mojpes.net

o psih => Psi terapevti in pomočniki => Sporočilo, začeto od: Nincula , ponedeljek, 02.06.2003 : 11:53:29



Naslov: pomočnik slepim
Poslano od: Nincula , ponedeljek, 02.06.2003 : 11:53:29
Zanima me, kako in kdo ga šola? Ali lahko pridem zraven, se tega izučim? Kateri pes?
P N


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: LIZA , sobota, 07.06.2003 : 07:47:31
Slisala sem,da je nekaj psov za pomoc slepim izsolal Miroslav Zidar.Pred kratkim sem pa brala v reviji Kinolog,da je na neko solo prisla Mojca,slepa deklica s svojo psicko,ki ji pomaga pri vsakdanjih opravilih.Najvec za pomocnike slepim uporabljajo zlate prinasalce in labradorce,solanje pa se zacne ze pri mladicu in traja kaki dve leti.Psa mora izbrati nekdo,ki se na to spozna in je preprican,da bo dober za opravljanje tega "poklica".
Poskusi povprasati pri kaksnem kinoloskem drustvu (samo ne vem,ce to solajo v kd )


Naslov: Psi vodniki slepih
Poslano od: Manca1 , petek, 26.11.2004 : 08:41:27
Včeraj je bil na Tedniku prispevek o šolanju psov za vodnike slepih in o tem, da je bil v letošnjem letu izšolan samo en tak pes, ob dejstvu, da je pes v Sloveniji pravica slepega in ne privilegij.

Šolanje takega psa naj bi potekalo 6-9 mesecev in stalo 1.5 miljona tolarjev.

Na koncu so pozvali naj se vsi zainteresirani kinologi povežejo z društvom slepih in slabovidnih ter pomagajo pri šolanju.

Mene v bistvu zanima kako poteka takšno šolanje in zakaj je tako drago? Kakšni so postopki izbire psa, ki naj bi se ga izšolalo? Zakaj med kinologi ni interesa?

Kakšno je vaše mnenje o vsem skupaj?


Naslov: Re:Psi vodniki slepih
Poslano od: manetka , petek, 26.11.2004 : 09:36:54
Tudi sama sem ujela en del tega prispevka. Čisto razumem, da ima slep človek pravico do pasjega vodnika. Mi, ki vidimo normalno si težko predstavljamo kako je če ne vidiš. Normalno se mi zdi, da šolanje takšnega psa stane toliko denarja.

Malo me je motil odnos kako je bila ta problematika predstavljena :-\. Meni se je zdelo, da se na to gleda kot, da je to šolanje čisto preprosto. Tako je bilo predstavljeno s strani novinarke in zakaj le to toliko stane.

Dimy, malo razmisli zakaj to toliko stane.
Npr že sam pes, stane. Npr vsaj 1000 EUR. Potem stane vsak tečaj, kjer se pripravlja psa na izpit.
Npr samo A tečaj-poslušnost je okrog 45.000 Sit.
Koliko stanejo potem še izpiti in tečaji, ki so potrebni, da pes postane vodnik slepega.

Razumem zakaj med kinologi ni interesa, sigurno je vzrok dolgotrajnost postopka, da se psa nauči vse to, potrebni so tudi visoko kvalificirani inštruktorji, ki jih najbrž tudi ni tako veliko, potem je sigurno posredi še denar, če že samo izračunaš za čas kolikor ga porabi en pes za to, da vse to zna in pa koliko denarja to nanese na mesec to ni prav dosti.
Okrog 150.000 Sit na mesec, kar se meni za takšno zahtevno vrsto šolanja ne zdi veliko.




Naslov: Re:Psi vodniki slepih
Poslano od: lopez , petek, 26.11.2004 : 10:15:17
Tudi jaz sem ujela približno polovico tega prispevka. Vem, da je bilo rečeno, da psa izberejo že v leglu, vendar ne vem na podlagi česa.
Me je pa predvsem zmotilo to, ko je slepo dekle razlagalo, da ji voznik avtobusa ni dovolil vstopiti, češ da pes nima vstopa na avtobus. Pri tem so se oglasili še ostali potniki v avtobusu in rekli, da se oni niti slučajno ne mislijo peljati skupaj s psom. :o :o Punci ni preostalo drugega kot da počaka nov avtobus. :-\
Ob tem se sprašujem le ali so ljudje danes resnično popolnoma brez srčne kulture. Ne razumejo, da je človek odvisen od psa in le on mu lahko pomaga, da pride iz enega konca na drugega. ???

Lp


Naslov: Re:Psi vodniki slepih
Poslano od: TinaZ , petek, 26.11.2004 : 12:00:15
... Me je pa predvsem zmotilo to, ko je slepo dekle razlagalo, da ji voznik avtobusa ni dovolil vstopiti, češ da pes nima vstopa na avtobus. Pri tem so se oglasili še ostali potniki v avtobusu in rekli, da se oni niti slučajno ne mislijo peljati skupaj s psom. :o :o Punci ni preostalo drugega kot da počaka nov avtobus. :-\
Ob tem se sprašujem le ali so ljudje danes resnično popolnoma brez srčne kulture. Ne razumejo, da je človek odvisen od psa in le on mu lahko pomaga, da pride iz enega konca na drugega. ???

Tisto je tudi mene ZELO zmotilo- predvsem zato, ker je psom DOVOLJENO vstopiti na avtobus, le nagobcnik mora imeti. Nimajo pa ostali potniki kaj govoriti, da jih moti pes na busu  >:( Meni je enkrat uspelo spraviti Bubo na bus celo brez nagobcnika- ker ji ga pac nimam kam namonitrat  :-\ Je pa res, da sva morali sedeti v prvi vrsti, da naju je imel voznik pod kontrolo  ;D

Mislim pa, da bi v vsakem primeru morala drzava poskrbet za solanje teh psov (se mi zdi, da ce bi bilo teh psov vec, bi tudi stroske lahko malo "oklestili").

Lp,
Tina


Naslov: Re:Psi vodniki slepih
Poslano od: Noli , petek, 26.11.2004 : 12:28:05
No stroške bi težko oklestili  ;).
Zakaj se tako malo kinologov ukvarja s šolanjem psov za vodnike slepih je več razlogov. En je, da je to proces intenzivnega šolanje cca. 8 mesecev (čez cel dan, tudi noč) torej tu odpadejo vsi tisti, ki so redno zaposleni. Za šolanje takega psa je potrebno ogromno znanja, šolanje mora potekati brez kake večje prisile (predvsem učenje mora biti brez prisile, utrjevanje pa mora psa naučiti, da je vajo VEDNO potrebno narediti), tu pa smo v Sloveniji šibki. Problem je tudi dobiti primernega psa, je že res, da ga okvirno izberejo v leglu, potem pa je potrebno psa v rejniški družini socializirati, naučiti osnovne poslušnosti, počakati do enega leta, da se lahko slika kolke in komolce, in potem ko se ugotovi da je pes res zdrav in normalno socializiran, dovolj miren in psihično stabilen, se šele začne šolanje za nalogo, ki naj bi jo opravljal kakih 6 let.  Tako nekako to poteka.

LP Noli


Naslov: Re:Psi vodniki slepih
Poslano od: deteljica , petek, 26.11.2004 : 12:34:17
Ne pridejo vsi mladičkiskozi prve teste primernosti. Pri tem imajo v tujini posebna vzrejališča , ki vzrejajo le preverjene linije vodičev , pa še tam je izplen bolj ubogi. Vse te mladiče potem "podtaknejo" po začasnih družinah, ki so kvalificarane za vzgojo teh psov do začetka šolanja. Potem pride drugi preiskus- spet je precej osipa. Potem pride šolanje ,ki traja dokler traja...in spet je osip-na koncu je le malo res ustreznih psov- a zdaj veste zakaj je drago?
Pri nas ni namensek vzreje in ni družin, ki bi vzgajale z namenom da dobro leto strega psička potem oddajo v šolanje za malo ali nič povrnitve stroškov- a zdaj veste, zakaj jih je pri nas tudi tako malo?


