mojpes.net

o psih => o psih - razno => Sporočilo, začeto od: Lexy , sreda, 22.10.2008 : 12:26:10



Naslov: Pasje igrišče
Poslano od: Lexy , sreda, 22.10.2008 : 12:26:10
 A bi se dalo narediti kako pasje igrišče, tako kot je to v tujini? Ker v Tivoliju strašno pogrešamo to, v "tivolskem klancu" bi se dalo narediti ograjo in bi bilo pasje igrišče?
Sem že razmišljala, da bi pismo naslovila g. Jankoviču...sam ne vem koliko bi me uslišal  :-\


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Kalsang , sreda, 22.10.2008 : 12:34:24
Piši, a boš ugotovila. Župan je bil vsaj včasih zelo dovzeten za različne predloge.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: miskica , sreda, 22.10.2008 : 12:35:00
Če bi idejo izdelali, kako bi naj zgledalo konkretno - kje, kako veliko, s čem ograjeno,.... - in tudi stroškovno opredelili, koliko bi koštalo, bi verjetno bila pozitivno sprejeta.
Še bolj učinkovito pa bi bilo, če bi to speljali preko četrtne skupnosti Center. Od tam je po mojem veliko število sprehajalcev v Tivoliju. Če bi četrtna skupnost tak predlog povzela za svojega, bi bila zadeva najhitreje uresničena, saj ima tudi četrtna skupnost določena sredstva na voljo.
To je pač bolj "minoren" projekt/problem, zato it direktno k glavi mogoče ne bo prineslo uresničitve ali pa bo to trajalo. Če bi pa to hotela prevzeti četrtna skupnost, bi bilo po mojem hitrejše.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: kocka , sreda, 22.10.2008 : 12:38:23
Kar napiši, mogoče pa rata. To bi bilo res zakon...
Ko je bil še v najboljšem sosedu, sem mu enkrat glede enega otroškega igrišča pisala kar direkt na mail (nisem vedela kdo je pristojen pri njih za to) in je bilo v parih dneh vse poštimano, ženske zadolžene za tisto stvar pa čist preč, ker je baje vse dal v postroj, kako slabo da skrbijo za urejenost igrišč v njihovih centrih.
Mogoče se ga še kaj drži od takrat, res pa je, da gre v tvojem primeru za finančni zalogaj in nekaj prostorske ureditve, kar pri meni pač ni bil primer... Je že miskica spodaj razložila.
Šlo je za manjše (finančno) zadeve pač.
Moje načelo pri takih prošnjah je - več kot ne mi itak ne more rečt in kar upalim...


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Jana , sreda, 22.10.2008 : 12:39:23
Menim, da ni nobenih zadrzkov za kaksno tako pasje igrisce v Ljubljani (ali v Celju, Mariboru ...). Evropskega denarja je vsepovsod toliko, da ga ne moremo porabit in gre nazaj v Bruselj, pa ni hudic, da se v kaksnem razpisu ne bi nasel nacin, da se tak projekt izvede. Zal jih na KZS to ocitno ne briga, morda bo pa res brigalo Jankovica :). Bolj je najbrz problem zemlja in interes.
Na obcinah imajo ljudi, ki se ukvarjajo samo z evropskimi razpisi in znajo najt pravega, v katerega bi stlacili taksen park.

Vsekakor pa je treba pri takem igriscu misliti na moment varovanja. Glede na stanje otroskih igrisc v Sloveniji lahko z gotovostjo recem, da bo pasje igrisce brez ustreznega varovanja v razsulu, se preden bo narejeno.
Zal ne samo zaradi huliganov, temvec zaradi nas samih. Nismo vsi lastniki psov taki, ki pobiramo svinjarijo za seboj, ki pazimo na "skupno" ali tujo lastnino in podobno. Pa tudi nivo osvescenosti lastnikov o vzgoji lastnega psa je v Sloveniji na precej nizki ravni, kar se deloma vidi tudi po izjavah vas samih, kako po mestih (in vaseh) srecujete neprivezane "napadalne" in tecne pse. V takem parku bo vsak, ki bo vstopil vanj, ŠEF. In lahko se vam zgodi, da boste brez ustreznega nacrta, kako bo potekalo "zivljenje" v njem, hitro ostali brez njega in ga prepustili "mocnejsim".


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: kocka , sreda, 22.10.2008 : 12:41:51
Eh malo čudno se bere moj zgornji post :-\...Miskica je razložila kakšen način urejanja te prošnje bi bil najboljši, sem mislila povedat.
Miskica nima nobene veze z mojim primerom, da ne bo pomote.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Lanabela , sreda, 22.10.2008 : 12:49:18
Meni na tem konkretnem mestu ne bi bilo všeč gledati ograjo. Poleg tega so manjši ograjeni prostori v katerih se nabaše pse iz vseh koncev silno nevarni zaradi pretepov. Veliko bolje bi bilo določiti območja, kjer so psi lahko spuščeni. Brez ograj. Itak morajo imeti narejen odpoklic, pa še kaj drugega zraven, če jih hočeš spustiti v ograjen prostor.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: miskica , sreda, 22.10.2008 : 12:59:46
Lanabela, to pri naši zakonodaji pa ne bi šlo. Psi morajo biti na vrvici.
Kolikor sem poučena, se ljubljanski mestni redarji ravno izobražujejo, saj imajo zdaj pooblastila tudi za izdajanje glob lastnikom neprivezanih psov. In v pripravi je tudi mestni odlok, ki bo za LJ predpisal višino glob. Kolikor mi pravijo, so predvidene globe hudičevo zasoljene (tako so mi rekli, konkretnih številk mi niso povedali).


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Lanabela , sreda, 22.10.2008 : 13:13:02
Ja. Ker se pustimo. Če bi določili območja kjer je dovoljeno pse spuščati, bi pa tam ne kasirali, a ne. Zakon je kakršen je, kar ne pomeni, da se ga ne da spremeniti. Ampak dokler bodo lastniki psov vsi po vrsti za to, da morajo biti vsi psi (razen njihovega seveda) privezani, toliko časa s tem ne bo nič.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Lexy , sreda, 22.10.2008 : 13:31:30
Hmmmm...saj vem, da je to zelo kompleksna zadeva, vendar bi nam morali zagotoviti prostor kjer naj bi bilo pasjim lastnikom omogočeno v urbanem naselju igranje z drugimi kužki, res ne vem...treba bi bilo razmisliti koliko sredstev bi bilo potrebnih, da se projekt idealizira...
Potem, dejansko ne bi ovirali nikogar ;) res pa je da so nujni tudi ukrepi znotraj pasjega igrišča...


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: AN[ch]Y , sreda, 22.10.2008 : 19:25:32
Jaz sem danes zvedela na sprehodu psa, da bodo dejansko postavili pasji park pri žalah ob šmartinki - tam kjer so bili včasih vrtički, zdaj pa je "park". Upam, da to niso le govorice, saj živim zelo blizu:) Čeprav se psi lahko po tistem "parku" mirno sprehajajo, pa upam, da bo zaradi pasjega parka kaj več psov!

lp


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Lexy , četrtek, 23.10.2008 : 06:13:11
Juhu, do tja nimam daleč :) to bi blo super, saj tudi to Tivolija imam enako ;)


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: deteljica , četrtek, 23.10.2008 : 07:07:10
Sem proti pasjim parkom,ker so eno samo sranje. Predvsem č eso po evropsem modelu to ene male ogradice v velikosti večjeg avrta, ne pa re večji predel v parku ali gozdu.
Obenem podpiram predlog za območja,kjer bi bili psi lahko spuščeni.
Za eno in drugo, pa bi koristilo dolgoročno tudi licenca, brez katere pes ne bi mel teh ugodnosti- pa ne BBH ampak nekakšen preiskus značaja in odpoklica.
Stane pa vse skupaj ne dosti- samo ograja in koši za drekce kot minimum ( običajno dober meter visoka). Boljše ograde imajo tudi osvetlitev  in klopce.
Kot vzdrževanje pa košnja- kar j eitak v vsakem primeru in peskanje preveč potacanih območij- vhodi, ob ograji in kjer se pač izkaže za potrebno.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: takoda , četrtek, 23.10.2008 : 07:13:34
Jaz sem tak predlog že pred časom podala upavo arboretuma Volčji potok, pa niso bili navdušeni. Tam sem namreč vedno srečala veliko psov, nekateri so tudi spuščeni, prostor je, vse je... Seveda bi moral vsak vodnik plačati simbolično ceno, pospraviti za svojim psom itd. Ja, bilo bi fino, sploh za pse, katerih ne moremo spuščati na travnikih.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Lexy , četrtek, 23.10.2008 : 09:07:56
V arboretumu jaz svoje še nisem mela spuščene, prav zaradi rac in veveric, ker se kar zakadi v te boge živalce :(, simbolična taksa je lahko 1€, ne pa nekaj ful....

Deteljica kak 3 mesečni kuža še ne zna čisto odpoklica jaz sem mislila da bi bilo dostopno vsem, ki vključijo pse v igro in ne da se teror nek zganja nad tem...kdo kaj zna in koliko, namreč vsak lastnik pozna značaj svojega psa, vendar še nisem srečala primera na Tivolskem klancu (tam se mi zbiramo skoraj vsak dan), da psi ne bi ubogali ali pa da bi prihajali do kakih hujših ukrepov...tam smo fajna družba in pogrešamo take stvari...saj se človek mora nprestano se umikati tekačem, ki so vse številnejši, nordijcem vsem ostalim športnikom...pač imamo željo se umakniti za ogrado, da ne bi ovirali nikogar, dostkrat smo se pošalili na račun, da si bomo sred travnika naredili pasjega jurčka katerim pasjim lastnikom bi ponudili nekaj za pit in kužkom...zakaj se ne bi razvili, saj odpoklic lahko kadarkoli še tako šolanemu psu odpove ;) jaz mislim, da psi potrebujejo enako kot šolanje tudi socializacijo in tega prostora ni nikjer v Ljubljani, zato si želimo tak prostor imeti.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: deteljica , četrtek, 23.10.2008 : 10:05:16
timesečnega psa z največjo lahko odpokličeš, oz dobiš k sebi, pa tudi ujameš ga še lahko. Težave nastopijo kasneje.
In če so vsi tako zlati, ki jih spuščate na klancu v Tivoliju (jaz tudi , če sem kdaj tam), res ne vem zakaj rabite ograjo zaradi tekačev in ostalih športnikov- saj ti tečejo po potkah, psi pa po travniku. In če bi kateri hotel čez potko al pa za tekačem,ga pač odpokličete.
Se pravi,da bi zadoščala tabla,da se tam pse lahko spušča, da ne bodo policaji za vami letali.

