mojpes.net

o psih => predpisi in dokumenti => Sporočilo, začeto od: Tosa , torek, 22.07.2003 : 11:25:56



Naslov: ČIP!
Poslano od: Tosa , torek, 22.07.2003 : 11:25:56
Upam, da ne ponavljam kakšne teme... Ravno danes sem peljala najini psički k veter. po "štempelj" in podpis, da je z njima  vse OK. in gresta lahko čez mejo... A to ni bilo vse. Mlajša je dobila pod kožo še čip! GROZA!!! :( >:( :o Ne morem reči drugega. Odločiti sem se morala sama ali bi ga dali že pred morjem ali kasneje  :-/ . Pa sem rekla naj ga kar vstavi-itak bi ga morala dobit kasneje (po morju se ji obeta še steriliz.). Ne morem verjeti... igla kot za konja in ne psa  :( :o. Kri je kapnila po tleh, po moji roki, po psički... in v trenutku mi je bilo žal, da sem rekla "Ja". Veter. pa je tudi sočustvoval in rekel, da potem pa oni izpadejo kot eni mesarji, ko to morajo narediti... Zdaj me pa zanima ali ima kdo že kaj izkušenj s to "registracijo psov"?? Ali imajo psi kakšne probleme po tem (zagnojitev rane, bolečine, ...)?? Hvala bogu, da je psička večje pasme. Ne predstavljam si kako izgleda to pri kakšnem jorkiju, maltežanu, ipd.  :-/. LP


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: sonja , torek, 22.07.2003 : 11:37:21
Ko smo mi peljali Hero na cipiranje,sploh ni bilo niti podobno temu,kar opisujes ti :o :o
priznam,da je bilo tudi mene strah,a kaj ko to pac mora biti...
Veterinar mi  je vseskozi zraven razlagal postopek,pokazal iglo,cip in mi povedal vse podrobnosti,da sem bila prakticno seznanjena z vsem...Tudi ko je bil pripravljen,da cip vstavi,mi je prej povedal,da bo pri vbodu prislo do malo "cudnega "zvoka,ker je igla malo debelejsa,a to je bilo tudi vse,kar se je zgodilo,drugace je bil postopek taksen kot pri navadnem cepljenju...Nobene krvi,nobenega strahu pri Heri in tudi trznila ni-potem je se preveril,ali je pravilno vstavljen in mi pokazal citalec in kako se cip odcita...
Mogoce pa je bil tvoj veterinar se malo neizkusen ::) ::)


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Alizee , torek, 22.07.2003 : 11:38:48
Načeloma naj ne bi bilo komplikacij. Lahko pride le do blagega vnetja. Čipiranje je drugod po svetu že kar stara praksa kolikor vem in veliko bolj zanesljiva kot tiste stare značke, ki so jih devali na ovratnice, pa so jih psi pogubili, ali pa so jo psu enostavno ukradli. Koliko šprica kri pri tem posegu je pa odvisno od veterinarja, koliko je spreten oz "štorast". Edini problem, ki se je do sedaj pojavljal pri čipih je ta, da čip "odtava" in sicer z mesta kjer je bil vstavljen nekam čisto drugam (npr iz vratu na trebuh) ampak te zadeve so res redke.

Maja


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Tosa , torek, 22.07.2003 : 11:47:39
No, saj mogoče se je slišalo malce bolj "krvavo" kot je bilo v resnici... Stvar je v tem, da sem bila navajena na iglo kot pri cepljenju in nič krvi, potem pa tole  :-/. Je pa tudi res, da ima moja psička belo dlako okrog vratu in je zato verjetno zgledalo še malo bolj vpadljivo kot bi bilo, če bi bila dlaka tam temna. Je pa tudi meni vet. prej pokazal čip, igle pa ne (zato sem kar belo pogledala, ko jo je prinesel :) ). Mi je pa povedal, da so s tem začeli šele letos aprila tako, da čisto verjamem, da je še bolj "zelen" v tem. Ne vem, ali je več pozitivnih stvari ( lažja registracija,... ? ) tega postopka ali več negativnih ( "odtavanje" čipa, velika injekcija-male pasme :-/,... ). LP


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: yo , torek, 22.07.2003 : 11:53:57
Moja muca Inca je bila cipirana v zavetiscu Gmajnice - bila sem zraven. Niti trznila ni, ne zamijavkala... nic.
Posledic ni nobenih, cip je ne moti, jaz ga sicer zacutim, ko jo bozam, nje pa tudi to ne moti.

Lp, Yo


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Tosa , torek, 22.07.2003 : 12:01:20
K sreči tudi najina psička ni občutljiva na take in drugačne "pike" in tudi ni trznila ob čipiranju. Sem bolj jaz trznila  ;D. Saj počasi se bomo navadili tudi na to. Samo začetki so skoraj vedno takšni (strah, panika, začudenje, ...). Še posebej ob takih "krvavih" stvareh  ;D v zvezi z našimi ljubljenčki. LP


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: daisy , torek, 22.07.2003 : 12:20:11
ne vem kako so ti mikročipirali psa. prd leti sem na evropsi v avstirji gledala kako mikročipiranje poteka. tanka igla, mikročip je dolg 2-3 milimetre in tako tanek da gre v iglo. kar nekaj psov je bilo mikročipiranih in nikjer niti kaplje krvi.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Tosa , torek, 22.07.2003 : 12:28:09
Mene je čip spominjal na iglo od šestila (bil je pa malce večji kot 2-3 mm--cca. 5-7 mm). Igla pa je bila večja kot navadna -še malce večja kot na krvodajalski ( "človeški" ). LP


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: kaja , torek, 22.07.2003 : 13:13:52
Tosa, tvoj veterinar je res se bolj zelen.  ;) Pa saj se bo navadil! Mi zaenkrat se nismo razmisljali, da bi katerega cipirali. Bomo videli naslednje leto! lp


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: daisy , torek, 22.07.2003 : 14:20:11
tosa,
kje pa so ti tako čipirali psa. čisto za informacijo, da tja ne bom šla. pa saj mi lahko mojo agatko kar po dolgem prelukna.  ;)


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: ARIEB , sreda, 23.07.2003 : 10:37:08
Prebrala sem tudi tekst iz Foruma, ki ga je Jana priporočala. In sedaj sploh ne vem: ali se lahko vzreditelj sam odloči, ali bo mladičke tetoviral ali »čipiral«?. In če se odloči za slednje, ali se to opravi res pri 8 tednih, kot sem zasledila (takrat so še takoooo mičkeni………)


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Meggy , sreda, 23.07.2003 : 10:51:20
ARIEB, nam sta veterinar in vzrejni referent takole razlozila zadevo: Mladicke je potrebno tetovirati, cipirani pa bodo pri prvem cepljenju proti steklini. Ce je pa tako pri vseh pasmah, pa ne vem...


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Alizee , sreda, 23.07.2003 : 19:06:16
Tudi meni je veterinarka zagotovila, da se čipira šele pri prvem cepljenju proti steklini. Oz bilo je tako, da sem "sanjala" da bi jo čipirala sedaj (8 tednov), pa je rekla, da je premala in da se ne mudi tako zelo, da naj še počakam.

Maja


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: ARIEB , četrtek, 24.07.2003 : 17:04:57
Hoj!  :o
Ampak, jaz ne bi nič tetovirala (v uho ne gre, na stegnu pa mi ni všeč....), bi samo "čipirala" - a to gre skozi?  ???


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: kaja , četrtek, 24.07.2003 : 18:15:55
Kako je pri nas ne vem, bi bilo pa v redu, ce bi se zedinili kako in kaj.... Ker sama zelim samo cipiranega psa in ker sem vzreditelje s tem "zamorila" ze takoj na zacetku, sem dobila taksne odgovore:
- vzreditelj iz Belgije svoje mladice tetovira (v stegno) in na zeljo kupca tudi cipira
- vzreditelj iz Nemcije psov ne bo tetoviral, obvezno pa bodo psi pri 8 tednih cipirani
- vzreditelj z Nizozemske obvezno opravi oboje in kupec se ne more odlociti (le pes z obema "oznakama" dobi export rodovnik in lahko zapusti drzavo)
Ne vem pa ali gre za pravila kinoloskih zvez, pasemskih klubov ali koga drugega. lp


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: altervita , petek, 25.07.2003 : 11:34:51
kaja, pomojem prav razmišljaš, ja, glede klubov. Očitno da imajo nemci povezane registre psov, torej veterinarskega in tistega, ki ga vodi njihova kinološka zveza glede pasemskih. Pri nas bo čip, kolikor sam razumem, nadomestil tisto značkico, ki je potrjevala, da je pes cepljen. Tetoviranje pa je v domeni KZS, ker vodijo register psov, vpisanih v rodovno knjigo. Tako da po mojem, bodo pasemske pse, še vedno tetovirali. Pri prvem cepljenju proti steklini, pa bodo namesto značke, dobili čip. kaj več pa ve pomojem daisy. Daisy? Kako je s tatuji, bodo še?


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Dogylover-ka , sobota, 26.07.2003 : 14:14:14
No moja civava tud dobi cip!!Morem rec da me je strah!!!Kaj ce telo ne bo sprejelo tujka?Kaj cip kaj moti pri dvigovanju,bozanju,kaj mores pazit koliko pritisnes psa na tistem mestu.....? :-/ :-X :-/ :-X :-/ :-X
Jaz sem se vedno za normalne ovratnice,ampak kaj ko je obvezno!!


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: marko , ponedeljek, 28.07.2003 : 09:11:59
Zivjo

Jaz imam eno psicko ki smo jo kupili v Italiji in ni bla tetovirana, ima samo cip (vstavljen v Italiji). Ko pa smo ji sli slikat kolke(za vzrejno dovoljenje), pa ji niso mogli prebrat cipa(ker ni bil tam kamor je bil vstavljen in je odpotoval po telesu). Zato so ji vstavili se en cip tako da ima dva. Ko pa so hoteli preveriti ce dela ta nov cip so prebrali starega(italjanskega). Tako da sedaj ima dva, pa oba delujeta.
Jaz nisem opazil nobenih tezav, pa tudi ko jo bozas, al pa kopas ga spoh ne zacutim.

lp


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: DODO , torek, 29.07.2003 : 10:17:54

      Naša psička je bila, ko smo jo dobil tetovirana, ko pa smo jo pelal na cepljenje proti steklini ji je veterinar še čip vstavu. Ni niti trznla, kri ni prtekla, čipa pa se tudi ne čuti, tako da smo s tem kar zadovoljni in mislim, da je čip boljš kot značke, ki so jih psi imeli na ovratnicah, ker jo je pes ob prvi priliki zgubil.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: daisy , torek, 29.07.2003 : 12:46:01
arieb,
mogoče ti lahko jaz najbolje povem kako je s tem tetoviranjem in čipiranjem ker sem tudi vzrejno tetovirni referent.
pri nas je po PSD (Pravilnik o strokovnem delu) tetoviranje obvezno in sicer med 7 in 8 tednom starosti mladička. tetovira se jih lahko v uhelj ali stegensko gubo. to je odvisno od vzreditelja in seveda tudi od pasme. shar pei-e ali buldoge je sila težko tetovirati v uhelj ker imajo tako male. za tetoviranje večjih pasem imamo večje klešče in tudi več številk, za male pasmo pa manjše in 3 številke. meni je v gubo tetoviranje ljubše ker je za mladička manj boleče. uhelj je bolj oživčen in tudi veliko kapilar ima tako da se lahko uhelj če je tenak tudi preluknja. potem pa teče kri. da bi prišlo do kake infekcije zaradi tetoviranja skoraj ni mogoče ker je barva tudi razkužilo.
čipiranje pa se pri nas izvaja samo ko se psa prvič cepi proti steklini. da pa bi pri nas psa samo čipirali pa ne vem če je že možno. slišala pa sem da nekateri veterianrji to delajo.
kaja,
tudi tudi v državah ki si jih naštela nimajo enotno. v italiji se še vedno tetovira ali čipira, ravno tako v nemčiji, češkem in verjetno še kje.
poenoteno ni niti očitavanje HD (diplazije) kaj šele tetoviranje in čipiranje. čeprav bi to po mojem mnenju morali urediti z uvedbo EU, oziroma z vstopom v EU.
bomo videli kaj bo prinesel čas.
jaz osebno sem ZA čipiranje, izbira o tetoviranju pa naj bo prepuščeno vzreditelju.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: kaja , torek, 29.07.2003 : 14:24:16
Hvala daisy. Torej je tudi v tujini vse odvisno od posameznega vzreditelja ali v skrajsni sili kaksnega pasemskega kluba ne pa od zveze.
btw: luskana tale mala Alice ;) Kako ji je ime?


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: daisy , torek, 29.07.2003 : 14:49:22
ja vse kaže da je res odvisno od kluba ali pa celo od referenta ali vzreditelja. bom preverila kako imajo to rešeno.


Naslov: Mikročipiranje psov
Poslano od: Sally , sreda, 20.02.2002 : 09:46:40
Zivjo vsem skupaj,
med novicami na strani mojpes.net sem opazila tudi novicko, ki pravi, da bo pse v SLO po novem potrebno "mikrocipirati" pa sem hotela vedeti, kaj si se drugi mislijo o tem. Meni se to zdi izredno dobra poteza, saj je za pse veliko bolj human nacin identifikacije psov, kot tetoviranje (cistokrvnih psov), ki ga tudi v nekaterih razvitejsih drzavah (npr. Anglija) ze dolgo ne uporabljajo vec. Poleg tega pa bodo lahko identificirani tudi ostali, necistokrvni psi in se bo, v primeru najdenja izgubljenega psa tocno vedelo cigav je.

Lp,
Sally


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Popko , četrtek, 21.02.2002 : 06:54:13
Kot lastnik kuzka mikricipiranje pozdravljam.
Bojim pa se kaj bodo poceli s takimi kuzki lastniki, ki se bi jih hoteli znebiti. Upam, da ne kaj nehumanega.
Zanima pa me kje na kuzku oziroma v njem naj bi cip bil.


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: tanya , četrtek, 21.02.2002 : 07:46:49
HAJ!
Jst imam svoja dva navihanca mikročipirana že kakšne pol leta.
Mikročip se vstavi pod kožo na levi strani vratu. Postopek traja 2 sekundi in ni boleč. Vstavijo ga s posebno injekcijko iglo v kateri je mikročip.
lp,Tanya


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Popko , četrtek, 21.02.2002 : 08:00:51
--------------------------------------------------------------------------------
Namen čipiranja je vzpostavitev učinkovitega registra psov, poenostavljeno in nesporno ugotavljanje identitete, lastništva, zgodovine in zdravstvenega stanja živali. Tehnologija mikročipiranja v celoti nadomešča označevanje s kovinskimi značkami in žigosanje, pri psih pa seveda lahko tudi tetoviranje. V Sloveniji po dosegljivih podatkih uporablja mikročipe za svoje službene pse že več kot leto dni Slovenska vojska, v državah – članicah NATO se označuje z mikročipi vse živali za vojaško uporabo, v civilni kinologiji se postopno uvaja čipiranje v skoraj vseh zahodnih državah, obvezno je npr. za Francijo in Belgijo.
Vstavitev mikročipa v podkožje je zelo enostaven poseg brez komplikacij, mikročip ne ovira psa pri njegovem gibanju, pač pa je za identifikacijo potreben (ročni) elektronski čitalec, ki ima sposobnost odčitanja in pomnenja od pribl. 1000 do 3000 zapisov. Mikročip se aktivira s čitalcem in temu tako odda unikatno kodo. Čitalec jo preko dekoderja posreduje, analizira in prikaže na prikazovalniku kot alfanumerični zapis, hkrati pa jo shrani za kasnejšo obdelavo. Koda se v mikročip trajno vstavi ob proizvodnji in je ni mogoče spreminjati. Možnih je 500 milijard kombinacij, kar daje uporabniku popolno varnost pred zlorabo podatkov. Mikročip je za razliko od črtnih kod neodvisen od okolja, deluje v vseh vremenskih pogojih in se ga lahko odčita s katere koli smeri, skozi večino materialov razen nekaterih kovin.
Hkrati s čitalci, ki jih je več vrst - odvisno od namena uporabe, je običajna nabava računalniškega programa, ki omogoča prenos in obdelavo podatkov v uporabniku prijaznem softwerskem okolju ter vnos podatkov v centralni register psov. Najenostavnješi ročni čitalec je prenosen in odčituje le eno vrsto mikročipov, bolj izpopolnjeni lahko odčitajo tri vrste mikročipov (triple scaner) različnih proizvajalcev in so temu primerno dražji, imajo pa tudi sposobnost pomnenja večjega števila vnosov.

Kako in kdo lahko vstavi mikročip
Mikročip, ki meri v dolžino pribl. 12 mm in ima 2,2 mm premera, vstavi v podkožje živali veterinar. Brž, ko bo čipiranje psov zakonsko predpisano, bodo živali lahko čipirali le veterinarji s podeljeno koncesijo. Dolžina igle za vstavljanje je 55 mm in ima 2,6 mm zunanjega premera. Pri odraslih dolgodlakih psih je priporočljivo na mestu vboda (cca. 1 x 1 cm) malce odstraniti dlako, pes pa običajno dobi pomirjevalo. Kožo se pred vstavitvijo čipa razkuži. Mikročip se vstavi s pomočjo posebnega injektorja. Igla se pričvrsti v injektor z vzmetnim mehanizmom, kar olajša vstavitev. Igla je brušena tako, da kožo na mestu vstavitve v dolžini cca. 4 mm prereže, saj bi bil vbod za psa bistveno bolj boleč. Mikročip se praviloma vstavlja v podkožje na levi strani vratu med uhljem in ramenskim sklepom tako, da ostane v kanalu, ki ga je naredila pri vstopu igla, in se ne premika. Opisani mikročip, postopek in pribor je proizvod enega od treh večjih svetovnih proizvajalcev, zato se lahko postopki vstavljanja tudi razlikujejo med seboj, z razvojem elektronike in mikroprocesne tehnike pa se bo velikost mikročipov nedvomno še zmanjševala in postopki poenostavili.

Clanek ni moj je skopiran  !!


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Sally , četrtek, 21.02.2002 : 09:25:55
Wau!
Popko se je pa res potrudil za natancen opis postopka mikrocipiranja. V bistvu nisem natancno vedela kako tocno gre, ampak le okvirno (nekako tako, kot je to opisala Tanya).

Glede na to, kaksni so nekateri ljudje, je tudi mene malce strah, kako bodo koncali taki psicki, ki jih bodo lastniki zapustili. Zanima pa me se nekaj, ce morda kdo ve. Ali bi se mikrocipiranega psicka, ki bi se izgubil (ali bil ukraden) dalo najti se kako drugace, razen s citalcem? Ob tem mislim predvsem na satelite, nekaj takega kot to naredijo z novejsimi izgubljenimi ali ukradenimi telefoni...

Sally


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Ponga , četrtek, 21.02.2002 : 11:17:03
Takoj, ko je prišla v javnost odredba o čipiranju psov sem pristojne organe vprašal, če lahko čipiram psa že pred 1. 5. in koliko ta poseg stane. In veste kakšen odgovor sem dobil.
Ja veste mi to ne vemo mi samo dajemo odredbe itd. itd.
Vprašanje za Tanyo, ki je iz "foha". Moja psička bo drugi mesec šla na cepljenje proti steklini in bo dobila značko. Jaz bi pa rad, da dobi čip že sedaj. Kje je to možno in seveda koliko ta poseg zraven cepljenja stane?


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Sally , četrtek, 21.02.2002 : 11:47:39
Hej Ponga,
saj ves da od slovenske birokracije ne mores pricakovati nic pametnega, glede na to, da oni samo nekaj uvedejo, ker pac morajo dati neke novosti, do uresnicitve pa rabi dooolgo... Me prav zanima kaksna bo cena pri nas. Informativno pa ti lahko povem, da je cena (obveznega) mikrocipiranja v Angliji 20 GBP (okoli 7000 SIT)...

Lp,
Sally


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: tanya , sobota, 23.02.2002 : 14:39:32
PONGA!
Lahko prideš k nam na kliniko mikročipirat psa in še cepit obenem ;). Cena mikročipiranja je 5.000,00 SIT+DDV.
Telefonsko klinike ti pošljem z zasebnim sporočilom, da ne bom delala preveč reklame ;D.
lp, Tanya


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Sally , ponedeljek, 25.02.2002 : 08:23:17
tanya,
baje obstajajo tri razlicne vrste mikrocipov in seveda citalcev za mikrocipe. Sedaj, ko pa se ravno odpravljam po psicko v tujino in ima ta le mikrocip (nic tattoo-ja na njeno sreco) me zanima, ce morda ves, kako bom psicko lahko identificirala pri nas, ce bodo v SLO drugacni mikrocipi kot ga bo imela ona?  ???


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: tanya , ponedeljek, 25.02.2002 : 20:54:44
Sally!
Imaš prav, je več vrst mikročipov oz. več različnih proizvajalcev. Obstajajo tudi čitalci, ki berejo mikročipe različnih proizvajalcev. Zato, ni panike , da ga v SLO nebi mogli prebrati.Če pa se slučajno zgodi, pa še vedno lahko vstaviš nov mikročip.
lp,Tanya


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Tanja , petek, 11.10.2002 : 10:29:48
Uh, tole sem pa zdaj potegnila iz zaprašenega arhiva.
Namreč - 1. oktober je datum, od katerega naprej naj bi bili vsi prvič registrirani psi označeni z mikročipom.

Zdaj me pa zanima, če se je to začelo uresničevati? Ima kdo podatke, kako je zdaj s čipiranjem? So čipi in čitalci izbrani, imajo veterinarji potrebno opremo? Ali pa bo ta datum spet prestavljen?

LP, Tanja


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: daisy , petek, 11.10.2002 : 13:06:04
sem vzrejno tetovirni referent pri kzs. v tem mesecu sem tetovirala 3 legla in vse kaže da še ni nič s čipiranjem. ne vem pa kako bi na na kzs gledali na to če se vzreditelj odloči da ne dovoli tetoviranja in jih na lastno željo čipira. tako ali tako se dobijo številke ki se potem nalepijo na rodovnike.


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Tanja , petek, 11.10.2002 : 13:18:46

Citat

sem vzrejno tetovirni referent pri kzs. v tem mesecu sem tetovirala 3 legla in vse kaže da še ni nič s čipiranjem. ne vem pa kako bi na na kzs gledali na to če se vzreditelj odloči da ne dovoli tetoviranja in jih na lastno željo čipira. tako ali tako se dobijo številke ki se potem nalepijo na rodovnike.


Ah, saj smo že spomladi ugotavljali, da bodo rodovniški psi po novem tetovirani in čipirani  :-/  Tako da verjetno te revčke po nekaj mesecih čaka še čipiranje (če bo sploh kdaj ta zadeva stekla tudi v praksi...).


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Multipla , petek, 11.10.2002 : 13:33:26
Tanja
ali lako napišeš kje si ta podatek - 1.1o.2002 izbrskala

Hvala


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: halicanum , petek, 11.10.2002 : 13:39:12

Citat

Tanja
ali lako napišeš kje si ta podatek - 1.1o.2002 izbrskala

Hvala


Tomaz,
Zadeva je stara skoraj eno leto.
Prvi predvideni datum za mikrocipiranje, je bil april 2002.
Zaradi zamud pri iskanju (samih sebe) in koncesionarja za uvoz opreme, je z novo uredbo start prelozen na 01.10.

Kdo ve kdaj bodo zaceli???
Verjetno do 15.05.2003, ko bo "rok" za cepljenje proti steklini.


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Multipla , petek, 11.10.2002 : 13:42:29
Darko
kje pa je to napisao :)


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Tanja , petek, 11.10.2002 : 14:58:26

Citat

Tanja
ali lako napišeš kje si ta podatek - 1.1o.2002 izbrskala

Hvala


Tukaj:
http://www.vurs.gov.si/zakonodaja/3/265.htm

Rdeč tekst je "popravljena različica".


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: ostrzek , četrtek, 20.03.2003 : 18:34:48
Se komu sanja kaj o tem ali cipiranje koncno opravljajo ali ne? Od odprtja te teme je minilo ze vec kot eno leto, kasneje so rok za zacetek prestavljali v nedogled, danes pa je vse potihnilo?  ??? ??? ???

Jaz namrec se vedno (naivno) cakam dan, ko bo mozno najti lastnika vsakega psa v tej mali dezelici. Ugotavljam namrec, da se v raznih zavetiscih znajdejo psi, ki so pred tem morali imeti skrbnega lastnika. Lep primer je kuza, ki je imel popravljene zobe, solan NO,... O lastnikih pa tudi po daljsem iskanju ne duha ne sluha! Kaj bi takrat dala za en droben mikrocip!


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: bbluette , četrtek, 20.03.2003 : 19:00:31
kot zanimovost bi rada napisala da sem zadnjic na eni od razstav v italiji videla kako so pregledovali pse s citalcem. vsakega so prekontrolirali ce se ujema z rodovnikom, tisti ki so bili iz tujine in ne mikrocipirani pa so se izkazali s tetovirno stevilko.

pri nas bomo verjetno morali se malo pocakati na to!

ksenija


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Miska , četrtek, 20.03.2003 : 20:30:10
Ja, mikrocipiranje pa je zgodba zase. Sama sem psa kupila v tujini in ko sem ga z devetimi tedni prevzela je bil tudi mikrocipiran. Z cepilno knjizico mi je vzrediteljica dala tudi nalepke z st. cipa.
Ko sem v Sloveniji hotela preverit ce se nalepka sklada z dejansko st. mikrocipa, nisem nasla veterinarja, ki bi imel citalec. Eden mi je celo zabrusil, zakaj bi vrgel sto jurjev stran za citalec cipov, ce pa cipiranje itak ni obvezno?!
Ni pa noben problem bilokateremu veterinarju cipirat  psa in pri tem zasluzit 6000 sit ali vec..... >:( >:( >:(

Toliko o mikrocipiranju v nasi ljubi Sloveniji...

LP, Miska


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: kaja , četrtek, 20.03.2003 : 21:12:50
Mislim, da mora vsak veterinar, ki čipira pse, imeti tudi čitalec, da čip preizkusi. Torej, če bo hotel zaslužiti 6000 SIT za vsak čip, bo moral kar lepo odšteti tudi stotko za čitalec.
Ostrzek, tudi jaz sem že nekajkrat brezupno preklicala vse klinike po Sloveniji, da bi odkrila, če so kdaj slučajno pri njih cepili takšnega in takšnega psa. Včasih sem celo našla psa z značko, vendar centralni register v SLO ne obstaja, tako, da sem lahko le upala na prijaznost na klinikah, da so preverili številko. VSE ljubljanske klinike so bile vedno pripravljene pomagat, enkrat celo že potem ko so ugasnili računalnik in hoteli domov (Trstenjak). Takrat bi bil čip preprosta rešitev.
Predlagam, da si kupimo čitalec (ko bo čipiranje obvezno) in si ga posojamo med seboj...po potrebi...če kdo najde psa lažje pride do mene, kot pa do prijaznega veterinarja, ki bo mogoče celo hotel odčitavanje zaračunati! lp


Naslov: Re: Mikroèipiranje psov
Poslano od: piska , četrtek, 20.03.2003 : 22:19:02
O mikročipiranju psov si lahko  preberete na strani Lovske zveze Slovenije www.lovci.com
O čipiranju piše mag. Marko Mali dr.vet.med. pod naslovom -Označevanje psov po novem.
Na tej strani si lahko ogledate tudi kdaj so telesne ocene in PNZ lovskih psov v letu 2003, kar je dobrodošlo za vse lastnike psov lovskih pasem, ki pa nismo lovci in nimamo revije Lovec.
lp


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Aladin , petek, 21.03.2003 : 11:16:04
Zivjo,
Miska, jaz sem ujemanje st. cipa psa in st. na kartici, ki sem jo dobila ob nakupu psa, lahko preverila na Kliniki v Skofji Loki, kjer imajo citalec.St. so preverili brez problema in brezplacno!
Lep pozdrav, Neza


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: kirka , petek, 21.03.2003 : 11:24:45
Svojega psa sem marca letos peljala cepit proti steklini. Ker je bil kuža prvič cepljen proti tej bolezni in ker so bile informacije o mikročipiranju, ki naj bi za pse postal obvezen postopek, nepopolne, sem najprej poklicala nekaj veterinarjev, kako je s to zadevo. In kakšni so bili odgovori - večina jih ni hotela povedati nič konkretnega; naj raje kar pripeljem psa, se bomo že v ordinaciji zmenili?! Še najbolj konkreten odgovor sem dobila od 'državnega' veterinarja (Cesta v Mestni log), ki pa ni bil nič kaj spodbuden - mikročipiranje se mi kot skrbnici psa ne splača, ker v Sloveniji vsa zadeva še vedno ni poenotena (dobavitelj čipov, ustrezni čitalci ipd.), kar pomeni, da če bi se pes, ki ima mikročip, izgubil, bi se lahko zgodilo, da mu to ne bi nič pomagalo, ker bi npr. imel mikročip, ki se ga z določenim čitalcem ne bi dalo prebrati, zaradi različnih proizvajalcev. Toliko o ažurnosti države, ki pozablja, da je naprej potrebna 'štalca' pol pa 'kravca'.

