mojpes.net

Kajin kotiček => Arhiv Zavetišča Horjul => Sporočilo, začeto od: Gargamel , torek, 02.10.2007 : 18:04:42Naslov: Današnji dan...
Poslano od: Gargamel , torek, 02.10.2007 : 18:04:42
... se je pričel zgodaj in delovno :) Smetka me je zjutraj pobrala ob pol 8h v Ljubljani, spremljala jo je Tara in njena Živa. Vreme je bilo sicer zjutraj zaradi megle malo turobno ampak sva se Polono do Vrhnike uspele spraviti v dobro voljo, tudi Živa je bila pridna :) Na Vrhniki sva Živo nato odpeljali v vrtec, kjer sem za kratek čas obujala spomine na nedolžna leta, posebno mi je všeč tisti značilen vonj, ki je prisoten v vrtcih in te popelje nazaj v otroška leta, ko si varno ždel v maminem naročju :D Potem je bila na vrsti Tara, ki sve jo odpeljali na sterilizacijo in glej ga zlomka koga srečamo tam - Toplo! :D Polona je bila seveda takoj na vseh štirih pri mali pesjanki in res ne morem opisat kako sta bile ena druge veseli! Taro sve nato pred odhodom izdatno preljubčkali in pocrkljali in držali pesti, da bo operacijo dala čez brez zapletov.

Še zadnji opravki v bližnji trgovini z živili in že sva bili na poti do Horjula, kjer naju je že čakala Tanja (kaja). Na zadnjem ovinku pred zavetiščem je na nas posijal sonček :) Medtem ko sem sama še zaspano pozajtrkovala je Tanja že pridno pucala pesjake, jaz pa sem imela tako možnost malo pofotkati Danteja in malega Čiha, ki ga je Polona prinesla na sonček :-* Dopoldne so prišli tudi Suhijevi posvojitelji in zdelo se je da bo današnji dan res dober, poln dobre volje in optimizma. Nato sem še sama pričela z čiščenjem mačjaka, ki me pravzaprav vedno spravi v dobro voljo. Zakaj? Čeprav je veliko dela, se nekako moraš nasmejat, ko Čupa pleza po tvojem hrbtu in se potem blazno razburja, ko jo postaviš na tla, vsi mačkončki te med tem nabodudno opazujejo in čakajo na priložnost da ti lahko kakšno zagodejo  >:( Ampak se jim na koncu vedno nasmejiš in seveda vse prečohaš :-* Polona je medtem sporočila, da Tara prihaja domov in moram rečt, da je malo zamerila, vsaj sklepajoč po njenem pogledu, ki nam ga je namenila, ko si je na dvorišču pod sončkom nabirala malo energije. Ampak jo je zato Tanja dodatno pocrkljala  :) Ura se je bližala drugi popoldne, ko sva s Tanjo sedeli pred hišo in bili zadovoljni z opravljenim, pesjani so medtem že imeli drugo rudno divjanja po dvorišču...skratka super dan! Smo se nasmejale, nadelale, naklepetale...in preden sve se s Polono usedli v avto (me je peljala nazaj v LJ) sem ji že desetič tisti dan omenila, da hodi naokoli z velikim nasmeškom na obrazu. Danes je bila dobro volje, prav res :) In jo je bilo zelo lepo videti takšno, dobrovoljno :-*

Evo ura je dve popoldan, se že vozive po horjulskem klancu, debatirave, hitive po Živo v vrtec, delo je opravljeno (vsaj dopoldansko), sonček sije...dober, produktiven dan je za nami :)

Na nesrečnem ovinku pa se vse konča. No, vsaj dobra volja, delo zagotovo ne. Polona namreč opazi črnega mačka, ki se plazi na desni rob ceste. Opazi, da se čudno premika, rdeča luč v glavi se vklopi in avto se ustavi. Za avtom skoraj stopim v mlako krvi, Polona drži zbitega mačkona v rokah, iz gobčka mu lije kri. Pravkar ga je nekdo zbil, verjetno avto, ki je bil nekaj pred nama. Ki se je odpeljal naprej brez enega samcatega občutka za odgovornost, za seboj pustil hropečega, krvavega mačka, ki se je vlekel stran s ceste. In da ne bo pomote - maček je prečkal cesto z leve strani in ga je avto zbil tik preden je dosegel drugo stran. Že na stranski črti, če smo natančni, kjer je tudi bodla v obraz živo rdeča luža krvi. Iz avta vzamem transporter, Polona mačka namesti in že hitimo na veterino. Ko se obrnem, vidim, da je bila na desni strani ceste hiša. Verjetno je muc hotel domov, na kosilo. Po dnevu v naravi ali kako že to gre...in Velika Ligojna je bil kraj nesreče, če koga slučajno zanima.

