mojpes.net

o psih => Okostje in muskulatura => Sporočilo, začeto od: Laisha , ponedeljek, 18.10.2004 : 14:31:30



Naslov: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Laisha , ponedeljek, 18.10.2004 : 14:31:30
Potrebujem mnenja, nasvete...

Runo (14 let) si je kaksen mesec nazaj poskodoval zadnjo tacko. Na sprehodu je tekel, zacvilil in od takrat naprej sepa. Seveda smo sli takoj k veterinarju (dezurnemu). Dal mu je protibolecinsko injekcijo in Rimadyl za domov. Drugi dan je vse skupaj zgledalo se bolj cudno, zato nismo pocakali se kaksen dan, kot je bilo dogovorjeno. Veterinar ga je premigal in rekel, da ga bodo slikali, nato pa si je, zaradi let, premislil. Diagnoza je bila osteoartritis in povedali so nam, da ga grozno boli in da bo do konca zivljenja na Rimadylu. Morda bi pomagale Cosequin kapsule ali pa magnetna terapija. Tako je ves mesec na tabletah, vozimo pa ga tudi na terapijo. Stanje je za malenkost boljse.

Danes pa sem bila na kliniki v Mestnem logu, zaradi muca. Veterinarka s katero smo se pogovarjali je bila zelo prijazna in ji ni bilo tezko odgovoriti na vprasanja. Predlagala je, da Runota pokazemo se prof. Zorkotu. Ta ga je pogledal in ugotovil, da gre za natrgane kolenske vezi in da je operacija edina resitev.

Torej operacija... Ima kdo kaksne izkusnje?


lp,

Ana


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 18.10.2004 : 14:35:05
Poklici veterinarja dr. vet. Matka ... super, za te zadeve, res! Je iz Topolscice, pa vendar je eden najbolj priznanih ortopedov!

Tel st: 041-736-058 !

Verjamem, da ti bo najbolje svetoval!


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Peibie , ponedeljek, 18.10.2004 : 15:10:14
Na zalost imamo kar nekaj izkusenj z natrganimi kolenskimi vezmi in na se vecjo zalost imamo izkusnje tudi z operacijo. Mislim, da dr. Zorko ne dela tibialne osteotomije, ki jo je dr. Matko naredil nasi Daisy, ki je imela poleg natrganih kolenskih vezi, poskodovan tudi meniskus.

Tibialna osteotomija je vsekakor uspesna operacija, ki obicajno prepreci ponavljanje poskodb, vendar pa moram odkrito povedati, da se zanjo ne bi odlocila nikdar vec, ce bi obstajala najmanjsa moznost, da se poskodba sanira brez nje. Bilo je grozljivo!

Pri drugi psici, ki si je tudi nekajkrat natrgala kolenske vezi, smo se in se bomo se naprej posluzevali (sploh ker tudi ni vec ravno najmlajsa) samo 3-tedenskega strogega mirovanja, kar pomeni kletka - lulat, kakat na povodcu - kletka (pa veliko cohanja in crkljanja), potem pa pocasno stopnjevanje obremenitve.

Lp, Mojca


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Laisha , ponedeljek, 18.10.2004 : 15:30:39
Grozljivo? Zakaj? Je okrevanje tako zelo hudo?

Popolno mirovanje v kletki odpade. Runo je bil zaprt v kletki samo, ko je bil na letalu. Ker letala sovrazi, in je bil ze takrat problem kako ga spraviti v kletko, ... Gibanje smo mu omejili. Veliko ga tudi nosimo. Tezko pa ga je privezat, ker, ce mu hocemo ga zapremo ali pa onemogocimo prehod, postane se bolj siten in taca na mestu. Ima pac svoje muhe.

Hudo je, ker vse skupaj traja ze kaksen mesec, in ce prav razumem, se sklep lahko se bolj poskoduje. Prof. Zorko je rekel, da se je najverjetneje zgodilo tudi na drugi tacki. Na to je se vedno sepal, vendar posteno manj.

Torej operacija ni edina resitev? Dr. Matka bom definitivno poklicala, ze zato, ker sem popolnoma zmedena.

Hvala.

Ana


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Peibie , ponedeljek, 18.10.2004 : 16:46:06
Ja, okrevanje je bilo hudo, pa se kasneje so nastopile kar neprijetne komplikacije. Kaj od tistega, kar se je dogajalo v naslednjih mesecih, pa je vse povezano s samo operacijo, pa sam bog ve. Najprej je bilo hudih kar par dni po operaciji, potem pa spet po odstranitvi opornice. Psicka je umrla maja, operirana je bila septembra, okrevanje 6 tednov, nato decembra komplikacije, tako da o uspesnosti operacije ne morem govoriti iz lastnih izkusenj, saj niti ni imela casa, da bi lahko vmes nogico dobro sprobala. Vendar pa to najverjetneje ni operacija, o kateri je govoril dr. Zorko.

Je pa dejstvo, da bo pes moral mirovati in pocivati kar nekaj tednov, ne glede na to za kateri nacin sanacije se odlocite.

Jaz poznam tri variante sanacije, pa gotovo obstaja se kaksna:

1. Mirovanje, lahko s tabletami, ki preprecujejo nastajanje izrastkov na sklepu.
2. Flikanje samih vezi.
3. Tibialna osteotomija, kjer se izreze del kosti in s tem spremeni kot v kolenu in posledicno obremenitev na vezi.

Lp, Mojca

P.s. Njena smrt ni bila povezana z nogo.


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Laisha , ponedeljek, 18.10.2004 : 22:18:10
Ojej... Hudo... Pa ravno berem in je ta tehnika operacije menda najvarnejsa.

Menda so prognoze dobre, problem je le narkoza. Glede na to, da je Runo ze star kuza.... Sicer so ga danes pregledali in srce je normalno, tako da ne bi smelo priti do problemov. Upam.

Ima se kdo kaksne izkusnje?

lp


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Peibie , torek, 19.10.2004 : 09:43:43
Ja, prognoza je zelo dobra, ker ne popravis samo vezi, ampak v bistvu spremenis dejavnik, zaradi katerega so vezi bolj izpostavljene in je zato veliko manj moznosti, da bi se poskodba ponavljala. Je pa zelo invazivna operacija. Gre za to da se izzaga trikoten del kost in potem kost spet spoji s ploscico.

Lp, Mojca


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: KARMEN , torek, 19.10.2004 : 10:28:14
Najprej bi rada opozorila, da dobro preberi navodila v Rimadylu, jaz ga namreč 14 letnemu psu res ne bi dajala (ima hude stranske učinke). Kot drugo naj povem, da si je moj pokojni zlati prinašalec v starosti ob skoku iz avta nategnil na sprednji tački kolensko vez, vendar se za operacijo nismo nikoli odločili. Če je nogo preveč obremenil in je začel šepati, smo mu namazali s protivnetnim mazilom in povili s povojem, sploh pa se je v starosti bolj malo gibal, zato težav z bolečinami skoraj ni imel.


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Laisha , torek, 19.10.2004 : 10:29:53
Hvala, Peibie, za odgovore.

Ne vem, kaksno metodo bo izbral prof. Zorko. Mislim, da to ne bo tibialna osteotomija. Ce prav razumem je to TPLO in so jo do nedavnega lahko izvajali samo veterinarji, ki so sli cez neko izobrazevanje. Ne vem.

Saj Runo pociva. Vecino casa prespi. Problem je samo, kadar se kaj dogaja in hoce bit na vsak nacin zraven. Bo pac nekdo pri njemu. Zadnjic smo mu zaprli pot pa je poskusal skocit cez kavc, kar je po mojem hujse kot to, da se prestavlja na mestu. Kletka bi bila pa zanj prehuda.

Se enkrat hvala. Vsaka informacija, ki jo dobim je dragocena.

lp,

Ana


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Laisha , torek, 19.10.2004 : 10:36:44
Karmen,

navodila sem prebrala. Zato mi tudi ni bilo vsec, da ga dobiva. So mi pa to terapijo predstavili kot edino mozno. Od vceraj ga ne dobiva vec, saj za zdravljenje potrganih vezi ni smisln. Sem pa veterinarje velikokrat vprasala, ce mu je pametno dajat Rimadyl pa je bil odgovor, da so stranski ucinki, vendar ga psi vecinoma dobro prenasajo.

