mojpes.net

o psih => prehrana => Sporočilo, začeto od: Polly_ , petek, 25.04.2003 : 13:26:35



Naslov: Predebel pes...
Poslano od: Polly_ , petek, 25.04.2003 : 13:26:35
Moja psička Poli ima že nekaj časa probleme z debelostjo! Stara je 11 let. Problemi so se začeli ko je prenehala obiskovati pasjo šolo! Je problem hrana(je hrano Nutro ali kak se ji že reče)? z njo hodim redno na sprehode(zvečer...prb. 1 uro)! problem so tudi njeni kolki. Ime zelo slabe kolke in se zelo težko giblje! Zdaj pa še na to vpliva njena debelost! Ali tudi to vpliva na dolgost življenja psa in ali so moji sprehodi z njo predolgi?
Tnx za odgovore  :)



Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: kaja , petek, 25.04.2003 : 14:03:57
Če se ti zdi psička predebela bi jo mogoče peljala k veterinarju na pregled. Naj on odloči koliko in kako naj psička shujša. Pa nikar ne odlašaj, ker lahko zelo hitro pride do težav, sploh, ker tvoja psička ni več mlada. Ravno prejšnji teden je prijateljica peljala svojo mešanko na operacijo hrbtenice, ki je k sreči (čeprav niso več verjeli v čudeže) uspela. Psička je bila že po treh dneh na nogah. Zaradi prevelike teže je bila hrbtenica prveč obremenjena (psička je tudi zelo veliko gibala, pa še dolgo telo s kratkimi nogicami ima) in je prišlo do poškodbe na hrbtenici, zato je bila psička dva dni pred operacijo že popolnoma paralizirana...revica tudi glave ni več dvignila.

Nočem te strašiti vendar je bil pogled na trpečo psičko, zraven pa tudi na mojo prijateljico, grozen. Veterinarji so ji že več kot pred enim letom rekli, da mora psica nujno shujšati, pa jih niso poslušali. Zdaj mora iz skoraj 17 kg priti na 10!
Veliko uspeha in izberi kakšnega dobrega veterinarja, Sori je bila operirana pri Zaninoviču in lastniki so bili več kot zadovoljni. lp


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: PoN , torek, 29.04.2003 : 19:14:57
ojla!!
Polly:mislim da so sprehodi malo predolgi in mogoce ji malo prevec doziras hrane !!!zvagaj jo(poli) in poglej na dozirnik ki je otisnen na zakeljcku!!ko bos videla koliko ji je treba dozirat ztehtaj in toliko vsak dan dajej!!predlagam pa tudi da si vzames nutro lite ce hranis nutro!!kot sem ze rekla poglej na dozirnik in in odmeri koliko ji je treba dati!!!Nutro hrana pa je zelo zelo dobra in ni tezava v hrani!!

p.s.:si ze obiskala veterinarja??(to je sicer moje mnene drugace se pa odloci sama!!!)
lp pon-danaja


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: erika , torek, 29.04.2003 : 20:22:42

Glede na to, da je tvoja psička stara 11 let mislim, da bo težko shujšala. Raje malo skrajšaj sprehode, če ima težave s kolki. S starejšim kužkom je drugače iti na sprehod kot z mladim, ker ga nič več ne zanima tako kot včasih.Pa leni postanejo z leti.
Če hrano kuhaš, ji poskusi dajati vmes več zelenjave, pa namesto makaronov riž ali ješprenj.
Če pa hraniš z briketi se pa danes tako dobi v trgovinah za male živali dietna prehrana.
Pa seveda stran z raznimi keksi ipd., poskusi s koščki jabolka če ga mara.
Veliko uspeha ti želim

             lp erika


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: brin , sreda, 30.04.2003 : 08:41:55
Ta debelost pri psih je ful zoprna. Moj prinašalec (star je 2 leti) je bil tako debel, da je bil kot sodček. Kastriran je, pa se mu je prebava čisto obrnila na glavo.Bil je tako debel, da sem ga pod urgentno morala shujšati, ker semm vedela, da je vročina ubijalska za debelega psa. Začela sem ga hraniti z polovičnimi obroki briketov - najprej sem začela z Bosch navadnimi , potem sem nadaljevala z Bosch light, pa ni bilo nobenega efekta. Potem sem poskusila z Nutro light, in sicer mu za težo od 30-35 kg dajem 260 g teh briketov. (zagotovili so mi, da po Nutro light bo efekt v 14 dneh - v rednici je bil še prej). Pa eno banano mu dam na dan, ker jih ima ful rad.  Kuža  ima te brikete zelo rad, dovolj ga nasitijo, in v enem mesecu je postal čisto drugi, pravi suhec. Shujšal je za kakšnih 10 kg.
Sedaj bom vztrajala še kakšnih 14 dni na teh light briketih, potem pa bom šla na Nutro navadne brikete - spet mu bom dozirala toliko gramov briketov, da se ne bo zredil.
Pri tvojem kužatu je zoprno to, ker je toliko star. Ampak vseeno ti svetujem, da mu zmanjšaj obroke briketov, ne kuhaj mu nič, pa kakšno jabolko  mu daj ali banano. Da mu malo zapolni želodček. Dajaj mu samo light brikete. Pri mojemu psu  se je krasno obnesel Nutro light. Na začetku je ful hudo, ker boš videla, da je še lačen, ampak....Poskusi zamižati, pa vztrajaj. Rezultat se pokaže - ne takoj, po enem msecu pa bo čisto drugi.


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: DeeDee , sreda, 30.04.2003 : 09:33:48
10 kg v enem mesecu   :o ??? Si ga pa na hitro izstradala reveža :P ;D
Jaz sem mojo "klobasico" v petih mesecih shujšala za 7 kg. Je pa res, da ji nisem preveč zmanjšala obrokov, ampak sem ji raje povečala fizične aktivnosti: tekanje, plavanje, igranje z drugimi kužki (thx Tara  :-*)... Na začetku sem ji tudi jaz dajala Nutro Light, ampak sem hitro prešla na navadno hrano in je še vedno počasi izgubljala na teži. Tako da je v bistvu zamenjala špehec z mišicami, kar se seveda zelo lepo vidi na postavi. OK, zdaj se je spet malenkost poredila, ampak to bo verjetno zaradi navidezne brejosti in sem ji že nekoliko zmanjšala obroke - dokler ne pride k sebi.


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: Tosa , sreda, 30.04.2003 : 10:36:52
Hoj!
Tudi moja psička je stara že 10 let. Pred približno letom dni je imela vsaj 5kg, če ne še več, preveč... Mi smo ukinili razno razne priboljške med dnevom (predvsem mamo sem težko prepričala, da se pesiki nič ne prikupi, če ji daje piškote, salamo, itd.). Več se tudi gibljeva (kar ustreza obema ;D). Teža ji ostaja enaka in ne niha več. Zdaj, ko je treba kdaj pa kdaj k veterinarju, obkrožijo na listku (ne vem al' je račun ali kaj) NORMALNA teža (prej je blo vedno PRE...). Ja, le potrudi se in ji pomagaj zmanjšati težo (v tvojem primeru je toliko bolj nujno že zaradi slabih kolkov-prepričana sem, da se ji bo stanje poboljšalo, če shujša!). Ti povem, da je kljub letom, postala moja dama bolj živahna, bolj gibljiva, pa tudi drugače zgleda (mlajša, kot je v resnici ;). Verjamem pa, da sem ji s tem tudi "pridobila" kakšen mesec več življenja-če ne leto!Držim pesti, da vama bo uspelo!!


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: Tara , sreda, 30.04.2003 : 10:55:58
DeeDee, verjemi, da Tara neskončno uživa pri igranju z Luno (jaz pa tudi, ker mi ni treba tekati gor in dol z njo, pa še človeško družbo imam).  ;D

Polly, se strinjam z ostalimi. Psički boš težko povečala število aktivnosti zaradi starosti in kolkov, zato pa ji lahko zmanjšaš obroke hrane oz. naj dobiva manj kalorično prehrano. Pomoje bo najbolje, da stopita do veterinarja, ki ti bo povedal najboljši način hujšanja za tvojo psičko in ti svetoval primerno dieto.

Lp


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: brin , sreda, 30.04.2003 : 11:24:58
DeeDee,
če pogledam malo bolj točno na koledar, je od začetka hujšanja 2 meseca. In držala sem se predpisane mere, tako da je bil bolj šok za psa, ker ni bilo več makarončkov, rižotk, jajčkov.....Samo še suhoparni briketi, v bolj skromni meri ;D ;D. Glavno da je shujšal...


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: LIZA , sreda, 30.04.2003 : 11:41:50
Polly:Sem slisala nekje,da se nekateri psi s starostjo pricnejo tudi rediti ::)Sprehodi so po mojem res malo predolgi za kuzko.Ce je psicka dosti hodila po stopnicah,ko je bila manjsa je mozno,da ima tezave s kolki tudi zaradi tega.Najboljse pa bo res,da psicko peljes na pregled k veterinarju.


