mojpes.net

o psih => Koža in dlaka => Sporočilo, začeto od: Kali , ponedeljek, 28.04.2003 : 16:14:50



Naslov: Demodikoza
Poslano od: Kali , ponedeljek, 28.04.2003 : 16:14:50
Zdravo! Sem nova na forumu, jasno, sem našla ta forum, ko sem se spravila iskat na netu kaj o DEMODIKOZI.  :D

Skratka, imam dve psički pasme ameriški stafford terrier. Mlajša, je stara sedaj 7 mesecev, zadnji mesec pa jo zdravimo to bolezen. Dobiva injekcije, vitamine ter vsak teden jo je treba okopati z nekim zdravilom, ki se razredči v vodi in se potem to nanaša z gobico na obolela mesta, oz mesta brez dlake.

Zdravljenje poteka od 40 pa do 600 dni. :o Zaenkrat kaže rahlo na bolje. Rečeno mi je bilo, da je verjetno bolezen prinesla že iz legla. Nima rodovnika, kupljena pa je bila pri nekem rejcu v Škofji Loki (opozarjam vse, ki imate namen pri njemu kaj kupit, da se prepričate glede zdravja živali), ne vem kom, kajti meni je bila kasneje podarjena.

Me pa zanima, če ima kdo kaj izkušenj s to boleznijo, oz. parazitom, ki ga imajo vsi psi, a le pri nekaterih se bolezen tudi razvije.
Bolezen se opazi zaradi izpadanja dlake na predelu glave, tačk in močnega praskanja. Mesta brez dlake se lahko koža vname in postane krastava.

Hvala za odgovore!


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Right_Thing , ponedeljek, 28.04.2003 : 16:21:06
Kaj niso to garje? v kolikor gre za garje,  da je ta tema že odprta.

če sem se slučajno zmotila, se opravičujem


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Pupa , ponedeljek, 28.04.2003 : 17:11:33
Kali, pozdravljena!

Moram povedati, da je tudi naša mlada psička pasme Staffordshire bull terier pred kratkim "prebolela" tako imenovano demodikozo.
Zelo dolgo smo ugotavljali kaj je narobe s psičko, saj je v začetku kazalo na alergijo. Ko smo po tretjem obisku pri veterinarju le končno ugotovili, kaj je narobe. Predpisal ji je zdravilo Ectodex (mislim, da sem prav napisala) in psičko je bilo potrebno kopati 2x tedensko z raztopino, razredčeno v vodi. Po 5x kopanju se ji je stanje umirilo.
Ni nujno da je tvoja psička bolezen prinesla že iz legla, lahko jo je dobila tudi od kakšnega drugega psa. Je pa res, da so ti psi (Stafford, Am.Staff, Pit bull,...) zelo dovzetni za kožne bolezni.
Javi se in povej, če je že kaj bolje,...
Sedaj, ko se ji je stanje izboljšalo smo dobili še kremo iz večernih trobentic, ki naj bi bila zelo dobra za nego kože in dlake. Hkrati z vsem smo zamenjali tudi hrano (Nutro - puppy), ki jo z veseljem "pohrusta":

LP, Pupa


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Peibie , torek, 29.04.2003 : 12:28:53
Demodex je eden od garjavcev. Nekaj je tudi o njem ze tule: http://www.mojpes.net/cgi-bin//YaBB.pl?board=zdravje&action=display&num=1049838880.

Se pa demodikozo zelo lepo pozdravi, samo dosleden je treba biti in natancen, ceprav se vcasih zdi, da se vlece 100 let.

Lp, Mojca


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Kali , ponedeljek, 05.05.2003 : 02:03:55
Počasi se stanje zboljšuje, po 3 kopanjih. Prehrano ima trenutno brikete Royal Canin energy. Prej je imela puppy, pa tudi kuhala sem občasno kaj. Dnevno dobiva tudi vitamine za boljšo dlako in kožo.

Bom še obvestila kako poteka terapija naprej.  :)


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: S , ponedeljek, 05.05.2003 : 08:10:21
žIVIO
Povzročitelj bolezni je Demodex canis in je del normalne favne na koži psov. V majhnih količinah je prisoten pri večini zdravih psov. Mladiči pa ga dobijo od matere med lizanjem in čiščenjem.Če se ta zajedalec preveč razmnoži pa povzroči obolenje-demodikozo.
Zajedalec živi v dlačnih mešičkih.
To niso garje imajo pa podobne znake.
     lp in veliko sreče pri okrevanju


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: pika90 , ponedeljek, 05.05.2003 : 09:59:02
Živjo!
Žilim ti veliko potrpljenja pri zdravljenju, pri meni je psiček za demodikozo zbolel pred devetimi leti. Ravno tako smo ga kopali v posebej pripravljeni kopeli na vsake tri dni. Brez pomoči dr.Zaninovića bi ga zelo težko rešili. Psa sem kupila pri znanem vzreditelju na Hrvaškem in je od vseh v leglu  edino naš preživel. Saj je zbolel kot tri mesečni mladiček in mu je zaradi bolezni opešal ves imunski sistem. Ampak z vztrajnim zdravljenjem in kontrolami smo bolezen uspešno zaustavili. Svetujem ti, da ga potem še nekaj časa voziš na kontrole, kjer ga pregledajo.
Veliko vztrajnosti in potrpljenja
Natalija  


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Pupa , četrtek, 08.05.2003 : 12:57:15
Več o demodikozi si lahko prebereš tudi na spletni strani:

www.staffords.co.uk
pod rubriko SBT vet (quick links).

Upam, da boš kmalu rešila "nadlogo". Pri nas smo jo hvala bogu povsem pozdravili po cca 2 mesecih in sedaj ima že lepo poraščeno kožo.

LP, Pupa


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Kali , ponedeljek, 12.05.2003 : 18:05:15
:) Lola zmaguje v boju z demodikozo!:)  

Dlaka  ji je večinoma že zrasla nazaj, tako da si mislim, da bo terapija kmalu končana. Bomo vidli kaj bo pogled v mikrosvet pokazal!! ;) Hodim v kliniko na Vodnikovi c., v LJ. Ravno včeraj je bila četrtič skopana (kopam jo 1x na teden, na začetku sem jo 1x na 14 dni) in stanje je res fantastično, glede na to, kako je bilo še nedavno nazaj.

Hvala vam!  :)


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: valvasor , sreda, 14.05.2003 : 22:35:30

 Ojla!

A se ti prenaša iz enega psa na drugega ? A samo z lizanjem a je dovolj že stik?

 Čao-Slavi


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Peibie , četrtek, 15.05.2003 : 08:46:49
Slavi,

obicajno ne, razen ce imas res 'sreco' in se dvema naenkrat podre imunski sistem. (Kar je zelo mozno pri mladicih po cepljenju.) Je pa pogosto, da ima tezave vec mladicev v leglu. Pa ce so tezave z imunskim sistemom, lahko fasejo demodeks v mokri travi (zato se najpogosteje pojavlja med prsti in po obrazu, ni pa nujno) - baje, tako dr. Matko pred leti. Obicajno je pa kar tako, da pac prsica je v korenu dlake, in ko je kaj narobe, se prevec namnozi. Ravno zato se tako pogosto pojavlja po cepljenjih mladicev, ker ima imunski sistem takrat kar precej tezav. :(

Lp, Mojca


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: valvasor , torek, 20.05.2003 : 02:20:04

 Ojla!

 Nimam problema z mladičem, ampak z enim odraslim psom, ki je zdaj pri meni. Je pa čisto shiran, same kosti so ga. Verjetno se je zato čisto sesul imunski sistem, pa je še to fasal.

 Čao-Slavi


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: ARIEB , sreda, 28.05.2003 : 15:53:47
TO JE ZA NAMI:
Mi smo demodikozo "fasali" 2001 (danes rečem: NA SREČO) saj je bila edini vidni znak (zelo pogosto pogubne) erlihioze (klopi, klopi, klopi ...), ki je pri nas povzročila demodikozo!

Če se prav spomnim:
Demodex canis je genski parazit, ki je prisoten skoraj pri vseh psih. Ni hudega, če se pojavi pri mladih psih; le vztrajen in dosleden moraš biti. Prisotnost demodexa pri odraslemu psu pa kaže na totalni padec imunskega sistema, na neko hudo obolenje oz. bolezensko stanje – karcinom, diabetes, neko ne delovanje nadledvičen žleze, pešanja ledvic ali drugih organov posledica kontracepcije, morebitnega šoka ipd.; bolezen se imenuje demodikoza.

Bilo je grozljivih 6 mesecev (samo psihično, saj ni bilo nobenih dugih bolezenskih znakov, le mi smo trpeli) gledanja, čakanja na izvide, strahu, kontrole... Res, nobenemu ne želimo kaj takega!

Ampak: naša ZMAGA je bila 99% (100% zmage žal ni nikoli več...)


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: v.furstenfeld , petek, 30.05.2003 : 19:33:06
Demodex se aktivira kad pesu padne imunitet iz nekog razloga.Najčešče je to loše prehrana.Tako demodex krene kad i novi zubi, ili kad u jednom periodu pas naglo raste, pa mu zbog neadekvatne prehrane padne imunitet.
Znam da buju sad počele munje i grmelo bu, ali to je tak! :D


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Kali , sreda, 09.07.2003 : 10:30:46
Uh, Lolo hranimo z Royal Canin Energy briketi. Je mela takrat pa še puppy. Zdaj je zdrava, vsaj kar se demodikoze tiče. Itak z njo skos nekaj dogaja. Zdaj, mislim da ima navidezno brejost, je imela prvo periiodo, in jo je Druga psička skos naskakovala, mislim, da je zaradi tega jo dobila. Pa saj bo.