Naslov: Re:Psi vodniki slepih
Poslano od: Geri , petek, 26.11.2004 : 12:36:52
Nimam nobenih izkušenj s šolanjem vodnikov. S svojo psičko sva opravili le malo šolo (je še premlada za več), ostali dve pa sem šolala sama. To povem zato, da je pač jasno da moje mnenje ni strokovno podkovano.
Če bi jaz osebno šolala psa za psa vodnika slepih ne vem če bi bila sposobna, po enem letu bivanja s psom, psa predat tujcu. Jaz se na psa navežem že v par dnevih, kaj šele v letu...
Nekaj številk nazaj je bila zgodba dekleta (kakor dnevnik), ki je dobila psa "pomočnika", sicer ni bila slepa ampak invalidka. Njegov "trener" ju je najprej nekaj dni spremljal, potem pa je psa pustil čez noč pri njej. Pes je svojega vodnika pogrešal. Tako ljudje kot živali se navežemo drug na drugega. Seveda se je potem pes navadil na novo lastnico.
Logično je, da slepi ne morejo sami šolati psa in je to pač edina rešitev. Mogoče pa se tudi zaradi tega premalo kinologov odloča za to.

Lp, Mojca


Naslov: Re:Psi vodniki slepih
Poslano od: deteljica , petek, 26.11.2004 : 12:50:22
Pa še to , profesionalni handler, ki živi od šolaja psov za slepel, ahko ističasno dela z cca največ 3 psi. Zdaj pa zračunajte bruto plačo, saj mora živet-na mesec in stroške psa k temu ....pa tudi nekaj izveste o ceni.
Psa se šola za določeno osebo- če se ne ujemeta , je potrebno spet nekaj časa za prešolanje in čas, ko se išče in šola novega človeškega kandidata- ja tudi šolanje človeka spada zraven, saj pes ni bela palica , ki avtomatično deluje..ni vsak slpec za psa in vsak pes za vsakega slepca-zapleteno ,a ne?
Prvo , kar bi bilo potrebno , da se stanje izboljša, je pogodba zavarovalnice s profesionalce za več let in število psov- o tem pa kar sanjajte--kajti kdo bo sicer tvegal in zastvil specialno vzrejo in ves sistem na svoj rizik?
Nekoč je precej psov izšolal center za vzgojo in šolanje službenih psov Podutik, a očitno so imeli s tem preveč zgube ali pa so jim bila ukinjena za to namenjena državna sredstva-ne vem..novinarka naj gre v center in na zavarovalnico in komisije ki "talajo"pse, pa bo izvedela....
in 1,5 miljona se vam zdi drago? a veste koliko pa stane zavarovalnico kakšna zahtevnejša operacija in rehabilitacija?
Pa perureditev avta za nekatere handicapirane, pa celo življenje oskrba prizadetih, pa plačilo spremljevalca ........pa tako?


Naslov: Re:Psi vodniki slepih
Poslano od: Barbka , petek, 26.11.2004 : 12:59:10
Meni se 1,5 mio zdi kar malo za tako naporno in zahtevno delo. Ne pozabiti, da se morajo tudi inštruktorji izobraževati - to pa je mogoče le v tujini. Da morajo vsaj en mesec, vsak dan - hoditi s psom na lokacije, kjer bo ta delal; Šila npr. je šla v zreče, inštuktorica je pa iz Cerknice... Mislim, da s tem zneskom niso pokriti niti osnovni stroški šolanja, kaj šele, da bi se dalo od tega zares živeti.

Kar pa se prešolanja tiče. Vem za primer, ko je bila psica izšolana za vodenje do faze, ko je bilo potrebno vključiti slepega... In takrat se je ugotovilo, da je slepi povrhu še invalid in da nima leve roke...


Naslov: Re:Psi vodniki slepih
Poslano od: Yo , petek, 26.11.2004 : 13:02:59
Mene pa zanima še nekaj drugega in sicer, kaj se s psi vodniki slepih zgodi, ko dosežejo starost za "upokojitev" ali morda zbolijo / se poškodujejo ipd. do te mere, da npr. ne morejo več opravljati svoje naloge. In pa, kako je poskrbljeno za to, da ima tak pes dovolj tudi čisto navadnega pasjega življenja, se pravi normalne sprehode z igro ali kaj podobnega, ker si ne predstavljam, da bi pes 6 let samo in izključno delal. Pa še nekaj (skoraj bi pozabila), kdo preverja, kako tak pes živi, kako je tretiran, če je vse OK, saj se spomnim debate izpred mislim da cca 2-eh let, šlo pa je za primer neprimernega ravnanja s psom in zanemarjanja.

Lp, Yo


Naslov: Re:Psi vodniki slepih
Poslano od: Noli , petek, 26.11.2004 : 13:10:08
Mislim, da ti psi nimajo "navadnega pasjega življenja"  ;), to so psi s poklicem, enako kot zdravnik pač nima navadne službe (od 8-16h). Seveda naj bi bilo poskrbljeno za osnovne fiziološke potrebe in primerno zdravje. Kdo je pristojen za kontrolo ne vem, tudi kam gredo po "upokojitvi" ne vem, samo domnevam, da se jim poišče nekoga, ki zanje lepo skrbi zadnja leta. Predvsem vaditelji z čutom za odgovornost, bodo zagotovo poskrbeli, da se s psom lepo ravna in da mu je omogočena mirna in lepa starost.


Naslov: Re:Psi vodniki slepih
Poslano od: deteljica , petek, 26.11.2004 : 13:19:26
V državah, kjer imajo vse organizirano-rejniške družine za mladičke , imajo organizirano tudi posvojiteljske družine za "upokojence". Mislim , da je pri nas pvse stihijsko prepuščeno  uporabniku pripomočka- s psom lahko naredi kar hoče: ga ima do konca , ga pokloni ali pa evtanazira...
Mislim tudi , da ni kontrole kako živi , če ni kaj izjemnega oz če se  pritožijo , da ne deluje...imajo pa, kolikor vem, občasne "osvežitvene tečaje" kjer se opazi, če je kaj zelo narobe, ne vem pa če so obvezni ali prostovoljni za slepe...
Tudi rekreacija itd ostalo življenje psa je prepuščeno  odločitvi novega lastnika-tako kot pri vseh psih -ali ne ?
Je pa dejstvo , da večinoma vložijo vlogo za psa vodiča le tisti, ki psa želijo imeti, običajno tudi kot spremljevalca ne le kot pripomoček..so pa seveda kakor povsod tudi posamezna napačna pričakovaja in odločitve...


Naslov: Re:Psi vodniki slepih
Poslano od: Manca1 , petek, 26.11.2004 : 14:17:28
Verjamem, da je v tujini vse skupaj veliko bolj urejeno. Glede na to koliko je dela v bistvu cena res ni ne vem kaj (sem malo prehitro rekla ;D).

V prispevku je bilo rečeno, da lastnike svoje pse uporabljajo do konca, kar je popolnoma razumljivo ob dejstvu, da je teh psov tako malo. Po tej strani jih popolnoma razumem, čeprav je na drugi strani tudi res, da star pes tako delo težko opravlja.

Če bi bilo to področje bolj urejeno, bi po vsej verjetnosti tudi preverjanje kako pes živi potekalo bolj natančno in večkrat.

Večkrat sem že gledala kakšne dokumentarce pa nikoli ni bilo bolj natančno predstavljeno življenje slepih s psi razen: "Piki mi zelo veliko pomeni, je moje oči in brez njega ne bi znal/a živeti".


Naslov: Re:Psi vodniki slepih
Poslano od: Lilit , nedelja, 28.11.2004 : 00:46:23
Pri druzinskih prijateljih, kjer je oce slep, so imeli psa vodnika vse do njegove smrti (psa namrec, ne oceta). Bil je normalen clan druzine, ne "pripomocek".

Potem nekaj let ni imel nic, zdaj pa ima spet labradorko vodicko, ki je tako kot prejsnji pes del druzine.
Ne vem, kako bi lahko bilo drugace ??? Glede na to, kaksno zahtevno delo imajo vodici slepih, si skoraj ne predstavljam, da bi slabo skrbeli zanj, ker bi potem verjetno tudi slabo delal ???

Zivljenje slepih s psi je, kolikor sem videla, enako kot zivljenje "videcih" s psi, s tem da jih, ko je treba, psi vodijo.


