mojpes.net

o psih => Okostje in muskulatura => Sporočilo, začeto od: IDA , petek, 27.05.2005 : 16:09:10



Naslov: Šepanje na tačko
Poslano od: IDA , petek, 27.05.2005 : 16:09:10
Zdravo potrebujem nasvet. Imam bradato ovčarko staro 6 mesecev, ki je neprestano v gibanju. Rada skače in divja naokrog, moram priznati, da je  ;)zelo štorasta in velikokat tudi pade in se malo popelje po gobčku a se ne sekira preveč. Zato se tudi meni ni zdelo nič posebnega ,da vsake toliko časa malo pošepa a vedno sem vedela zakaj. Pred kratkim pa se je igrala z mlado novofundlandko seveda je naša psička dirkala okoli nje, ko pa se je ustavila sta se končno lahko povohali in spoznali. Kar naenkrat je naša psička zacvilila in prišepala do mene. Bila sem začudena, saj je ležala, ko je prišla k njej njena pasja prijateljica, ki jo je le povohala. Dvignila sem jo v naročje in z možem sva jo nosila do avta (ima kar nekaj kil pa še umila me je). To se je zgodilo pred tednom dni a psička še kar šepa. Seveda smo po tem dogodku omejili gibanje in igranje(tu je bilo težko). Ima mogoče kdo podobno izkušnjo zanima me kako dolgo je kuža šepal.
 


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: pet_ra , petek, 27.05.2005 : 18:15:49
Na katero tačko pa šepa sprednjo al zadnjo?

Sem se nekaj v tej smeri pogovarjala z veterinarjem pred parimi mesci. Glede šepanja in mirovanja. Kuža naj bi miroval 14 dni, sprehodi na povodcu in kratki. Sem imela tudi sama težave s tem. Pol se pa vid naprej.

Tako, da če po 14 dnevih strogega mirovanja ne bi bilo nč bolje, bi jo jaz peljala k veterinarju, na slikanje. Mogoče pa bi ga obiskala že prej, ne vem, ker ne poznam situacije. :-\

Lp



Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: andi , petek, 27.05.2005 : 18:20:22
Tdui Bejba je parkrat na ta način šepala, ko pa sem tačko tipala ni bilo videti, da jo kaj boli. Jaz sem previdevala, da gre za kakšen nateg kite, ker ni bila ogreta. Predno jo spustiš v igro s spom jo malce ogrej. Če ne bo nič bolje pa jo res pelji na pregled.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: IDA , sobota, 28.05.2005 : 08:16:07
 :D  Zdravo hvala za nasvete. Seveda pozabila sem napisati, da psička šepa na predno levo tačko. Tudi jaz sem jo otipavala ,raztegovala-nežno a je na otip nič ne boli. Po tednu mirovanja se mi je zdelo, da je za malenkost bolje, vendar si je včeraj (ni me bilo doma) dala duška in divjala z otroci, danes pa zopet šepa. Mislila sem jo peljati k živinozdravniku pa je kolegica, ki ima tudi psa  :) to odsvetovala naj še malo počakam. Saj naj bi imela podoben problem in je za pregled ter slikanje dala 15.000,00 zato, da so ji povedali naj pes miruje. Do srede še počakam, če ne bo bolje jo peljem na pregled. LP


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: jasminaj , torek, 07.06.2005 : 13:31:53
sem zdaj komaj videla to temo.. ida kako je s psico? ste jo peljali k veterinarju?.. če še ne , vam jaz priporočam počitek, saj je možno , da ima vneto pokostnico, kar je pri hitro rastočih in mladih psih zelo pogosto..
sporočite kako je sedaj z vašo psičko  ???


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: oliver , torek, 07.06.2005 : 21:09:58
IDA,
ponavadi ni dobro čakati, kadar se šepanje pojavi pri mladičku. Gre sicer lahko za vnetje pokostnice, ki ponavadi prizadane vse odraščajoče mladiče srednje velikih in velikih pasem nekje med 5 mesecem in enim letom. Lahko pa gre tudi za kakšne razvojne napake v sklepih (komolec, rama) kar pa je potrebno čimprej izključiti, da ne pride do hujših poškodb.
Ker je mladička težko prepričati, da mora mirovati je najboljše, da se čimprej odpraviš do veterinarja, ki bo ugotovil, kaj je vzrok za šepanje.
Na žalost se lahko šepanje pojavi tudi pri boleznih kot sta erlihioza in borelioza, ki ju prenašajo klopi in katere je nujno zdraviti čimprej.
Lp Katja


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: IDA , ponedeljek, 13.06.2005 : 09:27:50
Zdravo, hvala za nasvete  :-* z veseljem sporočam, da je naši psički bolje in ne šepa več. Malo bolj sem pozorna s kakšnim pasjim prijateljem se igra in seveda kje, da ima dovolj prostora za svoje dirke.
Se pa kar ustrašiš ko pride do problema z zdravjem psa,
še enkrat hvala Mateja


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Čarli , ponedeljek, 13.06.2005 : 22:02:31
IDA,

Jaz imam whippetka, ki je ravno tako po igranju z vecjim psom zacel sepati. Na otip ga ni bolelo (vsaj jaz sem tako mislil, ker sem bil verjetno prenezen), pa sem ga odpeljal na slikanje. Ugotovili so, da ima poceno stegnenico. Ker je bil se v obdobju rasti, je prislo v upostev le pocivanje. Kaksen teden je bilo res peklensko, ker je stalno silil ven kljub sepanju. Cez cas se je nekoliko navadil in po cca. treh tednih je bil pes v redu in danes je brez (vidnih) posledic.
Jaz sem za sliko in pregled placal 4.800 sit. Sicer pomagalo ni nic, pa vendar sem vsaj vedel kaj je in kako naprej.
Ce bi se mi se enkrat to zgodilo, bi ga sigurno peljal spet na rentgen.
 lp, Žiga


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: prisley , nedelja, 04.09.2005 : 11:28:43
pozdravljeni!...glih kar sem opazil temo šepanja...saj tudi moj pes vsako toliko začne šepati..sem bil pri veterinarju in ta ga je slikal vse štiri tačke....pa je povedal da je normalno vse in da ni nobenega zloma...le počivat bo mogel...zdaj je od tega že 3 tedne...začel je šepat še na drugo nogo..tako da zdaj kar cota na obe..pa tudi zadnje noge  ko hodi mi se zdi kot da grejo po svoje....totalno neorganizirano hodi...pač prednje po svoje in zadnje po svoje...
a mi lahko kdo svetuje kaj naj napravim?!*....saj sem skoraj že vsak drugi teden pri veterinarju...pa pravi da pač hitro raste in to je vse...no ja...pa tudi je dosti živahen in štorast...je pa nek mešanec med nemškim ovčarjem in pa volkom ...vsaj tako so mi omenili v zavetišču kjer smo ga vzeli....že v naprej se zahvaljujem na bilo kak nasvet....hvala!


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Lanabela , nedelja, 04.09.2005 : 14:22:09
tile v zavetiščih imajo pa res originalne... sem ter tja me kar vrže, za kaj označijo kakšnega mešanca. Šepa pa lahko zaradi najrazličnejših vzrokov- od vnetja pokostnice, slabo razvitih vezi, do klopnih bolezni


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: prisley , nedelja, 04.09.2005 : 19:41:43
hvala za nasvet :)
,..ne bo druge kot spet do veterinarja  >:(tokrat bom zahteval malo večjo preizkavo  :-\da naredi..pa odvzem krvi za preizkavo!....da vsaj vem na čem sem...


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Jenny Tiffany , nedelja, 18.12.2005 : 21:22:05
Zdravo!

Tudi naša psička Jenny, pred kratkim je dopolnila 2 leti, je pričela šepati. Pred nekaj dnevi mi je že punca omenila, da se ji zdi, kot da rahlo šepa. Ko sem bil jaz z njo veni, je bilo vse ok. Je norela, skakala, se igrala, vozila slalom med nogami, ... Vse do danes. Smo že pozabili na to. Zjutraj je bila punca z njo na sprehodu. Normalno jutranje srečevanje s prijateljskimi psmi, norenje, tekanje za igračo, ... Potem naju cel dopoldan ni bilo doma in jo je zato peljal ven oče. Pravi, da ni bilo nič posebnega, skozi je bila na povodcu, šele ko sta se vračala v stanovanje se mu je zazdelo, da šepa. Ko sva se čez nekaj ur za tem vrnila midva s punco, je šepala ful. Na sprednjo desno tačko. Nič jamrala, tudi po tipanju nisem našel nobene posebnosti, na morebitne bolečine se ni odzivala, kot da je nič ne boli.  Najprej sem pomislil na to, da ji je pač tako kot včasih nam, zaspala noga, ker je pred tem dlje časa spala - ležala. Potem smo šli na sprehod, ko se je malo razgibala, je že skoraj normalno hodila. Tokrat skakanja in tekanja za igračo ni bilo. Doma pa ista zgodba naprej. Sem mislil, da počakam do jutri (ponedeljka) in jo peljem k veterinarju, pa sem se odločil, da jo raje peljem kar takoj k dežurnemu. S finančnega vidika gledano - napaka! Če pa sem ji s tem olajšal bolečino, pa mi denarja seveda ni žal. Pa poglejmo, česa smo bili deležni za nekaj več kot 11.600,00 SIT..
Že takoj ko sem klical dežurno ambulanto in se prijazno predstavil, me je veterinarka prekinila, češ naj hitro povem, kaj želim, kot da se ji nekam strašno mudi. Sem ji predlagal, da jo pokličem kasneje, ko bo imela čas, pa je rekla, naj kar povem, kaj me muči. Dogovorila sva se, da jo obiščem (25 km vožnje), čeprav sem skozi imel občutek, da se ji nekam mudi. Ko sva s psičko prispela po cca. 25 min od pogovora, je bila v ordinaciji sama. Psičko je pregledala, pretipala, razmigala sklepe, vendar ni našla nobenega izvora bolečine. Edin simptom naj bi bil čisto rahel trz mišice v ramenskem sklepu šepajoče tačke. Predpostavila je 3 možne težave:

1. vnetje ramenskega sklepa kot posledica ostružka, ki potuje v tekočini sklepa in draži sklep
2. vnetje drugega izvora, poškodbe je kosti je po vizualnem pregledu izključila
3. defekt sklepnih kosti, kar zahteva obravnavo pri ortopedu

Sklep njene preizkave je bil: rahla bolečina v ramenskem sklepu neznanega izvora.
Terapija: odmerek protibolečinske injekcije z 2 x ponovitvijo na 2 dni. Torej je prvo dozo dobila kar pri njej.
Če šepanje po tem ne izgine, bo potrebno dobiti mnenje ortopeda.

Vprašala je tudi, kakšno hrano uporabljamo. Povedal sem, da smo na začetku uporabljali Proplan, sedaj pa že več kot pol leta Nutro. Takoj je priporočila Hills JR for Joins ali nekaj takega, češ da je to preizkušena hrana, ki preprečuje ali celo odpravlja "ravno takšne težave". Hmmm... Če pa ne ve, kakšne težave so!? Sem se lepo zahvalil, zahteval še specifikacijo stroškov (od tega je injekcija bila le dobrega jurja, ostalo storitve po dežurni tarifi) in njen priimek.

Po vsem tem sem približno tam, kjer sem bil pred obiskom veterinarja, upam le, da sem psu prihranil bolečino - ki pa vprašanje, če jo sploh ima in je kaj večja od bolečine pri aplikaciji injekcije...

Kakorkoli, obilskali bomo svojega veterinarja in počakali na 2. mnenje. S psičko je sicer vse ok.: je, pije, nima temperature, kadar je zunaj ima enako voljo igrati se kot prej, ...

Imate morda kakšen nasvet? Kaj lahko pričakujem pri veterinarju? Po kakšnem času so pri vaših psih bolečine izginile? Ste po tem imeli še kakšne težave? Kaj če je kakšna bakterijska okužba? Bo veterinar pregledal tudi kri?

Hvala za vašo pomoč, nasvete in mnenja!


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Mel , nedelja, 18.12.2005 : 21:25:20
Hm, jaz bi naredila še test na klopne bolezni.

LP,
Diana


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Bučka , ponedeljek, 19.12.2005 : 07:49:52
Hm, jaz bi naredila še test na klopne bolezni.

LP,
Diana

Hvala Mel  ;). Naredite test na klopne bolezni (erlihija, borelija, babezija)!

LP, Maša


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 19.12.2005 : 12:35:23
Prav tako bi šlo lahko za poškodbo kite. Če je kita samo natrgana pes občasno normalno hodi, občasno pa šepa. Zoprno je, ker se na rentgenu ne vidi nič. poskusi ji pretipati še šape, pritisni na vsak sklep posebej, od krempja do zapestja. Sicer pa je dejstvo, da se za take nejasne znake, ko pes malo pošepa, pa je spet v redu... ne splača hoditi okrog raznoraznih veterinarjev, greš direktno k ortopedu. dan ali dva lahko čisto mirno počakaš, če je ravno vikend, samo pes naj čimbolj miruje. Zlasti ne sme skakati. samo dajanje protibolečinskih sredstev je nesmiselno, saj pes potem obolelo nogo brez zadržkov uporablja in jo lahko dodatno poškoduje, pa še klinično sliko pokvari in je težje postaviti diagnozo.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Bučka , ponedeljek, 19.12.2005 : 12:55:27
Prav tako bi šlo lahko za poškodbo kite. Če je kita samo natrgana pes občasno normalno hodi, občasno pa šepa. Zoprno je, ker se na rentgenu ne vidi nič. poskusi ji pretipati še šape, pritisni na vsak sklep posebej, od krempja do zapestja. Sicer pa je dejstvo, da se za take nejasne znake, ko pes malo pošepa, pa je spet v redu... ne splača hoditi okrog raznoraznih veterinarjev, greš direktno k ortopedu. dan ali dva lahko čisto mirno počakaš, če je ravno vikend, samo pes naj čimbolj miruje. Zlasti ne sme skakati. samo dajanje protibolečinskih sredstev je nesmiselno, saj pes potem obolelo nogo brez zadržkov uporablja in jo lahko dodatno poškoduje, pa še klinično sliko pokvari in je težje postaviti diagnozo.

Nam je Zorko dejal, da natrgana vez boli konstantno in ne en dan da, drugi pa ne. Se strinjam, da zaradi občasnega šepanja ni treba laufat k dežurnemu, treba pa je k ortopedu, ki bo nogo pretipal kot se šika in če ne bo nič ugotovil, pomislil tudi na kaj drugega, npr. klopne bolezni. Če so res natrgane vezi, se na rtg to ne vidi, se da pa ugotoviti s temeljitim pregledom. Kar se tega tiče odsvetujem dr. Matka. Na vsak način pa bi jaz preverila klopne variante.

