mojpes.net

o psih => Glava => Sporočilo, začeto od: Barbka , petek, 30.05.2003 : 10:17:22



Naslov: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Barbka , petek, 30.05.2003 : 10:17:22
pes je oslepel - nenadno, praktično čez noč. Kako naprej? Ali ima že kdo izkušnje s tem?
Zanima me predvsem, kako so se adaptirali na temo? Kako ste se organizirali - sprehodi, hrana, potovanja? Kako je pes odreagiral na temo? So se dogajale neprijetnosti (poškodbe) zaradi slepote?


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: muca , petek, 30.05.2003 : 10:31:39
Poznam psico, ki je popolnoma slepa zaradi mrene. Po stanovanju, stopnišču bloka in dvorišču bloka se giba sama normalno, tako, da če je ne pogledaš v oči ne opaziš, da je slepa. Pri hranjenju upošteva vonj. Nasplošno mislim, da je vonj prevzel vlogo vida. V stanovanju se ne zaletava v stene, stole itd. Na sprehodu jo vodijo na vrvici, ker bi se drugače zaletavala v drevesa... Zanimivo je, da psica normalno hodi in ne tipa z nogami naprej.

Ali imate več psov?
Zaradi česa je oslepev, ali ima sladkorno?


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: kirka , petek, 30.05.2003 : 11:03:27
Moja znanka je imela koker španjelko, ki je bila na starost popolnoma slepa in zelo naglušna. Zato jo je na sprehod obvezno vodila pripeto na vrvico tudi na znanem področju (ker slepega in gluhega psa ne moreš drugače usmerjati, kljub temu da kuža teren dobro pozna). Doma pa so pazili, da je bilo pohištvo v izogib 'karambolom' vedno na istem mestu in da se v satonavnaju niso pojavljale kake neznane ovire. Drugače pa večjih težav ni bilo, ker je psički vonj nadomestil izgubljeni vid.


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: lunca , petek, 30.05.2003 : 11:06:57
Živjo Barbka,
moj pokojni pes je bil slep.Najprej na eno oko, zaradi poškodbe,kasneje pa je oslepel še na drugo.Zaradi starosti je nastala mrena. Na začetku je bilo skoraj vse normalno, vonj je nadomestil vid,problem je bil edino v tem,da se je zaletaval, če je bilo pohištvo prestavljeno.Tako smo se doma navadili, da so bili stoli vedno na svojem mestu, da smo preprečili zaletavanje.Na sprehodih se je malce bolj naslanjal na mojo nogo, vse ostalo pa je bilo normalno, dokler ni revež še oglušel.Tudi na to smo se navadili in živeli z njim še dve leti.Umrl je v starosti 16 let, in mislim,da je imel kar lepo življenje.
LP Tjaša


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Barbka , petek, 30.05.2003 : 11:19:25
No, kakor smo šokirani, so vaše izkušnje kar dobre. Kako pa ste ravnali v tujem okolju?

Muca: zakaj je psička oslepela, še ne vemo. Zagotovo ni sladkorna, verjetno je vse skupaj povezano z rakom, ki ga že ima. Natančneje bo povedal dr. Zemljič v ponedeljek.


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: muca , petek, 30.05.2003 : 12:16:17
Barbka

Psica se bo naučila in navadila na vodenje v temi, tako kot se slep človek navadi na psa vodnika je tudi obratno. Če imaš več psov, psi ugotovijo, da je z enim nekaj narobe in mu pomagajo celo toliko, da je na sprehodu slepi lahko spuščen.
Slepi pes se naslanja na zdravega in se nauči razumeti njegove gibe, kdaj se bosta ustavila, kdaj tekla. Sevede se tega ne navadita čez noč ampak čez čas, ko že imata nekaj izkušenj. Za začetek, če se psica ne bo preveč upirala hoditi v temi jo lahko privežete na drugega psa, tako da stojita tesno skupa in imate na povodcu samo drugega psa. To je začetek potem pa dalje.
Vsega se lahko navadite, samo brez panike, ki jo prenašate na že tako prizadeto psico.

Srečno!


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: muca , petek, 30.05.2003 : 12:46:44
Še nekaj sem pozabila. Psico lahko doma naučite opozoril. Naprimer: stopnica, vrata, stol... in tudi v tujem okolju ne boš imela problemov z zaletavanjem. Sedaj bo še bolj odvisna od besed.

LP


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Miska , petek, 30.05.2003 : 15:34:09
Moj Timi je bil slep, zaradi starosti. Doma v stanovanju in na vrtu se je normalno obnasal in gibal - se zmeraj je imel celo ulico pod kontrolo. Na sprehodih je bil spuscen, razlika je bila samo v tem, da je hodil za mano in okoli mene. Nikoli se ni oddaljil vec kot 10 metrov, sploh pa ne pred mano. Kmalu je se oglusel in tudi potem se je enako obnasal.
Odkar je nas kuza oslepel in oglusel se je bolj navezal na domace. Danes vem, da se je cartal in stiskal k meni v tistem casu zato toliko, ker se je tako pocasi poslavljal.

Lp, Simona


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: kaja , torek, 03.06.2003 : 20:56:19
Izgleda, da se bomo tudi pri nas zaceli pocasi navajati na slabovidnega kuzka in upam, da bo ravno ravno zaradi postopnega privajanja vse skupaj lažje! Danes sem namrec peljala Vini na pregled k dr. Zemljicu, ki je potrdil moje sume, da z njo in njenim vidom ni vse OK! Na zalost gre za PRA in njegove napovedi niso bile nic kaj dobre, v enem letu lahko pricakujemo, da bo popolnoma oslepela :'( :'( Pa komaj 6 let je stara :(


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Lanabela , sreda, 04.06.2003 : 11:53:40
Naš najdenček Žučko je bil slep že, ko se je pritepel in je bil pri nas še kakšnih 9 let. Bil je zelo samostojen, vid je nadomestil s sluhom, razvil je nekakšen sonar, podobno kot netopir. Veliko poti je znal "na pamet", pri čemer je ločil varne poti, kjer je tekel prav tako hitro kot zdravi psi, pa poti, ki jih je sicer znal, a je vedel, da se na njih občasno pojavljajo ovire, tam je šel bolj počasi in je pazil, da se ni zaletel. Na neznanem področju je uporabil "sonar" - v raznih smereh je oddajal meni neslišne zvoke in poslušal njihov odmev, to je bila sicer zelo počasna in nerodna zadeva, ki pa je odlično delovala. Znal je celo izmeriti globino (večina slepih psov se zelo hitro navadi izogibanju oviram in se zaletavajo samo kadar hodijo na pamet in se jim mudi, zelo nevarne pa so razne luknje, v katere lahko padejo. Te zaznajo le redki slepi psi, še bolj redki so tisti, ki znajo varno skočiti vanje ali jih preskočiti. Žučko je to znal, a šele po nekaj letih vaje.)

Tako na splošno se psi, ki oslepijo postopoma zelo lepo prilagodijo. V bistvu so veliko lažje vodljivi kot gluhi psi, saj jih lahko vodimo z glasom in dotikom, tako da so večinoma na varnih mestih lahko spuščeni. Če skupaj z njim živijo tudi drugi psi, se prilagodijo, več se oglašajo in več komunicirajo z dotiki. Nekateri psi se sami od sebe naučijo zelo lepo voditi slepega.

Nenadna slepota je čisto nekaj drugega, ponavadi je pes zmeden in rabi zelo veliko pomoči. Vsega se mora naučiti naenkrat, nekaterim uspe, nekaterim žal ne.
Barbka, zelo mi je žal za tvojega kužka, bojim se, da nenadna slepota pri psu, ki ima raka ne pomeni nič dobrega.
Kje zdaj dela dr. Zemljič?


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Barbka , sreda, 04.06.2003 : 12:00:13
Dr. Zemljič v ponedeljkih dela v ambulanti Medicovet v Kranju, pri dr. Capudru.
Ja, nenadna slepota pri Oliki ni pomenila nic dobrega. Olike ni več... Slepota je nastopila zaradi razlitja krvi v možgane.


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Kapitan_Nemo , sreda, 04.06.2003 : 13:29:55
Citat

Olike ni več...

Olika je še - na oni strani mavrice v večnih loviščih dela družbo  prijateljem... 8)


Naslov: OSLEPITEV
Poslano od: WildAngel , torek, 17.05.2005 : 09:32:14
Zadnjič sem se zgovarjala z eno gospo, katerih starši imajo psa (pasme se ne spomnim), ki je oslepel zaradi ene bolezni.. rekla je, da se je popolnoma navadil na življenje v temi in da zgleda še vedno zadovoljen kot prej.

