mojpes.net

o psih => prehrana => Sporočilo, začeto od: Jana , petek, 18.01.2008 : 11:30:54



Naslov: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Jana , petek, 18.01.2008 : 11:30:54
Danes vam dajemo v branje en zelo zanimiv članek, ki bo morda na glavo postavil vsa naša dosedanja verovanja o pravilni in najboljši prehrani, ki jo nudimo svojemu psu/psom (in mačkom).

Ste kdaj razmišljali:

Kaj je res tisto pravo, kar bi morali jesti naši psi?
Kje je skrivnost "uravnoteženega obroka"?
Od kod izhaja večina bolezni, ki pestijo naše živali?
Kaj so psi jedli skozi zgodovino?
Kaj je osnova "umetne hrane"?
Kaj vse se skriva v vrečah z briketi in konzervah?
Kako to vpliva na pasje organizme?
Kaj lahko sami storite za boljše zdravje vašega psa?

Nič vas ne bom navajala na to, kaj je bolj prav, kaj je treba storiti, kako se odločiti ...
Prepustila vas bom argumentom in vašemu lastnemu razmišljanju o tem, kaj je res, kaj je prav, kaj je bolje ...

Najprej vas vabim, da si preberete članek Ksenije Milič Daljše in boljše življenje za pse (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=1190).

Potem vas vabim, da prebrskate spletno stran http://kuzki.povejnaprej.net.

Nato pa vas vabim sem nazaj, da nam poveste, kaj menite o napisanem in predstavljenem.

Ksenijo lahko tudi kaj vprašate, saj je obljubila, da bo v debati sodelovala.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: tina.g , petek, 18.01.2008 : 11:46:56
Sem ravno pred kratkim brala nekaj od tega avtorja na to temo. Mislim, da imam celo knjigo v e- obliki shranjeno. Avtor je opažal. da se je zdravstveno stanje njegovih psov izjemno izboljšalo, ko je začel hranit surovo meso in, da se je zelo zmanjšalo tudi obolevanje za rakom.

Zdi se mi zelo zanimivo in po eni strani zelo logično. Ker v kratkem kupujem psa, sem že razmišljala, da bi poizkusila hraniti bolj ali manj surovo meso.
Paziti naj bi bilo treba pri svinjskem mesu, ker vsebuje številne nevarne bakterije, tega naj bi bilo treba pred hranjenjem globoko zamrzniti.

Pa še to. Moj prijatelj je imel psico bobtailko, ki je imela velike težave z ledvicami. Žal je poginila še ne tako zelo v letih, zato so napravili obdukcijo. Veterinar je bil presenečen nad izredno slabim stanjem jeter, zato ga je vprašal če jo je hranil z briketirano in konzervirano hrano. Seveda jo je. Pa ne z nekvalitetno.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: kvisnar , petek, 18.01.2008 : 12:01:12
analogno temu bi tudi sodoben človek moral zavreči večino hrane, ki jo poje, ali kako?

če moja dva psa dobita kosti, se lahko vnaprej pripravim na bruhanje, driske in "nočna dežurstva". ne vem, osebno to ne razumem kot hud izkaz "zdravja".  :-\


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , petek, 18.01.2008 : 14:22:04
tina.g, veliko stvari, tudi pri jetrih in ledvicah, se da "rihtat" s hrano pod pogojem, da se zadevo odkrije kmalu oz. cimprej.
Sploh pri ledvicah velja, da ko pride enkrat o klinicnih znakov, je "fuc" ze priblizno 2/3 ledvic.

kvisnar, seveda hranjenje s kostmi ni nujno. Namesto tega lahko psu dodajas kalcij v obliki zmletih jajcnih lupin ali tablet.

O ostalem pa kasneje. ;)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Lanabela , petek, 18.01.2008 : 14:34:55
Hm. BARF in ona druga zadeva z mesnatimi kostmi ni ravno od včeraj. Pravzaprav modno zaokroži po netu takole na leto in pol. In to že toliko časa, da bi morali že imeti kakšne konkretne rezultate. In nam, nevednežem, ki zastrupljamo svoje pse, pokazati čisto konkretne pse, ki so ob BARF  in podobnem dejansko doživeli tisto obljubljeno metuzalemsko starost. Do takrat bom povsem zadovoljna z mojima čisto konkretnima psicama, ki kljub  strupeni hrani zdravi vstopata v svoje sedemnajsto leto. Mimogrede, obe sta nekoč lahko brez škode pospravili tudi takšne ali drugačne kosti. Zadnjih par let jima pa škodijo.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: takoda , petek, 18.01.2008 : 14:38:28
Ni pri prehrani s surovim mesom nevarnosti okužb z zajedalci itd? Kaj pa če pes sploh ne je surovega mesa? Čipu ga večkrat ponudim, a ga le redko poje. Kakšna svinjska jetra še, piščanca ni šans, ostalega pa tudi raje ne kot ja.
Sicer pa mu kuham vratove, puranje želodčke in svinjska jetrca. Brez riža ali testenin. Ampak to je le dodatek k briketom :-\.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: kvisnar , petek, 18.01.2008 : 14:51:46
kaj pa sečna kislina v navezavi na beljakovine in posledice njenega delovanja?



Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: AngSeter , petek, 18.01.2008 : 14:56:14
Edini tak primer, za katerega vem, se pravi pes v izjemno visoki starosti (v zadnjih nekaj letih), je bil pes v Ameriki, mislim da avstralski ovčar, ki je (verjetno že bil) od sedmega ali osmega leta vegetarjanec, se pravi glih kontra temu, in je imel/a takrat, ko sem brala članek 27 let baje. Kje je bil članek, se ne spomnem več...


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , petek, 18.01.2008 : 17:13:36
kvisnar, mislis skodljiv vpliv beljakovin na ledvice?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: tina.g , petek, 18.01.2008 : 18:20:19
S čim ve hranite?

Moji prejšnji psički je kuhala mama, potem jaz, konzervirane hrane ni jedla, briketov pa zelo malo. Jaz pač nisem pristaš industrijsko pripravljene hrane, zato mi je ta metoda zanimiva.  Nisem za striktno surovo hrano, se mi pa ne zdi nič narobe občasno hraniti tudi to. Sploh, če obstajajo kakšnee prednosti.

Vendar, če imajo psi enak metabolizen kot volkovi ali divji psi v divjini, ne vidim razloga proti takemu hranjenju. Bakterije se uničijo z zamrzovanjem. Tukaj naj bi bila sporna  svinjina, ostalo meso baje ne.

Industrijsko pripravljena hrana ima veliko prednosti ( nič kuhanja, mnogo cenejša, se ne pokvari hitro, lahko jo vzameš povsod zraven...), mene pač ne prepričajo. Nimam nič proti, ampak psa na briketih pa ne bom imela nikoli.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Felina , petek, 18.01.2008 : 18:22:25
Tukaj pa me marsikaj zanima......nisem ravno zagovornik briketirane hrane,  če bi imela čas in denar, bi jima pripravljala doma, me pa zanima naslednje......recimo moj kuža ima sečne kamne zaradi premajhne kislosti urina, kar pa povzroča prevelika količina mesa...sedaj, ko dobiva zraven navadnih briketov (Canidae) še vegetarijanske, se je stanje popolnoma izboljšalo....
in kolikor je meni znano, psi niso čisti mesojedci, saj tudi ko so žival ubili, so najraje pojedli želodec in njeno vsebino (ki vsebuje vse prej kot meso, v bistvu je bilo to bistvo obroka), notranje organe in kosti....smukali so tudi sadje in zelenjavo....tako da se mi zdi tale teorija o samem mesu malo tak tak.....ok, ogljikovih hidratov res ni bilo dosti prisotnih, dam pa roko v ogenj, da je bilo veliko zelenjave in sadja.
Bi pa rada videla kakšno študijo na psih hranjenih z briketirano hrano, kuhano hrano, hranjeno samo s surovim mesom in surovo meso mešano s sadjem in zelenjavo.
Mene bolj kot kaj drugega moti to propagiranje popolnih obrokov...narava ni popolna in vsako telo potrebuje enkrat malo več onega in drugič malo več tega in vsak nekaj drugega in  naj se telo lepo navadi, da srka in shranje takrat, ko ima in črpa iz zalog, ko primanjkuje, ne pa da je vedno vse na razpolago, ko pa se malo ravnovesje zatrese, pa so tukaj padci imunskih sistemov, alergije itd. ne vem zakaj bi moglo vse vedno biti popolno in tudi teh 27 let v optimalnih pogojih...ja kdo pa živi v optimalnih pogojih? potem bi tudi ljudje morali živeti enih 150 let v optimalnih pogojih, pa jih žal nima noben, če že ne drugega, te starši že v otroštvu tolikokrat razjezijo in se ti zgodi krivica, da so optimalni pogoji zrušeni že v samem štaru.... :P


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: tina.g , petek, 18.01.2008 : 18:22:37
Aha, pa še to. Pomembna prednost hranjenja surovega naj bi bilo tudi žvečenje. Psi naj bi se že od malega naučili jesti velike kose, jih dobro prežvečiti, s čimer naj bi si tudi čistili zobe in jačali mišice.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: tina.g , petek, 18.01.2008 : 18:25:44
To ne pomeni, da hraniš samo meso! Ampak meso, ki ga hraniš, daješ surovo. Zraven pa ogromno sadja, zelenjave, jajc, skute.... Veliko drugega. Saj po moje je zato ta toliko bolj zdravo, kot pa razni umetni vitamini itd.

P:S: Pozdravljena!


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Felina , petek, 18.01.2008 : 18:31:06
Mojadva na redni bazi dobivata zraven briketov in dodatkov za boljši okus tudi ogromne surove kosti z ogromno mesa, tako da veliko žvečita, zobje so posledično beli in še mir imam v bajti.....bo pa prišel čas, ko bosta tudi na surovem pristala, se že dolgo pripravljam na to, vendar mi določene okoliščine tega še ne dopuščajo...sem se pa za to odločla sama, brez kakršnih študij in kompliciranj...ker mi je to edino logično...bodo pa še kakšni briketi kdaj vmes (malo junk fooda pa more bit  ;))

Sem malo preletela tisti članek in je povsod bilo samo meso, meso, meso.....kar malo preveč mesa.... ;)

P.S.: pozdravček nazaj


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanda , petek, 18.01.2008 : 18:34:05
Že dolgo sem "sita"  :P  briketov  ;) oz. ne zaupam ali drugače povedano dvomim (zaradi vse večjega marketinga in pehanja za dobičkom) proizvajalcem pasje hrane in z veseljem bi se ji odpovedali pri nas doma. Samo  :-\..... stvar se mi zdi zelo zanimiva in mislim, da v mnogočem drži, pa vendar dvomim, da bi jo znala prav pripraviti, čeprav sem prepričana, da bi bile moje zverince navdušene.... Predvsem me skrbijo kosti - ki jih prenašajo slabo in surovo meso - zaradi možnih okužb....pa še vprašanje, kje za vraga naj kupim meso, ki je ok  .... Roko na srce in čeprav se čudno sliši -  zase in za moje človeške člane ne razmišljam toliko o tem kaj jemo kot o tem kaj bodo jedli psi  ???....

Nanook .... ko si boš uspela utrgati malo več minutk, bom zelo vesela tvojega mnjenja  ;)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Povejnaprej , petek, 18.01.2008 : 22:23:20
Pozdravljeni!

Jani sem obljubila, da bom občasno pogledala k vam in odgovorila na nekatera vprašanja. Že vnaprej se opravičujem, ker zaradi zasedenosti (in mojih kužkov, ki me očitajoče gledajo, ko sedim za računalnikom) ne bom vsak dan tukaj, tako da če ima kdo konkretna vprašanja glede prehrane ali zdravstvenih težav, me lahko kontaktira prek spletne strani o naravni pasji prehrani (http://kuzki.povejnaprej.net).

Želela bi predvsem pomagati tistim, ki bi s surovo hrano poskusili, pa ne vedo kako ali imajo določene pomisleke. Razumem, da ni lahko kar zavreči vsega, kar (mislimo, da) smo vedeli. In včasih se je laže odločiti, če ti nekdo iz prve roke pove vse dobre in slabe plati.

Na nekatera vprašanja boste odgovore našli že na spletni strani. Tule bi samo na hitro povedala nekaj stvari:

  • Nikakor ne gre za to, da bi hranili samo z mesom. Glavna sestavina naravne pasje prehrane so surove kosti Tudi kritične pripombe so dobrodošle, ampak fino je, če ste proti potem, ko ste že prebrali. OK?
    Moji psi in psi mojih prijateljev v enem letu še nikoli niso imeli driske. Pri briketih pa velikokrat.
    Strinjam se, da je tudi doma kuhana hrana boljša od industrijske. Tako vsaj veste, kaj gre noter.  Še boljše je mešano, malo surovo in nekaj doma skuhanega (če to seveda niso makaroni, riž, polenta, soja, krompir itd.) Najboljše in najbolj naravno pa je surovo. Vprašajte svojega psa!
    Strinjam se z Nanook, ko se simptomi bolezni ledvic pokažejo, je navadno že prepozno. Poudariti pa moram, da kosti nikakor niso potrebne samo zaradi kalcija: so vir encimov, in če so surove, so encimi živi. So tudi izvrsten naravni vir vitaminov, topnih v maščobi (A, D, E), ki jih pes vse  zelo potrebuje. So tudi vir vitamina C, kroma, bakra, joda, železa, magnezija, mangana, fosforja, kalija, selena, silicija in žvepla.
    Gled vpliva na ledvice: ne moremo istovetiti psa s človekom, saj njuna presnova ni enaka. O podrobnostih mogoče kdaj drugič, za zdaj bi samo ponovila, da, prvič, opisana prehrana ne vsebuje tako zelo veliko mesa, pretežno gre za kosti in maščobe; drugič pa so psi tako jedli kar precej milijonov let, ko teh sodobnih teorij "uravnovešene prehrane" še nikjer ni bilo, pa ni videti, da bi bilo z njihovimi ledvicami kaj narobe. Dokler niso začeli jesti briketov.
    Bakterije pri psih niso problem, ker njihova želodčna kislina - za razliko od človeka - zlahka opravi s salmonelo, E. coli in podobnim. Treba se je samo držati osnovnih pravil higiene v kuhinji, kot se jih držimo pri pripravi lastne hrane.  Tako da mesa (razen svinine, zaradi trihinoze) niti ni potrebno zamrzovati. Mi ga ne zamrzujemo in doslej ni bilo težav. In kot rečeno, mesa niti ni treba veliko dajati, tako da naravna surova prehrana ni draga.
    O zajedalcih je že precej napisanega na spletni strani, pa še bomo dodali. Tudi nekaj o naravnih sredstvih za zaščito pred zajedalci in njihovo odpravljanje.
    Tudi o študijah se na spletni strani že kaj najde.

Vsak se bo odločil seveda sam. Osebno briketov ne bi enačila z junk foodom. Ko potegneš črto, je velika večina teh izdelkov veliko slabših za psa kot  junk food za človeka. Razmislite, kaj je najbolj naravno - in poskusite s kakšno kostjo. Ali dvema. Vaš kužek vam bo hvaležen!

Lp, Ksenija


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: takoda , sobota, 19.01.2008 : 10:36:41
Hvala za odgovore. Mene je najbolj skrbelo ravno to, da s surovim mesom ne faše kakšnih zajedalcev ali česa podobnega, čeprav sem že slišala da imajo psi želodčne encime, ki to golazen dotolče. Bomo poskusili s surovim mesom namesto s kuhanim, čeprav ga nima prav rad.
Lp


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: tina.g , sobota, 19.01.2008 : 11:23:56
Me ne pa zanima kaj je narobe s polento rižem in testeninami?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: terier , sobota, 19.01.2008 : 11:51:09
Preberi članek :o :o - in pa pes je mesojeda žival tako kot njegovi sorodniki divji psi,volkovi.....!!!!

lp ;)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: kvisnar , sobota, 19.01.2008 : 11:59:30
drugič pa so psi tako jedli kar precej milijonov let, ko teh sodobnih teorij "uravnovešene prehrane" še nikjer ni bilo, pa ni videti, da bi bilo z njihovimi ledvicami kaj narobe. Dokler niso začeli jesti briketov.

kar precej milionov let?! oh, come on...
na, zadošča, da se sprehodimo le do plebejske wikipedije... dva klika in kaj pravi:

Citat
Based on DNA evidence, the wolf ancestors of modern dogs diverged from other wolves about 100,000 years ago, and dogs were domesticated from those wolf ancestors about 15,000 years ago. This date would make dogs the first species to be domesticated by humans.

z veseljem bi prebrala pregledno znanstveno analizo stanja ledvic psov v obdobju zadnjih nekaj milionov let, zato prosim za navedbo kakšnega vira, ki potrjuje tukaj podano tezo.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: tina.g , sobota, 19.01.2008 : 12:02:55
 Nekaj informacij je tudi meni malo čudnih. Zato tudi mene zanima kakšni so viri za nastanek tega članka.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , sobota, 19.01.2008 : 12:52:37
Itak, da ne morem biti tiho. ;)

Najprej se moram vtaknit v evolucijo. Ta nima namena, niti načrtno ničesar ne izdeluje. Zadeve se pač zgodijo zaradi selekcije, pretoka genov, genskega drifta in tako dalje.

Kaj je naravna prehrana psov?

Je to prehrana volkov, ker bi naj pes itak bil volk?

Volkovi v naravi jedo marsikaj, Mech v svoji knjigi "Wolves, behavior, ecology and conservation pravi takole": While the wolf is popularly viewed as a consumate carnivore, it belongs to a family of carnivores that is adapted to feeding on a diverse array of foods. Wolves and other canids obtain most of their food from prey, but they are not exclusive meat eaters, or hypercarnivores, like the many species of cats.

O volkovih in rastlinju pravi takole: Fruit may provide vitamins for wolves in summer, as even in North America it is not uncommon to find seeds from raspberries and blueberries in wolf scats. Cherries, berries, apples, pears, figs, plums, grapes, melon and watermelon have been reported in wolf scats. Grass merits brief mention, as it appears in wolf scats in North America as well as in Eurasia with 14-34% frequency. Possibly grass acts as a scour or inducement to vomiting, ridding the intestine of parasites or the stomach of long guard hairs that delay passage of food through the gut, or as a source of vitamins.

Že če se osredotočimo samo na plen, najdemo precejšno raznolikost. Manjše živali volkovi pojedo cele, ne ostane skorajda nič. Pri večjih živali pa se opazi izbiranje določenih delov-zaporedje. Tako se volkovi najprej spravijo na večje notranje organe (pljuča, srce, jetra), prav tako pojedo želodčno in črevesno steno, medtem ko jih vsebina ne gane. Pojedo tudi ledvica in vranico in seveda mišice. Na koncu pridejo na vrsto še koža in kosti. Dejansko lahko naenkrat požrejo tudi 25% svoje teže. Tako hranjenje seveda ni najbolj zdravo, je pa sigurno naravno. Posledica tega naravnega hranjenja so, med drugim, tudi tekoči-driski podobni iztrebki. The wolf's diet, except for hair and bone, is higly digestible-generally in excess of 90%, based on experiments with dogs.

Prehrana volkov je torej zelo raznolika. V Severni Ameriki jedo eno, v Evropi drugo, kje v Aziji spet nekaj tretjega. Katero je tisto pravo za pse, ki so še toliko bolj kot volk raztreseni po celem svetu?

Je torej naravna prehrana psov pravzaprav prehrana divjih psov? Kaj pa je to divji pes? Gre tu za vrsto, ki ji nekateri tudi rečejo divji pes (african wild dog)? Mislim da ne, sicer čisto simpatična živalca je daleč od (našega) psa. So torej divji tisti psi, ki še danes živijo podobno kot njihovi predniki-torej paria, morda tudi novogvinejski pojoči pes in dingo?

Po mojem mnenju lahko pod oznako divji psi razumemo tiste pse, ki niso lastniški, tvorijo pravzaprav že populacije prostoživečih posameznikov, ki niso direktno odvisne od človeka. Hranijo se z odpadki, najdemo jih predvsem v okolici smetišč, v primeru bolezni predstavljajo tudi nevarnost lokalni človeški populaciji, sicer pa načeloma niso škodljivi. Če se njihovo prehrano smatra kot naravno, potem moramo tudi naše pse začeti hraniti z odpadki.

Zanimivo je morda tudi tole; psi imajo v primerjavi z volkovi manjše glave, manjše možgane in manjše, manj robustne zobe.

If we compare a hundred-pound dog with a hundred-pound wolf, the dog's head is 20% smaller.

A dog's skull that is exactly the same size as a wolf skull requires the dog to be a big one, weighing 150-180 pounds, and the wolf to be about normal, one hundred pounds. Yet even though their skulls would be the same size, the dog's brain ist still 10% smaller.

Dog teeth are also smaller than wolf teeth. Dogs have the same number nad kinds of teeth as wolves, coyotes, and jackals, but even twenty-five-pound coyotes can have bigger, more robust teeth than dogs of twice their size. In comparison with those of the rest of the genus Canis, dog teeth are cute.


(iz Dogs: a startling new understanding of canine origin, behavior and evolution, avtorja R. in L. Coppinger) (http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0684855305/qid=1121430392/sr=8-2/ref=pd_bbs_2?v=glance&s=books&n=507846)

Če torej predpostavimo, da je volk s svojimi močnimi zobmi, veliko glavo in velikimi možgani odlično prilagojen svojemu plenu, čemu je potem prilagojen pes s svojimi švohcanimi zobki, majhno glavo in, hm, intelektualnim primanjkljajem? Moje mnenje je-vsemu, kar smo ljudje pred tisoči let začeli metati stran.

Res je, da sta si, kar se DNA tiče, volk in pes zelo podobna. Prav tako smo si zelo podobni ljudje in šimpanzi, pa smo si vendar tako zelo različni.

Prav tako ni res, da potrebujejo geni desettisoče let za spremembe. Kje pa! Spremembe so lahko zelo zelo hitre, čas pa je primerneje meriti z generacijami in ne z leti.

Kot je kvisnar napisala, bi naj bili psi po nekaterih raziskavah precej starejsi. Poleg tega naj bi do prve udomacitve prislo v vzhodni Aziji, podrocje danasnje Kitajske, blizje morju. Tudi ne velja vec, da je psa aktivno udomacil clovek, ampak lahko recemo, da se je udomacil sam. Z odprtjem nove nise so najpogumnejsi dobili nov vir hrane, lov tako ni bil vec neobhodno potreben, zato verjetno tudi manjse glave, zobje in, hm, pamet.




Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: kvisnar , sobota, 19.01.2008 : 13:47:34
čemu je potem prilagojen pes s svojimi švohcanimi zobki, majhno glavo in, hm, intelektualnim primanjkljajem? Moje mnenje je-vsemu, kar smo ljudje pred tisoči let začeli metati stran.

tudi jaz razmišljam v to smer, ja. nenazadnje je prav prijateljevanje s človekom definiralo psa kot takega, k temu "paketu" pa neizogibno paše tudi način prehrane. sicer pa: ful lep prispevek, fajn branje :)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Lanabela , sobota, 19.01.2008 : 13:48:48
Kaj naj bi bila naravna hrana psov? Se kar strinjam z Nanook. Vsemogoči odpadki najslabše vrste (ljudje, s katerimi so živeli prvotni psi, si nikakor niso mogli privoščiti, da bi metali stran ali psom karkoli uporabnega). Psom so ostali v glavnem najraznovrstnejši dreki, mrhovina, sem ter tja kakšna do skrajnosti oguljena kost, verjetno so si psi nabrali tudi kakšne jagode in koreninice - to znajo nakateri malce bolj prvobitni še zdaj. Pa kašen majhen plen, recimo kakšni glodalci (tisti, ki so bili dovolj uspešni pri samostojnem lovu na večjo divjad niso iskali bližine ljudi in so ostali ali postali volkovi). Dovolj za preživetje, ampak dvomim da so dočakali kakršno koli omembe vredno starost.

No, malo kasneje, ko so se ljudje za stalno naselili in se spremenili v kmete, pa psov tudi niso hranili na veliko z mesom, ga še zase niso imeli. Psi so dobili - odvisno od tega, kje so živeli - polento, ječmen, riž, mogoče še mleko, pa kakšno oglodano kost za priboljšek.

Vsekakor pa psi nikoli in nikdar niso jedli zmletih kosti.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: lejca , sobota, 19.01.2008 : 14:24:59
Se strinjam z Nanook.
Članek o prehrani je pa preveč poljuden in nima nobene znanstvene podlage, da bi lahko razmišljala v tej smeri. Dokler ne bom dobila bolj strokovne razlage, bosta moja psa ostala na briketih in kuhani hrani, ki vsebuje tudi ogljikove hidrate.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , sobota, 19.01.2008 : 14:30:35
Lejca, poglej se na spletno stran, je bolj podrobno razlozeno.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: tina.g , sobota, 19.01.2008 : 14:32:49
Mene pa zelo mika prehranjevanje s surovim. Ampak ne izključno to. Všeč mi je, ker se hranijo veliki kosi s skostmi, pes krepi mišičevje vratu in prsnega koša, ter si seveda čisti zobe.  

Briketov in konzerv kot glavni obrok ne mislilm hranit, ker sem prepričana, da vsebuje meso slabše kvalitete, kot mi ga odreže mesar v mesnici.

Sicer pa saj sam vidiš kaj paše tvojemu psu. Enim briketi, drugim meso... Sem na nekem drugem forumu veliko prebrala na to temo, vendar se oglašajo samo ljudje z dobrimi iskušnjami ( svetleča dlaka, bolj zdravi psi...), verjetno pa nekaterim psom ta način ne ustreza.
Si tudi ne znam predstavljat čivave, ki bi ji dali za kosilo celo kokoš!


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Lanabela , sobota, 19.01.2008 : 14:54:57
Ne vem sicer kakšnega psa imaš, ampak veselje do rednega hranjenja s celimi kurami in velikimi kosi surovega mesa s kostmi bi te prav hitro minilo, če bi imela svetlega dolgodlakega psa, še zlasti če ga imaš povrhu še (kako nenaravno) v stanovanju.
Moje psice, tiste ki si to še lahko privoščijo, občasno dobijo kaj takega. Ali pa kakšno veliko plahto neopranih vampov. Neznansko uživajo, samo svinjarija, ki jo naredijo je pa nepopisna. Svinske so po tacah vsaj do komolcev, po gobcu do oči, da o podbradku ne izgubljam besed.

Če te skrbi kvaliteta biketov in ne veš kam z denarjem, lahko mirno kupuješ brikete po 10€ kilco. Kakršne ravno si zmisliš, tudi takšne z mesom, kakršnega ti niti mesar ne more odrezati.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: srčica rubi , sobota, 19.01.2008 : 17:12:48
tralala in hopsasa.. vse lepo in prav.. samo da ne bodo potem te psi končali pri nas na patologiji ker bodo podlegli travmatskemu gastritisu katerega glavni vzrok so ravno kosti! (pa že zdaj ta vzrok smrti ni ravno redek! Prednjačijo le še strelne rane in pa zastrupitve) Če se revež ne bo že ravno kar takoj zadavil.

Lahko pa rečem, da bi zelo rada vidla psa, ki bi v naravi živel 27 let. Pa tudi pripadnika pasje družine, ki bi v naravi pojedel 50% kosti, pa da ni hijena! hm.. pa tudi one mislim, da bi veliko raje najprej pojedle drobovje! V drobovju uplenjene rastlinojede živali je pa kaj? Jaaa.. hrana za rastlinojede! :D in jaaaa.. vir ogljikovih hidratov, ne da bi mu jih človek dal na krožnik :D toliko o tem da je za psa samo meso, če se že ravno oslanjamo na to kaj jedo ˝psi˝ v naravi.

Glede gobca in zob.. koliko od vas psu RES VSAK dan očisti zobe s ščetko in pasto za pse? no.. morda če bi vedeli da je kar 80% če ne več psov, ki trpijo zaradi bolezni ust in zobovja, ko se stvari tako stopnjujejo, da jim izpadejo vsi zobje, če jim že ravno ne poči kar cela čeljust.. bi število lastnikov, ki bi psu očistili zobe ne pa se zanašali na magično čistilno sposobnost nekih pribolškov in kosti, povečalo in število psov s smrdljivm gobcem, ko mu vse gnjije tam notri od bakterij, ki se veselo množijo v naslagi, da ima potem tako resne in hude težave, zmanjšalo.

je pa res da je precej vse skupaj komercialno in da veterinarji ponujajo pač hrano sponzorjev.. niso pa vsi tako začasom.. pa ne vem.. kak pa veste da tu tudi ni zgolj en velik nateg? Da bi bla hrana za psa res 100%.. ma to še če bi vam jo strokovnjak sestavil ne bi mogel garantirat tega, kaj šele da bi bila ta sestava dobra za vse. Veliko je stvari, ki jih je treba vedeti in poznati, da res lahko pravilno sestaviš obrok tako da ne vem no, če bi kar prec zagrabila za to.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: takoda , sobota, 19.01.2008 : 17:20:30
Po današnjih ugotovitvah Čip je surovo meso; poščančji file in svinjski bočnik, pa tudi kitajsko zelje mu je zelo všeč :D. Ker pa nimam ravno poslanske plače, bodo še vedno na jedilniku briketi, ter meso kot dodatek, zelenjava in sadje ter čaj z medom.
Zobe mu vsak dan mažem z gelom proti kamnu in sva ga že lepo spravila dol.
Jaz mislim, da noben ekstrem ni dober. Raznoliko, brez  sladkorjev in makaronov, pa bomo vsi zadovoljni.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , sobota, 19.01.2008 : 17:24:30
Volkovi vsebine drobovja ne pojedo, ampak iztresejo ven (kolikor pac gre), edino manjse zivali pojedo cele.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: flufi , sobota, 19.01.2008 : 17:33:54
Lanabela,
mi lahko zaupaš, kje dobiš plahto neopranih vampov?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Felina , sobota, 19.01.2008 : 19:52:34
No, sedaj pa so se stvari že malo bolj konkretizirale.....hvala Nanook.

meni se hranjenje z briketi zdi sporno v toliko, kolikor je to industrijsko pripravljena hrana (kot da bi se sama ves čas prehranjevala s konzervami, tudi tukaj ne veš kaj ti zameljejo...tudi miške med kislimi kumarami  ;)) in nisem ravno pristaš takšnega načina hranjenja, čeprav ko sem šla delat izračun, koliko bi me stalo hranjenje vsak dan s surovim mesom....hehehehe...kaj naj rečem, si bom mogla omislit službo z višjo plačo  :-[

tudi večje količine kosti moja psa zapirajo, zato pa dobivata samo res ogromne kosti, ki jih ne moreta zglodati do konca, ampak samo hrustance dol pobereta in nekaj malega kosti, pa še to zmeljeta.

resnično me zanima tudi, kje se začne definicija naravne prehrane za psa, ker če se to začne pri prvih psih, ki so se začeli približevat človeku, ki so žrli naše iztrebke in ostanke, potem je to za moj okus malo nagravžno in pač tega veselja ne bosta dobila.

sploh pa mi ni jasno kaj je difinicija popolnega obroka za bilokatero živo bitje na tem svetu....se mi zdi, da je ta težnja v popolnost presegla že vse meje in če bo pes dobil malo tega malo onega v mejah normale, ga ne bo ravno pobralo, nihče pa ne živi večno.





Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: srčica rubi , sobota, 19.01.2008 : 20:09:39
Volkovi vsebine drobovja ne pojedo, ampak iztresejo ven (kolikor pac gre), edino manjse zivali pojedo cele.

groovy.. tole pa priznam nisem vedla.. hvala za še eno potrdilo, da naši prof. ne vedo vsega in spodbudo za samostojno brskanje!  ;)  vseeno pa me v oči bode tistih 50-60% kosti.. me res skrbi, da bomo dobili veliko psov za vaje sekcije! Pa če že kosti.. nej ne bojo lih kurje, ko to se pa res lah hitr na zelo nevarne ostre dele zdrobi. Pa še vedno.. PUCAT ZOBE ne sam kosti dajat.

Sicer, če je meso in drobovje namenjeno za človeško prehrano bi naj bila žival še pred zakolom dobro pregledana in nič kar je sporno ne gre naprej.. upam, da je res tako! Počas že res dvomim v vse.. ko tudi človeška hrana ni več tisto kar naj bi bila  :-\   samo, da ne bo to pomenilo, da boste zdaj pa svojim psom dovolili jesti nepregledano meso.. predvsem drobovje, ker tam je itak največ parazitov.. sploh kaka pljuča pa jetra znajo bit kar precej inficirana.

Pa dajte se pozanimat malo kaki dodatki (vitamini in minerali) so potrebni zraven, da ne bo enega preveč drugega premalo.. ker, vsega kar rabi pač s hrano ne dobi.. kokr kol je že naravna! Pa to ne pomeni, da se kupi pač en pripravek v trgovini pa se ga šopa po občutku. Ker potem se pa ne čudit da pes ne do dosegel prav velike starosti.. Jaz sem recimo na VMP opazila, da je slovenska verzija navodil za doziranje čist drgač kot angleška oz. so pri prevodu pozabili napisati da se daje 2-3 tedne s 3-4 meseci premora.. kar je pa zelo pomemben podatek!!


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Povejnaprej , sobota, 19.01.2008 : 21:08:23
Najprej o tem, da za članek "ni znanstvene podlage". Preberite si spletno stran, ki je v članku omenjena. Tam je navedeno za celo stran literature, na podlagi katere je članek nastal, pa še to le tiste najvažnejše. Ne bom citirala vira za vsak stavek posebej, vendar je vse znanstveno podprto.

Mogoče pa lahko nasprotniki teze navedete kakšno literaturo, ki podpira makarone, poletno riž?

Ali morda brikete?

Pri tem seveda ne mislim na prospekte izdelovalcev ali na "nepristranske" študije, ki so jih opravili oni sami. (Večino študij so pa tako ali tako opravili oni ali ljudje na njihovih plačilnih spiskih, saj imajo prav izdelovalci pasje in mačje hrane največ denarja).