Hvala za nasvete... Saj pravim, glede tiste bolezni (demodikoze) pa je več možnosti, jaz ne bi vsega v en predalček tlačila...

Lep dan vam želim!!!


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: Geri , torek, 19.10.2004 : 23:00:48
Ojla!

Danes smo pri psički odkrili povečano prisotnost demodexa- potrdil veterinar. Okopali so jo v neki raztopini- strupu (no na računu piše: aplikacija Mitaca) in rekli naj ponovimo čez 10 dni. Kupili smo tudi multivitaminsko pasto, kot nam je svetovala veterinarka. Zanima me ali je na tem mestu še kaj kar lahko storim?
Psička nima mest brez dlake. Le na enem stegnu se je malo poglodala, (1x2cm), ampak še tam je dlaka bolj razredčena, je pa še vedno prisotna. No, če pride kdo na obisk niti opazil ne bi, jaz pa jo vsak dan prešlatam pa pregledam :P, pa sem na srečo takoj opazila.
Psička ima 2,5 meseca. Težka je 1,3 kg. Vsak dodaten nasvet bi bil dobrodošel.

Hvala.


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: Dunja , torek, 19.10.2004 : 23:43:23
Živjo,

čivava,
razvoj demodexa je ponavadi povezan s padcem imunskega sistema (kot so napisali že pred menoj), tako, da delajte kar vem je svetoval veterinar, pa merkajte psičko, da se ne prehladi, ali kaj podobnega.

P.S.: 1,3 kg - kakšen perešček  :)


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: Geri , četrtek, 21.10.2004 : 14:16:08
No... popravek. Danes smo bili na drugi kliniki, pri mag. Stariha Pipan. Rekla je, da to najverjetneje ni demodex, ker je le malo kože razredčene, pa ni nikjer brez dlake... Pa da se lokalne demodikoze sploh ne zdravi! Tako, da so mi na Vet Pet naredili več škode kot koristi (pa še mastno pokasirali >:(). Najverjetneje je alergija. Drugi teden greva spet na pregled, danes pa je dobila stronghold, za vsak slučaj če bi bil kakšen drugi zajedalec...

Lp!


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: bina , ponedeljek, 13.12.2004 : 16:10:56
Ali ima mogoče kdo izkušnje, da se Demodex ponovi? Npr. da ga pes "preboli" in ga potem čez kakšno leto znova dobi?

Lp Jana


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: Geri , ponedeljek, 13.12.2004 : 16:54:17
bina: jaz sem veliko prebrala o demodikozi ker sem mislila, da ima to Geri. Pisano je bilo, da če mladič dobi lokalni demodex in ga preboli potem postane odporen nanj.
Mogoče pa nima demodikoze? Meni so na kliniki zgrešili in mi skoraj zastrupili psičko zaradi 1 cm razredčene dlake so okopali celo v strupu, pa čez 10 dni so še hoteli ponoviti :o. Sem šla na drugo kliniko pa so mi povedali, da si je psička pogrizla dlako zaradi alergije na bolhe (nismo niti opazili, da jih ima, ker je imela tako gosto dlako). Povprašaj za več mnenj.

Lp, Mojca


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: bina , ponedeljek, 13.12.2004 : 17:10:59
So ji delali test 10 dni nazaj in danes spet. Ampak so rekli, da je danes že bolje, da ima že manj zajedalcev. Dobila pa jih je zaradi gonitve in navidezne brejosti. Pa me je strah zaradi parjenja drugo leto :-\

Lp Jana


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: LiXo , ponedeljek, 13.12.2004 : 17:18:27
čivava tegale Vet Pet-a se raje izogibaj, ker še nisem slišal ene pozitivne besede o njih !


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: Geri , ponedeljek, 13.12.2004 : 18:08:01
Lixo: smo že menjali kliniko... zdaj smo na gorkičevi.
bina: upam, da bo vse vredu s tvojo "tamalo".

Lp, Mojca

PS: pozdravček Taiu


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: ARIEB , ponedeljek, 13.12.2004 : 20:06:51
Kolikor sem jaz seznanjena se demodex lahko natančno diagnosticira samo z odvzemom "ostruška", kjer se ga pod mikroskopom lepo vidi! Kuža se ne praska in ga en boli. Tipični znaki so izpad dlake v obliki krogca, izpad dlake in taka suha, zgrbančena koža na gobčku in izpad dalke okrog oči.
Kaže na padec imunskega sistema zaradi različnih vzrokov...
Demodikoza se običajno pojavi v mladosti in ni nevarna (zahteva le dolgotrajno zdravljenje), parjenje pa odsvetujejo, ker se prenaša na mladičke; pri starejših psih pa je pogosto vzrok drugje... če vzrok za padec imunskeag sistema najdejo in ni v neki povezavi s potomci, je paritev dopustna.


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: bina , ponedeljek, 13.12.2004 : 21:11:13
Uf, Arieb, sedaj si me pa "ornk" prestrašila :-X :-\... Kako pa ugotovijo razlog za demodex?

Meni je tudi vet rekel, da je značilen predvsem za mlade pse do 1 leta, ampak da velike pasme odraščajo počasneje in se pri njih to 1 leto lahko razvleče....

Ji je pa vzel vzorček kože in pogledal pod mikroskopom. In tudi meni je dal za pogledat. Bljak, grdo so videti ti zajedalci :-\

Sedaj ima neke kapljice za v hrano (se že oblizuje ;D), čez 10 dni pa ponovno kontrola. Aja, pa umivati jo moram še vedno 2x na teden. Pa vitamine dodajat. Pa med tudi 8). Pri naslednji gonitvi moram pa zelo paziti.

Lp jana


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 13.12.2004 : 21:16:29
Bina, tule (http://www.peteducation.com/article.cfm?cls=2&cat=1589&articleid=729) je en clanek o demodexu, se ga splaca prebrati, meni se zdi kar fajn napisano (kratko in jedrnato, ce so pa kaj novega pogruntali, pa ne vem). :)


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: Geri , ponedeljek, 13.12.2004 : 21:26:22
Če se demodikoza pojavi pri mladičih v lokalni obliki (do 5 mest brez dlake) se je ne zdravi, ker je potrebno videti ali ima mladič dovolj razvit imunski sistem, da se pozdravi sam. Če se pozdravi sam, pomeni da nima dedno pridobljenega slabega imunskega sistema in potem se dovoli parjenje. Če se mladič ne sam pozdravi je potrebno zdravljenje, v tem primeru pes ne sme imeti potomcev, ker je deden oslabljen imunski sistem. Če se mladiča z oslabljenim imunskim sistemom ne zdravi umre. Kako je pri odraslih pa: lahko dobi zaradi prehlada, lahko tudi zaradi gonitve, ker pač pade imunski sistem...
Povprašaj Bonie. Ona ve veliko o tem in sem jaz njo kontaktirala ko smo mislili, da ima Geri demodex.

Lp, Mojca

PS: pa brez panike ;)


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: ARIEB , torek, 14.12.2004 : 17:22:10
Bina, ta Nanook-ov link je dober. Jaz sem ga "milijonkrat" prebrala in vedno bolj me je bilo strah!
Citat
Kako pa ugotovijo razlog za demodex?
Jaz ti bom povedala za odraslega psa (na laičen način iz mojih zabeležk):
Demodex je prisoten skoraj pri vsakemu psu, le da živi v nekakšni "simbiozi" (drek pa taka simbioza); ko se pri psu poruši imunski sistem, le-ta udari ven. Vzrokov za padec imunskega sistema je lahko kar nekaj, in sicer so meni našteli kot glavne: hud stres (prometna, izguba ljubljene osebe ipd.), posledica kontracepcije pri samičkah, ali predznak neke hude bolezni (rak - karcinom, diabetes, ledvice ipd.). Zato je pri odraslemu psu NUJNO poterbno poiskati VZROK :o.

Upam res, da je Bina v kategoriji mladih. Kje se ji je pa pojavilo (področje brez dlake? gobček? oči?) ???


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: bina , torek, 14.12.2004 : 17:31:44
BKje se ji je pa pojavilo (področje brez dlake? gobček? oči?) ???
Na licu.

Jaz sem veta spraševala, če je lahko z njo še kaj drugega narobe (ker sem prej prebrala to temo), pa je rekel da ne. Da se je pri njej to pojavilo zaradi gonitve in navidezne brejosti.

Sem pa potem razmišljala za nazaj in se spomnila, da ji je tudi po 1. gonitvi za vratom prav na veliko izpadla dlaka. ampak takrat je bil test za Demodex negativen. Sem pa ravno tako delala paniko, ker je bila ravno razstavna sezona :-\ In celo brez dlake je šla v Oberwart  :-\

Arieb, zakaj pa odrasle psice z Demodexom ne smeš pariti?

LP Jana


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: ARIEB , torek, 14.12.2004 : 18:13:35
Citat
zakaj pa odrasle psice z Demodexom ne smeš pariti?
... ker moraš najprej ugotoviti, kaj je narobe, ker nekaj je/bilo sigurno narobe.

