mojpes.net

o psih => nakup psa => Sporočilo, začeto od: Lačn , nedelja, 13.09.2009 : 21:22:28



Naslov: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Lačn , nedelja, 13.09.2009 : 21:22:28
Zdravo

Imam vprašanje. Starejša gospa (naša znanka) si močno želi psa. Gospa hodi vsak dan na dolge sprehode (rožnik, tivoli itd) in si že nekaj časa želi pasje družbe.
Zanima me, katera pasma je primerna za starejše ljudi? Pes bi bil veliko zunaj in imel bi 100 % pozornost gospe.
Osebno imam v mislih male pasme, ker gospa nima neke velike moči.

Prosim za čim več odgovorov in nasvetov.

Hvala.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Jana , nedelja, 13.09.2009 : 21:39:12
Hm, kako naj popolni neznanci svetujemo popolnemu neznancu pasmo, ki naj bi bila najprimernejsa za starejso gospo, ki je, seveda, tudi ne poznamo in ne vemo o njej nic. Torej, majhno pasmo? Ok, jih je kar nekaj v IX. FCI skupini, pa tudi po drugih skupinah jih je nekaj, vendar terierji najbrz niso ravno primerni, prav tako ne kaksna schiperke ali spici, jazbecarji ... Kaj potem, ce ste pregledali male pasme, pa se ne veste odlociti? Saj ste jih pregledali vsaj v kaksni knjigi ali na internetu? In je gospa seznanjena s tem, da ji isces psa? In najbrz ima tudi ona kaksno zeljo, kaksno znanje o psih, si zeli mladica (ga je sposobna spraviti do vzgojenega odraslega psa, od cesar je odvisen kakrsenkoli nasvet) ali bi imela raje odraslega psa, je pripravljena na vsakodnevno razcesavanje pasje dlake ali ne (tudi od tega je odvisno, katera pasma ...)? Ima resitve za vse variante "ce se ji kaj zgodi, mora v bolnico, si kaj (bog ne daj) zlomi, oblezi zaradi cesa drugega ..."? Kaj pomeni, da bi bil pes veliko zunaj? Sprehodi ali kaj drugega?

Vse prepogosto si ljudje predstavljate, da bo nekdo zamahnil s palicico in vam povedal idealno resitev za posameznika. To pac ne gre tako.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Lačn , nedelja, 13.09.2009 : 22:06:20
Aha. Se opravičujem, ker se osebno ne poznamo vsi na forumu.
In ne, nimam pojma kaj je internet, zato si tudi nisem pogledal nekaj o malih in drugih pasmah.
Gospa seveda nima pojma, da ji iščem psa in jo bom presenetil za njej rojstni dan.
No, sama tudi seveda nima pojma o psih in mogoče ve, da ima dlake...hm?
Ker gospa nič ne hodi na sprehode, tako kot je zgoraj napisano, pes ne bo nič zunaj. Nope, no way.
In seveda, vsak dan razmišlja, koga lahko pokliče, če se ji kaj zgodi. Zna na pamet vse številke, res.

Sarkazem off.

Uglavnem, me je zanimalo samo, če me usmerite v pasmo, ki je bolj primerna za starejše ljudi. Ampak, lahko kasneje.
Prvo me vprašajte za cel življenjepis...



Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: helena , nedelja, 13.09.2009 : 22:11:26
Nobene živali se ne podarja kot presenečenje. Nikoli in nikdar.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Lačn , nedelja, 13.09.2009 : 22:12:29
Nobene živali se ne podarja kot presenečenje. Nikoli in nikdar.

Am... zgornji post je en velike sarkazem?!


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: helena , nedelja, 13.09.2009 : 22:16:07
Zakaj sarkazem? A napišem še enkrat?

Nobene živali se ne podarja kot presenečenje. Nikoli in nikdar.
Nimaš pojma, kako neprijetno bo, če bo gospa neprijetno presenečena. In žival vendar ni stvar, al kako?
In vsak bodoči lastnik si svojega psa izbira sam. In še kaj .....


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Jana , nedelja, 13.09.2009 : 22:17:43
Ej, tole ni svetovalnica, zato se ti in gospa oglasita pri veterinarju, na KZS-ju ali na obcini, pa bosta morda dobila odgovor.
Ja? Ok.

V resnici me tvoj in od gospe zivljenjepis prav en klinc briga in te nisem niti pod razno prosila zanj, sem pa ze krepko navelicana butastih glasbenih zelja, s katerimi vse prepogosto prihajate sem posamezniki. Pes ni hladilnik, za katerega je treba samo znat in vedet, kako se vtakne vtikac v vticnico in kako se odprejo vrata, in ce si sam, je pac vseeno, ce potegnes vtikac iz vticnice, ko se ti kaj zgodi.

No, s psom ni tako in ker tole ni kr ena bedasta svetovalnica, ti pac brez tvojih odgovorov ne moremo niti v sanjah priporociti tisto, kar pricakujes. Voham ne, kaj si zeli gospa, pa tudi tega ne, ali sploh ve, da isce psa. Torej?

Ce ne locis hladilnika od psa, potem res ni cudno, da beres moja vprasanja kot sarkasticna. Hja, tvoj odgovor je samo se en razlog vec, da ti ne moremo svetovati nicesar, ker na noben nasvet nisi pripravljen. Dlaka je lahko tudi taka, da jo je treba po eno uro na dan razcesavat, lahko je pa taka, da ga skrtacis enkrat tedensko. Najbrz samo cepci vidimo razliko, kajne? Pa tudi zunaj je lahko pes na vrtu sam 10 ali 12 ali pa 24 ur, lahko je z vodnikom skupaj zunaj, lahko se setka po soseski, lahko pa lezi 24 ur na kavcu. No, tudi tukaj je kar nekaj razlik.

Daj, umiri se in najprej razmisli, po kaj si prisel sem in kaj bi rad.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Jana , nedelja, 13.09.2009 : 22:24:40
"Starejsa" gospa je lahko stara 50 (hm, pojma nimam, kaj je zate "starejse"), ali pa 90 let, morda pa nekaj vmes. Tisti pri petdesetih ali tisti pri devetdesetih morata razmislit, kam s psom, ce se jima kaj zgodi, v kolikor zivita sama. Se tisti, ki imamo ob sebi ljudi, ki prevzamejo skrb za psa v vsakem trenutku, moramo pred nakupom razmisliti o tem in ne vem, zakaj bi se ti zdelo sarkasticno vprasanje, ali ima gospa izdelan nacrt za take primere. Se en dokaz, da sploh ne ves, kam si prisel in po kaj si prisel.

