom za jasnost sporocil napisala to jaz. Ta oseba je ALEX 003. Kdo kaj vzreja in koliko casa, pa bosta povedala sama.


No, pa da se predstaviva:

Jaz sem starejši letnik, Alex pa že "starček", star je 70 let, med drugim ima tudi filico, ki jo je za predlanski božič dobil v dar od svoje nečakinje. Prav zaradi tega, se tudi jaz zanimam za file.

Jaz sem***
Vse svoje psičke sem izšolala sama in z njimi opravila ISP3. Mislim, da imam kar nekaj kinoloških izkušenj in se mi ni treba braniti na tem forumu, kvečjemu lahko komu pomagam s kakšnim dobrim nasvetom, ki ne bo vzet iz knjige, temveč iz izkušenj.

Opažam pa, da na forumu postaviš vprašanje, pa te kar eni napadejo. Vendar mislim, da vsi nimamo slabih namenov in pritlehnih misli.

Dobrodošlica je bila pa res lepa.


Lahko noč.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: Jana , ponedeljek, 14.02.2005 : 23:51:57
MINKA, da nehava s tem, kako si prisla, kaj si vprasala in kako smo te sprejeli.
Ce bi tvoje vprasanje sledilo tvoji predstavitvi, bi bili tudi mi bolj prijazni. Zal ti takticnosti in pripravljenosti deliti z nami svoje izkusnje zaenkrat se ne moremo pripisati, upamo pa, da bomo lahko v prihodnje veliko tega prebrali.
Do sedaj je vse skupaj izpadlo tako, kot da si (sta) tukaj prav zaradi provokacije. Tega ne mores zanikati. Saj si vendar prebrala temo, a ne? Pa tudi utrip foruma poznas, ce prebiras forum in sledis raznim temam, torej ves, kaj sledi takim prihodom in takim vprasanjem.

Torej, temo prepuscava tistim, ki imajo kaj povedati o PSIH.
Hvala vsem za razumevanje.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , torek, 15.02.2005 : 00:56:59
no, tega linka še ni bilo. tekst nemškega vzrewditelja Fil, ki jih vzreja kot član VDH in posledično FCI. Tu lepo opiše mafijska posla ki so se jih šli v Braziliji (od koder so seveda po celem svetu izvažali !!!) s to pasmo. In zanimivo. Tudi on se "poigra" s podobno zvezo, kot sem se sam. Namreč te pse imenuje "mastin brasilero".
Opiše pogovore z predsednikom FCI kluba za file iz Brazilije, kjer so nemci načeli problem "nečistih" fil, ki iz brazilije prihajajo v evropo.
na koncu doda, da CAFIB, kot organizacija, nima za člane FCI nobenega pomena. VENDAR ima cafib kot KONOLOŠKI PROJEKT STRIKTNE vzreje, definitivno mesto v njihovih vzrejnih načrtih (načrtih kluba).

Lušten tekst...

http://www.mindspring.com/~anableps/Image%20Pages%20folder/BodTest.html


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , torek, 15.02.2005 : 09:05:23
no, tega linka še ni bilo. tekst nemškega vzrewditelja Fil, ki jih vzreja kot član VDH in posledično FCI. Tu lepo opiše mafijska posla ki so se jih šli v Braziliji (od koder so seveda po celem svetu izvažali !!!) s to pasmo. In zanimivo. Tudi on se "poigra" s podobno zvezo, kot sem se sam. Namreč te pse imenuje "mastin brasilero".
Opiše pogovore z predsednikom FCI kluba za file iz Brazilije, kjer so nemci načeli problem "nečistih" fil, ki iz brazilije prihajajo v evropo.
na koncu doda, da CAFIB, kot organizacija, nima za člane FCI nobenega pomena. VENDAR ima cafib kot KONOLOŠKI PROJEKT STRIKTNE vzreje, definitivno mesto v njihovih vzrejnih načrtih (načrtih kluba).

Lušten tekst...

http://www.mindspring.com/~anableps/Image%20Pages%20folder/BodTest.html

majhen "popravek" k postu, ki ga je poslal altervita. gospod christopher habig, ki je zgoraj omenjeni tekst objavil ni vzreditelj fil (je pa velik ljubitelj in poznavalec) - je novinar, ki je izdajal v 80ih letih MM (molosser magazin) in je
FCI-sodnik!!!

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , torek, 15.02.2005 : 09:21:06
No zdaj pa smo očitno zajadrali v prevroče vode.Ni fer da se nekateri spuščajo v medsebojna obračunavanja in zanemarijo temo ki je Brazilska fila. :o
Marko oprosti tisto moje vprašanje glede Tobija ni bilo mišljeno kot provokacija, pa upam da nisi užaljen in hvala za odgovor.Dobila sem kr nekaj pojasnil ampak se mnenja še bolj krešejo in razumem še manj kot na začetku. ???
Videla sem da so se na temo vključili nekateri ki samo skušajo provocirati in sploh pozabijo da gre za pse.
Hvala tudi za tisto pojasnilo glede drugega psa, ampak sem mislila da ker gre za brazilca da gre hkrati za fci, ampak je pa fseeno podoben Amosu. ;D


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , torek, 15.02.2005 : 10:47:51
tu je še en link s slikami, ki dokazujejo, da se "tip" file v braziliji ni nikakor spremenil. to so "originalne" brazilske file, ki živijo na brazilskih farmah (fazendas).
avtorica slik je ines van damme, vzrediteljica fil in lastnica psarne "de los tres naranjos" v španiji.


www.lostresnaranjos.com/pages/main.htm  (click na "boiadero")


vsi poskusi "razlag", zakaj so file v evropi "drugačne" se izjalovijo.

lastnica ameriške psarne "do camping" je "razložila", da so brazilske file, ki so vzrejene v ameriki zato večje in težje kot "original", ker imajo v ameriki boljšo hrano - ko jo je potem nekdo vprašal, ali imajo zaradi dobre hrane v ameriki tudi čivave velike kot toy-kodre, je bila pa tiho ;D!

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , torek, 15.02.2005 : 15:13:46
ooooprostite,
sem opazil, da zadnji link, ki sem ga posredoval ne dela:

www.lostresnaranjos.com  -  klik na "entra" - klik na "boiadero"

upam da zdaj bo!
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , torek, 15.02.2005 : 16:49:06
majhen "popravek" k postu, ki ga je poslal altervita. gospod christopher habig, ki je zgoraj omenjeni tekst objavil ni vzreditelj fil (je pa velik ljubitelj in poznavalec) - je novinar, ki je izdajal v 80ih letih MM (molosser magazin) in je
FCI-sodnik!!!

lp
marko
www.do-ribeiro-preto.com
joj, ja, ko sem potem prebral še enkrat, sem opazil, da sem narobe razumel tisto o tem, kako novi vzreditelji "puščajo kri" ko se začno it, s filami ( "mafijska" preteklost rodovnikov, kolkor je razbrati iz članka kasneje-dilema kako priti do čimbolj "čiste" file), in da jo je tudi on "puščal". pa sem povezal s tem, da je vzreditelj. Drugače je pa kar nekaj člankov iz Molosser Magazina na netu še dosegljivih :)


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , torek, 15.02.2005 : 17:39:10
Altervita!
Všeč mi je da se poleg "svoje" pasme zanimaš še za druge.
Marko!
Še vedno ne gre brebrat.Pri meni nikjer ne piše entra


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: bina , torek, 15.02.2005 : 17:46:19

Še vedno ne gre brebrat.Pri meni nikjer ne piše entra
Piše, piše ;)

Na, direkten link (http://www.lostresnaranjos.com/pages/boiadeiro.html)  ;)

Lp jana


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , torek, 15.02.2005 : 17:55:47
amoss: v vsaki pasmi je tako malo relevantnih ljudi na katere bi se lahko naslonil, da je vsak, ki želi v tem hobiju "delovat", prisiljen drugam hodit "špijunirat" , gledat razlike med pasmami in posebnosti ter "trike" ki jih vzreditelji uporabljajo. In se poučevat o kinoloških temah.

In btw: moja prva izbira je bila FILA (poznal sem eno prvih, ali celo prvo, med dvema filama, ki sta bili v SLO). Ampak je nisem želel na koncu, zato, ker mi karakter ni sedel povsem. Pa ne meni, kot meni, ampak namenu za katerega sem psa nabavljal. Prehodna hiša, veliko obiskov, ulica, družabnost, itd. Hotel sem družabnega psa. Tudi do okolice.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , torek, 15.02.2005 : 19:06:54


In btw: moja prva izbira je bila FILA (poznal sem eno prvih, ali celo prvo, med dvema filama, ki sta bili v SLO). Ampak je nisem želel na koncu, zato, ker mi karakter ni sedel povsem. Pa ne meni, kot meni, ampak namenu za katerega sem psa nabavljal. Prehodna hiša, veliko obiskov, ulica, družabnost, itd. Hotel sem družabnega psa. Tudi do okolice.
Citat

No to ne drži povsem.Tudi jaz živim v ulici kjer je hiša pri hiši, majhna ulica,...Dnevno imam vsaj 3 obiske.Ne vem koliko se spoznaš na maribor, ampak s psom grem skoraj vsako nedeljo na kramarski sejem,brez nagobčnika,...
Nimam problemov in jih nikoli nisem imela, ker sem psa vzgojila v zelo družabnega.Je pa res da sem v to vložila veliko truda.Tako da ni res da fila ne more biti družaben družinski pes. ;)


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , torek, 15.02.2005 : 19:24:01
nisem rekel da ne more bit. ampak jaz ima nekatere zadeve rad da so "vrojene" :) -kot prvič lastnik psa, preprosto nisem želel sprejet "odgovornosti", ki jo lastništvo take pasme za seboj potegne. Po domače povedan, nisem hotel bit neodgovoren ;) al pa ...nisem bil pripravljen bit., hehe, ne bi zdaj psihologiziral, hehe


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , torek, 15.02.2005 : 19:34:17
 -kot prvič lastnik psa, preprosto nisem želel sprejet "odgovornosti", ki jo lastništvo take pasme za seboj potegne.

Ne razumem kaj to pomeni?Kakšna odgovornost? ???


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: altervita , torek, 15.02.2005 : 19:46:20
bil sem prvič na tem, da bi imel psa (prvič lastnik). imet psa je odgovornost. Jorkija, čicavo, nemca al pa pitbula.
Danes si upam met katerokoli pasmo, kot začetnik, preprosto nisem želel sprejet odgovornosti za to, da bi ga kaj "posral" nevede, zaradi nepoznavanja psov. želel sem imeti "nekompleksnega" psa. Čeprav tudi ta beseda "nekompleksen" ni na mestu. Preprosto so bili pri odločitvi o pasmi plusi in minusi, ki so mi potem, preprosto "pokazali" na to, da je "moja" pasma bokser, ne pa kaj drugega. Psa sem izbiral dve leti. Sem pač naglnjen k temu, da se ne lotevam stvari na pol.
kar pša seveda ne pomeni, da ostalih pasem, ki so mi všeč, ne občudujem in jih spoštujem takih, kot so -eksterijerno in uporabnostno :)


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , sreda, 16.02.2005 : 15:26:50
Ja no sicer je vse kar si napisal res,vsaka pasma pač prinaša odgovornost.
Je pa tudi res da ga lahko "poserješ" tako pri pudlju kot pri pidbula.Če narediš napako sta lahko oba agresivna ali pa "muce", odvisno od vzgoje,...


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: Ory , sreda, 16.02.2005 : 15:39:20
Res je amoss, da ga lahko "zaserješ" pri vsaki pasmi..... razlika je samo v tem, da če ga posreješ pri Čivavici al pa Višavskem terierju je majčkeno manj nevarno, kot če ga poserješ pri Brazilski fili al pa Ameriškem Staffordu  :D. Skratka posledice so različne. Pomembno dejstvo je pa tudi to, da niti dva psa pri isti vzgoji ne bosta enaka....

lp


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , sreda, 16.02.2005 : 18:17:17
Seveda je škoda lahko večja, to se absolutno strinjam.
Poznam pa primer ko je en mali mešanček ogrizel poštarja tako da mu je pretrgal vse vezi na mečih.To bi lahko naredil tudi velik pes,...


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: maja01 , sreda, 16.02.2005 : 19:19:22
verjetno bi mu enako podivjana fila (ali katerakoli druga velika pasma) potrgala se kaj vec... Ze razlika v ugrizu zaradi v velikosti gobca in moci s katero stisne (odtrga) je precejsnja... Dvomi, da bi v primeru, da bi ga napadla podivjana fila, tisti postar se kdaj kaj raznasal.
m.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , četrtek, 17.02.2005 : 09:03:50
no, za filo je značilno da ne napade ampak samo opozori in potegne z zobmi, naj nebi "trgala".


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , četrtek, 17.02.2005 : 11:09:36
no, za filo je značilno da ne napade ampak samo opozori in potegne z zobmi, naj nebi "trgala".

vsak pes (ne samo pes, tudi vsaka druga žival) "zna biti" agresiven. to potrebuje za komunikacijo med psi prav tako, kot za branjenje sebe, svojega teritorija, svojega kredela...
noben "normalen" pes ne uporabi več agresije, kot je v dani situaciji nujno potrebno in to ali pes napade ali ne je odvisno od situacije, samozavesti psa, vzgoje, socializacije, predhodnih izkušenj,....(tu bi zdaj lahko naštel še 182 faktorjev,ki vpljiva).....ne pa od pasme.
amoss - če bi se kak nepridiprav nate spravil s kolom, bodi prepričana, da se amos ne bi dolgo mudil z "opozarjanjem".

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , četrtek, 24.02.2005 : 19:55:16
Sporočam vam da sem prejela (sedaj je uradno) slovenski mladinski šampionat,sedaj čakamo samo še na hrvaškega, hkrati pa delamo že mednarodnega, čaka pa nas še dolga doba 366 dni.

Kar pa se tiče tega da bi naj moj pes bil mešanček oz. nepravi tip (preveč mastifa) pa naj povem to, da je prvotna fila nastala iz križanja z mastifom in potem takem je fila pobrala nekaj po mastifu, velikost, okostje, močno glavo in gube,...
Za tiste ki pa jih bo zanimalo več pa bom takoj ko bom uspela dodala tudi linke nastanka fil, pa si preberite katere file so bol prave.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , torek, 01.03.2005 : 09:47:52
.... je prvotna fila nastala iz križanja z mastifom in potem takem je fila pobrala nekaj po mastifu, velikost, okostje, močno glavo in gube,...
Za tiste ki pa jih bo zanimalo več pa bom takoj ko bom uspela dodala tudi linke nastanka fil, pa si preberite katere file so bol prave.

ko je gospod doberman na koncu 19. stoletja "kreiral" svojo pasmo je uporabljal z to pse razliöni pasem. ključno vlogo so igrali n.pr. "mesarski psi" - predhodniki današnjih rottweilerjev.
še nikoli pa nisem videl dobermana, ki bi me spominjal na rottweilerja (in predvidevam, da take "dobermane", če slučajno po 150ih letih še nastopajo, nemudoma izključijo iz vsake vzreje)

fila je tudi nastala (naravno - brez kakih "načrtnih" vzrejanj) iz mnogih pasem. je zelo stara pasma z "mlado zgodovino". eno dejstvo je, da pred 70imi leti ni bilo "mastifoidnih", "mastinoidnih" ali "dogoidnih" tipov file, ampak je bila samo fila.