Maša


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 19.12.2005 : 13:11:26
Natrgano kito smo dali skozi. odvisno je koliko je kita poškodovana. Dokler je bila samo malo natrgana, je psica pošepala samo občasno. Ko pa je potem enkrat nerodno skočila in se je kita pretrgala (ali pa samo še bolj natrgala, ne vem) noge resnično sploh ni več uporabljala. Je pa res, da ni šlo za križno vez v kolenu (ki se pri psih najpogosteje poškoduje) ampak za kite na prstih. pozdravilo se je pa z imobilizacijo, brez operacije.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Mel , ponedeljek, 19.12.2005 : 14:12:16
Ma kolikor sem jaz npr. brala o erlihij (pa to ni malo ;) ), so tipični znaki občasno šepanje, na otip sklepi oz. tačka ne bolijo itd. Zato sem prepričana, da test na klopne bolezni je smiseln.

LP,
Diana


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Jenny Tiffany , ponedeljek, 19.12.2005 : 14:32:23
Jutri bomo obiskali našega veterinarja, mag. Valentinčiča v MB. Se strinjam, da sem se z dežurnim malo prenaglil, ampak, .. ko vidiš psa, ki je sicer povsem zdrav, vesel, igriv, da tako iznenada prične šepati, te zaskrbi in bi rad čimprej dobil kakšno "strokovno" menje. Preden sem psa odpeljal k veterinarki, sem jo vprašal, kakšen pregled lahko stori in ga je smisleno storiti takoj, ker sicer lahko svojega veterinarja obiščem naslednji dan. Rekla je, da sem ji postavil zelo nehvaležno vprašanje, naj se sam odločim..
Upam, da bo veterinar sam ugotovil, ali je potrebno testirati za klopne bolezni. Vendar psica klopa ni imela že nekaj mesecev.
Bom poročal o moji izkušnji...

Hvala za odziv!


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Jenny Tiffany , ponedeljek, 19.12.2005 : 14:33:59
Ima kdo podobne izkušnje s šepanjem?


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Mel , ponedeljek, 19.12.2005 : 15:10:11
. Vendar psica klopa ni imela že nekaj mesecev.

Če ima pes klopa spomladi, se lahko prvi vidni zanki pokažejo šele jeseni. No, ne samo da se lahko, amapk je to običajno, tako da to ni razlog za odvrnitev od testa :)

Jaz ne bi čakala na mnenje veterinarja, ampak bi zahtevala test. Ti se seveda sam odlooči ;)

LP,
Diana


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Bučka , ponedeljek, 19.12.2005 : 15:21:37
Tako je, sam se odloči. Jaz vsekakor svetujem, da testirate. Tako občasno je pa šepala Bučka, ki so ji "diagnosticirali" natrgane vezi, izkazalo se je pa, da je imela erlihijo (sicer je tudi na babezijo pozitivna).

Aja, Bučka je imela v življenju morda 3 klope.

Maša


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: bina , ponedeljek, 19.12.2005 : 15:25:15
Jenny Tiffany , kako ste pa lahko 100%, da je psica imela klopa samo spomladi in potem nic vec ??? Mi imamo kratkodlakega psa, pa vcasih najdemo na tleh (v hisi) ze cisto napitega klopa, ki je sam odpadel. Ce bi ta klop padel od psa na sprehodu, potem sploh ne bi vedeli, da ga je imel. Vasa psica je pa se dolgodlaka....


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Jenny Tiffany , ponedeljek, 19.12.2005 : 15:26:47
Glede na to, koliko klopov je že imela Jenny (kljub Frontline-om in Stronghold-om), se sploh čudim, da še ni zbolela za kakšno od teh bolezni, čeprav je stara šele 2 leti. Vem pa tudi, da je zadeva zelo neprijetna.. Obstaja sploh kakšna preventivna zaščita, ki je zanesljiva?? Bom zahteval test, vsekakor. Razen če se izkaže, da je očitno nekaj drugega krivo za šepanje.
Hja, človek ob cenah veterinarskih storitev mora biti kar previden, sicer si žep hitro izprazniš...  :(


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Mel , ponedeljek, 19.12.2005 : 15:29:18
Ne neke zaščite ni. Razen ta, da poskušaš preprečiti da pes dobi klopa z raznimi zaščitnimi sredstvi. Vendar 100% zaščite ni. Sicer obstaja cepivo za borelijo, vendar deluje proti "vrst" ki je v Sloveniji sploh ni, kakor vem. Proti Erlihiji in babeziozi niti tega ni.

Tako da je edina zaščita to, da pes ne dobi klopa.

LP,
Diana


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Jenny Tiffany , ponedeljek, 19.12.2005 : 15:30:10
Jenny Tiffany , kako ste pa lahko 100%, da je psica imela klopa samo spomladi in potem nic vec ??? Mi imamo kratkodlakega psa, pa vcasih najdemo na tleh (v hisi) ze cisto napitega klopa, ki je sam odpadel. Ce bi ta klop padel od psa na sprehodu, potem sploh ne bi vedeli, da ga je imel. Vasa psica je pa se dolgodlaka....

Ne trdim, da smo 100%. Ampak po tem, koliko psa čohamo, božamo, pregledamo vsakič mesto, ki si ga praska (če jo pri tem zalotimo), ipd., sem 98 in ne 100%. BTW: Ko smo zgodaj spomladi prišli iz daljšega sprehoda ob Dravi, sem ji samo iz gobčka pobral skoraj 10 golazečih klopov. Letošnja pomlad je bila opasna...


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Bučka , ponedeljek, 19.12.2005 : 15:31:30
Glede na to, koliko klopov je že imela Jenny (kljub Frontline-om in Stronghold-om), se sploh čudim, da še ni zbolela za kakšno od teh bolezni, čeprav je stara šele 2 leti.  

tega žal ne moreš vedeti


Razen če se izkaže, da je očitno nekaj drugega krivo za šepanje.
Hja, človek ob cenah veterinarskih storitev mora biti kar previden, sicer si žep hitro izprazniš... :(

moji žepi so že zdavnaj prazni, pa še kar brskam po njih...  Zelo zoprna zadeva so klopne bolezni, posebno če jih ne ugotoviš dovolj hitro!!!


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Marc , torek, 27.12.2005 : 18:09:47
Preberi si še temo Vnetje pokostnice. Tam sem opisal naše podobne težave. Rentgenska slika je bila OK, borelioza negativna, na rezultate erlihioze pa še čakam.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Jenny Tiffany , sreda, 28.12.2005 : 08:05:55
Kot sem rekel, bom napisal, ko bodo stvari znane. In so.

Kot že rečeno, smo bili v nedeljo pri dežurni veterinarki, ki ni ugotovila izvor bolečine. Kljub temu je aplicirala injekcijo analgetika in priporočala, da čez dva dni obiščemo svojega veterinarja, ki bo apliciral drugo rundo, potem pa ponovno čez dva dni še tretjo. No, veterinarja smo obiskali in dobro, da smo ga. Skoraj takoj je našel izvor bolečine (ustrezni prijemi izkušenih). Psica je kar zastokala, ko ji je malo bolj upognil sprednjo taco v področju komolca. To je še nekajkrat ponovil (psica je veli čas "brundala" - torej jo je moralo ZELO boleti, pa sicer dobro tolerira bolečino) in preveril, ali ni bolečina prisotna še kje. Pa ni bila. Sklepal je na poškodbo desnega komolčnega sklepa oz. vezi. Kar se tiče bakterijskih okužb sva se pogovarjala in glede na znake, kdaj je zadnjič imela klopa, pogostost okužb in delež pozitivnih testov od testiranih živali (cca. 2-3 na 400 testiranih primerov), pogostost okužbe na področju Štajerske, neprisotnosti drugih bolezenskih znakov (temperatura, apetit, driska, splošno počutje in volja) je bila njegova odločitev taco imobilizirati. Trdo obvezo naj bi imela vsaj kakšen teden, če pa bi se pojavili kakšni bolezenski znaki, pa da se takoj vrnemo. Po tednu dni smo ji obvezo odstanili in glej ga šmenta, je ko' nova!  :) Seveda jo še "šparamo" in vsaj kakšen teden bo še tako.

Strinjam pa se s vsemi vami, da v takšnem primeru previdnost ni odveč in je šepanje res lahko posledica vnetja sklepa zaradi okužbe kakšnih bakterij, ki jih prenašajo klopi (erlihija in podobno).

V našem primeru je zaenkrat vse v najlepšem redu in tudi ostalim želim, da podobnih težav ne bi imeli.

Hvala za vaša mnenja!


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Bučka , sreda, 28.12.2005 : 09:55:25
Kar se tiče bakterijskih okužb sva se pogovarjala in glede na znake, kdaj je zadnjič imela klopa, pogostost okužb in delež pozitivnih testov od testiranih živali (cca. 2-3 na 400 testiranih primerov), pogostost okužbe na področju Štajerske, neprisotnosti drugih bolezenskih znakov (temperatura, apetit, driska, splošno počutje in volja) je bila njegova odločitev taco imobilizirati.

seveda je tako pametnemu veterinarju težko vzeti kri in za vsak slučaj narediti teste. Teli argumenti so namreč čista kozlarija, pa ne pravim, da ima kuža katero od teh bolezni, ampak argumenti za ne testirat...bog pomagaj...
1. kadarkoli bi lahko dobil katerega od (redko  :-X) okuženih klopov
2. znaki so pri teh boleznih grozno različni in predvsem jih je lahko ali veliko ali pa nič - zanašat se na to, da nima  povišane temperature itd je pa blazno pametno.  :-X

Še enkrat - ne pravim, da ima psica erlihijo, ampak glede na vse razpoložljive informacije o klopnih boleznih mi je kar slabo, kako šparajo s testiranjem in še s kakimi argumenti... :-\

To lajnam vedno znova zato, ker so bile tudi pri nas stvari enkrat "znane", pa se je izkazalo, da ni bilo znanega prav NIČ in še malo zelo prepozno smo ugotovili za kaj se pravzaprav gre.

Seveda ti želim, da psička ne bi imela nobene take bolezni.

LP, Maša


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Mel , sreda, 28.12.2005 : 10:53:54
Se podpišem pod Bučkin post.

Ne razumem, zakaj se veterinarji tako otepajo tega testiranja. Navsezadnje tako ali tako mi plačamo.

LP,
Diana


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Jenny Tiffany , sreda, 28.12.2005 : 12:42:04
Se strinjam. Res bi lahko rekel, da se skoraj otepajo testiranja. Se bom pozanimal pri veterinarju, zakaj.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Jenny Tiffany , sreda, 28.12.2005 : 12:43:44
Mimogrede...

Sem danes zletel po hudičevo spolzkih stopnici pred vhodom v blok. Pri tem sem si tako nategnil vranto kito, da komaj premikam glavo. No, pa bom še jaz dal skozi kakšen teden "šepanja" in mirovanja. Pa ravno v tem času... Grrrrr...  >:(


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Marc , sreda, 28.12.2005 : 18:01:55
Danes sem dobil rezultate še za erlihijo. Negativno, kot za borelijo. Ker pes še vedno šepa mi je vet. svetoval zdravljenje z Medrolom. Ima kdo kaj iskušenj s tem?


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Jenny Tiffany , četrtek, 29.12.2005 : 08:20:53
In kakšno zdravilo je to? Lahko, da je podobno kot pri nas in najbolj pomaga mirovanje - omejeno gibanje. Pomembno je, da se najde izvor bolečine.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: paty , ponedeljek, 02.01.2006 : 10:49:47
Lep pozdrav!

Ali ima kdo izkušnje s šepanjem na zadnjo tačko?
V četrtek zvečer sem prišla domov in takoj opazila, da s tačko nekaj ni  v redu. Kuža je nekaj časa imel dvignjeno tačko in sploh ni hodil po njej potem pa jo je uporabljal a je še vedno šepal.
Naslednji dan je začel normalno hodit.

Danes zjutraj pa je spet začel šepati. Mogoče zato, ker je malo bolj norel, ampak se mi zdi da ni bilo tako hudo.

NO, kuža bo star 9 mesecev, je pa tudi malo predebel, sklenila sem da morava obvezno shujšati za 3-5 kg.

Kaj mi svetujete? Počitek? Slikanje?
AJA ali kdo pozna ortopeda Gorenška? Menda je zelo v redu.

Hvala za odgovore


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Primavera , ponedeljek, 02.01.2006 : 11:33:17
Mogoče si je natrgal mišico-pazi, da ga ne boš preobremenjevala, naj kak teden počiva. Možno tudi, da ga moti soljena cesta, če si je ranil blazinico, ga seveda peče. Tace mu vsakič splkni z mlačno vodo, ko prideta domov in zlasti v zimskih mesecih je fajn, da se blazinice namažejo z vazelino, ali s kako dobro kremo za roke.
vsekakor pa mu prekomerna teža zlo škodi, zdaj, ko je še mlad in se bo kasneje vse negativno obrestovalo, ko bo trpel zaradi obolenj kolkov itd. Zato moraš zelo paziti na težo, seveda pa tako mladega psa ni treba stradati, nenazadnje rabi ogromno hranilnih snovi, saj je v obdobju rasti.

Torej: na tvojem mestu bi se odločila za počitek in kratke sprehode na vrvici. Če po enem tednu ne bo bolje pa bi šla do veterinarja.

 :)


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: PetraS , ponedeljek, 02.01.2006 : 12:18:09
Danes sem dobil rezultate še za erlihijo. Negativno, kot za borelijo. Ker pes še vedno šepa mi je vet. svetoval zdravljenje z Medrolom. Ima kdo kaj iskušenj s tem?

Medrol....moj pes ga je jedel 1 leto (drgi teden bo verjetno spet začel). Predpisujejo ga ob transplantaciji organov, rakavih obolenjih, alergijah, protivnetno, imunosupresivno...v bistvu je kot zdravilo za en cel kup bolezni.
Je sintetski glukortikoid. Deluje: Glukortikoid prestopi v elične opne in tvori kompleks s specifičnimi receptorji v citoplazmi. V tej oblii nato vstopajo v celično jedro se vežejo na DNA (kromatin) in spodbujajo prepis mRNA in posledično sintezo različnih beljakovinskih encimov, ki so končno odgovorni za sistemske učinke glukortikoidov. Vplivajo na vnetne in imunske procese  oranizmu, delujejo na presnovo ogljikovih hidratov, beljakoin in maščob. Učinkjejo na kardiovaskularni sistem, skeletne mišice in osrednji živčni sistem.