Zaključek zgodbe - kužka smo cepili, dobil je značko, mikročipa pa ne! (In kar mene zadeva, ga tudi v prihodnosti ne bo dobil.)


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Lanabela , petek, 21.03.2003 : 13:26:48
Zgleda da se je vendarle nekaj premaknilo. Centralni register psov je vzpostavljen, psi ki so sedaj cepljeni se že vpisujejo vanj. Vsi veterinarji, ki pse cepijo, morajo kupiti čitalce mislim da do 1. 4. tedaj naj bi se tudi začelo obvezno čipiranje za pse, ki bodo prvič cepljeni. To je hkrati zadnji datum, do katerega še lahko naročite izgubljene značke.


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Bela01 , petek, 21.03.2003 : 15:27:49
Tudi meni je veterinar v Mariboru (v Košakih) rekel da se pse začne uradno čipirat z 1.4. in od takrat naprej naj ne bi bilo več značk. Če pa bo to res pa bomo še vidli...  ::)


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Pia , petek, 21.03.2003 : 16:40:20
Mene pa zanima zdaj nekaj glede značk. Ker pišete da po 1.4. značke ne bodo več obvezne. Verjetno to velja le za mladiče ne? Jaz sem dobila svoja psa ko so ju oddajali pa je rekla da dobim značke ko jih najde. Po pol leta značk še vedno ni pa me zanima kaj mi svetujete?
Lp, Pia


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Sally , sobota, 22.03.2003 : 15:08:20
Citat

...mikročipiranje se mi kot skrbnici psa ne splača, ker v Sloveniji vsa zadeva še vedno ni poenotena (dobavitelj čipov, ustrezni čitalci ipd.), kar pomeni, da če bi se pes, ki ima mikročip, izgubil, bi se lahko zgodilo, da mu to ne bi nič pomagalo, ker bi npr. imel mikročip, ki se ga z določenim čitalcem ne bi dalo prebrati, zaradi različnih proizvajalcev...

To pa ne bo povsem drzalo, saj obstajajo citalci, ki lahko odcitajo vse tri tipe mikrocipov. Glede na to, da v nasi preljubi dezelici ne bodo le "domaci" psi, s cipi proizvajalca, ki jih je/bo vurs dolocil, bo edino smiselno nakup "vecfunkcionalnih" citalcev...


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Sally , sobota, 22.03.2003 : 15:20:48
Citat

Mene pa zanima zdaj nekaj glede značk. Ker pišete da po 1.4. značke ne bodo več obvezne. Verjetno to velja le za mladiče ne? Jaz sem dobila svoja psa ko so ju oddajali pa je rekla da dobim značke ko jih najde. Po pol leta značk še vedno ni pa me zanima kaj mi svetujete?
Lp, Pia

Saj ni cisto nic narobe, ce nimas znack. :) Jaz za moji sicer imam, ampak jih nikoli nisem uporabljala. Ce bi pa kdorkoli kaj vprasal, bi rekla da sem jih pac izgubila. Dejstvo je, da na koncu potrditev, da so psi cepljeni izkazujes izkljucno s knjizico o cepljenju. Ce pa zelis, ti lahko podarim znacki mojih mrcin. ;)


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Miska , nedelja, 23.03.2003 : 16:57:05
Aladin, mi smo iz MB, tako da Skofja Loka odpade. Sicer pa sem nad mariborskimi veterinarji mocno razocarana. Razen tega, da nimajo citalca cipov so se prav nesramni. Mojega kuzija vozim ze kaksna 2 meseca k veterinarju zaradi praskanja in niso ugotovili se nic. Nazadnje mi je en celo izjavil, da pretiravam. Verjetno pa se njemu ni zdelo pretirano, ko je kasneje za svoj petminutni pregled psa z 2 metrov zaracunal 2000 sit in se 2000 sit za Stronghold, ki mu ga je samovoljno stisnil ( po njegovo bi naj bilo praskanje posledica bolh - ne glede na to, da se nismo nobene opazili in, da kuza redno dobiva Frontline). >:( >:( >:( Ampak, to je ze zgodba zase.... Mogoce pa bi morali odpreti novo temo: Veterinarji in tam opisat svoje pozitivne in negativne izkusnje z raznih klinik.

Lep dan, Miska

PS: pozabila sem omenit, da mi je veterinar namignil, da ce si tako zelim preverit st. cipa naj grem v tujino. In zakaj ga nisem raje enostavno dala tetovirat, ce cipiranje itak ni obvezno???? Z takim odnosom mi ni jasno kdaj bo cipiranje obvezno in kako se bo izvajalo. ???


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: kaja , nedelja, 23.03.2003 : 17:09:06
Ne vem ali je bilo že kje pojasnjeno ali ne. Zanima me, če naj bi čipiranje nadomestilo tetoviranje? Če se bo kužke čipiralo ob cepljenju proti steklini šele pri 4 mesecih, kako bodo pa označeni prve 4 mesece (seveda zdaj sprašujem za pse z rodovnikom, ki jih drugače tetovirajo)? Ali pa jim bodo vstavili čip že vzreditelji? Kako je s tem pri nas oz. v tujini? Sally, tvoji dve imata čip? lp


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Sally , nedelja, 23.03.2003 : 23:41:23
kaja,
cipiranje po programu, ki je bil zastavljen s strani VURS-a dejansko ni imel povezave z vodenjem registra psov na KZS. Torej cipiranje (se) ne bi nadomestilo tetoviranja. Zalostno... ::)

Sally je le tetovirana, Nia pa samo cipirana. Mladice cipirajo (ce se prav spomnem) pri 1 mesecu. Ko sem Niino vzrediteljico prosila za tetovirno stevilko, ker sem rabila podatke za urejanje papirologije za uvozna dovoljenja, karanteno... se je ta zgrozena primila za glavo in rekla "Kaj? Tetoviranje?! Tega pa pri nas ze zelo dolgo ne izvajamo vec..." ???

Pri nas bi zeleli pa kar oboje: Vursovci cipe, KZS tattooje... Bogi nasi kosmatincki. :-[ :-X


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: kaja , ponedeljek, 24.03.2003 : 08:36:23
Hvala Sally, se mi je zdelo, da sem to že nekje slišala. Samo nisem bila sigurna. Se bom tudi sama še pozanimala pri vzrediteljici in tudi jaz upam, da psov ne tetovirajo! lp


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Bela01 , ponedeljek, 24.03.2003 : 20:10:37
Miska: sej moja Bela se tut neprestano praska pod "pazduho" prednjih tačk in pod vratom. Pa smo iskali bolhe pa klope pa ni blo nic. Pa tudi kože nima vnete tako da ne vemo kaj bi se lahko bilo (mozno je sicer da ne prenese oprsnice  ???) Pa tako ali tako ce bi imela bolhe bi se tudi nas mačkon začel praskat. Pa tudi bruhala je vsakokrat 5 dni po cepljenju pa je veterinar dal neko injekcijo pa je še naprej bruhala je pa mastno zaračunal.

Je pa res da kaj se tiče čipiranja pa ima vsak svoje finte. Noben veterinar ne zna prav povedat oz. točno. Vsak se po tihem izogne. Aja pa se nekaj mi je zadnjic reko veterinar, da so najprej mislili cipirat samo pse ki so bili letos rojeni, zdaj pa so se baje preodlocli in da bojo baje cipirali tudi ostale.


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: kaja , torek, 25.03.2003 : 08:59:00
No, Sally, že imam odgovor! :D V Nemčiji (vsaj velika večina) kužke čipirajo pri 8 tednih, dodatno se lahko odločiš tudi za tetoviranje vendar ni nujno! :D Me veseli! lp


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: enya , torek, 25.03.2003 : 20:41:41
Ojla!
Jaz pa sem veterinarja malo povprašala o mikročipiranju...moja psička je namreč tetovirana.In mi je rekel, da je to za psa zelo boleč postopek...
Kaj veste in mislite o tem?
Rebeka


Naslov: Re: Mikroèipiranje psov
Poslano od: Bambi , torek, 25.03.2003 : 21:10:12
Hoj!
Mislim, da čipiranje za psa ni preveč boleče, gotovo pa ga boli manj kot tetoviranje!
Čipiranje se mi zdi super, če bodo čipirani vsi psi in bodo vsi veterinarji imeli primerne čitalce (ali pa dobro sodelovali med sabo). Moj kuža je tetoviran v uho in se po treh letih in pol številka že ni več najbolj razločna. Tako da tetoviranje ni najboljša metoda označevanja psov - vsaj po mojem mnenju. Bomo pa videli, kako se bo vse to s čipiranjem izteklo. Upam, da se bojo -kakorkoli že- odločili čimprej.


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: nadja , petek, 04.04.2003 : 15:28:19
Včeraj sem bila na kliniki na gorkičevi, kjer pse že mikročipirajo. Mladičke,ki še niso tetovirani, čipirajo zastonj, če pa želite čipirati odrasle je treba nekaj plačat pa ne vem točno koliko


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Floki , petek, 04.04.2003 : 20:09:07
Tudi meni je moj veterinar rekel, da je čipiranje precej boleče, še posebej za pse manjših pasem.


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: bryden , petek, 04.04.2003 : 21:06:36
hm.. glede na vaše komentarje sem jaz verjetno edini, ki je nad čipiranjem ogorčen  >:(

pes je navsezadnje živo bitje, kateremu po moji logiki že cifer ne bi smeli žigosati, kaj šele mikročipe vstavljati...


Kaj bomo potemtakem čez 30 let tudi ljudje dobili čipe v rit? Pa ne bo več potrebno nosit potnih listov sabo, pa osebnih izkaznic, terorizma ne bo več, ker se bo točno vedelo kdo je kje in kaj počne... Ja, žal se stvari, ki smo jih še pred dvema letoma gledali na filmih, ki so nosili oznako ZF, spreminjajo v resničnost...


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Pia , nedelja, 06.04.2003 : 00:07:14
danes sem slišala da je veterinar eni ženski rekel, da ob cepljenju proti steklini bodo po 1. maju čipirali vse pse. Zdaj mi pa nekaj ni jasno, odrasle tudi?
lp,Pia


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: yo , nedelja, 06.04.2003 : 08:42:46
Citat

Tudi meni je moj veterinar rekel, da je čipiranje precej boleče, še posebej za pse manjših pasem.


Kot nekateri ze veste, sem posvojila muco iz zavetisca Gmajnice. Zaradi njene preteklosti in zaradi tega, da ji ne bi bilo treba iti se kdaj cez to, kar je dozivela, sem se odlocila za cipiranje. Cipirali smo jo v ambulanti zavetisca.
Muco (ki me niti navajena ni bila, zato je seveda bila rahlo nezaupljiva) sem postavila na mizo v ambulanti. Muca je sedela, jaz sem jo bozala po glavi. Ko ji je veterinar vstavil cip, ni niti trznila, niti zamijavkala, nic. Jaz sploh nisem vedela, da je stvar ze koncana.
Od tega sta minila 2 tedna, muca nima nikakrsnih tezav, cip je ne moti. Niti je ne boli, ce ga jaz zatipam, se pravi dotaknem tocno tistega mesta, kjer se nahaja.
Meni se zdi vsa ta antipropaganda ces kako bolece je vstavljanje in kaksni so problemi potem, neosnovana.
Vsekakor bom cipirala tudi svoja psa.

Lp, Yo

p.s. Aja, v zavetiscu sem za cipiranje placala 1.800 sit. Kaksne so cene drugje, ne vem.


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: mefisto , nedelja, 06.04.2003 : 11:17:45

Tudi sama aem izvedela, da je zadeva NEBOLEČA in da so vse ostale govorice "lari-fari". Tudi nobenega pomirjevala ni vmes kot je nekdo zapisal.
Cena na Kliniko v Kranju je 3.500 SIT. zA RODOVNIŠKEGA PSA SEBOJ PRINESEŠ ORIGINAL RODOVNIK, v katerega nalepijo en izvod kode, druga gre v register, tretja v rumeno knjižico,5 jih pa je ( 2 za rezervo!), ki ostaneta na kliniki ( tako nekako sem razumela).


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: bbluette , nedelja, 06.04.2003 : 19:17:23
jaz imam z mikrocipiranjem kar dsti izkusenj. trenutno zivim v italiji kjer vse nase mladicke mikrocipiramo in ne tetoviramo. lahko zagotovim, da je mikrocipiranje povsem nebolec postopek. vcasih kaksen mladicek malo zacvili vecina jih pa sploh ne opazi. mikrocip se vstavi z zadevo, ki je prakticno inekcija malo vecja od obicajne. vsak lastnik dobi se nekaj izvodov stevilke oziroma kode. stevilka cipa se nalepi v knjizico cepljenj. na nekaterih razstavah v italiji ze pregledujejo pse neposredno ob vstopu v ring in tako preverjajo identiteto psa. mladicke cipiramo neposredno pred odhodom k novemu lastniku.

osebno se mi zdi mikrocipiranje zelo dobra stvar in recej manj boleca kot tetoviranje.

lp ksenija

kaksna je cena za mikrocipiranje v it. ne vem ker se vsi mladicki cipirajo zastonj.

v sloveniji nisem dobila nobenega konkretnega odgovora  na vprasanje o cipiranju psov. imam a doma najano uvozeno iz nemcije - cipirano, queency - uvozeno iz italije - cipirano in change - skoteno v sloveniji - necipirano, ker ne vem kje in kdo bi mi jo cipiral!


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: ahasver , nedelja, 06.04.2003 : 23:08:34
Moji pesi so čipirani.Nič posebnega razen tega da moreš imeti zveze na veterinarski postaji da ti to naredijo pred "rednim" letnim cepljenjem psov proti steklini, po novem takrat dobijo vsi čipe.
Cena čipa je 1500,00 sit. Vem pa da za čipiranje na fakulteti računajo 5000,00.Verjetno zato ker so oni prvi dobili čipe ko je podeljena koncesija, oziroma izbran ponudnik čipov.
Veterinarska fakulteta se je potrudila da so manjši uvozniki pocrkali in dobila monopol.Zdi se mi da zdaj Krka uvaža čipe.


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: tobika , ponedeljek, 07.04.2003 : 10:48:45
Lep pozdrav!

Jaz še zdaj ne razumem! (počasna pamet, kaj hočemo ;)) Moja psička je stara tri leta in jo moram zdajle cepit proti steklini. Ali jo moram tudi čipirat ali je to moja odločitev (če hočem) in koliko to stane?

Hvala za odgovore!


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Era , sreda, 19.11.2003 : 16:09:06
Jaz sem odločno PROTI čipom. Doma imam 4 mesece staro maltežanko in lahko povem, da je zelo zelo občutljiva. Ko jo damo na cepljenje, ob vbodu inekcije tako cvili, kot da bi jo hotel veterinar zabosti, ko se ji kakšen košček lepilnega traku prilepi na dlako je spet strašen jok... Skratka, ima zelo nizek prag bolečine. Ampak neglede na vse to jo imam neizmirno rada. In prav zato nočem, da bi trpela. Čez nekaj mesecev naj bi šla na prvo cepljenje proti steklini, in seveda, naj bi dobila tisti čip. Neki moji prijatelji imajo tudi maltežanko, ki so ji že vstavili čip in jo to zelo moti.Na tistem mestu, kjer je bila čipirana se praska, in ko se čip premika pod njeno kožo, joče in cvili. Zares ne bi rada, da se to zgodi tudi moji psiški, saj vem, da bi tudi njo ta čip zelo motil.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: bbluette , sreda, 19.11.2003 : 20:10:52
jaz sem odlocno za cipiranje. postopek cipiranja je zagotovo precej manj bolec kot tetoviranje.

v italiji imajo vzreditelji na voljo da se odlocijo ali psa cipirajo ali tetovirajo. vecina jih cipira!

kako je v sloveniji ne vem, bom pa poskusila napeti vse sile da bi bilo moje leglo zgolj cipirano in ne tetovirano.

to kar pise daisy da ni nekega poenotenega sistema je popolnoma res.

predstavljajte si da imate v drzavi le eno ustanovo ki je od fci pooblascena za odcitavanje displazije. potem hocete s psom opraviti nemski korung in vam nemski klub rece da odcitavanja te ustanove ne priznava in vas poslje na vnovicno slikanje displazije ker zahteva original!!!!!!!

to se nam je zgodilo! mesec dni nazaj. torej o kaksnem poenotenju kljub evropski uniji, fci ju in ne vem se cem se zdalec ni govora.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: daisy , četrtek, 20.11.2003 : 08:54:06
bbluette, na žalost pri nas samo čipiranj eni možno  >:(
kot sem že rekla da sem vrejni referent pa sem mi vseeno to zdi neumnost. pa dajmo že enkrat te čipe. psa manj boli pa že vidi se ne.
era, to da psa moti čip so pa res neumnosti. ko boš svojo psičko peljala na cepljenje prej prosi veterinrja da ti pokaže kolikšen je čip. čip je kake 2-3 mm dolg in manj kot 1mm debel. motil ne bi niti hrčka kaj šele psa ki ima nekaj kilogramov več.
včasih je dobro kaj prebrati predno o tem diskutiraš.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Noli , četrtek, 20.11.2003 : 12:11:10
Era naj te opomnim, da zakon določa prvo cepljenje proti steklini mora biti opravlejno do starosti 4 mesecev. Vem, da se tega večina ne drži, pa vendar ne odlašaj predolgo. Čip pa je pač obvezen in glede na to da nam prinaša kar nekaj prednosti mislim da tudi ni zgrešen! Če npr. zgubiš svojega psa in ga najditelj odpelje v zavetišče tam ugutovijo, da je pes čipiran, da si ti lastnik, te pokličejo in hopa imaš svojega psička spet doma. Po številki značke, ki jo ima pes na ovratnici (pod pogojem da je še ni izgubil med svojim potepanjem), je ugotavljenje lastnika vsaj celodnevni porojekt.  

LP Noli


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: lunca , četrtek, 20.11.2003 : 13:21:30
Živjo vsem,
glede na temo,ki jo berem bi rada povedala vsem,ki še niso cepili svoje pse proti steklini, pa so rojeni v letošnjem letu da naj rajši pohitijo.Razlog je namreč finančni.Za vse pse rojene v letošnjem letu plača čip država,za  tiste pa,ki imajo starejše pse bodo morali njihovi lastniki seči globlje v denarnico,ker ga plačajo sami.
Na žalost imajo nekateri popolnoma zgrešeno mnenje, da je še leto star pes premlad, da bi bil cepljen proti steklini,ker se potem ne bo razvil tako kot bi se mogel.
LP


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: maj , četrtek, 20.11.2003 : 13:34:03
Samo nekaj o ceni cepljenj..na 2. cepljenje sem Galo peljala v Brežice, placala 6000, pred dnevi pa izvem, da je enako cepljenje v Brestanici 4000 sit.  :-X :-X

LP


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: bbluette , četrtek, 20.11.2003 : 14:26:35
cip psa zagotovo ne moti. videla sem ze precej ampak res precej mladickov ki so bili cipirani in lahko z gotovostjo zatrdim (sicer je pa to ze razlozila tudi daisy ki stvar kot vzrejni referent dobro pozna) da je cipiranje precej manj bolece kot tetoviranje.
poleg tega je se precej prakticna stvar. nedavno sem dozivela v franciji na vhodu na razstavo poleg veterinarske kontrole tudi kontrolo identifikacijske stevilke. psi ki so imeli cip so stali poleg lastnika, pes je mirno mahal z repom medtem ko je veterinar odcital cip, psi ki pa so bili tetovirani npr. na notranjo stran stegna pa so se morali uleci na tla, mirovati, dogo so drzali stirje na tleh in ostali so se trudili razbrati tetovirno stevilko. to je sele neprijetno, ne pa vstavljanje cipa!
poleg tega pa to da cip potuje po telesu NI RES!

skoda res da v sloveniji samo cipiranje ni mogoce. res skoda.
ksenija

daisy ali se lahko odlocim za tetoviranje in mikrocipiranje obenem?? ali je potrebno cakati na prvo cepljenje? kaj gre potem v rodovnik st. mikrocipa ali tetovirna stevilka?

 


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: kaja , četrtek, 20.11.2003 : 15:08:55
Citat
daisy ali se lahko odlocim za tetoviranje in mikrocipiranje obenem?? ali je potrebno cakati na prvo cepljenje? kaj gre potem v rodovnik st. mikrocipa ali tetovirna stevilka?

To tudi mene zanima! Predvsem zato, ker je psickina tetovaza na stegnu popolnoma neberljiva (se en dokaz, da je tetoviranje nesmiselno ), cipirana pa bo sele januarja. Kaj bodo torej pregledali pri vstopu na razstavo? Ker na rodovniku bo samo tetovirna stevilka! lp in hvala


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: ptica , četrtek, 20.11.2003 : 15:35:07
Nasa psicka je bila tetovirana pri 7 tednih in pol - ne v Sloveniji. Vzrediteljica je povedala da so bili psicki vsi zivahni in dobre volje in da jih cipiranje ni bolelo. Je pa res da ima nasa psicka kar visok prag bolecine in ne cvili za vsako malenkost. Cip je na sreco berljiv tudi pri nasih veterinarjih tako da ne bo potrebno ponovno cipiranje.

Sicer nisem bila zraven pri tetoviranju ali cipiranju, po logiki se mi pa zdi da mora biti tetoviranje mnogo bolj bolece kot pa vstavljanje cipa - saj gre za le majhno ploscico in veterinarji prav dobro vedo kako in kam ga vstaviti, da ne bo po nepotrebnem bolece.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Kati , četrtek, 20.11.2003 : 19:06:56
Nekje sem slišala da to čipiranje ni najbolje za žival, ker če ni pravilno čip vstavljen lahko žival zaradi tega umre. ALi je to res? To mi je rekel eden izmed priznanih vzrediteljev. Ker če to drži ne vem če bi pustila mojo Ajko čipirati ko bo dovolj stara za to.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: ptica , petek, 21.11.2003 : 08:49:31
Kati, nisem se slisala da bi kaksen kuza umrl zaradi cipa - je pa res da je to poseg, ki ga sme izvesti le veterinar in ti naj bi vedeli kaj pocnejo. Vzrediteljica nase psicke gleda na cipiranje zelo pozitivno - mogoce te bo to se bolj presenetilo, ce ti povem da tam cipirajo kuzke ob prvem cepljenju - torej pri cca 8 tednih.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: kaja , petek, 21.11.2003 : 08:51:43
Kati, saj ti nic drugega ne preostane! Ce jo zelis peljati v Vrtojbo na razstavo (mislim, da tudi v razredu puppy ne tolerirajo necepljenosti)jo bos morala cepiti proti steklini in ob tem ji bodo tudi vstavili cip. In psicka zaradi tega ne bo v nevarnosti. Samo primer: V Lahovem so vse pse pobrane Mileni cipirali, ce niso bili ze prej in nobeden ni imel kasneje tezav! Stevila psov zal ne vem vec, vendar jih je bilo preko 200! lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: kaja , petek, 21.11.2003 : 08:53:39
Ja, ptica se strinjam, v tujini (Nemcija, Nizozemska zagotovo) se celo leglo cipira ob prvem cepljenju! lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: matejam , petek, 21.11.2003 : 09:53:56
HOJLA.

Zanima me, a se cipira le rodovniske pse?! :-\

Hvala vam za odgovor!




Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: ptica , petek, 21.11.2003 : 09:57:37
Kolikor je meni znano se cipira vse pse, tetovira pa le rodovniske? Naj me kdo popravi, ce se motim.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: matejam , petek, 21.11.2003 : 10:00:26
HOJ,

Zanima me tudi, če je ta čip o zakonu obvezen!? :-\

Hvala


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: matejam , petek, 21.11.2003 : 10:01:46
Popravek (na zdej se pisat ne znam vec  ::)

Pisat bi moglo: Ali je čip po zakonu že obvezen!?

Brez zamere


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Tanja , petek, 21.11.2003 : 10:15:59
V obeh primerih gre za označevanje živali. V Sloveniji čipiranje in tetoviranje nista povezana.
Rodovniške pse se označuje s tetoviranjem že pri vzreditelju. Register tetovirnih številk vodi Kinološka zveza Slovenije.

VSE pse pa se čipira pri starosti 4 mesecev, ob prvem cepljenju stekline. Vsi psi v Slo morajo biti registrirani-čipirani. Država vodi centralni register vseh psov v Slo.
Torej so rodovniški psi tetovirani in čipirani  :-\

V nekaterih državah pa namesto tetoviranja rodovniških psov uporabljajo čipiranje. Ne vem, kako je pri uvozu teh čipiranih psov - ali jim je potrebno pri nas vstaviti še en čip???


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: ptica , petek, 21.11.2003 : 11:00:02
Tanja, veterinar preveri ali lahko njegov citalec prebere cip in ce ga lahko potem ni potrebno vstavljati se enega cipa. Nasa psicka je iz tujine pa vendar nasi citalci preberejo stevilko cipa.

Zdi se mi pa absurd da imamo trenutno obvezno in tetoviranje in cipiranje rodovniskih kuzkov - ali ni le eno dovolj?!


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: matejam , petek, 21.11.2003 : 11:22:00
HOJ,

Oproste moji nevednosti. Če paru razumem so čipi zamenjal tiste tako zvane "svetince" (obesek, ki ga je pes dobil po prvem ceplenju proti steklini) ??!! :-\

Se motim!? ???

čav


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Kati , petek, 21.11.2003 : 11:53:37
Matejam če sem mojo veterinarko včeraj prav razumela je to res namesto obeska.

Vsem ostalim pa naj povem, da sem v teh stvareh še nova in se zato obračam na vas. Cepljena proti steklini pa bo vsekakor. Jaz sem postvila vprašanje zato, ker mi je znan vzreditelj rekel da on svojih psov ne pusti čipirati. Nikakor pa nisem mislila da psičke ne bi cepila.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: kaja , petek, 21.11.2003 : 12:12:37
Oprosti Kati, ce je zvenelo malo "neprijazno"! :D

Mene pa se vedno zanima kaj bo pisalo v rodovniku in ce bo zapisana le tetovirna stevilka, ki je neberljiva ali lahko na razstavi komplicirajo? lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: lunca , petek, 21.11.2003 : 12:49:12
Živjo,
sicer še nisem doživela, da bi na rastavah preverjali tetovirne številke, ampak najbrž je tudi to možno.Kar se pa tiče tetoviranja rodovniških psov in pa čipiranja je to zaenkrat po mojih podatkih neizvedljivo.Številke čipa ne moreš prilagajati ampak je tovarniška in nima nobene veze z registrom.Ko čipirajo psa pač dobi neko številko pod katero ga vodijo in ki je v čipu.Te pa stoprocentno niso po vrstem redu.Pri tetoviranju pa se držijo zaporednih številk pri vsaki pasmi posebej če se ne motim.Sicer pa to Daisy bolj ve.Lahko pa na prvo cepljenje prinesete s seboj še rodovnike in pač prosite da se v CRP vpišejo tudi podatki o tetovirni številki.
Za vse tiste pa ki se bojijo da bo čipiranje njihove pse bolelo,zaprosite veterinarja da da vašemu psu pred čipiranje lokalni anestetik, da se zmanjša eventuelna bolečina.
LP


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Tanja , petek, 21.11.2003 : 13:07:40
... kar pomeni, da so psi, vzrejeni v tujih državah, kjer za označevanje uporabljajo čipiranje, na boljšem kot pri nas vzrejeni psi. Ker naši revčki so tetovirani+čipirani, "tujci" pa samo enkrat čipirani. >:(

Tisti, ki ste pse uvažali - ali lahko navedete države iz katerih ste pripeljali pse, pa so čipi usklajeni z našimi čitalci (da ni potrebno še eno čipiranje)??


