mojpes.net

o psih => Lulanje na sto načinov => Sporočilo, začeto od: Tinca , sobota, 24.08.2002 : 15:23:43



Naslov: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Tinca , sobota, 24.08.2002 : 15:23:43
pa sem spet tuki  :)
luc pridno raste, raste pa tudi njegova samozavest  ;D
med igro renci na nas in nas grize.. zacne tudi lajati na nas in ce mu z ostrim glasom recemo ne cisto ponori... kako naj ga umirimo?  ???
drugace nas uboga, tudi na sprehodih je zlat  ;D
problem pa je tudi lajanje ponoci in lulanje po stanovanju... ven ga peljemo po vsakem obroku, po vecjem razburjenju, igri, ko se zbudi, preden gre spat.. vendar pa se se vedno velikokrat polula v stanovanju! ali je to zato ker je samec? pri nas je ze 14 dni in ce se se bolj trudimo nam nikakor ne uspe da bi minil dan brez brisanja luzic.. pravi problem pa bo nastal ko bo sola in bo dopoldne sam.. polula se namrec tudi v svojem "stanovanju"  :)  veliko lepse bi mu bilo ce bi lahko dopoldneve prezivljal v dnevni sobi pri dedku in babici vendar pa onadva ne bosta za njim brisala luzic in ga vozila ven.. ce bo zaprt bo pa lajal in bo spet ogenj v strehi.. prosim za nasvete kako naj vsaj malo izboljsam te zadeve... aja, drugace ga pa ze vsak dan puscam samega.. da se bo navadil..

lep pozdrav   ;)

tina & luc



Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Nanook , sobota, 24.08.2002 : 20:24:57
Ziv,

ko zacne rencat in grizt, "zacvili" au in prenehaj z igro za nekaj minut. Nato se spet zacni igrati. Ce te spet prevec ugrizne, nehaj z igro in pojdi stran-v drugo sobo, v glavnem se mu umakni. Tokrat za malce vec casa. In to ponavljas. Moj je v parih dneh kapiral in od takrat naprej se igrava samo dokler ne recem au, potem neha, pride do mene in me zacne lizat.

Kje pa je ponoci?

Glede lulanja: moj je bil ze napol navajen cistoce in mu je le kdaj pa kdaj uslo. Ko se je polulal notri, ga nisem kregala. Ce pa se je polulal zunaj, je bil pa neznansko priiiiden. Pomagale so tudi "pasje plenice", ki sem mu jih nastavljala pred vrata in so "disale" tako da sem tocno vedela, kdaj ga tisci lulat, saj se je odpravil naravnost k plenici.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Tinca , nedelja, 25.08.2002 : 13:19:35
:) bom probala s cviljenjem!

ponoci spi v svoji skatli- to je zraven kuhinje in dnevne sobe.. mi pa spimo v zgornjem nadstropju.. nekaj casa sem spala v sosednji sobi tako da ni bil sam pa je blo isto..

lp, Tina


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Gregor_K. , petek, 30.08.2002 : 00:46:39
Tina glede na to da se poznava in dobro veš da imam veliko izkušenj s psi,bi me res lahko takoj vprašala ko se je tole začelo...
Glede grizenja-pes se bo umiril sam.To je za to pasmo te starosti čisto običajno...
Glede divjanja-pes bo moral slej ali prej spoznati kdo je "alfa samec" v vašem "tropu".Tu ni pomožne rešitve.Jasno mu boš morala dati vedet da si ti glavna.Nikar s tepežem!Le primi ga za gubo na tilniku in ga stresi za njo.To naredi z njim tudi mati če je poreden:)

Lulanje-časopisni papir in izgon na prosto.
Boljša varianta-takoj ko boš opazila da mora iti pes na stran ga pelji ven.Tako se bo jasno naučil da ti mora pokazati da mora nekam...
Sicer pa je pogosto lulanje obveza mladega psa...

LP!


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Gregor_K. , petek, 30.08.2002 : 00:52:11
Sicer bi pa vsem ki imajo probleme s psom priporočil naj najprej odkrijejo vzrok problemov,oziroma zakaj se pes tako obnaša.Ne pa da takoj rečejo,ja,to lahko,tega pa ne.Tako ne gre.Pes ima svoje potrebe,ki pa jih žal mi včasih ne razumemo pa čeprav nam jih hoče povedati...

LP!


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: halicanum , petek, 30.08.2002 : 07:17:38
Tinca,

Pri beaglih je treba biti dosleden. Na vsako nedoslednost reagirajo s poskusom izsiljevanja svoje volje. Za pogledom, ki osvaja, se krije zelo mocna osebnost, ki natanko ve kaj si zeli doseci. Na vsako neodlocnost reagirajo z novim poskusom.
Namesto, da ti vzgajas njega, on ze lep cas vzgaja TEBE in ostale clane "krdela".

Sedaj moras narediti korak nazaj, ki je zelo zahteven, in nekatere "lekcije" predelati bolj dosledno. Taksni popravki zahtevajo veliko strpnosti in dela.  -  Upam, da ti bo to uspelo.

Eden od ucinkovitih nacinov je, "zaposliti" ga - veliko se ukvarjati z njim in njegovo voljo neopazno preusmerjati v vedenje, ki ti je sprejemljivo.

Zapomni si: PES MORA BITI ZAPOSLEN. Drugace, si sam zacne iskati zabavo, ki nam ni vedno po volji.

Nisi edina. Tudi nasi beagli imajo svoje muhe, kot so obcasni poskusi izsiljevanja. Ce ne reagiramo vsi enako in dosledno, se zna zgoditi, da jim nekaj uspe.


Veliko srece in potrpezljivosti!
Darko


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: smrcek , sobota, 31.08.2002 : 10:17:54
STRESANJE ZA VRATNO GUBO PREPOVEDANO !!!!!!  >:( >:(

V naravi to pocne samo kak odstotek ali dva zivali (volkov) in se to kot povsem skrajno sredstvo umirjanja.
Prva reakcija pri grizenju mladickov (npr seska) je da mama zacvili. Ce to ne pomaga vstane ter se umakne in psicka ignorira. Nato je na vrsti rencanje in ce se to ne pomaga psicka prevali na hrbet (ga nezno podre) in ga nekaj trenutkov zadrzi v tem polozaju.
Kot zadnje sredstvo za umiritev porednega kuzka uporablja mati PRIJEM !!!! za vratno gubo in nikakor ne stresanje >:(.
Stresanje za vratno gubo mocno spominja na ubijanje plena in kuzki se resnicno takrat tako pocutijo. Pri nekaterih lahko celo tako sprozimo agresijo ali pa pretiran strah ter kasneje v rencanje (obramba).

V mali soli so nam striktno prepovedali stresanje te gube in pa klofute po gobcku.
Njabolje je tako kot predlagata Nanook (cviljenje zelo ucinkovito :-* :-*) in Halicanum :D :D.
Pa veliko uspeha.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Gregor_K. , sobota, 31.08.2002 : 11:15:06
Smrček imam prijatelja ki ima psarno že vrsto let in ki vzreja pse za potrebe reševalcev,policije in vojske.
Stresanje za vratno gubo je učinkovito in ni mučenje ali trpinčenje psa.
Vendar psa samo primemo in narahlo stresemo,ne da ga vlečemo ali kaj podobnega za njo!!!!!!!!

Udarci po gobčku pa so res prepovedani!!!!

Prijem za gubo in rahel stres nikakor ne povzročita agresije ali pa pretiranega strahu!

Moraš namreč vedeti da niso vse pasme enako občutljive.
Razlika je na primer če to narediš pudlju ali pa rotvajlerju!
Treba je imeti občutek in ostati miren,nikakor ne znašati s tem svoje jeze nad psom!

LP!


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: KIN , ponedeljek, 09.09.2002 : 10:03:02
Živjo! Imam kužka starega 4,5 mesecev. Imam pa ta problem, da se mojemu psa kar naenkrat dobesedno čist utrga in me začne grist ko nor. Ko povzdignem glas, da bi nehal, ne neha. Ga udarim po riti tudi ne neha. Včasih je zaleglo, če sem ga udarila po ritki zdaj pa ne več.Kaj lahko še naredim? Pri meni ni nič pomagal če me je grizel da sem vpila au au, ali pa cvilila. Ni vžgalo. Hvala že v naprej. lp


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: keno1 , ponedeljek, 09.09.2002 : 10:26:04
Pozdravljena!

Žal pri psu zadnji del telesa (rit) ni ravno primeren del za kakršnokoli fizično kazen.Na tem delu so določene živčne poti in se tega dela res izogibaj,tudi božanje po tem delu ni priporočljivo.Če že hočeš psu pokazati da te naj neha gristi ga pač ošvrkni po smrčku.To bo še najboljše.Pri moji psički to vedno zaleže,seveda moraš imeti tudi nekaj avtoritete.

Lp


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: KIN , ponedeljek, 09.09.2002 : 10:46:48
Po smrčku pa tudi baje ni priporočljivo. Tako so mi rekli. Pes je na tem delu najbolj občutljiv.lp


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: brin , ponedeljek, 09.09.2002 : 11:21:11
Kin,
moj predlog je, da psa streses za gubo na vratu - na enak nacin psice kaznujejo svoje mladice. Seveda intenzivnost tega prilagodi karakterju svojega psicka. Po gobcku ali po glavi pa jaz svojega zlatkota nikoli nisem udarila.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 09.09.2002 : 13:11:40
Pa kaj ste vsi svoje pse tepli in stresali za vratno gubo, da so nehali grist??? Mislim, ker moj ne spada med prav inteligentne pa je takoj pokapiral, ker sva se šla "po mladičkasto". Ko me je preveč stisnil, sem rekla au in šla stran. Nisem tulila au. In to sem ponavljala in ponavljala. Kmalu je zakapiral do kod lahko gre in od takrat naprej se igrava čist normalno. Če pa včasih vseeno preveč stisne pa rečem; "Tari ne, ker je au" in potem neha. Simpl ko pasulj.

Še to glede stresanja za gubo: v naravi samica REDKO oz . SKORAJ NIKOLI ne strese psa za vratno gubo. Ali se umakne in malce zarenči nanj ali pa ga zgrabi za gobec. Ne pa za vratno gubo. Tudi prenašajo jih ne tako naokrog, ampak jih večkrat primejo kar čez telo in jih potem nežno odnesejo drugam.



Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: brin , ponedeljek, 09.09.2002 : 13:56:11
Ups, sedajle berem vse za nazaj. Nekateri pisete, da je prijem za vratno gubo nepriporočljiv. No ja, meni so to strokovnjaki priporocali kot edino metodo kaznovanja.  ??? ??? . Ocitno obstaja vec mnenj.
Je pa tudi res, da svojega psa nisem nikoli mogla mocno stresti  (ker je pretezak)  in so bili tisti moji poskusi prijema za vratno gubo bolj smesni in neuspesni poskusi kaznovanja.
Svojega psa pa sem najveckrat (in tudi najbolj uspesno je bilo) odvajala od grizenja z ostro besedo fuj... Pa je zaleglo, scasoma seveda. To ni bilo cez noc, pac pa postopoma. Pa tudi au sem govorila - rezultat pa je bil ta, da me je moj kuza veselo polizal po obrazu.
Lep pozdravcek.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: kaja , ponedeljek, 09.09.2002 : 16:05:27
Lahko poskusiš tudi tako, da se pred psom, ki  te grize zviješ v "klobčič". Torej se usedeš na tla in skriješ roke, noge in glavo. Mogoče te bo poskusil ugriznit v hrbet, vendar bo kmalu ugotovil, da te ne more, vsaj ne tako kot te lahko npr. v roko. Jaz to še vedno počnem kadar se Kaja preveč razigra in pozabi pravila lepega vedenja. Zdaj sicer laja name, dokler je ne pogledam, včasih pa se je užaljeno vsedla in obrnila proč.

Se pa strinjam z Nanook, nikoli še nisem videla, da bi psica stresla mladiča za gubo, sem pa videla, da ga je zagrabila za gobec, narahlo seveda. Isto lahko vidiš pri volkovih, seveda samo na discoveryju. Če se ne motim naj bi oglavnik halti deloval pomirjujoče ravno zato, ker zategne na gobčku, tako kot je to storila psica. Večina psov se ga hitreje navadi. Don ga je v primerjavi z nagobčnikom in oprsnico, zelo hitro sprejel. Nekaj že bo na tem.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: KIN , ponedeljek, 09.09.2002 : 16:35:09
Tudi to ne vžge. Sem že probala. Če ne dobi moje roke mi bo pa glavo. :-[ Mislim, da me čaka še veliko dela. Očitno premalo povzdignem glas, ker fanta pa upošteva 100/h. lp


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: brin , torek, 10.09.2002 : 07:54:28
Kin, saj se bo kuza scasoma umiril. Seveda mu pa tudi ti pokazi neko avtoriteto: vsakic enako toleriraj grizenje in kuza se bo naucil, kaj sme in kaj ne. Pa se to: ce se bos ti ukvarjala s psom in ga solala, potem bo kuza zacel tebe upostevati in ne fanta. Moj zlati prinasalec je npr. popolnoma gluh pri starsih in pri fantu. In ko ga starsi peljejo na sprehod, me je kar  sram, da je to moj kuza. Namrec pri njih vlece, lula na vsakem vogalu, hodi cik cak.... Ti psi so zelo inteligentni in hitro ugotovijo, koga lahko ignorirajo in "zajebavajo" in koga ne -predvsem ko so mladi. Pri samcih je pa sploh potrebna disciplina. Kasneje se pa sami po sebi umirijo.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: KIN , torek, 10.09.2002 : 08:40:44
Ja jaz ga bom šolala. Začneva prihodnji teden. Sem pa ugotovila glede na to, da me zdaj nekaj časa ni grizel in zdaj spet začel, da so mogoče problem zobki. On pa seveda rad ugrizne v mehko.  :o To je pa tudi res, ko grem jaz z njim na sprehod je čisto drugačen kot če gre z fantom. Od začetka se mu je sredi ceste vsedu in ni hotel nikamor. Še bi lahko naštevala. :) lp


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: kaja , torek, 10.09.2002 : 14:22:54
Zdaj imam pa še jaz en problemček. Zadnje čase se ubadam s prevzgojo sestrine psičke, ki pa nikakor ni uspešna. Vsak dan grem dopoldne ponjo, da jo peljem na sprehod in k nam na kosilo. V zadnjih mesecih me je neverjetno vesela ko pridem. Cvili in laja, skače po meni, s krempeljčki dobesedno grebe po nogah, zraven pa sunkovito diha, da imam občutek, da jo bo kap. Tolikšne razburjenosti ne doživim niti pri Kaji ko pridem domov. Skoraj sigurna sem, da sta za njeno obnašanje kriva sestra in njen mož, saj je Vini cele dneve sama (med pol sedmo zjutraj, pa včasih celo do pol šestih popoldne).  Potem pa včasih še zvečer. Na dolge sprehode jo vozim izključno jaz, vendar čisto vsak dan nimam časa (takrat jo pelje mami vmes lulat). Ko jima karkoli omenim, sta užaljena, da pač morata hoditi v službo in da za psico strašno lepo skrbita. V glavnem škoda besed. Tu se ne bo nič spremenilo!  :'(

Kako naj torej psičko umirim? Od začetka sem jo ignorirala, zdaj pa jo že nekaj časa poskušam pripraviti do tega, da bi sedla in utihnila, potem pa jo šele spustim ven. Brez uspeha! Usede  se le toliko, da pokaže da zna, vmes pa glasno bevska in cvili. Seveda jo na koncu spustim ven, ker se bojim, da bodo sosedi znoreli. Moja napaka, vem!
Vse skupaj me precej jezi, ker imam z Vini skoraj več dela kot s Kajo, da niti ne omenim, da si želim še enega psa, vendar si ga tudi zaradi Vini ne morem privoščiti, ker ne vem kdo bi potem skrbel zanjo. Malega hudička imam preveč rada, da bi ji storila kaj takega. lp


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: KIN , sobota, 14.09.2002 : 09:45:17
Zopet se oglašam v tej rubriki. Tokrat se gre zaradi lulanja. Kin bo star kmalu 5 mesecev in je zopet začel lulat v hiši. Pa je bilo že vse v redu in se je navadil hoditi ven. Po besedah moje mami, naj bi lulal zanalašč. Ker če ne dobi svoje, se gre polulat. >:( Ste imeli kdaj podobne težave? Hvala že v naprej za odgovor/-e.lp


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Dani , sobota, 14.09.2002 : 14:00:24
Kaja, psicka je ocitno vec kot prevec sama in zato je tako veselo razburjena, ko kdo pride. Poizkusi takole: takoj, ko odpres vrata in stopis noter, pocepni in ji pred gobcek podaj priboljsek, ki ga bo malo dlje grizla. Na ta nacin bos njeno pretirano pozornost s sebe preusmerila na hrano. Med tem jo kar malo ignoriraj in ko bo umirjena, pojdita ven. Ce bo kljub temu skakala nate, stopi korak nazaj, da bodo prednje tacke padle na tla. Takrat jo pohvali.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: KIN , petek, 11.10.2002 : 11:47:17
Živjo vsem!

Zanima me kaj narediti v primeru, ko pes zarenči nate, če ima kaj v gobčku ( npr.kost,...). Vozim ga pa tudi na nek travnik, kjer je polno lukenj( krtovih). Kin se veselo zapodi v vsako luknjo in začne kopati. V tej luknji ni nič in ko ga hočem dat stran od luknje zarenči, kot da bi kaj imel, samo nima nič.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Neli , petek, 11.10.2002 : 11:56:41
Kin,

tudi naša Neli je renčala, ko je prvič dobila kost (govejo). Takoj sem se odzval z ostrim "NE" in ji kost počasi vzel iz gobca za 2 sekundi, in ji kost takoj vrnil ter jo pohvalil. Potem sem jo malo božal po gobčku medtem ko je kost grizla in še trikrat ponovil vajo z odvzemom. Pri naslednji kosti čez par dni ravno tako, in še enkrat. Tako se je navadila, da če smo ji kost enkrat dali bo njena kljub temu, da ji jo vzamemo za trenutek. Tudi še sedaj ji včasih kost vzamem in gobčka in ji jo nato vrnem. Da slučajno nebi pozabila.

Sedaj ji lahko iz gobca vzameš karkoli, če jo le ujameš. ;D


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: halicanum , petek, 11.10.2002 : 12:05:49
Kin,

Kaj narediti, je odvisno od tega, kako sploh reagiras na rencanje.
Ce si doslej reagirala tako, da si se "povlekla" na opozorilno rencanje, je relacija ze vspostavljena. Pes zarenci, za opozorilo, ti se pa temu podredis. Pes je tebi nadrejen.
Resitev zahteva veliko dela, ker si moras izboriti visjo pozicijo v vajini hierarhiji, na kar bo pes reagiral z "obrambo svoje pozicije".

Ce gre za mladica, ali tebi "podrejenega" psa, je Nelin odgovor, edina pravilna metoda odvajanja od obrambe hrane (ali plena).

Pri nasih psih smo uspeli relativno hitro (dva do tri poskusa v enemu dnevu). Hrano branijo le od psov. (Tudi med seboj).
Lucky ne pocne niti to. Ce kdo od beaglov pride k njegovi skledi, se umakne. Ce gre za kost, poskusi "plen" premestiti na bolj "varno" mesto.

Lep pozdrav
Darko L.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: brin , petek, 11.10.2002 : 12:33:06
Kin, tvoj ZP je mlad, sedaj pa se je zacel rangirati, ker je zacutil, da lahko. Moj zlatko je z rencanjem 1x poskusil (star je bil manj kot leto) in zarencal name, ko sem mu hotela vzeti kost iz gobca. Takrat sem mu rekla ostro fuj, mu gobec razklenila, vzela kost ven. To sem naredila brez strahu - pazi , ker pes hitro zacuti strah in takrat se res zacne izzivljati. Nikoli vec ni tega ponovil. Pa mu marsikaj iz gobca jemljem.
Ker to ni agresivni pes po naravi, se da to rencanje hitro odpraviti. Malo vecji problem zna biti pri kaksnih napadalnih pasmah, zlati prinasalec pa nima tega v krvi. Se rangira (predvsem v mladosti) vendar to psicar lahko hitro in enostavno spremeni - pri tej pasmi.
Kako si pridobis avtoriteto: z odlocnim cukom (ko pes naredi nekaj narobe), z vztrajanjem, da pes izpolni neki ukaz (ne smes popuscati) - torej z doslednostjo..
Se pa ti psi ful umirijo in takrat sem jim tudi da vec ne rangirati. ;) Vcasih sem tudi jaz mislila, da mojega zlatkota nikoli ne bom skulirala - sedaj je pa priden :D
Ne priporocam pa ti , da ga udaris z roko, ker se je bo zacel bati in bosta imela kasneje probleme pri odpoklicu.
Pa veliko srece in porocaj, kako bo. :)


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: KIN , petek, 11.10.2002 : 13:44:02
Ja, brin ti lahko kar takoj povem kako je šlo. Prejle sva šla na sprehod na tisti travnik. On je takoj stekel do ˝njegove ˝luknje˝. Ko sem ga poklicala da bi šla nazaj proti domu me ni upošteval nič. Potem sem šla jaz do njega in je že začel renčat na 0,5 metra pa sploh še pri nejm nisem bila. in ko sem ga hotla pipet me je tako napadel, da je kaj. To danes je bilo čisto drugačno renčanje kot ga jaz poznam. Seveda sem se ustrašila, Darko. In kaj zdaj to pomeni, da me je kar od enkrat nadvladal ??? Kako naj mu to vbijem v glavo, da sem JAZ glavna in ne on. HUDIČ MALI. Tok sem jezna naj, da je kaj. Danes bo po mojem ignorancija doma. lp Maruša


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: brin , petek, 11.10.2002 : 14:07:06
Kin,
kako te je napadel? Ali te je ugriznil?


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Tanja , petek, 11.10.2002 : 14:14:03
Kin - avtoriteta na vsakem koraku! Ne samo v situaciji, kot je bila ta, ampak pri vsaki stvari. Z njim je treba delati kot s "cuckom". Pa da me ne bo zdaj kdo napadel - ne mislim, da ga je treba privezati na metersko ketno, pa tepsti in podobno.

Ne - treba ga je samo postaviti na zadnje mesto. Nekaj čisto osnovnih primerov:
- vedno zadnji dobi za jest
- vedno zadnji čez vrata
- iz avta gre lahko, ko se mu to dovoli, ne ko se odprejo vrata
- če leži na poti ali na prehodu, mora lastnik zahtevati, da se dvigne in umakne
- mora se pustiti pretipati po celem telesu, negovati...

Včasih je treba celo namerno ustvariti situacijo, kjer bomo lahko dokazali svojo avtoriteto. Npr. odvzem posode za hrano ali kosti iz gobca, hoja mimo ležečega psa...
Malo se je treba zamisliti nad vsakodnevnimi situacijami in se jih lotiti z glavo. Kdaj in kje je prvi lastnik, kdaj pa pes?

Lastnik, ki ima avtoriteto nad svojim psom, uživa spoštovanje, zaupanje in poslušnost svojega psa (ne pa strah!), skupno življenje je veliko lažje, psu pa tako lahko nudimo več svobode.

Ah, saj vem, zdaj pa nekaj pametujem - so pa to dejstva, ki so me pripeljala do složnega življenja z mojimi tremi fanti (pasjimi, da ne bo pomote!!)  ;D

Veliko uspehov!
Tanja


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: mm , petek, 11.10.2002 : 14:19:42
Joj, to so pa že kar hude težave. Mislim, da moraš vso zadevo vzet zelo zares. Pri vaju je Kin postal šef in ti moraš sedaj to spremeniti (že to da veš za problem je veliko in sem gotova, da ti bo uspelo). Začni pa doma - postavi mu pravila, ki jih mora upoštevati - npr. ne sme na kavč, ali pa ne v spalnico ipd. Nikoli mu ne smeš popustiti. In ko bo sam, ga zapri nekam, da ne bo mogel nekaznovano kršiti teh pravil.
Kazen naj bo oster NE ali FUJ, za hujše prekrške, kot je renčanje in napadanje, pa osamitev (za določen čas ga pustiš samega, potem pa ga spet spustiš v družbo, kot da ne bi bilo nič). Ko mu daješ hrano naj najprej nekaj naredi - npr. naj sede. Morda mu lahko daš kdaj hrano tudi iz roke - da bo res vedel od kod prihaja.
Vzameš lahko tudi kakšno kost, ki jo ti držiš ves čas ko jo grize - vsake toliko časa pa jo vzameš in mu jo kmalu spet vrneš - seveda samo, ko se lepo obnaša.
Pa tudi sicer - posvečaj mu pozornost samo kadar se lepo obnaša, sicer pa ga ignoriraj.
Tvoj kuža je še mlad in se bo hitro naučil, da se mu splača biti priden.
Tistih lukenj na travniku pa se nekaj časa izogibaj. Dokler ne vzpostaviš pravega odnosa z njim.

Joj, sedaj ti govorim, kot da vse to moraš naresti. Malo me je zavedlo. To so samo predlogi, kaj lahko poskusiš.  Pa veliko uspeha ;).


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: lester , petek, 11.10.2002 : 14:27:24
Citat

Malo vecji problem zna biti pri kaksnih napadalnih pasmah,

Brin
tole pa nisem razumela?
Če imaš v mislih tiste pasme, ki jih je napr. Nemčija uvrstila na seznam "nevarnih ", ti lahko rečem, da sem živela z eno tako pasmo, pa nikoli ni prišlo do renčanja pri odvzemu hrane (obratno svoji psici sem lahko vzela hrano kolikokrat sem hotela in ob katerem koli času - včasih ni hotela jesti, in je jedla pač z roke)   in nikoli ni prišlo  do konfliktov  v smislu , kot jih  opisuje KIN  z svojim kužkom.

Kin vzemi psa v roke. Upam, da mu nisi pokazala svojega strahu; drugič bodi vnaprej pripravljena   ... poišči dobro šolo  





Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: halicanum , petek, 11.10.2002 : 14:31:13
KIN
Kuza brani "svoj novoosvojeni prostor" - luknjo. Ti si pa "vsiljivka".
Naslednjic, ko prideta na travnik, oba odidita "ogledati in raziskati" njegovo luknjo (s pripetim povodcem). Skozi igro in tvoje sodelovanje, bo ugotovil, da nimas nobenih slabih namer.
To vajo ponavljajta, dokler ti ne dovoli priti zraven brez  rencanja.

Pri hrani, poskusi z veliko (govejo) kosti.
Kost drzi v roki, mu daj da prime, in mu vzami.
Spet mu daj prijeti, toda ne pusti.
Pri temu, bo rencal in poskusil vzeti kost. - Mu ne (po)pusti.
S casom bo rencanje ponehalo, njegova odlocnost bo oslabela, in bo ugotovil, da ce mu kaj vzames, dobi nazaj.
To vajo "dam-vzamem - dam", ponavljaj, dokler ne sprejme "pravila igre".

Mehcanje nagona plena je zelo pomembno.
Psi z mocnim nagonom plena, znajo biti nevarni za otroke in neprevidne odrasle. - Branijo svojo hrano in/ali igrace.

Upam, da bos skozi igro, zasedla pozicijo, ki je kaksno stopnicko visja v vasi hierarhiji.

Brin,
Zdruzujes dva (za mene) nezdruzljiva pojma: dominanten (in morda agresiven) pes in agresivne pasme.

Agresivnih pasem NI! To razmisljanje vodi v nemski model zakonodaje. (Anglezi imajo Zakon o nevarnih psih.)
Drzi, pa to, da je pri nekaterih pasmah lazje razviti agresivno obnasanje, pri drugih tezje.

Darko L.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: brin , petek, 11.10.2002 : 14:46:37
Lester, Halicanum,
se opravicujem, sem cisto narobe in v naglici napisala. Hotela sem reci, da je zlati prinasalec pes, ki je druzinski pes in ne obrambni pes. Vsak pes ima svoj izvor in svoje karakterne lastnosti. Da ne bosta mislila, da imam kaksne predsodke o dolocenih pasmah. Se nikoli jih nisem imela.
Kuza Kin samo poskusa, do kje se lahko rangira. Ce prinasalcu pokazes njegovo mesto, to zelo zelo hitro razume.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: KIN , petek, 11.10.2002 : 14:47:08
mm res je hudo ja, če te pes ugrizne do krvi. Sam to niti ne boli, ampak tisto drugo. Sicer se pa itaq vidimo v torek ( hodiva v ˝tvojo malo šolo ˝,sam da nisva v tvoji skupini)pa bove še tam kakšno rekli.

Darko, to z kostmi sva že probavala pa je res, od začetka renčal potem pa ne več. Drugače reagira če jo najde uzunaj.

Vsem hvala za nasvete. Vam bom poročala kako napredujeva.

lp Maruša


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: lester , petek, 11.10.2002 : 15:00:22
Brin
verjamem, da nimaš predsodkov, samo napačno predstavo. Ne glede na izvor in medsebojno različnost imajo vsi psi zobe. Pes ni in ne more biti orožje - tako, da v tem trenutku niti ni pomemen izvor različnih pasem , za vse veljajo ista pravila življenja v urbanem okolju.  

sploh pa kar zadeva kopanje lukenj. Sama svojim psom nisem dopustila, da kopljejo luknje , saj v končni fazi njive niso bile moja last - samo težave kmeta si lahko nakoplješ .







Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: ewchy , petek, 11.10.2002 : 15:05:09
kin, če ti bo kaj lažje pri srcu je tudi mene moj starejši Mix že ugriznil. Takrat sem bila šesti razred, mix je bil malo pred enim letom. Pač ga nisem pustila da bi se še naprej igral z enim psom in sem ga privezala. Njemu se pač ni zdelo in je hotel postai glavni in me je ugriznil. Me je kar bolelo, ampak bolj pa v moji notranjosti. en teden ga niti pogledala nisem tako sem bila razočarana nad njim. Zgleda da je to dojel, v mali šoli sem strokovnjake vprašala za mnenja in so mi dobro svetovali, tako kot ti zdaj drugi, zato ne bom še enkrat pisala kar so že drugi. Sedaj pri štirih letih in pol je lepo vzgojen zlatko, ki bi naredil veliko zame, pa tudi jaz zanj. Mislim da gre skoraj vsak kuža skozi obdobje, ko hoče postati glavni. In takrat mu je treba pokazati da ni tako.

Uspelo vama bo!


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Lonck , nedelja, 09.02.2003 : 18:54:19
Živjo!
moje vprašanje se nanaša na temo grizenje. Moj kuža (4 mesece) je očitno nor na moja oblačila in na moje roke. Vsakič ko se igrava ali pa božava narahlo "melje" moje hlače ali pa pulover. Ko ga pokličem po imenu preneha in glavico obrne stran, vendar po 1 minuti ali še prej zopet začne grizti. Ko rečem ne, ne rize več ampak samo tišči gobček vame. Nato pa spet ponovi vajo in začne grizti. Ali mi s tem hoče kaj povedati? Na začetku sem ga vedno peljala ven, če bo mogoče lulal ampak očitno to ni to, ker ko prideva ven se usede in me butasto gleda. Igrač ma veliko ampak mu očitno to ni tako zanimivo kot moje roke oz cunje.
A kdo kej ve o tem kaj bi kuža želel od mene?
hvala za odgovore
LP


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: karin , sobota, 17.05.2003 : 15:51:42

Citat


problem pa je tudi lajanje ponoci in lulanje po stanovanju...



Našega Rota smo lajanja ponoči odvadili tako, da smo mu k postelji, kjer spi v cunjo zavili uro za navijanje (zelo glasno tiktaka), tako mladiček ni imel občutka, da je sam. Največkrat, zaspi teko, da položi glavo na budilko in zaspi do jutra.
Lulanje je pri nas problem predvsem čez dan, ko se polula sredi sobe, čeprav ima vrata na vrt na stežaj odprta, ponoči pa zadrži, vendar takoj ko zasliši premikanje po hiši mu je treba nemudoma odpreti vrata, sicer je prepozno.
Grizenje med igro pa postaja problem tudi pri meni, vendar upam, da mi ga bo uspelo obvladati, saj ima komaj 7 tednov.
LP, Karin


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: shait , nedelja, 18.05.2003 : 07:45:23
Karin,
glede lulanja: Zelo je treba biti pozoren na psička in ga opazovati. Takoj ko začne mencati ga je ( tudi če ima odprta vrata) potrebno nesti ven in mu pokazati njegovo "stranišče". Pri tem moraš biti res dosledna ker ko si sam izbere mesto ga boš pa res težko odvadila. Naša si je izbrala (na srečo) eno svojo novo odejo  >:( in potem sva se šli ... jaz sem jo prala ona pa lulala ... dokler se nisem jaz naveličala in jo zagnala v kanto.
Svetujem ti da ko se polula v stanovanju vzami časopisni papir in ga čisto malo namoči v urin. Časopisni papir potem shrani  ;D in ko bo čas za naslednje lulanje vzami psa in časopis in hitro leti ven, položi papir na tla in ko ga bo malo povohal se bo sigurno polulal. Naslednjič ko gresta lulat ga spet pelji na isto mesto. Pri našem psu je delovalo.

Glede grizenja : Sedem tednov ni nič, počakaj da bo tvoj psiček začel menjati zobe  ;D ;D ;D





Naslov: grize..
Poslano od: bolhica , ponedeljek, 21.06.2004 : 10:45:17
Pozdravljeni ! Moj pes je star komaj 2 meseca ampak moti me zelo, ko se igramo z njim se vedno zakadi v hlače ali rokav in začne gristi in vlečti kot nor ??? Zanima me ali je to normalno pri taki starosti in se samo igra ? oz. skrbi me predvsem da bo takšen tudi ko bo odrasel ...  :'(

drugače pa je mešanček med aljaškim malamutom in samojedom..

