mojpes.net

o psih => vzgoja => Sporočilo, začeto od: Tinci , torek, 27.08.2002 : 14:39:17



Naslov: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: Tinci , torek, 27.08.2002 : 14:39:17
Nasa zlata prinasalka je stara skoraj 6 mesecev.
In brat jo je ene parkrat peljal na sprehod tako, da jo je spustil. In baje je bila pridna. Enkrat sem za kratek cas to poiskusila tudi jaz in je bilo vse vredu, drugic pa se je obrnila in kar tekla nazaj, brez da bi se zmenila zame.
Problem je tudi to, da imamo zraven hise glavno cesto in ce bi usla domov, bi morala cez cesto, kar se mi zdi izredno nevarno.

Kdaj se drugace obicajno pse na sprehodu lahko spusti po vasem mnenju?
Vem, da je odvisno od psa samega, kako je vzgojen, kako te je navajen, ampak vseeno...


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: ewchy , torek, 27.08.2002 : 16:02:19
Lahko jo pelješ malo bolj strab od doma, na njej neznan teren in jo tam spustiš in to naredi čim bolj neopazno. Ker bo na neznanem terenu se te bo verjetno bolj držala. S sabo vzemi kakšno igračko, steči malo stran od nje in jo pokliči, zraven pa migaj z igračko. Potem se poigraj z njo in jo pohvali. Če se oddalji malo od tebe se ji malo skrij in jo pokliči, zraven spusti še mogoče kakšen nenavaden zvok, da pridobiš njeno pozornost. Ali ko bo malo dlje od tebe, jo pokliči in steči stran. Kmalu bo pritekla za tabo in takrat jo pohvali in se poigraj z njo. Jaz imam svojega starejšega psa že od malih nog spuščenega, res pa je da večinoma hodiva po gozdovih, tako da ni kašne večje nevarnosti, le lovci. Na to pa moraš paziti, da se ne požene za kakšno srno. Tudi ta mali je pri treh mesecih že spuščen, saj se me zelo drži in ne gre stran. Po mojem bi jo že lahko spuščala, a moraš paziti, da ni kakšne večje nevarnosti za njo in vedno moraš računati, da te mogoče ne bo ubogala.


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: kaja , torek, 27.08.2002 : 19:48:01
Jaz svoje psičke nisem nikoli privezovala, na sprehode pa sem jo vozila v gozd, okoli bloka. Če se je preveč oddaljila sem se ji skrila in potem je bil mir vsaj za en teden - imela me je ves čas na očeh. Ker pa se je morala navaditi tudi ceste, sem jo počasi začela učiti hoje na povodcu, vendar samo na cesti oz. pločniku. Še danes je tako in včasih me gleda prav užaljeno, če jo privežem kje v gozdu ali travniku.

Tudi ti se začni skrivati svoji psici, prej ko se bo navadila, da mora pazit na tebe, prej jo boš lahko spuščala. Spuščaj jo le tam kjer zanjo ni nevarno, torej stran od ceste pa tudi stran od lovcev. Če pa ni preveč zainteresirana zate in hodi po svoje, pa ji raje kupi flexi in se najprej naučita ukaza SEM. Šele ko ga bo obvladala, jo boš lahko spustila. Jaz sem imela pač srečo, da sem Kajo učila ukaza SEM, ko je spuščena tekala naokrog, jaz pa sem se ji skrila. Takoj je pritekla. Hm, mogoče pa prav zato še danes dvakrat premisli preden pride. ;D


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: KAVKA , sreda, 28.08.2002 : 08:51:58
Strinjam se z mojima predhodnicama. Tudi mi smo Zeno spuščali že od dveh mesecev starosti. Vedno teci proč od nje in ne za njo tudi če se zakadi v drugo smer. Pri meni je vedno vžgalo če sem se skrila brez klicanja in se je nekajkrat prav dobro prestrašila. Od takrat naprej se ne oddalji preveč, vedno pazi kje hodim pa še lajat se ji ponavadi ne da. Toda preden storiš kaj takega moraš biti prepričana da je navezana nate. Igraj se z njo tako da te bo vedno iskala za igro, da bo vedela da jo pri tebi čaka nekaj lepega in tako bo vedno pritekla ko se boš skrila.


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: simi , sreda, 28.08.2002 : 09:11:41
Zacno jo spuscati na takem mestu, kjer ves, da ni prevec motecih stvari. To pomeni psov, ljudi, in zivali. Čim veckrat jo poklici k sebi. Vedno, ko pride do tebe, jo pohvali in nagradi. Ce je nora na igro, se poigraj, a igrati se je potrebno znati. Ce ji ni mar za igro, ji daj vsakic, ampak res vsakic priboljsek. Vedeti moras, da je sedaj ne smes "nategovati", to pomeni enkrat dobi ali se poigrata, enkrat pa ne.
Kako pa se obnasa na sprehodu, ko je na povodcu. Ali te kdaj pogleda, se ti prilagaja, ali ona tebe pelje na sprehod. Vazno pri vsem skupaj je samo to, kaksno navezavo imata.


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: Tinci , sreda, 28.08.2002 : 15:06:03
Kot sem ze rekla, dvakrat sem jo spustila tudi jst, ampak drugic je kar oddirjala proti potocku in takrat sem se tako ustrasila zanjo, da je ne upam vec spustit. To sem sicer naredila na enem ogromnem travniku, oddaljenem od ceste in hrupa. In mislim, da bom se poskusila, zdej ko ste mi vlili malo sigurnosti.  ;)
Drugace pa na sprehodu s povodcem vsake toliko casa kar mal preveri, kaj pocnem jst, ce jo pustim da je na dolgem striku. Ko pa vidi kaksno kravo ali konja pa se tako skrije za mano, da je prov smesna.
Pa tudi takrat, ko sem jo prvic spustila je bla pridna. Ko se je oddaljila in sem jo poklicala se je obrnila in me pocakala, vcasih ce sem ji ukazala naj sede, pa se je tudi usedla in cakala. Bom zdej poskusila se z igraco in bomboncki.
Mislim pa tudi, da je kar dobro navezana name, ker kar dosti casa prebijem z njo.

