mojpes.net

o psih => Napadalnost => Sporočilo, začeto od: brin , ponedeljek, 09.09.2002 : 09:18:04



Naslov: napadanje
Poslano od: brin , ponedeljek, 09.09.2002 : 09:18:04
Pozdravljeni,
imam en problem. Sosedov nemski ovcar je postal izredno agresiven do mojega zlatkota, kljub temu da je moj zlatko kastriran in po naravi neagresiven (tudi pred kastracijo ga je ze napadal).Takoj ko ga sosed spusti iz pesjaka, gre njegov pes na nase dvorisce in oznacuje z urinom vse vogale ter na tak nacin izziva mojega psa. In ce je nas kuza izven pesjaka, ga  ovcar takoj napade brez rencanja  - poskusa ga zagrabiti za bok. Moj kuza ni bil nikoli nezaupljiv do psov, sedaj pa je postal precej plasen do drugih psov (edino majhnih se ne boji in takoj stece k njimi da bi se igrali). Tudi z prejsnjim njegovim  psom sem ze imela probleme, saj je njegova takratna nemska ovcarka skoraj do smrti zgrizla pudljico. No, takrat mu nisem nic rekla (tudi stroskov operacije ni povrnil), sedaj pa mi pocasi zadeva ze prikipeva. Tudi en drug sosed ima problem ,saj ta ovcar tudi mesari njegovega psa. Kako naj se pogovorim z sosedom, da mi ne bo zameril? Kaj sploh lahko naredim razen tega, da max pazim na svojega psa? Hvala za odgovor.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Tanja , ponedeljek, 09.09.2002 : 10:22:58
Če se z lastnikom ne da pogovoriti, potem enostavno pokliči policijo prvič, ko se bo sosedov pes sprehajal brez nadzora. Povej, da je na ulici agresiven pes, ki ogroža varnost drugih in ga je lastnik pustil brez nadzora. Policija lahko izreče mandatno kazen v višini 50.000 SIT (poznam dva taka primera), če se bo to večkrat ponavljalo, pa verjetno sledi še kaj drugega.
Naj ti ne bo nerodno poklicati policije! Jaz sem bila tako neumna in nisem ukrepala proti lastniku nemškega ovčarja, ki je močno ogizel mojega 5 mesečnega psa (ki je bil na vrvici!), potem pa je ta isti nemški ovčar močno pogrizel še nekaj drugih psov (ne vem, koliko šivov je imel na vesti) in do smrti raztrgal manjšega kužka.  :'(  Še danes mi je žal, da nisem nič naredila!


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: ewchy , torek, 10.09.2002 : 13:54:48
Smrcek, upam da bo vse ok.
tudi mojega ta malega prinašalca sta "napadla" že dva psa. Nista ga sicer dobesedno napadla, ampak že jih ne bi jaz pregnala bi ga sigurno. Nemški ovčar ga je že dobil med sprednje noge in renčal na njega, pa je potem posredoval starejši pes (uh, še sreča), sosedova rotweilerka pa je že tudi tako renčala nad njem da ojejoj. Mali je bil čisto prestrašen in zdaj ko vidi kakšnega psa kar počepne ali pa se uleže na hrbet. Ne vem kaj naj naredim saj se lahko to pozna še ko odraste in gre v eno ali drugo skrajnost (napadalnost in strah). Najbolj grozno je pa to, ker je to sosedova psička in moram zdaj kar naprej paziti, da jih ne spuščam takrat ko je ona zunaj pa še včasih jim zbeži. Res neprijetna stvar tole s temi agresivnimi psi....


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: kaja , torek, 10.09.2002 : 15:21:54
Brin, Ewchy! Ne razumem kako, da ne reagirate že prvič ko se to zgodi. Sosedov pes mora biti na povodcu, če ni prijazen do drugih psov. Sploh pa nima kaj početi na tvojem vrtu, Brin. To je tvoja pravica. In to mu tudi povej. Takoj, ne potem ko bo že prepozno. Če ne bo reagiral pa pokliči policijo. Povej jim, da se ne bojiš samo za svojega psa, temveč tudi zase (Smrčkov primer). Sigurno bodo prišli!
V mojem primeru lastnik rotweilerja, ki je prej teroriziral vse živo, psa takoj priveže ko me vidi in gre po drugi poti.
Mislim, da ga je grožnja s policijo spametovala. Učim pa tudi že nekatere druge, ki imajo zoprne pse. ;)


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: LoneWolf , torek, 10.09.2002 : 19:15:48
Pozdravljeni!

Svetujem ti, da cimprej poskrbis in tistemu ovcarju onemogocis dostop k tvojemu psu z kako ograjo (predvidevam da je ni ce lahko kr tako pride do hise). Ne samo, da ti bo ta ovcar pogrizel psa in te bo to na koncu stalo celo premozenje se ti lahko zgodi kar se je v mojem primeru ko se je moj civiliziran, prekrasen pes po napadu spremenil v divjo zver (sedaj je moj pes tisti, ki bi napadel drugega psa), ki cisto podivja ko psa samo vidi. In sedaj se trudim (cez kaki 2 leti mi bo uspelo), da bi pozabil na tisti napad in pse vsaj toleriral.

V mojem primeru je pomagalo to, da sem policijo poklical in je lastnik psa moral placati 30.000,00 SIT sam kaj tista kazen pomaga ce pa imam sedaj psa ki drugih psov ne prenasa. V glavnem pomagalo je, da ima sedaj psa v boksu ali na taki verigi (eno 13 m dolga), ki je pripeta na dolg kabel.

S tem, da te lahko tole s policijo stane sosedskih odnosov in se kake zastrupitve psa (saj ves kaksni so lahko sosedje). Tko, da bi bilo najbolje kak plot postavit...

Upam, da ti bo uspelo resit ta problem.

LP, Tomi


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Alien , torek, 10.09.2002 : 20:30:42
No tudi jest imam takega soseda, ki je celo po teženju sosedov uspel v dveh letih skupaj spravit en bogi ograjen pesjak brez strehe in dal noter hiško.
No on okoli parcele nima ograje in je nikoli ne bo imel....
Mi jo že postavljamo, samo ne bo tako hitro.
V mojem primeru pa mi tudi ograja kaj dosti ne bo pomagala, v primeru ko jaz svojega psa peljem na sprehod moram stopit na ulico in smo spet tam - naletim na spuščenega rottija, ki samo čaka name in na mojega psa - enkrat se je že zgodilo hvalabogu nič kritičnega.
Obljubila pa sem si, da ko bo drugič karkoli narobe, pokličem policijo - pač bom morala celo življenje imet psa pri sebi, da se slučajno gospod ne bo spomnil in mi ga zastrupil :-[
No policija pa do mene sploh nevem če bo prišla pa četudi bo najbrž pes že v pesjaku...
Zato me zanima, kaj pa v tem primeru??

LP


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: brin , sreda, 11.09.2002 : 07:00:15
Smrcek, si imel pa res smolo,. Upam, da bo vse v redu.
Ostali: hisa od starsev je ograjena od vseh sosedov, le 1 stran ni pregrajena. In cez tisto ovcar pride. Pa tudi na ulici mi je ze napadel psa, ko sva sla (s povodcem) na sprehod. Je res oster pes in slabo socializiran, saj vse pse napada. In zato je nevaren. Bom se obvezno pogovorila z sosedom.
K sreci pa se bom v kratkem odselila in bodoci sosedje imajo prijazne kuzke. Takrat bo moj kuza res varen od tega ovcarja.



Naslov: Re: napadanje
Poslano od: RONATISA , četrtek, 19.09.2002 : 07:34:56
Uh, sploh nisem vedela, da naokrog hodi toliko psov netolerantnih do svoje vrste. Jaz pa mojo tri mesece staro dalmatinko zaupljivo puščam, da se spoznava z raznoraznimi psi, ki jih srečujeva na sprehodu. :-* Tako so mi, sveže pečeni lastnici psa, namreč svetovali, češ, da mora psička spoznati pse in da ji z dvigovanjem lahko vcepim podzavestno bojazen, da se je večjih psov pač trba bati!!,   ???

Kako torej??? ???


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: brin , četrtek, 19.09.2002 : 10:38:18
Ronatisa,
tvoja dalmatinka je se mladicek, star 3 mesece. Vsak kuza jo bo toleriral in se poigral z njo - napadel bi jo le kaksen zelo cuden ali zelo star kuza. Ko pa so kuzati odrasli, pa lahko pride do kaksnih napadov in pretepov.
Ampak vseeno, prej si oglej kuzata, predno svojo psicko pustis k njemu - ce mladic dozivi kaksno negativno izkusnjo (npr. napad) ima lahko zaradi tega negativne posledice: pretirana plasnost ali agresija do psov.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: simi , četrtek, 19.09.2002 : 11:09:42
Citat
Tako so mi, sveže pečeni lastnici psa, namreč svetovali, češ, da mora psička spoznati pse in da ji z dvigovanjem lahko vcepim podzavestno bojazen, da se je večjih psov pač trba bati!!,  


Problem sveze pecenih lastnikov je, da verjamejo vsem dobronamernim predlogom in nasvetom. Koliko je v njih resnice je vprasanje kdo te nasvete daje.
Mlad kuza se podredi vsakemu velikemu psu. To podrejanje pa lahko kasneje razvije v pretiran strah ali agresijo. Zato vsaj jaz ne odobravam in odsvetujem, da gre mlad kuza lahko k vsakemu psu.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: mm , petek, 20.09.2002 : 07:15:01
Morda je res treba oceniti kakšen je pes h kateremu spustimo psička, vseeno pa je to potrebno (normalno je, da so mladiči podrejeni - se pa zato z odraščanjem vzpenjajo po lestvici). Vsekakor je bolj škodljivo dvigovanje majhnih psičkov ob vsakem srečanju z večjim psom - saj se lepo vidijo posledice, ko pogledaš mnoge lajajoče zverinice, ki jih lastniki nosijo po rokah.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: brin , petek, 20.09.2002 : 10:52:06
Imam pa se eno vprasanje? Ali je to sploh normalno, da kastriranega psa napade drugi pes? Npr. psi mojega kastriranega zlatkota ga ali popolnoma ignorirajo ali pa se igrajo. Le redko kateri je agresiven. Zakaj?


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Dani , petek, 20.09.2002 : 12:12:08
Kastrirani psi in sterilizirane psice nimajo znacilnih vonjev, na podlagi katerih drugi razberejo spol in tudi stopnjo samozavesti. Z drugimi besedami, kastrirani psi in sterilizirane psice disijo drugace, nekako nevtralno, in zato drugim ne predstavljajo rivalstva v vedenjih, ki so povezana z nagonom po ohranjanju ali nadaljevanju vrste, torej spolnih vedenjih. Nekastrirani in nesterilizirane jih sprejemajo kot avtomaticno podrejene in jim ranga ni potrebno dokazovati. Naceloma noben normalen pes(psica) takih psov in psic ne napade kar tako. Do pretepa pa lahko pride, ce se zgodi dejanje, ki kakorkoli ni pogodu dominirajocemu psu ali psici. Ponavadi dominira nekastrirani pes ali nesterilizirana psica.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Nanook , petek, 20.09.2002 : 18:35:17
Jap, načelno kastriranih psov drugi ne napadajo. Moj je vedno bil in vedno je dominanten, in tudi bo. Odkar pa je kastriran, je težav s pretepi manj, ker se mu vsi/večina podredi ali ga pa ignorira. Z izjemo ene dveh pesjanov, ga drugi pustijo pri miru in ga ne napadejo nazaj.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: kaja , nedelja, 22.09.2002 : 11:20:42
Tudi to je eden izmed razlogov, da bo Don šel na kastracijo. Dovolj imam tega, da drugi psi nanj renčijo in se zaganjajo. Če ga bo vsaj en pes v okolici pustil na miru bo to že super razultat. Če pa bo tudi Don pozabil na vse dišeče psičke, vključno z mojima, bo pa še bolje!  :D


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: mm , ponedeljek, 23.09.2002 : 08:34:58
Jaz imam sterilizirano psico, pa ni čisto res, da naj bi dišala nekako nevtralno! Psi jo še vedno poskušajo naskakovati in se do nje obnašajo prav tako, kot so se do moje prejšna, nesterilizirane psice. Tako, da mislim, da diši še prav tako, kot je prej. Je pa res, da se ona nikakor ne pusti naskakovati, pa da lula na vsakem vogalu, tako kot počno psički (samo tace še ne dviguje  ;D). Lp


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: brin , ponedeljek, 23.09.2002 : 12:36:24
Pred kastracijo je moj kuza naskakoval vse po vrsti - pse in psice. Marsikateremu psu to ni bilo vsec, in je naj zarencal...Sedaj, po kastraciji kuza ne naskakuje vec drugih psov, ampak nekateri drugi psi ga manj tolerirajo in nekateri so ful bolj agresivni do njega - predvsem ovcarji. Tako da sedaj bolj pazim na psa, da ne bi prisel v stik s kaksnim cudnim psom.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Dani , ponedeljek, 23.09.2002 : 12:59:15
mm, ni vsako naskakovanje oblika spolnega vedenja! Samci naskakujejo in tezijo samicam takrat, ko pri njih zaznajo specificen vonj, ki ga le-te oddajajo med gonitvijo. Pri steriliziranih psickah tega vonja ni. Razen morda pri tistih, ki imajo samo prevezane jajcevode in nimajo odstranjenih vseh rodil. Ce so psicki odstranili vsa rodila, gre prej za obliko podrejanja kot spolnega vedenja.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: mm , torek, 24.09.2002 : 06:54:16
Dani, vem kako izgleda naskakovanje, ko pes naskakuje psico iz spolnih vzgibov in ko gre za izražanje dominantnosti - to drugo predvsem počne moja psica  ;D. Čisto drugače pa izgleda, ko še trenutek prej nasršen pes začne milo stokati in veselo steče k njej, jo vso prevoha - še posebno zadnji del in potem hop...

Jaz ne vem zakaj je tako, ampak mnogi psi naskakujejo psice tudi ko te niso v fazi gonitve - in ne gre za izražanje dominantnosti (saj se vidi v igri, ko se tak pes psici povsem podredi, potem pa jo poskuša naskakovat). In to se pač dogaja tudi moji psici. Je pa res, ja, da ima še vedno maternico, saj so ji odstranili samo jajčnike.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Tjasa , četrtek, 03.10.2002 : 07:01:44
Dobro jutro!

Vceri zvecer je pa moj Kaiser naredu neki kar mi sploh ni vsec, namrec zvecer je k nam prisel nek moski, ki je spraseval kje nekdo zivi, ker ni poznal kraja. Bila je tema in jaz sem sla pogledat kaj se dogaja zunaj, ker so sosedovi psi full lajali, seveda je sou Kaiser z mano in ko je videl tipa na stopnicah se je zagnal proti njemu z vso silo in to z groznim renčanjem in namenom da ga ugrizne (vsaj meni se je tako zdelo). Komaj sem ga ujela za ovratnico, ker drugace se nebi dobro koncalo. Fant se je tako prestrasil da je komaj govoril. Blo mi je ful hudo za njega, pa tudi Kaiser me je presenetil z to reakcijo, ker je to stori prvic, ponavadi je bil se prevec prijazen z tujci. Kaj naj storim da se kaj takega ne zgodi vec, saj ga nisem vzgajala da bo agresiven. Je pa 8 mesecni doberman.
Vsak nasvet je dobrodosel!!!!

LP Tjasa




Naslov: Re: napadanje
Poslano od: KIN , četrtek, 03.10.2002 : 07:17:48
Tjasa
kdo bi si mislil, da bi Keiser kaj takega naredil, ko je pa tako miren kužek. Še Kina se malo boji. lp


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: KIN , četrtek, 03.10.2002 : 07:43:56
Mogoče se je pa tega tipa ustrašil in je potem tako odreagiral. Ko sem imela še mešančka je bilo podobno. Nekdo je pozvonil in ko ga je Mufi zagledal je lajal in renčal kot norc. Pred tem pa nikoli. Po tem dogodku je vedno, ko je zaslišal zvonec lajal. Nimaš kej. lp


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Tjasa , četrtek, 03.10.2002 : 07:47:19
Ne vem ce je bil strah (mozno je vse), ker drugace bi samo lajal in recal, ampak on je prou skocu proti tipu in to ful z silo in po moje bi ga ugriznu ce ga nebi jest zadrzala. lp


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Thor , četrtek, 03.10.2002 : 08:07:31

Ko smo ravno pri napadanju... tvoj se je samo zagnal...

nasa ljubljanska zmesanka Eros je pa prejsnji teden skocila v enega, ki je priletel mimo in vrgel nekaj v smeti. In ga ugriznila!?!?! Pa je ful scrkljana, mirna in prijazna.

Se je ze zgodilo, da je meni skocila v cloveka, pa mu ustrojila hlace (ampak samo to) in tudi vem zakaj... Ker je prisel preblizu in se me v bistvu dotaknil. Je zelo zascitniska in seveda vzgajana povsem salonsko in nic agresivno.

Zdaj se je pa verjetno ustrasila, ker je tip pritekel in to cisto zraven nje. Smo sli kupit en nagobcnik... ampak muke jezeve... takoj ga dol spraska. Ampak vsem priporocam... da mate pse na vrvici, ker ni vredno vsega tega cirkusa. Tip je sel k zdravniku, in to je takoj prijava na antirabicno, potem mora pa pes na tri preglede v dolocenem casu, da preverijo, ce je vse v redu z njim. Pa se tozi te lahko, ce je dost zaj....

Pa tudi... vceraj se je v zupancicevi jami sprehajala ena bejbika s huskyjem. Mislim da kar mladim, in ni bil privezan. Je zagledal enega otroka in se zagnal vanj... seveda, saj bi se ful igral. Tud nas Thor se bi z vsakim.... Otrok se je ustrasil, jokal, njegova mama popizdila, lastnica psa je bila pa vsaj 20 metrov za njim. V tem casu se lahko ze kej zgodi...

Zato sem za to, da je pes striktno privezan... kjerkoli, dokler nismo 100% prepricani, da nas brezpogojno uboga. Thora spuscam samo, ce grem z njim v gozd, ker vem da ne bo sel stran (je reva... se ne zeli zgubit in  me ima na oceh stalno), Eros pa samo, ce greva kam v naravo. V mestu sigurno ne.

LP

Tanja


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Tjasa , četrtek, 03.10.2002 : 08:16:28
Tanja.
To se je pravzaprav dogodilo na domačem pragu, drugače pa je Kaiser na vrvici, ko greva po cesti ali po naselju. Ko pa prideva do travnikov ali gozda pa ga spustim. Tudi on se ne oddaljuje od mene več kot par metrov, in vseskozi čekira kje sem, če pa je slučano preveč zatopljen v vohanje pa zna tudi zgint iz vidnega polja, vendar prlaufa nazaj ko zažvižgam (skoraj vedno).  Je pa tudi Kaiser pravzaprav pravi salonski pes in je drugače prava maza, kljub temu da je ful ogromen se zna naredit tako luškanega :-* :-* :-* ko spusti svoja ušeska skoraj do svoje ritke in te tako nežno pogleda....

LP Tjaša


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: brin , četrtek, 03.10.2002 : 08:33:04
Tjasa, verjetno je branil teritorij. Veliko kuzkov je namrec posesivnih na dvoriscu. Poznam majhnega kuzka mesancka, ki se bo razpocil od lajanja in zaganjanja, ce bova z mojim psom samo za cm stopila na dvorisce. Drugace pa je cisto miren in naju ignorira.
Vceraj zvecer sem imela jaz tudi en neprijeten dogodek. Primer, kako lahko clovek psa naredi agresivnega. Z mojim psom sva sla na sprehod proti gozdu, kuza je bil spuscen. Srecava enega mozakarja, ki je bil cisto histericen, ko je zagledal psa. Zacel se je tresti in jeclati da ga bo moj pes ugriznil .Moj kuza ga je opazoval z razdalje 1 m in mahal z repom. Mozakarju nisem mogla razloziti, da zlati prinasalec ne grize ljudi....Varnega se je pocutil sele, ko je v psa vrgel par kamnov in ga tako prestrasil, da je zbezal. Najraje bi mozakarju rekla, da ga bodo psi ugriznili ravno pri takem ravnanju (metanje kamnov), ampak je brez veze. Sem bila raje tiho.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Tjasa , četrtek, 03.10.2002 : 08:42:46
Verjetno je res blo varovanje, je pa res da so ti psi zelo zelo zaščitniški do svoje družine.
Da pa ne boš mislila da si imela samo ti tako izkušnjo z ljudmi da oganjajo pse od sebe, ti povem še mojo verzijo. Poštarje psi že tako ali tako ne marajo in jih najraje "poskušajo popapat", in enkrat zjutri sva bila midva zunaj na dvorišču in se pripelje gospod poštar z avtom k nam in stopi iz avta. Ko zagleda Kaiserja (ki je bil takrat še majhno ščene) se zapodi proti njemu z namenom da ga spodi stran zraven pa še prou zatuli. Jaz sem samo gledala in nisem mogla verjet, da se je to zgodilo >:( >:(. Kaiser se je ves prestrašen skril za mano in opazoval :'(. Poštarja sem seveda opozorila,da naj tega več ne počne v bodoče, ker si to pes zapomni in tudi zrastel bo še, potem bo pa sam kriv za posledice.

LP Tjaša


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: simi , četrtek, 03.10.2002 : 09:52:37
Tjasa, tvoj kuza je odreagiral, tako kot je moral. Brez panike. Bila je tema, nepoznan clovek v njegovi hisi, ti pa si imela notranji strah pred tujcem, ceprav, je bil fantic prikupen in prijazen, se clovek na tujca vedno odzove z notranjim nemirom, ki ga pes takoj zacuti. Celo pohvaliti bi ga morala za to dejanje. Vem, da si imela srece v hlacah, a kuza je ravnal povsem nagonsko, varoval je trop (tebe) in zivljenjski prostor hiso).
Jaz bi rekla bravo Kaiser.
Tebi pa je bila to zivljenjska sola. Ko bo naslednic prislo do take situacije (ali podobne), vedno primi psa za ovratnico in vedno ti stopi prva cez vrata. Psa drzis, da ti ne skace v ljudi, ce pa je panika ga pac spustis.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: yo , četrtek, 03.10.2002 : 11:39:27
Tjaša, pridružujem se mnenju Simi. :) Bravo Kaiser!!! Predstavljaj si situacijo, v kateri sem se znašla jaz. Pride tip (med nočnim sprehodom) in me napade,  >:(nabija po meni, se dere name, Thor pa mirno skače naokoli  >:( >:( >:(in se hoče igrati. Edina briga mu je bila, kje je njegova Hera (beauceronka). Sploh ni odreagiral!!!  >:(Jaz z modricami, pes pa totalno tele. :( :-/
Še enkrat BRAVO KAISER! Edina pravilna reakcija. Je pa res, da moraš biti TI v prihodnje bolj pozorna. Primi psa, da ne bo posledic, kregati ga pa ne zato, ker je branil tebe, sebe in svoj teritorij.