Odsvetuje pa se paritev pri tistih, ki so ga v mladosti imeli, ker je "genski parazit" (če sem si prav zapomnila) in se prenaša na mladičke.

nekaj je še tu, pa ti bom še na PM dala.
http://www.lbah.com/Canine/demodex.htm (http://www.lbah.com/Canine/demodex.htm)


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: Geri , torek, 14.12.2004 : 18:28:32
Arieb: odsvetuje se paritev tistih psov, ki so imeli demodikozo kot mladiči in je sami niso uspeli preboleti, to pomeni da so imeli genetsko oslabljen imunski sistem. Ta oslabljen imunski sistem pa lahko potem dedujejo mladički. Če pa ima mladič lokalni demodex, ki ga sam (brez zdravljenja) preboli potem pa se take pse lahko pari. ;)


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: ARIEB , sreda, 15.12.2004 : 11:40:00
Ja, čivavica, saj tako sem mislila, a si to ti veliko lepše in bolj strokovno napisala :-*


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: Maja. , sobota, 01.01.2005 : 13:39:49
Ker nisem našla nobene teme, ki bi bila podobna našim težavam, se obračam kar na vas.
Naš kuža ima že približno 2 meseca težave s kožo. Dlaka mu je izpadala in pojavljala so se gola mesta-zgledal je, kot bi bil resast, ker je bil tako oskubljen. Poleg tega so se mu pojavile hrastice v obliki tankih črtic-meni so se zdele kot nekakšne kolonije-kot bi rasle-sa,mo v dolžino, ampak je veterinar rekel, da so to sledi krempljev, ker ga najbrž zelo srbi.
Šli smo k veterinarju, ki je vzel ostružek, a je bil negativen. Dal nam je antibiotik Cefa cure in nek rdeči šamponček, ki ga samo delajo. Rekel je, da naj bi antobiotik uničil parazite z notranje strani navzven-če so slučajno pregloboko v koži, šampon pa prav tako vsebuje antibiotik in naj bi učinkoval z zunanje strani. Ni pa bil prepričan za kaj gre.
Po 14 dneh se je stanje zelooo izboljšalo in prenehali smo z antibiotikom, šampon pa smo še vedno uporabljali-na 3 dni, kot prej. A takrat so se hrastice zopet pojavile in nočejo izginiti. Kvaliteta dlake se je izboljšala, a srbečica in hrastice ne izginejo. ko sva šla ponovno k veterinarju je rakel, da je dlaka zelo lepa in da ne ve, kaj bi to lahko bilo, saj je bil ostružek negativen. Ponovno smo dobili rdeči šamponček.
Briketom redno-po nasvetu veterinarja dodajamo olje-ekstra sončnično in tudi konzerva rib je na našem jedilniku kar pogosta-zopet olje. Hranimo ga z Hill´som. Prej smo imeli Eukanubo, a se mi zdi, da mu Hill´s bolj paše-kar se prebave tiče. Itak pa poje vse, kar vidi.  Pomislila sem že, da je kriva hrana. Težave so se začele tudi v času, ko smo začeli kuriti-centralna naj bi izsuševala kožo, vendar bi moralo olje pomagati. Doma imamo tudi mačkona, vendar je veterinar možnost prenosa izključil. Mogoče je samo alergija, vendar ne bi vedela na kaj, saj so bili pogoji (hrana, bivanje...) že kakšnen mesec isti, preden se je to pojavilo. Še to-kuža je star 5 mesecev.


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: ARIEB , ponedeljek, 03.01.2005 : 12:21:25
Demodikoza zagotovo NI, ker kolikor vidim, tvojega kužka srbi, za demodikozo pa je tipično, da ne srbi!


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: T-o-m-y , ponedeljek, 03.01.2005 : 12:42:32
Maja. jaz bi ti predlagala biopsijo kože. Ta je velikokrat bolj natančna kot ostružek. Je malo dražja od ostružka ampak se bolj splača. Če pogledaš, da psu vzamejo ostružek dvakrat je to že cena biopsije, ki pa ti pove veliko več. Veterinarji pa najprej vedno predlagajo ostružek in šele na to biopsijo. Njihova razlaga je, da ti nočejo najprej predlagati dražje opcije. Če pa ti vzamejo najprej ostružke in šele nato delajo biopsijo pride vse skupaj dražje kot če bi že na samem začetku naredili biopsijo. Ne vem kje je logika! Biopsija zgleda tako, da psu odrežejo košček kože. Če je pes zelo nemiren ga je potrebno celo uspavati.

LP Renata


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: andariell , ponedeljek, 03.01.2005 : 13:57:23
Demodikoza zagotovo NI, ker kolikor vidim, tvojega kužka srbi, za demodikozo pa je tipično, da ne srbi!

To ni čisto res...mislim, piše že tako v vsaki knjigi, samo mi je pa lastnica neke psice z demodexom povedala, da se je tam non stop praskala...

Hočem povedat, da ne takoj izključit te opcije...


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: raraavis , ponedeljek, 03.01.2005 : 15:14:21
Maja. jaz bi ti predlagala biopsijo kože. Ta je velikokrat bolj natančna kot ostružek. Je malo dražja od ostružka ampak se bolj splača. Če pogledaš, da psu vzamejo ostružek dvakrat je to že cena biopsije, ki pa ti pove veliko več. Veterinarji pa najprej vedno predlagajo ostružek in šele na to biopsijo. Njihova razlaga je, da ti nočejo najprej predlagati dražje opcije. Če pa ti vzamejo najprej ostružke in šele nato delajo biopsijo pride vse skupaj dražje kot če bi že na samem začetku naredili biopsijo. Ne vem kje je logika! Biopsija zgleda tako, da psu odrežejo košček kože. Če je pes zelo nemiren ga je potrebno celo uspavati.



LP Renata

Veterinarji se odločajo v prvi vrsti za ostružek kože, ker je ta diagnostika najbolj zanesljiva za diagnozo demodikoza, v drugi vrsti pa zato, ker je manj invazivna za psa.
Garjavci Demodex canis živijo v dlačnem mešičku od koder jih z ostružkom kože veterinarji iztisnejo , preparat pa pogledajo pod mikroskopom. Ta diagnostika je najbolj zanesljiva in najenostavnejša.

Nisem še slišala, da bi kdo za diagnostiko demodikoze uporabljal bioptat kože, ker to enostavno ni smiselno..v primeru demodikoze ti histologija ne pomaga prav nič. Psa je za biopsijo potrebno sedirati, saj mu s posebnim okroglim nožkom izrežejo delček kože in pošljejo na histologijo...Demodex canis je viden tudi pod mikroskopom in ne rabimo barvanja, da ga dokažemo, prav tako pa ne živi v globjih plasteh kože.

Demodikoza sama po sebi ne srbi, lahko pa srbi v primeru če se v poškodovane dlačne mešičke na brezdlačnih delih kože naselijo bakterije, ki povzročajo gnojno vnetje in s tem iritacijo.

Lp; Maja


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: T-o-m-y , ponedeljek, 03.01.2005 : 16:07:30
Biopsijo kože sem predlagala zato, ker imam psa pasme Shar Pei in so mi ameriški veterinarji odsvetovali ostružek, ker ima ta pasma predebelo kožo. Tudi če pogledaš angleške članke in študije zaslediš, da pri nekaterih pasmah ni dovolj ostružek. Sama sem se po nasvet obrnila k ameriškim in angleškim veterinarjem. Sedaj pa bom za nasvet vprašala tudi svetovne dermatologe. Vem, da je biopsija kože za psa bolj mučna kot odvzem ostružka a je po mojem mnenju le-ta bolj natančna, saj biopsija kože pojasni tudi globinsko stanje kože.

Če pa misliš, da za diagnostiko demodikoze ni smiselna uporaba biopsije kože te pa še čaka veliko branja. Lahko ti pošljem tudi odgovore ameriških veterinarjev, da se boš prepričala, da je biopsija kože zelo primerna za ugotavljanje te bolezni in še mnogih druhih, ki jih ostružek ne pokaže.

LP Renata


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: raraavis , ponedeljek, 03.01.2005 : 19:48:32
Biopsijo kože sem predlagala zato, ker imam psa pasme Shar Pei in so mi ameriški veterinarji odsvetovali ostružek, ker ima ta pasma predebelo kožo. Tudi če pogledaš angleške članke in študije zaslediš, da pri nekaterih pasmah ni dovolj ostružek. Sama sem se po nasvet obrnila k ameriškim in angleškim veterinarjem. Sedaj pa bom za nasvet vprašala tudi svetovne dermatologe. Vem, da je biopsija kože za psa bolj mučna kot odvzem ostružka a je po mojem mnenju le-ta bolj natančna, saj biopsija kože pojasni tudi globinsko stanje kože.

Če pa misliš, da za diagnostiko demodikoze ni smiselna uporaba biopsije kože te pa še čaka veliko branja. Lahko ti pošljem tudi odgovore ameriških veterinarjev, da se boš prepričala, da je biopsija kože zelo primerna za ugotavljanje te bolezni in še mnogih druhih, ki jih ostružek ne pokaže.

LP Renata

Živjo Renata!

Nisem rekla, da se bioptat kože ne more uporabiti za diagnostiko drugih bolezni ( zakaj pa bi se potem sploh jemal?). Ne vem pa kateri veterinar v Sloveniji biopsijo izbere kot prvo izbiro za dokaz tega garjavca. Na faksu nam je asist.dr. Kotnikova omenila ostružek kot prvo izbiro, ne vem pa kake diagnostične metode uporabljajo svetovni dermatologi.
Me pa zanima...prosim če mi lahko pošlješ članke na agapornisrara@yahoo.com.

Hvala,
Maja


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: Maja. , ponedeljek, 03.01.2005 : 21:16:54
Joj, najlepša hvala za odgovore. Bom predlagala veterinarju.
To naj bi bil najboljši veterinar v Sloveniji-vsaj kar se tiče angleških buldogov, zato sem se počutila že kar rahlo nemočno. Smo imeli prej drugega veterinarja, kadar smo bili v dilemi, pa smo odšli po drugo mnenje.


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: Maja. , ponedeljek, 24.01.2005 : 17:18:47
Definitivno ni bila demodikoza. Sem mu dala Frontline (prej smo imeli Stronghold), pa je od takrat vse v redu.
Hvala za pomoč.