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Tjasa , petek, 21.11.2003 : 13:10:34
Za vse tiste pa ki se bojijo da bo čipiranje njihove pse bolelo,zaprosite veterinarja da da vašemu psu pred čipiranje lokalni anestetik, da se zmanjša eventuelna bolečina.
LP

Ne vem če je potrebno dajati psu lokalni anestetik ::), ker je čipiranje enostaven in hiter postopek. Skoraj isto kot bi bil pes cepljenj z malo debelejšo iglo. Moj še čutil ni, sicer pa tudi pri cepljenju ni nobenih težav z njim, ne cvili in ne joka. Boji se predvsem veterinarja ;D


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: bina , petek, 21.11.2003 : 16:09:43

Tisti, ki ste pse uvažali - ali lahko navedete države iz katerih ste pripeljali pse, pa so čipi usklajeni z našimi čitalci (da ni potrebno še eno čipiranje)??

Živjo!

Naša punca je bila pripeljana iz francije, je samo čipirana, nismo pa še preiskusili čipa pri veterinarju, zato ne vem ali bo potrebno novo čipiranje ali ne. Meni je vzreditelj razložil, da psički tetoviranje ne bi nič pomenilo, ker gre itak v tujino in zato jo je čipiral. In čipirana je bila pred 8 tednom starosti. V rodovniku pa ima številko čipa.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: bbluette , petek, 21.11.2003 : 18:12:24
jaz imam psicko po rodu italijanko s cipom v sloveniji. v rodovniku je stevilka cipa ker ni tetovirana ali se cip da brat pa ne vem ker se ni bilo potrebe po tem da bi to preizkusili.

naceloma naj bi se ga dalo brat. vecinoma veterinarji uporabljajo bayerjeve cipe. vecinoma.

ksenija


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: teleban , petek, 21.11.2003 : 21:46:29
Zivjo!

 Ker je bilo vprasanje od kod so nasi psi s cipi, lahko povem, da sta moja dva iz ZDA in v sedmih letih ju se ni nihce nikjer (zal) preverjal. Vsekakor pa na trziscu obstajajo scanerji, ki berejo tako ISO kot FECAVA standard. Vsekakor bi vsi čipi v EU morali biti po ISO in ne bi smelo biti problemov z odcitavanjem. Malo jih pa verjetno bo z FECAVA (USA & Canada), tako da bo morda potrebno se eno cipiranje...?

 bbluette: poleg tega pa to da cip potuje po telesu NI RES! - Zal je, ne sicer iz enega dela telesa na drug, se pa dogajajo premiki. Vec o tem lahko preberete na AVIDovih straneh.

T


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: bbluette , sobota, 22.11.2003 : 11:10:38
ja premik cipa je ze mozen ni pa res nikakor da bi cip kar "potoval po telesu" in ogrozal zdravje psa oziroma da bi pes zaradi tega celo poginil!

ksenija


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: daisy , torek, 25.11.2003 : 10:08:15
bbluette, nekje si spraševala ali so lahko psi tetoviran in čipirani. seveda so lahko. samo to je dvojni strošek.
pa še o preverjanju tetoviranju in čipov. v italiji sem že doživela preverjanje obojega. ker pri psu niso našli čipa pa čeprav je lastnik trdil da ga ima je bil pes odstanjen iz kroga. lansko leto na svetovni v amsterdamu so meni pogledali obe psici. ena je tetovirana in ena čipirana. so delali štih probe. enega ja enega ne. kakor si naletel.
po našem pravilniku o strokovnem delu bi se tudi moralo preverjati. pa se mogoče na žalost ne. čeprav mislim da pri nas še ni takih zadev da bi zamenjevali pse in podobno. vsaj v klubih kjer sem tudi član vzrejne komisije mislim da ni tega.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: roti , torek, 25.11.2003 : 13:02:21
Pozdravljeni,


Najprej moram priznat, da se mi ni dalo ravno iti čez vse strani te teme, zato bom morda celo zastavila vprašanje, ki je že bilo....

Kolikor vem, morajo biti po zakonu čipirani vsi psi, ki so mlajši od leta in pol. Je tako?
In če je tako, zakaj se zgodi, da je 9-11 mesečen kuža cepljen proti steklini, nima čipa (ima pa značko), ker naj bi se najprej značke porabile? Ima zaradi tega lastnik lahko težave?


Pa lep dan


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: bbluette , torek, 25.11.2003 : 16:41:43
daisy ce prav razumem v sloveniji ni mozno da bi bil pes le cipiran. obvezno mora biti tetoviran lahko pa se odlocim da hkrati s tetovazo veterinar psu vstavi se cip?

kdaj moram mojemu vzrejnemu referentu povedat da bi rada tetovazo in cip?
takoj ob prvi kontroli legla?

ze vnaprej se ti zahvaljujem za odgovor.

kar se preverjanja tice sem v oktobru dozivela kontrolo na radunu nemskih dog v rimu in v zacetku novembra na sampionatu francije v strassbourgu. v rimu je moral vsak dobitnik caca pred podelitvijo kartoncka na kontrolo. brez ugotovljene tet. st oziroma st cipa ki je skladen z libretto delle qualifiche ni bilo kartoncka.

drugic v strassbourgu pa so cip oziroma tetovazo kontrolirali veterinarji na vhodu. ko si dal knjizico o cepljenju te je doletela se kontrola cipa ali tetovirne stevilke.

ksenija, bbluette


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: VZ , torek, 25.11.2003 : 22:56:25
bbluette,

Tetovirna številka je v Sloveniji hkrati tudi del številke vpisa v SLR, zato tetovažo opravljajo vzrejni referenti. Čipiranje pa opravljajo veterinarji in s tetovirnimi številkami (žal) nimajo nobene veze. Zelo praktično pa bi bilo, če bi se ti registri enkrat poenotili, tako za pse kot za ljudi. Nikjer ne piše, da mora pasji EMŠO bit enak vpisu v SLR in da ga mora voditi ravno KZS.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: daisy , sreda, 26.11.2003 : 10:30:10
bbluette
saj ti je že vz vse odgovoril. žal je tako. če mene vprašaš je malo skregano z logiko. kinološka ima tatoo številke, veterina pa čipe. logično bibilo, da bi bil ta register povezan. ko se da številka vpisa v slr se da tatoo ali čip številka. mislim da nam na tem področju še veliko veliko manjka.
glede na to kot si opisovala kaj se je dogajalo na razstavah v italiji morajo imeti kar veliko sranja in so začeli bolj ostro preverjati. jaz se s tem strinjam. vem za italijanskega psa ki je v italiji dobil na eni razstavi bob in v zagrebu tudi. samo ta dva razen po vpisu v katalog nista bila ista. res da je tega že nekaj let.
v amsterdamu so tudi na vhodu preverjali veterinarji.
če pa smo pošteni smo pa tudi sodniki šlampasti. osebno še nikdar nisem gledala številke niti na telesni oceni niti na vzrejnem. bokserje mi je norejo podvalit ker jih poznam, drugo pasmo mi pa komot. upam da nisem s tem dala komu idejo za kaj takega.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: lunca , sreda, 26.11.2003 : 12:51:08
Roti, problemov ne boš imela razen če ti bo pes zgubil značko.Ker značk ni več ti ga bodo čipirali.Kar se pa tiče tega, da si dobila značko namesto čipa je pa po vsej verjetnosti to, da so jih hoteli porabiti.Pri nas je bilo tudi tako.Ko je šla pa zadnja ven, smo začeli čipirati.
LP


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: bbluette , sreda, 26.11.2003 : 13:43:42
joj verjetno si kaksen misli kaksne bedarije sprasujem. glede na to da sem vzrediteljica in imam registrirano psarno blusher bluette bi morala bolj poznat zadevo. ker ze nekaj casa zivim v italiji moram priznat da ne spremljam vec toliko slovenske kinologije. sedaj imam breji dve psici eno bom prijavila pod italijansko psarno druga pa bo kotila doma in bo nosila ime psarne blusher bluette ker je ze cas da tudi v sloveniji kaj ustvarim.

in potem se tukaj zaplete. tukaj v italiji imamo sistem tak. ko prijavis leglo (model a in model b) napises gor podatke o mladickih in veterinar ti da ustresno stevilo cipov. potem po en listek od kode nalepis na prijavo legla in posljes na enci. psi potem dobijo rodovnik gor pa je napisana stevilka mikrocipa. veterinar ti potem ob drugem cepljenju vstavi cipe. in to je vse. veterinar ne vodi nobenega registra o cipih. on ti cipe vstavi in to je to.

kdor v rodovnik da tetovirno stevilko ni dolzan cipirati psa.

s cipi naj bi v sloveniji vodili register psov ce se ne motim?

no v italiji je to tako. ce ti imas doma psa ga moras prijaviti ustrezni sluzbi. vsak pes ki hodi po svetu mora biti prijavljen na dolocenem podrocnem uradu. ce naredijo stih probo in pri tebi najdejo neprijavljenega psa ali pa ce npr. se izgubi pa ugotovijo da je tvoj placas veliko kazen. to je kar v redu.

po drugi strani imajo pa italijani drug problem. vsako leto v obdobju dopusta ali t.im. feragosto je zapuscenih oziroma zavrzenih veliko ampak res veliko psov. in ti koncajo v azilu ker se lastnika ne da najti razen ce sam pride ponj. glede tega smo slovenci s cipi v precejsnji prednosti. odcitanje cipa naj bi dalo ime lastnika. super. samo po moje bi se morala registra kzs in veterinarski zdruziti da bi lahko pse samo cipirali ne pa tudi tetovirali in bi bili cipirani le enkrat podatke pa bi imela tako kzs (za rodovnik) kot veterina.

hvala vz ju in daisy za pojasnila.

ksenija


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Tanja , sreda, 26.11.2003 : 13:56:12
no v italiji je to tako. ce ti imas doma psa ga moras prijaviti ustrezni sluzbi. vsak pes ki hodi po svetu mora biti prijavljen na dolocenem podrocnem uradu. ce naredijo stih probo in pri tebi najdejo neprijavljenega psa ali pa ce npr. se izgubi pa ugotovijo da je tvoj placas veliko kazen. to je kar v redu.

Tudi pri nas bi lahko malo na slepo preverjali, ker je vse preveč neregistriranih psov in takšnega se ni težko znebiti, saj ni mogoče izslediti lastnika.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: VZ , sreda, 26.11.2003 : 14:40:27
bbluete,

ali lahko tole malo bolj podrobno pojasniš? kaj pomeni model a in model b in katera je služba, ki ji moraš novega psa prijaviti?

Ali je potem edino ENCI tisti, ki vodi register psov?

Zanimiv je recimo primer Švedske. Tam menda vodi SKK celoten register, neglede na to ali so to rodovniški ali nerodovniški psi. Pri nas bi bilo mogoče to malo nesmiselno, glede na to, da so razmerje med tema dvema skupinama precej drugačna.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: bbluette , sreda, 26.11.2003 : 16:09:56
ja model a pomeni prijava paritve in model b pomeni prijava legla. vse se poslje na enci in le enci vodi register legel in izdaja rodovnike. ima podatke o vseh rodovniskih psih.

vsakega psa pa najbo to mesanec ali uvozen pes z rodovnikom (pa ga npr. ne prijavis v LOI) pa moras prijaviti sluzbi nekaj podobnega kot neka veterinarska sluzba. tukaj jih ne zanima ali je pes cipiran ali tetoviran pac pa  samo koliko psov zivi v nekem gospodinjstvu oziroma kje se nahaja kaksen pes.

ta sluzba ne vodi nobenega registra o cipih oz. tet st. le o lastniku in st. psov.

kako se ta sluzba imenuje tocno ne vem je neka kratica ki je nimam v spominu.

zdaj vem kako gre in se nimam kaj odlocat. jih bo pac treba tetovirat. sem pac mislila da bi jih se cipirala in da bi sla stevilka cipa v rodovnik. glede nadaljnjega preverjanja  na morebitnih razstavah oziroma idetifikacije psa. pa ne gre. skoda.

hvala se enkrat vz in daisy za odgovore. ste mi pomagali da sedaj vem kako gre. sicer bo pa nas vzrejno tetovirni referent se kaj pojasnil.

HVALA!

ksenija


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Larsson , četrtek, 27.11.2003 : 17:13:12
Zraven čipa dobiš še šest nalepk s črtno kodo, ki jih nalepiš v zdravstveno knjižico, eno na rodovnik , nekaj jih je pa za rezervo. Na žalost je pa potrebno tetoviranje in nato še čipiranje, tako da sta sedajv rodovniku dve številki, je pa tetoviranje v gubo bolj boleče kot pa čipiranje. (sem držal mladiča pri obeh posegih).

Larsson


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Era , četrtek, 27.11.2003 : 17:25:06
A je čipiranje obvezno tudi za nerodovniške pse?


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: bina , četrtek, 27.11.2003 : 17:35:37
A je čipiranje obvezno tudi za nerodovniške pse?

Ja, ker so čipirani VSI pri ne glede na poreklo. Čip dobi pes pri prvem cepljeju za steklino. Tetovirani so pa samo rodovniški psi, tetovažo dobijo pa dobijo okoli sedmega tedna!


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: daisy , ponedeljek, 01.12.2003 : 11:13:12
čipirani bodo vsi psi, ki bodo letos skoteni in prvič prišli na cepljenje proti steklini.
 tetovira pa se v starosti med 7-8 tednom. vsaj tako jaz. odvisno pa je od pasme in velikosti, oziroma razvitosti mladičev, števila mladičev in moram prizati tudi od vzreditelja.
v bokser klubu pa imamo tudi v astrokovnem pravilniku, da če je v leglu več kot 6 mladičev se tetovira pri staorsti 8 tednov.
sem pa že videla psa (lovski seveda), ki je bil star 6 tednov.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Simon_in_Bay , torek, 09.12.2003 : 10:44:32
LP
Glede na to, da je nasa psicka uvozena iz Italije, je bila cipirana ze pri prvem cepljenju (pri 1 mesecu), ni pa bila tetovirana. Ali je to obvezno(vetrinar ni nic omenjal, pa tudi ob vpisu v SLR ni bilo nobenih problemov)?


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Noli , torek, 09.12.2003 : 11:01:11
Ne ni obvezno tetoviranje, ker v Italiji (vsaj ob meji) samo čipirajo in je št. čipa vpisana kot št. rodovnika.

Bodite veseli ker tetoviranje boli boli  :-\

LP Noli  ;D


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Sally , torek, 09.12.2003 : 11:53:24
LP
Glede na to, da je nasa psicka uvozena iz Italije, je bila cipirana ze pri prvem cepljenju (pri 1 mesecu), ni pa bila tetovirana. Ali je to obvezno(vetrinar ni nic omenjal, pa tudi ob vpisu v SLR ni bilo nobenih problemov)?

Simon hojla! ;)

Tudi moja Nia je le cipirana (v UK so se zgrazali, ko sem vprasala zakaj je ne tetovirajo :-[). Da pes ni tetoviran naj ne bi bil problem, ceprav bi po "zastarelem" PSD-ju po nekem clenu mogli biti psi, ki so uvozeni iz tujine in kasneje vpisani v SLR naknadno tetovirani s st., ki jo dobijo z vpisom v slovensko rodovno knjigo. Bedarija, drugace se zal ne morem izrazit... :-X

Ko sem ob prebiranju zahtev za opravljanje vzrejnega pregleda pri nasem SKBOP-u naletela na tocko "psi morajo imeti čitljivo tetovirno številko" in povprasala o tem nekatere odgovorne v klubu (glede na to, da je ena od mojih "dam" le cipirana) je prislo do manjsih komplikacij, saj niso tocno vedeli, kako naj bi postopali... V bistvu je dokaj logicno, ce klub nima citalca za mikrocipe... Kdo jim garantira, da je pes, ki je pripeljan na vzrejni pregled res "pravi"?! :-\

Ob tem se vedno znova z nasmehom na ustih spomnem razstav iz Portugala :D, kjer kljub slabsemu ekonomskem standardu drzave na vsaki pasji razstavi, v cisto vsakem ringu!!! na mizi stoji citalec za mikrocipe, s katerim se preveri (cipirane) pse, ki pridejo v ring. Verjetno bo pri nas (na zalost :-\) minilo se veliko let, preden bomo dosegli tak nivo... Vseeno upam, da bo kmalu vsaj 1 citalec na voljo za nujnejse pasje zadeve - vzrejni pregledi, razstava, tekmovanja... :P


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: retrieverka , torek, 06.01.2004 : 22:13:12
Celo temo sem prebrala in imam eno vprasanje...ce sem prav razumela se cipira le mlajse pse..(skotene lansko leto?) kaj pa starejsi?? In ce je recimo tetovirna stevilka neberljiva-kako potem poteka identifikacija?? Ce bi zelela cipirati starejsega psa-koliko stane tako cepljenje oz. cip? Hvala za odgovore!


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: bina , torek, 06.01.2004 : 23:01:17
.ce sem prav razumela se cipira le mlajse pse..(skotene lansko leto?) kaj pa starejsi??  In ce je recimo tetovirna stevilka neberljiva-kako potem poteka identifikacija?? Ce bi zelela cipirati starejsega psa-koliko stane tako cepljenje oz. cip?

Ob prvem cepljenju (to so ponavadi mladi psi) proti steklini se pse čipira. In to čipiranje je zastonj (vsaj spomladi je bilo, ko sem jaz vet. spraševala). Lahko čipiraš tudi starejšega psa, vendar to sama plačaš. Cena je okoli 5 tisočakov (spomladanski podatki).  

Tetovirna številka nima nič zraven čipa. Ponekod v tujini pse čipirajo namesto tetovirajo, vendar je v Sloveniji pes še vedno  >:( :-\ :-X obvezno  >:( dobi oboje >:(!! Kako poteka identifikacija? Nima pojma. Saj ga ne rabiš identificirat (razen mogoče na kakšnih tujih razstavah) ??? ???.

Lp jana


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Teja , sobota, 10.01.2004 : 19:34:37
Oxa se čipira čez en teden ;D ;D

Kot sem danes razumela, je čipiranje pomembno oz. BO pomembno, ko bomo eno z Evropo ;D , če se bo pes gibal tudi izven SLO ::)


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: bajki , ponedeljek, 26.01.2004 : 19:19:13
Imam dva psa in oba sta dobila čip pri prvem cepljenju za steklino.Psa nista niti zacvilila, čeprav sta drugače precej občutljiva in rada cvilita in jokata kar tako, za preventivo.. ;)
Pa tudi jaz sem pomirjena, saj je večja možnost, da jih najdem, če bi se mi kdaj zgubila ali bi jih kdo odpeljal.Bog ne daj..


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: ostrzek , sreda, 18.02.2004 : 21:36:13
Tole kar se je dogajalo danes je bolj podobno kaksni znanstveni fantastiki s srecnim koncem. Tisto kar pa je najvec vredno pa je to, da je to zame prvi viden rezultat cipiranja. Yes!
Ob 19.30 me je klicala Helena (spet vzreditelji hrtov z velikim srcem!) in mi povedala da je nasla labradorcka z rdeco ovratnico. Glede na njegovo starost smo z veterinarjem, ki dela v ordinaciji pri dr. Cepudru (Rok je njegovo ime) le pogruntali, da obstaja moznost, da je kuza cipiran in da me bo pocakal, ce ga pripeljem tja. Akcija! V avto, po psa, k Cepudru, iskat cip! Cipa pa od nikoder! Ko smo ze skoraj obupali pa je zadevica cudezno zapiskala! EVO CIP IN NA NJEM PODATKI O LASTNIKU!
Pa se zgodba se ni tako hitro zakljucila. Lastnik je bil po pripovedovanju sosedov ocitno na dopustu. Hisa temna in prazna, jaz pa v avtu utrujenega (in ze nafutranega ;) labradorcka. Ups! Pa smo zaceli klicat in morit sosede, sorodnike,.... Pa smo se obesili na internet, preklicali pol gorenjske in evo ti lastnika! He he he! V 5 minutah je bil tam skrbnik kuza, ki mu je le ta usel in ga je ze ves dan iskal kot nor.
Skratka! CIPI SO ZAKON! Jaz sem si prisluzila povabilo na kavo, lastnik pa izbruh mojega pametovanja, da naj TAKOJ psa opremi s telefonsko stevilko!

JUPI!   ;D ;D ;D


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Xena , četrtek, 19.02.2004 : 08:56:56
ČESTITAM, OSTRŽKICA!!!

ČIP JE BRIHTNA ZADEVCA, TEL. ŠT PA ŠE BOLJ - IN KER IMA OBESEK DVE STRANI, ;), IMA MOJA BOJEVNICA NA ENI NAPISAN MOJ GSM, NA DRUGI PA CIFRO SVOJEGA ČIPA.

BRAVO ŠE ENKRAT - NA SREČO OBČASNO LE DOBIMO POTRDITVE ZA NAŠ TRUD, KAJNE? ;D

lP, Katarina


Naslov: Re:cip
Poslano od: jessy , torek, 23.03.2004 : 07:19:35
Mi smo plačali za čipiranje(pes je bil star 4,5 mesecev) 1512 SIT.  ???

Ne vem, zakaj še za nas ni bilo brezplačno.  ??? ::)


Naslov: Re:S 3. JULIJEM 2004 ENOTNI POTNI LIST EU ZA HIŠNE ŽIVALI
Poslano od: kaja , torek, 23.03.2004 : 08:57:37
Jessy a ste zraven cepili se proti steklini? Mi smo januarja placali le cepljenje, cip je zastonj! lp


Naslov: Re:S 3. JULIJEM 2004 ENOTNI POTNI LIST EU ZA HIŠNE ŽIVALI
Poslano od: vesna , torek, 23.03.2004 : 09:43:53
Kar se tiče čipiranja je za vse pse, ki so skoteni od 1 januarja 2003 obvezno in se tako tudi ob cepljenju proti steklini dodatno ne zaračunava!


Naslov: Re:S 3. JULIJEM 2004 ENOTNI POTNI LIST EU ZA HIŠNE ŽIVALI
Poslano od: jessy , torek, 23.03.2004 : 15:27:21
Ja, smo cepili.

Tako da je na računu pisalo:
*cepljenje proti steklini
*republiška pristojbina(al neki podobnega)


Naslov: Re:S 3. JULIJEM 2004 ENOTNI POTNI LIST EU ZA HIŠNE ŽIVALI
Poslano od: Lilit , torek, 23.03.2004 : 21:47:20
Samo 1512 SIT za cepljenje proti steklini? :o :o
Je to možno?

Hm, mogoče bi morala prešaltat na majhne pasme ;)


Naslov: Re:S 3. JULIJEM 2004 ENOTNI POTNI LIST EU ZA HIŠNE ŽIVALI
Poslano od: jessy , torek, 23.03.2004 : 21:57:32
Citat
Mi smo plačali za čipiranje(pes je bil star 4,5 mesecev) 1512 SIT.  


Za čipiranje.  ::)

LP


Naslov: Re:S 3. JULIJEM 2004 ENOTNI POTNI LIST EU ZA HIŠNE ŽIVALI
Poslano od: bina , torek, 23.03.2004 : 22:01:46
Samo 1512 SIT za cepljenje proti steklini? :o :o
Je to možno?

Ne ne, toliko je bilo samo čipiranje. Ti kar ostani pri velikih pasmah  ;D

Lp Jana

P.s. Ups, me je Jessy ze en mejčkn prehitela  ;D


Naslov: Re:S 3. JULIJEM 2004 ENOTNI POTNI LIST EU ZA HIŠNE ŽIVALI
Poslano od: Lilit , sreda, 24.03.2004 : 11:46:22
Ma, če ste rekli, da je čipiranje za pse, rojene 2003, zastonj! ::)
In če je na računu pisalo cepljenje+republiška pristojbina, potem to ni bil račun za čipiranje ampak za steklino 8)


Naslov: Re:S 3. JULIJEM 2004 ENOTNI POTNI LIST EU ZA HIŠNE ŽIVALI
Poslano od: vesna , sreda, 24.03.2004 : 12:50:37
Tudi jaz mislim tako!
Drugače pa v MB čipiranje zaračunavajo okrog 4000!


Naslov: Re:S 3. JULIJEM 2004 ENOTNI POTNI LIST EU ZA HIŠNE ŽIVALI
Poslano od: Drejči , sreda, 24.03.2004 : 13:50:26
Se pravi, da bo treba iskat najboljšega (beri: najcenejšega) ponudnika za čipiranje?
Na ja, pa saj je tudi cena za cepljenje proti steklini različna.

Pa saj bi morala (vsaj jaz tako mislim) biti cena enotna za celo SLO.


Naslov: Re:S 3. JULIJEM 2004 ENOTNI POTNI LIST EU ZA HIŠNE ŽIVALI
Poslano od: jessy , sreda, 24.03.2004 : 14:04:09
Ma, če ste rekli, da je čipiranje za pse, rojene 2003, zastonj! ::)
In če je na računu pisalo cepljenje+republiška pristojbina, potem to ni bil račun za čipiranje ampak za steklino 8)


Ok, kopiram z računa(  ;D) :
*Vakcinacija proti steklini- 5588 SIT
*republiška pristojbina-1512 SIT

Citat
Če je mlad (rojen 2003), je brezplačno

Star je bil 4,5 mesece(cepili smo ga marca). Ne vem, zakaj potem še za nas ni bilo brezplačno, če je republiška pristojbina čipiranje.  ::)

LP



Naslov: Re:S 3. JULIJEM 2004 ENOTNI POTNI LIST EU ZA HIŠNE ŽIVALI
Poslano od: Drejči , sreda, 24.03.2004 : 14:18:12
Če sem prav razbrala, čipiranja nisi plačala, ampak cepljenje+pristojbino.
Republiška pristojbina je pač obvezen privesek ob plačilu cepljenja.


Naslov: Re:S 3. JULIJEM 2004 ENOTNI POTNI LIST EU ZA HIŠNE ŽIVALI
Poslano od: jessy , sreda, 24.03.2004 : 14:21:39
To je sam pri cepljenju pri steklini al tud za ''kombinirana'' cepljenja proti otroškim boleznim.


Naslov: Re:S 3. JULIJEM 2004 ENOTNI POTNI LIST EU ZA HIŠNE ŽIVALI
Poslano od: Drejči , sreda, 24.03.2004 : 14:50:04
Ha, a veš, da nisem nikoli pogledala na račun.   ::)
Sem samo zardela zaradi višine zneska, plačala, popokala uboge "popikane" pse in šla domov.  ;D  ;D

Misim pa, da ima to pristojbino samo cepljenje proti steklini, ker je obvezno.


Naslov: Re:S 3. JULIJEM 2004 ENOTNI POTNI LIST EU ZA HIŠNE ŽIVALI
Poslano od: Lilit , sreda, 24.03.2004 : 15:21:11
Ne, republiška pristojbina ni čipiranje ampak je v bistvu kot nek davek na cepljenje proti steklini in se plača vsakič, ko cepiš za steklino.
Kolikor jaz vem je samo pri steklini, ker je obvezna, za otroške bolezni pa že dolgo nismo cepili, tako da ne vem ::)... lahko da se je vmes kaj spremenilo.


Naslov: Re:S 3. JULIJEM 2004 ENOTNI POTNI LIST EU ZA HIŠNE ŽIVALI
Poslano od: jessy , sreda, 24.03.2004 : 17:01:53
No, saj to me je zanimalo- kaj je republiška pristojbina.  ;)

LP


Naslov: Re:S 3. JULIJEM 2004 ENOTNI POTNI LIST EU ZA HIŠNE ŽIVALI
Poslano od: seba , četrtek, 25.03.2004 : 19:49:46
hojla!mene pa zanima pri kolkih mesecih kužka lahko čipiraš!moj je namreč 2 meseca!