Hvala za odgovore !


Naslov: Re:grize..
Poslano od: Peter , ponedeljek, 21.06.2004 : 10:56:18
Ja to je normalno, ker bi se najverjetneje rad igral. Ko vas zacne gristi mu dajte eno igraco ali pa karkoli v gobcek, da se bo zamotil s tistim, ce pa tut to ne pomaga ga pa ignorirajte za 10 -15 min (pojdite stran v kaksno drugo sobo ali kaj podobnega), in cez nekaj casa bi moral nehati, ker bo uvidel, da bo ostal sam, ce bo grizel. Najbrz bo se bolj grizel ko mu bodo zaceli izpadati zobki (3 - 4 mesece). Ne smete mu prevec pustiti, da vas izkorisca  ;)

Mislim, da je ta tema ze nekje bila (grizenje lulanje nekaj podobnega ce se ne motim)


Naslov: Re:grize..
Poslano od: graphicrt , ponedeljek, 21.06.2004 : 17:47:20
Živjo

Eden od dokaj dobrih načinov odvajanja psa od tega da vas grize je tudi da zaigrate bolečino.
Sicer ne vem koliko forumovcev se bo strinjalo. Namreč pes se pri tej starosti uči kaj sme in kaj ne, tudi socializacija med drugim vključuje da se nauči koliko in kam lahko ugrizne.
Tako da mogoče lahko probate s tem da ko vas začne gristi, zaigrate kot da vas boli, po vsej verjetnosti vas kmalu ne bo več grizel.
Sigurno pa tudi dobro deluje "zamenjava", tosepravi ko vidite da vas bo pes "napadel", pred njim pomahajte z kakšno igračo in s tem preusmerite njegovo pozornost.
Dostikrat pa je učinkovito tudi ignoriranje, saj si pes želi vaše pozornosti in če vidi da mu odklonite pozornost zato ker vas je grizel, bo kmalu ugotovil da to ni zaželjeno.

LP, Črt


Naslov: Re:grize..
Poslano od: mary , ponedeljek, 21.06.2004 : 21:13:46
Tudi jaz imam psičko, staro 3 mesece in grize kot nora. Včasih kar naenkrat postane agresivno in začne grozno gristi. Potem pa če jo ignoriramo postane še bolj napadaljna in ti skoraj odgrizne roko ali nogo, če gremo v drug prostor je potem nekaj časa mir, še najbolj učinkovito pa je, da takrat ko ugrizne zatulim AV, se naredim užaljeno, potem pa ji rečem NE in jo zamotim s kakšno drugo igračko ::) Zaenkrat tako rešujemo ta problem, upam pa, da jo bo kmalu minilo ??? ;D


Naslov: Re:grize..
Poslano od: irenchy , ponedeljek, 21.06.2004 : 21:24:37
Moja prijateljica ima bernskega planšarja starega ravno danes 1 leto :) :). Ko se z njim igram, se včasih prav čudno vede :( in začne grist :(, zaenkrat ga zamotimo tako da mu vržemo kašno igračo na drugo stran igrišča.
By-by :)


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Chris , ponedeljek, 21.06.2004 : 22:05:03
Ah sam sem pogrižen in popraskan do komolcev pa še naprej. Je ravno v fazi, ko mu rastejo stalni zobje. Pa rečem AU! in NE GRIZT! in se neham igrat. Mislim, da ženske prej razumejo to. Ampak saj se njemu tudi svita, da to ni dobro in da ne sme. ;D ;D ;D


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Jana , ponedeljek, 21.06.2004 : 22:11:20
bolhica,

glede na to, da tudi ti ne poznas "osnovnih znacilnosti mladih psov", ti predlagam, da preberes http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=6;action=display;threadid=992;start=msg45177#msg45177 (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=6;action=display;threadid=992;start=msg45177#msg45177). Ni vse, kar tam pise, namenjeno tebi, je pa velik del teme, za katero sem ti dala link, namenjen grizenju mladega psa, kar je njegova lastnica oznacila za "agresijo". Napacno, saj mladi psi niso agresivni, lahko pa postanejo, ce z njimi ne ravnamo pravilno - temu je namenjen link, ki sem ti ga dala.

Poleg te teme, preberi se vse, kar na mojpes.netu najdes o vzgoji mladega psa, seveda ne bo skodila tudi kaksna knjiga ter informacije s strani tistih, ki smo mlade kuzke ze uspeli vzgojiti v primerne spremljevalce.

Nekaj povezav:
- Vzgoja psov (http://www.mojpes.net/modules/news/index.php?storytopic=77&storynum=5) - preberi vse teme (na vrhu so stevilke, ki pomenijo vec strani)
- O grizenju (http://www.mojpes.net/modules/odgovori/index.php?storytopic=22&storynum=5) - vprasanja in odgovori, preberi pa tudi ostale tematske sklope vprasanj in odgovorov
- vzgoja (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=6) - preberi cimvec tem na forumu, ki obravnavajo vzgojo mladih psov, probleme pri vzgoji...


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: KIN , petek, 03.09.2004 : 13:52:34
En lep pozdrav vsem skupaj!

Vidim da na to temo že dolgo ni bilo nič napisano in bom sedaj sama zastavila neko vprašanje.

Kin je začel renčat do zdaj na dva človeka, ki jih pozna od prej. Tudi pustil se jim je crkljati in vse. Mi zna kdo pojasniti zakaj je do tega prišlo. Je pa tudi tako da ta oba človeka imata psa s katerimi se Kin ni najbolje razumel, ampak odkar so bili skupaj je pa tudi že zelo daleč nazaj.

Zaskrbljena M.


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Alix , petek, 03.09.2004 : 14:00:31
Men je tut zanimivo to, da odkar se je v Trbovljah spravil uni angleški seter na Azzurona sovraži vse kar je črno belo - recimo novofundlanca....kako bi ga najlažje spravila nazaj v normalno stanje? ne bi rada da bi bil popadljiv!


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: linchaich , petek, 03.09.2004 : 14:07:22
Kin je začel renčat do zdaj na dva človeka, ki jih pozna od prej.

Od kdaj pa je to? Kaj je potem v redu, ko prideta zraven ali ga ne smeta pocohat? Kaj se je zgodilo? Mogoce mu nista onadva nic naredila, ampak kdo drug?


Alix!

Pojdi/hodi v druzbo prijaznih psov "te vrste", da bo doumel, da niso grozni! Ceprav enim za vedno ostane v spominu!


Lp, Ursa


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Alix , petek, 03.09.2004 : 14:13:48
Mene je predvsem strah da ne bi zdej ko bi hotela 'socializirati' mi skoču v kakšnega psa ali pa vsaj rečal potem pa bi ga tisti pes napadel....drugače nimamo z njim težav, razen če se hoče mucek približat njegovi skledi s hrano potem renči nanj - ampak to je normalno, kajne?


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: KIN , petek, 03.09.2004 : 14:19:50
Od kdaj pa je to? Kaj je potem v redu, ko prideta zraven ali ga ne smeta pocohat? Kaj se je zgodilo? Mogoce mu nista onadva nic naredila, ampak kdo drug?





Lp, Ursa

Hm... težko verjamem ker ga imam non stop na očeh. Je skoz z mano. Včeraj je to naredil in pa pred cca 1 mesecem. Danes grem do te osebe, ki je včeraj renčal na njo pa da zopet sprobam. Ne vem kaj mu je. Ali mu gre pa počasi že na živce, ker ga vsi crkljajo. Mogoče pa že odrašča ;D

lp M.


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: simi , petek, 03.09.2004 : 14:23:53
Hm... težko verjamem ker ga imam non stop na očeh. Je skoz z mano. Včeraj je to naredil in pa pred cca 1 mesecem. Danes grem do te osebe, ki je včeraj renčal na njo pa da zopet sprobam. Ne vem kaj mu je. Ali mu gre pa počasi že na živce, ker ga vsi crkljajo. Mogoče pa že odrašča ;D

lp M.


Kin, bodi pozorna na gibe tiste osebe. Mogoče pa Kin kaj brani  ;)


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: KIN , petek, 03.09.2004 : 14:28:20
Kin, bodi pozorna na gibe tiste osebe. Mogoče pa Kin kaj brani  ;)

He, he, he,... a mene  ::)

papa M.


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: linchaich , petek, 03.09.2004 : 14:30:02
Alix!

Poskusi najprej, kako bo ob srecanjih - ampak najbolje, da se srecas z nekom "te vrste", ki ga ze pozna in je prijazen!

KIN!

Ob srecanju - zenska naj ze na poti gleda vate in ne v psa in naj se, ko bo prisla zraven, nikakor ne skloni k njemu - pusti mu cas in se obe delajta, kot da ga ni! Potem pa, ce bo vse v redu, naj gre zenska dol - naj kleci - pa bos potem videla kaj bo! In nikakor naj ne sili vanj, pa buci-buci! Daj mu cas!
Pa pohvali ga, ce bo prijazen, ce bo rencal, mu odlocno reci ne, ce ne bo pomagalo, reci se enkrat ne in takoj za tem cukni - dokler ne bo dal mir - ti nikoli ne odnehas, in ne bozaj ga ces - pa saj je v redu zenska - ker bozanje njemu pomeni: super, tako je prav!

To, da ga pa vsi crkljajo (mislim na nepoznane) pa tudi ni OK!

Lp, Ursa


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: linchaich , petek, 03.09.2004 : 14:31:52
Tole - "naj gre dol" - bodi pozorna - ne sme iti z glavo naprej (njemu to pomeni napad) - upam, da razumes!

Lp, Ursa


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: KIN , petek, 03.09.2004 : 14:35:41
Včeraj ga je poklicala in je Kin prav veselo do nje prišel in ko je videl da ne bo nič dobil cukra( to sva mu nehala dajat zdaj bo 1 mesec, ker je šel čisto do vsakega in je šel z smrčkom direkt v roke) je zarenčal.

lp M.


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: linchaich , petek, 03.09.2004 : 14:40:29
Včeraj ga je poklicala in je Kin prav veselo do nje prišel in ko je videl da ne bo nič dobil cukra je zarenčal.

Mogoce se je pa sklonila proti njemu - z glavo naprej! Kakor je napisala tudi Simi - bodi pozorna na njene gibe!

Pa naj se nekaj casa dela, da ga ne pozna, pa bos potem videla kaj bo! Ko pride zraven, naj ga sploh ne opazi in naj ga ne klice k sebi - kot da ga ni!

Lp, Ursa


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: KIN , petek, 03.09.2004 : 14:44:16
Sam čudn mi je ker prej jo je pa vedno tok porajtal. pa vedel je aha ta je pa za igrat se.
 Čudno, čudno.


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Drejči , petek, 03.09.2004 : 14:55:56
Kin,
psi so zlopamtila in točno vedo kateri človek spada h kateremu psu.
Imam takšnega doma.
Z enim psom je imel manjši konflikt in od takrat naprej ne mara ne le psa ampak tudi lastnice tega psa.
Včasih se srečamo, ko je ona brez psa. In moj pes, čeprav ni tistega pasjega sovražnika zraven, začne renčati in z zadnjimi nogami grebsti po tleh.  ;D  ;D
Ne poizkuša je napasti, niti se ji ne želi približati, le na ves glas razlaga, da je RES ne mara. Sama ga niti ne poizkušam siliti, da bi jo vzljubil. Enostavno, gremo dalje.
Do drugih ljudi pa je enako indiferenten, kot vedno.
Sicer pa niti ne maram raznih ljubkovanj mojih psov s strani bežnih znancev z ulice.

Verjetno si tudi opazila, kako pes "obrajta" tiste ljudi, ki imajo pse s katerimi je tvoj Kin prijatelj.

Hja, treba se je navadit, da tudi psi nimajo vseh enako radi.  ;)


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: KIN , petek, 03.09.2004 : 15:01:21
Kin se je res z obema podredil in z enim se je tudi stepel. Mogoče je res zaradi tega.

lp


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 06.09.2004 : 08:44:49
KIN!

Vam je uspelo?

Jaz sicer takih izkusenj, kot jih ima Drejci nimam! V bistvu je samo ena psicka s katero se moji ne razumeta (ona je popadljiva), pa ko njene lastnike srecamo brez nje, se gresta takoj pocrkljat!

Lp, Ursa


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: KIN , ponedeljek, 06.09.2004 : 09:33:50
Živjo!

Ja takole je bilo. Prvič ga je kolegica hotla pobožat je zarenčal. Drugič se ji je pustil, da ga je celega prečohala. Tretjič je zopet renčal. No na konc je blo spet vse OK. Res ne vem kaj mu je. Je pa revež pokasiral od enega psa ugriz v smrček   :'(.  Un kuža je bil privezan, naš pa na povodcu in ko sta se povohala ga je un ugriznil direkt v smrček tako, da ima zdaj full otečen nosek. Se pa stanje že izboljšuje.

lp M.


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Alix , ponedeljek, 06.09.2004 : 09:40:10
V soboto smo imeli piknik v Ljubljani in smo z Azzuronom šli pogledat bratce in sestrico kako se razvijajo - naš fant je pretepel vse svoje bratce, da so mu bili podrejeni, rep je nosil visoko kot antena - na miru je pustil samo mamo, sestrico, pa 2 psa, ki sta bila starejša od njega 3leta - kako naj ga odvadim tega vedenja? psi so se mu vsi po vrsti podrejali! jaz azzurona takega ne poznam, namreč prej se je on vsem porejal, tudi malim yorkijem, ki jih imajo sosedi....ali je res vsega kriv tisti angleški seter na raztavi, ko ga je ugriznil, ali se je njemu nekaj premaknilo? zanimivo pa je to da niti ni največji od bratcev, pa ima mogoče tudi kakšno kilo manj...


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 06.09.2004 : 09:41:18
Upam, da si opazovala kaksne gibe je delala soseda (ko je zarencal in ko ni - kaksna je bila razlika)!

Glede ugriza ti posljem privat - ni prava tema!

Lp, Ursa


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: mm , torek, 07.09.2004 : 08:02:20
Alix - meni se zdi, da je tvoj pes odrastel...


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Alix , torek, 07.09.2004 : 08:22:15
Pes je odrastel v pretepača:) - res spodbudno:)


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: mm , sreda, 08.09.2004 : 08:31:36
Mene so sedaj izkušnje že naučile, da je pes pač pes in da tega ne moreš spremeniti. Ko sem mislisla, da imam doma ovco me je tam pri 3-4ih letih postavila na realna tla, ko se je začela kar naenkrat za sebe postavljati - posledica tega pa so bili tudi pogosti pretepi. No, jaz imam izkušnje s psičkami, ampak za pse je pa že itak značilno, da se rangirajo - morda je tvoj pes odrasel malo prej kot njegovi bratci in zato je izkoristil priložnost, da si jih je nahitro podredil - taka je pač pasja narava.
Če (ker) nam tako obnašanje ni všeč, ga lahko seveda do neke mere omilimo, ne bi pa jaz psa zaradi takega obnašanja začela kategorizirati po človeških merilih.


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: deteljica , sreda, 08.09.2004 : 09:38:58
če je zrasel v dominantneža, ki misli da mora bit vedno glavni, ga ne boš spremenila.
Lahko pa ga naučiš, da mora ignorirati druge pse. Dovoli mu ovohavanje in igro le s psicami in s preverjenimi psi, ki ne "palijo" na izivanje. Navadno so to starejši veliki močni samci, ki se zavedajo svoje premoči in se jim ne da več prepirat z mladoletniki. Igra s psi , ki se podrejajo bo njegovo uveljavljanje samo še stopnjevala. Npr tista zabava z brati mu ni prav nič koristila. Preprečiti moraš zabavo z nadvladovanjem, ne pretepov, ki so posledica  želje po nadvladi. S tem v zvezi je tudi naslednji nasvet:
Vedenje lahko omiliš s šolanjem oz nagrajevanjem (kliker sistem) vsakega nedominantnega vedenja. S tem boš sčasoma zmanjšala možnost spopada v primeru srečanja na katerega ne boš imela vpliva-npr priteče tuj borben pes, njegovega lastnika pa od nikoder.
Želja po rangiranju se samostojno navadno umiri šele po osmem letu.


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Alix , sreda, 08.09.2004 : 09:50:41
Problem ni v tem da pes ne bi bil poslušen, saj smo delali VP (vaje poslušnosti) z 95% (5% smo zgubili ker se je na strelomirnosti dvignil in pogledal kam je raca padla:)), in pes me posluša, tudi mojega fanta....govorila sem s stricem, ki šola belgijce tudi za policijo, in je rekel da je možno da je veliko tudi sedaj v tem ker mu dosti spodbujamo (in ne zaviramo kot drugi) nagon na tečaju (ki nam sedaj poteka v LJ), dosti delamo z mrtvimi živalimi, se pravi tudi s krvjo - in se pes s tem samopotrjuje - vsekakor sem ga kaznovala tako da je mogel biti na vrvici, zanimivo pa je da do starejših psov ni tak in ne renči....


Naslov: Re:rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: M4RY , nedelja, 28.11.2004 : 14:23:09
živjo , moja psička po stanovanju samo lula  :-\,kaka sier vzunaj toda stanovanje je polno lužic.........Torej bi mi lahko kdo svetoval kako naj jo tega odvadim.........

lp M4RY


Naslov: Mladiček preveč Grize!
Poslano od: Slunko , sobota, 09.04.2005 : 09:03:11
Amn... kko naj začnem,... no Imamo mladička, starega 8 tednov, pasme Zlati prinašalec, ki je straaašno igriv ;D No, problem je v tem, da se pes igra le na ta način da grize mene! No saj, če ga to zabava, naj bo, čeprav je že kar boleče, ampak bolj me skrbi, da s tem ne spodbujamo psa h napadalnosti ali podobnemu. To grizenje... ...ni več tako milo, sedaj me že rahlo spominja na borbo... :P  No, kakorkoli, ali je to dobro za psa? ker si resno ne želim nasilnega in napadalnega prinašalca...


Naslov: Re: Mladiček preveč Grize!
Poslano od: LIZA , sobota, 09.04.2005 : 09:10:42
Mi smo tudi imeli podobne kolobocije, ki so se pa nasrečo hitro odpravile...Imam namreč dve sestri,ki sta malemu (no zdaj je 'mali' star osem mesecev) dovolili, da ju je grizel, vlekel za obleko, hodil po njima itd. Jaz sem temu odločno nasprotovala in sem se z njim igrala le z igračkami, takoj, ko je hotel povleči obleko, pa je sledil ukaz 'ne!'. Včasih seveda to ni prijelo. Takrat sem ga samo prijela za gubo na vratu in je takoj spustil. Ko je spustil, je bil seveda 'priiiiiiden!'. Nekaj takih ne-jev je zadostovalo, da je pogruntal, da ne bo nič dosegel, če bo vlekel za obleko. Večji je bil problem s sestrama, ki se jima nikakor ni dalo dopovedat, da bo ta mali kuža enkrat večji od Lize. Ko sta sami ugotovili, da imam navsezadnje le prav, se je začelo odpravljanje grizenja še tu.
Mislim, da bi preveč fino, če se kuža navadi vleči za obleko in v igri gristi ljudi. Veliko boljše je,če ima nekaj svojih igračk, za katere se lahko 'puli' in jih potem tudi odnese (plen). Posebno zlati prinašalci zelo radi nosijo razne predmete okrog. Vsaj mojadva sta navdušena nad tem. Problem se lahko tudi pojavi, ker bo kuža mislil, da lahko, pa čeprav samo v igri, grize vse ljudi. Tako da najboljše je to čimprej odpravit, ker lahko sledijo razne neprijetnosti kot so strgane najlepše hlače, razparana bluzica itd.;)
Zelo dobro se tako vedenje odpravlja s preusmerjanjem pozornosti. Npr. ko kuža želi, prijeti za obleko, mu 'pomahamo' s kakšni izmed njegovih igračk in se poigramo z njim.


Naslov: Re: Mladiček preveč Grize!
Poslano od: jasminaj , sobota, 09.04.2005 : 11:24:18
slunko se strinjam z lizo.. bodi dosleden in mu ne dovoli grizenja, reči ne, naredi se užaljenega,....
boš videl sčasoma bo tvoj pes "pogruntal" kaj hočes od njega.. sicer pa mladiči tako nimajo občutka koliko vgriznejo, boš videl, če mu boš ko bo starejši ponudil roko, jo  bo polizal ,če pa jo bo probal vgriznit, jo bo pa z občutkom, da sploh ne boli ;)


Naslov: Re: Mladiček preveč Grize!
Poslano od: Ozzy , petek, 15.04.2005 : 10:14:26
Jaz imam se zdaj ta problem hehe, pa je kuza star 4 mesece. Ko je bil mali smo najprej malo pustili da nas grize, ker je baje to navezovanje stika pri zelo malih mladickih. Potem pa smo zaceli z ne in ponujanjem igrack, kar seveda ni zaleglo in s cviljenjem in odhodom, da je razumel, da boli in je zgubil prijatelja v igri (kar je zaleglo). Zdaj ne grize vec nasih teles, se pa je spravil na obleke in med sprehodom vztrajno skace po rokavih bund ali drugih delih, tudi za rit rad scipa (je pravi manjak hehe). No, to je malo tezje odpravit, ker mu je fant vcasih pustil grist rokav, ces da se uri ko bo moral obrambo trenirat in ko mu poskusam dopovedat, je namesto razumevanja obcutek napadenosti tako hud, da dobim nazaj samo opazke, da to ze sam od sebe dela in da ga ni to on naucil. Tako, da zdaj, ker sami neji pri njem ne pomagajo, poskusam z izmikanjem in z drzanjem tac v zraku, tako, da potem da kaksnih par minut mir hehe. Bo ze pocasi mu prislo v butico, da taksna igra ni primerna. Prav cudno me po cesti gledajo in si mislijo kako je ta kruta (predstavljajte si nekoga, ki vsaka dva koraka zabica ne in se cudno zvija, ce pa mu uspe drzi psa za prve tace gor hehehe), ker to ponavadi dela, ko hodiva na vrvici in okolica ni dovolj zanimiva, on pa hoce igro, ki je sredi ceste ne more dobit :/.


Naslov: Re: Mladiček preveč Grize!
Poslano od: jasminaj , petek, 15.04.2005 : 10:41:16
ozzy joj ja kak so to naši fanti isti..moj tudi nonstop govori, saj mora vadit pes za obrambo..pa mu tišči roko pod gobček, na grize... ga morem prav nadret da neha ::)


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: gitka , ponedeljek, 18.04.2005 : 21:06:32
Ja, očitno imamo vsi iste probleme s psi.Tudi moj Ari rad skače vame in v tiste, ki mu to pustijo, ostale pa pusti pri miru. Sedaj ga počasi odvajam skakanja na razne načine (ne, fuj, ignoriranje), pri grizenju pa je enako (preusmerim pozornost,...) in moram reči, da je kar učinkovito. Pes mora pokapirati, da ne sme početi, kar se mu zljubi, to mu je treba vbiti v glavo, pa je vse lažje.
Lep pozdrav


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Tripikice , sreda, 04.05.2005 : 15:17:56
Pozdravljeni!

Pridružujem se v tej temi z istim problemom. >:( Tudi zaradi naše krivde. :-[

V začetku smo se zjutraj vedno skupaj z njo veselili, ko smo se zjutraj spet našli skupaj, pa je ona skakala in grickala :D, mi pa bili razneženi :-*, pamet pa na paši. >:( Sedaj naša kužika skače kot nora po nas ko katerega zagleda, pa grize, pa laja in je vsa iz sebe. Na takšen način pa se veseli tudi drugih ljudi.  :-\  Najhuje je, da je njeno grickanje postalo prav boleče. V začetku se lepo igrave, potem pa postaja vedno bolj groba, več je ne zamotim z nobeno igračo, samo moje roke in gležnje še vidi in grize. Če povem NE in PUSTI jo s tem še samo bolj podžigam. Poskusila sem tudi že s časopisom, pa mi ga vsa navdušena lovi. Pa se naredim užaljeno in odidem. Nato pridem čez čas nazaj, spet se me neizmerno razveseli in zgodba se ponovi - malo igre, nato grizenje. 

Enako neuspešni smo tudi z njenim lulanjem. Vsako priložnost izkoristi, da se gre od zunaj polulat notri v hišo. Pa jo kregamo, če se notri polula (ali celo pokaka), pa kot da se za naše kreganje sploh ne zmeni.

Uf, me jezi, da sem tak kretenko.  >:( Kako jo naj obojega odvadimo, ko pa je iznajdljivejša od nas? ;D


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: bina , sreda, 04.05.2005 : 15:33:13
Tripikice, glede skakanja po vas ;) Pri odvajanju skakanja po vas ima 2 možnosti:
1. moznost: ko psica skače po vas, se popolnoma umirite (bodite čisto tiho) in jo ignorirajte. Tisti trenutek, ko neha skakat po vas, ji dajte nagrado (igračo, briketek, nekaj, kar ima zelo zelo rada) in jo zelo pohvalite. S tem jo boste navadili, da če skače po vas, ne bo nič dosegla, da jo takrat ignorirate, da ni od vas nobene aktivnosti, ko pa je na tleh (ne skače), pa dobi pohvalo, jo božate... Kmlau bo ugotovila, da se ne splača skakat, ker nič ne doseže.
2. možnost: ko pridete k njej in predno jo pobožate, zahtevajte, da se popolnoma umiri in da se usede. Ko sedi, jo pa pohvalite in pobožajte.

To sta 2 načina, ki sta na dolgi rok zelo uspešna (preverjeno ;)) Pri našemu samcu smo uporabili drugi način in pes se še sedaj (pri skoraj 7mih letih) vedno usede pred mami, kadar pridemo domov. Pred mene se ne usede, ker tega nisem zahtevala ;)

Pri psici to ni bilo uspešno. Ona pa v bistvu ni skakala, ampak je "opletala" s taco. Ko sem prišla do nje, me je s taco opraskala po nogi, nekoč celo po obrazu. Sprva sem jo dajala na sedi, pa je stegovala taco celo ko je sedela. Ko me je nekoč opraskala po obrazu (zelo blizu oči), mi je bilo pa že dosti vsega. In vedno, ko je potem stegovala taco, sem jo jaz po smrčku udarila. Ne močno, ampak toliko, da je v 1 tednu nehala s to grdo navado ;)

Obstaja še en način, kako psa odvadič skakanja. Ko pes skoči, mu nastavi koleno. Pes bo skočil in se s trebuhom udaril v koleno. Prvič, drugič, tretjič, potem bo pa sigurno nehal skakat. To je pa hitra metoda odvajanja skakanje. Če vse ostalo odpove ;)

Drugače je pa na forumu že odprta tema o skakanju na človeka. Itak pa skoraj vsi psi kot mladički skačejo. Se malo umiri tudi s starostjo. Tudi glede skakanja na tujce. Naš pes je nekaj časa celo skakal na avtomobile. Ko je kakšen prišel k nam, Bero je bil prvi pri njemu in je skočil na okno :-X

Lp Jana


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Tripikice , sreda, 04.05.2005 : 15:48:45
Tripikice, glede skakanja po vas ;) Pri odvajanju skakanja po vas ima 2 možnosti:
1. moznost: ko psica skače po vas, se popolnoma umirite (bodite čisto tiho) in jo ignorirajte. Tisti trenutek, ko neha skakat po vas, ji dajte nagrado (igračo, briketek, nekaj, kar ima zelo zelo rada) in jo zelo pohvalite. S tem jo boste navadili, da če skače po vas, ne bo nič dosegla, da jo takrat ignorirate, da ni od vas nobene aktivnosti, ko pa je na tleh (ne skače), pa dobi pohvalo, jo božate... Kmlau bo ugotovila, da se ne splača skakat, ker nič ne doseže.
2. možnost: ko pridete k njej in predno jo pobožate, zahtevajte, da se popolnoma umiri in da se usede. Ko sedi, jo pa pohvalite in pobožajte.

Lp Jana


Hm, težko se bo umiriti, ker psička poleg skakanja vmes še "veselo" grize, se obesi za rokav, ... kar boli in trga obleko. A jo smem po gobčku narahlo udariti, ko me hoče ugrizniti?


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: jasminaj , sreda, 04.05.2005 : 16:09:06
jaz ne priporočam udajanja po gobčku,četudi rahlega.. probajte z ostrim ne.. saj praivte, da to že delate, vglavnem,bodite vztrajni in dosledni.. vedno delajte enako..s tem mislim to, da jo vedno ko skače potisnete dol s sebe in v ostrem tonu rečete ne.. ne pa da sta enkrat veseli da skače, enkrat pa niste.. saj pes ne vem, kaj je prav ??? .. če je pridna pa ne skoči pa hitro priboljšek, da bo vidla da dobi nekaj če ne skače :D
ne obupat, s starostjo se bo umirila..sigurno, samo bodite vztrajni.. drugače pa ubogat nasvete ,ki jih je dala bina, delujejo ;)


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: maj , četrtek, 05.05.2005 : 07:50:24
Tripikice ...
Čeprav bo moja Gala kmalu 2 leti, še predobro vem, kolikokrat sem imela solzne oči zaradi občutka nemoči. Takooo je norela in se obešala po mojih nogah (hlačnicah), da sem že mislila, da imam popolno norega psa  >:(.
Ne moje prošnje, ne želje, .. nič pomagalo. Ampak preizkušen recept: IGNORANCA. Res je bil rezultat počasen, vmes raztrgane hlače, trenirka, opraskane noge,..., ampak enkrat je nehala  :). Ko se je ponovno obesila na hlačnice sem se obrnila (no, vsaj probala) in se delala kot da je ni. Včasih, če mi je uspelo, sem celo odšla v drug prostor. Res težko, ampak uspela sem. Podobno je bilo s skakanjem po meni, ko sem prišla domov. Od veselja,..., hm,... Sploh je nisem hotela pogledati, kot da je NI. Veš, kmalu je pogruntala, kako bo dobila mojo pozornost  ;D ;D

LP, maj


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Tripikice , četrtek, 05.05.2005 : 08:44:16
Tripikice ...
Čeprav bo moja Gala kmalu 2 leti, še predobro vem, kolikokrat sem imela solzne oči zaradi občutka nemoči. Takooo je norela in se obešala po mojih nogah (hlačnicah), da sem že mislila, da imam popolno norega psa >:(.
Ne moje prošnje, ne želje, .. nič pomagalo.


Uf, sem si oddahnila. ??? :) Moji občutki so popolnoma enaki, ampak zdaj ugotavljam, da ni samo pri nas tako, in da naša kužika ni nenormalna. :) :-* Res sem že bila v skrbeh kaj delamo narobe. OK, Binina navodila sem si že sprintala, da jih pokažem še doma.

Kako pa naj ravnamo glede grizenja? :-\ Saj psičke sploh več ne morem pobožati, takoj grize in to kako. :o :o :o Zraven pa tudi renči. :( 
Vse skupaj spominja na borbo. Ves čas ji govorim, da naj PUSTI, NE, NE SMEŠ, pa popusti šele ko ji stisnem nosnice. Ker do zdaj je vlekla za rokav, če sem pa v kratkih rokavih, pa trpi moja koža.  :(  :( S tem grizenjem pa nadleguje tudi druge člane družine in tudi obiskovalce. Se kar zapodi v gležnje. :o >:( Tudi tresenje za gubo ne pomaga. Se mi zdi, da jo vse to le podžiga, da je še bolj divja.
Se pa spomnim, ko smo bili pri vzreditelju, da se je vseh tistih osem mladičkov tako ravsalo med seboj in pri tem so renčali ko mali vrageci. ::) :) Zato se tolažim, da to njeno renčanje ni "nevarno".

Eh, se mi zdi, da mi vso prebiranje literature v praksi nič ne pomaga! :-\


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: bina , četrtek, 05.05.2005 : 09:00:10
Čeprav bo moja Gala kmalu 2 leti, še predobro vem, kolikokrat sem imela solzne oči zaradi občutka nemoči. Takooo je norela in se obešala po mojih nogah (hlačnicah), da sem že mislila, da imam popolno norega psa >:(.
Maj, a veš kaj, to grizenje hlačnic pa je že v sami pasmi :-\ ;) ;D ;D ;D Tudi naš Bero je bil tak ;D ;D Očitno je mislil, da smo krave, da nas mora "zganjat" skupaj ;D In mi je strgal čisto vsake hlače :-X :-X Nove sem začela kupovat šele takrat, ko je prenehal z grizenjem hlačnic ;D ;D

Tripikice...glede skakanja in grizenja smo imeli ravno to včeraj v pasji šoli  :P Torej, kako se odvadi skakanja, je napisano zgoraj. Kako se odvadi grizenja, pa tukaj: ko te psica ugrizne, obmiruj. Sama si napisala, da če kriliš z rokami, da je še slabše. V leglu bratci sigurno niso bili pri miru, zato ji je pa bilo v užitek grist. Vem, da boli, ampak obdobje grizenja je samo prehodno obdobje. Sedaj ji rastejo zobje in jo srbijo. Namesto vaše roke ji ponudite igračko. Naj grize njo. Lahko poskusite tudi tako, da ko vas ugrizne, zacvilite: AUUUAAUU. Načeloma vsak pes takrat popusti. In ko popusti, ga pohvalite!!!! Ne pozabite na pohvalo takrat ko vas ne grize!!

Pa še nekaj: oba procesa (tako odvajanja skakanja kot grizenja) sta dolgotrajna. Ne boste psa naučili v 2 dneh! Prosim za potrpljenje in vztrajnost!

