mojpes.net

o psih => Notranji organi => Sporočilo, začeto od: Biby , torek, 10.05.2005 : 20:57:59



Naslov: Kašelj
Poslano od: Biby , torek, 10.05.2005 : 20:57:59
Lepo pozdravljeni

Imam velik problemček...
Moja psička pasme Whippet stara 4 leta in 4 mesece kašlja odkar se je začela zima. Prvič je pričela ko je zapadel sneg. Mislili smo da kašlja zaradi tega ker je jedla sneg, zato smo je imeli preventivno skoz na vrvici in ni smela nič jesti snega vendar kašelj ni ponehal. Nato smo odšli k veterinarju kjer jo je temeljito pogledal in rekel, da ne vidi nič presenetljivega in da ima ustno votlino lepo in da ni videti ničesar kar bi kazalo na prehlad. Imela je tudi normalno temperaturo, aktivna je bila tako kot prej, jedla in pila pa je tudi tako kot ponavadi. Priporočili so nama samo Panatus tablete proti kašlju, ki pa so pomagale. Ta čas ko je jemala Panatus je tudi sneg pošel zato smo z Panatusom zaključile in sem pač mislila, da smo se kašlja s tem tudi rešili. Vendar je že spet začela kašljati. Ponovno smo jo peljali k veterinarju ker so jo že spet temeljito pregledali, slikali pljuča in srce in je vse O.K.!! Vendar kašelj je še vedno tukaj. Veterinar je priporočil da naredimo še preizkave grla. Vendar ker je bil že lepo vreme in je Tilly nehala kašljati sem se odločila da je pač ne peljem na preizkave. Sedaj ko je pa že spet to grdo mrzlo vreme je že spet pričela kašljati :-[ :-[ :-[
Jutri jo peljem k veterinarju na preizkave grla.
Samo jaz mislim, da njo daje suhi zrak v stanovanju. Kaj vi mislite???
Ker ko je bil lep vreme in rediatorji niso bili vklopljeni ni pokašljala niti enkrat. Sedaj ko so pa rediatorji že spet vklopljeni pa že spet pokašljuje. Moram še povedati, da ko pride ven nič več ne kašlja in je aktivna tako kot vedno!!!

Se mogoče komu sanja kaj bi lahko bilo in če je moje razmišljanje v zvezi s suhim zrakov v stanovanju lahko resnično???
Hvala

LP


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: KARMEN , sreda, 11.05.2005 : 08:23:24
Lahko je res kriv suh zrak v stanovanju. Na vse radiatorje dajte posodice z vodo, pa boste videli!


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: Lanabela , sreda, 11.05.2005 : 12:07:23
Pri Beli je bilo podobno, občasno je takole pokašljevala več let in ker smo izključili srce in pljučne bolezni, psici pa sicer ni bilo nič in se ni slabšalo, smo zadevo pustili pri miru. Nazadnje se je pri preizkavah za čisto druge zadeve izkazalo, da je imela rahlo zožen sapnik.


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: Biby , sreda, 11.05.2005 : 13:10:59
Pri Tilly očitno kaže resnično to kar sem domnevala.
In sicer po pogovoru z veterinarjem smo se nekako odločili, da še malo počakamo predno naredimo preizkavo grla in sapnika.
Kajti slike ki smo jih opravili so dobre Tilly pa tudi ne kaže znakov prehlada. Počutje je super, hrana in voda tekne igra pa še bolj.
Bomo videli kaj bo sedaj ko bo že spet lepo sončno vreme.
Uglavnem ko pride iz mrzlega zraka na topel suh zrak jo začne to motiti in pokašljuje. Danes ko je malo lepši dan in ko radiatorji že spet niso tako vroči kot ponavadi nič ne kašlja.
Bomo pa mogli v prihodnje malo več pozornosti posvečati samim radiatojem (dati molkre krpe gor in pa vodo) da nebodo tako vroči in da ne bomo imeli tako suheha zraka v stanovanju.
Hvala bogu ni nič hujšega, sem se pa bala kužnega kašlja

LP


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: altervita , petek, 01.07.2005 : 08:04:41
Pri nas smo od nekod (bojda po pripovedovanju kolegov, ki se tudi ta čas s tem ukvarjajo v svojih psarnah, kar iz Atiboxa v zagrebu) prinesli pasji kašelj. Ok, rešujemo zadevo. Ni problema. Sedaj že smrkajo in iz nosa jim teče, hehe

Ampak zanimivo....najmanj je udarilo tiste, ki niso bili cepljeni in Barka, ki je bil nazadnje cepljen pred tremi leti.  hanna je recimo imuna- vsaj tako kaže, ker nje edine sploh ni "zadela" ta nadloga.

so pa prov hecni: sredi poletja smrkajo.


