mojpes.net

o psih => FCI 9 => Sporočilo, začeto od: AMODINI , nedelja, 06.09.2009 : 12:50:44



Naslov: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , nedelja, 06.09.2009 : 12:50:44
Na željo nekaterih TT navdušencev sem se kot vzrediteljica odločila, da na kratko povzamem nekaj besed o samem zdravju nam tako ljube pasme TT.
 
TTjčki so več ali manj zdravi psi. Njihova domovina in težki pogoji preživetja so jih po vsej verjetnosti naredili take...jaz pravim "žilave". Pasma sama po sebi je precej zdrava pasma in TTji doživijo visoko starost (tudi do 16 let  in več).
Kljub temu pa se TT, kot vse druge pasme žal sooča tudi z nekaterimi gensko oz. dedno pogojenimi boleznimi in zato sta  premišljena in selektivna vzreja v tem času še kako pomembni. To je zame dober in edini pravi odgovor tudi na vprašanje čemu kupiti psa TTja z rodovnikom in izbrati vzreditelja z veliko začetnico. V zahvalo in v pohvalo gre vsem , ki se v našem pasemskem  klubu trudijo že iz časov Sekcije dalje, ki s klubom dihajo in živijo, da imamo urejeno vzrejo v skladu z dobrimi vzrejnimi pravili, ki terjajo odkrivanje dednih bolezni in, da se prav zaradi tega v klubu lahko pohvalimo z dobro in s kvalitetno vzrejo TTjev. 
 
Dedne bolezni katerim so TTji podvrženi so:
PRA - PROGRESIVNA RETINALNA ATROFIJA
LL - LUKSACIJA LEČE
CCL / NCL - CEROIDNA LIPOFUSCINOZA
KATARAKTA oz. SIVA MRENA
DISPLAZIJA KOLKOV, DISPLAZIJA PATELE
PRIROJENA GLUHOST



Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , nedelja, 06.09.2009 : 12:53:51
PRA je dedna in počasi napredujoča očesna bolezen, pri kateri gre za odmrtje celotne mrežnice - retine očesa  in, ki  postopoma  vodi do popolne slepote psa. Mrežnica se nahaja v zadnjem delu očesa in je sestavljena iz celic, ki absorbirajo svetlobo in pošiljajo impulze preko živcev v možgane, ki sprejeto pretvorijo v sliko. Z umiranjem retine kužki sprva izgubijo vid v senci in v temi, ob napredovni bolezni pa se slepota spremeni tudi v slepoto podnevi oz. preide v  popolno izgubo vida .
Pri vseh pasmah, kjer je bilo dedovanje mogoče identificirati, se bolezen deduje avtosomno recesivno. Starost začeteka bolezni in hitrost njenega napredovanja se razlikujeta od pasme do pasme. V večini primerov se klinični znaki okvare vida pojavijo, ko pes šteje 6-8 let. Za TTje je zelo značilno, da se statistično gledano bolezen pojavlja v dveh starostnih skupinah in sicer pri pseh starih med 3 in 5 let ter kasneje pri skupini psov, starih med 7 in 10 let.
Zdravila, s katerim bi to bolezen lahko pozdravili ni in prav zaradi tega je pomembno, da vzreditelji redno in v skladu z vzrejnimi pravili našega kluba pregledujemo oči obema pasjima staršema, s katerima se leglo načrtuje.
Bolezen se odkriva s preprosto preiskavo, opravi pa jo lahko izkušeni veterinar - okulist, pri nas je to Zlata Čop, ki izda potrdilo o zdravstvenem stanju oči pregledanega TTja. Enako velja za dalje opisani bolezni LL in sivo mreno. Za to bolezen je sicer znano, da se pojavlja v dedni obliki ( znana je namreč tudi nenadno pirdobljena retinalna atrofija – SARD) pri več pasmah in ne zgolj pri TTjih, z njo pa se srečujejo tudi v felinologiji. PRA je lahko tudi pozna oblika bolezni CCL.
 
sliki zdrave in obolele retine
(http://www.sang-po-dawa.com/mojpes.slike/PRA%20retina.jpg)
(http://www.sang-po-dawa.com/mojpes.slike/normalna%20retina.jpg)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , nedelja, 06.09.2009 : 12:54:50
LL- luksacija leče
Tudi luksacija leče je pri TTjih podedovana bolezen, zato govorimo o primarni luksaciji in se praviloma pokaže med 3 in 5 letom starosti psa.
Očesna leča je prozorna struktura, ki se nahaja za zenico. Njena glavna naloga je natančno uklanjanje svetlobe na očesno ozadje oziroma mrežnico. Na periferiji se nanjo naraščajo tanke nitke imenovane zonule, ki so povezane s ciliarno mišico.  Ko se leča delno ali popolnoma dislocira od teh nitk, ki lečo držijo na njeni pirmarni poziciji, se leča začne premikati, lahko tudi po celem očesu. Zaradi tega pride do povišnja pristiska v očesu oz. glavkoma, kar je za psa izredno boleče in v kratkem času povzroči hudo poškodbo ali pa celo odmrtje očesne mrežnice. Glede na to, da je to dedna bolezen, je več ali manj skoraj zagotovo, da bo LL prizadela obe očesi.
Značilni simptomi pri luksaciji so predvsem solzenje očesa, rdečina, mlečna barva roženice. .. Kot luksacija, kot glavkom lahko povzročita večje zaplete, v naslabšem primeru pa tudi slepoto, obvezna je operacija očesa. Medtem, ko primarna luksacija leče privede do glavkoma, pa lahko najprej nastali glavkom privede do sekundarne luksacije leče. Sekundarno luksacijo leče lahko povzročijo tudi druge poškodbe oz. bolezni oči, kot so močni udarci v predel glave, katarakta, kronična vnetja šarenice, tumor v očesu ali pa celo hud traumatičen dogodek. Za sekundarno luksacijo je sicer značilno, da so bolezenski znaki sicer izrazitejši, sama bolezen pa se ne deduje na potomce.

Medtem, ko je LL za psa zelo boleča, je za PRA značilno, da je za psa neboleča očesna bolezen.


(http://www.sang-po-dawa.com/mojpes.slike/luksacija%20lece.jpg)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , nedelja, 06.09.2009 : 12:56:17
Ljiljana je na temi TT čvek objavila novico glede LL, pa si bom jaz drznila objaviti nje post ravnotako brez prevoda:Otvaram jutros email i docekala me sjajna vijest......

izgleda da je identificirana mutacija koja uzrokuje PLL (Primary Lens Luxation) kod tibetskih terijera!!!!!!!!!!

DNK test jos nije na raspolaganju, ali ce biti uskoro!!!!!!!!! Navodno  krajem 10/2009!!!!!!

Ova vijest me jutros jako razveselila - jos kada bi nasli nesto vezano uz CCL........no, dobro i ovo je super.


....prilazem dio teksta koji govori o tome       


Geneticists identify a mutation for Primary Lens Luxation (PLL) in several breeds.
(September 2009)


Primary Lens Luxation (PLL) is a well-recognised, painful and blinding inherited eye condition that affects many breeds of dog. In affected dogs the zonular fibres that support the lens breakdown or disintegrate, causing the lens to fall into the wrong position within the eye. If the lens falls into the anterior chamber of the eye glaucoma and loss of vision can quickly result.

The team of scientists have identified a mutation that is responsible for the development of PLL in several breeds, including the Miniature Bull Terrier, the Lancashire Heeler, Tibetan Terrier, the Jack Russell Terrier, the Parson Russell Terrier, the Patterdale Terrier, the Sealyham Terrier and the Chinese Crested dog.

A DNA test soon to be made available at the Animal Health Trust can be used to determine a dog’s genotype with respect to this mutation. Dogs will be identified as CLEAR (has two normal copies of the gene), CARRIER (has one normal copy and one mutated copy) and AFFECTED (has two copies of the mutation). Breeders will be given an estimate of each dog’s risk of developing PLL depending on their genotype and will be able to make sensible breeding decisions that minimise the risk of producing dogs that will become affected by this serious and debilitating condition.
 

 


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , nedelja, 06.09.2009 : 12:56:57
 
KATARAKTA
Leča je v normalnem stanju jasno / transparentno tkivo, ki fokusira svetlobo na očesno mrežnico pri katarakti pa je to prehajanje svetlobe skozi lečo moteno. Stanje pri katerem se očesna leča zamotni se imenuje katarakta. Rezultat sive mrene so različne stopnje slepote, vidimo pa jo kot neprosojno belomodro motnjavo na očesni leči, ki v končni fazi bolezni postane snežno bela. Pogosto ta motnja napreduje do popolne slepote. Poleg dedne pogojenosti pa na nastanek katarakte vplivajo še tudi nekateri drugi dejavniki, kot so sladkorna bolezen, zastrupitve, radioaktivna sevanja in tudi poškodbe. V tem primeru dedne pogojenosti ni.
Pse s sivo mreno je potrebno redno veterinarsko oskrbovati in ev. tudi zdraviti z ustreznimi zdravili proti vnetju mrežnice in nekaterim drugim bolezenskim stanjem, na katere siva mrena lahko vpliva. Sama siva mrena ni ozdravljiva s pomočjo terapije z zdravili, lečo je potrebno operativno odstraniti in vgraditi novo.

(http://www.sang-po-dawa.com/mojpes.slike/siva%20mrena.jpg)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , nedelja, 06.09.2009 : 12:57:36
CCL ali ceroidna lipofuscinoza

Je kot RRA in LL autosomno recesivna dedna bolezen, pri kateri se nabira oz. odlaga odpadni material predvsem v celice živčnega sistema.
Prvi znaki te bolezni so nočna slepota, kasneje pa se bolezen začne odražati na samem obnašanju kužka. Psi s to motnjo delujejo nervozno, plašno, spremenijo se jim prehranjevalne navade, nekateri psi izgubijo sobno čistočo in pozabijo že priučene navade in obnašanje, včasih delujejo celo agresivno napram že poznanim ljudem in ostalim živalim. Posledice so vidne na nekoordinirani hoji , ki se stopnjuje s stopnjevanjem bolezni, kužki imajo težave s skakanjem v višino ali s hojo po stopnicah navzgor, v zadnjem stadiju bolezni kužki pogosto padajo in le s težavo spet vstanejo nazaj na tačke. Prisotni so napadi krčov, ki se stopnjujejo z napredovanjem bolezni. Podvrženi so najprej nočni, nato tudi dnevni slepoti, pupile znajo biti rahlo razširjene.
Zdravila za to bolezen še ni, prav tako še ni popolnoma pojasnjen sam genetski način dedovanja oz. najden vzročni gen pri Ttjih.

Pomembno je, da lastniki ne bodo pripisovali slabih navad svojih psov tej bolezni, ker so zgolj ali nevzgojeni ali pa le nekoliko bolj dominantni!!


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , nedelja, 06.09.2009 : 12:59:16
DISPLAZIJA KOLKOV
Displazija kolkov je v nekaterih primerih prisotna že ob sami kotitvi mladička, v večini pa se vidno pojavi okoli 1 leta starosti. Čeprav je predvsem značilna za hitro rastoče pasme, pa je njeni pojav pirsoten tudi pri TTjih. Diagnosticira se jo z rentgenskim slikanjem,  kjer za to pooblaščeni veterinar poda oceno kolčne displazije in jo zapiše na hrbtno stran rodovnika.
Tudi kolčno displazijo se tretira kot dedno bolezen, kjer se kolčna ponvica in stegnenična glavica ne prilegata popolnoma ena drugi oz. kjer stegnenična glavica uhaja iz sklepa zaradi ohlapnih vezi. Do displazije pa lahko sicer tudi pride zaradi nekaterih poškod, saj v sami fazi rasti na razvoj samih kosti negativno vplivajo številni zunanji dejavniki. Ravno zato vzreditelji nove lastnike mladičkov opozarjamo na nošenje mladičkov po stopnicah, na preprečevanje skakanja na in z visoko stoječega pohištva, naporno hojo v hrib oz. opozarjam, da se ne pretirava s telesnimi aktivnostmi dokler je kuža še v obdobju rasti.
Zdravljenje kolčne diplazije je odvisno predvsem od tega, kakšne stopnje je displazija. V lažjih pirmerih se zdravi pse s kortikosteroidnimi zdravili ali analgetiki, s katerimi se skuša kužkom omogočiti »normalno« življenje s čimmanj bolečine, v primerih težje stopnje pa je potrebno kirurško zdravljenje, včasih celo menjava kolka z umetnim. Displazijo kolkov se ocenjuje z ocenami A1, A2, B1, B2, C1, C2, D1, D2 , E1, E2 .

(http://www.sang-po-dawa.com/mojpes.slike/dispalzija%20kolkov_1.jpg)

Drugo displastično stanje, ki je dokaj redko pri TTjih je displazija oz. luksacija patele, kjer gre za dislokacijo pogačice iz kolenskega zgloba. Zelo mladi TTji, ki gredo skozi rapidno obdobje rasti včasih doživijo rahlanje ligamentov, ki pogačico dodatno držijo, vendar pa se to stanje zna popraviti, ko psi odrastejo in postanejo močnejši. Tudi za to displazijo je značilno, da se lahko pojavi tudi zaradi poškodbe. Pregled pogačic opravi izkušeni veterinar s premikanjem kolenskega zgloba v stoječem ali ležečem položaju psa. Luksacija patele se ocenjuje z oceno od 0 do 4.




Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , nedelja, 06.09.2009 : 12:59:40
GLUHOST

Gluhost  se pri TTjih lahko pojavi kot prirojena, lahko pa nastane tudi kot posledica poškodbe. Pri prirojeni gluhosti govorimo o degeneraciji notranjih struktur ušesa v nekaj tednih po rojstvu. Najpogosteje je vezana na dva gena in sicer na t.i. „piebald gen“, ki določa količino bele barve  in merle gen.  Gluhost je sicer najpogostejšah pri belo obarvanih pasmah, kot so  npr. dalmatinci, bullterierji, argentinske doge itd. in pa pri angleških setrih, boston terierjih, parson in jack russell terierjih, ter merle pasmah, kot so avstralski ovčarji, border colliji itd.
Gluhost je sicer neozdravljiva, vendar pa so kužki zaradi svoje prilagodljivosti sposobni živeti dokaj normalno življenje s svojimi lastniki naprej.
Za ugotavljanje gluhosti se uporablja neboleč in zelo zanesljiv BAER-test (Brainstem Auditory – Evoked Response).


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanda , nedelja, 06.09.2009 : 13:44:47
Amodini Zelo pridna  :) ! Pohvalno !!!


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , nedelja, 06.09.2009 : 14:53:24
Amodini zelo dobro si razložila vse tele tegobe, ki si pojavljajo pri TT-jih.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Ljiljana Li , nedelja, 06.09.2009 : 16:14:09
Amodini, bravo za topic!!!!!!


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: luvi7777 , nedelja, 06.09.2009 : 20:58:40
Amodini svaka čast na otvaranju topica, te jasnim i jednostvanim prikazom i preglednim informacijama.
Čista petica! :)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: teri , ponedeljek, 07.09.2009 : 07:25:07
Amodini ,....pohvale vredno! :-*


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: TagTu , ponedeljek, 07.09.2009 : 07:59:52
Super, Amodini :)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , ponedeljek, 07.09.2009 : 15:10:14
je malo treba skrbeti za naše pasje duše ;) :-*


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Jasi , ponedeljek, 07.09.2009 : 17:07:27
Bravo Amodini  :)
A si imela v mislih, da bi v to kategorijo ostai pisali svoje izkušnje s temi boleznimi pri svojih (da ne bo spet kakšne vroče krvi) TTjih? V tem primeru se lahko prispevam kaj o Arkijevi katarakti in jo tud poslikam. Upam, da boš članek objavila tudi v KTP reviji  ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , ponedeljek, 07.09.2009 : 18:35:09
Jasi, pa če ti ni v napoto....bomo vsi veseli še ene, ki ne tupi samo teorije  :)



Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: TagTu , sreda, 09.09.2009 : 14:57:12
Ljiljana je na temi TT čvek objavila novico glede LL, pa si bom jaz drznila objaviti nje post ravnotako brez prevoda:Otvaram jutros email i docekala me sjajna vijest......