Lp Jana


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Ozzy , četrtek, 05.05.2005 : 10:10:23
hehe bina moj mali skace po moji roki in grize na sprehodu...pa sem ugotovila zakaj. Lepo se postavi poleg kar sam od sebe in ce po nekaj casa ne dobi piskotka zacne skakat po roki, grist rokav in me gledat. tako on izsiljuje piskotek...Vcasih je prav nadlezno po poti, ko se boriva en z drugim...pa pocasi resujemo....zadevo
kaksen nasvet pa bi prav prisel :)


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: bina , četrtek, 05.05.2005 : 10:13:18
Ozzy, preprosto ;) Ne daj mu piškotka, ko skače. Popolnoma se umiri, ga ignoriraj in ko se tudi on umiri, mu daj piškotek. Nauči ga, da če skače nate, ne bo nič dobil. Niti božanja ni hrane ;)

LP Jana


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: deteljica , četrtek, 05.05.2005 : 10:19:49
Včasih pomaga tudi vmesna metoda s pomočjo vrvice. Pes naj ima vedno na sebi 1 m vrvico brez zanke. Preden skoči stopimo na vrvico in preprečimo skakanje. Potem primemo vrvico z roko in tako blokiramo psa na tleh. Ignoriramo in gledamo stran. Ko se umiri, vseeno sedi ali stoji, kar pač hočemo imet,  sledi nagrada , a ne predivje.Takoj ko "podivja spet blokiramo se umirimo in gledamo stran.
Deluje......amak jaz se nikoli s tem ne ukvarjam in vsi moji psi skačejo po nas. Večinoma me ne moti. Če me, pa pomaga pravočasen NE in roke usmerjene dol in proti psu.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Tripikice , četrtek, 05.05.2005 : 10:40:31
... ko te psica ugrizne, obmiruj. Sama si napisala, da če kriliš z rokami, da je še slabše. V leglu bratci sigurno niso bili pri miru, zato ji je pa bilo v užitek grist. Vem, da boli, ampak obdobje grizenja je samo prehodno obdobje. Sedaj ji rastejo zobje in jo srbijo. Namesto vaše roke ji ponudite igračko. Naj grize njo. Lahko poskusite tudi tako, da ko vas ugrizne, zacvilite: AUUUAAUU. Načeloma vsak pes takrat popusti. In ko popusti, ga pohvalite!!!! Ne pozabite na pohvalo takrat ko vas ne grize!!

Pa še nekaj: oba procesa (tako odvajanja skakanja kot grizenja) sta dolgotrajna. Ne boste psa naučili v 2 dneh! Prosim za potrpljenje in vztrajnost!

Lp Jana



S tem AUUUU sem že poskušala... Ampak psička tako silovito grize in zraven  renči, da pravzaprav ves čas tulim AUUU. :o :o :o "Rešim" se edino tako, da ji stisnem nosnice, da ji zmanjka zraka, šele takrat popusti ugriz, nato "pobegnem" v drugi prostor ali pa njo zaprem v drugi prostor. Čez čas se spet pojavim ali jo pa spustim not. Psička veselo maha z repkom, jaz jo potrepljam češ BODI PRIDNA in že je ŠAVS po moji roki. :o Če se zravnam in jo skušam ignorirati, se pa neusmiljeno loti mojega gležnja. "Specialiteta" pa ji je sploh tetiva nad mojo peto. Z igračko mi uspe le včasih in če jo imam pri roki.
Sem pa poskusila tudi tako, da sem jo, ko sem vstopila v prostor, ignorirala. Potem pa je prišla k meni in me je kar sama začela vlečt za hlače, "postregla" pa si je tudi mojo tetivo. :o >:( Potem pa bodi na miru... :'(

Ne povejte mi prosim, da sem brezupen primer. :'(


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Ozzy , četrtek, 05.05.2005 : 12:04:08
hehe bina je prefrigan in taksne metode ne delujejo:)
Danes na sprehodu je spet zacel.  Kar sam od sebe zcne hodit poleg in me gleda (je navajen iz sole da ce je hodil poleg je dobil nagrado) in ce mu jaz nic ne dam skace gor. Se umirim  in pocakam, on pa se vsede. Ko vidim da se vsede dobi piskotek. No, midva greva naprej in on skoci na moj rokav in ko se obrnem proti njemu ze sedi in caka piskotek. Joj prefriganec pozresni :) Ta bi se za piskotke se prodal :). ceprav ima 5 mesecev sva vceraj vadila poleg brez vrvice in vam recem....ce je piskot v roki, bo delal se salte ce hoces. Pa pri metanju zogice je tudi pogruntal da ce jo spusti dobi nagrado in zdaj ze ob vracanju hitro ped moje noge polozi zogico in caka....hehehehe prefriganc:)


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: maisha , ponedeljek, 18.07.2005 : 18:29:19
Moja psička bokserka bo stara 3 mesece. V leglu je bila (navidezno)najbolj mirna, zdaj je mala žlehta;ko je treba v hišo, noče, z vso njeno silo zagrize v roko, ampak ne iz igre, resno podivja(laja,renči,popade).Problem je ker je večja bokserka(absolutno drug karakter in tega pri njej ni bilo) že vsa v hrastah,pa tudi ostale manjše živali nastradajo,pa roke...Je izjemno samozavestna, ne pomaga fuj,ignoranca. Ali je problem v tem ker ji starejša bokserka(7 let) vse dovoli? Jaz ji ne, ampak tamali je čist vseen.Razumem da je mladič, ne želim pa takega vedenja,da bi rasel iz meseca v mesec.Saj bo šla v šolo,samo je šele septembra. Je to le faza odraščanja ali razlog za skrb?


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: TSA , sreda, 20.07.2005 : 00:56:01
hmm jest sem pa glih nasprotno slisal..... sem prebral vse poste pa sem se ker mal smejal ;) ! moj sosed ima stafforda ki je star 7 let pa ni nikdar ugriznil ali storil kaj zalega pa ga imajo vsi za psa ki je nagnjen agresivnemu vedenju.... njegov pesek je res zlat in ucen pa spolh v solo ni sel :) ! Sosed mi je rekel da psa ne mors imet če sam nimaš avtoritete in da moraš vedno ravnati kot voditelj krdela . Rekel je da ga je vedno stresel nezno za vrat ali udaril po smrcku ce ga ni poslusal ko je bil se majhen ker je to baje najbolj uncikovita kazen in psu pokazes kdo je sef,... Njegov pes je res prijazen in dovoli da mu vzames vse kar ima v ustih ... skratka je ful prijazen ... ima pa tudi mlajsega stafforda ki je pa res podivjan saj ga je dobil ko je bil pes star 2 leti pa je reku da nic ne zaleze ker mu je treba v mlajsih letih pokazati kdo je sef.... glede zlatih prinasalcov sem pa veliko slisal da so samci dominatni in bolj nagnjeni k agresivnosti... sam poznam primer mojega sosolca ki ga je dal uspavati zaradi agresivnosti


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Bori , sreda, 20.07.2005 : 12:25:13
Imam problem.  :-\Terierček je star 4 mesece. Pred dobrim tednom pa je pričel ponoči kakati v svojem prostoru. :'( Dvakrat mi je uspelo, da sem ga prehitel, vendar sedaj kaka že bolj zgodaj (bolj zdrizasto).  Ne pokliče, le ko konča zacvili. Drugače ne lula in ne kaka v prostoru ali v stanovanju. Prej je vstajal ob 6.00, opravil vse, šla sva na sprehod (kar delava tudi sedaj) in nato spat. Zadnji obrok poje okoli 19.00 zvečer. Prosim za nasvet.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Ory , sreda, 20.07.2005 : 12:47:09
Bori, pravis da je iztrebek bolj zdrizast. Verjetno ne more zadrzati in pac opravi kar na istem mestu. Mogoce bi bilo dobro zamenjati hrano in preveriti ob kateri hrani iztrebki postanejo bolj trdi. Po mojih izkusnjah so po mlecnih izdelkih (skuta, samo mleko) iztrebki veliko bolj mehki.

lp


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Bori , sreda, 20.07.2005 : 14:13:10
Ja, vseskozi je Pro Plan. včasih dodam še Eukanubo meso. So pa jablane in ringlo na vrtu. Tudi te sadeže konzumira - vsaj tiste, ki jih ne poberemo sproti. Imam občutek, da ga nekaj moti (ali odhod sina na morje? vročina? ali pa ga je strah?). Zaradi zgodnjejutranjega kakanja ga ne kregam. Čez dan pa tudi nima problemov.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: mashy , petek, 22.07.2005 : 10:43:43
Bori!
Tudi naš Bali je hrano Pro Plan, jo zemšamo z jogurtom, vendar ima normalne kakce. Je pa res, da ko na morju pride do kakšnih fig, ringlojev ipd., se jih naje in ima potem še cel dan drisko, ali pa jih kar izbruha. Zato ga ne pustimo do sadja brez nadzora, če kakšno figo vzame v gobček, mu jo vzamemo ven, na vrtu pa vse sproti pobiramo, da nimamo kasneje problemov.
Na sobno čistočo smo ga pa tako navadili (star je 6 mesecev) da smo imeli kar določene ure in smo ustajali ponoči, ga zbudili, in peljali kakat in lulat. Ker je tudi on cvilil šele takrat ko se je pokakal. Najprej smo vstajali na 2 uri, kasneje pa samo še ob 10. zvečer in 4. zjutraj. Smo pa velikokrat vstali za nič. Sedaj zadnji obrok poje od pol sedmih do pol devetih, zbuja pa se od petih do šestih.

Lp


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Bori , petek, 22.07.2005 : 10:52:27
Problem je sedaj v tem, da Taras zadnjih deset dni to počne. Prej je bilo normalno. Okoli 21 spat in ob šestih zjutraj AUF in na lulanje inkakanje. Sedaj pa ga je nekaj zmotilo. Bom pa bolj pogosto vstajal in ga kontroliral. Tako bo še najboljše. Hvala.
lp


Naslov: renčanje,grizenje,trmoglavost
Poslano od: Annie , torek, 02.08.2005 : 21:20:22
Pozdravljeni!

Sem novinka na forumu, lastnica 10 tednov starega sibirskega huskya. S psi nimam veliko izkušenj zato bi prosila če mi pomagate pri sledeči težavi: Moj psiček pogosto grize ljudi, in sicer roke,noge, oblačila, čeprav ima na voljo veliko igračk in predmetov za glodanje. Preprosto pride in malo šavsne, tudi če mu ne kažeš rok oz. se igraš z njim, pri tem pa pogosto sploh nima občutka, tako da precej boli. Ostra beseda ne zaleže, poskusila sem ga nekajkrat močneje stisniti za gobček, pa je samo še bolj podivjal. Ker stresanje za vratno gubo baje ni priporočljivo, ga sedaj odvrnem tako, da ga mahnem s časopisom po gobčku. Ali je to napačno ravnanje? Ali je premlad za tako kaznovanje?.
Poleg tega je zadnje dni začel renčati name kadar mu kaj ni po volji, npr. če ga poskušam zvleči od kakšne svinjarije na tleh ali pa če mu skušam kaj vzeti iz gobca, npr. kakšen copat ipd. Strah me je, da ga ne vzgajam prav in da bo postal napadalen. Ali je takšno renčanje dopustno? Naj povem še, da sem mu poskusila (po navodilu prijatelja, ki se bolj spozna na pse) med tem ko je jedel izmakniti posodo s hrano, pa pri tem ni renčal. Kako naj torej postopam ob njegovem renčanju kadar mu kaj ni po volji?
Tretja težava pa je, da sem ga poskušala peljati na povodcu, pa neprestano grize povodec, nekaj časa malo gre, potem pa se uleže na tla in noče naprej. Kdaj bo dovolj star, da ga navajam na povodec? In kako bi ga odvadila grizti za povodec? Ali je preveč ostrih besed 'ne' in 'fuj' in časopis pretirana strogost za takšnega mladega psa?

Hvala za odgovore in lep pozdravček!


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: oliver , torek, 02.08.2005 : 21:42:25
Annie, težko je napisati kratek odgovor. Pa poizkusim!
To kar počne tvoj kuža je normalno vedenje mladega psa. Pes raziskuje z gobčkom, vendar se mora navaditi, kaj je tiste, ki bivajo z njim še sprejemljivo obnašanje in kdaj je šel čez mero. Tega ga drugače navadi mama oziroma v leglu, kjer se psi učijo kako močan ugriz je v igri še dovoljen. Kako to prenesti v odnose pes človek. Najbolje se obnese, da takrat ko te pes poizkuša gristi preusmeriš to energijo in igro v neko igračko, ki mu je všeč in jo lahko grizlja. Za mlajšega psa mehkejše igrače, ko pa začne menjat zobe (od 3 do 6 meseca) pa tudi igrače iz trše gume. Če je pes zelo razigran ga je mogoče za kratek čas, da se malo pomiri tudi osamiti (druga soba, kletka) in mu potem ponuditi igro z igračo. Vedno mora biti lastnik tisti, ki igro začne in konča. Pes ne sme igre izsiliti, saj s tem izkazuje svojo voljo in če mu to uspe bo poizkušal tudi drugje biti on šef.
Renčanje ob čuvanju predmetov ni dopusto. Tukaj moraš pa ukrepati. Zopet je najboljše preusmerit pozornost na tebe in zamenjati copato (ko jo izpusti) za košček hrane (pasji piškoti). Enako velja za svinjarijo.
Kar se tiče vzemanja hrane, to kar še utrjuj, ni treba prepogosto. Ko mu vzameš skledo mu zopet daj priboljšek in mu potem skledo takoj vrni.
Kar se povodca tiče imej s seboj igrače in se igraj ko hodita občasno pa mu daj priboljšek (zopet preusmeritev grizenja povodca).
Svetovala bi ti, da prebereš kakšno knjigo o vzgoji in se septembru pridružiš vzgoji mladega psa oz. mali šoli v kinološkem društvu.
Veliko veselja!
Lp Katja


Naslov: grize me
Poslano od: Dora , sreda, 17.08.2005 : 11:16:54
Imam 4 mesece staro psicko. Dobila sem jo v zavetiscu priblizno 2 meseca od tega.
Imam problem in sicer: vsake tolko, vecinoma takrat ko jo peljem na kaksen travnik, se ji dobesedno strze. Zacne me napadat, skace po meni, renci in grize kot da bi ji bla najvecji sovraznik. Tudi kasneje ko jo pripeljem domov napada druge clane druzine. Vedno jo udarim po riti, a ne pomaga. Ugrizne me nazaj, brani se. Ce se zaderem, je mirna 5 sekund pol pa spet...

Ne vem kako naj ji "dopovem" da tega ne sme...



[/color]Hvala za odgovore!


Naslov: Re: grize me
Poslano od: TinaZ , sreda, 17.08.2005 : 11:31:05
...Ne vem kako naj ji "dopovem" da tega ne sme...

Z udarci in kričanjem sigurno ne bo šlo... Preberi si malo o vzgoji na forumu, veliko je praktičnih nasvetov, ki pa ne vključujejo agresije...


Naslov: Re: grize me
Poslano od: Sammy , sreda, 17.08.2005 : 11:37:42
citiram se iz teme o samojedih:

Citat
Jaz sem imela podoben problem kot ti. Sammy je prav tako grizel in vlačil hlače in rokave, samo zdi se mi, da nekje pri 5ih mesecih in torej ne tako zgodaj kot tvoja. Takrat so mi vsi govorili, da je najbolj učinkovita kazen ignoriranje in to kar drži, vendar pri tej stvari je pa to težko prakticirat.

Če sem se obrnila stran od njega in hotela oditi, me je "zgrabil" od zadaj. Stresanje z nogo ali rokavom itak ne pomaga, ker ga samo še bolj spodbudi. Tako, da je po mojem najbolj učinkovito, če jo zgrabiš za gobček in ga držiš (toliko da ne more "ust" odpreti). Ampak moraš biti ful spreten. Najboljše je, če ga najprej primeš ob strani glave, skoraj pri vratu, lahko za dlako, z eno roko, z drugo (če si desničarka, najbolje z desno) pa primeš gobec. Nekaj časa ga tako drži, tudi če se bo upirala, ne smeš popustit! Pa če bo zacvilila, jo nekaj sekund še drži, nato pa jo spusti. Če se bo vlečenje obleke (ali grizenje rok, nog) še nadaljevalo, naredi spet isto in ponavljaj postopek vse dokler ne bo nehala. Lahko se zgodi, da bo jutri pa pojutrišnjem spet poskusila, ampak naredi isto in čez čas si bo že zapomnila.

Dodajam še to, da moj tega na sprehodih nikoli ni delal, ker je bilo skoraj vedno vse bolj zanimivo kot jaz ::). To se je dogajalo doma, ampak na srečo sem težavo odpravila.


Naslov: Re: grize me
Poslano od: Dora , sreda, 17.08.2005 : 11:49:04
TinaZ: pa sej je ne mlatim pa ne derem se najnjo kot utrgana...poskusam jo umirit...to pa ni agresivno...

Sammy: veckrat jo probam ignorirat in takrat me zgrabi za nogo. To pa posteno boli. Takrat ji racem da ne sme in ona samo zalaja. Torej ne pomaga.
Ko jo primem za gobcek in nekaj casa tudi drzim, ko jo potem spustim me spet napade kot bi mi hotla to vrnit...

Sej ni po znacaju agresiven pes...sploh ne...samo kaksen krat jo prime...ampak samo ko sva sami...


Naslov: Re: grize me
Poslano od: čenča , sreda, 17.08.2005 : 11:49:55
Dora mogoče si preberi:
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,4173.0.html  ;)


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Dora , sreda, 17.08.2005 : 12:27:03
Tudi moja pricka je use pousot lulala.
Dajali so nam nasvete kot naprimer postaviti casopisni papir po celi hisi a sem nam je zdelo precej neumno ceprau pravijo da pomaga.

Lulat zunaj sem jo navadla tako da vedno kose je nastaula da bo lulala sem jo nekako ustaula jo dvignla in hitro odnesla na vrt. Hitro se je navadla, zdej pa ze prosi za izhod.

Veliko srece!


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Tripikice , sreda, 17.08.2005 : 14:22:14
Imam 4 mesece staro psicko. Dobila sem jo v zavetiscu priblizno 2 meseca od tega.
Imam problem in sicer: vsake tolko, vecinoma takrat ko jo peljem na kaksen travnik, se ji dobesedno strze. Zacne me napadat, skace po meni, renci in grize kot da bi ji bla najvecji sovraznik. Tudi kasneje ko jo pripeljem domov napada druge clane druzine. Vedno jo udarim po riti, a ne pomaga. Ugrizne me nazaj, brani se. Ce se zaderem, je mirna 5 sekund pol pa spet...

Ne vem kako naj ji "dopovem" da tega ne sme...



[/color]Hvala za odgovore!


Dora, mislim, da se tvoja psička hoče samo igrati ;). Moja psička je tudi grizla ko "neumna" (boš našla mojo "tožbo" ;D nekje dva-tri mesece nazaj). Pa z ničemer je nisem mogla prepričati, da me to boli in mi ne paše. Sem vmes bila na trenutke že kar obupana zaradi tega. Danes se sama sebi zaradi tega seveda smejim. Eh, tako je, če nimaš izkušenj. ;) Izkazalo se je, da pravzaprav vsi majhni kužki grizejo. In sčasoma se je res to umirilo samo po sebi. Grizla je tudi, ko so se ji menjavali zobki. Me pa še danes, ko je stara 6 mesecev, s tem, da me zgrabi za gleženj (vendar narahlo in nikakor ne boleče) vabi, naj se grem igrat z njo :D.
In še nekaj: z vpitjem ne boš nikamor prišla. Pri nas s kreganjem ne dosežemo nič kaj dosti, ker se takoj prebudi v njej uporna narava. Psička te bo hitreje ubogala, če boš z njo prijazna in jo vedno skrbno nagradila, ko bo naredila nekaj prav.  Ne pozabi, da je tvoja psička pravzaprav še otrok, ki ga je treba vsega naučiti. Veliko užitkov v pasji družbi ti želim! :)


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , četrtek, 18.08.2005 : 11:32:54
Mislim, da sem že nekje napisala, da je učinkovita metoda tudi, da zacviliš v trenutku, ko pes zagrize v roko ali kam drugam.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: dogue de bordeaux , četrtek, 18.08.2005 : 11:49:36
Udarci in vpitje je najslabsa mozna reakcija. Resi se z ignoriranjem, preusmerjanjem njegovih misli, ali pa tako kot je sammy napisal sam je potrebno iti pol tudi stran vsaj za par minut. Sit sem ze takih kot je npr. ena napisala v revijo moj dom: bolj kot ga tepem in bolj kot kricim slabse je. Ja normalno, da je slabse!!!!!!!!!!! ce bos mene tepla, te bom jaz tudi se bolj nazaj, ce me bos pa naucila, da to ni vredu pa tega ne bom pocel(mislim, da tako studira pes). Pa vedno preden ga udaris imej v mislih, da bi te lahko on kadarkoli zagrabu in ti zdrobil roko, pa ti je ne.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Lanabela , četrtek, 18.08.2005 : 12:41:27
Annie in Dora: za obe velja: nujno pojdita v kakšno dobro malo šolo, zdajle se bodo začele, sami bosta pse težko vzgojili tako kot je treba.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: dogue de bordeaux , četrtek, 18.08.2005 : 12:49:17
Vzgajati psa ni problem, rabis samo izkusnje in par tisoc prebranih strani na to temo in sem mojega mladicka v 3tednih naucil vec kot oni v mali soli v parih mesecih.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: n3wfka , četrtek, 18.08.2005 : 12:59:12
Vzgajati psa ni problem, rabis samo izkusnje in par tisoc prebranih strani na to temo in sem mojega mladicka v 3tednih naucil vec kot oni v mali soli v parih mesecih.


Učenje in vzgoja ni isto! Učenje vaj in trikcev ni noben problem, za to ne rabiš kakšnega posebnega znanja. Problem je psa naučiti, da je treba ubogati tudi, ko je zunaj in ko sreča druge pse in ljudi (ne samo na domačem vrtu), da se je treba med ljudmi lepo vesti in ne skakati po njih. Zato pa je mala šola, da se pes nauči obnašati in ubogati tudi, ko je obkrožen z motečimi dejavniki (tujci, psi). Na kratko, da se socializira. Sploh pa počakaj na puberteto, potem boš videl, kaj so izkušnje in ubogljiv pes.  :D  ;D



Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: dogue de bordeaux , četrtek, 18.08.2005 : 13:23:22
Pravim, da se je prejsni pes naucen in vzgojen v soli slabse obnasal in manj znal kot pes, ki je do sedaj bil vzgojen in naucen doma.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Tripikice , četrtek, 18.08.2005 : 13:29:26
Popolnoma se strinjam z Lanabelo in n3wfka. Če si začetnik, kar se tiče pasje vzgoje, potem brez strokovnega šolanja ne gre. Tudi sama sem prebrala nekaj literature, ampak v praksi je to večkrat premalo. Najboljša poteza je vpis v "pasjo šolo", in sicer najprej šolo socializacije. Tu pes ogromno pridobi, novopečeni lastnik pa včasih še več ;).
Nekdo, ki pa ima že takšno šolanje za sabo in dolgoletno prakso, bo pa verjetno že vedel svojega psa pravilno vzgojiti.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: dogue de bordeaux , četrtek, 18.08.2005 : 13:41:38
Mislim, da imate pri vas bolj kvalitetne sole, saj mi nimamo niti sole socializacije, ampak je to kao kr med malo solo.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Tripikice , četrtek, 18.08.2005 : 14:33:35
Mislim, da imate pri vas bolj kvalitetne sole, saj mi nimamo niti sole socializacije, ampak je to kao kr med malo solo.

Saj nič narobe, samo da je. Meni se je na začetku zdela šola socializacije kar malo brezveze, da pa ima ogromno vezo, mi je bilo jasno že po dveh mesecih. Prej ko še nisem imela psa, tega nisem opažala, danes ko ga pa imam, pa na cesti največkrat takoj opazim, če je pes socializiran ali ne. Nekoč sem se vseh psov bala, danes se bojim samo nesocializiranih.
To pišem predvsem za tiste, ki si psa šele nabavljajo in so začetniki.
Drugače pa ne trdim, da psa lahko socializira samo šola, lahko ga tudi sam lastnik, vendar ta mora imeti izkušnje in znanje. Preveč je primerov, da se vzgoje lotijo ljudje, ki le-tega nimajo, potem pa vzgoja spodleti :(. Kdo je kriv? Pes jasno >:(, pa dajmo s palico po njem, pa obvezno na čimkrajšo "ketno" z njim.... :'( :'( :'( Jasno, da se pes, revček, postavi zaradi svoje obrambe po robu. Potem pa začnejo ljudje govorit, da je ta pes agresiven, nor, da tako renči, da je za odstrel. Revež ubogi! :'(
Malo sem si izpihala dušo. Brez zamere, prosim ::) :) :) :)


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: oliver , četrtek, 18.08.2005 : 15:36:05
Socializacije na žalost ne more narediti sam lastnik. Socializacija je proces v katerem se pes nauči komunikacije z drugimi psi, seveda tudi z ljudmi in ostalimi živalmi, z okoljem nasploh. In tega pač ne moreš narediti sam z mladičkom.
Res je da mladiček srečuje pse na sprehodih ampak ponavadi to niso kontrolirani stiki, kar naj bi bili v kinoloških društvih v programih vzgoja mladega psa ali kakorkoli to v katerem društvu že poimenujejo. Pa seveda je v obdobju socializacije nujno, da je veliko stikov s psi svoje starosti, to pa na sporehodih teško dosežemo. Kajti le pes, ki se bo naučil komunikacije bo zrasel v samozavestnega psa, ki se bo znal obnašati v stikih z drugimi psi.
Lp K


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Annie , četrtek, 18.08.2005 : 17:58:35
Pozdravljeni!


Dogue de bordeaux: praviš ne vpitja in kaznovanja.Ampak... Ker sem res začetnica in nisem veliko vedela o psih, sem iz legla izbrala največjega in najmočnejšega mladička-samčka. Potem sem izvedela, da so takšni mladički pogosto dominantni in hočejo postati tudi pri tebi doma vodja krdela. No, moj pes to očitno poskuša. Danes sem ga npr. poskusila potegniti stran iz neke sumljive luknje ob cesti, pa je zarenčal, pokazal zobe in šavsnil po moji roki. Najbrž sam veš, da v takšnem primeru ni dovolj, da mu mahaš pred nosom z igračko ali priboljškom, ker se za to preprosto ne zmeni. Poleg tega, če ga nekako ne kaznujem ne bo vedel da renčati name ne sme! Kaj torej praviš na to?
Jaz ga sicer ne udarim, ga pa potisnem na tla in držim da je prisiljen obmirovati. No, glede na to, da imaš najbrž veliko izkušenj s psi bom res vesela nasveta, kako ravnati s takšnim psom, ki te poskuša ustrahovati z renčanjem in ali ga je mogoče tega dokončno odvaditi, ker res hočem svojemu psu popolnoma zaupati, sicer v tem prijateljstvu med človekom in psom ne vidim smisla.

Odkar imam mladička doma sem prebrala že veliko knjig o psih in slišala veliko nasvetov, ampak zelo veliko jih je nasprotujočih. Kako naj se novopečeni pasji lastnih znajde v poplavi nasvetov kot so: mladička se kaznuje s stresanjem za vratno gubo,saj ga tako kaznuje tudi mama psička....mladička se nikakor ne sme stresati za vratno gubo, saj v naravi živali to počnejo preden drugo žival ubijejo...mladička sploh ne smemo kaznovati, pomembna je pozitivna motivacija...psu ne smemo popuščati, pokazati mu je treba kdo je gospodar...psa ne smemo kaznovati z roko....psa ne smemo kaznovati s palico ali časopisom...
kaj torej??

Huh...pozdravljam vse pasje lastnike, še posebej začetnike, ki se spopadajo s podobnimi težavami kot jaz:)

p.s moj pes je star 3 mesece.

Annie


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , četrtek, 18.08.2005 : 18:29:00
Meni je enkrat nekdo dejal: poskusi vse, pa boš videla, kaj pri tvojem psu najbolj učinkuje. Seveda ne smeš vsega poskušat kar naenkrat (v krajšem časovnem obdobju), pač pa nekaj časa eno (recimo dva tedna), če ni učinka poskusiš drugo.

Sicer ti pa v branje zelo priporočam tole:

http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=350

http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=337

http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=633&page=3

Glede stresanja za vratno gubo pa: to so počeli stari kinologi že zelo dolgo nazaj, pa dandanes tisti, ki niso dovzetni za spremembe in se ne morejo sprijazniti, da se tudi s pozitivizmom da marsikaj narediti.
Psi, ki so šolani in vzgojeni s prisilo, ubogajo zato, ker se bojijo - vedo namreč, da bodo hudo kaznovani, če ne bodo ubogali.
Tisti, ki pa s pozitivno motivacijo, pa zato, ker delajo z veseljem, radi ubogajo, ker vedo, da bodo pohvaljeni in mogoče dobili celo kakšen priboljšek.

Zdaj se pa vsak sam odloči, kako bo svojega psa vzgajal, veliko je odvisno tudi od odnosov v kinoloških društih oz. v društvu, ki ga posameznik s svojim psom obiskuje - če ga.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Annie , četrtek, 18.08.2005 : 21:37:09
Hey!

Hvala, sammy, sem prebrala članke in tudi tisto knjigo, ki je omenjena bom poskusila dobiti. No, ja potem ko se malo potolažim, ker sem danes res žalostna zaradi tega obnašanja mojega psa.
In še nekaj o pozitivni motivaciji: Ko pes grdo zarenči nate menda ne boš ponižno čakal da nekoč ne bo zarenčal nate, da ga boš lahko potem pohvalil. Pomoje je psu, če ga v takem primeru ne kaznuješ to samo dokaz, da te je z renčanjem uspel prestrašiti in si ga potem pustil pri mru, da še naprej ovohava svinjarijo na tleh, grize preprogo v dnevni sobi ipd. ne vem...ali pa imate vsi take pridne kužke. Moj je husky in še samec, ki se ima za vodjo. Try that...

Pa lep pozdrav, Annie


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , četrtek, 18.08.2005 : 22:00:18
Jaz bi ga trdo prijela za gobec, verjetno bi ga v tisti jezi še malo stresla (gobec), zraven pa kričala: "Fuj to!!".

Drugače sem pa opazila, da dosti bolje reagira, če mu rečem (ne kričim, samo rečem) "Ne, ne, ne." To uporabljam na sprehodih, recimo ko opazim, da je zagledal ali zavohal kakšno žival, ali pa ko se spravlja h kopanju. Če kričim, me ignorira.



Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: dogue de bordeaux , četrtek, 18.08.2005 : 22:45:21
Mislim, da kaznovanje absolutno ni resitev. Ce zarenci, to ne pomeni, da ga mores hitro podret po tleh in mu kot nek 5letnik pokazat, da si ti glavna. Ne smes pokazat straha, dejanje pa mu mores preprecit(ne ga pretepst) ampak, recimo ko moj kopa, dam nogo na lukno, da ne more vec. Ko gre stran se zacnem z njim igrat in ga veliko hvalim dokler ne gre spet kopat in postopek ponovima. Ce sili v luknjo na sprehodu ga preprosto ne spusti do luknje(predvidevam, da imas tega psa na povodcu ko je na sprehodu). Nacinov, da pokazes, da si alfa je veliko in ni potrebno uporabiti kaznovanja. Pokazi mu, da so hrana in igracke tvoje(vzami mu jo tudi, ce te grize in mu jo nato vrni, malo bos pogrizena ampak bos pridobila zaupanje). Nauci ga, ukaz sedi in vedno poskrbi, da bos ti sla prva skozi vrata(tudi, ce bosta pol ure stala pred vrati). Stresanje za vratno gubo so dokazali, da samica naredi v 1% in to je zadnja kazen ko ima resnicno dovolj mladica in je opozorilo, da ga bo ubila. Ce ga bos kaznovala bo to le spodbudilo njegovo vedenje(razen, ce ga bos totalno zatrla, tako, da se ti nebo upal vec upreti, kar upam, da ni tvoj nacrt). osnova kako postanes alfa je odlocnost, zaupanje, spostovanje, v glavnem pes mora v tebi prepoznati lastnosti, ki jih je prej videl v mami in mama ga ni podrla, ce je v neko luknjo silu. Drugace pa v najdi.si ali google napisi: kako postati alfa in bos nasla se veliko nasvetov. Isci pa tiste, ki ti povedo kako na lep nacin postati alfa.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: dogue de bordeaux , četrtek, 18.08.2005 : 22:49:03
Sammy jaz tega bratu nisem mogel dopovedati. Imel je idejo, da ga lahko odvadi skakanja samo, ce mu nastavi koleno. Rezultat je tak, da na mene(ucil sem ga na lep nacin(nisem ga zacel bozati dokler se ni umiril)) ne skace, na brata (ki mu je poskusal na silo preprecit dejanje) pa vedno skace. Koncni sklep je to, da z lepo besedo(dejanjem) vec dosezes.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: rožica , sobota, 20.08.2005 : 11:44:46
Tudi sama imam težave z mojim samčkom. Včasih kar tako začne skakati vame in zraven tudi (ne vedno) renči. Seveda tudi  ugrizne, vendar vedno maha  z repom. Oči pravi, da se igra, samo meni se zdi ta igra že malo sumljiva. Kako naj ga odvadim tega, ker ko bo zrastel to ne bo nič prijetno? Jeseni greva v malo šolo. Je mogoče to rešitev? Glede na to, da je berni (naj bi bili zelo prijazni) se mi zdi skoraj nemogoče, da bi bil agresiven- nikoli ga nisem kaznovala, če pa poskušam iti stran od njega in rečem au ali fuj, gre pa za mano in ga dejansko sploh ne morem osamiti. Če ima kdo kakšno idejo, bi bila zelo hvaležna.Hvala!