*****

lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , torek, 01.03.2005 : 16:27:05
Pozdravljen Marko!
Prebrala sem mail gospe  Ines in se v določenih mnenjih z njo absolutno strinjam.Kar pa ni res je to da mislim da nihče od nas vsaj jaz ne, ne bijemo vojne. ;)
Jaz nikogar ne prepričujem naj spremeni svoje mnenje, ker ima vsak svoje mnenje in kdo smo mi da bi ga skušali spreminjati.
Odkar pa sem izvedela oz. dobila namig, da so naši psi preveč podobni mastifom oz. po domače mešanci, sem si zadala nalogo in trdno raziskujem kaj v bistvu sploh je na tem. ???
Kot sem že napisala ima pasma zaradi križanja nekatere zasnove po svojih prednikih.To pa je genetika in naši psi ki so bolj podedovali zasnove po mastifu niso nič manj Fila Brasileiro, kot tisti ki so podedovali zasnove po Bloodhundu, dejstvo je da so takšni in drugačni oboji mešanci saj so nastali iz mešanja dveh oz. več pasem.
Kar se tiče pa CAFIBA sem pa čisto ponosna da imam psa z FCI rodovnikom saj imam mednarodno priznanega psa.CAFIB pa ni priznan, od FCI, če pa komu odgovarja da se vozi na tako oddaljene razstave pa naj se, me ne moti. :-\
Tak da nima smisla več debatirati kateri psi so bolj čista pasma, ker so konec koncev vsi mešanci, ker pa jaz živim v evropi in imam "moderno filo" z Fci rodovnikom poznam to pasmo takšno kot jo imam doma, kakšne pa imajo na drugem koncu sveta, pa mislim da pravtako nobeden od naju ne more spremeniti sveta, naj bo še tako zagret, žal ne gre.
Prilagodimo se in živimo s tem kaj imamo. :P

L.p.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , torek, 01.03.2005 : 19:10:59
Pozdravljen Marko!
Prebrala sem mail gospe  Ines in se v določenih mnenjih z njo absolutno strinjam.Kar pa ni res je to da mislim da nihče od nas vsaj jaz ne, ne bijemo...


se strinjam diskusija ni nobena vojna - in kot je ines napisala, naj bo vsak srecen s tem kar ima. by the way: jaz nisem nikoli trdil, da je blade ali katerikoli iz njegovega legla "mesancek" (sem prebral vseh 13 strani).
 


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , torek, 01.03.2005 : 19:26:40
pa mogoce se ta udarec - kar ti objavlas kot krizanje z... se je v braziliji dogajalo od 1970-1980 - potem so bile pa "mastinofile", "mastiffile", "dogoidne file", "ta prave file" in mesanice iz vseh stirih...meni so kar najuljbse ta zadnje.
sicer mi je pa priblizno vseeno - slovenske brazilske file pomenijo v svetu priblizno toliko kot slovenski avtomobili v formuli 1.
lp
marko

mogoce se bo treba odlocati med filami, kot jih ines opisuje (in ima) in psi, ki imajo fila-rodovnik (al´pa tud ne $$$$$$$$$$)


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , torek, 01.03.2005 : 19:46:11
Saj nisem trdila da si ti rekel da so mešanci. >:(
Glej tisto glede F1 pa je čisto res, in to pomeni kako mala je Slovenija.Morali bi se združiti,pa čeprav vsak z svojim stališčem,  namesto da se kregamo kdo ima prav.Dajmo narediti nekaj za to nerazvito pasmo da se nebo isto zgodilo kot pri F1.
Ravno iz tega stališča se trudim in hodim na razstave da ljudje spoznajo tudi Slovensko filo in slovensko vzrejo,... :D


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , torek, 01.03.2005 : 21:32:23
Saj nisem trdila da si ti rekel da so mešanci. >:(
toliko se tudi nikoli ne bi "prevzel" - od mene ne bos o blade-u nikoli nic drugega slisala kot da je (kot ze veckrat povdarjeno), lep in skladen kuza (ali in ce in ali je kaj narobe pa sem in vedno bom prepustil standardu in tvoji lastni interpretaciji).
da bi pa res skupaj nekaj naredili za pasmo fila brasileiro, bi morali pac slupaj iti na naskednji (oh kako oddaljeni) cafib-show, verjeti tamkajsnjemu sodniku in vzrejati samo se s tistimi psi, ki jih (poznavalec pasme) odobri, pa tudi,ce to pomeni da je bolje da v sloveniji ne bo legla (za kaj gre, za pasmo ali za $$$)?
sicer mi tudi cafibovci pravijo da sem "lunatic", prvic, ker se se "lahko" se s cbkcjevci pogovarjam, ceprav smo popolnoma razlicnega mnenja (slovenci  so pri tem isti faktor, kot pribl. v zadnjem postu).
vic je pac v tem, da bo perfekten fila brasileiro vedno perfekten, pa ceprav ga noben slovenski sodnik ne bo ocenil,
netipicen bo pa tudi s 27 bobi in bisi ostal netipicen (in to je zdaj misljeno na splosno in nikakor ni naperjeno proti blade-u)
lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , torek, 01.03.2005 : 22:59:18

da bi pa res skupaj nekaj naredili za pasmo fila brasileiro, bi morali pac slupaj iti na naskednji (oh kako oddaljeni) cafib-show, verjeti tamkajsnjemu sodniku in vzrejati samo se s tistimi psi, ki jih (poznavalec pasme) odobri, pa tudi,ce to pomeni da je bolje da v sloveniji ne bo legla (za kaj gre, za pasmo ali za $$$)?


Čuj marko kaj tvoja dva sta CAFIB aprooved?
Kakšne rodovnike pa bodo imeli mladiči?
Glej meni se sploh ne gre za denar, meni je pač vseeno, sicer pa tudi če bi moj pes paril vsega denarja ki ga vlagam v njega ne morem dobiti nazaj,pa tudi ti neboš nikoli dobil poplačano.
Aja pa glede formule, formulo lahko voziš samo na stezi, moj avto pa povsod.Podobno je z filami, CAFIB aproved file lahko voziš samo na določena tekmovanja FCI pa povsod.

L.P.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , torek, 01.03.2005 : 23:19:41
počasi, ko bom šestič napisal, bo mogoče treba razumeti,
naši mladički bodo vsi imeli fci-rodovnike (kar pomeni, da je fci eventualno spremljal od kod in koga so). ni pa niti psica niti pes "cafib-aproved". psica verjetno tudi ce bi sel na 120 cafib showow ne bi bila - tobi bi pa na prvem (verjetno - vsaj 2 njegovi sestri in en brat sta že) verjetno bil.
razlika med nami je, da jaz vem kaj imam doma, vi pa ocitno imate kvaliteto,KER jo imate doma

če te slučajno zanima, kako "vestna " je  fci pri spremljanju rodovnikov, malo pobrskaj, kaj se je zgodilo. ko so pri nemskih ovcarjih zaceli delati dnk-analize.
ko bodo s tem zaceli pri filah, juhuuuuuu....pride resnica (ki je pravzaprav ze vidna, pa je nihce noce videti) na dan,
sicer pa, kot je ines rekla: vsak naj bo srecen s tem v kar verjame.
najboljse zelje
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , torek, 01.03.2005 : 23:31:38

naši mladički bodo vsi imeli fci-rodovnike

Če si takšen zagovornik CAFIBA, zakaj boš po tem takem vzrejal mladiče z FCI rodovniki.
Če veš kaj maš doma zakaj potem vzrejaš kao "nečisto" pasmo naprej?
Jao, tega ne razumem pa če ponoviš 1000000krat.
Ni finta v tem da sem neumna ampak v tem da govoriš eno delaš pa drugo kaj zdaj?CAFIB ali FCI? ???


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: maja01 , torek, 01.03.2005 : 23:59:43
še enkrat - vsi cafib-psi imajo fci rodovnik, le zelo malo fci-psov ima cafib rodovnik.

Amoss, vse file imajo fci rodovnike. CAFIB je pa "upgrade", dodana vrednost, .... Tako da "CAFIB file" lahko vozis kamor hoces. Ni treba z njimi voziti samo po dirkalni stezi. In obratno seveda.
m.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , sreda, 02.03.2005 : 00:10:32
vzrejanje =
1. moras vedeti, kaj imas doma
2. moras vedeti, zakaj paris in kaj pricakujes
3. selekcija
CAFIB=selekcija
CBKC/FCI = vsi mladicki, ki jih bomo naredili se bodo brez selekcije (ok - ce slucajno ne bojo imeli e-kolke) veselo naprej parili, po moznosti na najlazji nacin s samci iz bliznje tujine, ki nimajo vzrejnega pregleda.
CBKC/FCI=dajmo legla=vpis v rodovnisko knjigo=vseeno kako izgleda=$$$$
raca ne bo nikoli labod, pa tudi, ce bo to slucajno uzakonjeno.
netipicna fila ne bo nikoli fila, pa ce bo 3x svetovni prvak in 83x bob.
zakaj jaz parim ero s tobijem - ja samo zato, da bos ti eno psicko za 300 evrov dobila in da amebi ne bo treba iti na madzarsko pariti - ce hoces se kaj vec vedeti, si pa kaj o genetiki preberi (samo bolje da najprej o filah) - mogoce bos najdla kako publikacijo o tem, da so najblizji samcki najboljsi...

marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , sreda, 02.03.2005 : 10:01:44
Dragi Marko!
Jaz sem rekla da si nekega dne želim itina CAFIB razstavo, pa ne zato ker si ti tak rekel, ampak predvsem za to da vidim kaj mi bodo tam povedali.
V prejšnjem postu si rekel da Era ne bi bila CAFIB aprooved, zakaj potem vzrejaš "netipične" mladiče?Samo pes ni dovolj da bi bili mladiči tipični.
Torej gre tebi tudi za $$$$$$$?Saj v tem je po tvojem že ves čas bistvo.Ne vem za kaj ti meni omenjaš denar, jaz nimam nič od tega, pa če bi psičko dobila zastonj, če meni nebi bila všeč žalim slučaj,je pač nebi imela.
Jaz vzamem takšnega psa/psico ki bo meni všeč, ne pa CAFIBOVIM sodnikom, oprosti če sem te užalila ampak takšno je moje mnenje.
Ti si si tudi vzel takšno žensko kot je všeč tebi in ne zato ker jo je ocenila svetovna žirija.
Žal tak pač je, mogoče žalostno a vendar resnično ljudje imamo radi to kar nam je všeč, ne pa to kar drugi pravijo da je lepo. :-\

L.p.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , sreda, 02.03.2005 : 10:06:37
P.s
Pa glede psičke tistih 300 evrov še zdaleč ni tristo evrov, kakšni so pa podpogoji, vzrejala bom kot boš ti rekel in parila s katerim psom boš ti rekel, pol legla je tvojega in šele po prvem leglu je psička moja?
Oprosti povej podpogoje.
 >:(


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , sreda, 02.03.2005 : 10:41:05

V prejšnjem postu si rekel da Era ne bi bila CAFIB aprooved, zakaj potem vzrejaš "netipične" mladiče?....Torej gre tebi tudi za $$$$$$$?Saj v tem je po tvojem že ves čas bistvo.


era verjetno ne bi bila cafib-approved - jaz vem zakaj, ti pa ne!
era ima določene napake po standardu in tudi določene odlike - jaz vem katere, ti pa ne.
zakaj sem ero paril in to prav s tobijem tudi vem in vem kake mladičke lahko pričakujem.
kar se pa $$$$ tiče pa sledeče: za tisti denar, ki sem ga dal za "nepotrebne" preglede svojih psov, bi lahko vsaj 2x plačal kak skok. za tisti denar, ki sem ga dal pa do zdaj za tobija (nakup, prevoz iz finske + vse ostalo) pa verjetno še vsaj 5 dodatnih.
ko bom imel leglo, si bom vzel vsaj 6 tednov dopusta. pa računaj mojo uro 50 evrov in si izračunaj, za koliko bi moral mladiče prodajati, da se mi "finančno" izplača imeti leglo.
od zdaj naprej se bom pa držal tistega, kar predlaga gospa ines v svojem mailu - naj bo vsak srečen s tem kar misli in kar ima.
lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , sreda, 02.03.2005 : 11:53:58
Jaz priznam da se ne spoznam na standarde kot verjetno ti in to je moj izgovor kaj pa je tvoj?
Če veš da psica ni po standardih, zavedaš se njenih napak, zakaj pa potem pariš?
NE VEM NE VEM.


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , sreda, 02.03.2005 : 14:12:09
veš kaj, mojca, človeku, ki ima s poštevanko težave je težko razložiti diferencialno enačbo.
svoje paritvene kombinacije bom raje diskutiral z ljudmi, ki imajo nekaj znanja o filah in dosti znanja o vzrejanju.
še eno presenečenje:ali dobi fila "cafib aproved" ni zgolj odvisno od zunanjosti.
pa še eno: če bi ljudje vzrejali izključno s psi, ki do pikice ustrezajo ustreznemu standardu bi šlo število legel na svetu proti ničli.
če bi pa imeli vsi same pse, ki do pikice ustrezajo ustreznemu standardu, pa ne bi bilo potrebno več izbirati paritvenih kombinacij.
 ;)
lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , sreda, 02.03.2005 : 17:08:18
Poslušaj Marko,
z poštevanko nimam težav, koliko bo tvoj zaslužek in ali ga sploh boš imel veš ti, mene pa se to ne tiče. :)
Kar pa se paritvenih kombinacij tiče pa samo povzemam znanje/neznanje ki si ga ti podajal z svojimi posti.
Učiš eno delaš drugo.Jaz sem recimo skušala razumeti kaj me učiš, nikakor pa ne morem razumeti zakaj potem delaš drugače.
Ne razumi to kot oseben napad nate, ker ni.
Skušala sem razumeti ampak očitno ni kaj razumeti ker tu ni logige, če pa lahko parjenje izračunaš z diferencialno enačbo ti pa rečem genij.Jaz sem pa mislila da upoštevaš standarde.
Eh, brezveze da se trudim ker tega nebom razumela, nekdo od nas je neumn, pa upam da ne jaz ker se trudim razumet.
Raje se menimo o čem bolj pametnem, ker temu ne bomo prišli do dna.
Kaj prideš v Graz?  :)


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , sreda, 02.03.2005 : 18:02:36

z poštevanko nimam težav,......, če pa lahko parjenje izračunaš z diferencialno enačbo ti pa rečem genij.

;D ;D ;D, se ;D mi je zdelo, da prispodobe niso tvoja stvar ;)

če določenih stvari ne razumeš (ali pa nočeš razumeti) to seveda ni moj problem.
o svojih paritvenih kombinacijah se bom vseeno raje pogovarjal s cafibianci - dospo van damme npr. in z gospo semler (ta bo v grazu - škoda, da ne sodi :)), in z gospodom nurminenim in z gospodom rohmannom, pa z gospodom vanhovejem - pa še nekatere druge dolgoletne vzreditelje cafib-fil sem vprašal za mnenje glede paritve, ki jo imam. če je ti omenjeni ljudje ne bi "razumeli", bi me zelo skrbelo - to, da ti ne razumeš me pa manj skrbi.

v graz pa grem pogledati - bom srečal verjetno nekaj znancev (tudi take s cbkc-filami ;) in bomo šli verjetno skupaj na kako pijačo, čeprav smo popolnoma različnega mnenja, kar se fil tiče), pa že omenjeno gospo semler, ki  ima zame dvd-je z zadnjih cafib-razstav (na njih bodo mogoče psi ki pridejo v poštev za moje naslednje paritvene kombinacije ;D ;D ;D)
lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , sreda, 02.03.2005 : 18:35:24
V nedeljo?
Glej tak kot sem ti rekla ni moja stvar kaj delaš in s kom pariš,...
Če ti veš kaj delaš mi je prav.Konec koncev so to tvoji psi in ne moji.
Če pa želiš pa mi lahko v nedeljo predstaviš te ljudi da čujem še nasprotno mnenje.
 ;D


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , sreda, 02.03.2005 : 20:19:16
v nedeljo.
teh ljudi, ki sem jih naštel - razen andree semler žal ne bo v graz (so iz spanije, finske, belgije, nizozemske...in ne hodijo na fci-showe, sploh pa ne tako daleč).
andrea bo pa delala, tako da dvomim, da bo imela kaj časa se pogovarjati (in jaz ne bom ostal tam do konca - še niti ne vem, ali bom dočakal file. grem zjutraj kupim katalog in ostanem do fil, če bo slučajno kakšna zraven, ki me zanima, sicer pa samo, če bodo kmalu na vrsti).
če pa slučajno bo imela čas, ti jo pa rade volje predstavim.
lp
marko


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: amoss , sreda, 02.03.2005 : 21:31:06
No potem pa se mogoče srečamo, mi se gremo malo razstavljat.
Upam da bomo uspešni.
Kaj Eri se že kaj pozna?Ste bili na ultrazvoku?


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , nedelja, 20.03.2005 : 09:49:09
Kaj Eri se že kaj pozna?

era je že precej okrogla.

konec maja (27.-29.05.)  bo na češkem CAFIB-razstava. pse bo ocenjeval g. Carlos do Amaral Cintra Filho, trenutno predsednik CAFIB-a.
kogar zanima, naj se mi oglasi, da mu pošljem podrobne informacije in prijavnico po mailu.

lp
marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: erika , petek, 01.04.2005 : 12:27:24
Eno vprašanje za Marka!

