mojpes.net

o mačkah => zdravje mačk => Sporočilo, začeto od: steva cenejac , petek, 21.11.2008 : 11:57:54



Naslov: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: steva cenejac , petek, 21.11.2008 : 11:57:54
Potrebujeva kakšen nasvet...

Pri najini muci so se pojavile težave. Čeprav sem se hvalil, kako je vse v redu z njo in otrokom, očitno le ni tako. V torek sva opazila, da nekako ne more na veliko potrebo. Na stranišče je hodila, opravila nič oz. bore malo (mehko, a ne preveč, kot kakšen čigumi). Rit je drajsala po celem stanovanju. V sredo je pa začela še lulati vsepovsod, kar do sedaj ni nikoli počela. Urin je bil malce krvav, ni ga bilo veliko, le kot da bi markirala.

Včeraj smo bili na Prvi k. kjer so ugotovili infekcijo sečil, vendar ne tudi vzroka. Dobila je antitbotik v obliki injekvcije za 14 dni, ki naj bi ga nato ponovili. Kar se tiče kakanja, pa je dobila neko odvajalo, ki sem ji ga dal tudi danes zjutraj. So jo tudi klistirali, tako da sva jo moralo doma skopati (ne vem, če je to ravno prav), ker je smrdela kot hudič. O

Zdaj še vedno markira (s kakanjem je boljše), zato jo imava vsaj danes dopoldan na zaprtem balkonu velikosti kakih 8 kvadratov, kjer se je tudi že prej zadrževala, s kaloriferjem in vsem pritiklinam (WC-jem, posodcami za hrano ipd, ki so bili prej v drugih prostorih). Ima tudi dozo s feromoni.

Vprašanje pa je naslednje: ker bi bil lahko vzrok za uroinfekt tudi psihičen, se bojiva, da sva storila napak in da je ne bi smela omejevati. Po drugi strani pa ni ravno prijetno imeti polulanih stvari, sploh kakšnih dojenčkovih. Ker bi rada čim bolje uredila zadevo, bi želela vaše mnenje. Se sploh lahko preperči tako markiranje, če je muca pač bolna? Ali ib tako zapiranje povzročilo še večje težave?

Hvala z vsak nasvet in lp,
A


Naslov: Re: Uroinfekt pri mački
Poslano od: skratek , petek, 21.11.2008 : 14:41:29
Jaz imam malo drugačno izkušnjo, zato ne vem, če ti bo pomagala, ampak vseeno ...

Moj muc je pred kakim letom in pol imel ventje mehurja. V bistvu se je ponovilo dvakrat, obakrat ob koncu zime in nato še enkrat kritična situacija poleti ...

Šlo je pa za naslednje:
prvič smo odkrili, da je nekaj narobe, ko se je muc polula na brisačko v kopalnici, namesto v svoj wc, nato ni šel lulal skoraj 12 ur.
PRegled urina (ki pa ga takrat nismo naredili pravilno, ker je urin predlogo stal ) je pokazal kamne (FLUTD). Muc dobi antibiotike in posebno dietno hrano.

Drugo leto se zadva spet ponovi ... spet , drug zdravnik predpiše antibiotike, posebno hrano in čao. Takrat je bil 2 meseca na dietni hrani, ki naj bi zakislila urin, pa ni vse skupaj nič pomagalo, po pregledu je bilo stanje skoraj enako ...

Potem smo ukinili na lastno pest tisto hrano. Nato pa je predlani poleti spet zbolel ... bruhal, driska, malo vročine imel ... veterinar je naredil pregled , ultrazvok, maček je dobil infuzijo (tokrat spet tretji veterinar, ker smo bili v kritičnem trenutku na drugem koncu slovenije), stanje je bilo spet sumljivo, on je sumil na ventje ledvic ... še danes ne vem, če je bila diagnoza pravilna ... mačka smo po 14 dneh pacanja vseeno nekako uspeli zmazati ven iz krze ... katetra ni nikoli dobil, ker smo ob vsakem najmanjšem sumu takoj reagirali, tudi krvi v urinu ni bilo ...

Zdaj ga že leto in pol hranimo s kvalitento  mokro hrano (konzerve, tut pa tam kak piščanec, oslič), brikete smo opustili, v hrano mu dajemo vodo, in skrbimo, da njegovo življenje ni preveč stresno.  Vsak dan gre tudi 2-krat ven na vrt pod nadzorom, da se razgiba. ZAenkrat je vse ok.

Osebno menim, da vsako vnetje ne gre kar takoj po defaultu zdraviti z antibiotiki, razen če ne gre za bakterijsko vnetje ... ker antibiotiki zmanjšajo odpornost organizma.

Zdaj pa k tebi:
vedeti moraš, da je vzrokov za FLUTD veliko, še vedno pa je v zvezi s to boleznijo precej nepojasnjenega. Jaz ti svetujem:
- močno zmanjšaj suho hrano/brikete, ker zelo prispevajo k razvoju te bolezni
- v hrano muci dajajte vodo (zdaj bolje kar prekuhano), da bo dobila več tekočine
- pazite, da ne je slane hrane
- močno zmanjšajte stres (otrok je zanjo verjetno kar hud stres, in je verjetno on vzrok njenih težav, če so psihično pogojene), ne povzročajte ji še dodatnega stresa z zapiranjem v omejene prostore, igrajte se z jo in ji namenjajte pozornost, če je mogoče ljubosumna na otroka, da se čim prej navadi
- igrajte se z njo, da se bo dovolj gibala in da se ne bo preveč zredila in polenila (kot je značilno za notranje mačke)
- muco skoz opazujte in ob najmanjšem sumu na vnetje, takoj k veterinarju

srečno





Naslov: Re: Uroinfekt pri mački
Poslano od: Yo , petek, 21.11.2008 : 14:56:10
Daj pokliči raje dr. Knezovo, glede na to, da gre za muco.
Sicer pa s tem nimam izkušenj, tako da...


Naslov: Re: Uroinfekt pri mački
Poslano od: steva cenejac , petek, 21.11.2008 : 15:37:31
Še tole - veterinar je iz nje skušal iztisniti nekaj urina, pa ni šlo, tako da ni mogel izločiti ali gre za bakterijsko obliko ali ne. Ni pa bilo rečeno, če lahko urin prinesemo sami.

Hvala za odgovora...

Skratka - antibotik je že dobila, imamo tudi neke zelene Hillsove konzerve z vlakninami, ki naj bi jih jedla, da se ji uravna kakanje, dobila je še odvajalo.

Res je, da je jedla v glavnem brikete - Arden Grange in Hill's in da surove oz. kuhane hrane (razen kakšne zelenjavve) praktično ne je. Vode spije kolikor hoče, ponavadi sicer direktno s pipe v bideju...

Da je bil otrok šok v prvih dveh tednih, sem že pisal v temi otroka in mačke. Je možno, da se reakcija pojavi dva in pol meseca kasneje?


Naslov: Re: Uroinfekt pri mački
Poslano od: skratek , petek, 21.11.2008 : 18:56:56
Po moje je možno tudi, da je reakcija šele kasnej, kot praviš 2,5 meseca. Sicer pa s tem tudi jaz nimam izkušenj ( s takšnim stresom, ko pride otrok), bom pa kmalu  imela :)

Pri našemu mačku je šlo po moje za preveč suhe hrane, pa to, ker je kastriran, je zadevo še poslabšalo.
Verjamem, da tvoja mačka pije vodo, toda kljub temu je pri izključno suhi hrani vnos vode vseeno premajhen. Pač ji dajaj več mesa in konzerv.

Če se bo kaj zapletlo, mogoče res pokliči dr Knezovo. Tudi mi smo hodili k njej, je zelo v redu. Edino mogoče metoda preprečitve dehidracije se mi ni zdela najbolš, ker je mačku v šusu pod kožo nafilala dve konjski injekciji tekočine. En drug veterinar nam je rekel, da takšen način žival precej boli, da je bolše počasna infuzija, po cevki.

