mojpes.net

o psih => Glava => Sporočilo, začeto od: Maja , torek, 24.09.2002 : 10:23:35



Naslov: Vnetje ušes
Poslano od: Maja , torek, 24.09.2002 : 10:23:35
Hojla!

Doma imamo 2,5 let staro pudljico. Moram priznati, da s to pasmo nimamo predhodnih izkušenj in imam kar precej vprašanj. Pa ne mi zamerit, ker sama vem kako pomembno je, da se pred nabavo psa pozanimaš o teh stvareh. Psica je prišla k hiši čisto po naključju in je po enem letu v veliko boljšem stanju kot je bila, ko smo jo dobili. Ker svoje mame pač ne morem spremeniti, se z njo trenutno najbolj ukvarjam kar sama. Tako, da preden me kdo ošteje za neznanje, vam je to kot v obrazložitev.

Pred kratkim sem ugotovila, da ima eno uho zelo rdeče in malo gnojno. Saj ni bilo veliko, da sem ugotovila, da ima vneto uho. Doma imam tudi že razkužilo za ta namen, a ga ne znam uporabljati. Zanimajo me, kdo ve kako se temu streže. Zanima me tudi pravilna nega pozimi, da se bom takim stvarem pač predhodno izognila. Neli je seveda cel dan v hiši, zato predvidevam, da jo včasih tudi rahlo zazebe, ko greva ven. Čez poletje smo jo redno strigli, zdaj pa premišljujem, da ji pač dlako malo pustim, da bo zrasla čez zimo in jo bo vsaj to malo grelo. No skratka tisti, bolj izkušeni na tem področju javite se.

Pa lep pozdrav vsem,

Maja


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Peibie , torek, 24.09.2002 : 11:14:02
Hojla, Maja!
Pri nas smo imeli pudlja 17 let in 17 let je imel kronicno vnetje obeh uses, tako da mi je kar malo znano.
Katero sredstvo za ciscenje uses pa imas? Ce se je vnetje med tem poslabsalo, bo treba k veterinarju, da to malo pogleda, ker bo verjetno potreben kaksen antibiotik.
Fik je imel pozimi res obicajno malo daljso dlako in prav nobenih tezav z mrazom, razen enkrat, ko sta oba z bokserjem pridelala angino. Sneg je bil tako in tako njegov najljubsi ambient. Nos je vtaknil pod kup snega in delal rove pod njim. Ko je prisel noter, je bil pa zur, ker je bilo treba kepice iz dlake spravit. Aja, pozimi je fino, ce ima lepo postrizene tacke, da se ji sneg ne prijema nanje, ker to mocno cuka.
Pozdravcek,
Mojca


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: VZ , torek, 24.09.2002 : 11:34:36
Če je to, kar si opazila v ušesu res gnoj, potem je obisk pri veterinarju nujen, ker ni nujno, da je vnet samo zunanji del sluhovoda. Samo s tekočino za čiščenje vnetja ne boš pozdravila in čiščenje tako vnetega ušesa zna biti za psa precej boleče. Veterinar bo psu ušesal očistil sam in dal tudi ustrezna zdravila (v takem primeru najbrž res antibiotik). Drugače pa je za preprečevanje priporočljivo odstranjevanje oz. puljenje dlačic, ki rastejo v ušesni školjki.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: kaja , torek, 24.09.2002 : 15:11:27
Tudi naša Vini pozimi ni ostrižena čisto na kratko (hvalabogu, vsaj ni oskubljena  ;D). Težav z mrazom nima, sneg pa jo ne impresionira preveč. Je pa res dobro, če se ji dlaka po šapicah in med blazinicami postriže, ponavadi pa ji postrižemo še dlako na gobcu in skrajšamo ušeska, da ni preveč dela.
Z vnetji ušes pa zaenkrat nimamo težav. lp in veliko veselja s svojim kodrčkom


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: altervita , torek, 04.01.2005 : 02:08:07
Sem imel do včeraj enak problem. no skoraj. In od včeraj naprej bom vsakemu ki mi bo jamral o vnetih ušesih, ali pa o "svinjskih" ušesih,  napotil k veterinarju na DETAJLNI pregled vnetja.

Zgodba. Hanni že od malega redno čistim ušeska in je imela vedno bolj zapacana od ostalih. Packa je samo Brina, ker je klapouha in se pod ušesi rad nabira prah. Ostalim samo obrišem. Bark je propeler-uh  ;D, jutu kupirana, Polly in Hanna tudi.
No, ko sem začel redno čistit hanina ušesa, se je moja teorija glede vzrokov za kupiranje oz. za ohranjanje kupiranja malo zatresla. Ker sem imel edino razlago to, da ima ali konstantno vnetje, ali pa morajo njene ozke ušesne školjke imet kaj s tem, da se svinjarija not nabira.
Ko sem pojamral vzrediteljici, je potrdila teorijo ozkih ušesnih školjk, ne pa tudi njene komponente glede nabiranja svinjarije. Vsaj ne v celoti. Rjavordeči, kot s krvjo pomešani "gnoj", so lahko (in ponavadi so!) UŠESNE PRŠICE, ki so lahko zelo nevarne, lahko povzročijo tudi vnetje srednjega ušesa.
Seveda smo šli takoj k vetu in je rekel: vnetje. Kakšno pa? Ja vnetje. Zima verjetno. Pa malo vlage... No poglejte če niso slučajno to Ušesne pršice. U nismo pomislili. In so bile.
tako da "kronična vnetja" znajo bit tudi nezdravljene ušesne pršice.

Ozke ušesne školjke in/ali pa klapouhost naj bi bili vzroki. ker je lepo temno in malce vlažno, v vogalčkih. Psi z stoječimi ušesi in/ali širokimi školjkami, ponavadi naj ne bi imeli toliko tovrstnih težav.
Pomaga tudi obrezovanje dlačic, ki zakrivajo ušesno školjko.

in še razmislek o kupiranju, na katerega me je navedlo potem tudi prebiranje o tej nadlogi:
-predstavljajmo si psa ki se mu vname srednje uho. Malo neuravnovešen rata, verjetno.
-vzrok je znan
-kako generalno zmanjšat možnosti, da pes dobi ušesne pršice. Ena je redno čiščenje ampak pes je izpostavljen vseeno. Kupirani ima malo več šans, da ob dodatnem "glancanju" ne srečajo te nadloge. Ali pa tak z "propelerji", naravno nošenimi ušesi, ki so za ring neprimerna :-\. Najmanj šans imajo "ozkouhi", če so pa še klapouhi z lepo polikanimi ušeski poleg tega, je pa "jajc". Po tej teoriji seveda.

No, mi imamo eno ozkoušno in se bomo ne glede na kupiranost, morali verjetno s tem vsake toliko pozabavat, če se pojavi. Je pa dobro da vem, in takoj ukrepam :)


P.s. Higijena ušes pri mladičih, ki se jim ušesa povija, je prav tako važna, ker imajo vedno kak "štofeljc" v njih, trdni na ozko povezan. Sam sem bil o možnosti pojava pršic opozorjen že takrat, a sem mislil, da je to pač v tem primeru, da ko so ušesa "odprta", ni problema. Zato na to nisem pomislil prej.

Kakorkoli že, vedno ko je rdečkastorjava gosta svinjarija na vatki, je to znak za alarm. Ko veste kaj je na stvari, vet samo še ko zaloge zmanjka, pride v poštev, ga ne rabite vsakič morit in plačevat :). Če bo pa moja domača naravna metoda ki sem jo še dobil kot darilo, delovala, vam pa mogoooče zaupam. Ker ne bi smel, glih. Bakine tajne...


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: Peibie , torek, 04.01.2005 : 10:54:35
Alti, kaj za ene usesne prsice pa so to?

Lp, Mojca


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: altervita , torek, 04.01.2005 : 11:11:03
Vtipkaj v googlu "ear mites"
en link je tule: http://www.marvistavet.com/html/body_ear_mites.html


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: maja01 , torek, 04.01.2005 : 11:28:19
se ne rece temu usesne garje?  ???


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: altervita , torek, 04.01.2005 : 12:14:15
Mite je pršica, črviček. Sam sem najprej angleški izraz slišal, vet pa tudi ni trznil, ko je slišal "pršico", tako da očitno mu je bilo znano.

A niso garje po telesu? Tele pršice so pa kot eni pajkci mikronski , ki jim ravno ušesna votlina mačk in psov odgovarja. Lahko pa da so ušesne garje spet nekaj drugega. ne vem, meni je bilo vse to, nekaj novega, sem prvič "naletel" na to zadevo.


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: Tarabas , torek, 04.01.2005 : 14:05:33
Otodectes cynotis - ušesne garje pri psih. Tako se po naše reče, ni pa to dobeseden prevod. Ker to so res pršice, povzročajo pa stanje, ki mu rečemo garjavost oziroma garje. Garjavci, Sarcoptes scabiei canis, ki povzročajo garjavost po telesu, so tudi v bistvu pršice. Reče se jim garjavci, ker povzročajo garje.



Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: altervita , sreda, 05.01.2005 : 00:47:41
ni pa isto, ane? Mislim...to kar mamo "mi", je omejeno na uho, ker drugod na telesu ni idealnih pogojev.
Tu bi nanook prav prišla, da kako drevesno deblo ven potegne, heh.

Mi se zdravimo. Zgleda kar uspešno zatiramo (dobesedno dušimo in utapljamo) to pajkasto zalego. Mater, se je vleklo par tednov, pa verjetno že cel čas nekako tli zadeva. Jaz ji pa maltene nisem naušnikov še nabavil. No, saj, ce bi bil vedež ne bi bil revež. Pa če bi veti bili vedeži, bi res za vsako figo ko pes kihne, k njim letal. Tako me pa izkušnje "nazaj držijo" da ne skočim ob vsakem "kihcu", pa lahko s tem po drugi strani tudi "sranje" naredim, kot je bil tu že skoraj primer, ker je bilo neustrezno oskrbovano toliko časa (zgolj čiščenje in ušesne kapljice ob čiščenju).  Mam kar mal slabo vest.


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: maja01 , sreda, 05.01.2005 : 09:38:52
Alti, malo branja  ;)
http://pugs.ultraevil.com/clanki/zdravje/usesneprsice.php (http://pugs.ultraevil.com/clanki/zdravje/usesneprsice.php)
http://www.klinikaloka.com/zajedalci_zunanji.htm (http://www.klinikaloka.com/zajedalci_zunanji.htm)
http://www.vetinfo.com/dearmites.html (http://www.vetinfo.com/dearmites.html)
http://www.peteducation.com/article.cfm?cls=2&cat=1589&articleid=734 (http://www.peteducation.com/article.cfm?cls=2&cat=1589&articleid=734)
Zelim vam cimbolj uspesno in hitro zdravljenje.
m.

p.s. drugace kot preventiva deluje tudi stronghold (ce uporabljas te zadeve).


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: altervita , sreda, 05.01.2005 : 18:51:25
kaj pa frontline?
hvala za info o strongholdu.


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: maja01 , četrtek, 06.01.2005 : 00:59:54
kaj pa frontline?
nope, samo proti bolham in klopom.
m.


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: altervita , četrtek, 06.01.2005 : 01:28:37
stronghold torej


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: burgy , četrtek, 06.01.2005 : 02:04:42
Kako pakaj psi prenašajo vnetja ušes?
A se praskajo, imajo mogoče tudi probleme z ravnotežjem, če je vneto tudi srednje uho ??? Ne skačejo in se ne podijo naokoli, ker jih ob tem morda še bolj boli ???


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: maja01 , četrtek, 06.01.2005 : 09:37:13
slabo, tako kot vsi. Ker, ce ze ne boli (kar ponavadi ja), pa srbi.

Usesa si praskajo, stresajo z glavo, ce gre za vnetje srednjega usesa, je lahko prizadeto tudi ravnotezje.
m.


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: KARMEN , četrtek, 06.01.2005 : 18:22:41
Stronghold poleg tega, da deluje preventivno proti ušesnim garjam, zelo učinkovito in v zelo kratkem času le-te tudi pobije. Imam pet mucov najdenčkov, vsi so imeli ušesa nabita s to zalego. 1 Stronghold ampula in v nekaj dneh se vse pozdravi. Nekoč mi je veterinar namesto Strongholda za muco dal neko grozovito smrdljivo tekočino (po katranu ali nafti), muc je ponorel, o zdravljenju ni bilo mogoče govoriti, dokler nisem dobila ampule. Zato svetujem ampule. Če imate pri hiši več živali in ugotovite, da je ena okužena, dajte ampule vsem naenkrat, da se izognete prenosu okužbe.


