mojpes.net

o psih => Okostje in muskulatura => Sporočilo, začeto od: Geri , ponedeljek, 23.05.2005 : 17:08:08



Naslov: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Geri , ponedeljek, 23.05.2005 : 17:08:08
Pozdravljeni!

Imam 7 letno mešanko srednje rasti (okrog 40 cm), malo močnejše postave (ampak ni debela!). Sterilizirana je bila pri 10 mesecih. Je zelo živahna in rada divja po vrtu z mamico. Sedaj (ena 2 tedna) je začela hoditi po 3 tačkah (na zadnjo desno ne stopi). To pa ponavadi po tem ko vstane iz ležečga položaja. Večkrat na dan hodi po stopnicah. Večkrat ima klope (ker jih zaradi goste dlake včasih ne najdemo, frontline pa ne pomaga več!), sicer ponavadi odstranimo še zelo majhne, se pa dobi tudi kakšen zelo napit... Najprej sem pomislila na boreliozo, ampak je veterinar rekel, da potem ne bi imela problemov le z eno tačko ampak z vsemi. Sklepov nima otečenih. Pomislila sem celo na možnost vnetja maternice (odstranili so ji samo jajčnika) ampak nima izcedka, pa tudi če ji pretipam maternico je nič ne boli... želeli smo slikat kolke ampak je veterinar rekel da ne.. Veterinar je pogledal kako hodi, kako sedi (da vidi položaj tačk) in pretipal nogo (tipanje je ne boli) in postavil diagnozo da je nekaj narobe s križnimi vezmi.. ali da je kakšen živec preščipljen ali kaj podobnega.
Mene skrbi, ker se je v soboto zgodilo, da ko je šla po stopnicah je na zadnji stopnici omagala- kot da ji zadnje tačke ne bi "delovale". Po nekaj minutah ko je počivala pa je potem normalno hodila. Od takrat imamo stopnice ograjene in jo nosimo po njih. Psica je zelo živahna in drugače ni nič narobe z njo.
Veterinar pravi, da je to zaradi hoje po stopnicah in je prepovedal hojo več kot 1x dnevno po le-teh. Rekel je da slikanje kolkov je brezveze, saj bi psico po nepotrebnem mučili ker glede na to kdaj ima težave kaže vse na hrbtenico. Tudi odvzem krvi za borelijo in erlihijo se mu je zdel brezvezen saj pravi da ne bi nič ugotovili... torej naj pustimo kot je vse razen stopnic. Itak pravi, da če je hrbtenica edino kar lahko da so protibolečinske injekcije oz. tablete.

Hmm.. jaz nekako nisem zadovoljna s tem.. psico bom sicer dala na dieto, da izgubi kak kilček, stopnice so že ograjene, me pa zanimajo vaše izkušnje na tem področju. Ali je še kaj kar lahko storim za njo? Ali naj grem še po drugo mnenje?

Pa še to. Mati je križanka med dvema rodovniškima psma različnih pasem in noben od prednikov po njeni strani ni nikoli imel nobenih težav oz. bolezni. Oče pa je vaški mešanec- torej o njem ne vem nič razen to da je pri 10 letih še zelo poskočen in živahen. Nikoli ni bil boln.

Hvala za nasvete že vnaprej.. Mojca


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: T.M.T , ponedeljek, 23.05.2005 : 20:26:37
Geri jaz bi vseno dala slikati za kolke...odločitev pa je seveda tvoja.več jaz ne morem povedati,ker izkušenj imam...nič ::).
Upam,da bo z njo vse vredu ti pa poročaj ;).

Lp in čimboljše okrevanja tvoji psički


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: pet_ra , ponedeljek, 23.05.2005 : 21:26:21
Geri, z Žakom drživa tačke, da bo s tvojo psičko OK.

Ne vem, kje naj začnem.

Moj prejšnji kuža je imel težave s hrbtenico. Par krat je imel napad- za kakšno minuto so mu odpovedale zadnje tačke. Ko se je to zgodilo prvič smo ga takoj odpeljali k veterinarju, pa niso nč pogruntal. So rabli kar precej časa, da so postavili diagnozo. Tako, da smo se morali izogibat stopnicam, skokom, itd
Ja, jst bi jo tut probala mal shujšat
Ali tvoja psička kdaj povleče zadnjo tačko za sabo? Ko je šel Pablo lulat in je dvignil tačko, sem opazila, da ni več stal na eni nogi tko stabilno kot včasih.

Pri katerem veterinarju si pa bila, če smem vprašat?

Če bi jaz lahko zavrtela čas nazaj bi Pablota peljala k Matkotu, pa takrat še nisem vedla zanj.


Lp Petra in Žak


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Geri , ponedeljek, 23.05.2005 : 22:20:53
Petra, bila sem na veterini v Sežani in žal ni delal tisti veterinar ki je vredu.. No jutri gre najprej na odvzem krvi zaradi borelije in erlihije. Bom sporočila ko bodo rezultati (trajalo naj bi tam nekje 10 dni...). Če je negativno gremo naprej na slikanja. Jaz upam, da ne bo nič hujšega, saj če bo psica morala mirovat ali se omejevat bo to zanjo hujše od smrti, ker je zelo živahna psička in obožuje dolge sprehode in divjanje po vrtu :(...

Lp, Mojca


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: pet_ra , ponedeljek, 23.05.2005 : 22:49:04
Ja težko je kužku razložit, da zdj pa mora bolj mirovat.

Mi smo ga še vedno vozili na sprehode sam smo pazili, da so bili ti po ravnem in niso bili več tako dolgi. Ker so veterinarji rekli, da mu hrbtenica lahko preščipne živc ob napačnem gibu in to lahko doma ali na sprehodu, jutri ali čez par let.

Vso srečo tvoji psički, poročaj
Mogoče je pa nekaj čist tretjega...

Lp Petra


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Mel , ponedeljek, 23.05.2005 : 22:52:07
Mojca,

vsekakor vztrajaj da se naredi test za Erlihijo in Boreliozo! Ne pusti se odsloviti tako hitro in tudi če se veterinarju določeni testi ne zdijo potrebni, jih vseeno naredi. Boš vsaj lahko izključila določene bolezni.

Svetujem ti, da zamenjaš veterinarja. Za moje pojme je pokazal premalo zanimanja za psičko in je prepovršno določil "diagnozo".

Vztrajaj in pojdi po drugo mnenje.

Veliko sreče!!

LP,
Diana


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Geri , torek, 24.05.2005 : 11:44:53
Mel.. ta veterinar ni "naš" veterinar ampak ga samo nadomešča ko je na dopustu. Je pa res nula v primerjavi z Jurešem. Sem pa jo raje peljala k njemu kot da bi čakala na drugi teden- no očitno itak nima pojma! "Naš" veterinar se z dopusta vrne drugi teden, upam da bodo rezultati testov takrat že in bo on še enkrat pregledal Kajo. Bom poročala ko dobimo rezultete kako naprej...

Lp, Mojca


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Mel , torek, 24.05.2005 : 12:48:50
Ok, Geri ;). Sporoči kako in kaj je z izvidi, mi pa bomo držali pesti in tačke da bodo izvidi super ;)

LP,
Diana


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: andi , petek, 27.05.2005 : 15:03:14
Geri, je kaj novega pri vas?