Lp, Yo


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Tjasa , četrtek, 03.10.2002 : 11:51:05
Vse uredu in prav. Mogoče je bla tud moja krivda da nisem psa prijela za ovratnico, vendar če bi pes le ugriznil tipa, (boženedaj) in bi se tip spravu mene tožit, a vi veste kakšne vsote so to za plačvat, ne glede na to da je bil pes na domačem dvorišču.
Je pa tudi prov da me zna Kaiser zna branit, zato sm bla kar mal ponosna na njega.;D

LP T.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: simi , četrtek, 03.10.2002 : 11:51:56
Yo, tudi Thor bo zacel braniti tebe in sebe, takoj ko bo prvic sam ogrozen. Thor je malo mlajsi od Kaiserja zato je bilo njegovo obnasanje letom primerno. Pa se v njegovi hisi se ni zgodilo, pa Hera je bila tam. Sej se znas brant, ce ne pa lavfi.
Je pa res, da si takrat misli pa zakaj jaz futram tega psa, ce me se brani ne.
Drzim pesti za Thora, da bo zacel braniti tebe in sebe.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: yo , četrtek, 03.10.2002 : 11:57:00
Ja, se čisto strinjam, Simi. Here sicer ni bilo, je pa to pravzaprav sreča  ;D, ker bi sicer tip zelo, ampak res zelo naj.... Pa ne, ker bi Hera branila mene. Branila bi Thora  ;D ;D ;D ;D

Lp, Yo

p.s. Ja, v taki situaciji se ti dvigne pritisk. Mesece in mesece crkavaš in ga nosiš po štengah, letaš sem in tja, vlačiš po štengah 15 kg žaklje briketov, on se pa obnaša kot bimbo!!!


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: lester , četrtek, 03.10.2002 : 12:21:41
Tjaša zdravo.
Zelo dobro razmišljaš, kar pomeni, da si "prava" lastnica dobermana. Svetujem ti, da imaš psa zavarovanega (eni imajo pri hišah, eni proti 3. osebi) - podrobneje ti bo obrazložil zavarovalničar.
Lahko ti povem samo to, da doberman ne potrebuje nobene posebne vzpodbude in pohvale (še posebno ne  ščuvanja) za čuvanje lastnega doma - le ta mu je položena v "zibelko". Ker s potenciranjem le tega lahko pa postane to celo pretirano - pa tudi pasma sama zna biti precej "glasna".  Če imaš hišo, ti svetujem ograjo; če imaš stanovanje, pa pazljivost pri odpiranju vrat, ko sprejemaš obiskovalce.
Iz lastnih izkušenj ti lahko povem, da je meni zgodilo to, da je moj doberman (v obrambi mene - lastnice) privezan na povodcu ugriznil kolesarja , ki je pridirjal naravnost vame. (Gorski) Kolesar je pač iznenada (sredi gozda) pojavil in pes je odreagiral. Ko se to zgodi, te noben ne vpraša ALI SI BIL MOGOČE TI OGROŽEN?Pride inšpekcija - zahteva dokumente. Za inšpekcijo pa še "oškodovanec - v narekovajih " pa odškodnina. Verjemi, skoraj vsi jo zahtevajo - ampak jaz sem imela pač svoje pse zavarovane. In to zavarovanje svetujem vsakumur, ki ima psa.

Psov tako ali tako ne moremo uporabljati za "orožje" - pa tudi če smo sami ogroženi. Dejstvo je, da je ža pasma taka, da te bo branil njegov videz, kar ti mora zadostovati. Dobro ga socializiraj in uživaj v njegovi družbi - so čudoviti psi.  

 


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Tjasa , četrtek, 03.10.2002 : 12:41:54
Hvala Lester. Sem tudi sama opazila da ko greva na sprehod s Kaiserjem, se ljudje avtomatsko ko ga zagledajo umikajo na drugo stran ceste. Jaz sem vesela da on hoče in zna varovat dom in družino, vendar ne z agresijo in napadanjem če to ni potrebno.Saj se ga ljudje bojijo že če zalaja, saj ni treba da jih mora še ogristi, če nimajo zlih namenov do mene ali ostalih družinskih članov ali doma.
Imam pa namen it s Kaiserjem v tečaj obrambe, vendar ne zato, da se bom z njim dokazovala pred drugimi, ampak zato, ker je obramba samo še večja nadgradnja poslušnosti, kar pa vsekakor zahtevam od tega psa, ker drugace lahko njegova dominanca nadvlada nad mano. Zaeenkrat še nimam večjih težav z njegovim obnašanjem, vendar nikoli se ne ve kaj ga lahko piči, kljub mojim trudom da ga vzgojim v prijetnega socializiranega psa.
Je pa res da je to ČUDOVIT pes!!!!!!!!!!

LP Tjaša.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: lester , četrtek, 03.10.2002 : 13:37:51
Tjaša še enkrat zdravo.
Ja pri dobermanih so zelo zelo različne reakcije ljudi - nekateri jih obožujejo, eni se jih bojijo, eni jih pa ne marajo. Pazi, da ne bo dobil kakšnih slabih izkušenj z ljudmi (metanje petard ipd.)
Za Kaierja ti svetujem , da ga dobro izpiliš v poslušnosti, pa tudi odlični "sledarji" znajo biti  - tudi "lovski nagon" za divjadjo je precej izrazit - bodi pozorna na sprehodih po gozdu, da ti ne bo začel uhajati za divjadjo.
Obramba je pa takole - glede na to, da je službena pasma in če boš hotela vzrejno, ali pa tekmovati,  jo boš "absolutno " rabila , sem pa že videla dobermane, ki so lepo mirno preživeli svojo življenjensko dobo tudi brez nje ;D  ;D
.  
Doberman kot tak dokončno oblikuje svoj pravi "jaz" dokaj pozno . Z svojo intiligentno glavo te bo pa preizkušal itak celo življenje.Svoje lastnike "preštudirajo" do popolnosti - če se mu boš pustila izkoriščati,  bo vsekakor znal to dobro "vnovčiti" ;D


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: lester , četrtek, 03.10.2002 : 13:47:51
Simi,
popravi me , če razmišljam narobe
glede na to , da si inštruktorica. Ali ste inštruktorji tudi točkovani? če ste, ali je to tako:  Če je več izpitov z dodatkom obrambe, je tudi več točk - predvidevam



Naslov: Re: napadanje
Poslano od: lester , četrtek, 03.10.2002 : 13:58:17
Tjaša
glede dobermanov in njihove odigrano užaljenost je pa takole. Lahko bi si prislužili "oskarja" za odigrano vlogo , se lahko kosajo z vsemi nagrajenimi  igralci.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: lester , četrtek, 03.10.2002 : 14:24:31
Tjaša
imeli nekoč davno, davno  - takrat , ko še ni bilo službenih obveznosti ;D.

No nekaj slikc je tudi na tem netu. Pobrskaj Psom v spomin - pod Lester.
Zelo me jezi, ker so ljudje zelo obemenjeni s kupiranjem da ali ne ,  saj pes ni sestavljen samo z ušes in repov, ravno intiligenca - dobermana  daje nek poseben poudarek tej pasmi - je neprimerljiv z ostalimi , je pa res, da je precej zahteven.

 


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Tjasa , četrtek, 03.10.2002 : 14:37:19
Ja priznam da se je moj lajf odkar sem dobila Kaiserja 100% spremenil. Nič več spanja do 12, nič več kupovanja dragih oblekc (ker dam itak ves denar za pasjo hrano, veterinarja, njegove igrače, ovratnice), pa vendar nič ne pogrešam tastar lajf. Je zelo zahteven pes in zahteva nonstop mojo pozornost, ker drugače zna hitr kej ušpičit.... Ampak ni lepšega kot to da ko pridem domov iz službe priteče do avta in cvili od veselja ko me zagleda potem se pa skoraj vrže na tla od veselja, tako da ga moram ful pozdravlat in božat pa še kakšnega lupčka dobi vmes :-* :-* :-*.
http://www.mojpes.net/razno/slike/kaiser.html, tukaj pa lahko vidiš mojga Kazita brez kupiranih ušesk. Ta prav kjuti!!
Lester je bi pa tud ful čudovit kuža! Mene že zdej pr srčku stisne če pomislim, da se bom morala nekoč poslovit od mojga :'( :'( :'(!!!!! Upam da bo še dolgo del mojega življenja.

LP T:



Naslov: Re: napadanje
Poslano od: simi , četrtek, 03.10.2002 : 17:29:15
Lester, se bom podrobno pozanimala o tem in ti naknadno sporocim. Kor pa vem naj bi bilo po novem tako (mogoce ze velja, me vem), da bo KZS tockovala koliko izpitov - katere stopnje bo naredil en klub in po ne vem kolkih pridobljenih tockah bo imel klub in s tem tecajniki popust pri ceni izpita. Tolk na hitro, ker podrobnosti res ne vem.
Ce pa si s svojim vprasanjem ciljala na moj bravo, si preberi moj odgovor na temo obramba da ali ne.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: MAD_DOG , nedelja, 03.11.2002 : 10:20:05
Našega je pa enkrat napadel križanec med šarplanincem in nemškim ovčarjem. Joj, kakšne borbe so to! Groza! Renčanje, kri, grizenje, valjanje. Ničesar ne moreš narediti. Samo gledala sva lahko z lastnikom in se čudila. Psa sta bila pa čisto enakovredna. Starostno pa tako: moj 2 leti, tuj 4 leta. Drug lastnik je metal petarde, a ni nič pomagalo. Nekaj je probal s kolom poseči vmes a tudi ni pomagalo. Potem pa je moj pes šarplaninca spravil na tla in ga zagrabil za vrat. Seveda se je drug pes podredil, zato sem zakričal NE, AIK! Aik je prišel k meni. Nato se je pa drug pes spet zagnal v njega. Kako žilav je bil. Moj se je že zelo utrudil, saj je bil praktično še dete, a tisti je pa kaj napadal in napadal. Potem pa smo ju nekako spravili narazen.
Moj je imel razparan ušesek (če bi imel kupirane verjetno ne bi bilo tako), oni pa je bil čisto krvav po hrbtu, saj moj pes grabi za hrbtenico.

Potem druga štorija.
Ko sem šel na sprehod je pritekel križanec med novofundlandcem in nemškim ovčarjem. Jih je tudi skupil, pa čeprav je bil on odvezan, jaz pa sem imel mojega na povodcu in ga samo pomalo spuščal. Ga je potem zagrabil za hrbtenico, in je Runo, tako je bilo ime drugem psu, zbežal. Nikoli več se ni upal priteč.

Pa še tretja štorija:  ;D ;D
Smo šli iz sprehoda, pa je nekaj mojega psa napadel nek mali pinč. Moj pes ga seveda ni vzel resno. Nato pa je pritekel še križanec med mastifom in samojedom in mu nekaj začel sikat. Moj ga je imel takoj na tleh, pa čeprav sem ga imel na povodcu.

Ja, tako je imel moj pes že kar nekaj borb. In nekako si je priboril spoštovanje drugih psov. Se mu kar odmaknejo, če so odvezani. (vsi pretepi so se dogajali, ko sem šel na sprehod) So psi pametni in vejo, kdaj je pes močnejši.
Malo sem se razpisal in upam,da niste jezni. Lp!


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Asha , torek, 04.02.2003 : 16:13:15
"Moj" Ron (nemški lovski terier) napade vsakega psa, če ima le priložnost! :-[Mislim, da je to napaka lastnikov, ker pes ni socializiran in ni bil nikdar šolan.Šele, ko sem jaz posegla vmes in ga začela vzgajati, se je nekoliko spremenil in se začel primerno vesti.NLT-ji so že tako in tako svojeglavi psi in, da ne rečem sovražni do pasjih pripadnikov istega spola.Ko Rona peljem na sprehod, ga, če ni v bližini psov, spustim, da teka, saj je to pes z neverjetno energijo.No včasih pa se zgodi, da gre meni nasproti prav tako odvezan pes katerega pa opazim ko je že prepozno.Ron se takoj zapodi v vsakega čeprav je drugi 3x večji od njega.Vsakega si hoče podrediti....potem jih je pa še težko narazen spravit :-/....nočem nasilno ukrepati, se pravi da bi Rona udarila za neprimerno vedenje (ko napade drugega psa)......sploh ne znam primerno ukrepati! :-[Sem že poskušala spoprijateljiti Rona in približno toliko starega psa pa mi ni uspelo.Psa ne napade le, če je veliko starejši od njega ali pa veliko mlajši.
Kako naj ukrepam, da ne bo vsakega napadel??????Prosim za pomoč!

Hvala že vnaprej!

Mateja


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Teja , torek, 04.02.2003 : 20:21:35
Mad Dog:waw, zanimivi križanci! Mi lahko prosim opišeš križanca samojed:mastif??
Jaz sem danes razmišljala kakšni psički bi prišli na svet, če bi se Tori sparila s sosed. dobermanom. ;D Roti in dobi; vrjetno močni, pogumni, pametni, črno rjavi kosmatinci... ;D ;)

Asha:Moj nasvet je, da imaš svojega NLT vedno na flexiju. Razumem, da ne veš kako ga ''okregati'', saj lahko fizična kazen še spodbudi agresijo. :(
Koliko pa je Ron star?
No, na flexu ga imej in z vztrajnim trudom bi se dalo kaj spremenit. Ko srečata drugega psa, mu nekako preusmeri pozornost in vedno zelo pohvali, ko se v psa ne bo trudil zaganjati...
Veliko uspeha, pa zapomni si da se ''vse da'' ;)


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Asha , sreda, 05.02.2003 : 17:44:05
Teja hvala za tvoj nasvet. ;)Ron je star 2 leti in naj povem, da ga imam na flexiju, vendar kar naprej vleče, čeprav je flexi precej daljši od navadnega povodca.Seveda je odvisno kakšen dan ima...včasih se prav lepo vede, je pa odvisno tudi od tega, kolikokrat ga peljem na sprehod.Ker ni nastanjen pri meni, ga ne morem peljati na sprehod vsak dan, ker enostavno nimam časa zaradi šole  :(tako, da je odvisno tudi od tega koliko je zletan.Če je ves spočit in nabit z energijo vleče kot pobesnel... >:(
Tole s preusmeritvijo pozornosti bom pa definitivno preizkusila! :D
HVALA

LP
Mateja


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Kiki , nedelja, 06.04.2003 : 21:16:35
Z zanimanjem sem prebrala dosedanjo debato. Imam problem, ki zal postaja vse vecji: moja nemska ovcarka je stara dve leti in je bila do pred kratkim najbolj ljubezniva kuzika pod soncem. Razvajena kot kaksen pekincan in tako prijazna do vsakogar, da mi je bilo vcasih skoraj nerodno. Do vsakega kuzka, tujca - tudi na domacem terenu - se sploh pa do otrok! Otrokom pusti cisto vse... Skratka, zivo nasprotje vsem NO, o katerih ste tukaj pisali. Je sterilizirana in ima rada tudi druzbo psick.

Nikoli ni bila napadalna, odreagirala je le, ce ji je drug pes vzel zogico, na katero je nora. Vcasih je takoj tekla k vsakemu psu in mu dala ljubcka. Mislila je samo na dirkanje in igranje. Potem pa je bila pred nekaj meseci v kratkem casu veckrat napadena. Poskodovana sicer ni bila, ampak vseeno je cez noc postala zafrustrirana. (Zelo grobo in agresivno jo je napadla tudi ena skotska ovcarka, s katero sta se prej dobro razumeli). Zacela se je bati vsakega psa, tudi manjsega, in ce je bila na povodcu, ko se je priblizal, je obvezno zacela lajati in besno skakati nanj (kot kaze, se na povodcu pocuti se bolj ogrozeno).

Na travniku ali v gozdu, kjer jo spuscam, je mirnejsa, a kaksnega psa se vedno nahruli, ce se ji zazdi, da bi ji mogoce hotel kaj narediti. Pri vsakem psu, tudi tistih, ki jih pozna ze od malega, ima dlako cisto pokonci. Zdaj besno laja tudi na nekatere majhne kuzke (v blizini imamo par takih, ki so od majhnega ob vsakem srecanju lajali nanjo, ona je pa mirno sla naprej. Lastniki so se smejali in so jim seveda pustili. Zdaj jo pa to tudi moti in se lajajoc zaganja nazaj. Potem pa recejo, kako je moj pes agresiven in da ga ne obvladam! ). Imam obcutek, kot da zameri, ker so vcasih lajali nanjo. Sploh zameri vsakemu, ki ni (bil) prijazen. Prva reakcija je zdaj vedno strah, nato pa agresivnost.

Postala je tako nesigurna in zafrustrirana, da se vcasih od razburjenja divje zaleti celo proti prijaznemu poznanemu kuzku, a ko jo on mirno pricaka, ker jo pozna in se je ne boji,  se tudi ona pomiri in se lahko igrata. Ampak ona vseeno rabi kar nekaj casa, da se pomiri.

Zdi se mi grozno, da se tako boji. Ocitno so ji od tistih napadov ostale posledice, jaz pa ji ne morem pomagati. Prej je veselo in zaupljivo tekla k vsakemu kuzku, zdaj pa otrpne ze, ce v daljavi zagleda kos za smeti ali vrecko, ki jo nosi veter. Grozno pa mi je tudi zato, ker zaradi tega nikoli ne morem biti vec mirna, ko srecava drugega psa. Ona je pa tudi vsa napeta. Po eni strani si zeli k njemu, po drugi strani pa trepeta - mogoce se boji le, da jo bo on napadel on, ampak je razburjena tudi, ker pricakuje, da bo mogoce morala napasti ona. Vsak sprehod je ziva muka. In ce je pes na koncu vendarle prijazen, ji prav vidno odleze.

Vcasih postane agresivna tudi, ce se je kaksen kuzek ze vnaprej boji in se skusa izogniti. Kot da bi jo razjezilo, ker noce priti zraven. Sigurno cuti, da ji nic noce, saj se umika na drugo stran (ko se recimo srecamo na plocniku), ona ga pa vseeno nahruli. To pa ze ni vec nobena obramba, ampak neupraviceno napadanje.

Naj povem se, da nikoli ni nikomur kaj zares naredila. Vsi njeni "napadi" so samo opozorilni, kot nekaksno rangiranje, z veliko kazanja zob, skakanja drug na drugega, globokega rencanja in drugih groznih zvokov. Je pa vseeno neprijetno za oba psa (in lastnika). Do ljudi je pa se vedno enako prijazna, ker z njimi nikoli ni imela nobene slabe izkusnje.

Kaj mi lahko svetujete?


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: simi , ponedeljek, 07.04.2003 : 14:45:24
Psicka je zaradi napadov, ki jih je dozivela pridobila v sebi strah in nezaupanje do psov.
Edina pomoc, ki ji jo lahko nudis je ta, da jo cimvec vozis med nje poznane pse, da se ji zopet povrne zaupanje.
Ce jo bos osamil bo zadeva cedalje hujsa in kmalu tudi neobvadljiva.
Vsakic, ko srecata psa jo z glasom pomiri, ce je poznan pes pa jo spusti, saj se na povodcu pocuti se bolj ogrozeno, ker ne more zbezati.
Verjamem ti, da ti je hudo in da so sprehodi postali muka.

Psicka je zaradi slabih izkusenj, ki jih je pridobila postala preventivno "agresivna" na druge pse. Agresivna sem dala v narekovaje, ker psica ni agresivna v pravem pomenu besede, ampak z rencanjem in lajanjem opozarja nase. Bolje preventiva kot kurativa.
Pazi pa, da ne bo prisla v stik z drugimi kuzki, ko bo na povodcu, ker takrat bo ravno zaradi strahu lahko odreagirala se kako drugace kot samo z rencanjem. Ne kaznuj jo, ko renci na druge pse, ker bos to "agresijo" le se stopnjeval.
Probaj se izognit tistih psov za katere ves, da se radi "postavljajo" in za katere ves, da se ji ne bodo podredili.
Na zalost je pred teboj dolgo obdobje rehabilitacije, ki je potrebna, da se psicki povrne samozavest, ki jo je v napadih izgubila.
Ce imas na tvoji obicajni poti manjse pse, ki se zaganjajo vanjo, se jim ce se le da izogni. Vem da je skoraj nemogoce a izogibaj se konfliktnih situacij.
Njena grba je verjetno cez cel hrbet in to ni grba, ki nastane zaradi agresije, ampak grba, ki nastane zaradi strahu.

Zelim ti veliko srece pri ponovni socializaciji psicke.

LP
Simi


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: flufi , ponedeljek, 07.04.2003 : 15:10:31
Kiki,

ker so ti "izbruhi" napadalnosti precej neprijetna reč, te vabim, da si prebereš moj prispevek (ki seveda ni čisto moj  ;), ki bo zelo v kratkem objavljen na mojpes.net (Jana še ni utegnila).

Naslov pa je DESENZIBILIZACIJA PSOV DO DRUGIH PSOV.

Opisan postopek zna biti zelo učinkovit in predvsem skrajša dolgo pot, ki jo prizadet pes rabi, da se v bližini drugih psov počuti bolje.
Fino je tudi to, da so opisane napačne metode, ki jih lastniki takih psov pogosto nezavedno ali zavedno počnemo in so škodljive.

Skratka - meni je tak postopek všeč in vabljeni ste vsi, ki vas ta tematika zanima, da podate svoje komentarje.

Lp,  :)


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: kaja , ponedeljek, 07.04.2003 : 15:34:51
Živjo Kiki! Simi ti je že dala krasen nasvet, jaz pa te naj samo potolažim.
Tudi meni je uspelo "ukrotiti" zverino, ki se ji reče NO. Sicer ni bil prestrašen in preventivno agresiven kot pravi simi, temveč precej dominanten in pripravljen na pretep, pa čeprav s pol manjšim psom, ki ga sploh ni izzival. Tudi on je bil do svojega leta in pol vedno pripravljen na igro in ni nikoli poskusil napasti kakšnega psa (čeprav je bil vse prej kot primerno socializiran pes), potem pa se je zapletel v pretep z najboljšim prijateljem (tudi NO). In od takrat je vedno grozeče renčal na vsakega psa (enkrat celo na psico) in ker je precej močan ga sploh nisem upala več sama voditi na sprehode. Verjetno je takrat tudi popolnoma odrasel (pri dveh letih). In smo mu predpisali terapijo! Obvezen fleksi, halti, vsaj eno od mojih psic obvezno zraven na sprehodu (da se je navadil na stalno prisotnost psov) in počasi se je začel lepše obnašati. Ko so se pokazali prvi rezultati ga je napadel sosedov pes, ki je k sreči nosil nagobčnik, vendar smo bili spet na začetku. Zdaj je dopolnil tri leta in se že spet lepše obnaša, lahko ga sama peljem na sprehod (vendar ima preventivno najlonski nagobčnik, ki deluje podobno kot halti), občasno ga spuščam in brez problemov priteče na klic. Peljali smo ga tudi na kastracijo in zdaj se nas še bolj tišči na sprehodu. Sicer še vedno ne mara cuckov v soseščini, ker ga hodijo izzivat kadar je v pesjaku, vendar tudi ne pričakujem, da jih bo toleriral. Moramo pač paziti, da katerega ne dobi!
Res se mi vse bolj zdi, da imajo NO krasen karakter. Tako vodljiv je postal naš Don, da se večkrat vprašam, kaj bi nastalo iz njega, če bi ga že od vsega začetka tako vzgajali. V primerjavi z našo trmoglavo in zamerljivo španjelčico (mešanko) in s samozavestno in samosvojo kodrico, ki sta obe imeli podobno vzgojo in socializacijo, je Don pravi car. Zagotovo ni zadnji nemški ovčar v družini.

Kiki, sporoči, kako napredujeta, držim pesti! lp  


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: toby , ponedeljek, 07.04.2003 : 17:06:08
Hej hov!