Clanek Ali sem pripravljen na psa? (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=1183) je pisan ravno za take primere - da zacnete locevati pse od hladilnikov. Ti res priporocam branje.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: moonbeam , nedelja, 13.09.2009 : 22:26:06
Gospa ali pa kdorkoli, mora biti sposoben poskrbeti za žival. Pa ne gre se tu za željo in ljubezen do živali, ampak sposobnost, fizična, finančna, čustvena, za 15 let in več. In ko to ugotovita, jo lahko pelješ parkrat do Gmajnic in skupaj sprehodita kakšnega psa, da sploh dobi občutek, kaj to pomeni imeti živo bitje na povodcu, če je to sploh nekaj za njo. Sem prepričana, da bi marsikoga ta zagon do imeti kužka minila, ker ni tko enostavno kot se sliši. Skratka vse premišljeno in počasi, ker se vse prevečkrat takšne nepremišljene odločitve končajo v breme drugim. 
   


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: miskica , nedelja, 13.09.2009 : 22:35:14
Lačn, Jana in helena ti ne pametujeta ali te zaj**avata, kot si verjetno v tem trenutku misliš. Hec je, da pasme za starejše gospe NI, tako kot ni pasme za moške ali za blondinke kot kategorijo.

Če ste preštudirali pasme in se poučili o njih, ob tem upoštevali karakter, slog življenja, navade, potrebe, zdravje, kraj bivanja in še milijon dejavnikov v življenju vaše "starejše gospe" (zame je to nekje tam po 85. letu starosti, kaj je to za vas, ne ve nihče, ki tule bere), potem ste že itak naredili ožji izbor.

Spraševat neznance za nasvet je nesmiselno, ker imamo ljudje različna merila - že pri tem, kaj je staro, se nas lahko deset oglasi in bo vsak rekel drugo starost.

Ne dvomim, da je gospe jasno, kaj hoče, da je primerna kot skrbnica živali, da ima izkušnje,... a nihče v elektronskem svetu tega ne more vedeti, ker se tebe ali gospe poznamo. Da se razumemo, nismo na tem forumu neki voajerji, ki želijo vse vedeti o sogovorniku. Preberi si tole debato s foruma http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,27533.0.html in boš mogoče lažje razumel, kaj ti skušamo dopovedati, zakaj nihče RESEN IN ODGOVOREN ne more takole preko kablov in lufta neznancu svetovati, kaj potrebuje.

Lp, Tjasa


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Jana , nedelja, 13.09.2009 : 22:37:11
Aja, se tole okrog zivljenjepisa in osebnega poznavanja, s katerim opletas. Se navezujem na tvoje vprasanje, katera pasma je primerna. No, odgovor je lahko samo NOBENA. Predvsem zato, ker se za psa odlocamo povsem drugace, premisljeno, po raziskovanju vseh mogocih pasem, ki bi nam bile zanimive (in ki bi pasale k nasemu zivljenjskemu slogu in moznostim) in sele tedaj, ko v zivo nekaj predstavnikov izbrane pasme vidimo, ko se z nekaj lastniki o zivljenju s psom taksne pasme tudi pogovorimo (se bolje - prezivimo z njim kaksno popoldne ali vsaj sprehod). Za pasmo se moramo odlociti povsem SAMI. Nihce nam ne more svetovati, katera pasma bi bila za nas, se posebej, ce nas ne pozna, ce ne pozna nasega zivljenjskega stila, nasih prepricanj, navad ... in zelja. Vsaka pasma ima posebnosti (ce hoces ali noces, je to odlakanost, velikost, temperament ... po tem se razlikujejo psi tudi znotraj pasme ...) in ce ne razisces zadev sam, ce ne locis niti tega, da je nega kratkodlake civave nekaj povsem drugega od shih-tzuja, potem tukaj niti osnovnih nasvetov nima smisla pisat.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Lačn , nedelja, 13.09.2009 : 23:40:15
Hoho, nekaj odgovorov pa le je :P

Torej, gremo po vrsti.
Prvič, odgovor Jane nisem vzel kot sarkazem. Ampak! je bil moj odg. na njen prvi odg. en velik sarkazem. (demt, ppl).
Drugič, no shit, da živali niso za presenečenja. Bravo Sherlock Helena ;)
Tretjič, vem kaj je pes in vem kaj je hladnilnik. Res, oblubm. Mogoče tudi zato, ker imam sam psičko in za njo skrbim na nivoju (morm se mal pohvalt).

Oh, enastovno vprašanje zakomplicirate do daske.
Hvala vseeno, seveda pa gre največja zahvali gospe Imam 23000 postov zato delam lahko napadam vse povprek. - Jana na kratko.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Jana , nedelja, 13.09.2009 : 23:51:28
Lačn, adijo.
S prepametnimi imamo tukaj neradi opravke, zato lahko gres svojo pamet prodajat drugam. Ne potrebujemo tvojih ocen, ti pa ocitno nasih nasvetov ne.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Lačn , nedelja, 13.09.2009 : 23:53:26
Seveda, naslednja beseda je adijo.
Nasveti? Kje že? ....


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Jana , ponedeljek, 14.09.2009 : 00:04:20
Lej, moj zadnji odgovor cloveku, ki NE ZNA BRAT: na tvoja pisanja ti ne moremo dati nasvetov, ker se pac do nakupa/posvojitve psa s strani kogarkoli obnasamo odgovorno, za razliko od tistih, ki bi radi instant resitve in nasvete.

Se enkrat: pasme, primerne za "starejse gospe" NI.

Kaksen nasvet bi se rad? Kako vtikac od hladilnika vtaknes v vticnico, ali kaksna je razlika med kratkodlako civavo in shih-tzujem?

Zaenkrat si se izkazal kot oseba, ki ne more in noce razumet, da ni sredisce vesolja, ker tukaj ne skacemo vsi povprek in ti ne napisemo vseh 400 in se nekaj pasem, ki so prav tako primerne ali povsem neprimerne za stare gospe, za otroke, za razvajene smrkavce ali za nepismene.

Ce nameravas se karkoli napisat v zvezi z menoj ali mojpes.netom, ti bom onemogocila dostop, ker imam poln kufer prepotentnezev, ki mislijo, da je svet njihov in se obnasajo vsepovsod kot v ostariji, se manj pa znajo ob tako odgovornem pocetju, kot je nakup psa, prepoznati, zakaj jih clovek nekaj sprasuje in zakaj tako komentira.

Bos zacel od zacetka, ali nadaljeval v dosedanjem stilu?


