mojpes.net

o psih => Notranji organi => Sporočilo, začeto od: Sally , nedelja, 24.03.2002 : 23:24:37



Naslov: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Sally , nedelja, 24.03.2002 : 23:24:37
Zanima me, ali se je ze kdo srecal s pruhom pri psih, oz. psickah. Moja psicka ima namrec pruh, kar pa naj bi bilo po mnenju veterinarja priporocljivo operirati, v kolikor bo psicka v prihodnosti namenjena vzreji. Vzreditelji so mi povedali, da to ni nic posebnega, ce ostane tak kot je (se ne veca) saj so tudi sami imeli primer psice, ki je imela pruh a brez kakrsnihkoli problemov skotila mladicke. Pricakujem predvsem mnenja in nasvete vzrediteljev, ki so se s tem ze srecali...Pa hvala za odgovore!  ;)


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: tanya , sobota, 30.03.2002 : 14:40:03
Sally!
Po mojem mnenju je bolje, da poslušaš veterinarja.Hernia niti ni tako redek pojav pri psih. Bolezen je ista kot pri ljudjeh in sicer gre za to, da se pretrga del črevesne stene.Problemi lahko nastanejo pri napenjanju, kar porod vsekakor je. Takrat se lahko pruh "zadrgne"-toprej pretrga do konca. Pri porodu že tako rado prihaja do težav, zato ti priporočam, da psičko preden jo misliš parit, daš operirat.
lp,Tanya


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Sally , nedelja, 31.03.2002 : 12:51:12
Hey tanya,
ampak ves kaj je zanimivo,... To, da so mi operacijo priporocili le pri nas (pa ne vem, ce ni morda le zaradi tega, da bi kaj zasluzili  :-/). Tuj veterinar je rekel, da ni tako velika in ne bi smelo biti tezav (razen ce se ne poveca). Isti "problem" sem opazila tudi pri psickini babici. Ta pa je imela nekaj legel brez kakrsnih tezav. Aja, pa se to. Psickin pruh NI stisnjen med trebusnimi misicami, ampak je na mestu pruha za pol prsta "luknja", ki se jo da otipati... To, da ima veliko mladickov pruh sem opazila in zasledila predvsem to, da nastane, zaradi tega, ker vcasih psice mladicke dobesedno "handlajo" s popkovino  :o ko jih prenasajo po kotitvenem box-u. Groza!


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Sinity , nedelja, 31.03.2002 : 21:12:57
Morda ti lahko svetujem le to, da poiščeš še kakšno drugo mnenje veterinarja, oz. pelješ psičko pokazati v več ordinacij oz. klinik, pri tem pa  ne poveš, da so ti že drugi karkoli svetovali. Naj pove vsak veterinar posebej, kaj misli o tem. LP


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: tanya , ponedeljek, 01.04.2002 : 18:37:18
Sally!
Je pa tudi res, da je odvisno ali gre za dimeljsko ali popkovno kilo.
Tanya


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Sally , ponedeljek, 01.04.2002 : 19:48:51
tanya,
Zato sem pa v naslovu napisala UMBILICAL hernia, torej popkovna kila...


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: sspszork , četrtek, 11.07.2002 : 17:35:56


Zdravo!

Problem s pruhom. Se zgodi. Priznam da z mladički prejšnje psičke niso imeli problemov s pruhom, mogoče zato, ker so bili dojeni. S sedanjo psičko smo imeli primere pruha, pri dveh psih, ki pa so bili hranjeni s flaško in smo predvidevali, da so imeli mogoče težave s prebavo ali napenjanjem - pri začetnem hranjenju. Oba psa smo dali operirat,  pri 8 tednu in sta že 2 uri po operaciji bila čisto o.k., to se pravi "dirkanje po dvorišču", tako, da smo ju morali malo na "silo" umiriti. Tudi v letošnjem letu je imela ena psička pruh, res da zelo majhen, ampak smo ga opazili. Tudi to leglo je zrastlo na "flaški", tako,
da bi lahko bilo tudi nekaj na tem. Ali pa tudi ne. Slišala sem že tudi, da bi naj to bilo dedno- od enega veterinarja, pa tudi nisem čisto prepričana v to.
Skratka: psa ali psico je potrebno operirati čimprej, dokler je pruh še majhen, tudi bi se strinjala z mnenjem, daje pri psici to skoraj obvezno, če mislite z njo imeti mladičke. Pri mladem psu treba malo počakat, če je pruhec majhen lahko zgine, če pa ni boljše, pa se je potrebno odločit in...

Pa lep pozdrav !


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Sally , četrtek, 11.07.2002 : 20:10:08
sspszork,
hej, kot da bi vedela, da je ta tema danes bila aktualna :) Psicka je bila ravno danes operirana. Sicer sem se za operacijo odlocila cisto nakljucno. Sprva sem zavlacevala, ker sem se izredno bala, da bi prislo do kakih komplikacij. Ko pa sem vceraj pod pazduho opazila luknjico, kasneje oteklino in rahlo sepanje psicke sem posumila na nadlezno "travo - klas", ki ji je najbrz prodrl pod kozo. Ker se psicka ni pustila prevec pretipati sem vedela, da bo mogla pod narkozo, kar sem izkoristila se za operacijo pruha. Tako sem zjutraj "spokala kufre" in se odpravila v Ljubljano na kliniko Trstenjak - Zajc. Operiral jo je g. Zajc in res ga morem pohvaliti, krasno delo, ranice se skoraj da ne vidi, zunanjih sivov ni!!!
Citat
Tudi v letošnjem letu je imela ena psička pruh, res da zelo majhen, ampak smo ga opazili. Tudi to leglo je zrastlo na "flaški", tako, da bi lahko bilo tudi nekaj na tem. Ali pa tudi ne. Slišala sem že tudi, da bi naj to bilo dedno- od enega veterinarja, pa tudi nisem čisto prepričana v to.