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: altervita , četrtek, 06.01.2005 : 18:46:17
meni je domači pripravek kar fino opravil :)
100% naravna zadevca, lastnoročno narejena. Sicer pes malo otresa, ko mu napacaš uhe, ampak je za prezivet. Sploh glede na rezultat.
Škoda, ker sem "prepozno" zvedel da tudi stronghold pocajta, ne samo da preventivno deluje :)


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: Chris , četrtek, 06.01.2005 : 19:01:29
meni je domači pripravek kar fino opravil :)
100% naravna zadevca, lastnoročno narejena. Sicer pes malo otresa, ko mu napacaš uhe, ampak je za prezivet. Sploh glede na rezultat.
Škoda, ker sem "prepozno" zvedel da tudi stronghold pocajta, ne samo da preventivno deluje :)

Naravna zadevica... kakšen Natresk ali kaj podobnega?


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: maja01 , petek, 07.01.2005 : 08:55:07
Škoda, ker sem "prepozno" zvedel da tudi stronghold pocajta, ne samo da preventivno deluje
Sorry, alti, sem mislila, da ves - da so vam rekli, da s tem zdravite ... Ja, deluje, jaz sem se s strongholdom znebila (hitro - par dni) te usesne zalege pri posvojenih dveh zverinicah.
m.


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: jessy , nedelja, 20.02.2005 : 14:07:25
Živjo!

Mislim da ima naš Bingo vnetje ušesa. Levo uho si praska, stresa z glavo in podobno. Zjutraj je šel do staršev in tam stresal z glavo.
Nekaj sem mu hotela namazati proti vnetju ušes(za ljudi  :-[ ), a ni bil preveč zadovoljen.

S čim in kako naj to pozdravimo?


lp


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: hipo , nedelja, 20.02.2005 : 14:24:29
jessy,
pojdi čimprej k veterinarju,da se mu ne bo še bolj vnelo.
samo pregledali in očistili mu bodo sluhovod,za domov boš pa dobila kapljice.
mi imamo tudi trenutno vnetje,in moramo 14 dni dajat kapljice.
mislim pa da za prvo silo lahko namažeš z olivnim oljem.
al pa tisto rožo lahko stisneš notri ki se tudi pri ljudeh uporablja.

LP,pa upam da se boste pozdravili ;)


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: Chris , nedelja, 20.02.2005 : 15:09:50
Obstajala naj bi povezava med hrano in tem, da ima pes pogosto vnetje ušes. Če je pes alergičen na katero od sestavin, oz. če jo slabo prenaša, se lahko med drugim začne praskat po telesu, lahko pa dobi tudi srbež ušesa. Doma imam propagandno zloženko, kjer je na kratko razložena alergija na hrano in omenjeno je tudi vnetje ušesa.


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: Bonie , ponedeljek, 21.02.2005 : 09:48:17
Chris,
pa ima potem tudi kakšen izcedek iz ušesa ali pa ga samo srbi (za videti pa ni nič)? Če gre za alergijo mislim...


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: bina , ponedeljek, 21.02.2005 : 10:07:20
jessy, peljite psa k veterinarju. Tudi Bina je imela vnetje ušesa. Na srečo je bilo vse skupaj še v začetnih fazah, zato je dobila samo otonazol, ki sem ji ga stiskala 1x na dan v oba ušesa. Že po 2 dneh je nehala stresati z glavo (po čemer sem tudi posumila, da ima vnetje ušes). Sedaj je pa vse OK.

Lp jana


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: TagTu , ponedeljek, 21.02.2005 : 10:57:13
Jana ima prav. Takoj k veterinarju, ker dalj ko traja vnetje, več škode lahko povzroči. Poleg tega vedno obstaja tudi možnost, da je v sluhovod zašel kak tujek ali pa da je nastala kepica dlake, na kateri se nabira ušesno maslo.


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: jessy , sreda, 23.02.2005 : 14:36:09
Hvala za odgovore. Bom poklicala veterinarja, pa bomo šli. Samo ne vem še kdaj...



Lp


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: jessy , sreda, 23.02.2005 : 14:36:53
A če pa neha stresati z ušesi, pomeni pa da nima več vnetja? Ker zadnje dni ga nisem videla nič videti stresati...



lp


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: jessy , četrtek, 24.02.2005 : 14:09:51
Še zmeraj stresa z ušesi. V ponedeljek ga gremo cepit proti steklini, pa bo veterinarka še ušesa pregledala...



Lp


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: TagTu , četrtek, 24.02.2005 : 14:16:49
Ali res ne bi šlo prej ??? ??? Če je uho vneto, ga itak ne smejo cepiti!!!!


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: Primavera , četrtek, 24.02.2005 : 15:47:20
Cepljenje stekline preloži, dokler ne pozdraviš vnetja ušes. Morda bodo potrebni antibiotiki (v mazilu ali tabletah). Nima smisla, da psa "šopaš" s t5oliko stvarmi. Steklina je pa bolkj zaradi predpisov, če mene vprašaš. Vem , da bo kak zeleni bratec takoj poskočil, češ, kako je ta zoonoza nevarna, a jaz mojim psom ceplenje proti steklini najraje kar prihranim in dobim le žig in nalepko....


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: Alix , četrtek, 24.02.2005 : 15:57:58
Vnetje ušes je lahko tud i zaradi prisotonosti pršice Otodectes - to je tudi edina pršica, ki jo vidimo s prostim očesom (sicer zelo redko) - opaziti se da majhne bele pikice, ki se premikajo v ušesu! vsekakor je vsa vnetja in podobne težave ali z ušesom ali s kožo potrebno zdraviti, saj lahko bolezen postane resna in težko ozdravljiva!!!!


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: jessy , četrtek, 24.02.2005 : 16:07:01
Ja v Postojni delajo mislim da popoldne samo ob ponedeljkih... ::)


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: TagTu , petek, 25.02.2005 : 13:19:18
Kaj pa, če bi ga peljali v Ljubljano? Če ima resnično vnetje ušes, ga to boli, in to že kak teden ali več, a ne?


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: Primavera , petek, 25.02.2005 : 14:06:09
Ja v Postojni delajo mislim da popoldne samo ob ponedeljkih... ::)

Postojna? Hmmmmmmmm. Jaz bi ga peljala v Lj. V Postojni nimate veterinarja, ki bi delal kaj več kot "hlevske usluge". Žal. Izkušnje znancev, ki tam živijo pravijo tako.


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: jessy , petek, 25.02.2005 : 14:36:59
Saj jaz sploh nisem iz Postojne. Jaz sem iz bogu_za_hrbtom ;D in imam že do Postojne 45 minut...

Sedaj si pusti prijeti in pregledovati ušesa, in po tem sklepam da ga manj boli. V ponedeljek gremo pa k veterinarju.


Lp


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: Nanook , petek, 25.02.2005 : 19:27:14
Cepljenje stekline preloži, dokler ne pozdraviš vnetja ušes. Morda bodo potrebni antibiotiki (v mazilu ali tabletah). Nima smisla, da psa "šopaš" s t5oliko stvarmi. Steklina je pa bolkj zaradi predpisov, če mene vprašaš. Vem , da bo kak zeleni bratec takoj poskočil, češ, kako je ta zoonoza nevarna, a jaz mojim psom ceplenje proti steklini najraje kar prihranim in dobim le žig in nalepko....

Kako ti pa to rata? Lahko na privat hehe.
Btw, cepivo po navodilih proizvajalca (Defensor 3, Pfizer) drzi 3 leta, studija je pokazala, da drzi 7 let (serologija).


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 28.02.2005 : 12:17:52
Ko se vam bo enkrat stekla lisica sprehodila po dvorišču in grizla ograjo da bi prišla do psov se boste mogoče nehali z... s cepljenjem.  Moji mami se je to zgodilo, pa živi v centru mesta.


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 28.02.2005 : 17:32:43
Kdo se pa z... s cepljenjem? :o


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: jessy , ponedeljek, 28.02.2005 : 17:56:53
No, smo bili pri veterinarju. Veterinarka nam je (pro)dala tekočino za čiščenje ušes in Otonazol. Dva dni moramo čistiti, potem pa dati Otonazol( no ne vem če sem prav napisala).


lp


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: Chris , ponedeljek, 28.02.2005 : 18:20:18
Jessy, katero tekočino pa?


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: jessy , ponedeljek, 28.02.2005 : 18:42:52
VIRBAC Eti Otic. to je navadna tekočina za čiščenje, samo je rekla da je boljše da se prvo uho dobro očisti, da bo potem Otonazol učinkoval. :)


lp


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: Chris , ponedeljek, 28.02.2005 : 20:01:04
Ja, ja prav je povedala. In tudi otonazol kar ok deluje, vsaj pri nas je pri prejšnem psu. Virbac pa ne poznam. Mi imamo za čiščenje in kot preventivo Clorexyderm Oto, pa lahko potrdim da je zelo kakovosten.


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: jessy , ponedeljek, 28.02.2005 : 21:20:51
ja, samo na tej kliniki mislim da so imeli samo to tekočino. Je pa veterinarka zmerila tudi temperaturo, in nima vročine. :) :P


lp


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: Chris , ponedeljek, 28.02.2005 : 21:40:59
Ja, vidiš moj je pa takrat imel tudi povišano temp. ko je imel vneta ušesa.


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: Lanabela , torek, 01.03.2005 : 12:48:35
Citat
Kdo se pa z... s cepljenjem?

tale že recimo

Citat
če mene vprašaš. Vem , da bo kak zeleni bratec takoj poskočil, češ, kako je ta zoonoza nevarna, a jaz mojim psom ceplenje proti steklini najraje kar prihranim in dobim le žig in nalepko....

Res pa je, da je treba prej popolnoma pozdraviti ušesa in to lahko kar traja. Otonazol ponavadi deluje, samo ne smeš prenehati takoj, ko se stanje izboljša.


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: hipo , torek, 01.03.2005 : 14:37:08
Citat
Ko se vam bo enkrat stekla lisica sprehodila po dvorišču in grizla ograjo da bi prišla do psov se boste mogoče nehali z... s cepljenjem.  Moji mami se je to zgodilo, pa živi v centru mesta.

kakor jaz vem urbane stekline pri nas ni že kar nekaj časa.
da se pa stekle lisice po centru mesta sprehajajo pa tudi prvič slišim ;)


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: jessy , torek, 01.03.2005 : 14:52:04
huh, danes je bilo spet na vrsti čiščenje, jutri pa Otonazol. In da ne bo kdo mislil da je zlivanje tekočine enostavno, ah kje pa. Bingo je ves čas premikal glavo, sploh ni pustil da mu tekočino zlijem v uho. Po 10 minutah pregovarjanja je nekako končno dal mir, a sem morala zlivati čisto počasi in po malo.  ;D Potem se mu je pa še zmešalo ker je imel mokra ušesa, in je tekal po stanovanju.  ;D :P ;D


Lp


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: Lanabela , četrtek, 03.03.2005 : 14:24:35
Citat
kakor jaz vem urbane stekline pri nas ni že kar nekaj časa.

Seveda ne, zato ker se pse cepi. Pri naših južnih sosedih so jo pa imeli ne tako dolgo nazaj

Citat
da se pa stekle lisice po centru mesta sprehajajo pa tudi prvič slišim

Sem jaz tudi mislila tako. Pa je bila "naša" lisička ustreljena, na videz lepa in zdrava, da se je še veterinar norca delal iz nas, da delamo paniko zaradi uboge izgubljene lisičke, ampak izvidi so prišli nazaj pozitivni.  Vem še za nekaj podobnih primerov, če bi kdo rad še kaj prebral o tem, lahko nadaljujemo pod bolj primerno temo, saj sem res ne sodi. Samo še tole.  Steklina je tako nevarna ravno zaradi tega, ker se pojavi tam, kjer je ne pričakujemo.


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: Chris , četrtek, 03.03.2005 : 16:24:38
Ja pred nekaj tedni je umrla bolnica, ker je je bila darovalka, ki ji je darovala organ (pljuča, drugim pa jetra, trebušno slinavko itd.) okužena s steklino, pa sploh niso vedeli, ker organov za to bolezen ne testirajo.


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: Nanook , četrtek, 03.03.2005 : 16:36:33
Sem slisala ja. No, ce bi jo pa vsako leto, od njenega rojstva dalje, cepili proti steklini s cepivom, ki uradno drzi 3 leta, bi bili pa sigurno vsi okej, ane.


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: altervita , četrtek, 03.03.2005 : 16:56:09
kakor jaz vem urbane stekline pri nas ni že kar nekaj časa.
da se pa stekle lisice po centru mesta sprehajajo pa tudi prvič slišim ;)
ja sto smo jih vidl. vsakič ko smo v sveto skalo butal. - prosto po Butnskali


Naslov: Re:Vnetje ušes
Poslano od: altervita , četrtek, 03.03.2005 : 16:57:43
zafrkavam se, da ne bi gdo mislil, da podcenjujem te možnosti. Gozdovi v rogu pa na meji s hrvaško in potem gorski kotar ter južneje, so kar "pretočni". Nismo mi izoliran otok kot anglija...


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , petek, 09.09.2005 : 15:04:39
Zanima me, kako se lahko odpravi ponavljajoče vnetje ušes. Namreč moji psički se ušesa vnamejo najmanj 2x letno, redno čiščenje ne pomaga, zdravili smo tudi že z antibiotiki in Otonazolom.

