mojpes.net

o psih => Učenje vaj, veščin in trikov => Sporočilo, začeto od: joze-kovac , sreda, 16.12.2009 : 15:59:01



Naslov: odpoklic
Poslano od: joze-kovac , sreda, 16.12.2009 : 15:59:01
LP

moj pes je ameriški staffordširski terier vsaj naj bi bil ker nima rodovnika, star je eno leto in pred 2-3 mesece nazaj je lepo bogau na odpoklic, zdaj zadnje čase pa je ne vem če postaja vedno bol trmast ali enostavno noče ubogat na odpoklic, to se dogaja če sma v naravi na sprehodu in voha okoli, potem ga pokličem prvo po imenu da bi pritegnil njegovo pozornost po tem pa povelje SEM in se enostavno ne odzove na to, šele po 3-4 povelju SEM se odzove in pride k meni... Ko pa je na primer na dolgem povodcu(15m) pa enostavno ne gre od mene vstran tako da ga tudi z dolgim povodcem ne morem učit. Enostavno ne vem kaj je z njim ker tudi na druga povelja se zadnje čase pač pri 2-3 povelju komaj odzove vedno mu nekaj hitro pozornost odtegne in potem se slabo odziva na povelja. Če bi mi lahko dali kakšen nasvet kako njegovo pozornost naj pri sebi obdržim in da me bo poslušau ali če mi date nasvet za to kako mu naj trmo zbijem če je to po vašem mnenju vzrok oz. kaj bi sploh lahko bil po vašem mnenju vzrok za to in kaj naj naredim bi izbolšau njegovo poslušnost??? Še bol pa me pač skrbi za to, ker vem kakšna pasma je to oz. kakšen sloves ima zato mi je zelo pomembno da me pes boga ko mu dam povelje.


Naslov: Re: odpoklic
Poslano od: joze-kovac , sreda, 16.12.2009 : 17:18:32
to se dogaja samo napr. ko sma na sprehodu, na povodcu je priden, ko pa ga spustim s povodca in se oddalji od mene pa sploh ne posluša na povelje SEM. Nevem če je preveč motenj za njega al kaj bi blo to narobe, pa sma veliko delala povelja v naravi in je tudi lepo bogau zdaj pa zadnje čase samo leti in voha, posluša pa sploh nič. V stanovanje pa je čisto druga zgodba, v stanovanju pa boga kot treba bit. Kaj bi to blo?


Naslov: Re: odpoklic
Poslano od: Vixen , sreda, 16.12.2009 : 17:25:09
Brez zamere, ampak:
1. Skušaj pisati bolj slovnično, tvoja posta je zelo težko dešifrirat.
2. Psa brez izdelanega odpoklica ne spuščaj; lahko poskusiš s slednim povodcem (ali katerimkoli dolgim štrikom, v katerega se ne bo zapletal). Pokličeš, ne uboga, potegneš za povodec. Če doma uboga, bo hitro pogruntal, da mora zunaj tudi. ;) Sledni povodec spusti, pa pojdita na sprehod. Če se te drži - super. :) Ampak bo kmalu začel okol dirjat, verjemi. :)


Naslov: Re: odpoklic
Poslano od: joze-kovac , sreda, 16.12.2009 : 18:13:30
glej z sledilnim povodcem tudi ne gre, kot sem že napisal.


Naslov: Re: odpoklic
Poslano od: joze-kovac , sreda, 16.12.2009 : 18:15:56
Ko je na povodcu ne gre vstran od mene, v tem je problem nima veze kakšen je povodec ali štrik.


Naslov: Re: odpoklic
Poslano od: Pepsi , sreda, 16.12.2009 : 18:18:32
Koliko časa pa sta to poskušala? Npr.;  ali je eno uro hodil ob tebi, sledni povodec pa vlekel za seboj? Ne smeš prehitro odnehati, če si si nekaj zamislil.
Drugače pa - vadita v ograjenih prostorih, na vadbiščih kinoloških društev in podobno. A v šoli sta kaj bila?


Naslov: Re: odpoklic
Poslano od: joze-kovac , sreda, 16.12.2009 : 18:42:11
Ne, v šoli nisma bila, ker stric trenira pse in on mi je tudi reko da naj probam z dolgim povodcem(štrikom, račno, itd.) in ne gre ker ne gre pes vstran od mene da bi vadla za odpoklic, problem je ravno v tem da ko trenirama dela vse kot je trba bit razumeš.
Ko sma pa na sprehodu gre lepo polek mene, mu dam SEDI in ga odšpičim s povodca in pol pa ne pride več k meni oz. pride samo, ko ga že 10x pokličem SEM!


Naslov: Problem z odpoklicom
Poslano od: tincy333 , sreda, 23.12.2009 : 19:27:23
Pozdravljeni!

Sem lastnica navihanega skoraj 3-letnega velikega švicarskega planšarskega psa. doma imamo velik travnik in rada bi imela psa spuščenega, vendar je problem, ker nikoi ne pride nazaj. Tudi če skačem, ploskam itd. ko voha tudi glave ne dvigne da bi videl kaj se dogaja. tudi to, da tečem v nasprotno smer ne pomaga. če pa je na povodcu pa uboga, saj točno ve da ne more dalj kot 3m od mene, zato se mu zdi bolje da uboga.
prosim vas za kakšen nasvet saj res ne vem kaj naj naredim.


