mojpes.net

o psih => Lulanje na sto načinov => Sporočilo, začeto od: Tomster , petek, 20.09.2002 : 12:48:26



Naslov: Lulanje?!?
Poslano od: Tomster , petek, 20.09.2002 : 12:48:26
Najin Drim ful pogosto lula-na pol ure!!! Zdaj je star 4 mesece. Zjutraj je kar kul, ker spi in ga peljema ven ob7h, pol da mir cca. do 10h, 11h. Pol pa začne nenormalno pit, cvili pa na pol ure, da mora lulat. Aja, zvečer mu ob cca. 21h odstranima vodo, ob 23h je zadnje pišanje, pol pa spat. Je to normalno, da čez dan tolko lula???
Hvala vnaprej! ;)


Naslov: Re: Kolko krat mora lulat?!?
Poslano od: KIN , petek, 20.09.2002 : 15:47:52
Pri mojem Kinu je bilo tudi tako, ampak samo nekaj dni. Sem ga imela kar dost, ker nakazat ne zna da ga lulat in je lulal kar notri. Jaz pa skoz brisat. >:(Verjetno se je kaj prehladil.Moram povedati, da pa se včasih še pojavlja.  


Naslov: Re: Kolko krat mora lulat?!?
Poslano od: Tomster , petek, 20.09.2002 : 16:43:47
Saj v bistvu nama je ful všeč, ker zna pokazat 8)-pač laja al pa cvili in se vsede pred vrata, samo na vsake pol ure ??? To ja ni normalno-ali pač?! :-/


Naslov: Re: Kolko krat mora lulat?!?
Poslano od: Princ , petek, 20.09.2002 : 17:14:05
Hojla Drim!

Bi rekla, da je kar normalno. Moj Princ je namreč počel isto tja do petega meseca starosti in to NE na pol ure - verjameš ali ne: na 10 do 15 minut :o!!! Preden si ga uspel nesti ven, se je že najmanj trikrat...in to kljub nenehni kontroli. Zelo dosti je (in še) pil vode, mogoče tudi zato,...ja, pa ker je zlati prinašalec, ki že po naravi veliko popije. Danes, pri skoraj treh letih (njegovih ;D) ni nikakršnih težav in zdrži vso noč, pa tudi dobršen del dneva, če njegova gazdarica "počiva".
Ne vem, kakšne pasme je vaš pes (sorry, ne berem st. mejlov) in koliko popije, mislim pa, da z njegovim mehurjem ni še nič narobe. Verjetno bi se pojavili še kaki drugi znaki, če bi se prehladil, seveda pa se lahko tudi motim. Čimmanj lužic v stanovanju vam želim,
Mateja


Naslov: Re: Kolko krat mora lulat?!?
Poslano od: KIN , sobota, 21.09.2002 : 02:39:18

Citat

Saj v bistvu nama je ful všeč, ker zna pokazat 8)-pač laja al pa cvili in se vsede pred vrata, samo na vsake pol ure ??? To ja ni normalno-ali pač?! :-/

Moj Kin ne zna nakazat da ga lulat, ampak pa zna nakazat da ga kakat. Ampak to iz vsega začetka. Še zdaj mi je nejasno- ko ga kakat zalaja, ko ga pa lulat pa nič. :-/ Čudno, ne. Po moji logiki je prvo lulanje in potem, težji problem, kako kužka navaditi kakati vzunaj. Ta pa že od vsega začetka kaka vzunaj , lula ( sem pa tja ) notri.lp


Naslov: Re: Kolko krat mora lulat?!?
Poslano od: KIN , sobota, 21.09.2002 : 02:46:31

Citat

Preden si ga uspel nesti ven,...


Kako ti je pa uspelo nesti 5 mes. starega kužka (ZP-zlati prinašalec) nesti ven? Jaz ga že sedaj ne morem več nositi pa še nima 5 mesev.lp


Naslov: Re: Kolko krat mora lulat?!?
Poslano od: Tinci , sobota, 21.09.2002 : 13:26:44
Mi imamo naso Colly ze skor od vsega zacetka v pesjaku. Na zacetku je lulala in kakala kar v pesjaku, nastavili smo ji papir in vcasih je to pocela celo na njem, ce ni blo ze prevec guzve. Potem pa ji je ta casopisni papir zgleda zacel it mal na zivce in ga je vedno razcefrala. Ko smo ji ga nehali dajat notr pa se fina damica nikol vec ni hotla pokakat notr...vedno je lajala, da jo je kdo peljal ven. In zdaj, ko ima skoraj 7 mesecev niti lula ne vec notr...rajs se dere dokler kdo ne pride.
Kadar je pa zunaj pa se tud ona kar dostikrat polula. Vcasih se je pa se veckrat, ker tudi kar dosti pije.


Naslov: Re: Kolko krat mora lulat?!?
Poslano od: Princ , sobota, 21.09.2002 : 21:43:11
Kin, kako mi je uspelo nesti ven 5 mesecev starega psa? Težko! ??? Ne spomnim se, če je imel ravno 5 mesecev-do tega obdobja je pač pogosto lulal. Saj veš, ko dobiš prvega psa, prebereš vse kar je možno in se tega držiš kot pijanec plota?! In bog ne daj, da bi moj kuža moral (živim v bloku) po 8-ih stopnicah, "obloženih" z linolejem.... Sem ga pa nosila res tako dolgo, dokler mi je pustil (nekje med 22.-25. kg), kasneje se je upiral, niti ga nisem več zmogla dvigniti, ker je bil nemiren. In to pri mojih 49,3 kilah. Zdaj tega niti v sanjah ne bi več naredila, saj sem imela po tem še en problem: moral bi lulat, nesti se ne pustim, po stopnicah pa ne upam!(navzdol)... Pa sva en teden šla bolj s prisilo in po zadnjih tačkah kot v vpregi, da sva usvojila "lulanje".
Mateja


Naslov: Re: Kolko krat mora lulat?!?
Poslano od: Tomster , sobota, 21.09.2002 : 22:23:41
©e enkrat... Je normalno, da 4-mesečni sicer zdrav border collie čez dan lula na pol ure??? Nimamo problemov s sobno čistočo, tudi s kako trmo ne, zanima me samo, ali je kaj narobe s psom? Ali se to samo poąlihta po določenei starosti?

Hvala ąe enkrat za odgovore!


Naslov: Re: Kolko krat mora lulat?!?
Poslano od: mm , ponedeljek, 23.09.2002 : 09:42:05
Lulat greste verjetno ven - a je možno, da želi kuža samo malo ven, pa je ugotovil, da se to da doseč, če gre lulat? To je namreč nekaj časa počela moja gospodičnica - pri nje je prišlo celo tako daleč, da je včasih samo počenila, kot da lula, lužice pa nikjer.
Ne vem, mislim, da če je drugače vse v redu z njim in če zdrži celo noč, da ni z njim nič narobe - pač veliko pije, pa še veliko lula. S časom pa se bi moral navaditi držati malo dlje.


Naslov: Re: Kolko krat mora lulat?!?
Poslano od: Tomster , ponedeljek, 23.09.2002 : 13:16:35
Ponoci je mir, spi kot ubit, samo cez dan ful pije, pa pac mora odtocit. Vsaj mislim... :-[
To, da bi rad ven, bo po moje kar prava razlaga, ker sma ga ze parkrat dobila, kako cvili pet minut po "velikem" sprehodu.
Hvala vsem!


Naslov: Re: Kolko krat mora lulat?!?
Poslano od: Peibie , sreda, 25.09.2002 : 15:14:34
Tomster,
saj verjetno bo kdo rekel, da sem panicna, ampak vseeno, lulanje na pol ure pri stirimesecnem psu ni normalno. Jaz bi vseeno dala pogledati urin, da bi bila prepricana, da gre res samo za zeljo po sprehodu. Better safe than sorry.
V tej starosti bi moral zdrzati nekje 3 do 4 ure, sploh ce mu je jasno, kje se lula, kar Drimu ocitno je.
Pozdravcek, Mojca


Naslov: Re: Kolko krat mora lulat?!?
Poslano od: KIN , četrtek, 26.09.2002 : 08:23:02
NA POMOČ!
Kin je zopet začel notri lulat. Pa je bilo že vse v najlepšem redu, zdaj pa spet. Čudno je to, ker gre nazadnje ven okoli 21 ali 22 ure. Vse opravi in kaj najdem zjutraj - lužico. >:( Včasih jo spusti pa tudi kakšno uro za tem, ko prideva iz sprehoda.A je to normalno  :-/ Po mojem ni.Kako naj ga navadim, da ne bo več lulal notri, kajti zdaj je pa res že zadosti star( 5 mes.), da bi se navadil na to, da se lula vzunaj.Hvala že v naprej! lp M.


Naslov: Re: Kolko krat mora lulat?!?
Poslano od: Tomster , četrtek, 26.09.2002 : 09:07:28
Kdaj pa nazadnje pije? Midva Drimu vzamema vodo cca. ob 21h, lula pa nazadnje ob 22.30, pol je pa mir do jutra!


Naslov: Re: Kolko krat mora lulat?!?
Poslano od: KIN , četrtek, 26.09.2002 : 09:46:35
Jaz mu ne jemljem vode stran, tako, da ne vem kdaj pije nazadnje. Ko ga imam na očeh jo pije, ko prideva iz sprehoda, ampak to samo ene 2x jezik pomoči.lp


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: bela , četrtek, 14.11.2002 : 08:38:24
Prosim nasvet!
Psička je stara 15. mesecev, sterilizirana je bila pri 6. mesecih.
Skoraj vsako noč se polula in skoraj vedno tudi pokaka. Hrano dobiva okoli 12. ure. Po 18. uri pa tudi skoraj ne pije več. Vedno ji je za lulanje na razpolago vrt in podnevi tudi prosi, da se ji odpre, ponoči pa nič. Na večernem - zadnjem sprehodu se ponavadi pokaka in polula, zvečer pa jo nesem ven ob 22. uri, sedaj pri teh problemih sem  lulanje prestavila na 23. uro. Ker se to toliko časa že ponavlja, sem uporabila že vse mogoče in tudi obupala. Od prijaznega govora, da se to ne sme, do besede fuj, do kreganja in tudi smrček smo ji pomočili .... Ugotovili smo, da to nič ne pomaga. Sedaj hodimo mimo, kot da se ni nič zgodilo in vsi besni zjutraj pospravljamo. seveda zjutraj pa se ji nikamor ne mudi, saj ponoči vse opravi. Ampak točno ve zjutraj, in se kar umakne ali pa tako spi, zarita v svoje cunje, da me še pogleda ne. Včeraj je baje tako spala do 10.30. ure.

Naj omenim še to, da sedaj (pri vstrajnem lulanju)spi v hodniku pri starših, ki jih ima tudi zelo rada. Prej je spala v našem zgornjem hodniku, pa je bilo tudi vse polulano.  Ker imamo po tleh laminate, si tega ne moremo privoščiti.

Če ima kdo kakšno idejo prosim. Nam jih je že zmanjkalo.
Kljub dežju vsem skupaj lep dan in vsakemu posebej hvala za odgovor.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: mm , četrtek, 14.11.2002 : 09:27:18
Pri 15ih mesecih pa to nekako ni več običajno obnašanje. Nisi napisala kako velika je psička in ali je kdaj bila sobno čista.

Če je že bila sobno čista, potem lahko s tem obnašanjem izraža kakšno protestiranje oz. svoje nestrinjanje s čim. Lahko bi šlo tudi za zdravstvene težave. V tem primeru bi bilo potrebno ugotoviti vzrok in ga odpraviti.

Če pa lula in kaka notri vedno, potem pa ste naredili napako, ko ste jo navajali na čistočo. Vsekakor se je psička že navadila na ta ritem in nič ne pomaga, če jo zvečer še tako pozno pelješ ven.  V tem primeru bi jaz poskusila s kletko. Psičko bi zaprla v kletko samo ponoči - takrat, ko se polula notri. Psi ponavadi ne opravljajo potrebe na svojem ležišču, zato bi bila morda samo kletka dovolj.

Če pa tudi to ne bi delovalo, potem bi pa žrtvovala par noči in bi ostala pokonci in opazovala psico - tako bi jo lahko zasačila pri dejanju, in jo takoj odnesla ven, ko bi se hotela polulati ali pokakati.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Jasna , četrtek, 14.11.2002 : 09:27:34
bela,

ne vem kaj si vse pocela vendar pri nas se obneslo to, da nasa Coco ima posodo-plasticno z brisaco in tam lula. To mi je posebej prav prislo ko je bila noseca - takrat je lulala bog pomagaj - trikrat na dan sem menjala brisace. Druga varijanta je ta da jo das v gajbo po noci in tam se ne bo polulala - ne lulajo in kakajo v lastni postelj. Tako smo resili Arthy-jevo nocno lulanje in kakanje.

Poskusi mogoce ti uspe nama je.

lp J.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Zamarro , četrtek, 14.11.2002 : 17:30:33
tudi jaz imam grozne probleme z lulanjem, moj kuža je star štiri mesece in čez dan, ko je kdo doma ni težav, pokaže in ga peljemo ven. ponoči, če je sam pa vse polula. Smešno pa je, če spi poleg mene, ga pa ponoči niti enkrat ne pritisne in lahko zdrži celo noč...če pa je sam pa tolk lula, da ne vem od kod jemlje. In zdaj ponoči spi poleg mene, da ne lula. Samo, ko pa je sam doma, pa ima svoj prostor, pa zopet vse ponemari,povsod lula,tudi tam, kjer spi. Ima kdo kakšen predlog, kako naj to spremeniva?


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: mm , petek, 15.11.2002 : 09:02:00
Očitno tvoj pes ni najbolj zadovoljen, ko je sam, pa se vmes še malo polula, čeprav bi lahko zdržal tudi brez tega.  Poskusi psa s čim zaposliti, ko ga puščate samega(npr. kong napolnjen s stopnlenim sirom, ali pa tista kocka, ki jo vrti ven pa padajo briketi, idp). Sploh bi bilo fino, če bi bil čim manj sam, dokler je še tako mali.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: MISA , petek, 15.11.2002 : 13:27:15
Pozdravljeni!
Tudi jaz imam zadnje case probleme z mojo psicko, ki je stara 20 mesecev in je bila do menjave legalne ure sobno cista. Zdej pa katastrofa. Zvecer jo peljemo na sprehod cim kasneje (okoli 22.00 ure)  fant pa jo zjutraj pelje ven ob 06.30 a vseeno dobimo zjutraj kupcek.
Kako ukrepati ce s tem dokazuje nestrinjane do necesa?
Najlepsa hvala
Irina in nagajiva Misa


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Zamarro , petek, 15.11.2002 : 20:45:29
ima polno igrač, sam ko je sam ga nič ne zanima, saj je bogi, samo ni druge možnosti, mora biti včasih sam!Bom pa še poskusila s kocko, se mi zdi zanimivo, nisem pa še nikoli slišala za to.  ::)Jo lahko kupim kje v Mariboru?

lep pozdrav


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: bela , ponedeljek, 18.11.2002 : 16:35:07
V pojasnilo!
Naša kraljica lula samo ponoči. Sobno čista je že od malega.
LP


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Zamarro , četrtek, 21.11.2002 : 10:03:15
ja, morava povedati, da se je našemu pičku poboljšalo!Zdaj že celi teden ni nič "notri delal"(lulal,kakal), tudi, ko je sam doma!Samo se res trudimo in ga velikokrat ven peljemo(ati celo med službo hodi domov, da gospoda pelja lulat)Zdaj ga hvaliva,ko pa bova prišla domov, pa se bo že maščevalo... Upam, da ne! mogoče sva res prehitro obupala, saj kuža je še res majhen...in zdaj smo vsi srečni!


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Tinka , četrtek, 21.11.2002 : 11:43:30
Ziv!
Moj Mozart, beagle je postal sobno čist nekje pri 6 mesecih.  ;DJe pa tako, če ga razbesniva, oz. zahtevava od njega, kar se njemu absolutno ne zdi prav, se polula in pokaka >:(.
Drugače smo pa problem nočnega lulanja, kakanja in igranja rešili z kletko. Sedaj je odprta in spi celo noč ;D ;D.
Lp, Tina


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Afna , sreda, 11.12.2002 : 10:23:02
Živjo!
Moja kužika je stara 11 tednov in je (skoraj) sobno čista. Ko sva doma se NIKOLI ne polula,kaj šele pokaka...tudi ko je sama počaka, da pridem domov in jo peljem ven. Zvečer greva na zadnji sprehod ob 23:00 in je celo noč mir. Zjutraj vstanem zgodaj, da bi jo peljala ven, pa  se punca že polula...ampak ne kamorkoli, temveč v svojo košaro.  ??? ??? To me zelo čudi, saj naj kužki ne bi lulali na svoje ležišče  :-[ :-[ Naj še povem da je nikoli nismo v nič prisiljevali, največ kar se ji je zgodilo je bilo to, da sem povišala glas in jo okregala..


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Lonck , nedelja, 22.12.2002 : 01:02:35
živjo!

Men tud mal pomoči prosim:) moj kuža se vedno polula v stanovanje, ko greva vn se samo pokaka pa ni važno kolko časa sva zunaj, takoj k pa prideva notr mam pa že lužco  :-/
(in to vedno drugje)
vsi nasveti zelo zelo dobrodošli!
LP


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Lucka , četrtek, 17.04.2003 : 10:39:15
Tinci!

Ti ne veš ko si mi rešila življenje!
moja psička ni na noben način hotla ostat snažna! Po smo ji pa dal ta papir in po nekaj dneh se ga je navadla. in nekega dne smo ga odstranl. Tra, tra! notr ns ni prčakal nč! Ker pa je celo noč zadrževala je zunaj (na tistem časopisu) v trenutku naredila kupček. Kmalu bomo odstranili še tega!
In a veste zakaj smo mel take probleme? Tisti rejec jim kupčkov ni pucal in tako so se vsi psi v njih valjali in se jih navadili!!! Groza!  >:( No ampak zdej je vse u redu!
:-* :-*


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: roti , sreda, 18.06.2003 : 08:15:04
Lpeo pozdravljeni vsi skupaj!