Glede milijonov let: VSAKO današnje živo bitje, pa tudi tista, ki so že izumrla, je nastajalo toliko časa. Nič se ni pojavilo kar iz nič, pred 100.000 leti. Tako da tudi "wolf ancestors of modern dogs" so imeli svoje prednike, ne? In glede 15.000 let: to je bil začetek, ko se je takratni prednik današnjega psa ljudem že približal in se držal v njihovi bližini, ker je dobil kakšno kost (kost, ne briketov). Zares udomačil pa je človek psa šele, ko se je "udomačil" tudi sam. To je bilo pa pred približno 10.000 leti.

Zahteva po analizi pasjih ledvic za milijone let nazaj? Hm, ali sem morda stopila na žulj kakšnemu zastopniku izdelovalca briketov? Vsem drugim je namreč jasno, da pasje ledvice s beljakovinami nikoli niso imele težav. Preveč beljakovin (namreč, če bi res jedel izključno samo beljakovine) bi bilo za psa škodljivo predvsem zato, ker potem ne bi vnesel v telo dovolj drugih snovi, ki jih potrebuje. Ali pa je zdaj sporno tudi to, da je pes (vsaj pretežno) mesojeda žival? Šmenta, mogoče so pa v Wikipediji pozabili omeniti, da NI briketojed ...

Citat
Najprej se moram vtaknit v evolucijo. Ta nima namena, niti načrtno ničesar ne izdeluje. Zadeve se pač zgodijo zaradi selekcije, pretoka genov, genskega drifta in tako dalje.


Nanook očitno rada polemizira zaradi polemiziranja. Evolucija je plod in neposredna posledica selekcije. Zato evolucija seveda privede natanko do tega, kar sem napisala. S seciranjem vsake besede in njene nianse psom ne bomo kaj dosti pomagali. Dejstvo  je, da do pred nekaj desetletji psi niso živeli od briketov, zdravstveno jim je pa šlo neprimerno bolje kot dandanes. Ampak čisto razumem tiste, ki pravijo, da je najboljša zlata sredina. Težko je kar spremeniti vse navade in postaviti vse na glavo. Vendar za psa zlata sredina nikakor ni najboljša. Recimo za primer, da je voda za psa najboljša pijača, alkohol pa največji strup. (Prosim ne se zdaj spuščati v to, ali se s tem strinjate ali ne, to je samo primer).

Ali je potem najboljše, da pes vse življenje pije špricer?

V obdobju enega leta hranjenja devetih psov s surovimi mesnatimi kostmi (mimogrede, te stanejo  okrog 1 € za kilogram, zato ne razumem, zakaj toliko prispevkov omenja, kako je ta prehrana draga - ponavljam, psov ni treba hraniti z mesom, poleg tega po teži potrebujejo veliko manj naravne surove hrane na dan, kot bi potrebovali briketov, saj je "živa" hrana neprimerno bolj polna hranil, pa tudi pokakajo je manj!) ni bilo še niti enega primera travmatskega gastritisa ali druge zdravstvene težave s kostmi, čeprav se je - zlasti na začetku - dogajalo, da so nekateri od psov kosti včasih kar metali vase, kot da ne morejo verjeti tej sreči, da so dobili kaj takšnega za jesti.

Torej, to ni prehrana s surovim mesom, mesa je v takšni prehrani mogoče 10 %. Pa tudi če ga daste manj, ne bo nič narobe. Mi ga dajemo pretežno kot drobivino, včasih pa dobijo cele ribe. Da, cele, neočiščene, z glavo in kostmi vred. Če so kosti surove, niso krhke in lomljive, tako da jih pes brez težav požre.

Seveda zobe lahko čistimo tudi z gelom in drugimi stvarmi, ampak to

a) je dodaten strošek
b) ni naravno.

Menim, da je treba pse hraniti in tudi sicer zanje skrbeti čimbolj naravno, s čimmanj kemije. In kaj je naravno? Globoko v srcu mislim, da vsi dobro vemo, kaj je naravno. Tudi če o tem ne filozifiramo po forumih do nezavesti. Ali pa dobro vemo vsaj to, kaj NI naravno. Briketi NISO naravni. Umetne glodalice in geli za zobe tudi ne. Več o načinu hranjenja, evolucijskih razlogih in dokazih za to, da testenine & company niso zdravi za pse, pa lahko preberete na spletni strani.




Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: takoda , sobota, 19.01.2008 : 21:25:35
Citat
Seveda zobe lahko čistimo tudi z gelom in drugimi stvarmi, ampak to
Aha, nisem omenila, da je imel moj pikec res ogromno kamna na zobeh. In tako trdovratne nadlege, res  ne verjamem, da bi lahko odpravila samo z glodanjem kosti. Kako se je prehranjeval preden je prišel k meni ne vem, verjetno bolj borno.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Tetameta , sobota, 19.01.2008 : 21:48:35
Citat
Želela bi predvsem pomagati tistim, ki bi s surovo hrano poskusili, pa ne vedo kako ali imajo določene pomisleke. Razumem, da ni lahko kar zavreči vsega, kar (mislimo, da) smo vedeli. In včasih se je laže odločiti, če ti nekdo iz prve roke pove vse dobre in slabe plati.

Na nekatera vprašanja boste odgovore našli že na spletni strani. Tule bi samo na hitro povedala nekaj stvari:

    * Nikakor ne gre za to, da bi hranili samo z mesom. Glavna sestavina naravne pasje prehrane so surove kosti Tudi kritične pripombe so dobrodošle, ampak fino je, če ste proti potem, ko ste že prebrali. OK?
      Moji psi in psi mojih prijateljev v enem letu še nikoli niso imeli driske. Pri briketih pa velikokrat.

Veš kaj... Dej oglasi se recimo čez ene 20 let in če bo tvoj pes takrat še živ, pol bom tut jaz malo premislila o temu načinu prehrane za psa... Do takrat pa bom še naprej zastrupljala svojega psa s konzervami...  :P


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Povejnaprej , sobota, 19.01.2008 : 22:27:27
Nekatere trditve Nanook se čisto ujemajo z načeli naravne prehrane, ker pa puščice letijo v vse smeri, tudi v popolnoma zgrešene, si tudi jaz ne morem kaj, da jih ne bi pokomentirala:


Citat
Kaj je naravna prehrana psov?

Je to prehrana volkov, ker bi naj pes itak bil volk?

Volkovi v naravi jedo marsikaj, Mech v svoji knjigi "Wolves, behavior, ecology and conservation pravi takole": While the wolf is popularly viewed as a consumate carnivore, it belongs to a family of carnivores that is adapted to feeding on a diverse array of foods. Wolves and other canids obtain most of their food from prey, but they are not exclusive meat eaters, or hypercarnivores, like the many species of cats.

Točno to smo napisali tudi mi na spletni strani http://kuzki.povejnaprej.net.


Citat
O volkovih in rastlinju pravi takole: Fruit may provide vitamins for wolves in summer, as even in North America it is not uncommon to find seeds from raspberries and blueberries in wolf scats. Cherries, berries, apples, pears, figs, plums, grapes, melon and watermelon have been reported in wolf scats. Grass merits brief mention, as it appears in wolf scats in North America as well as in Eurasia with 14-34% frequency. Possibly grass acts as a scour or inducement to vomiting, ridding the intestine of parasites or the stomach of long guard hairs that delay passage of food through the gut, or as a source of vitamins.

Seveda jedo še druge stvari - saj reveži jedo celo brikete! Če ne dobijo drugega. Če pa mu damo na izbiro mozgovo kost, se bo na cherries and berries tako požvižgal, da se bo kar kadilo.


Citat
Že če se osredotočimo samo na plen, najdemo precejšno raznolikost. Manjše živali volkovi pojedo cele, ne ostane skorajda nič. Pri večjih živali pa se opazi izbiranje določenih delov-zaporedje. Tako se volkovi najprej spravijo na večje notranje organe (pljuča, srce, jetra), prav tako pojedo želodčno in črevesno steno, medtem ko jih vsebina ne gane. Pojedo tudi ledvica in vranico in seveda mišice. Na koncu pridejo na vrsto še koža in kosti. Dejansko lahko naenkrat požrejo tudi 25% svoje teže. Tako hranjenje seveda ni najbolj zdravo, je pa sigurno naravno. Posledica tega naravnega hranjenja so, med drugim, tudi tekoči-driski podobni iztrebki. The wolf's diet, except for hair and bone, is higly digestible-generally in excess of 90%, based on experiments with dogs.

Točno tako, prehrana kanidov je raznolika, medtem ko z briketi tega ža ne posnemamo, tudi če odmislimo, da zanje briketi sploh niso naravni. Tudi mi dajemo svojim psom vse notranje organe, vključno z možgani. Ne strinjamo pa se, da ta prehrana, ki je seveda naravna, ni zdrava. Če živo bitje že ves čas tako jé, potem je temu genetsko prilagojeno. Precej bolj nezdravo je to, kako jejo naši psi: vsak dan, včasih tudi po večkrat, vmes pa že razni priboljški.


Citat
Prehrana volkov je torej zelo raznolika. V Severni Ameriki jedo eno, v Evropi drugo, kje v Aziji spet nekaj tretjega. Katero je tisto pravo za pse, ki so še toliko bolj kot volk raztreseni po celem svetu?

Ne vem, kako je iz gornjih citatov knjig razvidno, da je prehrana "torej zelo raznolika". Vsi jedo plen, in vsi pojedo večinoma ves plen. Kaj je tu raznolikega? In ker njihov plen nikoli ni debel, predstavljajo po teži večino njihove prehrane kosti.


Citat
Je torej naravna prehrana psov pravzaprav prehrana divjih psov? Kaj pa je to divji pes? Gre tu za vrsto, ki ji nekateri tudi rečejo divji pes (african wild dog)? Mislim da ne, sicer čisto simpatična živalca je daleč od (našega) psa. So torej divji tisti psi, ki še danes živijo podobno kot njihovi predniki-torej paria, morda tudi novogvinejski pojoči pes in dingo?

Po mojem mnenju lahko pod oznako divji psi razumemo tiste pse, ki niso lastniški, tvorijo pravzaprav že populacije prostoživečih posameznikov, ki niso direktno odvisne od človeka. Hranijo se z odpadki, najdemo jih predvsem v okolici smetišč, v primeru bolezni predstavljajo tudi nevarnost lokalni človeški populaciji, sicer pa načeloma niso škodljivi. Če se njihovo prehrano smatra kot naravno, potem moramo tudi naše pse začeti hraniti z odpadki.


Literatura zelo dobro pozna izraz "divji pes" in ga tudi ustrezno definira. Tako da tu dileme ni, pač pa spet le razglabljanje zaradi razglablanja. Ne uporabljaj literature samo takrat, ko ti to ustreza. Sicer pa ni nič narobe tudi, če si razlagamo, da je "divji pes" vsak ekvivalent našega psa, ki danes živi še v divjini.

Citat
Zanimivo je morda tudi tole; psi imajo v primerjavi z volkovi manjše glave, manjše možgane in manjše, manj robustne zobe.

If we compare a hundred-pound dog with a hundred-pound wolf, the dog's head is 20% smaller.

A dog's skull that is exactly the same size as a wolf skull requires the dog to be a big one, weighing 150-180 pounds, and the wolf to be about normal, one hundred pounds. Yet even though their skulls would be the same size, the dog's brain ist still 10% smaller.

Dog teeth are also smaller than wolf teeth. Dogs have the same number nad kinds of teeth as wolves, coyotes, and jackals, but even twenty-five-pound coyotes can have bigger, more robust teeth than dogs of twice their size. In comparison with those of the rest of the genus Canis, dog teeth are cute.

(iz Dogs: a startling new understanding of canine origin, behavior and evolution, avtorja R. in L. Coppinger)

Če torej predpostavimo, da je volk s svojimi močnimi zobmi, veliko glavo in velikimi možgani odlično prilagojen svojemu plenu, čemu je potem prilagojen pes s svojimi švohcanimi zobki, majhno glavo in, hm, intelektualnim primanjkljajem? Moje mnenje je-vsemu, kar smo ljudje pred tisoči let začeli metati stran.

Psi so primerni samo za odpadke in imajo intelektualni primanjkljaj? Iskreno povedano, če bi tako mislila o psih, bi me bilo sram pojavljati se na takšnemle forumu. Pri tem pa prikladno pozabljaš, da smo MI ljudje krivi za kakršenkoli primanjkljaj, ki ga pes (mogoče) danes ima. Tudi za to, da imajo švohcane zobke. Ker če bi jedli kosti, ne njihovi zobki ne njihove čeljusti ne bi bili švohcani. Nasprotno! In prav to  - ta degeneracija - je eden od glavnih razlogov, zakaj priporočamo surovo hrano, ki je sestavljena pretežno iz mesnatih kosti.

Da ima manjše glave, manjše možgane itd. se meni ne zdi prav nič zanimivo ampak je popolnoma jasno, da je to posledica udomačitve, delno pa tudi degeneracije zaradi hrane, kakršno je zaradi nas prisiljen jesti, in ker mu ni treba loviti plena. V bistvu bi lahko v ekstremnem primeru rekli celo, da je bila udomačitev za psa nenaravna. Dokaze degeneracije zob zaradi neprimerne prehrane (predvsem žit) si lahko vsi zainteresirani ogledajo v filmčku o dr. Westonu A. Priceu in dr. Francisu Pottengerju na YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=XPCOGSnjP5w

Zanimiv je zlasti drugi del o Pottengerjevih mačkah. (S tem ne mislim trditi,  daje YouTube zanesljiv znanstveni vir, le pa laže je pogledati film, kot pa kupiti in prebrati knjigo.) Prehrana s 30 % surove in 70 % kuhane hrane je imela fatalne posledice - smrt in razne defekte. 50 : 50 je še nekako ravno šlo. Pri 100 % surove hrane pa so bile mačke zdrave in jim ne bi moglo bolje iti. Kogar zanima več, pa naj pogugla Pottennger's Cats. Vsak se bo sam odločil, ali bo njegovemu psu ravno še nekako šlo, ali pa bo zdrav in brez bolečin.
 

Citat
Res je, da sta si, kar se DNA tiče, volk in pes zelo podobna. Prav tako smo si zelo podobni ljudje in šimpanzi, pa smo si vendar tako zelo različni.

Nihče ne more zanikati, da tudi različna bitja lahko jedo enako ali podobno hrano. Zato ne vem, kaj naj bi tale trditev dokazovala. Sorodstvo med psi in volkovi je pa veliko bližje kot med opicami in ljudmi, saj smo se hominidi in opice od skupnega prednika v Srednji Afriki ločili pred približno 300.000 generacijami (t.j. pred več kot 5 milijoni let).

Z genetiko sem se kar nekaj ukvarjala in lahko povem, da zunanji videz ne pomeni prav dosti. Kot je zapisal Matt Ridley v knjigi Genom, so si "embriološki geni pri črvih, mušicah, pticah in ljudeh na moč podobni, kar priča o skupnih prednikih." (stran  198). Na zunaj pa neke pretirane podobnosti ravno ni. Vsekakor pa si s šimpanzi nismo tako zelo različni, kot mogoče misliš, saj je dokazno, da smo si ljudje s šimpanzi genetsko BLIŽJE kot so si šimpanzi in gorile (Genom, stran 40 in 41).

Citat
Prav tako ni res, da potrebujejo geni desettisoče let za spremembe. Kje pa! Spremembe so lahko zelo zelo hitre, čas pa je primerneje meriti z generacijami in ne z leti.

Kako zelo zmotna in napačna trditev! Ponavljam: tako človeški kot pasji geni so še skoraj v celoti takšni, kot so bili pred 40.000 leti. Takrat pa še ni bilo niti žit niti hrane nismo kuhali. Še manj jo je kuhal pes (pardon, njegov volčji prednik).  Od takrat se je genetski zapis spremenil mogoče za 0,05 %.
Seveda pa ne govorim o posameznih genih, ki - kot gotovo veš - ne določajo spremembe neke žive vrste, temveč o spremembi genetskega zapisa živalske (ali človeške) vrste kot celote.

Citat
Kot je kvisnar napisala, bi naj bili psi po nekaterih raziskavah precej starejsi. Poleg tega naj bi do prve udomacitve prislo v vzhodni Aziji, podrocje danasnje Kitajske, blizje morju. Tudi ne velja vec, da je psa aktivno udomacil clovek, ampak lahko recemo, da se je udomacil sam. Z odprtjem nove nise so najpogumnejsi dobili nov vir hrane, lov tako ni bil vec neobhodno potreben, zato verjetno tudi manjse glave, zobje in, hm, pamet.


Kdo je koga aktivno ali pasivno udomačil je spet debata zaradi debate. Prav gotovo tega ne pes ne človek ni naredil sam, ampak sta sodelovala oba. In kot sem že zapisala, dokončno se je ta vez utrdila pred 10.000 leti.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Povejnaprej , sobota, 19.01.2008 : 22:29:37
Tetameta,

zastrupljaj, kolikor hočeš. Saj si vendar človek, ali ne? In ljudje imamo vso pravico, da s psi delamo, kar hočemo. Tako vsaj mnogi mislijo.

Mogoče se pa ti meni javi, ko tvoj pes NE BO dosegel 27 let.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: bina , sobota, 19.01.2008 : 22:32:34
Eno samo vprasanje: v cem naj bi bila ta "naravna-prehrana-sestavljena-vecino-iz-kosti" drugacna od BARFA?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanda , nedelja, 20.01.2008 : 08:02:37
Postaja zanimivo ....  :)

Nanook hvala, za razlago...  ;)

Ampak jaz bom pa vprašala "kaj je sploh še naravno in bio?" Nekoč, mi je nek zelo dober človeški dr. internist rekel "če bi razmišljali kaj je v hrani in kaj je danes dobro in kaj ni - nebi jedli nič" .... Preveč hitro se menjajo mnenja (tudi podprta z dokazi) pa še vračajo se stara mnjenja na prvo mesto itd itd...... Ciklus se ponavlja vsake toliko let.......No, pa smo tam  :P

In kot sem že napisala (za kar je predvsem kriva profesionalna deformacija in izkušnje) ne verjamem nobeni napisani ali oglaševani stvari več  :P ..... dokler se sama ne prepričam  :P in predvsem bolj kot je oglaševano manj me mika  ;D

Jaz mislim, da je kot vedno najboljša ena srednja pot, to je ne pretiravanje v eni niti v drugi smeri in pa ugotoviti, kaj komu paše ali drugače povedano kaj v nekem trenutku telo rabi in kaj ne .... Prepričana sem, da ste že opazili pri svojem psu "kdaj gre na očiščevalno dieto"  ;) enako je tudi s hrano - enkrat jim pove telo, da bi jedli to, drugič pa tega istega nočejo  :)...

Kar se tiče mesa...za moje doma vem, da so po mesnem obroku dobile drisko ...
Kar se tiče kosti .... smo z dvema končali na urgenci, eno smo rešli ker je bila "samo"  :o zaprta in z bolečinami v trebuščku dva dni, druga je po hudih operacijah umrla, ker se ji je hrustanec zataknil v požiralniku  :'( .....
Zelenjava in sadje ... nikdar problemov...
Briketi ..... odvisno kateri...

Skratka, čeprav me res moti to, da ne vem več kateri briketi so ok in kateri ne (ker je toliko različnih info.) je pa res, da če se pripravi obrok z raznimi sestavinami na osnovi briketov so zverince zadovoljne in problemov ni  :)
Kosti in podobne glodalne zadeve pa moja dekleta dobijo tako velike XXXL, da je nemogoče da bi jih spravile v trebuh

...Ja lepo bi bilo, če bi samo s hrano lahko podaljšali psom življenje na 27 let ali preprečili bolezni...pa žal ni tako.....




Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Tetameta , nedelja, 20.01.2008 : 08:44:42
Mogoče se pa ti meni javi, ko tvoj pes NE BO dosegel 27 let.
To, da moj pes ne bo dosegel 27 let, mi je nekako jasno... Glede tega se lah oglasim že zdej... Raje se ti oglašaj, ko bo tvoj pes dejansko dosegel 27 let... Ok, če prav pomislim se ni treba oglašat, ker bo tak pes itak kandidat za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov in bo o njem veliko za slišat... Čeprav jaz nekako dvomim o tem...  :P



Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Povejnaprej , nedelja, 20.01.2008 : 09:22:08
Hej, Nanook, mogoče bi bilo dobro, če bi se odločila, a zdaj volkovi jejo rastline ali ne.  Objavila si namreč dve nasprotujoči si informaciji.

V prvem citatu iz knjige si napisala, da menda jejo vse živo in to v precejšnjih količinah (jagodičje, travo, koreninice itd.). V nekem poznejšem postu praviš, da se zgrizenih rastlin iz želodca plena niti ne dotaknejo (če je plen velik) in skušajo vse čimbolj odstraniti, preden želodec pojejo.

Neulovljiva stvar, tale znanost, kaj?  :) :)

Zadeva pa je v resnici takale:

Jagodičje jejo, kadar resnično nimajo drugega vira hrane. Vsi sesalci imamo genetsko vgrajeno nagnjenje do sladkega - ampak ne zato, da bi to zlorabljali in se nažirali sladkega, kot to danes počnemo ljudje, temveč zato, ker smo to lastnost potrebovali, da smo kot vrsta preživeli. Sladki plodovi, koreninice itd. vsebujejo naravne sladkorje (preproste ogljikove hidrate), ki so vir glukoze, se pravi energije za telo. Selekcija je izbrala in ohranila primerke, ki so imeli ta "nos" za sladko dobro razvit. Zato smo danes tukaj, kljub ledenim dobam in lakotam. In zato imajo tudi vse razvitejše živali rade sladko.

Pri vsebini želodca rastlinojedega plena pa je zadeva drugačna. Ta vsebina je zanimiva le v dveh primerih: če je že dovolj fermentirana (saj volkovi - in divji psi - nimajo črevesnega ustroja, ki bi jim omogočal prebavo sten rastlinskih celic, ki so narejene iz celuloze) in če čutijo, da njihov organizem potrebuje določene koristne bakterije, ki se nahajajo v takem delnem prebavku. Seveda tudi če večino vsebine želodca odstranijo, se nekaj fermentirane rastlinske kaše še vseeno drži želodčnih sten in tako volk še vedno dobi hranilne snovi in bakterije, ki jih potrebuje. Samo ne potrebuje jih toliko, da bi pojedel vso kašo.

Da potrebuje bakterije, že vemo, saj volkovi (in tudi naši psi) dostikrat pojejo iztrebke drugih živali, včasih tudi svoje lastne. Več kot polovica iztrebkov so pa bakterije. Zadeva ni prijetna na pogled in se nam seveda gnusi, ampak navadno je to znak, da psu v prehrani kaj manjka in skuša to dobiti instinktivno.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Povejnaprej , nedelja, 20.01.2008 : 09:35:38
Mogoče še tole:

Veliko ljudi se je zataknilo za tistih 27 let. Nikjer nisem napisala, da bodo zaradi kosti živeli 27 let. Napisala sem, da so znanstveniki izračunali, naj bi bila to povprečna življenjska doba, ki bi jo psi morali doseči. In to tudi drži. S tem, da so  povprečne življenjske dobe posameznih pasem zelo različne in je pričakovana doba manjših pasem še daljša kot 27 let, večjih pasem pa krajša.

Ločiti je treba tudi maksimalno možno življenjsko dobo neke vrste živih bitij in pa povprečno pričakovano življenjsko dobo. Pri človeku je dosedaj bila maksimalna možna (se pravi, dosežena) starost tam nekje 127 let. Povprečna je pa precej nižja in je odvisna od številnih dejavnikov. In ja, eden od vplivnejših dejavnikov je gotovo prehrana.

V vsakem primeru pa bo življenjska doba človeka, psa, mačke ... bistveno daljša, če bo jedel zdravo in svoji vrsti primerno hrano. Žita in druge škrobnate zadeve, ki brez kuhanja tudi za človeka niso užitne, NISO primerna hrana za pse ali mačke.

Tako da čisto nič ne pomaga, če ima vaš kužek "rad brikete" in je "z nijimi zadovoljen". V resnici ne veste, ali je zadovoljen ali ne. Žival se pa hrane tudi ne bo branila. Tudi ljudje imajo radi čips in pomfri, ki je poln transmaščob, pa zato to ne pomeni, da je to za njih dobra in primerna hrana. Predstavljajmo si, da bi mi vse življenje jedli Smokije, v katere bi nam "dobronamerni" izdelovalci zaradi "zdravja" vbrizgali nekaj prehranskih dopolnil, pa nič drugega. In mogoče kakšen odpadek, glede na to, da tukaj mnogi mislijo, da je to tisto pravo za pse ...


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , nedelja, 20.01.2008 : 09:38:38
Samo malce potrpljenja prosim, pisem odgovor, obljubim, da bom razlozila tudi tole o rastlinah. Za zacetek pa morda samo tole: David Mech je eden izmed vodilnih strokovnjakov kar se tice volkov. Klanjajo se mu oz. so se mu tudi na raznih BARF, surovih, prehranarskih mailing listah, ga velikokrat omenjali, citirali. Kaksno je vase/njihovo mnenje po tem, ko naj bi z odgovorom na vprasanje enega izmed BARFarjev to vaso teorijo o prehrani, hm, zabil v tla, pa ne bi vedela. Ne me narobe razumet; ne vem, ce so ga res vprasali to in ne vem, ce jim je res tako odgovoril, sem pa videla na mailing listah zapis vprasanja in odgovora. Saj bi ga sama ob priliki vprasala, ampak kdaj bo to, pa ne vem.

Citiram ga zato, ker je "taglavni", ker je bila njegova knjiga na vec straneh zelo pohvaljena in oznaceno za najboljso. Samo zato, ne zaradi njegovega odgovora o BARFu.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , nedelja, 20.01.2008 : 10:48:35
Nanook nic ne polemizira zaradi polemiziranja, je pa res, da ze kar lep cas nonstop poslusa o evoluciji, naravni selekciji, driftu in tako dalje, in ji v uc padejo zadeve kot je tole: »Namen evolucije je selekcija taksnih genov, ki bi vrsti kot celoti omogocili cimbolj zanesljivo prezivetje.«

Res je, pred nekaj desetletji psi niso ziveli od briketov. O tem, da so bili zdravstveno na boljsem bi se pa dalo razpravljati. V »starih casih« je bila namrec se cloveska medicina bolj zadaj, kaj sele veterina. Tudi odnos do psa je bil drugacen, mocno dvomim, da so jih namrec vsaj 1-2x letno vozili na preventivne preglede k veterinarju. Ce je pes smrdel, so ga skopali. Ce je tezko hodil oz. ni mogel vec hoditi, so ga pac ustrelili in nekje dobili novega.

Naslednje ti verjetno ne bo vsec, morda pa zanima koga drugega. Avtorico ene izmed knjig (K9kitchen) je zanimalo, kako je bilo res v starih casih. To, da so bili takrat psi bolj zdravi, niso jedli briketov temvec surovo hrano, se namrec prepisuje s strani na stran, pojavlja se na mailing listah, prakticno gre za isto stvar, spreminja se edino tistile del »kaj so pa jedli«. Tisti ki kuhajo, zagovarjajo to, da so takrat psi jedli kuhano hrano. Tisti, ki hranijo s surovo, pa trdijo, da je bila tudi takrat pasja prehrana surova. Avtorica je poslala vprasalnik starejsim ljudem (69-78) glede prehrane psov. Vprasalnikov je (statisticno gledano) malo, kar pa je se posebej zanimivo, pa je to, da so vsi odgovori skorajda enaki. Psi so takrat jedli kuhano hrano-namrec ostanke druzinskih obrokov (ostanki kake pecenke, krompir, ostanki juh, star kruh). Dobili so tudi kako surovo kost in pa surove ostanke zelenjave. Sicer pa so psi, tako kot nekateri se danes, prosto pohajali naokrog in pojedli kar so pac na teh pohodih nasli.
Kar se starosti tice, so odgovorili, da so psi doziveli tam okrog 10let. Zdravje je spet druga zgodba. Veterinarske klinike niso bile tako pogoste, tudi diagnostika in kirurgija nista bili tako razviti kot danes. Psi niso hodili k veterinarjem tako pogosto kot danes. Ce je pes smrdel, so ga skopali. Pasji zadah je bil pac nekaj, kar psi imajo. Ce se je pasje zdravje zelo poslabsalo in si zdravljenja niso mogli privosciti, je bil uspavan. Takrat se ni bilo take obsesije z zdravjem kot danes. Bi pred 80 leti vedeli, da ima moj pes nekoliko slabse delovanje ledvic? Ne kaze simptomov, se pa vidi na krvi. Bi ga peljali na pregled krvi? So takrat take preglede na psih ze opravljali?

Vsec mi je njen zakljucek: In short, we may have romanticized the past in order to be able to claim that only one method of feeding is the correct way. (knjiga K9kitchen, your dogs diet, the truth behind the hype)

Mi pa ni jasno nekaj; imava morda razlicne definicije RMB? Zame so namrec RMB na primer piscancje perutnicke, vratovi in hrbti, puranji vratovi, hrbti, peruti, za katere je vsaj tam, kjer meso kupujem jaz, treba odsteti vec kot 1eur. Res pa je, da (se) ne kupujem pri kmetih. Nisem pa se zasledila RMB po 1eur na kg; toliko stanejo edino tiste razsekane kosti, za katere pa jaz ne bi rekla, da bi jih lahko uvrstili med RMB.

Citat
Seveda jedo se druge stvari - saj revezi jedo celo brikete! Ce ne dobijo drugega. Ce pa mu damo na izbiro mozgovo kost, se bo na cherries and berries tako pozvizgal, da se bo kar kadilo.

Seveda jedo brikete, ce jih dobijo. Pa nase odpadke (smetisca) tudi. So oportunisti. Zato so pa tako dobri-uspesni. Verjetno pa se strinjas, da ce pred volka postavimo mozgovo kost in skledo jagod, to ni naravno, neglede na to, kaj bo zival izbrala. Poleg tega izbiri hrane botruje se nekaj drugih stvari, kot je npr. moznost poskodb. Vsak lov je tvegan in porablja energijo. Tega pri nasih psih ni, saj nicesar ne lovijo, temvec dobijo servirano v skledah (takih in drugacnih).

Citat
Tocno tako, prehrana kanidov je raznolika, medtem ko z briketi tega za ne posnemamo, tudi ce odmislimo, da zanje briketi sploh niso naravni. Tudi mi dajemo svojim psom vse notranje organe, vkljucno z mozgani. Ne strinjamo pa se, da ta prehrana, ki je seveda naravna, ni zdrava. Ce zivo bitje ze ves cas tako jé, potem je temu genetsko prilagojeno. Precej bolj nezdravo je to, kako jejo nasi psi: vsak dan, vcasih tudi po veckrat, vmes pa ze razni priboljski.

Ahem, kar se raznolikosti tice briket zagotovo posnemajo hrano volkov. Le poglej kaj vse zmecejo notri. ;) ;) Je pa res, da tisti, ki so jim briketi namenjeni, niso volkovi. Tudi sama dajem svojim psom nekatere notranje organe, predvsem srca in jetra-ta res obcasno, tudi vampe-kot priboljsek.

Ja, res je, poenostavljeno povedano-ce neka vrsta je doloceno hrano, se ji scasoma prilagodi (ali izumre). Volkovi so prilagojeni svoji hrani, plenu. Psi so tudi prilagojeni svoji hrani. Pasja in volcja hrana pa nista eno in isto in tisto o cemer jaz govorim v taprvih citatih, je hrana volkov in ne psov.

Se pa ne strinjam, da je ta naravna prehrana volkov avtomaticno tudi zdrava. Zame osebno hrana, ki pri zivali povzroci driskaste crne smrdece iztrebke, ne more biti zdrava. Tudi volkovi niso zdravi. Imajo bolezni, zajedavce, tezave z zobmi in tako dalje. Razlika med njimi in psi je (med drugim) v tem, da psa, ki mu kaj fali, peljemo k veterinarju, zdravimo, damo na dieto. Volk pa pac umre; v naravi lahko dozivi 13 let in vec (vecina tam okrog 4-5), v ujetnistvu pa do 17. (Mech; Wolves)

Citat
Tocno tako, prehrana kanidov je raznolika,...


in

Citat
Ne vem, kako je iz gornjih citatov knjig razvidno, da je prehrana "torej zelo raznolika". Vsi jedo plen, in vsi pojedo vecinoma ves plen. Kaj je tu raznolikega? In ker njihov plen nikoli ni debel, predstavljajo po tezi vecino njihove prehrane kosti.

??? Tega ne razumem. Ti je ali ti ni jasno zakaj je prehrana torej zelo raznolika?

Zakaj se iz zgornjih citatov vidi, da je prehrana volkov raznolika:
-pojedo skoraj cel plen: pljuca, srce, jetra, ledvice, vranico, zelodec, crevo, misice, del kosti, kozo, mozgane,...
-poleg plena jedo tudi razlicne sadeze: cesnje, jagode, jabolka, slive, hruske, fige, grozdje (ne priporocam za pse), melono, lubenico
-volkovi naseljuje lep del sveta, njihov plen in pa rastlinje se razlikujeta-vrstna sestava. Prav tako se razlikuje vsebnost mineralov, vitaminov, ki je odvisna od samih tal-prsti.
-tudi na nekem obmocju (navadno) niso vezani izkljucno na en plen-eno vrsto, jedo jih vec.

Vsaj 4 razlogi za raznolikost prehrane volkov.

Citat
Literatura zelo dobro pozna izraz "divji pes" in ga tudi ustrezno definira. Tako da tu dileme ni, pac pa spet le razglabljanje zaradi razglablanja. Ne uporabljaj literature samo takrat, ko ti to ustreza. Sicer pa ni nic narobe tudi, ce si razlagamo, da je "divji pes" vsak ekvivalent nasega psa, ki danes zivi se v divjini.

