mojpes.net

o psih => Glava => Sporočilo, začeto od: Tosa , torek, 29.06.2004 : 16:39:55



Naslov: SLUH starejšega psa
Poslano od: Tosa , torek, 29.06.2004 : 16:39:55
Doma imava s fantom 11-letno NO! Pred cca. pol leta sva opazila, da slabše sliši. Sliši neke določene "frekvence" zvokov-npr. ko ji zažvižgaš (pa še to moraš naglas). Tako, da zdaj uporabljamo neko smešno komunikacijo--najprej zažvižgam in potem maham, skačem, kažem naj pride sem, ipd. ipd. Veterinarki sem že povedala in je rekla, da je to normalno za tako starost. Bolijo jo pa ušesa ne. Ima kdo podobno izkušnjo?? Ali je zdaj sigurno, da bo slej ko prej izgubila sluh?? Očitno bova morala bolj pazit nanjo, saj se kar "šetka" po svoje in potem jo težko prikličeš nazaj, saj ne sliši klicev... LP


Naslov: Re:SLUH starejšega psa
Poslano od: sallys , torek, 29.06.2004 : 18:14:38
Mislim, da so vse tvoje ugotovitve pravilne... Tudi naš NO je že
pri desetih letih slabše slišal, a na srečo ga je brat že tko štekal in tako dobro vzgojil, da sta že predvidevala drug drugega. Do njegove smrti se njegov sluh ni slabšal, pokolčala ga je displazija... :'(
Pred kratkim smo na španciru srečali gospoda in kužka, ki sta oba slabo slišala. A ko smo se le začeli nekako menit je povedal, da je njegov NO čisto gluh. Kuža ga je ves cas gledal on mu je vse pokazal z roko in kuža mu je lepo sledil... Vse se da- to je simbioza!

Veliko dobrih želja vam pošiljamo:


Naslov: Re:SLUH starejšega psa
Poslano od: Lilit , torek, 29.06.2004 : 18:49:06
Nasa 14-letnica tudi slabo slisi.
Predvsem imam obcutek, da ne more vec dolocit smeri, iz katere prihaja zvok (in potem je prav smesna, jaz jo klicem iz ene strani dvorisca, ona pa tece v nasprotno smer ::)) tudi na sprehodu me ne slisi, ko jo poklicem, zato jo imam ves cas na vrvici - in mislim, da ji celo pase, da je na vrvici, ker tako ves cas ve, kje sem.

Ah ja, starost :-\


Naslov: Re:SLUH starejšega psa
Poslano od: KARMEN , četrtek, 01.07.2004 : 19:25:09
Starostna naglušnost se ponavadi pojavi najprej na enem ušesu, nato pri drugem, napreduje različno na obeh ušesih, tako da pes lahko sliši na obe ušesi nrazlično, ščasoma na enega, nato pa na oba skoraj nič več. Zelo nevarno je, če se pes na sprehodu preveč oddalji, ker bo ob klicu zdivjal v tisto smer, na katero uho je slišal, ne glede na to, od kod je zvok prišel. Zato je priporočljivo, da se naglušnega psa drži bolj ob sebi, na povodcu ali brez.


Naslov: Re:SLUH starejšega psa
Poslano od: Tosa , četrtek, 01.07.2004 : 20:12:00
Ja, tudi jaz sem opazila, da ni čisto sigurna od kje prihaja zvok... Pa saj mi ni problem...Res je-leta skupnega življenja so naredila to, da obe dihava druga z drugo ( da ne izvzamem fanta-tudi onadva se super "klapata" )! Tako, da se kar znajdemo. Zdaj se pač, na stara leta, "na novo" učimo pasje neverbalne komunikacije! LP


Naslov: Re:SLUH starejšega psa
Poslano od: ROBI-YUCCA , petek, 03.12.2004 : 20:40:22
Tudi naš Škotski ovčar pri 11 letih slabše sliši. Zadnje čase pa opažam, da ponoči slabše vidi, saj laja tudi name dokler me ne spozna. Vendar smo se kar navadili in se prilagodili.


Naslov: Re:SLUH starejšega psa
Poslano od: Madness , nedelja, 05.12.2004 : 14:45:14
Nič tragičnega samo po sebi ampak problem nastane naprimer pri avtomobilih.