Stranski učnki...pri mojemu psu zelo opaznio:
Stašen apetit (zredil se je za cca 6 kg) maščoba se prazporedi je opazno na vratu, kjer se odlaga in pes se redi kljub enaki količini hrane. Oslabitev vezi, mišična slabost.
Teh učinkov midva nisva opazila:
Prekrije kakšna znamenja okužbe, oslabi imunski sistem, siva mrena, glavkom,
Pospešuje izločanje kalcija in kalija, zato se posvetuj z veterinarjem , kako mu ju boš dodajal. Ne boš ga moral cepiti proti ničemur, saj dejansko lahko zboli zaradi cepiva samega.
Zvišan krvni pritisk, ....možnih stranskih činkov je malo morje...čeprav so redki morajo biti napisani in ne bom ti jih naštevala ker tebo zgrabila panika.
Vse je odvisno od doze in trajanja terapije. Recimo ljudje, ki presadjo organe ga jemljejo celo življenje pa za enkrat ne poznam nikogar, ki bi doživel eno od teh ,,groznih,, stranskih učinkov (v familiji je eden zdravnik in to prav na področju transplantacije in njegovi pacjenti so vsi na Medrolu....debelost je najpogostejša.)
Fajn je če si pozoren, da ni pes pretirano žejen...takrat se obrnina Veterinarja in ti bo povedal kako naprej....sicer pa za kakšno kuro dolgo pol leta ni nobene frke....govorim za za tiste maratonske oz. celo doživljenske. Pes bo bolj dovzeten za okužbe zato ti ne priporočam, da ga vodiš med druge pse, pazi na pljučnico itd...sej se da, sam malo disciplin je potrebno.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Marc , torek, 03.01.2006 : 19:57:09
PetraS.
Hvala ti za izčrpen odgovor. Veseli me, da pri tvojih psih ni hujših stranskih učinkov. V zadnjih dveh tednih je moj pes s terapijo vrvice in počivanja praktično nehal šepati, zato sem se odločil, da ne bomo šli na Medrol. Bomo pa še nekaj časa počivali. Še enkrat hvala. PA zdravo leto 2006.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: paty , sreda, 04.01.2006 : 00:18:46
ČAV

Primavera, hvala za odgovor.
Sporočam da je kuža nehal šepati, sem pa opazila nekaj drugega.
Zdi se mi kot da ima to nogico na katero je šepal med tem ko stoji rahlo obrnjeno navzven.
Pretipala sem mu nogo in nič ne zajoka tako da ne vem al naj počakam al grem na slikanje.

Prosim za kako mnenje,

hvala in lepo se imejte



Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Zoia , ponedeljek, 09.01.2006 : 15:41:20
Mi imamo tudi s sepanjem probleme. Med 12 in 13 vretencem se je pojavila neka tvorba, 10 dni smo ze na mirovanju, kratkih sprehodih na povodcu, nis stopnic. Jutri gremo na pregled in ker ni skorajda nic bolje, bo po vsej verjetnosti potrebna operacija. Ker pa se s takim posegom se nismo srecali, me res zanima ali bo sploh pomagalo? Ker me vsaka ziva dusa prepricuje, da se ne splaca, da ji bomo itak sam se hujse muke naredili. Se v druzini so ze skoraj obupali, ker zdaj ma pa res same zdravstvene probleme.

Pa ce se komu morda sanja, koliko bi taksna operacija priblizno stala?


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: bolha2 , ponedeljek, 09.01.2006 : 15:58:49
Moje izkušnje s šepanjem so take. Psica je začela šepat kar naenkrat brez kakeršnegakoli dogodka in ravno, ko sem se čez par dni odločila, da gremo k veterinarju, je prenehala šepat, zato nisve šle. Bilo je nekaj časa v redu, nato je spet začela šepati, a že naslednji dan je bilo v redu. Tako je bilo nekaj mesecev, ko sem se odločila, da greve vseeno, čeprav je nehala šepat, pa se mi en norec zaleti v avto in je nisem mogla pelat, ker se mi pritljažnik ni zapiral in bi lahko ven padla. Takoj naslednji dan nori z eno psico in kar naenkrat noga v luftu in nič več nanjo stopit, takoj sem poklicala mamo, da je prišla s svojim avtom, da sem jo odpeljala k veterinarju, ki je ugotovil, da ima strgane križne kolenske vezi. Tisto šepanje je bilo zaradi natrgane vezi in je zaradi tega tudi izgubila mišično maso na nogi. To je bilo ravno zadnje tedne decembra, pa so me hoteli naročit po novem letu, jaz pa takoj njim, če ne bi mogli prej in je v roku parih dni šla na operacijo. Veterinar je rekel, da se lahko zaceli tudi brez operacije, samo da bo potem šepala, meni je bilo pa itak jasno, da se operira takoj, čeprav sem si mogla denar za operacijo sposoditi. Po tem sem tudi nekako sklepala, da če bi psico malo bolj čuvali takoj, ko je začela šepati, bi se tista natrgnina zacelila in ne bi bilo hudega, tako je pa mogla reva skoraj pol leta okrevati po operaciji.
Lp


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Bučka , torek, 10.01.2006 : 10:18:42
Moje izkušnje s šepanjem so take. Psica je začela šepat kar naenkrat brez kakeršnegakoli dogodka in ravno, ko sem se čez par dni odločila, da gremo k veterinarju, je prenehala šepat, zato nisve šle. Bilo je nekaj časa v redu, nato je spet začela šepati, a že naslednji dan je bilo v redu. Tako je bilo nekaj mesecev, ko sem se odločila, da greve vseeno, čeprav je nehala šepat, pa se mi en norec zaleti v avto in je nisem mogla pelat, ker se mi pritljažnik ni zapiral in bi lahko ven padla. Takoj naslednji dan nori z eno psico in kar naenkrat noga v luftu in nič več nanjo stopit, takoj sem poklicala mamo, da je prišla s svojim avtom, da sem jo odpeljala k veterinarju, ki je ugotovil, da ima strgane križne kolenske vezi. Tisto šepanje je bilo zaradi natrgane vezi in je zaradi tega tudi izgubila mišično maso na nogi. To je bilo ravno zadnje tedne decembra, pa so me hoteli naročit po novem letu, jaz pa takoj njim, če ne bi mogli prej in je v roku parih dni šla na operacijo. Veterinar je rekel, da se lahko zaceli tudi brez operacije, samo da bo potem šepala, meni je bilo pa itak jasno, da se operira takoj, čeprav sem si mogla denar za operacijo sposoditi. Po tem sem tudi nekako sklepala, da če bi psico malo bolj čuvali takoj, ko je začela šepati, bi se tista natrgnina zacelila in ne bi bilo hudega, tako je pa mogla reva skoraj pol leta okrevati po operaciji.
Lp

kako pa si je po tvoje natrgala vezi? Nam je bilo tudi rečeno, da so natrgane in da se v nekaterih primerih zacelijo, če miruje. Pa smo mirovali do onemoglosti, ko se je ugotovil vzrok šepanja (ki niso bile natrgane vezi, pač pa erlihija), za nameček so se ji pa še potrgale vezi zaradi (kot pri vas) atrofiranja mišic. Pomembno je torej 100% ugotoviti vzrok šepanja, posebno če pride iz nič in je le občasno.

Maša


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: bolha2 , torek, 10.01.2006 : 11:24:23
Po moje si je natrgala vezi pri kakšni igri s psom, ko nismo gledali. Zadosti je, da ji spodrsne in se ji noga čudn zvije, pa je natrgano. Ko se ji je do konca strgala kita, je samo malo hitreje zalaufala. No, veterinar je potem na pregledu potipal kolen in se baje čuti prazen prostor, vsaj tako je kazal mlademu kolegu. Drugače je pa ni nič bolelo, vsaj pokazala ni, razen nogo je v zraku držala. Mi smo šli itak prepozno k veterinarju, ker mi je blo smotan it, ko je nehala šepat. Zdaj smo bolj pazljivi na spremembe.
Lp


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: paty , nedelja, 29.01.2006 : 10:10:28
Lep pozdrav

Moj vikend je na žalost spet pokvarjen:(
Zgodba o šepanju pred enim mesecem se je ponovila, vendar s to razliko da kuža šepa že drugi dan. Prejšnjič je šepal en dan, naslednji dan zjutraj je bilo že ok.
Šepa na zadnjo desno tačko. Večino časa jo ima v zraku, ko sva bila na kratkem sprehodu jo je sicer uporabljal takoj ko se je ustavil pa jo je dal v zrak.

Klicala sem dr. Matka in je rekel naj jutri pokličem in se naročim, ker če šepanje traja več kot 3 dni je potrebno ukrepati.
Nogico sem pretipala in ni kazal nobenih bolečin al pa je tko potrpežljiv. Je pa res da ni tako vesel in razpoložen, tako da mogoče ga boli.
Aja kuža je začel šepati kar na lepem, tako da res ne vem kaj bi bilo.

KAJ mi lahko kdo pove kje dela dr. ZORKO, pa mogoče še telefonsko številko.

Hvala in lp


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Bučka , nedelja, 29.01.2006 : 11:09:19
Zorko: Veterinarska fakulteta, Klinika za kirurgijo in male živali, Cesta v Mestni log 47, tel: 477 92 77

Če se ne motim dela Zorko ob ponedeljkih in sredah, ampak obvezno prej pokliči.


LP, Maša


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Rosa , sobota, 03.06.2006 : 15:43:31
Kako dolgo pa mora pes imeti mirovanje, ce so natrgane ali nategnjene vezi. Ker po mojem mnenju ima moja psicka tudi nekaj takega.
Vcasih sepa (pa se to cisto malo), potem spet ne sepa... boli je nic ne, je normalno ziva in prav tako ko sem jo pretipala, nic.

Prav tako jaz to nezgodo stejem v cas ko se je igrala z drugimi psi, ker je takrat zacela prvic sepat, pa je ze drugi dan prakticno nehala....


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: brina05 , četrtek, 06.07.2006 : 12:24:37
Tudi naša mala vsake toliko časa začne šepati, ampak je po nekje 10 minutah spet vse normalno.  :-\
A mislite, da bi morala iti na kak test za klope? Res je, da gre včasih z mano k bratu, kjer je gozd okrog in okrog, travnika je pa tudi veliko.

 


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Rincy , četrtek, 06.07.2006 : 12:57:49
brina05-ponavadi je šepanje na prednjo tačko znak za borelijo.Nič ni 100%,zato najbolje da naredita pregled krvi,če bo negativno,pa mogoče še slikanje

lp


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: maja01 , četrtek, 06.07.2006 : 12:59:33
ali pa vnetja pokostnice, kar pri vecjih pasmah niti ni redko ...
m.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: brina05 , četrtek, 06.07.2006 : 13:21:34
Ulala, torej čimprej na telefon in k vetu.

Hvala.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: maja01 , petek, 07.07.2006 : 09:41:03
ce je pokostnica, ni nic tako groznega, se navadno samo pociva.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: brina05 , petek, 07.07.2006 : 10:00:16
Običajno se dobijo injekcije, a ne?
Danes greva do veta.
Upam da bo vse ok.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: bina , petek, 07.07.2006 : 11:24:07
Ne, naša 2 psa sta vnetje prenašala brez injekcij.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: brina05 , petek, 07.07.2006 : 11:31:43
Uf, ampak to boli, a ne?

Čeprav se mi čudno zdi, da malo zajavka, čez 10min je pa vse ok.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: bina , petek, 07.07.2006 : 11:33:14
Ja, psa boli, ampak ce dobi proti bolecinske injekcije, potem pa zacne laufat in dirkat naokoli. Kar pa ne sme. Poglej si temo o pokostnici na forumu-saj je odprta.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: user80 , torek, 29.08.2006 : 02:11:10
Katerega veterinarja najbolj priporočate če pes šepa na načine, ki jih opisujete. Moj na prednjo desno tačko že 2 dni šepa, ko stoji pa ma kar dvignjeno. Ko ga tipam nič ne ugotovim. Žre normalno, tudi tekal bi, če ga ne bi bolelo. Smo pa precej športno dejavni, tako da gibanje zelo pogreša. Torej, kam ga peljati, da ne bo kakšnih čira čara zadev in ne vem kakšnih testov, ki ne dajo rezultata, ker nočem biti na koncu pregleda še kar pri vprašanju ZAKAJ ŠEPA?!.

Hvala, lep pozdrav


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: apollo , torek, 29.08.2006 : 05:37:48
Lahko pelješ v Tristokosmatih na Kajuhovi! Jaz sem bila tam zelo zadovoljna... Imajo pa specialista prav za področje ortopedije, šepanj,... Ali pa na veterinarsko fakulteto. Tudi tukaj je v redu, me pa moti, ker niso preveč prijazni pa še dolgo se čaka...
Dobro zrihtajte, lp


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: bina , torek, 29.08.2006 : 07:20:56
user80, pasma in starost? Ker ce je velika pasma in se mladic, potem je skoraj verjetno vnetje pokostnice. To mine, samo pes mora pocovat (resno pocivat!!). Ce je pa odrasel, je pa skoraj obvezno slikanje.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: user80 , torek, 29.08.2006 : 11:35:39
user80, pasma in starost? Ker ce je velika pasma in se mladic, potem je skoraj verjetno vnetje pokostnice. To mine, samo pes mora pocovat (resno pocivat!!). Ce je pa odrasel, je pa skoraj obvezno slikanje.

Ne, ne ni, ni mladič. Je star dve leti pa pol pa španjel je. Danes sem ga spet tipal in sem ugotovil, da ga ob pregibu - komolcu - kita boli, me je skoraj šavsnil ko sem ga prijel.

Ja očitno bo treba na slikanje. Po moje bo opornico fasal.

Res hvala za priporočila. Berem da so na Tristokosmatih dobri ortopedi.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: gina1 , torek, 29.08.2006 : 12:31:04
Dober ortoped ( no, vsaj mi smo z njim zadovoljni ) je tudi Matko v Topolšici.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: user80 , torek, 29.08.2006 : 13:18:29
Kako pa zgleda drugače opornica? A lahko pes z njo sploh stopi na tačko, če ma na prednji tački? A lahko potem sploh hodi al kako?

Komplicirana zadeva v bistvu tole....

Aja, pa Dr. Zorko na kliniki v Mestnem logu dela samo ob ponedeljkih zjutraj, ko je bilo malo nazaj govora o tem, če koga zanima. :( smo ravno zamudili, en teden pa spet ne bomo čakali.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: user80 , torek, 05.09.2006 : 20:51:08
Naj samo povem, da opornice ni dobil. Dobil je pa tablete rymadil, se mi zdi da se jim tko reče, proti bolečinam, ker je veterinar domneval da gre samo za manjši nateg mišice.. Po dveh dneh je pa nehal šepat, sedaj pa je vse ok.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: drobtinica , ponedeljek, 11.09.2006 : 08:06:18
Jaz pa pričakujem vaša mnenja na težave moje psičke. Pred dvemi leti se je poškodovala. Bili smo na rentgenu, ki je pokazal, da ne gre za zlom, torej se je poškodba, ki je bila cca 1cm nad petim prstom prednje tačke, sanirala samo zaradi rane. Je pa takrat veterinar omenil možnost, da bi bil poškodovan tudi kakšen živec, vendar ni bilo dve leti nobenih znakov.
Danes je moja psica težka 43 kg, rotweiler, stanujem v tretjem nadstropju. Začela je rahlo šepati na podškodovano tačko, kar izgleda približno tako (ne se smejat primerjavi) kot da bi imela med blazinicami na nogi kakšen trn. Ta možnost je izključena, dobro sem jo pregledala. Na pritisk jo mesto dve leti stare poškodbe ne boli oziroma nanj ne reagira.
Kaj storiti? Ali rentgen sploh lahko pokaže, da gre za poškodovan živec in ali obstaja kakšna opornica ali povoj, s katerim bi ta del nekako fiksirala pri hoji. Spomnem se namreč prijatelja, ki je imel bernko s poškodovanim živcem zaradi prometne nesreče, pa je uporabljal nekakšen bel povoj (izgledal je kot elastičen, vendar je dajal dovolj trdno oporo, psičke pa tudi pri hoji ni motil), Pa še stopnice so vmes.
Hvala za odgovore!