Mi preživljamo pravo nočno moro doma. Včeraj, ko sem prišla iz službe, sem našla Brina sredi dnevne sobe, stal je čisto zgrbljen, očke pa tako žalostne. Ko sem pritekla k njemu ni niti zamigal z repkom, skušala sem ga premakniti, pa ni mogel narediti niti koraka ampak je padel na tla in cvilil. Seveda smo se takoj odpeljali v Ljubljano na kliniko, kjer so rekli, da ima prehodno koliko in da naj počiva. Res je, da se je med vožnjo stanje malce izboljšalo, vendar je hodil čisto počasi, noge so se mu tresle in bilo je videti, da ga boli. Ker ima velikokrat črevesne težave, smo tudi tokrat vse pripisali temu. Ko smo prišli domov je šel normalno na wc, tudi hodil je bolj hitro, vendar ko se je hotel povaljati na travi je zatulil in ni se mogel več dvigniti. Takoj sem poklicala dr. Matkota v Topolščico (hvala bogu za dežurstvo), ki je svetoval takoj Aspirin 500 in počivati do jutra. Zmenjena sva, da se zjutraj slišiva po telefonu, če bo potrebna operacija. Na srečo je bilo vse ok, ponoči sem mu sicer morala dati še 2 Aspirina, ker ga je zelo bolelo. Zdaj že cel dan spi, pri vstajanju mu moram pomagati tako, da mu dvignem zadnji del. Naročena sva v sredo da opravi nevrološki test in slikamo hrbtenico. Do srede pa seveda strogo mirovanje, kar se mi zdi pri Brinu skrajno nemogoče ampak bomo stisnili zobke.

Nikoli se ne neha...


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: bina , petek, 27.05.2005 : 15:08:25
Joj, Andi....Bogi Brin :'( :'( On pa res ni rojen pod srečno zvezdo :'( :'( :'( No, v bistvo malo pa je, ker je pri tebi...

A pa kaj veš, kaj bi bilo narobe? A nimajo kolike samo dojenčki ???

Držim pesti, da bo z njim vse v najlepšem redu. Ti pa le sporočaj, ko bo kaj novega.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: T.M.T , petek, 27.05.2005 : 15:09:51
Joj Andi,upam da bo s tvojim cukrom vse vredu.Pozdravi ga in sporoči kako bo.Bomo držali pesti ;).

Lp


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: andi , petek, 27.05.2005 : 17:20:30
Bina, ni bila kolika ampak hrbtenica. Matko je izpostavil hernijo in še nekaj drugega.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: gina1 , petek, 27.05.2005 : 18:26:18
Geri-kako je s psičko?
Naj povem, da smo imeli podobne težave, oziroma skoraj identične znake pri naši punci. Ko je zunaj npr. divjala z drugim psom...., je potem, ko je po počitku doma vstala s prostora, kavča, avta... je močno zacvilila, dvignila zadnjo levo tačko, tako obstala par sekund, potem, ko se je pa razhodila, je bilo vse v redu.
Šli smo k Matku v Topolšico, je slikal hrbtenico in postavil diagnozo vnetje križnih medvretenčnih živcev. :o Zakaj je dvigovala le eno tačko? Ker je bil najbrž prizadet izhod živca na eno stran.
No, mi smo sicer problem rešili, oz. sanirali tako, da smo celih, dooolgih šest tednov mirovali, se pravi zelo kratki sprehodi izključno na povodcu ( tudi na potrebo jo nismo smeli spustiti s povodca, saj pes pred ali po potrebi navadno naredi par krogov...), onemogočiti smo ji morali, da bi sama hodila na in iz kavča, dvigovati iz avta, z nobenim psom....v glavnem hudo za tako energičnega psa.  :( Najhuje pa je psu dopovedati, zakaj kar naenkrat ne sme več k nobenem psu, se igrati...
V glavnem - teh šest tednov mirovanja, plus zdravila... potem pa počasi malo daljši sprehodi in tako naprej.
Lahko povem, da Gina po tem ni imela več tovrstnih problemov, samo je pa res potrebno 100% upoštevati navodila o mirovanju. ( v takih priimerih ponavadi celo posodijo kletko za domov )
Taka je moja izkušnja s tem, smo pa takrat pomislili tudi na vse možne diagnoze od spondiloze, do obrabljenih kolkov....
Držim pesti da bo vse ok, tidi za Andi oz. Brina! ;)
Je pa po mojem mnenju dr. Matko res strokovnjak za take in podobne težave. Se splača k njemu.
Lp


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: andi , petek, 27.05.2005 : 18:59:43
Gina, Brin tudi dviguje zadnjo desno tačko. Kako bomo mi izpeljali to mirovanje mi sploh ni jasno. pri njemu je zelo pomembno, da se vsak dan rekreira, če ne postane pravi hudiček.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Geri , petek, 27.05.2005 : 21:28:56
Andi, ubogi tvoj Brinček.. stalno ima težave. Upam da se mu zdravje kaj popravi!
Naša Kaja pa še vedno malo šepa na nogico. Odkar jo po stopnicah nosimo in ne skače več na posteljo itd. se je stanje zelo izboljšalo. Šepanje je le občasno in to ni hudo šepanje. No, že prej je šepala tako, da je vsake toliko stopila na tačko in ni zgledalo hudo (šepala je kot bi imela nekaj v blazinici). Glede na to, da so bili testi za vse 3 bolezni, ki jih povzročajo klopi negativni ne vem ali naj vseeno naredimo preventivno kuro z antibiotiki ali ne. Ne vem koliko to dejansko škoduje psu.. vem, da ni kot bi jedel bombončke, ampak vseeno se tudi mi filamo z zdravili. Skrbi me, da bi bila mogoče bolezen v tisti fazi, ko je testi še ne zaznajo.
Sedaj jo bomo najprej dali na dieto (shujšati mora približno 3kg) in opazovali. Slikanje kolkov in hrbtenice zaenkrat ne pride v poštev ker
1) psica zeloo slabo prenese vožnjo
2) še slabše prenese pomirjevala oz. narkozo (kar se je pokazalo pri sterilizaciji)
tako bomo malo počakali in opazovali. Slikat pa bomo poskušali dati kar v Sežani brez narkoze. Vem da slike niso tako točne, ampak psica je zelo mirna in upam da bo kolikor tolko pri miru.. samo počakati moram da pride "naš" veterinar z dopusta, ker samo njemu resnično zaupam.

Lp, Mojca


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Mel , petek, 27.05.2005 : 22:39:50
Geri in Andi obvestita nas, kako je šlo pri veterinarju in kakšno diagnozo bodo postavili...Jaz upam da je vse ok...

Andi, sem skoraj prepričana da če bo kdo, bo Matko znal pomagati Brinu... ;)

Držimo pesti za oba kosmatinca!!!

LP,
Diana


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: maja01 , sobota, 28.05.2005 : 11:12:20
Andi, vas pa se drzi smola! :P Drzim pesti, da bo Brin pobalin cimprej ok.
m.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Primavera , sobota, 28.05.2005 : 13:41:19
Mel.. ta veterinar ni "naš" veterinar ampak ga samo nadomešča ko je na dopustu. Je pa res nula v primerjavi z Jurešem. Sem pa jo raje peljala k njemu kot da bi čakala na drugi teden- no očitno itak nima pojma! "Naš" veterinar se z dopusta vrne drugi teden, upam da bodo rezultati testov takrat že in bo on še enkrat pregledal Kajo. Bom poročala ko dobimo rezultete kako naprej...