Runotova tacka se ves cas trese. Pravzaprav jo na tla polozi le za kratek cas. Sepa pa hudo.

Za opornico sem vprasala, vendar sem dobila odgovor, da ne bo pomagala.

lp,

Ana


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: linchaich , torek, 19.10.2004 : 10:45:19
Ne vem, kaksno metodo bo izbral prof. Zorko.

Jaz ti ne priporocam Zorkota!!! :-X

Pelji ga v Topolsciso! Res se splaca!


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: TinaZ , torek, 19.10.2004 : 11:13:43
Ana,

imaš ZS.

Lp,
Tina


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Nanook , torek, 19.10.2004 : 17:08:59
Od vceraj ga ne dobiva vec, saj za zdravljenje potrganih vezi ni smisln.

Weeee, in jaz sem hepi kemper za Runota!  ;D ;)


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Rincy , torek, 19.10.2004 : 19:27:21
Jaz ti ne priporocam Zorkota!!! :-X

zakaj pa ne njega ??? :o ???

lp Nina


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: seba , torek, 19.10.2004 : 19:52:24
Jaz sem bil danes pri dr.Matkotu in povem ti,da je SUPER!Saj vedno hodim k njemu!Danes je bil moj Blade operiran na zadnjem stegnu,ker ga je neka budala ustrelila z zračno puško v nogo in se mu je naredila gnojna rana in del pretrgane vezi!
Drugač je Matko definitivno dober glede vezi! ;D
Sedaj imam pa z njim same težave,ker je navajen spati na levi bok ampak tam ima rano! :-\


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Laisha , torek, 19.10.2004 : 23:20:27
Danes, no vceraj sem govorila tudi z dr Matkom. Govorila s tremi kirurgi in vsi so rekli, da je operacija ok. Zorko pravi, da je nujna. Opornica ni opcija, lahko pa se vse skupaj pusti kot je, kar mi pa ni vsec.

Kar se tice Topolscice so starsi proti. Oce pravi, da je to predalec in da bi se peso mucil. Res je, da je med voznjo nemiren. Problem je tudi letni cas. To kako bi prezivljal voznjo domov bi bilo mogoce res problematicno.

Glede na to, kako hvalite dr. Matka bi definitivno raje videla, ce bi ga operiral on. Sploh ce se kaj zakomplicira. Samo se vedno imam premalo informacij.

lp,

Ana


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: seba , sreda, 20.10.2004 : 05:12:06
Po operaciji je pes malo umirjen,ker je še vedno pod narkozo!tako,da jaz mislim,da ne problema,ko se bo peljal z avtom!Drugače pa me zanima od kje si oz.kje si doma?


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: seba , sreda, 20.10.2004 : 05:12:54
Po operaciji je pes malo umirjen,ker je še vedno pod narkozo!tako,da jaz mislim,da ne bo problemov,ko se bo peljal z avtom!Drugače pa me zanima od kje si oz.kje si doma?


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Barbka , sreda, 20.10.2004 : 06:54:26
Nas border collie si je leta 2000 pretrgal kolenske vezi na levi nogi, prav tako pretrgal meniskus.
Moj veterinar (dr. Cepuder, Medicovet Kranj) ga je operiral. Ker nisem strokovnjak, bom napisala "po domače". Očistil je sklep, ga fiksiral s tem, da je "nategnil" kolensko ovojnico, vse utrdil z žicami. Pes je imel nosil lungeto 8 tednov, vsak drugi dan smo šli na novo nastaviti. Bil je ves čas na povodcu in z ovratnikom. Noga mu je v 8 tednih kar dobro atrofirala. Po 8 tednih smo dali lungeto dol in začeli z počasnim razgibavanjem in obremenjevanjem noge. Po 4 tednih smo prišli do faze, da smo psa lahko spustili s povodca. Kmalu po tistem je ena žica počila. Spet je bila potrebna operacija, da so jo potegnili ven. Po 6 mesecih okrevanja se je poškodba sanirala in s psom sem celo lahko spet trenirala agility. Težave so se pojavile ob prvem slabem vremenu, ker je začel napovedovati vreme, in pa, ker so zaradi obremenitev na agilityu, kosti začele "brsteti". Takrat smo se odločili, da bo pes "samo hišni ljubljenček". Po štirih letih in pol lahko rečem, da pes večjih težav nima, letos praktično še ni pojedel rymadila. Težave je imel npr. pozimi, ko je bilo veliko snega in je zabredel v cel sneg, pa ni mogel izskočiti (koleno je pač dokaj negibljivo). Kljub vsemu pa se mi zdi, da ima dokaj visoko kakovost življenja. Po nasvetu angleške veterinarke mu bomo sedaj začeli dodajati preparat, namenjen psom z raznimi obrabami kosti (tudi pri HD, artitisih ipd), s katerimi mu bomo lajšali simptome staranja (ima 7,5 let). Moram pa povedati, da je bilo zdravljenje, poleg tega, da je bilo dolgotrajno in zahtevno, tudi dokaj drago (skupna številka je bila nekaj psov te pasme), a, nam je bilo vredno. Vprašanje pa je, če je to smiselno pri 14ih letih...
Srečno.


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Laisha , sreda, 20.10.2004 : 09:50:41
Seba:  Z Dolskega. V bistvu sem ugotovila, da sploh ni tako zelo dalec, no ja, dlje kot Mestni log, do katerega pridem v 25 min....

Barbka, hvala za odgovor. Ce je to smiselno pri 14 letih? Kirurgi pravijo, da je. Ampak, oni so kirurgi in je to profesionalna "deformacija". Fizioterapevtka je rekla, da se ona definitivno ne bi odlocila za operacijo. Vsi trije ortopedi, s katerimi sem govorila, pravijo, da je operacija edina resitev. Vem, da nekateri stvar pustijo, tako kot je in vse skupaj zdravijo z omejitvijo gibanja. Runo ima bolj neomejeno gibanje. Zdaj se je tudi sam navadil, da so sprehodi zelo kratki, oz to sploh niso sprehodi.

Se pri poskodbi meniskusov slisi pokanje v sklepih?

lp


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: jaco , ponedeljek, 01.11.2004 : 10:29:21
Zdravo,

Tudi mojemu psu se je dogodila nesreča in prišlo je do pretrganih kolenskih vezi. Za obisk dr. Matka sem se odločil, ker ima na leto preko 50 takšnih operacij in moram povedati, da je zelo uspešen.
Vezi je nadomestil z silikonskimi in po okrevanju je pes zelo lepo hodil in tudi kasneje se mu ni zadeva nič poslabšala.
Zato priporočam dr. Matka.
Ostali veterinarji so rekli da gre za raka ipd. Sem pred obiskom Matka zapravil  več kot 20 k Sit za neumne izjave veterinarjev, ki nimajo pojma.
lp

jaco


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Laisha , ponedeljek, 01.11.2004 : 18:49:40
Pozdrav!

Tudi mi smo pred obiskom prof. Zorka "zapravili" krepko preko 30 000 SIT za preglede pri veterinarju, za zdravila, terapijo. In Rimadyl tablete niso ravno bonboni. S tem, da nisem bila pri nekem zivinozdravniku, ampak pri cisto spostovanem in znanem ljubljanskem veterinarju. Izvedela sem tudi, da je pri mojem psu brez veze pregledovat kri in delat kaksne posebne preiskave, ker je tako zelo star in se mu ne da nic pomagat. In to se psu, ki nima posebnih zdravstvenih tezav, je za svoja leta precej aktiven in se odziva na stvari okoli sebe, vidi ze na dalec. Seveda pa vsa stvar ni tako resna, da bi se ga dalo evtanazirat, ampak pomagat se mu pa tudi ne da.

Kaksen mesec po tistem sta dva ortopeda postavila isto diagnozo, torej pretrgane kolenske vezi.

No ja, jutri je operacija. Prosim, drzite pesti, da prezivimo.

Hvala in lp



Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: BlueMaco , ponedeljek, 27.12.2004 : 12:03:29
Pozdravljeni,

Tudi moj mladi samec ima to poskodbo.  :(
Mi lahko kdo prosim posreduje telefonsko stevilko dr. Matka?

Laisha, kako je po operaciji?