Tudi jaz sem ze slisala ljudi govoriti, da naj bi bila popkovna kila dedna, ampak glede na to, da vsaj 4 rodovi moje druge psicke niso imeli nikakrsnega primera pruha, ona ga pa ima... :-/ Hmm, ne bi se torej ravno najbolj strinjala s to trditvijo. Vzrediteljica mi je namrec povedala, da je bilo psickino prvo leglo in psicka se ni ravno najbolj znasla z mladicki, po kotitvenem boxu pa jih je prenasala tako, da jih je dvignila za popkovnico, ki je pri psickih ostala po kotitvi. Kasneje sem o tem pojavu in zakaj do tega pride prebrala tudi v knjigi...


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: valvasor , petek, 12.07.2002 : 00:38:29

 Da se se jaz oglasim. Pri nas se pruh pojavi le pri mladickih od ene psice. To pa zato , ker ze pri porodu vse "zaserje".Ona namrec precvika popkovina cisto pri trebuhu. Tam kasneje nastane bulica , ki pa jo v glavnem ni treba operirati. Od nosenja mladickov mi je pa malo cudno. Kmalu se ta popkovnica posusi in odpade , tako mama nima kaj dosti casa , da bi jih nosila in dvigovala za popek.

  Cao-Slavi


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: sspszork , petek, 12.07.2002 : 18:58:22

Zdravo!
Vesela sem, da sta psička s pruhom in njena lastnica rešile problem. Bi pa rada malo predebatirala tisti pruh, ko je psička prenašala mladičke  po boksu. Pri kotitvi mladičev smo zmeraj zraven in ponavadi sami pretrgamo popkovnico - naša psička ima predvgriz in bi sama to opravila v malo daljšem času. Po nekaj urah se popkovina posuši in je kot tanek trakec, če bi psička prijela zanjo in to bi zelo težko prijela, bi se kvečjemu utrgala, ne more pa psov prenašat po boksu. Razen v primeru, da se je sama psička mučila z pretrganjem popkovnice /in tu bi ji bilo potrebno pomagati) in psa nekaj časa premetavala sem in tja, vendar to dela tudi, ko jih liže  in čisti.

Pač razmišljam, kr je toliko različnih situacij,pa se ta "nerodni " pruhec le pojavi.


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: altervita , torek, 16.07.2002 : 00:30:38
mene pa zanima kaj je bolje, da se počaka da pes malo doraste, ali da se operira takoj?
Naša ima tako majhnega, da se komaj opazi, le ko je psička v določenem položaju (npr v naročju) se opazi malo bolj. Stara je pa dobra dva meseca in pol. Je mogoče bolje še malo počakat? Logika mi sicer pravi da je to bolje opravit, ko še raste in se ranica lepše zaceli, samo pri tej starosti...
Pri pet vet so mi rekli, da to ponavadi opravijo, ko psico npr. sterilizirajo, ker je že ravno operacija, da pa je to tako drobna lepotna napaka, da jo je brez veze operirat samo po sebi, razen če nameravam parit.


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: sirtaki , torek, 16.07.2002 : 16:07:41

Hm ja popokovna kila je en od razlogov, da je pametno, da vzreditelj sodeluje pri kotitvi...
Jaz sem pri obeh naših leglih "asistirala" in ce je psica "zagrizla" preblizu trebuha v popkovino, sem poskrbela, da je nastala solidna dolžina. Tako noben od naših mladičkov ni imel pruha.  8)


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: KIN , sreda, 31.07.2002 : 08:13:50
Živjo vsem!
Zanima me kako izgleda pruh in pa ali so kašni posebni znaki pri psu? lp


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: altervita , nedelja, 04.08.2002 : 09:52:17
Kin, ta pruhek (Umbillical Hernia) o katerem je tu govora je popkovni pruh in zgleda, kot da bi popek štrlel ven. Ponavadi je tak majhen in ga opaziš, kadar ima kuža malo naphan želodček, ali recimo, ko psa dvigneš v naročje. Če se recimo kuža preteguje in je čisto stegnjen, potem se ga pa ne vidi. Samo popek. Vsaj tako je pri naši. Pruhek je čisto majhen. Kot napihnjen žuljček, ki se ti nadedi na roki recimo, ko kak kramp preveč vneto vihtiš.

Bi pa tudi mene zanimalo kako izgleda dimeljski, in kot podvprašanje, ali se pojavi samo pri samcih ali tudi pri samicah (po logiki, se pri samičkah ne...).


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Valentin , četrtek, 08.05.2003 : 12:58:55
Pozdravljeni, :)

tudi moja 4 mesečna psička ima popkovno kilo (pruh), ki res izgleda kot majhen napihnjen popek-žulček.
Ker je ne bom dal sterilizirati, se do sedaj nisem odločil za operativni poseg. Na pet kliniki so rekli, da je to samo lepotna napaka.
Iz Vaših izkušenj me zanima kakšen operativni poseg je to, ali je potrebna narkoza, koliko časa traja in koliko stane ( to zadnje je najmanj pomembno!).
Ker jo bom mogoče razstavljal me zanima ali kila vpliva na oceno zunanjosti in eventuelno oceno za vzrejno dovoljenje.
Lp V  :-*


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Barbka , četrtek, 08.05.2003 : 13:05:11
Po mojih izkusnjah imajo mladicki velikokrat pruh, ce ga je imela njihova mama.
Sama sem dala moji prvi psicki pruh operirati ko je bila stara 10 tednov (slo je za veliko pasmo), in ni bilo cisto nic posebnega.
Na oceno ne vpliva, pri kratkodlakih pasmah pa samo malce neestetsko zgleda.