V zvezi s temle je na klubski spletni strani obvestilo......


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Ljiljana Li , sreda, 16.09.2009 : 06:30:39
DNA kits za LL je vec na raspolaganju!!!!!!


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sreda, 16.09.2009 : 14:36:17
Tibetan Terrier International Information System TIIS (http://www.tibetanterrierinternational.se/holdme.htm) Sicer dvomim, da je kdo, ki tega ne pozna, ampak cisto pase semle. :) Mimogrede, kapo dol vsem, ki so pripomogli k nastanku te strani in vsem, ki posiljajo/so poslali/bodo poslali rezultate. :-*


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Flek , četrtek, 17.09.2009 : 15:24:38
Uuuu, jebo te, Amodini, zdaj me je pa strah postalo za moje zdravje!!!!!!!!!!!!
Uf, uf, sem že hipohonder, že čutim, kako me vse matra!

 ;) :D ;D


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Jasi , četrtek, 17.09.2009 : 18:35:54
Flek, najprej dobrodošel! Mi je všeč, da si hipohonder, taki živijo najdlje, tako vsaj pravi moja stara mama in ona že ve, pri svoji 91 letih  :D
Moj Arki pa ni hipohonder in mu manjka kar nekaj stvari (pa ne sam genetsko, ga je marsikaj doletelo, natančneje povozilo) , ampak se drži načela, da je "vse v glavi" in je v svojih 12 letih preživel več, kot marsikateri zdrav TT, pa še dobre volje je vedno  ;D ;D ;D
tako, da nič čakat samo uživat  ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Flek , četrtek, 17.09.2009 : 18:57:14
Veš, Jasi (aja, hvala za dobrodošlico!), jaz sem še silno mlad TT, komaj 16 mesecev imam.
In ravno sem v postopku ugotavljanja mojega zdravja!
Ampak ker me je Amodini "naredila" (beri: izbrala in skombinirala moje gene) verjamem, da ne bodo našli NOBENIH napak na meni!
Smo slikali kolke in so lepi, oči pridejo na vrsto zdaj, ko bo klubski dan ... ampak če vidiš ves ta spisek možnih težav in tegob, te kar malo stisne tam nekje malo pod repom, a ne?!?!?!?!?!!

Mi je pa hudo za tvojega Arkija ... to mora grozno bit, če te kaj povozi ...
En high five za tvojega junaka!!!!!!!


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Jasi , četrtek, 17.09.2009 : 19:43:19
Flek, mal heca mora bit  ;)
Se pa strinjam, da je Amodini naredila najbolše, kar zna in znajo njeni kolegi za mešanje genov  ;)
Je pa res, da sem tudi sama pred 12 leti želela "narediti najboljše kar sem takrat znala in kar so znali moji kolegi" in se je skotil Arki, tako da je takle podforum kot je ta super, več glav več ve, samo j.... moraš imet, da kdaj kaj napišeš  :D
Sam Arki si je nesrečo skoraj sam pridelal, že pred 8 leti, ko mi je izpred nosa ušel za "vročo" psičko
Potem smo ga sestavljali 3 leta (majka kolčna glavica) , in ko je začel z agilitijem, je takoj tudi skočil na kavč in ponovno pobegnil i isto psičko, čim je bila prilika  :D
In sedaj se star 12 in zaradi katarake na en uč ne vidi, tako da trenirat ne more, a bi še, samo ne vidi kam skače pa mu n epustim, za "babami" pa še vedno pobegne, da zvečer jamram po Facebooku in ga iščem po vasi... lahko bi napisala članek  o njegovih načinih pobega, pravi maher  :D
Flek, ker si tako mlad bom sam rekla: " pusti babe pri miru", razen tistih, ki ti jih Amodini predpiše, pa bo  ;D ;D
zdaj pa nočko, moji veterani morajo še na sprehod, da ne bo lužic ponoči  ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Flek , ponedeljek, 21.09.2009 : 18:58:09
Kako se pa to doseže, da pustiš babe pri miru?!?!?!?!?!?!
Meni se zdi preganjanje bab najbolj kuuuul zadeva pod soncem!

Je pa to nevarno, vem, jaz sem doma v mestu. Zdaj sem se že malo unesel, še spomladi pa me je nenehno imelo, da bi po svoje hodil raziskovat. Najhuje je, ko je treba domov it ... takrat nič ne slišim, bi kar po svoje in mimo vhoda v blok! Zato me vedno pravočasno pripnejo, ko je konec igre s prijaelji in jo mahnemo proti domu ...

Če pa bi tudi jaz na vasi živel ... uuuuuuj ... bi jo verjetno tudi po svoje biksal okoli. Zgleda, da smo tibetanci taki mali kosmati Krištofi Kolumbi, ki nam je raziskovalna žilica precej močno razvita!

A so veterani že toliko v letih, da ponoči spet lužice puščajo?!?!?!?!?

Glede mojega zdravja pa zaenkrat krasen izvid za kolke ... oba sta A.
Kot rečeno - Amodini zna gene mešat!
Sem ji hvaležen za to, ker bom zgleda zdrav in brezskrben kuža!


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Jasi , ponedeljek, 21.09.2009 : 20:48:16
Bravo za kolke, Flek! ;)
Veterani puščajo lužice samo kadar nimamo zdravja pod kontrolo, pri Arkiju Ph urina, pri Donu pa cukra, 13 letna pa nima nobenih problemov, baba pač  ;D
Kar se bab tiče... saj se strinjam s tabo, je treba uživat, so pa moji veterani najprej živeli v centru Ljubljane in sso e brez povodca sprehajali po stari Ljubljani ali pa za Bežigradom... vas jih je spremenila v " Dobesko bando" , užitek j epa nepopisen  :D


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , sreda, 23.09.2009 : 12:40:08
Jasi ,tvoj Arki se res drži tako dobro ,da svaka mu čast! Pa tebi tud, da tako lepo skrbite zanj!!


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , sreda, 23.09.2009 : 12:40:27
Eto, pisem vam jer me zanima ramisljanje vas - uzgajaca o situaciji oko tibetskih terijera i njihovoh pravila o uzgoju u Svicarskoj.

Za one koji ne znaju, probat cu ukratko napisati.....U svicarskoj postoji pravilo da se u uzgoju ne smiju koristiti muzjaci niti zenke koji imaju vise od 42 cm i toga pravila se jako drze - dakle, na uzgojnom pregledu pas s vise centimetara dobija doslovno diskvalifikaciju....a pravilo je uredeno tako da se doticni pas ne moze koristiti ni izvan Svicarske u slucaju npr. prodaje. S druge strane nema pravila koji bi regulirao "bolesne" rodovnice....tako da ispada da je veci problem ako je pas malo visi nego li ako ima totalno" bolesnu" rodovnicu.
Hrpa zdravih i lijepih pasa zbog kojeg milimetara viska ne moze u uzgoj dok se uzgoj s druge strane dozvoljava psima s hrpom prenositelja i losim odabirom parnjaka/zenke.

Pisem vam ponukana jednim razgovorom koji donekle izrazava misljenje uzgajaca iz Njemacke, Nizozemske, Italije.............da li je po vama to pravila u redu i da li biste ikada dali svoje stene u Svicarsku?

Po meni bi se klubovi trebali udruziti i poslati im peticiju da se to pravilo ukine jer ne vodi nicemu osim upropastavanju pasmine!!!!



Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , sreda, 23.09.2009 : 12:47:08
Jaz osebno sem že imela ovpraševanje iz Švice, celo od iste gospe, kot kasneje še ti....
pa nobena ni dala tja maldička, a ne?  ;)
Veliko vprašanje je, zakaj velja tam še zmeraj tako pravilo, ko pa v drugih klubih že lep čas vzrejna pravila in komisije
delujejo drugače pod drugačnimi pravili:(
Meni osebno je bolj pomembno kaj nosita pasji oče in mama od na začetku opisanih bolezni in še mogoče kaj drugega zraven, za kar je znano, da se zna dedovati ,kot pa, če je višina 42 ali ne....


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: MARKO HREN , sreda, 23.09.2009 : 14:45:20
Višina je zaenkrat določena tako kot je, a kot mi je znano jo vzrejne komisije jo zaobidejo, ko kombinirajo primernega samca in samico. Verjetno ni v interesu, da bi šla višina TT še višje ..  :( Zagotovo pa bo velik napredek, ko bo enkrat pogoj za vzrejno dovoljenje poleg pregledov kolkov, pogačic in učk - še DNK test za LL in pa še drugi testi za dedne bolezni, ko bodo na voljo.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , sreda, 23.09.2009 : 16:07:53
Vem da je TagTu poslala enega malčka  v Švio, vendar je samo kot ljubljenček.

Tole z višino je pa prav grozno. Brik je velik pa ima mladiče prav vseh velikosti (od najmanjše 35 cm do 42 cm) Pa so vsi skladni in kvadratični.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , sreda, 23.09.2009 : 16:28:11
Višina je zaenkrat določena tako kot je, a kot mi je znano jo vzrejne komisije jo zaobidejo, ko kombinirajo primernega samca in samico. Verjetno ni v interesu, da bi šla višina TT še višje .. :( Zagotovo pa bo velik napredek, ko bo enkrat pogoj za vzrejno dovoljenje poleg pregledov kolkov, pogačic in učk - še DNK test za LL in pa še drugi testi za dedne bolezni, ko bodo na voljo.

Marko, kot članica VK ti lahko povem, da žal - ampak ti je slabo znano....predvsem pa VK že dolgo ne kombinirajo samcev in samic ampak to počne zgolj in edino lastnik psice, (tudi NIke-a ti ni nihče od VK predlagal..)
VK je tam kot telo, ki svetuje oz. največ priporoča...časi, ko je VK določala samce pa so minili.Če se lastnik nazadnje za predlagano kombinacijo le odloči, pa se je odločil po lastni želji. In definitivno so bolj pomembne stvari, kot je višina, čeprav se pa strinjam, da je tudi tu nekje treba začrtati mejo.



Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Ljiljana Li , sreda, 23.09.2009 : 16:39:59
Ma sve to stoji, ali ne dati psu da ide u uzgoj jer npr ima 42,1 cm!!!! To je glupost!!!!
Ima toliko s.... u pasmini, a oni rade toliko problem zbog visine!!!! To mi je neshvatljivo! Ne razumijem!
Kaj je onda sa zubalom ako fali koji P neki broj, ako pigment nije najbolji.........savrsenog psa nema.....po tome bi svi mi trebali prestati uzgajati jer nemamo savrseni primjerak da ide dalje.
ALi bitno je da je vjerojatno posve ok pariti dva psa idealne visine, ali s rodovnicom koja nije za upotrebu zbog svacega u njoj. To je onda ok!!!! Bitno da visina stima  >:(


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , sreda, 23.09.2009 : 16:40:46
Ja se strinjam Amodini, nekje pa le mora bit meja, ker drugfače TT ne bi bil več TT ampa njegov sorodnik Kyi Apso. ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Ljiljana Li , sreda, 23.09.2009 : 16:42:55
Prije desetak godina englezi su imali dosta problema s visinom, no nisi zabranili uzgoj nesto vecih jedinki - dakle, ako problem postoji moze se ispraviti i bez poduzimanja takvih glupih mjera.

Mislim da nam trenutno svima na prvom mjestu mora biti zdravlje, a onda sve ostalo


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Ljiljana Li , sreda, 23.09.2009 : 16:45:41
A Tsa Rja naravno da treba postojati granica, ali osobno ne smatram problemom ako pas npr. ima 43 cm  i ako je sve ostalo ok tj. ako je pas skladan....uzgoj bih zabranila zbog drugih stvari ako ne stimaju, a ne zbog visine---hvala Bogu stvari poput visine je bar moguce ispraviti.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , sreda, 23.09.2009 : 16:48:19
A Tsa Rja naravno da treba postojati granica, ali osobno ne smatram problemom ako pas npr. ima 43 cm  i ako je sve ostalo ok tj. ako je pas skladan....uzgoj bih zabranila zbog drugih stvari ako ne stimaju, a ne zbog visine---hvala Bogu stvari poput visine je bar moguce ispraviti.

Ja seveda prvo zdravje sa si vsi želimo zdravo pasmo. Imam doma psa ki je večji kot določa standar, vendar skladen in njegovi potomci so tudi čudoviti in skladni ter ZDRAVI.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , sreda, 23.09.2009 : 16:56:55
Očitno prišlo do najšenapake v komunikaciji. Osebno nimam nič proti večjem psom (43, 44cm) vendar mislim, da neka zgorna meja mora biti, da nebi počasi vse skupaj prelezlo preko vseh meja (kar mislim od 48 cm dalje). :)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , sreda, 23.09.2009 : 17:51:38
Ma sve to stoji, ali ne dati psu da ide u uzgoj jer npr ima 42,1 cm!!!! To je glupost!!!!
Ima toliko s.... u pasmini, a oni rade toliko problem zbog visine!!!! To mi je neshvatljivo! Ne razumijem!
Kaj je onda sa zubalom ako fali koji P neki broj, ako pigment nije najbolji.........savrsenog psa nema.....po tome bi svi mi trebali prestati uzgajati jer nemamo savrseni primjerak da ide dalje.
ALi bitno je da je vjerojatno posve ok pariti dva psa idealne visine, ali s rodovnicom koja nije za upotrebu zbog svacega u njoj. To je onda ok!!!! Bitno da visina stima >:(
Li je jezna :) :-*
...in  v tem je vsa poanta vzreje..kombinirati tako, da se izboljšuje pomanjkljivosti, za katere želimo, da se v čimmanjši meri prenesejo na potomce. Vsak, ki želi vzrejati se mora najprej zavedati pomanjkljivosti svoje kužice (ali pa prositi za nasvet koga, ki se v te zadeve spozna - vK npr.), da bo potem našel za njo čimmboljšega plemenjaka in, če to pomeni, da bo za neko psico plemenjak s plečno višino 43 cm najbolj ustrezen, potem HB, da se ga je našlo.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanda , sreda, 23.09.2009 : 18:02:53
Ma sve to stoji, ali ne dati psu da ide u uzgoj jer npr ima 42,1 cm!!!! To je glupost!!!!
Ima toliko s.... u pasmini, a oni rade toliko problem zbog visine!!!! To mi je neshvatljivo! Ne razumijem!
Kaj je onda sa zubalom ako fali koji P neki broj, ako pigment nije najbolji.........savrsenog psa nema.....po tome bi svi mi trebali prestati uzgajati jer nemamo savrseni primjerak da ide dalje.
ALi bitno je da je vjerojatno posve ok pariti dva psa idealne visine, ali s rodovnicom koja nije za upotrebu zbog svacega u njoj. To je onda ok!!!! Bitno da visina stima >:(

Li ... se popolnoma strinjam s tabo !!!!


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Jasi , sreda, 23.09.2009 : 19:18:05
Jaz se pa tokrat strinjam kar večino napisanega  ;) , tako z Li, da je tole višino absurd, kot z A-Tsa-Rjo, da obstajajo meje (agi medium 42.99  ;D ;D) in kolikor  vem (lahko pa preverite telesne ocene TTjev iz pomladnega vzrejnega) previsoka telesna visina tudi pri nas niza oceno,  in strinjam se z Markom, da je treba pregledat kolke, oci in ostalo...  :)
lp in se vidimo v soboto  :)



Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: TagTu , sreda, 23.09.2009 : 20:01:38
No, jaz pa bi k obveznemu pregledu dodala še BAER test za bele in pretežno bele pse....kot pogoj za pridobitev vzrejnega dovoljenja, seveda!