Naslov: Re:S 3. JULIJEM 2004 ENOTNI POTNI LIST EU ZA HIŠNE ŽIVALI
Poslano od: jessy , četrtek, 25.03.2004 : 19:51:29
hojla!mene pa zanima pri kolkih mesecih kužka lahko čipiraš!moj je namreč 2 meseca!


Psa ti čipirajo ob cepljenju proti steklini, torej 4-5 mesecev.


LP


Naslov: Re:S 3. JULIJEM 2004 ENOTNI POTNI LIST EU ZA HIŠNE ŽIVALI
Poslano od: Drejči , četrtek, 25.03.2004 : 20:03:40
Mojega psa so čipirali pri 2 mesecih.


Naslov: Re:S 3. JULIJEM 2004 ENOTNI POTNI LIST EU ZA HIŠNE ŽIVALI
Poslano od: seba , petek, 26.03.2004 : 16:57:43
ali bi mi težili veterinarji če bi prosil da mi ga zdaj čipirajo!ker nikoli ne veš kaj se lahko zgodi!

LP seba


Naslov: Re:S 3. JULIJEM 2004 ENOTNI POTNI LIST EU ZA HIŠNE ŽIVALI
Poslano od: Drejči , petek, 26.03.2004 : 17:09:26
Ne, nebi težili. Ti kar pogumno.  ;D  ;D


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Afna , ponedeljek, 29.03.2004 : 17:11:13
Huhhh...midve z Lizo sva pa danes opravili vse "državljenske dolžnosti"..  ;D Dama je cepljena proti vsem možnem, tako da, če jo ugriznem ne bo dobila stekline...  ::) Je potetovirana, načipirana, skratka vsa naluknjana... pa potolažena s sladoledom... Jaz mam pa nekaj tisoč sitkov manj, pa tudi luknjo v prstu, ker sva se med potjo še stepli z enim "pasjim klošarčkom" (beri: on je napadel Lizo, Liza ga je debelo gledala, jaz sem napadla njega in dobila luknjo v prst)...  ::) ;)...   ::)


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Tosa , ponedeljek, 29.03.2004 : 21:31:27
Ste imele pa pestro "čipiranje" ;D... Ne bom nič jezna, če najino ne bo takšno (vsaj brez tiste "luknje" v prstu)!  ;) ;D LP


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: seba , torek, 30.03.2004 : 17:46:11
hojla!jaz sem včeraj klical veterinarja glede čipa!rekel mi je da se najavim in potem pridem in da vse krije država(čip)!naslednji dan kličem in se javi sestra v veterini in pravi da bom moral plačati 6.800.00 sit! ??? :-Xkva zdej!ali me imajo za norca ali pa še sami ne vedo kaj in kako!


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Jana , torek, 30.03.2004 : 18:46:36
Sestra ti je povedala ceno za cepljenje, saj bo mladic ob prvem cepljenju tudi cipiran.
Torej, placati bos moral cepljenje in takse, cip pa dobis zastonj.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: seba , torek, 30.03.2004 : 19:23:01
ja ampak povedal sem ji ,da je komaj 2 meseca star in je rekla, da je še premlad za cepljenje proti steklini!jaz sem pa rekel,da nočem cepljenja ampak samo čip,ker bom verjetno šel drug mesec na hrvaško!ona pa je rekla:a tako,no čipiranje se plača z zneskom 6.800.oo sit!! ???


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Afna , torek, 30.03.2004 : 20:02:49
Ojla... :)

6.800 je cepljenje proti steklini. Jaz sem čip plačala 1.700 sit, tako da...ni brezplačen.  :-\


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: kaja , torek, 30.03.2004 : 20:48:35
Ena afna, kje si cepila psicko? Meni so namrec na eni kliniki izracunali skoraj 10.000 za cepljenje in cipiranje, ti pa si prisla skozi za 8500? Ker cepim in cipiram tri pse me res zanima kje je toliko ceneje! ::) Hvala!

Seba sporoci kako bos uredil zadevo! lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Jana , torek, 30.03.2004 : 21:17:00
Ne vem, kako in kaj je drugje, pri dr.vet.med. Milanu Matku v Topolsici je pa takole:

Luna, stara 6 mesecev, cepljena 21.1.2004

Na racunu pise:
Cepljenje proti steklini
- storitev 2.858,00 SIT
- taksa 3.942,00 SIT
skupaj = 6.800,00 SIT

Luna je bila pred mojimi ocmi tudi cipirana, kar pa ni zaracunano. Cip je bil preverjen (odcitan), nalepke pa nalepljene vsepovsod, kamor spadajo (knjizica, kartoteka...). Torej, lahko sklepam, da je bil cip in cipiranje zastonj.

Lara, stara 7 let, samo cepljena 10.1.2004 (ni bila cipirana)

Na racunu pise:
Cepljenje proti steklini
- storitev 2.858,00 SIT
- taksa 3.942,00 SIT
skupaj = 6.800,00 SIT


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Mama_pei , torek, 30.03.2004 : 21:24:20
Zivjo Jana,

res je, cipiranje pri dr Matku ne zaracunavajo. Mi smo jih kar nekaj letos cipirali in vedno je racun znasal 6800 sit, kar si ti ze navedla in je cena cepljenja proti steklini.

Cipiranje pa je brezplacno.


Lp

Mama pei, M.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: TinaZ , torek, 30.03.2004 : 22:07:52
Živjo!
Da še jaz prepišem z računa (Veterinarstvo Trstenjak - Zajc v Ljubljani):
- taksa (prav. o prist. 6,22 čl.): 3.942 SIT
- vakcinacija psa (steklina): 3.858 SIT
Skupaj torej 7.800 SIT. To je bilo 11. februarja letos, ko je bila Buba stara malo več kot 4 mesece. Čipirali so jo že ob tretjem cepljenju proti kužnim boleznim, ki smo ga opravili skoraj en mesec pred tem- čip so vstavili zastonj (na isti kliniki). Tako da res ne vem, katera klinika ti zaračuna čip za psa, ki je skoten vsaj leta 2003  ???
Lp,
Tina


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Lilit , torek, 30.03.2004 : 22:12:49
Kako to, da je 1000 SIT razlike med cepljenjem na različnih klinikah? ??? Sem mislila (ne vem zakaj, pravzaprav :P), da naj bi bla steklina povsod enaka... ::)


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: kaja , sreda, 31.03.2004 : 08:42:28
Ja, za mladicke placas le cepljenje proti steklini, cip je zastonj. Moji so pa odrasli in je treba cip placati. Cena cipa pri Matku je 3960 (+6800 cepljenje), pri Zaninovicu pa 2500 (+ 7300 cepljenje). lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: TinaZ , sreda, 31.03.2004 : 08:54:37
Lilit,
tistih 1000 SIT razlike pri cepljenju bi jaz pripisala razlikam v cenah storitev v Ljubljani in Topolšici (oz. vsem ostalim mestom, ki niso Ljubljana). Izgleda, da je tukaj vse dražje  :(
Lp,
Tina


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Afna , sreda, 31.03.2004 : 09:24:07
Citat
Ena afna, kje si cepila psicko? Meni so namrec na eni kliniki izracunali skoraj 10.000 za cepljenje in cipiranje, ti pa si prisla skozi za 8500? Ker cepim in cipiram tri pse me res zanima kje je toliko ceneje!  Hvala!

kaja: Na Veterinarski kliniki v Domžalah. Cepila sem jo pa pa za steklino (6.800), Čipirala (1.700) in pa proti pasji kugi in ostalem (5.900)...

Citat
Ja, za mladicke placas le cepljenje proti steklini, cip je zastonj. Moji so pa odrasli in je treba cip placati.

Aha...zato so mi torej čip zaračunali... Liza je stara že 1 leto in pol.

Pa še to so mi povedali, da se "pasje knjižice" menda ne bodo zamenjale...baje ostajajo rumene?

Ampak a ni cena cepljenja proti steklini in pa čipiranja bi morala biti povsod enaka?

LP, Eva


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: TinaZ , sreda, 31.03.2004 : 10:53:46
Ampak a ni cena cepljenja proti steklini in pa čipiranja bi morala biti povsod enaka?

Tista taksa ali republiška pristojbina za steklino je povsod enaka, cepljenje (verjetno tudi čipiranje, če se ga opravi posebej, pri starejšem psu) se pa šteje pod storitev- tukaj pa dela cene vsak po svoje  >:(

Lp,
Tina


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: maja01 , sreda, 31.03.2004 : 12:19:13
cena za cepljenje proti steklini naj bi bila povsod enaka (naj bi bila). Obstajata pa dve ceni - ena je cena za redno ceplejenje - mislim da 6800, druga pa je cena za zamudnike in je nekaj cez 7000 (ne vem ali 7300 ali 7800). Ne vem pa, kako te dolocijo v katero izmd teh dveh kategorij, ko se gres cepit prvic (za naslednje obiske mi je menda jasno)
lp, m.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: kaja , četrtek, 01.04.2004 : 20:14:39
Mi smo tudi danes dali skozi to strasno cipiranje in preziveli. Smo se kar odlocili za naso kliniko (Zaninovic), ker prijaznost odtehta tudi razliko v ceni! :D Cena cepljenja in cipiranja pa je 9.800. lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: fortuna , sreda, 14.04.2004 : 10:28:00
No, se midve. ;D

Koncno sva tudi midve dozivele IN prezivele  ;D tole cipiranje in cepljenje in vse, kar spada poleg. Cepljenje je stalo 6.800 sit, cipiranje zastonj. Cipiranja gospodicna ni cutila, je pa bevsknila ob cepljenju proti steklini. ::)

Eno nalepko sva dobili v knjizico in eno na racun. Za domov nisem dobila nobenih rezervnih stevilk, niti ni veterinar preveril cipa, ko ga je vstavil. ???

Ker grem cez cca en mesec cepiti se proti kuznim boleznim, bom takrat poprosila, ce mi lahko preverijo stevilko cipa. Saj imam to pravico kajne?

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: TinaZ , sreda, 14.04.2004 : 10:32:54
Živjo!
Bubi preverijo čip vsakič, ko prideva na veterino, tako da jih nujno prosi, da to naredijo tudi pri tebi oz. psički  ;) Pa prosi jih za rezervne številke čipa oz. nalepke, mi smo jih dobili vse skupaj 6.
Lp,
Tina


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: fortuna , sreda, 14.04.2004 : 10:37:52
Uf.... pa zakaj ni v tej nasi mali drzavici vsepovsod enako??? ??? :( Zakaj lahko na vsaki veterinarski postaji delajo kot se njim zljubi...

Kok me to jezi... najraje bi sla danes nazaj... toda se bom poskusila zadrzati tele 4 tedne, do naslednjega cepljenja.  >:(

TinaZ, hvala za hiter odgovor.

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: kaja , sreda, 14.04.2004 : 12:19:11
Cip bi ti morali preveriti, saj le tako lahko ves, ce deluje ali ne.
Ko sem cepila Bagi v nasi ambulanti nam tudi niso dali nalepk (in jaz butec se nisem spomnila, da bi rekla zanje). Tako, da sem potem spraskala dol tisto iz racuna in spravila, ce jo bom slucajno kdaj rabila. Za Kajo in Vini sem pri Zaninovicu dobila dodatne 4.  lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: jessy , sreda, 14.04.2004 : 13:54:46
Mi smo dobili 1 nalepko(na knjižico). Nič drugega. Pa čipa nikdar ne preverij. Kako pa naj bi ga preverili?  ???

Lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: fortuna , sreda, 14.04.2004 : 14:53:15
Mi smo dobili 1 nalepko(na knjižico). Nič drugega. Pa čipa nikdar ne preverij. Kako pa naj bi ga preverili?  ???

Lp

Jessy, cip se preveri s citalcem. Nic jih ne stane niti casa ne zapravijo veliko. Nam tega niso storili. Ocitno nismo edini...

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: fortuna , četrtek, 15.04.2004 : 08:02:28
Se eno vprasanje bi imela v zvezi s tem mikrocipom.

Glede na to, da je tale mala zadevica nekje v podrocju vratu, sem pomislila kako je s tem, ce pes nosi kovinsko ovratnico oz. ovratnico na zateg. Ali v tem primeru lahko pride do kaksne poskodbe?  :-\

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Noli , četrtek, 15.04.2004 : 08:23:24
Meni je veterinarka zagotovila da ne  8).

LP Noli


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: fortuna , četrtek, 15.04.2004 : 08:42:13
Meni je veterinarka zagotovila da ne  8).

LP Noli

Noli, jaz tudi upam da ne, ceprav ze razmisljam o tem, da bi menjala ovratnico... ;D

Aja, pa se tole o cipih.... ali ga res morda kateri izmed vas, lastnikov svojih stirinozcev, cuti z roko? Verjetno je to pri manjsih pasmah? Jaz sem vceraj malo "masirala" mesto kjer naj bi bil cip, toda o njem ne duha ne sluha. ;D

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: bina , četrtek, 15.04.2004 : 08:54:30
Fortuna,
jaz sem ga pri Bini čutila na vratu. In to kar dolgo časa. Ampak sem potrebovala nekaj časa, da sem ga našla, čeprav sem vedela, kje je. Sedaj ga pa ne čutim več. Očitno je "izginil" prav tako čudežno kot se je pojavil  ::)

lp Jana


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Noli , četrtek, 15.04.2004 : 09:20:45
Pri vsej koži, ki jo ima moja kosmatinka na vratu  ;D :P. Ne jaz ga ne najdem.  Sem ga pa začutila na vratu drugega manj kosmatega in kožnatega kužona.

LP Noli


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: maja01 , četrtek, 15.04.2004 : 11:22:41
Speli so ga dali na napacno mesto = med lopatici (namesto na desno stran vratu - baje, da je zakonsko doloceno kam se ga da, da potem veterinarju ni treba preskenirati celega psa) in ji prav strli ven. Najprej sem pomislila na kaksno zamaseno lojnico ali kaksno podobno neumnost, pa tudi veterinar me je skusal prepricati v to, dokler ni potegnil ven skenerja in je "lojnica" zapiskala...
m.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: fortuna , četrtek, 15.04.2004 : 11:27:34
Maja, na desno stran?  :o Shiva ga je dobila na levo. Jaz pa ga se vedno iscem, a ga ne najdem. ;D No, pa tudi preskenirali je niso po koncanem delu, morda ga pa sploh nimamo. ::) ;D

Bomo preverili takoj na naslednjem obisku pri veterinarju.

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: lunca , četrtek, 15.04.2004 : 12:16:39
Tudi Lojzetu se že dva dni po čipiranju ni nikjer nič poznalo,o čipu pa ne duha ne sluha,čeprav ga čitalec odčita prav tam kamor je bil dan.
LP


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: fortuna , četrtek, 15.04.2004 : 12:28:04
No, da ne bom cakala do naslednjega obiska vet, imam se eno vprasanje.

Na koliksni oddaljenosti citalec se deluje? Mislim za primere tistih psov, ki so prestraseni, morda celo popadljivi, ker so doziveli kaksno hudo izkusnjo.... no, pa seveda me skrbi tudi to, da so ljudje se vedno zelo NEOSVESCENI o nekaterih pasmah, predvsem "nevarnih" KAO in recimo ce bi se izgubila rottweilka, se bojim da bi z njo raje naredili kaj drugega, kot jo odpeljali v azil ali kamorkoli na odcitavanje, seveda, cisto drugace je z manjsimi, bom rekla kjut pasmami, katero vsak prime v roke in buci buci buc... hitro pod citalec.

Kaj menite o tem?

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: maja01 , četrtek, 15.04.2004 : 14:10:06
Maja, na desno stran?  :o Shiva ga je dobila na levo.

Soooory. na levo... Me malo zafrkava leva&desna...  ::)


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: fortuna , četrtek, 15.04.2004 : 14:28:53
Soooory. na levo... Me malo zafrkava leva&desna...  ::)

Ni panike.  ;D ;D ;D


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: MISSA , petek, 16.04.2004 : 07:24:50
Soooory. na levo... Me malo zafrkava leva&desna...  ::)
LP vsem!
Maja01,nekoč smo probali s senom in slamo.Probaj še ti. Včasih se pri vožnji zgodijo prav hecne kombinacije. Jaz rečem v levo, moja močnejša polovica pa zapelje v slamo. Tudi zadnjič, ko smo šli v šolo sva lutala med senom in slamo, zato pa sva prišla med zadnjimi.
Fortuna, moje mnenje je, da je potrebno čitalec  in psa imeti kar precej skupaj, če hočeš, da zadeva kaj odčita. Mislim, da vsa stvar deluje enako, kot trgovinski čitalci. In če v trgovini opazuješ kako se včasih trgovke mučijo, da jim čitalec sploh kaj odčita, potem  je jasno, da na daljavo ne gre.Mogoče pa bodo v prihodnjosti pogruntali še kaj takega, kar bo delovalo na daljavo in nam ne bo treba na eni strani prazniti vozičkov, da bi jih čez par metrov spet polnili nazaj. Potem bodo lahko tudi čipi za pse "laufali "na daljavo.
LP,Miša


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: fortuna , petek, 16.04.2004 : 14:59:08
Se zadnje porocilo o nasem mikrocipu: ;D

po nekaj dneh bozanja, crkljanja, cohanja in masiranja (rahlega seveda) sem koncno zacutila cip. 8) No, sedaj se niti ne cudim, zakaj ga nisem ze prej - ker sem ga nasla cisto po nakljucju. Tam, kjer bi moral biti, o njem ni ne duha ne sluha. Pac pa je odpotoval kakih 10 cm nizje od vratu :o :o :o In sicer ga ima Shiva sedaj nekje pod ramenskim sklepom oz. na sprednji tacki. No, ga je imela, kajti sedaj ga zopet ne najdem vec. :o :(

Me pa tole malo moti, saj dejansko tale cip res potuje po njenem telesu in me pocasi ze skrbi. Kaj pa ce se ji kam "zapici"? Ali je to mozno? Se ze kar vidim kako bom tecna pri veterinarju spet s 1001 vprasanjem. ;D ;D

Ima kdo podobne izkusnje? Morda mene prevec skrbi?

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Quenyi , petek, 30.04.2004 : 15:49:32
I have got one little question:
Kaj pes v  vsakem primeru dobi čip neglede koliko je star ali ima rodovnik ali ne. Moja psička še ga nima, ga bo pa mogoče dobila pri drugem veterinarskem pregledu. Ali pes mora imeti rodovnik?

LP Quenyi


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: pia_in_co. , petek, 30.04.2004 : 17:01:26
Jaz sem odločno PROTI čipom. Doma imam 4 mesece staro maltežanko in lahko povem, da je zelo zelo občutljiva. Ko jo damo na cepljenje, ob vbodu inekcije tako cvili, kot da bi jo hotel veterinar zabosti, ko se ji kakšen košček lepilnega traku prilepi na dlako je spet strašen jok... Skratka, ima zelo nizek prag bolečine. Ampak neglede na vse to jo imam neizmirno rada. In prav zato nočem, da bi trpela. Čez nekaj mesecev naj bi šla na prvo cepljenje proti steklini, in seveda, naj bi dobila tisti čip. Neki moji prijatelji imajo tudi maltežanko, ki so ji že vstavili čip in jo to zelo moti.Na tistem mestu, kjer je bila čipirana se praska, in ko se čip premika pod njeno kožo, joče in cvili. Zares ne bi rada, da se to zgodi tudi moji psiški, saj vem, da bi tudi njo ta čip zelo motil.

Cip psa skoraj ne more motiti saj je zelo majhen.Verjetno se psicka bolj boji samega veterinarja  in jo je tako strah,da ko jo cepi zacne cviliti- se pac boji.Verjetno je vzrog njenega cviljenja zgolj strah in ne kaj drugega saj ima inekcija zelo tanko iglo,ki se jo ob cepljenju skoraj ne cuti.
Mojega maltezana sem dala cipirati danes.Sem tudi sama mislila,da bo kaj cvilil vendar,ko mu je vet. vstavljal cip ni niti trznil.Lina pa ga je takoalitako ze dobila(pri vzreditelju).

Torej jaz sem ZA cipiranje.In upam,da bomo imeli v bodoce veliko manj problemov z izgubljenimi psi in podobno ;) 8)

lp,pia


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: pia_in_co. , petek, 30.04.2004 : 17:03:29
I have got one little question:
Kaj pes v  vsakem primeru dobi čip neglede koliko je star ali ima rodovnik ali ne. Moja psička še ga nima, ga bo pa mogoče dobila pri drugem veterinarskem pregledu. Ali pes mora imeti rodovnik?

LP Quenyi

Do 3 julija morajo imeti vsi psi cipe ali tetovirne stevilke.Torej,ce tvoj pes ni rodovniski ga bos pac morala cipirati.Uvajalna doba cipov je mislim,da 8 let(nisem 100%) in do takrat pa morajo imeti cisto VSI psi cipe(ne glede na to ali so rodovniski ali ne,cistokrvni ali mesanci).

lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Lilit , petek, 30.04.2004 : 22:25:32
Čip mora imet v vsakem primeru ali samo, če ga voziš čez mejo?


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: mefisto , petek, 30.04.2004 : 22:38:15

Danes v Delu:

ne glede na to ali je mešanec ali pasemski pes, po juliju potrebuješ za prestop meje  čipiranega psa.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Lilit , petek, 30.04.2004 : 22:41:21
Ja za prestop meje; kaj pa, ce ga ne vozis cez mejo?


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Petra , sobota, 01.05.2004 : 07:54:43
Citat
po juliju potrebuješ za prestop meje  čipiranega psa.

Ja al pa tetoviranega, ne?


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: jessy , sobota, 01.05.2004 : 09:51:49
Ja al pa tetoviranega, ne?

Jp.  ;) Zdaj me pa zanima- ali moram jaz dati svojega 12 letnega mešanca čipirati, tudi če ga nikamor ne vozimo(razen k veterinarju)??


Lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Geri , sobota, 01.05.2004 : 12:44:56
Sama točno ne vem kako je s to obveznostjo čipiranja.. bolj pa me skrbi nekaj drugega.
Slišala sem, da pse v Nemčiji čipirajo že dalj časa in da so ugotovili povezanost čipiranja z rakavim obolenjem. Sicer naj bi v Nemčiji dajali čipe za vrat in naj ne bi ravno potrdili povezanosti rakavih obolenj (po daljšem obdobju nošenja čipa) s čipom, vendar je stvar nekako sumljivo logična.

Lp!


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: pia_in_co. , sobota, 01.05.2004 : 20:06:23
Kolikor je meni znano,je treba dati psa do 3 julija cipirati,zadostuje pa za pse,ki imajo rodovnik tudi tetovirna stevilka.
Poteka pa tudi uvajalna doba cipiranja(mislim,da 8 let)in do takrat morajo biti pa cipirani VSI psi ne glede na velikost,obliko,poreklo,... ;D

jessy,glede na to,da cip se ni obvezen ga ni treba dati cipirati,ce pes ne hodi cez mejo ;)

lp



Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: jessy , sobota, 01.05.2004 : 20:44:32


jessy,glede na to,da cip se ni obvezen ga ni treba dati cipirati,ce pes ne hodi cez mejo ;)

lp




Super... ;) ;)


Lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: sallys , sobota, 01.05.2004 : 21:33:57
Mi smo čip preživeli.... in tudi pohod čez mejo. Čeprav smo se vrnili danes, 1.5.2004 ni noben firbec na meji vprašal za knjigo, cepljenje, čip..., kot da naše slinavke ni! :-\
Tako tuhtam, kaj če bi jo midva lepo komu sunila, pa jo kar tako uvozila? Še huje: kaj če jo na naslednjem dalmatinovanju kdo suni nama in jo popiha neznano kam?  :'(
V tujini imajo menda posebne čipe, ki jim lahko slediš- gps in ta elektronika. Sploh ne bi bilo slabo, če bi tuhtali tudi v tej smeri?

Bodite pridni,
Neli


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Geri , torek, 04.05.2004 : 16:53:21
Pozdravljeni!

Vceraj sem peljala psičko cepit pa sem se pozanimala o čipih. Veterinar mi je rekel, da za mojo psičko čip ni obvezen (ima 10 let). Obvezen pa da je za mladičke menda rojene po juniju 2003 (za mesec nisem prav ziher)- če imate mladička boste zagotovo dobili čip. Čip pa je pogoj za potovanje preko meje Evropske unije. Za po Evropski uniji pa naj ne bi bil potreben.
Je pa pohvalil hitrost iskanja lastnika izgubljenega psa, ki nosi čip. Baje, da je prišlo na kliniko že kar nekaj izgubljenih psov in prej kot v uri so bili lastniki že obveščeni.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: LIZA , petek, 14.05.2004 : 12:19:19
Jaz sem tudi nekaj časa nazaj dala Lizo še čipirat,čeprav smo morali plačat,za mladičke skotene po maju 2003 ali nekaj podobnega pa je menda zastonj :oSem se pa tudi pozanimala kako je pri prehodu čez mejo in je rekel,da znajo pri včaranju s hrvaške res komplicirat ::)Drugače pa Liza čip prenesla brez problema,tudi ko so ji ga ustavljali je veselo jedla svoj briket,ima pa srečo,ker ima veliko kože ;D


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Mala miska , petek, 14.05.2004 : 15:24:33
Jaz sem ravno vceraj bila v veterinarski ambulanti oz.kliniki  in malo povprasala kako je s tem...

Nas "malcek"je rodovniski in tetoviran,torej cip ni obvezen zanj,so pa mi rekli,da,ce na meji naletim na kaksnega "zajebanega"carinika in on smatra,da se tetovirana stevilka ne vidi dovolj razlocno me lahko "zafrkava"in komplicira! >:( >:( >:(

Tako,da ga bomo dali cipirat,ker gre povsod z nami,da ne bomo imeli kaksnih nepotrebnih problemov ;)

Lep dan in se lepsi vidend vam zelim
 :)


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: valvasor , petek, 14.05.2004 : 22:07:08
  Ojla!

  Čip JE obvezen, za vse pse skotene po 01.01.2003.  Ni pa to čip, kot v tujini , namesto tetovirne številke. Ampak je to zdaj obvezno, ko psa cepimo proti steklini, namesto značke, ki so jo prej nosili psi na ovratnicah. Na čipu so vsi podatki: ime, naslov lastnika , ime psa, datum rojstva..... NI pa tetovirne številke. Torej, pri nas je še vedno obvezno tetoviranje , plus zdaj še čipiranje psov.
  Kar se pa tiče starejših psov, ki so bili rojeni pred tem datumom, pa jih ni potrebno čipirat, če se tet. št. dobro vidi. Drugače pa vas res na mejo lahko zaj..... Zato pred dopusti preglejte tetovirne številke, če se razločno preberejo.

  Čao-Slavi


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Simon_in_Bay , ponedeljek, 24.05.2004 : 11:46:00
Ker je naša psička samo čipirana in ni tetovirana (uvožena je iz Italije) sem vprašal veterinarko ali je dovolj čip za prehod meje. Preverila je ali čip deluje in mi rekla, da je to čisto dovolj in da tetovirane številke ni potrebno imeti.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: TinaZ , torek, 25.05.2004 : 08:42:50
Buba tudi ni tetovirana (v leglu jih niso tetovirali, ker v Novem Sadu ni človeka, ki bi tetoviral v gubo na nogi, vzreditelj pa ni zaupal, da bojo mladičkom strokovno tetovirali ušeska- zaradi možnosti hematoma, saj se potem ušesa lahko ne postavijo pokonci). Svetoval nama je čipiranje ali naknadno tetoviranje v gubo na nogi v Sloveniji. Raje sva jo dala čipirat (kar je po veterinarjevih besedah dovolj za identifikacijo), je manj boleče in bolj sigurno (ni ravno neke garancije, da je bo tetovirna številka dobro videla).
Lp,
Tina


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Tosa , sobota, 05.06.2004 : 08:59:22
Pretekli teden sva peljala čipirat najino 11 letno NO. Dama je "pik s konjsko injekcijo" zelo lepo prenesla (sam malce je z glavo hotela pokukat, kaj za vraga jo pika  ;D ). Mlajša psička pa ima čip že cca. 1 leto in sva prosila, če ga preveri s čitalcem. Čitalec je popolnoma približala njenemu vratu (cca. na 10 cm ), zato menim, da z daljše razdalje čipa ne odčita! Ga pa tudi jaz ne zatipam in, ko sem omenila to veterinarki, se je samo nasmehnila-češ kaj sploh poskušam ob vsej tej dlaki  ;D ;D. Je bilo pa lani za mlajšo damo brezplačno-skotena febr.2003, za starejšo pa sva plačala nekaj okrog 4000sit! LP


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Nanook , sobota, 05.06.2004 : 15:28:46
Nekaj malega o cipih: http://www.americanhumane.org/site/PageServer?pagename=pa_shelter_services_resources_microchip (http://www.americanhumane.org/site/PageServer?pagename=pa_shelter_services_resources_microchip).