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: S , četrtek, 08.05.2003 : 16:11:25

Citat

Bolezen je ista kot pri ljudjeh in sicer gre za to, da se pretrga del črevesne stene.



Ne pretrga se del črevesne stene ampak del črevesja skozi odprtino v TREBUŠNI STENI ( skozi mišice)  preide v podkožje.
    lp


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Teja , četrtek, 08.05.2003 : 23:12:00
Ravno včeraj sem pri moji 11 letni rotki opazila 'bulico' na popku, veliko kot majhen oreh. Ali bo to izginilo samo od sebe??
njena hči, ko je bila še čisto mlada je imela tudi tako bunkico, pa je izginila kar sama od sebe.


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: kaja , četrtek, 17.07.2003 : 13:55:04
Zivjo Teja! Upam, da nama bo kdo pomagal!
Tudi jaz sem pred 14 dnevi opazila, da ima Don pruh, kar je danes tudi veterinar potrdil. Po njegovem mnenju se to operira le kadar se zacne vecati! Drugih informacij nisem dobila. Razmisljam, da bi psa peljala na kliniko v Ljubljano, kjer hodimo ponavadi, vendar slabo prenasa vrocino in do Ljubljane imam eno uro! :-/
Kaj naj storim? Naj res le cakam in opazujem? Se lahko zadeva kakorkoli zakomplicira? lp


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Teja , četrtek, 17.07.2003 : 14:16:07
Se dobro, da si me spomnila! :P ::)
Cisto sem pozabila na bulico, ker je prekrita z dlako in se ne vidi, ce samo pogledas. Pa tudi nobenih nevsecnosti ni imela zaradi te bulice.

Sem sedaj letela potipat. Sem mislilain upala, da je izginilo, vendar je stvar popolnoma enaka. nic vecja, nic manjsa.
Tako da nevem, zaenkrat bom pustila vseskupaj pri miru, ce se ne bo vecalo.

Glede Dona:
nimam pojma, ce se stvar lahko zakomplicira, jaz bi na tvojem mestu se kam poklicala (poklici v tja LJ npr.) in, ce bi dobila enak odgovor (da se ukrepa ob vecanju), bi pac bila pozorna na spremembe in bi veterinarje pustila zaenkrat pri miru. ;)
Ampak to je samo moje mnenje, upam da se bo javil kdo, ki ve kaj vec... Bi tudi meni kaksen nasvet (se ne rabim sekirati, ce se ne veca?...) prav prisel!!

LP


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: kaja , četrtek, 17.07.2003 : 14:31:52
Teja, sem ze klicala na dve kliniki. Treba je pripeljati pokazati, potem pa se bodo odlocili. Vprasala sem tudi za ceno, ker me bo tole cisto nepricakovano udarilo po zepu...okrog 25 tisocakov! lp


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Peibie , četrtek, 17.07.2003 : 14:45:47
Helou!

Komplikakacije pri pruhu se obicajno pokazejo tako, da bulica postane trsa, se vname. Takrat je treba kar pohiteti do veterinarja, da se vnetje in odmiranje ne razsirita.

Moram pa priznati, da vem za kar nekaj psov s pruhom, ki nikdar niso imeli komplikacij, in za nobenega, ki bi jih imel.

Lp, Mojca


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: anna , nedelja, 27.07.2003 : 09:47:01
Moja psička pa rahlo zastoka, kadar jo primem pod trebuščkom in dvignem. Je to lahko znak za pruh? ???


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: erika , nedelja, 27.07.2003 : 11:53:12

Tudi moj prvi kuza je imel pruh, vendar je s tem mirno zivel naprej. Zadeva se ni vecala, zato niso operirali. Ce ni vecjih problemov, kuzka to ne moti.

                 lp erika


Naslov: BULICA NA TREBUŠČKU
Poslano od: mincy , petek, 02.04.2004 : 18:49:09
moja psička, maltežanka ima bulico ma trebuščku odkar jo imamo... stara je 6. mesecev... a mi lahko pove kaj je narobe... ali je pruh ali nekaj takega mogoče?


Naslov: Re:Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: sirtaki , petek, 02.04.2004 : 19:44:06

Zelo verjetno je to pruh.

LP



Naslov: Re:Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: mincy , nedelja, 04.04.2004 : 12:51:51
uff, zdej sm se pa mal ustrašla...
a ga naj k veterinarju peljem, na pregled?


Naslov: Re:Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: bbluette , nedelja, 04.04.2004 : 20:59:36
Izkusnje ki jih imam jaz s u. hernio: Praksa v tujuni je taka da v kolikor se psu hernia ne veca, potem pustijo pri miru, saj so operacijam precej manj naklonjeni kot v Sloveniji. Posebej psice se spremlja in tudi psice se pusti tako kot so ce se hernia ne veca. V kolikor se spremeni beri poveca se operira drugace pa ne.

Jeseni sem na sampionatu francije videla psicko nemsko dogo s precej veliko hernio in ta psicka ima danes ze leglo in vse je bilo ok. Hernia je po porodu taka kot je bila prej!

Upam da sem vam kaj pomagala.
lp  


Naslov: Re:Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Dunja , nedelja, 04.04.2004 : 21:54:14
Živjo,
v mojem leglu so imeli vsi trije mladički popkovni pruh in se še danes sprašujem kaj sem naredila narobe  ??? :-\. (btw, mamica ga ni imela).
Seveda sem bila zraven pri kotitvi in pravilno očistila mladičke itn. Res je, da so bili vsi trije extremno živahni in so ogromno skakali, tudi na nižji kavč (ker so bili spuščeno po stanovanju jim tega nikakor nisem mogla preprečiti). Pruh se je pojavil sele pri 5-ih tednih. Vsi 3-je so bili za svojo starost kar pošteno rejeni in so na mojih tabelah teže mladičkov iz drugih legel povsem na vrhu.

