mojpes.net

o psih => pasme => Sporočilo, začeto od: Delavec , četrtek, 06.02.2003 : 22:55:02



Naslov: Primerna pasma za konja
Poslano od: Delavec , četrtek, 06.02.2003 : 22:55:02
Pozdravljeni!

Že nekaj časa obiskujem vaše strani. Lepo! Imam eno vprašanje. Sam urejam strani konji.com in opažam, da veliko ljudi prihaja na konje iz teh strani in obratno. Torej konj in pes. Kako gresta ti dve živi bitji skupaj? Pri meni se razumeta odlično. Prva prednost tega, da imam psa je ta, da se moji konji psov ne bojijo, prav tako pa ne pasjega laježa. Moj pes je Irski Seter in je nekako preveč lovski. V kolikor grem z njim peš v naravo uboga, je ob meni (uboga na pogled). Ko pa se z njim napotim ven s konjem pa ne upošteva 5%. Lahko se derem, ga kličem, nič, on po svoje lovsko raziskuje. Ko razjaham je takoj pri meni in veselo maha z repom. Drugače se za konja kaj prida ne zmeni.

Zamima me katera pasma psov je najbolj primerna za druženje s konji (nekateri menijo, da je izreden avstralski ovčar), kaj menite vi? Sam predvidevam, da bi bil primeren kak ovčar, ki bi dejansklo opravljal svojo ovčarsko nalogo ( v izpustu ). Lp Delavec

[slika izbrisana ker link ne dela; Mirc]


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: sirtaki , četrtek, 06.02.2003 : 23:21:34
Hojla Delavec,

tole bo pa "nekaj zame", saj en izmed petih avstralskih ovcarjev v Sloveniji pripada celo meni. Ok vsaj jaz si rada tako zamišljam, ceprav je v resnici drugace, jaz pripadam njej   ;D

Uglavnem ja, nasplosno je to pasma, ki je bila vzrejena in dodelana ravno za potrebe pastirjev na konjih, na širnih ameriških planjavah. Odlikuje jo namreč izredna vzdržljivost in pa tudi vztrajnost ter velika želja po delu s čredo.
Razsirila se je predvsem po farmah in pa po razlicnih rodeo showih itd, kjer so psi te pasme nastopali v raznih trikih itd.

V EVropo so prvi predstavniki prisli prav s quarter horsi, ki so jih pripeljali za western riding. Nato pa so se pocasi zaceli siriti tudi v ostalih dejavnostih. Najvec jih najdemo danes predvsem v agilityu, reševanju in obediencu. Seveda pa jih več kot polovica, vsaj v Evropi, še vedno vsaj poskusi delo s takimi ali drugačnimi čredami (v domovini, ZDA, so posebno cenjeni za delo z govedom).
Seveda pa kot vse popularne pasme, se tudi avstralski ovcar deli na "razstavni" in "delovni" tip. Razlika je predvsem v videzu (razstavni so precej vecji z bujnesjo dlako in bolj flegmaticno-netipicnim znacajem).

To, da se razumejo s konji je povsem res, saj imajo zgleda v krvi poseben odnos do vseh živali, predvsem pa nobene bojazljivosti oziroma pretirane napadalnosti. Preprosto gredo vkup s čisto vsakim živim bitjem, četudi ga vidijo prvič. Ne glede na velikost seveda.
Tudi moja nima absolutno nobenega strahu pred konji ali govedom, ceprav na splosno nima stika z njimi razen obcasno na kakih sprehodih oziroma tekmah...zgleda, da si ji zdijo "samoumevni".

Po drugi strani pa seveda se zdalec ni ta pasma tako idealna kot zgleda, saj je izredno aktivna in tudi zahtevna, zato je primerna za aktivne ljudi. Sicer so zelo razvajeni (tudi to imajo v krvi, brez cloveske pomoci!!!), ampak vec kot kak dan, dva lenarjenja je pa ze prevec. In ce ta energija ni pravilno usmerjena lahko zelo hitro razvijejo nezazeljeno vedenje (unicevalnost, agresivnost...).

Prav tako zelijo biti ves cas s svojimi ljudmi, ki so zanje v bistvu njihova lastna creda (tudi ce ze imamo doma druge pse, bodo ti v credi). Zato bohnedaj jih dajati v pesjak ali podobno, saj niso niti pod razno primerni. Najbolj srecni so, ce lahko ves cas spremljajo kaj pocno drugi.

Ok takole na hitro o avstralskih ovcarjih, ce zelis me lahko kontaktiras privatno.
Svetujem ti pa tudi da malo pobrskas po internetu, predvsem po straneh, kjer imajo avstralske ovcarje se vedno skupaj s konji. Takih je precej v Avstriji in Nemciji.

LP



Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Delavec , četrtek, 06.02.2003 : 23:40:44
Hvala. To pa je bil hiter odgovor. Je na mojpes straneh kakšna slika tega psa. Kako je z otroci, moji sta 9 in 11 let. Sicer pa tako aktivnega psa kot je moj seter, še nisem srečal. S kolesom se prevažam po 15 km, on leta sem ter tja od mene vstran in nazaj in naredi kakih 35 km. Prideva domov pa pred mene in neumorno skače in leta. Kdaj je temu psu dovolj  ;D?

Ti avstralski čuvaji pa mendi niso poceni? Kakšen link, slika mogoče na moj mail, če tu ne bi šlo gor? Hvala lepa, še enkrat.

