mojpes.net

o psih => Notranji organi => Sporočilo, začeto od: Dama , četrtek, 06.11.2003 : 19:22:13



Naslov: Odpoved ledvic
Poslano od: Dama , četrtek, 06.11.2003 : 19:22:13
Elo!
Upam, da te teme še ni bilo. Prebrala sem na hitro naslove, pa je nisem zasledila.
Zanima me, ali ima kdo izmed vas izkušnje z odpovedjo ledvic pri vaših ljubljenčkih?
Doma imam namreč nemško ovčarko, staro 11 let, katere diagnozo so postavili v začetku poletja:odpoved ledvic.
Fullll pije in urinira, vendar je bila do predvčerajšnjem še v zelo dobri kondiciji.
Od včeraj naprej pa niti ne pije, niti ne je. (dnevno je popila cca 6l vode) :'(
Zanima me, če veste ali gre za dokončno zastrupitev z amonijakom?  ??? Ali ima še kakšne šanse?
Hvala vam za odgovore!
Lp,
Dama


Naslov: Re:Odpoved ledvic
Poslano od: S , četrtek, 06.11.2003 : 19:34:41
Hoj
Ali psička še urinira? Koliko?
Pelji jo kveterinarju:
lp


Naslov: Re:Odpoved ledvic
Poslano od: Dama , četrtek, 06.11.2003 : 19:39:31
Ne, danes baje niti ni prišla iz koče ven. Jaz pa sem namreč v Lj, kjer študiram in pridem šele jutri popoldan domov. In se bojim, da bo prepozno.... :'(
Zato sem mislila, če ima kdo izkušnje, da mi pove, če obstaja še kakšna pomoč.....


Naslov: Re:Odpoved ledvic
Poslano od: Peibie , četrtek, 06.11.2003 : 19:56:49
Dama,

recem lahko samo hvala bogu, a izkusenj nimamo. Ker pa se zadnjih 5 let intenzivno ukvarjam s pasmo, ki je izjemno nagnjena k odpovedi ledvic, lahko recem, da o tem kar nekaj vem.

Za zacetek ti svetujem, da se cim prej vpisi na 2 mailing listi na http://www.yahoogroups.com (http://www.yahoogroups.com), K9KIDNEYS in K9KIDNEYDIET. Informacij in podpore bos tam dobila ogromno.

Tole sta dve izjemno dobri internetni strani, na katerih je noro veliko informacij http://www.geocities.com/jjfleisher/ (http://www.geocities.com/jjfleisher/) in http://www.bowchow.com (http://www.bowchow.com). Na tej zadnji klikni Kidney Disease in bolj proti koncu strani, ki se bo odprla bos nasla nasvete, kako pojacati apetit.

Jaz bi psico cim prej odpeljala na kontrolo k veterinarju, da vidis, kaj se je zgodilo. Ce je secnina res tako narasla, bi bilo pametno narediti eno kuro izplakovanja z infuzijo v zilo. Za naprej pa bi jaz poskusila dogovoriti z veterinarjem (oz. poiskala drugega, ce ta ne bi bil za), da bi ji jo sama dajala subkutano.

Poleg tega pa takoj na C-vitamin, B-kompleks, E-vitamin in omega 3. Pa zelo zelo pazi na to, koliko zauzije fosforja in da ga spravis v pravo razmerje s kalcijem. To je za naprej.

Zdaj pa bi bilo zelo pametno izvedeti, kaj se dogaja. Biokemicne preiskave, krvna slika in preiskave urina, bodo povedale vec. Cisto mozno je, da se ji je naredil tudi kaksen ulkus v zelodcu in da zato ne je. Poleg tega ji preglej ustno votlino, ker so zelo pogoste poskodbe v njej.

Tole je za zacetek. Ce lahko se kako pomagam, samo reci. Zanima me pa se, kaksno je bilo zdravljenje do zdaj. Kako pa je z njenim pritiskom? Pa srcek? Pa fosfor v krvi? Zakaj naj bi ledvice odpovedovale?

Ce mi pises privat, ti lahko sporocim telefonsko stevilko in se v zivo se pomeniva.

Drzim pesti, da ni hujsega,
Mojca


Naslov: Re:Odpoved ledvic
Poslano od: katjica1 , četrtek, 06.11.2003 : 22:29:37
pozdrav!

jaz sem imela šnavcerja starega 14 let in je imel prav tako probleme z ledvicami. njemu se je ta problem pojavil pri 9 letih. To bolezen,če lahko rečemu temu bolezen je imel kar nekaj let. Po izkušnjah sem ugotovila, da je bila v letnih časih nekoliko v ozadju, ko pa so prišli mrzli dnevi, zima pa so se pojavile težave. Kot sama opisuješ, zelo dosti pije in veliko urinira, lahko pa se celo pojavi krvav izcedek med urinom. Mi smo ga v teh dneh vozili na injekcije oziroma terapije k veterinarjem. Če psička nebo na mrzlem, posebno v teh mesecih in sevda moraš iti nujno na posvet z veterinarjem, mislim da še ji ostane nekaj let življenja. Jaz sem mojemu psički naredila pravilen način življenja in umrl je zaradi starosti, ne zaradi ledvic ;). Veliko sreče in zdravja z psičko.


Naslov: Re:Odpoved ledvic
Poslano od: SIMONA , sobota, 08.11.2003 : 20:10:55
ojla!

Jaz imam tudi eno vprašanje, moja psička pa zelo malo pije in to
res malo. Dva požirka na dan ali sploh ne. Par dni nazaj je tudi
urinirala kri. Ali gre tudi tukaj za podoben primer. Ali  pri odpovedi
ledvic vedno zaužijejo veliko vode in veliko urinirajo?
Hvala za odgovor in držim pesti za Damo!!

lp simona


Naslov: Re:Odpoved ledvic
Poslano od: Dama , sobota, 08.11.2003 : 20:59:49
No, naj vam povem najbolj žalostno novico, kar se mi jih je kdaj koli prej v žilvljenju pripetilo. Umrla je :'( :'( :'(......ne morem in ne morem se sprijaznit, ker je bila res najboljša psica na svetu (seveda tako misli vsak lastnik). Ne morem in ne morem nehati jokati. Vsaka stvar me spomni nanjo, ker sva skupaj preživeli veliko časa in je bilo toliko lepih trenutkov, da je res hudo. Sori, ker morim, ampak se mi zdi, da kar paše malo ven povedat.....
Vesela sem, da se ni mučila in to, da je umrla naravne smrti (če bi jo morala evtanazirati, bi se mi zmešalo), tako je pa revica zaspala......in sedaj je sigurno v pasjih nebesih  :)

Simona, ne vem če gre za opoved ledvic ??? Mislim (ne me držat čisto za besedo), da so glavni znaki preveliko zauivanje vode in s tem prekomerno uriniranje, lahko pa da gre v tvojem primeru za kakšno drugo obliko bolezni ledvic ???
Ti bo moral kakšen strokovnjak odgovorit, vendar kljub vsemu držim pesti zate!


Naslov: Re:Odpoved ledvic
Poslano od: S , sobota, 08.11.2003 : 21:07:19


Žal nam je za tvojo izgubo.
Zdaj je v pasjih nebesih kjer je vedno lepo.

 



Naslov: Re:Odpoved ledvic
Poslano od: Peibie , sobota, 08.11.2003 : 22:07:40
Dama, res mi je zelo zal.



Simona, pri nekaterih oblikah akutnih tezav z ledvicami se pitje lahko zmanjsa. Sploh ce ima se kri v urinu, bi jaz kar pohitela z ugotavljanjem, kaj se dogaja. Kaksno hrano pa je? Ali je to ze ves cas tako ali je sprememba nenadna, postopna? Katere pasme je, koliko je stara, kako je s tezo, je kaj hujsala?

Pri boleznih ledvic je izjemnega pomena takojsnje ukrepanje. Ce se tezave odkrije dovolj zgodaj, se da narediti veliko. Sploh z veterinarjem, ki je pripravljen sodelovati z lastnikom.