Lp, Mojca

Psa pelji v Ljubljano k prof. Zorku v Mestni Log in ne dovoli, da šarajo po njem modeli iz Sežane, ki niso ortopedi. Psu je treba slikat hrbtenico in če ne bo nič pokazalo, narediti še kontrastno slikanje. Pa vse teste na erlihijo in borelijo... predvsem pa naj shujša, bolje, da je prelahek kot malo močnejši...


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Primavera , sobota, 28.05.2005 : 13:45:49
Geri, je kaj novega pri vas?

Mi preživljamo pravo nočno moro doma. Včeraj, ko sem prišla iz službe, sem našla Brina sredi dnevne sobe, stal je čisto zgrbljen, očke pa tako žalostne. Ko sem pritekla k njemu ni niti zamigal z repkom, skušala sem ga premakniti, pa ni mogel narediti niti koraka ampak je padel na tla in cvilil. Seveda smo se takoj odpeljali v Ljubljano na kliniko, kjer so rekli, da ima prehodno koliko in da naj počiva. Res je, da se je med vožnjo stanje malce izboljšalo, vendar je hodil čisto počasi, noge so se mu tresle in bilo je videti, da ga boli. Ker ima velikokrat črevesne težave, smo tudi tokrat vse pripisali temu. Ko smo prišli domov je šel normalno na wc, tudi hodil je bolj hitro, vendar ko se je hotel povaljati na travi je zatulil in ni se mogel več dvigniti. Takoj sem poklicala dr. Matkota v Topolščico (hvala bogu za dežurstvo), ki je svetoval takoj Aspirin 500 in počivati do jutra. Zmenjena sva, da se zjutraj slišiva po telefonu, če bo potrebna operacija. Na srečo je bilo vse ok, ponoči sem mu sicer morala dati še 2 Aspirina, ker ga je zelo bolelo. Zdaj že cel dan spi, pri vstajanju mu moram pomagati tako, da mu dvignem zadnji del. Naročena sva v sredo da opravi nevrološki test in slikamo hrbtenico. Do srede pa seveda strogo mirovanje, kar se mi zdi pri Brinu skrajno nemogoče ampak bomo stisnili zobke.

Nikoli se ne neha...

Andi, ČE MU BOŠ DAJALA ASPIRIN, MU BOŠ SKURILA ŽELODEC! Pol se pa pripravi na težave. rews me čudi, da ti je matko svetoval aspirin?! Men tole malo spominja na Hernio disci. Daj mu raje Rymadil, saj ima isto funkcijo pa še na gibalni aparat deluje vzpodbudno, kar aspirin ne.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Primavera , sobota, 28.05.2005 : 13:48:46

  Kaj je novega z Brinom? :-\


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: andi , sobota, 28.05.2005 : 16:24:33
Skurila želodec? Matko ni tega nič omenil, ko sem ga vprašala če je lahko Lekadol (drugega nisem imela doma) je rekel, da samo Aspirin 500 1 tableto za 38 kg. Do srede pa naj mu ga dam po potrebi. Sem šla od soseda do soseda fehtarit za tablete, ker je bilo pozno zvečer. Hvala bogu za sirtaki, da se je usedla v avto in bila v 15 min pri meni. Apetit ima normalen in nič ni bruhal, tako da upam da mu ne bo udarilo na želodec. Je pa tudi on prvo izpostavil hernijo in še nekaj drugega.
Stanje se je malce izboljšalo, čeprav mu pri dvigovanju še vedno pomagam. Bomo videli kaj bo rtg pokazal.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Primavera , nedelja, 29.05.2005 : 01:06:21
Meni je kolegica veterinarka strogo prepovedala dajati aspirin psu, saj je lahko več odmerkov smrtnih. Zelo agresivno za pasji želodec, Lekadol je veliko boljši, Naklofen tudi ni priporočljiv, a bi bil za hrbtenico idealen. Zakaj ne dajaš Rymadila? Ima vse lastnosti aspirina in je za gibalni aparat odličen. Če bi bila hernia, bi zdaj imela psa že paraliziranega, tam nimaš dosti časa do operacije... Vsekakor takoj v ponedeljek na RTG hrbtenice. Tablete proti bolečinam daj samo na poln želodec. Naj miruje. Mogoče si je le nategnil kako vez , pri kakem gibu. Upam, da ni spondiloza. 


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Yo , nedelja, 29.05.2005 : 07:38:24
Andi, glede na Brinove kronične težave s celotnim prebavnim traktom, bi ti tudi jaz Aspirin resno odsvetovala...


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: andi , nedelja, 29.05.2005 : 14:03:07
Punce, hvala za nasvete, vendar ob 10h zvečer ni bilo druge možnosti kot Aspirin ali Lekadol. DR. Matko je rekel, da se pri herniji pogosto zgodi, da bolečina po določenem času(urah) mine, prav zato pa sva bila zmenjena zjutraj, da se slišiva. Če se bo pred sredo "napad" ponovil bomo šli hitro v Mestni logk dr. Zorkotu, čeprav bi raje počakala na Matkota.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 30.05.2005 : 12:05:36
Če si prisiljen psu dati aspirin ( v kratkem času običajno sicer ne naredi neke škode, samo doze ne smeš prekoračiti, dolgotrajno dajane pa ima lahko hude posledice) mu lahko daš prej kakšno sredstvo za zaščito želodčne sluznice.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: 55 , ponedeljek, 30.05.2005 : 19:25:45
Naš 2 letni No (rodovniški) ima diagnozo displazija kolkov D1 z brstenjem in okvara hrbtenice, priščipnjen živec zaradi zamika vretence(spuščanje No v preteklosti). Bili smo pri dr. Zorkotu v Mestnem logu, v pon. imamo kontrolo, jemlje Rimadyl, priporočil nam je operacijo hrbtenice, s kolki je pa tako, da ne menjajo dokler pes lahko hodi. Naš kuža je začel šepati, najverjetneje je zaenkrat to posledica hrbtenice, tako, da bi bila ta operacija nujna. Večina vas hodi k dr. Matkotu, kakšne izkušnje z Zorkotom? Kakšne izkušnje z operacijo hrbtenice, kolkov pri toliko ali več let starem psu? Pri mlajših naj bi bile operacije lažje, vsaj kolkov, ker naj bi jim lomili hrbtenico. Kako to, da je bila operacija kolkov pred leti okoli 400 000 sit, zdaj pa je dražja, za oba kolka miljon dvesto, zakaj sedaj več?

No pa še dobišem od današnjega pregleda po enem tednu jemanja Rimadyil in kontroli pri dr. Kuža ne več šepa, čet tri tedne imamo kontrolo, operacija bo nujna, samo takrat, ko bo začel drsati, to pa je odvisno od psa do psa Hvala


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: pet_ra , torek, 31.05.2005 : 09:11:33
55
Sama nisem bila nikoli pri dr. Zorkotu. Sam koliko sem videla po forumih je tudi dober ortoped. Se mi pa zdi, da si mogoče v dvomih, če si se odločila za pravega (mogoče se motim). Če ti to ne, da miru pa pojdi še do dr. Matkota in  se posvetuj še z njim. Sej za izgubit nimaš kaj, mogoče par SIT. ;)

vse naj tvojemu kužku

lp


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Nanook , torek, 31.05.2005 : 09:15:47
A ste zraven Rimadyla dobili kaksen listek (stranski ucinki, uporaba itd.)? Je veterinar naredil kaksne teste (biokem. npr.) preden je predpisal Rimadyl?