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: Tosa , sreda, 30.04.2003 : 15:56:57
Jaz sem psičko začela "več gibat'", a to ne pomeni, da sem jo forsirala in sva bli po 5 ur zunaj. Jaz sem ji povečala število sprehodov na dan. Polly_ poskusi iti raje večkrat na dan ven z njo in za manj časa (namesto dvakrat po eno uro, pejta raje ven štirikrat po 20 minutk)! Pa po nasvet k veterinarju! Škodilo sigurno ne bo! LP ... Poročaj!


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: PoN , sreda, 30.04.2003 : 19:42:56
polly:jaz sm drugace ze povedala svoje mnenje in se strinjam z ostalimi!!nutro lite je res se pa se predobra hrana!!!pa tudi briketi(npr.hilly`s nutro na prvem mestu,evkanuba in ostale dobre hrane) imajo vse tisto kar kuza potrebuje!brez kakih drugih dodatko in vitaminov in cesa podobnega  imajo briketi vse razn kakih pedigre,chappy,tazan tudi podrazna hrana,pasje sanje,uglavne vse tiste ki se dobijo v trgovinah z zivili!!!!

lp pon-danaja


Naslov: Hujšanje
Poslano od: Agnes , sobota, 22.06.2002 : 14:59:38
Ola! Moj Radič mora zaradi displazije kolkov izgubiti kakšen kologram (ali še raje dva). Težava je v tem, da je ubožec take sorte, da samo gleda reklamo za salamo in se že zredi. Zato sem kupila za poskušino hrano Royal Canin za hujšanje. Kaj vi menite? Imate kakšne predloge? Drugače pa našemu bučmanu kuham in je takrat najbolj srečen. Za vse se lepo zahvaljujem, vam želim lep ostanek vikenda in upam, da se vidimo na pikniku. Pozdrav, Neža


Naslov: Re: Hujšanje
Poslano od: sirtaki , sobota, 22.06.2002 : 22:11:27

Hm ja ves kako je s tem pri psih...tko kot pri cloveku, manj jej pa bos shujsal pravilo  ::) Posebi, ce nisi une sorte k lahka jejo kolikor hocejo pa se ne zredijo niti za gram  :-/
Posebi, ce se pes ne sme nevem kako veliko gibati zaradi HD.

Ti pa povem, da te "light" hrane ne pomagajo ravno vsem. Kolegica je morala nujno shujsati psico in jo je futrala z light hrano. Po navodilih. Mislis, da je delovalo? Niti pod razno, psica je bila ista, mogoce celo kaksen kilogram pridobila.
Ko pa jo je zacela zravn se vec razgibavati, pa so se pokazali rezultati.

Torej, ce mene vprasas, je pri tvojemu Reddicku edina resitev zmanjsanje porcije in tvoje zatiskanje oci ob njegovem prosjacenju, ko verjetno trdi, da bo lihkar umrl, ker tako sestradan. Ter seveda ukinitev "dodatne" hrane, torej koscek tam, koscek tu...

Potem, ko ga imas na zelenih "oblinah" pa vzdrzujes to.
Sama sem ugotovila, da je samce naceloma veliko tezje zrediti kot pa shujsati...




Naslov: Re: Hujšanje
Poslano od: drevo , ponedeljek, 24.06.2002 : 09:15:49
Morda ji lahko v tisto hrano, ki jo kuhaš dodaš več balastnih stvari - npr. kosmiče, in razno zelenjavo, če je tvoj pes res velik požeruh. Sicer pa tako kot pravi Sirtaki - manj hrane in predvsem, manj priboljškov (ali pa naj bodo še ti npr. košček sadja, namesto salame).

Kar se pa tiče gibanja, pa je meni veterinar rekel, da mora biti pes z displazijo v dobri kondiciji, zato pride tudi to v poštev - treba je samo paziti, da ne pride do prevelikih obremenitev: predolg sprehod, preveč skakanja, predivja igra s psmi, ipd.


Naslov: Re: Hujšanje
Poslano od: Agnes , torek, 25.06.2002 : 12:32:54
Hvala vama za odgovor. Medtem pospeseno ukinjamo podkupnine (beri dietne piskotke, ki jih je dobival sem in tja, kadar je bil preprican, da je najbolj priden pesn na svetu). Drugace trenutno papca tisti futer in me grdo gleda, ampak bomo videli, kako bo pomagalo. Medtem ko vi veselo piknikujete, se jaz doma kisam in oblagam z obkladki svoj zviti gleženj. Uživajte in lp, Neža


Naslov: Re: Hujšanje
Poslano od: Agnes , petek, 28.06.2002 : 15:12:40
Halo, juhu, jupi! RAdicek je shujsal en kilogram (zdaj imamo pri 70 cm samo 40 kg  ;D). Je pa Royal Canin Veterinary (obesse). Pri nas v Trnovem imajo samo 2 kg vrecko. Ali kdo morda ve, ce kje prodajajo kaksne vecje vrece? Hvala in lep dan, Neza


Naslov: Re: Hujšanje
Poslano od: yo , petek, 28.06.2002 : 16:28:03
Pozdravljena, Agnes!

Jaz sem malo spraševala naokoli in sem izvedela naslednje. ZOO Market Price je uvoznik za Royal Canin. Torej, če želiš vztrajati na RC, prosi, naj ti dobavijo večjo vrečo.
Sicer so mi pa znanci, ki imajo pse, ki morajo shujšati, zelo pohvalili Eucanubo Light, dober naj bi bil tudi Hill's Light in Nutro Light. Ker sem bila ravno v Smrčku sem izvedela, da imajo Eucanubo Light 15 kg žakelj po 11.850,00 SIT, Nutro Light 6 kg žakelj po 5.600,00 SIT, Hill's Light trenutno ni 15 kg žaklja, stane pribl. toliko kot Eucanuba, imajo pa manjši žakelj, za ceno sem pa pozabila vprašati. To ni reklama za Smrček, samo tam sem slučajno bila, tako da je mogoče dobro, da se pozanimaš za cene drugje.
Res, Eucanubo so mi pohvalili, za 40 kg psa bi je porabila 27 dag/ dan, tako da bi jo imela kar za nekaj časa. Baje je tudi zelo okusna (jaz nisem probala, hahaha).

Lp, Yo


Naslov: Re: Hujšanje
Poslano od: Agnes , nedelja, 30.06.2002 : 08:28:45
Yo, najlepsa hvala. Vceraj sem po tvojem nasvetu odsla Smrcek. Kupila sem Eukanubo, ki jo ima nase pseto kar rado, dali so mi pa tudi testercke za Hillsovo dietno hrano, ki jih pa nas Radic absolutno obozuje. Tako da smo ta problem resili. Hvala vsem.

Kar se pa tice presuhih psov, ki jih je treba zrediti, pa vem, da je to pa se huje. Moj prejsnji pseto je bil tak (seter z 73 cm plecne višine je imel prva 4 leta samo 29 kg, zdrab pa kot dren. Šele kasneje smo ga uspeli zrediti na neverjetnih 33. Zganjali pa smo celega vraga.

Lep dan in še enkrat hvala, Neža


Naslov: Re: Hujšanje
Poslano od: Jasna , četrtek, 04.07.2002 : 12:50:00
Pozdravljeni,

problem hujsanja je eneko velik kot debljanja. Za hujšanje vem (vsaj pri nas),  da je enkraten recept surovi korencek in paradiznik. To je vse kar dobi uz redni obrok vedno lacna biglica. Rezultati so neverjetni.

Poskusi, ni nic narobe pa je se zdravo, seveda ce to hoce jesti.

Javi rezultate poskusa in puno uspeha pri hujsanju.

Pozdrav iz fajn mokre Lendave


Naslov: Re: Hujšanje
Poslano od: Jasna , četrtek, 04.07.2002 : 13:48:42
Nisi me razumela, uz redni obrok briketov, ki je nekaj manjsi cca 20-50 gr (redni obrok je okrog 180 gr, v casu hunjsanja dobi okrog 130-150gr) in kot priboljsek namesto piskotkov, salamice in podobnega dobi korencek, paradiznik, jabolko, marelico (malo manj). Vse tisto kar ima vitaminov in kalorij v tragovih ter se lahko base. Upam, da sem bila tokrat bolj jasna (vsaj, imem mi je jasna).

LP



Naslov: Re: Hujšanje
Poslano od: diva , sobota, 28.09.2002 : 21:05:20
LP!
Jaz pa imam drug problem , sicer je tudi povezan s preveliko težo psičke. Ponavadi se zredi med gonitvijo - kar je razumljivo ker se ne giblje toliko kot ponavadi - in v jeseni. Bom takoj razložil. Okoli hiše imamo tri velikanske orehe. Ko začnejo le ti padati , jih ona pridno pobira in seveda "pospravi" na varno..... Zdaj pa sta ta dva "pogoja" za rejenje združena!!?? Ima kdo kakšno idejo kako jo odvadit jest orehe??? Res mi ni ob pol šestih zjutraj letat okoli orehov in jih pobirat pred Divo???!!
LP!