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Evč , nedelja, 01.10.2006 : 15:04:52
Sem prebrala tole temo in se odločila, da vas povprašam še za moj primer:

imam švicarja, satrega 2 leti in dva meseca. Pred dobrimi dvemi tedni je začel šepati na prednjo levo tačko in ker se ni izboljšalo sva šla k veterinarju. Na otip ga ni nič bolelo (pa ga je kar močno raztegoval) tako, da smo ga dali na rentgen, ki je pokazal, da je vse v redu. zato smo dali pregledati še kri in je bil izvid negativen tako za erlihijo kot za borelijo. Kot zaključek sem dobila za deset dni Rimadila, ker naj bi šlo za vnetje. In danes, ko sva že celo terapijo čez, ni nič bolje. Začel mi je nekaj šepati še na zadnjo tačko. Drugače pa ga tačka kot takšna ne boli, tudi apetita ima dovolj, pa skakl bi tudi sam. Res da je zadnje dni bolj len ampak po mojem je to zaradi vročine. Aja, pa naj omenim, da sem za pregled plačala 50.000 SIT. Pa se mi ne gre zaradi denarja, ampak me res skrbi za Dartka.

Zato bi vas prosila za kakšno mnenje, kaj bi lahko bilo, potem ko smo vse to izločili. Kako dolgo pa sploh lahko traja vnetje? Pa še to, ali ima kdo kakšne nasvete glede kakšnega specialista, na katerega se naj obrnem, če ne bo bolje.

Hvala za pomoč,
Eva in Dart


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: maja01 , nedelja, 01.10.2006 : 19:40:46
eva, jaz bi ti predlagala, da naredite test za kaksno klopno bolezen (borelija, erlihija).


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: bandoggy , torek, 21.11.2006 : 13:35:57
Lepo pozdravljeni, tudi moj bandog ima težave s šepanjem, kar naenkrat je začel šepat na sprednjo desno taco, peljal k veterinarju kateri ga je slikal, vendar nič ni ugotovil, samo rekel je naj malo bol miruje in da ga naj opazujem, ter da se bo natančna dijagnoza lahko videla šele čez kakšne dva meseca. Čez nekaj dni je res nehal šepati vendar čez 10 dni se je spet ponovilo in mi je veterinar rekel naj samo opazujem in si malo zapisujem kdaj šepa in kdaj ne. Skaratka popolnma nič ne vem pri čem sem, kaj mi vi svetujete. Lp


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: bina , torek, 21.11.2006 : 13:38:08
Kolk je pa pes star?

Napisano nekaj postov visje:

Citat
Ker ce je velika pasma in se mladic, potem je skoraj verjetno vnetje pokostnice. To mine, samo pes mora pocovat (resno pocivat!!). Ce je pa odrasel, je pa skoraj obvezno slikanje.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: bandoggy , torek, 21.11.2006 : 14:20:42
Pri 6 mesecih se je pojavilo prvo šepanje, čez par dni pa bo star 7 mesecev.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: bina , torek, 21.11.2006 : 14:23:49
ja, pes je se mlad. Po vsej verjetnosti bo to vnetje pokostnice. Ponavadi svetujejo samo mirovanje, dokler sepa. Nekateri dajejo tudi protibolecinske tablete in proti vnetju (recimo Rymadil). Ampak to vse vet. predpise. Mi smo to vedno resevali samo s pocitkom in mirovanjem. Ce se pa veckrat ponavlja, je pa potrebno dajat Rymadil.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: bandoggy , torek, 21.11.2006 : 15:04:10
Hvala za odgovor, čudim se pa da mi je veterinar rekel da misli da ne gre za pokostnico ker bi ga naj taca psa na otip bolela ampak ne kaže znakov bolečin, ga je pa tudi slikal, vendar iz slike ni bilo kaj razvidnega. Pes većinoma miruje, vozim ga le na fiziološke potrebe, sem pa tudi malenkost omilil hranjenenje ker imam občutek da je morda predebel saj že tehta 37 kg.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Mel , torek, 21.11.2006 : 15:35:31
Izpeto pa vseeno - naredite test na klopne bolezni.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: bandoggy , torek, 28.11.2006 : 00:10:56
No danes sem psa ponovno peljal k veterinarju saj se je šepanje ponovilo ponovno v močnejši obliki in smo ugotovili da gre za displazijo komolca, oziroma na sliki je bilo vidno čisto majhno odkrhjeno mesto pri komolcu. Ker je pes star šele 7 mesecev mi je veterinar svetoval da je bolje počakat z operacijo. Zanima me če je že kdo imel takšne težave in če so po operaciji možne še kakšne posledice, ker mi je rekel zdravnik da je še kar zahtevna operacija. Lp


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: bina , torek, 28.11.2006 : 08:36:38
ce ima pes odkrusek, potem si preberi temo VELIKI SVICARSKI PLANSARSKI PES. Pri tej pasmi se odkruski namrec kar pogosto pojavljajo. in tudi na tem forumu se mi zdi, da je tema o odkruskih (ali OCD).


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Tecka , ponedeljek, 08.01.2007 : 01:22:48
Bandoggy: malce pozno sicer... Zanimivo je, da ti je pri komolčni displaziji (če seveda je displazija in ne okrušek) svetoval počakati z operacijo. Po mojih informacijah se namreč opravlja do osmega meseca in je kasneje prepozno. Smem vprašati pri katerem veterinarju ste bili?
lp
T.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: luna83 , torek, 20.05.2008 : 22:27:42
Prosim za nasvet,mnenje,.. Moj mops, star dobra dva meseca je pred kakšno uro skočil iz kavča. Nič ni zacvili ali kaj podobnega, ko sem ga čez minuto pogledala je šepal na predno levo tačko. Ko sem mu jo taknila,ga ni nič bolelo. Dala sem mu na tačko mrzel obkladek in čez pet minutk je bilo vse o.k. in ni več šepal.  Kaj se mu je zgodilo? Je bil samo udarec? Naj ga ju3 peljem k veterinarju?
Hvala


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: zalarjeva , torek, 20.05.2008 : 22:45:31
Ni treba delati panike. Če ne šepa več, se je le malce udaril in je že vse dobro. Malo ga opazuj in če bo šepal še kaj razmisli o obisku veterinarja. Vendar če praviš da ne šepa več je verjetno že vse o.k. ;)


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: senejika , četrtek, 29.01.2009 : 11:23:55
lp!

imam eno vprašanje - problem...včeraj se je moj 4-mesečni kuža poškodoval, in sicer sva šla čez vrata (taka težka, vhodna vrata od bloka) jaz sem šla prva, nisem bla pozorna - kuža se je očitno ustavil, vrata pa so se zapirala in mu priščipnila en prst na zadnji tački...močno je zakričal (dobesedno!) in začel skakat sem in tja, tačka je bla pa še vedno ukleščena..to se je zgodilo v eni sekundi ker sem jaz seveda takoj odprla vrata, da je lahko šel naprej...no, od takrat rahlo šepa na to tačko..na posteljo lahko spleza, tut skoči dol, samo ko hodi pa šepa...pretipala sem mu celo tačko po dolgem in počez, pa nič ne cvili, kot da ga nič ne boli..pretipala sem tut obe zadnji tački, da bi vidla če je kaka razlika med kostmi, pa nič ne opazim...pomislila sem tudi da si je kaj izpahnil (ker je skočil na stran, tačka je bla pa ukleščena, je mel nogo pod nekim nenaravnim kotom..) - kakšni bi bili potem simptomi?
kakšno mnenje? med vikendom bomo šli do veterinarja, če se stanje ne popravi...


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: senejika , četrtek, 29.01.2009 : 16:21:19
meni je tako hudo ko ga gledam, da sem se odločila da ga v soboto peljem k Matkotu...do sobote žal te možnosti nimam ker med tednom živim drugje...

mi lahko katera prosim svetuje če je stanje zelo nujno, da ne more počakat še dva dni, oz. kako naj mu ''negujem'' tačko?! to da ne sme na sprehod mi je nekako jasno...ne vem pa a potrebuje kakšne hladne obkladke morda? ???

pomoč prosim  :( hvala!


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: SunnyDay , četrtek, 29.01.2009 : 21:36:32
Takole na pamet po tvojem opisu bi rekla, da ne more bit nič hujšega, če si vse pretipala in ne kaže znakov bolečin.
Sicer pa, kar se šepanja na splošno, brez znanega vzroka tiče, vam polagam na srce - preverite klopne bolezni (krvni test)!


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: jst , četrtek, 19.02.2009 : 22:36:27

Sicer pa, kar se šepanja na splošno, brez znanega vzroka tiče, vam polagam na srce - preverite klopne bolezni (krvni test)!

Pri štirimesečnem mladiču, ki klopa verjetno še videl ni (glede na to, da je zima), se mi to ne zdi smiselno.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: TagTu , petek, 20.02.2009 : 00:29:29
No, nikar ne bodi prepričana, da se v tem letnem času ne da stakniti klopa :o Na Kaninu skoraj zagotovo res ne, so pa kraji, kjer se niti pozimi ne da izogniti tej nevarni golazni >:(


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: luna83 , torek, 11.08.2009 : 21:48:24
LEPO pozdravljeni,..

danes seje oj Neon prvič kopal v morju,..trikrat je plaval po par minut in mahal z tačkami na vso moč,.. sedaj pa je nastal problem,.. vsake toliko malo pošepa po zadnji tački,.. ali je možno da si je malo nategnil vezi ali kaj podobnega ker je res na vso silo mahal v vodi z tačkami???? Drugače hodi normalno samo vsake toliko pa dvigne tačko,.. pretipala sem celo in ni nič videt,..

Torej ali je možno da zato ker je na vso moč mahal v vodi z tačkami da ga boli in da zato malo šepa?


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: luna83 , torek, 11.08.2009 : 22:12:21
how,..

zdaj smo bli na večernem lulanju,.. najprej je dvakrat pošepal, nato je hodil normalno cca 300 metrov,. nato spet enkrat pošepal,. pri lulanju se je videlo da ga malček boli..kot da ga boli tam pri stegnu ,.. na nogico se normalno upira,..

Verjetno se je v vodi z močnim čofotanjem pretegnu in bo jutri pojutrišnjem že bolje,..kajne?


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: SILBA MIA , torek, 11.08.2009 : 22:19:06
luna83, tudi psi lahko imajo "muskelfiber"...opazuj, če šepa, ko se malo razhodi in "ogreje". Če šepne samo, ko vstane iz ležišča, je to to. Bo v enem dnevu boljše. Drugače pa ga le pelji k veterinarju, saj veš, ziher je ziher ;).


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: luna83 , torek, 11.08.2009 : 22:30:00
hvala za odgovor  ;)   ja res je najbrž kaj takega,..ker drugega se mu danes itak ni zgodilo,..ker sem ga imela cel čas na očeh in še non stop zraven mene na blazini in na povodcu. Zato predvidevam da je kaj takega od res močnega čofotanja v vodi,..

Bomo videlu jutri,.. zjutraj bo verjetno kar šepal glede na to da se mu bo ponoči ohladila nogica,. pol bi pa moglo bit v redu v dnevu  ali dveh verjetno ? Upam! :-X


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: luna83 , sreda, 12.08.2009 : 07:47:35
oJLA,

danes zjutraj je v kratkem sprehodu zašepal "samo" 2x. zdaj bo pa ful miroval,.. hvala bogu da je navajen biti v boxu tudi čez dan (ko je to potrebno) tako da s tem nimamo problemov.

Ta teden bo počival,..drugi teden gremo na dopust in sicer v Moravske toplice ali mi kdo priporoča gor kakšnega dobrega veterinarja? Če bo kaj narobe da grem do njega.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: luna83 , sreda, 12.08.2009 : 11:10:17
Sedaj sem ga ravno spet pregledovala  ::) ::)   videt ni nič,.. uleže se tudi na to bolečo tačko, upira se normalno na njo,... samo tu pa tam jo še malček dvigne,.. zgleda in upam da res ni nič kaj takega in da bo počivanje dovolj,..



Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: luna83 , ponedeljek, 17.08.2009 : 14:21:44

Moj Neon je počival od torka do včeraj ko je bilo z tačko že veliko boljše,.. sploh ni več šepal in samo na trenutke se je videlo da ni še 100 %,,.. danes pa je fraj skoču na stopnico ravno z to nogico in zgleda da ga spet malo bolj boli. Sicer hodi in teče normalno po teli tački samo vidi se da ga bolj boli.

Joojj :(


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: luna83 , sreda, 16.09.2009 : 16:30:37
OJLA pred mesecem dni če se spomnite sem vam pisala da je moj mopsek fulll plaval in je  potem šepal na zadnjo tačko,... po enotedenskem počivanju ni več šepal.

Na dopustu smo veliko hodili in je spet malo zašepal. Nato je spet počival in je bilo dobro.

Včeraj smo bili spet na "daljšem" sprehodu (eno uro hitre hoje) in danes spet šepa! In to na drugo nogico kot takrat. Zanimivo pa da samo ko hodi po travi,..in ker dezuje,kot da bi se mu gnjusla mokra trava in zato dvigne tačko.

Kaj uje lahko to znak kake bolezni???

Prosim napišite kakšen nasvet


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Barbara10 , sreda, 16.09.2009 : 17:14:44
Ne bo skodilo, ce gres do veterinarja, da pregleda in slika (majhna verjetnost, da bi pes tolikokrat zapored sepal, ker je nerodno stopil...). Sicer je pes majhen, a naj mu kar slikajo sklepe. Bos bolj mirna.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: luna83 , sreda, 16.09.2009 : 17:25:59
HVALA Barbara ,ja nekaj dni bom opazovala pol pa kar do veta,

prosim še za kakšno mnenje


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Zoia , sreda, 16.09.2009 : 18:38:33
klopne bolezni


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Nanook , sreda, 16.09.2009 : 18:41:36
Mojim se gnusi mokra trava in tako poskakujejo po njej kot da jim fali nevemkaj.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: luna83 , sreda, 16.09.2009 : 21:28:25
Zoia ja sem pomislila tudi na klopne bolezni,čeprav da bi vedla Neon še ni imel klopa v življenju.