Tudi naš Toby je prava scrkljana dobričina.
Nikoli ni napadal psov,dokler ga nista dva njega napadla.In to iz ljubega miru.Od takrat sovraži nekaj velikih psov.Predvsem nemške ovčarje in pa seveda tiste,ki so že kdaj skočili v njega.Nisem še uspela ugotoviti po kakšnem ključu ima oblikovano lestvico sovraštva.Včasih določenih psov niti ne pogleda,pa lahko tudi renčijo vanj...
Majhne pse pa obožuje in se jim dobesedno meče pod noge.
Najprej sem mislila,da so mu napadi pustili strah,zdaj pa se mi zdi,kot,da je dobil samozavest in da bi on prvi napadel.Tako se "sumljivih" psov na sprehodih že na daleč ognemo.Če pa že pride do srečanja,ga moram fajn držat na povodcu.Grba na vratu se mu kar dvigne in renči pa laja kot nor.Skače pa kot zmešan proti drugemu psu.
Enkrat je že preskočil ograjo in tekel za tistim psom(in seveda za lastnikom),ki ga je vedno napadal,ko je bil majhen.Razumljivo,saj je lastnik tistega psa celo vedno vzpodbujal k temu...No,na srečo se ni zgodilo nič.
Ne vem,ali naj ga kregam,ko ima take izpade,ali naj se samo mirno umakneva.
Zaenkrat še ni imel pravega boja s kakšnim psom,bojim pa se,da  bo do tega prišlo,ko ga bo prvi od "osovraženih" psov grdo pogledal ali skočil vanj.Glede na to,da je zdaj odrasel in močen kot konj,se kar bojim,kaj bi lahko bilo...


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Kiki , ponedeljek, 07.04.2003 : 20:30:06
Simi, Flufi, Kaja - hvala za prijazne odgovore. Z zanimanjem pricakujem Flufijev prispevek.

Nekaj od priporocenega ze sama delam, a ravno ko se mi zdi, da je majhen napredek, se spet kaj zgodi. Tudi pri spuscanju ob pridnih, znanih kuzkih ne morem biti vec sigurna, ker kot receno, se je zadnjic zakadila v eno pohlevno mesanko, ki je bila se bolj prestrasena kot ona in se je zelela samo skriti.

Nikoli je nisem kaznovala - ne morem je kaznovati zato, ker jo je strah! Tudi ce se s kom zaplete v prepir, je ne vlecem nazaj za povodec, ker se pes potem pocuti se bolj ogrozenega, to pa lahko zelo poveca agresivnost.

Vecinoma zelo pomaga, ce ji vnaprej mirno prigovarjam, da je tisto 'priden kuzek' in da je ona tudi pridna. Vedno pa ne.

Vcasih sem ze kar obupana, pes pa to po mojem tudi cuti, in tako se njena tesnoba se stopnjuje. In tocno tako, kot pravi Simi: ze vnaprej opozarja pse, da ne bi kdo slucajno kaj poskusal.

Na nagobcnik sem ze pomislila, a je od njega se bolj zafrustrirana. Obcuti ga kot kazen. Pa vsi se je bodo potem bali, ces, kaksen popadljiv pes, tako da bo ostala brez druzbe (ze zdaj se je eni izogibajo), to je pa za resevanje teh tezav po mojem se slabse. Sploh za psa, ki je (bil) tako zelo druzaben kot ona. Ze tako nekateri ne marajo NO, eni - kot smo brali na teh straneh - ker imajo slabe izkusnje, drugi pa zaradi predsodkov.

Podobno je pri dobermanih, rotweilerjih itd. A recimo prijateljicin doberman je eden najneznejsih in najbolj ljubeznivih psov, kar sem jih kdaj videla.

Kaja, cestitam (in zavidam) ti, ker si uspela ukrotiti NO. To ni majhen zalogaj. Je pa mogoce le laze obvladati dominantnost kot strah, ki se mi zdi bolj instinktivnega izvora in ni toliko stvar zavestne odlocitve kot je 'hocem biti glavni pes dalec naokoli'.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Teja , ponedeljek, 07.04.2003 : 21:53:17
Kiki,
to s psicami je ''hudič'' ko se 1x stepejo. Enako se je moja rota 1x skregala s škotsko ovčarko (s katero sta se dotlej razumeli!) in od takrat naprej je ni mogla videt. No je pa malce drugače pri njej, saj je zelo dominantna psica že od nekdaj in se ji morajo druge podrediti, da je vse OK.
Tudi to z majhnimi psi (zaradi zaganjanja) je izjemno moteča stvar. Če povem svoj primer: zadnjič na sprehodu je bila spuščena, za nami pa je hodila bernska planšarka. Nista se še srečali in Tori se ni kaj dosti ubadala z njo. Potem pa (na srečo je bila potem na vrvici) je pri eni hiši zaslišala višavko in je hotla kar noret. :(    (Oxa pa brezbrižno capljala mimo ;D ;))
Pri Oxi pa se mi je pa zgodilo, da sta jo napadli 2 NO. Kar nekaj časa se je cela naježila ob pogledu na NO in včasih je tudi lajala. Bilo je zelo moteče, vem pa da ni bila kriva sama. Zato se pripravi, da ponovna socializacija ne pride nazaj kar čez noč. Boš pa uspela. Če se boš s psico ukvarjala tako kot do sedaj boš videla, da bo uspelo!
Ne bom ti dajala sedaj kakšnih nasvetov, ker vidim, da so me forumovci prehiteli ;)

P.S.Tudi mene zelo zanima Flufijev prispevek!!! :D


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: simi , torek, 08.04.2003 : 08:45:07
Kiki nikar ji ne nadeni nagobcnika, ker je to za psa ogromna psihicna obremenitev. Pes z nagobcnikom je zelo nestrpen in se bolj netoleranten kot drugace. Ce ima na sebi nagobcnik tocno ve, da ne bo mogel ugriznit nazaj in zaradi tega se bolj divja (renci in se zaganja). Poleg tega pa ga nagobcnik tudi moti in vse skupaj resnicno vzame za kazen.
Opozorit te moram se na eno napako, ki jo ponavadi delamo takrat, ko pes zacne  "noreti". Pocepnemo k njemu, za objamemo okoli vratu in mirimo, da je priden kuza. Pes pa takrat se bolj skace in nori, ker s tem, ko smo ga objeli, smo ga zopet fizicno omejili in ne more v primeru panike napast ali pa pobegniti. Zato ne sklanjaj se k njej in je ne objemaj, predvsem pa pazi, ce se sklanjas k njej, da ne bi po nesreci tvoja psicka ugriznila tebe v obraz. Nocem te strasiti, a raje te opozorim, ker je veliko ugrizov v obraz od domacega psa ravno v takih primerih, ko hoce lastnik psa pomiriti. Podobna zadeva se mi je enkrat zgodila na tecaju, ko se je tecajnik vneto sklanjal k psu in ga lubckal in bozal, da bi se pes pomiril, enkrat pa je bil pes prevec v efektu in zgodila se je nesreca.
Tvoja pot je zelo dolga in kar nekaj padcev in vzponov bo na njej. A ne ubupaj.
Tudi sama sem imela ogromne probleme s prejsnim psom, za katerega pa nisem vedela kaksna je njegova preteklost, ker sem ga odvezala iz ograje pri obvoznici. Seveda je bil na zacetku ves prijazen in priden, a kmalu je pokazal svoj pravi obraz.
Ko se je prvic stepel, pa nisem prvic videla pasjega boja, ker sem le prej imela 11 let psa sem bila tako sokirana, da niti odreagirat nisem mogla. Imel je tako potuhnjeno tehniko, da si mislil, da se bo s psom igral, saj je sel proti njemu, mahal z repom in ga vabil k igri, ko pa je pes prisel do njega ga je prijel za zadnjo taco, obrnil na trebuh, se mu usedel na trebuh in zgrabil za vrat.
Najini sprehodi so postali muka, obsojen je bil na povodec. Hodila sva v tivoli, seveda sem bila najbolj grozen clovek, ker se sprehajam z agresivnim psom po taki sredini kot je tivoli. A psu je pomagalo in pocasi sva presla na vedno daljsi povodec, ki ga je vlekel po tleh (zaradi varnosti, da ti lahko odreagiras, ce bi staratl na psa). Res pa je, da sva ogromno delala na odpoklicu in koncni rezultatl najinega (tako mojega kot negovega) je bil, da sva lahko po enem letu prvic sla brez povodca cez tivoli tam, kjer se zadrzuje najvec psov.
Bili so vzponi in padci, vmes se nama je zgodilo, da je vanj priletel en majhen tecen mamin ljubcek na 4 nogah in spet sva se vrnila na zacetek.

Se enkrat ti zelim, da ne obupas. In pa se nekaj sem pozabila. Ko srecas psa naj te ne bo strah, ker pes to cuti in ti to prenasas na psa in pes postane se bolj "agresiven"


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Alien , torek, 08.04.2003 : 09:29:40
Hojla!

Sem uspela šele zdele vse prebrat, sploh vas nisem mogla lovit hehe, kaj šele da bi kaj napisala.
No jest imam s svojim Maksom isti problem odkar ga je napadel sosedov rotti. Pri Maksu ni pomembno kakšen pes nama gre naproti, če je psica ali pes, samo če je velik se začne zaganjat kot nor, da ga komaj obdržim.
Srečo imam da na sprehode doma hodim sama s svojima kužkoma in v bistvu skoraj nikoli na vrvici ne srečam nobenega psa.
Ta problem pa obstaja samo kadar je Maks na vrvici, zato kadar naletim na kakšnega psa kje na travniku pa ga poznam, da ni preveč agresiven, Maksa vedno spustim. On se ponavadi uleže in čaka da pes pride sam do njega, se povohata in vse je ok. Odkar ga je rotti drugič napadel sem vidla, da njemu vrvica pomeni, da nima kam pobegnit, ker takrat je bil odvezan in ko ga je zagledal da leti proti njemu, se je pognal v beg. Sicer smo ga iskali celo popoldne, ker je bežal in bežal ampak fasal pa ni.
No uglavnem zdej ga že toliko poznam, da vem da je najbolje da je v takem primeru spuščen.
Strah pa poskušava odpravit na KD-ju in sicer odlaganje ko so drugi psi zraven, predvsem NO, Rotti in kak malamut. Pes kaže živčnost saj takrat laja, kao dej me čimprej stran, ampak mislim da se bo sčasoma navadil. Vajo Poleg delava tudi mimo psov, zaenkrat še ne preblizu, ampak stanje se izboljšuje.
Vem da nikoli ne bo čisto ok, ampak mogoče bo pa moj pes lahko 100% hodil poleg mene po cesti in ga ne bo treba imet na vrvici ter se bo čutil manj ogroženega.
Zaenkrat delava tudi doma čimveč brez vrvice in je ubogljiv, samo če pride nasproti pes vem da še ni 100%, zato ga imam takrat še privezanega.
Upoštevaj nasvet Simi in čimveč stika z drugimi kužki....
Še nekaj sem se spomnila, Maks se je pri 9 mesecih nenormalno prestrašil bokserja - vohal ga je pri nogah ko pa je pogledal gor pa ga je skor kap in od takrat jih nekako ni mogel videt, zaganjal se je v vsakega, tudi psico, ki smo mu jo dal prej za povohat od zadaj da ni videl face, ampak ko se je obrnila  :-X
Sej naredil ne bi nič, ampak zaganjal se je k zmešan.
Tudi to smo že nekako odpravili, z bokserji se sicer ne igra, ampak spuščen je lahko saj se jim umakne in gre po svoje. Problem je edino, če pes preveč rine vanj.
Zato, ko imate spuščenih več psov naenkrat, nikoli ne stojte pri miru, ampak hodite naprej in se pogovarjajte. Ker nekateri se začnejo preveč motat okrog nog lastnikov, pride še drugi pes, seveda nekako zmanjka prostora, pes se čuti ogroženega in napade.
No tole je blo na hitro, upam da nisem napisala preveč dvoumnih stavkov. če pa sem me prosim popravite.

LP,


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: kaja , torek, 08.04.2003 : 09:38:07
Joj, tako lep dolg odgovor sem imela napisan, pa mi ga je zbrisalo :(
Kiki, nisem ti mislila svetovati nagobčnika, ker v tvojem primeru res ne bi veliko pomagal (ali pa bi škodoval). Tudi jaz sem od začetka uporabljala halti, potem pa sem kupila najlonski nagobčnik, kjer ima smrček zunaj. Veliko bolj varno ga je spuščati z nagobčnikom, kot s haltijem ali brez vsega. Don sedaj že ve, da pomeni nagobčnik dolg sprehod z menoj in v pesjaku lepo počaka, da mu ga namestim. Točno tudi ve, da mu nagobčnika ni treba nosit, če gre zraven fant in takrat si pusti natakniti samo ovratnico.
Se pa tudi meni zdi, da je šlo učenje lažje v glavo Donu, kot pa Kaji, ki je plašna. Čeprav sem zelo dobro začela prevzgojo (boji se petard) je na koncu zaradi nepredvidljive situacije vse spodletelo. Pri Donu pa si lahko privoščiš kakšno napako, pa bo že čez 5 minut pozabil, da se je zgodilo. lp in veliko uspeha

P.s. Dona je pomagal krotiti (beri vzgajati) tudi Aleš...da ne bo zamere ;D


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Right_Thing , torek, 08.04.2003 : 11:23:08
Kiki zdravo
upam, da se bo situacija umirila in da boš znova lahko sproščena na sprehodih.

ne vem zakaj ne nagobčnik ? Kaj pa če odpove avto, pa moraš na avtobus, ali pa na poseg na veterini ? Že iz tega razloga je dobro, da je pes naučen  nosit tudi nagobčnik, če je bilo treba (seveda moje osebno mnenje, da mora biti  nagobčnik izdelan po naročilu, tako da je imel pes na voljo res dosti prostora za dihanje in ne tisti modni  poceni najlonski).
Kot sem dostikat v mestu in na cestah  opazovala pse v službah (policijske pse, ki so ravno največkrat "nemški ovčarji")  tudi ti dostikrat nosijo nagobčnik , pa vem, da so odlično naučeni psi - ubogajo 100 % v primerjavi z ostalimi psi v lasti navadnih ljudi.

Glede odnosa drugih ljudi do psa z nagobčnikom. Odnos drugih ljudih do tvojega psa se bo še bolj skrhal, poslabšal , ko bo prišlo do resnega pretepa in posledično krvi in raztganin in boste vsi  skupaj pristali na veterini  na kakem šivanju.


Mogoče je čas, da spremeniš svoje razmišljanje do lastne psičke , ki je seveda vaša ljubljenka , pa mogoče tudi malo "sckrljana" in zdaj "pasja gospodična" užaljena na vse pse, ker je doživela grdo izkušnjo z eni psom. Malo te izkorišča.    










Naslov: Re: napadanje
Poslano od: simi , torek, 08.04.2003 : 12:08:08

Citat




Kot sem dostikat v mestu in na cestah  opazovala pse v službah (policijske pse, ki so ravno največkrat "nemški ovčarji")  tudi ti dostikrat nosijo nagobčnik , pa vem, da so odlično naučeni psi - ubogajo 100 % v primerjavi z ostalimi psi v lasti navadnih ljudi.



Ko si ravno dal za primerjavo policijske pse, ti nikoli ne zelim, da bi bil v situaciji, da bi okusil bolecino, ki ti jo lahko naredi izsolan pes, ki se zna boriti z nagobcnikom.
Lahko ti iz lastnih izkusenj povem, da veliko manj boli, ce te ugrizne pes (kar se mi je zgodilo in imam zato sivan stegenj) kot pa ce te uzge izsolan pes z nagobvnikom, tudi to sem dozivela, ko me je zaradi moje nepazljivosti na obrambi psica po nesreci butnila z nagobcnikom.
Pri ugrizu sem rekla auuuuu, pri udarcu z nagobcnikom pa sem padla dol, zato ce lahko zbiram, bi bila raje pogrizena kot pa tepena z nagobcnikom.

Zakaj so vsi policijski psi ne glede na pasmo z nagobcniki in se pri tem prav dobro pocutijo?
Nagobcnik imajo zato, ker se pes brez nagobcnika tretira prav tako kot uporaba strelnega orozja in ko pride do problemov morajo zaprosti za dovoljenje, da jim nagobcnike snamejo.
Zakaj pa se prav dobro pocutijo? Zato, ker so na treningih vedno oni zmagovalci in se niso imeli niti ene slabe izkusnje, ko so imeli na sebi nagobcnik, ampak vedno (povdarjam e enat) so bili oni tisti, ki so zmagali. In tako se je psom dvignila samozavest in zato so z nagobcnikom popolnoma samozavestni in sprosceni.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: DeeDee , torek, 08.04.2003 : 13:41:28
Uh, slabe izkušnje so res hudič. Jaz na žalost o preteklosti svoje 3 letne psičke zelo malo vem, ampak močno sumim, da je bila napadena, ker ima tudi ona probleme ob srečevanju z neznanimi kužki. Na začetku mi ni bilo jasno zakaj renči in se zaganja v pse in mislila sem, da je zelo dominantna, ampak vse bolj se mi zdi, da jo je enostavno strah in se samo dela močno in nepremagljivo. To je dokazala ob napadu malamutke, ko se ji je Luna popolnoma podredila in tekla stran kolikor hitro je mogla. Brez vrvice je nekoliko bolje in ob srečanju s psom ponavadi le otrpne in renči. Greben ima obvezno čez cel hrbet. Drugače pa ne izgleda ravno prestrašena, ker ima rep visoko dvignjen in ušesa so obrnjena naprej. Če je pes prijazen in ni preveč vsiljiv se začne čez nekaj minut igrat z njim in tudi greben se počasi poleže. Je pa vse narobe, če je kuža nekoliko razigran, se v igri zaganja vanjo ali celo poskuša naskočiti - takrat pa ponori in začne šavsati. Vendar ga ne ugrizne, ampak mu samo grozi. Je pa stvar taka, da pristop "kazen-pohvala" ne deluje najbolje in imam občutek, da ji gre na slabše. Mogoče bi bilo bolje, če bi njeno pozornost preusmerila in totalno ignorirala njeno obnašanje. Tako da jo ne bi mirila, niti kaznovala, ampak samo pohvalila za vsak napredek. Simi, prosim, popravi me, če se motim!


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: nadja , torek, 08.04.2003 : 14:14:52
Ravno berem knjigo: Govorite po pasje? V knjigi avtor svetuje, da skrbniki psov, čigavi psi  renčijo na ostale (čeprav je bolj za dominantnost ne plašnost), ukažejo psu naj se usede: Sedi!
To zato, ker se pes s tem, ko se usede podredi drugemu psu in tako ne pride do pretepa. Ne vem koliko to drži mogoče pa lahko poskusite


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Kiki , torek, 08.04.2003 : 19:46:19
Psicki zal ne morem ukazati sedi (ceprav je drugace kar ubogljiva), ker v kriticnem momentu od strahu ne vidi in ne slisi nicesar.

Mislim, da me ne izkorisca - njen strah je velik in pristen. Razen tega ni hudobna ali zahrbtna in je vedno pripravljena pozdraviti pse, s katerimi se srecamo. Zelo oprezno, pa vendarle. Vsak lahko vidi, kako se bori sama s sabo. Tezava je v tem, da ce jo potem nekaj pri obnasanju tega psa nenadoma razburi - jaz pa nikoli ne vem, kaj to bo in ali se bo zgodilo - začne pa rezati in lajati nanj. To je instinktivni odziv, ne razumem, kje naj bi bilo tukaj izkoriscanje.

Ko se vznemiri, je nikoli ne objemam, tudi ne vlecem je nazaj in je ne kregam. Umaknem se in cakam, da se psa sama zmenita. Le dvakrat doslej, ko sta oba psa se kar skakala drug na drugega, sem mocno zavpila in takrat sta odnehala. Ker se nikoli ni nikogar ugriznila (ne psa ne cloveka), se tudi ne bojim, da bi mene. Do mene je ubogljiva in se podreja, le v taksnih situacijah ji zablokira.

Mislim, da je se najbolj podobno temu, kar je opisala DeeDee - da jo je strah za umret, in zato se dela cim bolj grozno in nepremagljivo.

Nagobcnika ji, kot sem rekla, ne dajem. Samo pomislila sem na to. Od prej ga je vajena, ker sem ji ga vcasih za 5 minut nataknila doma, ze zato, da ne pride iz vaje. Toda v stresu, ki ga ze itak dozivlja, je nocem se dodatno frustrirati. Nagobcnik je pa za psa vedno frustracija, tudi ce ga je vajen. Vsaj pri mojem je tako.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Kiki , torek, 08.04.2003 : 19:48:51
Jana, kdaj lahko pricakujemo Flufijevo mojstrovino?

Aja, na poseg k veterinarju (ce bi mi crknil avto) je pa ne bi peljala z avtobusom ampak bi narocila taksi... Smo pac razvajeni, heh heh. Z avtobusom bi sla samo, ce bi bila bolana jaz.  ;)


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Teja , torek, 08.04.2003 : 19:54:32
Strinjam se z Nadjo!
Za dominantnega psa je ''sedi'' dobra poteza. Se trudim, da bi to 1x poskusila s Tori. Enkrat je nalajala boxerja (itak žal stalno prav posebno nalajuje; to je način njene igre, med samo igro je namreč glasna, kar me je začelo zelo motit, saj potem začne renčat med igro tudi Oxa :() in, ko sem hotela Tori dati na vrvico in jo postaviti v ''sedi'' je punca z boxerjem ''pobegnila''. Ni mi všeč, da ljudje ne vedo, da to ni pretep ali povod v pretep, ampak ko razmišljam se pa strinjam, da meni tudi nebi bilo všeč, da bi drug pes to delal moji pridkani Oxi!! ;)


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: flufi , torek, 08.04.2003 : 21:17:52
Kiki,

Postopek pri ravnanju s psom, ki je tako ali drugače agresiven do drugih psov, imaš lepo opisan v knjigi Težave s psom. A si bila pridna in to že naštudirala  ;)

Glede "Sedi" - hja, če gre za kakega ogromnega razkurjenega samca, ki mu poleg vsega še testosteron nažiga v glavo, potem vsaka čast junaku, ki ga bo lepo na sedi spravil  ;D

Izgleda, da je ključ do uspeha pri tej težavi t.i. sistematična desenzibilizacija, ki pa jo vsak avtor prikroji malo po svoje in doda še kaj svojega - npr. zelo koristne "pomiritvene signale" in kliker. Prepričana sem tudi v to, da kliker (pod pogojem pravilne uporabe seveda!) zelo pospeši ta proces in mu doda mnoge pozitivne & dolgoročne učinke.

Desenzibiliziramo pa lahko tudi brez klikerja, proces je v vsakem primeru (dokazano) učinkovit - problem je pa ta, da je to kar dolgotrajen proces in moramo biti previdni in vztrajni ter oboroženi z znanjem.
S klikerjem pa dodamo k temu precej zabave in bolj motiviramo prizadetega psa, da je pozoren na nas.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: flufi , torek, 08.04.2003 : 21:33:07

Citat

Je pa stvar taka, da pristop "kazen-pohvala" ne deluje najbolje in imam občutek, da ji gre na slabše. Mogoče bi bilo bolje, če bi njeno pozornost preusmerila in totalno ignorirala njeno obnašanje. Tako da jo ne bi mirila, niti kaznovala, ampak samo pohvalila za vsak napredek. Simi, prosim, popravi me, če se motim!



DeeDee, vedenjci, ki se ubadajo z operantnim pogojevanjem (kliker+pozitivne okrepitve) močno priporočajo tvojo ugotovitev za agresivne in plašne pse (vidiš, si na dobri poti!!). Strokovno se kao ta metoda imenuje "nagrajevanje odsotnosti vedenja" - nagradiš (kliker) vsako vedenje, ki NI agresivno oz. plašno - nagrajuješ pogosto in s slastnimi zalogaji!