Kar je sledilo temu je bilo srceparajoče. Muc je hropel, pljuval kri, grabili so ga krči. Bil je v šoku. S tem sem se vsaj tolažila. Naslednje slabe pol ure se je boril...skoraj ne morem opisati zvokov; hropenje, slišiš brbotanje krvi, vsakič ko je se trudil bolje zajeti sabo,se je stresel cel transporter. Maček med tem poskuša vstati, pade vstran, nogice steguje in krči v valu hudih krčev. Na koncu je predirljivo zamijavkal, zadnjič poskušal brbotajoče zajeti sapo, zadnje tačke je stegnil kolikor je je mogel...in poginil. Čeprav sva s Polono ugotavljali, če le še mogoče diha, sva vedeli, da je konec. Slednja fotka je narejena nekaj minut za tem:

(http://maja-kos.moj-album.com/slike/3867423/oZCXNix_rEgRfSxo.v.jpg)

Še eden od mnogih kajne? Eden od tistih, ki takole v krčih in krvi poginjajo ob cestah. Zakaj sem opisala celotno dogajanje pred tem? Da bi bilo vam bralcem bolj hudo? Ne, ampak zato da je jasno zakaj je potrebna sterilizacija in kastracija, zakaj Zavetišče Horjul ne odda živali, kar prvemu ki pride mimo, zakaj se zahteva s pogodbo odgovorno lastništvo! Vodja zavetišča, kakor tudi vsi prostovoljci, ki pomagamo, delamo samo z enim ciljem -  v dobrobit živali. Le kako bi lahko bilo smiselno oddati mačko ali psa kar nekam, h nekomu, kar tako po vsem delu in trudu in energiji, ki jo vložimo v njih? V njihovo zdravje, dobro počutje, gibanje, urejene pesjake in mačjak? Pa se ne gre za nas namreč, saj svoje delo vložimo v njih, v živali, v njihovo dobrobit.

In po vsem tem te res zadane v srce, ko se piše o nesramnosti v zavetišču, o "horjulski eliti", da je vodja zavetišča pri oddajanju živali preveč zahtevna itd. Zahtevna? Ker zahteva, da ima žival odgovornega lastnika? Je mar zahtevna, ker ne želi da kateri od mačkov ne konča kakor ta ubošček danes? Ljudje, ne se hecat, res. Bi hotela še kakšen stavek napisati o tem, kaj ti gre po glavi ko hitiš z napol mrtvim mačkom na veterino - kako si jezen, kako ti ni jasno zakaj ljudje ne sterl./kastr. svojih mačk, med tem pa poslušaš in gledš mačka, ki umira pred teboj, kako se počutiš brezmočno, ker mu v tistem trenutku ne moreš pomagati, kako se ti dobesedno para srce, vsakič ubošček hoče zajeti sapo in mu ne uspe...A je tega treba? Resno vprašam.

Nesrečnež ni bil kastriran. Star je bil cca 1 leto. Ni bil prostoživeč muc. Nekje v Veliki Ligojni se, upam da kdo sprašuje kje je njihov maček. Verjetno bodo videli lužo krvi in sklepali, da ga je zbil avto. Ah ja, taka je pač narava, se zgodi, bomo prinesli novega. Glede naslednjih fotk ne mislim pisat, da jih naj pogledajo samo tisti, ki imajo želodec in živce. Pogledajte si jih vsi, ker to je realnost in z njo se je pač potrebno soočiti. Kajne?

Na zunanjem zadnjem del transporterja se vidi kako močno je ven bljuval kri
(http://maja-kos.moj-album.com/slike/3867423/pv1jHZIAtv42wIsf.v.jpg)

(http://maja-kos.moj-album.com/slike/3867423/SfsLt4sUC04Komin.v.jpg)

(http://maja-kos.moj-album.com/slike/3867423/Tw3AdXrXXH074mX2.v.jpg)

(http://maja-kos.moj-album.com/slike/3867423/vNLNPhTEHUeZ07og.v.jpg)

Lp vsem, MajaNaslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: matejči , torek, 02.10.2007 : 18:17:18
Nekaj podobnega sem jaz včeraj doživela pri Capudru. Čakala sem s svojo Brundko na veterinarja, ko je na veterino prišla Maja. s črno muco, ki jo je našla na kranjski obvoznici. Mucek je prestrašeno gledal naokrog, ko so ugotovili da je edina opcija evtanazija, ker je imel revček to smolo, da ga je nekdo "nesrečno" zadel. :-X :'(


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: kaja , torek, 02.10.2007 : 18:46:40
Eh. :'( Dve urci prej, ko sem bila na poti po Taro, je ravno tak mackon skupaj s tigrastim kompanjonom, stekel pred menoj cez cesto. V istem kraju. Pa sem pomislila, da ima mucek sreco, da sem mimo peljala jaz, ker sem ekstra previdna tam gori, kjer vedno skacejo mucki naokrog. :( Pa malo visje, kjer je ze koncal svoje kratko zivljenje majhen tigrasto bel mucek, sem pomislila, da ta pa ni imel srece. :-\ :'(

Upam, da je vsaj Tara OK, lubica mala. :-* lp


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: Rozalija , torek, 02.10.2007 : 18:58:12
Eh... revcek :(