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: erika , torek, 31.05.2005 : 09:25:45


Zakaj testi Nanook? Je kaj takega na kaj bi morali biti pozorni pri jemanju Rymadila?


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: maja01 , torek, 31.05.2005 : 11:09:00
erika, ne da se mi iskati po temi in se enkrat brati vseh linkov http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=3684
tukajle (http://www.rimadyl.com/display.asp?country=US&lang=EN&drug=RC&species=CN&sec=610) je malo vec o stranskih ucinkih in o tem kaj lahko, cesa ne in kaj bi morali...
m.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: fortuna , torek, 31.05.2005 : 11:15:26
Kakšne izkušnje z operacijo hrbtenice, kolkov pri toliko ali več let starem psu? Pri mlajših naj bi bile operacije lažje, vsaj kolkov, ker naj bi jim lomili hrbtenico. Kako to, da je bila operacija kolkov pred leti okoli 400 000 sit, zdaj pa je dražja, za oba kolka miljon dvesto, zakaj sedaj več?

55, najprej bi te popravila...pri psih, mlajših od enega leta s kolčno displazijo pri operacijah ne lomijo hrbtenice, pač pa medenico. Tako dobijo pravi nagib, s tem se poveča objem stegnenične glavice, izboljša artikulacijo in ustavi sklepno degeneracijo.

O kakšni operaciji kolkov govoriš da je bila pred leti okoli 400.000? O menjavi kolkov za umetne ali o kateri drugi. Namreč, obstaja kar nekaj vrst operacij.

Pri vašem psu, če govorimo o operaciji, bi trenutno prišla v poštev samo zamenjava kolkov z umetnimi.

Sicer ti pa toplo priporočam dr. Matka, ker je odličen ortoped. S hrbtenico in kolki se jaz ne bi igrala pri nobenem drugem veterinarju.

Poznam primer, nemški ovčar, okvara hrbtenice, je šel lastnik do Zorkota in ta mu je rekel da ni pomoči. Pes je bil star nekaj mesecev.

Lahko, da je Zorko dober ortoped, vendar sem do sedaj vedno slišala kakšne pripombe glede njega, če ne drugega, pri njem vse poteka tako na easy, čas pa teče....

Pokličite dr. Matka, pogovorite se po telefonu, če imate rtg slike, mu jih lahko pošljete, ne stane vas veliko, pa vam bo takoj povedal kaj se da in česa ne. Še bolje pa bi bilo, če bi se s psom lahko zapeljali kar do njega. Predhodno se je potrebno naročiti po telefonu.

Srečno!

Lp, Fortuna.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Primavera , torek, 31.05.2005 : 13:17:56


Kar se ortopedov tiče, bi zelo pohvalila tudi dr. Frantarja!

Zorko je sicer res zelo velik strokovnjak z izkušnjami, ampak žal včasih res malo slow motion... ???


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: 55 , sreda, 01.06.2005 : 16:21:12
Ja sem se izgleda zatipkala, medenico lomijo, samo to pri nas ne pride v upoštev.
Rymadil poznam že od prej, ker smo imeli skoraj 13 l. starega No.
Zorko se mi zdi v redu, samo povsod omenjate Matkota, bom poiskušala dobiti slike in jih poslati Matkotu za drugo mnenje. Naš Kal trenutno ne več šepa in do takrat, ko pač začne po tleh drsati ni operacije. Sedaj pa mora 3 tedne počivati, potem kontrola, kot sem že napisala.
Glede kolkov- umetnih, kot sem brskala po drugih forumih, tudi tem, naj bi bila operacija z vstavitvijo umetnih okoli 300-400 tisoč, se pravi manj kot sedaj, kot je bilo malo postov nazaj omenjeno. Hvala vam za odgovore.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: simi , sreda, 01.06.2005 : 18:20:48
DR. Matko je rekel, da se pri herniji pogosto zgodi, da bolečina po določenem času(urah) mine, prav zato pa sva bila zmenjena zjutraj, da se slišiva. Če se bo pred sredo "napad" ponovil bomo šli hitro v Mestni logk dr. Zorkotu, čeprav bi raje počakala na Matkota.

Andi kako je bilo pri dr. Matkotu. Je hernija, boste operirali.....povej podrobnosti
Kako je z Brinom?


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Agnes , četrtek, 02.06.2005 : 07:57:33
Kaj je zdaj z Brinom, Andi? Si bila vceraj pri Matkotu? Lp Neza


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: andi , nedelja, 05.06.2005 : 10:38:07
Ekola, končno lahko vsaj 5 min gledam v računalnik; vnetje sinusov je ena zoprna zadevica, ki ti ne dopušča dnevnega branja forumov ???.

Rtg je čist, le na C13/14 so neke spremembe, vendar je lahko posledica projekcije. Očitno je šlo za trenutni zdrk diska in preščipnjenega živca. Brin že veselo skaklja naokoli, smo pa dobili navodilo, da če se ponovi, takoj leteti v Mestni Log na slikanje, da se natančno opredeli kje prihaja do težave.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Agnes , nedelja, 05.06.2005 : 11:21:29
Rtg je čist, le na C13/14 so neke spremembe, vendar je lahko posledica projekcije. Očitno je šlo za trenutni zdrk diska in preščipnjenega živca. Brin že veselo skaklja naokoli, smo pa dobili navodilo, da če se ponovi, takoj leteti v Mestni Log na slikanje, da se natančno opredeli kje prihaja do težave.

Aha, ce te prav razumem, je samo disk zdrsnil, precvikal zivec in potem skocil nazaj? Hm, ima kdo kake izkusnje s tem? Lahko to kdo razlozi? Ali bi se zdrs diska (pa ceprav samo trenutni) videl na rtg ju oz. ali pusti kake posledice? Sprasujem zato, ker za tako poskocne diske se nisem slisala.  Lp Neza


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Primavera , nedelja, 05.06.2005 : 12:38:23

Se mi zdi, da sem nekoč slišala nekaj takega o t.i. "delni " hernii disca. Potrebna je velika pozornost, saj se rado ponovi, če pa takrat takoj ne ukrepamo, ni rešitve. :-\

Fino je imet škatlo Rimadyla pri roki. Za prvo silo, preden uspemo priti do veterinarja.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Agnes , sreda, 08.06.2005 : 07:54:54
Aha, hvala, Primavera. Me pa zanima, Andi, kaj ti je veterinar povedal in svetoval? Lp Neza


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: andi , sreda, 08.06.2005 : 08:09:01
Sem že napisala Agnes, ko in če se zadeva ponovi se je potrebno odpeljati v Mestni Log na rtg, da se natančno določi "lokacija".

Rimadyl smo nabavili, čeprav sem od tistega Reglana še vedno malce nervozna pri tabletah. Tudi Rimadyl ni tako nedolžen, na netu je precej tožb zaradi njega. Ko ti psa skoraj pobere od "nedolžnega" Reglana, ki ga bojda predpisujejo ljudem in psom vsak dan, se ti malo zamerijo vsa nova zdravila, ki jih pes še ni dobil.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: deteljica , sreda, 08.06.2005 : 08:42:01
Sem že napisala Agnes, ko in če se zadeva ponovi se je potrebno odpeljati v Mestni Log na rtg, da se natančno določi "lokacija".

