mojpes.net

o psih => Prevozi psov => Sporočilo, začeto od: Meg , torek, 04.05.2004 : 10:29:10



Naslov: vožnja z avtom
Poslano od: Meg , torek, 04.05.2004 : 10:29:10
Pozdravljeni!
Zanima me, kako je pri vas glede vožnje psa z avtom. Se rad pelje ali mu je slabo? Če mu je slabo, kako ga prepričate da gre naslednjič spet v avto ???? Slišala sem za tablete proti slabosti. Jih kdo uporablja?

LP


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: Micika , torek, 04.05.2004 : 12:53:18
Moj se rad pelje, vendar ves čas vožnje laja, ker je ves vesel, da gremo nekam, kjer se bo do dobra zlaufal.Drugače je pa na forumu odprtih :) ;) veliko tem, ki bi ti lahko pomagale.Malo poglej,LP

Pa še nekaj za vse:jaz imam sedaj novo up.ime, ker je s prejšnjim nekaj narobe,sem pa branka.LP


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: pia_in_co. , torek, 04.05.2004 : 15:18:41
Kaju(na mojo veliko sreco),se ni bilo nikoli slabo in z avtom se tudi rad vozi..Je pa vso pot v boksu,prav tako Lina mlajsa psicka,ki pa voznjo z avtomobilom enostavno obozuje.

Mislim,(nisem 100%),da mi je vet. enkrat rekel,da se proti slabosti lahko uporabljajo tudi tablete za ljudi,samo da mu dajes pac manjse odmerke.

lp


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: bajki , torek, 04.05.2004 : 15:52:10
Najinemu prvemu kužku je bilo tudi v avtu slabo.Zato smo se večkrat peljali kam z avtom (le za 5 minut) na sprehod, k staršem... Kužku je kmalu kapnilo, da po vožnji sledi nekaj super dobrega!! ;D Potem pa smo vožnjo počasi podaljševali... Sta pa oba kot mladička v avtu vedno spala in še zda ju po sprehodu navadno v drugem ovinku že zmanjka.. ;)


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: mata , torek, 04.05.2004 : 16:23:09
na srečo z vožnjo nimam težav, saj se zelo rad vozi. če le vidi, da je kje kakšen avto odprt bo v šusu noter pa ni važno od koga je. ;D od začetka je bil tako nor, da je celo v zaprt prtlažnik skočo :P jaz pa v smeh. ;D
kar pa se slabosti tiče pa kolikor vem se lahko uporabljajo proti slabosti tabletke za ljudi in pred vožnjo nič jesti.


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: Petra , torek, 04.05.2004 : 18:25:55
Jaz en poznam nobenega psa, ki bi se tako zelo rad vozil z avtom kot Blu  :D, nikoli mu ni dovolj.

Seveda veselo nadira mimoidoče od avtov do kolesarjev in pešcev, v stilu jaz se peljem vi pa neee  :o ;D

Ko je bil majhen ni šel rad v avto, od male šole dalje pa kar nori in sam skače v avtomobile (tudi od kakšnih obiskov  :o ::))


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: caroline , torek, 04.05.2004 : 20:37:16
Moj se sploh noče približat avtu, kaj šele da bi šel sam v njega!! Pa se mi zdi da mu med vožnjo ni slabo, ne vem od kod izvira ta njegov strah. ima kdo idejo kak to odpravit?Pa se je zdaj že tolkokrat peljal, da že ve da vožnji avtu sledi nekaj dobrega  :D. Razen če se peljemo k veterinarju   :-[
Lp  


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: jessy , sreda, 05.05.2004 : 15:14:22
Moja psa se (na srečo) rada vozita. medo niti ne gre velikokrat na pot z avtom, Bingo pa velikokrat(sploh sedaj, ko je šola-njegova). Ima boks, ampak večino preživi v mojem naročju...  ;D ;) :P :P


Lp


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: Drejči , sreda, 05.05.2004 : 15:55:18
Naša dva sta čisto iz sebe, ko se jima odprejo vrata Sezama (avta)  ;D  ;D
Eden nima prebavnih motenj, drugi pa je bil pravi "kozlavček" čim smo z avtoceste zavili na regionalko in prevozili dva malo bolj konkretna ovinka.
Pa sem ga začela voziti na krajše (nekaj minutne) vožnje, ki so bile sčasoma vedno daljše.
Danes ni več problemov. Edino česar še nisem opustila je to, da mu pred daljšo vožnjo ne dajem jesti. Mogoče manjši priboljšek, to je pa tudi vse.


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: Petra , sreda, 05.05.2004 : 18:36:55
Kje pa vozte vaše pesjane, jaz sem z Blujem (dokler je bil majhen  ::) sedela zadaj in ga imela v naročju).
Zdej ko je večji pa se vozi v prtljažniku s podrtimi sedeži...

Mogoče se pa mladički ne marajo vozit, če jih imate v prtljažniku in zato en vidijo ven... ???


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: Sammy , četrtek, 06.05.2004 : 19:17:45
caroline, koliko je star tvoj kuža? najprej ga poskusi spraviti v mirujoč avto-motor ugasnjen! odločiti se moraš, kje ga boš peljala. ali v prtljažniku, ali na zadnjih sedežih. v naročju vselej ne bo mogel biti. seveda ga pri vsakem novem koraku ful pohvali. nato naj bo v avtu s prižganim motorjem, nato se peljita 1 min, po vožnji pa igranje, sprehod, crkljanje, karkoli veselega. nato čas vožnje postopoma podaljšuj.


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: TinaZ , petek, 07.05.2004 : 09:39:00
Petra,
midva voziva Buba na zadnjih sedežih, na sebi ima vedno varnostno oprsnico, skozi katero je napeljan varnostni pas. Navadila se je, da ne more prosto šetat po avtu in prav uživa v vožnji. Na srečo se ji njena prva vožnja v življenju (Novi Sad - Ljubljana) ni zamerila in komaj čaka, da se vrata od avta odprejo  ;D
Lp,
Tina


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: mya , petek, 07.05.2004 : 13:46:17
Jaz sicer s tem še nimam izkušenj... :(
Pač pa od naših prijateljev pes sovraži vožnjo z avtom, oziroma se sploh ne spravi v avto, kar jim povzroča kar velike težave...(vet.)

To pa zato, ker so ga (neznani) lastniki še kot mladiča po vsej verjetnosti pripeljali do kraja kjer živijo naši prijatelji, v dežju, in ga tam nekje pustili, sam pa se je privlekel potem do njihove hiše...

Pes ima dober razlog za strah pred avtom... :-\



Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: biscuit , petek, 07.05.2004 : 15:56:13
Od kar imamo kuzka se vedno vozi na zadnjih sedezih,ali pa je meni v narocju! Nikoli pa ni bil v boksu. V voznji kar uziva,tako da ni problemov. Sam tudi skoci v avto in za prvim ovinkom zaspi :D! Ko pa nas ustavi policija ali pa na carini zacne tako lajati da nas zelo hitro spustijo naprej ;D!


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: sallys , petek, 07.05.2004 : 15:58:44
Za prvo majske smo bili prvaki...  ;D
Sally na zadnjih zicih, na svoji naj deki, in s svojim naj piščancem se je čisto pridno vozila sedem ur!!! Večino časa je predremala, enkrat lulala ko smo se ustavili in na trajektu sploh ni hotela iz avta...
Pred vožnjo ji ne dajemo jesti, med vožnjo kakšen priboljšek in pohvalo. :)
Veliko raje se vozi na zicih kot v prtljažniku- bližina in boljši pregled. Navajali smo se tako, da smo ji nastavljali priboljške, ji na sedeže metali igrače in še sama sem zlezla v prtljažnik.

Lepe vožnje vsem,
Neli in familly


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: mata , petek, 07.05.2004 : 19:11:32
moj se vozi v prtljažniku, občasno pa tudi spredaj. na zadnjih sedežih ni preveč spreten, saj ga zelo premetava :P, ker bi se on pač šetal, tako da mu je v prtlažniku čist lepo. pa še ven lahko gleda in zalaja na kaj sumljivega.


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: igor , torek, 11.05.2004 : 04:20:45
Naš pesek prav uživa v vožnji in nikoli ni problemov . Pravi uživač . Zdaj ko imamo mrežo , ga vozimo v prtljažniku a mu na začetku to ni bilo všeč , ker ni ttttttaakkkkkooooo mehko kot na zadnjem sedežu . Mjavkal je kakšnih pet voženj , zdaj pa je tiho in opazuje okolico .
Se je že zgodilo , da sem pozabil na njega , da je zadaj in sem malo ostro vozil , dokler nisem slišal "drsanje" . Vozil se je sem pa tja z ušesi nazaj kot da on dirka  ;D Vprašanje pa je kako dolgo bi takšno vožnjo trpel .
Med vožnjo je tako tiho , da me je skoraj kap ko je zabevskal na ves glas , ob pogledu na sprehajalca z psom  ;D .
Se pa zahvaljujem vzrediteljici , da ga je kot mladiča vozila skoraj po celem svetu . Če je imela ona velike probleme pa ne vem .

Lp I


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: Teja , torek, 11.05.2004 : 20:36:10
Moji ''kokoški'' sta navdušeni nad vožnjo- še preveč!!
Če imam s sabo eno in ne grem daleč, se vozita spredaj (ne vem kako bi bili s tem zadovoljni policaji, zaenkrat nisem še imela te ''priložnosti'' ::) ), drugače pa na zadnjih sedežih ali pa v prtljažnem prostoru.


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: branka , petek, 14.05.2004 : 13:15:49
Jaz pa res ne vem, zakaj moj pes vedno tako laja v avtu...
Pa ga prosim, ga božam, sedi pri meni, pa ni nič bolje... ???


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: Mala miska , petek, 14.05.2004 : 15:13:38
Mi se tudi zelo radi vozimo v avtu ;D :D ;D


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: Tanya , petek, 28.05.2004 : 12:53:34
Moja kužka se tudi zelo rada pelje :D :D! Ko je bila še majhna (zdaj ima skoraj 4 leta), smo se med vožnjo na vsake tričetrt ure ustavili, da ji ne bi bilo kaj slabo- ampak je bilo vedno vse v redu!  :-*Zaradi tablet pa tako- svetujem ti, da jih ne daš kužiju kar tako- najprej preveri, ali jih zares potrebuje!!!lp, tanya 8)


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: sallys , petek, 28.05.2004 : 21:13:40
Zdaj smo še avto zamenjali..., ker rastemo!
Težava je le, ko se enega navadi- ne želi v drugega...
Pa naj še kdo reče, da pes ne pozna barv- še celo znamke avtomobilov!!!
Sedaj imamo tudi mnogo bolj čista stekla- z notranje strani...
Lepo je, ko se vozimo.


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: Tosa , sobota, 05.06.2004 : 09:16:23
Jaz mislim, da pes spozna "svoj" avto po vonju in glasu! Najina NO je, ko smo še živele s starši v bloku, natanko vedela, kdaj se je pripeljal kdo od naših domov-pa smo živeli v 3. nadstropju bloka. ;D 8). Najprej je stekla k oknu in vohala po zraku in nato še hitro k vratom... Sicer se pa zdaj obe psički izredno radi vozita! Starejša leži na zadnjem sedežu in spi ali kuka skozi okno. Kraljici pač pripada boljši sedež!!  ;) ;D ;)Z maljšo pa je en mičken problem... Dama stoji v prtljažniku in nalaja vsakega mimoidočega pesjanarja, ki sprehaja svojega psa. :-\ To pa ni ravno prijetno, posebej, če voziš. Ko ti 60-kilska mrcina kar naenkrat noro zalaja, skoraj zaviješ s poti. ;D :-[ Pa sva s fantom poskusila že veliko reči...Od nagrade, če je bila tiho, do kreganja, če se "dere"... Pa nič. Ne vem, ali pazi "svoj teritorij" ali kaj?!  ??? Ima kdo kakšno idejo, kako jo tega početja odvadit??  ??? LP


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: mary , sobota, 05.06.2004 : 12:55:16
Tudi Zara se neskončno rada vozi z avtom.  ;D Ko vidi, da gremo brez nje v avto (lahko ga gremo samo odklenit in prezračit, da nam kasneje ko se bomo peljali ne bo vroče) že zganja paniko, kot bi hotela reči: pozabili ste me :P, še sem tu >:(, vrnite se pome :-\
 ;D ;D ;D ;D


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: jessy , sobota, 05.06.2004 : 13:24:18
Tudi Zara se neskončno rada vozi z avtom.  ;D Ko vidi, da gremo brez nje v avto (lahko ga gremo samo odklenit in prezračit, da nam kasneje ko se bomo peljali ne bo vroče) že zganja paniko, kot bi hotela reči: pozabili ste me :P, še sem tu >:(, vrnite se pome :-\
 ;D ;D ;D ;D

 ;D ;D ;D looool ;D ;D ;D Bingo pa to dela,ko grem kaj ven iskat.  ;D ::) :P


Lp


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: fortuna , ponedeljek, 07.06.2004 : 13:27:10
Shiva je tudi nora na vožnjo z avtomobilom. Vozi se na zadnjih sedežih in na krajše razdalje (beri do pol ure vožnje) se od razburjenja sploh ne usede. Ves čas spremlja kam gremo, kam bomo zavili, preračunava v smislu: aha, če smo zavili sem, gremo na sprehod... Če zavijemo drugam.... :o :o ojoj, kam gremo pa sedaj? ;D Včasih se ji pošteno nasmejeva v avtu.

Seveda tudi mi ne moremo mimo tega da laja kot nora če koga vidi na cesti s psom. Na začetku sem se še bala da nam bo šipo ven vrgla, s takim sunkom se vrže na lajanje. ;D ;D Sedaj se je že navadila da je tam ena "nevidna pregrada". ;D

Slabosti od časov operacij nismo več zasledili, predvidevam, da je takrat bruhala bolj zaradi strahu, ker je vedela da gremo zopet v ambulanto. Pa še vožnja je trajala v vsako smer skoraj tri ure. Minimalno 1x smo se ustavili zaradi nje, če pa štejem še kolikokrat zaradi mene.... ;D ;D ;D.... je bilo postankov več kot dovolj. ;D

In ja, tudi naša ciganka bi šla v vsak avto. Če kdo pride, pa vem da je "čistun, ki ne mara psov", že od daleč vpijem naj zapre vrata od avtomobila ko izstopi. ;D

Lp in veliko užitkov pri vožnji vsem, Shi & moja malenkost.


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: graphicrt , nedelja, 20.06.2004 : 20:10:21
Tudi mi se izredno radi vozimo z avtom, sploh če ima le ta klimo  ;D
Kar na žalost sicer ni pogosto, ampak našega Smartya to niti ne moti, ravno sedaj smo se vrnili iz Strunjana kamor gremo kadar imamo kakšen vikend časa.   8)
Lansko leto smo naprimer šli na morje vse do Korčule (13ur vožnje) vendar zanj to ni bilo problematično, imeli smo klimo, odrinili smo že okoli treh zjutraj in naredili par postankov. S punco sva pričakovala da bo "mali" pesjan po kaki uri vožnje zaspal in večino poti prespal, vendar sva se uštela. Nad vožnjo je bil tako navdušen, da je celo pot sedel zadaj v prtljažniku (karavan) in veselo gledal nazaj skozi okno, 13ur!  :o :o
Tako da z punco nikoli ne pomisliva da bi ga pustila doma samo zato ker bo pot malo daljša.
Če se vaš pes rad vozi z avtom, ga vzemite s sabo, izredno vam bo hvaležen.

LP, Črt


Naslov: Vožnja v avtu
Poslano od: Delta , četrtek, 19.08.2004 : 08:25:41
Našo 4 mesečno psičko privajamo na vožnjo v avtu, kratke relacije (5-10 minut), na koncu vožnje vedno sledi pohvala in sprehod. V avtu je dokaj mirna, se pa močno slini (bruhala še ni). Avtu se sama noče niti približati, vedno jo moramo v avto dvigniti. Zaenkrat jo še držimo v naročju na zadnjem sedežu, ker pa gre za večjo pasmo, to kmalu ne bo več možno in jo bo treba prevažati v prtljažnem delu (ki je zavarovan z mrežo). Svetujte mi prosim, kakšen trik naj uporabimo pri učenju, da se vožnje ne bo več bala in da bo (po možnosti) sama vstopila v avto. Radi bi jo namreč jemali s seboj na izlete, obenem pa želimo, da to zanjo ne bi bilo preveč stresno. Za nasvete že vnaprej najlepša hvala!


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: Teja , četrtek, 19.08.2004 : 09:19:59
Kdaj sledi pohvala in sprehod? Ko pridete po 10' domov ali se npr. 5' nekam peljete, sledi sprehod in nato spet domov?

Lahko bi nekajkrat dobila hrano v prtljažnem prostoru, da dojame, da ni avto bavbav, kaj misliš? (ne med vožnjo ;), pa vrata prtljažnika naj bodo odprta.)
In na sedežu jaz psičke ne bi držala v naročju!


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: maj , četrtek, 19.08.2004 : 09:38:59
Delta, probaj nastaviti priboljšek v avto (pri Gali je delovalo...še preveč, skoraj ni hotela iz avta).   Vedno pazila, da ni imela "preveč prostora", oz. da je ni premetavalo po prtlažniku.


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: linchaich , četrtek, 19.08.2004 : 09:54:35
Tako kot je ze Teja rekla!
Psicko navajajte na avto tudi takrat, ko ne greste nikamor! Zvabite jo s priboljskom, potem se v avtu na primer 2 minuti igrajte, potem pa spet ven - pa veliiiikaaa pohvala! Pa to naredite parkrat na dan, na voznjo pa pojdite le enkrat!  ;)
Med voznjo se z njo pogovarjajte - nikakor pa naj ne bo "boga, boga", pa kuzke omenjajte - na primer - lej kuza - tako da jo malo razvedrite!  ;)

Lp, Ursa


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: tarja , četrtek, 19.08.2004 : 15:59:41
ko je bil Timi še mladiček se je bal avta in smo mogli z vsemi priboljški in igračkami ga zvabit not, pa še to težko! :-\
potem se pa je sčasoma privadil in sedaj ni nobenih problemov! :)
imam ga v prtljažnem prostoru zadaj, ko gremo na dolge poti.
drugače pa je kar pri meni, gleda skozi okno in opazuje okolico pa tudi avte! ;D

Lp


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: Niky , torek, 31.08.2004 : 15:37:00
živjo :P
moj pes se rad pelje v avtu samo, če je v naročju.
v kletki ne mara biti,saj je rad tam kjer smo ostali. V avtu pogosto zaspi. Slabo mu v avtu še ni bilo.
LP
Niky


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: Bianca , petek, 24.09.2004 : 09:22:31
moj kuža se zelo rad vozi v avu. Star je 5 mesecev. Problem je v tem, da ves čas iz zadnjih sedežev sili naprej, kjer sedim jaz ali kdo drug. Vmes dam potem roko na drug sedež, da ne sili naprej nakar se on nasloni na mojo roko s celo težo in sloni na meni. če ga odrinem je čez sekundo nazaj.
Kako ga naj odvadim rinjenja naprej in obešanja na mojo roko ???