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Chris , četrtek, 10.06.2004 : 14:35:23
Na čipu so vsi podatki: ime, naslov lastnika , ime psa, datum rojstva..... NI pa tetovirne številke. Torej, pri nas je še vedno obvezno tetoviranje , plus zdaj še čipiranje psov.

Tole ne vem če bo čisto držalo. Na tem čipu ni nobenih podatkov, kot so ime, lastnik in tako dalje. Je samo ena dooooooolga številka – koda. Podatke ima pa veterinar zapisan, pa v potnem listu so + številka čipa, kar je bistveno, da se ujema. Pa tudi cepljenja proti steklini ta čip ne potrjuje, ker čip ima do smrti notri, za steklino je pa vsako leto na novo cepljen. Nalepke in žigi v v potnem listu - knjižici potrjujejo cepljenje proti steklini.

Za mojega, ko je bil prvič cepljen proti steklini je bilo čipiranje zastonj. Pa ni ga najbolje prenesel, ker je občutljiv. Me je pa vprašala veterinarka, če nameravam z njim čez mejo, ker drugače ga ne bi bilo treba čipirat.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Maša , četrtek, 10.06.2004 : 20:13:51
Jaz sem šla mojo malo v torek čipirat :)
Bila je zelo zelo pridna, kljub ogromni igli ni niti trznila :-*mene je pa kar treslo :P
Se mi pa zdi čudno, ko berem koliko je v vašem primeru stalo čipiranje, jaz sem dala 7700 SIT :o  

lp, maša


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Chris , nedelja, 27.06.2004 : 17:39:26
Kakšen naj bi bil sploh NAMEN tega čipiranja? Ker se mi zdi, da samo izvajajo nekakšna obvezna nova pravila, ker smo sedaj pač v EU, ne vedo pa niti natančno zakaj. Takšen občutek sem jaz dobil. Bruh!


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Drejči , četrtek, 01.07.2004 : 09:38:33
Ena od dobrih strani čipov je ta, da so nadomestili obeske, ki so jih psi dobili ob prvem cepljenju proti steklini. Moram priznati, da jih moji psi nikoli niso imeli pripete na ovratnico, ker sem jih obvezno izgubila. Številke, ki je bila vtisnjena na teh obeskih, si tudi nikoli nisem zapomnila, kar je znalo biti problem - pri nekaterih veterinarjih.  ;)

Druga dobra stran je, da bodo izpodrinili tetoviranje v ušesa, stegna in še kam. S tem bo psu prihranjena bolečina ob tetoviranju in predvsem ne bodo več zgledali kot "logoraši" s tistimi številkami.

In zakaj bi moral čip vsebovati vse podatke, tudi "številko čevljev lastnika"?
Čitalce imajo itak samo tisti, ki imajo tudi dostop do baze podatkov. V tej bazi pa je pod številko čipa napisano vse, kar je potrebno vedeti o dotičnem psu. No, če še ni čisto tako, pa vsaj intenzivno delajo na tem - naslov lastnika in kdaj je bil cepljen proti steklini, je ziher že v bazi.

Moje mnenje je, da čip ni tako brezvezna zadeva, vsaj kar se psov tiče.

Me pa malce skrbi, koliko časa nam je še ostalo, preden bo postalo čipiranje obvezno tudi za nas - ljudi. Sistemi imajo tako radi svojo rajo čim bolj pod kontrolo  :-\.
Nekje sem brala, da starši dajejo čipirat svoje otroke (jasno, da v Ameriki), da jih lahko najdejo preko satelita, če otrok izgine - se izgubi ali pa je vmes ugrabitev oz. kaj podobnega.
Torej, realno gledano, se je že začelo.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: lunca , četrtek, 01.07.2004 : 11:25:45
Živjo, no pa da vam razložim kaj pomeni 15mestna številka,ki je v mikročipu vašega psa.Prve tri številke pomenijo kodo države (705) SLO,drugi dve številki kodo proizvajalca,številke od 6-15 pa individualno številko živali.
Kar se pa tiče podatkov o cepljenju le tej ne morejo biti vpisani v čipu,ker za to ni nobene potrebe.Vse veterinarske ambulante,klinike in ostali,ki imajo koncesijo za cepljenje psov proti steklini morajo imeti vzpostavljen program Centralnega registra psov v Sloveniji,v katerega morajo biti zavedeni vsi psi.Preko številke mikročipa se nato dobi vse podatke o lastniku,cepljenjih,ugrizih itd.
Če mi pa kdo ne verjame si naj prebere Uradni list št.8 z dne 30.01.2004 stran 1019
LP


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: jessy , četrtek, 08.07.2004 : 00:11:50
Ali se vedno dobi pri čipiranju nalepko? Jst nisem dobila nobene, samo na knjižici je prilepljena ena.
Kaj pa ko bomo dali delati potni list?  ??? A se nalepka lahko naknadno naredi, ali jih imajo na veterini spravljene?  ??? :-[ :-[ ???



Lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: bina , četrtek, 08.07.2004 : 09:44:19
Ali se vedno dobi pri čipiranju nalepko? Jst nisem dobila nobene, samo na knjižici je prilepljena ena.
Kaj pa ko bomo dali delati potni list?  ??? A se nalepka lahko naknadno naredi, ali jih imajo na veterini spravljene?  ??? :-[ :-[ ???
Lp
Jaz sem dobila zraven (mislim da) 6 nalepk s številko čipa. In 3 imam še doma. Kaj pa če bi poklicala tja, kjer so čipirali psa?

LP jana


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: jessy , četrtek, 08.07.2004 : 10:20:53
ja ne vem. K jst nisem dobila niti ene nalepke.  ??? ??? :-\

Lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: lunca , četrtek, 08.07.2004 : 12:21:36
jessy,če imajo pri tvojemu veterinarju uveljavljen sistem kartotek,jih imajo najbrž v kartoteki.Če pa jih nimajo,se jih pač napiše na roko,čip se tako ali tako da preveriti na psu. Večinoma pa dajejo nalepke lastnikom v hranjenje.
LP


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Tosa , petek, 09.07.2004 : 17:31:35
Pri najinih damah je vse nalepke obdržala veterinarka. Ko smo menjali knjižice, je poiskala "rezervne" in vse ostale spet obdržala... Povprašaj tam, kjer so ti čipirali kužka! LP


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Bela01 , ponedeljek, 12.07.2004 : 13:31:56
Neki me samo zanima, ali sedaj več ne moreš čez mejo če pes nima vstavljenega čipa? Tu se govori o potnem listu (priznam nisem vsega brala), a sedaj več ne boš mogel čez mejo s to zdravstveno izkaznico? V glavnem kaj vse potrebujem da lahko pridem čez moje?


LP


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 12.07.2004 : 13:42:58
Evo se ekrat!

Vse po starem do 1 oktobra! Po 1 oktobru mora biti pes ali oznacen z razlocno tetovazo ali pa cipiran! Imeti mora nov EU potni list za zivali v katerem je nalepka o st.cipa!
Mora biti ceplen proti steklini - tudi ta nalepka mora biti v EU potenm listu!

Na hrvaskem prospektu je bilo napisano:
PES MORA BITI CEPLJEN PROTI STEKLINI VSAJ 15 DNI IN NE VEC KOT POL LETA, da lahko obisce Hrvasko!

Sicer na meji niso nic gledali, drugace bi morali mi obrniti!

Lp, Ursa


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Bela01 , ponedeljek, 12.07.2004 : 13:45:06
Sem si že prebrala o čipih.

To glede Hrvaške - ne več kot pol leta??? A prui njih drži cepivo samo pol leta? To pa so ene b....


Kak zgleda ta potni list? In kje ga lahko dam delat? Torej ta zdravstvena izkaznica (tista rumena) več ne velja?


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 12.07.2004 : 13:53:52
EU potni list dobis pri veterinarju! Za cca. 600 SIT! Dobis ga takoj - ga ne dajo delat, tako kot za ljudi! Je tako kot prej rumena knjizica, le da je EU in z nekimi "varovali"!
Rumena knjizica velja do 1. oktobra! Ko bos sla po nov EU potni list s sabo vzemi rumeno knjizico, da ti prelepijo nalepke od cepljenj, ki se veljajo!

Ne vem, ali na Hrvaskem cepljenje velja pol leta, ampak mislim, da to zahtevajo le od psov, ki vstopajo v njihovo drzavo! Ceprav, jaz svojih ne bom dala cepit na pol leta - ce me ne bi hoteli spustiti cez mejo, bi sla pa cez drug prehod!  ;)


Lp, Ursa


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: bina , ponedeljek, 12.07.2004 : 13:54:24
Torej ta zdravstvena izkaznica (tista rumena) več ne velja?
Bela1, saj ti je linchaich že vse odgovorila  :-X

Citat
Vse po starem do 1 oktobra! Po 1 oktobru mora biti pes ali oznacen z razlocno tetovazo ali pa cipiran! Imeti mora nov EU potni list za zivali v katerem je nalepka o st.cipa!
Mora biti ceplen proti steklini - tudi ta nalepka mora biti v EU potenm listu!

Če pa želiš že sedaj novo knjižico, jo pa dobiš pri veterinarju.  Samo rečeš, da bi rada novo knjižico o cepljenju (modro).

Lp jana


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: spelapecar , nedelja, 08.08.2004 : 09:32:25
Zdej pa nc vec ne razumem...??? Ce grem ta teden na morje na hrvasko, a mora bit moj kuza cipiran al rabi samo rumeno knjizico, da je bil cepljen??? Tok je ze tega napisanega da sem cist zmedena:) Prosim naj kdo razjasni!


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: jessy , nedelja, 08.08.2004 : 11:03:38
Zdej pa nc vec ne razumem...??? Ce grem ta teden na morje na hrvasko, a mora bit moj kuza cipiran al rabi samo rumeno knjizico, da je bil cepljen??? Tok je ze tega napisanega da sem cist zmedena:) Prosim naj kdo razjasni!

Do 1. oktobra je potrebno za prehod na Hrvaško:
-rumena knjižica
-pes mora biti cepljen



Lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: sallys , nedelja, 08.08.2004 : 22:08:43
Mi smo imeli s seboj vse: čipiranca, rumeno in modro knjižico in pri štirikratnem letošnjem prahodu čez mejo na HR nam ni nihče ničesar pogledal!  :P
No, le ob vrnitvi je Sally zalajala pa je policeman komentiral: "Je dobar- al ni dobar ovi  pas?"  ;)

Veliko prijaznih ljudi na meji vam želimo,


Naslov: Re:Mikročipiranje psov
Poslano od: jessy , ponedeljek, 09.08.2004 : 07:48:32
Tudi pri nas niso nič pregledovali.  :P Le za nazaj(na slovenski strani) so vprašali, kaj imamo notri-ali mačko ali psa. Pol je pa Bingo zalajal,   ;D ;D  in s tem odgovoril na vprašanje. Pregledali so mu knjižico a problemov ni bilo.  :P ;)



Lp


Naslov: Čipirna številka
Poslano od: TinaZ , torek, 19.10.2004 : 12:54:37
Živjo!

Prejšnji teden sem dobila od KZS potrjen export rodovnik od moje Bube, tako da je sedaj vpisana tudi v slovensko rodovno knjigo. Me pa zanima, ali bi bilo dobro sporočiti na KZS oz. tudi na rodovnik nalepiti njeno čipirno številko? V njenem rodovniku namreč ni vpisane nobene identifikacijske številke, ker ni bila tetovirana.

Hvala & lp,
Tina


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Geri , torek, 19.10.2004 : 12:59:04
TinaZ: Naša malčica je bila že pri vzrediteljici čipirana. Na zadnji strani rodovnika je prilepljena številka čipa, čez njo pa žig in podpis veterinarja, da je to res ta čip. Pomoje je dobro, da se pozanimaš kako in kaj preden kaj sama narediš. Vsekakor pa mora biti številka čipa prilepljena na rodovnik, saj je to edina identifikacijska številka.

Lp!


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: TinaZ , torek, 19.10.2004 : 13:38:24
Super, bomo šli torej k veterinarju še po podpis in nalepili številko na rodovnik. Verjetno bi bilo dobro, da potem javim na KZS še številko (?)...

Hvala!
Lp,
Tina


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Geri , torek, 19.10.2004 : 17:34:20
TinaZ: Pomoje najprej pokliči na KZS če je vredu, da ti veterinar to prilepi, ali če mora številko potrdit kakšen "njihov" izvedenec. Seveda je pa potem potrebno javiti še številko čipa. Za vsak slučaj najprej povprašaj na KZS, da ne bo potem kaj narobe ;).

Lp!


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: TinaZ , sreda, 20.10.2004 : 11:06:21
Hvala, saj ponavadi vedno preverim na obeh koncih (in to dvakrat)- ker se je že zgodilo, da so me potem pošiljali od enega do drugega  >:(

Sporočim, kako bo šlo.

Lp,
tina


Naslov: Re:ČIP - kako do podatkov lastnika?!
Poslano od: linchaich , sreda, 20.10.2004 : 11:18:03
Jaz imam tudi eno vprasanje glede cipov in podatkov na njem!

KJE se dobi podatke od lastnika ... ko ti odcitajo cip, dobis samo stevilko, RAZEN, ce je to pri veterinarju, pri katerem je bil cipiran!
Torej ... kako do mojih podatkov, ki jih imata moji punci na cipu?

Obstaja kak registev v katerega lahko pogledam???


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: maja01 , sreda, 20.10.2004 : 11:45:36
VURS?
m.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: linchaich , sreda, 20.10.2004 : 11:52:03
Na internetu ni nic!


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: TagTu , sreda, 20.10.2004 : 12:05:05
Nekaj pa je na straneh vursa - http://vurs.gov.si/zakonodaja/7/7_16.htm

Lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Geri , sreda, 20.10.2004 : 12:05:54
Ojla!

Mene tudi zanima kako je s tem.. ker hočem vedeti koliko mi čip lahko pomaga če se pes izgubi... Jaz sem nesla preverit čip ko smo prišli iz Slovaške. Moram reči, da so ga iskali skoraj 15 minut, drgnili s čitalcem po koži in ga komaj komaj izbrskali. To naj bi bilo zato, ker imajo res slabe čitalce... Tako,da se npr. lahko zgodi, da najdeš psa, pripelješ pregledat čip, čipa ne najdejo pa rečejo da ga ni.
No potem sem vprašala kje lahko preverim kaj je na čipu, pa so mi rekli- nič ni na čipu. Ok, potem pa so nas vpisali v kliniko in smo šli. Šele doma sem se spomnila, da sem pozabila vprašat če so kam vnesli čipirno številko. Na karton so jo napisali, če pa je v kakšni bazi pa ne vem...
Torej če ima kdo več informacij, bi bile zelo deobrodošle ;)

Lp!


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: linchaich , sreda, 20.10.2004 : 12:20:23
Evo, kopiram iz linka, ki ga je dal TagTu

Citat
Psi, rojeni po 1. 1. 2003, morajo biti označeni z mikročipom, ki ustreza standardom, navedenim v prilogi 11, ki je sestavni del tega pravilnika. Mikročip lahko živali aplicira le veterinar. Dobavitelj mikročipov mora voditi register izdanih mikročipov, iz katerega morajo biti razvidni: številka mikročipa, proizvajalec in veterinarska organizacija, kateri je bil mikročip poslan. Po 1. 1. 2003 se v primeru, da žival izgubi značko, le-ta nadomesti z mikročipom, novo številko mikročipa je potrebno uvesti v centralni register ob hkratni odjavi prejšnje številke. V primeru, da se mikročip poškoduje, je potrebno živali vstaviti nov mikročip in novo številko mikročipa uvesti v centralni register ob hkratni odjavi prejšnje številke.

Psi morajo biti označeni najkasneje ob cepljenju proti steklini.

Značka je trajna in spremlja psa od vpisa v register do njegove smrti.

Če je pes označen z mikročipom, značka ni potrebna. Veterinarske organizacije s koncesijo, ki opravljajo ce­pljenje psov proti steklini, morajo zagotoviti vnos in prenos vseh zahtevanih podatkov iz svojega registra v centralni regi­ster psov na Veterinarski upravi republike Slovenije (v nadalj­njem besedilu: VURS).

Se pravi, poklicem na VURS, povem steilko cipa in oni mi dajo podatke??? Skoraj ne verjamem, lahko pa poskusim!

 
Citat
Moram reči, da so ga iskali skoraj 15 minut, drgnili s čitalcem po koži in ga komaj komaj izbrskali. To naj bi bilo zato, ker imajo res slabe čitalce... Tako,da se npr. lahko zgodi, da najdeš psa, pripelješ pregledat čip, čipa ne najdejo pa rečejo da ga ni.

Tocno tako, saj so izbirali proizvajalca glede na ceno in ne glede na kvaliteto! :-X


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Dunja , sreda, 20.10.2004 : 12:23:30
Živjo,
moja Topi je imela pred kratkim t.i. konfirmacijo (v Franciji). Tam seveda preverijo, če gre za pravega psa - preverijo številko čipa.
Sodnik se je samo približal vratu s čitalcem (na 10 cm) in že se je pokazala številka. Res je, da sta ta čitalec in čip kompatibilna, saj sta oba Francoska...
Verjetno mora biti v tem problem. Pomoje.

Citat
KJE se dobi podatke od lastnika ... ko ti odcitajo cip, dobis samo stevilko, RAZEN, ce je to pri veterinarju, pri katerem je bil cipiran!
Torej ... kako do mojih podatkov, ki jih imata moji punci na cipu?

Obstaja kak registev v katerega lahko pogledam???

V Franciji to deluje tako, da celoten register čipiranih psov vodi SCC - Francoska kinološka zveza. Na listek, ki spremlja čip, se vpiše podatke vzreditelja (te vpiše že veterinar, ko čipira psa) in novega lastnika, ki mora ta-isti listek poslati na SCC. V primeru menjave lastnika, mora novi lastnik obvestiti SCC.
Res pa ne vem kako to deluje v Sloveniji.  :-\


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: linchaich , sreda, 20.10.2004 : 12:37:38
Dunja, hvala, se mi zdi, da imate vi to veliko bolj "poslihtano"! ;D

Pri nas ti bere cip tako, da ti drgne po psu ... kje na 10 cm ::) ... ze ce ti drgne, je vprasanje, ce zazna! :-\

Pa se to:

Pise, da mora proizvajalec zagotoviti:
4. Mikrocip mora imeti vgrajene mehanizme, ki preprecujejo migracijo mikrocipa pod kozo!

In potem ti najde cip pod vratom, vgrajen je bil pa na levi strani vratu ... pa rece veterinar (sej on ni nic kriv!), ja to se premika ... kako, ce se pa NE BI SMEL!!! :-X

Torej .. pri vetu ne dobis podatkov, ce nisi tocno pri pistem, ki ti ga je cipiral ... se pravi moram jaz v Topolsico, da zvem ... no, zdej se ze malo hecam!
Res me zanima, ce mi jih na VURS-u dajo ... pa predvidevam, da dobis podatek le dopoldne!

Uf, nekaj sem se spomnila ... mogoce imajo pa v Gmajnicah kak register ali pa dostop do registra??? Moram vprasat ... oziroma ve kdo drug?!


Naslov: Namen čipiranja?!
Poslano od: Bučka , torek, 11.01.2005 : 11:22:05
Ja, naslov je malo butast, saj vsi vemo, kaj naj bi bil namen čipiranja psov. Ampak po moji včerajšnji zgodbici, se pa sprašujem ravno to... :o

Včeraj zvečer sva namreč peljala najino začasno sostanovalko psičko Zizi na čipiranje. Našla je svoj novi dom, pa sva se odločila, da za čipiranje poskrbiva sama še pred uradno oddajo in tako imava številko čipa. No, Zizi smo uspešno čipirali. Povedali so nam, da ni potrebno nič plačati in to je bilo to. Kaj nam je manjkalo? Ja npr., da bi številko čipa in lastnika psa nekako povezali v smiselno celoto  :o ???. Brez tega se človek res vpraša, kaj je smisel čipiranja, ni res?! Pa sva malo zatežila in so rekli OK, pa bomo naredili. Pa so naredili... Mislim, svašta...

Mene pa vedno bolj matra, koliko takih čipiranih psov teka po naši Sloveniji  :-X. Nimam besed. Se je pa spet potrdilo dejstvo, da mora človek za vsako, ampak res vsako stvar imeti oči, mozek in usta na pecljih in kontrolirati vse in vsakogar. Pa to je za znoret...

Maša


Naslov: Re:Namen čipiranja?!
Poslano od: luka , torek, 11.01.2005 : 11:27:55
Bučka,

takih čipiranih psov je pri nas ogromno, pa živ bog ne ve, kdo je lastnik. Tudi ko kdo psa proda, nihče ni dolžan javiti spremembe lastnika, da bi se vodila točna evidenca. Edino s točno evidenco pa bi bilo čipiranje smiselno.


Naslov: Re:Namen čipiranja?!
Poslano od: linchaich , torek, 11.01.2005 : 11:48:58
To tudi mene zanima!

Sicer imajo register, ampak v le-tega lahko pogleda veterinar ali pa veterinarski inspektor - seveda ce psa vpisejo noter!

Kar me pa najbolj moti je pa to ... ce psa povozi avto ... higieniki niti ne pogledajo ali je pes cipiran ali ne!!!

Pa se to ... nekaterih cipov citalci niti zaznajo ne ...

... zakaj potem cipiranje?????????


Bucka ... kje si pa bila, ce smem vprasati??? Domzale???


Naslov: Re:Namen čipiranja?!
Poslano od: luka , torek, 11.01.2005 : 12:15:26
Linch, mislim da je težava v odčitavanju v tem, da imajo psi, ki so bili čipirani zunaj Slovenije eno številko več kot naši, naši čitalci pa jih toliko ne morejo prečitati. Pa ne me sedaj 100% držati za besedo.


Naslov: Re:Namen čipiranja?!
Poslano od: Bučka , torek, 11.01.2005 : 12:21:54
Bila sem pa kar pri Trstenjaku.

Hja, očitno je glavno, da nekdo pokasira... Noro!  >:(

Maša


Naslov: Re:Namen čipiranja?!
Poslano od: Geri , torek, 11.01.2005 : 12:33:45
Luka... naša mala je čipirana na Slovaškem, pa je takoj zaznalo čip. Se je veterinarka čudila, da kako tako hitro zazna, ko pa naših SLOVENSKIH čipov nekaterih celo ne prebere. Tako da ni problem kje je bil čipiran.. meni so rekli, da je odvisno od ZNAMKE čipa.. ker imajo različni proizvajalci to različno urejeno.. no ??? to bi pa že lahko uskladili, namesto da je potemtakem nekaj čipov pri nas "neuporabnih"...

Lp, Mojca


Naslov: Re:Namen čipiranja?!
Poslano od: luka , torek, 11.01.2005 : 12:42:05
Ja, to je še ena od žalosti našega čipiranja >:(. Potem pa greš v tujino in  ti  na meji hoče pregledati čip, pa mu ga ne zazna ???. Sedaj, ko velja še samo tetoviranje še gre, kaj bo pa potem?


Naslov: Re:Namen čipiranja?!
Poslano od: bina , torek, 11.01.2005 : 12:43:41
Linch, mislim da je težava v odčitavanju v tem, da imajo psi, ki so bili čipirani zunaj Slovenije eno številko več kot naši, naši čitalci pa jih toliko ne morejo prečitati. Pa ne me sedaj 100% držati za besedo.

Moja psica je bila čipirana v Franciji, pa so pri nas brez problema odčitali čip ;)

Tudi jaz sem se že nakajkrat spraševala o smiselnosti čipiranja. Menda naj bi našli lastnika, če se pes izgubi. Ampak...AMPAK... sem nekaj časa nazaj poslušala radio, da so našli ČIPIRANEGA psa, pa iščejo lastnika  :o :o ::) ::) Pa halo??? Zakaj potem imeti čip, če ne najdejo lastnika??

Lp jana


Naslov: Re:Namen čipiranja?!
Poslano od: linchaich , torek, 11.01.2005 : 12:48:25
Joj, s cim se obremenjujemo ;) ;) ;)

DRZAVA DENAR RABI ... ja, sej je vsem jasno!!!


Luka: "slovenskega" cipa ne zaznajo v vseh ambulantah po Sloveniji!!!
Ja, tetoviranje ... ves koliko je rodovniskih psov proti ostalim - malenkost (po moje)???


Naslov: Re:Namen čipiranja?!
Poslano od: Yo , torek, 11.01.2005 : 13:02:47
Moja psa sta čipirana v Peruju in sicer z AVID-ovim čipom (s tem čipom čipirajo ravno pse, ki naj bi šli v tujino, ker naj bi bil omenjeni čip univerzalen).
No, itak, da ga naši čitalci ne zaznajo in itak, da so oba moja psa tukaj še enkrat čipirali! Zdaj imata AVID-ov čip, ki je vezan na rodovnik in tega našega, ki je veterinarjev...

Lp, Yo


Naslov: Re:Namen čipiranja?!
Poslano od: Bučka , torek, 11.01.2005 : 13:09:58


 sem nekaj časa nazaj poslušala radio, da so našli ČIPIRANEGA psa, pa iščejo lastnika  :o :o ::) ::)

Lp jana

No, meni je sedaj odgovor kristalno jasen. Komu pomaga evidenca, koliko psov je neko veterinarstvo čipiralo, če pa to isto veterinarstvo nima evidence o lastnikih  ???. Je pa res, da to veterinarstvo dobi za toliko porabljenih čipov toliko penjezov. Kar je odurno! Skrb za živali so pa veterinarji pustili ... kje?!

LP, Maša


Naslov: Re:Namen čipiranja?!
Poslano od: luka , torek, 11.01.2005 : 13:54:02
Denar je res hudič. Pokvaril je tudi našo, sicer prej tako pošteno državico....


Naslov: Re:Namen čipiranja?!
Poslano od: Yorki , torek, 11.01.2005 : 14:07:35
Naš JE čipiran in sicer v kliniki za male živali v Ljubljani.

lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: damayanti , torek, 11.01.2005 : 16:27:56
Meni tale čipiranje že od vsega začetka ni jasen.  Naš je tetoviran in čipiran ( ker je to pri nas nujno)

No potem pa recimo , da se pes zgubi, in ga nekdo najde.................
Pa se v naši deželi kranjski najde pametnjakovič, ki bo iskal trikotnik na ovratnici............katerega zaradi čipiranja ne nosijo več.................kaj mislite , da mu bo padlo prvo na pamet..........ja, da pes ni cepljen,   v njegovi brihtni buči bo pes najmanj stekel, ali pa čist okužen. Kaj temu sledi če je "iber" brihtna buča se pa ve.
Po eni strani  kar hvala bogu da živim bogu za hrbtom  na vasi kjer se vsi poznajo, in pse tudi. Če ne drugega  bi me terjal , da jim je solato poscal, in jo moram plačat.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Jana , nedelja, 06.02.2005 : 00:17:46
Nadaljevanje debate iz teme potni list (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=21;action=display;threadid=956;start=225).