Lepo bi prosila kogarkoli, naj nam svetuje, kako naj našo Pupo, ki je stara 3,5 mesecev, navadimo kakat zunaj. Vsa tista pravila, da naj bi kuža kakal in lulal po vsakem obroku in po vsekm spanju ter igranju, pri njej ne veljajo. Lulanje zadrži tudi do 8 ur, v bistvu od 9 zvečer pa do 6 zjutraj, brez težav. Zjutraj jo peljem ven, sprehajava se tudi 3/4 ure, polula se, pokaka pa ne. No, in potem nas doma pričaka kupček. Čez dan smo večinoma zunaj, pa se tudi nikoli ne pokaka, samo polula. In zvečer ista pesem. Moram povedati, da se pokaka vedno na isto mesto. Res pa je tudi to, da jo imamo šele od nedelje...
Rada bi razumela v čem je problem kakanja zunaj, saj bi ji rada pomagala, da bi se tega navadila. Nikoli je ne kregamo ko ji uide, samo pohvalimo jo, ko se polula zunaj.
Mi lahko kdo svetuje? Proooosiiim... ;D ;D


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: KARMEN , sreda, 18.06.2003 : 08:45:32
V hiši se vedno pokaka na isto mesto, ker kljub čiščenju ona še vedno zavoha, kje je kakala, pse pa ta vonj privabi in stimulira, da kakajo na isto mesto. Na sprehodu ali ko je zunaj, poskušaj najti kakšen pasji drekec(pri nas jih ni malo), oziroma jo poskušaj voziti tja, kjer hodijo tudi drugi psi na stranišče. Ponavadi jih to stimulira, da se pokakajo na ista mesta. Ona še ne razume, da je stranišče zunaj in ne v hiši.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: roti , sreda, 18.06.2003 : 09:32:43
Ja hvala za pomoč oz. nasvet. Vem da punca še ne ve kje je prav da dela kupčke in kje ne. Sama pri sebi sem rekla, da ji dam časa 1 mesec, da se navadi. Trudimo se vsi, tudi ona, tako da nam bo sigurno uspelo. ;) ;) ;)
Sicer nam pa razpiha vsak oblaček morebitne jeze s svojim pozdravom ob prihodu domov in vragolijami, ki jih ima polne "žepe".

Hvala še enkrat in lepo druženje z ljubljenčki!!!

roti


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: roti , četrtek, 19.06.2003 : 07:47:35
Ja, se trudimo... Tudi vzorčen kupček smo odnesli na travnik in se potem zjutraj vsaj pol ure sprehajamo okrog njega....in nič. Potem pa presenečenje :o :o!! Doma, čez kakšnih 15-20 minut ponovno en veeelik kupček. No ja, vztrajali bomo, saj vem da bo kmalu dojela, da je lepše da kupček ostane na travi, kot pa da leži sredi hodnika.
Pa hvala za nasvete, kakršenkoli bo še vedno dobrodošel.

Lep dan še naprej vsem

Roti


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: roti , četrtek, 03.07.2003 : 14:57:59
Hojla vsem,


Ponovno sem tukaj s težavico, ki je nikakor ne znamo rešiti. :-[
Naša kužica se nikakor ne more in ne more navaditi, da je prostor za kakanje in lulanje zunaj, kljub vsem našim poskusom, to še vedno opravlja doma. Ko smo zunaj in je ne tišči na nobeno potrebo, ne bo nič opravila. Če pa jo doma 5 minut po prihodu "prime", kar prične opravljati...
Vse smo poskusilsi....nesli smo kakce na travnik, nastavili papir (pa ga je na prafaktorje scefrala  ;D), pomivali tla z vodo s kisom, ....
Prosim za nove nasvete, saj je tudi kužici neprijetno, ko vidi, da se ne smejimo ravno ob njenem "kupčku". Kregamo je pa ne, da ne bi kdo narobe razumel.

Lepo se imejte vsi, papa
Roti


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Bela01 , četrtek, 03.07.2003 : 15:34:09
Mi smo to tako naredili, da kak je zacela vohat po tleh sem jo takoj dol nesla, pa cetudi je bil signal potem napacen. Tudi ko je ze "nastavla" ritko sem jo takoj dvignila in nesla dol. Pa cetudi je blo potem to 5× zaporedoma - v glavnem nisem ji dala moznosti da se je doma. Pa mislim da ce jo malo okregas ne bo nic narobe - ne mislim zaj tresenja in drgnjenja nosa v kakec, ampak samo da mal povzdignes glas (ta ti bo se kako prav prisel ko bo punca malo vecja ;)).


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: erika , četrtek, 03.07.2003 : 15:41:18

Ojla Roti!

Ja, vcasih kar nekaj casa traja, da kuzek zacne opravljati potrebo zunaj. Ne vem koliko je stara tvoja kuzica, lahko pa ti povem, da tam nekje okoli pol leta po navadi nehajo lulati in kakati notri. Seveda so tudi izjeme, ki jim to uspe ze pri treh ali stirih mesecih. Zato potrpljenje v roke, pa kdaj jo tudi okregaj, naj ve, da to ni prav kar dela, ampak najbolje je, da jo dobis na delu, potem pa kar povzdigni glas.

                         lp erika


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Caterpillar , petek, 04.07.2003 : 03:09:02
Rada bi opozorila, da se lahko tudi zgodi, da pes boksa ne dojema, ne sprejema oz. noce sprejeti kot bi mi hoteli da bi ga, torej kot svoj koticek oz. posteljico. Zna se celo zgoditi, da se pes namerno ponecedi na svoje lezisce v boksu iz protesta, ker so se za njim vratca zaprla.
Jaz na sreco s svojim psom nisem imela tezav pri navajanju na sobno cistoco. Moj pesjan je eden izmed primerkov, ki jih je omenila Erika. Sobno cist je bil pri treh mesecih....morda se kasna luzica na vsake toliko casa, medtem ko se sploh ne spomnim, da bi se kot mladic kdaj pokakal znotraj. Posluzevala sem se klasicnih prijemov, ki so ti jih svetovali ze drugi. Po vsaki jedi in pijaci ven, cakati in prigovarjati. Prvi teden sem bila z njim zunaj na vsakih 15-30 minut(kadar ni spal) in se je izplacalo. Kriza(zame ;D) je bila le prve tri dni potem pa je iz dneva v dan postajalo boljse. Res pa je, da je imel tudi dober zgled-pasjega prijatelja in sta lulala skupaj. Eden z dvignjeno nogo in drugi v cepe ;D.
Srecno!


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: roti , nedelja, 06.07.2003 : 21:18:56
Hvala prav vsem ki me bodrite in mi svetujete. Nikakor ne bomo obupali in punca bo kmalu opravljala potrebe samo zunaj.
Hvala še enkrat.

Boks pa ne pride v poštev, naša punca je namreč dogica, in boks zanjo je kar drag da bi ga uporabili samo za učenje.

lepe dneve vsem

roti


Naslov: še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: tinca_marinca , četrtek, 30.10.2003 : 13:29:08
Tudi jazu sem pred 1 tednom postala lastnica belega višavskega terierja  ;D.

Problem pa je sledeč: prebrala sem vse članke na temo lulanje in kako privaditi mladicka na papir... ko vidim da bo lula, ga nesem na papir in se polula. včasih gre tudi sam na papir, velikokrat pa se zgodi da gre kr mimo in se polula na hodniku. mogoce sem nestrpna in se prehitro pricakujem od njega, da bo lulal na papir.imate kaj izkusenj s tem, kdaj se je vas kuza navadil na papir? namrec vsake15 minut hodim za njim s krpo...


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: erika , četrtek, 30.10.2003 : 14:49:45


Tinca kako so pa kužki bivali pri vzreditelju? Ali jih je kaj navajal lulanja na papir? Če jih ni, potem se boš morala kar potruditi. Pa opazuj kužka, kužek ne lula vsakih 15 min, sigurno ne, razen, če ni bolan.
Da  boš pa  brisala za njim, je pa logično, vsaj nekaj mesecev traja navajanje na čistočo.

               lp erika


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: igor , četrtek, 30.10.2003 : 16:02:45
Tudi mi imamo malega razgrajaca  ;D starega 4mesece in smo ga navajali , da v stanovanju sploh ne sme lulat . S tem smo se mucili en mesec :P Zdaj pa nam ze sam da vedeti kdaj je potrebno ven  ;D :-* Ko se je polulal smo ga okregali in ignorirali pri igri kakor da ga ni  ::) Kmalu si je zapomnil , da ce lula zunaj smo vsi veseli in igrivi  ;D :P Res pa je odvisno od vzreditalja kako pse navaja na red ze v leglu . In tu smo mi imeli sreco .
Trajalo bo pa kaksen mesec , da bo vse OK.


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: tinca_marinca , četrtek, 30.10.2003 : 16:25:01
ojla. ja na zalost mi srece pr tem nismo meli... kuza je bil ful zanemarjen, bil je cel cas v kletki, niti enkrat zunaj, na papir je lulal v svoji kletki, kjer je bil cel cas zaprt  >:(.

Upam, da bo uspelo. mi smo tudi v stanovanju, ampak ga bomo najprej na papir navadli. sej bo uspelo. jaz sem mogoce malo prehitro pricakovala da bo hitro cist. hvala za nasvet!

                                                              lp ,tina


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: kaja , četrtek, 30.10.2003 : 16:36:13
Lahko vprasam kje ste dobili vasega visavca?


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: igor , četrtek, 30.10.2003 : 17:10:43
Tinca : Kako bo pa lulal na papir, ko bo sam doma  ;) ali ga ne bo razstrgal na koscke .


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: tinca_marinca , četrtek, 30.10.2003 : 20:35:15
ojla. pa nena trga papirja na koscke, zacudo... ;D

Sej kdaj pa kdaj gre na papir, dostikrat pa kr mimo pa kr v hodniku na tla ... >:(
to je moj prvi psicek, mogoce res malo prevec pricakujem al pa tudi ne  ???


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: erika , petek, 31.10.2003 : 14:39:03
Oj Tinca!

Pregovor pravi, da se počasi daleč pride. Boš videla, čez mesec ali dva se boš smejala, ko boš pomislila, koliko lužic si morala pobrisati.
 Lahko te pa potolažim, da pri nas pa to niso bile lužice, ampak kar poplave he he.  ;D

              lp erika


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: KatjaD , petek, 31.10.2003 : 18:29:14
Moje priporočilo, če le nisi v 10. nadstropju bolka je, da ga ne uči lulat na papir ampak ga nosi ven, na travo. Po vsaki jedi oz. kadar malo več popije, ga nesi ven in počakaj, da se polula/pokaka, potem pa ga full pohvali. Pri meni se je to stokrat bolj obneslo kot papir, res pa je, da živim v hiši.
Pa še to je res, isti dan, ko sem ga prinesla domov, je cvilil pred vrati, da mora ven (je bil navajen malo že od vzrediteljice), tako da je notri lulal samo, če nismo dovolj hitro odpirali vrat.


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: tinca_marinca , sobota, 01.11.2003 : 16:09:41
ojla.

Ja,lepo tistim, ki so v hisi doma... mi ki smo pa v stolpnicah, nam pa je malo tezje , ko smo v 9. nadstropju doma. malo si zgresila ;D .  


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: igor , sobota, 01.11.2003 : 16:23:12
Zdravo !

Mi smo ga  nosili iz bloka  ;D V narocju pes ne lula - zato smo ga nosili  ;)


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: KatjaD , sobota, 01.11.2003 : 22:06:13
Se opravičujem, ampak mislim da sem napisala, da to pride v vpoštev, če nisi v 10. nadstropju bloka.


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: ninci , sobota, 01.11.2003 : 23:02:31
Pozdrav!
Pri nas imamo Goldna, sedaj je star ze leto in pol, in zivimo v 10.nadstropju, na lulanje smo ga lepo navadili, kadar se je polulal v stanovanju je vedno takoj sel ven, brez kreganja lepo pobrises vzames psicka in ga peljes ven na travo, tam ga lepo pohvalis in se je v 1 tednu navadil. Tako da kar se cistoce tice je bilo z njim malo problemov. Je pa to res cisto odvisno od tega, kakor je ze bilo omenjeno, v kasnih pogojih je psicek bival pri vzreditelju.


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: tinca_marinca , nedelja, 02.11.2003 : 13:26:59
oprosti katja sem narobe razumela  :-[

Ja, sej ga zaj kr dol nosim (to pa je res, da se v narocju ne polula  ::) ), me pa zanima kak vam je to uspevalo ponoci. namrec jaz grem ob 10 zadnjic z njim dol, zjutraj pa je kr se vse polulano, pa ne na papir  >:(


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: ninci , nedelja, 02.11.2003 : 16:11:29
Tinca!
mi smo ga na zadnje vozilo ob ene 24h pol je bil pa mir do zjutri. Imel ja v svojem prostoru tudi eno veliko nizko škatlo v kateri je bil svež časopisni papir in kos papirja s katerim smo pobrisali njegovo lužico. Tako da je vedel da je tam "pasje stranišče". Za čez noč mu je to zadostovalo.

Pa veliko uspehov ti želim, sicer je pa bolje da ga lepo navadiš da hodi ven kot pa na časopisni papir, da ne boš imela problemov, ko bo začel nogo dvigovati.  :)


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: igor , ponedeljek, 03.11.2003 : 05:54:35
Tinca : Mi smo Jimm-a sprehajali ob pol dveh zjutraj  :o ::) , ampak je to trajalo samo kaksnih 10 dni  ;D Papirja nismo nikoli uporabljali .


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: fortuna , ponedeljek, 03.11.2003 : 15:39:41
Jaz z mojo psicko nisem imela nikoli problemov.  ::)
Tudi pri nas so stopnice, toda cez dan smo bili z njo veliko zunaj, ce je postala notri nemirna, smo spet zdirjali ven... Na kraj pameti mi ni prislo, da bi psicko navajala na kaksen papir v stanovanju.... Notri se ne lula. Zunaj pa je bila fuuuuul priiiiiiiiiidna, ko je opravila potrebo, vcasih je celo kaksen briketek padel za nagrado... pa je bilo.

Se pa lahko pohvalim, da nismo sli nikoli kasneje kot od 21.-22. ure ven. Celo noc je mirno prespala, zjutraj pa so se tacke sibile od dolgega cepenja....  ;D

V glavnem, psicka krasna, poslusna, cistoce vajena ze od vzreditelja, ceprav je bila v pesjaku....
Naj se pohvalim da je tudi pesjak se nedotaknjen... (brez lulike).  8)

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: ninci , ponedeljek, 03.11.2003 : 16:50:15
Evo točno tako v stanovanju se ne lula in pika!:)
No nas Smart niti pomisli ne, da bi kasno stvar opravil v stanovanju, se ko je imel drisko seveda tega nismo vedeli, in smo bili odsotni, je on lepo zdrzal dokler nismo prisli domov in potem hitro sibali ven na travo. Takrat se mi je bogi revez prav smilil in sem si mislila, no pa sej ne bi bilo tako narobe ce bi v takem primeru opravil noter, vendar je lepo potrpel in dokazal, da je pes ko se nauci cistoce lahko zelo zelo cist. Lahko pa imas psa v pesjaku, cele dneve tako se pa seveda cistoce sploh ne more nauciti.  


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: Ivana , ponedeljek, 03.11.2003 : 17:51:47
Tinca: tudi jaz se pridružujem tistim, ki mislijo, da se v stanovanju ne lula. Je pa tudi res, da je vsak mladiček razred zase. Mislim, da nima smisla, da ga po tem, ko se že polula neseš takoj ven. Itak to ne bo pomagalo, saj ne bo mogel takoj lulat spet. Poigraj se z njim, ukvarjaj se z njim. Pri vsakem mladiču lahko opaziš kdaj postane nestrpen in takrat gre za res. Psička v roke in hitro dol po stopnicah, pa nikar ne čakaj dvigala, ker ni res da kužki ne lulajo v naročju. Če se jim fino mudi, se polulajo v naročju. Moje izkušnje s tem so kar se da različne. Starejša psička, je že v enem tednu vedela, da se doma ne lula, če pa je že bilo fino hudo je bilo to vedno nekje v bližini vrat in tako, da sem vedno lahko obrisala. Res pa je, da je bila mladiček poleti in sem jo lahko nesla ven kadarkoli, pa tudi veliko smo bili zunaj. Samček je bil pravi mali pacek in mami je že rekla, da se ta kuža nikoli ne bo navadil da mora lulat samo zunaj. Ampak se je navadil, sicer je trajalo malo dlje, ampak nam je uspelo. Dobila sem ga novembra, tako da je to predstavljalo manjši problem, glede na to da je kuža zmrznjeni kratkodlakec ::). Najmlajša psička pa je bila prava mala pujsa, vedno je lulala tako, da nismo najdli lužice, to pomeni na deko, kavč, fotelje. Ampak vedno sta jo starejša psa po "pomoti" odkrila, ker sta vedno poskušala skriti njene "lužice". Ampak kaznovanje pri njej po tokem času ni bilo smiselno. Ampak tudi ona se je navadila na sobno čistočo. Tako, da je preverjeno, da se večino mladičkov da navaditi na lulanje zunaj tudi brez raznih časopisov in podobnih stvari.

Veliko sreče in uspeha ti želim.

Kot je že nekdo napisal, nekoč se ti bo vse to zdelo smešno, tako kot se meni zdi zdaj za moje pse, se pa spominjam da sem bila takrat precej obupana :-\.

Javi nam kako gre.

Lp, Ivana


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: tinca_marinca , ponedeljek, 03.11.2003 : 19:27:11
Pozdrav vsem!

Ja, sem poslusala vase nasvete in sem ga zacela dol nosit, pa je uspelo! zaj ze doli kaka pa lula  ;D
Res je, da se mu vcasih malo "vgre" v stanovanju in to tudi pri vratih  ;)

Je pa problem, ce ga pustim samega doma. ker se studiram, moram kdaj pa kdaj na faks  :P. vceraj sem ga pustila eno uro samega pa je od jeze  ??? ??? vse polulal in to ne na papir  >:(.Kaj pa v tem primeru?

Kot sem vam ze napisala, sem imela smolo z vzrediteljem.glede  na to je kr hitro skapiral kak to gre  ;)

Nazadnje grem z njim dol ob 10 pa celo noc zdrzi. sej gre, ce on hoce. tak da mislim da je problem samo v njegovi trmi. nocem pa ga prevec razvadit, kr je baje ta pasma lahko ful dominantna, ce nima pravilne vzgoje.

aja pa se to... kaj lahko gre malcek po stopnicah? jaz ga nesem do lifta, ker si baje lahko tak kolke unicijo. to mi je ena znanka rekla. zanima pa me vase mnenje. pisite kaj.