"In da ne bo pomote - maček je prečkal cesto z leve strani in ga je avto zbil tik preden je dosegel drugo stran. Že na stranski črti, če smo natančni, kjer je tudi bodla v obraz živo rdeča luža krvi." Tole me je spomnilo na nekaj, kar sem videla pred kratkim. Zenska za volanom je par metrov proc od mene (sla sem pes) sredi mirnega naselja divje pohodila gas, ko je sel muc lepo pocasi cez cesto. Njen namen je bil jasen. Se tam, kjer se ne zgodi nesreca, je treba delat hudobije. Groza, res.Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: xavier , torek, 02.10.2007 : 19:21:53
Pa Smetki očitno res ni usojen sam en miren dan..pa saj ni nikomur ki ima odprte oči in ki sprejema živali kot čuteča bitja.
Nesreče se dogajajo, če človek ni previden ali pa kot se večkrat dogaja, je brezbrižen. Vendar bi vsak s drobcem duše tam nekje globoko v sebi ustavil in skušal mucku pomagati.
Tudi sama sem že izgubila mucka na tak način...ni bil povožen sredi ceste, kar na sosedovem parkirišču mu je nekdo določil konec. To da sem bila poleg mu ni rešilo življenja, le za vedno je lahko zaspal v mojem naročju :'(.
Živim v naselju, omejitev je 50 km/h...pa vsak teden kak revež konča pod kolesi...Pa sem od prijaznega policista dobila prav prisrčen odgovor. " Ja gospa če je bil črne barve se pa ne čudite,...jaz ga povozim če le lahko,..veste prinašajo nasrečo"  >:(BRRRR pa so ljudje sploh normalni??
To je odraz naše družbe...na žalost >:( :'(


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: Maja. , torek, 02.10.2007 : 19:53:54
matejči, ko sem prišla k Capudru mi je šlo že pošteno na jok, saj sem vedela da zanj/zanjo no več rešitve.
Sploh pa glede na informacije, ki sem jih dobila-da naj bi muc/a v tem stanju čakala že vsaj 3 dni...

Pa toliko ljudi je hodilo mimo po pločniku, se vozilo mimo z avtom... Eh, nima smisla.  :(


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: matejči , torek, 02.10.2007 : 19:57:30
Maja., saj mi je bilo takoj jasno, da ti je hudo :-[.
3 dni? :(


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: pridna , torek, 02.10.2007 : 21:05:31
Kar je sledilo temu je bilo srceparajoče. Muc je hropel, pljuval kri, grabili so ga krči. Bil je v šoku. S tem sem se vsaj tolažila. Naslednje slabe pol ure se je boril...skoraj ne morem opisati zvokov; hropenje, slišiš brbotanje krvi, vsakič ko je se trudil bolje zajeti sabo,se je stresel cel transporter. Maček med tem poskuša vstati, pade vstran, nogice steguje in krči v valu hudih krčev. Na koncu je predirljivo zamijavkal, zadnjič poskušal brbotajoče zajeti sapo, zadnje tačke je stegnil kolikor je je mogel...in poginil. Čeprav sva s Polono ugotavljali, če le še mogoče diha, sva vedeli, da je konec.

Tega se ne navadiš nikoli. Ampak nikoli. Ne pogleda na umirajočo žival, ne pogleda na mrtvo žival. Ker ko se pelješ mimo že mrtve živali, se ti pred očmi zvrti zgoraj opisano. In kakor kruto se bo tole bralo: imel je srečo, da je umrl v pol ure. Nekateri se matrajo več ur, lahko tudi več dni. Se zavlečejo v grmovje in tam gnjijejo, v njih se nabirajo črvi, telo jim razpada in tako čakajo trenutek usmiljenja, ko lahko izdihnejo in nehajo že enkrat trpeti. 

Le kako bi lahko bilo smiselno oddati mačko ali psa kar nekam, h nekomu, kar tako po vsem delu in trudu in energiji, ki jo vložimo v njih? V njihovo zdravje, dobro počutje, gibanje, urejene pesjake in mačjak? Pa se ne gre za nas namreč, saj svoje delo vložimo v njih, v živali, v njihovo dobrobit.

Tole je malce na hitro povedano. V resnici gre dostikrat takole: od dela te odtrga klic, da je treba letet po eno žival, ki je ali zapuščena pred hišo, tava po cesti, bega med avtomobili, je videna tam in tam... Potem vložiš ogromno energije v to, da živali "razložiš", da si ti tisti, ki ji bo pomagal in ne tisti, ki ji bo povzročil trpljenje. In ko jo pregovoriš, ti jo uspe z zvijačo, spretnostjo, znanjem ali srečo ujeti. In potem seveda k veterinarju, kjer ti povedo kaj vse je narobe z živaljo (precej tega opaziš že sam, vendar nikakor ne vsega), se po možnosti nekaj dni zapored boriš za njeno življenje in ko jo spraviš k sebi, se začne socializacija, ker seveda zanemarjena, zapuščena, maltretirana, prestrašena žival ni imela možnosti v svojem prejšnjem okolju iti skozi ta proces. Zgoraj opisana dela so pač samo vsakdan, ki ga vložiš v že poštimane živali - torej vsakodnevno ukvarjanje z njimi, učenje, nega, sprehodi, igra, čiščenje,...

In torej po nekaj tednih (v skrajnih primerih tudi mesecih) je žival pripravljena na odhod v nov dom. Seveda mačka ne bo šla nazaj na cesto. Tudi, če bo imela ljubeče lastnike. Tudi, če cesta "ni tok" prometna, tudi, če tisti na drugi strani še tako tulijo, da se ji krati svoboda gibanja in ljubezni itd. In seveda, da pes ne gre na ketno, čeprav "je naš prejšni nemški ovčar doživel 15 let in mirno umrl čez noč". Itak! Al kaj?

...kaj ti gre po glavi ko hitiš z napol mrtvim mačkom na veterino - kako si jezen, kako ti ni jasno zakaj ljudje ne sterl./kastr. svojih mačk...