Seveda je dilema. Katera literatura? Napisi definicijo, lepo prosim. Pod wild dogs (direkten prevod) se razume marsikaj-med drugim tudi kup popolnoma drugacnih vrst. Mene zanima kaj vi na vasi spletni strani razumete pod pojmom divji pes. Mogoce je bolj primerno feral dogs-definicija je naslednja: feral dogs i.e. those domestic dogs that live without any direct contact with, or dependence on, humans,...  Je taka tudi vasa definicija divjega psa? Ce zelimo psa hraniti tako kot to pocno divji psi, je prva stvar, ki jo moramo razcistiti definicija divjega psa, se ti ne zdi. Kako namrec lahko posnemas prehrano neke vrste, ce pa niti nimas definirano kaj ta vrsta sploh je (obstaja)?

Citat
Psi so primerni samo za odpadke in imajo intelektualni primanjkljaj? Iskreno povedano, ce bi tako mislila o psih, bi me bilo sram pojavljati se na taksnemle forumu. Pri tem pa prikladno pozabljas, da smo MI ljudje krivi za kakrsenkoli primanjkljaj, ki ga pes (mogoce) danes ima. Tudi za to, da imajo svohcane zobke. Ker ce bi jedli kosti, ne njihovi zobki ne njihove celjusti ne bi bili svohcani. Nasprotno! In prav to  - ta degeneracija - je eden od glavnih razlogov, zakaj priporocamo surovo hrano, ki je sestavljena pretezno iz mesnatih kosti.

Napisala sem, da so po mojem mnenju prilagojeni vsemu kar smo ljudje pred tisoci let zaceli metati stran.

Sicer si pa zadela zebljico na glavico s s temle: »Ker ce bi jedli kosti, ne njihovi zobki ne njihove celjusti ne bi bili svohcani. Nasprotno!«

Res je, bingo! CE bi jedli (precej) kosti in bi bila njihova prehrana (in zivljenje nasploh) identicna volcji. Pa jih ocitno niso in ocitno ni identicna. To, kar ti imenujes degeneracija, je pravzaprav prilagoditev na (pred toliko in toliko 1000 leti) novo nastalo ekolosko niso. In ne zdaj mislit, da bodo psi, ki pa jedo RMB, kar na hojladri imeli nazaj vecje mozgane, vecje glave, robustnejse zobe. Na tako prilagoditev je vplivalo vec dejavnikov, ne samo hrana, in tudi posnemanje prehrane vrste, ki ima vecje mozgane, vecje glave in robustnejse zobe te nase domace vrste ne bo spremenilo nazaj v volka.

Krivi pa smo le tega, da smo s stalno naselitvijo oz. nasploh s svojo prisotnostjo ustvarili novo ekolosko niso, ki so jo nato zasedli (najprej) dolocene populacije volkov, ki so se scasoma razvile v pse. To pa je popolnoma naraven proces.

Pottengerjevo studijo poznam (nimam je na racunalniku, ker me macke ne zanimajo in originala nisem niti bohvekako iskala). Poznam tudi kritike na njen racun. Zopet sta se izoblikovala dva tabora-eden za, drugi proti. Kritike so, moram reci, zelo upravicene. Se pa strinjam, da naj ljudje poguglajo in se odlocijo sami. Jaz sem se ze in moji psi so na kuhani hrani, le psici dobita zjutraj brikete (vsaka pol merice, ne vem koliko g je to).

Citat
Nihce ne more zanikati, da tudi razlicna bitja lahko jedo enako ali podobno hrano. Zato ne vem, kaj naj bi tale trditev dokazovala. Sorodstvo med psi in volkovi je pa veliko blizje kot med opicami in ljudmi, saj smo se hominidi in opice od skupnega prednika v Srednji Afriki locili pred priblizno 300.000 generacijami (t.j. pred vec kot 5 milijoni let).

Z genetiko sem se kar nekaj ukvarjala in lahko povem, da zunanji videz ne pomeni prav dosti. Kot je zapisal Matt Ridley v knjigi Genom, so si "embrioloski geni pri crvih, musicah, pticah in ljudeh na moc podobni, kar prica o skupnih prednikih." (stran  198). Na zunaj pa neke pretirane podobnosti ravno ni. Vsekakor pa si s simpanzi nismo tako zelo razlicni, kot mogoce mislis, saj je dokazno, da smo si ljudje s simpanzi genetsko BLIZJE kot so si simpanzi in gorile (Genom, stran 40 in 41).

Seveda tega nihce ne zanika, ce pa ze govorimo o naravni prehrani psov in jo zelimo posnemati, se mi zdi edino pravilno, da 1.) najprej razcistimo kaj pes (domaci, divji, tisti ki zivi v divjini) sploh je (obstaja) 2.) razcistimo kaj je torej naravna prehrana tega psa, kaj tak pes je (se prehranjuje).
Nekateri trdijo, da dve vrsti ne moreta ob istem casu na istem prostoru naseljevati iste ekoloske nise. Jasno je potem problem definicija vrste, ampak ne bi se spuscala v to.

S trditvijo sem hotela samo povedati, da to, da sta si dve vrsti na genetskem nivoju zelo podobni, se ne pomeni, da sta si tudi sicer (predvsem ekolosko). Le poglej kako drugacni smo mi in simpanzi, nasa prehrana. Enako je pri psih in pri mnogih drugih zivalih. Lep primer so tudi orke.

Genetika je le del biologije, bitij, razvoja. Trenutno je izredno popularna (genocentricnost), to pa se ne pomeni, da je edina, odlocilna, glavna. Se vedno je le del. Seveda imamo vsi skupnega prednika, to je logicno.
 
Citat
Kako zelo zmotna in napacna trditev! Ponavljam: tako cloveski kot pasji geni so se skoraj v celoti taksni, kot so bili pred 40.000 leti. Takrat pa se ni bilo niti zit niti hrane nismo kuhali. Se manj jo je kuhal pes (pardon, njegov volcji prednik).  Od takrat se je genetski zapis spremenil mogoce za 0,05 %.
Seveda pa ne govorim o posameznih genih, ki - kot gotovo ves - ne dolocajo spremembe neke zive vrste, temvec o spremembi genetskega zapisa zivalske (ali cloveske) vrste kot celote.

Matt Ridley v Genomu pravi takole: Pet milijonov let je dolga doba, a evolucija ne deluje v letih, pac pa v generacijah. Bakterije toliksno stevilo generacij dozivijo v borih petindvajsetih letih. (opomba: govora je o 300.000 generacijah).

Ali pač ti govoriš o genomu in ne genih?

Sicer je pa res, da verjetno med nasimi geni zdaj in 40.000 let nazaj ni kake vecje razlike. Med geni. Sicer pa se preceeeeeej razlikujemo. Se enkrat-geni so le del, nikakor pa niso edini vredni nase pozornosti.

Belyaev je »ustvaril« udomacene lisice v 18 generacijah (vir moram se preverit). Po zunanjosti in vedenju so se precej razlikovale od svojih »divjih« sorodnic. Ce so delali analize DNA, ne vem. Ker bi naj bili izkljucno geni odgovorni za vse spremembe, to torej pomeni, da so se v borih 18 generacijah spremenili tudi ti? Oz. da se je spremenil genetski zapis? Ali pa morda obstajajo tudi drugi mehanizmi, ne samo geni, ki so morda odgovorni za (hitre) spremembe.

Citat
Kdo je koga aktivno ali pasivno udomacil je spet debata zaradi debate. Prav gotovo tega ne pes ne clovek ni naredil sam, ampak sta sodelovala oba. In kot sem ze zapisala, dokoncno se je ta vez utrdila pred 10.000 leti.

Se enkrat-ce zelimo posnemati naravno prehrano psa, potem moramo definitirati vrsto-pes in njegovo naravno prehrano. Pod te definicije pa spada tudi evolucija. Torej je pomembno kako je pes prisel do tu, kjer je zdaj, saj je od tega odvisen tudi nas pogled na njegovo »naravno« zivljenje, se ti ne zdi?

Ostalo komentiram kasneje, sibam zdaj na sprehod s pesjanckom.  Se opravicujem za tipkarske napake in (verjetno) nekoliko nerazumljivo pisanje. Sem sla veckrat cez in popravljala, ampak sem sigurno kaj spustila. Ce kaj ni jasno, kar vprasaj. :)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Povejnaprej , nedelja, 20.01.2008 : 11:48:20
Citat
Kaj naj bi bila naravna hrana psov? Se kar strinjam z Nanook. Vsemogoči odpadki najslabše vrste (ljudje, s katerimi so živeli prvotni psi, si nikakor niso mogli privoščiti, da bi metali stran ali psom karkoli uporabnega). Psom so ostali v glavnem najraznovrstnejši dreki, mrhovina, sem ter tja kakšna do skrajnosti oguljena kost, verjetno so si psi nabrali tudi kakšne jagode in koreninice - to znajo nakateri malce bolj prvobitni še zdaj. Pa kašen majhen plen, recimo kakšni glodalci (tisti, ki so bili dovolj uspešni pri samostojnem lovu na večjo divjad niso iskali bližine ljudi in so ostali ali postali volkovi). Dovolj za preživetje, ampak dvomim da so dočakali kakršno koli omembe vredno starost.

No, malo kasneje, ko so se ljudje za stalno naselili in se spremenili v kmete, pa psov tudi niso hranili na veliko z mesom, ga še zase niso imeli. Psi so dobili - odvisno od tega, kje so živeli - polento, ječmen, riž, mogoče še mleko, pa kakšno oglodano kost za priboljšek.

Vsekakor pa psi nikoli in nikdar niso jedli zmletih kosti.

Lanabela. treba je misliti malo dlje nazaj, kot pa 10.000 let. In mogoče tudi malce prebrati tisto stvar, proti kateri sploh ugovarjaš. Od udomačitve so psi res pretežno jedli tako, čeprav so na začetku še kar precej tudi sami lovili plen, in to ne ravno samo majhnih glodalcev. Prav zato to ni naravna prehrana.

Naravna prehrana je tisto, ob čemer se je vrsta razvila in se genetsko izoblikovala, ne tisto, kar smo jih prisilili jesti mi. Psi in njihovi predniki ne obstajajo samo 10.000 let.

In nisem rekla, da so jim dajali meso, že kar nekajkrat sem ponovila, da meso ni njihovo primarno živilo, zato se mi zdi že malo smešno, ker ljudje ugovarjajo proti nečemu, kar so se sami spomnili.

Polenta, ječmen in riž niso bili pasja hrana, vsaj naravna ne. So pa dobili kosti - surove in kuhane. Še vedno bolje kot briketi z vso tisto kemijo, ne?

Da so pa jedli zmlete kosti, je pa samo še ena od stvari, ki je prav tako nisem nikoli trdila.

Kaj je torej v mojem članku 'spornega'? Očitno cela vrsta stvari, ki jih nisem nikoli trdila.






Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Povejnaprej , nedelja, 20.01.2008 : 12:10:18
Ojoj, Nanook …. spet filozofija na filozofijo. In polemika  zaradi polemiziranja. V resnici pa je važen le pomen mojega članka, ne pa kako je kdo - v tem primeru jaz - obrnil kakšno besedo.

Eni ne preberejo ali pa ne razumejo (nočejo razumeti?), kaj sem sploh napisala. Ti si vsaj prebrala, vendar zato, da potem seciraš besede?  Je to res tisto, za kar se ti zdi vredno tratiti tvoj čas? no ja, ti že sama veš.

Da se razumemo, tudi jaz menim, da je doma kuhana hrana boljša od briketov. To rečem vsakomur, sem pa tudi že zapisala. Nikakor pa ta hrana ni zanje naravna. Absolutno ne, in tega tudi ti ne moreš trditi. Tako da vsi vprašalniki in vse ostalo je streljanje v prazno, ker ne dokazuje ničesar.

Oprosti, ker ostalega nisem prebrala, saj to preprosto ne vodi nikamor. Bom samo še enkrat povzela, kaj sploh trdim, ker se je v tej silni filozofiji o vsem mogočem, samo ne o tistem, kar je pomembno in kar je resnično, se je to očitno popolnoma izgubilo.

  • Trdim, da so psi danes preveč in prepogosto bolni, da bi bilo to še normalno.
    Trdim, da včasih ni bilo tako - to potrjujejo mnogi starejši veteriranji - in da ne bi smelo biti tako.
    Trdim, da na zdravje v veliki meri vpliva hrana, v manjši pa okolje. Tega drugega ne moremo spremeniti, hrano pa lahko.
    Trdim, da je umetna industrijska hrana neprimerna, pogosto pa tudi nevarna. Razloge preberite na spletni strani.
    Trdim, da je za pse naravna prehrana surova, v njih pa morajo prevladovati kosti. Zraven je treba dajati še drobovino in nekatere druge stvari (kar si vse napisala tudi ti, tako da mi ni jasno, čemu vse te razprave in ugovori. Odtod moj občutek, da je razprava le zaradi razprave).


Ko bo kdo znanstveno dokazal, da zdravje ni odvisno od prehrane in da je naravna hrana za pse kuhana hrana, naj se pa oglasi.

Ja, celoten plen bi bil še bolj naraven, ampak tega jim večina od nas ne more dati, sploh pa ne vsak dan. Komu na čast razglabljanje o odpadkih in ostankih, če pa to ni evolucijsko primerna hrana in se jim od nje kvarijo zobje in dlesni. Kakšne strahotne posledice ima to za pse in mačke, je pa zelo lepo pokazal Pottenger.

Tako da video si naj le vsak pogleda, pa ne glede na to, katero hrano favorizira, ker bo marsikomu odprl oči.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Povejnaprej , nedelja, 20.01.2008 : 12:13:09
Bina,

razlika med BARF-om in naravno prehrano ali SMK (surovimi mesnatimi kostmi) je podrobneje opisana na naši spletni strani, pod Kako hranimo.

Lp


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , nedelja, 20.01.2008 : 12:23:04
Hej, Nanook, mogoče bi bilo dobro, če bi se odločila, a zdaj volkovi jejo rastline ali ne.  Objavila si namreč dve nasprotujoči si informaciji.

V prvem citatu iz knjige si napisala, da menda jejo vse živo in to v precejšnjih količinah (jagodičje, travo, koreninice itd.). V nekem poznejšem postu praviš, da se zgrizenih rastlin iz želodca plena niti ne dotaknejo (če je plen velik) in skušajo vse čimbolj odstraniti, preden želodec pojejo.

Neulovljiva stvar, tale znanost, kaj?  :) :)

Kje vidiš ti nasprotujoče si informacije?

Najprej sem citirala knjigo, ki pravi kaj (od rastlinja) so našli v volčjih iztrebkih->iz tega seveda sklepajo, da so volkovi to pojedli.
Potem pa sem (v istem postu) napisala še tole: Tako se volkovi najprej spravijo na večje notranje organe (pljuča, srce, jetra), prav tako pojedo želodčno in črevesno steno, medtem ko jih vsebina ne gane.

Oboje je iz iste knjige, le da sem prvo citirala, pri drugem pa napisala povzetek.

Mech v svoji knjigi ugotavlja, da volkovi vsebine želodca ne pojedo. Pojedo seveda stene, ki se jih, tako kot ugotavljaš, sigurno drži še nekaj vsebine. Konec koncev jih ne operejo pred jedjo. Bakterije v črevesju pa se nahajajo predvsem na stenah.
Druga stvar pa je naslednja-v volčjih želodcih je okolje kislo-bakterije torej pobije. Se pravi te bakterije, ki jih poje, to kislost preživijo in se naselijo v volčjem črevesu?

The vegetation in the intenstinal tract is of no interest to wolves, but the stomach lining and intestinal wall are consumed, and their contets further strewn about the kill site. Sometimes the rumen contents, with or without the surrounding rumen, freeze and become one of the few signs of a kill in winter.

To grow and maintain their own bodies, wolves need to ingest all major parts of their herbivorous prey, except the plants in the digestive system. (oboje iz Mechove knjige)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , nedelja, 20.01.2008 : 12:25:26
Ne morem te prisliti, da beres. Sama berem vaso stran, pocasi, en del za drugim. V mojem sporocilu je nekaj vprasanj, ki jih bom zdaj pripopala sem in upam, da mi nanje lahko odgovoris.

Mi pa ni jasno nekaj; imava morda razlicne definicije RMB? Zame so namrec RMB na primer piscancje perutnicke, vratovi in hrbti, puranji vratovi, hrbti, peruti, za katere je vsaj tam, kjer meso kupujem jaz, treba odsteti vec kot 1eur. Res pa je, da (se) ne kupujem pri kmetih. Nisem pa se zasledila RMB po 1eur na kg; toliko stanejo edino tiste razsekane kosti, za katere pa jaz ne bi rekla, da bi jih lahko uvrstili med RMB.

in del o definiciji divjega psa

Seveda je dilema. Katera literatura? Napisi definicijo, lepo prosim. Pod wild dogs (direkten prevod) se razume marsikaj-med drugim tudi kup popolnoma drugacnih vrst. Mene zanima kaj vi na vasi spletni strani razumete pod pojmom divji pes. Mogoce je bolj primerno feral dogs-definicija je naslednja: feral dogs i.e. those domestic dogs that live without any direct contact with, or dependence on, humans,...  Je taka tudi vasa definicija divjega psa? Ce zelimo psa hraniti tako kot to pocno divji psi, je prva stvar, ki jo moramo razcistiti definicija divjega psa, se ti ne zdi. Kako namrec lahko posnemas prehrano neke vrste, ce pa niti nimas definirano kaj ta vrsta sploh je (obstaja)?

Da se ne bi kdo zacel (prevec) dolgocasit, mi lahko odgovore sporocis tudi preko zasebnega sporocila.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Povejnaprej , nedelja, 20.01.2008 : 12:33:55
Nanda, najprej naj povem, da jaz ničesar ne oglašujem. In ničesar ne prodajam.

Spletna stran je nekomercialna, ne vsebuje nobenih reklam in jih ne bo nikoli vsebovala. Delamo jo v svojem prostem času in za svoj denar. Je torej "strošek", če na to gledamo tako.

Mi pa na to gledamo kot na nekaj, kar moramo narediti, da bo še kdo razmislil o tem in naredil kaj dobrega za svojega psa. Prav imaš, da ne zaupaš nikomur kar na besedo, dokler sama ne preizkusiš. Prav to je namen naše strani: pripraviti psičarje do tega, da razmislijo. In morda preizkusijo, potem ko se o tem primerno poučijo. Ne samo pri nas, saj virov je dovolj.

Pravzaprav bi lahko sedaj počela druge stvari (kar nekaj prijetnejših mi pride na misel, večinoma v zvezi z mojimi kužki), ne pa se izpostavljala tukaj nekim napadom, ki so včasih "kr neki". In se pod svoja mnenja podpisovala z imenom in priimkom.

Naj te ne odvrne, če prvič dobi drisko, to se nekaterim zgodi. Še zlasti če je bilo samo meso. Poskusi z mehkimi kostmi, ki ne morejo narediti škode - s piščančjimi vratovi ali hrbti. Če kužek piščančji vrat pogoltne, mu ne bo hudega, hrbta pa itak ne bo mogel, ne da bi ga zgrizel. ostalo opravi želodčna kislina. Če preveč golta (nič čudnega, če prvič v življenju dobi tisto, o čemer njegovi geni že ves čas sanjajo!), ga lahko pravilnega glodanja naučimo tako, da kosti ne izpustimo in jo mora glodati, ko jo mi še držimo. Tako se hitro naučijo, kako okusna in fina stvar je glodanje.

Če s tistim pretiravanjem meniš, da naj ne bi jedli ne preveč dobre ne preveč slabe hrane,  boš gotovo razumela, da se s tem ne morem strinjati. Tudi tvoj pes se ne bi, če bi ga seveda kdo kaj vprašal.

Žal mi je za tvojo psičko, ki je umrla zaradi hrustanca. Treba pa je povedati tole: psi so že umrli tudi zato, ker se jim je v goltancu zataknil briket. In zaradi briketov velike muke in prezgodnjo smrt utrpi milijone psov. In še naprej trpijo vsak dan. Glede obstrukcije sapnika ali požiralnnika: tudi ljudje umrejo, in takih primerov ni malo, zaradi grižljajčka jabolka, ki se jim je zataknil, ali zaradi požirka vode.

Bomo zato nehali jesti jabolka in piti vodo? Ne.
To mogoče pomeni, da  jabolka in voda niso naravni? NIKAKOR ne.
In ali to mogoče pomeni, da jabolka in voda za nas niso dobri in zdravi? Nikakor in absolutno ne.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , nedelja, 20.01.2008 : 12:36:35
Citat
Da se razumemo, tudi jaz menim, da je doma kuhana hrana boljša od briketov. To rečem vsakomur, sem pa tudi že zapisala. Nikakor pa ta hrana ni zanje naravna. Absolutno ne, in tega tudi ti ne moreš trditi. Tako da vsi vprašalniki in vse ostalo je streljanje v prazno, ker ne dokazuje ničesar.

Se enkrat lepo pocasi preberi tisto o vprasalniku. Tudi jaz ne trdim, da je kuhana hrana naravna. Trdim in za tem tudi stojim pa:
-da prehrana katero ti opisujes na spletni strani, NI naravna za pse, niti ni biolosko niti evolucijsko primerna
-da prehrana, ki jo promovirajo Ian Billinghurst, Lonsdale, Johnson, Pitcairn, Schultze, Strombeck, Segal, Volhard, pa sigurno sem koga spustila, ni naravna
-da pes in volk ni eno in isto
-da je nesmiselno pri psih posnemati volkove (prehrana)
-da vcasih ni bilo tako->zaradi manj onesnazenega okolja, manj razvite medicine/veterine, manjse skrbi za zdravje,..
-da naj pes je tisto, kar mu ustreza (da je zdrav oz. da se stanje vsaj drasticno ne slabsa, ce je bolan), neglede na to po kateri filozofiji izmed zgoraj nastetih gospodov in gospodicen se ravnamo
-da so surove in kuhane kosti nevarne
-da... sigurno je se kaj, pa sem pozabila.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , nedelja, 20.01.2008 : 12:48:07
Mogoce se nekaj. Situacijo s surovo hrano (bodisi BARF, RMB ali kaj trejtega) spremljam ze nekaj let preko mailing list.
Kljub "pravilni, naravni, evolucijsko, biolosko primerni prehrani" se pojavljajo:
-poskodbe poziralnika, zelodca, crevesa
-gastritisi, IBDji, driske, zaprtja,...
-alergije
-tezave z usesi (nalasc napisano v svoji vrstici)
-slaba dlaka
-odpoved ledvic
-tezave z jetri
-tezave s srcem
-artritis
-displazija (taka in drugacna)
-hernije
-pankreatitis
-tezave z zobmi, dlesnimi
-...

Posebej zanimiv pa je bil primer vzrediteljice, pri kateri je mladic (tretja generacija psov, ki so ze od rojstva izkljucno na surovi hrani-pac od takrat ko lahko jedo trdo hrano) fasal IBD.

Zato se tudi ne strinjam, da je surova hrana resitev vseh tezav, ki jih nastevate na spletni strani.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , nedelja, 20.01.2008 : 12:58:03
Citat
(kar si vse napisala tudi ti, tako da mi ni jasno, čemu vse te razprave in ugovori. Odtod moj občutek, da je razprava le zaradi razprave).

Ne, jaz samo na malce daljsi nacin razlagam svoje nestrinjanje s trditvami na spletni strani, v tvojih sporocilih in v clanku.
Si pa berem spletno stran in tudi clanek sem si (in grem cez, ko kaj pisem). Oboje se mi zdi v redu napisano, bi pa na spletni strani spremenila par zadev (ne vsebinsko), ampak to je ze cisto druga tema. Vsebinsko gledano pa mislim da se strinjam z mogoce 10% napisanega.

Strinjam pa se s tem, da je potrebno dat ljudem mislit. Tudi zato pise bolj take, na dooolgooo in siroookoooo, poste. Kaj pa vem, morda bo pa kdo le zacel razmisljat, kaj je naravna prehrana psov v resnici in ne bo kar direkt verjel eni ali drugi strani.

Ok, zdaj pa res mislim, da sem ti odgovorila na vsa vprasanja. Ce sem kaksno sporocilo/vprasanje spustila, me prosim opomni, sigurno nisem nalasc.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Povejnaprej , nedelja, 20.01.2008 : 13:04:08
Nanook,

ni problem, na tehnična vprašanja o prehrani bom že še lahko odgovorila. Če je res kaj nujnega, pa lahko tudi na mail. Gre mi predvsem za to, da bi ljudje doumeli princip tega hranjenja in kaj vse lahko pri psu s tem dosežemo.  

O divjem psu samo toliko: kakterokoli že izberemo, ne moremo mimo dejstva, da briketi niso naravna hrana. V preteklem letu sem se s tem kar precej ukvarjala in prebrala okoli 85 knjih o prehrani in genetiki. In jih berem še naprej. No, priznam, v to sem bila malo tudi prisiljena, pa o tem kdaj drugič. Hočem reči, da definicij ne manjka, vseeno pa prehrana ni naravna samo zato, ker smo to jedli nekaj tisoč (ali tudi 10.000) let.

Primer: lahko 10.000 let jemo samo čips, pa zato ne bo postal naravna prehrana za človeštvo.

Pomembno je le, ob čem so se razvili geni in za kanide si to lepo opisala pri volku. Osebno menim, da žita tudi za človeka niso dobra prehrana. No, ne bi rada s tem razvnela še dodatnih duhov, vsekakor pa so za psa še toliko manj.

Glede cene: osnova prehrane so mirno lahko obrezki za pse, ki stanejo cca. 1 €. Mi dajemo skoraj vsak dan še goveje kosti za juho, na katerih je tudi malo mesa, ampak zelo malo. Te tudi stanejo nekaj nad 1 €. Če so te kosti mehkejše, jih tudi pojejo, samo dlje traja, da jih zgrizejo. Mozgove kosti jim pa razsekam, da laže pridejo do mozga, saj surovi mozeg je eden najbogatejših virov hranil za karnivore. Če ne dobim obrezkov, zaprosim mesarja, da mi s svinjskih reberc odreže meso, in to mi potem tudi računa okoli 1,2 €/kg. Od mesa dobijo le 1x ali 2x na teden drobovino, 1x ali 2x ribe (najcenejše ribe stanejo nekaj nad 3 € kg v Leclercu, iz konzerve pa 0,46 € za konzervo v Eurospinu). Občasno pripravimo kašo iz drobovine ali mletega mesa, zelenjave, maščob, surovih jajc, jogurta in prehranskih dopolnil. Za tri pse odštejemo približno 25 do 40 € na teden, odvisno, kaj tisti teden kupim.  Č dobim lepe kosti po ugodni ceni, kupim več in zamrznem. Sicer pa ničesar ne zamrzujemo.

Treba je upoštevati, da zaradi hranljivosti in večje biorazpoložljivosti surove hrane dnevni obroki niso niti približno tako veliki, kot so bili z briketi.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , nedelja, 20.01.2008 : 13:11:05
Potem smo spet pri definiciji naravne prehrane. ;) In pri definiciji divjega psa. Ravno tako ne moremo trditi, da je naravna hrana surova hrana, ki je opisana na strani. ;) Me pa zanima, zakaj te tako privlacijo ti geni. Kot sem napisala, to ni edina stvar, ki jo je potrebno upostevati. Je to zaradi trenutne popularnosti genetike (The selfish gene itd)? Ali to dejansko promovirajo Billinghurst, Lonsdale in ostali?

Ce prav razumem, se na spletni strani priporocate RMB, vendar tu pises o odrezkih in kosteh za juho, ne o RMB?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: nyssa , nedelja, 20.01.2008 : 13:15:34
Berem vas in berem...in razmišljam in se odločam...in še malo berem...in raziskujem...in razmišljam...in prišla sem do zaključka,da poskusim s to dieto za vsaj dva tedna oz.mesec dni. Ne bom rekla,da me je prepričalo,prepričali me bodo samo rezultati na mojih psih in potem bom lahko tudi sama pisala o pozitivnih in negativnih učinkih tovrstnega načina prehranjevanja.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Lanabela , nedelja, 20.01.2008 : 13:19:25
Povejnaprej, daj najprej povej, če prodajaš ali načrtuješ prodajo hrane ki jo tako strastno poveličuješ. Namreč, do sedaj je za takšno kampanjo še vedno čepel nekdo, ki je želel nekaj zaslužiti. Pred letom in pol je že bilo tako. Kje so zdaj navdušenci, ki so takrat začeli hraniti pse z BARfom od onega hrvaškega proizvajalca?(se opravičujem, saj tu vendar govorimo o SMK, ampak zame je to isto s drugo pakovanje, samo da je SMK za pse še bolj nevarna)

Praviš, da je treba pogledati več kot 10000 let nazaj. No problem. "Psi" so jedli dreke in ostanke okrog človeških bivališč pred 150000 leti. Dlje nazaj pa res ne bi šla, ker prej psi niti slučajno še niso bili psi. A veš kaj so takrat jedli predniki ljudi? Valjda da danes ti tega ne bi niti poskusila, pa če je bilo še tako naravno .

Kako so bolni psi danes in kako so bili nekoč? A ti povem? Malo se še spomnim. Namreč kako je bilo, ko ni bilo briketov. Psi so bili bolj "zdravi" ker so šibki pocrkali še preden so odrasli. Ko je zaharala kuga, je šlo 90 ali več % pasje populacije na nekem področju v maloro. Preživeli so najodpornejši. Lastniki psic so v leglu pustili enega ali dva najmočnejša, drugo so potolkli. Psa, ki je zbolel, so v najboljšem primeru poskušali zdraviti z domačimi zdravili. Če ni šlo, je dobil kroglo ali pa s skiro po glavi. Če je smrdel, ga niti kopali niso - če je imel prej slučajno dostop v hišo, ga potem ko je smrdel ni imel več. Pa je bil problem rešen. Življenska doba malo večjih psov je bila tam okrog 10 let, 13 letniki so bili že redki pasji metuzalemi. Zobnega kamna pakajpak res niso imeli, so pa imeli pri desetih letih od kosti zobe znucane čisti do čeljusti.

Danes srednjeveliki psi doživijo nekako 13 - 14 let, vse več je tudi 16 letnikov in starejših. Večina med njimi je hranjenih pretežno z briketi. Aja, mimogrede, ko si že omenila mačke, imam 3 take, ki razen kakšnega mastnega odrezka od mesa za kosilo še niso poskusile nič surovega. Jedo povprečno kvalitetne in dokaj poceni brikete, občasno še skodelico (fuj!) alpskega mleka. Mama bo letos stara 21 let, mladiča sta dobro leto mlajša. Zgledajo, kot bi imeli 5 let. Pa niso nobeni rekorderji, vem tudi za starejše.

Niso vsi briketi enaki, niso vse konzerve enake. Imaš vse od podna do izredno visoke kvalitete. Tudi najslabši poden pa je boljši od mesnatih kosti. Te so dobre samo za nekatere pse kot majhen dodatek k drugi hrani.
Je pa zanimivo...eni prisegate na surove kosti z nekaj malega  mesa, drugi zagovarjajo vegetarijansko dijeto , z enakimi argumenti: bila naj bi za pse najboljša možna, pozdravila naj bi vse križe in težave, ki pestijo pasji svet...dajte no. Hec pa je, da ob eni, drugi, tretji ali neki xy dijeti psi kar živijo... so pa res oportunisti brez primere.

Nekaj strani nazaj me je nekdo vprašal, kje dobim plahte vampov. Meni jih je prinesel znanec, ki je delal v klavnici. Bili so sicer oprani, niso pa bili očiščeni (so bili še zeleni). Zdaj ko je šel v pokoj mi ne ostane drugega, kot da plahte vampov naročim pri mesarju. Žal pa so očiščeni, primerni za skuhat in temu primerno dragi. Za občasno pasje veselje pa so vseeno dobri. Žal se več nikjer ne da dobiti najboljših žvečk za čiščenje zob - goveje spodnje čeljusti z zobmi vred. Tako čeljust so psice glodale tudi ves teden, skušale populiti ven zobe in si pri tem krasno očistile svoje zobe.

To, kar si pravkar spodaj opisala ni RBM. Tako smo mi hranili pse pred 20 leti. Samo da smo razen kosti im govejih drezkov vse ostalo obarili, ker psi sicer niso marali. Pa malo boljša je bila naša hrana, ker je vsebovala še vimena, vampe, gobce in kar je takih dobrot, ki jih tudi divji kanidi pri plenu pojedo najprej. Takratni psi so živeli maksimalno 13 let (srednjeveliki) in so imeli znatno več tećav z kožo kot zdajšnji naši briketarji.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Povejnaprej , nedelja, 20.01.2008 : 13:24:27
Če surova hrana za pse ni naravna, katera pa potem je?

Tega najbrž na mailing listah niso povedali, razen če so se tam na veliko pojavljali (seveda prikrito) predstavniki izdelovalcev pasje hrane, ki potem širijo horror zgodbice o zadušitvah s kostmi in podobno.

Saj niti ne priporočamo, da bi psi morali jesti tako kot volkovi, to tudi ni mogoče, ampak vsekakor bi morala biti njihova prehrana bližja volčji, kot pa naši. Se pravi, ne bi smela biti kuhana. Tudi odpadki niso naravna hrana zanje, to je le nekaj, s čimer so se morali sprijazniti, ko so se odrekli svoji samostojnosti pred 10.000 leti - ali pred 15.000 leti, odvisno, kako ta dogodek časovno definiramo.

OK, so torej karnivori, so kanidi, so sorodniki volka in jesti bi morali naravno. To smo torej ugotovili. Seveda takrat ni bilo današnjega goveda, svinj in piščancev. Saj tudi mi jemo sadje in zelenjavo, kakršne smo razvili v zadnjih 100 ali 200 letih, prej teh velikih vodenih puhlih plodov ni bilo in tudi niso naravni. Vsi torej jemo približke tega, kar bi morali jesti. Le da se je pasji približek žal preveč oddaljil od originala. Skratka:

- najslabši so briketi
- potem je kombinacija briketov in surove ali kuhane hrane
- potem je kuhana hrana
- potem je kombinacija kuhane in surove
- najboljša na tej lestvici je surova naravna hrana.