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: Tosa , ponedeljek, 03.11.2003 : 19:41:18
Glede lulanja takole : ne vem, če bi se kuža polulal od jeze... S fantom sva šla pred kratkim "čez to fazo" lulanja in zdaj je psička stara 9 mesecev, a ji vseeno kdaj uide. Na primer, če je dlje časa sama doma ali če slučajno zamudiva "tisto uro". Na začetku pa se je tudi večkrat polulala notri, ker pač ni mogla zadržati. Ne vem, to je moje mnenje. Ne vem, če bi se polulal "nalašč". Pa še nekaj : mi gremo ven še ob približno 23h, pa je psička že 9-mesečna. zakaj pa ne bi šli pred spanjem še enkrat ven, če je možnost? Pač za lažje spanje psa... Greš pač ven, ko lahko in imaš voljo. Mi smo se navadili na tak "pred spalni" kratek sprehod...
Glede hoje mladička pa takole : odvisno od pasme psa. Večja pasma ko je, dlje časa moraš paziti-dokler se telesno ne razvije. Po mojem kakšno stopnico že lahko prehodi, ne pa pretiravat-vsaj tja do kakšnega 8. meseca. Mogoče ti bo bolj natančno svetoval kdo, ki ima enako pasmo. Midva s fantom sva pazila psičko kar dolgo; nosila sva jo dokler je šlo (glede na težo). Mislim, da to že spada pod neko drugo temo. Pa veliko sreče z navajanjem kužka! LP


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: ninci , ponedeljek, 03.11.2003 : 20:07:49
No vidiš, da gre če hočeš.
Glede tega lulanja, ko je sam in ti odideš od doma, lahko je žalosten ker si odšla brez njega, morda mu je dolgčas. Preden greš od doma mu daj v gobček kakšno igračo, ki je drugače nima na voljo, priskrbi mu kašno piskajočo, in mu jo daj tik preden odideš vendar mu jo ko se vrneš tudi uzemi in pospravi. Če seveda misliš, da je problem v dolgočasju. Poskusi pa ga tik preden greš od doma peljati samo toliko da lula ni treba da opravita sprehod samo pelji ga na zelenico da opravi svoje. Glede hoje po stopnicah je pa tako kot je že rekla Tosa tvoj kuža lahko vsak dan prehodi majhno število stopnic, da ga ne boš vseskozi nosila.

p.s. seved pa lahko kužka pelješ na dolg sprehod in ga zmatraš tako bo naslednje štiri ure spal, in ne bo imel časa za lulanje.


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: erika , torek, 04.11.2003 : 11:25:16

Kadrar greš od doma in se kužek polula, nimaš več kaj narediti. Lahko samo pobrišeš za njim. Če ga boš okregala, ne bo razumel, kaj mu hočeš povedati, ker ga nisi ujela pri dejanju samem.
Drugače pa, kuža se lahko polula od strahu, jeze, pa seveda tudi od veselja. ;D

lp erika


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: Tamara , ponedeljek, 15.12.2003 : 16:24:43
Ojla!

Ko sem ze mislila, da je konec s tem lulanjem po stanovanju ??? opazam, da pac ni!
Moja psicka je stara skoraj 8 mesecev in se mi se vedno polula v stanovanju in to na precej neobicajnih mestih: nazadnje se je polulala na mojo postlo, pokakala pa v moje cevlje >:( Nimam pojma kako naj se tega lotim. Pa smo se ze naucile to poceti zunaj in ni bilo nobenih problemov - sedaj pa kar naenkrat!!! Prosim za nasvet  :-[


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: roti , ponedeljek, 15.12.2003 : 17:32:18
Tamara,

Verjetno botruje temu novemu početji kakšna sprememba v okolju. Morda spremenjen urnik sprehodov, druga hrana, morda je samo užaljena, ker je sama....Nekaj ji ni všeč. Mislim da pri tem pojavu, s katerin se srečujeta vidve, ni krivo to, da bi pozabila da se potrebe opravlja zunaj. Glede na to, da pa opravlja potrebe po in v tvojih stvareh, pa si se ji kaj zamerila ti - verjetno. Premisli in potuhtaj kaj ji ni všeč, pa bo pol težave odprevljene...

lep dan


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: Tamara , torek, 16.12.2003 : 10:50:09
Roti, pravis, da sem se ji jaz zamerila? Hmmmmm....malo me vidi, to je res, ampak tako je vedno. Ponavadi jo peljem ven takoj, ko pridem domov. Ce kdaj cakam predolgo, me opomni z luzico!  ???
Se bom potrudila in porocam o rezultatih!


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: roti , torek, 16.12.2003 : 20:00:03
No, tole pa mortam napisati, če ne zato da pohvalim Pupo, pa zato, da dam upanje tistim, ki se še vedno trudijo z odvajanjem lulanja...

Danes je splet okoliščin nanesel tako, da nikakor ni bilo mogoče peljati Pupke ven tako kot ponavadi in je žal bila sama doma celih 12,5 ur. Ko sem vsa živčna dobesedno norela domov in spotoma preklinjala vse po pravilih vozeče voznike, sem se že videla z vedrom in krpo v roki kako čistim kakce in pivnam lužice....
Ampak PRESENEČENJE!!!!!! Vse je bilo suho in prav nič pokakano!!!! Seveda je takoj letela na svoj travnik in čepela revca skoraj minuto.....Tako se mi je zasmilila, ampak res, žal nišlo drugačle.
In seveda....Pupka je dokazala, da sedaj pa zares ve kako se streže tem stvarem...

Lubica naša.....


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: Teja , sreda, 17.12.2003 : 12:38:42
Koliko časa drugače puščate svoje pse same doma? (mislim tiste, ki niso zunaj in ne morejo v tem času opr. potrebo)


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: andi , sreda, 17.12.2003 : 13:02:34
Meni se je zgodilo, da je bil pes sam 9 ur. Nobenih problemov nikoli :)


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: TinaZ , sreda, 17.12.2003 : 13:33:37
Bubo (stara je skoraj 12 tednov) sem pustila do sedaj samo največ 3 1/2 ure. Bila je v boksu (dovolj velik, notri ima vodo pa igračke in kostko za glodanje) in ko sva prišla nazaj (midva čisto panična, kaj bo) je bilo vse čisto in suho, Buba pa se je ravno zbudila. Potem pa takoj na travnik, kjer je opravila svoje.
Zdaj, ko je še drugič cepljena, bomo začeli s pogostejšimi izleti na travnik in okolico, da ne bo treba več lulat in kakat doma  ;) Upam, da bo dojela in da ne bo problemov.

LP,
Tina


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: roti , sreda, 17.12.2003 : 13:45:43
No, ja, da ne bo kdo mislil da je Pupa vedno tako dolgo sama...Ne. Sama je nekje med 5 - 8 ur. Pa se navaja oz. se je z včerajšnjim izpitom potrdila, da vse obvlada.... ;D


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: Tamara , sreda, 17.12.2003 : 17:05:22
Moja Suzy je bila sama najvec 10 ur, povprecno pa 8 ur. Seveda je vedno prva stvar sprehod. Jo pa moram pohvaliti, da najveckrat zdrzi brez luzice.  :D


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: Teja , sreda, 17.12.2003 : 20:25:23
Citat
No, ja, da ne bo kdo mislil da je Pupa vedno tako dolgo sama...
Niti nisem pomislila  ;)


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: roti , sreda, 17.12.2003 : 20:33:12
Niti nisem pomislila  ;)



 :-* :D ;)


Naslov: lulanje po posteljah-človeških
Poslano od: bunka , sreda, 28.01.2004 : 17:51:37
Pozdravljeni!

Imam dokaj hudo problem z leto staro psičko angleškega buldoga. Namreč večkrat (ko le ima priložbost) se polula po naših posteljah. Pa smo poizkusili že z vsemu pa nič. Tudi kaznovali smo jo in je morala par dni spati na balkonu, pa smrček smo ji potisnili v lužico, jo kregali itd. Pa to še zmeraj počne. Kaj narediti da bi jo odvadili, ker pač ni higijensko da lula po naših posteljah, ki se mi jih ne ljubi glih vsak dan z globinskim čistilcem (hvala bogu da ga imamo) čistit, pa tudi ni glih prijetno ko se zvečer uležeš utrujen v posteljo in ugotoviš da se je spet polulala.
Stvar je tudi takšna da se psička hitro ustraši, vedno je v hiši in ni sama nikoli je nismo strašili oziroma pri nas ni nikoli kaj groznega doživela da bi jo lahko bilo strah. Gre namreč za to da od zunaj ali pa tudi v stanovanju kaj zaropota ( pa ni potrebno da glasno) sa ustraši začne lajati in se skrije. Večkrat začne lajati tudi ponoči brez razloga. Včasih se zraven tudi nevede polula. Je možno da bi se kot mladiček bila ustrašila preden smo jo dobili? Kako naj jo pomirimo da je ne bi bilo več tako strah?
Je tudi zelo živahna v nasprotju s starejšo (pet let) ki je zelo mirna mlajša pa kot kakšen gremlin hodi in leta po stanovanju in išče kaj bo lahko spet uničila in zgrizla oziroma koga od nas bo spet lahko "napadla". Vem da je to pač značaj psa ampak to lulanje in strah bi pa res radi odpravili. Prosim dejte mi svetovat!


lp bunka


Naslov: Re:lulanje po posteljah-človeških
Poslano od: Ajda , četrtek, 29.01.2004 : 09:45:05
Kaznovanje pri plašnih in nesamozavestnih psih lahko situacijo samo poslabša, poleg tega je za pravilno kaznovanje potrebno psa "ujeti na delu" in NIKOLI kaznovati za nazaj, ker pes ne more povezati preteklih dejanj s trenutno kaznijo.

Zakaj psička lula na postelje, je iz napisanega težko razbrati. Lahko gre za napako pri učenju sobne čistoče, če lula samo kadar je sama doma, pa lahko gre za simptome ločitvene tesnobe.

Nagnjenost k plašnosti je velikokrat prirojena (in je tudi dedna), vendar se da tudi po naravi plašnemu psu s primerno vzgojo (pozitivna motivacija, nagrada) in socializacijo dvigniti samozavest in mu omogočiti normalno življenje.

Pri reševanju vašega problema boste verjetno potrebovali precej časa in dela s psičko. Mogoče bi bilo dobro, če bi se pogovorili s pasjo psihologinjo mag. Stariha-Pipan. Poleg tega bi bilo dobro, če bi šli s psičko v šolo, vendar mora ta obvezno temeljiti na pozitivnih metodah učenja. Glede na živahnost psičke verjetno ta potrebuje več fizične aktivnosti, kot ste bili vajeni pri starejši. Če jo boste čez dan utrudili z igro, učenjem in sprehodi, bo v stanovanju mirnejša in tudi ponoči se bo redkeje zbujala in lajala.

Kar se tiče lulanja na postelje, bi bilo za začetek najpametneje preprečiti psički dostop do postelj. To ne pomeni zapiranja psičke na balkon, ampak zapiranje vrat od spalnice, kadar je ne morete ves čas nadzirati. Kadar pa poskuša zlesti na posteljo v vaši prisotnosti, pa ji to mirno preprečite in jo kako drugače zaposlite.

Upam, da vam bo napisano kaj pomagalo pri vašem problemu.


Naslov: Re:lulanje po posteljah-človeških
Poslano od: lena_as , sobota, 31.01.2004 : 22:35:50
čao!

Še en nasvet, ki ni povezan ravno z lulanjem na posteljo ampak s sobno čistočo. NIKOLI ne čistite za njo s sredstvi, ki vsebujejo amonijak. Pes lahko ta vonj poveže s svojim lulanjem in potem lula tam, kjer diši "po njem"

kar pa se tiče poostelje, pa bo verjetno res najboljše da psu preprečite vstop v spalnico.

Srečno in lp
Alenka


Naslov: Lulanje in kakanje?!?!
Poslano od: X-CiTe , torek, 17.02.2004 : 10:43:21
Lep pozdrav,

Imam psičko mešanko med nemškim ovčarjem in briardom, ki je stara 2 meseca. Imam jo 4 dni in me zanima kdaj priblizno se navadijo lulak in kakat zuni. Lula že, samo kakati pa še noče zunaj.
Kako bi jo odvadil?  ???


Naslov: Re:Lulanje in kakanje?!?!
Poslano od: Tamara , torek, 17.02.2004 : 15:33:58
Predvsem z opazovanjem. Najbolje je, da jo kaksnih 15 minut po jedi peljes ven, ker se bo sigurno pokakala, isto je z lulanjem. Ampak pazi: ce jo peljes ven po jedi, ji ne pusti, da laufa, ampak pojdita na umirjen sprehod na povodcu. Nevarnost skakanja takoj po jedi je namrec zasuk zelodca - posledica je lahko smrt!!!  :'(
Mogoce pa zunaj ne kaka, ker sta premalo casa na sprehodu? Za kakanje namrec potrebujejo gibanje  ;)


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: Medo , sreda, 18.02.2004 : 12:00:30
Tudi jaz imam isti problem, star je dva meseca in ko je zunaj ne ve kaj bi počel, mogoče se mi pa to samo zdi. Letam za njim s smetišnico in krpo, lula in kaka zraven papirja...saj bo.
Ne gre kakat nekaj minut po hrani ampak po šestih urah , drugi dan je preživel do 5.00 zjutraj.
Adijo spanec !

LP!


Naslov: PROŠNJA
Poslano od: dejanpale1 , sreda, 18.02.2004 : 17:25:07
hello imam dva mesca staro hudičko pasme amstaff., katera lula kakor jo je volja, kaka hvalabogu samo na papirju, ko jo peljem ven je vsa prestrašena tako da noče niti opraviti doma grize samo kable, igrače jo zanimajo samo 1 min. nasploh je pravi terorist! probal sem že vse kar se da tukaj prebrati, ko pa sem že mislil da sem nekaj dosegel sem se vrnil na začetek. prosim za katerokoli inf. pa še 1 nasvet kaj naj ji kupim za proti bolham glede na njeno starost? L.P. hvala


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: erika , sreda, 18.02.2004 : 17:46:28

Dejanpale praviš, da si mislil, da si že nekaj dosegel pri vzgoji svoje
 
psičke. Kdaj pa??? Saj kot praviš je kužica stara dva meseca. Če misliš,

 da ti bo uspelo tole z lulanjem in kakanjem urediti v 2 tednih

(predvidevam da si jo dobil ko je bila stara 6 tednov) se pa krepko

 motiš.

Včasih me malo pogrejejo taka vprašanja, saj izgleda, da se bodoči lastniki premalo infirmirate o bodočem družinskem članu.

Dejanpale svetujem ti, da prebereš kako pasjo literaturo in veliko veliko potrpežljivosti. Kužica bo dojela kaj hočeš od nje, vendar pa to ne gre čez no. Traja tudi pol leta.

Seveda, doma grize kable pa še vse kaj drugega bo načela. Zaposliti jo moraš z igro, igro in še 1x z igro. To pa pomeni si vzeti čas za njo in se z njo ukvarjati.

Si si pač izbral zelo aktivno pasmo za spremljevalca, kaj pa ko bi se malo pogovoril z vzrediteljem? Sigurno ti bo znal kaj pametnega svetovati.


Naslov: Kako naučiti
Poslano od: jessy , nedelja, 07.03.2004 : 19:02:11
Ojla!

Kako naj psa naučim, da če se mu mudi lulat, naj mi to pokaže- gre pred vrata in malo cvili. Skratka, da bi nakaže potrebo?  ??? ::)

Na lulanje zunaj sem ga skoraj že naučila. ::)

LP, jessy


Naslov: Re:Kako naučiti
Poslano od: mm , ponedeljek, 08.03.2004 : 09:00:02
Ponavadi se tega psički naučijo kar samo, od nas je le potrebno, da jih pozorno opazujemo. Važno je, da kuža ve, da se to ne sme početi notri, pa se bo že sam izmislil, način, kako naj ti to pokaže. Ti pa moraš biti pozorna in vedno reagirati na prvi znak.
Ni pa nujno, da bo to cviljenje pred vrati. Mora prejšnja psička se je na primer vedno postavila pred omarico v kateri je imela povodec (njo smo peljali lulat na vrvici). Če je ni nihče opazil nas je pa prišla malo porukat in se spet odpravila pred omarico. Miša pa se postavi pred vrata in če je nihče ne vidi, prav tako pride po mene v drugo sobo in me prav zabodeno gleda. Ko jo ogovorim, se obrne in pričakuje da bom šla za njo - če ne deluje prvič, postopek ponovi.


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: jessy , ponedeljek, 08.03.2004 : 14:40:31
Nekako mi nakaže le zjutraj. Ker (po novem) spi na postelji, laja, ker bi šel rad dol. Takrat vem, da bi rad lulal in ga hitro nesem ven.  ::)
Ampak popoldne in zvečer pa ni nobenih znakov. >:( :-\


LP, jessy


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: mm , sreda, 10.03.2004 : 14:32:38
Torej bi jaz rekla, da pes še ni povsem dojel kaj je to sobna čistoča. To da ne sme lulati na postelji pa ve in takrat očitno pokaže, da želi lulat. Torej moraš ti samo še bolj zavzeto delati na sobni čistoči (kako pa je bilo že velikokrat napisano). Poleg tega pa se poskusi naučiti brati tudi bolj subtilne znake psa - lajanje je že najbolj izrazita oblika komunikacije, pes pa uporablja še celo vrsto drugih znakov. Morda se kaj bolj vrti na mestu, ali pa vohlja na neki točki. Ali pa se skrije za kavč, lahko da pride k tebi, le da ti ne veš, da takrat hoče ven - to so samo najbolj očitni znaki...


Naslov: Kako navaditi na znak potrebe?
Poslano od: jessy , sreda, 10.03.2004 : 14:56:51
Ponoči in takrat, ko je sam ima papir, saj ne zdrži. Morda je tudi to vzrok, da ni še brezhibno čist. Namreč včasih se kar notri polula, kot da ni nič.

LP, jessy  ;)


Naslov: Mladiček in lulanje
Poslano od: ranja in ana , sobota, 13.03.2004 : 19:31:57
Kako mladega psička (3 meseci, Maltežan) navaditi, da lula na določenem mestu?


Naslov: Re:Mladiček in lulanje
Poslano od: jessy , sobota, 13.03.2004 : 20:30:35
Kako mladega psička (3 meseci, Maltežan) navaditi, da lula na določenem mestu?

Tudi jaz imam maltežana. Star pa je skoraj 5 mesecev.
Odvisno je, kam bi ga radi naučili, da lula. Torej, kam bi ga radi naučili, da lula?


LP, jessy  ;)


Naslov: problemmmmmmmmmmmmm
Poslano od: francelj , sobota, 10.04.2004 : 14:11:52
Da ne bom odpiral nove teme!!!!!!!

Imam en problem.Moj pes zelo veliko lula.Ko greva ven se 2 ali 1 polula in ko prideva domov mine 5min in že se polula.Menim da moj pes preveč lula (20-30min).

Hvala


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: bina , sobota, 10.04.2004 : 14:27:46
Francelj,
koliko je pa pes star? Ker moja psica je poleti kar naenkrat na vsakih 5 min počepnila. Pa čeprav ni nič priteklo. Takoj smo jo peljali k veterinarju, kjer je ugotovil, da ima vnet mehur. Dobila je antibiotike in potem je bilo vse OK.

Tudi moja psica ni zadrževala dolgo vode. Sobno čista je postala šele pri 8-mih mesecih (samec že pri 3-mesecih). Kaj pa če bi bil pes dalj časa na sprehodu, naj si izprazne mehur.

Druga stvar pa je, če pes zavestno in zanalašč tišči in zadržuje vodo, zato da lahko potem doma naredi lužico. Take probleme pa je imela Sirtaki (saj mogoče jih ima še sedaj  ;)). Mogoče bi pa ona lahko povedala, kako rešuje ta problem.

Če veliko lula, potem tudi veliko pije, kar je pa spet pokazatelj nekaterih bolezni.