Lp


Naslov: Re:Demodikoza
Poslano od: bina , ponedeljek, 24.01.2005 : 17:27:47
No, naše zdravljenje demodex-a je že skoraj pri koncu. Jutri ima še zadnjič pregled ostružka in če be rezultat negativen, bo Bina tudi uradno zdrava ;D ;D ;D Uradno zato, ker neuradno je že ;D ;D Dlaka ji lepo raste nazaj, ni več videti golih mest in že zadnje 2 ostružka sta bila negativja! Juhuhuhu!!! Dobili smo vojno proti demodex-u :P

Lp jana


Naslov: taktic pri demodikozi
Poslano od: Siss , četrtek, 19.05.2005 : 13:28:56
Pozdravljeni!

Pri svoji psici pasme Stafordchire terier smo s pomočjo veterinarja ugotovili generalizirano demodikozo. Za zdravljenje mi je predpisal kopanje s taktic raztopino. Zanima me kako nevarna je ta raztopina tudi za človeka, oziroma, kako psa kopati: ali z gobico ali kar navadno le namesto šampona in vode uporabimo raztopino. Psička je stara štiri mesece. Najlepša hvala za odgovore.

Ana in Ash


Naslov: Re: taktic pri demodikozi
Poslano od: Primavera , četrtek, 19.05.2005 : 15:10:14
Tole temo obvlada Bina. Piši ji in jo vprašaj. Sicer pa so ponavadi kaka navodila zraven. :)


Naslov: Re: taktic pri demodikozi
Poslano od: bina , četrtek, 19.05.2005 : 15:19:00
Bina nič ne obvlada te teme ;)

Obstaja na forumu že odprta tema o demodeksu. Evo ti link: http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,348.0.html

Jaz sem takrat, ko je psica zbolela, dobila Peroxiderm šampon. In mi je zelo zelo uničil kožo na rokah >:( Bini se nič ni poznalo, jaz sem pa imela razpokano in rdečo kožo. Na koncu sem psico umivala z rokavicami.

Vprašaj veterinarja, ki ti je dal raztopino. On bo najbolj evedel ;)

Lp Jana


Naslov: Re: taktic pri demodikozi
Poslano od: Siss , četrtek, 19.05.2005 : 15:46:29
Tole temo obvlada Bina. Piši ji in jo vprašaj. Sicer pa so ponavadi kaka navodila zraven. :)
Navodil ni bilo pisnih, le rekel je, da naj jo kopam na vsake štiri dni. Bom poklicala veterinarja vendar delajo le od petih do sedmih zvečer, kar pomeni čakanje še eno uro. Zato sem mislila, če ima kdo kakšne izkušnje s tem, ker psica izredno smrdi in sedaj ne vemo kako se obnašat. Ali naj jo pustimo, tako kot vedno, ali jo lahko crkljamo itd.

Hvala za odgovore

LP


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: bina , četrtek, 19.05.2005 : 15:49:19
Bom poklicala veterinarja vendar delajo le od petih do sedmih zvečer, kar pomeni čakanje še eno uro.
hehe, a je to slučajno vet. v Grosuplju ;)

Smrdi? Zakaj smrdi? Jaz sem se s psico obnašala normalno kot drugače. Rečeno mi je bilo, da se na odraslega psa ne prenese, zato ni bilo nobenih ukrepov.

LP Jana


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Siss , četrtek, 19.05.2005 : 15:59:53
Imaš prav, res je vet v Grosuplju. :D

Od veterinarja sva dobili navodilo naj četrtino flaške zlijeva v 6,25 litrov vode in jo nato kopava v njej, vendar nisem zasledila da se jo more sprati, tako da sedaj vprašanje ali se jo mora z navadno vodo. Smrdi pa prav od te raztopine imenovane Taktic. Zanima pa me še ali lahko na velike krogce brez dlake še dodatno nakapljamo raztopino, ki prav tako pomaga ali pa je to že preveč za psico.

Lp



Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: bina , četrtek, 19.05.2005 : 16:09:52
Vprašaj veterinarja. Saj jo lahko okopaš še čez 1 uro ;) Jaz nisem dobila takega šampona. Sem pa tudi jaz kasneje spraševala veterinarja o postopku umivanja, ker sem prvič pozabila vprašat ;)

LP Jana


Naslov: Demodikoza
Poslano od: tinca , petek, 19.08.2005 : 14:41:13
Tudi jaz imam težave s to boleznijo. Kopanje smo na vso srečo opustili, ker je prišlo novo zdravilo, ki ga samo vbrizgaš v usta. Nobenih tablet, nobenega kopanja itd. Moj pes je bolan že 8 let in se nikli ne bo pozdravil.

Če opazite kakršne koli spremembe na koži ga je potrebno takoj odpeljati DOBREMU veterinarju. Nam so enega priporočili pa smo na koncu ugotovili da je smotan in nam je uničil psa, saj se mu je stanje le poslabševalo. ko je imel revež že cel hrbet v ranah je priznal, da ne ve kaj mu je. Prej je pa govoril o alergijah, bolhah itd.

če ima kdo kak fajni način kako obvarovati pred boleznijo naj prosim sporoči. Men so predlagali da ga naj ne vozim po mokri travi, saj se tam ti paraziti najbolj namnožijo in jih pes najlažje in največ dobi.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Marjetka , petek, 19.08.2005 : 15:13:36
Menda je bolezen tesno povezana z odpornostjo. Ti paraziti naj bi bili v kozi vsakega psa, zato z izogibanjem mokri travi ne bi dosegla veliko. Ce psu oslabi imunski sistem, se lahko ti mali zlodeji prevec namnozijo in zacnejo povzrocati skodo. Se pravi se lahko se najbolje obvarujes, ce skrbis, da je pes v cim boljsi kondiciji in cim bolj odporen.  :-\


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: oliver , petek, 19.08.2005 : 17:03:29
Demodokoza je povezana z odpornostjo. Res so garje - Demodex canis prisotne v koži vsakega psa, vendar če je pes zdrav, se vzdržuje tako ravnovesje (število garjavcev), da garje ne povzročajo kliničnih težav.
Ob padcu odpornosti, stresu, zdravljenju z določenimi zdravili, drugih obolenjih pa se kot pravi Marjetka res namnožijo čez mejo.
Demodikoza ni prenosljiva na druge pse. Za razliko od druge vrste garij Sarcoptes, ki se prenašajo s psa na psa.
Lp K


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: mike , sobota, 12.11.2005 : 16:45:40
Demodikoza je nalezljiva!!


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Nanook , sobota, 12.11.2005 : 16:47:47
Mike, zakaj?


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: mike , sreda, 16.11.2005 : 10:19:14
Dobr res je da ne gre iz psa na psa k npr. bolha sam parazit ampak ti paraziti ki so na pseh lezejo jajcka katera padajo po tleh, so na pasjem leziscu,.... ce mas skupaj dva psa bo drugi 100% dobil! Verjemi. Je pa tut res da so ene pasme dost bol podvrzene temu k druge. Predvsem pasme tipa bull. Je pa pri pravem veterinarju precej lahko ozdravljivo to (za te pasme)


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: TagTu , sreda, 16.11.2005 : 11:12:05
No, Mike, tukaj si pa natresel en kup traparij. Moja mlajša psička je imela demodex, pa se ni nalezla niti starejša, niti njeni mladički, ki so se ob ugotovitvi demodexa komaj skotili in so bili veš čas skupaj, pa tudi sošolci v pasji šoli in njeni prijateljčki ne. Demodex je vrsta garjavca, ki živi na vsakem psu, težave pa povzroči psu ob padcu imunskega sistema in prizadene samo tega dotičnega psa in ni nalezljivo (ker že sam padec imunskega sistema ni nalezljiv in ker itak vsak pes tega zajedalca že ima). Najbolj izpostavljeni so psi do drugega leta starosti.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: mike , sreda, 16.11.2005 : 17:10:27
No TagTu potem veš ti več k veterinar Matko iz Topolšice ki je tudi po tujini zelo priznan! Torej če je on meni natresel kup traparij sm jih tut jst! Mi je pa ta veterinar, za razliko od drugih, pozdravil 2 psa v manj kot 1 mesecu!!


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: mike , sreda, 16.11.2005 : 17:13:59
Ni pa moj namen tukaj stresat bedarije ampak mogoče komu pomagat ozdravit psa!


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Teski , sreda, 16.11.2005 : 23:12:08
Demodikoza ni nalezljiva - zakaj? Ker se kuža ne more nalezti nečesa, kar že normalno ima. Gre le za prekomerno razmnožitev tega - na koži vsakega psa prisotnega "prebivalca". In to, kot so že drugi povedali - v primeru, ko je odpornost zmanjšana. To zmanjšanje odpornosti je lahko prirojeno ali pridobljeno (ob raznih drugih obolenjih, stresu,...).

LP, T


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Bonie , četrtek, 17.11.2005 : 11:21:28
Demodikoza ni nalezljiva - zakaj? Ker se kuža ne more nalezti nečesa, kar že normalno ima. Gre le za prekomerno razmnožitev tega - na koži vsakega psa prisotnega "prebivalca". In to, kot so že drugi povedali - v primeru, ko je odpornost zmanjšana. To zmanjšanje odpornosti je lahko prirojeno ali pridobljeno (ob raznih drugih obolenjih, stresu,...).

Točno tako.

O Matkotu pa raje ne bi... :-X

Tinca, probajte s homeopatskim zdravljenjem. Homeopatski sulfur dela čudeže...


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: TagTu , četrtek, 17.11.2005 : 11:30:07
No TagTu potem veš ti več k veterinar Matko iz Topolšice ki je tudi po tujini zelo priznan! Torej če je on meni natresel kup traparij sm jih tut jst! Mi je pa ta veterinar, za razliko od drugih, pozdravil 2 psa v manj kot 1 mesecu!!