Rabil bi psa ovčarskega značaja, da tudi čredo zna obdržati skupaj. Moj seter raje za zajci in fazani leta  ;D :D


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: sirtaki , četrtek, 06.02.2003 : 23:57:58

Imas privat sporocilo Delavec! Kle na mojpes.net forumu ne kje drugje  ;D

Mimogrede ja, credo pa obdrzijo skupaj. Med govedorejci so znani po temu, da ne glede kako obsiren je teren, tocno vedo kje se nahaja kak zival in ko je treba iti domov, ne bodo sli dokler ne pripeljejo cisto vsake glave. Cetudi se lastnik postavlja na trepalnice.
Krozi tudi zgodba o eni psicki, ki je celo noc, sredi zime, precepela v vodi ob telicku ter vztrajala toliko casa, dokler niso prisli ljudje in zvlekli tele ven iz jarka.

In lahko potrdim, da so strasno fokusirani na to, da obdrzijo credo skupaj. Kot sem rekla so jim creda tudi drugi psi. In dejansko na sprehodu moja ne gre toliko casa za mano, dokler ne "prizene" se tazadnje...enostavno ne prenasa, da kak izmed mojih psov zaostaja...



Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Schmitttrigger , petek, 07.02.2003 : 01:42:28
Ja, dobrodosel Delavec! Moram pohvalit konji.com, res dobra stran... tako kot mojpes.net (pridna tudi Jana  ;D ;D ;D) Kaj bi mi brez nasih igrack v obliki forumov...  :) :)


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: MAT , petek, 07.02.2003 : 08:46:57
Delavec cau,
primerne so vse ovcarske pasme,med temi pa so v spici Border
Collie,Australian Kelpie,Australian Sheperd,Australian Cattle dog.No,do teh bos tezje prisel ker v Sloveniji ni rejcev oz. mislim,da za Borderja in Avstralskega ovcarja ze so.Lahko se pa odlocis za katerokoli ovcarsko pasmo,ki se ti dopade in odgovarja tvojim potrebam.Npr. tudi Belgijski terveruen pa tudi Nemski ovcar.Lovske pasme nikakor niso primerne,zaradi nagona psa,ki gre po svoje za divjadjo oz. sledjo.Ovcarske pasme se pa drzijo jezdeca in crede.Razmisljam o nakupu konja
v prihodnosti,ce bodo pogoji.Obrnil se bom nate za nasvet.
lp,MAT


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: MAT , petek, 07.02.2003 : 08:55:44
Saj imamo Slovenci svojo avtohtono pasmo,Kraskega Ovcarja,ki je cudovit pes tako po karakterju kot po zunanjosti.
Mogoce bi pa prav on bil idealen pes zate in tvoje potrebe.Predlagam ti,da stopis v kontakt z lastniki,poznavalci in rejci Krasevca.
lp,MAT


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Delavec , petek, 07.02.2003 : 09:11:44
Hvala, hvala za odgovore. Ja zadevo moram preštudirat tako, da bom izbral res najboljšo možnost. Praktičen primer. Maja pričakujem naraščaj in to celo dve žrebeti. V preteklosti sem s kobilo jahal po terenu skupaj z žrebetom, ki je prosto letalo okoli. Včasih se je kar preveč oddaljilo. Kakšen ovčarski pes bi tu zelo dobro lahko opravil svojo funkcijo, (da čreda ostane na kupu). Border collie? Upam še na kakšen odgovor, prav tako bo pa pobrebno kakšno knjigo prebrati. Lp Delavec


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: sirtaki , petek, 07.02.2003 : 12:44:13

Citat

Delavec cau,
primerne so vse ovcarske pasme,med temi pa so v spici Border
Collie,Australian Kelpie,Australian Sheperd,Australian Cattle dog.No,do teh bos tezje prisel ker v Sloveniji ni rejcev oz. mislim,da za Borderja in Avstralskega ovcarja ze so.Lahko se pa odlocis za katerokoli ovcarsko pasmo,ki se ti dopade in odgovarja tvojim potrebam.Npr. tudi Belgijski terveruen pa tudi Nemski ovcar.


Border collie - izrazito ovcarski pes, pravi naturscik vendar ga nekateri zaradi njegovega temperamenta proglasijo za histeričnega psa. Narobe, so le psi, ki so tezko eno minuto pri miru in morajo biti cimbolj mentalno zavzeti. Posebno "nemirne" so delovne linije. Za BCje je znaciln "the eye", to je strmec nepremicni pogled na vse kar je v okolici. Pa ceprav na v vetru plavajoc kos trave (ce nimajo kaj boljsega za "past":)
Ampak bom rajs tiho, tuki na forumu je par borderasev, ki ne marajo, da pasmo komentirajo tisti, ki je nimajo doma ;)

Kelpie in Australian Cattle Dog (ACD) - avstralski pasmi, nekoli ostrejsi, rabita dokaj trdo roko, saj sta izrazita delavca. Uporabljaju ju predvsem za delo z govedom, ker sta izrzaito pogumna. Niso pa to druzinski psi, celo naj se manjsih otrok sploh ne bi puscalo samih z njimi, saj jih vzamejo za credo in prakticirajo na njih tudi razne uscipe in zbijanja po tleh (torej taktiko, ki jo uporabljajo pri govedu). So tudi dokaj rezervirani kar se tice tujcev in pa predvsem ACDji znajo biti ostri do drugih psov.

Avstralski ovcar - mislim da sem ti dost napisala tukaj gor in privat o njih

Belgijski ovcarji, Nemski ovcarji in podobno - ti so pa ze tako izgubili svoj originalni nagon in znacaj, da glede na Delavceve potrebe izpadejo (spuscen pes, drzanje crede skupaj, otroc itd).

V SLO so borderji ze dokaj razsirjeni, so najbolj priljubljeni psi za agility. En se celo nahaja v resevalskih vodah. Svoje originalno delo, paso ovac, jih tudi opravlja nekaj. Vzrediteljo SO.