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: ARIEB , petek, 01.07.2005 : 08:22:59
Mi imamo tudi večne probleme s kašljem (tistemu jaz rečem že "davljenje") in to oba, 8-letna amma in 2-letni sin. A smo se tudi mi pomirili, ker je vse BP in s Panatusom, pri tamalemu (ki vse je in pije) v kombinaciji z medom in žajbljevim čajem, rešimo.
Nam je veterianar povedal, da je to pogost pojav pri majhnih pasmah, ki so nekoliko bolj emocionalne... in da imajo verjetno nekoliko zožan (meni se zdi da je rekel) sapnik.


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: Babalu , torek, 05.07.2005 : 09:52:02
Vem da kar bom povedala nima dejanske veze z BIby-jinim vprasanjem,pa vendar...bodite pazljivi na kuzkov kaselj.Moj pes je zacel pozimi en cetrtek pokasljevat,pa smo vsi mislili "ah,nekaj je pojedel ali pac suh zrak v stanovanju".Tako smo v nedeljo vseeno sli na daljsi izlet,kar je psa malo zmatralo.V ponedeljek je bil cisto fuc,kasljal...z dnevi je postal se apaticen.Ker kaselj do cetrtka ni ponehal(kljub pocitku,cajem...) smo sli k veterinarju in ugotovili PLJUCNICO!
Vse se je zgodilo tako hitro in zgleda da je izlet bil se pomoc bakterijam in so se veselo naselile v pljuca,zaradi ze tako znizane imunske sposobnosti psa + utrujenost.
Nauk:Ce kuza kaslja je nekaj narobe in sledi takoj pocitek!Ce po stirih dneh kaselj ne preneha takoj k veterinarju!
LP


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: ARIEB , torek, 05.07.2005 : 10:03:12
Balu, pa je tvij kuža kašljal, pokašljaval ali se prav "davil"
Naši imajo take napade suhega kašlja, da včasih prav izpljunejo slino, ampak temperature nimajo (pri pljučnici pa verjetno je, a :-\)


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: Babalu , torek, 05.07.2005 : 12:03:07
Mah kasljal je lih tako kot da bi hotel nekaj spravit ven...ne vem, jaz sem vedno mislila da je prvi znak za mozen nastanek pljucnice katar,pa so mi razlozili da ni tako.Je pa imel temperaturo(izmerjena komaj pri vetu-doma nimamo termometra) in se bolj miren je bil,jedel je pa vseeno.
Sej nocem nobene panike zganjat in je sto razlicnih vzrokov zakaj pes kaslja,sem samo hotela povedat da to ni zanemarljiv znak...upam da nisem koga prestrasla brezveze ;)
Lp


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: Primavera , torek, 12.07.2005 : 23:25:28

Vsekakor ti priporočam ultrazvok srca. Zgodbe o infekcijah dihal in pljučnici so se že velikokrat izkazale za iz trte zvite. Opisani simptomi , ki jih navajaš (še zlasti suh kašelj in poskus da nekaj izkašlja in apatičnost) , namreč kažejo na srčno popuščanje.


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: Franka , nedelja, 24.07.2005 : 08:36:13
Kako pa opravijo UZ srca? Daju psu narkozo ali samo pomirjevalo? Kakšna je cena? Kje opravljajo UZ?


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: didi , ponedeljek, 12.09.2005 : 00:39:16
Mene pa zanima, če veste kaj bi lahko bilo moji psički. Ona skozi dan ne kašlja. Kašljati začne zvečer.Ali pa ko pridem domov in je vsa vesela in začne skakat po meni.No takrat pa se začne obupni kašelj. Na koncu kašlja pa še nekak čudno naredi, koda bi hotla nekaj ven pljunit in se davit zraven. Ful čudno. Pa sva bli pri veterinarju in je antibiotike že četrti dan pa se mi zdi da noče nehat. Kaj še lahko narediva? No še to ko je veterinar poslušal srce je rekel da je z njim vse v redu, razen ko diha se sliši majhen šum. Kaj bi lahko bilo moji psički?