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , sobota, 20.08.2005 : 11:52:23
pusti ga zunaj samega. ali pa pojdita skupaj v kakšno sobo in če se to nadaljuje, ga zapri. samo potem bodo verjetno vrata "poškrabana". nikoli pa ga ne zapiraj v pesjak - ker to je njegov dom, še posebej pa ne, če spi notri, pesjak naj bi bil kraj, kjer se mora počutiti varnega in ne kraj, kamor ga zapreš za kazen. ker potem bo mislil, da mora za kazen spati v njem.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: dogue de bordeaux , sobota, 20.08.2005 : 12:00:03
Do zdaj je vsak moj mladicek to delal(ceprav brez rencanja) in se sam umiri ko zraste. To je igra in si ne mores predstavljati kak zgleda ko moja doga skoci v mene(v igri) kak neznanec vrjetno misli, da me hoce raztrgat, ceprav grizlja, kot, da bi bila stara dva tedna.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: rožica , sobota, 20.08.2005 : 13:16:07
Hvala za odgovor!
Mi je kar malo lažje,ko vidim, da se to ne dogaja samo menijavascript:void(0);
Wink


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: dogue de bordeaux , sobota, 20.08.2005 : 14:34:07
Rozica meni je zabavno gledat ko me napada, sam glede rencanja bi lahko bil problem.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Annie , sobota, 20.08.2005 : 20:58:09
Čau!

Ja in včasih je težko ločiti ali se igra ali ne, še posebej takrat ko ugrizne do krvi, moj je namreč ugriznil mojo mami, ko mu je hotela vzeti neko cunjo iz gobca. To za moje pojme ni več igra.
In, ja huskyi naj bi bili tudi kao prijazni.

Annie


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: dogue de bordeaux , sobota, 20.08.2005 : 21:33:28
Annie to pa ni vec igra. To je problem glede alfa polozaja, ker alfi se vedno prepusti stvari(plen, igracke itd.). Mene je zares ugriznil samo ko se mu je peti noht na sprednjih nogah zataknil za moj prst med igro in ga je vrjetno zabolelo. Vendar to razumem in sem se mu opraviceval, nisem mu pokazal, da je naredil napacno stvar.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , sobota, 20.08.2005 : 22:41:58
Ja in včasih je težko ločiti ali se igra ali ne, še posebej takrat ko ugrizne do krvi, moj je namreč ugriznil mojo mami, ko mu je hotela vzeti neko cunjo iz gobca. To za moje pojme ni več igra.
In, ja huskyi naj bi bili tudi kao prijazni.

ja, huskyji so prijazni, kot tudi vse ostale pasme, če so pravilno vzgojeni. še enkrat: obvezno v šolo!!

drugače pa psu ne smeš nikoli jemati stvari iz gobca, če (še) ne pozna ukaza "PUSTI"! takšno jemanje slej ko prej rodi renčanje in celo ugriz. psu, ki ukaza še ne obvlada, se vzamejo stvari po sistemu "daj - dam". če mu želiš kaj vzeti, mu najprej pokaži, kaj imaš (kakšen priboljšek, nekaj kar ima močnejši vonj; lahko pa je tudi kakšna igrača, če je pes nor nanjo). veliko psov, ki so bili napačno vzgojeni, na začetku pobegne. vztrajati je potrebno toliko časa, dokler ne dobi zaupanja vate. morda ne bo takoj prvi dan. mogoče bo jutri ali čez teden dni.
ko je enkrat čisto pri tebi, stvar pa ima še vedno v gobcu, ga pobožaj (ne po glavi!), trepljaj ga, ponujaj mu priboljšek. če tisto stvar izpusti, takoj pohvala ("Priiiden, pusti") in mu daj zamenjavo.

počasi se daleč pride.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Annie , nedelja, 21.08.2005 : 08:48:10
Čau!

ja, saj vem, da je treba psu na začetku vzeti stvari iz gobčka tako, samo težko je to dopovedati moji mami, ko zgrabi njeno boljšo bluzo iz stojala za perilo. Zdaj sem ji že razložila kako naj ravna. Kljub vsemu pa mi tole njegovo obnašanje ni nič všeč. A se da takega psa čisto prevzgojiti?
Aja in še nekaj, zakaj se ga ne sme božati po glavi? V knjigi tudi piše, da se ga, ko je priden pogladi po telesu, zakaj ne po glavi?

Hvala in pozdravček


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , nedelja, 21.08.2005 : 10:08:53
Jaz sem tisto napisala zato, ker če ima pes kaj v gobcu, pa ga boš hotela pobožat po glavi, bo mislil, da mu hočeš tisto vzeti in bo odskočil stran.

Drugače pa glede božanja po glavi - so mi že na začetku rekli, naj ne in mi razložili nekako takole, da je psu to zelo neprijetno (otrokom tudi!), ker na tak način psu sporočamo, da je popolna ničla, da je kot suženj. Res je, da bi moral po hierarhični lestvici biti nižje od nas, ampak navsezadnje on je naš tovariš.
Drugače ti ne znam razložit, ker jaz tudi točno ne vem, zakaj.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: lenzi , nedelja, 21.08.2005 : 10:23:11
V višino merimo precej več kot pes.Zato kretnja roke proti
glavi psu pomeni grožnjo,saj se moramo skloniti nadenj.Kar
 pa se renčanja tiče,je normalna obrambna reakcija psa.Brani
tisto kar ima v gobcu.Tudi sam bi imel veliko za povedat,
če bi mi najprej postavili velik zrezek predme,ko bi hotel začeti
jesti,pa bi mi ga vzeli.Mislim,da je nadalnji komentar odveč.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Annie , nedelja, 21.08.2005 : 10:45:29
Čao!

Že, Lenzi. Tudi novinec ni tako neumen,  da bi psu nekaj nastavljal, potem pa zanalašč pskušal vzeti, poleg tega smo pri nas vsi tudi dovolj stariin zreli, da ga ne dražimo in ne živciramo po nepotrebnem. Ampak v življenju se na žalost ali pa na srečo dogajajo tudi nepredvidene situacije in v takem primeru sem mnenja, da mora biti pes že prej naučen izpustiti tudi kakšno privlačno stvar brez renčanja in grizenja, ja, tudi zrezek če je treba, navsezadnje tega učimo tudi svoje otroke.
kar se pa tiče sklanjanja nad psa, pa se je treba nadenj sloniti tudi, če ga hočeš pobožati po telesu, da ne govorim o tem, da jaz svojega še pobožati ne morem, kadar ga hvalim, ker me takoj zgrabi za roko, ker misli, da se bova igrala.

Pa še nekaj, poskušam upoštevati nasvete kako (prijazno) postati alfa, ni pa mi jasno, kako naj psa zaposlim kadar se ne ukvarjam z njim, če mu moram po igri vzeti in pospraviti najljubše igračke. kakšne umetne kosti za glodanje se pa hitro naveliča in se potem loti preproge, oblačil, čevljev, če mu pa vse umaknem se loti pa mene. Jao:)
Vzgoja psa res ni lahka stvar, hvala vsem za nasvete, posebej pa Sammy, mi je že velikokrat kaj prišlo prav:)

Pozdravček


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , nedelja, 21.08.2005 : 11:54:20
Jaz rada pomagam, če le znam. Če pa ne znam oz. nisem prepričana, pa to tudi povem oz. napišem. Najbolj pa me veseli, če moji nasveti pomagajo.

Najboljše je, če človek pri božanju počepne - to je treba povedat tudi tujim ljudem, ki želijo našega psa pobožat na ulici.

Torej nisi še povedala, če nameravaš iti z njim v šolo. Glede na to, da si začetnica, pa še veliko težav imaš z njim, bi ti ta zelo dobro dela.

Kako psa zaposliti, pa več ne spada v to temo. Priporočam ti, da si nabaviš kong (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,2960.0.html). Eno igračko pa ima res lahko ves čas pri sebi ;)


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Annie , nedelja, 21.08.2005 : 21:23:07

Čau!

Sammy, ja pasja šola vsekakor septembra!
No, da pa ne boste mislili, da je Toy ves čas samo neubogljiva zverina, naj povem, da je bil danes ves dan zelo pridkan, tako na sprehodu kot doma. No ja, res pa je da nisva naletela na sumljive luknje ali pa kaj takega kar bi mu bilo treba vleči iz gobčka:)


Pozdravček, Anja


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , ponedeljek, 22.08.2005 : 09:15:24
Ja saj, ko si začetnik, pa vidiš pa slišiš, kako ok pse 'majo drugi, ti je kar malo nelagodno. Ampak to vse spada zraven.

Drugače pa so meni pokazali, kako je treba psu vzeti iz ust, če ne gre na ukaz. Vleči ven nikakor ne, ker bo mislil, da se hočeš igrati in bo še bolj vlekel. Primeš ga odzgoraj za vratno gubo (ne stresaš), samo ga malo dvigneš od tal in ker se bo začel dušiti, bo moral stvar izpljunit. Nato pohvala, pa gremo hitro dalje.  Lahko pa se zgodi, da bo stvar hitro požrl in kaj, če je kakšna kost? :/ Ta nasvet je bolj tak ... za skrajne primere.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: jasminaj , ponedeljek, 22.08.2005 : 09:35:19
meni tudi pomaga, ce mu jezik dol pritisnem, pa potem spusti stavr, ki jo ima v gobcku  ;)


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: dogue de bordeaux , ponedeljek, 22.08.2005 : 11:15:29
Sammy tole je zelo ekstremno. Pravilno se vzame iz gobca tako, da z eno z eno roko primes gobec in z dvema prstoma rahlo pritisnes na tocko med spodnjo in zgornjo celjustjo in z drugo roko potegnete predmet ven. Sammy a ves, da ko to naredis, da mu v pasjem jeziku grozis z smrtjo?: "spusti ali te pa ubijem"


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , ponedeljek, 22.08.2005 : 11:21:44
vem ja ... meni so tak pokazali.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: samo , ponedeljek, 22.08.2005 : 13:38:33
Psica v leglu mladica zagrabi za gobcek in ga na ta nacin posvari, da nekaj ne dela pravilno.Tudi mi mu lahko na ta nacin, da ga primemo cez zgorni del gobcka pokazemo, da nekaj ni vredu.Stisk je pa kahko bolj nezen ali  mocanejsi odvisno od napake, ki jo je storil.Ali pa na zacetku bolj nezen, ce ne pomaga pa mocnejsi.Psica v leglu vcasih mladika toliko stisne, da zacvili in vcasih  lahko pritece tudi kri. Slisi se grobo ampak tako je.

Torej za napake mladicka ali odraslega psa ne kaznujemo s strasanjem za vratno gubo, temvec ga stisnemo za gobec in ostro recemo ne ali fuj.


Lp, Samo


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , ponedeljek, 22.08.2005 : 14:21:13
Ja, Samo, to sem jaz že na začetku napisala in to je oblika kazni, ki jo najpogosteje uporabljam. Ampak ni ravno priročno, če ima pes nekaj v gobcu.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: dogue de bordeaux , ponedeljek, 22.08.2005 : 18:03:03
Samo- kolikokrat psica kaznuje mladica(samo za najvecje napake) kolikokrat pa mi(grizenje, lulanje, neubogljivost, v glavnem zaradi vsake male malenkosti). sploh pa psica ni na takem nivoju kot mi in ne vem, zakaj bi psa fizicno kaznoval, ce ga pa lahko odlicno vzgojis brez tega.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , ponedeljek, 22.08.2005 : 19:22:58
Psa kaznovati za neubogljivost se mi zdi čisto brez veze. Enostavno ignoriraš napako in poskusiš znova. In poskušaš tako dolgo, dokler ne obvelja tvoja (beseda). Tako se pes nauči, da misliš resno in bo čez čas rajši prej ubogal (da se te prej reši  :P).


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Annie , ponedeljek, 22.08.2005 : 20:37:12

čau!

Spet jst:) Zanimivo. Včeraj sem se pogovarjala z enim družinskim prijateljem, že dolgoletnim lastnikom nemških ovčarjev (ima že tretjega po vrsti, prejšnja oba dočakala visoko starost). Vse psi so (bili) odlično vzgojeni, ampak vzgaja jih zelo strogo, tudi fizično jih kaznuje, če je treba, sem bila celo priča. Pravi, da ostri psi, posebej samci potrebujejo ostro vzgojo. S prosjačenjem da ne prideš nikamor. Skratka, mnenja so očitno zelo različna.
J
az se trudim z vzojo svojega Toya ampak sem zmedena zaradi tako različnih nasvetov kot sem že enkrat napisala v enem izmed postov. Če ga pregrobo vzgajam mi je potem žal, ko berem npr. razburjanje od Dogue de bordeaux v zvezi s pozitivno motivacijo, ki se sliši tko promising, če ga pa prenežno sm pa tudi v dvomih da sem preveč popustljiva z mojo zverino. Jao, jao:)

Pozdravček vsem, Annie


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: dogue de bordeaux , ponedeljek, 22.08.2005 : 21:03:31
annie saj stroga vzgoja in fizicno kaznovanje delujeta zelo dobro. drugace pa 1.ni potrebno(imam bordojsko dogo, ki je 100x zahtevnejsa pri vzgoji kot NO in je lepo vzgojena) 2. z lepo vzgojo bolje naucis 3. mislim, do to ni moralno( ni zivega bitja na svetu, ki bi si zasluzil nasilno vzgojo(razen kaksen clovek) 4. pes je bolj zanesljiv, ce uboga iz ljubezni in veselja kot pa iz straha(nevarnost- da to bo pobegnu ali pa te ugriznu). Ce se bos odlocila za pozitivno vzgojo ti ne bo zal, ce se ne bos, pa ne pol pisat v revije o psih kar sem ze velikokrat videl: "kaj naj storim? pes je nemogoc. Nic me ne uboga. Bolj kot se derem in bolj kot ga tepem manj me uboga. Prosim pomagajte!" mislim halo, ze v vprasanju se najde odgovor na vprasanje.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: samo , ponedeljek, 22.08.2005 : 21:41:45
Tudi sam sem mnenja, da za vzgojo ni potrebna fizicna sila in da se psa da vzgojiti brez prisile. Jaz sem le odgovoril na stresanje za vratno gubo.Ce ze uporabimo fizicno silo je ta, ki sem jo opisal bolj pravsnja.
Kajti tudi tisti, ki  so goreci zagovorniki vzgoje brez fizicne sile jo kdaj uporabijo.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , torek, 23.08.2005 : 09:19:40
Annie, tudi pri pozitivni metodi šolanja ne moreš biti popustljiva. Tisto, kar želiš od psa, mora tudi narediti! Doslednost je glavna. Če na koncu obvelja tvoja, nisi s tem, da nisi uporabila fizične sile, sploh nič popustljiva.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: marko006 , torek, 23.08.2005 : 10:41:17
Psica v leglu mladica zagrabi za gobcek in ga na ta nacin posvari, da nekaj ne dela pravilno.Tudi mi mu lahko na ta nacin, da ga primemo cez zgorni del gobcka pokazemo, da nekaj ni vredu.Stisk je pa kahko bolj nezen ali mocanejsi odvisno od napake, ki jo je storil.Ali pa na zacetku bolj nezen, ce ne pomaga pa mocnejsi.Psica v leglu vcasih mladika toliko stisne, da zacvili in vcasih lahko pritece tudi kri. Slisi se grobo ampak tako je.

Torej za napake mladicka ali odraslega psa ne kaznujemo s strasanjem za vratno gubo, temvec ga stisnemo za gobec in ostro recemo ne ali fuj.


Lp, Samo

ne tako posploševati - v našem leglu ni niti psica niti pes nikoli niti nežno niti "bolj močno" prijel mladiča za gobček, ampak je bilo fizično discipliniranje vedno nakazan ali realen prijem za tilnik - brez stresanja (ne trdim pa, da vsi pasji starši delajo isto). in tudi nisem opazil, da bi bilo kake razlike v "intenziteti", če je mladiček bil trmast in isto "napako" naredil drugič. to gledanje je po moje bolj "človeško", da se morajo posegi stopnjevati - prvič "ne", drugič glasen "ne", tretjič še bolj.......petič mladiča ob zid.




Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: dogue de bordeaux , torek, 23.08.2005 : 11:15:36
Tako delajo ljudje, ker jim popuscajo zivci, kar je najhujsa stvar pri vzgoji in tudi ce clovek hoce vedno enako rahlo stisnit se kar hitro naredi, da zaradi zivcnosti in drugih razlogov stisne prevec. Pac smo nesposobni.

Samo- moj pes se nikoli ni dobil take kazni in je nikoli ne bo. Resnicno goreci zagovorniki tega se drzimo tega kar govorimo oz. govorimo to zato, ker se tega drzimo.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Annie , torek, 23.08.2005 : 12:20:20

Hey!

Ok, vse lepo in prav, ampak mene moj pes na lep način NE uboga. Kakšno povelje uboga predvsem, ko neposredno vidi priboljšek v mojih rokah in še to ne kak navaden briket, redno se odziva samo na (majhen) košček pasje čokolade, s katero pa seveda ne smem pretiravati. Da ne govorim o odpoklicu ki ne deluje na noben način. Imamo zelo velik vrt in ko najde kakšen privlačen kot za raziskovanje ga sploh ne moreš doklicati, niti s hrano ne, če grem pa po njega se mi pa izmika in beži oz. renči, karkoli že. Kadar lepo izpusti kakšno stvar iz gobčka ali pa pride k meni oz. se pusti prijeti ga zelo hvalim  in mu vedno pokažem, da dela prav, ampak že naslednjo sekundo bo naredil kontra, kot da bi mi hotel zanalašč nagajati.
Začenjam mislit da me ne mara. Ne vem, a je res on tako nemogoč mladiček ali sem pa jaz tako nesposobna.
Poleg tega, Dogue, mogoče imaš pa ti psičko? Sem slišala, da so dosti bolj ubogljive.

Pozdravček, Annie


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: dogue de bordeaux , torek, 23.08.2005 : 12:54:00
Ja ampak to ravno ni res, ker moja prejsna psicka ni nic ubogala, ker ni bilo pravilne vzgoje. Sploh pa je zelo pomembna pasma in karakter, ki je pri moji zelo mocen sploh pa enako kot pes na zacetku ni nic ubogala in sma imela vsaj tisoc ur ucenja in prerekanja preden je postala ubogljiva. dokler ga ucis ga lahko klices samo takrat ko ves da bo 100%prisel in na zacetku vedno samo ce imas priboljsek, ce ga nimas ga ne klici oz. ce dela kaj bolj zanimivega. Potem pa pocasi zmanjsujes stevilo priboljskov(vsakic drugic, vsakic tretjic) tega jaz nisem mogel dopovedati starsom, da ne mores takoj pricakovati, da bo ubogal, ampak je vzgoja dolgotrajen proces. Vztrajaj pa bos vidla, da bo slo.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , torek, 23.08.2005 : 13:17:25
Annie, po mojem mnenju si si ti izbrala karakterno zelo težavno pasmo - to so izredno trmasti, samosvoji, neodvisni psi. Še bolj kot samojedi.

Po drugi strani pa ne smeš biti neučakana. Ko bosta končala s šolanjem, se bo stanje sigurno popravilo.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: ninaaa , torek, 23.08.2005 : 17:37:59
tudi jaz imam en problem....imam psicko, ki bo kmalu stara 6 mesecev. Vsake toliko (približno 1krat na teden) jo na sprehodu popade kratkotrajen napad skakanja in grizenja . Vse skupaj traja kako minuto, dve ampak je kljub vsemu zelo moteče.  Moram povedati, da je, ko je bila stara 2 meseca, take napade imela vsakič pred spanjem (večkrat na dan in so trajali dlje časa), potem pa so ti napadi postajali vse redkejši. Odpravili smo jih z ignoranco in tako da smo ji takrat dali kakšno igračo. Ali je možno, da to dela zaradi tega, da bi se začela z njo igrat, kljub temu, da sva se pred tem že kar nekaj časa igrali? Malce sem v dvomih, da bi ji tako kot vcasih dala igraco ravno zaradi tega, ker nočem, da bo to postal njen način izsiljevanja za igro. Ali ni tako, da naj bi ti začel in končal igro?aha še to, takrat to dobi ta napad ji  rečem NE in ko neha se prostor, da se malce umiri. Navadno to 2krat, trikrat ponoviva in potem preneha.Ima kdo od vas se kakšno idejo kaj naj takrat naredim?

pozdravček!
nina


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , torek, 23.08.2005 : 19:53:42
če ji daš igračo takrat, ko počne nekaj, kar ti ni všeč, potrjuješ to negativno vedenje. po domače: ona si misli - o super, pridna sem in dobim nagrado.
ja, človek je tisti, ki bi naj končal igro. to pa zato, da je igre konec takrat, ko je psu še zanimivo, ker se sčasoma lahko naveliča igranja - to pa ni v redu, ker je igra lahko tudi neke vrste pohvala po recimo vaji poslušnosti.
mislim, da drugače delaš kar pravilno. drugače pa probaj ignorirat.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Annie , sobota, 27.08.2005 : 10:21:37

Dragi moji, obup...

Dogodek z današnjega sprehoda: se lepo sprehajava, Toya imam na fleksi povodcu, kot vedno. Nakar se mu tačka zaplete v vrvico in sem počepnila k njemu, da bi jo odvila, pri tem pa sem ga prijela za ovratnico in je čisto pobesnel, ker se (o tem sem že pisala) sploh ne pusti prijeti zanjo. Zarenčal je in ugriznil (imam praskice), nakar sem ga stisnila za gobec in ko sem ga spustila je še bolj ponorel in grizel in renčal kar vsevprek, tako da mu na koncu še tace nisem rešila is fleksija ampak sem morala čakat, da se je izmotal sam s poskakovanjem in vrtenjem naokoli. In še potem, ko sem mu doma hotela odpeti ovratnico ista reakcija, dokler ga nisem prisilno umirila in ga za par minut zaprla. Mislim, pri tem psu se ne da na lep način nič doseči, pa kakorkoli blagodejne učinke naj bi imela nenasilna vzgoja! Ne vem pa, a se potem pes sčasoma umiri ali bo potem ko bo starejši tudi takole reagiral?? Tega si namreč ne bom dovolila.

pozdravček, Annie

Lep pozdrav, Annie


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: dogue de bordeaux , sobota, 27.08.2005 : 10:51:04
ko sem ga spustila je še bolj ponorel in grizel in renèal kar vsevprek

Napako si naredila ko si ga prijela za gobec in ce bos tak nadaljevala ne samo, da bo tak ostal, se bolj se bo upiral in to lahko privede tudi do resnega ugriza.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , sobota, 27.08.2005 : 12:27:06
Tisti prijem za gobec ti mora nekdo pokazat in spustiti ga moraš komaj, ko se popolnoma umiri.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: dogue de bordeaux , sobota, 27.08.2005 : 12:53:42
Moras si pridobiti njegovo zaupanje, da ga bos lahko prijemala za ovratnico ne pa, da ga zgubljas z takimi dejanji.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , sobota, 27.08.2005 : 19:40:53
torej ddb, praviš, da ti nikoli ne kaznuješ svojega psa? tisti prijem čez gobec je čisto neškodljiv, pa še deluje.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Annie , sobota, 27.08.2005 : 22:07:27
Cau!

Sammy, pri mojem psu prijem cez gobcek ocitno res ne deluje.. :-[
Dogue, ne vem kako si ti predstavljas, da ga ne bi nikoli kaynovala, ce mu moram pa vsak dan pripenjati in odpenjati ovratnico, jo pripenjati na povodec, ga od cesa odvrniti in ga zanjo prijeti kot npr. danes, ko sem mu poskusala resiti tacko iz povodca. A naj mirno cakam nba njegovo zaupanje, medtem pa pustim, da me obsedeno grize in renci vsakic, ko mu kaj ne pase? In ne zdaj reci, da naj slabo vedenje ignoriram, dobrega pa nagrajujem, ce me pa grize in renci vsakic ko mu kaj ne pase, npr. ga hocem dvigniti, mu pripeti ovratnico itd. Popoldne se je scena ponovila, ko sem mu skusala prepreciti, da bi na cesti pobral razpadajocega ptica (eno crknjeno mis je na nekem sprehodu ze pozrl ) in mi je bilo vsega dovolj, zato sem ga stresla za vratno gubo (ne me zdaj lincati prosim) kar je pa dejansko pomagalo! Dogue, mislis, da tako res stopnjujem njegovo agresivnost? Me namrec ze resno skrbi, ampak zlepa pri tem psu preprosto ne gre!


Pozdravcek, Annie


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: n3wfka , sobota, 27.08.2005 : 22:41:41
Mogoče ti bo to kaj v pomoč, gre (oz. je šlo) namreč za precej podobno težavo z mladičem (beri predvsem od tam naprej, kjer piše Tija).  ;)

http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=2977&postdays=0&postorder=asc&highlight=abru%9Aki&start=15

Lp


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: dogue de bordeaux , nedelja, 28.08.2005 : 23:46:04
Nimam srca za to. Njenega neznega gobcka nebi nikoli stisnil. Je pa drugacen pes npr. ko je ulovila ptica mi ga je veselo prinesla in mi ga dala. Za grizenje sma se pa hitro naucila, da je to auu in da ne smema premocno.
pripenjati in odpenjati ovratnico, jo pripenjati na povodec, ga od cesa odvrniti in ga zanjo prijeti kot npr. danes, ko sem mu poskusala resiti tacko iz povodca. A naj mirno cakam nba njegovo zaupanje, medtem pa pustim, da me obsedeno grize in renci vsakic, ko mu kaj ne pase? In ne zdaj reci, da naj slabo vedenje ignoriram, dobrega pa nagrajujem, ce me pa grize in renci vsakic ko mu kaj ne pase, npr. ga hocem dvigniti, mu pripeti ovratnico itd. Popoldne se je scena ponovila, ko sem mu skusala prepreciti, da bi na cesti pobral razpadajocega ptica! Dogue, mislis, da tako res stopnjujem njegovo agresivnost?

Za ovratnico sma na zacetku letela gor in dol, vendar je grizel samo opremo in ne mene. Probaj preprecevati, kupi flexi povodec in se ti ne bo zamotal v njega. Na sprehodu naj bo na povodcu in ga ne spusti v blizino ptica. Ce imas probleme z dvigovanjem ga ne dviguj. Ne vem za vse pse, vendar pri moji upostevam, da bo ona mocnejsa in je pri tej pasmi kaznovanje odsvetovano, ker lahko postane agresivna.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: marko006 , ponedeljek, 29.08.2005 : 00:16:46
jaz pa enostavno predlagam, da tisti ki (mislimo, da) imamo kaj pojma o tem, kako se vzgaja psa pomagamo tistim s težavami kolikor nam pač čas dopušča.
annie - ne vem od kod si, vendar - če ti šentilj ni predaleč, pripelji svojo "mrcino" za kak popoldan, pa bova skupaj ugotovila, ali je kaj narobe.
povabilo velja za vse, ki imajo mladičke in ne vedo kako z njimi, ali imajo tudi samo kak "specialen" problem.
- do preklica brezplačno :) ;D :)-
predlagam, da se m pridružijo tisti, ki so že vzgojili več kot enega kužka v različnih regijah slovenije.
lp
marko

btw: da so huskyji "kao prijazni" huskyji ne vedo, prav tako "mucam ali otrokom prijazne pasme" ne vedo, da so "mucam in/ali otrokom prijazne", tudi od "nevarnih pasem" še noben mladič ni prišel na svet z zavestjo, da bo "popadljiv".
pes ima določene "predispozicije", ker je večina pasem bila vzrejena za določen namen (husky je n.pr. vlečni pes, ki v enem tednu preteče 1500 km, ali je kak primerek primeren za družinskega psa, ki mu zadostuje sprehodek iz viča v center na dan - ja, kakšen mogoče je??!???!!) - ampak kakšen je (bo) pes, zato je odgovoren IZKLJUČNO lastnik.
vse štorije o nevzgojljivih hrtih in huskijih in rojenih alfa-mladičih so prav tako pravljice kot trditve nekaterih pametnjakovičev, ki trdijo da njihov pes pa nikoli ne bo ugriznil, ker je bil z ljubeznijo vzgojen (to je isto, kot če trdiš, da ne boš imel nikoli prometne nesreče, ker te je učil voziti sam minister za promet).


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , ponedeljek, 29.08.2005 : 10:13:34
ddb, annie je napisala, da ima flexi povodec, ampak jaz ga odsvetujem, ker se zna prav tako zaplesti vanj, pa še grozno boli (preverjeno na lastni koži), če zaplete še tebe. jaz prisegam na najlonske.
nič, pes se mora navadit, da se ga dotikaš.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: dogue de bordeaux , ponedeljek, 29.08.2005 : 11:40:46
Kako se lahko zaplete v flexi?


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: oliver , ponedeljek, 29.08.2005 : 11:42:47
To pa res ni problem, ko je flexi popolnoma odvit, pes se obrne in taca se lahko zelo hitro zaplete!
K


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: dogue de bordeaux , ponedeljek, 29.08.2005 : 11:46:43
Ce je pa fedra in je vsaj pri mojem vrvica vedno nategnejna. Razen, ce bi stisnil tisti gumb vendar to sem pac pazljiv.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , ponedeljek, 29.08.2005 : 13:42:57
ddb, marsikaj je mogoče! malo skoči, se obrne, pa je že zapleten. ne gre se zato, da bi se mu flexi čisto ovil okrog noge, lahko ga ima recimo pod sprednjima nogama in ob strani ven. annie ima po mojem s tem težave, da mu ne more niti tiste ene noge "rešit".


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 29.08.2005 : 14:16:29
To se je nabralo toliko neumnosti na kupu, da lahko nastane resna škoda.
-annie, izbrala si si zelo zahtevno pasmo, ki ji niti slučajno nisi kos in ji še manj boš. Prav nič ti ne bo pomagalo, če boš prebrala še toliko knjig, še zlasti ker so si navodila pogosto nasprotujoča. Imaš čisto premalo izkušenj, da bi si znala sama izbrati iz tega kaosa to kar se bo obneslo v tvojem primeru. Zlasti si zapomni: HUSKY NI NEMŠKI OVČAR tisto, kar deluje pri nemcu je pri huskiju kontraproduktivno. Vsaka sila, ki jo boš uporabila, se ti bo povrnila v obliki vse večje trme. Ker je tvoj pes izrazito dominanten (huskiji so silno dominantni že po defoju, tvoj je pa še posebej izrazit) lahko tudi v obliki napada, čeprav je za huskija to, da napade človeka zelo neznačilno.
Huskija je možno vzgojiti in šolati samo z uporabo pozitivne motivacije in negativne kazni,. Kako to gre ti morajo pokazati v praksi, sama po opisih tega ne boš zmogla. Potrebuješ silno veliko vztrajnosti in doslednosti. Vzgoja s pozitivno motivacijo ne pomeni, da psa v nedogled prosiš da nekaj naredi. Očitno vso zadevo razumeš povsem narobe.
Zelo hude prekrške, kakršen je recimo ugriz, sicer izjemoma lahko kaznuješ s telesno kaznijo, ki pa mora biti ostra in hitra, tisti trenutek ko pes naredi prekršek recimo krepka klofuta. Ker pa ti tega ne obvladaš, ti zadevo toplo odsvetujem.
bojim se, da si prišla že tako daleč, da ti mala šola sama po sebi ne bo več pomagala.  Obrni se na nekoga, ki obvlada šolanje in vzgojo polarnih psov, poskusila ti bom najti kakšen naslov in ti ga poslati po ZS. Za prvo pomoč bi lahko uporabila halti, vendar moraš tudi v tem primeru psa na to pravilno pripraviti, ga postopno navaditi in seveda pravilno uporabljati, kar ti brez pomoči tudi verjetno ne bo uspelo.

- vsem, ki toplo priporočate, da se pri vzgoji oponaša psice pa tole: sicer se posamezne psice razlikujejo, vendar načeloma psica nežno vzgaja samo zelo majhne mladiče. Če pustimo mladiča, starejšega  recimo 6 tednov, teden gor ali dol, še naprej večino časa s psico, ta mladiča karakterno nujno uniči. Mladiči, ki jih vzgajajo matere ostanejo plašni, nesamozavestni, pretirano odvisni in neprimerni za kakršno koli resno delo. Če mladiča vzamemo od psice kasneje kot pri recimo 4 mesecih je škoda nepopravljiva, ne glede na morebitno kasnejše pravilno ravnanje z mladičem. Vzgoja mladičev v krdelu poteka po drugačnem sistemu, mladiča navadno vzame v zaščito psica ali tudi pes nizko po rangu, jaz takemu pravim tetica, ki mladiču pusti skoraj vse, nikoli ga fizično ne kaznuje in ga tudi ščiti pred preveč dominantno materjo.
Tresenje za vratno gubo in obračanje psa je zanj ponižujoče, uporabimo ga lahko res v izjemnih primerih, še bolje pa nikoli. Zelo dominanten pes se bo takemu ravnanju prej ali slej uprl in takrat ne bo lepo za videti.



Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Annie , ponedeljek, 29.08.2005 : 21:03:52

Uf, vidim, da ste mojo mrcino vzeli zares, torej hvala za odgovore. Lanabela, takole je..ko sem poskusala svojega psa na lep nacin odvrniti od grizenja hlacnice ali moje roke, mu ponujala kaj drugega in ga hvalila, ko je spustil, je s svojim pocetjem nadaljeval vsak dan in z velikim veseljem. Ko pa sem ga parkrat za take stvari potisnila na tla, me za hlace ne grabi vec, pa tudi sicer dvakrat premisli, preden me zgrabi za roko ali se me kako drugace loti. Enako je s popadljivim rencanjem, kadar se ukvarjam z njegovo ovratnico ,odkar sem ga zadnjic malo stresla za gubo je malo boljse. To so zame precej prepricljivi dokazi, da stroga vzgoja ocitno tudi pri huskyu le nekaj zaleze. Poleg tega sem clovek, ki gre na tak ali drugacen nacin do konca in sem prepricana da bom tudi pri tem psu nekako nasla nacin.On je trmast, jaz sem se bolj. Kljub vsemu se pa priporocam za kakrsnekoli dodatne informacije o huskyih in njihovi vzgoji., ker sem res dobila ze na tone nasprotujocih nasvetov.
Dogue, v flexi se je zelo enostavno zaplesti, se posebej ce se vrvica malo zatakne v kaki travi , se lahko cel zavije in zaplete.
Marko tvoj predlog se mi zdi super, sentilj je sicer res malce dalec, zato bom najprej videla kako bo v mali soli naslednji teden, sicer bom pa res vesela, ce se bom lahko oglasila!

