mojpes.net

o psih => Glava => Sporočilo, začeto od: babsi , petek, 15.11.2002 : 09:38:18



Naslov: zobni kamen
Poslano od: babsi , petek, 15.11.2002 : 09:38:18
ali ima kdo izkušnje s  preprečevanjem nastajanja zobnega kamna pri psih, ki imajo nepravilni ugriz?


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Peibie , petek, 15.11.2002 : 10:27:58
Ce velja za nepravilen ugriz tudi sicer po standardu popolnoma pravilna predgrizavost buldoga, potem jih imam jaz. ;) Svojim damam dodajam k rednim briketom Hill'sove brikete Oral care in sem po 4 mesecih zelo zadovoljna, saj so se vsem mocno zmanjsale obloge, sploh tisti od psic, pri kateri me je ze malo skrbelo.
Vsake toliko pa jim zobe namazem tudi s Stomodinom.
Poljubcek :-* za Riverja in belo snezinko Kelly,
Mojca


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: babsi , petek, 15.11.2002 : 11:38:27
Ojla,
Piškotke za odstranjevanja kamna sem tudi jaz kupila, pa pri Riverju nič ne nuca,ker očitno slabo žveči in poje prevelike kose. Stomadin je pa za oba bolj posladek,zelo jima diši - ampak učinka pa res ne opazim...
No Riverja bomo verjetno peljali na odstranjevanje kamna v Radovljico, ampak za potem bi bilo fino če bi izvedela za kakšen (mogoče domač) recept za vsaj delno preprečevanje nastajanja oblog... Mnenje veterinarja je, da bo treba kamen odstranjevati na leto, leto in pol - meni pa to ni preveč všeč že zaradi slabih izkušenj z narkozami.


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Mama_pei , petek, 15.11.2002 : 11:53:56
:D

Hojla, moji dve pridnici, Babsi, lepo te je videti po dolgem casu.

Tako kot pravi Mojcek, tudi jaz dodajam brikete za odstranjevanje zobnih oblog, in sicer Technicalove, no pri Riverjevi mamici Beti , se kar malo popravilo...no, dama je stara deset let in pol..a ne?

Mislim, pa da vgriz ima bolj malo zveze z zobnim kamnom.
Eni ga imajo vec , drugi manj. Ni pravil.

En pozdravcek in poljubcek za Riverja  in Kelly , Maji in tebi pa  :-*

Oglasita se kaj.

Mojcek, pocohi babe.

mama pei


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: babsi , petek, 15.11.2002 : 13:14:46
Živjo v Braslovče in v Črnuče,
ja, žal sem redko na teh straneh, samo kadar mi rata na šverc skočiti na internet v službi - pa še takrat le preberem kaj je novega...
River menda ne uporablja kočnikov kot bi bilo treba, zdravnica predvideva da zaradi nepravilnega ugriza- lahko pa samo da se mu tako mudi jesti, da nima časa prežvečiti, kot je treba, saj vesta kako rad je...no ja, je nekaj podedoval pač tudi po meni... Imamo pa pri vsem skupaj srečo, dlesni so zdrave, nič vnete. In Rivčo si lepo pusti čistiti zobe, samo tako globoko zdihuje zraven kot kakšna depresivna stara mama. To njegovo vzdihovanje je prav nekaj hecnega-če hočem od njega kaj, kar mu ravno ne paše ali mu nasploh ni pri srcu-npr. umivanje tac, potem ko ga pokličem "River gremo tace umit" blazno vzdihuje (in to globoko in naglas), tako da mi da jasno vedeti, da to on res nebi ampak da mi bo ugodil zato, ker sem to ravo jaz...


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: brin , petek, 15.11.2002 : 13:44:44
Ali se ne odstranjuje zobni kamen z laserjem?


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: kaja , petek, 15.11.2002 : 16:40:13
Kaj pa bolj naravno - surove goveje kosti? Moja psica ( ta večja, ker ta mala jih ne je) si kar lepo očisti zobe s kostjo ali pa z raskom, če je ravno pri volji! lp


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Miska , petek, 15.11.2002 : 18:32:51
Mojemu kuzku so zobni kamen odstranili pri 11 letih. Ker pri takem posegu dajo narkozo, je ze malo nevaren za pse, vsaj tiste v letih. No zobni kamen se pa mu je ponovno pojavil, ne glede na to ali je glodal kosti ali rask ali kaj drugega. Moram pa povedati, da zobnega kamna sploh ni imel do 11 leta.

Zdaj me pa zanima kako se pri psih preprecuje nastanek zobnega kamna. Sedaj imamo mladica, pa me zanima ali je za preventivo dovolj Rask, Hillsovi briketi Oral care, Nutro keks za ciscenje zob ali kaj drugega? Mi lahko kdo razlozi kaj je Stomodin in kje se ga dobi?

LP, Miska


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: simi , torek, 19.11.2002 : 11:06:53
Jaz svoji umivam zobe in pri 3 letih nima nic zobnega kamna.


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Peibie , torek, 19.11.2002 : 11:39:24
Hill's Oral Care niso piskoti, ampak briketi, ki jih celo Ditka - buldoginja, ki sicer vse stvari pogoltne cele, zgrize.
Stomodine je nekaksen gel za ciscenje zob, ki se ga nanasa s krtacko, prstom ali pa se ga samo s posebnim nastavkom stisne v kot med zobmi in dlesnijo in se potem sam razmaze po zobeh.
Lp, Mojca
P.s. Barbara, tole vzdihovanje mi je pa znano, pa usesa h komolcem spustit, da ti je ja jasno, da si totalen terorist. ;D


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Miska , torek, 19.11.2002 : 15:12:14
Simi, s cem pa ti svoji kuziki umivas zobe? Zadnjic sem malo prebrskala trgovine, pa niti ena ni imela Stomodin gela. So mi pa pokazali veliko razlicnih past pa me zanima kaj priporocate.

LP, Miska


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Cat , sreda, 20.11.2002 : 22:58:15
Pozdravljeni!
Strinjam se s Simi-redno scetkanje je ena tanajboljsih obramb pred zobnim kamnom. Vcasih se je dalo dobit zobno pasto C.E.T., vendar so jo zal nehali uvazati-je bla res dobra. Kot nadomestilo so zaceli uvazati novo zadevo, ki se imenuje SPECICARE-dentifrice chien. Ni sicer tolk ucinkovita, ampak svoje delo kljub temu kar dobro opravlja-z redno uporabo. Jst si zobno pasto vedno priskrbim na vet. kliniki-ce imamo ravno kaksen opravek(ceplenje....) tam, mimogrede potem se to nabavim, sicer pa ena tuba zadostuje kar za dolgo casa, rok trajanja je pa tud kar dolg.

Seveda se strinjam tudi z uporabo raznoraznih kosti, glodal, piskotov in briketov narejenih v ta namen-tudi to kvalitetno ucinkuje, vendar pri res problematicnih psih brez kombinacije s scetkanjem skorajda ne gre. Mislim tudi, da so ene pasme bolj nagnjene k temu, ene malo manj in ravno tako so izjeme med samimi predstavniki pasem. Vem, da so hrti v tej smeri zelo dobri gostitelji zobnega kamna, istocasno pa tudi zelo obcutljivi na narkozo. Velikokrat sem slisala kako se ljudje pritozujejo nad tem problemom, ko pa jim reces, naj zacno s scetkanjem, pa izustijo: "Glih da se mi" ali pa "Ke mam pa cajt".
Svojemu psu raje scetkam zobe in poizkusim cimbolj preprecevati nastanek kamna kot pa da bi ga zaradi svoje lenobe izpostavljala narkozi in s tem ogrozila njegovo zivljenje.
Kaj pa vi mislite na zgornja stavka?

LP


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Miska , sreda, 20.11.2002 : 23:37:59
Cat!

Se strinjam s tabo! Moj kuza je bil enkrat samkrat na ciscenju zobnega kamna in takrat ga je narkoza kar dobro zdelala. Cisto pri sebi ni bil se kaksna 2 dni je pa res, da je bil takrat ze kar gospod v letih.