Hvala in se priporocam se za kksen komentar.  :-[


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: brin , četrtek, 29.08.2002 : 06:39:58
Tinci,
ti jo kar spusti - ampak na bolj mirnem kraju, kjer ne bo motecih dejavnikov ali nevarnosti, da ti psicko povozi avto. Ko grem jaz s svojim kuzkom na sprehod, ga imam na povodcu vse dokler ne prideva izven naselja. Takrat ga spustim...je pa res, da je star 1,5 let in je ze navajen na promet.
PS.Pa psicki poskusi cim bolj zaupati, ker bo to zacutila in te bo tudi bolj ubogala na sprehodu.
LP


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: Gregor_K. , četrtek, 29.08.2002 : 23:33:23
Takoj ko dobiš psa!Jaz sem s svojo posavsko goničko ki sem jo nazadnje izšolal začel s sprehodi pri 2 mesecih!!!In to dolge proge.
Čimveč bo pes prost manj ti bo divjal in manj težav bo.Sicer pa poskusi najprej nekje na samem.Pa še tole je.Pes ne bo zbežal od tebe razen v izjemnih primerih(lovski če se mu prebudi nagon,vsi ostali na primer če se te na smrt boji kar je malo verjetno).Zato je brez pomena ga v dobronamerni skrbi zanj kar naprej klicati in mu žvižgati čim se oddalji več kot 5 metrov od vas.Ne pozabite-to ni vaja poleg!

Lep pozdrav!


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: Tinci , petek, 30.08.2002 : 20:10:34
Danes zjutraj sva bile na sprehodu in na enem ogromnem travniku sem jo spustila. Mal me je blo strah, ampak je blo vse vredu. Za vsak slucaj sem se opremila z njeno najljubso igracko in cokoladnimi bonboncki.
In tisto, da odides stran od nje, kadar te ne poslusa pa res deluje. Prav presenecena sem bla ko je takoj prinorela za mano.
In potem je bila celo dopoldne cisto pridna, ker se je tako zmatrala.  ;D


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: simi , petek, 30.08.2002 : 22:54:05
Spuscaj jo cim veckrat, pa se na kakem drugem travniku in v gozdu. v gozdu je veliko dreves, grmovja za katere se lahko skrijes. Skrivaj se ji v koruzo ali v visoko travo,....


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: KIN , sobota, 31.08.2002 : 08:31:22
V gozdu ja, ko mu je še vse čisto novo, ne pozna. Tako sva midva s fantom Kina spustila, seveda jaz sem paničarila, da jo bo popihal, pa jo ni. Skoz je hodil zraven.To je bilo že pri 3 mesecih.  :D lp


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: Gregor_K. , sobota, 31.08.2002 : 10:22:07
Mlad kuža se ne bo nikoli oddaljil preveč od vas.V nepoznanem okolju ga je strah,ne ve kje je ipd.
Ob normalnih okoliščinah tudi starejši pes umirjenega karakterja ne bo šel proč od vas.

Ko sem šolal zadnjo posavko,je le ta na sprehodih letala okrog mene po travniku v krogih premera 400 in več metrov.Pa sem se ji enkrat za hec skril-takoj me je začela iskati in ker je bila še majhna me ni našla(4 mesece stara).
Zapomnila si je pa pot domov in me šla iskat.Pa e tudi tam ni bilo in je prišla nazaj ter tako dolgo vohala po svoji sledi da je prišla na mesto kjer sem jo spustil,nato pa šla po moji sledi.Ko me je našla je znorela od veselja.
Lep dokaz kako navezan je pes na lastnika!

Sicer pa nekateri psi radi raziskujejo,drugi rabijo veliko tekanja in zato gredo malo dlje od nas.Spet tretji pa se nas držijo kot senca.

LP!


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: shait , torek, 03.09.2002 : 06:46:55
Jaz imam pri ukazu "sem" problem ker me ne uboga takoj.
Vedno ko jo pokličem se ustavi in kakšno minuto stoji in me gleda. Potem šele pride k meni. Kako naj jo pripravim do tega da uboga na prvi ukaz in ne na desetega?


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: kristi , torek, 03.09.2002 : 11:48:16
Citat
Jaz imam pri ukazu "sem" problem ker me ne uboga takoj.


To je res problem. Ampak, a si prepričana, da razume ukaz "sem"? Mogoče sploh ne ve kaj to pomeni.

Če pa ukaz razume pa ga moraš pripraviti do tega, da pride že ob prvič izrečenem ukazu. To pa narediš tako, da delaš vajo "sem" najprej na povodcu. In šele ko obvlada na povodcu, nadaljuj brez.

Pa veliko uspeha! ;)


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: barbyika , petek, 16.09.2005 : 17:26:04
ja tinci glede na to da praviš da živite v bližini prometne ceste in da tam ne bi bilo primerno da bi jo spustila ti priporočam, da jo odpelješ bolj proč od prometne ceste........in jo tam tudi potem poskušaj navajati...... ;) ;) ;) ;) ;)


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: piia , nedelja, 18.09.2005 : 13:18:19
mene pa zanima nekaj drugega: jaz imam svojega psa vedno na vrvici, saj me je strah da mi bo pobegnil. veliko ljudi mi govori naj ga probam spustiti  pa bo avtomatično prišel. ampak jaz nisem čisto prepričana. imamo pa ograjen vrt in ga tam spustim, ko pa ga pokličem včasih pride včasih pa ne. kaj naj naredim?
pomagajte
pia


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: ka ty a , sreda, 22.02.2006 : 16:24:43
čaw.tudi jaz imam tezave pri odpoklicu.ko ga pokličem me samo pogleda in teče naprej.poskusila sva ze veliko vaj in zdaj ko sva npr.na kraju,ki ga ne pozna hodi zraven,če se odalji ga pokličem in pride.nevem ampak mislim da prav uživa ko ga kličem on pa me gleda,ko pa pridem do njega pa spet teče stran.


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: Teja , sreda, 22.02.2006 : 18:31:50
brez zamere, katya, ampak ali te pes sprejema kot alfo?
koliko sta sedaj stara?

Navajaš, da to počne samo samec, če sem prav razumela.
Tayos je moj prvi samček (mogoče prvi in zadnji, ALI pa tudi ne ;D ;D ) in na vrvici je bil do približno enega leta. (je bil tudi veliko spuščen ampak le tam kjer ni bilo motečih dejavnikov)
do takrat sem mu (ravno z vrvico) dopovedala, da se ne teče brezglavo k psom, da se ne podi muc, da se ne skače na mimoidoče...)
Sedaj sem pa ''presenečena'' ;) če se zgodi, da bežečo muco le gleda, če se ustavi, kadar zagleda psa in več ne skače na vsakeka ki gre mimo ;D ;D


piia,
nisem še videla psa, ki bi zbežal od skrbnika, vsaj od takšnega, ki z njim pravilno dela in
odnos štima.
nekaj drugega je, da pes steče za kakšno živaljo, k mimoidočemu itd...
Jaz imam svoje veliko odpete in si niti v sanjah ne predstavljam, da bi kar tako pobegnili stran od mene.
Praviloma bi se te kuža moral držat, v kolikor imata dober odnos ;)
Tako kot jaz potolažim koga, katerega pes ravno nima 100% odpoklica;
če moji divjajo spuščeni, tisti pa si svojega ne upa spustit, preizkušeno zatrdim, da se bo njegov pes držal mojih in ne bo kar tako pobegnil. razen... če moji pobegnejo ;D ::)


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: ka ty a , sreda, 22.02.2006 : 18:42:38
čaw.sedaj sta stara skoraj 10 mesecov.ja to počne samo samec.kako pa si mu to dopovedovala z vrvico.npr.kaj si naredila,če je povlekel ko je zagledal psa
? ???