In se nekaj. Zacela sem dosledno upostevati to, da jem ali pa se vsaj delam da jem  zmeraj preden dam njemu jesti, grem prva skozi vrata, po igri vzamem igracke ipd. Danes sem poskusila se tole... zavzeto je glodal neko kost iz goveje koze in ko sem se sklonila k njemu in ga pri tem pobozala je zacel opozorilno rencati, da mu je ne bi vzela. Kljub vsemu sem jo prijela, ceprav je ves cas rencal in mu pokazala pasjo cokolado. Ko je spustil kost sem ga pohvalila in mu cokolado dala in mu potem tudi vrnila kost. Je to pravi nacin ali je boljse da ga pustim pri miru ce gloda kost?

Pozdravcek tudi Sammy in ostalim,

Annie


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: oliver , ponedeljek, 29.08.2005 : 23:07:08
Kardela pravila, ki si jih opisala (hrana, vrata, igračke) MORAŠ res nujno VEDNO upoštevati. S tem boš prevzela vlogo vodje kardela. Enostavno rečeno: vsako stvar si mora zaslužit. Sedi preden mu daš hrano, sedi (ali prostor) preden ga pobožaš, ...
Kakor pa si naredila s kostjo pa je popolnoma pravilno. Seveda to ne delaj prepogosto, ampak vseeno mu moraš pokazati da ti "postavljaš pravila igre". Mogoče je boljše da mu prej pokažeš kaj imaš za zamenjat, potem primeš kost, mu daš nagrado in takoj vrneš kost.
Veliko uspeha!
Lp Katja


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: TSA , torek, 30.08.2005 : 00:14:29
hehe annie se premalo si ga stresla ... :D nobeden pes se ne podleze 100 % gospodarju brez sile in mislim da bi pri psu morala biti fizicna vzgoja nujna ... ne tisto nasilno... toliko da pes ve kam sodi ..... sem veliko knig prebral se posebej o volkih in njohvim obnasenjim in vodja krdela ni nikoli zivcen in nasilen do drugih volkov v krdelu ker tako kaze samo slabost vendar mora vedno delovati neusmiljeno in ostro ter obenem odlocno in mislim da bi ga morala annie malo pogosteje stresti, ker ni nikakor prav , da te pes grize brezveze... se posebej huskyi in severni psi so zelo trmasti in prav pri njih je treba ravnati previdno... prvic ga nauci da vedno gres ti prva in delas stvari prva in sele nato on.... ce te grize ga na hitro stresi za gubo in nato pocakaj par sekund in mu ponudi roko ali ga zgrabi za roko in ponovi vajo.... ponavljaj vajo dokler se ne utrudi in odneha ter ga po uspesno opravljeni vaji pohvali.... nikakor mu ne daj da te grize samo pomisli kaj bo sele ko odraste ....


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: marko006 , torek, 30.08.2005 : 11:25:54
annie: zelo priporočljivo je, da lahko svojemu psu vzameš iz gobca karkoli, kadarkoli - v skrajnam primeru mu to lahko reši življenje (če vzame n.pr. v gobec kaj strupenega)

renčanje: spada k pasji komunikaciji. lastniki, ki psu "prepovedujejo" renčati ali ga za to celo kaznujejo, riskirajo, da bo pes v naslednjih kočljivih situacijah to "svarjenje" , "predstopnjo pred ugrizom" enostavno "preskočil". dobro pa je seveda psu čim prej dopovedati, da renčanje v določenih situaciah pač ni potrebno, ker se nima česa bati. n.pr. tako, kot si to naredila ti z zamenjavo pasja čokolada za kost - deeskalirati situacijo.

dominiranje in alfa-status: ne razumem, kako je mladiček lahko "dominanten" (razen med vrstniki).
pri nas imamo tri pse, pa še nisem videl, da bi se triletni 60 kilski tobi zato ker gre petmesečna gia pred njim skozi vrata kaj bunil ali bil zaradi tega gii "podrejen". prav tako mu je vseeno, če gia leži na klopci, on pa pod njo. v nobenem krdelu katerekoli zvrsti, ne hodi "vodja krdela" prvi v neznane situacije.
"alfa" je pa tisti, ki skrbi za dobrobit krdela. človek ima v "mešanem" krdelu s psi nadzor nad vsemi dobrinami, ki si jih kuža želi.... v bistvo so starši alfe (pa res otroci hočejo "prevzeti vodstvo družine", če kdaj ne ubogajo???)

fizično discipliniranje: je verjetno v redkih primerih umestno, se med psi dogaja, vendar zelo, zelo redko (in ko mladički odraščajo, s časom vedno redkeje - logično, saj s časom mladič ve kaj sme in kaj ne sme). stresanje za vratno gubo sem v svojem krdelu od pasjih staršev videl 0x.
da so starši pri tem fizičnem discipliniranju vedno nežni, pa seveda tudi ne drži. pri nas je (izključno ata-pes) bilo kdaj tudi precej grobo.

DOSLEDNOST je važna (nima nobene zveze s despotizmom ali silo) - dosleden si pa lahko samo, če si tudi prisoten.

lp
marko


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: jasminaj , torek, 30.08.2005 : 11:33:21
marko006
 
Citat
dobro pa je seveda psu čim prej dopovedati, da renčanje v določenih situaciah pač ni potrebno, ker se nima česa bati

 hmm,, kaksen nasvet, kako mu to dopovedati brez kaznovanja?


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: marko006 , torek, 30.08.2005 : 13:17:22
marko006
 
 hmm,, kaksen nasvet, kako mu to dopovedati brez kaznovanja?


to je seveda odvisno od situacije - v primeru malo bolj zgoraj, je annie povedala, kako je svojemu psu, ki je renčal vzela kost - brez kaznovanja. je pa to samo ena od neštetih možnosti.
misliš, da je pes ki renči "agresiven in dominanten"??? - jaz bi rekel, da je v večini primerov "defenziven in preplašen" (vseeno pa z renčanjem seveda pravi, da se je pripravljen tudi braniti, če se bo zanj "strašljiva" situacija nadaljevala ali stopnjevala).
pokazati mu moraš, da situacija zanj ni "nevarna" - kako, to je pa odvisno na koga ali kaj, in zakaj renči - samo "lop po glavi", je zame v vsakem primeru ena najslabših rešitev, ker se v najslabšem primeru nauči, da "ne sme svariti oz. povedati, da ga nekaj moti" in so zanj alternative samo brez renčanja v beg ali brez renčanja v napad.
še en nasvet: bežite čim dalj od malih šol, kjer mladiče ki renčijo "obračajo na hrbet" ;-)

lp
marko


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: TinaZ , torek, 30.08.2005 : 13:28:19
...
- vsem, ki toplo priporočate, da se pri vzgoji oponaša psice pa tole: sicer se posamezne psice razlikujejo, vendar načeloma psica nežno vzgaja samo zelo majhne mladiče. Če pustimo mladiča, starejšega recimo 6 tednov, teden gor ali dol, še naprej večino časa s psico, ta mladiča karakterno nujno uniči. Mladiči, ki jih vzgajajo matere ostanejo plašni, nesamozavestni, pretirano odvisni in neprimerni za kakršno koli resno delo. Če mladiča vzamemo od psice kasneje kot pri recimo 4 mesecih je škoda nepopravljiva, ne glede na morebitno kasnejše pravilno ravnanje z mladičem. Vzgoja mladičev v krdelu poteka po drugačnem sistemu, mladiča navadno vzame v zaščito psica ali tudi pes nizko po rangu, jaz takemu pravim tetica, ki mladiču pusti skoraj vse, nikoli ga fizično ne kaznuje in ga tudi ščiti pred preveč dominantno materjo.
Tresenje za vratno gubo in obračanje psa je zanj ponižujoče, uporabimo ga lahko res v izjemnih primerih, še bolje pa nikoli. Zelo dominanten pes se bo takemu ravnanju prej ali slej uprl in takrat ne bo lepo za videti.

Lanabela, prosim za en nasvet (ali pa pojasnilo). Zgoraj razlagaš, da psica mladiča karakterno uniči, če ga vzgaja dlje časa. Kaj pa naj naredim potem z mladičem, ki ga želim obdržati iz legla te psice? Ali je že po defoltu obsojen na "uničen karakter"? Sicer to ni stvar te teme, ampak nikjer drugje nisem zasledila pogovora o tem. Lahko mi odgovoriš tudi na privat...

Hvala & lp,
Tina


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: jasminaj , torek, 30.08.2005 : 13:56:52
marko006 ja nisem mislila takih situacij.. moj je meni podrejen, pa na mene renci samo v gri, ko si kaj vlecema, pa spusti pa neha ko recem.. mene bolj zanima , ce zarenci na drugega psa.. agresivnost to ni, ker ce zarenci, pa ga spustim, se ne bo stepel (ok, vsaj do zdaj se se ni), ampak pac zarenci- bolj iz straha kot kaj drugega.. pa se to ne na vse pse, ampak le "izbrane"?..torej kako v takem primeru dopovedati psu, da rencanje ni potrebno, ker se nima cesa bati  :-\  .. ali pa v primeru ljubosumja, kako mu dopovedati da rencanje ni potrebno (ljubosumje se pojavlja samo pri psih, pri psicah ne ???, prav tako tudi na psice ne renci, razen ce takoj ne ugotovi da je psica, samo takoj neha ko to ugotovi)  :-\


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: marko006 , torek, 30.08.2005 : 14:42:58
jasminaj: žal vsesplošno veljavnih pravil in nasveto pri vzgajanju psov ni.
johny renči na "izbrane samce", če je na povodcu:
po katerih kriterijih jih izbira? (renči na velike, na male, posebne barve, poseben videz, stare, mlade, so na povodcih, so spuščeni ....)
kdaj renči? (takoj ko jih zagleda, če se približujejo - kako se približujejo?, pri ovohavanju....)
kako renči?
kakšna je njegova drža, ko renči, dlaka, rep, ....?
kako se držijo psi, ki na njih renči?
....
....
kako veš, da se nima česa bati? - poznaš vse pse, na katere renči?
zakaj te sploh moti, če kakemu samcu pove, da naj bo previden, da naj se obnaša, naj ne hodi preblizu dokler ima tebe na povodcu ;-)...? - če itak potem ni agresiven, ko ga spustiš.
kaj bi rada, da vse pse pusti do sebe brez renčanja, ali da pse na katere bis sicer renčal ignorira, ali...?


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Lanabela , torek, 30.08.2005 : 14:47:56
Jasmina: kako mu boš pa to dopovedala s kaznovanjem? Tako kot je naredila Annie je čisto v redu. Annie je hotela kost, pes je renčal, na lep način ga je pripravila,da ji je kost pustil, potem pa jo je dobil nazaj. Renčanje v določenih situacijah lahko odignoriraš, da pes vidi, da nima nobenega učinka, lahko pa poskrbiš, da bo pes tisto kar hoče dosegel izključno tedaj ko bo nehal renčati. Ne smeš pa pokazati, da se renčanja bojiš. Če bo pes ugotovil, da te z renčanjem prestraši, je dosegel svoj namen. Če se bojiš, je bolje, da se konfliktnim situacijam izogneš in si pridobiš spoštovanje psa na drugih, nekonfliktnih področjih.

TSA: koliko severnih psov si izšolal in do katere stopnje?

Marko: Z večino se čisto strinjam.  Pri psih v krdelu sicer obstaja hierarhija, vendar je v primeri z volčjo zelo omiljena. tudi ni nekaj togega, na različnih področjih je recimo lahko vodilen drug pes. Kadar je krdelo stabilno, to pomeni, da vsak ve, kje je njegovo mesto, je agresije izjemno malo, ta pravila, kje kdo leži, kdo prvi je, kdo koga pri igri obrača okrog, kdo koga liže okrog gobca, kdo na koga daje tace... pa so čisto ohlapna, vsi lahko delajo vse. Pravzaprav moraš biti že kar dober opazovalec, da sploh vidiš, kje je kdo na lestvici. Vendar gredo kardela tudi skozi nestabilna obdobja: prihod novega člana, odhod starega, upor zoper vodjo (ne reci da tega ni, jaz sem videla pri svojih čisto pravo zaroto), takrat ta pravila kar naenkrat postanejo silno pomembna, prekrški pa se kaznujejo. Pri mojih s klofutami in lasanjem, pri kakšnih drugih z resnim grizenjem.
Mislim, da to lahko kopiramo tudi na človek-pes "krdela": če opazimo, da nam pes leze čez glavo, pravila strogo upoštevajmo, kadar pes ve kje je njegovo mesto, pa ni nič hudega če jih zanemarimo. Prav imaš, bistvo je, da si mora pes vse zaslužiti. Tudi in zlasti našo pozornost. Imajo pa tudi pravila kdogreprviskozvrata, kdoprvije, kdokjeleži svoj smisel, čeprav niso čista kopija tega kar se dogaja v krdelu. Od psa namreč zahtevajo disciplino.

Psice so pri vzgoji zelo različne. Pri meni so bile zlate prinašalke do mladičev vse po vrsti bistveno bolj stroge kot samojedke. Famoznega stresanja za vratno gubo, kot se ga nekateri učijo res nisem nikoli videla. Sem pa zelo pogosto videla nekaj podobnega, psica je mladiča nič kaj nežno prijela za vratno gubo, ga dvignila in dokaj trdo postavila na tla. Če se je še kaj repenčil, ga je še malo povaljala po tleh. Daleč najpogostejša telesna kazen pa so klofute - udarci z gobcem. Blažja, z zaprtim gobcem, ki samo boli in hujša z odprtim gobcem, ko lahko nastane tudi luknja v koži.
Psica postane navadno bolj huda do mladičev v času odstavljanja, ko lazijo za njo tudi ko jim pokaže da jih noče. Zlate prinašalke so v tem obdobju striktno strogo kaznovale vsako nespoštovanje s strani mladičev, samojedke so jim pustile bistveno več. Vem pa za terierke, ki so svoje mladiče resno poškodovale. Mladiči so si zaslužili klofute tudi od drugih visoko uvrščenih v krdelu, zlasti jih niso marale psice, ki so že imele mladiče. Vendar je bilo tega v praksi zelo malo, ker so mladiči zelo hitro začeli upoštevati svarila. Je pa vedno skoraj vsak mladič preizkušal meje do kod lahko gre. tisti, po naravi bolj dominantni so poskusili večkrat in so jih pač dobili več. Je pa vsak mladič, ki je v krdelu ostal dalj časa našel svojo tetico - psico ki še ni imela mladičev, ki ga je ščitila, pri kateri si je lahko privoščil skoraj vse in kamor je šel po tolažbo če jih je dobil.. Šele tam nekje pri osmem, devetem mesecu je takšna tetica pokazala mladiču kje je njegovo mesto. Pa kar naenkrat ni bila več tazadnja luknjica.


Annie: Lahko, da si bolj trmasta od mladička. Močno dvomim, da si lahko bolj trmasta od odraslega huskija, še zlasti, ker na tak način trmo samo potenciraš.


Tina: zelo preprosto, mama in mladič ne smeta biti ves čas skupaj. Na večino sprehodov (ne na vse) naj gresta ločeno. Mladiča socializiraj tako, kot da bi bil edini pes v družini. Za razliko od nesorodnih psov, ki živijo skupaj v enem gospodinjstvu, je zelo priporočljivo, da sta takrat ko sta sama doma zaprta v ločenih prostorih. Toliko časa, da bo mladič izoblikoval svojo osebnost, se navadil samostojnosti...Potem sta lahko čedalje več skupaj. Najhujša je situacija, ko vzreditelj pusti doma mladiča in ga ima v pesjaku skupaj s psico. Zgleda vse v redu, lepo se razumeta, ko pa bi moral mladič enkrat nekaj narediti samostojno je pa katastrofa.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: jasminaj , torek, 30.08.2005 : 15:25:35
jasminaj: žal vsesplošno veljavnih pravil in nasveto pri vzgajanju psov ni.
johny renči na "izbrane samce", če je na povodcu:
po katerih kriterijih jih izbira? (renči na velike, na male, posebne barve, poseben videz, stare, mlade, so na povodcih, so spuščeni ....)
kdaj renči? (takoj ko jih zagleda, če se približujejo - kako se približujejo?, pri ovohavanju....)
kako renči?
kakšna je njegova drža, ko renči, dlaka, rep, ....?
kako se držijo psi, ki na njih renči?
....
....
kako veš, da se nima česa bati? - poznaš vse pse, na katere renči?
zakaj te sploh moti, če kakemu samcu pove, da naj bo previden, da naj se obnaša, naj ne hodi preblizu dokler ima tebe na povodcu ;-)...? - če itak potem ni agresiven, ko ga spustiš.
kaj bi rada, da vse pse pusti do sebe brez renčanja, ali da pse na katere bis sicer renčal ignorira, ali...?
marko006 hm.. ce kar grem po vrsti,..
po katerem kriteriju zbira pse še ugotavljam.. v vecini vrstniki ali malo starejsi psi, le redko katerega starejsega(do 5 let npr, na sterejsega mislim da se ni zarencal), drugega mi se ni uspelo ugotoviti.. ??? zdaj pa je tak, ce je spuscen, psa povoha brez rencanja, pa ce mu ni vsec, rahlo zarenci pa gre dalje, ali pa tudi gre stran brez rencanja..v tem ko se ovohavata, sem jaz kar stran, pa ce sledi to rahlo rencanje, se samo se bolj umaknem, tako da pride za mano..to je to, potem grema dalje in ga vec ne silim k temu psu, ce pa se hoceta igrat, pa ga pustim, da se igra..cetudi to, da se hoce igrat s samci je bolj redko... ce je taka situacija mi je vse ok, pa ne zelim nic spremeniti, saj vem da ga ne morem prisiliti, da se igra.. je pa drugace fora v tem, da ce vidim psa (ko johny ni na povodcu), vprasam ce je pes ali psica, pa ce je psica ga pustim dalje spuscenega, ce je pes pa ga poklicem pa privezem..to zaradi tega, da se res ne bi slucajno stepla, saj ne vem kako bo odreagiral drug pes in tudi ne 100% kako bo moj odreagiral kontra.. potem pa grem pocasi do psa, da se povohata (razen ce recejo drugi, da je hud, potem grem kar dalje).. no dolocene isto kot prej, povoha, pa gre dalje, ali pa se rahlo zarenci,, na redke pa zacne kar fejst rencati in to ze preden ga povoha ,,dobesedno "popizdi", zacne vleci k psu in rencati, kot da bi ga hotel ne vem kako napasti.. evo, v tem primeru ne vem kako naj odreagiram.. se je ze zgodilo, da je bil privezan zraven mene npr, na drevo, pa ko je tako podivjal, se mu je ovrtanica strgala, samo psa ni napadel, ampak se je pred njim obrnil in umaknil.. drugace da bi ga sama spustila, ce podivja in se umaknila stran, tega ne upam, ze zato, ker mogoce niso pogoji tkasni (blizina ceste), in pa zaradi uvidevnosti do drugih lastnikov, saj se sigurno vstrasijo.. pa tudi nisem 100 % da se res ne bi stepel, sigruno je dosti odvisno od reakcije drugega psa, katere pa ne morem predvidet..no, rada bi preprecila to "norenje" ko je na povodcu, vlecenje in zaganjanje proti psu.. saj pravim ponavadi povoha psa pa se umakne, to bi rada da naredi vedno, ne pa da vcasih podivja na povodcu  :-\   je pa drugace tak, da stepel se je enkrat, ko sta se prvo igrala, pa potem johynju vec ni bilo, pa je zarencal, jaz bi se takrat mogla umaknit, pa se nisem,,tako da ko je johny drugic zarencal, pa drugi pes nazaj, sta se stepla.. vbistvu, je johny zacel cim je drugi zarencal an njega.. pa enkrat se je spustil tudi v enega, ker je hodil za njim, pa mu je ze prej trikrat povedal (zarencal), da ga naj pusti.. tako da brezveze se ni nobenega napadel, samo pa vcaih kot sem prej napisala na povodcu podivja, kot da bi hotel psa napasti, cetudi dvomim da bi ga , ce bi ga spustila iz povodca.. no, kakasna ideja kako naj to divjanaje na povodcu preprecim,,ker mi res ni prijetno, zgleda kot da je ne vem kako nevaren, pa ko vem, da noce nic hudega, ampak samo zgleda tako ??? .. aja, dlake na hrbtu se mu niso se nikoli najezile, pa ponavadi, ko tako podivja (renci in se zaganja k drugemu psu) maha z repom.. aja, je pa trenutno ravno v puberteti (v cetrtek bo star eno leto), zato sprasuejm, ker mislim, da lahko to se preprecim,samo ne vem na kaksen nacin se naj tega lotim  :-\
marko006 uff..sem napisala celi roman, upam da se ti bo dalo prebrat (pa ostalim tudi), pa mi kaj svetovat  :D
lanabela sem napisala prej da ne renci na mene(razen v igri, kar pa preneha, cim se prenehama igrati), skrbi me rencanje na druge pse oz. bi rada da ne renci..no, saj sem zgoraj v tem postu napisala kaj bi zelela ::)


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: marko006 , torek, 30.08.2005 : 16:19:14
jasminaj:
sem prebral :), vseeno ti ne morem nič svetovati, ker iz tega kar pišeš ne morem razbrati, kaj povzroča pri določanih psih johnyjevo reakcijo. treba bi bilo videti - pa še če bi nekajkrat videl ni rečeno, da bi videl vzrok. lahko je vzrok vedenje drugega psa, lahko vedenje ali videz lastnika drugega psa, lahko je vzrok pri tebi (da nevede in nehote s kakim gibom ali svojim vedenjem sprožiš tako reakcijo), lahko je vzrok v kaki posebni lokaciji - ne vem!!
mahanje z repom pa ne pomeni nujno "veselje". tudi pes ki trga srno maha z repom, ker je vzburjen.



Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: TSA , torek, 30.08.2005 : 16:41:48
lanabela jest nisem se sam sem bodoci lastnik aljaskega malamuta , prebral sem ogrmno knjig o psih in aljaskih malamutih nasploh , najvec sem pobral od strica ki ima 2 aljaska malamuta .....


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: dogue de bordeaux , torek, 30.08.2005 : 17:11:38
Ka rencanje na lastnika se je zacelo preden ste ga kaznovali z stresanjem za gubo?


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Lanabela , torek, 30.08.2005 : 19:17:12
JasminaJ: Strinjam se z Markom, nekaj pa vseeno lahko poskusiš, škodovalo ne bo. Ne sili ga v pse.  Namesto da ga pelješ direkt v psa, pojdi okrog psa v rahlem loku ali pod kotom in to prej, preden se zaradi psa začne kakorkoli razburjati.  S tem močno zmanjšaš občutek ogroženosti. To je vljuden način približevanja med psi ki se ne poznajo. Pes, ki se približuje pod kotom ali v loku drugemu sporoča, da mu nič noče.  Vljuden pes nikoli ne gre direkt v drugega psa če ga ne pozna, gre mimo in se eventuelno potem, ko pride mimo obrne in se povoha z mimoidočim. Zaenkrat ga pusti samo s tistimi psi, za katere si sigurna da se z njimi dobro razume. Z ostalimi pa tako kot sem napisala. Ne sprašuj ali je pes ali psica... reagiraj prej.


Naslov: ?><M
Poslano od: Annie , torek, 30.08.2005 : 22:29:13

Cau!

Ok,ok..vsi z izjemo TSA ste striktno proti fizicni sili, kaznovanju, za nenasilno vzgojo. potem mi pa prosim konkretno povejte, kako naj psu nenasilno dopovem naj me zaboga ne grize ko mu poskusam nadeti ovratnico oz. ga dvigniti oz. ga pobozati. Moj oci sicer pravi, da se pes najbrz poskusa igrati in me zato vedno grize v takih situacijah, ampak domnevno igranje je zame vcasih precej bolece, se pa , ce ga ne izpustim sprevrze v nekaksno lajajoce rencanje in bolj grobe ugrize. Druge vrste rencanje se pa pojavi, ce se ga dotaknem ko kaj zveci ali pa ima v gobcu kaj prepovedanega in ve, da mu bom to vzela. Kako torej na lep nacin, ko pa ga brez grizenja se pobozati ne morem? Druga varianta je se, da preprosto cakam in upam, da se bo to nehalo.
In Lanabela, zakaj je potem , vsaj pri nekaterih stvareh ,zaleglo, da sem ga parkrat fizicno kaznovala, torej prisilno umirila, potisnila ob tla oz. stresla za gubo? Po tvojem mnenju torej s psom ravnam cisto napacno in sem ze vse zavozila, ampak zakaj potem zna in vecinoma uboga povelja sedi, prostor, tacko in zadnje dni celo povelje spusti?
Dogue in ostali, ki pravite naj se konfliktnim situacijam izogibam..to se mi zdi neumno, ker se bo nekoc nekje sigurno pripetila NEPREDVIDENA situacija,ki se ji torej ne bom mogla izogniti, v kateri bo zelo pomembno, da mu nekaj vzamem iz gobca, ga potegnem od necesa stran ipd. in ce se bom sele takrat spopadla z njegovim rencanjem bo krepko prepozno. In se nekaj, Dogue, pravis naj ga pac drzim stran od raznih crknjenih pticev in misi na tleh...nekoliko tezko je skenirati okolico v radiju 5m v vse smeri kolikor se raztegne fleksi in detektirati vso crkovino na tleh, kakce, luze, luknje, druge pse, otroke, kolesarje, avtomobile in se vsemu v velikem loku pravocasno izogniti. Zato je tako pomembno, da mi pusti, da ga od cesa odvlecem ipd. In kako naj ga ne nosim, ce se pa na odpoklic odzove vsakic 15ic ? Ravno odpoklic je namrec druga najvecja tezava pri njem.
Marko, zakaj naj mladica ne bi obracali na hrbet?

Pozdravcek, Annie


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: dogue de bordeaux , torek, 30.08.2005 : 23:37:51
Zakaj bi ga odvlekla? samo ustavi ga. Tezko je skenirat sam se pa da.
Obracanje na hrbet je podrejanje in postane se bolj uporen ali pa prevec podrejen.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: TSA , sreda, 31.08.2005 : 01:48:53
obrni ga na hrbet in to vsakic ko te ugrize namenoma ... al bos cakala tolk cajta da zraste da bo zacel grist kar bo hotel in to z veliko vecjo mocjo... ne bos valda čakala pa ga prosila na kolenih dej no fifi sedi da te pripnem pa dobis lepo veliko kost ,.... ma daj no ali ga bos tudi prosila ce napade kakega drugega al ga bos parkrat uzgala da se umiri ? ce si tebi pes ne podredi zdaj ko ga lahko se obvladas bos imela velike tezave ko odraste...


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: marko006 , sreda, 31.08.2005 : 09:57:13
mislim, da nismo vsi "proti" fizični kazni razen TSA - in lanabela in jaz in (nisem zdaj vsega nazaj prebral) verjetno še kdo pišemo, da je tudi kaka klofuta ali prijem za tilnik kdaj umesten - ampak IZJEMOMA, ker to večinoma sploh ni potrebno.
ne pišem da naj ne bi mladičkov obračali na hrbet, ampak sem napisal, da bežite iz malih šol, kjer to delajo, če mladič renči (na drugega mladiča) - ker ga s tem naučijo "komunicirati ni v redu - brez komentarja se podredi - ali pa "žvajzni""
mladiči se v glavnem ušijo z igro - medseboj ali s svojimi gospodarji. naša gia je zdaj 5 mesecev stara in kadar se igrava se je že stokrat vsedla "bravo, sedi", vlegla "priiidna prostor", vlegla na hrbet (jo včasih za kak trenutek dalj zadržim, kot je treba - samo sekundo), me ščipala ("ne")  drži), zalajala (bravo,glas), prijela za moje hlače ("ne"), kako igračo ali cunjo ("priidna drži"), norela okoli in preskočila kako na tleh ležečo desko (suuuper, hop) - in tako se že tri mesece mimogrede uči, kaj je "suuper", "priidna" in "bravo" in kaj je "ne", poleg tega pa še, da sem jaz močnejši od nje, ampak da tega ne izkoriščam.
pri "igralnih uricah" v "šoli" se pa že tri mesece uči, kako se komunicira z drugimi psi in da je z 1kg-težkim jack russel terrierjem treba biti bolj previden, kot z 30 kilskim mastifom, da stari bordercollie instruktorke upošteva njeno renčanje in jo pusti pri miru, se pa vseeno z njo igra, če je "prijazna".....
v bistvu brez kakršnega koli "šolanja" ve kaj je sedi, prostor, stoj, sem, hop, drži, pusti, gremo... in PREDVSEM "NE" in to upošteva (večinoma ;-))) - fizična kazen, obračanje na hrbet - tudi - če je treba - samo skoraj nikoli ni potrebno, sploh pa ne, če se kuža na svoj način "pogovarja" z drugimi.
lp
marko

ps: lahko pa upoštevaš seveda tudi bodoče lastnike malamutov, ki imajo strice, ki imajo celo 2


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: marko006 , sreda, 31.08.2005 : 11:09:06
Namesto da ga pelješ direkt v psa, pojdi okrog psa v rahlem loku ali pod kotom in to prej, preden se zaradi psa za&#232;ne kakorkoli razburjati. S tem mo&#232;no zmanjšaš ob&#232;utek ogroženosti. To je vljuden na&#232;in približevanja med psi ki se ne poznajo. Pes, ki se približuje pod kotom ali v loku drugemu sporo&#232;a, da mu ni&#232; no&#232;e. Vljuden pes nikoli ne gre direkt v drugega psa &#232;e ga ne pozna, gre mimo in se eventuelno potem, ko pride mimo obrne in se povoha z mimoido&#232;im.

lanabela: podpišem 105%no - in lepo je brati, da so tudi drugi na tem forumu, ki vejo, da vzgoja psa ni "calming signals" ALI "kol po glavi".
če bi se večina lastnikov zavedala, da silijo svojega psa k "nevljudnosti", kadar jim pride drug pes nasproti in gredo naravnost proti njemu......amerika.
vsi ki pišejo knjige o psih in njihovi vzgoji hočejo na 200 straneh dokazati, da je njihova metoda edina pravilna in to je lahko samo narobe - turid rugaas piše, da je 100% mladičev, ki jih je dvignila zazehalo ("calming signal?") - v našem leglu 0%. pravi tudi, da canidi vzgajajo svoje mladiče "ljubeče in nenasilno" (ljubeče, se strinjam - ampak se zgodi tudi kaka "neneasilna"? luknja za ušesom ali v ličkah)
"moj" uli koeppel pravi, da po osmem tednu ata-pes prevzame vzgojo in disciplinira mladičke s stresanjem za vrat (naš tobi očitno ni bral ulija koeppla, ker mladičev ni niti povohal in silom razmer tistega mladiča, ki je ostal pri nas disciplinira, če je potrebno, tako kot je lanabela opisala).
james o'heare pravi, da imaš problem, če je tvoj pes že kdaj zarenčal na človeka - eberhard trumler pravi, da ga imaš, če tvoj pes NE renči kadar mu kaj ne paše.
najdeš vse v literaturi - da je pes dominanten, če ti položi taco v naročje, da "prevzema krdelo", če sili prvi skozi vrata (lanabela: se strinjam, da je to lahko vprašanje discipline - seveda lahko vsem svojim psom ukažem "sedi" in grem prvi skoz vrata, samo, če jim ne ukažem sedi in gre kateri ali vsi pred mano, zato še niso "nadrejeni" - tudi če ukažem "sedi" in gre kateri vseeno prej to zame prej pomeni, da mu še nisem dopovedal kaj pomeni "sedi", kot da "zdaj se je pa spuntal in skuša bit ta glavni"...)
vic je v tem, da je vse lahko res - lahko pa ni. vsi avtorji imajo prav - v določenih primerih, sicer nam mora biti pa jasno, da se kužki prav tako ne dajo stisniti v en kalup kot mi.

še  "provokacija" na koncu: če se dva psa stepeta do krvi (op. markota psa! ne psici) je eden od njiju "nenormalen". ni pa to nujno tisti, ki je pošteno ugriznil (eberhard trumler: "težavni pes").



Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: dogue de bordeaux , sreda, 31.08.2005 : 12:14:38
obrni ga na hrbet in to vsakic ko te ugrize namenoma ... al bos cakala tolk cajta da zraste da bo zacel grist kar bo hotel in to z veliko vecjo mocjo... ne bos valda čakala pa ga prosila na kolenih dej no fifi sedi da te pripnem pa dobis lepo veliko kost ,.... ma daj no ali ga bos tudi prosila ce napade kakega drugega al ga bos parkrat uzgala da se umiri ? ce si tebi pes ne podredi zdaj ko ga lahko se obvladas bos imela velike tezave ko odraste...