Torej, samček je imel največji pruh - v premeru kak centimeter in pol, za njim pa sestra, ki je imela manjšega. Po pregledu veterinarja pri cepljenju, sem se odločila oba operirati, saj je samička tako šla na kupiranje ušes in je veterinar to opravil istočasno. Nove lastnike sem prikrajšala za kolobocije in sem to naredila še ko so bili mladički pri meni.
3 mladiček - samička, ki je ostala pri meni, pa ni bila operirana. Njen pruhek je bil komaj opazen in sem ga v naslednjem mesecu vmasirala nazaj v trebušček.


Naslov: Re:Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Cenca , sreda, 19.05.2004 : 08:46:33
Lep sončen dan!
Mene pa zanima, ali kuža kako kuža lahko dobi pruh? Mene namreč ful skrbi za našo Zoyo. Imamo jo v stanovanju, kjer ji tla (prket) ful drsijo in se mi kar smili, ko vstaja s tal ali pa ko 'bremza' okoli vogalov. Je pa zelo živahna (10 tednov stara zlatka) in ji ne morem kar preprečit skakanja.

Pozdravček!


Naslov: Re:Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Chris , sreda, 02.06.2004 : 17:18:31
Jaz sem tudi nekaj opazil pri mojem 4 mesečnem samcu :( :( :/ :/ Že prejšnji teden sem zatipal malo kot grahek veliko bulico, mehko na otip, točno sredi trebuha. Danes ima malenkost večjo, ampak res čisto malo, pa mogoče malo trša na otip. Odvisno pa tudi ali ima zelo napet trebuh, se pravi noge raztegnjene nazaj ali ne. Mogoče se mi tudi zaradi tega zdi da je za mm večja. Kot da bi imel tam od popkovine ali česa. Se mi ne zdi da bi kaj bolelo. Sem upravičeno zaskrbljen? Ima kdo podobne izkušnje?


Naslov: Re:Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: bina , sreda, 02.06.2004 : 17:36:50
Naš samec ima tudi pruh. Kot mladič je bil tudi operiran, vendar se mu je pruh ponovil. Veterinar je rekel, naj počakamo in bomo videli, če bo bulica velika. Če bi bila prevelika, bi šel še enkrat na operacijo. Ker ni prevelika, potem ni imel še ene operacije. Se mu pa sedaj kar opazi pruh.

Chris, ali si že bil pri veterinarju in ga vprašal za mnenje? Kaj pa če bi še malo počakal in veterinarja vprašal enkrat ob priliki, ko boš že pri njemu? In pa seveda opazuj pruh-če se veča=>  k veterinarju!

Lp jana


Naslov: Re:Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Chris , sreda, 02.06.2004 : 18:39:44
Ma mi tako narobe hodi ta bulica, da ga bom kar jutri popokal pa odpeljal pogledat, ne bom nič čakal. Ker če je pruh, bom dal operirat, se mi zdi, da se mu potem tudi pri gibanju lahko to pozna, če ima pruh. Se mi je pa to sedaj prvič zgodilo, tako da kaj več ne bi vedel.


Naslov: Re:Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: bina , sreda, 02.06.2004 : 18:47:56
se mi zdi, da se mu potem tudi pri gibanju lahko to pozna, če ima pruh.
Kako se mu pa pozna pri gibanju, da ima pruh? Našemu samcu se nič ne pozna  ??? Res pa je, da ima skoraj 50 kg in 72 plečne. Kar je veliko več, kot tvoj španjelček  ;)

Pa sporoči, kako boš opravil jutri!

LP jana


Naslov: Re:Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Chris , sreda, 02.06.2004 : 18:56:56
Ah saj tvoj samec je samo 9x večji in težji ;)


Naslov: Re:Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: manetka , sreda, 02.06.2004 : 20:12:57
[
pre]V leglu kjer sem jaz dobila mojo bernko so imeli trije mladiči pri starosti 8 tednov pruh. Razlog je najbrž ta, da so imeli prenizko ograjico okrog svojega ležišča in zato so zelo hitro dosegli vrh nje za kar pa so se morali kar močno vzpenjati. Pri tem pride do takšnega napora, da se psu lahko pojavi pruh.
Drugi razlog pa je nepravilno pestovanje mladičkov, npr majhni otroci sigurno ne vejo kako psička pravilno nositi- prijem pod ritko. [/pre]
[/tt]

Drugače kot jaz vem se pruh odstrani z zelo enostavno operacijo, ki ni nevarna niti mladičku.


Naslov: Re:Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Chris , četrtek, 03.06.2004 : 11:33:43
Sva bila pri veterinarju in ima pruh! Vendar je bulica tako zanemarljivo majhna, da se je skoraj ne čuti in se bo zarastlo, ni nič hudega. Razen v primeru, da bi se večala ga bodo operirali. Nastane pa to takrat, ko psica malo 'zaserje' in preblizu pregrizne popkovnico, so rekli.

Lp


Naslov: Kila pri psičku
Poslano od: Barbi5 , sreda, 28.03.2007 : 14:07:59
Imam en problem in sem se obrnila na tale forum z upanjem, da mi pomagate. Imam psička Pikija, starega nad 10 let (človeških). Je mešanček, nogice ima v dolžino kakšen decimeter in pol, drugače pa je trup kot kakšen ovčar. Ekstra, a meni najlepši psiček na svetu! Je pa problem, ker je malo (pre)debel, točno takšen je bil že njegov oče, in kaj dosti ne more več aktivno tekati naokoli, ker se zelo hitro utrudi. Nikoli ni nikogar napadel, le z večjimi psi se je rad pretepal, a vedno skoraj uspešno...hvalabogu. Je pa pri teh pretepih staknil kilo pod svojim organom... Sprva je zgledala kot bunkica, sedaj je velika že za celo človeško pest.
Nevem kaj naj naredim, ker se mi kuža smili; k veterinarju pa ni navajen, ker ga tudi vozili nismo nič naokoli; smo z dežele in se je vedno pač bolj prosto gibal na našem posestvu.