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: Primavera , ponedeljek, 12.09.2005 : 09:25:51
kašelj nekajkrat na dan, še sploh pa, če kašlja tako, da bi hotel pes nekaj izpljunit, nedvomno kaže na popuščanje srca in to, da ti veterinar samo posluša srce nikakor ni dovolj. Tudi filanje z antibiotiki je popolnoma odveč, ker ima to z dihali le tako zvezo, da se psu v pljučih nabira tekočina, ki psa duši. Večkrat se pojavijo tudi otekanja nog, ali pa kar celega trupa, ni pa pogoj-moja pokojna psica ni bila na pogled nič v edemu (nič otečena), le kašljati je začela vedno pogosteje. Psu je treba obvezno pomagati in mu dati diuretik, da vsaj diha lahko. Nadaljno terapijo pa ti predpiše lahko le kardiolog. Obvezno pokliči dr. Domanjkovo na kliniko v Mestnem logu 55 (veterinarska fakulteta-Klinika za kirurgijo in male živali).
Ne odlašaj, saj pes trpi ker ne more dihat. Tipični so tudi kratki vdihi in veliko drčnih utripov v eni minuti.
Mogoče je še pravi čas, da se predpiše terapija. Narediti je potrebno ultrazvok srca in EKG.


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: didi , ponedeljek, 12.09.2005 : 10:05:19
Saj ona je čisto v redu, ker ne kašlja skozi dan, ampak začne kašljati zvečer in skoz noč. Veterinar je rekel da jo lahko slikamo,samo mi on zagotavlja da je s srčkom in pljučami vse v redu. V bistvu mislimo da gre za virozni kašelj. Danes je dobila inekcijo temu kašlju. Danes ponoči naj ne bi smela kašljati in če ne bo smo skoraj prepričani da je to virozni kašelj. Pojutrišnjem pa boma še verjetno dali kri, da izločimo če bi kaj bilo. Slikali jo bomo tudi če bo potreba. Kaj praviš na kužni kašelj?


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: Primavera , ponedeljek, 12.09.2005 : 11:43:22
Pri kužnem kašlju pes kašla tudi čez dan.
Če pa gre za težave s srcem, pa še zlasti tkrat, ko leži, ko vstane ali je malo razburjen (praviš, da ko te pozdravi, ko prideš domov)kako ti lahko veterinar zagotavlja, da je s srcem in pljuči vse v redu, če je srce samo poslušal, pljuč pa ni niti slikal???!!!! Sklepam, da si iz Štajerskega konca in ne vem, ali imate pri vas veterinarja, ki je kardiolog, le diagnozi takšnega gre namreč verjet, ko ti zagotovi, da je s srcem vse v redu (ali pa ni) Če boste slikali, lahko rentgen pokaže povečano srce, drugega nič. Ne spomnim se, da bi napaisala , koliko je psica stara, ali sem pa spregledala.
Naredi, kakor hočeš, na neke polovične rešitve se jaz nebi zanašala.Moraš pa vedeti, da je psici skrajno neprijetno, ko se davi s kašljem.
Maja smo imeli ravno takšen problem z nekim zdaj očitno že bivšim forumašem, njegov pes je imel enake simptome, kot jih opisuješ, lokalni vet mu je tumbal o kužnem kašlju in nekih vnetjih, filali so ga z antibiotiki, ni hotel poslušati nasveta in peljat psa na kardiološki pregled in tako je čez kak teden našel psa mrtvega v sobi. Ker mu je odpovedalo srce in mu je voda zalila pljuča.....


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: Biby , ponedeljek, 12.09.2005 : 13:04:29
Pozdravcek

No ker vidim da je tema kaselj malo zazivela... lahko povem svojo izkusnjo do konca..
Ker se je kasljanje ponovilo.. smo dali Tilly se enkrat slikati pljuca in srce... Pokazalo je to... da je z srcom in pljuci vse ok... Nakar smo pregledali sapnik in ostalo... Diagnoza je bila taka... Tilly ima zoozanje sapnika in mora kadar je kriza pokasljevanja jemati tablete... Dugace se pa pocuti vredu... igriva je tako kot vedno.. je in pije tako kot ponavadi... uglavnem je stara Tilly vendar z kašljem... kašelj jo bo spremlal do konca življenja in s tem smo se sprijaznili... pač bo na tabletih ko bo potrebno..
Mislim pa... da ko pes začne kašljat.. da je najbolje da ga čim hitreje odpeljete k veterinarju da se odkrije vzrok.. jaz mislim, da se ne spaca ugotavljati kaj bi bilo... ampak enostavno odpeljes k vetu in nekako on ugotovi cemu je vzrok kasljanja...
Pri nas smo ugotovili sele po pol leta.. in zal mi je da se ne da psa prej na preizkavo da se ugotovi kaj je... ce bi ze prej vedela kaj ji je... bi se ze prej zdravila s tableti... ne pa da smo jo pitali z antibiotiki in raznimi drugimi skodljivimi stvarmi...
Hvala bogu da je samo to in da ni bilo kaj hujsega