Mojega  problemov (in mnogih ostalih) npr ograja ne bi prav nič rešila. Jaz si želim prostor, kjer lahko sprehajam spuščene  pse- NE da bi ostali cucki za njimi letali. In to bi lahko zagotavljala samo večja označena območja za sprehode.

Drugače pa je šola Gali nekoč dajala v najem ograjeno vadišče tudi za igrice.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Lexy , četrtek, 23.10.2008 : 11:30:34
Ne niti tabla ne zadošča, ker so nekateri psi, ki si vzamejo zgornji in spodnji travnik za teren igre, in se je že zgodilo, da je marsikateremu tekaču nehote presekal pot, in tekač bi skoraj padel...
jaz svoje ne morem imeti niti približno spuščene, če grem po poti do Rožnika in ji še ne zaupam toliko, da bi bila lahko spuščena....dokler se mi zaganja za vsako veverico, konjem ipd...je sploh ne odvežem....razen na tivolskem klancu, ko ve da se tam igra...drugače je skoz privezana, ne glede na kaj.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Lanabela , četrtek, 23.10.2008 : 12:43:19
Ja navsezadnje bi tudi tekači lahko malo pogledali pod noge. Psi pa kam tečejo. Ne vem res v čem je problem - imam spuščene pse kjer je veliko tekačev in kolesarjev (pa ne mogoče v tivoliju) in ni niti najmanjših problemov. Včasih sicer malo merijo moči, kdo se bo komu izognil (če se - za 20cm mogoče - umakne tekač ali kolesar psice slavijo majčkeno zmagico, če se ne umakne, se umaknejo one.
Kakšne so nevarnosti majhnih ograjenih vrtičkov je bilo že napisano - naj dodam še, da v take vrtičke mladičev ni za voditi zaradi možnosti okužb) Da pa bi ogradili velike dele parka za pse si pa lahko samo nasanjate. Celo če bi bili ograjeni, bi še vedno srečevali tekače - si lahko predstavljate halo, če bi jim zaprli en delček njihovih rednih poti -. Še vedno bi noter hodile veverice in verjetno tudi mačke. In še vedno ne bi mogli spuščati psov ki ne ubogajo.



Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Lexy , četrtek, 23.10.2008 : 13:59:40
Saj pravim ogromno je plusov in minusov kot pri vsaki stvari, samo res ne vem v tivoliju je vsaj skupinskih tekačev, ki tečejo mimo 30 tekačev/5 minut (v skupini) + posamezniki...saj pravim, ideja morda sama ni slaba, vendar je potrebno predložiti kompleten projekt, da bo za vse ok in ne samo za posameznika...saj jaz z Nayo nimam problemov pri odpoklicu, ker delave glih za BBH ampak odpove, ko vidi kako mačko, konja, veverico. In zato jo po poti ko hodim ne spuščam z povelja poleg in obvezno na vrvici...in tukaj še fajn trenirava, da se mi ne zaganja v te živalce.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Lanabela , četrtek, 23.10.2008 : 14:24:57
Tisti travnik bi bilo tudi sicer greh ograditi. Včasih so se tam sankali otroci, če je zima dala. Tudi sicer mi gredo nepotrebne ograje na jetra. V naravi mi jih je nekako zoprno gledat.
Kar se pa arboretuma tiče, je pa ograda za pse več kot nepotrebna. V samem arboretumu nima kaj iskati, zunaj arboretuma so pa kilometri in kilometri gozdnih in travniških poti.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Lexy , četrtek, 23.10.2008 : 14:43:56
No sej ne bi bila potrebna, to je res kar se sankanja tiče, sej arboretum je že sam po sebi ograjen...okoli je pa dost polj tudi to je res...


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Jana , četrtek, 23.10.2008 : 14:57:02
Hm ..., mi je strasansko hecno, kako bi eni radi imeli malo ograjen park, pa malo neograjenega, vendar "organiziranega" ...
Po moje v danih casih in danih huliganskih razmerah ni kaj veliko manevrskega prostora za ograjene, nadzorovane in dovolj velike punkte. Urejeni in ograjeni bi bili po moje zelo kratek cas, potem pa bi se v taki forumski temi pogovarjali le se to, kako za zivo glavo na tak plac ne boste vec peljali svojega psa.

Po drugi strani me pa res zanima, zakaj je tako malo udelezbe takrat, ko organiziramo "divjanje" na ograjenih poligonih?
Tezko verjamem, da nikoli ni casa in da je tako Ljubljana kot Celje predalec.
Projekcija na prazen oz. z "napacnimi" cloveskimi in pasjimi udelezenci napolnjen park mi je direkt pred nosom.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: skogkatt , četrtek, 23.10.2008 : 20:55:26
...Po drugi strani me pa res zanima, zakaj je tako malo udelezbe takrat, ko organiziramo "divjanje" na ograjenih poligonih?...
To se tudi jaz vedno sprašujem, ko s(m)o vedno samo eni in isti ;D

In čeprav bi mi bila ideja všeč in bi jo podpirala, ne vem kako pogosto bi obiskala takšen plac, če bi ga imela v svojem kraju. Sem pa nekje brala komentar slovenske turistke o pasjem placu v mislim da new yorku: (pre-)majhen, prepoln in smrdljiv. Pa mislim, da imamo v Sloveniji res srečo kar se možnosti pasjih sprehodov tiče, pa četudi na povodcu ;)


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: liza-asta , četrtek, 23.10.2008 : 22:13:33
O ideji "pasje igrišče" tudi jst že nekaj časa razmišljam. Saj v urbanih središčih tega res nimamo. Psi morajo biti na povodcih. Ker pa imajo nekateri psi vse preveč energije in se res zletajo samo, če so spuščeni. Jst že imam to težavo, zato jo vsak dan vozim na ogromen travnik, da se zleta. Sem že razmišljala o tem, da bi ga kupila in ogradila. Pa povabila vse pasje prijatelje s katerimi se razume  ;) :P
Otroci imajo svoja igrišča....zakaj pa jih ne bi imeli še psi  ;) ::)


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: takoda , petek, 24.10.2008 : 06:57:25
Citat
V samem arboretumu nima kaj iskati, zunaj arboretuma so pa kilometri in kilometri gozdnih in travniških poti.
Zakaj ne? Recimo v predelu, kjer je trenutno neurejeno in ni nasajeno drevje? Meni tisti kilometri in kilometri gozdnih poti eno figo pomagajo če ne morem imeti Čipa spuščenega. Ograja arboretuma je pa tako diht, da se da komot ven priti. Ali notri.
Se strinjam za obisk organiziranega izpusta. Če bi jih prišlo pol od vseh, ki so navijali zanj....


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: deteljica , petek, 24.10.2008 : 07:39:14
Glede arboretuma- mi zahajamo tja kar pogosto in izven glavnih prireditev, ko je silna gužva  imamo pse večinoma spuščene, pa še nikoli ni bilo problema.
Vedemo se pa kot vedno- naši psi ne hodijo drugim težit (ne ljudem,ne živalim).
Če kaže da bomo morali skozi skupino ljudi, ali da race mal pisano gledajo (š epreden se res vznemirijo), pse privežemo in naredimo mal "limonce".
V času prireditev ali sploh ne gremo v park ( če je res gneča) ali pa imamo pse privezane v samem parku (vsaj po ne gozdnem delu) in gremo predhodno  na sprehod zunaj parka z odvezanimi.

Za pse zletat se mi zdi najbolje,da se jih navadi na freesby  in žogice. Če se sprehajaš pretežno na fleksu in se občasno ustaviš in psa zgoniš z igro in prinašanjem odvezanega, jim to povsem zadošča- velja za take ,ki jih sicer ne moremo meti odpetih , če niso z nečim zaposleni.

Pasji parki imajo številne slabosti. Med drugim, da ljudje ,ki jih obiskujejo potem ne ne čutijo nobene potrebe s psi se ukvarjat in glede odpoklica se zanašajo,da jih bodo nekako že polovili na koncu.
Psi se igrajo med sabo, ljudje pa klepetajo in pozabijo ,da so baje prišli s psom. Tudi psi kmalu pozabijo,da so prišli z vodnikom. Ko se to ponavlja daljše obdobje, dobiš pse,ki res čisto nič ne šmirglajo vodnika in jih zanima samo še igra s psi. V končni fazi jih re sne moreš spustit nikjer več, razen v trdni ogradi. V odnosu pes- vodnik pa napreduješ v vlogo lakaja.

Med psi ene ograde se začnejo vzpostavljat hiearhični odnosi krdela in čuvanje teritorija.
Sledijo občasni spori znotraj krdela,ki jih neupoštevani vodniki ne morejo rešiti. Eni psi postajajo vedno bilj dominanatni, šibkejši od dnevnega zatiranja drugih v resnici nimajo preveč veselja. Ob vključevanju ali obiskih novih članov vedno obstaja možnost spopada oz trenj...
tolk na kratko


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: takoda , petek, 24.10.2008 : 09:00:20
Pri nama je problem, da Čip ne more biti spuščen na neograjenem placu ker je lovec po duši. Ampak, saj ni problema, če je prilika se zlaufa v ogradi, sicer na fleksiju.
Liza-asta, tole je mikavno ;). Tudi za Čipa se bo drug teden postavila ograja, samo bo malček od rok, v krajinskem parku Goričko namreč.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Lexy , petek, 24.10.2008 : 11:11:55
Hmm...vidim, da je tule čist prevč tehtnih argumentov proti...morda pa le ni rešitve za vse ali celo nikogar...