In Gargamelca - ne samo kastracija/sterilizacija. Avto lahko povozi tudi tako mačko (ali psa). Izhod pod nadzorom! Oziroma brez izhoda za mačke.

kaj ti gre po glavi ko hitiš z napol mrtvim mačkom na veterino - kako si jezen, kako ti ni jasno zakaj ljudje ne sterl./kastr. svojih mačk, med tem pa poslušaš in gledš mačka, ki umira pred teboj, kako se počutiš brezmočno, ker mu v tistem trenutku ne moreš pomagati, kako se ti dobesedno para srce, vsakič ubošček hoče zajeti sapo in mu ne uspe...A je tega treba? Resno vprašam.

Ne ni treba. Samo človeštvo tega še ni dojelo.


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: anja87 , torek, 02.10.2007 : 22:02:13
Tudi sama živim v naselju, omejitev je 50 km/h. Pa tega nihče ne upošteva, ker je "glavna" cesta ravna, dolga, in predvsem idealna za divjanje - vsaj po mnenju večine.  >:( Ko sem pred leti peš hodila z avtobusne postaje, se je nemalokrat zgodilo, da sem bežala na travnik, ker bi me drugače kdo povozil. Če se tako obnašajo do človeka...  :( Redki so, ki upočasnijo, ko vidijo žival ob cesti, če ne že na njej. In vsaj enkrat na teden se na cesti znajde mačje revše, ki konča v groznih mukah pod kolesi avta, in ponavadi ni pomoči, ker o tem, da je bil zmazek na cesti muc (verjetno ni treba poudarjati, da pri hitrosti cca 90km/h od živali ne ostane veliko :o), priča le kakšen izmaličen ud ali celo bučka. :-X
In potem sosedje nam pravijo, da smo čudni, ker imamo mačka in psičke v hiši. In se zgražajo v stilu: saj je samo žival, boste drugega našli.
Nikoli mi ni bilo in mi ne bo jasno, kako lahko "kmečka" pamet lažje sprejme naše sosede, ki psa, ko se ga naveličajo, preprosto "pospravijo" - sploh ne upam pomislit kako. Lažje sprejmejo osebo, ki je imela mačko, katera se ji je gabila in je ta živalca (z daljšo dlako) okoli hodila zvozlana, bolhasta... Dokler je seveda ni pokončal avto. Eh.. Mi smo pa čudni, ker pazimo na svoje, ker mačka peljemo na sosednji travnik z oprtanim povodcem, da ja ne bi pobegnil.
Ne vem, sama imam veliko živali, takih in drugačnih in so mi vsi kot mali ljudje.. :-[ Ni lepšega kot imeti svojga srčka zraven sebe, da ti ni treba skrbeti, kje neki se potika; če se bo kdo nalašč znesel nad njim, komu se bo podelal na vrtu in jih zato dobil z metlo.
Dobesedno slabo pa mi je postalo pred kratkim, ko mi je nek "znanec", ob mojem predlogu za sterilizacijo mačke, da ne bo nezaželjenih mladih, odvrnil, da je to metanje denarja vstran, itak jo bo avto povozil ali pa domači pes raztrgal. :o
Žal je še vedno ogromno ljudi, ki jim je dobesedno vseeno, kaj se dogaja z njihovo živaljo. Sama sem striktno proti temu, da je žival zunaj oz. sama zunaj nikoli ne bi imela živali, je raje nimam. Sploh pa v danih okoliščinah.
In potem se najde še kakšen možganski maloposestnik, ki še pohodi gas, da bi ja zadel žival na cesti. Kam gre ta svet.. :-\


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: Smetka , sreda, 03.10.2007 : 08:35:10
Kam gre ta svet.. :-\

V maloro. Jaz niti verjamem ne več v to, kar delam.


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: mrrrcina , sreda, 03.10.2007 : 09:11:45
Čisto vsak dan je kaka prilika da ugotoviš da ima folk v 3/4 primerih skisane možgane. Zato pa skrbimo za pse in mačke ker ti ob takem folku gre na bruhanje in bi blo bolje da ne bi obstojal.In so psi in mačke dost boljša, neprimerno bolj prijetna družba kot ljudje in ni škoda časa za njih. Jaz s človeško raso praktično skoraj nimam več potrpljenja, vedno več ga imam pa z živalmi. In s takim človeštvom gremo definitivno v maloro.


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: vis in nox , sreda, 03.10.2007 : 09:38:23
Ne, ne obupati. S takimi, kot ste ve ima ta svet še možnost. Tudi jaz bom pomagala, kakor pač morem, trenutno s kakšnim denarnim prispevkom. Ne smemo pustiti, da zavlada malodušje. Počasi se pa le popravlja. Če pomagamo vsaj eni živali, smo nekaj naredili.


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: Royalty , sreda, 03.10.2007 : 10:10:16
Ne, ne obupati. S takimi, kot ste ve ima ta svet še možnost. Tudi jaz bom pomagala, kakor pač morem, trenutno s kakšnim denarnim prispevkom. Ne smemo pustiti, da zavlada malodušje. Počasi se pa le popravlja. Če pomagamo vsaj eni živali, smo nekaj naredili.