Rimadyl smo nabavili, čeprav sem od tistega Reglana še vedno malce nervozna pri tabletah. Tudi Rimadyl ni tako nedolžen, na netu je precej tožb zaradi njega. Ko ti psa skoraj pobere od "nedolžnega" Reglana, ki ga bojda predpisujejo ljudem in psom vsak dan, se ti malo zamerijo vsa nova zdravila, ki jih pes še ni dobil.
Nobeno zdravilo ni povsem nedolžno, saj ruši naravno "kemijo" telesa. Glede rimadila, pa se mi zdi ,da vendarle vlada preveika panika. Kolikor sem jaz razumela zadevo , je odvisno od psa ,če ga prenaša ali ne. Tisti ,ki ga, je v redu in ni pričakovati ,da ga bi zaradi Rimadila kar pobralo. Nekateri pa ga ne in za te je zelo nevaren. Ampak procent teh ni tako velik, da bi zdravolo dali kar na "črno listo". Jaz z rimadilom še nimam slabih izkušenj.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: andi , sreda, 08.06.2005 : 08:59:50
Deteljica, ko je Brin dobil hudo reakcijo po Reglanu, so mi pri Zaninoviču zatrjevali, da je v dolgoletni praksi bil le en tak primer, ko je pes dobil reakcijo na zdravilo, pa še ta ni bil tako hud. Predpisujejo ga pa vsak dan! Če se ne bi takoj obrnila z avtom in šibala kot nora nazaj na kliniko, Brina ne bi bilo več med nami.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Nanook , sreda, 08.06.2005 : 09:37:42
Andi, so ti zraven Rimadyla dali kaksen listek (stranski ucinki, uporaba, itd.)?


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: andi , sreda, 08.06.2005 : 09:53:17
Nanook, Rimadyl sem dobila od babice, ki ga je uporabljala za svojo psičko po operaciji nogice. Imam samo 4 tabletke, pa še to niso v škatlici. Me je pa vedno motilo, ko sem na kliniki dobila tabletke v belem "žakeljčku", nič navodil, razen ročno napisano dozo. Tako si pravzaprav ne moreš prebrati morebitnih stranskih učinkov. Je to sploh dovoljeno?


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Geri , sreda, 08.06.2005 : 09:57:42
Da poročam še jaz o Kaji. Sedaj ko jo vsakič po stopnicah nosimo in smo ji malo omejili divjanje (nima pa samo mirovanja ker bi potem še v hiši mogla bit v kletki :)) je noga vredu. Nič več ne šepa, pa tudi trdno stopi na tačko. Veterinar nam je ukazal strogo dieto saj se je v zadnjem letu kar precej zredila kar bi bil lahko vzrok za obremenitev hrbtenice in s tem povezane težave. Ker se je stanje izboljšalo pravi da naj z rentgenom počakamo in najprej shujšamo psa pa še naprej ne sme hoditi po stopnicah, skakati veliko tekati itd.
Dietno hrano smo že nabavili tako da sedaj začenjamo z dieto. Bom poročala kako bo naprej.

Lp, Mojca


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Agnes , sreda, 08.06.2005 : 09:59:58
Andi, ti za tale zdrs niso svetovali na kliniki nič drugega, kot samo, da se ob ponovitvi vrneš nazaj? Ni bilo nobenih nasvetov glede šparanja psa, prepovedanih gibov ...? Res me zanima.

Tudi jaz sem neka zdravila (ne spomnim se več imena) dobila samo v beli vrečki (vrez navodil), pa sem jih šla preverit na net in prebrala veliko (poleg drugega) navdušenih in nenavdušenih mnenj o zdravilu. Svetujem ti, da za Rymadil narediš isto. Pa posvetuj se z vetom glede tega, če je imel Brin tako hudo reakcijo na drugo zdravilo.

Lp Neža


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Nanook , sreda, 08.06.2005 : 10:04:43
Po pravici povedano ne vem, ce je to dovoljeno, vendar pomoje ni. Nisem pa ziher. In glede na navodila, ki jih je dal prodajalec... no ja, vsaj pred tozbo se je obvaroval, kar pa za dohtarje ne morem reci.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: deteljica , sreda, 08.06.2005 : 10:11:44
Deteljica, ko je Brin dobil hudo reakcijo po Reglanu, so mi pri Zaninoviču zatrjevali, da je v dolgoletni praksi bil le en tak primer, ko je pes dobil reakcijo na zdravilo, pa še ta ni bil tako hud. Predpisujejo ga pa vsak dan! Če se ne bi takoj obrnila z avtom in šibala kot nora nazaj na kliniko, Brina ne bi bilo več med nami.

ja saj tako sem si tudi jaz predstavljala. Tisti,ki ga ne prenašajo je za njih lahko tudi smrten, jih je pa relativno malo, ampak ti ne bodo nikoli smeli jesti rimadyla. Posebna pozornost je torej potrebna vedno,ko začnemo dajati pripravek prvič.
Samo tako je z mnogimi zdravili, da so posamezni osebki lahko preobčutljivi na kakšno substanco. Celo na posameznen "nenevaren" antibiotik nekateri reagirajo tako alergično, da lahko umrejo. Na večini zdravil zato piše ,da jih ne smejo jemati osebe ,ki ne prenašajo snovi (takih in takih). Za posamezne pasme psov s etko tudi že ve katerih snovi ne prenašajo (npr colliji so eni glavnih na spisku "preobčutljivežev". To pa ne pomeni, da je tako zdravilo slabo, je le neprimerno za tiste,ki ga ne prenašajo.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: andi , sreda, 08.06.2005 : 10:25:07
Grrr, post mi je nekam ušel :-\

Agnes, seveda je pri skeletnih poškodbah samoumevno, da se psa ali človeka špara, kar pa je pri tako energičnemu psu izredno težko. Šparaš hrbtenico, dobivaš živčno razvalino. Počasi bomo iz kratkega povodca prešli na fleksija.

Deteljica, vse lepo in prav ampak kaj za boga storiti če pes po zdravilu dobi tako reakcijo, kjer so pomembne minute, ti pa si od najbližje dežurne klinike oddaljen 30 km? Ja vem, tveganje, zato pa nisem čisto zihr če bi Brinu dala Rimdayl, ne glede na to, da ni notri metaklopramida, kot je pri Reglanu. Po Aspirinu je bilo vse ok.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: andi , sreda, 08.06.2005 : 10:32:26
Aja, še nekaj sem pozabila vprašati; v Sloveniji itak, da ni nobenega kiropraktika za živali, me pa zanima če je kje v bližnji tujini. Svojemu sem že pokazala slike, pravi pa, da seveda pri zavestnemu psu pač ni možno izvajati "pokanja" le masažo. Pokazal mi je ene par maserskih fint, tako da zdaj masiramo vsak dan okoli vretenc. Je pa po slikah ugotovil, da ima pes slabšo prekrvavitev, posledično naj bi imel tudi ta Head Bobbing Syndrome in črevesne težave.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Peibie , sreda, 08.06.2005 : 10:38:28
Pri Rimadylu nikakor ne gre za preobcutljivost ali alergicne reakcije. Pri Rimadylu gre preprosto zato, da karprofen povzroca okvare jeter in ledvic, kar pri psih z zdravimi jetri in ledvicami ne povzroca nujno dokazljivih tezav, pri tistih, ki pa tezave ze imajo, ceprav taksne, ki jih laboratorijske preiskave se ne zaznajo (ce, na primer, vemo, da je zmanjsana ledvicna funkcija vidna iz preiskav sele pri zgolj 25 % delujocih ledvic), pa so posledice lahko hude in ne, smrtni primeri niso redkost.

