mojpes.net

o psih => Glava => Sporočilo, začeto od: cebelica , četrtek, 11.04.2002 : 14:48:13



Naslov: Vnete oci
Poslano od: cebelica , četrtek, 11.04.2002 : 14:48:13
Ziuzau,

Moja flatica ima ze en cas vnete oci-najbrz zaradi tega, ker rada lezi na balkonu in gleda na cesto skozi rezo pri tleh pa tudi sicer se uleze tja, kjer je lahko prepih. Saj pazim, da ne delam prepiha, ce je ona na taki lokaciji, ampak kjer je najhladneje ali prepih, tam je ona.
Bli sva na veterini (dobila je mazilo za oci 'Chloramphenicol'), a ni nic bolje. Na veterini so rekli naj ji dajem to 2x na dan 1 teden. Vceraj sva prenehali pa se mi zdi ne le, da ni nic bolje, pac pa se slabse-spodnje veke so se vedno take kot pri Bassetu in nic manj rdece kot pred zdravljenjem. Naj pocakam se kak dan, da vidim kaj bo? Ji lahko dam sentjanzevo olje(glede na to, da je 100% natur in, da vem za kaj se uporablja...vsaj pri ljudeh...in ga delam sama)???
Zaradi cesa sploh pride do vnetja - razen zaradi prepiha?

lp, Maja&Goma


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Dani , četrtek, 11.04.2002 : 16:07:48
Ni nujno, da je zaradi prepiha. Lahko je dlacica, ki raste navznoter in drazi oko, lahko je tudi kaj drugega. Nazaj k veterinarju, ki naj oko dobro pregleda.


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: cebelica , četrtek, 11.04.2002 : 19:10:56
Ja, to je ze mozno, ampak na oba ucka isto? Ne verjamem. Ampak vseeno hvala.
Se dobro, da se ne boji veterine in veterinarjev.


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: kaja , četrtek, 11.04.2002 : 19:53:01
Isto kremo sem dobila tudi jaz. No, Kaja! Tudi meni so rekli, da naj jo mažem 2x dnevno, vendar le takrat ko bo izcedek iz oči temen.
Kaja ima vnete (solzne) oči že nekaj let. Bila sem najprej pri njenem veterinarju, kjer sem ponavadi dobila D. neomycin. Ker nikoli ni bilo boljše kot za nekaj dni, sem jo naročila na Podmilščakovi, kjer dela specialistka za očesne bolezni (žal se ne spomnim imena). Za Kajo si je res vzela čas (tako kot kasneje za račun  ;)) in jo natančno pregledala. Ugotovila je, da ji manjše dlačice rastejo v oko, zato se oko solzi. Pomagala bi le operacija, vendar bi dlačice zrasle na drugem mestu.

Verjetno imajo tudi v kateri drugi kliniki dobre veterinarje, vendar ne bo škodilo, če pokličeš še na Podmilščakovo in se pozanimaš. lp


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: cebelica , petek, 26.04.2002 : 11:10:09
Lep pozdrav...na  :( ponovno.

Po tistem sva bili ponovno pri veterinarju. Predebatirali smo vse kar se je dogajalo z njenimi ucki in sledila je diagnoza: glede na to, da je izcedka zelo malo oz. skoraj nic je rekel, da se zna zgoditi, da bo tako tudi ostalo - spodnje vekice so malo povesene in precej rdece, dobili sva tudi novo mazo (ta hip ne vem imena, ker sem v sluzbi; antibiotik, bela skatlica z vijola crto), ki naj bi jo uporabljali 3x na dan 1 teden, a se vedno ni nic bolje. Je rekel, da je/da je lahko to zaradi hitre rasti  ??? ! Ve kdo kaj o tem? In kaj naj naredim? Saj se mi zdi, da je nic ne moti, a vseeno...najbrz ni ok, da je tako.

lp,Maja


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: VZ , petek, 26.04.2002 : 15:19:41
Kaj pa prav oči? So te tudi rdeče ali samo veke? Razlogov je lahko veliko. Nekaj so ti jih že drugi napisali, možno pa je, da je to tudi prepih ali pa veter in prah. Najbolje bo, da ji vsaj za nekaj časa preprečiš, da se zadržuje na prepihu, drugače ne boš vedela ali je vzrok to ali kaj drugega.

Zdravilo, ki si ga dobila je verjetno Dexametason-neomicyn. To je kortizon z dodatkom antibiotika. Bolj ali manj samo blaži razdraženost očesa. Če po enem tednu ne bo nič boljše oz. če se bo kmalu spet ponovilo, jo boš morala ponovno peljati na malo bolj temeljit pregled.


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: cebelica , petek, 26.04.2002 : 15:48:44
Ja, to je ta kremca. Ne, same ocke niso nic rdece, le veke so rdece. Jah, nic, bova sli pac se enkrat na veterino. Mene je le zanimalo, ce je kdo ze imel podobne tezave oz. njegov kuzek in kako jih je resil.
Se vedno mislim, da ni od vetra in prepiha ali od prahu (je pa seveda cist mozno), ker ni skoraj nic izcedka. Hvala vseeno.

lp, Maja


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: kaja , petek, 26.04.2002 : 16:03:37
Glede nato, da se bodo moji kužki oči solzile do konca življenja in, da razne kremce ne bodo pomagale, ji vsak dan oči obrišem. Pa ne s papirnatim robcem ali vato, ampak z robci iz blaga. lp


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: cebelica , ponedeljek, 06.05.2002 : 09:34:56
Hojla,

Mene pa zanima, kdo je najboljsi za ucke, na katero kliniko naj grem? Moji malcici se je zadeva malo poslabsala - en cas je bilo malo bolje zdaj pa spet.
Hvala, Maja


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: lester , ponedeljek, 06.05.2002 : 10:07:02
Ani dr. Zlata Čop specializirana za oči?


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: cebelica , torek, 07.05.2002 : 09:31:18
Nimam pojma, zato pa sprasujem. Lahko kam poklicem in vprasam - najbrz ne. Kje pa dela dr.Copova (nekje na forumu sem to ze prebrala, ce se ne motim)??


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: daisy , torek, 07.05.2002 : 10:34:01
dr. Zlata Čop je specilaistka za bolezni oči in tudi za akupunkturo. Verjetno marsikdo ne ve da se tudi pri nas zdravi pse z akupunkturo. Njena klinika je v Radovljici, žal pa telefona ne vem, zato vprašaj na informacijih. upam da ti bo pomagala in pozdrava tvojega štirinožca


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: spela , torek, 07.05.2002 : 20:34:46
zivjo,

dr Zlata Čop ima ambulanto v Lescah, telefonska stevilka je 045377100

Je pa zelo uredu veterinarka in dosedaj imamo jaz in moji kuzki samo dobre izkusnje:)

lp
spela


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: valvasor , sreda, 08.05.2002 : 12:16:50

    Hojla!

 Da še jaz napišem nekaj o očeh. Sicer ne vem , kdaj se je pri tvoji psički to začelo , ampak zdaj je čas , ko je v zraku cvetni prah. Moj Jack (nemška doga ) je full občutljiv v tem času. Vedno ima kar otekle oči in čisto rdeče. Pa tudi izcedka je veliko. To ja tako kot pri ljudeh , ki jim cvetni prah "nagaja".Najbolje je , če je pes čimveč noter. Čeprav pri nas to ne gre , ker je  ena sama žalost. Ko  vsi drugi skačejo po vrtu , je preveč nesrečen , čeprav je pri meni v dnevni sobi.
Ne vem kaj so ti rekli pri Čopovi, ampak kaj dosti na to ne moreš vplivati. Preveč kreme za oči , pa ni priporočljivo.

 LP-Slavi


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Peibie , sobota, 11.05.2002 : 12:01:14
Pri nasih psih so se, ko so imeli rahlo vneto veznico od cvetnega prahu, zelo obnesle kapljice visin ali pa umetne solzice za ljudi. Parkrat na dan dva, tri dni pa je bilo v redu.
LP, Mojca


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: cebelica , nedelja, 09.06.2002 : 12:55:41
Spela,
Hvala za telefon dr. Copove. Saj bi prej odpisala, a mi ne uspe vedno precekirat vsega na forumu.
Sem jo klicala in sva podebatirali situacijo, ampak razlaga je zelo podobna kot tista z Gorkiceve, a se bom vseeno oglasila pri njej.


Mojca,
Kar se tice umetnih solzic: kakorkoli obrnes, za vecino ljudi(mogoce tudi psov, ne vem) niso prav ok oz. jim ne pasejo; jaz sem imela namrec tezave z ocmi in sem jih morala uporabljati, a so mi susile(!) oci, kar pa je ravno nasprotni ucinek, kot bi moral biti. Tudi od drugih sem slisala isto. Zakaj je tako ne vem.
Vseeno hvala za nasvet.

lp, Maja



Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Agnes , nedelja, 16.06.2002 : 09:28:05
Alo, upam, da je z Gominimi ucki ze kaj bolje, ampak moj prejsnji kuza je imel tudi vedno rdece oci, ki so se zelo solzile. Diagnoza je bila entropij, kar se pa menda da tudi operirati, ali kako ze. Upam, da ni kaj takega in da ji nagajajo samo trave. Lep dan, Neta


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: yo , ponedeljek, 17.06.2002 : 14:01:09
Na kliniki za male živali na Podmilščakovi dela ob sredah (če se ne motim) zdravnica iz Kočevja, ki je specializirana za očesne bolezni. Žal se imena ne spomnim, ti pa bodo povedali, če pokličeš. Ampak se moraš naročiti, ker prihaja samo 1x na teden.

Lp, Yo


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: ali_cindy , nedelja, 10.11.2002 : 10:50:18
Rada bi vas prosila za nasvet!

Moja maltežanka ima rdečo bulo na levem očesu. veterinar je rekel, da bo šla na operacija, ima kdo izkušnje s tem?

Hvala!


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: VZ , ponedeljek, 11.11.2002 : 11:10:31
Verjetno gre za izpad t. im. tretje veke. Nekatere pasme, še posebej take z velikimi in izpostavljenimi očmi so temu zelo podvržene in to se najraje dogaja pri mladičih. Včasih, se s pomočjo očesnih mazil to popravi samo, če opazimo dovolj zgodaj in takoj reagiramo, vendar zelo redko. Verjetno bo res potrebna operacija, ki pa ni ne vem kako zahtevna. Včasih so izpadlo žlezo enostavno odstranili, danes pa jo raje prišijejo nazaj na svoje mesto, ker le-ta ravno tako izloča solze in, če jih običajne solzne žleze izločajo premalo, lahko pride do t. im. efekta suhega očesa. Čimprej poišči dobrega oftalmologa in zadevo čimprej uredi. Prilagam pa tudi nekaj linkov, ki ta pojav opisujejo:

http://www.pettribune.com/2001/090101/2020.html
http://www.marvistavet.com/html/cherry_eye.html
http://www.eyevet.info/cherry.html
http://www.flash.net/~anmleyz/cherry_eye.htm

Več lahko dobiš, če greš na Google in za iskanje vtipkaš geslo cherry eye, kot se temu tudi reče.



Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: dizzy , sreda, 23.04.2003 : 06:53:37
tudi moja psička ima nenehno težave z očmi. Veke nima rdeče le beločnico in zelo jo srbi, tako da se s tačko kar naprej praska. Te težave ima že od majhnega. Antibiotiki ne pomagajo kaj dosti. V lekarni sem kupila kapljice proti alergiji( uporablja jih tudi hčerka, ki je alergična na cvetni prah) in je bilo nekaj dni bolje , sedaj se je spet poslabšalo.Teče ji rjav izcedek , gnojnih oči nima. Ali ima kdo izkušnje, da je uporabil cleratin tablete proti alergiji tudi pri psih, kajti jaz sem vedno bolj prepričana , da gre za alergijo na prah, veter in cvetni prah. Moja prejšnja psička je imela tudi težave z očmi, a  je imela gnojni izcedek  ne rjav. Na kliniki so ji naredili drenažo in potem je  bila v redu dokler je bila živa.
lp


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: DeeDee , sreda, 23.04.2003 : 13:50:39
Specialistka za očesne bolezni ima svojo ambulanto v Kočevju:

LESDOG - veterinarska ambulanta
Cesta v log 14, Kočevje
telefon: 01/8953 99, 01/8955 633

Obe veterinarki, ki tam delata sta super!  :)


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: pia_in_kaja , sreda, 23.04.2003 : 18:27:28
Moja psička ima že odkar smo jo kupili probleme z očmi. Kar naprej ji iz nje tečejo solze. Zdaj je stara že štiri leta.


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Tosa , sreda, 23.04.2003 : 18:45:27
Hoj!
Pa še ena "a'la domači zdravnik" : če gre za vnete oči oz., če si pes oči prehladi (prepih, močan veter, ipd.) uporabim jaz domače zdravilo, uporabno tudi za ljudi in sicer kamilični čaj!Je še vedno delovalo (malce ga pogrejem in z robčkom nekajkrat obrišem oči psa). Naj pa poudarim, da gre tu "le" za prehlajene oči! LP


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: VZ , četrtek, 24.04.2003 : 09:47:11
Če so oči stalno vnete in rdeče beločnice, je poleg alergije možen vzrok tudi rast dlačic na notranji strani vek, ki oko dražijo. V takem primeru je nujen operativni poseg, da se te dlačice odstranijo.

Vzrok za stalno solzenje, brez znakov vnetja pa so lahko zamašeni ali zaraščeni solzevodi in solze ne morejo odtekati v nosno votlino. Tudi to je možno operativno odpraviti. Sam poseg je v obeh primerih precej enostaven, je pa kljub vsemu potrebna anestezija.

Prekomerno solzenje je lahko precej neprijetno, ker pod očmi nastanejo rdeče-rjavi madeži in pride do razjed kože. To lahko psa precej moti oz. srbi. Možno pa je vse skupaj ublažiti s tem, da se doda v pitno vodo malo jabolčnega kisa (poleg rednega brisanja). Ta nevtralizira soli v solzah, zato le-te povzročajo manj problemov. Jabolčni kis vpliva tudi na urin, zato se umanjšajo tudi eventuelni rumeni madeži od le-tega na svetlejši dlaki.


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: pia_in_kaja , nedelja, 27.04.2003 : 15:50:51
Veterinar mi je  že predlagal, da bi jo operirali, samo me jo je strah strah kar tako pustiti veterinarju, da gre šariti z rezilom okoli njenih oči. Saj ni to, da ne bi zaupala veterinarju, ampak me oblije kurja koža že samo ob misli na to da bi šel nekdo operirat. Imam že slabe izkušnje z zdravniki, tako, da nisem preveč zaupljiva še pri veterinarjih!


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: VZ , ponedeljek, 28.04.2003 : 08:22:19
Če je potreben poseg na očeh, je najbolje, da pelješ psa k specialistu oftalmologu. En naslov imaš napisan že zgoraj, druge možnosti pa so klinika v Mestnem logu v Lj ali Zlata Čop v Lescah. Brez potrebe se bojiš, ker so posegi precej enostavni in ponavadi ni potrebno nikakršno rezanje. Če gre za zamašene ali zaraščene solzevode, le-te odprejo običajno tako, da se kužku skozi nosno votlino porine kirurška nit v solzevod, da se ta prečisti oz. da prebode opno, če je zaraščen. Za dlake sicer nisem popolnoma prepričan kako jih odstranijo, vendar mislim, da jih posmodijo (če se motim, naj me kdo popravi).


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: kaja , ponedeljek, 28.04.2003 : 08:58:55
Meni so rekli, da se dlake odstranijo z laserjem, vendar nastane problem, ker začnejo rasti na drugem mestu. Ne vedno, se pa rado zgodi. lp


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Tosa , sreda, 07.05.2003 : 18:55:58
Ne vem, če spada tole ravno pod "vnete oči", a vseeno eno vprašanje : Moji starejši psički je malce otekla zgornja veka. Najprej sem mislila, da ima prehlajeno oko in sem ji s kamilicami. A ta oteklina ni hotela izginiti. Tako, da se tole vleče že cca. 1 teden-10 dni. Pregledala sem vse strani na Netu, ki ste jih omenili v tej temi, a TO NI TO :-/ ???. Moja Lady ima oteklinico nad očesom-oz. na zgornji veki očesa. Če pogledaš od blizu, pa je videti nekaj mičkenih ranic... Je možno, da se je sama opraskala?? Samo ne vem, če bi to trajalo toliko časa-pa nič se ne manjša, ampak ostaja enako! Ima kdo izkušnje s čim podobnim???
***Smo ble že pri veterinarki in je rekla, da ma ful psov zdaj probleme z alergijami na cv.prah ipd.Tko, da je moja dama tudi to verjetno fasala. Nisem pa dobila ničesar za mazat, niti kapljic, ipd. Upam, da bo čimprej minilo!***


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Bela01 , sreda, 11.06.2003 : 18:16:33
Moja Bela ima zaj ze par dni vnete ocke. Prislo je z drisko, ki je trajala dva dni. In sem mislila da bo potem tudi to vredu. Dajala sem ji visine kapljice pa je blo en cas ok. Zaj pa spet. Prav tece ji iz ock. Ampak ne vedno. Vcasih se kero jutro zbudi in ma sploh levo ocko prav zlepljeno. Potem spet kak dan pa cisto nic in ze mislim da je vredu. Ock nima rdecih samo izcedek ima tako mocan vcasih. Sploh pa ko sem ji dala visine pol pa je takoj dobila izcedek. S cim bi ji lahko pomagala? Kamilice bi pomagale? Ali kaksna druga domaca lekarna? Namrec zanimivo je da nima rdecih ock in da nima izcedka vedno. To pa zaj traja kak teden.


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Miska , petek, 13.06.2003 : 10:16:58
Ce je izcedek gnojen, pojdi k veterinarju po kapljice ali kremo, drugace pa poskusi izpirat z kamilicami. Visine pa ji ne dajat, ker to so umetne solze, ki oko navlazijo, pri vnetjih pa nic ne pomagajo. Pomagajo recimo pri raznih alergijah na cvetni prah in trave, ko oko srbi in je suho.

LP, Miska


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Kati , nedelja, 07.03.2004 : 10:53:45
Kaj pa byvacin za vnete očke?


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: reddevil , nedelja, 07.03.2004 : 11:09:14
Glede vnetih oci so meni na veterini rekli, da izpiranje s kamilicami ni dobro, ker baje potem psu zacne odpadati dlaka okrog oci :-[. Ce je pa to res, pa ne vem, ker sem po tem nasvetu psu nehala izpirat oci s kamilicami.
Drugace mu pa nobene kapljice niso pomagale, rasen eno mazilo za oci, kateremu pa zal ne vem vec imena  ???, ampak se bom pozanimala.

LP, Ana


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: maja01 , sobota, 24.04.2004 : 17:07:44
Mi lahko kdo, ki ima izkusnje, prosim opise postopek odstranjevanja dlacic - trepalnic, ki rastejo navznoter in drazijo oko. Obstaja namrec moznost, da Spela to ima. Zaenkrat sva dobili Maxitrol kaplice, k poleg dveh vrst antibiotikov vsebujejo se kortizol - to naj bi ublazilo (odpravilo) mozno vnetje in posledicno zabuhlost veke. Veterinarka je namrec rekla, da bi najprej preizkusila, ce gre samo za vnetje ali dejansko dlacice drazijo oko. Nekaj je omenjala en plasticni vsadek, ki preprecuje vihanje veke ... Hm, meni se rec ne slisi prevec lepo in prijetno. To psa ne moti? Drzim pesti, da bojo kortikosteroidi pomagali, ceprav sama nad njimi sicer nisem prevec navdusena...
Aja, se to -Speli so ze dvakrat strgali neke folikle z veke (zdaj je bilo s tretje veke, za prejsnjic pa ne vem). arzlozili so mi, da gre za neke reci, podobne mazoljckom, ki (spet) drazijo oko. Od cesa to nastane in lai se da pozdravit?
m.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Breza , sobota, 24.04.2004 : 18:31:24
Citat
Mi lahko kdo, ki ima izkusnje, prosim opise postopek odstranjevanja dlacic - trepalnic, ki rastejo navznoter in drazijo oko.......Hm, meni se rec ne slisi prevec lepo in prijetno.

Prav imaš - rast dlačic na vznoter ni prav nič prijetna. In tvoja veterinarka ima čisto prav, ko pravi, da bo najprej ugotovila, ali gre za vnetje ali za pravi entropium (uvih veke).

Če gre samo za vnetje, so navznoter obrnjene dlačice navadno prehodnega značaja in se jih da prav lepo "pocajtat" z antibiotiki. Drugače pa je s prirojenim entropiumom, ki je dedna hiba.  V tem primeru navadno pomaga samo operacija. Lahko pa postane stvar zelo zoprna, če je ne saniraš, saj stalno draženje oči lahko privede do kroničnih vnetij in posledično tudi do slepote.

Držimo pesti, da gre pri tvoji kužiki "samo" za vnetje"!  :)

Lp,
B.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Geri , sobota, 01.05.2004 : 12:39:57
Zivjo!

Mene pa zanima vaše mnenje glede modre (vrhnje) obarvanosti oči. Torej: imam psičko mešanko, srednje rasti, stara je 10 let. Včeraj sem opazila, da ima črni del oči (na sredini) nekako modro obarvan... ne vem kako bi to opisala, malo zamegljen pogled. Psička ima dlako čez oči. Ne vem če je to normalno, glede na to da druga psička (kratkodlaka, 5 let) ima normalno črne učke. Bojim se da gre za slabšanje vida ali kakšno vnetje. Izcedka nima, oko je čisto. Ali ima kdo podobne izkušnje?
Ali imajo vsi vaši psički normalno črno obarvane oči? Saj morda ima moja mala tako obarvane učke, ker s starostjo zgublja vid... ampak je zelo živahna in se z mlajšo stalno ravsata in igrata (tako, da ne kaže nobenih znakov staranja).