Avstralski ovcar - v SLO jih je 5, vzrediteljev se NI, prvo leglo imam planirano za zimo 2004.

ACD - v SLO je en pes uvozen iz Avstralije. Na razstavah pogosto razstavlja tudi vzreditelj iz Belgije.

Kelpie - v SLO jih ne tako ne drugace.


LP


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Delavec , petek, 07.02.2003 : 14:06:26
Avstralskega ovčarja bi lahko dobil na madžarskem, kjer jih ima nekdo, ki se ukvarja z govedorejo. Sem si ogledal slike, čudovit pes, saj so tudi ostali fajn, samo avstralski ovčar pa se mi še posebej dopade. Ja trenutno ima s psom večje probleme kot s čredo konjev, če grem na teren, ker me pač ne ugoga ko sem na konju. Kot sem omenil, čim razjaham pa je druga pesem  ;) :) Pri meni je tako (če že imam možnost izbiranja) kot pri ženskah :) zadeva mi mora biti prvič zelo všeč, nadalje mora biti praktična ter funkcionalna. Avstralec mi je všeč na prvi pogled, značaj ustreza, torej...., kjer se ga da dobiti?


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Delavec , petek, 07.02.2003 : 14:18:15
Ja očitno so vaši odgovori glede pasme bolj strokovni kot odgovori konjarjev, ki pudarjajo, da pasma ni tako pomembna. Torej sem se prav odločil, da sem omenjeno temo poleg tega, da sem vprašanje zastavil na konjskem forumu, odprl tudi tukaj. V zelo kratkem času veliko informacij. Če komu ni odveč, lahko s svojimi odgovori (vsaj kar se tiče psov) poučite tudi konjarje, ki so v veliki večini poleg konjev tudi lastniki in ljubitelji psov.  :-* ;)

Za Mata! Mat sam se ne počutim dovolj strokovnjaka, da bi ti upal konkretno svetovati  :),  Torej ob nakupu konja, najprej knjige domov, pa na forum konji.com, s vprašanji!!! No jaz, ki sem trmast, sem naredil ravno obratno. Konja sem kupil in nisem imel niti pojma kaj naj mu dam za jesti. :) Pa je šlo. Sem imel srečo z nakupom in tudi s svetovanjem. Toliko sem bil pameten, da sem pri nakupu s seboj imel "strokovnjaka". Lp


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Bambi , petek, 07.02.2003 : 18:15:09
Ojla!
Pasmi, znani po svoji 'konjski' preteklosti sta seveda tudi veliki šnavcer in dalmatinec, vendar ti verjetno ne bi znala črede skup držat. ;D
Glede drugih pasem se strinjam, še posebej z avstralskim ovčarjem, ki je tudi meni zelo všeč (samo meni so malo premajhni ;) ). Se pa tokrat ne strinjam s sirtaki, namreč da so belgijci izgubili nagon. Priznam, da se v tervuerene nisem preveč poglabljala, vendar pa : sama imam groenendaela, ki ima še kako veliko nagonov! ;D ;D Nikoli se ne oddalji od mene (se zadržuje v polmeru ene 20m, redko več); obožuje otroke in je z njimi neverjetno potrpežljiv; glede delovnih nagonov in farmerskih nagnjenj pa lahko povem, da sem obiskala neverjetno količino strani lastnikov in vzrediteljev in slaba polovica, zlasti tistih iz Amerike, Avstralije pa tudi Skandinavije se poleg milijarde stvari s svojim groenendaelom loti tudi paše, vsaj za hobi. Veliko jih ima tudi video-clipe in so prav nadarjeni. Seveda pa nočem reči, da so vsi taki. Ne zdi se mi pa pravilno apriori jih odpisat, češ da ne znajo več delat z ovcami oz. živino. (brez zamere, tako je moje mnenje)
Je pa seveda na tebi, da se odločiš za pasmo. Kot sem že povedala, meni so avstralci izredno všeč (intermeco : sirtaki, ga/jo imaš tudi za agility, da vem, če moram biti pozorna na tekmah).
Aja, za finiš - moj črnuh ima izredno rad konje in sem ga že hotela vzeti s sabo na teren, vendar pa so tam, kjer jaham (Kočevje) lovci ustrelili prejšnjega hlevskega psa, tako da se zdaj ne upam  :'(  :-/. Si bom pa v bližnji prihodnjosti 'sposodila' konja in ga pripeljala v Lj, tu pa ne bo ovir  :D. Kakšnega konja/konje pa imaš?

No, lep pozdrav vsem, veliko sreče pri izbiri kužka, pa prosim sporoči, kako se bo izšlo, ker me že zdaj firbec matra.
Uživajte v snegu s svojimi prijatelji!



Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Tara , petek, 07.02.2003 : 19:56:37
Bambi, kje pa jahaš v Kočevju? Jaz sem tudi iz Kočevja in jaham, imam ful rada konje in pse seveda.  ;D
Lp


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: sirtaki , petek, 07.02.2003 : 21:32:04

Bambi, konkurenca ti bom ko prides v A2...sicer pa imam mojo avstralko za agility, reševanje, pašo in seveda za crkljanje. V tem je prvakinja  ;D

Delavec, si dobil privat msg, kjer sem ti poslala odličen link na strani, kjer se nahajajo skoraj vsi vzreditelji v EVropi, ki imajo domače strani?