Znanja dr. Matka ne morem ocenjevati, ker nimam prav nobenih izkušenj z njim. Če ti je to povedal, potem kaj dosti o demodexu res ne ve, dopuščam pa možnost, da si ti slabo poslušal in narobe razumel.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: mike , petek, 18.11.2005 : 11:21:28
OK ne mislim razglabljati o teh variantah ker mi je to cist mim! Dejstvo je da mi je on 2 psa pozdravil demodexa v manj kot 1 mesecu! Ceprav so mi eni zelo znani in "cenjeni" veterinarji razlagali o sterilizaciji psov o kopanju v "strupenih" kopelih itd.... kot tudi to da bom moral met pse po vsej verjetnosti celo zivljenje na zdravilih. Dr. Matko pa mi je dal zdravilo in psa sta zdrava!! To je pa edino kar mi je pomembno!! To je tut edino kar sm hotu tuki gor povedat in mogoce bi blo komu v pomoč ne mislim pa knjige o demodexu napisat!! Vem pa da bi jst par mesecev nazaj vse dal za tako informacijo kje mi bodo psa pozdravili ne pa se učili na njemu ( tko kot so se vsi "najboljši" veterinarji po Ljubljani). Povdarjam pa še enkrat, da to velja za pasme tipa bull! Ne vem pa kako je s psi drugih pasem.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: simi , petek, 18.11.2005 : 11:40:42
Povdarjam pa še enkrat, da to velja za pasme tipa bull! Ne vem pa kako je s psi drugih pasem.

No tudi za pse tipa bull lahko recem da tole o nalezljivosti najbolj ne velja, ker sem imela dvakrat v šoli demodex v skupini kjer so bili psi tipa bull in se ostali psi tako tipa bull kot drugi niso nalezli, pa so bili v zelo tesnem kontaktu - igranje lizenje, grizenje.
Tudi doma imam dve psici, ki sta vseskozi skupaj pa se ni nalezla ena od druge.
Tako da, tole o nalezljivost mi je malo .....ne bom komentirala.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Teski , petek, 18.11.2005 : 15:38:38
O nalezljivosti sem že povedala kako gre.

Drugače pa to ni odvisno od tipa psa. Od tipa psa je odvisna le pogostost takih obolenj. (bokserji so nagnjeni k tumorjem, zlati prinašalci k obolenjem kože, angleški buldogi npr. k obolenjem oči, dihal in še in še...)

Da se psa proglasi za zdravega pri demodikozi pa potrebuješ dva negativna izvida v razmaku enega meseca. Tako je tudi tvoj kuža po enem mesecu sicer bil negativen na demodex ampak glede na pravila stroke je lahko bil proglašen za zdravega šele pri ponovni kontroli še po enem mesecu. Nato pa bi ga bilo potrebno spremljati še eno leto po proglašeni ozdravitvi, kar pa se v praksi počne vedno...

Demodikoza spada še vedno žal med manj raziskana obolenja. Če je generalizirane oblike, zna biti zelo trdovratna. In tudi pri samem zdravljenju se pri različnih veterinarskih strokovnjakih PO SVETU (!!) pojavljajo neskladja.

LP, T


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Teski , petek, 18.11.2005 : 15:51:55
O nalezljivosti sem že povedala kako gre.

 Nato pa bi ga bilo potrebno spremljati še eno leto po proglašeni ozdravitvi, kar pa se v praksi počne vedno...


Tipkarski škrat - pardon - mišljeno je bilo, da se v praksi NE počne vedno... :-[

LP, T



Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 21.11.2005 : 15:45:32
Meni se pa ne bi zdelo tako čudno, če bi bilo demodex v nekaterih primerih možno nalesti. recimo, da se demodex normalno nahaja na psu gostota parazita je recimo x/cm2, kar pasji obrambni sistem obvlada brez večje težave. potem se v tesnem in dolgotrajnem stiku s psom, ki je zbolel koncentracija poveča recimo na 1000x/cm2, česar obrambni sistem ne obvlada več, pes zboli.
To je čista špekulacija, z demodexom k sreči nimam čisto nobene izkušnje, se mi je pa nekaj podobnega dogajalo s streptokoknimi infekcijami, dokler sem imela na njih občutljivo psico. tudi streptokoki so normalno prisotni na koži in ne povzročajo težav. Če se pretirano razmnožijo povzročajo "ekceme" (hot spot in podobne zadeve). Bolezen naj ne bi bila nalezljiva. Vendar se je meni redno dogajalo, da je takrat, ko je zbolele Bela (ki je bila preobčutljiva in je ekcem nastal zaradi najmanjše malenkosti) in so se ji zagnojile večje površine, skoraj redno dobila po kakšen "ekcem tudi kakšna druga psica, ena ali dve, nikoli vse. Odkar Bele ni več, tudi ekcemov pri drugih psicah ni več. Niti enega samega pri šestih psicah v treh letih.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Primavera , četrtek, 24.11.2005 : 13:54:36
Lanabela, bi prosim laho malo natančneje opisal problem ekcema pri Beli. kako je izgledalo in kaj je bila terapija?

 :)


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Lanabela , četrtek, 24.11.2005 : 14:18:38
Joj, to sem tudi že večkrat napisala, pa se žal ne spomnim več kje. Ti bom odgovorila tulehttp://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,4758.0.html, da bo zadeva tam kamor sodi in si bom vsaj zapomnila, kadar bom spet rabila.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Primavera , četrtek, 24.11.2005 : 23:59:27

Hvala. Sem prebrala. Zadnjič sem na Lekovih straneh odkrila opis zdravljenja psa, obolelega za piodermijo. Terapija je bila Xiclav (klavulanska kislina) in baje je zelo učinkovit. Dvotedenska kura je takoj prijela.

 :)


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: TagTu , petek, 25.11.2005 : 10:32:05
Moja psička ima za zdravljenje piodermije Enroxil. Zdravi jo avtorica članka na Lekovih straneh.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Lanabela , petek, 25.11.2005 : 13:01:24
Saj ni problem, da terapija ne bi prijela, problem je, če se po prekinitvi zdravljenja zadeva v nedogled ponavlja. Takoj ko nehaš dajati antibiotik se naredi novo vnetje. jaz sem kasneje največ uporabljala amoxicav (amoxicilin + xiclav če se ne motim) in je bil učinkovit.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: scythe , ponedeljek, 24.04.2006 : 09:14:09
Se lahko demodikoza pojavi zgolj na 1 taci ali pa na 2eh? Mojemu psu, ki ima konstantne težave s srbečo kožo med blazinicami (in posledično gnojnimi ranami), je veterinarka naredila test za demodikozo samo na 2eh tacah. In sedaj ima na "ne-testiranih" dveh ponovno grde gnojne rane.... Sicer čez urico kličem veterinarko, samo vseeno me zanima.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: maja01 , torek, 25.04.2006 : 11:43:57
ja, lahko.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: bina , torek, 25.04.2006 : 13:24:55
Če je demodex samo lokle, se pojavi itak samo na majhnem delu telesa... Pri Bini se je pojavil samo na glavi (na licu bolj natančno)...


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: scythe , sreda, 03.05.2006 : 08:02:50
Hvala!


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Zobek , torek, 13.03.2007 : 19:22:01
A je že kdo slišal za zdravilo Iverktin, ki na bi se uporabljalo za zdravljenje
demodioze, in sicer naj bi pes dobil vsak dan 1,5 ml te tekočine v hrano?

LP ;)


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: bina , torek, 13.03.2007 : 19:37:22
Jaz! Moja psica je imela to zdravilo, ko je imela demodeks.

Kaj te pa zanima glede zdravila?


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Zobek , torek, 13.03.2007 : 19:48:15
Pri našem sivčku so včeraj tudi našli te vragece demodex-e pa sva
za terapijo dobila to zdravilo, ki ga nakapam 1,5 ml/dan v hrano.
Pomagalo naj bi v enem mesecu. Kakšne izkušnje imaš ti
Bina? Pri nas je žarišče samo pod očesom, veliko 1x2 cm,
kuža pa star 10 mesecev.

Lp pa hvala že v naprej


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: bina , sreda, 14.03.2007 : 14:16:10
Zobek, najbolje bo, da preberes celotno temo od zacetka. Na drugi strani (ali pa na tretji) je tudi opisana moja izkusnja.

To zdravilo se "daje na tezo", zato sem jaz ob zdravljenju demodeksa skoraj bankrotirala :-X na koncu so mi dajali na veliko popust pri zdravilu (ker sem ga morala toliko kupit). Moja psica ni imela problemov z njim. Se mi zdi, da sem ga pa jaz zmesala s kaksnim jogurtom ali pa medom in polila cez brikete.

Ja, zdravljenje traja dolgo, ampak se splaca potrpet. Demodeks nastane zaradi zmanjsane odpornosti. In moja ga je fasala po gonitvi in po navidezni brejosti. Verjetno je tudi tvoj sivcek zbolel zaradi mladosti. Prav tako tudi pri moji ni bil prizadet velik predel glave. Sem pa jaz dobila zraven se sampon, da sem jo umivala s tem. Ti ne?

Moje izkusnje: nic delat panike. Stvar ni tak grozna. Se pozdravi, samo malo dalj casa traja. Edino drago pride vse skupaj (ker je treba delat kontrole in jemat ostruzke).


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: tina82 , sreda, 14.03.2007 : 16:33:20
Tudi Chica je imela demodikozo. Pojavila se je pred gonitvijo in navidezno brejostjo. Prizadet del je bil v kotičku ustnic (1x1 cm). Nismo dobile pa nobenega zdravila, ker naj bi se lokalizirana oblika lahko pozdravila sama od sebe - kar se tudi je po enem mesecu.  V vsakem primeru pa ji ne bi dala Iverktina - zaradi MDR1 defekta pri Chici. Na to naj bodo pozorni lastniki predvsem collie-jev, pa tudi nekaterih drugih pasem.