Lp, Mojca


Naslov: Re:Odpoved ledvic
Poslano od: sirtaki , sobota, 08.11.2003 : 23:10:23

Dama sozalje, vem kako se pocutis, pred slabima dvema mesecema smo morali dati uspavati naso Iko, prav tako zaradi odpovedi ledvic. Pri njej je slo za posledico prepozno odkrite erlihije, je pa prakticno prislo v 4 tednih od skoraj normalne psice do stanja, ko smo ugotovili, da se samo se muci. Veterinar je sicer diagnosticiral odpoved ledvic sele 2 tedna prej (erlihijo pa komaj en dan pred naso odlocitvijo), bi pa dovolj zgodni pravilni diagnozi definitivno pomagala.

Drzi se, kmalu bo bolje bos videla.



Naslov: Re:Odpoved ledvic
Poslano od: Jana , nedelja, 09.11.2003 : 16:15:58
Dama,

najiskrenejse sozalje ob izgubi psicke. Pred tednom smo izgubili nasega Maksa in vemo, kako hudo je. Nic ne more v tistem trenutku nadomestiti izgube. Z vsakim dnem, ki mine, bolecina jenja, ostajajo pa neizbrisni spomini na vragolije, ki ste jih s psicko skupaj poceli.
Zdaj se z Maksom, Iko in ostalimi igra nekje dalec.


Naslov: Re:Odpoved ledvic
Poslano od: Dama , nedelja, 09.11.2003 : 20:58:11
Hvala vam za sočutje. Vem, da veste, kako se počutim in tudi meni je žal za vse tiste, ki ste izgubili svoje "miškote".  :'(
Lp vsem,
Dama


Naslov: ledvice, pogosto uriniranje
Poslano od: suzi buldog , sreda, 09.11.2005 : 11:05:34
lep pozdrav!
Imam psičko Suzi, buldoginjo staro 8 mesecev. Pri 6 mesecih je bila sterilizirana. pred enim tednom je postala zelo mirna in je večinoma spala in neenakomerno dihala. Naj povem še, da je kot mladiček veliko pila in lulala. Potem smo zamenjali hrano in ji namesto briketov začeli dajati hills konzerve. Potem je občutno manj pila, lulala pa je še vedno kar pogosto. En teden po sterilizaciji pa je začela nekontrolirano lulati tudi v stanovanju, zunaj pa na približno vsakih 100m. To se je izmenično pojavljalo naslednja dva meseca, obdobja ko je lulala so trajala 3 dni. Psička je  bila in je sicer videti zdrava, vesela, živahna in ima apetit. Blato je bilo vedno mehkejše in smrček suh. Naenkrat se je stanje poslabšalo in je psička začela veliko spati. Veterinar je pregledal urin in kri. V krvi je bilo veliko število levkocitov, 4X povečana sečnina in veliko bakterij. Drugi veterinar je postavil diagnozo, da gre za odpoved ledvic in ji predpisal dieto. Ultrazvok (ki so ga delali na polnem črevesju) je pokazal prirojeno napako ledvic, ena je bila nepravilne oblike druga pa je imela nekakšne lise. Pri prejšnjem pregledu so se ji na očesu pojavile nekakšne brbončice, ki pa so jih sedaj opazili tudi na vagini. Ko je psička zaužila 3 tablete antibiotikov (caporex) se je stanje drastično izboljšalo( v noči je šla 8 X na blato), prvič ima vlažen smrček, prekrvavljene blazinice in spet je postala živahna in je videti zdrava. Zdaj tudi zadrži urin celo noč, čez dan pa se med igro kar polula in ga težje zadržuje- med spanjem nikoli ni in tudi sedaj ne pušča urina. Po posvetu z veterinarji so zaradi izključujočih medsebojnih primerjav urina in krvi izključevali možnost odpovedi ledvic, ki pa jo je drugi veterinar po opravljenem ultra zvoku potrdil. Sama sicer nisem strokovnjak, vendar pa psička razen pogostega lulanja ne kaže drugih simptomov odpovedi ledvic, ki jih navaja literatura. Vse z podobnimi izkušnjami prosim za nasvete?


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Nanook , sreda, 09.11.2005 : 14:51:35
Caki malo, v krvi ali v urinu so bile bakterije?

Priporocam k9kidneys (http://groups.yahoo.com/group/K9KIDNEYS/) in k9kidneydiet (http://groups.yahoo.com/group/K9KidneyDiet/), pa se en klik (http://www.dogaware.com/kidney.html).

Imas mogoce rezultate preiskav doma?


Naslov: Ledvica mu odpovedujejo
Poslano od: 2fast , nedelja, 19.11.2006 : 05:38:59
Malo pije, je sploh ne. Vso hrano ki jo dobi je glukoza, pije pa vcasih sam, ampak cisto malo, vcasih mu pa jas v usta dam z inekcijo malo vode. Pa drgace je celi bodi, komi se premika, komi stoji, samo lezi pa spi. Diagnoza je bla da mu odpovedujejo ledvica. Kaj je da nardit ? Od tega ko so mu zacela je minlo 5 dni.


Naslov: Re: Ledvica mu odpovedujejo
Poslano od: 2fast , nedelja, 19.11.2006 : 05:39:30
Macku seveda...


Naslov: Re: Ledvica mu odpovedujejo
Poslano od: 2fast , nedelja, 19.11.2006 : 06:33:11
Je kaj moznosti al ga damo uspavat da se ne bo matru ?


Naslov: Re: Ledvica mu odpovedujejo
Poslano od: aska2005 , nedelja, 19.11.2006 : 08:16:24
A k veterinarju ste ga že peljali in kaj on pravi?


Naslov: Re: Ledvica mu odpovedujejo
Poslano od: 2fast , nedelja, 19.11.2006 : 10:01:53
Ja da je mozna samo transplatacija ledvic... Drgace je reko da ma malo moznosti...


Naslov: Re: Ledvica mu odpovedujejo
Poslano od: Bela01 , nedelja, 19.11.2006 : 10:48:44
Mojemu mačaku so pri 19 letih odpovedla ledvica. Žal je bil za operacijo že prestar in vprašanje, če bi srce preneslo poseg. Je pa res, da je dosegel zavidljiva leta in kar je nabolj pomembno je so bila ta leta zdrava.

Žal ti kaj dosti ne znam pomagat, vendar dvomim, da se da kaj naredit. Potrebovali bi darovalca...


Naslov: Re: Ledvica mu odpovedujejo
Poslano od: 2fast , nedelja, 19.11.2006 : 13:22:39
Cez kolko casa mu bojo dokoncno odpovedala ?


Naslov: Re: Ledvica mu odpovedujejo
Poslano od: drobtinica , nedelja, 19.11.2006 : 14:11:16
Jaz na tvojem mestu ne bi tole spraševala. Pomembno je, da se ponovno posvetuješ z veterinarjem, če nisi zadovoljen(-na)  z njegovo diagnozo in potekom zdravljenja, potem pošiči drugega. Vsekakor, mucu jepotrebno z ustreznim zdravljenjem zmanjšati muke, tako ali drugače. Če pa je edina možnost resnično evtanazija, potem tako pač je.


Naslov: Re: Ledvica mu odpovedujejo
Poslano od: Nikolina , nedelja, 28.01.2007 : 16:08:41
Mene pa zanima,kako je pri odpovedi ledvic pri psu?
Kdaj,kako,znaki,kako preprečiti,......?
Hvala že v naprej


Naslov: Re: Ledvica mu odpovedujejo
Poslano od: Nikolina , nedelja, 28.01.2007 : 16:17:09
upss.....sem spregledala drugo temo


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Nikolina , nedelja, 28.01.2007 : 16:18:12
Živjo!
Mene pa zanima,kako je pri odpovedi ledvic?
Kdaj,kako,znaki,kako preprečiti,......?
Hvala že v naprej


Naslov: hrana za odpoved ledvic
Poslano od: Ajdita , sobota, 21.04.2007 : 13:50:41
Zivjo!

Pred tremi tedni je sla moja ljuba psicka za vedno pocivat zaradi odpovedi ledvic. Ostala mi je hrana za ledvicne bolnike (eukanuba renal phase 2, skoraj cela 5kg vreca)) in ce jo kdo zeli mu jo z veseljem podarim.

lp,a


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: piki_ca , četrtek, 10.07.2008 : 21:59:12
Pri nasem skoraj 7 letnem bernardincu so odkrili bolezen odpoved ledvic. Rekla je da se ni tako kritično in psa smo dali takoj na infuzije kako bojo pomagale bomo izvedeli čez kak teden, dva. A kdo ve s čim bi lahko se pomagali psu da se mu stanje nebi slabšalo??  Pes tudi zelo malo je in je zelo zbircen tko da hrana za ledvične bolnike odpade tut povohati jo noče :/

Lp ksenja


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Nanook , četrtek, 10.07.2008 : 22:31:34
Kako so pa odkrili odpoved ledvic? So pregledali kri? So povedali vzrok?