Lp jana


Naslov: Re:še enkrat o lulanju in o mladičkih...
Poslano od: Chris , sobota, 10.04.2004 : 15:31:49
Našega moramo vsake pol ure na vrt spustit, drugače imamo lužico 5 x 5 cm, hvala bogu na papirju ::) Star je pa 12 tednov.


Naslov: Lulanje - čepe
Poslano od: Krtek , torek, 13.04.2004 : 00:57:54
Imam problem. Moj pes je star že 2 leti in še kar lula čepe. Zanima me kdaj bo začel dvigovati nogo? Spomnim se, da je to že poskusil, vendar se je vedno znova in znova prekucnil in je zato verjetno raje odnehal. Ali je lahko to psihičnega izvora? Hvala za odgovore.


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: Miska , torek, 13.04.2004 : 09:24:26
Ce je star ze dve leti, verjetno ne bo nikoli dvignil noge. Normalno zacnejo psi dvigovat nogo nekje med 4 in 6 mesecem starosti.

Moj pes dvigne nogo, ko smo na sprehodu, doma pa vcasih kar pocepne na vrtu.

LP, Miska


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: branka , ponedeljek, 19.04.2004 : 13:45:20
Moj tudi veliko lula,pa mi ne bi bilo nič hudo,če bi vedel,kje lahko lula in kje ne sme.Čim najde parkiran avto,mu polula feltne,še največkrat domači avto,zadnje čase pa se polula po svoji hiški,kar prej ni delal.Zanima me,zakaj je to začel delati?(star je 3.leta)


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: caroline , sreda, 21.04.2004 : 17:41:57
Problem je sledeči: V 2 knjigah sem prebrala, da psa če opravi potrebo v stanovanju ne smeš kaznovat, ker mu lahko to kasneje povzroči psihične motnje pri opravljanju potrebe ali nekaj podobnega. Torej kak pa mu naj povem da to ni dovoljeno?
Ker moj 3 mesece in pol stari kuža nič ne nakaže ampak samo lužico naredi naenkrat ( al pa jaz kljub temu da ga mam non stop na očeh ne vidim - je pa res da je to moj prvi pes in ne vem kak to zgleda). Pa recimo celo noč drži normalno potem pa se zjutraj vstane in ne more tolko zadržat da bi se oblekla pa je že lužica na tleh. Kriza - Zdaj bom začela oblečena spat  :-\ Ima kdo kako idejo?


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: Drejči , četrtek, 22.04.2004 : 10:24:05
Caroline,
Ponavadi začno mladički intenzivno vohati naokoli in iskati primeren prostor za opravljanje potrebe. Nekateri pa tega ne delajo, enostavno počepnejo in eto ti ga na.
Kakorkoli že, kužka primi v naročje in ga odnesi ven. Vendar tega ne delaj z jezo, da ga ne bo zagrabila panika.

Drugače pa imaš podobno temo tukaj (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=6;action=display;threadid=324)., kjer je še več informacij.


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: spiky , ponedeljek, 06.09.2004 : 13:27:50
Jaz imam pa en problem:
Moj pes je začel pred enim mesecem označevati vse kar vidi. ??? Najprej je začel označvati ovire pri agilityju, pred enim tednom pa je celo dvakrat polulal eno starejšo prijateljico.Kako naj ga tega odvadim, ker se mu v pasji šoli eni sploh ne upajo približati, saj se bojijo da bo tudi njih polulal  :-[
Prosim za en nasvet  :)
LP spiky


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: eagle , nedelja, 31.10.2004 : 20:48:45
Mi z našo Nicky kar se tiče nočnih sprehodov nimamo problemov. Se pa zgodi, da včasih čez dan ne vpraša in naredi lužico ali pa veliko potrebo kar na hodniku, nikoli pa v spalnici. Radi bi jo odvadili ampak ne vem kako naj jo naučim, da bo vprašala za opravljanje potrbe. ??? Je imel kdo že take izkušnje s svojim Yorkijem?
 Hvala za odgovor.


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: missy , ponedeljek, 01.11.2004 : 15:33:38
ojla!!!!
jast pa bi rada vprašala kako lahko navadiš psička če ga imaš notri da bo lulal samo zunaja na travi in ne po stanovanju?????


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: Chris , ponedeljek, 01.11.2004 : 17:36:57
Tako, da ga vodiš ven vsake pol ure, vedno na isto mesto, ko se polula ga pa pohvališ. Isto po vsakem obroku in ko se zbudi tudi takoj ven, da opravi potrebo. Če je še mladiček bo čez kake par mesecev že viden napredek. Koliko pa je star?


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: Chris , ponedeljek, 01.11.2004 : 17:38:18
Sicer pa o tem je bi bilo že kar veliko napisanega. Preglej sorodne teme. Lp


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: missy , torek, 02.11.2004 : 13:24:17
nimam ga še ampak ga kmalu dobim in hvala za odgovor saj v vsaki knjigi preberem drugače


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: rommel , ponedeljek, 08.11.2004 : 23:35:59
čer! >:( >:(

Vsi ki imate kuže ( raznorazne eksotične pasme) sploh pa večje pasme v bloku se prašte mal, če to ni mogoče psihičnega izvora! Je to mar njihovo vsaj približno naravno okolje iz preteklosti?
Pa veliko tekanja v pižamah po stopnicah vam želim!
 ;D


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: Jana , sreda, 10.11.2004 : 09:01:18
Debata, ki se je razvila po rommelovem sporocilu, se nadaljuje v temi Bivanje psa v stanovanju ali ne? (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=29;action=display;threadid=2270;start=90)

Tukaj nadaljujemo o lulanju.


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: drejci , sreda, 10.11.2004 : 13:44:36
Caroline
Pa recimo celo noč drži normalno potem pa se zjutraj vstane in ne more tolko zadržat da bi se oblekla pa je že lužica na tleh.

Pri nas je bilo tudi tako.Navadila sem se vstajati malo pred njim.Da lahko navlečem nase vsaj nogavice in bundo. Zunaj,ko se je polulal sem ga na vse pretege hvalila in božala in mu dala tudi kakšno nagrado.
Moram napisat,da je prvi teden lulal in kakal kar naprej.V trenutku je bilo kje mokro. Smo pač malo zaprli kakšna vrata,da smo ga imeli bolj na očeh. Zunaj sem bila z njim na vsako uro.Hvala bogu,ponoči,če je začel hoditi okoli-sva že letela ven.Ampak vsega skupaj ene 15-krat. In hvala bogu,da imam iz stanovanja 5 m na travnik(smo v pritličju).Sicer pa ponoči peljem mlajšega sina lulat tako, da sem še Chanca peljala ven.
Zjutraj takoj opravi potrebo,poberemo kakce in že šibne v stanovanje.sploh zdaj ,ko je mraz.
Parkrat se je zgodilo,daje pri lulanju naredil lužico v dolžini dveh,treh metrov.Hodil in lulal.  :o
Sedaj po 5 tednih se nam vztrajnost poplačuje.
Dopoldne se pokaka samo še enkrat ali,če pridem pravi čas med malico domov sploh ne. Zdaj se je čas lulanja podaljšal res na dobre tri ure. Kakamo pa dvakrat do trikrat na dan. :D



Naslov: Lulanje
Poslano od: egon , torek, 30.11.2004 : 21:12:17
Kako bi  odvadil nemškega ovčarja starega 10 mesecev,da ne lula v hišici oz.pred njo? Rad bi, da opravlja potrebo v kotu ob ograji.
Hišica je v pesjaku 2x4 metre. Pes se privaja na pesjak pribljižno mesec dni. Ponoči je v stanovanski hiši in je suh.


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: Rincy , četrtek, 02.12.2004 : 17:52:39
egon

Rina počne isto,to smo ugotovili zdaj ko spi notri ;D
Namreč ponoči lula v pesjak notri(v hiši) smo ugotovili da NE lula ponoči! tudi dopoldne lula v pesjak(zaprta je cca.5ur) saj razumem da je še mlada ampak se bo to kdaj odvadila ali bo to počela "večno" ??? Ker ni ravno prijeten vonj(za podlago ima namreč les)!
Se bo kdaj odvadila?

lep pozdrav Nina

p.s. stara je 6mesecev :)


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: missy , torek, 07.12.2004 : 20:11:41
ojla!!!!
moj NO pa polula vse okolje na katerem je bila prej samička pa ni važno ali je bila to moja hrčica ali pa prijateljičinasička!!!!!!!!enkrat je polulal celo mene ker sem močno dišala po eni samički!!!!!zanima pa me če je to prov?????saj se zdi to meni zelo smešno ;D ;D ;D


Naslov: Re:Lulanje?!?
Poslano od: missy , torek, 07.12.2004 : 20:14:50
pa še nekaj moj NO zdaj večinoma lula kot samica in bojim se da se bo kmalu odvadil dvigovati tačko star pa je skoraj že 5 let!!!!!!!!!!!!! ??? ??? ???


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Felina , sreda, 06.07.2005 : 19:11:55
Nujno rabim nasvet, ker to že presega vse meje!
Ta mali je sedaj star 6 mesecev in ima svoja obdobja lulanja in kakanja po stanovanju in mi ni več jasno kako ga naj odvadim, ker neprestana hoja ven ne pomaga.
Vedno, ko je sam za več kot 15 minut se v trenutku polula ali pa pokaka, nikoli pa obojega...tak da samo nakaže svoj protest. Čez noč zdrži tudi po 8 ur in počaka, da gremo ven lulat, čez dan pa je prava norišnica - na obroke. Včasih tudi po cel teden se ne polula v stanovanju, včasih pa je nekaj dni brez opozorila samo počep in lulanje, kjerkoli, kadarkoli. Prispemo iz sprehoda, kjer najmanj 4x lula, pridemo domov takoj se polula, seveda najraje na tepih. Celo stanovanje nam že smrdi po kisu. :P
Sedaj smo že tako daleč, da imamo vrata od hiše neprestano odprta, samo gospod gre do vhodnih vrat in se polula na hodnik in pri tem gleda ven.....Ko se polula od zunaj ga taaaaaaaaaakoooo hvalim in skačem od veselja, doma ga ignoriram, pa mu je vseeno.
Kak ga naj naučim, da bo vsaj nakazal, da gre ven, pa naj bo to vsake pol ure, saj niti ne išče prostora za lulanje, samo počepne.
Hvala za vse odgovore!

Lp


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: DoY-ca , četrtek, 07.07.2005 : 14:13:36
Najbolje je odstraniti preprogo saj psi nimajo radi da jim pri lulanju "škropi" po nogah


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: biscuit , četrtek, 07.07.2005 : 14:21:50
Pošpricaj vse prostore kjer se kuža polula z nekim pršilom(žal imena ne vem se ga pa dobi v pasjih trgovinah,vrtnarijah)! To pršilo namreč psom smrdi in se na tisto mesto ne polulajo!!


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Kamikaze , ponedeljek, 08.08.2005 : 22:19:09
Mene zanima kako se psa nauči da kaka in lula vuni!? :)

Lp


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: DoY-ca , petek, 12.08.2005 : 13:17:39
kamikaze-tule boš našla vse!! ;)
http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=8


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Rincy , petek, 12.08.2005 : 13:53:35
egon

Rina počne isto,to smo ugotovili zdaj ko spi notri ;D
Namreč ponoči lula v pesjak notri(v hiši) smo ugotovili da NE lula ponoči! tudi dopoldne lula v pesjak(zaprta je cca.5ur) saj razumem da je še mlada ampak se bo to kdaj odvadila ali bo to počela "večno" ??? Ker ni ravno prijeten vonj(za podlago ima namreč les)!
Se bo kdaj odvadila?

lep pozdrav Nina

p.s. stara je 6mesecev :)
Evo,da poročam :).Zdaj Rina ne lula več v pesjak že od cca. 11 mes. naprej.Zjutraj počaka toliko časa,dolkler je ne spustimo ven.Sem jo pa tudi naučila da lula samo na enem koncu,da niso povsod "posušeni flekci trave".(čeprav na vsake toliko časa zgreši pravo mesto) ;)

LP,
Nina


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: scythe , sobota, 13.08.2005 : 09:23:26
Berem in berem, pa nisem našla odgovora na svoje vprašanje. Oz. v bistvu bi vas bolj prosila za nasvet, mnenje.

Imam 3 (in skoraj pol) mesečnega bernčka, ki noči preživlja v pesjaku (čez dan je 80% časa na vrtu). Zaprem ga ob 22.00 in odprem ob 6.00. Popolnoma razumljivo mi je, da ne more tako dolgo držati lulanja in da se polula v pesjaku (moram ga pa pohvalit, da se ni še nikoli pokakal!). Torej me vsako jutro pričaka lužica (ne glede na to ali vstanem ob 6.00 ali ob 4.30). Ok - meni je pač razumljivo. Ampak moji mami gre pa to strašno v nos. Da sem neodgovorna - da bi morala vstajati ob 4.00 in takrat gotovo ne bi bilo lužice! Da ona ne dovoli, da se polula v pesjak (ammmm - pesjak je zunaj; res da se včasih polula na les, kar povzroča neprijeten vonj - vendar se pač tisto leseno podlago očisti).

Jaz imam občutek, da četudi bi vstajala ob 4.00, da bi me še vedno pričakala lužica. Včasih se polula v pesjak tudi čez dan ko ga zaprem za urico ali 2. In tudi to mi je popolnoma razumljivo - ali lula, ker ga tišči ali pa ker je jezen, žalosten, zdolgočasen.

Kaj mislite? Bi morala ponoči vstajati na 3 ure in pregledovati njegov pesjak ali moja mama enostavno pretirava?  (v bistvu se vsak dan nenehno prepirava o tem  >:( )


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: bina , sobota, 13.08.2005 : 10:23:55
scythe, moja prijateljica ima sedaj doma 4 mesece staro psico. Pri njej je pa ta problem, da zdrži v pesjaku brez lulanja 5 ur. In potem ji pove, da bi rada šla lulat, kar pomeni, da začne cvilit. In prijateljica mora vstat. Tako jo zadnjič pelje lulat okoli polnoči in spet ob petih zjutraj. Če slučajno zaspi prej (in ne gre zadnjič ven ob polnoči), potem se psica tudi prej zbudi. In to sedaj traja že 2 meseca.... Ampak vztrajat je potrebno.

Jaz ravno zaradi teh problemov, ki jih imate vi, ne maram klasičnega pesjaka. Raje imam ograjen en del prostora, kjer pa pes vseeno lahko lula (ali kaka). Moja psica ima odprt pesjak, na tleh pa pesek. In lahko lula kadar želi. Sem pa imela skoraj eno leto problem, ker je tudi kakala notri. No, saj če bi jaz vstala kakšno uro prej, potem bi lahko to naredila zunaj.... Ampak sedaj je OK.

Jaz ti svetujem, da mogoče malo skrajšaš razmake, med katerimi pes ne lula. Daj ga zadnjič lulat malo kasneje in zjutraj malo prej. Ker 8 ur brez lulanja je za 3 mesece starega psa preveč. Toliko lahko zdrži odrasel pes. In tudi od 22-tih do pol petih zjutraj je 6 ur in pol. Kar je veliko. Jaz bi psa pustila brez lulanja samo max. 5 ur. Invedno, predno ga zapreš v pesjak, naj gre lulat najprej (to se nanaša na to, da podnevi tudi tam naredi lužico).


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: scythe , sobota, 13.08.2005 : 10:42:42
Mi je popolnoma jasno, da je 8 ur preveč za mojega malčka. In sploh nisem huda nanj, ker vem da pri tej starosti ne more dlje zdržati. Dejansko je potem kratkomalo jasno, da četudi ga spustim ob 4.00, bo še vedno lužica (ker bo zaprt 6 ur, kar je še vedno preveč).

No samo da smo to razčistili, ker naša mami je bila sveto prepričana, da če ga bomo zaprli ob 22.00 in odprli ob 4.00 definitivno ne bo lužica (jaz pa sem jo prepričevala, da bo lužica vseeno). Imam občutek, da se ves ta prepir med nama gre bolj za to, da me moja mama hoče vzgajat (še vedno) in mi narediti ne vem kakšno lekcijo iz zgodnjega vstajanja  (kao, da vse to govorim samo zato, ker nočem vstati tako zgodaj) ???

Torej bomo očitno šli malce pogosteje (ponoči) ven.  ::) Čeprav se bo tukaj potem pojavil nov problem - moj mali ne lula (takoj) ko pride ven, ampak se mora najprej znoreti in šele potem lula (torej potrebuje približno 20-30 minut, da se polula). In seveda bo potem jok, ko bo treba it sredi noči nazaj v pesjak. :( Pa ravno sedaj, ko se je navadil, da ponoči spi in ne cvili več.  :-\

Hvala za mnenje.  :)


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: inge , sobota, 13.08.2005 : 10:45:16
Tri in pol mesece staremu pesu je še malo težko dopovedati, da ne sme lulat, kdaj se njemu zazdi, to je še baby. Mali pes večkrat je in dosti pije in potem je ves ta obseg lulanja in kakanja povečan. Če je šel lulat ob 9. uri  zvečer, potem bo pač lulal ob 1 uri ponoči ali pa ob pol šestih - odvisno kaj ga bo med spanjem zbudilo - če spi zunaj. Sama imam sedaj mladička, starega 2 meseca - je tudi v hiši - vse je v redu, če ga opazujem. To je sedaj trening, za ponoči pa mu nastavim papir in sem vesela, da je šel lulat tja, čeprav je ponoči tema in je papir oddaljen od njegovega ležišča - torej je že skapiral.
lp


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: scythe , sobota, 13.08.2005 : 10:51:21
Če je šel lulat ob 9. uri zvečer, potem bo pač lulal ob 1 uri ponoči ali pa ob pol šestih - odvisno kaj ga bo med spanjem zbudilo - če spi zunaj.

Zavoljo miru v hiši, bom pač vstajala na 3 ali 4 ure in ga spuščala ven. Drugače mene ne moti tista lužica v pesjaku, ki je ni problem očistiti. In vem, da ko bo večji, bo lulanja manj.


Naslov: Re: Kolko krat mora lulat?!?
Poslano od: nina23 , nedelja, 14.08.2005 : 17:22:21
Kako ti je pa uspelo nesti 5 mes. starega kužka (ZP-zlati prinašalec) nesti ven? Jaz ga že sedaj ne morem več nositi pa še nima 5 mesev.lp

Ha, ha, jaz imam tui zlatega prinašalca, star je štiri mesce, pa se moram zelo pomatrati, da ga vsak dan nese peš vsaj 3 x v četrti štuk!


Naslov: Spanje 8 tednov starega kužka in lulanje po stanovanju-nasveti prosiim...
Poslano od: mmamica , sreda, 26.10.2005 : 11:08:10
Lepo pozdravljeni!

Čisto sveža sem na vašem forumu, kot sem čisto sveža lastnica našega TT. Pri nas je sedaj 14 dni. Iz knjig sem veliko naučena, praksa pa nato pokaže čisto nekaj drugega, zato vas prosim za pomoč, mnenje...