Ja, vem, da morajo bit cipirani vsi psi. Povdarek je na ze v leglu. Ni problem za rodovniske pse, ker se ve za legla (ce zelis za mladice rodovnike, ti jih mora prit vzrejni referent popisat in se za mladice ve. Problem je v tem, da ni za nerodovniska legla popolnoma nobene kontrole in se za psa "izve" sele takrat, ko ga nekdo pripelje na cepljenje (ce ga).


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: frigga , nedelja, 06.02.2005 : 00:23:24
Mogoče malo neumno vprašanje, pa vseeno; kdo bi torej bil primerna oseba, ki bi lahko prišel popisat tudi legla mešancev? Oz., a bi jih lahko imeli v evidenci na kakšen drug način?


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Jana , nedelja, 06.02.2005 : 00:29:30
KZS se otepa vsega, kar ni povezano z rodovniki in rodovniskimi psi. Torej bi bilo treba najti nekoga drugega. Ce je VURS zadolzen za evidence in inspekcije, potem bi bil najbrz edini pravi naslov VURS. Mi je jasno, da sanjam ob belem dnevu ;D.

No, recimo pa, da bi drustva za zascito zivali le pritiskala (saj je to ena od njihovih nalog, seveda ob pomoci vseh ostalih drzavljanov) na "drzavo" in cez kaksnih 20 let bi imeli registrirane vse pse. Hehe, se naprej sanjam, a ne.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: frigga , nedelja, 06.02.2005 : 00:36:27
Na žalost bodo to (najbrž še kar dolgo) res samo lepe sanje. Ampak, se mi zdi, da čedalje več ljudi lepo skrbi za svoje pse (tudi, če so mešanci - npr. ravno v mojem kraju opažam, pa ne vem, ali sem sedaj samo bolj pozorna, ali je kaj drugega, da se veliko ljudi odloča za psa - kot za družinskega člana in prijatelja) in so v glavnem kar lepo čipirani. Problem je pa res, ker kakšen človek, ki npr. najde psa sploh ne ve, da je pes čipiran in da bi se lahko hitro ugotovilo, kdo je kuža. Še vedno je najbolj ''simpl'' tel.številka na ovratnici (ali naslov).


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Nanook , nedelja, 06.02.2005 : 08:47:42
A ne velja tisto prehodno obdobje 8-ih let od 1.1.2003. Pac od takrat, ko so uvedli obvezno cipiranje. Po tem obdobju bodo morali biti cepljeni vsi psi, ne glede na to, kdaj so se skotili (pred ali po 1.1.2003) in kako vidno tetovirno stevilko imajo.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Nanook , nedelja, 06.02.2005 : 09:17:24
Se vidi, da ze sanjam ta cepljenja, torej-CIPIRANI, ne cepljeni bi moralo tam gor pisati. ;D ;D ;D ;)


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: astra , nedelja, 06.02.2005 : 09:28:10
No moja psica ima čip že 2 leti, je pa tako da oni nalepijo številko čipa v kartoteko, problem nastane ko greš na drugo kliniko ker on pa nimajo tvojih podatkov, no pri Zeninoviču so potem kar napisali v kartoteko. Se mi zdi da na VURSu ne dajejo podatkov tudi če poveste številko čip. Nekaterim tudi to ne pomaga da ima pes čip, ja res pa je kot je napisal Damayanti da nekateri še kar sprašujejo zakaj pes nima svetince (trikotnička), potem pa ko jim poveš da ima čip te pa pisano gledajo.
LP vsem


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Lilit , nedelja, 06.02.2005 : 11:19:39
Glede iskanja lastnikov s pomocjo cipa... ne vem, ali je bilo v tej temi ali kaksni sorodni, ampak se spomnem, da je bilo govora o tem, da ti itak stevilka cipa ne pomaga nic, ker... sej ne vem tocno, ampak misli, da je fora, da nikjer niso shranjene vse stevilke cipov s podatki lastnikov, tako da kao nimas kam poklicat.
Ali je bil mogoce kaksen drug razlog, v glavnem point je bil v tem, da ce se pes zgubi, cip (zaenkrat) ne koristi prav nic. Nekaj v tem smislu.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Drejči , nedelja, 06.02.2005 : 11:29:32
No moja psica ima čip že 2 leti, je pa tako da oni nalepijo številko čipa v kartoteko, problem nastane ko greš na drugo kliniko ker on pa nimajo tvojih podatkov, no pri Zeninoviču so potem kar napisali v kartoteko. Se mi zdi da na VURSu ne dajejo podatkov tudi če poveste številko čip. Nekaterim tudi to ne pomaga da ima pes čip, ja res pa je kot je napisal Damayanti da nekateri še kar sprašujejo zakaj pes nima svetince (trikotnička), potem pa ko jim poveš da ima čip te pa pisano gledajo.
LP vsem

Tole mi pa ni povsem jasno.
Vsi veterinarji imajo čitalce kodnega zapisa na čipih ter dostop do baze podatkov o čipiranih psih in lahko v vsakem trenutku preverijo podatke o posameznem psu.
Enega mojih psov so čipirali na Norveškem. Pri enem od Lj. vetov so te podatke vnesli v bazo. In ko smo na dopustu rabiti veterinarsko pomoč, smo šli do enega veta v Kopru in ta je takoj dobil podatke o psu iz taiste baze. Ker me je zadeva zanimala, mi je tudi vse pokazal (seveda za mojega psa, da ne bo kdo mislil, da sem prečekirala vso slovensko kosmatinsko srenjo)  ::)


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: astra , nedelja, 06.02.2005 : 11:42:25
Ja pri moji so v kartoteko napisali tudi številko čipa, nisem spraševala zakaj, lahko pa vprašam, ko jo bom šla cepiti nasledni mesec.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Jana , nedelja, 06.02.2005 : 12:20:49
Tako, kot pravi Drejci, je ena baza, v katero ti psa ob cepljenju vpise veterinar, ki cepi.
Zraven cipa je en kup nalepk s stevilko cipa. Eno ti nalepijo v knjizico, drugo v kartoteko pri vetu, tretjo lahko das na rodovnik... Ostale dajo v kartoteko (ce izgubis knjizico, ti lahko v novo nalepijo...). Hecno se mi zdi, ko nekateri pravite, da so vam stevilko vpisali (ocitno na roke).

astra, stevilko cipa so ti dali v kartoteko zato, da je nedvoumno jasno, cigava je kartoteka - tudi ce psu medtem spremenis ime ali ga das drugemu lastniku... Stevilka cipa je (bi morala biti) recimo nekaj podobnega kot za nas EMSO. Vsak pes ima unikatno cip stevilko, kot ima vsak clovek unikaten EMSO.

Sicer je pa tako, da se nobena novost ni takoj prijela. Cez 10 let bo vse uteceno (hehe, upam). Glede na to, da ste nekateri forumovci skepticni do cipov, si lahko le mislimo, koliko je ostalih takih, ki ne vedo, cemu cip sluzi in gledajo le na strosek, ki jih ob tem udari po zepu.

Nekaj postov nazaj je omenjeno, da je malo verjetno, da bi me nasli po cipu, ce se mi katera od psic izgubi. Nisem tega mnenja. Poleg tega pa cip nima (ne bi smel imeti) samo funkcije iskanja lastnikov izgubljenih psov, temvec iskanje lastnikov zavrzenih psov in posledicno ukrepanje proti njim. To se mi zdi prvenstveno. Nekateri tukaj pravite, da je kup tezav. Vedeti je treba, da je (glede na pasjo populacijo v Sloveniji) cipiranih se izredno malo psov. Tudi veterinarji stare sole, ki delajo na veterinarskih postajah in je njihovo delo vec ali manj omejeno na osemenjevanje krav, bodo potrebovali nekaj casa, da jim cipiranje, branje cipov in posluzevanje informacij z njih postane rutina.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: andi , nedelja, 06.02.2005 : 15:39:59
Kaj storiti v primeru, če izgubiš potni list in v njem številke od čipa?
Morajo ponovno čipirati?


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: spiky , nedelja, 06.02.2005 : 15:49:55
Kaj storiti v primeru, če izgubiš potni list in v njem številke od čipa?
Morajo ponovno čipirati?

Ja z tisto napravo pogledajo kakšna je številka čipa in jo nato ročno napišejo v nov potni list. Vsaj meni so tako naredili. lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Jana , nedelja, 06.02.2005 : 16:25:49
Kaj storiti v primeru, če izgubiš potni list in v njem številke od čipa?
Morajo ponovno čipirati?

Hehehe, Andi, delno ti je ze spiky odgovorila.
Ce si sla po nov potni list k istemu vetu, ki je psu vstavil cip, potem ima se neuporabljene nalepke v kartoteki in lahko v nov potni list nalepi nalepko. Ce si sla k drugemu, pa seveda ne more drugace, kot prebrati cip in "na roke" vpisati stevilko v potni list (ali recimo na novo kartoteko). Lahko pa seveda gres tudi k vetu, ki je cipiral psa in reces, da gres po knjizico k drugemu in naj ti da eno nalepko iz kartoteke ;D. Mislim, da odvecnih nalepk ne mecejo stran. Ce se ne motim, jih je v kompletu 5 ali 6. Naj me kdo, ki je s stevilom bolj seznanjen, popravi. Jaz sem pozabila :)
Ni pa nic narobe, ce je stevilka cipa z roko napisana v knjizici. Da je le prava :)


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: andi , nedelja, 06.02.2005 : 16:46:32
Čemu pa služijo tiste nalepke, ki so v potnem listu?


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Jana , nedelja, 06.02.2005 : 16:50:05
Na njej je "samo" stevilka cipa in crtna koda, ki se jo da prebrati tudi "z masinco" ;).


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: andi , nedelja, 06.02.2005 : 16:51:33
Ja hihi, to vem ampak zakaj dobiš zraven potnega lista 4 listke s številko? Ena je nalepljena v samem potnem listu, ostale pa so dane notri.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Jana , nedelja, 06.02.2005 : 16:56:30
Hehe, ena nalepka recimo za v kartoteko pri vetu, druga recimo za na rodovnik, tretja za tiste, ki jim je v krvi izgubljanje stvari ;D, cetrta najbrz tudi za isto kot tretja, ali pa mogoce za primer, da zamenjas veta in ti jo lahko nalepi na novo kartoteko... :)
Je pa taka nalepka "original" in ne kar nekaj napisano na roko ;)


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: andi , nedelja, 06.02.2005 : 16:58:49
Aha, zooooo, potem je potrebno nalepko celo v rodovnik prilepit :o :-[
Jah, vsak dan sproti se nekaj novega naučimo. ;)


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Jana , nedelja, 06.02.2005 : 17:02:49
 ;D ;D saj je ni treba ;). Jo pa lahko, ce jo imas :)


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Geri , nedelja, 06.02.2005 : 17:27:13
Ojla!

Geri je bila čipirana že v leglu na Slovaškem. Ob odhodu smo dobili le potni list, torej v primeru, da ga izgubimo bi mogel veterinar številko čipa vpisat na roko.. tako, da v takem primeru ni možno dobiti "originala", ker bi ponj (če imajo shranjene) mogli do Slovaške... No, mogoče pa kdo, ki dobi psa v tujini že čipiranega dobi odvečne nalepke zraven?

Lp, Mojca


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Yo , nedelja, 06.02.2005 : 17:37:05
Oba moja psa sta čipirana z univerzalnim AVID-ovim čipom, ki pa ga naši "vele" čitalci ne berejo. Št. čipa je na rodovnikih...
Ko sta bila cepljena v SLO, so ju zato ponovno čipirali...
Anarhija d.o.o.

Lp, Yo


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Jana , nedelja, 06.02.2005 : 20:32:47
Me pa zanima, kako so te datume postavljali 1.1.2003.... kar tako malo, iz lepšega? Mislim, se za tem skriva kakšna strokovnost? Dvomim ::)

Tule (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=21;action=display;threadid=74;start=msg3250#msg3250) je eno izmed kratkih pojasnil.

Ce najdem papirje, pa dam se link na njih.


Naslov: Re:Mikročipiranje psov
Poslano od: jessy , ponedeljek, 28.02.2005 : 18:40:09
No, danes pa je bil Bingo spet čipiran... ::)

lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: TinaZ , ponedeljek, 28.02.2005 : 19:32:11
Joj, Jessa, a ne moreš malo prišprata porstora tu na forumu in takoj napisat, kaj se je sploh zgodilo, da je Bingo fasal še en čip? Dobro veš, da te bomo to vprašali  ::) Enako je pri temi o veterinarjih (napisala si samo, da si bila razočarana nad postojnskimi veterinarji in tri pikice)- v čem je štos (takega pisanja namreč)?
Pa brez zamere & lp,
Tina


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: jessy , ponedeljek, 28.02.2005 : 21:31:18
Oprosti TinaZ, ampak se mi je prejle mudilo in sem za ta čas samo to napisala.
No Bingo je bil pred letom dni čipiran. In takrat ni veterinarka nič 'prečekirala' čipa(z čitalcem)-niti pred vstavitvijo niti potem. In mi smo šli pač potem domov.

Danes smo ga pa peljali k vet-u na cepljenje in sem še prosila če lahka prečekira čip. In ga ni zaznalo. Gledala pa je samo na levi strani(ker naj bi ga tam vstavila), potem je pa še pretipala. In je rekla da je potem sigurn ven padel.In potem smo ga še enkrat čipirali, tak da ima spet rano. :S

In zdej so 3 možnosti:
1) ima oba čipa, a je eden uničen(na nek način ne deluje)
2) ima oba čipa, pa je prvi na drugi strani(kjer ni gledala)
3) ima eden čip

Me pa zanima, če čip sploh lahko pade ven? ??? Ker ko sem jaz na Animal Planet-u gledala oddajo pa so rekli, da je čip stalno na istem mestu. Kako je potem lahko padel ven? ???

Naj te pa potolažim TinaZ, da ponavadi moji prispevki niso tako kratki in brez pomena. :P  :P ;) .


Lp, jessy&pasja druščina


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: fortuna , torek, 01.03.2005 : 08:31:10
 :o :o :o Čip padel ven? Ven iz kje? Iz psa???

Sicer pa čudno....ok, čip se da najti "na roke". Moji psici so ga vstavili na levi strani vratu, pa je v dveh dneh po čipiranju "odplaval" do leve noge in tam ostal. Še danes ga čutim, ker preverjam če je sedaj pri miru. Čudim se, da ga pri maltežančku ne otipljete.

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: bina , torek, 01.03.2005 : 09:55:05
Help!

Ali gredo rodovniški mladički pri nas še vedno nečipirani v nove domove (pri starosti 8 tednov)? In dobijo čip šele ob cepljenju stekline?

Sem prebrala temo od začetka, pa je to veljajo leta 2003, ne vem pa, če to še vedno velja  :-[

Lp Jana


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: sirtaki , torek, 01.03.2005 : 10:11:03
Bina,
v SLO se se vedno tetovira. Cipira pa, ko se cepi proti steklini. Ne vem pa kako dalec so dogovori med KZS in veterinarsko upravo, kolikor vem imajo na KZS delovno skupino za to problematiko. Mogoce bo znala kaj vec povedati Lapi  ???


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: jessy , torek, 01.03.2005 : 14:10:51
:o :o :o Čip padel ven? Ven iz kje? Iz psa???

Sicer pa čudno....ok, čip se da najti "na roke". Moji psici so ga vstavili na levi strani vratu, pa je v dveh dneh po čipiranju "odplaval" do leve noge in tam ostal. Še danes ga čutim, ker preverjam če je sedaj pri miru. Čudim se, da ga pri maltežančku ne otipljete.

Lp, Fortuna.

ja, tako je rekla veterinarka-da je padel ven in da se to zelo pogosto dogaja. ???

Sej ga je neki tipala, pa je odločno rekla da je padel ven in da moramo še enkrat čipirati.


lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: kaja , torek, 01.03.2005 : 16:37:49
Jessy, pa je veterinarka pregledala celega psa ali samo tisti del kjer je predvidevala, da bi moral imeti cip? Ker prvic slisim, da lahko cip pade ven, je pa mozno, da se "preseli" kam drugam. Enemu kuzku so ga zadnjic nasli na desnem boku, namesto na levi rami. ;) Upam, da niste zastonj cipirali se enkrat! lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: jessy , torek, 01.03.2005 : 19:20:32
Ja z detektorjem je gledala samo na levi strani pri glavi, potem je pa še pretipala po celem vratu.
Saj jaz sem bila nekoliko proti, a ona je rekla da druge rešitve ni. In da je sigurn ven padlo... ::)



lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Lilit , torek, 01.03.2005 : 20:02:55
Ma, meni se zdi malo cudno... kje bi lahko padel ven ??? Kvecjemu skozi kaksno rano, ceprav tudi to je malo tako ::)

jessy, a si zato napisala, da si razocarana s postnjskimi veterinarji?


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: jessy , torek, 01.03.2005 : 20:12:35
Ja. In sem ugotovila da je mogoče res, kar je rekla ena forumovka(ne vem katera) da v Postojni ni veterinarja, ki  bi delal kaj več kot "hlevske usluge".  ;D

Ja govorila je od ene rane. Da je verjetno skozi rano takrat vn padel pa kr neki no. :-\


lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Lilit , torek, 01.03.2005 : 20:16:20
Pa a je imel sploh kaksno rano?
Ste mogli to cipiranje placat?


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: kaja , torek, 01.03.2005 : 20:16:59
Pa si cip se enkrat placala? Jaz bi zahtevala zastonj (sploh, ce je ista veterinarka cipirala tudi prvic), ker je to reklamacija! >:( lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: jessy , torek, 01.03.2005 : 20:22:20
Ne, (začuda) nam ni bilo potrebno plačati. In ja, bila je ista veterinarka. Saj v Postojni imajo samo dva veterinarja(drugi je baje še slabši).


lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: maja01 , torek, 01.03.2005 : 20:31:18
meni se zdi ta, da je cip padel ven, precej bosa. Bi prej rekla, da je "odpotoval" kam drugam - recimo na prsa, na desno stran, ....
m.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: jessy , torek, 01.03.2005 : 20:37:42
A je zdej možno, da ima oba in oba delujeta? In pol če se mi pes izgubi in čitalec zazna prvi čip? Ker te številke potem ni več v registru!?


lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: maja01 , torek, 01.03.2005 : 22:03:17
Seveda je mozno. Lahko pa, da je prvi cip res "crknil".


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Chris , četrtek, 03.03.2005 : 16:33:12
Citat
Ja govorila je od ene rane. Da je verjetno skozi rano takrat vn padel

A je blont? Najbrž je njej kaj 'vn padlo'.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: bina , četrtek, 03.03.2005 : 16:41:34
Mi smo imeli namem čipirat Berota kakšno leto in pol nazaj. Pa je vet. preiskušal čip pod čitalcem, pa ga le-ta ni zazna. Je rekel, da je verjetno slab čip (bil je tisti, ki je zastonj-za mladičke). Ko je pod čitalcem pogledal plačljiv čip, ga je čitalec zaznal. Potem psa nismo čipirali.

Mogoče si ti dobila ravno tako pokvarjen čip. Ali ga je veterinarka pogledala, predno ga je vstavila (prvi čip)?

LP Jana


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Chris , četrtek, 03.03.2005 : 17:02:00
Pri nas mu ga je pa kot mladičku najprej vstavila, potem šele skontrolirala, če dela. Haha. Drugače mu ga pa tudi jaz nikjer več ne zatipam.


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: jessy , četrtek, 03.03.2005 : 17:44:14

Mogoče si ti dobila ravno tako pokvarjen čip. Ali ga je veterinarka pogledala, predno ga je vstavila (prvi čip)?


Seveda ga ni pogledala... ::) niti potem ko ga je že vstavila ni nič preverila s čitalcem. ::)


Lp


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Lilit , četrtek, 03.03.2005 : 17:48:55
Je rekel, da je verjetno slab čip (bil je tisti, ki je zastonj-za mladičke). Ko je pod čitalcem pogledal plačljiv čip, ga je čitalec zaznal.

Caki, hoces rec, da so cipi za mladice drugacni od placljivih? Zakaj je to dobro?  :o

No, sej vem, zakaj je to dobro >:( ampak sem mislila, da kao drzava placa te cipe za mladice... al ne?


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Nanook , četrtek, 03.03.2005 : 18:16:27
Hehe, se pravi mladic dobi cheap čip. ;D


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Olly , petek, 04.03.2005 : 19:28:24
Nanook: dobra primerjava ;)
Naša Lenny je dobila čip že zgodaj, ko je bila še mladič, bil je...no ne ravno tak kot ga opisuje prvi primer...ne čisto navadno, čeprav je naša psička malo zacvilila, saj jo je vedno strah kakršnega koli vboda, oz.cepljenja. Veterinar je nato še pregledal, če deluje, zapisal številko v knjižico in je bilo ;) Čipa pa nikoli ne otipam, saj ga tudi ne bi našla, ker se pač ne čuti! Ali je bil zastonj ali ne, ne vem, ker če smo plačali so starši :D Najbolj važno pa je da deluje, smo že sprobali!
Čaw


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Olly , petek, 04.03.2005 : 19:30:37
Ko sem napisala, da smo že sprobali, da ne bo kdo mislil, da se je izgubila...ne na naslednjem pregledu smo preizkusili ali deluje (za vsak slučaj)!


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Dali , nedelja, 06.03.2005 : 16:05:09
Oj!
Počakajte malo, a obstajata dve različni vrsti in kvaliteti čipov?
Pa se čip ob pvem ceplenju posebej doplača?
Oprostite, če postavljam že prej zastavljena vprašanja... :P
Pa lepo se imejte!
LP, Nastja


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: TagTu , ponedeljek, 07.03.2005 : 09:34:59
Mladiči, skoteni po 1.1.2003, dobijo čip obvezno ob prvem cepljenju stekline in tega se ne plača posebej. Za vse ostale pse se čip plača. Imam pa izkušnjo, da poskušajo zaračunati tudi za mladičke in jim verjetno tudi uspe, če lastniki ne poznajo predpisov. No, pri meni jim ni uspelo ;)


Naslov: Re:ČIP!
Poslano od: Dali , ponedeljek, 07.03.2005 : 18:28:19
Oooo...hvala, tako bom poskrbela, da tudi mni ne bodo. Sicer pa upam, da bo psa cepila sošolkina mama tako, da ne bi smelo biti večjih težav.
Vseeno hvala!
Lepo se imejte in uživajte s svojimi kosmatinci ;)!
Nastja


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: zokicar , sobota, 02.04.2005 : 00:05:00
Kam pa je najbolje, da dajo čip?  ???


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Uma , sobota, 02.04.2005 : 10:33:43
Kolkor jaz vem ne moreš ravno zbirat, kam bi ti dali čip, moja ga ima na vratu na levi strani...če pa je ostal tam ali kam odpotoval pa še ni bilo potrebno preverjat.


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Łyra , ponedeljek, 02.05.2005 : 06:54:44
Lyra ima mikročip v sprednji levi taci (že skoraj na plečih). Sploh se ga ne čuti in ne vidi! Je pa res, da je lahko čip viden, če ga veterinar grdo vstavi ali če je pes majhen in ima tanko plast dlake. :(


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Chris , četrtek, 26.05.2005 : 16:01:56
Ste govorili o tem, da je 'ta zastonj' čip že večkrat crknil in da je slabše kvalitete, nekje nazaj. No to ni res. In tudi te čipe je moral nekdo plačat kajne.

Naš po enem letu še kar brezhibno deluje, danes preverjeno, sem zahteval, da mimogrede še preveri če še deluje. Se ga pa nikjer ne otipa. Veterinar je rekel, da primera, da bi čip crknil in bi moral vstaviti novega ali kaj podobnega, še ni imel, pa čipira že od začetka. Lp


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: flatka , četrtek, 26.05.2005 : 22:05:58
Citat
Je pa res, da je lahko čip viden, če ga veterinar grdo vstavi ali če je pes majhen in ima tanko plast dlake.

Ali ni tako, da veterinar vstavi čip z inekcijo?
Potem je le to tako majhna stvarca, da jo ni možno otipati!  :-\
Kako naj bi potem ˝grdo˝ vstavil?

Lp


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: maja01 , petek, 27.05.2005 : 00:44:17
cip je velik priblizno za rizevo zrno (tako manjse). Injekcija s katero ga vstavljajo je pa kar "konjska". Jaz ga otipam pri vseh svojih zverinah, ki so cipirane.


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Joy , ponedeljek, 13.06.2005 : 18:28:51
Ker gremo na morje čez mejo smo se tudi mi odločili, da bomo psičko dali čipirat :-\ . Čeprav me je kr stisnilo, ko mi je veterinarka povedala, da je to potrebno in priporočljivo (omenila je da čipirajo tudi mačke, ko so še mladički in so manjši od naše psičke). Odločila sem se, da še malo premislim. In zdaj je čas, da jo enkrat odpeljemo po čip.

Upam, da je ne bo preveč bolelo, ker se boji vsega povezanega z veterinarjem ;) (in jaz tudi heheh ;D ;D). Drugače pa sem 100 % za. Ker se mi zdi dobro bolj nadzorovati vse skupaj. 8)


Naslov: Re: Mikročipiranje psov
Poslano od: Lanyca , petek, 17.06.2005 : 18:37:08
Hej! Ko sva šli z Lano po mikročip ni bilo niti nič podobnega. Veterinar je vzel iglo ni bila velika in v brizgalki je bila srebrno- prozorna tekočina pičil jo je na vratu in ni bilo krvi in tudi Lana se ni niti ganila.
Nato je z neko stvarjo šel malo nad njenim vratom in zapiskalo je vpisal je še številko in vse je bilo O.K.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: tjashybosty , petek, 15.07.2005 : 20:39:07
Ojla!

Mene pa zanima, kaj je narobe (če sploh kaj) v primeru, da je na čipu zapisan drug lastnik, kakor v potnem listu? Upam, da mi bo kdo znal odgovoriti in, da je tema prava.

Hvala in lep pozdrav, Tjaša.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: babyjazz , petek, 15.07.2005 : 20:53:07
pa čip, se ga da kako uničit ali drugače onemogočit?


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Focoso , petek, 15.07.2005 : 21:06:38
Jaz sem slišala da se čip da uničiti, pač z nekim magnetom, ampak čip ostane za vedno pod kožo, samo tista št. se več ne izpiše. Zdaj nevem če je to res, nisem nikoli poskusila, ampak tako sem slišala, da pač to obstaja in se da narediti.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: babyjazz , petek, 15.07.2005 : 21:08:41
kriza. še tega se je manjkalo


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: oliver , petek, 15.07.2005 : 21:11:15
Na čipu ni drugega zapisa kot samo številka, ki je enaka tisti, ki je na nalepki v potnem listu. Podatki o lastniku so pod to številko zapisani v centralnem registru Veterinarske Uprave RS.
Čip bi bilo mogoče uničiti z zelo močnim elektromagnetnim poljem, potem bi se zapis uničil. Sam čip je vstavljen na levi strani vratu pod kožo in se ga bi dalo fizično odstranit le z operacijo.
Lanyca, v brizgi ni nobene srebrno-prozorne tekočine ampak samo čip?!
Joy, ko sem še delala v ambulanti smo čip vstavili mladičem, mačkam in tudi belemu dihurju brez pomirila.  Nobena žival ni med vstavljanjem čipa niti trznila. Je manj bolječe in neprijetno za žival kot cepljenje.
Lp katja


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: babyjazz , petek, 15.07.2005 : 21:13:03
no hvala. ena dobra informacija


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: tjashybosty , sobota, 16.07.2005 : 19:05:40
Na čipu ni drugega zapisa kot samo številka, ki je enaka tisti, ki je na nalepki v potnem listu. Podatki o lastniku so pod to številko zapisani v centralnem registru Veterinarske Uprave RS.

Hvala, Katja.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: babyjazz , sobota, 16.07.2005 : 20:37:00
kje se pa vodi register psov?  je to mednarodno ali ima vsaka država čisto svojega?