Predsvem ti pa svetujem, da po nepotrebnem ni treba veterinarju peljat, ker našega mačka je to v tak hud stres spravilo, da se mi zdi, da je vso zadevo s sečnimi kamni in slabostjo še poslabšalo. Revež se sploh ni mogel umirit (še posebej po infuziji) in je kar norel po stanovanju, bil je ful nemiren in živčen.
Zato smo tudi drugače raje sami prinesli urin na test,da smo mačku prihranili dodaten stres. To nardiš tako:
Ko gre muca lulat, ji pod rito podstaviš čisto posodico, npr.kakšen globji pokrovček (npr. od Ness cafe ali Cedevite). Pazit moraš, da notri ne pride pesek, ko muca hoče lulanje zakopat, moraš hitro odmaknit posodico. Nato preliješ v kak čist steklen kozarček in moraš v roku pol ure odnesti na kliniko (največ pol ure je lahko urin na sobni temperaturi, da so rezultati analize še v redu). Če to ne moreš tako hitro speljati, daj urin v hladilnik, tam mislim, da lahko počaka največ 3-4 ure. Za natančnejši podatek pokliči veterinarja. Bodi pa pozoren na to, da vsi veterinarji niso tako pazljivi pri tem. Na kliniki Tristokosmatih (najbolje dr Vanja Knez) ti bojo že povedali, kako dolgo ga maš lahko v hladilniku. Ampak po moje ne več, kot sem povedala.

Potem počakaš pol ure, da naredijo analizo, in ti povejo, kakšno bo zdravljenje, če sploh bo.

Če je muca zdej na antibiotikih, mislim, da nima smisla nest urin na analizo, ker bo vse zabrisano.

Končajte terapijo, potem pa počakaj kak teden in nesi urin na ponoven pregled.

Pri nas žal tut pregledi po terapiji niso pokazali preveč dobrega rezultata. Zgleda, da je maček nagnjen k večjemu Ph. Zato pač zdej skrbimo, da s hrano dobi veliko tekočine. In zdi se, da zadeva deluje.

Boš videl, kako bo s časom, muco natančno opazuj, če se še vedno napenja, ko gre lulat in polula čisto malo, to ni ok. Kolikor razumem, je dobila samo injekcijo antibiotikov ( naš jih je jemal v obliki tablet 14 dni). Boš videl, kako bo, ampak analiza urina je nujno potrebna, da se vidi, ali gre za bakterijsko infekcijo ali ne.

Mogoče je vse skupaj povzročil stres, ne vem.


Naslov: Re: Uroinfekt pri mački
Poslano od: Gargamel , nedelja, 23.11.2008 : 21:24:17
Daj pokliči raje dr. Knezovo, glede na to, da gre za muco.

...in vsi ostali veterinarji so le specialisti za pse al kako? Te izjave pa res ne razumem.

Lp, Maja


Naslov: Re: Uroinfekt pri mački
Poslano od: steva cenejac , ponedeljek, 24.11.2008 : 08:43:59
Zaenkrat je pri nas vse po starem, kot da ničesar ni niti bilo. Le da jemo Hill's RD, zato da bi si pozdravili "kakanje" in da spiščamo feromone v stanovanje.

Mam le občutek, da muca manj pije, čeprav ima kar nekaj vode po stanovanju razporejene. Včasih je prišla v bide iz pipe pit, sedaj tega ne počne več. Je možno, da zaradi tega, ker trenutno ne je briketov, ali pa je manj vroče, ker je pač zima? Lula normalno (vsaj tako se mi zdi)...


Naslov: Re: Uroinfekt pri mački
Poslano od: skratek , ponedeljek, 24.11.2008 : 13:16:24
Možno zato, ker ne je briketov. Naš maček ob mokri hrani tut nič ne pije posebej.


Naslov: Re: Uroinfekt pri mački
Poslano od: steva cenejac , ponedeljek, 24.11.2008 : 13:25:21
Skratek - seveda hvala za vse dosedanej nasvete (in mogoče še kakšnega v bodoče :) )


Naslov: Re: Uroinfekt pri mački
Poslano od: alfa , petek, 13.02.2009 : 22:05:32
Naš maček - kastriran samec star skoraj 9 let je imel včeraj ponovitev hudega uroinfekta. V bistvo je ponovno prišlo do zamašitve sečevoda in seveda nujnega posega pri veterinarju. Trenutno je doma, jutri pa ga peljem k veterinarju, da mu odstranijo kateter. Malo ima tudi krvi v urinu  :(. Dobil je seveda tudi inekcijo antibiotikov, opravljen je bil tudi ultrazvok, ki pa ni pokazal ledvičnih kamnov. Tudi količina peska v urinu je bila majhna. Enako situacijo smo imeli lani septembra, ko so mu tudi ugotovili veliko količino peska v urinu. Od takrat je na dieti, najprej je dobival S/d, nato pa c/d brikete za zravnavanje kislosti urina in raztapljanje kamenčkov.
Ker je včerajšna zamašitev prišla čisto nepričakovano (brez predhodnih znakov) me zanima kaj lahko še naredim, da se infekti ne bi ponavljali. Ker je trenutno res pravi revež  :'(.

Lp


Naslov: Re: Uroinfekt pri mački
Poslano od: Tinchka , nedelja, 15.02.2009 : 00:24:26
Meni je veterinar svetoval uporabo peska z indikatorjem - dobi se v Zooticu. Pa moj Roško s FLUTD je na doživljenjski dieti z RC Urinary High Dilution. Sem si pa rekla, da ga bom vsake toliko peljala k veterinarju dat urin, naj še on pogleda. In me kljub vsemu ves čas skrbi, če je vse ok.


Naslov: Re: Uroinfekt pri mački
Poslano od: alfa , nedelja, 15.02.2009 : 10:21:01
Kakšen pesek je to  ???, če je z indikatorjem, ki pokaže kaj? Naš muc je bistveno bolje, sedaj mu še dajem antibiotik, je na dieti in seveda bo imel še kontrolo urina. Pri nas je malo problema v tem, da maček ni strogo notranji ampak je tudi zunanji muc. Oziroma, ima po celi hiši svoje kotičke kjer počiva. Se namreč zelo rad odmakne od hrupa otrok, televizije... Smo imeli kar probleme, da smo ga prepričali, da mora biti pri nas, da ga neprestano nadzorujemo  :).
Sicer pa pravijo, da je možev vzrok za uroinfekt tudi stres - kakršnakoli sprememba v njegovem bivalnem okolju   :P

Lp


Naslov: Re: Uroinfekt pri mački
Poslano od: skratek , nedelja, 15.02.2009 : 12:01:50
Zmanjšajte stres in maček naj pije veliko vode.

Kar se tiče takšnih in drugačnih Hillsovih diet, ki jih priporočajo veterinarji, z njimi nimam dobrih izkušenj. NAšemu musu smo 2 meseca dajali izključno Hillsove dietne kozerve za zviševanje kislosti urina (ker je imel visok Ph), pa se po 2 mesecih ni Ph čisto nič spremenil ... tako da se mi vse te diete zdijo malo za lase privečene - prej promocija kot pa da res delujejo.

O tem je tudi govora na strani:
http://www.catinfo.org/

Še posebej v poglavju: Common Feline Health Problems and Their Ties to Diet

Našemu smo nato na lastno odgovornost ukinili Hills dieto, zdaj dobiva pretežno konzervirano hrano (Animonda; Miamor, Feline Porta) pa včasih kuhanega osliča in piščanca.Briketov mu ne dajemo (razen ko se uči trikce). V hrano mu dajemo tudi vodo. Težava se je pojavila tudi enkrat, ko smo ga hranili predvsem z Almo nature konzervicami. Res izgledajo slastno, samo imam občutek, da so preslane - dišijo že tako. ZAto dobijo samo občasno kakšno za posladek, še vedno jim dam pa raje pustega kuhanega piščanca.

Zaenkrat nimamo več problemov. Maček lula obilno (zaradi dodatka vode k hrani) in večkrat na dan. Pri tem se ne napenja. Upam, da bo tako tudi naprej.