Če se odločiš za avstralca se drzi nekaterih pravil:
1. dobro preveri v katero zvezo je vpisano leglo. FCI priznava samo rodovnike, ki so izdani od matičnih kinoloških zvez. Lahko boš naletel na ASCA rodovnike. Samo ti so neveljavni! Mora biti vsaj vzporedni vpis v rodovnik priznan s strani FCI!
2. precej razstavnih linij ima zdravstvene tezave: ocesne bolezni, epilepsija itd. Bodi pozoren na to!
3. aussiji imajo 2 nasprotna znacaja, ali ali, opazen je ze pri mladicih: ali so total flegmaticni in "rezervirano nezaupljivi"  ali pa so prav nasprotno zelo odprti, firbcni in sploh v stilu "tukaj sem ubadi se z mano"

Torej zacni kontaktirati vzreditelje, povej kaj isces in predvsem SPRASUJ vzreditelje cimvec. Ker je trenutno pasma se toliko pod nadzorom, da hocejo vedeti v kake roke gre in nato obdrzati stik z novimi lastniki. Konec koncev ga bos tudi placal posteno. In ja pripravi se na cakalne vrste...tudi vec mesecev...ker so legla rezervirana vnaprej, se preden so psice parjene...

IZOGIBAJ se preprodajalcev ali takih, ki ti recejo da ti bodo pripeljal mladica od nekje! OBVEZNO vzpostavi sam kontakt z vzrediteljem in po moznosti celo vidis oba starsa in leglo celo.

Kaj tvegas s preprodajalci si preberi tukaj na forumu cisto prva tema...moznosti, da dobis premladega, necepljenega, bolanega, nesocializiranega in sploh te pasme mladica so tako velike, da manj tvegas, ce vzames prvega mesancka na cesti...torej preprodajalci velik STOP.
Posebno pri tej pasmi, ki je redka in se ve kje so kaki vzreditelji oziroma psi in se da preveriti vse...

Uglavnem za zacetek lahka zacnes surfat po linkih, ki sem ti poslala na privat mail.





Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Bambi , petek, 07.02.2003 : 22:29:59
Tara, jaham v Mlaki pri Kočevju, tam, kjer imajo kravjo farmo. Samo zdaj me žal že nekaj časa ni bilo tam. :-/

Ježeš, sirtaki, ne tako hitro! :o Sva šele lani začela, tako da pot je še dolga, dolga, če nama bo sploh zneslo do tja. ::) Važno je, da pri tem oba uživava. Smem vprašat, iz kje (leglo oz. psarna) je tvoja avstralka? Lani sem pa blizu nas (na Klobuku) srečala eno tako lepo kužiko, in to red merle :o. Sta se s Sambotom malo podila naokoli, ampak so jo hitro odstranili.
Ajde, lepo se imejte, pa se upam da kmalu srečamo (delavca s konji, Taro na konju in sirtaki med skakljanjem). Čav


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: sirtaki , petek, 07.02.2003 : 22:43:08

Bambi je bila slovenska tista redmerlka??? Ker mi ni znano, da je kaka v SLO. EJ super ce je! Bi prav rada zvohala iz kje je oziroma kdo jo ima...si jo se kdja videla ali so bili le na obisku? Btw kaj je Klobuk iziroma kje je???

Drugace je pa moja iz Italije...



Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Bambi , sobota, 08.02.2003 : 10:14:22
Ne vem, če je slovenska. Če veš, kje je MiLesnina na Brdu v LJ - no, po isti cesti še 300m naprej. Ko je konec ceste se začne gozd in sprehajalna pot. Klobuk je gozdnat hribček, zelo lušten za sprehode, na vrhu je pa gola 'kupola' - samo trava, zato klobuk. Gor je ena lovska koča in je še kar izletniški hribček, tako da ni izključeno, da je bila samo tujka na obisku. Žal pa si je nisem uspela dobro ogledat - mi smo šli proti koči, pa sem se obrnila, da pogledam kje je Sambo, in je tip šel po spodnji potki, S. in aussi pa sta bila eden proti drugemu, vrat ob vratu, napeta ušeska, mahala z repkom (vsaj moj ;)), potem sta se pa malo lovila, nakar so ji parkrat požvižgali in je šla. Glede na obnašanje obeh bi rekla, da je psica, videla pa nisem. Je bila pa res zelo lepa.

Italija? Fino, da vem za čez par let  ;D ;D ;D. Pomoje bi Sambo bil čisto srečen, da bi imel družbo pri pasenju Repkota ;).
Vedno ko pridem na kako razstavo se najprej zaženem izvohat, če je kje kakšen belgijec in če so spet prišli tisti 4 avstralci - ne vem a so španci ali francozi.

A te lahko še izkoristim, da mi nekaj razjasniš. Ali se aussije kupira ali se skotijo brez repa? ??? Sem namreč videla dva z repom, pa ne vem, ali so se ju 'usmilili' in jima pustili rep ali pa sta se slučajno skotila z dodatno opremo  ;) in so jima ga pustili.

Tako, to je to. Se že vnaprej opravičujem, če te bom še kdaj morila v zvezi z avstralci. Me pač zanima, da bom ready & steady če se bom res kdaj odločila za njega.
Lepo se imejte, U & S


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: sirtaki , sobota, 08.02.2003 : 11:57:02

Hm ja verjetno ni bila Slovenka ta avstralka. Posebi, ker so redmerli precej redka zadevca oziroma je tezko priti do njih, ker so med najbolj zazeljenimi in "ratajo" samo z nacrtovanimi parjenji dolocenih ostalih barv (tudi meni so najlepsa barvna kombinacija med aussiji prav red-merli).

Rep pa tkole, aussiji se lahko skotijo s celim repom, katerokoli vmesno dolzino ali brez repa, ki se jim rece NBT (natural bobed tail). NBT je torej "oznaka" za aussije, ki so se skotili ali cisto brez repa ali pa z 3/4 repa oz. 2/3 oz. 13cm uglavnem brez celega  tako ali drugace :)
Veckrat se zasledi tudi oznaka NBT docked. To pomeni, da so jim prirezali rep, ki ni bil v originalu cel, ampak "delen".