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: andi , petek, 24.09.2004 : 09:30:34
Kupi varnostni pas za psa.


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: linchaich , petek, 24.09.2004 : 09:30:38
Ce je pes poslusen, mu najprej reci NE, nato pa ukazi povelje prostor!
Drugace pa ga privezi z varnostnim pasom (za pse)!


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: Jana , petek, 24.09.2004 : 09:34:28
- Varnostni pas (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=11;action=display;threadid=553)
- Mreža/pregrada za karavana (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=11;action=display;threadid=540)


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: Bianca , petek, 24.09.2004 : 09:46:29
Kuža bo še veliko zrasel in bomo kupili v bližnji prihodnosti tudi enoprostorca in bo potem v prtljažniku.
Bom poskusila še z NE in potem za nagrado še kakšen priboljšek.


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: bajki , petek, 24.09.2004 : 11:02:19
Hja, ampak zadeva je malo nevarna ne le zate, teveč tudi za ostale v prometu. cena za varnostni pas z oprsnico je cca 2.500 sit, kar je veliko manj, kot kakšna škoda na avtu, da o zdravju ne govorimo.
vem, kako je, ker sem imela isti primer. :-[


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: Olly , četrtek, 23.12.2004 : 20:04:41
Našo so vožnje v avtu naučili še pri mamici, ko so mladičke peljali za malo časa...sedaj pa ko kdo odpre prtljažnik kar sama skoči.
Najbolje je iti na vožnjo za par minut, pa potem 20 min, pa pol ure in samo podaljševati pa se bo ža navdil/a


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: branka , petek, 24.12.2004 : 09:28:06
Moj Bučko se je tudi že prvi dan, ko smo ga šli iskat, peljal v avtu. Bil je pa tako žalosten prizor, ko smo ga dali v avto, njegova mama pa je hotela isto v avto za njim, pa smo ji morali zapreti vrata pred smrčkom. Še kar nekaj časa je gledala za našim avtom in tudi poiskušala teči za nami. Naš Bučko je pa tud jokal v avtu-počutila sem se, kot da smo ga ugrabili svoji mami.  :'(
Sedaj vedno laja v avtu od veselja, ker ve, da gremo nekam, kjer se bo lahko nalaufal (preklemanski germanizmi  ;D).  :P


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: luka , torek, 11.01.2005 : 08:41:56
Jaz težav z vožnjo z avtom nimam, imam pa problem, kako ga vozit. Naj pojasnim: Če sedi spredaj pri nogah je vse OK :). Če pa ga dam na zadnji sedež in ga pripnem z varnostnim pasom in oprtnico, potem celo pot stoji in noče niti sedet niti ležat ???. In ko zaviram ali ovinkam seveda pade. Nočem pa ga pripeti tako na kratko, da se ne bi mogel premakniti.


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: fortuna , torek, 11.01.2005 : 08:50:06
Naša bejba med vožnjo (ko gremo od doma) vedno sedi in gleda ven kam gremo. Če je na vidiku kakšen pes, takrat pa tudi vstane in se mu malo pokaže skozi okno. ;D

Ko pa se vračamo, pa naj bo iz kjerkoli že, pa vedno leži. Ali od utrujenosti ali morda zaradi tega ker ve, da se peljemo domov, pojma nimam. Takrat sploh ne vemo da jo imamo s sabo. ;D

Luka, tudi našo v ovinkih ali pri zaviranju malo premika, ampak - saj tudi nas, kajne? Če bi rad da pes leži in je pri miru, priporočam edino boks.

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: luka , sreda, 12.01.2005 : 14:43:40
Mene ne moti toliko da se premika, bolj mi gre za to, da se mi ne bi poškodoval, če slučajno pade s sedeža. Sicer je pripet z oprtnico na sponko varnostnega pasu, te mu pa vendarle ne morem tako skrajšti, da se ne bi mogel obrniti ali vstati.


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: weimi , sreda, 12.01.2005 : 14:58:37
Pozdravljeni!
Zanima me, kako je pri vas glede vožnje psa z avtom. Se rad pelje ali mu je slabo? Če mu je slabo, kako ga prepričate da gre naslednjič spet v avto ???? Slišala sem za tablete proti slabosti. Jih kdo uporablja?

LP

Jaz osebno z vožnjo nimam težav.Živa je raje v avtu kakor pa da jo samo pustimo doma :).Je pa dobro nam še avto čuva :D.

Jih je pa mel moj dedek z majhnim mešancem,ki je zmeraj bruhal.Pa ga je tako navadil da je samo odprta vrata pustil pri avtomobilu in je pustil da Jimmy sam "raziskuje"avto in se je počasi navadil,dajal mu je tudi hrano v avto(mirujoč seveda ::)) da jo je notri pojedel in se je Jimmy počasi navadil.

Upam da bojo težave minile.

   lp  weimi & živa


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: Sassy , sreda, 12.01.2005 : 23:59:53
Tudi jaz na čisto kratke proge peljem mojo psičko kar v naročju, drugače, pa jo dam v bojlerček, ta velikega psa pa peljem v prtljažniku. prej sem manjšo psičko zmeraj vozila na sedežu ali naročju, dokler mi ni nekdo rekel da je kazen za to kar visoka. Mislim, če si sam v avtu in imaš žival nezaščiteno in se lahko prosto sprehaja po avtomobilu. Se komu od vas sanja kolikšen je ta znesek oz. je že kdo od vas moral za to plačati?

lp,
Urša


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: JennyK , četrtek, 13.01.2005 : 08:37:33
Ja, tudi meni se Jenny prosto sprehaja po zadnjih sedežih. Ampak se mi je kljub ful previdni vožnji že nekajkrat zgodilo, da sem mogla na hitro zabremzati in je Jenny padla s klopi na tla,  :-[ :( Očito je res najbolje kupiti oprsnico, da jo lahko pripnem. Sicer pa nima ona posebnega odnosa do vožnje; se mi zdi. Pač nujno potrebna stvar. Na živce mi gre edinole to, ker si želi skoz gledati skozi šipo; ker pa je majhna, mora zato skozi stati na zadnjih tacah... Ne vem kako naj to rešim. Kupim kako "pručko", da bi ji dvignila sedež?!  


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: fortuna , četrtek, 13.01.2005 : 09:18:20
Tudi jaz na čisto kratke proge peljem mojo psičko kar v naročju, drugače, pa jo dam v bojlerček, ta velikega psa pa peljem v prtljažniku. prej sem manjšo psičko zmeraj vozila na sedežu ali naročju, dokler mi ni nekdo rekel da je kazen za to kar visoka. Mislim, če si sam v avtu in imaš žival nezaščiteno in se lahko prosto sprehaja po avtomobilu. Se komu od vas sanja kolikšen je ta znesek oz. je že kdo od vas moral za to plačati?

lp,
Urša

Mene tudi zanima če kdo ve kolikšna je kazen če pes na zadnjih sedežih ni privezan.

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: damayanti , četrtek, 13.01.2005 : 16:17:31
Ja to kolikšna je kazen pa tudi mene zanima?

Naš damster je pa glede vožnje  tako ali tako čudo od psa.  To je prav hud, če kdo kam gre z avtom, in da on ne more zraven................... Pa ne samo avto.
Da ne omenjam kamiona( vsi veste da  je potrebno  skoraj splezat v kamion.)........... no pri našemu samo , da se vrata kamiona odprejo se tako požene , da skoči notri. Ponavadi gre še celo zraven na kakšno vožnjo, za kaka dva -tri dni. To mu je pa itak največje veselje( 90% prespi) ostali pa leži na postelji in opazuje promet ( pa še  dober razgled ima kakršen firbec je ;D)
Da ne omenjam čolna................ kadar  je kdo potegnil za vrv čolna se je že pognal vanj( v tuje tudi ::))

Mene bolj skrbijo tile novi zakoni, sploh višine kazni................. sedaj se hvalim , kakšen junak je potem bom pa "colala ko žuta "zaradi njega. :P


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: nadja , četrtek, 13.01.2005 : 16:55:55
Viri iz prve roke poročajo, da v zakonu o tem nič ne piše, se pravi, da ni kazni. Je pa res da Svet za preventivo in varnost v cestnem prometu priporoča, da so psi v ustreznih boksih ali privezani z pasjim varnostnim pasom, že zaradi varnosti psov in ostalih ljudi v vozilu.

Če izvem še kaj novega (bolja natančnega) bom napisala  ;)


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: Sassy , četrtek, 13.01.2005 : 20:15:49
Viri iz prve roke poročajo, da v zakonu o tem nič ne piše, se pravi, da ni kazni. Je pa res da Svet za preventivo in varnost v cestnem prometu priporoča, da so psi v ustreznih boksih ali privezani z pasjim varnostnim pasom, že zaradi varnosti psov in ostalih ljudi v vozilu.

Če izvem še kaj novega (bolja natančnega) bom napisala  ;)

No supe, jaz sem bila obveščena da je, mi je pa bolj všeč tole da je ni..  če izveš kaj bolj podobno nas obvesti, ker jaz včasih hito kam skočim, pa takrat, ravno ne poskrbim za to..


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: nadja , petek, 14.01.2005 : 19:46:40
Kogar mogoče malo več zanima o tem si lahko veliko prebere na straneh Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (na kratko SPV): www.spv-rs.si :).

Sem pa pogledala v knjižico o novostih v zakonu pa psi niso nikjer omenjeni  ;).


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: nadja , petek, 14.01.2005 : 19:51:34
Tole knjižico si lahko pogledate tukaj: http://www.spv-rs.si/clanki.php?id=334, so pa notri predstavljene le najbolj pomembne teme oz. novosti.


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: meggie , četrtek, 20.01.2005 : 11:47:47
Nekje sem slišala, da naj bi bila kazen 30.000 sit. Jaz sem mojo do pred kratkim vozila na zadnjem sedežu prosto, sedaj pa jo že nekaj časa pripenjam z varnostnim pasom. Je kar malo nesrečna, ker se ne more gibat, vednar se je že zgodilo, da je pri zaviranju telebnila na tla, imela pa je tudi navado, da je kar priplezala na sprednji sedež  :P. Zaradi njene in moje varnosti sem zato tudi nabavila varnostni pas.

LP, Meggie


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: Uma , četrtek, 20.01.2005 : 12:59:40
Tudi jaz sem mojo tamalo takoj začela navajat, da je pripeta in zdaj pri treh mesecih je ze cisto skulirana, ko se vozi pripeta z oprsnico na varnostni pas (na zadnjem sedežu). Glede na to, da se vozima tedensko na relaciji Lj-Mb je to tudi več kot nujno!

Kazni, ki bi posebej predpisovala nepripetost psov ni, spada pa to v kategorijo splošno ogrožanje varnosti v prometu, kazni so po občutku policista ki te ustavi, lahko nič, lahko tudi 100 tisoč - skratka, ne splača se tvegat!


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: frigga , četrtek, 03.02.2005 : 13:52:52
Kako je pa kaj v drugih državah s tem? Tudi samo priporočajo varnostni pas (ali boks, pregrado) ali je obvezen? Pa morebitne kazni?


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: yan , četrtek, 03.02.2005 : 14:08:44
Ogrozanje varnosti v prometu se po zakonu smatra samo v smislu ce krsis dolocilo tega zakona, ker pa izrecne dolocbe o psih ni potem te policaj zaradi tega ne sme kaznovati. Ce so sposobni napisati za kaj vse te lahko kaznujejo naj pa se to izrecno napisejo, ne morejo pa te kar kaznovati za nekaj kar se policaju ne zdi prav. Policaj ti mora dati pri prekrsku tudi podatek kateri clen si krsil, kaj pa bo napisal v tem primeru? Krsil si nekaj kar sicer ne obstaja vendar se mu zdi da je kaznivo. Ne smes vse verjeti policajem, nikoli pa tudi ne podpisuj zapisnika (tako imas moznost za pritozbo).


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: matejam , četrtek, 03.02.2005 : 14:31:25
Hojla!

No pri nas je pa takole. Tudi naš Bernc Berny se nadvse rad prevaža z avto. Glede na to da je kar velika mrcina smo si omislili karavana, da ima ogromno prostora v prtljažniku, pa še vidiš ga, skratka to je prava stvarca zanj. Seveda smo nabavili tudi varnostno mrežo, ki po zakonu mora biti. Če nimate mreže potem mora biti pes privezan. Tudi to smo najprej poizkusili samo je bil revež tako nesrečen da je zgrizel varnostni pas   :P. Ob sile je naš Berny. No drugače pa ko smo šli z njim poleti na morje, na Hrvaško, noben sploh pogledal ni če imamo psa s sabo ali mu kar tako kažem njegovo Knjižico (takrat še ni bil v veljavi zakon o potnih listih za psa). Mogoče se je že slike ustrašil. Je pa le mrcina  ;D ;D ;D.

No seveda je potrebno biti ekstra previden, ko imaš psa v avtu. Vendar nesreča tako in tako ne počiva. Če ti paziš se ti pa kakšen k***** najde  da se zaleti vate. Na srečo se nam to še ni pripetilo.

Želim vam veliko srečnih uric vožnje z vašimi pikci!


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: Maja. , četrtek, 03.02.2005 : 20:22:42
23. člen
84. nezanesljivo je ravnanje udeleženca v cestnem prometu, kadar zaradi neizkušenosti,
neznanja, vpliva alkohola, mamil ali drugih vzrokov ne obvladuje več lastnega obnašanja
ali vozila v cestnem prometu in prihaja zaradi tega do kršitev prometnih pravil, prometnih
znakov ali odredb;
85. ogrožanje je ravnanje, ki je v nasprotju z določili tega zakona, s katerim udeleženec v
cestnem prometu povzroči nevarno situacijo, zaradi katere bi se lahko pripetila prometna
nesreča, pa se ni, bodisi po naključju ali zaradi ustreznega ukrepanja udeležencev v
cestnem prometu;

Drugi vzroki-pes ti skače po avtu in moti tvojo pozornost.


65. člen
(1) Tovor in naprave, ki so namenjene za prevoz ali pritrditev tovora, morajo biti na vozilu
naložene, pritrjene ali pokrite tako, da:
1. ne predstavljajo nevarnosti ali ovire za druge udeležence v cestnem prometu;
2. ne povzro č ajo škode na cesti in objektih;
3. ne onesnažujejo okolja;
4. ne zmanjšujejo stabilnosti vozila;
5. ne povzročajo ve č hrupa, kot je dovoljeno;
6. ne zmanjšujejo preglednosti vozniku;
7. ne zakrivajo naprav vozila, registrskih tablic in drugih predpisanih ozna č b;
8. se ne razsipavajo ali padajo z vozila.
(3) Z globo 40.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbama tega člena.

Pes se lahko smatra tudi kot tovor.


83. člen
(1)   Med vožnjo morajo biti voznik in potniki na vseh sedežih, kjer so vgrajeni varnostni pasovi, pripeti na način, kot ga je določil proizvajalec.
Z globo 20.000 tolarjev se kaznujeta za prekršek voznik ali potnik, ki
ravnata v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.

Pes se lahko smatra tudi kot potnik.


109. člen
(2)Domače živali (psi, mačke, drobnica ali več je živali), ki lahko ogrožajo promet, so
lahko na cesti le v spremstvu osebe, ki jih varno vodi. Živali je prepovedano voditi iz vozila ali z vozilom.
Z globo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju
z drugim odstavkom tega člena.

Da ne bo kdo privezal psa na avto (zunaj), ker je za to kazen!!!
  :o

Več nisem našla.

Najverjetneje bo policist psa smatral kot tovor in temu ustrezna bo tudi kazen.

Lp


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: Nanook , četrtek, 03.02.2005 : 20:42:49

Da ne bo kdo privezal psa na avto (zunaj), ker je za to kazen!!![/i]   :o

Hehe, kaj pa ce je povodec napeljan skozi okno in ga voznik drzi (ni privezan za avto!), pes pa zunaj tece. ;) Malo za salo malo za hec (pa da ne boste mislili, da se to ne dogaja,...bom enkrat slikala ;D).


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: Maja. , četrtek, 03.02.2005 : 21:20:44
Citat
Živali je prepovedano voditi iz vozila ali z vozilom.

Tudi za take je zakon poskrbel!  ;D


Naslov: Re:vožnja z avtom
Poslano od: Nanook , četrtek, 03.02.2005 : 21:44:21
Samo...kaj pa ce laufa brez povodca. Potem dejansko ni voden. :-\  ;D Ah, bi bilo fajn prijaviti, samo potem bodo pa spet sami lutali naokrog. ::)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: PRIMROSE , torek, 14.06.2005 : 14:47:22
Pozdrav. Ali mi lahlo kdo svetuje glede zaščite psička med vožnjo -ob upoštevanju dejstva, da nimamo karavana (kar se zna kmalu spremeniti...).
Mucka prevažamo v transportnem boksu (manjših dimenzij in zato na zadnjem sedežu), psička pa je pasme srednji šnavcer in potrebuje več prostora. Dog Bag se mi zdi nekoliko prenežen (pa tudi mucek je svojega že uničil-pogrizel, strgal mrežo, itd...), razmišljam pa o pasjem varnostnem pasu. Dobre sem videla v Celovškem FressNap-u.
Prosim za čimveč pasjih informacij. Hvala in LP,
 :o


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Uma , sreda, 15.06.2005 : 09:20:32
Jaz sem že v tej temi ali pa kje drugje o tem pisala, jaz ga zelo priporočam, moja se ga je brez problema navadla in v avtu nimamo nikakšnih problemov, pripeta pa je lahko bodisi na zdnjem sedežu (običajno) ali pa tudi na sprednjem, kadar je posebno pridna in jo lahko malo čoham med vožnjo. Kupla pa sem ga v Zooticu v Cityparku, pazi na velikost.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Klea , sobota, 23.07.2005 : 23:06:39
Mene pa zanima naslednje: če želim jaz psa vzeti z menoj na morje in gremo z avtomobilom na daljšo pot (hrvaška) ali je nujno da je pes privezan na zadnjem sedežu z oprsnico oziroma je v prtljažniku z zascitno mrezo ali je mogoče možno da je pes spredaj pri nogah sopotnika....ima kdo kakršnekoli izkušnje s tem  in če mi lahko poveste če na meji (ali pa ce te ustavijo policisti) kaj komplicirajo ce je pes pri nogah sopotnika oziroma leži naprivezan na zadnjih sedezih avtomobila 
Zelim le resne odgovore in mnenja saj bi mi te informacije zelo koristile!