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: oliver , sobota, 16.07.2005 : 21:13:36
Register psov vodi vsaka država zase oziroma Veterinarska uprava RS (v okviru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano) za Slovenijo.
Številka čipa pa je zasnovana tako, da prve tri številke pomenijo oznako države.
Torej kjerkoli se žival izgubi in odčitajo čip, pogledajo v poseben register in vedo iz katere države prihaja žival.
Na kliniki kjer sem delala smo na ta način, če je le bil pes označen, zelo hitro našli lastnika, če se je pes izgubil.
LP Katja


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Klea , sreda, 20.07.2005 : 12:20:47
Upam, da ne ponavljam kakšne teme... Ravno danes sem peljala najini psički k veter. po "štempelj" in podpis, da je z njima  vse OK. in gresta lahko čez mejo... A to ni bilo vse. Mlajša je dobila pod kožo še čip! GROZA!!! :( >:( :o Ne morem reči drugega. Odločiti sem se morala sama ali bi ga dali že pred morjem ali kasneje  :-/ . Pa sem rekla naj ga kar vstavi-itak bi ga morala dobit kasneje (po morju se ji obeta še steriliz.). Ne morem verjeti... igla kot za konja in ne psa  :( :o. Kri je kapnila po tleh, po moji roki, po psički... in v trenutku mi je bilo žal, da sem rekla "Ja". Veter. pa je tudi sočustvoval in rekel, da potem pa oni izpadejo kot eni mesarji, ko to morajo narediti... Zdaj me pa zanima ali ima kdo že kaj izkušenj s to "registracijo psov"?? Ali imajo psi kakšne probleme po tem (zagnojitev rane, bolečine, ...)?? Hvala bogu, da je psička večje pasme. Ne predstavljam si kako izgleda to pri kakšnem jorkiju, maltežanu, ipd.  :-/. LP

Zivjo!
Jaz sem pred kratkim peljala naso psicko zlato prinasalko da so ji vstavili čip in moram povedati da ni bilo nikakršnih komplikacij bila je malo vecja injekcija vendar pa ni nic kri spricnila ali pa kaj podobnega.Prenesla je zelo dobro 1 dan je morala bolj počivati kot vsak pes po taki "registraciji" sedaj pa je vse uredu z njo.Nameravam pa dati čip tudi sedaj nasemu novemu članu druzine NO vendar to ko bo malo zrasel saj mislim da je res se premlad za tako injekcijo :o
Lep pozdrav


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: bina , sreda, 20.07.2005 : 12:26:46
Prenesla je zelo dobro 1 dan je morala bolj počivati kot vsak pes po taki "registraciji" sedaj pa je vse uredu z njo.
:o :o To pa prvič slišim. Moji mladički so čip dobili pri 8-mih tednih, pa niso potem nič počivali (še bolj so divjali ;D). Pa tudi bolelo jih ni nič. In samo 1 samička je malo trznila. Še vedno manj kot tisti mladiček, ki je bil tetoviran.

Lp Jana


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: TagTu , sreda, 20.07.2005 : 12:34:20
Tudi naši mladiči so bili čipirani pri sedmih tednih in pol in ni bilo nobenih posledic. Je pa bila moja hči pred nekaj dnevi na eni izmed klinik in je videla, da je po čipiranju nek pes močno krvavel. Predvidevam, da je bil vet morda malo neroden in je z iglo zadel kakšno žilo ???


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: bina , sreda, 20.07.2005 : 12:43:29
TagTu, jap, to je tudi pri meni rekel, da jim je čip vstavljal ravno na tisto mesto, kjer imajo belo dlako. In da če bi zadel žilo, bi se prav videlo :-\ ;D

Zakaj si jih pa že ti čipirala? Moji so zato, ker gredo v tujino.

Lp Jana


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Ory , sreda, 20.07.2005 : 13:09:00
bina, kako pa to potem izgleda ce gredo mladicki v tujino s slovenskim cipom? Ali jim v novi drzavi vstavijo se en cip, ali samo vpisejo podatke slovenskega cipa v svojo bazo........ zanima me, ker sem prebrala, da ima vsaka drzava svoje prve tri stevilke. Se pravi, da bodo tvoji mladicki v tujini se vedno registrirani kot slovenski kuzki? :-\

lp


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: bina , sreda, 20.07.2005 : 13:37:05
Ory, ravno zato jih pa jaz nisem tetovirala, ker jim SLO tetovaža v tujini nič ne pomeni (v Franciji jih pa še itak enkrat tetovirajo).

Ja, prve tri številke čipa pomenijo državo. In pri mojih mladičkih bodo samo št. čipa vpisali v njihov register. Brez problema. Če jih bodo pa vodili kot Slo "državljane" pa ne vem. Bina naj bi bila slovenka, čeprav ima francoski čip. Je pa vpisala v SLR.

Lp Jana


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: TagTu , sreda, 20.07.2005 : 13:51:56
TagTu, jap, to je tudi pri meni rekel, da jim je čip vstavljal ravno na tisto mesto, kjer imajo belo dlako. In da če bi zadel žilo, bi se prav videlo :-\ ;D

Zakaj si jih pa že ti čipirala? Moji so zato, ker gredo v tujino.

Lp Jana
Pri naših črnuhcih so beli vglavnem samo slinčki ;)
Čipirala sem jih zato, ker se rado dogaja, da veterinarji to storitev krepko zaračunajo, čeprav jo pri psih, skotenih po 1.1.2003, časti država. Tudi meni so poskusili za našo tamalo ???
No, in sem uredila čipiranje hkrati s prvim cepljenjem ;)


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: TinaZ , četrtek, 21.07.2005 : 09:56:44
Ker ne najdem teme o tetoviranju, bom kar tukaj vprašala (saj se tudi na čipiranje nanaša): ali je možno, da se izogneš tetoviranju pri nas? Ali je dovolj, da dobi mladiček samo čip?
Moja Buba namreč v Srbiji ni bila tetovirana, tukaj je dobila čip in nikjer zaradi tega še niso komplicirali (ne na razstavah, ne na vzrejnem). Ali je to možno, da se mladičev, ki se skotijo v Sloveniji, ne da tetovirat?


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: TagTu , četrtek, 21.07.2005 : 09:59:39
Pri nas je tetoviranje zaenkrat še obvezno in se tudi vpiše v rodovnik - za vsak slučaj pa morda preveri še na KZS.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Maja. , četrtek, 21.07.2005 : 10:10:13
Da, možen je samo čip.

Naša Milky ima samo čip in ni tetovirana. Na rodovniku ji pa namesto tetovirne številke piše številka čipa. Čip še ni aktiven, aktivira se ga, ko se cepi proti steklini.

LP


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: TinaZ , četrtek, 21.07.2005 : 10:14:29
Odlično! Maja., hvala! Ker meni se zdi tetovaža čisto brez potrebe- je boleča za psa (že vidim, da se bo kdo "obesil" na tole) in z leti tako obledi, da se je sploh ne vidi.

TagTu, v rodovnik imamo pa tudi mi vpisano samo številko čipa in na KZSju niso nič komplicirali.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Maja. , četrtek, 21.07.2005 : 10:16:55
Ker meni se zdi tetovaža čisto brez potrebe- je boleča za psa (že vidim, da se bo kdo "obesil" na tole) in z leti tako obledi, da se je sploh ne vidi.

Tudi meni je vzreditelj tako rekel in zato se je odločil le za čip.

LP


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: TagTu , četrtek, 21.07.2005 : 11:15:41
Hvala Tina, Maja. Tele informacije mi bodo prav prišle pri naslednjem leglu ;)



Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: senca , četrtek, 21.07.2005 : 11:28:02
Pozdravljeni

Mene pa zanima kako je s tem, če pes, ki že ima čip, zamenja lastnika?

Lp


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Maja. , četrtek, 21.07.2005 : 11:38:42
Baje obstaja magnet, s katerim se čip uniči, drugače pa mislim, da se samo spremeni v registru-mislim, da morajo to veterinarji vedeti.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Klea , četrtek, 21.07.2005 : 22:23:02
:o :o To pa prvič slišim. Moji mladički so čip dobili pri 8-mih tednih, pa niso potem nič počivali (še bolj so divjali ;D). Pa tudi bolelo jih ni nič. In samo 1 samička je malo trznila. Še vedno manj kot tisti mladiček, ki je bil tetoviran.

Lp Jana

Tudi nase psicke to ni nic bolelo samo veterinarka je rekla da naj raje ne divja prevec da nebo kaj narobe (vandar se to redko zgodi da gre cip ven al kako je ze omenila) tako da sem jo dala lepo v kočo da ni divjala naslednji dan pa jovo na novo sibat sem pa tja ;D


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Reina , ponedeljek, 15.08.2005 : 19:41:13
Zivjo,

Imam eno butasto vprasanje: ker bom psa kupila v Nemciji, pes bo z mano pol leta v Franciji, pol pa v Slo, me zanima kaj priporocate glede cipiranja, ali naj to storim tu ali tam? Ali to opravi vzreditelj v svoji drzavi, ampak, ce to opravi ona potem moram tudi jaz tu ali ::),  :-\


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: oliver , ponedeljek, 15.08.2005 : 19:51:57
Čipiranje se opravi samo enkrat. Najboljše je seveda da to opravi vzreditelj, saj bo pes potreboval čip za izdajo modrega potnega lista, katerega potrebuje za prehod meje. Čip je oznaka psa za celo življenje.
Če si prebereš nekaj strani nazaj je napisano, da v številki čipa prve tri številke pomenijo državo, kjer je bil čipiran. Tako da ni pomemno kje je čipiran, v evidanecah vseh držav bo voden pod številko čipa, ki ga bo dobil.
Lp K


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: bina , ponedeljek, 15.08.2005 : 20:40:15
Reina, jaz bi ga čipirala pri nas ;) Še najceneje te bo prišlo. V nemčiji je čip (mislim da) okoli 40 eur, v Franciji 50 eur (z vključenim cepljenjem), pri nas zastonj. Poznam ljudi, ki so pripeljali psa iz Nemčije in ga čipirali pri nas (ker je zastonj). Drugače pa ne, če ga boš čipirala v tujini, ga ni treba še enkrat pri nas. Samo št. njenega (tujega) čipa vnesejo v računalnik.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Reina , torek, 16.08.2005 : 09:25:40
Hvala za odgovore,

Oliver ja sem si prebrala, saj zato pa mi ni jasno kje potem evidentirat psa ::) ce bo na koncu le Slovenc ;D

ce ga ne cipiram v Nemciji, kako ga pa lahko potem peljem cez mejo, glede na to da je to obvezno  ???

vseeno ga bom kar v Nemciji ker grem potem takoj v Francijo da ne bomo komplicirali ;),

hvala lepa obema se enkrat,

 8)LP


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: bina , torek, 16.08.2005 : 09:30:05
...saj bo pes potreboval čip za izdajo modrega potnega lista, katerega potrebuje za prehod meje.
Nop, tole pa ne drži. Pes ne potrebuje čipa za izdajo potnega lista. Ker pri nas pes dobi čip ob PRVEM cepljenju proti steklini, potni list pa ob PRVEM cepljenju proti nalezljivim boleznim.

In tudi za prestop meje ne potrebuješ potnega lista, ker smo sedaj v EU in na mejah ni več carinikov in ne pregledujejo več avtomobilov. Med Nemčijo in Francijo pa sploh ni več carine. Edini problem je Švica, ker ni v EU.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Reina , torek, 16.08.2005 : 10:09:40
 :o Ne potrebuje potnega lista? Kaj pa potem :-\  knjizico o cepljenjih?

Jasno mi je, da mi nic vec ni jasno ;D


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: bina , torek, 16.08.2005 : 10:13:11
:o Ne potrebuje potnega lista?
Pa kje sem to napisala >:( Ja, ne rabiš potnega lista ZA PRESTOP MEJE, ker ni več carinikov. Ker ni več meje. Če pa greš npr. v Švico, pa potrebuješ potni list za psa in ti ponavadi tudi pregledajo, če je pes cepljen. In tudi za na Hrvaško ga potrebuješ. v državah članicah EU pa ni več meje in zato ni carinikov na mejah in zato nihče ne pregleduje potnih listov in zato ga ne potrebuješ. A je sedaj razumljivo. Seveda je pa logično, da ga imaš s sabo. Ziher je ziher ;)


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Geri , torek, 16.08.2005 : 11:28:07
Reina- ker vem da se zanimaš za nakup čivavice... mislim da se v večini držav mladičkov ne več tetovira- še posebno ne tako majhnih, torej ti bo malčka že vzrediteljica čipirala, ker se potem št. čipa vpiše v rodovnik. Pa priskrbi si export rodovnik ker ga bomš potrebovala za vpis v SLO rodovno knjigo.

Lp, Mojca


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Uma , torek, 16.08.2005 : 11:31:34
Bina to pa ne bo cisto drzalo. Res je da na meji ni vec carinikov, meja pa se vedno je, ker Slovenija se ni podpisala Schengena in ga tudi se nekaj casa ne bo. Zato je na meji kontrola dokumentov in policija, to pa zajema tudi potni list za psa. Res pa je da jih v praksi ne preglejujejo.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Reina , torek, 16.08.2005 : 11:56:43
Seveda je razumljivo Bina ;) pa kar brez hude krvii, saj vsega ne mores vedeti  vnaprej, sploh pa to ne pocnes vsak dan.  Ze prvo razlago sem razumela da ne potrebujes za prestop meje, jaz sem to samo vprasala kot potrditev, ne?  ;D

Hvala


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Reina , torek, 16.08.2005 : 11:58:18
Reina- ker vem da se zanimaš za nakup čivavice... mislim da se v večini držav mladičkov ne več tetovira- še posebno ne tako majhnih, torej ti bo malčka že vzrediteljica čipirala, ker se potem št. čipa vpiše v rodovnik. Pa priskrbi si export rodovnik ker ga bomš potrebovala za vpis v SLO rodovno knjigo.

Lp, Mojca

Hvala lepa na odgovoru, brez export rodovnika pa itak nic!
LP


Naslov: mejni prehod
Poslano od: WildAngel , petek, 26.08.2005 : 13:47:41
Mene zanima, ce pes nujno rabi cip, ce ga pelješ čez mejo. Meni je bilo najprej rečeno, da je dovolj tudi samo tetovirna številka, če se dobro vidi. Nek veterinar zadnjič mi je pa rekel, da je čip obvezen. Kako zdej??


Naslov: Re: mejni prehod
Poslano od: TagTu , petek, 26.08.2005 : 13:52:06
Za pse, skotene pred 1.1.2003, ki imajo vidno tetovirno številko, čipiranje ni potrebno.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Yo , petek, 26.08.2005 : 14:39:59
Drugače pa ne, če ga boš čipirala v tujini, ga ni treba še enkrat pri nas. Samo št. njenega (tujega) čipa vnesejo v računalnik.

Japajade. Pri nobenem od perujcev (AVID-ov cip) le-ta s citalcem ni berljiv in so mi oba tukaj ob cepljenju proti steklini ponovno cipirali.

Lp, Yo


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: bina , petek, 26.08.2005 : 14:41:00
Yo, ona je pisala, da bi psa kupila v Nemčiji in ga čipirala tam ali pa v Franciji. Za ti dve državi sem prepričana, da čip velja tudi pri nas. Nisem pisala za Peru ::)


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Yo , petek, 26.08.2005 : 15:00:06
Yo, ona je pisala, da bi psa kupila v Nemčiji in ga čipirala tam ali pa v Franciji. Za ti dve državi sem prepričana, da čip velja tudi pri nas. Nisem pisala za Peru ::)

Jaz pa sem pisala nasplosno. In psa sta cipirana z AVID-ovimi cipi, ki jih preverjeno cisto dobro berejo citalci na Nizozemskem in v Italiji. Zato pa ni cisto 100% verjeti, da bodo nasi citalci brali vse cipe. V Peruju namrec pse, ki gredo v tujino ravno zaradi tega, da bi se cipe dalo brati, cipirajo z AVID-ovimi cipi, ker naj bi bili nekako univerzalni.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Ory , petek, 26.08.2005 : 21:37:33
Citat
Mene zanima, ce pes nujno rabi cip, ce ga pelješ čez mejo. Meni je bilo najprej rečeno, da je dovolj tudi samo tetovirna številka, če se dobro vidi.
Moj ni imel čipa (samo tetovažo) in mi nihče ni kompliciral..... moja vzrediteljica je že kar nekajkrat prodala v tujino, tako da verjetno ve kaj je potrebno za prestop meje. Čipirala sem ga potem v Sloveniji.

lp


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: brina05 , četrtek, 09.03.2006 : 18:01:55
tudi jaz sem cepila brino za steklino in ob tem je dobila tudi čip. in se je zgodilo, da je hudoo zajokala. :'( je precej presenetila veterinarja, ki ni bil pripravljen na takšno reakcijo-običajno ni hudo :-\. ampak smo se mal pocrklal pa je bilo takoj bolje :)

lp


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: spisek , četrtek, 09.03.2006 : 20:06:54
Nam je veterinar svetoval, da psa čipiramo čimprej, tako je čip dobil pred cepljenjem stekline. Starejši kot so psi bolj so dovzetni na bolečino. Se je pa tudi nam zdelo malce čudno zakaj mora imeti čip, če ima lepo vidno tetovirno številko. Takšen je pač zakon.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: ppetra , torek, 02.05.2006 : 21:28:14
A so vsem preverili če je čip "berljiv". Sprašujem zato, ker moji psički ni noben to pogledal, niti pokazali mi niso kako to izgleda oz deluje.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Teski , torek, 02.05.2006 : 22:09:56
Mojima dvema beštijama so čip preverili preden so ga vstavili, če reagira, nato pa še kasneje.
Sicer pa itak lahko v vet. amb. naslednjič, ko greš zaradi česa drugega, vprašaš naj ti "poskenirajo".

LP, T


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: brina05 , četrtek, 04.05.2006 : 11:19:47
Tut moji brini so preverili delovanje čipa.

Lp. Irma


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Olly , petek, 05.05.2006 : 20:36:43
Tudi pri nas so preverili delovanje čipa.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: ppetra , petek, 05.05.2006 : 22:02:21
Upam da sploh dela čip, ki ga nosi moja Lotty :)
Bom naslednič ko bom pri veterinarju rekla da ga sproba.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: brina05 , sobota, 06.05.2006 : 20:59:28
Jaz bi tudi tako naredila, da ne bi bilo slučajno v prihodnosti kakšnih problemov.
Pri Brini ga najprej ni najdu, v drugo je pa šlo.

Lp, Irma


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Drejči , sobota, 06.05.2006 : 23:05:21
Nas pes pa ima, sicer delujoc, cip, ki rad potuje. Z vratu je ze pripotoval do plecke  ???


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: brina05 , nedelja, 07.05.2006 : 17:26:05
Kako je pa to možn?  :-\
In potem ko je na kakšnem pregledu grejo s skenerjem čez celga psa, al kako?  ???
Lp, Irma


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Drejči , nedelja, 07.05.2006 : 17:40:49
Nas pes je kratkodlak in se tocno vidi, kje pod kozo se cip nahaja, zato iskanje ni potrebno. Pri dolgodlakih, je pa verjetno res potrebno skeniranje vecjega obmocja, ce je cip "potujocega tipa".  ;D


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: brina05 , nedelja, 07.05.2006 : 17:45:26
To mora biti pa mal smešn za videti. Menda ga lahko tudi tipaš, ampak meni ga še ni uspel. Mogoče ga pa bom kdaj-itak je pa važn da deluje.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Drejči , nedelja, 07.05.2006 : 17:54:25
Ma, niti ni, ker je cip majhna zadeva in na prvi pogled nihce niti opazi ne. Vidim jaz, ker vem kje je.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: ppetra , ponedeljek, 08.05.2006 : 09:49:30
Pri moji se ga pa takoj najde in lepo čuti. Je dogodlaka psička.
Ko ga je dobila sploh nisem vedela kam ga je dobila ker je nisem jaz držala, sem ga pa kmalu našla pri božanju. In zdaj točno vem kje ga ima.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: ka ty a , ponedeljek, 08.05.2006 : 15:26:38
ko smo mi peljali nekega najdenčka,da bi preverili,če ima čip mu je s skenerjem šel po celem telesu...pa ga ni imel


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: zally3 , torek, 11.07.2006 : 15:25:14
Samo nekaj(upam da tega vprašanja še ni bilo)- ali je tetoviranje nujno, ali je vredu če je pes samo čipiran???

dobim papillona, le ta pa uhlje nosi pokonci, pa bi izpadlo zelo grdo...


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Maja. , torek, 11.07.2006 : 15:31:30
To vprašanje je že bilo tule:
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,6068.0.html


Naslov: Re: ČIP! od kod?
Poslano od: anu , nedelja, 17.09.2006 : 09:45:31
Vsi lepo pozdravljeni,
lepo bi prosila, da mi kdo pomaga.
Moja psička ima dva čipa: slovenskega, ki je odpotoval z vratu do plečke in na vratu tujega.
In tu je problem!
Prve tri številke čipa označujejo državo, kjer je živalca čipirana.
Slovenijo označujejo številke 705, Italijo 895 ali nekaj takega...
moja psička pa ima čip s prvimi številkami 191. Veterinar pravi, da je od nekod zelo daleč.
Od kod?????!!!!!!!!! Resnično bi rada vedela. Če mi lahko kdo pomaga najti poreklo moje psičke,
vam bom resnično hvaležna.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: luncica , nedelja, 17.09.2006 : 15:48:46
Ne me za besedo drzat, ampak meni se zdi, da je 191 Hrvaska.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: anu , nedelja, 17.09.2006 : 18:10:31
Hvala za odgovor, morda bo to potrdil še kdo.
Lep pozdrav :)


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Živalca , četrtek, 05.10.2006 : 14:35:55
Zanima me ali se lahko psa čipira tudi, ko je odrasel in koliko stane čipiranje (ali pa je morda zastonj)?


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Drejči , četrtek, 05.10.2006 : 14:42:10
anu,
380 - Italija. Stevilka 191 pa oznacuje Hrvasko.

Zivalca,
psa lahko cipirajo ne glede na starost.
Za ceno povprasaj pri veterinarjih.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: ppetra , četrtek, 05.10.2006 : 14:47:14
anu, kako pa to da ne veš s kje je psička? Kje si jo pa kupila?


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: ppetra , četrtek, 05.10.2006 : 14:48:52
A ni čip ravno zato da se ugotovi čigav in s kje je pes. A to za tujino ne velja?


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: anu , četrtek, 05.10.2006 : 18:54:56
Psičko sem vzela iz azila. Tam so ji vstavili tudi slovenski čip, čeprav po zakonu ne bi smeli, ker je že bila čipirana. Verjetno sploh niso preverjali, saj je tuj čip lepo na vratu, slovenski - nekvaliteten, pa ji je zdrsnil na pleča  >:( No sedaj vem, da je psička zagotovo prišla iz Hrvaške, našli so jo nekje v Prekmurju in jo revco brejo odpeljali v azil v MB. Tam je dobila mladičke, ki so jih takoj razgrabili, njo pa pustili. To mlado, lepo revše sem našla s še povečanomi seski in s takimi očkami oz. pogledom, da je nisem mogla pustiti še naprej v azilu. Sedaj je pri meni že leto dni in je super! Trenirava agiliti, naučila se je že mnogo trikov in je tudi poslušna. Kaj naj rečem, psička je super.  ;)
Se mi pa zdi, da so čipi pri nas bolj za okras, kot kaj drugega. V Italiji imajo to lepo porihtano, saj lastnika, ki zapusti kužka poiščejo s pomočjo čipa in plača veliko kazen.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: dog_lover , četrtek, 05.10.2006 : 22:48:16
Živalca - cena osnovnega mikročipiranja je zajeta v ceni cepljenja (velja za mlade pse - ob prvem cepljenju), cena nadomestnega čipiranja pa znaša 3.900,00 SIT (izgubljene značke, želja lastnika). Tako informacijo sem dobila pri Kliniki Loka. Lahko da se cene razlikujejo od veterinarja do veterinarja.  ???
Psa lahko čipiraš kadarkoli. Moj oče je svojega psa čipiral pri 10-ih letih starosti, jaz sem tudi Pupo čipirala nekje pri 6-ih letih... ko se je pač začelo čipirati.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: petrca , petek, 06.10.2006 : 06:47:28
Pošiljam še nekaj držav s šiframi:

DRŽAVA ŠIFRA

Afganistan 971
Albanija 8
Alžirija 12
Angola 973
Angvila 951
Antigva in Barbuda 951
Argentina 32
Armenija 51
Aruba 533
Avstralija 36
Azerbajdžan 944
Bahami 44
Bahrein 48
Bangladeš 50
Barbados 52
Belize 84
Belorusija 974
Benin 952
Bermudi 60
Bocvana 72
Bolgarija 975
Bolivija 68
Bosna in Hercegovina 977
Brazilija 986
Brunei, Država 96
Burkina Faso 952
Burundi 108
Butan 64
Ciper 196
Cookovi otoki 554
Čad 950
Češka 203
Čile 152
Danska 208
Dominika 951
Dominikanska republika 214
Džibuti 262
Egipt 818
Ekvatorialna Gvineja 950
Eritreja 232
Estonija 233
Etiopija 230
Falklandski otoki 238
Fidži 242
Filipini 608
Francoska Polinezija 953
Gabon 950
Gambija 270
Gana 288
Gibraltar 292
Grenada 951
Gruzija 981
Gvajana 328
Gvatemala 320
Gvineja 324
Gvineja Bisao 952
Haiti 332
Honduras 340
Hongkong 344
Hrvaška 191
Indija 356
Indonezija 360
Irak 368
Iran (Islamska republika) 364
Islandija 352
Izrael 376
Jamajka 388
Japonska 392
Jemen 886
Jordan 400
Južna Afrika 710
Kajmanski otoki 136
Kambodža 116
Kamerun 950
Kanada 124
Kapverdski otoki 132
Katar 634
Kazahstan 398
Kenija 404
Kirgizistan 417
Kitajska 156
Kolumbija 170
Komori 174
Kongo 950
Kongo, Demokratična republika 976
Koreja, Demokratična ljudska republika 408
Koreja, Republika 410
Kostarika 188
Kuba 192
Kuvajt 414
Laoška ljudska demokratična republika 418
Latvija 428
Lesoto 426
Libanon 422
Liberija 430
Libijska arabska džamahirija 434
Litva 440
Madagaskar 969
Madžarska 348
Makao 446
Makedonija, Nekdanja jugoslovanska republika 807
Malavi 454
Maldivski otoki 462
Malezija 458
Mali 952
Malta 470
Maroko 504
Mavretanija 478
Mavricius 480
Mehika 484
Mjanmar 104
Moldavija, Republika 498
Mongolija 496
Montserrat 951
Mozambik 943
Namibija 516
Nepal 524
Niger 952
Nigerija 566
Nikaragva 558
Niue 554
Nizozemski Antili 532
Norveška 578
Nova Kaledonija 953
Nova Zelandija 554
Oman 512
Pakistan 586
Panama 590
Papua Nova Gvineja 598
Paragvaj 600
Peru 604
Poljska 985
Romunija 946
Ruanda 646
Ruska federacija 643
Saint Helena 654
Saint Kitts in Nevis 951
Saint Lucia 951
Saint Vincent in Grenadine 951
Salvador 222
Samoa 882
Sao Tome in Principe 678
Saudska Arabija 682
Sejšeli 690
Senegal 952
Sierra Leone 694
Singapur 702
Sirska arabska republika 760
Slonokoščena obala 952
Slovaška 703
Solomonovi otoki 90
Somalija 706
Srbija in Črna Gora 891
Srednjeafriška republika 950
Sudan 736
Surinam 968
Svazi 748
Šrilanka 144
Švedska 752
Švica 756
Tadžikistan 972
Tajska 764
Tajvan, Provinca Kitajske 901
Tanzanija, Združena republika 834
Togo 952
Tokelau 554
Tonga 776
Trinidad in Tobago 780
Tunizija 788
Turčija 949
Turkmenistan 795
Uganda 800
Ukrajina 980
Urugvaj 858
Uzbekistan 860
V.Britanija 826
Vanuatu 548
Venezuela 862
Vietnam 704
Wallis in Futuna otoki 953
Zahodna Sahara 504
Zambija 894
ZDA 840
Združeni arabski emirati 784
Zimbabve 716


DRŽAVA / ŠIFRA
Avstrija 040
Belgija 056
Finska 246
Francija 250
Grčija 300
Irska 372
Italija 380
Madžarska 348
Nemčija 276
Nizozemska 528
Portugalska 620
Slovenija 705
Španija 724


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: ppetra , petek, 06.10.2006 : 09:44:08
Samo ni mi jasno, če je imela psička (od anu) čip in prihaja s Hrvaške, a več se ne da izvedet in kaznovat lastnika?
Zakaj potem sploh imajo kužki čipe? Imajo slovenski veterinarji (če sploh imajo) samo podatke za Slovenske lastnike, ali je čip res samo za okras?
In če že ima kužek čip in se ga lastnik hoče znebiti, na tak grd način kot to nekateri počnejo, potem gre enostavno na mejo druge države in spusti psa? Halo!