V Evropi se pocasi prepoveduje rezanje repov, prepoved rezanja ima tako ze vecina evropskih drzav (razen Španija, Francija, Italija in vse vzhodnoeropske države, vključno s Slovenijo). Nemcija in Svica pa ste šli celo v tako skrajnost, da ne pustita niti uvoza psov s prirezanimi repi in njihovega razstavljanja.
Rep se seveda lahko prireze "iz medicinskih razlogov". Vsaj pri aussijih pa ti medicinski razlogi pogosto pomenijo tudi izlocitev vzreje, saj nekako dolocajo stanje "zlomljenega ali prelomljenega" repa, kar je dedno in izlocitvenega pomena.

Aja, ko se isce aussija je potrebno biti pozoren se nekaj, in sicer raje ne jemati iz legla, kjer sta oba starsa merla ali NBTja... Zakaj tako pa si lahko prebere vsak na internetu, obstaja nekaj odličnih strani z genetiko.

Hm ja Italija, takole ti povem, vecina aussijev izhaja iz tipicno razstavnih linij, seveda na veliko pobirajo zmage (od svetovnih do evropskih prvakov, ki so v zadnjih nekaj letih prav iz Italije), vendar pa ze niti ne ustrezajo vec tipicnemu aussiju. Zato jih tudi evropski vzreditelji komaj kaj uporabljajo za parjenje, kar je v nasprotju s splosno sicer neveljavno logiko, da svetovni/evropski prvaki pa pomenijo kaj...

Sama sem imela v bistvu neke vrste sreco, moja psica prihaja iz kombinacije delovno/razstavnih linij, vendar se je tudi njena vzrediteljica zdaj nagiba k vzrejanju "za razstave".
Tudi ce pogledam ostale pse iz te psarne, so bolj masivnega tipa. V SLO obstaja samcek iz te psarne, stric od moje po mamini strani. Njegova polsestra, ki je na Češkem in ima zdaj leglo s psom iz "multipurpose" linij, je prav tako precej masivna in celo večja od moje. Oba sta uglavnem cisto nasprotje od moje.

Tako da meni absolutno ni vsec kar vidim po razstavah, posebno me je razočarala svetovna  Amsterdam, kljub 109 aussijem.
Ampak dokler zmagujejo psi, ki presegajo standard po visini tudi po vec cm, so cimbolj masivnih kosti in glave ter imajo na sebi cimvec dlake...Zgledajo torej, vsaj crni trikolorji, kot mini berniji  >:(
Jasno nobenega ne zanima koliko je tak pes funkcionalen v resnici. Na sreco je v Evropi kar nekaj vzrediteljev, ki vedo kaj je aussie in ne podlezejo komercialnim zahtevam trga. Tako da pridemo na svoj racun tudi tisti, ki imamo psa za se kaj drugega ne samo valjanje po kavcih... 8)

Na SLO razstavah lahko vidis dve Francozinji s svojimi aussiji, sta redni gostji ze 3 leta. Ju vedno sprasujem od kje imata voljo se voziti na eno CAC razstavo v Slovenijo, posebno ker zivita dokaj blizu Pariza. Posebno, ker imata veliko vecje in pomemebnejse razstave v "bliznji" okolici, tj manj kot 1000km stran  ::) In potem niti ne ostaneta na BIS programu. Ok zdaj v Vrtojbi sem jo prepricala, da je ostala in se ji je obrestovalo z BOG 3...






Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Bambi , sobota, 08.02.2003 : 13:10:50
Se mi je zdelo da so francozi! Meni tudi ni jasno, kako se jima ljubi. Sem že večkrat stopila da njih, pa sem si premislila, ker moja francoščina je...no, je ni več :-[ ;D, glede znanja tujih jezikov pa pri francozih nimam ravno dobrih izkušenj.
Moram rečt, da je bila prva redmerlka katerekoli pasme, ki mi je bila res krasna. Ostale ki sem jih do zdaj videla so imeli preveč belega, pa... no ja, niso mi bili tako lepi. Krasni so mi pa tudi čokoladni oz. čokoladno beli. Njam! :D

Hm, zanimivo tole o repih. Torej je praktično vse mogoče! ;)
Tako ali tako imajo ponavadi tako košato sedalo da se jim nič repa ne vidi, pa če ga imajo, ga nimajo ali ga skoraj imajo.
To o parjenju 2 merlov in 'bobtailov' med sabo pa sem že nekaj slišala, ja.
Zmanjšanje oz. skorajda ukinitev funkcionalnosti zaradi razstavnih uspehov ali kakorkoli že pa se tudi meni zdi bedarija, kretenizem itd. Pa ne da bojo še to lepo pasmo čisto razdvojili, tako kot so npr. labradorce. Sem videla par uspešnih, razstavnih, ki so izgledali že skoraj kot malo večji staford.  >:( >:( >:(

Tudi moj 'niger' prihaja iz 'mešane' linije. Na rečo. Oba starša sta zelo uspešna razstavna psa, zlasti oče (pa se raje ne bom preveč hvalila) ;), oče pa ima tudi opravljen IPO I. Vzreditelj (oba starša je kupil, da ne bo kasneje kakšnih pomot) ima še malinoisa in sta bila državna prvaka, pa na sploh se spozna in se dosti ukvarja s psi (no,zdaj, pri 2 pamžkih ne več), tako da so njegovi mladiči tako lepi kot tudi uporabni. Lep primer je Tissa - o lepoti ne bom govorila, ker je v živo še nisem videla, njeni rezultati pa govorijo sami zase.

Če se kdaj odločim za aussieja bom pazila nato, hvala. Tudi jaz ne bi imela psa samo za čohat.  