Lp Klea Ars in Lisa :-*

 


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Ivanhoe , nedelja, 24.07.2005 : 09:11:43
Vem samo, da v določenih državah zahtevajo zaradi varnosti, da je pes ali privezan na varnostni pas ali pa v boksu (zaščitna ograja, mreža v prtljažniku). Tako je v Italiji. Glede Hrvaške točno nevem, pred leti so nekaj govorili, da bodo tudi oni to zahtevali. Zdaj pa nevem ali so ali ne. Priporočam pa na vsak način, da je pes med vožnjo zavarovan! Če ni privezan na varnostni pas ali ni v boksu se lahko pri močnem zaviranju hudo poškoduje. Predvesm pa, če je na zadnjem sedežu (na prvega ja sploh ne sme). Pri močnem zaviranju ga vrže direktno v spredno šipo in mimogrede, če je velik kuža, še polomi vozniku ali sovozniku tilnik. Ni se za hecat s takšnimi stvarmi! Preveč nesreč sem že videla, ko je pes ko raketa letel skozi šipo (in žalostno je to, da je že dovolj hitrost 40 km/h). Psa imeti pri nogah sopotnika je pa tudi preveč nevarno, ker ko se psu dosadi, rabi samo hitro skočiti in lahko premakne brzino, ali pa skoči vozniku na noge oz. pedale, volan... Oprsnice za varnostni pas ali boksi za v avto niso več tako dargi da si nebi jih mogli privoščit. Sploh pa na varnosti ne bi smeli šparati, je res?


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Klea , nedelja, 24.07.2005 : 10:45:00
Hvala ti za odgovor se popolnoma strinjam s teboj glede varnosti ;) Mislim da se bom kar odlocila za oprsnico saj se lahko kuza tako ali tako tudi ce je z njo privezan uleze ali sedi.

Lp Klea, Ars & Lisa


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Ivanhoe , petek, 29.07.2005 : 08:18:34
Oprsnica je res najbolj primerna, če ni avto dovolj velik za boks (ali pa prevelikega psa ki rabi ogormno kišto), ali pa, da se mora boks vedno vzeti ven iz avto, če se psa ravno ne prevaza. Oprsnico lahko vedno imamo nekje pod sedežom in tudi lahko uporabljamo za druge namene. Res je, pri uporabi oprsnice, se lahko kuža tudi vsede vleže, sleže pod stol, če je dovolj dolg pas... Čeprav boljše je, da nima preveč gibanja oz. predolg pas, da se slučajno ne zamota s tačkami..
LP, Tina


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Sammy , petek, 29.07.2005 : 09:40:53
Mi ga prevažamo v prtljažniku (brez mreže), pa je do sedaj še vedno, ko smo šli preko meje (na carini), ležal. In ga sploh niso opazili, tako da naši niti njegovega potnega lista niso dali (na moje začudenje in jezo) pokazat. Sicer imamo neko "kao" mrežo (plastično) oz. pregrado, vendar v naš avto ravno ne paše in ima zaradi nje samo še manj prostora.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: LuncaPunca , ponedeljek, 01.08.2005 : 08:20:19
Mi smo z našim že sli prek meje.. in sicer Hrvaska. Bil je v prtljazniku brez mreze oz. ni bil v boxu. Ko smo sli cez mejo, sem pokazale potne liste vseh, ki smo bili v avtu, pogledali so samo 'cloveske', pasjega niti pregledovali niso. Tako, da s tem niti malo ni bilo problemov. Kar se pa tice drugih drzav, sicer nisem 100% prepricana, pa mislim da je za Italijo, Avstrijo potrebno imeti vsaj zascitno mrezo prtljaznika, ce ze ne boks, tako kot je napisala Ivanhoe.
Za vsak prestop meje pa je potrebno, da je pes cepljen proti kugi in steklini za dobo enega leta. Mislim, da tega pri nobenem prestopu meje ne bi tolerirali (ce bi sploh pogledali v postni list ;D ).


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: tina82 , ponedeljek, 01.08.2005 : 09:46:54
Ne vem točno kakšni so zakoni v Avstriji, ampak mi gremo večkrat na leto z našo dalmatinko na Dunaj, vozimo jo v karavanu (brez boksa ali zaščitne mreže), pa še nikoli ni noben nič rekel - tudi potnega lista ponavadi ne pogledajo (v destih letih so ga samo 1x). Vsak se samo nasmehne ko jo vidi  ;)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: jasminaj , ponedeljek, 01.08.2005 : 09:56:07
mi smo pa bili vceraj v szombathelyju, pa sli preko avstirje na madzarsko.. noben ni pogledal Johnyjevega pasusa, en carinik mu je celo zazvizgal ;D.. bila pa sma z fantovim avtom, pa je JOhny(dalmatinec) sedel na azdnjem sedezu pri oknu pa gledal ven, pripasan ni bil.. tako da glede tega -voznje v avtu, si ne delat skrbi.. prav tako te lahko tudi v SLo kaznujejo za tako voznjo.. je pa res da gre tudi za varnost psa, ce se bilokaj zgodi, je dobro da je privezan :D


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: hipo , ponedeljek, 01.08.2005 : 12:56:53
Citat
JOhny(dalmatinec) sedel na azdnjem sedezu pri oknu pa gledal ven, pripasan ni bil..
ti si pa dosti upaš! :o ::)
dobro da nisi naletela na kakšnega tečnega in z zakonom obsedenega carinika-če se ne motim je kazen 50k v slo...lahko pa da se motim ::)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: jasminaj , torek, 02.08.2005 : 07:14:59
ja, saj menda je nekaj takega kazen :o .. saj bi jaz mogla krit stroske , ce bi kdo kaj kompliciral..samo saj ves, jaz sem optimist, sem vedla da ne bo nic narobe ;) ;D ;D ;D


Naslov: PES SE VOZI V PRTLJAŽNIKU
Poslano od: ursaklara , nedelja, 15.01.2006 : 22:31:30
PES V PRTLJAŽNIKU, v krogu pesjanarjev smo načeli temo in se seveda skregali. Eni pravijo, da psu v prostornem prtljažniku ne more biti nič hudega, eni pravijo, da je mučenje, drugi spet, da če se pes ne pritužuje potem je že O.K. Kaj menite vi. Da ostanemo pri enotnih merilih. dali smo primer velikega avta s prostornim prtljažnikom, v avtu je klima, peljemo se 1 uro in pes je v prtljažnjiku. :-\ ??? :o ::) :P


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: rožica , ponedeljek, 16.01.2006 : 08:03:51
Meni se vožnja psa v prtljažniku ne zdi sporna. Če je pes tega navajen in ravno ne skače po prtljažniku, ne vidim razloga, da bi se vozil kje drugje. Sigurno pa je zadaj veliko bolj varen kot pa na sedežih, po možnosti še nepripet.

Lp, Urša


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Ajda , ponedeljek, 16.01.2006 : 08:56:43
Moji sestri je zadnjič ena "živaloljubka" razložila, da muči moja dva psa, ker se vozita v kletkah v prtljažniku, češ da jima je poleti pri taki vožnji vroče  ::). Ker se dotična gospa ne vozi poleti z nami, se mi ne zdi ravno upravičena do komentarja, kako se našim psom pri tem godi - nekateri se pač radi praskajo tam, kjer jih ne srbi >:(.

Če imako kdo kak PAMETEN razlog, zakaj se pes ne bi smel voziti v prtljažniku, pa kar na plano z njim. Me zelo zanima. In tudi zakaj bi bila vožnja na zadnjih sedežih boljša :).


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Lilit , ponedeljek, 16.01.2006 : 09:03:57
Jaz sem o tem razmisljala, sicer ne vem, ce je sklepanje pravilno, ampak:
naceloma je avto, kar se varnosti tice, narejen tako, da je poskrbljeno za varnost potnikov, ne prtljage. Iz tega vidika so sedezi bolj varni pri prometni nesreci.
Te zicnate kletke se mi ne zdijo blazno trdne, mogoce so letalski boksi kaj bolj, ampak ce se nekdo fajn poci v tvoj avto, ne vem, koliko bi zdrzali ???


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Ajda , ponedeljek, 16.01.2006 : 09:38:17
Hm, varnost. Koliko tistih, ki vozijo pse na zadnjih sedežih, pa jih ima primerno zaščitene?

naceloma je avto, kar se varnosti tice, narejen tako, da je poskrbljeno za varnost potnikov, ne prtljage. Iz tega vidika so sedezi bolj varni pri prometni nesreci.
Verjetno res, ampak samo v primeru, če ti nekdo prileti direktno v rit.

Btw. v našem primeru so bili pod kletke mišljeni letalski boksi.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Klaus , ponedeljek, 16.01.2006 : 09:45:15
Lilit
Prvi del razmisljanja je pravilen,drugi del pa samo pogojno,ce je pes pripet.No,da je pes pripet,bi rad videl v zivo.
Nas bombas ima v prtljaznem prostoru bocne zracne blazine in celo rahlo klimatiziran prtljazni del.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Lilit , ponedeljek, 16.01.2006 : 11:42:23
Kaj pa pod sedezem, pri nogah?


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Klaus , ponedeljek, 16.01.2006 : 12:00:59
Mozno zakaj pa ne.Samo ali je to dostojno zivali?Nas bombas se veckrat vsede in gleda okolico,ko mu ni zanimivo se vleze in pociva,spi sanja,meditira,kaj jaz vem kaj pocne tam zadaj.Se ne pritozuje.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: rem , ponedeljek, 16.01.2006 : 12:12:24
.No,da je pes pripet,bi rad videl v zivo.


Dokler nismo kupili karavana,ja bil tudi naš pripet na zadnjem sedežu, ko smo v
Italiji videli z varnostnim pasom pripetega bokserja, smo pas tudi kupili in ga pripeli, ni nič protestiral,ker lahko lepo sedi ali leži, ni utesnjen, pa tudi mi smo bili bolj varni na sprednjih sedežih. Sedaj je v prtljažniku,od sedežev,ga loči kovinska pregrada, tam ima pa prostora še za dva kužona. :)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Lilit , ponedeljek, 16.01.2006 : 12:22:04
Samo ali je to dostojno zivali?

Zakaj pa ne? Saj spi...


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Klaus , ponedeljek, 16.01.2006 : 13:45:32
Saj pravim ,da ni nic narobe,samo da ni na soferskem sedezu za volanom.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Babalu , ponedeljek, 16.01.2006 : 13:51:03
Mi psa vozimo tako v prtljazniku kot na zadnjih sedezih.Ce je v prtljazniku ga od nas loci mocna vrvna mrezica (prav narejena za ta namen od samih proizvajalcev avtomobila),ko pa je na zadnjih sedezih pa je pripet s "pasjim" varnostnim pasom. Ta ga je ze enkrat resil,da ni priletel skozi sprednje sedeze v sipo in mogoce celo dlje.
Kar se pa boksov tice,mislim da so boljsi kot ce je pes spuscen v prtljazniku.Ce bi prislo do nesrece in bi se avto obracal,se pes sigurno manj poskoduje v trpeznem boksu,kjer ga ne more metat okoli,kot bi ga lahko v prostornem prtljazniku.
Lp


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: babyjazz , ponedeljek, 16.01.2006 : 13:57:48
Moj trotelj se na krajših relacijah običajno vozi na sovozniškem sedežu. Za dajše vožnje ima pa zadaj svojo posteljo in večino poti predremucka. 

Če moram kam vmes skočit pa imam odličnega avtoguarda.
V dokaz prilagajam sliko.  ;D

http://www.galiciansky.moj-album.com/slike/256593/TbRUs5yP_uLpX10k.jpg 522.44 KB (1200 x 1600px)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: scythe , ponedeljek, 16.01.2006 : 19:00:43
No, šele sedaj, ko sem prebrala nekaj argumentov, razumem zakaj bi bil kdo proti vožnji psa v prtljažniku.

Drugače pa je mojca mrcina vedno v prtljažniku. Edino 1. pot v avtu (od vzreditelja domov) je preživel z menoj na zadnjih sedežih. Kot mala kepica ni bil navdušen nad vožnjo, sedaj samo, da pustimo avto odprt - je že notri - najraje seveda v prtljažniku.  :P
Za prtljažnik pa sem se odločila predvsem zaradi velikosti svojega psa (bernski planšarski pes), ker se mi zdi, da bi mu bilo na zadnjih sedežih prej neudobno. Se pa vozi s samimi večjimi avti (karavan, enoprostorec in 1 povprečno dolg in velik avto) - tako, da so prtljažniki vedno dovolj veliki - včasih še preveč.  ???
Varnostno mrežo pa imamo samo v avtu s katerim se največ voziva. Za drugega (fantovega karavana) pa še načrtujemo mrežo po meri, ker se bo najbrž tudi on v roku 1 leta odločil za psa in bo mreža že nujna (2 psa v prtljažniku).


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Klaus , ponedeljek, 16.01.2006 : 19:14:34
Prve mesece se je tudi nas bombas vozil v kabini enoprostorca.Ze od malega se je rad varno in udobno vozil.Kadar je le imel priloznst se je brez pardona zbasal v otroski sedez,kot mala bebica.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: skogkatt , petek, 20.01.2006 : 12:46:38
@babyjazz: krasna slikca  :D

moram svojega enkrat slikat, ker ravno tako frajersko skulirano sedi!

No pri nama je zadeva takšna, da se v mojem avtu nima drugje peljati kot na sovoznikovem sedežu. Je namreč dvosed.

Se je pa čist lepo že od malega navadil da ne sme k meni na sedež, pač ima svojega.
Zdaj tudi poskuša ne več.
Privezan je vseeno, mam bolj varen občutek tako. Ovira ga nič ne pas.
In kot pravim ziher je ziher, je le bolj varno, vsak čas lahko pride do kritične situacije ali zaviranja.
Večinoma leži, če ga kaj zanima pa sedi in gleda kam se peljeva.
Sede se fantastično nagiba v ovinkih, in prav predvideva kam se mora nagniti  ;D
Pravi navigator  ;)
V avtu se zelo varno počuti, čeprav je prostorsko gledano tako majhen avto.
Ampak je pač njegov, ima svojo dekco, in je najbolj srečen če lahko v avtu počaka, če moram naprimer v trgovino skočiti.

Ker pa službeno včasih pogosto menjavam vozila, se je navadil na vse položaje v avtu.
Na zadnjih sedežih je isto miren kot v prtljažniku. Ampak vedno privezan, ker se mi zdi da bi ga drugače preveč premetavalo, če je preveč prostora.

Prtljažnik zame ni sporen za prevoz psa, resda je tudi od vozila odvisno.
V nekaterih majhnih škatlah (kjer je od zadnjih vrat do zad. sedežev včasih le nekaj cm.) se jaz še na zadnjih sedežih ne bi vozila, kaj šele da bi psa dala v prtljažnik.
Ampak vsekakor mora biti nekako varovan, ali v boksu ali vsaj privezan, ne samo za njegovo zdravje, tudi zaradi nas v primeru nesreče.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Xena , petek, 20.01.2006 : 14:36:38
Tudi moji so za mrežo! :)

http://www.moj-album.com/slike/76039/wnplyhejgAqEoogu.v.jpg

lp, Katarina



Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: aska2005 , petek, 20.01.2006 : 23:01:10
Moja "zverinica"prav obožuje vožne z avtom, no na začetku sem jo poskušala navadit , da bo njen prostor  v avtu prtljažnik, a ji ni bilo to po godu, je zelo kmalu potem  pristala kar lepo na zadnjih sedežih, kjer je zmeraj lepo privezana z varnostnim pasom, ki je pripet seveda na oprsnico in se prav nič ne pritožuje, večinoma cajta vožnje itak prav  lepo preleži...lp


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Alba , sobota, 04.02.2006 : 19:16:21
Moja pa lepo leži v prtljažniku. Sicer se ne voziva ravno veliko, ampak tudi kar ji ni treba skoči v odprt prtljažnik  ;D :D.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Majchy , sreda, 22.02.2006 : 12:21:21
jst pa živo vedno vozim na zadnjih sedežih.na sebi ima oprsnico in je pripeta z varnostnim pasom za pse... zadnjič so nas na poti proti kranjski gori ustavili policaji, pa sploh ni nič pogledal ali je prav pripeta pa to. je rekel samo lep kuža, pa če gremo na pasje vprege :P


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: brina05 , četrtek, 09.03.2006 : 12:19:10
skogkatt:ja, tvoja zverinica je pravi pikast navigator ;D

zanima me kje se da kupiti varnostni pas za pse in koliko stane, sama bi si ga tudi namreč omislila, ker previdnost ni nikoli odveč

lp, irma&brina


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Lilit , četrtek, 09.03.2006 : 12:22:23
Skoraj v vsaki pasji trgovini, stane okoli 2000-3000 SIT (odvisno od velikosti).


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: spisek , četrtek, 09.03.2006 : 13:21:39
Jaz sem ga prejšnji teden kupila v Mr.Petu in je stal okrog 2.600 SIT. So jih ravno dobili tako, da so imeli še vse velikosti. V kompletu je oprsnica in varnostni pas. Obstajajo tudi varnostni pasi, ki se montirajo na pas v avtu. Slednji so baje slabši, ker v primeru prometne nesreče psa zasukne.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: aska2005 , četrtek, 09.03.2006 : 22:35:41
Spisek: Za varnostni pas, ki se montira na pas v avtu mora imeti pes obvezno oprsnico na katero ta pas pripneš.  Tak pas imam jaz za Asko. Če je pripet na ovratnico, pa je res ful nevaren ta pas za psa kot navajaš..lp




Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: skogkatt , petek, 10.03.2006 : 16:05:28
ooo Irma in Brina  :D pozdravljeni!

So ti že ostali odgovorili, in resda je ta pas edino v kombinaciji z oprsnico kolikor toliko varen!

Kako je Brina, se rada vozi ? ;D sigurno se  :D


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: brina05 , petek, 10.03.2006 : 20:01:45
čao!
ja zaenkrat se še full rada vozi. prva vožnja me je sicer malo skrbela, ker je bila kar dolga-z dolenjske proti ljubljani, no ampak se je vse lepo izteklo :D.

kljub temu, da se bolj malo voziva, nameravam kupiti pas. vseeno bolje 5000sit dati za pas kot pa policajem :(, če se slučajno kakšen zapiči v to.

kako pa kaj maj in dvosed :) ;)

lp, irma&brina


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: skogkatt , sobota, 11.03.2006 : 10:46:03
ah, Maj uživa  :D
Njemu vožnja z avtom ni nič posebnega več, saj se voziva vsak dan.

Ja pas je pametna odločitev, za policaja mi je skoraj vseeno, važen mi je da se Maju nič ne zgodi, ko bo treba kdaj malo bolj močno zavirati.