Psu, ki ima odpoved ledvic, se lahko ponudi posebno hrano in dodatke (omega 3, vitamin E in CoQ10 recimo), lahko se mu tudi kuha, ampak je treba precej paziti.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: piki_ca , petek, 11.07.2008 : 18:08:46
Živjo!
diagnozo so odkrili pri pregledu krvi in urina... Glede hrane zdaj je na veterini, ker dobiva infuzijo pa mu tam dajejo hrano za ledvicne bolnike pa se jo tudi pritakne ne, zato nevem kaj bi naredila da bi začel on to hrano jest? Vzroka pa nevemo... oz ga niso povedali!


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Patapižu , petek, 11.07.2008 : 18:59:22
piki_ca, veterinarka vam bo vse povedala....kaj lahko jé, kako hrano pripravit in vse kar spada zraven. Če se ne držite diete, se lahko stanje poslabša. Upoštevajte njena navodila.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: belči , torek, 15.07.2008 : 01:21:28
živjo!
te dni sem izvedela, da ima moja psička probleme z ledvicami, je zdej že na infuziji pa upamo na najboljše, me pa zanima če je imel kdo kakšne izkupnje z dietami pa da bi kaj pomagalo. mau berem po netu linke ki sem jih našla, sam sem še vedno zelo zgubljena...

lp, anja



Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: piki_ca , torek, 15.07.2008 : 13:05:45
Živjo!
Tudi moj kuža ima odpoved ledvic in je na infuziji ter na dieti! Mislim da je najboljše da se držiš diete oz to kar ti reče veterinar, če te pa kaj zanima ga pa tudi vprašaj meni je vse razložil in povedal ;)


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: belči , torek, 15.07.2008 : 19:38:41
ja sej to se itak da drzimo, sam se vseeno se pocutis tako nemocno pa pac povprasas se mau naokoli.....
kako pa gre tvojemu kuzku?


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: piki_ca , sreda, 16.07.2008 : 14:13:51
Vem kako se počutiš, težko je ko neveš kako mu bi pomagal :S Danes gremo na odzem krvi da vidimo kako so pomagale infuzije! kako gre pa tvoji psički?


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Mel , četrtek, 17.07.2008 : 22:41:11
belči, kako je psička?


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: belči , torek, 09.09.2008 : 09:12:55
živjo, precej dolgo me ni blo, ampak mam vesele novice. :) moja lubica je zdej v zelo dobrem stanju, nazadnje ko smo bili pri veterinarju se ji je še izboljšalo, upam da bo tako tut ostalo. apetit ma zdrav, spet je živahna.... je pa na dieti in sicer je krompir, pa prašek ipakitine pa omega3. :)

piki_ca, kako pa je tvoj pesek, je infuzija pomagala?


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: piki_ca , četrtek, 11.09.2008 : 15:10:36
Belči super;)

za nas je bilo zal prepozno 3 tedne smo se mučili a nazadnje je bila bolezen ze predaleč, na koncu ni mogel več tako smo se od njega poslovili 28.7.2008 :( vendar bolečino do zdaj se ni izginila se vedno boli da mu nismo mogli pomagati  :'( :'(


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: kaja , nedelja, 28.09.2008 : 15:26:44
piki ca, zal mi je za kuzka. :'(


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: belči , ponedeljek, 13.10.2008 : 21:38:46
meni tudi... :(


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: jello , torek, 23.12.2008 : 18:47:54
@Pikica: Kakšni so bili prvi znaki pri vašem Bernardincu?

Moj je star 6 let in pol in zadnje tri dni je čisto sesut (prejšnji teden je bil na pogled še popolnoma zdrav). Večinoma je spal, v nedeljo zvečer pa se je komaj še privlekel s sprehoda. Včeraj je dobil injekcijo proti bolečinam in antibiotike, danes dal urin in kri, veterinar pravi da so težave z ledvicami. Na pogled izgleda tako kot da ga zadnje noge ne držijo več. Ko gre lulat skoraj pade, ko mor dvignit eno nogo, skratka veterinar pravi da bi moralo biti bolje, vendar se meni zdi da je vsakič ko ga pogledam stanje še 100% slabše. Upam da bo vsaj jesti začel, od včeraj do danes ni pojedel nič, pil pa tudi malo.

Veterinar me skuša prepričat da je 6 let za bernardinca že starost, meni pa se zdi da bi jih moral doživet vsaj še 1x toliko.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: piki_ca , sreda, 24.12.2008 : 21:43:58
Živjo!
Naš Luka je bil tut star 6 let... Prvi znaki so bili da se je full umeru in ni jedu in zelo veliko pil(bilo poletje) zato smo mislili da je kriva vročina vendar smo sli vseeno k vetu. Dobil je takoj infuzije in dieto in so rekli da bo boljše, vendar sem sama videla da je vse samo slabše, v dobri 3 tednih je shujšal iz 65kg na 45kg :( zadnji teden je tezje hodil, le en dan to je bila sobota je bil ful uredu smo sli in na sprehod in vse vendar naslednji dan je bilo spet isto in se je vse slabšalo, komaj se je vsedu drugače je pa samo spal pa zelo veliko pil jest ni hotel nič... Zadnji dan pa se tut vstat ni mogel več in je bruhal zato smo se odločili da mu prihranimo trplenje in smo ga odpeljali k vetu...
Kar se tiče starosti se strinjam nikoli si nisem mislila da se bom morala tako hitro poslovit od njega... :(
Držita se in vztrajajta!! pa obveščaj o stanju... držim pesti za vaju ;)


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: jello , četrtek, 25.12.2008 : 10:00:18
Kot sem že rekel, sedaj mu dajem antibiotike in tablete proti bolečinam. Pije kar veliko, vendar ta pes veliko lula in pije že od malega. Jedel ni samo en dan, sedaj je normalno. Na sprehod se nekako zvlečeva, za kakšnih 15 minut, potem ima dost. Zadnje noge ga ne držijo najbolje, meni se zdi da ima postavo tako kot kakšen nemški ovčar, v zadnjem delu zlomljeno in potem nazdol in rep med nogami. Veterinar pravi da je to od bolečine, meni na oko zgleda da tudi s hrbtenico ni vse ok. Recimo glave ne more dvignit, če mu jo poskušam počasi dvignit začne jokat. Skratka zgleda kot en kup nesreče.

Upam da se sedajle čez praznike mal pobere(mo).

Lp


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: jello , torek, 30.12.2008 : 13:25:13
No danes imam pa slabe novice. Dva dni nazaj je še kazalo nekoliko bolje, jedel je vsak dan normalno. Danes pa ne more več vstat. Zjutraj in opoldne sem se kakšno uro trudil da bi ga mogoče spravil pokonci, ne na silo, ampak s hrenovko,....nič. Če bi bil zdrav bi za hrenovko odtrgal tudi roko če bi blo treba. Zdaj čakam veterinarja da pride na dom, v avto pomoje ni šans da ga spravim. Sicer malo se odziva tko da maha z repom, če ga hočem pocrkljat, vendar se vidi da mu je tudi glavo dvignit cel podvig, oziroma je sploh ne more. :'( Bom vidu kaj bo rekel veterinar, bojim pa se nič dobrega.

Lp in hvala ker me poslušate.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: alexx , torek, 30.12.2008 : 13:33:46
Jello, žal ti pomagati ne morem... bomo pa držali pesti in tačke, če bo kaj pomagalo.
Upam, da imate dobrega veterinarja...


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: jello , sreda, 31.12.2008 : 15:39:46
Ni ga več.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Pepsi , sreda, 31.12.2008 : 18:06:11
Oh....  :'( 

Jello, seveda nobena beseda v takih trenutkih ni prava. Pa vseeno: moje iskreno sožalje!