LP


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: Primavera , ponedeljek, 12.09.2005 : 13:17:34
Zožanje sapnika?? Zakaj pa pride do tega? Je to prirojena hiba kakšne pasme? Znane so mi težav buldogov in ostalih "kratkogobčnih"pasem pri dihanju, o zožanju sapnika pa slišim prvič. :o


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: Biby , ponedeljek, 12.09.2005 : 13:36:10
Pa niti ne vemo zakaj je do tega prislo. Smo z vetom govorili in ugotavljali vzrok. Eden naj bi bil zato ker jo je leto prej zadel predvrocinski udar in je lahko to udarilo na sapnik... drugo bi lahko bilo to prirojeno... vendar kolikor sem sprasevala vzreditelja njegovi psi nimajo tega oz. nebi vedel za prednike ali je kateri imel ta problem...  Sama pasma ni podvrzena k temu... tako da res ne vemo kako je do tega prislo... je pa resnicno nas cudilo to ker se je pojavilo pri dobrih stirih letih sredi zime...
Sedaj ko je lepo soncno vreme nic ne kaslja... ko pa se vreme spreminja... in ko je mrzlo/toplo zacne pokasljevati... tako da ji damo tableto ki prime po cca. 30 minutah in deluje 8 ur.
Tablete dobro prenasa... smo pa tudi ugotavlali ce je to kaj pogojeno z malo preveliko telesno tezo... samo tudi ne vemo... Tilly je whippetka ki ima plecne 54 cm in 16 kg...
Whippeti samci pa imajo pri tej velikosti 13-14 kg... tako da imamo tudi dieto in bomo videli kako in kaj bo...
Po moje da vzroka za to nikoli ne bomo ugotovili... mi je pa najbolj pomembno da sedaj vemo kaj je in na kaksen nacin ji lahko pomagamo...
Na zacetku ko smo ugotavljali kaj bi ji lahko bilo nam je dal vet pet razlicnih diagnoz, ki pa smo jih pocasi crtali iz nase liste... Najprej je bil kuzni kaselj.. Potem popuscanje srca... potem je bilo nekaj z bronhiji (se natancno ne spomnim), potem da se ji lahko pljuca sesedajo.. na koncu pa smo ugotovili za to kar smo najmanj mislili da ima (zoozitev sapnika ob mrzlem vlaznem / toplem suhem vremenu)

Hvala bogu da ni kaj hujsega... in da smo se res maximalno potrudili najti vzrok kasljanja (sicer je trajalo , samo smo ga nasli)


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 12.09.2005 : 14:22:28
Če je kužni kašelj se bo hitro izboljšalo. Ni nujno da kašlja kar naprej, tudi meni so največ kašljali zvečer in zjutraj in tudi sluz izkašljujejo. Pa še ravno zdajle se ta gnusoba zelo hito širi (moje jo še niso fasale tok...tok...) Antibiotiki itak ne pomagajo, kvečjemu kakšno pljučnico preprečijo. Meni se je dobro obnesel čisto navaden janežev sirup proti kašlju.
Če bi se pa kakor koli poslabšalo ali v parih dneh ne bo čisto dober, pa nikar ne odlašaj, pelji ga h kardiologu, tako kot ti svetuje Primavera.


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: didi , ponedeljek, 12.09.2005 : 18:54:33
No da vam povem da je moja psička stara 9 mesecev in ne vem če je že lahko tako hitro kaj narobe s srčkom kaj pravite?


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: didi , ponedeljek, 12.09.2005 : 18:55:44
Sicer pa jo bom dala za vsak slučaj slikat da bomo res videli če je kaj narobe in da bom glede tega imela čisto vest.


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: didi , ponedeljek, 12.09.2005 : 19:02:33
Aja pa še to sem pozabla vprašat. Ali pri slikanju vidijo če je kaj narobe ali jo moram zato peljat h kardiologu,da vidijo ali je s srčkom kaj narobe?