Scetkanje je najboljsa preventiva, vendar se veliko ljudi zave tega sele, ko je zobni kamen ze trdno na zobkih. Starega psa navadit na umivanje zob pa je zelo tezko.
To je moj drugi kuza in ne bom ponovila napake od prej. Zato pa sprasujem kaksna zobna pasta je OK. Greva v petek na cepljenje, pa bom nabavila.

Hvala za nasvet,
                       Miska


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Kapitan_Nemo , četrtek, 21.11.2002 : 00:05:53
Tako kot pri ljudeh, je za zobni kamen "kriva" kuhana - umetna - nezdrava hrana. Recimo konzervirana hrana iz pločevnink vsebuje karamel kot konzervans, ki je glavni povzročitelj zobnega kamna. Tudi sladkor v polsuhi hrani (25% vode) je kriv, tudi za sladkorno bolezen. Tudi "briketi" so lahko povzročitelj...sliši se že kar osladno, a preberite si v sosednji niti BARF hranjenje...pa ne bo potrebno psov ščetkati in peljati na narkozo ob čiščenju kamna. Sliši se "vsiljivo", a večina težav v tej niti izvira iz neupoštevanja načel zdrave prehrane.
Tudi naši otroci najraje "žrejo" civilizirano hrano : čips, lizike, bonbone in Coca - colo Press  ;D


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: simi , četrtek, 21.11.2002 : 07:38:24

Citat

Simi, s cem pa ti svoji kuziki umivas zobe? Zadnjic sem malo prebrskala trgovine, pa niti ena ni imela Stomodin gela. So mi pa pokazali veliko razlicnih past pa me zanima kaj priporocate.

LP, Miska

Sem sele sedaj videla tvoje vprasanje, odgovorim ti zvecer, ko pridem domov in pogledam na zobno pasto. Lahko pa ti povem ,da jeo obozuje pes in macek, je na bazi perutnine in oba sama prideta v kopalnico, da si umijemo zobe.


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: simi , četrtek, 21.11.2002 : 20:53:12
Enzymatic toothpaste, proizvajalec Virbac, kupis pa jo pri veterinarju


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Miska , četrtek, 21.11.2002 : 23:20:05
Hvala Simi, da si se spomnila name in pogledala. Bom nabavila pri veterinarju.

Danes sem dozivela pravi sok v trgovini za male zivali. Prodajalko sem vprasala, ce imajo zobno pasto za kuzeke mladice, ona pa mi je zabrusila, da tega tako ali tako sploh ne rabim, ce je kuza se mladic. :o Vcasih res ne mores verjetkako se ljudje obnasajo....

LP,
         Miska


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: simi , petek, 22.11.2002 : 08:02:31
Ce imas mladicka zacni z pranje zob cim prej. Moj predlog kako navadis psa na pranje zobk.
Najprej mu da odprto zobno pasto za povohat, lahko mu jo das tudi malo da jo poje. Potem si jo malo iztisni na prst in nezno z prstkom "bozaj" po zobeh. Nic hudega ni, ce bos na zacetku umila vse drugo samo zobe ne. Ko bo kuza navajen na tvojo roko pa preidi na zobno scetko, ki jo dobis v skatlici zraven zobne paste. Umivaj od dlesni navzdol (spodnje zobke pa od dlesni navzgor).
po umivanju da kuzko se malo paste za polizat.
Vso sreco in obvescaj kako vama gre umivanje zobk.


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: pia_in_co. , nedelja, 20.04.2003 : 10:05:11
Živio!
Menim,da je najboljša obramba proti zobnem kamnu vsakodnevno ščetkanje zob.Je pa tudi res,da so nekatere pasme zelo nagnene k nastajanju zobnega kamna-bolj kot druge.V hrano lahko dodajaš tudi brikete proti odstranjevanju zobnih oblok,potem je tu še denta rask in vse mogoče stvari.Vsekakor pa je najbolje da pes je pretežno brikete.Po potrebi pa lahko daš psu tudi odstraniti zobni kamen.Ta poseg opravijo pod nerkozo,sicer je pes ko se zbudi malo omotičen ni pa hujših posledic.
lp,Pia &Co.


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Gregor , nedelja, 20.04.2003 : 11:45:21
Ali ima kdo že izkušnje s Stomadhex C tabletami (Vetoquinol)?To so tiste, ki se prilepijo med dlesen in notranjo stran lica.
Zanima me predvsem, če je pes imel kakšne težave z bruhanjem, ker je naš ljubček izredno občutljv, čeprav zobno pasto Virbac dobro prenaša.


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: kaja , nedelja, 20.04.2003 : 14:03:21
Živjo Gregor! Te tabletke sem preizkusila pred kakšnim letom in kuža ni imel nobenih težav zaradi njih. Zdaj uporabljam gel in smo še bolj zadovoljni z njim kot s tabletkami. lp


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: nikanika , sreda, 09.07.2003 : 07:08:18
Stomodine gel ni primeren za redno čiščenje zob, ker ima tudi stranske učinke. Za redno ščetkanje zob se priporoča zobna paste, pripravljena za pse (humana ni primerna!!!), lahko pa se ščetka tudi brez paste, ker je pomembno mehansko odstranjevanje mehkih zobnih oblog ali zobnega plaka. Trde zobne obloge ali zobni kamen na zdravje psa nima večjega pomena. Res ni estetski in napravi zobne površine hrapave, da se nanje lažje lepijo mehke zobne obloge ali zobni plak, sestavljen predvsem iz bakterij, ki se s krvjo prenašajo po celem telesu in povzročajo huda obolenja notranjih organov, zaradi katerih se življenska doba živali lahko zelo skrajša!!!!
Razni dodatki hrani (briketi, piškoti....) sicer lahko zmanjšajo akumulacijo trdih zobnih oblog, vendar ima žival še vedno vnet rob dlesni, tam pa se pričnejo težave. Ko veterinar odstrani trde in mehke zobne obloge, je čas, da pričnete trdo delati tudi lastniki živali - vsakodnevno ščetkanje, ker, POZOR, zobni plak se maksimalno razvije že 24 ur po zobnem posegu!!!!!

LP, Fairy


Naslov: Re:zobni kamen
Poslano od: leder , ponedeljek, 09.02.2004 : 13:51:10
Zobni kamen je velika nadloga pri psih to jim zelo dobro odstranijo veterinarji


Naslov: cena odstranjevanja zobnega kamna
Poslano od: ulika1309 , sobota, 10.04.2004 : 18:36:21
Pozdravljeni.
prosim, da mi nekdo pove okvirno ceno odstranjevanja zobnega kamna pri psu.Moja psička je srednje rasti tehta približno 10kg.
Prebrala sem, da pri je poseg pri strejših sih poseg tvegan(psička je stara 9 let) ali to drži?


Naslov: Re:cene pri veterinarju
Poslano od: Agnes , sobota, 10.04.2004 : 18:39:29
Prebrala sem, da pri je poseg pri strejših sih poseg tvegan (psička je stara 9 let) ali to drži?  

Za ciscenje zob je potrebno dati kuzka v narkozo. Vsaka narkoza je pa za starejsega kuzka lahko nevarna (zaradi srca). Pri cenah ti pa zal ne morem pomagati. Lp Neza


Naslov: Re:zobni kamen
Poslano od: Vixen , sobota, 10.04.2004 : 19:53:47
Narkoza je vedno lahko tvegana, ampak težave z zobmi so tudi, če ne zaradi drugega zato, ker vsako vnetje (tudi vnetje dlesni) zmanjša odpornost. Mi smo dali očistit zobni kamen našemu zdaj že dolgo pokojnemu srednjemu pudeljčku z močnim šumom na srcu, ko je imel skoraj 14 let - brez težav.
Seveda pa je preventiva vedno boljša kot kurativa. Moj goldie samo vidi tubo njegove zobne paste, pa sedi pred mano, ponuja mi obe tački, vmes naredi še kakšen preval...  :P ;D Torej se mi zdi, da ima čiščenje še kar rad...  ;) ;D ;D ;D ;D

Lp!