Naslov: Re:pomočnik slepim
Poslano od: deteljica , ponedeljek, 29.11.2004 : 12:38:28
čeprav je slišati neverjetno so bili tudi ti primeri napačnega oskrbovanja psa, čeprav so verjetno res izjemni. Mislim, da psi lahko zelo dolgo vodijo, saj je delo bolj počasne narave. Ko je pes tako star, da ne more več vodit,mu ponavadi ne ostane kaj dosti življenja. Slepi pa tudi raje malo počaka psa s katerim sta usklajena in mu zaupa, kot pa prezgodaj zamenja za novega neznanega.


Naslov: Re:pomočnik slepim
Poslano od: Bambi , ponedeljek, 29.11.2004 : 18:36:46
Lilit, gre mogoče za Tačko?

Drugače pa glede oddaje in preverjanja pogojev, v katerem tak pes živi - dober inštruktor se na psa naveže in brez skrbi, da mu je ob oddaji zelo hudo  :-\ . Pogoje pa če ne drugače preverjajo vsaj na začetku, ko se psa preda, ampak se še vedno 'uvaja' v novem domu ter se z inštruktorejm mislim da dobi 1x tedensko za obnavljanje snovi in popravljanje morebitnih napak, ki jih dela slepa oseba pri ravnanju s psom.


Naslov: Re:pomočnik slepim
Poslano od: Lilit , ponedeljek, 29.11.2004 : 18:44:19
Lilit, gre mogoče za Tačko?

Jap ;)
Jo poznas?


Naslov: Re:pomočnik slepim
Poslano od: Bambi , torek, 30.11.2004 : 14:03:13
Lilit, jo poznam, sem jo videvala vsak teden, ko je 'delala kariero'  ;) - jo je izšolala šefica našega ŠKKja. Baje je njen skrbnik nezadovoljen, ker se vse sodelavke lepijo nanjo, namesto da bi se nanj  ;).


Naslov: Re:pomočnik slepim
Poslano od: bubika , torek, 18.01.2005 : 10:44:18
Pozdravljeni!

Imam eno precej zapleteno prošnjo, za katero še sama ne vem, če bo izvedljiva, ampak tale forum se mi zdi kar praavi naslov za to.
In sicer: ker sem sama precej navdušena pesjanarka, sem se odločila, da bom poskušala pri svojem štdiju to nekako stlačiti zraven. Zadeva pa je taka: študiram etnologijo in kulturno antropologijo. Vem ,a prvi pogled nič skupnega s psi.  :P
Ampak, zanima me predvsem neka "nova smer", ki je še precej neuveljavljena, in sicer zooetnologija. Na podlagi le te želim napisati krjšo seminarsko nalogo, opraviti pa moram tudi  terensko delo, uporabiti znanstveni aparat...
Skratka, da ne dolgovlačim, zanima me predvsem ODNOS MED ČLOVEKOM IN NJEGOVIM KOSMATIM SPREMLJEVALCEM, in sicer pri slepih ljudeh.
Morda se vam bo tema zdela nekoliko zlajnana, tudi sama sem o tem že neka slišala,pa vendar se vendo konča z izjavo (kot je nekdo tukaj že omenil) "moj pes mi pomeni vse, brez nega ne bi šlo".
Zanima me, ali bi kdo morda poznal osebo, ki bi bila pripravljena sodelovati z mano? Zavedam se, da je to zelo zahtevna prošnja, vendar pa moram poudariti, da ne gre za "nič takega"  - nimam namena viset cele dneve pri človeku, rada bi le opravila kašen normalen pogovor, morda naredila kakšno fotko (ni nujno)... ne vem. Ideja je še zlo v povojih, časa pa je le približno dva meseca... :P  ::)

Če ima kdo kakršno koli idejo ali informacijo, ki bi mi lahko prišla prav, naj proooooosim napiše!!!!!  ;D
Vam bom zelooooooooooo hvaležna!!!!


Lep pozdrav vsem vam in vašim kosmatincem!


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: zalarjeva , ponedeljek, 21.04.2008 : 09:06:47
Kok sem vesela da tale tema obstaja. Moja želja je, da bi postala učiteljica psov vodnikov za slepe. Kakor sem se pogovarjala z bivšo šefico pravi, da sta v Sloveniji samo dva učitelja, ena izmed njiju je njena zelo dobra prijateljica. Poteka pa takole. Greš na razpis na ZZZS, kjer vidiš, da slepa oseba hoče psa te in te psame. Ti se prijaviš, da boš ti tega psa izšolal, greš pogledat legla, kjer izbereš najprimernejšega psa. Ta je ponavadi najmirnejši v leglu. Učiš ga kakšno leto in pol, je neprestano s teboj da se na vse navadi. Pri enem letu ga moraš peljati k veterinarju, da ga celega pregleda, če je zdrav in potem slepo osebo s psom spoznaš, ta pri tebi tudi nekaj časa živi, da se nauči kako psom ravnati. Potem psa oddaš. Šolanje plača država in ne slepa oseba. Zaslužek je bolj slab, vendar se ob tem da delati tudi kaj drugega. Ta učiteljica ima na primer tudi pasjo šolo. Zdaj pa takole: kako šolanje poteka sem izvedela od moje bivše šefice in če kaj ni prav napisano, oziroma je narobe razumljeno bi lepo prosila, če me popravite, saj me tole zelo zanima. ;)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: zalarjeva , sreda, 18.06.2008 : 23:14:47
No o tem imate kar nekaj napisano v današnjem oz. zdaj že včerajšnjem Deluindom (prilogi dela). Vendar še zmeraj o tem premalo vem. Sem pa vprašala sorodnico, ki živi v Švici, če se lahko o tem pozanima (tam so namreč 4 šole, ki izšolajo učitelje za pse vodnike slepih). Ko mi sporoči kako in kaj, sporočim v tej temi ;) Me je pa zanimalo: koliko časa šola traja, koliko stane, če je v angleščini itd. To je moja velika želja-učiti psa za vodnike slepih, saj tako človeku tako rekoč podariš vid (preko psa) in seveda s tem izboljšaš življenje. V tej reviji je tudi lepo napisano kako res pes pomaga slepemu človeku. :) Preberite si.
Ko sem prišla domov zdajle sem dobila to revijo odprto na tej strani na moji mizi. Sem zelo hvaležna mami, ker me pri tem podpira (oče še zdaj potihem upa, da me bo minilo karkoli se ukvarjati s psi skozi moje življenje :( . Mu ni jasno, da me ne bo minilo, če sem že odkar vem da ta žival obstaja, njihova velika ljubiteljica :) ). Rada učim pse raznoraznih trikov in veščin in sem prepričana, da bi zelo uživala ob delu. Je pa nekaj res: glede na to, da ta pes s teboj kar nekaj časa živi 24 ur na dan, ga bom težko oddala. Ampak se bom že zmenila, da ga obiskujem ;)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: ZAKAJA , četrtek, 30.10.2008 : 10:02:59
O vsem kar Vas zanima glede šolanja psov za vodnike slepih ali za terapevtske namene se lahko obrnete na naslov:  tackepomagacke@ognjena.com in si pogledate spletne strani www.ognjena.com/tackepomagacke


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: zalarjeva , četrtek, 30.10.2008 : 12:02:15
Oooo, hvala! Ravno včeraj sem za bežigradom videla slepo osebo s psom vodnikom. Me je imelo, da bi jo vprašala kdo ji je izšolal psa in se potem obrnila na tega učitelja. Pa sem bila z avtom. No zagotvo dobite mail. ;)
Trenutno se s teto, ki živi v Švici pogovarjava kako tam izgleda šola. Jah 3 leta, 8 ur na dan-je pa plačano-ni nekaj veliko vendar se da preživeti. Šola ti najde tudi stanovanje v najemu v bližini šole. Je pa smotano mi to, da je samo v nemškem jeziku. Jaz sem pa že takooo pozabila ta jezik. Saj vem, da hitro nazaj noter padeš a vseeno...


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: NusaInKlaj , četrtek, 30.10.2008 : 12:24:27
Zalarjeva v  oktobrski številki revije Moj pes je napisan en članek z naslovom Psi za pomoč invalidom. Če te mogoče zanima.