Hvala za odgovor.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , torek, 04.05.2004 : 15:09:26
Gnojni izcedek iz desnega očesa, beločnica ni rdeča. Kaj bi to lahko bilo? Opazil sem ga predvčerajšnjim, ga je bilo zelo zelo malo, danes pa ga ni več tako malo  :-\

Citat
Glede vnetih oci so meni na veterini rekli, da izpiranje s kamilicami ni dobro, ker baje potem psu zacne odpadati dlaka okrog oci

C'mon ??? ???  :o :o


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Drejči , torek, 04.05.2004 : 20:40:57
Čivava,
modrina lahko pomeni očesno mreno, zaradi česar pes slabše vidi in lahko celo oslepi. Običajno se da to odstraniti z operativnim posegom.
Svetujem ti, da psa odpelješ k veterinarju.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: oks , sreda, 05.05.2004 : 06:30:06
Čivava!
Modrina, ki jo opisuješ pri svoji psički je siva mrena, ki nastane zaradi starosti. Mislim, da je njeno odstranjevanje pri starosti tvoje psičke nesmiselno...lahko pa vseeno vprašaš veterinarja za nasvet!
Veliko sreče! :-\


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Geri , sreda, 05.05.2004 : 20:59:45
Drejči, Oks hvala za odgovor. Psičko sem že peljala k veterinarju in je potrdil, da je mrena. Rekel pa je, da naj bi psička dobro videla. Oči ji je pregledal in o kakšni operaciji niti ni govoril. Zanima pa me ali je ta operacija zapletena (nevarna za psičko)?
Sicer moja psička ni ravno v rosnih letih, ker pa je manjše rasti (mešanka s pritlikavim kodrom) menim, da ima še kar nekaj let pred sabo. Sosedova (zelo podobna) je dočakala 19, tako, da če je komaj na pol življenja... Uhh... ne bi rada da oslepi!
Če ima kdo izkušnje s takšno operacijo, bi ga prosila če mi lahko opiše potek.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Drejči , četrtek, 06.05.2004 : 08:22:31
Čivava,
Dokler se psička s svojim vidom normalno znajde v prostoru, ni nobene panike.

Pa tudi, če bo vid opešal ali bo celo oslepela, se bo v znanem (domačem) okolju povsem dobro znašla. Seveda pa jo je treba seznaniti z vsako na novo postavljeno "oviro" v znanem prostoru. V neznanem okolju boš pa ti njena vodnica. Pes se zelo hitro prilagodi novo nastali situaciji in včasih sploh nimaš občutka, da je slep. Takšne so vsaj moje izkušnje s slepim psom.

Sam potek operacije mrene ne poznam. Lahko ti samo na splošno povem, da je vsaka operacija, ki zahteva narkozo, za psa potencialno nevarna. Psi namreč - generalno - slabo prenašajo narkozo.
Če pa boste vseeno razmišljali o operaciji, naj svoje mnenje pove veterinar. Tam boste izvedeli ali je operacija sploh smiselna (kot je že napisal Oks) in njen potek.

Upam, da bo s tvojo kužo vse O.K.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: kaja , četrtek, 06.05.2004 : 09:31:02
Ojla civava! Tudi nasa najstarejsa ima podobne "tezave" kot jih opisujes ti. Oko ima modrikast odsev in ce dobro pogledas izgleda malo zamegljeno (tudi jaz ne vem kako bi to opisala ;)). Psicka se zelo dobro vidi (ko lezi zunaj na travi na nekaj metrov opazi mravljo ;D in jo hoce pojesti), pa cetudi ji bo vid zacel pesati je ne bom dala operirati. Mislim, da bi bil zanjo hujsi stres veterinar, narkoza, tuji ljudje kot pa slepota. Sva bili pa pred tremi tedni na temeljitem pregledu pri veterinarju in je tudi ocke pogledal, pa je le komentiral, da so to starostne tezave in ni omenjal nobene operacije. Psicka bo cez en mesec dopolnila 11 let. Druga psicka pa ima 7 let in in ze nekja casa tezave z vidom. Nikakor ne morem oceniti ali vidi slabse kot pred letom dni ali enako saj se tako dobro znajde povsod. Malo tezav ima ko vstopa iz svetlega v temen prostor ali pa v kaksnem stanovanju kjer se ni bila. Pri njej operacija ne pride v postev tako, da smo se sprijaznili, da bo nekoc popolnoma oslepela. Ker pa je ze tako zelo pridna psicka mislim, da z njo ne bo nobenih tezav. Navajati jo bo treba le na povodec, saj je zdaj ves cas spuscena.

Ce zelis mnenje strokovnjaka se lahko obrnes na kliniko na Gorkicevi (Zaninovic) kjer dela specialist, zal pa sem spet pozabila kako se pise. lp


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Geri , četrtek, 06.05.2004 : 13:55:13
Kaja, Drejči hvala!
Sicer pa psiča ne kaže kakšnih znakov slabovidnosti... obnaša se povsem normalno. Tudi ko jo peljem na sprehod opazi vsako veverico  :-\
Smo se pa doma pogovarjali in psičke najverjetneje ne bomo dali operirati (prav zaradi straha pred narkozo...), samo kaj ko bi ji tako rada pomagala, pa se počutim tako nemočno.. >:(
Upam, da se ji ne bo preveč hitro poslabšalo... A mogoče obstajajo kakšni vitamini za oči?
Kaja, upam, da bo s tvojima psičkama vse vredu!


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: nadja , četrtek, 06.05.2004 : 14:16:50
Hoj,

na kliniki na Gorkičevi je specialist za oči Tomaž Miklavžin, če se ne motim. Mislim pa, da dela tudi na eni drugi kliniki, nekje na Gorenjskem, ampak nisem prepričana.

Veliko sreče!

lp


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , nedelja, 09.05.2004 : 02:40:39
A potem tukaj nima nobeden konkretnejših izkušenj z gnojnim izcedkom iz očesa???

Moj ga ima samo iz desnega, da mu ga prav  zlepi, pa tudi na notranji strani se nabere. Malo mu obrišem z robcem iz blaga namočenim v kamilični čaj, kot mi je svetoval veterinar, mimogrede, tisto, da začne izpadat dlaka ni res, potem je kakšen dan dva boljše in zgodba se spet ponovi. Če ne bo boljše bom moral po kremo.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: maja01 , nedelja, 09.05.2004 : 08:34:56
Chris, lahko je vec vzrokov. Lahko gre za bakterijsko okuzbo (zdravis z antibiotiki), lahko gre za virusno okuzbo (to zna biti bolj j***, ker cakas, da mine - sem imela lani eno tako konkretno vnetje, ki je trajalo 3 mesece. Ampak tako, z bolnisko in leznjem v temni sobi), lahko je alergija, lahko je kaj takega kot so nama rekli s Spelo (motenje dlake/trepalnice), lahko je prehlad, lahko kaj v zvezi s tretjo veko...
Pojdi (se enkrat) do veterinarja, mogoce koga, ki je bolj specilaiziran za oci. Najverjetneje je, da bos dobil kaksno antibioticno zdravilo (garamycin) za zacetek, ampka kot pravim, moznih vzrokov je vec.
m.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: oks , sreda, 19.05.2004 : 07:01:14
Zdaj pa tudi jaz potrebujem nasvet...kuža je imel lažje vnetje oči brez gnojnega izcedka, samo rahlo rdečo veznico. Potem so se na tretji veki pojavili folikli in oči so bile malo manjše na pogled. Veterinar nama je predpisal dajanje kapljic Maxitrol 3x dnevno. Po 5 ih dneh dajanja kapljic (da ne pišem kakšne borbe smo imeli pri tem) se stanje ni spremenilo. Trenutna diagnoza je folikularni konjuktivitis, ki lahko posledično nastane zaradi uvihanja veke. Prosila bi vas, za kakršnekoli nasvete za lažje dajanje kapljic oz. če imate kakšne izkušnje z operacijo entropija pri vašem kužku! :-[


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Drejči , sreda, 19.05.2004 : 08:25:24
Hoj Oks,
pri nas se je obnesla sledeča varianta, glede dajanja kapljic:
najprej pes prevoha flaško z zdravilom, potem mora sesti, postavim se, ko bi ga hotela zajahati (ampak ne sedem nanj  ;D) - s tem preprečim umik v "rikverc", z eno roko mu razprem oko (roka ni nad glavo, ampak okoli vratu - s tem preprečim pobeg naprej) - uf, sem zakomplicirala  ;D, z drugo dam kapljice, potem pa izdatna pohvala.
Ne morem reči, da uživata ob dajanju kapljic, sta pa dovolj mirna, da te kapljice mirno pristanejo tam, kjer jim je mesto.

Operacija entropije:
Neprijetna zadeva, ni kaj. Vsak dan sem večkrat preverjala, kako je s šivi, ali še držijo, kot bi morali, ali se lepo celi, ali se je slučajno pojavil kakšen sumljiv izcedek - v glavnem tisti teden, je bil pod stalnim nadzorom.
Vendar se moj pes sploh ni sekiral okoli šivov, največji problem je bil ovratnik. Ko si je opomogel od narkoze, je začel z ovratnikom zanalašč butati v vsak predmet, ki mu je prišel na pot. Zato sem mu ovratnik snela. Na tačke pa namontirala volnene copatke, ki so ostali od našega novorojenčka (človeškega). Ovratnik je imel samo takrat, ko je šel spat.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: oks , sreda, 19.05.2004 : 08:47:59
Najlepša hvala za pomoč...Nasvet glede dajanja kapljic ne vem če bo kaj koristil... :-\Kuža namreč samo vidi stekleničko in jo ucvre pod mizo ali nekam, kjer ga ne more nihče dobiti...Če mu daš roko samo v bližino učk pa očitno ve, da so na vrsti kapljice in :( potem ga oče drži, jaz pa mu poskušam na vse možne načine nakiapati zdravilo, tudi na koncu največja pohvala nič ne pomaga!
Torej, kakšna je ta operacija uvihanih vek...mislim koliko časa traja, stroški, koliko časa traja okrevanje, je potrebn0 potem tudi dajati kaplice...kaj sploh naredijo!? ???


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: maja01 , sreda, 19.05.2004 : 10:44:16
glede dajanja kapljic - midva sva bila od zacetka potrebna dva. Tega smo se lotili, ko smo Spelo nekako prepricali, da se je ulegla. Potem jo je drzal, jaz sem ji s komolcm tiscala gobec k tlom, z eno roko drzala oko narazen, z drugo pa kapljala. No, zdaj se je ocitno navadila, saj zadostujem samo jaz. Sicer se zelo nerad vleze, ko vidi flasko s kapljicami, vcsaih malo kima z glavo, ampak naceloma ni problemov...
Glede te operacije zanima tudi mene... Danes imamo namrec ponoven pregled. Maxitrol je malo pomagal, potem se je stanje spet poslabsalo, pa izboljsalo, pa spet poslabsalo, skratka nekega blaznega napredka nism naredili... zal.  :(


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: oks , sreda, 19.05.2004 : 10:45:56
Maja!
Sporoči mi kako je bilo na pregledu!!! Midva ga imava v petek in samo drživa pesti, da bo vse o.k.!!!Enako želiva tudi tebi! ;D


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Drejči , sreda, 19.05.2004 : 11:31:48
He, he, res so iznajdljivi, ko se je treba čemu izogniti  ;D.
Ja, pri tistem kar sem napisala, sem pozabila povedat, da oba (še danes) z glasom mirim in jima prav potiho prigovarjam.
Preden dam kapljice, psa najprej pomirim. Držim ga v prijemu, ki sem ga opisala in ga samo božam.