Sedaj me pa nekaj zanima! Kaj mislite, da je za psa bolje, če nenadoma oslepi? Evtanazija lai življenje v temi? OK, najbrž je razlika, če pride do tega postopoma... Kaj pa če bi naprimer imel pes nesrečo (npr maček) in bi naekrat ostal brez očesa ali obeh? Ali v takšnem primeru evtanazirati ali sprejeti nesrečo in iti dalje...ker jaz kar dvomim, da pes s tem lahko živi...

Kaj mislite?


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: bina , torek, 17.05.2005 : 09:36:16
Moje mnenje je, da slepota ni razlog, da psa evtanazira >:( :-X :-X :-X Saj slepi ljudje tudi živijo. Psu so oči itak šele na tretjem mestu: najpomembenjši čut je nos, potem sluh, šele potem oči. In če je pes slep, bolj uporablja nos in sluh.

Ne vem, no. Še bolj prizadeti psi živijo "normalno", pa da slep pes ne bi mogel ??? ???

Lp Jana


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: Uma , torek, 17.05.2005 : 10:01:53
Jaz se strinjam z bino, po moje to ni razlog da bi psa evtanaziral, dokler pes nima težav v vsakdanjem življenju, npr. da bi se zaletaval v stvari in sploh nebi mogel več hodit po stanovanju kaj šele na sprehodu, samo to se zgodi predvsem pri starejših psih, katerim tudi drugi čuti ne delujejo več tak kot bi morali.


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: Lanabela , torek, 17.05.2005 : 11:21:43
Povsem odvisno od živali. Velika večina se zelo lepo prilagodi, tisti, ki nenadoma oslepijo, rabijo nekaj več časa in pomoči lastnika, pri tistih, ki  oslepijo postopoma pa tega včasih dolgo sploh ne opazimo. So pa tudi primeri, ko se žival na slepoto nikakor ne more navaditi. Tako je nek španjel še po  nekaj mesecih padal po stopnicah, se zaletaval v pohištvo, ni si mogel zapomniti niti  kratkih poti, po katerih je vsak  dan hodil. Pes je šel pod injekcijo, kar je vsekakor bolje od stanja v katerem je bil, se pa ne morem znebiti občutka, da bi se tudi ta pes lahko prilagodil, če bi lastniki v to vložili več časa in iznajdljivosti.
Izguba enega očesa  nima nobenega vpliva, teoretično naj bi žival izgubila "prostorski vid" sposobnost določanja razdalje npr, ampak enooke mačke   lahko še vedno čisto uspešno lovijo


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: kaja , torek, 17.05.2005 : 12:46:13
Poznam oz. sem poznala kar nekaj psov, ki so oslepeli predvsem zaradi starosti, pa so vsi povsem normalno ziveli naprej. Ne vem sicer kako vpliva na psa, ce oslepi iznenada, vendar tako hudo ze ne more biti, da bi ga kar usmrtili.
Sestrina psica precej slabo vidi in ko bo enkrat oslepela bo najbrz kar tezko ziveti z njo, vsekakor pa ne tako tezko, da bi se odlocili za evtanazijo. Ceprav "dobri" ljudje ze namigujejo v to smer, ampak jih jemljem pozitivno...imam namrec zelo nizek pritisk in potrebujem taksne, da ga malo dvignejo! ;D lp


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: Lanabela , torek, 17.05.2005 : 13:12:50
Moj taslep pes je živel čisto normalno in je bil bolj samostojen, kot so moje zdrave psice ( lahko je bil zunaj brez nadzora, lahko se je tudi malo potepal, česar si pri psicah tudi pod razno ne morem privoščiti) Je pa res, da je bil pritepenec, ki je pri nas sicer živel in vestno opravljal svoje čuvajske dolžnosti, vendar nikoli ni bil čisto naš pes. Do zadnjega je pogrešal svojega prvega lastnika. So se pa razni neznanci silno spravljali name in skorajda zahtevali, naj dam psa usmrtiti. Najbolj goreča dušebrižnica, kao članica nekega DPMŽ, ga je enkrat celo ugrabila, pa ga je na svojo nesrečo odnesla k napačnemu veterinarju.


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: deteljica , torek, 17.05.2005 : 13:23:53
Povsem odvisno od živali. Velika večina se zelo lepo prilagodi, tisti, ki nenadoma oslepijo, rabijo nekaj več časa in pomoči lastnika, pri tistih, ki oslepijo postopoma pa tega včasih dolgo sploh ne opazimo. So pa tudi primeri, ko se žival na slepoto nikakor ne more navaditi. Tako je nek španjel še po nekaj mesecih padal po stopnicah, se zaletaval v pohištvo, ni si mogel zapomniti niti kratkih poti, po katerih je vsak dan hodil. Pes je šel pod injekcijo, kar je vsekakor bolje od stanja v katerem je bil, se pa ne morem znebiti občutka, da bi se tudi ta pes lahko prilagodil, če bi lastniki v to vložili več časa in iznajdljivosti.
Izguba enega očesa nima nobenega vpliva, teoretično naj bi žival izgubila "prostorski vid" sposobnost določanja razdalje npr, ampak enooke mačke lahko še vedno čisto uspešno lovijo

Verjetno gre v takih primerih za kompleksno možgansko motnjo oz obolenje, pri katerem je slepota le eden od simptomov.
Sicer pa slep pes živi skoraj normalno življenje. Priporočljivo je le, da ne premikamo stvari  po nepotrebnem (npr pohištvo v stanovanju) in da ga na novih področjih vodimo privezanega. Ampak s tem tako in tako le zadostimo zakonskim predpisom , a ne ;) .


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: Lanabela , torek, 17.05.2005 : 13:46:02
Tisti španjel je imel glavkom


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: Bobi , nedelja, 05.06.2005 : 23:40:25
tudi moj Bobi ima glavkom na desnem učku (diagnozo so postavili pred nekaj meseci)  :( moram priznati, da se mi je najprej kar svet sesul. veterinar ga je hotel takoj operirati in mu vzeti uček, a sva se (na srečo) pogodila, da najprej probamo z zdravili (kapljice in krema) za 14 dni, potem pa na pregled. na srečo pravim zato, ker je bil čez 14 dni drug veterinar, ki je bil veliko bolj človeški....
žal se glavkom (vsaj tako so me poučili) pri starih psih ne da v celoti pozdraviti....   :-\ Bobija vsak dan mažemo s kremo. na levem učku ima po vrhu vsega še sivo mreno.
čeprav sedaj ne vidi praktično nič, smo se uspeli vsi skupaj navaditi na velikansko spremembo. stvari v stanovanju ostajajo na svojem mestu, na novih poteh pa ga imamo na vrvici (je bolj sproščen in brez skrbi), sicer pa nihče ne opazi, da je slep (se tako dobro znajde).
moram še poudariti, da je Bobi še vedno srečen, nagajiv, igriv in vesel tako kot je bil prej!!!

pa še to: ljudje jemljemo slepoto kot nekaj katastrofalnega, psi pa ne. se pač skušajo znajti po svojih najboljših močeh (kar ne pomeni, da trpijo ali kaj podobnega!!!) in ob naši pomoči lahko preživijo še mnogo lepih trenutkov!!!

zato se ne strinjam, da je bolje slepega psa dati uspavati, ker ne trpi. poleg tega pa si tega nihče ne zasluži!!! celo življenje posvetijo nam in ko nas potrebujejo, je edino prav, da jim pomagamo skozi najtežje. potem pa se navadijo in uživajo naprej.


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: jessy , ponedeljek, 06.06.2005 : 14:42:58
Moj Medo je tudi slep(ne vem, če je čisto slep)-od starosti. Je star že kar 16 let. Je bil že od malih nog navajen se zunaj okoli blokov potepati(bil je rešenček in nismo imeli kaj dosti pojma o psih), in se kar dobro znajde sam zunaj(bolje kot moj zdrav pes ;D). ;)


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: oliver , torek, 07.06.2005 : 21:14:18
Kot je bilo že rečeno je lahko vzrokov za slepoto več (sladkorna bolezen, glavkom) ali pa je le starostna. Pri starostnem pocesu se leča motni počasi, na kar se pes prilagaja. Na začetku ima težave pri prehodih iz svetlobe v temo. Vendar večina psov kot so že ostali povedali povsem dobro shaja brez tega čuta, saj sta voh in sluh pomembnejša tudi pri povsem zdravem psu.
Če drugače pes nima zdravstvenih težav slepota ni razlog za evtanazijo.
Lp K


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: Chris , ponedeljek, 13.06.2005 : 18:25:36
Ojej..... kakšne stvari pa jaz tukaj berem....