Kaj pa se je treba strinjat s pregledom oči, pogačic, kolkov? Saj to vendar JE pogoj za pridobitev vzrejnega dovoljenja?


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , sreda, 23.09.2009 : 20:08:00
Ja tale BEAR test res ni slaba zadeva, ki bi tudi mogla biti pogoj za vzrejno dovoljenje. :)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanda , sreda, 23.09.2009 : 21:11:10
Hm ... nižja ocena zaradi višine, ki gre čez standard - ok, se strinjam. Tudi opozorilo vzreditelju, paziti na višino pri paritvi in predlagati primernega psa - ok in priporočljivo!

Dobrega, zdravega, z dobrim rodovnikom psa - "v smeti vreči" zaradi kakšnega centimetra preveč pa, hm, oprostite, tole je zelo, zelo, zelo žalostno in še bolj kot žalostno, to je grozno !!!!

A, jih imamo morda preveč ? A, je res tako enostavno najti pravega partnerja za našo samičko/samčka glede na zdravje in rodovnik in telesno zgradbo psa ?  A, se sploh zavedamo kako pomemben je vsak posameznik ?

Ne vem.... ste že kdaj predelali strani in strani in strani K9ped baze in ko ste tam nekje po urah in dnevih in tednih in mesecih brskanja, študiranja, primejav, itd.... za "9 gorami" našli primernega in se je ujemal v rodovniku in prednikih in zdravju in telesni zgradbi ..... a, vas nebi kap zadela, ko ste nato kontaktirali lastnike/vzreditleje in ugotovili, da je pes "ljubljenček" - Anglija -  taki so tam v glavnem prodani s pogodbo kastracija/sterilizacija ali da se je "izgubil", ga je povozil avto ali da ni v vzreji, ker so ga kastrirali, ker se ni razumel z njihovim razstavnim samcem .......... bla bla bla... izkušnje, nič kar sem naštela ni zlagano ali naloženo .....

Probajte ....boste videli kako je to na koncu žalostno, ko ugotovite, da se vrtijo v igri eni in isti psi in da tisti, ki bi lahko kaj novega dodali in so zdravi fantje in punce jih "ni več" iz takih in drugačnih banalnih razlogov..... in kako grozno je ko po par letih ugotovite "ups kam pa zdaj", "ups, tudi tu je isti pes/psica" "upsa sem in tja" :-(

Človek se vpraša - zakaj ?! Vi ne ?

Ne, res ne razumem, kako je to sploh možno in še manj razumem, kako lahko nekdo prepove psu iz Švice, ki ima kakšen cm preveč in ki bi ga morda prodali v neko drugo državo, da se tam pari ?!

Še manj razumem, kako se lahko parita dva s "tapravimi centimetri" in problemi v zdravju ?!

.... ne res ne razumem te matematike !  :(


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sreda, 23.09.2009 : 21:16:56
Hm, to pravilo se mi zdi enmal cudno. Koliko vpliva pa sploh lahko imajo Svicarji v tujini? Osebno namrec vem za enega psa, ki po mojih info. nima svic. vzrejnega dovoljenja, vendar je paril v tujini in njegovi mladici imajo FCI rodovnik. Vzreditelji (vsaj dva) sta vprasala pri svojem klubu/zvezi, ce smeta pariti z njim in ce bodo mladici dobili rodovnik in odgovor je bil, da ja. Eden ni paril, drugi je, psi imajo normalne rodovnike. Ok, ne gre za TTja, pa vseeno, "problem" je podoben, ne? Edino kar sem zasledila glede Svice je bilo to, da potomci tega psa potem v Svici ne bi imeli priznanega rodovnika. Se pravi recimo da zivim v Svici in zelim uvoziti psa, ki ima za fotra tega psa, ki nima svicarskega vzrejnega. Lahko ga uvozim, rodovnika pa oni ne priznajo.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: MARKO HREN , sreda, 23.09.2009 : 22:02:09
Citat: MARKO & INDIA , Danes ob 15:45:20
Višina je zaenkrat določena tako kot je, a kot mi je znano jo vzrejne komisije zaobidejo, ko kombinirajo primernega samca in samico.

Citat. AMODINI Marko ... VK je tam kot telo, ki svetuje oz. največ priporoča...

Jasno, da VK priporoča  :)  pa saj nisem rekel "določa" in jasno da se lastnik upoštevajoč predloge odloči vedno sam. Da pa bi nekaj previsokega samca izločili iz vzreje ni najboljša rešitev ... kaj pa naredijo v Švici če so samice majhne, jih tudi izločijo ? 


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , četrtek, 24.09.2009 : 05:52:38

.... ne res ne razumem te matematike !  :(


To je viša matematika ki jo samo nekateri razumejo. Mi pač gledamo drugače na to.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: TagTu , četrtek, 24.09.2009 : 06:10:20
To je viša matematika ki jo samo nekateri razumejo. Mi pač gledamo drugače na to.

Drugače?

Če bi upoštevali samo višino, Brik (konkretno, da govorim o svojih psih in ne posplošujem) ne bi imel nobenih potomcev.... in tudi njegov brat ne.  Tako pa smo upoštevali tudi njune odlične proporce, krasno glavo, zobe, kolke  in še marsikaj in vemo, da potomci niso šli v nevemkakšne višave....ravno nasprotno, s primernimi samicami imata oba krasne potomce....celo kakšnega idealnega bi se našlo.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Pmaxi , četrtek, 24.09.2009 : 06:58:59
Pa ste prepričani, da se v Švici upošteva le višina? Kaj pa se zahteva pri vzrejnem pregledu v Švici? Predividevam, da so tudi tu dosledni in zahtevajo zdravstvene izvide?

Če je TT pritlikava pasma,  naj to tudi ostane in se čisto strinjam z VK, da se višje samce loči ali pa se jim da pogojno dovoljenje. Seveda vse to ob predpostavki, da se samce in samice, ki so po standardu tudi zdravstveno pregleda.

Isti problem je nastal pri kitajcih. Pes, ki je po standardu, je sedaj na razstavah v primerjavi s konkurenco premajhen in premalo razvit  :o Rastavljajo se kitajci, ki imajo tudi do 37 cm plečne in so kukr top kitajci :o


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , četrtek, 24.09.2009 : 07:32:29
Zahtevajo pregled oci (PRA, LL, katarakta), slikanje kolkov, zobovja +  pregled znacaja. Nic ne najdem o pogacici?
Vzrejnega ne dobi pes, ki ima katero od bolezni oci, CCL, epilepsijo, oceno kolkov D ali slabse, ki mu manjkajo vec kot 3 premolarji, ki ima velik predugriz-tisto ko spodnja celjust naprej strli, vedno mesam imena; je agresiven ali plasen, ki ni opravil tistega pregleda znacaja, ki ne ustreza FCI standardu (morda od tu izvira tisto o visini).

Ce prav zastopim tudi vsakemu odvzamejo kri za CCL?

Ce se pari v tujini, potem se zahteva preglede oci in kolkov. Nic pa ne najdem glede parjenja s svic. samcem, ki nima vzrejnega, v tujini?


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Jasi , četrtek, 24.09.2009 : 07:37:03
Tag-Tu, skrbi odpadejo  ... v bistvu Brika ne bi bilo, ker Lole ne bi smeli parit z Jerryjem, ki je imel plečno 44cm  ;)
Aja, pa še nekaj,  pogoji za vzrejno, kolki, oči, pogačice, BEAR... veljajo le v  Sloveniji. Za hrvaško lahko sporočit aLi in Luvi, mislim pa, da je v primerjavi s Slo. kar nekaj razlik oz so bile ...


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Pmaxi , četrtek, 24.09.2009 : 07:46:21
Zahtevajo pregled oci (PRA, LL, katarakta), slikanje kolkov, zobovja +  pregled znacaja. Nic ne najdem o pogacici?
Vzrejnega ne dobi pes, ki ima katero od bolezni oci, CCL, epilepsijo, oceno kolkov D ali slabse, ki mu manjkajo vec kot 3 premolarji, ki ima velik predugriz-tisto ko spodnja celjust naprej strli, vedno mesam imena; je agresiven ali plasen, ki ni opravil tistega pregleda znacaja, ki ne ustreza FCI standardu (morda od tu izvira tisto o visini).

Ce prav zastopim tudi vsakemu odvzamejo kri za CCL?

Ce se pari v tujini, potem se zahteva preglede oci in kolkov. Nic pa ne najdem glede parjenja s svic. samcem, ki nima vzrejnega, v tujini?

No, potem le ni čisto tako, da bolni samci z normalno višino dobe vzrejno, zdravi preveliki pa ne. Če se želi obdržati pasmo tako kot je bilo zamišljeno, je potrebno dosledno upoštevati standard (ki by the way tudi dovoljuje odstopanja +- centimeter, dva) in dam Švicarjem še kako prav. Če bi se vsi tako dosledno držali standarda, potem ne bi bile razlike v velikosti na razstavah tako očitne.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , četrtek, 24.09.2009 : 07:55:17
Tibetanski terier ne spada v 9. grupo k pritlikavcem, ampak v 5. grupo k primitivcem. K sreci FCI s svojimi grupami ni kompetentna za razlagat kdo je in kdo ni primitiven (bah, sam se to bi se nam manjkalo). :P

Ne spomnim se kako je bilo na zacetku; je bil standard visji, pa so ga znizali ali obratno? Vem, da mi je to nekdo ze dvakrat razlagal, sem pozabila kdo in pozabila kaj je rekel.

Aha, pa tam mal narobe oz. nerodno pise, ni misljeno slikanje zobovja, ampak pregled zobovja.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Jasi , četrtek, 24.09.2009 : 08:17:50
Nanook, standar naj bi bil v začetku višji, pa se je nato znižal po pomoti-površnosti pri prepisovanju  za 1 inch. Je pa res, da na  enem od zadnjih kongresov niso želeli višine ponovno spremenjati, ker so psi (ne sam TTji, pa tud pri ljudeh je isto - tole sam moj medklic) vedno višji in so rekli, da se to samo tolerira. Natančno bi ti znali povedat tisti, ki so bili na kogresu, Amodini ali Primož. lp J


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , četrtek, 24.09.2009 : 08:25:39
Aha, bom vprasala potem na pikniku. Hvala. :) 1 inch je ca. 2.5cm; zdaj je standard 40.6cm, +/- kak cm, dva? Se pravi bi bil potastarem 42.6cm +/-2cm.

PS: Shar peiji so vedno manjsi. :'(


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Ljiljana Li , četrtek, 24.09.2009 : 08:44:56
Po meni svaki muzjak i zenka prije parenja moraju imati....isto tako kao i uvjet za dobivanje uzgojne dozvole:
pregledane oči - PRA, LL (ne starije od godine dana!!!!!)
Pregledane kukove - A ili B
Patelle
BAER test ako je pas svijetli

To je ono osnovno!!!! Kod vas to super funkcionira, u Hrvatskoj se nista od toga ne trazi tako da je na uzgajacu da odluci hoce li to napraviti ili ne

Ostale stvari na koje bi trebalo pripaziti, no koje traze mudar odabir prilikom parenja:(ne bih zabranila uzgoj)
- zubalo (u standardu se traze skare ili obrnute skare), ALI bih osobno  ZA UZGOJ mogla tolerirati manje nedostatke
- pigment - manji nedostaci bi mogli proci
- visina - tolerirala bih i nesto manje i nešto više primjerke

i pod neki broj 3 bi islo sve ostalo, a to ovisi i o tome sto u uzgoju zelimo dobiti - substanca, izrazaj, vrat, glava, dlaka......
Naravno, podrazumjeva se da je rodovnica zdravstveno ok!!!!!


Sto se visine tice......odluceno je da se TOLERIRA do 43 cm.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Ljiljana Li , četrtek, 24.09.2009 : 08:50:54
I da, obzirom na prakticne informacije koje sam dobila.....izgleda da je tamo visina bitnija od rodovnice - na uzgojnom ce mjeriti visinu, ali nece studirati rodovnicu tako da to ovisi na uzgajacu - da li ce upotrijebiti tog muzjaka/zenku ili ne.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , četrtek, 24.09.2009 : 09:08:31
Hm, pise, da v primeru, da se pri psu ugotovi LL in/ali PRA in/ali katarakta in/ali CLL, so on, njegovi otroci in njegovi starsi iz vzreje takoj izkljuceni.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Ljiljana Li , četrtek, 24.09.2009 : 09:44:32
Tocno Nanook i to je ok...to znaci da ako je neki pas case da ne moze u uzgoj, a fala Bogu ni njegova/njezina djeca (iako ni to ne bih shvatila bas tako rigorozno jer se pravilnim kombiniranjem sve da polako rijesiti)

ALI problem je u tome sto...npr.
imamo 2 psa:
Pas 1:  lijep, skladan, visine 40 cm, rodovnica u 2 koljenu ok, no iza 2. koljena hrpa problema s obje strane - dobit ce uzgojnu dozvolu
Pas 2: lijep, skladan, visine 42,5, rodovnica kompletno cista do 5 koljena (rijetko, ali moguce) - taj pas nece dobiti uzgojnu dozvolu

To nije u redu - gentski je kvalitetniji primjerak 2 bez obzira na visinu.
Po meni bi oba mogla dobiti uzgojnu dozvolu samo bi Pas 1 dobio VEEEELIKU napomenu da se pazi s kim se pas kombinira, oni opomenu nece dobiti vec ce uzgajac pariti po svom nahodenju...to je isto ok, ali imamo odgovornih i manje odgovornih uzgajaca.

Ideja švicaraca nije losa, ali tu ideju treba ipak prilagoditi jer sami sebi donose probleme......mnogi uzgajaca ne zele vise nista dati u svicarsku bas zbog toga - sto vrijedi dati dobru rodovnicu i lijep primjerak psa ako postoji sansa da se taj pas i linija vise nikada ne iskoristi u uzgoju.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , četrtek, 24.09.2009 : 09:49:53
Mnja, ker oni pisejo samo za prvo generacijo-otroci, potem naprej pa ne. Tako da teoreticno recimo da zboli en pes, njegovi otroci nimajo vzrejnega oz. ga odvzamejo, vnukom po tej logiki pa ne, ane (ob predpostavki, da vnuki ze obstajajo seveda). Ceprav so tudi ti lahko prenasalci. Ali pa se morda naknadno odlocijo.
Ampak tega glede visine nimajo nikjer zapisanega, ali pa jaz ne najdem. A mogoce ves, kje pise, da tak svicarski pes, ki nima (svicarskega) vzrejnega, ne sme pariti v tujini? Mogoce bi se splacalo vprasat na njihovo zvezo (SKG), ker meni se zdi, da je to stvar posameznih klubov v tujini in ne more kar en klub prepovedat tega za vse?


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanda , četrtek, 24.09.2009 : 11:17:08
Skratka ...  :) berem in vidim, da je vsak s svojimi besedami napisal ... in če potegnem črto mislim, da se več ali manj vsi strinjamo, "da gospe in gospoda "popolnega" ni" in da je potrebno gledati celoto psa/psičke in celotno populacijo in upoštevati vse faktorje, ne pa samo en faktor ......

Ja, Nanook tudi jaz sem šla brati in brskati in nič zasledila (no, imela sem bralko - prevajalko  ;), ker jaz in nemščina...  :P.... Hm, predvidevam pa, da ima Li dobre razloge in informacije, da je načela to temo.....


