mojpes.net

o psih => Glava => Sporočilo, začeto od: kaja , torek, 23.07.2002 : 14:33:56



Naslov: Mlečni zobki
Poslano od: kaja , torek, 23.07.2002 : 14:33:56
Kaj storiti, če ima pes pri 8 mesecih še vedno dva mlečna zoba? Poleg obeh rasteta normalna stalna zoba. Ali ju odstrani veterinar? Ali pa bosta nekoč izpadla sama? lp


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Pudlica , torek, 23.07.2002 : 14:56:43

Hov,hov!
Ce se mlecni zobki ne majejo jih odstrani veterinar.To opravi pod narkozo,tako da kuzka ne boli.

Lep pozdrav!


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Breza , torek, 23.07.2002 : 15:56:28

Nekatere pasme (pravijo, da predvsem "tamale") so nagnjene k zastajanju mlečnih zob v čeljusti....včasih je to odvisno celo od vzrejne linije.

Je pa res kot pravi pudljica....odstranitev mlečnih zob opravi veterinar pod "totalno" narkozo...ker vse skupaj ni tko enostavno kot npr. pri otrocih, ko zobek pač spulijo.  :(

Lahko pa zastajanje mlečnih zob povzroči tudi nepravilno rast pravih zob, zato je bolje, da kužka čim prej peljete k veterinarju. Ko so moji kužiki mlečni derači izpadli šele pri 6 mesecih (o paniki zarad tega ti raj ne govorim  ;)) mi je veterinarka rekla, da se lahko psom, ki jim zarad zastajanja mlečnih zob pravi zobje krivo zrastejo, vstavi tud zobni aparat.  :o  Me prav zanima kako to zgleda in če ma kdo izkušnje s tem....

lp



Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Pudlica , torek, 23.07.2002 : 20:14:58

Hov,hov!
Z zobki pri kuzki znajo biti pravi problemi.
Moj kuza je imel paradontozo na prednjih zgornjih zobkih.Bil je tudi operiran.Operiral ga je Dr.Pavlica,ki pa je pravi strokovnjak za zobne zadeve.Takrat sem imela tudi priliko videti kako zgledajo zobni aparati in podobne zadevscine v "pasjih gobcih".Moram povedati,da se te zadeve obnesejo in zobovje popravi.Tudi operacija mojega psa je bila uspesna in tako je"obdrzal"svoje sprednje zobke do svoje starosti.

Lep pozdrav!


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: simi , sreda, 24.07.2002 : 07:43:00
Kaja, poizkusi z roko, če se mlecna zobka kaj majeta, ce se mu daj cevasto govejo kostko za grist in mogoce bosta ostala v kostki ali pa padla ven. Ce pa se ne majeta, jih bo moral odstraniti veterinar in to cim prej, da ne bo prislo do deformacije ugriza.


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: kaja , četrtek, 25.07.2002 : 17:49:54
Na žalost se zobka ne majeta, eden je celo zlomljen. Samo še to mi je manjkalo. Ali obstaja še kakšna rešitev, poleg puljenja pod narkozo?


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: KIN , petek, 30.08.2002 : 10:19:02
Mislim, da je Kin v obdobju, ko mu začenjajo izpadati mlečni zobki.Zdaj je star 4 mesece. Zanima pa me, ker mu spodnji sprednji zobki rastejo v dveh vrstah.(dva spredaj in dva za njima) Samo prva dva. Ali je to prav, da tako rastejo?lp


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: KAVKA , petek, 30.08.2002 : 11:14:15
Kolikor vem to ni v redu in ima vse možnosti da dobi zobni aparat, ki dokaj hitro popravi napačno rast zob. Oglasi se pri veterinarju in on ti bo svetoval ali je aparat potreben ali ne.
Mislim pa da bo potreben glede na tvoj opis. Ena od psičk v klubu ga je tudi imela prav zato in danes ima ful lepe zobe. Je prej imela zvezdice.

                     /           /
                         ..

                   +          +
                       +   +  


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: KIN , ponedeljek, 23.09.2002 : 07:33:24
Zanima me, če je prav da Kinu izpadajo zobki kot domine. Namreč na dan izgubi vsaj 2 :-/. Zdaj je že brez obeh spodnjih podočnikov. Imam pa še eno vprašanje. Gre se za predmeljake. Na obeh zg. straneh se vidno vidi, kot da bi mu oba zobka gnila.Prosim za odgovor/-e. Hvala že v naprej.
lp


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: simi , ponedeljek, 23.09.2002 : 07:54:44
Kin, pojdi do veterinarja, da Kinu pregleda zobke. Glede izpada dva na dan, je cisto OK, glede gnitja pa moras kaj narediti, ker ima lahko bolane dlesni in bosta imela probleme z zobki.


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: kristi , ponedeljek, 23.09.2002 : 11:27:06
Citat
Na obeh zg. straneh se vidno vidi, kot da bi mu oba zobka gnila


A je možno, da ob teh dveh zobkih rasteta dva nova? ker če je tako, pomeni, da sta "gnila" dva dejansko odmrla in morata enostavno ven. To naj seveda poskusi narediti veterinar (če tebi ne uspe). V nasprotnem primeru pa ga pelji k veterinarju, ki bo lahko postavil primeerno diagnozo in rešitev.

Tudi jaz sem imela pri Erosu podoben problem. En zobek je bil temnejši... gotovili smo, da ob njem raste nov, ta pa enostavno ni hotel ven. Ker je bil to odmrl mlečni zob, je tudi potemnel. Ker ga sama nisem mogla izpuliti, je to storil veterinar. Eros je kar držal (sicer je nemiren). Očitno mu je šel že pošteno na živce (zob seveda). ;D

Kin! Upam, da boste zadevo čim prej rešili.


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: KIN , ponedeljek, 23.09.2002 : 14:10:28
Noben nov zob mu zraven ne raste. Sem pa že govorila z veterinarjem tako, da morava z Kinom priti zobke pokazat. :( Sporočim.lp


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: KIN , torek, 24.09.2002 : 12:07:00
Bila sva pri veterinarju zaradi zobkov. Rekel je,da to ni nič hudega. Se pravi, da je O.K. lp


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: KIN , torek, 24.09.2002 : 14:36:28

Citat

Super!
Pocohaj Kina v mojem imenu.


Ga bom mogla res fejst počohat, ker je ža pravi velikan. Danes sva se še stehtala, ko sva bila ravno pri veterinarju, in jih ima že 21 kg.Že pravi ˝dec ˝. ;D


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: kristi , sreda, 25.09.2002 : 07:24:59
Kin!

Me veseli, da ni nič alarmantnega in da je vse OK. ;)

Pozdravi velikana tudi v mojem imenu (oziroma Erosovem). ;D


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: tinca_marinca , četrtek, 01.01.2004 : 18:38:34
Ojla. Mene pa nekaj zanima. Moj kuza (4 mesečni visavski terier) je zacel zgublat zobke  ;D
Ven sta mu padla sprednja prva dva zobka, vendar  mu odzadaj ne rastejo novi. zaj je skrbast  >:(
Pa me zanima ce je to normalno, ce mu bodo kasneje zrastli zobje ? Al najprej ven padejo pa pol zrastejo, al so ze drugi zunaj pa pol stari ven padejo? Malo me skrbi, da ne bo brez zobkov.  :-\


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: andi , četrtek, 01.01.2004 : 18:41:49
Zaenkrat ni nič zaskrbljujočega. Čez kakšen dan ali dva boš že videla bele pikice v dlesni.


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: bina , četrtek, 01.01.2004 : 18:59:57
Ni panike. Psom zelo hitro rastejo zobje. Včasih je stalni zobek že zunaj, pa mlečni še ni izpadel, včasih pa mlečni prej izpade in šele potem se prikaže stalni. Le brez panike. Vse bo še v redu.


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: raraavis , petek, 02.01.2004 : 14:19:25
Lep pozdrav!

Normalno začnejo mlečni sekalci ( incizivi)  izraščati med prvim in tretjim tednom starosti, mlečni kaninusi ( neuko podočnik)  pa med tretjim in četrim tednom. Vsi premolarji ( ličniki) razen prvega, zrastejo do desetega tedna.

Menjava zob se prične približno pri 4 mesecih. Najprej se menjajo sekalci, nato kaninusi, premolarji, nazadnje pa izrastejo še prvi premolar in kočniki.

Vsi mlečni zobje se normalno zamenjajo s stalnimi pri cca. 8 mesecih.

Kadar vidite, da rastejo zobje v dveh vrstah...torej spredaj mlečni in zadaj stalni, je to znak, da so mlečni zobje zaostali...MLEČNI ZOBJE MORAJO TAKOJ VEN!
In  zakaj? zato, ker stalni nimajo prostora, kjer bi normalno zrasli..

...posledično stalni rastejo mimo in povzročijo napake v ugrizu in napačen ugriz in moteno jemanje hrane. V hujših primerih lahko npr. zaostali spodnji mlečni kaninusi povzročijo, da stalni rastejo naravnost v trdo nebo. Če pogledate psu v usta vidite, da spodnji kaninusi rastejo poševno navzgor in ne naravnost iz dlesni.
Lahko pride do komplikacij, kot je naprimer povezava nosne in ustne votline...bolečina...neješčnost zaradi bolečine.

In stalni zobje ne rastejo odzadaj mlečnih!
Mlečni zobje izpadejo zato, ker jih spodnji izrinejo...normalno zrastejo na istem mestu kot stalni...prvi premolarji ( ličniki)  in vsi molarji ( kočniki) nimajo predhodnikov v obliki mlečnih zob.
In še nekaj...že ko pride mladiček v hišo, ga navadite na umivanje zob!
Najprej mu nežno masirajte dlesni s prstom namazanim z zobno pasto za pse oz. mačke..da se pes navadi na to, da mu nekaj delate v ustih...kasneje uporabite zobno ščetko ( majhna naj bo..lahko je tudi humana otroška).in pasto za male živali. Izključno tako..ne humano..ker pes ne zne izpljuniti zobne paste... na našem trgu obstaja veliko kvalitetnih zobnih past za male živali.
Zobe svojemu psu oz. mački umivajte čimbolj pogosto!

95% naših psov po tretjem letu starosti ima parodontalno bolezen!
Z redno higieno jo boste preprečili!