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: bina , sreda, 31.12.2008 : 19:10:59
jello, moje iskreno solazje  :'( :'( :'( :'( :'(

res je, 6 let je precej malo celo za bernardinca :-\

a je veterinar kaj povedal, zakaj je imel pes odpoved ledvic?


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: piki_ca , četrtek, 01.01.2009 : 20:53:13
jello, moje iskreno sožaje, vem kako vam je v teh trenutkih, drzite se :'( :-\


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: moonbeam , četrtek, 01.01.2009 : 21:10:58
Zal mi je za izgubo  :-\


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: jello , petek, 02.01.2009 : 17:29:25
Hvala vsem.

@bina: ne nič ni povedal, samo vprašal je če je veliko pil.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: slovenka_barby , četrtek, 29.10.2009 : 19:43:43
Živjo !
Pri nas imamo 3 mesece starega Haskija na začetku je bilo vse vredu ko pa smo ga dali cepit (cepivo naj bi bilo eno najcenejših to smo izvedeli kasneje) je imell kasneje dvakrat epileptični napad.Stanje se je po tem izbolšalo.V ponedeljek smo ga spet odpeljali k veterinarju ker je bil napihnen ( mislili smo da je zaprt).
Veterinar je rekel da ima težave z ledvicama in mu prepisal tablete.Danes se je stanje spet poslabšalo spet smo ga odpeljali k veterinarju rekel nam je da ima gnojno ledvico in da mu ni pomoči.Zanima me če lahko tudi pes živi samo z eno ledvico? In če je možno da ima na ledvici tumor? Ter če bi se to dalo kakor koli odstraniti da bi kužek preživel.

Lp Barbara


Ps. jello moje sožalje....vem kako je hudo ko izgobiš svojega najboljšega prijatelja. :'( :-\


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Lanabela , četrtek, 29.10.2009 : 20:21:49
Pojdi po drugo mnenje na katero od klinik. Z eno ledvico pes sicer čisto normalno živi, žal pa skoraj nikoli ni prizadeta samo ena. Če gre samo za vnetje, se ponavadi lepo popravijo. Žal pa je lahko tudi kaj dednega, v tem primeru se pa ne da narediti nič.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: slovenka_barby , petek, 30.10.2009 : 11:07:54
Pojdi po drugo mnenje na katero od klinik. Z eno ledvico pes sicer čisto normalno živi, žal pa skoraj nikoli ni prizadeta samo ena. Če gre samo za vnetje, se ponavadi lepo popravijo. Žal pa je lahko tudi kaj dednega, v tem primeru se pa ne da narediti nič.
Hvala za nasvet. No sedaj smo izvedeli da sta obe ledvici prizadeti in vneti.Danes bomo pa izvedeli še diagnozo.
Upajmo da se bo vse uredilo =(


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: slovenka_barby , petek, 30.10.2009 : 19:50:16
Tako kužek je doma.Vendar nimam čisto nič dobrih novic =( izvedeli smo da se mu vrjetno neda več pomagati in da bo po vsej vrjetnosti umrl.Ampak veterinarji so nas vseeno napotili v ponedeljek zjutraj v Postojno na neke preglede saj bi edino tam lahko kužku pomagali.Tako da upajmo da preživi vikend ter da se bo tudi v ponedeljek vse dobro izteklo in bo Blejk še naprej lahko živel svoje lepo in razigrano življenje. :'(


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Lanabela , petek, 30.10.2009 : 20:02:20
Držimo pesti!


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: slovenka_barby , sobota, 31.10.2009 : 11:11:13
Držimo pesti!
Najlepša hvala ! :(


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: branka , nedelja, 01.11.2009 : 20:20:25
Tudi jaz drzim pesti.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Lynn , nedelja, 01.11.2009 : 21:19:55
Tudi jaz upam, da bi se kužku izboljšalo.

Me pa sicer tudi zanima, od česa sploh pride do odpovedi ledvic, a je to zaradi infekcije
in ali lahko tudi od starosti..?


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: slovenka_barby , ponedeljek, 02.11.2009 : 15:20:25
Tudi jaz upam, da bi se kužku izboljšalo.

Me pa sicer tudi zanima, od česa sploh pride do odpovedi ledvic, a je to zaradi infekcije
in ali lahko tudi od starosti..?
Hvala.... Danes smo Blejka peljali v maribor k prejšnemu lastniku ter šli skupaj tam k enemu veterinarju ki so Blejku naredili še neke preiskave ter ugotovili da ima prevelike ledvice (približno 10cm) ampak da kužek s tem lahko normalno živi, vendar ima nekaj narobe z mehurjem....in da te težave povzročajo tudi da ledvice hitreje rastejo....sedaj smo kužka pustili pri prejšnem lastniku da ga bo vozil k temu veterinarju na neka zdravila saj se mogoče to da pozdraviti tudi brez operacije...tako da sedaj upajmo da se bo Blejk pozdravil in normalno živel naprej svoje razigrano pasje življenje.

Lynn ponavadi veterinarji sploh nevedo vzroka te bolezni...nam je ta veterinar to nekako tako povedal kot sem zgoraj napisala...ampak zaradi starosti po mojem mnenju nebi kužek zbolel za tako boleznijo...ampak mogoče pa...jaz pa sumim da je naš kužek zbolel zaradi napačnega cepiva ali da so mu celo veterinarju dali kaj takega na kar je elergičen...nikoli se neve...saj so mu tudi dali neka zdravila v navodilih pa piše da jih nesme jemati če ima težave z ledvicami....tako da sploh ostaneš brez besed...


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 02.11.2009 : 15:30:41
Vseeno škoda, da ga niste peljali v Postojno. Meni se tisto o mehurju in ledvicah, ki zaradi njega rastejo prehitro zdi malo čudno.
Vzroki za težave z ledvicami so pa raznorazni - zastrupitev, infekcije, lahko je posledica dehidracije, pri tako mladih pa je vzrok pogosto kakšna od dednih bolezni.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Lynn , ponedeljek, 02.11.2009 : 20:30:17
Aha. No, držimo pesti, da se bo Blejk pozdravil! :)


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 10.06.2010 : 18:07:31
Nanook, a si moram za registracijo na tej mailing listi zrihtat yahoo naslov?


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 10.06.2010 : 18:13:40
Pa še eno vprašanje, za tiste ki ste dajali infuzijo-ste jo dajali podkožno ali v žilo?
Eni veterinarji pravijo eno, drugi drugo, članki ki jih berem pravijo podkožno.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: alexx , četrtek, 10.06.2010 : 18:37:34
Ne vem, če ti to kaj pomaga...
Pri našem mucu, ko je imel uroinfekt, smo dajali podkožno.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Nanook , četrtek, 10.06.2010 : 19:52:25
Deso, mislim da moras imeti yahoo ID, in potem avtomaticno dobis s tem tudi mail. Ko pa enkrat imas yahoo ID, si pa lahko nastimas, ko se vclanis v grupo, da maile dobivas kam drugam. Npr. vsi maili z "mojih" grup gredo na moje gmail naslove, kjer je vec prostora.

Kar sem jaz zasledila je slo vse subkutano.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Nanook , četrtek, 10.06.2010 : 19:54:23
Kar sem jaz zasledila je slo vse subkutano.

Kar se zdajle tako nahitro spomnim, seveda.
A je akutno al kronicno?


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: maja01 , četrtek, 10.06.2010 : 20:24:48
Ker pocnem ravno to ... Mi smo naredili najperj eno i/v infuzijo (pri psu bi bilo se lazje in bolj ucinkovito, ker bi bil lahko priklopljen dlje casa, dihurja je pac tezje/nemogoce prepricat, da si kanilo pusti v taci ali da ne pregrizne cevke), zdaj ji na vsake 3 dni dam eno subkutano dozo, jutri, ce bo imel kdo od nasih cas mogoce v soboto, sicer pa v pon jo peljem se na eno i/v, potem bomo preverili krvne parametre.
Nima nekih ful izrazitih klinicnih znakov (manj aktivna, ampak to je tudi od let) - razen poliurije in polidipsije - in je bila 2 dni po prvi infuziji ful bolj zivahna. PU/PD se je tudi precej korigirala.
Z dieto se ne morem kaj prevec igrat, ker mora pac imet hrano ves cas, ker mora bit visoko proteinska in za vrh vsega je se na medrolu ... Skratka, vse ostalo ni nic v prid ledvickam.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Desobediencia , petek, 11.06.2010 : 02:19:16
Ima dober apetit, res hoče jesti. Bruha ne. Pije načeloma veliko, danes skoraj nič. Pred par dnevi mu zadnji konec ni služil (dobesedno, sem mislila da mu je odpovedal), potem je bilo vsak dan boljše, pijano sicer, vendar je hodil in bil tudi veliko boljše volje, med drugim je ponoči skušal splezati k nama v posteljo)..danes pa je spet šibkejši in ga je treba držat med hojo. Vsake toliko se živčno liže po predelu ledvic in potiho joka. Kaka drisko. Kar je čudno je da je lulek ves čas trd, kot bi bil natečen, moda prav tako. V zadnjem delu ga je tako pobralo, da se mu vidi vsaka kost.
Prve dni je lulal pod sebe, urin je bil bledorumen, zdaj lula sam v čepe, če ga ponoči ko začne prosit tisti trenutek ne spustim ven se polula notri.
Ima rdeče oči, rečeno mi je bilo da se to lahko pojavi pri tovrstnih problemih.