S tem se pa strinjam. Je vredno in ima smisel, zaradi njih. Dušic, ki jih rešimo s tem, da smo tukaj in se trudimo zanje. Da večina njih dobi super posvojitelje. Z mislijo da enkrat bo drugače. Mora bit.


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: Mel , sreda, 03.10.2007 : 10:13:07
V maloro. Jaz niti verjamem ne več v to, kar delam.

Ne, ne ... to ni res. Verjameš, moraš verjet. Edino tako bo lahko nekoč, nekdaj drugače. Edino tako, obstaja možnost za vse tiste ... ki potrebujejo pomoč.

Tudi jaz bi želela več pomagat, kot trenutno lahko. In upam, da končno tudi bom. :)


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: ticka , sreda, 03.10.2007 : 10:16:02
eh, Smet...pridejo taki dnevi, ko v nič več ne vrjameš in obupuješ...in pridejo dnevi, ko vrjameš v nekaj, ko se ti zdi, da delaš dobro, da se mogoče počasi kaj spreminja...ker je na žalost za velike spremembe potrebeno veliko časa, majhne pa ti itak že delaš!  :-*


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: Smetka , sreda, 03.10.2007 : 10:29:25
Najprej je bila:
-žalost,
-žalost,
-žalost.

Ker od žalosti ni glih luštkano umret, je zdaj:

-jeza,
-jeza
-jeza,
-zagrenjenost,
-zagrenjenost..........

........
.................

In nič drugega. Saj to ne pomeni, da ne delam več. Zelo očitno delam. In sem tudi zelo očitno nerešljiv primer tudi za strokovnjake, ker se pomagat po vseh takih in drugačnih rečeh niti ne da več. Delam torej še naprej, verjamem pa ne več v nič.


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: Mel , sreda, 03.10.2007 : 10:40:15
Ja, te razumem, kaj misliš povedati. No, vsaj mislim, da te.

Ok, iskreno povedano verjamem tudi jaz ne več, v boljši Svet. Sploh pa ne verjamem, v to boljše Človeštvo.

Edino kar verjamem je to, da je treba pomagati. In, da želim.

Mah, zakomplicirano.  :-\


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: mrrrcina , sreda, 03.10.2007 : 11:07:37
Škoda je časa ki ga porabimo za ljudi s skisanimi možgani ker jim ni pomoči in je niti nočejo, vsaka minuta porabljena za živali pa se splača in je vredna.


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: ticka , sreda, 03.10.2007 : 11:54:40
saj pri meni je bilo isto...žalost, žalost, žalost, potem zagrenjenost, polom, obupanje, dokončni zlom...
ampak, danes (ne govorim o jutri ali o pojutrisnjem ali o naslednjem mesecu) sem ugotovila, da grem lahko naprej!
povej, kdaj naj pridem gor, da te malo poslusam, ti prinesem kavo in cokolado, pac da sem tam samo zate, meni si ti tega vredna!
ce ne vrjameš, pa kaj?! enkrat pa mogoče spet boš!


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: liza-asta , sreda, 03.10.2007 : 12:11:01
Ej...Smet  :D v koga ali kaj ti ne verjameš ?  >:( :-\

Halo ! Res ni glih vsem in vsakemu za verjet.. :-\ se strinjam..
Ampak nekaterim pa vsseno lahko verjameš... ;)
glej:
samo zadnjih nekaj dniii...
-na pikniku smo kar nekaj zbrali..(usput..smo te zlo pogrešal)  ;)
-na srečelovu tud...
-pa poglej to super akcijo za horjulčke, pa za otroke istočasno...

Pa boš ja verjela u te ljudi, ki so pripravljeni pomagat pomoči potrebnim... :-*

JST PA ŠE VERJAMEM  8)
Res, da so zmeri bolj redki..AMPAK SO IN PIKA  :P :-*

Ma itak pa vem...da TI ŠE TUD VERJAMEŠ...anede ?  :D
A ti pridem to gor povedat.. ::) :P

LP vsem, ki tud tko mislite !  :-*


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: pridna , sreda, 03.10.2007 : 12:13:21
Citat
Najprej je bila:
-žalost,
-žalost,
-žalost.

Ker od žalosti ni glih luštkano umret, je zdaj:

-jeza,
-jeza
-jeza,
-zagrenjenost,
-zagrenjenost..........

........
.................

Hm. Zanimivo. Pri meni je bila najprej presenečenje, potem jeza, potem bes in zdaj samo še ena taka velika žalost in občutek nemoči in izgubljenosti...  Kej več pa itak ne bi komentirala, ker mi bo žal in me bo treba brisat..


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: ticka , sreda, 03.10.2007 : 12:22:28
ampak, pridna...razumem občutek nemoči, in iz kje prihaja in kako boli...vseeno pa delaš dobro in ko nekoga rešiš nisi nemočna, a ni tako? poskusi se oklenit tega občutka in ne občutka nemoči...