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: piki_ca , sreda, 22.02.2006 : 18:47:19
Jst se tut moje pike nisem upala spustiti iz vrvice saj sem se bala da bi ušla(mi je pred tem enkrat ušla s psom)
potem pa sem jo počasi privajala na brez vrvice...
- najprej za 10 min
- potem za 15 min.....
in mi od zdej ne uhaja več in na sprehode hodimo brez vrvice tudi po cesti(ozeroma ob robu ceste ;))


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: Teja , sreda, 22.02.2006 : 22:54:52
čaw.sedaj sta stara skoraj 10 mesecov.ja to počne samo samec.kako pa si mu to dopovedovala z vrvico.npr.kaj si naredila,če je povlekel ko je zagledal psa
? ???
čisto preprosto. Ampak res preprosto ;)
Smo šli mimo ljudi- kadar se ni pretirano zanimal zanje; pohvala, nagrada, pozornost...
skratka, z vrvico psa preusmeriš (npr. štarta na ljudi ali želi skočiti, ti ga povlečeš), pes je na 100% kontroli in kadar se obnaša željeno (z vrvico pač preprečuješ nezaželjeno) takoj ogromna pohvala, ponavadi se najbolj obnese priboljšek.
V vsem željenem obnašanju psa nagradiš in počasi nima več potrebe po obnašanju, ki ni zaželjeno.

če povleče, ko zagleda drugega psa?
(to mi Tayos še sedaj kdaj naredi, ker misli, da je kralj celega sveta, če je na vrvici, pa čeprav je kastrat. ;D ;D ne, on je frajer na celi fronti ::) ::)  )
enostavno ga z ostrim ne cuknem z vrvico nazaj. Zahtevam, da se usede in je miren. Če vstane- NE, poteg in vztrajanje pri rečenem (torej sedi). Ko je priden- skoči povohat kužka...

in pa še nekaj;
jaz sem svoje nekako navadila, da če sta spuščena in nam nasproti prihaja pes, enostavno zategnem ''sssssstoooooooooooj'' in psa počakata, da ju primem, temu sledi ogromna pohvala in potem dovoljeni kontakt z drugim psom (odvisno od psa in situacije ;) )

Koliko pa ti fizično obvladaš psa? Ali te na sprehodu vleče?

lp


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: ka ty a , sreda, 22.02.2006 : 23:05:44
hvala da toliko napisala. :)jaz psa ne vozim na sprehode,kjer je veliko ljudi psov ampak ga vozijo starsi,ker če zagleda neznanega psa bi ga takoj sel povohati in se bi z njimi gral. :)jaz pa ga vozim vsak dan v gozd,kjer gres tudi čez vas kjer imajo pse.njega sosedovi psi ne zanimajo,ko pa srečamo kaksnega neznanega pa vleče.pri psički pa ni teh tezav res da ko zagleda psa malo napne vrvico ko pa ji rečeš ne se sploh ne zmeni več za psa :D :D :D


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: andi , četrtek, 23.02.2006 : 11:41:36
katya, kako pa zadržiš 10 mesečnega rotvajlerja?


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: ka ty a , četrtek, 23.02.2006 : 12:24:11
saj v mesta in kraje kjer je veliko psov ga starsi.jaz ga tam kjer je manj ljudi,ker on se na ljudi na sprehodih ne ozira.psičko pa zadrzim,ker nikoli ne vleče močno.zadnjič sem peljala na sprehod njo in nemskega ovčarja(ki se je pred tremi tedni zatekel k nam in isčemo lastnika) in smo srečali psa in sem lahko ju zadrzala,ker nobeden ni vlekel.


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: ka ty a , četrtek, 23.02.2006 : 12:27:45
drugače tudi s psom srečava druge pse samo vedno povleče se posebaj ce ga ne pozna.


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: andi , četrtek, 23.02.2006 : 12:28:30
katya, zdi se mi zelo neodgovorno od staršev, da pustijo tako težkega psa(oz kar 2) samega s teboj na sprehod. Ni važno kam greš, povsod lahko srečaš pse in vedno se lahko znajdeš v situaciji ob kateri psa ne boš mogla zadržati.


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: Ory , četrtek, 23.02.2006 : 12:34:38
Brez zamere, ampak predhodno je bilo govora o spuščenih psih na sprehodu in o tem kdaj jih lahko spuščamo. Šele takrat, ko vsaj 99% obvladajo odpoklic (100% ne bi nikomur zaupala  ;)).
Nič namreč ni bolj neprijetnega kot tuj pes, ki se zapodi v tvojega, skače po tebi in ogroža tvojo pravico do gibanja in mirnega sprehoda.  >:( večina spuščenih psov na cesti pa žal takšnega odpoklica nima in zato mislim da je odgovor na vprašanje.... nikoli! Vsaj v urbanem naselju ne.

lp


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: ka ty a , četrtek, 23.02.2006 : 12:36:35
ne saj zaenkrat ga se zadrzim ampak nočem da vedno napne vrvico ko srecamo psa in vsakega hoče povohati :D.Vem da ga sama ne bom več vozila oz. ga bom ko bo zraven odrasel človek ker je pes lahko res močan in  če si res nekaj zeli bo to naredil :D.zadnjič  sem pa peljala se tistega NO zraven privezanega samo zato,ker bi ga lahko povozil avto.drugače tudi če je brez vrvice gre zraven ampak nisem tvegala zaradi avtov...


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: damayanti , četrtek, 23.02.2006 : 13:02:24
Ne morem , da se ne bi strinjala z Andi.
Povodec ali brez povodca.  Enega psa je še možno obvladati... čeprav tudi ne vsak.  Za rottija ali  NO  mora biti  vodnik že kar  fizično pri moči.
Še za mojega pesjana,  rabim kar nekaj moči.
za  dva  pa  sploh....  3je psi  brez povodca >:( ali z povodcem->  ko potegnejo  je  isto  kot da ne bi imeli povodca...  in še celo pod nadzorom otroka... nesprejemljivo in skrajno neodgovorno  od staršev.
Treba se je zavedat,  da  so  trije  psi  že  kardelo.  In v kakšni delikatni situaciji , znajo narediti sila neprijetno situacijo.

Tudi jaz vodim prosto poleg  moja dva psa.  V primeru, da srečamo  drugega   vodnika z psom ki je  bolj divjaški , vedno sledi  ukaz  sedi  ali  prostor  in jih tudi pripnem, dokler  ni vodnik z psom mimo nas.
V kolikor se  srečamo  z  vodnikom , katerega  pes ne "šlivi "  drugih psov  in hodi poleg vodnika, neglede  na  moteče dejavnike, pri mojih  sledi  ukaz  naprej  poleg(   če  se niti ne ozreta po drugem psu,  nagrada+ pohvala) .  Vedno kadar koli se  srečujemo  z  drugimi  psi  jih pripnem- neglede  kako se  obnaša  drug pes.