Prvo kot prvo, pes ki oslepi se na takšno življenje povsem prilagodi in živi naprej brez problemov.
Drugo je pa, mislim da je čas da se začnete izobraževati, ne samo na temo klopi ;D ampak tudi na temo slepota psa. Vzrokov je več, glavkom, najpogostejši in najnevarnejši za pasme pa je PRA, poznamo več oblik, odvisno od pasme in kar nekaj precej priljubljenih je podvrženih tej bolezni, kateri se pa že kar uspešno in že vsaj 10 let po robu postavlja ZNANOST.

Nekaj o tem je povedanega že v temi AKŠ na strani http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,209.270.html in pa par strani nazaj in tisti, ki imate katero od omenjenih pasem (www.optigen.com), bi bilo prav, da bi za plemenjake (če parite) izbirali pse, ki so izrecno A1 testirani, če vaše psice niso. Statistike osnovane na najnovejših testih, ki so v veljavi kakšen teden, so jih pa preizkušali že veliko prej, kažejo, da pogostost vrste prcd-pra slepote znatno variira in to odvisno od pasme, to je od 4% - 20% je okuženih, 20-50% pa je prenašalcev!

Lep pozdrav


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 13.06.2005 : 19:03:27
 Cris: Od kdaj se pa lahko z dedno boleznijo okužiš? Pa kakšne čudne stvari tukaj bereš? jaz ne vidim nič čudnega
 Bobi: Glavkom je zelo zoprn in zahrbten, ker je ponavadi takrat ko ga opazimo za uspešno zdravljenje že pozno, poleg tega je pa to ena od redkih očesnih bolezni, ki je za psa lahko zelo boleča. Kapljice in mazila včasih pomagajo, včasih pa ne. Poleg tega jih je treba dajati dolgo časa, v tem primeru pa povzročajo tanjšanje roženice, tako da lahko nastanejo boleče razjede.  S kapljicami se zelo redko stanje toliko popravi da pes, ki je že slep spet vidi ( v začetnem stadiju pa ga je včasih celo mogoče pozdraviti), se pa včasih da vsaj nekaj časa vzdrževati oko v takem stanju da psa ne boli. Če kapljice ne pomagajo je pa oko vseeno bolje odstraniti. Psi operacijo zelo dobro prenesejo, še najbolj zoprno je, da se jim  nekaj časa maši nos, saj se tekočina iz rane, ki jo je precej, po odstranitvi drenaže izloča čez nos.


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: Chris , ponedeljek, 13.06.2005 : 19:28:16
Se oproščam, pravi prevod besede je OBOLETI (affected po angl.).

Lep pozdrav


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: Chris , ponedeljek, 13.06.2005 : 19:54:39
Čudne stvari so kot, možganska okvara in pa uspavanje psa.

Kar se pa glavkoma tiče, je zelo redek. Obstajata pa dve vrsti, primarni, ki je dedni, pri tem pes oslepi na obe očesi, ko je eno oko že vidno bolano, je drugo  že v nevarnosti, in pa sekundarni, s tem pa so povezane razne druge bolezni očesa in vnetja, ki zaustavijo odtok očesne tekočine in povzročijo glavkom, ponavadi je to eno oko.


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: Lanabela , torek, 14.06.2005 : 14:46:14
Nič ni redek, žal. Zlasti sekundarnega je zelo veliko, pa sta tudi pri tem pogosto prizadeti obe očesi. Pravzaprav je razen starostne sive mrene najpogostejša očesna bolezen, ki sem jo videla pri psih. Zelo pogosto je tudi posledica udarca.


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: Chris , torek, 14.06.2005 : 19:16:11
Pri primarnem so obe očesi, pri sekundarnem pa ne nujno.

Pogosta...hja... zato pa je potrebno pse pred parjnjem peljati na 'običajen' pregled oči k specialistu oftalmologu. Ta pregled velja potem eno leto. Cena ni nič v primerjavi z zdravjem psa in pasme. Jaz menim da glavkom ne predstavlja takšne nevarnosti trentuno za pasmo (vsaj mojo) kot pa jo predstavlja PRA, ker ta pa je razširjen, v veliko primerih je TIH (pes ne oslepi, le slabe gene prenese naprej, ko pa se najdeta dva prenašalca ali bolna je pa katastrofa in če se ti mladiči parijo naprej....) sreča je to, da so se ti primerki registrirali, da se že v rodovnikih vidi kdo je bil nosilec in kdo boln. Ampak to še ne pomeni, da sedaj za glaukom ni mreno ni potrebno na pregled!

Kar se teh genskih testov tiče, se pa opraivjo enkrat v življenju psa in jih ni potrebno ponavljati vsako leto, kot je potrebno očesne preglede. In ti testi so cilj do uspeha, da se slepota PRA, ki pa je DEDNA, pri pasmah izkorenini, očesni pregled pri specialistu tu nič ne pomaga. Slepih psov in bolnih pasem pa si ne želimo kajne? Trenutno so na voljo za te pasme - > http://www.optigen.com/opt_page.taf?page=test


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: kaja , torek, 14.06.2005 : 20:05:28
Citat
Pogosta...hja... zato pa je potrebno pse pred parjnjem peljati na 'običajen' pregled oči k specialistu oftalmologu.

Chris, tukaj ni govora o pasemskih psih odgovornega vzreditelja temvec o celotni pasji populaciji. Tudi mesancki lahko zbolijo za katero od nastetih bolezni. Pa nerodovniski, ki jih je vsako leto vec, tudi...... lp


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: Chris , torek, 14.06.2005 : 20:44:18
Seveda lahko zbolijo. Samo kako boš pa ti pri teh izvajala preventivo? Pa raziskave? Jaz govorim za prihodnost PASEM. Kaj pa bo z mešančki pa ne vem, tam se niti ne da tega izkoreninit, zakaj? Prvič zato, ker je nemogoče narediti za vsakega psa posebej test, ki bo pokazal prisotnost gena, drugič pa ker niso pod nobeno kontrolo in se parijo svobodno. Potem ko ima mešanec enkrat PRA je prepozno, ker se tega drugače ne bo dalo ugotoviti, kot z očesnim pregledom, takrat pa bo že prepozno za potomce, ki jih je že naredil. Zakaj pa misliš, da so testi le za posamezne pasme?? Glavkom pa je druga stvar. Tako da je tvoja opazka malce smešna.


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: Chris , torek, 14.06.2005 : 21:09:34
Oz. popravljam, tipov PRA, ki povzroča slepoto je več, vsaka pasma (angl. pure breed kot piše na njihovi strani) pa zboleva za neko določeno vrsto te bolezni, in na podlagi te vrste, potem izvedejo test.

Za čistokrvne brez rodovnika in mešančke pa žal testov ne izvajajo, zakaj jih pa vprašaj na njihov email, pa ti bodo povedali.....

Lahko pa tisti, ki so zainteresirani parit svoje čistokrvne pse brez rodovnika ali mešance,  ::) peljejo na specialističen pregled  ;D na primer k dr. Čop na Bled oz. Lesce, če že drugega za zdrav vid mladičev ne morejo narediti, pa bo videla če je oko zdravo, test bo veljal za eno leto, vendar genov ona ne more pregledat.... Samo dvomim da bo kdo to naredil, če že ni dovolj ozaveščen kar se ostalih stvari tiče. Kinološko gledano....


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: kaja , sreda, 15.06.2005 : 07:50:02
Mislim, da moje "opazke" nisi razumel. Me pa veseli, da se ti je zdela smesna. Smeh je pol zdravja! lp


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: Chris , sreda, 15.06.2005 : 14:33:46
Mislim, da moje "opazke" nisi razumel. Me pa veseli, da se ti je zdela smesna. Smeh je pol zdravja! lp

Ja in kaj ti ni jasno? Oslepi lahko prav tako mešanec ali pa č.istokrvni brez rodovnika (tudi mešanec). Nisi nič novega povedala, samo jamraš. Samo preventivo izvajat pri prvih in pri drugih...je pa druga stvar.


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: Chris , sreda, 15.06.2005 : 14:39:24
Glavkom pri psih
Glavkom se pojavi, ko zvečan intraokularni pritisk (IOP) poslabša normalno delovanje očesa. Pasji glavkom se večinoma pojavi zaradi oviranega odtoka očesne vodke iz sprednje kamrice oziroma takrat, ko odtoka sploh ni. Izguba vida se pojavi, ker se zaradi motenega znotrajočesnega obtoka (intraokularna cirkulacija) uničijo ganglijske celice. To se večinoma zgodi med 5 in 10 letom starosti, in sicer so najpogosteje prizadete naslednje pasme: koker španjel, basset, bostonski terier, dalmatinec in arktične pasme.