Naslov: Re: Problem z odpoklicom
Poslano od: Houdini , sreda, 23.12.2009 : 20:57:15
Odpoklic najprej vadi na povodcu,  če ima rad priboljške ali pa kako igračo je tvoje delo toliko lažje. Prosi nekoga, da ti na začetku pomaga in psa malce zadrži, medtem ko ti psa najprej malo "narajcaš" z igračo ali priboljškom, ne sme pa tega dobiti, potem, ko je zaradi tega pozoren nate, se ti umakneš malo stran (za dolžino povodca a pazi, da ne preveč, da ne bo poveodc prekratek). Ko prispeš na cilj, ga pokliči  tako, da bo videl, da ga čakaš z nagrado (igro, priboljškom).  Ko pride, ga takoj na veliko  nagradi z obljubljenim. Potem povečuješ dolžino povodca in sčasoma preideš na sledni povodec, ki ga lahko potem spustiš tudi na tla.
Seveda pa ne gre čez noč.


Naslov: Re: Problem z odpoklicom
Poslano od: Teja , sreda, 23.12.2009 : 21:06:35
sledni povodec in avtoriteta.
kako ga pa sicer spraviš do sebe, če je odvezan?


Naslov: Re: Problem z odpoklicom
Poslano od: branka , sreda, 23.12.2009 : 22:03:50
sledni povodec in avtoriteta.
kako ga pa sicer spraviš do sebe, če je odvezan?

Po moje pride sam od sebe, ko se naveliča, postane lačen, ali utrujen.

Avtoriteta je super nasvet, ampak se je da sploh naučiti, ali jo imaš ali pa nimaš (prirojena)  ?  :-\


Naslov: Re: Problem z odpoklicom
Poslano od: Houdini , sreda, 23.12.2009 : 22:15:29
to je pomoje enako kot samozavest, se jo da pridobit, samo običajno ne kar čez noč :)


Naslov: Re: odpoklic
Poslano od: modrooki , nedelja, 27.12.2009 : 21:13:10
DOMA IMAM 8 MESECEV STAREGA HASKIJA IN ME ZANIMA KAKO NAJ MU DOPOVEM, DA NAJ BO BREZ POVODCA NA VAJI "POLEG".

LEP POZDRAV ,PA HVALA ZA NASVETE!


Naslov: Re: odpoklic
Poslano od: Teja , nedelja, 27.12.2009 : 21:29:51
Avtoriteta je super nasvet, ampak se je da sploh naučiti, ali jo imaš ali pa nimaš (prirojena)  ?  :-\
avtoriteta je stvar posameznika. se jo pa da priučit... pri psih ob napotkih v živo se da marsikaj. ;)



Naslov: Re: odpoklic
Poslano od: NoXika , ponedeljek, 28.12.2009 : 08:26:17
avtoriteta je stvar posameznika. se jo pa da priučit... pri psih ob napotkih v živo se da marsikaj. ;)


o teja, vidm da se bomo res morale še kej dobit. od tebe se lahko še marsikaj naučim ;)


Naslov: Re: odpoklic
Poslano od: Houdini , ponedeljek, 28.12.2009 : 11:28:51
DOMA IMAM 8 MESECEV STAREGA HASKIJA IN ME ZANIMA KAKO NAJ MU DOPOVEM, DA NAJ BO BREZ POVODCA NA VAJI "POLEG".

Z veliko vaje, še prej pa mora 100% vedeti, kaj poleg sploh je.

A ko je na povodcu hodi zraven tako, da povodec ni nategnjen, da je popuščen?


Naslov: Re: odpoklic
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 28.12.2009 : 11:39:04
Huskija verjetno ne bo mogoče varno spuščati, vsaj tam ne , kjer je možnost srečanja z divjadjo, mačkami, ovami ali katerimim koli drugimi živalmi. Žal.

vajo poleg pa lahko: ali naučiš na povodcu, veliko vadiš in bogato nagrajuješ in šele ko povsem obvlada postopno  opuščaš povodec (nekaj časa ga vleče za seboj recimo) ali pa začneš na ograjenem prostoru brez motenj s spuščenim psom korak po koraku (načeloma se to dela s klikerjem, začneš z pozornostjo na vodnika)


Naslov: Re: odpoklic
Poslano od: moonbeam , ponedeljek, 28.12.2009 : 13:40:32
Odpoklic ni nek trik, ki ga naucis v enem dnevu in to zna celo zivljenje. Odpoklic se vadi mesece in mesece in potem utrjuje non stop. Pa se ko ga imas izdelanega, ni nujno, da lahko psa povsod spuscas. Pri Flipu odpoklic trenutno deluje tam, kjer ni guzve in ljudi. Pri kaksni divjadi in perjadi tudi vprasanje, kako bi slo. Na travniku, kjer ni motenj odpoklic deluje super. Fajn je, ce lastnik ve, kaksnega psa ima in se temu prilagodi, ker vsi psi niso isti in tega se je treba najprej zavedati.