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: kocka , ponedeljek, 14.09.2009 : 08:22:21
Lačn - majhen pes, ki ne pušča veliko dlake, po možnosti krajša dlaka, da ni preveč nege in nikakor ne teriersko poskočen ali lovsko begosumen. Jaz bi vzela psico.
A je tako nabor dovolj zožan, da boste lahko poiskali sami naprej?
Ker več kot toliko se ne da svetovat tako na daleč.
Pa dej se mal skuliraj, vse pomisleke o bodočih lastnikih psa in psu samem, ki so navedeni zgoraj je nujno upoštevat, da pes na koncu ne bo breme in travma, ali da ne bo končal kje zapuščen.
Če se na pse spoznaš, ti ne bo težko poiskat naprej. E, pa še neki - ali pes z rodovnikom, ali nekaj že itak zapuščenega iz kakšnega zavetišča - nikakor ne kupuj od šteparjev brez rodovnikov. Saj to pa tudi že veš, ane?


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: moksa , ponedeljek, 14.09.2009 : 08:40:46
Kar se mene tiče, je tale debata ratala povsem odvečna v trenutku, ko je bilo zapisano, da je pes načrtovano darilo. Kupi ji raje iPod, ravno tako jo bo zabaval na sprehodih in ji delal družbo, garantirano.
Kako veš, da se bo psa razveselila, kako veš, da ji ne bo po začetnem navdušenju (ali pa tudi ne) v breme? Verjemi mi, da če bi si psa želela in bi vedela, da je sposobna skrbeti zanj v kakršnikoli okoliščini, potem bi ga že imela. Sploh pa, psa naj si vsak izbere po svojem "okusu", sposobnosti, načinu življenja itd.



Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Zala_ , ponedeljek, 14.09.2009 : 08:42:00
Hoho, nekaj odgovorov pa le je :P

Meni se tole že od začetka zdi kot en provokator ::)


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: moksa , ponedeljek, 14.09.2009 : 08:42:54
Meni se tole že od začetka zdi kot en provokator ::)
Legionarjevo dete :) ?


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: vidka , ponedeljek, 14.09.2009 : 09:15:13
Lačnto je samo moje mnenje:
starejša gospa si mora izbrati starejšega psa+10.Zakaj,je že Jana napisala.
Odpelji gospo v zavetišče.Tam so tudi starejši psi.Ko bo stala pred boksom in imela kontakt s psom,mogoče pa le preskoči iskrica.Naredi to.
Poglej kdaj so posvojitve.Poročaj o obisku.
LP


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Uma , ponedeljek, 14.09.2009 : 09:27:44
Hja, jaz bi vsekakor vzela odraslega psa, nikakor mladiča, pomoje je najboljša izbira zavetišče, kjer se bo sigurno našlo kaj za njene potrebe.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Mateja4 , ponedeljek, 14.09.2009 : 09:30:07
Tudi po mojem mnenju je najprimernejša rešitev osebni pogovor gospe z Zavetiščem Horjul. Tam znajo najti pravo žival za pravega posvojitelja.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: oaza88 , ponedeljek, 14.09.2009 : 09:32:39
ej ne to delat...Enega samega psa poznam, ki je bil dan starejšim ljudem za darilo. Lep, zdrav pes. Bil je obvladljiv, prijazen in prijeten mladiček, danes je 50 kg krasotec. Njegovi ga ne zmorejo, zaradi starosti in bolezni. Tiči v 12 nadstropju stolpnice in je deležen čisto premalo gibanja. In vsem po vrsti je odveč in v breme. :'(

Toliko o tem, pa nič več ne bom dodala v tole temo.  :-X


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Zaposlena , ponedeljek, 14.09.2009 : 09:58:14
Hmmmm....starejša gospa???
To je tako neopredeljeno......tako kot je rekla Jana, starejša gospa je lahko pri 50-ih ali pa blizu 90-ih.
Ste pomislili morda, da bo ta gospa slej ko prej imela kakšne zdravstvene težave, zaradi katerih morda pes ne bo dovolj gibanja ipd?
Če gospa stanuje sama, ji morda dajte v dar muco.....gospa bo imela družbo, pa veliko manj obveznosti kot s psom.
V primeru, da gospa zboli, ne bo potrebno iskati "sprehajalcev" za psa, muca pa bo z veseljem cele dneve sedela v njenem krilu....
To je le moje mnenje.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Zala_ , ponedeljek, 14.09.2009 : 10:02:36
ji morda dajte v dar muco.....

Ne, nobene živali se ne podarja, ne glede na to, koliko skrbi potrebuje. Človeku lahko pomagaš z nasveti, debatami, ga pelješ na ogled, mu izposodiš knjige v knjižnici in jih skupaj pregledata - odloči se pa na koncu sam. NOBENE živali se ne podarja!


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: kocka , ponedeljek, 14.09.2009 : 10:10:31
Če berete poste od začetka, si gospa sama želi psa, tisto z darilom sem dobila občutek, da je napisal zgolj kot provokacijo in ˝odgovor˝ na prve poste, ki so mu bili napisani.
Ja dobra ideja, naj posvoji odraslo žival, ker je pubertetniško obdobje že mimo. Pod pogojem seveda, da vse ostalo ustreza - karakter, mirnost, velikost...


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 14.09.2009 : 10:33:04
Nadobudni maldeži, ki pametno ugotavlja, da si starejši ne bi smeli omisliti mladiča ampak psa 10+ (da nas ne bi slučajno pobralo prej kot psa) sporočam, da bi moralo povsem isto veljati za njih same: nihče ne ve, kje te sreča z macolo čaka.

Kar se pa tiče podarjanja psa kot presenečenje, pa nikakor in nikdar ni pametno - celo če si obdarjenec zares želi psa. Je pa seveda možno gospe psa podariti - tako, da si ga gre sama izbrat, plačate ga pa vi.
Sama najbolje ve, kaj ji odgovarja. od pasemskih so se pri starejših silno lepo obnesli pudlji, vipeti (na moje veliko presenečenje), špici (lajajo), king čarls španjeli, mopsi, francoski buldogi (zadnje tri pasme so zdravstveno zelo zahtevne)....in pa seveda manjši mešanci pod pogojem da niso nervozni in hiperaktivni.
Ali bi imela raje mladiča ali mlajšega odraslega, se mora odločiti sama. kakšnega pasjega starčka pa ne priporočam, ker je gospa očitno rada še zelo aktivna in bi psa rada vodila na dolge sprehode.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: zalarjeva , ponedeljek, 14.09.2009 : 10:39:15
Nadobudni maldeži, ki pametno ugotavlja, da si starejši ne bi smeli omisliti mladièa ampak psa 10+ (da nas ne bi sluèajno pobralo prej kot psa) sporoèam, da bi moralo povsem isto veljati za njih same: nihèe ne ve, kje te sreèa z macolo èaka.