Zanima me ali bodo mladički posvetleli ko bodo odrasli? A se to ve že sedaj?


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , torek, 12.04.2005 : 08:07:15
http://i4.photobucket.com/albums/y128/amoss/amos7.jpg

Sporočam, da je na Amos Sloland, izpolnil pogoje za Hrvaški mladinski šampionat
Hvala vem ki so kakor koli pripomogli k temu da ima naš Amos osvojena že dva mladinska šampionata

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: aleps , petek, 22.04.2005 : 14:50:51
Ojla!

Marko mene pa zanima zakaj sta prvi dve psicki toliko lazji od ostalih?

Hvala za odgovor

Lp Spela


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , petek, 22.04.2005 : 21:07:18
@aleps:
ja - težko vprašanje (mimogrede: garrincha je moški - v poznih 50ih letih -za časa pele-ja je v brazilski nogometni reprezentanci igral napadalec - majhen, svetel, žilav. hiter - garrincha)
že ob rojstvu sta bila garrincha in gia nekoliko manjša in lažja kot ostali (do rojstne teže najtežje psičke giune sta oba potrebovala 7 dni - trenutno sta še 5 dni za giuno). naš veterinar je rekel na moje vprašanje, ali je razlika v teži in velikosti problematična, da je tudi on hotel biti visok 1,90 m in da pač ni :) - ne brez heca - razvoj pač kak teden kasni, ni pa bojazni, da bosta garrincha in gia  kdaj spadala v kategorijo kužkov za "v naročje" (nasprotno - če bi jaz moral izbirati med svojimi "fanti" bi izbral prav garrincho - je podjeten in iznajdljiv!)
lp
marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: aleps , ponedeljek, 25.04.2005 : 12:40:19
Ojla!

Hvala za odgovor!

Marko, sej vem da ni panike, ce sta malo lazja samo me je zacudilo, ker si napisal teze za vsak teden pa me je premagala moja radovednost. Ponavadi je pa tako da so ta manjsi ta najboljsi. ;D ;D ;D ;)

Lep pozdrav 
Spela


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , nedelja, 08.05.2005 : 13:05:43
vzreditelji moje psice so res oddajali kužke šele po cepljenju proti steklini - ne vem ali je to še vedno tako (prej baje legalno niso mogli zapustiti češko, če niso bili cepljeni).
jaz bom svoje mladiče oddajal: niti en dan prej, preden dopolnijo 8 tednov, potem pa čimprej (that is was my "dog-guru says ;-))
kar se pa domaostajanja tiče - če bo po moje, bo ostala ena psička - če bo po petri ne  bo ostalo nič (dva "norca" v hiši - pravi da je dosti ;-)) - če bo po kupcih pa - kva pa vem, lahko jih ostane tudi 5 ;-))

lp
marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 09.05.2005 : 07:42:44
Marko ne sekiraj se.Ljudje ne poznajo pasme, povsod piše da so hudi in ne vem kaj vse, pa se ljudje to bojijo vzet, sploh pa kakšni ki imajo družino in otroke.Moj sicer ni hud in obožuje otroke ampak zgleda da je eden redkih.
Počakaj še malo, mogoče pa se bo odprlo pri naslednjem leglu.Upam na najboljše.
Lp


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , četrtek, 12.05.2005 : 19:03:37
@amoss: zaenkrat se še ni zakaj sekirati - mladiči lepo rastejo, da pa nimam kake pasme, kjer bo leglo vnaprej prodano, mi je bilo pa itak jasno :D

zadnji teden je hladno vreme nekoliko zaviralo naše "socializacijske aktivnosti" - izletov je bilo bolj malo. danes smo bili pri ribniku in najbolj pogumni so šli že do kolen v vodo  ;)

lp
marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , petek, 13.05.2005 : 07:36:14
Marko kaj pa se je zgodilo z eno psičko Gitana, mislim da se ne pojavlja več na nobeni slikici samo na prvi??


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , petek, 13.05.2005 : 08:16:20
@amoss: kaj se je točno zgodilo z gitano ne vem (ker nismo delali obdukcije) - poginila je - kar piše tudi na spletni strani.
lp
marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , petek, 13.05.2005 : 16:40:39
Ups, oprosti, sam slabo gledala.
Škoda bila je lepa kuža. :'(


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , četrtek, 19.05.2005 : 16:02:03
naši kužki so stari že 7 tednov.
ta teden smo bili na nočnem sprehodu in tudi po nevihti smo se sprehajali. še soseda smo obiskali in si ogledali piščance, krave in mlade muce ;-). jutri pa gremo v mesto - na cepljenje.

lp
marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , torek, 24.05.2005 : 23:28:37
giuna je bila prva, ki je danes sla od hise - travma!!!
okay - ta je bila za 750 evrov - za se 4 smo tudi ze zmenjeni (3 ostajajo v nasi lepi dezeli, eden bo poslusal "sitz" namesto "sedi")
gia, guarita in garrincha so se "available" - samo ze zdaj stanejo 1000 evrov (od jutri naprej pa vedno 10 evrov vec, kot je trenutni kupec pripravljen dati)
lp
marko

ps: me sorry - ta post je za vse tiste, ki mislijo da bodo mladicki cenejsi - mi imamo prostora dovolj ;-)


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: maja01 , sreda, 25.05.2005 : 15:54:06
hmmm... marko, pa tvoja draga to ze ve? ;)
m.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , sreda, 25.05.2005 : 18:29:32
@maja01: veš da ve - saj gia je tako ali tako že "čisto njena" in za garrincho tudi že pravi, da ga da samo zeeeeeeeelo simpatičnim ljudem ;-).
sicer bo pa itak kot vedno - ko bodo vsi oddani ali "definitivno pri nas" - se bo pa trlo interesentov :)


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: maja01 , sreda, 25.05.2005 : 21:16:36
hehe, potem pa tako fino. Jaz imam "prepoved" obiska vasih mladicev... (in vseh ostalih tudi se nekaj casa).
m.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , sreda, 01.06.2005 : 19:21:27
hehe, potem pa tako fino. Jaz imam "prepoved" obiska vasih mladicev... (in vseh ostalih tudi se nekaj casa).
m.

@maja01: zdaj lahko prideš. trije so sicer še tu, od tega sta dva oddana - zadnje pa itak ne dam ;-)


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: ORKA , ponedeljek, 13.06.2005 : 13:07:47
Po dolgem času smo ponovno obiskali razstavo v BIH, ki nam bo ostala v lepem spominu, ne samo po uspehih, temveč tudi po organizaciji in sprejemu.

Naša ANA je tako zaklučila pogoje za njihov šampionat in osvojila CH BIH.

http://i2.photobucket.com/albums/y13/SLOLAND/ZRzWXqOLmDs9ypBu.jpg

http://i2.photobucket.com/albums/y13/SLOLAND/Slika093A.jpg

CAC Novi grad: CAC
CAC Prijedor: CAC, BOB

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , petek, 24.06.2005 : 21:45:51
ponovno o znacaju file:
nasa nova "pridobitev" (gia - iz nasega legla) je nekaj "napacnega pozrla" - vrocina, bruhanje... jaz pa sem moral na sluzbeno pot, na katero bi jo sicer s sabo vzel. klicem nasega veterinarja, kaj storiti, pa pravi "pri nas jo pustite". okay, mi k veterinarju - injekcija proti zelodcni kislini in v kletko (vsi so jo pocohali, taaaak pridna....).
pridem cez nekaj ur nazaj. ja se lulat je niso mogli peljati. ko marka ni bilo, je na vsakega, ki se je priblizal kletki rencala in vsakemu, ki jo je ogovarjal zobe kazala...ko sem bil pa spet tam - cartanje z vsemi - 12 tednov je stara (ce je gospodar, je vse ok, ce gospodarja ni pa branimo, cetudi samo svoj kvadratni meter)
ali pa: za prav to gio me je pred tednom poklicala lastnica psarne "monte angelinos" iz svice - da bi jo imela. jaz pa, da ni vec na razpolago in da je v nemciji to in drugo in na ceskem tretje...leglo. ona pa - da jo "fila-light" ne zanima ;-)) in da je na specialki na ceskem videla oceta (tobi je bil tam diskvalificiran zaradi "presibkega branilnega nagona") in da njena "ta nova fila" naj ne bi imela samo citiram"rit visjo kot viher", ampak tudi "usesa nizko nastavljena (pod crto smrcek-oci op. marko)", "gobec enako dolg kot lobanjo", "nobene spodnje linije kot doga (naj bi bila cim bolj paralelna s podom op. marko;-))" in naj ne "s- temvec popizdi, ce jo hoce tuj clovek poslatati" - "cisto navadno, pristno filo pac" ;-)).
mogoce bi bilo pac pametno lociti pasme kot se je zgodilo pri akita:japonski pes - fila:fila-light ;-))
lp marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: mefisto , ponedeljek, 27.06.2005 : 08:11:30
Pametna odločitev-bravo, da ste  pustili Gio doma. Kot kaže bo kar na prvi cafib specialki postala cafib approved ;D :)

Idejo o delitvi pasme na podpasmo ali 2 pasmi, 100% podpiram.   A je mogoče že kdaj v zgodovini bilo tako?

( Pri predhodnikih napoletanov je bilo, iz cane e presa sta izšla 2 tipa; "cane da pagliaio"=odličen čuvaj, pes kmečkih dvorišč  in "cane da corte"=gosposki pes, pes z omejeno uporabnostjo zaradi predimenzioniranosti )


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Primavera , torek, 28.06.2005 : 14:52:00


marko, koliko lepotcev še imate doma? :)


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Vladimir , torek, 28.06.2005 : 15:03:01

Naša ANA je tako zaklučila pogoje za njihov šampionat in osvojila CH BIH.

http://i2.photobucket.com/albums/y13/SLOLAND/ZRzWXqOLmDs9ypBu.jpg

http://i2.photobucket.com/albums/y13/SLOLAND/Slika093A.jpg

CAC Novi grad: CAC
CAC Prijedor: CAC, BOB

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]


Pri naši hiši pa smo se odločili za bolj urbanega psa in z njimi se udeležujemo FCI razstav,

pa nekaj iz rastav zadnjega vikenda v SCG

Naša ANA jezakjučila INTER in MULTI šampiona SCG šampiona

BAR

CACIB
CAC
prvak pasme BOB

PETROVAC

CAC
prvak pasme BOB

ULCINJ

CAC
prvak pasme BOB



Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , torek, 28.06.2005 : 17:40:29
@primavera: poleg "staršev" in gie, ki jo bomo obdržali, je pri nas še guarita. njeni novi lastniki iz švice se ravno selijo in jo pridejo iskati šele konec julija.

@mefisto: fil do sedaj še niso "delili" in dvomim, da jih v kratkem bodo.

lp
marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: TinaZ , sreda, 29.06.2005 : 08:39:12
Marko, samo da pohvalim enega tvojih mladičkov- moja Buba se večkrat igra z Gorom (vsaj tako ga kličejo, smo pa iz Ljubljane), ki je totalen cuker in Buba je čisto divja na njega  :D Je pa v 10 dneh, ko ga nisem videla, že ful zrasel  ;) Pravi lepotec je in zeloooo prijazen...


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , sreda, 29.06.2005 : 10:49:17
Marko, samo da pohvalim enega tvojih mladièkov- moja Buba se veèkrat igra z Gorom (vsaj tako ga klièejo, smo pa iz Ljubljane), ki je totalen cuker in Buba je èisto divja na njega :D Je pa v 10 dneh, ko ga nisem videla, že ful zrasel ;) Pravi lepotec je in zeloooo prijazen...

lepo ga pozdravi naslednjič ko se vidite (in boštjana in azro tudi ;-))
lp
marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Vladimir , torek, 12.07.2005 : 13:30:46
Nekaj iz zadnjega vikenda iz razstave CAC Maribor.

Naša ANA je osvojila CAC in tako zaključila še SLO šampionat

http://i2.photobucket.com/albums/y13/SLOLAND/Slika184a.jpg

njen sin AMOS SLO LAND je osvoji CAC in BOB

http://i2.photobucket.com/albums/y13/SLOLAND/fila2a.jpg

pa še ena skupinska (izbor za BOB):

http://i2.photobucket.com/albums/y13/SLOLAND/Slika186A.jpg


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: aleps , nedelja, 24.07.2005 : 10:07:16
Ojla!

Imam par vprasanj v zvezi s filami, in sicer me zanima zadnja slika, ki jo je dal gor Vladimir: zadnja fila (3. mesto) ima zame prevec "uleknjen" hrbet, pa me zanima ali je to v redu- pravilno ali ne.
Prosim pa za konkretne odgovore (Marko006, Vladimir in ostali "filasi"), ker nameravam v bodoce delati tudi izpit za to pasmo pa bi rada vedela.
Zanima me se za Amossa- ima zelo masivno maskulino glavo, ali je to za filo v redu ali je to ze prevec masivna glava.
Zanima me tudi okotenost in obarvanost, skratka vse kar veste.

Hvala ze vnaprej

Lep dan


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Teja , nedelja, 24.07.2005 : 12:07:23
Marko006,
moram se pohval't, da nisem poznavalka pasme, pa sem vseeno uganila redko pasmo novega pasjega novomeščana pri 3 mesecih  ;)  (Garrinch)

P.S. Vprašala bi te kako se file razumejo z drugimi psi?
hvala za odg.

Teja


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 25.07.2005 : 09:44:35
Ojla!

Imam par vprasanj v zvezi s filami, in sicer me zanima zadnja slika, ki jo je dal gor Vladimir: zadnja fila (3. mesto) ima zame prevec "uleknjen" hrbet, pa me zanima ali je to v redu- pravilno ali ne.
Prosim pa za konkretne odgovore (Marko006, Vladimir in ostali "filasi"), ker nameravam v bodoce delati tudi izpit za to pasmo pa bi rada vedela.
Zanima me se za Amossa- ima zelo masivno maskulino glavo, ali je to za filo v redu ali je to ze prevec masivna glava.
Zanima me tudi okotenost in obarvanost, skratka vse kar veste.

Hvala ze vnaprej

Lep dan
Pozdravljena.
Skušala ti bom odgovoriti na nekaj tvojih vprašanj po najboljših močeh in ti pripomagati k boljšemu poznavanju pasme.
Najprej naj ti odgovorim glede hrbta.Prava fila more imeti noge višje  in tako nastane ukljenjen hrbet.Glede glave mojega Amossa pa je tako.Udeležil se je že veliko razstav in so na vseh bili sodniki naravnost osupli, predvsem nad njegovo močno glavo, masivnostjo, predvsem nad celotnim izgledom.Na Večini razstav je v konkurenci pobiral prvake pasme.
Hranim tudi ocenjevalne liste na katerih imam napisano da je njegova glava pravilna, zelo lepa ipd.
Če boš utegnila in če želiš te povabim na kavo, da AMosa spoznaš v živo in ti lahko pokažem tudi ocenjevalne liste na katerih je opis psa.
Glede barv pa je različno.Po nekaterih Cafib standardih niso dovoljene vse barve, ampak naj povdarim, da CAFIB ni priznan od FCI, ti boš verjetno FCI sodnica, Fci pa priznava vse barve, kolikor je meni znano.
Razen bele, bež je že dovoljena.
Fci priznava predvsem ti. moderne file, ki so bile prvotno mešane z mastifom in dogami, od tod tudi močnejša postava in glava.Cafib file naj pa bi bile "čiste file".Ampak naj spet povadarim da boš FCI sodnica, tako da za tebe veljajo FCI standardi.Ne poslušaj nakladanja o standardih FCI, saj se boš osmešila, saj ne pomnim da bi kdaj na razstavi zmagala fila ki bi ustrezala CAfib standardom.
Torej v kolikor te še kaj zanima se oglasi in ti bom odgovorila, oz, pridi na kavo in ti bom tudi vse razložila in pokazala.
V vednost naj še dodam, da se en gospod iz Italijanske psarne (ki ima svetovno znane file in ki je najbolj znan v Italiji) zanima za paritev psičk z Amosom.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 25.07.2005 : 09:49:00
Ne poslušaj nakladanja o standardih FCI, saj se boš osmešila, saj ne pomnim da bi kdaj na razstavi zmagala fila ki bi ustrezala CAfib standardom.