Naslov: Re: Hujšanje
Poslano od: mm , ponedeljek, 30.09.2002 : 06:46:19
Jaz bi na tvojem mestu verjetno samo zmanjšala količino rednega obroka v tem obdobju. Ali pa ji vsaj dala bolj pusto hrano (manj mesa, več vlaknin - mislim, da so orehi kar bogata hrana). Sicer pa bi bilo morda dobro vprašati veterinarja, kakšen vpliv imajo orehi na psa - če mu ne škodijo, potem bi jaz pustila, da jih je, saj je v njih tudi veliko vitaminov in esencialnih maščobnih kislin (?pravi izraz?).


Naslov: Re: Hujšanje
Poslano od: Pia , ponedeljek, 30.09.2002 : 08:39:44
Ne vem sicer kakšen vpliv imajo orehi na pse lahko pa povem iz izkušenj, da jih naša dobesedno žre tak jih ma rada. Pa njeni vzreditelji pravijo da njene sestre jih majo tut rade. Se mi pa zdi da so orehi nasploh zdravi, no vsaj za ljudi ali ne?
Lp


Naslov: Re: Hujšanje
Poslano od: brin , ponedeljek, 07.10.2002 : 10:01:58
tudi moj pesjan zelo rad "narobuta" orehe. Poje jih kar z lupino. Po mojem tudi ni nic narobe s tem.



Naslov: Re: Hujšanje
Poslano od: popsi , ponedeljek, 07.10.2002 : 10:28:47

Citat

tudi moj pesjan zelo rad "narobuta" orehe. Poje jih kar z lupino. Po mojem tudi ni nic narobe s tem.



Ali ima kakšne tezave z iztrebljanjem po zauzivanju orehov z lupinami? Ce kih zuzije prevec, lahko pride do zapeke zaradi lupin.


Naslov: Re: Hujšanje
Poslano od: brin , sreda, 16.10.2002 : 09:59:44
Popsi, se opravicujem, malo pozno odgovarjam.
Ne, moj kuza nima nobenih problemov. Kaj vse je ze pojedel - kakci so vcasih prav zanimivih oblik in barv. ;D ;D ;D


Naslov: Re: Hujšanje
Poslano od: nikar , sreda, 30.10.2002 : 19:16:17
Živjo!

Mene pa zanima kolikšno odstopanje od teže, ki je priporočljiva za pasmo še ni škodljivo za zdravje psa
Lp
nikar :D


Naslov: Re: Hujšanje
Poslano od: brin , torek, 01.04.2003 : 13:09:18
Hoj,moj prinašalko je predebel :-/ :-/. Že kar nekaj časa mu dajem četrt ali max  polovične porcije, a še ni shujšal. Priboljške smo že zdavnaj ukinili, sprehode ima, a še vseeno nič. Dajem mu Bosch special light, ali pa mu vmes dam še polovico briket Bosch adult (zaradi boljšega okusa, pa še veliko kalorij ne vsebuje). Ali psi zelo počasi hujšajo? Kako pa vpliva debelost in vročina na psa? Se bojim da ga bo še kap zadela poleti . Prosim vas še za kakšen nasvet.
PS. Kuža je kastriran, pred kastracijo je bil še presuh...


Naslov: Re: Hujšanje
Poslano od: KIN , torek, 01.04.2003 : 13:44:08
Ja, Brin, vidim da se vidva ubadata z hujšanjem, midva z Kinom pa ravno obratno. ::) Noče mi jest briketov. koliko kg pa ima Brin? No, jaz upam da vama bo uspelo.

lp M.


Naslov: Re: Hujšanje
Poslano od: sirtaki , torek, 01.04.2003 : 14:42:19
Ja po kastraciji/sterilizaciji se ponavadi spremeni presnova pa tudi hormoni imajo precej veliko vlogo.

Kar se tice hrane "light"...blabla in zavajanje kupcev. Resitev je samo ena, in sicer zmanjsanje vnosa hrane. Cetudi light, ce bo hranjena v prevelikih kolicinah, bo prevec. Zato za zacetek zmanjsaj obroke za 1/4...
In pocakaj nekaj casa. Ce ne bo rezultata zmanjsaj se malo...sori ampak kuza bo moral biti malo lacen...oziroma bo dajal vtis, da je, pa ne bo :)

LP


Naslov: Re: Hujšanje
Poslano od: brin , sreda, 02.04.2003 : 07:09:49
Sirtaki, točno tako delam. Najprej mu dam 1/4 briketov, nato pa mu dodam še 1/4 - če je še lačen in prosi.
Gre pa zelo počasi, to njegovo hujšanje.
KIN: že kar nekaj časa ga nisem tehtala, zato ne vem točno, koliko kg ima. Ima nekaj čez 40 kg. Predebel je, predebel.
Kako pa vpliva teža na vročino?


Naslov: Re: Hujšanje
Poslano od: sirtaki , sreda, 02.04.2003 : 09:28:04

Verjetno se mu je spremenila presnova, ce opazas vsaj malo napredka je vredu, najti moras neko kolicino ob kateri bo hujsal, potem pa se kolicino, ki bo vzdrzevala tezo...je zorpno vem, ko kuza prosjaci naokol in dela tiste "mene nben ne mara" frise...posebo goldiji so specialisti za te poglede...se srce trga, da res ni. Ampak sej je to v njegovo dobro ane?

Ja vrocina ima dobesedno ubijalsko ucinek na predebele pse...verjetno mi ni treba razlagat zakaj?



Naslov: debelost
Poslano od: indijka , torek, 18.01.2005 : 00:20:39
pri naši hiši pa imamo en majček problemček  ???

...imamo 13 let in pol starega pudlja (srednje velik), ki pa je lansko leto aprila imel operacijo in hkrati so ga tudi kastrirali ...sedaj pa se je spremenil v majhnega kuferčka, saj se je zelo zredil ...pred operacijo pa je tehtal 8 kg

...zanima me če obstaja kakšna dieta za male kosmatince, glede na to da je samo kuhano domačo hrano ...in predvsem kakšna je ta dieta

...pa še to ker je že malo v letih  ...je še zelo vitalen in živahen kuža, še vedno sam skoči na kavč, peč ali pojstlo brez večjih težav (razen oklevanje  ;)), razen na sprehod gre do ke kamor mu paše pol se pa obrne ...pred operacijo na pregledu nam je veterinar tudi zagotovil da nima šuma na srcu

lp, urša


Naslov: Re:Predebeli kuža...
Poslano od: Apolonija , torek, 18.01.2005 : 19:59:16
Mogoče bi mogla poskusit s kupleno hrano za pse,sicer sem pa prepričana,da bi ti tudi v trgovini za male živali znali svetovat kera hrana bi bila primerna za hujšanje.


Naslov: Re:Predebeli kuža...
Poslano od: indijka , torek, 18.01.2005 : 22:28:50
apolonija hvala za odgovor

...venar s kupljeno hrano ne bo šlo skozi ...če mu damo brikete se vala   v njih (kakor da bi se valjal po dreku), k konzervami pa smo tud že probal (pred parimi leti) pa je raje stradal dva dni kokr da je hrano iz konzerve pojedu, tko da mu je potem šla mami neki druzga skuhat

...sedaj pa je predvsem testenine, riž, piščanje hrbte (meso), hrenovke, tud drugo meso, tunino, vse skupaj mal z domačo govejo juhco prelito,......., tud neki zelenjave,......