To je dejstvo, pa karkoli na listah že pišejo. In če je to ljudem všeč ali ne. Dokaz? Ker s takšno hrano odpraviš večino manjših zdravstvenih težav in tudi precej velikih. To smo izkusili sami, brez izjeme pri vsakem psu. Ravno zato si pa z vsem tem sploh dajemo opravka. Več o boleznih pa kdaj drugič.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Povejnaprej , nedelja, 20.01.2008 : 13:31:07
Lanabela,

temu praviš "strastna kampanja"? Malo poglej sebe. Jaz samo odgovarjam na vprašanja, ki so včasih že bolj napadi kot vprašanja, in se sprašujem, kateri od teh pravičniških izpadov so legitimni, kateri pa izvirajo od ljudi s prikritimi interesi - ker so recimo izdelovalci ali prodajalci te umetne brozge ...

O tem, kaj je namen strani, sem že povedala. Ne vem, kako bi lahko komurkoli prodajala surove mesnate kosti. Najbrž tega tudi sama ne veš. Tako kot ne veš, kaj so psi jedli pred 150.000 leti. Ker takrat psov še ni bilo.

Ker si očitno namenoma spregledala, kar sem zelo jasno napisala, bom ponovila: nikoli in v nobeni obliki ne bom ne jaz ne nihče z naše spletne strani prodajala ničesar v zvezi s to prehrano. Ne prek naše spletne strani ne kjerkoli drugje. Pod svoj članek in svoja stališča se podpisujem z imenom in priimkom, zato te moje e lahko vsakdo kadarkoli preveri.

Pa tvoje?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Povejnaprej , nedelja, 20.01.2008 : 13:45:52
OK Nanook, naj bo po tvoje. Če ne vemo definicije divjega psa, ne moremo vedeti, kaj bi bila primerna hrana zanj. (Tako kot na primer mati, ki ne zna povedati definicije človeškega bitja, tudi ne more vedeti, kaj je primerna hrana za njenega otroka, ali ne?)

Definiraj torej divjega psa po svoje, definiraj razliko med njim domačim psom in nam nato razkrij še primerno hrano za slednjega. Sem prav nestrpna, kaj bi ta hrana bila.

Pa še svoj odgovor nam zaupaj, če hrana ne vpliva na nastanek bolezni, kaj bi to potem utegnilo biti? Radijski program? Barva tvojih čevljev? Vzorec na sosedovi kravati?

Če se bo kdo odločil, da poskusi z naravno surovo prehrano, naj to ne bo zaradi mene, ampak zaradi svojega kužka. In sem zelo vesela, da nekateri razmišljajo v to smer. Če bo kakšna zadrega glede pristopa, se pa kar oglasite.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: tina.g , nedelja, 20.01.2008 : 13:59:40
Hecno je, kako hočete drug drugega prepričati v vsvoj prav. To je tipična slaba lastnost človeka.

Vsak naj hrani, kar njegovemu psu najbolj ustreza (se vsakemu pozna na dlaki, iztrebkih, počutju..).
Vsak se naj odloči po SVOJI presoji, kjer moramo upoštevati tudi naš življenski slog. Vsak nima časa vsak dan kuhat hrane, ali miksat koti in zelenjave. Tisti pač hrani z briketi ali konzervo.  Pri nas doma je bila skoraj vsak dan juha, zato je bil najmanjši problem hraniti s kuhano hrano.

Tudi hraniti cele pišeke v stanovanju verjetno ni najbolj primerno za vsakogar (je že Lanabela opisala svoje izkušnje...hehehe).

Kaj pa vi jeste? Biološko pridelano, si tehtate pravilno razmerje vseh snovi, ki jih potrebujete? Jaz tega ne počnem. Zato tudi pri psu ne mislim.

Se pa strinjam, da je vredno poizkusiti in na se na podlagi LASTNIH izkušnjah odločiti, če je to za vašega psa ali ne. Teorija ze zelo razlikuje od prakse ( žal se tega premalo ljudi zaveda), zato nima smisla podajati kilometrskih postov izključno na podlagi teorije.

Nyssa, če boš poizkusila, se priporočam za informacije in tvoje izkušnje!

 Naj se oglasi kdo, ki je to poizkusil pa se mu ni obneslo. To je to kar zanima mene. Prebrala sem že veliko pozitivnih ocen. Kje je kdo z negativnimi? Pa ne želim znanstvenih razlag, ampak izključno izkušnje lastnikov.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , nedelja, 20.01.2008 : 14:01:30
Naravni so cloveski odpadki, saj imas zgoraj vse napisano, le prebrala nisi.

Na mailing listah so, odvisno od liste seveda, razlagali razlicno, odvisno od tega, kateri od filozofij sledijo (eni pravijo zelenjava ja, ker volkovi pojedo vsebino prebavil; drugi pravijo zelenjava ne, ker volkovi ne pojedo vsebine prebavil; eni pravijo ne mleti kosti, ker ni naravno; drugi pravijo, ja mleti kosti, ker so surove nevarne in tako dalje in tako naprej). Vsem je skupno, da hranijo s surovo hrano, da so prepricani, da je njihova pot edina prava, prepricani so, da je to najbolj naravno, biolosko, ekolosko, evolucijsko in kar se dodajo zraven.


Povejnaprej, mailing liste, o katerih jaz govorim, niso pod nadzorom prikritih predstavnikov izdelovalcev pasje hrane, kvecjemu kakega BARFarja, pa tudi to dvomim. Mailing liste, o katerih jaz govorim, se ukvarjajo s prehrano psov. Vecina je specializiranih za hranjenje s surovo hrano-BARF, Lonsdale. Nekaj je takih, kjer so dobrodosli vsi. Vsaj dve sta specializirani za kuharje. Na eno so dobrodosli vsi. Tezave, ki sem jih omenila, se pojavljajo povsod-na vseh mailing listah. Pisejo razlicni ljudje. Lastnika vsaj dveh mailing list sta bolj ali manj zagovornika doma pripravljene hrane. Eden je pri tem zagovarjanju precej agresiven, drugi ne. Na nobeni izmed omenjenih mailing list niso glavni briketi. Znajo te celo hudo popljuvati, ce omenis kibble. Ce kaj brskas po grupah, sem prepricana, da jih poznas (grupe to, ne teh, ki pljuvajo). Mogoce se spomnis primer vzrediteljice, ki so ji psice redno splavile. Problem je bil, da jih je hranila izkljucno s piscancem. Ko je zacela dodajat se druge vrste mesa, pa je bilo bojda ok. Ali pa zenske, ki je psa skoraj v grob spravila, ker mu je bojda dva meseca futrala surovo meso in kosti, pes pa je skoraj nonstop driskal krvavo drisko. Na mailing listi so jo tolazili, da je to detox... Upam, da jo je srecala pamet in je pes prezivel.

Odpadki so naravna hrana zanje, pred 10.000-15.000 ali pa 150.000 leti se niso nicemur odrekli, temvec so se populacije takratnih volkov prilagodile na novo nastalo ekolosko niso. Temu lahko reces evolucija, speciacija, adaptacija.

Sklepam, da je tole sporocila, na katerega odgovarjam, odgovor mojim prejsnim?

Ja, psi spadajo v druzino Canidae, so sorodniki volka. Volk ni tak karnivor kot macke. Pes ni tak karnivor kot volk, zanj bi prej lahko rekli, da je omnivori karnivor.
Nismo ugotovili, da bi psi morali jesti naravno, vsaj jaz ne. Smatram, da bi morali psi jesti tisto kar je zanje najboljse; jim ustreza (da je zdrav oz. da se stanje vsaj drasticno ne slabsa, ce je bolan), neglede na to po kateri filozofiji izmed zgoraj nastetih gospodov in gospodicen se ravnamo. Pomemben je pes, ne filozofija. Kaj tocno mislim s tem ti bom razlozila kar na primerih, ker je bolj enostavno in bolj konkrento. Zdaj pa sibam na kosilo. ;)

Tvoja razdelitev je tvoje mnenje in ne dejstvo.
Tako kot je moja razdelitev:

-najboljsa je doma pripravljena kuhana hrana
-sledijo kvalitetni briketi
-nato doma pripravljena surova hrana
-sledi industrijsko pripravljena surova hrana

moje mnenje in ne dejstvo.

Tvoje dokazi, da s tako hrano odpravis vecino manjsih zdravstvenih tezav in precej velikih, se porusijo ze ob povrsnem nekaj mesecnem branju mailing list z BARF, RMB, ... tematiko.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Lanabela , nedelja, 20.01.2008 : 14:04:45
Zakaj bi se pa morala podpisati z imeno in priimkom? Prav nič težko ni po mojem niku ugotoviti kdo sem, če je to ravno pomembno.

Horor zgodbice o zadušitvah in o perforacijah črevesa niso izmišljene. Žal. Tudi niso izmišljeni psi, ki jim že v najmanjši količini kosti zelo škodijo. Take primere sem videla na lastne oči. Sama pa napišem tisto, kar vidim. Zlasti kar opazim pri naših psih. Te psice, ki jih imamo zdaj (razen najstarejših) sicer lahko brez škode žrejo kosti, surovega mesa pa ne marajo, razen vsaj rahlo smrdljive govedine. Ostalo mora biti vsaj obarjeno.

Pa kaj bo zdaj. Iz svojih izkušenj povem, da čisto konkretni psice, ki živijo pretežno od briketov in mačke ki živijo skoraj izključno od briketov živijo nenevadno dolgo in so pri tem še  povsem zdrave. In po pravici povedano me eno figo briga ali je tisto kar požrejo naravno ali ne. Dokler jim je všeč, dokler so zdrave in polne energije. Če se neki drugi psi krasno počutijo po kosteh super, pa naj jedo kosti. In če gre tretjim psom dobro ob vegetarijanski hrani tudi prav. Samo tega ne vem, zakaj bi moral čisto vsak svoj način zagovarjati kot edini pravilen, vse ostalo pa vodi v polom? Meni se briketi krasno obnesejo 20 let in tri pasje generacije, zato zgodbic o njihovi pogubnosti preprosto ne kupim.

Kaj še vpliva na zdravje razen hrane? Pa daj ne sprenevedaj se. Isto kot na človeka. Recimo izpostavljenost kemikalijam, kakršnih nikdar nikjer v evoluciji niso mogli srečati in se nanje postopno prilagoditi.Ki so vsepovsod, ne samo v hrani. V zraku, vodi, celo v surovih kosteh, da o mozgu in maščobi ne izgubljam besed. Ostanki pesticidov, snovi podobne hormonom, pa razni umetnii materiali, ki jih imamo po stanovanju, pa čistila uh, naštevaš lahko do jutri, pa ne prideš do konca.Pravzaprav se, če dobro premislimo oboji, ljudje in psi še dobro držimo...


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: tina.g , nedelja, 20.01.2008 : 14:05:37
No, tudi meni se zdi malo za lase privlečeno, izboljšanje vseh opisanih bolezenskih stanj, ko pričneš hraniti s surovim. Le s spremembo prehrane? Jaz ne verjemem.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Jana , nedelja, 20.01.2008 : 14:28:04
Trdim, da so psi danes preveč in prepogosto bolni, da bi bilo to še normalno.
Trdim, da včasih ni bilo tako - to potrjujejo mnogi starejši veteriranji - in da ne bi smelo biti tako.
Trdim, da na zdravje v veliki meri vpliva hrana, v manjši pa okolje. Tega drugega ne moremo spremeniti, hrano pa lahko.

in

Pa še svoj odgovor nam zaupaj, če hrana ne vpliva na nastanek bolezni, kaj bi to potem utegnilo biti? Radijski program? Barva tvojih čevljev? Vzorec na sosedovi kravati?

Tule bi se jaz vkljucila z enim izjemno pomembnim dejstvom, ki pa si ga, Ksenija, v celoti spregledala pri vprasanju o vzrokih slabega zdravstvenega stanja danasnjih psov - parjenje osebkov, ki za razplod niso primerni in manjko kakrsnekoli raziskave v vzezi z:

- zdravstvenim stanjem tako parjenih psov - predvsem razplod "cistokrvnih brez rodovnikov", kjer ni nadzora nad prenasanjem dednih in drugih bolezni oz. se ne dopusca "naravna selekcija", saj se zaradi denarja (kar je tudi osnovni namen taksne reje) pri zivljenju tako ali drugace obdrzi cim vec mladicev, ne glede na to, kaj za njihov razvoj, zdravje in nadaljnje zivljenje to pomeni,
- stevilom umrlih in prezivelih psov v leglih mesancev,
- zdravstveno stanje prezivelih psov v leglih mesancev.

Nesporno dejstvo je, da je bilo neustreznih "posiljenih" paritev pred desetletji veliko manj kot danes (tudi psov je bilo zagotovo manj), da so pred desetletji preziveli pretezno samo osebki, ki so bili dovolj sposobni za prezivetje (v zdravstvenem smislu), ostale so "pospravili" na najrazlicnejse nacine.

Ksenija, poznas problematiko "posiljenih paritev" oz. razplod "pasemskih psov brez rodovnikov", ki so bili izloceni iz vzreje, zelo pogosto zaradi takih ali drugacnih zdravstvenih tezav in te tezave prenasajo naprej na svoje potomce?

Hm :), vmes je Lanabela krasno razlozila del problematike (predvsem govori o nenacrtnih oz. spontanih parjenjih mesancev). Se v celoti strinjam z njo in se zadev tudi sama se spominjam.

Kako so bolni psi danes in kako so bili nekoč? A ti povem? Malo se še spomnim. Namreč kako je bilo, ko ni bilo briketov. Psi so bili bolj "zdravi" ker so šibki pocrkali še preden so odrasli. Ko je zaharala kuga, je šlo 90 ali več % pasje populacije na nekem področju v maloro. Preživeli so najodpornejši. Lastniki psic so v leglu pustili enega ali dva najmočnejša, drugo so potolkli. Psa, ki je zbolel, so v najboljšem primeru poskušali zdraviti z domačimi zdravili. Če ni šlo, je dobil kroglo ali pa s skiro po glavi. Če je smrdel, ga niti kopali niso - če je imel prej slučajno dostop v hišo, ga potem ko je smrdel ni imel več. Pa je bil problem rešen. Življenska doba malo večjih psov je bila tam okrog 10 let, 13 letniki so bili že redki pasji metuzalemi. Zobnega kamna pakajpak res niso imeli, so pa imeli pri desetih letih od kosti zobe znucane čisti do čeljusti.

Povejnaprej, je kateri od psov, s katerimi "delate" imel/ima kronicno vnetje crevesja, ki se je prevesalo v IBD, ugotovljeno v zelo rani mladosti? In ce ja, kaj in kako ste resili tezavo?

Namrec, pri nas imamo to zadevscino in lahko recem samo nekaj:
- surova hrana psico ubije v roku dveh tednov, saj bi ji skozi crevo odtekla vsa kri,
- lahko je samo eno vrsto briketov,
- lahko je samo surove goveje in konjske kosti z nekaj surovega mesa, vendar tudi to ne vsak dan,
- nikakor ne sme perutninskega mesa v nikakrsni obliki (tudi kosti ne), ne sme rib v olju, ne sme nobene drobovine, lahko pa malo, malo, kuhane ribe, vendar le obcasno, niti pod razno ne sme nicesar svinjskega, mleka ne sme videti, lahko pa obcasno zlico kisle smetane ali skute, lahko med, lahko jabolko, celo hrusko lahko ...
- zagotovo ne sme videti kuhanega riza, nikakrsnih testenin ali kruha,
- ob vsaki pregrehi smo za en mesec na "prazni" dieti.

Nimam niti zelje niti energije vec karkoli poskusiti, se najmanj pa eksperimentov, pri katerih bi namesto "obljubljene zacetne driske" mi brisali galone krvi. Psica zagotovo ne bi bila dolgo ziva in srecna sem, da ji imam sploh kaj dati v skledo, ne glede na to, ali bo z nami (zdaj je stara 4 leta in pol) se eno, dve ali 5 let. Ce ne bi uspeli po enem letu sanacije stanja v crevesju najti ustreznega nadomestila za "nic jesti", je ze vec kot 3 leta ne bi bilo med nami.

Zato imam eno generalno pripombo/nasvet/kakorkolibostetoimenovali:
Ni vse za vsakogar in ne pase vsaka hrana vsakomur in vsak boj ni za vse enako obravnavan boj, in vsi nimamo enakega odnosa do bojevanja, in agresivno prepricevanje vodi samo v se hujse nasprotovanje drugace mislecih.

Vsi tukaj bolj ali manj zelimo svojim psom dobro. Poleg tega imamo vsak s svojim psom in tudi sicer v zivljenju dolocene izkusnje, tako zdravstvene, kot prehranjevalne, kot ... Samo argumenti bodo prepricali kogarkoli o cemerkoli in pri argumentiranju je med nami najmanj takih, ki si zelimo s strani kogarkoli brati: moja resnica je edina prava.

Morda se dodatek - novinci niste spremljali zolcnih debat pred leti, zato povezave, ce koga zanima o cem pise Lanabela :):
- BARF - BONES and RAW food (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,442.0.html)
- Kuhana hrana, Barf, Briketi - plusi in minusi (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,4177.0.html)
Pri branju bodite pozorni, ker so vmes prodajalci BARFa in prodajalci tovarnisko pripravljenih hran ;)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , nedelja, 20.01.2008 : 14:39:36
??? Od kje tebi zdaj mati in otrok, ki (vsaj upam no ;D) pripadata isti vrsti? Kaksne veze ima to s ti. divjimi psi-wild dogs?

Da razcistim kaj vse se lahko razume pod wild dog; zadnje ven vrze slavna Wikipedia:
-dingo
-novogvinejski pojoci pes
-karolinski pes
-paria psi
-Atelocynus microtis
-Nyctereutes procyonoides,
-Speothos venaticus
-Cuon alpinus,
-Lycaon pictus

 
Pravi prvobitni divji pes ne obstaja vec (se pravi tisti, ki je obstajal 10k, 15k ali 150k leti). Se najbolj se temu, kar naj bi psi v preteklosti bili, priblizajo ti. feral dogs in pa psi, ki se potikajo po vaseh, ljudje jih ne zanimajo, se pa okoriscajo z njihovimi odpadki. Nekateri tudi te uvrscajo pod feral dogs, sistematika pa je tudi tu se precej vroca zadeva. Zanimivo je, da taki psi praviloma ne napadajo domace zivine, niti divjadi, bojda pustijo tudi male sesalce pri miru.
Vir njihove hrane? Smetisca. Hrana? Smeti.

Kaj vpliva na bolezni?
Zrak, voda, zemlja-nase okolje vpliva na nastanek in napredovanje bolezni, pa tudi cepljenja, antibiotiki, steroidi, sredstva proti parazitom, vzreja, tezke kovine-se posebej v ribah,, cistila... Kje pa sem napisala, da prehrana ne vpliva na bolezen?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , nedelja, 20.01.2008 : 15:03:34
Aja, se tole sem pozabila. Sprasujes kaj je primerna hrana za psa. Moj odgovor: za katerega psa.

Za mojega najstarejsega je primerna kuhana hrana z naslednjo recepturo-znizana vrednost fosforja, glavni vir energije-ogljikovi hidrati, proteinov toliko, da vse skupaj ne preseze dovoljene vrednosti fosforja. Obvezen dodatek CoQ10, omega 3 mascobne kislin, glukozamin, hondroitin, vitamin C in MSM, vitamin E. Surovega mesa mu ne dajem, poleg bakterij je tudi premastno, gospodic namrec mascob ne prenasa spljoh. Zato so tudi vir energije ogljikovi hidrati. Proteinov je skoda kot vir energije, rajsi vidim, da jih uporabi za kaj drugega. Kosti ne-po njih je ali zaprt ali pa driska.

Jana je ze napisala kaj je primerna hrana za njeno psicko (bemtis, sem si res hotla Luno sposodit pa si me prehitela ;) :D ).

Prehrana se ene psice z IBDjem (gospa je vcasih sodelovala na eni mailing listi, od tod podatki): tisto po cemer ne driska, ne bruha in se nasploh dobro pocuti. Vem, da je nekaj casa lahko jedla samo pasto (makarone) in en vir mesa (se ne spomnim kateri). Ves ostali primanjkljaj vitaminov, mineralov itd. je dobila s prehranskimi dodatki, katere je morala lastnica prav tako skrbno izbrat, da ni psica fasala kaksnih prebavnih tezav. Vmes je na enem izmed preventivih pregledov opazil, da nekaj ni v redu z ledvicami, zato je poleg vsega zmanjsala se vsebnost fosforja. Je pomagalo.

Prehrana se ene psice, ki jo poznam: nic zitaric, vse ostalo pa mislim da je ok. Kosti ne-majhnih nocem dat, velikih ne najdem.

Prehrana moje tamlajse psice: briket, meso, zitarice, zelenjava, jajca. Mleko in mlecni izdelki pa ne.
Prehrana tastarejse psice: briketi, meso, riz, ne pa tudi oves ali jecmen (moramo se sprobat, ampak zaenkrat je to ne), jogurt in kefir, jajca, vse ok. Kosti ne-majhnih nocem dat, velikih ne najdem.

While a diet may be biologically appropriate, a dog may not be.K9kitchen...spet Menim, da moramo psa hraniti s hrano, ki najprej ustreza njemu, sele potem pa Billinghurstu, Lonsdale-u, Schultzejevi (vsaj mislim, da je zenska), Johnsonovi in tako dalje. Prvi je vedno pes in ne filozofija.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , nedelja, 20.01.2008 : 15:05:21
Joj, grem jaz ven, same napake, pa sem sla veckrat cez. Tisto o kosteh velja za moje pse, ne za druge kot je narobe napisano v sporocilu.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Tetameta , nedelja, 20.01.2008 : 15:21:06
Malo o najstarejšem psu na svetu: http://www.buzzle.com/editorials/7-11-2004-56493.asp in pa: http://dogsinthenews.com/issues/0209/articles/020918a.htm

Pa še na wikipedii: "Apart from breed, several factors influence life expectancy:

        * Diet - although there is some disagreement as to the ideal diet. The oldest dog on record was Bluey, an Australian Cattle Dog, who died at 29 in 1939. In the 2000s, at least two dogs were still living at 27 or 28 years old, but one was fed a purely vegetarian diet and one fed primarily on kangaroo and emu meat".

En pes je živel na kengurujevem in emujevem mesu in en celo na vegetarijanski dieti... Toliko o tem... In to sta bila dva psa od vseh milijard psov na svetu...  ::)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Aron , nedelja, 20.01.2008 : 18:59:39
Moram priznati, da me je članek spravil v dvome in da mi je dal kar precej tega v pomislek. Doma imamo 6 mesecev starega zlatkota. Ko smo ga vzeli nam je rejec svetoval, naj ga še naprej hranimo tako, kot ga je on od odstavitve od mleka naprej. Ker je kužkova mamica bila oz. je zgledala odlično in zdravo in ker nas je rejec nato zasul z vsemi lepotnimi nagradami, priznanji itd. in nam pokazal vsa originalna potrdila o vseh zdravstvenih pregledih, slikanjih in testih, na katerih je bila psica (v fakulteti v Zagrebu, v Lj.,...) mu res nismo mogli ne verjeti, da ve o čem govori in da za psico resnično skrbi in da nam ne naklada brez dokazov. Rejec je tudi veterinar po poklicu in nam je napisal celo neko skripto o prvih korakih s psom, o prehrani, negi,...Vglavnem, da ne dolgovezim, on hrani svojo psico celo življenje z briketi *****. To so nemški briketi. Proizvajajo jih v več različicah, odvisno od velikosti pasme. Ker ima vsaka pasma svoje fiziol. potrebe so tudi ti briketi prilagojeni velikim, srednjim ter majhnim pasmam. Kužka smo po nasvetu vglavnem hranili naprej z temi briketi (za mladiče sprva) in nismo opažali nobenih težav. Potem se pa nam je začel smilit, ker je revež jedel samo birkete in smo mu skuhali včasih kak kos pišč. mesa z rižem, kakšno konzervo tune, kak kuhan kos drobovine,...in so začele driskein praskanje. In to vsakič, ko je pojedel kaj kar niso bili njegovi briketi. S tem, da smo vedno pazili, da nismo nič skuhali zanj premočno. Ko smo šli k veter. nam je vsakič zabičala, da so zlatkoti veliki alergiki in da jih ne smemo hraniti z ničemer kot  samo z briketi. To je rekla, da je edina stvar od katere ne bodo dobili alergij in drugih bol. Vendar morajo biti kvalitetni birketi. Ni pa mi rekla kateri, povedala je samo da naj bi bili kakšni višje kakovosti (ne ***** ali *****, ker so preslani) tako da ni delala kake reklame. In ne boste verjeli, še posebno pa mi je poudarila to,da naj ne dajamo psu kosti za žvečit, ampak naj mu raje kupujemo tiste kosti iz stisnjene kože, saj se iz prave kosti, ko jih pes žveči izločajo neke snovi, ki se mu kopičijo in nalagajo na črevesni steni in jo s tem lahko mašijo oz. tvorijo usedline. To mi je razložila zelo podrobno in mi resnično odsvetovala dajanje kosti.poleg tega mi je pa velikokrat zabičala in poudarila, da ona svojemu psu (ima pa Rotwailerja) nikoli ne daja pravih kosti, ker niso dobre za psa. Tako da res ne vem več koga naj poslušam. Mi našemu zlatkotu damo zjutraj v brikete malo jogurta zvečer pa same brez nič. In od takrat nima težav.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Jana , nedelja, 20.01.2008 : 19:15:56
Aron, sem izbrisala vsa imena hran, ker smo nekako rekli, da bomo govorili "o briketih" in ne o posamezni znamki.
Sem sicer pozabila to napisati na zacetku, pa nic hudega. Le toliko, da se ne cudis, zakaj so tam zvezdice :).


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: nyssa , nedelja, 20.01.2008 : 19:21:31
Aron,mislim,da ni neke univerzalne formule po kateri bi vsi psi enako živeli,bili enako zdravi,ipd... Treba je pač najti način prehranjevanja,ki bo tvojemu psu ustrezal in čim več razmišljati s svojo glavo in misliti na dobro svojega psa.
Sama bom poskusila tole,da vidim če so rezultati res taki,kot pravijo,da naj bi bili. S tem,da ne mislim svojih psov spravljat v kako nevarnost in takoj ko bo kaj narobe,lepo prenehamo in gremo iskat drugo alternativo. Ker sem že sita iskanja briketov,ki bodo taki in taki in taki,na koncu pa nobeni niso dobri  ::) Ali barvajo dlako,ali imajo koruzo,ali preveč balasta,ali nevemkaketočno dodatke,ki pri Gaji samo še bolj razdražijo želodček,itd,itd...  >:( Dost mam  :(
Bomo videli kako se bo obneslo in bomo poročali o rezultatih. Tega se namreč mislim lotit čisto resno in na prav način,tako da bi moralo uspet(ali pač ne).


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanda , ponedeljek, 21.01.2008 : 09:08:56
Nanda, najprej naj povem, da jaz ničesar ne oglašujem. In ničesar ne prodajam.

Ni bilo namenjeno direktno tebi, ampak tudi proizvajalcem hrane .... in čisto ok je, da poveš svoje mnenje, samo ne moreš nas vseh, ki dvomimo ali imamo drugačne izkušnje obmetavati z na nek način grozilnimi stavki, da "naj kar škodimo svojim psom in boste že videli in kar oglasite se mi in podobne zadeve" ....  s takim se ne da prisiliti človeka v nekaj da bo naredil.....vsaj ne mene, ker se mi potem vse skupaj še bolj upre.....

Če preveč golta (nič čudnega, če prvič v življenju dobi tisto, o čemer njegovi geni že ves čas sanjajo!), ga lahko pravilnega glodanja naučimo tako, da kosti ne izpustimo in jo mora glodati, ko jo mi še držimo. Tako se hitro naučijo, kako okusna in fina stvar je glodanje.

Psička ni bila ena izmed mojih TT-jk, ampak mešanka moje tašče, ki je jedla meso meso in kosti itd. .....torej je vedela kaj je ....

Če s tistim pretiravanjem meniš, da naj ne bi jedli ne preveč dobre ne preveč slabe hrane,  boš gotovo razumela, da se s tem ne morem strinjati. Tudi tvoj pes se ne bi, če bi ga seveda kdo kaj vprašal.

Kaj JE dobra in kaj slaba hrana ?

Ja, jaz moje pse vprašam vsaki dan preden jim dam za jesti :-)) pa mi povedo zgodbo njihovih prednikov v Tibetu in tudi dandanašnjih psov v Tibetu :-)) TT-ji so "smetarji in čistilci" v svoji domovini. Kar pomeni, da živijo od tistega kar najdejo odvrženo in Fuj, ja celo od človeških iztrebkov... Ti bom zaupala resnično zgodbo gospe, ki ni dolgo nazaj kar je bila v Tibetu. Tam psi -kardelo psov - pod "wc-ji" (ki so privzdignejeni od tal) čakajo zjutraj na to, da človek opravi svoje in nato to popapcajo .... in to počno že generacije in generacije....

...in ker je to naravno za njih ..... a naj jim dam obrok iz Wc-ja in jih peljem do smetnjakov ????? ...in predvsem ne moremo vseh psov in pasem metati v isti koš...pa čeprav, vem, da bomo spet začeli pri volkovih.....

Ker tam (Tibet) ni na razpolago mesa kot pri nas, jim dejansko meso v večjih količinah škodi.....

A, naj vztrajam in gledam krvave driske ?????

Prav zdajle, dva meseca, pri meni živi pes pripeljan iz Tibeta, ki mi pove (in mislim resno) kaj bo jedel in kaj ne .... in ga upoštevam, razen njegovih prvobitnih (čistilnih) navad :-)

Skratka, ostajam pri menenju, da je treba upoštevati, kaj se je zgodilo še vmes, od začetka pa do danes ......

Žal mi je za tvojo psičko, ki je umrla zaradi hrustanca. Treba pa je povedati tole: psi so že umrli tudi zato, ker se jim je v goltancu zataknil briket. In zaradi briketov velike muke in prezgodnjo smrt utrpi milijone psov. In še naprej trpijo vsak dan. Glede obstrukcije sapnika ali požiralnnika: tudi ljudje umrejo, in takih primerov ni malo, zaradi grižljajčka jabolka, ki se jim je zataknil, ali zaradi požirka vode.

Se strinjam s tabo..... Nesreče se lahko zgodijo..... ampak, če si zraven lahko kaj pomagaš, če ...... Tudi moji najmlajši se je (zaradi lajanja med hranjenjem) že zataknil briket..... samo, ko sem jo obrnila na glavo in stisnila za trebušček je briket zletel ven in to je bilo to .... Alfi, pa nismo mogli na ta način pomagati, ker je bil košček hrustanca prevelik in je zagozden obtičal tam kjer pač je.........

Bomo zato nehali jesti jabolka in piti vodo? Ne.
To mogoče pomeni, da  jabolka in voda niso naravni? NIKAKOR ne.
In ali to mogoče pomeni, da jabolka in voda za nas niso dobri in zdravi? Nikakor in absolutno ne.

Nikakor ne bomo nehali jesti :-) ..... človek in pes za preživetje pojesta in sta pojedla marsikaj...in tudi mi in naši psi bomo...

Vedno sem in vedno bom gledala kaj jemo in še bolj kaj bodo moji psi jedli, a roko na srce tudi tisto, kar pojemo kot "naravno in bio" to ni, pa če hočeš verjeti ali ne ....

Poznam Haccap, pa po starem Higienski minimum, pa še en kup takih in drugačnih zadev (od rojstva kravic, pa do paše na naših zdravih travnikih in futranja v hlevih, klavnic in trgovine, restavracij itd ... ) in se lahko samo smejim in predvsem je priporočljivo, da čim manj razmišljam ......

Skratka, a res misliš, da je meso tako zelo neoporečno in zdravo? Po standardih in predpisih morda ja, a verjemi, da so luknje v zakonih, ki jih tudi kmetje, predelovalci in prodajalci mesa prav prijetno izkoriščajo... in če se nekateri že držijo, ......a so naši travniki tako zelo čisti, da jedo kravice (tiste, ki se sploh še pasejo zunaj)  "bio" travo ? ha, ha....Če nič drugega je vse naokoli polito z greznicami :-))) Kaj torej jemo ?

A grem še malo dlje v duhovne sfere..... Kako so krave ubite in kaj se takrat dogaja v njih ?!!!!! Verjemi vse ne končajo po "predpisanem protokolu" !!!!

Divjačina...raje nebi, saj lovci sami povedo, kako je okužena s takimi in drugačnimi zadevami .... in neprekuhana polna zajedalcev...

Zelenjava in sadje... mi (se pohvalim) :-)) imamo "bio" .... pa se samo smejem na ta "bio", ker ko sosed škropi svoje drevje ali trte (500 m zračne linije) po zraku veselo nosi vetrček to škropivo še k nam, ki ne škropimo in to v takih količinah, da če sedmi pred hišo sem mokra od tega nezaželjenga škropilnega dežja .... Torej, a jemo bio in naravno in zdravo ?????

Voda..... a bi še o tem?..... se bojim da bomo danes vsi lačni in žejni....:-(

Skratka.... moje zverince zdajle hočejo ven ..... in bom rekla samo še to kar sem že napisala :
"Če bi stalno v detajle razmišljali kaj jemo in kaj jedo naši psi nebi jedli nič !!!!! Srednja skleda - zlata skleda"...

Žal, bo teba narediti več, kot to, da se samo obračamo nazaj "kaj je bilo in kaj ni" da bomo morda nekoč spet (če je to sploh še možno) jedli naravno in zdravo....

 





Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Zala_ , torek, 22.01.2008 : 10:57:32
Skratka, a res misliš, da je meso tako zelo neoporečno in zdravo? Po standardih in predpisih morda ja, a verjemi, da so luknje v zakonih, ki jih tudi kmetje, predelovalci in prodajalci mesa prav prijetno izkoriščajo... in če se nekateri že držijo, ......a so naši travniki tako zelo čisti, da jedo kravice (tiste, ki se sploh še pasejo zunaj) "bio" travo ? ha, ha....Če nič drugega je vse naokoli polito z greznicami :-))) Kaj torej jemo ?

Se strinjam. Navkljub vsem debatam menim, da se 'naravne hrane', kakršno zagovarja Povejnaprej (se pravi taka, ki so jo jedli njihovi predniki, kakršni koli pač že) danes praktično ne da več dobit. Tudi te kosti po par€/kg so prežete z vsem mogočim umetnim - masovna vzreja pač išče bližnjice.