Naslov: Re: Uroinfekt pri mački
Poslano od: Tinchka , nedelja, 15.02.2009 : 23:29:36
Ma vsak reče drugače. Zato tudi jaz ne bom posredovala nobenih nasvetov.

alfa, tisti pesek po moje pokaže pH urina, ne vem če še kaj drugega. So zelo drobna svetlo rumena zrnca (skoraj kot mivka), na škatli pa imaš lestvico: če je polulan pesek od svetlo do temno rumene barve, je ok, če je karkoli drugega, pa moraš k veterinarju. Je pa to samo nek pripomoček, ne smeš se 100% zanašat na te rezultate.


Naslov: Re: Uroinfekt pri mački
Poslano od: alexx , petek, 05.02.2010 : 19:06:36
Naenkrat in brez vidnih znakov je danes moj sonček Sonček pristal pri veterinarju (in tam tudi ostal).
Diagnoza: verjetno FLUTD - oboljenje spodnjega dela senčil.

In bolj kot berem o možnih vzrokih za nastanek in nasvete kako naprej - manj mi je jasno.  :(
Pa saj človek sploh ne ve več kaj bi in če sploh kaj dela prav.

A ima še kdo kakšne osebne izkušnje s FLUTD?

Tinchka, kako je zdaj kaj Roško?


Naslov: Re: Uroinfekt pri mački
Poslano od: Cats , petek, 05.02.2010 : 19:39:46
A daj no  :-\ Pa so ti kaj povedali, od kod to? Kakšni so bili simptomi?


Naslov: Re: Uroinfekt pri mački
Poslano od: alexx , petek, 05.02.2010 : 20:00:56
Mah, totalno sr****!  :(
Ko sem prišla iz službe, me ni počakal pri vratih (prvič!). To je bil že znak za alarm.
Zjutraj je bil še čisto vredu, popoldne pa... komaj je hodil, jokal, tulil in renčal obenem.
Če sem se ga dotaknila zadaj pri repu ali po trebuhu, je bil čisto paničen - pihal, tulil...
Prav videlo se je, da ga močno boli.
Sem zagnala totalno paniko (tukaj se opravičujem vsem mojim dragim ljubim puncam za histerične telefonske klice  :-[) in končno prišla do veterinarja.

Diagnoza: poln mehur, nesposobnost izločanja, zamašitev sečnice, verjetno FLUTD.
Možni vzroki: stres, premalo popite vode, nepravilna prehrana...
Kar mi seveda ni niti pod razno jasno, stresa nobenega (vsaj ne, da bi jaz vedela), vodo pije normalno, res kvalitetna prehrana vedno in od začetka...  :-\
Je pa res, da smo po ostalih kriterijih bolj "ogroženi":
- samec (ožja sečnica), kastriran, premalo gibanja, prekomerna telesna teža...

Vidnih znakov nisem opazila (problemi pri uriniranju, spremenjena barva urina, kri v urinu, uriniranje izven mačjega WCja, odklanjanje hrane, skrivanje...)

Dobil je pomirjevalo in kateter, ostal na veterini, jutri ga grem (upam!) iskat.
Kateter bo moral imeti vsaj nekaj dni...

Več bom vedela jutri, ko bodo izvidi preiskav.

Čist' slabe volje...  :(



Naslov: Re: Uroinfekt pri mački
Poslano od: Soul , petek, 05.02.2010 : 20:04:32
Ah, božček, no...  :-\ Držim pesti, da bodo izvidi dobri in se stanje čimprej popravi.


Naslov: Re: Uroinfekt pri mački
Poslano od: Cats , petek, 05.02.2010 : 21:06:57
Ojej, bogi Sonček :-* :-* upam, da bodo hitro našli zdravilo, ki pomaga.


Naslov: Re: Uroinfekt pri mački
Poslano od: moonbeam , petek, 05.02.2010 : 22:24:08
ah joj. alexx, drži se  :-*  poročaj, kako je in če gre jutri že domov.  :-*


Naslov: Re: Uroinfekt pri mački
Poslano od: sanco1a , petek, 05.02.2010 : 22:31:05
Saj to je hudo, ampak se z antibiotiki v nekaj dneh popravi do te mere, da maček normalno funkcionira.
Drugo pa je sprememba okoliščin/navad, ki so do tega pripeljale.
Pri enem mojem stres, pri drugem (zelo verjetno) kombinacija stresa in bistveno premajnih količin vode.
Držte se.


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: alexx , sobota, 06.02.2010 : 08:50:58
Mulc gre danes domov v domačo oskrbo!  :-*
Dobil je antibiotike, infuzijo in posebno hrano - seveda.
V torek greva odstranit kateter in na kontrolo.

Hvala za dobre želje!  :)
Pismo, sem čisto panična in kar "odpovem", ko je z mojimi "žvalcami" kaj narobe.  :-[

Sanco1a, saj to mi ni jasno... Kaj naj spreminim?
Stres kvečjemu on povzroča drugim ::), vode pa tudi dosti popije.
Bom malce bolj pozorna, pa bomo videli.


(hvala modeatorki)  ;)


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: moonbeam , sobota, 06.02.2010 : 09:37:16
Super. Sem vesela, da gre domov. Zdaj pa pa hitro ozdravet, da ne bo mama prevec skrbela. Alexx, te pa cist razumem. Mi imamo tudi majhne tezave in sm tudi skoz na trnih  :-\ Porihtajte te in porocajte, kako vam gre   :-*


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: mamaF , sobota, 06.02.2010 : 12:16:53
Alexx in Sonček, mislim na vaju, močno, močno :-* :-* :-* Držim pesti, da boste kmalu zdravi :)


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: BarbaraDML , sobota, 06.02.2010 : 12:22:46
Ni ga hujšega kot, da zboli mucek  :'(

 :-* :-* :-* :-* :-* kosmatinčku in hitro okrevanje
držim pesti, da bo potem spet "kot nov"  O0 ;b


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: sanco1a , sobota, 06.02.2010 : 13:42:18
alexx, če bi vedela, bi ti kaj namignila ...

Ste imeli  morda v zadnjih dneh kakšno spremembo v njegovem domačem okolju, kakšnega začasnika ali mačjega obiskovalca?

Moja dva sta se usula, ko je iz Horjula prišel še Jakob (Miu). Šnapi se ga je na videz razveselila, po nekaj tednih pa se je tako usula, da še hoditi ni mogla. Istočasno je zbolel še mulc, ker je imel očitno domotožje ... Prekleto sem se pa namučila, da sem ga pripravila, da spije vsaj 1dcl vode. Šnapi pije dovolj, torej je očitno bil vdor na teritorij, ki ga je imela za svojega.  Začasnikov se zato ne upam sprejemati. Sedaj sta zdrava, ampak jima dajem hrano, prilagojeno mačkom s temi težavami (ne več urinary, ampak tisto RC, ki je bolj preventivne sorte. Pri nas se fajn obnese, veliko pitja, veliko lulanja, da se čisti in ne nastajajo kamni/kristali.)


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: alexx , nedelja, 07.02.2010 : 14:17:53
Predzadnji "začasnik" je pri nas že kar nekaj časa... pa še tega je Sonček posvojil.  ;)
Zadnji je bil pa pri nas septembra samo toliko da smo ga "poštimali" (ca. 2 meseca). Zdaj je pri mojih starših. Torej to ne more biti... drugih (vidnih?) sprememb ni. 
Res nimam pojma.... :-\

Sanco1a, hvala za tvoje poste. Res ful pomaga, da vem da je s tvojima zdaj OK.
Kako pa pripraviš mačka da spije več vode? Mene je Sonček že prav sit z mojim teženjem.  ;)

Drugače je OK. Smo preživeli noč. Je že toliko bolje, da teži, ker je zaprt v kletki (pa čeprav ima res velik pasji box!). Oaza88, hvala za izposojo!  :-*
Danes je dobil še infuzijo - Pola, hvala za pomoč - res si prava carica za živali!  ;)
1x dnevno dobi še Enroxil 1/3 tabletke (so že hudi boji, on namreč ne bi!). 
Brikete ima s/d. Je jih brez problema.