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Miss Teja. , četrtek, 30.10.2008 : 12:39:18
zalarjeva če hočeš ti skeniram članek.  :)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: zalarjeva , četrtek, 30.10.2008 : 22:18:32
Sem tole revijo kar kupila :) In notri je super članek o psih vodičih slepih :D


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Sinica , petek, 06.02.2009 : 00:09:36
Pozdravljeni,
Joj, joj, sploh ne vem kje naj začnem. Se bom potrudila na kratko razložit par stvari, če kaj izpustim, mi, prosim, oprostite.
Vsi, ki jih zanima šolanje psov vodičev, naj se obrnejo na stran:
http://www.slo-canis.net
To je društvo, ki združuje kinologe, ki so se odločili, da bodo šolali psa za slepo osebo.
Toliko za začetek.
In zakaj odgovarjam na to temo?
Ker sem slepa oseba, skorajšnja lastnica labradorke vodnice, in so me vaši posti zelo razžalostili, saj si kot prvo sploh ne predstavljate kaj pes vodič sploh je oziroma čemu v resnici služi. Pes vodič je pes, ki slepemu ne nadomešča vida, ampak mu lajša določene situacije na poti. Konkreten primer: zdaj, ko je po mestu sneg, ki ga je na pločnikih polno, se pes na ukaz slepega kupu snega izogne, medtem ko se mu slepi ne bi mogel, oziroma bi moral najprej raziskati okolico, da bi sploh videl po kateri strani se kupu sploh lahko izogne. Drugi primer: slepi lahko uporablja ukaze »stopnica«, »semafor«, »zebra« in pes ga pripelje do omenjenih objektov. Seveda pes ne loči navadnega droga od semaforja, a se, če gre večkrat po eni poti, to nauči. Vedno je slepi tisti, ki korigira in daje ukaze. In še ena stvar: pes se ne uči poti na pamet, vsaj ni priporočljivo, saj je pes vodič priporočljiv slepim, ki se veliko gibajo, torej uporabljajo različne poti. Če pa se pes nauči eno pot na pamet in mu slepi neha dajati sprotnih ukazov, češ, itak me bo opozoril na oviro, se lahko zgodi, da pes tega v nepredvideni situaciji ne bo naredil, saj žival ne ve katera pot je »redna« in katera je »nova«. Torej, vedno je slepi tisti, ki ukazuje, pes je le izvajalec, ki poskrbi, da slepi pride prej na cilj. Tudi, ko se kuža šola, je dobro, da se znajde v čim več situacijah: tako bova šli z mojo Atheno kmalu na aerodrom, kjer bova vstopili v letalo, saj jaz kar dosti sama potujem, zato mora biti pes seznanjen s hrupom letalskega motorja.
Pes v avtobusu ne rabi nagobčnika, saj je delovni pes in ne »carkljavček«, zato nagobčnika ne potrebuje.

Pretreslo me je vprašanje »kam gre pes, ko 'odsluži'«. Hja, ne vem, čuden pogled na pse vodiče imajo ljudje, ki kaj takega vprašajo. Ne mislite, da je pes vodič ubogi revež, ki s slepim hodi naokrog, ko pa prideta domov, pa ga slepi vrže v en kot in pozabi nanj. Tisti slepi, ki imajo pse, jih imajo/imamo tudi radi, saj drugače ne gre. Za psa je treba skrbeti, redno, ne samo takrat, ko se nam zazdi. Pa saj to pa ja sami veste, saj ste ljubitelji psov. Ti kužki imajo vso toplino in igro, vso pozornost in najboljšo vzgojo, saj naj bi slepega spremljali povsod, torej si ne smejo privoščiti grdega obnašanja. Tudi dober lastnik takšnega psa se z njim veliko ukvarja, morda še več, saj je v to prisiljen, če želi, da ga bo družba s psom sprejemala. Kuža s slepim ostane do konca, kaj, a vi tudi evtanazirate vaše reševalne/terapevtske/ne-vem-kakšne druge kužke, ko ne morejo več delati?
Žal pa šolanje psov ni dober biznis, za tiste, ki morda mislite, da je. Niti ne zato, ker ni dobro plačano, ampak tudi zato, ker je pri nas zelo malo slepih, sploh mladih katerim je pes še najbolj namenjen, ki bi psa imeli. Med slepimi vlada veliko stereotipov, saj je bilo to področje pri nas svoje čase zelo slabo urejeno. Slepim, npr., ni bil dovoljen vstop s psom v javne prostore itd. kuža je včasih slepemu predstavljal bolj oviro kot pa pripomoček. Slepi ljudje, ki pa so ves čas doma in se ne gibajo na različnih terenih, pa psa vodiča ne potrebujejo tako zelo kot tisti, ki so ves čas nekje. Kot sem napisala že zgoraj, pes slepemu pomaga, da se izogne raznim oviram, kar mnogo skrajša čas poti in slepemu pobere manj koncentracije, ki jo bo potreboval kasneje, ko pride na cilj (npr. na fakulteto ali v službo). Žal pa se je za psa odločala bolj populacija, ki je živela bolj mirno življenje na vasi, ravno zaradi zgoraj omenjenih problemov, ki so jih imeli slepi s psi v mestih. In ker pes ni redno delal, je ukaze pozabil. In tako so se slepi pritoževali, da jih ne uboga. In ker je za psa začela skrbeti vsa družina, takšne stvari se pogosto dogajajo, je pes manj ubogal svojega »gospodarja«, zato je bila situacija le še slabša.
Toliko zaenkrat. Oprostite, ker je tako dolgo vse skupaj in morda rahlo pikro, nikogar nočem užaliti, le razjasnila bi rada par stvari. Papa!! :D


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Jana , petek, 06.02.2009 : 00:25:09
Sinica, krasno, da nam pomagas razumeti vlogo psa - spremljevalca slepe osebe. Neprecenljive informacije nam lahko posredujes, saj se tukaj vsak dan zbere mnogo ljudi, ki smo tako ali drugace povezani s psi. Zagotovo lahko recem v imenu vseh mojpes.netovcev, da si zelimo tvojih sporocil v tej temi, saj bodo iz prve roke, nam pa bo napisano dalo sirino tudi na to podrocje.

Predhodni pisci v tej temi niso slepi in verjetno nimajo izkusenj, pa tudi informacij ne, zato jim ne gre zameriti, ce so gledali na to podrocje s svojimi ocmi. Zdaj si ti z nami in nam bos lahko odstrla vse skrivnosti :) o solanju tvoje Athene in seveda, ko bo pri tebi, bomo z veseljem spremljali vajine dogodivscine.

Torej, dobrodosla Sinica. Upam, da se bos prijetno pocutila med nami in upam, da te s kaksno hudo vroco polemiko ne bomo prevec prestrasili ;). Pogosto se namrec kar iskre kresejo, pasja scena pri nas pa pod povrsjem niti zdalec ni roznata.


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: zalarjeva , petek, 06.02.2009 : 07:21:51
Sinica dobrodošla! Zelo bi bila vesela, če še kaj napišeš. Zanima me kdo uči tvojo Atheno, kje jo učijo, kako dolgo bo trajalo njeno šolanje,...Vse o tem skratka. Pa če bi se dalo s tabo dobiti v živo, da se pogovoriva o teh stvareh bi bila pa zelo vesela.


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Patapižu , petek, 06.02.2009 : 09:39:21
Sinica, dobro si to napisala.

Ko sem bila še otrok, je bil v naši daljni žlahti tudi pes vodnik (črna labradorka). Od tega je že kakih dvajset let, če ne več. Sicer se nismo srečevali pogosto, ko pa smo se, se je meni zdela ta psica tako kuul. Povsod ga je spremljala. In seveda je živela z njim do konca svojega življenja. Se pa spomnim, da je bilo po njeni smrti govora, da je nenadomestljiva - v tem smislu, da je veliko pomanjkanje tako izšolanih psov (če se ne motim, so jih takrat šolali v Gradcu). Verjetno je zdaj že drugače :).

Sinica, želim ti veliko veselja in "preskočenih" ovir s tvojo vodnico.