Kakšen nasvet? Ali se naj vseeno obrnem na veterinarja? Bojim se pa, da operacije ne bi preživel, ker je njegov srček bolj slab...

Hvaležna bom vsake pomoči!
LP


Naslov: Re: Kila pri psičku
Poslano od: takoda , sreda, 28.03.2007 : 14:21:32
Edini nasvet je VETERINAR. Tudi če ni navajen obiskov pri vetu, se bo že sprijaznil. Kile ne moreš zdraviti doma, kaj in kako bo  najbolj vedel veterinar. Tudi če bo potrebna operacija, bo prej pretehtal ali je kuža dovolj močen za njo ali ne. Nisem strokovnjak, mislim pa, da tekih zadev ne moreš reševati brez strokovnjaka. Verjetno se bo oglasil še kdo, ki ima morda več pojma o veterini. Jaz bi svojega psa peljala k veterinarju.
lp


Naslov: Re: Kila pri psičku
Poslano od: Uma , sreda, 28.03.2007 : 14:44:03
Pri kilah je pac tako, da lahko zgolj veterinar oceni ali se lahko kila pusti pri miru ali je potrebna operacija, glede na to, kar govorite, pa bo verjetno potrebna operacija, ki je naceloma rutinska.


Naslov: Re: Kila pri psičku
Poslano od: Barbi5 , sreda, 28.03.2007 : 15:25:03
Ja, saj je jaz tako nisem mislila zdraviti doma! Kje pa! Žal ne znam, drugače bi že sama;) Imate prav, menda boobisk pri veterinarju še najpametneje...
Operacija...rutinska? Ne razumem kako to mislite?!

Hvala LP


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: takoda , četrtek, 29.03.2007 : 07:18:21
Rutinska pomeni, da ni zahteven poseg, takih operacij se naredi kar nekaj in redko prihaja do komplikacij. Pri ljudeh je to tako, da greš že isti dan domov.  Torej, kar pogumno, včasih smo mi bolj prestrašeni, kot so naši peskoti. ;)


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: ČRNI PANTER , četrtek, 15.05.2008 : 19:45:06
sem že mislil odprt novo temo, pa vidim da je že napisano.
Tudi moja Aika ima pruh, veterinar pa je rekel , da bo operiral, in da ni panike. Samo to sem ga pozabil vprašat, dobi "pacient" po operaciji tist ovratnik?
lp


Naslov: Popkovna kila // kupci in vzreditelji
Poslano od: spirit , petek, 23.05.2008 : 08:45:51
Pred kratkim smo si omislili novega družinkega psa (tt-ja iz gorenjske). Lep "vrhunski mladič z vrhunskimi predniki in rodovnikom", vse v najlepšem redu.... Izkazalo se je, da ima kuža popkovno kilo. Ob prevzemu psa te kile nismo opazili - mogoče nepoznavanje za nas nove vrste psa, vsekakor naša nerodnost.
Apeliram na vse vzreditelji, da prihranite slab glas, ki si ga prislužite z zamolčanjem te neljube a pri nekaterih vrstah žal pogoste "popkovne kile". Pravi kupci bodo znali poštenost spoštovati... sam sem imel neljube izkušnje ter izmikanjem in sprenevedanjem s strani vzrediteljev (sicer vrhunski poznavalci pasme.. ;)...) . Sedaj kila odpravljena, že po operaciji, kuža okreva.... ter odšteva dneve do odstranitve motečega ovratnika.... Pozdrav vsem.


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: TagTu , petek, 23.05.2008 : 10:21:47
Se bojim (morda se tudi motim), da so te veterinarji za polnjenje svoje blagajne pošteno "nategnili".

Pri mladičih se na trebuščku občasno pojavi bulica, ki pa ni nujno, da je popkovna kila, ampak čisto navadna maščobna bula, ki prav kmalu sama od sebe izgine.

Tudi sama sem vzrediteljica TT in pri enem leglu sta dva mladička imela že pred odhodom bulici. Kupce smo na to opozorili in jim dopovedali, da jih bodo verjetno veterinarji poskusili prepričati, da je to popkovna kila in potrebna operacija, vendar naj v to ne privolijo in raje počakajo. Natančno to se je zgodilo, v operacijo niso privolili in bula je pri obeh izginila in se ni več ponovila.

Zanima pa me tudi, ali si se o tem pogovoril z vzrediteljem? In če ne, zakaj ne?


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Kalsang , petek, 23.05.2008 : 10:38:14
Popkovna kila ni nobena huda reč. Pes lahko z njo nemoteno živi, ne boli, če ne napreduje, ni nevarna, večinoma pa se sama zapre.

Veterinarji pa iz nje radi naredijo cirkus, ker je to dodaten vir zaslužka.

So pa vzreditelji naredili napako, če vas na to niso opozorili in vam tega niso pojasnili.

Dejstvo, da ima mladič popkovno kilo, ne zmanjša njegove "vrhunskosti". Z drugimi besedami, zaradi nje ni nič slabši predstavnik svoje pasme.


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: PikaPoka , petek, 23.05.2008 : 12:54:52
Tudi mi smo kupili oh in sploh vrhunskega kokeršpanjela, ki je imel bulico na trebuščku. Bila je kila, ampak se nismo niti pol toliko razburjali, kot se ti.
Pač, nekaj časa smo masirali, potem pa po nasvetu veterinarja odstranili.
Karo je bil kot nov, mi pa za to sigurno nismo pribijali vzreditelja na križ.