Edino kar me še skrbi, je to da ne odvaja blata. Počakam še malo, pa pokličem dežurnega.

V vsaki slabi stvari je pa tudi nekaj dobrega... in to ste ve, punce zlate. 
Hvala za vso pomoč in dobre želje  :-*

Sonček vam pošilja en prav poseben prrrrrrrrrrrrrrr!


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: Rnata , nedelja, 07.02.2010 : 15:03:25
Tudi Binko ima za sabo pestro uroinfekt zgodovino.
Da popije več vode dosežem tako, da mu mokro hrano dodatno zalijem z vodo. In ko popije prvo rundo te "juhice", mesek mu pa ostane, ponovim vajo. Se nič ne pritožuje, ima "juhico" prav rad. Pomaga tudi, da na čisto nov, kdaj tudi malo nenavaden, prostor postavim novo posodo z vodo. Pije že iz firbca.
Pa še glede kakanja  ;). Preizkušeno deluje domač recept, ki mi ga je povedal veterinar, in sicer lanena sluz. V 3dcl vrele vode zakuhaš 2 jušni žlici lanenega semena in pustiš vreti približno 20min, da se naredi sluz, večkrat premešaš. Ohladiš in vmešeš dve, tri žlici v mokro hrano.


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: Gargamel , ponedeljek, 08.02.2010 : 00:20:31
alexx,

Merlin se je v decembru "zgodil" uroinfekt. Znakov ni bilo nobenih, razen rjavih madezev - katere sem zmotno zamenjala za markiranje, ki pa so se ravno pred novim letom zaceli sumljivo velikrat pojavljati. Ni bilo ne vonja/kepe v wcju (sploh!!!!!), lulanja izven, poje itak prevec, ni spila nic vec vode kot obicajno, obnasala se je kot vedno. Ko se je vsedla, je za seboj pustila majhen rjav flek. UZ in punkcija nista pokazala nic drasticnega (sem se bala, da je kaj z maternico... :-\), 2 tedna synuloxa in to je bilo to (niti Urinary ali drugo posebno dieto ni bilo potrebno uvesti).


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: moonbeam , ponedeljek, 08.02.2010 : 00:46:18
Frajer ima kar svojo rezidenco :) Fajn, da mu gre na bolje. Alexx, pa ne pozabi ti jest pa pit  ;)


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: mamaF , ponedeljek, 08.02.2010 : 01:00:02

Kako pa pripraviš mačka da spije več vode? Mene je Sonček že prav sit z mojim teženjem.  ;)

Sonček, hvala za velik prrrrrrrrrrrrr :-* :-*
Alexx, moji Micki sem še kar ene par dni po tisti dehidraciji dajala poleg vode kar juhico od kuhanega piščanca, pa je dosti popila. Poskusi mu dat najprej par koščkov kuhanega mesa v skledico, pa fajn zalit z juhico in ko popije (to mora, če hoče priti do koščkov mesa ;) , pa dodaj še nekaj juhe in ostalo meso.
Nekateri pa svetujejo, da se v vodo vmeša malček kozjega mleka, ravno toliko, da spremeni barvo in okus, pa potem mački popijejo bistveno več.

Držim pesti še naprej, da bo čim prej vse OK :-*


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: sanco1a , ponedeljek, 08.02.2010 : 01:46:32
Če še vse to ne pomaga, ima RC brikete, namenjene mačkam s temi težavami, ki spodbujajo tudi  pitje vode (young male/female). Pri nas je Jakob šele po njih začel normalno piti in nadaljuje še zdaj, ko jih mešam s F****ae, ki so menda ganz natur  :)


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: Mišelinka , ponedeljek, 08.02.2010 : 17:16:23
Vivi je tudi imela urinoinfekt, najbrž kot posledica stresa. Po kuri z antibiotiki je bilo vse v redu. Zdaj pazim na to, da dobi veliko tekočine, ji obvezno v hrano zmešam še najmanj eno žlico vode ali piščančjo juhico.

Sem ji pa takrat preventivno kupila tudi pasto UTI CAT PASTE z naravnimi izvlečki brusnic. To ji dajem še vedno, najmanj 1x tedensko.

Me je pa vedno strah ponovitve, ker je Vivi zelo občutljiva muca in ji je stres skoraj vsaka stvar.
Ampak zaenkrat je od takrat vse ok.

Upam, da bo Sonček kmalu ozdravel.







Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: alexx , torek, 09.02.2010 : 10:14:01
Moja najljubša mala-velika "pošast" je doma!  :)
Brez katetra, malo je še "zadet", izvidi urina OK, stroga dieta (s/d briketi) 2 meseca, antibiotik Enroxil še 6 dni.

Me je pa včeraj popoldne res prestrašil. Čisto apatičen, ni hotel več jesti, piti, še vstati ni mogel... pa jokal in jokal...
Hvala dežurnemu veterinarju, da me je prenašal.  :-[
"Čudežno" se je "pozdravil", ko sem ga končnooooo vzela iz boxa na kavč (plenične podloge so zakon!). Sonček je pa rit razvajena!  ::)

Rnata, posode po različnih mestih po stanovanju so super ideja. Že prakticiram.
(lana pa med prazniki nisem dobila)

Kar se pa tiče raznih juhic in dodajanja vode v konzerve - to itak že delam. Samo zdaj bomo morali malce bolj paziti z raznimi dodatki zaradi diete. Zato so tudi razne paste trenutno na "čakanju"...

Garga, ne boš verjela - sem že v petek v čakalnici mislila na vas in vaše probleme pri vetu zaradi debelosti...  Sem vetu kar takoj razložila, da je "bogi" muc iz zavetišča in res vedno lačen, "božček!!  ::)
(saj nisem povedala iz katerega zavetišča)  :P

ps: sem se naučila dajati infuzijo. Groza - svojega mačka špikat! Se še zdaj tresem!   -*:





Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: Cats , torek, 09.02.2010 : 10:42:34
Ijej, če bi povedala, da rabiš lan, imam ga doma  :-\

Pocrklaj čudežno pozdravljenega uboščka  :-* :-* :-*


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: Gargamel , torek, 09.02.2010 : 11:04:45
kar se teze tice - tele urinary diete naj bi fajn redile (ne vem sicer ce vse, ker je bnekaj razlike med s/d in rc urinary). gut luck :)

LP, Maja


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: Rnata , torek, 09.02.2010 : 11:40:44
Rc obstaja tudi v Moderate Calorie varianti.


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: oaza88 , torek, 09.02.2010 : 12:17:13
jupiiiiiii, bravo Sonček in bravo alexx!  :D
No hvala bogu, res si me prestrašla učer  :( ... Kako se pa počutiš, ko lastnega mačka špikaš  :o, pa raje ne pomislim. Mene zaboli že, ko gledam, ko ga drugi špiknejo. Ma pa če tudi ne gledam, mi je isti pes.

Dršta se, kavlca!  :-* :-*


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: alexx , petek, 12.02.2010 : 11:11:59
FLUTD-u, antibiotikom sledi še "obvezen" padec odpornosti... zdaj smo še prehlajeni.  :(
Mažemo učke s Tobrex mazilom, dodajamo vitamine, minerale, proteine...

Drugače OK.