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: Lanabela , torek, 13.09.2005 : 11:22:06
Zožanje sapnika sploh ni tako redka zadeva, imela sem psico, ki je vse življenje kolikor je bila pri meni pokašljevala, ker pa se stanje ni slabšalo in v bistvu niti ni bilo moteče se v zadevo nismo pretirano poglabljali. Šele čisto na koncu, ko je šla zaradi drugih vzrokov na rentgen, se je spotoma odkril tudi vzrok, imela je zožan sapnik, vendar pri njej ni šlo za prirojeno okvaro, pač pa je nastala, ker jo je imel prejšnji člastnik privezano na verigi, okrog vratu pa je imela tako tesno ketno, da se ji je zažrla v kožo in očitno poškodovala tudi sapnik. Tudi vsakemu psu, ki je privezan in ima ovratnico na zateg se to lahko zgodi.


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: deteljica , torek, 13.09.2005 : 12:38:11
Zožanje sapnika sploh ni tako redka zadeva, imela sem psico, ki je vse življenje kolikor je bila pri meni pokašljevala, ker pa se stanje ni slabšalo in v bistvu niti ni bilo moteče se v zadevo nismo pretirano poglabljali. Šele čisto na koncu, ko je šla zaradi drugih vzrokov na rentgen, se je spotoma odkril tudi vzrok, imela je zožan sapnik, vendar pri njej ni šlo za prirojeno okvaro, pač pa je nastala, ker jo je imel prejšnji člastnik privezano na verigi, okrog vratu pa je imela tako tesno ketno, da se ji je zažrla v kožo in očitno poškodovala tudi sapnik. Tudi vsakemu psu, ki je privezan in ima ovratnico na zateg se to lahko zgodi.

Ja,kar se da "humane" kovinske ovratnice na zateg v primerjavi z bodičastimi in električnimi povzročijo mnogo več fizičnih poškodb.
zato bom jaz vedno proti šolanju s temi ovratnicami.


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: Lanabela , torek, 13.09.2005 : 16:06:44
Ko so pa tako komot...


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: didi , sreda, 14.09.2005 : 23:08:23
No da vam povem kako je z mojo psičko. Bli sma na slikanju pljuč in srčka. Pljuča so lepa in čista,edino srček je čisto malo povečan. Ampak to je lahko prirojeno. Dali sva tudi kri. In pokazalo je da je pri levkocitih ne vem kako se reče nekaj na meji ali povišano kar kaže na virozo. Tako da smo sedaj skoraj 100% da gre za kužni kašelj. Tako da srčno popuščanje ziher ni, ker bi se drugače v pljučih nabirala voda. Zdaj boma počakali še kakšen teden,da vidima če se bo kaj izboljšalo.No moglo se bi.Tačas pa sma na antibiotikih,da ne stakne slučajno še kakšne pljučnice. Kot si rekla Lanabela se ta gnusoba res hitro širi. V glavnem, da vam povem,da je za mene veliko olajšanje, da je s srčkom in pljučami vse vredu.In da sem upala,da bi bil ta virozni kašelj, ker me je bilo zelo strah,če bi bilo kaj s srčkom narobe.

LP


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: scythe , petek, 23.06.2006 : 10:40:30
Astor (bernski planšar) že cca 1 teden občasno "pokašljuje". No ja, ne morem reči, da kašlja, ker ni kašelj, ampak meni se zdi, kakor da ima nekaj zataknjeno v grlu in poskuša "odhrkati" (predstavljajte si ,da imate npr: ribjo koščico v grlu in kako bi jo poskušali s hrkanjem odstraniti). Razen tega je kuža normalno aktiven, igriv, ješč. Smo pa trenutno na Clinofugu (ima borelijo).

Ker Astor veliko gloda razne veje, sem najprej mislila, da je samo kakšna trska. Dala sem mu večji kos kruha, vendar ni pomagalo (pri ribjih koščicah običajno pomaga).

Kakšna ideja?


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: tjasav , petek, 23.06.2006 : 12:10:52
Mogoče malo čajčeka, če je prehlajen.  Sem pa slišala, če se psu kaj zagozdi v grlu, da je dobro, če malo vate pomočiš v mleko in mu daš za pojest. Ne vem, če deluje, vsekakor pa ne more škoditi.  :-\
Lp, Tjaša


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: scythe , petek, 23.06.2006 : 13:32:44
Žal mi ta kašelj ne deluje kot tipičen kašelj, tako da nekako dvomim v prehlad. Res je tako kot bi se želel nečesa odhrkati.