Deteljica saj kot si omenila freezbe in to saj to počnem, sicer meni niso tako pogosti obiski v tivoliju, vsaj na travniku ne...ker sem ugotovila sama, da se mi obnese za slabo izkušnjo in poslušnost pade iz 100% na 50%...tako da meni to ne pride prav, so pa ljudje , ki bi radi vseeno imeli ograjeno igrišče.
In jaz te obiske v tivoliju vsaj na travniku obiščem 2x na mesec in delam intenzivneje na poslušnosti, se mi zdi to bolj učinkovito...

Samo razmišljanje sem podala pod to tematiko, pasje igrišče ja ali ne? In vidim, da ne vem če je pametno sploh kaj takega imeti v prestolnici ali drugem urbanem naselju izven LJ regije.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Lanabela , petek, 24.10.2008 : 13:12:00
Za lovce po duši, ki zginejo za vsako premikajočo stvarjo in jih je nemogoče spuščati tudi na krajih  "kjer ni pričakovati večjega števila ljudi" je idealen coursing. Mislim da tam psi svoje nagone temeljito izžživijo in je potem nekaj časa bivanje z njimi zveliko znosnejše.
Za arboretum pa si ne predstavljam kje bi lahko znotraj parka postavili dovolj veliko ogrado za pse. Pse, ki so kolikor toliko ubogljivi, se da brez škode spustiti v gozdu na hribčku. Ampak ta del imajo radi tudi sprehajalci brez psov.
Drugače pa ideja o privatnih pasjih igriščih ni za odmet. Mogoče bi bilo vredno poskusiti, čeprav dvomim, da bi lastnik z vstopnino lahko pokril stroške.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: deteljica , petek, 24.10.2008 : 14:01:35
meni bi se zdelo pametnje namestiti igrišča-vadišča pod okriljem klubov zelo pogosto prostorsko. Občine bi pač morale dat neko malenkost prostora na razpolago in kaj primaknit za vzdrževanje. Pa seveda čist brez članarine ne bi šlo. Izvajali naj bi pasji športi (raznorazni: RO, freesby, coursing, "breiten sport",) več poligonov za cousring in hrtovsko dirkanje- na rekreacijskem nivoju in po treningih se pač lahko še spusti pse za 15 minut,da se poigrajo med sabo.
Sej tudi kakšn aograd asamo za spuščanje ni slaba ideja- ampak res bi jih moralo bit dovolj , dovolj obsežne in prav tako vodene z nekimi programi, čeprav bi temeljili pretežno na "spuščanju" psov. Kot rečeno obilo osebnih izkušenj nimamo , viri iz držav,kjer so pasji parki praksa, pa so zelo skeptični.
V začetku meseca smo bili v Helsinkih. Tam re sstrikno ne smeš spusti psa NIKJER. Baje takoj prid epolicij ain psa kar zapleni- brez pogajanj. Res v enem tednu nisem videla niti enega odvezanega, niti po parkih al aTivoli- Rožnik. So pa ograjena igrišča zelo pogosta. Veliko so še kar, lepo vzrdževana imajo velo osvetlitev. vendar se opazi,da jih uporabljajo zaključene, vedno iste družbe. Na tablah so visle neke razporeditve, obvestila itd. Priznam pa da meni kljub temu,da imam socializirane se in da so bili videti v ogradah psi čist kultirni mi niti na misle ni prišlo spustiti svojedva v krdelo 20 domačih psov na "njihovem " teritoriju. Vodniki so po pričakovanjih- klepetali na klopcah in pljuckali pijačico, psi pa po svoje. V eni ogadi blizu tekmovalne hale je vsak dan vs epopoldn ekraljeval en sam pitbul- očitno ni imel niče volje ali poguma do druženja z njim. Vodnica pa je cele ure kadil ain brala neke revije na klopci v sredini kot na lastnem vrtu- tudi pes je letal ob ograji natančno tako.
Sem pa že raje v Sloveniji.
To po moje ne izključuje tudi označbe območij,kjer bi psi pod določenimi pogoji lahko šli "uradno" na sprehod spuščeni.
Sej se navsezadnje ne bojijo vsi sprehajalci, otroci  in tekači psov. . Po mojem opažanju je takh le peščica- so pa zato toliko bolj opazni in glasni. Tisti,ki se jim prav posebaj želijo izogniti pač ne bi špancirali ravno po teh območjih.Tudi divjačine ne mrgoli kar vsepovsod.

Kar moti res večino ljudi v povezavi s psi,pa se ne bo rešilo ne z ogradami,ne s privezovanjem- in to je v prvi vrsti puščanje pasjih kakcev po tleh.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Jana , petek, 24.10.2008 : 14:14:04
meni bi se zdelo pametnje namestiti igrišča-vadišča pod okriljem klubov zelo pogosto prostorsko. Občine bi pač morale dat neko malenkost prostora na razpolago in kaj primaknit za vzdrževanje. Pa seveda čist brez članarine ne bi šlo. Izvajali naj bi pasji športi (raznorazni: RO, freesby, coursing, "breiten sport",) več poligonov za cousring in hrtovsko dirkanje- na rekreacijskem nivoju in po treningih se pač lahko še spusti pse za 15 minut,da se poigrajo med sabo.

Hm, a nimamo tole ze po celi Sloveniji? Kaj pa so potem drustveni poligoni? Ce se ne motim, jih je veliko takih, kjer so pomagale obcine.
Osebno sem sicer takoj za kaksen pasji park, vendar s celim kupom zadrzkov, o katerih sem ze pisala. Ni mi pa jasno, zakaj zelja po parku, ko pa je skoraj v vsaki vasi KD, vecinoma s krasnimi poligoni, vecinoma tudi ograjenimi, vendar samevajo, oz. samevajo takrat, ko ni gor sole za pse, ki jo izvaja KD.
Zanima me tudi, kako so po KD-jih zainteresirani za pridobivanje novih clanov se za kaj drugega, kot za pobrat clanarino in mu cez bbh spravit psa? Recimo, za organizacijo free urice enkrat na teden, magari da je treba neclanom placat vsakokrat kaksen euro? Pa recimo za druzaben punkt?

Na Finskem imajo poleg parkov tudi sicer precej drugace zorganizirano kinolosko sceno. Ne vem, ce bi bila KZS za to, da se vmesajo v njihovo delovanje tudi mestne in drzavne oblasti. Ali pa ;).


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Lanabela , petek, 24.10.2008 : 14:57:29
kar se KDjev tiče: za druge ne vem, pri nas ne bi bili prav nič navdušeni nad tem, da se vadbišče spremeni v igrišče za vse ki se jim do tam ljubi priti. Člani pa itak lahko pridejo, kadar ni zasedeno (= med tednom dopoldne) če hočejo. K sreči vadbišče ni v celoti ograjeno pa še ceste so okrog in okrog, tako da za tiste z najbolj nevzgojenimi psi, ki jih ne upajo spustiti nikjer drugje, ni preveč vabljivo. Za tistimi, ki se vseeno hodijo dopoldne tja na črno zabavat pa ostajajo dreki (tudi človeški), skopane luknje v travi, ostanki segrizenih palic in raztresena hrana. Aja, da bi morali organizirati prostovoljce, da bi dežurali in skrbeli za red in mir. Ja pa ja de. Ni šans. Kdo pa ima čas postopati cele dopoldneve po poligonu paziti na naključne obiskovalce. Da o tem, da takrat, ko se eni prosto podijo po poligonu ne more s psom delati nihče, ne govorim. Če bi bilo treba plačati vstonino ali članarino in se lepo vesti, potem pa obiskovalcev ne bi bilo


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Jana , petek, 24.10.2008 : 15:42:14
Hehehehe, Lanabela, si povzela ves point cvetja in bede prihodnosti parka :D ;)

Mislim, da so KDji cist super zadeva, ki nam je vsem ze na voljo, clanarina mora bit, ker zastonj se se pes ne pos.... Mislim celo, da bi morali biti poligoni KD-jev trdno ograjeni in tudi trdno zaklenjeni (tam, kjer se niso, hehe), pa kot pravil Lanabela - na voljo clanom.

Lahko si pa ob tvojem postu vsi tisti, ki so zeljni parka, plasticno predstavljajo, kako bi izgledal. Da bi pa dalo mesto se cuvaja v treh izmenah ...?  ;D :D ;D :D

Sama vidim, da en cez drugega jambrajo(te), kako ni kje spustit psa, kako ni to, kako ni ono in da vas vsepovsod preganjajo ...
Ze nekajkrat smo imeli divjanja, celo dve leti enkrat na teden celo poletje v Ljubljani, hm ... Na prste ene roke lahko prestejem vse, ki so prisli vsaj enkrat. Tudi zdaj, ko imamo obcasno divjanja v Celju, ni nic drugace.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Lexy , petek, 24.10.2008 : 15:52:32
Morda je res še premalo ljudi osveščenih kako skrbeti za higieno v parkih, pa če bi se res držali pravil kot mi člani KD-ja....ne vem, res ena velika uganka je to....

V bistvu niti pomislila nisem, kaj so lahko posledice vsega tega, ker probam s svojim psom delati kar je v  moji moči in da je družba s psičko prijetna...tako zame kot za njo.

Kar se pasjih kakcev tiče pa res ne vem zakaj je to nekaterim tak problem pobirati za psom ;)


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Lexy , sobota, 25.10.2008 : 15:16:28
Sedaj sem slišala po TV da bodo oglobili tiste, ki ne pobirajo "kakcev" za 40€ ali ni to malo premajhna kazen?


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: nyssa , sobota, 25.10.2008 : 16:26:18
Če bodo izvajali, bo tudi zaleglo, se mi zdi. Jaz si npr. ne morem privoščit dat 40 eur za en nepobran kakec  :D Zato pa vedno šumim z vrečkami  :P


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Lexy , sobota, 25.10.2008 : 18:49:03
Upam, da bo res zaleglo, kajti meni se zamalo zdi, kadar poberem za svojo psičko in stopim v tujega grrrrr....