Je pa prav neverjetno, da Sončka mačka Mačka Moni (tečka!) že par dni ni niti skloftala...  :P


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: mabu , četrtek, 29.04.2010 : 16:03:44
Moja Muca je pred 14 dnevi začela krvavo lulati, spremenila je tudi obnašanje. Takoj sem jo peljala k veterinarju, kjer so ugotovili, da ima totalano zapacan mehur, tako da niso mogli/znali povedati, ali gre morda za kristale ali samo za bakterijsko vnetje. Dali so ji enroxil. Muca je bila v dveh dneh občutno bolje, brez joka, krvavega lulanja, skratka obnašala se je kot po navadi. Kuro so ji prejšnji teden vseeno ponovili, danes pa sem jo spet peljala na kontrolo. Cel dan sem jo pustila tam, a ko sem jo prišla iskat, so rekli, da so parkrat poskusili, a niso mogli dobiti urina (čeprav so jo zalili z infuzijo), menda pa so na ultrazvoku videli, da je polna kristalov. Dobila je še za 14 dni enroxila, potem pa spet na kontrolo. Malce sem zbegana nad vsem skupaj ... Ve, ki imate več izkušenj - je možno, da v 8 urah ne dobijo urina? V bistvu tako diagnoza niti ni postavljena? Tudi to "filanje" s tabletami mi ni všeč, da ne omenjam tega, da je mačkonka prava občutljivka (če se milo izrazim), ki ne prenese transporterja/vožnje/tujih ljudi, skratka, ničesar in nikogar ne mara, tako da mi je že zato težko jo vozačkat k veterinarju. Je brikete, vsak dan dvakrat po eno žličko mokre hrane, ki ji še dodam vodo. Česa drugega ne povoha, tako da ne vem, kaj storiti, da bi dobila več tekočine - če je morda tudi to problem. Delam paniko za brezzveze?


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: alexx , četrtek, 29.04.2010 : 20:27:28
"Iztiskanje" urina pri mačkah je kar stresno, ja... zato je možno, da ga niso dobili.
Je pa na ultrazvoku zelo lepo vidno, če so kristali. In to naj bi pri vas bilo...

A si dobila tudi posebne brikete?
Pri nas je še vedno stroga dieta, samo s/d briketi in s/d konzervica za malce razbiti monotonost.
Enroxil smo jemali (se mi zdi) 14 dni... je kar obvezen.

Če je Muca občutljivka, ji poskusi doma sama ujeti urin (meni to nikakor ne rata  :-[) in ga nesi k veterinarju na test. Morajo ti povedati za kaj gre in katera dieta bo Muci ustrezala.

Tekočina je pa OBVEZNA! Dostikrat je ravno premalo tekočine vzrok za razne bolezni sečil.
Poskusi na vse možne načine, voda iz pipe, voda v raznih lončkih po stanovanju, fino zalita mokra hrana, čista piščančja juhica oz. voda v kateri se je kuhal piščanec... pri moji Mački je pomagalo, da sem kapnila par kapljic baldrijana v vodo, da je vsaj nekaj spila.

Kar se pa tiče panike... meni se (skoraj) nikoli ne zdi brezveze.  ;)
Če nimaš dobrega občutka, pojdi še po drugo mnenje, k drugem veterinarju.


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: mabu , petek, 30.04.2010 : 09:47:27
alexx, hvala.
Torej tudi veterinarji težko dobijo urin? Jaz sama niti poskušam ne, razen če mi uspe naslednjič, ko jo dam v boks, ujeti urin, ker se od strahu polula. A ponavadi šprica povsod okoli ... Ja, je ena taka posebna mačja duša, tale moja Muca, zato si delam še večje skrbi, kot bi si morda pri drugih dveh žvercah.
Posebne diete (še) nima; pri prvem pregledu mi je veterinarka rekla, da če bodo kristali, bo treba na dieto, tokrat pa nič ... Vodo imamo nastavljeno povsod; zalijem ji mokro hrano, kaj drugega, razen da ji jo s silo zlivam dol, ne gre. Piščanec? Piščančja župca? Kje, moja damica tega niti povoha ne. Prezirljivo me pogleda in ponosno dvigne gobček, češ tole jej sama.
Saj ne da imam slab občutek, samo malo sem zbegana, ker se Muca obnaša popolnoma normalno. Nič, še 14 dni tablet (te so vsaj majhne, se jih da potisniti v gobček), potem bomo pa videli. Če ne bom zadovoljna, bom pa šla drugam, ja.


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: sanco1a , petek, 30.04.2010 : 11:41:09
Lovit lulanje pa  res ni nič posebnega. >:D >:D Potrebuješ samo odprt wc (jaz sem zaprtega že zdavnaj vrgla stran, se lažje čisti), rokavice pri roki, plastičen, čist pokrovček, npr. od kakava, sterilno brizgo in tisto plastično kao epruveto. Ko muca počepne, ji podstaviš pokrovček in nato z brizgo shraniš urin v tisti cevki. Če je meni uspelo, ko res nisem mačkarca ...
Jaz bi antibiotike pridno dajala do konca. Pri nas je po tisti norišnici lani sedaj vse bp. Veliko sreče. 


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: alexx , petek, 30.04.2010 : 11:48:16
Ha, ha, ha... sanco1a - povabljena k meni! Pa da te vidim s tole metodo!!!!  >:D  ;b  >:D


Mabu, kar malce "pobaraj" veterinarja kako je z dieto in če so ziher kristali.  :)


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: sanco1a , petek, 30.04.2010 : 11:49:35
Kako pa tvoja lula? A stoje v umivalnik?


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: Cats , petek, 30.04.2010 : 11:53:25
Pejte se no solit, me bodo iz službe vrgli ;b ;b ;b ;b

In ja, sanco, bi te rada videla, da mojima pod repom šariš, ko lulata  >:D


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: alexx , petek, 30.04.2010 : 14:21:40
;D  ;b Jaz trenutno skoraj v hlače!!!!  ;b

Maček mi pa takoooooo zvizne iz WC-ja, samo da roke približam...   ::)


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: mabu , petek, 30.04.2010 : 19:13:40
Hehe, ženske ... Moja dva mačkona imata zaprt vece, odprtega ne moreta imeti, ker imam psico, ki melje mačje dreke ko za šalo, če se pojavi prilika. Pa tudi moja mačka je preverjen psiho. Če jo zmotim, ko gre lulat/kakat, pač ne gre oziroma to opravi drugje. Tudi na vrhu omare, če je treba. Tako da bom to "opravilo" raje prepustila strokovnjakom. Je bolj varno.


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: sanco1a , petek, 30.04.2010 : 21:13:50
Eh,  saj vam nisem rekla, da mački pod rep podstavite otroško kahlo. En tak nizek pokrovček, zaradi katerega ji ni treba niti riti privzdigniti, ko lula. Pa ne se konfrontirati z njo, stopiš ji za hrbet. Moja dva sta samo gledala  tako :o :o: zdej se ji je pa  poslabšalo, je začela na pesku šparat :-\
Jaz sem se tudi prvič us****, ko so mi rekli, da moram prinesti urin. In sem mačka čez noč pustila na kliniki, da so opravili s katetrom (oprosti, muki moj :-*). Pri Šnapici ni šlo, ker se boji tujcev in se ni pustila pregledat. Pa sem poskusila sama - veliko lažje, kot sem si predstvljala. In če pomislim,  kolikšnemu stresu bi izpostavljala mačka vsakič, ko bi bilo treba kontrolirati urin ...
Pri uroinfektu pa se je izjemno pomembno izogibati stresu - pri nas je bil to vzrok bolezni.


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: mabu , petek, 18.02.2011 : 18:29:19
Spet se javljam v tej temi ... Moja Muca ima spet uroinfekt. Tokrat sem jo "pogruntala" v enem dnevu (hvala bogu še pred krvavim lulanjem, a kljub temu jo očitno zelo boli, ker se v stanovanju skoraj ne smemo premikati ...), tako da sem zjutraj takoj šibala z njo k veterinarju. Spet je dobila enroxil za 10 dni, na dietnih briketih je pa že od lanskega leta. Zanima me, ali se tudi pri vaših mačkah to ponavlja? Sama sem mislila, da če je na dieti, potem smo bolj ko ne rešeni ... Sicer mi je rekla veterinarka, da je pač morda spet kaj vplivalo nanjo, ker je tak psiho ...


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: alexx , petek, 18.02.2011 : 20:22:14
Pri nas se do zdaj ni ponovilo (trkam na les!).
Je pa Sonček še vedno preventivno na dietnih briketih z občasnimi "popravki" (meso).

Poleg stresa so največji problem pri sečnih boleznih OH-ji oz. preveč njih.
A so kakšne spremembe pri vas, da so mogoče vplivale nanjo?