Ja Nanook tudi mojemu se gnjusi mokra trava,..

Mah nevem več sem pa ful zaskrbljena,..najbolj sumim na kako kolčno displazijo,ker odkar je živ (1,5) let full vleče na povodcu kar nekaj metrov dokler se na sprehodu ne umiri in vsak avto ki gre mimo se zažene v njega in tako full povleče in se zato bojim da ima bolane kolke od tega? Je to možno?

Najbolje bo da ga peljem v bolnico za živali in ga slikamo ne?


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 17.09.2009 : 10:28:24
Sicer nevem kako pasemsko in starostno ustreza, ampak mogoče nebi bilo slabo narediti RG rame.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: luna83 , četrtek, 17.09.2009 : 13:21:23
hvala Desobediencia sem pomislila tudi v tej smeri.

Jah res čudno nevem danes sva bila na dveh krajših sprehodih pa ni zašepal niti enkrat. Mah nevem več.

Ali je možno sploh pri mopsu staremu 1,5 let da bi imel kolčno displazijo? Ali karkoli narobe z sklepi ali zadnjimi tačkami nasploh? Je najboljšo hrano,po stopnicah ga večinoma nosimo,hodi ne v nevem kake hribe,..doooolge sprehode,.. Mah nevem  :-X :'(


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 17.09.2009 : 15:12:20
Osebno sem pred kratkim izvedela prav za Mopsa z displazijo.
Rama pa če se morda nabira kalcij v mišici, spet, pes je mlad in nimam pojma kako je s tem pri tamalih pasmah..tako da če boste kaj slikali nebi bilo slabo slikati še rame. Kaj pa zapestje?


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: luna83 , četrtek, 17.09.2009 : 22:41:42
oJLA,Desobediencia hvala za odgovor.

Dviga samo zadnji tački. Prednji ne. Ko lula dvigne tačko (včasih levo včasih desno) visoko v zrak in ga pri tem vsaj na videz nič ne boli.

Sedaj sva bila spet na sprehodu in spet ni niti enkrat zašepal noče pa na mokro travo! Prav izogiba se je,..tako da sva imela celo "borbo" da je šel na travo in da je končno kakal. Nevem na pogled dviga tačke kot da se mu gnjusi trava in dvigne. V bistvu pa sem nekakrat opazila da ga "zaboli" v zadnjem delu hrbta ali tam pri zadnjih tačkah ko se obrne in takrat malo dvigne zadnjo tačko.

Nevem prvič je to delal ko je "preveč-premočno" plaval,..sedaj drugič po daljšem sprehodu,..nevem kot nek muskelfiber,...

Mislim, da bomo mogli kar na slikanje,.. Ker me preveč skrbi. Koliko okvirno pa naj pripravim dinarčkov za slikanje in vse kar spada zraven,..?Samo tako okvirno me iz firbca zanima,..za njega bi dala itak vse,..


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: AN[ch]Y , torek, 16.03.2010 : 13:57:03
Živjo,

moja psica ima zadnje dva dni podobne probleme: šepa namreč na obe zadnji taci.

res je, da sem ji zadnje dva dni dajala večjo žogo, in jo je podila kot nora, in se pri tem resnično utrudila. Res je tudi, da je zunaj blatno, in se ji medtem blato nabira med prstki. Nekaj časa je tudi včeraj normalno tekla za žogo, si jo brcala, ipd., potem pa je kar naenkrat začela šepati - najprej na eno zadnjo, jo dviguje v zrak, potem na drugo, potem pa pač ne more več naprej.

Do sedaj NIKOLI ni imela podobnih problemov. Stara je 2 leti, je francoski buldog. Danes, ko sva šle lulat, so jo motili že kamenči na dvorišču, tudi na travo sem jo koma prisilila, da je šla kakat.

Resnično me skrbi, tako da me zanima vaš nasvet: jo pusti nekaj dni v mirovanju (brez sprehodov), ali morava kar k veterinarju? Mogoče je samo preutrujena? Čeprav mi je čudno, da "ne more" hoditi samo po pesku in blatu.... Kupila sem tudi samolepilni povoj, razmišljam, da bi ji z njim tačke ovila, ko greva lulat.

Vsak nasvet/mnenje bo več kot dobrodošel.

Hvala in lp,

Ana


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: SunnyDay , torek, 16.03.2010 : 13:59:33
Je imela trde bunke blata med blazinicami?


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: AN[ch]Y , torek, 16.03.2010 : 14:04:29
Niti ne, sem ji očistila z vodo in robčkom vmes....


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: SunnyDay , torek, 16.03.2010 : 14:10:54
Enake simtome smo imeli pri nas zaradi snega - kep med blazinicami. Smo jih očistili, pa je bilo čez par minut lahko spet isto. Striženje dlak med blazinicami sicer precej pomaga. Nenavadno se mi zdi, da bi se bolezenski znaki pojavili tako iznenada in na obeh tacah hkrati.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: AN[ch]Y , torek, 16.03.2010 : 14:14:21
Aha, hvala za pomiritev.

Samo problem je, da je moja kratkodlaka, kar pomeni, da ravno nima dlak med blazinicami......


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: sessa , sreda, 17.03.2010 : 12:00:31
K veterinarju?!


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: maja986 , nedelja, 18.04.2010 : 14:07:18
Pozdravljeni

tudi mi imamo težave s šepanjem in sicer s prednjo levo tačno. Kužek je star 5 mesecev in je naenkrat brez razloga začel šepat. Peljala sem ga k zdravniko ki ni ugotovil ničesar dal mu je tabletke  rimadyl a jih kuža ni prenašal saj je dobil drisko zraven pa pirmešano kri. Svetoval mi je naj 3 tedne miruje. in res na kužeka smo zelo pazili pa tud sam kot da bi razumel je večina počival. Da ima bolečine ne kaže saj je živahen ima apetit in še zmeraj vesel. Ker je od šepanja minilo že 3 tedne in še zmeraj ni dobro morama kužeka peljati k dr Matkotu saj sumijo da ima razpoke v ramenskem sklepu..
pa me zanima ali je že mel kdo takšnje izkušnje


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Mel , nedelja, 18.04.2010 : 14:12:26
Ste testirali klopne bolezni (borelija, erlihija, babezioza)?


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: maja986 , nedelja, 18.04.2010 : 14:16:27
Ne in niti živinozdravnik ni tega predlagal .. mam prvič psička in se niti ne spoznam še čisto na vse te stvari.. mu bom pa rekla kr tako greva ta teden k njemu naj opravi to testiranje


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: jst , ponedeljek, 19.04.2010 : 21:15:46
Ste testirali klopne bolezni (borelija, erlihija, babezioza)?

Meni se zdi neverjetno, da bi bil petmesečni pes okužen s katero od klopnih bolezni. Letos je bila huda zima, klopov zagotovo ni bilo vsaj nekje do marca. LP


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: maja986 , torek, 20.04.2010 : 18:51:22
JST tudi meni se zdi to neverjetno ker ga redno pregledujem in nisem nikjer videla da bi kakšnega klopa mel mislim pa da jih še zdaj tudi ni..


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Harley Queen , sreda, 05.05.2010 : 09:34:17
Hm...klopne bolezni so ena res čudna stvar in četudi je malo verjetno, da je pes imel klopa (ki so, vsaj pri nas-okolica MB, že nekje od začetka marca), bi bilo vseeno fajn, da se psa testira, v kolikor ortoped ne bo nič odkril... oz., paziti je treba, ker se je že zgodilo, da je ortoped dal diagnozo npr. natrganih vezi in rekel, da bo nujno potrebna ne tako nedolžna operacija, kasneje pa se je izkazalo, da gre za klopno bolezen in da so vezi čisto ok.
Predlagam, da prebereš še teme o boreliji in erlihiji na tem forumu, pa boš videla, kako zahrbtne zadeve so to-četudi morda sedaj kuža res nima problemov s klopi oz. klopnimi boleznimi, jih lahko ima kdaj kasneje in je fajn, da se takrat čimprej ukrepa.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Lanabela , sreda, 05.05.2010 : 13:37:30
Če mladič ni imal nobenega klopa ali poškodbe, potem je za to starost veliko  bolj verjetno vnetje pokostnice.
in...če se ne motim se je v konkretnem, ko je ortoped hotel operirati vezi, pa je imela psica erlihijo,  nazadnje, po hudem vlačenju veterinarja po zobeh izkazalo, da vezi vseeno niso bile v redu.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: jst , četrtek, 13.05.2010 : 19:13:48
Če mladič ni imal nobenega klopa ali poškodbe, potem je za to starost veliko bolj verjetno vnetje pokostnice.
in...če se ne motim se je v konkretnem, ko je ortoped hotel operirati vezi, pa je imela psica erlihijo, nazadnje, po hudem vlačenju veterinarja po zobeh izkazalo, da vezi vseeno niso bile v redu.

No, verjetno so do zdaj že opravili kakšno preiskavo (slikanje), ki je ali potrdila ali zavrnila prvotno domnevo o razpokah v ramenskem sklepu. Za kakšne razpoke pa naj bi šlo? A je mišljen hrustanec? Če je tako, potem boste glede na starost psa imeli še velike težave, tako da upam, da je kaj drugega.
Vnetje pokostnice je malo bolj prijazna zadeva, ker se s počitkom pozdravi.

Ali imate diagnozo?


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: border-collie , sobota, 10.03.2012 : 18:58:23
Imamo 6 mesecev staro border collie. Občasno začne šepati na prednjo levo tačko, kadar se dalj časa igra in nori ali pa koplje. Glede na to, da je v zadnjem času res zrasla (sploh v noge), me zanima ali bi bilo možno ga gre za vnetje pokstnice (kar sem brala je to pogosto v tej starosti)? Samo zmede me v tem, da ne šepa konstatno, samo kadar se "znori". Ko se spočije je bolje. V ponedeljek greva k veterinarju, pa me vseeno zanima še vaše mnenje.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: maja01 , sobota, 10.03.2012 : 22:07:31
Mozno je.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: guju , sobota, 10.03.2012 : 22:23:50
Možni so pa tudi okruški hrustanca, "leta" so ravno prava, simptomi pa tudi:  http://www.petmd.com/dog/conditions/musculoskeletal/c_dg_osteochondrosis


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: jst , torek, 13.03.2012 : 14:41:16
Možni so pa tudi okruški hrustanca, "leta" so ravno prava, simptomi pa tudi:  http://www.petmd.com/dog/conditions/musculoskeletal/c_dg_osteochondrosis

Kar bi se videlo na rentgenski sliki. Vnetje pokostnice pa ... težko.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: border-collie , torek, 13.03.2012 : 16:39:00
Včeraj smo bili pri veterinarju. Je pretipala celo tačko in nič ne kaže, da bi jo kje bolelo. Tako, da gremo še na slikanje, potem pa že počasi zmanjka idej. Sporočimo kaj bo.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: vesoljka , torek, 13.03.2012 : 17:22:03
Takole stanje je bilo pri punci oz. njeni dobermanki, s katero smo se v tistem času redno srečevali na sosednjem travniku. Kužika iz spomladanskega legla, poleti ni bilo nobenih problemov, jeseni (ko je postajala že "ornk" baba) se je pa začelo, jo je bilo prav težko gledati. So ji postavili diagnozo "vnetje pokostnice", problem je bil enak, kot pri vama - šepanje po igri, ki jo je bilo treba potem pač omejevati.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: jst , sreda, 14.03.2012 : 14:56:39
Načeloma vneta pokostnica boli tudi na dotik.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: border-collie , sreda, 14.03.2012 : 15:33:03
To so tudi meni rekli na veterini in ravno zato je rekla, da misli da to ni vzrok. Jutri gremo še na slikanje pa bomo videli. Vesoljka kako pa so rešili problem? Samo s počitkom?


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: vesoljka , sreda, 14.03.2012 : 17:52:40
Tega pa ne vem  :-\  Vem, da sem (itak) vprašala, pa sem bila očitno precej paf prvič, ko sem jo videla obvezno pripeto, ker ko je skakala okoli psa, je samo še več škode naredila, ker je poskušala previdno stopiti in je zato klecnila, kar je pa res še bolj zabolelo. Pa že tudi, ko sem jo recimo en teden videla povsem O.K. tekati, je bilo naslednjič spet poslabšanje. Drugače se psici na obrazu ni poznalo, da jo zelo boli, prej jo je motilo..  ::)

Vse bo še dobro!  ;)  Čim več vprašanj pri veterinarju, brskanju po googlu, pa bo tudi to sitno obdobje mimo!! :)


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: vesoljka , sreda, 14.03.2012 : 17:58:08
A psička kaže bolečino pri veterinarju?
Moja prejšnja je recimo ni in enkrat so ji recimo tako prepognili sprednjo tačko, da jaz nisem več zdržala in prekinila "testiranje" - na sklepu je namreč imela metastazo in je doma šepala, prepogibala jo je pa zelo malo, doma je cvilila, pri veterinarju pa je očitno požrla še hujšo bolečino..  :e


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: border-collie , sreda, 14.03.2012 : 19:26:42
Ne, saj ravno to je čudno. Bolečine nič ne kaže. Tudi ko jo tipaš ne. Tudi drugače tačko čisto normalo uporablja, prepogiba... problem je le, ko se res fajn znori takrat šepa. Pa še takrat ne kaže, da jo kaj boli ali moti. Samo vidi se da čisto normalno ne hodi. Bomo videli jutri.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: border-collie , četrtek, 15.03.2012 : 16:02:05
Smo s slikanja - kosti v levem komolcu ji ne rastejo enakomerno in se zadeva ob hrustanec. Je na srečo v zgodnji fazi, tako da se bomo mogoče izognili operaciji in se bo popravilo samo od sebe. Vsekakor pa imamo na žalost 1 mesec strogega počitka. :( Dobili smo še Rxcarfa tablete za 14 dni, potem bo brez. Po tem pa sledi ponovno slikanje, da vidimo kako naprej.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: alexy , četrtek, 15.03.2012 : 18:27:27
Pri katerem vetu ste pa bili?


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: border-collie , četrtek, 15.03.2012 : 18:48:45
V Novem mestu. Slikal je g. Mohorič. Zakaj?


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: missysb , četrtek, 15.03.2012 : 20:43:37
Ali je pri boreliozi in erlihiozi šepanje le na sprednje tačke ali ste doživeli že šepanje na zadnje tačke. Kolikor sem zasledila vsi omenjajo šepanje na sprednje tačke (pri katerih je bila okužba potrjena).