Kaj pa ce se ne bo podredil? Kaj pa ce bo nekaj casa tako matretiranje trpel nato pa napadel in jo zgrizel? Kako je pa lahko moj dominanten pes podrejen brez sile? Z pravilno vzgojo ga ni treba prosit naj sede ampak to naredi z veseljem in celo brez sile.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: TSA , sreda, 31.08.2005 : 13:43:00
dogue de bordeaux  veliko ljudi govori kako je brez fizicna vzgoja super itd.... sam mal poglej v novicah ali pa nasploh kako psi ugriznejo nepricakovano pa pol rece lastnik SAJ ME JE CELO ZIVLJENJE UBOGAL PA SE TEPEL GA NISEM JOJ KAKO SE JE TO MOGLO MENI ZGODITI.... mam prjatla k ma prinasalko je ni nikol fizicno kaznoval pol ko je bla pa 2 leti stara je pa savsnla njegovga lastnga otroka pa jo je zapru cel dan v pesjak pa se je to samo se stopnjevalo dokler je ni fizicno kaznoval... pes se ne sme gospodarju podredit ampak na splosno vsakemu cloveku ne glede je to otrok ali odrasel clovek .. ni zdej to da mora vsazga ubogat sam mora pes vedt da je clovk tisti ki mu drek puca in mu hrano daje .... ne govorim da je fizicna kazen najprimernejsa vedno sam se mi zdi da pri psu mors na zacetku dobr prijet drugace te MOGOČE ne bo ubogal v prihodnje ko bo šlo zares... dogue de bordeaux mogoče te ima pes rad itd... te spoštuje .... sam povej mi recimo če se psu strga ko je starejši in hoče imeti svoje prav in bo recimo hotel spati na kavču... ali ga boš prosil lepo da te uboga ? ga boš hotel zapreti samega za določen čas , povej mi ko ne bo hotel iti in se ti bo uprl in pokazal zobe ali ga bos lahko takrat kontroliral ko pes ne bo poznal strahu pred tabo ?   


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Lanabela , sreda, 31.08.2005 : 13:49:38
Marko: zakaj pa ne psici? ali misliš da imajo prav tisti, ki trdijo, da pri samcih je agresija ritualna, psice pa če se že stepejo se stepejo do smrti, če pa slučajno preživijo se sovražijo za vse življenje?
Pa šalo na stran. zelo pogosto je kriv tisti, ki je tepen. Primer: Alica si je na tekmah dolgčas med čakanjem na nastop preganjala z draženjem drugih psov. Tako potuhnjeno in neopazno, najraje borderčke. Samo s kakšnim z izzivalnim pogledom, pa malce zobe pokazat, tako čisto potihem, da ne bi kdo opazil. Pes je bil čisto besen, a ni mogel nič. Ob prvi priložnosti je "povsem brez razloga" skočil vanjo in bil kaznovan. To zadnje, da je bil kaznovan je bil za Alico trenutek zmage in neizmernega veselja. Dokler jo nismo pogruntali.
To je sicer samo taka majhna, neškodljiva hudobija, nič patološkega, ampak princip je isti.
Alica je to delala zanalašč, marsikateri pes pa čisto nehote z svojim vedenjem stalno izziva napade drugih psov. Ali pa ga k temu nevede sili vodnik.
Mimogrede, odkar za pretepe znotraj krdela dosledno enako kaznujem tiste, ki tepejo in tiste ki so tepeni, ne glede na to kdo je začel, pretepov tako praktično ni več. Kakšna praskica kvečjemu pa ogromno renčanja in kazanja zob.
A veste zakaj se moje psice zunaj krdela NIKOLI ne stepejo? Zato, ker so vedno kaznovane, kadar njih kdo napade. Tako da raje ne izzivajo. (izjema so čisto plenski napadi, takrat napaden pes ne more nič) Kazen pa je: takoj na povodec in domov po najkrajši poti, če pa to ni mogoče pa v boks ali pa delanje poslušnosti ( z dooolgimi prostor in sedi). To zadnje imajo še najraje, ker se lahko odkupijo in so spet potem proste.
Kako gre pa to konkretno med samci, če so kakšne bistvene razlike - razen tega da imajo nekaj več potrebe po rangiranju, pa ne vem.

Annie: Preobširno za to temo. Samo nekaj poudarkov. S fizično kaznijo lahko dosežeš zelo lep in hiter učinek. Kratkoročno. Na dolgi rok se ti lahko zadeva tako grdo maščuje, da ti psa nobeden več ne bo mogel popraviti. To je zlasti res za vse polarne in pratipske pse.
Pri njih dosežeš na ta način ali neizmerno trmo in popolno nepripravljenost za sodelovanje ali pa plašnost, ki je lahko tudi nevarna in se je ne da popraviti.
Polarni psi so samostojni in lahko popolnoma dobro shajajo brez človeka (husky pa še prav posebno, še vedno je sposoben preživeti z lovom). Ne vem kako je s huskiji, ampak samojed, ki mu lastnik dojadi  ob prvi priložnosti spoka in gre si iskat novega lastnika.
Po mojih izkušnjah je edini način da polarnega psa pripraviš do sodelovanja s tabo graditev odnosa na medsebojnem spoštovanju in zaupanju. Tega se z obračanjem okrog = poniževanjem ne doseže.
Najprej moraš poskrbeti, da se bo pes dovolj razgibal. Brez tega se ne da narediti čisto nič. Pri huskiju je dovolj gibanja ZELO veliko gibanja, teka ne hoje. Potem se šele toliko umiri, da je z njim mogoče delati. Če te grize, ko mu natikaš ovratnico, naj jo ima ves čas gor.  Nauči psa sedi. Praviš da si ga, nauči ga tako, da bo sedel vedno, hitro in z veseljem(nagrada) in da bo sedel, dokler mu ne boš dala prosto. Potem boš lahko takrat, ko bo skakal vate lepo ukazala sedi, dokler se ne bo usedel, boš lepo stala in se na boš premaknila niti za milimeter. Ko se vsede ga pohvališ, nagradiš lahko se poigraš in greš naprej. Ko spet zacne gristi ponoviš zadevo. nekaj dni ne boš prišla nikamor. Ampak enkrat bo pes že dojel, da s skakanjem doseže točno nasprotni učinek kot bi želel. Zadeva 100% deluje, problem je v tem, da praktično noben vodnik ni dovolj vztrajen in dosleden. Ampak praviš da si trmasta, pa enkrat trmo uporabi na koristen način. Po enakem principu se psa nauči da ne vleče in še miljon stvari.
Pri crkah- še najlaže se psa nauči, da zadevo, ki jo najde prinese pokazat in jo zamenja za kaj drugega ali pa mu jo pustiš, če ni nič skrajno nagnusnega. Seveda mu lahko nekaj na silo vzameš, če gre za kakšno res nevarno zadevo. Crknjene miši ne sodijo v to kategorijo in nobena katastrofa ni, če kdaj kakšno tudi požre.

TSA potrudi se malo s pisanjem, za branje takega skrpucala je škoda časa.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: marko006 , sreda, 31.08.2005 : 14:13:43
Marko: zakaj pa ne psici? ali misliš da imajo prav tisti, ki trdijo, da pri samcih je agresija ritualna, psice pa &#232;e se že stepejo se stepejo do smrti, &#232;e pa slu&#232;ajno preživijo se sovražijo za vse življenje?
TSA potrudi se malo s pisanjem, za branje takega skrpucala je škoda &#232;asa.

zakaj ne psici? - zato ker nisem jezus - zato, ker se verjetno vzamem za preveč branega. od mojih 11ih kučkov je tobi prvi pes - in prvi pes ki se ne tepe - ne ker se nocče, ali mu jaz "ne dovolim"  - ker mu nu treba (no, pri nas na šomatu to ni noben problem - psi so povprečno pol tobija ali manj in to očitno -neglede na starost - tudi vedo in akceptirajo)
psice dokončno in do smrti ?;-) - od mojih 9ih psic se je še vsaka kdaj stepla in pri vseh pretepih ni bilo nikoli nobenega "letalnega izida" kva je blo potem, pa prisežem, da nisem raziskoval- me pa veseli, da bereš trumlerja (je zame eden od pametnejših)
lp
marko


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , sreda, 31.08.2005 : 14:51:28
Tako da raje ne izzivajo. (izjema so čisto plenski napadi, takrat napaden pes ne more nič) Kazen pa je: takoj na povodec in domov po najkrajši poti, če pa to ni mogoče pa v boks ali pa delanje poslušnosti ( z dooolgimi prostor in sedi). To zadnje imajo še najraje, ker se lahko odkupijo in so spet potem proste.

Samo toliko: Nekaj časa sem jaz poslušnost (, ki je nima ravno najrajši) po kakšnih resnejših traparijah tudi prakticirala, ampak sem se potem zamislila - kaj pa če si bo pes mislil: "Rajši ne ubogam, pa se začnem izmikat (beri: se ne pustim prijeti), ker bom potem moral delat." ?


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Lanabela , sreda, 31.08.2005 : 15:32:24
Marko: Žal te moram razočarati: Trumlerja nisem brala, slišala sem zanj, a nimam pojma kaj je pisal. (sramota ane, pa eden najbolj slavnih etologov a je bil to tisti, ki je križal volke in pudlje med drugim?) tisto o psicah, ki da se tepejo do smrti tako je tako neutrudno ponavljal recimo Vidic, da je postalo splošno sprejeto.
Ne razumem čisto natančno kaj misliš  s samci in pretepi med njimi. Od mojih tisto malo samcev, ki sem jih imela, se eden nikoli ni stepel, eden se je stepel samo na domačem vrtu, če je prišel kakšen vsiljivec, lepo, kot se spodobi, vsiljivca je prijel za uho in ga obrnil okoli - brez praske- tudi pol večjega od sebe, tretji je bil pa tako nevaren, da ni nikoli niti imel priložnosti, da bi se sploh lahko stepel z drugim psom.
Od pretepi med samci na tečajih - nekaj jih je bilo, brez posledic, enkrat pa je bilo treba psa šivati, ker je neprevidna lastnica svojega dominantnega samca pripeljala točno v drugega dominantnega samca, ki je bil privezan ( situacija, v kateri je spopad skoraj neizbežen)
Pretepov med samicami je  več, stejo so se za vse mogoče, ponavadi za predmete, rezultat je skoraj vedno kakšna luknjica, vendar se potem nič ne sovražijo.

Uporabljati poslušnost kot kazen je res malo riski. Pri meni se obnese, ker psice precej rade delajo in vedo, da če se bodo potrudile, bo na koncu prekršek pozabljen. problem nastane, če takrat ko si ves jezen psa med poslušnostjo nepravično kaznuješ ali kaj podobnega.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: jasminaj , sreda, 31.08.2005 : 15:48:22


Spol:
Sporočil: 277


Obožujem pse!!


      Re: rencanje, grizenje, lulanje
« Odgovor #186 : Danes ob 11:09:06 »   

--------------------------------------------------------------------------------
Citat: Lanabela , Torek, 30.08.2005 : 19:17:12
Namesto da ga pelješ direkt v psa, pojdi okrog psa v rahlem loku ali pod kotom in to prej, preden se zaradi psa za&#232;ne kakorkoli razburjati. S tem mo&#232;no zmanjšaš ob&#232;utek ogroženosti. To je vljuden na&#232;in približevanja med psi ki se ne poznajo. Pes, ki se približuje pod kotom ali v loku drugemu sporo&#232;a, da mu ni&#232; no&#232;e. Vljuden pes nikoli ne gre direkt v drugega psa &#232;e ga ne pozna, gre mimo in se eventuelno potem, ko pride mimo obrne in se povoha z mimoido&#232;im.


lanabela bom probala na ta nacin .. thanx za predlog ;)
me pa zanima kako naj odreagiram, ce vseeno podivja ( da full vlece in renci, kot da je ne vem kako nevaren)?  :-\ 

 


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: marko006 , sreda, 31.08.2005 : 15:56:27
no - "me sorry" - jaz imam to, da se psice (lahko) stepejo do smrti iz trumlerjevih knjig - ki jih priporočam, čeprav se nobena mojih psic še ni stepla do smrti (če se prav spomnim smo leta 1986 imeli 3 šive - and that was it).
med samci - followig trummler and my few experiances - je pa vsaka poškodba neneamerna-se pa seveda včasih zgodi. (piše dosti o "evolucijskega izginjevanja instinktov" - n.pr. je zanj normalno, da psica, ki sreča tujega mladiča le-tega ubije - jaz zdaj ne bom trdil, da naj se to "uzakoni", mi je pa razumljivo, zakaj trumler tako psico imenuje "instinktsicher")
vidica nisem bral (ne vem zakaj, ampak tudi slovenskih avstrijskih in nemških filmov ne gledam)
btw.: 2. septembra bo izšla nova knjiga ulija koeppla (jaz imam samo nelektoriran rokopis) - zanimiva - vendar spet ne "vsesplošen recept".


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: dogue de bordeaux , sreda, 31.08.2005 : 18:07:57
TSA mislim, da v vecini primerih v novicah gre za nasilje nad psom vendar lastniki tega ne priznajo(je prepovedano) pa jokat nebi mogli. Pes more vedet, da sem jaz glaven in da drek pobiram, vendar tujcem se mu ni treba podredit. Podrejen pes vedno uboga in ne sili na kavc, da se ga podrediti na lep nacin(vem iz izkusenj in me nikoli ni ugriznil), pa tudi zob mi se ni nikoli pokazal, niti rencal(lahko vzamem karkoli npr. kost, kadarkoli). Absolutno me more ubogat, vendar to dosezem brez fizicne kazni. Psa imam pod kontrolo ceprav se me ne boji. Zakaj bi se psu strgalo? Mojim se ni nikoli. Sploh pa ce se psu strga ti nobena kazen ne pomaga, ker ga nisi sposoben ustaviti(velikih pasem). Pa glede otroka- kaj je otrok delal pred ugrizom? a je pes rencal pred ugrizom? Sammy prav imas, vsak clovek bi moral pred vsakim dejanjem gledati na situacijo iz pasjega vidika(sploh pa pred fizicnim kaznovanjem).


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Yo , sreda, 31.08.2005 : 18:18:23
obrni ga na hrbet in to vsakic ko te ugrize namenoma ...

Potem pa počakaj, da se zave, da tudi on tebe lahko obvlada s fizično silo. Točno to tak pes prejkoslej ugotovi. Če se ne bo tudi on fizično spravil nate, bo to le znak, da si ga psihično "ubila".

Če bi psi med sabo delovali tako grobo, kot nekateri svetujete tukaj, bi bilo 90% psov mrtvih že pri prvem frajarjenju...


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Lanabela , četrtek, 01.09.2005 : 12:50:13
Takole je pri psicah: prav tako kot psi se znajo tudi psice "stepsti" tako, da ni posledic kadar se rangirajo. Tudi psice zelo dobro obvladajo ritualno agresijo - vidim vsak božji dan na lastne oči. Tisto o pretepih do smrti in pobijanju tujih mladičev mogoče drži v ekstremnih razmerah, ko so živali na robu preživetja ali pa mogoče pri kakšnih čudnih križancih z volkovi ali psih, ki izvirajo iz ekstremno težkih pogojev. Verjamem, da je Trumler to tudi res videl pri svojih napol divjih "psih"
Kolikor sem lahko videla jaz, psice, ki so že imele mladiče tujih mladičev ne marajo in jih spodijo, (mislim na toliko velike da že hodijo okrog, npr od 4 tedna naprej) vendar jih ne poškodujejo. Najde se celo kakšna izjema, ki jih ima prav rada. Glavna psica res pogosto nižje rangiranim ne pusti, da bi se parile (podi samce stran). Kadar je breja nižje rangirana psica, se med brejostjo zelo potrudi, da si izboljša rang, normalno ji to uspe (pri meni je vsem) in dokler so mladiči v leglu (do 4 tedna), jih druge psice ne upajo niti pipniti, celo če mame ni pri leglu hodijo okrog previdno "po prstih".
Ko sta imeli leglo hkrati dve psici, je bilo bolj pestro. Nižje rangirana psica se je za svoje mladiče zelo bala, višje rangirana se je kar naprej prizadevala, da bi kakšnega ukradla, če ji je uspelo, ga je dala k svojim, sploh ni delala razlik,  Prva psica je potem svoje jemala nazaj (izključno svoje, tuje je pustila pri miru) To sem opazovala le kakšen dan, ker sem potem psici raje povsem ločila, da se ne bi zares sklali. (že tako je med njima nastala dolgoletna zamera) Ko so mladiči toliko zrasli, da so bili samostojni a so še sesali so bili vsi mladiči skupaj, psici sta jih prišli samo podojit. Višje rangirana (tista, ki je mladiče kradla) je pustila sesati vse, brez razlike, druga psica pa samo svoje, druge je odgnala. Mogoče bi bila pri kakšnih terierjih slika povsem drugačna.

Zanimivo je bilo tudi videti, kako so psice obvladovale, kdo bo glavni med samci. Takrat sva imeli s sestro obe tudi po enega samca, moj je bil majhen in za povrhu še slep, sestrin bi bil strašno rad taglvni (oba sta si delila isti vrt),  a mu to ni uspelo, čeprav je bil veliko močnejši in je pretepe kar obvladal. Zakaj? Kadar sta se "pretepala" so psice iz primerne razdalje opazovale. Dokler je tamal zmagoval. Ko pa mu je začelo iti za nohte, je taglavna psica boj ustavila, postavila se je med niju in naredila tisto  razupito gesto, ko nastavi vrat. Tavelik samec je v hipu "zmrznil", zadeva je še posebej dobro učinkovala, ker tamal je bil pa slep, nič ni videl, nič ni zmrznil in je lepo položil tavelcga. To se je ponavljalo toliko časa, da je tavelik nazadnje obupal in si ni več prizadeval za nadvlado.

Še nekaj o signalih za pomiritev. Zehanje in recimo oblizovanje je znak za stres, hkrati pa je tudi pomiritveni signal. Zehanje pri mladičih, ki jih dvigneš sem velikokrat videla, vendar si nisem znala razložiti, zakaj zavraga zehajo, če pa niso videti zaspani. Sicer pa lahko zehanje oblizovanje in še kaj kot pomiritveni signal vidim vsak dan, ko se dve psici merita z renčanjem, kazanjem zob in buljenjem.  Tista, ki bi rada odnehala zazeha, se začne oblizovati, kar je sicer lahko posledica stresa, ko ne zdrži več napetosti, vendar druga psica na to reagira kot na signal za premirje (vedno).
Ti signali pri psih so, jih upoštevajo... problem je pa v naši interpretaciji. Mi namreč zaznamo en signal ("besedo") psi pa hkrati pokazejo več signalov("stavek") Tako recimo pes, ki položi taco drugemu na hrbet (ali lastniku na ramo recimo) lahko s tem res izraža nadvlado, lahko je samo znak naklonjenosti ali pa celo povabilo v igro, odvisno od drugih signalov ki pridejo hkrati s tem.


Vidica ti ni treba brati, ga moraš slišati, če hočeš ali ne. Se je pa malo poboljšal, odkar mu uspe imeti skupaj dve psici.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: nina23 , četrtek, 01.09.2005 : 13:24:04
Uni je hvala bogu nehal grizti roke :). Zdaj je našel novo veselje - trganje linoleja v predsobi ( seveda ko je sam doma; to je pa približno eno uro na dan ).


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: marko006 , petek, 02.09.2005 : 10:02:39
Takole je pri psicah: prav tako kot psi se znajo tudi psice "stepsti" tako, da ni posledic kadar se rangirajo. Tudi psice zelo dobro obvladajo ritualno agresijo - vidim vsak božji dan na lastne o&#232;i. Tisto o pretepih do smrti in pobijanju tujih mladi&#232;ev mogo&#232;e drži v ekstremnih razmerah, ko so živali na robu preživetja ali pa mogo&#232;e pri kakšnih &#232;udnih križancih z volkovi ali psih, ki izvirajo iz ekstremno težkih pogojev. Verjamem, da je Trumler to tudi res videl pri svojih napol divjih "psih"
Kolikor sem lahko videla jaz, psice, ki so že imele mladi&#232;e tujih mladi&#232;ev ne marajo in jih spodijo, (mislim na toliko velike da že hodijo okrog, npr od 4 tedna naprej) vendar jih ne poškodujejo. Najde se celo kakšna izjema, ki jih ima prav rada. Glavna psica res pogosto nižje rangiranim ne pusti, da bi se parile (podi samce stran). Kadar je breja nižje rangirana psica, se med brejostjo zelo potrudi, da si izboljša rang, normalno ji to uspe (pri meni je vsem) in dokler so mladi&#232;i v leglu (do 4 tedna), jih druge psice ne upajo niti pipniti, celo &#232;e mame ni pri leglu hodijo okrog previdno "po prstih".
Ko sta imeli leglo hkrati dve psici, je bilo bolj pestro. Nižje rangirana psica se je za svoje mladi&#232;e zelo bala, višje rangirana se je kar naprej prizadevala, da bi kakšnega ukradla, &#232;e ji je uspelo, ga je dala k svojim, sploh ni delala razlik, Prva psica je potem svoje jemala nazaj (izklju&#232;no svoje, tuje je pustila pri miru) To sem opazovala le kakšen dan, ker sem potem psici raje povsem lo&#232;ila, da se ne bi zares sklali. (že tako je med njima nastala dolgoletna zamera) Ko so mladi&#232;i toliko zrasli, da so bili samostojni a so še sesali so bili vsi mladi&#232;i skupaj, psici sta jih prišli samo podojit. Višje rangirana (tista, ki je mladi&#232;e kradla) je pustila sesati vse, brez razlike, druga psica pa samo svoje, druge je odgnala. Mogo&#232;e bi bila pri kakšnih terierjih slika povsem druga&#232;na.

Zanimivo je bilo tudi videti, kako so psice obvladovale, kdo bo glavni med samci. Takrat sva imeli s sestro obe tudi po enega samca, moj je bil majhen in za povrhu še slep, sestrin bi bil strašno rad taglvni (oba sta si delila isti vrt), a mu to ni uspelo, &#232;eprav je bil veliko mo&#232;nejši in je pretepe kar obvladal. Zakaj? Kadar sta se "pretepala" so psice iz primerne razdalje opazovale. Dokler je tamal zmagoval. Ko pa mu je za&#232;elo iti za nohte, je taglavna psica boj ustavila, postavila se je med niju in naredila tisto razupito gesto, ko nastavi vrat. Tavelik samec je v hipu "zmrznil", zadeva je še posebej dobro u&#232;inkovala, ker tamal je bil pa slep, ni&#232; ni videl, ni&#232; ni zmrznil in je lepo položil tavelcga. To se je ponavljalo toliko &#232;asa, da je tavelik nazadnje obupal in si ni ve&#232; prizadeval za nadvlado.

Še nekaj o signalih za pomiritev. Zehanje in recimo oblizovanje je znak za stres, hkrati pa je tudi pomiritveni signal. Zehanje pri mladi&#232;ih, ki jih dvigneš sem velikokrat videla, vendar si nisem znala razložiti, zakaj zavraga zehajo, &#232;e pa niso videti zaspani. Sicer pa lahko zehanje oblizovanje in še kaj kot pomiritveni signal vidim vsak dan, ko se dve psici merita z ren&#232;anjem, kazanjem zob in buljenjem. Tista, ki bi rada odnehala zazeha, se za&#232;ne oblizovati, kar je sicer lahko posledica stresa, ko ne zdrži ve&#232; napetosti, vendar druga psica na to reagira kot na signal za premirje (vedno).
Ti signali pri psih so, jih upoštevajo... problem je pa v naši interpretaciji. Mi namre&#232; zaznamo en signal ("besedo") psi pa hkrati pokazejo ve&#232; signalov("stavek") Tako recimo pes, ki položi taco drugemu na hrbet (ali lastniku na ramo recimo) lahko s tem res izraža nadvlado, lahko je samo znak naklonjenosti ali pa celo povabilo v igro, odvisno od drugih signalov ki pridejo hkrati s tem.


Vidica ti ni treba brati, ga moraš slišati, &#232;e ho&#232;eš ali ne. Se je pa malo poboljšal, odkar mu uspe imeti skupaj dve psici.
upam da tvoje poste bere čim več ljudi. - nimam kaj dosti pripomniti in sem hvaležen, da se lahko učim tudi iz tvojih izkušenj.
eno pripombo pa imam - vsako zehanje verjetno še ne pomeni "stres" (čeprav jaz našega tobija, kadar leži poleg kavča in zazeha vprašam: "kva je bučman, si v stresu?")
ni na 100 straneh trumlerja niti na 500 straneh rugaas niti na 300 straneh o'heare niti na 700 straneh gospe pryor, niti v vseh knjigah gospoda koeppla napisana "absolutna resnica".
ampak od nekod se pač moraš naučiti kako s psom (če ga še imaš)- tebi  je razmeroma lahko, ti imaš izkušnje (meni tudi, jih imam sicer manj kot ti, ampak vseeno).
trumler je imel poleg svojih "poldivjih" krdel vedno še kakšnega "udomačnega" (tudi kakega udomačenega nevzgojenega ;-)) - in čeprav njegove knjige tudi berem - res učijo me trenutno tobi, era in gia, prej pa riki, živa, diana.... (no in zdaj tudi izkušnje drugih lastnikov psov).
ali je že kakšen tvojih psov renčal - kakajo ziher vsi ;-) - ampak renčanje samo po sebi še ni problem, problem je, ko mi lastniki na to ne znamo pravilno odreagirati. in za pravilne reakcije pač nimaš nikjer 100%no pravega odgovora (no - vidica še nisem slišal, mogoče ga ima on) - mladič renči ko cufa moje hlače, renči, ko mu hočem vzeti kost, renči na drugega psa, renči ko ga čoham - ti in jaz verjetno skoraj v vsaki teh situacij pravilno "odreagirava" (jaz zase rade volje priznam, da kdaj tudi narobe).
ampak na žalost ni vse tako enostavno kot pri kakanju - pes se pokaka, pusti drek kjer je ali ga pospravi...
 


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Lanabela , petek, 02.09.2005 : 14:26:54
Seveda vsako zehanje ne pomeni stresa, a sem rekla da ga? saj lih v tem je čar, en in isti signal lahko pes uporabi v čisto različnih kontekstih, gledat moraš celoto. Zeha lahko tudi če je zaspan, pa še bolezenski znak je lahko, ena moja psica pa zazeha, če zazeham jaz.  Saj tudi slučajno ne zazeha vsak mladič vselej ko ga dvigneš, je pa zadeva dovolj pogosta, da sem postala pozorna na to, čeprav si nisem znala razložiti zakaj. Se mi pa zdi dovolj logična predpostavka, da večina pomiritvenih signalov pravzaprav izvira iz znakov za stres (tudi praskanje, pa lizanje tac...še bi se kaj našlo)
Praviš, da recimo to, da gre pes prvi čez vrata ne pomeni, da te hoče nadvladati. Načeloma res ne, včasih pa prav zanesljivo. Če te pes pri tem nesramno odrine recimo, zlasti če te  pri tem še bulji v oči. tudi ležanje na postelji samo po sebi ne pomeni čisto nič...dokler se ti pes brez mrdanja umakne. itd...
Absolutne resnice itak ni. Vsi psi ne reagirajo enako, celo znotraj iste pasme so ogromne razlike, med pasmami pa gromozanske. potem ni vseeno, v kakšnem okolju se zadeva dogaja, koliko imajo stikov z ljudmi in zunanjim svetom.... Potem je pa tu še interpretacija videnega.
Kar pa se tiče renčanja...Pri nas psice grozno veliko renčijo. Tudi je veliko kazanja zob, buljenja in šavsanja v prazno. Dokler to počnejo med seboj me nič ne briga, delajo lahko kar hočejo, samo stepsti ali zlasati se ne smejo. Na človeka renčati pa ne smejo, razen v res izjemnih situacijah. Renčanje med igro in renčanje za hec (če jasno pokažejo da je hec) je čisto v redu. V nekaterih situacijah je zelo težko reči, kaj je pravilno reagiranje. Se mi je že  večkrat zgodilo, da sem z neprimernim posredovanjem sprožila pretep. No, vsi se učimo tudi na lastnih napakah.
Štršno veliko bereš, vsaka ti čast. Meni se niti pod razno ne da lesti čez tiste špehe (pa ne bi bilo nobene škode, če bi se malo potrudila)


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Moon , ponedeljek, 17.10.2005 : 15:44:21
Mene pa zanima (povprecno) kolikokrat na dan zdrav mladicek sploh kaka ? Mala Yuma, kaka tudi po 4× ..


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , ponedeljek, 17.10.2005 : 16:08:04
marko006, a bereš te knjige v angleščii? oz. bo verjetno boljše če vprašam, ali so te knjige v angleščini?


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 17.10.2005 : 18:21:40
Meni se bolj zdi da so v nemščini.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , ponedeljek, 17.10.2005 : 20:04:11
eh, škoda ... :( sicer pa če malo premislim, dvomim da bi angleško zares vzela v roke. ;) :-\


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Tripikice , petek, 21.10.2005 : 14:42:44
Mene pa zanima (povprecno) kolikokrat na dan zdrav mladicek sploh kaka ? Mala Yuma, kaka tudi po 4× ..

Mladiček ponavadi kaka po zaužitem obroku, torej, če na dan 4 x papca, potem tudi tolikokrat kaka. :) :) :)


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: oli , sreda, 26.10.2005 : 08:34:21
Pozdravljeni!
Tudi jaz imam probleme z grizenjem, ki pa so iz dneva v dan večji.Imam 2 meseca starega bernardinca, ki pa je prav obseden od grizenja . Imamo ga 2 tedna.Poskušam vse mogoče, pa nič.
K o ugrizne , mu rečem NE, FUJ,   včasih spusti, včasih pa tudi ne, ampak če slučajno spusti, od jeze laja, jaz govorim ne, od pa laja-pa imava prepir.Čedalje hujši je , ne znam si več pomagat.Pred njim smo imeli res super prijaznega mešanca, ampak je bolj ubogal, ta mala trma pa nikakor ne.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Tripikice , sreda, 26.10.2005 : 09:31:09
Pozdravljeni!
Tudi jaz imam probleme z grizenjem, ki pa so iz dneva v dan večji.Imam 2 meseca starega bernardinca, ki pa je prav obseden od grizenja . Imamo ga 2 tedna.Poskušam vse mogoče, pa nič.
K o ugrizne , mu rečem NE, FUJ, včasih spusti, včasih pa tudi ne, ampak če slučajno spusti, od jeze laja, jaz govorim ne, od pa laja-pa imava prepir.Čedalje hujši je , ne znam si več pomagat.Pred njim smo imeli res super prijaznega mešanca, ampak je bolj ubogal, ta mala trma pa nikakor ne.

Oli, predvsem se ne sekirat! :D Moja psička je bila tudi taka obsedenka, pravzaprav še zdaj rada grizlja mojo roko, ampak to je sedaj drugače, nežno, z občutkom in ko ji rečem, da naj neha, uboga. Me je pa takrat z grizenjem spravljala v obup, moji gležnji so trpeli dan na dan, na tisti čas pa imam za spomin  kup strganih nogavic in luknjasti trenirki in par majic. Takrat so mi forumci svetovali, da ko prime psa napad grizenja, naj odidem vstran, iz prostora in jo pustim samo, tako pes sčasoma ugotovi, da če grize potem ostane sam, ali pa jo skušam zamotiti z igračo. Tako smo se nekaj časa matrali na tak način, zadeva pa se je uredila skoraj sama po sebi, ko so se psički menjali zobki, mlečni za stalne.
Oli, naj vam to grizenje ne pokvari užitka druženja z mladičkom, ker te "bunkice" tako hitro odrastejo! :) :) :) :)


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: deteljica , sreda, 26.10.2005 : 10:09:49
.
Štršno veliko bereš, vsaka ti čast. Meni se niti pod razno ne da lesti čez tiste špehe (pa ne bi bilo nobene škode, če bi se malo potrudila)

jaz se veseljem čez kaj preberem,če imam čas,ampak pozabim vse avtorje in kje sem kaj prebrala. Mi j epa vse  branje o psih v zabavo in užitek.
Kar pa se tiče praktične uporabnosti..bolj bi rekla ,da si razložim kaj za nazaj, kot da bi bilo kaj novega za naprej. Oziroma- pratična zaznavanja se tako teoretično razložijo.
Kako pa razložit opisno kaj kakšen pes kdaj misli je nemogoče. To jaz enostavno vem. Pogledam ga in vem kaj misli ,kot bi imel nad glavo tisti oblaček iz stripov. Nemogoče je zanalizirati vse detalje mimike, gibanja, sitacije , itd. Tudi vem ,kdaj je z njim nekaj narobe, čeprav veterinarju ne morem opisat kaj je narobe in velikokrat ne vem točno kaj. vem p a,da pes NI v redu.
Tudi, ko govorim s človekom enostavno ČUTIM ali mi je naklonjen ali ne, ali ima kaj za bregom ali ne,kakšne volje je in vse ostalo... lahko se sicer naredim, da tega ne opazim,ali pa ne upoštevam..


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , sreda, 26.10.2005 : 15:13:53
Pozdravljeni!
Tudi jaz imam probleme z grizenjem, ki pa so iz dneva v dan večji.Imam 2 meseca starega bernardinca, ki pa je prav obseden od grizenja . Imamo ga 2 tedna.Poskušam vse mogoče, pa nič.
K o ugrizne , mu rečem NE, FUJ, včasih spusti, včasih pa tudi ne, ampak če slučajno spusti, od jeze laja, jaz govorim ne, od pa laja-pa imava prepir.Čedalje hujši je , ne znam si več pomagat.Pred njim smo imeli res super prijaznega mešanca, ampak je bolj ubogal, ta mala trma pa nikakor ne.

jaz bi ti rekla tako, da s tvojim kričanjem ali karkoli pač delaš z NE in FUJ samo še spodbujaš psa, da laja oz. grize. čim bolj boš ti kričala, tem bolj se bo upiral. največja kazen za psa je ignoriranje. enostavno ga ne upoštevaj, pojdi stran in ga "obišči" komaj, ko se bo umirl.
drugače pa me čudi, da je že tako zgodaj začel.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: čara , ponedeljek, 14.11.2005 : 13:11:37
verjetno je precej samozavesten in nagajiv kuža  :) Namesto roke mu ponudi igračo, če je ne bo hotel, moraš otrpnit počakat da spusti in ga pohvalit ter preusmeri zobke na igračo. Pa še nekaj vedno naj bo isti ukaz če bo to NE naj ostane tako. Doslednost, potrpežljivost in obilo igre ter pohvale pa tudi kazen (ignoriranje, strog NE) pa boš ime čudovitega kužka ;)

papa


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: mojca2 , petek, 25.11.2005 : 20:48:02
Prosim za nasvet.
Imamo 3 mesece staro Ameriško Stafford terierko.Sedaj je pri nas 1 mesec in nisem opazila do sedaj še nobenih znakov nasilja. Danes pa je nekaj grizla in ker ponavadi najde kakšno plastiko sem želela to stvar ji vzet,da bi videla kaj ima. Ampak takrat me je vgriznila. Nato sem se umaknila in se je še zapodila proti meni in me želela še enkrat ugrizniti. Ali kdo ve,kako naj rešim ta problem?