Naslov: Re:zobni kamen
Poslano od: Dani , nedelja, 11.04.2004 : 07:43:47
Poleg gela Stomodine se dobi tudi od Beapharja Dog-a-dent gel in Dog-a-dent pasta z zobno krtacko. Preizkuseno in ucinkovito. Vedno je boljsa preventiva kot kurativa. Ce se le da, naj bo mehanskega odstranjevanja kamna v narkozi cim manj.


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: jessy , nedelja, 11.04.2004 : 08:29:00
Enzymatic toothpaste, proizvajalec Virbac, kupis pa jo pri veterinarju

Mi našemu maltežančku umivamo zobke s to pasto. In jo ima rad. ;) Kar lial bi jo. ;D Zraven je prišla še ščetka, navodila ter naprstnik(?).


Lp


Naslov: Re:zobni kamen
Poslano od: lena_as , torek, 25.05.2004 : 18:30:03
Vprašal bi, če kdo ve, koliko približno stane odstranjevanje zobnega kamna pri veterinarju?

hvala, lp
Alenka


Naslov: Re:zobni kamen
Poslano od: bina , torek, 25.05.2004 : 18:59:43
Vprašal bi, če kdo ve, koliko približno stane odstranjevanje zobnega kamna pri veterinarju?
Cena je odvisna od teže psa, ker je od teže odvisna količina narkoze! Mi smo na našega 45 kg težkega samca dali 2 leti nazaj okoli 15 tisoč.

LP Jana


Naslov: Re:zobni kamen
Poslano od: lena_as , torek, 25.05.2004 : 19:54:20
Toraj bi jaz dala za našo 22 kg "žabo" približno pol manj

hvala


Naslov: Re:zobni kamen
Poslano od: andi , četrtek, 08.07.2004 : 07:53:53
Sicer to vprašanje ne sodi ravno v to temo je pa vsekakor povezano s slabom zadahom moje Bejbke. Zadnji mesec opažamo, da ji smrdi iz gobčka. Zobnega kamna normalno še nima, zobke umivamo dvakrat na teden, je brikete, dvakrat na teden dobi tudi kostke da si spuca zobke. N vem če je kakšna povezava s hrano, ker je že od malega jedla ene in iste brikete. Ideje?


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: jasminaj , ponedeljek, 25.04.2005 : 12:55:49
zdravo!
mojemu psu redno ščetkam zobe.. je pa res da bolj površno, zobe čisto zadaj sem bolj zanemarila oz. slabše oprala kot sprednje.. sedaj pa ima sprednje bleščeče bele, na obeh čisto zadnjih zgornjih pa se mu je pojavil zobni kamen. >:(. pes bo v kratkem star 8 mesecev.. kaj mislite, da bi mu ga uspela odstranit, če bi vsak dan ali pa večkrat na dan z ščetko temeljito umila zobni kamen?? ??? ali pa če pozna kdo kaj kar bi zanesljivo pomagalo?..veterinarju bi se rada izognila, če je le mogoče da ga sama odpravim?? razne pedigreejeve in ostale priboljške za žvečenje tudi redno dobiva..


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Busy Bee , četrtek, 28.04.2005 : 11:12:02
Moj ima zobni kamen in to ze kar fino oblogo na zadnjih zobih - mu jih ne scetkam - vsaj do sedaj mu jih nisem - ce sedaj zacnem, a bo slo to kaj stran ali sem ze zamudila?

LP, Barbara


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Nanook , četrtek, 28.04.2005 : 11:15:02
Z nohtom zahakljaj tisti del zobnega kamna, ki je cisto pri dlesni, in ga poskusaj "spraskati" dol. Mojemu gre na tak nacin kar fajn dol. Pa obvezno scetkanje.


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: jasminaj , četrtek, 28.04.2005 : 11:17:50
se bom potrudla ja.čimveč ščetkat, pa probat kaj z nohtom dol dobit...samo se bojim, da se potem sploh več ne bo pustil ščetkat (zaenkrat nimam problemov), če bi mu preveč okrog zadnjih zobov "skakala".. ???


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Nanook , četrtek, 28.04.2005 : 11:19:39
Kar vztrajaj. Moj se je na zacetku tudi nekaj silil in poskakoval, zdaj pa mirno pusti, da mu praskam po zobeh.


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Busy Bee , četrtek, 28.04.2005 : 11:21:48
Katero zobno krtacko naj pa uporabi? V paketu sta bili dve - ena s tdimi plasticnimi scetinami, druga pa s klasicnimi scetinami.

LP, Barbara


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Nanook , četrtek, 28.04.2005 : 11:23:37
Jaz uporabljam tamehko, sploh ko cistim ob robovih (pri dlesni). Gel nanesem pa s prstom.


Naslov: Čiščenje zob pri veterinarju...
Poslano od: lastnica20 , petek, 10.06.2005 : 18:22:41
ali je ze kdo to pocel? kako zgleda?  kako dolgo to traja?
baje dajo psa pod narkozo, in pol pac odstranjujejo zobni kamen, stane pa od 18-23.ooo je men rekel veterinar.

kaj pa potem, po posotpku ko gres domov, malo ga more bolet?
kaksne izkusnje na forumu??

hvala


Naslov: Re: Čiščenje zob pri veterinarju...
Poslano od: jessy , petek, 10.06.2005 : 18:32:23
Nekaj o zobnem kamnu imaš napisanega tu (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,349.0.html). ;)


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: linchaich , petek, 10.06.2005 : 18:52:56
Jessy ... link, ki si ga dala ne dela (Tema na tem forumu, ki jo iščeš, je morda izbrisana ali pa ti je onemogočen dostop. )!


Moja prejsna psicka je imela gronolom - stara je bila nekje 12 let ... in ker je imela ze dosti zobnega kamna smo ji ga dali se zraven ocistiti! ;)

Psicke po posegu ni nic bolelo (edino prej zaradi gronoloma - in to zelo) ... dokler nismo prisli ponjo se je na kliniki drla (ceprav je redko kdaj lajala ... hehehe) - zgleda se je pocutila odlicno ... edino narkoza jo je malo zdelala, to je pa vse!

Pozanimaj se se na kliniki Loka (Skofja Loka) koliko bi te stal poseg - samo da gres malo ven iz Ljubljane, ceneje je ... lahko pa vprasas tudi k Matku v Topolsici!

Lp, Ursa


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Bobi , sobota, 11.06.2005 : 11:04:26
tudi mi smo morali Bobija odpeljati k veterinarju, da so mu pod narkozo očistili zobe.  :( in tudi on je lajal vse dokler nismo prišli ponj. ko smo prišli domov, pa je samo spal....
no, potem je še teden dni okoli strašil s tisto zaščitno ovratnico, pa tablete smo mu dajali proti bolečinam. mel je še eno posebno prehrano (same konzerve - kar mu je zlo pasalo, saj drugače je samo domačo hrano) in potem je bil spet stari, razigrani Bobi.  8)


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Petra , sobota, 11.06.2005 : 12:10:35
A ve mogoče kdo, če bi se dalo dobit (kot so človeška) "strglaca" za zobni kamen pač v pasji obliki?

Mi namreč redno čistimo zobe ampak na P1 in P2 se nam vseeno malo nabira (spodaj).


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Babalu , sobota, 11.06.2005 : 12:46:14
Mi se bomo pa zobnega kamna lotili z homeopatskimi pripravki,tocno fragario 6c saj topi kamen in se ga tako lazje tudi cisti s krtacko in pasto.Mojo mucko sem namrec ze parkrat peljala na ciscenje zob in zdaj se ji kamen se hitrje nabira.Po vsakem posegu pa je se dva di fuc,tako da bom raje probala z manj agresivnimi metodami.
LP


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: sammy82 , sobota, 11.06.2005 : 18:41:38
Kje pa se dobi te homeopatske pripravke? In koliko to kaj stane???