Sem pa ravno našla eno raziskavo na temo demodikoze in ivermektina... tukaj (http://www.vef.hr/vetarhiv/papers/2005-75-4-3.pdf[url=http://tukaj)(.pdf)


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: tina82 , sreda, 14.03.2007 : 16:36:19
Ups - prehitro sem kliknila. Prava povezava je TUKAJ (http://www.vef.hr/vetarhiv/papers/2005-75-4-3.pdf).


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Ollie , sreda, 06.06.2007 : 18:59:44
Imam eno vprašanje in sicer se gre za mojega dobrega prijatelja iz anglije.Kupil je Staffija in sicer od vzreditelja,ki je v letu 2005 dobil največ priznanj v Angliji kot najuspešnejši vzreditelj in seveda po temu primerni ceni,sedaj pa ima pes pri 4 mesecih hudo obliko demodikoze.Torej to pomeni, da jo je dedoval?
Torej on lahko konaktira vzrediteljski klub oz. vzreditelja in zahteva denar (ne zamenjave kužka,ker ga je vzljubil)?


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Teski , sreda, 06.06.2007 : 20:37:30
Demodikoza sama po sebi ni dedna. Demodex je normalni prebivalec kože, ki se prekomerno razmnoži pri padcu odpornosti, ki je lahko fiziološki (mladiči v določenem obdobju odraščanja), lahko kot posledica kakšnega obolenja (običajno pri starejših psih s sistemskimi obolenji). Če gre za fiziološki padec odpornosti, potem se običajno pojavi le lokalizirana oblika demodikoze, ki tudi brez terapije sama izzveni po določenem času (nekje v 8 tednih do 2 meseca). Pri pojavu generalizirane oblike tega obolenja (hudi obliki), pa študije kažejo na veliko verjetnost genetsko povezane zmanjšane odpornosti in zato je odsvetovano parjenje takih mladičev in njihovih najožjih sorodnikov.

Nisem ravno domača v pravniških zadevah, ampak menim, da ima lastnik takega psa vso pravico do zamenjave mladiča ali povračila denarja v znesku za katerega se je vrednost kupljenega psa zmanjšala s tem, ko se je napaka ugotovila. Seveda je potem odvisno tudi od resnosti vzreditelja ali bo toliko pošten in denar vrnil oz. ponudil zamenjavo mladiča ali kakorkoli se boste zmenili, če pa bo trmast bi bilo potrebno najti sodnega izvedenca s tega področja ter nadaljevati po tej poti. Mislim pa , da vsak vzreditelj, ki da kaj nase ve kaj je demodikoza, kaj pomeni generalizirana oblika tega obolenja (vsaj bi jih moral) in v primeru ugotovitve tega ravna kot dober vzreditelj v pravem pomenu besede. Je pa težko na to sklepati, če ima psica svoje prvo leglo in sama s tem ni imela problemov ali pa so bili spregledani ali napačno diagnosticirani pa tudi, če lastniki potomcev ne sporočijo teh podatkov vzreditelju, ki pač ne more vedeti kar tako "z lepega". Tako, da je potrebno krepko premisliti, preden se vzreditelja določi, da je vedel in kljub vsemu paril. Mogoče pa ni vedel.

Lp, T

P.S.: Dobro bi bilo, da se oglasi še kdo, ki ima več izkušenj na področju "reklamacij" v kinologiji s pravnega vidika.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Ollie , sreda, 20.06.2007 : 21:40:22
Hvala za odgovor!
Sicer je Bruce(kuža) že malo boljše,še vedno ga pa čaka dolgotrajno zdravljenje.
Žal mi je za vse kužke in lastnike,ki prebolevate to zoprno bolezen!
Vsem želim čimprejšnje okrevanje!  :)


Naslov: Demodikoza (Demodex)
Poslano od: lana_ , sobota, 19.04.2008 : 13:03:44
Moja psička ima demodikozo. Dlaka ji izpada okrog oči. Smo bili že pri veterinarju, pa je rekel, da je zdravljenje zelo dolgotrajno in lahko, da ni uspešno. Zanimaja me ali ima kdo podobne izkušnje?


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: lana_ , sobota, 19.04.2008 : 14:40:01
Sem prebrala temo šele zdaj, ker je prej nisem našla. :-[
Nam pa je bilo rečeno, da je demodikoza dedna, pa ne vem, kaj naj si mislim. Ste me pa precej pomirili s tem, da naj ne delam prevelike panike, saj me je veterinar kar precej ustrašil, ko je rekel, da zdravljenje lahko ni uspešno in, da so take pse pred leti(ugibam kolikimi)  kar evtanizirali.  :o
No kakorkoli,  mi gremo v boj nad temi vragci trdno odličeni, da zmagamo! ;)   


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Nanda , sobota, 19.04.2008 : 15:41:39
Nisem šla brati cele teme za nazaj, morda pa velja nekaj poskusiti, če ne gre za prehudo obliko, če je kuža še mlad in gre za padec odpornosti pri mladiču/mladem psu ... nisem vet, ampak imam "info iz prve roke" in preizkušeno .... v roku 3 mesecev pa je bil rezultat zdrav kužonček  ;) :)

1. kužku dati Stronghold in sicer vsakih 14 dni vsaj 3 mesece
2. orehovo listje namočit v vodo in kužku dajati obkladke (umivati) na obolela mesta



Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Nanook , sobota, 19.04.2008 : 16:28:27
Moja tastarejsa psica je imela kot mladicek lokal. obliko demodexa-le nekaj flikc. Vse kar sem naredila je bilo dodajanje vitaminov, pa se to mislim da ni bil demodex razlog. Se je postimalo samo.

O dednosti je pa ze Teski zgoraj napisala.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: lana_ , četrtek, 03.07.2008 : 16:13:34
Mi uspešno rešujemo ta "problemček". Lana dobiva Iverktin že skoraj dva meseca po 1,3ml dnevno in ki smo bili zadnjič na pregledu in ji je veterinarka odvzela kožni ostružek se je izkazalo, da so se po večini ti malo vragci že razgradili, videla je samo še enega pa še ta je bil mrtev. V petek gremo na pregled pa bomo videli kaj bo iz tega. Moje mnenje ob opazovanju pa je, da ji je dlaka že malo začela rasti. :)


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: luna83 , torek, 15.07.2008 : 23:57:09
 :'( Sestrici od mojega Neona so danes ugotovili da ima demodikozo, prebrala sem celo temo pa še vedno ne vem ali je bolezen dedna ali ne?


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Nanook , sreda, 16.07.2008 : 08:12:08
Bolezen ni dedna.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: apollo , sreda, 16.07.2008 : 09:38:36
Tole pa ne drži >:(! Bolezen je dedna, zato naj se psov, ki so preboleli demodikozo (generalizirano) ne uporablja za vzrejo!!!


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: apollo , sreda, 16.07.2008 : 09:39:44
Je pa res, da ni prenosljiva iz psa na psa...


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Nanook , sreda, 16.07.2008 : 09:41:39
Bolezen ni dedna. Demodeks je prisoten pri kopici psov, ki nimajo prav nobenih tezav. Ven butne v gener. obliki pa pri tistih, ki imajo zaradi takega ali drugacnega razloga sesut imunski sistem in je potem sami ne morejo premagati. Deduje pa se "kvaliteta" imunskega sistema (in ne BOLEZEN-demodikoza!). Pa saj ze vse pise na prejsnji strani.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: TagTu , sreda, 16.07.2008 : 10:32:58
Imam občutek, da nekateri veterinarji tele zadeve ne razumejo čisto dobro in to svoje (ne)znanje učinkovito prenašajo na svoje laične "paciente", mi se pa tukajle lahko skregamo zaradi tega. Je pa še druga možnost....da pacienti ne poslušajo dobro razlage in si tolmačijo po svoje.

Pomaga temeljit posvet z veterinarjem, specialistom za dermatološke zadeve ali pa brskanje po spletu, kjer je tudi ogromno informacij na to temo.



Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Nanook , sreda, 16.07.2008 : 10:49:47
Mnja, se mi zdi, da je tale demodeks ena taka zadeva kot tisto, da zitarice zaradi vsebnosti sladkorja povzrocajo nastanek glivic. ::)


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: luna83 , sreda, 16.07.2008 : 11:48:18
o.k. hvala, ste me malo pomirili. Ker pa sem itak bolj panične narave, sem ga celega še bolj podrobno pogledala kot vsak dan pa ima na levi tački malo bolj razredčeno dlako, niti podrazno da nebi imel dlake, samo ni tako gosta, rdece ni nič. Pa me zanima kakšni so res tisti prvi prvi znaki?


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Nanook , sreda, 16.07.2008 : 12:25:28
Luna, samo brez panike. :) Pri moji se je zacelo in koncalo s parimi krogci (na vsakem ramenu en pa se en na riti). Nikoli ni prislo do gener. oblike, tisti krogci (ca 1cm premera, vsega skp so bili morda eni trije, stirje) so se zarasli in to je bilo to. Rdece ni bilo nic. Opazuj psa in to mesto.



Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: luna83 , sreda, 16.07.2008 : 12:35:49
 ;) hvala


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: apollo , sreda, 16.07.2008 : 17:47:51
Obračanje gor in dol in kako in zakaj-v končni fazi prideš do istega-demodikoza je dedna!


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: apollo , sreda, 16.07.2008 : 18:01:01
KLIK (http://books.google.com/books?id=VKa2Wo3Wc-kC&pg=PA443&lpg=PA443&dq=demodicosis+in+dog,+heritability&source=web&ots=Gb7BratB2b&sig=SxWVsdYgEK3qTAwBw_SgQIQSN8w&hl=sl&sa=X&oi=book_result&resnum=1&ct=result#PPA442,M1http://www.finderg.com/)

Prijetno branje ;)!