Se opravičujem,ne poslušaj nakladanja o Cafib standardih.
Pa prosim, ne uči se iz foruma, udeleži se raztav.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 25.07.2005 : 16:06:33
@Teja: garincho sem nazadnje videl, ko smo ga oddali - samo slišim, da se imajo vsi skup fajn. obnašanje fil do drugih psov pa (moje izkušnje): doma, tujih psov sploh ne prenašajo - naši dobesedno popenijo, če se ojavi na našem dvorišču tuj pes. na "nevtralnem" terenu pa jih praviloma "ne šljivijo", dokler ne pridejo preblizu. če so spuščeni so pa na tujem kot vsak drug pes - z enimi se razumejo in igrajo, z drugimi se ne in se skregajo - tudi zelo odvisno, kako so navajeni (socializirani).

@aleps: če fila nima zadka višjega od vihra, je to diskvalificirajoča napaka (9. od 13ih v fci-standardu naštetih). za barve velja, kar je napisala amos - po fci-ju so vse barve razen bele (ki je dovoljena le na prsih tacah in konici repa) in merle dovoljene.
če boš prebrala fci in cafib standard, boš pa videla, da se razlikujeta le v "dovoljeni višini (fci: psi 65-75, psice 60 do 70; cafib: psi 65-70, psice 60-65) in v barvah (cafib prepoveduje črno in temno progasto, ker naj bi bile rezultat od amos omenjenih ilegalnih križanj v 70ih letih in dovoljuje belo)
sicer pa razlik ni.
glava=glej standard: razmerje med dolžino gobca in lobanjo naj bi bilo 1:1 (v idealnem primeru), gobec naj bo globok, ne sme pa biti bolj globok kot dolg, oblika glave (gledano od zgoraj), naj bi bila v obliki hruške, ne sme biti vidnega stopa, lobanja ne smi biti izbočena, uhlji naj bojo nastavljeni na zadnjem delu glave v liniji smrček-oči ali pod njo (višje nastavljeni uhlji so težka napaka 3. od 14ih navedenih v fci-standardu). lahko ima eno ali dve gubi za očmi navpično navzdol, mora imeti  podbradek v obliki dveh s telesom paralelnih gub (ki se lahko po spodnjem delu telesa nadaljujeta ali pa ne), prečne gube na podbradku, gube na glavi (v stanju mirovanja) ali kakršnekoli gube na gobcu so pa prepovedane.

glede okotenosti bi bilo pa najlažje, če si stvari ogledaš v komentarjih k standardu (v kaki knjigi: npr. O FILA BRASILEIRO ll, avtor roswitha hirsch-reiter, gotovo se najde tudi kaj na spletu). pomagaš si gotovo lahko tudi z linki na naši spletni strani.

če hočeš, se tudi pri nas lahko oglasiš in bova skupaj predelala standard (in ga primerjala z živimi primerki pasme ;-)), pogledala kak video (npr.: kako sodijo file brazilski specialni sodniki)...
lp
marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 25.07.2005 : 16:15:02
Marko je spustil še eno diskfalifikacijsko mano, in sicer po CAFIB standardu more biti fila agresivna in če jo sodnik želi pobožati more pokazati napadalnost, po FCI pa je diskvalifikacija če pes že samo pokaže zobe sodniku.Po vse ima sodnik pravico psu sam pogledati zobe, torej FCI ne priznava agresivne file (ne samo file), CAFIB pa ravno obratno.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 25.07.2005 : 16:20:50
http://www.fila-brasileiro.at/freya.htm

še ena lepa cafib fila - freya miramonte - ki je bila tudi mednarodni fci-champion (ker baje cafib file na fci razstavah ne zmagujejo ;-))
je pa res, da cafib-file na fci rzstavah redko zmagujejo, preprosto zato, ker pristaši cafiba svojih psov na fci-razstavah iz takih ali drugačnih razlogov zelo redko razstavljajo (večinoma le takrat, kadar potrebujejo en "fci-odlično" za vzrejni pregled) :)
lp
marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: aleps , ponedeljek, 25.07.2005 : 16:21:35
Ojla!

Najprej obema najlepsa hvala za odgovore!

Amoss, saj jaz nisem mislila, da ima Amoss preveliko glavo, samo zanimalo me je, ce je pravilna, ker sem ga videla ze na vecih razstavah in tudi spomladi na vzrejnem. In mi je padel v oci ;). Aja pa hvala za povabilo ne kavo- bom prisla, ko bom imela cas ;).

Se pa tudi ne mislim uciti iz foruma, je pa forum zato, da si med seboj pomagamo, a ne? In tako jaz sprasujem vas, ki imate file. In mislim, da je tako prav. O pasmi se moram uciti iz standarda FCI, za mnenja pa sprasujem vas. :)

Mi je pa pasma vsec in zato mi lahko poveste se kaj ;)

Lep dan se naprej


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 25.07.2005 : 16:28:01
Marko je spustil še eno diskfalifikacijsko mano, in sicer po CAFIB standardu more biti fila agresivna in èe jo sodnik želi pobožati more pokazati napadalnost, po FCI pa je diskvalifikacija èe pes že samo pokaže zobe sodniku.Po vse ima sodnik pravico psu sam pogledati zobe, torej FCI ne priznava agresivne file (ne samo file), CAFIB pa ravno obratno.

citiram fci-standard:
pod značaj in temperament:

".....ena značilnosti pasme je njena nezaupljivost (original: ojeriza) do tujih oseb...."

vsak sodnik, ki sodi po fci-standardu, bi moral diskvalificirati kvečjemu tiste file, ki se mu dajo pošlatati in ne tistih, ki mu pokašejo zobe, če to poskusi. če naredi obratno, ne sodi po fci-standardu ;-), ker kaznuje obnašanje, ki je po standardu (fci) zaželjeno.

lp
marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 25.07.2005 : 16:36:27
in še to:
če kdo trdi, da je po cafib-standardu potrebno, da je pes agresiven, naj to potrdi s kakim citatom.
jaz v cafib standardu (pa sem ga že 100x prebral in prebrskal) tega še nisem izsledil.
lp
marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 25.07.2005 : 17:12:40
(tobi je bil tam diskvalificiran zaradi "presibkega branilnega nagona")
Svoje besede sem podkrepila s citatom.
Torej, nisem trdila da nikoli CAFIB fila ni zmagala na FCI razstavi, če sem napisala dvoumno se opravičujem, želela sem povedati, da na kateri koli razstavi sem bila bi takšen pes v konkurenci močnejše ali moderne file zaostal.
Sem tudi sama preštudirala veliko literature, saj bi si tudi sama želela postati nekoč sodnica, ampak o tem enkrat ko bo malo več časa.Vem točno za kakšne razkole je šlo na začetku kako so nastale današnje moderne file, kdo priznava katere in kdo ne.
Celo CAFIB standarde sem si prebrala, čeprav se me ne tičejo, saj imam filo z FCI rodovnikom.
Kar se tiče agresivnosat je pa prepovedana po FCI, vsak sodnik ima pravico psu pogledati zobe sam in če pokaže pes agresivnost ga ima pravico izključiti.Od sodnika pa je odvisno kaj naredi ali pogleda zobe sam ali to preposti vodniku in če pes zarenči če ga izključi ali ne.Ima pa vso pravico.
Kar se karakterja tiče je veliko privzgojeno.Ni res da so vse file agresivne.Moj Amos je hud samo na domačem teritoriju, drugje ni, na razstavah je prava atrakcija, saj da vsakemu tačko in se vrže na hrbet da ga morejo čohat.
Doma je sicer pesem drugačna, ampak tudi ko pridem jaz zraven ali moja boljša polovica preneha renčat in lajat in tujca sprejme, samo nekdo od naju more biti zraven drugače nihče ne prestopi raga.Na cesti "muca", lahko obvladljiv in ubogljiv.Skratka zelo pameten pes, lahko rečem družinski pes, saj se z nečakijno (stara je 3 leta) zavedno igra.Jo lovi in išče.Pravi cartek.Pa tudi zdaj imamo dojenčka in jo je zelo lepo sprejel, brez problemov.Jo čuva, me išče ko joče in zjutraj jo morem prvo dati njemu da jo polupčka, potem pa jo lahko previjem.
Do drugih psov večinoma ni agresiven, ne mara pa velikih dolgodlakih psov, saj imamo psa iz sosednje ulice ki ga draži, drugače pa je z vsemi psi ki so prijatelji z njim tudi on njihov prijatelj.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 25.07.2005 : 18:11:44
@amos:
poglej to - http://www.volny.cz/filabrasileiro/english.htm , klik na "show" in "special show".
na drugi sliki vidiš file na specialni FCI-RAZSTAVI v kladnem (prirejeno od najhujših cafib-naspronikov, ki jih poznam), ki opravljajo test temperamenta.
na specialkah se opravlja test temperamenta, neglede na to, ali jo prireja fci, cbkc, cafib, abc....
in na noben specialki ni nobena fila pozitivno ocenjena, ki ne reagira z napadom na provokacijo ali na dotik tujca.

kajti v enem so si pristaši fci-fil (tudi nasprotniki cafiba) in cafib-fil edini - glede potrebnega temperamenta.

če je pravilnik na fci razstavah tak, da se mora vsak pes dati od sodnika pošlatati, potem je ta fci- pravilnik v nasprotju z fci-standardom.

v enem zadnjih postov sem že citiral fci-standard glede "nezaupljivosti". če se hoče kak tuj človek psa dotakniti, lahko pes svojo (po standardu zaželjeno) nezaupljivost pokaže tako, da se umakne, ali tako da se odzove ofenzivno.
če se umakne: bojazljivost je po fci standardu spet diskvalificirajoča napaka, sramežljivost in plašnost pa sta "zelo tečki" napaki. standard je treba brati in razumeti (samo brati je verjetno premalo ;-)), pa je vse jasni
če zarenči ali šavsne: ustreza fci-standardu.

btw: s svojimi filami hodim vsak dan (večinoma po večkrat) po vasi in jih imam spuščene - od kur do sosedovih psov, do krav, do sosedov - vsi so brez praske.
bi pa brez dvoma vsakega "žvajznile", ki bi jih skušal pošlatati.

lp
marko

 


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 25.07.2005 : 18:53:58
tobi je bil tam diskvalificiran zaradi "presibkega branilnega nagona"

ustrezen branilni nagon seveda tudi pri cafibu ne pomeni, da pes napade vse kar se giblje. ampak se mora "pozitivno" odzvati na "napad".
pri cafibu to pomeni, da se mora napadalcu postaviti v bran (ga napasti) in se ne sme umakniti niti za meter (to si verjetno želi vsak lastnik psa, da ga njegov kuža brani pred "barabo", ki grozi s palico - neglede na pasmo). tobi je bil pa diskvalificiran zato, ker je napadel in odskočil v levo in spet napadel in odskočil v desno in spet napadel, kar za sodnika "ni bilo primerno za brazilsko filo njegpve starosti" (in zame tudi ne).

meni je pri cafibu pač všeč, da pse ki popolnoma ne ustrezajo standardu (fenotipsko ali po značaju) diskvalificirajo ( s tem da imajo tisti, ki so diskvalificirani zaradi "premale napadalnosti" možnost za "popravni izpit" - tudi psu prisodijo kak "slab dan") - to je SELEKCIJA, tako prideš do KVALITETE
na fci-razstavah so pa vsi psi neglede na kvaliteto odlični in prav dobri - tako prideš do VEČJEGA ŠTEVILA RAZSTAVLJALCEV in do PRIJAVNIN. selekcije pa ni nobene - žal :-(

lp
marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 25.07.2005 : 19:55:20

na fci-razstavah so pa vsi psi neglede na kvaliteto odlični in prav dobri - tako prideš do VEČJEGA ŠTEVILA RAZSTAVLJALCEV in do PRIJAVNIN. selekcije pa ni nobene - žal :-(

lp
marko

Oprosti marko to pa nebo držalo, poznam vsaj dve fili, ki sta na razstavah že dobili nezadostno in zadostno.Pa ne samo file tudi druge pse.
Kar se pa tiče FCI standarta in PRAVIL pa je tako da so si žal v nasprotju, saj pravila veljajo za vse in ne za vsako pasmo posebej.
Je pa res da moj Amos več ne odreagira na to če mu sodnik pogleda zobe, če bi ga pa nekdo napadel ali razdražil pa ne trdim da nebi skočil in ugriznil, sploh pa če bi bil v poštarja oblečen.Malo heca more biti.
To je pa stvar navade, če bi ga jaz učila obrambe in nebi nikoli rabil kazati zob, bi tudi njegov karakter bil drugačen, ampak glede na moj tempo življenja si jaz takšnega psa žal ne morem privoščiti, ampak verjemi da ne glede na vzgojo bi pa na vsakršno provokacijo odreagiral, tistemu ki bi ga pa dražil pa tudi prav.Ampak žal oz. na srečo še na to nismo naleteli niti nimam želje.Zamisli si naj pa iz enga kota prileti otrok in psa poboža, ne verjamem da bi bil takrat ponosen na psov značaj ko bi imel otroka ne vesti.Ljudje se zavedajo da ne smejo vsakega psa pobožati, otrok predvsem mali pa se tega ne zaveda in takrat je pomembna vzgoja psa.Jaz vem da Amos nebi otroku nič naredil, pa četudi bi ga proivociral pri odraslem pa je drugače.
Veš raje imam psa, ki se umakne in ne ugrizne vsakega kod pa takšnega ki zgrize vse živo ki se mu približa.Še pa na nobeni razstavi nisem naletela na to da bi z filami delali obrambo.Ampak kod sem rekla me ni strah peljati psa na takšno razstavo saj vem da na provokacijo odraslega bi odragiral,...


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: aleps , ponedeljek, 25.07.2005 : 20:05:19
Ojla!

Ali se file tudi uci obrambo?

Ce ja, me zanima zakaj in s tem potencirajo nekaj kar ima ze prirojeno?



Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 25.07.2005 : 20:11:27
Ojla!

Ali se file tudi uci obrambo?

Ce ja, me zanima zakaj in s tem potencirajo nekaj kar ima ze prirojeno?



Ja nekateri to delajo in file so lahko zelo agresivne, saj imajo agresivnost prirojeno-oz. je v njihoven karakterju.
Od vsakega lastnika file pa je odvisno kaj bo naredil, ali želi "umiriti" psov temperament in ga zatret ali ga pa vzpodbuditi.Po mojem mnenju obramba z filo ni pametna,nekateri pa menijo da more biti fila agresivna, kako kdo.Na nobeni razstavi pri nas ali sosedin ni potrebna obramba in je zahtevano da pes ni agresiven, očitno pa na specialkah ni tako.Na kakšnih razstavah pa bi sodila?Na razstavah psov vseh pasem ali na specialkah za file?


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Vladimir , ponedeljek, 25.07.2005 : 22:13:10
Pozdravljeni vsi ki ste se vključili v to razpravo o standardu o pasmi Fila Brasiljero.

Jaz trenutno poznam Rajkota,Markota,Andrjo pa po malem tudi Amosa,Milana,LIljano zadje čase,ki bi lahko razpravljaliin razgljabljali o pasmi Fila.Mogoče je še kdo pa naj oprosti.

Alpes
Mislim da se bi morala vrniti nazaj po postih pa bi ti bili Markotovi posti dosti povedali.Amos in Marko sta ti danes povedala veliko,ker sta že prčitala in predebatirala skoraj vseo filah in vesta tudi mnogo o vzgoji .
Vendar se z njihovimi trditvami o obrambnih zasnovah ne strinjam popolno.