Lp
Polona


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: spirit , ponedeljek, 26.05.2008 : 09:25:19
Nekaj dejstev glede kile pri mladiču: (odgovri na mnenja)
- z vzrediteljem sem se o bulici pogovarjal že par ur po prevzemu ko sem opazil da nekaj na trebuščku ni normalno - ups, ob prevzemu mi je pozabil omeniti zadevo, in zgodbice o maščobni bulici so se začele,
- sicer je bil baje psiček s kilo že pred prevzemom 2× pri veterinarju prav zaradi tega in je bilo govora o škodljivi narkozi o zahtevni operaciji.... -> za to seveda zvedel naknadno,
- velikost in napetost maščobne bulice se ne bi spreminjala glede na polnost prebavnega trakta (po obroku napeta, prazna pred obrokom),
- lečečemu veterinarju zaupam, mislim da se za "zaslužek" 70€ ne bi podajal v operacijo če res ne bi bila potrebna,

Sicer pa kuže je že čist ok, šive in ovratnik odstranimo še pred koncem tedna. Apeliram na vzreditelje, da kupce o teh bulicah obvestijo, ter prevzamenjo odgovornost kot pravi vzreditelji. (brez fig v žepu)


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 26.05.2008 : 14:12:07
Operacija pruha ni zahtevna, za mladiča je tvegana narkoza. Sama operacija pa ni noben bavbav.

Se strinjam, da bi ti morali vzreditelji povedati za kilo. Me pa zanima, zakaj ste operirali? Je bil pruh velik?


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Laguna , ponedeljek, 26.05.2008 : 14:30:46
Tudi mi imamo doma kužka, ki ima popokovn kilo! Nas je pa na to vzrediteljica že takoj opozorila! Ko smo ga peljali cepit sem se pri veterinarju pozanimala tudi o kili! Pa mi veterinar začuda ni rekel,da mora na operacijo, ampak je tako kot je že zgoraj kalsang napisala, da to ni nobena huda reč in če se ne bo vnela ali začela rasti, da je ni potrebno odstraniti, razen če si mi želimo,da jo odstranijo! Pa tudi, ko smo bili na razstavi ni noben naredil velikega  bav bava okoli kile!


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Kimi* , ponedeljek, 26.05.2008 : 14:44:07
Mi imamo identične izkušnje kot laguna, tudi nas veterinar ni posiljeval s posegom. Je pa res da smo že od vzrediteljice dobili vse potrebne info, torej se tudi nebi pustila prepričati, če bi jo želeli za brezveze odstraniti. Drugo je če bi rastla.

LPK


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: kaja , ponedeljek, 26.05.2008 : 14:56:23
Moj pes je imel kilo do svojega 4. ali 5. leta in je nismo imeli namena odstranjevat. Ko pa je imel operacijo zelodca, so mu pa spotoma odstranili tudi kilo. Da pa bi dala psa v narkozo zaradi kile, ki ni povzrocala nobenih tezav, mi pa ne pride na misel. Skoda, da vam je veterinar predlagal poseg. Meni so ga namrec vsi po vrsti odsvetovali. lp


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 26.05.2008 : 19:46:08
Obe naši mladički sta imeli pruhec. Vzrok je kratka popkovina. Namreč, takoj ko mladiček pokuka iz porodnega kanala, že sili k seskom, kar je dober znak, saj pomeni, da je vitalen in močan. Dostikrat pa se zgodi, da je posteljica še v porodnem kanalu. Naša Pamo je bila celo z zadnjimi tačkami in ritko še v porodnem kanalu, z gobčkom pa je bila že prisesana na sesek. No, v takšnem primeru mladiček močno vleče popkovino in nežno podkožje v predelu popka se natrga. Ampak to ni nobena travma in nobena huda reč.

Eni od mladičk se je sčasoma pruhec sam zarasel, ko je bila že velika. Drugi pa sem ga dala zašiti, ko sem ji dala sčistit zobe. Glavni razlog, zakaj sem ji ga dala zašiti je bil, da bo nekoč imela mladičke. Zaradi teže nabreklega trebuha breje psice se lahko pruh uklešči ali nevarno poveča. Zato sem izkoristila priložnost čiščenja zob, ko je bila psica v narkozi, pa so ji zašili še pruhec. Drugače je ni popolnoma nič motil in oviral, ne v vsakdanjem življenju, ne na razstavah.

Veliko psov s popkovno kilo živi vse življenje brez vsakih težav in bolečin.

Je pa res, da se v nekaterih primerih lahko stvar zakomplicira. Pruhec se lahko vklešči, se  veča itd. V takšnih primerih je operacija nujna, v veliki večini primerov pa ne. Zato sem vprašala, zakaj ste dali operirati pruh.


Naslov: POPKOVNA KILA
Poslano od: Harley Queen , četrtek, 04.12.2008 : 09:14:05
Pozdravljeni!

Imam 3-mesečno belgijsko ovčarko (tervueren), ki bo jutri operirana na popkovni kili. Veterinar je priporočal, da jo operiramo čimprej, ker bo to sedaj minimalen poseg, kasneje bi bilo že težje. Ali ima kdo kakšne izkušnje s tako operacijo? Prosim za kakšen nasvet, na kaj je treba paziti po operaciji. Skrbi me tudi narkoza (na katero so baje belgijski ovčarji bolj občutljivi), ker je psički hitro slabo (no, v bistvu ji je hitro slabo med vožnjo)-skrbi me, da ne bi začela bruhati, ko se bo zbujala po narkozi...
Hvala za vse odgovore in nasvete!

LP!