Iz garaže moram po dvorišču v rikverc in če sem v dvomih raje stopim ven in ga prestavim na varnejšo lokacijo ;D Sem pa razmišljal kaj bi bilo če bi nabavil Toyoto Prius ko je pa nikakor nebi slišal ::)

Drugače pa neverbalna komunikacija in predvidevanje med nama poteka že nekaj let kljub temu da se mu je sluh poslabšal šele okrog 13 rojstnega dneva. Na sprehodih zelo redko žvigam ali govorim tudi če je oddaljen več deset metrov. Ostala čutila delujejo b.p. tako da me najde tudi ko se skrivam.


Naslov: Re:SLUH starejšega psa
Poslano od: deteljica , ponedeljek, 06.12.2004 : 15:11:56
Jaz pri svojem samcu, ki bo vsak hip stopil v 14 leto, tudi opažam, da zelo slabo sliši. Še bolj pa, da postaja "senilen" in samosvoj. Se pravi, da tudi kar vidi in sliši upošteva le kadar se mu zazdi. Nič od opevane povezanosti in skladnosti ::)- on misli , da je zdaj pač starejši in pametnejši  ;D Naj povem,da je bil večino življenja zelo poslušen. Zdaj pa že kakšno leto hodi naokoli , kakor ,da se poznava le ob času večerje. Občasno se "zgubi". Se pravi, da v kolikor se mu zdi sprehod premalo zanimiv, ali prekratek "izgine" s prizorišča in pride, ko  pač pride. Fizično je popolnoma "fit".  Včasih me popade bes in mu prerokjem , da ga ne bom do smrti več spustila s fleksa. Ampak ker se "zgubi" le npr 1x mesečno , potem pozabim na svojo namero, ker bi mu bili taki sprehodi zagotovo premalo, tek ob kolesu pa ga je vedno na smrt dolgočasil. V bistvu se ves čas sprašujem, koliko res ne sliši in koliko noče slišati. Če bi bila prepričana, da še dovolj sliši bi mu malo "navila ušesa" in sluh bi se zagotovo vsaj začasno izboljšal. Tako pa se bojim, da bi bilo to krivično. Naj povem, da klasične vaje poslušti izvaja popolno in brez vidnih težav pri sluhu ;), je pa res , da program pozna  skoraj na pamet. Ali kdo ve če lahko psu izmerijo stopnjo slušnosti kako to izgleda in koliko približno stane?


Naslov: Re:SLUH starejšega psa
Poslano od: P5ra , ponedeljek, 06.12.2004 : 15:23:19
Previdnost ni odveč! Ko je naša psica začela izgubljati sluh mi je enkrat skoraj pod avtobusom pristala - s srečnim koncem seveda! To se je začelo pri kakih 12ih letih in takrat smo šele začeli opažati da se kar izgubi, tudi vid ji je začel slabeti zato smo postali tudi bolj previdni.
Jst sem ji kar ploskat začela da je opazila kako se nekaj "dogaja" če je bila malo dlje stran ali pa sem pokleknila na kar je takoj reagirala saj se je full rada crkljala in samo da je kdo pokleknil se mu je vrgla na hrbet za čohat ;D
Tako da...triki triki hehe ;)


Naslov: Re: SLUH starejšega psa
Poslano od: kvisnar , ponedeljek, 25.02.2013 : 10:49:00
Naša kužica Lora bo letos stara 13 let. Je v zelo dobri telesni kondiciji, dokaj nenadoma pa je oglušela oz. postala precej naglušna. Prvič sem to, da v določeni situaciji ni štekala najbolje, od kod prihaja zvok, opazila jeseni. Zdajle pa je šlo kar rapidno navzdol. Kot se reče, čez noč. Se zgodi, da ne sliši zvonca na vratih (prej je vedno skakala na to). Seveda nam je ta novost precej vplivala na način sprehajanja - ravno na sprehodu sem prvič opazila, da res ne sliši.

Danes sem jo čekirala, ko je ležala s hrbtom obrnjena in sem mogla že prav zavpit, da je reagirala.

Enivejz. Je stara, ja, in je gotovo bilo za pričakovat tovrstne spremembe. Toda a se to res zgodi tako rapidno, al bi bilo treba še kaj dodatno pregledat? Ni videt, da bi jo karkoli motilo ali bilo narobe z ušesi (niso rdeča, nič se ne praska ipd.).

Prosim za mnenja, izkušnje...


Naslov: Re: SLUH starejšega psa
Poslano od: luna7 , ponedeljek, 25.02.2013 : 11:05:45
Pri nas je bilo enako. Zelo na hitro.