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Lanabela , torek, 28.10.2008 : 14:02:41
Pravzaprav ne rabimo ograjenih gartelčkov za pse, prav tako ne ograjenih sprehajalnih poti samo za lastnike psov, v katere tekači pa veverice in otročički ne bi imeli vstopa, še sploh pa ne rabimo zakonov, ki so tako neživljenski in skregani z vsako logiko, da jih nihče ne upošteva, ne glede na višino zagrožene kazni. Ki jo itak plačajo samo redki nesrečniki, ki se ob napačnem času znajdejo na napačnem kraju. Pri čemer najhujši kršitelji mirno terorizirajo svojo okolico, pa jim kao nihče nič ne more.
A veste kaj rabimo? Samo nekaj strpnosti in veliko več kulture kot jo premoremo.

Pred kratkim se je sin vrnil iz Dresdna. Mesto poleg prečudovite arhitekture zaznamujejo tudi prostrani, skrbno negovani parki. V katerih so cvetlične grede, cele vojske udomačenih veveric, vseh mogočih rac, labodi, množice turistov in domačinov. In množice pasjih sprehajalcev.  Velika večina psov je spuščenih. In nihče nikogar ne moti. tudi pasjega dreka ni bilo nobenega, čeprav bi se ga na sveže pokošeni travi videlo že od daleč. Da o tem, da so bili psi z lastniki vse povsod, na avtobusih, tramvajih, po restavracijah...ne govorim.

Aja, v Nemčiji imajo en paranoiden zakon o nevarnih pasmah, pa obveznih nagobčnikih za vse kar je težje od 10kil, pa kaj jaz vem kaj še vse. Očitno ne povsod. In zanimivo - največ težav imajo tam, kjer imajo najbolj butaste zakone.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Lexy , sreda, 29.10.2008 : 10:49:30
Ja res je Lanabela, se strinjam, da vsi na svetu bi morali biti strpni do vseh....vendar temu nikoli ne bo tako popolnoma v celoti. Zmeraj se najde nekdo od izjem...lahko pa vsak pri sebi posamezno naredimo veliko.

Saj ne bi nit pomislila na pasje igrišče, če ne bi od mimoidočih poslušala vse možne opazke, pripombe in marsikaj imajo za povedati čez pasje lastnike...upravičeno ali ne, samo pri sebi pa ne vidijo nič...da ljudje "serjejo" po parkih, smetijo in še marsikaj hujšega počno od enega bogega kužka, ki hoče imeti na nek način svoje možgančke malo na OFF.

Sem pač pomislila s tega zornega kota, da bi se ti pasji lastniki umaknili na "ljubo" narodu, ker imajo toliko za pripomniti čez pse...

Butastih zakonov je pa že tako ali drugače preveč in dvomim, da s to kaznijo, ki so jo sedaj naumili za 40€ ne bodo kej dosegli....če je temu tako, potem tudi po poti do Rožnika ti policaji, ki sprehajajo konje morajo imeti te vrečke za iztrebke....če gremo strogo po zakonu in ljudje, ki "serjejo" sredi Tivolija.

Dvomim v ta zakon, zato ne bo nič manj kakcev po parkih in drugih javnih površinah....čeprav meni bi blo fajn, da jih ne bi bilo.




Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Lanabela , sreda, 29.10.2008 : 13:27:15
Ja, drekci ne izginejo iz javnih površin zaradi kazni - pač pogledaš okrog sebe če te kdo vidi. Če je "zrak čist", se narediš neumnega in zgineš. Kakci zginejo takrat, ko se lastniku psa zdi enako "grdo" in nespodobno pustiti pasji drek na urejeni površini, kot bi mu bilo nespodobno spustiti hlače in počepniti na sredi sprehajalne poti.
In če se bo lastniku zdelo škoda polomiti rože in uničiti travo na javni površini vsaj toliko, kot bi mu bilo žal njegovih lastnih, potem zagotovo ne bo pustil svojemu psu tacati po rožah in kopati luknje v travo.

Zgovarjanje na to, da nikoli ne bodo vsi strpni in vzgojeni itd je navadno sprenevedanje. Jasno, da vedno obstaja en določen procent brezobzirnih ljudi, ki se ne držijo nobenega pravila, napisanega ali nenapisanega. Ampak takih nepopravljivih je pravzaprav zelo malo. Velikanska večina je dojemljiva za prijazno besedo, še bolj pa za dober zgled.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Lexy , ponedeljek, 03.11.2008 : 10:33:49
Sem dobla odgovor od podžupana, predlog se jim zdi zanimiv...ga bodo vzeli v obdelavo kaj bo pa iz tega se icimilo bomo pa videli.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Jana , torek, 28.04.2009 : 22:21:48
Mal za obcutek, kako imajo zadeve urejene drugje, kjer so drugacni ljudje (ne velja za cele ZDA, zagotovo pa za podrocje, od koder so fotke) in kjer imajo stvari drugace popredalckane. A je postavljanje pravil prav vsepovsod in glede vsega dobro ali ne, ne bom tukaj sodila, zagotovo pa so stvari na voljo za koriscenje vsem, brez bojazni, da jih ob naslednjem obisku ne bo vec.
Cistijo in vzdrzujejo parke razni prometni in drugi prekrskarji. V Kaliforniji lahko na rdeci luci zavijas desno, ce nikogar ne oviras in povsem nov predpis narekuje, da je treba pocakati 3 sekunde, preden zapeljes v krizisce. Ker vecina tega ne ve, imajo pa kamere na mnogih kriziscih, jih mnogo dobijo pri prekrskih, za kar je denarna kazen ali za 60 ur ciscenje javnih lokalnih parkov.

Slikano v enem od lokalnih parkov v Elk Growu, predmestju Sacramenta v Kaliforniji. Taki (vecji ali manjsi) parki so v vsakem naselju (nekaj ulic).

Podrocje je ogromno, velikanski lepo urejen travnik obkrozajo poti, igrala in drugo, na enem koncu je lepo urejen in ograjen park za pse, vse okrog so individualne hise - park je sredi naselja, kot tudi vsi ostali.

(http://www.mojpes.net/fotke/100_5315.jpg)

(http://www.mojpes.net/fotke/100_5299.jpg)
za ograjo je pasji park

(http://www.mojpes.net/fotke/100_5306.jpg)

(http://www.mojpes.net/fotke/100_5310.jpg)

(http://www.mojpes.net/fotke/100_5304.jpg)

(http://www.mojpes.net/fotke/100_5318.jpg)

(http://www.mojpes.net/fotke/100_5307.jpg)

Pa se, kako izgleda ostali del parka:

(http://www.mojpes.net/fotke/100_5329.jpg)

(http://www.mojpes.net/fotke/100_5363.jpg)

(http://www.mojpes.net/fotke/100_5326.jpg)

(http://www.mojpes.net/fotke/100_5359.jpg)

(http://www.mojpes.net/fotke/100_5328.jpg)

(http://www.mojpes.net/fotke/100_5356.jpg)

(http://www.mojpes.net/fotke/100_5362.jpg)

(http://www.mojpes.net/fotke/100_5339.jpg)

(http://www.mojpes.net/fotke/100_5360.jpg)

(http://www.mojpes.net/fotke/100_5352.jpg)

(http://www.mojpes.net/fotke/100_5344.jpg)


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: ika , sreda, 29.04.2009 : 06:32:24
Uauuuuuuuuuuuu!.Ful dobro. Me ma da bi se kar preselila.:)


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: branka , sreda, 29.04.2009 : 08:58:25
Uauuuuuuuuuuuu!.Ful dobro. Me ma da bi se kar preselila.:)

Hvala enako  ;)


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Pepsi , sreda, 29.04.2009 : 09:02:52
Sanje svinje o koruzi... :D  Ne kaž'te teh slik svojim psom! ;)


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Lexy , sreda, 29.04.2009 : 10:01:11
Ja sej tako idejo sem mela jaz v glavi, tako urejeno ;) samo vem, da pri nas glede na kulturo ljudi bi to hitro postalo zanemarjeno, v Tivoliju niti ne, ker je varovano ampak drugje mislim, da bi vandali opravili svoje delo :(

Sicer je to super ;) tja bi se takoj preselila ;)


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Nanook , sreda, 29.04.2009 : 10:39:58
Pri "nasih" imajo tri igrisca, za tamale, tasrednje in tavelike pse.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: jst , sreda, 29.04.2009 : 21:12:37
Hvala enako ;)

Meni pa ni všeč. In resnično upam, da ne bodo sredi Rožnika nikoli začeli postavljati podobnih zadev. Park zame pomeni drevesa, gozd, potke, po katerih se lahko sprehajaš ali tečeš v miru. Ne pa, da bi bila tudi v parku v množici glasnih otrok in še glasnejših njihovih staršev in da bi se pod mojimi nogami ves čas podili psi, ki bi se jim mogoče zdelo zabavno teči za človekom, ki teče.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Jana , sreda, 29.04.2009 : 21:30:57
Hm ..., morda je premalo nazorno, vendar je dejstvo, da vecina nimamo obcutka (ok, jaz zdaj imam, ko sem v zivo videla :)), kaksne so tam razseznosti. Tako parkov, kot vsega ostalega. Za Slovenijo nepredstavljivo.
In divjajo nikjer drugje, kot na placu, kjer so igrala in na igriscih za kosarko in druge sporte. Tega vsega skupaj je morda 10% parka, potem je kaksnih 10% pasji park, ki je ograjen in psi drugje, kot za ogrado nimajo kaj iskat (beri: ni sans, da bi kaksnega videli brez povodca, oz. so zunaj parka vsi na povodcih). Torej ostane ostalih 80% povrsin lepo pokosena trava in potke, ob katerih je polno vadbenih postaj in klopc, pa nikjer zive duse. Tako lahko vsak dan, ob katerikoli uri, laufas kolikor te je volja, pa morda srecas tu in tam kaksnega, ali pa sredi dneva nekaj otrok, ko je konec sole. Povsem drugacen svet, kot si ga vajena z Roznika ali na sploh s kateregakoli konca Slovenije. Tak park bi lahko bil v Ljubljani eden, pa se za tega bi najbrz morali urediti celo Ljubljansko barje.
Zato je bojazen, da se tam drenjajo psi, mularija in tekaci, povsem brez temeljev, kot ni nobenih sans, da bi se kdaj tak park znasel v Sloveniji :)

