mojpes.net

aktualno => Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje => Sporočilo, začeto od: Primavera , petek, 24.06.2005 : 22:52:28



Naslov: Medvedi v naselju
Poslano od: Primavera , petek, 24.06.2005 : 22:52:28
Situacija na temo medvedi :o je na našem koncu  postala nenormalna: nekaj dni nazaj sem na sprehodu s psico po asvaltni cesti hotela zaviti na makedamsko gozdno pot in narediti običajen krog, ko sem naletela na dva mlajša medveda, ki sta na srečo tekla v nasprotno smer. Psica je bila slučajno na povodcu  (avtomobili). Jasno, da sem se prestrašila....in da si zdaj ne upam več tja....Sklenem torej, da sedaj raje hodimo na drug konec, a že v dveh dneh slišim paničnega prebivalca vikenda (sveže naseljen Ljubljančan), kako mu je medved rovaril po vrtu in prevrnil kontejner z bio odpadki. Spet čez nekaj dni medvedja družina 250 m stran od naše hiše pustoši kompostni kup (kjer je ponavadi polno ostankov od kosila -od pečenih pišk do renstanega krompirja...) Skratka- situacija je postala prav moteča, ko pa slišiš, da gre zjutraj trtješolec peš po gozdni poti v šolo in nabaše točno na medveda, si pa ne moreš kaj, da nebi pop........ . In če bomo naslednji teden našli kako razkosano truplo, ki bi pred tem  še v živi obliki naletelo na medvedko z mladiči?! zakaj se ta naša zblojena zakonodaja malce ne spremeni , in zakaj vendar ne dovolijo odstrela medveda? In zakaj ne kaznjujejo veleumnih ljudi, ki odmetavajo hrano na kompostne kupe tik ob hišah, ki so 10 m oddaljene od gozda? Saj je logično, da zver hrano že na daleč zavoha. Sem velika ljubiteljica živali, zato bi raje videla, da  to strahotno veliko populacijo ulovijo (naboji za omamljanje) in da jih država Slovenija prijazno podari npr v Pirineje ali v Italijo, kjer so medvedi bolj redka vrsta. Nenormalno se mi zdi, da se prebivalci Velikih Lašč, Kočevja, Ribnice, Postonjskih vasi, vasi  ob dolini Krke in Cerknega, ne upajo več prosto sprehajati v naravi , saj lahko v vsaklem trenutku srečaš medveda. In na živce mi gre, da je vsak moj pasji sprehod po naravi obremenjen s tem, da sem čimbolj glasna, da brezveze kličem psa in da moram paziti, da se bom počasi, brez hitrih gibov vrnila po poti, če medveda srečam iz oči v oči...
Morda bi naša vrla lovska zveza polovila več tovrstne divjadi, saj se nenazadnje na rdeče meso šnopc še kako prileže.. >:(
Ampak le zakaj bi komplicirali in streljali medvede, če lahko streljamo pse, ki se prosto gibajo v naravi in kvazi preganjajo divjad... >:(


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: sanci_cat , petek, 24.06.2005 : 23:10:58
Kolikor sem slišala so medvede že probali preseliti pa so prihlačali nazaj...

Je pa moja babica iz Bele krajine in je sama rekla, da jih toliko še ni bilo...



Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: damayanti , sobota, 25.06.2005 : 05:57:12
Mogoče  res malo  zoprna  situacija,  ja  , da srečaš  kosmatinca  na   kompostu. :)   

Pa  saj  se  medved ponavadi  odmakne, ....... no  ja razen  če  gre za  medvedko  z mladiči....... ( Samo  so  pa  fletni. ;))




p.s.  Primavera,  praviš , da si ljudje ne upajo iz  hiš.......? :)  Mogoče  ne bi  bi bila  slaba ideja  enega  medveda  v našo  vas pripeljat,  ker  nekateri  prebivalci  so  čisto preveč  zunaj(  in  opravljajo  druge)  .......... :D :D :D  kater  mir  bi  bil na cesti. 8)




Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , sobota, 25.06.2005 : 08:08:56
Niso medvedje tisti, ki jih je prevec... Hja nic, selitev v center. ;) ;D ;D ;D


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Primavera , sobota, 25.06.2005 : 10:17:50
Niso medvedje tisti, ki jih je prevec... Hja nic, selitev v center. ;) ;D ;D ;D

Selitev vcenter? Hm, potem mi preostane le še Golovec pa Grad , Rožnik in Barje. Tam pa srečaš polno manijakov, okolica ni varna, jaz pa dostikrat ob enajstih zvečer kolovratim s psom okoli...
Zelo težko bi se odpovedala mojim gozdovom, saj vsak dan vsaj dve uri sprehajam psa po gozdu, če je poletje ali pa če je zima in meter snega...


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , sobota, 25.06.2005 : 10:21:25
Hja potem pa nic, vzeti medvede kot del narave in se nauciti ziveti z njimi v sozitju (or die trying al kako ze recejo ;)).


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Lilit , sobota, 25.06.2005 : 10:55:54
Iz bioloskega stalisca... ;)

Se mi zdi logicno, da je ljudi strah medveda v naselju, mislim mene bi bilo tudi, hvala bogu so nasi obalni "gozdovi" bear-free ;) (razen obcasno...)

Je pa res, da odgovor na to ni "kill them all". Treba je malo razmislit, kaj bi se dalo naredit, da medvedi ne bi prihajali v naselje, ne pa vlec vsak na svojo stran - "postrelit medvede" - "ne vi se odselite". Mislim, to ne pelje nikamor... Treba se je naucit zivet v sozitju.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: damayanti , sobota, 25.06.2005 : 11:47:34
Saj  Primavera  ni  mislila  "kill  them  all".   Jaz  jo  čisto  razumem.....  nikomur  ne  bi bilo  prijetno,  da  zjutraj  pride  ven  na teraso  z  lončkom , kave  v  roki  in na  vrtu  medveda  sreča. :o

Primavera:  Praviš,  da hodiš,  šele  zvečer  v gozd,  ob  enajstih? (  se  pa  ja    medvedje že  najejo  do  takrat ;D)  A  pri  vas  še niso  borovnice  zrele?  ;D Pri  nas  je  že  vse  polno,  borovničarjev .  Imajo  prav  tekmo,  za  borovnicami....  od  7:00  do  19:00.   Pa   sendviče imajo tudi  s seboj. ;)(  krasna  vaba ;))
Samo medvedov  nimamo.  Imamo  pa  pravi  naval  izgubljenih   psov. ::)


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , sobota, 25.06.2005 : 11:56:19
Hm, torej...
Motijo vas kmetje, ker polivajo gnoj, gnojnico in smrdi-->moti vas smrad.
Motijo vas lovci, ki grozijo, da bodo ustrelili psa, ce se bo ta prosto sprehajal naokrog po gozdu.
Motijo vas medvedje, ker...bezijo stran? Medvedke, ker imajo mladice in so jih pripravljene tudi braniti (kaksna nesramnost).
Takole bi jaz rekla-resitev. Gres na sprehod v gozd, kjer ne smrdi po gnojnici in imas psa na striku, da ga lovec ne bi sicnil. Ce srecas medveda, psa spustis in upas, da bo medved preganjal njega, ne tebe. :)

Sicer pa se na zadevo lahko gleda tudi takole:
-zivim "na vasi", kjer me namesto vsakodnevnega hrupa avtomobilov in vonja izpusnih plinov pricakata rezgetanje konj in vonj po gnoju-pa ne vsak dan.
-ko grem na sprehod ali sedim na balkonu, me obcasno z obiskom pocasti kak medo, morda celo medvedka z mladicki; privilegij
-lovci-varuhi narave-cuvajo srne idr. divjad pred nevzgojenimi cucki s pomocji majhnih (ali pa tudi ne) zadevc, ki se jim rece metki.

Citat
Saj  Primavera  ni  mislila  "kill  them  all".   Jaz  jo  čisto  razumem.....  nikomur  ne  bi bilo  prijetno,  da  zjutraj  pride  ven  na teraso  z  lončkom , kave  v  roki  in na  vrtu  medveda  sreča.

Se najmanj bi bilo prijetno medvedu-mislim...pogled na zaspanega cloveka v pizamo s kofetom v roki, pa po moznosti se s kakim jutranjim zadahom in cikom v drugi roki... Saj reveza kap! ;) :D


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Primavera , sobota, 25.06.2005 : 12:23:24

Dejstvo je, da so se medvedi zadnji čas zelo razmnožili (ali pa so res pribežali iz Bosne zaradi vojne v naše gozdove, kjer je mir pa še daleč ni ) in da je vse več kmetijskih površin preraslih z gozdom, saj jih nihče ne obdeluje. Nisem za to, da bi se jih kar avtomatično pobilo, ampak zato, da se jih nekako preseli v notranjost Kočevskih gozdov in na področja Javornikov recimo- tam, kjer so vedno bili. V bistvu je kriv človek, saj lovci nastavljajo hrano čim bliže prežam , te pa niti niso tako oddaljene od naselja, zadnjič recimo sem blizu roba gozda našla svežo celo konjsko nogo! vse to privablja zveri.

če bi bila lahko sigurna, da se bo medved ob srečanju normalno obnašal, mi je vseeno, če jih srečujem vsak dan. Znančeva 11 letna hči je šla kak mesec nazaj teč mimo gozda in na robu jase je skoraj trčila na medveda, ki se je takoj postavil na zadnje tace. K sreči je pri tem ostalo, ampak kdo ve, kaj bi se lahko zgodilo.
kako se pa medved počuti, če me zjutraj na terasi vidi  s kofetom v roki, mi je pa vseeno. Okoli naše hiše ni nastavljena hrana, zato ga upam vonj ne bo privabljal.

Na večerni sprehod hodim, ko je že tema in zvečer vsi vemo, da so medvedi najbolj frekventni (do 40 km v eni noči lahko prehodijo)

O kmetih in gnojnici nebi govorila, ampak pri nas polivajo vsebino izpraznjenih greznic, potem pa po travniku ležijo damski vložki in tamponi, vse skupaj pa je pomešano s kemikalijami (Wc-net, odplake itd...). ne gre za normalno gnojnico iz hleva- tista mi sploh ne smrdi.

Glede privezovanja psov v gozdu pa takole: nikoli noben od mojih dobermanov ne bo v gozdu privezan, saj se ne oddaljijo za več kot 10 m od mene. Psa peljem na sprehod zato, da se zlaufa do konca, kar pa se nebi mogel, če bi bil na vrvici. Z lovci pri nas sicer nimam težav, saj me poznajo, pse pa tudi, na živce mi gre le slovenski lovec na splošno, ker gre ponavadi za neuravnovešeno pojavo, najraje okajeno z rdečim nosom, ki mu je puška podaljšek za njegov prekratek spolni organ in s tem načet ego... ;D ;)


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: T.M.T , sobota, 25.06.2005 : 13:00:06
Samo tukaj pa je en velik problem.Primavera,ti si imela eno idejo (ki ni slaba ;) ),da bi medote preselili v notranjost Kočevskih gozdov in na področja Javornikov.Kasneje pa si omenila,da na dan prehodijo tudi 40 km.To pa ni tako malo :).Verjemi mi,da bi se slejkoprej vrnili nazaj.Kjer je hrana tam so oni-logično.
Čeprav zloooooooo neprijetna zadeva,saj meni kap zadane,da srečam medveda.