Sem klicala na veterino, pa so rekli, da če ni hudo, da naj prideva šele v ponedeljek, da bodo naredili vse preiskave, ker gre lahko zgolj za kašelj ali pa srce.  :-\


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: tjasav , petek, 23.06.2006 : 15:29:26
Mogoče so pa kakšni stranski učinki tablet.  ??? Jih že dalj časa jemlje?
No, upam da bodo ugotovili kaj mu je in da bo vse ok. Povej, kako bosta opravila.  ;)


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: scythe , petek, 23.06.2006 : 15:56:45
Clinofug jemlje že (meni se zdi) da 18 dni. (3tedenski tretma zaradi borelije). Je rekla veterinarka (po telefonu), da kašljanje naj ne bi bilo v povezavi z borelijo. Zaenkrat bom poizkusila s Panatusom (rekla veterinarka, da lahko), v pondeljek pa na kliniko.  :-\


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: aska2005 , petek, 23.06.2006 : 16:24:11
scythe pa samo kašlja ali ima tudi kak izcedek iz nosu in kdaj bruhal je. Moja je tudi začela samo tako malo kašljati in je vetiji niso resno jemali. No v ponedeljek res na kliniko in naj ga ornk pregledajo....lp


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: scythe , petek, 23.06.2006 : 17:11:25
Ob tem kašlju nič ne bruha. Je pa zadnjič (nekaj dni nazaj) res bruhal - ampak ne vem če je bilo ob kašlju (me ni bilo zraven). Izbruhal je malo sluzi in trave. Izcedka iz smrčka nima.


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: aska2005 , petek, 23.06.2006 : 18:06:50
No takrat je tudi Aska samo enkrt nekaj bruhala, drugače samo kašljala,  pa ni imela povišane temperature in ostalih znakov bolezni. No čimprej do vetija...pa upam, da bo kmalu vse ok...lp


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: ulpi , nedelja, 27.08.2006 : 20:26:05
Pozdravljeni,
Imam kuzka starega 13 tednov. Ze 3. dan ko smo ga prinesli domov, smo opazili to cudno izkasljevanje. Isto takso kot opisujete (kot da ima nekaj v grlu in hoce to izkasljat). In tudi hropel je ful. Drugace pa je ze vse skoz zelo zivahen in normalno je. Veterinarka je rekla da je pljucnica in smo zaceli z antibiotiki. Kasljanje se je spremenilo v bolj mokro. Do vceraj je ze skoraj nehal kasljat. Danes je prvi dan brez antibiotikov in kasljanje(tisto zacetno suho izkasljavanje) se je ponovilo. Zdaj me pa ful skrbi ko sem prebrala da je mozno da je kaj v zvezi z srckom. Je pa baje imel visrusno pljucnico, ker jo je tudi nas drugi kuza dobil.
Kaj mislite o tem?
Hjoooj kak je to hudo ko imas bolano zival. Raje bi bla jaz bolana, ker se mi srcek trga ko ga poslusam kasljat:-(
Hvala vnaprej!
Katja


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: suzi buldog , sreda, 20.09.2006 : 22:01:31
Tudi mi imamo podobne probleme. Naš bulldog je star 8 mesecev pa že 4 mesece deluje malo prehlajen. Na začetku mu je malo teklo iz noska in ob dihanju se je slišalo kot da je vse zamašeno (kot pri prehlajenem človeku). Po obiskih veterinarja, ki je poslušal pljuča in rekel, da so čista in da je neka infekcija više smo jedli synulox cca 10 dni in počasi je šlo na bolje. Predno smo šli pa so se začeli pojavljati neki taki napadi, kot pri zožanem sapniku, ko je kuža par sekund zelo težko dihal. Niso pa se dogajali ob vzburjenju ampak kar iz ljubega miru. Ko smo nehali jemati antibiotike se je v parih dnevih stanje začelo drastično slabšati in dušil se je že skoraj celo noč. Spet ista diagnoza in terapija, le da tokrat ni več pomagala. Sedaj ima druge antibiotike klinofug ampak še vedno ima občasno vse zamašeno in se dvakrat na dan duši. Drugače je relativno živahen, je pa samo če mu daš iz roke iz sklede iste hrane ne poje. Ali ima kdo od vas podobno izkušnjo. Res mi je grozno ga gledat nemočno ko se duši...