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: rožica , petek, 25.11.2005 : 21:12:11
Zdej me bodo nekateri postrani gledali, ampak jaz bi ji prisolila eno klofuto-pomoje da bi za vedno zaleglo ;)


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: mojca2 , petek, 25.11.2005 : 21:53:02
Saj, jaz sem tudi imela željo,da bi jo vdarila,ampak  sem prej imela srninega pinča in me je enkrat napadel in sem ga vdarila ampak še je bolj ponorel. Zato moje psične nočem vdarit. Ampak nočem,da bi se ponovilo, kar se je pri pinču. Pinču se je,ko je bil star 8 let nekako 'zmešalo'. Kr naenkrat je napadel mene, potem pa še mamo. ker je postal zelo agresiven, smo ga morali dati uspavat, saj je mama morala na šivanje. Zato ne bi rada, da bi se mi še to zgodilo z mojo psičko


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: damayanti , petek, 25.11.2005 : 22:13:46
Saj, jaz sem tudi imela željo,da bi jo vdarila,ampak sem prej imela srninega pinča in me je enkrat napadel in sem ga vdarila ampak še je bolj ponorel. Zato moje psične nočem vdarit. Ampak nočem,da bi se ponovilo, kar se je pri pinču. Pinču se je,ko je bil star 8 let nekako 'zmešalo'. Kr naenkrat je napadel mene, potem pa še mamo. ker je postal zelo agresiven, smo ga morali dati uspavat, saj je mama morala na šivanje. Zato ne bi rada, da bi se mi še to zgodilo z mojo psičko
Boš morala  po hitrem postopku, psu dopovedati  kdo je lastnik koga ;)

A sem  jaz  tebe  mogoče prav razumela :(  A se  ti bojiš psa?(  psičke?)
Zdej me bodo nekateri postrani gledali, ampak jaz bi ji prisolila eno klofuto-pomoje da bi za vedno zaleglo ;)
Točno  to bi jaz  naredila.  Pa naj si kdor koli misli kar si hoče.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , sobota, 26.11.2005 : 13:55:06
Boš morala  po hitrem postopku, psu dopovedati  kdo je lastnik koga ;)

kakšen pa je ta hiter postopek? a klofuta?


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: damayanti , ponedeljek, 28.11.2005 : 00:27:32
kakšen pa je ta hiter postopek? a klofuta?

Oprosti Sammy... ampak mi  tole tvoje vprašanje  malo diši na provokacijo.
Pri meni  je pes-  pes( neglede  kako rada  ga imam).. in  se ve , kje, po rang lestvici je. ;)
In  ja, če  bi me  pes šavsnil,  in  poizkusa po  nadvladi  ,  bi    mi  prvo kot prvo eno krepko  okrog  ušes  prisolila,  in za kazen   bi šel  lepo na svoj  prostor  in bi  tam  " čukal"  dokler  mu ne  bi jaz  ukazala, da lahko zapusti  svoj prostor.  Pri nas se ve kdo  ima besedo.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , ponedeljek, 28.11.2005 : 16:03:45
Ni provokacija, samo vprašala sem glede na to, da nisi konkretno napisala, za kaj se gre. Ker si se pa spodaj strinjala z rožico, sem dodala še tisto drugo vprašanje.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 28.11.2005 : 16:23:04
Tudi jaz bi psu v tem primeru prisolila klofuto in to prav močno. Ni pa to edini način, do cilja se da priti tudi na sicer daljši, a varnejši način. Takšna klofuta mora namreč "priti iz srca", roka mora biti hitrejša od pameti. Če samo malce podvomimo ali bi ali ne bi, ali pa se samo malce bojimo, zaželenega učinka zanesljivo ne bo. Lahko pa se nam pojavi kup nezaželenih stranskih pojavov, tudi resen napad. Torej Mojca, klofutanje psa pri tebi ne pride v poštev. Preberi si navodila (napisana so bila že stokrat, samo malo je treba pobrskati) kako naj se obnaša lastnik, da ga bo pes sprejel za vodjo. Predvsem je treba paziti, da si pes vsak drekec ki ga dobi od nas (tudi boženje in pozornost) zasluži. poleg tega nikoli ne dopustimo, da pes z nesramnim ali celo agresivnim vedenjem doseže to kar je hotel (če ti umakneš roko ko šavsne, je svoje dosegel, njegov ego pa je še neizmerno zrastel. zato se nekaj časa izogibaj konfliktnim situacijam. Če boš dosegla da te bo spoštoval kot vodjo, se bo sam od sebe začel vljudno obnašati. pa ne mi reči da ne deluje. deluje 100%, če si vztrajen in dosleden.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: damayanti , ponedeljek, 28.11.2005 : 17:04:59
Ni provokacija, samo vprašala sem glede na to, da nisi konkretno napisala, za kaj se gre. Ker si se pa spodaj strinjala z rožico, sem dodala še tisto drugo vprašanje.
Sammy, se ti opravičujem , ker sem te napačno razumela ;)  (No  hard feelings.. I hope :-[-  nisem imela  ravno najboljšega vikenda-  so me malo iz tira vrgli okoliški krajani, zaradi  dveh  muckov, pa sem malo prenagljeno napisala post) ;) :)

No pa nazaj na temo 8)
Včasih se takole pogovarjam, z lastniki drugih psov in res me preseneča  kaj  vse doživljajo  od svojih psov.  Iz inata  zalije( poščije) omaro,  napada  družinske člane nihče ne sme sedeti na  npr. določenem fotelju, ker si je njihov gospod pes tam izbral mesto  in podobne ???.  In najbolj  nedopustno se mi pa  zdi, da  pes renči na lastnika med tem ko jé  ali  , da še celo  šavsa po njem ko  mu dajo nek preprost ukaz  kot je sedi ali prostor.... ???
Vem , da obstajajo pasji psihiatri...  ampak  mladička  pa  vseeno lahko  sam spraviš  v red  vsaj v večini primerov.  Ne znam si pa  predstavljati da  poizkuša rangirat  3 mesečna  AST,  in  da  se ji lastnik umika....  ja   porka duš, če  se ji to dopusti  v tej starosti  ..  kaj  bo ta psica delala šele  čez  nekaj mesecev, ko bo prišla v puberteto.  :o...  Mogoče  jaz  res nimam najboljših metod,sem pač  mnenja,  da  ena  "focka " ne naredi  veliko slabega,  res  pa  je tako kot je napisala  Lanabela...  odvisno od karakterja  psa.  Tudi moja Dina  ni ravno  angelček...  vse prej kot to.  Najprej , ko je prišla k meni, si je tudi  mislila vse prisvojit  in je bila  Damču  popolna  šefica.  Vzela mu je njegovo  blazino, njegovo skledo.. hotela vse njegove  igrače... če ji je kaj vzel  je  bilo en kup renčanja  in  grizenja...  ampak  sem jo spravila  v red glede tega.  Da ne omenjam , kako   sem ji  " dotajčevala"  kje ima prostor :P.  10X  sem jo dala  na prostor  12X je  vstala  ....  in je bila deležna tudi  " cajteng- terapije"...  ampak    ji je prebilo.
Sedaj  ko je prostor je prostor,  če se meni "dvigne ",  da ima  dovolj kosti(  ker sama nima  mere  kdaj ne more več  grizti) ji jo vzamem  direktno iz  gobca-  brez  kakršnega koli renčanja.  Nema  divjanja  in preganjanja, po večerji  itd.
Saj  se vse da... je pa res  , da  včasih je treba biti prekleto  vstrajen.  Pa  tudi  kdaj pa  kdaj si "določeni" psi  zaslužijo  kakšno vzgojno.
Moti me predvsem pri nekaterih lastnikih(  ponavadi ravno takih  kot sem jih  že omenjala - kaj vse si njihov pes dovoli), ko  te malo  manj ,ko  zgrize in  na križ pribije , ko mu rečeš...  "jaz  bi ga  zalimala  okrog  ušes"......  ja  halo  in potem  se  čudi zakaj  take  vedenjske motnje  pri  njegovem psu :(.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , ponedeljek, 28.11.2005 : 17:25:24
Sammy, se ti opravičujem , ker sem te napačno razumela ;)  (No  hard feelings.. I hope :-[-  nisem imela  ravno najboljšega vikenda-  so me malo iz tira vrgli okoliški krajani, zaradi  dveh  muckov, pa sem malo prenagljeno napisala post) ;) :)

opravičilo sprejeto :).


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 28.11.2005 : 17:27:32
Damyanti: ni toliko problem v različnih karakterjih psov kot v različnih karakterjih lastnikov. Sploh ni problem v tem, ali si je pes zaslužil kakšno krepko ali ne. problem je v tem, da nekateri lastniki znajo uporabiti fizično silo tako, da je od nje kakšna korist, drugi pa ne. Trdim, da se psa, ki ga ni mogoče ( z znanjem, vztrajnostjo in doslednostjo + ščepec zvitosti) prevzgojiti na lep način, tudi s fizičnim kaznovanjem ne da. tebi je uporaba sile uspela. v redu. samo nikar sedaj ne ponujaj metode kot vsesplošno uporabne, ker to ni.
Pa še to: pes lahko poščije omaro iz mnogih razlogov. iz inata prav gotovo ne.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: damayanti , ponedeljek, 28.11.2005 : 17:57:13
Nikakor nisem  s tem mislila,  da   ponujam  uprabo  sile  kot vsesplošna  uporabna prevzgoja za psa.  In se zavedam,  da pri marsikateremu psu  zna biti  učinek  prav nasproten od željenega( lulanje od strahu-  prevečkrat že videno). Še  predobro vem , da nekateri  prekomerno  uporabljajo  silo roke  ali  še  marsičesa drugega.In da imajo  nekateri  psa  za orodje  zgolj pri svojem delu  potem  pa  bumf  nazaj v pesjak,  če  se pa ni dobro  izkazal  pa še  brco v  rit.....  glede takih lastnikov,  jaz  tako ali tako nimam besed, bi  jim gladko  pobrala pse >:(

Tole  lulanje iz  inata sem napisala, ker  to počne   pes od moje sestrične(  Johny  razvajeno - nesocializirano-ščene ::)  sory  :P samo tak je)  takoj ko on nekaj  ne doseže  ali se  mu reče  prostor ,  se  začne repenčit... ona ima  sicer  svojo  metodo in ga  takrat  ignorira(  čeprav je  "ubitačno" nadležen z svojim bevskanjem)  in ,ko vidi  , da ne vzbuja pozornosti  gre  do prve  omare  dvigne taco in zalije....  ona  normalno pokonci    vsa  v besu  cunjo  v roko  najprej pobriše  potem pa  za njim  in se lovita po celi hiši :-X...  ko pa   je gospodiču dovolj preganjanja  in je ona tudi že  dodobra upehana(  35 letnica  z  močno prekomerno težo- pes pa  mix med  pinčem- čivavo in še nečim malim)  se  johny  obrne   jo  šavsne  in gre na prostor.  Zanjo je pa to  dosežek-  ker pes je šel na prostor- česar si je ona  v  samem štartu  te cele  kolobocije  želela.  Vsi ostali, kateri smo pa ponavadi priče temu prizoru  pa ..... :-X..  no malo smo se  je že navadili  tako  , da sedaj    imamo  drugačne  namige med sabo ::) ;) ;D


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 28.11.2005 : 21:23:11
Pa to ni iz inata. pes je samo brihten pa je ugotovil, kaj mora narediti, da vsi skačejo okrog. Pa še svoj teritorj spotoma označi. Super kužek, vsaka mu čast.

Pa očitno se nisva razumeli. Ne gre samo zato, da nekateri psi dejansko ne prenesejo sile. gre za to, da  nekateri ljudje ne morejo uporabljati sile pri psih, ki bi si to sicer zaslužili in jim tudi pod razno ne bi škodila kakšna krepka. Če "prijazne" metode (pozitivna motivacija + negativna kazen) ne delujejo, za to nikoli ni kriv pes, ne glede kako trd in trmast je, ampak lastnik: manjka mu vsaj eno od naštetega - znanje, vztrajnost, doslednost


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Stella , petek, 16.12.2005 : 21:37:38
pes ne sme niti pomislit na to, da bi povzdigoval glas nad gospodarjem, kaj šele da bi se ga lotil z zobmi (tu je izvzeta igra). to mu je treba dat jasno vedeti že na začetku in večjih težav ne bi smelo bit. mislim da je klofuta v primeru poskušanja šavsanja al karkoli čisto upravičena. le pomislite kaj bi se zgodilo z vami, če bi kot otrok prisolili klofuto očetu  :D mislim, da bi vsak normalen, dober oče otroka orng premlatil in ga kaznoval, da bi si za vedno zapomnil. (ok izpustimo dejstvo, da se dobremu očetu to niti ne bi zgodilo ker bi otroke naučil da se starše spoštuje!!) ;D ;D in če starš otroka čez rit to še ne pomeni, da ga ima kaj manj rad (kvečjemu bolj) in isto je če gospodar psa s časopisom ošvrkne po gobčku


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: milan , ponedeljek, 26.12.2005 : 13:36:55
Pozdravljeni!
Pri nas doma imamo 2 mesečnega Srednjeazijskega ovčarja. Higijena je super, grize pa kod nor. Na "ne" sploh ne reagira. Ko mu ponudimo igračo jo zgrabi ampak če lahko doseže roko bo le to rajši kot igračo.Vem da je grizenje normalno za to starost ampak naš " tamali" pa že kar pretirava. Vsi smo že pošteno pogrizeni. Poskusili smo z prijemom za kožo na vratu pa še bolj podivja. Ali lahko prosim za kakšne konkretne odgovore na moja vprašanja? Prebral sem celo temo, vendar je tolko različnih mnenj  da več ne vem kaj je prav in kaj ne.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Sammy , ponedeljek, 26.12.2005 : 14:02:47
Ali lahko prosim za kakšne konkretne odgovore na moja vprašanja? Prebral sem celo temo, vendar je tolko različnih mnenj da več ne vem kaj je prav in kaj ne.

Poskusiti velja vse ... Kakor obstajajo različne metode, tako obstajajo tudi različne pasme in tipi psov, vsem ne ustreza vse (vsak ključ ima svojo ključavnico). V praksi se človek najprej seveda loti metod, ki so mu najbolj všeč oz. v katerih vidi rešitev problema. Če po določenem času ni videti napredka, poskusimo kaj drugega. Jaz bi rekla, da na splošno velja, da imajo dolgotrajnejši učinek metode, kjer se napredek ne pokaže takoj, pač pa komaj po doslednem izvajanju le-te.
Pri nama je recimo učinkoval prijem čez gobec (toliko, da ga ni mogel odpreti). Po nekaj sekundah se je  sam podredil - vlekel je glavo proti tlom in jaz sem mu pustila, da se je vlegel (vmes pa ga še vedno držala čez gobec).


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Stella , četrtek, 29.12.2005 : 00:52:25
pri nas je tudi tako, da ima raje roko in rokave kot pa igrače. ko se preveč razživi ga tudi jaz primem čez gobček in 'ukažem' mir. ponavadi spusti ampak potem ko ga spustim se znova zaganja, vendar se potem prav vidi da poskuša če še lahko. takrat ga ignoriram in grem stran za kratek čas ampak vedno tako da me še vidi. potem me pa ne spusti izpred oči in me čaka, ko pridem nazaj pa navadno prinese igračo in se spet lahko naprej igrava.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Marc , nedelja, 02.04.2006 : 01:37:27
Današnji primer. Bernc, 11 mesecev. Pride otrok do naju in vpraša, če ga lahko poboža. Vse OK. Ko pa stegne roko, da bi ga pobožal po glavi, pa je pes čisto znoru. Renčal, lajal, zaganjal in povlekel proti otroku. Še dobro, da sem ga imel na kratko.  :o  Sem bil čisto šokiran. In potem se je zgodilo še enkrat, samo je šlo za odraslo osebo. Tokrat je stegnil roko, da ga je pes povohal, ko pa ga je hotel pobožati po glavi, je pa pes popizil in ga hotel napasti.  :o Kva se dogaja? A ima svojo fazo, ko poskuša dominirati ali kaj? Tudi pri hrani doma mu več ne zaupam, je nepredvidvidljiv. Že dvakrat je zarenčal, ko sem ga hotel pobožati medtem, ko je jedel. Prej se to ni dogajalo. Prosim za pomoč, kako naj reagiram in ga odvadim agresije?  :(


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: rem , nedelja, 02.04.2006 : 09:07:30
Večina psov ne mara božanja po glavi od tujih ljudi, reci naj ga pobožajo najprej po hrbtu šele potem  po glavi, pa počasi ne kar naenkrat.
Pri hrani pa večkrat dodaj v skledo medtem ko pes je, kakšen priboljšek, tako da začuti,da mu nič nočeš,ampak daješ, to vadiš par dni, ko to dobro osvoji mu pa vzameš del hrane iz posode,pes mora to normalno jemati kot dejstvo. Vsekakor mora biti tvoja roka večkrat v njegovi posodi, da se navadi da mu vedno lahko vzameš kar ima. Vadi tudi povelje spusti
z igračko. bodi vztrajen, rezultati pridejo sigurno :)


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: damayanti , nedelja, 02.04.2006 : 10:03:34
Današnji primer. Bernc, 11 mesecev. Pride otrok do naju in vpraša, če ga lahko poboža. Vse OK. Ko pa stegne roko, da bi ga pobožal po glavi, pa je pes čisto znoru. Renčal, lajal, zaganjal in povlekel proti otroku. Še dobro, da sem ga imel na kratko. :o Sem bil čisto šokiran. In potem se je zgodilo še enkrat, samo je šlo za odraslo osebo. Tokrat je stegnil roko, da ga je pes povohal, ko pa ga je hotel pobožati po glavi, je pa pes popizil in ga hotel napasti. :o Kva se dogaja? A ima svojo fazo, ko poskuša dominirati ali kaj? Tudi pri hrani doma mu več ne zaupam, je nepredvidvidljiv. Že dvakrat je zarenčal, ko sem ga hotel pobožati medtem, ko je jedel. Prej se to ni dogajalo. Prosim za pomoč, kako naj reagiram in ga odvadim agresije? :(

Če gre za nanadno  spremembo  in pes tega prej ni počel,  bi se jaz  drugače vprašala.  Tebe  bom pa tudi ;)
1. ali obstaja možnost  da je neka tuja oseba  udarila psa po glavi(  je bil kje spuščen/ hodil  po  kakšnih  sosedovih vrtovih  ipd.?)
(To mi najprej pade na pamet... ker kar nenadoma se mi zdi  čudno  da bi  začel  tako reagirati...  tudi če bi  začel  dominirati  bi najprej  poskušal  po malem  in to  stopnjeval.)

2. Tole  bo sicer  malce  bolj  strašljivo.
Pes  lahko renči  tudi zaradi bolečin v glavi.  .... jaz bi šla  malo do veterinarja in mu omenila  ta problem.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Marc , nedelja, 02.04.2006 : 10:39:25
Najprej hvala odgovore. Mislim, da je pri mojem psu zgolj za vzgojni problem, ko je v tej fazi in poskuša. Ni bil pes nikjer sam spuščen, da bi imel kakšne slabe izkušnje pa tudi točka 2 mislim, da ne bo prava. Do znanih ljudi se obnaša normalno in jim pusti božanje. Gre za neznance, ki jih prvič srečava. Je pa že od malega nezaupljiv do tujcev in se je vedno izmikal mečkanju. Po moje to renči iz nekakšnega strahu, čeprav ni imel nikoli slabe izkušnje.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: damayanti , nedelja, 02.04.2006 : 11:52:35
  Aha :)...  malce  ste mu  popuščali  na začetku  in je pridno izkoritil.... sedaj  vas  pa  čaka kar  naporno delo, še posebej zato ker je  ravno  v  cvetu  pubertete  ;)  če nočete, da  bo  čez  kakšno  leto   "  kar se Janezek nauči  to Janez zna" ;),  ga  kar čimprej  odvadite  te razvade.  Ker  zna  vaš  mali  berni  postati  pravi  " pain in the  ass" ;D,  če ga tega ne boste odvadili.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Marc , nedelja, 02.04.2006 : 13:21:32
Ma ja. Pomoje je bila napaka, ker se je premalo mečkal z neznanci. In zdaj je nezaupljiv. Delamo na tem, da bo bolje.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: magic , četrtek, 07.09.2006 : 20:12:03
oj!

moj pes  tudi samo grize ali za roko, hlačnico, copate itd. Ne grize le če imam v roki igračo ampak včasih tudi to ignorira.poskusil sem vse ignoriranje, roka na gobcu, tudi udaril sem ga že po tazadnji ( ne preveč) ...  ampak vse sprejme kot igro, vedno pa ne morem imeti sabo kako igračo! sedaj poskušam ko me ujame za roko rečem ne in grem v hišo, a tudi ne pomaga. imate kake nasvete??? sem že skoraj obupal, saj je še mlad mogoče bo prerasel a nočem raskirati


Naslov: GRIZE!!!
Poslano od: chilly , nedelja, 07.01.2007 : 20:43:21
Ker nisem našla odgovora na moj problem nikjer drugje, sem se odločila odpreti novo temo.

Imam čivavo, star je 3 mesece (skoraj).
Kadar je utrujen, zaspan... ga lahko normalno božamo, ga "cartlamo", pusti delati VSE - od božanja po smrčku, po tačkah, repku,...povsod. Ko pa ni utrujen, pa vse, kar mu pride pod zobke GRIZE. Ima že kar ostre zobe, zato je kar boleče. Grize roke vseh ljudi (mene, mame, očeta,...) in nikakor ne morem preusmeriti njegoce pozornosti na kaj drugega, naprimer igračko, žvečljivko... Zanima ga samo roka oz. človek. Ne vem ali je to zato ker mu rastejo zobki? V vsakem primeru pa ga hočem navaditi da bo vedel, da grize lahko njegove igrače in razne kosti iz kož, ne sme pa ugrizniti človeka.

Ko ugrizne, ne spusti. Ko se že zelo zelo zaderem nanj, spusti (iz strahu?), ko pa minejo 3 sekunde, zopet skoči v roko in ugrizne.

Ali se mladički tako igrajo?

Imela pa sem že pudljico, ki tega ni delala. Ona pravzaprav ni grizla nič - niti z igračami se ni hotela igrati :)

Prosim, če ima kdo kak dober nasvet, trik... naj mi sporoči.

Vsako mnenje oziroma odgovor na moje sporočilo je dobrodošlo,

hvala.

LP


Naslov: Re: GRIZE!!!
Poslano od: ka ty a , nedelja, 07.01.2007 : 20:49:54
Živjo!
To dela skoraj vsak mladiček.
Podobna tema pa je tukaj:

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,11363.0.html


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: chilly , nedelja, 07.01.2007 : 20:59:16
Se opravičujem, ampak res nisem videla tega prej :(

Hvala.


Naslov: Psička mladička
Poslano od: Biba24 , sobota, 20.01.2007 : 18:56:09
Pozdravljeni!

Imam psičko mladičko, staro približno dva meseca in pol, to je moj prvi pes. Je mešanka, zelo podobna zlatemu prinašalcu, ljubka. :) A njeni zobje so vsak dan bolj ostri. Grize vse mogoče in skoz jo moram kregat. Ima igrače a dostikrat se raje spravi na pohištvo, tepih, celo svojo posteljo je začela s kremplji razmetavat in cufat z zobki. Ko greva ven se spravi na mojo trenirko, saj jo lovi ko tečeva. Kako naj jo naučim, da določlenih stvari ne sme grist. Jaz jo primem za glavico, grdo pogledam, in povzdignem glas. Ali je to prav?Kdaj pa kužki nehajo takole grist stvari?
Zanima me še kdaj se izoblikuje kužkov karakter, vem, da je karakter odvisen od lastnika, ampak ali je možno, da je pes vragec že po naravi. Moja je bila prva dva dni zlata, danes pa totalen vragec. Spala je prvo noč pri fantu, ker fant živi drugje kot jaz in od takrat se mi zdi bolj poredna.
Pa še to ali lahko daš tako majhnemu psu že meso za jest?Moja ponori, ko jemo meso in sem ji ga danes dala malo v posodico. Bila so jetrca.
Kako naj ji dopovem, da sem jaz njen gospodar in da mora mene poslušat?Ker danes me ni čisto nič ubogala. :o
Hvala za odgovore!


Naslov: Re: Psička mladička
Poslano od: luncica , sobota, 20.01.2007 : 19:16:05
Glasen "ne"  ali pa "fuj", karkoli... pa seveda preusmeritev pozornosti na nekaj, kar lahko unici (njene igracke). Na pohvalo in priboljske pa nikar ne pozabi ;) ko naredi nekaj prav.
Mah, imajo toliko energije tile mladi vrazicki, da nimas niti casa spati, se se spomnim tega...


Naslov: Re: Psička mladička
Poslano od: luncica , sobota, 20.01.2007 : 19:18:18
Aja, ko jes, jo obvezno ignoriraj. Ti si sef, ti si lahko dolocis, kdaj bos jedla - in kdaj bo ona jedla. Ce se ti zdi, da tega ne ve, jej pred njo - najprej postrezi sebi in pojej, sele nato njej. Saj bo... :)


Naslov: Re: Psička mladička
Poslano od: čenča , sobota, 20.01.2007 : 19:34:34
Draga Biba24,

doma imaš točno to, kar si napisala- psičko mladičko, ali če malo prevedemo, pasjega kobacača, otročaja. Pasji otroci okolico raziskujejo tudi z zobki. Zanimivi svet je treba ovohati, poslušati, poskusiti  ;) ... Naše bibe pridno delajo prav to in na nas, njihovih skrbnikih je, da jim postavimo meje dovoljenega, jim pokažemo, kaj je za njih varno, jim preprečimo, da rinejo v neposredno nevarnost in jih naučimo, kaj se ''spodobi''. Predstavljaj si, da je za majhnega kužka vogal omare prav tako dobra igrača kot gumijasta kost. Na tebi je, da jo naučiš drugače. Njeno grizenje neprimernih objektov pospremi z odločnim ''ne'' ali (kar predstavlja še ostrejšo prepoved) ''fuj'' in jo preusmeri na grizenje/ igro z igračko. Pri malih psičkih je potrebno biti dosleden, ker iz kepic hitro zrasejo v velike krepke kosmatince, ki se lahko skozi večino stvari  :P dejansko tudi pregrizejo.
Torej- bodi dosledna, kužiko okaraj in preusmerjaj njeno vedenje.
Boljše vprašanje kot ''Kdaj...'' bi bilo, če kužki sami od sebe ''sploh kdaj'' nehajo takole grizti stvari. Vsekakor imajo še posebno veselje do takšnega početja nekje med 3. in 4. mesecem, ko menjajo zobke, kar te še čaka. Oboroži se s primernimi igračkami (priporočam kong, malo posurfaj, kaj to je), kostmi iz goveje kože, kakšnim slastnim sušenim uhljem...in veliko dobre volje  ;D in doslednosti.

Čestitke, da je tvoja psička živahna. To je eden izmed dobrih pokazateljev, da je zdrava in zadovoljna pasja duša, ki ti bo v prihodnosti, verjemi, znala vračati za trud, ki ga boš vložila v njeno vzgojo. Če imaš možnost, jo pelji tudi na kakšne igralne urice v bližnje kinološko društvo in kasneje v malo šolo. Nihče se ne rodi učen, tudi tvoja psička se ni, a skupaj vama bo gotovo uspelo.

Biti ''pasji starš'' ni lahko- je pa sladko  ;D. Ni tablet, ki bi preprečile grizenje pohištva (jap, pri veterinarju se je nekoč dejansko pojavila ženska s takšnim vprašanjem), obstajajo sicer trikci, ki lahko pomagajo, da kužku pohištvo ''zasmrdi'' (spreji, drgnjenje z limoninim sokom...) a prejkone so to začasne rešitve. Sploh pa, trenerke npr. ne moreš nasprejati.  ::)

Bodi dosledna, bodi nepopustljiva v tistih stvareh, v katerih moraš biti, predvsem pa imej rada svojo kužiko in naj ti ne bo žal časa, ki ji ga boš posvetila zdaj, ko je majhna.

O hrani pa kdo drug...

Uživajta!  8)


Naslov: Re: Psička mladička
Poslano od: čenča , sobota, 20.01.2007 : 19:37:18
Na pohvalo in priboljske pa nikar ne pozabi ;) ko naredi nekaj prav.
Ja, seveda tudi tega ne pozabit! ''Pridna'', ''To'' ali glasen ''Bravo'' s koščkom priboljška, ko gloda svojo igračo, delajo čudeže.


Naslov: Re: Psička mladička
Poslano od: Biba24 , sobota, 20.01.2007 : 19:47:19
Hvala za pomoč in fine odgovore!Zgleda, da bomo imeli še kar nekaj časa pestro... ;D


Naslov: grizenje ljudi,predmetov
Poslano od: V , nedelja, 11.03.2007 : 14:17:22
Dobil sem mešančka starega dva meseca,sedaj me pa karnaprej grize,seveda,igra se,zanima pa me kako ga naj tega grizenja odvadim,metodo da ga pustim na miru in odidem vstran od njega sem že probal,vendar nič ne pomaga,že cel tedn me neprestano grize ....razn ko se zmatra in zaspi...


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: alessa06 , nedelja, 11.03.2007 : 16:07:32
Hehe, to smo pa verjetno vsi dali skos.  :D

No lahko napišem kako je bilo pri nas.

Naša je skos grizla, da smo bili že vsi živčni, ni pomagalo nič.  :( :o

Ne prijem za gobček, pa renčanje zraven, ne stisnjena ustnica ob zobe, ne beseda ne sme, nasploh nič.
Nato smo začeli s preusmerjanjem. Ko je začela z grizenjem, smo ji zatlačili v gobček igračko, in spet, ko je spustila igračo in prijela roko, hlače, nogo, smo rekli  umirjeno NE, zopet v gobček igračo. Nonstop igračo in spet igračo v gobček. Je res trajalo dolgo (5 mesecev) a je počasi nehala in kar sama vzela igračo. Najhuje je bilo, ko je menjala zobe.

Sedaj kar sama prinese igračo in jo rine vate, kakor igraj se z mano.

 Mislim, da  je to prinešeno iz legla, ko mladički med seboj merijo moči, ustvarjajo hirarhijo in tam jih, če je prehudo pomiri mama, mi pa ne reagiramo kot mama. Verjetno ga je še strah, nima taprave pasje družbe , svoje dodajo še zobje, ki rastejo in ne zna se drugače igrati. Saj on ne ve da tebe to boli. Tudi mi smo hodili vsi pogriženi po rokah.

Mogoče kako suho svinjsko uho dodaj za zabavo. Tisto počasi grize in se s tem utrudi. Naša ga je pri dveh mesecih imela za cel teden, sedaj pa ga zdrobi v petih minutah.
In nikar NE dovoli,  ko grize kako kost ali svinjsko uho , da zraven renči, če se mu približaš ali mu hočeš vzet, še manj, da te ugrizne. Da ne boš mislil, da pri treh mesecih kužek ne zna močno in do krvi ugrizniti. Pa še kako. Navadi ga, da ko mu daš kaj za žvečit ali suho uho, čez kako minuto umirjeno reci PUSTI in vzami, pa reci joj kako lepo imaš PRIDEN, pa mu vrni, da grize naprej. Tako kasneje ne boš imel težav, če bo psu treba kaj vzeti iz gobčka.

Bodo še drugi kaj napisali, pa se potem odloči kako boš omilil to grizenje.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: V , nedelja, 11.03.2007 : 17:30:04
alessa06,hvala za odgovor,mislim da se bom držal kar tega kar si mi ti rekel!!!

saj nebi nix rekel da bi grizel,pa če tudi se igra je že mene in mojega očeta vgriznil do krvi!

hvala za odgovor!!

imam še eno vprašaje,ni pa prav iz vzgoje....

bolhe-klopi,kupil sem nekakšen puder ki žal ne pomaga,pa tudi EUKACID,pa še se zmeraj praska in ima kako bolho,pa tudi klopa je že mel...s čim naj še probam??

l.p
hvala


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: alessa06 , nedelja, 11.03.2007 : 19:11:31
To ko v igri vgrizne je skoraj lahko rečeš po nesreči, ko pa zraven zalaja ali renči in pokaže zobke pa ni več hec. Takrat moraš pa ukrepati.