Saj je hitro pomagalo, a kaj, ko se čez nekaj mesecev spet ponovi.

Kakšnih metod se poslužujete, da do vnetij ne pride?


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: oliver , petek, 09.09.2005 : 18:13:22
Kast zelo verjetno je za ponavljajoče vnetje kriva glivica Malassezia. Potrebno bi bilo vzeti vris iz sluhovoda in ga dati na mikrobiološko in mikološko preiskavo.
Mora pa biti pes 3 tedne brez terapije (Otonazol), da rezultat ni lažno negativen.
Lp Katja


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Primavera , sobota, 10.09.2005 : 12:43:00
No, smo bili pri veterinarju. Veterinarka nam je (pro)dala tekočino za čiščenje ušes in Otonazol. Dva dni moramo čistiti, potem pa dati Otonazol( no ne vem če sem prav napisala).


lp

Prav :)


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: ostrodlaka , sobota, 10.09.2005 : 12:58:57
Pri mojem dolgouščku so bila vneta ušesa precej pogosto v zdravstvenem planu...najbolj je vedno pomagalo, ko so ga veti sedirali in mu pošteno ščistili in sprali ušesa...

..ima tako črno usedlino v ušesih? Ki precej smrdi? Potem bi to res znala biti Malesezia.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , ponedeljek, 12.09.2005 : 09:36:31
Hvala Katja za tvoje nasvete.

Sem bila pri veterinarju in sem omenila glivico Malassezio.
Ni vzela vrisa sluhovoda, ampak mi je dala čistilo za ušesa clorexy derm, ki naj bi uničevalo tudi to glivico. Poleg tega je dobila kapljice Otomax.

Ima pa vneto le desno uho..... zdaj bom čistila s tem in bom videla, če se ji bo še ponovilo.

Če se ji bo, bom šla drugam in zahtevala naj vzamejo vris sluhovoda.

LP



Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: oliver , ponedeljek, 12.09.2005 : 17:26:37
Res je Clorexyderm Oto je čistilo za sluhovod, ki zaustavlja rast glivice. Otomax pa jo uničuje. Koliko dolgo pa naj bi dajala. Predlagam vsaj 3 tedne Otomax, čistilo pa potem enkrat na tedne če bo vse OK.
Pa če gre psička v vodoj ji (če se da) zbriši notranjo stran uhlja. Voda, ki steče v uho iz dlake dodatno dela idealne pogoje za rast glivice. Pri tvojem psički (domnevam da je novofundlandka) je uhelj težak, močno odlakan in povsem pokrije sluhovod. To so idealni pogoji (vlaga, vročina) za razvoj in prekomerno razmnoževanje Malassezie. Sicer je to normalni prebivalec vsakega pasjega sluhovoda, dokler se ne razmnoži čez mejo in povzroči vnetje.
Upam da bo OK. Ne ni strašila, se pa rado ponavlja.
Lp K


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , ponedeljek, 12.09.2005 : 20:35:54
Točno, psička je novofundlandka!

Nazadnje, ko je šla v vodo, sem  opazila, da ji je ostala v sluhovodu in je nikakor nisem mogla spravit ven. Obrisala sem le zunanji del, saj si drezat v uho ne upam. Poleg tega sem masirala sluhovod od spodaj gor, da bi voda šla ven, pa nič. Predvidevala sem, da bo sama s tresenjem glave spravila vodo ven, a očitno je ni vse.

Otomax naj bi dajala 2 x na dan po 8 kapljic 7 dni le v vneti uhelj. Če ne bo bolje pa je veterinarka predlagala, da bi nadaljevala terapijo z antibiotiki.
Sama nisem velik privrženec antibiotikov, razen v nujnih primerih, zato bi raje nadaljevala še dva tedna z Otomaxom.

LP
Barbara


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , torek, 20.09.2005 : 18:10:19
Katja, ali mogoče veš kakšni so lahko stranski učinki jemanja Otomaxa?

Soča namreč že nekaj dni bruha rumeno slino (1-2 x na dan), ampak vedno na prazen želodec. Bruha preden je ura za hranjenje. Ko normalno poje obrok, ne bruha.
Nima vročine, ne kaže nobenih drugih bolezenskih znakov.

Ali misliš, da je mogoče preobčutljiva na sestavine (med drugim vsebuje kortikosteroide)?


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: oliver , sreda, 21.09.2005 : 18:17:36
Barbara,
Otomaxa ne poznam dobro, lahko pa bi bila seveda preobčutljiva. Ker pa se kapljice daje v uho je nekoliko čudno, da je sistemski učinek?
Če se bruhanje ne bo nehalo to vseeno svetujem (kljub temu da ni drugih znakov), da se oglasiš pri svoji veterinarki.
Ali pa prekini za dva dni z Otomaxom in če ne bo več bruhanja je verjetno res preobčutljivost. Drugih zdravil pa ne dobiva?
Lp Katja


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , sreda, 21.09.2005 : 20:14:46
Danes sem prekinila z Otomaxom in res ne bruha več, vsaj zaenkrat.
Z glavo ne stresa več, tako da predvidevam, da se je vnetje umirilo.
Ne dobiva pa nobenih drugih zdravil.

LP, Barbara


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Bonie , četrtek, 22.09.2005 : 09:51:17
Pri glivičnih vnetjih ušes pomaga tudi olje čajevca (tea tree). Olje čajevca zmešaš z mandljevim oljem v razmerju 1:10 in potem enkrat dnevno notranjost ušesa (ne pregloboko) namažeš z kapljico olja na bebi palčki. Deluje preverjeno... Seveda moraš še vedno čistiti ušesa s Clorexy dermom.
Sicer pa če imate ponavljajoča glivična vnetja ušes, je zelo verjetno, da ima celo telo težave z glivicami, vzrok temu pa je ponavadi hrana. Tako da spremenite prehrano psu. Hrana mora vsebovati čim manj pšenice, koruze in podobnih ogljikovih hidratov.
Nekaj o tem si lahko preberete tukaj:
http://www.purelypets.com/articles/yseabinfections.htm
http://www.greatdanelady.com/articles/systemic_yeast_infections_candida_albicans.htm


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , četrtek, 22.09.2005 : 10:10:36
Bonie, hvala za informacije.

Hrano smo v začetku letošnjega leta menjali, ko smo iz Baubona prešli na Nutro Choice, vnetja pa je imela tako prej kot potem.

Bom pa poskusila tudi s kako alternativno metodo.

Hvala in LP


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Bonie , četrtek, 22.09.2005 : 10:31:44
Kast,

z vsako komercialno hrano se boš teh vnetij zelo težko znebila. Po mojem mnenju je še najboljša hrana, ki se dobi pri nas, Canidae (pri moji psici smo z ušesii imeli mir, ko smo jedli Canidae, čeprav tudi ta hrana ni optimalna za glivice...). Sicer pa velja, da so edini sprejemljivi ogljikovi hidrati pri problemu glivic rjavi riž, ječmen, oves itd. in to tudi v minimalnih količinah. Največji del hrane mora predstavljati meso. Pravo dieto v primeru glivic najlažje psu zagotoviš s pripravo hrane doma... Poleg tega psu ne smeš dajati nobenih mlečnih izdelkov (razen probiotičnih navadnih jogurtov), klobas, kruha, pasjih priboljškov (še posebej ne kosti iz stisnjene kože in svinjskih ušes)... Zelo dobro pa je, da pes redno dobiva probiotike (ali v jogurtu ali v tabletah) in jabolčni kis (lahko daš žlico kisa v vodo ali v tableti). Preberi si tiste linke.
Pa še nekaj: vzrok za preveliko razbohotenje glivic so velikokrat jemanje kakšnih antibiotikov, cepljenja, sredstva proti bolham in klopom... Tako, da v takih situacijah raje kar preventivno vsaj 2 krat tedensko sčisti psu ušesa s Clorexy dermom...
Mi se trenutno tudi bojujemo proti glivicam, ker je psica bila 2 meseca na ogromni količini antibiotikov (zaradi borelioze in erlihioze) + kortikosteroidov, zdaj pa imamo glivice povsod - ušesa, med prsti, vaginitis, mozolji pod brado... Ampak moram potrkati na les, da smo večino že odpravili in to brez dodatnih antibiotikov ali antimikotikov. Sem pa ji čisto spremenila prehrano, pa redno vsa prizadeta mesta mažem z oljem čajevca...


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , četrtek, 22.09.2005 : 14:08:18
Bonie, hvala za vse nasvete.

se mi pa prav smili tvoja psička, pa res ne more biti prijetno, da ima povsod glivice.

Naša je tudi jemala kar veliko dozo antibiotikov zaradi zaostale posteljice (3 tedne v maju), mogoče je tudi od tega.

Jabolčni kis super, ker imamo našega domačega 100% naravnega.

Ampak, če naprej hranim z Nutro Choice large breed, ki je za novofundlandce odlična hrana in ji redno čistim ušesa s Clorexy dermom, misliš, da se ji bodo vnetja še vedno ponavljala?

 



Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , petek, 23.09.2005 : 06:57:14
Danes sem ugotovila, zakaj je verjetno bruhala na prazen želodec, dajajo jo hormoni, ker so se začeli tisti njeni dnevi.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , petek, 23.09.2005 : 10:24:39
Danes sem bila na kontroli, Otomax ni pomagal nič, zato je zdaj dobila še antibiotike in otonazol.

Upam, da bo po tem boljše.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Bonie , petek, 23.09.2005 : 10:57:07
Danes sem bila na kontroli, Otomax ni pomagal nič, zato je zdaj dobila še antibiotike in otonazol.


Veš  kaj bodo zdaj ti antibiotiki naredili? Trenutno se bo stanje izboljšalo,kakšen teden po tem, ko boš prenehala s tem, pa bo vse samo še slabše... Ker bo antibiotik ubil tako dobre kot slabe bakterije in ustvaril super klimo za razvoj glivic... Na glivice pa antibiotiki tako ne vplivajo. Ti še ni jasno, da klasična medicina pri glivicah, rešuje samo znake, ne pa vzrokov... Edino, kar deluje (če se nočes spuščati v alternativne vode je, da veterinar pod narkozo temeljito sčisti psu ušesa in potem še kakšen teden dni Otomaxa, potem pa redno čiščenje ušes z Clorexy dermom. Najprej vsakodnevno, potem nekaj krat tedensko ...

Ampak, če naprej hranim z Nutro Choice large breed, ki je za novofundlandce odlična hrana in ji redno čistim ušesa s Clorexy dermom, misliš, da se ji bodo vnetja še vedno ponavljala?


Odvisno od imunskega sistema psa in tega, kaj poleg te hrane še dobiva... Ampak če je že zdaj jedel to hrano in če si mu čistila ušesa, pa je dobival glivična vnetja, potem ne vem kaj pričakuješ...


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , petek, 23.09.2005 : 11:18:20
Čisto jasno mi je, da antibiotiki ne bodo uničili glivic, a ima kronično vnetje, hudo!

A ni bolje, da najprej pozdravim to vnetje in se potem spravim na glivice!

Glede rednega čiščenja ušes pa pričakujem, da bo Clorexy derm bolje deloval kot čistilna tekočina, ki sem jo prej uporabljala!


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Bonie , petek, 23.09.2005 : 11:45:57
Kast,

...Malassezie. Sicer je to normalni prebivalec vsakega pasjega sluhovoda, dokler se ne razmnoži čez mejo in povzroči vnetje.
Točno tako.

Si se kdaj vprašala, zakaj pa se ravno pri tvojem psu ta glivica, ki je sicer normalen prebivalec ušes vedno znova preveč razmnoži... Tudi drugi novofundlanci pa še in še pasem ima dolga, težka in kosmata ušesa, pa se jim to ne dogaja... In še vedno misliš, da boš to ustavila samo z kurativo (antibiotiki, čiščenjem...), namesto da bi poskrbela za preventivo. Brez posebnega prehranjevalnega režima se tega ne boš rešila. Mogoče boš samo našla najučinkovitejšo rešitev za tistih 2x ali več na leto, ko se to pač pojavi...

Če ima tako hudo vnetje, bi jaz pri vetu zahtevala čiščenje ušes (zaradi olajšanja stanja psu) in nadaljevanje z Otomaxom, brez antibiotiko. In še danes bi uvedla dieto.

Poleg tega vneta ušesa in mozolji na koži mene še najmanj skrbijo. Si si prebrala v tistih linkih, na kaj vse lahko vplivajo glivice dolgoročno v telesu psa? Če je moja psica nagnjena k temu (oz. če ji očitno klasična briketirana hrana ne paše), bom pač vse naredila za to, da teh problemov ne bo imela...