Glede pobijanja pa:Kaj niso bili ravno tam na Kočevskem pred ??? let problemi zaradi risov??In so jih vaščani postrelili,potem pa so imeli težave z zajci.Pa so potem rise naselili nazaj.

Kaj hočmo tako je in tako bo dokler se ljudje ne zresnimo in ne zavemo,da na svetu nismo sami ;).Besede mnogih-sožitje

Lepe poletne dni BREZ MEDVEDOV


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , sobota, 25.06.2005 : 17:41:43
Hja, koliko medvedov pa je pri nas? Ker kakor je meni znano, stevilka tudi slucajno ni znana (oz. gre za "tamo-negde-oko" oceno).
O zlaufanju psa in vrvici smo ze razglabljali hehe, mene tudi slucajno ne boste prepricali, da je prost pes v gozdu edina opcija zlaufanja. Pa imam namen imeti nekoc pasmo, ki potrebuje ogromno gibanja, ima bojda izreden lovski nagon in zaenkrat se vsi, ki sem jih brala, absolutno prepovedujejo kakrsnokoli tekanje naokrog brez vrvice. Pa ze imam resitev kako zlaufati pesjana.
Obstaja tudi 10m strik hehehehehe, pa ce se pes ne oddalji vec kot 10m... Ja odlicno-za strik. ;)
Sicer pa ne vem, zakaj se hudujete nad medvedi... Oni so bili prej tam. Saj vi rinete k njim v gozd, saj folk postavlja vikend prakticno sredi gozda, saj mi gradimo avtoceste in jim unciujemo zivljenjski prostor. Medved pa zal ne more najeti odvetnika.

Torej-ce zivis v obmocju medveda, se je temu pac potrebno prilagoditi. Ne misliti, da se lahko obnasate enako kot sredi centra Lj., kjer je moznost, da srecate medveda, nedvomno manjsa. Ja, otroci, ki hodijo skozi gozd v solo. A ne poznajo avtobusov? To bi bila resitev-avtobus pobere otroke in jih odpelje v solo. Pa jogging ob robu gozda. Halo?! Dvonozni zrezek, ki laufa... Kdo se ne bi pognal za njim? Sobno kolo, recimo, ali pa un trak. Ce je ze treba laufat.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Babalu , sobota, 25.06.2005 : 18:31:57
Mislim da niso lovci krivi za to da letos ni primernega odstrela medvedov...ce si malo sledila medijem in drustvom "za zascito zivali" je letos prava gonja proti lovcem in ideji vzpostavljanja ravnovesja v divjini  :-\ (ki je potreben saj smo ga mi spremenili)...ampak o tem smo na forumu ze govorili.
Glede odpadkov in kompostov pa se bomo tudi v Sloveniji morali nauciti da to privablja divje zivali...v tujini je to ze itak poznan problem in zivali zahajajo tudi v velemesta.Mogoce je resitev kanto dat v kaksno zgradbo cez noc in tudi komposte imet pokrite....Mislim da si divje zivali ne zelijo blizine cloveka,je pa na drugi strani "lahka" hrana ki je izredno mamljiv faktor.Sem pa jezna ko je vsaketoliko na kaksnem tedniku prispevek o tem kako so ljudje hranili "bogega" medvedjega mladica ki so ga nasli ob cesti!  >:( Pol se pa cudimo da se divje zivali blizajo naseljem ::)


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , sobota, 25.06.2005 : 18:45:28
Ma ne vem no, saj ni potrebno biti ravno Einstein, da pogruntas, da ce das zivali pred gobec hrano, da je verjetnost, da jo poje, kar precejsna. Mislim...ves cas se folk dela norca iz Americanov in njihove inteligence...a pred svojim pragom morajo pa se fejst spucati.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: T.M.T , sobota, 25.06.2005 : 18:53:30
Ja, otroci, ki hodijo skozi gozd v solo. A ne poznajo avtobusov? To bi bila resitev-avtobus pobere otroke in jih odpelje v solo.

Nanook jaz tud "gazim" peš v šolo :(-čez gozd.Saj je cesta ampak ta izjava je bila pa kruta.Ti sploh ne veš koliko moraj nekateri otroci prehodit,da pridejo peš v šolo,Ker:
*ni 3km,da bi vozil kombi
*živiš tam nekje bogu za hrbtom in so poti take da dol padeš
*je v naselju premalo otrok
...
Hvala bogu ni po vsej Slo medvedov.Smo se pa ljudje iz vasi navadili,da je bolj fajn it u gozd tečt pa kolesart kot pa v sobi kolo gont ;)

Glede odpadkov in smeti...bi bil že zadnji čas da se kaj ukrene.Pa niso edini razlog medvedi ali katere druge živali,jih je še mnoge (pre)več.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , sobota, 25.06.2005 : 18:57:21
Ne ni bila kruta. Vem, da je zoprno hodit, je bilo tudi meni. Pa uro in pol se vozit z busom se bolj. Ce pa zivis na obmocju medveda in je starse strah, da se bo otroku kaj pripetilo, ko gre skozi gozd, je edina smiselna zadeva avtobus, ki bi jih pobral in odpeljal v solo. Prav-premalo otrok, nezainteresiranost ljudi-kot razlog, da avtobusa ni. Ni pa treba medvedov krivit. Kaj pa ce kakega otroka na poti skozi gozd kdo napade? A takrat bodo pa...odstrelili koga? Ministra?

Ja, ce gres v gozd tect in kolesarit, potem pa vzemi v zakup, da gres tja kot gost in da se ti lahko kaj zgodi (pa recimo da te napade kaka divja zival)-ne potem jamrat in cvilkat. Sam si se odlocil in nosi posledice.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: T.M.T , sobota, 25.06.2005 : 19:21:32
Pa saj ni bilo mišljeno kot protest ;).

Je pa res da ta k***** država nič ne stori glede tega.Pa upam da nisem koga užalila.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Agnes , sobota, 25.06.2005 : 21:19:22
Selitev vcenter? Hm, potem mi preostane le še Golovec pa Grad , Rožnik in Barje.

Ne skrbi, te mam jaz pod kontrolo :). So vzgojeni. Hihi.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , sobota, 25.06.2005 : 21:53:34
Saj nisem vzela kot protest. :) Samo pojasnjujem.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Primavera , sobota, 25.06.2005 : 22:57:06
Ne ni bila kruta. Vem, da je zoprno hodit, je bilo tudi meni. Pa uro in pol se vozit z busom se bolj. Ce pa zivis na obmocju medveda in je starse strah, da se bo otroku kaj pripetilo, ko gre skozi gozd, je edina smiselna zadeva avtobus, ki bi jih pobral in odpeljal v solo. Prav-premalo otrok, nezainteresiranost ljudi-kot razlog, da avtobusa ni. Ni pa treba medvedov krivit. Kaj pa ce kakega otroka na poti skozi gozd kdo napade? A takrat bodo pa...odstrelili koga? Ministra?

Ja, ce gres v gozd tect in kolesarit, potem pa vzemi v zakup, da gres tja kot gost in da se ti lahko kaj zgodi (pa recimo da te napade kaka divja zival)-ne potem jamrat in cvilkat. Sam si se odlocil in nosi posledice.

V tem primeru se sicer otroci dnevno vozijo v šolo z busom, a tega dne je fantek bus zamudil in je tekel v dolino po zelo znani Jurčičevi poti, da bi čimprej prišel v šolo. Tam je naletel na medveda. Gre za območje gozda, kjer prej NIKOLI ni bilo medvedov, kakor jih ni bilo tudi v ostalih naših okoliških gozdovih in ljudje so varno hodili po gozdu. seveda so Kočevski gozdovi čisto nekaj drugega in tam je treba vzet v zakup, da si na področju medveda. Po podatkih neke raziskovalke naj bi v slovenskih gozdovih bivalo okoli 600 medvedov. Je baje celo delala magistrsko nalogo iz tega. Če grem v naš bližnji gozd teč , s psom ali kolesarit in ker živim v urbanem naselju, ki je od tega gozda oddaljeno le 250 m , mi na kraj pameti ne pade, da bi jemala v zakup še srečanja z medvedi in celo nosila kake posledice. Morda pa to pomeni, da lahko povabim kake italijanske lovce v gozd na zasebni lov na medveda  ali kaj? Slučajno je gozd v lasti naše družine.... Država bi morala stare komunistične zakone o zaščitenosti medveda malce renovirati in zredčiti medvedjo populacijo, saj ni niti malo ogrožena, v nekaterih kočevskih vaseh je medvedov celo več kot prebivalcev....


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , nedelja, 26.06.2005 : 10:15:36
Naj ga pa starsi peljejo, ane. Res ne vem, zakaj se vedno krivi medvede... Gozd je gozd in v Sloveniji ga je precej. Ce se gre v gozd, je potrebno vzeti v zakup, da so tam divje zivali in pac sprejeti neko tveganje.
Katere raziskovalke? Jaz sem namrec se lani poslusala, da (med vrsticami povedano) nimajo blage veze koliko jih je. Ker jih nihce se ni prestel oz. se cifre zelo razlikujejo. Kakor vem, stetje na en drug nacin se vedno poteka. Ce je naselje oddaljeno 250m od gozda in gres ti v gozd, bos, hoces noces, morala nositi posledice-pa naj bodo kakrsnekoli so ze. In ja, moras vzeti v zakup, da gres TI v gozd, kjer so doma divje zivali (in ne ti, pa magari ce je gozd od svetega Petra). Ce tega ne vzames v zakup-prav. Ampak kot sem ze rekla, ne cmizdit in jamrckat kako je grozno, ko srecas to pa to in tega pa tega in bla bla bla bla bla. Si sel v gozd, si fasal, jebiga. Bos vedel za drugic in se bos obnasal bolj spostljivo. Na zalost pa najveckrat nastradajo ravno tisti, ki se teh zadev zavedajo. Smola pac.
Pa predvsem-poslusajte svoje pse. Ce vam nakazejo, da nekaj ne stima, ne rinite dalje, ampak se obrnite in pojdite nazaj.

Medvedje so ogrozeni, clovek pa ni. Toliko o tem redcenju...


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: branka , torek, 28.06.2005 : 08:14:26
Naj ga pa starsi peljejo, ane. Res ne vem, zakaj se vedno krivi medvede... Gozd je gozd in v Sloveniji ga je precej. Ce se gre v gozd, je potrebno vzeti v zakup, da so tam divje zivali in pac sprejeti neko tveganje.
Katere raziskovalke? Jaz sem namrec se lani poslusala, da (med vrsticami povedano) nimajo blage veze koliko jih je. Ker jih nihce se ni prestel oz. se cifre zelo razlikujejo. Kakor vem, stetje na en drug nacin se vedno poteka. Ce je naselje oddaljeno 250m od gozda in gres ti v gozd, bos, hoces noces, morala nositi posledice-pa naj bodo kakrsnekoli so ze. In ja, moras vzeti v zakup, da gres TI v gozd, kjer so doma divje zivali (in ne ti, pa magari ce je gozd od svetega Petra). Ce tega ne vzames v zakup-prav. Ampak kot sem ze rekla, ne cmizdit in jamrckat kako je grozno, ko srecas to pa to in tega pa tega in bla bla bla bla bla. Si sel v gozd, si fasal, jebiga. Bos vedel za drugic in se bos obnasal bolj spostljivo. Na zalost pa najveckrat nastradajo ravno tisti, ki se teh zadev zavedajo. Smola pac.
Pa predvsem-poslusajte svoje pse. Ce vam nakazejo, da nekaj ne stima, ne rinite dalje, ampak se obrnite in pojdite nazaj.