Torej, hvala za vse informacije (ne garantiram da je moj firbec trajno potešen ;D ::)) in veliko sreče in uspehov s tvojo lubico, pa se mogoče kmalu vidimo.
Lp


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: sirtaki , sobota, 08.02.2003 : 16:36:47

Hja s tema dvema Francozinjama se da kr fajn po anglesk zment. Z eno bolj, z drugo malo manj a da se. Pomaga vsaj minimalno znanje francoscine - posebno ena zelo hitro presalta v domac jezik, pa se splaca vsaj malo razumet :) Pa veliko mahanja z rokami in plesnih korakov  ;D
Jah en od razlogov da prihajata je tudi, da imata ze 3 slovenske prvake na racun dolge poti...ce dobro opazujes pripeljeta razlicne pse, odvisno na tajming (glede na pravilo da mora miniti vmes eno leto). Razstavljata tudi sloughije in pa portugalske ovcarje (totalni macki  kljub malo grozljivejsemu videzu  :)

Sicer pa niso cokoladni...barvi se rece rdeči trikolor...red-tri...
ker sta dve barvi odtenka rdece (rdeckast in pa bakren-copper), tretja pa je bela. Imas tudi rdečega bikolorja, torej samo dva odtenka rdece oziroma en odtenek rdece+bela.

Jah so ze ornk razdeljeni, po zaslugi Američanov, ker je to njihova pasma. Kar je prav žalostno glede na to, da je pasma še mlada. V Evropi je ta razdeljenost malo manj opazna, ker jih precej prakticira vsaj kombiniranje. Kot sem rekla pa zmagujejo razstavni ameriški uvozi...sam jih na srečo ne nucajo za parjenje na starem kontinentu. Že vedo zakaj...

Nisi še videla Tisse? Sicer se ne spoznam na groendale ampak meni je všeč....pa njen brat Tom tudi...ta laufa agility v Avstriji...




Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Bambi , sobota, 08.02.2003 : 17:11:18
Jaz sem že sklenila, da v Italijo ne grem več, razen s kom, ki obvlada italijansko ali pa s psom. Italijansko namreč ne znam, mi pa pomaga španščina, pa mi je uspelo na razstavi v Trstu se več kot eno uro pogovarjati z eno italijanko, ki ni razumela besede angleško ali česa drugega. Kakšne ovire vse podre ljubezen do psov, a ne? ;D
Glede čokoladnih se opravičujem. Kljub temu, da študiram jezike se ne izražam ravno briljantno - sem mislila na te, ja (nekakšna rjavo-rdeča + bela).

Ne, Tisse v živo še nisem videla, sem pa videla 2 njeni (in 'moji' ;) ) sestri in 2 brata, pa so mi vsi bili zelo všeč - no, en brat je malo 'sfaljen', je pa zato vsaj simpatičen in ne histeričen, kar se žal pri njih lahko zgodi.
Ali so znane kakšne dedne bolezni pri njih (to bo verjetno zanimalo tudi Delavca, da si ne bova čisto prisvojile to temo  ;D ).
Hvala in lp


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: sirtaki , nedelja, 09.02.2003 : 12:52:40

Jp tale psicka na Kajini slikci je iz Francije, je pa njena lastnica poleg nje razstavljala se crnega trikolorja. Zdaj ne pripelje v SLO ne enega ne drugega vec, ker sta ze oba SLO Ch. tako da jo sedaj najdemo na nasih razstavah z drugimi aussiji, s katerimi "nabira pogoje" za prvastvo.

Dedne bolezni in aussiji pa takole, epilepsija, gluhost in bolezni oci so najpogostejse, ki jih najdemo. Displazija sicer ni ravno kriticna, ni pa stanje seveda se zdalec tako kot bi moralo. Je pa splosno znano, da vse nasteto najdemo predvsem v dolocenih razstavnih linijah.

Pretezno delovne linije so dokaj "ciste" se kar se tice tega, predvsem zato, ker pogosteje osvezujejo kri in bolje pazijo na zdravje in znacaj.
Pri razstavnih linijah je namrec na prvem mestu videz in Americani so pri vseh pasmah precej "mahnjeni" na to in jih ne briga ne znacaj ne zdravje, dokler je v mejah normale (pa ceprav cisto na skrajnih koncih, komaj sprejemljivo se).

Doma imam tudi "biblijo" za vse vzreditelje in lastnike aussijev (All About Aussies), debela zadeva, v kateri najvec zavzemajo poglavja o genetiki in vzreji pasme od sirsega pojmovanja do najmanjsih podrobnosti.

LP



Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: KARMEN , ponedeljek, 10.02.2003 : 09:16:54
Krasna avstralka, ki ste jo videli na Klobuku je verjetno Miina,
ne vem, kako se piše, njen oče je lastnik teniških igrišč spodaj, imajo tudi hlev s konji. Sicer ne vem ,če pelje na Klobuk več poti, jaz vem za to. Ta psica je tudi meni zelo všeč.


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: lester1 , ponedeljek, 10.02.2003 : 10:45:23
delavec,
v nekem smislu se strinjam s tvojimi znanci . Mislim, da se da vsakega psa navadit  na konje . Tale tvoj kuža (seter) te je mal pogruntal, da ga takrat nimaš možnosti imet tolk pod kontrolo (ko si v sedlu) pa izkorist mal prilko ;D

Rada bi pa spomnila na eno posebno državo: Islandijo (dežela krasnih islandskih konjičkov, ki toltajo) - tut tam mora bit kakšna pasma, primerna za življenje ob konjih ??????   Takole na razstavah je opaziti Islandske ovčarje ? Če kdo ve kaj več o tej pasmi... 