Jaz pravim da je fila  karakterno zelo dober pes.
Iz Andrejinega legla je bil pes prodan v Avstrijo , ki je bil pri 8 mesecih že na rokavu z zelu dobrim ugrizom, da sem se sam zelo čudil,da lahko tak mlad pes ima ogriz do ušes.
Naj povem da se iz tega primera da kaj naučiti.
Pes,ki ima prirojene obrambne nagone MU JIH JE TREBA PREBUDITI,ko pa smo mu jih prebudili jih moramo znati stopnjevati do popolnega ugriza,ki pa ga moramo vzdrževati z treningi obrambe.Moje mnenje je da se mora tudi Fila pripravljati na obrambo kakor drugi psi .Ko pa smo naučili psa da prime in drži dovolj,moramo začeti z spuščanjem,kar pa niso mačje solze,da pes spusti na komando in čuva markerja.
Tudi če hočemo da napaden pes pri preizkusu poguma ne bo skakal levo in desno moramo trnirati.
Nezaupljivi psi pa se tako in tko ne pustijo prijemati in dotikati,vendar se da to vse naučiti ali vzgojiti.
Moram pa povedati, da psi ki jih je vzredila Andreja ne kažejio agresije pr svojih 20 mesecih.
Naj še dodam da sem bil na razstavi v Portorožu diskvalifician od ga.Kaučič,ker je pobožala psico po hrbtu in je ta reagirala z laježem in renčanjem proti sodnici
Pa nisem bil razočaran kajti bil sam na razstavi FCI intu so takšna pravila.
A



Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 25.07.2005 : 22:32:55

Naj še dodam da sem bil na razstavi v Portorožu diskvalifician od ga.Kaučič,ker je pobožala psico po hrbtu in je ta reagirala z laježem in renčanjem proti sodnici
Pa nisem bil razočaran kajti bil sam na razstavi FCI intu so takšna pravila.
A


Še en dokaz da se žal standart in pravila ne prepletajo.
No glede obrambe pa mislim da sem povedala podobno, daje pač treba agresivnost file prebuditi in nadgrajevati ali pa spodbijat, kar sem počela jaz.Ker Amos nikoli ni spoznal kaj sgresivnost je in kaj je "naučen" napad ni agresiven, agresiven je toliko koliko mu je v naravi.Če pa bi ga spodbujala k agresivnost pa bi tudi napadal.Torej nobeno niso mačje solze.Tudi pri spodbijanju karakterja je težko, bilo je potrebno veliko obiskov in veliko potrpežljivosti in predvsem veliko ukvarjanja, da imam doma psa na katerega sem ponosna.
Vseeno pa mislim da je teže psu spodbijati karakter kod pa ga vzpodbuditi.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 25.07.2005 : 22:37:04
Ali se file tudi uci obrambo?

cafib prepoveduje šolanje fil za obrambo - reakcije na napade (oz. teste temperamenta na cafib-razstavah) naj bi bile naravne.
sodnik na cafib razstavah ima možnost preizkusiti temperament psa kakor želi. lahko menja test sredi razstave, lahko zahteva za psa dva različna testa (n.pr., če se mu zdi, da je reakcija psa naučena), lahko zahteva, da se psa nekam priveže in se lastnik umakne iz "vidnega polja" psa (n.pr. če sodnik misli, da lastnik psa "skrito" spodbuja k napadu - kar je tudi prepovedano).
naravni varovalni nagon in nezaupljivost do vsega tujega je eno, agresivnost pa nekaj povsem drugega - upam, da to večina počasi dojema.

pri cafib razstavah do "ugriza" v rokav večinoma sploh ne pride - važno ni, da pes ugrizne in drži - nasprotno če marker ugriznjeni rokav spusti, naj bi ga tudi pes in šel naprej proti grozečemu markerju (ne tako kot kak nemški ovčar, ki je zadovoljen, ko ima rokav.

@amos: kje je kdaj kaka fila, na fci-razstavi, na kateri ni sodil g. habig, kdajkoli dobila zadostno ali celo nezadostno oceno, me pa res zanima (in ali je bila slučajno dolgodlaka,  skodrana in s tremi nogami) ;-))

@vladimir: jaz na tvojem mestu, če me diskvalificira sodnik zaradi "pasmi primernega vedenja" ne samo, da ne bi bil žalosten - svojega psa bi celo glasno in jasno pohvalil in bil vesel, da imam filo, ki ustreza standardu ;-)

lp
marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 25.07.2005 : 22:47:23

@amos: kje je kdaj kaka fila, na fci-razstavi, na kateri ni sodil g. habig, kdajkoli dobila zadostno ali celo nezadostno oceno, me pa res zanima (in ali je bila slučajno dolgodlaka,  skodrana in s tremi nogami) ;-))

@vladimir: jaz na tvojem mestu, če me diskvalificira sodnik zaradi "pasmi primernega vedenja" ne samo, da ne bi bil žalosten - svojega psa bi celo glasno in jasno pohvalil in bil vesel, da imam filo, ki ustreza standardu ;-)

lp
marko
Ja žal MArko tu8di nezadostne ocene se deli, pa ni sodil g.Habig, celo dva različna sodnika.Pa pes ni mel 3 neg, ali česa podobnega.

Kar se pa tiče tega da bi psa pohvalil pa nimam kaj dodati, saj vidim da nisi prebral kar sem ti povedala o otrocih.No pa saj ti si srečen da imaš filo po standardu, jaz imam pa prijetnega psa ki je družaben in ima rad otroke in je nasploh prijazen, pa še na razstavah zmaguje.Torej mislim da imam vseeno več, jaz lahko psa peljem na vsako razstavo in me ni strah, verjamem da se lahko kosam z vsemi, verjamem v svojega psa in mu zaupam.Jaz sem ponosna na njega brez tega da grize in če bi mi zgrizel otroka ne vem kaj bi, ti bi ga pa verjetno pohvalil saj ustreza standardu.
Veš najlažje je iskati kaj ustreza standardu in kaj ne, jaz pa se trudim da bo moj pes družaben itd. kar pa ustreza standardu in kaj ne pa naj sodijo tisti ki so za to usposobljeni.Pripelji psa na razstavo pa bomo skupaj šli in bomo vedeli točno kaj je pri psu pravilno in kaj ne, v praksi je drugače kot v knjigah.



Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: mefisto , ponedeljek, 25.07.2005 : 22:48:04
Citat aleps:
Citat
Ojla!

Imam par vprasanj v zvezi s filami, ...
Prosim pa za konkretne odgovore (Marko006, Vladimir in ostali "filasi"), ker nameravam v bodoce delati tudi izpit za to pasmo pa bi rada vedela.

Špela, a se mi samo zdi ali je v temle postu malce provokacije? Dvomim namreč, da bi kak resen sodnik, pa četudi začetnik, iskal info o pasmah na forumih namesto na velikih razstavah oz. pasemskih specialkah, kjer ima možnost podiskutirati z dolgoletnimi vzreditelji, poznavalci in sodniki specialisti za pasmo.  Pa tudi specialnih knjig o pasmi v tujih jezikih je dovolj na razpolago. Imamo celo sodnika g. Rajka Rotnerja, ki je pred leti imel file in tudi leglo. Najbrž bi ti z veseljem bil mentor pri pasmi.


V razlike med CACIB in CAFIB standard se ne bi spuščala, pasmo premalo poznam, sem jo pa poleg mastinov in bordojcev vselej ogledovala na razstavah. Zato bi samo pokomentirala značaj: “ vsi molosi, predvsem pa 2. kategija po nemški klasifikaciji, imajo izrazito lastnost: pripadnost gospodarju in čuvanje. In nikjer ni govora, da imajo te pasme agresivnost prirojeno, pač pa se samo domneva, da gre za pasme z borbenimi lastnostmi. In to izključno zato, ker izhajajo iz  prednikov, ki so bili psi za grizenje oz. prijemanje. Za čuda v to kategorijo spada tudi roti, pa se nihče ne vtakne, da se njega ne sme šolati obrambe.
Citat amoss:
Citat
Kar se karakterja tiče je veliko privzgojeno.Ni res da so vse file agresivne.Moj Amos je hud samo na domačem teritoriju,...
Ja, še malo pa bomo prišli do novega znanstvenega odkritja: karakter naredi lastnik. Koliko pa je tvoj pes star? Molosi odraščajo 3 – 4 leta in šele takrat pokažejo svoj popolni značaj.

Citat aleps:
Citat
Ali se file tudi uci obrambo?

Da, tudi file se uči obrambo in to celo v državi na katero se tako radi sklicujemo kot državo, ki ima vse popredalčkano. In da, uči se jih legalno!

Citat amoss:

Citat
Kar se tiče agresivnosat je pa prepovedana po FCI, vsak sodnik ima pravico psu pogledati zobe sam in če pokaže pes agresivnost ga ima pravico izključiti
[
Zadnja leta se to res vse prepogosto dogaja, ker preveč običajnih razstav sodijo allrounderji, ki menijo, da je vsak razstavni kuža plišast eksponat, ne osebek z značajem in kupljen z namenom.  Kje si bila leta nazaj, ko so file, bordojci, rotiji,mastini,….hodili z nagobčniki celo v ring?

No, ne me zdaj secirat, kaj delam v fila temi, ampak podpiram prizadevanje vsakogar, ki zagovarja obstoj prvotnih pasem, s prvotnimi nagoni in namensko selekcijo tako po izgledu kot značaju. In zagovarjam vsakogar, ki pove vsakemu o svoji pasmi slabe in dobre lastnosti, samo tako ne zavaja bodočih lastnikov pasme.


Citat


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 25.07.2005 : 23:04:58

Citat amoss:Ja, še malo pa bomo prišli do novega znanstvenega odkritja: karakter naredi lastnik. Koliko pa je tvoj pes star? Molosi odraščajo 3 – 4 leta in šele takrat pokažejo svoj popolni značaj.


Ja madona saj sem pa napisala da je karakter PRIVZGOJEN, to pomeni da mi ga vzgojiš in torej mu karakter naredi lastnik.
Nobenega ne mislim sicirati prav je da se še kdo oglasi da ne debatirama samo midva z MArkotom.
Kot sem rekla da je nekaj agresivnosti v njegovi naravi, čuvanje lastnika in teritorija, da pa grize vse ljudi po vrsti pa mislim da ni v naravi in žal ne morem sprejeti Markotove ponosnosti da je to dokaz da pes ustreza standardu.
Marko bog ne daj da bi ti kdaj pes zgrizel lastnega otroka.Jaz imam doma 1 mesec staro punčko in razmišljam malo v tej smeri.Mogoče pa bi takrat rekel ta butasta Amos mi je govorila da to ni prav pa je nisem poslušal.
Sprejmem vsa tvoja mnenja, saj ima vsak pravico do lastnega mnenja, ampak s to agresivnostjo pa le ne pretiravaj, konec koncev pa kaj to mene briga saj je pes tvoj torej tvoja odgovornost, torej vse kar naredi leži na tvoji vest.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , torek, 26.07.2005 : 07:20:01
@amos: ne vem ali si slepa, ali imaš bolj slab spomin, ali kar zavestno pišeš kozlarije

.....ne pomeni, da pes napade vse kar se giblje....

to sem napisal par postov nazaj. nikjer ne trdim, da mora fila grizti vse povprek, da ustreza standardu. besedo agresivnost najdeš v standardih le pod "diskvalificirajoče napake"

... saj imajo agresivnost prirojeno-oz. je v njihoven karakterju.

to je sicer spet kozlarija, ker imajo file do določene mere le nezaupljivost do tujega v sebi. samo se boš morala počasi odločiti - ali je v njihovem karakterju, ali karakter privzgojiš, kot to trdiš v prejšnjem postu ;-))


Kar se pa tièe FCI standarta in PRAVIL pa je tako da so si žal v nasprotju, saj pravila veljajo za vse in ne za vsako pasmo posebej.

to je končno nekaj, kjer se strinjava, samo je treba iz te resnične izjave potegniti pravi sklep:

Ker si FCI-standard za brazilsko filo in FCI-pravila za razstave nasprotujejo, pove logika, da pes ki zmaga na fci-razstavi (torej ustreza pravilom, ki standardu nasprotujejo), ne ustreza standardu. iz tega tudi lahko sklepaš, kako "dobro" nekateri sodniki standard poznajo, če "pasmi primeren odziv" (glede na standard) na poskus dotika kaznujejo z diskvalifikacijo in psom, ki standardu ne ustrezajo delijo cace in cacibe...
in iz tega spet lahko sklepaš, koliko je cac ali cacib vreden ;)
lp
marko

 


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , torek, 26.07.2005 : 07:54:09

Kar se pa tièe tega da bi psa pohvalil pa nimam kaj dodati, saj vidim da nisi prebral kar sem ti povedala o otrocih.No pa saj ti si sreèen da imaš filo po standardu, jaz imam pa prijetnega psa ki je družaben in ima rad otroke in je nasploh prijazen, pa še na razstavah zmaguje.Torej mislim da imam vseeno veè, jaz lahko psa peljem na vsako razstavo in me ni strah, verjamem da se lahko kosam z vsemi, verjamem v svojega psa in mu zaupam.Jaz sem ponosna na njega brez tega da grize in èe bi mi zgrizel otroka ne vem kaj bi, ti bi ga pa verjetno pohvalil saj ustreza standardu.
Veš najlažje je iskati kaj ustreza standardu in kaj ne, jaz pa se trudim da bo moj pes družaben itd. kar pa ustreza standardu in kaj ne pa naj sodijo tisti ki so za to usposobljeni.Pripelji psa na razstavo pa bomo skupaj šli in bomo vedeli toèno kaj je pri psu pravilno in kaj ne, v praksi je drugaèe kot v knjigah.



amos: na razstavi v mariboru sem bil - s psom - brez nagobčnika ;D in moji psi še niso nikogar ugriznili  - za tvojega sem pa slišal drugače - samo ne vem če je res.
ali bo blade kdaj tvojo hčerko oklal, je pa odvisno od tvoje vzgoje in ne od standarda - ali ga boš za to pohvalila, je pa tvoja stvar

in ker si tako podkovana boš gotovo vedela, da je to kako se pes obnaša doma, napram svoji družini in na na tujem nekaj povsem različnega.

sebe bom pa pohvalil, ko bom nehal odgovarjati na brezzvezne poste  ;D ;D

lp
marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , torek, 26.07.2005 : 08:48:04
No vidim da je vse skupaj zajadralo malo predaleč, nikakor nisem mislila kogar koli provocirat ali napadat ali mu vsiljevat svojega mnenja.
Vsak od naju ima torej svoje mnenje, jaz spoštujem tvojega in sprejela sem ga tudi.
Ja preav si slišal Blade je ugriznil (oplazil), tega nebom zanikala.Gospod je prišel k nam, v vinjenem stanju, malo preveč pogumen in je mislil kako mu pes nebo nič naredil saj se ga pes itak boji.Vstopil je in šel proti psu in ga še odganjal.Amos je nato branil sebe in svoj teritorij, pa ga je samo oplazil z zobmi, ter renčal je tako dolgo dokler se gospod ni ustavil in smo prišli mi.Reagiral je v skladu z svojo naravo in je branil svoje ozemlje, lastnika in sebe.Pa niti malo nisem bila ponosna na njega, ampak sem pa sprejela dejstvo da tam kjer je on tujci nimajo kaj iskat.Drugače pa lahko grem z njim na kramarski sejem, brez nagobčnika lahko ga poboža vsak, še vsakemu da tačko.Isto je na razstavah.
To pa sem mu privzgojila, kar se pa tiče njegovega ozemlja pa je drugo, tega pa mu nikakor nisem mogla dopovedati, da ni prav, pa sem se žal morala ukloniti.Sicer pa imamo ozemlje ograjeno, in tablo in kdor vstopa vstopa na lastno odgovornost.
Marko kaj pa bi tobi naredila če bi ga iznenada na razstavi pobožal kakšen otrok, kot se je zgodilo meni.Blade se je vrgel na hrbet in mu dal tačko kaj bi pa Tobi naredil?


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , torek, 26.07.2005 : 15:41:34
Marko kaj pa bi tobi naredila èe bi ga iznenada na razstavi pobožal kakšen otrok, kot se je zgodilo meni.Blade se je vrgel na hrbet in mu dal taèko kaj bi pa Tobi naredil?

tobiju je absolutno "pod častjo", da bi se ubadal z malimi otroki ali malimi psi -  ignorira jih so mu "pod nivojem", fant je aroganten.
v nevarnosti bi bili v tem primeru starši otroka, ki bi tobija pobožal, in sicer zato, ker bi jih jaz nadrl zaradi njihove neodgovornosti.
lp
marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: ORKA , torek, 26.07.2005 : 16:36:07
@vladimir: jaz na tvojem mestu, če me diskvalificira sodnik zaradi "pasmi primernega vedenja" ne samo, da ne bi bil žalosten - svojega psa bi celo glasno in jasno pohvalil in bil vesel, da imam filo, ki ustreza standardu ;-)


Marko, ta pes ni bila fila, ta pes je bil dogo argentino.