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanda , četrtek, 24.09.2009 : 11:26:24
... pa da me ne bo kdo lovil "samo na en faktor "  :P ... s tem faktorjem sem imela v mislih 1 cm, pa 1 manjkajoči/postrani zob , pa 1 majnkajoča dlaka na desni tački, pa 1 bela pikica na črni veki (govorim o pigmentu) .....   ;) in NE bolezni.

Bolezni so bolezni in to se upošteva čisto drugače  !


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Jasi , četrtek, 24.09.2009 : 12:28:10
Točno tako, Nanda  :D
A mi prosim, napišete link, da lahko še sama preberem...  :-[
in da še povem, ker sem dokaj odzadaj, v torek sem čakala na leto in brala poletni KTR, prej sem prebrala samo Primožev članek, no v torek sem pa predelala še članek pred njim in si ustvarila svoje mnenje o dostojnem pisanju. lp  ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , četrtek, 24.09.2009 : 13:57:58
Nanda, ja, vsekakor, tudi jaz Li cisto verjamem. Me pa res cudi, da bi bilo prepovedano potem pariti, ker mislim, da to res ne bi smelo imeti s klubom nobene veze. Oz. bom tako rekla, ce klub drzave v kateri je psica in "pod okriljem katerega" bo tudi zegn prisel, dovoli tega in tega samca, potem... Tako da ce bi bil kak zanimiv samec v Svici, bi se jaz definitivno obrnila ali direktno na klub ali pa kar na njihovo zvezo, pa naj se med sabo zmenijo kaj ja in kaj ne.

Drugace je pa meni svicarska vzreja (ne ttjev ampak pasem nasploh), vsaj kar mi je do zdaj uspelo prebrati, vedno bolj vsec. Sicer enkup nekih pravil, jih pocasi zvecim, ampak tko, nasplosno, so mi kar ok.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , četrtek, 24.09.2009 : 14:00:55
Jasi, mas na ZS.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , četrtek, 24.09.2009 : 14:13:43

A, jih imamo morda preveč ? A, je res tako enostavno najti pravega partnerja za našo samičko/samčka glede na zdravje in rodovnik in telesno zgradbo psa ? A, se sploh zavedamo kako pomemben je vsak posameznik ?


Nanda ,to je izredno enostavno - če te zanima samo in zgolj samo dlaka psa :'( :'(

In meni se je zgodilo točno to, kar opisuješ.....ko sem našla čudovitega samca ,sem izvedela, da je kastriran ,ker so bili lastniki nezainteresirani ,da bi se ga uporabljalo za razplod. :-[ :-[


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , četrtek, 24.09.2009 : 15:26:44
Drugače?

Če bi upoštevali samo višino, Brik (konkretno, da govorim o svojih psih in ne posplošujem) ne bi imel nobenih potomcev.... in tudi njegov brat ne.  Tako pa smo upoštevali tudi njune odlične proporce, krasno glavo, zobe, kolke  in še marsikaj in vemo, da potomci niso šli v nevemkakšne višave....ravno nasprotno, s primernimi samicami imata oba krasne potomce....celo kakšnega idealnega bi se našlo.

Mogoče bilo malo čudno napisano ampak mislila sem tako, da mi njihove matematike ne razumemo ker je čudna(kar pomeni da gledajo na višino in ne toliko na izgled ter zdravje), in zato pač gledamo drugače na stvari (tako da gledamo psa kot celoto in njegove prednike, ter zdravje).


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , četrtek, 24.09.2009 : 15:37:35
V glavnem lahko rečeno imamo v Sloveniji vse skupaj zelo dobro organizirano, saj zahtevamo vse zdravstvene preglede, poleg tega pa gledamo psa kot celoto (ki kljub temu da je recimo prevelik, dobi VZ, saj ima veliko dobrih lastnosti, ki jih bo prenesel na potomstvo).


 ;) ;)



Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , četrtek, 24.09.2009 : 19:12:37
Zahtevajo pregled oci (PRA, LL, katarakta), slikanje kolkov, zobovja +  pregled znacaja. Nic ne najdem o pogacici?
Vzrejnega ne dobi pes, ki ima katero od bolezni oci, CCL, epilepsijo, oceno kolkov D ali slabse, ki mu manjkajo vec kot 3 premolarji, ki ima velik predugriz-tisto ko spodnja celjust naprej strli, vedno mesam imena; je agresiven ali plasen, ki ni opravil tistega pregleda znacaja, ki ne ustreza FCI standardu (morda od tu izvira tisto o visini).

Ce prav zastopim tudi vsakemu odvzamejo kri za CCL?

Ce se pari v tujini, potem se zahteva preglede oci in kolkov. Nic pa ne najdem glede parjenja s svic. samcem, ki nima vzrejnega, v tujini?

Aha, se tole; vzrejnega ne dobijo psi, ki so postrizeni oziroma ki na dan pregleda nimajo dlake dolge najmanj 12cm


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: TagTu , četrtek, 24.09.2009 : 20:01:09
Aha, se tole; vzrejnega ne dobijo psi, ki so postrizeni oziroma ki na dan pregleda nimajo dlake dolge najmanj 12cm

Tega pa ne najdem  :o


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , četrtek, 24.09.2009 : 20:20:06
Aenderungen / Anpassungen Zuchtreglement


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: TagTu , četrtek, 24.09.2009 : 21:04:23
U, porkamadona, pa še z debelim je napisano :D



Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , četrtek, 24.09.2009 : 21:15:56
Aha, se tole; vzrejnega ne dobijo psi, ki so postrizeni oziroma ki na dan pregleda nimajo dlake dolge najmanj 12cm

A res?  ;D Ne moreš vrjeti.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , petek, 25.09.2009 : 07:44:50

pa kaj jim nihče do sedaj ni rekel ,da preveč:
(http://www.pic4ever.com/images/www_MyEmoticons_com__smokelots.gif)  in
(http://www.pic4ever.com/images/oregonian_winesmiley.gif)    :-\


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Agnesana , petek, 25.09.2009 : 10:50:55
Nimam tt, ampak menim, da tale problem ni omejen samo na vaso pasmo :P.

Visina psa ni samo genetsko pogojena. En del je odvisen tudi od prehrane (kolicine in kvalitete). Veliko lastnikov tudi prepozno zacne hranit s hrano za odrasle pse. Poleg tega so delezni se kaksnega priboljska :)... Zato je plemenjaka najlazje ocenjevati po potomstvu, kar Ktp tudi pocne.
Vzrejna ocena je sestavljena iz vecih delov, visina je le en od njih.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanda , petek, 25.09.2009 : 11:29:35
Citat
Aha, se tole; vzrejnega ne dobijo psi, ki so postrizeni oziroma ki na dan pregleda nimajo dlake dolge najmanj 12cm

:o :o :o Saj niso resni !!!   

Oh, Tibetančki moji, a sploh veste kolk vam je lušno v Sloveniji  :D !


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanda , petek, 02.10.2009 : 18:58:23
Evo nekaj o NCL, ko že ravno teče debata v tibetanski sobi  ;)

Link: http://www.caninegeneticdiseases.net/CL_site/symp-TT.pdf


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanda , petek, 02.10.2009 : 19:04:07
... pa še CCL  :)

http://www.vin.com/proceedings/Proceedings.plx?CID=TUFTSBG2003&Category=&PID=5109&O=Generic


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanda , petek, 02.10.2009 : 19:04:50
ja bi bilo dobro če bi bil še link  :P

http://www.vin.com/proceedings/Proceedings.plx?CID=TUFTSBG2003&Category=&PID=5109&O=Generic


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: MARKO HREN , petek, 02.10.2009 : 21:46:21
Osebno prosim "nekoga oz. kogarkoli" da vse tole prevede v našo ljubo Sloveščino. Zagotovo bo še kdo poleg mene tega zelo vesel. Namreč jest čist OK čvekam v Angleščini, tu pa tam še kej taljansko in n po'nemško bleknem, ampak za take zadeve rabim materin jezik. Hvala v naprej in tudi plačam če bo treba  ;) ... recimo Ljubica, Jasna, ... HELP


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanda , sobota, 03.10.2009 : 06:26:29
Marko... tudi jaz se občasno izgubim v angleščini  :P takrat si pomagam z "google translate"http://translate.google.com/#. Kopiram kar me zanima in dam v tisti okenček in prevede kakor pač prevede  :P včasih rabim še malo domišljije in še slovarček, da pridem do konca  :)
Na začetku teh postov pa je že Ramona napisala osnovne stvari o NCL/CCL, tole kar sem jaz prilepila je samo "malo bolj dolga maša"  ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sobota, 03.10.2009 : 12:44:09
Zahvaljujem se vsem, ki so pripomogli k nastanku DNA testov za LL in NCL/CCL. Se pravi prvenstveno tistim, ki so imeli bolnega psa in hkrati tudi toliko jajc, vesti in khm nacelnosti, da so (si) to priznali.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Namshi , sobota, 03.10.2009 : 13:43:47

Ampak res! Se pridružujem tvoji zahvali, Nanook.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Jasi , sobota, 03.10.2009 : 19:04:58
Jaz tudi, kapo dol in Hvala


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , torek, 03.11.2009 : 16:53:58
3 od 4, ni tako slabo (DNA testi). ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanda , torek, 03.11.2009 : 17:17:22
Nanook ... a, delaš že statistiko ? :)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: TagTu , torek, 03.11.2009 : 17:25:46
3 od 4, ni tako slabo (DNA testi). ;)

Kaj hočeš povedati?


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , torek, 03.11.2009 : 18:07:05
Sori, pozabila linke zraven pripopat, jih bom spet poiskala. :-[ Mislim na teste, ki obstajajo za TTje. Tatretjega sem cist falila, ceprav sem o JRD brskala zaradi bokserjev, sem glih danes na facebooku vidla, da obstaja tudi za TTje test.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: TagTu , torek, 03.11.2009 : 18:36:44
Aja, saj to je objavljeno na klubski strani in v Kinologu ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , torek, 03.11.2009 : 18:41:22
A za JRD?


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanda , torek, 03.11.2009 : 18:52:54
Ne, o JRD na klubski strani in v Kinologu še ne piše  ;) TagTu je, predvidevam, mislila, da misliš na ostale dva testa.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: TagTu , torek, 03.11.2009 : 18:54:11
Ja, za CCL in PLL sem mislila ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , torek, 03.11.2009 : 18:58:57
Ah ne, o tistem smo itak ze pisali. O JRD se ni bilo govora. Sem pred casom iskala glede enega bokserja, pa sploh nisem opazila, da so bili tudi TTji omenjeni.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanda , torek, 03.11.2009 : 19:10:46
Nanook .... Ah, sem ti hotela poslati "diskusijo na FB" pa vidim, da si že notri  ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , četrtek, 05.11.2009 : 16:55:26
Ja, povsod me je polno. :D ;)

Ce prav berem je JRD prisotna tudi pri ostalih tibetancih in shih tzuju?


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Li Mei , četrtek, 05.11.2009 : 17:23:02
Mi lahko prosim nekdo raztolmači kratico JRD?

Hvala! :)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , četrtek, 05.11.2009 : 17:25:41
Juvenile renal dysplasia/disease. http://www.dogenes.com/


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Kalsang , četrtek, 05.11.2009 : 17:28:17
Juvenile Renal Disease, lahko se odraža tudi kot Renal Displasia, za kar si verjetno že slišala. Gre za genetsko bolezen ledvic. Pri nas je (zaenkrat) med rodovniško populacijo še ni, med nerodovniško pa je kar nekaj primerov. Drugače jo poznajo predvsem v ZDA. Gen zanjo so pri shih tzujih določili že pred nekaj časa in ameriška kinološka zveza (AKC) priporoča svojim članom, da opravljajo genetski test zanjo.

PS: Nanook, kolikor vem je shih tzu še vedno ena od tibetanskih pasem. ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Li Mei , četrtek, 05.11.2009 : 17:43:33
Aha. Hvala za pojasnilo!  :)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , nedelja, 08.11.2009 : 19:18:55
Dedovanje JRD je avtosomalno dominantno z nepopolno penetranco. Na spletni strani pise, da je penetranca v tem primeru 2-5%, kar pomeni, da bo le majhen del psov, ki so bodisi hetero bodisi homozigoti (N/M ali M/M) za JRD, imel tezave. So pa seveda prenasalci.

N-normalna kopija
M-mutant kopija

N/N-ne bo zbolel, ni prenasalec
N/M-lahko zboli, je prenasalec
M/M-lahko zboli, je prenasalec, vsi mladici bodo vsaj N/M

Kombinacije:

N/N x N/N = vsi mladici N/N

N/N x N/M = vsak mladic ima 50% moznosti, da bo N/M

N/M  x N/M = vsak mladic ima 25% moznosti za N/N, 50% moznosti za N/M in 25% moznosti za M/M

Ce je pes N/M ali M/M se ne pomeni, da bo zbolel, vendar pa lahko (N/M) oziroma zagotovo (M/M) okvaro prenese na potomce.

LL in NCL/CCL dedovanje je baje recesivno.

N/N x N/N = vsi zdravi, niso prenasalci

N/N x N/M = 50% moznosti za prenasalce N/M, imajo majhno moznost za LL in NCL/CCL

N/M x N/M = 25% obolelih (velika stopnja tveganja za nastanek CCL/NCL in LL), 25% zdravih-neprenasalcev, 50% prenasalcev-majhna moznost za LL in NCL/CCL

Si delam zapiske, pa jih popam se semle.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Jasi , nedelja, 08.11.2009 : 20:06:17
Nannok, hvala, sam se naprej popaj  ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: nuhl , ponedeljek, 09.11.2009 : 00:19:19
Tukaj:   http://www.world-of-tibetan-terriers.de/gesundheit/erbkrankheiten/vererbung-pra-ll-und-ccl-ncl

je lepo grafično ponazorjeno za bolezni, ki se dedujejo recesivno. Za točnost ne odgovarjam  ::)

Še hiter prevod: frei=ni prenašalec, trager=prenašalec,  betroffen=bolan,  gesund=zdrav.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanda , nedelja, 15.11.2009 : 08:39:09
Imate morda 1 uro časa ? Vzemite si jo za tale .....

Dokumentarni film: Documentary - BBC - Pedigree Dogs Exposed

http://www.strimoo.com/video/12166264/Documentary-BBC-Pedigree-Dogs-Exposed-MySpaceVideos.html

 :'(


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , nedelja, 15.11.2009 : 08:46:44
BBC novice (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,24716.0.html).  ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanda , nedelja, 15.11.2009 : 09:01:30
Nisem vedela.... no, ma mislim, da ni nič narobe, če je še tu....

Samo še opozorilo vsem, ki ste nežne duše.... film je res zelo zelo žalosten, na trenutke grozen in zastrašujoč... se pa res splača pogledati......jaz sem morala napeti vse moči, da sem se prebila do konca  :'( 


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , nedelja, 15.11.2009 : 12:26:21
Ne, seveda ni nic narobe, link sem dala zato, ker je tam ze nekaj komentarjev (bolj malo sicer, ampak tudi tisina nekaj pove) in pa nekaj linkov do youtube posnetkov, tudi dodatnih. Upam, da se delajo, ampak tudi ce ne, slej ko prej spet da kdo na youtube.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 04.01.2010 : 20:16:05
Naj se tule cestitam vsem, ki ste ze DNA testirali svoje pse za CCL in/ali LL. :-* Hvala.  O0


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , torek, 05.01.2010 : 12:08:27
Da ne boste prevec iskali: http://www.dna.tibeter.info/  :)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , petek, 29.01.2010 : 08:55:14
Na zgornjem linku je objavljena tudi statistika za CCL in PLL. Pridni vsi, ki ste testirali. :-* :-* :-*


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , petek, 29.01.2010 : 09:03:24
Ja smo videli statistiko.