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Bambi , ponedeljek, 10.02.2003 : 13:20:37
Kaja, luštna slikca, nč se sekirat! Lušten kuža, čeprav rahlo kratkodlak.
Na gluhost misliš pri merlih ali uopče( ;) )?
No, saj imam še čas, da vse naštudiram, če pride ta dan... Vsekakor hvala za info. :)
Karmen, pa je Mina rdeča merle? Ja tista psica je bila res krasna. Za noben hlev ne vem tam blizu razen na koncu Bokalcev od družine Jurca - a misliš na te? ???
Se pa strinjam z lester1, da je seter verjetno res pogruntal, da mu nič ne moreš, ko si na konju. No, na sploh setri precej radi sami raziskujejo (da me ne bo kdo spljuval, sama ga nimam, poznam jih pa kar nekaj).
Še nikoli nisem videla islandskega ovčarja v živo, ne na razstavah pri nas ne v Italiji. Mogoče bi se pa našel kje kakšen ??? (sam še zmeri navijam za avstralca ;D ). Lp


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: lester1 , ponedeljek, 10.02.2003 : 13:42:07

Citat

Še nikoli nisem videla islandskega ovčarja v živo, ne na razstavah pri nas ne v Italiji. Mogoče bi se pa našel kje kakšen ??? (sam še zmeri navijam za avstralca ;D ). Lp

No saj jaz tudi ne vem prav veliko o njem. Mi deluje pa zanimiv . Ta pasmo sem postavila bolj kot vprašanje tistim, ki kaj več vedo o njem...


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: lester1 , ponedeljek, 17.02.2003 : 09:03:06
zanimiva prireditev, povezana s konji
www.szilvasvaradcacib.hu


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Tara , nedelja, 23.03.2003 : 12:18:32
Trenutno je ta tema mal zamrla, pa glede na to, da so tile kužiji men ful všeč, me zanima, če kdo ve (poleg sirtaki seveda  ;D ), katere psarne v Evropi so med najbolj priznanimi in vzrejajo kakovostne pse? Pa za kakšno stran o aussijih se priporočam, čeprav jih mam še precej na zalogi za pogledat.  ;) Ker je teh psarn res "malo morje", pa tud ljubiteljev ne manjka, človek res ne ve, kaj se najbolj splača pogledat... :) Pri nas je sicer bolj malo predtavnikov te pasme, pa me vseeno zanima, če imate kakšne izkušnje z njimi (dobre, slabe)?
Lp vsem ljubiteljem aussijev  :-*


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Sally , nedelja, 23.03.2003 : 13:06:05
lester1,
prireditev, ki jo omenjas je se posebej zanimiva zaradi nagrade, ki bo podeljena zmagovalcu, ki bo izbran med najboljsim mladickom, najmlajsim, mladim psom, veteranom in BIS psu obeh dni - zrebicek pasme lipicanec :D

Tara,
zakaj raje ne odpres posebej teme o aussijih, glede na to, da je se ni? ;) :D


Naslov: Re:Primerna pasma za konja
Poslano od: Olly , petek, 21.01.2005 : 22:11:43
Nekje sem slišala, da se s konji dobro ujamejo dalmatinici, pa tudi lepi so ;)


Naslov: Re:Primerna pasma za konja
Poslano od: nadja , sobota, 22.01.2005 : 20:01:29
Mogoče kdo ve za katero pasme se je Delavec potem odločil?


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: T.M.T , petek, 29.04.2005 : 07:36:05
Pozdravljeni

Vidim da je tu gori kar nekaj ljubiteljev psov in konj.No med njimi sem tudi jaz.
Torej,mi imamo doma novofundlandca in se čisto dobro razume z našima konjema.Gre tudi na teren vedno z nami in nikoli ne dela nobenih težav
Sicer pa tudi mene zanima za katero pasmo se je odločil delavec.

Lp


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Alka1 , torek, 28.06.2005 : 17:41:26
Delavec ima še vedno svojega setra!


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Dunja , četrtek, 21.07.2005 : 14:42:23
 ;)

[attachment deleted by admin]


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Afi , torek, 18.10.2005 : 19:21:23
zanima me kako navadiš psa na konja...včasih me je mikalo da bi vzela na teren svojo psičko, vendar sem opustila to željo, ker pač ne zmore večjih naporov, zaradi srca...


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Alka1 , sreda, 09.11.2005 : 19:01:30
Pri prejšnjem psu sem imela problem, ker sta bila s konjem ljubusumna en na drugega in se nista dobro prenašala.

Ta psička, ki jo imam zdaj, pa že od drugega meseca dalje teka okoli s konji. Pred kratkim sem jo vzela prvič na teren in je z veseljem sodelovala. Seveda še nismo šli čez ceste, na katerih se odvija promet.

Pes mora biti pri spremljanju konja zelo poslušen, saj se hitro lahko pojavi problem, ker nismo več na tleh. Navaditi ga moramo, da se pri odpoklicu postavi na desno stran, enako kot pri kolesu.

Mojo psičko bom najprej začela trenirati ob kolesu. Ko se bo navadila tam, bova lahko tudi s konjem prečkali kakšno manj prometno cesto. Pri kolesu je pozitivno to, da lahko skočiš z njega in posreduješ, če je kaj narobe. Pri konju je problem, da ga ne moreš zapustiti, zato da "letaš za psom".


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Afi , sreda, 09.11.2005 : 20:30:01
V eni odaji je bilo lepo prikazano sožitje med psom človekom in konjem. Gospa je bila paralizirana in prikovana na voziček. Imela je svojega konja, katerega je tudi jahala. Še vedno je opravljala vsa opravila, kar se tičejo konja. Pes pa je vodil konja na povodcu, prinesel uzdo ali hrano. Skratka zdresiran in učljiv pes ter miren konj.