Medvedje so ogrozeni, clovek pa ni. Toliko o tem redcenju...
Iz tvojih ust se sliši vse tako preprosto, pa na žalost ni...


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , torek, 28.06.2005 : 09:17:03
Vem.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Primavera , torek, 28.06.2005 : 14:21:45
Takole pa naša politika izvaja ukrepe v zvezi  s pojavljanjem rjavega medveda, kar so pred časom doživeli prebivalci velikih Lašč. Tam je namreč medvedka z dvema mladičema ogrožala prebivalstvo in njihovo lastnino. Vrli stručnjaki so se odločili, da ji ubijejo enega mladiča! Kaj se je izboljšalo , ne vem. In zakaj je bilo to potrebno, tudi ne. Preselitvam živali se seveda izogibajo, ker je to kao zamudno in stresno za žival. Kao. Društvo za zaščito medveda je na Agencijo RS za okolje poslalo protest, odgovor je tu spodaj. Po naših gozdovih tu v bližini pa še naprej kolovrati medvedja družina. Očitno bo res treba počakati na kako tragedijo, ko bo nič hudega sluteči prebivalec bližnje vasi ob svojem smetnjaku presenetil medvedko, kot se je pred kratkim zgodilo. ..


**********************************************************************************


Spoštovani!

Prejeli smo vae pismo, v katerem izraate nasprotovanje odloitvi Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO) glede izdanega
dovoljenja za izjemni odstrel medvedjega mladia v vasi Rob pri Velikih Laah. Veseli nas, da ste s tem pokazali svojo podporo
ohranitvi rjavega medveda kot zavarovane prosto ivee ivalske vrste.

Naj v uvodu pojasnimo, da je ARSO organ v sestavi Ministrstva za okolje in prostor, ki na prvi stopnji odloa o upravnih stvareh s
podroja okolja, kadar zakon doloa, da je za odloanje o upravnih zadevah na podroju okolja na prvi stopnji pristojno ministrstvo.
Uradniki, ki vodijo posamezne postopke, odloajo na podlagi predpisov, stratekih dokumentov, ki jih sprejmejo pristojni organi in na
podlagi strokovnih mnenj pooblaenih organizacij.

Rjavi medved je zavarovana ivalska vrsta (Uredba o zavarovanih prosto iveih ivalskih vrstah), kar pomeni, da je poseg v populacijo
rjavega medveda dovoljen le s posebnim dovoljenjem, ki ga na podlagi strokovnega predloga Zavoda za gozdove Slovenije izda
ARSO, in sicer izkljuno po uradni dolnosti.

Kljub temu, da je rjavi medved v Sloveniji ogroen in zato tudi zavarovan, je v Strategiji upravljanja z rjavim medvedom (Ursus arctos) v
Sloveniji (sprejeta na seji Vlade Republike Slovenije dne 24.01.2002; v nadaljevanju Strategija) predviden odvzem medvedov iz narave,
ki je:
- »odstrel doloenega tevila medvedov z namenom omogoanja soitja s lovekom tako, da se vzdruje populacijska gostota primerna
danostim ivljenjskega prostora, ob upotevanju rabe in dejavnosti loveka,
- izjemni odstrel medvedov, ki neposredno ogroajo loveka in njegovo premoenje,
- odlov ivih medvedov za naselitev v naravo ali preselitev na drugo mesto v naravi,
- odlov osamelih mladiev ali pokodovanih medvedov,
- izguba zaradi povoza ali drugega razloga pogina.«


V Strategiji je doloena struktura odvzema medvedov iz narave po tei. Dele ivali, odvzetih iz narave, ki so laje od 100 kg, predstavlja
75% celotnega odvzema. Torej se posega predvsem v mlaji del populacije, manj pa v reproduktivni del populacije. Medvedi v starosti
do enega leta, ki se e vedno zadrujejo v bliini matere, so v povpreju teki od 60 do 90 kg.

Izjemni odstrel medvedov, ki ga predvideva Strategija, izhaja iz dejstva, da je medved lahko loveku nevaren. Medved se sreanjem s
lovekom sicer praviloma izogne, vendar pa velikost in fizina mo rjavega medveda kaeta na to, da gre za potencialno nevarno ival, ki
lahko ogroa, rani ali celo ubije tudi loveka. Vendar lovek ni plen za medveda, napade ga lahko le v primeru, ko se pouti ogroenega.
Akcijski plan za ohranjanje rjavega medveda v Evropi, ki ga je leta 2000 izdal Svet Evrope, tako npr. navaja tole sosledje situacij, ko
je medved nevaren (v vrstnem redu padajoe nevarnosti): navzonost mladiev, navzonost mrhovine, preseneeni medved, medved ob
brlogu, navzonost psa.

Pojavljanje medvedov v bliini naselij e poveuje verjetnost sreanja s lovekom. Posebej zaskrbljujoe je, e se v bliini naselij zadrujejo
medvedke z mladii. V tem primeru je ukrepanje nujno potrebno. Izjemni odstrel se izvede v primeru, ko medved neposredno ogrozi
loveka, to je ko ga napade, ko se dalj asa zadruje v neposredni bliini lovekovih bivali ali v primeru, ko napade domae ivali. Izjemen
odstrel je moen kjerkoli in kadarkoli, ne glede na strukturo po tei. V Strategiji je v poglavju 2.2.4 doloeno, da se v primeru nujnega
odstrela medvedke z mladii vedno najprej odstreli mladie in ele nato medvedko. Izjemni odvzem se izvaja na zakonsko doloene
naine. Po Strategiji je moen tudi odlov ivih ivali in preselitev na drugo mesto v naravi, e je preselitev ocenjena kot primerna reitev,
vendar je ta nain tehnino in asovno zelo zahteven, za ivali pa stresen in tudi vpraljivo uspeen. Obstaja namre velika monost, da bi se
ivali vrnile na kraj odlova, kar se je v preteklosti e dogajalo in se je zgodilo tudi pri zadnji preselitvi pred kratkim. Medvedi so namre
teritorialne ivali, zato obiajno mladii v teritoriju druge ivali nimajo monosti za preivetje, v Sloveniji pa je tudi teko najti predele, ki bi bili
primerni za medvede in hkrati ne bi bili e naseljeni.

ARSO mora kot upravni organ v primerih dovoljevanja izjemnega odvzema oziroma odstrela medvedov upotevati vsa zgoraj navedena
izhodia, poleg tega pa mora odloiti tudi razmeroma hitro. Tako je bilo tudi letos konec meseca marca in v zaetku aprila, ko so v vasi
Rob pri Velikih Laah prebivalci vekrat opazili medvedko z dvema enoletnima mladiema. Medvedka je dvakrat pokodovala ebelnjak v
bliini vasi. Zaradi navedenega so strokovnjaki Zavoda za gozdove Slovenije ocenili, da medvedka ogroa ljudi in njihovo premoenje in
predlagali odvzem iz narave z odstrelom enega medveda. Na Agencijo RS za okolje smo dne 25.3.2005 prejeli tudi pismo upana
obine Velike Lae, v katerem nas opozarja na prisotnost medvedke z dvema mladiema, ki se pojavlja v vasi Rob, zaradi esar so
prebivalci prestraeni.

V dovoljenju, ki smo ga izdali, smo se opirali na dolobo oziroma na navodilo iz Strategije, poleg tega pa nas je k odloitvi vodil e
strokovni premislek, da je ne glede na to, kako je mogoe na takno pravilo gledati iz zornega kota loveke etike dejstvo, da je ekoloko
vredneja ival reproduktivno sposobna samica kot pa njen mladi. Ob izdaji dovoljenja smo tudi upali, da bo ustrahovana medvedka s
preostalim mladiem umaknila od naselij in prenehala ogroati ljudi in njihovo premoenje v naselju.

V primeru izdaje dovoljenja za odstrel mlajega medveda na obmoju vasi Rob pri Velikih Laah menimo, da je Agencija Republike
Slovenije za okolje ravnala skladno s predpisi in trenutno razpololjivimi strokovnimi ugotovitvami in da pri tem ni storila napake.

S spotovanjem,

mag. Aleksander Golob
vodja sektorja za ohranjanje narave
Agencija RS za okolje

*******************************


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: jessy , četrtek, 30.06.2005 : 11:25:58
Takole je pa pri nas:  :P

KLIK (http://www.notranjske-novice.si/v_srediscu/104145/)

KLIK (http://www.notranjske-novice.si/v_srediscu/104182/)


Jaz sedaj hodim na sprehode, le v spremstvu psa, da me je malo manj strah.  ;D Pridejo pa tudi k hišam, blokom... :-\


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , četrtek, 30.06.2005 : 11:50:46
Mislim...pustis rukzak z malico v gozdu in medved jo poje. Uau! To pa je presenecenje!!!
Imas piknik v gozdu in odmetavas koscice naokrog-pride medved in jih poje. KAJ TAKEGA!!! Neverjetno! Kdo bi si mislil, da jih bo pojedel!!! Kako zanimivo...


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , sobota, 09.07.2005 : 13:15:28
http://24ur.com/naslovnica/zanimivosti/20050706_2058713.php?Ara=1i12 ;D ;D ;D


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Desobediencia , sobota, 09.07.2005 : 14:54:07
Hja, koliko medvedov pa je pri nas? Ker kakor je meni znano, stevilka tudi slucajno ni znana (oz. gre za "tamo-negde-oko" oceno).

Sicer pa ne vem, zakaj se hudujete nad medvedi... Oni so bili prej tam. Saj vi rinete k njim v gozd, saj folk postavlja vikend prakticno sredi gozda, saj mi gradimo avtoceste in jim unciujemo zivljenjski prostor. Medved pa zal ne more najeti odvetnika.
Torej-ce zivis v obmocju medveda, se je temu pac potrebno prilagoditi.
Ej, si tipkala namesto mene..
Dodala bi še, da pridite enkrat sprehajat pse tam kjer jih občasno šetam jaz, obrobje gozda, okolica kmetij, povsod klavni odpadki.. Hiše seveda praktično že v gozdu.
Ampak ne, barabe medvedje se sprehajajo PO SVOJEM, mislim, kako so lahko take svinje, da ne vejo da se jih mi bojimo?!? In postavimo pašnik za ovčke 20m od gozda..ta barabin pa pride in jih poje?!?

Dol z medvedi!! :)


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Desobediencia , sobota, 09.07.2005 : 15:03:42
Za vas nevem, ampak meni pozimi ni bilo razurljivejšega kot sem pozimi našla sledove medvedke z mladiči ..:) Vsak dan novi sledovi, velike in male tacke.. In to ne v živalskem vrtu..  8) ;)

Kaj bi naredila, če bi prišlo do bližnjega srečanja nevem, kriva pa bi bila izključno sama. Kdo je pa rekel, naj se šetam po gozdu? ;) Najbolj bosa mi je pa tista, da se greš jogging mimo gmajne in glej ga zlomka.. Srečaš medveda :o ;D

Sama se bojim edinole, da bi kdaj srečala medota ki mi pravzaprav nebi nič hotel, bi pa psi totalno popenili in ga mogoče sprovocirali do te mere, da bi napadel.