Operacija
Tega je minilo že vsaj 10 let. Predvidevam, da se je v tem času potek že malce spremenil. Veterinar vama bo postregel s podrobnimi informacijami.

Sama operacija pa je nekakšna lepotna operacija.
Čisto laično povedano: veka je "prevelika" zato se viha navznoter ali navzven. Operativno to veko "skrajšajo". Pri entropiji pod ali nad veko naredijo rez, malce kože odstranijo in zašijejo skupaj tisto kar je ostalo. Po operaciji se rez skoraj nič ne vidi.
No, tako je bilo pri mojem chow-chow-u.

Če je vse O.K., dajo šive ven po 8-10 dneh.

Srčno upam, da pri vajinih psih poseg ne bo potreben.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: oks , sreda, 19.05.2004 : 11:42:02
Hvala za vse na svete!!! Tudi jaz si najbolj želim, da ne bi bila potrebna operacija... :-[ Sporočiva v ponedeljek kako sva opravila!!!


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , sreda, 19.05.2004 : 15:41:52
Aja, samo da povem, pri mojem je izcedek tako hitro kot se je pojavil tudi izginil. Sem mu pa oko nekajkrat, ko je še imel izcedek, rahlo obrisal z robcem iz blaga namočenim v kamilični čaj, pa je bilo tudi bolje. Lp


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Drejči , sreda, 19.05.2004 : 16:51:03
Chris,
a pa mogoče veš za vzrok?
Našemu se je namreč dva dni nazaj pojavilo nekaj takega, kot je imel tvoj peso.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , sreda, 19.05.2004 : 17:17:42
Ne vzroka ne vem, samo sumim ga. Že veterinar je omenil, da sedaj spomladi cveti vse mogoče, trave, drevesa, grmi, rože, vse, in da se v tem času izcedek iz oči rad pojavlja. Najbrž, da je to vzrok.

Aha, no pa še to, takrat so borovci močno cveteli, jih imamo kar nekaj okrog hiše. Bomo videli kako bo drugo leto.

Lp

Lp


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: maja01 , sreda, 19.05.2004 : 20:51:25
No, midve sva bili danes sicer pri veterinarju, venadr zaradi drugega vzroka (problemi s kozo/dlako). Danes ni bilo tiste veterinarke, ki je specializirana za oci. Ta "stric" danes je sicer pogledal tudi oci, ampak kaj vec kot, da so malo vnete ni mogel reci...  :-\ Sva pa ze to koza/dlaka problem dobili neko proti alergijsko terapijo (zaenkrat bolj blag in kratek program) in mogoce bo kaj zaleglo tudi pri oceh. Drugace pa imava naslednji teden kontrolo in bova prisli tako, da bomo kaj bolj konkretnega lahko rekli tudi o oceh...  
m.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Macho , petek, 21.05.2004 : 20:13:32
˝Mi lahko kdo, ki ima izkusnje, prosim opise postopek odstranjevanja dlacic - trepalnic, ki rastejo navznoter in drazijo oko. Obstaja namrec moznost, da Spela to ima. Zaenkrat sva dobili Maxitrol kaplice, k poleg dveh vrst antibiotikov vsebujejo se kortizol - to naj bi ublazilo (odpravilo) mozno vnetje in posledicno zabuhlost veke. Veterinarka je namrec rekla, da bi najprej preizkusila, ce gre samo za vnetje ali dejansko dlacice drazijo oko. ˝


Zivijo!

Glede dlačic, ki rastejo v oko: če so problem samo dlačice, je problem lahko rešljiv. Kako?
Najprej moraš preveriti, če so res dlačice problem za draženje očesa. To narediš tako, da psa primeš, odmakneš zgornji on spodnjo veko, od zunanje strani očesa usmeriš halogensko lučko (se več vidi kot navadna žarnica), in videle se bodo čisto majhne dlačice - lahko tudi samo ena in še ta komaj vidna, tako da je treba zelo dobro pogledat (včasih gledam tut 2 dni skupaj da kaj zagledam). Potem ko vidiš kje so dlačice vzameš malo bolj fino pinceto, za puljenje obrvi pri ženskah, in previdno izpuliš dlačico (-e).
Psa to nič ne boli, vsaj moj nič ne reagira. Moraš pa pazit, da psa ne raniš v oko - pes mora mirovat.
Fajn je tudi, če imaš pri roki mazilo z vitamonom A, ki nahrani utrujeno oko. Ko so dlakice odstranjene pes nič več ne mežika in oko se ne solzi več. ::)
Dlakice je potrebno dokaj hitro odsranit, ker trpi pes, roženica se obdrgne, kar pa ni fajn.

Če pa se veka viha navznoter in s tem dlačice dražijo oko, pa k veterniarju.
Veliko sreče pri odstranjevanju neprijetne nadloge.


Pozdravčke, Nataša


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: oks , torek, 25.05.2004 : 07:41:58
No, prihajava iz pregleda pri veterinarju, kjer žal ni bilo najinega oftalmologa...  :( Naslednji teden pa greva na pregled na Podmilščakovo k Dr. Sabini Piškur Bajc!!! Jo kdo pozna? Baje je velika specialistka za oči!!! ??? :P


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: oks , torek, 25.05.2004 : 07:44:03
No, midva prihajava od veterinarja, kjer pa žal ni bilo najinega oftalmologa. Naslednji teden greva na pregled na Podmilščakovo k Dr. Sabini Piškur Bajc. Baje je velika specialistka za učke. Jo kdo pozna??? ???


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: oks , torek, 25.05.2004 : 07:50:34
ooops...podvojen post! Se opravičujem!!! :)


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: oks , četrtek, 03.06.2004 : 07:50:39
Včeraj sva bila na pregledu učk pri Dr. Sabini Bajc Piškur in vse kar lahko napišem je: ZELO SEM ZADOVOLJNA!  ;D :D :) Veterinarka je nadvse prijazna, kužka je z ogovarjanjem in prijaznostjo prepričala, da je sam pokazal učke, brez priseile, tako kot na prejšnjih pregledih. Dr. Bajc je ugotovila, da veka ni uvihana oz. je teko mikroskopsko uvihana, da se tudi z mikroskopom tega ni videlo. Ima torej vnetje oči in sva dobila cloramphenicol kremico za mazanje in zdej samo upava, da nama bo šlo bolše kot pri dajanju kapljic!Držite pesti!
Maja, kako sta opravila vidva? :-\


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Drejči , četrtek, 03.06.2004 : 08:34:32
Oks,
Lepe novice je pa zmeraj lepo slišat. Tisto vnetje boste pa tudi kmalu odpravili.  :)


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: maja01 , četrtek, 03.06.2004 : 08:42:40
oks, Spela je imela zdaj enotedensko protialergijsko kuro - naceloma ne zaradi oci, ampak enih spuscajev - se ji je pa izcedek v tem casu zmanjsal, tako da bom zdaj pocakala do naslednjega tedna, da vidim ucinke. Ce ne bo boljse, oziroma bo spet slabse, greva k zdravniku naslednji cetrtek.
Me veseli, da pri vas ne bo potrebna operacija. ;D
m.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: oks , četrtek, 03.06.2004 : 09:44:43
Uboga Spela? Upam, da bo vse uredu, če ne pa ti toplo priporočam tole moje oz. pasjo veterinarko, ki je res odlična!!!
Držim pesti!
 ;)


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: zoey , sreda, 09.06.2004 : 09:58:55
v nedeljo se je nasemu pesjancku pojavil gnojni izcedek iz desnega očesa in od takrat mu veckrat na dan spiram s kamilicami,pa zaenkrat ni nic bolje.je ze cas,da obiscem veterinarja,ali naj se malo pocakam? izcedek zgleda kot 'zaspancki'.najblj opazen je zjutraj,ko je 'gnoj' po vseh trepalnicah.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: oks , sreda, 09.06.2004 : 10:55:05
Pri nas je bilo popolnoma enako...opazuj kaj se dogaja...čez nekaj časa (7 dni) se pes navadi na mižikanje in izcedek izgine. V primeru da se poslabša pa nujno k zdravniku. Pazi, da ne bo hodil po travi (visoki), ker sem mu lahko gnoji oko zaradi trav in semen!
Veliko sreče!


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , četrtek, 10.06.2004 : 13:54:23
Vsakič, ko se pojavi ta izcedek in se strdi, namoči robček iz blaga v blagi kamilični čaj, mu ga položi na oko, da se strjeno omehča in potem obriši. Mogoče ima rahlo alergijo na kakšen cvetni prah. Počakaj še kakšen teden in če ne bo bolje pojdi k veterinarju.

Lp


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: MISSA , četrtek, 10.06.2004 : 21:22:17
LP!
Tudi mi poznamo težavo vnetega učka. Po navadi, kadar gremo na dolgo pot in so odprta okna. Prakticiram bivacin kremo za oči, 2x na dan ( zjutraj in zvečer). Običajno potem težava mine v 48 urah.
Probajte, škoditi ne more!
LP,Miša


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: zoey , petek, 11.06.2004 : 10:19:18
hvala vsem za pomoc!  :)
ker se zadeva ni ustavila in se je celo razsirila na drugo oko,sem sla danes po bivacyn in bom se s tem probala. ce pa ne bo bolje pa naslednji teden k vetu.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Focoso , petek, 11.06.2004 : 12:18:33
ojla zoey! ja moja lola je imela enake težave pa smo jih odpravili s kamilicami. moraš mu pa očke večkrat na dan s kamilicami spirati pa mu kar malo v oko daj ( par kapljic ). ne skrbi preveč ker se bo pozdravilo. veliko sreče
ana


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , sobota, 30.10.2004 : 17:27:43
Enkrat je že imel vnete oči, ampkat tokrat...  :o Komaj gleda. Vse to se je pojavilo v 2 dneh. Veke, in to zgoraj in spodaj!, so zaotečene in rdeče. Ga srbi. Beločnica je rdeča oz. žilice ima razpokane. Pod očmi je kar mokr od solz iz njih mu teče pa GNOJ in tudi vonja se. Dobili smo kapljice antibiotik Maxitrol, 3x na dan po eno kapljico. Če ne bo v sredo bolje pa gremo k specialistu. Koga priporočate v Ljubani?

Sam sumim cvetni prah. Zunaj ga ni, ker je jesen, je pa.....znotraj. Dve sobni razstlini sta naredili velik cvet z ogromno prahu. Ne vem kako se roža imenuje, imamo celo dve, je pa to prvič od kar imamo sedajšnjega psa, da cvetejo. Smo cvetova že odrezali in posesali okrog, ker se je cvetni prah prav vsipal. Pa tam okrog je pes včasih celo poležaval. Poizkušam pa se sedaj spomniti, če nista ta isti roži v stanovanju cvetili tudi spomladi, ko je imel tudi alergijo, le da ne tako močno.

No, če kdo ve za dobrega specialista v Ljubljani naj mi sporoči.