Ampak vseeno, v karkoli se je razvila vaša debata, te lahko sodnik na FCI razstavah diskvalificira oz. ti napiše pod kompletnim opisom, da pes kaže agresijo na sodnika in prečrta kvadratek, kjer piše brez ocene. Pa četudi se psu približa za ritjo in ga od zadaj poskuša pobožat.

Jaz sem ponosna na karakter naših fil, je pa res, da je za to potrebna dobra socializacija in veliko dela. Veliko lažje se je namreč v urbanem okolju in na razstavah gibati z normalnim psom.

Alpes vabljena si tudi k nam na kavico in ogled našil fil, pa na kakšno debato...

Kar se pa tiče razumevanja fil z drugimi psi, pa so moje izkušnje takšne: fila ima zelo visok prag tolerance, dokler ni ogrožena ali napadena se za druge pse niti ne zmeni in so zanjo prijatelji, tudi ko ji začnejo "presedati", najprej z svojo grimaso nakaže, da ji nekaj ne odgovarja in ne paše, tako, da če dobro poznaš svojega psa lahko tisto, kar bi utegnilo slediti pravi čas preprečiš.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , četrtek, 28.07.2005 : 12:51:02
Citat
citat amoss: Sem tudi sama preštudirala veliko literature, saj bi si tudi sama želela postati nekoč sodnica, ampak o tem enkrat ko bo malo več časa.

upam, da boš kmalu imela kaj časa in povedala, kaj vse si "preštudirala". o brazilskih filah, je po mojih poizvedovanjih bilo doslej izdanih 17 knjig (če je še kakšna več, ki je ne poznam, se na kolenih opravičujem) - od teh 17ih jih je 9 (3 v portugalščini, 4 v angleščini, 1 v nemščini in 1 v nizozemskem jeziku) že leta, deloma desetletja razprodanih, ostalih osem: dve v nemščini, dve v španščini, dve v angleščini, ena češka in ena francoska - me prav zanima, koliko si jih prebrala - in katere.

Citat
citat orka:...pa so moje izkušnje takšne: fila ima zelo visok prag tolerance....
orka, tvoje izkušnje se ne krijejo z mojimi, niti z opisi v literaturi. vseeno, ali bereš opis file gospe clelie kruel (ki je mimogrede ena nejbolj "zagnanih" nasprotnic cafiba), gospe hirsch reiter,  gospoda jana kubeše (ki je mimogrede eden najbolj "zagnanih" zagovornikov cafiba, ali gospe uroshevich - vsi opisujejo filo kot psa s precej nizkim pragom tolerance.

Citat
citat amoss: Ja preav si slišal Blade je ugriznil (oplazil), tega nebom zanikala.Gospod je prišel k nam, v vinjenem stanju, malo preveč pogumen in je mislil kako mu pes nebo nič naredil saj se ga pes itak boji.Vstopil je in šel proti psu in ga še odganjal......kar se pa tiče njegovega ozemlja pa je drugo, tega pa mu nikakor nisem mogla dopovedati, da ni prav, pa sem se žal morala ukloniti

Citat
citat orka: Veliko lažje se je namreč v urbanem okolju in na razstavah gibati z normalnim psom.

zame je to normalen pes - ki brani svoj teritorij. sploh ni potrebno da je fila. vse moje nemške ovčarke, ki sem jih pred filami imel bi (oz. so) v taki situaciji odreagirale podobno kot blade.
manj normalno se mi zdi, da si nekdo nabavi psa pasme, ki velja za enega najboljših čuvajev sploh in potem tarna, da mu ni uspelo psu dopovedati, da "ni prav braniti svoj teritorij" - ja haaaaaloooo!
če hočeš imeti psa, ki vlomilca podre z mahajočim repom in ga zadrži z intenzivnim lizanjem po ksihtu, je fila verjetno napačna izbira (razen če si pri svojem intenzivnem študiju literature kje izsledila, da "moderne file" to delajo :)).
nohtov si verjetno tudi ne piliš s kotnim brusilcem, ali le?!?

lp
marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , četrtek, 28.07.2005 : 20:06:17
upam, da boš kmalu imela kaj časa in povedala, kaj vse si "preštudirala". o brazilskih filah, je po mojih poizvedovanjih bilo doslej izdanih 17 knjig (če je še kakšna več, ki je ne poznam, se na kolenih opravičujem) - od teh 17ih jih je 9 (3 v portugalščini, 4 v angleščini, 1 v nemščini in 1 v nizozemskem jeziku) že leta, deloma desetletja razprodanih, ostalih osem: dve v nemščini, dve v španščini, dve v angleščini, ena češka in ena francoska - me prav zanima, koliko si jih prebrala - in katere.
orka, tvoje izkušnje se ne krijejo z mojimi, niti z opisi v literaturi. vseeno, ali bereš opis file gospe clelie kruel (ki je mimogrede ena nejbolj "zagnanih" nasprotnic cafiba), gospe hirsch reiter, gospoda jana kubeše (ki je mimogrede eden najbolj "zagnanih" zagovornikov cafiba, ali gospe uroshevich - vsi opisujejo filo kot psa s precej nizkim pragom tolerance.

zame je to normalen pes - ki brani svoj teritorij. sploh ni potrebno da je fila. vse moje nemške ovčarke, ki sem jih pred filami imel bi (oz. so) v taki situaciji odreagirale podobno kot blade.
manj normalno se mi zdi, da si nekdo nabavi psa pasme, ki velja za enega najboljših čuvajev sploh in potem tarna, da mu ni uspelo psu dopovedati, da "ni prav braniti svoj teritorij" - ja haaaaaloooo!
če hočeš imeti psa, ki vlomilca podre z mahajočim repom in ga zadrži z intenzivnim lizanjem po ksihtu, je fila verjetno napačna izbira (razen če si pri svojem intenzivnem študiju literature kje izsledila, da "moderne file" to delajo :)).
nohtov si verjetno tudi ne piliš s kotnim brusilcem, ali le?!?

lp
marko



Marko ko smo že pri knjigah, katerega leta pa je bila izdana zadnja ki je izšla, če slučajno veš???!!!
Sodobna literatura niso samo knjige, na internetu najdeš tudi veliko strokovne literature o filah.Sicer pa govorim tuje jezike in me ni potrebno podcenjevati, četudi je literatura v španščini.
Vedno bolj se mi zdi da ti sploh psom ne vidiš duše ampak samo kaj je po standardu!
Mogoče če bi se posvetil svojemu psu kot živali s srcem in dušo in ne samo ko znanstvenemu projektu in iskanjem tega kar je po standardu, bi mogoče odkril tudi drugo prijaznešo plat file.
Kaj ti pomagajo knjige in video kasete,...najprej prisluhni svojemu psu in izvedel boš veliko več kod veš!
Pravilno je da fila brani svoj teritorij tarnala sem samo nad tem da je tako burno reagiral.
Mogoče pa se ti. moderne file res razlikujejo od tvojih standardnih cafib fil?!

Kaj pa je za koga normalno pa raje nebi.Za mene tudi ni normalno da dobiš obisk pa pes odnese pol frisa?!
S čem si pa jaz pilim nohte te pa en drek briga!!!!!


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , četrtek, 28.07.2005 : 20:14:02
Marko ko smo že pri knjigah, katerega leta pa je bila izdana zadnja ki je izšla, èe sluèajno veš???!!!

zadnja knjiga o filah je izüla davnega leta 2005 - jaz jo imam.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , četrtek, 28.07.2005 : 21:12:02
zadnja knjiga o filah je izüla davnega leta 2005 - jaz jo imam.
Sigurno si ponosen na to da si veliko zvedel o svojem psu


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , četrtek, 28.07.2005 : 21:50:47
da kaj zvem o svojem psu pa res ne potebujem knjig.
samo tema v kateri pišemo te poste ima naslov "brazilska fila" in ne "moj tobi" ali "Mojcin blade"


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , petek, 29.07.2005 : 07:20:20
samo tema v kateri pišemo te poste ima naslov "brazilska fila" in ne "moj tobi" ali "Mojcin blade"
Kdo pa je trdil drugače???
Pa tudi samo moj mnenje ni naslov.
Vsi imamo pravico do svojega mnenja in do tega da povemo kakšna je pa naša fila, ne vem zakaj misliš ti da je samo tvoja fila prava, najboljša, in da je samo tvoje mnenje pravilno?
Vsi imamo pravico do izmenjave mnenj saj so si psi različni, in četudi so iste pasme niso vsi enaki čeprav v standardu in v knjigah tako piše.Pa naj te razočaram, da ni res.
Od Orke fila je kod pocestna kuraba (oprostite izrazu), obnaša se zares tako, vsakemu mimoidočemu se vrže na hrbet in jo le ta more čohat.
Blade je kod 5 letni otrok, tudi njega more vsak čohat, drugače je užaljen, in te sploh ne pogleda, pa ko ga kdo slika ali snema fulll pozira in se nastavlja,...
Tvoj tobi ali Era bi recimo ugriznil če bi ga kdo počohal,...
Pa še bi lahko naštevali ampak mislim da sem ujela bistvo!
Sicer pa belci smo vsi iste "pasme", pa še to ne pomeni da smo vsi isti, ker pač v knjigah piše da smo iste rase, bi potem tudi mi vsi morali imeti isti karakter, isti temperament,...



Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , petek, 29.07.2005 : 09:12:52
Citat
ne vem zakaj misliš ti da je samo tvoja fila prava, najboljša, in da je samo tvoje mnenje pravilno?
ne vem zakaj ljudje pripisujejo svoje lastnosti drugim. pokaži mi moj post, kjer trdim, da je katera od mojih fil "edina prava" - niti nobenega ne boš našla, kjer trdim, da je katera od mojih fil...
kar se pa mnenja tiče ima brez skrbi lahko vsak svojega - in tudi kdo katerega upošteva, je stvar vsakega posameznika.
jaz se zato držim knjig (vsaj tistih, ki so jih napisali dolgoletni poznavalci in/ali vzreditelji pasme), citiram standard in dodajam postom linke, da se dajo moje trditve preveriti. imam file (trenutno 3 komade) šele nekaj več kot 3 leta in vsak ki moje mnenje o filah nereflektirano vzame za edino in neomajno resnico je sam kriv.
ti pa imaš enega še ne dve leti starega, 3/4 odraslega predstavnika brazilske file, pa misliš, da lahko široki javnosti ob kavici predavaš o pasmi  :P

Citat
Vsi imamo pravico do izmenjave mnenj saj so si psi različni, in četudi so iste pasme niso vsi enaki čeprav v standardu in v knjigah tako piše.
prav imaš tudi psi iste pasme so različni. zato pa so za vsako pasmo napisani standardi - da se da ugotoviti, kateri pes je bliže in kateri bolj oddaljen od ideala (=standarda)

Citat
Od Orke fila je kod pocestna kuraba (oprostite izrazu), obnaša se zares tako, vsakemu mimoidočemu se vrže na hrbet in jo le ta more čohat.
Blade je kod 5 letni otrok, tudi njega more vsak čohat, drugače je užaljen, in te sploh ne pogleda, pa ko ga kdo slika ali snema fulll pozira in se nastavlja,...
Tvoj tobi ali Era bi recimo ugriznil če bi ga kdo počohal,...
in vseeno mi je orka povedala, da je tudi njena fila že uporabljala svoje zobčke in tvoj je že "oplazil" (seveda niso nikogar napadle - kje pa, vaše file tega ne delajo) - moje baje tako neverjetno krvoločne mrcine, ki obiskovalcem pol frisa pobirajo pa še ne (in upam, da bo to tako ostalo)

ti bom povedal eno resnično zgodbo - ne zato, da bi te strašil - samo da boš vedela, kako se stvari tudi lahko razvijajo:
pes pasme fila brasileiro - gran diego del caballero de la montana - z njegovimi (bivšimi) lastniki sem si dopisoval, ko je bil star 6 mesecev (dobili so ga z osmimi tedni) in si še zdaj. - izmenjavali smo si mnenja in izkušnje.
nezaupljiv? ne, diego ne - vsi so ga lahko čohali, na sprehodih je bil spuščen, prijazen do ljudi in psov. stalno sem dobival slike "diego med 50 ljudmi na fešti" "diego v polni gondoli" "diego se meče na hrbet pred otroci", "diego se igra s tujimi ljudmi na plaži"......njegovi lastniki so se čudili, zakaj moji pa ne marajo tujih ljudi - ja, prav vzgojiti je pač treba psa.
potem pa, ko je bil diego nekaj čez 2 leti star (dopisovanje je kar trajalo - nismo imeli "prekinitev"), pa mi znanka pošlje kopijo posta iz nekega nemškega foruma "nujno - iz pomanjkanja časa iščemo mesto za 2,5 letnega psa pasme fila brasileiro - in ime "gran diego del...."
jaz pišem lastniku "kva se je zgodilo?" on pa " ja, saj bi ti povedal...samo....najprej hotel situacijo rešiti..." in se je izkazalo, da je diego že nekaj tednov "spremenil vedenje" in je najprej oklal enega izmed gostov na eni zabavi ("popolnoma brez vzroka" - kar seveda ne verjamem), potem pa se je odločil še, da bo doma upošteval samo še šefa (beri: očeta), mamo in tri otroke (najstnike) je pa začel "disciplinirati". in ker je oče seveda hodil v slušbo in so se ga ostali družinski člani bali, je moral od hiše.
misliš, da je to "edinstven primer" in da je bil kuža samo narobe vzgojen? no, napačno vzgojen je bil prav gotovo - samo takih primerov poznam še nekaj....

lp
marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , petek, 29.07.2005 : 13:10:50
Jaz nebi nobeni široki javnosti predavala ob kavici, jaz sem samo povabila na obisk, da vidi psa.
Ti se kar drži svojih knjig, tega ti nihče ne prepračuje, verjemi v svojo eno in edino resnico.
Od Andreje fila še ni ugriznila, ne vem od kod ti ta informacija.
Mislim zakaj pa sem jaz zdaj kriva da so tvoji psi agresivni, sam si veliko povedal o tem, da sploh ljudje ne rabijo mojih besed za podkrepitev.Ali je res kar sem slišala da tvoja žena ne more biti sama s psi??
Aja, Gran Diegota pa poznam.Brez razloga se sigurno ni vse to dogodilo!


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Drejči , petek, 29.07.2005 : 15:16:03
S svojimi komentarji sta ze nevarno zasla v vtikanje v zasebnost eden drugega. Prosim, da se vrneta v nevtralne vode in podajata svoja mnenja s tega vidika. Hvala.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , petek, 29.07.2005 : 15:35:09
Jaz nebi nobeni široki javnosti predavala ob kavici, jaz sem samo povabila na obisk, da vidi psa.
Ti se kar drži svojih knjig, tega ti nihèe ne prepraèuje, verjemi v svojo eno in edino resnico.
Od Andreje fila še ni ugriznila, ne vem od kod ti ta informacija.
Mislim zakaj pa sem jaz zdaj kriva da so tvoji psi agresivni, sam si veliko povedal o tem, da sploh ljudje ne rabijo mojih besed za podkrepitev.Ali je res kar sem slišala da tvoja žena ne more biti sama s psi??
Aja, Gran Diegota pa poznam.Brez razloga se sigurno ni vse to dogodilo!

drejči - samo še to, pa se vrnem šele, ko bo tema v "razvedrilnem kotičku".
1) andreja mi je povedala sama da je fila nekje na jugu večkrat uščipnila.
2) moja žena je lahko z našimi psi sama, pa še nekaj ljudi, ki jih pozna tudi brez problemčkov
3) agresivni so psi, ki grizejo, moji ne  - tvoj? (oz. kdor sedi v stekleni hiši, naj ne meče kamnov)
4) da POZNAŠ gran diegota - je čista laž! - edina?!
bye
marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Focoso , sobota, 30.07.2005 : 11:25:05
Ojla!
Rada bi povedala še svoje mnenje. Pred kratkim sem imela priložnost spoznati predstavnico Brazilske file - psico Ana od Čente, ki je v lastni psarne *****. Psica je ena izmed najbolj prijaznih psov kar sem jih spoznala. Tudi sama se nisem kaj posebaj posvečala Ani na začetku, kasneje pa je imel Vlado svojo bordojsko dogo in Ano obe v BIS-u. Seveda obeh ni mogel hendlati pa je mene prosil, če bi mu jo lahko pomagala. Mislila sem si NE, psa ne poznam, velik je pes, močan, kako bom to zmogla??? Pa me je Vlado predstavil Ani.  Česa tako lepega pa še ne. Ana me je povohala najprej po rokah in kasneje me celo prelupčkala se vlegla na hrbet da sem jo čohala res prijetna psica. Za hendlanje enostavna, zaupala mi je takoj, tako da nisva imeli problema v ringu. Mogoče si ljudje narobe predstavljajo to pasmo, češ nevarna, nezaupljiva do tujcev. Mogoče niste imeli izkušnje z dobro vzgojeno, prijazno psico kot je Ana, ali pa celo nekateri sploh niste še v živo videli pasme.
Mislim da je vsak pes lahko čudovit če ga lepo uzgojiš, kar je Andreja naredila pri Ani, tako da lahko jaz samo rečem velik pes z velikim srcem. Ana me je presenetila, navdušila in še vedno jo rada na razstavah pridem pogledati, počohati itd., čeprav imam pse v drugi FCI skupini.