Glavkome delimo v primarne in sekundarne. Diagnosticiranje primarnega glavkoma je pomembno, saj je po definiciji skoraj vedno obojestranski (bilateralen) in je torej sosednje oko, ki je še zdravo, v nevarnosti. Primarni glavkom lahko pričakujemo pri dednih nepravilnostih (defektih) v šarenično-roženičnem zakotju, saj je zaradi ovire v Schlemovem kanalu oviran odtok očesne vodke. Primarni glavkom diagnosticiramo takrat, ko je IOP zvečan, drugih znakov bolezni očesa pa ni. Sekundarni glavkom je ponavadi enostranska (unilateralna) bolezen in je povezan s hkratnimi boleznimi, kot so vnetje, neoplazija ali hemoragija, ki zmanjšajo ali zaustavijo odtok očesne vodke. Glavkom se pogosto pojavi tudi ob luksaciji ali subluksaciji leče.

V večini primerov diagnosticiranje glavkoma ni problematično. Normalen IOP je 15-25 mm Hg z manj kot 5 mm Hg razlike med očesoma. IOP, ki so večji od 30 mm Hg, so patološki. Večinoma za merjenje intraokularnega pritiska uporabljamo Schiotzov tonometer ali elektronski tonopen, ki ga je veliko lažje uporabljati, a je zato tudi dosti dražji. Po postavitvi diagnoze glavkoma z objektivnimi tonometričnimi napravami moramo, preden se odločimo za primerno zdravljenje, ugotoviti še stopnjo vidljivosti poškodovanega očesa.

Kar je ponavadi primeren način zdravljenja za vidljivo oko, je popolnoma neprimerno za slepo, boleče oko. Pri očesih, ki še vidijo in pri katerih je diagnosticiran glavkom, je cilj zdravljenja obdržati vid in komfornost očesa čim dlje tako z uporabo raznih zdravil kakor tudi operativnih posegov. Ko pa oko postane dokončno (ireverzibilno) slepo, postane cilj zdravljenja vsakega veterinarja narediti tako oko čim manj boleče ter psu omogočiti čim več udobnosti.

Klinični primer
Anamneza
V Hartmanovi veterinarski kliniki smo sprejeli 5-letno koker španjelko. Pri njej je bil glavkom na levem očesu diagnosticiran že pred tremi leti in od takrat je bila zdravljena že z različnimi zdravili. Vendar so se sedaj po treh letih bolj ali manj uspešnega zdravljenja zdravila izkazala kot neuspešna, saj napredka ni več in se stanje očesa le poslabšuje.

Klinični pregled
Pregledali smo oči in izmerili IOP z elektronskim tonopenom (O. S. = 55 mm Hg, O. D.: = 14 mm Hg). Psica je imela kronični glavkom in je bila popolnoma slepa na levo oko.

Zdravljenje slepega, bolečega očesa

Dolgoročno zdravljenje z zdravili pri slepem, bolečem glavkomatičnem očesu nima večjega pomena. Najbolj primerni so kirurški postopki, in sicer: intraokularna evisceracija z vstavitvijo umetnega očesa (zelo drago, 800-1300 USD), enukleacija (500-700 USD) in farmakološko uničenje ciliarnih telesc z uporabo intravitrealnega gentamicina (najceneje, 250-300 USD).

Kirurški postopek:

Psico uvedemo v splošno anestezijo.
Pripravimo kirurško polje.
Imobiliziramo oko, da preprečimo premikanje. Speremo oko (fiziološka raztopina + antibiotik) in speremo tudi solzne vode.
Z iglo velikosti "20 guage" vzamemo iz očesa nekaj tekočine, ki pa je mora biti več oz. vsaj toliko, kot bomo pozneje dali noter zdravila.
Z iglo enake velikosti vbrizgamo 6 mm za limbus 50 mg gentamicina + 1 mg deksametazona; igla naj bo usmerjena proti zadnjemu delu očesa.
Damo protibolečinsko injekcijo.
Priporočljivo je uporabiti solucijo gentamicina (100 mg/ml).

Gentamicin je toksičen za epitelij ciliarnih telesc, ki proizvajajo očesno vodko, in tudi za mrežnico, zato tega posega NE OPRAVLJAJTE V OČESU, KI NI SLEPO.

Deksmetazon uporabimo, da zmanjšamo vnetje.

Psico po opravljenem posegu pošljemo domov in ji damo carprofen (Rymadil).

Sočasno z zdravljenjem bolnega očesa moramo začeti zdraviti tudi zdravo oko. Ob kontroli po desetih dneh je bil pri naši živali IOP levega očesa 5 mm Hg, IOP desnega pa normalen. Kadar poseg ni uspešen, je priporočeno, da ga opravimo še enkrat, in sicer približno 2-4 tedne po prvem, šele nato se odločimo za odstranitev očesa.

Zaključek
Poseg je uspešen približno 70-odstotno. Prvi teden je še neugoden za žival in ponavadi se zgodi dvoje: pojavi se katarakta ali pa se oko skrči na manjše, kot je ponavadi. Ampak pozneje je oko komfortno in ne boli več. Negativne stvari so le kozmetične.

Psi niso tako močno odvisni od svojega vida, kot smo ljudje. Njihovi ostali čuti (voh, sluh, dotik) so veliko bolj ostri kot pri človeku, zato zanje zguba vida ni niti približno tako strahotna kakor za nas, če žival le ima komfortno oko. Slepe, ampak komfortne živali lahko še naprej ostanejo aktivni in zabavni družabniki. 


Avtor: Ljubiša Šolajič, absolvent veterinarske fakultete


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: kaja , sreda, 15.06.2005 : 14:55:58
Citat
Ja in kaj ti ni jasno? Oslepi lahko prav tako mešanec ali pa č.istokrvni brez rodovnika (tudi mešanec). Nisi nič novega povedala, samo jamraš. Samo preventivo izvajat pri prvih in pri drugih...je pa druga stvar.

Meni so zadeve povsem jasne in razlage ne potrebujem. Ne vem zakaj je potrebno delat tak halo?  ::) Ves, za mnoge tu na forumu tudi ti ne poves nic novega, pa ti kdo napise, da jamras? >:(

Opozoriti sem hotela le na to, da tukaj razpravljamo o slepoti pri psih na splosno, torej o slepoti zaradi starosti, diabetesa, udarca, glavkoma, PRA ali kaksne druge bolezni…..sem spada kaksen nasvet glede zdravljenja, lajsanja bolecin, zivljenja s slepim psom, nasvet glede odlocitve za evtanazijo in podobno, ne pa pridiganje o testiranjih pred paritvijo. ::)

Za preventivo in pa razpravljanje o testih za PRA, pa odpri novo temo in ji daj tudi temu primeren naslov. Mogoce ze celo obstaja kaksna podobna tema, le najti jo je treba.  ;) lp




Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: Chris , sreda, 15.06.2005 : 15:00:48
Če pa koga zanima kako izgleda preventiva oz. pregled očesa je pa tukaj opisan postopek -> http://www.lek.si/slo/veterina/klinicni-primer/pregled-ocesa/

Zakaj pa??? Če je PRA povezan s slepoto, pes oslepi? Zakaj bi odpiral drugo temo?? In mnoge bolezni povezane s slepoto so tudi DEDNE. Tu pa pridemo na temo 'redni pregledi' pred vsakim parjenjem. Tvoje izjave pač niso na mestu, mislim pa da vem kje tiči zajec. Ker imaš psico s PRA, ki pa nima rodovnika.


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: Chris , sreda, 15.06.2005 : 15:15:43
Citat
zdravljenja....

Glavkom se žal neuspešno zdravi, PRA je neozdravljiv. Je pa pot da se izkorenini ta druga zahrbtna bolezen (kar se tudi bo) test, ki sem ga že omenil vsaj 5x. Samo žal samo pri rodovniških psih. Pri ostalih pa pomagajo preventivni pregledi!!! In da ne bodo oslepele tudi naslednje generacije, se psa ki je bolan (dedno) ne sme pariti. Vse jasno? Toliko o zdravljenju dedne slepote, za ostale nededne bolezni in zdravljenje se bo pa še kdo drug potrudil in jih opisal.

Kar se pa oslepitve zaradi udarca tiče, pa jaz še nisem slišal, kar pa ne pomeni da teoretično ne obstaja. Že letim......


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: kaja , sreda, 15.06.2005 : 15:44:52
Citat
Tu pa pridemo na temo 'redni pregledi' pred vsakim parjenjem. Tvoje izjave pač niso na mestu, mislim pa da vem kje tiči zajec. Ker imaš psico s PRA, ki pa nima rodovnika.