Naslov: Re: SLUH starejšega psa
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 25.02.2013 : 11:12:09
Jap, to je to ... in ja, tako to gre.


Naslov: Re: SLUH starejšega psa
Poslano od: Jana , ponedeljek, 25.02.2013 : 12:26:59
Res je, tako to gre. Pri nas zaenkrat (15+ let) še gre ploskanje, če sem dovolj blizu, pa še to samo v določenih situacijah. Verjetno pa ne bo šlo več dolgo. Potem ostane samo povodec in neposreden stik. Naša psica je tudi že skoraj povsem slepa. Razen tega dvojega in občasnih znakov demence ji ne manjka nič. :)


Naslov: Re: SLUH starejšega psa
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 25.02.2013 : 13:20:47
Tako to gre. Splača se sicer ob priliki omeniti veterinarju, vendar večinoma ne pomaga nič. Pri nas je ena psica oglušela pri 14, duga pri 15, pri nobeni ni bilo treba kaj posebej spreminjati režima sprehodov - ena se je navadila na povelja s kretnjami in je bila dovolj pozorna - če jo je bilo slučajno treba na kaj opozoriti pa ni pogledala nazaj, sem poslala k njej mlajšo  psico, druga pa je tako počasna, da se jo lahko ulovi, če slučajno ne pogleda nazaj. Osebno veliko raje vidim, če stara psica ogluši kot če oslepi (pri mladi pa obratno)


Naslov: Re: SLUH starejšega psa
Poslano od: sanco1a , ponedeljek, 25.02.2013 : 15:26:52
Če je to edina ali zgolj ena od maloštevilnih starostnih tegob, se pa zaradi tega res ni potrebno preveč vnemirjati, pridejo z leti še veeliko hujše zadeve. Neposreden dotik s psom, tako da te pričakuje in ga ne presenetiš, vizualni znaki in  obvezno povodec, ker mu ne zaupam, da bo primerno odreagiral, ko bo potrebno.
Ni pa nujno, da bo šlo  s sluhom rapidno navzdol. jaz sem opazila enako poslabšanje kot ti pred dvema letoma, sedaj je njegova sposobnost na isti ravni (na srečo). In tudi jaz raje vidim, da ogluši kot oslepi.


Naslov: Re: SLUH starejšega psa
Poslano od: kvisnar , torek, 26.02.2013 : 11:25:19
Hvala vsem za napisano!


Naslov: Re: SLUH starejšega psa
Poslano od: branka , torek, 26.02.2013 : 18:08:37
Bom pa še jaz napisala nekaj na to temo, sem se vse do sedaj pretvarjala, da to ni res. Bučko je bil februarja letos star 12 let. Do pred 4 meseci je slišal dobro, nato se mu je sluh poslabšal. Prvič sem opazila, ko ga je tašča nekaj podila iz kuhinje, on pa je bil obrnjen stran od nje, in je kar tam stal, ker navadno se ob njenem vreščanju takoj pobere  ;). Ko je zavpila bolj naglas, jo je slišal in šel stran, ampak ona tega ni opazila, je pač mislila, da spet ne uboga-kar je tudi res, da nas tudi v rani mladosti ni ravno ubogal-slišal.  :P Sedaj pa opažam da tudi mene ne sliši več tako dobro kot prej, npr. prej nisem mogla niti na najbolj tih način nekaj naredit, da me ne bi slišal, tudi če bi odlomila košček kruha, bi me slišal. Po hiši mi to ni problem, pač ga pokličem bolj naglas, zunaj ga pa tako in tako nisem imela že dolgo dolgo odvezanega. Se pa bojim, ker je mojster za pobeg, tudi iz hiše.

Zaenkrat še dobro sliši, sicer manj, ampak zadovoljivo. Bom pa poročala, če bo šlo strmo navzdol, jaz upam da ne. Drugače je v super kondiciji, se mu leta res nič ne pozanjo, ne na vidu, ne v gibanju, nikjer. Je isti, kot je bil.

Sem rekla, sedaj vsaj malo bolj trdno spi, ko ne sliši vsakega šuma  ;) :-*, pa saj tudi jaz ne slišim ravno dobro, pa sva ravno za skupaj. Midva se že razumeva in se tudi bova.  :)

Bom pa vseeno ob priliki omenila vetu, naj mu pregleda ušesa. Mogoče pa ima malo vneta ali umazana, nikoli ne veš, čeprav nič ne opleta z njimi in se nič ne praska.