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: MaxyTT , sreda, 03.10.2007 : 12:33:23
Sem zadnjič gledala rubriko Spet doma na spletni strani zavetišča. Gledam tisti dolg seznam in me je prav prešinilo: Šment, koliko jih je Smetka že spravila v nove domove!  :D :D :D In to na vsaj na boljše ali enako dobro.  :) :) :)

So mi pa vsi ti občutki čisto jasni in se strinjam z predhodnicami. Sploh z Lizo-asto, ki je vedno tako fajn energična, kar se že po postih vidi in zmeraj zadeve na pozitovno obrne.  :)

LP


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: liza-asta , sreda, 03.10.2007 : 12:37:33
Ja, še to bi dodala...jst sem pa zelo vesela, če lahko pomagam ali rešim samo enega od 100..ker žau pa vseh res nikoli ne bo možno, tega se pa zavedam..zato mi ta eden rešeni prinese toliko več sreče in zadovoljstva.
In daje upanje - zato tudi še VERJAMEM  ;) :)


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: liza-asta , sreda, 03.10.2007 : 12:43:14
JA MaxyTT ...je treba vsako stvar gledat s pozitivne strani..a ne ?  ;)
Če pa nebi nihče verjel...bi pa lahko kar prec zaprli "mojgapsa.net"  ;D
u pasjo uto  :-\ pa ne vem...če bi se Jana s tem strinjala... :P :-\

Sory..ampak je pa RES  ::)


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: ModraPanda , sreda, 03.10.2007 : 21:50:45
Eh... revcek :(

"In da ne bo pomote - maček je prečkal cesto z leve strani in ga je avto zbil tik preden je dosegel drugo stran. Že na stranski črti, če smo natančni, kjer je tudi bodla v obraz živo rdeča luža krvi." Tole me je spomnilo na nekaj, kar sem videla pred kratkim. Zenska za volanom je par metrov proc od mene (sla sem pes) sredi mirnega naselja divje pohodila gas, ko je sel muc lepo pocasi cez cesto. Njen namen je bil jasen. Se tam, kjer se ne zgodi nesreca, je treba delat hudobije. Groza, res.Men je ravno moj dragi zadnjič rekel, da mi mora n ažalost povedat, da je večina povoženih muckov povoženih zanalašč. Nisem mu hotla verjet, ampak očitno je res, ker men se zdi, da je bil tudi tale zanalašč povožen. Ko pomislim, da meni mački in miši in ježki kar naprej skačejo pod kolesa pa nisem še nikogar povozila je to res. Jaz ga nisem, ker ga nočem, tisti, ki žival povozi jo pa zato ker jo hoče. Saj so neprevidne in se zgodi nesreča, ampak toliko nesreč?? Ne vem no. Najbrž se jih res precej zanalašč povozi. Groza.


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: Klavdija , sreda, 03.10.2007 : 23:34:15
res žalostno...

mi pa je "stopil" tale stavek v oči...

Citat
Le kako bi lahko bilo smiselno oddati mačko ali psa kar nekam, h nekomu, kar tako po vsem delu in trudu in energiji, ki jo vložimo v njih?

..to si vsak dan ponavljam...........

Smetka ne obupaj...................


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: TinkaraC , četrtek, 04.10.2007 : 07:50:31
Danes je mednarodni dan boja proti mučenju živali. Me prav zanima, koliko ljudi se bo na to spomnilo. NO, razen tistih, ki živijo za živali že tako ali tako.


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: Nanook , četrtek, 04.10.2007 : 08:07:25
Panda, jaz pa mislim, da ce bi ljudje nacrtno vozili cez zivali, bi bilo povozenckov veliko veliko vec. Krastacam se pa tako in tako izogibamo samo biologi.

Pri nas je vlak redno povozil nekaj mack na teden (si vedel po smradu), vcasih tudi kaksnega psa in cloveka. Tudi ob Celovski jih je bilo kar nekaj (preden so jih pospravili)-psov in mack to, za ljudi ne vem. Tezko recem, da je vlak nacrtno povozil zrtve, tudi tezko recem, da so vozniki po tistem delu Celovske nalasc povozili macke in pse. Pac, ce pripelje s 70km/uro, potem internetni izracun pravi, da je pot ustavljanja dolga ca. 47m (19.4 je reakcijska pot, 27,5 pa zavorna pot). In ce ti pri 70km/h skoci macka 1m pred vozilo pac nima sans.

Dejstvo ostaja, da ce mack (in psov) ne bi bilo zunaj brez nadzora, bi bilo tudi stevilo nesrec manjse, kajne.

Tako pa morajo bojda oboji uzivati neko kvazi svobodo in posledice so tu.


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: Smetka , četrtek, 04.10.2007 : 08:10:42
Krastacam se pa tako in tako izogibamo samo biologi.

In jaz  :). Pa ne samo krastačam. Še vsem ostalim v času, ko se masovno selijo čez ceste in me je težko spraviti s hriba, da jih ne bi slučajno še katere od njih imela na vesti.


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: Nanook , četrtek, 04.10.2007 : 08:11:55
A se pri vas gor kje selijo? Jih pridemo pobrat (za cez cesto). :D


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: Smetka , četrtek, 04.10.2007 : 08:14:07
Se ja. Na vsej poti od nas do Dobrove jih je polno. Toliko jih je, da je nemogoče, da ne bi vozili čez njih in niti enkrat v vseh teh letih nisem opazila nikogar, ki bi jim čez pomagal. Jaz res raje ostajam doma takrat.


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: Sanny , četrtek, 04.10.2007 : 08:14:35
Jaz sem pa očitno potem edina na našem koncu, ko s ceste pobiram od raznoraznih žab, močeradov, polžev. Pa še kaj bi se našlo. Potem me pa vsi čukasto gledajo :o, ko imam močerada v rokah ;D ;D.