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: piki_ca , četrtek, 23.02.2006 : 21:01:15
Ni vazno koliko si star da lahko obladaš psa. naprimer jaz(pri skoraj 15) lahko obvladam dva bernardinca(psičko in psa)  in oba znata dobro povlečt če je treba, največ je tukaj pomebna vzgoja ne pa moč;)


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: Nanook , četrtek, 23.02.2006 : 21:05:07
Ja, jaz tudi obvladam 5 bernardincev. Ko zacnejo laufat (na povodcu seveda), zavpijem "Ustavte se al pa ne!" pa se ustavijo, al pa ne. Evo, obvladam V NULO!


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: piki_ca , četrtek, 23.02.2006 : 21:07:49
ja no videš reku si al se ustavijo al pa ne! Pri meni se oba ustavita, nočem tukaj neki pametovat ker vsak ve za svoje pse kako bodo reagiral ::)


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: Teja , četrtek, 23.02.2006 : 22:56:18
No, no, jaz sem imela 120kg na treh povodcih ;D ;D pa ni bilo nobenega problema.
Pa tukaj ni poanta v vzgoji ali pa v moči, ampak enostavno v tem, da si pripravljen, da bo pes povlekel, nisem še doživela, da bi me pes na sprehodu kar tako povlekel, da ga ne bi več obvladala.
no... hehehe... razen pri 7-ih letih sem enkrat pošteno posurfala ravno po luži, ko je oči psico klical, jaz pa sem jo imela na povodcu ::) ::) :P :)


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: TSA , četrtek, 23.02.2006 : 23:03:15
Ni vazno koliko si star da lahko obladaš psa. naprimer jaz(pri skoraj 15) lahko obvladam dva bernardinca(psičko in psa) in oba znata dobro povlečt če je treba, največ je tukaj pomebna vzgoja ne pa moč;)

če te obadva skupaj na povodcu povlečeta, ti odletiš do bosne ;)


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: Teja , petek, 24.02.2006 : 08:54:05
Hja no, se strinjam s sibom in s samo seboj kar se tiče- pričakovano/nepričakovano ;D ;D
včereaj sem urejala neke zadeve za mobitel ;D ;D na ulici in sem najprej imela pse zraven na povodcu (kasneje sem jih poslala v ''platz'' položaj ;) ker se je malo zavleklo)
in vse lepo in prav, dokler nista ene moje besede v pogovoru razumela da sedaj pa gremo.
in tayos me je s svojimi 21 kilogrami povlekel... nisem ravno pristala v bosni, en meter stran pa že ;D ;D ;)


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: damayanti , petek, 24.02.2006 : 10:04:11
Ni vazno koliko si star da lahko obladaš psa. naprimer jaz(pri skoraj 15) lahko obvladam dva bernardinca(psičko in psa) in oba znata dobro povlečt če je treba, največ je tukaj pomebna vzgoja ne pa moč;)

Vzgoja nima nobene veze.
Edini pomen  je  tukaj  koliko imaš ti  avtoritete  pri  psu  še  bolj pomembno je pa to  koliko si  skoncentriran na psa.
Moj pes je  prekleto dobro  vzgojen, če je v mojih  rokah.  Ko ga dam   vodit  Tini(  nekčakinji)  , pa  ima  punca  ravno toliko  kil  kot pa  jaz... se  pa mojemu  psu  fučka  za  vzgojo.  V  15  minutah  jo naštudira  ,  kdaj njej  popusti  koncentracija,  kdaj so njene  misli  drugje  in  v  trenutku  ,ko ona misli,  da obvlada  psa  ... jo Damč  tako  scat pelje  , da  nima za burek. ;)

najstniki  imate  eno  sposobnost več  kot  odrasli(  kar vam je  v teh letih  v  velik plus za nekatere  stvari...  učenje  pred vsem)  vaše  misli so lahko  na  treh  ali večih krajih  hkrati  z  zmanjšano  koncentracijo, katera  je  še  zmeraj    približno tako visoka    kot  polna  koncentracija  pri nekem   odraslem človeku srednjih let...(  to je  čista  logika  in znanstveno  dokazano-  ljudje do cca  30  leta starosti  se  veliko  hitreje  in lažje učijo  kot  ljudje po  30 letu ;).....  proces staranja-  vsakega doleti slej ko prej 8))....  pri psu pa ne vem, če je to  ravno  prednost.  Ker so  preklamansko  dobri  psihologi.  In v trenutku    ,  ko  tebi  popusti koncetracija  za 20 %  on to ve.(  oz.  čuti)
To  zdej  govorim predvsem za  mladega  psa...  taki psi , ki so  pa v puberteti  pa  znajo  tako  stvar  še  120%  bolj  izkoristit  kot starejši. ;) (  starejšim ponavadi tudi že  malo  popušča  koncentracija)
pa ne mislit , da nekaj  pametujem....  sama pri sebi vidim... če  sem jaz neskoncentrirana  na  psa(  imam  polne misli  službe  ali  bilo kaj drugega.)  ... ja take  p***arije mi počne,  da  to ni za verjet.  In takrat  pač  ni treninga.

Ne rečem , pes je vodljiv,  uboga  ukaze....  je miren...  vse lepo in prav.
Sedaj si pa  zamisli situacijo...  nek  najstnik pelje  psa  ven...  mu  zazvoni  mobitel... ali  tipka  SMS...  v tistem trenutku... se  pa nekaj  zgodi.. nepričakovano.  Pes  točno ve... kje so tvoje misli  in da si nepripravljena.  A res misliš  , da ne  bo  iskoristil? ::)
Moj  bi....  tolk  ga pa poznam.
Pa  še  marsikakšen drug  tudi.    Rutinsko srečujemo  ljudi  katere  pes  pelje na sprehod...  on na  telefonu ali  gleda  kot  marsovc... pes pa  plundra  po svoje.  Ko    pa  vidi  drugega psa,  da teče  proti njemu  pa  potegne... potem pa   dretje, pa mobiteli  frčijo  po zraku.....  ampak  takrat  je že  prepozno  ...  v  najboljšem  primeru se  igrata  v najslabšem je pa  ravs.
Pa dobro  pustimo  zdaj  to...  situacija  je lahko takšna ali  drugačna.
Jaz  vem , da svojega  psa, ne dam vodit  otroku.  Ker za  njegovo  povzročeno škodo plačujem jaz.  Vsaj  dokler je  tak kot je... ko bo pa malo  starejši in se bo umiril....  potem bi se pa že dalo kaj  menit v tej smeri.