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Tia , sobota, 11.06.2005 : 19:35:16
Jaz fragario naročam pri svojem homeopatu v Ljubljani; stane okoli 2000sit. Sicer jo je pa mogoče kupiti tudi v nekaterih lekarnah v Avstriji.
Lp ;)


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: fairy , nedelja, 19.06.2005 : 23:20:21
Kar težko verjamem, da se toliko pogovarjate o zobnem kamnu in tako neskončno precenjujete njegov pomen, nihče pa ne omenja  bakterij in s tem povezane parodontalne bolezni ter njen škodljivi vpliv na celoten organizem.
Tako je razmišljanje o raznih strgalih za zobni kamen, homeopatskih zdravilih za raztapljanje le-tega in podobno pravi nesmisel. Koliko od vas npr. hodi k homeopatu, zobne ščetke pa ne uporablja?
Prav tako je težko ocenjevati ceno čiščenja zobnega kamna na različnih klinikah. Na eni kliniki resnično samo očistijo zobni kamen, zob pa ne spolirajo, pri tem lahko pustijo globoke žepe ob zobeh in majave zobe nedotaknjene. Prav lahko se zgodi, da ima pes že izcedek iz nosnic, ker je kost med usti in nosno votlino popolnoma "zgnila", pa  se veterinar s tem ne "ukvarja". Tak poseg je strokovno neupravičen, ker je korist za žival neznatna, lahko rečemo, da žival več izgubi zaradi same anestezije in tveganjem povezanim z njo. Če veterinar poleg čiščenja zobnega kamna slika z rentgenom prizadeta področja, če izdere še številne zobe, če pri tem vse rane pokrije in zašije...., predpiše ustrezno zaščito z antibiotiki in protibolečinsko terapijo, če je pri posegu ves čas prisoten anestezist, ki pozorno spremlja žival, še pred anestezijo preveri kri in vse ostalo potrebno (srce, pljuča....) in če je za vse to potrebno 2 ali 3 ure anestezije in je žival mogoče že stara 14, 15 ali več let, pa poseg dobro prenese, potem je verjetno odveč razlagati, da to ne bo stalo 20. ali 30. 000 sit. Za tak poseg navadno lastniki odštejejo 70.000 do 100.000 sit, ali več, vendar jim je jasno zakaj. Ker jim žival veliko pomeni in menijo, da "zasluži" varno in strokovno obdelavo.
Še enkrat na kratko: vsi tisti, ki vas res skrbi samo zobni kamen, kupite zobne ščetke in pasto za živali in redno čistite zobe vsak dan. Če boste to počeli manj kot 4 krat na teden, je dokazano, da to nima nobenega učinka v smislu preprečevanja vnetja dlesni. Seveda vam s ščetkanjem ne bo uspelo odstraniti zobnega kamna, odstranili pa boste zobni plak, ki v večjem delu sestoji iz bakterij in škodljivo deluje na vse notranje organe vaše živali. Zobni kamen je problematičen samo zato, ker naredi zobno površino hrapavo in se zato bakterije še lažje lepijo.
Zdaj pa čakam, da se usujejo kritike :)
Lp, Fairy


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: branka , četrtek, 11.08.2005 : 14:55:38
Sicer to vprašanje ne sodi ravno v to temo je pa vsekakor povezano s slabom zadahom moje Bejbke. Zadnji mesec opažamo, da ji smrdi iz gobèka. Zobnega kamna normalno še nima, zobke umivamo dvakrat na teden, je brikete, dvakrat na teden dobi tudi kostke da si spuca zobke. N vem èe je kakšna povezava s hrano, ker je že od malega jedla ene in iste brikete. Ideje?
To pa tudi mene zanima, imam podobne problemčke s svojim psom. Prosim, če kdo ve kaj več o tem, da nama odgovori. Hvala in LP


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Primavera , ponedeljek, 05.09.2005 : 23:17:14
Kar težko verjamem, da se toliko pogovarjate o zobnem kamnu in tako neskončno precenjujete njegov pomen, nihče pa ne omenja  bakterij in s tem povezane parodontalne bolezni ter njen škodljivi vpliv na celoten organizem.
Tako je razmišljanje o raznih strgalih za zobni kamen, homeopatskih zdravilih za raztapljanje le-tega in podobno pravi nesmisel. Koliko od vas npr. hodi k homeopatu, zobne ščetke pa ne uporablja?
Prav tako je težko ocenjevati ceno čiščenja zobnega kamna na različnih klinikah. Na eni kliniki resnično samo očistijo zobni kamen, zob pa ne spolirajo, pri tem lahko pustijo globoke žepe ob zobeh in majave zobe nedotaknjene. Prav lahko se zgodi, da ima pes že izcedek iz nosnic, ker je kost med usti in nosno votlino popolnoma "zgnila", pa  se veterinar s tem ne "ukvarja". Tak poseg je strokovno neupravičen, ker je korist za žival neznatna, lahko rečemo, da žival več izgubi zaradi same anestezije in tveganjem povezanim z njo. Če veterinar poleg čiščenja zobnega kamna slika z rentgenom prizadeta področja, če izdere še številne zobe, če pri tem vse rane pokrije in zašije...., predpiše ustrezno zaščito z antibiotiki in protibolečinsko terapijo, če je pri posegu ves čas prisoten anestezist, ki pozorno spremlja žival, še pred anestezijo preveri kri in vse ostalo potrebno (srce, pljuča....) in če je za vse to potrebno 2 ali 3 ure anestezije in je žival mogoče že stara 14, 15 ali več let, pa poseg dobro prenese, potem je verjetno odveč razlagati, da to ne bo stalo 20. ali 30. 000 sit. Za tak poseg navadno lastniki odštejejo 70.000 do 100.000 sit, ali več, vendar jim je jasno zakaj. Ker jim žival veliko pomeni in menijo, da "zasluži" varno in strokovno obdelavo.
Še enkrat na kratko: vsi tisti, ki vas res skrbi samo zobni kamen, kupite zobne ščetke in pasto za živali in redno čistite zobe vsak dan. Če boste to počeli manj kot 4 krat na teden, je dokazano, da to nima nobenega učinka v smislu preprečevanja vnetja dlesni. Seveda vam s ščetkanjem ne bo uspelo odstraniti zobnega kamna, odstranili pa boste zobni plak, ki v večjem delu sestoji iz bakterij in škodljivo deluje na vse notranje organe vaše živali. Zobni kamen je problematičen samo zato, ker naredi zobno površino hrapavo in se zato bakterije še lažje lepijo.
Zdaj pa čakam, da se usujejo kritike :)
Lp, Fairy


S temle se pa bolj nebi mogla strinjati!




Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: deteljica , torek, 06.09.2005 : 08:34:40
Kar težko verjamem, da se toliko pogovarjate o zobnem kamnu in tako neskončno precenjujete njegov pomen, nihče pa ne omenja  bakterij in s tem povezane parodontalne bolezni ter njen škodljivi vpliv na celoten organizem.
Tako je razmišljanje o raznih strgalih za zobni kamen, homeopatskih zdravilih za raztapljanje le-tega in podobno pravi nesmisel. Koliko od vas npr. hodi k homeopatu, zobne ščetke pa ne uporablja?
Prav tako je težko ocenjevati ceno čiščenja zobnega kamna na različnih klinikah. Na eni kliniki resnično samo očistijo zobni kamen, zob pa ne spolirajo, pri tem lahko pustijo globoke žepe ob zobeh in majave zobe nedotaknjene. Prav lahko se zgodi, da ima pes že izcedek iz nosnic, ker je kost med usti in nosno votlino popolnoma "zgnila", pa  se veterinar s tem ne "ukvarja". Tak poseg je strokovno neupravičen, ker je korist za žival neznatna, lahko rečemo, da žival več izgubi zaradi same anestezije in tveganjem povezanim z njo. Če veterinar poleg čiščenja zobnega kamna slika z rentgenom prizadeta področja, če izdere še številne zobe, če pri tem vse rane pokrije in zašije...., predpiše ustrezno zaščito z antibiotiki in protibolečinsko terapijo, če je pri posegu ves čas prisoten anestezist, ki pozorno spremlja žival, še pred anestezijo preveri kri in vse ostalo potrebno (srce, pljuča....) in če je za vse to potrebno 2 ali 3 ure anestezije in je žival mogoče že stara 14, 15 ali več let, pa poseg dobro prenese, potem je verjetno odveč razlagati, da to ne bo stalo 20. ali 30. 000 sit. Za tak poseg navadno lastniki odštejejo 70.000 do 100.000 sit, ali več, vendar jim je jasno zakaj. Ker jim žival veliko pomeni in menijo, da "zasluži" varno in strokovno obdelavo.
Še enkrat na kratko: vsi tisti, ki vas res skrbi samo zobni kamen, kupite zobne ščetke in pasto za živali in redno čistite zobe vsak dan. Če boste to počeli manj kot 4 krat na teden, je dokazano, da to nima nobenega učinka v smislu preprečevanja vnetja dlesni. Seveda vam s ščetkanjem ne bo uspelo odstraniti zobnega kamna, odstranili pa boste zobni plak, ki v večjem delu sestoji iz bakterij in škodljivo deluje na vse notranje organe vaše živali. Zobni kamen je problematičen samo zato, ker naredi zobno površino hrapavo in se zato bakterije še lažje lepijo.
Zdaj pa čakam, da se usujejo kritike :)
Lp, Fairy