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: sanco1a , petek, 18.02.2011 : 21:33:24
Pri nas je hvala bogu vse ok, nismo več na dieti, dajem brikete brez žitaric.


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: mabu , sobota, 19.02.2011 : 11:41:08
Ma ne, nobenih sprememb, sploh ničesar. No, vsaj ne da bi jaz vedela. Saj pravim, da je Muca ena čudakinja, psiho in posebna mačkonka, tako da si je lahko kakšno stresno situacijo preprosto "izmislila" ... Njena osnovna prehrana je RC urinary; poleg tega pa 2-krat na dan mala žlička mehke hrane iz vrečke (od tistega ponavadi poliže samo omako, razredčeno z vodo) in vitaminske palčke, tako da od prehrane tudi ne more biti. Je rekla veterinarka, da je očitno pač bolj občutljiva mačja dama.
Upam, da bo danes antibiotik že prijel, ker je bila včeraj in danes zjutraj vreščeča tečnoba, ki se ji noben ni smel približati na več kot meter. Eh, mačja kraljica pač!


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: sanco1a , sobota, 19.02.2011 : 12:20:11
Mabu, to ne velja tebi, ampak temi na splošno: jaz imam bolj v spominu, da mačkam s tovrstnimi težavami bolj škodijo prevelike količine beljakovin in zato tovrstni briketi (recimo z nad 40% beljakovin) niso primerni za njih.
Pozdravite se :-*


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: mabu , nedelja, 20.02.2011 : 13:26:39
sanso1a, hvala. Upam, da bo res hitro bolje, ker Muca še vedno hodi iz enega veceja v drugega in za sabo pušča male kepice sprijetega peska, torej še vedno ne gre prav lulat. Pa zoprna je ko hudič. Igra nedotakljivo vreščečo kraljično na zrnu graha. Če še jutri ne bo bolje, bom poklicala veterinarja; morda ji zviša dozo antibiotika. Kolikor se spomnim, je bilo lani v dveh, treh dneh bolje. Mačkoni naši ...


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: sanco1a , nedelja, 20.02.2011 : 13:36:00
Morda ne zvišati, ampak zamenjati ...
Če je antibiotik ok, bi moralo hitro prijeti.


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: mabu , nedelja, 20.02.2011 : 15:09:30
Ja, saj, eno ali drugo. Lani ji je enroxil takoj pomagal. Danes jo bom še opazovala, jutri pa akcija, če bo treba.


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: pridna , nedelja, 20.02.2011 : 22:53:29
Pa zoprna je ko hudič. Igra nedotakljivo vreščečo kraljično na zrnu graha.

Bi tudi jst tulila na njenem mestu. Si že kdaj imela vnetje sečil? Boli kot hudič.

Koliko pa kaj spije tvoja mačka?


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: mabu , ponedeljek, 21.02.2011 : 11:38:31
Uf, pridna, vem, kako je, dostikrat izkusila na svoji koži. Morda se sliši/bere, da mi gre na živce, a jo crkljam sto na uro (kolikor pusti, seveda, ker ni crkljivka). Je pa že na splošno zares mačka, ki ji gre vse na živce, zdaj je pa to vse še potencirano. Pije pa vedno, ko kaj poje, tudi vmes, tudi mehko hrano ji razredčim s precej vode, ki jo vso popije, tako da mislim, da ima dovolj tekočine.


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: Cats , ponedeljek, 21.02.2011 : 11:47:44
Kdo ve, ali je uvin (uva ursi) čaj v redu tudi za živali?


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: rava , ponedeljek, 21.02.2011 : 12:29:43
Kdo ve, ali je uvin (uva ursi) čaj v redu tudi za živali?

meni se kronično dela pesek po ledvicah že >20 let, takoj za peskom pa infekcije sečil, ne glede na to kaj jem, pijem ...
z izjemo par stvari - če pijem mineralne vode, cedevite in podobne napitke in pojem veliko čokolade, imam takoj pesek po ledvicah.
gre pa v bistvu za presnovno motnjo, ki je zaenkrat neozdravljiva.

ursi čaj je tudi pri ljudeh žal bolj blažev žegen v primeru infekcije sečil :(
veliko je treba piti (karkoli že), ko ornk peče pa takoj na antibiotike - nič poskusov cajtanja s čajčki ipd. zadevami.
ni druge :(

predstavljam si, da pri živalcah ne more biti kaj dosti drugače.

pri blagih vnetjih, kot posledici peska, mi zelo pomagajo oljne kapsule Rowatinex.
fino bi bilo, če bi se oglasil kak veterinar in povedal, če so primerne tudi za kosmatince.


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: pridna , ponedeljek, 21.02.2011 : 18:34:50
Morda se sliši/bere, da mi gre na živce, a jo crkljam sto na uro

Samo, da jo  :) Si v živo predstavljam bolečino in stisko.

Kdo ve, ali je uvin (uva ursi) čaj v redu tudi za živali?

Izkušenj nimam, sem pa že slišala za uporabo pri psih, ampak z neko mero previdnosti. Kaj več kot toliko...


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: mabu , ponedeljek, 21.02.2011 : 20:32:40
Jaz živali že ne bi matrala še s tem ogabnim čajem. Če ga že jaz težko spravim po grlu, pa naj potem silim mačko?!

Pridna, saj najprej sem opazila spremembo obnašanja, preden je začela dirkati z veceja na vece. Ko vidiš mačko, ki te za živo glavo ne bo nikoli pričakala pri vratih, sploh ko prideš s psom, da te čaka, menca in joče, ki se v različnih pozah meče po tleh, drugače pa je vedno varno "spravljena" v enem kotu, kjer prav kraljevsko in prezirljivo opazuje vse nas nižje kaste, ki se v očitno hudih bolečinah sprijazni celo, da psica sedi le kak centimeter stran od nje ... Alarm, takoj!

No, danes je bolje; kupčki v veceju so večji, dama je sicer še vedno glasna in išče mojo pozornost, je pa psici in mačkonu že pokazala, kje jima je mesto, tako da se počasi vrača k ustaljenemu obnašanju. Tako da, upam, res, da je to to.


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: pridna , ponedeljek, 21.02.2011 : 22:50:51
opazuje vse nas nižje kaste

 ;D

Samo, da je bolje. Vama privoščim, da se to ne bi ponavljajo.


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: maja01 , torek, 22.02.2011 : 22:56:14
pri blagih vnetjih, kot posledici peska, mi zelo pomagajo oljne kapsule Rowatinex.
fino bi bilo, če bi se oglasil kak veterinar in povedal, če so primerne tudi za kosmatince.

Mi jih uporabljamo pri kuncih, ki imajo ledvicne kamne. Morda smo jih tudi pri kaksnem hudem kamnolomu v mehurju, se ne spomnim povsem.


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: mabu , torek, 08.03.2011 : 14:00:02
Se oglašam še enkrat, da ne pustim nedokončane "zgodbe"; Muco sem prejšnji teden peljala na kontrolo, kjer so ugotovili, da je dosti bolje, ne pa še čisto okej, tako da je dobila še kuro antibiotikov, navodila, da mora biti še naprej na dietni prehrani, in to je to. Danes je pojedla zadnjo tableto in res, res, res upam, da se ji ne bo ponavljalo!


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: magdalenca , nedelja, 27.03.2011 : 11:47:22
Pozdravljeni. Sem nova na tem forumu,rada pa bi povedala tudi svoje izkušnje z vnetjem sp.sečil pri mucih.V naši družini imamo več muc(4),naš največji-perzijec,pa ima že drugič v 2 mes. kamne,ki so mu zabili sečevode.Imel je že dvakrat kateter(drugič si ga je spulil sam,kljub temu ,da je imel vratnik.Veliko težavo nam pa predstavlja hrana,saj nihakor in nikoli noče jesti s/d-ja,tako da je že nekoliko shujšal.PROSIM ZA KAKŠEN NASVET,KAKO GA LAHKO PRINESEM OKOLI,da bo to hrano jedel,saj kaj drugega ne sme.Naš Luka(tako mu je ime)je zelo scarkljan in nam ga je grozno gledati,ker ne je ,ne želimo pa tudi ne,da se mu kamni ponovijo,ker je takrat tudi čisto preč.