Če pa ne  verjamete,  da  je  to res kar sem vam  sedajle  povedala, pa  pojdite  v kakšno malo šolo... pa malo  opazujte vodnike.  Pri nas se je  točno videlo,  kdo od vodnikov  ni bil  z  mislimi skoncentriran na psa.... tisti pes je    delal po svoje.  Največkrat  so  pa   ravno  taki psi  trapali, katere je vodil  otrok.(  pa ne zamerite, besedi  otrok....  je  prav lepo biti otrok ;))


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: andi , petek, 24.02.2006 : 11:29:37
10 mesečni rotvajler je po mojem mnenju precej nepredvidljiv in o kakšni hudi vzgoji ne moreš govoriti. Skratka, starši ::)


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: kaja , petek, 24.02.2006 : 17:13:32
Citat
Sedaj si pa  zamisli situacijo...  nek  najstnik pelje  psa  ven...  mu  zazvoni  mobitel... ali  tipka  SMS...  v tistem trenutku... se  pa nekaj  zgodi.. nepričakovano.  Pes  točno ve... kje so tvoje misli  in da si nepripravljena.  A res misliš  , da ne  bo  iskoristil?
Moj  bi....  tolk  ga pa poznam.
Pa  še  marsikakšen drug  tudi.

No, moj tudi. In sem zaradi ene sekunde nepazljivosti, odletela po zraku in pristala na trebuhu. Vse se je zgodilo tako hitro, da nisem niti imela casa stegniti druge roke in se ujeti nanjo. Pes mi je strgal flexi iz rok in se zagnal cez travnik, jaz pa za njim kot norec. Samo molila sem (med kletvicami  ;D), da je videl srno ali macka, ker ju itak ne bi gonil dalec, vecje sranje bi bilo, ce bi bil na drugi strani travnika kateri od malih sosedovih cuckov, ki jih prosto puscajo. Ker bi takrat zakljucil svojo kariero potepuha. Kriva bi bila pa izkljucno jaz. >:( K sreci se je pes po dobrih sto metrih ustavil, ker sem tako kricala, da je mislil, da se mi je kaj zgodilo. 8) Vem pa, da se mi je to zgodilo prvic, zadnjic in nikoli vec! Pa tudi vem, da cucek kaj podobnega ne bi poskusil narediti mojemu fantu ali tastu.  :P
Torej, to se lahko zgodi vsakemu. Psi znajo biti tudi nepredvidljivi, zato se strinjam z andi, da bi tu morali starsi stopit vmes. Pri omenjenem rotweilerju mislim.... lp





Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: TSA , petek, 24.02.2006 : 18:45:06
čivava te lahko po logiki tudi ubije, npr. hodš z njo po ledu pa te mal potegne k vidi npr. veverco in ti padeš po tleh in se ubiješ... od moje sošolke je umrl oče na podoben način  :-\, je šel z psom na sprehod pa je pes malo potegnil, človek je padel po ledu in se udaril v glavo ter padel nezavesten v potok in se tako utopil  :-\ :-\ :'( . Jaz praktično ne poznam psa, ki bi brez povodca ali na povodcu ubogal lastnika 100000 % tako da je treba vedno imeti oči na svojem pesjanu...


lp


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: damayanti , petek, 24.02.2006 : 20:03:51
Odgovornost za psa  pa nosijo  odrasli. ( Otroci  so v takšnih  zadevah  še priviligirani.)
Zato je točno tako kot je napisala  Andi.  Otrok nikoli in nikdar ne more  biti vodnik  nepredvidljivemu psu.  In  takšni starši , ki to dopuščajo  so  skrajno neodgovorni.
čivava te lahko po logiki tudi ubije, npr. hodš z njo po ledu pa te mal potegne k vidi npr. veverco in ti padeš po tleh in se ubiješ
lp
Ubije te lahko tudi  mušica.  Se pelješ  po cesti z biciklom, v oko ti pade mušica....  si jo  odstranjuješ  in pri tem  šlevaš  z biciklom po cesti, te zgazi  tovornjak in si gotov. ::)


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: ka ty a , sobota, 25.02.2006 : 18:55:39
.z vasimi nasveti je mike začel bolj ubogati ;).na povodcu sem ga vozila v eni roki pa semimela pribloljsek in tako je sel poleg tudi če sva srečala pse-pa zraven je sla mami.potem sva tako vadila vedno s priboljški,ki jih ima najraje in se je splačalo.zdaj rečem mike poleg in gre in dobi priboljsek.zdaj pa bomo poskusili z istim načinom se brez vrvice-včeraj smo ze poskusili po gozdu in je sel po kraju,kjer je veliko psov,mačk... bomo pa se poskusili in vadili.vrvico bomo pa vseeno imeli vedno s sabo,ker nikoli ne ves pri psu.Mars(pokojni pes :'( :'( :'() nas je zmeraj ubogal enkrat pa je videl nekega moskega s samokolnico in čudno obleko  in je kar k njemu tekel pa čisto pozabil da ne sme... ;)


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: sasapuksic , ponedeljek, 13.03.2006 : 13:40:41
Pred mesecem dni sem se nič hudega sluteč sprehajal z svojim ljubljenim Zlatim prinašalcem Dalijem in nenadoma, ki ga nisem imel pripetega. Nenadoma je iza ovinka s telefonom v roki mimo mene pridrvel neznan avto. Nekaj trenutkov za tem je počilo ...

Od takrat gledam popolnoma drugače na stvar....


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: ka ty a , torek, 14.03.2006 : 16:30:04
 :'( :'( Človek v avtu se pa po možnosti ni niti po telefonu nehal pogovarjati ampak je peljal naprej. >:( >:(


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: AngSeter , torek, 14.03.2006 : 18:59:45
Nočem bit nesramna, ampak a je bil pes spuščen in sredi ceste?
Če bi bil na pločniku ali ob robu ceste ga verjetno nebi noben povozu.
Dopuščam pa seveda možnost, da je po makadamski poti pridirkal 100 km/h in ga niste niti slišali, da prihaja...

Odgovor na vprašanje kdaj spustiti psa s povodca:
Ko obvlada odpoklic, sicer pa mora biti na (dolgi) vrvici ali pa v ograjenem prostoru. Pol pa hranco v roke in učit...