Hrana je dietna (RC renal), antibiotik je cefalexin. Anemičen je.

Prepisano iz izvida:

Uremia 1,92 g/l..normalno je 0,10-0,20 g/l
Kreatin 22,42 mg/l..normalno je 15,00-22,00 mg/l
Proteini 70 g/l..normalno je 55-75 g/l

A naj mu malo pomagam s čajem za ledvice ali raje ne?


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Desobediencia , petek, 11.06.2010 : 02:22:56
Aja, pred enim letom je imel res grdo vnetje mehurja in par malih cist na prostati, kar smo odpravili. Zdaj ko je mraz pa tole in po pravici povedano sem se pošteno us*ala.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: maja01 , petek, 11.06.2010 : 20:51:49
Ne vem koliko bo tega ledvicnga caja spil (in kaj je notri). Vsekakor ga je pa treba "sprat" z infuzijo, ker ima ureo precej previsoko.

Kaksen UZ ste delali pred kratkim, da bi videla kaj tocno je narobe in ce se slucajno kje kaj nabira, oz. zaostaja. Tako v trebusni votlini, samih ledvicah ... A thorax in srce sta ok?


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Desobediencia , torek, 15.06.2010 : 23:23:33
Ja urea je bila res ful visoka..infuzijo pa dobiva podkozno. Cez slab teden bomo ponovili preiskave in naredili tudi UZ, da vidimo kje smo. Je pa ful boljse, zunaj prakticno tece, vecinoma dviga nogo ob lulanju, jedel bi skos (se tudi vidi da mu ta RC ful pase), pije normalno, oci niso vec rdece, lulek ni vec natecen..je spet nazaj smotko ki je stalno za petami in zadnje dni ga konstantno iz moje postelje mecem, ker si je te dni ko je bil bogi bogi ocitno pridrzal pravico hehe. Ce je avto zunaj odprt, se kar naguzi notri in je preprican da gre na pot ;D Res totalna sprememba v enem tednu, upam da bodo tudi preiskave pokazale da napredujemo.

V kaksni povezavi pa sta srce in Thorax?


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: maja01 , sreda, 16.06.2010 : 00:00:13
Lahko gredo ledvice v maloro zaradi kronicne odpovedi/popuscanja srca. Zato je fino preverit tudi kaj se dogaja tam.

Sicer je pa moja zver po par infuzijah tudi bistveno boljse. Med drugim tudi preganja in grize obiske. :P Dobra stara Taz, torej.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: majconka , ponedeljek, 23.08.2010 : 16:54:29
Pozdravljeni,
da še sama povem svojo zgodbo. Doma imam 14 letno mešanko med kokeršpanjelom in terierjem. Doslej je bila zdrava, edino pred cca 2 letoma ji je začela uhajati voda, kar smo reševali s sirupom Propalin. Zdaj vidim, da je bil to prvi znak pri odpovedovanju ledvic.
Znaki, ki jih opisujete so se deloma začeli pred 14 dnevi (utrujenost, neješčost), pred tednom dni pa še bruhanje (tudi vode).
Prejšnji teden sem jo peljala k veterinarju, ki je takoj dal diagnozo-ledvica odpovedujejo. Tekom tedna smo jo tako vozili na infuzije, dobila je vsak dan eno celo stekleničko (4 dni), vsak dan injekcijo proti bruhanju, antibiotik in še ena zdravila, ter še ene injekcije.
Okrevanje je prišlo šele po 4 infuziji, saj je šele v petek začela jesti. Čez vikend je okrevala, zdravnica pa je predlagala, da se ne daje več infuzij, naj se pač pokaže kaj in kako. Hrano ima dietno (Hill's), in jo bo morala imeti do konca življenja. Le to se lahko konča kmalu (po besedah vet.), saj pravi, da lahko kmalu pride poslabšanje (sploh pozimi) in potem se kužka ne splača več mučiti, saj ima svoja leta in je vsaka infuzija zanj utrudljiva.
Počutje je sedaj uredu, hodimo tudi že na sprehode, predvsem pa jo razvajamo (tudi prej smo jo), saj smo se soočili s tem, da neizogibno prihaja konec.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: cencek , četrtek, 24.03.2011 : 19:01:19
Pozdravljeni vsi!
Imam 16-letno psičko, kateri so ugotovili odpoved ledvic. V začetku leta je dobila infuzijo, bili smo na antibiotikih in dobili Eukanuba ledvično dieto. Problem je nastal, ker diete noče več jesti (povoha, vidi kateri briketi so in se obrne). Že kakšnih 14 dni je minimalno količino briketov (ko je res, res, res lačna).  Poizkusili smo tudi z drugimi dietnimi hranami, a po ostalih (Hills, Science Plan) bruha. Problem ni apetit, saj bi vse ostalo z veseljem pojedla. Prosim za nasvet, kaj ji lahko dam, kakšna hrana bi se ji lahko mogoče kuhala? Zasledila sem tudi govora o nekem prašku Ipakitine - mi morda kdo lahko pove kaj več o njem?? Pri veterinarju sem dobila odgovor, da je za kuža najbolje, da je ledvično dieto......saj ga razumem, ampak kuža tega noče jesti.
Hvala za kakršne koli koristne informacije.     


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Nanook , četrtek, 24.03.2011 : 19:23:02
Odvisno kako dalec je. Kvalitetne beljakovine (primarno ziv. izvora; meso, jajca), manj fosforja, pazit je treba tudi na magnezij, kalij in natrij. Priporoceni dodatki: omega 3 mascobne kisline (ribje olje v kapsulah, lahko tudi v pumpici), koencim Q10, vitamin E.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: tincica , sobota, 26.03.2011 : 19:46:17
Jaz sem moji psički kuhala ribe in piščanca. Pri težavah z ledvicami je pomembno, da se je lažje prebavljiva hrana, da ledvice čim manj trpijo.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: cencek , nedelja, 27.03.2011 : 07:48:23
Hvala! Smo začeli z rižem in piščancem ter ribjim oljem.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Habibi , ponedeljek, 19.03.2012 : 21:22:54
Našega muca, ki je imel kronično odpoved ledvic, smo zdravili tudi s praškom Ipakitine - prehranski dodatek, ki manjša nastalo količino fosforja in ostalih toksinov v telesu: http://www.vet4you.com/ipakitine-50-g. Našega muca žal ni več, ostalo pa nam je še okoli 100 gramov praška. Če bi kdo od vas želel poskusiti s tem dodatkom, ga podarjam. Lahko me pokličete na 041 590 872, da se zmenimo za prevzem. Sem v Ljubljani, lahko tudi pošljem po pošti. Pa veliko veselih trenutkov z vašimi žvercami vam želim!


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Desobediencia , petek, 15.03.2013 : 03:22:15
Zasledila sem, da Q10 niza nivo kreatinina..ima kdo izkusnje s tem?


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Nanook , petek, 15.03.2013 : 18:07:43
Jaz sem ga dajala Tariju. Ne spomnim se tocno koliksna je doza, mislim da je on dobival 25mg za svojih ca. 10kg. Poleg tega je dobival tudi omega 3; ce je bil CoQ10 v prahu, sem ga zmesala z oljem, sicer ne.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Desobediencia , sobota, 16.03.2013 : 00:34:43
So bile kaksne spremembe ob dajanju? Jaz bi v kapsulah dajala ker imamo ze tako probleme z apetitom. Hvala!