Prišli smo domov,že med vožnjo je zažel cviliti, ustavila sem in lulat je moral, zelo je bil pohvaljen, priden, lulal si, to delamo vedno, ali kakal si... dobil je prostoren boks, še posebej svoj pasji jogi, zraven skodelo vode.Vse to je obvohal zelo hitro in tudi lepo sprejel. Zvečer gre spat v boks, zapremo ga, boks pa peljem  v spalnico k sebi ,prve noči je jokal, potolazila sem ga z besedami, ven ga nisem dajala in smo mal cvilili in spali... sedaj pa cvili le se ko ga lulat, peljem ga ven, se polula in ga dam nazaj v boks, vcasih hoce nazaj ven, se igrat in ker tega ne dovolim spet mal cvili, se potolazi in zaspi..Cvili in nori čez noč... če ga na vsake 3-4 ure ne peljem ven na travo lulat, okoli 4 zjutraj pa se tudi ponavadi pokaka. Pestro je...zanima me nekaj, danes recimo je lahko prespal od pol 9 zvecer do pol dveh zjutraj, nato je hotel lulat ...ali res ne more zdrzati cele noci...recimo od 22 do ene 5 zjutraj, ne da bi sel ven lulat?? Kaj če bi mu v kletko dala časopisni papir, tako je bil navajen v leglu, čeprav sedaj opozori na lulanje čez dan in ne lula po stanovanju, edino, če ga, ko se zbudi ne peljemo ven, ko pije, skratka na vsake 2-3 urce mora tudi čez dan ven lulat, drugače dela luzce po stanovanju. Kaka pa vedno takoj ko se naje.Je zjutraj okoli 8-9, nato okoli 13 in zvečer ob 18.Izpustili smo en obrok, ker ga ni hotel vec jesti, še tega okoli 13 zelo malo poje.Razvija se normalno, ga vagamo;)).
Skratka zvečer predno gremo vsi spat, ga peljemo še enkrat ven, to je ponavadi okoli 22 ure, takrat obvezno lula in nato gremo spat v spalnico, on v svoj boks, ki ga zaprem in lepo spi, dokler ne zacne cvilt...me izigrava ali ga res lulat? Kaj mislite, ali je napak ker je v mojih spalnih prostorih...

Naslednji  teden bo dopoldne sam doma, bojim se kaj bo, ali je lahko 5 urc zaprt v svojem boksu, kako vi prakticirate to, ko vas ni doma, kje je ta čas pes??Kje lula??

Zanima me tudi, kako ga dati na povodec, upira se, danes je prvic dobil ovratnico, ki jo bo imel sedaj cel dan gor, da se malo navadi, potem mu jo bom snemala. Ali vi vasim psom snemate ovratnice ali jo ima lahko skoz gor, nič ne skodi to dlaki??Na povodec sem ga dala že parkrat, pa se upira z vsemi štirimi, naj vztrajam in bo nehal ali je kakšen drugi način, ko je vmes le lepo začel hoditi sem ga hvalila, mu dala froliko, pa je spet nehal in se upiral.

Mal zmedeno sem napisala, ker ni časa,počutim se kot takrat ko sem imela dojenčka..ne spim, ni časa za nič..ajuj težko je;)) že cvili za lulat;))vesela bom čim več vasih besed-nasvetov, vmes pa še kaj napišem...lep dan,čao!


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: TagTu , četrtek, 27.10.2005 : 14:27:15
Pozdravljena,

mladiček mora zagotovo lulat vsake 3-4 ure, lahko pa tudi pogosteje - po igri, po obroku.....in to tudi piše v vseh tistih knjigah, ki si jih prebrala. Nikakor te ne zafrkava, zato ga le vozi tako pogosto ven. Bolj ko boš dosledna in seveda tudi potrpežljiva, hitreje ga boš navadila na sobno čistočo.   V kako velikem boksu ga imaš zaprtega?

Mimogrede - od kod imaš TT?



Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: TagTu , četrtek, 27.10.2005 : 14:44:10
Aja, pa še to - ni samo tako, kot da bi imela dojenčka, ampak ga dejansko imaš. V tolažbo naj ti bo, da lulanje vsevprek bistveno hitreje mine pri pasjem dojenčku, kot pa plenice pri človeškem :D ;)


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Sammy , četrtek, 27.10.2005 : 17:39:35
Lulanje bo s časom vsekakor vedno redkejše, ne sme pa biti to edini razlog, da ga spustite iz boksa! Sicer pa upam, da je z vami, ko ste doma (in ne spite).

Preberite si še tole:

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,4233.0.html

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,324.0.html



Naslov: čistoča
Poslano od: Herby , sobota, 12.11.2005 : 14:55:05
 Smo čisto pravi novinci pri vzgoji psov zato rabimo vaš nasvet!
   Pred enim tednom sem v dar dobila malega kužka.Star je 9 tednov.Pasme je Shih tzu.Lepo je in pije, prebavo ima tudi redno,samo kako ga navaditi na čistočo, da bo hodil lepo na eno mesto pa nisem več pametna.Začela sem s tem ,da sem mu gobček pomočila oziroma da sem mu dala za povohat, in ga odnesla na pravo mesto, pa ni bilo uspeha.Potem sem ga dva dni redno pazila kje se bo polulal ali pokakal in ko je ravno začel ga hitro odnesla na mesto kjer ima pripravljen časopis,pa potem ni bilo nič,Ko pa sem mu dovolila, da gre dol iz časopisa, ni minilo 2 minuti,pa je že opravil svoje, tam kjer pač je.Nima določenega mesta.Podela se kjer koli
    Verjetno je še premajhen in bom rabila več potrpežljivosti.Rada pa bi ga do drugega cepljenja obdržala notri, šele potem bi pa počasi začela navajati na zunanji svet.
   Kdaj ponavadi kužki dobijo čut za čistočo ali kakorkoli se temu reče ??
                                                                                                              Lep pozdrav. :-[


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: bina , sobota, 12.11.2005 : 15:30:00
Herby, najprej dobrodošlica ;) Potem pa: preberite si to celotno temo. Sigurno je bilo že 100x napisano, kako se nauči psa na sobno čistočo :)

Pa samo na kratko: pes mora vedno lulat po hranjenju, po igri, po pitju, ko se zbudi ali / in na 2 uri. Ne navajajte ga na časopis (to je samo razvada in brez veze). In tudi ne pomakajte mu smrčka v lužico (saj mladiček ne ve, zakaj ste ga kaznovali). In naučite ga lulat zunaj!!! Pa kaj, če še ni bil cepljen. To še ne pomeni, da ne sme iti ven. Samo malo pazite, da ne bo hodil po gužvi (recimo pasje razstave). Drugače ga pa lahko peljete ven....

Skratka, psa peljite ven in ko naredi zunaj lužico, ga full full full pohvalite (dajte mu nagrado). Peljite ga v hišo. In ga opazujte. Če bo šel spat, ga pustite pri miru. Ko se bo zbudil, ga TAKOJ odnesite ven lulat! Če bo v hiši delal neke čudne kroge, to pomeni, da išče pimeren prostor za lulat (spet takoj ven). In tako se ponavlja cel dan in CELO NOČ! Ne sedaj pričakovat, da bo kar 10 ur zdržal brez lulanja. Nop, na 3-4 ure naj gre tudi ponoči lulat. Pomaga, da ga zaprete tudi v boks, ker na ležišču, psi ne lulalajo. In če ga bo zagrabilo, da bi lulal, vas bo sigurno zbudil...

To bi bilo na kratko... Ups, na kratko ??? :-[ ;D ;D


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Laguna , sobota, 12.11.2005 : 20:10:34
Se strinjam z Bino! Čim večkrat pohvalit psa! To zelo pomaga! Je pa treba imeti zelo veliko potrpljenja! In pa psi dokaj hitro ponavadi dojamejo kaj jim hočeš dopovedati. Glede časopisa pa mogoče je res razvada,vendar pride kdaj pa kdaj tudi zelo prav,zato tudi ne bo narobe, če se bo naučil hoditi na papir. Moj kuža je bil že od vsega začetka navajen na papir.No vseeno sem ga ven vozila na vsake 3 ure,tako da zdaj pri 5 mesecih sam pokaže kdaj ga lulat.No ja papirja vseeno nismo še opustili,ker se včasih zgodi,da ga  ponoči oz.zgodaj zjutraj lulat in takrat gre lepo na papir in meni pusti spati. ;). Drugače pa Herby opazuj svojga kužka in takoj ko da kakšen znak, ga odpelji ven! Pa če se izkaže,da je bil napačen alarm, ne obupat
Iz katerega legla pa je tvoj shih tzu?

Lp
Petra


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: *Tadeya* , nedelja, 13.11.2005 : 09:43:13
Živio!
Js imam tudi podoben problem "kako navaditi psa lulat na istem mestu"? Imam 3mesečno psičko in prvič ko je prišla se je polulala sred ceste in od tedaj naprej skos lula in kaka tam, pa čeprav sma po 3 ure na travniku kjer naj bi lulala!?

Lp Tadeja


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Herby , nedelja, 13.11.2005 : 18:53:10
Se strinjam z Bino! Čim večkrat pohvalit psa! To zelo pomaga! Je pa treba imeti zelo veliko potrpljenja! In pa psi dokaj hitro ponavadi dojamejo kaj jim hočeš dopovedati. Glede časopisa pa mogoče je res razvada,vendar pride kdaj pa kdaj tudi zelo prav,zato tudi ne bo narobe, če se bo naučil hoditi na papir. Moj kuža je bil že od vsega začetka navajen na papir.No vseeno sem ga ven vozila na vsake 3 ure,tako da zdaj pri 5 mesecih sam pokaže kdaj ga lulat.No ja papirja vseeno nismo še opustili,ker se včasih zgodi,da ga  ponoči oz.zgodaj zjutraj lulat in takrat gre lepo na papir in meni pusti spati. ;). Drugače pa Herby opazuj svojga kužka in takoj ko da kakšen znak, ga odpelji ven! Pa če se izkaže,da je bil napačen alarm, ne obupat
Iz katerega legla pa je tvoj shih tzu?

Lp
Petra


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Herby , nedelja, 13.11.2005 : 18:57:36
Kot sem že povedala sem ga dobila v dar.Oče in mama sta z rodovnikom, moj lumpi je pa brez papirjev.Vem to ,da je iz Brežic.Če se ne motim bodo drugo leto imeli vse urejeno za psarno.   ???Lp


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Tessy , nedelja, 13.11.2005 : 19:26:41
no,meni nekaj ni jasno,mam tudi eno vprašanje. Skužkom je baje dobro če prve dni spiš poleg njega in da se mu tam kjer bo spal za začetek ogradi,ker psi nikoli ne lulajo tam kjer spijo. Ampak meni ni jasno zakaj navada(razvada) lulanja na časopisni papir ni vredu? Kaj pa naj se da kužku na tla v tisti ''njegov prostorček'' ? nekje sem brala da naj bi se podložilo s časopisnim papirjem ker se tako pes še dodatno navaja da potrebo opravlja na papirju... kako zdaj to?- ???


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Tessy , ponedeljek, 14.11.2005 : 16:57:14
....kakšen odgovor? :-\


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: inge , ponedeljek, 14.11.2005 : 18:49:35
Tessy - navajanje na lulanje zunaj je en navaden trening, ki traja vsaj tam do 6 meseca. To se pravi lulanje zunaj vsake 3-4 ure, podnevi in ponoči. Ker smo ponavadi v službi vsaj 8 ur, pride prav tudi časopisni papir. Zdaj pri malih pasmah je potem to mala lužica na papirju in ne na tepihu, pri velikih pasmah pa velika lužica - čeprav imam sama izkušnje, da smo večjega psa (bokse) zelo hitro naučili zunaj lulat (4,5 mesece), manjšega (šicu) pa malo manj, ker je malo bolj komot- čez dan je v redu, ponoči pa mora iti lulat, pa čeprav je bil sigurno še pol 12 ponoči zunaj (imamo hišo z vrtom).


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: damayanti , ponedeljek, 14.11.2005 : 20:05:47
phhhaaa  eni ste pa komot ;D ;)... časopisni papir :P....  Pri nas nema  časopisnega papirja( ga nikoli ni bilo) Lula se samo na travi.  Če ponoči  tišči  ... se pride v spalnico   me zbudit(  res , da mi je včasih odveč  vstat  ampak, če se more se more).  Tako eden kot drug.  Gremo do  garažnih vrat  jih odprem in potem je to  lulanje po hitrem postopku   za  vogalom na travi..... in gas nazaj notri na toplo :D
(Sicer to je bila  najprej  Damsterjeva  navada  ampak je  tamalo  tudi naučil.) 8)


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: inge , ponedeljek, 14.11.2005 : 20:28:06
Ja, res si malo privoščimo, ampak to je "skrajna sila". Mi imamo spalnico v drugem štoku, vmes pa trojna vrata - pa nič ne slišimo. Da ne bo pomote - naši psi so v hiši, vendar je edino spalnica prostor, kamor nimajo vstopa in kjer si tudi jaz malo "odahnem " pred njimi.
Je pa res, da je malo mogoče odvisno tudi od pasme - kaj jaz vem, naši bokserji niso nikoli rabili še ponoči ven, bog ne daj, da bi jih s toplega potegnil ven - pa so tudi zdržali do jutra. Ta mali vragec, pa me malo "jezi". Imava vsake toliko časa "šolo", pa je en čas v redu, potem pa spet. Po moje je zanalašč, ker bi tisto malo lulanja lahko mirno hladno zdržal, če zdrži, ko smo v službi.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: damayanti , ponedeljek, 14.11.2005 : 20:56:10
Pri nas pri  Damču  tudi  nikoli ni bilo  kakšnega problema.  Ponavadi sva imela zadnje lulanje  zvečer  ob  11h  naslednje je bilo pa  šele  zjutraj ob  7h.
Tamala je pa večji problem ... ta pa ne more držat  pipce  več kot  5 ur ::)...  ob  pol petih  že  cmizdi  za lulanje.
Je bila  pa  prve  tri tedne, ko je prišla  prava packa >:(.  Me je prišla  zbudit ... sem vstala in jo peljala  dol v garažo in se mi je pred  garažnimi vrati(  notri) poscala >:(( k sreči imam ploščice),  pa še prav  butasto me je pogledala  zraven..... >:( >:(  potem sem jo pa  eno  jutro  tako nazijala( se je pri sosedovih kar luč prižgala ;D),  res mi je dvignilo pokrov.  Od takrat naprej- nikoli več.
Moja sestrična ima pa  eno " mix- malo  ščene"...  in je prav tako  , na začetku dajala  časopisni papir.....  pa ji še danes  lula po papirju :P(  pri  6. letih),  ko ga pa pelje ven  pa  vse drugo  vohlja  samo  " ščije" ne... , direkt , ko   pride notri pa  teče v kopalnico  in se ji polula na papir.  To  je pa meni  :-X
Zato  pri nas  .... trava ! in nič drugega..Ali pa v hlače :D ;D ;)


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Stella , petek, 16.12.2005 : 21:52:53
ko ga pa pelje ven  pa  vse drugo  vohlja  samo  " ščije" ne... , direkt , ko   pride notri pa  teče v kopalnico  in se ji polula na papir.  To  je pa meni  :-X
Zato  pri nas  .... trava ! in nič drugega..Ali pa v hlače :D ;D ;)
točno tako, se strinjam. kakšen papir neki, dejte no lepo vas prosim! ok, res da smo pri nas vedno imeli velike pse ampak vseeno. da bom mela po stanovanju poscan cajtng po tleh! že tako ali tako rabim cele priprave da se pripravim kaj spucat pa pospravit po hišici :)
lahko ga pa naučite, da gre kar na wc!!! to namreč počne sosedova pudlica. zelo redko jo peljejo ven in so jo naučili da hodi na wc, kot mi:) da ne pade v školjko so ji namestili tist nastavek, kahlico, ki zmanjša luknjo (za dojenčke oz otroke)!
svašta... ne verjameš če ne vidiš


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: 5rca , petek, 16.12.2005 : 22:56:39
Mi imamo papir za izredne primere. Pa je psicka pri meni en teden pa jo pridno vozim ven tolikokrat, da opravi svoje zadeve zunaj. Saj opazis razliko v vedenju pri psu in gres pac takrat ven z njim, da opravi. In sedaj je še čakat ni več treba. Se polula, takoj ko prideva na vrt. Ponoči je pa ful pridna. Prve dve noči je še naredila kakšno lužico, sedaj greva pa zadnjič lulat okoli desetih, enajstih in spiva pridno do osmih (jo ponavadi prej zbudim, ker je treba delat) in takoj zjutraj peljem dol in takoj naredi luzico. Samo če je pod fantovim nadzorom, naredi še kakšno lužico notri, samo to je on kriv, ker pač ni tako pozoren nanjo.  ;)


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Stella , petek, 16.12.2005 : 23:10:39
mladiček-ok, itak da uide.
ampak zdrav odrasu pes pa lahko počaka čez noč in čas ko smo v službi (men je samoumevno da ni sam več kot 8 ur). lulanje v hiši po šestem mesecu je pa po mojem mnenju samo odraz lenobe lastnikov, ki se jim psa ne ljubi niti na vrt spustit, da opravi svoje (kot pri zgoraj omenjenih sosedih)


Naslov: POMOČ-NUJNO
Poslano od: janka , torek, 31.01.2006 : 22:30:49
Pred kratkim sem dobila sedem tednov staro psičko Aljaški malamut ,že nekaj dni ji skušam dopovedati da mora lulati na za to določeno mesto vendar so vsi moji poizkusi zaman ,vedno gre lulat drugam,kaka pa zunaj ,poizkusila sem z časopisnim papirjem pa ne gre.
ALI IMA ŠE KDO KAKŠNO IDEJO???


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: 5rca , torek, 31.01.2006 : 22:51:11
jaz mislim, da je navajanje na časopisni papir brezvezno. Ko se polula notri, se jo ignorira, ko pa zunaj, se jo pa močno pohvali. Naša se notri polula res samo še takrat, ko je preveč zaposlena s kakšno igro, da je treba lulanje na hitro opraviti. Časopis smo odmaknili po kakšnih 3 dnevih, ker je bila še večja packarija kot drugače.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Uma , torek, 31.01.2006 : 22:51:38
janka, ne mores 7 mesecni psicki kr tako dopovedat da mora  lulat na tocno doloceno mesto - taktik je vec, preberi si celotno temo.

Mogoce ji lahko poskusis omejit prostor in ji ga postlat s papirjem, potem bo lulala tam, potem pa scasoma prostor povecujes, obseg papirja pa zanjsujes.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Jana , torek, 31.01.2006 : 23:01:19
Pred kratkim sem dobila sedem tednov staro psičko Aljaški malamut ,že nekaj dni ji skušam dopovedati da mora lulati na za to določeno mesto vendar so vsi moji poizkusi zaman ,vedno gre lulat drugam,kaka pa zunaj ,poizkusila sem z časopisnim papirjem pa ne gre.
ALI IMA ŠE KDO KAKŠNO IDEJO???