Sem tudi tukaj na mojpes.netu že nekje prebrala o nekom, ki je tudi imel te težave z vnetji ušes, ko pa je spremenil prehrano (na kuhano, ker idelanih briketov za ta problem ni) pa teh problemov ni bilo več...
Evo, sem našla:
Pri nas se pravkar na stedilniku kuha pasja kosta za nekaj dni. ;) :D :D

Sama sem se za to moznost odlocila predvsem iz zdravstvenih razlogov. Najprej zato, ker je imela ena od psic kronicne glivicne infekcije in so zato pogosto vzrok zitarice, predvsem psenica. No, po 4 mesecih je stanje z usesi fantasticno. Vmes se ji je najprej iz enega, potem pa se iz drugega dobesedno vlilo. Smo zbrisali in to je to. Drugi razlog je bila nagnjenost pasem k ledvicnim obolenjem. Pac ne zelim vec tvegati z vso svinjarijo, ki gre v pasjo hrano. Sploh po raziskovanju in ugotovitvi, da v blizino Slovenije ne pride niti ena od za moje pojme zadovoljivih briketiranih hran.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Bonie , petek, 23.09.2005 : 11:48:55
Pa še enkrat: olje čajevca RESNIČNO deluje proti glivicam in to takoj, pa še naravno je...


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , petek, 23.09.2005 : 12:26:58
Ma saj se strinjam s tabo, ne bodi tako huda!

Pa saj nisem rekla, da ne bi spremenila prehrane!

Ušesa pa ima čista in jih je imela že zadnjič, zakaj bi jo potem mučila z čiščenjem ušes pri veterinarju in ne da bi jaz doma z Clorexy dermom, zaradi teh glivic (ušes nima zapacanih), če sploh so krive glivice, ker zaenkrat ji še niso vzeli vrisa iz sluhovoda, to še sledi.



Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Bonie , petek, 23.09.2005 : 12:44:38
Hej!

Meni je čisto vseeno kako se teh stvari lotevajo drugi. Če pa nekdo sprašuje, kaj naj stori, pa mu z veseljem povem, kaj o teh zadevah vem sama...

Ušesa pa ima čista in jih je imela že zadnjič

Ja, po čem pa potem sklepate, da ima vnetje ušes, sploh pa glivično? Pri glivicah ima ponavadi pes v ušesih temno rjavo do skoraj črno snov... Res pa je, da je zelo visoka verjetnost, da če ima pes ponavljajoča vnetja ušes, da so za to krive glivice... Bi pa jaz vsekakor pri vetu zahtevala, da vzame bris. Je pa pri tem brisu problem, ker tako kot je že nekdo napisal, preden se vzame bris, pes ne sme biti zdravljen z ničemer, potem pa še čakaš na rezltate mislim da cca. 10 dni, v tem času pa se zadeva že precej razboli. Ampak jaz sem pri moji psici enkrat že to naredila, ker sem imela dovolj veterinarjev in njihovih antibiotikov, ki niso nič pomagali...


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , petek, 23.09.2005 : 12:58:00
Cenim tvojo pomoč in nasvete, saj imaš s tem precej več izkušenj kot jaz.

Vnetje ušesa ima sigurno (desno uho, levo je zdravo), ne vem pa, če je glivično (nikoli nisem rekla da je). Mogoče, da je preobčutljiva, če ji gre npr. voda v uhelj (zadnjič je nisem mogla ven spravit)......kar sledi stalna vlaga v ušesu in posledica vnetje.....

Na naši veterini se ne ubadajo z vzroki (veterinarka pravi, da vzrokov je lahko veliko in ne le glivice), ampak le kurativo.



Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: maja01 , petek, 23.09.2005 : 12:59:01
o kristus ... in taki veterinarji zdravijo zivali ... Moj dobrohoten nasvetek - menjaj veta!


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Bučka , petek, 23.09.2005 : 13:01:04


Na naši veterini se ne ubadajo z vzroki (veterinarka pravi, da vzrokov je lahko veliko in ne le glivice), ampak le kurativo.



ja, itak. super... Zakaj ne bi zamenjala teh modrecov??


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , petek, 23.09.2005 : 13:09:09
Če živiš v Ljubljani res ni problem zamenjat veterinarja, saj jih imaš skoraj na vsakem vogalu. Peljala sem jo tudi (zaradi drugih stvari v ambulanto vet. fak. , ker imajo tam zelo dober ultrazvok), v Lesce pa sem peljala celotno leglo.

Bom zamenjala, naslednjič grem v Hrpelje, Lesce (dr. Burja), kamor bi najraje vozila, je pa predaleč.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Bučka , petek, 23.09.2005 : 13:14:00
Če živiš v Ljubljani res ni problem zamenjat veterinarja, saj jih imaš skoraj na vsakem vogalu.

to ni čisto res, ker tudi v Lj niso sami hudo dobri veterinarji. Meni je samo grozno slišat, da se veterinarji ne ukvarjajo z vzroki ampak samo s kurativo, ker meni so Bučo na tak način lepo zaj.... Kakšne druge probleme pa še ima psička? Mislim, da bi v vašem primeru nujno morali začeti iskati vzrok.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: bina , petek, 23.09.2005 : 13:16:56
Kast, kam pa sedaj voziš? H kateremu vetu?


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , petek, 23.09.2005 : 13:29:14
V Postojno :P saj vem (odkar sem na forumu), da je na ful slabem glasu....dva sta za malo prakso, večina pa za veliko!

Se bo pa menda kmalu odprla nova ambulanta, tako da bom videla, kaki so ta novi!

Tudi v Hrpelju niso najboljši, a veliko bolj kot v Postojni, tako da naslednjič peljem tja!

Ko so prvič ugotovili kronično vnetje ušes (Prva klinika v LJ, slikat sem šla kolke) pri 9 mesecih starosti, mi niso nič razložili, zakaj do tega pride, ampak le da naj ne skrbim, se bo pozdravilo (kura z antibiotiki in otonazolom)..

Kakšne druge probleme pa še ima psička? Mislim, da bi v vašem primeru nujno morali začeti iskati vzrok.

Nima nobenih drugih problemov s katerimi bi lahko povezala vnetje ušes, le da ima od danes tiste njene dneve (morda ji je padla odpornost)! Nazadnje je imela vnetje (aprila), ko je bila breja.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Bučka , petek, 23.09.2005 : 13:44:43
Saj nočem nič strašiti, ampak tudi pri Buči je bilo več stvari, ki sploh med sabo kao niso bile povezane (vnetja oči,  šepanje,...) pa se je izkazalo, da so zelo povezane. Vsakič pa so veterinarji zdravili samo eno stvar, namesto da bi mogoče iskali vzrok in stvari malo povezali. En ji raztaplja kristale, drug ji daje rymadil, tretji ji zdravi oči... In to še celo sedaj, ko je diagnoza znana.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , petek, 23.09.2005 : 14:09:18
Vem, da je lahko en vzrok za različne težave, a s Sočo drugače ni nič narobe, razen vnetij ušes.

Ko sem omenila, da sem jo peljala na UZ v amb. vet. fak., sem jo peljala zaradi kontrole maternice po kotitvi, ker sem se hotela prepričat (imela je zaostalo posteljico), da je z maternico vse o.k. Na srečo se je lepo pozdravilo in je v redu. Ta težava, ki jo je imela, nima nobene veze z  vnetji ušes.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Nanook , petek, 23.09.2005 : 14:38:58
Okej, sam ne mi rect, da verjamete temu, da gluzoka futra glivice in ker so ogljikovi hidrati v bistvu glukoza, so oni tisti, ki futrajo te glivice in ce jih umaknemo iz prehrane, umaknemo vir hrane za glivice? Ker vecjega BS pa ze dolgo nisem prebrala kot je tole.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Nanook , petek, 23.09.2005 : 14:40:12
Aja se tole; v nasi familiji pri vnetjih uses uporabljamo natresk (tudi netresk), taka rozetasta mesnata rastlinca, raste glih kamor jo posadis. Stisnemo sok v uho in pomaga, vsaj nam.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , petek, 23.09.2005 : 14:44:55
Aja se tole; v nasi familiji pri vnetjih uses uporabljamo natresk (tudi netresk), taka rozetasta mesnata rastlinca, raste glih kamor jo posadis. Stisnemo sok v uho in pomaga, vsaj nam.

Še ena alternativa. Kje pa dobiš natresk?


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Nanook , petek, 23.09.2005 : 14:49:28
Jaz ga imam v vrtu (mislim da je se), ponavadi ga je polno po vrtovih. Ce je v blizini kak vrtickar, malo povprasaj, ce bi ti kdo odstopil, saj se hitro razraste.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , petek, 23.09.2005 : 15:00:05
Hvala, sem že najdla, kako zgleda (ga imamo). Je proti vnetjem in opeklinam.........pri naglušnosti zaradi strjenega ušesnega masla nakapamo v uho nerazredčeni listni sok. Sok zmehča ušesno maslo in uho očistimo brez težav.

Prišlo nam bo pa v poštev, če bo imela psička maslo v ušesu.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Lanabela , sobota, 24.09.2005 : 11:47:31
Pri kroničnih vnetjih ušes je bistveno, da se zdravljenje ne konča prehitro (ko je zgledalo, da bodo prešla občasna vnetja ušes v kronično, smo naši prinašalki dajali kapljice če se prav spomnim najmanj 2 meseca, čeprav je bilo vnetje pozdravljeno v 14 dneh. Pa vselej preden je šla v vodo smo ji zaščitili ušesa s temu namenjeno tekočino in zadeva je bila rešena enkrat za vselej. Bris se v bistvu splača vzeti takrat, ko običajna zdravila nič ne pomagajo ( ne da se izboljša in potem ponovi)


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Bonie , ponedeljek, 26.09.2005 : 10:35:11
Aja se tole; v nasi familiji pri vnetjih uses uporabljamo natresk (tudi netresk), taka rozetasta mesnata rastlinca, raste glih kamor jo posadis. Stisnemo sok v uho in pomaga, vsaj nam.

Natresk je res super za vneta ušesa, samo pri glivicah pa ne pomaga...


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , ponedeljek, 24.10.2005 : 13:26:16
Danes smo bili pri vet., psički je odstranil tumorje v sluhovodu, ki so najverjetneje povzročali ponavljajoča vnetja ušes.

Zanima me, ali je že kdo imel podobno izkušnjo in ali so se vnetja po takšni operaciji še ponavljala?


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: charli , četrtek, 16.02.2006 : 17:39:17
ojla, eno vprašanje, torej pri vnetju ušes pes stresa z glavo, samo kolikokrat to stresa, stalno ali samo do ene desetkrat na dan, ker to moj pes tudi dela, sedaj ene dva tri dni, kaj mislite, bi mu kar dala dexa-neomicin kaplice?pomojem ne moe škoditi itak so antibiotične.lp


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: charli , četrtek, 16.02.2006 : 18:10:00
še eno vparašanje koliko je normalna temperatura pri psu?


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: kaja , nedelja, 30.04.2006 : 14:00:21
Mi lahko kdo pomaga? Ali je Otonazol le cistilo za usesa ali je tudi antibiotik? lp


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Teja , nedelja, 30.04.2006 : 17:48:37
ojla, eno vprašanje, torej pri vnetju ušes pes stresa z glavo, samo kolikokrat to stresa, stalno ali samo do ene desetkrat na dan, ker to moj pes tudi dela, sedaj ene dva tri dni, kaj mislite, bi mu kar dala dexa-neomicin kaplice?pomojem ne moe škoditi itak so antibiotične.lp
pri moji se s tem ni nič pozdravilo, pri vet. smo ugotovili da ima preveč namnožene glivice in sedaj se zdravimo z otomaxom


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Teja , nedelja, 30.04.2006 : 17:50:06
še eno vparašanje koliko je normalna temperatura pri psu?

37, 37.5 - 39... odvisno od starosti.
po mojih izkušnjah imajo mladički višjo (39), starejši psi pa nižjo, tako da je lahko pri starejšem psi 39 že povišana


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , nedelja, 30.04.2006 : 21:18:23
otonazol je zdravilo


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: TagTu , sreda, 03.05.2006 : 15:02:08
Otonazol je antibiotik.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Teski , sreda, 03.05.2006 : 15:17:35
Otonazol vsebuje:
- miconazol - ki je antimikotik (proti glivicam)
- polymyxin B - ki je antibiotik
- prednisolon - ki je kortikosteroid

LP, T


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: kaja , sreda, 03.05.2006 : 15:23:26
Hvala obema. Teski imas mogoce navodila kako uporabljati zadevo? Me zanimajo kontraindikacije, ce sploh obstajajo. lp


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: robin , sreda, 03.05.2006 : 16:16:01
Otonazol ali otanazol ne vem sedaj sigurno, v glavnem gosta bela tekočina je v redu za vnetje ušes, res pa je možno da pri jujših oblikah utegne obstajati še kaj boljšega. No mi enostavno nakapljamo enih par kapljic v sluhovod dvakrat na dan, takoj zatem je treba psu zmasirat pod in za ušeskom tako da pospešite vnos zdravila in preprečite da bi kuža takoj stresal z glavo in vse bi odneslo ven. Če ima "črne pike" tudi po notranji strani uhlja potem namažite še po uhlju. Vsekakor pa vztrajat vsaj dva tedna, če pa ima kuža to že dolgo ali večkrat pol pa je priporočljivo dajati tudi dalj časa. Pri nas je imel do sedaj vsak pes vsaj enkrat pa smo vedno hitro pozdravili.