Kar dobri rezultati.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Jasi , petek, 29.01.2010 : 10:28:27
810 testiranih in se strinjam z A-Tsa, da so rezultati kar dobri, kažejo pa predvsem na to, da je  nujno pse, ki se uporabljajo za vzrejo pregledat. In ozavestit bodoče kupce mladičkov  ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , petek, 29.01.2010 : 15:35:34
se popolnom strinjam, dodala bi zgolj to, kar se sedaj največkrat sliši:
....in ne delat vnaprej neke nepremišljene selekcije nad testiranci, ki so prenašalci, ker takrat bo pa genski pol res šibak...


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Jasi , petek, 29.01.2010 : 20:42:16
Tako je Amodini  ;)
prenašalci niso bolniki in so še kako pomembni za vzrejno in dovolj veliko genesko bazo.
Da pometem pred svojim pragom, glede na rezultate je moja skoraj 14 letna Lola zagotovo prenašalka, njena pravnukinja pa je že Free  :D


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , sobota, 30.01.2010 : 08:11:33
Jasna, torej je kakorkoli obrneš bil eden izmed prenašalčevih otrok že free ;)  :D


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sobota, 30.01.2010 : 08:19:18
Se dobro, da se tole genetsko bazo da tudi mal povecat. ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: luvi7777 , sobota, 30.01.2010 : 13:51:50
...a što je sa informacijom da test u Njemačkoj nije 100& siguran te da su Free psi = 100% free , a da  prenosioci/cerrier nisu carrier 100% te bi  trebali ponoviti testitanje kad test bude 100% siguran.
Naime, informacije koje sam dobila od Li (kad stigne vjerujem da će svoja saznanja napisati i ovdje) je da je  DR. Katze u USA otkrio pravi test za  CCL te  da je test u Njemačkoj po njegovom mišljenju izašao prije nego je to trebalo. Načelno je dogovoreno da se krv šalje direktno u USA.






Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sobota, 30.01.2010 : 14:04:02
Zakaj bi bil prezgodaj, ce so free sigurno free? To je ze prvi korak zame. Nemci so itak povedali, da je moznost ca. 10% false positive. Glede na to, da je bilo omenjeno tudi, da je majhna moznost, da zboli tudi prenasalec, z genetskega vidika stvar zagotovo se ni resena, je pa zacetek. Kar se mene tice, je samo pohvalno, da se je toliko ljudi odlocilo za testiranja in da jih je toliko javno objavilo rezultate. Carrierji se vedno lahko posljejo kri/cheek swab v ZDA, ko/ce bodo tam kaj novega pogruntali.
Konec koncev je tudi genetika velik biznis.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , sobota, 30.01.2010 : 16:07:24
Ja seveda je fino poslati kri v Nemčijo, če pa bo kdaj ta test na voljo tudi v Ameriki in bo 100% (ker je Li povedala da je še zelo vprašljivo kdaj bo, če bo ta test tudi tam na voljo), bomo pa prenašalce in obolele še tam testirali.



Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , sobota, 30.01.2010 : 16:10:14
Aja pa vedno več TT klubov bo sprejelo, da se ne bo smelo pariti psov, ki niso DNA testirani. SUPER :) <:] <:] (s tem bomo naredili pasmo bolj zdravo).


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sobota, 30.01.2010 : 16:26:56
A mogoce kdo ve, a je tole ze kje objavljeno (kak peer reviewed clanek kje)?


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , sobota, 30.01.2010 : 16:29:41
Jaz sem samo s strani Li izvedela da so ašli 100% test, vendat je vse še vprašljivo kdaj bo na voljo oz. če sploh bo.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: luvi7777 , sobota, 30.01.2010 : 17:30:16
Zamoljeno je samo malo malo strpljenja i koliko sam ja shvatila to je dirketna informacija, dakle test će biti pušten.
To su javili i neki veći, svima znani ozbiljni EU  uzgajivači.

Dakle, nama je svejedno gdje šaljemo jer nam je postupak isti: Treba ispuniti formular i s njim otići kod veterinara koji će vaditi krv jer veterinar mora ovjeriti taj formular + formularu treba priložiti kopiju rodovnika. Krv bi se vadila jedan dan uvečer tako da se odmah ujutro mogu slati posebnim transportom uzorci. Ja osobno sigrno neću sjesti u auto i voziti do Hannovera.
A kako zadnje stoji nakon novica u svezi samog testa uzorci bi se slali grupno u USA.




Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sobota, 30.01.2010 : 18:18:27
Ce vas vec poslje skupaj, je pomoje tudi kaksen popust? Se splaca vprasati, vem da pri enih testih dajo popust.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , sobota, 30.01.2010 : 18:20:32
V Sloveniji se tako ali tako vsake toliko časa organizira skupinsko pošiljanje, kar je mnogo bolje in ceneje kot da sam to urejaš.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: nuhl , sobota, 30.01.2010 : 23:12:48
KTR: http://www.tibethunde-ktr.de/zuechterinfos.htm

Torej od marca 2010 bo v Nemčiji stopila v veljavo obeznost CLL in PLL genskega testa za vse člane kluba KTR in VDH, ki se bodo uporabljali v vzreji. Prenašalci se bodo morali pariti s "free", je pa puščena možnost tudi za paritev obolelih s "free" ob dodadtnih pogojih. Za pse izven kluba in Nemčije KTR "tolerira" njihova pravila. Torej se bo samec/samica brez genskega testa iz Slo/Hrv še vedno lahko paril(a) s članom KTR. Je pa vprašanje ali bo brez obeh testov sploh zaželjen(a).


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , ponedeljek, 01.02.2010 : 08:56:30
Ja, o "dr. Katz" projektu se da lepo vse spremljat na FBju preko linkov, s katerimi nas sproti obveščajo določeni vzreditelji in so čtivo pa tudi razmišljanja zelo zanimiva. Ampak dajmo raje, da svoj konec pove ,ki ga pa  itak bo povedala znanost sama. In enkratno je, če lahko s prvim preverimo z drugim pa potrdimo ali ovržemo stanje.....Boljše, da imamo na razpolago dva testa, kot pa nobenega, kljub 90% točnosti, ker je to definitivno 90% več, kot pa smo imeli do sedaj. 


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , torek, 02.02.2010 : 09:12:26
Amodini, kje na FB?


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Jasi , nedelja, 07.02.2010 : 12:19:40
Končno mi je uspelo, a ta sliki slabi. Vseeno pripenjam, Arki & Siva mrena
lp

[attachment deleted by admin]


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Jasi , nedelja, 07.02.2010 : 12:20:34
Sama ga. mrena

[attachment deleted by admin]


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: luvi7777 , nedelja, 07.02.2010 : 22:24:51
Jasi  :-* Arkiju....
Kako je on sad?
 


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Jasi , ponedeljek, 08.02.2010 : 09:57:18
Arki je odlično, za svojih 12 let in poškodovano nogo. Danes smo bili zjutraj z vsem tremi dobro uro na sprehodu v snegu, zdaj so pojedli in spijo, sama pa zabušavam. Aja, mrena ga ne moti, na sprehodu je normalno spuščen in teče, z agilitijem pa sma morala nehat, ker ni več ocenil razdalje mes kokci in se je zaletaval v "bande"


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: luvi7777 , ponedeljek, 08.02.2010 : 10:44:56
12  godina su prekrasne godine, pogotovo kad pogledamo neke druge pasmine, a Arki sa njih 12  ima super lijep i aktivan život i još uvijek izgleda predivno ....
Jedino što si za svoje uistinu želim je te godine  :-*


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , ponedeljek, 08.02.2010 : 16:37:03
Jasna, hvala ti za fotke Arkijeve sive mrene! :-*


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Ljiljana Li , petek, 12.02.2010 : 02:29:07
Od danas...tocnije od prije nekoliko sati, dostupan nam je americki test za ccl testiranje.
Online se moze naruciti "kit". Vise nije potrebno slanje uzoraka krvi vec u kompletu dobijete sve potrebno da se uzorak uzme putem sline.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Jasi , petek, 12.02.2010 : 08:41:29
Hvala Li,
a lahko prosim dodaš link?
 ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Ljiljana Li , petek, 12.02.2010 : 09:17:48
http://www.offa.org/dnatesting/index.html


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , petek, 26.03.2010 : 10:04:23
http://www.tt-dna-i.com/ :D :-* Super pridni!

Na spletni strani so objavljeni tako rezultati iz Hannovra (DNA marker test) kot iz ZDA (direkt). :)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: nuhl , torek, 20.04.2010 : 23:38:32
Zakaj bi bil prezgodaj, ce so free sigurno free? To je ze prvi korak zame. Nemci so itak povedali, da je moznost ca. 10% false positive. Glede na to, da je bilo omenjeno tudi, da je majhna moznost, da zboli tudi prenasalec, z genetskega vidika stvar zagotovo se ni resena, je pa zacetek. Kar se mene tice, je samo pohvalno, da se je toliko ljudi odlocilo za testiranja in da jih je toliko javno objavilo rezultate. Carrierji se vedno lahko posljejo kri/cheek swab v ZDA, ko/ce bodo tam kaj novega pogruntali.
Konec koncev je tudi genetika velik biznis.

Problem v Nemčiji je, da je bilo obljubljeno 10% false positive za CASE, na pa za CARRIER.

Ker pa slediš temo tudi na nemški fronti, bi nam lahko malo poročala  ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sreda, 21.04.2010 : 12:11:27
Am, glede cesa? :-[ Saj ni nic kaj novega. Sta dva testa, eden je marker, drugi je direkt. Glede na spletno stran z rezultati so v 34,5% razlicni (dopuscam moznost, da sem falila pri stetju rezultatov).

Ce obstaja samo en gen in so Ameriji nasli pravega, potem je njihov test bolj zanesljiv. Ce obstaja vec kot en gen in so Nemci dobro izbrali markerje, potem je bolj zanesljiv njihov test.

Ce se bo pojavil primer, kjer free x free data carrier/affected mladica/mladice, potem bi jaz pomislila tudi na:

1. napako v laboratoriju-naj pac ponovijo test
2. mladici so od postarja-se naredi test ocetovstva
3. mladici so od postarke ;D-kar skor dvomim no, se pa tudi lahk testira
4. poslana napacna kri oz. poslana kri kaksnega drugega psa (bodisi za mamo, oceta ali mladica)
5. test je fousn
6. sigurno se kaj, pa se ne morem spomnit

Se vedno se mi zdi super, da je toliko ljudi testiralo oz. testira, pohvalni cisto vsi, neglede na to kam so kri/bris poslali.

Aha, se tole, da ne pozabim. Glede na to, da je nemski test marker test, bi bilo po moje bolj smiselno, da bi namesto free/carrier in affected pisali pattern A, B in C. Tako imajo pri nevemkateremtestu, fanconi od basnjijev? Al kaksen PRA? Ne vem, v glavnem vem da ko sem enkrat gledala neka legla in rezultate mladicev, ni pisali free, carrier in aff, ampak A B ali C (pa potem spodaj, kaj to pomeni).


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: nuhl , sreda, 21.04.2010 : 22:40:16
 ;D  Sem mislil da je vedno kriv butler. Bo treba bolj paziti na poštarje.  :P


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sreda, 26.05.2010 : 21:18:49
A je morda kdo kje zasledil, da je katerikoli od teh dveh testov bil tudi objavljen v kaksni reviji (peer reviewed zadeva, ne kaksni lokalni kinoloski cajtngi)? Kaksne reference kje zraven napisane? Pa se a ma kdo mogoce cisto prve "izjave za javnost" oz. obvestila o odkritju "gena" od Nemcev?


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: nuhl , četrtek, 27.05.2010 : 00:10:54
Vse TiHO objave so tukaj: http://www3.tiho-hannover.de/einricht/zucht/index_e.htm
Kaže pa da prav veliko niso objavljali, saj najdem samo tole:
http://www3.tiho-hannover.de/cgi/pub_search.cgi?typ=zbkedhpas&aj=2008&ej=2008&auto=25  ???



Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , četrtek, 27.05.2010 : 14:45:24
Lhun hvala. :-* Se ze malo izgubljam v vseh teh linkih in pdfjih. :)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: nuhl , četrtek, 27.05.2010 : 22:27:06
Hint: išči "Wöhlke, A.; Distl, O."


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sreda, 02.06.2010 : 07:14:56
A tanajnovejso spikico poznate. :P

Es wurden u.a. von 4 CCL Fällen (Merkmalsträgern) die DNA nach Amerika zur CCL Bestimmung geschickt.
 Die TiHo Hannover teilte uns schriftlich am 25.05.2010 folgendes mit:
"... Für diese Proben haben wir am 07.04.2010 die Ergebnisse erhalten, hierbei stellte sich heraus, dass von den vier bekannten Fällen nur einer als Case und die anderen drei nur als Carrier getestet wurden. Bei zwei von diesen drei Hunden wurde in einer pathologischen Untersuchung die NCL eindeutig nachgewiesen (sowohl Hannover als auch Bern/Schweiz),
bei dem dritten Hund lagen zumindest eindeutige klinische Symptome vor. .."


s KTR spletne strani, pod aktuelles.

 ::) ::) ::) Zakaj bi bile stvari preproste, ce jih lahko zakompliciramo, ane...
Kokrkol, to, da je zbolel carrier, se eventuelno da pojasnit (tudi) s tem, da se prepise samo ena (torej v tem primeru okvarjena) kopija, vsaj tako se spomnim od srede. Al sta pa gena/okvari dve. Ko izvem kaj vec, javim.
Ce se komu da, naj gugla "epigenetic research".

Aja, kaj tisto zgoraj pomeni: 4 case vzorci so bili poslani v ZDA in so nazaj rezultati prisli 1x case in 3x carrier. Od teh 3 case (ZDA carrier) psov sta bila 2 nedvomno NCL pozitivna (predvidevam da s pregledom tkiv/sekcijo), pri tretjem pa so bili prisotni simptomi.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , sreda, 02.06.2010 : 09:23:14
Ravno sem cel članke prebrala. Ja sedaj vem zaka so to uvedli Nemci.

Ja Nanook tista dva imata potrjeno z sekcijo tkiva, da sta pozitivna in to tkivo so dvoje različni pregledali, tretji še živeči pa ma klinične simptome. Zato sedaj ne vrjamejo več USA testu.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: luvi7777 , sreda, 02.06.2010 : 12:05:45
Meni se čini da Njemci samo žele novac.
I ako ustraju u ovom naumu, postat će izolirani otok.
Svakom ozbiljnom uzgajivaču je stalo do istine i točnosti.
Svakako bih preporučila svakome tko testove radi da uzorke uzme kod veterinara.
Meni je veterinar uzeo uzorke, izdao certificat da je xy uzorak uzet od xy psa i to potvrdio.

Kako oni mogu garantirati da je marker uzorak od pojedinog psa ako nije uzet kod veterinara.
Nitko tko razmišlja čistom savješću  se sa takvim stavom KTR-a neće složiti.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , sreda, 02.06.2010 : 12:10:25
Meni se čini da Njemci samo žele novac.
I ako ustraju u ovom naumu, postat će izolirani otok.
Svakom ozbiljnom uzgajivaču je stalo do istine i točnosti.
Svakako bih preporučila svakome tko testove radi da uzorke uzme kod veterinara.
Meni je veterinar uzeo uzorke, izdao certificat da je xy uzorak uzet od xy psa i to potvrdio.

Kako oni mogu garantirati da je marker uzorak od pojedinog psa ako nije uzet kod veterinara.
Nitko tko razmišlja čistom savješću  se sa takvim stavom KTR-a neće složiti.

Jaz ne vem kaj je na stvari, vendar če želiš delati test v Nemčiji ti mora prav, tako veterinar vzeti kri in ti napisati potrdilo da ga je vzel od tega psa kot je napisano.