seveda bodo kritike.
predvem na tiste,ki z ukrepanjem čakajo do takrat,da je "čeljust že gnila", da so "v dlesnih globoki žepi" in "zobje gnili".
Tukaj govorimo o normalnih lastnikih, ki gredo čistit kamen (ki je osnova za razvoj parodontalnih bolezni- če ne verjameš vprašaj svojega zobozdravnika) takrat ,ko je to samo to- se pravi zobni kamen. Ko dlesen še ni ne vneta, ne prizadeta in še ni nikjer nobenega žepa ali gnilega zoba.
In če bi čisčenje zob samo po sebi preprečevalo nabiranje  zobnega kamna, ne vem zakaj moram jaz redno hodti čistit kamen na svojih zobeh,ki jih temeljito čistim večkrat na dan.


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: fairy , nedelja, 11.09.2005 : 11:55:51
Deteljica, te bom vseeno malo popravila. Čiščenju zobnega kamna se lahko izognemo ali pa vsaj zelo podaljšamo obdobja med čiščenji, če psu sami redno odstranjujemo zobni plak z zobnih površin.

Čiščenje samo preprečuje nabiranje zobnega kamna, ker mehke zobne obloge (plak, ki je sestavljen iz ostankov hrane in predvsem bakterij) mineralizirajo in postanejo trde, to imenujemo zobni kamen, v njem pa bakterij ni.

Jaz si v življenju še nisem dala čistiti zobnega kamna, tudi moji psi ga ne potrebujejo, ker imajo vsak dan očiščene zobe.

Vendar moram tukaj še enkrat poudariti, da obstajajo velike pasemske razlike in tudi razlike med pripadniki iste vrste.
Tako si npr. ti moraš čistiti zobni kamen, jaz pa ne, pa si predvidevam obe očistiva zobe vsaj 2x na dan.  In nekateri ljudje naredijo prav vse, kar je mogoče, pa jim ne uspe preprečiti napredovanje paradontalne bolezni. Vendar je na srečo takih ljudi (in tudi živali) zelo malo!

Bom kopirala še nekaj iz Lekove strani, če se da komu brati :):


Parodontalna bolezen je najbolj pogosta bolezen pri psih in mačkah. Na pogostost pojavljanja vplivajo starost, telesna teža, oblika glave, prehrana in grizenje. Večinoma se lastnik živali ne zaveda težav, ker so zobje skriti v ustni votlini.

Glavni simptomi obolenj ustne votline so: neprijeten zadah ali celo smrad iz gobca, zlomljeni ali zabarvani zobje, sprememba prehranjevalnih navad, praskanje po gobčku in drgnjenje gobčka ob tla, slinjenje, krvavitve ali drugi izcedki iz ustne votline ali nosu, žival ne more ali pa se brani odpreti ali zapreti gobček, sprememba telesne temperature. Okužbe v ustni votlini imajo sistemske učinke, lahko povzročijo bolezni ledvic, jeter in srca. Splošno stanje se po zdravljenju parodontalne bolezni izredno izboljša, še posebej pri starih živalih.

Zobni plak ali mehke zobne obloge se nabirajo tako pri psih in mačkah kot pri ljudeh. Sestavljene so iz beljakovin (iz sline) in bakterij. Takoj ko pridejo površine zobnih kron v stik s slino, jih prekrije plast glikoproteinov, ki jo imenujemo pelikula. Čeprav je plast glikoproteinov nevidna, omogoča lepljenje bakterij, ki so vedno prisotne v slini. Če mehkih zobnih oblog ne odstranjujemo vsak dan, se bakterije hitro množijo in bakterijska flora prehaja iz prvotno po Gramu pozitivnih aerobnih kokov (pri psih in mačkah aktinomicete in streptokoki) v anaerobne organizme, po Gramu negativne bacile in spirohete, ki vdrejo v dlesni okoli zob. Posledica je vnetje dlesni ali gingivitis. Če se mehkih zobnih oblog tudi v tej stopnji ne odstrani, se vnetje iz dlesni razširi na kosti okoli zob in povzroči propad alveolarne kosti ali parodontalno bolezen. Izraz parodontalna bolezen zajema gingivitis in parodontitis (bolj napredovalo stanje, pri katerem alveolarna kost propade in zob izpade). Parodontalna tkiva sestavljajajo zobni cement, dlesen, alveolarna kost in pozobnica.

Vnetje dlesni se lahko popolnoma pozdravi, parodontalno bolezen pa prepreči oziroma nadzira. Dlesen in alveolarna kost bosta ostali zdravi, če se s ščetkanjem redno odstranjuje mehke zobne obloge, sicer pa nalaganje mineralov iz sline povzroči prehod mehkih zobnih oblog v trde zobne obloge ali zobni kamen. Za odstranitev le-tega je potrebna profesionalna ustna higiena.


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: sammy82 , sreda, 19.10.2005 : 16:44:05
Moja psička je nora na majhne kamenčke. Vsakič, ko smo na sprehodu, najde neko mesto, kjer koplje koplje koplje kot nora, da pride do določenega kamna. Potem ga ponosno nosi s sabo celo pot do doma, se z njim še malo poigra, ga meče v zrak in podobno, potem pa ga nese s sabo v stanovanje. Ta kamen nato po cele ure valja po gobcu in ga grize. Zdaj pa me zanima - ali je to lahko kaj škodljivo za zobe? Ali si lahko kako poškoduje sklenino? (zobnega kamna sicer še nima)


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: oliver , sreda, 19.10.2005 : 18:35:15
Sammy82 nošenje, grizenje in igranje s kamni je za zobe zelo škodljivo. Seveda pride do obrabe sklenine, lahko tudi v taki meri, da se odpre zobna pulpa. Poleg tega lahko pride do zloma zoba. V obeh primerih je potrebne veterinarsko stomatološki poseg - plombiranje (če je mogoče) ali celo izpulitev zoba.
Svetujem ti, da jo igranja s kamni čimprej odvadiš in ji ponudiš kvalitetne pasje igrače, ki jih bo lahko nosila in grizla.
Lp K


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Sammy , sobota, 22.10.2005 : 12:16:25
Sammy je prav tako grizel kamne, ki smo jih imeli okrog zunanje pipe ::) včasih je kakšnega celo pojedel, ampak na srečo se je potem odvadil.
zanima pa me nekaj - ko se zobni kamen že pojavi, ga ni mogoče na noben način odstraniti (recimo z rednim ščetkanjem zob), razen s tistim veterinarskim posegom?


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Nanook , sobota, 22.10.2005 : 13:12:10
Jaz uporabljam nohte in spraskam dol; gre kar lepo.


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Sammy , sobota, 22.10.2005 : 14:32:17
včasih ne vem več, kaj lahko pri tebi resno vzamem ... ::)

drugače pa - jaz imam premale nohte zato :P (klavir pa to ...)