Charli zgoraj sprašuješ če ima pes vnetje ušesa če stresa z glavo, ja možno, sam poglej mu v uho in zanesljivo se mora kaj videti, notranjost uhlja in sluhovoda mora biti čista in dlako iz sluhovoda je treba populiti, če pa je v sluhovodu polno dlake in temnorjavega ali celo črnega masla pol pa sigurno ni vse v redu, mogoče je potrebno le čiščenje, skoraj gotovo pa kar zdravljenje, ki ni zahtevno niti drago.
Lp.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Zoia , sreda, 03.05.2006 : 16:35:50
Pa vselej preden je šla v vodo smo ji zaščitili ušesa s temu namenjeno tekočino in zadeva je bila rešena enkrat za vselej.

Mogoce kdo ve, kaksne kapljice so to?


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Teski , sreda, 03.05.2006 : 17:56:14
Kaja,

kontraindikacija uporabe otonazola je perforacija (predrt) bobnič, ker je polimiksin B sulfat ototoksičen. Zato, ga uporabljaj le po predhodnem pregledom pri veterinarju, ki ti bo potrdil ali je bobnič cel ali ne - veterinar ti bo tudi glede teže samega vnetja povedal kako se ga uporablja.
Drugače pa se ga uporablja tako, da se v predhodno očiščen sluhovod dvakrat dnevno nakapa 3 - 5 kapljic in zmasira bazo sluhovoda. Trajanje terapije je različno, je pa kot pri vseh takih zdravilih, ki vsebujejo tudi antibiotike pomembno, da poteka po navodilih redno in dovolj časa. Koliko časa, ti bo tudi povedal veterinar.
Nisem sledila težavam, ki jih imaš s pasjimi ušesi, ampak ti priporočam, da se ne hecaš in sama kaj počneš, ampak greš do veterinarja, ki ti bo opravil pregled (v izogib poškodbam in za uspešno terapijo). Pregled stanja bobniča je namreč izrednega pomena.

LP, T


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: kaja , sreda, 03.05.2006 : 19:53:56
Hvala teski. Nic bat, jaz nikoli ne dajem nicesar mojim psom brez veterinarjevih navodil. Ostalo na ZS. Hvala in lp


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: lillika , torek, 01.08.2006 : 21:05:37
Pozdravljeni!

Imam 7 mesečno zlatoprinašalko. Pred dvema dnevoma sem opazila, da ima desno uho zelo umazano. zdelo se mi je čudno, ker sem jo stuširala pred dvema dnevoma. Uho sem ji sčistila z vata palčkami, na kar sem zjutraj zopet opazila da ima isto uho zopet umazano. Očistila sem ga že 3 krat danes, a se ji je spet ponovilo.
Sedaj ne vem ali gre to za vnetje ušesa ali za kaj drugega? Okrog desnega uhlja se kar pogostokrat kraspa...Notranjost ušesa ima rdeče.

Ali je potrebno obiskati veterinarja ali se mogoče lahko kupiti kakšno sredstvo za odsrtanitev te " umazanije " ( možnega vnetja)??

Prosim za odgovore.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: apollo , torek, 01.08.2006 : 22:10:09
Težko je kar na pamet povedati kaj je s tvojo psičko... Glede na težave, ki si jih opisala pa ti svetujem obisk pri veterinarju, saj gre verjetno za vnetje (sploh če je sluhovod rdeč)!!! :-[
Pa še nekaj... ušes se NIKOLI ne čisti z vatiranimi palčkami, ker s tem zaneseš umazanijo le globje v sluhovod! ???


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: lillika , sreda, 02.08.2006 : 05:12:22
Sej danes zjutraj ko sem ji pogledala v uho je bilo že malo bolje, tako da če se v primeru poslabša jo bom peljala k veterinarju...
Glede vata palčk- Kolegica mi je prinesla knjižico z nasveti o negi psov od Pedigree. Tam pa je pisalo, da je potrebno psu čistiti ušesa vsak dan z vata palčkami, zato sem jih potem tudi jaz čistila...

S čim pa vi čistite ušesa svojim ljubljenčkom?? ::)


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Tejka , sreda, 02.08.2006 : 06:13:04
Jaz sem moji psički eno obdobje čistila s tekočino, ki je namenjena prav za čiščenje pasjih ušes. Tekočino naliješ v sluhovod, kjer deluje tako, da "utekočini" ušesno maslo in ko se pes strese, spravi to tekočino in svinjarijo ven iz ušesa (reklama za podobno tekočino za ljudi se vrti na TV).

Čeprav po pravici povedano, jaz te tekočine ne priporočam preveč... Res sicer, da sem ji morala vsak dan (ali morda vsak drugi dan - se ne spomnim natančno) spirati, ker je imela glivično vnetje in sem ji po navodilih vet. morala vedno sprati uho in vliti potem antibiotike. Vendar je imela po dveh tednih že prav živo kožo na uhljih. Morda pa je ob redkejši uporabi prav fajn...  ???

LP, Teja


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: lillika , sreda, 02.08.2006 : 08:13:49
Pozabila sem še omeniti, da psički iz desnega uhlja zelo smrdi,... :(


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , sreda, 02.08.2006 : 22:05:45
Najbolje, da greš k veterinarju, ker po mojem glede na povedano gre najbrž za vnetje, le to pa je potrebno čimprej pozdraviti. Najverjetneje ti bo vet. dal tekočino za čiščenje ušesnega masla (Otifree ali kaj podobnega) ali za dezinficirat ušesni kanal (Clorexy derm). Potem pa ti da še kapljice (Otonazol, Avrizon...) katerega je potrebno dajat po navodilih veterinarja, da se vnetje pozdravi.

Jaz pucam s Otifree, stisnem v ušesni kanal, fajn masiram sluhovod in potem s kosmi vate (lahko tudi z bombažno cunjico) čimgloblje obrišem umazanijo. Nikoli ne s palčkami!!

Če gre za vnetje se lahko vidi tudi po tem, da ima kuža rdeča in vroča ušesa, stresa z glavo, se praska.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: apollo , sreda, 02.08.2006 : 22:25:46
Tudi jaz Nubi ušesa občasno očistim s posebno tekočino, ki zelo dobro raztopi maščobo, a (na žalost) ni v prosti prodaji... Nalijem tekočino, sluhovod začepim z vato (da se ustvari boljši pritisk) in potem dobro zmasiram. Nato ji s posebno vato (tako ki se ne "cufa" toliko in je v obliki povoja-namenjena za obveze) čim globje očistim sluhovod in uhelj. Pol še sama malo otresa in s tem odstrani dosti umazanije... ;)
Glej vse opisano kaže na vnetje! Jaz ti svetujem, da greš čim prej k veterinarju da ti da ustrezno zdravilo. Dlje ko boste čakali, slabše bo! :-[


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Ancyka , torek, 15.08.2006 : 17:54:59
tudi sama sumim da ima moj kuža ušesne pršice in jutri ga bom peljala k veterinarju- upam, da mu bo čim prej bolje!


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Lizika , sobota, 19.08.2006 : 09:59:14
Tudi midva s Kimijem (maltezan) sva pri veterinarju pred dobrim mesecem (ko je imel vnetje usesa) dobila cistilno tekocino Epi-Otic. Moj problem pa je v tem, da ne vem kako mu naj uho obrisem po tem ko tekocino zlijem vanj. veterinar je to naredil s pinceto, kamor je dal vato in potem uho lepo obrisal, mene pa je strah ker ne vem kako dalec lahko grem v uho, da mu ne bi cesa poskodovala? Ali ve kdo za kakšno "pametno" resitev?
Hvala


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , sobota, 19.08.2006 : 22:31:06
Meni so rekli, da z vato nimaš kaj poškodovati in da se mi ni treba bat. 


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: TanPe , četrtek, 21.09.2006 : 17:59:14
Me zanimajo kontraindikacije, ce sploh obstajajo. lp

Z Jacquesom sva pred dobrim tednom obiskala veterinarja zaradi vnetja obeh ušes. Klasični simptomi: stresanje z glavo, drgnjenje ušes, praskanje... po enotedenski terapiji z Otonazolom je njegov levi uhelj postajal vedno bolj rdeč in na otip zguban. Zgledalo je, kot da ima mozoljček pri mozoljčku, vse hrapavo in vneto, a brez neprijetnih posledic - ni se praskal ali da bi zgledalo, da ga kaj moti.
Ima mogoče kdo podobo izkušnjo? Nehala sem z dajanjem kapljic in po nekaj dnevih mislim, da se stanje izboljšuje. Je možno, da je alergičen na zdravilo?
lp
tanja


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: maja01 , četrtek, 21.09.2006 : 22:37:40
seveda je mozno.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Ancyka , petek, 03.11.2006 : 11:11:51
moj Cani ima počen bobnič
veterinar pravi, da bo zdravljenje zelo dolgotrajno, treba pa je odpraviti kvasovke, ki mu delajo rjavo snov v ušesu
zanima me, kakšne izkušnje imate z odpravljanjem kvasovk in kaj je najučinkovitejše? sedaj ima že en mesec antibiotike, en teden pa dietno hrano, ki ni mastna in prah, ki deluje proti glivam kvasovkam.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , petek, 03.11.2006 : 15:12:39
Ko smo prešli na dietno hrano in redno čistili ušesa, kvasovk psica ni več imela. Moramo pa kmalu spet na kontrolo, tako, da bomo videli, a je še vedno v redu.
LP


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Ancyka , petek, 03.11.2006 : 18:16:18
upam, da bo tudi pri nas boljše, zaradi dietne hrane
katero pa ste imeli? ali je še vedno na dietni hrani?
mi imamo Hills duck&rice d/d
je pa Cani odkar ma zdravila in vse to veliko bolj živahen in igriv kot prej, prav čudno, upam, da bomo pozdravili uhce


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , petek, 03.11.2006 : 23:06:42
Ja, še vedno je na dietni hrani (že 4 mesece)- Royal Canine sensitivity control, ...ne vem pa kako je s Hillsovo dietno. Na veterini kjer vozim mojo psičko imajo še Eukanubo dermatosis.
Želim ti, da bi se tvojemu ušesa kmalu poštimala.
LP


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Ancyka , sobota, 04.11.2006 : 08:48:31
ja kmalu se ne bojo, treba je vztrajat ker je počen bobnič precej huda zadeva
mislim, da je tudi Hillsova dieta v redu
kakšno psičko pa imaš?


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , sobota, 04.11.2006 : 11:47:01
kakšno psičko pa imaš?
Novofundlandko


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Ancyka , nedelja, 05.11.2006 : 10:39:53
kakšno unetje ušes pa je imela? je bilo hudo?
si ji dajala tudi zdravila?


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , nedelja, 05.11.2006 : 20:09:47
Ja seveda sem ji dajala zdravila, že vse živo (Otonazol, Otomax, Avrizon...). Imela je tumorje v desnem ušesu, kar sem že omenjala par strani nazaj, vnetja se kljub odstranitvi tumorjev niso umirila in zato so posumili na alergijo. Šli smo na dieto, da izključimo ali potrdimo alergijo na hrano, ...zaenkrat je kar v redu, brez vnetij.
LP


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Basha , sobota, 25.11.2006 : 18:58:44
Naša bernka ima ponavljajoča vnetja ušes in se nam že kar mal meša  :-\ tako da so naši obiski pri veterinarju kar pogosti. Soseda pa mi je povedala da je g. VIDIC (veterinar) po TV priporočil uporabo propolisa za ušese. Ima kdo kakršnekoli izkušnje s tem?

Lp. Mateja


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Ancyka , nedelja, 26.11.2006 : 10:57:26
mislim, da je potrebno ugotoviti, kaj je vzrok vnetja, narediti citološko preiskavo...
njabrž pa so to že naredili, če ste pogosto pri veterinarju, s čim pa jo hraniš? koliko je stara? ali ima ušesa kaj umazana ali gnojna?


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Basha , nedelja, 26.11.2006 : 19:33:07
Brisa ji še niso vzeli. Največji hec je da sploh ušesa niso umazana. Zato sem posumila na hrano. Sedaj ji dajem brikete Bosch light. Jutri grem kupit Hills-a ali Lamb and rice al pa riž in tuna. Jo bom pa peljala še k veterinarju pa da ji vzame bris.

lp


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: lovethor , ponedeljek, 27.11.2006 : 09:34:19
Zadnje dni opažam, da se Thor veliko praska po ušeskih. To opazim samo ponoči, čez dan skoraj nič ali nič. Nekje na tem forumu sem prebrala, da se kužki praskajo tudi zaradi gretja in suhega zraka. Ušeska sem mu pogledala, niso umazana, tudi smrdi ne iz njih, ampak danes ponoči se je spet praskal. Je še kaj, na kar bi morala biti pozorna?