...tudi pasjih piškotov in pasje čokolade ne mara, zelo rad ma pa obično čokolado, pa zelo različne vrste sadja


Naslov: Re:Predebeli kuža...
Poslano od: kaja , sreda, 19.01.2005 : 08:33:29
Ce je doma pripravljeno hrano bi mu jaz le zmanjsala obroke. Pa nobene cokolade ali drugih sladkarij vec. Preberi se temo o doma pripravljeni hrani, kjer smo zapisali kar nekaj svojih izkusenj. Upam, da ti bo v pomoc! lp


Naslov: Re:Predebeli kuža...
Poslano od: deteljica , sreda, 19.01.2005 : 10:10:53
Mislim, da rejenju po kastracijah in sterilizacijah vzrok dejstvo , da se pes umiri- tako psihično kot fizično, nekaj tudi zaradi dejstva ,da bi se zaradi staranja  tako in tako umiril , nekaj pa zato , ker ima manj motenj, ko ga vznemirjajo  in manj želje po osvajanju teritorija ter igri z drugimi psi. Treba ga je torej več spodbujati h gibanju- daljši sprehodi, plavanje, tekanje, lovljenje predmetov itd.
Da je lačen po manjšen obroku ;D, mislim , da tisi ,ki so lačne narave ne morejo dobiti tako velikega obroka, da ne bi bili lačni. Torej ni razloga, da se nam smilijo, če so lačni nekaj sekund prej, kot bi bili po bilj polni skledi ;D.
Če se nam zdi količina hrane v skedi res nesramno majhna , lahko del hrane zamenjamo za kuhano zelnjavo , otrobe in pljuča- zelo malo kalorično. Čas žvečeja podaljšamo s tršimi, večjimi briketi ipd. Čas uživanja obroka je pomembnejši kot količina. Zato damo po obroku kakšno žvečilko- ne pozabite, da je ta del obroka po količini in kaorijah, ne torej kot dadatek ampak namesto :'( dela kosila.
Paziti moramo na kaloričnost prigrizkov pri šolanju in jih odšteti od obrokv.Ukiniti moramo vsako hranjenje od mize. Pes je zaradi takih priboljškov samo še bolj lačen, saj se mu zaradi navade , da dobi kaj ko mi jemo, sproži refleks hranjenja vedno , ko vidi koga jesti. Če to navado ne razvije  oz opusti, ga naša hrana ne vznemirja oz manj , saj ve, da se ga ne tiče.
In -normalno , da gre počasi hujšanje-tako je tudi prav.


Naslov: Re:Predebeli kuža...
Poslano od: deteljica , sreda, 19.01.2005 : 10:14:56
apolonija hvala za odgovor

...venar s kupljeno hrano ne bo šlo skozi ...če mu damo brikete se vala   v njih (kakor da bi se valjal po dreku), k konzervami pa smo tud že probal (pred parimi leti) pa je raje stradal dva dni kokr da je hrano iz konzerve pojedu, tko da mu je potem šla mami neki druzga skuhat

...sedaj pa je predvsem testenine, riž, piščanje hrbte (meso), hrenovke, tud drugo meso, tunino, vse skupaj mal z domačo govejo juhco prelito,......., tud neki zelenjave,......

V omenjenem primeru pa je zadeva čisto enostavna...pes je izbirčen, ne požrešen. Torej kupite kvalitetne brikete za njegovo starost in mu jih dozirajte glede na njegovo težo in aktivnost. Ko bo res lačen , bo že jedel, do takrat pa naj se rekreira z valjanjem po skledi, in jedel  toliko kot rabi ne pa več. Imel bo idealno težo in idealno zdravje. res ne vem zakaj bi debelemu psu kuhali po njegovem okusu in polivali še z juhico, da bo le kaj revček pojedel.

...tudi pasjih piškotov in pasje čokolade ne mara, zelo rad ma pa obično čokolado, pa zelo različne vrste sadja


Naslov: Re:Predebeli kuža...
Poslano od: deteljica , sreda, 19.01.2005 : 10:17:15
sorry sporočilo j ev citatu, jaz se pa čudim zakaj prenos ni uspel ;D :-[


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: drobtinica , torek, 30.01.2007 : 09:25:55
Tule se že dolgo ni nič pisalo, pa bom dodala kar sem:

Jutri, v sredo 31. januarja 2007, je na TV3, ob 20.00 uri dokumentarec na temo "Debeli ljubljenčki oziroma domače živali".
Videla sem samo reklamo za oddajo, pa me je kar pri srcu stisnilo.

Tule je samo predstavitev: Šokantni dokumentarci
Debele domače živali(Fat Pets)

To je svet debelušastih psov in okrogloličnih mačk ter njihovih lastnikov, ki so pripomogli k temu, da je Velika Britanija postala država z največjim številom debelih domačih živali.

V tem šokantnem dokumentarcu boste spoznali lastnike, ki svoje ljubljenčke dobesedno ljubijo bolj kot lastno življenje. Hranjenje živalic s tortami, hamburgerji in čokoladami jim prav nič ne pomaga in jih pravzaprav spremeni v letargične, nesrečne živali, ki na svojo žalost ne znajo reči ne.



Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: drobtinica , torek, 30.01.2007 : 09:27:08
Pa še slika: http://www.tv3.si/file.php?id=692&width=186&height=500


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: tanja040 , torek, 30.01.2007 : 21:08:18
Ja revež!!  :-\ Tj je pa treba gledat.


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: ka ty a , torek, 30.01.2007 : 21:12:25
To se jim gre le za to,da bodo zapisani v knjigi rekordov.
Do živali pa ne čutijo nič.


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: scottie , sreda, 31.01.2007 : 06:22:37
Uboge živalice, treba bi jih jim bilo vzeti. Že tako so velikokrat požrešni in pojejo še kaj takega kar sploh ni hrana, ne pa da jih ljudje še pitajo. Groza.


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: drobtinica , sreda, 31.01.2007 : 19:06:53
Tisti, ki vas zanima in imate možnost spremljati TV3, ne pozabite, oddaja je na sporedu čez slabo uro.


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: ModraPanda , petek, 02.02.2007 : 10:34:57
Sem gledala, joj uboge živali, pa ok večina je vsaj sprejela dejstvo, da so živali za shujšat in se je potrudla stanje spremenit, sam una z unim rotijem pa, ubogi pes res, kako lahko misli človek, da je taka žival srečna. Eni res mislijo, da je hrana vse kar ma pes v življenju  >:(  Tak ekstrem bi jaz dala za mučenje, isto, kot če je pes preveč izstrada, jaz bi ji ga vzela in ji nikol več dovolila met kakšne živali.

Za uno teto z drugim rotijem, ki ga je pa hujšala, je pa moj fant rekel da ga strašno spominja na njegove starše, ko jaz težim, da ne smejo mojega psa hranit, pa rečejo isto, samo dva koščke, ker je res tako milo gledal, pol pa pogledam tedva kosa sta pa pol klobase  :).


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: drobtinica , petek, 02.02.2007 : 10:51:33
joj uboge živali, pa ok večina je vsaj sprejela dejstvo, da so živali za shujšat in se je potrudla stanje spremenit, sam una z unim rotijem pa, ubogi pes res

Se popolnoma strinjam s teboj.  Starejša gospod in gospa z mačkonom sta bila prav simpatična pri telovadbi z žogicami.
O tisti gospe z rotiijem pa ne bi. Njene reakcije na nasvete, da bo psa pokopala, so bile milo rečeno ogabne in tudi če mene vprašaš, bi jo prijavila.


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: BC-lino , ponedeljek, 20.08.2007 : 22:00:01
Imam mladega kužka 7 mesecov in se mi zdi da je kakšen kg ali 2 pretežek. Kako naj ga shujšam?Na sprehod hodim 2x dnevno dobiva pa hill's puppy 2x dnevno.


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: Uma , nedelja, 01.06.2008 : 21:23:04
Saj ne vem ce spada v to temo, ki je sicer že nekaj časa neaktivna, pa bom vseeno poskusila. Če ima kdo težave s predebelim psom, mu podarim 15 kg hrane za odrasle pse s prekomerno težo (znamke tukaj ne smem napisat, če prav vem). Meni hrana enostavno leži v kleti in je ne potrebujem.

Vsi, ki vas zanima, mi javite na ZS ali mail info@mckruster.com (gre za 3 vrece sicer, 2 po 6kg in eno za 3kg, tak da lahko tudi trem interesentom podarim po malo, če ne potrebujete celotnega).


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: Zala_ , ponedeljek, 02.06.2008 : 13:06:38
Kaj pa če bi dala kakšnemu zavetišču? Občasno dobijo kakšnega kužka, ki se je očitno izgubil v shrambi ;) :)


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: Uma , ponedeljek, 02.06.2008 : 13:11:48
Na zavetišče nisem računala, ker bi prej pričakoval, da so redki psi tam, ki so preveč okrogli. Sicer sem hrano že oddala, je bilo ker precej interesentov.


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: kitekat , torek, 27.01.2009 : 10:54:34
Živjo. Mene pa malo bode tisti post, ki ni dobil odgovora, glede odstopanja od idealne teže. Koliko menite, da gre pes lahko v plus po tehtnici?

Bom še podrobneje, imam namreč škotsko ovčarko, sedaj v 9. letu. Pri cca. 53 cm višine ima 29-30 kg. Dobi doma pripravljeno hrano, ker briketirane ne jé, konzerv se rajši izogibam. Obrok dobi zvečer, povečala sem ji tudi zelenjavo, sadje samo povoha. Dobi manj kot je merica na izdelkih. Glede sladkarij sem stroga, ker so čisto preveč za starejšega psa... Po mojem mnenju je v dobri kondiciji (ni atlet, lenuh pa tudi ne - za žogo vse stori), večurnih rednih sprehodov ne prakticiram zaradi poškodbe kolkov v zgodnji mladosti, saj že lep čas hodi po stopnicah, smo pa ob vikendih na daljših zmernih turah. Veterinar tudi namiguje ne na kakšno hujšanje, vedno vse super. Rebra lepo občutim, je pa lepo odlakana (na ta račun sklepam tudi pripombe tretjih oseb glede prekomerne teže). Priboljške dobi, ko nekajkrat mesečno ponavljava osnovne ukaze, surove kosti za boljše zobe ali pa, če jo je treba zamotiti.