Se strinjam tudi z ostalimi - namreč, da bi za bolezni psov morali iskat vzroke tudi drugje, ne samo v hrani. Pa kot je napisala mislim da Nanook bolj na začetku teme - včasih sploh niso vedeli za 3/4 bolezni, ki so jih psi imeli. In verjetno so se marsikatere te bolezni pojavljale tudi včasih, pa se zanje ni vedelo; torej to ne pomeni, da so se te bolezni začele pojavljat v zadnjih nekaj (deset)let(j)ih, ampak da so jih šele v tem času začeli bolj množično diagnosticirat.

Nisem pa na nobeni ''strani'' - berem in si sproti ustvarjam mnenje, ker sama ne vem dosti o teh temah.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , torek, 22.01.2008 : 11:24:21
Eno cist konkretno vprasanje: zakaj toliko rib in ribjega olja?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: MARKO HREN , torek, 22.01.2008 : 20:14:38
... pa še vprašanje, kje za vraga naj kupim meso, ki je ok .... Roko na srce in čeprav se čudno sliši - zase in za moje človeške člane ne razmišljam toliko o tem kaj jemo kot o tem kaj bodo jedli psi ???....

Nanook .... ko si boš uspela utrgati malo več minutk, bom zelo vesela tvojega mnjenja ;)

Nanda pri vas na deželi je še veliko kmetov, ki pasejo živino, pa tudi  kakšnega pujsa zagotovo pa perutnino še gojijo na vrtu ... no skratka kdor se potrudi bo našel tudi zdrave živali tako za našo in živalsko prehrano.

Nanok če se ti da mi tvoj pogled lahko pošlješ na e mail ali zasebno.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanda , torek, 22.01.2008 : 20:36:17
Marko .... pri nas na deželi je lepo in tudi kakšen fajn (mislim iskreno)  kmet se najde, bo že res ...... ko me prideš obiskat te bom peljala na naše travnike  :) tam sem prvo leto (poletje), ko sem se preselila, nabirala zelišča ... in bilo je tudi zadnje, ker sem kmalu ugotovila, da nabiram zelišča, ki so jih zalivali z gnojnico  :P :P :P :P fuj  :P :P :P


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , torek, 22.01.2008 : 22:23:42
Marko, en del je ze napisan v tej temi tule (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,20383.msg363367.html#msg363367) in ce se ti da malce vec brat, je podrobneje razlozeno se tule (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,20383.msg363548.html#msg363548), ce si to mislil?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: MARKO HREN , sreda, 23.01.2008 : 02:45:27

Prav zdajle, dva meseca, pri meni živi pes pripeljan iz Tibeta, ki mi pove (in mislim resno) kaj bo jedel in kaj ne .... in ga upoštevam, razen njegovih prvobitnih (čistilnih) navad :-)



O prehrani na Tibetu si že nekaj povedala, pravzaprav tako živi veliko psov po svetu. Zanimivo pa bo opazovat kako bo sprememba prehrane vplivala na psa. Najprej je bil na Tibetanski prehrani, nato na Kitajskem kjer so ga hranili s .... nam lahko zaupaš kako so ga hranili tam in sedaj praviš, da ti pove kaj bo jedel - no kaj pa je ....

Takšnih psov, ki so prišli k nam iz čisto drugačnih razmer je kar nekaj in dobro bi bilo če bi resnično vedeli kaj so jedli tam - saj sem prepričan, da to niso bili le iztrebki. Za nas, ki imamo Tibetančke bodo te informacije kmalu na voljo in zagotovo bodo koristne. Z ostale pa ne vem.

Glede prebranega pa se tudi jaz nagibam, da je Srednja skleda - zlata skleda - al kako je že rekla Nanda. Naša kosmatula dobi surove kosti, tudi piščančje kdaj pa kdaj, sem in tja koščke surovega mesa ... glavnina pa so briketi čeprav roko na srce "kontrole o kvaliteti ni za ljudi ne vem kakšne - kaj šele za pse in mačke"


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Povejnaprej , sreda, 23.01.2008 : 07:31:26
Na hitro nekaj o spornih virih surove hrane, saj je to res pomembna tema:

Res je, danes so že skoraj vsa živila oporečna, v smislu da se pridelujejo z neekološko in nehumano množično rejo (ko gre za živali) ali z intenzivnim, mogoče še bolj neekološkim poljedelstvom (kjer se brezobzirno uporablja - beri: zlorablja - pesticide, herbicide, fungicide in kar je še ostalih "cidov" ter umetna gnojila).  Tako je že s hrano za ljudi, pomislite torej kaj vse si dovolijo šele pri hrani za živali, ki so za pridobitniško mentaliteto teh izdelovalcev tako ali tako "manj vredne"!

Prav zato smo na spletni strani o naravni pasji prehrani posvetili toliko pozornosti virom živil. Vseh nezaželenih vplivov nikoli ne boste mogli izključiti. In ne mislite, da tisto, kar je v briketih, je pa neoporečno. Nasprotno, še toliko manj! Treba je izbirati torej najboljše od tistega, kar je na voljo in kar si lahko privoščimo.

Po naših izkušnjah v Sloveniji - in namen spletne strani je predvsem šititi izkušnje, ne pa nekaj, kar lahko preberete na vsaki tudi spletni strani ali knjigi - so sorazmerno in pogojno "v redu" - pogojno zato, ker stoprocentno ni seveda v redu nič! - piščanci, predvsem zato, ker ne živijo dolgo in se zato v njih ne uspe akumulirati veliko strupov, pa tudi zato ker so po izjavah nekoga, ki je v tej industriji zaposlen, prepoceni, da bi se zanje splačalo uporabljati antibiotike in hormone. Kdor lahko najde in si lahko privošči piščance iz proste reje, naj to stori in daje kužku take piščančje kosti. Če pa vam to ni dostopno, so tudi kosti ostalih piščancev boljše od briketov.

Predstavljajte si, da bi vi vse življenje jedli umetne, trdo zapečene kroglice, v katere bi vam vbrizgavali barve in umetne arome, pa še nekaj cenenih sintetičnih vitaminov. Najbrž to nikomur ne bi bilo všeč, pa tudi zdravo ne bi bilo. Da ne bi bilo naravno, pa - upam - sploh ni sporno.

Med priporočljivejšemi viri so tudi kosti zajcev, kozličkov in jagenjčkov. Če jih lahko dobite. Toda mi redno dajemo tudi svinjske kosti, za glodanje pa skoraj vsak dan govejo kost (če se da dobiti, mozgovo, to imajo tudi kužki najraje).

Ribe in ribje olje so vključeni najmanj iz dveh razlogov:

Prvič zato, ker so danes vsa živila, tudi človeška, osiromašena hranil in to že v primerjavi s stanjem pred 50 ali 100 leti, kaj šele s stanjem pred desettisoči in stotisoči let, ko so se pasji (in naši) geni razvili. Verjetno so bili meso in kosti kakšnega mamuta ali sabljastega tigra, ki ga najbrž niti niso ubili sami, ampak so pobrali ostanke, ko ga je ubil kdo drug, polni vitaminov in kot taki optimalna hrana za pasje prednike, žal pa danes tega več ni in si moramo pomagati s tem, kar imamo. Pri tem pa se toliko približati takratni hrani, kolikor le gre. Ker nimamo istih virov, mora biti današnja prehrana bolj pestra in raznolika, kot je bila takrat, da se večina potrebnih hranil vendarle zagotovi. Predvsem pa je pomembno, da je surova, ker le tako kosti ohranijo nujno potrebne encime za kužkovo zdravje. In ja, da zares vsebuje tisto najpomembnejše - kosti. Tudi naše sadje je popolnoma umetno vzgojeno, celo organsko pridelano sadje vsebuje do 20 % pesticidov v primerjavi z navadnim sadjem, ker je ker je vse okoli nas že tako onesnaženo, nekaj vitaminov nam pa le še prinese.

In verjetno nihče ne bo trdil, da ni najbolj zdravo, če ga ne konzerviramo, pečemo ali kuhamo, temveč ga pojemo surovega.

Drugi razlog za ribe in ribje olje je, da vsebujejo veliko omega 3 maščobnih kislin, ki jih vsi sesalci nujno potrebujemo, a jih danes v prehrani nasplošno vse premalo dobimo. Mnogi ne vedo, da ima govedo proste paše izjemno visoko vsebnost omega 3 oziroma njihovih prekurzorjev (maščobnih kislin, iz katerih potem omega 3 v telesu nastanejo). Toda takšnega goveda praktično ni več. Nekoč so čisto vse živali imele veliko omega 3, danes jo ima še nekatera divjad. Ampak kdo poje toliko divjadi? In samo s kostmi divjačine psa najbrž tudi ne boste mogli hraniti. Zato si pomagamo z ribami in ribjim oljem. Poleg tega pa vsebuje ribje olje tudi veliko vitamina D in A.

O vitaminu A že vsi vse vemo. Oči in tako naprej. Jaz dajem svojim psom kapljice ribjega olja celo v oči, če so vnete. To ni zraslo na mojem zelniku, pobrala sem v nekem holističnem veterinarskem priročniku. Seveda je treba paziti na sterilnost. Pomaga takoj, povrhu pa koristi tudi dolgoročno. Tudi otekline zmanjša. Pa še oblizujejo se zraven moji pesjančki, ker jim diši.  ;D ;D  Ko rečem "učke", se v si posedejo v vrsto in se začnejo oblizovati.

Vitamin D si zasluži poseben prispevek, ker ima veliko dobrih lastnosti, ki so danes premalo znane. Med drugim preprečuje več vrst raka in izjemno učinikovito blaži bolečine. Bom poskusila v naslednih dneh pripraviti kaj o tem.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , sreda, 23.01.2008 : 07:49:12
Ampak zakaj toliko ribjega olja in rib? Ker psom dejansko manjka toliko vitamina A in D? In zakaj kot vir omega 3 olje iz ribjih jeter, ne pa ti. "fish body oil". Ce prav zastopim spletno stran, se daje izkljucno olje iz jeter (ali pac kako rastlinsko-npr. laneno)?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , sreda, 23.01.2008 : 08:16:49
O prehrani na Tibetu si že nekaj povedala, pravzaprav tako živi veliko psov po svetu. Zanimivo pa bo opazovat kako bo sprememba prehrane vplivala na psa. Najprej je bil na Tibetanski prehrani, nato na Kitajskem kjer so ga hranili s .... nam lahko zaupaš kako so ga hranili tam in sedaj praviš, da ti pove kaj bo jedel - no kaj pa je ....

Takšnih psov, ki so prišli k nam iz čisto drugačnih razmer je kar nekaj in dobro bi bilo če bi resnično vedeli kaj so jedli tam - saj sem prepričan, da to niso bili le iztrebki. Za nas, ki imamo Tibetančke bodo te informacije kmalu na voljo in zagotovo bodo koristne. Z ostale pa ne vem.

Glede prebranega pa se tudi jaz nagibam, da je Srednja skleda - zlata skleda - al kako je že rekla Nanda. Naša kosmatula dobi surove kosti, tudi piščančje kdaj pa kdaj, sem in tja koščke surovega mesa ... glavnina pa so briketi čeprav roko na srce "kontrole o kvaliteti ni za ljudi ne vem kakšne - kaj šele za pse in mačke"

Ja, to je tudi meni zelo zanimivo-te razlike med pasmami. Tu sta (spet) dva ekstrema; en tip, ki za vsako pasmo pripravi posebej recepturo in na drugi strani folk, ki trdi, da razlik med pasmami ni. Jaz se, kot ponavadi, ne strinjam ne z eno ne z drugo stranjo. Razlike med pasmami so, pa ne toliko med posameznimi pasmami kot pa med skupinami (ne FCI).
Samo se mi zdi, da to skoraj bolj velja za azijske pasme, kot pa za evropske; konec koncev se je vse skp itak zacelo v Aziji.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanda , sreda, 23.01.2008 : 08:45:56
Marko .... v Tibetu (prosto živeči) psi, jedo kar najdejo .... tisti pa, ki živijo s svojimi ljudmi (zaprti na dvoriščih) pojedo, kar jim ljudje pustijo od svojih obrokov, se pravi ostanke... prepričana sem (ker je govora o mesu in kosteh), da pojedo tam tudi to, ko to najdejo, vsekakor pa tega nimajo v izobilju in ne jedo samo tega....  Ne me prosim lovit na besedo, ker nisem rekla, da živijo samo od iztrebkov. Pravim, da pojedo tudi le te ;) Kakšen je točen "menu" Tibetanskih ljudi ne vem, ker tam žal ŠE nisem bila, bova pa to lahko vprašala na bližajočem se seminarju  ;) Dvomim, pa, da si želiš hraniti Indio na način kot je bil hranjen Gyan v Tibetu.... (spodaj piše kako je vpliva spremeba hrane pri njem)...

Na Kitajsekm je jedel že brikete  ;) .....

V Slo ... briketi osnova, dodatek (odvisno od dneva) - zelenjava, piščančja prsa (brez kosti), goveji mesek (ne masten), jetrca, ribice, rižek ....

Kako mi pove ? Obrene se proč in se odmakne na drugi konec kuhinje in ne je, čeprav je videti, da je lačen  ;D in čeprav je tista stvar dišeča in vabljiva  ;) Edina stvar na katero je čisto nor že odkar je prišel v Slo so palačinke  ;D ;D ;D ;D brez nič namazane (nutele ne mara - pameten pes ;D). Nisem mu jih ponujala, vonj ga je pa čisto obsedel  in je takoj pokazal, da bi to jedel ;D .... Spomni me (na predavnju), da se pozanimava ali imajo kakšno palačinkam podobno hrano v Tibetu? .....pa da ne bo pomote, ga ne hranim s palačinkami  ::)

Kako vpliva sprememba prehrane - to kar sem lahko videla do danes  .....  Ko so Gyana našli v Tibetu je imel 4,5 kg, na Kitajskem je v pol leta prišel na 6,5 kg pri nas doma pa v dveh mesecih na 9kg  :-\ .... Teža odraslih TT-jev pa vemo kakšna je ...

Sploh si ne želim stvari komlicirat in potencirati..... samo toliko kot se danes piše in govori o preharani (človeški in pasji) in o zdravem načinu življenja in tako kot se mnjenja kresajo in obračajo in vračajo je že prehudo. Enkrat škodi eno, drugič škodi drugo, enkrat je dobro to drugič drugo... Če se že držiš nekih načel, ti kdo pove še to, da nebi smel jesi/ piti iz plastičnih krožniko, kozarcev.... če se držiš steklenih, ti nekdo pove, da dihaš slab zrak.......Saj se človeku lahko še zmeša, če razmišlja samo o tem :P.... Zato imam jaz zase in za svoje pse (tako kot ti) "srednjo skledo"  ;D in to je vse ....

Mnenja in predvsem izkušnje, pa vedno rada slišim in tudi marsikatera preizkusim  ;) in se nato odločim ali to je ali ni za nas  :-*, pa še to, običajno ne drži (telo včasih zavrne) za vekomaj  :-\ ..... Čeprav je jabolko zelo zdrav sadež, meni npr povzroča probleme ....pa ga obožujem  :-\ :).....


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Felina , sreda, 23.01.2008 : 12:11:38
Mene pa nekaj zanima...imam shih-tzuja, ki ne prenaša dobro velike količine mesa (dobi kamne v mehurju zaradi prevelike bazičnosti urina)...kaj pa lahko ponudiš takšnemu psu za jest, ker jaz se zelo nagibam k temu, da bi več hrane pripravljala doma. Problem je tudi, da ne mara zelenjave  >:(

Trenutno dobiva 1/2 navadnih briketov in 1/2 vegetarianskih (plus vsi možni dodtaki za razvajanje, ki največkrat vklučujejo ogromne goveje mesnate kosti-če poje preveč kosti je zaprt, zato dobiva te velike, da jih ogloda a zelo malo poje, se pa neizmerno zabav)...sem pa slišala, da ima s tem težave kar nekaj tibetanskih pasem..a je to res?  :-\ je to kaj povezano z načinom prehranjevanja, ki so ga imeli še v času bivanja v domači domovini?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Lanabela , sreda, 23.01.2008 : 12:35:25
Citat
kosti zajcev, kozličkov in jagenjčkov
...za nekatere pse so te kosti zelo nevarne - veliko bolj kot kurje. Samo puranove so še slabše.

Vitamin A in D...v redu, ampak če ne paziš, lahko hitro vneseš preveč. (sem že videla mačke z grdo hipervitaminozo A, ker so jedle preveč jeter. So bile precej boge.)

V brikete kolikor toliko solidne kvalitete se že dolgo več ne dodaja barvil in umetnih arom. Tudi močnih konzervansov (EQ, BHA, BHT) ne.

Zakaj pa moraš kapljati tvojim psom v oči karkoli? Kakšne otekline? Zdravi psi jih nimajo. V oči jim ni treba kaplajti čisto nič. Nikoli. Torej tvoji kljub imenitni prehrani le niso čisto zdravi?



Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , sreda, 23.01.2008 : 13:58:36
Felina, a dobi struvite?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Felina , sreda, 23.01.2008 : 14:31:41
Nanook....ja, mislim, da sem jim tako reče....če se ne motim, je bil govora o njih, ja. (malo sem zmedena, ker ko so postavljali diagnozo in gledali pod mikroskop, so mi govorili še o enih kamnih, ki so kar problematični, saj jih ni moč raztopiti in mora kuža na operacijo, pa se je ugotovilo, da so tile...so paličaste oblike, če to kaj pomaga  ;) )


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: branka , sreda, 23.01.2008 : 14:37:22
analogno temu bi tudi sodoben človek moral zavreči večino hrane, ki jo poje, ali kako?

če moja dva psa dobita kosti, se lahko vnaprej pripravim na bruhanje, driske in "nočna dežurstva". ne vem, osebno to ne razumem kot hud izkaz "zdravja".  :-\


...jaz pa na neprijetne izpuhe iz pasje riti...pa še potiho, da se ne moreš pripravit  ::)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: altervita , četrtek, 24.01.2008 : 12:39:59
mogoče bom ponavljal kaj kar je bilo že napisano, ampak ok, bolje če je dvakrat.
govorit o tem da so pred 10.000 leti bili psi-volkovi, karkoliže enaki je malo mimo. Nekje sem zasledil podatek, da naj bi pri dveh ločenih "linijah" do razlik v genomu prišlo po nekako 36 generacijah od trenutka "ločitve". Poskus so dellali na miškah, kakopak.

če pogldamo da se je moderna kinologija začela nekako pred sto leti, pomislimo, koliko pasem se je ustvarilo in koliko "čistih" linij ki so nastale z parjenjem v sorodstvu znotraj pasem, imamo. Po domače povedano, so si torej že same pasme med seboj tako različne, da joj. IN iz izkušenj vem, da nekatere odlično funkcijonirajo na neki hrani medtem ko druge pač ne.

Lahko govorim samo za svojo pasmo, nemški bokser. Če preštejem vsa kolena od Mete v.d. Passage pa do mojih psov, se pogovarjamo o minimalno 25 generacijah (v trenutku ko pišem, govorim pač iz glave, da jih ne bi šel prav sedaj preštevat- ampak mislim da v oceni nisem zgrešil več kot 5 gen. do natančne številke ) Po določenih linijah manj, po določenih več, preden pridemo do "prve psice". Že samo razlike med ameriškimi in evropskimi so ogromne. Razlikujejo se recimo bolezni ki napadajo ameriške in tiste ki napadajo evropske- zato američani modro "uvažajo kri" iz evrope, medtem ko evropejci na srečo ne rabimo nič iz amerike, saj so njihovi psi generalno gledano inferiorni. Konkretno moji psi imajo tudi zelo "stare rodovnike" kar pomeni da nimajo rodovnika kjer bi bili vsi pradedje in pramatere še živi. Nekateri psi imajo rodovnike kjer je 4 generacija še živa in ki imajo starše od katerih so recimo očetje starejši za leto dni, prav tako dedki za dve leti, pradedki za tri leta. Tu se torej generacije kar hitro namnožijo in do razlik pride že v 50 letih. Krivec so seveda vzreditelji, ki vsakokrat zasledujejo trenutne šampijone.
In s tem pridemo še do ene zadeve ki se ji reče dolgoživost. Po eni strani se življenjska doba (pa tudi plodnost) zmanjšuje zaradi nenehnih linijskih paritev, ker se pač te metode vzreditelji ne poslužujejo zmerno ampak vsepovprek. Kot drugo pa seveda ker v vzreji uporabljajo zelo mlade pse za katere se ne ve, koliko bodo doživeli, kako je njihovo dejansko zdravje, itd.
Torej na dolgoživost ne vpliva zgolj hrana. Še več, upam si trditi, da na tako kratek rok (10 let povprečja) hrana psa v tem pogledu niti ne tangira kaj dosti. Morda mu podaljša življenje za kakih 10 procentov, odvisno od osebka, pasme itd.

Vsekakor sem zagovornik tega, da je pse bolje hraniti z kostmi in mesom ter nekje okoli 5-10 procenti zelenjave. In tudi pristajam na trditve da je industrijska hrana za psa slabša od doma pripravljene surove.

Me pa zmoti ko v zagovor, evangelisti ponujajo neke "resnice" ki s samo temo nimajo zveze, ali pa še huje, "prodajajo krivo vero" s tem da prilagajajo neke podatke tako, da potrjujejo njihove trditve. Resnica je večplastna.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: altervita , četrtek, 24.01.2008 : 12:45:05
p.s. in prav zaradi tega kako evangelisti uveljavljajo svoj prav, še vedno hranih z visokokakovostno industrijsko hrano, ob tem pa psom seveda privoščim tudi kak piščančji hrbet. Zavoljo mirne vesti, hehe.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: tina.g , četrtek, 24.01.2008 : 20:42:41
Evanglisti!  Jaz pa se poslužujem Jehovcev.  ;D Pravim, da ljudje širijo jehovo vero!

Offtopic, ampak sem se malo nasmejala tvoji primerjavi, ki je podobna moji!


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Povejnaprej , sobota, 26.01.2008 : 11:54:28
Altervita,

ne vem, kam meriš s tistim "kako evangelisti uveljavljajo svoj prav". Kako pa ga uveljavljajo? Če smo "evangelisti" mi - odprli so svojo spletno stran, vložili kar precej časa, dela in še nekaj denarja, ker se nam je zdelo pomembno, da bi vedenje o tem, kako zelo surova hrana psom koristi, doseglo čimveč ljudi in predvsem, da bi od tega imelo koristi čimveč psov.

Mi od tega nimamo nič. Lahko hraniš tako ali drugače, za nas to nič ne spremeni.

Lahko bi tudi sedeli na svoji tazadnji in se imeli fino in preživljali prosti čas drugače, kot da urejamo neprofitno spletno stran. In da se tukaj še nekaj branimo pred nekimi napadi, kot da smo storili kaj slabega.

Najlaže je namreč sedeti in ne narediti nič.  Ali pa filozofirati in razpredati po forumih. (Ne leti samo nate). Še zlasti, če se skrivamo za vzdevki. In se potem počutiti fino, ker smo tako pametni. Kajti trditi, da je ta prehrana dobra in pravilna, da pa ne boš hranil tako zaradi "načina", kako evangelisti to sporočajo, je namreč res tehtna izjava. Bravo. (Saj te razumem, pod kaj takšnega se tudi jaz ne bi hotela podpisati ...)

Na ta forum ne prihajam zato, ker mislim, da bom s tem koga prepričala, naj spremeni mnenje. Tisti, ki se v prehrano res poglobijo, se oglašajo na naši spletni strani in sem niti ne prihajajo, ali pa če pridejo, raje nič ne napišejo. Že vedo zakaj - tukaj je nekaj pametnih, ki iz hobija (in ker se potem mogoče počutijo pomembne) udrihajo čez vse in vsakogar, pa se drugače misleči ne željo dajati po nepotrebnem v zobe. Sem sem parkrat prišla pogledat zato, ker sem to obljubila Jani, za primer, da bi bilo kaj vprašanj. No, izkazalo se je, da tista tehtna vprašanja zainteresiranih in tudi zaskrbljenih pasjih lastnikov dobimo neposredno prek spletne strani. Veliko je tudi ljudi, ki so že sami razmišljali v to smer. In k sreči so odzivi z drugih forumov čisto drugačni. Spremljamo tudi, iz kakšnih linkov prihajajo ljudje k nam in še najmanj klikov je bilo iz tega foruma. Se pravi, da ljudje tukaj kritizirajo zaradi kritiziranja, ne da bi sploh dobro prebrali (vsaj velika večina), za kaj gre. Kot da je treba za vsako ceno dokazati svoj prav. Tudi za ceno zdravja svojega kužka.

Eleanor Roosevelt je nekoč rekla: Stori tisto, kar čutiš, da moraš storiti. Ljudje te bodo tako ali tako kritizirali.

Škoda, da je tisto, kar čutiš, da moraš storiti ti, tole tvoje pisanje. Škoda za tvojega psa, ki zaradi tebe ne bo deležen naravne prehrane (zaradi tebe, ne zaradi evangelistov). In škoda za vse pse lastnikov, ki ti bodo prisluhnili in mogoče ne bodo čisto dobro razumeli, kaj pišeš ali zakaj si to napisal, se jim bo pa zdelo, da si "kerlc". Psi in njihovi predniki pa so pred udomačitvijo jedli kosti in meso in maščobe, vse surovo. O tem ni nobenega dvoma. Vse ostalo - linije, generacije, pasme, je samo zamegljevanje dejstev. Gotovo neke minimalne razlke so, ampak menda nihče ne bo trdil, da recimo Indijanci ne potrebujejo istih mikro in makrohranil, kot jih potrebujejo belci. Mogoče pa na tem forumu doživim tudi to?

Lahko samo še ponovim: gorivo oziroma to, kar gre "noter", je še kako pomembno za rezultate. Kar poskusi enkrat naliti bencin v tank dizelskega vozila. Ali pa vodo. Ne bo se dobro končalo. Telo, tudi pasje, pa je še neštetokrat zapletenejši in bolj prefinjen stroj od avtomobila.

Res je: neoporečne hrane danes takorekoč več ni. Ampak zakaj bi to veljalo samo za surova živila? Enako oporečna živila gredo tudi v brikete in konzerve, tam pa to nikogar ne skrbi? Le da so tam še prepečena, prežgana, prelita s kemijo in je vse skupaj narejeno še na bistveno nižjem nivoju kakovosti, kakršen se brezobzirnim zaslužkarskim izdelovalcem zdi za pse čisto dovolj dober.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Felina , sobota, 26.01.2008 : 13:00:57
Še enkrat sprašujem...kako na ta način hranit psa, ki ne sme velikih količin mesa, zelenjave pa ne mara? Resnično bi rada vedela, tudi od drugih, ki se  spoznate na prehrano...sama iščem alternativo briketom in pač rabim primerni jedilnik...veterinarji ga ne znajo sestavit...žal.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Lanabela , sobota, 26.01.2008 : 13:50:09
Pustite pri miru evangeliste, ki nikomur nič nočejo. Mislim da je bolj pravilen izraz fundamentalisti.

Lepo od vas, da nesebično skrbite za zdravje naših psov. No, kar se tiče mojih je skrb odveč: so zdrave, če bi bili vsi psi taki, bi veterinarji bankrotirali. Pri tem so celo že toliko stari, da bi se jim morale posledice neprimerne prehrane že pošteno poznati. Ker se jim ne, vašemu rotenju po "naravni" prehrani ne nasedam. Ko mi boste pokazali svoje pse, ki bodo od mladega hranjeni na vaš način pri starosti nad 20 let, se bomo pa naprej pogovarjali. Do takrat pa :pa,pa.

Felina, si poizkusila že vse vrste zelenjave? V kuhani in surovi varianti? Moje recimo imajo rade naslednjo zelenjavo (tisto, napisano najprej imajo raje): bučke, melancane, "špinača" iz kopriv ali blitve,  paradižnik, nadzemna koleraba,  cvetača, brokoli, blitve, kislo zelje, korenje, rumena koleraba, stročji fižol, zelje, ohrovt, zelo nazadnje grah.
Katere vire oglikovih hidratov prenese oziroma jih ima rada? Pri mojih gre (spet v padajočem vrstnem redu) takole: polenta, krompir, mešanica riž, ječmen, pira. občasno lahko tudi prosena ali ajdova kaša. Vse kuhano seveda.
Potem ugotovi, katere vrste mesa in v kateri obliki (kuhani ali surovi) najbolje prenaša.
Če potem daš iz vsake skupine približno tretjino skoraj ne moreš pretirano zgrešiti.
S še nekaj dodatki kot je recimo sveže zmleti lan, kvas, mogoče strte in "pečene" jajčne lupine, kdaj pa kdaj kakšna skuta - še bi se kakšno koristno zelišče našlo, moje imajo zelo rade drobne bezgove koreninice.. in imaš že čisto solidno hrano, prilagojeno potrebam tvojega psa.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: lejca , sobota, 26.01.2008 : 14:41:50
Povejnaprej...meni se zdi vaša ideja čisto fanatična. Vi ste prepričani v svoj prav, ne sprejemate nobenega drugega mnenja in vsakogar zabijete, da je vaša stvar 100% najboljša. V življenju take stvari ne obstajajo. Za enega je dobro nekaj, za drugega pa kaj drugega. En pes bo ob taki dieti živel 20 let (seveda se ne ve koliko bi živel, če bi jedel brikete), spet drugi bo dočakal normalno starost, pri tretjem, pa bi se taka prehrana izkazala za neprimerno... Ne da se kar nekaj posploševati. Nanook je lepo povedala, da imajo tudi psi, ki jejo Barf, zdravstvene težave.
Se res ne zavedate, da s tem ko nekaj tako vsiljujete, dosežete ravno nasprotni učinek?
Svoje pse hrani s to hrano eno leto, pa že lahko trdite, da je prehrana tako revolucionarna? Tudi jaz hranim oba s kvalitetnimi briketi, in občasno kaj kuhanega, ter veliko sadja. Eden je star skoraj osem let in nima nobenih zdravstvenih težav, probleme imava le z driskami, če poje kakšno kost oz. kakšne ostanke od hrane, katere nekateri vržejo ven pod kakšen grm. Tudi drugi nima nobenih težav. Očitno tudi jaz lahko zadevo s svojim psom posplošim za vse pse in rečem, da se bodo na ta način izognili zdravstvenim težavam? Za svojega starejšega psa sem skoraj sigurna, da bi imel velike probleme ob taki prehrani. Tako pa je v odlični kondiciji in celo veterinar me je vprašal, če je še mlad  :o.
Toliko v razmislek.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: kaja , sobota, 26.01.2008 : 15:31:03
felina, mi imamo zdajle podobne tezave pri mlajsi psici. Trenutno smo na konzervirani hrani, ki pomaga pri raztapljanju kamnov (struvitov, ta drugi, ki se ne raztapljajo pa so oksalati). Potem nas caka se nekaj casa ene druge hrane, ki pa je namenjena preventivi. Enako tezavo je pred leti imela starejsa psica in ker sem takrat imela malo vec casa, sem ji hrano sama pripravljala. Manjsa kolicina mesa, riz ali ovseni (pa tudi kaksni drugi) kosmici, zelenjava (moja je vse), dodajala pa sem kvas v prahu, alge...ne vse naenkrat. Kamni se niso nikoli vec ponovili. Skoda ker nimam vec napisanih jedilnikov, ki mi jih je takrat pomagala sestaviti ena forumovka, ki pa se zal ne oglasa vec. Jedilnik je bil namenjen prav psom s struviti. Ce pa malo pobrskas po spletu, bos sigurno kaj nasla, vsaj jaz sem si takrat pomagala z razlicnimi spletnimi stranmi. :)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Felina , sobota, 26.01.2008 : 16:44:28
Hvala!

ja, mi smo tudi bili na teh vseh zadevah, potem pa se je izkazalo, da je mali alergičen na jajca, ta hrana pa temelji na jajcih  :( in sem morala uporabit domišljijo, ker veterinarji niso več vedeli kaj bi.  pa sem sama zmešala brikete glede na prebrano po internetu in je sedaj ok.  Me pa zelo mika doma pripravljena hrana (včasih jo je dobival, pa je bil tako izbirčen, da je pristal na briketih, ki jih vse poje-čudak), pa me je zanimalo kakšno je še mnenje v tej temi...mi je bilo kar zanimivo brat, sploh kakšne konkretne argumente  :)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Jana , sobota, 26.01.2008 : 19:46:13
Na ta forum ne prihajam zato, ker mislim, da bom s tem koga prepričala, naj spremeni mnenje. Tisti, ki se v prehrano res poglobijo, se oglašajo na naši spletni strani in sem niti ne prihajajo, ali pa če pridejo, raje nič ne napišejo. Že vedo zakaj - tukaj je nekaj pametnih, ki iz hobija (in ker se potem mogoče počutijo pomembne) udrihajo čez vse in vsakogar, pa se drugače misleči ne željo dajati po nepotrebnem v zobe. Sem sem parkrat prišla pogledat zato, ker sem to obljubila Jani, za primer, da bi bilo kaj vprašanj. No, izkazalo se je, da tista tehtna vprašanja zainteresiranih in tudi zaskrbljenih pasjih lastnikov dobimo neposredno prek spletne strani. Veliko je tudi ljudi, ki so že sami razmišljali v to smer. In k sreči so odzivi z drugih forumov čisto drugačni. Spremljamo tudi, iz kakšnih linkov prihajajo ljudje k nam in še najmanj klikov je bilo iz tega foruma. Se pravi, da ljudje tukaj kritizirajo zaradi kritiziranja, ne da bi sploh dobro prebrali (vsaj velika večina), za kaj gre. Kot da je treba za vsako ceno dokazati svoj prav. Tudi za ceno zdravja svojega kužka.

Vsakemu svoje mnenje, vendar je tole "nekoliko ...", hm... Razlog, zakaj kdo hodi ali ne hodi nekam pisat, so seveda lahko tudi mnenja, ki se ne skladajo z njegovim, lahko pa tudi pomanjkanje razumevanja ljudi, ki imajo drugacno mnenje ali pomanjkanje argumentov za prepricljiv nastop s svojim mnenjem.