Kar se pa tièe podarjanja psa kot preseneèenje, pa nikakor in nikdar ni pametno - celo èe si obdarjenec zares želi psa. Je pa seveda možno gospe psa podariti - tako, da si ga gre sama izbrat, plaèate ga pa vi.
Sama najbolje ve, kaj ji odgovarja. od pasemskih so se pri starejših silno lepo obnesli pudlji, vipeti (na moje veliko preseneèenje), špici (lajajo), king èarls španjeli, mopsi, francoski buldogi (zadnje tri pasme so zdravstveno zelo zahtevne)....in pa seveda manjši mešanci pod pogojem da niso nervozni in hiperaktivni.
Ali bi imela raje mladièa ali mlajšega odraslega, se mora odloèiti sama. kakšnega pasjega starèka pa ne priporoèam, ker je gospa oèitno rada še zelo aktivna in bi psa rada vodila na dolge sprehode.
Podpis!
Če ima koga, ki bo psa prevzel v primeru da sama ne bo mogla, je pes komot mlad.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Yo , ponedeljek, 14.09.2009 : 10:42:00
Jaz nisem ravno stara. No, ja, kakor za koga.... Ampak za spremljevalca in kavč psa sem se odločila, da so najboljši seniorji. 10+ po domač povedano...


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Lačn , ponedeljek, 14.09.2009 : 11:09:03
Še enkrat: pes za presenečnje je bil sarkazem!!! Sm napisal že 2x, da se je to nanašalo na odgovor Jane!
In še enkrat, draga Jana, vem kaj je jebeni hladilnik in vem kaj je pes! Beri dekle, beri!

Uglavnem, hvala drugim za odgovore. Ta teden imam itak namen iti v zavetišče Horjul pa bomo še kužke malo bolj podrobno pogledali.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 14.09.2009 : 11:10:38
Močno dvomim, da ti bodo tam dovolili ogled psov. (da ne boš razočaran)


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: miskica , ponedeljek, 14.09.2009 : 11:12:41
Lačn, preden se odpravite v Horjul, pokličite. To zavetiše ni odprtega tipa in se ne moreš kar pripeljat in si psov ogledovat.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 14.09.2009 : 11:12:42
Samo za info: v zavetišče Horjul moraš najprej poklicati v času uradnih ur in se najaviti. Psov se pri njih ne ogleduje kot v živalskem vrtu. Prej se bosta morala oba z gospo po telefonu predstaviti in pogovoriti, kaj želita. Seveda, v času uradnih ur.

Pa še pripis: Tale tvoja pripomba o "j**** hladilniku" je že ornk dolgočasna in neslana. Bi bilo dobro, če bi tudi ti kaj prebral.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Jana , ponedeljek, 14.09.2009 : 11:13:35
En cel kup momentov je, da nihce ne more svetovati nikomur o tem, katerega psa si naj umisli, ne glede na to, koliko je srecnez star, ce pa gre za "starost" (tista nad 80 recimo), se ti momenti lahko se stopnjujejo.

Sama sem blizu petdesetih, kar pomeni za Lačnega zagotovo že zelo visoko starost (ko sem bila jaz toliko kot on, so bili vsi nad 28 ze strasno stari) in ce bi bila sama, bi zagotovo imela zelo majhnega psa in take pasme, ki ni zahtevna ne za nego, ne pri gibanju (ok, vsi rabijo osnovno dozo gibanja), ne za vzgojo ... Koliko je takih? Jih je Lanabela nekaj nastela. Zakaj tako? Ker je treba najti varstvo ali vsaj sprehajalca vsakokrat, ko clovek ne more iti ven, pa ceprav samo zato, ker ga migrena eno popoldne cist zvije, ali se mal bolj prehladi. Kje so vse ostale tegobe, ki nas lahko zakacijo ze pri 20-ih ali se prej, ali pri 50+. Ceprav imamo mi krasno veselje s psom, ni nujno, da so nasi sorodniki in prijatelji tako strasno veseli, ko dobijo za teden ali vec v varstvo mrcino, ki je ne zelijo, ne obvladajo, ne znajo negovat in na sploh jim je v breme, vendar nam gredo na roko iz prijateljstva ali proti placilu. Ce pa je za take primere poskrbljeno ne glede na to, kaksnega psa imamo, ne vidim problema v kakrsnikoli izbiri.

Zakaj se ne da svetovati pri izbiri pasme in psa iz nule nikomur? V prvi vrsti zato, ker mora najprej tisti, ki psa isce, vedeti malo morje podrobnosti o svojem zivljenju, o zeljah in nekaj predstav o zivljenju s psom. Vsak samo sam ve, koliko je pripravljen v psa vloziti. Negovati je treba vse pse, obcasno jih skopati, glede na tip dlake cesati ... Mlade pse je treba z vzgojo pripeljati do zrelosti in narediti vse za uspesno in zadovoljno sobivanje. Je pripravljen clovek brisati po bajti, je pripravljen vzgajati in ne popizditi, ko gre z blatnimi tacami pes po bajti, ko pusca za sabo dlake, ko kaj razgrize ...? S starimi psi je treba delati drugace - najprej sebe in njega navaditi na skupno zivljenje, pogosto kmalu skrbeti za tegobe, ki se pac lahko lotijo tudi psov in ob tem racunati na to, da od silnih sprehodov ne bo toliko, kot se je pricakovalo na zacetku.

Sploh ni vazno, ali si umisli nekdo pasemskega psa ali mesanca. Pri vseh ljudeh, pri vseh psih, pri vsakem nakupu/posvojitvi ... gre za odlocitev, ki prinasa posledice - zivo bitje, s katerim je treba iti naprej v dobrem in slabem (na obeh straneh) in priporocati, kaj je za nekoga bolje, ni mogoce. Lahko priporocam kaj dobrim prijateljem, ki jih poznam, za katere vem, kaksen je njihov zivljenjski stil in kaksna je njihova situacija. Pa se to le v toliko, kot tukaj - na kaj je treba vse misliti, ko se odlocas za psa. Za nekoga, za katerega se ve samo, da je "starejsi" in da se rad setka okrog, pac ne, oz. pac lahko naredim enako, kar sem napisala ze v svojem prvem postu v tej temi.

Pri pasmah je stos, da so nekatere res bolj podvrzene boleznim, nekatere so zahtevne za nego, nekatere so lajavci, nekatere potrebujejo vec gibanja, pa tudi vec zaposlitve ..., mladici potrebujejo vsaj v prvem letu ogromno lastnikove energije in potrpezljivosti, starejsi psi (tudi mlajsi, seveda) lahko zbolijo ali pocasi pesajo pri gibanju ... Nekatere pasme so prevec odlakane, druge premalo, tretje prevelike in cetrte premajhne, pete predivje, seste premirne ... Kako za hudica naj vem, kaksna so pricakovanja? Kaksen je okus? Koliko je nekdo pripravljen prenesti in vloziti v psa?