Lp,

Tina


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: jola , ponedeljek, 27.12.2004 : 14:57:08
TrueBlue

poglej prejšnjo stran, tam imaš gsm številko Matkota!


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: jola , ponedeljek, 27.12.2004 : 15:20:38

pa še delovni čas:

pon.-pet. 8.00-12.00 in 15.00-18.00 ure
                                    sob. 8.00-12.00 ure

pa še tel. 03/5892-100, 5892-236


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: BlueMaco , ponedeljek, 27.12.2004 : 15:30:08
Jola, najlepsa hvala.  ;)


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Laisha , ponedeljek, 27.12.2004 : 16:31:25
Hmm... Ne vem vec, zakaj nisem napisala kaj in kako je bilo z nasim kuzonom... Najprej sem bila v rahlem soku, potem pa sem pozabila.

Runo ni bil operiran... Pred operacijo so mu pregledali kri in ugotovili povecane vrednosti nekih encimov, ki so indikatoriji za tezave z ledvicami in jetri. Da skrajsam, zaradi lis na jetrih, ki jih je pokazal ultrazvok, je anastezija bolj rizicna, in na podlagi tega smo se odlocili, da operacije ne bo.

Runo se vedno sepa, je pa veliko bolje kot je bilo. Tacko zdaj lahko drzi na tleh dalj oz vecino casa.

Na http://groups.yahoo.com/group/orthodogs/ (http://groups.yahoo.com/group/orthodogs/) lahko dobis veliko informacij o potrganih vezeh, operacijah in okrevanjih.



Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Primavera , ponedeljek, 27.12.2004 : 23:23:23
Tudi moja psica si je pri 8 letih natrgala kolensko vez na zadnji desni taci , ko je divjala s enoletnim kokrom po strmini. Je šepala in smo na minimum zmanjšali sprehode. Dala sem ji Rymadil in stanje je bilo na videz v redu, saj je nehala šepat, ji je pa ostala bula (oteklina), ki nikoli ni izginila. Ko smo jo pri skorasj 10 letih peljali na kliniko, sem slučajno ujela Zorka, ki je bulo pogledal (mislili smo, da gre za novotvorbo) inb ugotovil je, da je to zaradi natrganih vezi, ki se niso pozdravile. K sreči je psica normalno laufala še naprej , so se pa čez pol leta začele težave s srcem. :( :(

Laisha- daj tvojemu psu granulat proti osteoartritisu, ki ga imajo pri Trstenjaku.Prazno pločevinko imam v kleti in se ne morem spomniti imena izdelka... Je res malo drag (12 jurjev ena pločevinka) ampak to ne igra vloge, pri nas je delal čudeže.  Za starejše pse zelo priporočam.Očitno je, da ga ne smes zdraviti z Rimadylom zaradi jeter in ledvic!


Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Laisha , torek, 28.12.2004 : 12:36:47
Primavera, Runotu trenutno dajem Cosequin DS, vendar jih bo se ta teden zmanjkalo. Bom povprasala kaj imajo. Drugace je pa 12000 pol manj kot za te kapsule...

Rimadyl tablet pa ne dobiva vec, ker mu niso pomagale.




Naslov: Re:Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: tjasa2112 , petek, 21.01.2005 : 23:38:21
zdravo!

nisem imela ravno taksne izkusnje, ampak sem morala svojo 11 mesecno psicko peljati na operacijo prednjega komolcka zaradi displazije. najprej sem jo peljala na prgled v lesce na gorenjskem, kjer so naredili rengenske posnetke in ugotovili vzrok sepanja.

svetovali so mi, da naj odpeljem psicko na operacijo k dr. matkotu v topolscico in zadevica se je krasno uredila. kuza je kot da nebi bilo nic!

res, dr. Matko je zelo vredu.

zelim ti, da bo vse vredu.


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: HiGhBoY , petek, 02.06.2006 : 16:08:00
kaj mi lahko kdo prosim pove kolk ste dali za operacijo kolenskih vezi pri dr.matkotu?


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Rosa , torek, 06.06.2006 : 09:34:56
Mene pa zanima kaksni so znaki natrganih oz. pretrganih kolenskih vezi?

Za sepanje zdaj vem, ampak zanima me se ce se pojavi kaksna oteklina, ce pes vseskozenj sepa ali le obcasno, ali psa boli ce tacko stisnes oz. ce se je dotaknes...


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: bolha2 , torek, 06.06.2006 : 11:07:05
Psa nič ne boli, nastane pa lahko atrofija mišic (upam, da sem prav napisala), to se pravi, da poškodovana noga začne zgubljati mišično maso in je tanjša od zdrave noge. Pes lahko vmes tudi neha šepati, zgleda lahko tudi tako, kakor da je psu noga zaspala, ko se vstane in potem mine, ko se malo razhodi. Jaz sem dala za operacijo križnih kolenski vezi na veterinarski kliniki v Mestnem logu pred 3 leti 80.000 sit.
Lp


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: HiGhBoY , torek, 06.06.2006 : 13:27:22
Mojga psa noga ne boli, šepa pa ves čas. Hodi bol malo. Noga na kateri si je pretrgal kolenske vezi je dost bol suha od druge. Ko stoji in mu dvignem prvo tacko na kateri ima vtrgane vezi je cist lahkotna kr je nena nic obremenjuje. Danes ga peljem dr. Matkotu in bomo vidli kaj bo.
Lp


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Rosa , torek, 06.06.2006 : 13:52:04
Ja mi imamo problem v tem (sedaj je tako na mirovanju), da je psicka sepala (cca. eno uro) in potem je nehala. S tem da je potem ce je zelo norela sem in tja spet zacela malo sepat.

Zdaj sva tako na mirovanju, samo ne vem ali bi lahko bile vezi ali ne.
Zivahna je enako, boli je nic ne, tudi ko pregibujes sklepe; razen ce si je kaksno misico nategnila.

Kaj pa vem?     :-\


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: HiGhBoY , torek, 06.06.2006 : 14:10:42
Moj pes je malo tezji tak da mu je tezje obremenjevat 3 noge. Zato vecinoma pociva kaj gre na potrebo to pa je tud vse. Pa se pred 4 mesci je mel operirano drugo tacko. Tudi kolensko vez. Pomoje je najbolse da jo peljes k veterinarju in da on to pregleda. Sej na kolenski vezi se takoj vidi kr je koleno sibko in ga lahko kr premikas sem in tja.  Sej mozno da so samo natrgane in ne pretrgane. Pri natrganih se pes lazje hodi kr se ma stabilno koleno. Jaz ti priporocam obisk pri veterinarju.


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Rosa , sreda, 07.06.2006 : 12:08:39
Medve sva od veterinarja... vzrok rahlega sepanja (ki ga sicer ni vec) ni bil od poskodbe vezi, ampak je bila tacka se vedno tako vneta od alergije, ki jo je imela (res si je dosti grizla blazinice).
Ampak je baje zdaj ze vse bolj kot ne uredu, ni se slo nazaj, ampak se vidi da se lepo popravlja. Tako da nimava niti zdravil.

Sem se prav oddahnila, ker nasega pamza zelo zelo tezko drzis nazaj, ker ima toliko energije.
Tako sva sle takoj na prvi travnik, kjer je lahko divjala spet sem in tja. Sepanja hvalabogu ni vec!  :D


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Marjetka , sreda, 07.06.2006 : 16:39:32
kaj mi lahko kdo prosim pove kolk ste dali za operacijo kolenskih vezi pri dr.matkotu?

Pred nekaj vec kot enim letom je bilo skoraj 200 tisoc in je bilo (glede na rezultat) vredno vsakega tolarja. :)
Dobro se je informirati, ker obstajata 2 razlicni operaciji.  ;)

Mene pa zanima kaksni so znaki natrganih oz. pretrganih kolenskih vezi?

Ceprav vi nimate tega... pa za koga drugega, ki ga skrbi: pri nasem je bil znak natrganosti kolenskih vezi vec mesecno obcasno sepanje in pa tresenje (trzanje) tace med pocitkom (po naporih oziroma vecjih obremenitvah). Kaksne otekline niti nismo opazali in nismo imeli obcutka, da bi ga kaj bolelo. Razen, kadar je sepal. Ugotovili smo sele, ko se mu je kolenska vez pretrgala. Ko je sepal, ga je najbrz bolelo, drugace pa po mojem ne.