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: mamaF , četrtek, 15.03.2012 : 22:05:42
Pri borderki moje prijateljice je bilo zelo očitno šepanje na eno zadnjo tačko, na sprednje nič.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: missysb , četrtek, 15.03.2012 : 22:07:48
Pa je stalno šepala ali samo občasno?

Na splošno to sprašujem vse, čigar psi so šepali kot posledica teh bolezni.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: sanco1a , četrtek, 15.03.2012 : 22:11:21
Pri nas smo bili hudo bolni, pa nismo šepali skoraj nič, komaj opazno in občasno (dokler se ni razhodil) na eno sprednjo tačko. Ampak so bili drugi znaki tako očitni, da si težko spregledal, da je pes bolan.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: mamaF , četrtek, 15.03.2012 : 22:15:17
Šepala je občasno, največkrat po jutranjem vstajanju oz. po daljšem ležanju. Prijateljica je začelo povezovati močnejše šepanje tudi z vlažnim hladnim vremenom (ko se je to pojavljalo, smo imeli zelo deževno zimo). Pa tudi občasno se je tako čudno "zvijala" v eno stran, potem pa tekla naprej, kot da ni nič. Najprej so leto in pol se mi zdi sumili na neka vnetja, jo filali z antibiotiki, pa je bilo malo boljše, potem se je čez par mesecev spet pojavljalo šepanje, pa so slikali kolke in hrbtenico ... no, na srečo je potem menjala veterinarja, ki se je zgrozil, ko je videl, da prvi veterinar niti enkrat ni naredil nobenih preiskav krvi in je pač "zdravil" vnetje pokostnice, sklepov ...
Krvni testi so pokazali na erlihijo, potem pa je seveda sledilo zdravljenje. Šepa pa ne več - mogoče včasih malenkost, ampak res zelo občasno, pa pri borderjih in njihovi norosti itak ni čudno, če kdaj pretiravajo. Zaenkrat je zdaj OK.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Iska , sreda, 22.08.2012 : 14:49:45
Pa se je tudi nam zgodilo: psička Lana je danes zjutraj kar na lepem začela šepati na levo sprednjo tačko. Sinoči je bilo še vse v redu, ko sva se odpravljali na jutranji sprehod, mi je že v stanovanju začela najprej tako šepati, da je komaj stopila na tačko, sedaj pa šepa, včasih bolj, včasih manj. Dr. Zorko je do septembra na dopustu. Mi lahko prosim svetujete dobrega ortopeda v LJ ali okolici?
Lepa hvala vnaprej


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Pepsi , sreda, 22.08.2012 : 14:55:07
Jaz ti svetujem dr. Miklavžina - večino časa dela na kliniki PetVet na Kolarjevi ulici  (Bežigrad).


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: missysb , sreda, 22.08.2012 : 15:29:18
Ja, baje je Miklavžin kar strokovnjak, čeprav ne med najugodnejšimi...  :-\


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Iska , sreda, 22.08.2012 : 17:20:54
Hvala lepa  :)


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: čarka , sreda, 22.08.2012 : 17:31:03
Sama pa se vedno zapeljem do Topolšice, moj avto že sam pozna pot do tja  ;) :P

Ne vem, ampak jaz dr Matku 1000% zaupam. Ko on reče da bo šlo, vem, da bo in tudi vedno gre tako  :D ;d



Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: guju , sreda, 22.08.2012 : 19:27:40
Jaz bi šla tudi do Miklavžina, ja :) Pa držim pesti, da ni nič resnega!


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Iska , sreda, 22.08.2012 : 19:41:20
Opazila sem, da ima otečen levi gleženj. Čez noč bo dobila obkladke s kisom, jutri pa greva k veterinarju. Hvala vsem.  :)


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: nixy , petek, 05.10.2012 : 11:01:38
Pozdravljeni!

Tudi naša mala mešanka je kar iz lepega začela šepati na desno sprednjo tačko nato postopoma tudi na levo, predvsem ko je kaj več skakala in tekla.. seveda smo jo odpeljali do vet ( dr. Miklavzin ) ki je ugotovil razvojno napako na obeh sprednjih tačkah, pri komolčnem sklepu- torej ena kost krajša od druge in obraba sklepa... torej sledila operacija-leve tačke prvo saj je bila bol obrabljena...
Po 6 mesecih je psička se vedno šepala! Glej ga no zlomka, ker se mi je psička smilila sem jo peljala v Topolšico k dr. Matku po drugo mnenje, ki je po slikanju opazil (kar za čuda drugje po 4 slikanjih niso... ) da je prišlo v procesu celjenja do razkrajanja kosti in da je nujen ponoven poseg da se reši tačko!

Sedaj psička okreva in upamo na najboljše, operacija je uspela in vse kar lahko rečem glede na mojo izkušnjo je : Je ni cene in jih ni kilometrov, ki jih nebi prevozila, če bi že prvič vedela kakšno oskrbo, ravnanje in strokovnost nudi dr.Matko!!!!  Tudi cenovno je povsem primerljiv če ne še ugodnejši! Moj nasvet torej - ko je kuža  zdrav je dober vsak veterinar, ko pa ima težave resne narave in predvsem na področju ortopedije pa vam na srce polagam dr. Matka! Pa še prav prijazen je in vse lepo razloži :)

 p.s. veliko sreče in hitro okrevanje vam želim!


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: loretta , četrtek, 11.10.2012 : 10:27:46
Mojo psičko pa verjetno čaka TTO (trojna osteotomija tibije) zaradi natrgane križne vezi - ta poseg, ki ga opravlja za zdaj samo dr. Matko, priporoča njen veterinar. Ima kdo izkušnje iz prve ali druge roke s tem posegom, zanima pa me tudi cena (menda blizu tisoč evrov). Uspešnost je menda zelo dobra.
Gre za velikega psa.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Zaposlena , ponedeljek, 19.11.2012 : 20:02:00
Tudi pri nas se je pojavil problem s tačko.  :'(
V soboto, ko smo se zjutraj zbudili, je Jaka šepal na sprednjo levo tačko. Ko sem mu  jo pretipala, je zajokal v pregibu. Poškodbe ni bilo, tudi stopil ni nerodno - vsaj ne da bi jaz za to vedela.
Sva šla do Matkota, tudi tam so ga pretipali, slikali in hvala bogu ugotovili, da ni nič zlomljenega - pravzaprav je bila slika tačke čisto lepa, zdrava.  :)
Ker je bil Jaka ful bogi, hodit sploh ni mogel, prvič odkar ga sploh imam, se je zgodilo, da je bil več kot minuto pri miru, je dobil injekcijo proti bolečinam, veterinar je rekel, da sta možnosti dve: 1. da je morda malo nerodno stopil in ga noga boli....dokler je ogreta, ne čuti bolečine, ko pa se ohladi, ga boli in 2. nekaj podobnega revmi.
Dobila sva 2 tableti Rheumocam, 1 na dan.
Včeraj pojedel prvo, danes drugo in je vse zgledalo ok, pred pol ure pa se oblečem in ga želim peljat na večerni sprehod, pa pes ne mrdne sploh.  :(
Leži čisto pri miru in milo gleda. Mu rečem, naj vstane in glej ga zlomka - spet šepa.  :'(
Ven sploh ni želel, ga tudi nisem silila, zdaj leži.

Morda ima kdo podobne izkušnje? Je možno, da ima pes tudi revmo?  ???
Kaj lahko sama naredim, da mu bo bolje in da ga ne bo bolelo? Saj jutri bom itak poklicala Matkota in šla po tablete, ampak me zanima, kako mu v tem času pomagat, da bo lažje prenesel bolečino?


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: spelcy , ponedeljek, 25.02.2013 : 19:18:08
Imam eno vprašanje. Je res možno, da pes zaradi klopnih bolezni šepa le po tem ko vstane, potem ko se razhodi pa šepanje postane manj očitno? Psička ima sicer 7 let, "bernski planšar". Ker naj bi imeli ti psi zelo majhno življenjsko dobo, sem pomislila tudi, da bi bilo krivo staranje, vendar dvomim, da bi to ratalo kar tako čez noč. Bolečine sicer ne kaže, tudi počutje je precej normalno. Še vedno bi hodila na enako dolge sprehode, vendar jo malce šparamo. Mogoče kakšen nasvet? Naj grem najprej pregledati kri in potem slikati ali obratno?


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: mamaF , ponedeljek, 25.02.2013 : 19:23:57
Ja, tako se je dogajalo pri prijateljičini borderki, stari takrat pribl. 2 leti. Šepala je ob vstajanju, pozneje pa ne več. Pa še to nekaj tednov nič, potem par dni spet itd. Po razno raznih sumih na vnetje pokostnice, potem kakšno poškodbo kolkov, hrbtenice itd. je šla po drugo mnenje in test je pokazal okužbo z erlihijo.
Nikakor ni nujno, da je tudi pri vas tako, a test na klopne bolezni je v takem primeru vsekakor priporočljivo narediti (da vsaj izključiš ta vzrok, če niso prisotne in se potem išče naprej pravi vzrok).
Pa izogibaj se tako imenovanim "hitrim testom", ker znajo biti baje kar pogosto lažno negativni. Naj veterinar vzame kri in jo pošlje na analizo.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: No Jinx , ponedeljek, 25.02.2013 : 20:12:40
Najprej kri in šele, če je negativna na klopne, k ortopedu.  :) Lahko pa tudi oboje v istem dnevu, ko boste že itak pri veterinarju.  ;)


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: sanco1a , ponedeljek, 25.02.2013 : 20:31:24
Naš ni šepal nič oz. skoraj nič, pa je bil na smrt bolan. Tudi ob podrobnem pregledu sklepov pri veterinarju so bili ti povsem normalno gibljivi, bolečine so bile le v hrbtenici.
S tem seveda še ni rečeno, da gre za klopne tudi pri vaši, dejansko pa šepanje in klopne sploh niso nujno povezani.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: spelcy , ponedeljek, 25.02.2013 : 21:56:09
Hvala za odgovore. Jutri jo peljemo na odvzem krvi pa bomo potem videli za naprej. Slikana je sicer bila že pri 2 letih, a so bile takrat žal slike zelo slabe kvalitete, rečeno pa je bilo da niso ne sprednje ne zadnje tace ok, se pa do sedaj ni praktično nikoli nič pokazalo. Še to, ali je zdravljenje pri boreliozi in erlihiji zelo drugačno?


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 25.02.2013 : 22:00:10
Jaz bi psa, ki sepa vseeno najprej peljala do ortopeda. Se toliko bolj, ce gre za 7 let starega bernca.

Ne, zdravljenje pri e. in b. je prakticno enako.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: spelcy , sreda, 27.02.2013 : 16:20:41
Čisto sem razočarana nad sistemom delovanja veterinarske ambulante. Nekaj časa nazaj smo rentgenske slike kolkov in sprednjih nog nesli v drugo ambulanto po še eno mnenje. Slike so tam zadržali, pospravili v kartoteko, nihče ni niti ponudil da naj jih vzamemo nazaj. Ko pa smo danes želeli slike nazaj, nam povejo da je njihova praksa, da slike, ki niso slikane pri njih zavržejo. Zakaj nam tega niso povedali že na začetku? Če so itak že vedeli, da jih bodo vrgli stran, zakaj nam jih niso dali takoj nazaj v roke ampak v kartoteko? Ali to dejansko sploh smejo naresti brez kakršnegakoli opozorila?


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: nikolina78 , ponedeljek, 24.06.2013 : 20:48:16
Pozdravljeni! Tudi moja psička kaže znake kot jih narekuje Spelcy. Ko psička vstane šepa, kasneje pa tudi ni zelo izrazito. Nekateri sploh ne opazijo. Psičko sem nekaj dni opazovala in ni ne poslabšanja niti izboljšanja, tako da jo peljem k veterinarju. Zanima pa me, koliko je to finančno ˝stresno˝, da se malce pripravim. Analiza krvi? Slikanje kolkov, sklepov?

Spelcy kako je stanje pri vašem psu? Kakšno je bilo zdravljenje? Se je stanje izboljšalo?

Hvala za odgovore :)


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: spelcy , ponedeljek, 01.07.2013 : 14:43:16
Mi smo dali čez testiranje na klopne bolezni in slikanje pod pomirjevalom. Diagnoza je bila artroza, kjer nekega posebnega zdravljenja ni. Dajemo ji glukozamin. Nekdo nam je sicer pred dnevi povedal za neke tablete (ne vem ali smem napisati ime tablet), ki naj bi konkretno pomagale. Zaenkrat še iščemo, kako bi jih lahko naročili, ker jih v Sloveniji ni. Testiranje na klopne bolezni stane okoli 100eur, rentgensko slikanje pa je odvisno od števila slik.
Pri nas smo na žalost sicer ravno dali skozi operacijo križnih vezi, ki so se pretrgale brez posebnega vzroka. Tako da upam, da se bo vse skupaj čimprej zacelilo in bo lahko spet normalno hodila.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: missysb , ponedeljek, 01.07.2013 : 19:01:39
Jaz imam glukozamin s hondrotoinom tablete, če kaj pomaga informacija. Naročal jih je pa en fant tule z mojpes.net-a in sva si takrat delila stroške dostave.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: roozica , torek, 02.07.2013 : 19:00:42
Pozdravljeni, tudi naš 9 meesecev star mešanček z nemškim ovčarjem, je začel šepati. Pri sedmih mesecih smo ga kastrirali, do takrat ni imel problemov. Takoj drugi dan po kastraciji pa je začel šepati (bil je zelo slaboten) in je veterinar rekel, da se mu je oslabil imunski sistem (zaradi narkoze) in da je to vzrok šepanja in da bo že minilo. Po parih tednih, pa je bil naš kuža spet dobre volje in tak kot po starem. Ampak potem je začel spet šepati, en dan šepa na levo tačko, naslednji dan ne šepa, potem šepa na desno, par dni je težko hodil z zadnjima tačkama.. Potem je lahko 4, 5 dni uredu, ko pa se kakšen dan preveč zdivja, lahko kakšno urco šepa, potem spet ne več.. Res je zelo čudno. Če bi bila vsaj vsakič ena tačka, vendar so bile že vse štiri.. In naj še povem, da je tudi lastnik njegove mame povedal, da je tudi ona občasno šepala, vendar da je samo od sebe minilo. Veterinar pa je rekel, da je lahko tudi gensko, lahko zaradi prehitre rasti,.. Ima kdo kakšen predlog kaj bi lahko bilo?