Ko smo šle s sestrično in dvema psoma 3 poletja nazaj na en vrh na vrhu gozda kjer je območje medveda, smo imele s sabo manjši radio, naše muzike bi se pa itak še medvedka z mladiči ustrašila ;D ;D


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Desobediencia , sobota, 09.07.2005 : 15:10:24
http://24ur.com/naslovnica/zanimivosti/20050706_2058713.php?Ara=1i12 ;D ;D ;D

A ne me j***t ;D ;D ;D ;D


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: T.M.T , sobota, 09.07.2005 : 17:43:36
Citat
http://24ur.com/naslovnica/zanimivosti/20050706_2058713.php?Ara=1i12   

Hehe tisti medved je pa iz moje šole všel ;D ;D ;D...

Ja Desobediencia imaš prav.Ampak to povej še drugim...


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Vixen , sobota, 09.07.2005 : 18:14:55
Jaz kar pogosto hodim na Krim, kjer medvedi definitivno so. No, zadeve sem rešila takole: z zlatim prinašalcem Timijem, ki ga imam ponavadi spuščenega, hodim na Šmarno goro. Tam je ogromno ljudi in psov in zato popolnoma nobene divjadi ob glavni potki (pes se pa itak ne oddaljuje od nje). S pitbulko Saro hodim pa na Krim, ker je itak ne spuščam - in v tistih gozdovih ne bi spustila nobenega psa, saj je ogromno srnjadi, ptic in ostalih živali. In na Krim hodim po lastni presoji - zavedam se, da tam živijo medvedi (pred kratkim sem srečala sveže stopinje v blatu) in to spoštujem. Držim se glavnih, označenih poti in se pogovarjam s Saro; če me medved sliši, ga zagotovo ne bom videla.
Smo pa imeli podobno debato pred kratkim na konji.com in je nekdo na neki nemški strani našel tole sliko slovenske avtorice Agate Maček, slikano v Sloveniji: http://www.pferdezeitung.com/img/postcards/large/Islaender/Macek10.jpg  ::) :)

Lp, 5ra


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , sobota, 09.07.2005 : 19:56:52
Vixen, tale medo je ziher vegan! ;)


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Vixen , sobota, 09.07.2005 : 20:25:15
Hehehe, gre uni Zagrebčanki potrkat in fehtat za vegesendvič...  ;D ;D ;D


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: jessy , sobota, 09.07.2005 : 20:31:24
Mi smo tudi enkrat med jahanjem, šli po poti, in je bil medved...pa se kar ni in ni hotel umakniti s poti. Tako da smo morali iti okoli... ;D ;D ;D


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: T.M.T , nedelja, 10.07.2005 : 07:12:55
O hvala Bogu,da pri nas ni medvedov.Upam,da jih ne bo kdo naselil.Takoj prodam konja!!!Ali pa...saj mam njufija s sabo,pa se ga bo medo ustrašil ;D ;D ;D ;D ;D...


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Vixen , nedelja, 10.07.2005 : 10:40:58
Mene pa v bistvu zanima, kako bi se moja kobilca obnašala, če bi srečala medveda. Za medveda sem precej prepričana, da bi mu bili preveliki, da bi naju videl kot plen.  ::) ;)


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Lilit , nedelja, 10.07.2005 : 10:44:21
Pa saj medved ni plenilec ;)


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: T.M.T , nedelja, 10.07.2005 : 10:50:58
Vixen mene za kobilo ni strah.Na tazadnje pa v galop!Samo žrebe...ta bi bil problem.On bi kar ril pa šnjofal...ker v vsako žival,palico,kamen... nos vtakne.Upam,da se medvedi pri nas ne pojavijo.Na Kozjansko pa ne grem s konjenicami ;).

Lilit kako,da medved ni plenilec,kaj pa potem je??


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Lilit , nedelja, 10.07.2005 : 10:55:57
Pretezno mrhovinar.
Kakor smo se mi ucili, napade, ce se pocuti ogrozen in ne zato, da bo plen pojedel.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Vixen , nedelja, 10.07.2005 : 11:04:55
Če je lačen tudi napada - odnese kakšno ovco, recimo. Je pa pretežno mrhovinar, to drži.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , nedelja, 10.07.2005 : 11:41:05
Ti medvedje so bili sigurno siti...so prej pogrickali kakega trimckarja.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Desobediencia , nedelja, 10.07.2005 : 13:31:52
!Ali pa...saj mam njufija s sabo,pa se ga bo medo ustrašil ;D ;D ;D ;D ;D...
Ma nee, prijateljsko ga bo objel:"Kje si brat?" ;)


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: T.M.T , nedelja, 10.07.2005 : 17:37:29
Desobediencia seveda!!!!!!!!!!!!!!Našega Ronča bo pa infarkt ;D.

Sicer so medvedi vsejedi in res malokrat napadejo (nevarnost,meter z maldički ipd.).Če ga srečaš moliš,da je medo sit,ga pozdraviš in greš naprej ... ;) ;D


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , četrtek, 14.07.2005 : 09:51:46
No, vceraj smo malce pohajali po gozdovih, pa nismo videli nobenega medveda, volka, risa,... Samo enega usranega klopa (baby toy patuljaste "pasme") sem privlekla domov. Drugic moram rukzak z malico pozabit kje. ;) :D


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Primavera , četrtek, 14.07.2005 : 23:10:42
Samo enega usranega klopa (baby toy patuljaste "pasme") sem privlekla domov. Drugic moram rukzak z malico pozabit kje. ;) :D

Potem pa najboljše, da ga obriješ "na leva", toyem tako pristaja..... :D

V nselju Šmarja sap pa je pred kratkim gospa trčila na medveda, prišel je do nje :o, jo ovohal in nekaj vohljal po tleh, (ona je bila na pol mrtva od groze) in nato odšetal drugam....


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , petek, 15.07.2005 : 07:15:48
Hehehehe, mu ze ni disala. ;)


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: mal1 , petek, 15.07.2005 : 15:13:08
Medvedi imajo srečo -ker ,če bi srečali nuk in njene bulerje......
Mall



P.s. nuk brez vprašanj(zakaj imajo srečo.....)..in...(vem da ni čas za bulerje ;D ;D ;D)


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , petek, 15.07.2005 : 15:20:52
Ne, zdaj je sezona gojzarjev. ;) ;D ;D ;D


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Lilit , petek, 15.07.2005 : 15:47:44
V nselju Šmarja sap pa je pred kratkim gospa trčila na medveda, prišel je do nje :o, jo ovohal in nekaj vohljal po tleh, (ona je bila na pol mrtva od groze) in nato odšetal drugam....

Ma svasta ??? Tisti, ki bi radi videli medveda, nam ne uspe  >:( "nedolzni" pa se vanje zaletavajo vsak dan ::)


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: mal1 , petek, 15.07.2005 : 15:52:38
medoti počasi postajajo problematični-upam , da se bo dobro končala ta štorija.
Nuk-probaj z visokimi petkami :P
Mall


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , petek, 15.07.2005 : 15:55:37
Da se ubijem? ;D ;D ;D Ne ne, bodo gojzarji kar pravi.

Lilit, mislim da se nas zivali namerno izogibajo (rastline zal nimajo te opcije). ;)


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: T.M.T , petek, 15.07.2005 : 16:47:17
Pa o kakšnih gojzarjih govorite.Jaz po planini tečem (z Ronom seveda) v skejtarkah ::).Punce kopalke gor pa v gozd medota čakat.Saj je dovolj vroče!Vi pa v gojzarjih okoli...Bog vam pomagej ;D.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , petek, 15.07.2005 : 17:02:14
Mi smo biologi, mi ne hodimo po istih potkah kot vi, navadni smrtniki, zato potrebujemo posebno obutev. ;) :D


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: T.M.T , petek, 15.07.2005 : 19:05:27
Nuk potem pa povej kdaj imaš RD,da ti kupim ene ressssss dobre bulerje,da ne boš navaden smrtnik.

Pa še to.Veliko potk sem že oblazila,pa čez plazove zlezla tako da o tem ne bi ::)...


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , petek, 15.07.2005 : 19:07:56
Saj jaz nisem navaden smrtnik. ;)


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: T.M.T , petek, 15.07.2005 : 19:37:57
Vem,da nisi.Ne vem pa zakaj nisi.Ampak moraš imeti res orenk bulerj,da nisi ;).Da lahko na medotu treniraš borilne veščine...me so fantje že siti ;D...


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , petek, 15.07.2005 : 19:45:18
Ja, saj ti zgoraj vse pise. ;) Nikjer pa ne pisem, da na medotih preizkusam borilne vescine, beri natancno. ;D ;D ;D Kaj mislis s "fanti" mi pa ni jasno.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Peibie , petek, 15.07.2005 : 20:14:36
Mi smo biologi, mi ne hodimo po istih potkah kot vi, navadni smrtniki, zato potrebujemo posebno obutev. ;) :D


Hehe, mogoce pa zato medotov ne srecate.  ::)

Nan, Lilit, naslednje pocitnice sta obe prisrcno vabljeni v naso rezidenco, hrano in pijaco ter strehico cez noc vama damo (no, Nan, bo morala se kaj za jesti prinesti s sabo, ker je po moje nas druzinski proracun ne nahrani :P), pa lahko dezurata. Se bojim, da je uspeh zagotovljen.

Lp, Mojca


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: T.M.T , petek, 15.07.2005 : 20:29:38
Nuk že razumem.Biologinja torej...zanimivo.

Tisto z borilnimi veščinami je bilo bolj za mene mišljno.O fantih pa...mene so oni učili,pa smo še na njih trenirali.Sedaj sem pa tepena.Tud fantje se ne znajo več tepsti ::).Medo pa se upam,da zna...


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: nebivedu , petek, 26.08.2005 : 07:35:19
No o medvedih. Odkar lovci ne smejo več oskrbovati mrhovišč, le ti hodijo naokoli in iščejo hrano. Pr nas smo se zadnč gledal na 10 metrov - jst iz terenca, on iz visoke trave. Pa je potem začel bežat čez travnik - dosegel je prov visoko hitrost!!! Medvedje se ponavadi umaknejo ljudem, če so njihova mrhovišča polna. Ker pa imamo neumen zakon, ki lovcem preprečuje polniti mrhovišča, pa medvedki pač samo iščejo hrano. Sam sem ga gledalv Kočevskem rogu na 10 metrov - ponoči smo mu nastavili hrano, pa se skrili in ga gledali ko je prišel jest. Zelo zanimiv dogodek.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Uma , petek, 26.08.2005 : 07:38:30
Ravno zaradi tega ker jim ljudje nastavlajte hrano, se medvedi z vsako generacijo bolj pogumno priblizujejo cloveskim bivaliscem. Če pa jih je tak zanimivo opazovat, a ne?


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: miki , torek, 25.10.2005 : 09:32:32
Pri nas jim noben ne nastavlja hrano(obrobje Ljubljane) pa jih imamo 7. otrok si ne upamo spustiti na bližnji hrib ker lomastijo tudi ta, jaz si pa niti psa ne upam več peljati po poti po kateri sem hodila do sedaj(poljska pot).