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , ponedeljek, 27.11.2006 : 09:47:19
Moji psici pa se že od začetka julija ni ponovilo vnetje  :D , pomaga redno čiščenje ušes s Otifree (2x tedensko) in dietna hrana RC sensitivity control.

Basha ... začni z dietno hrano, ki jo dobiš pri veterinarju (RC ali Eukanuba...za druge pa ne vem, v LJ pa imajo tudi Forza hrano na Tržaški in menda je tudi dobra).

Lovethor...mogoče pa ima kak tujek v ušesnem kanalu  :-\ , če je globlje v ušesu, ga ne moreš videti s prostim očesom.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: lovethor , ponedeljek, 27.11.2006 : 10:04:40
Joj, upam da ne... Bom preverila pa stopila do veterinarja - še dobro, da je 100 metrov od nas  :) Čudi me samo to, da podnevi tega ne počne. Mah, previdnost ni nikoli odveč, bomo kar šli popoldan.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Ancyka , ponedeljek, 27.11.2006 : 17:59:41
ne boš verjela ampak tudi moj se ponoči zelo praska, res je, da že zdravimo Otitis (počen bobnič v desnem ušesu)


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Basha , ponedeljek, 27.11.2006 : 19:29:37
Joj tile naši kužki. No mi smo zaenkrat kupili Hill's Lamb and Rice. Bom vidla kako bo. Royal canin naši gospodični kaj preveč ne paše, Eukanuba pa tudi, gre kar ''rikverc'' ko jo zavoha  :P :P.

lp.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: lovethor , ponedeljek, 27.11.2006 : 19:49:00
Joj Basha, da bi naš šel rikverc ob kaki hrani... Če bi mu česen in čebulo v vodo zamešala, bi pojedel, ah pojedel - požrl! :)

Anchyka, sem že prebrala nekje, da vam gre na bolje. Super! Mi danes nismo mogli it do veta. Zdaj se celo popoldne ni nič praskal. Bom še danes čez noč malo opazovala, da bom vedela, kaj vetu povedat, če bo treba it.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Ancyka , torek, 28.11.2006 : 17:15:53
ja, gre na bolje, čeprav se kar precej praska in otresa z glavo
pravijo, da je dobro, če mu uho namažeš z olivnim oljem malo, zaradi suhe kože, zdaj pa ne vem če pomaga.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: finch , nedelja, 07.01.2007 : 22:39:19
Pri nas imamo tudi problem vnetij...

Doma imamo dva višavska terierja Arona in Honey. Zelo pogosto imata probleme z vnetjem ušes, za kar pa vsaj midva z očetom, ne verjameva več, da je to problem napačne prehrane, kar trdi mami. Hranimo ju z briketi Choice lamb&rice. Poprej smo imeli tudi Hillsove brikete, katere sta pravtako z veseljem jedla. Bojda jima dela probleme govedina in svinjina (? ). Poleti res, da nista imela toliko problemov z ušesi, razen parkrat, zakar naj bi bil kriv grižljaj neke hrane, ki jima ga je nevede dala stara mama.
Nekaj dni nazaj sta bila pravtako spet pri veterinarju, ki jima je predpisal kapljice Otomax, s katerima jima sedaj čistimo ušesa. Pred odhodom k veterinarju, so bile vatice pravtako gnojne, pa sedaj ne vem točno kaj bi lahko bil razlog.
Ima kdo takšno pasmo in enak problem?

Najlepša hvala
S.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , ponedeljek, 08.01.2007 : 08:57:40
Mi smo še vedno brez vnetij in to že od julija 06..pravi rekord :) , smo na dietni hrani Royal canine sensitivity control.
lp


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: tanja040 , ponedeljek, 08.01.2007 : 14:18:00
Kast,tudi moj je royal caninove brikete in vnetja ni že lep čas,trikrat trkam...
Samo on ne je te hrane zaradi vnetje ušes, ampak vnetja debelega črevesja.
                                                   lp


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Uma , ponedeljek, 08.01.2007 : 14:24:19
No glede visavskih terierjev, sama pasma naceloma ni nagnjena k vnetju uses, razen kaksni izjemni primerki, so pa nagnjeni k raznim alergicnim reaksijam, ki se lahko izrazajo tudi skozi vneta usesa. Tako da teorija s hrano ni nujno zgresena. Jaz recimo nisem bila zadovoljna z Nutro hrano, Hills pa prav tako odsvetujem za visavce. Poskusite se kaksno drugo hrano.

Drugi razlog za vneta usesa je, govorim za visavce, neustrezno negovana dlaka v usesih, preredko ali sploh ne puljenje oziroma strizenje dlak na in predvsem v usesu.

Kdo so pa starsi, imajo oni kaksne probleme??


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Ancyka , torek, 09.01.2007 : 18:00:15
mi smo imeli velike težave z ušesi :( a se je stanje umirilo, pozdravili smo tudi počen bobnič :)

zaradi ušes imamo dieto Hill's d&d duck&rice ki jo menjavamo s salomon&rice, smo ga pa tudi kastrirali- ker naj bi hormoni vplivali na kožo in posredno na ušesa

sporoči kako gre tvojima višavčkoma


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: finch , torek, 09.01.2007 : 18:21:29
Zaenkrat ne morem nič povedat, kako jima kaj kaže, ker še ni nič vidnega. Me samo skrbi, ker jima nikakor ne moremo preprečiti, da si ne bi ušes lizala, kadar imata zdravila v ušesih. Potem pa z vsemi mokrimi ušesi naokol po hiš tacata :)
@Uma
Zaenkrat smo z Hillsovo hrano povsem zadovoljni, pa tudi nobenih problemov nismo še imeli z njo. Me pa zanima, zakaj jo odsvetuješ?
Glede dlak v ušesih... S Samičko, Honey ni nobenih problemov glede striženja dlak, pri Aronu je pa to grozen problem, saj se že ob navadnem striženju grozno trese od strahu. Vseeno imata oba urejena ušesa in postrižene dlake v notranjosti.
Glede staršev, pa ne bi vedel kaj veliko, saj sta uvožena.
lp, s.


Naslov: kaj je to?
Poslano od: katy_ori , sobota, 09.06.2007 : 14:07:51
no moj ori se zadne čase ful praska okol ušes in ful joka res kaj bi to lahko bilo? v ušesih ma neke čudne temne pikice/flekce...kaj bi lahko to bilo?


Naslov: Re: kaj je to?
Poslano od: bibsy , sobota, 09.06.2007 : 14:17:35
A ima tud kak izcedek iz ušes?
Jst moji redno pregledujem ušesa, pa če je kej sumljivga raj veterinarja vprašam (bolj da zatremo majhen začetek bolezni, kot da čakamo obsežno zdravljenje).
Mal poglej spodnji link (če ne bo Jana prej zbrisala, ker majo bannerje na strani) in probej eliminirat vzroke.
http://www.pesjanar.si/index.php/2007/704


Naslov: Re: kaj je to?
Poslano od: katy_ori , sobota, 09.06.2007 : 14:22:05
ja no..sm prebrala pa ni nč tazga bomo kr k vetu pelal drgač pa izcedk...ne nima samo tisti tmni fleki so mau čudni...


Naslov: Re: kaj je to?
Poslano od: bibsy , sobota, 09.06.2007 : 14:30:01
Si So ti fleki samo obarvana koža ali se tudi luščijo? Lahko bi bil začetek gljivic, ni pa sploh nujno. A za tujek si pogledala, ker če cvili dost pa ni izcedka je lahk kak tujek?
Mimogrede, psi se radi čohajo po uhljih. Za mojo sem bila skoraj prepričana, da ima vnetje ušes, pa je vet reku, da se rada samo pretirano čoha (verjetno suha koža, ker je v stanovanju).


Naslov: Re: kaj je to?
Poslano od: katy_ori , sobota, 09.06.2007 : 14:33:35
ja mi smo tud v stanovanju sicer pa možno da ima tujek samo ima tako zaraščena ušesa da se ne vidi da bi mu jih pa spucali pa ne pusti čeprav je majhen in bi ga lahko zadržali začne tako bogo cviliti da ga od tega cviljenja kar spustiš zdej enkrat ga itq mislmo k frizerju pelat mu bo una to nardila..una je profesionalka


Naslov: Re: kaj je to?
Poslano od: bibsy , sobota, 09.06.2007 : 14:39:05
Če ma tako nepregledna ušesa zaradi dlak, pa kar k veterinarju. Je lahko tud kakšen lasni čep v ušesu. Bo veterinar najbolj vedu.
Psa moraš navajat na pregled ušes (in celega telesa). Lilo sem na to navadla, pa lahko 5 minut brez problema v ušeso gledam, se pusti pregledat. Ko smo je dobil, se je pa otepala in zvijala, kot da jo čaka najhujša muka na svetu (da ne komentiram kok je tud takrat cvilila).


Naslov: Re: kaj je to?
Poslano od: katy_ori , sobota, 09.06.2007 : 14:40:47
ja pa še ena stvar mu ful smrdi iz ušeč..mislm ful tko no kr dost smrdi...sej po telesu se pusti samo po ušesih mu je pa nočna mora...mislm v notranjosti ušes


Naslov: Re: kaj je to?
Poslano od: Tecka , sobota, 09.06.2007 : 14:47:02
Če smrdi je verjetno vnetje in/ali glivice. Čimprej k veterinarju, ne k frizerju ;)
lp
T.


Naslov: Re: kaj je to?
Poslano od: katy_ori , sobota, 09.06.2007 : 14:49:28
lol hvala bomo šli k vetu in frizerju da ne bo pulet mi preveč vroče je črn pa dougo dlako ma že
http://shrani.si/files/oriiiw661.jpg   tuki je sicer še mld ampak tako dlako ma zdej al pa usaj neki tazga drgač smo pa glihkar še enga klopa našl


Naslov: Re: kaj je to?
Poslano od: drobtinica , sobota, 09.06.2007 : 14:49:44
Moj predlog in mislim, da se bodo z njim strinjali tudi vsi ostali. Ušesa so ena izmed čutil in pri psu poglavitnega pomena. Torej, edina, najhitrejša in najbolj pomembna pot je pot do veterinarja. Razen če želite reskirati še kakšne komplikacije, ki vam jih tule nihče ne privošči.
Jaz bi psa peljala še danes, prav gotovo je v bližini kakšna dežurna ambulanta.
In samo dobronameren nasvet, pošteno premislite, preden se odločite, da mu sami čistite ušesa. To je delo za strokovnjaka (ne za frizerko) in ta vas naj nauči, kako in v kolikšni meri lahko potem počnete to sami.


Naslov: Re: kaj je to?
Poslano od: bibsy , sobota, 09.06.2007 : 14:54:04
Smrad iz ušes je zelo slab znak. Ti pojdi čimprej k veterinarju, da pogleda za gljivice v notranjem ušesu.

citat iz druge strani:
Pri lažji obliki vnetih ušes opaziš da smrdijo in smrad vleče na kislo, notranjost ušesa je malo ali močno rdeča.
Pri hudi obliki, ali ko ima dalj časa vnetje pa je že cel uh dejansko odebljen, močno kislo smrdi in notranjost ušes je temna. Pri tej obliki se obvezno zdravi z antibiotiki.
Ko ima pes vneta ušesa se seveda praska, opleta z glavo, včasih tudi cvili ko z tačko zadane vneto mesto.


Naslov: Re: kaj je to?
Poslano od: katy_ori , sobota, 09.06.2007 : 14:56:34
hvala usm <3


Naslov: Re: kaj je to?
Poslano od: bibsy , sobota, 09.06.2007 : 14:59:38
Ni zakaj :). Po obisku veterinarja pridi napisat kaj in kako je s Orijem.


Naslov: Re: kaj je to?
Poslano od: bibsy , torek, 12.06.2007 : 23:23:16
Ste že bili na obisku pri veterinarju z Orijem? Kakšno je stanje?


Naslov: Re: kaj je to?
Poslano od: katy_ori , sreda, 13.06.2007 : 13:42:19
pravkar čakata mami in starejša sestra da ju sprejmejo bom poročala ko prideta domov


Naslov: Re: kaj je to?
Poslano od: katy_ori , sreda, 13.06.2007 : 15:30:32
ja no tako je: ori ima res vneta ušesa IN glivice. Torej oboje. Dobil smo zdravila; nekakšne kapljice za ušesa in zdaj ga zdravimo


Naslov: Re: kaj je to?
Poslano od: tacko , sreda, 13.06.2007 : 15:31:40
Čimprejšnje okrevanje!  :)


Naslov: Re: kaj je to?
Poslano od: katy_ori , sreda, 13.06.2007 : 19:23:14
hvala


Naslov: Re: kaj je to?
Poslano od: bibsy , sreda, 13.06.2007 : 21:29:33
Tukaj smo zato, da si pomagamo.
Upam, pa da bo vaš sladkorček kmalu ozdravel.