Dodatno sem še v skrbeh, ker planiramo sterilizacijo v tem letu, pa če seštejem tisto možno odebelitev z njenim okostjem in stopnicami... Bom videla kako bo po posegu, vendar resnično nimam ideje, kako jo potem dobit nazaj na normalo. Kako se soočit z debelim izbirčnim psom?

LP, Katja


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: zalarjeva , torek, 27.01.2009 : 11:30:12
Zmanjšaš merico hrane, ki jo dobi sedaj. ;)


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: pičika , sreda, 28.01.2009 : 08:20:03
hoj! res me čudi, kako ima lahko vaša škotinja 30 kg!!!  ??? namreč, sama imam škotko, ki pri svojih treh letih tehta dobrih 20 kg (mogoče 22), njena višina je po standardih. Je suha, ni presušena, čutijo se rebra, vendar ni shujšana, dobi pa za jesti kolikor želi. zaradi vse tiste dlake tudi kdo pozimi pogleda, ali je res vse to samo dlaka :D

torej - ni mi jasno, kako je lahko v razliki osmih kilogramov pri psu še vedno čutiti rebra? razen, če je psica abnormalno velika ? pa se mi po višini zdi čisto po standardu. tako da po napisanem bi rekla, da je vaša psička res predebela  :(  in samo zavoljo njenih let in kolkov bi priporočala dietko  ::)

čimveč zelenjave, če jo ima rada. če ji npr. skuhaš riž z zelenjavo, daj manj riža in več zelenjave ... ipd. Kmalu bo pomlad in poletje - pelji jo plavat (v potok, jezero, morje..., to ji bo super za kolke in za kilažo) Moje mnenje je, da bi psička morala zgubit par kilogramčkov, ker bodo kolki nosili manj teže in bo tudi njej lažje.

poleg škota imam tudi goldija, ki pa je tudi na eni taki mini dieti, ker ima 33 kg, vendar je tudi po postavi zelo močan. veterinar je rekel, da sicer ni debel, niti močnejši, vendar bi izrecno zaradi kolena (je imel natrgano vez) lahko izgubil kake tri kilce. potem bi bil pravi maneken   ;D

naš že od mladih nog je dvakrat na dan, zadnje čase sem mu količino briketov zmanjšala za tretjino, večkrat dobi namesto drugega obroka jabolko ali kaj podobnega  ;)


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: kitekat , sreda, 28.01.2009 : 09:39:18
pičika, hvala ti za primerjavo. Ravno nekaj takega sem upala v odgovor. Saj ne trdim, da je idealna, le da je neverjetno gibčna še vedno kljub vsemu temu. Možno je, da se je zadnje čase umirila, plus za sabo ima tri legla. Prva leta je bila obupen hiperaktivec, ker je dama imela vrt :D ...Zgolj ugibam (prva psica zame). Jeseni sem ji menjala prehrano, še vedno ni nekih velikih opažanj, sem še v fazi kaj ji paše in kaj ne, in tega sploh ni veliko. Nagiba se na 29 zdajle, in ja, rebra so tam, kjer morajo biti :). Imam eno tako lepo baroško izpopolnjeno babo. Hujšat pa poskuša z žogo po ravnem, do tja je vsaj pol urce. Morje, ki ga vidi enkrat na leto, je za capljat, potok pa le za odžejat... Je žal eno od tistih blokovskih bitij, ki se mora prilagajat našim urnikom. Si ne morem predstavljat, kaj bi dobila, če bi jo hranila še zjutraj. Ne smem :) ... Vztrajam, ampak to vse gre tako počasi, da včasih kar podvomim v smisel. Bo že. Mogoče, če ji pred oči postavim hrta in rečem 'glej, tole je pes!' ::)  jaoo...


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: pičika , sreda, 28.01.2009 : 11:03:36
hehe  :D kitekat, ne obupaj, saj bo, vztrajat je pa le treba. moj goldi je na taki dieti že več kot en mesec, pa se kaj dosti ne pozna. vendar sem potolažena, saj na spomlad on sam od sebe "odvrže" kako kilco s sebe (kot bi bil prepričan, da je medved in da mora nabrati malo maščobe za čez zimo, za hude čase) ::)

drugače pa sem brala, da za nekatere (velike) pasme zelo priporočajo hranjenje dvakrat dnevno. pa tudi, da naj bi pes lažje izgubil kilce, če bi hrano dobil v več manjših obrokih (recimo dveh) - vsaj pri meni je tako. lucky bi namreč s tistimi svojimi očki hodil za mano in prosjačil celo popoldne, če bi jedel le zjutraj celotno dnevno količino. dobili smo ga tako navajenega in smo pri tem ostali.  ;)

sigurno je bila tvoja dama hiperaktivec, ker je tudi moja Adora čisto zmešana še vedno. ko je zunaj, nori, dela osmice, v glavnem... štala!  ???je pa zelo šlank, ampak se ne sekiram, čeprav bi mogoče kdo rekel, da je celo kako kilo presuha. ampak ona poje, kolikor ji paše.

hujšanje mora iti počasi, tako da ne obupaj, le počasi in vztrajno. tud moj lucky ni deležen večurnih sprehodov zaradi kolena, ampak trikrat dnevno (ker je ravno tako v stanovanju in se prilagaja nam): dvakrat 20 min in enkrat dobre pol ure.

pa veliko uspeha  :)


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: kitekat , sreda, 28.01.2009 : 12:07:23
Tudi tebi ;)


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: kitekat , nedelja, 08.02.2009 : 15:18:07
kitekat vztraja in se uči iz dneva v dan. Včeraj doživela 24-urnega vegetarijanca na 4 nogah :P :D Pa ne na brezmesno željo, ampak na željo lačnega psa. Če zmorejo tisti, ki to dejansko morajo, potem tudi moje ne bo pobralo... Prišla do parih ugotovitev - kar se dolgo nabira, ne bo šlo kmalu dol; tista metoda pol zjutraj pol zvečer niti ni tako slaba in sem jo začela prakticirat; se mi ne trga srce, ko me pride 'fehtat', ampak grem iz principa še enkrat za par minut ven (porabit stare zaloge), čeprav vem, da je taca v smislu 'lakom lačen' (koristno znat tudi to ;)); jabolka so užitna ::) ....

A se vam kdaj zazdi, da ima vaš pes boljšo večerjo kot pa vi, če ne najmanj tako dobro? Hudoo, da me vidijo moji.....  ;D :P


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: pičika , torek, 17.02.2009 : 17:41:42
hehe kitekat, upam da vama dogaja in da je za zdržat. maš prav, kar se dolgo nabira, ne gre hitro dol.

saj bo pomlad, pa bosta se lahko malo več gibala... ja pol-pol obroki se obnesejo, ker pes ne občuti toliko razlike v zmanjšanju obrokov.

kar tako naprej... lucky je špa še kar isti  ::)


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: kitekat , petek, 20.02.2009 : 14:58:18
Sem zasledila nekje določene vrste zelenjave, sadja in začimb, ki ne samo, da ne redijo, pač pa uničujejo maščobe, t.i. negativne kalorije (hmm, ko bi tole našla, ko sem sama sebe hujšala ;D)... A bi znalo to isto delovat na psu, kljub drugačnemu metabolizmu, prebavi? Jaz jih bom nekaj sprobala (tiste, za katere vem, da psu ne škodijo + ne bodo letele ven iz sklede ::)). Sem pa opazila, da imajo nekateri psi, ki redno hodijo po stopnicah oz. bolj ko ne po strmem, močnejši sprednji del... Moram imet kak izgovor na zalogi :P

Jezna na tiste, ki ji hočejo še nevemkajvse podturiti, ko se jaz obrnem stran za 180°...  >:(
V iskanju pravice do nadalnjega,
LP


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: pičika , nedelja, 22.02.2009 : 16:11:25
poskusi, na to se pa ne spoznam ! začimbe ?? pojma nimam, katere pa to misliš ???
gredo pa tudi meni kocine pokonci, ko vidim, da mi ga za mojim hrbtom futrajo, kljub temu, da nonstop govorim, da mora shujšat, da ne bo mel problemov s sklepi in ostalimi stvarmi, pa še senior je (7 let) in menda so oni bolj podleženi k debelosti.

me ma, da bi kar ponorela včasih!!!

ne vem, a imja kdo izkušnje s tem, koliko je idealna teža prinašalcev??? moj ima 33,5kg, veterinar je rekel, da bi bilo super zavoljo njegovih sklepov, da bi imel nekje  cca 30kg. imel je namreč natrgano kolensko vez, ki smo jo spravljali skupaj pol leta, pa še vedno ni čisto 100% ok, najbrž da tudi ne bo  :-\ če se preveč zdivja, nalsednji dan pošepa, vsakič ko vstane.

kitekat, kako vama kaže? je kaj bolje? a ste našli še kako stvar, ki jo tvoj je (od sadja, zelenjave) ?