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Sinica , petek, 06.02.2009 : 13:11:46
Živjo,
Uuuu, hvala za vse te lepe želje! :D
Čez dobro uro in pol imava z Atheno trening v centru Ljubljane in se že res veselim! Izpit imava pa že v četrtek in če ga opraviva, bo moja buča za vedno ostala pri meni (če bom zanjo dobro skrbela in mi je ne bodo vzeli, ampak to možnost že vnaprej izključujem). Res upam, da izpit narediva – bom poročala!
Mene učita Darinka Lečnik Urbancl in Emil Urbancl, gospa je tudi predsednica društva katerega povezavo sem v prejšnjem postu nalepila zraven. A deluje? Sem še bolj zmedena glede teh funkcij na strani, saj se bom navadila! Za vsa vprašanja o šolanju je najboljše, da se obrnete na predsednico tega društva Canis, da vam ona vse natančno razloži. Jaz rajši ne bi širila naokrog nekih informacij, ki bi bile lahko tudi netočne.
Se pa z veseljem dobim s kom od vas, saj bi tudi sama rada spoznala več pasjih ljubiteljev.
In ne, nič ne zamerim in nisem jezna, zavedam se, da ta tematika ni dobro znana med ljudmi, že med slepimi se o tem malo govori, kaj šele med videčimi! Zato upam, da se bo čez nekaj let odnos slepih do kužkov in odnos videčih do slepih s kužki spremenil in bodo kužki vodniki dobili status, ki ga že marsikje v tujini imajo.
Papa!
p.S. Athena ostane ta vikend pri meni, tako da vas prideva kaj pozdravit na forum. :-*


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Cats , petek, 06.02.2009 : 13:16:50
Sinica, za izpit bomo držali pesti in tačke (čeprav mačje), da bo vse v redu! :D


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: branka , petek, 06.02.2009 : 13:50:13
Sinica, povezava deluje  ;) Tudi jaz vama z Atheno želim veliko uspeha  :-*


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: zalarjeva , petek, 06.02.2009 : 14:21:11
Držim pesti tudi jaz!
Iz Ljubljane si? Potem je pa še toliko lažje, da se dobiva. Jaz sem tudi iz Ljubljane.
Mene namreč zanima šolanje psa vodnika za slepe in če mi ti iz prve roke poveš kako si mogla s psom sodelovati, kako poteka trening,...bi bila res nadvse vesela! :D


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Sinica , sobota, 07.02.2009 : 22:01:05
Živjo,
En pasji pozdrav vsem skupaj! :-* Athena je pridna in danes sva veliko delali. Izpit se pa predstavlja na soboto dopoldan, tako da naprošam vse pasje, mačje in človeške tačke, da navijajo za naju!  :D


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: branka , sreda, 11.02.2009 : 14:16:38
Seveda bomo navijali zate in Atheno  8) :) SREČNO!!!  :) Atheni pa  :-*


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Sinica , sreda, 11.02.2009 : 23:43:41
Hehe, hvala! :D :-* ji bom pa tudi z veseljem predala.  ;)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Matejka , sobota, 28.02.2009 : 13:22:57
V zadnji oddaji Imejte jih radi na TV Pika je bil en prispevek o šolanju psa za pomočnika slepim in invalidom. Oddajo si lahko pogledate tudi na internetu.

LP Mateja


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: zalarjeva , sobota, 28.02.2009 : 14:12:52
V zadnji oddaji Imejte jih radi na TV Pika je bil en prispevek o šolanju psa za pomoènika slepim in invalidom. Oddajo si lahko pogledate tudi na internetu.

LP Mateja
Mateja hvala! ;)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: frigga , torek, 03.03.2009 : 19:06:41
Se moram pohvalit, da sem imela danes priložnost spoznati Sinico in njeno psičko Atheno. 8) Ravno sem se namenila vstopiti na faks, ko sem ob strani zagledala eno luštno črno psičko, ob njej pa je stala dekle. Sem si rekla ''mah, sej zgubit nimam kej :P'' in sem stopila zraven. Seveda se je izkazalo, da gre za našo forumovko. :D

Sinica, lepo te je bilo spoznati, pa Atheno tudi. Je zelo lepa in, kot je bilo videti, tudi zelo pridna psička. ;)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: alexy , torek, 03.03.2009 : 19:44:24
No, mogoce ju pa tudi jaz opazim v petek, ko grem na svoj fax :)

Sinica malo OT bi imela eno vprasanje zate :-[ Kako lahko "preberes" kar mi napisemo? Razumem, kako pises, nisem pa se postudirala kako preberes ;)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Sinica , četrtek, 05.03.2009 : 22:29:48
Živjo,
Dovolite mi, da najprej izlijem iz sebe ves obup, ki me trenutno napada, potem bom pa na temo odgovarjala.

Prosim vas, resnično vas prosim, da ko me vidite, ne božate mojega psa!
morda pišem v napačen forum, ker ste tukaj sami lepo vzgojeni kar se tega tiče, me je pa odnos ljudi do moje Athene zelo razočaral. Bom razložila:
Psička je bila nekaj tednov pri meni, ko ni delala, da se navadi name. In se je tudi navadila. Ker pa v tem času ni delala in se jo je veliko božalo, se je izredno polenila. No, napaka je bila tudi z moje strani, ker sem pustila ljudem, da jo (malo) pobožajo, saj sva šli na faks nekajkrat brez vodila (to je neke vrste ročaj, ki se ga pritrdi na psa, ko vodi slepega) in psica takrat ni delala. Pa je žabica malo pomešala vse to in se je zgodilo, da me je v torek po vsakem metru, in to res po vsakem, vodila do ljudi, da bi jo božali. Ampak kot sem že rekla, za to sem kriva jaz, ker bi morala biti bolj stroga že takoj. In kje je problem? Problem je v tem, da mi ljudje, kljub temu, da vidijo, da je pes na delu, skačejo pred psa in nekateri ga božajo. In to ni prav! Razumem, da lepo gleda, da je luškana in pridna, ampak ..... ko pes dela, se ga ne moti. A nimajo ljudje niti do mene toliko spoštovanja ali kako? A policijskega psa ne bi pa nobeden tako božal, ko bi bil na delu! Moj pes ni čisto nič manj šolan kot policijski.
Jaz sem bila 100%, da bodo ljudje spoštovali, da pes dela in da se ga takrat pusti na miru. Ne vem no, zelo sem razočarana. To so drage igrice in zelo resne. Pes se bo hitro navadil, da ga vsi božajo in bo nehal delat.
Hvala, ker ste prebrali in se boste malo zamislili. Jaz nisem slab človek, Athena pri meni dobro živi, a pravila so pravila.

p.S. živjo Frigga!! Tudi Frigga je ena fejst punca :D Hja, in prva, ki je do Athene pristopila korektno: ji je dala roko za povohat. ::)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Sinica , četrtek, 05.03.2009 : 22:34:53
Živjo Alexy,
Jutri zjutraj imava z Atheno trening med Namo in faksom, tako da se zna zgodit, da naju boš videla. :D
Za branje uporabljam posebno programsko opremo, ki mi vse kar je na ekranu, seveda vključno z besedilom, ki je v orodnih vrsticah, ne le goli tekst, pretvori v govor. Zraven uporabljam še priključek, ki se mu reče brajeva vrstica. To je vrstica, ki v brajevi pisavi izpiše to kar je na ekranu. Morda je pomanjkljivo le to, da izpiše le pol vrstice hkrati in ne celega ekrana, a tudi to je v veliko pomoč. Sicer pa sem jaz navajena bolj na zvok. Pišem pa na navadno tipkovnico, slepo tipkanje pač. Saj računalnik kot tak je čisto običajen, le ta poseben program je gor inštaliran in vrstica, ki je zunanja enota. Upam, da ni preveč zakomplicirano. :D


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Cats , četrtek, 05.03.2009 : 22:40:26
Sinica, hvala ti, da si nam natančno povedala, kako se je treba obnašati pri psu vodniku slepih. Sem prepričana, da ni veliko ljudi, ki bi točno vedeli, kaj smejo in, kaj ne smejo. Zdaj smo se pa nekaj novega naučili in, vsaj upam, si to zapomnili za naprej. ;)

Pa ti kar povej, ne se bat, življenje je veliko bolj prijetno, če eni drugim na lep način povemo, kaj spremeniti v obnašanju, da bi nam sobivanje bilo lepše. Včasih nevede in v dobri veri delaš napako, ker ti druga stran iz tega ali onega razloga tega nikoli ne pove.



Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Jana , četrtek, 05.03.2009 : 22:45:21
Sinica, bi nam ti napisala en clanek o tem, kako je treba pristopiti k psu-vodniku slepih? Tudi razlago, zakaj tako. Kot si nam tukaj napisala, le jaz bi objavila tekst na portalu, kjer clanke prebere mnogo vec ljudi kot tukaj.
Morda bi lahko dodala tudi sliko tebe in tvoje Athene ali samo Athene, ce ne zelis biti ti objavljena zraven?
Tako bi veliko vec ljudi vedelo, kako se obnasati do tvoje psicke (in do drugih psov-vodnikov) in morda bi bilo za kancek lazje hoditi po mestu :)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Sinica , četrtek, 05.03.2009 : 23:02:12
Jana, ni problema. Koliko pa naj bo približno dolg?


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: alexy , četrtek, 05.03.2009 : 23:03:49
Sinica jaz imam sele ob 13h izpit..bom pa vseeno pozorna ce vaju bom kje videla ;)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Jana , četrtek, 05.03.2009 : 23:10:58
Super, Sinica :)
Dolzina naj bo ravno prav, da poves vse, kar menis, da je potrebno videcim vedeti o ravnanju ob srecanju s slepim in njegovim psom-vodnikom. S prostorom nisi nic omejena :)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Sinica , četrtek, 05.03.2009 : 23:19:11
Alexy jaz ravno ob 13h končam; morda se srečamo, ko bom obhajala s faksa...
Jana, bom govorila še s trenerjema, ker pes uradno še ni moj. Kar se mene tiče, itak ni problem, kot sem že rekla. Morata pa biti seznanjena in morda bi še onadva kar dodala mojemu članku. Ko bom vedela bolj podrobno, ti smem napisati mail, da se ne bomo tukaj o tem pogovarjali?


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Jana , četrtek, 05.03.2009 : 23:23:39
Morda res skupaj pripravite kot nekaksna "pravila" ob taksnih srecanjih, ker ljudje res ne vemo, kaksno ravnanje je pravo. Za nobenega psa ni primerno, da letimo k njemu in ga zacnemo cohljat, cesar se zaveda vse premalo ljudi. Ce s taksnim clankom vsaj nekaterim povemo, kaj je prav, se bo nekaj doseglo.
Hvala tebi in trenerjem ze v naprej.

Sinica, vsekakor se lahko naprej kar po mailu zmeniva.


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: branka , sreda, 11.03.2009 : 09:07:01
Sinica, jaz sem te pa včeraj na Preverjenem videla  :) pa prečudovito Atheno tudi.  :) Super sta  :)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Sinica , sreda, 11.03.2009 : 10:06:26
 :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: alexy , sreda, 11.03.2009 : 10:07:57
branka dobro da si napisala, ker sem zamudila Preverjeno vceraj...sem sla danes pogledat izsek o glavkomu in videla naso Sinico in Atheno :D


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Sinica , sreda, 11.03.2009 : 10:33:09
Ah, punce, punce, pretiravate ve mal!!
Alexy, z Atheno sva te v petek čakali v avli v pritličju, si rekla, da imaš izpit, pa sem mislila, da te bom srečala. No, pa kdaj drugič! :D


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: alexy , sreda, 11.03.2009 : 10:35:39
Sinica jaz hodim cez cesto na farmacijo ;)

Sem imela izpit..ob 13 sem bila ze v predavalnici z izpitom pred sabo.. no saj ce bo vse po sreci bom imela drug teden se ustnega, tako da se takrat mogoce kaj srecamo :)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Sinica , sreda, 11.03.2009 : 10:42:40
Aaaaaaaaahaaaaaaa, razumem!
Sem kar avtomatično mislila, da si na FF. Uh, farmacija, zakomplicirano zveni tole. :D
No, saj se bomo že kdaj videli, če en drugače, pa na kakšne mojpes.net srečanju, če me boste vzeli zraven.


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Zala_ , sreda, 11.03.2009 : 15:46:30
Jaz sem tudi videla Preverjeno :) Fajn prispevek!

Glede božanja psičke - enkrat sem gledala prispevek o psu, ki je pomagal punci z epilepsijo - pač jo opozoril na napad, ko ga je imela se je vlegel nanjo da je bila bolj pri miru in da se je ljudje niso dotikali in ji potem pomagal pokonci. Uglavnem, kuža je imel ''plašček'' na katerem je pisalo naj ju ne motijo, da je šolan pes in da dela. Mogoče bi lahko vidve naredile kaj podobnega?! Na tisto vodilo mogoče našiješ/pripneš kot tak plašček pa gor napis ''Prosim, ne moti me, sem kuža na delu'' oziroma kaj podobnega. Samo ideja ;)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Sinica , sreda, 11.03.2009 : 22:16:17
Ideja sicer ni slaba, sem že sama o tem razmišljala, a je malo težje izvedljiva: Athena ima med vodenjem na sebi oprsnico + kratek povodec + vodilo, ki ga pripnem na robove oprsnice. Torej je že zdaj vsa oblečena, pa tudi na vodilu je znak rdeči križ in na oprsnici na vsaki strani je krog s tremi pikami, kar je znak za psa vodnika. Meni se že tako oblečena preveč smili ... ha ha, in ljudje me obtožujejo vse sorte: da mučim psa, kako je ubogi, ker se ga ne sme božat, kako žalostno gleda ... res sem kruta. ;)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: skogkatt , ponedeljek, 16.03.2009 : 21:11:48
No, naj povem, da sem zelo vesela, da sem imela priliko spoznati tako Sinico, kot njeno Atheno :-* Zelo prijetni čvek, združenje koristnega s prijetnim, sploh ob taki družbi :) Veliko koristnega sem izvedela,  se naučila, nekaj od Sinice nekaj od trenerjev. Želim vam vsem uspešno delo še naprej in držim pesti za vaju z Atheno! Ker sta odlični team ne dvomim v uspeh ;)

Pozdravček, Meli&Maj


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Sinica , ponedeljek, 16.03.2009 : 21:51:36
Iiii, hvala hvala!
Čeprav je bila Athena danes tako poredna, da me je čisto ob živce spravila. Brrr, psi pa res znajo preizkušat lastnika. Sem še vedno v šoku. :D


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: skogkatt , ponedeljek, 16.03.2009 : 21:53:53
Oja znajo ;D sej bo, kdaj bolje drugič slabše :P


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Sinica , nedelja, 12.04.2009 : 11:12:20
Živjo,
Najprej vsem vesele praznike!
Me zanima, zdaj, ko so taki lepi sončni dnevi, če bi se mi bil kdo pripravljen pridružit z Atheno na kšnem sprehodu?
Sem doma iz Vira pri Domžalah, med tednom pa lahko tut kdaj v Lj, ko sem na faksu.
Hvala!


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Yo , nedelja, 12.04.2009 : 11:24:08
Ojla!

Jaz sem iz Ljubljane, doma bom naslednji teden po 17. uri. Sem pa iz Šiške. Bi šla na sprehod s tabo in tvojo psičko, če ti ustreza. Imam škotskega ovčarja, umirjenega, je pa slep, tako da rabiva umirjeno družbo...


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Sinica , nedelja, 12.04.2009 : 11:26:16
Oj!
Super! Se bova zmenili. Res fino! ::)
Moj email:
****


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: ika , sreda, 15.04.2009 : 08:01:19
Sinica to je pa res neprijetno, ko ti vsi silijo v psa. Se sama borim ves čas  s sosedi in otroci, ki mi non stop rinejo v psa in so mnenja da je igrača za božanje. In sem tudi jaz pri njemu opazila, da zaradi tega išče pozornost drugih in ne mene. In opažam da enkrtano opozorilo ljudjem ni dovolj, jaz jih moram opozarjati vsak dan. Zadnjič smo bili v živalskem vrtu in sem bila obrnjena stran od psa, pa pogledam proti njemu in v tistem prileti punca ga prime dvigne v naročje na hitro požuli, polubčka, vse v 2 sekundah. Jaz sem od šoka kar okamenela, ljudje si res preveč dovolijo.