Rimadyl seveda lahko marsikaksnemu psu pomaga, nikakor pa ga ne gre jemati zlahka, se manj pa kot prvo in edino moznost, sploh pa ne pri displasticnih in/ali artriticnih psih, kjer obstaja mnogo precej manj skodljivih alternativ.

Lp, Mojca


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: andi , sreda, 08.06.2005 : 10:48:09
Peibie, sva se sicer o tem že pogovarjali, pa nisem prišla do tega vprašanja: kaj potem res dati v primeru bolečin npr v hrbtenici, v okončinah itd? O Rimadylu prav zdaj berem na netu in me kar stiska koliko psov je umrlo  http://www.srdogs.com/Pages/rimadylfr.html, koliko so jih komaj rešili. Imajo napi veterinarji potem sploh še kakšno možnost poleg Rimadyla?


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: 55 , sreda, 08.06.2005 : 17:15:09
Katero dietno hrano pa dajete psu? Zdaj naj bi v Slo. prišla Hillsova j/d Jump. J
e kakšen kiropraktik?
Slišala sem za akupunkturo(Zlata Čop - Lesce) to je pa tudi vse, samo mislim, da za naš primer ne bi bilo to dovolj.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Geri , sreda, 08.06.2005 : 22:05:32
Katero dietno hrano pa dajete psu?

Jaz dajem od Royal canin Obesity dietno hrano, ki skrbi tudi za sklepe in blaži napetost v sklepih oz. nekaj takega. Skratka, bila naj bi najboljša kombinacija za hujšanje in hkrati izboljševanje (oz. vsaj ne slabšanje) stanja na sklepih.

Lp, Mojca


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Dančy , četrtek, 14.07.2005 : 18:07:19
Hej! Imam pet let starega pekinezerja, ki pa ima probleme s hrbtenico in se mu ponavlja na vsake pol leta, ob terapiji z Rimadylom je v desetnih dneh spet bolje. vendar pa me skrbi, ker se te problemi vlečejo že tri leta in se kar naprej pojavljajo. Trenutno ima spet te težave in se mi kar srce trga :'( ko nas gleda z tako utožnimi, žalostnimi učkami. Naš veterinar je Zajc, iz klinike Tersenjak-Zajc. Ne vem ali se bo to kdaj ustavilo ali se bo ponavljalo kar naprej ali se bo slabšalo. Lp


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: 55 , nedelja, 14.08.2005 : 18:07:02
Jaz bi šla glede teh težav k drugemu vet. npr Zorkotu ali Matku.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Dančy , nedelja, 14.08.2005 : 18:21:24
Jaz bi šla glede teh težav k drugemu vet. npr Zorkotu ali Matku.
Bla pri Matkotu, poškodovana ima dva vretenca, hernio disci. Mirovat mora 10 dni v kletki.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Geri , ponedeljek, 12.09.2005 : 22:13:22
Jaz samo poročam da je s Kajo vse vredu. Šepa ne popolnoma nič več že veliko časa. Veterinar pravi da se ji je živec vkleščil med dve vretenci pa je potem ko smo imeli strogo mirovanje stvar popravila. Upam da bo tako tudi ostalo.

Lp, Mojca


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Geri , ponedeljek, 10.10.2005 : 13:55:55
No, čeprav težav ni več smo Kajo slikali in ima brstenje na obeh kolkih. Vetrinar je rekel samo da to ni hudo in da se ne da zdraviti. Da ima zelooo malo, ampak da bo z leti še večje postalo.
Torej.... kaj storiti? Ima kdo podobne izkušnje? Je to res neozdravljivo?

Lp, Mojca


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Drejči , torek, 22.11.2005 : 20:33:22
Kako vasi psi, po operacijah, prenasajo spremembe vremena?
Ni opaziti ali pa imajo enake tezave kot nekateri ljudje, ki v "kosteh cutijo" da bo dez?

Pred nekaj dnevi je bil Taru pod nozem. Imel je tezko operacijo na hrbtenici in ko smo se danes pogovarjali okoli operacije, se je pojavilo to vprasanje.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: gina1 , nedelja, 05.02.2006 : 19:35:54
No pa smo tam. Spet po točno enem letu ponovitev problemov.  :(
Kot sem v to temo že pisala, je imela Gina lani vnetje medvretenčnih križnih živcev ( med štirimi vretenci ). Pojavili so se znaki kot je  - po počitku, ko je vstala npr. s kavča je ful zacvilila in dvigovala zadnjo tačko, ni hotela več sama na kavč, avto... Ko se je razhodila zunaj je zgledalo vse ok, po mirovanju doma spet isto. Naredili smo rtg. hrbtenice in kolkov in prišli do tega nesrečnega vnetja, ker pa je bil prizadet izhod živca na desno stran, je dvigovala desno tačko.
Takrat nam je bili strogo zabičano 6-tedensko mirovanje, sprehodi izkjučno na povodcu, doma onemogočeno vzpenjanje na kavč, posteljo..., bognedaj kakšnega divjanja z drugimi psi, za žogo...
Dobili smo Ceporex kapsule, Metacam solucijo in analgetike za hujše trenutke.
Moram priznat, da smo se res strogo držali navodil, čeprav je bilo zelo težko jo držati v mirovanju, sploh zunaj, ko je vajena vsaj potrebo opraviti brez povodca... :-\
In se je res obrestovalo .... do sedaj, točno po enem letu identični znaki. :'( Takrat nas je dr. Matko opozoril na to, da se te zadeve večkrat ponavljajo.
Ima mogoče kdo kakšne izkušnje s podobnim primerom, je običajno, da se stanje ponavlja ?
Danes sem ji dala en Rimadyl ( čeprav niisem ravno navdušena nad njim, sploh možnimi stranskimi učinki ), ker je kazala očitne znake bolečine. Jutri bom klicala na veterino, samo ne vem če je smiselno še enkrat opravljati rtg, pa spet narkoza, če so znaki popolnoma enaki.... :-\


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: tini106 , torek, 21.03.2006 : 17:40:16
po branju te teme, mislim da imamo doma isto težavo. Prejšnji teden je Aresek se začel tresti, od takrat hodi zelo počasi, ne gre po stopnicah, v glavnem miruje. ko ga dam na povodec in na vrt je videti boljši,ko pa ponovno miruje je spet bogi. dviguje zadnji tači (predvsem desno) in ne more normalno sesti-usede se zelo previdno. Ponoči sem pokonci, saj nekajkrat zastoka(danes prva noč brez stokanja). v kp in lj so ugotovili le neko vnetje in dali antibiotik, ampak morda ima vnetje križnih medvretenčnih živcev ali je kaj narobe s hrbtenico. mi lahko kdo svetuje glede tega?pravite, da sta najboljša ortopeda dr. Matko in Zorko-a ima kdo morda tel. številko?lp


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: tini106 , torek, 21.03.2006 : 17:41:47
v lj hodim sicer na kliniko k Zaninoviču, ampak če pravite, da so v Mestnem Logu boljši bom ga pa tam peljala.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Geri , sreda, 10.05.2006 : 18:44:46
Ojla!