Zelo lepo Brino imaš, sem si fotke pogledala! Prava pupa!   :-*


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: brina05 , sobota, 11.03.2006 : 22:46:44
hvala, hvala.  ;)
ja tut men ne bi bilo všeč še enkrat dat čez umiranje psa v avtu
 :'(
mi je pa zelo zanimivo, oziroma je lepo, da imaš šefe, ki dovolijo psa na delovnem mestu. lepa gesta. ali si sama svoj šef? ;D

lp, irma&brina


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: skogkatt , nedelja, 12.03.2006 : 11:55:55
Zakaj pa "še enkrat" ? :o Si imela kdaj prometno nesrečo s psom v avtu???

(Aja šef ima rad kužija in ker je priden v pisarni, nima nič proti. Je skoraj kot da ga ni  ;))


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: brina05 , nedelja, 12.03.2006 : 20:21:33
ne nism mela prometne. psičko sem peljala k veterinarju, ker smo sklepal, da je bila zastrupljena >:( in mi je pri sovoznikovem sedežu med potjo poginila. žalostno. :'(


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: brina05 , četrtek, 23.03.2006 : 18:22:16
ker ne bi rada da me trgovci prenesejo okoli  ;)imam še nekaj vprašanj glede pasu in oprsnice:

1. kdaj kupiti oprsnico oz. ali se ta oprsnica prilagaja rasti
2. ali ima kdo slikanega pripetega pesjana, ker si ne predstavljam kako to izgleda

hvala za pomoč

lp, Irma


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Uma , ponedeljek, 27.03.2006 : 12:15:53
Oprsnica se dobi glede na obseg prsnega kosa in je do neke mere prilagodljiva, ce imas mladicka, pa je velika verjetnost da bos morala nekje v sredi njegove rasti kupiti novo. Pred nakupov izmeri prsni kos, potem pa na deklaraciji pise za kaksen obseg je...recimo 40-50 cm, pomeni za najmanj 40 in se lahko nastavi (razsiri) do 50 cm.

Kako izgleda pripet slike sicer nimam, ampak brez skrbi, ko bos imela oprsnico na psu, dejansko samo s karabinom pripnes varnostni pas, ali pa ce imas varnostni pas in oprsnico v enem, samo pripnes na navadni pas.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: brina05 , ponedeljek, 27.03.2006 : 12:56:44
hvala za odgovor. sem v tukanu približno videla kako izgleda tako da ni panike.
bom pa verjetno v roku enega tedna kupila oprsnico+pas. a mogoče še kdo ve če je še kje trgovina za živali v novem mestu, razen v hederi.

hvala


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: evi , ponedeljek, 07.08.2006 : 19:20:55
   Jaz pa še nimam psa vendar mislim,da lahko vsak pes zdrži vožnjo.Če mu vožnja ni všeč naredite med vožnjo pavze,(vstavite se kje na travniku ali v gozdu).Tam se s psom igraj pa mu bo že bolje.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: maska%odi , ponedeljek, 07.08.2006 : 19:38:29
Evi vsak pes res zdrži vožnjo, ker nima druge izbire, saj ga mi posadimo v avto in ga iz njega tudi spustimo, res pa je, da nekateri psi vožnjo naravnost obožujejo, nekaterim je vseeno, nekateri pa je ne marajo. Našemu kužatu je v avtu zelo slabo. Hitro se začne sliniti (kar kaplja mu iz ust) in kasneje tudi bruha (trikrat, štirikrat, petkrat...) pa si predstavljaj kako mu je :( Tudi ustavljanje včasih ne pomaga (pri nas ni). Je pa kužata res pametno v avtu zavarovati, moj je v torbi, torba pa je pripeta s pasom (malo zaradi polocije, večino pa zaradi varnosti) :)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: LULIKA , torek, 08.08.2006 : 09:36:13
Psi so različni! Tisa naravnost obožuje vožnjo z avtom! Imam pa jo pripeto (oprsnica in pas)!
to je tudi lepo, da se pes ne sprehaja v avtu!


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: brina05 , torek, 08.08.2006 : 12:08:38
Jaz sem kupila tisto oprsnico in je super! :D
Sicer celo oprsnico uporabljam za daljše vožnje, jo pa vedno pripnem s paskom, ki je poleg oprsnice, da mi ne leze naprej.
Absolutno pa ne smem brez nje v avto.  :D


Naslov: Prevoz psa v avtu
Poslano od: naša rika , torek, 08.08.2006 : 19:47:19
Psičko (prinašalko) nameravamo vzeti s sabo na morje.
Zanima me, če lahko psa peljemo na zadnjih sedežih, če damo mrežo med prve in zadnje sedeže, ali mora bit pes obvezno v prtljažniku?

Hvala vnaprej


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: lejca , torek, 08.08.2006 : 21:08:42
Psičko (prinašalko) nameravamo vzeti s sabo na morje.
Zanima me, če lahko psa peljemo na zadnjih sedežih, če damo mrežo med prve in zadnje sedeže, ali mora bit pes obvezno v prtljažniku?

Hvala vnaprej

Na zadnjih sedežih je najbolje, če je pripeta z varnostnim pasom. To je poseben pas, ki se ga na eni strani pripne na pasjo oprsnico, drugi del pa v nastavek, kamor se vtakne običajni pas (za ljudi).


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Rincy , torek, 08.08.2006 : 21:22:21
Psičko (prinašalko) nameravamo vzeti s sabo na morje.
Zanima me, če lahko psa peljemo na zadnjih sedežih, če damo mrežo med prve in zadnje sedeže, ali mora bit pes obvezno v prtljažniku?

Hvala vnaprej
Lahko daste tudi tako mrežo.Samo da pes ne zleti naprej v primeru hitrega zaviranja.

lp


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: naša rika , sreda, 09.08.2006 : 13:46:33
Super, hvala za odgovore!

lep pozdrav


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Ancyka , torek, 15.08.2006 : 17:50:23
Pozdravljeni!
Zanima me, kako je pri vas glede vožnje psa z avtom. Se rad pelje ali mu je slabo? Če mu je slabo, kako ga prepričate da gre naslednjič spet v avto ???? Slišala sem za tablete proti slabosti. Jih kdo uporablja?

LP

moj zelo slabo prenaša vožnjo, ima strah pred avtomobilom in se peni že preden ga damo v avto... potem pa bruha
zadnje čase je malo boljše, saj imamo za na dolge razdalje tablete, za krajše pa poseben sprej, ki psa pomiri, saj ima vonj po njegovi mamici, psu domač vonj, kot ga je imel v leglu
neverjetno ampak učinkuje :D


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Uma , ponedeljek, 21.08.2006 : 09:34:52
Jaz bi vsakemu raje kot tablete in spreje priporocala en posten trening navajanja na avtomobile, vzame sicer kar precej cas, ampak obicajno je precej bolj ucinkovito, kot dozivljensko "filanje" s tabletami.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: smajli , sreda, 29.11.2006 : 20:50:24

Lahko povem, da ima naša psička oprsnico, ki je prav za v avto, in ima na hrbtu trak, skozi katerega pozem zapneš navaden pas v avtu, ampak ne deluje dobro. Psička se lahko premika in se zato čisto zamota, tako da svetujem da ne kupite samo oprsnice, ampak še en poseben pasji varnostni pas, o katerem je govorila že Lejca. 


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: skogkatt , četrtek, 30.11.2006 : 14:37:54
no ja, ta pas katerega lejca in smajli mislita, je že dolgo v naši uporabi. je boljše kot nič, vsekakor pa ni varno ali optimalno. najboljša stvar za pripenjane v avtu bo kar automatic pas, kateri se zarola naprej/nazaj in najbolj pomembno, zablokira v primeru zaviranja, ravno tako kot pri varsnostnih pasovih za ljudi.
Ni poceni, ampak jaz si ga mislim nabaviti saj je vsak cm dolžine lahko odločilen ali pa ravno usodno preveč. Sem že imela trenutke ko sem morala zelo zavirati in je pes odletel naprej, kolikor mu je pas dal možnosti, in ni fajn to. Čist na kratko ga pa ne morem pripeti, bi bilo glede na njegovo velikost precej mučno zanj.

Najboljša rešitev sploh je seveda box, ampak če ni možnosti za njo, bo ta automatic pas kar v redu rešitev.

(http://www.schecker.de/websale6_shop-schecker/produkte/medien/bilder/gross/043009.gif)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Zivc , četrtek, 30.11.2006 : 14:57:31
Kje pa lahko kupiš ta automaic pas? Nekaj podobnega iščem. Z navadnim pasom večjega psa ne zadržiš na zadnjih sedežih.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: skogkatt , četrtek, 30.11.2006 : 15:01:56
tudi jaz ga še iščem  :( pri nas ga še nisem uspela izvohat. ideje zelo dobrodošle, drugač pa spet - tujina  ::) cena ca 100€


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: liza-asta , četrtek, 30.11.2006 : 15:42:54
Jst imam podobnega. Oprsnico in pas (nek vmesni podaljšek-ki se lahko skrajša ali podaljša) potem se pa pripne na oprsnico in v avtu, tam, kjer je za običajen varnostni pas za ljudi.
Kupila sem ga na Brdu v centru Tucano.

(ima pa eno slabost-vsaj moja Liza je dostikrat stopila  ravno tja, kjer ni treba, potem se pa pas odpne...)
LP Mojca

 


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: skogkatt , četrtek, 30.11.2006 : 15:52:56
liza-asta, to imam tudi jaz, ta zadeva se dobiva vsepovsod, ni problema.
iščem pa tako verzija katera deluje kot pas za ljudi v avtu, torej gurtna na rolki, ko ni sile jo pes lahko izvleče kolikor potrebuje, nato se spet nazaj zrola. Ko pa je sila - mislim zavorno- pa pas ZABLOKIRA takoj in prepreči psu da se zaleti naprej.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: AngSeter , četrtek, 30.11.2006 : 21:56:02
Samo ta varianta za moje pojme pri nas ni dovoljena. Razen če ni ta zarolani del krajši, kot zgleda na sliki.
Na sliki zgleda kot bi imel vsaj en meter. :P

Pes ne sme namreč meti možnosti, da se zrine na prej. Namen je seveda ta, da ne sme motiti voznika med vožnjo, oz. sploh nima te možnosti.

Če sem pa narobe vidla, je pa to super zadeva!!!


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: skogkatt , petek, 01.12.2006 : 13:05:17
Saj zato se mi pa gre, da to zadevico nekje dobim v roke in pogledam kako funkcionira  :-\ v praksi se lažje vidijo prednosti/slabosti.

moram pa priznati in se popolnoma zavedam, da sem v vsakem primeru v prekršku, glede na to, da nimam zadnjih zicev ;)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: AngSeter , petek, 01.12.2006 : 13:32:53
Zakaj pa?
Sej če daš pregradico, je vse v redu...

Tako sem mela tudi jaz na začetku, ampak sem kmalu ugotovila, da ima pes preveč prostora in bi ga ob trku lahko dobro premečkalo.
Zdaj je v boksu, ker si je oprsnico kar 2x "predelala".  ::)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: skogkatt , petek, 01.12.2006 : 13:50:35
Ang, pregradice nimam kam dat, prav tako boxa ne - čist zares  ;D
samo ta varijanta z oprsnico je izvedljiva  ;)
nimam zadnjih zicev in nimam prtljažnega prostora , sedi/leži zraven mene na sovoznikovem sedežu in ker je mali potniški prostor ga nimam kam drugam dat: http://www.moj-album.com/slike/604712/n9qtRUQX120QIkSh.v.jpg


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: lejca , petek, 01.12.2006 : 17:37:34
Meni se zdi varianta s tem dolgim pasom precej bolj nevarna, ker ima preveč vrvice. Tisti pas, ki sem ga imela prej, je bil naštiman na najkrajšo dolžino in bi bilo ib trku enako kot pri tem, ko bi se zategnil. Mogoče še celo varneje. Je bil pa tisti velik problem, kot ha je omenila liza-asta, da je Bucko stopil nanj in... Jaz sem nad vsemi temi variantami obupala in kupila transportni box (imam seveda prostor zanj). Meni je rešitev res super, pes je varen in zadovoljen, meni pa ni treba ves čas čistiti oken in sesati avta. ;D
Skogkatt...zate bi bila pa verjetno najprimernejša varianta, tista oprsnica, skozi katero se vtakne tisti varnostni pas, kot ga uporabljamo ljudje. V enem postu je nekdo to napisal. pa nimam časa iskati ???.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: skogkatt , petek, 01.12.2006 : 17:41:50
ja vem katera, to sem si ravna nabavila in je zdaj na preizkusu ;)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: AngSeter , sobota, 02.12.2006 : 09:02:50
Bo treba menjat prevozno sredstvo  ;D


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: skogkatt , sobota, 02.12.2006 : 09:26:21
;) zaenkrat se ne :P


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: lejca , sobota, 02.12.2006 : 11:23:22
Obstaja še ena rešitev: prikolica za pse, ki se jo montira na kljuko od avta, tako kot običajna prikolica. Sama sicer ne bi dala psa tja noter, sem pa zadnjič videla žensko, ki je na ta način pripeljala svoje 4 pse  ;D.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: skogkatt , sobota, 02.12.2006 : 12:22:59
ja, tud to sem že videla (zame seveda spet neizvedljivo, ker ni vlečne kljuke za moj avto ;D) , najbolj fajn mi je pa tist črni pick-up iz mb, mislim da tekmuje na dirkah vprežnih psov. zadaj je nakladalna površina predelana v več boksov. ful fajn    :D


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: AngSeter , sobota, 02.12.2006 : 17:45:04
Zakaj pa ne?
Ima dovolj prostora, okno in mir. Za daljše razdalje dosti manj stresno in utrudljivo. Lepo se na spi in ko prideš na cilj je lepo spočit.
Ko smo pa šli z avtom na Polsko in so bili trije psi na kupu v dokaj velikem prtljažniku, jih je pa vse neprimerno bolj utrudilo kot bi jih, če bi bil vsak zase v svojem boksu.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: lejca , nedelja, 03.12.2006 : 10:27:58
Meni ne ustreza, ker je s prikolico dosti težje vozit, pa še psa nimam pod kontrolo. Zaenkrat imam v avtu dovolj prostora za tri ljudi in boks.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: AngSeter , nedelja, 03.12.2006 : 11:26:13
Pa tudi varnost je malenkost nižja, samo trditev, da je pes tam bogi je pa zgrešena, sploh če jih imaš več.
Če bi mogoče kdo na to pomislil  ;)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: lejca , ponedeljek, 04.12.2006 : 18:01:18
Hja...sem prej hotela dotati zraven, da ne nameravam imeti več kot dva psa  ;D. Moj bi verjetno užival tam notri, mu je važno samo, da se pelje.


Naslov: prevoz z avtom
Poslano od: dunja-dodo , sobota, 20.10.2007 : 12:44:59
kakšen je sploh zakon za prevoz psa v avtu... jst svojga terierčka ne morm dat v prtljažnik...  :-\


Naslov: Re: prevoz z avtom
Poslano od: bibsy , sobota, 20.10.2007 : 13:47:22
V pismu s policije so na to vprašanje odgovorili:
Sedanji zakon določa da pes mora biti tako nameščen da ne ovira voznika pri vožniji - lahko je privezan s pasom za pse v avtu, se pelje v prtljažniku (opcijsko tudi z zaščitno mrežo) ali pa je v transportnem boxu. Je pa v kratkem v pripravi nov zakon, ki določa prevoz psa v avtu.

Mi imamo našo na pasjem zaščitnem pasu za avto na zadnjih sedežih (je najcenejša varianta), čeprav se pa dostikrat tudi pelje v prtljažniku (in to z veseljem).


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: MaxyTT , nedelja, 21.10.2007 : 07:48:04
Pri meni se psička na krajših razdaljah vozi z varnostnim pasom na zadnjih sedežih, na daljših pa v boksu (ji je bolj komot). Če jo imam na varnostnem pasu, ji dam vedno gor tudi nagobčnik, zaradi varnosti - da jo lahko v primeru nesreče ven iz avta potegnem ali pa reševalci, če bi slučajno bila v šoku in grizla, ne da se potem psa noben prijet ne upa.

LP


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: vis in nox , ponedeljek, 07.01.2008 : 14:34:59
Ajo zadnji čas vsak dan vozimo na kratke razdalje (5-10 min) in prav vsakič med vožnjo bruha. V avto gre izredno rada, med vožnjo je pridna. Prej sem jo vozila na zadnjem sedežu, pripeto, potem sem jo dala na tla pred prednji sedež, da bi jo manj premetavalo, pa ni nič bolje. Tablete za vsak dan seveda ne pridejo v poštev.

Kakšen predlog, prosim?


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: lejca , ponedeljek, 07.01.2008 : 20:34:49
Verjetno dobi pred vožnjo obrok. Če je to pravi razlog, prestavi obrok nekaj ur pred vožnjo ali pa po vožnji.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: aska2005 , ponedeljek, 07.01.2008 : 21:55:21
Verjetno dobi pred vožnjo obrok. Če je to pravi razlog, prestavi obrok nekaj ur pred vožnjo ali pa po vožnji.
Se strinjam..Hrane naj ne dobi vsaj eno uro pred vožno.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: vis in nox , torek, 08.01.2008 : 12:44:02
Je samo enkrat dnevno, zjutraj ob 6.00.  Potem so samo priboljški, ampak res malo, pa kakšen ušes zgloda. Ven se peljemo po 20.00 uri, pa ima še vedno hrano v želodcu.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: MaTaAtos , torek, 08.01.2008 : 13:46:42
pri Atosu to, da ne je pred vožnjo (tut če cel dan nč ne je) sploh ne pomaga. sm ugotovila, da mu je dosti boljše, če je odspredaj, še bolj pa če je na pol v naročju sovozniku ali pa se celo razgleduje po pokrajini :P. sej vem da to ni dobro, ampak v obratnem primeru je bruhica, tudi če ne je in dobi tabletko. na srečo se ne furamo dosti :). če je pa po avtocesti in tekoča vožnja je ponavadi na zadnjem sedežu itak zakinka.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Tulka , nedelja, 13.04.2008 : 13:59:08
Nasa Tequila je grozno bruhala, tudi ce sem jo peljala ven zvecer, jedla pa je zjutraj. Pomagale so tabletke proti slabosti. Se pa strinjam, da to ni najbolj pametno, ce kuza vozite vsak dan. sedaj jo vozim v prtljazniku tako, da gleda ven, se pogosto ustavljam in ji dam par minut za 'predihanje', vozim z odprtimi okni in pocasi... In je bolje. Dolgim voznjam sem se pa na zalost morala odpovedati. Pomaga tudi poslusati kuza med voznjo - nasa  malo pred bruhanjem zacne tezko dihati in se oblizovati. Takrat moram nujno ustaviti.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Miss Teja. , nedelja, 13.04.2008 : 17:52:47
Se pa strinjam, da to ni najbolj pametno, ce kuza vozite vsak dan.