Lp


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: maja01 , sobota, 30.10.2004 : 18:28:30
dr. Zemljic pri Zaninovicu.
Sem pa pozabila kdo je oftalmolog v Mestnem Logu.
m.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , sobota, 30.10.2004 : 19:34:44
Kaj pa kdo na veterinarski fakulteti?


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: maja01 , nedelja, 31.10.2004 : 13:04:00
saj pravim, da sem pozabila, kdo je...  ::) :-[
m.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , nedelja, 31.10.2004 : 16:11:57
No bomo pa sami malo poklicali.

Se mi zdi, da se sicer izboljšuje. Ne vem ali zaradi antibiotikov ali zaradi tega, ker smo cvetove odstrigli (če je bilo res to) ali pa zaradi obojega.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , nedelja, 31.10.2004 : 17:10:03
Hmmm, kako pa izgleda zasuk tretje veke? Tukaj mislim na oboje na izgled, vizualno kot na posledice npr. solzenje, rdečina in podobno. Je kdo že imel opravka s tem?

Maja01, če sem prav prebral naj bi Špela imela neke pike, ki so jih postrgali? Kako je to izgledalo na njej, se je videlo s prostim očesom te moteče pike? A je imela obe veke rdeče in zaotečene, prav tako rdečo beločnico in pa so se ji oči solzile? Na obeh očeh??


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: maja01 , nedelja, 31.10.2004 : 18:18:11
zasuk tretje veke izgleda, kot da bi psu iz ocesa "ven pogledal en kos mesa" - kot da se je oko nekako zataknilo in je nekaj ostalo zunaj. Predvsem ni lepo...

Te polipi, ki so jih Speli postrgali iz ocesa, se ne vidijo, no, pravzaprav se - kot neki mozoljcki, stos je v tem, da je ta rec (vsaj pri Speli) na notranji strani tretje veke in sam malo tezko psu gledas tja zadaj.
Za to strganje se psa ne daje v splosno anestezijo, oko so ji le namazali ali pospricali (se ne spomnim) z nekim anestetikom/analgetikom.. Pes potem dan ali dva bolj krvavo (iz)gleda,  potem smo oci par dni mazali z byvacinom oz. dobili neke antibioticne kapljice.
Vek ni imela takrat nic bolj otecenih in belocnice ne rdece. Spela ima probleme z ocmi kar konstantne. Predvsem na desnem ocesu, kjer ima tudi eno veko nekoliko uvihano. In ko jo malo prepiha, se shladi, ... se ji oci hitro vnamejo in tiste trepalnice se potem zapackajo in se zadeva se poslabsa.
Se bomo v prihodnosti verjetno odlocili za tisto "lepotno" operacijo  desne veke. Moramo pa se malo prediskutirati stvar. Jaz namrec nad tem nisem strasno navdusena, ker to spet pomeni splosno anastezijo, za letos pa smo jih imeli (3x) kar dovolj.
m.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , nedelja, 31.10.2004 : 19:54:05
Aja, maja01? Se pravi polipi pri Aritu ne pridejo v poštev, ker ima stanje na obeh očeh istočasno in povsem enako.... Sploh pa to je bilo kar naenkrat, najprej prvi dan malo opazim solzenje, potem pa drugi dan vrhunec.

Tretje veke tudi potem nima zasukane.... hmmm... dlačic pa tudi ni videt, niti s povečevalnikom. Namreč malo se poglabljam v njegove oči. Edina varijanta je potemtakem res cvetni prah s tistih dveh rož. Je možno, da bi si na sprehodu tako prehladil oči, da bi mu tekle solze in gnoj vn, da bi imel obe veki zatečeni in rdeči, da bi ga srbelo in razpokane žilice na beločnici?

Aja obstaja pa še virusna okužba?? Samo se že 14 dni nismo družili s kakšnim psom...


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: maja01 , nedelja, 31.10.2004 : 20:23:49
ja, obstajajo tudi virusne in bakterijske okuzbe oci. Sama sem imela lansko poletje eno dolgotrajno in zelooo enprijetno izkusnjo z virusnim konjuktivitisom...
Vet, ki je specializiran za oci, lahko ze na pogled (ce ne na prvi, pa, ko rec od blize pogleda) ugotovi ali gre za alergijo, vnetje, "virozo", .... Tako da, jaz ti priporocam pregled pri specialistu, ker z ocmi se ni prevec zabavno saliti. Vem iz svoje (ne pasje) izkusnje.
m.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , nedelja, 31.10.2004 : 21:29:38
Sama sem imela lansko poletje eno dolgotrajno in zelooo enprijetno izkusnjo z virusnim konjuktivitisom...

Kako pa je izgledal ta konjuktivitis?


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , nedelja, 31.10.2004 : 23:53:12
Aha se pravi pri konjuktivitisu, kot sem sedaj izvedel, so oči vnete, se solzijo in močno srbijo, vendar so hkrati vseeno nekako suhe, beločnica pa je rdeča. Zdravila zanj naj ne bi bilo, ker je virusna okužba in se po malo dlajšem času samo pozdravi, gibanje na soncu, prepihu in podobnem pa v tem času ni zaželjeno.

Zanimivo, tole je še najbolj podobno situaciji poleg prve možnosti, da je alergija.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: puba , sobota, 06.11.2004 : 14:01:12
rabim pomoc
imam štiri leta starega črnega koker španjela
pred par dnevi so se mu mocno vnele oči, takoj pa se je pojavila tudi mrena, ki zakriva velik del očesne odprtine
oči mu zaenkrat izpiram z kamiličnim čajem, kar sicer malo pomaga, vendar mrene ne odstrani
pes se zaenkrat dobro znajde v prostoru in je živahen ter razpoložen
ima kdo podobne izkušnje in a  je potrebna kakšna akcija zaradi očesne mrene



Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: maja01 , sobota, 06.11.2004 : 14:30:04
vetrinar specialist (oftalmolog) mogoce?  ::)


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , sobota, 06.11.2004 : 16:30:30
rabim pomoc
imam štiri leta starega črnega koker španjela
pred par dnevi so se mu mocno vnele oči, takoj pa se je pojavila tudi mrena, ki zakriva velik del očesne odprtine
oči mu zaenkrat izpiram z kamiličnim čajem, kar sicer malo pomaga, vendar mrene ne odstrani
pes se zaenkrat dobro znajde v prostoru in je živahen ter razpoložen
ima kdo podobne izkušnje in a  je potrebna kakšna akcija zaradi očesne mrene

Po obeh očeh mrena in to kar naenkrat? Hmmm, to je čudno. Da ni že prej bila mrena, vendar ne tako izrazita, da bi se opazila? Ampak vseeno malo čudno, da je po obeh očeh naenkrat. Najbrž to ni mrena ampak kaj drugega. Tudi jaz predlagam specialista za oči. Poročaj kako in kaj. Lp


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: kaja , sobota, 06.11.2004 : 16:34:34
Chris, kako je z Arijem? Je ze dovolj zdrav za kaksno divjanje jutri? Ce ne bo dezja seveda!

p.s. V Jati je se nekaj vreck (imam premajhen zmrzovalnik, da bi kupila vse ;D) puranjih krac po 199/kg. lp


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: kaja , sobota, 06.11.2004 : 16:38:20
Tista mrena je verjetno tretja veka, ki se je zaradi vnetja "raztegnila" (ne vem kako naj drugace recem) cez oko. Jaz se ne bi igrala s kaksnimi kamilicami, ki povecini naredijo vec skode kot koristi, saj ocistijo oko, tako, da bakterije se lazje prodrejo vanj. Pelji psa cimprej k veterinarju. lp


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , sobota, 06.11.2004 : 17:55:39
p.s. V Jati je se nekaj vreck (imam premajhen zmrzovalnik, da bi kupila vse ;D) puranjih krac po 199/kg. lp

Hehe, hvala za podatek  :D

Je veliko bolje, iz dneva v dan se izboljšuje, tako da kapljic ne dobiva več, ni pa še čisto ok. Malo še otrese z glavo tam pa tam, rdečine in oteklosti ni več, nekaj malega se mu po straneh še solzi, to mu obrišem s papirnatim robčkom. Pa 1mm okrog oči nima dlake, grozno, znorel bom. Mislim, da bo divjanje še malo počakalo, razen če bi bilo res lepo suho vreme, v tem primeru te pa seveda obvestim. Lp


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , sobota, 06.11.2004 : 17:58:39
Tista mrena je verjetno tretja veka, ki se je zaradi vnetja "raztegnila" (ne vem kako naj drugace recem) cez oko.
Citat

Ja to bi bilo pa možno ja, da bi bila zaradi vnetja privzdignjena tretja veka.....


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , sobota, 06.11.2004 : 17:59:35
P**da, nagaja  :-X


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , ponedeljek, 08.11.2004 : 15:08:05
Ima kdo izkušnje s pregledom oči na Prvi kliniki pri dr. Zemljiču? Tam so mi svetovali pregled pri njemu (cena osnovnega pregleda je 6360 sit).


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: oks , ponedeljek, 08.11.2004 : 15:11:40
Tudi mojemu pesjanu je oči pregledal Dr. Zemljič. Baje je zelo dober glede tega, ampak je pri mojemu Oksu postavil popolnoma napačno diagnozo (uvih veke), dal mi je kapljice, pa se stanje po 10 dneh ni popravilo. Zato sva šla na pregled k očesni specialistki Dr. Sabini Bajc Piškur, ki se po mojem mnjenu na te stvari veliko bolj spozna! ;) Ima pa tudi svojo ordinacijo v Kočevju, drugače pa 1x tedensko dela v Ljubljani! :)


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: oks , ponedeljek, 08.11.2004 : 15:22:06
Chris...Glede ja prebrano, gre pri tvojemu kužoni za konjuktivitis, kar je imel tudi moj pes. Ostalo imaš na ZS! ;)


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Basha , ponedeljek, 08.11.2004 : 15:34:29
Ja z sem nekaj časa hodila k dr. Zemljiču z mojo Basho, pa se je toliko časa vleklo, da sem se na koncu prestavila v Bubo. Pri Zaninoviču je dobila 3 vrste antibiotikov. Meni pa ni v interes, pa tudi za mladička ni dobro, da dobiva toliko antibiotikov. Pri Zaninoviču me ne vidijo več, ker imam občutek, da jim gre samo za denar.   >:( Mogoče se motim mogoče pa ne
Tudi jaz sem slišala, da je tale specialistka dr. Sabina Bajc Piškur zelo dobra, zato ti priporočam da greš k njej.
Oks mene pa zanima kje in kdaj dela v LJ.
Baje je pa dobra tudi Zlata Čop v Lescah.

lp. Mateja


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , ponedeljek, 08.11.2004 : 15:47:35
Hvala bogu, da je forum in da lahko jaz tukaj prej ljudi povprašam za mnenje in izkušnje. Bomo poklicali v Lesdog ordinacijo dr. Sabine Zajc Piškur in jo povprašali kdaj pride v Ljubljano. Hvala za info!


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , ponedeljek, 08.11.2004 : 16:27:39
Oks mene pa zanima kje in kdaj dela v LJ.

