mojpes.net

o psih => Glava => Sporočilo, začeto od: Alenka64 , četrtek, 09.06.2005 : 09:56:07



Naslov: Oftalmolog-uvite veke pri bordojcu
Poslano od: Alenka64 , četrtek, 09.06.2005 : 09:56:07
Spoštovani,
naš leto in pol star bordojec ima že štiri mesece težave z očesom, ki jih je veterinal najprej obravnaval kot možno poškodbo, kasneje vnetje roženice s sumom na uvihano veko, včeraj pa postavil diagnozo =uvihana veka in nam svetoval operacijo. Seznanjeni smo, da bordojci slabo prenašajo narkozo in obstaja sum, da se po njej ne zbudijo, zato nas je operacije zelo strah in bi ga radi - v kolikor je le mogoče - pozdravili brez nje. Še posebej zato, ker se mu oko ne solzi in sploh ne zgleda tako, kot pri nam znanih bordojcih, ki so imeli enako diagnozo, in jih žal poznamo kar precej. Da je to pogosta bolezen te pasme smo vedeli pred nakupom, zato smo se odločili za vzreditelja, čigar psi te bolezni nimajo, a se nam je vseeno pripetila.Veterinarja poznamo že leta in mu zaupamo, bi pa želeli vseeno diagnozo preveriti pri drugem specialistu, zato vas lepo prosimo za naslov kakšnega specialista oftalmologa. Veseli bi bili tudi vaših izkušenj in mnenja.
Hvala in lep pozdrav,
družina iz Maribora


Naslov: Re: Oftalmolog-uvite veke pri bordojcu
Poslano od: oks , četrtek, 09.06.2005 : 10:13:15
Lepo pozdravljeni!
Žal tukaj niste edini s takimi težavami...Imam bernca, ki je dobil rjavkast izcedek iz oči in peljala sem ga k Dr. Zemljiču, ki naj bi bil precej priznan oftalmolog. Rekel je da gre za vnetje veznice in nam predpisal antibiotično mazilo. Ker zadeva ni pomagala in se je stanje poslabšalo, sva se vrnila nazaj. Tokratna diagnoza je bila uvih veke (posledica kroničnega vnetja in ne prirojena hiba, ki je značilna tudi za bernce)...in da je operacija neizogibna. Odločila sem se, da preverim še pri drugem specialistu. Odšla sem k dr. Sabini Bajc Piškur, ki je na tem področju (po mojem mnenju) najboljša specialistka. Vzela si je čas, Oksu pregledala učke in rekla, da to nikakor ni uvih, kjer bi bila potrebna operacija. Predpisala nama je mazilo Oleovit, ki zmanjšuje draženje in srbenje (vsebujem vit. E...) in lahko rečem, da se stanje drastično izobljšuje. Sem se pa tudi pozanimala kako poteka operacija, če bo do nje kdaj pač prišlo. Ker ima Oks epilpsijo in je velika nevarnost, da se nikoli več ne zbudi, mi je omenila neke nove narkotike, ki imajo minimalne stranske učinke in naj bi bili izdelani posebno za občutljive pse. Kuža ima 10 dni ovratnik, maže se mu s kremo...poseg traja okoli 30 tisočakov. Če bi bila pred odločitvijo ali operirati ali ne...bi se definitivno posvetovala z njo!
Veliko sreče in sporočite rezultate!


Naslov: Re: Oftalmolog-uvite veke pri bordojcu
Poslano od: Alenka64 , četrtek, 09.06.2005 : 11:05:12
Hvala za hiter odgovor,
mi še lahko prosim napišete, kje najdemo to zdravnico?
Hvala!


Naslov: Re: Oftalmolog-uvite veke pri bordojcu
Poslano od: oks , četrtek, 09.06.2005 : 13:02:52
dr. Sabina Bajc Piškur


Naslov: Re: Oftalmolog-uvite veke pri bordojcu
Poslano od: Primavera , četrtek, 09.06.2005 : 13:53:05
Oks ;), morda veš kako se anestetik (za občutljive pse)  imenuje? Morda Thiopenthal?


Naslov: Re: Oftalmolog-uvite veke pri bordojcu
Poslano od: oks , petek, 10.06.2005 : 06:41:27
uf...ne bi vedla iz glave...ker mi to takrat še ni blo tko zlo interesantno..lahko pa vpršam v torek, ko grem spet tja ;)


Naslov: Re: Oftalmolog-uvite veke pri bordojcu
Poslano od: icey , petek, 10.06.2005 : 12:42:11
Živjo!
Moj King je bil pri slabem letu operiran na obeh očesih zaradi uviha veke. Le ta je nastal zaradi kroničnih vnetij očes in se je pojavil nekje pri njegovih 8. mesecih starosti. Diagnozo in operacijo je opravila Dr. Zlata Čop v Lescah, in lahko rečem, da sem z njenim delom izredno zadovoljna. Kuža sicer takoj po operaciji izgleda grozno (sama sem se takrat zaklela da nikoli več nobenemu ne naredim česa podobnega) a okrevanje razen neprijetnega srbenja nekaj dni po operaciji in nošenja ovratnika ni težko in traja le 10 dni.
Pri samem posegu je problem, koliko tkiva izrezati, saj se veke po aplikaciji anestetika sprostijo in uvih ni več viden, zato veterinar operira 'na pamet'. Zelo pomembno je, da si pred operacijo dobro ogleda oko in takrat določi, koliko tkiva je preveč, da ne pride do zapletov. Zgodi se namreč lahko, da se operira prevelik del veke in le ta nato postane izvihana, kar je končno še slabše za oko.
Za Kinga lahko rečem, da se mu danes praktično ne pozna, da je bil na njegovih vekah sploh kdaj opravljen poseg, je pa res, da dokler glava raste le ta ni priporočljiv, saj je uspeh precej bolj vprašljiv. Zato sem tudi sama čakala do enega leta starosti.
Končni izgled veke je popoln šele ko zraste nazaj vsa dlaka in se čez nekaj mesecev oko dokončno 'razvije', tako da tik po operaciji stanje še ni idealno in se v veliki meri popravi.
Toliko o tem, pa veliko sreče z reševanjem težav!