Koliko je lastnikov, ki se sprehajajo z odvezanim psom po ponjihovem zakotnih poteh, pol pa jaz prikorakam nasproti in se njihov nevzgojen cucek zakadi v mojega.
In izjava lastnika: Sej se samo igra... Hm... ???
Vem kaj je groba igra in vem kaj je napad psa. En celo ni imel povodca s sabo in je moral psa prijet, da sva šli mimo! In to pred trgovino! Sem ga tako nazijala, da je ostal kar brez besed. Sej ni čudno da se pol veliko ljudi psov boji.  >:(


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: piia , torek, 21.03.2006 : 21:50:14
ja imaš prav. tako sem se jaz enkrat sprehajala po polju, pa je pritekel en kraški ovčar in začel napadati mojega (moj je bil pripet), pol pa je prišla njegova lastnica- majhn punčka in ga neki dajala stran a ni pomagalo, s tacami mu je skakal po hrbtu.. dokler ni prišlla končno po dolgem času (5-10min) mama. seveda sem jo nazjala kaj se to pravi, pa me je samo čudn gledala, pa še povodca ni mela tko da sm raj hitr pol šla. nekateri lastniki so res nevzgojeni.


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: piia , torek, 21.03.2006 : 21:52:02
aja oprostite za slovnične napake. :-[


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: sammy82 , ponedeljek, 10.04.2006 : 18:54:52
ja imaš prav. tako sem se jaz enkrat sprehajala po polju, pa je pritekel en kraški ovčar in začel napadati mojega (moj je bil pripet), pol pa je prišla njegova lastnica- majhn punčka in ga neki dajala stran a ni pomagalo, s tacami mu je skakal po hrbtu.. dokler ni prišlla končno po dolgem času (5-10min) mama. seveda sem jo nazjala kaj se to pravi, pa me je samo čudn gledala, pa še povodca ni mela tko da sm raj hitr pol šla. nekateri lastniki so res nevzgojeni.


Hja, jaz imam podobne izkušnje. Moja psica je na polju vedno spuščena, ko pa zagledam, da gre nasproti kdo s psom ali brez, jo vedno pripnem. In vedno znova sem jezna, ko potem pridirka k nama kak ogromen spuščen ovčar, lastniki se pa od daleč derejo, "saj ne bo nič naredu"! Grrrrr - ne vem kaj jim ni jasno! Tako kot jaz ne morem pričakovat od drugih, da bodo zaupali mojemu psu, tudi oni ne morejo pričakovat od mene, da se ne bom bala tujega psa, ki ga prvič vidim!


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: talyn , ponedeljek, 10.04.2006 : 20:21:17
In vedno znova sem jezna, ko potem pridirka k nama kak ogromen spuščen ovčar, lastniki se pa od daleč derejo, "saj ne bo nič naredu"!

al to, al pa kej v smislu "sej se hoče samo igrat". Hja, zanimiva igra, da 1 leto star, 30 kil težek NO skače po 2,5 mesca stari 5 kil težki haskici. Sej, on se samo igra, moja psička bo pa invalid!  >:(

folk, če vaš pes ne j**e odpoklica ga mejte na ketn.

ubistvu je to odgovor  ;D  :P


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: piia , četrtek, 13.04.2006 : 20:49:00
ja sj maš prav. to vsi rečejo, pol pa velika mrcina skače po tvojem  majhnem psu, da ga skor polom, pol se pa samo igra. imam tudi s tem že par izkušenj. saj kakšni so v redu pa tko, ampak nekateri so pa rex od sile. pa še včasih če rečeš da nočeš sploh ne poslušajo.


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: svrk , četrtek, 13.04.2006 : 21:50:12
Jaz jim pa rečem, da je moj pes nepredvidljiv in naj za svojega poskrbijo. V 60% vžge.


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: piia , petek, 14.04.2006 : 22:06:24
hehe dobr se ti to znajdeš. ;D si mi dal dobro idejo. jaz ponavad rečem, da naj ne spustijo svojega psa, pa ne pomaga vedno najbolje.


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: AngSeter , sobota, 15.04.2006 : 07:12:48
Reči da je bolan he he ;D :P


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: Ancyka , sreda, 16.08.2006 : 11:46:03
Nasa zlata prinasalka je stara skoraj 6 mesecev.
In brat jo je ene parkrat peljal na sprehod tako, da jo je spustil. In baje je bila pridna. Enkrat sem za kratek cas to poiskusila tudi jaz in je bilo vse vredu, drugic pa se je obrnila in kar tekla nazaj, brez da bi se zmenila zame.
Problem je tudi to, da imamo zraven hise glavno cesto in ce bi usla domov, bi morala cez cesto, kar se mi zdi izredno nevarno.

Kdaj se drugace obicajno pse na sprehodu lahko spusti po vasem mnenju?
Vem, da je odvisno od psa samega, kako je vzgojen, kako te je navajen, ampak vseeno...

jaz sem svojega pudlja prvič tako spustila, ko je bil star približno tri mesece in je bilo vse OK pa karvtekal je za mano

od takrat ga imam velikokrat spuščenega, če seveda v bližini ni nevarne ceste

nikoli nimam težav, da bi mi hotel uiti ali teči nekam brez mene


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: *Stella* , sreda, 16.08.2006 : 19:21:37
Tudi jaz sem svojo pudljico spustiila pri 3 mesecih, ker s povodcem ni hotela hodita.
Brez povodca me je bolj ubogala kot če ga je imela. Po kakih petih sprehodih sem jo spet dala na povodec in od takrat je veliko bolj pridna.
Mislim, da je dobro, da če imaš možnost spustiš psa, ker tako vidi, da mu zaupaš. Seveda, če te vsaj malo uboga. ;)


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: majča , četrtek, 17.08.2006 : 15:22:25
Mislim, da je zelo pomembno, da psa že od majhnega učiš odpoklica. Naša psička tako pri 5 mesecih obvlada povelji "pridi" in "počakat" in ni problemov. Razen zaenkrat še, ko je v družbi ostalih kosmatih prijateljčkov :D . In mislim, da to res potrebuješ, če nameravaš sprehajat psa brez povodca.

Drugače pa tudi mene zelo motijo lastniki s spuščenimi psi, ki jih ne obvladajo. Tako se jaz na sprehodu vedno ubadam s tem, da ne bo ravno takrat zunaj en moški  s spuščenim dobermanom, ki nič ne uboga, tip pa niti povodca nima s sabo, da bi ga pripel. In pol se derem, naj ga prime, on pa da ne bo pes nič naredil. Briga me! Če sem mu rekla da ga prime, naj psa prime. Ker meni tudi če sem brez psa ni prijetno, da bi njegov pes okrog mene skakal. Bedno je, da se moramo mi z vzgojenimi psi ubadat s takimi primeri. Sej pri kakšnih pomaga, če psu rečš nej gre stran, z nogo ob tla butaš, vržeš kamen v njegovi smeri, samo pri večini pa ne. In resno razmišljam, za lastno varnost npr., pri teku, pa tudi za varnost moje psičke med sprehodi, da bi nabavla šoker. Ker kaj naj js naredim, ko se proti nama zapodi en nemški ovčar ali pa npr. 2 spuščena rotvajlerja :-\ . Meni to ni nič prijeten občutek :o.  Sprobala sem že marsikaj, tudi eno napravico, ki spušča zvok visoke frekvence, ki ga slišijo le živali, pa ni pomagal.