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Nanook , sobota, 16.03.2013 : 09:09:19
Mislim da ne, razen tega da se kreatinin ni zviseval, tudi simptomov ledvicne odpovedi ni kazal. Jaz sem mu mesala v hrano, ker kapsul ni hotel pojest. Imava zmeraj boj s tabletami... Tule (http://www.dogaware.com/health/kidneysupps.html) je malce vec o dodatkih. Kako dalec pa je odpoved? A je samo kreatinin povisan ali tudi kaj drugega? Z apetitom ima probleme tudi Tari, samo to jih je imel vedno. Trenutno pomoje zaradi jeter.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: maja01 , sobota, 16.03.2013 : 10:09:40
oboje (kreatinin precej), plus anemicna je in bilirubin ima povisan. Caka se na rezultate testov za par stvari, vmes dobiva antb. in infuzije, za dodatke bo pa deso napisala, ker jaz na pamet ne vem.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Desobediencia , sobota, 16.03.2013 : 15:13:06
Hvala Maja! Jaz imam tablete raje kot prah ker v grlo porinem, te Omega 3 in E vitamin ki jih dajem so mehke in ni problema. Do vceraj sem ji dajala en B12 tonik za ljudi kar v grlo tudi, ker ga sicer nebi pila, danes ji bom pa cel B kompleks vzela. Zato sem sprasevala za Q10, ker sem brala pozitivne stvari o njemu.
Zdaj dobiva po eno flaso infuzije na dan pa imam filing da je kar premalo. Z apetitom je pa tako, en dan kuhano ribo ja, z briketi zmesano iz zalito z vodo v kateri se je riba kuhala tudi..naslednji dan pa enak obrok ne..niti same ribe. Naslednji dan skuham samo ribo, najprej manjso porcijo, poje vse, skuham se eno, vecjo porcijo, poje tudi to. Zjutraj je pa potem bruhala, samo se mi zdi da ji mirda riba ni sedla, ker sicer ne bruha. Dietnih briketov (Renal od RC) tudi povoha ne, mislim res se vidi sprememba na njej, ker je bila celo zivljenje pozeruscek. Pustega piscanca tudi poje, vceraj celo z rizem, mi je pa ostalo nekaj pustega riza in ker sem morala pomit posodo sem nastavila mladickom v posodi, ce bi kdo hotel malo pozobat (riz se je kuhal v vodi v kateri s je prec skuhal piscanec) In ko je Lucha prisla mimo je dobesedno planila po njemu. Tako da je odvisno od dneva, bi pa jedla moje kosilo, ce bi ji ga dala.
Zasledila sem pozivne stvari tudi glede Reihmannie 8, mi je kupil kapsule prijatelj iz Kitajske ki mi je potrdil da to pri njih uporabljajo pri tezavah z ledvicami, potem mu pa niso pustili poslat, ker kao "zdravil" ne sme posiljat. Maja mi je svetovala Ipakitin, so mi tudi moji doma poslali po posti, pa upam da bo slo skozi carino ker tukaj zajebavajo postenjake, lopovi pa povsod skozi pridejo. Pri nas sem uspela dobit samo 50 g pakungo ki mi ne bo trajala nic, pa se to so naredili izjemo ker posameznikom sicer ne prodajajo. Mi posljejo v ponedeljek po avtobusu in bi moralo biti v torek pri meni. No, cez en mesec pride frendica iz Slovenije k meni in mi bo prinesla par stvari tudi, tako da ce se karkoli priporocate kar napisite.
Ona sicer vstane, gre ven, hodi pocaaaasi, ko lezi se zna tresti..ponoci je bila pokrita z deko in se mi zdi da ji je bilo prijetneje, trenutno so samo noci frisne pri nas. Cez dan je lepo in zeli lezati na suncu, prav isce. Na UZ se je videla leva ledvica povecana drugace.

A Tari ima odpoved ledvic? Koliko casa ze?


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Desobediencia , sobota, 16.03.2013 : 15:14:04
Se nekaj, a ni vseeno prevec da vsak dan je meso?


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Desobediencia , sobota, 16.03.2013 : 15:23:52
http://www.itmonline.org/articles/rehmannia_eight/rehmannia_eight.htm


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: čarka , sobota, 16.03.2013 : 19:00:57
A ste kaj merili pH urina? Ker, če je nizek, ga riž in meso še bolj nižata  :-\

Tu je nekaj linkov, ki so mogoče lahko v korist:

http://mousabilities.com/nutrition/crf/bovee_protein_RD.pdf

http://rense.com/1.mpicons/acidalka.htm





Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Nanook , sobota, 16.03.2013 : 21:20:09
Tari je imel kar nekaj let povisan kreatinin , ravno toliko, da bi ga lahko fliknili med tiste v zgodnji fazi odpovedi ledvic. Na zadnjih preiskavah krvi je bil kreatinin normalen.
Njeno obnasanje me zelo spominja na Tarijevo, tudi on en dan bi, drugi dan iste stvari ne bi, pa martinckal bi se... Danes je od mene iz roke pojedel kar velik del postrvi, ko mu je 15min kasneje ribo ponudila mama, je pljuval. Tako enmal niha ta apetit + to, da je on je ze celo zivljenje izbircen in zadnje case res dobiva samo tafajne zadeve "za ljudi narejene".
Kaj z jetri je pri njej vse ok? Kaj pa zolcnik?
Pri odpovedi ledvic se na zacetku naceloma ne spreminja prehrane oz. se kvecjemu malo zniza fosfor, kasneje se pac se bolj zniza fosfor, ampak ce se le da, ne na racun beljakovin. Opcija so tudi "phosphate binders". Kvalitetne beljakovine, torej jajca, ribe, meso; ce je z jetri kaj narobe, potem rajsi piscanca in purana kot govedino recimo. Ce prenasa, tudi mlecni izdelki, s tem da ima mislim da navadna skuta vec fosforja kot ricotta in se rajsi daje tadrugo. Tole cisto po spominu sicer.  :-\ Zdajle kvackamo z dieto za jetra.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: maja01 , sobota, 16.03.2013 : 21:22:11
pH je ok. Ostali jetrni parametri so ok.

Zaenkrat se caka na rezultate testov za lismanio, lepto in tokso, pa zacetek tedna imajo spet kontrolo kjer so bo naredil komplet hemogram + biokemija.

Deso, infuzije ji das lahko nekje 5 ml/kg. Samo ne pretiravaj, da ne bodo na koncu se problemi s srcem ...


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: maja01 , sobota, 16.03.2013 : 21:23:40
Aja, proteini v krvi (globulini) so se povisani.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Desobediencia , sobota, 16.03.2013 : 21:42:18
Ne bom pretiravala, sej ves da sem zdej panik na vseh podrocjih. Je pojedla dva jajca prejle. Utrujena je danes.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Desobediencia , sobota, 16.03.2013 : 21:47:49
A ste kaj merili pH urina? Ker, če je nizek, ga riž in meso še bolj nižata  :-\

Tu je nekaj linkov, ki so mogoče lahko v korist:

http://mousabilities.com/nutrition/crf/bovee_protein_RD.pdf

http://rense.com/1.mpicons/acidalka.htm




Hvala!


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Desobediencia , sobota, 16.03.2013 : 21:51:49
Ce prenasa, tudi mlecni izdelki, s tem da ima mislim da navadna skuta vec fosforja kot ricotta in se rajsi daje tadrugo. Tole cisto po spominu sicer.  :-\ Zdajle kvackamo z dieto za jetra.
Prenasa, bom dala. Potem jogurte tudi lahko? Ker navadnih se pri nas ne dobi (redkokatera stacuna ima tiste v loncku), samo sadne, ampak tam je pa spet cuker. Kar se tega tice ni problema? Tebi pa srecno s Tarijem :*


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Nanook , sreda, 27.03.2013 : 19:48:09
Kako ste? Jst bi rajsi kaj drugega kot sadne jogurte; saj verjetno so sadni taki kot pri nas, ne pac navaden jogurt in notri vmesano sadje?