Naslov: Re: odpoklic
Poslano od: modrooki , ponedeljek, 28.12.2009 : 19:43:05
KADAR JE PRIVEZAN ,JE POVODEC SPUŠČEN  ,VENDAR ME ZANIMA KAKO NAJ GA SPLOH NAUČIM ODPOKLIC, POLEG PA ŠE PREDOBRO VE KAJ POMENI.


Naslov: Re: odpoklic
Poslano od: enaNika , ponedeljek, 28.12.2009 : 21:46:50
Modrooki... kaj: odpoklic ali poleg?

Se pa strinjam z že napisanim: avtoritete se (delno) da priučiti. Je pa dosti odvisno, kakšen si karakter v osnovi, ker na vsaki osnovi se pač vsega ne da sezidat.
In še bolj: odpoklic (pa tudi vse druge vaje poslušnosti) niso nekaj, kar se pes nauči in potem celo življenje obvlada. Saj je isti šmorn pri ljudeh. Kdor ne verjame, naj poskusi na hitro s poštevanko. Se zatika, ne? Pa v 2. razredu je šla tako gladko...  ::)

Dril in utrjevanje. Dosledno nagrajevanje pravilnega vedenja (pohvala, priboljšek, igra). Ignoriranje, pripomba ali kazen ob nepravilnem. In potem vedno znova, do konca življenja, občasne vaje za osveževanje in utrjevanje naučenega.

Meni so se do zdaj za odpoklic pri mladiču najbolje obnesle skrivalnice; tudi z odraslimi včasih deluje. V vsakem primeru pa zelooo okusni priboljški v žepu. Narezana posebna ali hrenovka, sir, kuhano meso... ne neki brezvezni briketi, ki jih dobi vsak dan polno skledo brez truda. Polno pest hrane v plastično vrečko, to v žep, pa delat. In čisto vsakokrat nagraditi, ko pride. Tudi če po 10. klicu. In pa, dobro je spreminjati taktiko, da pes nikoli ne ve, kateri je tisti zadnji odpoklic, ko se gre na štrik, pa domov. Včasih je to drugi ali tretji. Včasih se po petem malo pripnemo, naredimo kako lahko vajo (npr. sedi ali par korakov poleg) za dodatno nagrado, pa spet spustimo in še 2-3x izvedemo odpoklic kar tako...

Pri nas zaenkrat deluje v okolju brez motenj kar dobro, ob zmernih motnjah (sveža krtina, jež...) je treba malo poudariti komando, z močnimi motnjami pa nimam niti kje in niti s kom vadit. Nazadnje v šoli je bilo bolj škilasto, no.  (http://www.cosgan.de/images/midi/konfus/g010.gif) Bo treba še vaje...

In še to je tudi res, da so psi različni. Eni se bolj držijo ljudi, drugi bi pa kar nekam po svoje...


Naslov: Re: odpoklic
Poslano od: Samuel , ponedeljek, 04.12.2017 : 22:04:07
Pozdravljeni,

prosim za nasvet glede odpoklica. Naša 7 mesecev stara zlata prinašalka je sicer zelo poslušna in se na odpoklic "SEM" odzove v prvo, vendar le, ko je doma (na ograjeni parceli). Problem nastane, ko je npr. na sprehodu spuščena s povodca (takrat kar prekipeva od energije), kjer jo okolica (še posebej je "nora" na vodo) toliko zanima, da odpoklica sploh ne zazna oziroma izgleda kot da ga ignorira, kljub večkratnemu klicanju in priboljškom. Tako jo le stežka prikličemo oziroma nam to uspe le tako, da jo dobesedno ustavimo, medtem ko pridrvi mimo.
Ima kdo kakšen nasvet ali mnenje? Hvala za odgovor.


Naslov: Re: odpoklic
Poslano od: Binas , torek, 05.12.2017 : 07:42:48
V drugem okolju začneš kot si doma. Dolg povodec, slastna nagrada in z nule začneš. Klikaš poglede v tvoji smeri in bogato nagrajuješ. Izbereš umirjeno okolje in postopno menjaš lokacije, dodajaš motnje. Več kot je motenj-lažje narediš vajo zanjo in bolj bogato nagradiš.

Nagrada je to, kar je za psa nagrajujoče. Dober rezultat dosežeš tudi, če nagrade menjaš.

Kar pa ne koristi odpoklicu je metanje igrač, ker s tem psa pošiljaš stran od sebe, razen, če pes z veseljem prinaša nazaj.

Težje kot je zanjo zaradi okolice bolj moraš ti motivirat psa, bolj moraš nagraditi. Bodi živahen, vesel, teci, imej vsaj dve različni igrači s sabo, igrajta se, vriskaj, piskaj imej s sabo različne priboljške.

V končni fazi je dobro tudi, da se druži z drugimi psi, če bo dnevno v družbi ostalih psov, zmenite se za skupne sprehode, malo treninga, malo igre, igre s tabo. Čim več pasjih ignorantov.

Ni bližnjic  ;)