Tudi nam se je spet ponovilo  :(. Kaja spet šepa. Tokrat tako močno, da drži tačko kar gor. Glede na to da je na kolkih minimalna displazija, ki nikakor ne more bit vzrok šepanju, na boreliozo in še neke bolezni je bil test negativen... verjetno bo hrbtenica. Kaja se je čez zimo žal spet zredila zaradi počitka- zgleda da je nekje dobila hrano >:(. Tako je spet na strogi dieti. Sedaj ne vem kako naprej.. počivati ne more, ker če počiva sploh ne hujša. Sedaj je v enem mesecu (normalni sprehodi- ne predolgi in malo hrane) shujšala pol kila. Ko smo s sprehodi nehali se je ob isti količini celo redila. Veterinarji ne vedo kaj in kako. Če ji dajemo protibolečinske tablete je OK, če ne spet šepa. Sem pa opazila še nekaj zanimivega. Ko spi na postelji zjutraj NE šepa, če pa spi potleh na dekici pa šepa!
Vsekakor bomo poskušali zadevi priti do dna. Najprej shujšanje psa na mejo shiranosti, potem pa bomo videli kako naprej... :-[


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: spelyka , petek, 22.09.2006 : 11:09:31
Naš kuža Čapy se je pred dobrim mesecem dni poškodoval-hrbtenico, pri igri mu je počil medvretenčni disk, čez noč postal hrom, tako da smo ga takoj peljali k dr. ******, poleg g. MAtkota najboljši kirurg daleč naokoli, ki ga je z zelo zahtevno operacijo rešil. Naš kužek s pomočjo fizioterapevtke gospe MAJE zdaj že nekoliko hodi po čisti paralizi zadnjega dela, je zelo atrohiral, zato se mu je prejšnji teden stanje nekoliko poslabšalo, ga je uščipnilo, zdaj pa gre spet na bolje. Brez odličnega dela veterinarja in gospe fizioterapevtke, danes naš sonček še daleč ne bi tako okreval kot je, je pravi HEROJ in res borbeno in potrpežljivo prenaša vse to. Nam pomeni SVET! Res pa je da je na žalost vse povezano s stroški, kajti takšna operacija stane cca. 250 tisoč, zraven pa še dobrih 100 tisoč za fizioterapijo, če želiš psičku nuditi najbolj kvalitetno zdravljenje! Ampak tako kot je nekdo na blogu reku, ja dobra ena registracija avta in kakšen luksuz, ki ga pač nekaj časa ne bo. Odgovornost moraš sprejeti, če se odločiš za žival, ali tako ali drugače, na žalost pa vse se konča in začne z denarjem. Mi smo pripravljeni marsikaj prodati samo da bo naš Čapek okreval, pač tako radi ga imamo, dal nam je ogromno, zdaj smo na vrsti mi, ker nas rabi!

Špela


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: kvisnar , nedelja, 08.10.2006 : 14:21:58
koliko dni je potrebno, da se rimadyl zares "prime"?
opažam, da je po jemanju tablet bolečina pri psu manjša, toda ko doza popusti (zjutraj in zvečer), pa ga na trenutke zelo zvija od bolečine.
zdravilo mu dajem od četrtka dalje, diagnoza pa naj bi bila vratna hernija. vrat ima v opornici.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Khyim , sreda, 22.11.2006 : 10:36:34
Moj TT že 4. dan čudno šepa na zadnjo desno tačko. Ni ravno šepanje, bolj kot da bi jo vlekel za sabo oz. kot da je pijan v zadnjo desno taco (žal ne znam boljše opisati). Hotela sem počakati do konca tedna, če bi se slučajno izboljšalo, ampak se je včeraj komaj vstal iz postelje, in sem ga peljala k veterinarju. Obe zadnji taci je natančno pretipal in pes ni zacvilil. Nazadnje mu je pretipal še hrbtenico in tudi ni bilo bolečine. Rekel je, da bi glede na znake to lahko bila pareza, ampak da je še premad, da bi to imel (star je 13 mesecev), da pa je tudi možno, da je vnet živec. Dobil je dve protibolečinski injekciji in sva šla domov. Danes je še vedno isto, težko vstane in ko se obrne na mestu, hopa po obeh zadnjih nogah, da se premakne. Zunaj hodi normalno in je živahen. Ima kdorkoli kakšno idejo kaj bi to lahko bilo oz. ima kdo podobne izkušnje? Ali ga dam testirat na erlihijo in boreliozo, če se stanje ne izboljša?

Aja, pa še to. Pred 4 meseci je imel slikane sklepe in kolke, bilo je vse v redu, sem pa klicala dr. Matkota in je rekel, da se lahko v 4 mesecih marsikaj spremeni, in da je najbojše, da ga pripeljem na slikanje! Jaz pa ne bi rada zdaj na vrat na nos ga še enkrat dala na rentgen in po nepotrebnem izpostavljala sevanju in na koncu ne bi nič ugotovili!

LP



Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: bina , sreda, 22.11.2006 : 13:13:39
Khyim, pri nasem Berotu je borelija cca. 6 let nazaj "udarila" ravno na zadnje tace. Pes se ni mogel usest, ulezat... bolelo ga je. Naredili smo test za borelijo (takrat je bila samo ta bolezen), bil je pozitiven (hiter test), pes je dobil antibiotike in hitro je bilo bolje. Tako da vseekakor test za klopne bolezni! In to cimprej.



Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Mel , sreda, 22.11.2006 : 14:36:33
Tako da vseekakor test za klopne bolezni! In to cimprej.

Jp!


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Khyim , sreda, 22.11.2006 : 15:09:19
Hvala, to sem se že odločila, da bom dala. Koliko časa pa se čaka na rezultate, če veste?  Ker če prav vem, se vzorci pošljejo v LJ?

Bina, Kimija sicer ne boli (zaenkrat, trkam na les), je pa blazno miren in ves čas spi. Me pa vseeno zelo skrbi. :-\


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: bina , sreda, 22.11.2006 : 15:17:52
klopne bolezni se itak skoraj pri vsakemu psu drugace kazejo. Zato je pa tako tezko napovedat, ali ima pes kaksno izmed teh bolezni ali ne. Na rezultate se caka kaksen teden. Na hitre teste (ce jih sploh se kje delajo ???) pa nekaj minut.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Khyim , sreda, 22.11.2006 : 16:09:39
Ravnokar sva prišla s kratkega sprehoda in je nazaj že konkretno šepal, ko sva prišla do bloka, pa je tačko že gor držal. Od včeraj na danes se je poslabšalo, torej tiste injekcije niso zalegle...zdajle greva k veterinarju, pa da vidimo kaj bo rekel. Jaz bom vsekakor predlagala teste za klopne bolezni!


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Mel , sreda, 22.11.2006 : 17:18:53
Ne predlagaj, ampak vztrajaj!


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Khyim , sreda, 22.11.2006 : 20:18:59
Sem predlagala (oz. vztrajala  ;)) teste in se je strinjal, tako da jutri zjutraj, potem bomo pa videli. Držite pesti!!!!!


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Mel , četrtek, 23.11.2006 : 09:33:34
Držimo pesti, ti pa sporoči rezultate. A danes bosta dala kri, ali kako?