Naslov: Re: POPKOVNA KILA
Poslano od: TagTu , četrtek, 04.12.2008 : 10:51:01
Preberi tole debato http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,22845.45.html

Mogoče ti bo kaj v pomoč :)


Naslov: Re: POPKOVNA KILA
Poslano od: Harley Queen , četrtek, 04.12.2008 : 13:34:57
Hvala ti!


Naslov: Re: POPKOVNA KILA
Poslano od: Kalsang , četrtek, 04.12.2008 : 13:43:07
Operacija popkovne kile tudi pozneje ni nek hud poseg. Za trimsečnega mladiča pa zna bit zelo naporno. Na tvojem mestu bi počakala. Poznam pse, ki so jih operirali tako mlade, in so si zelo težko opomogli od narkoze, nekaterim je tudi zastal razoj. Popkovna kila ni noben bavbav. Včasih se tudi sama zapre. Treba je samo spremljat, da se ne uklešči ali da se ne veča. Raje počakaj še z operacijo.


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Harley Queen , četrtek, 04.12.2008 : 13:58:51
Kalsang, zdaj pa si me zares prestrašila! Torej meniš, da je resnično bolje počakati in samo spremljati zadevo, če se kaj spreminja ali ne? Ali potem npr. 6-mesečni pes lažje prenese narkozo? (Razmišljam, da bi psičko dala sterilizirat nekje pri tej starosti-morda bi lahko oba posega opravili hkrati?)
Zdaj grem prebrat celotno debato, ampak mislim, da bom res kar poklicala na kliniko in prestavila celotno zadevo!
LP!


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Harley Queen , četrtek, 04.12.2008 : 14:10:25
Aja, še nekaj!
Zdi se mi, da se je pruhek pri moji psički malce povečal v zadnjem tednu. Drugače ni nič vneto ali zatečeno. Ali mislite, naj vseeno počakam z operacijo ali je le potrebno operirati (glede na to, da je zadeva malo zrasla?)


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: TagTu , četrtek, 04.12.2008 : 14:30:01
Tudi jaz bi svetovala isto kot Kalsang. Imam 5-mesečno psičko s pruhkom in nima s tem nobenih težav in tudi veterinar mi je naročil, naj samo spremljam.

Kam pa hodiš k veterinarju? Od kod si?


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Kalsang , četrtek, 04.12.2008 : 14:42:47
Jaz bi na tvojem mestu kilo dala zašit obenem s sterilizacijo. Nočem te prestrašit, ampak trimesečni mladič je lahko zelo občutljiv za narkozo. Vem, da nekateri veterinarji iz kile delajo celo dramo, ampak v večini primerov ni nobene potrebe. Včasih jih žene predvsem zaslužek. Psički komot prišparaš eno narkozo in vse skupaj opraviš pri šestih mesecih.

Lahko poveš, kam hodiš k veterinarju?


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Harley Queen , petek, 05.12.2008 : 09:32:42
TagTu in Kalsang, iskrena hvala za vse nasvete!
Sem že odpovedala operacijo! Danes zjutraj sem se še enkrat pogovorila s svojim veterinarjem (Mb bolnica, drugače sem iz okolice Lenarta) in mi je rekel, da se v celoti strinja z mano, da prestavim vso zadevo. V bistvu mi je že zadnjič rekel, da bi morda prestavili vso zadevo na kasnejši čas, ampak v tem primeru moram pruhek dobro spremljati, ker se lahko pojavijo kake težave (ukleščeno črevo ali nekaj takega) in v tem primeru moram TAKOJ priletet na operacijo. No, potem me je malo zgrabila panika in sem psičko raje takoj naročila. Potem pa sem začela malo brati o pruhu na internetu in se odločila vprašati še vas...in me je spet zgrabila panika, da po nepotrebnem divjam s tem pruhcem naokoli, ki očitno ni tako nevaren ;) in tako sem vso zadevo prestavila, kot ste mi tudi svetovali.
No, sedaj bom psičko redno opazovala in prosila bi vas, če mi poveste, kakšni so ti zlovešči znaki, da je s pruhom nekaj narobe in je treba letet k veterinarju. Mislim, da ste napisali, da postane izboklinica rdeča in vneta? Kaj pa če ni rdeča in se samo močno poveča? Pa domnevam, da se kuža slabo počuti (leži, ne je?) Ali ima kdo izkušnje s poslabšanjem pruha?


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Kalsang , petek, 05.12.2008 : 09:38:08
Super si se odločila! :)
Spremljat pruhec ni tako zapleteno. Vsak dan, recimo, ko se crkljata, poglej pruhec in ga s prsti porini nazaj v trebušno votlino. Če to lahko storiš, je vse OK. Če ne gre nikamor, pa pot pod noge in k veterinarju. Seveda obstaja nevarnost za ukleščenje, vendar se to ne zgodi tako pogosto in poznam pse, ki vse življenje živijo s kilo brez vsakršnih posledic.

Če boš ugotovila, da se pruh širi, da je vse večji, moraš prav tako k veterinarju.

Lahko pa se celo zgodi, da se bo manjšal in da se bo odprtina sama zaprla. ;)

Veliko užitka z malo nadebudnico ti želim!


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: TagTu , petek, 05.12.2008 : 10:23:04
Super si se odločila! :)
Spremljat pruhec ni tako zapleteno. Vsak dan, recimo, ko se crkljata, poglej pruhec in ga s prsti porini nazaj v trebušno votlino. Če to lahko storiš, je vse OK. Če ne gre nikamor, pa pot pod noge in k veterinarju. Seveda obstaja nevarnost za ukleščenje, vendar se to ne zgodi tako pogosto in poznam pse, ki vse življenje živijo s kilo brez vsakršnih posledic.

Če boš ugotovila, da se pruh širi, da je vse večji, moraš prav tako k veterinarju.