Oceniti pisce za "kritizerje zaradi kritiziranja" je precej huda, ce upostevamo, da smo ti pisci (tudi jaz sem pisala) vsi odrasli ljudje, vec ali manj smo vsi ze prej imeli pse in jih imamo sedaj, celo 3, 4, 5 ali vec primerkov naenkrat, vsi ze imamo svoje lastne izkusnje s prehrano psov, z njihovim zdravjem (tudi zelo hude izkusnje, pa seveda povsem obicajne), nekateri med nami smo preizkusili najrazlicnejse "jedilnike" za nase pse (prejsnje ali sedanje), tudi barf in kuhano hrano, nekateri tako vsak dan hranijo pse ... Torej, oznaciti nas za kritizerje zaradi kritiziranja postavlja pod vprasaj celotno zadevo, kot je predstavljena oz. postavlja vprasanje, ali je res "uspeh", kot ga razumete na povejnaprej samo v agresivnem prepricevanju oz. diskreditaciji, v kolikor ni evidentnega strinjanja s predstavljenim.

Starostna struktura na mojpes.netu je 26,91 let (stetih 5729 oseb), v tej temi pa nekje med 35 in 40 leti. Gre za ljudi, ki o psih "nekaj" vedo in imamo "nekaj" izkusenj, res je pa, da med nami ni strokovnjakov (dietetikov, veterinarjev, genetikov...).

Po pregledu, kje se pojavlja povejnaprej in kje so "debate", oz. kje so omenjeni forumi, sem nasla samo na enem od celjskih drustvenih forumov en komentar, ki nima zveze s prehrano, temvec s cepljenjem, zapis na nekaj iskalnikih (ki niso forumi in prihod na naso stran od tam ne moremo oznaciti za forumske klike, ki bi tja kliknili po pozitivni ali kakrsnikoli debati, kot tudi tistih, ki klikajo, ne moremo anaciti z na forumih aktivnimi poznavalci "pasjih razmer"), na dveh splosnih forumih je samo link, brez komentarjev, na enem od "pasjih" forumov pa se je debata po objavi linka nekako zacela v pravo in pozitivno smer, potem pa presla na ugotavljanje, kako kateri pes prenese kosti oz. kaksne kosti kdo zagotavlja svojemu psu/psom.
Iz tega lahko sklepam, da je stavek o pomanjkljivem klikanju s tega foruma (hm, clanek je na portalu in ne na forumu) "kar tako", da se nas malo natakne.

Pa brez zamere. Berem leve in desne in si mislim svoje. Hm..., najbrz se predvsem zaradi "zivljenjskih izkusenj" ne morem takoj prikljuciti ovacijam, kot se jim ne prikljucim nikoli, ko nekdo prisiba ven s krasno predstavitvijo se bolj krasne briketirane hrane. Sem pa nekajkrat kliknila na link - najprej, ko sem brala, potem pa se, ko sem kaj preverjala. Res je pa, da tam nisem nic sprasevala ali hvalila. :)

Pa brez zamere tako vsem s povejnaprej kot vsem ostalim. Obicajno raziscem in poskusim argumentirat, kar potem zapisem. Diskreditacije samo zaradi diskreditacij, kritiziranje samo zaradi kritiziranja, govorjenje v tri dni ali pisanje zaradi vec napisanih besed, so ze zelo dalec (steti v desetletjih) za mano.

Kako se sama lotevam prehranskih problemov v svojem krdelu pa najdete v nekem prejsnjem sporocilu te teme. Ne prepricujem nikogar, naj se strinja ali naj se ne strinja z mojim pocetjem. Osnovno vodilo pa mi je vsekakor, da dva psa (iz 21. stoletja) nista enaka. Ne po obnasanju, ne po zdravju, ne po prehranskih navadah in ne po tem, kaj prenese njun organizem in cesa ne. Tako najboljsi briketi kot najbolj uravnotezen obrok niso za vsakega psa. Od vsakega lastnika pa je odvisno, ali bo sposoben najti balans med tistim, kar zmore (beri: financno, casovno, interesno) in kar prenese njegov pes. Edinih resnic ni, kot tudi edinih resitev ne.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: altervita , sobota, 26.01.2008 : 23:17:23
Altervita,

ne vem, kam meriš s tistim "kako evangelisti uveljavljajo svoj prav". Kako pa ga uveljavljajo? Če smo "evangelisti" mi - odprli so svojo spletno stran, vložili kar precej časa, dela in še nekaj denarja, ker se nam je zdelo pomembno, da bi vedenje o tem, kako zelo surova hrana psom koristi, doseglo čimveč ljudi in predvsem, da bi od tega imelo koristi čimveč psov.
vsekakor s tem ne merim nate, oz na vas, ki imate tisto stran. Ker preprosto niste niti blizu dejanskim "oznanjevalcem", če ti bolj paše slovenski izraz. Ste prej prepisovalci stvari ki smo jih nekateri že zdavnaj prebrali in imamo pač kako pripombico na predelave že prebranega. Vsekakor pa se generalno gledano strinjam. Imel sem zgolj pripombe na neke polresnice s katerimi se ta "prav" želi uveljavljati.
Imam sicer tudi pripombe na zelo grobo napisan jedilnik, kajti ko sam hranim na ta način (jap, dejansko nekako pol pol futram surovo in brikete) uporabljam kar nekaj sestavin, od piščančjih hrbtov (za mladiče izključno perutnice) vsekakor prosta reja in ne kaj drugega  pa goveja jetra, različne mlete zelenjave, jajca, vitamine, minerale itd. tudi goveje srce, pa biftek (uuupa bo kdo rekel, ampak dejansko mladiči požrejo več biftka v dveh tednih preden preidejo na kuretino kot ga sam v 10 letih skupaj z ženo...) itd.

Sam se nimam za kakega barfista. Raje zaupam svoji mentorici ki že kakih 15 let barfa. Pa tudi Nanook za spremembo ko se ravno ne špikava, glede hrane in še česa raje poslušam.

Nisem želel pa nič slabega povedat. Zgolj v debato sem se vključil glede stvari ki pa jih poznam. In to je pravgotovo vprašanje dolgoživosti in ostalega za kar vem da nima veze s hrano. Konec koncev imam dve psici ki sta bili vzrejeni v psarni kjer se tri generacije najmanj, hranijo z barfom (pred tem pa so se itak bolj ali manj psi hranili z domačo hrano) in psi živijo povprečno leto dve več kot normalni bokserji. Pa še to pripisujem prej temu da so tam tri generacije pregledane za bistvene bolezni kot je srce in se psi ki ne izpolnijo standarda psarne, ne parijo. Jaz torej glede svoje pasme na osnovi kakih dvajset primerkov psov ki jih poznam, ne upam dat takih izjav kot si jih lahko privoščijo avtorji nekih raziskav (ali pač "raziskav" saj vemo kako se statistike prilagajajo potrebam statistika) ali njih prepisovalci.

In še enkrat povdarjam: če bi ne imel 5 psov ki mi že tako požrejo pol dneva da se ukvarjam z njimi, bi prav gotovo še več hranil "naravno". Vsekakor pa bi glede na dosedanje izkušnje priporočil vsakemu da si fejst prebere kake resne knjige in ne začne hranit kar na osnovi: daj mu eno sočno kost, pa mal jeter, pa dve tablete multivitamina. Zase nekao znam poskrbet za uravnoteženo prehrano, za pse sem se pa moral kar fino pogovarjat in brat, kaj lahko prebavijo, kaj ne, itd. Gleden a ves junk food ki ga sami pojemo, pa čedalje dlje živimo (verjetno ker konzervansi tudi naše telo sproti konzervirajo izgleda, hehe) pa menim, da če človek neke res visokokvalitetne industrijske hrane kupuje, ni pretiranih skrbi.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , nedelja, 27.01.2008 : 08:57:38
Mene pa se vedno zanima zakaj toliko rib in ribjega olja, kaksno je to ribje olje (zasledila sem samo polenovko-torej olje iz jeter, pa laneno in konopljino). Sem katero spustila? Zakaj ni vmes ti. "fish body oil"? Ali gre samo za napako pri prevajanju?

Olje iz jeter je namrec predvsem vir vitaminov A in D, ki ju lahko/zlahka predoziramo. Tisto pravo, "terapevtsko olje", ki ga zasledimo na spletnih straneh/mailing listah o hranjenju z doma pripravljeno hrano, pa je ti. "fish body oil". In na to tudi na veliko opozarjajo; kako ne, z enim dodajamo omega 3 MK, z drugim pa predvsem vitamina A in D. (z vsem pa tezke kovine...).
Seveda se dodaja tudi to olje iz jeter, takrat ko je pac to potrebno, ampak tako "na horuk" dodajanje zaradi dodajanja, je pa, milo receno, nesmisel, in grobo receno, strupeno.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: altervita , torek, 29.01.2008 : 01:03:14
Mene pa se vedno zanima zakaj toliko rib in ribjega olja, kaksno je to ribje olje (zasledila sem samo polenovko-torej olje iz jeter, pa laneno in konopljino)...

kje si to zasledila? Polenovko mislim. Sem vse preiskal, pa ne najdem.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , torek, 29.01.2008 : 09:21:55
Pod "kako hranimo" pri dodatkih-ribje olje (http://kuzki.povejnaprej.net/kako_hranimo.html?searched=polenovk&highlight=ajaxSearch_highlight+ajaxSearch_highlight1#sedem). Ne najdem drugih (zivalskih-ribjih) olj, samo polenovkino. :-\


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: mefisto , torek, 29.01.2008 : 09:41:05
Hmmm...odkar sem zasledila tole temo na drugem pasjem forumu in iz katerega sem tudi šla prebirat vse na kuzi.povejnaprej.net, sledim debato tudi tule in kljub zadrževanju, da nič ne napišem, enostavno moram ;).

Citat
Starostna struktura na mojpes.netu je 26,91 let (stetih 5729 oseb), v tej temi pa nekje med 35 in 40 leti. Gre za ljudi, ki o psih "nekaj" vedo in imamo "nekaj" izkusenj
Zagotovo največ z drugimi primerljivimi forumi, kar zagotovo daje neko kreditibilnost temu forumu.

Nekaj ostalih piscev je bilo predolgih za citiranje, vsekakor pa je tudi moje mnenje, da življenjsko okolje in genetika navsezadnje odigrata bistveno vlogo pri dolžini živlejnjske dobe in da je
Citat
Resnica je večplastna.

Sem zagovornica vsakršne alternativne prehrane ( če bi le ta bila dolgoletno znanstveno dokazana kot zdrava, kar pa nobena, vključno z briketirano ni!), vsekakor pa se mi poleg vegetarijanske hrane za pse zdi "najbolj mimo" hranjenje pretežno s kostmi.
Dokler ne bo možno testiranje več generacij istih osebkov v celotnem življenjskem obdobju z različno hrano ( klonirani osebki ),
zame samo ene 100% resnice ni. :-X :-X :-X

LP, Nataša Š. Dolar



Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: smodlask , sobota, 09.02.2008 : 16:35:07
V razgreto debato, ki ste jo tu načeli,  se ne bom spuščala, naj samo povem primer iz lastnih izkušenj s prehranjevanjem:

Naš 4-letni labi je pri enem letu dobil alergijo, ki se mu je odražala na dlaki, vnetih ušesih, raznih izpuščajih itd. Stanje ni bilo tako kritično ampak bolj zoprno, saj smo vedno tekali okoli veta zaradi razpraskanega izpuščaja tukaj ali tam, neprestano vnetih ušes...Delale so se mu obloge na zobeh...

Poslušali smo seveda nasvete veterinarja, celo dermatologa, in taku - labiju dajali izključno brikete, sensitive varianto, ki naj bi bila prav za težave s kožo.

Naš Task je bil tako do 3 let skoraj izključno na briketih, težav pa nikakor konec.

Pred slabim letom dni smo po nasvetu enega drugega veta, bolj homeopata in zagovornika domače hrane zamenjali način prehranjevanja, zdaj dobiva 1/3 brikete oz. konzerve, 2/3 doma kuhano hrano - piščanca, ribe, riž, testenine, zelenjavo.

Stanje se je zelo izboljšalo, že več kot pol leta nimamo nobenih težav s kožo in dlako.

Res je tale način malce dražji kot briketi, ampak suma sumarum še vedno dosti bolj poceni, če vzamem v obzir, da smo na ta račun zmanjšali obiske pri veterinarju.

Bistvo, ki ga hočem povedati - na podlagi lastnih izkušenj - da hraniti samo z briketi po vsej verjetnosti ni najbolje; pa četudi vam proizvajalci zagotavljajo, da hrana nima konzervansov in podobno. Mogoče umetnih res ne veliko, ampak v vsaki hrani je vsaj en konzervans - navadna sol, ki pa v večjih količinah obremenjuje organizem. Bi vi lahko nonstop jedli samo slano hrano kot čips, slane palčke, slanino in podobno?

Sicer pa je to le moja izkušnja, seveda pa pes psu ni enak. Pa tudi to, kar spoznamo na lastnih izkušnjah, velja največ.

Prepričana pa sem, da je "nekaj čudnega v briketih teh..." Kot je rekel Shakespeare "nekaj gnilega je v deželi Danski..."

lp



Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: delavec@amis.net , sobota, 09.02.2008 : 20:03:40
Jaz naša dva že od nekdaj hranim z 1/3 briketov in 2/3 piščanca, riž, zelenjava, občasno namesto riža makarončke in občasno med piščanca dodam kuhano govedino. Rib ne marata, jima pa v hrano zamešam enkrat tedensko malo ribjega olja. Dlako imata v redu in tudi ostalih alergij nimata nobenih. Tudi s prebavo nimata problemov.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: NusaInKlaj , sobota, 09.02.2008 : 22:15:44
Nisem prebrala vsega, samo začetek in konec
 
Jaz mojega hranim z 2/3 briketov in 1/3 ostale kuhane hrane. Pa vendar ne moremo samo s prehrano vplivat na zdravje. Kaj pa izpušni plini, cigaretni dim, sevanja? Vse to nam krajša življenja  :-\


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: nyssa , ponedeljek, 11.02.2008 : 13:15:42
No,moje izkušnje,do zdaj...
Najprej jedilnik,ki je zgledal takole:
Paxx dobiva kosti in sicer na dan 600 do 700g hrane,ker je kar aktiven:
-25-30 dag kosti z mesom(svinjske,goveje nasekane) ali piščančje hrbte,stegna,perutničke,vratovi,svinjski parklji,...
-eno ribico 10 dag(škarpeno,brancina,sardele,oslič cel) ali pa kak lep kos govejih reber(10 dag)
--10 dag piščančjih ali govejih jeter,govejega srca,...drobovina pač
-5 dag zelenjave ali sadja(korenje,špinača,jabolko,banana,...kar pač kupim tisti dan)
-surovo jajce(ne vsak dan)
-dve žlici olivnega olja,žlico ribjega olja,če je maščoba na rebrih npr.,je ne odrežem stran
-nesoljeni oreščki(arašidi,orehi,lešniki)
-žličko kvasa v prahu
-multivitaminske tabletke-to sva imela že prej,tako za pocartat malo
To dobi v enem dnevu-kosti ponavadi zjutraj,ribo,meso ali drobovino pa zvečer,zelenjavco in oreščke pa grizlja čez dan 
Ribe dobi vsak drug dan,ne samo enkrat do dvakrat na teden,zelenjavne kaše ne pripravljam za njega,ker je zelenjavo surovo.
Zgleda veliko in drago,ampak je cenovno precej ugodno.

Da poročam o plusih in minusih(zaenkrat):
plusi pri Paxxu:
-prebava 1A  Kakci ok,kompaktni(končno),ni jih bilo veliko,ne čisto beli,ne čisto presušeni(verjetno zaradi zelenjave in oreškov). Šel je dvakrat na dan.
-dlaka ok,izginjat je začel rdeč odtenek
-zobki beli
-energija je ostala ista
-analke prazne,samodejno
-cenovno ugodno
-pri Gaji vse ok,razen zadaha po drobovini in ribah

Minusi:
-prhljaj(pri Paxxu),dodat sem morala extra ribjega olja,da je bilo ok potem
-preveč časa porabljenega za nadzor pri hrani(obroki znajo trajat tudi čez pol ure,jaz pa ju ne puščam samih pri hranjenju-sploh ne s kostmi)
-niti ni tako preprosta,kot jo opisujejo na strani-treba se je kar potrudit,da skupaj spraviš vse,kar pes dejansko rabi
-svinjarija po tleh(drugega pač ni bilo za pričakovat,se ne pritožujem,samo povem)
............................
V glavnem,kar se tiče psov,je bila ta dieta solidna,na meji z odlično. Kar pa se tiče praktičnosti,pa je skoraj pogrnila.
Ni tako preprosto-daš psu kost in to je to. Zahteva več.
Moja odločitev:
pol briketov,pol RMB za naprej.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 11.02.2008 : 19:27:22
Nyssa, hvala za porocilo. Kaksno ribje olje si mu pa dajala?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: nyssa , ponedeljek, 11.02.2008 : 20:33:44
Dajala sem mu od Grizzlyja olje(lososovo),ko mi ga je pa zmanjkalo(sem ga imela še čisto malo) pa sem vzela olje iz lekarne.
Aja,pa dodala bi še,da se mi tak način prehrane ne zdi sporen,Paxxu je pravzaprav pomagal. Ampak mislim,da bi promotorji te diete(oz.ustvarjalci strani) morali poudarit,da ni tako preprosto-da vržeš kost psu in to je to,ker pes nikakor ne more v organizem prinesti vseh hranil,ki jih potrebuje.
Sprašujem se,kako bi bilo,če bi ribe prakticirala samo enkrat do dvakrat na teden in kako bi bilo,če ne bi dobival vitaminskih tabletk...
Aja,pa še to-zredil se je za tri kilograme:)
Mogoče sem dajala(oz.pustila) preveč maščobe...
In na mišični masi je pridobil,čeprav ni bil nič kaj več aktiven,kot prej. Mogoče zaradi beljakovin(toliko se ne spoznam).


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 11.02.2008 : 20:39:58
Koliko pa Paxx tehta?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: nyssa , ponedeljek, 11.02.2008 : 21:02:39
Zdaj tehta 35 kg,prej je tehtal pa 32...
Je pa labrador/bull mix.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: tina.g , ponedeljek, 11.02.2008 : 21:18:20
Super poročilo! Kako dolgo, pa ga že tako hraniš? Kdaj si prvič opazila spremembe?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: nyssa , ponedeljek, 11.02.2008 : 21:40:14
Hvala! Žal ni preveč izčrpno,ker ne prakticiram tega dovolj dolgo.  :-\
Zdaj je na dieti 4 tedne,ostal bo še nekaj časa,dokler pač ne najdem primernih briketov zanj-torej briketov,ki mu ne bodo (spet) uničili prebave in ki mu ne bodo barvali dlake  :-\


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: nyssa , ponedeljek, 11.02.2008 : 21:44:04
Aja,pozabila odgovorit  :-[
Pozitivne spremembe so bile opazne že drugi dan(kakec in zadah),prhljaj pa po kakih 14 dneh šele  :-\


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 11.02.2008 : 22:57:00
A prhljaj se je pojavil ob hranjenju s tako hrano ali ga je imel ze prej in se je zadeva poslabsala?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: nyssa , ponedeljek, 11.02.2008 : 23:12:04
Ne,prhljaj je imel samo,ko sem ga dobila iz zavetišča(marca lani),ker je bil v zelo slabem stanju.Ga je bilo precej in se je morala cela dlaka zamenjat(imel je poddlako,ki je sedaj nima)+prehrana,da se je uredilo.
Od takrat naprej ga ni imel nikoli več.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , torek, 12.02.2008 : 11:06:01
Koliko ribjega olja mu pa moras dat, da nima prhljaja (to iz lekarne je verjetno polenovkino, ane)?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: nyssa , torek, 12.02.2008 : 11:22:48
Da je prhljaj izginil,sem mu morala dajat po tri žlice olja( :o) iz lekarne(polenovkino) dober teden.
Zdaj ga dobi dve žlici,ker nočem,da se ponovi+manj maščobe na mesu.
Zdaj je spet ok koža,samo meni se zdi,da je to preveč maščobe.
Iščemo in iščemo prave brikete... :-\


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: zvesta , sreda, 13.02.2008 : 21:52:15
Dragi moji,
nekaj sem prebrala o tej temi, čeprav priznam, da ne vse.... in sem še vedno popolnoma zmedena. Namreč, prej sem imela dobrih 15 let psičko, katero smo hranili pretežno s konzervicami (zaradi različnih okusov smo kupovali različne konzerve..kvalitetnejše in tudi manj kvalitetne), ter kuhano hrano. Vse je rada jedla, nikoli ni imela nobenih zdravstvenih problemov.. nikoli nismo komplicirali glede njene prehrane in doživela je visoko starost. Res je sicer, da je imela obloge na zobeh. To pa je tudi vse. Briketov absolutno ni marala.
Zdaj imamo novo pesjanko iz zavetišča in dobila sem napotek katere brikete naj je (in katerih ne, ker dobi po njih prebavne motnje).. Vse lepo in prav. Upoštevamo navodila in naša pesjanka papca Royal Canin in lahko povem, da ima dlako čudovito (se sveti..), jih obožuje, kakica bp., tudi meni osebno je lažje hraniti z briketi kot pa s konzervicami. Vendar pa ji vsake toliko vseeno damo še kakšen "šnicel" oz. surovo jajce, makarončke s faširanim mesom, piščančje želodčke... in še vedno ima rada brikete.. Namreč eni so me strašili, da ko bo dobila meso, pa ne bo hotela jesti več briketov. Pri nas je vse. Tudi sadje, pa čaj pije in kompot.. Tega sicer ne dajemo z nekim namenom hranjenja, temveč si je npr. čaj sama postregla iz moje skodelice, za kompot se je skorajda "prodala" ko ga je imel v skodelici sin in ga je pil.. pa smo malo dali za poskusit in je pila kot da je dehidrirana.
Zmeda v meni pa je zato, ker je toliko različnih informacij glede briketov, da na koncu še sama ne vem več ali ji koristim oz. ali ji delam škodo... Dobila sem tudi že informacijo, da v kolikor psu ne daješ izključno samo briketov, se bodo v roku 4-ih, 5-ih let pričele zdravstvene težave zaradi prebave... ???!!! Pesjanka je mešanka, kot je bila tudi prejšnja.
V svojem življenju do sedaj je bilo v moji oskrbi nekako cca 11 različnih kužkov/najdenčkov/tudi mladičkov, s katerimi nikoli nisem imela nobenih težav glede prehranjevanja, kot tudi ne glede prebave... in sprašujem se, če se v današnjem času morda res ne komplicira preveč? (Nič ne rečem za tiste kužke kateri imajo dejansko težave...)
Kot pri dojenčkih - ena generacija, ali pa kar na vsakih nekaj let pogruntajo/odkrijejo, kaj naj dojenček sme in česa ne sme jesti oz. piti. Je kot ena vrsta "mode" - tudi pri psih? So zdaj briketi "in"?  ???


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , sreda, 13.02.2008 : 22:10:19
Ne, potanovem so briketi zopet "out".


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: zvesta , četrtek, 14.02.2008 : 10:20:17
Torej, naj ne dajem svoji pasji zverinici briketov?  :-\    Kero so pač "out"?  :-\

Mislim, da bo naša pasjerejka dobila vsakega po nekaj, kajti menim, da tudi pesotom ustrezajo različni okusi le da tega ne znajo povedati oz. povedo/nakažejo na svoj način..  Treba je gledati na kužka katerega imamo in mu omogočiti, da je tisto, kar pač rad je z neko zdravo uravnoteženostjo.
V kolikor so težave, pa vsekakor prirejen jedilnik oz. tisto kar mu ne škodi..

Zdravo, nezdravo... kakorkoli - tudi mi (človeška rasa) se vedno ne prehranjujemo najbolj zdravo, vsekakor pa vsakdo ve kaj mu je najbolj všeč, kaj najraje papca... in kaj je zdravo in kaj ne... , imamo pa to možnost, da gremo pač v trgovino, kupimo, pripravimo/skuhamo, ali pa nekateri zavijejo tudi v raznorazne fast food variante. Kužki so pač odvisni od nas in mi kot odgovorni lastniki živali odločamo kaj bodo jedli - včasih pa tudi malce kompliciramo, eni delajo raznorazne študije... Mislim da je vse skupaj že preveč skomercializiano.
Mi bomo kljub vsemu še vedno jedli tudi brikete, pa čeprav so "out", ter padel bo še kakšen zrezek, pa prava goveja juhica, želodčki, kdaj konzervica, zelenjava, ribe.. vsakega po nekaj..   :)

 Življenje je prekratko, da bi jo prikrajšala za vse te čudovite okuse. Skrbeli bomo le, da kar dobi, ne bo tudi (preveč) začinjeno.

Lep pozdrav


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , četrtek, 14.02.2008 : 10:56:24
Ne, sploh pri prehrani se ni pametno ravnati po trenutni "modi". Hranis ga pac s hrano, ki mu ustreza. Ce so to briketi, z briketi, ce je to barf, rmb, whole prey ali kaj tretjega, s tem.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Uma , petek, 15.02.2008 : 15:51:36
Ne, sploh pri prehrani se ni pametno ravnati po trenutni "modi". Hranis ga pac s hrano, ki mu ustreza. Ce so to briketi, z briketi, ce je to barf, rmb, whole prey ali kaj tretjega, s tem.

to pa je eden izmed postov, pod katerega se z veseljem podpisem. Na zalost je danes tako, da vsak avtor, ki spise knjigo ali kako drugace v javnost spravi svojo filozofijo o tem kaj je najbolj zdravo in oh in sploh najboljse zastopa svoje mnenje. Nekatere mnenja so podprta s taksnimi ali drugacnimi znanstvenimi raziskavami bolj ali manj ponovljivimi in ze vse po vrsti priporocajo veterinarji, taksni in drugacni.

Pri ljudeh pa je podobno kot pri psih, pa mi naj se kdo pove, katera prehranksa nacela so res zdrava in katera ne?!
Tako da dejansko psa je treba hranit s tistim kar mu ustreza, ce se pojavi problemi, je pac potrebno nekaj spremenit, dokler pa problemov ni, pa nima smisla panicarit.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: d3ni005 , torek, 11.03.2008 : 19:57:33
Čes slab mesec dobim bokserja in ga bom vrjetno hranu z briketi royal canin.
Zanima me še vaše mnenje ali so ti briketi dobri ,moje mnenje je da so ker je neameriška firma?!
lp


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: catjusa , sobota, 03.05.2008 : 10:47:38
Mi smo našo bernko hranili večinoma z briketi vsaj prvo leto, da si je okrepila kosti. Pa je dobila ekcem na vratu, pa je rekel vetetrrnar, cda od predobre hrane :) :D ;D Tako da ji sedaj več kuhamo in dajemo manj industrijske hrane 8) samo časa mi veliko vzame...

Ponavadu kuham čez vikend, kar za cel teden. Včasih hrano zamrznem in vsako jutro dam na toplo, da je zvečer večerja


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , torek, 01.07.2008 : 13:03:47
Mah, sem mislila, da sem to ze zdavnaj napisala, pa sem zgleda pozabila...

Nyssa, ce se bo prhljaj pri Paxxu ponovil (kljub mega dozam ribjega olja), bi jaz nekoliko zmanjsala kolicino kosti. Zadnjic (beri par mesecev nazaj) sem tako zahec nekaj racunala in naracunala cisto prevec Ca; veliko Ca v prehrani zmanjsa absorbcijo Zn v prehrani in posledica je lahko tudi prhljaj. To seveda se zdalec ne pomeni, da je Paxx (ali katerikoli drugi kuza) imel prhljaj zaradi tega (pravzaprav bi se mi zdelo zelo cudno, ce bi bil to vzrok).


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: nyssa , torek, 01.07.2008 : 13:59:59
Nanook, hvala za nasvet!
S Paxxom sva prešla na en obrok RMB, ki ga povečini zdaj sestavlja meso in je precej manj kosti in en obrok briketov...ker sva končno našla taprave. (jupiiii-po enem letu)
Poskušam se čimbolj izobrazit glede prehrane,hranil,vitaminov, mineralov,...., ampak sem za moje pojme še kar precej na začetku...
Zato sem te mislila vprašat, če je možno, da pes ''potegne'' več koristnih zadev iz surovega mesa kot pa iz kuhanega?
Sprašujem zato, ker pri Paxxu vidim, da ima po toplotno obdelanem mesu mehek iztrebek in več ga je kot pa pri surovem...
Or is it just me?  :-[


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , torek, 01.07.2008 : 14:49:48
Razlike med kuhanim in surovim mesom niso tako velike, da bi psu izkljucno zaradi tega zacelo cesa primanjkovati.
Cisto mozno je, da Paxxu ne ustrezajo kuhane mascobe v mesu (tudi ce obrezes nekaj vseeno ostane). Je kar nekaj psov, ki kuhanih mascob ne prenasajo dobro, surove pa. In obratno seveda. V tem primeru nekateri meso pripravljajo v pecici, da mascobe odtecejo (to je recimo delala ena za svojo IBD psico, je imela cel postopek, pa nimam pojma kam oz. ce sem ga sploh shranila).


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: sessa , ponedeljek, 07.07.2008 : 16:37:48
in shih tzuju naj devam surovi mes? najbolse da ga dam kar v gozd zivet...groza


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Yo , ponedeljek, 07.07.2008 : 16:43:37
in shih tzuju naj devam surovi mes? najbolse da ga dam kar v gozd zivet...groza

Kaj si mislila s tem?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: nyssa , ponedeljek, 07.07.2008 : 16:44:25
Če ga je moja mešanka s čivavo, potem mislim, da bi tudi šicu preživel  ;D
Pa mi tudi živimo v gozdu, ni nič strašnega  :P

Aha, Nanook, hvala za odgovor!
Zdi se mi, da mu gre surovo meso ''lažje skozi'', kot pa kuhano ali pečeno. Kosti pa samo surove dobi, ali pa goveje,kuhane, da mozek ven poliže, kosti pa ne more zgrizt.
No, hotela sem povedat, da mi takale kombinacija hranjenja najbolj ustreza, Paxxu pa očitno tudi. Končno je vse normalno  ::) K o n č n o  :D
Zdajle poleti prehajava na večji del briketov, pozimi pa bova spet na pol/pol.




Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: nyssa , ponedeljek, 07.07.2008 : 16:51:38
Zdaj tehta 35 kg,prej je tehtal pa 32...
Aaaah, brala temo za nazaj in pozabila povedat še nekaj: Paxx je bil po domače povedano - debel  ::) Žal sem spregledala vse ''dodatke'', ki jih je dobil, ko mene ni bilo doma....  >:(
Za kak cm je zrastel, drugače pa sedaj tehta zdravih 26/27 kg...


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: sessa , torek, 08.07.2008 : 18:43:42
ok nyssa-mesancek in cistokrvni rodovniski pes sta pa velika razlika. Sorry


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: kaja , torek, 08.07.2008 : 19:36:28
Citat
ok nyssa-mesancek in cistokrvni rodovniski pes sta pa velika razlika. Sorry

O, a res? Tega pa nisem vedela. A to imata prav razlicno anatomijo in razlicne potrebe po hrani, al kako? Bom takoj jutri svojo mesanko na surovo meso dala, ta drugo, ki ima pa rodovnik (in s tem ocitno drugacne potrebe) pa bom do konca zivljenja futrala z briketi.

Hm, resno, ljudje, no! ::) Odkod vam taksne ideje? Kaksna prehrana ustreza kaksnemu psu je povsem odvisno od psa samega in ne od njegovega porekla. lp


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: nyssa , torek, 08.07.2008 : 20:17:16
Sessa, pa poglejmo-hitri pregled:

Ali ima tvoj pes smrček?
(predvidevam, da ga ima)
Oooo, kakšno naključje- moji mešanci tudi  :o

Ali ima štiri noge?
Ooooo, moji tuuudiiii  :o

Kaj pa...dlako? A jo ima?
O šit, to je že strašljivo- moji jo imajo tudi  :o

Zobke ima?
...ammm...moji tudi...

A vaš pije vodo?
Ej, ne moreš verjet, saj se sliši neverjetno, ampak...moji tuuudiiii  :D

A hrano poje, če mu jo daš?
Erm...a veš kaj? Moji tudi  :D

Kaj pa ušesa?
aaaah, veš, da jih imajo moji tudi  ;)

A pa ga imaš kaj rada?
Ej, saj vem, da je hudo težko verjet, samo...jaz imam moje tudi  :-*

A pa ti tvojega kaj pelješ k veterinarju, ko je bolan ali pa na cepljenje?
To te bo zdaj presenetilo, ampak...jaz moje mešančke tudi...

Pa še zadnje vprašanje...

A je tvoj ''čistokrvnirodovniški'' pes?
 :o  :o  :o  :o
 :o Moji mešanci so tudi psi  :o

O, ti šment, sessa - kaj bova pa zdaj? Ko sva ugotovili, da je pes, čistokrvni ali pa mešanec, še vseeno pes?  ::)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: catjusa , torek, 08.07.2008 : 21:20:51
Jaz pa ne upam dati surovega mesa, predvsem poleti tega nikol ne dobita... se preveč bojim salmonele in takih zadev...


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Pepsi , torek, 08.07.2008 : 21:41:04
O, ti šment, sessa - kaj bova pa zdaj? Ko sva ugotovili, da je pes, čistokrvni ali pa mešanec, še vseeno pes?  ::)

No dejta mir. Itak, da so vsi naši srčki, rodovnik je pa samo list papirja. Pa kakorkoli obrneš. Tudi svetovnemu prvaku namreč rodovnik prav nič ne pomaga, če ga ima lastnik samo za eksponat in vzrejo, ljubezni pa sirota ne dobi nobene. (Na žalost poznam tudi en tak primer.)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: moonbeam , torek, 08.07.2008 : 22:05:53
O, a res? Tega pa nisem vedela. A to imata prav razlicno anatomijo in razlicne potrebe po hrani, al kako? Bom takoj jutri svojo mesanko na surovo meso dala, ta drugo, ki ima pa rodovnik (in s tem ocitno drugacne potrebe) pa bom do konca zivljenja futrala z briketi.