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Nanook , sobota, 22.10.2005 : 15:57:51
Ne ne, resno mislim. Saj jaz tudi nimam dolgih nohtov, cisto navadne pac. Se komot tipka in igra klavir, brez tezav. :)


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: bina , sobota, 22.10.2005 : 16:05:16
zanima pa me nekaj - ko se zobni kamen že pojavi, ga ni mogoče na noben način odstraniti (recimo z rednim ščetkanjem zob), razen s tistim veterinarskim posegom?
Dajaj mu Hill's oral care. Preiskušeno zmanjša zobni kamen ;)


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Nanook , sobota, 22.10.2005 : 16:06:46
Aja, seveda pa to z nohti niti slucajno ni tako ucinkovito kot profi ciscenje pod narkozo. Pa vsakodnevno umivanje jasno (pasta, gel, sprej).


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Sammy , sobota, 22.10.2005 : 18:53:20
Dajaj mu Hill's oral care. Preiskušeno zmanjša zobni kamen ;)

hvala, ampak tega v radiju 80 km sigurno ne bom dobila ... bom se pa poskusila nekako dokopat do tega.


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: bina , sobota, 22.10.2005 : 18:56:42
Poskusi tam, kjer prodajajo Hill's. Naj ti oni naročijo ;) Jaz sem se z veterinarjem zmenila (ker veti imajo ponavadi Hill's). A prides kdaj na kaksno razstavo (ti lahko kdo prinese tja)?


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Sammy , sobota, 22.10.2005 : 19:08:33
žal ne ... najbližja (časovno) razstava, na katero bom verjetno šla bo komaj naslednje leto jeseni ... z razstavami se ne ukvarjam. bom vprašala v tukanu, na veterinarski pa imajo samo eukanubo, royal canin, techni-cal in pro plan.
a bi ščetkanje recimo vsak drug, tretji dan kaj pomagalo (opazno)? žal nimam časa, da bi mu vsak dan ščetkala zobe ... :(


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Nanook , sobota, 22.10.2005 : 19:13:13
Jaz mu jih scetkam potem ko jih se sebi (z drugo scetko!).


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Sammy , sobota, 22.10.2005 : 19:20:58
jaz pa žal živim s kaninbali, ki menijo da je pes za zunaj. a naj se stuširam in grem v to "mrzlino" še njemu ščetkat? zjutraj pa itak nimam časa, ker ga še komaj "sfolgam" spustit iz pesjaka (se zbujam ob 5.13).


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Nanook , sobota, 22.10.2005 : 19:22:43
Ja ne vem jaz kako je pri vas, sem pac povedala, kaj jaz pocnem.


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Sammy , sobota, 22.10.2005 : 19:24:57
jaz nisem tako razumela.

eh ... brez veze ... bodo že prišli boljši časi ...


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: deteljica , ponedeljek, 24.10.2005 : 12:20:41
jaz pa žal živim s kaninbali, ki menijo da je pes za zunaj. a naj se stuširam in grem v to "mrzlino" še njemu ščetkat? zjutraj pa itak nimam časa, ker ga še komaj "sfolgam" spustit iz pesjaka (se zbujam ob 5.13).

ja kaj češ,men tud žal ne znese psom redno zobe prat..mam že z otroškimi dost cirkusa ..
pa razen enemu se jim nič kaj kamen ne nabira z izvajanjem kmečkih metod čiščenja- žvake,občasno kost pa nič kuhane hrane (če že pol kurji hrbti in kravji repi, ostalo barf in kefir poleg kvalitetnih  briketov ) in sladkarij.
Eden je pa res nagnjen k nabiranju kamna- ta mora pač občasno k vetu. na čiščenje.
Naj povem,da sta starejša stara 14 in 11 let, pa imata čisto v redu zobe- nič kamna in krasne dlesni.


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: fairy , četrtek, 27.10.2005 : 22:31:09
Nočem biti zoprna, ampak res prosim, da si preberete, kaj sem napisala malo nižje in kaj je bistvo pri vsem tem famoznem razpravljanju o zobnem kamnu. Bistvo so BAKTERIJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bom poskusila bolj slikovito opisati: bakterije živijo v hišicah, ki se jim pravi zobni plak ali mehke zobne obloge, v njem se super počutijo in se hitro razmnožujejo in postajajo vse bolj nesramne za obzobna tkiva in jih napadajo.
Mi pa lahko vsak dan te njihove prijetne hišice razbijemo in poškodujemo z zobno ščetko, tako bakterije porabijo ogramno časa in energije, da popravijo hišice, pri tem pa se nimajo časa razmnoževati in postajati agresivne.

Bakterije v zobnem kamnu ne živijo!!!!!!


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Ernest , petek, 10.02.2006 : 09:24:26
Pozdravljeni!
Mene predvsem zanima ali naj se odločim za odstranjevanje zobnega kamna pri 13 let starem kokeršpanjelu. Ali je prestar predvsem se bojim da se nebi zbudil iz narkoze?
Hvala za posredovane odgovore ter lep pozdrav!


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: maja01 , petek, 10.02.2006 : 09:31:27
pogovori se o tem z veterinarjem, ki pozna tvojega psa. Sama starost naceloma ni ovira, je pa vecje tveganje zaradi narkoze (to je posploseno in ni nujno, da velja za tvojega psa). Dober vet bo ravno tako lahko ocenil, ali je ciscenje potrebno.
m.


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: fairy , četrtek, 16.02.2006 : 22:42:22
Zobni kamen nima kakšnega večjega stranskega učinka in če ima pes res SAMO zobni kamen, bo dovolj, če mu zobe sam redno čistiš s ščetko in tako odstranjuješ zobni plak, ki je sestavljen predvsem iz bakterij.
Glede na pasmo in starost je zelo verjetno, da ima tvoj pes napredovalo parodontalno bolezen, znaki so vneta dlesen, krvavitev iz dlesni, majavi zobje, manjkajoči zobje, smrad, pes zavrača trdo hrano, drgne z gobčkom.....izcedek iz nosu, kihanje.....
V tem primeru pes potrebuje veterinarsko oskrbo, ne glede na starost, vendar naj se veterinar spozna tako na anestezijo, kot tudi na stomatološke posege. Tukaj je odločitev na tebi, da izbereš primerno kliniko, za tako staro žival, ki ima mogoče še kakšne druge zdravstvene težave, ti svetujem, da bo to klinika, kjer je med posegom poleg stomatologa zraven še dober anestezist, ki bo ves čas spremljal stanje živali med posegom. Je pa res, da bo tak poseg dražji, a brez dvoma mnogo varnejši za tvojega psa.


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Babalu , petek, 17.02.2006 : 00:04:32
Fairy:
- smisel omenjenega homeopatskega pripravka ni magija-se pravi ne dam ga psu,izrecem ciracara in zobni kamen izgine! Je dobra stvar ob souporabi bolj tipicne metode scetke in zobne paste.Zakaj? Ker preprecuje ali onemogoca mineraliziranje mehke zobne obloge.
- na samo mineralizacijo mehke obloge vplivajo tudi snovi v slini-npr. pri konju se stvar hitro mineralizira zaradi dolocenih soli v sami slini
-ko je zobna obloga enkrat mineralizirana jo tezko sami odstranimo- periodontalna bolezen v vseh njenih stopnjah pa ne nastane skozi noc in so potrebne kar velike kolicine min. oblog,da premeknejo dlesen,unicijo obzobno kostno tkivo in tako stabilnost samega zoba....itd
Lp


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: fairy , petek, 17.02.2006 : 23:00:39
Balu,
ne najdem, kje si ti pisala o vplivu homeopatskih zdravil na parodontalno bolezen (NI PERIODONTALNA!!!, ta izraz je nepravilen, vem, da to ni bistvenega pomena na forumu, pa vseeno je prav, da se poskuša uporabljati prave izraze). Jaz osebno v to ne verjamem, še prav posebno ne, ker očitno sploh ne razumeš nastanka parodontalne bolezni in njenega vpliva. Ne bom še enkrat na dolgo pisala o tem, lahko si poiščeš sama, ker sem o tem že kar nekaj napisala, mogoče še enkrat le to, da se zelo motiš,  ker ponovno pripisuješ zobnemu kamnu pomen, ki ga sploh nima. Povzročitelj parodontalne bolezni so BAKTERIJE in še enkrat BAKTERIJE. Te v mineraliziranih zobnih oblogah ne preživijo, ampak so v zobnem plaku, to je v mehkih zobnih oblogah.
Če je v mojem pisanju kaj nejasnega ali kakšen dvom, mi prosim napiši, si bom vzela čas in bolj natančno razložila. Nikakor ni namen mojega pisanja povzročanje jeze, je pa prav, da postanejo stvari vsaj malo bolj jasne.