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: aska2005 , četrtek, 21.09.2006 : 16:11:44
ulpi kako je s psičko? Ko se je moja pozdravila, je občasno tudi še kašljala, ampak to samo še takrat, ko je imela ovratnico na sebi na sprehodih. Zato je bila takrat rajši na oprsnici. Sedaj pa tudi s tem ni več problema...lp


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: ARIEB , četrtek, 21.09.2006 : 17:54:28
Tudi nam so svetovali nošenje oprsnice; tako res popazim, ko gremo na daljše sprehode in ob predpostavki, da bo dosti ljudi, psov, mačk, ipd ;) dam raje oprsnico. Je bolje, vsekakor. Vendar... ko je čas za kašljat... kašlja z ali brez oprsnice :-\


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: lunca , petek, 13.10.2006 : 07:36:26
Hojla,zgleda se se je kužni kašelj spet pojavil.Pri nas so ga namreč naši psi pokasirali.Pri Berry sploh ni bilo tako hudo,pomagalo je že antibiotik in Panatus,pri Lojzu pa je bila orng kriza.Revež je čez noč začel dobesedno rigati kot osel,pomagala ni nobena stvar.Na koncu se je veterinarka odločila,da mu da Turbogesic,ki se uporablja pri konjih za narkoze.Ne morete verjeti, ampak je celo pomagalo.Sicer ga je dobil minimalno količino,zadet pa je bil celih 24 ur.Vendar se je vsaj to davljenje končalo.Sedaj nadaljujemo terapijo z antibiotiki in Panatusom in se stanje že močno izboljšuje.
LP Tjaša


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: apollo , sreda, 20.12.2006 : 11:07:33
Naj še v tole temo napišem, da vsi ki ste bili na razstavi v Celju pazite na svoje pse... Ogromno psov že kašlja in kot kaže gre za kužni kašelj!!!! :-[


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: lunca , petek, 22.12.2006 : 12:23:33
apollo ne samo da kaže na kužni kašelj ampak je celo res.Za nekaj psov,ki so začeli kašljati in sem govorila z lastniki se je pokazalo da so po nekaj odmerkih zdravljenja z Panatus sirupom,Lekadolom boljši in ne kašljajo več. Izgleda da so se pojavili novi sevi tega virusa,tako da bodo morali proizvajalci naresti novo vakcino na novih sevih.Te vakcine,ki so sedaj na tržišču so že malo stare.
LP Tjaša


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: skogkatt , petek, 29.12.2006 : 13:51:06
No, zdaj je pa že moj Maj na vrsti    :-\

Sicer še precej v začetni fazi, ampak ob večjem naporu ali na mrzlem zraku že kašlja.  Od veta je dobil synulox, bomo videli kako se bo razvilo.
Dejansko je res da je na Celjskem koncu prišlo do "izbruha" in je nadpovprečno veliko št. psov obolelo. Pes fantove družine je prvi zbolel in je zelo bogi, saj je celo noč kašljal in zaradi nespanja popolnoma izčrpan. Kot kaže so zdravila prejela, tako upam da mu bo hitro bolje. Zaradi njega sem lahko bila vsaj bolj pozorna na znake svojega.

Želim vam vsem veliko zdravja!  ;)


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: Izis , ponedeljek, 15.12.2008 : 11:24:33
Hm, mene pa zanima, ce je okuzba s kuznim kasljem mogoca v tem primeru:

Pes od fantovih starsev, ki prebiva v hisi, trenutno preboleva kuzni kaselj. V petek gredo starsi s psom na vikend in jaz pridem v soboto s svojim psom k fantu v hiso. Je mozno, da se moja psicka naleze kaslja (glede na to da je airborne)?

Iz iste posode, vem da se ne sme piti, ker se prenasa tudi s slino, ampak saj to se opere.  :) Hvala za odgovor :)


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: Samoyed lover , torek, 26.05.2009 : 14:53:03
Ja sedaj tudi moja Nala zelo kašlja. Priprčana sem, da zaradi klimo, ker gre iz tako mrzlega prostora v  takšno vročino. Čisto sem obupana in nevem,kako naj ji pomagam, drugače,kot pa,da jo peljem k veterinarju.