...in kar je najpomembneje...bodite vztrajni!  ;)

Lep pozdrav, Maja


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: tinca_marinca , petek, 02.01.2004 : 15:18:27

Sem res malo panicna ker je to moj prvi kuza  ;D
Danes so se ze pokazali mali stalni zobeki, tak da ne bo skrbast  ;D

Hvala za pomoc.  ;)


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Kati , ponedeljek, 12.01.2004 : 12:29:29
No še moj problem v zvezi z mlečnimi zobki, naša Ajka ima spodaj še mlečne zobke, ki se rahlo majejo a zraven ji rastejo še stalni zobki, danes sva bile pri veterinarju in je rekel, da to ni nič hudega in naj počakava da padejo mlečni zobki ven če pa v enem mesecu ne bodo naj zoped prideva. A je res vse v redu? Ali veterinar nima prav? Hvala za odgovore.


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: ptica , ponedeljek, 12.01.2004 : 12:40:02
Nasi Tari so najprej izpadli mlecni zobki nato so se pojavile majhne bele pike v dlesnih in potem so zrasli taresni zobje - ni imela nikakrsnih dvojnih zob ampak so najprej sli mlecni in takoj za njimi prisli stalni. Sedaj je zamenjala vse sprednje zobke (ima stiri mesece). Kolikor je meni znano morajo iti najprej mlecni ven, sicer se pojavijo napake v rasti stalnih zob (so recimo krivi in ima kuza nepravilen ugriz).


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: bina , ponedeljek, 12.01.2004 : 12:41:16
No še moj problem v zvezi z mlečnimi zobki, naša Ajka ima spodaj še mlečne zobke, ki se rahlo majejo a zraven ji rastejo še stalni zobki, danes sva bile pri veterinarju in je rekel, da to ni nič hudega in naj počakava da padejo mlečni zobki ven če pa v enem mesecu ne bodo naj zoped prideva. A je res vse v redu? Ali veterinar nima prav? Hvala za odgovore.

Kati, moja psica je imela problem samo z enim zobkom. In sicer z unim ta velikim, spodaj. Mlečni kar ni in ni hotel izpasti, stalni je pa že rastel in ga je že uporabljala. Problem je bil v tem,  da je bil mlečni zob na zunanji strani  (če sem gledala psici v zobe) in ga ni psica nič rabila, zato ji pa tudi ni izpadel.  Taka situacija je bila cca.2 meseca, do njenega 7-mega meseca starosti.

Veterinar mi je rekel, naj ji ga majem in bo mogoče sam izpadel, ker drugače je pa potrebno dati psico v narkozo in spuliti zob. Tega pa nisem želela, zato smo zob malo rukali in enkrat ji je izpadel, ko je grizla kost. Ni pa ta zob nič oviral stalnega, vendar izpasti je pa moral.

Če pri Ajki mlečni zobki ne motijo stalnih, potem kar počakaj še en mesec. Saj mogoče bodo sami izpadili (tako so tudi meni rekli). Ali pa jih poskusi malo majat. Ampak jaz bi pred majanjem raje še počakala kakšen teden. Ker meni je zelo grozno pult ali majat zobe, zato je to pri nas delala mami  ;D ;)

No, veliko sreče in poročaj, kako gre!

Jana


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Kati , ponedeljek, 12.01.2004 : 12:45:48
No saj malček smo poskusili in se majejo, drugače mislim da gre za prva dva zodka ospredaj in melčni so obrnjeni nekoliko navzven in kolikor kaže ne motijo stalnih tako je rekel tudi veterinar.


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Kati , ponedeljek, 12.01.2004 : 14:46:31
Urška to je bilo danes zjutraj v kliniki v Bežigradu, kaj naj sedaj, naj obiščem še kakšnega veterinarja ali kaj?
Če naj katerega mi priporočaš oz. mi priporočajo vsi na forumu?


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Kati , ponedeljek, 12.01.2004 : 15:30:37
Urška hvala se bom obrnila nanj, upam da bo z zobki vse v redu. Lep pozdrav.


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: bina , ponedeljek, 12.01.2004 : 22:11:56
Kati, kateri veterinar je pa bil? Napačno raščeni zobje pač niso nekaj, kar bi bilo pametno puščati v gobcu, zaradi sekundarnih okužb s kariesom.

Urska, a se ti ne zdi, da malo pretiravaš? Ja, kaj bo pa naredil ta štručko v Mestnem  logu? A ker ji je njen veterinar svetoval, da naj počaka, potem je pa zanič in naj ga kar zamenja? Je pa bolje počakat en mesec z zobmi kot pa dajat narkozo.

Lp jana


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: bina , torek, 13.01.2004 : 11:11:52
Ne, jaz s temi komentarji nič ne pretiravam. Ampak res mi pa ne zdi pomembno, da bi hodila zaradi mlečnega zobka, ki se MAJE k specialistu. Ne rečem v primeru problemov s srcem ali pa da zdravi zobje izpadajo. Ampak mlečni?  Kaj pa lahko naredi? V narkozo da psa in zob spuli? To lahko naredi tudi navaden veterinar. Našemu psu je to naredil prof. Zorko, pa je specialist za kosti in sklepe  :P ;D.

Lahko pa počaka kakšen teden in bo zob sam izpadel, saj se že maje. Saj psi stalno uporabljajo zobe. Pes naj dobi kost ali pa kakšno palco za grist in bo zobek sam izpadel.

Psa pa res ni pametno stalno dajati v narkozo. Ja, tvoj je imel pri 14-tih letih narkozo. Tudi taki psi obstajajo. Saj naš samec je imel tudi pri 4 mesecih prvo narkozo (in potem še 4 v dveh letih), vendar to ni dobro. Ker potem bi za vsako malenkost pse dajali v narkozo. Pa jih ne.  

Meni so glede zoba pri psici rekli naslednje: naj ga sama majem, naj dam psici kakšno kost, vejo, da bo grizla. Ali jo bom peljala na sterizilacijo, ker bi ga tam izpulili. Ker je bil odgovor negativen, sem lahko samo majala zob. In je tudi sam izpadel.  In zaenkrat nima nobenih posledic, ugriz ima pa zelo lep.

Seveda pa je odvisno tudi od tega, kje ta mlečni zobek raste in ali ovira kaj stalnega.

Me pa prav zanima mnenje tega veterinarja, če bo Kati peljala svojega psa k njemu. Kati a nam boš zaupala, kaj ti bo svetoval?

LP jana


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Kati , torek, 13.01.2004 : 14:12:46
Vam bom zaupala, a zaenkrat bom še kakšen dan počakala, ker mi je tudi vzrediteljica in njen veterinar svetoval naj počakam in ji majem zobke in res dasm kakšno kost.


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Kati , torek, 13.01.2004 : 15:04:44
Z Ajko sva spet pogledali zobke in ker je pred eno urico dobila kost sta kot izgleda odpadla dva zobka tako da sta problematična samo še dva. Vidi se da sta dva na sveže izpadla, ker je tam, kjer sta bila videti rdečo črtico. No upam da bota kmalu izpadla še druga dva in poseg ne bo potreben, a vseeno greva jutri na pregled k doktorici, ki jo je priporočila Urška.


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Kati , sreda, 14.01.2004 : 19:55:32
 :D Hvala vse za nasvete glede zobkov, a nisem se držala tega kar sem včeraj napisala, z Ajko nisva šle na pregled, ker sem bila jaz cel dan zasedena, pač nekaj je prišlo vmes, sta pa Ajki danes izpadla še ostala dva zobka in vidi se da stalni zobki zelo lepo rastejo in niso čisto nič krivi(vsaj zaenkrat) :-*. Upam, da v prihodnje ne bo kakšnih večjih zapletov okoli zobkov, enega mlečnega sem celo uspela dobiti in tako bo sapravljen za spomin.


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: kaja , sreda, 14.01.2004 : 20:06:43
Tudi Bagi je ze prava skrba baba. Spredaj sta ji ostala samo se dva sekalca. Nasla sem celo en zobek, ki je velik neverjetne 3mm.  ;D lp


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: simi , sreda, 14.01.2004 : 20:07:37
Super, da sste zamenjali vse zobke.

Verjetno Ajka ni jedla zaradi menjave zobk.


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Kati , sreda, 14.01.2004 : 20:41:26
Ja mogoče res bomo videli. Danes je večerjo zmazala k nora pa še posodo je tri minute pol oblizovala.


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: bina , sreda, 14.01.2004 : 22:27:57
Verjetno Ajka ni jedla zaradi menjave zobk.

Zanimivo, mojo Bino ni pa nič motilo to menjavanje zob. Vedno je prav veselo pojedla svoj obrok.

Čestitam za dober razplet glede zob. Samo da ni potrebno veterinarja vključevat  ;) ;D ;D

Jaz imam tudi en Binin zobek spravljen  ;D :P ;D

Lp jana


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: MyMy , četrtek, 15.01.2004 : 15:17:52
mojemu mu zgoraj rastejo tudi dvojni zobki ampak štirje:P
Šla sem k zelo dobremu vet. in je rekel da počakam do 10.meseca(ker je čivava pa je komaj  5 mescov star)..Kaj vi mislite?


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Kati , četrtek, 15.01.2004 : 15:25:04
Svetujem ti isto kot je Urška svetovala meni, ker jaz bi tudi obiskala specialista za to, če nebi Ajki že prej izpadli zobki, tako da ti svetujem, če si iz Ljubljane da obiščeš dr. Pavlico, po zasebnem sporočilu ti pošljem še telefonsko.


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: raraavis , petek, 16.01.2004 : 13:21:40
Lep pozdrav!

Rast zob v dveh vrstah...v eni vrsti mlečnih, v drugi vrsti stalnih je indikacija za izdiranje zob.
Ne odlašaj in pojdi k veterinarju, ki bo to opravil. Veterinar, ki reče, da počakaj do starosti 10 mesecev, zame ni dober veterinar.
Prej ko bodo šli mlečni zobje ven, prej bodo imeli stalni prostor, da bodo pravilno izrasli. Dlje ko boš odlašala, slabše bo. Mlečni zobki sicer bodo izpadli, vendar bo takrat za pravilno rast stalnih že prepozno.
Predstavljaj si čivavo, kako drobne čeljusti ima in kako malo prostora v ustih. Le kje bodo imeli stalni zobje prostor izrasti?