Zakaj? Mislim, da je to čisto odvisno od tega kako navadiš psa. Mi našega ZP Oskarja že od začetka zelo veliko vozimo v avtomobilu na kakšne izlete ipd. in Oskar resnično najbolj uživa v prtljažniku. Vedno ko je pri avtu, čaka, kdaj bomo odprli prtljažnik, da bo lahko sedel vanj.

lp Teja.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Tulka , ponedeljek, 14.04.2008 : 11:13:45
Mislila sem, da ni najbolj pametno vsak dan psu dajati tablet proti slabosti. Proti vsakodnevni voznji pa seveda nimam nic proti. Naso bi prav rada jemala povsod s sabo, ce ji ne bi bilo tako grozno slabo v avtu.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Miss Teja. , ponedeljek, 14.04.2008 : 15:39:08
Narobe sem razumela  :)
Če pes nima veselja do vožnje z avtom, potem ga res ni priporočljivo siliti v nekaj.
Mi na srečo nimamo takšnih problemov.  :)
lp Teja


Naslov: vožnja v avtu
Poslano od: catjusa , sreda, 10.09.2008 : 10:35:23
Sicer je na portalu članek kako naj bi se psa prevažalo, pa slabost...

Me pa nekaj zanima. Ali kdo ve kakšno kazen lahko dobiš, če psa ne prevažaš varno in ovira voznik (varno: boks, pregradna mreža, varnostni pas)?

Če teme že obstaja se opravičujem ampak že nekj dni brskam pa ne najdem ničesar :)


Naslov: Re: vožnja v avtu
Poslano od: alexy , sreda, 10.09.2008 : 10:37:15
Predvsem je najhujsa kazen to, da se lahko zgodi, da ti v primeru prometne nesrece pes leti ven cez vetrobransko okno..ostalo si lahko sama predstavljas..

Drugace pa nisem sigurna, samo meni je bilo receno da je kazen 200€ (ce so mene nalagali, potem sem se ti tudi jaz zdaj zlagala :-[).


Naslov: Re: vožnja v avtu
Poslano od: kocka , sreda, 10.09.2008 : 10:43:58
200 EUR?
U sh** - naša Missy nepremično leži nazadnjem sedežu - med dvema otroškima stoloma.
Sploh nismo čutili potrebe, da bi jo dajali v boks - razen zaradi njene varnosti, ampak res je nepremična, pa majhna da sploh ne porajtaš, da je zraven.
Če bi boks šel na zadni sedež (in še dva otroka) sploh ne bi bilo panike, bi bla u boksu, ampak nam jo je kar žal vozit samo v zadnjem delu avta - da je ne bi bilo strah...
Kako pa ostali vozite pse, sploh take ki recimo bruhajo? Saj niti ne veš da se je pobruhal, če je zadaj - naša Missy je enkrat bruhala, pa jaz sploh ne bi opazila, tako potiho je to naredila....


Naslov: Re: vožnja v avtu
Poslano od: majas , sreda, 10.09.2008 : 10:49:38
catjusa, mi smo v šoli dobili en zelo dober članek na to temo - ti lahko dam ob priliki kopijo :)
gre pa tako za varnost psa, kot tudi šoferja in ostalih, ki so v avtomobilu

mi ne gremo nikamor brez varnostnega pasu ali boksa :)


Naslov: Re: vožnja v avtu
Poslano od: Kalsang , sreda, 10.09.2008 : 10:50:29
kocka in catjusa, odkar sem s tremi psi v avtu zletela s ceste, mi niti na kraj pameti ne pade, da psov ne bi imela v boksih. Med nesrečo sta bili tamali psici vsaka v svojih boksih: ena je bila popolnoma nepoškodovana in se niti prestrašila ni, drugi se je boks razletel, ker sem ga nespametno postavila na sovoznikov sedež in je dobila buško in ostala brez enega zoba. Tretji pes pa je bil zaradi svoje velikosti in teže (tib. mastif) nezavarovan na zadnjem sedežu in ga žal od takrat ni več med nami.

Za moji psici boks ni nobena kazen, ampak se radi vozita v njem, saj vesta, da gremo nekam na lepše, pa tudi lažje prenašata vožnjo, ker manj čutita silo ovinkov, zaviranja itd. Da o tem, da sta tako popolnoma varni, sploh ne govorim.

Zdaj imam karavana in oba boksa sta v prtljažniku. Kolikor vidim, psicama tam še bolj ustreza kot na zadnjem sedežu.


Naslov: Re: vožnja v avtu
Poslano od: catjusa , sreda, 10.09.2008 : 11:07:13
Sprašujem o kazni, ker ustrajam pri tem, da se mora voziti v boksu (točno zaradi moje in njene varnosti), vendar doma tega ne upoštevaj vsi  >:( da jim povem še en razlog več, ki jih lahko udari po denarnici, mogoče me bo pa kdo poslušal (saj temu tako pravi tudi zakon ne pa samo jaz!)...
Sicer pa argument: a se ti privežeš zarat policajev a zarat svoje vernosti- ni pomagal...  :'(


Naslov: Re: vožnja v avtu
Poslano od: alexy , sreda, 10.09.2008 : 11:11:59
catjusa moja mi je tudi dostkrat bruhala v avtu, ko sem jo imela na zadnjih sedeziv privezano z varnostnim pasom. In valda tudi jaz nisem vedela da je bruhala, ker je tamala se pospravila za sabo. Imam pa na zadnjih sedezih prevleko, tako da se ni nikjer nic poznalo.

Potem sem pa kupila box in od takrat naprej mi ne bruha vec, pa se mi zdi, da se kar boljse pocuti, ker je ne premetava vec naokrog.


Naslov: Re: vožnja v avtu
Poslano od: kocka , sreda, 10.09.2008 : 11:18:28
Ja bomo odpravili napako - saj se zavedam vsega zgoraj napisanega
Boks imamo celo doma, pa se ja nismo spravili noter dajat.... :-[
Samo ne razumem pa, zakaj bi jo v boksu manj premetavalo kot na sedežu - saj je tudi na sedežu ne premetava  ???


Naslov: Re: vožnja v avtu
Poslano od: alexy , sreda, 10.09.2008 : 11:20:02
Jaz imam box tak, da gre Zara glih za glih noter (za predstavo je labradorka, box pa Atlas 50). Po sedezu jo je premetavalo na ovinkih, pa ob kaksnem nenadnem zaviranju, pa kadar se je prestavljala gor pa dol po zadnjih sedezih..


Naslov: Re: vožnja v avtu
Poslano od: Kalsang , sreda, 10.09.2008 : 11:22:18
catjusa, mogoče jim lahko poveš za moj primer

kocka, pri mojih je zelo očitno, da jim ni všeč, če se vozita brez boksa - prilepita se na sedež in nesrečno škilita, da je joj. Ne znam ti pojasnit, toda v boksu očitno manj čutita zaviranje, ovinke etc. Sicer pa tudi jaz na zadnjem sedežu to veliko bolj čutim, kot na sprednjem in mi včasih zna biti kar slabo. Poleg tega pa, če voziš, ne moreš videt, koliko psa res premetava na zadnjem sedežu. Saj ni nujno, da ga fizično premetava, lahko mu je pa sila neprijetno.


Naslov: Re: vožnja v avtu
Poslano od: kocka , sreda, 10.09.2008 : 11:24:01
Ok, thanks - mi mamo očitno prevelik boks, ker nismo čisto točno vedeli, koliko bo zrasla...
Ali so psi tudi sicer navajeni na boks, ali ga uporabljate samo/predvsem za vožnjo?


Naslov: Re: vožnja v avtu
Poslano od: catjusa , sreda, 10.09.2008 : 11:25:04
o tem sva se razpričale že z majos v temi o Čipki, ker imam ta problem. VEM zakaj imam v avtu boks, vendar ostale težko prepričam v uporabo:
- lažje prenaša vožnjo
- ima svoj mir in prostor,
- je na varnem (saj se mi tud pripenjamo)
- v primeru nesreč odnese bolje
- ne ovira voznika
- iz higiene: lažje očitim glede na najine bruhalske podvige (več napisanega o tem Čipka), ampak to že vem kako rešiti....

Resno me zanima kazen, ker tile argumenti niso zdržali. Bedno vem. Ampak važno je, da ne pametujem jaz ampak da tako pove ena "višja" instanca, kot je npr. Zvcp ...


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: alexy , sreda, 10.09.2008 : 11:28:00
kocka moja ima doma veliko kletko, da notri pocaka 8h ko me ni doma, box imava pa v avtu. Sem jo pa najprej navajala na box v hisi, sele potem sem ga prestavila v avto.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Kalsang , sreda, 10.09.2008 : 11:31:04
jaz uporabljam box samo v avtu, se je pa zgodilo, da sta se psici v box sami umaknili, ko sta želeli imeti mir (npr. na pasjih razstavah)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: catjusa , sreda, 10.09.2008 : 11:43:28
Ups, Jana... hvala za premik teme, očitno sem spregledala. Se opravičujem


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: vis in nox , sreda, 10.09.2008 : 11:48:17
Meni je tudi zoprno to, da psa v boksu in prtlažniku med vožnjo ne vidiš in ne moreš komunicirati z njim. Posebej pri daljših vožnjah in če nisi voznik. Zato imam Ajo rajši na zadnjem sedežu pripeto s pasom, kar pa se mi ne zdi udobno (pa varno tudi ne) za psa.

Miško je pa vedno v boksu, zanj ni druge variante. Priznam pa, da sem ju že nekajkrat imela pri nogah za krajše vožnje, pa vem da ni prav in ne bom več.

Boks za dva. Naj bo pregrajen ali sta lahko skupaj, kaj menite? Kaj pa za tri? V prtlažniku brez boksa pa po moje tudi ni varno (premetavanje).

Majas, kako pa vozite tamalo?


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: kocka , sreda, 10.09.2008 : 11:57:56
Kako pa pripneš psa s pasom?
Ne se mi smejat, ampak do sedaj smo imeli same ogromne mrcine, ki smo jih vozili v karavanu v prtljažniku in so pač njihove glave po potrebi gledale čez zadnje sedeže, tako da smo videli kaj se dogaja.
Missy pa je jazbečar mix in je pač ne vidim ::)
Sej nisem nek kontrolfrik, ampak dokler nisem popolnima ziher, kako prenaša vožnjo jo bi mela rada na oku...


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: vis in nox , sreda, 10.09.2008 : 12:00:55
Psa pripneš tako, da kupiš nek pas, ki služi kot vez med pasom za ljudi in pasjo oprsnico.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: kocka , sreda, 10.09.2008 : 12:03:18
A je to pri nas normalno za kupit v trgovinah za male živali?
Hvala :)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: pokica , sreda, 10.09.2008 : 12:23:26

Ja, to se da kupit v vsaki malo bolje založeni trgovini za male živali. :)



Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: majas , sreda, 10.09.2008 : 12:24:51
A je to pri nas normalno za kupit v trgovinah za male živali?
Hvala :)

ja, pa še skoraj povsod se dobi. fino je imeti pa eno zelo udobno oprsnico, da je vse skupaj čim bolj komot ;)

Majas, kako pa vozite tamalo?

tamalo imamo ali v tamalem boksu na zadnjem sedežu - boks je privezan s pasom; ali pa na varnostnem pasu; sploh kadar imam oba naenkrat - da smo vi "enaki" in ne pride do zamer :)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: skogkatt , sreda, 10.09.2008 : 12:36:11
ja je, izgleda pa takole:
(http://i12.ebayimg.com/03/i/000/8a/f9/c2a2_2.JPG)

Najboljša je kombinacija z oprsnico:
(http://bilder.afterbuy.de/images/60828/75321.jpg)
Obstajajo tudi bolj profi zadeve, ki se od- in zategujejo isto kot človeški pas.

Ter praktično, da ga ne vrže med zice - zaščita sedežev:
(http://i11.ebayimg.com/04/i/001/0a/63/9de6_2.JPG)

Ali pa ena posebna zadeva- Pet tube:
(http://i1.ebayimg.com/01/i/04/d7/08/e9_1_b.JPG)(http://i11.ebayimg.com/02/i/04/d5/9a/ab_1_b.JPG)

V glavnem obstaja mali milijon rešitev ;D


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Nanook , sreda, 10.09.2008 : 12:41:31
Tale pet tube je pa simpaticen. :D

Kar se oprsnic tice imam jaz z eno "prav za v avto" slabe izkusnje, takoj se je namrec odpela oz. se je "samoregulirala" in se je pes komot ven izmuznil. Zato imata zdaj obe kuzlci Ruffwear oprsnici in eno potem z unim "kabelckom" od avto-oprsnice pripnem, ena gre pa v boks v prtljazniku.

Ce so pa vsi trije pesjani v avtu, sta pac dva privezana na zadnjih sedezih, en pa "trpi muke" v boksu.
Ko bomo pa vsi veliki in bogati bo pa tudi avto velik velik in bo dovolj prostora za stiri bokse. :P ;D


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: kocka , sreda, 10.09.2008 : 12:44:09
Ni da ni :o.... Bomo mal sprobal - hvala za pomoč in nasvete :-*


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: catjusa , sreda, 10.09.2008 : 12:45:15
A sam ena ve približno kazen? Ma bom šla pa brat zakon :) hihi, ker zdej me pa matra. Ostajam pri boksu... ravno zaradi vsega napisanega. Pe še velikokrat se voziva sami... Tudi jaz boks fiksiram z varnostnim pasom... notri ima en armafleks, k je prevlečen pa cunje... da ne drsi... pa še tist armič mal operem z vodo in mam bruhico rešeno!


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: pokica , sreda, 10.09.2008 : 12:48:57
Jaz sem najprej kupila tale varnostni pas, ki ga je prikazala skogkatt, ampak sam kot tak, v primeru nesreče, ne more pomagati. V primeru, da bi bil pes pripasan z njim in drugače nezavarovan na sedežu, bi, v primeru močnega zaviranja, samo zlezel dol in obvisel na njem.
Iz tega razloga je oprsnica res boljša varianta, ampak mora biti pes, da zadeva pravilno deluje, če se ne motim, le v sedečem položaju. Pa oprsnica bi morala zopet biti pripeta z varnostnim pasom, ki ne sme biti predolg (vsaj ti, ki se prodajajo, se meni zdijo predolgi, čeprav jih dam na najkrajšo možno dolžino), da pes v primeru nesreče ne pade na tla.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: kocka , sreda, 10.09.2008 : 12:50:20
Sori catjusa,
sem šla pogledat zakon, pa je samo dopolnitev zakona po zadnji verziji za 26 strani (sej veste kako zgledajo dopolnitve a ne?) Piše predvsem - v tem pa tem členu se namesto besede te pa te uporabi beseda ta pa ta.
V dopolnitvah so tudi vsi tolarski zneski prevedeni v ojrote ipd.
Solate da te kap.
Tako da zakona samega sploh nisem šla gledat :-\, ker bi morala potem še v dopolnitvah brskat za zneske...

A kdo pozna kakšnega modrega prometnega angela, da bi iz prve roke povedu? ::)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Pepsi , sreda, 10.09.2008 : 12:51:14
Kolikor jaz vem, kazni za nezavarovanega psa v avtu sploh NI. Ni še dorečeno v zakonu, ker je v naši državi pač vse drugo bolj važno. Variant, da psa zavaruješ, je kot vidim res cel kup, ampak policaj te ne sme kaznovati, če ničesar od tega nimaš.
Bom pa tudi jaz še malo pobrskala, samo za cel ZVCP prebrat si moram vzet  kar nekaj časa.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: kocka , sreda, 10.09.2008 : 12:53:28
Veliiiik časa, ker moraš pol še taprav znesek u dopolnitvah poiskat  :P


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: skogkatt , sreda, 10.09.2008 : 12:53:57
Za kazen ne vem, do zdaj v vseh treh letih, odkar imam psa, še nisem plačala. Me je samo enkrat pri redni kontroli policaj opozoril, da bi moral biti pes pripet, ravno takrat sem pozabila tisti pas v drugem avtu ;D Je pa res, da se jim glih ne nastavljam, ker vseeno čukasto pogledajo, ko zagledajo 30kg psa na sprednjem, torej sovoznikovem sedežu  ::) Za daljše poti, ga dam pa itak v drug avto in je tam v boxu, že iz moje komocije, ker je tako bistveno manj dlak za pucat  ;D

Kazen je vsekakor, saj velja za ves nezavarovan "tovor"  :-X Isto je v tujini.

Je pa dejansko tako kot je pokica povedala, večin teh rešitev so samo kvazi rešitve v izogib kazni, zaščite za psa ravno ni. Če se pogosto vozite, bi se splačalo razmišljati o kakšni bolj kvalitetni oz. vsaj TUV testirani zadevi ;)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: catjusa , sreda, 10.09.2008 : 12:56:45
Bom jaz modre angele povprašala če kdo ve, sicer niso prometniki pa vseeno... Me ful zanima, sem slišala oboje... Je in Ni kazni...


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Sasenka , sreda, 10.09.2008 : 13:04:37
Jaz imam na sovoznikovem sedežu za Gala tole na spodnji sliki, ker mora Gal nujno gledati ven in če sedi na sedežu ne vidi nič in si skoraj vrat izpahne pa še vse mi spraska. Lux pa se vozi na zadnjih sedežih in je pripet s pasjim varnostnim pasom - brez tiste oprsnice ki spada zraven, ker tako majhne nismo našli, ima pa svojo oprsnico.

Biba se pa v glavnem vozi v terencu, ki ima prtljažnik pregrajen z varnostno pregrado tako da ima gospodična dovolj placa.

(http://www.wiggle-n-waggle.com/catalog/booster.jpg)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: kocka , sreda, 10.09.2008 : 13:07:14
 ;D :D ;D
Res ni da ni....
Super ste, res, ampak kje pa vse to najdete - jaz dalj kot do hrane in igrač oz. osnovne opreme res ne prilezem  :o


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Sasenka , sreda, 10.09.2008 : 13:14:00
Tole kar imam jaz za Gala je naročeno preko spleta iz tujine. Mislim, da se še ne dobi pri nas, vsaj jaz nisem nikjer zasledila.
Sem pa kar dolgo časa rabila, da sem ugotovila, da bo tole še najboljša rešitev. Prvič mora biti Gal nujno privezan, ker hoče med vožnjo skakati po avtu in meni v naročje kar ni najbolj varno, drugič nujno mora videti ven, tretjic v transporterju dobi živčni zlom in tuli tako, da se meni skoraj zmeša in takole sem rešila problem. Sedi, vidi ven pa še privezan je v tem sedežku.