Kaj bi dala, da bi bili vsi uvidevni en do drugega. Naša psička je zelo zelo prijazna, pa jo vseeno vedno ko na daleč vidim da prihajajo ljudje, pokličem ali pa ji rečem da me počaka in jo pripnem. Ker razumem da marsikomu ni prijetno, ko en radoveden (ali bohnedaj agresiven) peso teče proti tebi.


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: piki_ca , ponedeljek, 01.01.2007 : 17:39:22
jst s svojo psicko ponavdi grem brez povodca ker hodi lepo ob nogi razen ko gre na potrebo se malo oddalji! Tudi ko pride kak pes mimo je ne zanima oz dam povelje pusti ali poleg da potrdim da more hoditi zraven in negre za njim in tudi ne k njemu! Samo me pa moti sosedova psicka ki jo kar spustijo in gre po svoje(psicka je agresivna do drugih psov) in potem se je ze zgodilo da je prisla do moje psicke in jo napadla! seveda sm jst začela upiti(iz strahu da nebi moji psički kaj naredila :-[) in dobro da smo bile blizu doma da je prisla lastnica psicke vn in jo zvlekla stran dobro da moji psicki ni bilo tako hudega samo vseeno lahko bi bilo pa kaj huje >:(

lp ksenja&pika


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: tedi , četrtek, 25.01.2007 : 12:57:49
Zdravo, imam 6 mesecov staro zlato prinašalko, in ko greva na sprehod, me "ona pelje na sprehod" in ne jaz njo, ne upam se je spustiti, ene parkrat sem jo odpel z povodca, in je začela laufat proti cesti, od takrat sem bolj pazljiv, kaj naj naredim da bo hodila ob nogi, in ne da se bo dušila, ker tako vleče, in pa da bo lahko šla na sprehod tudi brez povodca :-[


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: AngSeter , četrtek, 25.01.2007 : 14:28:28
Za odgovore na tvoja vprašanja preberi že odprte teme.
Najboljše pa bi bilo, da bi šli z psom čimprej v šolo.


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: dhrovat , torek, 27.03.2007 : 20:10:22
Jaz bi svetoval. Že v samem začetku ste delali napake, ker je niste najprej naučili, da pes na komando prileti do vas. Imam starega 6 mesecev malinoja, na sprehode hodim brez povodca, ko je treba ga pokličem in lepo prileti do mene, seveda takoj sledi nagrada v obliki priboljška.


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: LULIKA , sreda, 28.03.2007 : 17:40:03
brez povodca-odpoklic 100%
za hojo poleg-pasja šola


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: catjusa , ponedeljek, 28.04.2008 : 22:29:45
Heh, naša bernka se pa še zmeni ne za druge pse, ki gredo naproti... pogleda že, povoha že ne več... in nekako pojma povodec skorajda ne pozna.

Ja poleg nas je pa naučila pasja šola, pa gre tudi brez povodca večinoma... nakažeš na posladke v žepku, pa se te drži ko klop. Pomoje še ne cesti, ampak raje ne eksperimentiram.

Tamalo (3 mesce) smo pa ravno prinesli domov, pa bom počakala še nekaj časa, da se naveže name, da bo slišala. Na fleksiju pa vadimo SEM :) Pa je dojela, da če pride ko rečem sem (sicer ponovim ene 3x) dobi nagrado (cohanje in pridna pridna ali pa priboljšek)... počasi in vztrajno... pa nič na silo, pa bo tudi ta pridna... Jaz imam volje in trme dovolj za vzgojo. Čeprav sem po 6ih letih kar nekaj pozabila, ko sem učila bernko, ampak bomo že.  ;D


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: pinkpanter , torek, 06.05.2008 : 09:29:24
Oprostite, če sprašujem neumnosti, ampak ali ni prepovedano sprehajati psa brez povodca?  ???


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: TagTu , torek, 06.05.2008 : 10:20:30
Ja, na urbanih površinah je prepovedano sprehajati psa brez povodca. Kazen je najmanj 200 eur, če je seveda kdo od pristojnih v bližini, da jo izreče oz. če se zgodi kakšna neumnost in sledi prijava ali pa samo prijava z dokazi (npr. fotka).


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: pinkpanter , torek, 06.05.2008 : 10:27:24
Aha - sem mislila, da je to povsod. Hvala lepa! :)


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: AngSeter , torek, 06.05.2008 : 10:29:19
Urbanih ali javnih!?
To ni ravno isto...


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: catjusa , torek, 06.05.2008 : 11:11:18
Hah... kakorkoli smo naš Čipko spustili, pa se me drži ko klop, še bolj kot pa če je na povodcu  ;D strahopetka mala  ;D


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: TagTu , torek, 06.05.2008 : 11:13:26
Oba izraza sem že zasledila in bi težko rekla, kateri je resnično pravi.


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: moonbeam , torek, 06.05.2008 : 12:42:27
Hja, sej tudi na povodcih včasih lastniki komaj obvladajo pse. Vsekakor so psi za na povodec, vsaj kjer je gužva, cesta, ljudi,... Travnikov brez semaforjev je pa toliko in tam si lahko dajo duška. Ti izrazi, sej ne bo nič naredil... ravno ti so potem problematični. Sej tko je. Pridni so privezani, poredni pa ne :)   


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: vis in nox , sobota, 28.06.2008 : 14:10:58
Nikoli! Danes se mi je zgodilo, da se je Miško stepel. Do zdaj se še ni, pa mislim, da ni on začel, ampak vedeti pa ne morem, ker nisem bila dovolj pozorna. Zjutraj sva se kot običajno sprehajala po bližnjem parku in kot običajno srečevala pse, od katerih ni bil nihče na povodcu, Miško pač!!!!

Vse je bilo v redu kot vedno, potem pa kar naenkrat z nekim malim črnim (se sploh ne spomnim, kakšne pasme naj bi bil) ravs. Miška s povodcem povlečem čisto k sebi, drugi gre pa kar za njim in nadaljujeta. Potem poseže vmes lastnica drugega, zadeva se poleže, ko začne lastnica črnega stokati, da jo je Miško ugriznil. Pametnjakovička je z rokami motovilila med gobci, seveda. Imela je čisto majhno luknjico na roki, kar je bil zanjo dokaz, da jo je Miško, ker njen pes ima pač veliko večje zobe. Sem ji rekla, da je MIško ok, lahko pa ji dam tudi podatke, da preveri, pa je rekla, da ne bo nič...

Sem bila zelo vesela, da sem imela psa na povodcu in nimam kaj skrbeti (so bile zraven tudi priče)!


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: oaza88 , sobota, 28.06.2008 : 14:27:34
se strinjam: NIKOLI na sprehod brz povodca. Kle ni kaj debatirat.