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: kitekat , nedelja, 22.02.2009 : 17:51:14
Tehtnica nama zaenkrat še ne gre na roke, mogoče kak dkg, pa se baraba noče izdat >:( ::) Možno, da name deluje psihično, ampak vizualno je rahlo boljše. Na pomlad se bo še malo slekla, pa bodo tudi drugi lahko malo tiho, ker baje po novem imam brejo psico :-X (potrditev smisla hujšanja).

Tisto pa naj bi bilo: artičoke, beluši, rdeča pesa, špinača, korenček, zelena, brokoli, paprika, endivija, koleraba, regrat, cvetača, kumarice; česen, bazilika, koromač, peteršilj, žajbelj, timijan; ananas, jagode, maline, mandarine, borovnice, pomaranče, jabolka ter sadež papaje in manga. Kar je v poševnem, se je pri nas bolj ali manj pojedlo, problemov pa tudi ni bilo. Nekaterih nisem napisala, ker je to prvotno 'človeški seznam', za marsikatere ne vem, ali pes sploh lahko zaužije. Je fajn za premislit, da ne bo kje kaj narobe (odgovorna jaz ne). Pa večja količina testenin tudi ne bo pomagala...

Bi bilo veliko lažje kupit kako light hrano, samo jaz (pretežno) kuham, pa imam to že skoraj v mezincu. Sem pa zadovoljna s trenutno situacijo. Mnogo stvari je letelo z jedilnika, nekaj je novih. Prebavnih motenj pa že mesece ni bilo (trkam, ja :)). Mora bit drugačna prebava. Rajši zdaj tole, kot pa čez leto/dve klinična debelost  8) ... Dirkanje je itak zakon, da prideva počasneje domov kot ponavadi, je pa že stalnica.

Pri vama je malo težje zaradi zmernega tempa, ampak bo že. Spomladi bo voda ogreta, pa naj malo več plava, če mu je ljubo. Manj skrbi, ker ne bo (toliko) trenja.


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: kitekat , nedelja, 22.02.2009 : 17:59:05
Drugače ji pa dajem še ta male bučke, ker so fajn vodnate. In naj bi imela korenček in paradižnik večji učinek v surovi obliki.

(kitekat bo na koncu na tole lahko že diplomo napisala :P)


Naslov: debelost
Poslano od: *mimi* , petek, 27.03.2009 : 15:34:37
moja psička je predebela
namesto 3-4 kg jih ima 6kg
kako naj shujša?
je nevarno zanjo da je predebela?



Naslov: Re: debelost
Poslano od: Micika , petek, 27.03.2009 : 15:37:41
(pre)debelost je seveda lahko nevarna. Obstajajo dietni briketi (posvetujte se z veterinarjem), vsekakor pa poskrbite da bo več "migala" - daljši sprehodi, intenzivno igranje ipd.


Naslov: Re: debelost
Poslano od: Kalsang , petek, 27.03.2009 : 15:42:49
Predvsem pa nobenih priboljškov, futranja od mize in podleganja prosečemu pogledu ;)


Naslov: Re: debelost
Poslano od: Pepsi , petek, 27.03.2009 : 19:45:50
Predvsem pa nobenih priboljškov, futranja od mize in podleganja prosečemu pogledu ;)

Kar zna biti precej težko, ampak kot si že sama ugotovila, je debelost lahko nevarna za psičko, tako kot pri ljudeh. To pa moraš obvezno dopovedati vsem v družini - da ne bo recimo psička jedla dietnih briketov, za vsakim vogalom bo pa padel priboljšek od koga, ki se mu bo smilila. 6 kg za psičko, ki naj bi tehtala 3-4kg, je kar pošteno preveč, zato kar resno pristopite k zadevi, drugače se lahko pojavi še cel kup zdravstvenih težav.

Pa migat, migat je treba...Boš videla, da se bo potem tudi bolje počutila in bo bolj živahna. Srečno!


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: *mimi* , četrtek, 02.04.2009 : 13:46:55
Kar zna biti precej težko, ampak kot si že sama ugotovila, je debelost lahko nevarna za psičko, tako kot pri ljudeh. To pa moraš obvezno dopovedati vsem v družini - da ne bo recimo psička jedla dietnih briketov, za vsakim vogalom bo pa padel priboljšek od koga, ki se mu bo smilila. 6 kg za psičko, ki naj bi tehtala 3-4kg, je kar pošteno preveč, zato kar resno pristopite k zadevi, drugače se lahko pojavi še cel kup zdravstvenih težav.

Pa migat, migat je treba...Boš videla, da se bo potem tudi bolje počutila in bo bolj živahna. Srečno!
HVALA VSEM ZA ODGOVORE!!!!


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: kitekat , sreda, 15.04.2009 : 06:55:35
Update ;): Mi tehtamo (zdaj uradno - bili včeraj pri vetu) 28,6 kg. Uspeva! Za vzorec dobro dišijo tudi briketki. Ja, pomlad je ....  :) :) Ampak menda še vedno ni PREdebela, kljub letom. Se spomnim enkrat dve-tri leta nazaj ji je ta ista tehtnica kazala tridesetko. :-\

Malo še, potem pa zaključimo. Lepa je pa, lepa...  8)


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: kitekat , torek, 01.09.2009 : 06:46:02
27,0 kg. Včeraj :)


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: svrk , sreda, 02.09.2009 : 08:23:23
Čestitam  ???


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: Višavček , sreda, 02.12.2009 : 19:07:32
Živijo!
Jaz imam doma 3 meseca starega Višavskega terierja. Zanima me, koliko gramov naj mu prebljižno dam za obrok? :D


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: Kalsang , sreda, 02.12.2009 : 19:09:53
Priporočena dnevna količina briketov je navedena v razpredelnici na žaklju briketov.


Naslov: Re: Predebeli kuža...
Poslano od: Jana , sreda, 02.12.2009 : 20:04:54
Moj predlog je, da se obrnes na vzreditelja, ki ti bo povedal, koliko hrane potrebuje tvoj pes v tem obdobju.


Naslov: Manj kalorična hrana
Poslano od: Aron , torek, 30.03.2010 : 14:42:41
Živjo,
mi pa imamo težavo z našim kužkom, ki je star 2 leti pa pol in je bil pred kakim letom kastriran. Od takrat se je zredil za kakih 6 kg in jih nikakor ne moremo spravit dol. Hranili smo ga najrej z Eukanobo lamb&rice, potem smo pa malo zamenjali na Healty paws (zajec in riž). Vmes sem odkrila še hrano Platinum natural (ovca in riž) in je na njo dobesedno nor, sem pa slišala, da je ta hrana kar kalorična in se bojim da se mi ne bo še bolj zredil. Gre pa za zlatega prinašalca, ki je malo, ki tehta 42 kg...ima kdo od vas kak nasvet ali izkušnjo z omenjenimi hranami?

Resnično vam bom hvaležna za vsako menje, ker se bliža poletje in sse bojim kaj bo....  :o


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: Jana , torek, 30.03.2010 : 14:51:14
Debatam o posameznih vrstah hran je clanom mojpes.neta namenjena rubrika Vrste hran za pse, dodatki, ugodni nakupi ... (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,57.0.html)


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: skogkatt , torek, 30.03.2010 : 15:18:30
Še najbolje se obnese zmanjševanje količine hrane, ne glede na vrsto, znamko itn... Če se pri eni hrani po tabeli redi, mu je treba pač manj dati. Največ problemov s tem imamo tak skrbniki sami, ampak to moramo sami pri sebi v glavi poštimati. Pač manjše skledice nabaviš pa te do vrha napolniš, če ti je težko gledati napol prazne. Ko je moj pes eno poletje vročino izredno težko prenašal, sem ga shujšala na idealno težo, razlika "samo" 3 kg ampak se je zelo poznalo. Obrok enkrat odmeriš na tehtnici, potem izbereš posodico za ravno takšno količino hrane in jo uporabljaš kot zajemalko in je vsakodnevno hranjenje čist simpl.


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: Luna95 , torek, 30.03.2010 : 18:40:35
Ja, se strinjam s tem kar je napisala skogkatt, pa fino je tudi, če se pes več giba.


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: Tomicaaa , sreda, 03.08.2011 : 22:25:22
Lep pozdrav. Da se še jaz oglasim z našo "debelinko" in sicer naša borderka po imenu Tara ima kar nekaj kilogramov preveč. Stara je 1 leto in par mesecev. Ne vem koliko kilogramov ima, ampak definitivno preveč, ker se ji vidi kako je "napihnjena". Hranimo jo z briketi, 3 pešice briketov in 3 žlice konzerve. Zjutraj in zvečer ima vsakodnevno telovadbo, kilometer hoje do "parka" kjer se dobi kopica psov in malo tekajo, se igrajo itd.