Torej ČEMU ČIP??


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: drobtinica , petek, 06.10.2006 : 10:08:58
Kolikor jaz vem, bi moral čip pokazati lastnika psa vsaj v državah evropske unije. Pa ne seveda samo lastnika, tudi ime ter datum kotitve psa. Seveda v primerih, ko imate tudi evropski potni list, v katerega je prilepljena koda mikročipa.
Torej, če vse štima, morajo biti podatki na čitalcu enaki tako takrat, ko vet pregleda čip na psu kot takrat, ko prebere kodo s potnega lista.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: anu , petek, 06.10.2006 : 22:41:29
Kolikor jaz vem, bi moral čip pokazati lastnika psa vsaj v državah evropske unije. Pa ne seveda samo lastnika, tudi ime ter datum kotitve psa. Seveda v primerih, ko imate tudi evropski potni list, v katerega je prilepljena koda mikročipa.
Torej, če vse štima, morajo biti podatki na čitalcu enaki tako takrat, ko vet pregleda čip na psu kot takrat, ko prebere kodo s potnega lista.

Ja res je tako, vendar to v praksi ne funkcionira. Veterinar mi je znal povedati, da je iz EU, ne pa iz katere države, še manj pa o lastnikih. Poklicala sem na vet. upravo SLO, kjer tudi niso vedeli za državo. Mislim, da pri prenosu podatkov nekaj ne štima.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: tina82 , ponedeljek, 27.11.2006 : 10:15:02
Mene pa zanima, kdo mi lahko pove kdo je lastnik psa, če imam njegovo številko čipa. Včeraj sem našla psa, danes sem ga peljala k veterinarju, kjer so mi potem odčitali številko čipa, vendar psa niso imeli zabeleženega v njihovi evidenci. Zdaj kličem še eno veterinarsko ambulanto v bližini, če je mogoče pri njih v evidenci, ampak očitno ne delajo... Lahko še kam pokličem, da izvem kod je lastnik?


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: ppetra , ponedeljek, 27.11.2006 : 10:19:14
A pa je bil čip vstavljen kužku v Sloveniji (beri par postov prej)?


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: tina82 , ponedeljek, 27.11.2006 : 10:40:41
Očitno je bil vstavljen na Hrvaškem (191). Psa se je veterinar spomnil, ni se mogel spomnit pa lastnika. Je možno, da imajo podatke v drugi veterinarski ambulanti, ki je v naši občini? Že zaradi obveznega cepljenja bi morali imeti, ali kako?


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: ppetra , ponedeljek, 27.11.2006 : 10:51:44
Mislim tile čipi! Čisto brez veze! (po moje se po čipu ne bo dalo nič najt, glede na to kaj so pisali člani na prejšni strani)

Kaj pa če bi probalana kakšni od teh števil, ki jih najdeš na tej strani:
http://www.klinika-prva-k.si/zivali/index.slo.3.htm


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Nati80 , četrtek, 12.07.2007 : 14:56:23
Eno vprašanje glede teh čipov, ki je bilo sicer že postavljeno mislim pa da ni nihče odgovoril.. Tele čipe, kolikor sem razumela, se da prebrat samo s čitalci in tako dobit podatke o lastniku, a kakšna varianta gps-a (staelit) pa ne? Kako pa je potem v primeru če ti psa ukradejo ali pa zbeži in ga lastnik želi poiskati?


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: tjas , četrtek, 12.07.2007 : 18:06:57
Tele čipe, kolikor sem razumela, se da prebrat samo s čitalci in tako dobit podatke o lastniku, a kakšna varianta gps-a (staelit) pa ne?
Tako je le s čitalcom ga preberejo!

a kakšna varianta gps-a (staelit) pa ne?
Zaenkrat še ne! ;)

Kako pa je potem v primeru če ti psa ukradejo ali pa zbeži in ga lastnik želi poiskati?
Poklišeč na najbližnje veterine jih obvestiš, da so ti ukradli oz. da se je pes izgubil poveš št. čipa in čakaš! In seveda istočasno pokličeš v vsa zavetišča in se pozanimaš, če se slučajno tvoj pes nahaja tam oz. jih opozoriš, da lahko tvoj pes zaide tja.
Ko najditelj pripelje psa na kliniko oz. zavetišče, mu tam očitajo čip, vnesejo št. čipa v računalnik in poiščejo lastnika.
Upam, da sem ti dobro razložila.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: tjas , četrtek, 12.07.2007 : 18:14:01
Mene pa zanima, kdo mi lahko pove kdo je lastnik psa, če imam njegovo številko čipa. Včeraj sem našla psa, danes sem ga peljala k veterinarju, kjer so mi potem odčitali številko čipa, vendar psa niso imeli zabeleženega v njihovi evidenci. Zdaj kličem še eno veterinarsko ambulanto v bližini, če je mogoče pri njih v evidenci, ampak očitno ne delajo... Lahko še kam pokličem, da izvem kod je lastnik?

Če ga že v prvi kliniki niso našli ga tudi v drugi ne bodo. Zgleda so veterinarji pozabili napisati popolne podatke o lastniku.
Zato opozarjam vse, da ko boste odšli k veterinarju, naj le ta pogleda ali so vaši podatki pravilni.

Mislim pa da je najbolje da odpreš novo temo za tega kužka in in mu poiščeš star oz. nov primeren dom. Če živali ne moreš imeti pri sebi, zaprosi za začasno namestite, drugače pa ga odpelji v zavetišče.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: tjas , četrtek, 12.07.2007 : 18:18:58
Nas pes pa ima, sicer delujoc, cip, ki rad potuje. Z vratu je ze pripotoval do plecke ???

To je čisto normalno in ni nič narobe. Čip potuje po telesu. Zato pa veterinarji pogledajo najprej vrat, če ga tam ni gredo proti trupu.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: tjas , četrtek, 12.07.2007 : 18:21:51
Mislim tile čipi! Čisto brez veze!
Zakaj že?!  ???
Če so podatki pravilno vnešeni, se takoj najde lastnik živali.
Ljudi, ki zanemarjajo svoje živali ali jih zapustijo na grd način se jih lahko najde in kaznuje.
Sicer pa psa nič ne moti in res ne vidim razloga, zakaj ne čipirati in da je brez veze!


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Leya19 , četrtek, 30.08.2007 : 19:50:47
mene pa zanima sledeče: sošolka ima dva psa in inata čip, vendar pa se jima ta čip tipa, ko se dotakneš vratu lahko pravzaprav tipaš čip. in me zanima če to mora biti tako, ker se meni zdi da se to psu nebi smelo tipat


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: tjas , petek, 31.08.2007 : 05:58:35
mene pa zanima sledeče: sošolka ima dva psa in inata čip, vendar pa se jima ta čip tipa, ko se dotakneš vratu lahko pravzaprav tipaš čip. in me zanima če to mora biti tako, ker se meni zdi da se to psu nebi smelo tipat

Čip se lahko zatipa pri prsih, ki jimajo tanko kožo. Tako da s tem ni nič narobe. ;)


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Leya19 , nedelja, 16.09.2007 : 18:52:40
hvala tjas


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: sabrina , petek, 06.03.2009 : 12:37:49
Zakaj je pomemben čip. Zanimiva zgodba.

http://www.index.hr/xmag/clanak/pustolov-zuco-se-vratio-iz-zagreba-u-svoj-dom-u-srbiji/424202.aspx


Naslov: Pasji čip - Pomoč!
Poslano od: cac , petek, 27.03.2009 : 00:07:05
Oj

Imam par vprašanj... vrjetno bolj za kake veterinarje...
Kako pogosto se zgodi, da čip pri psu zaide in se ga ne najde? Kam lahko zaide?
Če želimo videti točno lokacijo čipa, kako oz. s čim slikamo lahko psa? Rentgen, CT, Ultrazvok?? Na kateri "sliki" je čip viden?
Kako natančno čitalec lahko določi lokacijo čipa?

Odgovore bi potrebovala čimprej!
Hvala vsem za pomoč!

Lp


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Pepsi , petek, 27.03.2009 : 19:29:46
Če čipa ni na enem od "standardnih" mest, se psa celega temeljito pregleda s čitalcem. Čip lahko menda zaide marsikam - več o tem bodo vedeli povedati tisti, ki čitalec uporabljajo. Žal obstaja tudi možnost, da se recimo ukradenemu psu odstrani originalen čip  in se mu da drugega.  >:(  Človeška domišljija ne pozna meja.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: HALLER , ponedeljek, 08.06.2009 : 15:43:16
Lep pozdrav!

Mene pa zanima, kaj se naredi v primeru, ko nimaš nalepke, ki jo je potrebno prilepiti v kužkov potni list?
Če vpišeš številko, velja? Namreč smo danes bili prvič pri veterinarju, odkar je kužek pri meni in je dobil potni list,
nalepke s kodo pa ne najdem med dokumenti. Sicer je na rodovniku in na ostalih dokumentih koda noter prilepljena ali vpisana, mi pa baje manjka ta nalepka za pasuš. Kaj se da narediti v primeru, da se ne najde? Lahko dobi novo kodo ali je možno ponovno dobiti nalepko?
Hvala


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Jana , ponedeljek, 08.06.2009 : 15:48:53
Ce je pes cipiran, kar ocitno je, ce imate na rodovniku nalepko cipa, mora veterinar cip odcitati in napisati v potni list stevilko cipa, s katerim je pes ze oznacen. Tudi zate je "varneje" preveriti cip s citanjem pri veterinarju, kot le prepisati stevilko cipa z enih na druge papirje. Dogaja se namrec vse sorte.
Ne vidim pa razloga, da bi zaradi manjkajoce nalepke se enkrat cipirali psa.
Morda se bo oglasil kdo od zaposlenih v vet. ambulantah, kaksna je praksa v takih primerih.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: king-roy , ponedeljek, 08.06.2009 : 16:52:34
Mi imamo kodo v potnem listu napisano s kemičnim, nimamo nalepke.
Tudi v rodovniku (Haller, me čudi,da sploh že imaš export rodovnik; mi smo ga dolgo čakali iz IT) ni nalepke, je v bistvu natipkana.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: gvidovic , četrtek, 11.06.2009 : 06:37:40
zanima me cena čipiranja , pa pri kolkih mesecih je pametno psa čipirat?naša psička bo 18 junija stara 3 mesece  :)


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Uma , četrtek, 11.06.2009 : 09:32:01
Psi so brezplačno čipirani ob prvem cepljenju proti steklini.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Jana , četrtek, 11.06.2009 : 09:44:05
gvidovic, psa je po zakonu treba cipirati pri starosti 3 mesece, prav tako cepiti proti steklini.
Ne gre pa pri cipiranju za "pametno" potezo, temvec za dejstvo, da imas tako psa oznacenega v primeru izgube, kar bi moralo biti v interesu vsakega lastnika psa ze takoj, ko ga dobi.

gvidovic, najbolje vprasati na veterini, koliko te bo prislo cepljenje in cipiranje, saj bos moral vsak cas opraviti oboje. Klic stane samo nekaj telefonskih impulzov. Pa zraven moras nesti osebno izkaznico, ker vpisejo v evidenco tvoj EMSO.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: gvidovic , četrtek, 11.06.2009 : 16:57:27
Hvala za info. lp David


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: vis in nox , sreda, 22.07.2009 : 08:12:30
No, ne vem, če je prava tema! Čip ni kriv, ampak neurejen register v katerega lahko vsak (skoraj) piše, kar mu je volja.

Včeraj sem na veterini preverila podatke naših psov. Miško, revček mali, je bil 13.7. cepljen proti steklini in podatki v registru so bili v redu. Včeraj pa šok-register pravi, da je MRTEV, da je njegov lastnik nek gospod iz Mislinje. Popravek podatkov je bil narejen 17.7.

Ree v registru ni bilo, po preverjanju smo ugotovili, da ima v potni list vpisano napačno številko čipa. Po tem popravku je bilo v redu. Je pa še ta problem, da v registru piše, da ni cepljena, ker je bila cepljena na hrvaškem. To se mi ne zdi v redu-ta podatek bi moral biti prepisan.

Za spremembo podatkov v registru moraš plačati toliko, kot za izdajo nove osebne izkaznice. In kaj za to dobiš? Napake!

Očitno ljudi, ki vnašajo spremembe, nihče ne nadzira in ne sankcionira in jemljejo to z "levo roko".

Sem ogorčena in bom morda poslala pritožbo tudi na VURS. Nič morda, kar bom! Sem davkoplačevalka in hočem kaj za svoj denar! >:(



Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Pepsi , sreda, 22.07.2009 : 08:32:27
Tole pa res ni fino.  A zdaj bomo vsakič na veterini preverjali, če imamo še svoje pse in če jim čipi "štimajo"?  >:(
Podpiram tvojo prijavo VURS-u. Če podatki mojih psov ne bodo v redu, bom napisala tudi jaz.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: lunca , sreda, 22.07.2009 : 11:55:23
Vis in nox,če si tvojega psa cepila na Hrvaškem,ga na tvoji veterinarski postaji ne morejo vnesti v register cepljenj,ker bi bilo potem treba tudi takse zanj odvesti.Poleg tega je potrebno vpisati serijsko številko cepiva in proizvajalca in osebe,ki je psa cepil.
Register psov je mišljen za področje Slovenije in ne cele Evrope.Takšen register namreč ne obstaja.
Pri nas se občasno zgodi,da pridejo vpisati psa v naš register,pes pa je že cepljen v tujini.Jaz to rešim na takšen način,da istočasno z vpisom psa pod opombe napišem kje in kdaj je bil cepljen proti steklini.Tako ga ne zavedem direktno v register cepljenj,imam pa opombo,da je že bil cepljen proti steklini.
LP Tjaša


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: skogkatt , sreda, 22.07.2009 : 12:16:49
Pa se ne da preveriti, oz. se ne zapisuje nekakšen log, kdo kdaj kaj vnaša v register? Mislim na primer od Miškota recimo. Se da preveriti, kdo je narobe vpisal 17.07.?


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Agnesana , sreda, 22.07.2009 : 12:33:03
Velika vecina evropskih registrov je vclanjena v Europetnet, kjer lahko najdes podatke o lastniku psa, ki je registriran v teh registrih. Sem preizkusila s podatki svojih psov. Rezultat je pokazal, da sem jih prijavila v Dansk Hunde Register. Ce je pes izgubljen, tam potem dobis podatke o lastniku.
http://www.europetnet.com/Home.aspx


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: vis in nox , sreda, 22.07.2009 : 12:36:07
Pa se ne da preveriti, oz. se ne zapisuje nekakšen log, kdo kdaj kaj vnaša v register? Mislim na primer od Miškota recimo. Se da preveriti, kdo je narobe vpisal 17.07.?

Se da, pa ti nič ne pomaga. Potrebno je sporočiti VURSu, da popravijo napako. Bolj me skrbi, da ti lahko vsak čas kdo spremeni podatke, pa za to sploh ne veš.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: skogkatt , sreda, 22.07.2009 : 12:37:32
Ja saj to :o To je kot, da bi si nekdo en žblj avto registrial in se vozil na tvojo registrsko :-X


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: vis in nox , sreda, 22.07.2009 : 12:41:14
Ja saj to :o To je kot, da bi si nekdo en žblj avto registrial in se vozil na tvojo registrsko :-X

Ne, mene skrbi to, da bi se (bognedaj) pes zgubil in mi to, da je čipiran, ne bi prav nič pomagalo!


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Cats , sreda, 22.07.2009 : 12:43:58
A so vaše živali vpisane na europetnetu? Ker moje ni, in preden se začnem sekirat, mi prosim povejte, če so slovenske številke notri.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: skogkatt , sreda, 22.07.2009 : 12:45:54
Ja vem, ravno zato je potrebno, da je oseba pri vnašanju natančna s številkami :( Tudi kar se kazenske odgovornosti za psa tiče.

Cats, Slovenije ni na seznamu za europets.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Cats , sreda, 22.07.2009 : 12:46:40
Uf, škoda.

Pa ravnokar sem se začela kar kvalitetno sekirat ;D


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: skogkatt , sreda, 22.07.2009 : 12:52:46
Meni to tudi ni najbolj všeč, zato pa pes ne gre iz bajte, če nima obesek s telefonsko nameščenega na sebi ::) ziher je ziher ;D


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: moonbeam , sreda, 22.07.2009 : 12:59:13
A na meji preglejujejo za cip?


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: vis in nox , sreda, 22.07.2009 : 13:09:38
A na meji preglejujejo za cip?

Baje ne, zato imaš lahko potni list od kateregakoli psa (tako so mene potolažili)!


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: skogkatt , sreda, 22.07.2009 : 13:12:34
Imajo čitalc na vsaki meji, ampak se jim pogosto ne da.
Hrvaški carinik je razlagal, da predvsem tujce bolj oddaljenih držav sprašujejo, če imajo potni list za psa, ker se še vedno rado dogaja, da "ne vedo".


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: moonbeam , sreda, 22.07.2009 : 13:45:45
Aha. Torej napačni podaki na čipu=sranje, če psa pregledajo  >:(
Še dobro, da imaš še potni list, ampak vseeno. Še dobro, da nismo še mi čipirani  ::)


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Cats , sreda, 22.07.2009 : 13:49:38
moonbeam, jaz sem vprašala na meji in so mi povedali, da bi pregledovanje vsake živali vzelo preveč časa in da načeloma samo pogledajo, če je potni list. Mila jim očitno ni zgledala kot pomemben mednarodni kriminalec, ker celo potnega lista niso odprli, le veselili so se ji vsi policaji po vrsti, k majhni otroci so čepeli zraven kletke :D


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: branka , torek, 04.08.2009 : 09:07:18
Aha. Torej napačni podaki na čipu=sranje, če psa pregledajo  >:(
Še dobro, da imaš še potni list, ampak vseeno. Še dobro, da nismo še mi čipirani  ::)

Mogoče pa enkrat celo bomo  ::) ???


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: chory , četrtek, 08.10.2009 : 15:51:45
Pa bi bilo prav da bi jih na prehodih čez mejo pregledovali.Moje niso nikoli.Zato bi lahko prešvercala že na stotine ovčarjev. >:(


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: SILBA MIA , četrtek, 08.10.2009 : 22:13:10
Pa bi bilo prav da bi jih na prehodih čez mejo pregledovali.Moje niso nikoli.Zato bi lahko prešvercala že na stotine ovčarjev. >:(
Mi gremo vsak mesec za par dni na Hrvaško. Do sedaj ( beri = od kar ima naš pes čip, to je pa odkar je tak zakon), so ga 1x pogledali na meji. Lansko leto na prehodu Vinica.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: maja01 , petek, 01.01.2010 : 17:30:50
Eno vprasanje vezano na cipe - ali se lahko v CRP vpise zival, ki ima tuj cip (ce ja, ali velja za vse drzave - nekaterih cipov nasi citalci ne berejo), ali je v primeru, da zelim vpis v CRP, potrebno novo cipiranje s slovenskim cipom?
Drugo vprasanje - podatke o lastniku v CRP mi lahko spremenijo v katerikoli veterinarski ambulanti oz. kliniki, ki ima koncesijo za cepljenje? 
m.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Patapižu , sreda, 22.09.2010 : 20:09:35
Eno vprasanje vezano na cipe - ali se lahko v CRP vpise zival, ki ima tuj cip (ce ja, ali velja za vse drzave - nekaterih cipov nasi citalci ne berejo), ali je v primeru, da zelim vpis v CRP, potrebno novo cipiranje s slovenskim cipom?
Da. Če čitalci čipa ne berejo, potem se tudi v register ne more vpisat in se verjetno na novo čipira.

Drugo vprasanje - podatke o lastniku v CRP mi lahko spremenijo v katerikoli veterinarski ambulanti oz. kliniki, ki ima koncesijo za cepljenje? 
Ja, lahko.


Bi pa dodala še eno opozorilo pri vnosu podatkov v CRP. Menda zna biti problem, da ni telefonske številke lastnika psa in imajo potem rahle težave pri iskanju le tega. Tako, da bi bilo faj, da ko greste na ceplenje, da preverite svoje podatke in poveste svoj telefon, na katerega vas lahko dobijo v primeru, da se vam pes izgubi.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: kaja , sreda, 02.02.2011 : 10:59:35
Se je ze kdo s kaksno eksoticno pasmo srecal s problemom, da njegove pasme ni v CRP-ju? Kaj potem? lp


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: miskica , sreda, 02.02.2011 : 11:36:55
Vpišeš kot mešanec? in v polje ime zahtevaš, da ti vpišejo pasmo + celotno ime? Bi to šlo?


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: kaja , sreda, 02.02.2011 : 15:30:26
Hm, bomo videli, kaj bo rekel vet. Zaenkrat je psica vpisana pod pasmo, ki je po imenu najbolj podobna. ::)


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: lunca , petek, 11.02.2011 : 13:39:50
Kaja,jaz.Pri takšnih pasmah vpišeš pod pasmo" mešanec" v opombe pa pravilno pasmo.Ko bo pasma priznana se pa v registru popravi.Kakšno pasmo pa imaš to?
Tjaša


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Itlam , petek, 11.02.2011 : 14:13:44
Sem malo radovedna, o kateri pasmi govorimo?... Če ni skrivnost ;)


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: kaja , sreda, 23.03.2011 : 15:15:54
Se opravicujem, nisme videla odgovorov. Gre za portugalskega podenga.  :)


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Cats , torek, 28.06.2011 : 09:42:28
Po novem naj bi čipiranje mladičev bilo brezplačno:

http://www.n-tv.si/opozorilo-glede-oznacevanja-hisnih-zivali-po-3-juliju-2011


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Jana , torek, 28.06.2011 : 10:07:16
Hm, mešajo kumare in buče ::)

Čipiranje mladičev je bilo že ves čas všteto v ceno prvega cepljenja proti steklini in tako je tudi sedaj. Če si čipiral kako drugače, si čip pač plačal in prepričana sem, da ne bo tudi zdaj popolnoma nič drugače. Kadar napišemo, da gre za čipiranje pasjih mladičev, bi se naj razumelo, da gre za vse pasje mladiče in ne le rodovniške, v članku in tudi sicer pa se obravnava spremembe samo in izključno za rodovniške pse. Torej, nič drugega se ne spreminja kot to, da morajo rodovniške pse čipirati pred oddajo novim lastnikom, torej nekje pred 8. tednom starosti, vse ostale pa še vedno do 3. meseca starosti, ko nastane obveza tako za cepljenje proti steklini kot za čipiranje.

Edina razlika, na katero pa ni obešati deklarativno "brezplačnega" čipiranja je ta, da se pač namesto ob prvem cepljenju proti steklini čipira pri cepljenju proti kužnim boleznim, steklino pa nekoliko kasneje.

Fajn bi bilo, ko bi vsi vpleteni vedeli, o čem govorijo - o "novem sistemu" za rodovniške pse in o "nobenih spremembah" za nerodovniške pse. Razen, če se bodo na Zbornici odločili, da zadevo skupaj z VURS izpeljejo kot obvezo tudi za nerodovniške pse. Vendar me čudi, da o tem VURS ne ve ničesar. Zadeva je povsem KZS-jeva zaradi FCI-jevih in VURS-ovih pravil. Do sedaj so lahko tetovirali in je tetovaža veljala namesto čipa za prehod meje, po 3. juliju 2011 tetovaža v nobenem primeru za prehod nobene meje ali za vpis v kakšen register ne velja več. Zato se je moral KZS malo obrnit in si izmislit nova pravila za evidence ob izdaji rodovnikov, ob čemer je seveda bilo nekaj skakanja v luft, če bi morali vzreditelji posebej plačevati čipiranja za mladiče, ki so sicer za vse druge že všteta v ceno prvega cepljenja proti steklini.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Jana , torek, 28.06.2011 : 10:11:56
Država (na predlog Veterinarske zbornice cene potrdi Svet uporabnikov v skladu z Zakonom o veterinarstvu) pa trenutno potrjuje cene v naslednjih kombinacijah:
1. PSI  - SKUPAJ: vakcinacija in označitev ( desetina cene potnega lista in miokročipa), in registracija in vpis v register (28,73), 20% davek (5,75) in predpisana pristojbina (0,41))  34,89

http://www.n-tv.si/opozorilo-glede-oznacevanja-hisnih-zivali-po-3-juliju-2011


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: natis , torek, 28.06.2011 : 12:25:51
vzreditelji čipiramo ob cepljenju kužnih... jaz sem plačala potni list (od oka 3€in nekaj malega, če prav vem) in normalno plačala kužne. pri cepljenju stekline za enega mladiča, ki je ostal doma pa normalno steklino. nikjer ni "napisano" nič od čip.a ... čip je bil prej pač vključen v ceno stekline, zdaj je pa v kužne (cene so pa obakrat ostale iste  ;))


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Pepsi , torek, 07.08.2012 : 15:57:41
Nekaj me zanima na temo čipiranja mačk:
danes me je prepričevala znanka, ki ima mačko sicer čipirano, da je čipiranje mačk v bistvu brez veze, ker "lastništvo lahko ugotovijo samo na kliniki, kjer so muco čipirali".   Tega ne razumem najbolje - čitalci so menda univerzalni, ali ima vsaka vas svojega?  :-\
Če obstaja centralni register psov, kam pa so torej vnešene čipirane mačke?  Se že vnaprej opravičujem, če sprašujem neumnost, ampak tole mi res ni jasno.
Če npr.najdem mačka in ga nesem na najbližjo veterino pregledat, če ima slučajno čip, pa je maček npr. iz druge občine, torej do imena lastnika ne morem priti. Al kako? :-\


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Jana , torek, 07.08.2012 : 16:00:58
Zdaj se čipirani mački vnašajo v CRP (oz. bi se morali?), v preteklosti pa so imele klinike samo svoje evidence čipiranih mačk.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Pepsi , torek, 07.08.2012 : 16:05:52
Hvala :D


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Houdini , sreda, 08.08.2012 : 20:20:11
Moji so čipirani in vnešeni v CRP. Na začetku nisem bila ziher, da je bila ta prva res, pa sem potem pri drugem veterinarju prosila, če lahko pogleda, kako je vpisana in jo je brez težav našla, skupaj z mojimi podatki.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: AngSeter , četrtek, 09.08.2012 : 08:00:44
Naš je tudi uradno pes  :P ::)


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: lunca , četrtek, 09.08.2012 : 10:53:35
Angseter,zakaj pa? Saj v CRPsi obstajajo rubrike psi,mačke,beli dihurji in ostale živali.


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: AngSeter , četrtek, 09.08.2012 : 12:45:34
Ker takrat tega še ni bilo  :-\


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: Butterfly , četrtek, 09.08.2012 : 18:18:48
Meni je veterinar (Koroška) še tri mesece nazaj zatrjeval, da se mačk ne vpisuje v CRP, le v 'njegov register'. Sem potem šla na drugo veterino, pa so mi vpisali brez problema.

A mora biti muc zraven, da preverijo podatke na čipu, ali je dovolj št.čipa?


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: moksa , četrtek, 09.08.2012 : 21:26:19
Mojega so vpisali v CRP, ne da bi preverili čip ::)


Naslov: Re: ČIP!
Poslano od: SunnyDay , petek, 10.08.2012 : 07:44:41
A mora biti muc zraven, da preverijo podatke na čipu, ali je dovolj št.čipa?
Muca rabiš zraven, če bi rada, da odčitajo čip (preverijo, ali je še na mestu), sicer pa bi moral zadostovati potni list/št. čipa.