Dela ob sredah od petih popoldne naprej. Predhodna najava se pove kar na kliniki kjer bo delala. Rekli so mi samo na kliniki Ljubljana. Najbrž je to KLINIKA ZA KIRURGIJO IN MALE ŽIVALI na Veterinarski fakulteti ??



Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: 123456 , ponedeljek, 08.11.2004 : 16:40:11
Lep pozdrav?

Imam eno vprasanje: Imamo psa pasme mops. in se mu velikokrat vnamejo ucke. Nekoc pred leti mu bi macek kmalu izlil oko, vendar ima od takrat naprej vedno tezave. Ali je lahko to tudi posledica tega? Veterinarka je rekla da se tem psom, kot je nas to velikokrat zgodi. :-\

LP. Lucija


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , ponedeljek, 08.11.2004 : 16:45:47
Citat
Oks mene pa zanima kje in kdaj dela v LJ.
 
 

Dela ob sredah od petih popoldne naprej. Predhodna najava se pove kar na kliniki kjer bo delala. Rekli so mi samo na kliniki Ljubljana. Najbrž je to KLINIKA ZA KIRURGIJO IN MALE ŽIVALI na Veterinarski fakulteti ??

No ok, sedaj smo izvedeli  ;D Dela na KLINIKI LJUBLJANA, SPECIALISTIČNA KLINIKA ZA MALE ŽIVALI, PET VET D.O.O. , Kolarjeva ulica 63


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , ponedeljek, 08.11.2004 : 18:10:28
Lep pozdrav?

Imam eno vprasanje: Imamo psa pasme mops. in se mu velikokrat vnamejo ucke. Nekoc pred leti mu bi macek kmalu izlil oko, vendar ima od takrat naprej vedno tezave. Ali je lahko to tudi posledica tega? Veterinarka je rekla da se tem psom, kot je nas to velikokrat zgodi. :-\

LP. Lucija

Na splošno imajo psi radi vnete učke. Saj veš... prepih, cvetni prah, kakšna virusna okužba in podobno. Ne vem, nisem strokovnjak, da bi lahko rekel, da ima to od mačka. Če tako pomislim je malo verjetno, bi prej rekel, da je kaj drugega, saj veš.... je še veliko drugih dejavnikov.

Ni pa to dobro, da ima zelo pogosto vnete, sploh če se vnetja redno pojavljajo. Dobro bi bilo, če bi ga ob naslednjem vnetju pejlala k enem od specialistov, jih je kar nekaj, omenjene imaš pa v odgovorih na prejšnjih straneh in pa na tej strani.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: valvasor , ponedeljek, 08.11.2004 : 21:38:51
    Ojla!

    Da ima pes pogosto vnete oci, sigurno ni dobro. Najbolje ga je peljati k dobremu ocesnemu vet.(imas ze napisane) in zadevo resit. Prav tako je slabo stalno dajanje antibiotikov. Ce pa ima pes uvihane veke, je pa potrebna operacija. Ker veka in trepalnice na njej stalno drazijo oko in praskajo po njem, pride do poskodbe ocesa in dolgorocno tudi do oslepitve.
  Pri nekaterih psih pa pride do nepravilnega delovanja solznih zlez. Torej oko ostane brez solz in spet pride do poskodbe. Takrat se lahko tudi vzamejo zleze od drugje in prestavijo v oci.  Vsekakor pa je o tem dobro vprasati veterinarja, pa boste videli kaj je z ocmi.

    Cao-Slavi


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: 123456 , ponedeljek, 08.11.2004 : 21:44:54
No hvala za nasvet. Moram pa se omeniti, da je po tistem, ko ga je macek v oko prestal operacijo. Vendar nam veterinar ni zagotovil, da na to oko sploh dobro vidi, ker mu je mackov krempelj prisel do lece in mu jo je poskodoval. Veterinar je rekel da mu lahko odmre. Vendar se to do sedaj hvala bogu se ni zgodilo.

LP. Lucija


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: AlesKo , torek, 09.11.2004 : 14:03:32
Mi smo imeli podoben problem. Našo psičko smo vozili od veterinarja, do veterinarja. Vsi so ji dajali antibiotike nobeden pa ni vedel zakaj do tega pride. Na koncu smo šli v Bubo v Grosuplje, kjer nam je povedal, da vnetja dobiva zato, ker leži nekje pod vrati, mrzlih  tleh ipd. in se je prehladila. Tako smo jo nekaj časa pazili, ji mazali z antibiotiki in je bilo v redu. Občasno se ji sicer še pojavi (samo pozimi, poleti nikoli), ampak je hitro v redu. V glavnem stvar ni nič takšnega. Se pač prehladi. Predlagam ti, dapsa ne voziš okoli veterinarjev, ker ti bodo samo računali ipomagalo pa ne bo nič, pač pa da samo paziš, da se ne prehladi.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: AlesKo , torek, 09.11.2004 : 14:29:35
A se vnetje pojavlja poleti ali pozimi?


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , četrtek, 11.11.2004 : 14:33:43
Meni se bo še zmešalo zaradi tega psa.....

Torej, ker se je solzenje nadaljevalo, smo obiskali Kliniko Ljubljana in specialistko dr. Sabino Bajc Piškur. Naročeni ob pol šestih, zamudili pol urce, ker smo iskali (klinika se namreč nahaja ob enem izmed parkirišč stanovanjskih blokov, ki je zaprto z zapornicami), na vrsti pa bili ob pol osmih..... Debata je hitro stekla, povedali smo, da smo imeli vnete oči, da smo zdravili z Maxitrolom, da je vnetje izginilo, solzenje pa se nadaljuje.

Specialistka je pregledala oči z napravo, povečevalnim steklom. Vraščenih dlakic ni oz. so minimalne in ga to ne moti. Reakcija zenice je OK (preizkus v temi), tretja veka je OK, beločnica je OK, vidnih sprememb ni, refleks je OK, apatičnosti, neživahnosti pri psu ni. Sledilo je merjenje količine solz, tu pa se je izkazalo, da je teh odločno premalo. Merilni listek se je obarval komaj do 1/4.

Diagnoza: Oko je suho, presuho, mogoče zaradi Maxitrola, ki suši oči, zaradi delno zamašenih solznih kanalov (do konca sigurno niso zamašeni), zaradi slabe kvalitete solz ali pa zaradi konstrukcije spodnje veke solze ne odtekajo pravilno, kar naj bi bilo lahko tudi posledica predhodnjega vnetja. Je pa zanimiva stvar, da je vprašala, če se je kaj drgnil ob preprogo že pred vnetjem in to JE Ari počel kar pogosto, le solzenja še ni bilo. Več za enkrat še ni morala povedati.

Cena: 10.500,00 sit

Zaključek:  Po mojem mnenju bi lahko pokazala malce več zaskrbljenosti in mu poizkušala prečistiti solzne kanale. Drugače pa je klinika nova in lepo urejena, osebje prijazno, pristop do kužkov prijazen brez prisile.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: AlesKo , četrtek, 11.11.2004 : 14:36:00
A se vnetje pojavlja poleti ali pozimi?


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Yorki , četrtek, 11.11.2004 : 14:36:23
Naš yorki ima oči vnete, če mu vanje piha. Npr. v avtomobilu. ::) Še sreča, da se raje zadržuje pod sedeži. Če ima pa vnete, pa uporabimo kamilični čaj. ;)


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , četrtek, 11.11.2004 : 14:42:14
Naš yorki ima oči vnete, če mu vanje piha. Npr. v avtomobilu. ::) Še sreča, da se raje zadržuje pod sedeži. Če ima pa vnete, pa uporabimo kamilični čaj. ;)

Samo en nasvetek. Kamilični čaj je samo za čisto prvo silo, če so oči res vnete, da jih očisti. Daljša uporaba pa ni priporočljiva, ker preveč 'očisti' oko in je samo še bolj dovzetno za okužbe.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: oks , četrtek, 11.11.2004 : 15:01:11
Men je veterinar odsvetoval kamilični čaj, ker je efekt bolj placebo variante. Mi je pa priporočil čistilne robčke, vendar ne za vsak dan....Če je izcedek gnojen, rjav, skratka, da ni prozoren in ga je več...potem je to znak za konjuktivitis (vnetje veznice), uvih veke...ali preprosto vnetje! :-\


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , četrtek, 11.11.2004 : 15:03:16
A kdo ve, ali lahko klasični veterinar prečisti solzne kanale?? Za enkrat imamo umetne solzice.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Yorki , četrtek, 11.11.2004 : 15:27:01
Samo en nasvetek. Kamilični čaj je samo za čisto prvo silo, če so oči res vnete, da jih očisti. Daljša uporaba pa ni priporočljiva, ker preveč 'očisti' oko in je samo še bolj dovzetno za okužbe.

Hvala za nasvet. Na srečo je oči imel vnete le nekajkrat. S kamiličnim čajem pa mu čistimo tudi zlimane dlake (okrog gobčka in oči). ;)


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: bolhica , sobota, 18.12.2004 : 17:03:30
Pozdrav!
Moj max pa ima že nekaj časa nad desno očko nekakšne mehurčke oz. je podobno krastici, ne vem kako bi bolje opisala - podobno temu ko je govoril chris.. na tem mestu mu niti ne raste dlaka in je drugače obarvano. Pa s tačko si praska po tem.. Kakšni bi lahko bili vzroki - ga je napihalo ali gre mogoče za alergijo ?


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , nedelja, 19.12.2004 : 17:45:01
Pozdrav!
Moj max pa ima že nekaj časa nad desno očko nekakšne mehurčke oz. je podobno krastici, ne vem kako bi bolje opisala - podobno temu ko je govoril chris.. na tem mestu mu niti ne raste dlaka in je drugače obarvano. Pa s tačko si praska po tem.. Kakšni bi lahko bili vzroki - ga je napihalo ali gre mogoče za alergijo ?

Nad desno učko... a na veki ima krastico? Samo na eni ali ima na obeh vekah, ki so mogoče tudi zaotečene in rdeče?


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: bolhica , četrtek, 23.12.2004 : 20:27:56
Nad desno učko... a na veki ima krastico? Samo na eni ali ima na obeh vekah, ki so mogoče tudi zaotečene in rdeče?

Pozdrav!
Nad veko ima. Normalno odpira očko in ga ne ovira, le srbi ga. Pa samo na desi strani, na levi nič. Ni zatečeno ampak samo postane rdeče ko si krampa s tačko. Na srečo se ne širi in je samo na enem mestu. Na tistem mestu sploh nima dlake.  :(


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , petek, 24.12.2004 : 00:02:56
Hmm, ne, tole ne bo podobno znakom kot je bilo pri mojem. Moj ni imel nobene krastice nad veko, ampak je imel vnete poleg oči tudi veke in so bile čisto male krastice na samem robu vek, kjer je odpadla tudi dlaka. Ker pa je bilo potem zaradi neizkušenosti veterinarja vnetje narobe zdravljeno so se oči preveč izsušile in ni bilo dovolj solz, kar je povzročilo draženje oči in dodatno povečano solzenje.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: bolhica , sobota, 25.12.2004 : 01:12:41
Hmm, ne, tole ne bo podobno znakom kot je bilo pri mojem. Moj ni imel nobene krastice nad veko, ampak je imel vnete poleg oči tudi veke in so bile čisto male krastice na samem robu vek, kjer je odpadla tudi dlaka. Ker pa je bilo potem zaradi neizkušenosti veterinarja vnetje narobe zdravljeno so se oči preveč izsušile in ni bilo dovolj solz, kar je povzročilo draženje oči in dodatno povečano solzenje.

hmm... ne vem mogoče je nekaj podobnega. In kako ste potem to pozdravili ?
Lp


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , sobota, 25.12.2004 : 15:11:12
Z umetnimi solzami.