Lux pa ni tako problematičen pa tudi malo večji je tako da na zadnjih sedežih vidi ven ampak mu niti ni do tega.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: kocka , sreda, 10.09.2008 : 13:19:28
No, samo da je za vse dobro poskrbljeno. Saj verjamem da je vsak drugačen in da imajo različne potrebe.
Kot sem že gor napisala, naša Missy je nepremično zleknjena na zadnjih sedežih - bomo poizkusili varnostni pas ali pa box.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Pepsi , sreda, 10.09.2008 : 13:29:31
Sašenka, tale stolček je prva liga, sploh si nisem predstavljala, da je tako seksi...Moram tud jaz naročit - saj si mi že pravila, kje  si ga naročila, ampak imam jasno glavo kot rešeto in sem pozabila. Te bom danes na srečanju Horjulčkov & prijateljev vprašala.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Sasenka , sreda, 10.09.2008 : 13:31:52
Zmenjeno 8)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Miss Teja. , sreda, 10.09.2008 : 14:56:22
Mi našega Oskarja v avtu že od začetka zavarujemo z varnostnim pasom in oprsnico, ki smo jo dobili poleg pasjega varnostnega pasu. Oskar je pripet v prtljažniku, večino časa sedi in ima glavo naslonjeno poleg moje, pa seveda opazuje okolico, če pa je res utrujen pa tudi zaspi v avtu. Drugače pa že od nekdaj obožuje vožnjo v avtu. ;)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: scottie , sreda, 10.09.2008 : 15:41:12

Ojla,

 Mi pa od kombinacije oprsnice in varnostenga pasu , uporabljamo oprsnico, varnostni pas, ki je v avtu pa dam skozi tisto zanko-ta veliko iz blaga. In so psi dovolj dobro fiksirani, da ne morejo pasti na tla.  Prej pa sem tudi jaz uporabljala priložen varnostni pas, pa je bil res predolg in bi pes obvisel. Starejši škot se je tega že čisto navadil, imamo pa še eno mladenko, ki pa ji uspe zlesti ven, pa ji ne bo dolgo. samo do naslednje vožnje, ko bom zmanjšala obseg. Sem pa tudi jaz mnenja da je psu na sedežu manj slabo kot v boksu, razen če je boks velik ravno za psa in noben njegov obrat.

LP


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: catjusa , sreda, 10.09.2008 : 15:59:55
a ni tako, da bi se pes moral vsaj okrog svoje osi obrniti v boksu


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: alexy , sreda, 10.09.2008 : 16:21:48
Jap :)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: luna83 , sreda, 10.09.2008 : 20:55:54
Jaz mojega Neona od kar ga imam prevažam v avtu v boxu. Sploh nimam problemom zaradi tega. Sam gre note se uleze in zaspi po cca.10 metrih. Vozimo se povprecno 1,5 ure na dan vsak dan, tako da bi bilo res nevarno ce ne bi bil v boxu,ker smo toliko na poti! Box obozuje! Tudi,ko gre z mano v sluzbo(skoraj vsak dan) je v pisarni v boxu. Seveda ga vsake toliko spustim po pisarni, da se malo raztegne pa dvakrat greva lulat in kakat. Potem pa v avto pa nazaj. Sem srečna,ker z vožnjo res nimamo problemom!


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: pokica , sreda, 10.09.2008 : 21:23:09

Sasenka, vi mate pa super zadevo pošlihtano. :)  Zanima me, do katere teže psa pa zadeva še zdrži. ::)

Jaz že dlje časa razmišljam o nakupu tube, ki je bila zgoraj že omenjena, se mi zdi super zadeva, še posebej za krajše poti (navadno so naše poti dolge le 10-20 min dnevno) pa tudi zato, ker Tijo prevažam na sovoznikovem sedežu in se zdi tuba veliko bolj praktična kot boks oziroma zasede manj prostora (v širino). Če se ne motim se odpira z obeh strani, pa pes je v tem primeru obrnjen k tebi in sta si lahko oba na očeh. ;)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Sasenka , četrtek, 11.09.2008 : 07:28:39
Hm, obstaja v treh velikostih S,M in L. Jaz imam S in je ravno prav za Gala, ki tehta manj kot 2 kg. Sem pa tudi že oba moja dala noter kar je skupaj okoli 5 kg in glede teže ni problemov edino glede placa bi se morala malo stisnit. Zdaj točno za kakšno težo je pa ne vem, bom pogledala. Za shih-tzuja bi bil M po po moje uredu.

Tisti L PA v bistvu ne visijo več na naslonjalu ampak se postavijo na sedež in privežejo.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: pokica , četrtek, 11.09.2008 : 08:28:34
Tisti L PA v bistvu ne visijo več na naslonjalu ampak se postavijo na sedež in privežejo.

Sedaj mi je pa jasno. :)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: bokser , sreda, 05.11.2008 : 17:56:19
lep pasjanarski pozdrav. na forumu sem čisto na frišno.pa bom še jaz napisal kako se vozijo "moje zverine" :) pred leti sem vozil svojega psa na zadnjem sedežu,vse je bilo super,takoj je zaspal...,dokler ni prišlo do prometne nesreče.nočem vas strašiti,samo rad bi,da se malo zamislite tisti ki pse pustite da prosto letajo po avtu...pa naj bo čivava ali pa zlati prinašalec.no da se vrnem.v trenutku ko sem močno zavrl,sem videl mojega srčka kako leti mimo mene skozi sprednje steklo,ni mu bilo več pomoči,revček je bil takoj mrtev.od tistega trenutka dalje vozim pse zadaj v dveh boksih in zato sem kupil tudi karavana. sej je težko svojega srčka zapreti v boks,ko te žalostno pogleda,a prvo je varnost.tudi mojim tečajnikom priporočam takšen prevoz psov in jih moram pohvalit da me kar ubogajo ;)

upam da nisem izpadel preveč >:(  lepo se imejte


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Jana , sreda, 05.11.2008 : 18:09:42
bokser, se strinjam s teboj, da je najprej varnost, potem smiljenje.
Prijatelja sta imela nesreco na avtocesti - avto se je prevrnil, vrata so se odprla, pes je prestrasen zbezljal na cesto, kjer ga je do smrti povozil avto. Ostali psi, ki so bili v boksih, so bili v redu. Ta ni bil v boksu.
Znani so tudi primeri, ko pri nesrecah resevalci in policisti niso mogli do ponesrecencev, ker jih prestrasen spuscen pes v avtu ni pustil blizu.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Vixen , sreda, 05.11.2008 : 18:11:34
bokser, pozdravljen!
Žal mi je za tvojo izkušnjo, se mi zdi pa super, da si jo delil z nami. Priznam, da sem tudi jaz mojega Timija vozila na zadnjem sedežu; na srečo ni bilo nikoli nič narobe, ampak priznam, da nisem resno razmišljala o možnosti nesreče. Vendar pa vsi vemo, da se dogajajo - in dobro pritrjen box (ali ograja, če je pes v prtljažniku) lahko psu rešita življenje (pa vozniku tudi).


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: luna83 , četrtek, 06.11.2008 : 22:11:25
 ojla,

se strinjam pes se mora peljati v boxu. Jaz mojega Neona od prvega dneva peljem v boxu. Kupla sem karavana, pa ga vseeno dam v box na zadnji sedež,ker se bojim, da če bi se mi kdo zabil v zadnji del od avtomobila, da bi lahko prišlo do boxa in zato imam raje box na sedezu. Neon se vozi z mano vsak dan cca. 1,5 ure in si ne predstavljam, da bi mi skakal po avtu. Pa niti se mi ne smili kaj dosti, ker je na box navajen od malega in gre rad noter, nekako se mi zdi da se počuti varnega, v redu v boxu. Po dveh metrih že spi. Ko prispemo na cilj, ga moram prav prosit da iztopi.

Velikokrat pa slišim očitke od kolegic, da zakaj ga zapiram v box, da kako oni njihovim psom privoščijo da se peljejo na armaturki, pa na zadnjih sedežih pa,.... mah  :(


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: nezzek , četrtek, 06.11.2008 : 22:19:49
jaz menim, da je box za prevažanje psa v avtu najboljši. Psa je samo treba navadit nanj. Potem se pa zelo rad notri prenaša, pa tudi če kam greš, ga imaš potem lahko v boxu (da tam spi,..).
Bella se je na začetku tako bala boxa.. pa cvilit je bilo nujno treba, potem je pa ugotovila, da gremo z boxem na pasje urice,.. je bila taka tišina! ;D
Pa še ena prednost boxa.. avto se vtaplja v dlakah.. ;D


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: luna83 , četrtek, 06.11.2008 : 22:24:58
  dlake :-X, ojoj nebi komentirala tega  :-X ! Pomaga samo tedensko ekstremno več urno sesanje avtomobila. Pa imam samo mopsa!!! Pa kaj, če koga moti tak moj avtomobil, naj gre peš  ;D


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: nezzek , četrtek, 06.11.2008 : 22:34:21
No saj zato imamo pa mi Bello veno v boxu, pa še bolj varno je.
Z avtom se ne vozi tako pogosto, ampak ko se je v boxu. Starša ne prenašata dlak...
Drugače pa Bella rada gleda skozi okno ko se vozimo. Seveda samo takrat ko ni v boxu ... to pa malokrat::)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Miss Teja. , četrtek, 06.11.2008 : 23:23:59
Mi trenutno Oskarja vozimo v prtljažniku pripasanega z varnostnim pasom na oprsnico :) Vse lepo in prav, Oskar zelo uživa, vendar ne sprašujte kakšen je avto. Naslonjala za glavo na zadnjih sedežih so vedno vsa odlakana in poslinjena, kljub velikokratnem čiščenju :) Okej, naj mu bo do novega leta, potem pa dobimo nov avto.
Torej, odločamo se med boxom in mrežo. Kakšne se vam zdijo prednosti in slabosti boxa in mreže?
Jaz sem bolj za box, vendar si ne predstavljam, da Oskar ne bi več mogel gledati skozi okno, saj obožuje "čekiranje" okolice med vožnjo.

Lp,
Teja


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: nezzek , petek, 07.11.2008 : 07:11:25
Jaz sem sicer za box. Z mrežo nimam izkušenj.
Murka se je prav tako vozila v pritljažniku. Zdaj imamo box, pa je čisto vredu. Fajn je tudi, da se da box vporabit kako drugače..npr. Bella je imela box za posteljico, ko smo bili na morju,...
Pa še čist avto je, tako kot sem prej povedala. Sploh je fino, ker gremo velikokrat v gozd, potem si pa lahko predstavljatekakšno bi bilo.. :-X


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: takoda , petek, 07.11.2008 : 08:24:47
Čip se vozi na zadnjih sedežih pripet na varnostni pas. Smešno je bilo, ko me je ustavil policaj (težka noga :-\) in našteval, kaj vse bi lahko, če bi hotel (pregledal dodatno opremo, veljavnost 1. pomoči itd). Pa mu jaz prijavim: A tega pa ne vidite, da imam še psa privezanega? On pa; Ja, ja , sedaj boste pa rekla da na varnostnem pasu? Naredila sem oči kot da me bo ravnokar kap in: Ja seveda, a ne veste da mora tako biti?  ;D ;D. V glavnem, kakorkoli že, pes mora biti fiksiran v avtu zaradi lastne varnosti.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: kocka , petek, 07.11.2008 : 09:43:16
Mreža je pač zaščita, da pes ne poleti v sprednji del avtomobila če se zgodi nesreča in je super. mi smo naše velike kosmatince vedno prevažali z mrežo. O čistoči avta takrat pa  :-X. Avto bo pa še vedno kot pravi svinjak, sploh je to kriza, če je avto nov :P. Se mi zdi da se prag tolerance za umazanijo malo zniža pri novem avtu ::).
In če ga dobite v blatno deževni sezoni..... Saj sami veste kako to izgleda, ko daš blatnega in mokrega psa v avto - saj ga obrišeš, pa vseeno..
Če je box tako velik/visok da lahko pes v njem sedi, bo verjetno še vedno videl ven, se mi zdi (odvisno od avta in boxa).



Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Lanabela , petek, 07.11.2008 : 16:03:04
Pri nas imamo tubo - gre ravno lepo na zadnje sedeže. Je močnejša in stabilnejša kot zgleda na prvi pogled. V large se zbašejo tri manjše samojedke, če je sila. Dve pa komot. Meni se zdi krasna - v avtomobilu ni skoraj nobene dlake, nič blata, nič poslinjenega. Ko jo odpreš, pokrov lepo  prekrije zic, da se ne umaže, ko psi skačejo noter. Samo tega ne vem, kako bi zgledalo, če bi kakšne bolj žleht nabasali noter, pa bi se zgarbali.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: frigga , petek, 07.11.2008 : 16:05:01
Lanabela, kaj pa je to - tuba?


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Lanabela , petek, 07.11.2008 : 16:59:44
poglej slikce 2 strani nazaj


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: frigga , petek, 07.11.2008 : 17:19:46
Aha, zanimivo. Sem malo poguglala ta pet tube in predvidevam, da se ga pri nas ne da dobit... Kje si ga pa ti kupila?


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Lanabela , petek, 07.11.2008 : 17:32:08
enkrat so jih imeli v Mr Petu, mogoče leto ali dve nazaj, potem jih pa nisem več videla.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: NusaInKlaj , petek, 07.11.2008 : 17:57:23
Mi uporabljamo oprsnico in pas, ampak bomo kupili še mrežo. Se je že zgodilo, da je Klaj, ko je mislil, da je že odpasan, skočil iz avta in pas se je iztrgal kar sam in tisti del, ki ga vtaknemo not v ...(kako se že reče  ???) je bil zvil v obliki črke L. Zato tudi več nisem ziher, da bi zdržal težo Klaja v morebitni prometni nesreči.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: luna83 , petek, 07.11.2008 : 22:27:16
uuu razumem vas, ki imate pse na sedežih, da imate umazan avto, zakaj ga imam potem jaz komplet umazanega čeprav prevažam Neona v boxu ? Niti centimetra ni kjer ni ene dlake.  :-X


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Miss Teja. , torek, 11.11.2008 : 16:09:15
Kako velik bi pa naj bil kovinski boks za ZP?
Lp,
Teja


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Milac , torek, 11.11.2008 : 16:58:24
tk vellik, da se potem lahko v avto pejata dve osebi pa pes.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: nezzek , torek, 11.11.2008 : 17:01:44
Če daš psa v prtljažnik potem kar zasede celega..
Mislim, da bi Oskar rabil takega kot Murka... pa zasede približno 2/3 prtljažnika (ampak je prtljažnik res velik-terenc)..


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: alexy , torek, 11.11.2008 : 17:17:34
Atlas 60 je cisto dovolj. Je pa model za na zadnje sedeze. V prtljaznik ti pride Atlas 100 car. ;)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Miss Teja. , torek, 11.11.2008 : 19:37:30
alexy voziš Zaro v boksu?
A je kakšna razlika v popolnoma kovinskem boksu in tem plastičnem?

Hvala obema za odgovore.

Lp,
Teja


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: alexy , torek, 11.11.2008 : 21:03:19
Ja, za Zaro imam Atlas 50 na zadnjih sedezih.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: lejca , petek, 21.11.2008 : 20:41:06
uuu razumem vas, ki imate pse na sedežih, da imate umazan avto, zakaj ga imam potem jaz komplet umazanega čeprav prevažam Neona v boxu ? Niti centimetra ni kjer ni ene dlake. :-X
A imaš kovinski box? Jaz imam za oba psa plastičen box. Ker je pri plastičnem boxu spodnja polovica zaprta, dlake nič ne letijo ven. Preden sem uporabljala box, sem imela v avtu poplavo dlak, sedaj pa nihče ne bi ugotovil, da se v avtu prevažata 2 psa.
Malo off topic: Če mu dlake tako frčijo ven, poiskusi furminator, meni se ful pozna v stanovanju.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: nezzek , petek, 21.11.2008 : 20:51:16
Ja jaz imam isto plastičen box..


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Lexy , petek, 21.11.2008 : 21:41:45
Kaj pa je furminator? Mi našo peljemo na zadnjih sedežih...mava podlogo, vendar razmišljava tudi o boxu. Pa ker sem brala v AMZS reviji glede boxov...mi ni čist fajn dat psa v kletko...


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: nejce , sobota, 22.11.2008 : 13:14:44
Meni pa je pri prevozu samo to pomembno, da mi pes avta ne osvinja se pravi da je lepo v pritljažniku ali pa sedi samo na enem sedežu. ne pa da vse preliže in podobno!


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: NusaInKlaj , sobota, 22.11.2008 : 13:47:53
Meni pa je pri prevozu samo to pomembno, da mi pes avta ne osvinja se pravi da je lepo v pritljažniku ali pa sedi samo na enem sedežu. ne pa da vse preliže in podobno!
Sigurno ti niso dlake in umazanija na prvem mestu.. Verjetno je varnost vseeno prioriteta ne? ???


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Lexy , sobota, 22.11.2008 : 14:31:09
Kako zgleda furminator?


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Vixen , sobota, 22.11.2008 : 15:03:40
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,23124.msg454817.html#msg454817  ;)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Lexy , nedelja, 23.11.2008 : 20:00:51
tnx vixen za razlago ;)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: metka_21 , četrtek, 25.12.2008 : 10:29:57
Čaw!
jst mem zlatega prinašalca,ki se fuul rad vozi.Če bi blo po njegovo se bi vozu noč in dan :-)Nisem imela nobenih problemov,da bi mu blo slabo al pa kej tazga.Sem pa že dostkrat slišala,da je enim psim fuul slabo med vožnjo.Kva bi lahko naredila pa ne vem...najbolje,da veterinarja vprašaš.On ti bo znal svetovati.Vem,da so enim psom deval tablete al neki tazga..ne vem točen. lp.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: ika , sreda, 18.03.2009 : 07:45:07
Pa da še jaz postavim vprašanje. Do se daj nismo imeli z nobenim psom težave glede vožnje, vsi so uživali. Do našega novega člana papillona.
Že od prvega dne je vožnja zanj stres. Imamo majhen plastičen box. Ko ga odprem gre brez problemov notri, v avtu ne cvili in je drugače miren. Ampak skoraj vsakič bruha, tudi na prazen želodec.Prvi 2 vožnji je boxu še kakal od nervoze. In pa slini se ko bernardinec. Kakor ve da je v avtu se začne penit, slina mu dobesedno lije iz gobca, da je sta podloga in on do konca vožnje premočena. Na koncu vožnje izgleda kot da je resno bolan saj mu na vsaki strani gobca visi 5 cm slina.
Drugače je med vožnjo umirjen, po vožnji si v trenutku opomore oz. kot da se ni nič zgodilo.
Kaj še lahko naredim, da vožnja zanj ne bi bila tako stresna?
Sicer je bruhanje v zadnjem mesecu manj pogosto, ampak mora biti obvezno tešč.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: zalarjeva , sreda, 18.03.2009 : 10:45:03
Po moje bi blo fino ga v avto zvabit brez boxa, s kakšno igračko priboljškom,... Potem posedita malo v avtu in ga božaš, mu prigovarjaš in se ne odpelješ. Avto naj stoji na miru, vidva gresta samo parkrat ven in notri. Tako naj bi mu avto predstavljal nek fajn zabaven, všečen prostor. Po nekem času, ko bi bil že sproščen, greš na krajšo vožnjo, ali pa samo avto prižgeš in zapreš vrata. Postopoma, vsak dan malo.
Upam, da porihtate.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: teri , sreda, 18.03.2009 : 12:08:25
Ika...... podobno težavo imamo tudi mi. Naša psička se vozi z nami, tako da sedi vzadaj na sedežu in je vedno nekdo z njo. Pa še vseeno ni nič boljše.
Tudi če greva na zelo kratko relacijo(npr. k sosedi), bo že takoj slinasta. In to ji slina dobesedno teče iz gobčka. Na daljši relaciji pa tudi bruha.