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: maja01 , torek, 02.07.2013 : 21:48:47
Testirajte klopne bolezni.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: roozica , torek, 02.07.2013 : 22:32:24
Mislite da bi lahko bilo to? Ker malo dvomim, glede na to da je rojen septembra in na njem nismo našli še niti enega klopa, še posebno ker je bila zima dolga in prav tako mu dajemo tudi ampule.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: aska2005 , torek, 02.07.2013 : 22:46:11
Mislite da bi lahko bilo to?
Ja tudi to je lahko razlog, zato ga dajte testirati za klopne bolezni.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Buldog_Thor , sreda, 17.07.2013 : 09:30:14
Pozdravljeni,
tudi mi imamo 5 mesečnega buldoga, ki nam zadnja 2 dni šepa na sprednje tačke. Pred dnevi nam je pobegnil po stopnicah navzdol, pa tudi navzgor je enkrat priskakljal... Mi ga drugače po stopnicah nosimo, vendar če sliši dedka spodaj v kleti, potem kar navali k njemu. Opazila sem, da se mu občasno tresejo tudi tačke. Moram pa poudariti, da je naš Thor zelo razvajen, da sem trenutno 24 ur z njim skupaj....
K veterinarju ga ne bi rada spet vozila, saj smo imeli pred enim mesecem operacijo očke, pa tudi preveliki paničar ne bi rada bila... Še vedno sem mnenja, da ima morda "muskelfiber" od skakanja po stopnicah? Kaj menite vi, dragi lastniki psov?
hvala za vaše nasvete in lep pozdrav,

Marja


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: tipalka , sreda, 17.07.2013 : 18:41:13
Uf, pri buldogu mladičku se jaz ne bi hecala s takimi zadevami... Bi šla kar takoj do veterinarja oziroma počakala največ še kak dan. Buldogi so zelo občutljiva pasma in zlo dobronamerno - ne se hecat z divjanjem po stopnicah, boste fasali kak okrušek ali kakšno drugo zadevo in bo jok... Pazite ga, da vam ne bo kasneje žal. Naš je enkrat nerodno stopil in smo fasali okrušek. Res se ni za hecat. Vedno ga itak ne morete met na očeh, ampak vsaj bodite pazljivi, ko ga imate in ne dovoljevat hoje po stopnicah...


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Buldog_Thor , četrtek, 18.07.2013 : 10:46:55
Danes ne šepa več.. Sva z mojim ugotovila sledeče.... Pri meni je vse dopoldne bil aktiven, laufal za žogo, se igral..-vse brez šepanja.. Ko pa je moj mož vstopil skozi vrata, pa je začel v momentu šepati... Danes, ko sva sama, spet ne šepa....
Mislim, da mu je v objemu mojega moža nadvse všeč ali pa se mu ne ljubi več na večerne dolge sprehode...

Vseeno hvala tipalka za tvoj nasvet...


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: nezakn , četrtek, 22.08.2013 : 18:26:37
Zdravo! Sem že pisala pri drugi objavi, samo me skrbi, da ne bo odgovora ker je bila zadnja objava leta 2005.
Upam, da mi kdo odpiše..
Imam psičko staro 3mesece (vižla). Stanujem v stanovanju kjer je še ena psička stara 2 leti, zelo prijazna. Lepo se igra z mojo malo kepo, samo me še vseeno skrbi, da toliko igre(cca 2x 15min) ni dobro za tako mladega psa. Kajti druga psička ima 20kg in e srednje velikosti...
Zanima me vaše mnenje. Naj jo umirim raje že po 5ih minutah in igra parkrat na dan, naj se sploh še ne podi? več kot to sigurno ne sme, zanima me če je preveč, kajti želim si, da zraste v zdravo psico, ki bo imela še na pretek tekaških let.
Hvala že vnaprej za odgovore.
lp


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: _lori , petek, 23.05.2014 : 23:54:49
Zanima me, če ima kdo od vas kakšno idejo glede vzroka šepanja pri naši psici (8 let). Psica izmenično razbremenjuje zadnje tace tako, da jih dviguje v zrak, včasih samo rahlo od tal, spet drugič višje v zrak. Šepanje se je začelo nekje v sredini marca, bolj izrazito na levo taco. Štirinajst dni sem jo pustila na mirovanju, ampak nisem opazila nobenega izboljšanja. V začetku aprila smo šli do ortopeda v Lj. Takoj je slikal kolke in levo koleno, slike brez posebnosti. Dobila je protivnetni sirup zaradi možnosti natrgane križne vezi, mirovanje in kontrola čez en teden. Medtem psica začne bolj izrazito šepati na desno taco. Ob kontroli smo naredili hemogram, izvid brez posebnosti. Poslali smo tudi kri na testiranje za klopne bolezni (anaplazma, borelija), oboje negativno. Na otip oba kolena stabilna, neotečena, ampak boleča – psica pri raztegovanju tace v kolenu zacvili. Še naprej mirovanje in protivnetni sirup za en teden. Ob ponovni kontroli nič drugače. Psica ves ta čas normalno živahna in ješča (teža je normalna). Težave se kažejo predvsem po tem, ko vstane in stoji pri miru, ko se razhodi pa normalno hodi naprej (kar tudi izključuje težave s hrbtenico). Dobila je vitamine in glukozamin, kontrola ob poslabšanju.

Z ortopedom sem govorila o različnih možnostih. Od natrganih vezi, ki niso izključene, čeprav sem mnenja, da bi se po cca. devetih tednih mirovanja (sprehod v začetku povsem izključen, kasneje 10 – 15 min na povodcu, igrače ukinjene, gibanje na dvorišču v zmerni meri brez hitrih štartov in skakanja dovoljeno – no parkrat je slednje prekršila) že moral pokazati kakšen napredek, ali se motim? Govorila sva tudi o težavah v mišicah, veterinar je mnenja, da bi se te kazale tudi pri običajni hoji in podobnih stvareh, npr. tudi pri skakanju v avto, kar brez problema naredi. Pa o težavah s ščitnico, kjer bi se poleg šepanja verjetno pojavila tudi neješčnost in izguba telesne teže, ki je pri njej konstantna. Pa o težavah imunskega izvora, nič pa ni posebej izraženo.

Naj povem še, da je pred začetkom šepanja imela 'izbruh' bakterij in glivic, ki so se kazale z neodlakanimi mesti, predvsem na gobcu, kar smo zdravili z antibiotiki in sporanoxom. To se je po nekaj tedenski terapiji potem uredilo. Bi lahko šlo za kakšno povezavo med tem, čeprav do sedaj nismo uspeli povezati teh dveh stvari?

Stanje je nespremenjeno, nič boljše in nič slabše. Ne vem kako naprej. Bliža se čas uživanja v vodi, jaz pa se bojim, da bo psica morala ostati doma na mirovanju in da bo tako tudi ostalo. O podobnih simptomih sem brala v različnih temah, je kdo uspel s kakšno konkretno diagnozo oz. kako se je stvar uredila? Kakšna ideja?  :-\


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Lanabela , sobota, 24.05.2014 : 10:16:40
Jaz bi jo pokazala še fizioterapevtki.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: bina , sobota, 24.05.2014 : 10:38:33
Če zacvili pri raztegovanju kolena, potem so verjetno tam problemi. Mogoče s pogačico? ali pa s kakšnimi vezmi.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: banAncy , ponedeljek, 09.03.2015 : 09:33:50
Kaj mi svetujete?  Včeraj smo prišli iz 2 urnega sprehoda, kjer je pes občasno norel in tudi skakal po večjih lužah. Ob 17 uri smo prišli domov in pes je šel počivat za cca. 2uri, ko je vstal sem opazila da šepa na sprednjo desno taco. Ponovno je šel počivat in čez 2 uri spet prišepav. Pes stopi na taco, vendar zelo previdno. Ko sem mu taco pregledala ni imel nič poškodovano in ob stisku tace tudi ni zacvilil. Razmišjam, da bi ga dala testirati na klopne bolezni. Star je 2 leti in enkrat je tudi že mal pošepal-takrat smo domvnevali da zato ker raste.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: bina , ponedeljek, 09.03.2015 : 09:48:44
Kaj mi svetujete?  Včeraj smo prišli iz 2 urnega sprehoda, kjer je pes občasno norel in tudi skakal po večjih lužah. Ob 17 uri smo prišli domov in pes je šel počivat za cca. 2uri, ko je vstal sem opazila da šepa na sprednjo desno taco. Ponovno je šel počivat in čez 2 uri spet prišepav. Pes stopi na taco, vendar zelo previdno. Ko sem mu taco pregledala ni imel nič poškodovano in ob stisku tace tudi ni zacvilil. Razmišjam, da bi ga dala testirati na klopne bolezni. Star je 2 leti in enkrat je tudi že mal pošepal-takrat smo domvnevali da zato ker raste.
lahko je pes samo preveč divjal. Lahko si je nategnil kakšno vez (zapestje ali na kakšnem prstu). Jaz bi ga opazovala nekaj dni in če ne bi bilo bolje, bi ga peljala na pregled.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: banAncy , ponedeljek, 09.03.2015 : 10:12:14
Hvala za nasvet. Včeraj sem mu izmerila tudi temperaturo in jo je imel 37,4. Malo bom še počakala in bomo videli kaj bo. Je mozno, da šele par ur po divjanju začne šepati?


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: uraa , ponedeljek, 09.03.2015 : 15:27:30
Temperatura je malo nizka, možno, da ni bila pravilno izmerjena. Če čez kak dan ne bo boljši, bi ga jaz peljala na pregled.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Lanabela , torek, 10.03.2015 : 11:32:17
Normalni je, da začne šepati par ur po naporu, ko se mišice ohladijo.
Temperatura je malce nizka, a tudi v primeru, da je bila zmerjena prav, še ni tako nizka, da bi te moralo skrbeti (to je pod 37 stopinj)


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Tomicaaa , nedelja, 30.08.2015 : 10:33:41
Lep pozdrav.

Naša psička Sky (Border Collie) je pred dnevi (kak teden dni nazaj) začela šepati na levo sprednjo tačko. Znakov bolečine ni kazala (ko smo ji raztegnili in skrčili tačko), vendar smo se vseeno odločili iti k veterinarju. Tudi on jo je pretipal, preveril gibljivost in psička ni kazala nobenih znakov bolečin, izmeril je temperaturo in je rekel da ni povišana, da ne gre za vnetje. Dobila je predpisane "tablete" Rimadyl ter priporočeno je bilo mirovati. Vse je bilo vredu, dokler je dobivala zdravila, ni kazala znakov šepanja, vendar ker je kot vsak Border Collie zelo zelo aktivna, je tekala sem ter tja (in kar je najhuje, po stopnicah, ker rada teka za mucami). Danes, ko je prvi dan po prenehanju jemanja Rimadyl-a pa spet kaže znake šepanja, sicer občutno manjše (skoraj neopazne), vendar tu pa tam drži levo tačko gor za kakšno sekundo ali dve. Tudi, ko ji probam iztegnit levo tačko, začne cmivkati ter se mi izmikati. Sumim, da je OCD (ki je pri BC pogost).

Psička je stara 4.5 mesece, je in pije normalno.

Ima kdo kaj podobnih izkušenj?


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Nanook , nedelja, 30.08.2015 : 12:54:58
Nazaj k veterinarju jutri pa naj magari slika (rtg).

Mirovanje pa pomeni mirovanje - nobene hoje po stopnicah, lulat kakat in nazaj not, sprehod kratek, na povodcu, nobenega divjanja, tekanja; ne za mackami, ne za zogico, nic itd.. Pac mirovanje. Za psa zmatrat pa klikanje.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Nanook , nedelja, 30.08.2015 : 12:57:59
Sori, prehitro oddala. V glavnem pac jaz bi psa dala res na mirovanje, ampak RES NAJ MIRUJE! Kakrsnikoli izgovori da je pac zelo zelo aktivna, ker je pac border,... Mislim - ne, ma da miruje. Ce ne bi bilo cez par dni bolje, bi sla ponovno k vetu in magari narest rtg.

Za zaposlit jo pa klikanje, razne igrice, pri katerih ni treba dirkat, one puzzle igracke iz lesa/plastike, iskanje priboljskov,...


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Tomicaaa , nedelja, 30.08.2015 : 13:22:53
To da je aktivna nisem mislil kot izgovor, le povem kako je na stvari. Jaz sem bil z njo pri veterinarju in ta mi je res predpisal mirovanje s kratkimi sprehodi na povodcu, ampak najbolj se je temu težko odrekel foter, ki ima neko svojo filozofijo, da s psom ni nič narobe. Prepričevat njega je kot prepričevat kamen, da se premakne.

Jo bomo zvezali, pa par dni čistega mirovanja, potem pa bomo videli na čem smo.

Samo toliko v vednost, kakšne so kaj okvirne cene operacij, slikanja itd.? (glede na to da veterinarji sami po sebi niso poceni, da se pripravimo na morebiten finančni zalogaj)


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Nanook , nedelja, 30.08.2015 : 13:31:09
Slikanje tam 30, 40 eur (brez pomirjevala). Operacija pa odvisno kdo in kje in kaj, nekaj sto evrov verjetno in gor.



Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Tomicaaa , nedelja, 30.08.2015 : 14:00:57
Veterinar je priporočil enega v Topolšici (Matko?) ter enega v Mariboru - Pobrežje (ne vem kako se ta piše). Verjetno bi moral poklicat pa vprašat, kako in kaj :)


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Nanook , nedelja, 30.08.2015 : 14:16:13
Matko bo v redu. Aja, kaj pa pravi vzreditelj? Se je šepanje pojavilo še pri kakšnem mladičku iz legla?


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Tomicaaa , nedelja, 30.08.2015 : 14:47:51
Z vzrediteljico se še nismo slišali okoli tega, a sumiš da bi lahko bila zadeva dedna? Njena psička je stara šele 2 leti, koliko vem ona teh težav ni imela (je pa res da se okrog tega nismo tako pogovarjali in ne bom trdil da je 100% res). Bom se pozanimal, pa javim :)


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Binas , nedelja, 30.08.2015 : 15:22:39
Slikanje je povsem na mestu. Pa preverit klopne tudi.

Mirovanje je pa cca max 10 minut bit na nogah. Po 10 minutah se že kosti oremenjuje. Saj ti bo Matko to odlično razložil, kaj mirovanje in postopno pridobivanje kondicije nazaj pomeni. Po operaciji traja navadno cca 6 mesecev, da je pes lahko spuščen na sprehodih etc.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Tomicaaa , nedelja, 30.08.2015 : 16:10:49
Tako vzrediteljica kot tudi ostali psi v leglu nimajo težav.

Bo šla psička jutri na slikanje (preventivno), pa da vidimo na čem smo.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Lanabela , nedelja, 30.08.2015 : 18:43:30
Če je prišlo do poškodbe (lahko tudi samo mišice ali vezi, česar ne RTG ne vidiš) traja okrevanje nekaj tednov. V enem tednu ne more biti dobro.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Tomicaaa , nedelja, 30.08.2015 : 19:24:54
Se zavedamo tega Lanabela, zato bo sedaj slikanje plus strogo mirovanje do nadaljnega, da vidimo na čem smo. Operacija bo sledila, če bo to res nujno potrebno (tudi zaradi ne-preveč-blestečega finančnega stanja družine).