Starost/mladost lastnika nima tukaj nobene veze. Nekateri mladinci niso sposobni poskrbeti za nobenega psa, kot niso tega sposobni kaksni na visku aktivne dobe pri 50- ali tisti pri 80-ih. Prav tako lahko zboli in potrebuje varstvo za psa lastnik v katerikoli starosti in o tem mora prav vsak pred nakupom/posvojitvijo racunati. Prav tako se noben mlad pes ne vzgoji sam v za sobivanje (tudi v varstvu) ustreznega odraslega psa. Kot niso vsi odrasli psi takoj za vse variante bivanja z novim lastnikom.

Ne bi pa nikoli priporocila macka kot nadomestilo za psa. Kot mora biti oseba za psa, mora biti tudi za macka.

Kakorkoli bomo obracali, mora najprej gospa iz te nase zgodbe razpucati pri sebi, kaj sploh zeli in pricakuje in kaj je pripravljena za psa narediti. Potem sele se lahko pogovarjamo o kakrsnemkoli nasvetu, med cim izbirati.

Ooo, si se oglasil, Lačen. Nisem tvoja draga in kot je videti, te hladilnik se vedno matra in ne mores iz svoje kože. Zal si bolj malo tistega, kar ti je bilo namenjeno, sploh razumel. V Horjul pa hodi napovedan, da ne bos potem prevec razocaran. Pa ne it brez "gospe". In ja, tam bo morala povedati svoj "zivljenjepis" in kar nekaj podatkov o sedanjosti in predvidevanj za prihodnost, sicer bosta sla sama nazaj v dolino.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: sabrina , ponedeljek, 14.09.2009 : 11:15:53
Najbolj pametno je da gospo povabis na lepo kosilce in potem se skupaj odpravita do zavetišča po predhodnem dogovoru seveda z Smetko. Lep popoldan z mogoce srecnim koncem za dva seniorja. Eto, toliko od mene.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: kastelecu , ponedeljek, 14.09.2009 : 11:53:08
Obrazložitev njegovega posta:

Sarkastični del, ki ga je navedel kot odgovor Jani:
Aha. Se opravičujem, ker se osebno ne poznamo vsi na forumu.
In ne, nimam pojma kaj je internet, zato si tudi nisem pogledal nekaj o malih in drugih pasmah.
Gospa seveda nima pojma, da ji iščem psa in jo bom presenetil za njej rojstni dan.
No, sama tudi seveda nima pojma o psih in mogoče ve, da ima dlake...hm?
Ker gospa nič ne hodi na sprehode, tako kot je zgoraj napisano, pes ne bo nič zunaj. Nope, no way.
In seveda, vsak dan razmišlja, koga lahko pokliče, če se ji kaj zgodi. Zna na pamet vse številke, res.

Sarkazem off pomeni, da so tu njegovi možgani in način pisanja izključili tisto - sarkastično.

Dalje, del, kjer je hotel povedati, kar pač piše:
Uglavnem, me je zanimalo samo, če me usmerite v pasmo, ki je bolj primerna za starejše ljudi.

Del, ki je namenjen nadaljnji provokaciji:
Ampak, lahko kasneje.
Prvo me vprašajte za cel življenjepis...


Lačn, res si dal premalo podatkov..niti gospe, niti tebe ne pozna nihče, ni pa tudi primerne pasme za "gospe v letih".
Si rekel, da imaš v mislih manjše pasme..a pa si se kaj pozanimal o teh manjših pasmah? Ali veš, da je ob nepravilni vzgoji tudi čivava lahko agresivna? Kot seveda tudi vsi drugi psi, ne samo čivava? Preberi si vse prejšnje poste, v ZH pa res nikar ne hodi brez predhodnega telefonskega dogovora...
In to "dekle s 23.000 posti" ti je povedalo prav vse..čist lepo in realno..in to na enem kupu, a ni to fajn? Sam brat je treba!


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: branka , ponedeljek, 14.09.2009 : 12:35:38
Jaz nisem ravno stara. No, ja, kakor za koga.... Ampak za spremljevalca in kavč psa sem se odločila, da so najboljši seniorji. 10+ po domač povedano...

Ti pa stara ?  :o  seveda da nisi...


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Yo , ponedeljek, 14.09.2009 : 12:37:08
Kot skrbnica 8-ih mačk, ki nujno iščejo nov dom, se bom še enkrat oglasila. Pa mogoče bo kaj potegnilo ali pa tudi ne... Nikoli in nikdar ne bi oddala mačka osebi s takim odnosom. Tudi mačke so živa bitja in niso nek glup nadomestek. In ja, tudi pri njih je treba pokazat neko zrelost. In ne vozi se jih domov kot rabljene frižiderje, pač pa se jih posvaja z vso resnostjo, ki jo zahtevajo živa bitja.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Lačn , ponedeljek, 14.09.2009 : 12:46:17
Hvala @kastelecu za obrazložitev mojih prejšnih postov.

Uglavnem, vem kako delujejo zavetišča zato brez skrbi. Moja psička je tudi iz zavetišča mimo grede. Malce njenih slik: http://www.flickr.com/photos/lacn
Moja pripomba o hladilniku je dolgočasna? Kdo omenja hladilnik v vsakme postu? No, saj je vseeno....

Jasna, nisi moja draga (bogu fala) vem. Je bilo tako težko napisat tak post, kot tvoj zadnji? Ni ne...
Uglavnem, ta teden se bom odpravil v zavetišče in bomo videli kaj in kako. Vam poročam? Jano 100 % zanima.... ;)


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Yo , ponedeljek, 14.09.2009 : 12:50:25
Tole bo še zanmivo...


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: branka , ponedeljek, 14.09.2009 : 12:52:10
Kar poročaj, nas vse zanima, ne le Jano  ;)

Lušno psičko imaš.  ;)


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Jana , ponedeljek, 14.09.2009 : 12:59:17
Lačn, Jani dol visi za tvoj obisk v zavetiscu. Nimam nic pri tem in ne bom imela nic pri tem, ce dobita ali ne dobita psa, niti s tem, kako se bos tam obnasal. Zagotovo zagovarjam stalisce, da ostane pes v zavetiscu in ne da se ga da v roke nekomu, ki ne ve, kaj bi rad in kaj vse bo z njim dobil. Vsekakor pa so v Horjulu najbolj kompetentni za oceno, kdo je in kdo ni primeren, v tem in v vseh ostalih primerih.

Vse, kar pise v mojem zadnjem postu, pise tudi v prvem, samo brat je tako za hudica tezko, razumet je pa naravnost nemogoce, kajne Lačen? Ocitno ti je treba vse na talarju prinest pred nos. Upam, da je s psom drugace. S tem, ki ga imas in s tistim, ki ga rihtas "gospe".


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Lačn , ponedeljek, 14.09.2009 : 13:07:33
Oh, tvoji posti se razlikujejo. Prvi post je čist napad do konca. Drugi so že malce boljši, čeprav je zadnji zopet napadalen ampak ok.
Naj ti visi dol ( ti gor lahko?), me ne gane. Naj pa to temo berejo drugi. Čeprav z teboj tale tema postaja nadvse zanimiva.