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 28.03.2013 : 03:58:07
Na sreco boljse kar se samega pocutja tice, apetit je vecji, ni vec tako utrujena (se do pred dnevoma nazaj je naredila dva koraka in se morala uleci, pa spet dva koraka in na tla in to samo par metrov oddaljena od hise)..ker je bila res bogica, cela ozeta, brez volje, se glave ni dvignila kadar sem prisla domov.
Diagnoza je Lismanioza, zato ledvice nagajajo. So ful povecane (vet pravi da enormne), jetra so pa uredu. Pred dobrim tednom smo spet gledali kri in je kreatinin se pikico narastel, urea pa je bila pikico nizja. Po tem je pa zacela s terapijo konkretno za Lismaniozo, tukaj bo zdaj do srede vse zaprto, v sredo bomo pa spet kri in urin gledali da vidimo ce je kaksno izboljsanje.

Dietnih briketov se kar noce, jih je samo par pozvecila v vsem tem casu, je pa prejle pojedla piscanca s korenjem, cvetaco in semeni Chie (pa en zob cesna je bil kuhan notri), pa to je prav zicala dokler se ni ohladilo :) Shujsala je pa precej. Prej sva sli ven tukaj skoraj pred hiso in sem ji rekla "pejt pogledat kdo je prsu" in je sla v kasu nazaj do vhodnih vrat, kar je res 100% sprememba. Ker v najslabsih dnevih so jo tudi noge komaj drzale, je navzkriz hodila.

S tem da je imela vmes se zastopano crevesje, od vceraj naprej imajo kakci spet obliko. Sicer so majhni, ampak vsaj ven gre. Smrcek je bil en dan ze spet vlazen, zdaj je spet suh in olupljen, ampak vsaj tistih smrkljev ni vec. Pokasljuje pa se, kak dan vec, kak dan pa manj.

Jogurt lahko dobim obicajni litrski sadni (poln ali posnet), ali pa tiste v loncku s sadjem. Ko sem ji ga nazadnje ponudila ni hotla, samo to je bilo ravno tiste dni ko je zavracala vse razen piscanca. Bom probala jutri.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: stocky1986 , torek, 23.07.2013 : 13:30:48
Pozdravljeni.

Sem spregeldala to temo in na žalost odprla novo temo.

Doma imamo 5,5 let starega dobermana. Pred dobrima 2 tednoma smo videli, da je pes postal brez volje, nič ni jedel in posledično pričel hujšati.
Pred 10 dnevi smo ga peljali h veterinarju, ki je "ugotovil", da ga boli grlo (vnete bezgavke) in mu dal 2 inekciji in rekel, da mu bo čez 2-3 dni bolje. Temu ni bilo tako.
V petek smo ga peljali v bolnico za živali v Postojno, kjer je bil na infuziji do danes. Diagnoza: akutna odpoved ledvic za katero niti ne vejo vzroka. V tem času je shujšal 5kg. Preiskave so pokazale vse najslabše- izvidov nam niso še dostavili. 4 dni je bil na infuziji in je kazalo na bolje, pričel jesti. Danes doma pa spet ne poje dosti. Ne vem ali je morda vzrok to, da se mu je v tem času skrčil želodček ali kaj.
Ima še kdo podobno izkušnjo z odpovedjo ledvic? Kaj moramo storiti? Kako doseč, da pes prične jesti in kaj sploh lahko je?
Ne želimo izgubiti psa in smo že obupani, zato se za vsak odgovor v naprej zahvaljujemo.

Lp


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Desobediencia , sobota, 09.11.2013 : 02:12:23
Tega pa nisem videla do zdaj, kako ste?

Sicer sem pa prisla vprasat, ce ima kdo tukaj izkusnje z dajanjem Rehmannie 8? O njej berem samo pozitivno kar se ledvic tice zato sem je nabavila kar nekaj-v tabletah. Si pa nekako ne upam zacet dajat, dobiva vse kar se priporoca (E vitamin, B kompleks, C vitamin, Omega 3), Q10 samo se tega ne.

Drugace smo pa danes gledali kri kjer je bil kreatinin konstantno okrog 5 (gledamo enkrat mesecno), zdaj ce nekaj casa dobiva tudi Q10 in se je znizal za polovico, kar je se vedno prevec ampak vsaj rastel ni oz. se je celo zmanjsal.
Urea je pa 1,71 mg/dl.
Bi probala se z Rehmannio 8, samo bi rada slisala kaksne izkusnje iz prve roke.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Desobediencia , sobota, 09.11.2013 : 03:58:52
dobiva vse kar se priporoca (E vitamin
Pardon, tele kapsule so E+A+D vit.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: čarka , sobota, 15.03.2014 : 18:38:00
Sodelavka je za svojega psa z odpovedjo ledvic, naročila

http://www.entirelypets.com/azodyl-economy-size-90-count.html (http://www.entirelypets.com/azodyl-economy-size-90-count.html)

Žal pa je prispelo "zdravilo" dan po smrti psa. Zdaj ga podarja. Je kdo, ki bi Azodyl potreboval?



Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Žužka , sobota, 15.03.2014 : 18:44:20
Verjetno to za zdrave ledvice, kot preventiva, ni smiselno?


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Pepsi , sobota, 15.03.2014 : 18:55:28
Hmmm, mogoče smo mi kandidati - bom vprašala vetko. Sherry trenutno dobiva Ipakitine za podporo ledvicam (poleg doživljenjske terapije z Vetorylom za Cushingovo bolezen). Kri kontroliramo vsake 3 mesece.

Se bom pozanimala, pa ti sporocim. Če pa kdo s foruma pozna tole, pa prosim kar na dan z besedo!


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: čarka , sobota, 15.03.2014 : 21:55:48
Ona se je prej posvetovala z vetko na VF, ki je zdravila psa in ta je rekla, da škoditi ziher ne more, pač upala je, da lahko še karkoli pomaga, ampak očitno je bila odpoved že popolna.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Pepsi , torek, 18.03.2014 : 16:25:43
Dragi teti Čarki se iskreno zahvaljujemo za dostavo zdravila skoraj direkt v naročje. :-*

O učinkih uporabe bomo poročali, nakazilo po želji donatorke se bo pa tudi zgodilo!



Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: čarka , torek, 18.03.2014 : 18:35:32
Naj koristi tvoji seniorki  O0


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Krota , ponedeljek, 18.08.2014 : 19:20:50
Živjo vsem skupaj.

Zanima me, če je tukaj še kdo, ki ima doma Azodyl zdravilo za kužke in ga ne potrebuje več. Psička je prejšnji teden dobila diagnozo odpovedi ledvic in je veterinar priporočil te kapsule. Kolikor razumem se jih dobi samo iz ZDA (jih bom naročila, ampak bom verjetno kar nekaj časa čakala na njih).

Hvala za kakršnokoli informacijo!


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: čarka , ponedeljek, 18.08.2014 : 20:39:58
Ja, klasično potujejo zdravila, ki jih mi tu naročamo, 2-3 tedne :(

Pri Azodylu pa je pomembno, da je dostava ekspresna, ker mora biti tudi ves čas na hladnem. Ampak kolikor berem, v naši štacuni trenutno ni dobavljiv  :-\
Mogoče pogledaš ša na Amazonu.

Mi je pa sodelavka pravkar sporočila, da je ekspresna pošiljka potovala 7 dni, poštnina pa je bila cca 15€, seveda pa te potem, glede na vrednost, pri nas tudi zacarinijo.



Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Pepsi , ponedeljek, 18.08.2014 : 20:47:29
Preden pride Azodyl, lahko poskusite s praškom Ipakitin, ki se ga dobi tudi pri nas na veterinarskih kilinikah (oz. če ga nimajo na zalogi, ga naročijo in ponavadi dobijo že naslednji dan).

To bi v bistvu moral že veterinar predlagati  :-\   Je treba bit kar tečen in spraševat.

Pri nas po Azodylu stanje ni nič drugačno kot prej - ampak, ni pa niti slabše! Torej škodi zagotovo ne, če pomaga vzdrževati delovanje ledvic. Sicer na spodnji meji, pa vendarle.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Krota , ponedeljek, 18.08.2014 : 20:54:18
Hvala, bom poskusila kar z ekspresno pošiljko. Že en teden se mi zdi cela večnost...


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: čarka , ponedeljek, 18.08.2014 : 21:44:08
Hvala, bom poskusila kar z ekspresno pošiljko. Že en teden se mi zdi cela večnost...