Upam pa da se kmalu to razišče kaj je zdaj bolj točno. ;)



Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sreda, 02.06.2010 : 12:34:00
To z garancijo, da so vzorci res od pravih psov, velja tako ali tako za oba testa. Je pa res dosti lazje goljufati, ce se posilja bris kot pa ce se poslje kri, pri cemer se seveda goljufa samega sebe in pasmo. :-\

Na koncu se bo izkazalo, da je najboljse narediti oba testa, tako tistega v ZDA (direkt dna test) kot tudi tistega v Hannovru (marker test). Oboje skupaj je okrog 100eur, kar ni nek hud strosek.

Luvi, itak vsi hocejo denar. ;) In vsaj v temle zgornjem gre za razlicne rezultate obeh testov pri obolelih psih. Hannover test je obolele oznacil za obolele, ZDA test pa za prenasalce in samo enega za obolelega. Opcije so torej, da je ZDA test napacen, da se je dejansko prepisovala samo ena kopija, da je vec kot en gen oz. ena mutacija in je npr. ZDA test zajel en gen/eno mutacijo, Hannover test pa drugo, in tako dalje.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sreda, 02.06.2010 : 12:39:46
Aha, test za LL je na voljo (oz. bo v kratkem?) tudi v Laboklinu.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , sreda, 02.06.2010 : 12:43:45
Aha, test za LL je na voljo (oz. bo v kratkem?) tudi v Laboklinu.

Kje bo?

Test za PLL že zdej delajo.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sreda, 02.06.2010 : 12:52:37
V Laboklinu, laboratorij v Nemciji, ki prav tako dela te teste. Saj enega takega testa, ko imas enkrat taprav gen oz. sekvenco, ni tezko naredit. Zatakne se pri eventuelnem patentu.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , četrtek, 24.06.2010 : 16:44:46
Je mogoce kaj novega glede direkt DNA testa (Missouri) od Americanov? So se kaj odzvali na pisanje KTR glede obolelih prenasalcev (prenasalcev po Missouri testu, obolelih po Hannover testu)? Al imajo se kar tiho maso?


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , četrtek, 24.06.2010 : 16:48:41
Hm kolikor ne meni jasno nič novega.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , nedelja, 27.06.2010 : 10:39:55
Glede na info. (oz. pomanjkanje informacij... ZDA?) se vedno bolj nagibam k temu, da je zadeva poligena.  :-\ Ze zavoljo velikosti vzorca, ce ze zaradi psov ne, bi bilo najbolje, da se testira pri obeh. Odlocitev KTR glede priznavanja Hannover testa mi je vedno bolj jasna, ceprav predpisovat test na tej stopnji negotovosti... No ja, zivi bili in videli. Zase vsekakor vem, da ta trenutek mladica od netestiranih starsev ne bi vzela.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Jasi , ponedeljek, 28.06.2010 : 08:23:29
Nan, pod to se pa tudi sama podpišem  ;)
A kaj ko nekateri jemljejo še nerodovniške, kaj šele netestirane  :-\


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , ponedeljek, 28.06.2010 : 10:49:59
Jaz pa se podpišem kar pod oba vajina posta, Nanook in Jasi..
in če lahko samo pripomnim, imam doma testirance testirane za isto zadevo pri obeh inštitutih. ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , ponedeljek, 28.06.2010 : 11:15:38
Ja res je čudno vse skupaj. Sploh to da se Amerika nič ne odzove na vse to.  :-\ :-\

Upam da se kmalu kaj reši, predvsem v prid naši pasmi in ne zaslužku.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , petek, 09.07.2010 : 07:51:18

Es wurden u.a. von 4 CCL Fällen (Merkmalsträgern) die DNA nach Amerika zur CCL Bestimmung geschickt.
 Die TiHo Hannover teilte uns schriftlich am 25.05.2010 folgendes mit:
"... Für diese Proben haben wir am 07.04.2010 die Ergebnisse erhalten, hierbei stellte sich heraus, dass von den vier bekannten Fällen nur einer als Case und die anderen drei nur als Carrier getestet wurden. Bei zwei von diesen drei Hunden wurde in einer pathologischen Untersuchung die NCL eindeutig nachgewiesen (sowohl Hannover als auch Bern/Schweiz),
bei dem dritten Hund lagen zumindest eindeutige klinische Symptome vor. .."


s KTR spletne strani, pod aktuelles.

4 case vzorci so bili poslani v ZDA in so nazaj rezultati prisli 1x case in 3x carrier. Od teh 3 case (ZDA carrier) psov sta bila 2 nedvomno NCL pozitivna (predvidevam da s pregledom tkiv/sekcijo), pri tretjem pa so bili prisotni simptomi.

Pridni Americani, priznali problem in porihtali test. :)

"We sincerely regret this problem, and will retest and confirm results with owners as quickly as possible. We value your business, and appreciate your patience as we work through this retesting process. Our thanks to Dr Ottmar Distl’s research team from the University at Hannover, Germany for pointing out this discrepancy, which allerted us to re-examine the testing procedure, find the problem, and correct it much sooner than we otherwise would have. We also thank the world-wide Tibetan Terrier community for their interest in this test, and support of the research that made the test possible. " KLIK (http://www.caninegeneticdiseases.net/CL_site/rvisdtst.htm)

normal ostane normal, ostale bodo preverili.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , petek, 09.07.2010 : 09:31:00
Ja fajn to slišat.

Samo potem še vedno ostaja vprašanje razlik med Ameriko in Nemčijo. :(


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: luvi7777 , petek, 09.07.2010 : 16:14:38
A Tsa Rja , Kako misliš vprašanje razlik?

Potvrđeno je da je Clear = CLEAR.
Ljudi imaju pravo birati gdje će test raditi a ako netko pokuša ustoličiti monopolizam i diktaturu uvijek mu se na kraju to odbije u glavu.



Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , petek, 09.07.2010 : 16:24:35
Razlike med Nemčijo in ZDA. Še vedno je nekaj primerov, ki so v Nemčiji affected in v ZDA free/clear (in po njihovo naj bi to bilo to). Samo kdo se je sedaj toliko zmotil? ???

Ali pa primeri v Nemčiji carrier pa v ZDA free/clear?

To je še edini problem ki ga morata Nemčija in ZDA skupaj rešiti. Da končno ugotovimo kdo ima prav, oz da ugotovimo, če slučajno obstaja več kot samo en gen za NCL/CCL.

Upam da se stvar kmalu reši v smer ki bo dobra za TT-je. ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , petek, 09.07.2010 : 16:40:04
Aja naj recimo povem primer zakaj bi bilo fino da nemčija in Zda rešita problem.

Jaz recimo nebi šla parit, oz nebi upala s samcem, ki bi bil v NE označen kot carrier v ZDA pa free, moja psička pa bi bila carrier (recimo v obeh državah ali pa tudi če bi bila samo v nemčiji). Razvno z razlogom, da nikjer ne piše da se ena od držav ne moti.

Zato pač upam da ti dve državi končno odkrijeta zakaj imata takšne razlike in da rešita vse skupaj v prid naše pasme.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , petek, 09.07.2010 : 17:01:43
ZDA clear ostane ZDA clear. Hannover clear so (zaenkrat vsi) tudi ZDA clear, niso pa vsi ZDA clear tudi Hannover clear, ampak so vcasih tudi carrier.

Problem s testom ZDA: nekatere obolele (affected) je oznacil za prenasalce (carrier). Test so porihtali in so zdaj v fazi ponovnega testiranja vseh psov, ki so bili prvotno oznaceni za prenasalce ali obolele. Nekaj prenasalcev ima tako ze drugacen rezultat (po moji logiki slabsi-se pravi so oboleli, zal).

Razlika med obema je, da daje ZDA test naceloma boljse rezultate kot nemski. Recimo primer tistih obolelih po nemskem in prenasalcev po ZDA testu. Ali pa v koncni fazi ZDA free, Hannover carrier. Vendar pa to ne pomeni, da je pes, ki je po nemskem carrier in po ZDA free, tudi dejansko free. Sploh pa ce se izkaze, da je zadeva poligena. Zato se mi trenutno zdi najbolj smiselno testirati pri obeh. + tako bo vecji vzorec psov, ki so testirani pri obeh.

Mene osebno prav en drek briga v kateri laboratorij bo kdo poslal, dokler gre za popolnoma enak test. Npr. CEA test (ali pa MDR1, tega delajo tudi pri nas), ki ga dela vec laboratorijev, pa gre za (ce se prav spomnim) direkt test. Ko pa gre za dva razlicna testa, je pa stvar drugacna; na eni strani luze marker, na drugi direkt. Omejitve so pri obeh-eden zajame siroko, drugi ozko, zato tudi razlike (+ se kaj zraven).

V koncni fazi pa, ce primerjas % obolelih, prenasalcev in clear po obeh testih, razlike niti niso tako velike (znotraj 10% pri vseh) oz. so vsekakor manjse kot se je meni zdelo na zacetku.

ZDA clear = Hannover clear ALI Hannover carrier (mislim da affected ni bil? se pa ne spomnim tocno, brskat se mi pa trenutno ne da :-[)
ZDA carrier = Hannover carrier ALI Hannover affected
ZDA affected = Hannover affected

+ ce upostevas se, da so morda kje kaksni triggerji, vpliv okolja...

Primer o katerem govori A-Tsa-Rja skrbi tudi mene. Jaz osebno po vsej verjetnosti ne bi zelela mladica iz legla, kjer bi bila oba starsa carrier po nemskem testu... Razen mogoce ce bi bil res ekstra in bi vzreditelj sam dal testirat vse mladice (DE) in bi bil "moj" free. Pa se takrat ne vem...

Monopolizem in diktaturo pa, pardon my french, izvajate izkljucno vzreditelji sami. Saj se ni treba kupckat na tiste, ki testirajo v DE in tiste, ki testirajo v ZDA. Testirajte pri obeh in potem parite kot zelite in stojte za svojimi odlocitvami.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , petek, 09.07.2010 : 17:14:38
Upam da mi ni uspelo zamustrat kje glede clear, aff in carr. ;D


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: luvi7777 , petek, 09.07.2010 : 21:29:00
Ako je pas u Njemačkoj Clear ili je neki drugi u USA Clear zašto bi trebao testirati prvi u USA a drugi u Njemačkoj.
Za to nema razloga. Kako za ove u USA tako i za ove u Njemačkoj.
Ako je jasno i za prvi i za drugi test rečeno da je  Clear pas Clear. I ti uopće nisu bili upitni.
U ovom slučaju upitni su bili isključivo Carr i Affected.

Govorim o monopolizmu da neka država uvjetuje radi vlastitog profita tesitiranje u određenoj zemlji.





Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , petek, 09.07.2010 : 21:37:17
Ako je pas u Njemačkoj Clear ili je neki drugi u USA Clear zašto bi trebao testirati prvi u USA a drugi u Njemačkoj.
Za to nema razloga. Kako za ove u USA tako i za ove u Njemačkoj.
Ako je jasno i za prvi i za drugi test rečeno da je  Clear pas Clear. I ti uopće nisu bili upitni.
U ovom slučaju upitni su bili isključivo Carr i Affected.
Govorim o monopolizmu da neka država uvjetuje radi vlastitog profita tesitiranje u određenoj zemlji.

Narobe razumes. ZDA clear ni nujno tudi Hannover clear. Hannover clear pa je (zaenkrat) ZDA clear.

Primer: imas dva ZDA clear psa, ki sta Hannover carrier. Paris ali ne?

Ce mislis dolocilo KTR glede testiranja v Nemciji, so pojasnili zakaj in dejansko je to, kar so izpostavili, ocitno bil problem, na katerega so Americane opozorili ravno Nemci. Ti so zdaj test korigirali in ponovno testirajo vzorce.

Dejstvo pa je, da ne bi bilo potrebno niti eno samo samcato pravilo za vzrejo, ce bi vzreditelji samoiniciativno opravljali vse zdravstvene teste-ne zato, ker ste v to prisiljeni s pravili, ampak zato, ker je tako prav. Ker pa jih ne, je treba spisat neka pravila.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , petek, 09.07.2010 : 21:55:06
Ja rasno to je problem, da pokaže test v ZDA free v Nemčiji pa carrier. In kaj potem narediti? Jaz dvomim da bi razkirala in parila dva ki sta v Nemčiji bila potrjena za carrier v ZDA pa free.

In to je trenutno edini problem, ker ne sodelujejo toliko kot bi bilo potrebno, da bi imeli enak test in tako nebi prišlo do teh razlik med testi.

Jaz trenutno ne bom rekla da ne ne Nemški in ne ZDA test pravilen. Naj naredijo test, ki bo v obeh državah pokazal enako potem pa bomo sigurno vedeli kaj ne neglede na to kje bomo testirali.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: nuhl , petek, 09.07.2010 : 23:22:29
... Jaz osebno po vsej verjetnosti ne bi zelela mladica iz legla, kjer bi bila oba starsa carrier po nemskem testu... Razen mogoce ce bi bil res ekstra in bi vzreditelj sam dal testirat vse mladice (DE) in bi bil "moj" free. Pa se takrat ne vem...

 :') Ja potem pa res ni važen rezultat testa. Samo da je pes res extra. Pa saj je točno tako razmišljanje privedlo do problemov v pasmi. Sorry ampak tole se bere kot višek sebičnosti. Samo da je moj free, pa če ostalih X pocrka v hudih mukah. Samo da dobimo še enega šampiona  >:( 


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sobota, 10.07.2010 : 07:09:27
Dihaj in beri kar je napisano. ;)

Ne nuhl, res ni vazen rezultat nemskega testa, saj je itak tisti v ZDA pravi... >:D

Sampi(n)joni pa zame niso ekstra, zal. ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sobota, 10.07.2010 : 07:47:14
Pa se zate podvprasanje; imas ZDA free samca in psico, ki sta TiHo carrier. Paris ali ne?


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: luvi7777 , sobota, 10.07.2010 : 08:24:36
Clear psi su Clear.
USA ili Njemačka.
i to je potvređno službeno na njihovoj stranici.
Dakle nisu za Njemačku bili upitni USA Clear psi. Već se sutacija razvila radi carr /aff.

Carr/Aff ponovo tesitiraju i svi testovi će biti gotovi do kraja Jula.

Razne špekulacije ali i nagađanja(što bi bilo kad bi bilo) su uvijek moguće. U bilo kojoj zemlji.
Tko meni garantira da je upravo to taj pas testiran čiji su rezultati u Njemačkoj clear.
Čisto sumnjam da su svi uzorke uzimali kod veterinara i dobili ceritifikat/potvrdu da je upravo xy uzorak od xy psa. (ja jesam)
Čak mislim da većina uzoraka nema potvrdu da se baš xy psu uzeo uzorak.
Iako mislim da na dugoročno im i nema neke vajde varati. Ali vjerujem da i toga ima.

Ja ionako smatram da mnogi ljudi u kinologiji više se na bave uzgojem radi pasmine već radi svoje promocije, pa ako je za nju potrebno lagati i gaziti po mrtvima skloni su i tome. Zna se i da su neki parili s jednim mužjakom a upisali drugog u rodovnik  i za to su dobili i podršku dotičnog Kluba. I što onda reći o moralu?

Baš smo Ljiljana i ja pričale da ne bi ni slučajno smjeli carr pse isključiti iz uzgoja, jer mi je baš ona jako lijepo objasnila kakvih sve drugi i to veliki problemi mogu nastati tako naglim smanjenjam genetskog poola.
Carr psi nisu bolesni psi.
Samo treba biti oprezan pri odabiru parnjaka/ženke i treba tesitirati štence.
Jest da to iziskuje dodatne obveze.

Ja bih kupila štene od clear roditelja. Ali i da mi se i fizički sviđaju /ne moraju biti Ch/.
Nikako ne mislim da treba prilikom uzgoja biti isključiv: izgled/standard i zdravlje trebaju ići zajedno.



Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sobota, 10.07.2010 : 08:27:54
Kje je potrjeno, da so clear psi clear?

Se vedno ostaja vprasanje paritve ZDA clear, TiHo carrier x ZDA clear, TiHo carrier. Pariti ali ne.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: luvi7777 , sobota, 10.07.2010 : 08:48:57
http://www.caninegeneticdiseases.net/CL_site/mainCL.htm

Tiho? To bio bio njemački test?
Da pa naravno, Ako je ženka Njem/carr ne vidim razlog da se ne bi parila sa USA/Clear mužjakom (ili obrnuto)


Svačjiji je osobni izbor s kime će pariti, ja znam da će moj izbor biti mužajk  koji ima certifikat da je upravo to on.
I da ima roditelje za koje nije upitno da su ili nisu  oni koji mu pišu u rodovniku.




Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sobota, 10.07.2010 : 08:52:04
TiHo je nemski, ja.

Psica je nemski carrier, ZDA free, pes je nemski carrier, ZDA free. Teoreticno dobis potem nemske carr, free in aff mladice, ZDA pa vse free.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sobota, 10.07.2010 : 08:53:45
No, ti bi tako parila, jaz cincam ali bi tako kupila (in ce bi, bi samo free, pa sploh nisem ziher, da bi), za nuhla je pa oboje visek sebicnosti. Pa smo spet na zacetku. ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sobota, 10.07.2010 : 09:01:01
Aja, ti mislis, da tole: "If your dog tested NORMAL with the original test there is no reason to question the result – the NORMALs remain NORMAL." velja za oboje? Se pravi nemski in ZDA?

Ker ne velja. To je zgolj potrditev, da je tisto, kar je bilo v ZDA testirano kot clear, se naprej clear, kljub napaki, ki se jim je zgodila. Nikakor ne pomeni, da je ZDA clear = Hannover clear.

Original test je tu misljen ZDA test, ne nemski. Njihov original-tisti, ki je prisel ven, ne vem, februarja? Zdaj so ga korigirali in s tem korigiranim testom se enkrat testirajo carr pse. Aff in clear pa ostanejo aff in clear.
Edino kar imajo pri tem Nemci je to, da so jih opozorili na napako.

Torej problem, ko je pes v ZDA clear, v Nemciji pa carrier, ostaja. (Razen ce so tudi Nemci vmes kaj popravljali in korigirali test?)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: luvi7777 , sobota, 10.07.2010 : 09:09:15
Nisam dobro razumijela pitanje, pa sam tako i odgovorila kao što vidiš.
mislila sam da je pitanje teoretsko
ženka carr-mužjak clear (ili obrnuto)

Tiho test je siguran samo za Normal pse. I sami su prihvatili i rekli da njihovi carr nisu 100% carr.
Znači Njemački test ne može (i to su rekli njegovi tvorci) sa sigurnošću potvrditi da je pas carr.  ;) Marker test je pušten prije vremena...i tad je rečeno iz Njemačke da marker test može potvrditi jedino i isključivo noraml pse.

I tko kaže da su svi Tiho normal psi-normal...pa ako ćemo već tak razmišljati...zato jer oni tako kažu?
Zar nije čudno da su njemački uzgajivači jako ljuti radi odluke da Njemačka postane "otok"?

No kako vidiš novim testom je potvređno da su Normal psi-Normal. Tak da nema zime.

Mislim da tu nema ova ili ona strana.
Barem ne bi trebalo biti.
Na testovima rade vrhunski stručnjaci i treba imati povjerenja u njih.




Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sobota, 10.07.2010 : 09:28:44
Saj je teoreticno vprasanje. Cisto enostavno:

paritev: TiHo carrier-ZDA clear x TiHo carrier, ZDA clear. Dobis clear ZDA mladice in aff., clear in carr. TiHo mladice. Ti pravis ja, nekdo bo rekel ne, kupci se bodo odlocili kot se pac bodo, kar je pa meni pri tem pomembno je to, da vzreditelji za svojimi odlocitvami stojite. Ce testirate/ne testirate/kje testirate, to tudi poveste kupcem in obrazlozite.

Da je pri markerju zaradi rekombinacije moznost napacnih rezultatov, je itak jasno. Americani so imeli napako in so test popravili. Bi ga popravili oz. kdaj bi ga popravili, ce bi ne imeli Nemci marker testa? Bi sploh vedeli, da imajo napako?

Kar se pa tega kateri test je pravi in "I tko kaže da su svi Tiho normal psi-normal...pa ako ćemo već tak razmišljati...zato jer oni tako kažu?" tice... Ne ZDA ne nemski nista bila se objavljena v kaksni peer reviewed reviji, ane? In dokler nista...

In ja, Nemci so priznali, da ni 100% pri carr. In Americani so priznali, da je pri njihovem testu napaka, ki so jo korigirali in zdaj ponovno testirajo.

In se enkrat, tisto v anglescini velja izkljucno za ZDA test. Nima veze s TiHo.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sobota, 10.07.2010 : 09:51:15
Saj je teoreticno vprasanje. Cisto enostavno:

paritev: TiHo carrier-ZDA clear x TiHo carrier, ZDA clear. Dobis clear ZDA mladice in aff., clear in carr. TiHo mladice. Ti pravis ja, nekdo bo rekel ne, kupci se bodo odlocili kot se pac bodo, kar je pa meni pri tem pomembno je to, da vzreditelji za svojimi odlocitvami stojite. Ce testirate/ne testirate/kje testirate, to tudi poveste kupcem in obrazlozite.

Aha, ce prav razumem, bo rekel ne npr. KTR. Se pravi TiHo carrier x TiHo carrier je po njihovo ne (v tujini je pa to ok?). Zakaj so vzreditelji v Nemciji besni? Ker je njihova vzrejna komisija al kaj so ze uni rekla, da TiHo carrier x TiHo carrier ni ok? Ker je rekla, da na podlagi tega, da so affected psi bili v ZDA oznaceni za prenasalce, ne priznava njihovega testa (testa, za katerega so Americani priznali, da je prislo do napake in jo popravili) ?

Karkoli bo narobe, se bo zvalilo krivdo na KTR, komisije, teste itd.; majhen gen. pool (dejte ga no srat, a je bil gen. pool kaj vecji pred testom? en drek je bil... Vedno, ampak res VEDNO, ko pride ven kak gen test, se privlece na dan gen pool. Ko pa multisampinjon nategne 3/4 evrope, je pa vprasanje gen. poola kje?).

Ej, kar se mene tice... bi bilo najbolj simpl za Nemce tako, da bi rekli, da je vseeno kje je testiran in da so vzreditelji sami odgovorni za paritve (kar ste itak). Pac testiraj in pari kakor ces. In ce paris dva nemska carrierja (ZDA free) in bohnedej dobis ven affected psa (ki dejansko tudi zboli), ne bos mogel kriviti komisije, ampak sebe.

Problem je v tej negotovosti, ko so nekateri ZDA free psi TiHo carrier. In jaz cisto resno razmisljam o poligenosti.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , sobota, 10.07.2010 : 09:59:39
Jaz dvomim da bom zaupala ZDA in Nemškemu testu dokler ne bodo naredili testa, ki bo povsod dal enake rezultate.

Zato je mogoče res zelo dobro da pse testiramo v obeh državah. ;) ;)


Aja pa nemčija je priznala da ima nekaj lažno pozitivnih, vednar amerika pa tega niti noče priznat, pa vedno pride do zmot (recimo sedaj so šele priznali ko so jih Nemci spomnili da nekaj ni ok), tako da kje piše da še kaj ni v redu z Ameriškim testom?! In za pasmo bi bilo najbolje da bi se ti ljude skupaj vsedli in primerjali vse podatke in naredili test, ki bi bil enak. Pa še vedno bi potem obe državi zaslužile, saj bi ljudje pošiljal tja kjer jim je bližje.

Jaz resnično upam da se vse skupaj reši v prid pasme.




Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: luvi7777 , sobota, 10.07.2010 : 10:05:33
.....pa tad bi po ovome što pišeš Tiho marker test trebali usavršiti.
Jer Njemci sami kažu da Tiho carr nije 100% carr....
Znači neki pas testiran Tiho testom carr nije nužno carr. Barem tako Njemaci kažu.


Zašto se Njemčki uzgajivači ljute?
Možda zato jer misle dase radi isključivo o tome da  KTR želi eure ostaviti u svojoj domovini.
(barem tako neki od najvećih misle i pišu)

"Aja pa nemčija je priznala da ima nekaj lažno pozitivnih, vednar amerika pa tega niti noče priznat,"
A Tsa Rja, nemam pojma od kuda ti to da se ne piše?
 ...škicni link koji sam stavila
Eto i u Njemačkoj lažno pozitivnih..ma to je situacija Tko radi taj i griješi.
Mislim da ne treba biti strog...osim sam prema sebi i poštenju.(mene i dalje samo strah ljudskih/uzgajivačkih) malverzacija  8)

Jeru krajnjoj liniji  trebamo biti sretni da se toliko puno napravilo za pasminu.






Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , sobota, 10.07.2010 : 10:09:48
Ja Luvi mene ne bo noben prepričal da Amerika nima kakih napak ;) ker pomavadi se vedno kaj najde predno testi ni čisto dodelan. In dokler se ne najde enoten test, bi bilo za več podatkov res, po moje, testirati v obeh državah.

Je pa res da so v prid pasme zelo veliko naredili s tema dvema testoma. In zato upam da se uredijo vsi rezultati, ki niso enaki v obeh državah.

 ;) ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sobota, 10.07.2010 : 10:13:16
Ce smo cisto posteni, noben DNA test ni 100%. ;)

Ja, v Nemciji ni vsak carr tudi res carr-lahko so clear-lazno pozitivni. V ZDA pa ni bil vsak carrier tudi res carrier-lahko je affected-lazno negativni (to zdaj preverjajo). Osebno imam rajsi lazno pozitivno kot lazno negativno.

Pa se to; ne samo, da carrierji niso "za v smeti", tudi affected niso.

Ako je pas u Njemačkoj Clear ili je neki drugi u USA Clear zašto bi trebao testirati prvi u USA a drugi u Njemačkoj.


Zaradi vecjega vzorca in primerjave (zame). Za imeti vec informacij (kot vzreditelj). Jamranje, da nisi vedel, tu ne pride vec v postev.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: luvi7777 , sobota, 10.07.2010 : 10:22:54
Ja Luvi mene ne bo noben prepričal da Amerika nima kakih napak ;)

A tsa Rja nitko tebe ništa ne uvjerava...Ti si napisala da Amerika ne piše o svojim napakama, zato sam ti napomenla da pogledaš link.

Ce smo cisto posteni, noben DNA test ni 100%. ;)

A da?
Pa valjda oni o očinstvu jesu ... ne bi bilo dobro da nisu   ;)

Cure moram ići kuhati jer budemo inače danas gladni. 
 :-* svima


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , sobota, 10.07.2010 : 10:29:15
A tsa Rja nitko tebe ništa ne uvjerava...Ti si napisala da Amerika ne piše o svojim napakama, zato sam ti napomenla da pogledaš link.
 

Ja samo to so povedali šele po tem ko jih je Nemčija spomnila, zato sem napisala da ne govorijo o napakah predno niso postavjeni pred dejstvo. ;)

Sicer pa bomo videli kako in kaj bo sedaj naprej. ;) ;) Zato spremljamo ta forum ,ker Nanook ponavadi med prvimi zvoha kje je kaj novega.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: luvi7777 , sobota, 10.07.2010 : 10:38:33
A Tsa Rja...a kako su mogi pisati ranije ako nisu znali  ??? .... Njemcima koliko čitam nitko nije zamjerio opasku. Dapače.

A što je sa vlasnicima pasa koji su Tiho-carr a u stvari (ne govorim po USA) su normal? (a s obzirom na grešku marker testa i njemci kažu da je mogiće...iskreno se i ja nadam da će se i oni potruditi ispraviti (ako je moguće) marker test.)
Tko će njima nadoknaditi trošak, krivi rezultat? O njima izgleda nitko ne razmišlja  :(




Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , sobota, 10.07.2010 : 10:44:55

A što je sa vlasnicima pasa koji su Tiho-carr a u stvari (ne govorim po USA) su normal? (a s obzirom na grešku marker testa i njemci kažu da je mogiće...iskreno se i ja nadam da će se i oni potruditi ispraviti (ako je moguće) marker test.)
Tko će njima nadoknaditi trošak, krivi rezultat? O njima izgleda nitko ne razmišlja  :(


Ravno zato pa upam da bi se ti dve državi skupaj usedle in naredile test, ki bi bil ziher. ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sobota, 10.07.2010 : 11:39:39
A da?
Pa valjda oni o očinstvu jesu ... ne bi bilo dobro da nisu   ;)

99.9 + velikokrat dajo moznosti (npr. moznost, da ni tapata je 1 proti nevemkok, milijon, dva, 10 itd.). ;)

A što je sa vlasnicima pasa koji su Tiho-carr a u stvari (ne govorim po USA) su normal? (a s obzirom na grešku marker testa i njemci kažu da je mogiće...iskreno se i ja nadam da će se i oni potruditi ispraviti (ako je moguće) marker test.)
Tko će njima nadoknaditi trošak, krivi rezultat? O njima izgleda nitko ne razmišlja  :(

In kako ves kateri od TiHo carr so res carr in kateri niso? Razen pac ce paris carr s carr in potem upas, da ce je kaksen od mladicev affected, da ne bo zbolel, pa se takrat... Saj pravim, ta razlika mene zelo moti.
Kar se pa stroskov tice... A ce nekdo dobi na razstavi nezadostno, dobi denar nazaj, ceprav je pes recimo ful lep?

A so lastniki affected psov dobili od vzrediteljev nazaj kupnino?


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: nuhl , sobota, 10.07.2010 : 12:21:36
 :P Zame pač enostavno ni sprejemljivo, da se parita dva psa pri katerih obstaja možnost, da sta oba prenašalca. Vzreditelj, ki ima psa/psico s TiHo carr in USA free rezultatom, bi moral pariti z nekom, ki je (po trenutnem vedenju) 100% sigurno free. S tem ne pravim, da naj se ne parijo prenašalci, ampak samo, da naj se vzreditelji izognejo tudi najmanjši možnosti carr x carr kombinacije. A je to tako zelo težko? Zato so meni vsa razmišljanja v smeri TiHo carr / USA free  X  TiHo carr / USA free  pač mimo. Enostavno se mi takšna kombinacija statistično ne zdi verjetna, še manj pa vzrejno potrebna in če bi jo kdo slučajno naredil. Rezultati obeh testov so trenutno dokaj dober pripomoček pri izbiri paritvene kombinacije, ki ga je treba upoštevati. Pool kvalitetnih do vrhunskih psov/psic kjer se zlahka izognemo taki kombinaciji je več kot zadosten in ni ga razloga (razen kaprice vzreditelja da hoče tega in samo tega plemenjaka) da bi se kaj takega počelo. In zato mi razmišljanje v smer "bi vzel iz takega legla če..." ni blizu. Iz principa. Pa naj bodo tako TiHo kot USA free trenutno še tako 100% free. 


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sobota, 10.07.2010 : 12:30:17
V tem primeru ZDA testa sploh ne potrebujes, saj bos itak paril glede na najslabso moznost in torej uposteval TiHo test. Tako tudi odpadejo paritve psov, ki sploh niso testirani v Nemciji, ampak samo v ZDA, saj pri teh ne mores vedeti, ce nisi slucajno paril carr x carr (cetudi sta oba psa ZDA free).