Lp, Fairy


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: NyNy , sreda, 06.09.2006 : 23:20:36
Enzymatic toothpaste, proizvajalec Virbac, kupis pa jo pri veterinarju


Jaz imam pa vprašanje glede te Virbacove zobne paste, ki je bila omenjena kar nekaj postov nazaj ampak vseeno upam da kdo še ve koliko ta paste približno stane? Saj me ne zanima točna cena ampak nekako bolj okvirna cena ;)


Lp, Nina


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Petra , četrtek, 07.09.2006 : 06:44:11
Mi jo redno kupujemo in smo z njo zelo zadovoljni :).
Stane pa nekaj čez 1400 (govorim o encimatski zobni pasti z okusom). ;)


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: NyNy , četrtek, 07.09.2006 : 20:22:50
Ja ja saj to tudi sem mislila...

Ok super...sem že mislila da bo več :S




Lp


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: moonbeam , torek, 13.05.2008 : 09:43:19
Je bil kdo v kratkem na odstranjevanju zobnega kamna pri psu?
Mi gremo verjetno naslednji teden  :-[ 
Tko me je malo strah. Pa še pustit ga moram tam.  :'(  Sploh ni navajen brez mene.


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: zalarjeva , torek, 13.05.2008 : 10:00:40
Ja morajo ga uspavati. Jaz sem zadnič ko sem bila pri veterinarju zaradi tačke vprašala še kako je z zobnim kamnom in so rekli, da ga ima zelo malo za tako starost. Naj še naprej čistiva in bo o.k. Ga ima Roki toliko da bo treba čistit? Je nujno? Ker če ni nujno, ga jaz ne bi dala glede na to, da starejši psi slabo prenašajo nerkozo.


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: moonbeam , torek, 13.05.2008 : 10:04:51
Spodaj nima nič. Se mu je pa na zgorjem zobu nabralo. Sej bi že zdavnaj morala it. Pa je vedno kaj drugega, kar prehiti zobe. Nazadnje je bil želodec. Zdaj pa so na vrsti zobje. Bolje da odstranijo in imamo potem mir, kot da pride do kakšnega vnetja. Z zobmi se ni za hecat.
Tako mi je hudo, ker ga moram tam pustit. Sej ne vem kako se jim bo pustil. :(


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Mel , torek, 13.05.2008 : 10:05:25
Predvsem glej, da ga odpelješ k nekomu, ki obvlada narkozo.


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: moonbeam , torek, 13.05.2008 : 10:07:08
Peljem ga v Toplice, k Matkotu.


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Mel , torek, 13.05.2008 : 10:08:22
Super! :)

Njim sem tudi jaz mojega takrat 13 letnika zaupala za čiščenje kamna in odstranitev enega zobka, ko sem prišla po njega, je tako norel, da sem bila prepričana, da narkoze še od daleč ni videl. ;)



Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: moonbeam , torek, 13.05.2008 : 10:10:03
:) O super. Zdaj mi je pa malo lažje ko sem tole prebrala. Moj bo tudi 13.
Pa cele 4 ure ga moram tam pustit. Pa sej ravnajo lepo s psi. Kaj ga uspavajo ko si še tam? Ne vem kako se jim bo pustil vodit  ???


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Mel , torek, 13.05.2008 : 10:24:58
Uh, kakšne sem jaz zganjala, ko sem ga morala prvič pustit tam, slaba 3 leta nazaj  :-[ Malo je manjkalo, da nisem jaz dobila pomirjevala :P Resno, se ne hecam. Bilo je prvič, da je šel pod poseg, nikoli ni bil ločen od mene med samimi neznanimi ljudmi, na smrt se je bal veterinarjev ... mislila sem, da se mi bo zmešalo.

Pa so mi lepo vzeli psa iz naročja, me poslali ven (in resno razmišljali, če bom preživela  ::)) psa pomirili tako, da nisem mogla verjet in to mojega razvajenca, ki se res na smrt boji veterinarjev! Pa ga je Matko tako obvladal, na prijazen, nežen a odločen način, da sem bila brez besed. Od takrat naprej hodimo samo tja, Ori mu zaupa, jaz pa tudi.

Kot rečeno, so ga uspavali (nisem bila zraven, tudi ti ne boš) mu porihtali zobke in me v roku ene urce poklicali, da je Ori zbujen in vesel, da je vse ok in, da lahko pridemo čez urco in pol po njega. Jaz sem pa spet cvilila od olajšanja in veselja  ::) Ko sem prišla po njega, ga je bilo eno samo veselje in jaz nisem mogla dojet, da je bil pod narkozo.

Moj kosmatinček bo julija star 16 let, pa je imel pol leta nazaj res hudo operacijo. Pri Matkotu je moral biti en teden, bilo je zelo, zelo, zelo hudo, jaz sem mislila, da se mi bo kar odpeljalo, so pa dr. Matko in celotna ekipa tako poskrbeli za Orija, da sem jim neskončno hvaležna, res, dobesedno so rešili Orija pri tem pa še skrbeli, da sem jaz preživela, ker se mi je res mešalo. Kapo dol za njih iz moje strani.
Torej, smo preživeli in moj miško je danes en vesel kosmatinec, ki komaj čaka, da pridem domov in greva malo ven ;)

Da te malo potolažim, da zobki niso nič hudega in, da boste tudi vi preživeli in bo to za vami :)


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: moonbeam , torek, 13.05.2008 : 11:09:59
:)  No iz naročja mi ga ravno ne bodo mogli vzet, ker je malo velik za v naročje. Res hvala za tale post. Čeprav se mi bo še vedno mešalo dokler ga ne pridem iskat, zdaj vsaj vem kako bo to potekalo.
16 let je star :) To so pa leta. Verjetno se mu lepo godi pa noče še it ;)
Bomo že dali skoz te zobe. Kar se mora se mora. :)


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: skogkatt , torek, 13.05.2008 : 12:23:28
Tudi mi smo tam dali zobke pucati, kar ob kastraciji. Pa še kremplje so zrihtali, ob tej priliki - kompletni servis pač. Tudi moj je ena taka mamina maza, ki ni rad ločen od mene v tujem okolju, pa je bilo vse ok. Ko sem prišla ponj, sem ga slišala malo jokcat, ampak to bolj za to, ker ni bil vajen biti v boksu. V glavnem - ni panike sploh ;)


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: moonbeam , torek, 13.05.2008 : 13:40:53
Zdaj me je pa že malo strah, da sploh ne bo želel stran od veterinarja  :D
Joj to bo še jok. Moj je prava jokica. Volk pa tak  ;D 
Teh nekaj ur se mi bo po mojem srce ustavilo  :-[
Sej ne vem kam se bom dala.  :-\


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: skogkatt , torek, 13.05.2008 : 13:57:23
Hja, jaz sem morala nazaj v službo, me je malo zamotilo a neke produktivnosti vendar ni bilo ::)


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: moonbeam , torek, 13.05.2008 : 14:04:24
Hja, jaz sem morala nazaj v službo, me je malo zamotilo a neke produktivnosti vendar ni bilo ::)

Mi bomo kr počakali v bližini :) Sej rudnik je blizu ;)

Aja, a tisto 10% za člane še velja in ali se šteje pri zobnem kamnu tudi? Sej je poseg  :P



Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: skogkatt , torek, 13.05.2008 : 14:15:24
Čuj, nimam pojma ;D Jaz vedno pozabim ::)
Ti jih kar vpraši oz. spomni ;)


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: moonbeam , torek, 13.05.2008 : 14:21:43
:)  Ja sej jaz bi tudi, če me nebi fant vprašal kaj je ta modra stvar  ::)  Ja če jo že imamo, jo pa izkoristimo, če se da ;)
Za pink zadevo ti še sporočim. K Matku sicer gremo šele naslednji teden (odlašamo in odlašamo...  :-\), ampak jezero nam pa ne uide do konca tedna, tako da bomo sigurno prišli  :)



Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: moonbeam , torek, 20.05.2008 : 14:30:24
Ajajajaja... no obisk zaradi zobnega kamna smo prestavili. Čeprav je za to kriv najin šofer (ker je malo zaposlen v petek in ne bo šlo brez prevoza), sem se kr malo oddahnila. Po današnjih sanjah, kako so mu dali preveč narkoze in so ga do konca uspavali... :-\  Potem pa, da so me klicali iz veterine in se opravičevali ker moj Roki več ne diha. Aaaaaaaaaaaaaaa.... A so lahko sanj še e bolj bedne kot to  >:( >:( >:(   
 


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Miss Teja. , torek, 20.05.2008 : 14:33:50
moonbean sem prepričana, da bo vse vredu, saj lahko dr. Matku popolnoma zaupaš  :)


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: moonbeam , torek, 20.05.2008 : 15:06:43
Hvala Miss Teja! :)
Očitno se bova morala prej z Matkotom pogovoriti. Pa sej vem, da bo v dobrih rokah. Malo me pa vseeno muči.  :-\


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Miss Teja. , torek, 20.05.2008 : 15:31:08
Saj vem, strah je vedno prisoten, pa četudi (na srečo) nikoli še nismo imeli kakšnih hujših problemov. Dobra zamisel, da se z dr. Matkom prej pogovorita, saj boš tako manj živčna in potem tudi Roki ne bo čutil tvoje živčnosti  :)
lp Teja


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: zalarjeva , torek, 20.05.2008 : 18:05:09
Ajajajaja... no obisk zaradi zobnega kamna smo prestavili. Čeprav je za to kriv najin šofer (ker je malo zaposlen v petek in ne bo šlo brez prevoza), sem se kr malo oddahnila. Po današnjih sanjah, kako so mu dali preveč narkoze in so ga do konca uspavali... :-\  Potem pa, da so me klicali iz veterine in se opravičevali ker moj Roki več ne diha. Aaaaaaaaaaaaaaa.... A so lahko sanj še e bolj bedne kot to  >:( >:( >:(   
 
Takele sanje sem pa tudi jaz že dala skozi-večkrat :( No naj te tolaži misel, da si mu s temi sanjami podaljšala življenje (pravijo namreč, da če sanjaš nekoda da umre, mu s tem podaljšaš življenje). Niki bo dooolgo živel :) . No pa seveda misel, da bo v pravih rokah, ki so to počele že neštetokrat in se je vse dobro izteklo ;). Brez skrbi, tudi z Rokijem bo vse v redu ;).


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: moonbeam , petek, 23.05.2008 : 18:34:45
Brez skrbi, tudi z Rokijem bo vse v redu ;).

Ja upam da bo res. Smo bili danes pri veterinarju in do zobnega kamna sploh nismo prišli. Zdaj smo pri Cushingovem sindromu. Baje ima tumor na nadledvični žlezi. Vzorce bomo poslali na Dunaj in bomo čakali na rezultate.
Psa pelješ na čiščenje zobnega kamna in ti povedo da ima tumor  :-\ :-\ :-\   
A je lahko to še bolj težko...


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Zala_ , petek, 23.05.2008 : 18:41:17
Joj, žal mi je.
Ampak dobra stran je, da ste odkrili zdaj in ne šele potem, ko bi imel simptome. Tako da boste lahko pravočasno ukrepali in mu pomagali.

Držim pesti da ni (ne bo) prehudo!


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Mel , petek, 23.05.2008 : 21:24:22
Ja upam da bo res. Smo bili danes pri veterinarju in do zobnega kamna sploh nismo prišli. Zdaj smo pri Cushingovem sindromu. Baje ima tumor na nadledvični žlezi. Vzorce bomo poslali na Dunaj in bomo čakali na rezultate.
Psa pelješ na čiščenje zobnega kamna in ti povedo da ima tumor  :-\ :-\ :-\   
A je lahko to še bolj težko...

Ojoj no ... :( Kako pa ste prišlo do tega, se slabo počuti kosmatinec? Držite se  :-*


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: moonbeam , petek, 23.05.2008 : 21:58:37
Sem ti odgovorila na temi  CS.  :-[


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Ancyka , četrtek, 19.06.2008 : 19:03:19
res škoda moonbeam, sem pa prepričana da boš za kužka storila kar se da!

glede zobnega kamna pa- našemu ga je veterinar pobrusil in je mel pol res lepe zobke... čeprav so zdej že spet malo bež... ampak mu jih redno ščetkamo


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Ory , četrtek, 18.09.2008 : 19:53:50
Uaaa popolnoma navdusena nad enim produktom, ki sem ga slucajno nasla. Ze sem se skoraj narocila na ciscenje kamna (malo sem se obotavljala zaradi narkoze) in sem v trgovini videla eno zadevo ter se odlocila da probam. Po en zamasek tekocine se doda vsak dan svezi vodi in baje po parih mesecih stopi zobni kamen. Zadevo sem dodajala in vsak dan cekirala, pa nic...... pa danes po dolgem casu pogledam in kaj zagledam?! Skoraj popolnoma bele zobe  :)! Je neka ameriska zadeva, ki jo izdeluje Petkin, Inc. Imenjuje se pa Liquid Oral Care.

lp


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: zalarjeva , četrtek, 18.09.2008 : 21:40:13
Uau! Kje si pa to dobila? Pa je okusa, ki psu ustreza? Pije vodo normalno? In po kolikšnem čau od začetka dodajnaja si opazila lepe zobe? Bi jaz tudi kupila! ;)


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Ory , petek, 19.09.2008 : 06:59:20
Je pa res kar nekaj mesecev, preden sem opazila, ne pricakovat cudezev  ;). Okusa ocitno nima nobenega, ker moj pije vodo brez vsakih problemov. Jaz sem kupila v Pets At Home v Londonu, ampak se skoraj gotovo da tudi preko interneta narociti. Bom malo pobrskala ...

lp


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Vixen , petek, 19.09.2008 : 18:04:11
Ammmm... A majo človeško varianto tud?  : ::) Moj Timi je bil februarja pri zobarju (en izpuljen zob - je bil (že dolgo) počen, ena plomba in - seveda - čiščenje kamna). No, vse skupaj, z narkozo vred, je prišlo okrog 200 EUR, moja zobarca me je pa naročila za čiščenje kamna (in nič drugega) za 75 EUR... A grem rajši k Vladki???  :P :P :P


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: Ory , sobota, 20.09.2008 : 09:33:45
Ojejej kaksne cene  :o!! Sem ze celo zivljenje pri druzinskih prijateljih, ki so zobarji in mi je bilo to nekako prihranjeno. Sem pa zdaj v Angliji narocena drugi teden za pregled, pa vem da me bo na rit vrglo  ;) .....
No sem na netu prebrala kaj so ljudje napisali o tem produktu in kot vedno so mesani obcutki. V vecini zelo izboljsa stanje zob, so se pa nekateri pritozevali, da psi nocejo piti vode. Sicer na flaski pise, da je treba pocasi psa navajati na okus, ampak jaz sem mu ze na zacetku dala celo dozo. Ocitno imam sreco, ker ni niti opazil  :) ...

lp


Naslov: Re: zobni kamen
Poslano od: NyNy , torek, 02.03.2010 : 16:04:54
tudi sama se pobrskala za tem izdelom pa me zanima če je to tole? http://www.amazon.com/Petkin-Liquid-Oral-Care/dp/B0009YWH9E