Prosim? Kaksne zveze ima z vsem tem nasa Vini? Sem kdaj tajila karkoli? Kar se tice nje imam jaz popolnoma cisto vest, ker psice nisem kupila jaz (ni v moji lasti), niti nikoli ni bila parjena (ravno zaradi mene).
Sem mogoce kdaj omenila, da sem proti pregledom oci ali kaj? Sam ves, ker sva o tem ze govorila, da sem pred dvema letoma zavrnila tezko pricakovano psico, ker ni opravila vseh ocesnih testov. In ves, da podpiram, da bi tudi pri nas pasemski klubi zahtevali ocesne teste za vse pasme, ki so tem boleznim podvrzene. Tudi o tem sva ze govorila...predvsem o spanjelih.

Mimogrede, tema o PRA ze obstaja in zelela sem le, da se zaradi pomembnosti, tvoja (in ostala)razmisljanja iz razlicnih tem selijo tja. Ce pa to pomeni, da moje izjave niso na mestu....? :( Res zalostno, da tako mislis. :(  ??? Jaz s tem zakljucujem....... lp

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,377.0.html


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: Lanabela , sreda, 15.06.2005 : 16:04:47
Če bi hoteli izkoreniniti čisto vse dedne bolezni pri psih, bi večina pasem preprosto izumrla. Če je pri ameriških kokrih PRA tak hud problem, so testi vsekakor smiselni. Pa ne samo zato, da bi iz vzreje izločili čim več nosilcev, ampak predvsem zato, da bi poiskali genetsko zdrave pse v prizadetih linijah in te linije tako ohranili.  Pri pasmah kjer PRA ni tako hud problem in pri linijah kjer se ne pojavlja je pa to bolj stran metanje denarja in čisto zadoščajo pregledi pred parjenjem.

Mešancev, ki bi oslepeli zaradi PRA  še nisem videla (čeprav nedvomno so) in tudi pasemskega samo  enega labradorca če se prav spomnim. Sem pa videla zelo veliko glavkomov.  Seveda je nemogoče reči, koliko je primarnih, ampak velika večina je nedvomno sekundarnih (torej niso dedni in ni neke preventive pri vzreji).Skoraj zanesljivo je ravno glavkom najpogostejši vzrok za slepoto (od starostne katarakte pes le redko oslepi). Psico, ki je dobila glavkom na enem očesu zaradi udarca sem imela kar sama, tako da to ni teorija, seveda pa se ni razvil takoj po udarcu. In mimogrede ,uspeli smo ga pozdraviti, tako da je psica obdržala vsaj nekaj vida. Blizu nas pa imajo kokrčka, ki se mu je naredil glavkom na tistem očesu, v katerega je dobil žogico za golf.


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: Lanabela , sreda, 15.06.2005 : 16:07:23
In mimogrede, tvoje pisanje o Kajini Vini je prav podlo.


Naslov: Re: OSLEPITEV
Poslano od: Chris , sreda, 15.06.2005 : 17:28:26
Zanimivo tisto o udarucu v oko....

Ni podlo, ker mi ni jasno kaj jo je tako zmotilo, da se je začela bunit inm to ravno ona. Dvomim da samo to, da tema že obstaja (ZAKAJ JE PA POTEM TO NEKDO ODPRL? JAZ JO NISEM.). Pomoje prej to, da sem omenjal samo pasemske pse, pra in preventivo, in da pri mešancih ugotavljanje ni mogoče oz. je, le hudo predrago bi bilo. Poleg tega je očitno preusmerjala debato iz pra-ja raje na zdravljenje in nasvete. Potem jih pa naj deli, če pravi da ona to vse ve, samo ostali ne. Kakorkoli.... Ni bilo na mestu njeno metanje ven.

Kdaj pa je Viny oslepela? Lahko bi jo parila ko še ni bilo znakov slepote, ker se ta pojavi ponavadi v višji starosti, ko pes lahko na svet spravi že ohoho mladičev, pa bi mislila da je zdrava. Z očesnim pregledom se takrat ne da nič ugotoviti, ker znakov pač ni, se skrivajo v genih, samo zopet ponavljam....testov za mešance ne oporavljajo.

Citat
Če je pri ameriških kokrih PRA tak hud problem, so testi vsekakor smiselni. Pa ne samo zato, da bi iz vzreje izločili čim več nosilcev, ampak predvsem zato, da bi poiskali genetsko zdrave pse v prizadetih linijah in te linije tako ohranili.  Pri pasmah kjer PRA ni tako hud problem in pri linijah kjer se ne pojavlja je pa to bolj stran metanje denarja in čisto zadoščajo pregledi pred parjenjem.

Metanje denarja stran je samo v primeru pasem, kjer ta NE obstaja. Kjer pa obstaja, pa je v vsakem primeru smiselno, tudi če se pojavlja redko!! In to nikakor niti slučajno ni metanje denarja stran! Tudi npr. pri labradorcih ne. Zakaj? Ja zato, ker je to dedna bolezen, v večini primerov je pes samo nosilec, ne zboli. Geni se prenašajo naprej in tudi na mladiče, z leti, desetletji pa lahko to resno ogrozi pasmo. Zato je potrebno že na začetku, ko še bolezen ni razširjena v polnem mahu, začeti z testi, ki so jih hvala bogu razvijali že 10 let in za nekatere pasme končno iznašli sedaj, ki bodo NATANČNO ugovotili kateri pes je zdrav, kateri prenašalec in kateri boln. Samo če ljudje tega ne vedo, ali se ne sekirajo, je škoda psov in potem jokat, ko je že prepozno.

O iskanju genetsko zdravih psih pa tole. Ja saj te se tako ali tako poleg prenašalcev in bolnih posledično najde, ker se za vse izvede 1 test (glede na vrsto pra-ja). In samo ti psi z oznako A1 so izboljševalci linij, ti so 'ta glavni' in so zelo pomembni. Za ostale, za katere se ugotovi da niso gensko zdravi, je pa v vsakem primeru nujno vedit kaj so.. ali drugo ali tretje, zato jih pa označujejo, da vedo s kom parit. Z nepregledami psi se na žalost slepota ne bo izkoreninila, čeprav se pri dolečnih pasmah trenutno pojavlja še redko. Ampak hvala bogu jih vedno več kvalitetnih vzrediteljev opravlja. Pred kratkim je bil prvi pes testiran na Hrvaškem za borih 150 evrov in epruveto krvi. Pri nas pa ne vem če kakšen že obstaja....

Drugače pa lahko slepoto povzroči tudi KCS - keratoconjuctivitis, kar pomeni 'suho oko', nastane pa zaradi nezadostne količine solz. Če je kroničen in se ne zdravi, pes s časoma oslepi. Zdravljenje: Ponovno dokaj redni pregledi oči. Veterinar ugotovi kakšna je stopnja  in vzroke obolenja in predpiše zdravljenje. Ponavadi so to nadomestki solz, topikalni antibiotični preparati, ker je izcedek iz oči, ki se pojavlja pri KCS, poln beljakovin in odlično gojišče bakterij, in pa razni preparati in zdravila, ki spodbujajo nastanek solz, predvsem je to Ciklosporin A in pa protivnetna sredstva, ki zdravijo vnetja na roženici, veznici in vekah.

Lep pozdrav

P.S. Kaja brez zamere.


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Jana , sreda, 15.06.2005 : 18:32:26
1.) Tema je bila odprta za vprasanja o psih, ki so ze oslepeli!
2.) Zdruzena je s temo Pes je oslepel, kako naprej? (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,3397.0.html)
3.) Ostale teme o oceh:
     PRA (Progresivna retinalna atrofija) (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,377.0.html)
     Sum na mreno? (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,1255.0.html)
     "Izcedek" iz oči ali "zaspančki" (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,1985.0.html)
     Oči (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,2093.0.html)
     Kako ugotoviti ali kuža slabo vidi? (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,2589.0.html)
     Oftalmolog-uvite veke pri bordojcu (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,3366.0.html)
     Vnete oci (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,370.0.html)
4.)
Chris, tukaj ni govora o pasemskih psih odgovornega vzreditelja temvec o celotni pasji populaciji. Tudi mesancki lahko zbolijo za katero od nastetih bolezni. Pa nerodovniski, ki jih je vsako leto vec, tudi...... lp
in
Mislim, da moje "opazke" nisi razumel. Me pa veseli, da se ti je zdela smesna. Smeh je pol zdravja! lp
Tezko verjetno, da se za temi besedami skriva "bunjenje".

Chris, tole
Ni podlo, ker mi ni jasno kaj jo je tako zmotilo, da se je začela bunit inm to ravno ona. Dvomim da samo to, da tema že obstaja (ZAKAJ JE PA POTEM TO NEKDO ODPRL? JAZ JO NISEM.). Pomoje prej to, da sem omenjal samo pasemske pse, pra in preventivo, in da pri mešancih ugotavljanje ni mogoče oz. je, le hudo predrago bi bilo. Poleg tega je očitno preusmerjala debato iz pra-ja raje na zdravljenje in nasvete. Potem jih pa naj deli, če pravi da ona to vse ve, samo ostali ne. Kakorkoli.... Ni bilo na mestu njeno metanje ven.
bi jaz na tvojem mestu vzela nazaj. Zakaj, najdes tule (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,3397.msg103273.html#msg103273).