Pozdrav, Maja


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Kati , petek, 16.01.2004 : 13:26:05
MyMy sporoči kakos i opravila ali vsaj kako si se dogovorila. Da vidimo če je vse v redu, držim pesti.


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: MyMy , sobota, 17.01.2004 : 12:40:34
Klicala sem Dr.Pavlico pa se ni nobeden oglasil....K veterinarju pa grem takoj v ponedeljek..Verjetno mu bo mogel pod narkozo zobke pulit..Mislite da je narkoza nevarna za čivavco ki ime višino 13 cm in je stara komaj 5 mescov?


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: tinca_marinca , sreda, 21.01.2004 : 14:11:09

No... se enkrat jaz z najinimi zobki. Z westijem sma ze menjala odsprednje zobke (zgoraj in spodaj), tak da ni skrbast  ;D
PRoblem pa so postali deraci. Namrec  poleg spodnjega na notranji strani rasti stalni zob, v zgornji celjusti pa je poleg obeh deracev ze novi zob odzunaj tik poleg mlecnega. Problem je v tem, da se ti mlecni zobje sploh ne majejo!  :-\
Veterinar mi je rekel naj pridem cez 2 tedna, da se bojo ze zaceli majat  >:(

Mene pa zanima kak zgleda ta postopek odstranjevanja zobkov pod narkozo in kako dolgo to traja oz. ce potem psa kaj boli ko mu zob odstranijo -  vm ojem primeru kar 3 ( mogoce se bo komu zdelo smesno, ampak ce cloveku izpulijo zob tud boli   :( ).


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: kaja , sreda, 21.01.2004 : 14:53:09
Ojla Tinca! Velika sreca za nase kuzke je, da ko jim popravljajo zobe sladko spijo. OK, dovolj heca, narkoza ni cisto nedolzna. Torej, pasji mlecni zobki nimajo korenin, vsaj ne kaksnih grozno globokih, zato ne verjamem, da bo psicka kaj bolelo. Mogoce se bodo zobki res zaceli majati v nekaj dneh, lahko pa tudi sama malo pospesis zadevo. Nekaterim pomagajo igracke, zvecilne kosti ali pa prave surove (goveje). Strinjam se z raraavis, da mlecni zobje morajo ven, vendar ne po vsej sili z narkozo. Ce kuza pusti mu narahlo masiraj dlesen, zraven pa se malo majaj zob. Ce ne pa k veterinarju! lp


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: zoey , četrtek, 15.07.2004 : 10:49:36
cao!
nas kuza tudi sedaj menja zobke in mu stalni ze lepo rastejo,problem pa imamo,ker ga vse to zelo boli-dlesni in ustnice ima precej zatecene,tudi malo manj ješč je.vem,da je to samo obdobje,vendar me zanima,ce bi mu lahko s cim vse skupaj olajsala? dajem mu veliko žvakotov,tudi s prsti mu masiram dlesni.
vsak nasvet dobrodosel :)


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Geri , nedelja, 29.08.2004 : 15:22:44
Pozdravljeni!

Jaz moj psičko šele pričakujem. Vzrediteljica mi je sporočila, da ima spodnje zobke raščene malo preveč naprej. Pravi, da se ji bodo verjetno do 6 meseca popravili vendar ne more garantirati, zato pač ne more psičke prodat kot "show dog". Zanima me vaše mnenje o tem, saj na psičko čakamo že veliko časa in se ji ne bi rada odrekla. Pa še nekaj. Kaj pa glede aparata za zobe, ki je bil nekje v tej temi že omenjan. Ali popravi tudi tako raščene zobke? Koliko pa taka reč stane (ne bi namreč rada, da več kot psiček ;D). Prosim pomagajte, ker se moram kaj kmalu odločiti ali jo vzamem ali ne.

Hvala.


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Nanook , nedelja, 29.08.2004 : 17:51:07
A jo nameravas razstavljati?


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Chris , sreda, 22.09.2004 : 20:12:44
Od kolegice psička je imela aparat, ker je en spodnji zobek imel malo premalo prostora in je rastel iz linije. No aparat je vse lepo popravil tako, da danes ni ne sledu o kakih preteklih problemih.

Vendar ta psička, ki jo omenjaš je najbrž nadgrizava, če ji cela vrsta raste bolj naprej. Kaj več o tem, bi morala specialista vprašati ali je to z zobnim aparatom možno popraviti. Vem pa, da stvar ni poceni....pregled, nameščanje aparata, pregled, odstranitev aparata.....

Če jo ne nameravaš razstavljati, potem seveda ne bo nobenih problemov kar se teh problematičnih zobkov tiče. Saj tudi vzrediteljica to ve in ti je ne bo prodala kot razstavnega psa.

Lp


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Sassy , sobota, 23.10.2004 : 13:02:20
ali veterinar ko se odloči za puljenje mlečnih zob populi kar vse mlečne zobe ali samo tisto nujno in se kasneje (če so problemi) odloči še za kakšno puljenje? ima kdo izkušnje? kaj je bolje?


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: 123456 , ponedeljek, 08.11.2004 : 16:45:54
Vseh mlecnih zobkov pomojem ne populi, ker bi bil potem pes brez zob( no mogoce bi imel tisto, ker je rastlo za mlecnimi)

LP. Lucija


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Sassy , ponedeljek, 08.11.2004 : 23:04:49
ja sedaj hodim 1x na teden na pregled. nočejo pulit dokler se ne pokažejo vsi stalni zobki, ker bi lahko poškodovali zametke stalnih zob, če bi pulili sedaj, bi populili samo sprednje kar pomeni da bi štirice in petice pustili. če bi bil kasneje problem tudi s temi bi morala mala še enkrat pod narkozo, zato so mi svetovali naj še malo počakam. med tem pa pridno grizemo, vlečemo itd. upam da bo vse vredu..  skoraj sigurno pa bo morala na puljenje. bomo videli kaj bo..


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Geri , torek, 09.11.2004 : 00:31:04
Nanook, Chris: Se opravičujem. Sem komaj sedaj opazila, da potem nisem nič odgovorila :-[.
No situacija je bila taka. Gracie (sestrica od Geri) je imela nadgrizavost. Drugače je zelo lepa psička, rjavo bela z veliko lisami po telesu. Ne vem zakaj smo se takrat upičili v lise ;D. Vzrediteljica je povedala, da ni primerna za razstave in da jo da za pol cene. Potem pa nam je ponudila še našo Geri, ki pa je razstavni pes, tako da ima pravilno raščene zobke. kar nam je vzrediteljica tudi pokazala (nam še sedaj noče pokazat zobkov trma >:(). Pred nami je tudi preštela zobke, tako da vse štima. Me pa prav zanima ali bo Gracie dobila z stalnimi zobki pravi ugriz, ker baje se to lahko zgodi. No naša mala kepica pa ima vedno močnejše zobke in vsak dan pogloda kakšno kostko iz kože.. se kar čudim kako močne zobke ima :o.
Sassy: upam, da bodo Sassy čimprej po možnosti sami odpadli zobki! Pa da ne bo treba aparata nosit 8).

Lp!


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Chris , torek, 09.11.2004 : 00:43:36
ja sedaj hodim 1x na teden na pregled. nočejo pulit dokler se ne pokažejo vsi stalni zobki, ker bi lahko poškodovali zametke stalnih zob, če bi pulili sedaj, bi populili samo sprednje kar pomeni da bi štirice in petice pustili. če bi bil kasneje problem tudi s temi bi morala mala še enkrat pod narkozo, zato so mi svetovali naj še malo počakam. med tem pa pridno grizemo, vlečemo itd. upam da bo vse vredu..  skoraj sigurno pa bo morala na puljenje. bomo videli kaj bo..

Ja Sassy, s tem je tako....  v praksi naj bi zobki sami padli ven, ko bi jih od spodaj izpodrinili stalni zobje. Mlečni zobek se začne majati, malo spremeni barvo in počasi izpade, takrat ko padajo ven, je iz gobčka tudi malo neprijetnega vonja. Potem pa kar hitro v dnevu, dveh začne vidno rinit ven stalni zob. Pri mojem je bilo tako, da sem zjutraj pogledal, zobka še ni bilo, zvečer pa se je že vidila bela pikica.

Če pa mlečni zob ne pade ven, stalni pa zaradi tega nima prostora in začne pogajat ob mlečnem, takrat pa se ga poskuša odstranit z roko (če je že majav), če ne pa ga odpeljati k veterinarju, ki ga bo spulil.

Takšen primer je bil pri mojem psu, ko sem malo zamudil in ga prepozno odstranil, čeprav se je že majal, sam pa ni hotel past ven in je stalni zob začel pogajat pred mlečnim, to pa je bilo izven linije. Skrbelo me je, vendar se je zanimivo kaj kmalu postavil nazaj v vrsto, med ostalih šest, kolikor jih ima spodaj med čekanoma.


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Chris , torek, 09.11.2004 : 00:49:00
Nanook, Chris: Se opravičujem. Sem komaj sedaj opazila, da potem nisem nič odgovorila :-[.
No situacija je bila taka. Gracie (sestrica od Geri) je imela nadgrizavost. Drugače je zelo lepa psička, rjavo bela z veliko lisami po telesu. Ne vem zakaj smo se takrat upičili v lise ;D. Vzrediteljica je povedala, da ni primerna za razstave in da jo da za pol cene. Potem pa nam je ponudila še našo Geri, ki pa je razstavni pes, tako da ima pravilno raščene zobke. kar nam je vzrediteljica tudi pokazala (nam še sedaj noče pokazat zobkov trma >:(). Pred nami je tudi preštela zobke, tako da vse štima. Me pa prav zanima ali bo Gracie dobila z stalnimi zobki pravi ugriz, ker baje se to lahko zgodi. No naša mala kepica pa ima vedno močnejše zobke in vsak dan pogloda kakšno kostko iz kože.. se kar čudim kako močne zobke ima :o.
Sassy: upam, da bodo Sassy čimprej po možnosti sami odpadli zobki! Pa da ne bo treba aparata nosit 8).

Lp!