Naslov: Re: kaj je to?
Poslano od: katy_ori , četrtek, 14.06.2007 : 11:51:00
hvala tudi tebi bibsy zelo si nam pomgala...naslednji četrtek moramo nazaj k veterinarju na pregled in po novo dozo zdravila


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: nagajivka , ponedeljek, 27.08.2007 : 19:01:50
živ, imam 3 mesečno prinašalko in me zanima kako naj skrbim za njena ušeska, da se izognem komplikacijam. :-[


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: bibsy , ponedeljek, 27.08.2007 : 19:17:12
Redno pregleduj ušesa, če lepo dišijo in če ni kakšnih dlak ali tujkov v ušesu (potrebno odstranit), čeprav zaradi ene dlake v notranjosti ušesa ni treba panike delat, bolj mišljeno za klopčič dlakic. Dobro je tudi nežno 'podrgnit, povleči' dlakice ki so na notranji strani ušesa, da se pobere odmrle dlake, ki bi lahko padle v uho not (nekajkrat na mesec). Če je pa treba kaj specifičnega z ušesi počet kar se tiče prav pasme zlati prinašalec pa ne vem, bolj kakega vzreditelja vprašat.
LP ;)


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , torek, 28.08.2007 : 07:33:37
Redno pregleduj ušesa, če lepo dišijo in če ni kakšnih dlak ali tujkov v ušesu (potrebno odstranit), čeprav zaradi ene dlake v notranjosti ušesa ni treba panike delat, bolj mišljeno za klopčič dlakic. Dobro je tudi nežno 'podrgnit, povleči' dlakice ki so na notranji strani ušesa, da se pobere odmrle dlake, ki bi lahko padle v uho not (nekajkrat na mesec). Če je pa treba kaj specifičnega z ušesi počet kar se tiče prav pasme zlati prinašalec pa ne vem, bolj kakega vzreditelja vprašat.
LP ;)
Odmrle dlake v ušesu oz. klopčič dlak. Ne vem no, jaz imam novofundlandko pa ni še nikoli imela klopčiča dlak v ušesu...možno seveda je, ampak verjetnost najbrž zelo majhna. Bolj problem je, ker ima zelo zaraščen uš. kanal. Tudi tujke je zelo težko videti, ker se ponavadi zapičijo kar v kanal.
Če ni nič narobe jih raje čisti enkrat na teden do dva, po kopanju ji s kosmi vate fajn obriši uhelj, da je čimbolj suh oz. da je čimmanj vlažen. Če boš redno čistila, bo uš. kanal suh in bo manjša verjetnost, da faše vnetje.
lp   :)


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: pikapoka2 , sobota, 15.09.2007 : 20:05:30
Lep pozdrav.
Jaz sem bila včeraj na pregledu z mojim pesotom, ker se je kar naprej praskal, sicer ne sam po ušesih tud drugod. Ko mu dvigneš ušes sicer ni nč zapackano(jz mu nism nikol pucala ušes). Ampak so mu vzeli tudi bris in ima povečano stanje glivic, dobil je otonazol in mu ga morm dajat 2krat na dan v oba ušesa. Tu pa je nastala muka, ker on tega ne sprejema najbolj, brani se na vse načine. Zanima me a je mel kdo take probleme in kako ste to rešili, ker tega smo dobili kar dve mali flaški, tako da bo treba delat vsaj dva tedna ???
Šli smo tudi na dijeto RC Sensitivity Control, ker je vet rekel da je hrana eden od možnih vzrokov. Da ne rečem da ma kilco ali raje dve preveč  :-[. Ja mal preveč smo ga očitno crkljali. ???


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Mel , torek, 20.11.2007 : 19:56:43
Očitno se bomo tudi mi pridružili klubu vnetih ušes  :(

Prejšnji teden se je Ori zbudil povsem poklapan, žalosten in apatičen. Nisem vedela, kaj mu je, ker je bil še prejšnji dan povsem ok. Ker se stanje do večera ni izboljšalo, oz. se je samo še poslabšalo, sem šla naslednji dan na veterino. Najbolj me je bilo strah, da ni kaj z zobkom narobe, čeprav sem upala, da ne, saj je imel septembra spuljen en zobek, spucan kamen in seveda pregledane ostale zobe.

Dr. Pavlica ga je povsem pretipal in zagotovil, da z zobmi ni nič narobe - prav nasprotno, saj so super. Orijevo počutje se je tudi od prejšnjega dne povsem izboljšalo, tako, da je izgledalo prav neumno, ko sem zatrjevala, da s psom nekaj ni ok.   Ker sem vztrajala, da sumim tudi na ušesa (enkrat je zatulil, ko sem se ga dotaknila pod ušesi, par dni nazaj), smo pregledali še ta. Naj povem, da ima povsem lepa, čista, nič zapacana in brez kakršnegakoli vonja ter spucana ušeska, tako, da je bil veterinar že tu v dvomu, saj je rekel, da tudi ušesa izgledajo naravnost super. No, ko sem vztrajala, da naj jih fajn pretipa, je Ori enkrat skočil, ko je pritisnil na določeno mesto. Je samo rekel, da so zagotovo ušesa.

Dobili smo kapljice Otomax, katere moramo porabiti do konca - no, mi smo jih skoraj že porabili, Orč pa še vedno zajoka, ob določenem gibu in se previdno strese - z vsem tem je začel danes.

Kake izkušnje imate vi z izboljšanjem, po jemanju kapljic? Ali je to premalo časa - dajem od srede. Ori je drugače živahen in ješč, samo vem, da tole ni ok. Pričakujem izboljšanje prehitro? Če bo jutri tudi previden pri stresanju, greva itak nazaj k veterinarju - koga priporočate na VF?

lp,
Diana
 
 


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , sreda, 21.11.2007 : 09:37:18
Mel, se pravi, da daješ kapljice šele teden dni! Meni je bilo rečeno s strani vet., da naj bi se kaplice dajale najmanj 21 dni.

Zelo pa mi je čudno, da veterinar ni videl vnetja, če je pogledal v uho.... se pravi, da ga ni!? Zakaj pa je dal sploh kapljice!? Mogoče je kaj drugega vzrok za bolečino, glede na to, da so ušeska čista in brez vnetja (kakor je pogledal veterinar? Mogoče ima kak tujek v ušesu, ki ga je spregledal? Tako je bilo pri moji psici, vozila sem jo k istemu veterinarju, ki ni nikoli videl tumorjev v ušesu... ker pa z vnetji ni bilo konca, sem šla na pregled k drugemu, ki pa je takoj videl nekaj sumljivega.....


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Mel , sreda, 21.11.2007 : 10:09:34
Ja no, saj pravim, čudno.

Veterinar je pregledal ušesa tako, da ga je potipal nekje za ušesi, nakar je Ori skočil - ker ga je zabolelo. Potem je povohal ušeska in pogledal v njih s prostim očesom. To je to.  ???

Sem ga vprašala, koliko časa naj dajem kapljice, pa je rekel, da naj porabim te kapljice in to je to. Kapljice bom danes dokončno porabila, tako, da ja, to je le 1 teden jemanja. Ti pa 21 dni? :o Ok, že tukaj mi je jasno, da nekaj ni ok, poleg tega, mi sam pregled ni bil všeč, samo sem rekla ok, bomo videli, če se bo odzval na zdravljenje, pa bom od tam naprej postopala ... Drugače pa ja, ušeska so lepa in nesmrdeča.

Ga bom peljala nazaj, morda nasvet, h komu naj ga peljem? Kako pa izgleda "ta prav" pregled ušes, da bom vedela opozorit, da to ni to?

Pa je normalno, da ima kuža pod vsakim ušeskom bunkico?  ??? No, izgleda da bom vendarle šla do Matkota, tako, kot vedno ... samo, sem želela "nedolžno" vnetje tukaj v Lj pozdravit.  ::)


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: kaja , sreda, 21.11.2007 : 10:31:54
Tudi mi smo otomax jemali dlje kot 1 teden. So pa psici usesa sprali s clorexy dermom, ker je imela veliko usesnega masla. Potem pa sva dobili za domov se kapljice in to tekocino za spiranje. Pa uho je treba kar precej globoko pogledat...kaj ce je bobnic predrt, potem ne sme dobivat kar "enih" kapljic. :-\ Mi smo bili kar pri Tozonovi. :) lp


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , sreda, 21.11.2007 : 10:40:02
Mel, povej temu vetu, da se psu s prostim očesom ne vidi kaj je globlje v ušesnem kanalu!
Jaz sem mojo peljala na Prvo kliniko v LJ.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Mel , sreda, 21.11.2007 : 11:13:43
Ja, sej sem bla vsa nezadovoljna po pregledu. Zdaj vsaj vem, da z razlogom. Mater me to razjezi, da ne moreš zaupat vetom.

Glede počenega bobniča sem že panično iskala simpotme po netu, ker sem prebrala v navodilih zdravila, da se psom z počenim boničem Otomax-a ne sme dajati. Še tu sem v temi o počenem bobniču spraševala, kaki so simptomi.

Jah nič, bomo šli nazaj. Upam, da bomo tokrat uredili tako, kot je treba.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: nagajivka , petek, 30.11.2007 : 10:40:29
moja LU je mela rdeč uhl pa še rjava snov se ji je naberala. zdej vem da je to pač maslo in ko je uho bolano se ga pač več proizvede. vet ji pogledal v uho, ugotovil da je še blago vnetje, ki bi se kmalu razširilo. dobila se otonazol. zanima pa me koliko prib. ste drugi plačali za 100 ml tega, ker sem na netu videla, da je to zdravilo ki se ga dobi na recept :-\ meni je pa zaračunal 25 eur. ???


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: maja01 , petek, 30.11.2007 : 15:31:02
ker sem na netu videla, da je to zdravilo ki se ga dobi na recept :-\ meni je pa zaračunal 25 eur. ???

Ja seveda, dobi se na recept, ampak za ljudi. Za zivali pa so vsa zdravila samoplacniska.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: WildAngel , četrtek, 24.01.2008 : 20:08:51
Mel kaj ste ugotovili?

Namreč zaradi tresenja z glavo, sem peljala psico k vetu. Že nekaj časa je to počela, ampak sem vse skupaj pripisovala menjavi hrani. Ker po tem, ko sem šla nazaj na staro hrano, ni bilo nič bolje, sva šli k vetu. Ugotovila je, da ima glivično vnetje in predpisala Otomax. Dala mi je 2 škatlici (psica 40kg) in dajati ji moram 2×dan. Naj bi bilo za 10 dni, čeprav dvomim, da bo. Me pa nekaj bega. Ona mi je rekla in tudi pokazala naj kar orenk stisnem tekočino v uho - cel curek. Na navodilih pa piše, da se psu nad 15kg da 8 kapljic. Tisti curek je bil pa neprimerno večji kot 8 kapljic. Kaj sedaj?
Predrt bobnič? Kako pa to veš? Ali bi to ona videla, ko je pregledovala ušesa?


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Uma , ponedeljek, 28.01.2008 : 09:34:48
Zaenkrat ne morem nič povedat, kako jima kaj kaže, ker še ni nič vidnega. Me samo skrbi, ker jima nikakor ne moremo preprečiti, da si ne bi ušes lizala, kadar imata zdravila v ušesih. Potem pa z vsemi mokrimi ušesi naokol po hiš tacata :)
@Uma
Zaenkrat smo z Hillsovo hrano povsem zadovoljni, pa tudi nobenih problemov nismo še imeli z njo. Me pa zanima, zakaj jo odsvetuješ?
Glede dlak v ušesih... S Samičko, Honey ni nobenih problemov glede striženja dlak, pri Aronu je pa to grozen problem, saj se že ob navadnem striženju grozno trese od strahu. Vseeno imata oba urejena ušesa in postrižene dlake v notranjosti.
Glede staršev, pa ne bi vedel kaj veliko, saj sta uvožena.
lp, s.

Se opravicujem, sem sele zdaj prisla do te teme. Da si ne bosta lizala uses jima preprecis tako, da ju bodisi locis za nekaj casa, bodisi se z njima ukvarjas da si ne bosta imela casa lizat uses, to je lahko sprehod, to je lahko igranje ali ucenje, skratka nekaj s cim se bosta zamotla.

Hillsovo hrano odsvetujem zaradi izjemno slabih izkusenj z njo!

Dlake v usesu je treba populit in ne postrict, zato ker ob strizenju lahko pridejo delcki dlake v sluhovod in tam povzrocijo vnetje.