Bolhe, klopi, to pa je nadloga. Jaz imam za mojo psičko frontline ampule. Tukaj imaš link,  pa poglej. Dozira se  po kilaži psa. Dobi pa se v vseh trgovinah za male živali in lekarnah. Drugače pa je še veliko drugih zadev, ki odganjajo  zajedalce.

http://frontline.us.merial.com/products/products_flplus.asp


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: T@ti , nedelja, 18.03.2007 : 11:32:35
LEP POZDRAV. VCERAJ SMO KUPILI MOPSA, STAREGA TRI MESECE, KUZEK SE SE POLULA IN POKAKA V STANOVANJU, ALI JE TO ZE PREPOZNO DA GA NAVADIMO DA TO DELA ZUNAJ, SMO ZACETNIKI, TO JE NAS PRVI KUZA, ZIVIMO PA V BLOKU, ZA VSAK NASVET BOM HVALEZNA, PA SE TO SPLOH NE LAJA SAMO HROPE, ALI JE TO KAJ NAROBE


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: luncica , nedelja, 18.03.2007 : 11:39:00
V bistvu jaz mopsa se nisem slisala lajati, ampak res samo hropejo in mrmrajo.

3 mesece star kuza je se mladic, ki mu je treba pokazati, da se lula in kaka zunaj. Vsaki dve uri ven, ko zunaj to opravi, naj dobi priboljsek (ali igraco + igro, kar ima pac raje), ko pa to doma naredi, pa pac ne dobi nic, ampak ga samo ven peljite.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: luncica , nedelja, 18.03.2007 : 11:46:25
Se nekaj o lulanju:

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,7642.new.html#new

in

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,10575.0.html

pa se

http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=8

Veliko uspehov!


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Jana , nedelja, 18.03.2007 : 11:54:45
T@ti, najbrz nima pravega pomena pisati o tem, da bi odgovore na vprasanja morali vedeti se preden ste domov psa v resnici pripeljali in da bi vam moral vzreditelj, pri katerem ste psa kupili, stati ob strani z odgovori na vasa nesteta vprasanja, ki se vam ze danes, v prihodnje se vam bodo pa se bolj pogosto, pojavljajo.

Torej, predhodno znanje in poznavanje odpade, ker je pes "ze tukaj", prav tako ocitno odpade vzreditelj, zato na kratko:

- Preberi, kaj je napisano o lulanju mladicev na tem forumu. Ja, si bo treba cas vzeti sedaj. 3-mesecni mladic je se "dojencek" in noben pes se sam ne nauci lulati zunaj. Ce ga na to ni navadil ze vzreditelj, bo zadeva precej dolgotrajnejsa, kot bi bila sicer. Ne glede na to, kje stanujete (blok, hisa...) je potrebno psa nositi ven zelo pogosto, predvsem po vsakem hranjenju, ko se zbudi, pa se vmes, ko se igra. Skratka, letanje ven in not vam ne uide v nobenem primeru. Sicer pa, preberi, pa bo veliko vec zadev jasnih. Da se pa vsakega psa nauciti cistoce, tako tudi tvojega, le z veliko mero potrpezljivosti in krpami za brisanje se je treba oboroziti.

- Glede hropenja bodo poznavalci pasme povedali, ali je hropenje ok ali ne. Morda je zadeva celo pasemska znacilnost, vendar nisem poznavalka mopsov. Tukaj manjka vzreditelj, ki je psa prodal in ki bi vedel najbolje odgovoriti na vprasanje.

- Pa se velika pisava. Brez zamere, vendar PISANJE S SAMIMI VELIKIMI CRKAMI v elektronski komunikaciji pomeni DRETJE na bralce, kar pa najbrz ni bil tvoj namen.


Naslov: Maltežanka preveč grize
Poslano od: Šanti , sobota, 24.03.2007 : 09:19:53
Imam 5 mesecev staro maltežanko. :) Problem pa imamo ,ker nas grize.  ;D Grize ko ji snemaš ovratnico, ko se igraš z njo , ko greš mimo nje, ko jo skopamo ali umijemo tačke pa se ji čisto utrga. Grize , nori po stanovanju,.... :'( Poskušali smo z igračo. Da jo v tistem trenutku zamotiš, pa drži igračo le toliko časa dokler si zraven, ko se hočeš premakniti te že drži za hlačnico.

Ne želim jo vzgajati z kakšno agresijo, bi jo pa vsekakor zelo rada naučila poslušnosti .

Hvala za nasvete , Mateja 8)


Naslov: Navajanje na opravljanje potreb zunaj
Poslano od: deika , četrtek, 26.04.2007 : 08:49:51
Ojla!
V pričakovanju na psička, ki ga bomo pripeljali v stanovanje (ki ima vrt), bi vas prosila za nekaj nasvetov pri navajanju psička, da se lula in kaka zunaj. Sama še nisem bila lastnica psa, zato res ne vem, kako ga tega naučiš in bi bila zelo zelo zelo vesela kakršnihkoli namigov, trikov itd.
Hvala vsem za odgovore in dosti veselja z vašimi kužki!
Papa 8)


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Tetameta , četrtek, 26.04.2007 : 09:03:49
Ojla!
V pričakovanju na psička, ki ga bomo pripeljali v stanovanje (ki ima vrt), bi vas prosila za nekaj nasvetov pri navajanju psička, da se lula in kaka zunaj. Sama še nisem bila lastnica psa, zato res ne vem, kako ga tega naučiš in bi bila zelo zelo zelo vesela kakršnihkoli namigov, trikov itd.
Hvala vsem za odgovore in dosti veselja z vašimi kužki!
Papa 8)
To res ni tak problem...nam je uspelo še vsakega psa, ki smo ga imeli, takoj naučit, kje se opravlja potrebo... Ko se polula v stanovanju, ga moraš kregat, nekaj v stilu "kdo je to naredl" ali pa "fuj" oz. nekaj, da bo vedel, da je to narobe... In potem moraš biti z mladičem veliko zunaj, tako da sploh nima časa, da bi se polulal v stanovanje... Jaz sem bila z mojo (ko je bila še ful majhna) zunaj vsaki dve uri... In potem, ko opravi zunaj potrebo, ga ful pohvališ... In to je to...sej psi hitr zaštekajo, kaj morajo naredit...  :P


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: smrcek , četrtek, 26.04.2007 : 15:25:10
Ko se polula v stanovanju je treba tako mesto dobro pomiti, da nima več vonja.
Ker če boste samo pobrisali se zna zgoditi, da se bo psiček ponovno polulal na točno tisto mesto.
Lula in kaka psiček vedno po hranjenju. Zato po obroku takoj ven na vrt in tam počakajte, da opravi potrebo
in ko jo, ga izdatno pohvalite.
Tudi zjutraj, takoj ko vstanete, je čas za lulanje in kakanje.
Precej kužkov, pa že nakazuje kdaj ga lulat in kakat in sčasoma boste tako obnašanje prepoznali in opazili, da kuža prosi za izhod na vrt za lulat ali kakat.
Meni se je v stanovanju pokakal samo enkrat  to je takrat, ko je prišel k nam domov in potem nikoli več. Je pa lažje ker imamo atrij in se psiček samo postavi pred vrata in rahlo zacvili in že vemo koliko je ura  ;)


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: deika , ponedeljek, 30.04.2007 : 10:11:34
Tetameta hvala za odgovor! A tako enostavno ej to?Super! Hvala še enkrat.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Tetameta , ponedeljek, 30.04.2007 : 10:18:46
Tetameta hvala za odgovor! A tako enostavno ej to?Super! Hvala še enkrat.
Ponavadi je...je pa odvisno od psa...kakšni se bodo zanalašč polulali noter, pa tudi če bodo prej cel dan zunaj (tudi za take primere sem že slišala)... ??? Drugače pa mislim, da bi vsak normalen pes s pravilnim pristopom (torej kreganje, ko se polula v stanovanju in nagrada, ko se zunaj) moral hitro zaštekati, kje naj lula in kje ne... :o


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Uma , četrtek, 03.05.2007 : 11:36:10
Z eno takšno, ki se je zanalašč polulala noter, če kaj ni bilo po njeni volji sem imela jaz kr nekaj mesecev precej trdega dela, da se je obneslo.

Drugače pa edino to je moj nasvet, namesto kreganja ko se polula v stanovanju se bolj obnese ignoriranje, ko pa zunaj lula pa ful pohvala. Pri kaksnem bolj obcutljivem psu lahko kreganje namrec povzroci, da zacne svoje luzice "skrivat".


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: balu07 , sreda, 04.07.2007 : 09:09:12
Živjo!
Jaz imam enak problem kot vi(nekateri).Moj psiček je star 2 meseca in v stanovanju lula in kaka.In seveda grizi.Ta problem grizenja sem probala s "poskusom" au in cviljenja a ni nič pomagalo je pa res,da je pomagalo tisto stresanje gube.Ko sem to naredila me je samo še gledal.
Hvala!LP in želim srečo tudi vam


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: mavrica , torek, 17.07.2007 : 13:10:27
Meni se zdi aaaau in cviljenje precej učinkovito. Prijateljičin shih-tzu ima sedaj obdobje "grizenje vsega kar neze in gre". Ko sem ji to svetovala in je poskusila in ni nič pomagalo, saj je rekla: au Kimi...zdolgočaseno in tiho.  Ko pa sem poiskusila jaz, in na ves glas zakričala, je takoj spustil in me začel lizati po roki. Za tako stvar je treba imeti malo "igralskega talenta"...:D


Naslov: Pobesneli Staffordski mladiček ?
Poslano od: mirancar , četrtek, 19.07.2007 : 16:43:16
Lep pozdrav.
sem lastnik 8 tednov starega stafford terrierja kateri grize renči in se zaganja v vse poznane ljudi prosim če mi pomagate ter mi napišete kako naj ga tega odvadim. Najprej sem ga nežo udaril po gobčku in rekel besedo fuj sedaj pa mi so v kinološkem društvu  povedali da se tega nesme. Prosim da mi kdo z izkušnjami pomaga Hvala.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: mavrica , petek, 20.07.2007 : 09:56:10
Nemorem ti ravno pomagati, ima pa moja bivša sošolka mladega stafforda Arta in in imajo z nim veliiike probleme...včasih je hodila cela "pogrižena" v šolo. Poleg tega, da se zaganja v družinske člane, kim večkrat pobegne v gozd in take stvari... star je pa nekje pol leta...


Naslov: hilus
Poslano od: hilus , ponedeljek, 23.07.2007 : 14:23:25
Pozdravljeni!

Sem nova na forumu in danes je moj prvi dan z vami. Upam, da me boste sprejeli. Skratka še preden sem se včlanila, sem vsak dan spremljala vaše pogovore glede psov in vidim, da imamo vsi približno iste probleme. :D Pred tednom dni smo namreč domov pripeljali našega otroka, ki sliši na ime Hilus. Star je dva meseca in je namška doga modre barve. Imamo 100% akcijo, vsak dan se polulamo tudi do 5x v eni uriiii. Seveda tudi po svojem ležišču, tako da smo enega že zamenjali drugega pa že dvakrat oprali   ::). Kakšen nasvet prosim!!??


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Tetameta , ponedeljek, 23.07.2007 : 14:43:16
Pozdravljeni!

Sem nova na forumu in danes je moj prvi dan z vami. Upam, da me boste sprejeli. Skratka še preden sem se včlanila, sem vsak dan spremljala vaše pogovore glede psov in vidim, da imamo vsi približno iste probleme. :D Pred tednom dni smo namreč domov pripeljali našega otroka, ki sliši na ime Hilus. Star je dva meseca in je namška doga modre barve. Imamo 100% akcijo, vsak dan se polulamo tudi do 5x v eni uriiii. Seveda tudi po svojem ležišču, tako da smo enega že zamenjali drugega pa že dvakrat oprali ::). Kakšen nasvet prosim!!??
Zanimivo... :o Naša se ni hotela polulati na svoje ležišče, še v stanovanje ne... Se je raje polulala na hodnik... ::)
Hm... Najprej mu dej vedeti, da ne sme lulat v stanovanje...recimo pokaži na lužo in ga kregaj (kak "fuj" ali kaj podobnega, ne mislim nič fizičnega)... Potem pa bodi z njim čimveč in čimdalj zunaj (zdej to res ni problem) in ga pohvali, ko se bo polulal zunaj... Na ta način je moja dokaj hitro zaštekala, kje naj lula... :o


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: hilus , ponedeljek, 23.07.2007 : 16:13:35
ja saj to vem ja. saj sem z njim veni koliko se le da. po vsakem obroku, spanju,... problem je le v tem da je hiter in še preden se vstanem zjutrjaj s postle on že lula.. :( namreč doma smo v tretjem nadstropju in še po vrhu vsega brez lifta.. :-\ drugače bi ga kar hitro prijela in šla z njim takoj ven. sem mu naredila tudi "stranišče", vendar ga on uporablja za igranje in cefranje papirja..


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: mavrica , torek, 24.07.2007 : 09:02:53
Uf..imate pa velike probleme! Žal vam nebi znala pomagati čeprav doga, pa če prev mladiček ima že precej velik mehur in bi (po moje) lahko zdržele (glede na to, da zdržijo tudi višavci, čivave, cavalierji...). Mi je pa prav žal, da vam ne znam pomagat...SE bo oglasil še kdo z več izkušnjami.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: mavrica , sreda, 22.08.2007 : 20:53:23
No, sedaj imam pa tudi sama problem... Naš Lou nikakor noče lulat in kakat zunaj (!!!). Danes je prvičk kakal po sprehodu (ta je bil po kosilu) in to notri, saj na sprehodu ni in ni hotel kakat... sedaj smo bili celo popoldne zunaj, pri sorodnikih in tudi ni ne lulan ne kakal... Takoj ko pa smo prišli domov - hitro na papir in lulat, na to pa še kakat... pomoč=?


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: karlina , nedelja, 26.08.2007 : 08:02:41
Naš dvomesečni pekinez se nam je pokakal in to ful v avtu na mojo , si mislite.Naj vam povem da smo šli vsi skupaj na dolg sprehod, sem ga tudi nosila, nato pa na pico.preden smo šli v picerijo sem ga nesla v avto in ko smo ugotovili da imamo mizo na terasi sem šla ponj.Nakar zagledam lep kupček na moji kapi >:( >:( >:( in še poleg otr. sedeža.Grooza!!!Mislite da se je podelal iz protesta?Tudi ko se eno jutro nisem znjim igrala, sem šla nazaj v postlo, se je polulal na laminat v spalnico, kjer se še nikoli ni.Mislimo si da protestira.Je to možno?Seveda sem ga kaznovala v boksu.
Glede grizenja ga malo švrknem po gobčku in rečem glasno NE!Še mojih japonk si ne upa grist ker dobro ve da ne sme.Mislimo si da nas ima za norca in da je zelo pameten.Kaznujemo pa ga z boksom za v avto in zelo dobro ve kje je zagrešil.Za grizt mu dam njegove igračke, zelo rad pa ima bikovo kito.Ko je tak podivjan ga nesem na vrt da se zdivja pol pa itak zaspi.
Tudi renčal je že ( to je nagon) pa sem reagirala isto kot pri grizenju.Naša 3 letna hčer se ga zaradi tega včasih boji.
Probajte ga kaznovat z boksom. Mogoče pa je rtes odvsno od vsakega psa posebej.
Pa srečno!


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: ka ty a , nedelja, 26.08.2007 : 13:57:33
Karlina pokakal se sigurno ni zaradi protesta.  To, da bi bil v avtu, če ne bi imeli mize na terasi pa ni prav. V tej vročini zna biti celo usodno!


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Drejči , nedelja, 26.08.2007 : 18:03:18
karlina
dobrodosla na forumu.
Zdaj pa k temi:
imas dvomesecnega mladica, ko pa berem tvoje poste, se mi zdi, da govoris o odraslem psu. Do mladica se obnasas kot do odraslega psa.
Mladica NE vlacis na dolge sprehode, ker je premajhen in tega enostavno ne zmore in ker se nima vzpostavljenega imunskega sistema in lahko pobere kaksno bolezen, ki je smrtno nevarna za mladica.
Mladica niti odraslega psa NE puscas v avtu. Psi se namrec ne potijo (razen skozi blazinice na tackah in preko gobca) in jih zlahka doleti vrocinski udar, ki je usoden za psa.
Mladica NE kregas zaradi kakanja in lulanja, ker on se ne ve, da to ni dovoljeno. Ko vidis, kaj misli narediti, ga vzames v narocje in odneses na prostor, kjer to lahko stori.

Dvomesecnega mladica NE KAZNUJES temvec mu pocasi kazes kaj je prav in kaj ne.

Dvomesecni mladic je DOJENCEK in ce od njega pricakujes, da bo vedel kje lahko kaka in luka, kaj lahko grize in kaj ne je enako, kot ce bi od enoletnega otroka pricakoval, da si bo sam znal zamenjati plenice, zavezati cevlje in ze vnaprej vedel kaj lahko vtakne v usta in kaj ne.

Citat
Še mojih japonk si ne upa grist ker dobro ve da ne sme.
NE pes tega ne ve. Zelo dobro pa ve, da se te boji.
Zdaj me pa zanima ali je poanta, da se te pes boji? Ne ni poanta v tem. Pes se svojega lastnika ne sme bati.
Se majhen nasvet: ce pes grize nekaj kar ne bi smel, je pri tej starosti potrebno njegovo pozornost preusmeriti drugam, npr.: igra s teboj, ne pa udarec.

karlina,
zal ti moram povedati, da o pasji naravi ne ves prav veliko, zato te lepo prosim, pa ne zaradi mebe ali tebe, temvec zaradi psa - pojdi s svojim psickom v pasjo solo.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: karlina , ponedeljek, 27.08.2007 : 07:38:07
Haj!

Jaz psička ne tepem, moj mož je bolj grob do njega in ne morem pomagat ker se mutega ne da preprečit.Na vso silo ga je hotel imet, zdaj pa nima živcev.Jaz sem bla proti temu da imamo psa, ker ga ima moja mama in vem kako je.Saj jih imam zelo rada, ampak zdaj mi je otrok dovolj, vseeno pa si ga je del mene želel.
Se popolnoma strinjam s tabo, ampak mojemu ne morem dopovedat, še manj pa preprečit in je vse zastonj!Sedaj ga hoče dat  k svoji mami, ker nas zjtraj zbuja, kar je pri mladiču normalno.
Jaz pa sem se tako navezala nanj in ga sigurno ne bom dala stran, ne morem.
Mož je rekel da ljudje pse tepejo, da se prej naučijo in razumejo, kar sploh ni prav.Zdaj mu očitam ke r ga je hotel on imet.

Se pravi glede sprehodov, mali še ni pripravljen.Včeraj smo šli po marini in je hodil ene 100m, pol sem ga nosila 10 minut in nato je spet malo hodil.Praviš da to ni v redu?Španjelka od mojih ima že 14 let in sem res pozabla kako že zgleda z mladičkom.Je potem dovolj malo skakljanja po vrtu?Kdaj bo pripravljen za dalši sprehod?
Takrat je bil v avtu zvečer, ko ni blo več toplo , okna pa je imel malo odprta.Sicer je bil samo 5 minut.

Mali se  mi ful smili, non stop hodi za mano povsod.
Upam da bo šlo na bolje.
lp


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: delavec@amis.net , ponedeljek, 27.08.2007 : 15:37:48
Karlina, vidva z možem sta oba popolnoma nezrela , nimata nobenega občutka za živali, niti odgovornosti. Poiščite mu drug dom, takšen, kjer imajo živce, predvsem pa občutek za živali, vsaj to naredite v dobro psa, če že skrbeti nimate volje zanj. Najbolj me razjezi, da si omislijo žival takšni ljudje.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Jana , ponedeljek, 27.08.2007 : 16:10:28
U, mater, svasta, kaj se da prebrati.

karlina, edini nasvet, ki ti ga lahko dam, je takojsnja oddaja psa. Kamorkoli, kjer se bodo zavedali, da so dobili pasjega mladica in kjer bodo pri skrbi zanj znali uporabljati tudi kancek zdrave pameti. Te po tvojem pisanju v zvezi s psom nimata ne ti in ne tvoj moz.
Sprehodi? Avto? Lulanje?
Ni moja navada delati primerjave otrok s psmi, vendar bom zdajle to storila, saj bos morda le tako razumela, da ti je bila zaupana skrb za zivo bitje in ne za nov hladilnik ali pomivalni stroj.

Zapiras otroka v avto, ne glede na letni cas in temperature?
Teras otroka na dolge sprehode in ga nosis, ko se mu ne da vec hoditi?
Ne vem, koliko star je tvoj otrok, vendar pri tem upam, da ga niste doma mlatili, ce je pri dveh letih se kdaj lulal v hlace. Upam. Ker ce ste ga, ste zreli za kaksno konkretnejso obravnavo kaksne konkretne sluzbe.

Zal se glede nepravilnega ravnanja s psom ne bo nobena konkretna sluzba veliko sekirala, zato mi je predvsem hudo, da je vasega psa doletela ta nesreca, da ste ga kupili vi.
In srcno upam, da bo v vasem domu prevladal razum (kakorkoli ze) in boste psu res na brzino poiskali nov dom.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: mavrica , ponedeljek, 27.08.2007 : 20:27:46
Kot je rekla Jana...najbolje da revčka oddate! Tudi sama imam mladička in mi niti na kraj pameti ne pade, da bi ga "pretepla", pustila v avtu ali terala nevem kam... Četudi se včasih polula kjer nebi smel ali zgrize kaj kar nebi smel...je pač mladičkek kakor otrok. (za primerjavo še, da sem stara 11 in pol)... Je tudi majhne pasme (čivava) in zna bit tudi pravi tečko in sitnež...tak pač je. Pes. Mlad pes. Če imaš otroka, verjetno veš, da se tudi on kdaj polula, ko se "nebi smel", tudi kaj strga, popacka. Kaj če bi potem tudi njega pretepli in zaprli v avto, medtem ko bi šli na večerjo. (Povzemam Jano ampak ne morem si pomagati)....Res bo zanj najbolje da go oddate in to ne "kr enemu", ki se mu bo zgodilo enako kot vam.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: rem , ponedeljek, 27.08.2007 : 23:08:33
Smo imeli podoben primer v naši neposredni bližini, peso je bil krasen rotti, ki je bil pri treh mesecih in pol v enakem položaju kot zgoraj omenjeni kosmatinček.
Predvsem lastnica ,ki si psa ni želela je prva razumno razmišljala o naših prigovarjanjih naj najdejo psu primernega lastnika. Našla je dobrega lastnika v Lj, kosmatinec je danes star štiri leta in krasno vzgojen. Njen mož, pa še vedno govori, da si bo pripeljal novega psa. Svetovala sem mu lesenega.
Na psa morajo biti pripravljeni vsi družinski člani.
Ko postaneš skrbnik psa se moraš zavedati, da je en družinski član več, ki bo poteboval naš čas, ljubezen, skrb, drugačne dopuste, iskanje varstva za izredne primere.....
Če tega ne zmoreš, potem res išči  novega skrbnika, ki bo psu to lako nudil.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: karlina , torek, 28.08.2007 : 09:12:42
kako ste me pa zdaj napadli, ne morem verjet.Psu nudim vso brezpogojno ljubezen, igro in čas in ga imam ful rada.Daleč od tega kar ste napisali!Enako tudi moja hčer.Niti pod razno ga ne bi oddala.Glede sprehodov pač nisem bla dovolj informirana, žal.Matrala ga nisem ker sem ga več nosila kot vodila in ga nisem hotela pusti samega doma.Sedaj pa sem in je mali vsak dan veliko zunaj pred hišo seveda, kolikor hoče.
Ker si ga nisem prej želela še ne pomeni da ga ne maram, ker sem velik ljubitelj živali!!!Privat varstvo imamo(moji in njegovi ta stari s hišo in vrtom) ,glede dopusta imamo, tudi privat vikend -hišo na otoku, zato mi nikar ne očitajte glede varstva in počitnic , če nimate pojma.
V avtu je bil takrat le 5 minut in ne bo nikoli več.Nihče ni pač perfekten.
Še to, če nimate svojih lastnih otrok, bodite tiho.Da ne govorimo o njihovi vzgoji.otrok si mora zapomnit, da odgovarja za svoja dejanja.Nimajo samo pravic, ampak tudi dolžnosti.
Drugič malo razmislite preden obsojate.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Drejči , torek, 28.08.2007 : 11:09:26
karlina,
prosim preberi članek z naslovom PRISEL BO MLADIC (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=338)
V tem clanku je zajeto veliko tistega kar bi morali vedeti ob prihodu mladica.

Pa se en zanimiv clanek PRAZNICNI PASJI MLADICI (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=744) ki sicer opisuje praznicno evforijo nakupovanja mladicev, vendar pa se vsebina nanasa na vse nakupe "na-horuk".
Nakupov "na-hokur" je odlocno prevec in posledice so ponavadi za zival katastrofalne. To pa je tudi razlog zakaj se nam je dvignil pritisk ob branju tvojih postov.
Ne nas razumeti narobe. Nismo nobeni zagrenjeni osebki, ki si dan polepsamo le s tem, da se spravimo na nekoga in ga zgrizemo do kosti.
V vseh teh letih, ko zivimo z nasimi zivalmi smo imeli priliko spoznati kako kruta in arogantna je cloveska narava, vse preveckat smo videli trpincene zivali, mucenja taksna in drugacna itd. in vecino tega samo zaradi tega, ker je nekdo v navalu vshicenosti vzel psa, potem pa ugotovil, da je to obveznost, ki bo trajala vsaj 10 let. Taista oseba praviloma pojma nima kako "deluje" zival in jo dobesedno muci s svojimi srednjeveskimi metodami solanja, ki pri psu povzrocijo strah, histerijo, popadljivost in ostalo nezeljeno obnasanje. Pes postane psihicni invalid, pa tudi fizicni, ce metode "solanja" bazirajo na trdi roki. Pretiravam? Ne, zal o tem govorim na podlagi krute realnosti.

Zato sem te ze v prvem postu prosila, da pojdi s pesom v pasjo solo.
Tam bos prisla do zanimivega spoznanja, da imas zelo napacno predstavo o psih in da je bivanje z njimi zelo prijetno, ce jih le pravilno razumemo in jim pravilno "pojasnimo" svoje zelje.
Tudi tvoj moz bi obvezno moral iti na konkretno izobrazevanje, da ne recem prevzgojo.

Sicer nimam popolnoma nobenega namena netiti nekih druzinskih prepirov, vendar tvoj moz naj da parklje stran od tega psa, ker je njegovo dojemanje zivali na tako nizkem nivoju, da je za zjokat.

Kaj sem ti pravzaprav hotela povedat?
Ze to, da si prisla na ta forum in odprto povedala o vasem odnosu do psa je veliko a zal ne dovolj. Upam, da nasega pisanja ne bos vzela odklonilno, temvec kot usmeritev v pravo smer, da bos lazje razumela kaj vse je potrebno narediti, da boste skupaj ziveli v sozitju, kot je treba.
Najdite strokovno pomoc v obliki pasje sole!


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: takoda , torek, 28.08.2007 : 11:45:22
Karlina, nihče te full ne napada, ta forum je namenjen predvsem živalim in s tem tudi njihovim skrbnikom. V prvi vrsti je skrb za živali, nasveti, pomoč. Sama si se javila na forum, napisala s kakšnim problem se soopčaš in dobila temu primerne odgovore. Pohvalno, da si se javila, torej ti ni vseeno, mar ne?

Citat
Jaz psička ne tepem, moj mož je bolj grob do njega in ne morem pomagat ker se mutega ne da preprečit.
Tole pove vse. Očitno tvoj mož malo po svoje dojema vzgojo mladička, ti žal pri tem nimaš besede. Se ti zdi prav in odgovorno, da puščaš psa v takih razmerah, ki jih ne moreš spremeniti? Pa brez zamere, a če bi se mož odločil za tak način vzgoje pri otrocih, bi tudi zamižala? Saj otroke tudi marsikdo tepe...

Citat
Jaz pa sem se tako navezala nanj in ga sigurno ne bom dala stran, ne morem.
Egoizem. Ker si se navezal in bi ti bilo hudo, bo pes ostal pri vas. Če se bo polulal bo tepen. Če bo zgrizel copat, bo šel v boks.... Kdo ku bo pa pokazal na pravi način, kaj sme in česa ne sme? MIsliš da se psi skotijo s tem znanjem? Otrokom si verjetno tudi kdaj povedala kaj je prav in kaj ne.
 
Citat
Psu nudim vso brezpogojno ljubezen, igro in čas in ga imam ful rada.
To ni vedno dovolj. Pes potrebuje dosti več. Predvsem človeka, ki se zaveda da ima doma živo bitje ki potrebuje potrpežljivost, vzgojo (pa ne s tepežem) in čas.

Citat
Da ne govorimo o njihovi vzgoji.otrok si mora zapomnit, da odgovarja za svoja dejanja.Nimajo samo pravic, ampak tudi dolžnosti.
In kako otroku to dopoveš?

Strinjam se, da bi bila najboljša rešitev oddaja psa v odgovoren dom. Zaradi psa samega. Ker očitno o vzgoji pasjega mladička nimate pojma, prositer za nasvet, ko ga dobite pa se postavite v obrambno držo. Tako ne gre. Tudi v pasji šoli vas ne bodo samo trepljali in vam prikimavali. Sicer pa pasja šola stane, potreben je čas, tega pa verjetno ne boste žrtvovali za psa. Skrbi me le, ker očitno tvoj mož ne razmišlja o oddaji psa, seveda saj ga je kupil, ti pa itak nimaš besede. Žalostno. Res žalostno. Vendar če imaš psa res tako rada, kot pišeš, se boš potrudila in poskrbela, da bo šel v varen dom.
lp


Naslov: grizenje in napadanje
Poslano od: barbara007 , sreda, 19.12.2007 : 21:15:27
Prosila bi za pomoč.  Problem se pojavi ko grize stvari, roke, copat, rože. Ukažem mu NE ali pa PUSTI. pa začne renčati pa lajat na mene, pa bi me kar ugriznil:(. Če je potrebno ga primem tudi za vrat ali pa malo po ritki udarim. Pa vseeno nč ne pomaga. Star je 2 meseca in se šele uči, ampak kr po svoje trma. Mogoče je problem v tem ker mu predolgo govorim NE. Nevem kaj naj storim?


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: NusaInKlaj , četrtek, 20.12.2007 : 00:11:40
Naj te razžalostim/razveselim, da se bo grizenje nehalo po nekaj mesecih, ko mu boste enih 10.000-krat rekli NE, vsakič ko bo grizel. Lahko mu daš vedno kakšno igračko v gobček, ko bo grizel, ampak vsi vemo, da spet začne z tem početjem, ko nima ničesar v gobčku. Pri nas je trajalo nekje štiri mesece. Jekleni živci  ;)


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: NusaInKlaj , četrtek, 20.12.2007 : 00:14:48
Pa pri tako mladem kužku je udarec po riti popolnoma absurden... Jaz sem ga dajala ob tem početju v položaj sedenja. Ene 100 krat na minuto.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: barbara007 , četrtek, 27.12.2007 : 21:43:21
Moj lord je začel biti res poreden, grize in je vse živo kar mu pride pod usta. Zadnje čase pa me je začel
grizt po nogah in sicer ko hodva me vleče in renči, nato mu takoj rečem PUSTI ali NE. Pa ni nobenega učinka, spet začne in potem se postavi pred mano in renči in se vame zaganja.Poskusila sem z ignoriranjem pa nič ne pomaga:(  Vem da je mlad, da se rad igra, ampak takšno vedenje ni dopustljivo. Rada bi mu pokazala kdo da se to ne sme, vendar ne tako da postal agresiven in bo potem še hujš. Kolega ima psa in ga zelo uboga, rekel je da ga je udaril tud po gobčku in da točno ve kaj sme in kaj ne sme. Nekdo je pa tud napisal, da je zlati prinašalec agresiven in dominanten ter da ga je lastnik moral zaradi tega uspavat. In me je že kar strah da ne bo moj tak:(
Kako naj to preprečim, prosim za vaše nasvete.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: Drejči , četrtek, 27.12.2007 : 21:53:33
Vzemi to malo drugace - kot pozitivno in ne kot nekaj negativnega.
Mali je zivahen in poln energije, kar je edino pravilno pri mladicu njegove starosti. Izkoristi to v svoj prid. Skozi igro mu lahko dopoves veliko reci. Ce vidis, da bo napadel tvoje noge, mu to prepreci tako, da ga enostavno ustavis, hkrati pa mu npr. ponudi igraco s katero bosta nadaljevala igro.
Mene je najbolj "groza" mirnega mladica, ki ni prevec zainteresiran za okolico.

Predlagam ti, da se povezes z najblizjim kinoloskim drustvom in se dogovoris za obisk male sole.


Naslov: Re: rencanje, grizenje, lulanje
Poslano od: alenka66 , petek, 18.01.2008 : 12:29:48
No, tudi mi imamo mladička od 4.1.2008.
Živimo v centru mesta, v stanovanju, zato psičke ne morem poslati ven na vrt, sva pa bili prvi teden skoraj na dve uri zunaj, v parku, da je imela možnost opraviti svoje potrebe. Ponoči me je v prvem tednu pričakala mogoče ena lužica, pa kakšen kakec, sedaj pa skoraj ne več. Presenetila me je tudi, da ponoči opravi lulanje v pasji WC, čez dan pa nikoli. Raje na parket, če že  ;D. Časopisni papir se ni obnesel, se z njim igra. Sicer pa jo še zmeraj čimvečkrat peljemo ven in jo neizmerno hvalimo in božamo. Danes zjutraj (5.50) ni bilo v kopalnici, kjer ima rezidenco, nič umazanega. Sem pa prišla iz spalnice že z zokni, pri vhodnih vratih imam jakno in greva takoj ven, tam pa vse naredi zelo hitro in me tako lepo pogleda, da se topim.  Ob 7.00 pa še enkrat na krajši sprehod. Seveda so lupčki spet leteli, ker je bila pridna.
Čas, čas si je treba vzet in opazovat živalco, da ugotoviš njene potrebe. Mene je ta forum veliko nakučil in že sedaj z našo psičko neizmerno uživamo.