Tako da moj nasvet: kontaktirajte psarno ***** in spoznajte Ano pa vam bo vse jasno!

Lp


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 01.08.2005 : 07:45:33
Končno nekdo, ki je okusil kako je fila lahko fajn ;), se popolnoma strinjam s tabo.Ljudje dajte si priložnost in spoznajte tudi drugačno plat file, saj so lahko takšni cukri, da jim ni para.
Jaz mojega "Arturja" (to pa zato ker mu vsi ko ga vidijo rečejo da je Artur), nebi zamenjala za NIČ na svetu, naslednji kuža ko bo bo ponovno fila.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Focoso , ponedeljek, 01.08.2005 : 11:24:29
Naslednjič imaš nalogo da mi ga predstaviš, veš katera sem tak da nič izgovorov da me nisi našla ;)


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 01.08.2005 : 11:36:55
Se ti bo kr sam predstavil ker vsakemu da tačko. jaz pa mam malo težavo ker ne vem najbolj kdo si :-[,sma se že videli?


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Focoso , ponedeljek, 01.08.2005 : 11:58:37
JAAA, he he v MB na razstavi, je še Vlado rekel da ga jaz nate spominjam ( ok ne bi rekla he he samo on tako pravi ). Še roko sva si dali, sem bila tista ki je v zelenem reklčku letala okoli.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , torek, 02.08.2005 : 09:14:11
AHa, že vem samo sem si te bolj slabo zapomnila, saj veš kako je na razstavah, živčnost, vse gre tako na hitro da bolj malo beležim stvari okoli sebe.Pa naslednjič poišči ti mene, saj sem nekje blizu Vladota.
Zdaj gremo v Trbovlje, tak da če boš tam, lahko spoznaš mojega Arturja,...


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , sreda, 24.08.2005 : 09:59:18
Nekaj slikic Amosa iz obiska zoološkega vrta v Ljubljani

http://i4.photobucket.com/albums/y128/amoss/P8130044.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y128/amoss/P8130053.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y128/amoss/P8130021.jpg

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]



Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , sreda, 31.08.2005 : 12:47:11
Konèno nekdo, ki je okusil kako je fila lahko fajn ;), se popolnoma strinjam s tabo.Ljudje dajte si priložnost in spoznajte tudi drugaèno plat file, saj so lahko takšni cukri, da jim ni para.
Jaz mojega "Arturja" (to pa zato ker mu vsi ko ga vidijo reèejo da je Artur), nebi zamenjala za NIÈ na svetu, naslednji kuža ko bo bo ponovno fila.

athena sloland??? file so fajn (ne samo "lahko fajn") - in predvidevam, da "minkini" (lastnica athene) posti sploh niso bili minkini - kje pa je athena? - "čez jordan", ubita, še ne dve leti stara - pa ne zato, ker so file "popadljive", mogoče pa zato, ker vsak lahko filo vzgoji in carta in ker se na hrbet meče na boljšjem...fila je za ljudi, ki vedo, da je pes zver (je pa vseeno fajn - za lastnike)
če si amosa dobro vzgojila - čestitam!
če ga pa nisi, ti bo v naslednjem letu pokazal  kaj je fila.

lp
marko

aja ps: petra se seveda vsak dan iz helikopterja spušča skozi dimnik, kadar mene ni doma - kdor nima argumentov širi govorice (tudi čestitam, kot k bladovi vzgoji)


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , sreda, 31.08.2005 : 21:04:17
Tako kot ljudje so tudi psi lahko nori!!!!
Mislim pa da si nekomu dolžen javno opravičilo, daj brzdaj se malo!


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Vladimir , sreda, 31.08.2005 : 22:24:47
ubita, še ne dve leti stara


Če je to res, treba nekoga kaznovati.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , četrtek, 01.09.2005 : 06:53:20
Mislim pa da si nekomu dolžen javno opravièilo, daj brzdaj se malo!
ti samo povej komu in zakaj, pa se bom JAVNO in z velikimi tiskanimi črkami!


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: MINKA , četrtek, 01.09.2005 : 15:21:30
athena sloland??? file so fajn (ne samo "lahko fajn") - in predvidevam, da "minkini" (lastnica athene) posti sploh niso bili minkini - kje pa je athena? - "če ga pa nisi, ti bo v naslednjem letu pokazal kaj je fila.

lp
marko



Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: MINKA , četrtek, 01.09.2005 : 15:55:32


Vsekakor jaz nikoli nisem bila lasnica file, sama imam namreč bordojsko dogo. Razen, če si jasnovidec, ker v bližnji prihodnosti pa načrtujem , da bom imela kakšno filo. Posti pa so bili vsekakor moji in za njimi stojim. Želim ti še veliko veselja pri tvojih igricah na spletu.

Lp Ružica


Naslov: Re:Brazilska fila
Poslano od: marko006 , petek, 02.09.2005 : 07:33:37
No, pa da se predstaviva:

Jaz sem starejši letnik, Alex pa že "starček", star je 70 let, med drugim ima tudi filico, ki jo je za predlanski božič dobil v dar od svoje nečakinje. Prav zaradi tega, se tudi jaz zanimam za file.

Jaz sem vzrejala nemške ovčarje, jorkširje, maltežane, na samem začetku, sedaj pa vzrejam bordojske doge.

Vse svoje psičke sem izšolala sama in z njimi opravila ISP3. Mislim, da imam kar nekaj kinoloških izkušenj in se mi ni treba braniti na tem forumu, kvečjemu lahko komu pomagam s kakšnim dobrim nasvetom, ki ne bo vzet iz knjige, temveč iz izkušenj.

Opažam pa, da na forumu postaviš vprašanje, pa te kar eni napadejo. Vendar mislim, da vsi nimamo slabih namenov in pritlehnih misli.

Dobrodošlica je bila pa res lepa.


Lahko noč.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , petek, 02.09.2005 : 07:35:03

se javno opravičujem, če sem iz zgornjega posta zmotno razbral, da je minka lastnica fila.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , petek, 02.09.2005 : 09:57:51
Moj Amos je preteklo nedeljo ponovno blestel, dosegel je CAC, BOB in BOG3.Jaz sem seveda neskončno ponosna.


http://i2.photobucket.com/albums/y13/SLOLAND/274fec8f.jpg

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]



Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Kathy , petek, 02.09.2005 : 16:11:01
Če smem prašat, kaj je BOG3?  ::) :)


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: *Brina* , petek, 02.09.2005 : 17:11:40
best of group 3  ;)


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Kathy , petek, 02.09.2005 : 21:23:32
Oo hvala. Hehe. Nimam prav veliko znanja o telih naslovih.  ;D


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , sobota, 03.09.2005 : 07:49:54
Kathy, če je zanimanje se bož zlahka vsega naučila.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Kathy , sobota, 03.09.2005 : 09:55:51
Priznam da je fino vedeti samo jaz nisem tak tip človeka, ki bi razstavljal psa. No mogoče bi ga če bi imela rodovniškega s potencialom.  ;D Drugače pa se drižim načela "Če želiš zvedeti, vprašaj."  :D

Neumesno: Amos je pravi lepotec, še posebej barva!  :)



Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , sobota, 03.09.2005 : 10:00:18
Hvala, ni pa samo lepotec po zunanjem izgledu, ampak je tudi karakterno naj naj, kako pa nebi bil saj je vendar moj "lupček".Ko sem si ga nabavila tudi jaz nisem pomislila na razstave, potem pa sem šla na eno, vzrediteljem na ljubo, potem pa sem kar not padla in ta občutek ko tvoj pes zmaga je nepopisen.Sem zeloo ponosna in sem zelo vesela da dosega takšne rezultete,ampak kljub vsemu je on v prvi vrsti moja carta šele nato je razstavni eksponat.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , sobota, 03.09.2005 : 10:03:07
Drugače pa se drižim načela "Če želiš zvedeti, vprašaj." :D
Če pa te še kaj zanima pa kar vprašaj, ti bom z veseljem odgovorila


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Focoso , sobota, 03.09.2005 : 10:08:20
Amoss čestitke! Saj smo bile čisto zmešane ko si poslala sms da je dobil še celo BOG, bravo!

lp, Ana


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Focoso , sobota, 03.09.2005 : 10:09:10
BOG3 se oproščam


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , sobota, 03.09.2005 : 10:48:38
Hvala, kaj v Zagrebu se vidimo?


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Focoso , sobota, 03.09.2005 : 11:11:54
Pomoje ne sem kar malo bankrot, če pa bova na kakšni razstavi skupaj pa veš da se vidimo, zdaj sem čisto zaljubljena v Filo ( ana od čente ) pa če ne drugega morem iti njo malo ''pomazit''. Si vidla kakšen par sva s Filo, na tisti sliki v Bisu he he ;)


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , sobota, 03.09.2005 : 11:55:03
Sem videla, res super.
No mi gremo v zagreb, pa v Mb verjetno, druga pa še ne vem, kak bo, ampak nekje se bomo že srečali.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: ORKA , ponedeljek, 12.09.2005 : 12:11:46
Tako, medtem, ko Ana malo počiva, jo je na razstavah zamenjala njena hčerka ASCHA, ki se je na razstavah v BIH, ki sta se odvijali ta vikend odlično odrezala:

ASCHA SLO LAND:

http://i2.photobucket.com/albums/y13/SLOLAND/Slika140A.jpg

CACIB Gradiška 2005:  CAC,CACIB,BOB
CAC Gradiška 2005:  CAC, BOB
CH BIH

mimogrede: Kathy, Ascha je Amosova sestra

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: fleka , sreda, 14.09.2005 : 21:14:39
Čestitke Andreja,zasluženo!!!


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Vladimir , nedelja, 18.09.2005 : 19:35:50
ANA OD ČENTE: CACIB Lendava 2005: CAC, CACIB, BOB

http://i2.photobucket.com/albums/y13/SLOLAND/Slika109a.jpg

http://i2.photobucket.com/albums/y13/SLOLAND/Slika086a.jpg

Danes je zaključila svoj peti šampionat.

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]



Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Kathy , sreda, 21.09.2005 : 09:32:28
No ja ;)

Rada imam črno barvo. :D

Kako pa je s filami pa barvam le teh, a je črna nezaželjena namreč na njihovi strani ful povdarjajo, če črna postane šampijon?


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , sreda, 21.09.2005 : 16:11:09
No ja črna je sicer dovoljena po FCI standardih, vendar črna ni vse.Po mojem nestrokovnem mnenju ni ravno najboljši predstavnik pasme, ampak to je moje mnenje, da me napast.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , četrtek, 22.09.2005 : 06:53:40
Morala sem dodati nekaj pomorskih slikic.No imeli smo se super Amos je ful užival.V vodo pa si je šel namočit samo blazinice kar je razvidno na spodnji sliki.Dodala sem tudi dlikico z otroci da se vidi kako ima rad otroke.

http://i4.photobucket.com/albums/y128/amoss/P9130192.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y128/amoss/P9130206.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y128/amoss/P9100103.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y128/amoss/P9100096.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y128/amoss/P9100070.jpg

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Moon , četrtek, 22.09.2005 : 11:16:01
Heh, kok je dober na tretji slikci ;) full faca ;)

Nekej me zanima, to res nevem.. A se filam tudi lahko kupirajo usesa?

lp


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , četrtek, 22.09.2005 : 16:37:13
Zakaj pa to?Kje si pa to slišala?
Po moje bi v praksi bilo izvedljivo ampak ne vem zakaj?


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Vladimir , ponedeljek, 26.09.2005 : 11:02:44
Mollos specialka Zagreb, 24.9.2005

ANA od Čente: CAC, Klubska prvakinja
Amos SLO LAND: CAC, Klubski prvak, BOB
Ascha SLO LAND: CAC

http://i2.photobucket.com/albums/y13/SLOLAND/Slika089a.jpg

http://i2.photobucket.com/albums/y13/SLOLAND/Slika142a.jpg

Ana je zaključila še hrvaški šampionat.


CAC Đakovo, 25.9.2005

ANA od Čente: CAC,
Amos SLO LAND: CAC, BOB
Ascha SLO LAND: CAC

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , četrtek, 29.09.2005 : 12:50:58
Matr smo dobri ;D ;D ;D ;D


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: ORKA , ponedeljek, 03.10.2005 : 09:39:09
COLUMELLA MOLOSSER CLUB specialka 2005 - Madžarska:

ANA od Čente: ODL.3

http://i2.photobucket.com/albums/y13/SLOLAND/570f547a.jpg


AMOS SLO LAND: ODL.2, R.CAC

http://i2.photobucket.com/albums/y13/SLOLAND/67f1799d.jpg

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]



Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Vladimir , petek, 09.12.2005 : 13:59:51
http://i2.photobucket.com/albums/y13/SLOLAND/58772dd8.jpg 194.57 KB

[slika spremenjena v povezavo; Jana]


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Tina32 , torek, 10.01.2006 : 17:44:05
Mene pa zanima, če je kje kdo videl mojega Arosa.
Žalostna zgodba...Nekoč sem ga preko te strani že iskala, pa vendar neuspešno.Ker sem si zlomila nogo, smo ga morali oddati, mož je bil dlje službeno odsoten.
Ljudje, katerim smo ga dali, so ga oddali naprej in nikoli niso hoteli povedati, kam.
Baje je nekje na Štajerskem, na verigi.
To sem izvedela nazadnje pred dvemi leti.
Aros je sedaj star dobrih tri leta.Tigrast, z belo liso na prsih.Lep pes.Če je še živ.Ali kdo ve za filo, ki je podobna opisu, pa je kot odrasla prišla k novim lastnikom?
Poizkusiti ni greh, pa čeprav je že toliko časa minilo...
Rada bi ga samo od daleč videla....
Tina


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Desobediencia , torek, 07.02.2006 : 15:51:43
Imaš kakšno sliko?

Poznam enega takega psa, kao Fila, vendar žal daleč od tega.. Je bil tvoj pes rodovniški?

Pa eno vprašanje za filaše-kako je kaj z lovskim nagonom vaših fil? Ravno se z enim bockava ali ga imajo ali ne, je ta "švoh" ali močan..


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , torek, 07.02.2006 : 16:27:13
naše tri ga imajo - lovski nagon, namreč. era "ustavljivega", tobi in gia pa "neustavljivega".
lp
marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 09.02.2006 : 18:59:40
Oni pa meni ne verjame, trdi da File ne morejo imet lovskega nagona pa konec :D


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , petek, 10.02.2006 : 15:21:27
saj je komaj približno 60 let odkar so prvi primerki fil prišli iz brazilije. tam so jih med drugim uporabljali tudi za lov na veliko divjad. na "pogonih" goveda, so se morale bolj kot ne same "preskrbovati". tako, da ni čudno, če lovski nagon ponavadi kar imajo - predvsem tisti primerki, ki imajo bližnje sorodnike še iz brazilskih farm (tobijev oče je n.pr. rojen na fazendi v braziliji, njegovi stari starši so še pravi "delovni" psi).
seveda je pa verjetno tudi odvisno nekoliko od okolja, v katerem živijo. če jih je nekaj generacij samo v pesjaku, kjer je vse,kar se lahko spomnijo loviti lastni rep, mogočelovski nagon tudi hitro zakrni.



Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Desobediencia , petek, 10.02.2006 : 22:08:53
tam so jih med drugim uporabljali tudi za lov na veliko divjad.
Saj, to. Brez lovskega nagona bi bil big game hunting nemogoč..