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: zoom , četrtek, 23.11.2006 : 10:05:31
Pozdravljeni,
imamo 8 let starega labradorca Zooma. težave so se začele lani na Silvestrovo, ko nenadoma iz ležečega položaja ni mogel več vstati. Zadnji del telesa vključno s tačkama, je bil paraliziran, tresel se je ob poskusu, da bi se dvignil. Zadnje tačke so se mu širile, kot da bo "naredil špago". Ob tem se je tudi močno oblizoval, sicer pa potrpežljivo prenašal "napad". Pomagali smo mu z masažo zadnjega dela, s pomočjo pri dvigovanju, a bolj brez uspeha. Izgledalo je grozno. Trajalo je vse skupaj 10 min. Potem je bilo vse v redu. Po ppraznikih smo odšli k veterinarju(Zaninović). Opravili so laboratorijske preiskave, ultrazvok in ugotovili samo nekaj bakterij v urinu, za kar je dobil antibiotik, ultrazvok pa je pokazal neko okvaro na zadnjem delu hrbtenice. Njihov nasvet: ne hoditi po stopnicah, veliko plavanja, kakšno kilo dol, drugega pa ne. Od takrat se je situacija še nekaj krat ponovila, vendar ne v tako hudi obliki. Zadnji teden opažamo tudi šepanje na prvo desno tačko, najbolj ob vstajanju iz ležečega položaja, vendar ne vedno. Shujšali smo ga za 3 kg, zdaj jih ima 34, sicer pa je močne konstitucije.
Prosim za pomoč, če ima kdo izkušnje s tako težavo.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Mel , četrtek, 23.11.2006 : 22:56:59
Zelo težko ti karkoli svetujem, ker še nisem bila v takšni situaciji. Ti pa povem, kaj bi sama storila na vašem mestu.

Najprej bi zamenjala veterinarja, in če ste iz Lj šla v Metni Log (KKMŽ), kjer bi ponovno zahtevala vse preiskave. Poleg biokemije in ultarzvoka tudi rentgen, katerega če prav razumem niso opravili. Šla bi tudi nazaj do veterinarja, kjer ste bili in zahetevala, naj mi pove TOČNO kaj meni, da je s psom narobe, kakšno ovaro so našli itd. In obvezno bi zahetvala, da naredijo test na klopne bolezni.

Lahko sem čisto v temo brcnila, ampak tako bi sama začela..

Bom pa tvoje vprašanje zastavila še na enem forumu...morda se najde kaj več nasvetov.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Mel , četrtek, 23.11.2006 : 22:58:54
Aja, pa obrnila bi se tudi na ortopeda...


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: zoom , petek, 24.11.2006 : 09:44:46
Hvala za nasvet, tudi sama sem že razmišljala o ortopedu, tistemu iz Topolšice. Sem pa nekaj slišala, da pri okvarah hrbtenice praktično ni kakšnih koristnih trajnih rešitev. Menda se dobijo učinkovita zdravila proti bolečinam. Ne vem pa, kdaj se odločiti za njih in kakšni so stranski učinki oz., kako je z morebitno odvisnostjo od njih. Ali obstoja tudi kakšno učinkovito alternativno zdravljenje( z naravnimi zdravili ) za pse?


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Mel , petek, 24.11.2006 : 10:01:10
zoom, najprej poji do veterinarja. Lahko tudi do Matkota. Zahtevaj teste, ki sem ti jih napisala (ponovno pregled krvi, rentgen, ultrazvok in pregled pri ortopdeu - kar pa je tako ali tako Matko, ter obvezno test na klopne bolezni (!!)

Seveda se da psa zdravit tudi s komplementarnimi oz. alternativnimi zdravili. Pa vseeno naj vam to ne bo razlog, ki vas odvrne od veterinarja. Pojdite do veterinarja, naj psa pregleda, postavi diagnozo, pa se magari ob splošnem zdravljenju obrnite še na vzpredno zdravljenje z npr. bioterpijo (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,327.0.html) ali karkoli ste pač imela v mislih.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Khyim , petek, 24.11.2006 : 10:50:45
Mel, ja včeraj sva dala kri in je v redu, jaz pa sem vseeno vztrajala, da dajo testirat na klopne bolezni, ker poznam primer, ko je bila kri čisto OK, pa je imel pes erlihijo!

Zoom, vsekakor se strinjam z Mel, obvezno test na klopne bolezni!!

LP


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Mel , petek, 24.11.2006 : 11:24:17
Ja, osnovni pregled krvi je dejnsko lahko okej, pa ima pes vseeno erlihijo...zato morate vztajat pri testiranju konkretno za erlihijo.



Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: zoom , petek, 24.11.2006 : 13:11:09
Ja, hvala, bom res tako ukrepala

lp pa lep vikend


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Khyim , četrtek, 30.11.2006 : 13:02:52
Danes sem zvedela, da Kimi nima erlihije. Seveda sem vesela, vseeno pa me mori, ker ne vem kaj je in mu ne morem pomagati. Zdaj že konkretno šepa, vsak dan bolj. Tudi na tačko več ne stopi oz. se bolj opira na levo in včasih jo drži v zraku. Sprehode sva vseeno omejila na 10 min in naslednji teden se bom kar naročila pri dr. Matkotu! Ima še kdo kak predlog?


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: bina , četrtek, 30.11.2006 : 13:12:17
Kaj pa borelija? Ali pa se tretja bolezen (babi-nekaj :-[)? Ste testirali za vse klopne bolezni?


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Khyim , četrtek, 30.11.2006 : 13:20:11
Ja, pardon, sem spustila borelijo. Nima. Za tisto tretjo pa nisem dala.


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Geri , četrtek, 30.11.2006 : 14:45:44
Khyim: Res je da se v 4h mesecih lahko veliko spremeni, še posebno pri tako mladem psu, ampak dvomim da bi se kolki tako poslabšali da bi to bil vzrok šepanja.

Najprej preveri POGAČICO, potem preverite vezi, saj so te velikokrat vzrok. Nam so povedali da bo Kaja dobila rimaldin in če so vezi bo vseeno šepala, če pa niso pa ne bo. Stvar je v tem da po terapiji rimaldina "zginejo" vse težave ki so povezane z bolečino, vezi pa mehansko motijo nogico in torej rimaldin nič ne pomaga. Torej če sta dobila tabletke ali injekcijo in ni pomagalo je velika verjetnost da so vezi pretrgane, nategnjene... jaz bi šele po vsem tem šla na kolke. No sicer je Matko zelo dober veterinar, ampak v nekaterih primerih mogoče preveč zaletav (mislim konkretno glede operacij, ki niso nujne).


Naslov: Re: Hrbtenica-težave pri hoji
Poslano od: Khyim , petek, 01.12.2006 : 10:05:41
Po mojem tudi niso kolki, sklepam že po tem, kako se uleže, da zadnje tace čisto stegne in se raztegne kot žabica.

Jaz bi rada samo točno diagnozo (tako kot vsi!!), tukajšnji veterinarji (bila sem pri najboljšem) niso ugotovili kaj bi lahko bilo, kaj naj sedaj? Grem nazaj in ga slikajo ali k dr. Matkotu? Saj vem, da pretiravam, samo tisti, ki imate takšne in podobne težave, verjetno veste, kako mori, če ne veš, kaj je. :-\