Dobro ste izbrali ;) Če nameravaš obiskati tudi kakšno razstavo, potem se s tem, da bodo stalni zobje zrastli pravilno ni za tolažit. Sam dvomim, da bo tako pri Gracie, lahko pa bi se zgodilo ja.


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Sassy , torek, 09.11.2004 : 10:45:35
Chris:  ja naj bi bilo tako, vendar pri veliko majhnih pasmah rastejo zobki tudi eden poleg drugega. no tako  je tudi pri Sassy. Mlečni zobki nočejo ven in se tudi ne majejo. Veterinarka mi je rekla da je bolj malo možnosti da bodo sami padli ven, tako da bova pulili.  ena prejšnja veterinarka, mi je rekla da bo Sassy podgrizava (da bodo spodnji zobki preveč nazaj) in da če do 6,5 meseca ne bodo zamenjani bomo pulili. no potem sem šla v mestni log, kjer so mi rekli da tudi če počakam teden dlje je bolje, zato da se s puljenjem ne poškoduje stalni zob, če ga še ni zunaj. to pomeni da če je za puljenje kakšnega zobka potreben umik dlesni in nato en šiv čez se lahko zgodi da bo stalni zobek ki še ni bil zunaj rinil ravno v tisto bazgotino in ne bo mogel ven. in potem bi bilo spet vse narobe. mi je pa tudi rekla da bo imela super ugriz in mi to tudi pokazala (zgornji zobki odlično pokrivajo spodnje in spodnji niso prav nič odmaknjeni nazaj, kot mi je rekla prejšnja). no iz tega sem se naučila da bom zmeraj vprašala še koga za mnenje.  no sedaj čakamo še na levi zg. čekan da pokuka ven, potem bomo pa verjetno pulili. naslednji teden je še en pregled, pa bom sporočila kako gre.  mi je pa všeč da mi do zdaj tukaj ni bilo potebno plačati niti za en pregled. kje drugje bi mi že sigurno veselo računali vsak teden.  puljenje pa bo prišlo od 15000-20000

pozdravček,
Urša


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Geri , torek, 09.11.2004 : 10:54:41
Chris: Ja pomoje tudi ne bo Gracie dobila pravega ugriza. Mi je pa bilo všeč, ker nam je vzrediteljica povedala kako je s tem in je Gracie prodala za pol cene za hišnega ljubljenčka.
Sassy: Tudi jaz mislim, da je bolje vprašati več veterinarjev, ker nekateri res ne vedo kaj govorijo pa se potem samo paničari :)


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Yorki , sreda, 10.11.2004 : 21:55:46
No, pa imamo še mi zobate probleme... ;)
Toro nikoli ni imel težav z zobmi (samo ko so mu mlečni izpadali), tudi lepe bele barve so bili. Poleti (julij) sem ga na plaži rade volje "zafrkavala" in on je renčal. V bistvu se je pošteno razjezil, ko sem ga prestrašila medtem ko je opazoval nekega švedskega yorkija. In seveda je renčal, lajal in počel vse mogoče stvari. Sledil je čevelj in draženje. In takrat sem videla, da le nima tako brezhibnih zobkov. Med zgornjima sekalcema ima črno :-X pa še nekaj zadnjih zobkov ni čist OK. Ker prej nikoli ni imel problemov, me zanima kako se tega lotiti. Imamo že pasjo zobno kremo in krtačke - gumjasto in ščetinasto (natakneš si jo na prst). Ker bomo to počeli prvič, nas VSE, verjetno še s psom vred, zanima postopek. Toro je napadalen tudi ob brisanju njegovih preljubih, nežnih tačic! Ugriz tudi ni nevem kako zelo nežen... Čeprav je majhen!

VSAK NASVET JE (ZELO) DOBRODOŠEL! ;)


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Sassy , sreda, 10.11.2004 : 22:48:43
ja jaz zaenkrat še nisem poskusila s ščetkanjem zob, nameravam pa takoj ko stalni dobro zrastejo. ne smeš mu pustiti da bi renčal nate ali karkoli, ker si bo tako vedno izboril svoje. če je požrešen,  si pomagaj z nagrado.  name je moja renčala, ko sem ji solze bisala, ko je bila še čisto majhna. pa sem jo odvadila na način: jaz ti obrišem učke in tačke, pa dobiš košček sira na primer. seveda naj vidi priboljšek. tako sem delala tudi pri striženju nohtov in 100x na dan pregledovanju zob. sedaj jo ne moti več ko ji tolikokrat v enem dnevu šarim po gobčku. pa tudi na gel za zobe, ki se ga nanaša s prstom se je že kar privadila, čeprav ji ni kaj preveč všeč tista umetna aroma mesa.
tako da glede zobkov se splača kar potrudit. moji sosedje imajo že starega yorkija in ima že kar precej gnile zobe. pa se ne upajo dat pulit, ker bi morda še ena anestezija v njegovem dolgem življenju lahko bila usodna..

lep pozdravček in poročaj kako je z zobki.   kje se dobi takšno zobno ščetko?




Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Yorki , četrtek, 11.11.2004 : 19:41:05
Hm, ne vem. Krtački imamo že nekaj časa. Povprašaj v kakšni trgovini


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Chris , četrtek, 11.11.2004 : 21:24:09
Hm, ne vem. Krtački imamo že nekaj časa. Povprašaj v kakšni trgovini

Samo ne v tisti v City Parku, da te ne bo prodajalka nadrla A SMO MI TO ŽE KDAJ PRODAJALI?!!? Tako kot je mene, ko sem iskal spray od biogrooma. Jaj! >:(


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Yorki , četrtek, 11.11.2004 : 21:40:31
Brez besed. Mi hodimo vedno v isto trgovino. Tam majo vse kar potrebujemo-ovratnice, povodci, hrana, priboljški... Mislim, da je trgovina na Trnovem... ;D Če greš mimo Trnovskega zvona (gostilne)


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: TinaZ , petek, 12.11.2004 : 10:47:06
Nam se je še najbolje bnesla "človeška" zobna ščetka in sicer Oral B za dojenček- ker je ful mehka in zelo majhna (za manjše pse je super). Stane okoli 600 sit, dobiš jo skoraj v vsaki drogeriji.

Lp,
Tina


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Sassy , petek, 12.11.2004 : 16:35:23
TinaZ: ja sem že razmišljala da bom kupila ka tako človeško za dojenčke ali kaj takega.. saj so zelo majhne..  hvala za nasvet, se mi je zdelo da se dobro obnese..

pozdravček,
Urša


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Chris , sreda, 19.01.2005 : 14:11:29
Kaj pa vnete dlesni pri stalnih zobeh, če zobnega kamna ni? Vzrok?


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: fairy , sreda, 19.01.2005 : 15:05:08
Bakterije!!!!!!!!!!!!, ki se nahajajo v mehkih zobnih oblogah, to je zobnem plaku. V zobnem kamnu bakterij ni in torej le-ta ne povzroča vnetja dlesni, je pa res, da naredi površino zob bolj hrapavo, na to pa se mehke zobne obloge lažje lepijo.

Terapija: zobna ščetka in pasta ( za živali!!!!) ter vsakodnevno ščetkanje zob. Za enkrat je to še vedno edini učinkoviti način preprečevanja vnetja dlesni.


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Geri , sreda, 19.01.2005 : 15:07:28
Ojla!

Moja papillonka Geri je tudi imela nekaj časa dvojne zobke (mlečne in stalne). Zgoraj spredaj je bilo tako stanje le en teden, nato so ji mlečni odpadli, nekaj časa nazaj (menjala je že vse zobke razen zgornjih čekanov) pa je dobila dvojne zgornje čekane. Mlečna se nista nič majala, zato smo razmišljali da bi pulili. Ker pa bi bilo puljenje en teden pred razstavo sem raje počakala do razstave. No, v nedeljo ji je odpadel en mlečni čekan, sedaj pa se ji maje še drugi, tako da ne bo potrebe po puljenju.
Čeprav mi je vzrediteljica povedala, da bo najverjetneje potrebno puljenje, sva z Geri vsak dan vlekli krpe, grizla je kostke iz kože, jaz pa sem ji mlečne, moskušala malo pomajati... no, sedaj vidim da se je izplačalo potruditi, saj bo Geri prvi Oktavijin mladič, ki ni šel na puljenje zobkov ;D
Geri ima čez par dni komaj 6 mesecev. Če bi Geri bila starejša mislim, da s puljenjem ne bi toliko odlašala. Odlašala sem predvsem iz straha pred posledicami narkoze.
Tako, to je najina izkušnja.

Lp, Mojca


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Chris , sreda, 19.01.2005 : 16:06:27
Bakterije!!!!!!!!!!!!, ki se nahajajo v mehkih zobnih oblogah, to je zobnem plaku. V zobnem kamnu bakterij ni in torej le-ta ne povzroča vnetja dlesni, je pa res, da naredi površino zob bolj hrapavo, na to pa se mehke zobne obloge lažje lepijo.

Terapija: zobna ščetka in pasta ( za živali!!!!) ter vsakodnevno ščetkanje zob. Za enkrat je to še vedno edini učinkoviti način preprečevanja vnetja dlesni.

Hmmm, ja zobni kamen sem omenil, ker bi lahko ta pritisnil na zdravo dlesen in bi se ta posledično vnela. Zobnega kamna pa nima, le opazil sem, da ima dlesni na nekaterih mestih, najbolj okrog zgornjih čekanov rdeče  in ne rožnato, kot na ostalih delih, se mi zdi pa tudi, da je malce zaotečeno....


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Yo , sreda, 19.01.2005 : 16:07:38
Paradontoza!

Lp, Yo


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Chris , sreda, 19.01.2005 : 16:19:27
Paradontoza!

Lp, Yo

Paradontoza kar iz lepega ??? saj je komaj leto star.


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Yo , sreda, 19.01.2005 : 16:23:49
Ne vem, preberi tole, morda ugotoviš, če je to to:

http://med.over.net/phorum/read.php?f=44&i=32951&t=31925

Lp, Yo


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Yo , sreda, 19.01.2005 : 16:25:49
In tole:

http://med.over.net/phorum/read.php?f=44&i=29958&t=29162

Pozabila sem ti napisati, da si preberi prispevke od Inke!