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: vsezasreco , torek, 05.01.2010 : 17:45:22
Jaz imam maltežana Totota, star je 13 let, zadnje leto je začel kašljati, kot jih je že povedalo veliko, kot da bi hotel nekaj spraviti ven. Pred okoli pol leta je zaradi neke druge težave bil pri veterinarju kjer so odkrili tudi šum na srcu. Zdaj zadnje dva dni bolj pogosto kašlja in me skrbi. Drugače je aktiven, normalno je in pije. Nekateri pravijo naj počakam z veterinarjem in ga pelem ko bo še bolj pogosto kašljal. Kaj vi pravite?

hvala


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: Vixen , torek, 05.01.2010 : 17:48:16
Pojdi na pregled čim prej; popuščanje srca se da v začetku še regulirati z zdravili.


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: vsezasreco , torek, 05.01.2010 : 19:08:18
bom ja, hvala. kako hitro pa to napreduje? veterinarka nam je takrat rekla da mu da še ene par let in mi je čudno zakaj že zdaj bolj pogosto kašlja


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: Yo , torek, 05.01.2010 : 19:09:41
Pojdi čimprej. Dr. Domanjko, VF v Ljubljani.


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: Vixen , torek, 05.01.2010 : 20:05:23
bom ja, hvala. kako hitro pa to napreduje? veterinarka nam je takrat rekla da mu da še ene par let in mi je čudno zakaj že zdaj bolj pogosto kašlja
Različno hitro, ampak ko se enkrat začne nabirat voda v pljučih (in začne pes kašljat), je pa treba res it čim prej h kardiologinji, ki jo je omenila Yo. S tabletami se da potek kar precej upočasnit.


Naslov: Re: Kašelj
Poslano od: vsezasreco , torek, 05.01.2010 : 23:08:51
najlepša hvala


Naslov: kašelj in neješčost
Poslano od: binci , ponedeljek, 11.01.2010 : 09:47:29
Imam 1 leto starega shi chuja, ki zelo pokašljuje. Najprej sem mislila da se mu je nekaj zataknilo v grlu. Potem je težko dihal in šla sva k veterinarju, ki ga je pregledal, Diagnoza bonhitis. Dobil je dve injekciji, eno za kašelj in eno antibiotik. Čez dva dni sva zopet morala po injekcijo antibiotika. Sedaj pa imava tablete. Vsak dan eno 5 dni. Temperature nima, vendar stanje še vseeno ni boljše. Noče nič jesti moram ga dobesedno prisilit. Je enkrat na dan in še to v majhnih količinah iz roke, samo da ga pitam. Počuti se tudi zelo slabo. Ali leži ali pa sedi in gleda v tla. Včasih tudi zakašlja kot da ima nekaj zataknjeno v grlu. Igrati se sploh več noče, čeprav je bil prej izredno živahen, če ne celo hiperaktiven. Vse ga je zanimalo, povsod je bil za mano, sedaj pa nič kot da je otopel. Prej je tudi vse pojedel, kar si mu dal in skoz je prosil za še. Sedaj samo povoha in se obrne stran.
Čisto sem obupana, ko ga gledam takega  :'( res ne vem več kaj mu je. Zakaj antibiotiki ne pomagajo????? :'( :'( :'(.
Ali ima kdo podobno izkušnjo in kaj mi svetujete.
Hvala že vnaprej za odgovore.


Naslov: Re: kašelj in neješčost
Poslano od: moksa , ponedeljek, 11.01.2010 : 10:17:35
binci, ne vem od kod si in h kateremu vetu ste šli - nekateri gredo žal naprej po liniji najmanjšega odpora in ti tudi za poškodovano taco uvalijo antibiotike, zato bi jaz takoj šla k drugemu, če le imaš možnost. Počutje psa, kot si ga opisala, ni nič kaj obetavno, zato čimprej k drugemu veterinarju ali pa vsaj vztrajaj za dodatne preglede pri temu, kjer sta zdaj bila. Vso srečo vama želim.


Naslov: Re: kašelj in neješčost
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 11.01.2010 : 10:20:15
Zadnje čase razsaja kužni kašelj. Sama bolezen ni tako nevarna, lahko pa preraste v pljučnico in takrat je lahko tudi usodna. Nujno k drugemu veterinarju! Se bojim, da ga prvi ni prav zdravil.

Če mlad shih tzu odklanja hrano in samo ždi v kotu, je zadeva resna.


Naslov: Re: kašelj in neješčost
Poslano od: Pepsi , ponedeljek, 11.01.2010 : 10:22:37
Tudi jaz bi šla takoj še po drugo mnenje, na drugo kliniko. Nič ne piše, od kod si?