Najprej se zavedi, da je tvoja psicka dejansko se "dojencek" in kot tako majhna se ne more vedeti, kaj je prav in kaj ne, ce je tega vzreditelji ze prej niso navadili. No, tudi 7-tedenski mladic ne bi smel iz legla, pa je ocitno sel, torej je iluzija pricakovati, da je vzreditelj navajal mladice na kakrsenkoli red.

janka, predlagam, da najprej preberes tisto, kar bi morala prebrati, se preden je psicka prisla v hiso:
- Ko dobimo mladega psa v hišo... (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=339)
- Prišel bo mladič (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=338)
- Vzgoja se prične takoj - sobna čistoča (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=8)

Vprasanja in odgovore v rubriki pasji faq (http://www.mojpes.net/modules/odgovori/index.php):
- O kakanju in lulanju (http://www.mojpes.net/modules/odgovori/index.php?storytopic=19&storynum=5) - 6 strani

Celotno tole temo in ostale teme na mojpesForumu, povezane z vzgojo mladicev.


Naslov: socializacija zlate prinašalke
Poslano od: robby , torek, 07.02.2006 : 11:23:35

a mi lahko kdo pove kako naj navadim psičko zlato prinašalko staro 2 meseca da ne lula v stanovanju kaka ne ampak lula pa kar pogosto pa ko dam časopis gre zraven njega lulat ne na njega pa če mi laho povest še glede hrane sedaj jedla brikete eukanuba sedaj sem ji pa malo dal darling ampak ga tudi ne povoha pa kolkrat na dan naj jo hranim pa kaj je bolje oprsnica ali ovranica sedaj ima oprstnico pa se stalno praska


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: LuncaPunca , torek, 07.02.2006 : 12:14:24
robby, za zacetek bi bilo lepo, da bi vsaj to kar si napisal bilo cemu podobno. Sem morala 2x prebrat, da sem sploh ugotovila kaj priblizno pise. Mislim, da ce se lahko vsi ostali malo potrudimo, bi se lahko se ti. Sicer mi je pa zelo cudno, da nobenih nasvetov glede vzgoje nisi dobil niti od vzreditelja, ali pa da bi se pozanimal kjerkoli preden si psa dobil. :(  :-X
Glede lulanja mislim, da pri 2-mesecnemu mladicu ni to nic nenormalnega da lula v stanovanju in da ne lula tocno na papir. Sicer je tega napisanega ze malo morje (ce bi si malo po forumu prebral), ampak... Po vsakem hranjenju, pitju vode, po igri in podobno, pelji psicko ven. Ko se bo polulala zunaj jo zelo pohvali, ne bi skodilo, ce bi imel s sabo kaksne priboljske. Nikakor pa je ne smes kregati, ce se polula v stanovanju. Jo ignoriras pa je.
2-mesecnega psa se hrani 4-5x na dan v manjsih obrokih. Kasneje se obroki ukinjajo, vendar se moras prej pozanimat pri kateri starosti. Preberi na forumu. Glede hrane ti lahko samo recem, da ne kupuj nobenih briketov in konzerv, ki se jih da dobit v npr. Merkatorjih in podobno (spet: tudi glede hrane imas kar dosti napisanega na forumu). Briketi, ki stanejo 4000 sit za 15 kg verjemi, da niso dobri za nobenega psa. Hrano kupuj v trgovinah za zivali. Za katero vrsto hrane se bos odlocil je pa spet odvisno od tebe. Recem lahko samo to, da pri hrani ne šparaj! Tudi, ko si omenil, da se psicka praska, je to zelo verjetno zaradi slabo kakovostne hrane. Cimprej zamenjaj hrano!
Glede oprsnice ali ovratnice pa mislim, da je kar nekaj razlicnih mnenj. Jaz bi ti svetovala ovratnico.

Sicer pa bi bilo dobro, da si preberes Janin post (eden nad tvojim), ki je zelo prijazno ze nalepila bliznjice do nekaterih odgovorov na tvoja vprasanja.

LP


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Pehta , torek, 07.02.2006 : 12:28:28
Res je ne šparaj pri hrani. Če si začel pri eni pasji hrani(kvalitetni) pri njej vstrajaj. Ne menjuj hrane, ker to lahko pri psu, sploh mladem povzroči prebavne motnje. Ko menjuješ hrano traja postopek približno 3 tedne. Prvi teden naj je 2/3 stare in 1/3 nove, drugi teden 1/2 stare, 1/2 nove, tretji teden 2/3 nove in 1/3 stare in šele četri teden preideš popolnoma samo na novo hrano.
 Glede lulanja pa lepo ubogaj nasvet lunce punce pa bo. Sicer imej nastavljen časopisni papir, ampk ta papir naj vsebje malo njegovega urina. Če se še ni polulal nanj ga malo pomoči v urin. Ampak res čisto malo toliko, da bo zavohal on in ne ti v stanovanju.
Drugače pa naj bo čim več zunaj na potrebi in se bo navadil.


Naslov: osnovna vzgoja
Poslano od: Lissy , sreda, 08.02.2006 : 00:56:43
zivjo:) no sem nova clanica na forumu in nova tut kar se tice poznavanja psov. pred 14 dnevi sem dobila yorkshirsko terierko, ki je zdej stara 9 tednov. prve dni sem imela probleme s spanjem ponoci ker se je res skos jokala...pol sm pa dobla nasvet da nej dam uro pod blazino in od takrt mam mir ponoc:)
zanima pa me glede lulanja in kakanja:) vzreditelj me je posvaril da jo do 18 tedna ko bo imela zadnje ceplenje ne smem pelat vn in tko sm pac tut nrdila. rekl so tut da lahko to mojo terierko navadm na stranisce ( tazga k majo macke:)) problem pa je v tem da mi po 14 dneh se vedno opravlja potrebe povsod drugje samo na straniscu ne. vsakic gre vn iz njega in naredi luzico tik ob wc-ju:) kako pomaga?
zanima me tudi glede hrane. odkar je pr ns se je kr mau zredila in poje res velik rekl pa so da hrane ne smem omejevt:) a jo res n smem?
pa se nekj...zej ji rasejo novi zobki, velik se igramo z no, velik grize ampak ucash kr mau prevec.na pohistvo se ne spravla, izzivlja se sam nad svojimi igrackami in nad nami:) tega n smem prevec pustit se mi zdi an?

res bi vas prosila za nasvete, sej gotov ste ket ze razpravlal o tem saam je tok teh posotv da ne najdem vseh odgovorov pa po pravic povedan se mi jh tut ne da ceu dan iskt po forumu:)
za odgovore se ze vnaprej zahvaljujem:) ;)


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: andi , sreda, 08.02.2006 : 12:16:08
Imaš popolnoma normalnega pasjega mladička. V tej temi je o navajanju na lulanje veliko napisanega, tako da veselo na branje.
No, tole, da psiček ne sme do 18 tedna ven je pa po mojem mnenju bedarija. Očitno vzreditelj ni pomislil na socializacijo mladička. Tudi jaz nisem pustila, da bi se pretirano ovohaval z drugimi kužki, še posebaj pa sem bila pozorna, da nista kaj pobirala iz tal, kar je za mladička seveda zelo težko. Ko bo psička začela obdelovati stvari, ki jih ne sme, ji pokaži njeno igračkoin jo s tem zamoti. Glede omejevanja hrane pa ti ne upam svetovati; jaz sem jo omejevala glede na kilažo, ker drugače bi vsaj tamala papcala nonstop.
Veliko sreče z malo yorkico.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: lupintar , četrtek, 23.03.2006 : 22:46:19
imamo psico 14 dni, stara pa je 6 mesecev, pasme nemški bokser. nikakor je ne moremo navaditi na sobno čistočo saj se polula kjer ji paše. lula celo med spanjem. kako jo navaditi da bo prosila da jo peljemo vn??

luka, lp


Naslov: sobna čistoča
Poslano od: lupintar , četrtek, 23.03.2006 : 22:52:31
imamo psico 14 dni staro 6 mesecev, pasme nemški bokser. nikakor je ne moremo navsaditi sobne čistoče, saj se polula kjer ji paše.  :( kako jo navaditi da bo prosila da jo peljemo ven??
luka, lp


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: ppetra , sobota, 25.03.2006 : 22:00:03
Kako naj psičko odvadim lulanja v banjo?
Ko dobim občutek, da jo lulat jo nesem vem in se velikokrat (razen zjutraj) ne zgodi nič, ko pa jo dam v banjo, da ji bom umila tačke se kmalu polula in tudi ko jo ustavim in nesem ven se ne polula, ko obupam in jo nesem nazaj se do konca polula v banji. Mislim da voda še pospeši potrebo po lulanju in se zato polula. A jo naj kr pustim, da to dela, ker je parkrat že pokzala da bi šla v banjo, kar je pomenilo da jo lulat, drugače pa ne da nobenih znakov da jo lulat.

In še to. Sedaj je stara 4 mesece, pa me zanima, kdaj bo dojela, da naj malo pačaka če jo lulat in jo bom peljala ven?


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: ppetra , sobota, 25.03.2006 : 22:03:54
Aja še to. Koliko časa naj bi bil kuža zunaj, da opravi svojo poterbo? Je morda bolj priporočljivo da jo 3x, 4x na dan peljem na sprehod in ne samo pred hišo?


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Ninca10 , sobota, 25.03.2006 : 22:16:13
Jaz sem Ganya samo na vrt peljala. oz sedaj, ko se je malo otoplilo, ga kar spustim, da laufa po svoje...vcasih sva hodila ven (na vrt) na 2 uri, sedaj pa te razmake pocasi podaljsujeva...


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Uma , ponedeljek, 27.03.2006 : 13:36:06
Jaz sem bila pri moji kr stroga, ko je zacela dojemat da se lula zunaj, ji nisem pustila da bluzi pol ure preden lula, ampak je recimo bilo to ob tistih vmesnih izhodih 10 minut in potem ce ni lulala sva sle noter in pika, pa je morala pocakat do naslednjic. Tako se je zelo hitro navadla, da kadar gremo ven, takoj lula in kaka in potem pac 2x na dan recimo gremo takoj noter, 2x na dan pa sledi daljsi sprehod.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: ppetra , ponedeljek, 27.03.2006 : 13:51:04
... potem ce ni lulala sva sle noter in pika, pa je morala pocakat do naslednjic. ...

Ja pa je vedno počakala?
Moja ne počaka in včasih kar brez znakov počepne in to je to, ko rečem NE in jo dvignem pa še kar šprica in potem ko jo nesem ven, spet rabi nekaj časa da gre do konca lulat, al pa to traja tako dolgo da jo odnesem gor v banjo in tam dokonča (v drugo je niti ne prekinjam več, ker bi bilo brez veze).
No saj zdaj ko bo malo več lepih dni in ji ne bo potrebno skoz tačko z vodo prat upam da bo začela bolj dojemat kje se lula in kje ne.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Uma , ponedeljek, 27.03.2006 : 13:58:35
Ja, je pocakala, ker je vedla, da ce bo noter lulala bo kregana. Saj na zacetku ji je vcasih uslo, to sploh ni dvoma, samo je relativno hitro pokapirala. Saj recimo na zacetku je ne pustis potem spet 3 ure, ampak gres cez recimo pol ure spet ven in ponovis in potem ce takoj lula, jo ful pohvalis.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: ppetra , četrtek, 06.04.2006 : 16:00:06
Ker je o lulanju že veliko napisanega, se opravičujem, če se bom ponavljala.

Psička se od veselje oz razburjenja polula, no malo ji uide in če se zraven še na hrbet uleže, kakšnega pošprica :D . Pa me zanima a se to dogaja samo mladičko in potem ne več, ali lahko to ostane vedno tako? In a se bo to samo od sebe uredilo?


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: brina05 , četrtek, 06.04.2006 : 16:50:38
moja prejšnja psička, je tudi lulala od veselj in kadar je kaj narobe naredila, verjetno je mislila da bo kaznovana  :-\
mi pa brina tudi od veselja lepo lužico spusti  ;D stara je pa 6 mesecev, prejšnja pa je bila stara 5 let



Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: talyn , četrtek, 06.04.2006 : 16:56:16
lulanje od "razburjenja ali veselja" je znak podrejenosti. če se kuža pri tem obrne na hrbet še toliko bolj. to počnejo tudi starejši psi ko jih je strah in simulirajo vedenje mladičev.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: leni , četrtek, 06.04.2006 : 16:59:15
Naša psička je trenutno stara 9 mesecev in se tudi še kdaj od veselja polula. Predvsem se mi zdi, da se polula takrat, ko vidi koga ki ga že dolgo ni. Pomoje je to odvisno tudi od psička če bo nehal od veselja lulati ali ne. Drugače pa se tudi naša na hrbet uleže in še malo pošprica naokoli, pa z repkom vse razmaže, da je potem vse mokro in je cel direndaj :D.

lp


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: ppetra , četrtek, 06.04.2006 : 18:20:53
Če je to znak podrejenosti, a to v slabem ali dobrem smislu in ali je to kul?

Pa to glede podrejenosti mi ni čisto jasno. Psička je ful vesela, da nekoga vidi, po vrhu vsega se vrže na hrbet v smislu čohaj me in potem to pomeni podrejenost. A to pomeni da se čuti podrejena vsem ljudem? In še enkrat, a je to slab ali dober znak?


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: talyn , četrtek, 06.04.2006 : 21:12:48
po pravici povedano, kar se tiče mladičev, ne vem. vem pa, da pri starejših psih take geste pomenijo strah in podrejenost. uriniranje in obračanje na hrbet naj bi pri vseh nadrejenih spodbudilo materinski nagon oz. ga naredilo podobnega mladičkom. pes nam s tem sporoča, da je v primerjavi z nami majhen in nebogljen in nam ne namerava škoditi, poleg tega pa ga je zelo strah.

verjetno ti bojo bolj znali svetovati izkušenejši lastniki psov.

tudi jaz imam 2 meseca staro psičko, ki pa tega ne počne, tko da iz mene več al mn buta teorija  ;D

lp, grega


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Kalsang , četrtek, 06.04.2006 : 23:58:29
Delno se strinjam, ne pa povsem. Ni nujno, da kuža sporoča, da ga je strah. V pasjem jeziku je lahko to prijazna, prijateljska gesta, s katero nam kuža sporoča tudi, da nas ne bo napadel in nam zaupa.

Obstaja razlika med prestrašenim uleganjem na hrbet, ko je pes kar trd od strahu in pa med uleganjem na hrbet, ko je pes vesel in razposajen.

Vedno je treba gledati širši kontekst. Nič ni črno belo.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: brina05 , petek, 07.04.2006 : 00:19:56
Citat
Obstaja razlika med prestrašenim uleganjem na hrbet, ko je pes kar trd od strahu in pa med uleganjem na hrbet, ko je pes vesel in razposajen.

Vedno je treba gledati širši kontekst. Nič ni črno belo.

se strinjam


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: talyn , petek, 07.04.2006 : 22:06:36
kalsang hvala za pojasnilo, čeprav nisem prepričan, da sem dobro napisal/si me dobro razumela. mislil sem obračanje na hrbet in uriniranje obenem. samo obračanje na hrbet mi je popolnoma jasno, moja to počne ko hoče da jo čoham, velikokrat tudi spi na hrbtu.

vsekakor je v obeh primerih tako obnašanje, vsaj kar se mene tiče nezaželjeno.

V pasjem jeziku je lahko to prijazna, prijateljska gesta, s katero nam kuža sporoča tudi, da nas ne bo napadel in nam zaupa.

tole "in nam zaupa" mi gre mal v nos. če nam tako zaupa, zakaj more to vedno znova dokazovati?


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: ppetra , petek, 07.04.2006 : 23:52:17
A potem noben ne ve točno zakaj jim uide ko so veseli ko se njihov lastnik vrne domov?
In ali se bo to nehalo?


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Kalsang , torek, 11.04.2006 : 12:21:16
talyn, pes je oportunist. To se seveda ne ujema z našimi predstavami. Pes ne razmišlja abstraktno, v smislu petkrat sem mu že pokazal, da sem njegov prijatelj, zdaj pa lahko neham, temveč razmišlja v okviru trenutne situacije. Nekateri psi so bolj freh, drugi pa veliko bolj kažejo, da so naši prijatelji, za vsak slučaj oddajajo pomiritvene signale itd. To počnejo tudi ob srečanju z drugimi psi. Najprej si povesta, da sta prijatelja, potem se pa igrata.

To obnašanje je v veliki meri odvisno tudi od značaja, ne sekiraj se, da deluješ grozilno...


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Kalsang , torek, 11.04.2006 : 12:23:46
Ppetra, kaj pa, če se polulajo, ker so veseli, ko nas vidijo? Takrat so lahko tako iz sebe od sreče, da uide kakšna kapljica. Saj veš, tudi mi se kdaj skoraj polulamo od smeha... Čustvo je tako močno, da prežame celo telo, telesne funkcije se pospešijo, pa priteče kakšna kapljica. To se posebno rado dogaja kakšnim hiperaktivnim kužkom tipa terier, ki se res kar tresejo od veselja in skačejo meter in pol visoko v zrak.

Večinoma pa se stvar umiri, ko kuža odraste.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: TagTu , torek, 11.04.2006 : 12:32:35
V Vrtojbi sem bila priča dogodka, ki me je kar malo šokiral, in sicer se je zunaj, kak meter pred mano, ustavil klepetajoč par z dobermanom. V tistem hipu je pes dvignil taco in polulal gospodarja in ta niti trznil ni in po nekaj trenutkih so odšli naprej. Nemogoče se mi je zdelo, da ne bi opazil, ker je bil toplo moker od kolena navzdol.

Kako bi si razlagali tako vedenje psa in lastnika ???


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: AngSeter , torek, 11.04.2006 : 12:40:08
Lastnik se je delal, da ni nič opazil, da nebi zbujal pozornosti. Itak je bilo prepozno...  ;D

Ampak kaj takega še nisem slišala. Sem pa že doživela, da je mene kak tuj pes poskušal označiti, ko je zavohal psičko in ni bilo primernejšega (dovolj visokega) objekta v višini. To se je zgodilo natanko trikrat :)

Bi bilo pa zanimivo vedeti, kaj si je takrat ta pes mislu. A je hotel drugim psom povedat, da je gospodar njegov teritorij?!  ::)
A sploh ni pomislu, da je to njegov šefe, ampak najvišji objekt v bližini?
....


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Kalsang , torek, 11.04.2006 : 12:42:22
Tale doberman je zacahnal svojega gospodarja za svoj teritorij, lastnika pa to očitno ne moti. Če je razen slabe higiene njun odnos drugače na nivoju, je to njuna stvar, čeprav dvomim, da je vse OK. Verjetno se tale kuža postavlja nad gospodarja.