Lp, Yo


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Chris , sreda, 19.01.2005 : 16:34:08
Saj stvar ga sploh ne boli, če mu ne bi vsak dan šaril po gobcu sploh ne bi opazil. Očitno bo treba nabavit pasto za zobe, ker do sedaj sva obloge odstranjevala brez nje in samo s krtačko. Hvala za tele linke!


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: burgy , ponedeljek, 31.01.2005 : 13:29:33
A ste tudi vi morda opazili, da pes ni maral več jeseti briketov, ko so mu začeli izpadati mlečni zobki?
Našemu so izpadli sprednji zobki in so že malo zunaj novi. Drugače z veseljem gloda razne kite in kakšno špago ali gumo, vendar to že od vedno s stranskimi (meljaki ali kaj so že). Opazil pa sem, da mu briketi ne teknejo več toliko. No če mu damo vmes še kakšen košček druge hrane pa raje poje.
A je možno, da samo izkorišča in čaka, da bo še kaj dobil ali pa ga lahko res moti, ker mu na novo rastejo prvi zobki s katerimi tudi pobira hrano iz sklede?


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Geri , ponedeljek, 31.01.2005 : 22:00:33
burgy: ko je Geri odpadel mlečni zob (oz. dan pred tem, tisti dan in še naslednji) ni hotela jest briketov. Je vzela v gobček, pljunila ven in čakala. Pa sem ji dajala konzerve ali kuhano meso z rižem takrat in je lepo pojedla. Še posebno jo je motililo tisti dan preden ji je odpadel zobek ker se je že zelo majal in potem ko je grizla jo je bolelo.
Sedaj nima več mlečnih zobkov in spet normalno je brikete. Ni pa nikoli izsiljevala konzerv, tako da je njo resnično motilo glodanje briket med menjavo zob (vendar le po par dni skupaj...).

Lp, Mojca


Naslov: Re:Mlečni zobki
Poslano od: Maggy , ponedeljek, 21.02.2005 : 19:29:40
Ciao!

Danes sem opazila, da ima moja 15 mesečna čivava še en mlečen zob!! Čisto vzadaj (nevem kako se reče temu zobku) se en maje.

Komaj sedaj sem to opazila, ker nisem niti tako šla za tem in pregledovala zobe, saj sem jo že pri 9 mesecih peljala veterinarju na puljenje mlečnih zob. Takrat sem opazila, da ji že rastejo stalni in da se nekateri mlečni ne majejo. Očitno je takrat veterinar spulil le sprednje zobke. Jaz pa sem mu rekla, naj izpuli vse ostale mlečne zobke.

Kaj je še kdo pri tej starosti imel mlečni zobek?
Kaj naj storim? Sedaj se malček maje, ali naj grem vseeno veterinarju?

Lepo prosim za kakšen nasvet!

Lp!


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Felina , ponedeljek, 28.03.2005 : 10:01:05
Imam natanko 2 meseca in 2 tedna starega shih-tzuja in me malo skrbi zaradi zobkov, saj jih spredaj v spodnji celjusti se sploh nima, niti pikic se ne čuti, da bi prihajali ven. Mi lahko kdo pove, kdaj je normalno, da dobijo psi mlečne zobke v celoti? Sem primerjala z ostalimi psički v leglu in samičke že imajo bolj ali manj neke zasnove zobkov, samčki pa bolj bogo. Drugače pa je dobre konstitucije in zdrav krepek fant.
Hvala!


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Ozzy , petek, 08.04.2005 : 20:26:23
No, jaz pa se zdaj dolgo nisem oglašala, ker sem imela celo laufarijo od veterinarja do veterinarja. Mlečni zobek, čekan se je mojemu malemu zlomil in to navpično po celotni dolžini. Grozno, ker res ne vem kako, ko je ves čas z mano. Mogoče od kosti ali pa ob kakšni igri... Na srečo mu redno gledam zobke in sem takoj opazila, tako, da zdaj je prestal operacijo in se mu ranica lepo celi. So pa dragi ti pasji zobozdravniki hehe.


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: bina , torek, 19.07.2005 : 15:07:28
Ali se da na podlagi ugriza pri mladičku, ki ima še mlečne zobe za zagotovo trditi, da ima napačen ugriz (če res ni pravilen)? Ali se lahko ugriz spremeni z rastjo čeljusti in stalnih zob?

Lp Jana


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Sally , torek, 19.07.2005 : 15:19:43
Ali se da na podlagi ugriza pri mladičku, ki ima še mlečne zobe za zagotovo trditi, da ima napačen ugriz (če res ni pravilen)? Ali se lahko ugriz spremeni z rastjo čeljusti in stalnih zob?

Lp Jana
Ce ima mladicek predgriz, potem se bo ta kvecjemu s starostjo le stopnjeval. Koliko mladickov pa imas s tem problemom?


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: bina , torek, 19.07.2005 : 15:26:39
Kaj pa pomeni predgriz? Da ima spodnjo čeljust daljšo ali zgornjo? Ker v knjigi sem opazila izraz predsekavost in podsekavost.

Zaenkrat je še pri vseh OK :D

Lp Jana


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Rincy , torek, 19.07.2005 : 15:31:07
Rini npr. spodaj manjkata 2 zobka( Tukaj (http://bernirina.moj-album.com/album/629921/?os=630388) se lepo vidi. Verjetno ji ne bosta zrastla in mene ne moti če ju nima,ker je ne bomo razstavljali.Me pa zanima,je to dedno ali se to pač naredi? Njena mami ima vse zobke,prav tako oči....saj če nima vseh zob,lahko dobi vzrejno dovoljenje?

Hvala za odgovore,

Lp,
Nina


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: fairy , torek, 19.07.2005 : 21:57:00
Rinchy,

iz slike sklepam, da tvojemu psu manjkata 3. premolarja spodaj, to je skoraj vedno dedna napaka, teoretično bi bilo možno, da zoba nista izrasla, sta pa v čeljusti prisotna. To se lahko potrdi ali ovrže le z rengenskim slikanjem. Če sta zoba prisotna, potem lahko pride kasneje do komplikacij, sicer je to le lepotna napaka in prepoved vzreje. Na žalost je res tudi to, da sodniki največkrat gledajo le sekalce, sploh pa ne opazijo, da pes nima premolarjev.
Izraz predgrizavost pomeni, da je spodnja čeljust v primerjavi z zgornjo predolga, podgrizavost pa obratno.

Sally,

tvoja trditev ni čisto pravilna, obe čeljusti se razvijata ločeno in je zato nemogoče pri mladiču z gotovostjo napovedati, kakšen bo ugriz pri odraslem psu, je pa res, da se včasih ne popravi. Zato je tudi neprimerno nameščanje ortodontskih aparatov dokler rast ni zaključena, razen seveda v primerih, kjer nepravilen ugriz povzroča psu bolečine.

Lp, Fairy


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Sally , torek, 19.07.2005 : 22:19:55
Draga fairy,
to, da se celjusti razvijata loceno je povsem jasno, ampak do sedaj (zal) se nisem slisala, da bi mladic oz. mladi pes, pri kateremu se je pojavila predgrizavost le-ta popravila (no, razen ce pri tem niso pomagali ortodontski posegi, oz. operacije ::)).


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Rincy , torek, 19.07.2005 : 23:20:52
Fairy,hvala za odgovor.Rina je stelirizirana,tako da vzrejali ne bomo ;)

LP,
Nina


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: majc , sreda, 27.07.2005 : 16:46:34
Mene pa zanima, če podgrizavost lahko povzroča večje težave? Če ja, pri kateri starosti se opravlja ortodontske posege in koliko to stane?



Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: oliver , sreda, 27.07.2005 : 20:35:39
Pri podgrizavosti lahko pride do težav ker zobje (predvsem caninusi-grabilci) zaradi krajše spodnje čeljusti ne ob zaprtem gobcu na drugem mestu dražijo dlesen in pritiskajo na druge zobe.
Ortodontske posege (vem) da opravljajo na Veterinarski fakulteti, Klinika za kirurgijo in male živali (prof.dr. Zlatko Pavlica). Cena je odvisna kakšen poseg je potreben in se boš morala pozanimati na fakultetni kliniki.
Lp K


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: majc , sreda, 27.07.2005 : 23:14:22
Hvala za odgovor.

Glede nato, da je moj kuža star šele malo več kot 2 meseca, bom počakala da zrastejo stalni zobje in da tudi sam zraste. Tako bom videla končno stanje podgrizavosti in se nato odločila ali je poseg potreben ali ne.

LP, Maja


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: majc , sreda, 27.07.2005 : 23:19:30
Aja hotla sem še vprašat. če je na tem forumu kdo, ki ima že starejšega kužata s podgrizom in pa če je kdo peljal svojega kosmatinca na operativni poseg?


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: fairy , ponedeljek, 12.09.2005 : 22:14:49
Majc, če je tvoj pes resno predgrizav, to pomeni, da je spodnja čeljust toliko krajša, da grabilci ali kaninusi (spodnje čeljusti) kakorkoli motijo ugriz, npr. grizejo v trdo nebo, v dlesen ali celo v zobe zgornje čeljusti, ti svetujem, da stopiš do veterinarja čimprej (in sicer do veterinarja, ki se na te stvari spozna in ne do kar enega veterinarja!!).

To pa iz dveh razlogov:

- ker navadno taka podgrizavost povzroča psu hude bolečine in
- ker se zobe, če bi bil potreben zobni poseg, najlažje premika dokler so zobje v fazi izraščanja.

Je pa jasno, da v tem primeru pes nikakor ni primeren za nadaljno vzrejo in bi bilo nameščanje ortodontskega aparata s tem namenom zelo neetično.


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Geri , ponedeljek, 12.09.2005 : 22:23:25
to, da se celjusti razvijata loceno je povsem jasno, ampak do sedaj (zal) se nisem slisala, da bi mladic oz. mladi pes, pri kateremu se je pojavila predgrizavost le-ta popravila (no, razen ce pri tem niso pomagali ortodontski posegi, oz. operacije ::)).

Sestrica od Geri imanapačen ugriz- predgriz. Pri 2h mesecih je imela tako hudega da je vzrediteljica rekla da se ne bo nikoli popravil- no in res se ni. Se je pa zelooo izboljšal. Sedaj ima zobe skoraj v eni liniji- enako dolgi čeljusti in se skoraj ne opazi napake če se ne boljše pogleda. Res se ji je ogromno popravilo. Predvidevam da če bi bila predgrizavost manjša bi se popolnoma popravila.