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Sinica , petek, 17.04.2009 : 23:09:09
Živjo,
No, vsaj na tem forumu me ljudje dejansko razumejo! :D in ko bi ti vedela kaj vse jaz potem od teh ljudi slišim, da je živalca tako uboga, kako da jo mučim, da itak tako "trdo" dela, da si pa ja zasluži malo božanja, kako da sem kruta ..... :( Saj poskušam preslišat, samo včasih se človeku pač za malo zdi. In vsi ti spuščeni kužki, zadnjič mi je eden debelušen kuža skočil v psa medtem, ko me je vodila. Sem dobila od jeze kar peno na usta. Joj! In pes je bil odvezan, zraven pa ena stara gospa. Res sem bila jezna, sem ji rekla naj malo pazi na svojega psa. Ampak drugič bom bolj grda, resno. Da jih ni sram, teh ljudi, potem si pa še ti vsega kriv.


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: miskica , sobota, 18.04.2009 : 06:35:25
Sinica, šele zdaj sem porajtala, da si z Vira. Jaz tudi  :) A se dobimo ob Kamniški Bistrici kako popoldne? Moja Pega je ene labradorske velikosti, se lahko z Atheno malo znorita skupaj.

Lp
Tjasa


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Sinica , sobota, 18.04.2009 : 14:50:50
Ja, komot! Mi smo doma čisto ob Bistrici. Prosim piši mi na email, sem ga zgoraj objavila, da se lahko dogovoriva kje in kdaj. :D


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: moonbeam , petek, 05.06.2009 : 22:02:04
A sem jaz danes videla Atheno na TV? Sta bili na letalu?  ::)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Jana , petek, 05.06.2009 : 22:19:15
Full sta bili lusni :)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: moonbeam , petek, 05.06.2009 : 22:32:10
In pridni  ;)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Sinica , sobota, 06.06.2009 : 01:52:36
Živjo,
Pridna je bila predvsem Athena; kako neverjeten je ta moj pes! Na letalu ni zganjala absolutno nobene panike, ob vzletu je samo rahlo dvignila glavo v smislu "kaj vam ni jasno, a ne vidte, da spim?" in to je bilo to. Niso je motile ne kamere, ki jih je bilo kar veliko, ne ljudje na letališču v Frankfurtu, ki so hodili vsenaokrog s kovčki in torbami. Enkrat je en mali terier zalajal nanjo, ga je samo od strani pogledala in šla naprej. Ful sem ponosna nanjo! ... In zdaj sladko spančka s kostjo v gobčku ...
Pozdrav!


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Pepsi , sobota, 06.06.2009 : 08:43:42
A to si bila ti, Sinica? Me veseli, da sem končno videla tebe in Atheno - v Ljubljani, po pristanku, ko so vaju še nekaj spraševali pod avionom, mi smo pa spodaj čakali na naš "šiht". Faci sta, obe! :-*
Prispevka na TV žal nisem videla, ker sem bila potem do dveh zjutraj v službi. A ima kdo kakšen link za prilimat semle?


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: ironcat , sobota, 06.06.2009 : 08:54:21
Sem našla samo to :-[

http://www.siol.net/slovenija/zanimivosti/2009/06/slovenski_pes_vodnik.aspx



Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: branka , sobota, 06.06.2009 : 09:42:18
Jaz sem te tudi videla, Sinica.  :) Athena je pa res pametna psička, stara šele 2,5 let, pa že tako naučena in natrenirana. Fascinantna je  :) :-*


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: zalarjeva , sobota, 06.06.2009 : 09:45:52
To je pa super! :D Upam, da najdem še posnetek oddaje ;)
Evo in tukaj tiči razlog zakaj bi jaz te pse učila: slepa oseba gre potem lahko kamorkoli, kadarkoli s pomočjo tega psa!
Aleksandra super sta opravili, Athena je super!


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Teja , sobota, 06.06.2009 : 10:52:06
vse pohvale :D


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: aska2005 , sobota, 06.06.2009 : 10:58:21
Tudi z moje strani pohvale! :D


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Nika2 , sobota, 06.06.2009 : 10:58:35
Vse pohvale in veliko uspehov tudi v prihodnje!

 


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Miss Teja. , sobota, 06.06.2009 : 11:49:50
Čestitke za uspešnost!  :)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Sinica , sobota, 06.06.2009 : 16:30:33
Hvala vsem za čestitke in pohvale!
Branka, saj psi se v mladih letih največ naučijo. Odrasel pes bi dosti težje zamenjal vse navade in postal npr. pes vodnik/reševalec. In Athena niti ni toliko mlada.
Zalarjeva, saj slepi gre lahko tudi brez psa povsod. Na letalu pes dejansko ne opravlja neke blazne funkcije. Ta je dosti bolj vidna na ulici, ko pes vodi neko pot, ki jo tako pes kot lastnik dobro poznata. Imam občutek, da si kljub vsem mojim razlagam vlogo psa vodnika še vedno zelo "rumeno" predstavljate. Če jaz ne vem ali naj grem levo ali desno, mi 10 psov vodnikov ne bo znalo pomagati. :D
Opravičujem se, če sem bila preveč direktna, nočem nikogar užaliti! Athena je res super in je ne zamenjam! Samo rada bi, da so stvari jasne, sploh na tem portalu, ki govori o psih in v tej temi, ki je namenjena psom vodnikom.


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: zalarjeva , sobota, 06.06.2009 : 18:38:43
O.k. slišalo se je čudno ni bilo pa tako mišljeno. Seveda gre slepa oseba lahko povsod, vendar je lažje, če ima psa vodnika, to sem mislila. Ni tako? Pes te opozori na oviro, ovinek,... s tem, da se pred njo ustavi. Ni tako? Če ni tako, potem je vse kar sem do zdaj gledala glede tega in brala napačno. Res je, da tega ni veliko pa vendar. Pa kot sem že nekaj časa nazaj rekla, res bi te bilo lepo spoznat in zaslišat kaj v tej smeri ;)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Sinica , sobota, 06.06.2009 : 20:09:39
Ja ja, točno tako je. ;)
Pri letih gre pa bolj za to, da pes lete dobro prenaša, če slepi kdaj kam potuje in vzame s sabo seveda tudi psa, da s psom nima dodatnih težav kar se tiče leta. Na letališčih slepega in psa itak vedno pričaka asistenca, ki oba odpelje ali do izhoda ali pa do naslednjega leta, če je letališče le prehodno. Tako da pes na letališču neke blazne funkcije ne opravlja, vsaj nujno potrebno ni, ker to nima smisla. Seveda slepi lahko s psom hodi sam in asistent zraven, a ga mora ta kljub temu usmerjati, kar zna biti včasih bolj naporno kot pa, če ga preprosto prime za roko in odpelje med množico ljudi do želene destinacije.
Ti me kar kontaktiraj, sem že rekla, da mi ni problem, pa se bova zmenili. ::)
Pa oprostite za zmeden post! :D