In vrjemi, da moji psički ni težko v življenju. V zavetišču so mi jo z veseljem dali in ni jima žal. In meni tudi ne, sploh!



Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Yo , ponedeljek, 14.09.2009 : 13:31:21
Meni so v zavetišču z lahkoto dali 2 psa. Enega so mi skoraj vsilili. Oz. v bistvu so mi ga. Jih je zanimalo, kam gresta? Niti najmanj. Pri zadnjem jih je zanimalo samo to, da zgine. Tisti trenutek ali še prej.
Seveda govorimo o katerem od ostalih zavetišč, ne o ZH, ki si ga ravno omenjal, anede?


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Jana , ponedeljek, 14.09.2009 : 13:41:47
Zdravo

Imam vprašanje. Starejša gospa (naša znanka) si močno želi psa. Gospa hodi vsak dan na dolge sprehode (rožnik, tivoli itd) in si že nekaj časa želi pasje družbe.
Zanima me, katera pasma je primerna za starejše ljudi? Pes bi bil veliko zunaj in imel bi 100 % pozornost gospe.
Osebno imam v mislih male pasme, ker gospa nima neke velike moči.

Prosim za čim več odgovorov in nasvetov.

Hvala.

O, ljubi bog pomagaj. Le kaj napadalnega je v:

1. Hm, kako naj popolni neznanci svetujemo popolnemu neznancu pasmo, ki naj bi bila najprimernejsa za starejso gospo, ki je, seveda, tudi ne poznamo in ne vemo o njej nic. 2. Torej, majhno pasmo? Ok, jih je kar nekaj v IX. FCI skupini, pa tudi po drugih skupinah jih je nekaj, vendar terierji najbrz niso ravno primerni, prav tako ne kaksna schiperke ali spici, jazbecarji ... 3. Kaj potem, ce ste pregledali male pasme, pa se ne veste odlociti? Saj ste jih pregledali vsaj v kaksni knjigi ali na internetu? 4. In je gospa seznanjena s tem, da ji isces psa? 5. In najbrz ima tudi ona kaksno zeljo, kaksno znanje o psih, si zeli mladica (ga je sposobna spraviti do vzgojenega odraslega psa, od cesar je odvisen kakrsenkoli nasvet) ali bi imela raje odraslega psa, je pripravljena na vsakodnevno razcesavanje pasje dlake ali ne (tudi od tega je odvisno, katera pasma ...)? 6. Ima resitve za vse variante "ce se ji kaj zgodi, mora v bolnico, si kaj (bog ne daj) zlomi, oblezi zaradi cesa drugega ..."? 7. Kaj pomeni, da bi bil pes veliko zunaj? Sprehodi ali kaj drugega?

8. Vse prepogosto si ljudje predstavljate, da bo nekdo zamahnil s palicico in vam povedal idealno resitev za posameznika. To pac ne gre tako.

Navezava na sporocilo, ki ti je vsec (zgornji citat ti namrec menda ni):

1. neznancem ni mogoce svetovati o izbiri pasme, ker ne vemo nicesar, razen da hodi na Roznik in da je "starejsi", ne vemo, kaksne so njegove izkusnje s psi, ne vemo, kaksnega psa si zeli, ne kaksno dlako je sposoben vzdrzevati in ne ali zivi v bloku, kjer je bevskanje lahko motece, ali v hisi, kjer nima ograje, bla bla bla ...
2. odgovorna odlocitev ob izbiri pasme temelji na skrbnem lastnem tehtanju "za" in "proti" doloceni pasmi (velikost, odlakanost, temperament, cas, prostor, zahteve ...),
3. ozji izbor pasem lahko naredis samo tako, da pregledas razpolozljive informacije o vecini pasem, ki te zanimajo (ti zal ne pises na treh straneh nicesar o tem, kaj se zdi gospe ustrezno in kaj bi ona rada, pises pa veliko drugih bedarij, ki nimajo nobene veze s tvojo zeljo, da ti pomagamo) in to obicajno storimo s knjigami in internetom, v kolikor je nas izbor se zelo sirok, po cestah pa se dnevno mimo nas ne setka mnogo predstavnikov izbrane pasme,
4. psa si mora izbrat tisti, ki ga bo potem imel, ne da mu ga nekdo drug izbira in nic ne pises, ali gospa sploh ve, da ji isces psa,
5. odlocitev za psa mora temeljiti na razmisleku o svojem zivljenju in o pripravljenosti, da se s prihodom psa zivljenje (lahko in pogosto se) postavi na glavo,
6. iz tvojega pisanja je razbrati, da je gospa sama in sledi logicno vprasanje, kaj se bo zgodilo, ce zboli, se poskoduje, odpotuje ..., kar velja za vsakogar in ne samo za njo, pa kolikor stara pac je,
7. omenjas, da bi bil pes veliko zunaj in ne vem, koliko je zate veliko, so to samo sprehodi z gospo, ali je to tudi "sam na dvoriscu", ali je razen sprehodov sploh sam zunaj, ali ...
8. se enkrat - psa se ne da tako izbirati, kot si si ti zamislil, prav tako se ne da svetovati ne za pasemskega in katera pasma in ne za zavetiscnika.

Kot izgleda, sploh noces nasvetov, saj mislis, da te z njimi napadamo, ker jih ne razumes, zato debato s teboj zakljucujem. Je popolnoma brezplodna. Pisat tako, da bos dobil obcutek, da ti v rit lezem, pa ne znam, zato tudi tebi ljubsih tekstov z moje strani ne more biti.

Jaz se za to, kako uporabniki berejo moja pisanja, niti malo ne obremenjujem, ker pisem ze 9 let v podobnem stilu, pa se vedno hodite sem sprasevat iste stvari, o tebi si bo pa seveda ze na podlagi prvega sporocila v tej temi naredil vtis vsak sam.

O tem, kako se dobi psa v ostalih slovenskih zavetiscih, razen Zavetiscu Horjul, je pa ze Yo napisala dovolj nazorno. Me veseli, da tvoji psicki nic ne manjka. Naj tako tudi ostane.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Yo , ponedeljek, 14.09.2009 : 13:55:21
No, da ne bo nesporazumov. Oba svoja psa imam iz srca rada. Ampak sta pa oba posvojena iz neprimernih pogojev, kako se je zanju poskrbelo, se pa tudi vidi, če ne drugega iz računov veterinarjev, ko so se in se sanirajo zadeve, ki bi morale biti poštimane že v štartu. Osebno bi svetovala komurkoli:
a) nakup pri vestnem vzreditelju
b) posvojitev v DOBREM zavetišču, kar je po mojem mnenju le ZH
c) posvojitev od katerega od začasnih namestiteljev, katerih, je najbrž evidentno - če znaš brati, seveda
In predvsem, naj si vsak sam izbira psa. Neglede na starost. Če pa (naj ne bo zamere) je kdo tako betežen, da si psa sam ne more poiskat, potem naj o tem naj niti ne razmišlja. Ker niti skrbet ne bo mogel zanj. To je dejstvo.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Lačn , ponedeljek, 14.09.2009 : 14:21:14
Gea sem dobil v zavetišču Gmajnice. Nevem, kakšno je tu mnenje o tem zavtišču ampak moje mnenje je dobro.
Psičko seveda nisem takoj dobil ampak sem moral opravit kakšen pogovor in povedati vse kako in kaj... Življenepis na kratko :)
ZH tudi poznam iz drugih razlogov tako, da zavetišča niso problem.