Pa tudi tole:
Kdaj pa je Viny oslepela? Lahko bi jo parila ko še ni bilo znakov slepote, ker se ta pojavi ponavadi v višji starosti, ko pes lahko na svet spravi že ohoho mladičev, pa bi mislila da je zdrava. Z očesnim pregledom se takrat ne da nič ugotoviti, ker znakov pač ni, se skrivajo v genih, samo zopet ponavljam....testov za mešance ne oporavljajo.

Predlagam, da naslednjic pred nesramnim podtikanjem preveris, kaj je ze in kaj ni in kje je ozadje tistega, kar napisejo drugi. Modrost dobrih in uspesnih uciteljev ni v tem, da kot edini poklicani vpijejo o svojem prav.
V rubriki zdravje (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,7.0.html) so zgoraj levo in spodaj levo tudi stevilke 1 (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,7.0.html) 2 (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,7.50.html) 3 (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,7.100.html) 4 (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,7.150.html) 5 (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,7.200.html), ki imajo svoj pomen.


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Chris , sreda, 15.06.2005 : 18:42:59
......in tudi pasemskega samo  enega labradorca če se prav spomnim.

Pa veš kaj to pomeni, da je bil ta labradorec slep zaradi pra-ja?


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Chris , sreda, 15.06.2005 : 18:49:31
In kakšna nesramna podtikanja? Tukaj je govora o slepoti. Ko sem omenil PRA in da so končno razvozljali gen, sej je Kaja začela bunit.
Kar se pa tiče vpitja o svojem prav...... nimam kaj vpiti o svojem prav, ker je govora o ZNANOSTI.

Ajd, pa  jokajmo naprej o slepih psih. Lep pozdrav


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: kaja , sreda, 15.06.2005 : 21:11:33
Tole pa res moram napisati, ker mislim, da vse skupaj postaja malo bedasto. ::)
Chris, ne razumem kaj me hoces prepricati? Da sem se zacela bunit, ko si ti zacel pisati o pregledih? A sploh preberes kaj ti jaz pisem? Ali naj raje narisem? Oprosti, tudi tebi brez zamere, ampak po tvojih zadnjih pisanjih imam obcutek, da imas paranojo ali pa zelo bujno domisljijo. Vecina stvari, ki jih tu pises, je namrec potegnjena nekje iz oblakov. Niti enkrat nisem omenila kaksnega testiranja mesancev, nobenega denarja nisem omenjala (da je testiranje drago), niti nisem nikjer napisala, da jaz vse vem in ostali ne. Za to zadnje bi prej rekla, da ti delujes tako. Ne razumem tudi zakaj bi preusmerjala debato (odkod? kam?), saj sem ti vendar napisala, da zelim, da svoja razmisljanja napises v temo o tej bolezni. Bilo bi res smesno (ali pa zalostno), da bi zelela, da se o pregledih ne govori (saj mi to ocitas kajne?) sama pa ze nekaj let z veliko pomoci tujih vzrediteljev skrbno zbiram podatke o moji pasmi (pa se o kaksni zraven), ki je podvrzena nekaterim ocesnim boleznim in se bolj skrbno izbiram vzreditelje, ki bodo nekoc vzredili psa zame.

Ne morem pa se znebiti obcutka, da gre tukaj za neko osebno zamero. ???  Ker, ce nekdo vlozi toliko casa v to, da bi me preprical v nekaj, kar ze sama vem (in to tudi nekajkrat napisem!), poleg tega pa ve vec o meni kot jaz sama, mora imeti pa res dober razlog.

Pa se nekaj bi rada razcistila! Vini nikoli ni bila parjena iz enega samega razloga: ker nima rodovnika. Ker sem vedno bila in vedno bom proti razmnozevanju mesancev. Tukaj PRA nima nobene zveze, takrat ko smo izvedeli za bolezen je bila ze tako in tako prestara za leglo.

Upam, da sem res dovolj nazorno odgovorila na vsa vprasanja in ponovitve ne bodo potrebne.

Zdaj pa res zakljucujem z bunjenjem! BU! 8)


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Jana , sreda, 15.06.2005 : 21:53:42
Ni podlo, ker mi ni jasno kaj jo je tako zmotilo, da se je začela bunit inm to ravno ona. Dvomim da samo to, da tema že obstaja (ZAKAJ JE PA POTEM TO NEKDO ODPRL? JAZ JO NISEM.). Pomoje prej to, da sem omenjal samo pasemske pse, pra in preventivo, in da pri mešancih ugotavljanje ni mogoče oz. je, le hudo predrago bi bilo. Poleg tega je očitno preusmerjala debato iz pra-ja raje na zdravljenje in nasvete. Potem jih pa naj deli, če pravi da ona to vse ve, samo ostali ne. Kakorkoli.... Ni bilo na mestu njeno metanje ven.

Daj, Chris, nehaj cepetati na mestu. So te ze pred mano opozorili na ze obstojeco temo, v kateri lahko o PRA razpravljas in razglabljas, svetujes, se gres preventivo ali karkoli zelis drugega (o PRA), pa si zacel tuliti (preberi citat), zakaj je nekdo odprl novo temo. Ti pa se nobene nove nisi odprl, kajneda? In kot si me popljuval ze nekje drugje, se mi zdi, da si med zgornjim dretjem malo mislil name, ces: le kaj lenoba dela, da ne poslihta tem tako, kot je treba. Ja, pameten, priden in zagnan fant.
Ko ni bilo sogovornikov in si dobil obcutek osamelosti, si se lotil Kaje (njenih nacel in Vini), kot da ne ves, kdo je na drugi strani. Posten in odkrit fant, ni kaj. Ko smo te opozorili, da bo potrebno malo umirjanja, si zacel cepetati. Ocitno fant, ki mora se odrasti.
In na koncu - zdrekal si temo o psih, ki so oslepeli. Ja, to si dosegel s svojo znanostjo o PRA. Bog, da ne bi bil kdaj komu ucitelj.


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Chris , sreda, 15.06.2005 : 22:21:36
Se mi ne da odgovarjat na bedaste poste. Lp


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Lanabela , četrtek, 16.06.2005 : 12:43:46
Kaj pomeni labradorec s PRA? za našo vzrejo čisto nič, ker je bil uvožen, pri nas nima žlahte in ni bil parjen. Amen.
Zakaj pravim, da je vsesplošno testiranje za PRA, stran metanje denarja? Zato, ker PRA niti slučajno ni edina dedna bolezen. Ne poznam situacije pri kokrih, pri samojedih je ugotovljenih najmanj 7 dednih očesnih bolezni, ki se pojavljajo v zelo nizki frekvenci.  potem prištej zraven še nekajkrat toliko ostalih dednih bolezni, ki se tudi pojavljajo v zelo nizkih frekvencah, za večino način dedovanja niti približno ni znan, kaj šele, da bi obstajal markerski gen. Pa dodaj še bolezni, pri katerih se deduje samo predispozicija, pa tiste, za katere obstaja samo sum da so dedne...
Če boš pri svojem psu izključil PRA, se ti še vedno lahko zgodi, da bo povsem nepričakovano udarila ven neka druga, mogoče bolj usodna dedna bolezen.
Genetike se ne boš naučil na internetu. Tu lahko samo izbrskaš kakšno drobtinico in se potem obesiš nanjo, celoto pa spregledaš. Tvoje znanje je hudo tanko, zato se raje še malce uči, preden boš drugim solil pamet.


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: winny , četrtek, 30.06.2005 : 16:07:17
Se mi je zdel, da more neki bit, se mi je zadnjič tuk koucal, pa nism najdla nobenga pametnga uržaha .  8)

Se opravičujem za pisano besedo v zasavščini.


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Agnes , sreda, 16.03.2011 : 18:33:26
Na žalost moram oživiti tole temo. Naš Darko pri osmih letih in pol zelo slabo vidi. Nič narobe, v znanem okolju se popolnoma super znajde. Z Mincem sta postala odličen tandem, mi smo se pa tudi navadili, da Darka pravočasno pokličemo, če ga pasje novice preveč zanimajo, in opozorimo na to, kje smo. Sam si je najprej malo mel učke, kot da bi hotel odstraniti tisto, kar ga moti, a se je kar lepo navadil. V bistvu življenje poteka skoraj nemoteno naprej. Ampak ... Ker so nas 'prijazni ljudje' prijavili, saj naj bi naša psa preganjala srne (več o tem bo še napisano v setrski temi), bi radi dokazali, da naše čoravo bitje ne vidi (in se posledično ne oddaljuje od nas več kot par metrov. Zato moramo jutri na pregled, s katerim bomo potrdili, da Darkobarko ne vidi. Je kdo med vami že delal s svojim pesjanom ta test? Hvala za odgovore in izkušnje, N.