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , torek, 25.10.2005 : 09:34:00
Kje pa je to? Bi prisla gledat.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: deteljica , torek, 25.10.2005 : 13:02:18
Pri nas jim noben ne nastavlja hrano(obrobje Ljubljane) pa jih imamo 7. otrok si ne upamo spustiti na bližnji hrib ker lomastijo tudi ta, jaz si pa niti psa ne upam več peljati po poti po kateri sem hodila do sedaj(poljska pot).

glede na "velikost" naše države seže širše obrobje Ljubljane vse do meja


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: hipo , torek, 25.10.2005 : 14:08:07
ma lahko jih prideš k nam v Notranje Gorice pogledat, baje jih je kar nekaj ???
moji kolegi so enkrat vidli medvedko z mladiči, in enkrat enega medveda...jaz se pa še kar naprej sprehajam tukaj po naših osamljenih poteh ;)
so pa baje zdaj dobili lovci dovoljenje za odstrel če prav vem, ampak zdaj jih pa ne najdejo ::) folk jih pa še kar naprej videva ;D


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , torek, 25.10.2005 : 14:35:56
Ma mene res zanima, kje na obrobju Lj je to.
Hipo, mrbit pa res pridem. ;) Potem pa itak nobenega ne bo.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Sara.P , torek, 25.10.2005 : 14:59:14
Nanook: Lahko greš tudi na Škofljico počekirat...


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: andi , torek, 25.10.2005 : 15:02:30
Na Kurešček ali Zapotok se zapelji ;)


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: scythe , torek, 25.10.2005 : 17:39:49
Medvede lahko vidiš v bližini Krimskega hribovja - torej na samem Krimu in okoliških hribčkih, ter tudi na barju (se spustijo iz hribov) - torej lokacije kjer se lahko pojavi so: Rakitna, Preserje, Kamnik pod Krimom, Podpeč, Borovnica, Jezero, Notranje Gorice, Kurešček, Iška vas, Ig z okolico (ne bom naštevala vseh vasih, ker ne poznam vseh imen...).
Vendar moraš imeti srečo, da ga vidiš dejansko v vasi oz. na barju. Najhitreje ga opaziš če se podaš proti Krimu (ni važno iz katere smeri - lahko iz Iga ali iz Preserja).


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: rina , torek, 25.10.2005 : 18:04:07
Borovnica

Pred enim mesecem je en menda pred trgovino hodil. ::) Sicer pa jih je res menda kar dosti v okolici. Sama ga (še?) nisem videla, sem pa videla ene čudne sledi pred eno jamo, kjer naj bi pozimi drnjohali.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: scythe , torek, 25.10.2005 : 18:43:05
Dejstvo je, da je Krimsko hribovje prenaseljeno z medvedi. Že tudi v času, ko jih ni bilo tako veliko, si brez problema lahko videl njihove stopinje v blatu in kaj podobnega (če si se kaj sprehajal po Krimu). Zadnje čase predstavljajo pravi problem prebivalcem Rakitne in ostalih krajev, ker se lotevajo kontejnarjev (v Rakitni) in bal sena po barju.
Sama osebno ne podpiram odstrela živali. Jaz bi jih pustila, da so kakor so. Vendar definitivno obstaja možnost, da nas bodo zaradi pomanjkanja hrane in prostora, lahko začeli resno ogrožati. In ne vem kako bom mislila, ko se bodo spravili na mojega psa, ki bo mirno žvečil svojo kost na vrtu (banalen primer).

Torej Nanook - če ga hočeš videti je najbolje, da se odpraviš nekam v Krimsko hribovje (bolj proti Krimu, več možnosti imaš, da ga vidiš - pa seveda izogibat se "glavnim sprehajalskim potem" - tem se tudi medvedi povečini izogibajo  ;D )


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , torek, 25.10.2005 : 18:46:55
Okolica Kurescka in tam okrog-sem ze hodila, brez uspeha. Enkrat je laufal mimo bajte oz. po vrtaci ob bajti, mene seveda takrat seveda ni bilo tam...klasika.

Koliko medvedov pa je tam?
Jaz bi prej rekla, da je prevec ljudi kot pa medvedov. Vikendi (ki to niso vec) rastejo kot gobe po dezju...


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: scythe , torek, 25.10.2005 : 18:54:38
Koliko medvedov je ne vem.

Preveč pa v smislu tega, da medved rabi za svoje preživetje ogromno področje (oz. veliko površine). Krimsko hribovje ni dovolj "prostorno" za to število medvedov, ki se trenutno nahaja tukaj (bom poizkusila izvedeti koliko je medvedov). Tako tudi ni dovolj hrane za medvede (+ ukinili so njihova krmišča)- zato so začeli "prazniti" tudi krmišča za drugo divjad. Četudi ne bi bilo tukaj ljudi, bi bilo vseeno premalo prostora za toliko medvedov.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , torek, 25.10.2005 : 19:25:01
Ma kaj ni to malce cudno? Pravis da je premalo prostora, vendar sploh ne ves, koliko je medvedov...

A bodo lovci steli? ;)


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: hipo , torek, 25.10.2005 : 19:52:59
pa zakaj imaš ti tako željo vidit medveda? ;D
jaz recimo si ga ne želim vidit...še posebej ne kakšne medvedke z mladički... ;)
da so medvedi na rakitni, krimu itd...že vem odkar sem na svetu, in tudi so že prišli dol v naselja parkrat...in prav tako so odšli...tako da ne vem zakaj zdaj taka panika.mogoče zato ker jih je več.po drugi strani pa me je vsak dan malo strah ko grem na sprehod da ne srečam kakšnega...in ne vem, zgleda bodo lovci čakali dokler se nekomu nekaj ne zgodi...sicer pa ne bom pametovala tukaj ker nimam pojma ne o lovcih ne o medvedih :)
vseeno, na rakitni in tam okoli je vedno več vikendov, in mislim da so se začeli umikat...al pa pač iščejo hrano.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: scythe , torek, 25.10.2005 : 19:59:15
Meni se ne zdi čudno :P Številk nočem reči, ker imam v glavi neke cife, ki niso preverjene - so bolj okvirne. In zakaj bi govorila nepreverjene podatke? Lahko rečem, da je dejstvo, da je preveč medvedov, premalo prostora. Enostavno pač ne morem podati nepreverjenih informacij, ker se mi zdi to nesmisel. Is that a crime? :P


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , torek, 25.10.2005 : 20:07:56
Malce cudna dejstva, ce temeljijo na nepreverjenih informacijah. ;)


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: scythe , torek, 25.10.2005 : 20:08:52
Tudi jaz sem že od nekdaj seznanjena z medvedi na tem območju - pa me ni bilo nikoli strah, da bi ga videla. V bistvu odkar pomnim se vsaj 1x na leto nekje v bližini naselja pojavi kakšen medved. Meni je to popolnoma naravno. In tudi zdaj mi je. Mi je zanimivo, da se bolj "bojim" volkov - ki pa jih tukaj sploh nihče ne vidi!!  ;D (sploh ne vem če se nahajajo v teh gozdovih  ??? ).

Hipo - danes sem okoli 17.00-17.30 videla dalmatinčka na sprehodu v Notranjih Goricah. Bolj natančno - nasproti železniške postaje (tam pri kamnolomu) Sta bila mogoče vidva? :)


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: scythe , torek, 25.10.2005 : 20:12:15
Nanook - ti pa imaš veselje  :P Meni se zdi, da dobro veš kaj mislim. Zaenkrat ti lahko ponudim samo podatek, da se na območju LD Brezovica (ki ne zajema celotne občine - torej ne zajema dejanske Krimskega hribovja - ampak teritorij Požarnic, Pod Velikim vrhom in Zanoge) sprehaja 5 medvedov starih od 3-4 leta. To je majhno področje - povečinoma barje z manjšimi hribčki. Z ostalimi podatki, ti bom postregla takoj ko jih dobim. :P


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , torek, 25.10.2005 : 20:17:46
Seveda vem kaj mislis. Tako kot vem kaj misli vecina folka o medvedih in temu, kako veliko prevec jih je. Ampak koliko prevec pa ne znajo povedat.
In to, da vem na kaj ciljas, niti slucajno ne pomeni, da se s tem strinjam. Sama si napisala, da so info nepreverjene in da ne ves koliko medvedov je. Jako dejstvo, da jih je prevec, ce pa se osnov ni...


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: hipo , torek, 25.10.2005 : 20:31:27
Citat
Hipo - danes sem okoli 17.00-17.30 videla dalmatinčka na sprehodu v Notranjih Goricah. Bolj natančno - nasproti železniške postaje (tam pri kamnolomu) Sta bila mogoče vidva?
jaaa!! :) tisto sva bila 100% midva, ker sem bila celi dan zunaj z njim ;)
iz kje pa si ti? ???


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: scythe , torek, 25.10.2005 : 20:32:47
Tudi jaz te popolnoma razumem - ravno zaradi tega nisem hotela dajati nobenih številk, ker niso preverjene (razen zadnje seveda).
Zagotovo pa tudi sama veš, da če ne drugega je prihajanje medvedov v naselja, nek indikator, da je nekaj narobe v gozdovih. Po študijah medvedov sodeč (o tem koliko medved potrebuje prostora, kako teritorialni so...etc) se očitno sklepa, da le-ti prihajajo v naselja zato, ker nimajo zagotovil za preživetje.  Imaš prav, da se naokoli trosi vse preveč kvazi informacij, ki temeljijo zgolj na čenčah in nepreverjenih podatkih - ravno zato nisem govorila o številkah in še enkrat premislila o dejanskosti izjave "da jih je preveč" - resnično se v povečini literaturi govori samo, da jih je preveč - nikjer pa koliko in koliko so jih gozdovi sposobni preživeti.  ???


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: scythe , torek, 25.10.2005 : 20:33:32
jaaa!! :) tisto sva bila 100% midva, ker sem bila celi dan zunaj z njim ;)
iz kje pa si ti? ???
V bistvu sem se samo z avtom peljala mimo - mi je pa takoj v oči padel luškan dalmatinček :) Naprej pa ZS, da ne bova smetile teme. ;)


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Jana , sobota, 04.10.2008 : 19:41:11
Ni se sicer zgodilo pri nas, temvec v gorovju Sierra Nevade v Kaliforniji, tudi se ni zgodilo v naselju, temvec na precej odrocnem in nekoliko opuscenem mostu.

Pa vendar, resevanje medveda, ki je pred avtomobili skocil z mostu Donner Memorial in pristal na veliki visini mostne konstrukcije:
http://telstarlogistics.typepad.com/telstarlogistics/2007/09/big-bear-rescue.html


Naslov: Medvedi
Poslano od: 55 , ponedeljek, 20.10.2008 : 17:19:46
Jutri dne 21.10.2008 bo na RTV Slo1 ob 21:00 uri zanimiv dokumentarec o naših medvedih z naslovom MEDVEDI.
Spoštujmo in ohranimo jih.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Nanook , sreda, 22.10.2008 : 09:16:19
Gledala in bila zelo razocarana. Kdo je to sploh posnel in kdaj?


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: zalarjeva , sreda, 22.10.2008 : 09:29:48
Na oddaji Svet na kanalu A je bil tudi prispevek o medvedu, ki se je pojavljal na Kureščku in brskal po smeteh ter se zelo približal človeku. Ni se bal avtomobilov ne luči. Zdaj ga ni več-so lovci za to poskrbeli.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Nanook , sreda, 22.10.2008 : 09:36:16
A se da to kje na netu vidit?