Pa se o drevesih. Tam so drevesa na hribckih. Tista prvinska ;D. Vse ostalo je ravnina brez dreves. In ko delajo naselje, naredijo ceste, vso infrastrukturo, solo, parcele (lepo v vrstah), stacune in nakupovalni center, ter parke. Obenem naredijo ob cestah tudi ograje (s ceste se nic ne vidi k bajtam, razen z dovoznih ulic), ter zasadijo drevesa. Po slikah lahko vidite, da je ta park se novejsi, saj na novo zasajeno drevje se ni veliko. Imajo pa seveda tudi parke z vec drevja :).
Skratka, hocem povedat, da se tam nihce ne guzva in nikakor, ampak res nikakor ni noben pes nikomur v napoto.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Nanook , četrtek, 30.04.2009 : 07:44:36
Jst, ce postavijo tak park kje v Lj., prmejdun da se enkrat primajem, brez psov, ampak s kokicami.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: kocka , petek, 01.05.2009 : 22:28:57
Meni pri Ameriki in delno tudi Kanadi ta njihova pedantna urejenost, stroga ločenost in dodeljenost prostora v točno določen namen in vsaka travica na svojem mestu nekako ne sede. Preveč je vse umetno. Greš kao v gozd na koncu naselja, pa povsod vse doterano, nikjer nič plevela, vse potke posute s peskom enake granulacije, vse ograjeno... še celo v bolj obljudenih delih naravnih parkov ali rezervatov čisto gor na severu je vse uiber urejeno, poograjano, vse uniformirano. Celih držav seveda nisem videla in verjamem, da je kje tudi še bolj natur, večina kar je novejše, se mi pa zdi, da je tako.
Lahko da gre samo za stvar navade, ampak ko se sprehajaš mimo tistih ultra urejenih zelenic pred hišami in na njih vidiš še celo tablo z narisano prekrižano lobanjo in gor piše, da je škropljeno s tem in tem strupom, jaz sem izgledala prav takole :o Nikoli na teh zelenicah nisem videla nobenega, ki pleve, pa so vseeno tako brezhibne....
Bolj mi je všeč tako kot je pri nas, da na trati pred hišo raste regrat, pa marjetice in kar je še take ostale plevelne nadloge. Svinjarijo bi bilo pa treba pospravit, ta me pa pri nas moti, na Janinih slikicah je pa očitno ni videt, ta zavest je pa tam res izgleda na bistveno višjem nivoju kot pri nas.
Kar se tiče konkretno pasjih igrišč mi je pa všeč da jih imajo in da so urejena, vzdrževana in da jih ljudje uporabljajo skladno z njihovim namenom. In da so zunaj njih psi na vrvicah. Če le trava na njih ni brezhibna zaradi šintenzivnega kropljenja proti plevelu.




Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Nanook , sobota, 02.05.2009 : 07:28:14
Hehe, a mislis da tam nimajo svinjarije?


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: kocka , sobota, 02.05.2009 : 08:11:40
Uf, seveda da jo imajo, ampak tale uiber idilično in do pikice natančno urejena naselja so mi pa no go :-\.
Mi je lepo za pogledat kot kakšen vzorčni primer, za živet tam pa mi tako na prvi pogled ne bi bilo - nisem pa poizkusila tam živeti, tako da ocenjujem na pamet.... Saj pravim, stvar navade verjetno.
In vedno se vprašam od kod jim tako lepo urejene travice, glede na to, da je naša, ki je ˝natur˝, tako lepo prepredena s plevelom ::)


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Nanook , sobota, 02.05.2009 : 08:15:43
Pri nasih=tepih. :) Ce jo npr. kaj pozge, izrezejo tisti ozgan kos, pripeljejo novega, in evo, lepa travica. Angleska je pa bolj zaj... in tam se najde tudi plevel vmes. :)


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Jana , sobota, 02.05.2009 : 09:28:20
Tocno tako, kot pravi Nanook ;D
Travo imajo take sorte (seveda dodelan sistem za produkcijo trave :P, pa tudi sorto), da jih lepo v "travarnah" v tepihe nastimajo, potem jo pa polozijo, kjer je pac treba in zaaaalivajo. V Kaliforniji je zelo malo dezja, vsaj v delih, po katerih sem jaz hodila, in vse, kar raste, je treba zalivati. Naselja nastajajo tako, da ni nic (beri: ravnina, zemlja, nic trave, nic dreves), naredijo ceste in infrastrukturo, postavijo ene 3 hise, opremijo in jih razkazujejo. V naselju se zmeraj nic drugega. Prides, pogledas "vzorce his", si izberes, kaksno in na kateri parceli jo bos imel, placas in gres. Se vrnes cez en teden in hisa te caka, da jo opremis. Seveda s travo, grmovjem in drevjem, ki ga zasadijo (travo polozijo) zraven "gradnje" hise in nastimajo namakalni sistem. In tam zjutraj in zvecer siba voda okrog in sprica lepo travico. Lahko jo kosis sam, lahko ti jo pokosijo najeti delavci. Javne povrsine vzdrzujejo neprestano, torej ves cas se nekdo giblje okrog in "popravlja", ce kje kaj ni v redu.

Ja, v takih naseljih je vse popredalckano in brez smeti, kar pa je smeti, jih poberejo prekrskarji. Ko se peljes po avtocesti (mimogrede, tam so 5, 6, 7 pasovnice in prometa ohoho), lahko vidis ob avtocesti ljudi, ki pobirajo smeti. Tudi razni direktorji in podobni, pac komur je sodisce za prekrsek nalozilo druzbenokoristno delo. John je cistil 60 ur po parkih, ker ni pocakal 3 sekunde na rdeci luci, ko je zavijal desno (to se pri njih sme, le po novem je treba prestet do 3 in sele potem speljat).

Sicer pa lahko izven naselji vidis drevesa, pa travo s plevelom in grmovje, ki ni postrizeno po reglcih. Kot vsepovsod drugje in gozdovi so se zmeraj gozdovi, le pravila pri njih veljajo drugacna, kot pri nas. Predvsem protipozarna, pa zasciteno imajo vsako travico izven naselij (pri njih je vsaka zaplata trave z nekaj drevesi naravni park in v naravnih parkih veljajo reglci, ki se jim je treba podrediti).

Je pa se en stos, zakaj ni bolj usrano. Ce te kjerkoli vidijo, da vrzes cik (bog ne daj kaj vecjega) cez okno avtomobila ali ko gres po ulici, se bo hitro za teboj pripeljal cestni policaj na motorju in ti zakasiral 1000 $, ker je tudi za njih veliko denarja. V privat naseljih pa pazijo celo sami stanovalci, da kdo ne pocne kaj prepovedanega.

V pasjem parku je po tleh nekaj zemlje, nekaj trave, nekaj peska, nekaj sekancev ... Skratka, vse mogoce variante, kar pa vzdrzujejo. Klopi so vsepovsod zelezne, igrala iz masivne plastike ... na voljo so kosi za smeti in kakce ter vrecke. Ljudje ne serejo okrog, ker vedo, da bodo ze naslednji dan prisli spet tja s psom in radi pridejo v urejeno in cisto okolje. Drugi ne serejo tam, ker imajo drugih povrsin dovolj in ker je vse skupaj sredi naselja, jih bi slej kot prej nekdo videl. Serif (in njegovi) se vozi okrog in tam ni odzivni cas policije pol ure, temvec so v minuti ali dveh na kraju dogajanja. Pac, drugace organiziran svet, nic drugega. Je pa dejstvo, da mi na tak rezim nismo navajeni, svoboda tam sicer je, vendar drugacne vrste, narava je, vendar drugacna in drugace jo jemljejo, ljudje so, vendar drugacni, predvsem vsi prijazni in tolerantni ter pripravljeni pomagati kadarkoli, komurkoli in karkoli, ne obremenjujejo se z minornimi zadevami, ki niso zivljenjskega pomena, se najmanj pa s tem, kaj in koliko ima sosed :D


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: kocka , sobota, 02.05.2009 : 13:36:01
Evo, drugačen svet torej in seveda druge navade, sem ziher da je nekaj dobro tam, nekaj pa tukaj. In seveda kaj slabega tam in kaj slabega tukaj. Tudi trava na metre mi je seveda poznana, ampak ravno danes smo pri nas doma kosili - zlatice, marjetice, regrat, rman, deteljice in še mnogo drugega. Med vsem naštetim je bilo pa tudi nekaj tave ::) ;D :D


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: oaza88 , sobota, 02.05.2009 : 17:48:48
Tudi trava na metre mi je seveda poznana, ampak ravno danes smo pri nas doma kosili - zlatice, marjetice, regrat, rman, deteljice in še mnogo drugega. Med vsem naštetim je bilo pa tudi nekaj tave ::) ;D :D

;D ;D tudi nekaj trave je bilo, a?!  ;D ;D
ej sej naša je ista. Ni, da ni. Raj za botanike, po moje.
Boh se nas usmili,  ampak mogoče celo kosimo kakšen ekstremno redek primerek plevela? :o ;)


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 04.05.2009 : 10:12:52
Kocka, naslednjic ti poslikam plevel med anglesko travico (ce jo imajo se), pa svinjarijo tudi. ;) Tepih pa zelo pika. :D


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: kocka , ponedeljek, 04.05.2009 : 10:19:38
Hehehe, nanook, ni se treba matrat ;D.
Saj verjamem, da so tudi oni ˝plevelasti pod kožo˝.
Zdaj smo že zelo OT.
Kot rečeno, urejenost pasjih igrišč konkretno mi je pa zeeelooo všeč. :)


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Kafka , torek, 05.05.2009 : 10:04:25
Ideja je super, ampak, ko sem tole brala, sem kar videla tiste, ki so orto proti psom, kako se obregnejo v vsakega, ki sprehaja psa kjerkoli drugje v Ljubljani.  V teh omejenih glavah, ki hodijo okoli, bi se hitro zgodilo, da bi razmišljali na ta način, da mora pes po luftu do pasjega igiršča, drugje pa se ne sme pojaviti.