Ko teka, potem teka ampak se kar hitro utrudi (kar se ne bi smela no, saj borderji imajo po navadi dosti energije), res da je ena izmed tistih bolj lenih psov, ampak vseeno. Tudi čez dan ni pri miru, saj včasih mečemo žogo, kjer tudi teka, pa kar dosti se ukvarjamo z njo.

Je pa res, da stara starša tu pa tam dajeta priboljške/hrano kar tako, pa čeprav sem jima sam že parkrat povedal, da ni potrebe da jo dodatno hranita, temu preprosto ni konca. Tudi kost bi vsakodnevno morala dobiti (po njuno) ker to ni nič slabega. (naj tu še vprašam, koliko kosti je za psa sploh še dobro, glede na to da dobi kost vsak dan, ali pa vsak drugi dan).

Kako torej urediti zadevo, a ji zmanjšat obrok (itak ima samo en obrok zjutraj čez cel dan) še bolj, 2 pešici briketov in 2 žlici konzerve?

Hvala za vsako koristno informacijo!


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: Houdini , sreda, 03.08.2011 : 22:41:26
Hmmm... preberi tabelo zadaj na hrani in oceni kolikšna bi bila idealna teža za tvojo psičko potem pa stehtaj toliko hrane, da bo na spodnji meji priporočenega za to težo ali pa še malo manj.  Glede na to, da uporabljaš istočasno tudi konzervo moraš za vrednost konzerve zmanjšati količino briketov (upoštevaj priporočeno vrednostbriketov in tudi konzerve, da ugotoviš v kakšnem razmerju naj bi dajal). Upoštevaj tudi vse priboljške, tudi tiste, ki so morebiti uporabljeni za učenje.

Glede kondicije pa... tako kot pri ljudeh, če si navajen samo sedet potem ti je kilometer dolg sprehod veliko in istočasno se zrediš in se ti še manj da (ne govorim direktno zate). Borderju kilometer sprehoda in nekaj tekanja v parku nikakor ne zadosti potreb, pa čeprav se tvoja trenutno utrudi. Delajta na kondiciji in intenziteti sprehoda, pa bo kmalu shujšala.


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: Tomicaaa , četrtek, 04.08.2011 : 05:42:44
Naj povdarim, da je do parka 1 kilometer, torej skupno 4 kilometre dnevno s sprehodom do parka, + kaj se še dogaja v parku (zadnji čas nosim žogico v park, da jo malo "zlaufam", saj se rado zgodi, da pridema tja in jo moram res ekstra motivirat, da se igra in teče z drugimi psi) :)

Bom probal zmanjšat obrok jutranji na 2 pešici briketov in 1 žlico konzerve :)


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: miskica , četrtek, 04.08.2011 : 06:49:58
Mi smo shujšali šele, ko smo s "peščic in žlic" prešaltali na striktno tehtanje. Če je preveč obložena in je zdrava, potem definitivno ali 1) preveč poje ali pa 2) se premalo giba, da bi pokurila, kar poje. Pa ko seštevaš, kaj vse poje, ne pozabi na priboljške. Tisti včasih nanesejo še več kot samo glavni obroki.
Pa še glede 4 km. Meni se to ne zdi prav veliko. Imam manj aktivno psico, pa je naš večerni sprehod okoli 6 km, če gremo tečt/rolat, je trasa še daljša. Za aktivno pasmo, kot je border, pa se mi sprehod do parka in norenje z drugimi psi ne zdi baš nešto, če je to njeno edino dnevno gibanje.


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: SunnyDay , četrtek, 04.08.2011 : 07:53:10
Kateri briketi in konzerve pa so to?
V vsakem primeru je branje priporočil na embalaži najbolj relevantno, s tem da moraš - kot so ti že povedali - pomisliti na vse priboljške in dodatke, če so posredi stari starši, ki običajno nimajo nikakršnega občutka, koliko so sfutrali, še toliko bolj. Poleg tega so tabelice na embalaži priporočila, ki se jih ni treba držat kot pijanec plota; treba je najti primerno mero za vsakega psa posebej.
Kost vsak dan se mi zdi občutno preveč. Sicer ne vem, kako to vpliva na njeno prebavo? Kakšne kosti so to? Po moje bi bila ena na teden več kot dovolj ...

Da je border len, je res malo nenavadno, je pa res, da se hitro utrudi in se ji ne ljubi tudi zato, ker jo ovirajo dodatni kilogrami.

Če sicer ful rada je in bi ji količinsko manj hrane povzročilo pretiran stres, ji priskrbi dietne (light) brikete; pojedla bo enako količino, a manj kalorij. Ampak po mojih izkušnjah je glavni problem vse tisto zraven, ne glavni obrok. Če se ne da drugače dopovedat oz. dogovorit, pripravi tudi starim staršem "lonček" vsega, kar lahko tisti dan dobi "za zraven", lahko je to tudi npr. polovica obroka, ki bi ga sicer dobila v skledi. Oni se bodo verjetno zelo težko uprli "lačnim učkam", tako da ti preostane le, da imaš te njihove dodatke pod nadzorom.

Ne samo zaradi gibanja, tudi zaradi vajinega odnosa s psico bi bilo dobro, da sprehod ne pomeni pot do parka, kjer se igra z drugimi psi, medtem ko lastniki čebljajo in vlečejo čike (karikiram), ampak predvsem vajina igra. Z žogo, frizbijem ali kakorkoli že. Pa vaje poslušnosti in trikci tudi kurijo energijo, sploh pa zaposlijo možgančke ...


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: skogkatt , četrtek, 04.08.2011 : 07:57:01
V bistvu je recpt za shujšanje psa čist simpl: manj hrane-več gibanja. Če ne moreš zagotoviti več gibanja, ostane samo manj hrane. Za človeško psiho je najlažje, če vzameš eno mero, točno stehtaš koliko hrane bi dal po navodilih, mogoče kak gram manj in potem poiščeš merico (plastični kozarec, zajemalka, itn...) v katero gre do vrha napolnjeno točno toliko in nič več. Potem izbereš še 1 do 2 številki manjšo pasjo skledo, da ne bo izgledala na pol prazna in je to to :)

Iz izkušenj ti lahko povem, da marsikateri pes preferira večkratni mali posladek enemu velikemu. Vsaj pri mojih je tako. Če mu dam dvakrat na dan bistveno manjši obrok in vmes en par posladkov, je bolj zadovoljen kot če bi mu dala enkrat na dan veliko porcijo in čez dan nič.

In ja, borderja je treba fizično in psihično zaposlit!


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: SunnyDay , četrtek, 04.08.2011 : 08:05:26
Iz izkušenj ti lahko povem, da marsikateri pes preferira večkratni mali posladek enemu velikemu. Vsaj pri mojih je tako. Če mu dam dvakrat na dan bistveno manjši obrok in vmes en par posladkov, je bolj zadovoljen kot če bi mu dala enkrat na dan veliko porcijo in čez dan nič.
Vsekakor. Poleg tega z manjšim obrokom manj obremeniš želodec in je tudi tveganje za zasuk želodca nekoliko manjše.


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: kocka , četrtek, 04.08.2011 : 08:10:24
Pri nas je pomagalo edino to, da sem hrano stehtala, razdelila na polovico in jo hranimo dvakrat na dan. Futranje sem prevzela v večinoma svoje roke. Moj ji je dajal preveč za jest, ker se mu je revica vedno zdela lačna in se mu je smilila.
Ko je res začela hujšati je uvidel, da je dobivala preveč in sedaj tudi on več ne pretirava.
Priboljškov razen v namen šole ne dobiva, razen kostk za zobke in občasno kakšen kos jabolka. od mize dobi redko kaj ker ima po tem ponavadi drisko.