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Nanook , sreda, 16.07.2008 : 18:49:17
To ni obracanje gor in dol, ampak za moje pojme poznavanje osnov demodikoze, kar lepo pise tudi na tvojem linku.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Nanook , sreda, 16.07.2008 : 18:56:41
Eh, prezgodaj poslala. Saj najverjetneje itak govoriva o isti zadevi, samo da ti reces paradiznik jst pa paradajz. ;D

Se pa strinjam, ja, da se psov, ki so preboleli gen. obliko demodikoze, ne pari. (pa tistih z alergijami tudi ne, sam potem pa skoraj nic ne ostane ;D )


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Teski , ponedeljek, 21.07.2008 : 16:55:20
Demodikoza sama po sebi ni dedna. Demodex je normalni prebivalec kože, ki se prekomerno razmnoži pri padcu odpornosti, ki je lahko fiziološki (mladiči v določenem obdobju odraščanja), lahko kot posledica kakšnega obolenja (običajno pri starejših psih s sistemskimi obolenji). Če gre za fiziološki padec odpornosti, potem se običajno pojavi le lokalizirana oblika demodikoze, ki tudi brez terapije sama izzveni po določenem času (nekje v 8 tednih do 2 meseca). Pri pojavu generalizirane oblike tega obolenja (hudi obliki), pa študije kažejo na veliko verjetnost genetsko povezane zmanjšane odpornosti in zato je odsvetovano parjenje takih mladičev in njihovih najožjih sorodnikov.

Lp, T



Kot je bilo že povedano, demodikoza ni dedna. Dedno je lahko stanje imunskega sistema - zmanjšana odpornost (laično), ki potem pripelje do prekomerne razmnožitve tega sicer normalnega prebivalca na naših psih.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: luna83 , petek, 25.07.2008 : 17:58:23
 :'( Danes so mojemu Neonu ugotovili da ima Demodikozo. Dobili smo zdravilo Ivermectin ki mu ga moram dajati v usta z "inekcijo" z postopnimi odmerki vsak dan več 3 tedne in dobili smo še tablete Dermactin in Olje Dermanorm,ki mu ga dam na hrano vsak dan. Čez 2 tedna moramo na pregled. Upam samo da bo prenesel zdravilo Ivermectin.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: luna83 , petek, 25.07.2008 : 23:05:26
zaenkrat je vse o.k. tako da zgleda da prenese zdravilo. Vsaj to.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Nanook , petek, 25.07.2008 : 23:17:07
A ma ful razsirjeno?


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: luna83 , sobota, 26.07.2008 : 09:31:42
cca. 6 majhnik pikic (velikih kot grah) po nogicah :'(


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: luna83 , nedelja, 27.07.2008 : 08:22:03
 :D Moj Neon je živ ko poper, tako da sem vsaj to vesela, ker njegova sestrica ima tudi demodikozo pa je boga boga,.. Mogoče moj Neon samo malo več spi,.. Je to povezano? Mogoče zaradi zdravila? Drugače pa je norček kot vedno


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: lana_ , nedelja, 27.07.2008 : 12:34:41
Citat
Mogoče moj Neon samo malo več spi,.. Je to povezano? Mogoče zaradi zdravila?

Pomojem ne, naša je bila ista kot vedno.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: luna83 , četrtek, 14.08.2008 : 20:34:30
Jaz sem vsak dan bolj zaskrbljena zaradi demodikoze. Nas veterinar je Neončku predpisal zdravilo Ivemectin, ko sem vprašala drugega je rekel da to ne bo pomagalo da naj hodim na inekcije, spet drugi da je ta bolezen smrtno nevarna, tretji da naj uporabljam šampon,. vzrediteljica -  šampon, jaz nevem več koga naj poslušam in kaj naj delam, rada bi samo da se neonček pozdravi. Komaj tri teden traja zdravljenje in vem da bo trajalo še dolgo ampak jaz sem že čisto zmedena in strah me je. Nevem več kaj in kako


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: lana_ , četrtek, 14.08.2008 : 22:34:46
Luna83 ne toliko skrbet. Sem bila jaz in celotna moja družina tudi grozno zaskrbljeni, ko je bila Lana na "vrhuncu" te bolezni. Je zdravljenje res dolgotrajno in izgleda mesto brez dlake vsakič hujše, vsakič večje. Mi smo naši dajali 3 mesece vsak dan Iverktin z brizgo v gobček in je pomagalo. Zdaj samo še čakamo, da ji dlaka nazaj zraste, vragcev pa ni več. Jej! :)

Tako pa je Lana izgledala pred kakšnim mesecem. Še veterinarka jo je na pegledih hecala, da je kot kakšen gusarček. :P

http://lh4.ggpht.com/laranikolic/SAtFl_jprkI/AAAAAAAAAGk/0yhbiiqFcXs/Slika%20033.jpg?imgmax=576
 (http://lh4.ggpht.com/laranikolic/SAtFl_jprkI/AAAAAAAAAGk/0yhbiiqFcXs/Slika%20033.jpg?imgmax=576)


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: luna83 , četrtek, 14.08.2008 : 22:41:55
 ;) Hvala lana, si me malo potolažla.

Kaj ve kdo če je isto ali mu dam Ivermectin v gobček z brizgo ali mu nakapam na malo hrane? Sej pomoje je isto.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Larra , sreda, 31.12.2008 : 21:59:03
Moja psička je stara 6 mesecev in je "fasala" tole demodikozo, ker ji je padla odpornost...
Ko sem opazila, da ji je začela odpadati dlaka, se mi je čidno zdelo...mislila sem da je lahko od oprsnice, ker se ji je pojavilo na prsnem košu. Čez 14 dni ni bilo nič boljše in se ji je širilo.
Šli sva k veterinarju, ta pa je ugotovil kaj je. Dobili sva "šampon", da 1x na dan umivava "prizadeti del", dobili pa sva tudi tablete za odpornost. Upam, da se ji kmalu izbolša, če pa se ne pa greva nazaj in dobiva sirup.
LP ;)


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Gabriela , torek, 05.01.2010 : 16:55:08
Zdravo!

Prebrala sem celotno temo, pa bi vendar imela še par vprašanj glede Demodikoze. Naš Čili je dober teden nazaj dobil "golo veko", ki je na trenutke pordela ter otekla, peljali smo ga k veterinarju (Pet Vet), kjer so vzeli vzorček ugotovili da gre za Demodex oz. Demodikozo, vzeli so tudi vzorec za Mikrosporijo, ker mi enostavno niso vedeli povedat kaj bi lahko bilo. Gre za Demodex, ampak glede Mikrosporije nismo sigurni. Okej. Kuža ima tudi kašelj odkar je pri  nas, ker sirupki niso pomagali so vzeli kri, rezultati so pokazali da je kuža anemičen, se pravi potrebuje "močne vitamine" po besedah veterinarke. Sedaj pa me zanima, kajti mislim da v nobenem odgovoru nisem zasledila zdravila Synolux od Pfizerja, katerega so nama predpisali da mu odmerjava tableto na dan, poleg mazila Chloramphenicol od Krke, ker je zadeva točno nad očesom. Včeraj je dobil tudi antibiotik po injekciji (žal ne vem katerega)... Pošteno povedano sem malce zmedena, saj je veterinarka delovala kot da ni čisto sigurna v nič, ker načeloma nisem pristaš 156 tablet / mesec ter po prebranem nisem zasledila nobenega od zdravil, ter tudi prebrala nekaj slabih mnenj o dotični ambulanti bi prosila za vaša mnenja.

Hvala in lp, Jana,


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Nanook , torek, 05.01.2010 : 16:56:15
Koliko je pa star Cili?


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Gabriela , torek, 05.01.2010 : 17:20:52
Huh ja, Čili je star dobre 3 mesece oz. natanko .... 3 mesece in 10 dni :) Mešanček iz zavetišča.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: LooNee , torek, 05.01.2010 : 17:45:30

Sedaj pa me zanima, kajti mislim da v nobenem odgovoru nisem zasledila zdravila Synolux od Pfizerja, katerega so nama predpisali da mu odmerjava tableto na dan
Hvala in lp, Jana,


Za ostalo ne znam svetovati, je pa Synolux antibiotik.




Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: maja01 , sreda, 06.01.2010 : 00:52:58
V bistvu gre vase nezdravje in zdravljenje verjetno takole:

Kuza je bolan (kaslja, anemija), zato je dobil antibiotik = synulox. Verjetno mu je zaradi bolezni padla odpornost in od tod demodex (rezultate za mikrosporijo boste izvedlei v roku treh tednov, toliko namrec traja, da zakljucijo preiskavo, jo pa vsak priseben veterinar naredi pri sumljivih mestih, se posebno, ce je kuza iz neznanih razmer, saj gre za zoonozo). Glede na to koliko je pes star, je stanje s kasljem + anemijo resno in je povsem prav, da je dobil antibiotik.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Gabriela , sreda, 06.01.2010 : 09:36:33
Hvala za odgovor, včeraj smo mu priskrbeli tudi vitaminske dodatke, z kašljem pa imam občutek kakor da je za odtenek bolje. Glede mikrosporije pa seveda držim pesti, da je nima. Antibiotik mu redno dajem, imam pa občutek, da precej več spi odkar ga jemlje. No hvala še enkrat in lep pozdrav!


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: bol.ha , torek, 13.07.2010 : 13:53:11
Ali se demodex prenaša iz staršev na mladiče?
Če je npr. pes kot mladič prebolel demodex in se ga potem pari, bodo demodex imeli tudi mladiči?

