mojpes.net

o psih => Težave z vedenjem => Sporočilo, začeto od: Tinci , nedelja, 04.08.2002 : 16:29:57



Naslov: Problem lajanja
Poslano od: Tinci , nedelja, 04.08.2002 : 16:29:57
Lep pozdravček!  

Meni in moji družini pa dneve lepša 5-mesečna zlata prinašalka z imenom Colly. Pa ne vedno. Včasih jo tudi malo preklinjamo.  (Kadar je v pesjaku (ki je bolj podoben vikendu) zelo veliko laja. Razumemo, da si želi družbe (takrat je namreč čisto pridna), vendar vedno ne moremo biti z njo, poleg tega pa nam je malo neprijetno zaradi sosedov.

Na pomoč!

Tinči


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: brin , ponedeljek, 05.08.2002 : 09:38:59
Nisem razbrala, kdaj laja? Ali ko z lajanjem izsiljuje, takoj ko te vidi?
Tudi jaz imam golden retrieverja. Ko je bil mlad, je z lajanjem izsiljeval, da sem ga dala cim prej ven iz pesjaka. Toliko casa je lajal, dokler ga nisem peljala na sprehod. Potem sem zadevo resila tako, da ko je zacel lajati oz. izsiljevati, sem ga polila z mrzlo vodo (mogoce ni najbolj humano, ampak tisto izsiljevanje je bilo ze prehudo). To sem nekajkrat naredila in pes je nehal izsiljevati z lajanjem. Drugace pa lahko pes laja tudi zaradi motenj iz okolice, kar je normalno..
Moj zlatko ima ravno sedaj napade lajanja, ko se v blizini goni psica in tudi drugi psi lajajo, ker so vsi razburjeni
Na splosno lahko psu omejis lajanje tako, da mu reces tiho ali fuj, ga pospricas z vodno pistolo..., skratka dopoves mu, da je to nezazeljeno obnasanje. Vztrajno delo obrodi sadove. Moras pa se zavedati, da ce te z lajanjem izsiljuje, da se poigras z njim, potem se to stopnjuje, saj vsakic ko doseze svoje, se mu to vedenje utrjuje. To je tako kot pri otroku: ce ga "zagrabi" histerija, ga lahko pustis na miru, da se sam pomiri ali pa gres v trgovino in mu kupis pol trgovine.A v tem primeru (da gres v trgovino) bo se bolj izsiljeval, saj se bo naucil, da je za tako vedenje nagrajen. Upam da sem kaj pomagala in veliko srece.  :)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Tinci , sreda, 07.08.2002 : 14:47:09
Lep pozdravček!

Najlepša hvala za odgovor.
Zadeva je taka: Naša Colly je strašno rada v naši družbi. In pač, dejstvo je tako, da ves čas ne moramo biti z njo. Ko jo damo v pesjak, ko poje ali pa kar tako, že takoj ko prideš v hišo, ko ugotovi, da je sama, začne lajati. In vedno upamo, da se bo kmalu naveličala, pa včasih vztraja kar kake pol ure. Poizkusili smo tudi že z enim izmed tvojih predlogov, vodno pištolo. Pa je delovalo-nekaj časa! Dokler ni ugotovila, da ni nič takega, če se jo malo pošprica.
Včeraj pa sem preizkusila tudi tisto z vodo. In je bežala v hiško. Potem, ko je spet začela lajat, sem prišla ven z istim lončkom polnim vode in zakričala nanjo, je samo ob pogledu na lonček (mogoče celo name) umolknila in jo ucvrla v hiško. Mogoče je res malo nehumano, ampak kaj hočeš. Nekako se mora odvaditi tega izsiljevanja. Kmalu smo jo pogruntali, kaj dela...ne, ne, ne bomo se ji pustili!

Sicer pa je naša Colly najbolj srčkan kuža, kar sem jih kdaj vidla in z veseljem jo opazujem kako raste in se uči, vsak dan kaj novega...upam da se bo kmalu naučila tudi kaj od tega, kar nas moti.

Najlepša hvala še enkrat za pomoč in priporočam se za še kakšen predlog.