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: zalarjeva , sreda, 22.10.2008 : 09:49:39
Hmm, nevem, verjetno, samo je treba malo prebrskati.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Vixen , sreda, 22.10.2008 : 09:55:04
PPO TV, Kanal A in TV Pika imajo vse svoje oddaje tukaj: http://24ur.com/bin/poptv/
Lp, 5ra


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Jana , sreda, 22.10.2008 : 10:10:37
- Lačni in nevarni medvedi (http://24ur.com/novice/slovenija/lacni-in-nevarni-medvedi.html)
- Medvedi na pragu glavnega mesta (http://24ur.com/novice/slovenija/medvedi-na-pragu-glavnega-mesta.html)
- Medved iskal hrano okoli hiš (http://24ur.com/novice/slovenija/medved-iskal-hrano-okoli-his.html)
- Medvedi navajeni na ljudi (http://24ur.com/novice/slovenija/medved-iskal-hrano-okoli-his.html#video)


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Alba , sreda, 22.10.2008 : 10:23:26
Gledala dokumentarec, vse te prisapevke v raznih oddajah. Vem, da ni prijetno srečati medveda, ampak se ljudje ne zavedajo, da so za nastalo situacijo krivi sami.

Meni se kosmatinci smilijo. Tudi oni so lačni in tudi oni si želijo mir pred nami.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: kocka , sreda, 22.10.2008 : 10:31:22
Meni se tudi smilijo medvedi, ki niso sami krivi da imajo vedno manj življenskega prostora, res smo jim ga skrčili še pa še...
Se mi pa smilijo tudi tisti ki pasejo živino (predvsem drobnico in je ta, recino temu, njihov vir preživetja) in po pokolu nihče ne nadomesti njihove izgube (finančne mislim). Saj je lastnica divjadi država, pa naj plača za škodo, ki jo povzroči njihova ˝lastnina˝. Saj nekaj dajo, ampak tisto je bagatela....
Spet ena tema, ki je ˝okrogla kot žoga˝....


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Kalsang , sreda, 22.10.2008 : 10:52:19
Vsako čredo drobnice bi moral čuvati primeren in sposoben pes, pa bi se ji medvedi in potepuški psi veliko manj približevali. Tako so zadevo rešili v Ameriki. Pri nas se pa nihče več ne spomni na to, pa tudi težko je dobit pravega psa, ker ni povpraševaja in posledično ni ustrezne vzreje. Pa tako smo ponosni na našega kraševca in se pritožujemo, ker jih je malo.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: king-roy , sreda, 22.10.2008 : 10:56:22
Vsako čredo drobnice bi moral čuvati primeren in sposoben pes, pa bi se ji medvedi in potepuški psi veliko manj približevali. Tako so zadevo rešili v Ameriki. Pri nas se pa nihče več ne spomni na to, pa tudi težko je dobit pravega psa, ker ni povpraševaja in posledično ni ustrezne vzreje. Pa tako smo ponosni na našega kraševca in se pritožujemo, ker jih je malo.

To sem se tudi jat spraševala ob gledanju oddaje,kjer se je gospod pritoževal nad volkovi in medvedi,ki mu pobijajo ovce in osličke.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: kocka , sreda, 22.10.2008 : 11:22:41
Ker v Sloveniji ni tradicije (oz. je zamrla) ovčarjenja s psi, verjetno ti rejci niti nimajo izkušenj kako delo z ovčarskimi psi poteka. In kar nekomu brez izkušenj dati enega takega ovčarskega psa v roke, da ga vzgoji v pravega čuvaja drobnice ni ravno priporočljivo.
Smo imeli kraševca doma in je res poseben karakter, pa smo ga imeli kot družnega psa.
Da ga pa načrtno vzgajaš kot čuvaja mora biti pa kar tricky - vsaj meni se zdi da je potrebnega veliko znanja. Predstavlajm si, da se psa ne spusti kot mladiča v čredo in reče: čuvaj, ampak moraš delati z njim.
Morda bi kdo iz društva za kraševce lahko povedal, če se na tem področju kaj dela - mislim načrtno sodeluje z rejci...
Lahko pa da sem čist mimo udarila in se motim... res ne vem.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Alba , sreda, 22.10.2008 : 11:43:11
No saj ostajojo tudi drugi načini varovanja drobnice. Ti napadi se dogajajo večinoma ponoči, če se jaz ne motim.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: king-roy , sreda, 22.10.2008 : 11:46:24
Meni je jasno,da niso stvari tako zelo enostavne......samo moja kmečka pamet meni pravi,da če v enem letu izgubiš pol črede zaradi različnih zveri, potem se verjetno že splača kaj narediti v tej smeri. Saj ljudje kupujejo tudi izšolane pse (in kraševci niso edina primerna pasma).
Sedet in čakat,da ti medved pobije še preostanek črede in vmes upati,da jih bodo lovci pobili in da bo država pomagala, je zame čista utopija.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: kocka , sreda, 22.10.2008 : 11:48:09
king-roy se absolutno strinjam s tabo


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Alba , sreda, 22.10.2008 : 12:14:34
Točno tako!


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Kalsang , sreda, 22.10.2008 : 12:33:21
Seveda ne moreš kar enega psa spustit k čredi. So nekateri poskusili, pa jim je potem prav ta pes drobnico pobijal. V Ameriki se je tega problema lotila vlada. Problem so bili volkovi, ki so jih spet naselili na območja, kjer so živeli prej, toda tam so zdaj ranči z drobnico in živino. Vlada je program zaupala strokovnjakom, ki so iz Evrope uvozili primerne pasme psov (od abruzzeseja do šarplaninca) in se lotili ustrezne vzreje. Rančarje so izobrazili na tem področju, jim dali ustrezne pse in vse skupaj skrbno nadzorovali. Stvar se je obnesla, napadov volkov na drobnico in živino je veliko manj. Zdaj je tako, da ameriška vlada povrne škodo, ki jo povzročijo divje zveri, samo tistim rančerjem, ki imajo pse in ki sodelujejo v tem programu. Tistim, ki svojih čred niso zaščitili s psi, pa ne. Se je treba vsaj minimalno potrudit.

Več o tem lahko preberete v knjigi Raymond Coppinger, Dogs. Avtor je kot strokovnjak vodil ta projekt.

Verjamem, da je hudo, ko najdeš pol črede poklane (by the way, večinoma jih koljejo vaški psi, ki jih zvečer spustijo s ketne), ampak ob vsakem takem poročilu se sprašujem, kaj je kmet naredil za varovanje črede. V televizijskih prispevkih ponavadi vidimo samo tanko žico električnega pastirja okrog pašnika, nikjer nobenega psa čuvaja. Očitno še vedno ni dovolj hudo, da bi ljudje začeli razmišljat o tem, kaj lahko storijo, pa država ima tudi očitno preveč denarja za odškodnine, da bi se lotila ustreznejših ukrepov.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: AngSeter , sreda, 22.10.2008 : 13:46:37
eni si ovce nabavljajo ravno zaradi  subvencij...  :-X


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: vis in nox , sreda, 22.10.2008 : 13:55:09
Ni mi všeč, kako maltretiramo medvede, ljudje pa se obnašamo, kot da je vse naše. Kdor živi na območju medveda, naj to upošteva in se ustrezno obnaša. Tile prepolni kontejnerji so pa preveč. Ljudje dobesedno vabijo žival k hiši, potem se pa pritožujejo in - streljajo.

Sem gledala neko ameriško oddajo-tam grizliji demolirajo avto, če je v njem hrana. Kante za smeti so ustrezno ojačane in nepredušno zaprte. Se je treba malo prilagoditi, a ne?

Pa še to: katera žival je pri nas avtohtona: medved ali ovca?


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: zalarjeva , sreda, 22.10.2008 : 14:00:23
Takšno oddajo sem tudi jaz gledala- zdemolirajo avto, kante,...in živijo ti isti še naprej. So ljudje, ki živijo na njihovem ozemlju pač vzeli to v zakup. :)


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: Kalsang , sreda, 22.10.2008 : 14:06:55
Žal se bojim, da ima pri nas strah zelo velike oči.  :o Moj bivši je kupil lepo parcelo ob robu gozda na območju medveda, pa so naju domačini spraševali, če bova postavila ograjo ob hosti. Meni ni bilo nič jasno, sem odgovorila, da bi jo raje ob cesti zaradi mojih psov. Pa so mi odvrnili, da tam ni treba, da naj raje ob hosti, da ne bodo več medvedi čez parcelo hodili.  ::)

Na sprehod si domačini itak ne upajo, čeprav mislim, da je po sredi tudi malo lenobe in imajo medvede za izgovor. Bi človek mislil, da živijo sredi tigrov in levov.

Ko sem jih enkrat vprašala, če si je kateri kmet že omislil psa za čuvanje črede, pa so mi rekli, da se ne obnese. Je nekdo kupil že odraslega šarplaninca in ga direkt med ovce spustil, pa mu je jagenjčke pobil, namesto da bi jih čuval. Ja valjda, kaj je pa pričakoval?  ???

In tu se razmišljanje že konča, če se sploh kdaj začne. Vse po liniji najmanjšega odpora. Jamrat veliko, ustrezno ukrepat pa .... ni volje, ne interesa.

Meni se takšen odnos ornk upira.


Naslov: Re: Medvedi
Poslano od: zalarjeva , sreda, 22.10.2008 : 14:36:30
Malo off topic pa vseeno se gre o medvedih- meni je prav smešno :)

http://24ur.com/ekskluziv/zanimivosti/medveda-je-omamila-kava.html


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: kocka , četrtek, 23.10.2008 : 06:44:20
Je nekdo kupil že odraslega šarplaninca in ga direkt med ovce spustil, pa mu je jagenjčke pobil, namesto da bi jih čuval. Ja valjda, kaj je pa pričakoval? ???
Evo, to je to, o čemer sem pisala zgoraj. Če ne znajo, naj raje pustijo pri miru...
Itak pa se naj potrudijo zavarovat svojo lastnino na primeren način. Ne pa čakat, da jo bo kdo drug. Al pa da jim jo kdo raztrga.
Imam pa v žlahti dva primera srečanja z medvedom in vam povem, da ni prijetno, ko to doživiš v živo - milo rečeno... Na srečo se je vse dobro končalo. Za medveda, predvsem pa za ljudi.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nataša47 , petek, 07.11.2008 : 08:42:09
Nisem prebrala vseh sporoči, samo prvo stran.
Nanook, pa sva vendarle našli točko, kjer se popolnoma strinjam s teboj.
Tudi tam, kjer jaz sprehajam psa, so medvedi in vsak trenutek lahko pričakujem, da se srečamo. To je tveganje, ki ga prevzemam sama. Če me bo preveč strah, bom sedla v avto in se zapeljala na Golovec ali Šišenski hrib, Do tedaj pa bom na svojih sprehodih žvižgala in delala čim več hrupa.
V ZDA se dobi spray za odganjanje medvedov. Mogoče bi se dalo kaj takega uvozit. Uvozniki, kje ste?

Kaže pa, da bo 10 dag kofeta ravno rako pomagalo. ;D

Vsem tistim, ki ste se iz mesta preselili v medvedovo deželo: kaj za vraga ste pa pričakovali???