A Kajo boš dala na surovo meso  :o ::) :)   Se mi zdi da sem nekje prebrala da nima zobekov. To je pa mučenje živali.  ::)   Ja sej prišparala pa boš  ;D   
Pozdrav vsem tvojim z ali brez...  ;)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: sessa , torek, 08.07.2008 : 23:04:21
hja, moja dobi takoj drisko ce je ne hranim z briketi, medtem ko pa fantov mesanec in nas 15 let stari mesanec pojeta vse kar dobita. surovo meso dajat zivali pa se mi zdi barbarsko. Konec koncev ne zivijo vec v divjini, ampak zivijo v ljubecih domovih in ne rabijo vec 'klat' za prezivetje.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Kalsang , torek, 08.07.2008 : 23:22:06
Sessa, to, da tvoja psička dobi drisko, če poje kaj drugega, nima veze s tem da je rodovniška, kakor tudi to, da fantov in vaš mešanec jesta vse brez problemov nima veze s tem, da sta mešanca. Organizem vsakega psa se navadi na določeno hrano do te mere, da zavrača druge vrste hrane, največkrat se pojavi driska. Fantov pes in vaš starejši pes sta pač navajena na bolj raznoliko hrano.

Hranjenje s surovim mesom ni nič bolj barbarsko kot hranjenje s kuhanim. Vir hrane je isti, pridobljen je na enak način (s klanjem drugih živali), kar se prav nič ne spremeni, če je meso kuhano.

Šicu ni nobena izjema med psi. Tudi šicuji radi pojedo surovo meso in z veseljem oglodajo kakšno kost. Po nedavni raziskavi je šicu pravzaprav ena od pasem, ki so najbljižje svojemu predniku volku. Če ne verjameš, pobrskaj po vikipediji.

Moji šicujki, prav tako s papirji, ena od njih celo šampionka v lepoti, dolge ure glodata vsaka svojo surovo govejo kost in pri tem prav nič ne razmišljata o svojem nobel poreklu. Tega smo napletli ljudje. Pes je pes, pa naj bo mešanec, velik, majhen, dolgodlak, kratkodlak, z mašno na glavi ali plešast. In to dejstvo čim prej osvoji, da boš lahko s svojo psičko čim bolj usklajeno živela.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: kaja , sreda, 09.07.2008 : 07:01:14
Moonbeam, Kaja je bila kar nekaj casa na surovi prehrani in jo je krasno prenasala. Se zdaj obcasno dobi surovo govedino, pa vsem trem dajem surove goveje kosti. Jih obozujejo.  :D Manjkajo ji pa samo sprednji zobki in en kocnik, tako, da se vedno brez tezav je. ;) Pozdrav nazaj.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Lanabela , sreda, 09.07.2008 : 11:47:28
No ja. Če ste že ravno zabluzili. Vsi psi nimajo enakih potreb. Precej je to odvisno tudi od pasme. Psi nekaterih pasem dobro prenašajo velike količine mesa (polarci recimo), druge (in tukaj bi posebej izpostavila tibetanske pasme, čeprav niso edine), pa od preveč mesa zbolijo.
Ker so se v dolgih stoletjih prilagodili na določen način prehranjevanja.
Mešanci pa so načeloma manj specializirani, je pa seveda odvisno od tega, iz katerih pasem izvirajo.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Kalsang , sreda, 09.07.2008 : 12:06:16
Lanabela, želela sem predvsem poudariti, da je tudi šicu pes. Seveda so razlike, ampak vsekakor pa tudi tibetanci mirno prenesejo surovo meso in imajo nagone tako kot drugi psi. To je bil ves point. V koliki meri pa je druga pesem.

Na živce mi gre, ko ljudje počlovečijo psa in to samo zaradi njegovega izgleda. Naj bo še tako cort, še vedno je pes in tako ga je treba tudi obravnavat.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Lanabela , sreda, 09.07.2008 : 12:28:16
Na tibetance se prav posebej ne spoznam, toliko pa vseeno vem, da imajo v "civiliziranem" svetu največ zdravstvenih težav zaradi predobre (beri s preveč mesa) hrane. Njihovi prvotni lastniki namreč niso imeli mesa niti zase, kaj šele za pse.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , sreda, 09.07.2008 : 12:38:36
Kako pa zbolijo, ce dobijo prevec mesa in kaj je prevec mesa?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: nyssa , sreda, 09.07.2008 : 12:44:05
Sigurno imajo različne pasme in različni psi, različne potrebe. Jaz se trenutno ukvarjam predvsem s tem, kaj ustreza mojim psom.

surovo meso dajat zivali pa se mi zdi barbarsko. Konec koncev ne zivijo vec v divjini, ampak zivijo v ljubecih domovih in ne rabijo vec 'klat' za prezivetje.
Kaj pa potem tvoj psiček je?
Mu kuhaš riž in nabiraš zelenjavo za zelenjavne juhice?
Ker konec koncev...tudi v briketih je meso, sicer ni krvavo in mehko, je pa še vseeno meso. Kako pa meso dobimo, pa vemo  ::)
To meso, ki ga dajem jaz, je vsaj (čeprav prenafilano z vsem mogočim, kar v mesu drugače nima kaj počet) ''znanega'' izvora. Se pravi- vem, da mojemu psu dajem za jest kravo ali kuro ali zajca, ne pa mačke ali miši ali...ali...ali...  :P
Dokler bo mojim psom ustrezalo jest meso, surovo ali kuhano, in dokler jim bo všeč glodat kosti, bodo to počeli.
Sploh sem navdušena, da se je Paxxu končno prebava uredila, pa so bile prej kar naprej driske in krči in ostalo.
Če tvojemu psu ne ustreza surovo meso ali pa kuhano meso, to ne pomeni, da je za vse slabo in škodljivo.
Eden mojih psov pač niti kanček koruze ne sme pojest, ne da bi dobil drisko, druga psička ne sme preveč mastno jest, ker tudi dobi drisko...
A bo zdaj trdila, da je koruza nekaj ''barbarskega'' ali pa, da so tisti, ki hranijo pse z briketi, ki vsebujejo precej koruze, škrti?
Ali pa da so vsi, ki psom dodajajo razna olja in maščobe, kruti, ker to pa za psa ni?
Ne, ne bom.




Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Kalsang , sreda, 09.07.2008 : 12:46:33
Ej, saj se strinjam s tabo. Samo point je nekje drugje. Preberi si poste od sesse. Želim ji dopovedat, naj iz svoje psičke ne dela počlovečene igrače.

Glede tibetancev in mesa - ja, imaš prav, ampak spet samo do neke mere. Šicu kot pes s kitajskega dvora, je imel "polno rit vsega", saj so si njegovi lastniki (kitajska cesarska družina) še kako lahko privoščili najboljšo hrano. Ko so komunisti med revolucijo cesarski dvor zasedli in ga razdejali, je te pse (bilo jih je par sto) z največjim veseljem pobili, ker so v primerjavi z revnimi Kitajci živeli še kako razkošno. Tako da so tudi med tibetanskimi pasmami razlike glede na njihovo zgodovino. Najbolj je treba pazit pri tibetanskih mastifih, ki so še najbolj prvobitni.

Nanook, ponavadi se to odraža na koži, bolečine v sklepih, prehitra rast pri mladih psih in zaradi tega vnetje pokostnice. Tako je bilo pri našem tibetanskem mastifu, ker si moji starši niso dali dopovedat, da ga ni treba tako šopat z najrazličnejšimi dobrotami.



Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , sreda, 09.07.2008 : 12:50:18
Mastifi so tudi najvecji.

S cim so ga pa hranili?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Kalsang , sreda, 09.07.2008 : 12:57:18
Misliš, moji starši?

Z velikimi kosi surove govedine, piščančjim mesom in rižem, surovimi govejimi kostmi, zraven pa cel kup žvečk iz živalske kože, raznih vitaminčkov, hranljivih priboljškov itd. No, čez nekaj časa so ugotovili, da res ne bo šlo, tako da je potem jedel kvalitetne brikete za velike pasme, drug obrok (imel je dva na dan) mu je pa mama skuhala - kurje bedro in makarone. Če mene vprašaš, še vedno prebogato, saj so žvečke, priboljški in vitaminčki ostali.

V njegovem ožjem sorodstvu so bili psi, ki so bili pripeljani direkt iz Tibeta. Tam pa, kot veš, psi jedo to, kar ostane ljudem: tsampo, jakovo maslo, kvečjemu kakšno kost enkrat na par mesecev, pa človeške odpadke seveda. Pravzaprav se dostikrat čudim, kako ogromni psi zrastejo pri takšni prehrani.

Razlika v prehrani je ogromna, zato je pri tib. mastifih res treba pazit, še zlasti, ker na zahodu niso tako dolgo kot ostali tibetanci. Ostali so se že zelo prilagodili, šicuji, ki so pa že od začetka kraljevsko živeli, pa dobro prenesejo tudi malo več mesnih beljakovin. Imajo pa seveda izredno radi tudi riž. Moje bi ga jedle kar samega, na vodi kuhanega.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , sreda, 09.07.2008 : 13:02:25
Jap, hvala. :)

Meni je to ful cudno, ker za cisto vse pasme, ki so meni ekstra najbolj vsec, velja to o premocni hrani in pri vsaki potem najdem toliko izjem, ki me prepricajo, da pa le niso te pasme tako defektne, da bi ne smele jesti (za moj okus) normalne hrane.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Kalsang , sreda, 09.07.2008 : 13:13:13
Po mojem mnenju dostikrat zanemarimo dejstvo, da je večina pasem na zahodu že zelo dolgo. Pravzaprav smo jih tukaj ustvarili kot pasmo (npr. TT), selekcionirali in oblikovali. S tem smo tudi spremenili njihov organizem in presnovo, saj so se prilagodili tudi na zahodno prehrano. Seveda je treba biti previden in upoštevati razvoj, ampak vseeno stvari niso tako črno bele.

Obstaja priročnik prehrane za šicuje - avtor bi jih najraje hranil samo s svinjino in rižem, to pa zato, ker kitajci pojejo veliko svinjine. Dal bi jim še račje meso (pri nas je po njem huda driska), pa nekaj piščanca. Niti pod razno jim ne bi dajala npr. ječmena. No, po mojih izkušnjah in izkušnjah številnih lastnikov šicujev, svinjina tako kot pri drugih psih ne pride v poštev, ječmen pa se zelo dobro obnese tako kot riž (tibetanski predniki?). Zahodni šicuji so z nami že več kot sto let, vsi so potomci manj kot deset psov, pripeljanih iz Kitajske. V tem času je njihov razvoj šel naprej, njihov organizem je zelo navajen na zahodno prehrano. V Angliji, kjer so pasmo postavili na noge, so jedli piščančje in jagnječje meso, ovseno kašo, govedino, riž, zelenjavo vključno z rdečo peso. In zame je merodajno predvsem to in ne, kaj zdaj jedo Kitajci ali Tibetanci.

Tibetanski mastif pa je šele dobro prišel na zahod in zato je pri njemu treba res pazit, kako ga hraniš.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: sessa , sreda, 09.07.2008 : 16:46:32
lepo, da smo si vsi razlicni in VEM, da vsak zase ve kaj je najbolse za njegovega ljubljenca :)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Kalsang , sreda, 09.07.2008 : 17:59:00
Da, ampak naši ljubljenci so še vedno PSI.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: sessa , sreda, 09.07.2008 : 18:06:34
se popolnoma strinjam, se vec-mislim, da so psi tudi ce jih ne hranimo s surovim mesom ;)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Kalsang , sreda, 09.07.2008 : 18:08:43
Seveda so. Ni ti treba psičke hranit s surovim mesom. Tu se strinjam s tabo. Se pa ne strinjam z razlogi, ki si jih naštela.


Naslov: Re: Zastrupljena hrana
Poslano od: xena1 , torek, 22.07.2008 : 08:00:32
pozdravljeni, včeraj sem brala članek na netu pod naslovom POVEJ NAPREJ, kako nepravilno hranimo svoje ljubljenčke....  briketi, vsa konzervirana hrana in razno razni *posladki+piškotki*, so pravi strup0 za kužke, saj je to menda predelana hrana iz MRTVIH muc+kužkov!!!!!  :'( >:( Vse to je napisal prav dr.veterine in o tem napisal veliko in bolj ko sem to brala, bolj sem odločena, da moja psička ne bo več jedla briketov!!! Začeli sva postopoma z drugačno hrano, kot so ribice, svinjski ušeski, vampi, drobovina, goveji repki, 1x na teden surovo jajce, pa malo ribjega oljčka, skratka, vse tisto, kar je pisalo, da je bolj zdravo za psičke in moram reči, da se mi zdi moja Nely bolj zadovoljna s tem, nič več ne viha smrčka, kot ga je ob briketih, ki jih je naravnost sovražila  :-\ >:(  sicer nisem ravno navdušena nad surovimi kostmi, a če to pomaga za zdravje moje psičke, jih bo dobivala še naprej. Kakšno pa je vaše mnenje o tem??? ???


Naslov: Re: Zastrupljena hrana
Poslano od: Nataša47 , torek, 22.07.2008 : 08:11:07
Po netu kroži marsikaj. Tistega o hrani iz mrtvih muckov in kužkov pa ne bi verjela.
Jaz zaupam Hillsu. Moji psi in mački so zdravi. Sem pa v preteklosti poizkusila že vse in pristala na Hillsovih briketih.

Kar se zastupljene hrane tiče pa sem pretelefonirala vse "živo" in ugotovila, da bi mi za velike denarje (nekaj tisoč EUR) to analizirali na neki inštituciji.




Naslov: Re: Zastrupljena hrana
Poslano od: Nanook , torek, 22.07.2008 : 09:05:55
pozdravljeni, včeraj sem brala članek na netu pod naslovom POVEJ NAPREJ, kako nepravilno hranimo svoje ljubljenčke....  briketi, vsa konzervirana hrana in razno razni *posladki+piškotki*, so pravi strup0 za kužke, saj je to menda predelana hrana iz MRTVIH muc+kužkov!!!!!  :'( >:( Vse to je napisal prav dr.veterine in o tem napisal veliko in bolj ko sem to brala, bolj sem odločena, da moja psička ne bo več jedla briketov!!! Začeli sva postopoma z drugačno hrano, kot so ribice, svinjski ušeski, vampi, drobovina, goveji repki, 1x na teden surovo jajce, pa malo ribjega oljčka, skratka, vse tisto, kar je pisalo, da je bolj zdravo za psičke in moram reči, da se mi zdi moja Nely bolj zadovoljna s tem, nič več ne viha smrčka, kot ga je ob briketih, ki jih je naravnost sovražila  :-\ >:(  sicer nisem ravno navdušena nad surovimi kostmi, a če to pomaga za zdravje moje psičke, jih bo dobivala še naprej. Kakšno pa je vaše mnenje o tem??? ???

Glej temo Daljse in boljse zivljenje za pse (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,20383.0.html).

Surove kosti, surovo meso, niso mus, lahko ji komot kuhas, ce se ti da.


Naslov: Re: Zastrupljena hrana
Poslano od: TalQec , petek, 29.08.2008 : 18:26:41
no, ja..jaz ne bi ravno vrjela tam člankom "POVEJ NAPREJ" ???... mogoče je v vsem tem kaj resnice je pa tudi možno, da si je pač vse skupaj nekdo izmislil oz. je nekoč narobe slišal kakšno besedo. ???. tudi meni je nekoč prišlo na uho, naj bi prodajali posušena pasja ušeska, na koncu pa se je izkazalo da je nekdo besedo namesto besede "pujs" slišal besedo "pes" in je zagnal veliiiiiikoooo paniko :o :o ??? ???! no lp


Naslov: Re: Zastrupljena hrana
Poslano od: nyssa , petek, 29.08.2008 : 20:31:06
Resnic je veliko, ustreznih diet za pse pa še več.
Pomembno je, da sami vidite, kaj paše vašemu psu ali mački in da prilagodite prehrano temu.
Če je nekdo rekel, da so briketi XY znamke slabi, YX pa so boljši, nikar ne verjemite na besedo. Vzamite vrečo v roke, prej se še naučite brat deklaracijo in jo preberite.
Potem povprašajte ostale, kako so zadovoljni s hrano in upoštevajte značilnosti njihovih živali.
Če se vam zdi ok, postopoma zamenjajte prehrano in opazujte svojega ljubljenčka, kako reagira nanjo.
Nikar ne menjajte hran iz danes na jutri, samo zato, ker je nekdo rekel, da je dobra ali pa da je slaba.
Vedno manj psov je, ki bi prenesli vsako vrsto hrane (določena občutljivost na sestavine, razmerja...), zato, če najdete tisto the one hrano, ji dajte možnost in je ne zamenjajte kar tako.


Naslov: Re: Zastrupljena hrana
Poslano od: gj1984 , petek, 29.08.2008 : 21:15:30
Xena1 tudi mene so prepričali argumenti in jo hranim s surovo hrano oz po R.M.B-S.M.K metodi. Lahko povem da ima veliko energije, čeprav jo imajo setri že tako preveč, vedno je vesela, tudi kakcev je manj...sedaj jo nahranim pred službo in sem lahko brez skrbi da mi ne bo treba pospravljati, pa tudi na sprehodu ne pobira tujih iztrebkov. Ker ni kakcev sigurno drži da večino hrane porabijo zase, je hranljiva, in ne gre vse ven kot pri briketih.
Res je da naj vsak pogrunta kaj svojemu psu paše in naj ga s tem hrani, me pa žalosti...kar vidim...ker sem poštar, s kakimi briketi nekateri hranijo pse, od vseh vrst oblik (srčkov, kosti...), do barv (zelene, rdeče, rumene...).
Me pa še nekaj zanima, koliko od vas vas je moralo nekaj umešat (jajce, pašteto, ribe...) zraven briketov da jih je, oz. se jih je sploh lotil jesti, izgleda da psu nekaj ne diši, jaz vrjamem da je notri vse prej drugo kot tisti % mesa ki so napaisani kot prva sestavina na etiketi (tudi pri ˝boljših˝ briketih).


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: pokica , petek, 29.08.2008 : 22:34:59
Me pa še nekaj zanima, koliko od vas vas je moralo nekaj umešat (jajce, pašteto, ribe...) zraven briketov da jih je, oz. se jih je sploh lotil jesti, izgleda da psu nekaj ne diši, jaz vrjamem da je notri vse prej drugo kot tisti % mesa ki so napaisani kot prva sestavina na etiketi (tudi pri ˝boljših˝ briketih).

Ne vem no, ampak mene to osebno ne prepriča, da bi začela dvomiti o kvaliteti hrane. Če se mi psica ne muza nad hrano, meni to ne pomeni, da je to zanjo nujno dobra hrana. To mi je podobno kot če bi človeku ponudil dušeno brokoli in blitvo z kašo, na drugi strani pa dunajca pa tenstan krompir, lepo začinjeno. Hja, večina bi si zbrala drugo opcijo, za katero bi se npr. zdravniki strinjali, da je manj zdrava od prve.
Po drugi strani pa še vedno dopuščam možnost, da pes zavrača hrano iz razloga, ker je notri nekaj, kar mu preprosto ne odgovarja ali celo škodi.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , petek, 29.08.2008 : 22:44:52
gj1984, seveda nekaterim psom briketi sploh ne disijo, imam enega takega doma.

Ne pa mislit, da so psi, ki se ne pritaknejo surovega mesa in jih je potrebno prav pocasi navajati nanj z dodatki, kaksna redkost, dalec od tega.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: catjusa , sobota, 30.08.2008 : 08:06:52
ne vem, mi ostajamo na briketih, čeprav smo jih ravno menjali (Orijen), mogoče bo za počakat kakšen teden ali dva da bom videla ali smo naredili prav.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: TalQec , sobota, 30.08.2008 : 10:45:16
Me pa še nekaj zanima, koliko od vas vas je moralo nekaj umešat (jajce, pašteto, ribe...) zraven briketov da jih je, oz. se jih je sploh lotil jesti, izgleda da psu nekaj ne diši, jaz vrjamem da je notri vse prej drugo kot tisti % mesa ki so napaisani kot prva sestavina na etiketi (tudi pri ˝boljših˝ briketih).



Ja, pri meni je bilo prvo leto tako. ;) Sedaj pa imam brikete iste znamke samo, da so narejeni za pasmo mojega psička. on je sedaj zdrav, alergij na hrano ni več in ima jo zelo rad..
 :P


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: doza , sobota, 30.08.2008 : 11:54:39
Ja tudi mi smos se zmrdali nad briketi. Poskusil sem z surovo hranao. Spremembe so bile očitne, jemo z veseljem, suhi drekci, brez vonja....Seveda kdaj tudi skuhamo riž z drobovino ali tuno. Ni vedno vse surovo je pa večina. Meni je všeč, da pes je z veseljem, prej ni.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: catjusa , sobota, 30.08.2008 : 11:59:29
no jaz nimam problemov z zmrdovanjem nad briketi ne ene ne druge psice, obema se zmeša ko odprem vrečo in čisto brez problema jih uporabljam tudi za utrjevanje trikov (kliker sistem). Zato ostajam na kombinaciji med suho in kuhano hrano za psa. Je pa res, da že od nekdaj dobivata samo "kakovostne" brikete- oz. "ta drage" :).
Mogoče sta pa samo naši dve neizbirčni


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: TalQec , ponedeljek, 01.09.2008 : 19:40:03
Mogoče sta pa samo naši dve neizbirčni

no ja ;) :)..saj je se tudi mojemu kosmatincu zmeša ko odprem vrečo hrane  :P :P :P :P:D :D :D :D.. ampak včasih je bil pa res zelo izbirčen :P :P :P :P..


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Jana , ponedeljek, 01.09.2008 : 20:06:59
TalQec, smeski niso tukaj zato, da jih uporabljamo v enormnih kolicinah, temvec zato, da morda tekst povdarimo s svojimi obcutji v graficni obliki. Nekaj tvojih sporocil s celimi vrstami smeskov je ze izbrisanih, nova bodo brisana takoj, ko bos uporabila prekomerno stevilo smeskov.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Samoyed lover , torek, 26.05.2009 : 14:37:44
No jaz moji psički(Samojedki) nikdar ne dajem mastnega mesa,saj ni zdravo. Moja Nala obožuje riž(ki je zelo zdrav za dlako),dajem ji tudi rumenjak,saj je tudi ta zdrav za dlako. Kosti sploh niso zdrave za pse! Povzročajo prebavne težave, lahko se zataknejo v črevesju,psi ne morajo izločati,diareja,bluvanje in celo smrt. Tudi ribe so zelo zdrave,vendar moraš prvo izločiti kosti, da se slučajno ne zataknejo. Tudi kakšno suho sadje ali zelenjava je zdrava. Jaz Nali nikdar ne dajem mastnih stvari npr. ponfrija,mastnega mesa in nasploh takšnih stvari. Za pse tudi sladice sploh niso priporočljive,sploh za Samojede, ki so nagnjeni k sladkornim boleznim. Psu nikdar ne dajajte :

-tort(razen izjeme)
-peciv
-ponfrija
-kosti
-rolad
-čokolade
-bonbonov
-lizalk
-Preveč sladkorja ali soli
-Za nekatere pasme tudi korenje ni zdravo,saj jim dlaka porumeni npr.Samojedi
 In še veliko takšnih stvari bi se našlo,ki niso priporočljive za naše kosmatinčke.

To sem samo,tako napisala če morda še kdo,ki tega ne ve.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Yago , nedelja, 28.06.2009 : 10:15:30
Nasel sem tole raziskavo glede hrane, oz. sestavin, ki jih pes kot karnivor potrebuje. Glede na to, da raziskava izjemno poudarja, da zitarice in sorodne vrste ne sodijo pretirano v pasjo prehrano, sem nekako v dvomu v kolikor se kupovati pri nas najbolj prodajane prehrane, saj je naprimer skoraj pri vseh na prvem mestu prisotna koruza, veliko pa tudi koruznega glutaminata, kar naj bi pes tezko prebavil. Zanimivo je, da se pri nas zelo zelo tezko dobi hrano, ki ne vsebuje zitaric ali pa zgolj minimalno, v zivalskih trgovinah je to misija nemogoce, docim se na internetu dobi tudi taksno hrano. Kaj vi mislite glede tega?
Sicer sem nasel se stran, kjer so  opisane in argumentirano ocenjene hrane, pros in contras, vendar trenutno link ne dela, poleg tega ne vem, ce smem link prilepiti, ker gre naceloma za posredno reklamo. Jana?

Si bom pa dovolil prilepiti omenjen, 'WHITE PAPER: The Biologically Appropriate Food Concept and the Dietary Needs of Dogs and Cats', ker nekatere stvari pokaze v cisto novi luci : ****,pa ceravno je raziskava komercialnega vira, se mi zdi verodostojna in ni reklamnega namena.

Mi gremo ze na menjavo briketov, ceprav nikoli nismo imeli problemov, ampak vedno prej verjamem raziskavam, kot pa forsiranim hranam, ki se prodajajo v nasih ZOO trgovinah in tudi veterinarjih (njihova priporocljiva hrana je po testih ocenjena z eno (1!) zvezdico, od sestih). 

Primoz


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Jana , nedelja, 28.06.2009 : 10:28:21
Tole, o cemer debatiras, spada v rubriko Tovarnisko izdelana hrana (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,57.0.html), kjer so med drugimi tudi teme:

- Po kvaliteti ocenjena hrana (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,14331.0.html)
- Primerjava obilice hran za pse (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,11782.0.html)
- orijen (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,24874.0.html)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Yago , nedelja, 28.06.2009 : 10:35:14
Velja, se mi je kar zdelo, da bo malo prevec komercialno izpadlo. Ker nimam dostopa do omenjenih tem, sem zelel le opozoriti na pri nas forsirano prehrano, ki je v najboljsem primeru zgolj sprejemljiva hrana, vsekakor pa ne priporocljiva. Da ne bom prevec pacal teme bom rajsi prepustil tebi, da premaknes post v pravo temo, sam pa se iz debate umikam, kogar te zadeve zanimajo (kar bi po mojem mnenju moralo vsakega, ki ima psa), bo pa pobrskal ze sam. Jst sem vsekakor bil presenecen.

Lep pozdrav


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Kalsang , nedelja, 28.06.2009 : 11:38:56
Yago, pri nas se dobi kar nekaj hrane brez žitaric. ;)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Yago , nedelja, 28.06.2009 : 12:21:12
Ja, zdaj vem, sem se malo bolj pozanimal, tako da sedaj testiramo razlicne variante, ampak vseeno v vecini trgovin nimajo velike izbire. Hvala bogu za internetne :)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Samoyed lover , sobota, 25.12.2010 : 22:35:24
Jaz sem čisto zbegana.... a mi lahko kdo pove če je to res ali ne:

http://kuzki.povejnaprej.net/hrana_ubija.html

Mnenja se razlikujejo.... ??? Eni pravijo, da je res drugi, da ne. Drugi spet, da so nekatere vrste briket le kvalitetne.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Houdini , sobota, 25.12.2010 : 23:43:17
Nikakor ne morem govoriti iz strokovne strani, ampak sestavine različnih hran si lahko sama prebereš in ugotoviš, da se zelooo razlikujejo. Največja razlika je seveda med supermerkator hranami in tistimi bolj kvalitetnimi, potem pa še med kvalitetnimi hranami, kjer so nekatere pač višje na lestvici kot druge ...

Poleg tega, kot sem sama do sedaj ugotovla, tale stran podatke dobiva predvsm iz Ameriških virov (omenja se recimo AAFCO, evtanazirane živali LA-ja…) ne vključje pa toliko recimo Evropskih, vem pa da se nekatera določila razlikujejo na različnih straneh "luže". Tudi če pogledaš, tole o mrtvih živalih iz zoojev ali pa celo "roadkill" bi bil bolj bedna bera za nekega izdelovalca hrane, ki bi želel to uporabljati za edini ali večji vir mesa ... tudi glede raznih dodatkov takih in drugačnih - prisotnost vedno lahko preveriš na deklaraciji ...če je deklaracija skopa sem tudi jaz skeptična ;)
Prav tako se veliko govori o splošno zelo razširjenih in propagiranih znamkah (tako tistih bolj kvalitetnih kot o supermerkatorskih in če pogledaš sovpadajo tudi s podjetji, ki že tako testirajo izdelke na živalih), čeprav je na našem tržišču ogromno hrane manjših proizvajalcev, ki se veliko manj propagirajo …

Imam pa tudi malo problem z objavljeno predstavitvijo ... meso, ki se znajde v hrani je v vsakem primeru meso neke mrtve živali, če je ta žival invalidna ali obnemogla pri celi stvari pravzaprav niti nima veliko veze. Nočem reči, da zagovarjam kako množično klanje starih živali, samo v končni fazi gre v vsakem primeru za ubite živali in je torej problematična samo postavka, da gre tudi za bolne živali ... že po samem argumentu, da bi morala biti prehrana čimbolj naravna, oz. takšna kot jo je psom namenila narava in jih nanje prilagodila - pasji predniki v naravi lovijo prav starejše, bolne in obnemogle živali, ne največjih in najmočnejših predstavnikov ... Nočem tudi reči, da sem proti surovi prehrani, le da me argumenti v samo tej predstavitvi sami po sebi ni bi prepričali vanjo (ampak to so že bolj "filozofska"  vprašanja in s celo stvarjo niti nimajo prav veliko skupnega) mi je pa surova prehrana pravzaprav všeč, če izvzamem možnost okužbe s kako bakterijo, ki jo uniči le toplotna obdelava (ali včasih zamrzovanje).
Prav tako ti argumenti težko držijo za hrano, kjer se zagotavlja en sam vir beljakovin in je ta vir recimo riba ... lahko gre potem sicer za poginule ribe nekega zastrupljenega potoka, ampak potem bi proizvajalec spet moral po svetu iskati poginule ribe, kar najbrž stroškovno spet ni tako ugodno ...

Dejstvo je da se boš nažalost morala sama odločiti čemu in v kakšni meri verjameš :). Meni je za poceni hrane zelo lahko verjetni marsikaj, ker so tudi sami s podatki o izvoru sestavin precej skopi, z bolj kvalitetnimi hranami in bolj podrobnimi deklaracijami se pa potem to zmanjšuje, če pa seveda v deklaracijah navajajo neresnične podatke, je pa to potem zgodba s čisto drugim naslovom ...


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Jana , sobota, 25.12.2010 : 23:49:57
Cela tale tema govori prav o spletni strani, ki jo navajaš, zato bi jaz za odgovor na tvoje vprašanje začela temo brati na začetku.
Kot je videti, celo kreatorji strani niso več tako zagnani, saj so po začetnem entuziazmu hitro nehali pisat.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Lanabela , nedelja, 26.12.2010 : 09:40:47
Citat
Jaz sem čisto zbegana.... a mi lahko kdo pove če je to res ali ne

Preprosto in kratko: ni res.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Samoyed lover , nedelja, 26.12.2010 : 11:06:31
Joj, se opravičujem, bom začela brati :-[

Hvala za odovore :D


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: branka , nedelja, 26.12.2010 : 16:58:29
Ojoj, ta spletna stran... ::) Le kaj imajo od tega, da pišejo takšne stvari ? Kaj hočejo sploh s tem povedat ... ? (me niti ne zanima, čist retorično vprašanje)



Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Teja , nedelja, 26.12.2010 : 18:45:10
Ok, priznam da nisem brala vseh 13 strani...
me pa nekaj zanima, glede na to da sem zasledila propagiranje kosti...
kaj pomeni osnovna hrana- kosti?  :P
koliko kosti je/ni preveč :P

jaz jih zadnje čase hranim s surovim mesom (krave, zajci itd...) in seveda zraven dobijo tudi kosti, ampak na kraj pameti mi ne pride da bo to dobival vsak dan ???


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: branka , nedelja, 26.12.2010 : 18:53:31

me pa nekaj zanima, glede na to da sem zasledila propagiranje kosti...
kaj pomeni osnovna hrana- kosti?  :P
koliko kosti je/ni preveč :P

Se priključim tvojemu vprašanju : katerih kosti ? Od katerih živali ? Sem prebrala, da so samo votle kosti (goveje, pa ne vem če še katere ) dobre za pse.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Teja , nedelja, 26.12.2010 : 21:37:34
nisem se poglabljala v spletno stran, me pa res zanima kako lahko dobi pes HS (z izjemo mineralov, ajde) iz neke kosti?
poleg tega je včasih nemogoče kost požret, moji npr. so zadnjič dobili križnico itd... od divjega prašiča in vsega niti niso pohrustali ::)

no ja, sem se zdaj spomnila ::) poznala sem labradorca, ki je doživel 16 let ob briketih chappi :o  (je pa res da je bilo zraven tudi velikokrat kuhana hrana ::) )


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: planetpsov , ponedeljek, 27.12.2010 : 11:24:39
hehehe, reklama briketirani pasji hrani ;)  ::)

vsak si ustvari svoje mnenje, moje mnenje je da NOBENA briketirana hrana nikoli nebo popolnoma nadomestila sveže hrane, nikoli :) o surovem je bilo že ogromno napisanega, osebno ga prakticiram in se mi zdi več kot super, je pa res da dobivajo tudi vse ostalo zraven - kuhano + ko zmanjka časa tudi brikete. če bi imela več časa pa bi bili 95% časa na surovem, trenutno so recimo 50% surovo, 30% kuhano in 20% briketi.