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: sanco1a , nedelja, 27.03.2011 : 11:55:51
Poskusi z Royal Canine urinary. Moja dva sta čisto navalila nanje.
Če mu mešaš s kakšnimi drugimi, njemu okusnimi briketi, lahko oboje nekoliko stolčeš, zdrobiš (jaz to naredim kar s kladivom za zrezke) in fajn pomešaš, pustiš v dobro zaprti posodi,  da se vonji dodobra premešajo in jih ne more ločiti. Pri nas fuuul pomaga. In še vedno menim, da je tudi pri mačkih vonj pomembnejši od okusa.


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: magdalenca , ponedeljek, 28.03.2011 : 19:28:53
Vse sem že poskusila,pa nič,ne je'in ne je',pa pika 


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: all , ponedeljek, 11.04.2011 : 20:25:34
s/d mu brikete daješ? Probaj s/d konzerve ali pa RC urinary koščke v omaki, magari okus govedine. Mogoče mu bolj tekne.


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: all , ponedeljek, 11.04.2011 : 20:30:31
s/d mu brikete daješ? Probaj s/d konzerve ali pa RC urinary koščke v omaki, magari okus govedine. Mogoče mu bolj tekne.
Pozabila dopisat - te koščki govedine imajo namreč precej omakce noter, kar je mačkom ponavadi všeč.

Glede na to, da malce pozno pišem, je pa mogoče že vse ok pri vas. :)


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: rava , sobota, 20.04.2013 : 00:57:14
mi enem mesecu SPET kri ščijemo  :'[ :(
convenia v nasprotju z nekaterimi drugimi antibiotiki Pikiju krasno prime, vendar je pa malo mimo, da ga moramo tako pogosto šopat z antibiotikom.

maček je sicer popolnoma normalen - laufa okoli, se igra, divja ...
tudi pri lulanju se ne napenja in nič ne matra.

poleg Fibre Response briketov zaradi kakanja, bomo zdaj mešali zraven še Urinary (tnx Royalty).

brskam po netu.
določene okužbe pri ljudeh menda potolče nek cuker, ki se mu reče d-manoza.
ali kdo kaj ve, če pri nas obstaja kaj takega za mačke oz. če to sploh smejo jest?


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: Skuiki , sobota, 20.04.2013 : 05:42:04
Ojoj  :(

rava, koliko pa je od zadnje kure antibiotika?

Ker pri Aiki se je to več mesecev ponavljalo, potem smo pa
naredili mikrobiološko preiskavo urina in antibiogram. In se je izkazalo, da ima
(tudi) E. Coli v mehurju, ki je Enroxil seveda ne potolče.

Antibiotik je na videz vedno "prijel",  potem
se je pa po enem tednu do deset dni po koncu dajanja zdravil spet začelo
vse od začetka.

Edino zoprno je, da je treba vzeti urin z iglo direktno iz mehurja
med UZjem. Pri psici to vedno opravimo brez sedacije, pri mačkih pa vprašanje,
koliko je to mogoče.





Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: Pepsi , sobota, 20.04.2013 : 07:53:28
Oh, ti smola  :-\

Preveč pogosto jemanje antibiotikov oslabi imunski sistem in za sabo lahko potegne še celo vrsto drugih sr*** (- z mački glede tega sicer nimam izkušenj, zato pa s psi zelo bogate in predvidevam, da ni kakšne velike razlike).

Tudi jaz bi ti priporočila antibiogram, čeprav se na rezultate nekaj dni čaka  (se opravičujem, če ste ga že naredili, pa sem spregledala). Eno rešitev je treba najt - stalne kure z antibiotiki pa dolgoročno res naredijo škodo. :-\


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: rava , sobota, 20.04.2013 : 09:38:42
convenio je dobil sredi marca.
d-manoza naj bi lih E.Coli potolkla.


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: maja01 , sobota, 20.04.2013 : 10:49:24
Pri FLUTD je potreben celostni pristop k problemu.
Ce se vnetja ponavljajo, sta gojiscna preiskava in antibiogram vsekakor toplo priporocljiva. Prav tako natancna analiza urina in morebitnega sedimenta.
Poleg antibioticne terapije je potrebno prilagoditi prehrano - glede na analizo sedimenta in vrsto kristalov oz. kamnov in ne na pamet. Sicer so najpogosteje prisotni struvitni kristali, ki se tvorijo predvsem v alkalnem urinu (visok pH), ni pa nujno, da so tocno ti. In z napacno terpaijo lahko naredis vec skode kot koristi.

V vseh primerih je potrebno zagotoviti, da macek zauzije dovolj tekocine (dodati mokro hrano, zelo priporocljiva je uvedba napajalnika - fontane, saj maci tekoce vode dokazano spijejo vec) in kot vzrok izlociti stres. Macki so komplicirane zivali in na stres lahko odreagirajo z idiopatskim cistisom.
Macku je potrebno zagotoviti cist wc (z vrsto posipa, ki mu ustreza), ce je mackov vec, potem mora biti tudi wc-jev v stanovanju vec in le ti postavljeni na vecih mestih (ne eden zraven drugega - ce tezav ni, so lahko postavljeni tudi tako) in tako, da ne more npr. dominanten macek ustrahovati podrejenih in onemogocati uporabe wc-jev.

Ne vem kako ste zdravili do sedaj, ampak, preden se zakljuci antibioticno terapijo, je fino narediti kontrolno analizo. Odvzem urina in pregled sedimenta pod mikroskopom je dovolj (ce ni vidnih bakterij se ne dela antibiograma se enkrat), oz. v primeru struvitnih kristalov (in aspeticnega cistitisa - kjer niso vzrok bakterije) vsaj stanje redno spremljati s pH listki in pH urina drzati v normalnih (nizkih) vrednostih


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: rava , sobota, 20.04.2013 : 11:03:50
tnx Maja :)


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: Desobediencia , ponedeljek, 20.05.2013 : 16:47:26
Moj Inti ma pa obstrukcijo :(