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: ka ty a , sobota, 28.06.2008 : 14:31:03
Tudi po travnikih, gozdovih imam jaz zdaj že kar nekaj časa na povodcu oba. Zakaj?
Zato, ker sem enkrat v gozdu, kjer ponavadi ni nobenega srečala dva psa in to večkrat zapored. Sta se tudi zaganjala v Megy...(dva manjša lovska terierčka). Pač če imamo psa ga vozimo na sprehode in to na povodcu. Najbolje vedno.


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: catjusa , ponedeljek, 30.06.2008 : 15:16:32
Jest sm pa zdej nekej drugega uvedla... Kupila sem najranjši prusik (namesto povodca), lepo naredila osmico, privezala in vleče tistih (mislim da) 6m povodca vedno za seboj. Nekaj povodca se mora vedno vleči poleg mene ali pred mano- če ne odreagira na odpoklic ali druga ukaz lepo stopim na povodec, pa ne more nikamor. Seveda tudi to delam le ko vidim da v okolici ni drugih psov, drugače je na povodcu.


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: senejika , petek, 05.12.2008 : 21:06:25
jaz mojega še ne 3 mesečnega mladička že od kar ga imam vozim na zelo kratke sprehode (samo lulat in kakat bolj kot ne) in ni nikoli privezan...kraj je pa v predmestju, nekakšen kolovoz tik ob železniški progi...pa na parkirišču pred blokom tut gre sam, pa se mimo vozijo avti, mačke se sprehajajo...pa ne zbeži, lepo hodi tja kamor grem jaz.problem je edino če pride kak človek mimo ker se gre ful rad pocartat, ali pa če gre kdo iz trgovine in ma v roki vrečko, na katere je pa nor  ::) no ampak ko opazim kaj takega potegnem iz žepa slastne priboljške (se počasi kopičijo v vseh mojih jaknah in plaščih  ;D) in mu pokažem da mam nekaj dobrega v rokah, potem mi pa sledi ''kot cucek'' in več sploh ne opazi kaj se dogaja okrog njega  ;D in ko prideva lepo varno skozi vhod, si seveda prisluži nagrado  ;) preden je veterinar svetoval manj gibanja, pa sva že šla kam dlje ob tirnicah, pa tut ni nikamor daleč zginu. zdej pa ne vem a je to zato ker me ma tok rad ali zato ker mam vedno nekaj dobrega zanj v žepu  ;D


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: Lanabela , sobota, 06.12.2008 : 14:14:54
Ne, to dela zato, ker je še mlad in nesamostojen. verjetno bo kmalu ugotovil, da so na svetu še veliko bolj zanimive stvari, kot so priboljški v tvojem žepu. Že res, da nekateri psi vse življenje ostanejo nebogljeni otročički, ki se ne upajo oddaljiti od lastnika, ampak jaz se raje ne bi zanašala na to in bi imela psa tam, kjer je promet raje privezanega.
Ali je bolan, da mu je veterinar omejil gibanje smo na kratko lulanje in kakanje?


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: majas , sobota, 06.12.2008 : 16:56:53
senejika, ne se igrat z življenjem pasjega mladiča... je škoda. veš koliko zgodb smo že slišali podbnih tvoji... potem je pa prišla puberteta in je skočil za listom, ki ga je odpihnil veter na cesto direkt pod avto! nima smisla ogrožat psa in tudi ostalih udeležencev v prometu. imamo zakon in kazni predpisane za kršitev le tega. pa še pes mora znat hodit na povodcu - to je znak, da je pes vzgojen.

lp, maja


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: Lanabela , sobota, 06.12.2008 : 18:20:41
Zelo fino je, če je mladič veliko spuščen (zakon tega nič ne spremeni). In s tako spuščenim mladičem vadimo vse od osnov poslušnosti do trikcev, predvsem pa odpoklic. Vendar pa naj bo to varno mesto brez prometa.


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: zalarjeva , sobota, 06.12.2008 : 18:47:37
Zelo fino je, èe je mladiè veliko spušèen (zakon tega niè ne spremeni). In s tako spušèenim mladièem vadimo vse od osnov poslušnosti do trikcev, predvsem pa odpoklic. Vendar pa naj bo to varno mesto brez prometa.
Takole je meni veliko ljudi govorilo, ko je bil moj pes še mladič in sem to tudi izvajala. In sem vesela, da sem, ker se to še danes fajn obnese. Lahko je spuščen non-stop, vendar ni ob cesti recimo. Če je varno, je spuščen. In tudi ko bom naslednjega psa imela, bom enako postopala z njim.


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: senejika , nedelja, 07.12.2008 : 12:12:46
Ne, to dela zato, ker je še mlad in nesamostojen. verjetno bo kmalu ugotovil, da so na svetu še veliko bolj zanimive stvari, kot so priboljški v tvojem žepu. Že res, da nekateri psi vse življenje ostanejo nebogljeni otročički, ki se ne upajo oddaljiti od lastnika, ampak jaz se raje ne bi zanašala na to in bi imela psa tam, kjer je promet raje privezanega.
Ali je bolan, da mu je veterinar omejil gibanje smo na kratko lulanje in kakanje?

ja potem bom ustrezno spremenila ravnanje, sploh pa greva TAKOj ko se zacnejo sole (konec februarja je vpis) v pasjo solo. sploh pa to ni nobena hoja ob cesti, drugace je vse cist varno, samo parkirisce je..
ne ni bolan, sem pa to ze v eni drugi temi omenla: je mladicek velike pasme, zato je gospod Matko (ko smo ga peljali cepit) rekel da ga sploh ne smemo vozit na sprehode ko je se tako mlad, da ne bo imel problemov s kolki ko bo velik. in je izrecno povedal NIC SPREHODA. in ker matkota ze dolgo poznamo in je zdravil vse nase zivali, mu js nekako zaupam in upostevam  ;)


Naslov: Re: Kdaj na sprehod brez povodca?
Poslano od: senejika , nedelja, 07.12.2008 : 12:14:43
senejika, ne se igrat z življenjem pasjega mladiča... je škoda. veš koliko zgodb smo že slišali podbnih tvoji... potem je pa prišla puberteta in je skočil za listom, ki ga je odpihnil veter na cesto direkt pod avto! nima smisla ogrožat psa in tudi ostalih udeležencev v prometu. imamo zakon in kazni predpisane za kršitev le tega. pa še pes mora znat hodit na povodcu - to je znak, da je pes vzgojen.

lp, maja

ni to nikjer blizu ceste, je samo veliko parkirisce, kjer bolj redko kaksen avto zapelje, pa se ne hodiva tik ob avtih. tako da ni nobenga ogrozanja prometa, to je prakticno na dvoriscu bloka, potem pa greva stran od vseh cest  ;)
na povodcu ze nekaj malega zna hodit, vec se bo pa naucil cez dva meseca v pasji soli  ;)