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , petek, 07.11.2008 : 09:09:32
Sem sla prav brat kaj sem napisala na zacetku. ;D
No, tri leta kasneje mi se vedno ni uspelo videt medveda. :P


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanda , petek, 07.11.2008 : 09:09:57
Tudi pri nas imamo tu pa tam medija  :D ;), za nameček pa še volkce, ki prav lušno zavijajo zvečer  ::) in divji prašički nam obdelujejo gmajno in polja in travnike vse do hiše  ::) .... in kako rešujemo ? Kužeti na povodčkih  ::) in če nočejo naprej in se ustavijo, gremo nazaj, .....zraven pa jaz zelo na glas pojem  :P ali se pogovarjam neumnosti s kužoni  8) in pa kravji zvonček "nabija", ko gremo res v kakšno "kraško divjino"   ;D :D

.... in kaj me je strah?... Samo to, da presentim kakšno mamico z mladički ali kakšnega "porednega radovednega" mladička, ki bi nas prišel preblizu pogledat in bi bila potem mami huda in pa tega, da bi moji "TT korajžneži" ob kakšnem nenadnem srečanju "sprovocirali in prestrašili" ravno tako prestrašeno in začudeno" živalico .... zato pojemo v gozdu, namesto v kopalnici  ;D ;D ;D

Vsekakor pa me je bolj strah za pse kot zame  :)

....sicer pa me je oče že kot otroka naučil "boj se ljudi, ne pa živali"  ;) .... in ta je tako zelo resnična ! Absolutno me je bilo (in me je še vedno) bolj strah it po Ljubljani ponoči, kot pa sredi dneva v gozd.....

Gozd je lep in živali so del njega in tako naj tudi ostane......


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nataša47 , sobota, 08.11.2008 : 06:56:17
Bravo, Nanda. Lepo si povedala. Ti si za v mojo hiško.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: moksa , sobota, 08.11.2008 : 09:31:00
Nanda res dobro napisano ! Z mojo psico se čisto vsak vikend potikava po kraškem robu, tam nekje, ker se Istra konča oziroma baje začne  :) in po pričevanju lokalnih prebivalcev sta prisotnost medveda in volka postala (baje) malce problematična tudi na tem območju. Sama ju na srečo (zaradi moje More) še nisva srečali, sem pa imela možnosti na eni od teh planot opaziti volčje iztrebke (eden od lovcev mi je kasneje tudi potrdil, da so bili res njegovi) in to na lepo markirani in še kar obiskani poti. Razlog, da so eni in drugi prišli tako blizu (naselje je oddaljeno slab km) pa je ta, da si je nekdo omislil pasti drobnico na bližnjem griču - brez ovčarja, seveda. Prav tako poznam primer, ko ima rejec drobnice neprestano poklane živali pa mu niti na kraj pameti ne pride, da bi kupil ovčarje (stanejo, treba jih je šolati etc etc), sicer pa je odkrito rekel,da se mu ne splača - subvencije so tako visoke, da gospod služi ob poklani drobnici in mu je prav malo mar zanjo. Vsake toliko se revček pojavi v časopisu, vendar novinar skrbno pazi, da mu ne bi javno zastavil vprašanja, zakaj si ne nabavi nekaj ovčarskih psov. Ampak marsikateri novinar pri nas sploh ne obvlada funkcije postavljanja malce provokativnih vprašanj, sploh če pripada kaki lovski družini... :o

V glavnem, jaz se med sprehodi poskušam izogibati res temnim gozdovom, predvsem pa skrbno opazujem obnašanje moje More in to mi je v res veliko pomoč :)
Gospa  ;D ima namreč hudo hudo razvit lovski nagon in bi se pognala za vsako sledjo - zato je tudi nonstop na flexiju - se mi je pa dvakrat prejšnjo zimo pripetilo, da se je nenadoma ustavila in ni hotela naprej, tudi moje prigovarjanje ni pomagalo in ko sem jo vprašala "gremo nazaj ?" se je kot strela obrnila in jo s spodvitim repom  mahnila nazaj. V takih primerih ji slepo zaupam in takrat rata ona moj vodnik  ;)
 


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Vesna(DZZŽK) , četrtek, 30.04.2009 : 18:16:16
Že vse življenje (torej 22 let ;D ) živim v Kočevju, v gozdu sem že od malega. Prvo s starši, nato sama s psi ali pa kolegicami, ko smo hodili na Mestni vrh. V gozdu preživim minimalno 2 ure na dan in še nikol nisem videla medveda! ;D  sem kr mal razočarana ;D hehe. Edin enkrat, da sem šetala prijateljevega pit bulla, pa se je ustavil pa začel renčat in ni hotel naprej, sem kr predvidevala, da je bil medved ;D (ker če bi bla divjad al pa veverica bi se pognal koker bi mu flex dopuščal ;D) in sem pač počakala, da se je sam odločil, kdaj je varno it naprej, nisem paničarla. Sej najverjetneje je medved skoz okoli nas, pa se mi ljudje sploh ne zavedamo, edino, če ga vidimo, ker nam je pač vid najboljše čutilo.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Yo , četrtek, 30.04.2009 : 18:36:18
Ma, vidiš, ko iščeš medvede na napačnem koncu  :P
Pridi k mojim staršem na vikend, če boš imela srečo, ga boš ob prihodu videla sedet na štegah  :o ;D


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: JB , sreda, 06.05.2009 : 20:20:14
Jah v okolici žužemberka jih je kar precej, populacija je zelo narasla ker jih več ne smejo strelat tako da se vedno pogosteje dogaja da upadejo v kako va. Pač zmanjka jim hrane ker je prevelika populacija in pridejo v naselja brskat po smetnjakih. Drgač pa mi je zlo smešno ko vidim folk v hostah ki na našem koncu nabira gobe v hosti in se brezskrbno šeta. Medved je zver tega se je potrebno zavedat in potrebno se je zavedat tudi tega, da je sicer res da je zelo malo prijavljenih napadov medveda na človeka ampak da je hkrati tudi zelo veliko ljudi za katere časopisi pravijo "odšel neznano kam" ali "od včeraj pogrešajo". Dejansko na leto v sloveniji izgine kar precejšnje število ljudi in verjetno so med njimi tudi taki, ki so šli "po gobe"...


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , sreda, 06.05.2009 : 20:53:56
Pa naj zapirajo smetnjake, ane.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: JB , četrtek, 07.05.2009 : 08:42:20
Pa naj zapirajo smetnjake, ane.

Kako to misliš? saj smetnjak se pa ja sam zapre al mate vi hidravlične al kaj? Verjetno boš zdej rekla naj jih zaklepajo?


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , četrtek, 07.05.2009 : 08:50:23
Kako pa potem medvedje lahko brskajo po smetnjakih, ce so ti zaprti?


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: kocka , četrtek, 07.05.2009 : 08:55:08
Ma ja, v Kanadi ::) v nacionalnih parkih (v kampih) so seveda medvedje prisotni in tam imajo stroga navodila glede shranjevanja hrane in tudi smeti - vse moraš neprodušno shranit v plastiko in obesit na drevo. Bog ne daj, da bi imel kaj v šotoru ali pustil kar tako zunaj. Mi je bilo prav smešno, kako je vse viselo razvešeno po drevesih.
Seveda lahko spraviš tudi v avto...
Problem je v tem, da medved sledi vonju.
In iz smetnjakov zelo smrdi, oz. za medveda diši.
Neprodušnih smetnjakov pa pri nas pač ni in iz njih uhaja vonj ne glede na to, ali so zaprti ali odprti.
Saj ne predlagam, da bi morali pri nas neprodušno zapirat smeti, da me ne bo kdo narobe zastopil in tudi nimam predloga kako to rešit, samo odprt ali zaprt smetnjak po moje ne igra velike vloge - vonj gre ven tako, ali tako...


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 07.05.2009 : 09:19:10
Sem sla prav brat kaj sem napisala na zacetku. ;D
No, tri leta kasneje mi se vedno ni uspelo videt medveda. :P
meni je enkrat, že kar nekaj časa nazaj skočil pred avto na cesto in prečkal..je bil že velik, samo mlad in videti tako prestrašen, verjetno ni čisto dobro pričakoval da se bo znajdel tam nekje..če bi bil v risanki, bi imel z rokami pokrite učke in brezglavo "joj joj joj joj" tekel čez cesto..tako je izgledal:)
Kar se tiče prevračanja smetnjakov-tistih tapokončnih pa ga ni problem prevrnit niti če je poln.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , četrtek, 07.05.2009 : 09:30:00
Ja, pa kupu ostalih, ki jih poznam, tudi. Se ko so se peljali nevemkam pogledat pasti, jim je mlad medo dvakrat preckal cesto. Jst mam pa samo sledi. :'(

Citat
Ma ja, v Kanadi Roll Eyes v nacionalnih parkih (v kampih) so seveda medvedje prisotni in tam imajo stroga navodila glede shranjevanja hrane in tudi smeti - vse moraš neprodušno shranit v plastiko in obesit na drevo. Bog ne daj, da bi imel kaj v šotoru ali pustil kar tako zunaj.

Popolnoma logicno in pricakovano. Saj smo tudi mi vse shranjevali v vrecke in plastiko, da ni bilo scurkov in mravelj v bajti, pa se tako mislim da so enkrat ali dvakrat morali vse zaplinit. Da tega, da se mack/psov pac ne spusca prosto lutati, ker jih znajo pospravit aligatorji ali kojoti ali lisice ali krastace ali pa sintarji niti ne omenjam. No, pri nas bi verjetno tulili, da je treba odstrelit aligatorje, kojote, lisice, krastace in... no, sintarje.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Jana , torek, 15.06.2010 : 23:14:36
Napad medveda
Nekaj po 19. uri je pri vasi Zapotok v občini Ig medvedka z mladičkoma napadla sprehajalko in njenega psa.

420 do 1200 evrov znaša kazen za lastnike psov, ki slednje nenadzorovano pustijo v lovni prostor oziroma gozd. Lansko leto so lovski inšpektorji izrekli 15 takšnih kazni. Koliko so jih še policisti, nimamo podatka.

"Ne le v času, ko imajo gozdne živali mladičke, pač pa skozi vse leto velja, da ljudje pse v gozd ne smemo spuščati nenadzorovano. Tudi sicer je potrebno vedno znova opozarjati, da smo v gozdu gostje mi."

http://www.zurnal24.si/slovenija/napad-medveda-174508/clanek

Medvedka z mladičkoma napadla sprehajalko s psom
Jakša je še dodal, da se je najverjetneje napad zgodil zaradi psa, ki ni bil na povodcu. Pogosto se namreč po njegovih besedah zgodi, da pes izvoha medveda in ga zdraži, ko pa začuti nevarnost, se zateče k lastniku, ki ga nato napade medved. Jakša je dejal, da vse ljudi, ki pse sprehajajo po naravnem okolju, opozarjajo na njihovo dolžnost, da so psi privezani, saj med drugim s tem ščitijo tudi svoje zdravje.

http://24ur.com/novice/crna-kronika/medved-napadel-cloveka.html


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Yo , torek, 15.06.2010 : 23:33:10
Pse na štrike in pod nadzor. Kaj je zdaj spet tu kaj čudnega?
Kar se medvedov tiče, vdrli smo v njihov prostor, ostanke hrane puščamo glih kjer nam iz riti pade in to je to. Moji starši imajo vikend nad Blagovico (jaz jamčim, da smo vedno vse pobrali (in pospravili za sabo - vedno!!!), turisti, ki hodijo na Golčaj ali Limbarsko goro, pa vse prevečkrat izkoristijo njuno teraso za hitri piknik... Puščajo odpadke, ostanke hrane (tudi nam to ni v veselje btw)... Se je moj oče v zadnjih 2-eh letih parkrat rikverc obrnil z avtom, ker je na pragu našega vikenda sedel medved.... Sosedje so pa opazili okoli hiš medvedko z mladiči...
p.s. Pa kot večkrat prebrano po forumih, naša parcela ni javno parkirišče! (že večkrat prebrano, da tam se da parkirat na komot - ne, se ne da, če ne vprašaš!)
p.p.s. Smeti odnašajte s sabo. Rože moje mame tudi niso vsesplošna last!
p.p.1: Če vas nabaše sosedov RW, ki se občasno sneme s ketne, se vam tudi ne bo dobro pisalo...