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Agnes , četrtek, 17.03.2011 : 15:25:02
Ekola, takole, smo opravili, Darko ima še 25% vida. Ker sem sicer firbec, vedno vprašam, kaj psu delajo, danes pa žal nisem utegnila moriti podrobno, zato zaenkrat samo en laični opis pregleda: Najprej preverijo odziv očesa s hitrim približevanjem roke, potem mu posvetijo v obe očesi in gledajo nekakšen odsev (ta je pri Darku še bil), potem so pa gledali še z nekakšno lupo in svetilko (tu pa odseva ni bilo). Kaj točno to pomeni, izvem v kratkem.


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 17.03.2011 : 17:48:23
Sam si je najprej malo mel učke, kot da bi hotel odstraniti tisto, kar ga moti, a se je kar lepo navadil.
Ajoj, misek, prav predstavljam si ga. Sicer pa mislim da se psi lepo navadijo kadar vid postopoma pesa in se prilagajajo.


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Agnes , nedelja, 20.03.2011 : 08:02:06
Ajoj, misek, prav predstavljam si ga. 

Res je bil revež. Ga je zelo hudo gledat. Včasih tudi kaj mahamo z rokami, on pa kar hlasta za roko, ker se mu zdi, da je v roki priboljšek. Pa spotikal se je, klecal ...

Sicer pa mislim da se psi lepo navadijo kadar vid postopoma pesa in se prilagajajo.

Darku se je poslabšalo v cca. dveh mesecih (november in december). Zdaj poskušamo ne komplicirati, hoditi po istih poteh. Ker ima zdaj to foro, da na pse čisto preventivno renči, ga pred srečanjem primemo, potem je okej. Tako da se bomo vsi počasi navadili.


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: vesoljka , petek, 18.10.2013 : 20:07:48
Psica stara 8 let, je nekaj mesecev nazaj nenadoma oslepela. Sladkorne nima, jetra so OK, očke so "čiste". Baje loči svetlobo in temo, vsaj tako so mi povedali.

Zanima me, če je v Ljubljani kak veterinar - strokovnjak na tem področju, koga pri priporočili?

Hvala.


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Pepsi , petek, 18.10.2013 : 20:15:50
Odlična oftalmologinja je dr. Sabina Bajc-Piškur, ki ima svojo kliniko v Kočevju. Pred leti je enkrat na teden gostovala na eni izmed ljubljanskih klinik za male živali - ne vem pa, če to še počne.
Najbolje, da jo kar pokličeš in se pozanimaš. Telefonsko številko in ostale podatke vse najdeš na internetu, če odguglaš njeno ime. - Upam, da ti to kaj pomaga!


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: vesoljka , petek, 18.10.2013 : 20:19:13
Včeraj sem v Kosezah srečala lastnika šarpeja, ki ima sicer diagnosticiran glavkom. Je pa lastnik rekel, da je na spletu zasledil precej pozitivnih izkušenj po tem, ko se je psom nekaj mesecev dajalo žlico orehovega olja v dnevni obrok hrane.. Sicer spet zavisi od tega, kaj je dejanski vzrok slepote..  

O, hvala Pepsi. :-*


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Lynn , petek, 18.10.2013 : 20:59:15
A tvoja psička je oslepela vesoljka? :(


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: vesoljka , petek, 18.10.2013 : 21:28:41
Ne.. Ampak psička, ki je bila kot mladič maltretirana, potem vržena iz hiše, zaradi slepote nato še privezana. Nekako so se ji le odpovedali in gre konec decembra v nov dom, do takrat bo pa pri meni. Posvojiteljica me je malo prej tudi prosila, če jo lahko peljem še na dodaten pregled glede vida.

Gaja se zaenkrat orientira predvsem s sluhom, tako da joka tudi, če tiho sedim dva metra stran, ker misli, da me ni. Bistveno orientacijo (iz ene sobe skozi kuhinjo na hodnik) je osvojila v dveh dneh, se pa pozna, da je ena soba natrpana in to pomanjkanje prostora ji dela probleme.

Stopnice navzgor je prav tako osvojila po dveh dneh, zdaj je čas še za učenje navzdol, kar se mi zdi, da bo težje..

Danes sem jo opazovala na Rožniku, ko se je - zaradi manjših ovir ob strani - že sama držala ozke potke. Ni povsem vodljiva, se preprosto odloči in vleče v eno smer in zaenkrat še nisem ugotovila, kako bi to preprečila.. to zna biti namreč skrajno nadležno na pločnikih, ki so pač sestavni del naših sprehodov tu v mestu.
V gozdu se izogibam večjim koreninam oz. jo opozorajam tako kot pri pločniku, manjše ji pa k sreči ne delajo težav.

Ostali psi zanjo ne obstajajo več. Ne vem, kako je bilo prej, zdaj je cela panika, če se ji kateri približa.

Kaj pa vem.. mesec dni sem imela gluho psico, pa še vedela nisem za to, tako je kompenzirala z vidom/opazovanjem/pozornostjo. Verjamem, da je bistvena razlika, ali je pes gluh/slep od začetka ali to postane postopoma ali nenadoma, pa vseeno bi za svojo prej "izbrala" gluhost kot slepoto.. ampak to je pač moje mnenje.


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Lynn , petek, 18.10.2013 : 22:41:12
Joj boga je, žalostno. :( Lepo da si jo vzela k sebi. :-* :-*


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Sasenka , sobota, 19.10.2013 : 14:24:39
Kaj pa Tadej Zemljič iz Prve-k klinike. Je oftamolog, specialist prav za očesne bolezni pri psih. Meni je operiral Bibo, ko je imela težave z učki. Biba ni imela nič resnega sicer ampak se spomnim, da so ga takrat zelo hvalili.


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: sanco1a , sobota, 19.10.2013 : 14:47:45
Zemljič je super, priporočamo tudi mi.


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: vesoljka , sobota, 19.10.2013 : 16:15:36
Hvala obema. :)

Še to - verjetno se lahko zahteva od veterinarja iz MS, da predloži Gajine izvide? Jih potem kolega lahko sfotka ali kako gre to? Nekaj so namreč poslali še na preiskave na Dunaj in bi bilo res nesmiselno, če bi se te že opravljene preiskave ponavljale..


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: sanco1a , sobota, 19.10.2013 : 18:03:45
Za nas na VF niso nič komplicirali, ko sem prosila za izvide za drugo mnenje. Konec koncev jih stranka plača, in to ponavadi mastno.


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: natis , nedelja, 20.10.2013 : 16:47:25

Sabina dela po potrebi (1x tedensko ali 1x na 14 dni) na Kliniki PET VET v Ljubljani. Bi ti pa bolj priporočala Zemjiča kot Sabino.


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: vesoljka , nedelja, 20.10.2013 : 16:50:05
Najlepša hvala natis! :) Ko dobim izvide iz MS, jo naročim pri Zemljiču.. pa da vidimo..


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: vesoljka , ponedeljek, 04.11.2013 : 19:41:06
Bila pri dr. Zemljiču in sem super zadovoljna. Prijazen, vzame si čas (se ti zdi, da si zadnji, pa vidiš, kakšno gužvo si naredil :P ), z razlago in odgovori res ne hiti in se špara, skratka super.  O0

Gaja je oslepela zaradi stanjšane mrežnice, zadeva je dedna, pomoči ni. Upam, da bo začela čim prej uporabljati tudi voh, ker se še vedno orientira s sluhom.. tako ne zazna, če sem v sobi z njo - misli, da je sama doma..

Tole:
Ni povsem vodljiva, se preprosto odloči in vleče v eno smer in zaenkrat še nisem ugotovila, kako bi to preprečila.. to zna biti namreč skrajno nadležno na pločnikih, ki so pač sestavni del naših sprehodov tu v mestu.
.. se je izkazalo kot velik problem ..  :-\  Stanje se ji je pretekli vikend bistveno poslabšalo - zdaj ne vleče več, temveč se ustavi za 5 sek, se obrne za 360 stopinj in spet naprej - ali za 150 metrov ali le za 5 metrov (ko se zacikla in ne pridemo nikamor). Sprehodi skrajšani na minimum..
Ker ima zelo slaba jetra, sumijo, da gre za tole:
http://www.petmd.com/dog/conditions/endocrine/c_dg_hepatic_encephalopathy
Mogoče je tudi to razlog, da je postala vegi-pes..
Ampak o tem mogoče več v sosednji temi..