Lp, Mojca


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Sassy , sreda, 14.09.2005 : 20:59:58
Mene pa zanima, če podgrizavost lahko povzroča večje težave? Če ja, pri kateri starosti se opravlja ortodontske posege in koliko to stane?



Kot je rekla oliver lahko se grize in ga boli, pa tudi ce je veliko krajsa sp. celjust, psu uhaja jezik ven, kar je zelo opazno.
Ortodontski aparati pa so zelo zakomplicirani, ker si ga pes ponavadi s taco unicuje in ga je treba stalno popravljat. Tako da ce ne gre za  resne zdravstvene tezave, temvec le za estetiko, se mi zdi brezvezno metanje denarja proc, ker je lahko neuspesno in zelo motece za psa.
Tudi jaz sem mislila da bo Sassy podgrizava, ker ji je jezicek non stop uhajal ven, imela je dvojne zobke, mlecne in stalne, pa je izgledalo kot podgriz, po puljenju mlecnih pa se je izkazalo da ima odlicen skarjast ugriz.

Lp,

Ursa


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: fairy , četrtek, 15.09.2005 : 07:05:34
Majc, če je tvoj pes resno predgrizav, to pomeni, da je spodnja čeljust toliko krajša, da grabilci ali kaninusi (spodnje čeljusti) kakorkoli motijo


Se opravičujem! Namen je bilo napisati PODGRIZAVOST in ne predgrizavost :-[!!!


Naslov: Zobki
Poslano od: popo , četrtek, 06.10.2005 : 15:36:35
Danes sem opazil da je moja mala 3 mesecna labradorka zacela izgubljati zobke. :) Zaenkrat je izgubila samo zgornji enki. Zanima me ce morem na kaj pazit zdaj ko izgublja zobke, kaj delat npr. masirat dlesni ali kaj podobnega, kako je s hrano itd.
Hvala za nasvete!

Lp, Marko & mala skrbica ;)


Naslov: Re: Zobki
Poslano od: rapgirl , četrtek, 06.10.2005 : 20:13:07
Mi nismo masirali dlesni pa to. Vendar smo svoji psici kupili kosti (zdi se mi da so iz kože). Tako, da nam ni zgrizla ničesar razen kosti in lesa. Imamo pa jo v hiši.


Naslov: Re: Zobki
Poslano od: M|my , četrtek, 06.10.2005 : 20:19:40
mogoče kakšna suha svinjska ušesa (mi imamo 5 mesečno novofundlandko je izgubila skoraj vse zobe)

LP


Naslov: Re: Zobki
Poslano od: Dani , sobota, 08.10.2005 : 07:30:04
Hrana naj bo obicajna, za dodatke naj dobi kaj za grizljanje. Naj ne bodo prevec trdi, nekaj na meji med trdim in mehkim (posuseni vampi, sapniki), tudi kaksen koscek surovega govejega, telecjega ali konjskega mesa ne bo odvec, pa kos svezih vampov. Ampak tole surovo ne vsak dan, ce mladic ni navajen, se lahko odzove z drisko. Za zvecenje naj ima vedno na voljo igraco, ki je ne bo unicila v pol ure (kong, bombazna vrv z vozli, gumijasta trirogelna igraca, ipd.). Pregledujte zobe, preverjajte izrast stalnih, navajajte jo na ciscenje... Ko bodo vsi zobje zamenjani, naj bo ciscenje redno opravilo.


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Yumi , sreda, 26.10.2005 : 11:17:33
Pozdravljeni!
Ima kdo mogoče kakšnjo izkušnjo kaj nastane,če kužku pulijo mlečni zob
katerega korenina je tako kriva da je pod drugim zobom in tam tudi en del ostane - ker se je korenina med puljenjem zlomila???!!!

Lep pozdrav


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: ModraPanda , sreda, 26.10.2005 : 13:50:02
A je normalno, da je pes medtem ko menja zobe tud sicer bol švoh, malo bol brez volje. Saj se še vedno igra in vse, sam se mu vidi, da ni čisto taprav?


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Yo , petek, 28.10.2005 : 08:58:47
Pozdravljeni!
Ima kdo mogoče kakšnjo izkušnjo kaj nastane,če kužku pulijo mlečni zob
katerega korenina je tako kriva da je pod drugim zobom in tam tudi en del ostane - ker se je korenina med puljenjem zlomila???!!!

Lep pozdrav

Ne razumem, kako se to lahko zgodi? Kje ste pulili zobe? Svetujem vam, da se obrnete na prof. Pavlico in se dogovorite za operacijo, da bo odstranil ostanek korenine!


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Smetka , petek, 28.10.2005 : 10:53:49
No, nikar k dr. Pavlici. Pri njemu se zna zgoditi, da bo žival celo dvakrat ali pa še večkrat v anesteziji zaradi zelo rutinskih zadev. Osebno se sprašujem, kako je pa to mogoče.
Yumi, to se zgodi in če veterinar ni odstranil ostanka, je pa vedel, da se je to zgodilo, ima za to gotovo razlog. Ti pa prav nobenega za paniko. Lp


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: TinaZ , petek, 28.10.2005 : 10:57:57
Predlagam dr. Erjavčevo (tudi klinika v Mestnem Logu)...


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Yumi , petek, 28.10.2005 : 19:56:49
Hvala za odgovore, se strinjam s Smetko, da veterinar sigurno ve zakaj je to dobro. Ni me zamimalo mnenje o strokovnosti veterinarja(ta je na mestu) temveč le to, če bi slučajno imel kdo za seboj že tak primer. Veterinarska oskrba je bila brez dvoma strokovna .
Lep pozdrav vsem
Ne razumem, kako se to lahko zgodi? Kje ste pulili zobe? Svetujem vam, da se obrnete na prof. Pavlico in se dogovorite za operacijo, da bo odstranil ostanek korenine!


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: fairy , ponedeljek, 31.10.2005 : 00:13:55
Yo, čudi me, da ne razumeš, kako se lahko kaj takega zgodi, ko pa ni prav nič posebnega in je namreč ravno zlom korenine najpogostejši zaplet pri puljenju tako mlečnih kot stalnih zob.  :o Vendar je pri tem potrebno nekaj znanja in oceniti, kdaj je potrebno zlomljene korenine odstraniti in kdaj ne.  Velika, ne ogromna razlika je med inficiranimi koreninami in zdravimi koreninami, zraščenimi (ankiloziranimi) koreninami z okolico in koreninami, na katerih poteka resorbcija.
Od vseh teh je npr. edino prve (in inficirane zraščene) res nujno izdreti in pustiti take korenine, če se zlomijo, je strokovna napaka, ki vedno vodi v kasnejše komplikacije oz. se težave nadaljujejo.
Korenine, ki so že v procesu resorbcije je nemogoče izdreti, ker se več ne loči zoba od okolne kosti in bi poskus odstranjevanja take korenine pomenil veliko in nepotrebno travmo za žival. Omenjeni primer velja zlasti za mačke!!
Pri mlečnih zobeh se tudi korenine same resorbirajo, če poteka menjava zob “normalno”. Yo, ali veš kolikokrat se taki zobje zlomijo, ko žival kaj trdega ugrizne in lastnik tega nikdar ne opazi, ker se preostanek korenine do konca resorbira in ne predstavlja živali nikakršne težave?
Seveda pa je to stanje potrebno ločiti od tistega, pri katerem se odlomi krona mlečnega zoba in se inficira pulpa, preko te pa zasnova za stalni zob. V tem primeru gre za inficirano korenino, ki jo je nujno izdreti!!!
Pri kopanju po čeljusti pa je vedno potrebno paziti še na eno stvar in to so stalni zobje in njihova starost.  Zelo nevarno je namreč, da se pri tem početju poškodujejo stalni zobje oz. njihove zasnove, če gre za mlado žival. In še posebno nevarno je to pri zelo majhnih živalih!!
Yo, me pa resno zanima tvoje mnenje glede ene stvari: se ti zdi prav, da je veterinar Yumi povedal, da se je korenina zlomila in je ni odstranil ali bi bilo nemara bolje, da bi ji to zamolčal, pa Yumi ne bi spraševala za mnenje ljudi na forumu.
Ker do zdaj še nikoli ni nihče omenjal, da bi se korenina zlomila, me zanima, ali meniš, da se to pač ne dogaja in da moraš biti pa res slab veterinar, da se ti kaj takega zgodi? Nemara pa veterinarji to modro zamolčijo in držijo fige, da se ne bo nič zgodilo, pa četudi so korenine inficirane :'( .


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Smetka , torek, 01.11.2005 : 11:04:30
Citat: Lanabela , Ponedeljek, 08.08.2005 : 15:49:50

Od kdaj je pa za mleèni zobek treba splo¹no anestezijo? ne reèem, kak¹en stalni koènik je lahko bolj zahteven kot sterilizacija ampak mleèni zobek... Mogoèe se jim je pa ena nula preveè zapisala. Glede na spretnost tistih, ki delajo na recepciji, bi bilo vse mogoèe. Meni so enkrat potegnili kartico 2x, enkrat sem dobila napaène konzerve, tretjiè pa bi mi skoraj zaraèunali napaèen poseg. Tam sem bila ravno trikrat. Torej...


Velikokrat je kar treba in vcasih tudi puljenje takega zoba ni macji kaselj.
Supayu je mlecni zob (caninus) odstranjeval prof. dr. Pavlica pod splosno anestezijo, potrebna je bila operacija, saj je bil zob globoko zasidran. Aja, vzrok za puljenje je bil, da si je pes zob poskodoval, zob je pocrnel, vendar pa ni nic kazalo, da se misli zaceti majati, kaj sele izpasti. No, na koncu je bilo zaradi krvavitve treba dlesen se sivati. Zaradi takih stvari lahko postane tudi puljenje mlecnega zobka precej zoprna, pa tudi draga zadeva. Je pa res, da je zgoraj napisana vsota zelo visoka. Ne vem sicer, kaj je bilo potrebno narediti, spomnim pa se, da smo takrat za Supaya placali okoli 20 tisocakov. Pa je slo, kar se tice anestezije, za veliko tezjega psa, pa se 2x so ga morali uspavati zaradi dodatnega sivanja.