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Maja , četrtek, 02.11.2006 : 16:26:10
Marjetka a lahko na kratko razložiš razliko operacij. Moj je bil ravno operiran na kliniki pa me malo zanimajo izkušnje ostalih, ki so tudi imeli psa že operiranega.


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Marjetka , četrtek, 02.11.2006 : 19:24:19
Imam izkusnje samo s TPLO operacijo - kolikor sem uspela izvedeti, je izmed obeh moznih boljsa. Okrevanje je hitrejse in temeljitejse. Ce mu das vstaviti najlonske vezi, se rado kaj zakomplicira. Seveda je veliko odvisno tudi od tega, kaksnega psa imas. Sem brala na tujih forumih izkusnje lastnikov (zlasti tezjih in zivahnih psov, kot so rotvajler, prinasalci...), ki so morali na cel niz operacij - najprej na eno klasicno, potem je v casu zdravljenja prve tace, zaradi preobremenjevanja (vectedenska hoja po treh tacah) popustila se vez na zdravi taci, klasicna operacija ni uspela in v koncni fazi je moral pes potem se 2x na TPLO.

Sam potek je bil pri nas tak: pustili smo ga pri veterinarju od zjutraj do poznih popoldanskih ur. Ko smo prisli ponj, je bil ze zbujen, ampak omoticen. Od narkoze je prihajal k sebi 2 dni. V tem casu ni niti jedel, niti sel na potrebo. Na taci je imel gipsek, nanjo pa je zacel stopati zelo kmalu - mislim da ze tretji, ali cetrti dan. Taco je imel v imobilizaciji 14 dni. Ko so vzeli gips dol je ze normalno hodil, vendar je moral se kaksen mesec hoditi na sprehode na povodcu. Zdaj s taco ni nobenega problema. :)


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Maja , petek, 03.11.2006 : 13:21:40
kaj točno pa je TPLO operacija?
moj je imel klasično operacijo, nič umetnih vezi. ,pa nobenega gibsa ni imel. drugače ga imam pa večino spuščenega, imam ga pa tudi na vrvici in če gre čisto počasi tudi uporablja operirano nogo.  mal me skrbi edino, ker ne vem ali bi ga mogla bolj šparat. ker on gre po treh kar hitro... če pa najde še kakšno palico pa sploh nima zadržkov. sicer ga pazim, da ne nori in da ne skače. sicer ne sodi med težje pasme (31 kg) zato me ni ravno strah, da bi šla še druga vez.


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Bonie , ponedeljek, 06.11.2006 : 12:11:07
Vsi, ki imate težave s kolenskimi vezmi, preberite si še to...

http://home.earthlink.net/~tiggerpoz/index.html



Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Maja , ponedeljek, 06.11.2006 : 14:27:45
zelo uporabno.. hvala


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Bonie , ponedeljek, 06.11.2006 : 15:08:14
Maja,

to, da obstaja velika možnost, da se težave z vezmi ponovijo še na drugi nogi, velja za vse pse, ne samo velike. Kolikor je meni znano mora pes pri takih poškodbah čimbolj mirovati vsaj tri tedne. Razmišljaj logično. Če je imel pes klasično operacijo, ima prerezano tkivo in vsajeno umetno vez, tkivo se mora sedaj zaceliti in povezati z umetno vezjo in to seveda traja najmanj 3 tedne. Če pa je imel pes TPLO potem se morajo zaceliti kosti, kar baje traja celih 6 tednov. Šele potem lahko začneš postopoma vedno bolj obremenjevati nogo, ampak res postopoma in na vrvici. To traja minimum 3 mesece. Eni pravijo, da so imeli pse nonstop na vrvici celih 6 mesecev. Sicer pa kot pravijo, boljše da je predolgo na vrvici, kot da se težave ponovijo.


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Maja , ponedeljek, 06.11.2006 : 15:53:39
Ok zdaj mi je malo bolj jasno.. moj ni imel niti eno niti drugo, ampak operacijo, kjer uporabijo vezi, ki jih ima in ne umetne.. kako se temu reče pa ne vem...
Meni je veterinar svetoval, da se mora gibati, seveda brez naglih gibov, divjega galopa, metanja žogic in podobno..
Operiran je bil pred prazniki, pa že uporablja nogo v hodu, v kasu jo sicer dvigne...ampak stanje se izboljšuje iz dneva v dan. Glede težav na drugi nogi, pa tudi mislim, da je bolje, da začne obremenjevati obe nogi in se s tem izognemo, da bi imel posledično probleme še z "zdravo" nogo.


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Marjetka , sreda, 08.11.2006 : 22:47:20
Če pa je imel pes TPLO potem se morajo zaceliti kosti, kar baje traja celih 6 tednov.

Res je in po 6-ih tednih zacnes psa spuscat z vrvice, da pocasi spet pridobi nazaj kondicijo. Iz prve roke lahko povem, da okrevanje po TPLO vkljucno s sprehodi na povodcu traja le mesec in pol. Me zanima koliko tistih, ki so dali cez operacijo z vstavitvijo umeznih vezi, se lahko pohvali s tako hitrim okrevanjem.


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Bonie , petek, 10.11.2006 : 12:30:15
Maja,

če tvoj pes ni imel ne klasične operacije (katerekoli variante, kjer vstavijo neke vrste umetne vezi), ne TPLO, potem ni bil operiran na vezeh (sicer obstajajo še neke druge vrste operacij, ampak kolikor vem, jih ne dela nihče v Sloveniji). Ker obstoječe vezi se ne dajo zašiti ali zavezati... Gibati pa se mora vsak pes po operaciji, saj mora biti noga prekrvavljena. Takšno zmerno gibanje pa zagotoviš s tem, da imaš psa na vrvici. Sicer pa prav razmišljaš, ker pes mora počasi začeti obremenjevati  operirano nogo. Ni pa problem prenosa težav z vezmi iz ene noge na drugo samo zaradi večjega obremenjevanja druge noge, temveč se poškodbe kolenskih vezi tako pogosto pri istem psu ponovijo še na drugi nogi zaradi nagnjenosti psa k poškodbam vezi. Če si je pes poškodoval vezi na eni nogi, je zelo verjetno, da je k temu nagnjen. K poškodbi vezi so namreč nagnjeni psi s premajhnimi koti v kolenih in gležnjih oz. po domače povedano psi, ki imajo zelo ravne zadnje noge, zaradi česar so vezi bolj obremenjene.

Marjetka, tebi bi pa samo rekla, da ni vse zlato, kar se sveti ,in da ni vse, kar je drago, tudi zlato. Pa preberi malo tiste linke in ne nakladaj neumnosti. Splošno znano je, da je okrevanje pri klasični operaciji hitreje, saj pri klasični operaciji ne režejo kosti, tkivo pa se zaceli v 3 tednih. Takšno je tudi tisto minimalno mirovanje. Seveda pa je ta definicija okrevanja, odvisna od tega, kaj razumeš pod okrevanje. Za mene traja okrevanje tako dolgo, da lahko pes dela ponovne vse, kar je lahko delal pred operacijo brez tveganja. In to definitivno ni samo čas, dokler moraš obvezno imeti psa na vrvici, ampak čas dokler bi si upala psu brez skrbi npr. metati frizbi ...

Sicer pa imata obe operaciji svoje prednosti in slabosti in vsekakor ni najbolj primerna ena operacija za vse pse. In obstajajo psi z velikimi težavami tako po klasični operaciji kot po TPLO. Tudi na tem forumu, je že vsaj ena članica pred leti omenila, da se zaradi naknadnih težav za TPLO več nikoli ne bi odločila. Mimogrede, resnost težav (če se pojavijo) pa je pri TPLO operaciji veliko hujša, kot pri klasični operaciji. Pa še to: sicer redke obstoječe znanstvene raziskave (pobrskaj po tistem linku) ugotavljajo, da so dolgoročni rezultati v smislu ohranjanja 100% gibalnega ranga sklepa pred in po operaciji pri klasičnih operacijah  malenkost boljši od rezultatov  pri operaciji TPLO


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Maja , petek, 10.11.2006 : 13:30:10
hello,

ne sej mislim, da je imel moj pes tako imenovano klasično operacijo, samo niso mu dali umetno vez. tudi jaz sem bila precej presenečena nad tem, kar sem prebrala. in se strinjam, da se je dobro pred takimi operaciji malo pozanimati, kakšne so možnosti in kakšen so posledice. na žalost je za te odločitve včasih premalo časa, ker si vsi želimo kar najhitreje pomagati svojemu psu.
bonie hvala za link še enkrat.. sej pravim, zdaj sem vsaj malo bolj informirana in podučena, da vem kaj je prav in kaj ne.
še nekaj me zanima, ali mogoče obstaja ali je kdo imel v sloveniji možnost uporabe notranjega bazena za psa? zelo rada bi rehabilitirala svojega psa s plavanjem, vendar se mi zdi, da je zunanja voda že malček premrzla (vsaj za potrebe rehabilitacije).
bonie ali si imela ti tudi poškodovanega psa?

lp


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Bonie , petek, 10.11.2006 : 14:58:05
še nekaj me zanima, ali mogoče obstaja ali je kdo imel v sloveniji možnost uporabe notranjega bazena za psa?