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: Nanook , četrtek, 04.10.2007 : 08:22:37
Ooo, superca, hvala, bom sporocila dalje pa zna bit, da jih bomo naslednjic pobiral. :D

Jaz pobiram polzke po temi, ker me sicer grdo gledajo.  :-[ Ne morem mimo polzka, ne morem oz. grem zelo tezko, to mam ze od mickenga. :-[


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: luna7 , četrtek, 04.10.2007 : 08:24:52
Smet, mene je v zadnjih dnevih nekaj prešinilo, ko sem poslušala domač pogovore in razgovore....
Kako govorijo moji stari starši o živalih, kako govorijo moji starši in kako govorijo recimo najine generacije. Vidim, da se to spreminja - ampak na bolje!!!!!!  :D
Res, da to ne gre pri vseh tako. Sem pa opazila, da se nekaj premika.

Zato pa nas je kar nekaj, ki te stvari z dejanji, z mislimi in še s čem spreminjamo.  ;) Smetka, dogaja se na bolje! Čeprav včasih ni videt tako.
Pravijo, da brez teme ne bi bilo svetlobe.

Ps. Ja, tudi jaz prenašam polže, pa žabe preko poti in cest.... (pa le nisem tako čudna, kot sem mislila... :P)


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: kaja , četrtek, 04.10.2007 : 08:39:23
Me veseli, da nas je vec taksnih, ki pobiramo nekosmate zivalice in jih nosimo cez cesto. :) Tule pri nas imamo vsega dovolj od polzev do moceradov (danes bo menda dez), pa slepcev in podobnega. Zabe tukaj vidim zelo poredko, se pa tudi najde kaksna. :) :)


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: Tecka , četrtek, 04.10.2007 : 08:44:32
Ooo, superca, hvala, bom sporocila dalje pa zna bit, da jih bomo naslednjic pobiral. :D

Jaz pobiram polzke po temi, ker me sicer grdo gledajo.  :-[ Ne morem mimo polzka, ne morem oz. grem zelo tezko, to mam ze od mickenga. :-[
Ja, samo res čudni pogledi padajo ane. In komentarji... ::)

Smet, mene je v zadnjih dnevih nekaj prešinilo, ko sem poslušala domač pogovore in razgovore....
Kako govorijo moji stari starši o živalih, kako govorijo moji starši in kako govorijo recimo najine generacije. Vidim, da se to spreminja - ampak na bolje!!!!!!  :D
Res, da to ne gre pri vseh tako. Sem pa opazila, da se nekaj premika.

Zato pa nas je kar nekaj, ki te stvari z dejanji, z mislimi in še s čem spreminjamo.  ;) Smetka, dogaja se na bolje! Čeprav včasih ni videt tako.
Pravijo, da brez teme ne bi bilo svetlobe.

Ps. Ja, tudi jaz prenašam polže, pa žabe preko poti in cest.... (pa le nisem tako čudna, kot sem mislila... :P)


Jaz pa moram rečt, da je pri nas v familiji že od nekdaj doma tudi ljubezen do živali. Po očetovi in mamini strani. Pravzaprav sta se spoznala na pasjem sprehodu ;D. Tudi obe stari mami ... Ena je imela vedno psa in mačke, druga finančno ni zmogla, je pa zato vedno vsakega (no seveda z dovoljenjem) psa počohala, mačko pobožala, jih nekaj pobrala in oddala... Torej ni vse samo generacija. Je tudi vzgoja in srce posameznika.
En lep živalski dan vam želim in vsam vašim in nikogaršnjim kosmatincem pošiljam čohce (slednjim pa tudi željo po hitrem odhodu v nove domove).
T.


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: Klavdija , četrtek, 04.10.2007 : 09:03:59
jaz pa obožujem krastače...so mi čudovite!!!!!! :D :D :D


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: MaxyTT , četrtek, 04.10.2007 : 10:18:45
Pri nas na vrtu se je naselila ena krotica, ki jo sedaj kličemo kar Teta Krota  :P . Pojma nimam od kje se je vzela, ampak se nas drži ko klop že več kot pol leta. Je pa res krasna - taka velika in debela  :) . Pride pa "na površje" samo zvečer, ko se že malo stemni in prečekira, če je pri mamini muci še kaj od konzerve ostalo. Je mačje konzerve kot za stavo.
Drugače imamo pa tudi pravi živalski vrt, glede na to, da smo ob gozdu. Sem se že navadila, da zvečer hodiva z Neli na sprehod s svetilko, da komu na glavo ne stopiva.

Povoženih živali je pa pri nas ogromno, največ muck in ježev, parkrat pa tudi poljski zajec, ker so na drugi strani ceste barjanska polja. Zadnjič sem pa čisto direktno naletela na trk avta in psa (star kuža, zvečer, skočil pred avto, sam lutal po cesti), voznica ustavila, smo našli lastnika psa, ki ga je takoj odpeljal na veterino. Kuža sicer kljub trku v glavo preživel, vendar sem ga še vedno parkrat videla lutati po vasi. Očitno lastnikov ni izučilo.  >:(

LP


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: Smetka , četrtek, 04.10.2007 : 10:27:48
Sem se že navadila, da zvečer hodiva z Neli na sprehod s svetilko, da komu na glavo ne stopiva.