Lp, Yo

 


Res bi bilo škoda ne izkoristiti znanja tistih, ki ga imajo. Lp


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Tessy , nedelja, 11.12.2005 : 20:06:35
Jaz imam še eno vprašanje glede zob : Kdaj zrastejo mlečni,kdaj ti izpadejo in kdaj začnejo rasti stalni in kdaj zrastejo?
In pa,pri mlečnih kuža gloda vse kar mu pride pod gobček,ker ga srbijo dlesni,kaj pa ,ko mu rastejo stalni? ???


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Tessy , ponedeljek, 12.12.2005 : 18:42:37
emmm...kakšem odgovor ???


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Tessy , ponedeljek, 12.12.2005 : 18:43:33
pozabla vprašaj dodat ( ?*) ::)


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: bina , ponedeljek, 12.12.2005 : 18:46:38
Tessy, mlečni zobje so prvi zobki pri mladičku. Dobi jih okoli tretjega tedna (se mi zdi). Kdaj mu izpadejo= Med četrtim in sedmim mesecem (lahko je tudi malo odstopanja). Ko stalno zob zraste, mlečni izpade (tako je ponavadi).


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Sassy , ponedeljek, 12.12.2005 : 23:48:02
Boljse je ce ima lep ugriz, ce mu izpade mlecni in na tistem mestu zraste stalni ker ime tam prostor, ce je mlecni se trdno na mestu in zraven raste stalni se zna zgodit da si bo ubral lazjo pot, to je tam kjer je vec prostora. Posledica so lahko krivo nametani zobje (se pravi niso v lepi liniji), mozen pa je celo drugacen ugriz, ce je stanje prehudo. Tudi ko menja zobovje ga srbi. Sploh, ko je mlecni izpadel in raste stalni. Lahko pa ga tudi boli, ce sile pritiskajo na kaksen drugi zobek.

Lp,

Ursa


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: mkogej , četrtek, 23.02.2006 : 17:25:25
Imam eno vprašanje...
Danes smo peljali našo 7 mesecev staro psičko (yorkshire terrier) na puljenje mlečnih zobkov.
Ko smo jo prišli iskat so nam zravem dali vseh 10 zobkov, ki so ji spulili.
2 imata izredno dolgo korenino skoraj 2/3 zoba. Strah me je, da so ji spulili stalne.
Ali je to možno?
Hvala za odgovor.


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Sassy , nedelja, 26.02.2006 : 22:13:13
Katera 2 zobka pa ce smem vprasat?


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: mkogej , ponedeljek, 27.02.2006 : 01:00:23
Tista največja.....čekani?!?! ???


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Mel , ponedeljek, 27.02.2006 : 11:06:10
Čisto tako me zanima, ali ni pri 7 mesecih še malo prezgodaj za puljenje mlečnih zobkov, in to kar vseh?  ??? Pri malih pasmah, je vredno počakati še malo, razen v izrednih primerih. Vsaj tako je bilo meni rečeno.

lp,
Diana


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: TinaZ , ponedeljek, 27.02.2006 : 13:58:37
Mel, se strinjam... Tudi jaz sem zganjala paniko, ko je Buba (francoski buldog) pri 8 mesecih se imela en mlecni zob- veterinarji so mi (seveda) priporocali takojsnje puljenje, sem pa na sreco kontaktirala vzreditelja, ki mi je povedal natanko to, da se pri malih pasmah komot pocaka do enega leta starosti. Ker so zobje majhni, ni nevarnosti, da bi stalni narobe zrastli zaradi mlecnih zob. Ce bi poslusala veta, bi bila Buba podvrzena eni narkozi vec, saj smo cez eno leto rabili operacijo zaradi zlomljenega zoba...


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: mkogej , ponedeljek, 27.02.2006 : 14:09:43
Ne vem kaj velja za vaše pasme, ampak pri yorkijih se skoraj vedno pulijo mlečni zobje.
Doma imamo 3 yorkije, mamico in dve hčerki.
Mnenja so različna, pri mamici smo zobke pulili prepozno (pri 10 mesecih) in ima zato napačen ugriz in malo krive zobe.
Ta psičke, ki smo jo zdaj peljali je imela stalne čekane že daljše od mlečnih in so jih mlečni porivali navznoter. V glavnem, veterinar in vzreditelj sta nam svetovala puljenje.
Odpadli pa skoraj sigurno nebi sami še kr lep čas in to bi se seveda poznalo na ugrizu!
Za tretjo pa bomo počakali, ker ima stalne še majhne, tako da je očitno da je stvar različna tudi od psa do psa, ne pa samo med pasmami. ;)


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: TinaZ , ponedeljek, 27.02.2006 : 16:49:34
mkogej, seveda je razlicno od psa do psa - napisala sem samo svojo izkusnjo... Ce bi Bubo dala na puljenje tistega mlecnega zoba, ki je bil pri 8 mesecih se vedno not, bi bilo za brez veze, saj je zobek odpadel sam od sebe ce slaba 2 tedna... Pravim samo, da je dobro vprasati se vzreditelja, kar pa je napisano tudi v tvojem postu...


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: mkogej , ponedeljek, 27.02.2006 : 18:52:40
Se strinjam! ;)


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Mel , torek, 28.02.2006 : 10:58:01
Mel, se strinjam... Tudi jaz sem zganjala paniko, ko je Buba (francoski buldog) pri 8 mesecih se imela en mlecni zob- veterinarji so mi (seveda) priporocali takojsnje puljenje, sem pa na sreco kontaktirala vzreditelja, ki mi je povedal natanko to, da se pri malih pasmah komot pocaka do enega leta starosti. Ker so zobje majhni, ni nevarnosti, da bi stalni narobe zrastli zaradi mlecnih zob. Ce bi poslusala veta, bi bila Buba podvrzena eni narkozi vec, saj smo cez eno leto rabili operacijo zaradi zlomljenega zoba...

Jp, tudi pri maltežanih naj bi bilo tako...oz. pri večini malih pasem :)

LP,
Diana


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Chi hu , ponedeljek, 17.04.2006 : 10:31:43
Pozdravljeni,

Zelo zanimivo je prebirati temo o mlečnih zobkih in težavah, ki se ob tem pojavljajo. Sicer ste se že dotaknili tematike, ki me zanima pa vendarle se mi poraja vprašanje o tem...Ali je t.i. mlečno zobovje že pokazatelj tega kakšno bo stalno zobovje (pravilnost ugriza itd..) ? S kakšno gotovostjo lahko predvidevamo ali bo ugriz pravilen ali ne?
Hvala za odgovore ! :) :) 


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Ninca10 , četrtek, 11.05.2006 : 09:53:28
Midva sva vceraj z Ganyem bila zopet na puljenju mlecnega zobka...tokrat inciziva (pred cca mesecem in pol je bilo potrebno izpuliti vse 4 canine)...
Tokrat sem ga peljala v Mestni log k dr. Pavlici in moram reci, da sem resnicno zadovoljna z rezultatom...zjutraj ob 8.00 sem psa pripeljala na kliniko, potem "bojni posvet" z anastezistko, ob 13.20, pa me je klicala, da lahko pridem po psa...

Ko sem ga prisla iskat, je bil pes zivahen, vesel, da me vidi, sploh se mu ni poznalo, da je bil se pred uro v anasteziji...

Ko sva prisla domov se je zapodil med svoje igracke, zacel tekati, kot ne bi bilo nic...

Ranica skoraj da ni bila vec vidna, pes ni kazal nobenih znakov boelcin...

No sedaj samo se pocakava, da se stalni zobek premakne naprej in zacne rasti na mestu mlecnega (toje bil tudi vzrok puljenja)...


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Kalsang , četrtek, 11.05.2006 : 10:41:35
Chi hu, malo pozno, ampak vseeno...

Če je ugriz pri mlečnih zobkih pravilen, potem bo verjetno tudi pri stalnih zobeh, čeprav to ni 100% garancija. Če so pa že mlečni zobki nametani in je ugriz nepravilen, potem ne moreš pričakovati, da bo pri stalnih pa kaj boljše.


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Chi hu , četrtek, 11.05.2006 : 16:54:31
Hvala Kalsang,

Kdaj se pa pri kužkih čeljust dokončno oblikuje?  Predvsem me to zanima za male pasme?

Lp pozdrav :) :)


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Kalsang , petek, 12.05.2006 : 08:23:48
Lahko ti povem samo za svojo pasmo (shih tzu). Pri šicujih se čeljust  razvija hitreje od glave, zato lahko pri pol leta starem mladiču izgleda, kot da je čeljust nekoliko predolga (kratkogobčna pasma), toda potem se pri enem letu in še pozneje razvije tudi glava (stop) in lahko postane glava bolj skladna. Kdaj točno se čeljust neha razvijati težko rečem. Mislim, da v dolžino nekako pri šestih mesecih, potem se pa lahko še ojača skupaj z glavo. Vendar so te spremembe pozneje dokaj malenkostne, zato ob menjavi zob točno veš, kaken ugriz ima kuža.


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Mel , petek, 12.05.2006 : 21:35:26
Midva sva vceraj z Ganyem bila zopet na puljenju mlecnega zobka...tokrat inciziva (pred cca mesecem in pol je bilo potrebno izpuliti vse 4 canine)...

Ninca10, koliko pa je psiček star?



Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Ninca10 , sobota, 13.05.2006 : 07:15:18
7 mesecev in pol...


Naslov: Re: Mlečni zobki - NUJNO !
Poslano od: Zobek , ponedeljek, 28.08.2006 : 17:09:15
Nujno bi rabila en nasvet v zvezi z zobki.
Naš kuža je star 3 mesece in tri tedne in
je danes izgubil svoj prvi mlečni sekalec.
Vse bi bilo v redu, če si ne par ur po tem
prečno zlomil zgornji podočnik
iz katerega mu zdaj teče kri oz. se mu
že strjuje. :'(
Zdaj pa ne vem, smešno je to, da jaz
ravno dent.med. študiram pa ne vem,
kaj bi v tem "pasjem" primeru naredila.
Možno je, da pride skozi pulpo do
infekcije stalnika, a je torej smiselno
tak zob izpulit ? Ima slučajno kdo
izkušnjo s tem?  :o

Lp od Nine in Erosa z bolečim zobom :-[


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: fairy , torek, 29.08.2006 : 06:11:20
Ja, tak zob je potrebno izdreti, naj pa to napravi nekdo, ki je temu kos, saj se lahko tudi med izdiranjem poškoduje stalni zob in bodo kasneje težave.



Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: rastalove , petek, 07.03.2008 : 11:54:12
Pozdravljeni pasji ljubitelji!

Sem nova na tem forumu in na vas se obračam za pomoč.
Sem nova lastnica malemu višavskemu terierčku in imava naslednje težave. Mali dobiva zadnje zobke in je precej bogi. Grize gumjaste igračke za pomoč. Zanima pa me, če je možno, da zaradi bolečin dobi tudi vročino? Zadnje dva dni ima čisto topel smrček. Mu lahko kako pomagam in omilim bolečine?

Najlepša hvala, rasta


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: lovethor , petek, 07.03.2008 : 13:58:35
Naš je bil čisto apatičen, ko je začel menjati zobke. Sem bila že pošteno zaskrbljena, preden sem ugotovila, da je eno z drugim pogosto povezano. Malo ga sicer opazuj, ampak mislim, da ni razloga za strah.

Sicer pa sem jaz namočila krpo, jo dala v skrinjo, potem pa sem mu to dala za grizljat. Ne vem, kje sem dobila ta nasvet in sprva sem bila malo skeptična, da si ne bi kaj prehladil, zato sem mu dajala to čisto po malo, ampak mu je zelo pasalo.


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: rastalove , petek, 07.03.2008 : 14:07:15
Hey!

Mislim, da zobkov še ne menja, ker je star dobrih 7 tednov, ampak dobiva mlečne zadnje. Veliko spi, je to normalno? Prec sem pomislila, da ima mogoče vročino (ko sem jaz bolana z vročino, mi tudi najbolj paše spat). Za jest mu dajem hrano s konzerve, ker se z briketi precej matra... Upam, da bo bolečin kmalu konec!

Ps. Bom poskusla s tvojo idejo, pa da vidim če bo kaj bolje ;-)


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Uma , petek, 07.03.2008 : 14:12:56
Pravilno si ugotovila, da to ni menjava zobkov, ampak mlecni, tako da ne bi smelo bit tezav. Ce je ko je buden zivahten (ampak mora bit zelo zivahten) potem je vredu ce precej spi, ce je tudi drugace bolj mirne sorte, bi rekla da je z njim kaj narobe, ker visavec ni pri miru, sploh ne do 1 leta starosti. Za grist mu daj bikovke, goltance in podobno, to je najboljse. Glede prehrane sem ti pa ze v ustrezni temi ugotovila. Ce mislis, da ni kaj vredu, ga lahko pripeljes k meni pokazat (pri Celju) pa da vidimo ali je skrb upravicena ali ne.


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: rastalove , petek, 07.03.2008 : 15:19:49
Yo!

V budnem stanju je pravi terier  :D živahen, igriv... Vendar to ponavadi traja cca. eno uro.. Potem pa spet spat.
Torej, bikovke na seznamu.

Hvala, rasta


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: alenka66 , ponedeljek, 14.04.2008 : 13:49:11
Naša Mimi ima pri dobrih petih mesecih še vse mlečne zobke. Je pa štajerska mešanka (malo z malim :D) zato predvidevam, da bodo odpadli kasneje, kot bi naj bilo za male pasme to značilno. Ima pa prave male žagice. Grize, da je veselje in če je le mogoče vse razen svojih igračk  ;D. Je pa pametna (na lastnico) in uničuje samo tisto, kar "lahko" - brez heca, na starinske restavrirane zadeve se ni spravila. No, pa saj jo opozarjamo, jo zamotimo in se z njo igramo, zgodi pa se, da se pogledama iz oči v oči, ko ima gobček v barski mizi  ::).


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: alenka66 , torek, 22.04.2008 : 06:30:16
No, pa smo dočakali prvi NOVI zobek. Mlečni sicer ni odpadel ampak se je umaknil na stran  :-\. Je pa to enkica. Mogoče pa bo sam izpadel. V soboto imamo pregled pri veterinarju, pa ga bom tudi na to opozorila. Lep vikend, ni kaj, ostali smo brez jajčnikov in zobka. Naporno za psičko  :D.


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Oxer , torek, 22.04.2008 : 06:46:50
Rastalove normalno je, da puppyi veliko spijo. Ker se hitro utudijo rabijo pogosto počitek.
Tudi naš višavček je imel malo topel gobček, ko je bil na vrhuncu menjavanja zob. ??? Ni panike. Če se kuža sicer obnaša normalno, potem je vse o.k. ;)


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: alenka66 , sreda, 23.04.2008 : 07:07:46
No pri podrobnem pregledu sem ugotovila, da ima naša Mimi že dva zobka nova, sicer še majhna, pa vendar, mlečna ji visita nad njima in sta skoraj pravokotno. Hmmm, upam, da bosta odpadla.  :o


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Nanook , sreda, 23.04.2008 : 07:19:50
Hm, ne prevec odlasat kar se zobkov tice, da ne bosta mlecna zacela stalnih kam "rinit".


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: alenka66 , sreda, 23.04.2008 : 13:36:48
Bo v soboto veterinar še to pogledal  ;).


Naslov: Tablete proti bolečinam
Poslano od: rastalove , torek, 20.05.2008 : 12:10:00
Živjo!

Imam 4 mesece starega višavskega terierja, ki je začel menjat zobke. Spredaj spodnje dva mu že manjkata. Zaenkrat še ni videti zametkov novih.
Ga pa zelo bolijo zadnji zobki (kočniki) in vedno, ko kaj grizlja, zraven milo stoka...
Moje vprašanje je sledeče. Mu lahko proti bolečinam dam kakšen Lekadol ali kaj podobnega? Ful se mi smili, ker je čist opehan in skoz žalostno gleda. Se mi zdi, da ga zelo boli... Ma tudi naotečene dlesni.

Hvala za nasvet, rasta


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: delavec@amis.net , torek, 20.05.2008 : 14:00:40
Ne dajaj živalim tablet, ki so namenjene ljudem, saj imajo večinoma za živali lahko resne posledice. Proti bolečinam dobiš tablete pri veterinarju, ki tudi točno pove kako jih dozirati glede na težo in jakost bolečine pri živali.


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: rastalove , torek, 20.05.2008 : 14:56:26
Hvala!
Zato pa povprašam, ker ne vem  ???
Bomo pri obisku veterinarja povprašala po čem primernem..

rasta


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: delavec@amis.net , torek, 20.05.2008 : 16:22:43
Rastalove, želim vama, da zobki čimprej nehajo boleti. :) A ne kako so ubogi tile naši mali kosmatinci kadar jih boli.


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: popo , torek, 20.05.2008 : 17:22:18
Mene pa zanima nekaj drugega...
Veliko zgodbic sem ze slisala kako se je ugriz magicno popravil, kako so cez leta zrasli zobje, ki so manjkali, itd.

Zanima me v koliksni meri mlecni zobje napovejo kaksen bo ugriz psa v odrasli dobi.
Ne govorim o popolnoma napacnem ugrizu, temvec o kaksnem zobu, ki ne raste tako kot bi moral.
Zanima me kako je s tem...
Ima kdo kaksno izkusnjo s tem? Ce mladicku kateri zob napacno raste, ali to pomeni, da bo tako tudi pri odraslem psu?

Hvala za odgovore!


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: NusaInKlaj , torek, 20.05.2008 : 17:36:13
Čisto nestrokoven odgovor iz moje strani...
Če gledam iz človeške strani. Kolikor vem nas je imela večina otrok mlečne zobe pretežno črne  ??? ampak dokaj ravne, ko pa smo malo odrasli pa je bila zgodba precej drugačna- večina je bila potrebna obiska ortodonta.

Se mi zdi, da postavitev mlečnih in stalnih zob nima veliko skupnega, razen da so oboji v ustih  ;)

Bo pa sigurno kdo, ki ima izkušnje pojasnil stvar, ki tudi mene zanima.


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: bina , torek, 20.05.2008 : 17:40:08
Popo: jaz sem do sedaj videla ravno obratne situacije: "mlecni" ugriz je bil ok in super, ko je imel pa pes stalne zobe, je imel pa napacen ugriz. Ali pa pri 1 letu škarjast ugriz, pri letu in pol pa kleščast.... upam, da se pri tebi vse super iztece ;)


Naslov: Kdaj začnejo psičku izpadati zobje?
Poslano od: x.Loty.x , četrtek, 17.07.2008 : 12:58:35
Pozdravljeni.

Kot vam že naslov sporočila pove me zanima, pri kateri starosti začnejo psičku izpadati zobje?
Komaj čakam, da moja ne bo imela več polna usta ostriiiih šivankic!  ;D (hec)


Lp, Niina & Loty


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: Drejči , četrtek, 17.07.2008 : 14:17:29
Ponavadi je tako, da se menjava zob pricne v cetrtem mesecu starosti


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: x.Loty.x , četrtek, 17.07.2008 : 17:13:31
Najlepša hvala!  :)


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: delavec@amis.net , torek, 07.07.2009 : 18:03:17
Zanima me do katere starosti ima pes še kanuse. Posvojila sem psičko kateri je neki vet. dosodil starost 2-3 leta. Sedaj, ko je imela ster. pa so ji izpulili še kanusa in so rekli, da je mlajša. Ker sem bila malce v šoku zaradi skrbi za psičko sem pozabila vprašat do katere starosti ima pes lahko kanuse. Je mešanka, manjša, 7 kg.
Hvala za odgovor, l.p.


Naslov: Re: Mlečni zobki
Poslano od: HALLER , sreda, 19.08.2009 : 15:01:23
Pozdravljeni!

Moj 5-mesečni weimaranec je v obdobju hitrega menjavanja zobkov. Danes sem pa opazila, da mu na levi strani mlečna podočnika ne izpadeta (se niti ne majeta), na notranji strani pa rasteta že stalna.
A je potrebna čimprejšnja odstranitev ali je dobro še malo počakati?
Hvala :D