To pa mene tudi ful zanima.

Glede moje psice pa: zadeve pri njej so precej zakomplicirane. Saj, kot se je zdaj pokazalo, je imela pred dobrim letom in pol hkrati nategnjene vezi na eni nogi in klopne bolezni (boreliozo, erlihiozo in babeziozo hkrati). Zdaj je spet tukaj ugibanje, kaj je bilo prej in kaj je posledica česa... V glavnem takrat sem jo zaradi težav z vsedanjem in vstajanjem (psica ni nikoli šepala, samo čisto počasi se je vsedala in vstajala in pri tem eno nogo držala čimbolj zravnano) peljala k enemu slovenskemu ortopedu, ki je postavil diagnozo natrgane vezi in svetoval takojšnjo operacijo. Meni je bilo to takrat šok, saj se mi zadeva ni zdela tako resna (kot sem že rekla, psica sploh ni nikoli šepala, ona je laufala, skakala itd. kot da ni nič...) in se takoj za operacijo nisem mogla odločiti. Poleg tega si tudi nisem predstavljala, kako bi izvedla rehabilitacijo po operaciji, saj ima psica 50 kg in pri vstopu in izstopu iz stanovanja mora nujno vsaj preko 5 stopnic. Tako sem šla še po drugo mnenje k kar nekaj znanim veterinarjem in prebrala vse, kar sem našla o tem. Ugotovila sem, da so mnenja glede teh operacij in okrevanja pri natrganih vezeh zelo različna. Tako v svetu kot pri nas. Pri enem obisku enega veterinarja sem še čisto po naključju srečala neko punco s starejšim dobermanom, ki si je še kot mlad čisto pretrgal vezi na eni nogi, tako da ni mogel niti stopiti na tisto nogo, a je z mirovanjem zadeva zarastla in sedaj nima čisto nobenih problemov s tisto nogo več. Še nekaj let po tistem je celo treniral agiliti. To me je vzpodbudilo, da sem se odločila, da bom najprej probala z t.i. "conservative management", po domače povedano z mirovanjem in počasnim obremenjevanjem noge, enako kot se počne po operaciji. če pa ne bi šlo, pa bi se še vedno lahko odločila za operacijo. No, in potem nekaj mesecev kasneje, ko so se še močneje izrazili nekateri drugi znaki (ki jih prej nisem jemala dovolj resno), smo ugotovili, da ima psica še vse možne klopne bolezni. In takrat sem bila res vesela, da se nisem odločila za operacijo, saj mi je veterinar takrat dejal, da bi lahko psica pod narkozo celo umrla. No, v glavnem, v času 2mesečnega zdravljenja je imela občasne težave še z vsemi drugimi nogami, s hrbtenico in z vratom, a po  zdravljenju je bilo spet vse v redu. Takrat sem jo peljala na pregled (za vsak slučaj) še k drugemu slovenskemu ortopedu, ki pa je dejal, da psica sploh nikoli ni imela problemov z vezmi in da je bilo to vse od klopnih bolezni.... No, in potem še celo 1 leto po zdravljenju klopnih bolezni psica ni imela nobenih težav. Pred približno mesecem dni pa sem opazila, da pri vsedanju in vstajanju drži skoraj iztegnjeno drugo nogo. Seveda sem jo takoj peljala k veterinarju specialistu, tokrat po priporočilu k enemu res super ortopedu v Avstrijo. Ta je po 2 urnem pregledu (najprej je vse sklepe pretipal na živo, potem še pod pomirjevalom in vse poslikal) dejal, da ima psica malenkost natrgane vezi na tej drugi nogi, kar pa je pri njej verjetno posledica klopnih bolezni (zato so znaki netipični, ker so vezi kot da bi bile preperele). Hkrati je ugotovil, da je na drugi nogi tudi že imela natrgane vezi ampak se je zgleda z mirovanjem (ko smo takrat mirovali) zadeva porihtala, saj z drugo nogo nima nobenih težav. Dejal mi je, da se je v takih primerih vedno težko odločiti, kaj mi priporoča, a na koncu mi je vendarle priporočal, da najprej spet poskusimo z mirovanjem, saj se psica normalno giba brez nekih bolečin. Po operaciji bi pa kar nekaj časa bila v velikih bolečinah in omejena pri gibanju. Če pa ne bo šlo, pa se še vedno lahko odločimo za operacijo. Čeprav jaz verjamem, da če smo uspeli brez operacije odpraviti težavo na eni nogi, bomo še na drugi. Če pa bi se odločala za operacijo, pa se najbrž ne bi za TPLO, ker bi me bilo preveč strah vseh tistih težav, ki se lahko pojavijo, čeprav ne pogosto.... Poleg tega kot mi je dejal tudi ta vet ortoped, glede na njeno zdravstveno zgodovino (klopne bolezni), Bonie ni ravno idealen pacient za kakršnekoli operacije... V glavnem, Bonie je še en dokaz, da se da probleme z vezmi odpraviti brez operacije in to tudi pri zelo velikem, težkem in zelo eksplozivnem psu. Ne glede na to, kaj veterinarji pri nas govorijo. Pa še nekaj: ta avstrijski ortoped, ki ima prav tako licenco za TPLO, mi je sam skoraj eno uro pridigal, da tudi pri ljudeh z natrganimi in pretrganimi vezmi (ki nimajo zraven še poškodovanega meniskusa, takrat je operacija nujna) se samo izjemoma odločajo za operacijo (v glavnem pri športnikih itd.), večina veterinarjev pa svetuje operacijo (katerokoli že) ne glede na to, če pes sploh šepa... Toliko o tem.


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Marjetka , petek, 10.11.2006 : 18:49:07
No, moj je sportnik in druge variante kot TPLO ni bilo. Operacija je bila nujna, casa od poskodbe do posega (za prebiranje literature in tehtanje odlocitve) pa 1 mesec.

Za konec okrevanja upraviceno stejem trenutek, ko se ga spusti s povodca, ker je sportnik po srcu in nemudoma, ko se pojavi prilika, da vse od sebe. :)


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Maja , ponedeljek, 13.11.2006 : 11:36:56
Tudi sama imam psa, ki je zelo aktiven, ampak mislim, da se tudi po rehabilitaciji ne bo več smel ukvarjati z športno kinologijo. Brala sem tudi, da po taki poškodbi, tudi po rehabilitaciji ni ravno priporočljivo aktivnosti kot so napr. metanje frisbija in skakanje ovir.... Sicer pa presodi sama.
Če bi jaz zdaj spustila psa bi dal vse od sebe, sama mislim, da ne bi bilo ravno najbolje zanj.



Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Maja , četrtek, 16.11.2006 : 09:10:20
aja še neki me zanima.. kok časa po operaciji so vaši psi začeli normalno hodit brez šepanja?


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Marjetka , četrtek, 16.11.2006 : 20:14:15
Kot receno. Tretji ali cetrti dan po operaciji je ze normalno uporabljal taco. Pac okorno, ker je bila imobilizirana, ampak je lepo stopal nanjo. ;)

Glede aktivnosti pa smo ga po navodilih veterinarja po mesecu in pol zaceli spuscati, postopoma smo ubirali vedno daljse razdalje in zdaj ni s to taco prav nobenega problema, je pa ze vec kot leto in pol od tega. :)


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Khyim , ponedeljek, 05.02.2007 : 18:03:19
Tudi Kimi si je pretrgal križne kolenske vezi (na snegu). Jutri ga čaka operacija, ne vem točno kako se reče temu postopku (nekaj na f se mi zdi), vez mu bodo nadomestili z lastnim tkivom. Operiral pa ga bo dr. Miklavžin.



Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 05.02.2007 : 18:19:43
Tudi Kimi si je pretrgal križne kolenske vezi (na snegu). Jutri ga čaka operacija, ne vem točno kako se reče temu postopku (nekaj na f se mi zdi), vez mu bodo nadomestili z lastnim tkivom. Operiral pa ga bo dr. Miklavžin.

Zaupas veterinarju? Ne vem kako se temu postopku rece, bi se pa na tvojem mestu pozanimala kaj tocno naredi, ker vsak veterinar dela nekaj po svoje. Pa vec veterinarjev bi poklicala za mnenje kako in kaj!
Jaz bi sla definitivno k dr. Matku v Topolšico. 03/589-21-00

Lp, Ursa


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Khyim , ponedeljek, 05.02.2007 : 20:17:37
Popolnoma zaupam samo dvema veterinarjema, eden je dr. Mohorič iz Nm, ki mi je tudi razložil postopek operacije in katere možnosti obstajajo in pa dr. Miklavžin, ki je mojega psa že pregledal in ga bo tam tudi operiral.

Žal nimamo vsi denarja za Dr. Matkota, pa tudi če bi ga imela, se verjetno ne bi odločila za njega. Verjamem, da je specialist, ni pa edini. Je samo najbolj opevan in ima največjo reklamo. Vem pa tudi, da v dostih situacijah predlaga operacijo, kjer ni potrebna. In nočem, da je moj pes samo še ena številka, kar pa glede na število operacij, ki jih ima, skoraj ne morem reči, da bi bilo drugače. To je samo moje mnenje. In ne me zdaj napast z vseh strani!

In verjami, da sem se pozanimala in prebrala dosti o tem, in samo zato, ker ne vem točno, kako se imenuje postopek, še ne pomeni, da ne vem, kaj bodo delali. Brez skrbi, da sem se pozanimala tudi o tem.

LP,  ;)


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 05.02.2007 : 20:27:02
Khyim ... nihce ni rekel, da se nisi pozanima dosti, ker ne ves imena postopka. In nihce te ne napada, zato se ti ni potrebno braniti! ;)

Tudi moja psica bo verjetno morala imeti operacijo obeh kolenskih vezi (ima natrgane vezi) in jo bom skoraj sigurno peljala k Matku (pa tudi ne vem kako se temu postopku rece) ;) .

Veliko ljudi je takih, ki pripeljejo psa k svojemu zivinozdravniku in on to vse operira, kar pa me precej moti, zato sem ti predlagala, da samo informativno poklices se kam drugam (samo zaradi postopka operacije, nacina in okrevanja). Nekateri tudi tu prvic slisijo za specialista! Nihce ti nic ne ocita.
Sosed je psa peljal k enem od zelo znanih oh in sploh veterijarjev v Lj in sedaj ima psa s stirimi nogami, ki lahko uporablja le tri, cetrto pa revez nosi s sabo (pa tako preprosta operacija je bila in po kateri bo kmalu vse super).

Srecno pri operaciji in porocaj kako je s psom (me res zanima kaksno bo okrevanje).

Lp, Ursa


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Khyim , ponedeljek, 05.02.2007 : 20:32:43
Sem samo hotela razložiti, nič drugega! Se opravičujem, če je zgledalo kot napad! Danes nisem čisto pri sebi, me zelo skrbi jutrišnja operacija, no saj upam, da razumeš! ;)

Je pa dr. Miklavžin zelo dober ortoped in vem, da so Kimijeve tačke v dobrih rokah!


LP, Ajša


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Khyim , četrtek, 15.02.2007 : 11:45:49
Živjo! Dober teden po operaciji je že in Kimi zelo lepo okreva. Vse je gladko potekalo, meniskus ni bil poškodovan, mu pa ni naredil vezi z lastnim tkivom, temveč z umetnim. Polagoma že nekaj dni stopa na tačko, na sprehode ga vleče tudi že kam dlje, ampak zaenkrat bo trava pred blokom morala zadostovati.


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: apollo , četrtek, 15.02.2007 : 13:35:49
Super! Upajmo, da se tvoj pesjanko kmalu "pocajta"... ;D ;) Tudi zame je dr. Miklavžin eden izmed najboljših ortopedov 8) in se lahko ob bok postavi tudi dr. Matkotu. Je pa res da nima toliko reklame in ga zato marsikdo ne pozna! :-[

Lp


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Khyim , torek, 27.02.2007 : 10:04:02
Živjo!

Zanima me, koliko časa po operaciji so vaši psi začeli hoditi na daljše sprehode?


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: manchyka , nedelja, 24.08.2008 : 16:49:20
Khyim, mi lahko poveš, kako napreduje tvoj kuža? Tudi mojega namreč čaka operacija kolenskih vezi in se zaenkrat še odločam med dr. Miklavžinom in dr. Zorkom. Ima kdo kakšen nasvet? :-[


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: bina , nedelja, 24.08.2008 : 18:49:07
dr. Matko.


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: manchyka , ponedeljek, 25.08.2008 : 15:11:04
Ok, situacija je taka: Moj dobri prijatelj, ki je veterinar in se je nekaj časa izobraževal tudi v nemčiji, je vzel rendgenske posnetke od mojega psa in jih odnesel k dr Zorku, prav tako pa jih je poslikal in jih poslal po mailu dr. Matku,kateremu bom sama poslala tudi originale posnetkov. Oba sta bila rahlo skeptična zaradi kolenskega kota in se bojita, predvsem dr Zorko, da ne gre samo za potrgane križne, temveč tudi stranske vezi in v tem primeru operacija ni smiselna, ker bo pes v vsakem primeru invalid :'( U glavnem, dogovorjena sem za obisk pri dr. Zorku, na katerega me je naročil moj prijatelj in takrat bom stoprocentno vedela kako in kaj. V najslabšem primeru bo moj kuža živel življenje na treh tačkah, ker opažam da ga ta poškodba prav nič ne ovira pri vsakdanjem življenju. Normalno je, je ful živahen in ima ful volje, tako da evtanazija definitivno ne pride v poštev, ker je bil tako ali tako prvotni namen tega psa samo za crkljanje in razvajanje in nič drugega. Poročam, ko zvem kaj novega.


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: liza-asta , nedelja, 11.01.2009 : 17:15:43
Prebrala sem vseh 5 strani. Največkrat je omenjan dr.Matko, kot naj specialist za na/pretrgane kolenske vezi.
Ker je moja Liza tako explozivna in hiperaktivna....se je to med divjanjem zgodilo tudi njej  :-\ :'(
Šepati je začela na levo zadnjo tačko in tudi uporabljala jo je bolj za postavljanje in ne opiranje nanjo.  :-\
Seveda sva šli k dr.Matku in RTG je pokazal točno to. Operacija sledi...... :o :'(

Zanima me, ali ima kdo kaj bolj "svežih" izkušenj predvsem po operaciji, torej z okrevanjem in koliko dolgo predvsem je trajalo mirovanje......kar me pa od vsega še najbolj skrbi  :-\

Hvala v naprej.


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: maš , torek, 09.06.2009 : 13:47:18
Liza -asta
Nič nisi zapisala pri katerem dr.si opravila operacijo in kako je sedaj.
ali je bila to klasična operacija ali TPLO.
 :'(
Tudi pri našem Maš-u (hovawart) čakamo na operecijo še zmeraj ne vem pri kom naj to naredim.Dr.Zorko je odsoten in ga ne-bo še nekaj časa .Pri njem smo pred 2 leti že enkrat opravili poseg (fiksiranje z žico)
Razen dolgotrajnega okrevanja drugih težav ni bilo.
Glede na nekatera mnenja o TPLO operacije sem v dilemi kaj naj naredimo.