AngSeter, verjetno je res tako kot praviš, lastnik je stvar na javnem mestu raje ignoriral, doma bi pa mogoče drugače reagiral.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: AngSeter , torek, 11.04.2006 : 12:51:03
Je bilo pa verjetno prav hecno za videt ::)


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: TagTu , torek, 11.04.2006 : 14:33:50
Spodnjo čeljust sem si morala ročno popraviti :P ;D


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: AngSeter , torek, 11.04.2006 : 14:42:56
He he... si kar mislim.  :o


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: ppetra , sobota, 29.04.2006 : 22:23:28
Koliko krat naj bi mladič (približno) lula in kakal pri treh obrokih na dan (in svojih 5 mesecih)?
Je normalno če gre kakat včasih samo enkrat, lulat pa tam najmanj 3x na dan?


No lulanja se mi zdi normalno, čudi me bolj kakanje enkrat na dan kljub trem obrokom?


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Ninca10 , sobota, 29.04.2006 : 22:51:46
Oj!

Jaz ti lahko povem kako izgleda pri nas:
Vcasih je hodil Gany lulat priblizno na 2-3 uri, sedaj pri 7 mesecih gre pa priblizno 3x -4x na dan...vcasih tudi veckrat...cisto odvisno od dneva...

Kar pa se tice kakanja, pa vsaj 2x, ponavadi celo 3x... prvic zjutraj, ko vstane, potem nekje dopoldne in obvezno ko greva na sprehod...

Dobiva pa 2 obroka na dan...

Moje mnenje je sledece...v kolikor je blato normalno...formirano in rjave barve, pri tem da je pes zivahen in ne kaze kakih znakov bolecine v trebuhu, potem te nima kaj skrbeti...Vsak pes ima svoj metabolizem in cisto mogoce je, da je njegov nekoliko pocasnejsi...tudi ljudje smo razlicni in eni so 1x na dan na WC-ju, drugi malo veckrat...


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: metha , sobota, 29.04.2006 : 23:09:31
No, moja Naja (4,5 mesecev) gre lulat 4-5x na dan (včasih na daljšem sprehodu lula tudi večkrat), kaka pa 3-4x (dobiva 3 obroke). Po mojih izkušnjah (glede tudi na starejšo psičko) je kakanje odvisno tudi od vrste hrane, ki jo kuža je. Naja sicer dobiva le brikete, pri mamini Bibi pa je njeno kakanje precej odvisno od tega, ali je kuhano hrano ali pa brikete. Se pa tudi sama pridružujem mnenju Nince10, da se pač kužki razlikujejo med seboj.

lp


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: AngSeter , nedelja, 30.04.2006 : 11:45:01
Naš prvi kuža je tudi kakal enkrat na dan. Celo zgodilo se je, da kakšen dan ni... Spet drugič je pa večkrat...
Če je ostalo v redu, ni problemov...

Za primerjavo: Za človeka je ormalno tudi samo 3x na teden.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: bugoslav , nedelja, 04.06.2006 : 15:11:41
Hojla!
Imam dva in pol meseca staro maltežanko pa me zanima sledeče: lulati sem jo navadil na papir, kaka pa povsod-kjer pade pa pade. Zamima me, kako bi jo navadil, da bi kakala na papir. lp


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: AngSeter , nedelja, 04.06.2006 : 15:27:03
Malo spremljaj kdaj ti kaka pa v kakšnih intervalih. Ko boš to ugotovil in jo boš pravočasno postavil na papir ali še bolje travo zunaj se bo hitro navadila.

Primer pri stricu: 15 minut po hranjenju


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: bugoslav , nedelja, 04.06.2006 : 16:08:02
Če pa ne kaka vedno v istih intervalih. Zelo redko po hrani. Je dobro, da jo že peljem ven. čeprav mi je vzrejiteljica rekla, da bi bilo dobro do drugega ceplajenja počakati z hojo ven.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: AngSeter , nedelja, 04.06.2006 : 17:37:03
Mogoče je mislila, da ni dobro do drugega cepljenja druženje s tujii psi, ki jih ne poznaš...
Sej če ga daš na travo za par minut in paziš da ti ne žre kakih svinjarij, nebi smelo bit nič narobe...

Pa ja ne kaka recimo ob osmih, naslednjič ob osmih in pol, naslednjič pa ob 13-ih? ;)

Zapisuj si ure. Mogoče ma pa dnevna nihanja... Sej tudi mi mamo priljubljene ure ponavadi...  :P

Nek vzorec boš pa ja našu, če ga pa ni, bo pa res treba malo počakat, da se frekvenca zmanjša, ampak jaz bi raje pol ure zunaj na klopci visela in ga fuuuuuuuuuuuul pohvalila ko bi se zunaj pokakal, ker na časopisu, ga pa res ne moreš zadrževati pol ure ali več.
Varianta pa je tudi, da maš časopisni po celi sobi, kjer se bo sprehajal, ko se ti bo zazdelo, da nekaj išče...


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: bugoslav , nedelja, 11.06.2006 : 16:38:29
Hojla!
Ima 3 mesece staro maltežanko, pa me zanima zakaj včasih kaka v svojo posteljico, kjer spi. Lula na papir, kaka pa kjer pade pa pade, kaj narediti v takem primeru. Ven jo še ne vozim, ker mi je vzrejiteljica rekla, da naj še počakam s sprehodi ven do drugega cepljenja (ima ga 20.6.), je to dobro.
lp


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: ppetra , nedelja, 11.06.2006 : 16:52:30
Jaz sem svojo psičko vozila ven skoraj od prvega dneva ko sem jo dobila pa je bila drugič ceplenja šele čez, ne vem, par tedno po tistem ko sem jo dobila. Če imaš možnost jo vozit ven, recimo če ste v hiši (urejena travca...), bi jo jaz kar ven nosila. Prej ko ji boste pokazali kam naj lula in kaka prej bo dojela in se sčasoma navadila na tak red, kot ga želite imeti doma.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: bugoslav , nedelja, 11.06.2006 : 17:00:36
Holja!
Živim v bloku kjer je okoli trava, tako da je možnost peljati kužka na travo, pa je dobro da je na travi spuščena, kajti ni še navajena na povodec, kdaj jo peljati ven, hvala za odgovore in lp


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: ppetra , nedelja, 11.06.2006 : 17:20:23
Če je v bližini kakšna ne preveč polulana in pokakana trava od drugih kužkov, da ne bo ovohavala tega, bi jo po moje lahko parkrat na dan peljal ven, mislim za par minut, ko se ti zdi, da jo lulat in kakat (verjetno ti je vzrediteljica povedala, kdaj je to). Kar se povodca tiče, malo je zoperno ker si v bloku in ko jo boš peljau ven se lahko ustraši drugih ljudi ali pa kužkov in ti uide, tako da jaz bi jo imela na povodcu oz flexiju in to takem za muce (flexi mini), ker jo bodo ostali preveč vlekli (vsaj mojo so), pa po moje se bo kar hitro navadila. Moji psički mislim da je bilo zoprno samo ene parkrat (2-3x) potem je pa ni več motil podvodec, lahko pa malo po stanovanju probata.
Če se ti pa zdi okolica okoli bloka preveč "umazana", je pa morda ne vozi ven, do cepljenja (pa saj ga imaš kmalu).


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: poli99 , četrtek, 06.07.2006 : 16:10:58
Naša kužika je stara dobrih 7 tednov in je dober teden pri nas. V začetku nas je zjutraj z glasnim laježem opozorila, da mora lulat in smo jo spustili na travo. Zdaj pa zjutraj nič več ne laja in se polula kar v veži (tam spi), čez dan pa - če se ji le posreči - mora obvezno narediti kakšno lužico tudi v veži.
Problem je v tem, da zjutraj običajno zaspim in sem prepozna.
Kako naj jo navadimo, da bo dala znak, da mora ven?


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Žiži , četrtek, 06.07.2006 : 20:25:39
poli99

ja, s svojo psičko ste šele na začetku socializacije in navajanja na čistočo, zato imate pred sabo še kar dolgo in dokaj trnovo pot. Nekateri psički rabijo malo, nekateri pa malo več časa, da osvojijo osnove vedenja in čistoče, zato nikar že po enem tednu ne zahtevajte od svoje psičke, da vam na nek način pove, kdaj jo tišči na potrebo.Mladički so kot majhni dojenčki, ki se šele navajajo na novo okolico in počasi dojemajo kaj in kako treba, zato potrebujemo mi vodniki in lastniki kar nekaj potrpljenja, da te male kepice naučimo vseh osnov.

Najprej bi vam priporočila, da jo čim večkrat odpeljete ven na travo in ko se polula jo pohvalite , ali ji dajte kakšen priboljšek, v hiši pa postavite posteljne podloge na mesta, kjer največkrat opravi potrebo, tako si boste prihranili veliko dela okoli brisanja in čiščenja, saj tako mlad psiček, ne more dolgo časa zadrževati vodo.
Ko boste obvladali lulanje na podlogo, pa le to počasi prenesite iz bivalnih prostorov, ter od tam nadaljujte naprej.
Seveda pa rabite veliko potrplenja  in doslednosti pri učenju svojega novega družinskega člana in trud bo kmalu poplačan.

Lep pozdrav!


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: AngSeter , petek, 07.07.2006 : 13:29:11
Zelo malo psov laja, če hoče lulat. Moja prejšnja je začela malo težit, kot da se hoče igrat, zdajšnja gre pred vrata sedet, samček pa čisto nič ne pokaže, oz. mogoče zelo zelo medlo in še nismo zasledili kako.

Sicer pa teh znakov ne moreš opaziti če zaspiš ali med tem gledaš TV. ;)
Sej ne da si edina hihi.

Ampak, da boš opazila kake znake ti pes pošilja, bo preteklo verjetno še nekaj časa..


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: poli99 , petek, 07.07.2006 : 16:23:44
v hiši pa postavite posteljne podloge na mesta

Kakšne podloge so to - kje se dobijo?
Glede lulanja čez dan sploh ni problema, če nam le ne uide v dnevno, tudi čez noč nič ne lula, polula se praktično tik preden jo zjutraj spustim ven ... hja, še vedno je njena luža manjša od moje  :-[ ;D

Lep dan, poli


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Žiži , petek, 07.07.2006 : 17:18:12
To so podloge, ki jih uporabljajo v bolnišnicah pri nepokretnih bolnikih in se kupijo v vsaki lekarni v dveh velikostih, lepo upijejo tekočino in ne prepuščajo. Res so zelo praktične.

Uspešno navajanje vam želim.

LP


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: poli99 , petek, 07.07.2006 : 18:55:16

Hvala!  :)
LP


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: hers , ponedeljek, 07.08.2006 : 13:46:49
moja 2.5 meseca stara ameriska pitbull terierka lula v stanovanju. pri men je ze vec kot mesec dni peljem jo ven po vsakem obroku in vsake 2 uri pa se vseen dvakrat ali trikrat polula v stanovanju. ali je zaradi tega ker ne more zadrzat ali pa se se ni naucila da je trava namenjena za to.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: maska%odi , ponedeljek, 07.08.2006 : 19:23:04
Naš Odi je kar dolgo uporabljal plenične podloge (do 5. meseca) in moji so se bali da se nikoli ne bo navadil lulat zunaj. Pa se je, sedaj ko malo dlje zdrži vedno lula zunaj in ni nobenih problemov. Nekateri to hitro zakapirajo drugi pa ne, pa tudi ne zdržijo tako dolgo. Počasi pa bo :)


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 07.08.2006 : 21:04:36
Pa polulajo se lahko od veselja, ko se razburijo ali pač ne zdržijo. Jaz sem mojo dobila pri približno šestih mesecih pa se mi je v prvem mesecu še kakih trikrat noter polulala, čeprav je bila 5x zunaj na dan, ponoči pa ni bilo panike.

Sploh se ne sekiraj če tako mali mladiček še kako lužico spusti. Čez en mesec bo mogoče samo 4x na teden  ;) ;D


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: ppetra , sreda, 16.08.2006 : 21:26:02
Je morda komu znano, če se lulanje od veselja kdaj preneha. Moja psička je sedaj stara že 8 mesecov in ji od veselja uide par kaplic, no za malo lužico. Pa ne vem kako naj to odpravimo, ker se polula vsakič ko sreča nekoga ki ji je ful simpatiče in ko jo ta poboža po trebuščku (vedno se zvali na hrbet)
Ne razumem zakaj ne mora zadržati? Bi jo morala peljat na kak pregled???


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 21.08.2006 : 13:15:17
Če je od razburjenja, jo bo pač treba malo bolj ignorirat dokler se ne umiri, jo bolj medlo pozdravit, je ne spodbujat do še večjega razburjenja pa čeprav ste tudi vi veseli ali pač bilo kdo okrog katerega skače in če se vrže na hrbet je pač ne pobožat, če to sproži lulanje.

Sej bo nehala.Za lažje spanje pa greste lahko tudi k vetu, ampak če je to samo ob točno določenih situacijah, nebi smelo biti nič narobe...


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: nagajivka , četrtek, 06.09.2007 : 09:48:38
živjo, mene pa zanima kako psička naučit da pokaže kdaj bi šel vn. moja sploh ne "pove" kdaj jo tišči, mogoče gre 2-krat gor in dol po stanovanju ampak to dela tudi ko se igra. stara je pa 2 meseca in pol :-\ lp


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: mavrica , sobota, 08.09.2007 : 08:43:56
Hm... Jaz imam pri Louju zaenkrat tako: nastavljeno ima plenično podlogo, na katero je navajen, da gre lulat, če je sila. In ko ga "tišči", grek podlogi in začne tam okoli ovohavat...takrat vem, da moreva it ven... star pa je 4mesece, imam ga malo več kot 14 dni.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: shait , sobota, 08.09.2007 : 16:21:03
Nagajivka,
mogoče je pri bolj počasnih tako kot pri nas Luna. Potrebovala je celih pet mesecev da je dejansko čista.
Preden gresta ven lulat ji govori  "A te lulat?" :)  ali kaj podobnega. Čimbolj enostavno in skoz isti stavek, da bo čim hitreje dojela. Pa preden počepne ji tudi isto govori, pa potem "Pridna". Pa ne pozabi kje se zunaj polula, ker bo to skoraj verjetno eno od njenih mest. Potem jo pa večkrat tja pelješ.
Pa kregaj v smislu "Fuj" ko se ti doma polula.
Tako smo pri nas obe psici navadili.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: *shella , ponedeljek, 10.09.2007 : 16:31:10
Jaz bi tudi mela eno vprašanje.
Tudi jaz načrtujem nakup psa pa me zanima:
če se pes navadi na plenično podlogo ko je res sila, je možno,da se bo potem tudi kot odrasel  kdaj polulal tja??Kaj storiti das ene bi??
Ali pa v kakšen kot:ko se bo kot mladiček tja polulal , a je možno da bo tudi kot odrasel lulal tja??
(vem da pri mačkih pomaga da daš tja posodico s hrano,kako je s tem pri psih?)


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: mavrica , ponedeljek, 10.09.2007 : 19:45:57
Pri odraslemu psu podlogo odstraniš! TO imam jaz za Louja, ker, če sem malo dlje v šoli ne more zdržat in gre lulat gor. Ampak to je redo, kaka pa ne tam gor. Tam, kjer se polula, pa se nebi smel pomiješ s kisom ali (po mojih izkušnjah učinkovito:) čistilom (Aiax) z vonjem citrusov. ;)


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Tinkapletinka , petek, 05.10.2007 : 22:31:33
Jaz sam tudi na početku uporabljala tiste plenice,ali večkrat so se kužki poluli čez rob.Pa sem takoj počla hoditi van vsako urco ( obovezno po spanju ali 5min po jelu) in čez par dni je blo kar u redu.Samo kakšen krat je bla mjhna nezgoda,ker so še majhni ampak tista lužica enkrat na dan že gre!
PS: opravičujem se za slovenski jezik - neko se uči lulati neko pa slovenski

LP


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: mavrica , sobota, 06.10.2007 : 07:19:56
Ja, tu je precej učinkovito če vsako uro ven voziš...ampak jaz Louja na žalost nisem mogla, reazen tisti 1 teden med počitnicami...ampak sedaj je lepo sobno čisto oz. vsaj v moji sobi ne lula nikoli...če je sila ko me ni na podlogo. Se pa zgodi, da se polula v dnevni sobi ali jedilnici... čeprav ga tudi to odavajam in zaenkrat lepo uspeva. :D


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: barbara007 , nedelja, 02.12.2007 : 21:19:42
Moj Lord star 2 meseca, se polula in pokaka kjer ga prime :-\. Ko pojeva greva po 5, 10 minutah vn in se zgodi da je že prepozno ali pa prehitro:( nikol nevem točno. Rada bi mu uredila da bi se na papir pa nevem kako naj ga na to privadim? Pa zuni mi noče kakat, pa greva velikokrat vn :(


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: mavrica , nedelja, 02.12.2007 : 21:26:59
Prehitro? Svetujem, da gresta takoj po jedi ven, in sta pač zunaj dokler se ne podela... Je pe treba tukaj imeti kar precej potrplenja. ;) In, če nimaš tega že od malega, ne vidim razloga privajanja na papir. Vsako urico ali 2 ga pelješ ven in to je to. za vsako ko potrebo opravi zunaj ga močno pohvališ. Če pra nimaš možnosti da bi ga vsaki 2 uri vozila ven, mu pa nastavi papir ali plenično podlogo ko te ni doma, zagotovo bo skapiral, zakaj je namenjena. (priporočam pa, da je ko je sam za prt v eni sobi) :)


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: barbara007 , ponedeljek, 10.12.2007 : 19:45:50
Moj mali še vedno lula po hiši. Po jedi greva takoj vn, in rečem lulat pa nč. Včasih ko je bil še manjši sem g a vn spustila je že lulal, zdej pa ne. Na kolko časa psa vn peljat? Mogoče kdo ve koliko stanejo pleničke?


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Tetameta , ponedeljek, 10.12.2007 : 19:57:23
Moj mali še vedno lula po hiši. Po jedi greva takoj vn, in rečem lulat pa nč. Včasih ko je bil še manjši sem g a vn spustila je že lulal, zdej pa ne. Na kolko časa psa vn peljat?
Jaz sem bila z mojo, ko je bila še ful majhna, zuni vsaki dve uri... Tako da niti ni imela časa lulat v stanovanju...  8) Vsakič, ko se zuni polula, ga pohvali... Sej bo kmalu zaštekal, kaj je prav in kaj ni...