Po moje bi se moralo malo več narediti na področju, da ima pes več možnosti vstopati rec. v trgovino, pošto, banko ipd. Pa tiste bedake , ki se še vedno ne sklonijo, da bi odstranili kakec za svojim psom, bi bilo treba mal zmaltertirat.

Področje, kjer je lahko pes spuščen, bi bilo super, vendar pa se tu spet pojavi strah, da bodo potem tam lastniki, ki niso osveščeni, spuščali nesocializirane pse. V tivoliju bi lahko recimo postavili nekaj agilitaških orodij in s tem označili pasji travnik, da bi postavljali pa ograjo ... Ne vem, če je to res dobra ideja.

No, kaj pa vem, sama sploh ne vidim ustrezne rešitve, razen v vzgoji otrok. Da se veliko dela s terapevtskimi psi tudi po šolah in vrtcih, domovih za ostarele, internatih, domovih za otroke s posebnimi potrebami ipd. vem, da se nekaj tega že dogaja, vendar pa so otroci, ki so zdravi in nimajo posebnih potreb pri tem prikrajšani. Torej se pri tem izpušča najštevilčnejšo populacijo. O tem bi se moral še  veliko seznanjati široko množico, da se omogoča ljudem, da se znebijo strahu pred psom in da se jim nekako dopove, da ima odgovoren lastnik psa, ki je bolj zdrav kot marsikateri človek.

Kar naprej prepovedi in omejtive na vsakem koraku se mi zdijo pa zelo dvorezne. Mislim, da bi se morali pasji lastniki uprati omejitvam, ne pa, da si jih še sami postavljamo.

Ja, pa še to. Tudi do lastnikov bi bila neprizanesljiva, še posebej do mestnih in zahtevala vsaj osnovno pasjo izbrazbo.
In res se moramo zavedati, da je glavni argument nasprotnikov psov, pasji iztrebek in pasji ugriz.




Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Zaposlena , četrtek, 02.09.2010 : 09:25:20
Tema je morda že malo stara, ampak ne vem kam bi drugam uvrstila svoje naslednje besede.

Živim v Velenju, v neposredni bližini sončnega parka (bivše kotalkališče-za tiste, ki poznate okolico) in seveda z mojim pesjanom hodiva na sprehode v omenjeni park.
Vse lepo in prav. V parku sva ponavadi srečevala druge pasje prijatelje, s katerimi so lahko malo divjali, se igrali, lastniki smo lahko posedeli na klopcah in se med sabo spoznavali (seveda so bili naši psi na povodcih).
Park je bil poleg velenjskega jezera edina malo večja točka, kamor se je splačalo peljati psa na sprehod.
Ampak glej ga zlomka :')........par dni nazaj doživim pravi šok!!!!  :')

Pri vstopu v park stoji tabla, ki psom prepoveduje sprehod po parku........po nekaj metrih zopet tabla z isto prepovedjo....in ko sem se sprehodila okoli celega parka (seveda po zunanji strani pločnika, ker v notranjost nisem upala), sem ugotovila, da so table postavljene na cca 20-30m razdalje in da nikakor več ne morem s psom na travnik, kjer se lahko tudi malo zdivja.

In sedaj - po novem - se sprehajamo po pločniku okoli parka in le gledamo v notranjost.
Z večimi lastniki psov smo se pogovarjali o tem in nikomur ni jasno, na kak način oz.pod čigavim vodstvom so "zrastle" omenjene table. ???
Ponavadi so razne lokalne novice (pa četudi so to manjši projekti) omenjene na spletni strani mestne občine ali v lokalnem časopisu, v tem primeru ni napisano nikjer nič.
Nobenega pisnega obvestila ali obrazložitve o postavitvi tabel o prepovedi sprehajanja psov v parku.

Vem le to, da se kljub "kao" prepovedi najdejo vedno eni in isti, ki imajo spuščene pitbule v notranjosti parka :'], vsak vikend v tem istem parku zborujejo "narkiči", za katerimi ob sobotah in nedeljah zgodaj zjutraj čistijo pup-ovci in še bi lahko naštevala......in vsi omenjeni bodo še naprej zahajali v park in počeli takšne in drugačne stvari, mi, odgovorni lastniki (s tem mislim, da imamo psa na povodcu, pobiramo kakce ipd) pa bomo od zdaj naprej vodili pse na sprehod med bloki. To pa mi ni niti malo všeč. >:( >:(
 
Imate tudi drugod glede sprehajanja psov probleme? Kako jih rešujete?



Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: kocka , četrtek, 02.09.2010 : 09:32:22
Je predvolilni čas in pojavlja se veliko ˝cvetk˝, ki si jih izmislijo lokalni aparatčiki, da bi ugajali eni od interesnih skupin, za katero menijo, da jim bo prinesla čim več glasov na volitvah. Če vas je takih, ki ste ostali z dolgim nosom in psom na štriku zunaj parka veliko, dajte zbrat podpise, obrazložite svoje videnje prepovedi in pošljite županu. Ponavadi take posege požegna (sproži) kar aktualna oblast, ki bi rada nov mandat. Tile vaši so očitno podlegli tistim, ki čez pse pljuvajo.
Mogoče pa predlagate in celo izposlujete ograjeno pasje igrišče? Naredite malo kalkulacije, koliko tak špas stane (ograja, vrata, količki, delo, koši za smeti) in priložite kakšno fotko ljubljanskega parka ;)


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Vixen , četrtek, 02.09.2010 : 09:35:46
Ja, jaz bi se tudi TAKOJ s tem vprašanjem, ki si ga postavila tukaj, obrnila na župana. Lahko po mailu, čim večkrat (od čim več ljudi). Če boste rabili, lahko vprašamo tudi taki, ki sicer nismo iz Velenja, pa nas vseeno zanima (samo mail županove pisarne rabimo).  >:D


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Zaposlena , četrtek, 02.09.2010 : 09:42:45
Je predvolilni čas in pojavlja se veliko ˝cvetk˝, ki si jih izmislijo lokalni aparatčiki, da bi ugajali eni od interesnih skupin, za katero menijo, da jim bo prinesla čim več glasov na volitvah. Če vas je takih, ki ste ostali z dolgim nosom in psom na štriku zunaj parka veliko, dajte zbrat podpise, obrazložite svoje videnje prepovedi in pošljite županu. Ponavadi take posege požegna (sproži) kar aktualna oblast, ki bi rada nov mandat. Tile vaši so očitno podlegli tistim, ki čez pse pljuvajo.
To mi je kristalno jasno, saj se vedno v predvolilnem času na veliko "dogaja", ampak kar je vprašljivo, je predvsem to, zakaj ni bilo ne prej ne po postavitvi tabel nikjer nič objavljenega? Ali se mestni projekti ne predložijo v pogled prebivalcem?
Se je morda kdo vprašal, zaradi koga lahko imamo več škode - zaradi psa na povodcu ali zaradi pijančevanja in zadevanja v parku?
Kolikokrat je morala v omenjenem parku posredovati tudi policija zaradi povzročanja škode, kaljenja miru.........kolikor vem, nikoli ni bil udeležen kak pes.

Saj sem razmišljala tudi o tem, da na občino napišem pismo in prosim za obrazložitev, na podlagi česa in pod čigavo "taktirko" je prišlo do postavitve omenjenih tabel.

Če smo vsi skupaj čisto pošteni, vedno se najdejo "cvetke", ki za svojim psom ne pobirajo kakca in ga vodijo na sprehode prez povodca, ampak teh je v zadnjem času čedalje manj.
Kaj pa vsi tisti, ki skrbimo za čistočo in za to, da so psi na povodcih in pod kontrolo?


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Zaposlena , četrtek, 02.09.2010 : 09:44:01
Ja, jaz bi se tudi TAKOJ s tem vprašanjem, ki si ga postavila tukaj, obrnila na župana. Lahko po mailu, čim večkrat (od čim več ljudi). Če boste rabili, lahko vprašamo tudi taki, ki sicer nismo iz Velenja, pa nas vseeno zanima (samo mail županove pisarne rabimo).  >:D
Naš župan se letos poslavlja in kandidirajo novi.....mogoče je ravno v tem point tabel.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Vixen , četrtek, 02.09.2010 : 09:46:17
Naš župan se letos poslavlja in kandidirajo novi.....mogoče je ravno v tem point tabel.


Saj, ravno zato. Da mu bo jasno, da si je s tem nakopal več sovražnikov kot prijateljev (če je bilo pridobivanje "prijateljev" point?).


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: kocka , četrtek, 02.09.2010 : 09:53:39
Se je morda kdo vprašal, zaradi koga lahko imamo več škode - zaradi psa na povodcu ali zaradi pijančevanja in zadevanja v parku?
To vprašanje je za pristojne čisto mimo. Pri nas so pred leti zagradili z visoko ograjo EDINO otroško igrišče (pri vrtcu), ker so se ponoči tam zbirali đankiji in mularija. Zaj**i to, da se potem popoldan otroci niso imeli kje igrati, pa še vsako uro je prišel mimo varnostnik. Mi smo pač plezali čez ograjo in se kregali z varnostnikom - če je bil normalen nas je pustil, sicer smo predlagali, naj kliče policijo. In nekajkrat so pač jo, pa smo se pregovarjali še njimi ;)
Imamo pa po teh peripetijah z varnostniki, policijo in županom sedaj dve ogromni otroški igrišči >:D ,^ ['* -^
So raje preganjali mame s pamži, ki so kršile pravila, kot ponoči  ˝nevarne˝ delikvente. Tak ti to dojde ::)


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Zaposlena , četrtek, 02.09.2010 : 09:57:38
Na forumu lokalne spletne strani (ne vem ali lahko dodam link) se je tudi odvijala debata o tem in komentarji so katastrofalni.
Ni mi jasno, ali so ljudje tako f...... ali preprosto nimajo radi psov ali pa je poanta kje drugje....skratka glava me je bolela, ko sem prebirala komentarje.

Konec koncev imamo v središču mesta centralno otroško igrišče, ki je lepo urejeno, ograjeno in kamor psi nimajo vstopa....ok, to je vsem jasno in niti ne poskušajo voziti psa tja, ampak v oemenjenem parku pa so bile pred 2 letoma postavljene klopce, uredili so potke za sprehode, posadili par cvetličnih gredic in govorili, da je park namenjem sprehodom, za kar smo ga z veseljem tudi vsi uporabljali (s psi ali brez njih).



Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Vixen , četrtek, 02.09.2010 : 10:03:43
No, pa sem spet vesela, da sem Ljubljančanka.  8)
So nam pri Žalah naredili krasen, urejen, izjemno lepo vzdrževan park, kamor so že pred odprtjem postavili tudi koše za paske iztrebke z vrečkami. :) Da pasjega igrišča (pet minut peš od doma   :D)n sploh ne omenjam.  ::)


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Zaposlena , četrtek, 02.09.2010 : 10:05:08
Še kar sem besna...grrrr >:( >:(

In potem se najdejo pametnjakoviči, ki vprašajo, zakaj pa si si nabavla psa, če živiš v bloku? Ja haloooo! :')
A če sem v bloku doma, pa ne smem imeti psa, ker mu pač ne morem nudit neomejenega gibanja na 1500 m2? Ja pa kaj še! Kje pa piše, da moj - blokovski - pes nima dovolj ali morda celo bolj aktivnega gibanja kot kak hišni?

In potem se najde drug, ki reče - pelji psa v bližnji gozd na sprehod....haha, kot da imam gozd pred nosom!
Saj plačujem davke in prispevke, stavbno zemljišče, komunalo in vse ostalo pošteno in valjda lahko hodim tam kjer meni paše......ali se je morda kaj spremenilo? ???


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Zaposlena , četrtek, 02.09.2010 : 10:06:00
No, pa sem spet vesela, da sem Ljubljančanka.  8)
So nam pri Žalah naredili krasen, urejen, izjemno lepo vzdrževan park, kamor so že pred odprtjem postavili tudi koše za paske iztrebke z vrečkami. :) Da pasjega igrišča (pet minut peš od doma   :D)n sploh ne omenjam.  ::)
Tudi jaz bi bila vesela. :D


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Penny , četrtek, 02.09.2010 : 10:19:06
Groza se mi kar obrača, ko berem, kaj se dogaja pa čeprav sploh (še) nimam psa. :( Predvidevam, da za pijano mularijo s flašami, narkomane z iglami in mamice s čiki v ustih pa ni prepovedano.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Zaposlena , četrtek, 02.09.2010 : 10:23:21
Predvidevam, da za pijano mularijo s flašami, narkomane z iglami in mamice s čiki v ustih pa ni prepovedano.
Točno tako.
Pa tudi za tiste psihote, ki se radi razkazujejo, pa tiste, ki se čez cel park z nadzvočno hitrostjo vozijo s štirikolesci, cestnimi motorji, tudi z osebnimi avtomobili, pa za tiste, ki preprodajajo tudi ni prepovedano.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Lexy , četrtek, 02.09.2010 : 21:17:32
Mene je g. Jankovič uslišal uredil nam je pasji park v Bežigradu ob Vilharjevi in je velik kakih 1000 m2. Odprt je vse od letošnje pomladi in psi se odlično ujamejo in se znorijo :) in sem res happy ;)


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Zaposlena , petek, 03.09.2010 : 09:27:08
Mene je g. Jankovič uslišal uredil nam je pasji park v Bežigradu ob Vilharjevi in je velik kakih 1000 m2. Odprt je vse od letošnje pomladi in psi se odlično ujamejo in se znorijo :) in sem res happy ;)
Saj bi tudi pri nas lahko kaj takega naredili, pa imamo očitno preveč anti-pasjih prijateljev. >:(


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: kocka , petek, 03.09.2010 : 21:17:55
Saj bi tudi pri nas lahko kaj takega naredili, pa imamo očitno preveč anti-pasjih prijateljev. >:(
Pomoje pa ne - mogoče so samo bolj glasni od vas, pasjeljubcev.
Če boste začeli načrtno gnjaviti, se bi morda znalo še marsikaj zgodit. In če vse to zapakirate še v lep ovojni papir ala: mi bi svoj plac, da bomo vsi zadiviljni - mi in tisti, ki jih psi motijo (ali kaj podobnega), bi vam pa morda le lahko uspelo. Pa še npr, da bi bili praktično vzorčna občina, takoj za prestolnico, ki bi se lahko pohvalila s tako vzorno skrbjo za svoje občane, tiste s psi in tiste brez :P ::)


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: kocka , petek, 03.09.2010 : 21:18:51
zadiviljni
= zadovoljni ;)


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Zaposlena , petek, 03.09.2010 : 21:27:23
Če boste začeli načrtno gnjaviti, se bi morda znalo še marsikaj zgodit. In če vse to zapakirate še v lep ovojni papir ala: mi bi svoj plac, da bomo vsi zadiviljni - mi in tisti, ki jih psi motijo (ali kaj podobnega), bi vam pa morda le lahko uspelo. Pa še npr, da bi bili praktično vzorčna občina, takoj za prestolnico, ki bi se lahko pohvalila s tako vzorno skrbjo za svoje občane, tiste s psi in tiste brez :P ::)
Saj že potekajo dogovori.......
Na občino je tudi že romalo vprašanje in v kratkem se pričakuje odgovor.



Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: kocka , petek, 03.09.2010 : 21:32:25
 :) :) :)
Držimo pesti!


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Zaposlena , petek, 03.09.2010 : 21:33:18
Kar je pa najbolj zanimivo, do danes še nihče ni uspel izvedeti, od kod je prišla direktiva za postavitev tabel o prepovedi sprehajanja psov v parku. :-\ ???

Smo pa danes opazili drugo "zanimivo cvetko" >:(.......Ker se po parku naj ne bi (poudarjam naj NE bi) vozili z osebnimi avtomobili ali motorji, so postavili že pred časom kamnite okrogle blokade :) in tako preprečili vožnjo v park.....a glej ga zlomka!!!
Danes zjutraj so bile prestavljene ravno toliko, da se lahko osebni avto pelje mimo........ :')



Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: nejc.kosar , sobota, 04.09.2010 : 10:19:32
Kaj pa kakšna "straža" s strani ljubiteljev živali? ??? Ali pa bi bilo to nevarno za vas? Kakšna fotka bi verjetno tudi pomagala ???


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Lanabela , sobota, 04.09.2010 : 10:42:26
Ugotoviti od koga je prišel "ukaz" in potem njega oz njegove stranke množično ne voliti na lokalnih volitvah


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Houdini , sobota, 04.09.2010 : 11:33:09
nekaj ne čisto povezanega. V odgovoru na eno od pobud na strani mesta ljubljana je bilo marca  zapisano tole:

V letošnjem letu nameravamo postaviti pasje stranišče po švedskem vzoru kot pilotni projekt na območju Četrtne skupnosti Vič.


A kdo morda ve, kakšno je pasje stranišče po švedskem vzoru?


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Zaposlena , sreda, 08.09.2010 : 21:04:24
Novice iz našega konca. Nič kaj obetavne. :( :(
Vsi lastniki (no ja, skoraj vsi) se zadnje čase sprehajamo le okoli parka, ker nam vstop v park prepovedujejo znaki.
Zadnjih par dni na sprehodu opažam tudi, da se redarji vozijo okoli parka. In glej ga zlomka......danes na večernem sprehodu opazim sprehajalko z mladim beaglčkom v notranjosti parka  :D in ni minilo par minut, so bili tudi že mestni redarji poleg nje >:(, se na dolgo z njo pogovarjali, jo popisali in se odpravili proti avtu.
In ker do danes še nisem od nikogar dobila dokaj zadovoljive obrazložitve glede prepovedi psov v park, sem lepo kulturno pristopila do teh dveh gospodov redarjev in ju povprašala: kaj pravzaprav pomenijo table? in kdaj ter kdo je dal direktivo za postavitev? in kakšna je kazen, če te srečajo v parku?
Pa sem dobile tak odgovor:
leta 2004 (!!!!) je bil sprejet občinski odlok o ureditvi parka, kamor so spadale tudi postavitve tabel o prepovedi psov v parku. To pomeni, da v parku ne smejo biti psi niti na povodcu, kaj šele brez njega. Table jim je uspelo postaviti šele pred kratkim in zdaj bodo bolj pogosto hodili v kontrolo, da se lastniki psov čim hitreje navadimo in začnemo upoštevati omenjeno prepoved.
Če redar sreča v parku sprehajalca s psom, mu napiše kazen 166 EUR (če pa je pes brez povodca, je kazen še večja). :']

Zahvalim se za pojasnilo in nadaljujem s sprehodom, kjer srečam zgoraj omenjeno lastnico psa, ki sta jo redarja popisala.
Vprašam, kaj je bilo in mi pove, da sta si zapisala njene podatke, ji povedala, da v parku s psom ne bi smela hoditi in da bo dobila položnico po pošti. (v vrednosti 166 EUR)

Torej, to ni le "muha" nekoga, ampak so nam resnično prepovedali pot v park.  :'[ :')
Mogoče dobrodošla informacije za tiste, ki ste iz mojih koncev.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Zaposlena , sreda, 08.09.2010 : 21:23:09
Za lažjo predstavo, kako so nam prepovedali vstop:


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Jana , sreda, 08.09.2010 : 22:34:44
V Odloku o obveznostih lastnikov in vodnikov psov v Mestni občini Velenje (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=433&page=1), z dne 18.2.2004 piše:

II. OMEJITVE GIBANJA PSOV

3. člen
Pse ni dovoljeno voditi na:
- otroška igrišča
- zelenice v bližini vzgojno-varstvenih ustanov
- površine, ki so označene s posebnimi oznakami.

4. člen
Na ulicah in trgih v mestnem območju ter na drugih gosto naseljenih območjih občine, ki so namenjena pešcem, se psi lahko vodijo le na povodcu.


Tukaj (http://arhiva.velenje.si/Vestniki/2005/Vestnik%2020-2005.pdf) je na 23. strani Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o javnem redu in miru v Mestni občini Velenje, žal pa samega "izvornega" odloka na netu ne najdem. No, ta odlok o spremembah je z datumom 21.11.2005 pravi takole:

»14. a člen
Pse ni dovoljeno voditi na:
- otroška igrišča
- zelenice v bližini vzgojno-varstvenih ustanov
- površine, ki so označene s posebnimi oznakami.