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: kocka , sreda, 16.06.2010 : 06:49:54
Kar naenkrat se bo zdaj začelo na veliko v medijih propagirati, da je treba imeti pse na štrikih <:] ,^ ['* O0 :*[
Še dobro, da je tisti model pred vesoljno Slovenijo to izjavil za POP TV in bil do napada vsaj pred kamero precej skuliran. :)


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: deteljica , sreda, 16.06.2010 : 08:19:30
Ma kaj vem. Pes je bil spuščen- to se očitno ve. Če pa je res to zmotilo medveda so pa špekulacije. Kdo lahko zatrdi,da če bi bil pes privezan,da bi bilo kaj drugače? Jaz dvomim. Tudi ne verjamem ,da je pes napadel medveda ali kaj takega, mogoče se je post festum drl kje z razdalje. Celo šolani krvosledci mnogi sploh nočejo slediti medveda. Mogoče bi bilo še slabše, če bi prišlo do napada pa bi imela oseba privezanega psa pri sebi. Medvedka z mladiči pač ne mara da se hodi v njeno bližino. Tudi mama z otrokom ne bi marala,da hodi medvedka v bližino. In medvedja mama je po medvedje  povedala , naj gredo stran. Vsi. To pa je tudi vse, kar je imela za povedat, ker po opozozorilu se je umaknila. Če pa imajo ljudje nežno kožo in opozozorilne  klofute povzročijo poškodbe, pa ni ona kriva.
Vsekakor pa je treba bit v časi od maja do srede avgusta v naravi še posebaj pozoren na pse in jih imet pod strogim nadzorom in v neposredni bližini (karkoli že kdo mora storit da je temu tako) , pa ne zaradi medvedov. V tem času imajo namreč vse živali mladiče. In mladiči zlahka postanejo plen, pa tudi če ne  jim motenje miru otežuje potreben mir za rast in zdravje.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: doda22 , sreda, 16.06.2010 : 08:48:03
Drugače pa piše v članku, ki je bil napisan v zvezi z tem dogodkom, v enem časopisu, da je letos za odstrel predvidenih 70 medvedov... A ni to kar velika številka? ???


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: kocka , sreda, 16.06.2010 : 08:50:52
No ja, to - pes mora bit pod nadzorom. Ker pa večina nima pojma v kolikšni meri nimajo nadzora nad psi, naj jih pa ti imajo raje na štrikih. Tisti, ki psa obvladajo v nulo (ne samo da mislijo tako), pa naj imajo spuščene zaradi mene.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: deteljica , sreda, 16.06.2010 : 09:22:27
iz današnjega članka:"pes se ustraši in skrije med noge lastnika. Medved zato napade tudi človeka,“ nam je še razložil Jonozovič."
Torej pri razlagi,da je bilo krivo za napad , da je bil pes spuščen bi rada slišala razlago po kateri se privezan pes kaj manj skrije med noge človeka ...
Glede sprehodov po naravnem okolju pa je tako,da tudi privezani psi in psi na 10 m štrikih vznemirjajo divjad. Moraš imet naštudirano kje hodit in kako se vede divjad, da se izgibaš področjem možnega srečanja- kar pomeni, da poskrbiš, da se naj pes drži poti , kolovozov itd, ne pa da rineš vsepovsod in tudi psu ne dovoliš stikanja po grmih in preiskavo terena. In da če že greš v goščo nabirat borovnice ga seveda obvezno privežeš in to na kratko, ker medtem ko gledaš za gobami ali sadeži zagotovo ne paziš na psa in na okolico. V času maj junij pa je najpametje, da spoh ne rineš s psom po "sumljivih predelih".


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: moksa , sreda, 16.06.2010 : 09:29:57
Glede sprehodov po naravnem okolju pa je tako,da tudi privezani psi in psi na 10 m štrikih vznemirjajo divjad. Moraš imet naštudirano kje hodit in kako se vede divjad, da se izgibaš področjem možnega srečanja- kar pomeni, da poskrbiš, da se naj pes drži poti , kolovozov itd, ne pa da rineš vsepovsod in tudi psu ne dovoliš stikanja po grmih in preiskavo terena. In da če že greš v goščo nabirat borovnice ga seveda obvezno privežeš in to na kratko, ker medtem ko gledaš za gobami ali sadeži zagotovo ne paziš na psa in na okolico. V času maj junij pa je najpametje, da spoh ne rineš s psom po "sumljivih predelih".
Podpišem desetkrat, predvsem tisto poudarjeno.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: kocka , četrtek, 17.06.2010 : 07:37:26
iz današnjega članka:"pes se ustraši in skrije med noge lastnika. Medved zato napade tudi človeka,“ nam je še razložil Jonozovič."
Torej pri razlagi,da je bilo krivo za napad , da je bil pes spuščen bi rada slišala razlago po kateri se privezan pes kaj manj skrije med noge človeka ...
V intervjuju je tisti iz (ne vem kako se reče natančno) ˝... za gozdove˝ poudaril predvsem to, da psi letajo prosto po Prešernu naokoli po gozdu in da se od lastnikov oddaljujejo več kot bi bilo primerno.
Moje mnenje je, da se odvezani psi gibljejo tudi precej hitreje od ljudi in se oddaljujejo od ustaljenih sprehajalnih poti, delajo manj hrupa in s tem obstaja veliko večja možnost, da nabašejo nepričakovano na medveda (če ga seveda prej ne zavohajo in se umaknejo), kot pa če bi bili ob človeku. To velja predvem za tiste pse, nad katerimi lastniki nimajo nobenega nadzora in so psi na sprehodu praktično sami, čeprav je njihov človek dejansko nekje v bližini. Torej v kratkem času obdelajo precej velik teren in s tem povečajo možnost, da naletijo na medveda ali kakšno drugo divjad. In ko nabašejo na medveda, jo panično pocvirnajo nazaj k lastniku, medvek/ka pa za njimi. Pol je pa akcija.
Zato je pač potrebno imeti psa pod nadzorom, kar pa za večino lastnikov pomeni na štriku, pač. In zdi se mi prav, da je uporabil točno to - na vrvici, ker večina lastnikov psa še vedno misli, da ima psa pod nadzorom, tudi ko so psi spuščeni. Če bi model rekel - pod nadzorom - bi si večina itak mislila, ja saj moj vedno pride, ko ga pokličem. Ampak kaj ti to nuca, če mu za ritjo že sopiha en medved ::), ki pa ga morda ne bi bilo, če se pes ne bi oddaljeval od lastnika.
Pomoje se napada popolnoma ne prepreči, se pa močno zmanjša možnost.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Yo , četrtek, 17.06.2010 : 07:41:03
No, včeraj je bilo povedano, da naj bi bil pes privezan...


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , četrtek, 17.06.2010 : 07:41:53
Potanovem je pes bil na povodcu, vsaj tako je bilo receno vceraj na 24ur. Pa stevilo his se je ful povecalo, ampak so medvedi tisti, ki se sirijo. Ja, verjetno si oni bajte zidajo. Pa smeti tudi ni glih manjkalo...


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: kocka , četrtek, 17.06.2010 : 07:48:59
Ja, gotovo se je reva ustrašila, da ji bojo še kazen za neprivezanega psa nabili, pa si je premislila. No, saj lahko da je bil res, ampak zagotovo pa ne bomo nikoli izvedeli. Če bi bil privezan, bi jo verjetno fasal tudi on, pa še povodec bi za sabo vlačil, ker bi si med/po napadu bolj težko sam odpel štrik, ali pa bi ga šla odpenjat lastnica. Bi ga samo spustila iz rok s trikom vred. In un stric, ki je povedal, da je bil pes odvezan in policisti bi zagotovo opazili, da štrik binglja od psa. Verjetno niso tolk neumni, da bi s štrikom na psu vseeno rekli, da je bil odvezan. En zdaj laže.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: deteljica , četrtek, 17.06.2010 : 07:51:36
ma to je vs i napol zmišljeno in napihnjeno. Pes je bil odvezan, pa privezan, pa morebiti, pa po predvidevanjih, pa po pričevanjih...nazadnje bodo ugotovili, da sploh ni bilo nobenega medveda nikjer in da so jo robide opraskale....
Kar semene tiče j ez amedveda vseeno ali je pes privezan ali odvezan. Privezan pes,ki s edere na vrvici, s ezaganja in s eskrije med noge vodnika je isto izivalen kot en ki let anaokoli in pobegne stran,ko zavoha medveda. Če maš srečo pobegne stran in gremedved za njim ne za tabo, ki stojiš pri miru.
Pa tud če je privezan ne vem če ga lastnik ravno na vrvici obdrži medtem ko medved lomasti  k njima.
Kajti sploh ni res,da se kar vsi psi med noge skrijejo. Sem videla že dosti prestrašenih psov (ki so spizdili ker se je bližal drug pes) pa ni skoraj noben bežal pod noge lastnika. Podurhali so jo v smeri doma ali pakar v prazno begali in vodniki so jih brezupno poskušali odpoklicati k sebi. Ne verjamem , da je ob srečanju z medvedom drugače.
To je vse skupaj samo nekdo izkoristil za "anti pes kampanijo".


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 17.06.2010 : 12:41:26
Hm, jaz sem pa, ce sem se ze cesa bala v naravi vedno pazila z medvedi, ker je psi nebi podurhali, pol bi ble pa zrtve :P (zrtev nebi bila medved, jasno)


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: deteljica , četrtek, 17.06.2010 : 13:05:10
Hm, jaz sem pa, ce sem se ze cesa bala v naravi vedno pazila z medvedi, ker je psi nebi podurhali, pol bi ble pa zrtve :P (zrtev nebi bila medved, jasno)
ja sej jaz imam tudi eno tako žverco,ki je ne bi podurhala, ampak ta se tudi meni med noge ne bi skrila.
Vsekakor je najbolje ne srečat medveda in če ga že srečaš pse utišat in dat na prostor, al pa na poleg in počasi umikat nazaj vzvratno.


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 26.07.2010 : 08:30:34
http://tvslo.si/predvajaj/sobivanje-zveri-in-cloveka/ava2.76819415/


Naslov: Re: Medvedi v naselju
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 26.07.2010 : 08:33:16
Govorijo dr. Kos pa se ene par drugih. Medved, ris, volk, krokar, odskodnine (itak :P), ovce, krave,...