Lp :-[


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: liza-asta , torek, 09.06.2009 : 21:44:33
Maš
tukaj nisem imela kaj razmišljat kam peljati na operacijo...
V Topolšici pri dr. Matku. (TPLO) Operacija je uspela in Liza je lepo okrevala. Mislim, da sem nekaj več napisala in dala sliko v Temi- Zavetišče Koper.
Preberi pa si na strani Bolnice Toplica-Topolšica, kjer imaš tudi opisan ves potek operacije (TPLO) tudi v slikah, da se boš lažje odločil.
Srečno


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: maš , sreda, 10.06.2009 : 11:13:00
Maš
tukaj nisem imela kaj razmišljat kam peljati na operacijo...
V Topolšici pri dr. Matku. (TPLO) Operacija je uspela in Liza je lepo okrevala. Mislim, da sem nekaj več napisala in dala sliko v Temi- Zavetišče Koper.
Preberi pa si na strani Bolnice Toplica-Topolšica, kjer imaš tudi opisan ves potek operacije (TPLO) tudi v slikah, da se boš lažje odločil.
Srečno

Prebral že vse, tudi zavetišče Koper.Upam, da je z Lizo vse Ok. :D
Po izjavah nekaterih naj bi bila TPLO bolj boleča in psi trpijo saj mu prerežejo kost. :'(
Pri klasični povežejo z žico.Ne nazadanje pa je tudi strošek operacije precej (4x) večji).
Iščem kirurga tudi na Primorsko-Goriškem .   8)

Lp



Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: kocka , sreda, 10.06.2009 : 11:37:42
Našemu kraševcu so delali klasično operacijo strgane kolenske vezi in inkoli več ni normalno hodil. Malo je šel na sprehod, pa je že šepal. Hribi in divjanje niso več prišli v poštev.
Je bilo pa to veliko nazaj, verjetno pa je odvisno tudi od kirurga in od psa.


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: liza-asta , sreda, 10.06.2009 : 21:54:48
Maš
Z Lizo je vse OK. Normalno hodi, nič ne šepa, tudi dirkala bi 100 na uro, pa je ne spustim več toliko, kot prej, ker je res preveč dirkaška.
Za psa ni fajn katerakoli operacija....vendar potem ni težav....je pa res dražje, vendar mi ni žal, je res vse ok.
Upam, da se boš odločil v dobro psa in našel dobrega kirurga.
Jaz sem ti napisala svoje izkušnje (zaupam dr. Matku)
 


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: maš , četrtek, 11.06.2009 : 20:03:39
Liza-Asta.

Me veseli, da je z Lizo vse OK. :)
Našel kirurga, kateri bo opravil operacijo v torek.
Včeraj sem dobil informacijoi, da imajo vsi psi iz tega legla težave!!
Opravil operacijo  bratu in sestri mojega psa.Starši naj bi bili rodovniški ?
Upam na najboljše.
Pes se ves dan muči,  :'( ker ne more na sprehod.Deležen še več crkljanja kot prej.
Po priporočilu dr. mu dajemo dvakrat dnevno rimadyl.Upam, da zaradi tega ne bo imel drugih težav.

lp






Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: liza-asta , četrtek, 11.06.2009 : 22:05:25
Maš
Me veseli, da si našel kirurga. Kako pa sta brat in sestra od tvojega psa prenesla operacijo, že okrevata?
A vsi v leglu so imeli to "napako" ?
Moja Liza je namreč sama "staknila" to poškodbo....
Želim ti, da operacija uspe in, da bosta čim lažje skupaj prenašala mirovanje. Pri nas je bil to najhujši problem.
Srečno in sporoči kako sta.


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: maš , sobota, 13.06.2009 : 12:43:15
Liza:asta.

Hvala, da se zanimaš.
Sedaj smo v čakanju na torek ko gremo na operacijo. :'(
Imamo klasične teževe z lulanjem in kakanjem.Pri vseh težavah si želi skakanja .
Sedaj leži v senci pod češnjo.Vsi v družini ga crkljamo .
Brat in sestra zadovoljivo.Skačeta normalno.Pri preveliki obremenitvi počivata oz šepata.
Psi so precej težki (40 do 50 kg) .

Hvala in lp ;)


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Jana , sobota, 13.06.2009 : 13:24:36
maš, bomo v torek mislili na vaju, da bo sla operacija cim bolje in potem tudi okrevanje.

Bi te pa ob tem zelela vprasati, kaksno je pojasnilo rejca tvojega psa? Zakaj niso s psico opravili vzrejnega pregleda, oz. ce so ga, kaj pravijo, da je bil razlog za nerodovnisko leglo? Ali je imela psica samo leglo, v katerem se je skotil tudi tvoj pes, ali jih je imela vec? Si kaj raziskal, ce ni morda imela psica vzrejno prepoved?

Zakaj me zanima? Popolnoma nic osebnega. Pravis, da imajo vsi psi v leglu tezave. Ker bere tole mnogo ljudi, bi zelela le opozoriti na problem nepregledanih psov ali morda celo preverjeno neustreznih za vzrejo - problema nima rejec, ki ti je prodal psa, temvec ti kot kupec, ki si mu za psa placal. In to se dogaja izjemno velikemu stevilu ljudi, ki pravijo, da so kupili nerodovniskega psa rodovniskih starsev.


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: maš , nedelja, 14.06.2009 : 17:08:10
Jana.

Hvala za lepe želje. :)

Nimam še vseh podatkov o katerih sprašuješ.
Ob prvem obisku lastnika-rejca bom poizkušal dobiti tudi te za njega neprijetna vprašanja. >:(
Ob prodaji mi je zagotovil, da je z papirji vse v redu vendar, da ni imel časa za pridobitev vzrejnega dovoljenja.Ker je bila tudi cena ugodna sedaj p'lačujem svoje grehe.Vem,da sta oba starša pripeljana iz vzhoda.Tudi sedaj ima novo psičko pripeljana iz Mažarske pa ni zaradi tega nič pridobil.

lp


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: liza-asta , torek, 16.06.2009 : 22:50:23
Maš
Upam in ti želim, da je to edina "napaka" pri tvojem rodovniškem psu....

Upam tudi, da je operacija danes uspela in, da bo okrevanje hitro in dobro prenašal. Seveda bo pa potrebno veliko mirovanja in še več crkljanja.
Srečno in lp
(pa ob priliki dodaj kako fotko)


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: maš , sreda, 17.06.2009 : 09:17:27
Liza-asta

Preživeli buren popoldan in noč.Vsa družina okrog njega on si želi pa le mir. :'(
Ponoči vsako uro-dve vstajanje.Voda; crkljanje. :-[
Zjutraj muka, da je pojedel nekaj grižljajev hrane pred tableto.(V forumih vsi v glavnem zavračajo rimadyl ja kaj naj mu pa damo če tako trpi ).
Sedaj počiva v senci .
 

Hvala za želje in lp


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: liza-asta , sreda, 17.06.2009 : 21:34:52
Maš, saj bo minilo. Če si pa želi miru, mu ga pa vsaj malo privoščite....
Če je naša razvajena "skokica" pretrpela....težko, ampak je, bo pa vaš tudi....z rimadylom pa morda res ni dobro pretiravat, morda samo par dni....oz.kot je svetoval veterinar. Liza je bila bolj na pomirjevalu, da je bilo znosnejše mirovanje.


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: maš , ponedeljek, 22.06.2009 : 09:44:40

Vsi zadovoljni ko da mir.Najhuje je ko sam ne ve kaj si želi in se vrti in vrti.
Včeraj prenehali z rimadylom.
Kakšna pomirjevala ste ji pa dajali ?



lp


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: liza-asta , torek, 23.06.2009 : 19:57:22
Upam, da ste zdaj že veliko bolje. Kaj pa šive, boste kmalu odstranili, ali ste že ?

Liza je res "extra primer", tako, da je za najhujše obdobje dobila Sedalin gel (se uporablja tudi za konje)
edino to je "delovalo" ostalo je bilo vse preblago....


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: maš , sreda, 24.06.2009 : 07:38:06


Včeraj prenehali z tabletkami.Je že bolj živahen.
Šivov še nismo odstranili, ker imamo nogo v gibsu.
Naslednji torek odstranimo gibs verjetno tudi šive.
Ali lahko poveš kaj več o gelu.Tudi za ostale forumce. Ali ste ga z tem mazali po rani oz.ali je zaužil- koliko.Našemu smo dajali tabletke na 12 ur po eno.

lp


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Jana , torek, 30.06.2009 : 19:41:10
maš nam posilja slikci svojega hovawarta Maša :)

Vse dobro vama zelim!