Lahko pa se celo zgodi, da se bo manjšal in da se bo odprtina sama zaprla. ;)

Veliko užitka z malo nadebudnico ti želim!

Tukajle dodam samo še svoj avtogram ;)


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Harley Queen , torek, 09.12.2008 : 10:21:58
Hvala, punce za pohvale :D :D Sem tudi jaz vesela, da sem se tako odločila. Sem se pogovorila tudi z vzrediteljico in mi je tudi svetovala, naj preložim na kasneje, ker je psička trenutno še precej nezaupljiva do tujcev in bi njenemu karakterju taka (zgodnja) izkušnja morda utegnila bolj škodovati kot pa ji bo kasneje!

Zelo bi bila hvaležna, če bi se oglasil kdo, ki ima psa, ki se mu je pruhec zakompliciral in je moral letet k veterinarju... Ali bi lahko kdo opisal svoje izkušnje? Ali lahko kužek tudi umre?

Čeprav sem v bistvu dosti manj zaskrbljena kot prej, preden sem brala tole debato. Se mi zdi, da pruhec res ni nič tako strašnega in da bomo tudi pri moji kužiki stvar rešili, ko bo čas!

LP vsem!


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Leibniz , četrtek, 20.01.2011 : 13:34:49
Hi!
Jaz tudi imam en podoben problem. Sumim, da ima moj kuža (Lhasa apso) popkovni pruh. Tista zadeva nad njegovim organčkom pač, je nekoliko trda bula, na otip podobna grahavemu zrnu. Občutek je, kot da lahko zadevico premikaš po območju, je mehka in obenem trda in je pod njegovo kožo. Sem jo masirala in skušala potisniti nazaj, ampak ne znam opisati občutka, ko jo potisneš nazaj je v tistem trenutku, kot bi izginila potem pa se takoj spet pojavi. Vzreditelj je rekel, da po vsej verjetnosti govorim o popku, sicer bi zadevo že prej opazila, ter da imajo doma več samčkov z takšno bulico, potem me je povabil da skupaj vse preverimo, ampak težava je, da ne živi takoj za naslednjim vogalom. Meni se vseeno zdi malo nenavadno, zdi se mi, da prej tega tam ni bilo. Ali ima kdo kakšen nasvet? Ima kdo z isto pasmo iste izkušnje? Ali sploh opisujem pruh? Upam, da moja vprašanja niso slišati čudna, ker doslej še nisem imela teh izkušenj in moj prejšnji pes je bila samica.  ???


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: SILBA MIA , četrtek, 20.01.2011 : 14:40:21
Zakaj pa ga ne pelješ k veterinarju?


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Leibniz , četrtek, 20.01.2011 : 23:47:19
HI!
Sem v drugo dala vzreditelju isti opis kot tu in mi je dejal, da gre res za popokovni pruh, vsaj glede na opis. Dejal je, da imajo včasih tudi drugi njegovi psi iste težave, da pa dajo na operacijo samo samičke, ker naj bi zaradi pruha sicer bilo rojevanje preveč boleče. Samci pa naj bi bili malo bolj priviligerani kar se bolečin tiče (a kdaj niso?). Svetoval mi je naj izkoristim priložnost ko bo pod narkozo iz drugih razlogov, da mu ga zašijejo, sicer pa naj se ne sekiram preveč. Kakorkoli drug teden gre na splošni pregled in povprašat glede cepljenja, pa bom veterinarju pokazala tale hudobni pruh in se bova pogovorila.

No ta forum mi je pomagal, da sem sploh zares posumila na pruh, tako da hvala.


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: Škratek , sreda, 30.11.2011 : 22:01:52
Pozdravljeni!

Pred kratkim se nama je s fantom pridružila mala zverinica, ki ima popkovno kilo. Ob branju te teme, sem zasledila da večina lastnikov, ki so se srečali s to težavo, ni hitela z operacijo, saj naj bi bila stvar dokaj nenevarna, če jo redno spremljaš. Prav tako sem zasledila da je šlo v večini primerov za bulico v velikosti graha, v našem primeru pa je zadeva nekoliko večja.. Psiček je buldog, star slabe 3 mesece in ima "popek" v velikosti marelične koščice (cca. 2x1cm površine, izstopi pa tudi dober cm, skratka trenutno je popek praktično tako velik ali celo večji od njegovega "moškega organa" :)). Vzreditelji so naju opozorili na kilo in povedali, da je bil psiček pri veterinarki, ki je podala mnenje, da odstranitev ni potrebna. Bila pa sva še na kliniki v našem kraju, kjer sta ga pregledala 2 različna veterinarja (ob dveh različnih priložnostih), ki sta svetovala odstranitev kile. Prvi veterinar nama je celo svetoval naj čimprej kontaktirava vzreditelja in naj uredimo zadevo, druga veterinarka pa je rekla, da bo operacija slej ko prej potrebna, ni pa nujno takoj, tako da sva se odločila, da bova še malo počakala z opracijo.
Zanima me, če je imel še kdo izkušnjo s tako veliko popkovno kilo in kaj ste glede tega naredili?
Naj še omenim, da za psička ni trenutno predviden noben drug poseg, ki bi zahteval narkozo, tako da bi ga bilo najverjetneje potrebno omamiti samo za to operacijo, kar ni ravno idealno. Po drugi strani pa sklepam, da je pri tako velikem pruhu možnost ukleščenja večja?
LP


Naslov: Re: Pruh (Umbillical Hernia)
Poslano od: pudelj , četrtek, 01.12.2011 : 07:36:16
Naša 2,5 letna Keli ima tudi pruh. Takoj ko sem jo dobila, sem jo peljala na pregled in veterinarka mi je rekla, da odstranitev ni potrebna. Tako je nisem dala operirat in tudi nima nobenih težav.