Hvala vsem :)


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 31.08.2015 : 09:39:33
Z vzrediteljico se še nismo slišali okoli tega, a sumiš da bi lahko bila zadeva dedna? Njena psička je stara šele 2 leti, koliko vem ona teh težav ni imela (je pa res da se okrog tega nismo tako pogovarjali in ne bom trdil da je 100% res). Bom se pozanimal, pa javim :)

Dednost je eden od možnih faktorjev pri OCD, bolj posredno sicer. Prehitra rast in preforsiranje mladiča imata pa po mojem mnenju definitivno večji vpliv. Vzreditelja sem pa omenila predvsem za to, ker bi moral biti on prvi (poleg veterinarja) na katerega naj bi se lastniki obrnili v takih primerih (=dolgotrajno šepanje). Pač prav se mi zdi, da se vzreditelja obvesti, ne samo zaradi iskanja vzroka, ampak ker je preprosto prav, da ve.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Tomicaaa , ponedeljek, 31.08.2015 : 12:40:17
Medtem ko sem pisal tisti post, je mama že klicala vzrediteljico in povedala kako je na stvari :)

Imam pa en manjši update: Včeraj ni šepala, tudi danes ne kaže znakov šepanja, sem ji probal iztegnit tačko in nič ne cmivka / ne kaže znakov bolečin. Bomo še počakali kak dan ali dva, da se prepričamo če res ni znakov šepanja.

Je pa definitivno možno, da je to šepanje posledica hitre rasti, saj je zrasla kot gobica po dežju, na kar smo prvo tudi pomislili, vendar ker se je šepanje vleklo cel teden, smo se le odločili za obisk veterinarja :)


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: bina , ponedeljek, 31.08.2015 : 12:51:27
Če ji je Rymadyl pomagal, potem skoraj sigurno ni OCD.
Šepanje na prednji taci je lahko zaradi prehitre rasti (vnetje pokostnice-mojim psom je tu pomagalo dodajanje glukozamina) ali pa mogoče zaradi kakšne natrgane vezi (tu pomaga samo počitek) ali pa zaradi kakšne poškodbe prsta (tudi vezi). Moj veterinar mesto bolečine določi že s tipanjem....


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Tomicaaa , torek, 08.09.2015 : 12:41:49
Evo da naredim en update po malo več kot enem tednu.

Skratka, šepanje je ponehalo do te mere, da pes normalno hodi (in teka). Edino kar opažamo, da če jo malo bolj obremenimo (več frizbija, žogice, igranje z drugimi psi, itd.) zna malo pošepat tu pa tam, ampak nič kaj preveč.

Še druga stvar, če ji probam levo tačko (na tisto, katero je šepala) iztegnit, ni več tako prožna, kot je bila prej. Desno lahko normalno iztegne, levo pa začne izmikati (ampak ne cvili da bi jo bolelo). Je to morda posledica tega, da ima podzavestno bolečino v mislih in ne pusti tačke iztegnit do konca?

Še to, berem da je OCD (v primeru da bi bil) povečini dedna zadeva. Koliko nam je vzrediteljica povedala, njena psička ni imela problemov, za očeta pa ne vemo.

Kupili smo še vitaminske tablete ter glukozamin (preventivno). Hranimo jo z briketi Taste of the Wild ter dobrimi konzervami (ne pedigree in ostalega sranja).


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Nanook , torek, 08.09.2015 : 12:58:29
Če po večji obremenitvi šepa, je pač ne obremenjevat. Ne preforsiraj psa, pa bo.

Če ne gre drugače, uporabi formulo: 1 teden starosti=1 minuta;
št. tednov + 5 minut = dolžina enega sprehoda.
Npr. 16 tednov star pes: 16 + 5 =21 min, torej ca. 20min sprehoda.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Tomicaaa , torek, 08.09.2015 : 13:03:10
Ne obremenjujemo je preveč, tudi na sprehode gre ponavadi (vsaj v eno smer - domov) z avtom. :) Sem samo hotel povedat, da se stanje je izboljšalo, vendar tu pa tam zna še malo pošepati, kar sumim da je posledica hitre rasti ter morda nategnjena mišica. Tudi sama, ko se razteguje (preteguje) normalno steguje obe tački :)


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Binas , torek, 08.09.2015 : 13:55:44
Hitri test za klopne te stane okoli 20 eur. (prdhodno pokličeš veterinarja). In ravno take pošepavanja, in bolečine, pa spet OK in mogoče vmes še kako vneto oko, utrujenost, hitra zadihanost ipd, so značilni za klopne bolezni, ki jih je ogromno. 

Jaz ne bi zapravljala denarja za vitaminske tablete-če od njih ne bi bilo koristi.

opravit pregled pri ortopedu, naredit vsaj RTG, ki te stane okoli 20 eur in preverit situacijo s klopnimi boleznimi (razen, če še nikoli ni imel-a prijsesanega klopa).

In nezdravljene ter prepozno odkrite klopne bolezni znajo narediti ogromno škodo mehkim tkivom, švicarskim pasmam pa še večjo škodo organom.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Jasna01 , nedelja, 17.01.2016 : 21:14:42
Prvo en velik pozdrav vsem skupaj!
Prosila bi vas za en nasvet...malo pomoči!
Z možem imava dobre 3 mesece starega pitbulla. Kuža je seveda igriv in živahen. Pred tremi dnevi smo bili na sprehodu in najin Ox je kar naenkrat začel šepati. Nič ni zacvilil in še naprej je tekel in norel. Na vsake toliko je zadnjo levo tačko dvignil...malo zašepal in spet nadaljeval z norenjem. Doma smo tačko pretipali in to ga ni nič motilo. Tudi med tipanjem in masiranjem tačke ni zacvilil...torej sklepam da ga ne boli. Veterinar mi je po telefonu rekel, da bi kuža nakazal če bi ga tačka bolela in če je vprašanje mišice lahko traja tudi 2 tedna. No danes je že tretji dan in on še vedno šepa...ali je kdo imel podoben primer? PROSIM ZA NASVET!!!! Hvala in lep pozdrav od nas treh 👫❤🐶


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Pepsi , nedelja, 17.01.2016 : 21:38:05
Jaz se na telefonske nasvete ne bi zanašala - še sploh, če zadeva traja več dni.  :-\ Oglasite se pri veterinarju in naj tačko dobro pretipa tudi on, po potrebi tudi slika. Veterinarji znajo prijeti čisto drugače (strokovno, če hočete) kot mi. Če ni nič, boste mirni. Če je karkoli, pa lahko takoj začnete ukrepati.

Tudi, če gre samo za poškodovano mišico, bo treba malo počivati. Kar je pri mladiču težko; se ga pa tudi da zaposliti.

Pa srečno!


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Jasna01 , ponedeljek, 18.01.2016 : 00:34:39
Jaz se na telefonske nasvete ne bi zanašala - še sploh, če zadeva traja več dni.  :-\ Oglasite se pri veterinarju in naj tačko dobro pretipa tudi on, po potrebi tudi slika. Veterinarji znajo prijeti čisto drugače (strokovno, če hočete) kot mi. Če ni nič, boste mirni. Če je karkoli, pa lahko takoj začnete ukrepati.

Tudi, če gre samo za poškodovano mišico, bo treba malo počivati. Kar je pri mladiču težko; se ga pa tudi da zaposliti.

Pa srečno!
Hvala...res hvala! Res bom mirna če ga odpeljem veterinarju...😉


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 18.01.2016 : 16:31:58
Malo hujši udarec v kost ali mišico - traja cca en teden da se znatno izboljša in cca 3 tedne da je povsem dobro.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: AN[ch]Y , ponedeljek, 18.01.2016 : 17:18:33
lahko je pa sol na cesti...


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: pudelj , torek, 19.01.2016 : 07:28:19
Pojdite na pregled. Možno je, da so težave s pogačico...


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: lial , nedelja, 07.02.2016 : 16:54:22
Moj problem pa je takšen: 10 let stara psička srednje rasti, mešanka, je pričela šepati na prednjo desno tačko pred skoraj tremi leti.
Obiskala sva veterinarja, natančnega odgovora nisem dobil, je pa predpisal zdravila: 10-dnevno terapijo s protibolečinskimi tabletami, stanje se je takoj normaliziralo.
Nadaljevala sva z Inflamex sirupom in Cortaflex-om. Čez kakšna dva meseca so se težave ponovile, takrat je bila na rentgenu, kri pa poslana na preiskave za sum kakšne od klopnih bolezni. Še vedno nisem dobil odgovora kaj je narobe, vse raziskave so bile 'strel v prazno'.

Občasno, nekako na dva do tri mesece se je kljub zdravilom težava ponavljala. Ker nisem videl smisla v nadaljevanju dajanja zdravil , sem z vsemi prenehal (ob strinjanju veterinarja) in nato je bilo dobrega pol leta vse v redu. Edina stvar, ki ji je pomagala, je še vedno terapevtski ovoj 'Back on track', vendar tudi ta le delno.
Pred nekaj tedni in danes pa se je težava ponovila, vendar sedaj na drugi prednji šapici.

Moja prošnja: če mi lahko kdo priporoči kakšnega specialista po možnosti iz Ljubljane ali blizu, za muskulaturne probleme, bom zelo hvaležen.

LP


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Pepsi , nedelja, 07.02.2016 : 17:27:37
Moja prošnja: če mi lahko kdo priporoči kakšnega specialista po možnosti iz Ljubljane ali blizu, za muskulaturne probleme, bom zelo hvaležen.

Tomaž Miklavžin, DVM
klik (http://www.vetcmiklavzin.si/)


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: lial , nedelja, 07.02.2016 : 17:37:15
Najlepša hvala za predlog!

LP


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: SinM , nedelja, 07.02.2016 : 18:09:55
Definitivno dr. Miklavžin. O0


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Lanabela , nedelja, 07.02.2016 : 18:57:08
za mišične poškodbe: Kristina Porenta, fizioterapevtka, VF


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Pepsi , ponedeljek, 08.02.2016 : 18:59:35
 
Miklavžin je sigurno top klasa, kvaliteto je pa treba plačat. Jaz pa recimo vem za dva psa, ki ju je, oprostite izrazu, zaj***** Matko - ki tudi ni ravno poceni.

Vsak pa se seveda odloči po svoje - temu se reče pravica do izbire.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Pepsi , ponedeljek, 08.02.2016 : 19:01:58
Pojasnilo: moj zadnji post je odgovor agi, čigar sporočilo je  vmes izginilo.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: agi , ponedeljek, 08.02.2016 : 19:49:41
Ne vem zakaj je izginil. Tudi jaz povem samo svoje mnenje. In svoje izkusnje in izkusnje drugih ljudi ki so bili pri njemu.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: uraa , ponedeljek, 08.02.2016 : 20:11:54
Kakšni so bili pa rezultati klopnih bolezni?
Bom pa še jaz omenila ortopeda na Kliniki za kirurgijo in male živali, v Mestnem logu - Zorko in Žel.

Je pa fajn, da se izvide in rtg slike, če se jih da dobit, nese zraven k veterinarju.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Pepsi , ponedeljek, 08.02.2016 : 20:19:42
Je pa fajn, da se izvide in rtg slike, če se jih da dobit, nese zraven k veterinarju.

Izvide in slike se vedno da dobiti, samo zahtevati jih je treba oziroma zanje zaprositi. Saj jih tudi plačaš. Jaz sem recimo že nekajkrat povedala, da pač želim pridobiti še drugo mnenje in to nikoli ni bila težava.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Jana , ponedeljek, 08.02.2016 : 22:54:59
Sporočilo je bilo izbrisano, saj je debatam o veterinarjih namenjena rubrika Veterinarji, alternativna medicina (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,68.0.html), kamor bo tudi del te debate čez kakšen dan prestavljen. lial je odgovor že dobil in se zanj zahvalil.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Binas , torek, 09.02.2016 : 08:41:43
Je pa tista tema dostopna samo, če plačuješ za dostop do foruma, drugim pa ne.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: lial , torek, 09.02.2016 : 09:17:13
Kakšni so bili pa rezultati klopnih bolezni?
Bom pa še jaz omenila ortopeda na Kliniki za kirurgijo in male živali, v Mestnem logu - Zorko in Žel.

Je pa fajn, da se izvide in rtg slike, če se jih da dobit, nese zraven k veterinarju.

Rezultati klopnih bolezni so bili vsi negativni, na RTG slikah pa ni bilo videti nobenih sprememb, veterinar se je res potrudil, naredil posnetke iz različnih kotov, ki sva jih potem celo skupaj pregledovala.
Težava pri obstoječih posnetkih pa je, da je psička takrat šepala na desno tačko, sedaj pa na levo, tako da verjetno tisti posnetki niso uporabni.

Še enkrat hvala za nasvete vsem, bom poročal, kako bo šlo naprej!

LP


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: lial , torek, 09.02.2016 : 09:29:31
Je pa tista tema dostopna samo, če plačuješ za dostop do foruma, drugim pa ne.
Hvala tudi za to informacijo, ki me je nemalo presenetila (tudi sam administriram dva foruma, pa mi niti na misel ne pride, da bi služil s prispevki drugih)
Vsekakor sem do sedaj shranil vse trenutno obstoječe prispevke pod mojim vprašanjem, vem pa , da bo ta moj zapis izbrisan.

LP


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Binas , torek, 09.02.2016 : 11:40:28
mhm. foto forum oz. portal, ne? no, vsaj nekdo s tem vzdevkom je tudi tam.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: Jana , torek, 09.02.2016 : 19:17:39
Jaz ne služim s prispevki drugih, ker tukaj ni prispevkov. Tukaj so vprašanja in komentarji. Komentarji so subjektivni in niso strokovni, saj v debatah ne sodelujejo veterinarji. Mnenje neznanca (vsi, ki niso člani, so pač neznanci) o nekem veterinarju je njegovo osebno mnenje. 10 ljudi lahko poda 10 različnih mnenj o enem veterinarju. Že večkrat doživeto. Zato je rubrika umaknjena z oči javnosti in dostopna članom.

lial, si dobil odgovor? Si. Je bila tema izbrisana prej, preden si videl odgovore? Ni bila. Sem te hotela prikrajšati za mnenja oz. nasvete drugih ali ti jih zaračunati? Nisem. Torej? Tole ni tema, v katero uporabniki pišete mnenja ali reklamirate svoje delo. Kako je na drugih forumih, me ne zanima. Na tem je od 1. 1. 2006 takole in bo takole še naprej. Če želiš debatirati o veterinarjih, se včlani. Če želiš mnenje veterinarja, pojdi k svojemu in plačaj račun. Če želiš debatirati o težavah tvojega psa, so ti vse rubrike v zvezi s tem na voljo brez članstva in brezplačno.


Naslov: Re: Šepanje na tačko
Poslano od: lial , torek, 09.02.2016 : 19:23:57
Hvala za prijazen odgovor!

Zbogom.