Hehe...


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: TinkaraC , četrtek, 04.10.2007 : 11:31:23
MaxyTT, mi imamo pa eno žabco, vrste planinski urh, ki hodi na vrata vsak večer k sosedom. Smo jo krstili Claudia, po pobožni želji moškega dela prebivalcev doline, da bi se iz žabce spremenila v top model :)

Pri nas povoženih živali ni, razen enkrat je pred 10.leti poštar povozil pri kmetu eno od njegovih neštetih necepljenih nekastriranih oz. nesteriliziranih mačk. Kljub našemu nenehnemu "vtikanju" v zasebne zadeve, se pri kmetih niso odločili za bolj odgovoren pristop k lastništvu živali in so te v zadnjih letih ali poginile od bolezni ali pa se preselile k nam (dve sem cepila sama, eno je dala sterilizirat soseda, mačkona pa ne ujamemo nikakor). Tudi pes pri njih na verigi, nekastriran, nikoli sprehajan. Premik od prejšnjega kužka, ki je poginil od starosti, je v tem, da temu dajejo brikete za jest in ne ostanke kosila ter da ima malce daljšo verigo in nekaj igračk (beri - raztrganih žog). Več nismo dosegli :(, z njimi smo le še na bojni nogi, ker so prepričani, da smo nori mi, ki imamo 2 psa NOTER :P


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: MaxyTT , četrtek, 04.10.2007 : 11:45:25
MaxyTT, mi imamo pa eno žabco, vrste planinski urh, ki hodi na vrata vsak večer k sosedom. Smo jo krstili Claudia, po pobožni želji moškega dela prebivalcev doline, da bi se iz žabce spremenila v top model :)

Ha,ha,ha, pa so se že zmenili med sabo kateri junak jo bo kušnil na žnajbelčka?  ;D

LP


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: TinkaraC , četrtek, 04.10.2007 : 12:35:14
Ha,ha,ha, pa so se že zmenili med sabo kateri junak jo bo kušnil na žnajbelčka? ;D

LP

Np, samo sanjajo. Saj si že videla tisti primer v enem oglasu, ko dedc postane žaba :)

Ampak k osnovni temi. Mene jezi dejstvo, da se ljudje ne zavedajo, kako veliko škode delajo živalim, če jih nenadzorovane pustijo letati po svetu. Ok, če bi živeli v kočici sredi gozda v smislu Grizlija Adamsa, tam bi res veljala pravila narave in kdor bi bil močnejši bi preživel. V primeru norišnice kot je naš svet, pa živali nimajo šanse. In razmišljanje v smislu, da se žival nasprehodi - ja, če si zraven ti, človek! Nihče si ne predstavlja, da bi tako na sprehod spustil nekaj let starega otroka! Jasno. A žival, ki je proti nevarnostim avtomobilov, človeštva, sodobnega sveta, enako nemočna kot en otrok - pa hajd skozi vrata, pojdi se nadihat, a ne?
Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: Nanook , četrtek, 04.10.2007 : 12:49:30
Se vedno bolj cudim, zakaj se sploh rece "domaca macka". Tisto domaca lahk kamot spustimo, saj je ocitno v vecini primerov tako ali tako ni nikoli doma. ::)


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: Gargamel , četrtek, 04.10.2007 : 14:34:27
Zadnje 2 dni poslušam primere zbijanja, včeraj pes pod vlakom, ki ni bil privezan. Bila je psička, labradorka, mlajša. Od nje ni ostalo nič, niti glava. Danes bi radi posvojili muco, ker jim je prejšnjo povozil avto. Njeni mladiči so se že nekaj časa nazaj neznano kam razkropili, par starejših muc je že poginilo, od starosti veste. Mačkon pa je odtaval, očitno ni hotel biti več naš.

Če že hočeš potegnit eno črto, kje natančno je trenutno odnos do živali, kako se dojema pojem odgovornega lastništva ter kolektivne odgovornosti, verjetno lahko to storiš pod zgornjim odstavkom. Gre na bolje, ampak poooooočččaaassiiiii....

Lp, Maja


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: MaxyTT , četrtek, 04.10.2007 : 14:50:49
Zadnjič je bil oče na enem srečanju in je beseda nanesla na živali. Pa oče omeni, da imam jaz posvojenko iz Horjula in kako je pridna (ja, itak  :P). Pa se oglasi ženska, ki začne razlagat, da oni so tudi imeli psičko, ki je pa kar izginila in potem naj bi jo vaščani videvali malo tu malo tam, ampak je niso več našli. Pa so hoteli iti po psa v Horjul. Še predno oče nadaljuje, sem ga prekinila in mu povedala, da ji je sigurno Smetka dala lekcijo glede odgovornega lastništva in da iz Horjula sigurno niso dobili psa. Pa mi reče oče, ja, kako pa to veš? Hja, a ne? Res čudno. No, v glavnem, ženska je potem na tem srečanju vsem razložila, da kako so gor v Horjulu grozni in kako si to predstavljajo, da jim niso hoteli dat psa.

Vsak komentar je seveda odveč.  >:(

LP


Naslov: Re: Današnji dan...
Poslano od: Smetka , nedelja, 07.10.2007 : 20:50:54
Za takšne "vsevprek" in neosnovane razlage obstaja zdravilo.