Sicer pa počakajmo še na odgovor od Simi.

Lp


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: simi , torek, 08.04.2003 : 21:55:58
Citat





Sicer pa počakajmo še na odgovor od Simi.

Lp



Sorry, ampak vec kot ponavljat se pa res ne morem. Predlagala sem in tudi napisala, kako sem sama resevala probleme s svojim prejsnjim samcem, ki ga je poleg "agresije" zezal se "lulcek". Povdarjala sem, da naj ne uporablja kakrsne koli prisile, ne fizicne ne psihicne in res ne vem, kaj naj se predlagam da zadostim tvojim pricakovanjem.


Cakam pa tvoj konkreten predlog ne pa:


flufi pise:
ker so ti "izbruhi" napadalnosti precej neprijetna reč, te vabim, da si prebereš moj prispevek (ki seveda ni čisto moj  , ki bo zelo v kratkem objavljen na mojpes.net (Jana še ni utegnila).

Naslov pa je DESENZIBILIZACIJA PSOV DO DRUGIH PSOV.

flufi pise:
Opisan postopek zna biti zelo učinkovit in predvsem skrajša dolgo pot, ki jo prizadet pes rabi, da se v bližini drugih psov počuti bolje.

flufi pise:
Desenzibiliziramo pa lahko tudi brez klikerja, proces je v vsakem primeru (dokazano) učinkovit - problem je pa ta, da je to kar dolgotrajen proces in moramo biti previdni in vztrajni ter oboroženi z znanjem.


Oprosti, v dveh dneh pises o isti stvari, s tem, da en dan pises, da se pot do uspeha s to metodo predvsem skrajsa, drugi dan pa, da je to kar dolgotrajen proses. ??? ??? ???

Z razliko od tebe, saj vseskozi pisem priblizno isto.
Sicer pa pocakajmo se na tvoj odgovor in tako pricakovan, po tvojih kratkih povzetkih kontraverzen clanek.



Kiki, se ti mocno opravicujem za tale post, ki niti slucajno nima veze s tabo.

Drzim pesti za vaju!


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: flufi , torek, 08.04.2003 : 23:20:37

Citat

Simi, prosim, popravi me, če se motim!



1) Simi, drugič prosim preberi poste do konca, preden kogar koli obtožuješ. Očitno je, da DeeDee pričakuje dodatno pojasnilo specifično od tebe kljub tvojim dosedanjim pisanjem. Ni moja krivda.

2) Se opravičujem vsem, ker sem se očitno nerazumljivo izrazila:

sistematična desenzibilizacija lahko poteka na več načinov:
po mojem mnenju pa uporaba KLIKERJA kot pomoči pri sistematični desenzibilizaciji olajša vso zadevo, jo skrajša (torej prej pridemo do željenega rezultata kot brez klikerja) in vnese v vadbo več zabave tako za psa, kot za človeka.

V prispevku z naslovom Desenzibilizacija psov do drugih psov je opisana metoda z nekaj dodatki, VKLJUČNO s klikerjem - zato sem že prej napisala, da je ta metoda bolj učinkovita (krajša).

Lp


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: simi , sreda, 09.04.2003 : 08:53:33
Citat



1) Simi, drugič prosim preberi poste do konca, preden kogar koli obtožuješ. Očitno je, da DeeDee pričakuje dodatno pojasnilo specifično od tebe kljub tvojim dosedanjim pisanjem. Ni moja krivda.




Citat

………………. Na začetku mi ni bilo jasno zakaj renči in se zaganja v pse in mislila sem, da je zelo dominantna, ampak vse bolj se mi zdi, da jo je enostavno strah in se samo dela močno in nepremagljivo………………. Je pa stvar taka, da pristop "kazen-pohvala" ne deluje najbolje in imam občutek, da ji gre na slabše. Mogoče bi bilo bolje, če bi njeno pozornost preusmerila in totalno ignorirala njeno obnašanje. Tako da jo ne bi mirila, niti kaznovala, ampak samo pohvalila za vsak napredek. Simi, prosim, popravi me, če se motim!



Brati zaenkrat se znam in ce se ne motim stavek: Simi, prosim, popravi me, če se motim,(avtor DeeDee, 04.08.03) pomeni, da če se moti naj dopisem svoje mnenje.

DeeDee je napisala, da je na zacetku mislila, da je psicka dominantna, ampak se ji vse bolj zdi, da jo je enostavno strah. Luno je strah in ni dominantna, kar se je pokazalo tudi v pasji soli, ko je na zacetku rencala, potem pa se je navadila na ostale kuzke in se z njimi tudi igra.
Naj ji napisem: Da DeeDee popolnoma se strinjam z tvojo ugotovitvijo, ker tvoja Luna ni dominantna, ampak prestrasena zaradi……… (to pa je ze zadeva, ki se ne tice te teme, ker je Luna dozivela marsikaj v svojem zivljenju, kar lahko predvidevamo in jih povezujemo z dejstvi, ki jih poznamo).

Napisala je tudi, da je ugotovila, da pristop »kazen-pohvala« ne deljuje najbolje……..Kaj naj ji zopet recem, bravo DeeDee, ponosna sem nate, da si prisla do tega spoznanja.
Sprasuje oz. sama je ze nakzala pot k resitvi problema, da naj njeno obnasanje ignorira in se preusmeri na pohvalo in preusmeritev njene pozornosti. Naj ji po tvoje napisem: Ja to bi bilo najbolj pametno.

Moti se ne, torej ji nimam s cem oporekat ali svetovati, ce pa ne bo prislo do napredka, oziroma ne bi vedela kako naj preusmeri pozornost, potem pa bi verjetno konkretno vprasala kaj jo zanima.
Ker pa vem, da je DeeDee na malo visjem intelektualnem nivoju in razume, da ce ji ne odgovorim, se z njo strinjam.

Ce pa ti cakas moj odgovor, da se lahko obesis nanj, pa tako povej. Vsaka debata je za nekaj dobra, morda zato, da si cloveka, ki sta se v debato spustila pridobita dodatna znanja in razresita nejasnosti, ki jih vsak clovek ima in pa zato, da tisti ki to debato berejo, o tem razmisljajo, ali pa preskocijo.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Lanabela , sreda, 09.04.2003 : 13:38:52
Zelo zanimiva debata, ni kaj. Opisala bom en konkreten primer desenzibilizacije, ki je zelo lepo uspel. Zadeva se je dogajala pred 11 leti, ko o kakšnih klikerjih in podobnih pripomočkih še ni bilo ne duha ne sluha. Lana je bila takrat še mladiček, napadel jo je povsem podivjan nemški ovčar ( ni šlo za navaden pasji ravs, ampak jo je napadel kot plen, zgrabil jo je za vrat in če ne bi zelo hitro reagirala bi jo ubil. Napadalca sem zgrabila za ušesi in ga dvignila, da jo je moral spustiti). Rane so se hitro zacelile, strah do psov pa je ostal. Bala se je vseh psov, ki so se ji približali, tudi majhnih in prijaznih. Če se ni mogla umakniti je renčala. Ker takrat še ni bilo pasjih vrtcev in podobnih zadev, ki bi lahko pomagale, sem se znašla drugače. Idealno pasjo skupino sem našla na ljubljanskem gradu. Tja so dopoldne pripeljali svoje pse upokojenci. Ti psi so bili sicer povsem neposlušni in svojih lastnikov niso šmirglali, ampak med sabo so se pa izjemno dobro razumeli in so se igrali po cele ure, medtem ko so lastniki debatirali in stisnili kakšno pivce. Za mimoidoče pse, ki niso pripadali skupini se skoraj niso zmenili. Tja sem pripeljala Lano, jo spustila blizu psov (imela je dolgo vrvico, ki jo je vlekla za sabo, da je bila pod kontrolo) Sprva je pse, ki so se igrali opazovala iz varne razdalje. Občasno se je kak pes približal, a ko je videl, da se psička umika, jo je pustil pri miru in se šel nazaj igrat. Lana je precej dolgo pse samo opazovala, a strah je bil vse manjši, saj se nihče ni zmenil zanjo. Nazadnje se je le opogumila in je šla zelo previdno povohat enega izmed njih. Sčasoma je navezala stike z vsemi psi v skupini, nazadne se je začela z njimi tudi igrati. Zadeva je trajala kakšna dva meseca, v tem času sem se seveda tudi sama spoprijateljila z lastniki. Zanimivo je bilo, da je bilo v tej skupini več psov zelo podobnih pitbulom, pa ruski hrt in nekaj manjših psov. Lana se je sčasoma povsem znebila strahu, teh psov ni več srečala, je pa ohranila nenavadno simpatijo do vseh psov, ki so podobni pitbulom.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: DeeDee , sreda, 09.04.2003 : 15:57:47
Hvala vsem za odgovore in ideje. Simi, prav sva se razumeli - prosila sem te le, če mi pomagaš najti kakšno drugo rešitev v primeru, da sem usekala mimo. Bom pa vsekakor prišla nazaj "jokcat" in prosit za nasvete, ko bom pogruntala, da so v praksi zadeve nekoliko drugačne kot v teoriji ;D


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Kiki , sreda, 09.04.2003 : 19:42:22
Katastrofa! Zjutraj se je spet zravsala z eno znano psicko, na sreco silno miroljubno. In to na nacin, ki me prav skrbi.

Srecanja sem bila vesela, ker se poznata in vem, da druga psicka ni problematicna. Je pa precej velika in crna, zato se ji moja vedno pribliza z malce respekta. Ko se povohata in je vse OK, pa vedno rine za njo, torej je strah le zaceten. No, tokrat sta se tudi povohali potem pa se malo pomotovilili naokoli. Potem je moja kar naenkrat (=brez vidnega povoda) skocila nanjo. Mogoce je mislila, da hoce vzeti zogico? Zanesljivo pa vem, da ni branila mene, ker nima tega instinkta.  

Ampak razloga za tako reakcijo res ni bilo. In kako naj jo potem 'socializiram' in 'desenzibiliziram', ko kmalu ne bo ze vec nobenega psa, ki bi ga kdo spustil zraven? Za povrhu je bila se odvezana, tako da se res ni mogla pocutiti ogrozeno.

Zelo me skrbi se to: ce ni kazni ali vsaj graje, moja mogoce misli, da ravna prav. Navsezadnje velja ze v leglu, da je odsotnost reakcije matere isto kot tiha pohvala oz. strinjanje. Strahu res ne smemo kaznovati, grdega obnasanja do drugih psov pa verjetn vseeno ne smemo dovoliti?

Ocitno je ona namrec dobila vtis, da se taksno obnasanje obnese (saj poskodovana se ni bila,) in ga zdaj redno prakticira. Samo od srecavanja drugih psov se to ne bo izboljsalo, tudi ce srecanja ne bodo stresna. Nekako cutim dolznost do drugih psicarjev, da njihovih psov ne izpostavljam tem napadom. (Ker zaradi psicarjev, ki te dolznosti niso cutili moja psicka zdaj dozivlja posledice).


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Kiki , sreda, 09.04.2003 : 20:28:08
Knjiga "Tezave s psom" je res krasna in jo imam ze dolgo. (Ko sem jo kupila, je bilo to bolj tako, za luksuz, ne pa ker bi mislila, da jo bom kdajkoli potrebovala!)

V sedanji tezavi pa mi ni v pretirano pomoc. Predvsem zato ker svetuje, naj odpravljamo z uporabo oglavnice. To pri mojem psu ne bo slo. Nihce ne more trditi, da se pes na vrvici pocuti ogrozenega, ker ne more pobegniti, pes z oglavnico pa ne!

Razen tega avtorica: - govori o predvsem o obrambi z ugrizom, grizenju iz strahu itd., moja pa ne grize
- pravi, da je vzrok pretezno slaba socializacija, pri moji psicki pa to gotovo ne drzi
- pri desenzibilizaciji pravi, da moramo drazljaje natanko poznati, jaz pa jih zal ne (bolj ko opazujem, manj mi je jasno)
- drazljajev tudi ne morem uravnavati (niti stopnje njihove jakosti niti tega, ali bo do srecanja z drugimi psi sploh prislo); tudi stopnjevati jih ne morem

Edino, kar bi mogoce kaj pomagalo, je sproscanje, toda moja psicka je zelo 'naspidirana' in nemirna, da ne bo nikoli mirovala pol ure, kaj sele dve uri. Se ponoci se stalno nekaj prestavlja.
 
Pa se to: ker 'napada' tudi, ko ni ogrozena ali stisnjena v kot, ocitno niti ne gre samo za strah. Se pa strinjam z avtorico, da se je zdaj moja NO naucila, da ima napad za posledico uspeh oziroma ji je to neke vrste nagrada. Tega je pa sproscanje ne bo odvadilo.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: kaja , sreda, 09.04.2003 : 20:42:11
Kiki imaš pa res smolo. Če ne dobiš kakšnega boljšega nasveta spokaj psico v avto in jo pripelji k mojemu Donu.  :) Ga posodim  (na kakšnem ograjenem prostoru) in bosta lahko oba sproščala svojo odvečno energijo! Za vsak slučaj bo dobil nagobčnik, če bo tvoja dama postala pregroba. Hujše kot, da jo spravi na tla, se ji ne more zgoditi. Vprašanje je seveda, če ne bo to zanjo slaba izkušnja in bo potem še večja "tečka".
Tudi z Donom se nihče noče igrati in bo verjetno zadovoljen tudi z renčečo punco  ;D


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: simi , sreda, 09.04.2003 : 21:45:49
Flufi sedaj pa resno cakam tvoj odgovor, ker me resnicno zamina kako naprej. Moje znanje brez uporabe prisile v smislu kazen - pohvala, se tukaj konca. Priznam! :o


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: flufi , sreda, 09.04.2003 : 22:06:17
Draga Simi, popolnoma ti verjamem, da se tvoje znanje brez uporabe prisile pri tem problemu konča. Boš pač svetovala Kiki kar veš in znaš.

Moj prispevek o desenzibilizaciji je že na mojpes.net, povabila sem vse, ki jih to zanima, naj si preberejo in če bo komu v pomoč, bom toliko bolj vesela.

Pri Kiki lahko z gotovostjo (pri danih info) rečem le to, da v situaciji, kakršna je trenutno, zaenkrat nikakor ne sme pustiti psičke zraven drugega psa (ne na povodcu in ne brez njega) ker so njene reakcije popolnoma nepredvidljive in očitno je, da se neželjeno vedenje v neposredni bližini psa stopnjuje.



Naslov: Re: napadanje
Poslano od: simi , sreda, 09.04.2003 : 22:23:32
Draga moja flufi, danasnje dopoldne sem si vzela za "tvoj" prispevek, ki si ga objavila na netu.

Preucevala sem ga in si tudi pisala alineje, ja res sem si vzela cas.
Potem pa sem vse skupaj povezala z situacijami, pa ne namisljenimi, ker jih imam pac v svoji kinoloski karieri resnicnih kar dovolj in zadeva se mi ustavi podobno kot pri Kiki.

Postavlja se mi vprasanje kaj pa je postavljane pred psa drugo kot prisila. Fizicno ga onemogocis, da ne gre naprej o psihicni prisili ob omejitvi maneverskega prostora pa bi tudi kaksno dodatno pojasnilo prosila.

Vse skupaj me spominaj na kuharske knjige, kjer je recept lepo napisan in je celo napisano, da je potrebno pecivo dati v pec, ne napisejo pa na koliko stopinj je potrebno pecico prizgati in ali jo moras prej segret.

In ce se vrnem na Kiki in to povezem z pecenjem peciva. Pecivo se ti ne dvigne ali pa je na redi nepeceno, ker niso povedali na koliko stopinj naj se pece. Kiki pa ne ve kako naj odreagira in na kaj naj bo pozorna, ker ni opisano kako se lotit zadeve, ce prej opisanih zankov ni.

In ker si clanek oz, odlomek iz knjige povezela pac pricakujem, da bos na Kikina vprasanja odgovorila, ne pa da ji poves
Citat
Pri Kiki lahko z gotovostjo (pri danih info) rečem le to, da v situaciji, kakršna je trenutno, zaenkrat nikakor ne sme pustiti psičke zraven drugega psa (ne na povodcu in ne brez njega) ker so njene reakcije popolnoma nepredvidljive in očitno je, da se neželjeno vedenje v neposredni bližini psa stopnjuje.

To ve Kiki oz. je do tega sama prisla  in to smo ugotovili vsi. Ona prosi za pomoc ne pa tako kot DeeDee, da naj jo popravim ce se moti.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: flufi , sreda, 09.04.2003 : 23:08:08
V redu, Simi, svoje mnenje (komentar) na prispevek o desenzibilizaciji si prispevala in glede na tvojo bogato kinološko zgodovino sem prepričana, da boš s Kiki rešila težavo.
Moram pa tudi iskreno priznati, da me tvoja osebna "zbadanja" in tvoja ugotavljanja, kateri forumci so po tvoje na "višjih intelektualnih nivojih" ne zanimajo in me-resnično dolgočasijo.

Le kako npr. Lanabela vedno napiše tak post, da res uživam v branju in vedno znova pomislim, kako dober "feeling" za pse ima ta oseba, ki se skriva za tem nickom??  :)

Nikomur ne vsiljujem svojega mnenja, če vas povabim, da si kaj preberete, je to zato, ker se meni zdi OK in ker imam nekaj izkušenj s tem.

Če pa koga izrecno zanima moje mnenje, naj se mi javi zasebno.

Lp,  8)



Naslov: Re: napadanje
Poslano od: simi , četrtek, 10.04.2003 : 08:29:17

Citat


Sicer pa počakajmo še na odgovor od Simi.

Lp




Citat


Moram pa tudi iskreno priznati, da me tvoja osebna "zbadanja" in tvoja ugotavljanja, kateri forumci so po tvoje na "višjih intelektualnih nivojih" ne zanimajo in me-resnično dolgočasijo.




Oprosti nikakor nisem imela namena, da bi Kiki izkoristila za osebna zbadanja in napade nate. Zgoraj lahko vidis, da si zacela ti.


Citat


Nikomur ne vsiljujem svojega mnenja, če vas povabim, da si kaj preberete, je to zato, ker se meni zdi OK in ker imam nekaj izkušenj s tem.

Če pa koga izrecno zanima moje mnenje, naj se mi javi zasebno.



Tudi sama ne vsiljujem svojega mnenja nikomur, je pa smesno ( pa ne samo meni), da vedno pocakas, da odgovorim  in nato takoj za mano ti. Prebrala sem Kikin problem kmalu po objavi in videla sem, da si logirana, pa sem rekla da ne bom, ker si lahko res mislijo, da vsiljujem svoje mnenje. Ker pa poznam kako grozno je s taksnim psom hoditi na sprehod, sem po tem, ko sem videla, da ne bos odreagirala, le napisala svoj predlog. In neverjetno, celih 25 minut za mano si se oglasila se ti. Ta nakljucja so mi ze malo smesna. A ker nisi ti tukaj problem, ampak problemi, ki jih imajo ljudje s svojimi psi, me to za razliko od tebe zabava.

Verjamem ti, da imas izkusnje z predelano metodo solanja in tudi nekajkrat sem ze postavila vprasanja ne to temo, pa sedaj ne vem, zakaj vedno odpises, da bos odgovarjala ce koga zanima privat.
Tudi sama si povabila, da naj podamo mnenje na objavljen clanek, kaj pa pojasnitve nejasnosti. Ne bos verjela, ampak vceraj sem iskala kliker po Ljubljani, ker moram res ugotoviti v cem je razilka med klikerjem in pohvalo in med pohvalo - potrditvijo in briketom. Res pa je, da bom, ce bos seveda pripravljena postavila se kaksno vprasanje.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: kaja , četrtek, 10.04.2003 : 09:28:03
Dragi dami ne mislim se spuščat v vajino debatico, bi pa imela še eno vprašanje. Zakaj v Kikinem primeru ne haltija? lp


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: flufi , četrtek, 10.04.2003 : 10:07:12
Kaja,
če imaš dobre izkušnje s haltijem, bi bilo zelo v redu, da napišeš kaj več o tem. Mnogi imajo kar velik odpor do haltija in mnenja o haltiju se "tepejo". Mislim, da je tudi Kiki napisala, da ga raje ne bi.
Osebno imam s haltijem premalo izkušenj, da bi kakšno "rekla", čeprav poznam kar nekaj ljudi, ki so s haltijem zelo zadovoljni.

Vsekakor bi na Kikijinem mestu poiskala strokovno pomoč in demonstracijo.

Lp


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: simi , četrtek, 10.04.2003 : 10:37:00
Nekaj let nazaj me je klicala gospa, kateri je nepricakovano umrl moz in je bila prisiljna poskrbeti za NO, kateremu je do sedaj samo dajala hrano in ga bozala. Gospa je bila blizu 60-ih, zaradi nenadne izgube zelo prizadeta in rahlega zdravja, ter tezavami s kolki. Veliko sem premisljevala kako naj ji pomagam, ker je bila tezava se vecja, saj pes ni znal hodit ob cloveku, ker ga je gospod vozil s kolesom na sprehod in je vseskozi vlekel. Doma je ze imela halti in sem rekla, da ga lahko uporabi. Najprej si je zelela psa nauciti, da bi  jo ubogal tako kot je moza in sva najprej vadile samo na njenem dvoriscu, kjer nisva imele nobene motnje. Psa sva naucile vsega, tudi poleg brez vrvice ( takrat so ji se mlajsi prijatelji oz. njihovi otroci vozili psa na sprehod). Ko sva vse znali sva se preselili na travnik, kamor ga bo vozila na sprehod. A nastal je problem, kako priti do travnika, saj se je pes zaganjal v vsakega psa, ki jih je v okolici ogromno (strnjeno naselje stanovanjskih his).
Prvic sem pa peljala jaz, ker je gospa ob drugem psu padla. Naslednjic sva vzeli halti in zadeva ni bila prav nic boljsa. Nisva obupale, drzale sva se vseh navodil, a napredka ni bilo (vztrajale sva vsaj 1 mesec), vseskozi sem se pri strokovnjakih, ki ga priporocajo sproti pozanimala kako posamezno situacijo preprecit. Ker je pes se vedno vlekel, ne glede na to, da je imel pravilno stevilko haltija, se mu je vnelo oko, ker si ga je z haltijem razdrazil, do te meje, da se je vnelo.
Ko sva ugotovile, da tudi to ni to, sva se odlocile, da greva pac po drugi poti. Vedele sva tocno pri kateri hisi je pes, tudi to sva ugotovile kdaj so spusceni. In sva zaceli vadit, da predno prideva do hise receva psu sedi (kar sva ga prej na dvoriscu naucili) in ga peljeva z briketom v roki, na poleg mimo ograje (kot sva se v zacetku poleg ucile). Zaceli sva seveda tako, da sva sli na drugo stran ceste, potem pa vsakic blizje. Ko je prisel mimo dvorisca se je moral zopet vsesti in takrat je dobil briket in je bil izdatno pohvaljen z besedami in bozanjem.
Ko sva prvic prisle na isto stran ceste kjer je bilo dvorisce je bil problem. Pes je pozabil, da je 5 metrov stran lahko sel cisto mirno mimo in se ni sekiral ce se tisti pes zaganja v ograjo.
Dala ga je na sedi in ga pohvalila ter se zacela priblizevati dvoriscu. Pes jo je potegnil proti psu. Prej sem ji ze povedala kaj se bo verjtno zgodilo in ji tudi povedala kako naj ukrepa v takem primeru. Gospa ga je v tistem momentu, ko je bil priblizno na polovici povodca hitro in kratko cuknila ter mu ostro rekla NE. Pes je rikverc prisel na polozaj poleg in sel mimo tistega psa brez da bi ga pogledal. Gospa ga je pri tem hvalila z glasom, ko pa sta prisla do konca dvorisca mu je rekla sedi in ga nagradila z bozanjem in briketom. No takrat pa je padla, ker ji je pes od veselja skocil v narocje.
Od takrat naprej gospa nima vec problemov, kar nekaj casa je se vedno ponavljala ritual, da se je moral vsesti na zacetku in na koncu, pes se ni v nikogar vec zagnal. Sedaj se sprehajata brez sedenja, ce pes nakaze, da bo sel proti ograji mu rece NE.