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: bolhica , sobota, 25.12.2004 : 15:43:12
Z umetnimi solzami.

ne ne .. tiste krastice kako ste pozdravili ? je dobil kakšno kremico ?


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: Chris , sobota, 25.12.2004 : 16:32:24
Aja, ne ni dobil nobene kreme. Po kakšnem tednu so veke splahnele, kmalu izginile tudi krastice in rdečina, le dlaka je malo bolj počasi zrastla nazaj. No sedaj jo že ima. Šele potem je pa dobil umetne solze, ker je imel presuhe oči in ga je to dražilo.

Najbolje bi bilo, če bi šla k specialistu, lahko je marsikaj. Morda se celi krasta, ki jo bohve kako staknil in se zaradi tega praska po tistem očesu? Lahko pa da gre za kakšno vnetje in ga srbi in si je tako ranil veko.

Lp


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: bolhica , torek, 28.12.2004 : 23:45:18
ok.. hvala !  :) če ne bo bolje pa bomo šli k veterinarju..  :-[

Lp


Naslov: Re:Vnete oci
Poslano od: maja01 , sreda, 29.12.2004 : 09:03:58
Ker si pred parimi dnevi pisala, da ima kuza to ze nekaj casa in ker, kot pravis ni nic boljse, ti svetujem, da ga cimprej peljes k vetu. Jaz se z ocmi ne bi hecala. Ceprav, kot pravis, ne gre za vnetje samega ocesa, ampak dela nad veko. Lahko gre za alergijo, lahko je kaksno vnetje, lahko je demodex, lahko je naceloma tudi mikrosporija, lahko je odrgnina... pac, moznosti je precej in takole prek neta najbrz ne bomo stuhtali nic pametnega, bo treba pokazati kaksnemu strokovnjaku v zivo.
m.


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Teja , sobota, 14.05.2005 : 12:36:40
Je že kdo slišal za skleritis (menda vnetje beločnice)?

''Tamal'' ima namreč čisto rdečo beločnico (oba očesa). Pa ni tako, da vidiš popokane žilice in je malo krvavo, ampak je vse temno rdeče. Celotna beločnica.

Danes pri veterinarju sploh ni bila postavljena kakšna posebna diagnoza-vnete oči.   :o
Ne vem od kje. Nima nobenega izcedka. Oči izgledajo čisto zdrave, z izjemo beločnice. Kuža ješč, živahen...


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: YOJA , sobota, 14.05.2005 : 20:45:54
Zdravo!


Jaz sicer (žal) ne vem nič o tem, lahko ti samo nekaj svetujem, in sicer ko je moja Joja imela operacijo na očki, mi je ena gospa povedala da je v Kranju specialistka za oči. To vse kar vem, ker se je moji Joji lepo zacelilo in odlično vidi :) . Na tvojem mestu bi jaz poiskala številko od te gospe v Kranju ali mogoče, če kdo s foruma ve in bi šla tja na pregled...

Upam, da bo vse uredu...držim pesti...


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: bina , sobota, 14.05.2005 : 21:15:33
... mi je ena gospa povedala da je v Kranju specialistka za oči.
V Kranju ??? ??? ??? V Lescah že mogoče ;) To je namreč dr. Zlata Čop ;)

Lp Jana


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Teja , torek, 17.05.2005 : 16:51:10
Danes sem govorila z dr. Čopovo.
Zaradi rdeče beločnice (niti malo se ni popravilo stanje) mi je naštela nekaj vnetij/bolezni.
Med drugim je omenila tudi erlihijo :o :o

zaskrbljen pozdrav
Teja


Naslov: vnetje oči
Poslano od: sedlarc , ponedeljek, 20.06.2005 : 07:57:47
 :( zdravo. jaz imam en velik problem. pred kratkim sem dobil psa mešančka med terrierjom. 
problem je ta da se mu je vnelo levo oko in to tako zelo da nič ne vidi.
sedaj mažem z kamiličnem čajom in včeraj je že skoraj zginlo a danes se je vnetje spet pojavilo.

ali mi morda lahko kdo svetuje kaj naj naredim.


Naslov: Re: vnetje oči
Poslano od: sebi , ponedeljek, 20.06.2005 : 08:04:31
K veterinarju je potrebno iti - še posebno, če je oko tako vneto, da kuža nič ne vidi.  Vet bo oko pogledal in predpisal ustrezno zdravilo (npr. kremo).
Ko je imela Žiža vneto oko mi je vet povedal katero kremo bi potrebovala (pri njih bi jo mogla mastno plačati - cca. 3500 sit), jaz pa sem šla nato do mojega osebnega zdravnika in mu stvar razložila. Ta mi je predpisal isto kremo, ki sem jo nato zastonj dvignila v lekarni.
Nič ne čakaj, kar lepo k vetu pojedi!


Naslov: Re: vnetje oči
Poslano od: sedlarc , ponedeljek, 20.06.2005 : 08:18:15
hvala bom šel k veterinarju ali mi lahko še poveš katero kremo ti je predpisal.
 8)


Naslov: Re: vnetje oči
Poslano od: sebi , ponedeljek, 20.06.2005 : 08:29:37
Citat
ali mi lahko še poveš katero kremo ti je predpisal.
Trenutno se ne spomnim - sem pa v službi, pa ne morem pogledati. Pa ne zanašaj se na to, da ima tvoj kuža vnetje oči zaradi istega razloga kot ga je imela moja.

Več o vnetih očeh prebereš tudi tukaj:
<http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,370.0.html>
(kriza - spet ne znam narediti aktivnega linka  ??? )

Pojdi k vetu pa ti bo on povedal kaj bo pozdravilo vneto očko pri tvojem kosmatincu.


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 20.06.2005 : 13:45:18
Ne ga srat z očmi prosim! Lepo pozabi na kamilčne čajčke (pomagajo točno toliko kot prevreta voda). Pa pozabi na razna mazila ki jih dobiš po rekla kazala sistemu. Zadevo lahko tako temeljito zaserješ, da boš zapravil celo premoženje, pa še pes ti lahko oslepi. Pri težavah z očmi se je najbolje kar takoj odpraviti k specialistu, ki ve kaj zdravi. Veliko veterinarjev zdravi po principu poskusov in napak. Za vnete oči da eno antibiotično mazilo (običajno ne stane več kot nekaj 100 in ne nekaj 1000 sit, tako da se v bistvu niti ne splača goljufati). Če deluje krasno, če ne( in pri hujših vnetjih pogosto ne)  ti pa pot k specialistu ne uide, izgubil boš dragoceni čas pa še denar za pregled pri prvem veterinarju si vrgel stran.


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: deteljica , ponedeljek, 20.06.2005 : 13:56:11
 
Ne ga srat z očmi prosim! Lepo pozabi na kamilčne čajčke (pomagajo točno toliko kot prevreta voda). Pa pozabi na razna mazila ki jih dobiš po rekla kazala sistemu. Zadevo lahko tako temeljito zaserješ, da boš zapravil celo premoženje, pa še pes ti lahko oslepi. Pri težavah z očmi se je najbolje kar takoj odpraviti k specialistu, ki ve kaj zdravi. Veliko veterinarjev zdravi po principu poskusov in napak. Za vnete oči da eno antibiotično mazilo (običajno ne stane več kot nekaj 100 in ne nekaj 1000 sit, tako da se v bistvu niti ne splača goljufati). Če deluje krasno, če ne( in pri hujših vnetjih pogosto ne) ti pa pot k specialistu ne uide, izgubil boš dragoceni čas pa še denar za pregled pri prvem veterinarju si vrgel stran.

če smem pripomnit, kamilični čaj že dolgo ne priporočajo več za spiranje oči, niti pri ljudeh, to j eže pase iz časov naših babic . Če že kaj za čiščenje, potem fiziološko raztopino, čim pa je kaj resnega samo čiščenje ne pomaga..
poleg tega je treba odkrit vzrok, lahko je vnetje oči sekundarni znak druge bolezni, lahko gre za alergijo, poškodbo , lahko za zamašene solzne kanalčke, lahko za izrastke na tretji veki, uvihano veko itd...možnosti več ko preveč....najti in zdraviti je treba pravo


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Uma , ponedeljek, 20.06.2005 : 14:26:39
Uma ima na desni očki par žilic na beločnici, bi za to že morala peljati k veterinarju? Ko sem prosla lastnike nekaterih njenih sošolcev v šoli, če lahko pri njihovih psih tudi, so vsi imeli kakšno zilico ali dve. A prevec kompliciram?


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 20.06.2005 : 17:11:30
Če se nič ne solzi in ni vneto, kar pusti, ko pa boš pri veterinarju zaradi kakšne druge stvari mu za vsak slučaj spotoma pokaži pa bo.


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Primavera , ponedeljek, 20.06.2005 : 23:34:08

Pozornost je potrebna, če gre za gnojen izcedek (nekakšni zelenkasto-rumenkasti kosi) . takrat je pametno stopit do veterinarja in prositi za recept mazila Gentamycin, Garamycin, Dexamethason, ali Chloramphenikol ( ne ga pol stiskat v mleko ;D). Tudi Bivacyn mazilo je v redu, ampak malo prešibko. Se splača recept dobiti pri splošnemu zdravniku, saj je Dexamethason zelo drag (3.600 Sit steklenička kapljic!).
Če je izcedek prozoren, ni panike.Upam, da boste uredili.
 :)


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: sebi , torek, 21.06.2005 : 06:03:51
Citat
Za vnete oči da eno antibiotično mazilo (običajno ne stane več kot nekaj 100 in ne nekaj 1000 sit, tako da se v bistvu niti ne splača goljufati).

To pa ne bo držalo. Jaz bi mogla dati pri vetu za Cloramphenikol celih 3500 sit. Pri osebnem zdravniku sem jo dobila tako rekoč "for free" oz. na recept.


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Uma , torek, 21.06.2005 : 07:41:45
Ne ni nobenega gnojnega izcedka, tu pa tam kakšen spanček zjutraj ko se zbudi, cisto prozoren. Hvala za odgovore.


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Primavera , torek, 21.06.2005 : 12:29:07
To pa ne bo držalo. Jaz bi mogla dati pri vetu za Cloramphenikol celih 3500 sit. Pri osebnem zdravniku sem jo dobila tako rekoč "for free" oz. na recept.