Tole zadnje glede starsev pa skoraj ni vredno komentarja. Za zdravje psov je najpomembneje da ves, kaksna je preteklost starsev, prav tako kot moras zase vedet kaksno zdravnisko kartoteko ima tvoja familija, da bos lahko poskrbel zase.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: pokica , ponedeljek, 28.01.2008 : 10:20:48
Glede puljenja dlak iz ušeska je pa pri nas tako. Dobra dva meseca nazaj je imala moja psička vnetje ušes in veterinar nam je takrat rekel, da so vzrok dlake v ušeskih, zato jih je takrat psički temeljito populil ven. Čeprav smo jih tudi mi pred tem, vendar ne tako temeljito. Dobili smo tudi kapljice proti vnetju in to je bilo to. Praskanje ušesk se je praktično takoj ustavilo in bilo je vse OK. Vse do nedavno. Ponovno praskanje ušesk, navkljub rednemu puljenju dlak, saj nam je vetrinar povedal, da tudi nekaj nepopuljenih dlak v ušesku, lahko povzroči vnetje.
Ponovno smo šli k vetrinarju, tokrat drugemu, tukaj pa je bila popolnoma druga zgodba glede puljenja dlak. Da tega več ne smemo početi, kajti, ko se dlake izpulijo, nastane ranica in ta ranica oziorma ranice povzročijo vnetje ušeska.  :o  V poštev naj bi prišlo le striženje dlak. Tako da smo dobili Otonazol, 2 krat na dan po 10 enot iz brizge (inzulinke). Psička pa se je že po prvi dozi prenehala praskat in stresat z glavo.
No, jaz sem se odločila, da pulila več ne bom, tudi zato, ker psičko zelo boli ob tem, pravega učinka pa tako ni.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Kast , torek, 29.01.2008 : 13:09:27

Predrt bobnič? Kako pa to veš? Ali bi to ona videla, ko je pregledovala ušesa?
Če zna prav polgedat bi videla, če ne pa ne!


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Mel , torek, 29.01.2008 : 15:16:26
Mel kaj ste ugotovili?


Sori, tole sem spregledala.

Pri nas sploh ni bila težava v ušesu, ga je naknadno še "naš veterinar", h kateremo itak nasploh hodimo, pogledal in ušes je bil, kot sem predvidevala bp. Meni se je dozdevalo, da bo tako, ker je bil ušesek čist, brez vonja ...

Naj bi pa pri nas šlo za težave z vratom (od tod tudi bolečina pri tresenju) - določena vratna vretenca, nič hudega in krtičnega, malce starostno, malce pa kot težava malih psov, predvsem za to, ker jih jemljemo v naročje (tudi) z napačnimi gibi. Dobili smo opornico za 14 dni in 4 dnevno terapijo s kapljicami in je bilo vse ok.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: branka , nedelja, 24.10.2010 : 14:39:05
Bučko že en teden dobiva kapljice Otonozol 2 x na dan zaradi vnetja ušes. Vsaki dan dobi tudi antibiotik - tablet (sedaj žal nimam škatle s sabo, da bi napisala, kako se imenuje ker smo na vikendu, lahko takoj jutri.) Nič več ne opleta z glavo, nič se ne praska, sem pa opazila, da ko mu dam kapljice v ušesa slabše sliši. A je to mogoče zaradi kapljic ? Ali je možno, da je bilo vnetje tako hudo, da sedaj slabše sliši ? Zjutraj, preden sem mu dala kapljice, se je takoj obrnil, ko sem ga poklicala, danes popoldne pa sem ga klicala res na glas (res da je spal, ampak vseeno) in me ni registriral... :-\ Sedaj spet spi, ga bom pustila nekaj časa, in ga ne bom budila, bom pa spet poskusila čez nekaj časa. Še nikoli se ni zgodilo, da me ne bi slišal, pa sem res glasno vpila, najprej bolj potiho, potem pa že vsa v paniki naglas. Ne izključujem možnosti, da me ni slišal zaradi tega, ker je spal, oz. bil v polsnu. Ali pa mu slučajno jaz nakapam preveč kapljic v ušesa, kar ne bi rekla. Kar strah me je...sedaj spi, in ga ne bom motila. Star je 9 let in pol.

Veterinar je pri pregledu pogledal v oba ušesa, in je rekel, da je eden močno vnet, drugi pa manj. Je pa pogledal z otoskopom (upam, da sem prav napisala). Dal mu je tudi dve injekciji. Iz ušes mu nič ne smrdi, pa tudi prej mu ni. Ima lepa čista ušeska, brez kakršnih koli pikic, garij, ali kaj podobnega.

Hvala za pomoč.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: sanco1a , nedelja, 24.10.2010 : 15:00:16
Čisto normalno je, da zaradi kapljic ne sliši. ;) ;)
Ko se je to zgodilo prvič mojemu, sem kot zmešana letela nazaj.
Ne matraj ga zdaj s preverjanjem sluha, imej ga na povodcu. Šele nekaj dni po koncu dajanja Otonazola se bo sluh vrnil.
Saj je jasno, masten je ko vrag.  :-X


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: branka , nedelja, 24.10.2010 : 15:13:44
sanco1a, NAJLEPŠA HVALA!!! Verjameš, sedaj jokam od veselja!!!  :-* :-* :-* Res še enkrat najlepša hvala za tale odgovor, si mi res polepšala, oz. normalizirala to nedeljo.  :) :-* Ja, res je masten kot vrag, saj fant mi je rekel, da je to najverjetneje zaradi kapljic, ampak jaz sem bila res panična in sem resnično mislila, da je postal naglušen. Kako sem vesela  :) :) :)


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: sanco1a , nedelja, 24.10.2010 : 15:19:43
Bo kmalu kot nov. :) :)
Jaz Otonazola tudi zato ne maram, ker ima moj povešena, močno odlakana ušesa z zelo dolgo dlako, pa v času dajanja zdravila ni samo gluh, ampak še tak, kot bi nanj kdo zlil liter olja.  :eNe pomaga enkratno kopanje, še trikratno ne, ko je zdrav. :']
Bučko ima vsaj pokončna in mu vsaj na videz nič ne manjka. ;)
Ampak drugega ti pa ne dajo kot to mast.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: branka , nedelja, 24.10.2010 : 15:27:41
Hvala, res si me pomirila  :) :-*


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: branka , ponedeljek, 25.10.2010 : 08:18:09
Ja, to je pa čista resnica  >:( Bučko je tudi tak kot kakšna polizana kura  >:D A je en teden dovolj dajanja teh kapljic, ali moram nazaj še po eno dozo ? Veterinar mi ni nič rekel, da moram nazaj, jaz bi pa najraje prenehala s tem, ker se mu je vnetje pozdravilo. Ušesa ima lepa, nič rdeča, nič ne smrdi iz njih, in popolnoma nič več ne stresa z glavo. Kaj pravite ?  :)

In sedaj zjutraj spet sliši kot volk, sem samo vrata odprla, pa je takoj slišal. Kako je bilo mene včeraj strah...

Na povodcu ga imam pa ves čas, je pa predvčerajšnjem, ko me ni bilo doma, ušel staršem od fanta  >:( , in hvala bogu, ni imel kapljic v ušeskih.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: sanco1a , ponedeljek, 25.10.2010 : 11:12:19
 Jaz nikoli ne grem nazaj, mi pa veterinarka vedno priporoči dajanje dober teden do deset dni. Jaz običajno neham kak 8. do 9. dan.
No, na srečo smo v 11 letih imeli le tri vnetja, dvakrat neposredno po puljenju dlak >:( (že drugi moj tak pes, ki naj bi se mu po nasvetih stare šole pulilo dlake, pa  je to vedno ziritiralo stvar do hudega gnojnega vnetja!), lani pa  zaradi neke sezonske alergije.
Menda sedaj celo strokovna veterinarsko literatura odsvetuje puljenje.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: branka , ponedeljek, 25.10.2010 : 12:03:35
Hvala za odgovor, tudi midva ne bova šla nazaj. Dobi kapljice še danes, se pravi sedmi dan, nato pa prenehava. Tablet (Enroxil Flavour) pa ima še za štiri dni.  :) Ko to porabiva, bo to to.  ;) Tudi Bučko ima pri 9 letih prvo vnetje, hvala bogu.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: spelcy , torek, 16.11.2010 : 19:30:42
Pozdravljeni!
Sicer nisem šla brati celotne teme, ker trenutno nimam ravno veliko časa, bi pa bila vesela, če bi mi kdo znal odgovoriti na vprašanje. Psička ima vneta ušesa, neprestano opleta z njimi, in nam kaže da jo boli. Ker trenutno nimamo možnosti peljati k veterinarju, do jutr pa zna biti dolga, še posebej če te bolijo ušesa, me zanima ali ji lahko damo Deksametason? Za ljudi vem da je super, ker dejansko zdravi vnetje (ni samo protibolečinsko), za pse pa ne vem... Se morda kdo kaj bolj spozna na to?
Seveda jo bomo jutri peljali k veterinarju, vendar se nam gre bolj za to, da psički čimprej olajšamo bolečine..


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: branka , torek, 16.11.2010 : 20:31:19
spelcy, glede Deksametazon - a, ti žal ne znam svetovati (upam, da bo kdo znal čimprej). Ampak psička je sigurno že prej kazala znake vnetja ? (stresanje z glavo...)


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: spelcy , torek, 16.11.2010 : 21:42:02
Smo ugotovili, da je ena klinika odprta do 9 in jo peljali... Ima vnetje, kot smo predvidevali, na en ušesu precej ob bobniču, na drugem pa vnetje nastaja. Dobili smo Otonozol (nekaj takega), čez teden dni pa imamo ponovni pregled. Upam, da bo vse ok..


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: branka , sreda, 17.11.2010 : 14:41:51
Otonazol, ja, to je dobil tudi Bučko. Tudi jaz upam, da bo vse v redu, oz. vem da bo  ;) te kapljice res fino pomagajo.  :) Je pa Bučko zelo slabo slišal, ko sem mu jih dajala, da se ne boš ustrašila.  ;) A ste dobili tudi tablete - antibiotike poleg ?


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: spelcy , sreda, 17.11.2010 : 20:12:17
Glede sluha smo se že organizirali, da na sprehodu ne bo nikjer spuščena, za vsak slučaj. Vseeno hvala za opozorilo. Antibiotikov pa nismo dobili, se je zgleda veterinarju zdelo, da ni potrebno.
Danes je dobila ta drugič kapljice, vendar se opazi, da je zdaj proti večeru bolj nemirna, zgleda da je večer in noč, podobno kot pri ljudeh, del dneva, ko bolečina naraste...


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: branka , sreda, 17.11.2010 : 20:18:03
O super, vidiš, mene pa veterinar na to ni opozoril, in sem bila popolnoma prestrašena. Čisto pokopana...sem mislila, da je oglušel.

Srečno, da se psička čimprej pozdravi.  :-*


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: banAncy , torek, 09.07.2013 : 22:37:37
Zivjo nisem nasla nobene teme, kjer bi bilo omenjeno kaksne barve naj bi bilo usesno maslo pri psu. Pri mojem sem opazila, da ima rjavkasto maslo in obcasno se praska? Mogoce kdo ve kaksne barve naj bi bilo usesno maslo?


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: sanco1a , torek, 09.07.2013 : 22:42:19
Lahko je rjavkasto in lahko tudi vonj ni najbolj prijeten,  pa je še vedno vse ok. Vnetja ne moreš zgrešiti, ker se pes nenehno praska za ušesi in stresa z glavo, pa sluhovod je bolj rdeč kot običajno. Če se samo občasno praska, je lahko zaradi preveč ušesnega masla (moj maček).


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: maj , petek, 07.03.2014 : 11:33:06
Eno resno vprašanje (ne se mi smejat prosim)
Jaz sem kar fajn smotana in zato je menda ubogi Fredi spet na otonazolu  >:( Kmalu bi me vet prijavila zaradi zanemarjanja. V glavnem, levo uho je lepo in čisto, v desnem ima pa toliko dreka kot da ima 100 kg. Saj se mučiva z čiščenjem in spiranjem, ampak Fredi tega toooolk ne mara, jst sem pa  -*: -*: Sem pa včer po TV čist slučajno videla reklamo za "aparat" za čiščenje, ki naj bi bil tako za dojenčke kot odrasle. Kaj pa za kosmatince? Ima kdo izkušnje?


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: AN[ch]Y , nedelja, 06.07.2014 : 16:26:29
Pozdravljeni! Moji psici (francoski buldog) se vnetje ušes kar naprej ponavlja. Ve mogoče kdo za kakšnega veta, ki je specializiran za vnetje ušes, ker njej očitno te kapljice ne pomagajo? Hvala!


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: Lanabela , nedelja, 06.07.2014 : 18:44:49
Koliko časa pa pri eni terapiji daješ kapljice? (večinoma je težava v tem, da je zdravljenje prekratko. Naj bi trajalo cca tri tedne) Druga varianta je, da na povzročitelja kapljice ne delujejo (se jih da na gojišče in ugotovi kaj deluje) in tretja varianta je ta, da so ponavljajoča se vnetja posledica anatomske napake.


Naslov: Re: Vnetje ušes
Poslano od: AN[ch]Y , ponedeljek, 07.07.2014 : 23:41:43
Kapljice dajemo 1 teden oz. dokler se zdravilo ne porabi...