@Jana
Zaključuje debato že nekaj časa pa še vedno pišeš :P
Imaš me za razvajenga mulca itd... Vredu, briga me. Obsojaj preko foruma, bravo ;)
In gospa ne živi sama, tako kot si mojsterko ugotovila ;)
Nočem, da mi lezeš v rit -nedaj bože! Lahko pa malce manj napadalno odgovoriš? :D
Uglavnem, nekaj tvojih nasvetov sem razbral med tvojimi posti in jih bom upošteval. Hvala.
Mogoče pa nama kdaj rata normalen pogovor na forumu, čudeži se dogajajo ;)


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 14.09.2009 : 14:36:02
Lačn, za normalen pogovor sta potrebna dva.



Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Janez22 , petek, 18.09.2009 : 22:15:07
tu so vsi pametni ko kur...:)vsi nekaj vedo, vsi imajo vse prav, gredo se neke vzreditelje ma daj. Sploh ne poslušaj. Zavedaj pa se da je pes enako kot otrok, zahteva čas, čas, čas + denar. Kdo ve mogoče bi pa ta gospa skrbela za psa bolše kot katerakoli oseba tu, mogoče ne bi bila hranjena s hrano ki stane na mesec 60€ imela pa bi se lepo kljub temu.

Gredo se neke forumaše,dajejo neke nasvete ma daj...večina od teh vzreditljev oziroma na splošno pa se jim gre samo za € in so preveč samozavedni, preden sem vzel psa sem se zelo pozanimal kje, kako v kakšnih razmerah so živeli, kdaj naj bi odšli, skratka vse, vse.
Bil pa sem tudi pri vzrediteljih, vzrediteljih od mešančkov(če jim lahko tako rečem) mešančkih in pri nekaterih sem opazil da so mladiči bolj negovani, hranjeni s takšno hrano(hills, propan....) kot psi pri pravih vzrediteljih, še več psica kjer so imeli mešančke je bila vzgojena fenomenalno tako da je še ona vplivala na vse skupaj, in učila mladiče.

Kar se tiče zavetišč, na tvojem psu nebi nikoli vzel psa od tam ker nikoli neveš kateri debil je izvajal frustracije na psu, ne glede na to kaj so ti ali ti bodo rekli v teh hišah ponavadi, ga zakrpajo za silo i9n rečejo da je neverjetno prijazen psihočno pa je razvalina

Kaj naj ti rečem meni so tudi ti tepci tu svetovali, naj ne vzamem psa, na mojo srečo in njihovo nesrečo jih nisem poslušal:)učiva se skupaj, v hiši ne cvili ne laja, ne kaka, ne lula no edino kadar mora ven na potrebo, ko je zunaj na dvorišču/vrtu mi ne gre nikamor glejga zlomka mogoče pa ga lahko naučim da nebo uhajal od doma kljub temu da vrt ni zagrajen.
Sedaj greva naprej, na druge naloge in vaje. Kjlub temu da ga nebom peljal v šolo vam garantiram da bo znal marsikateri trik v šolo pa ga nebom dal iz principa, pa ne mi o socializaciji, pa učenju ob drugih psih...:) Moj pes je pes ki je priletel pameten iz riti:)


Pri krajših sprehodih je z menoj oziroma hodi za menoj, sliši na ime skratka pameten priletel na svet:)


Saj bi poslal slikice pa ne dam niti dinarčka za kakšen butast midi paket:)





Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: oaza88 , petek, 18.09.2009 : 22:19:17
Ena posebna luna je danes, če sem prav videla na koledarju.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: sanco1a , petek, 18.09.2009 : 22:27:29
Kletni nivo.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Jana , petek, 18.09.2009 : 22:56:30
Janez22 ima onemogoceno pisanje na mojpesForumu. S samimi tepci se mu pa res ni treba dopisovat.
Nam pa njega ne brat.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: SunnyDay , petek, 18.09.2009 : 23:06:17
Hvala, Jana. ::)


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Pepsi , sobota, 19.09.2009 : 09:08:51
Ena posebna luna je danes, če sem prav videla na koledarju.

Bo držalo. In bravo, Jana!
Saj skoraj nisem mogla verjet, kaj berem. ::)


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Lanabela , sobota, 19.09.2009 : 09:59:05
Meni se pa škoda zdi, da je Janez banan. Kako fino bi bilo brati njegove poste čez nekaj mesecev, ko bo njegov sedaj še silno priden mladiček prišel v puberteto. Pa potem enkrat tam okrog drugega leta, ko mu bodo rožički do konca zrasli. Če pa mu bo takole po kmečko vse skupaj lepo uspelo (kar se včasih, pri redkih naravno nadarjenih posameznikih celo res zgodi) bi bilo tudi zanimivo slišati.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Jana , sobota, 19.09.2009 : 10:02:18
Ni problema, Lanabela. Naj do tja pride, pa se bo potem lahko oglasil. Morda ga medtem se kaksna druga pametna misel sreca. :) V vmesnem casu pa nisem vec pri volji brat njegovih globokoumnih o vzrediteljih, steparjih, evrih in butastih paketih. Vsaj do tedaj, dokler ne ve, o cem naklada.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: zalarjeva , sobota, 19.09.2009 : 11:56:20
Ja no, če pse hranijo s propanom pa neki ni... ;D


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: moonbeam , sobota, 19.09.2009 : 12:13:52
Ja no, če pse hranijo s propanom pa neki ni... ;D

 ;D


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: moonbeam , sobota, 19.09.2009 : 12:14:42
Moj zna tudi lulat pa kakat zunaj  :P


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: zalarjeva , sobota, 19.09.2009 : 12:17:02
Moj tudi! Bo jutri pokazal vsem, ki boste želeli videti ;D


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Zala_ , sobota, 19.09.2009 : 12:20:29
A res, moonbeam? A ni do konca uničen zavetiščar, ki ti ga je Polona poturila kot pridnega in vzornega? Jaz mislim, da nakladaš in imaš ziher stalno ponečedeno posteljo, pohabljene mačke in zgrižene obiske ::)