Je pa res da zraven te naše slo strani o surovem je fajn prebrati še kakšno tujo literaturo in se malo poglobiti v zadeve. se splača.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 27.12.2010 : 11:39:17
No po RMB (raw mest and bone) sistemu, ki je še vseeno veliko boljši od BARF (ta vsebuje absolutno preveč kosti) se daje približno 80% surovega mesa, 10% drobovine in 10% kosti, ki pa morajo biti v mesu in ne posebej + še nekateri dodatki, vendar nič ogljikovih hidratov in nič sadja - zelenjave. Meso se daje v velikih kosih, s katerimi opravijo psi sami.
Meni osebno se izključno tovrstna prehrana ne zdi najboljša, če pa pes dobi poleg tega še vsaj tretjino ogljikovih hidratov in sadje/zelenjavo ali pa briketov, je zadeva za večino psov odlična.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: planetpsov , ponedeljek, 27.12.2010 : 11:47:02
se strinjam, ne vidim razloga zakaj nebi dobivali sadje in zelenjavo, moji jo vsi po vrsti obožujejo. edino ogljikovih hidratov definitivno ni 1/3, kvečjemu mogoče 10% prehrane, pa še to v obliki ajdove kaše ki ima tudi visok delež proteinov ali recimo ovsenih kosmičev da dobijo vlaknine.

sicer pa absolutno si ne predstvljam da bi jih hranila z takimi kosi vsak dan, 2x na dan, da sami girzejo velike kose surovega mesa, ker potem lahko zaposlim čistilko :) jaz jim meso narežem, dobijo pa tedensko kosti za grizti - 1x na teden že popucam, vsak dan 2x pa ne gre :) plus pri nas prakticiramo da jim jaz držim kosti z mesom in potem poglodajo - malo časovno zahtevno, ampak med vikendi je čas, ali pa da razdelim po dnevih pse.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: petrucci , ponedeljek, 27.12.2010 : 13:07:33
Na tisti link e gledati kot na reklamo, vsekakor pa je tudi to. Posebej bi izpostavil ZiwiPeak, ki po sušenju vsebuje približno 90% mesa in to ni briketirana hrana. Link sem pa podal, ker se mi zdi, da totalno izpodbija tisto, kar skrbi avtorico teme.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 27.12.2010 : 13:39:02
Vse je reklama. Če malo slediš reklame za BARF, v končni fazi prav tako prideš do prodajalcev le tega.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: planetpsov , ponedeljek, 27.12.2010 : 14:53:50
Mi ostajamo kar pri tem da kupih sveže meso, pa je potem to 100% meso :):):)

No hranjenje s surovim mesom ne more biti reklama. Pa kolikor vem pri nas se ne dobi zamrznjen barf ali?

Kar mene pri Ziwipeak strašno moti so količine. Da dam psu toliko kot je napisano da je priporočena količina, nikoli ne bodo siti, ker so požeruhi. tako da sveže meso ki ima not naravno prisotno vodo je najbolje - zasiti jih kot je treba, je najbolj naravna oblika prehrane, in tukaj ni kaj za zgrešiti.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: petrucci , ponedeljek, 27.12.2010 : 15:26:13
Že res, da so količine majhne, samo pes bo po teh količinah sit, energijska vrednost je namreč ista, kot če bi bila zraven voda.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 27.12.2010 : 16:28:24
Članek je skoraj enak člankom, ki se vozijo po netu že silno dolgo, v taki ali drugačni obliki in v takih ali drugačnih prevodih. Izvor je pa seveda v Ameriki, kje pa drugje. Vsebuje nekaj resnic, ogromno polresnic, ogromno nepreverjenih "dejstev" in precej laži.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: petrucci , torek, 28.12.2010 : 07:42:39
Laži? Na primer?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Lanabela , torek, 28.12.2010 : 11:47:12
V bistvu je celoten članek zavajajoč. Lahko gremo od poglavja do poglavje in vlečemo ven posamezne najbolj izstopajoče neumnosti, a nima smisla, naj jih za domačo nalogo najde vsak sam.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: fižolova župca , torek, 28.12.2010 : 11:59:59
Meni pa vseeno potihem ne da miru, da skoraj vsak drugi pes ima v svojem življenju neko bulo ipd.
Ne vem zakaj bi določene vrste umirale tako pogosto za rakom, tumorji... in obolevale za raznimi tvorbami? Števik seveda nimam, vse na kar se zanašam, je moj občutek. Če dejansko  je obolevnost pri psih tako visoka, kot se mi zdi, morda res kaj ne štima z našo hrano (ali pa smo z vzrejo vzredili tudi genetsko nagnjenost k tej nadlogi). Pa futram sama brikete, da ne bi zdaj kdo mislil...


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Houdini , torek, 28.12.2010 : 12:14:07
V bistvu je celoten članek zavajajoč.

Jaz sem pa malo zmedena - o katerem članku se sedaj govori?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: petrucci , torek, 28.12.2010 : 12:44:56
@Fižolova župca, praktično vse se opira na genetski zapis. Nekje se pokaže prej, nekje se sploh ne, zapis pa vedno ostane in gre iz roda v rod. Trenutno samo še ne vemo kateri geni kaj počnejo, čeprav vemo za veliko večino.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: sanco1a , torek, 28.12.2010 : 13:03:23
Je sveže meso, kupljeno v mesnicah in trgovinah, res bistveno boljše od sestave nekaterih visokokakovostnih briketov (recimo da kontroliranega porekla, kot piše na deklaraciji) z velikim deležem mesa? Ali za pesjanarje tudi kupujete meso karseda biološke vzreje?
Sama industrijskega mesa že vrsto let ne uživam več. Pes pač ne more biti vegeterijanec. Moj zaradi prirojene alergije je izključno briketirano in konzervirano hrano (nor je na sadje, pa se ga ne upam dati preveč), pa je pri 11-ih zelo dobrega zdravja.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: moksa , torek, 28.12.2010 : 13:10:03
Meni pa vseeno potihem ne da miru, da skoraj vsak drugi pes ima v svojem življenju neko bulo ipd.
Hvala enako.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: luna7 , torek, 28.12.2010 : 13:41:19
Danes, če res sam ne poznaš izvora katerekoli hrane, je itak vseeno, ali kupiš meso v mesnici ali ga kupiš v briketih. Obojima je bilo dodano nekaj dodatkov (enim v predelavi , enim pa že v gobec).... če ne, bi zadeva kaj hitro zasmrdela in razpadla oz. zbolela ob današnjih pogojih izvajanja živinoreje. Sej v tem se hitro strinjamo. Pač so eni briketi bolj in eni manj dobri za dolgoročno zdravje.
Bule pa...vsega po malem. Hrana, naš vpliv na okolico in podobno. Ponavadi nič oprijemljivega, pa verjetno isti razlogi kot so razlogi za infarkte in podobne reči....

Seveda, tudi sama hranim z briketi in z kuhano/surovo hrano, predvsem mešano. Nekako smo lepo zvozili do 13. leta z nekaj zdravstvenimi težavami v tem času v znosnih obsegih.
Bolj gledam na to, da pri svojem sestavljanju "briketov" za razne potrebe psa, ne testirajo kar na samih psih/drugih živalih, pa da so po mnenju in opisih sodeč dobri. naboljši itak ne morejo biti nobeni briketi-težko je zamenjat surovo hrano.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: planetpsov , torek, 28.12.2010 : 14:19:13
Ne rabiš biti nek znanstvenik da bi potegnil črto. isto kot se dogaja pri ljudeh se dogaja tudi pri psih in to nima nobene veze z genskim zapisom ampak z okoljem v katerem živimo in hrano ki jo zaužijemo. Genski zapis se ne more spremeniti v 100 letih, evolucija deluje na bistveno daljše časovne roke.
Dejstvo pa je da kar delamo sebi, mnogo seveda tudi neveda in navadnemu laiku neopazno, se odraža na vseh živalih in ljudeh.

Tako da isto kot zakaj ima toliko psov bule in alergije in,.... zakaj ima toliko ljudi raka in alergije? Vse to je samo posledica napačnega ravnanja z telesom - vse kar pojemo se pozna, enim prej drugim kasneje, zrak okolje kjer smo vse se pozna. In ja hočejo nas prepričati da koncentracije zdravju škodljivih snovi so nizke in niso škodljive in da je prst iz katere zraste naša hrana ok in da je predelana hrana ok ker kažejo neke tabele in vrednosti in izkoristek....

Dejstvo je da na zrak in zemljo na kratki rok ne moremo vplivati, lahko se samo odločimo ali bomo živeli v manj ali bolj onesnaženem okolju. tudi ne moremo 100% vplivati na hrano, ampak dajte enkrat pogledati deklaracije vsakega izdelka ki ga kupite v trgovini, od navadne klobase do čokolade, do krem za obraz, pa vam bo takoj jasno vse.

In ja nekateri imajo srečo in so dovolj trdoživi in ne odregirajo takoj na presežke strupov, vsak je lahko malo drugačen imaš malo drugačne količine encima v sebi, presnova malo drugače deluje, .... in pač preživiš zdrav. pri mnogih pa je neka meja, kjer se vse poruši. Enako pri psih. Ja res so določene genske napaka pri določenih pasmah, in ja ene pasme so bolj nagnjene k določenim boleznim, samo osebno se mi zdi to zelo slabo opravičilo oz izgovor za to kar delamo, samim sebi in psom...

Da potegnem črto, mislim da je edino kar lahko naredimo, da probamo sebi in psom zagotoviti karseda naravno in neprocesirano hrano. seveda bomo še vedno zaužili veliko svinjarije, sami smo si krivi da živimo v taki civilizaciji, vendar mislim da je razlika zelo zelo velika, če se malo potrudimo ali če si zatisnemo oči in rečemo saj je vse ok, ...


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: sanco1a , torek, 28.12.2010 : 14:50:26
in hkrati ne moremo mimo dejstva, da se je v zadnjih desetletjih povprečna življenjska doba psov podaljšala kar za nekaj let.
O tem, da na nastanek raka ne vpliva v prvi vrsti genetika, me bo pa težko kdo prepričal. Tudi v to, da v preteklosti niso umirali zaradi njega.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Lanabela , torek, 28.12.2010 : 15:09:22
Zakaj ima vsak drugi pes kakšno bulo? Vsakega po malem: malo je genetika (ni res, da so za genetske spremembe potrebna stoletja ali tisočletja, še sploh ne, ker se večina sprememb ne vrši na kodirajočih genih samih, ampak v regulaciji le teh. Pri nekaterih pasmah smo si bule po nesreči izselekcionirali kar sami, spotoma ko smo selekcionirali kakšno drugo, na videz povsem nepovezano lastnost). Naslednja stvar je starost psov, ki se je v povprečju izredno povečala (pred 30+ leti je bila pričakovana starost srednjevelikih psov kvečjemu okrog 10 let, če je zbolel tako star pes, je kao  zbolel zaradi starosti, morebitne bule se niti niso diagnosticirale - danes pri normalnih srednjevelikih pasmah lahko pričakujemo 14 - 16 let). ni več selekcije, ki je slabo odporne in bolehne pobrala preden so odrasli.  Potem je tu predobra (kalorično prebogata) hrana skupaj s premalo gibanja, in seveda, za del bul je krivo tudi onesnaženje.

Z RMB samim po sebi ni nič narobe, vendar: te hrane (tako kot katere koli druge) ne prenašajo vsi psi enako dobro, ni čudežno "zdravilo" za vse civilizacijske težave psov,  hitro lahko postane  tako ekonomsko kot ekološko nevzdržna - če hranimo kvalitetno meso - če hranimo izključno najcenejše odpadke pa smo na slabšem kot pri povprečnih briketih. Malo večji pes, ki ga hranimo samo z mesom, porabi  več mesa kot velika vsejedska človeška družina.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: planetpsov , torek, 28.12.2010 : 15:42:38
Kot rečeno, vsak ima svoje mnenje in tako tudi vsak dela tako kot se mu zdi prav :)

Kot sem rekla, geni so krivi za to da se pri enih psih prej pri drugih kasneje pri tretjih nikoli ne pokaže kakšna zadeva. in ja okolje lahko zelo vpliva na povečano število mutacij kar privede do vedno več težav. ampak naravna evolucija vrste pa nima nobene veze z tem kar se dogaja danes in ne moreš nikakor rečti da epidemija ki se dogaja sedaj gensko pogojena. ker dejansko je tako da psi so šli skozi strogo selekcijo v preteklosti - kot ste rekli, tisti ki so dobili dule so umrli, ki so bili šibki so umrli, imelimanj potomcev.... vse to se je dogajalo še nedolgo nazaj, zadnja desetlejte ali dve je takšno da dejansko prihaja do razmnoževanja osebkov ki se sicer v prejšnjih pogojih mogoče nikoli nebi množili.... no ok druga tema, druga debata :)

Sicer pa povečala se je tudi življenjska doba ljudi če smo že pri tem, samo povečalo se je tudi marsikaj drugega. Osebno raje umrem pri 50ih kot da životarim do 90 leta z demenco ali kakšno od modernih težav :)

Meni se ne zdi nič čudno če se je povečala življenjska doba psov če so prešli iz smetnjakov na dejansko polnovredno hrano. In če ne umrejo zaradi tega ker so zaščiteni proti kužnim boleznim.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Lanabela , torek, 28.12.2010 : 16:23:06
Ni čudno, je pa tako, da tako ljudje kot psi živimo dlje in zato dočakamo svojo bulo.
Dokler ni bilo niti rentgena kaj šele kakšne bolj sofisticirane metode, se rakov, razen tistih, ki se jih je videlo ali zatipalo ni dalo diagnosticirati, pa še za tiste, ki so jih videli, niso zanesljivo vedeli, kakšne v bistvu so.
Načeloma je genetskega izvora zelo velik % rakov, ki se pojavljajo zgodaj. Mogoče najbolj znani je primer z bernci. Poleg tega bi lahko sem šteli tudi tiste rake, ki se pojavljajo zaradi spremenjene telesne zgradbe (in so direktna posledica umetne selekcije) - kostni rak je recimo zelo pogost pri orjaških pasmah (pravijo da zaradi teže nastajajo mikro poškodbe kosti, ki v končni fazi privedejo do raka).
In mimogrede, ne vem o kakšni epidemiji raka govoriš, pri nas recimo sicer dejansko vsak drugi pes pridela takšno ali drugačno bulo (manjši del tega je rakavih), a šele po 12 letu ali še kasneje - kar se mi zdi povsem normalno. Prav tako nimamo nobenih težav z alergijami, govorim pa kar o velikem številu psov različnih pasem. Pa žrejo v glavnem "prepovedano" hrano


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: blanci , petek, 21.01.2011 : 10:54:25
Jaz sem ugotovila, da je za pse bolj zdravo kupovati dobro industrijsko hrano (drage znamke kot so npr. almonatura). Nemškega ovčarja smo vzeli iz zavetišča in je imel vedno neko drisko, slabo prebavo, ko pa smo ga začeli hranit z briketi, pa je dobil čvrst kakec. :)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Houdini , petek, 21.01.2011 : 11:07:19
Blanci, mislim, da je to odvisno od  posameznega psa pa potem tudi od tega s katero pripravljeno ali industrijsko hrano se ga hrani.
Pa pravzaprav niti ni toliko v ceni ampak v kvaliteti hrane. Po pedigreju imajo recimo psi velikokrat čvrst kakec, celo reklama obstaja, ki igra na to vižo, pa to še ne pomeni, da je kvaliteten ... čvrst kakec je lahko tudi zaradi "dodatkov" v hrani, ki pa niso nujno najboljši.

Nočem s tem reči, da ste kaj naredili narobe. Če vašem psu bolj odgovarjajo kvalitatni briketi kot sveže ali kuhano meso je čisto prav, da to je :) ... glede cene pa ... ali ste prepričani, da so kvalitetne znamke res dražje? Ker jaz sem se šla malo preračunavanje, in je sicer vreča sama res dražja, ampak potem, ko pogledam zadaj, koliko hrane se psu daje in ugotovim, da je tudi za več kot polovica manj od manj kvalitetnih hran, vreča pa ni še enkrat dražja ...


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Itlam , petek, 21.01.2011 : 14:25:18
Kvaliteta res nima večje veze s ceno ... Recimo Hills ... veliko predrg za dejansko kvaliteto. je pa res tudi, da iz nekaterih hran se naredi ogromna reklama, samo iz tistih zares kvalitetnih ne. Saj, kar je dobro, se samo hvali  :D.
Jasno pa, da se vsaka hrana razlikuje od psa do psa, še sreča, da imamo v Sloveniji vse bolj pestro izbiro, da se lahko potrudimo in najdemo tisto tapravo, kvalitetno hrano.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Houdini , petek, 21.01.2011 : 14:58:35
Jaz sem v svojem prejšnjem postu zapisala eno butasto stvar in sicer
 

ampak potem, ko pogledam zadaj, koliko hrane se psu daje in ugotovim, da je tudi za več kot polovica manj od manj kvalitetnih hran, vreča pa ni še enkrat dražja ...

Tule bi moralo pisati: ko pogledam zadaj ugotovim, da je kvalitetne hrane potrebno dati za polovico manj kot tiste iz supermerkatorja, ni pa tista iz supermerkatorja niti za celo polovico cenejša


Mi je ušlo in se opravičujem


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: blanci , petek, 21.01.2011 : 15:07:07
Blanci, mislim, da je to odvisno od posameznega psa pa potem tudi od tega s katero pripravljeno ali industrijsko hrano se ga hrani.
Pa pravzaprav niti ni toliko v ceni ampak v kvaliteti hrane. Po pedigreju imajo recimo psi velikokrat čvrst kakec, celo reklama obstaja, ki igra na to vižo, pa to še ne pomeni, da je kvaliteten ... čvrst kakec je lahko tudi zaradi "dodatkov" v hrani, ki pa niso nujno najboljši.

Mi dajemo/smo dajali Super Premium, Hills in almonatura..mislim, da je ta hrana ok

Nočem s tem reči, da ste kaj naredili narobe. Če vašem psu bolj odgovarjajo kvalitatni briketi kot sveže ali kuhano meso je čisto prav, da to je :) ... glede cene pa ... ali ste prepričani, da so kvalitetne znamke res dražje? Ker jaz sem se šla malo preračunavanje, in je sicer vreča sama res dražja, ampak potem, ko pogledam zadaj, koliko hrane se psu daje in ugotovim, da je tudi za več kot polovica manj od manj kvalitetnih hran, vreča pa ni še enkrat dražja ...


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Houdini , petek, 21.01.2011 : 15:12:38
Hehe, nisem komentirala izbire hrane, ampak navedbo, da gre za dražje hrane :) ... kot sem rekla, vedno je potrebno pogledati tudi kakšna je dnevna priporočena količina za našega psa. Velikokrat se potem ugotovi, da hrana sploh ni bila dražja, ker se je toliko manj porabi in si mogoče celo v plusu ;). Pomembna je predvsem kvaliteta.

Samo tole je ubistvu tematika ene druge teme, ne pa tega ali je za pse boljša surova hrana - meso, ali pa že pripravljeni briketi in konzerve ;)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Jana , petek, 21.01.2011 : 15:26:00
Ta tema ni namenjena debatam o ustreznosti te ali one industrijsko pripravljene hrane ali o tem, s katero vrsto industrijsko pripravljenih hran hranite svoje pse.
Za to imamo člani na voljo celotno rubriko Vrste hran za pse, dodatki, ugodni nakupi ... (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,57.0.html).


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: blanci , petek, 21.01.2011 : 15:29:54
Ok Jana, hvala za opozoritev.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: blanci , petek, 21.01.2011 : 15:31:40
aja no..jaz nimam dostopa do te teme.

Mi naše hranimo z super premium...pred leti smo imeli tibetanskega terierja in smo ga hranili samo z kuhano hrano in je živel samo 15 let :'(


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , sreda, 18.01.2012 : 09:07:58
Raw Meat and Bone Diets for Dogs: It’s Enough to Make You BARF (http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/raw-meat-and-bone-diets-for-dogs-its-enough-to-make-you-barf/) Tale zapis se mi zdi kar lusten, ceprav se ne strinjam s cisto vsem. Vsec mi je, ker je eden redkih, ki navaja vire.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , sreda, 23.01.2013 : 23:04:26
Tole je se cist frisno: The genomic signature of dog domestication reveals adaptation to a starch-rich diet (http://news.sciencemag.org/sciencenow/2013/01/dog-domestication-tied-to-starch.html?rss=1), Diet Shaped Dog Domestication (http://news.sciencemag.org/sciencenow/2013/01/dog-domestication-tied-to-starch.html?rss=1), People and Dogs: A Genetic Love Story (http://phenomena.nationalgeographic.com/2013/01/23/people-and-dogs-a-genetic-love-story/) in Dog evolved 'on the waste dump' (http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-21142870).


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: delavec@amis.net , nedelja, 17.02.2013 : 19:05:01
Kdo ve kje bi lahko kupila zmlete kosti?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: banAncy , ponedeljek, 30.12.2013 : 13:53:57
Zivjo mogoce kdo ve za pasjo hrano(brikete), ki so hladno stiskani in ne vsebujejo zit? Ze ves net sm okol obrnla in ne najdem te dve kombinaciji skupi:/
Hvala ze v naprej :)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: SILBA MIA , ponedeljek, 30.12.2013 : 22:42:55
banAnchy, ne vem, ne bi rada delala kakšno reklamo, zs-jev pa nimaš.
Se mi oglasiš na silbamia@gmail.com?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Strelcamarelca , četrtek, 02.01.2014 : 14:02:47
Želela bi dodati svojo izkušnjo glede prehrane. Moja psička je stara eno leto. Vedno je bila čisto suhcena, neješča, imala je kar nekaj drisk. hranila sem jo z briketi premium kakovosti, ki so bili povsod opisani kot eni izmed najboljših in tudi ocenjeni s 6-timi zvezdicami. No, pred kakšnimi tremi tedni pa je nekaj zbolela. Ker briketov ni mogla niti gristi zaradi vnetega grla sem ji dajala piščanca z rižem in korenjem. Psica je že v 1 tednu pridobila pol kg, v dveh tednih pa 1 kg. Končno se je lepo razvila in ojačala. Čeprav je bila zraven zelo prehlajena. Seadaj jo hranim samo še z kuhano in surovo hrano. Ker je majhna, se lahko malo igram, ker mi to ne predstavlja nekega hudega stroška. Me pa nekaj zanima. Koliko surove ali kuhane hrane mora pojesti pes glede na težo? Sicer ji dam več, kot sem ji dajala briketov, ker po moji logiki so briketi suhi, v kuhani hrani pa je veliko vode, ki pač ni hranjljiva.
Z jedeilnikom pa ne kompliciram. Piščanec, govedina, riba, riz, polenta, korenje, rdeča pesa, paprika, kitajsko zelje, med in limona (zaradi prehlada)  ;) 


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: ruby-sky , petek, 03.01.2014 : 06:59:38
Kolikor vem, 2-4% telesne teže psa


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: luna7 , petek, 03.01.2014 : 07:16:15
Moji psici kuham odkar jo imam. Psica je pridobila na teži takoj, ko smo jo "odstavili" z briketov. prav tako smo zelo hitro v večini uredili (tudi s pomočjo bioresonance in homeopatije) alergije. Tudi njeno počutje in izgled dlake je odličen.
V primerjavi z briketi (katerimikoli...), je njen kakec zdaj manjši in ne smrdi. Po vsakih briketih je bil kakec vedno vsaj enkrat večji in smrdeč. Brikete še vedno občasno dobi, večinoma pa ji kuham oz. pripravim obroke delno vnaprej (zmrznem), dodajam samo sveže skuhano zelenjavo ali/in žitarice. Doziram ji po občutku. Tudi več sem ji že dala, pa sem videla, da ni pojedla. Požeruhom daš pač toliko, kolikor mora dobiti. Mislim pa, da je vseeno pri kuhani hrani potrebno dodajat kakšne vitaminske in druge dodatke, ki jih dobiš v trgovini za pse.  :)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: sanco1a , petek, 03.01.2014 : 08:02:56
Ja, saj to je tisto. Pri domači hrani psu ne moreš zagotoviti vnosa vseh potrebnih vitaminov in mineralov, meni moja vetka, na katero se zanesem.
Sicer pa sama ne kompliciram preveč s hrano in ne polagam prevelike teže nanjo. Ja, definitivno kvalitetni briketi, ampak da bi sedaj delala mikro analize ene in druge vrste in prisegala samo na določene - nima  smisla, če se pes po določenih dobro počuti. Sančo je bil celo življenje na briketih in konzervah (alergija z driskami), pri 14 je popolnom zdrav in zelo, zelo vitalen.
Dolgo in kvalitetno življenje je v veliko večji meri pogojeno z genetiko in zdravim načinom življenja psa - veliko gibanja, izogibanje preveliki telesni teži.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Strelcamarelca , petek, 03.01.2014 : 09:18:23
Najlepša hvala za odgovore. Bom upoštevala 4% ker se je v bistvu se komaj zdaj po tej hrani začela razvijati v pravega psa. Sicer verjamem, da ji kakšen vitaminim manjka (bom kupila kakšne in če poznate katere dobre mi jih lahko priporočate), ampak sigurno dobi več kvalitetnih hranljivih snovi zdaj, ko ko je nakuhani hrani, kot jih je dobivala prej. Sodim po izgledu.

Lep dan,

natasa


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Lanabela , petek, 03.01.2014 : 11:47:33
Pravzaprav v doma pripravljeni hrani, če je vsaj malo raznolika ne bi smelo manjkati nič bistvenega. Vitaminsko mineralnih dodatkov je na trgu kolikor hočeš, najpreprostejši, ki smo ga uporabljali preden so bili na voljo komercialni pripravki so (v pečici posušene in zdrobljene) jajčne lupine.
Sama imam sicer mešano  hrano, ki temelji na briketih z občasnimi doma pripravljenimi obroki boljši uspeh kot z izključno doma pripravljeno hrano, a psi se med seboj razlikujejo.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Žužka , petek, 03.01.2014 : 18:05:22
Pravzaprav v doma pripravljeni hrani, če je vsaj malo raznolika ne bi smelo manjkati nič bistvenega.

Meni so enako rekli ljudje, ki sami kuhajo že dlje časa.
Je pa na voljo res veliko vitaminskih in mineralnih dodatkov, pa se lahko dodaja recimo samo minimalna doza (jaz dajem 1/4 mineralov od navedene doze, ampak moj tudi ne sme iz drugih razlogov  ::) ).

Moj tamau kaka bistveno bolje kot je celo življenje prej. Čakam samo še na razsodbo (po nekaj mesecih), če je kaj škodovalo njegovemu zdravju. :-X


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , sobota, 04.01.2014 : 09:48:56
Koliko hrane mora pes pojesti je odvisno od psa. Bolj aktivni vec, manj aktivni manj. Lahko dajes po obcutku, glede na % telesne teze ali pa sestejes kalorije. Kuhani hrani je potrebno dodajati kalcij, ce hranimo samo s kuhano. Ostalo je odvisno od pestrosti jedilnika, potreb psa (bolezni npr.). Pri zdravem psu ni treba prevec komplicirati. Dajanje vitaminov kar tako na horuk, ker je eden enkrat rekel, da mogocu psu nevemkajnekipasigurno manjka, je v najboljsem primeru luknja v denarnici, v najslabsem pa predoziranje katerega od nevemkajnekipasigurno.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Žužka , sobota, 04.01.2014 : 10:04:55
 O0

To sem pozabila ja. Jaz sem šla po kalorijah, pa smo se zdaj malo poredili, ker smo tudi manj aktivni kot poleti. Torej je treba vse prilagoditi določenemu psu. Nekje pač začneš in opazuješ. :)

Btw. Danes sem skoraj doktorirala, kako s tehtnico, ki kaže najmanj 1g, stehtaš 400 mg. Pa še baterija slabo dela.  :P :'[


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Nanook , sobota, 04.01.2014 : 10:19:52
Zakaj pa moraš stehtat 400mg? A to tehtaš tableto?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Žužka , sobota, 04.01.2014 : 10:23:50
Imam kalijev citrat v prahu in sem ga pozabila nest stehtat v lekarno preden mi je zmanjkalo tablet. :-[


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: čarka , sobota, 04.01.2014 : 17:02:13
Žužka, K-citrat v prahu ima merico, mi stalno uporabljamo samo takega (z dodatkom brusnic). Merica (5g) je na cca 5kg telesne teže, po navodilih pa se ne sme preseči 6x dnevna doza. Ampak tudi vetka na VF je rekla, da se presežek, če ga pes zaužije, izloči preko ledvic. Mislim, da ravno pri citratu (med našimi zdravili  ::)) ni treba delati panike  ;).

Če te skrbi in/ali imaš kakšnega drugega, komot pridi k nam  :)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Žužka , sobota, 04.01.2014 : 17:57:01
Jaz imam čisti KC, ki nima merice. ;) Do sedaj sem dajala pol tablete 2x na dan, to je 2x340 mg (moje tablete so podobne vašemu prašku, ki poleg drugih stvari vsebujejo 680 mg čistega KC).
Glede na moje poizvedovanje in navsezadnje izkušnje, se ga ne sme uporabljati preveč, ker urin postane preveč alkalen. Zato ga bom probala odmeriti sama glede na pH. :)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Strelcamarelca , ponedeljek, 06.01.2014 : 10:01:57
Jaz ji dajem trenutno malo več kot bi morala, saj mi je začela rasti in se zelo jača, redi pa se ne. Če bo začela bom zmanjšala dozo :-). Koliko jajčnih lupinic pa ji moram dati? Ali ji lahko kar dam celo mehko kuhano jajce z lupino vred?


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 06.01.2014 : 13:11:33
Lahko ji daš celo mehko kuhano jajce. Lupine od jajc smo pa pri nas zbirali, jih posušili v pečici, zdrobili skoraj v prah, Hrani se je dodajalo precej od oka, na posameznega srednjevelikega psa je prišlo nekako pol kavne žličke na dan.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: vesoljka , ponedeljek, 06.01.2014 : 15:21:26
Ja, saj to je tisto. Pri domači hrani psu ne moreš zagotoviti vnosa vseh potrebnih vitaminov in mineralov, meni moja vetka, na katero se zanesem.

Jaz imam isto vetko, ki sem ji zdravje prejšnje, sedanje in začasne psice zaupala 100 %. Edino na področju prehrane se z njo ne strinjam, ampak sem modro tiho. Ne strinjam se, da je izključno briketirana hrana celo življenje idealna za psa/mačka. Enako sicer menim za izključno enolično kuhano kuhano hrano. Jaz kombiniram, ker s kuhano (bohnedej surovo) hrano ne morem eksperimentirat, ker ima psica blazno občutljivo prebavo.

Pri isti vetki sem 14 dni (*neuspešno) zdravila začasno psico zaradi odpovedovanja jeter (*v končni fazi smo izvedeli, da je šlo primarno za raka trebušne slinavke). Psica je že ob prihodu k meni zavračala meso v kakršnikoli obliki. To je počela zaradi slabih jeter (portosistemski šant) in posledično amoniaka v krvi. Še teden dni pred njeno smrtjo sem po nasvetu vetke kupovala dietne konzerve RC in Hills. Pa sem spraševala, čemu, saj vsebujejo meso, ki ga psica zavrača in ki ji očitno škoduje. Sem dobila vsakič odgovor, da imajo konzerve druge dodatke, ki jih nujno rabi itd.. Kaj pa vem, sem si mislila, da tiste smrdljive konzerve ali neki suhi briketi tako nenadomestljivi spet ne morejo biti. Psica je jedla praktično vse ostalo, tudi surovo sadje in zelenjavo. Res, ni da ni, samo da ni živalskega izvora. Pa to je bil nekoč neizbirčen pes, ki je 8 let živel na poceni konzervah, poceni briketih in ostankih mesa iz restavracije. Izbrala si je vegansko dieto, ki sem jo upoštevala. OK, psica ni več dolgo živela, ampak če bi, je nikoli več ne bi silila z mesom v nobeni obliki in deležu, ne glede na mnenje veterinarja. To sem sicer tudi počela. Imela je na razpolago dietno konzervo, dietne brikete, posebej  zanjo skuhan zelenjavni obrok in vegi polpetke (takšne in drugačne) za ljudi. Te slednje so bile zadnje dni na jedilniku dvakrat na dan. Ne vem, kako bi ji drugače dvakrat na dan dala en kup zdravil, ob že tako zmanjšanem apetitu in izgubljanju teže.

Zanimivo, za oba – mačka in psa – bi lahko rekla, da sta izbirčna. Če že, imata rada kvečjemu dve vrsti briketov. Nista navdušena nad njimi, ampak jih pojesta. Na začetku nisem verjela v naš kompromis (kombiniranje), ker se mi je pač zdelo, da ju bom samo razvadila in bosta brikete čedalje bolj zavračala. Pa temu ni tako. Sicer se vedno zelo razveselita kuhanega/surovega obroka, ampak maček je npr. po nekaj dneh hranjenja s surovim mesom le-tega sit in se spet enako razveseli briketov, psici pa ob morebitnih prebavnih motnjah nikakor ne paše kuhana hrana, ampak želi svoje brikete ali svojo hipoalergeno konzervo.

Po drugi strani je moja prejšnja psica zadnje dni svojega življenja oboževala surovo goveje meso. Jaz sem obema bolnicama omogočila izključno to, kar sta si želeli. Želje so bile preveč specifične in popolnoma v nasprotju z dotedanjim prehranskim slogom, da bi dvomila v njih. Druga je itak imela večji prav od cele skupine veterinarjev, zakaj hoče določeno hrano. Saj, če je pes požrešen, mu je nemogoče prisluhniti. Če pa ni, te pa kdaj lahko še česa nauči.


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: Žužka , ponedeljek, 06.01.2014 : 21:11:57
Jaz imam isto vetko, ki sem ji zdravje prejšnje, sedanje in začasne psice zaupala 100 %. Edino na področju prehrane se z njo ne strinjam, ampak sem modro tiho.

Enako.  :) Se kar bojim pojavit na kontroli ta mesec. :P Dobro, mi smo malo specifični, ampak ne razumem kako mi lahko nek "znanstvenik" veterinar z resno faco razlaga, da je to najboljše za psa. Zakaj bi moj pes živel od žaganja, če mu res ni treba?  ???


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: SunnyDay , sreda, 06.08.2014 : 09:54:06
Recimo, da tole sem paše:

Cancer-causing aflatoxins found in dog foods (http://www.dogsnaturallymagazine.com/cancer-causing-aflatoxins-found-in-dog-foods/)


Naslov: Re: Daljše in boljše življenje za pse
Poslano od: SinM , sreda, 06.08.2014 : 11:20:13
 :o :o
Zgleda, da bo treba kuhat začet, a kako?  :-X :')