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , torek, 21.02.2006 : 17:54:23
Jaz žal kar se lovskega nagona tiče ne morem pomagat, saj še nikoli ni bil v takšni situaciji in upam da nebo,...


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 06.03.2006 : 12:16:07

CACIB ZAGREB 4.3.2006
Amos SLO LAND: CAC, CACIB, BOB
(http://i2.photobucket.com/albums/y13/SLOLAND/slike101a.jpg)
(http://i2.photobucket.com/albums/y13/SLOLAND/slike100a.jpg)


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Teja , ponedeljek, 06.03.2006 : 15:03:24
marko006,
khm, kakšni čuvaji pa so tvoje file?? ::) ::)
Vsakič kadar grem mimo Garrincha ni ne duha ne sluha o grozečem laježu ;D, on cvili, še pobožat se mi pusti, hehe :o :o
in potem grem mimo, on pa joka... ;)

lp
soseda od Garrincha


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Tina32 , petek, 10.03.2006 : 12:31:48
Rada bi poslala slikco od psa, ki ga pogrešam, pa ne znam.
Lahko kdo pomaga?
Hvala, Tina


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Jana , petek, 10.03.2006 : 12:33:20
Lahko mi posljes sliko na jana@mojpes.net in bo objavljena tukaj.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Tina32 , petek, 10.03.2006 : 12:36:39
http://www.mojpes.net/modules/pomoc/index.php?storytopic=3&start=20

Jana, tole je oglas, ki sem ga oddala na vaših straneh že leta 2003.
Zraven je tudi slikica.
Aros je sedaj seveda večji, težak okoli 80 kg.
 Hvala za pomoč.
Tina


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Jana , petek, 10.03.2006 : 18:21:05
Aha, seveda je oglas se vedno tam, ce ga nisi preklicala.

Evo, pa da bo slikica se tukaj:

(http://www.mojpes.net/uploads/img3f9bdf70aae77.jpg)

Lahko pa vseeno posljes se kaksno fotko, ce jo imas.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , sobota, 18.03.2006 : 21:33:58
Lin in Amos:

(http://i4.photobucket.com/albums/y128/amoss/P3140036.jpg)


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , četrtek, 23.03.2006 : 10:05:44
(http://i4.photobucket.com/albums/y128/amoss/P3120025.jpg)

http://i4.photobucket.com/albums/y128/amoss/P3170072.jpg

(http://i4.photobucket.com/albums/y128/amoss/P2200296.jpg)


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , četrtek, 23.03.2006 : 10:17:04
Skupinsko hranjenje  ;D

(http://i4.photobucket.com/albums/y128/amoss/P3180099.jpg)


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: dule999 , torek, 09.05.2006 : 11:58:53
Amos je ful lep. :o Pa zelo je podoben naši Garrinchi. Koliko je pa star?


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Gordao , četrtek, 01.06.2006 : 13:43:38
Zdaj si pa res oglejte kaj je lepa Fila...

(http://i73.photobucket.com/albums/i236/maximus_02/100_0075.jpg)


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Gordao , četrtek, 01.06.2006 : 13:48:38
Kateri ugane koliko je star, bo lahko psa videl v živo...

http://i73.photobucket.com/albums/i236/maximus_02/100_0197.jpg

http://i73.photobucket.com/albums/i236/maximus_02/100_0077.jpg


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 01.06.2006 : 20:16:21
Saj nimam pojma ampak kaj vem, ene 11 mesecev?

Al si mislil otroka? ;D


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Gordao , petek, 02.06.2006 : 09:21:48
Super blizu si. Če si želiš psa videti  mi javi


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: TopField , petek, 02.06.2006 : 12:02:22
Kateri ugane koliko je star, bo lahko psa videl v živo...


A jaz tud lahko ugibam, čeprav vem koliko je star in sem ga že videla in čohala  ;D


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Gordao , petek, 02.06.2006 : 15:39:11
lahko lahko, kar oglasi se...


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , torek, 27.06.2006 : 22:36:08
Lep je lep, ampak men ful lici na Bulmastifa (mogoce zaradi crne maske),pa ne zamerit, to je pac moje mnenje,...Glede starosti pa je pri fili tezko reci saj dokaj hitro odrasteje, ampak po moje glede na to da se ni popolnoma razvit, bi rekla vec kot 10 mesecev in manj kot leto in pol.
Je pa lep


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: maja01 , sreda, 28.06.2006 : 10:50:59
31. maja je bil star 14 mesecev ;)


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , sreda, 28.06.2006 : 11:27:57
No sem bla kr nekje vmes ;D
Pol ma pa se kar cas da se se izpopolni ;)


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Gordao , četrtek, 13.07.2006 : 10:33:18
http://i73.photobucket.com/albums/i236/maximus_02/100_0073.jpg
http://i73.photobucket.com/albums/i236/maximus_02/100_0178.jpg

To je Angel varuh moj...


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Desobediencia , sreda, 19.07.2006 : 20:21:57
Super blizu si. Če si želiš psa videti mi javi
Super, kdaj se boste oglasili?:)


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Gordao , četrtek, 20.07.2006 : 14:30:36
Kam???


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , petek, 21.07.2006 : 07:41:34
Ja da bo videla psa! ;)
Kaj razstavljali se boste kaj?


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , petek, 21.07.2006 : 07:51:44
Sem zdaj komaj videla da sem vam pozabila napisat da sva se z Amosom udelezila razstave v San Marinu, ki je potekala zadnji vikend v maju, kjer sva drug dan dosegla CAC,CACIB,BOB in s tem zakljucila Internacionalno prvastvo in si pridobila naziv MEDITERANSKI prvak!
Aja pa da se se pohvalim, v kinologu sva omenjena med 5 najuspesnejsimi slovenskimi razstavljalci!


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Gordao , ponedeljek, 24.07.2006 : 21:25:17
Čestitam! In veliko uspeha ti še želim...


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , ponedeljek, 24.07.2006 : 23:03:24
Hvala, upam da se kdaj srecamo ;)


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Jana , torek, 19.09.2006 : 14:17:49
Marko06 nam je poslal link do rezultatov specialke za brazilske file, ki je potekala pretekli vikend na Ceskem:
http://www.filabrasileiroclub.cz/en_sp_vystava.htm


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , torek, 03.10.2006 : 14:22:14
Nove slikice,

http://i4.photobucket.com/albums/y128/amoss/amossCACIBmb-1.jpg

Amos



http://i4.photobucket.com/albums/y128/amoss/HG27VLyFdCGRIOrF.jpg

Amos in Lin


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Jana , torek, 14.11.2006 : 10:17:19
Marko006 nam posilja dve fotki:

(http://www.mojpes.net/galerija/albums/pasme1/fila003.jpg)
 Ibada da Serra de Itanhandu

(http://www.mojpes.net/galerija/albums/pasme1/fila004.jpg)
 Bastienne von der Neuen Welt

Kaj vec o njiju pa bo povedal Marko sam :).


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , sreda, 15.11.2006 : 13:15:32
Kaj vec o njiju pa bo povedal Marko sam :).

haha, si me pa "zadolžila".
noja,  kaj naj povem o teh dveh "babah"...
obe sta v lasti psarne "von der Neuen Welt", obe sta stari sedem mesecev in pol, ibada je uvožena iz brazilije, basti pa "lastni proizvod" psarne von der neuen welt.

trenutno sta za nekaj tednov pri nas, ker ima njihova lastnica službene obveznosti, ki ji ne dovoljujejo primerne oskrbe kužkov.
če kdo želi jih lajko pride tudi pogledati (pozor: OGLED je možen, OTIP pa ne ;-))

lp
marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: amoss , sreda, 03.01.2007 : 19:59:13
Nekaj novih slikic, da tema ne zamre ;)
http://i4.photobucket.com/albums/y128/amoss/druba024.jpg


http://i4.photobucket.com/albums/y128/amoss/druba005.jpg


http://i4.photobucket.com/albums/y128/amoss/druba002-1.jpg


http://i4.photobucket.com/albums/y128/amoss/druba001.jpg
HI KONJIČEK; HI; HI; HI


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: ORKA , ponedeljek, 22.01.2007 : 19:57:48
Slike iz nedeljskega sprehoda.

(http://i2.photobucket.com/albums/y13/SLOLAND/1-2.jpg)

(http://i2.photobucket.com/albums/y13/SLOLAND/4.jpg)

V soboto sem dopolnil 9 mesecev, zdaj grem pa v igro za prave nazive... :lol:

(http://i2.photobucket.com/albums/y13/SLOLAND/-1.jpg)

(http://i2.photobucket.com/albums/y13/SLOLAND/3.jpg)


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Jana , nedelja, 18.03.2007 : 08:45:22
Marko06 nam posilja dve fotki Foga III do Ampara

(http://www.mojpes.net/galerija/albums/pasme1/fila005.jpg)

(http://www.mojpes.net/galerija/albums/pasme1/fila006.jpg)


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , nedelja, 18.03.2007 : 16:00:11
Fogo III do Amparo živi v Belgiji - lastnik: Daniel Vanhove.
Vzredil ga je Carlos do Amaral Cintra Filho - lastnik psarne do Amparo, več kot 30 let vzreditelj fil, med drugim je vzredil tudi legendarnega Nagana do Amparo, katerega sliko lahko vidite v opisu pasme na mojpes.netu.
Fogo III je eden izmed mogoče 20-25 predstavnikov pasme v Evropi, ki so "CAFIB-approved".
Seveda pa ima - kot vsi CAFIB-psi v Evropi - tudi FCI-rodovnik.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: benjo , torek, 17.03.2009 : 12:26:47
tudi mi smo postali lastniki brazilske file in sicer 10 mes. starega Amiga, ...in lahko recem, da je res krasen. Ze po parih dneh se je navezal na nas in je nasploh zelo prijazen. Zal pa  zasepal na 1. desno taco, kjer se tudi vidi na , da je taca rahlo ukrivljena v spodnjem zapestnem  delu. Rengen pa ne pokaze nicesar....veterinarji pa so v dilemi, kaj bi sploh lahko bil vzrok.
Sedaj pa sprasujem tiste, ki se s to pasmo ukvarjate in imate izkusnje in sicer, koliko pravzaprav gibanja potrebuje fila?Pri nas imamo namrec ogromno povrsino za gibanje- ker se ukvarjamo tudi s konji in zraven tudi 2 hiperaktivna pasa-ovcarko in labradorja, ki prelaufata res ogromno. Ker imamo filo sele kratek cas, se bojimo, da ni vzrok sepanja mogoce prevec svobodnega gibanja, ceprav na veterinarskem pregledu niso nic odkrili.
Amigo ima ful voljo, da bi tekal Za ostalima psoma, vendar ga sedaj omejujemo in se mi zdi, da je kar nesrecen.
In pa se to, kako visok prag bolecine ima ta pasma, ker se nam Zdi cudno, da pes sepa in ga je veterinar na vse nacine previl, pretegnil, pritisnil, pa ni niti trenil?
Pa se eno vprasanje o prehrani, prejsni lastnik ga je hranil precej z surovim piscancjim mesom, mi pa ga sedaj hranimo le z briketi-purino, ovcetina in riz.....prve dni je pospravil brikete brez problema, sedaj pa jih pusca, katera hrana bi po ikusnjah bila najbolj primerna za to pasmo?
Upam, da ni prevec vprasajev in bo mogoce le kdo z kakim nasvetom pripomogel, da bomo cim bolje poskrbeli ya nasega novega ljubljenca, lp


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Desobediencia , torek, 17.03.2009 : 12:33:56
tudi mi smo postali lastniki brazilske file in sicer 10 mes. starega Amiga, ...in lahko recem, da je res krasen. Ze po parih dneh se je navezal na nas in je nasploh zelo prijazen. Zal pa zasepal na 1. desno taco, kjer se tudi vidi na , da je taca rahlo ukrivljena v spodnjem zapestnem delu. Rengen pa ne pokaze nicesar....veterinarji pa so v dilemi, kaj bi sploh lahko bil vzrok.
Panosteitis?


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Desobediencia , torek, 17.03.2009 : 12:34:30
Aja, pa za klope redno pregledujte, jaz sem že našla enega pred kakim tednom.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: benjo , torek, 17.03.2009 : 21:02:59
Panosteitis?

Veterinar nam je napovedal kup moznosti, kaj bi lahko bili, eden, se najbolj verjetne pa je, da gre ya tezavo velikih psov v mladosti -hitra rast.
Amigo je pri nas krajsi cas in do sedaj klopov ni imel, ne vemo, pa kako je bilo prej, vendar veterinar ni omenjal, da bi bilo lahko vzrok sepanja kaj vzvezi s klopi, ampak sumi na neko ko[;ico v sklepu. Sedaj mu dajemo protibolecinske tablete in ga malo bolj pazimo, da ne nori prevec,.....upam le, da se bo vse to saniralo in da bo lahko kmalu normalno uzival svojo mladost, vseeno pa prosim se za kak nasvet za delo in oskrbo nasega mulca,ker mislim, da tale pes ne bo nikdar cuvaj, tako je razvajen in scrkljanin hoce biti vedno v druybi ljudi in imeti ob sebi nekoga, ki bi ga bozal in crkljal......ne vem, ce je vse resnica, kar pise v literaturi o teh psih


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: AngSeter , torek, 17.03.2009 : 21:10:03
Misliš vnetje pokostnice?

Sicer pa klopi prenašajo razne bolezni, eden od možnih znakov je šepanje. Navadno pregledajo kri, da to možnost izključijo, ker če se ne zdravi takoj, se samo slabša. Pravočasno zdravljenje je pa lahko zelo učinkovito in zmanjša posledice sicer kronične bolezni. Ta test je najmanj, kar se lahko naredi...

Kar se čuvanja tiče... To je še mlado. Počakaj, da kolikor toliko psihično odraste. To traje lahko vse tam do tretjega leta... Pol boš pa lahko rekel, da imaš izjemo.  ;D


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Desobediencia , sreda, 18.03.2009 : 06:30:00
Panosteitis?
Veterinar nam je napovedal kup moznosti, kaj bi lahko bili, eden, se najbolj verjetne pa je, da gre ya tezavo velikih psov v mladosti -hitra rast.
http://www.mojpes.net/modules/odgovori/index.php?storytopic=5&start=50

To je to.

Kar se čuvanja tiče pa je povsem druga pesem ko je pes enkrat zrelejši v glavi in doma sam, takrat pa dvomim da bi kar vsakogar lepo sprejel, vsaj kolikor so mi te stvari poznane o Filah. Mislim pa da je Marko pred časom prav na tem forumu pisal, da sta njegova dva že zelo zgodaj pokazala te lastnosti.


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: marko006 , četrtek, 19.03.2009 : 17:51:51
Mislim pa da je Marko pred časom prav na tem forumu pisal, da sta njegova dva že zelo zgodaj pokazala te lastnosti.

Naši štirje so nezaupljivi do tujcev že od malega. Bruxa se je že pri 8ih tednih branila dotikov tujih, prav tako kot deda Tobi...Gia in Era pa kak mesec ali dva kasneje...
Kar se hrane tiče - pri nas dobijo "mladiči" do 18. meseca "giant breed puppy" hrano, ki vsebuje dosti manj belakovin kot "običajna" hrana za mladiče - vsekakor pod 25% npr. pro-pac giant breed puppy ali josera kids, da ne rastejo prehitro in prej premalo kot preveč.

Kar se gibanja tiče bi pa rekel, da svobodnega gibanja ne more biti preveč - predvidevam da se vsak pes vleže in zaspi, če je zmatrani in ima to možnost in da se manj giblje, če ga kaj boli (protibolečinske tablete - jaz osebno jih ne bi uporabljal ,...če ima pes kako poškodbo, in je zaradi analgetikov ne čuti, se bo vseeno gibal in s tem poškodbo mogoče poslabšal - izključno moje mnenje, veterinar pa nisem :-)
Če veterinar sumi, da je vzrok panosteitis, mu je verjetno dal tudi kako injekcijo ali tablete proti vnetju...

lep pozdrav
Marko


Naslov: Re: Brazilska fila
Poslano od: Barbara10 , četrtek, 26.08.2010 : 16:32:36
Je 18.6.2010 uspesno opravil B-BH: klik (http://www.solanje-psov.si/index.php?option=com_zoom&Itemid=32&page=view&catid=87&key=44&hit=1)