Zalarjeva.... jaz jo v avto dam, ker sama še ne more skočit notri, ampak se zelo upira. V avtu se sploh ne sprosti. Pa sem probala že vse mogoče.
Čisto sem obupana .....


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: ika , sreda, 18.03.2009 : 12:33:55
Evo teri potem imamo pa isti problem. No Athos sicer gre sam v box. In tudi sama sem opazila da je zanj vseeno manj stresno če je v boxu, se vsaj umiri, ampak slinast je pa vedno, ponavadi že preden sploh avto zalaufam, pa mu že kaplja. Čudni so ti naši kosmatinci, res...


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: dog_lover* , sobota, 21.03.2009 : 13:27:34
Heii!

Sem nova na tem forumu. imam nemško ovčarko in moram reči, da obožuje vožnjo z avtom, tudi, če naj ne bi šla z nami, kljub temu, da gre kamor se le da kar sama skoči v avto in je pripravljena iti. Med vožnjo je v pritljažniku in ves čas gleda skozi okno.  :)
LP, P


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: branka , petek, 03.04.2009 : 10:25:11
Moj pa je razen tega, da vpije in laja v avtu med vožnjo pravi cuker. Pika bi se bila pa sposobna voziti tudi do Amerike, če bi se dalo.  ;) Nihče od njiju še ni nikoli bruhal.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Shilu , petek, 03.04.2009 : 13:17:49
Capi začne po 5minutah vožnje v avtu cvilit.  ::) Kar ti zna it strašno na živce in si sploh ne predstavljam poti do LJ, če že 8km ne zdrži.  ::) Je že kdo svojega psa poskušal tega odvaditi oz. ga je in kako?


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: branka , petek, 03.04.2009 : 13:30:39
 ;D Bučko enako...  :( saj sploh ne vem, če je smešno... ::)

Shilu, tudi jaz bi rada vedela, kako ga odvadit. Če vpijem nanjga, on še bolj vpije nazaj  ;D bolj ga pustim pri miru, bolje je.  :P Pika pa tiho kot rit, pa je nismo nikoli učili.  ;)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Shilu , petek, 03.04.2009 : 14:58:46
Jaz sem tudi raje tiho, še najbolje skoz pridem.  :-X Saj včasih je smešen, ker res neke čudaške zvozke spušča ampak že gre celi družini na živce.  ;D Čisto preveč vesel in živčen je, ko sploh vidi avto in bognedaj, da gleda, ko se kdo odpelje brez njega.  ::)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: delavec@amis.net , petek, 03.04.2009 : 16:48:30
Moj prvi začne cvilit Don. Polovico poti, ker ne ve kam gre , drugo polovico, ker ugotovi in nestrpno čaka, da končno že pride do tja. Z njim cvili tudi Lisa, v najvišji možni operni ariji. Oba se rada vozita in oba cvilita vedno zaradi veselja ali neučakanosti. Najbolje, da sva čisto tiho, ker takoj ko spregovoriva so arije še močnejše. Kako leti skozi ušesa, včasih si jih zatiskam, mož jih ne more, ker vozi. No je pa za naju toliko lepše, ko končno pridemo na cilj. Sprehode večinoma podaljšamo, ker se bojimo spet ponovnih  zopernih arij  ;D.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: branka , ponedeljek, 06.04.2009 : 08:16:17
Najbolje, da sva čisto tiho, ker takoj ko spregovoriva so arije še močnejše. Kako leti skozi ušesa, včasih si jih zatiskam, mož jih ne more, ker vozi.

 ;D kot bi našo vožnjo opisovala  ;D samo da je za vas še težje, pri nas namreč cvili le Bučko.  :D
 


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: delavec@amis.net , ponedeljek, 06.04.2009 : 08:33:23
 ;D  :D.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Lexy , ponedeljek, 06.04.2009 : 13:02:04
Naša spi celo pot, razen če ne ve kam gre proba biti celo pot budna in opazuje, drugače pa če jo lulat tišči začne lajati in takrat vemo, da je treba ustaviti....zanima me kako ravnate tisti, ki peljete psa kam dlje izven SLO in vožnja traja 6 - 8 ur...kako pripravite psa na tako dolgo pot?
Ker to je kar huda in se mi zdi, da če se ustaviš na sred AC v koloni, ki je dolga km-tre in pripeka vročina? Kako takrat ohladiti psa, ter obvarovati od vročega asfalta in vročine?
"2. varianta" je vožnja ponoči...


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: branka , sreda, 08.04.2009 : 12:17:19
Na misel mi pride le klima in hladna voda.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: scottie , četrtek, 09.04.2009 : 21:18:47
Se strinjam z Branko. Seveda se ne ustaviš sredi avtoceste, ampak na počivališču in vsako počivališče ima gotovo okrog malo trave ali pa vsaj zemlje. Mi smo z našima dvema kar pogosto potujemo na dolge razdalje včasih tudi  900km , res da pozimi, pa ni bilo nobenega problema. Na enem izmed letošnjih smučarskih dopustov je bila Mely s 7meseci še mlada pa je vse skupaj dobro prestala. Vsakih nekaj ur se ustaviš, da se psi sprehodijo, pijejo (vodo dobijo tudi med vožnjo) in lulajo, med vožnjo pa spijo in se čohajo pa pot mine. Pa saj tudi nam odgovarja da malo pretegnemo noge, spijemo kavo in gremo naprej.  8) Poleti gremo pa najbrž vsi od doma v zgodnjih jutranjih urah. Pa je tudi skrbi glede vročine manj.



Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: v.i. , petek, 30.10.2009 : 16:29:27
Nevem ce je ze napisano, nisem videla, ampak, ce se pes zacne sliniti, samo kadar se pelje, to pomeni da mu je neprijetno/slabo?



Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: ika , ponedeljek, 02.11.2009 : 17:01:13
Verjetno.
Tako je pri mojemu. Obvezno mora biti tešč, ker če ima kaj v želodčku to obvezno zbruha med vožnjo. Slini se pa vedno in to ogromne količine in verjetno tudi takrat, ko ne bruha povezuje vožnjo z slabostjo (zaradi prejšnjih slabih izkušenj) in se zato slini. Naš je star zdaj že 15 mesecev, pa še vedno ne prenese vožnje, čeprav gre povsod z nami.
Edino obdobje je bilo pred dobrim mesecem, ko se je šel v tujino razstavljat in v se v 2 tednih veliko prevozil, takrat se je njegovo slinjenje za nekaj časa ustavilo. Potem se pa nekaj časa ni nikamor peljal in se je slinjenje ponovilo. Jaz sem to pač sprejela kot del njega. Če gremo na pot, je obvezno tešč pa slinček okoli vrata ter brisačo na dno boxa, da ni cel moker.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: v.i. , ponedeljek, 02.11.2009 : 17:13:21
ok, hvala za odgovor. mene ne moti če se slini, samo da vem da mu ni prijetno, da ga ne bom vozila preveliko oz. če ni nujno. razen če se sčasoma navadi...


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Vixen , ponedeljek, 02.11.2009 : 17:23:59
Moj je bruhal oz. se slinil tam nekje do 7. meseca, potem je vse skupaj prerasel.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: LooNee , ponedeljek, 02.11.2009 : 18:01:48
Naš, zdaj že pokojni škot, se je celo zivljenje slinil vedno ko je bil v avtu. Kot mladicek je scer ene 2x tudi bruhal, potem pa bruhal nikoli vec ni, se je pa vedno slinil. In to ne malo. Vedno je imel okoli vrati zavezano kar rjuho kot en slincek, ta pa je bila na cilju tako prepojena s slino, da je kar teklo od nje.
Drugace mu ni bilo nic hudega, edino to slinjenje je ostalo....



Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: v.i. , ponedeljek, 02.11.2009 : 20:36:08
ja, moj prejšnji je skočil v avto, navdušen, nikoli se ni slinil, je pa bruhal pri daljših vožnjah...zato nisem točno vedela, kaj pomeni to slinjenje. je pa res star komaj 3 mesece in pol, tako da mogoče se bo pa navadil  :)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: jfk , sreda, 21.04.2010 : 08:10:38
Pozdravljeni!

Imam francoskega bulldoga, ki z vožnjo v avtomobilu nima problemov (ob daljših vožnjah brezskrbno spi na zadnjih sedežih). Ker gremo za prvi maj na počitnice v Italijo, me zanima, ali je potrebno med vožnjo po tujini imeti psa v kletki, oz. mu onemogočit, da bi prišel na sprednje sedeže? Kot sem že omenil, s tem nimam problemov, ne bi pa rad bil oglobljen, če me ustavi policija, z neko vsoto, ki je višja od cene transportne kletke.

Hvala

Lp


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: kocka , sreda, 21.04.2010 : 10:39:38
Če spi je zelo enostavno, da ga pripneš na tisti povodec, ki se potem priklopi tja, kamor pripneš varnostni pas. Dobi se v trgovinah za male živali.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: jfk , sreda, 21.04.2010 : 13:00:43
torej mora biti pripet


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: lejca , sreda, 21.04.2010 : 15:16:14
Ja! Na sebi pa naj ima oprsnico. Povečini se jo itak kupi zraven s pasom.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: jfk , sreda, 21.04.2010 : 18:02:48
Ok, hvala


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: AngSeter , sreda, 21.04.2010 : 18:09:27
Pes mora biti zavarovan vedno in povsod. Tudi pri nas. Seveda naj bi bil razlog predvsem varnost vseh udeležencev v prometu, so pa za prekrškarje predvidene tudi lepe kazni.
Načinov za zavarovanje psa je več. Eni so bolj varni eni manj. Najboljši je po testih boks (tisti prilagojen za avto - ne žičnat), pas je pa za varnost psa in sopotnikov bolj slaba izbira, ampak vse je boljše kot nič.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Lexy , četrtek, 22.04.2010 : 06:21:25
Angseter nič ni varno za psa, enkrat je bil zelo lep članek o testih in box se pri sili teže ukrivi/zvije ipd. Karkoli boš naredila za varnost je vprašanje kaj in kako bo. Če bo silovit trk ma malo možnosti pes, da preživi in seveda mi tudi.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: miskica , četrtek, 22.04.2010 : 07:30:34
Lexy, po taki logiki bi bilo brez veze tudi, da se ljudje privezujemo, da vgrajujemo airbage itd...

Vsekakor bo neprivezan oz. nezavarovan pes pri mnogih trkih ali že pri bremzanju voznika, da bi se izognil nesreči, drugemu avtomobilu itd., zletel direktno skozi vetrobransko steklo, privezanega oz. zavarovanega psa pa bo mogoče malo pretreslo in precingalo, bo pa ostal živ.

Da ne omenjamo čisto legalističnega vidika - če imaš psa privezanega ali v kletki/zamreženem prtljažniku, ne boš plačal kazni, če pa bo pes prost v avtu, boš.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: SunnyDay , četrtek, 22.04.2010 : 14:17:59
Imam francoskega bulldoga, ki z vožnjo v avtomobilu nima problemov (ob daljših vožnjah brezskrbno spi na zadnjih sedežih). Ker gremo za prvi maj na počitnice v Italijo, me zanima, ali je potrebno med vožnjo po tujini imeti psa v kletki, oz. mu onemogočit, da bi prišel na sprednje sedeže? Kot sem že omenil, s tem nimam problemov, ne bi pa rad bil oglobljen, če me ustavi policija, z neko vsoto, ki je višja od cene transportne kletke.
V Italiji si lahko za prometni prekršek (na splošno govorim) zelo oglobljen, tako, da resno ogrozi tvoj družinski proračun. Pa tudi če ne bi bilo tako, poskrbi za njegovo in tvojo varnost.
Glede na to, da imaš majhnega psa, kupi transportni boks in ga namesti ga med prve in zadnje sedeže na tla - to naj bi bilo najbolj varno mesto v avtomobilu.

Članek o testu AMZS:
Varen prevoz psa1 (http://bit.totokoki.net/files/VarenPrevozPsa1.jpg)
Varen prevoz psa2 (http://bit.totokoki.net/files/VarenPrevozPsa2.jpg)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: AngSeter , četrtek, 22.04.2010 : 17:09:49
ČE je tako močen trk, da zvija vse po vrsti je odvisno od sreče, če preživi kdorkoli. Če je manjši trk, je pa je boks še kako boljši. Psa ne vrže v sedež ali tebi v glavo, pot zanj je krajša. Pogosto se tudi zgodi, če pes ne sedi normalno ampak se kaj obrača, da ga sleče in leti z ritjo naprej. Pas sam po sebi je predolg in tudi če se ne sleče lahko pride do armaturne plošče. Odvisno od velikosti.
Če je samo v prtljažniku, leti čez cel prtljažnik gor pa dol. V boksu, ki je ustrezne velikosti - beri dovolj majhen, je vse to zmanjšano.
Po testih je najvarnejša zadeva boks za prvimi sedeži na tleh.

V primeru nesreče in če je potrebno nudit prvo pomoč je tudi reševalcem zelo otežkočeno, če morajo najprej mimo "popadljive zbverine" v šoku ali pa da se mora pol še psa lovit po cesti, ker se je v strahu "slekel" ali celo povzroči še kakšno nesrečo. Oprsnico dol potegnit je v bistvu zelo preprosto. Večkrat vidla pri različnih psih...


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Lexy , četrtek, 22.04.2010 : 17:38:29
Po testih je najvarnejša zadeva boks za prvimi sedeži na tleh.

Ja sej to sem mislila da je med sedeži (sprednji in zadnji) najvarnejše. Se pa da danes pri teh avtomobilih kar lepo pregradit prtljažni prostor in je enako kot kletka. Nisem pa za odvezane pse. Pregrada more bit ali vsaj box. Nikakor pa ne spredaj pri nogah ali v naročju ali še kje v avtu. Naša se tako v prtljažniku vozi.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: AngSeter , četrtek, 22.04.2010 : 18:02:34
Prtljažnik je večinoma prevelik in za psa zato bolj nevaren. A ni celo tukaj bila objavljena žalostna zgodba, da se je zgodila nesreča, avto je zdrsel po hribu, če se prav spomnim. Manjši psički sta bili v boksih, večji pes pa v zagrajenem prtljažniku in žal ni preživel. Ostali štirinožni in seveda dvonožni sopotniki pa so jo mislim, da dobro odnesli.  :-\

Mi verjamete, da mi je en ves ponosem razlagal, da je med vožnjo njegov mini kuža za njegovim (voznikovim) vratom?


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: kocka , četrtek, 22.04.2010 : 20:49:28
Mi verjamete, da mi je en ves ponosem razlagal, da je med vožnjo njegov mini kuža za njegovim (voznikovim) vratom?
Ja, pa v naročju, pa s tacami na volanu, pa pri šoferjevih nogah, pa na armaturi :e :'[


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Houdini , četrtek, 22.04.2010 : 21:01:55
Jaz poznam eno grozno razvajeno in že kar precej staro pekinezer babico (ima če se ne motim cca 18 let), ki pri svoji starosti sicer ne kaže več kake velike energičnosti, razen, ko je potrebno lajat. In ena od situacij, kjer tole lajanje najbolj do izraza pride je, če jo kdo poskuša v avtu omejit na nek določen prostor. In je resnično nevarno, lastnici je enkrat pod pedal zlezla med vožnjo. Se je sicer končalo brez posledic, ampak prav lahko se bi pa zgodilo, da se ne bi.
Je bila pač večino svojega življenja pridna in so jo nekam postavili in je tam bila, sedaj pa, ko ji na stara leta še dodatno popuščajo, si pa dovoli marsikaj (kar pač še zmore) in iti nekam z njo v avtomobilu je za njeno lastnico kar podvig. Recimo med enourno vožnjo se tudi do 5x ustavita, ker kuža začne cmugljat in izsiljevat (pit, lulat, kakat, malo tace pretegnit...) in ena ura za njiju običajno postane 2 uri.
Tako, da je resnično pomembno na kaj psa navadimo.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: cof , petek, 23.04.2010 : 14:23:35
Kako velik pa naj bi bil boks za v avto? Mislim ali mora biti tako velik da pes normalno stoji, sedi ali manjši?


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: AngSeter , petek, 23.04.2010 : 14:41:23
Ni potrebe da stoji. Se pa mora obrnit v njem in normalno ležat. Tudi ni treba imet toliko prostora, da se preteguje... Nekako po občutku - bolje manjši kot prevelik.

Boks za v avto ni namenjem temu, da pes noter čepi več ur. Če je pot daljša se itak ustavimo in sprehodimo.

Ne sme se pa pozabit, da mora biti boks v avtu pritjen!


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: cof , petek, 23.04.2010 : 15:17:45
Hvala za odgovor=)
Se mi je zdelo da je približno tako z velikostjo, pa me je prejšnji teden prodajalec hotel prepričati da more pes nujno normalno stat v avtu. Prodajalci očitno žal delujejo po principu večji je boks, višja je cena.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: AngSeter , petek, 23.04.2010 : 15:21:41
Ma po moje niso vsi taki. Verjetno kar večina sploh ni taka. Oni samo povejo kar so jim rekli drugi. Velikokrat nimajo nobenih izkušenj in hočejo pač pomagat kolikor znajo. Eni napredujejo, eni pa ostanejo kjer so bili.

Sicer pa če pes stoji z sklonjeno glavo je v redu, ampak če ne more stat sploh je pa malček le premajhen.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: cof , petek, 23.04.2010 : 15:39:03
Glede na to, da ima moja psica plečno slabih 40cm, se mi zdi da bo višina boksa 50cm več kot dovolj, ker ga mislim uporabljat samo za v avto (v šolo, na morje s postanki... =)) Imam še eno večjo kovinsko kletko (visoko dobrih 65cm), ki jo večinoma uporabljam kot bivalni boks, pa se mi zdi res prevelika za avto, pa še vidno polje skozi zadnjo šipo mi ovira.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: alexy , petek, 23.04.2010 : 15:48:16
cof če ti kaj pomaga..jaz imam psico, ki ima plečno višino 54cm, box v avtu ima pa 58cm visok ;)

Je pa zanimivo, da je ful rada v boksu in ko gremo na morje (cca 5 ur vožnje), med postanki sploh noče ven iz boksa it lulat pa se malo pretegnit, ampak kar leži noter ::)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: AngSeter , petek, 23.04.2010 : 15:58:49
Ja če pa hoče čim prej na cilj!  :P
Boga pasja dušica nerazumljena  :D ;D


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: alexy , petek, 23.04.2010 : 16:09:13
Aja, zdej pa razumem ;D ;b


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: cof , petek, 23.04.2010 : 21:03:18
alexy hvala=) Sm se odločila za boks 50cm (take malo trikotne oblike) in se mi zdi zelo ok, moji Cofi je bil pa tudi zelo všeč, ko ga je testirala na poti iz trgivine domov, ker je v njem dobila eno veliko bikovko =)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Samoyed lover , sreda, 23.06.2010 : 10:35:24
Bom povedala še svoje izkušnje .