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: Houdini , četrtek, 04.08.2011 : 08:31:15

Zmanjšanje hrane bo vsekakor pomagalo. Svetovati ti točno koliko peščic dajaj je težko, ker ne poznamo hrane s katero jo hraniš in nekatere so bistveno bolj hranljive od drugih in se  jih že itak dozira manj - vsekakor pa jo je dobro stehtati že iz prej omenjenega razloga, za vodilo zameš tabelo na hrani, seveda pa se skupaj prilagodiš svojem psu. Stehtaj najprej koliko nanesejo te tri peščice, ki jih daješ sedaj in koliko 3 žlice konzerve in primerjaj s priporočenimi vrednostmi. Mogoče odkriješ, de že itak daješ preveč hrane. Seveda upošteaj, da če na konzeri piše 300g na dan, in so 3 žlice 100g, ti za brikete ostane le še cca 2/3 dnevne količine (kot že omenjeno, priporočenih vrednosti se ni treba držati kot pijanec plota. V našem primeru recimo, so se izkazale večinoma vse rahlo visoke).
Tudi mi hranimo namesto enkrat raje 2x na dan. Tako tudi malce omilimo "ostrino" lakote in se ob obroku ne vrže tako hudo v skledo. Tudi sama zelo lačna pojem včasih bistveno preveč in potem čisto nabasana samo ležim in mi je slabo :) Če pazim, da nisem nikoli volčje lačna ne čutim potrebe, da bi se morala tako hudo napokat. Ja, knjige svetujejo 1 obrok dnevno za odrasle pse, ampak včasih je bolj upoštevati svojega psa kot knjige ;)

Naj povdarim, da je do parka 1 kilometer, torej skupno 4 kilometre dnevno s sprehodom do parka, + kaj se še dogaja v parku (zadnji čas nosim žogico v park, da jo malo "zlaufam", saj se rado zgodi, da pridema tja in jo moram res ekstra motivirat, da se igra in teče z drugimi psi) :)

Glede gibanja pa s psom kot je border razmišljaj raje v smer proti 10 km na dan pa mogoče ne samo hoje. Začni teči, rolaj, nauči jo teči ob kolesu ... Seveda glede na njeno težo in kondicijo (pa tudi tvojo najbrž) ne bo šlo iz danes na jutri ampak bolj počasi. Začni, kot bi z rekreacijo začel sam. Vsak drugi dan povečana.
Nič hudega ne bo, če gresta še vedno kdaj (enkrat, dvakrat na teden recimo, ko bo že v boljši kondiciji) le do parka z žogico ali na igranje, nasplošno pa bi bilo verjetno zanjo bolje, če intenziteto povečata. V boljši kondiciji kot bo, več se ji bo tudi dalo in kasneje se bo utrudila. In borderji so bili narejeni za delo, ne za lenarjenje, seveda pa je 10 km (ali 7, 8, 9, 12) dnevno težko (časovno) človeku prehodit, ker včasih preprosto zmanjka časa, zato bi bilo dobro najti neko hitrejšo alternativo hoji.




Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: Houdini , četrtek, 04.08.2011 : 08:40:04
Tomicaaa vem da toja psička ni takšnale, ampak samo kot primer, kaj se lahko zgodi psu, pa čeprav gre za ekstrem, če se ga preveč hrani (je pa slučajno spet borderka): KLIK (http://www.dailymail.co.uk/news/article-1374939/Dog-diet-Cassie-ballooned-9-stone-eating-FISH-AND-CHIPS.html)


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: Tomicaaa , četrtek, 04.08.2011 : 09:32:53
Houdini, res je da tako kritično (še) ni, vendar stvari se hitro obrnejo ko najmanj pričakuješ..

Glede kosti, ki jih je nekdo omenil zgoraj, dobiva te jušne kosti (goveje), ampak ker stari starši nebi bili pač oni, pustijo še kostni mozeg in tudi to maščobo gor na kosti. Takšno kost dobi 4-5x tedensko.

Glede hoje/teka, sam tudi nisem presuh (ravno nasprotno), zato imam tudi sam težave s tekom, bom si pa omislil kolo (jo peljal okrog našega umetnega jezera, katerega pot znaša malo več kot 10 kilometrov). Edino problem je, da sem med letom na faksu v ljubljani in me čez teden ni doma, tako da sam tega ne bom mogel izvajat, bom pa moral brata zaposlit naj si vzame to urco časa dnevno in pelje psa na tek okrog jezera :)

Uporabljamo pa brikete Versele Laga light in konzerva Gemon dog jagnje in riž.

Zahvaljujem se vam vsem ki ste si vzeli čas in napisali nekaj koristnih informacij, upam da bomo uspeli spraviti težo dol :)


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: SunnyDay , četrtek, 04.08.2011 : 09:40:37
Glede kosti, ki jih je nekdo omenil zgoraj, dobiva te jušne kosti (goveje), ampak ker stari starši nebi bili pač oni, pustijo še kostni mozeg in tudi to maščobo gor na kosti. Takšno kost dobi 4-5x tedensko.
Tolikokrat na teden se juha kuha? :o :o :o Prepovej te kosti takoj zdaj, sploh pa če jih dejansko poje, ne le "gloda". Votle kosti, sploh pa kuhane, ki se lepo drobijo, s svojimi malimi ostrimi koščki namreč na dolgi rok povzročajo male ranice v črevesju (tako mi je bilo razloženo).


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: Tomicaaa , četrtek, 04.08.2011 : 09:50:05
Ja, pri nas se juha jé vsak dan, teh kosti ponavadi ne poje, ker so kar velike, ampak pojé dol tisto kar se pojest da.


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: kocka , četrtek, 04.08.2011 : 09:59:16
Pri nas smo žal lahko mojega očeta prepričali, da ji ni dajal kosti in ostale maščobe in hrustancev le tako, da je dvakrat močno pobruhala (moje >:() stanovanje po tem ko jo je on naskrivaj nahranil (kot majhen otrok - prav zanikal je, da bi ji dal jesti :'[ |>)
Jaz pa sem lepo vse kozlanje pobrala na smetišnico in nesla fotru pokazat ^- se je prav videlo, kaj je jedla.
Pa še namenoma sem fejst naglas  bentila, ko sem čistila, da je ja slišal  -^

Zdaj je že nekaj časa mir. Je pa starejše ljudi res težko prepričat, da psu ne futrajo vseh pomij, ki ostanejo, sploh če jih pes z veseljem poje. Bo treba najt kakšno zvito metodo, kako jih prepričat, res.


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: miskica , četrtek, 04.08.2011 : 10:02:44
Uuuuuu, mastno in slastno :P Nič čudnega, da dobiva okroglo obliko  >:D

Če tolikokrat na teden dobiva poleg svoje redne hrane še take "domače priboljške", bosta morala s tole tvojo pesjanko začet ORNG migat. Razmisli tudi o kaki redni "organizirani vadbi" za njene možgane in telo (recimo agility).


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: AngSeter , četrtek, 04.08.2011 : 10:23:33
stare starš bo treba omejit... in več migat...  ::) :P
sicer pa že vse piše ;)


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: moksa , četrtek, 04.08.2011 : 10:54:33
Jaz bi edino glede miganja dodala to, da počasen/normalen sprehod pri zdravem odraslem psu ni kaj prida vreden. Če pes ni fit, naj se ritem in dolžina sprehodov seveda postopoma zvišujeta, odrasel in zdrav pes pa vsekakor potrebuje najmanj zelo hiter tempo hoje z nekaj divjanja in igre (odvisno potem od posameznega osebka).
Hrana tudi naredi svoje: Moro sem lansko leto prešaltala na O. brikete in je v relativno kratkem času nabila gor dodatno težo kljub nespremenjeni dozi gibanja - ko sem jo povrnila na doma pripravljeno hrano se je ponovno vrnila v zavidljivo formo.


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: Houdini , četrtek, 04.08.2011 : 11:28:54
Mogoče še en nasvet glede kosti - verjetno je škoda kosti iz juhe vreči stran, ampak mogoče bi lahko kuhano kost starši zamenjali za surovo. Je bolj "elastična" in za psa (in zobe) precej boljša. Če pa je noter mozeg in okrog kar je lahko okrog, naj jih res zmanjšajo. Magari jim razloži, da si zdevedel, da so groooooooooozno škodljive zanjo na daljši rok in da so vsi prepričani, da se samo zaradi njih redi :) - kaj pa veš, mogoče pa vseeno pomaga


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: deteljica , četrtek, 04.08.2011 : 14:04:31
Kupi diete brikete, strikno odmeri dnevni obrok z merico in razdeli na 2 obroka + nekaj za nagrade (kar lahko tudi stara starša porabita). IN seveda nbenih dodatnih priboljškov, kosti itd. Loči psa od starih staršev, če ne gre drugače ga zakleni dokler se ne bosta pripravljena držati navodil.


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: Houdini , četrtek, 04.08.2011 : 14:08:04
(prisežem, da sem taprvič prebrala, da naj ju zaklene, dokler se ne bosta pripravljena držat pravil ... hehe)


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: Tomicaaa , četrtek, 04.08.2011 : 15:04:41
Dejansko to ni slaba ideja, da jima nastavim posodico s priboljški posebej nekam, pa iz tistega jemljeta ven. Samo potem moram še očetu pa bratu isto...


Naslov: Re: Predebel pes...
Poslano od: Houdini , četrtek, 04.08.2011 : 20:50:55
Jaz imam z mojo mamo srečo, ker Yin obožuje riževe vaflje (to so tiste okrogle riževe ploščice, ekspandiran riž, nič soljeno itd z ljudi)
In sva se zmenili, da ko je pri njej na obisku mu lahko potala polovico vaflja. Pa sta oba vesela :)