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: mavrica , torek, 11.12.2007 : 14:16:15
Barbara, saj ne moreš pričakovat, da bo lulav, takoj ko mu boš ti to rekla...potrblenje, potrblenje! ;)


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: barbara007 , četrtek, 27.12.2007 : 21:56:46
Moj mali nagajivček je začel ubogat na ukaz lulat:)ko sva zunaj  rečem lulat in točno ve kaj bi rada od njega, res je priden. Vendar je problem, ko pride v hišo in tud tam lula in kaka. Niti nakaže mi ne da bi rad šel lulat pa kakat, to naredi ko nisem prisotna, tako da ga ne morem ne odnest ven ne malo kaznovat.
Ga pa peljem ven vsake dve ure, kar mislim da bi moglo biti dovolj. Stanje se počasi izboljšuje, samo rada bi ga naučila naj mi nakaže da bi rad šel vn.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: mavrica , četrtek, 27.12.2007 : 23:34:17
Čeprav Lou ne lula notri, bi ga tudi jaz rada naučila, da mi pokaže, ko more lulat. In z učenjem sem tudi začela in to pred enim tednom. Vedno predem greva ven mu rečem: grema lulat, (takrat sva v moji sobi), ter ga postavim k vratom in dam na sedi. Ko sedi, še enkrat rečem: grema lulat in odprem vrata ter ga sprostim iz sedi v "gema, gema" (kar pomeni teci, teci). NA hodniku mu propnem povodec in še enkrat ponovim grema lulat, nato pa grema vn in ko se polula spet ponovim: gema lulat in ga pohvalim. Morem reč, da že začenja kapirat...

Barbara, če mi poveš, kdaj si običajno odsotna in koliko časa, ti lahko natančneje pomagam...


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: barbara007 , petek, 28.12.2007 : 13:40:35
Tudi jaz mu preden greva vn rečem greva lulat. Nato pa še enkrat ko ga pripnem za povodec, ko sva zunaj pa samo lulat. Mavrica največkrat sem odsotna dopoldne, in če je kdo doma prosim naj ga pelje ven. Nastavla sem mu tudi časopis tam ko se je polulal, pa ga je čisto zgrizel. Tako da sem to opustila. Zvečer ga pa nazadnje peljem ven od 8 do pol 9. Zjutraj pa od 7 do pol 8. Je to predolga doba? ker ko se zbudim vedno najdem kakšno lužico in kakec. Čez dan pa greva vsake dve uri vn.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: mavrica , petek, 28.12.2007 : 16:21:06
Jaz bi naredila tako:

1. Ponoči mu omejiš prostor na box, kletko ali kaj podobnega, naj ne bo prevelika površina in naj bo pokrita z odejico ali načem na čemer običajno spi (večina kužkov ne lula tam kjer spi, so pa tudi izjeme).
2. Zvečer ga pelji ven tik preden greš spat, jaz Louja običajno peljem, ko sem že stuširana, si pač kr ene hlače na hitro dam gor in greva.
3. Zvečer mu ne pusti dremati in se potem zbujati...če zaspi, ga takoj ko se ubudi pelji ven ali dremajočega daj v prostor, naveden v 1. točki, naj tam ostane do jutra, ker mladički lulajo ko se zbudijo in ko bo oddremal, se bo polulal, nato pa ne bo hotel več spati in sledijo sami problemi...
4. Zjutraj ga pelji ven čim prej, če se da že ob 5h ali 6h.
5. Priporočam, da kužku zjutraj ne daš zajest ali pa mu daš za jest pred jutranjim sprehodom, ker bo šol sigurno kakat, ko se bo najedel.
6. Ko je dopoldne sam, naj bo le v eni sobi in naj nima na voljo hrane-vodo pa obvezno.
7. Ko prideš domov, takoj ven.
8. Vsaki zunaj opravljeni potrebi sledi pohvala in nagrada (hrana, igra...)
9. Če zalotiš kužka pri opravljanju potrebe v sobi, glasno reci NE ali FUJ (kar pač uporabljaš), počakaj da opravi do konca (običajno pa bo prenehal lulati,)in ga nesi ven ter počakaj, da tam opravi do konca oz. ponovno opravi; nato se drži 8. točke.
10. Po vsakem hranjenju, spanju, igri ali kateri drugi aktivnosti sledi sprehod.

Če ti pa res mebi uspelo (čeprav verjamem, da ti bo), je tu še ena opcija, ki pa je odvisna od velikosti oz. pasme psa.:
Kupiš mačji WC, v katerega daš časopic ali papirnate brisačke in to služi psičku za stranišče, dokler ne odraste (ker mladički ne morejo dolgozadrževati blata in urina). Za Louja sem do 6. meseca uporabljala plenične podloge, če je bila sila, ko je bil sam doma.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: barbara007 , petek, 28.12.2007 : 18:40:32
Mavrica super, hvala ti za nasvete. Jih bom upoštevala, se mi zdijo zelo dobri nasveti. Časopis vsekakor ne pride v poštev, ker ga zgrize na koščke, bi pa prav prišle te plenične podloge. Morem pa rečt, da je bil danes zelo priden in sem samo zjutri eno lužico pobrisala. Drugač pa vedno dobi nagrado, če se zunaj polula.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: lejca , petek, 28.12.2007 : 19:17:10
Se strinajm s predlogi, ki ti jih je napisala Mavrica. Dodala bi še, da ga moraš imeti ves čas na očeh. Kadar te ni, bi ti svetovala, da ga daš v kletko, tako kot ponoči. Če je kdo doma, naj ga pa pelje ven na vsake 3 ure in ga ima nekaj časa spuščenega v stanovanju, vendar naj ga ves čas gleda. Jaz sem ga na začetku vozila ven vsake 3 ure in mu nisem dala možnosti, da bi se polulal. Kadar me ni doma je v boxu. Na začetku so ga domači peljali ven na 3 ure, sedaj pa zdrži 5-6 ur, da pridem domov. Ko pridem domov, takrat se igra in leta po hiši in zato ga vozim ven preventivno na vsake 2-3 ure, včasih tudi brezveze. Moj je sicer navajen, da se polula takoj, ko ga dam na vrt. V primeru, da se ne bi, bi hodila z njim toliko časa, da se polula.
Sedaj med prazniki probaj biti dosledna, da ne bo imel nobene možnosti za lulanje in kakanje, potem bo pa počasi ugotovil v čem je fora.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Lonnci , četrtek, 26.02.2009 : 22:21:03
Pozdrav! Imam problem in ga ne morem rešiti!

Situacija : Lonna mi nakaže, da jo tišči lulat. Spustim jo ven in se podi po travi kake 10min in nič...Potem pride sama v hišo in se polula v hiši! Skoraj vedno je tako, kot bi mislila, da mora noter na wc?! Včasih se pa tudi zunaj polula - ponavadi je to zjutraj ko se zbudi, opravi zunaj in pride v hišo.

Kakšen nasveti bi mi zelo prav prišel...


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: TagTu , četrtek, 26.02.2009 : 22:27:14
Glede na to, da je stara že pol leta, se je očitno nekje zgodil en vzgojni kiks. Najbolje narediš, če začneš čisto od začetka. Se pravi, zjutraj po spanju takoj ven na sprehod in ko opravi svoje, navdušena pohvala in priboljšek in tako dalje čez cel dan, kot bi imela dvomesečnega mladička. To, da jo spustiš ven in ona pride nazaj not lulat, ti mora dati vedeti, da ni pravi način navajanja na sobno čistočo.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: branka , petek, 27.02.2009 : 10:04:10
Debata, ki se je razvila po rommelovem sporocilu, se nadaljuje v temi Bivanje psa v stanovanju ali ne? (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=29;action=display;threadid=2270;start=90)

Tukaj nadaljujemo o lulanju.

Jana, sam nekaj bi opozorila: jaz ko kliknem na ta link, mi napiše, da potrebujem za ogled paket. To se mi je že nekajkrat zgodilo.  :)


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: branka , petek, 27.02.2009 : 10:05:47
Naša Pika pa lula na fantka, dvigne tačko in se polula.  ;D Starejši gospod je njeno lulanje komentiral kot "narobe svet".  ;D


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: oaza88 , petek, 27.02.2009 : 10:11:39
ha, zanimivo! Naša Pika pa lula na fantunčko.  Neki vmes. Počepne pa še tačko dvigne. Smešna je, lubica moja! :D ;D :-*


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: TagTu , petek, 27.02.2009 : 11:54:15
Naša Pika pa lula na fantka, dvigne tačko in se polula.  ;D Starejši gospod je njeno lulanje komentiral kot "narobe svet".  ;D

To ni nič nenavadnega ;)


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Jana , petek, 27.02.2009 : 12:05:35
Jana, sam nekaj bi opozorila: jaz ko kliknem na ta link, mi napiše, da potrebujem za ogled paket. To se mi je že nekajkrat zgodilo. :)

Tema z linka je na http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,5060.0.html

Sicer ti pa ne napise samo, da rabis za ogled paket, temvec pred tem tudi "Tema ali rubrika na tem forumu, ki jo iščeš, je morda izbrisana, prestavljena ..." in glede na to, da se temi spremeni url, ce se ji prikljuci kaksno drugo sporocilo, je kjerkoli po forumu mogoce, da link na neko temo ne dela vec.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: branka , petek, 27.02.2009 : 12:09:38
To ni nič nenavadnega ;)

Vem, oponaša Bučka  :) ;D

O.K., Jana.  :)


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: TagTu , petek, 27.02.2009 : 13:20:29
Vem, oponaša Bučka  :) ;D

Hehe, pri nas nimamo fantov, pa vseeno punce pogosto lulajo po fantovsko. Cini ima najraje kakšne stebričke, ki jih najprej s smrčkom temeljito preuči in se potem potrudi, da bi pomarkirala čimvišje :D :D


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: pudelj , petek, 27.02.2009 : 13:43:17
Tudi naša Kaja skoraj vedno lula na fantka. In potem se včasih ljudje čudijo kako to, če je pa punčka.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Lonnci , petek, 27.02.2009 : 14:35:35
ok, hvala, bom poskusila!
ja res sem kiksnila pri vzgoji. je pa moja prva psička tako da res nimam izkušenj...
LP


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: branka , petek, 27.02.2009 : 15:24:44
 Lonnci, veš koliko sem jaz kiksnila pri mojem Bučku  :-X ampak se je vse nekako čez čas uštimalo.  :) Je tud moj Bučko moj prvi prav MOJ pes. Imam doma, kjer sem prej živela Bobi-ja, ampak je bil od vedno mamin, tako da sem ga doma pustila. Ga grem pa čisto vsak dan pogledat. Star bo 14 let.  :)


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: TagTu , petek, 27.02.2009 : 15:29:38
Lonnci, pri vsakem psu lahko naredimo kak vzgojni kiks, začetniki pa še toliko prej. Pol problema je rešenega, ko sami sebi to priznamo in ukrepamo ;) Druga polovica se pa reši z doslednostjo :)


Naslov: Lulanje in kakane po stanovanju ponoči
Poslano od: samanta , ponedeljek, 04.05.2009 : 15:30:05
Imam psa pikinezerja, starega 1 leto. Že približno 4 mesece mi lula in kaka po stanovanju, samo ponoči. Čez dan je vedno čist in me vedno opozori ko je čas za njegovo potrebo. Prosim če mi lahko svetujete kaj naj storim.

Hvala lepa za vaše nasvete!


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Pepsi , ponedeljek, 04.05.2009 : 20:31:15
Kako dolgo pa mora zdržati ponoči? Kdaj ga zvečer peljete zadnjič ven in kdaj prvič zjutraj? Če praviš, da čez dan nima teh problemov, je verjetno je ta čas za kužka predolg. Drugače pa ti priporočam, da si vzameš čas in prebereš vse strani v tej temi od začetka. Marsikaj je že napisano, samo čas si je treba vzeti.  :)
Pa še nekaj: najbrž imaš psička pekinezerja in ne pikinezerja, kajne? Upam, da je šlo pri poimenovanju pasme samo za tipkarsko napako.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: samanta , torek, 05.05.2009 : 09:00:46
Hvala za odgovor!

Zvečer ga peljem ven nazadne ob 21.30h. Zjutraj ob 7.00, vendar se polula že sredi noči.
Je pekinezer in je bila tipkarska napaka.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Uma , sreda, 20.05.2009 : 10:43:21
Mislim da je pri 4-mesečnemu to absolutno preveč poredko...

Prvo, ven ga pelješ zadnjič tam šele ob 23h in polnoči in potem zjutraj ob 7h ali mogoče celo malo prej. Zadnji obrok mu daj najkasneje ob 19h in ga kakšno uro po njem dobro sprehodi da bo kakal. Potem naj hrane nima več na razpolago.

Za tisto lulanje, ki ostane pa so možnosti plenička za čez noč, spanje v boksu oziroma kletki.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Sasenka , sreda, 20.05.2009 : 10:50:10
No, jaz moram tudi Gala pograjat. Imam že 2 meseca spet probleme ker markira vse po stanovanju najraje pa bel tepih (ki seveda ni več bel ampak rumenkast). Ga kregam ne pomaga, ga ignoriram ne pomaga, uvedli smo še en dodatni sprehod (prej 3 zdaj 4) ne pomaga. Zacahna vse kar misli, da je njegovo in meni se bo zmešalo. Svoje stvari gre označit ponoči ko zaspim tako da lahko zjutraj pucam in dopoldne, ko so sami tako da lahko pucam takoj ko pridem iz službe.

Vem, da ga moram dati čimprej kastrirat ampak bi rada, da mine vsaj eno leto od zadnje narkoze, tako da enkrat konec leta grejo jajčko preč.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: kocka , sreda, 20.05.2009 : 11:12:30
Samo vprašanje - a v kletki pa ne bi počakal, medtem ko te ni in ponoči?
Ali pa da vsaj omejiš gibanje na en prostor, kjer naredi najmanj škode?
Da imaš manj za čistit :)


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: prstica , sreda, 20.05.2009 : 11:22:58
Naša Nara tudi lula vse povprek. Cel popoldan je na dvorišču, potem pa pride not in naredi lužico.
Kako naj odreagiram v takem primeru? Stara je 3 mesece.
Kaj pa naj naredim v primeru, ko me ni doma in ima nastavljen papir, ona pa nekaj naredi na papir nekaj pa po kuhinji. Jaz samo pospravim in si mislim svoje. Četudi bi jo postavila zraven in govorila FUJ verjetno ne bi bilo haska. 


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Pepsi , sreda, 20.05.2009 : 20:35:46
Če Nara naredi lužo doma, ko te ni, samo popucaj in si misli svoje. Zunaj jo pa maksimalno pohvali, ji daj priboljšek, ploskaj, pleši okrog nje - skratka, karkoli, da bo dojela, da je učinek zunanjega lulanja ena fejst nagrada in ena presrečna Prestica.

Drugače pa: mladiča pelji ven TAKOJ, ko se zbudi (ampak res takoj, 5 minut je že prepozno). Če je to sredi dneva, ni problem - moraš biti pa vsaj na začetku res ves čas v pripravljenosti. Pri tako majhnih pomaga tudi lulanje sredi noči (budilka - čevlji - lulat -pohvalit - nazaj spat - zjutraj podočnjaki  ::)). Ampak deluje!
Pa recimo kakšnih 15-20  minut po obroku če jo pelješ ven, je tudi dost velika verjetnost, da bo kaj naredila; in nova priložnost zate, da jo pohvališ. Ampak po obroku ne sme divjati; samo polula naj se, pa pojdita nazaj.
Bolj kot boš vztrajna, prej ti bo uspelo. Poročajta kaj, kako ste - pa čimveč, saj smo vsi firbčni! :-*



Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: mabu , četrtek, 21.05.2009 : 13:38:19
Prestica, jaz delam pri Mimi točno tako, kot ti svetuje Pepsi. Meni se je enkrat polulala, ne da bi sploh opazila, drugič pa sem jo ujela na sredini, jo hitro pobasala in odnesla ven. Jaz jo imam dopoldne v kletki, vandar tudi vanjo ničesar ne naredi. Imava pa režim: par minut čez peto zjutraj vstajanje, takoj lulat, notri, da se jaz spravim iz kome, pa potem za pol urce na sprehod, hranjenje, spet lulanje, jaz v službo, ona spat. Dopoldne jo nekdo pelje lulat, po službi takoj ven, ponovi vajo enih trikrat + večerni daljši sprehod, od 23. do 24. ure pa še enkrat lulat. Evo, pa sva čisti.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: prstica , četrtek, 21.05.2009 : 14:38:55
Mogoče mi res prekmalu zaključimo in gremo spat. : ) Bomo od danes naprej zadnji obhod naredili okoli enajstih (o marija), prvič pa gremo ven ob 5.40.
Danes zvečer dobim kovinsko kletko, tako, da bomo začeli Naro seznanjat s to pošastjo. : )))))) Verjetno se ji bo zdelo sploh in oh krivično in bo vsa nesrečna, toda upam, da se bo navadila. Vsaj za toliko časa, dokler ne bo zdržala do mojega prihoda domov.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Višavček , torek, 10.11.2009 : 19:46:27
Živijo!
No jaz imam pa eno vprašanje.
Doma imam 2 meseca starga psička(višavski terier). Podnevi mi vedno lula in kaka na plenice, ker zunaj še ne zna. Moti me pa to, da se ponoči, ko se zbudi pokaka in polula v sobi. Kako bi ga lahko odnavadila, da bi kakal in lulal tudi ponoči.

Lp*


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: frigga , torek, 10.11.2009 : 19:53:05
Dva meseca star mladič ne bo zdržal, brez da bi tudi ponoči lulal in kakal. Svetujem: obleci si bundo, obuj škornje ali teniske in ven z njim, ko se ponoči zbudi.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: branka , sreda, 11.11.2009 : 00:32:51
Dva meseca star mladič ne bo zdržal, brez da bi tudi ponoči lulal in kakal. Svetujem: obleci si bundo, obuj škornje ali teniske in ven z njim, ko se ponoči zbudi.

Točno tako, tak je tudi moj nasvet.

Zakaj pa zunaj še ne zna ? A ga ne navajate na to, da potrebi opravlja zunaj ?

 LP


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Višavček , sreda, 11.11.2009 : 19:29:32
Točno tako, tak je tudi moj nasvet.

Zakaj pa zunaj še ne zna ? A ga ne navajate na to, da potrebi opravlja zunaj ?

 LP
Aha..Mi ga imamo komaj 14dni...Ja, navajamo ga zunaj, vendar nam še ne čisto uspeva.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: frigga , sreda, 11.11.2009 : 19:34:03
Ven je treba it vsakič, ko se zbudi, vsakič po hranjenju, pitju, po igranju, pa bo sprva najbrž še vedno naredil notri kakšno lužico ali kupček, a bo tega sčasoma čedalje manj, samo dovolj pogosto ga je treba voditi ven.


Naslov: Re: Lulanje?!?
Poslano od: Danch , ponedeljek, 30.11.2009 : 10:09:53
Mene pa zanima, če se lahko kuža (čivava) lahko prehladi, ko ga nosim ven lulat pa kakat ??? Star je dobra 2 meseca in ga probam vadit, da bo lulal in kakal zunaj :)zaenkrat mi še ne uspeva najbolše, ker se še vedno povsod polula, včasih je pridn in se polula na papir, včasih pa kar sredi sobe :D