Ko smo šli po našo psičko k vzrediteljem smo se do tja vozili dve uri (Šmarje pri Jelšah), šli smo po psičko. Vzrediteljica nam je dala brisačko, tako, da je bilo za Nalo malce lažje, ker je poznala ta vonj. Vozili smo se dve uri. Jaz sem sedela z njo in je bila pridna kot miška. Ležala je v košarici z njeno roza brsačo.  Nato smo jo morali voziti še na cepljenja, preglede itd. vozili smo jo na izlete, jo navajali in nikdar ni bilo problemov. Predvsem zaradi tega, ker se je že od malega navadila na avto in zdaj je neverjetno happy če se lahko kam pelje ;D Predvsem gre za to, da je psa potrebno že od malega navajati in ga voziti na izlete, da bo pes pogruntal, da avto ni nekaj slabega, zato ga tudi peljemo kam, ne pa da bi ga vozili samo k vetu, ker takrat bo res povezal avto z nečim negativnim.

lp


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Samoyed lover , sreda, 23.06.2010 : 10:36:46
Aja drugače pa če se pelješ kam bolj daleč pa je prav, da imaš boks ali kletko za psa, ker ga v primeru nesreče obvaruje. Tudi varnostni pas mi uporabljamo. Dobili smo ga v Zooticu.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Lexy , sobota, 03.07.2010 : 17:28:28
Tukaj si lahko nekaj preberete o varnosti in sami presodite, kaj je res najbolje. V primeru najhujšega ni nujno, da tudi ljudje preživimo, kaj šele domača žival. Bodite vselej realni. Preberite si več v spodnjem linku:

http://www.motorevija.si/l3.asp?L1_ID=33&L2_ID=699


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: takoda , sobota, 03.07.2010 : 17:50:19
Ja sranje no, potem ni nič varno, razen kletke za prednjimi sedeži? Pa še tu bi se jaz vprašala, kakšne poškodbe bi pes vseeno dobil? Moj je privezan z varnostnim pasom...


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Yo , sobota, 03.07.2010 : 18:04:48
Jaz se, če je le možno, poslužujem varno nameščenega/pripetega, seveda obvezno avio boksa.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: nixi , sreda, 02.02.2011 : 14:37:48
Čarli veselo not skoči. Vse je ok, ko pospešujemo, takoj, ko začnemo zmanjševati hitrost, pa cvili, da je joj. Verjetno v pričakovanju...


Naslov: Zakoni glede prevoza v avtu
Poslano od: bidi , sobota, 23.06.2012 : 09:40:58
Zanima me kako je z zakoni - pod kakšnimi pogoji je dovoljeno psa voziti v avtu ne da bi se naši "modri" prijatelji pritoževali in nam pisali položnice? Je potrebno imeti kakšno mrežo ali je dovolj da je pes toliko "pritrjen" da se ne more prestrašit in napast voznika (kot se ga npr pripne na zadnjem sedežu z zaponko za pas na ovratnico).


Jaz imam v mojem AX odstranjene zadnje sedeže in imam zadaj velik raven tovorni prostor. Čez ta prostor sem dal ponjavo, tako da ni problema s čiščenjem, hkrati pa ima moj kuža dober oprijem in lahko med vožnjo mirno leži ali sedi in gleda skozi zadnje okno.

Zaradi varnosti njega in voznika sem uporabil 30cm verigo in jo privijačil na vijak zanke za zaklepanje prtljažnika, na drugo stran pa dal karabin. Na ta način ga lepo pripnem za ovratnico in zavarujem, da med vožnjo ne ogroža sebe ali voznika.

Glede vožnje je čisto navdušen in uživa vedno, ko greva na izlet, ker sedaj lahko gleda voznike zadaj za nama skozi zadnje okno. :D


Naslov: Re: Zakoni glede prevoza v avtu
Poslano od: AngSeter , sobota, 23.06.2012 : 09:53:42
In kaj bo, ko boš moral zabremzat, ker se bo kaj takega zgodilo na cesti ali ob njej?

KAr se tiče kazni verjetno zadostuješ zakonom za pasjo varnost ob morebitni nesreči pa žal nisi naredil nič  :-\


Naslov: Re: Zakoni glede prevoza v avtu
Poslano od: aska2005 , sobota, 23.06.2012 : 09:54:16
Pes mora biti ali v boskuali prtlažnem delu, ki mora biti pregrajen z mrežo (boljša je železna oz aluminijasta pregrada). Če se prevaža pa na zadnjih sedežih mora biti privezan z varnostnim pasom (kupi se v vsaki vsaj bolje založeni trgovini za živali).   



Naslov: Re: Zakoni glede prevoza v avtu
Poslano od: bidi , sobota, 23.06.2012 : 10:12:18
In kaj bo, ko boš moral zabremzat, ker se bo kaj takega zgodilo na cesti ali ob njej?

Bolj malo, ker je veriga samo toliko dolga da lahko gleda skozi okno in je ves čas skoraj napeta, ga bremzanje ponavadi spravi le do tega, da se uleže (kar sicer večino časa vožnje že tako ali tako počne). Če bi mu v skrajnem primeru popustil oprijem in mu rit obrne proti sedežem, je pa dovolj prostora da sploh ne bi priletel v njih.

Meni to izgleda v praksi bolje, kot da bi se neprivezan prevrnil ali z glavo priletel v železno rešetko, vedno, ko malo bolj pritisnem na zavoro.


Naslov: Re: Zakoni glede prevoza v avtu
Poslano od: AngSeter , sobota, 23.06.2012 : 12:02:56
Tvoj se lepo obesi... :-X Za varnost tvojega psa v izjemni h okoliščinah ni poskrbljeno.

Ne govorim o normalnem bremzanju, govorim o bremzanju ali celo trku pri nesreči.

Zakaj si pa ne prebereš že obstoječe teme?


Naslov: Re: Zakoni glede prevoza v avtu
Poslano od: mamaF , sobota, 23.06.2012 : 12:15:35
Pes mora biti ali v boskuali prtlažnem delu, ki mora biti pregrajen z mrežo (boljša je železna oz aluminijasta pregrada). Če se prevaža pa na zadnjih sedežih mora biti privezan z varnostnim pasom (kupi se v vsaki vsaj bolje založeni trgovini za živali).   


Tako, kot je Aska zapisala. Poleg tega pa pripenjanje psa v avtu na ovratnico ni niti najmanj priporočljivo, ker je zelo nevarno :-\ Če že je pes pripet z varnostnim pasom na zadnje sedeže, naj bo ta priper na dorbo oprsnico, da zmanjšaš možnost zadavljenja. Takole. (http://klinikaloka.com/trgovina/izdelki-za-pse/ovratnice-povodci-oprsnice-za-pse/varnostni-pasovi/oprsnica-in-varnostni-pas-za-pse-2v1-camon.html)
Najbolj varni pa so seveda transportni boksi (ne žičnate kletke).

Primer zadavljenja se je lani na žalost zgodil tudi v naši vasi in to v parkiranem avtomobilu - v desetih minutah, če verjameš ali ne. Lastnik psa je je svojega dobermana, ki je bil v prtjlažniku pripet vrvjo na ovratnico, psa pripeljal v varstvo k dekletu in medtem, ko je v njeno hišo prenašal potrebščine za psa, je pes čakal v avtu ... čez deset minut sta prišla po njega in ga našla visečega iz prtljažnika čez zadnje sedeže, okoli vratu se mu je zadrgnila vrv za pripenjanje v prtljažnik in tudi takojšnje oživljanje ni pomagalo :'( Pa je bil pes zelo vajen vožnje in čakanja v avtu, tokrat je bil očitno tako vzmenirjen, ko je slišal svojo "varuško", da je hotel na vsak način priti do nje. Žal usodno zanj :'(


Naslov: Re: Zakoni glede prevoza v avtu
Poslano od: aska2005 , sobota, 23.06.2012 : 12:18:28
Zakaj si pa ne prebereš že obstoječe teme?
Ker najlažje je odpreti novo temo in nič brskati med že odprtimi temami ;) :( Sem tole že hotela mojem prejšnjem postu napisati, a sem se zadržala. Za varnost tega psa je res "odlično" poskrbljeno :( Priznam, da tudi jaz delala napake, a sedaj oba psa se vozita v boksih, kar je najbolje za njuno varnost! Seveda boksa sta primerno velika psoma, ne prevelika in ne premala. Ja res pa tako zasedeta mi tako prtljažnik kot 3/4 na zadnjih sedežih. A vse za varnsot psov!


Naslov: Re: Zakoni glede prevoza v avtu
Poslano od: aska2005 , sobota, 23.06.2012 : 12:21:29
Poleg tega pa pripenjanje psa v avtu na ovratnico ni niti najmanj priporočljivo, ker je zelo nevarno :
Absolutno nikakor ne na ovratnico, to je zelo nevarno za psa. Potrebno ga je za oprsnico pripeti. Drugače se lahko žalostno konča. Nikoli ne vemo kaj nas čaka. Mislim pa, da če imamo res radi svoje pse, bomo zanje in njihovo varnost najbolje poskrbeli.


Naslov: Re: Zakoni glede prevoza v avtu
Poslano od: mamaF , sobota, 23.06.2012 : 12:32:58
Še članek (http://www.varna-pot.si/index.php?k=10&n=1071) na to temo. Itak pa bo verjetno Jana tole premaknila k že obstoječi temi.


Naslov: Re: Zakoni glede prevoza v avtu
Poslano od: aska2005 , sobota, 23.06.2012 : 13:10:24
Ja mamaF, ko bo tole opazila Jana, bo ziher premaknila v pravo temo že odprto.  res ne vem, da vsak,, ki na novo pride,  se ne potrudi toliko,da bi že med odprtimi izvedel vse kar ga zanima, če pa kaj še ne, pa tam vpraša! Res ne potrebje se toliko tem o eni in isti stvari!


Naslov: Re: Zakoni glede prevoza v avtu
Poslano od: moksa , sobota, 23.06.2012 : 13:24:31
Jaz sem svojo Moro nekaj let prevažala na zadnjem sedežu, nosila je ojačano oprsnico in bila je pripeta. Vse dokler nisem pri hitrosti cca 30-35 kmh sunkovito zabremzala in je zletela na tla. Pred tem je tudi nekajkrat stopila na zatič varnostnega pasu in se odpela...Kar se mene tiče, je daleč najbolj varna zadeva crash-tested kletka, vsekakor pa ne žičnata. Vse ostalo je lari fari, pa četudi me na mejah zezajo, da kaj za enega psa imam, s tako ojačano gajbo ::) :P


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: aska2005 , sobota, 23.06.2012 : 23:43:09
Tudi Asko sem prevažala en čas neprivezano, potem z varnostnim pasom (takrat bila seveda na opsrnici). Sedaj pa že dolgo časa v boksu. Sparkija pa sam na začetku bil na zadnjih sedežih neprivezan (2 vožnji), a potem zelohitro po posvojitvi šla mu kupiti boks (Guliver).

(http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/24143_1428884201083_5646704_n.jpg)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: AngSeter , nedelja, 24.06.2012 : 09:29:10
Iz oprsnice se tudi lahko slečejo, plus, da bi bilo sploh varno, bi morali biti zelo na kratko pritrjeni, kar pa ni izvedljivo pri živali. Boks je najbolj varna zadeva za vse udeležence v prometu - seveda PRITRJEN boks ;)

Kakorkoli je pa super, da je prišel na forum in se zanimal za varnost v prometu. Pohvalno! :)


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Ewa , sobota, 13.10.2012 : 12:44:32
Kako pa rešujete transport psa v manjšem avtu? Jaz imam Yarisa in ni šanse, da kakšno kletko spravim v prtljažnik, brez kletke je pa ravno dovolj prostora za psa. Mreže sem gledala, pa za tak majhen avto ni nič uporabnega.  :-\ Do zdaj sem imela pleteno mrežo, samo zato, da nisem bila v prekršku in da v parkiranem avtu psica ni lezla naprej, pa mi je voda v avto tekla, ker je bilo nekak provizorično pripeto.  :*[


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: banAncy , četrtek, 19.02.2015 : 10:10:06
Vidim da je tema ze stara, ampak nisem nasla bolj primerne. Zanima me kateri boks mi priporocate za v avto, ubistvu kateri je najbolj varen ce pride do prometne nesrece. Jaz sem gledala aluminjastega od TecTake. Gledala sem tudi atlasove, samo se mi zdi da bi v ta prvi boks lazje skocil. Kaj vi mislite in izkusnje. Do zdaj sem ga vozila na zadnjih sedezih, seveda je imel varnostni pas, zdaj ko pa imam vecji avto bi pa imel prostor v partljaznjiku.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Binas , petek, 24.06.2016 : 08:00:35
Obujam temo! Zanima me, če ima kdo težavo s prevažanjem psa v boksu (atlas car) glede premajhne zračnosti in prešvoh učinka klime?
Vozim Micro, s podrtimi sedeži in leseno izravnavo za prtljažni del, da boks lepo sede. Pod stropom je nekaj cm in ob strani 10cm fore proti zgornjemu delo boksa. Tuhtam da bi ob teh vročih dneh obrnila boks z mrežo proti prednjemu delo avta, ko sonce še sije bilo prevroče oz. imam ta občutek, da se prav nič dosti ne ohladi podn boksa ,kjer pes leži.  Senčnike imam nastranskih oknih in prtljažniku, ampak kar ni zadosi očitno. Ob večeru, ko sonce dol pade že gre. Ko pa sveti v avtu pa ta klima ne doseže špranje boksa. hmmm Ima še kdo tak problem?


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Nanook , petek, 24.06.2016 : 08:56:14
Stara Fiesta brez klime je znosna, če grem zelo zgodaj ali pozno zvečer. Novejša Fiesta s klimo pa kar v redu ohladi, s tem da je boks v prtljažniku. Ne bi pa nikakor šla poleti na daljšo turo s psom tam zadaj, razen če bi se vozili samo zelo zgodaj zjutaj, pozno zvečer in ponoči. Čez dan pa ni šans.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Nanook , petek, 24.06.2016 : 08:56:31
Aja, je pa Atlas 80.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Binas , petek, 24.06.2016 : 10:31:30
Aham. Slabost teh majhnih bub... Ravno danes imava pot in kreneva nekaj pred 18h. Tako, da bom boks obrnela proti sprednjim sedežem. Potem pa me čaka polnjenje klime in čiščenje ventilacijskih šob za maksimalen učinek.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Žužka , petek, 24.06.2016 : 15:09:13
Jaz imam podobne bokse v prtljažniku in ni problemov. Je pa res karavan, če ima to kaj veze, mogoče tudi moč klime? Namreč na morje se lahko vozimo v največji vročini. Imam pa po navadi oblečen pulover in klimo na -10. :D
Faza ohlajanja, ko stoji na soncu, je pa res malo daljša.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Binas , sobota, 25.06.2016 : 10:19:07
Včerajšnji preizkus okoli 18 ure, ko še fajn sveti sonce. Boksa nisem nič obračala, sem ga pa potisnila bolj naprej, da je dlje od prtljažnih vrat. Klime sicer ne morem nastavljat na temperaturo-zgolj obrnem na hladno pihanje in pritisnem gumbek, usmerim šobe in to je vsa umetnost. Avto je model 2005, osnovna verzija micke. Sebi sem dala gor jopico, superge, nogavice. Jakost sem dala najprej na polno, potem pa na 2 in je bil boks bistveno hladnej.  :)

Po potrebi bo pa še kdaj hladilni jopič dobila gor.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: tenor , torek, 08.01.2019 : 10:46:23
Živjo,

rahlo stara tema, ampak raje to kot da odpiram novo.

Vem, da je bilo dosti govora o tem kakšne boxe za v avto. Ampak pri meni je situacija sledeča. Prtljažni prostor avtomobila mi ne omogoča vgradnje boxa, oz. je box, ki sem ga našel na spodnji meji velikosti za bodočega psa.
Torej bi bilo enako, če bi psa prevažal v prtljažniku brez boksa, seveda s pregrado med prtljažnikom in zadnjimi sedeži.

Je glede tega kakšen pomislek? Varnostni? Kaj pa pravi zakon glede prevoza? More biti žival nujno v boksu/privezana, ali je zadosti, da je prostor med psom in voznikom zavarovan, da se v primeru trka ne srečata?

Lp, m


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: Binas , torek, 08.01.2019 : 14:57:07
Če imaš namen avto zvozit do konca naslednjih 10+ let-zašvasaš ali daš nekomu nardit t.i. "dog tailgate". Pa imaš psa na varnem in zračnem. Meni se zdi važna pregrada pred prtljažnimi vrati, da imaš lahko stežaj odprta prtlažnik, pes pa je na varnem (tudi s ključavnico) na tekmah, piknikih, ko skočiš v trgovino po sprehodu ti pride prav in jasno pri trku itd.

Lahko daš tudi po meri naredit box in je tak kot si izmisliš-naj ti dajo predračun, da ne bi bilo šoka potem.

Pregrada za zadnjimi sedeži mora biti kvalitetna, da se ne bo vdala "izstrelku" v podobi psa med trkom. Od withcar so mi dobre (in tudi drage), morda se tudi v trgovinah za živali našlo kaj podobnega, tiste na vakuum niso dobre, pa tiste kjer se ob strani pes smukne naprej.


Naslov: Re: vožnja z avtom
Poslano od: tenor , četrtek, 10.01.2019 : 14:13:47
Hvala za odgovor.

Sem našel take mreže, ki so narejene za vsak tip avtomobila, tako da se mu do potankosti prilegajo. Ker je še kar nekaj časa dokler kužka ne dobim, bom stvari še malo pregledal, kaj se mi najbolj splača. In ja, avto je nov (2 leti), tako da upam da bo vsaj še naslednjih 10 let delal bp :) torej si bom kar omislil pregrado.

Je pa seveda "problem" pri tem, ker če bo hotel nekdo drugi peljati mojega psa, ga ne bo mogel ker ne bo imel boksa. Ampak se bom s to problematiko potem ubadal. Najverjetneje ko pride nov avto k hiši (nekaj večjega), kupim še nov boks.

lp, m