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 23.05.2013 : 16:27:32
Verjetno je slabse ce brskam in kopljem, ampak mi ne da miru. V ponedeljek zjutraj sem ga peljala k veterinarju, v torek zjutraj sem ga pa pokopala.
V soboto je bil super, norel kot ponavadi, pil, jedel, se crkljal. V nedeljo popoldne sem opazila da stoji ob kopalniskih vratih z dvignjenim repom, kot da hoce markirat vendar ni slo ven. Non stop je hodil na WC lulat, brez uspeha, probal je tudi na kavcu in razlicnih mestih kjer sicer nebi. Obcasno je tudi stokal. Ponoci je spal kar v svojem wcju. Takoj zjutraj smo sli k vetu kjer so nas sprejeli takoj, bil je miren vendar se je pritozeval. Poskusila mu je vstavit kateter (pod anestezijo), pa ni slo. Nato je punktirala mehur, ven je sla manjsa kolicina urina s krvjo. Dobil je antibiotik. Iz lulike je slo ven par belih kristalov, mehkih, drobljivih na otip, kot neka pasta. Pustila sva ga na kliniki in mu po kosilu pripeljala dietno hrano, ker je vetka ravno ni imela. Na opazovanju bo 24 ur in v tem casu mora sam lulat, ce ne bo, bo operiran. Ce bi se stvar ponavljala bo potrebna operacija kjer iz njega naredijo "puncko", ce prav vem se operativno razsiri uretra.
Se vedno je bil slab od anestezije, vprasala sem ce je normalno da izgleda kot izgleda, je rekla da ja. Nakar je dvakrat bruhal orazno, vprasala sem ce je normalno in ce je normalna barva bruhanja, je rekla da ja. Popil je malo vode, hrane se ni dotaknil. Zadnjic sem ga videla zvecer. V torej zjutraj mi je javila da je slabo, da ima slab zadah in da bruha zelo temno. Sem rekla da grem tja in vprasala ce je ze poslala kri in urin na analizo. Cez par minut mi pa javi da je 2x nehal dihati in da je umrl. Da je slo ocitno za splosno infekcijo. Ampak ne razumem, kaksna infekcija, vem da lahko zival pokaze da nekaj ni v redu sele ko je zares slabo, ampak v soboto sem imela macka ki prav z nicemer ni pokazal da je kaj narobe, tudi mehur sploh ni bil zelo poln, bi upala reci da smo bili pravocasni. Kaksna splosna infekcija zdaj, od kje. Zdrav, mocan macek star komaj leto in pol, sem brala za primere z istimi tezavami kjer niti takoj niso ukrepali, pa so jih resili. Pa o macku ki je pojedel kateter, del in to dolg par cm pa je spolznil v uretro in je bil macek nevem kako dolgo s katetrom v uretri. Operirali, prezivel. Moj je pa poginil. Z veterinarko nisem uspela govoriti face to face ker je ravno nekaj operirala ko sva sla ponj da ga pokopljeva. Ampak mislim da zanj ni bilo storjeno dovolj, lahko se motim, nocem obsojat, ampak res ne razumem. Kako lahko en dan pripeljem macka z urinarnimi tezavami ki jih je komaj pokazal, naslednji dan mi pa umre. Ko sem ga prevzela mrtvega se ni bil cisto trd, trebuscek je imel pa mehak, kot da je bil poln tekocine. Se komu sanja kaj se je zgodilo, mu morda ponoci ni bilo dovolj toplo? Zakaj bruhanje temne snovi? Vem da je obstrukcija smrtno nevarna, ampak iz danes na jutri?
Tako se mucim, ker imam obcutek da bi bil danes lahko ziv. Njegova mama ga isce, se sama igra in ga caka v zasedi, pa ne razume zakaj ne pride in ga isce naokrog. Mi je se huje ker to gledam.
Se to, z menoj bil 24 ur na dan, vem kaj je jedel in pil, edini dve rozi ki jih imam sta visoko na hladilniku. Izkljucno notranji macek, ni sans da bi kaj spregledala. Macek ki je se v soboto tulil za menoj na vhodnih vratih ko sem sla ven, hodil kot obicajno za menoj se v kopalnico, spal z mano. Ne razumem, danes bi moral biti ziv.


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: airedale10 , četrtek, 23.05.2013 : 17:38:47
Desobediencia, moje sožalje. :'( Si ne predstavljam, kako more bit da pripelješ mačka z urinirnimi težavami, čez par dni pa pogine... :'( :'( (kaj bi bilo pa bom raje prepustila drugim ::))


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: neko , petek, 24.05.2013 : 21:19:53
Desobediencia, moje sožalje. :'(


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: maja01 , petek, 24.05.2013 : 21:50:03
Zal mi je Majc.  :-\

Brez kaksnih rezultatov krvi ne bi bilo smiselno komentriati, ker so vse samo ugibanja ...


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: rava , torek, 28.05.2013 : 14:54:13
 :'( sožalje


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: Cats , torek, 28.05.2013 : 14:57:49
Iskreno sožalje.


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: Iska , torek, 28.05.2013 : 15:07:28
 :'( Iskreno sožalje  hu:g


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: mamaF , torek, 28.05.2013 : 15:47:42
Sožalje, :'(


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: cookie , torek, 28.05.2013 : 16:31:26
Take znake, kot si jih opisala, je imel prejšnji teden sestrin pes, norfolk terier, niti še ne 8 let star. Vseskozi se je normalno obnašal, potem pa bruhanje, najprej bolj redko, potem vedno pogosteje. Sprva bolj oranžno, potem temno, z nekim čudnim vonjem. Poginil je v par urah - naj bi šlo za odpoved? vnetje? rak? trebušne slinavke. So ga tudi hitro peljali k vetu, samo dejansko menda v teh primerih ni pomoči.

Moje sožalje....


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: Desobediencia , sreda, 29.05.2013 : 16:53:27
Hvala vsem. Doma je ful prazno brez njega :(  :(
Izvidov krvi nimam, ker naj bi jih delali tisto jutro ko je poginil tako da res ne bom nikoli vedela kaj se je zgodilo.
Sem ob eni priloznosti zadnjic pobarala enega veta kaj bi po njegovem lahko bil vzrok tako hitre smrti in je rekel da je lahko kaksna bakterija naredila sranje, da je potek v takih primerih hiter, da je slo lahko za umazan pribor ob posegu. To ni mozno ker sem bila zraven in je bilo vse sterilno.
Ali pa sama anestezija, da je imel pred kratkim nujen carski ene macke zaradi komplikacij ob kotitvi in so se jo trudili ogrevati celo noc pa niso mogli, ampak je na koncu le prezivela.


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: siva lara , ponedeljek, 05.09.2016 : 15:25:08
Pozdravljeni,

zanima me, ce je imel kdo podoben problem. Nas  2 leti star muc ima tezave s peskom v mehurju. Zacelo se je lani, v 1 letu so mu 3 X vstavili kateter, zamenjali hrano, jemlje zdravila, pa nic ne pomaga, 2 tedna po odstranitvi katetra, ki ga je imel 3 tedne, se vedno jemlje zdravila, ima spet tezave z lulanjem. Nekaj sicer pritece ven, vendar po malo, tako da se bojim, da se bo spet zamasil secevod.
V bolnici je bil ze 3 krat v 9 mesecih, kar se mi ne zdi normalno... se je komu zgodilo kaj podobnega in vam je uspelo tezavo odpravit?
Je samo za to tezavo prilagojene brikete '‘urinary“ in konzerve, kaksno tuno, da ni samo na briketih..

LP Urska
 


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: rava , ponedeljek, 05.09.2016 : 16:45:45
V nekaterih primerih ni druge kot operacija, v kateri odstranijo lulčka in naredijo luknjico, ki je dovolj velika, da se ne maši s peskom, ki se tako sproti izloča brez nevarnosti zamašitve, ki je lahko usodna.
Menda je operacija zelo zahtevna in je treba fejst pazit pri izbiri klinike.
Tle gor na forumu je par kužkov in muckov z luknjico namesto luleka, morda se oglasijo.
Kokr vem, so bile operacije uspešne in žvavce težav nimajo več. :)


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: siva lara , torek, 06.09.2016 : 02:08:33
Hvala  rava :)  sem prebrala nekaj v tej temi  o tem ,  upam, da se javi kdo, pri vseh zivalcah je to zame spet nekaj cisto novega... zdi se, da ne bo druge, ce se bo to tako pogosto ponavljalo :( no, da je vsaj mogoca resitev


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: Žužka , torek, 06.09.2016 : 16:07:29
Nimam sicer čisto nobene izkušnje z mucki, ampak pri našem kužku je ta luknjica zlata vredna. Glede izbire klinike se strinjam z Ravo, da se je smiselno prej pozanimati. Mi smo morali na urgentno operacijo, zato za poizvedovanje ni bilo časa. Smo pa imeli veliko srečo, da je kirurg nalogo opravil odlično.  :)


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: siva lara , sreda, 07.09.2016 : 06:41:23
Najlepša hvala, Žužka,  ravnokar se pripravljamo na odhod na kliniko, upam, da bo vse v redu tudi z našim Jožkotom  :-[.. sicer naj bi bil po 3 do 5 dneh že doma, je to dovolj?


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: Žužka , sreda, 07.09.2016 : 20:28:08
Hmm kužka sem dobila takoj po operaciji, sicer s katetrom in kanilom za zdravila. Res ne vem kako je z mucki, verjetno je po operaciji z njimi težje "hendlat" sam doma.  :-\


Naslov: Re: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Poslano od: siva lara , sobota, 01.10.2016 : 10:09:16
Tudi pri nasem mucku je operacija zgleda resila zadevo, se pa ta pesek cedalje bolj pogosto pojavlja, tako na vsake 3 tedne.. kljub prilagojeni prehrani, zgleda da nic ne pomaga..