Kakšni konji ne marajo psov. Zadnjič je mojo psico konj skoraj ugriznil v rito. Sicer se pa moja psica zelo boji konjev, ker jo na žalost v mladosti nisem navadila na to ogromno žival.


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: martinca , sreda, 09.11.2005 : 21:57:25
V tujini imajo rejci konjev velikokrat tudi Jack Russell terierje in pa Parson Russell terierje. Če koga zanima lahko prilepim nekaj linkov , kjer so navedeni vzreditelji konj in terjerjev. :)


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Afi , sreda, 09.11.2005 : 22:01:34
Ali pa pasme Border Collie. Nekateri so pa tega mnenja, da je to Boxer. Se strinjam z njimi..


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Alka1 , torek, 15.11.2005 : 09:59:50
Vsaka pasma je primerna za h konju, vendar je vprašanje vaših potreb.

Ali boste imeli psa ob konju samo takrat, ko boste čistili hlev oziroma jahali v maneži?

Ali pa želite, da vas pes spremlja na daljših terenskih ježah?!


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Ninca10 , torek, 15.11.2005 : 15:43:35
Oj!

Alka1 jaz se popolnoma strinjam s tabo... vsak pes je primeren za h konju, odvisno le kako ga navadis...mogoce je pa res, da vsak konj ni primeren za k psu...

Jaz ogromno casa posvecam konjem, videla sem mnogo stal in zraven mnogo psov...od rotweillerjev, boxerjev, zlatih prinašalcev, Jack Russel terierjev, do takih in drugacnih mesanckov...pa so vsi cisto lepo in normalno shajali zraven konjev...

Jaz osebno imam civavo, ki jo na vsake toliko casa vzamem sabo v stalo....pa ne gelde na to, kako majhen kuzman je to...ga konj se nikoli ni pohodil, zgubila, ga tudi se nisem v stali... ::) no res pa je, da na terneu pa ne laufa ravno zraven mene...

L.P.

Nina


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Manca , torek, 15.11.2005 : 22:30:33
Iz osebnih izkušenj lahko povem, da sta odlična spremljevalca na na terenih s konjem nemški ovčar in šarplaninec, medtem ko nikakor ne spada zraven rotveiler(nisem sigurna če je prav napisano :-[)
Sama sem imela konja in najprej dva nemška ovčarja, ki sta bila že oba odrasla, ko je prišel konj k hiši, prej pa nista imaela izkušenj z njimi, pa ni bilo nobenih problemov, razen malce ljubosumja na začetku, kar se je hitro umirilo, kasneje pa sem hodila še s svojim šarotom, kar je tudi potekalo brez problemov.


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Ninca10 , torek, 15.11.2005 : 22:34:01
Manca je prav napisano...

Dejansko sta se konj in rotweiller "poklapala" brez problema, samo ce se prav spominjam, je pes ze od majhnega rasel s konji...

L.P.

Nina


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Manca , sreda, 16.11.2005 : 23:38:09
Mislim da če pes spozna konja kot mladič, je lahko katerekoli pasme pa se bo navadil. V mojem primeru pa je šlo za odraslo psico, tako da.....


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Ninca10 , četrtek, 17.11.2005 : 11:10:55
Oj!

Manca jaz se popolnoma strinjam s tabo...pri odraslem psu ima pa verjetno tudi vlogo, ce je imel ze kako slabo izkusjo s konji prej, oz. na kak nacin sploh skusamo odraslega psa navaditi na konja...

L.P.

Nina


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Manca , četrtek, 17.11.2005 : 22:33:45
Če po pravici povem, niti nisem dala dosti na navajanje pri nemcih. Samo spustila sem konja ven in njiju zraven, da sta si ga ogledala, povohala,... Je pa res, da je bil konj popolni cuker in se nisem bala, da bi katerega brcnil ali kaj podobnega :(


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Afi , sreda, 23.11.2005 : 23:53:31
Ce poznas konja in ves, da ni tak da bi psa ugriznil ali pa brcnil potem je navajanje psa in konja se toliko lazje. Odvisno je tudi kasen karakter ima pes. Lahko je ze po naravi bolj plasen in bojazljiv, tako kot moja psicka. Najboljse pa je da imas svojega konja in da lahko delas kar hoces, pripeljes psa v stalo tako da pri tem ne motis nobenega jahaca in v miru pustis, da se konj in pes navadita drug na drugega.


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Manca , četrtek, 24.11.2005 : 19:25:17
S tem se pa strinjam. Lahko Teja in Fortuna povesta, kako sta prišli svoje mrcine navajati na konja ravno k meni, ker je bil prijazen in miren in so lahko psi šli k njemu, ga povohali in se ga tudi dotaknili. Ja, to je bil zakon konjček, takega ne bom več našla :-\


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Afi , sobota, 26.11.2005 : 21:09:46
A pa je bil cisto tvoj konj?
V klubu je namrec tezko kasne eksperimente izvajat s solskimi konji, ker te instruktorica nedobudno opazuje ali pa ostali jahaci...pa se v manezo ali pa izpust ga ne mores svobodno odpeljat, kjer bi pes poblize lahko spoznal konja.


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Manca , nedelja, 27.11.2005 : 18:09:14
Da, popolnoma moj je bil, pa še doma sem ga imela, tako da ni bilo nikjer nobenih inštruktorjev, samo jaz kot njegova lastnica.


Naslov: Re: Primerna pasma za konja
Poslano od: Ninca10 , sreda, 30.11.2005 : 15:22:41
Oj!

V temi Konj in pes (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,4820.0.html) je Linchaich napisala, kak je svojim kuzmanom predstavila konja...

L.P.

Nina