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: jst , sreda, 26.02.2014 : 11:18:17
Bila pri dr. Zemljiču in sem super zadovoljna. Prijazen, vzame si čas (se ti zdi, da si zadnji, pa vidiš, kakšno gužvo si naredil :P ), z razlago in odgovori res ne hiti in se špara, skratka super.  O0

Gaja je oslepela zaradi stanjšane mrežnice, zadeva je dedna, pomoči ni. Upam, da bo začela čim prej uporabljati tudi voh, ker se še vedno orientira s sluhom.. tako ne zazna, če sem v sobi z njo - misli, da je sama doma..


Tudi jaz imam slepega psa. Oslepel je v nekaj mesecih, zaradi mrene. Na začetku se sicer res ni najbolje znašel. Predvsem ko je bil odvezan in od mene oddaljen več kot nekaj metrov, ga je znala zgrabiti panika in je kar stekel v večinoma napačno smer. Zdaj pa počaka na mestu, dokler se ne prepriča, v kateri smeri sem jaz (čeprav le tri metre stran). Tako da se na sprehodu slepote ne opazi več, doma pa sploh ne.
Edini problem (in na to bi rada opozorila druge) so stopnice navzdol na neznanem kraju. Pes jih namreč ne vidi in ga moram nanje posebej opozoriti, drugače bi lahko padel (in to je res edini primer, kjer ga moram opozoriti na oviro, kajti sicer se na povodcu zraven mene odlično znajde).
Tako da se kuža navadi, brez skrbi. ;)
Aja, na začetku se je znal ustrašiti, če bi kdo pristopil k njemu in ga pobožal po glavi - čeprav se zelo rad boža, namreč ni videl roke, tako da je stopil korak nazaj. Karakterno ni tak, da bi v tem primeru šavsnil, kakšen drug pa morda bi, tako da previdno pri pristopanju k slepim psom. :)


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: vesoljka , sreda, 26.02.2014 : 11:58:18
No, treba je bilo pazit na sprehodu.. Pa ne, da svoje nimam na očeh, ampak jo imam drugače. Na Gajo je bilo treba pazit na vsakem koraku - klopce, znaki, luči, grmovje, parkiran avto, količki, drevesa, pločnik, ograja.. ni konca. Saj na to sem se navadila, je pa "delo". Ko sem bila z obema zunaj, sem se zato na svojo bolj malo ozirala.

V našem primeru je bilo tako, da se je panično začela bati psov, ampak to je bilo mogoče tudi zaradi njene bolezni. Kakorkoli, kot si napisala, za slepega psa to predstavlja še dodaten stres in paniko, in ker ne vidi in ne ve, kaj se ga v tej paniki dotakne, to šavsne ne glede na to, če je to njegov človek, pasji sostanovalec..


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: jst , sreda, 26.02.2014 : 12:25:22
No, treba je bilo pazit na sprehodu.. Pa ne, da svoje nimam na očeh, ampak jo imam drugače. Na Gajo je bilo treba pazit na vsakem koraku - klopce, znaki, luči, grmovje, parkiran avto, količki, drevesa, pločnik, ograja.. ni konca. Saj na to sem se navadila, je pa "delo". Ko sem bila z obema zunaj, sem se zato na svojo bolj malo ozirala.


Uf ... Pri nas zaletavanja ni bilo, edino v kakšen kup listja. Drevesa, klopi, grmovje in podobno pa ne predstavljajo problemov.
Držite se!


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: alenkasi , sobota, 11.11.2017 : 20:12:42
Pozdravljeni!
Doma imamo jack russel terierja, ki je oslepel pri osmih letih. Sedaj smo v fazi prilagajanja. Malo se še zaletava včasih, je pa zelo žalosten in zmeden, repek ima cel čas dol.
Do sedaj je bil navajen spati v dnevni sobi, sedaj pa opažam da vsako noč pride k meni v spalnico, ne vem pa če bi mu sedaj spreminjala prostor za spanje, zdi se mi pa, kot da ga je strah. Mogoče bi moral spati v spalnici, da čuti prisotnost še nekoga...
Prosim za delitev izkušenj glede tega, Če jih ima še kdo


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Tibo , sobota, 11.11.2017 : 22:22:25
Če se je zgodilo na hitro, je za psička to res velik stres. Jaz bi mu vsekakor dopustila, da je, ko je to le mogoče, v vaši bližini. Za sprehode zunaj pomaga, če si na nogo za začetek namontirate kak zvonček. Kasneje mu ne bo problem prepoznati vašega koraka brez pomagal. Moja psička sicer še nekaj vidi na eno oko, ampak v temi čisto nič. Takrat jo imam na kratki vrvici in jo ščitim pred tem, da bi se kam zaletela. Predlagam, da na to kolikor se da pazite tudi vi, da se bo malo sprostil. Moja se na začetku se v temi sploh ni želela premikat, zdaj se je pa navadila in lepo sledi moji nogi. Glede na to, da je tudi povsem gluha, si po mojem pomaga tudi z nosom. Se pa v poznanem okolju tudi v čisti temi dobro znajde, kot da bi imela nekakšen 3D spomin. Če je ješč, ga lahko začnete učiti kakšno obliko dela z nosom, dobijo se tudi igračke z zvončki, ki rožljajo ves čas dokler se premikajo.
Tako na splošno se mi zdi najbolj važno, da ga zdaj dobro pazite, da doživi čim manj nesreč in si začne spet zaupati. Potem pa postopno uvajat kakšne aktivnosti, ki mu bodo spet vrnile voljo do življenja. :)


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Alfonzo , torek, 14.11.2017 : 21:35:54
To sem pa gledala na eni oddaji od Victorie Stilwell. V vsako sobo dajte različno dišečo svečo (ki je nikoli ne prižgete!), tako se bo pes lažje naučil, kje se nahaja. Pred stopnico/e dajte predpražnik (tako se pes nauči, da za predpražnikom sledi stopnica).
Če želi spati v spalnici, naj spi. Jaz bi mu namestila posteljico na moji strani postelje, da se ga lahko tudi dotikaš z roko. To ga bo zelo pomirilo.
Sprehodi naj bodo na začetku samo v bližnji okolici, obvezno na povodcu (lahko fleksi). Izberi si tudi en eteričen vonj za sebe in si vedno daj kako kapljico na spodnji del hlač, tako da te bo pes vedno in vsepovsod vohal.

Moj pes čez dan še nekaj vidi, po temi pa nič, pa smo se kar navadili, je pa res obvezen povodec zunaj (čeprav moj pes nikoli ni kaj dosti maral povodca, se v temi veliko bolj sproščeno sprehaja z njim, ker ve, da ga jaz čuvam). Moj kuža je še skoraj gluh zraven, tako da je to še dodatna ovira, ampak se da na vse navaditi, tako da kar pogumno :)



Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Alfonzo , torek, 14.11.2017 : 21:37:20
Aja, pa kasneje, ko se bo že malo privadil, se lahko vpišete na tečaj "delo z nosom", bo za kuža zabavno, pa še samozavest bo spet nazaj pridobil :)


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: bina , četrtek, 16.11.2017 : 09:38:06
naš je pa tako oslapel, da mi nismo niti vedeli kdaj in kako. Samo 1x smo ga peljali na cepljenje k veterinarju in je mimogrede omenil, da nič ne vidi. Doma edino po kamnitih stopnicah ni več želel hoditi. Smo pa to povezovali s starostjo in z bolečinami v tacah (pa so bile oči problem). Zaletaval se ni nikoli. Očitno se je lepo prilagodil.
srečno!


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Alfonzo , petek, 17.11.2017 : 11:48:21
Za psa je zelo velik šok, če nenadoma oslepi. Če počasi in postopoma (kot je običajno na starost), niti ni šok, saj se sproti in počasi prilagaja na manjšo vidljivost. 


Naslov: Re: Pes je oslepel, kako naprej?
Poslano od: Binas , petek, 17.11.2017 : 14:37:25
Moja ima katarakto, pač počasi in zanesljivo napreduje...Če pes postopno izgublja vid, je lažje. Vedno se svetuje, da se pohištva ne prestavlja, da imaš psa na povodcu, da z različnimi podlagami ločiš prehode, različni vonji (sveče), otroška vratca, igrače, ki se oglašajo, s pomočjo hrane se tudi marsikaj pomaga.

Kar mene skrbi so odzivi na okolico. Po drugi strani pa bo morda bolje in bom presenečena. Je reaktivna, nestabilna, vsega novega se ustraši. In se zelo zanaša na vid. Tak, da sem že sedaj vpeljala določene spremembe pri vodenju. Da bi mi kar se da pomagalo, pri umirjanju psice, kadar se zvokov prestraši. Trenutno se še zelo opira na vid, ampak dodajam poseben dotik za umirjanje v stilu"nič slabega se ni zgodilo".