Stvar ni crno bela, zal.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: luvi7777 , sobota, 10.07.2010 : 12:37:56
Nanook, mislim da to nije ni bliz bliz blizu istome ... ama baš ni blizu ....
ti recimo imaš zdarvog/normal psa ali ti tiho kaže da imaš carr i ti  odlučiš svog psa sterilizirat/kastirat ...
a imaš _Clear psa....
em što je nanesena ogromna šteta vlasniku em je uzgoj smanjen za jednog clear psa i to nije i ne može biti isto kao ocijenjivanje pasa na izložbama gdje se na negativnu ocijenu možeš žalit (ako već imaš takvog prekrasnog psa koji nema diskvalifikacijsku grešku) tj. možeš otići kod drugog, trećeg, petog suca od kojih će ti jedan sigurno ako je pas već toliko predivan dati pozitivnu ocijenu a možda i titulu. Suđenje je sasvim subjektivno zdravlje ne bi smjelo biti.

Ja pa nije crno-bijela.
Naravno da nije.
Ja ne bih ni parila sa psom koji je Tiho clear a nema potvrdu da je uzorak uzet baš od tog psa.
Normal psi su potvrđeni novim testom kao Normal i tu nema dvojbe. Isto kako Njemci tvrde o točnosti markera tako i Amerikanci tvrde o točnosti DNA testa. Na nama je da izaberemo što, gdje i kako.


Rezultati obeh testov so trenutno dokaj dober pripomoček pri izbiri paritvene kombinacije, ki ga je treba upoštevati.

Tako je. Slažem se u potunosti.
Ako se samo vratimo godinu dana prije nismo bili pri takvoj mogućnosti.



Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sobota, 10.07.2010 : 12:43:55
Luvi, nikjer ne pisem o sterilizaciji carrier psov, od kje ti to? Pisem o tem ali dobite v primeru slabse ocene povrnjeno prijavnino na razstavo, pisem o tem ali so lastniki affected psov dobili vrnjeno kupnino, so ZDA dale denar nazaj vsem, ki so imeli napacno dolocene carrierje itd. in to zgolj kot komentar na to: "Tko će njima nadoknaditi trošak, krivi rezultat? O njima izgleda nitko ne razmišlja."
TiHo ni rekel, da naj carr pse sterilizirajo, vsaj jaz tega nisem nikejr zasledila. Kdor je to storil, je to storil na lastno pobudo ali pa je poslusal koga drugega (ne TiHo). Zakaj bi torej kdorkoli moral karkoli denarno nadomescati? Zato, ker bil butl in je sel zdravega psa sterilizirat, bi zdaj radi se odskodnine ali kaj?

Tudi v primeru NCL testa gres lahko k drugemu lab., ki ti bo z nekaj srece dal boljsi rezultat. Vprasanje pa je, kateri je zdaj pravi.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: luvi7777 , sobota, 10.07.2010 : 12:54:36
Pa naravno da su odgovorni za pogreške koje rade.

Imaš mužjaka carr. Koliko će imati prilike pariti? Relano?
Clear ženka će radi legla htjeti pariti s clear mužjakom.
Carr ženka se ne smije pariti sa carr mužjakom.
I koliko je to parenja za carr mužjaka? (koji je u stvari u ovom slučau zdrav !!!). (ne kažem da ga je nužno kastrirati ali ga možda radi krviog rezultata neće dati u uzgoj).
Sorry ali meni je to puno puno veća greška nego ti netko da nisku ocjenu na izložbi.
Neusporedivo.

Pa naravno ako ti netko "uvali" carr štene(ako ne tesita štence carr mame ili tate, ili te ne uputi u sve ovo o čemu pričamo)   da imaš pravo tražiti povrat novca ili drugo štene.

U Njemačkoj nemaš pravo za grešku prilikom testiranja tražiti ništa.




Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sobota, 10.07.2010 : 13:05:27
Vendar to, da nekdo ne pari s carr, ampak pari s clear, ni krivda TiHo, to je krivda tistega, ki noce parit. TiHo s tem nima nic. Oni so testirali in rekli, da obstaja moznost napacnega rezultata (lazno pozitivni). Mislim da je bilo receno 10%. Jaz se sicer s prezentacije na netu spomnim, da so rekli, da je moznost napake pri affected, ne carrier, ma dobro. Recimo da niso vedeli, da je tudi pri carr. lahko napaka. To so izvedeli (kako?) naknadno in zdaj pac vedo in povejo. Na vzreditelju je potem, da se odloci, kaj z rezultatom storiti in tudi stoji za svojo odlocitvijo. Ce se odloci carr psa, ki ni nujno carr (vendar tega ne more vedeti), pariti s carr psico (za katero prav tako ne ve ali je res carr ali ni), potem naj za to odlocitvijo stoji in magari podari affected mladice. Ce se odloci parit carr x clear, potem naj prav tako stoji za tem in ne vali krivde na znanost, komisijo, klub itd..

Test je samo orodje, kaj boste pa vzreditelji s tem orodjem naredili, je pa vasa stvar, vasa krivda in vasa odgovornost in ne stvar, krivda ali odgovornost laboratorijev, ki test opravijo.

Ne pisem o carr psu, ampak o affected psu, ki je zdajle zbolel pa je star, ne vem, recimo 10 let. (govorim hipoteticno) Vrnitev kupnine.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , sobota, 10.07.2010 : 14:29:58
Nažalost so res testi prinesli to da ljudje, ne bodo želeli pariti carrier pse - zakaj? ker pojma nimajo, da to ni vse kar pomeni na vzreji. Ljudje, ki pa o tem dosti vedo, pa vedo da bodo iskali samca, ki ima takšne karakteristike, da bi pasal na tvojo psico. Jaz vem da če bi imela psico po obeh testih free bi šla parit z ''potencialno'' carrier psom ali celo affected, če bi bila mnenja da mi bo ta kombinacija prinesla kaj želim. :)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , petek, 16.07.2010 : 09:45:32
Čas bo prinesel svoje.
Po moje je prvi korak, da lastniki oz. vzreditelji sploh testirajo svoje pse. Če svoje teste javno objavijo, ne glede na rezultat,  še toliko več plus točk za njih in pripada jim velika V. 
Več jih bo testiralo v obeh laboratorijih, večja je možnost, da na koncu res pridemo do pravih in točnih rezultatov.
Jaz sem svoje naredila, ostali pa pač tako, kot je Nanook rekla.
Vsakemu svoje. Na koncu koncev se bo tukaj videlo kdo dela kombinacije za prihodnost celotne pasme in kdo zgolj za tistih 9 tednov  :-[


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , petek, 16.07.2010 : 12:46:39
Mi čakamo da z počitniškim delom malo zaslužimo da potem testiramo našega. ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 19.07.2010 : 11:26:24
Novo na KTR strani. Sej je ze skoraj kot Santa Barbara. :P


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 19.07.2010 : 11:50:50
Greste pod aktuelles in je tam vse napisano. PDF je pa tu  (http://www.tibethunde-ktr.de/zuchtinfos/CCL/1-Kommentar%20KTR%20Homepage-rev2.pdf).


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 19.07.2010 : 21:34:27
Okej, zdaj je drugje: http://www.tibethunde-ktr.de/zuchtinfos/CCL/1-Kommentar_KTR_Homepage-rev3.pdf


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 19.07.2010 : 21:55:34
No, na tem dokumentu je povzetek celotne storije s TIHO/Missouri in teh nekaj nesrecnih vzorcev affected psov, ki so bili v ZDA oznaceni za prenasalce. Novih rezultatov se niso dobili. Meni je zanimivo, da so Nemci ponudili sodelovanje, pa so Americani to zavrnili...


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 19.07.2010 : 22:12:38
Iz dokumenta:

10.06.10 Dr. Katz je prosil za vzorce mozgan in mreznice teh psov.
11.06.10 TiHo se strinja in postavi pogoj: The samples were sending under the condition, that Dr. Katz shares the results, so that Hannover can check these results with Tibet Terrier from Germany and Europe.
28.06.10 Dr. Katz je zavrnil ponudbo TiHo. Vzrok za razlike v rezultatih je verjetno majhna (premajhna) kolicina DNA v vzorcih in tako ni razloga za izmenjavo (vzorcev).

 ::) ::) ::)

Mislim da mi se nikoli ni bilo tako zal, da sem ocitno nekomu posodila svoje (zelo dobre!) zapiske iz vaj genetike, kot danes. Ker kar se jaz spomnim, je to, da je PCR torej pomnozevanje DNA, rutina. Se bom se itak pozanimala, ampak...


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: MARKO HREN , torek, 20.07.2010 : 09:28:03
... dej piši tako da bomo kej razumel  :(


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , torek, 20.07.2010 : 09:54:20
V brisu je manjsa kolicina DNA kot v vzorcu krvi/tkiva. To kolicino DNA pa rutinsko lahko povecas-sfotokopiras-z metodo, ki se imenuje PCR (polymerase chain reaction=verizna reakcija s polimerazo). Zato mi ni jasno, kako lahko navajajo malo vzorca kot problem pri testu, ce pa vem, da kup laboratorijev dela s takimi vzorci in nisem nikjer zasledila, da bi imeli pri tem take tezave kot ravno Americani pri NCL/CCL. In zato pogresam zapiske z vaj, saj smo tudi mi delali PCR, in bi rada sla preverit, kaj sem imela takrat zapisano glede omejenosti metode oz. o morebitnih napakah.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , torek, 20.07.2010 : 11:20:21
Sicer pa pridni Nemci, da so vse to sli napisat in objavit, med drugim so tudi nekoliko bolj podrobno razlozili svoj test (cisto na koncu dokumenta).

Glede Americanov pa upam, da bodo, ko bo test res dokoncno porihtan, ponovno testirali vse vzorce, ne samo carrier in affected.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , torek, 20.07.2010 : 20:10:04
Pridna Nanook!


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Jasi , sreda, 21.07.2010 : 07:47:03
Hvala Nanook, sicer pa se v celoti strinjam z Amodini  ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sreda, 21.07.2010 : 11:03:53
Na http://www.dna.tibeter.info/ sta objavljena dva affected. :'( :'( Saj itak vem, da so tudi affected vmes, ampak mi je vedno grozno, ko preberem. :-X :-\


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , četrtek, 19.08.2010 : 18:46:52
Evo Nanook sedaj pa te jaz prehitim z novimi informacijami. Našli so še eno mutacijo zraven te NCL, ki lahko povzroča napačno branje podatkov, ne vpliva pa na bolezen.

Več tukaj
http://www.ttca-online.org/html/NCL.htm


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , torek, 28.09.2010 : 13:37:16
Nemci nasli gen za CCL. (http://www.tibethunde-ktr.de/)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , torek, 28.09.2010 : 16:52:57
Aja? in bodo sedaj še enkrat stestirali vse pse?



Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: nuhl , torek, 28.09.2010 : 21:35:54
Nemci nasli gen za CCL. (http://www.tibethunde-ktr.de/)

Hmmm. Bere se kot da so pa zdaj prešli na amerški način. V USA ne bodo veseli. Zna biti še pestro  ::)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sreda, 29.09.2010 : 09:49:43
Kako to mislis na ameriski nacin? Ce so neodvisno prisli do istega gena, potem... je odvisno od tega, kako je s patenti na gene. Ne vem tocno kako je to urejeno na tem podrocju (vem pa da so patenti na GMO). Ce pa je slo za sodelovanje z Ameriji in imajo zdaj oboji ta test, potem pa pac samo upam, da bodo zastonj testirali vse vzorce. Optigen jih menda je, ko je nasel gen. ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sreda, 29.09.2010 : 10:07:48
Al licence. Pa ce javno objavijo sekvenco v bazi, potem pac lahko vsak to najde (mislim v labu). Zdaj drugo je, ce ne objavijo. Bom se vprasala.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , četrtek, 09.12.2010 : 19:29:26
Ja, bomo primerjali rezultate z ameriškimi, ko bodo Nemci poslali ven rezultate retestirancev. Me prav zanima, kaj bo tokrat rekel test...


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , torek, 19.04.2011 : 21:05:13
Ko smo veliko govorili o zdravju pasme obstaja tudi genski test za RD (Renal dysplasia). Test je tudi za Tibetanske terierje. To sem zadnjič odkrila. Nekateri finci so že testirali.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sreda, 20.04.2011 : 12:16:15
Meni se zdi, da smo tudi o tem ze govorili.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sreda, 20.04.2011 : 12:19:39
Evo, od tule (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,32040.msg600729.html#msg600729) dalje par postov.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , sreda, 20.04.2011 : 15:47:42
Pol sem pa to zgrešila  - ups. Bolje dvakrat kot 1x!


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: Nanook , sreda, 20.04.2011 : 18:24:58
Aspolutno! ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: branka , sreda, 20.04.2011 : 18:33:00
Nanook, napiše se absolutno  8)  ;D  ;) ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: TagTu , sreda, 08.06.2011 : 19:44:27
Če bo dovolj interesentov, bo konec junija ali v začetku julija organiziran test sluha - BAER test v Murski Soboti. Kot običajno bo tudi tokrat prišla dr. Bregenzerjeva z Dunaja.

Test je priporočljiv za bele oz. pretežno bele pse, kajti pri teh se gluhost kar pogosto pojavi in je dedna. Več o tem je tukajle http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=1051

Kdor želi testirati svojega psa, naj se mi javi na meil cinitagtu@gmail.com ali angelcacinishela@gmail.com najkasneje do 20.6.2011.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: TagTu , ponedeljek, 13.06.2011 : 19:17:28
Več informacij o načrtovanem testu sluha še tule...

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,2702.msg787365/topicseen.html#msg787365


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: TagTu , četrtek, 23.06.2011 : 20:22:30
Sporočam, da testiranja verjetno ne bo, ker je premalo lastnikov še ne testiranih belih psov dovolj odgovornih, da bi se odločili za test  >:( :( :'(


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: A-Tsa-Rja , četrtek, 23.06.2011 : 20:25:17
Res škoda.  :'(


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , petek, 24.06.2011 : 08:02:57
Tatjana imaš kakšno okvirno cifro, koliko je takih, ki so v vzreji aktivni, pa niso testirani?


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: TagTu , petek, 24.06.2011 : 10:48:11
Ne, kake cifre nimam, ampak vsak, ki se uporabi ali celo uporablja, je preveč >:(

In ne gre se samo za TTje, tudi pri drugih pasmah je to problem, pa si zatiskajo oči in se delajo, da ne obstoja.

Pri TTjih konkretno niso testirani niti psi, za katere jaz vem, da imajo v Evropi gluhe tesne sorodnike.

A si lahko predstavljaš, da se na tokratno testiranje ni prijavilo niti pet psov, če pustimo ob strani leglo organizatorice (od teh petih so bile prijavljene tri najmlajše iz moje vzreje)....od vseh belih in pretežno belih raznoraznih pasem in dovolj je, da pogledaš v Kinologa, koliko legel takih psov je bilo samo letos objavljenih oz. najavljenih...pa bi morala biti jasna ignoranca in neodgovornost....


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: AMODINI , petek, 24.06.2011 : 11:13:29
 :-[ to je pa res zelo mala cifra.


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: MiniMaxi , nedelja, 07.08.2011 : 19:06:14
Živijo, jaz se še vedno zanimam za test, če bo še kje v bližni, mi prosim sporočite.
Hvala pa TagTu za skrb ter za sporočilo na facebooku, škoda, da se ni izšlo.. :(


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: TagTu , nedelja, 07.08.2011 : 20:27:19
MiniMaxi...ko (če) bo, ne bom pozabila nate  :)


Naslov: Re: Tibetanski terier kot pasma in njegovo zdravje
Poslano od: TagTu , petek, 24.02.2012 : 08:29:28
Spet smo pri testu sluha....tokrat zagotovo bo, in sicer v petek, 9.3.2012. Podrobnosti najdete na klubski spletni strani!