Bistvo vse te dolge pripovedi je, da moras psu povedat kaj je prav (briket, pohvala) in nujno mu moras povedat kaj je narobe. S haltijem mu nismo povedali kaj je narobe in pes je vsakic, ker mu ni bilo pokazano, da je kaj narobe, dobival miselni vzorec, da je taksno vedenje kot ga ima, cisto v redu.
Ko pa ga je cuknila pa mu je bilo jasno kaj sme in kaj ne sme, je spremenil svoje obnasanje.
Pomembno je, da ce cuk ni pravilno in v pravem trenutku izveden ti nic ne pomaga, ampak dela samo skodo in zmedo.

In ce zakljucim zakaj ne halti. Kaj potem, ko haltija ni?


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Right_Thing , četrtek, 10.04.2003 : 14:03:48
kiki
pri množici nasvetov, se mi zdi, da boš sama našla rešitev zase. Tole, da si ugotovila, da moraš upoštevati tudi lastnike ostalih kužkov , da ne eskalira do ostalih incidentov , je pametna poteza. Pa itak tako ali  tako ne pomaga, da si medtem tvoja psička nabira "izkušnje v pasjih pretepih", ker vaja dela mojstra tudi pri tem.

Tvoji psički izberi kužke za igro, za katere si res 100 %, da ne more priti do pretepa .

Daj je več "zaposlitve", poskusi se z njo  dodatno aktivirati v klubu (sled, tečaji, agility, really obedicence itd itd itd  - lahko pa tudi sama kaj pogruntaš).

Sama sem še vedno prepričana, da ni prestrašena, ampak malo razvajena in ve , da je njena lastnica "dobra dušca".



Naslov: Re: napadanje
Poslano od: kaja , četrtek, 10.04.2003 : 16:04:55
Ne morem ravno reči, da imam veliko izkušenj s haltijem. Preizkusila sem ga na psu, ki je bil takrat že odrasel (star leto in pol) in šele s haltijem sem ga lahko sama peljala na sprehod. Samo na povodcu z ovratnico me je ob srečanju z nekim psom vlekel za sabo kot peresce. Na haltiju je hodil počasneje, naučil se je poleg (to zdaj dela tudi brez haltija) in ker sem ga obvladala z enim prstom sem ga lahko obrnila stran od drugega psa, mu ponudila briket in po mnogih poskusih se je sam obrnil proti meni samo na besedo. In to se mi je zdelo precej pomembno predvsem zato, ker je revež vegetiral v pesjaku, če fanta ni bilo doma.
Trenutno haltija ne uporabljam, ker ga z njim ne morem spuščati, saj bi se lahko kam zataknil. Namestim mu nagobčnik, da ga spustim z manj strahu, da bo zagrabil kakšnega lajajočega Pikija, ki ga bo prineslo mimo. Pa tudi, če srečava kakšnega psa, ki ga Don posebej ne mara, ga le primem za jermen nagobčnika in pes obmiruje. Problemov z očmi nisem nikoli opazila. lp


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: kaja , četrtek, 10.04.2003 : 16:22:39
Simi, tvoji odgovori v večih temam, ki se nanašajo na vzgojo ali šolanje psom se mi zdijo resnično dobri, vendar po pravici povedano terjajo veliko časa in potrpljenja. Veliko lažje je psu le natakniti halti in stvar je rešena. Če bi bil pes samo moj bi stvar stekla drugače, tako pa, ga vsak, ki ga pelje na sprehod tretira drugače in pes je zbegan. Halti se mi je zdela najhitrejša in najbolj preprosta rešitev, ki je hvalabogu tudi delovala. lp


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Teja , četrtek, 10.04.2003 : 23:54:08
Strinjam se s simi!! (Tisto navajanje psa hoje ob ograji, kjer je drug pes)
Isto stvar naredimo npr. na travniku. Pogoj je, da se z nekom zmeniš, da pripelje svojega (seveda socializ.) psa. Zmenita se na travniku ob tej in tej uri. S psoma na povodcu seveda. Sprehajata se vsak na svojem koncu travnika. Ko je pes pozoren nate namesto na drugega psa sledi ogromna pohvala. Ta ''moja'' verzija se izvaja postopno. Počasi naj bo razdalja vsak dan manjša.
To metodo sem uporabila jaz pri Tori in prijateljevi boxerki (Tori je zelo dominantna) in presenečena sem bila, ko sta prišli (na povodcu seveda) skupaj brez problema že 1. dan!!! Čez par dni sta bili skupaj spuščeni, Tori je imela nagobčnik, ki pa sem ji ga še isto uro snela!!! :D


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Kiki , petek, 11.04.2003 : 14:38:26
Kako zanimiva debata! Nisem si mislila, da se bo tako razvnela.

Prebrala sem o desenzibilizaciji in kot vecino ostalih nasvetov bom preizkusila tudi to, potem bom pa porocala. Saj vem, da rezultati pri nobeni tehniki ne bodo takoj, ampak srecanjem s kuzki se ne morem izogniti, zato bom lahko dnevno spremljala razvoj.

Ugotovila pa sem dve zanimivi stvari:
1. Ocitno moja porednica to pocne samo v blizini doma (nekje dalec stran ali na kaksnem travniku, kjer se ni bila velikokrat, se to tako rekoc se ni zgodilo)
2. To pocne samo, ko je z mano!!! Kaj pravite pa na to?

Ali jaz delam kaj takega, da jo vznemiri (a verjemite, da je ne vlecem, ko pride drug pes, sploh pa se to dogaja tudi, ko je spuscena in nima razloga za obcutek ogrozenosti)?

Kako vem, da samo pri meni? Ker je nora na otroke in so vsi otroci iz soseske zaljubljeni vanjo, ona pa vanje. Kaksna dva ali tri tedne skoraj vsak dan pridejo dve ali tri puncke in prosijo, ce se lahko pride ven igrat z njimi. Ker me je bilo strah njenega obnasanja, ce bi srecale kaksnega psa, sem najprej dovolila samo, da se igrajo v vrtu (ji mecejo zogico itd.). Pa se jaz sem bila zraven. Potem sem jih pustila, da se igrajo same (za ograjo) in postopoma dovolila se, da se sprehodijo, toda le v neposredni blizini. Bilo me je na smrt strah, ampak nisem imela casa biti vsak dan dve uri zraven, glede na to, da sem jo ze prej vedno peljala na sprehod. Nisem pa ji hotela odreci druzenja s punckami samo zato, ker jaz nimam casa, saj ko pozvonijo, skoraj porusi hiso od veselja...

Vedno sem jih izprasala in vedno so porocale, kaj je pocela in kako je bila pridna. (Da druge uboga se bolj kot mene, to vem ze od prej, ko je bila kdaj v varstvu). Povedale so stvari, za katere vem, da jih pocne tudi na sprehodu z mano, ko je pridna, zato jim verjamem.

Zdaj so sle pa ze ene dvakrat na malo daljsi sprehod, v park itd., seveda je vedno privezana. Pravijo, da uboga na vsak mig, da je ekstremno poslusna in tudi pri psih ni nobenih problemov. Ne verjamem, da mi lazejo, razen tega bi se, ce bi se spopadla, zagotovo ustrasile in bi kaj rekle. Ne, ocitno ona tocno ve in je pridna, kot da bi sijo izmislil! Pri meni se ji pa ocitno ne zdi potrebno tako paziti. Ali se vam ta moja razlaga zdi smiselna?


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Kiki , petek, 11.04.2003 : 14:48:42
Kaja, z veseljem jo pripeljem k tvojemu Donu. Malo uklanjanja in uvidevnosti do drugih psov ji ne bo skodilo!

Sploh se mi zdi, da sem jo res predolgo pustila in upala, da se bo nekako unesla. V bistvu pa od mene ni dobivala negativnega feedbacka - ker je nisem kregala ali kaznovala - in si je najbrz lepo razlagala, da sem jaz z njenim pocetjem zadovoljna.

Sicer pa obstaja par psov, do katerih ima tak respekt, da ne bo tega nikoli storila. Tak je recimo njen oce, ki slucajno zivi v blizini. On je prvic, ko sta se videla (bila je se majhna) polozil taco nanjo in jo prijazno in odlocno podrl na tja. Naj se ve, kdo je glavni. Od takrat sta velika prijatelja, ampak ona tocno ve, da pri njem nima kaj praskati...

Le nekaj jo razdrazi, in takrat bo nahrulila (toda ne napadalno) cisto vsakega psa: namrec, ce jo vohajo okoli zadka, ker je sterilizirana in nima posluha za njihove tovrstne interese!


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: DeeDee , sobota, 12.04.2003 : 13:11:10
Kiki, kaj pa če te hoče tvoja psička varovati? Meni je bilo pri Luni tudi to rečeno, vendar se pri vseh enako obnaša. Tudi če jo na sprehod pelje fant, do katerega ima rišpekt (odločen moški glas všasih dela čudeže ;D ) in dvomim, da bi pri njem čutila potrebo, da ga more varovat... Tako da sem skoraj sigurna, da je negotova, ker ne ve kaj jo bo doletelo. Tukaj verjetno pomagajo samo dobre izkušnje in postopno navajanje na tuje pse. Bom poročala kako nama gre...


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Kiki , sobota, 12.04.2003 : 16:16:45
DeeDee, to sem ze pomislila, ampak po znakih sodec ne gre za to. Nikoli ni namrec imela instinkta za varovanje, niti v teritorialnem smislu niti do mene.

Hocem reci, vedno sem lahko bozala vsakega kuzka in je to ni nic motilo. Ce je bilo vec psov, je laufala okoli in se igrala, jaz pa sem veckrat kaksnega pocrkljala, pa ni bilo problema. Tudi ona se gre rada pocrkljat k drugim psicarjem.

Razen ce se je to iz neznanega razloga pojavilo zdaj? Ampak ona rine k vsakemu psu, in ce je potem kdaj prislo do ravsa (ko je bila na flexiju), je bilo to lahko tudi nekje dalec od mene in ko se je tisti pes ustavil, skratka, ni se mi nic priblizeval.

Tako da mislim, da je to nekaj drugega, v njeni glavi. Zakaj pa nenadoma pomisli, da jo pes, s katerim sta se ravnokar vohala in igrala, ogroza, pa ne vem. Zdi se mi, da ce bi pogruntala vzrok, bi bil problem ze napol resen!


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Kiki , ponedeljek, 14.04.2003 : 20:22:05
Hm, zadnje case pisem samo se jaz, ampak ce bo kdo pokukal sem, moram sporociti ful dobro novico:

Odkar sem zacela psicki dajat navodila - torej odlocen "Ne!" ze takoj ko od dalec zagledava kaksnega psa, je to prava pesem. Vem, ne bo se uredilo cez noc, ampak ta pes me tako hvalezno pogleda! Ni vesela samo zato, ker zdaj tocno ve, kaj hocem od nje, ampak v veliki meri tudi zato, ker se ji ni treba spuscati v konflikt. (Mogoce je prej res mislila, da se to od nje pricakuje?)

Skratka, zelo uspesno. Deluje tako s povodcem kot brez. In na nobenega ni vec lajala. Tudi na dve psicki, ki se vedno zelo agresivno razbevskata nanjo. Samo pogledala je in nato odsla z mano. Super! Vse to deluje za zdaj celo brez priboljskov ali kaksnega posebnega odvracanja pozornosti. Seveda jo ves cas sprehoda vneto hvalim. (Ljudje me ze cudno gledajo, ker se po cesti stalno pogovarjam s psom, ampak vazno, da deluje). Zraven se pa se vsak dan pred sprehodom in po sprehodu nekaj casa sproscava.

In najbolj impresivno: zjutraj je srecala priljubljenega kuzka, iz najzgodnejse mladosti ki ga ze dolgo ni videla. Ulegla se je, da ga pricaka, a ko sem rekla Ne, je prisla k meni! Potem se je bolj priblizal in sem tvegala ter rekla: "Teci k njemu". In ga je sla pozdravit. Malo razburjeno, a neagresivno. Potem je prisla spet k meni, on je pa odsel.

Alien - iskrena hvala za nasvete in demonstracijo v zivo!


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: kaja , ponedeljek, 14.04.2003 : 21:23:55
Živjo Kiki! Me veseli, da se psička lepše obnaša. Počasi se daleč pride ;D Mogoče pa zdaj Dona sploh ne potrebuje, ko ima toliko drugih novih prijateljev. Če pa, pa vabljeni v Trbovlje. lp


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Alien , ponedeljek, 14.04.2003 : 21:38:58
Me veseli Kiki da ti je naše srečanje vsaj malo pomagalo....
Mislim da s takim pristopom ni krize za naprej, sploh ker še nisi miela večjih problemov do sedaj, psička pa je tudi zelo pametna ;)
Pa zapomni si : hladnokrvnost.... :P in kakšen priboljšek za uspešen NE tudi ne bi bil odveč....

LP


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Kiki , torek, 15.04.2003 : 15:51:25
Kaja, mislim, da ji bo vsako druzenje prav prislo, zlasti v 'strokovno nadzorovanih' pogojih, tako da rada kdaj pridem tudi v Trbovlje, ce ni drugace.  (Med vikendom, ker med tednom bolj tezko). Se bomo enkrat zmenili.

Ponosna sem, da "Ne!" deluje celo pri mackah. Srecali sva dve, pri eni je takoj obstala in ni nic vlekla, druga ji je pa stekla mimo nosa, tako da se je zagnala za njo (k sreci je bila na povodcu), ampak lajala pa ni. Drugace pa besno laja na vsako.

Vsi ti uspehi so bistveno zmanjsali stres vsakodnevnih sprehodov (za naju obe). Slabost takega pristopa je pa ta, da sem ji s temi 'ne-ji' zelo omejila stike s kuzki. Desenzibilizacija in socializacija pac ne gresta z roko v roki... Malo me je strah, da se ne bi iz tega 'naucila', da so kuzki prepovedani zato, ker so hudobni ali nevarni.

Vsekakor sem vesela ponudb za lahkotna, nestresna druzenja z drugimi pasjimi lepotci in lepoticami.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Lucka , četrtek, 17.04.2003 : 11:52:58
Help! ???

Imam psičko nemško ovčarko staro 1 letoin pol. Živimo sredi gozda v naravi s sorodniki (oni imajo svojo hišo). In je takole:

oni imajo tudi psičko vendar mislim da 1 leto starejšo! Ko smo dobili našo smo mislili da bosta veliki prijateljici. In to sta na začetku tudi bili; lovili sta se se ponoči "pogovarjali"... 8) nekega dne smo ju zopet srečali... In hop sosedova je na našo zarenčala, in jo napadla. >:( Ne vem zakaj a ni se branila! "fasala" je krvavo uho. Naslednjič smo bili bolj previdni, in zopet sta bili prijateljici! Spet drugi dan jo je njihova napadla!

Zdaj renčita ena na drugo kadar se vidita in vem da če bi se ponovno stepli se naša miška ne bi branila!!! Zakaj? Ko sta se stepli je "napadalka" izgledala kot popolna zverina. Zdaj ju nikoli več ne spustimo ven iz pesjakov naenkrat, ker se bojimo ponovnega pretepa! Kaj naj storimo????


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Kiki , četrtek, 17.04.2003 : 14:08:12
Draga Lucka,

gotovo tukaj nisem med bolj izkusenimi, mislim pa, da je glavni razlog ta, da je tvoja psicka med tem odrasla.

Prej jo je sosedova ocitno sprejemala kot mladica, zdaj jo vidi pa kot konkurenco (in kot vsiljivko, ki je vdrla v obmocje, ki je bilo prej samo njeno).

Drugi razlog je pa mogoce tale: pises, da ste se "nekega dne spet srecali". Torej se ne vidite vsak dan? Mogoce je pa ni dovolj navajena? Ce zivite sredi narave, najbrz ne ena ne druga nista imeli veliko moznosti za socializacijo...

Toliko o moznih razlogih. Glede resevanja tezaveje pa bilo napisano ze veliko, mogoce bo se kdo kaj dodal... Jaz bom vesela, ce bom resila svojo, ki mogoce niti ni tako velika, saj imam moznost vsak dan srecevati razlicne kuzke (in se jim tudi umakniti). To pa, ce ste sosedi sredi gozda, ni tako lahko.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Teja , četrtek, 17.04.2003 : 20:52:20
Lucka, kaj naj rečem?  ??? Ko se psice stepejo, vsa zadeva postane težka... Potrebno bi bilo nekaj truda. Preberi si prispevek o desenzibilac. psov do drugih psov, moj nasvet je pa tak, da se zmenite za sprehode ob isti uri, psici naj bosta obe na vrvici. Preusmerjanje pozornosti, malce truda pa bi lahko stvari normalno zafunkcionirale. Ni pa 100%, ker, če so psice druga proti drugi... :-X :-X
Postopno tudi zmanjšujte razdaljo in obvezno navdušeno hvaljenje, ko se pes obnaša željeno.
Me pa skrbi glede ranga; a misliš, da je tvoja podrejena? Se sploh hoče podredit?
Veliko uspeha!


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Lucka , petek, 18.04.2003 : 07:22:24
Smo se srečaval vsak dan in s sosedi se še kar, vendarju zdaj raje ne spravljamo več skupaj ker se naša skrije sicer pa ... Je vse bolj zakomplicirano. Ampak ko smo se srečali vsak dan sta bili en dan prijateljici, drugi dan jo je napadla, pa spet prijateljici...

Razumela bi še bi med tem naša odrasla sosedova pa bi jo imela za nasprotnico. Ampak to vedenje se je iz dneva v dan spreminjalo in menjavalo??? Smo se pa zadnje čase tudi skregali in tako moramo zavoljo psičke venomer gledati če njihova ni zunaj!!!

Ker če bi se stepli ... Njim pa ni mar, in nikoli ne gledajo če je naša že zunaj (živimo na veliki prazni, travnati površini in jo tako spuščamo- ponavadi brez povodca)



Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Teja , petek, 18.04.2003 : 23:55:57
Ja to je hudo...
da še pred svojo lastno hišo ne moraš v miru spustit svojega kužka...  :P
Še težje pa je, če oni niso zainteresirani.
Lucka, kaj pa oni pravijo kreganje psic??


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: andi , sreda, 21.05.2003 : 10:50:07
Ali kdo ve kako bi se dalo odgnati napadalne pse oz. s čim(ali obstaja sprej ali kaj podobnega?).Mojega psa namreč napadata 2 dolgodlaka nemška ovčarja in kljub posredovanju policije jih ima lastnik danes že spet odvezane pred hišo.Je pa moj pes 10 mesecev star doberman,tko da me je še posebej strah ,da mu ne bo to pustilo posledic(agresivnost zaradi strahu).Hvala


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Dani , sreda, 21.05.2003 : 12:34:03
Za odganjanje nadleznih ali napadalnih psov je zelo ucinkovita ultrazvocna naprava "dazer".


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: andi , sreda, 21.05.2003 : 12:57:04
Je morda to tista napravica pred katero moraš svojega psa skriti za hrbet in usmeriti v napadalnega psa?


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: brin , sreda, 21.05.2003 : 13:46:37
Jah, tole z napadanji sosedovih psov je prav zoprno. Moj Brinko je bil včasih kot mladič prijatelj z sosedovim ovčarjem. Ko je odrasel, sta se 1 x stepla. Ker pa je sosed razumen, drži svojega psa v nadzoru (takrat ko ga spusti, mu ne dovoli, da se oddalji od njega), poleg tega je med parcelama žična ograja in psa sta se nehala mrziti. Sedaj sta psa  čisto indiferentna drug do drugega, saj sploh ne moreta priti skupaj in se spet stepsti. .
Je pa tudi res, da jaz psa  dam na povodec in ga spustim stran od hiš, na samoti... Moje mnenje je, da se morajo ljudje prilagajati drugim in se tudi pogovoriti  -če se seveda da. Torej , prilagodi se sosedu, spusti psa šele takrat, ko je njihova psica v pesjaku, in se izogibaj srečanjem med psom....Ali pa ogradi parcelo...


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: vicio , sreda, 21.05.2003 : 14:19:40
seveda se kar izogibaj teh psov, ampak če sosed ne popusti, ga še prijavi na inšpekciji. moja prva dobermanka se je prvič stepla pri 15 mesecih in od takrat naprej je bil hudič ko je vidla nepoznanega psa. Zato mu ne puščaj, da pride do slabih izkušenj.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Dani , sreda, 21.05.2003 : 17:53:23
Citat
Je morda to tista napravica pred katero moraš svojega psa skriti za hrbet in usmeriti v napadalnega psa?


Ni ga ravno potrebno skriti za hrbet, dovolj je, da je ob nasi strani, roko z napravico pa stegnemo naprej proti psu, ki ga zelimo odgnati.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Teja , sreda, 21.05.2003 : 19:38:59
Andi,
to je pa hudo!!
Prav razmišljaš, saj lahko pes s slabimi izkušnjami z vrstniki postane nemogoč. :'(  In samo zaradi neodgovornih ljudi... >:( >:(
Moram te vprašat, če je res nujno, da greš s svojim dobijem mimo teh nemcev? A ne gre drugače?
Mojo psico sta v mladosti napadli 2 nemki in nekaj časa, oz. še sedaj se ob nemcih vede malo drugače, kot pri drugih psih. Čisto na začetku je bilo malo hudo, ker je na vsakega nemca že od daleč kar lajala...
Si moraš mislit, kako sva včeraj šle iz trgovine mimo tiste hiše s tisto ovčarko... ::)  Jaz sem stegovala vrat, če je privezana in prežala, če se bo od kje pripodila... Pa je moja psica velika in me ni strah, da bi jo nemka npr. ''raztrgala''. Ampak hočem imeti socializiranega psa, zato je treba vse salbe izkušnje preprečit...

Če ne gre drugače res poskusi z 'dazerjem', čeprav prvič slišim zanj  ::)  :-[ ::) ;)


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: andi , četrtek, 22.05.2003 : 12:09:00
V bistvu je stvar taka,da ne grem mimo hiše ampak 200 m stran ker je to edina pot.Psa se pa pripodita in ga kr brez opozorila zgrabita.No sej upam da bo zdej v redu za vsak slučaj si bom pa kupila tisto napravico.
Vicio:moj pes se je prvič stepel pri 5 mesecih(pa je socializiran)in to s dominantnim kraškim ovčarjem(seveda proti tistemu ni mel šans).Zdej je v tisti dobi ko se mal postavlja ampak nikoli prvi ne začne pretepa.Jst ga imam skos na povodcu ampak tu je veliko vaških psov ki so kar spuščeni.In se je vaša pretepala iz strahu?