Verjamem

Psička je prejšnji teden dobila diagnozo odpovedi ledvic in je veterinar priporočil te kapsule.

Ko ti ni vseeno res šteje vsak dan, ampak kot je že napisala Pepsi, gre za podporno terapijo, ostalo pa je treba delati po navodilih veterinarja.
Vsekakor vse dobro  hu:g


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Krota , torek, 19.08.2014 : 06:59:09


Mi je pa sodelavka pravkar sporočila, da je ekspresna pošiljka potovala 7 dni, poštnina pa je bila cca 15€, seveda pa te potem, glede na vrednost, pri nas tudi zacarinijo.



Čarka, a te lahko prosim za link do strani, kjer je tvoja sodelavka to naročila. Gledam na amazon.com in EntirelyPets, ampak mi ne pokaže izbire shippinga (na amazonu standard shipping 10-20 business days).


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: čarka , torek, 19.08.2014 : 07:13:43
Ona je naročila v naši štacuni - EntirelyPets.



Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Krota , torek, 19.08.2014 : 11:36:24
Preden pride Azodyl, lahko poskusite s praškom Ipakitin, ki se ga dobi tudi pri nas na veterinarskih kilinikah (oz. če ga nimajo na zalogi, ga naročijo in ponavadi dobijo že naslednji dan).

Hvala za tole. Sem danes vprašala veterinarja in je povedal, da lahko dam kužku ta prašek. Prej pa nihče res niti omenil ni ...


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Krota , četrtek, 28.08.2014 : 06:31:46
Psička se je žal za vedno poslovila  :'( Stara je bila 14 let. Nikoli ni imela kakšnih posebnih zdravstvenih težav; veterinarja je videla vsako leto na cepljenju, 1x, ko jo je ugriznil drug kuža in 1x, ko jo je "zaštihalo" v križu. Ker je imela manj volje, težko je hodila, zanašalo jo je v zadnjih tačkah in ni več imela takega apetita, sem jo v ponedeljek, 11.8., peljala k veterinarju, kjer so ji vzeli kri in ugotovili, da ima odpoved ledvic. Potem je bila čez dan od torka do sobote na infuziji - ta ji je pomagala, saj se je počutila in obnašala bolje. Apetit je imela še vedno zelo slab, jedla je samo meso in malo riža, hodila je počasi. V torek, sredo in četrtek ni želela več jesti ničesar, zunaj ji ni bilo več do sprehoda. V četrtek sem vedela, da je prišel njen čas in smo jo peljali uspavat. Če bi čas lahko zavrtela nazaj, bi spremenila samo to, da bi jo zadnja 4 leta enkrat na leto peljala na pregled k veterinarju (odvzem krvi, itd.).

Ker mi je ostala še cela vreča 2 kg briketkov Renal Royal Canine (dietna hrana za pasje ledvične bolnike) in cel 180 g prašek Ipakitine (dietna mešanica - dodatek), to sedaj prodajam na Bolhi. Azodyl kapsule so pa baje na poti. Ko jih prejmem, bodo tudi te naprodaj. Če kdo potrebuje ali pozna koga, ki bi potreboval ...

Želim vam veliko veselja z vašimi kosmatinčki.

Lp


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: bina , četrtek, 28.08.2014 : 07:58:40
Krota, sožalje  :'( :'(


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: čarka , četrtek, 28.08.2014 : 11:34:00
Sožale tudi od nas  :'(


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: SunnyDay , četrtek, 28.08.2014 : 14:03:58
Iskreno sožalje ob izgubi psičke.


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Pepsi , četrtek, 28.08.2014 : 16:05:17
Sožalje tudi od nas. :'(


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Krota , nedelja, 31.08.2014 : 18:29:15
bina, čarka, SunnyDay, Pepsi - hvala!!


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Mikki.pikki , sobota, 09.12.2017 : 17:19:22
Zivijo vsem ponovno tukaj z novo težavo in sicer odpoved ledvic. Da nebom odpirala nove teme se pridružujem kar tukaj. Naj na hitro povem za kaj se gre.

Do prejšnjega četrtka smo kar shajali z 3 tabletami za srce vendar je kljub temu kašljala. Po obisku veterinarja smo domov odšli še z 3 drugimi vrstami tablet. Vseh 6 tablet smo ji dajali 3 dni in stanje z kašljem se je umirilo.
Se je pa v ponedeljek proti večeru začela nenormalno trest, kot da bi jo zeblo. V torek zjutraj se je še tresla, bruhala in ni več jedla popolnoma nič. Odšli smo k veterinarju. V sredo smo šli ponovno k veterinarju dobili inekcijo za zaščito želodca. Ob 19h ponovno do veterinarja bila je nemirna hodila gor in dol se tresla. Dobila inekcije proti bolečinam. Četrtek ponovno obisk veterinarja, vzeli so ji kri in diagnoza odpoved ledvic. Nakar smo dobili infuzijo. Petek prav tako infuzija je pa tudi kar nekaj kuhanega piščanca pojedla. Za jutri so nam infuzijo dali za domov in jo bomo sami dali. V ponedeljek ponoven obisk veterinarja.

Trenutno: nemirna, hodi gor in dol, se trese. Pojedla je par koščkov, ne dosti. Za nekaj časa ji pomaga če ji dam termofor na hrbet (se umiri tresenje).

Veterinar priporočal tekočino Pronefra - vitamini. Ve kdo kaj več o tem?
Je pa rekel da bi se morali izogibati beljakovinam in dajati več ogljikovih hidratov. Kako je to izvedljivo? Nevem več kje se mi glava drži.
Kaj naj ji sploh dajem za jest?

Aja še krvni izvidi:
LYM (limfociti): od 1 do 4.8 ima 0.99
MON (monociti): 0.2 do 1.5 ima 1.55
NEU (nevtrofilci): od 3 do 12 ima 12.96
LY% (limfociti): od 12 do 30 ima 6.3
MO% (monociti): od 2 do 4 ima 10
MCHC koncentracija hemoglobina): od 31 do 34 ima 34.1
-----------------------
ALP (alkalna fosfataza): od 20 do 150 ni zaznalo
ALT (alkalna aminotransferaza): od 10 do 118 ni zaznalo
AMY (amilaza): od 200 do 1200 ima 1722
TBIL (bilirubin): od 2 do 10 ima 25
BUN (urea): od 2.5 do 8. 9 ima 26.7
CA: od 2.15 do 2.95 ima 2.99
PHOS (fosfor): od 0.94 do 2.13 ima 2.92
CRE: od 27 do 124 ima 223

Pomenijo komu kaj te številke? Ima kdo kakšen nasvet?
Me čaka kar nekaj raziskovalnega dela. Že dobra beseda bi pomagala


Naslov: Re: Odpoved ledvic
Poslano od: Alfonzo , ponedeljek, 11.12.2017 : 12:32:18
Na kronično ledvično odpoved kažeta povišana BUN (sečnina), predvsem pa CRE (kreatinin).

Zelo mi je čudno, da ti ni veterinar predlagal dietno prehrano, prav za ledvično odpoved. To je praviloma prva nujna stvar, ki jo moraš narediti pri psu z ledvično odpovedjo (ima bistveno manj beljakovin in fosforja, ter dodane razne koristne stvari). Te brikete imajo vse blagovne znamke, ki imajo posebne veterinarske diete (Hill's Prescription Diet k/d Kidney Care original, Royal Canin Veterinary Diet Canine Renal in tudi druge). Dobiš jih pri veterinarju, pa tudi na Zoohitu (jaz jih tu nabavljam, ker imajo poleg briketov tudi konzerve: http://www.zoohit.si/shop/premium_znamke/hills_prescription_diet/k_d ).

Je pa dieta za ledvično odpoved ugodna tudi za srčne bolnike.

Dodatno lahko psu v hrano dodajaš tudi Ipakitine, ki pomaga ledvicam. Tudi dobiš pri nekaterih veterinarjih ali naročiš v spletni lekarni (http://www.vet4you.com/ipakitine-180-g/2 )

Moj prvi nasvet je, da zamenjaš veterinarja, ker tale izgleda, da nima najmanjšega pojma. Za srce ti predlagam preverjenega specialista kardiologa, ledvice bi pa vsak približno dober veterinar moral znati obravnati.