Pametno. 8) Če izhajamo iz tega, da v enem letu za zdravstvo prispevamo cca.100 jurjev (osnovno in dodatno), zdravnika kontrolno obiščem recimo 2x letno, se nekako "spodobi", da dobim kdaj kak recept, ko potrebujem zdravilo za psa.
 :)


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Lanabela , sreda, 22.06.2005 : 11:51:15
Kar se tiče mazil in kapljic ki si jih naštela: kloramfenikol je bil krasen, dokler se ga je dalo dobiti, v lekarni ni bil drag, pri veterinarju ti pa zraven zaračunajo vsega boga. Če niso kaj nanovo spremenili,  se ga pa zdaj drugače kot z golufijo itk ne da dobiti - naši velepametni.. so ga namreč prepovedali za kakršno koli veterinarsko uporabo (prej je bil za male živali dovoljen).
potem si pa skupaj namešala malo anitbiotokov, zraven pa dexamethason, ki vsebuje kortikosteroid in  ob nepravilni uporabi povzroči veliko škode, v vsakem primeru pa tanjša roženico in ga nikakor ni za dajati kar tako na pamet.
Za lep primer, kam lahko pripelje zanikrno zdravljenje očesnih vnetij bi prav lahko služil črn španjelček, ki je zaradi nepravilnega zdravljenja sicer čisto lepo ozdravljive zadeve ostal brez očesa, pa še niti eno leto ni star. Zašuštral ga je veterinar, ki je psa od daleč pogledal, mu dal eno antibiotično mazilo, ki ni delovalo, ker vzrok niso bile bakterije, ko je lastnik prišel do specialista, je bilo že prepozno. Primer je čisto frišen, rana je komaj dobro zaceljena.


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Bučka , sreda, 22.06.2005 : 12:05:18
Kar se tiče mazil in kapljic ki si jih naštela: kloramfenikol je bil krasen, dokler se ga je dalo dobiti, v lekarni ni bil drag, pri veterinarju ti pa zraven zaračunajo vsega boga. Če niso kaj nanovo spremenili, se ga pa zdaj drugače kot z golufijo itk ne da dobiti - naši velepametni.. so ga namreč prepovedali za kakršno koli veterinarsko uporabo

kloramfenikol sem še pred kratkim dobila pri veterinarju. Če se ne motim je za humano uporabo.


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: sebi , sreda, 22.06.2005 : 12:12:04
Potem se pa jaz sekiram, ko je na primer Žiži malo teče iz oči in jo takoj peljem k veterinarju. Oni mi rečejo, da to ni nič. Zaračunajo mi pregled 2400 sit. Ker ji v naslednjih dneh še vedno teče iz oči, jo peljem še enkrat. Spet isto. Potem jo peljem še tretjič, pa mi rečejo: ja najboljši za tako stvar je Cloramphenikol. In mi pokaže škatljico s kremo in mi pove ceno. Na njej čitljivo piše, da se uporablja samo v namene humane medicine. Potem pa jaz lepo rečem, da kreme ne bom vzela in grem do svojega zdravnika, ki mi brez problemov napiše omenjeno kremo. Pregled pa seveda spet plačam!  :o

Citat
Zašuštral ga je veterinar, ki je psa od daleč pogledal, mu dal eno antibiotično mazilo, ki ni delovalo, ker vzrok niso bile bakterije, ko je lastnik prišel do specialista, je bilo že prepozno.
Če sem čisto iskrena se mi tako ali tako zdi, da so naši veterinarji samo zato, da služijo denar. Jaz pa tudi nisem strokovno podkovana zato jim pač zaupam.  Ampak po zadnjih pripetljajih - nič več!

Citat
potem si pa skupaj namešala malo anitbiotokov, zraven pa dexamethason, ki vsebuje kortikosteroid in  ob nepravilni uporabi povzroči veliko škode, v vsakem primeru pa tanjša roženico in ga nikakor ni za dajati kar tako na pamet.
jaz ga nisem nič mešala. Uporabljajo sem jo tako kot mi je naročil veterinar.


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Lanabela , petek, 24.06.2005 : 12:12:39
Nisem mislila tebe ampak Primavero, ki je tako lepo naštela mazila in kapljice, ki da jih zahtevajte od veterinarja (ali še bolje od svojega zdravnika) kadar ima vaš pes vnete oči.
Večina veterinarjev oftalmologije preprosto ne obvlada, zato je škoda metati stran denar, bolje je iti k specialistu, razen v primeru, če gre res za preprosto, blago vnetje. To pa se mora krepko izboljšati že po dveh dneh mazanja z antibiotičnim mazilom. 
Nikoli  sama ne zdravim očesnih težav svojih psic, čeprav (ali pa ravno zato) imam z njimi veliko izkušenj in ponavadi  vem, za kaj gre.
Deksametazon pa dajem samo, če ga predpiše specialist, ki dobro ve zakaj ga je predpisal.


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Primavera , nedelja, 26.06.2005 : 16:15:45
Nisem mislila tebe ampak Primavero, ki je tako lepo naštela mazila in kapljice, ki da jih zahtevajte od veterinarja (ali še bolje od svojega zdravnika) kadar ima vaš pes vnete oči.
Večina veterinarjev oftalmologije preprosto ne obvlada, zato je škoda metati stran denar, bolje je iti k specialistu, razen v primeru, če gre res za preprosto, blago vnetje. To pa se mora krepko izboljšati že po dveh dneh mazanja z antibiotičnim mazilom.
Nikoli sama ne zdravim očesnih težav svojih psic, čeprav (ali pa ravno zato) imam z njimi veliko izkušenj in ponavadi vem, za kaj gre.
Deksametazon pa dajem samo, če ga predpiše specialist, ki dobro ve zakaj ga je predpisal.


Da ne bo kakih nesporazumov, tistih zdravila nisem naštela zato, da bi si jih kar serijsko navlekli domov, ampak zato, ker so efektivna- pri težavah z očesi in se tudi najpogosteje uporabljajo. Za Dexamethason pa tudi vem, da je kortikosteroid in da tanjša veznico, je pa zelo uporaben po kakih očesnih operacijah...sama ga tudi nebi kar tako dala psu, če ga prej nebi pregledal izvrsten oftalmolog, zaenkrat zaupam le dr. Zemljiču.
Vse ostale antibiotike pa imam doma in v primeru vnetja oči, ki se je mojim psom zgodilo 2x v življenju, sem zdravilo sama aplicirala, terapija je bila uspešna, saj menim, da za vsako figo ni smiselno letati k veterinarju. Treba je imeti le nekaj izkušenj in strokovnega znanja.


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Lanabela , torek, 28.06.2005 : 13:18:39
....česar pa večina tistih, ki sprašujejo na forum nima. Zato so lahko taki nasveti precej nevarni. zato, da bi prihranil kakšnega tisočaka lahko naredi nepopravljivo škodo.


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Primavera , torek, 28.06.2005 : 14:54:02

S tem se seveda v celoti strinjam s tabo.


Naslov: Vnetje oči
Poslano od: llep2005 , sreda, 08.08.2007 : 07:36:39
Kužica (http://nina.apno.eu/index.php?koda=hkbinhuonopmvgtyjyxjrvjmoluqqv) stara 9 mesecev ima že kar kakšen mesec predvsem zjutraj bele krmežljavčke okoli oči. Te se naberejo predvsem po prvem jutranjem sprehodu, medtem ko je potem čez dan precej bolje. Drugače je punca kar precej živa, tako da na kaj resnega ne razmišljamo. Tudi je čisto normalno. Pes živi v stanovanju.

Ker sklepamo, da gre za prehlad oči pač, me samo zanima, kje dobiti kapljice in ali se rabi recept? Ali ti tudi v tem primeru veterinar račun 30€ za pregled?


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: llep2005 , četrtek, 09.08.2007 : 07:36:23
Kot kaže ste vsi na dopusti, razen moderatorja, ki veselo premika teme ;)

Se slikovno gradivo za lažjo oceno: klik1 (http://shrani.si/?ucek115ofl.jpg) klik2 (http://shrani.si/?ucek215ofm.jpg)


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: tjas , četrtek, 09.08.2007 : 07:43:29
Kužica (http://nina.apno.eu/index.php?koda=hkbinhuonopmvgtyjyxjrvjmoluqqv) stara 9 mesecev ima že Ker sklepamo, da gre za prehlad oči pač, me samo zanima, kje dobiti kapljice in ali se rabi recept? Ali ti tudi v tem primeru veterinar račun 30€ za pregled?

Raje jo pelji k veterinarju, da le ta oceni za kaj gre. Če gre za močno vnetje ti bo le ta dal antibiotik v obliki kapljic ali kreme. Mislim, da je bolje v štartu dati 30 € kot kasneje bistveno več ko ta nedolžna stvar napreduje.


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Jana , četrtek, 09.08.2007 : 08:40:24
llep2005, poleg moderatorja delujejo tudi veterinarske ambulante.
Virtualno ti pac psa tukaj ne moremo pozdraviti.
Ja, je pa res, da bi morebiten odgovor bil zastonj.
Hm ...


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: llep2005 , četrtek, 09.08.2007 : 17:11:24
Ja to je že res, samo kaj ni forum ravno namenjen izmenjavi mnenj in postavil sem vprašanje, nič drugega nisem zahteval... birokracija pa taka...


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Jana , četrtek, 09.08.2007 : 17:29:31
Ja to je že res, samo kaj ni forum ravno namenjen izmenjavi mnenj in postavil sem vprašanje, nič drugega nisem zahteval... birokracija pa taka...

Ja, res je, se popolnoma strinjam, vendar bos imel bolj malo od mnenj drugih, ce se bomo sli tukaj anarhijo ???
Zato pa smo birokrati, da popredalckamo zadeve, saj jih tako lahko kaksen zanamec kasneje lazje najde. Tudi ti bi lahko ze marsikaj nasel, ce bi ... kaj prebral in ne samo cakal na odgovore na tocno tvoje vprasanje. ;)

Upam, da ste s pomocjo veterinarja ze postimali oci tvoje psicke.


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: ena , četrtek, 09.08.2007 : 18:04:59
Naš ma tud včasih tko pa se kej preveč ne sekiram (en teden pol pa mine). Potem pazimo da ne spi na prepihu, pa na hladnih tleh, pa da ni kje v bližini klime.
Če bi blo kej hujšga bi šla k vetu.



Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: naika , sreda, 27.02.2008 : 14:19:54
pozdrav vsem! imam eno vprašanje..imam psička f.b. in je star 2 meseca...pa sem opazila da ima zelo rdeče oči?? zdaj pa nevem kaj naredit!!naj ga peljem k veterinarju ali spiram s kamilico? nekdo mi je rekel da je ta pasma temu podvržena..


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Nanook , sreda, 27.02.2008 : 18:43:15
Ce si mnenja, da z ocmi nekaj ne stima, sibaj k veterinarju. Z ocmi se ni za hecat. Ce pa ze spiras, spiraj s fizolosko raztopino, ne kamilicami.


Naslov: Re: Vnete oci
Poslano od: Uma , sreda, 27.02.2008 : 20:25:31
Kot je napisala Nanook z ocmi se res ni za igrat, drugo so kaksni manjsi izcedki, ampak ko so enkrat rdece potem bi jaz takoj sla vsaj po kaksne kapljice, pa naj jih res dobro pogleda veterinar, naj pogleda ozadje oci, mogoce je kak tujek kam zasel, itd.