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: brin , četrtek, 22.05.2003 : 14:10:38
Andi, ful imaš zoprno situacijo. In problemi nastanejo, ko so v bližini neodgovorni ljudje, ki imajo svoje ostre pse kar spuščene. To je noro......in ful zoprno zate in za tvojega psa. Kaj pa je naredila policija? Ali so človeka samo opozorili? So mu dali kakšno denarno kazen? Ker to bi bilo najbolje.
Verjetno je sedaj ta lastnik še bolj jezen in že iz trmoglavosti spušča svoja psa...
Ali je to, da pes ni v breme okolici, res skrb samo lastnika psa ali so v Sloveniji kakšni odloki? Če so kakšni odloki, ti bolj veljajo za urbana, gosto naseljena naselja, medtem ko v vaseh še vedno vidiš nekatere pse, ki so kar spuščeni. Od tega so nekateri prav ostri psi. Ali je res vse odvisno samo od kulture človeka....???? Noro, noro.
Andi, ful škoda, da se tisti nori hiši ne moreš izogniti.Ker to bi bilo najbolje...


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: andi , četrtek, 22.05.2003 : 14:58:05
Ja sej so mu dal sodnika za prekrške pa 120 000 bo plačal ampak danes ma pse spet spuščene,tko da se morva zdej vozt z avtom mimo tiste hiše.Nori ljudje,bogi psi,ker enkrat jih bo en ustrelil.A veš,to ni isto kot v mestu,to je vas in tukaj pasje življenje ne pomeni nič.Pol pa mene označujejo za "mestno deklico".Ne moreš verjet!Vsak dan pa tud ne morem policije klicat ćeprev policaja sploh nista bla napačna...


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: smrcek , petek, 23.05.2003 : 00:56:07
Andi
Svetujem ti, da se rajsi prilagodis ti in se peljes z avtom mimo te hise.Kajti dva kuzka sta ze krdelo in ju je precej tezje odgnati kot enega samega.
Sam imam podoben problem, ko greva z svojim kuzkom mimo ene hise kjer je vedno spuscen en velik nemski ovcar, ki je ze dvakrat zgrabil mojega. Ker se je pa zadnje case moj pricel braniti (strah in slabe izkusnje) in ne podrejati bi se sigurno stepla. Tako sem telefoniral lastnikom in jih poprosil, ce bi lahko malce popazili na svojega psa (mimogrede je ta kuza ze nekajkrat tudi ugriznil druge kuzke). In ne boste verjeli lepa beseda je lepo mesto nasla. Kadar grem sedaj mimo, kuza ni nikoli vec sam in brez nadzora.
Torej ce pogovor in prijava nista obrodila sadov, rajsi ne riskiraj. Tvoj kuza se dveh nikakor ne bo mogel ubraniti.
Poleg tega pa tvegas se slabe izkusnje za katere pa vsi vemo kam peljejo in krog je sklenjen.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: brin , petek, 23.05.2003 : 07:29:12
Noro, noro.....120.000 SIT. In človek še vedno izziva in ima pse spuščene ??? ??? ???. Temu pa res manjkajo koleščki....
Brez skrbi Andi, dandanes je policija pri plačilih položnic zelo učinkovita. Če ne bo plačal v predpisanem roku, bo policija zadevo posredovala naprej v finančno min., ki se mu bo obesilo na plačo ali na katerikoli drugi vir prihodka....
Res je najbolje, da greš mimo tiste hiše samo še z avtom....
Pa veliko sreče ti želim.


Naslov: Re:napadanje
Poslano od: Teja , sobota, 13.12.2003 : 15:17:15
Eno vmesno vprašanje:
naj psici pustim, da se spremeni v ''zmajčka'', ko je in pride zraven drug pes (npr. gloda kost in renči na psa, ki se ji približa) ??
Mene pusti zraven in ji lahko kost tudi vzamem.
Torej- je prav, da na druge pse ko je renči ali bi ji mogla to preprečiti?? :-[ ??? ::)


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Nikomah , četrtek, 22.09.2005 : 12:05:18
Kako reagirati, ko se - sicer normalno socializirana in malošolana - 7 mesečna bokserka, prijateljske nravi, na prehodu v puberteto, začenja postavljati zase in tudi malo preizkušati svojo moč??
Kako naj reagiram če na sprehodu naleti na psico, ki ji ne paše ali jo izzove, in začne nasršena renčati in se pripravljati na napad??
Ali še huje, kaj naj storim, če se je stepla?? Ali je reakcija ista če je napadla ali bila napadena???


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: bina , četrtek, 22.09.2005 : 12:07:24
Nikomah: aaammmmm.....pasja šola ??? Pa glej, da boš našla dobrega instruktorja ;)


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: andi , četrtek, 22.09.2005 : 12:08:55
Takoj ampak takoj začni to odpravljati oz jo nauči, da se bo mimo psice mirno sprehodila. Seveda, če je psica napadena naj se postavi zase, vendar ne dovoli, da ona izziva druge pse.
Nikakor ne meš sedaj zamuditi!


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: linchaich , četrtek, 22.09.2005 : 12:12:31
V tejle temi se bo sigurno nasel kak pameten nasvet!
Zlati prinasalec in popadljivost do samcev (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,3108.0.html)!

Drugace pa cim prej v ta pravo pasjo solo ... ce zivite v blizni Ljubljane priporocam solo Ognjena, Branka Hobic - Vrhnika!

Lp, Ursa


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Nikomah , četrtek, 22.09.2005 : 12:15:52
Takoj ampak takoj začni to odpravljati oz jo nauči, da se bo mimo psice mirno sprehodila. Seveda, če je psica napadena naj se postavi zase, vendar ne dovoli, da ona izziva druge pse.
Nikakor ne meš sedaj zamuditi!
ja, ;D, kako naj začnem to odpravljati?? Kako naj ne dovolim, da ona izziva druge?? (tega sicer do sedaj še ni počela, se pa hitro odzove na grožnje...) KAKO??


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: linchaich , četrtek, 22.09.2005 : 12:24:02
Veliko imas napisano v temi, ki sem jo dodala zgoraj!

Drugace pa ... ce je na vrvici lahko resis marsikaj ... tudi to, da preprecis napadanje! Ce se zakadi v drugo psico jo TAKOJ odpelji stran ... kazen mora bit!
Pomembno je, da si vztrajen in da ji NIKOLI ne dovolis tega ... se pravi vedno, ko zacne z izzivanjem ji ostro reci ne. Ne dovoli ji, da s takim obnasanjem nadaljuje! Ce bo grozila se enkrat, jo odpelji stran.
Jaz sem svojo Aiko, ki je vcasih en malo tecna vedno "vrgla" na hrbet, tako da je bila pod psico na katero se je kregala ... vcasih je se poskusala z rencanjem, ampak ji nisem dovolila. Nic ne recem ... se danes je vcasih tecna, ampak napade pa nikoli!
Ob njenih groznjah je nikoli ne bozaj, ker je to le pohvala, kvecjemu kregaj!

PS: V temi zgoraj je res marsikaj zanimivega! ;)

Lp, Ursa


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: andi , četrtek, 22.09.2005 : 12:24:47
Tehnik je kar nekaj, mislim da noben nima pravice govoriti, katero pot uberi.

Moraš malo povedati na kakšen način  je bila psica do sedaj šolana (zatezna ovratnica in cukanje ali nezatezna in kliker varjante), kakšne kazni ste prej uporabljali, itd.



Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Nikomah , četrtek, 22.09.2005 : 12:45:15
Bila je zelo pohvaljena v mali šoli kd Krim (inštruktorica - Mia Zahariaš&co.)
Nobenihzategov, cukanj, tudi ne klikerja, vse samo pozitivna motivacija in nagrajevanje!
Sicer sploh ni agresivna, le nekajkrat je bila napadena in nekajkrat izzvana in je postopno postala bolj pogumna, do te mere, da se sedaj striktno postavi zase - manjšim psicam od sebe.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: jasminaj , četrtek, 22.09.2005 : 13:08:20
nikomah pri meni je bilo podobno.. ko je bil mali je bilo vse pozitivna motivacija in nagrajevanje.. potem pa je prisel v puberteto, pa mu kar na lepem niso vec bili vsec vsi samci.. sicer ne bi za brezveze napadel, samo pa z rencanjem pove, pusit me na miru.. no jaz sem probala to preprecit z pozornostjo na mene, na najljubso igracko,.. pa ni pomagalo, tako da sem zdaj preklopla na zatezno in "cuk" ter ne , ko zarenci.. moram povedat 100% pomaga (zatezna).. dejansko se je naucil bolj poslusat,, se pozna to tudi ce nima zatezne, si ne upa vec toliko kot prej.. ok, sicer morama se veliko delati na vsem tem, da bom res lahko 100% v njega in njegova dejanja, toda sja je se mlad (13 mes. bo zdaj), tako da imam se cas ;)
drugace pa ti moram se povedat, da ce bi mi kdo rekel pred pol leta , uporabljaj zatezno, sem bila full proti, pa sem mislila, da je nikoli ne bom uporabljala,, samo ko pa je prisel v puberteto, pa azcel z svojim "jaz pa sem nekaj", pa mu z pozitivno metodo, tega "ega" nisem uspela zmanjsati.. tako da sem zdaj vesela, da obstaja zatezna :D .. ko pa bo 100% ubogal(ja saj vem, to je se kar dolgo casa :D), pa bom sigurno zatezno nekam zalozla ;)
no, saj razumes kaj sem zelela povedati, sem vidla s v tvojem primeru podoben primer mojemu, zato sem se oglasla... ni receno, da bo veljalo za tovjo psico isto, saj je tehnik dosti, pa vsakemu psu odgovarja svoja...sicer pa so tako ze pred mano dosti uporabnega povedali :D ;)


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: bina , četrtek, 22.09.2005 : 13:13:42
Jasmina, napisala si točno tako, kot je veljalo za Bino ;) Najprej je bilo eno leto: priiiidna punca, posvečala sem ji vsako minuto, bila je moja ljubezen.... Potem pa agresija in kaznovanje.... Jaz sem se jokala na poligonu, ko sem jo morala prvič kaznovat... Ona je bila pa tudi vsa v šoku.... Ampak (to stalno ponavljam :-[): vse se je izplačalo. Sedaj je spet taka psica, kot je bila včasih (nenapadalna). Tudi jaz imam sedaj zatezno samo za šolanje. Drugače jo imam v garaži ;D :) :)


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: deteljica , četrtek, 22.09.2005 : 14:23:05
Ni problema,kdor ne mara zatezne (npr jaz  ;) ) lahko uporabi bodečo, ali pa psa "ročno obdela" (kar imam najraje jaz  ::)- se pravi ga zagrabim  za kožo in potegnem nazaj-najprej nežno in odločno- če ni efekta pa nič kaj nežno in še bolj odločno  ;) ), nekatri ljubijo tudi metanje konzerv od coca cole ,verižic in posebnih "ropotavčkov". V glavnem vseeno kaj, samo da narediš dovoljšen vtis na psa)


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: bolha2 , četrtek, 22.09.2005 : 14:31:11
Najbolj pomembno je, da ti ostaneš mirna, ko greš mimo kakšne psice. Obvezno jo moraš imeti na vrvici in ko hoče reagirati na psico, jo potegni k sebi in nadaljuj s sprehodom. Če bo tako norela, da je ne boš mogla kontrolirati, je najbolje, da jo daš na sedi in počakaš, da gre psica mimo.
LP


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Nikomah , petek, 23.09.2005 : 15:53:18
Najbolj pomembno je, da ti ostaneš mirna, ko greš mimo kakšne psice. Obvezno jo moraš imeti na vrvici in ko hoče reagirati na psico, jo potegni k sebi in nadaljuj s sprehodom. Če bo tako norela, da je ne boš mogla kontrolirati, je najbolje, da jo daš na sedi in počakaš, da gre psica mimo.
LP
Ja, mene pa ravno zanima metoda, ko je pes/psica še vedno lahko spuščena in te uboga na odpoklic, četudi je bližje drugemu psu kot tebi in se med njima že krešejo iskrice...
(Imeti psa na štriku in ga vleči sem in tja res ni nobena umetnost... :D)

Še bolj pa me zanima metoda, da psa naučiš, da se tečnobam raje umakne, popizdenim psom pa zbeži!! - da psa naučiš biti skuliran  8) 8) 8) (odgovor bo verjetno, da mora lastnik sam biti skuliran!, je res, verjetno pa samo to vedno ni dovolj.)
Kaj pa teorija da s hudim grajanjem v takih situacijah psa narediš ravno še bolj agresivnega??


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: bolha2 , četrtek, 06.10.2005 : 20:39:02
Ja odgovor si že sama dala, ubogati te mora na odpoklic, pa ne samo pri učenju(kar veliko psov naredi, da so zlati v šoli, ko se učijo, ko pa si na sprehodu, kjer so"motnje" pa nič od njih ;)). Kako?, te pa na tečajih poslušnosti naučijo, mogoče je kdo drug, ki ti ve več povedati.
LP


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Nikomah , četrtek, 06.10.2005 : 20:58:38
... :), mimogrede, Bolha2, jaz sem moškega spola, kakor je tudi moč razbrati... ;)
Hvala za odgovore, verjetno bo res najbolje z njo nadaljevati šolanje, čeprav se je zadeva kar malo umirila in se ni razvijala v smer, ki nas je skrbela. Sedaj bo 8 mesecev in še ni nikoli izzivala za pretep. se občasno naježi ob kakšni neznani psici, ampak se normalno "čekira" in potem poziva k igri...
Hvala bogu kaže, da se iz tega ne bo razvil resen problem!


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: bolha2 , sobota, 08.10.2005 : 09:37:47
Citat
mimogrede, Bolha2, jaz sem moškega spola, kakor je tudi moč razbrati...[/quot]
Se opravičujem ;D
LP


Naslov: psiček napada večje pse
Poslano od: MIMI , sreda, 09.11.2005 : 17:45:24
Lep pozdrav,

imam majhnega psa in ob pogledu na večjega psa se mu zmeša. Renči in laja...tudi na psičke. Ampak tu je ena posebnost. Če je svoboden (brez povodca) , je vse ok. Se povoha in gre. KO pa je na povodcu, pa konec.

Kaj naj naredim?

Mimi



Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Nikomah , sreda, 09.11.2005 : 17:55:18
Ob srečanjih s psi ga odpnite in stopite malo na stran...
Povodec mu daje občutek moči in vaše protekcije!


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Lanabela , četrtek, 10.11.2005 : 12:35:32
Kadar ni mogoče psa spustiti ali se vam to ne zdi varno, se drugemu psu ne približujte naravnost ampak v loku (ki naj bo toliko širok, da tvoj pes ne reagira na prihajajočega) vlečenje stran in dretje samo poveča napadalnost.
Tako vedenje kot ga bi rad videl pri svojih  psih Nikomah, se da narediti na dva načina - psa tako izšolaš, da je absolutno in v vsaki situaciji pozoren na vodnika in uboga povelja (kar je sicer možno, vendar v praksi skoraj nedosegljiv ideal)
druga možnost a je, da imaš psa na mestih, kjer ni nevarnosti prometa  že od malega vedno spuščenega, naučiš ga, da mora paziti nate, da te ne izgubi, navadiš ga tudi, da se mora pri srečanjih z drugimi psi znajti kar lepo sam. Kar pomeni, da če bo težil in jih od drugega psa tudi dobil, pri tebi ne bo našel nobene tolažbe. Tudi pomeni, da če se bo s prijaznim psom preveč zavzeto igral in pozabil nate, tebe potem ne bo več tam in te bo moral iskati. to pa je mogoče samo če začneš z zelo mladim psom ( malo večjemu je čisto vseeno če izgineš, ima vsaj mir pred tabo), pa precej dobre živce in nekaj korajže moraš imeti.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: MIMI , petek, 11.11.2005 : 10:27:40
Lanabela,

naj mi kdo razloži. Eni svetujejo srečanaj, drugi izogibanje psom. seda pa sem čist zmešana. Razmišljam učenje s klikerjem, samo je star 4 leta. Je hitro učljiv. Tudi brez priboljškov, zadovoljuje mu samo pohvala. Ko pa vidi druge pse, nič ne  zaleže. pa ima me resnično rad, ko sva skupaj sem mu središče pozornosti. KO pa so drugi psi, kot da me ne ni. Nič ne uboga...

moja taktika: ko vidiva psa, se srečamo in če lastniki želijo se tudi povohajo. Če se začne renčanje, ga potegnem in greva, rečem mu pa fuj. Če pa že na daleč laja na drugega psa, potem pa se ga izognema. Zadnjič ga je napadla psica, sedaj pa je začel renčati na vse pse...

Kaj naj naredim?


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: čara , petek, 11.11.2005 : 10:36:55
če se pes na dalač zaganja v drugega in ima naježeno dlako, še prej a togo držo...je pomojem boljše se izognit drugim psom. Pri svojem 10 letnem psu delam to.

papa


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Afi , petek, 11.11.2005 : 10:45:54
Si res ne predstavljam kakšen je občutek, da je tvoj pes napadalen. Svojo psico imam vedno odvezano in tako lahko po mili volji ovohava druge pse ali pa se ploh ne zmeni za njih. Zgodilo pa se je tudi to da jo je druga psica začela lovit in jo hotela napast. Na srečo je bila moja psica odvezana in se je lahko rešila le s tekom in skokom v vodo. Tja pa popadljiva psica ni šla.
Drug primer pa je bil še ko je bila stara eno leto, ko jo je napadla rotweilerka. Ta pa ji je raztrgala ušesni hrustanec, tako da sva morali na šivanje.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Lanabela , petek, 11.11.2005 : 13:51:59
Ko imaš že odraslega samca z že izoblikovanim značajem in nekaj težavami z drugimi psi, si povsem prostega srečevanja ne moreš privoščiti.
s klikerjem lahko začneš kadarkoli, vendar temelji to delo na nagradi. Ni klikanja brez nagrade.
Dokler renči na druge pse, ga lahko spustiš samo k tistim, ki jih pozna že od prej in se razume z njimi. Ostalim se izogneš, po možnosti toliko na široko, da se tvoj pes še ne začne repenčiti. Na taki varni razdalji lahko vadiš kakšno pozornost ali kaj podobnega. Zahtevaš da pes gleda tebe, ne drugega psa. (če ne pride med psoma do "buljenja" praviloma tudi renčanja in repenčenja ni). Pri tem se ti kliker lepo obnese, gre tudi brez njega, ne gre pa brez nagrade.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: MIMI , petek, 11.11.2005 : 14:33:23
Kaj mislite?

Svetovali so mi pasjo šolo. Da bi samo opazoval druge pse...tako sva se zmenili s trenerko.

Če ne bo  uspelo, ga bom oddala...ne morem več, ker sem obupala. Nimam dovolj znanja ...ne vem z njim.

Drugače pa je največji srček in se zelo razumeva. Name je zelo navezan in jaz sem njegova gospodarica. Samo sedaj, ko sva se preselila v urbano okolje, ne gre. Prej je živel v velikem vrtu, sedaj pa v blokovskem naselju. Sprehodi so pogosti(3xsprehodi po eno uro) in še kratki. Spustim ga na velikem travniku. Tudi  apetita nima, zelo malo poje...

Srečanje s psi je pa največja nočna mora.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Afi , petek, 11.11.2005 : 14:53:50
Samo ne obupaj!!!S trdno voljo in šolanjem ga boš postopoma odvadila.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Lanabela , petek, 11.11.2005 : 14:55:32
Kakšne pasme pa sploh je?


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: MIMI , petek, 11.11.2005 : 15:45:51
mešanček, mislim da s tibetanskim terierjem...


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: MIMI , petek, 11.11.2005 : 15:59:50
Sedaj sem dodala sliko. V ozadju je sestrin labradorec...to je moj kuža


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: deteljica , petek, 11.11.2005 : 18:15:30
Kaj mislite?

Svetovali so mi pasjo šolo. Da bi samo opazoval druge pse...tako sva se zmenili s trenerko.

Če ne bo uspelo, ga bom oddala...ne morem več, ker sem obupala. Nimam dovolj znanja ...ne vem z njim.

Drugače pa je največji srček in se zelo razumeva. Name je zelo navezan in jaz sem njegova gospodarica. Samo sedaj, ko sva se preselila v urbano okolje, ne gre. Prej je živel v velikem vrtu, sedaj pa v blokovskem naselju. Sprehodi so pogosti(3xsprehodi po eno uro) in še kratki. Spustim ga na velikem travniku. Tudi apetita nima, zelo malo poje...

Srečanje s psi je pa največja nočna mora.

Kaže da bo težava tule : "Samo sedaj, ko sva se preselila v urbano okolje, ne gre. Prej je živel v velikem vrtu, sedaj pa v blokovskem naselju. "  Pomanjkanje socializacije torej. Pri odraslem psu bo šlo nekoliko počasneje. Upam,da si našla dobro šolo, ker ti bo ta v veliko korist. Samo opazovanje pa ni dobra ideja. Bolje , da si na primerni razdalji in se z njim kaj igraš, ga hraniš tekaš....in odvračaš pozornost od drugih sov, o tečaju naj se malo oigra s tsitimi, ki bodo za to. naj bodo ribližno enako  dominantni , da jih ne bo tlačil , niti oni njega.Nikar ne oddajaj psa , ki ima težavo. Tudi če ga nameravaš oddat najprej saniraj njegovo vedenje. Mogoče bi bili azilaški tečaji na Krimi za vaju prava rešitev. so kar zasedeni, pa povej,  da si tik pred obupom in da si že razmišljala o oddaji. Mislim, da jim bo vseeno več do tega, da pomagajo rešiti problem,kot da začnejo iskati novega lastnika za psičk ain imajo otem š evedno isti problem s še bolj zmedenim psom.
zaradi tegale "Drugače pa je največji srček in se zelo razumeva. Name je zelo navezan in jaz sem njegova gospodarica." se kar se da potrudi. oskušaj razumeti njegovo stisko , ki izvira tudi iz selitve v novo okolje. Pomisli kako izgubljen bo šele, če izgubi še tebe.
P.S.:
Poskusi tudi vodenje s haltijem, ne pričakuj čudežebv na enkrat, igraj se z njim in ga uči, poskusi agility itd in se skoncentriraj na tisto, kar ti je na njem všeč. Naj se ves vajin svet ne vrti le okrog težave , ki jo imata.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: MIMI , petek, 11.11.2005 : 21:19:59
Deteljica,

kje so ti tečaji za azilante? Na Štajerskem...

Glej oddala bi ga samo za to, ker v tem okolju trpi in ne more živeti v miru, cel sprehod se obrača in pogleduje okrog sebe. Cel čas je pod stresom. Poskusila sem že veliko metod in mi ne uspeva. Sedaj še samo ta šola in potem bom videla, kaj bo.

Vem pa, da sva drug na drugega zelo navezana in se bi zelo težko ločila od njega. Nikoli in resnično nikoli pa še ni zarenčal na človeka. To me tolaži, da je zelo prijazen pes do ljudi.

Hvala za informacije

P.S.: Kaj misliš, da je zanj huje: Če menja okolje ali če menja lastnika?



Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Sammy , petek, 11.11.2005 : 21:45:43
Mimi, ob branju tvojih sporočil, me spreletavajo misli, kaj če bo pri nama enako? Sedaj je skoraj cel dan spuščen na dvorišču, a (žal) med šolskim letom večino dneva sam. Čez slabi dve leti grem študirat in bi ga rada vzela s seboj ...

Jaz sem mnenja, da je psu dosti bolj pomembno to, da je z lastnikom kot to, koliko prostora ima (na kakšni površini živi).