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Li Mei , torek, 30.06.2009 : 20:07:27
Kakšen pogled...  :-*
Mašu želim hitro in uspešno okrevanje!


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: liza-asta , ponedeljek, 06.07.2009 : 20:45:20
Maš
Ta gel mislim, da ni v prosti prodaji...ga uporabljajo samo veterinarji. Kot sem že omenila, smo ga mi dobili kot "izredni primer". Ni za mazanje, se da na jezik.

Hvala za slikce, bogi revček trpeči, vendar bo kmalu bolje - verjemi.
Srečno in lp


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: maš , torek, 07.07.2009 : 07:30:04


Hvala vsem za lepe želje.
Pričeli z razgibavanjem na dvorišču.

lp maš


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: majas , četrtek, 20.08.2009 : 16:56:52
Naš Lun ima pretrgano kolensko vez. Dr. Matko ga lahko operira šele 17.9. - do takrat strogo mirovanje in potem še 4 tedne po operaciji.

Ne vem, kako bomo do takrat zdržali, ker res ne zna biti pri miru. Še v majhni kletki poskakuje in med lulanjem tudi (feder!!).

Ima kdo kak nasvet glede mirovanja?

Lp, Maja


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: alexy , četrtek, 20.08.2009 : 16:59:14
Kaj pa dr. Miklavzin?

Glede mirovanja ti pa zal ne znam pomagati :-\


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: majas , četrtek, 20.08.2009 : 17:00:57
Na kak način pa operira - da silikonske vezi? (če slučajno veš)



Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: alexy , četrtek, 20.08.2009 : 17:05:58
Uf prevec me vprasas..najboljse da ga poklices, ti bo vse razlozil..


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: majas , četrtek, 20.08.2009 : 17:06:56
ok  :)


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: maš , petek, 04.09.2009 : 12:34:25
Miklavžin operira oba načina.(silikonska vez ali ploščica)
Odvisno koliko si pripravljena vložiti v psa.
Glede mirovanja pa so težave tako za psa kot tudi zate.

Upam, da se bo vse lepo uredilo.

lp maš


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: majas , petek, 04.09.2009 : 17:09:53
Se je uredilo - operacija ni bila potrebna, odmiroval je pa tudi že skoraj svoje.

Lp, Maja


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Lunana , sobota, 19.02.2011 : 08:28:40
Pozdravljeni,
naša Vicky je v četrtek na sprehodu začela šepati na zadno taco. Včeraj smo bili pri dr. Matkotu in ima natrgane kolenske vezi. Počivati mora 3-4 tedne, sprehodi na povodcu, važno je da ne skače in teče.
Zdaj pa malo berem po forumih, da je fajn počivat več, torej tudi do 6 tednov in res počivat, tudi brez sprehodov.

Res bi rada da se to pozdravi in ne ponovi, pa nevem čigave nasvete naj upoštevam.
Psička je pasme border collie in stara 9 mesecev.


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: SILBA MIA , sobota, 19.02.2011 : 08:57:15
Lunana, ti kar dr. Matka poslušaj. Saj imate najbrž po teh 3-4 tednih kašno kontrolo, pa bo takrat povedal, kako naprej.
Dr. Matko je res dober strokovnjak, forumi so pa, saj veš - svašta - včasih izredno veliko dobrih idej, včasih pa take nebuloze, da :P
Čimprej se pocajtajte :-*


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: jst , ponedeljek, 21.02.2011 : 20:43:22
Pozdravljeni,
naša Vicky je v četrtek na sprehodu začela šepati na zadno taco. Včeraj smo bili pri dr. Matkotu in ima natrgane kolenske vezi. Počivati mora 3-4 tedne, sprehodi na povodcu, važno je da ne skače in teče.
Zdaj pa malo berem po forumih, da je fajn počivat več, torej tudi do 6 tednov in res počivat, tudi brez sprehodov.

Res bi rada da se to pozdravi in ne ponovi, pa nevem čigave nasvete naj upoštevam.
Psička je pasme border collie in stara 9 mesecev.


Sprehod ne škodi - škodi večja obremenitev, kot je tek ali skakanje.
Malo zdrave pameti, tudi pri ljudeh "počitek" pri športnih poškodbah ne pomeni večtedensko ležanje v postelji. ;)
Vseeno pa pazi nanjo, da ne bo divjala, zlasti še nekaj dni potem, ko bolečine minejo, saj se lahko poškodba ponovi (in sploh ker je mladič in najbrž polna energije).


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Lunana , ponedeljek, 21.02.2011 : 23:15:39
Hvala. :)
Zdej imava 2 sprehoda po 10min na dan, ravno toliko da se razhodi. Doma pa trikci in zaposlitev z igračami.

Jap, kar težko je preprečit da nebi skakala, ampak se bomo potrudli ker se res splača. :)


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: dog_lover* , ponedeljek, 11.07.2011 : 16:35:01
Tudi naša nemška ovčarka (3 leta) ima natrgane kolenske vezi in ima v tem tednu operacijo pri dr. Matkotu, zanima pa me, če ve kdo koliko tednov počivanja nas čaka še po sami operaciji?

Lp


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: dog_lover* , ponedeljek, 11.07.2011 : 16:36:53
Aja operirana bo po metodi TTO.

Se opravičujem za dvojni post :$


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: loretta , četrtek, 11.10.2012 : 10:45:17
dog_lover, malo obujam temo, upam, da še spremljaš forum.
Kako je bilo z operacijo? Mojo psičko čaka isti poseg.

Vidim, da se vas je veliko odločilo za mirovanje in se je vez sanirala. Moja psička ima že deformiran sklep (zadnje desno koleno), torej tega ne morem več preprečiti z mirovanjem. Menda je v tem primeru edina dolgoročna rešitev operacija.
Ima kdo izkušnje z natrgano vezjo pri psu v najlepših letih, pri katerem je bila na RTG očitna artroza sklepa kot posledica natrgane vezi (verjetno)?


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: spelcy , četrtek, 30.01.2014 : 22:10:33
Živjo,
na vas se obračam zgolj zaradi nasveta, ker me matra in o tem še nisem uspela govoriti z veterinarjem. Psička je imela pred kratkim (že drugo) operacijo križne vezi. Danes so jo slikali (mene ni bilo zraven) in menda naj se kost ne bi celila tako kot treba. Vmes je zelo na hitro imela še operacijo na tankem črevesu, ker se ji je zataknila kost, tako da imam občutek, da je bilo telo preobremenjeno, da bi lahko vse moči usmerilo v celjenje kosti. Obstaja morda kakšen pripravek, ki pospeši celjenje kosti? Kakšen kalcij ali kaj podobnega? Se morda kdo kaj spozna na tem področju? Skrbi me, ker če se kost ne zaceli, bo potrebna že četrta operacija v roku pol leta, kar bi rada psički na vsak način prihranila.

Hvala že vnaprej.


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: natis , petek, 31.01.2014 : 05:58:51

glede na to, da se ne sme delat reklame .... moja psička si je zlomila nogo pred 14 dnevi in ji dodajam prehranska dopolnila. piši mi na zasebno.



Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: spelcy , petek, 31.01.2014 : 19:05:15
Žal ne morem pisati zasebnih sporočil. Če mi malo pomagaš, najbrž ne obstaja samo eno? Kaj pa vsebuje? Oz kaj je tista snov, ki naj bi pospešila celjenje?


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: vesoljka , petek, 31.01.2014 : 19:12:20
Natis ima tamle pod slikco tudi mail, ziher ga čekira. :)


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: spelcy , sobota, 01.02.2014 : 20:16:51
Hvala :)
Kolegica mi sicer predlagala tudi zdravila ki naj bi jih ljudje uporabljali pri osteoporozi, vendar se moram prej posvetovati z veterinarjem. Vprašanje kako bi taka zdravila vplivala na psa, eksperimentirati nekaj zelo pa ne želim, ne glede na to kako rada bi ji preprečila še eno operacijo.


Naslov: Re: Kolenske vezi - operacija?
Poslano od: Zaposlena , nedelja, 02.02.2014 : 22:32:16
spelcy, jaz ti svetujem, da pišeš natis - ki na mail.......ti bo iz prve roke povedala, kaj je dobro in kaj ne.
Pa hitro in uspešno okrevanje tvoji psički želim.  :D