14. b člen
Na ulicah in trgih v mestnem območju, na rekreacijskih površinah, ter na drugih gosto naseljenih območjih občine, ki so namenjena pešcem, se psi lahko vodijo le na povodcu.

» 19. a člen
Z globo 40.000,00 SIT se kaznuje imetnik ali vodnik psa, ki ravna v nasprotju z določili 14. a, 14. b in 14. c člena tega odloka. «

18. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati Odlok o obveznostih lastnikov in vodnikov psov v Mestni občini Velenje (Uradni vestnik MOV, št. 2/04).


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Zaposlena , četrtek, 09.09.2010 : 07:06:30
V Odloku o obveznostih lastnikov in vodnikov psov v Mestni občini Velenje (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=433&page=1), z dne 18.2.2004 piše:

II. OMEJITVE GIBANJA PSOV

3. člen
Pse ni dovoljeno voditi na:
- otroška igrišča
- zelenice v bližini vzgojno-varstvenih ustanov
- površine, ki so označene s posebnimi oznakami.

4. člen
Na ulicah in trgih v mestnem območju ter na drugih gosto naseljenih območjih občine, ki so namenjena pešcem, se psi lahko vodijo le na povodcu.


Tukaj (http://arhiva.velenje.si/Vestniki/2005/Vestnik%2020-2005.pdf) je na 23. strani Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o javnem redu in miru v Mestni občini Velenje, žal pa samega "izvornega" odloka na netu ne najdem. No, ta odlok o spremembah je z datumom 21.11.2005 pravi takole:

»14. a člen
Pse ni dovoljeno voditi na:
- otroška igrišča
- zelenice v bližini vzgojno-varstvenih ustanov
- površine, ki so označene s posebnimi oznakami.

14. b člen
Na ulicah in trgih v mestnem območju, na rekreacijskih površinah, ter na drugih gosto naseljenih območjih občine, ki so namenjena pešcem, se psi lahko vodijo le na povodcu.

» 19. a člen
Z globo 40.000,00 SIT se kaznuje imetnik ali vodnik psa, ki ravna v nasprotju z določili 14. a, 14. b in 14. c člena tega odloka. «

18. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, preneha veljati Odlok o obveznostih lastnikov in vodnikov psov v Mestni občini Velenje (Uradni vestnik MOV, št. 2/04).


Hvala Jana.....tudi jaz sem iskala, pa nisem našla.
Torej je res in lahko se obrišemo pod nosom.  :(Držati se pravil ali pa nas bo usekalo po denarnici. :P


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: kocka , četrtek, 09.09.2010 : 07:39:54
No, pri nas je tako. Jaz sem večinoma sama s psom in otroci. Kar pomeni, da otrok ne morem peljati na igrišče, če imam s seboj psa in da pes ne more ven in je celo popoldne noter, če peljem otroke na igrišče. Pa smo našli ene vrste ilegalen kompromis (kar seveda v vašem primeru ne pride v poštev). Otroke in psa peljem včasih na igrišče (označeno s tablo :-[ :-[), vendar imam psa na najbolj oddaljeni klopci pri ograji na štriku, kjer nikogar ne moti (in se otroci itak nikoli ne igrajo), prav tako pa naša nikoli tam ne lula (markira). Opazila sem, da občasno naredi enako še kdo od staršev, ki imajo manjše pse. Do sedaj (potrkam), nam še nikoli nihče ni nič rekel (so nas pa na začetku opazovali in nas verjetno še), jaz pa striktno pazim, da se pes ne giblje dalj kot kakšen meter od klopce, da nikoli ne lula tam, da ne laja ipd - na missy se pač lahko zanesem, da bo pridna. Itak sem vedno pri Missy in se čohava, ali pa mi lazi po naročju, saj je tamala že tako velika, da je potrebno na igrišču samo, da je nekdo v bližini, ne pa da sem stalno ob njej.
Pa še otroci jo ful radi božajo in očitno so starši toliko normalni :), da so dojeli, da imamo od njene prisotnosti na robu igrišča vsi korist, pa verjemite mi, da so ene mame tako ˝pasje˝ ;), da bi ob najmanjši nepravilnosti takoj obe leteli z igrišča. Včasih se nam pridruži še zajec, ki ga ena tamala prinese past, pa tudi nikoli ni nič narobe, tam se pač vsi poznamo in vsi vemo, kam kdo paše.
Je pa, poudarjam, čista, tiha, pri kraju in popolnoma nemoteča. Dokler nam niso naredili parkirišča na sosednjem travniku, sva bili pa včasih kar tam. Torej mi in še nekaj staršev to tablo kršimo, priznam, vendar ob soglasju vseh prisotnih. Če bi se kdo pobunil, bi se pač morali znajt drugače in bi seveda tudi se.



Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Zaposlena , četrtek, 09.09.2010 : 08:02:15
Saj mene osebno ne moti toliko, da je psom omejeno gibanje na določenih površinah.....ok, je pač bil sprejet tak odlok.
Kar me moti (pa ne mi zdaj rečt, naj se raje brigam zase), je ene par "pametnjakovičev", starih okoli 20 let, ki so lastniki bokserja, pitbula pa še ene velike pasme, njihovi psi so vedno brez povodca, fantje sedijo na klopci v parku (kjer je prepoved za pse) in so večino časa zadeti (od travce in podobnih substanc)........kaj za njih ne veljajo pravila?
Prepričana sem, da redar ne bo niti stopil do takšnih (ker ne bo upal....tudi jaz ne bi upala, če bi nekdo imel takšne velike pse in se ne bi menil za pravila), kaj šele da bi jim napisal kazen.
Če pa se (bog ne daj) kdaj zgodi, da bom jaz stopila v park, bodo takoj pri meni in mi napisali kazen.
Ni fer. :(
Saj vem, marsikaj ni fer v naši državi.

Pa to ne pišem kar nekaj na pamet, ampak sem bila v poletnih mesecih priča dogodku, ko sta se 2 mladeniča (cca 20 let, malo okajena) pripeljala v omenjeni park z avtomobilom......ko je redar stopil do njiju in ju želel popisati in fotografirati, sta mu verbalno tako zagrozila, da sta se redarja preprosto umaknila. Haloooo.
To je tisto, kar ni fer. (pa še marsikaj drugega)  :(




Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: kocka , četrtek, 09.09.2010 : 08:17:20
Prepričana sem, da redar ne bo niti stopil do takšnih (ker ne bo upal....tudi jaz ne bi upala, če bi nekdo imel takšne velike pse in se ne bi menil za pravila), kaj šele da bi jim napisal kazen.
Ja, tako je bilo pri nas, raje so okoli igrišča naredili visokoooko ograjo, kot pa da bi se preganjali z narkiči in prepotentno mularijo. Pa sploh ne vem, v čem je problem - samo policijo bi poklicali. Logično, da se redar z njimi ne more kosati, ker so eni res psihiči.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: airedale10 , nedelja, 14.11.2010 : 09:23:46
Pri ˝našem˝ vrtcu so bile nekaj časa table prepovedano za pse, zdaj pa so jih sneli in prilepili prošnjo, naj lastniki psov pobirajo za njimi. Grem večkrat tja na sprehod, pa nihče nič ne reče, ko obrazložim, da pobiram za njim.


Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Zaposlena , sreda, 10.08.2011 : 21:27:09
No, v Velenju je prišlo do velikega preobrata <:] <:] glede prepovedi sprehajanja psov v zgornjem parku. Sem kar skopirala obvestilo:

Ukinili smo omejitev gibanja psov v Sončnem parku, 10. avg 2011

Včeraj, 9. avgusta, smo v velenjskem Sončnem parku odstranili table, ki na tem območju prepovedujejo gibanje psov.

Pred leti smo gibanje psov v Sončnem parku omejili, saj je bil park priljubljeno sprehajališče za pse, za katerimi pa so ostajali iztrebki, ki jih njihovi vodniki največkrat niso počistili.
Mestna občina Velenje je spomladi sprejela Odlok o splošnem redu v mestni občini Velenje, ki med drugim določa, da se živali na javnih površinah lahko vodijo le na povodcu, da morajo za njimi čistiti iztrebke in tudi, da mora imeti vodnik psa pri sebi vedno »pribor« za odstranjevanje iztrebkov, ki ga mora na zahtevo pristojnega organa občinske uprave pokazati.

V primeru, da vodniki psov določil Odloka o splošnem redu v mestni občini Velenje ne bodo upoštevali, lahko Mestna občina Velenje gibanje psov na tem območju ponovno omeji.

Vir: Služba za odnose z javnostmi MO Velenje


Pa smo dobili nazaj sprehode v notranjosti parka ,^ ,^.
Jaz pa kljub temu naglas razmišljam: kaj je bilo dobrega v tej enoletni prepovedi ???? Razen tega, da je kar nekaj občanov dobilo položnico za 166 EUR ????




Naslov: Re: Pasje igrišče
Poslano od: Labradorka333 , sreda, 28.12.2011 : 10:27:47
Mi imamo igrišče že doma.  :)
Pravzaprav je igrišče s košem, ker moja sestra trenira košarko v treh klubih  in mora ful vadit. Je ograjeno, tako da žoga (ali pes) ne moreta zbežati na cesto. Na eni strani so železna vrata, ki jih lahko prečkajo avtomobili, ena stran pa je ograjena kar s hišo natančneje-nadaljuje se v vežo. Zadza hišo je pa ogromen vrt z nasadi "mini hrušk" in češenj. Ko bom imela leglo ga mislim ogradit (pred cesto je že zaščiteno). Nadaljuje se v nekakšen balkon pri dnesu stopnic, ki je kot nalašč za kakšno utico. Mislim, da so krasni pogoji za odraščanje psičkov. (Seveda, bi spali noter v posebni sobi).
Torej nazaj h igrišču...  ::)
Sedaj je asfaltirano in Čopo zelo rad dirka in ravsa po njem. Drugače pa ko greva na sprehod po navadi greva kar pred šolo, ker tam  nobenega ne motiva. Poleg tega naša ravnateljica obožuje pse in ima doma 4 posvojenčke.  :)