Torej ja - jaz mislim, da je zanj huje, če menja lastnika. Vsekakor.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: PetraS , sobota, 12.11.2005 : 00:02:58
Če živiš doma in se s psom vsi ukvarjate ga pusti doma. ...boš vsaj hodila čez vikend domov.
Drugače je pa zadnja stvar za katero bi se odločila...oddati psa...vsako stvar se da poštimat in najlažje je rečt,,jaz ne znam,,-potrudi se in bo šlo...mogoče počas...pa vendar kjer je volja tam je pot.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: PetraS , sobota, 12.11.2005 : 00:19:02
MIMI...pa še nekaj, verjetno veš ali pa tudi ne da pes čuti kar čutiš ti...naprimer...če je mene strah pes to ,,zavoha,,  oz. po glasu čuti da sem živčna in postane tudi sam nervozen. Najprej prepričaj sebe, da je to res čist običajna zadeva...iti ven med bloke...bodi karseda mirna...magari se vsedi na klopico globoko vdihni in z mirnim glasom psu kaj pripoveduj...vse počasi kot da ni nič narobe...ko zagledata drugega psa, reagiraj kot da ga ni (ne vleci povodca, ne zjaj nič ne delaj z ihto)...čisto mirno ga zamoti brez fizičnih dregljajev.....pojdita  na sprehod iz naselja na bolj samoten kraj...in se spet vrnita čez ,,naselje,, imej piskajočo igračo, piškotke za nagrado...zamoti ga vendar naj ne bo v tebi niti najmanjše živčnosti strahu ali česarkoli...
Po moje bi ti Simončič znal konkretno svetovati.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Lanabela , sobota, 12.11.2005 : 12:25:20
Za začetek poskusi najti kakšno manj obiskano pot za sprehode ali pa pojdi ob taki uri, ko drugih sprehajalcev ni veliko, ne približuj se sprehajalcem z psi, zlasti pa ne sili psa, da se z njimi druži, če sam ne pokaže želje za to. daj mu dovolj časa, da se navadi na novo okolje, pa tolaži se, da nisi edina. tudi drugi so imeli podobne probleme s psi ob selitvah, pa so se ščasoma navadili, dobili nove znance in se umirili.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: MIMI , sobota, 12.11.2005 : 13:05:34
Od PetraS: <Če živiš doma in se s psom vsi ukvarjate ga pusti doma. ...boš vsaj hodila čez vikend domov<.
Petra res sem živela doma in pes v ograjenem vrtu. Vsi se "ukvarjajo" z njim...lačen že ne bi bil, samo noben se z njim ne bi tako ukvarjal kot jaz(peljem ga na sprehod, ga redno češem, učiva se kakšne finte in spi z mano v sobi)...ne vem, mogoče bi ga pa res raje pustila pri mami...samo tu in tam bi ga pobožali in mogoče 1x na teden peljali na sprehod in spal bi tudi zunaj...

Ne vem...


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: MIMI , ponedeljek, 14.11.2005 : 20:49:24
Kaj pa sedaj?

Psa je napadla nemška ovčarka in ga ni izpustila(držala ga je) , tudi na ukaz lastnice se ni nič spremenilo. Lastnica je svojo psico  pretepla, ona pa ni izpustila. Tega pa še nisem doživela....glede na to vidim, da je moj pes prijazen. Ko ga je končno izpustila, mi je zlezel v naročje in sva šla tako domov. Iz uhe mu je tekla kri... tako je bil prestrašen...

Jutri pa imam porvo srečanje v pasji šoli. A naj greva ali ne?


LP
P.S.: 1x prej ga je že napadla, samo takrat sem jo jaz nadrla in je pobegnila. Lastnica je zatrdila, da jo bodo dali usmrtit, ker je že enega psa poškodovala.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: babyjazz , ponedeljek, 14.11.2005 : 20:58:05
sebe naj pelje na evtanazijo, ker ni sposobna vzgojit psa v eni normalni meri.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: MIMI , ponedeljek, 14.11.2005 : 21:09:51
Babxjazz,

tudi moj pes najbolj ne ljubi velikih psov, se pa trudim in ga vzgajam po svojih najboljših močeh, pa mi glede tega tudi najbolj ne ratuje. Srečo imam, da je manjše rasti. No ja ranil še ni nobenega...je srček glede na to zverio danes.

Vem, kako se ta ženska počuti...ji sploh ne zamerim, res ga ni more ukrotit. Padla je po tleh, tako se mi je zasmilila...

Vse lepo


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: babyjazz , ponedeljek, 14.11.2005 : 21:35:58
rešitev ni evtanazija ampak prevzgoja psa.
Mar nima v družini nikogar, ki bi psu dopovedal kdo je alfa. glede na vse napisano si upam trditi, da je pes nadrejen nad njo.  Če ne bo šlo z lepa pa z silo. tudi če je grdo slišat je pri takem kakšna "batina" čudežno zdravilo. 



Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 14.11.2005 : 21:37:12
Glej na zadevo tako-ko bo evtanazirana, bo vsaj en pes (oz. psica), ki je napadel/napada tvojega, manj. Grdo ampak ko jaz izvem, da je kak pes, ki je sicer tezil meni in mojemu pesjanu, skripnil, kot prvo zacutim olajsanje ("eden manj, se XY jih ostane").


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: babyjazz , ponedeljek, 14.11.2005 : 21:38:28
Nanook ti to resno?  ???


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 14.11.2005 : 21:39:51
Jap.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: babyjazz , ponedeljek, 14.11.2005 : 21:43:14
Che!  :o

a ne bi ubogi ženski raje pomagali z kakšnim nasvetom? saj ste tukaj veterinarji in kinologi vseh vrst. 


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 14.11.2005 : 21:45:58
Ma komu zdaj? Teti z napadalno NO ali MIMI?
Meni se pac zdi skoda energije se sekirat zaradi nekega X psa, ki konstantno napada mojega.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: babyjazz , ponedeljek, 14.11.2005 : 21:48:51
nasvet bi bil za teto.  Mimi lahko samo dam nasvet kako jo drugič čim prej ucvre v nasprotno smer.

Jej jej Nanook dons si pa nasršena. Je vse v redu s tabo?


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 14.11.2005 : 21:59:04
Nic drugacna kot ponavadi. Tako je pac moje mnenje. Ja, ce ima psa, ki ga ne obvlada in ki je nevaren za okolico, naj gre pac na injekcijo (pes). Ce ima pa kdo zeljo po prevzgoji takega psa, naj ga pa vzame.
Pred napadalnim psom pa dvomim da bi tekla, so prehitri hehe.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Ory , torek, 15.11.2005 : 12:45:24
Citat
rešitev ni evtanazija ampak prevzgoja psa.
Mar nima v družini nikogar, ki bi psu dopovedal kdo je alfa. glede na vse napisano si upam trditi, da je pes nadrejen nad njo.  Če ne bo šlo z lepa pa z silo. tudi če je grdo slišat je pri takem kakšna "batina" čudežno zdravilo.
Ampak zdaj pa ne razumem  :( .....saj to isto smo mi svetovali tebi, pa si nas užaljena zavrnila, ker ne zagovarjaš "nasilja" nad psom. Pri vsem skupaj pa o nasilju ni nihče govoril, samo o malo doslednosti.......
Še o batinah nismo govorili, pač pa o začasni izolaciji psa v boksu, kar pa še nikomur ni škodilo...

lp


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: babyjazz , torek, 15.11.2005 : 12:56:36
ja. Vendar moj ni na tak način napadel še nobenega psa. Ta je povsem drug primer kot moj.

In ko bi ti videla kaj je moj delal v boksu. Totalna panika. Butal se je ob steno, tulil tako, da so ljudje gledali skozi šipo kaj se dogaja. 


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Lanabela , torek, 15.11.2005 : 13:00:50
Za popadljive pse, ki jih lastniki ne obvladajo obstaja bolj malo izbire. ali do smrti na ketno ali v pesjak ( ni bogve kaj), ali poiskati novega lastnika, ki je pripravljen in sposoben psa prevzgojiti ( takih ravno ne mrgoli) ali pa pod injekcijo. Da bi lastnik sam psa uspešno prevzgojil je utopija. Potrebna bi bila strokovna pomoč in veliko volje in samodiscipline, vsega tega pa lastnica nima.  Kdor se nad pobijanjem popadljivih psov zgrža, naj jih izvoli vzeti in jih prevzgajati.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Ory , torek, 15.11.2005 : 13:17:19
Citat
Za popadljive pse, ki jih lastniki ne obvladajo obstaja bolj malo izbire. ali do smrti na ketno ali v pesjak ( ni bogve kaj), ali poiskati novega lastnika, ki je pripravljen in sposoben psa prevzgojiti ( takih ravno ne mrgoli) ali pa pod injekcijo. Da bi lastnik sam psa uspešno prevzgojil je utopija. Potrebna bi bila strokovna pomoč in veliko volje in samodiscipline, vsega tega pa lastnica nima.  Kdor se nad pobijanjem popadljivih psov zgrža, naj jih izvoli vzeti in jih prevzgajati.
Se ukvarjam z enim takšnim že dobri dve leti  :(, pa ni nikakršnega izboljšanja. Ne glede na dosledno  vzgojo od 2 mesecev naprej, odkar je bila pri hiši, ne glede na obiske pri psihologu, ne glede na vse ukvarjanje 24 ur na dan 7 dni v tednu se stanje samo slabša....... očitno tako kot pri človeku obstajajo tudi pri psu patološki primerki. Vzgoja in okolje včasih očitno nista dovolj  :'(.

lp


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Lanabela , torek, 15.11.2005 : 13:21:25
Svetovati beg pred napadalnim psom je pa butasto. To je najslabše od vsega, kar v taki situaciji lahko storiš.
Ory: res je, včasih ne pomaga prav nič. Tudi sama sem imela nekoč takega psa, podedovanega, vendar bi bil tisto lahko krasen pes, če ga ne bi v mladosti prvi lastniki nepopravljivo uničili.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: MIMI , torek, 15.11.2005 : 14:53:25
lanabela,

kaj bi pa ti storila v mojem primeru, ko je psica drži psa v ustih kot klobaso in ga ne izpusti?

 Lastnica ga je pretolkla in reva še po tleh padla. Toliko koliko sem bila jezna na njo, se mi je reva tudi zasmilila, ker psa resnično nima v oblasti(pa panična je tudi). Ko je psica psa  spustila, pa je bila čist ok, kot da je najbolj priajzen kuža. Pa veste kaj tudi opažam, da so nemški ovčarji v večini popadljivi, pa je šolan gor ali dol...

Lep pozdrav


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: andi , torek, 15.11.2005 : 15:07:00
Mimi, Lanabela ti je dala na začetku dober predlog in sicer Halti. Z njim boš psa lažje kontrolirala.
O njegovi uporabi se posvetuj z inštruktorjem v šoli, najboljši bi bil res KD Krim (kar se tiče Haltija).


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: MIMI , torek, 15.11.2005 : 15:34:14
Andi,

a si ti kdaj uporabljala halti?

Kako to funkcionira?



Naslov: Re: napadanje
Poslano od: bina , torek, 15.11.2005 : 15:42:29
Mi imamo halti za samca. Saj to ni noben čudežni pripomoček ali kakšen bav-bav (kot nekateri mislijo). Halti se zapne za vratom, pripne na rinko od navadne ovratnice in psu pride čez gobec. Ko pes potegne (in ga zadržiš), mu "obrne" celo glavo (ker ima halti čez gobec) in ne samo vratu (kot pri navadni ovratnici). To je vsa umetnost. Pes normalno diha, pije (česar pri nagobčniku zelo težko počne), lahko tudi ugrizne (!). Samo naš samec je kot ovčka, ko ima halti gor. Kot da se zaveda, da je nemočen, če ga ima ;D ;D


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: bina , torek, 15.11.2005 : 15:45:34
Evo sliko, kako izgleda halti na psu:
http://vixen.moj-album.com/slike/43608/L0dQ5BjI7WEVMgVD.v.jpg

Pa še teme:
http://www.slo-apbt.com/forum/viewtopic.php?p=31783

http://med.over.net/phorum/read.php?f=44&i=54087&t=54087

http://med.over.net/phorum/read.php?f=44&i=47525&t=47525

http://med.over.net/phorum/read.php?f=44&i=41488&t=41342

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,538.0.html


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: kaja , torek, 15.11.2005 : 15:51:23
Ekola, tudi mi ga prakticiramo:
http://baguette.moj-album.com/album/54981/?os=814622

Jaz sicer psa nikoli ne privezem na halti, temvec normalno na ovratnico (ce ze privezem na halti, potem obvezno privezem tudi na ovratnico). Ce pa srecava psa, pa jaz mojega le primem za pasek haltija (tako kot na sliki), ga obrnem k sebi in gremo mirno naprej. lp


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: MIMI , torek, 15.11.2005 : 16:20:22
Kaja,

finta haltija potem je, da stisne skupaj gobček? A to pri tebi pomaga, npr. če vidi psa?


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: bina , torek, 15.11.2005 : 16:26:21
finta haltija potem je, da stisne skupaj gobček?

No, ne čisto. Finta je, da je pes lažje vodljiv, ker mu (recimo če hoče potegnit na stran) obrne celo glavo (tudi gobec). Pes, če ima halti, pe vedno lahko grize (ker si napisala, če mu stisne gobec). Moja mami ga uporablja, če pelje samca na sprehod. In ko on zagleda drugega samca (ki jih ne prenese), hoče vlečt proti njemu. In mami ga brez problema zadrži. To je vsa umetnost haltija!


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Lanabela , torek, 15.11.2005 : 16:29:20
Kaj bi storila v tvojem primeru? to kot vselej, kadar odrasel pes (plensko) napade mladiča ali veliko manjšega psa: zgrabila bi ovčarko za vratno gubo, mogoče zraven še za ušesa in jo dvignila, da bi stala na zadnjih nogah. Ovčarka ne bi mogla drugega kot spustiti psa, lastnica bi potem psico v miru pripela. Vendar tega tebi ne bi priporočala. Napadalca moraš zgrabiti pravi trenutek, držati pa ga moraš zelo trdno da se ne zmuzne. (jaz sem to naredila parkrat in vedno sem si polomila nohte, pa nimam dolgih)
Haltija nisem predlagala jaz ampak Deteljica, je pa dobra rešitev, samo paziti moraš, da psa nanj počasi navadiš (podobno kot recimo na nagobčnik) in vedno naj bi bil dvojno pripet - poleg haltija obvezno še na ovratnico (lahko imaš dva povodca ali pa enega z dvema karabinoma)
Bistvo haltija je, da psu obrne glavo nazaj,  tako da ne more cukati, pa tudi buljiti v drugega psa in izzivati ne. Zadeva deluje, tudi lastnica ovčarke bi svojo psico s haltijem zlahka obvladala.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: MIMI , torek, 15.11.2005 : 16:30:36
Bina,

potem deluje glede odnosa do drugih psov. Ker moj ne vleče, lepo hodi poleg. Ko vidi večje pse začne lajat in renčat. A bo halti pomagal v tem primeru?

Moj namen ni preprečit vlečenje. Želim, da bi ga nekako obvladala, ko grem mimo psov, ker z zategom ni efekta, kvečjemu kontraefekt, čeprav še komaj diha...

LP


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: bina , torek, 15.11.2005 : 16:31:52
(lahko imaš dva povodca ali pa enega z dvema karabinoma)
Ammmm, zakaj pa to? Mi imamo halti vedno pripet na samo na en povodec -skupaj staknemo zanki (obročka) od ovratnice in od haltija in pripnemo na povodec na enem karabinu.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: MIMI , torek, 15.11.2005 : 16:32:14
Hvala za odgovor!!!

Jutri grem po halti...


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: bina , torek, 15.11.2005 : 16:34:19
Ja, saj naš tudi renči in poskuša napadat. Ampak zaradi haltija ga lahko (brez problema) zadržiš in psa se ne stepeta (mi pa tudi nimamo rok do tal ;)). Drugače (če ne vidi samcev) je naš pes angelček, če ima halti: ne vleče, ne "cahna" (drugače na vsakih 20 m). Skratka, je zelo priden. Ampak ko pa nima haltija, je pa pač tak kot je ;) 8) Poskusi. Saj halti navsezadnje ni tako drag :) Samo glej, da boš kupila original.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Lanabela , torek, 15.11.2005 : 16:54:59
Meni se zdi, da se da psa veliko lepše voditi, če je pripet z dvema karabinoma. Ampak jaz sem halti uporabljala samo kratek čas pri eni psici, ki sem jo dobila odraslo in precej nemogočo.
Pomembno je, da ni pripet samo na halti, ker se lahko sname.

Mimi, saj si si sama odgovorila: ko zagleda psa potegne, s haltijem ga lahko z enim prstom obrneš stran od prihajajočega psa. Ko gleda stran in se umiri, ga pohvališ.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: babyjazz , torek, 15.11.2005 : 20:09:38
Citat
Svetovati beg pred napadalnim psom je pa butasto.

mišljeno je bilo kot šala.  ::)


Naslov: napadanje avtomobilov
Poslano od: klara33 , sobota, 02.02.2008 : 09:26:44
hojla,
sem na moje vprašanje (z naslovom dominanten nemški ovčar) dobila toliko odgovorov, da vas bom prosila še za en nasvet.

Oba z možem sva bila zadnjih nekaj dni s psom res stroga in nepopustljiva. In učinkuje (ni še vse idealno, je pa že veliko boljše). Samo vztrajati morava še najmanj nadaljnih 10 let (kolikor ga poznam, bo takoj, ko bova nehala biti stroga, zopet poskušal zavzeti položaj alfa-samca).

Sedaj pa vprašanje.
Največji problem, ki ga imamo ta hip, je napadanje avtomobilov. Sprehajamo se vedno po gozdnih in poljskih poteh, kjer ni avtomobilov. Ampak da pridemo do tja, pa imamo kos poti, kjer je kar nekaj avtomobilov. Pes takoj, ko zasliši avto, postane pozoren. In ko se avto pelje mimo, ga napade (in vedno rabim vso silo, da zadržim njegovih 36 kilogramov).

Smo poskušali še vse živo, pa ne pomaga nič. Kakšen nasvet?

Drugače je pa njegov najljubša stvar na svetu to, da gremo kam z avtom  na izlet. Vožnjo obožuje.

LPK


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Drejči , sobota, 02.02.2008 : 10:08:02
Upam, da ob vasi strogosti in nepopustljivosti niste pozabili na pohvalo, ki mora biti zelo izdatna, ce je pes reagiral tako, kot ste vi zeleli  ;)

Kar se tice avtomobilov je popolnoma enako, kot mimohod ob ograji za katero se repenci drug pes. Vaja "poleg" in zadeva zakljucena. Psu ne smete dovoliti, da bi vlekel in cukal. Ko je "poleg", potem to pomeni, da hodi ob vas s popusceno vrvico. Kako to doseci, pa bo najbolje, da vam razlozijo v pasji soli, potem pa zadevo utrjevat na obljudenih mestih in ne v gozdu ali samo na poligonu pasje sole.
Jasno, tudi pri tej vaji se dobro zalozite s pohvalo, ko bo pes lepo hodil ob vas.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: klara33 , sobota, 02.02.2008 : 10:55:58
Hvala Drejči za odgovor.
Vaje poleg pa res še nismo vadili, na srečo se tečaj začne že čez dva tedna.
Ja, pohvaliva ga pa vedno, ko kaj dobrega naredi.

Samo še eno neumno vprašanje, kar se tiče pohvale. Včasih pes uboga na prvi ukaz (prostor, sedi, daj tačko....) in takrat ga seveda takoj pohvaliva.

Včasih pa uboga šele, ko mu ukaz rečeš desetkrat. A ga takrat pohvališ ali ne? Midva ga, nisem pa prepričana, če je to prav (ker v bistvu devetkrat prej pa ne uboga).

LPK


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Drejči , sobota, 02.02.2008 : 11:27:50
Ukaz se izrece 1x in ne 10x.
Ce boste zadovoljni s tem, da reagira sele na deseto ponovitev, potem bo pac reagiral na deseto ponovitev. Lahko ste prepricani, da bo poizkusal, da se boste zadovoljili z 12-o, 13-o,... ponovitvijo. Njegov cilj je namrec, da mu ne bo treba reagirati na nobeno ponovitev.
Mislim pa, da to nekako ni vas cilj.  ;)


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: vis in nox , torek, 21.04.2009 : 20:11:18
Barak je napadalen do tujih psov. To je dejstvo. Ko sem ga pripeljala, pred skoraj pol leta, mi je bilo rečeno, da je dominanten do samcev. Pri nas je takoj nekaj zatežil Mišku, ampak Miško je z njim opravil s kratkim renčanjem in šavsanjem proti Baraku. Po tem je bilo mir in Barak ni nikoli več nikomur težil (Aji itak ne, pa mačkom tudi ne). Aha, je enkrat šavsnil hčerko, ko ga je zmotila med spanjem, ampak je takoj spoznal zmoto. Moram še povedati, da zelo trdno zaspi (Aja in Miško nikoli) in se zelo prestraši, če ga na hitro zbudiš.

Na sprehodu sta ga že kmalu po prihodu k nam napadla dva večja psa, ki ju poznam in nikakor nista konfliktna (ni bilo nič hudega). Pozneje sem ugotovila, da Barak na pse potiho renči, kar je povod za napad-oziroma šlo je za to, da sta ga spravila na tla in podredila, brez kakšnih pretiranih grobosti.

Kasneje je bilo še nekaj groženj, vendar sem vedno Baraka takoj potegnila stran in kregala ter stresla. Mislim, da takrat razume, da ni naredil prav, ampak hitro pozabi na to.

Danes je bilo pa popolno presenečenje. Barak, na vrvici seveda, lula na travi, priteče mladiček, zelo majhen in začne lulati pod njim. Baraku se je kar strgalo in ga je napadel, povaljal, ne z zobmi. Sem ga celo težko odvlekla stran, da ne bi kaj poškodovala malega, ki začuna sploh ni cvilil. Mladičeva lastnica niti ni opazila, da se je kaj zgodilo in me je potem, ko sem nadirala Baraka, spraševala, kaj je narobe. Sem se pa ustrašila in potem še Aja, ki takoj začuti, če je kaj narobe in začne lajati.

Barak je star po oceni veterinarjev od 2 do 6 let, pred pol leta kastriran, meni zelo privržen, pa ne ljubosumen. Pri drugih članih družine je najbolj priljubljen od psov. Ubogljiv, miren in se na sprehodu ne zanima za druge pse-vedno pridejo drugi k njemu ali pa sledi Aji, ki pa vedno mora vsakega psa in človeka pozdraviti.

Kaj naj naredim, da preprečim kakršnokoli nestrpnost do drugih psov?


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: AngSeter , torek, 21.04.2009 : 20:51:45
Kaj pa je sploh bilo? Napisala si kot da je podredil po njegovo vsiljivega mladiča? Brez poškodbe, brez zob...


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: vis in nox , torek, 21.04.2009 : 20:54:14
Ja, verjetno je bilo to, samo kar ni nehal, pa ne maram, da bi to počel, moral bi se (za moj okus) umakniti.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: AngSeter , torek, 21.04.2009 : 21:16:01
Pa mladič je nehal se je umaknil ali ni imel niti možnosti, ker si zadevo prekinla?
Meni se to ne zdi nič takega. Celo že skoraj redek pojav dovolj majhne uporabe sile, ki je navadno zelo poučen za mladiča, ki je imel srečo, da je naletev prav nanj... Se mi zdi, da je večina psov že čisto "mimo" in ali so res zelo tolerantni ali pa psa, tudi mladiča  :o skoraj fentajo ali pa vsaj "pirsingirajo".  :(

Jaz bi, na tvojem mestu, če bi hotela umik, sploh omogočila, da bi do umika lahko prišlo. On je lulal, ta mali pa je uletel. To bi bilo treba preprečit. Kako, je odvisno od situacije. Ampak če se logično pogleda, če uleti tečen (nekulturen) mladič, ne moreš pričakovat, da bo pes kar lepo ignoriral, če ni tak po karakterju. Tukaj ti pomaga samo preprečevanje in opustitev ter počasno povečevanje dražljajev in nagrajevanje ignoriranja. V kombinaciji z NE pri katerem bi moral pes nehat počet karkoli takrat počne.