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: moonbeam , sobota, 19.09.2009 : 12:31:35
A res, moonbeam? A ni do konca uničen zavetiščar, ki ti ga je Polona poturila kot pridnega in vzornega? Jaz mislim, da nakladaš in imaš ziher stalno ponečedeno posteljo, pohabljene mačke in zgrižene obiske ::)

Tale zavetiščar, ki je bil star eno leto, ko je prišel k meni v blok in je lulal in kakal od prvega dne zunaj, mi je čisto uničil življenje. Sploh si ne morem več predstavljati življenja brez njega. Ratala sem čisto odvisna od Flipa, da mora ubogi revež povsod z mano in da ni bil še niti enkrat samkrat v tem času, v varstvu drugje. Priznam! Sem odvisna od svojega psa! Vse kar lahko rečem je to, da sem želela črnega psa, podturili so mi pa psa z rjavimi ušesi, ker je očitno šla črna poštrihana barva s časom dol ;D :D ;)


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Rossy , sobota, 19.09.2009 : 12:35:08
Moj pes je pes ki je priletel pameten iz riti:)

...in isto velja tudi za Janeza22 sam klinc, ko so pol pri nadaljni vzgoji neki zaj***  ::)










Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: moonbeam , sobota, 19.09.2009 : 12:40:32


Me čudi, zakaj vsi slepo verjamejo zdravnikom, kot strokovnjakom in si ne izrežejo slepiča kar sami ven. Ko se pa gre za takšne bolj neboleče zadeve, se pa ljudem, ki se s takšnimi stvarmi ukvarjajo, nič ne verjame.
Kar se pametnih psov tiče. Pametnih psov ni. So samo pametni lastniki z vzgojenimi psi. Vsaj jaz tko mislim  ::)


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Pepsi , sobota, 19.09.2009 : 19:15:23
Kar se pametnih psov tiče. Pametnih psov ni. So samo pametni lastniki z vzgojenimi psi. Vsaj jaz tko mislim ::)

Moonbeam, izjava tedna! ;)


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Lanabela , nedelja, 20.09.2009 : 08:56:44
Oja so. Pametni psi namreč. Taki, ki pametni priletijo iz riti. Samo hudič je, če je pes pametnejši od lastnika (kar se dogaja, in to nenavadno pogosto).


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: enaNika , nedelja, 20.09.2009 : 10:17:22
Moonbeam, izjava tedna! ;)
No, jaz se pa ne strinjam povsem. Načeloma zgornja izjava sicer drži, ampak vendarle imaš pse, ki jih je lažje ali pa težje vzgojiti. In morda pri katerem sploh ne dobiš ven tistega, kar si si predstavljal; ali pa vsaj ne v celoti. Pa si zato butast lastnik?


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: moonbeam , nedelja, 20.09.2009 : 10:59:51
Lej, pes je lahko tak ali pa tak. Imas psa, ki je zelo prijazen in nekonflikten do drugih in se v tej smeri nimas kaj veliko trudit, ker je pes taksen kot je. Imas pa psa, ki druge pse ne prenese, ampak ga vseeno lahko naucis, da pse vsaj na neki razdalji tolerira, ga znas umiriti, ce se razburi, kljub temu, da se z njimi ne bo igral. Ampak ta pes ni nic manjvreden kot prvi in ni nic manj vzgojen kot prvi. Zato pa pravim, da je lastnik tisti, ki bi moral biti tapameten in oceniti kaj njegov pes potrebuje in ga vzgajat v tej smeri. Je zdaj razumljivo?


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Lanabela , nedelja, 20.09.2009 : 11:32:04
Kaj pa ima prijaznost ali neprijaznost s pametjo?


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Drejči , nedelja, 20.09.2009 : 13:44:06
 ::) Koga? Psa ali lastnika?

Po mojem mnenju ima pamet (v kinoloskem smislu) lastnika kar precej opraviti s prijaznostjo oziroma neprijaznostjo psa ali bolje receno tolerantnostjo ali netolerantnostjo psa do okolice. Pa tu ne mislim le na ne/agresijo, temvec predvsem na splosno socializiranost do dvo in stirinozcev ter ostalega zivlja, ki ga vsakodnevno srecujemo doma in zunaj.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Lanabela , nedelja, 20.09.2009 : 15:14:26
Pamet psa ima kaj malo opraviti z njegovo prijaznstjo (psa seveda, ne lastnika) Poznam nekaj silno pametnih  žleht cuckov. In precej zelo pridnih, vzgojenih, šolanih, a neumnih kot noč (psov)
Govorimo o vzgoji, socializaciji, učljivosti, ustrežljivosti....kar pa ni isto kot pamet (psa). In dejansko: pametni psi se taki že skotijo.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Drejči , nedelja, 20.09.2009 : 15:40:56
Ja, pa saj govorimo o pameti lastnika in ne psa.
Kar se tice pameti psa je pa tako, bolj je pameten, vec znanja in poznavanja pasje psihe mora imeti lastnik, da mu bo lahko "strokovno" razlozil zakaj nekaj zahteva od njega.
 ;D ;D No, na te zadeve gledam iz zornega kota nekoga, ki je zivel s pastirskimi pasmami, molosi in sedaj prvinskimi pasmami. Pri teh pasmah pa je se kako znano, da imajo svojo voljo in pamet, kar pa nikakor ne pomeni, da so zabiti. To sem napisala zato, ker precej ljudi inteligenco psa enaci s poslusnostjo in hitrim ucenjem ukazov.

No, pa saj vsi mislimo enako, le napisemo malce drugace.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Lanabela , nedelja, 20.09.2009 : 15:57:15
No, jaz sem mislila Janezovo izjavo, da je njegov pes pameten (ne recimo vzgojen, pridrn...) iz riti padel.


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Lanabela , nedelja, 20.09.2009 : 15:57:54
priden


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Drejči , nedelja, 20.09.2009 : 16:06:18
Ja, v tem primeru bo psa cakalo se zelo mukotrpno delo  ::)


Naslov: Re: Nakup/posvojitev psa za starejšo gospo
Poslano od: Tomlinson52 , sreda, 02.08.2017 : 19:04:41
 Ponavadi psam (mladiča) kupimao tako da smo najprej dlje v njegovi družbi, da spoznamo njegov karakter ...
Ker nimajo  vsi psi enakega !  Doma imam dva king charles španelja: psička je umirjena, pridna in nepobezlana... samček pa bi se le igral se lovil in nagejal !  (to je sicer značilno za samčke ampak ne vedno)
Zato, ja Lastnica mora psa izbrati sama in se prepričati da ji je pes glede na njene zmoglivosti všeč  :-\


!!! PSA SI MORA KUPITI IN IZBRATI SAMA !!!