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Sinica , torek, 09.06.2009 : 15:54:39
pozdravljeni,
Ker sva si z Atheno tole temo nekako prisvojili, bi rada napisala kaj se nama je zgodilo danes. Ker je to moja prva večja slaba izkušnja, me je zelo prizadelo. Zelo sem žalostna in razočarana.
Po napornem dopoldnevu v Ljubljani sva se želeli vrniti domov z avtobusom. S prijateljico sva odšli na glavno avtobusno postajo v Ljubljani, kjer sva dobre pol ure čakali na avtobus, ki bo mene in Atheno odpeljal v najin kraj. Ko je avtobus končno pripeljal, sva se s psom postavila v vrsto za vstop. In kaj se zgodi? Presenečenje! "Pes ne sme v avtobus." "Kako ne sme?" "Nima nagobčnika." "To je pes vodnik, gospod, ta pes gre lahko povsod, v vsa javna prevozna sredstva in to brez nagobčnika, lahko vam pokažem zakon." "Pes ne sme na avtobus!"
prijateljica je stopila do voznika in mu vse še enkrat vse razložila. Bil je zelo nesramen in je celo rekel naj greva na avtobus drugega podjetja. Jaz sem se postavila na stopnice in nisem hotela dol. Končno mi je dal karto in mi še zabičal, da naj se pes ne spravi na sedeže! Sem mu rekla, naj ne sodi mojega psa po svojem. ;) In da je moj pes seveda lepo vzgojen. Tip me je še nadrl, naj se zdaj že spravim gor, ker delam gužvo.
končalo se je tako, da sem domov sicer prišla, a z veliko žalosti v srcu. Jutri dobi podjetje uradno pritožbo mene in Društva CANIS (društvo psov vodnikov in terapevtov), če pa se bo kaj podobnega še kdaj zgodilo, bom bila prisiljena o tem obvestiti policijo.
Žalostno je, da je bilo okrog prisotnih veliko ljudi in nihče, prav nihče, se ni potegnil zame in za Atheno. A ni smešno, na forumih ste vsi pametni in veste kaj je toleranca, kaj se sme in kaj ne, ko pa pridemo v pravo situacijo, se večina ljudi skrije kot ježki in kar naenkrat so vsi čisto slepi in gluhi. Oprostite, ampak meni je to še bolj grdo, saj so to dvojna načela, ki jih ne maram. Meni se to dogaja že celo življenje: v šoli nas učijo, da smo tolerantni, dobri, pozorni, prijazni ... Ha ha. Žalostna sem, ker sem te sanje že odsanjala in presneto drago plačala zanje. Kako bi bila rada neumna in verjela, da je res tako.
Pa oprostite, res mi je hudo.


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: skogkatt , torek, 09.06.2009 : 16:00:56
Kako ti ne bi bilo hudo :-[ >:(

Na tem svetu doživiš vsega in svašta. Tako v pozitivo kot v negativo. Slednje se mi žal zdi, da več.
Nimam ti kaj pametnega reči, žal. Samo to, da objemi svojo Atheno pa se drži! Tem pa dajte vetra, ne dvomim da boste :)

Pozdravček tebi, Atheni in Canis-evcem iz Velenja!


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: alexy , torek, 09.06.2009 : 16:37:09
Sinica, pozanimaj se kdo je voznik tega avtobusa. V zakonu je namrec dolocena tudi denarna kazen za take, ki psa vodnika slepih ne spustijo na avtobus..

Prej ko bodo zacele padati prijave in denarne kazni, prej se bodo stvari zacele obracati na boljse. Skoda, da me ni bilo kje zraven, ker bi mu jih tako napela..mam pocasi pol kufer tega, da smo ljudje s psi obravnavani kot slabsa rasa >:(


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: oaza88 , torek, 09.06.2009 : 18:35:55
Sinica, tudi meni je hudo, da je tebe in Atheno nekdo tako grdo prizadel.  :( :'(
Ja, se dogaja, vse živo...(eh saj včasih pa tudi kaj lepega,aneda?! :))...in naučit se moramo, da nelepih stvari ne "požremo dol", ampak nanje opozarjamo, pišemo pritožbe, zahtevamo odgovore, javimo molke, kličemo policijo,...vse takle. Počasi pa bo šlo na bolje, ni vrag, da ne bi!

Držta se! :-*


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Sinica , torek, 09.06.2009 : 19:52:28
Hvala vsem za spodbudo in podporo! Zaradi takih kot ste vi je človek kar boljše volje. :-*
In pritožba je tudi že napisana, jutri jo bo Canis poslal prevozniku. Ah, brezveze, bom kar rekla ... to je prevoznik Integral Zagorje. Tako. Zdaj pa veste. ::(


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: oaza88 , torek, 09.06.2009 : 20:55:22
eh, saj ni važno, a je Zagorje a Murska Sobota a Koper a najbližji sosed a ena zoprna baba iz sosednje vasi - majo da vsi spoštujejo pravila in majo, da se vsi obnašajo tko, kot se za človeka spodobi. Jst mam tud raznih napihnjencev in ostalih gravž že polno kapo in sem rekla - dost mam; zdej pa res. >:(


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Zala_ , torek, 09.06.2009 : 20:59:50
Groza!
Naj tale voznik občuti posledice za svoja dejanja, ti in Athena pa z dvignjeno glavo naprej, novim zmagam naproti :)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Pepsi , torek, 09.06.2009 : 21:33:03
Prav je, da si napisala prijavo. In res upam, da bodo kakšne posledice tako za voznika kot za podjetje. Vidve z Atheno pa le z dvignjenima glavama naprej - čeprav je povsem razumljivo, da te je prizadelo. Ampak enostavno si ne smeš dovolit, da te en tak primitivec spravi iz tira. >:(
Veliko sonca obema! :-*


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: branka , sobota, 04.07.2009 : 09:30:35
Ja res ne moreš verjet! Ostala sem brez besed  >:( sinica, ne se preveč obremenjevat, prav je, da si napisala prijavo. Upam, da takšnih ni veliko... >:( Srečno in vse lepo tebi in Atheni  :-* :-*


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Dominika , sreda, 21.10.2009 : 10:58:35
Pozdravljeni!

Vrnila sem se iz Brna - Češka, kjer smo obiskali sejem rehabilitacijske in medicinske opreme.
V eni izmed dvoran so bili predstavljeni tudi psi vodniki slepih oseb.
Prosili so me, naj jim pošljem kontakt kakšnega slovenskega društva. Danes sem jim posredovala podatke spletne strani društva Canis. Upam, da je OK - in pa da se bodo hitro oglasili.
V vednost!

LP, Dominika


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Jana , četrtek, 14.03.2013 : 19:35:05
Odlično :)

»Psov vodičev se ne dotika in ne gleda«
»V Ljubljani je precej ovir. Ne bi hotela biti preostra, toda pri številnih novogradnjah vidika slepih niso upoštevali.«
Samo Petančič, Ljubljana
čet, 14.03.2013
Ljubljana – Sogovornica in njena labradorka Athena že štiri leta pohajkujeta po ljubljanskih ulicah. Od drugih podobnih parov se razlikujeta po tem, da je lastnica slepa, psička pa izučen pes vodič. V mestu se s psom dobro znajde, pravi Surlova. Čeprav samo mesto za slepe morda ni najbolj prijetno, pa ljudje večinoma nimajo zadržkov. Zatakne se le, ko bi radi psičko božali. To jo pri njenem delu namreč zmede.

http://www.delo.si/novice/ljubljana/psov-vodicev-se-ne-dotika-in-ne-gleda.html (http://www.delo.si/novice/ljubljana/psov-vodicev-se-ne-dotika-in-ne-gleda.html)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: _lori , četrtek, 14.03.2013 : 21:35:45
Zelo dober intervju, tudi poučen.  O0 Škoda, da ni malo daljši.  :P


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: uraa , petek, 15.03.2013 : 18:35:34
To punco in psičko pa poznam iz študentskega doma  :)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Jana , četrtek, 01.03.2018 : 13:14:10
(http://www.mojpes.net/forum/fotke/vodnikiSlepih.jpg) klik (http://4d.rtvslo.si/arhiv/odmevi/174522912)

RTV Slovenija, Odmevi, 27. februar 2018
Prispevek PSI VODNIKI SLEPIH (http://4d.rtvslo.si/arhiv/odmevi/174522912)


Naslov: Re: pomočnik slepim
Poslano od: Teja , nedelja, 09.02.2020 : 13:30:52
uf, že skoraj 2 leti neaktivna tema...
tudi sama nisem bila že dolgo aktivna na forumu, katerega sem pred leti obiskovala tudi večkrat dnevno  ;)
ampak je bilo vseeno manj psov in več časa za internet  ;D
Lani sem pričela še s šolanjem psov za slepe in moram priznat, da v delu zelo uživam, sedaj vidim ovire na pločnikih kot so npr. avtomobili malce drugače kot prej  :)
Da o kandelabrih sredi pločnika sploh ne govorim  ???
Včasih me strašijo reakcije voznikov, sploh na zebrah  :o Nekateri res mislijo, da so sami na celem svetu...

Psička, katero šolam je Hanna, labradorka, rumene barve in to je moj prvi rumeni pes hehe  :P (prisegam na črne, črne črne, pa rjave kot je bila Oxa in sive, kot je bila moja irska hrtica Indy  :-* )

pozdravček od krdela  :D