Ne gre za mojega psa, samo sprašujem ker me zanima.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Dr. Miška , četrtek, 15.07.2010 : 10:19:15
Demodex je parazit in če je prebolen je pač mimo. Parazit kot bolha ali pa garjavci ...


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: kaja , četrtek, 15.07.2010 : 10:22:55
Kopiram odgovor Teski, par strani nazaj

Demodikoza sama po sebi ni dedna. Demodex je normalni prebivalec kože, ki se prekomerno razmnoži pri padcu odpornosti, ki je lahko fiziološki (mladiči v določenem obdobju odraščanja), lahko kot posledica kakšnega obolenja (običajno pri starejših psih s sistemskimi obolenji). Če gre za fiziološki padec odpornosti, potem se običajno pojavi le lokalizirana oblika demodikoze, ki tudi brez terapije sama izzveni po določenem času (nekje v 8 tednih do 2 meseca). Pri pojavu generalizirane oblike tega obolenja (hudi obliki), pa študije kažejo na veliko verjetnost genetsko povezane zmanjšane odpornosti in zato je odsvetovano parjenje takih mladičev in njihovih najožjih sorodnikov.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: maja01 , četrtek, 15.07.2010 : 10:31:58
Demodeks je fiziolosko prisoten pri vseh psih - je del normalne kozne flore. Problem nastane, kadar se prekomerno namnozi.
V primeru juvenilne demodikoze (pri mladicih, oz. psih starih nekje do leta in pol, dveh) gre obicajno za lokalizirano obliko, ki se je obicajno ne zdravi. Tudi lokalizirane oblike pri odraslih psih (obicajno pri padcu im. sistema, npr. ob kaksni drugi bolezni, pri jemanju imunosupresivnih zdravil, lahko tudi ob kotitvi/brejosti, ...) se obicajno ne zdravi.
V primeru generalizirane oblike pa gre obicajno se za kaksno bolezen, ki "sesuje" imunski sisitem, lahko se tudi ta pojavi pri (dolgotrajnem) jemanju nekaterih zdravil. Psov, ki so kdaj imeli generalizirano obliko se ne pari - ker je nevarnost dedovanja slabo delujocega imunskega sistema, po nekaterih teorijah, pa se, kadar gre za res hudo obliko, lahko tudi prenasa s psa na psa.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: bol.ha , četrtek, 15.07.2010 : 11:05:31
Najlepša hvala za vse odgovore.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: fortuna , torek, 06.12.2011 : 11:37:44
Mene pa zanima po kolikem času začnejo rasti dlake na "obolelem" delu? Pri naši koklji sta se pojavila 2 predelčka brez dlake, pa me zanima če bo še dolgo gola na teh mestih. Hvala za odgovore.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: riry , torek, 06.12.2011 : 13:44:28
Hm, kak mesec, dva? Bodite pozorni, če boste dolgo kje po kakem soncu hodili, da je ne opeče po "plešici". Naša je to imela lani pozimi in smo bili ravno na podaljšanem (sončnem) vikendu v naravi (celodnevni izletki) in jo je kar fejst opeklosej sem se tepla po glavi zaradi tega :'[


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: fortuna , torek, 06.12.2011 : 16:21:31
Uh, kar traja to potem da se im. sistem obnovi. Na sonce pa pazimo, se pa tudi mažemo s kremo.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Urša , torek, 27.12.2011 : 19:46:47
Meni nekaj zanima, pri mojemu psu so prejšni teden ugotovili, da ima demodikozo  :-\ .
Rada bi mu začela dajati kakšne dobre vitamine, da se mu bo odpornost izboljšala in dlaka, mogoče kdo ve za kakšne??

Lp, Urša  :)


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: maja01 , sreda, 28.12.2011 : 10:15:51
Kaksna kombinacija od Dorwesta, ali pa kar multivitamini kot so VMP v kombinaciji s kaksnim preparatom, ki je bogat z omega mascobami - npr. Dermanorm, Grizzly olje, ...


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Urša , sreda, 28.12.2011 : 12:57:31
O hvala, bom šla čimprej neki od tega kupit  :)
Ali jih drugače prodajajo v pasjih trgovinah ali pri veterinarju??

Lp, Urša :)



Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: fortuna , sreda, 28.12.2011 : 15:19:12
VMP, Dermanorm pri veterinarju...


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Urša , petek, 30.12.2011 : 11:54:53
Hvala za pomoč  :).
Sem že nabavila VMP in Grizzly lososovo olje, oboje sem dobila v trgovini * (v centru Lj.)  :).
Zdaj pa upam, da se mu bo stanje začelo izboljševati!!!

Koliko mesecev približno traja zdravljenje demodikoze??

Lp, Urša  :)


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: maja01 , petek, 30.12.2011 : 18:22:10
Odvisno od tega kako je razsirjena in kaksen je imunski sistem psa.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Urša , petek, 30.12.2011 : 18:51:18
Trenutno ima po glavi razširjen in malo po vratu. Za izboljšanje im. sistema mu pa sedaj dajem vitamine in olje, upam da bo pomagalo  :)

Lp, Urša


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Urša , petek, 30.12.2011 : 18:55:50
Še nekaj, imam problem, ker naslednji teden peljem psa na cepljenje proti steklini in se bojim, da mu bo zaradi cepljenja padel im. sistem, ali je to mogoče? :-\

Lp, Urša


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: maja01 , petek, 30.12.2011 : 22:17:43
Dobiva/je dobil kaksna zdravila? Vsaj kaksno advocate ampulo npr?

S cepljenjem pocakajte. Psa, ki ni zdrav se ne cepi - tako zaradi bolezni, ki ze je, kot tudi zaradi pomanjkljivega imunskega odgovora (in posledicne (ne)zascite).


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Urša , petek, 30.12.2011 : 22:59:21
Dobiva ampule advocate in raztopino zmešano z vodo, dajemo na obolelo mesto. Najbrž bom res počakala, sam sej ne bo nič narobe če bo kasneje cepljen proti steklini  ???.

Lp, Urša  :)


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: maja01 , sobota, 31.12.2011 : 12:51:41
Ne, ker imas razlog zakaj pes ne bo cepljen.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: Urša , sobota, 31.12.2011 : 17:08:11
Maja01 hvala za informacije  :)


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: SallyCinnamon , nedelja, 11.05.2014 : 22:26:42
Pozdravljeni!

Imam par vprašanj in glede na današnjo raziskavo po internetu, mislim, da je okej, če vam jih zastavim tukaj.

Torej moji dveletni psički Indie so se, mislim da, pojavile garje demodex. Izpuščaje, oziroma kar en ogromen izpuščaj oziroma spremembo pigmenta ima na obeh straneh prsnega koša, na levi strani telesa se ji izpuščaji nadaljujejo tudi po zadnji tački, zdi se mi, da ima en flekec tudi na komolcu in pod očko. Najprej sta se ji pojavila flekca na prsnem košu, kar se je kazalo samo kot sprememba pigmenta, par dni kasneje je dobila flekce po zadnji tački, iz včeraj na danes pa so se vsi flekci spremenili iz gladkih v hrapave in delujejo kot velike zaplate suhe kože.

Sicer se nič ne praska, koža nima drugačnega vonja, psička je živahna, ima apetit, skratka drugače je čisto normalna.

Naj povem še, da je bila v sredo cepljena proti steklini, kar bi lahko razložilo pojav garij zaradi padca odpornosti? Ampak flekci so se ji pojavili že kak teden prej. Veterinar je sicer ocenil, da garje niso, vendar pa ji niso vzeli ostružka, da bi lahko to dokazali. Je rekel, da počakajmo, v kaj se bo razvilo, če se bo :(

Zdaj pa vprašanja: na internetu sem prebrala, da demodex garje izginejo same po sebi, če ima pes dovolj dober imunski sistem in da če jih preboli sam od sebe, razvije tudi trajno odpornost. Je to res, saj sem prebrala tudi, da je zdravljenje možno le z zelo toksičnimi šamponi ipd., temu pa je ne bi rada izpostavljala, če ne bo res nujno?

Je ta vrsta garij prenosljiva na druge živali ali ljudi? Imamo namreč še muco, pri fantu pa imajo tudi psičko.

Je možno, da bi bilo to lahko karkoli drugega, npr. alergija na hrano?

Želim si, da bi znala prilepit sliko, ker res težko opišem kako zgleda in zgleda precej grdo :(

Najlepša hvala vsem že vnaprej za odgovore.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: riry , nedelja, 11.05.2014 : 22:40:03
Če je že tako razširjeno kot opisuješ, jaz ne bi preveč čakala z zdravljenjem :-X. Naša psička je imela demodex, eno mini manjkajočo zaplato dlakce na glavi še kot mladič in res nismo nič zdravili, se je samo zarastlo. Pri tvoji psici pa res nimate več kaj čakati - pelji jo k drugemu veterinarju, mene že čudi, da jo je cepil, kljub temu, da je sumil, da ni zdrava :o.


Naslov: Re: Demodikoza
Poslano od: SallyCinnamon , nedelja, 11.05.2014 : 23:19:59
Hvala za hiter odgovor.

Cepili smo zato, ker je bila teden prej že naročena, pa je isti dan bruhala, tako da smo takrat počakali, da se ji umiri želodček, ravno zaradi tega, da ne bi bilo kaj narobe. V sredo, ko smo cepili pa ni zgledalo tako grozno, kot zgleda trenutno, najbrž zato vet ni kompliciral, pa tudi zato, ker smo že zamujali s cepljenjem...

Kako pa dejansko poteka zdravljenje, če ima kdo kakšne izkušnje, je res tako toksično? Naj bi bilo nevarno še posebej za male pse...

Lp ^^