Sicer se meni prepoved izražanja v tako hudi obliki ne zdi smiselno. In morda celo kontraproduktivno, ker psa siliš v konfliktni položaj in če je tega malo preveč, lahko še bolj burno odreagira, ko mu pride do vrha glave... To se nanaša samo na opisan primer, kot ga razumem jaz. Komot je pa drugačen...



Naslov: Re: napadanje
Poslano od: vis in nox , torek, 21.04.2009 : 21:32:08
Mladič sploh ni imel prilike, da bi se umaknil, pa očitno ni ničesar dojel, ker je tudi potem kar stal in gledal in ni bežal. Barak ga pa ni posvaril kot bi ga Miško, ki bi mu zarenčal, ne bi ga pa napadel. Barak je kar planil nanj, ampak mladič niti kile ni imel, tako majhen je bil.

Jaz bi morala preprečit, da bi mladič prišel do Baraka, ker Barak je že lulal in se ga je očitno ustrašil. Možno je, da ima Barak slabe izkušnje, zato taka reakcija.

Druga moja napaka je bila, da sem se ustrašila in nisem dovolj hitro reagirala. Morala bi pograbit Baraka in ga odstranit z NE. Sem ga pa vlekla stran, kar je trajalo.

No sem pa vesela, da praviš, da je Barakovo obnašanje nekako normalno, kot sem razumela. Sem se bala, da je kaj hudo narobe z njim.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Lanabela , sreda, 22.04.2009 : 09:08:53
Zakaj pa? Na ta način tastari učijo mladiče, kaj se sme in kaj ne. In pasjega bontona se mlad pes najlepše nauči od starih psov, ljudje tega ne znamo. Ko sem imela mladiča, sem bila vedno zelo vesela za take in podobne izkušnje.
V nobenem od primerov, ki si jih naštela ni šlo za napad, ampak v vseh za "ritualizirano agresijo", ki je koristna, saj se z njo prepreči resničen napad.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: vis in nox , sreda, 22.04.2009 : 09:25:12
Hvala obema, se vesela, da imam (bolj od sebe) pametnega psa! :)


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: AngSeter , sreda, 22.04.2009 : 19:37:13
Si predstavljaš da bi isti mladič tako uletel kakemu "odtrgancu", ki bi ga ne samo "oštel", ampak kar na pol pregriznil? Tujim psom... no nobenemu psu, se ne prikradeš tako, da te ne opazi in ne veš kako se bo odzval.
Super šola za mladiča!  ;)


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: vis in nox , sreda, 22.04.2009 : 19:40:34
Nimam občutka, da je mladič kaj odnesel, verjetno sem se samo jaz ustrašila. Danes teži naprej, brez vrvice seveda, pazi ga 10-12 letna punčka, ki je tudi kul. Gre pa za kavalirja, strašno majhnega, na Bolhi kupljenega... >:(


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: AngSeter , sreda, 22.04.2009 : 20:36:34
Če si ga pa prekinla ;)
Moja je morala pri mladi terierki parkrat ponovit, pol pa še parkrat ob prvem srečanju, da je bil po njeno mir  ::) :P

Se mi pa zdi, da bo ta situacija ostala v redu samo z veliko sreče...  :-\


Naslov: napadalen pes
Poslano od: lojtrca , nedelja, 10.05.2009 : 11:27:16
Imam pol leta starom mesanko  (nemski ovčar) je zelo napadalna do članov družine.Če ji kaj nepaše pokaže zobe in pomožnostih ukolje - do sedaj je uklala dva člana- kaj storiti :-\

hvala


Naslov: Re: napadalen pes
Poslano od: Kalsang , nedelja, 10.05.2009 : 11:28:22
Nujno v dobro pasjo šolo, in to cela družina skupaj s psico!


Naslov: Re: napadalen pes
Poslano od: aska2005 , nedelja, 10.05.2009 : 11:29:58
Nujno v dobro pasjo šolo, in to cela družina skupaj s psico!
in to čimprej kakor je možno


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Reason To Rush , torek, 29.06.2010 : 12:00:32
Bil sem prepričan, da se mi to ne more primeriti, pa sem moral včeraj skloniti glavo. Namreč pri običajnem in skoraj vsakodnevenem rekreativnem teku s svojim enoletnim psom ob sebi in na povodcu, ga je ob moji levi nogi iz čistega miru in s konkretno mero besa iz moje desne in iz daljave kakšnih 10 m sunkovito napadel neprivezan dalmatinec. Do včeraj sem bil prepričan, da lahko kaj takega preprečim sam in ubranim svojega enoletnega psa s postavljanjnem predenj. A zgodilo se je tako bliskovito, da mi je uspelo v tistem kratkem času pred sabo napadalnega psa zgolj in samo s pestjo maksimalno močno boksniti v pleča šele, ko je bil čisto pred mano, zagnan v vrat mojega psa. Moj udarec v agresivca je bil top in zame boleč, a od žilavega psa ni bilo videti, da ga je to sploh kaj dosti ganilo.

Zgodilo se je na kolovozu, ki poteka okoli športnega letališča v Levcu, skoraj na neskončno prostranem prostoru. Napadalec je bil samec dalmatinec, lastnik pa prileten in počasen možak, ki mu je že na prvi pogled videti, da ga je pes žal že zdavnaj prerasel po svojih fizičnih in psihičnih potrebah. Žalostna zgodba. Ko se je ozračje umirilo, sem opazil okoli dalamtinčevega vratu električno ovratnico, okoli vratu njegovega vodnika pa na kratko obešen daljinec za sprožanje električnih impulzov podvjianemu psu. Nisem izgubljal besed, škoda je bila storjena, 60-letnika pa itak najbrž ni več moč spreobrniti. Svojega psa sem nato z nadaljnjim tekom in igro skušal čimprej sestaviti, kar mi je relativno dobro in hitro uspelo. Doma sem zgrožen ugotovil, da ima za ušesom nezanemarljiv ugriz z luknjo premera okoli 1 cm. Danes zjutraj je rano oskrbel veterinar. Očitno psa rana ne skrbi kaj dosti, saj jo je brez težav in brez odmikanj pustil očistiti. Predvidevam pa, da bi moj pes ostal brez ušesa, če bi dalmatinec ugriznil do konca in mu strgal tkivo - pa ga je po vsej verjetnosti odvrnil električni impulz v njegovi ovratnici. Vsaj nekaj sreče od vse nakopičene nesreče.

Sprašujem se:
-če je pes imel e-ovratnico, je očitno že napadal / ga lastnik ne zna obvladovati / je vsekakor agresiven do psov - in zakaj hudiča ga lastnik sprehaja brez povodca???
-kaj se plete po lastnikovi glavi, ko takole brezskrbno prenaša in sprejema svojega prenapetega samca, ko iz čistega mira skače v druge samce, mislim, očitno se mu to početje zdi običajno?
-kaj ubogemu človeku koristi vrhunska aparatura za krotenje najbolj neželenih in problematičnih vedenj, ko pa je ne zna ali pa je ni več sposoben učinkovito in pravočasno uporabiti?

Zavedam pa se svojega deleža odgovornosti, ki ni zanemarljiv. In še zdaj mi ni jasno, kaj me je gnalo v neprekinjen tek tam mimo, ko pa bi lahko za trenutek postal in upokojenca pobaral, naj vendar že pripne svojega psa. Res mi ni jasno, kaj mi je bilo, v vsaki drugi podobni situaciji sem to že storil, a tokrat sem pogrnil in svojega psa izpostavil pasjemu agresivcu. Nikoli več! A tako zelo naporno mi je vedno znova gledati vprašujoče poglede naivnih lastnikov psov, ki so prepričani v brezpogojno miroljubje njihovih kužkov... Zdaj vem, ni ga več neprivezanega psa, ki bi se mu s svojim psom približal! Nikoli več.

Moje razočaranje nad splošnim znanjem pasjih vodnikov in vodenjem njihovih psov je z včerajšnjim dnem največje doslej. Poleg tega napada sem isti dan doživel lajež in renčanje mladega samca madžarske vižle neposredno na mojega nič hudega slutečega, ob meni hodečega psa. Rjovenje podivjanega pekinezerja in grmenje samice bullmastifke. In to vse na isti dan, 28.6.2010. Se že sprašujem, če je z mano ali mojim psom kaj narobe, razen tega da je samec...? Okej, psom je vroče, imajo polne riti, zaradi lenobe njihovih lastnikov najbrž niso deležni zadostnega gibanja in frustracije so tu - ubogim psom vso spoštovanje. A kaj se plete po glavah lastnikov, ko v otročjem jeziku sprašujejo svoje agresivce: "Ja, kaj pa je, saj je samo fantek?" ali pa z uvelim, neodločnim tolažilnim tonom: "Daj no, saj ti nič noče." Res ne razumem nesposobnih in nevednih lastnikov, ki svojim psom ne znajo dopovedati, kaj je dovoljeno in česa se ne sme. Kaj je absolutna prepoved in kaj je smisel brezskrbnega pasjega življenja.

Prepričan sem bil, da se je delež neodgovornih vodnikov psov zmanjšal skozi vsa ta leta, ko se je prelilo na temo vzgoje psov že na tone črnila in posnelo že na kilometre dokumentarcev. A samo včerajšnji dan je bil dovolj, da odslej žal ne zaupam nikomur, ki ga ne poznam - ne pasmi in ne psu - pač pa lastniku, ki psa vodi. In prav žaslotno je, da moraš v tem sodobnem času skrbeti za varnost svojega psa zaradi nesposobnosti, neznanja in naivnosti drugih neodgovornih lastnikov psov, ki kažejo že prav očitne vedenjske motnje. Upal bi si trditi, da je takšnih danes celo več, kot uravnovešenih, zdravih in psihično stabilnih psov. In to samo zaradi neznanja nas, ljudi.

Moje vprašanje za tale forum pa je, ali gospoda upokojenca z zafrustriranim dalmatincem, ki se prevažata v modrem volvu XC70 crosscountry celjske registracije, prijavim policiji zaradi napada na mojega psa ali mu raje izročim vizitko kvalitetnega pasjega inštruktorja?

Uživajte s svojimi psi in bodite njihov zanesljiv zaščitnik! Lp, Miha


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Cats , torek, 29.06.2010 : 12:05:09
Prijava, vsekakor.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Houdini , torek, 29.06.2010 : 12:16:08
Prijavi napad vsekakor, takoj (preden kdo najde kak argument, da je prepozno)!

Električna ovratnica ... a se jih pri nas sploh sme imeti  (tega dejansko ne vem) vsekakor pa tudi v sanjah niso primerne za ljudi, ki o vzgoji že tako ali tako očitno nimajo pojma.

Tudi vizitka za pasjo šolo ne bo škodila, pa četudi le kot izraz lastnega nestrinjanja in mnenja, da gospod potrebuje pomoč pri vzgoji (predvsem sebe).


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: oaza88 , torek, 29.06.2010 : 12:16:08
se strinjam, prijava. Škoda, da nisi tega storil že na licu mesta - poklical policijo in zadržal modela. No pa dobro - vsekakor pa zdaj čim prej. Z veterine imaš dokaze, ti imaš najbrž tudi kje kašno modrico od udarca po napadalcu, mogoče še kakšna priča,... Pa še VURSu prijavo zaradi neprivezanega, glede na opažena dejstva očitno poznano napadalnega psa.
Pa ne krivi sebe, ljubi boh no - tečeš s svojim priveznim psom pa ja lahko po vseh javnih površinah, tudi nisi dolžen vsake 3 sekunde enga kre*ena opozorit, naj priveže svojega psa, pa če je cucek ali velikan (pes namreč - no pa za skrbnike velja v bistvu isto).

Pa najdi kakšnega odvetnika, da se pozanima pri zavarovalnici od modela, če lahko kaj iztržiš iz tega. Saj ne, da bi človek hotel služit na takihle situacijah, ampak če lahko kaj dobiš, zakaj pa ne. Pa pjta s psom na pico in pasje pivo in obično pivo za ta dnar, pa je.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: skogkatt , torek, 29.06.2010 : 12:20:48
Oboje. Plus še prijava zaradi (očitno neučinkovite) uporabe el. ovratnice-ni dovoljena.

To, kar si doživel, je bil moj največji strah, ko je bil moj pes (dalmatinec :P) še mlad in je seveda še sedaj. Sem se zavedala, da bi mi en tak primer lahko uničil neobremenjenost mojega psa s psi kateregakoli spola/izgleda/značaja...
Sva imela srečo, da ni bilo hujših incidentov oz. sem se jih na vso moč izogibala.

Fajn bi zdaj bilo, da bi ga vseeno čimprej družil s kakšnim dalmatincem, najbolje mladičem oz. prijaznim mlajšim, zato ker so s temi pikami precej prepoznavni in četudi se ti zdi, da ni pustilo posledic, je možno, da se mu je pasma zamerila in bi je znal sam kdaj napadat, čeprav gre za drugega/prijaznega psa. To žal zelo pogosto slišim.

Srečno obema!


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Pepsi , torek, 29.06.2010 : 13:48:09
Prijavi, še danes. Na policijo in na VURS. Upam, da si si zapomnil registracijo, ampak že podatek "moder volvo XC70 celjske registracije" močno zoži krog lastnikov, saj jih ni prav veliko.

Pa vztrajen bodi, ne se pustit odgnat in v prijavi zahtevaj tudi odgovor. In če ga ne bo, jih vsake toliko malo pobaraj, kaj delajo.  Glede odškodnine se strinjam z oazo88 - pa ne samo zaradi pice in pasjega piva ampak predvsem zato, da si bo 60-letni gospod zapomnil lekcijo.

Upam, da bo tvoj pes čimprej pozabil tole. Pa srečno obema!


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Roko460 , četrtek, 26.08.2010 : 07:32:22
Živjo!

Imam podobne izkušnje s psi in lastniki! Jaz imam majhnega terierja (manchester), ki je poln energije, ko vidi drugega psa. Sedaj se počasi privajava, kako spoznati in ovohati drugega psa, sam pa ostaja večni problem! Drugi psi se takoj rangirajo z njim in mali odvrne prav tako z agresijo! To je pač nagonsko vendar ga imam ves čas na vrvici in to je dovolj, da ga pomirim in potem samo še gledava drugega psa, kako renči :). Veliko tečeva in tu nastane problem, ker je veliko domačih psov spuščenih in se dobesedno vržejo na mojga malega peskota  >:(. Da to preprečim (ne boksam) na glas zaupijem naj gre domov in se v večini primerov pes odzove in gre. V nasprotnem primeru pa te reši samo,da brcneš psa stran in potem že, kdo prileti? Če vidim, da je neizbežn pretep psov, probam malega spustiti in naj leti, saj izredno hiter in pameten he he. Problem pa rata, ko pride spuščen pitbul in veš, da ne moreš nič narediti  :o tukaj pa pomaga samo solzilec za pse!!! Tako, da vsi ki tečete, lahko računate na to, da se lahko slej ali prej naredi  to vam???

LPR



Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Yo , četrtek, 26.08.2010 : 07:44:13
Kaj se lahko naredi? Da prileti spuščen pitbull?


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Lanabela , četrtek, 26.08.2010 : 07:51:58
Če boš zrihtala sebe in svojega psa, drugi ne bodo več problem.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: Itlam , četrtek, 03.02.2011 : 20:10:35
Mene pa zanima, kako preprečevat dominantnost.? Namreč, ena mojih psičk je preveč dominantna, vsako mlajšo si želi podrediti in to po večini naredi dokaj agresivno. Sicer takoj ob mojem popravku s tem početjem preneha, a me v bistvu najbolj moti to, da sem ob srečanju živčna jaz, ker nikoli ne vem, kako bo, če bo prišlo do prepira itd. Drugače je sterilizirana. Hvala za odgovore!


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: banAncy , ponedeljek, 16.02.2015 : 15:38:48
Prosim pomagajte:-/ imam se ne 2 leti starega boksija in se boji psov. Ko je bil majhen smo dosti delali na socjalizaciji, hodila sva tudi v solo. Imel je ze tri slabe izkusnje 3je psi so ga napadli(seveda odvezani). Zdaj ko vidi psa se uleze in caka, da gre pes mimo njega. Ce seveda druh pes zarenci nanga bo on, tudi nazaj. Ble pa so tudi ze situacije da se je ulegel sta se psa povoha, blo vse ok in ko smo bli ze meter narazen je moj pes zarencal.
Ko se uleze na tla ga niti naprej ne morem zvlect, ne reagira niti na priboljske niti ne na igraco. Imam ga na oprsnici, ker se mi ovratnica zdi prekruta, da bi ga vlekla.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: ličinka , ponedeljek, 16.02.2015 : 17:02:51
jaz bi sprobala da vsakič ko na daleč vidi psa in je v umirjenem stanju dobi briketek. Če ima kdo od znancev prijaznega in umirjenega psa bi ga prosila za pomoč tako da se najprej vidijo od daleč in nato razdaljo zmanšujete ko se bo hotel uležti probajte iti v drugo smer ne proti psu in nato spet nazaj proti psu in spet ko ga vidi in je umirjen dobi briketek. ubistvu vsakič ko vidi psa dobi briketek na ta način poveže tujega psa z nekaj pozitivnega. pašček je spuščen nesme biti nategnen ampak še vseeno pazite na varnost. Ovratnica ni prekruta ampak če je navajen na oprsnico ostanite pri njej tudi vlečenje ponavadi ne pomaga ampak je kontra učinek počakajte da se kuža sam premakne in ko se spet briketek ali igračka. Ta metoda ni rečeno da je zanesljiva zato jo prej preverite pri nekom ki dela z pozitivno motivacijo mogoče bo tudi kdo tu dodal še kaj. Moja psička se sicer ne boji psov ampak jih le noče v bližini z njo delam tako da ko srečava tujega psa jo dam na poleg pomagajo pa mi tudi prijatelji da jih skupaj peljemo na sprehod najprej jih pozdravim nato se kar odpravimo ko se kuža  malce sprosti ji dovolim da tujega povoha če en z drugim normalno shajata jih spustimo ampak jih imam skoz pod nadzorom meni tak način pomaga ni pa rečeno da pri vseh je pa drugačen problem kot pri tebi ker se jih moja ne boji le malce nesigurnosti ima.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: banAncy , ponedeljek, 16.02.2015 : 17:48:16
Hvala bom poskusila :-) samo ne vem, ko bova sla v drugo smer ce se bo hotel premakniti, ker ko vidi psa za sabo se tudi uleze. Sem tudi ze probala s priboljski ampak ko je pes na vidiku, mu moram priboljsek prou zatlacit v usta. Del tega problema je tudi mal njegova firbcnost, ne sme nic zamudit. Dobis pa zelo razlocne dozive od ljudi, nekateri mislijo da bo napadel, drugi se pa smejejo ces velik pes pa se boji.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: ličinka , ponedeljek, 16.02.2015 : 18:04:56
No upam da vama uspe. Nič pa delati na silo mogoče pa ta njegova firbčnost pripomore h temu da bo sam sprobal pristopiti do psa dajte mu čas. Odzive ljudi pa kar preslišim najprej je bila zmešana ko se je začela zakajati v druge pse in noben ni razumel da je bila napadena no sedaj ko greva pa mirno mimo in jo imam na poleg mi jo pa ogovarjajo, svoje pse spuščajo h njej ali pa poslušam bogi pes kako more hoditi... :D


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: banAncy , ponedeljek, 16.02.2015 : 18:17:46
Ne sej nikoli nismo delali na silo, tudi v soli smo delal na pozitivni motivaciji. Tako vidis, da lastniki ko imajo pse spuscene, se ne zavedajo da lahko drugemo porusijo del kar vlozis v socjalizacijo in pravilno vzgoja.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: agi , ponedeljek, 16.02.2015 : 19:21:38
Če bi se jaz s svojim psom znašla v takšni situaciji, bi se poskusila zmenit v kakšni pasji šoli, da jo ponovno obiščem. Mogoče bi pa psa na ta način, ko bi bil med psi " resetirala", pes pa bi ponovno pridobil zaupanje. Poleg tega bi inštruktor opazoval tudi tebe in tvoje reakcije, kar je zelo pomembno. Je kar nekaj ljudi, ki se ukvarja s prevzgojo, kar še ne pomeni da je le ta namenjena samo agresivnim psom, ampak tudi psom ki imajo probleme.

lp


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: ličinka , ponedeljek, 16.02.2015 : 20:10:02
Ponovni obisk pasje šole bi bilo fajno samo najprej jim sporočimo po tel. kakšen problem imamo. Jaz osebno svojega nebi dala takoj v skupino psov vsaj če bi bil strah močan ampak bolj postopoma najprej z enim nato dvema itd...Pač moje mnenje mislim da bi bil takojšen vstop v večjo skupino preveč zanj sploh pa se v večji skupini ne morejo ukvarjati samo z enim problemom saj ima vsak pes svoj problem in ne morajo zaradi enega drugih zanemariti. Sigurno pa imajo kakšnega inštruktorja ki bi se dobil z vami osebno in psa osebno spoznal in nato videl kaj je zanj najboljše za moje pojme bi bila to še najbolša odločitev.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: agi , ponedeljek, 16.02.2015 : 20:41:41
Sej to določa inštruktor kako se bo lotil prevzgoje in ne ti. Ubistvu itak on določi po kakšnem programu bosta delala. Vse se pa tako ali tako dela postopoma in te ne vrže kar med ostale pse. Važno je da delata pod nadzorom, kjer te nekdo stalno opominja na napake, ki jih počneš in jih sproti rešujeta.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: AngSeter , torek, 17.02.2015 : 08:47:37
Ne smeš čakat, da se pes uleže, da kaj narediš. Opazuj ga in počni, kar se boš pač odločla, preden je prepozno in je neodziven. Skoraj vse je v pravem "tajmingu" in če ga sama ne boš našla, ne bo nič, če ne boš stopila do koga, ki ti lahko pomaga.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: banAncy , torek, 17.02.2015 : 09:34:41
Hodiva v solo ze od pol leta starosti, to se pravi dala sva skozi malo solo in dva krat osnovno. Zanimivo je to, da v soli in na izpitu b-bha nisva imela imela problema. Se na b-bha izpitu, ko ni poznal psov je normalno se obnasal, se ko je en snavcer skocu vanga ni odreagiru.Problem se pojavi ko sva v naravi-tam je dobil slabe izkusnje. Solo in hojo po mestu pa ni problem, bi pa najraje sel do vsakega psa. Upam, da razumete kaj sem zelela povedati. Trenutno preden se uleze ga primem za oprsnico in ga dam na sedi. Ta teden se greva ponovno vpisat v solo.


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: AngSeter , torek, 17.02.2015 : 11:04:28
V šoli povej kakšne probleme imaš, ker se največkrat na poligonu ne pokažejo...


Naslov: Re: napadanje
Poslano od: banAncy , torek, 17.02.2015 : 17:00:19
Ok, v cetrtek se greva ponovno vpisat. Evo lih prisla s sprehoda in srecala psa, ki se vedno zazene in napolno renci. Samo prijela sem ga za oprsnico in mu v usta dala priboljsek. Kar je naredu je samo to, da se je malo najezil in bil malo vznemirjen. Tako ko ga opazujem je velika bojecka, potem pa ko je pes ze naprej hoce bit pa pameten.