Tinči


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: brin , četrtek, 08.08.2002 : 09:47:28
Tinci,
Tudi moj jo je vedno ucvrl v hisko, samo da je zagledal kozarec vode.Ti kuzki so zelo radi med ljudmi in znajo biti pravi mojstri z izsiljevanjem. Bos videla, da bo kmalu prenehala z izsiljevanjem, ko bo videla, da z lajanjem ne doseze svojega. Veliko veselja z tvojo Colly in ce bos imela se kaksna vprasanja, kar vprasaj.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: furby , četrtek, 08.08.2002 : 11:55:28
Pozdravljen!

Glede lajanja moraą ločit tudi to kako laja. Če laja z zelo visokim tonom podobnim cviljenju ga je lahko strah samote, kae je navezan na ljudi in druľbo.

Glede na to pa da imaą Goldija pa ni preveč dobro, da ga plaąią oz. dresiraą z vodo, ker ti psi oboľujejo vodo in ko bo zrastel bo lahko imel strah pred njo. Pa tudi zapomni si in ko je ľe odrasel se lahko zgodi nepredvidena nesreča zaradi lončkov in vodnih piątol. Lahko da se ti postavi nasproti in te celo napade, ker se počuti ogroľenega.

Lahko pa probaą tudi tako, da jo daą v boks, okrog vratu ovratnico in jo pripneą na dolg povodec. Nakar se umakneą in ko prične lajat potegneą za povodec. Pribliľno isto kakor, da bi jo odvadil,da hodi po vrtu.

Obilo uspeha


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: sirtaki , četrtek, 08.08.2002 : 13:41:29

Tkole je s tem. Sama niti pod razno ne odobravam, da prinasalci prezivijo svoje zivljenje v pesjakih. Pa ceprav ne 24h/dan...to je pasma, ki je najbolj srecna, ce lahko od blizu spremlja zivljenje svoje druzine. Iz pesjaka to bolj tezko pocne ne?

Ampak vredu, tvoja se je pac znasla v pesjaku in zdaj laja. Moja prav reakcije je "tako se dela!!!" :) Prav vam je, kaj jo pa tlacite v pesjak. Vseeno to moti sosede (po pravici povedano me briga a moti vas kot lastnike). Psicki je treba dopovedati, da je pesjak njeno zavetisce, njen prostor in, da ni za stalno. Ce ne bodo sosedi dobili zivcni zlom. To ni fajn.

Vsakrsno spricanje in strasenje bo delovalo kvecjemu nasprotno - pesjak bo povezala z neprijetnimi stvarmi in voila, preostane vam edino se pot h kaki Sabini Stariha Pipan. Najlazje psa navadimo na pesjak tako, da ga notri hranimo oziroma se bolje, da ga posteno utrudimo s kakim igranjem, tekanjem itd. nato pa ko je ze ves utrujen in zaspan ga damo v pesjak. Za zacetek ostanimo kje v blizini, recimo razni opravki po dvoriscu, vrtu itd. Pes se bo navadil, da ni nic takega ce je za ograjo in bo zaspal. To izkoristimo za umik v hiso. Vendar je treba obvezno priti po psa se preden zacne izsiljevati, najbolje je da ga vrzemo iz spanca ali pocitka.
Upam, da razumes koncept? Enostavno je treba pesjak predstaviti kot prostor za spanje in pocitek in hranjenje. In vedno psu prepreciti izsiljevanje s tem, da ga vzamemo prej ven. Pa ceprav samo za par metov zogice po vrtu...

Furby, zlati prinasalec, ki napade svojega cloveka iz takega ali drugacnega razloga (ne upostevam mucenja ali trpincenja - to pa strelanje s pistolco vodno ni), ni vec zlati prinasalec po definiciji ampak zverina. Da bo dobil strah pred vodo...ja to se pa zna zgoditi.

No ja moje splosno prepricanje je itak, da vsaka popularna pasma slej ko prej v vecini konca v domovih, ki niso primerni - ne spostujejo zlatih pravil, katera pa vsekakor ima aboslutno vsa pasma.

Pa brez zamere.





Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Tanja , četrtek, 08.08.2002 : 14:01:11
Jaz pa sem se pred časom pogovarjala s pasjo lastnico iz Ljubljane, ki pravi, da sosedi ne prenesejo, da njen pes laja oz. tuli. In zato si je soseda nabavila neko PIŠČALKO in ko jo pes zasliši, takoj preneha z lajanjem. Ali je kdo že slišal za kaj takega ??? Ali res obstaja piščalka, ki bi utišala psa? Jaz skoraj ne morem verjeti, ampak lastnica pravi, da vedno deluje.

Fino, a ne - ko sosedi poskrbijo za mir v ulici (na human način)  :P


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: yo , četrtek, 08.08.2002 : 14:03:37
Verjetno tista piščalka za priklicat psa, ki ima neko frekvenco, ki je mi ne slišimo. Če deluje - zakaj pa ne.

Lp, Yo


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: KIN , četrtek, 08.08.2002 : 14:03:40
Ojla! Jaz imam pa drugačen problem,ki pa je povezan z lajanjem. Imam zlatija, ki neprestano laja, če ne dobi za jest,ko mu pripravljam hrano laja kot utrgan, ampak zveni mi tak lajež kot da misli, da ne bo dobil hrane.Kot, da bi malo jokal. Seveda jo dobi in takrat pokaže tako veselje, da je joj.Potem, ko pa mi kosimo pa spet teži, a jedel je kakšno uro prej. Kako naj ga odvadim od tega? Aja od začetka je samo gledal in nam je bilo kar nerodno ker je spremljal vsak naš grizljaj od krožnika pa do ust ;)Hvala vsem že v naprej za odgovor! lp


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: furby , petek, 09.08.2002 : 06:36:45
Sirtaki glede boksov ti dam absolutno prav, da psi ne spadajo vanje za cel dan ampak samo za krająi čas. Jaz za psa boksa nimam in ga tudi nikdar nebom imel tudi privezan ni.Da psa streseą ne pomeni da ga mučią, saj moraą sam pri sebi vedet kdaj ga lahko in zakaj in seveda ti nesme prit v navado.

Za te piąčalke sem ľesliąal, da oddajajo zelo visoke zvoke, ki jih sliąijo samo psi. Vendar so namenjene odstranitvi psa iz tvoje bliľine. Primerno predvsem za potepuąke pse in ne za pse ki so na dvoriąču.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Tomster , petek, 09.08.2002 : 07:12:44
Kin, sicer sem res začetnik, ampak mislim, da vem rešitev za tvoj problem. Pes mora razumeti, da je na hierarhični lestvici v družini na najnižjem mestu. Tu ne mislim, da se psa zapostavlja ::), ampak enostavno, da pes ve, kdaj bo dobil obrok (potem ko vi pojeste), kdaj se bo igral (ko boste vi to želeli), itd. Ker pes družino vidi kot svoje krdelo, mu moramo poiskati mesto v tem krdelu, če ne si ga bo sam, kar ni v skladu z našimi željami ;).
Kar se tiče kosila-psa naj bi se peljalo kake 3-4 metre stran od mize, kjer jemo. Ker bo pes sam hotel bliže, pazimo na to, da se ne približa preveč-ponavadi se vrne nekje do polovice te razdalje. Dobro oz. idealno je, da so tla v kuhinji oz. jedilnici drugačna od tal prostora, kamor želimo spraviti psa, saj bo pes to razumel kot neko mejo. To sicer traja nekaj časa, a je kar učinkovito, še posebej če pes ve, da bo po vašem obroku tudi sam dobil hrano. Pomembno je, da se psu ne ponudi hrana z mize-od nikogar in nikoli!!! S tem, da pes je za nami, bo vedel, da tudi on dobi hrano, a le takrat, ko pojemo mi. Taka razvrstitev po hierarhični lestvici psu dosti bolj ustreza, kot pa da je enkrat vodja krdela (dobi hrano, ko on želi, igra se takrat, ko on to hoče), drugič pa to želimo biti mi (ukažemo mu na prostor, naj bo tiho, ipd.). Pes enostavno mora vedeti, kam spada-na dno lestvice, pri tem pa se mora počutiti varnega in vseeno v stiku z družino.
Uf, sem se pa razpisal... Sem glih začel delat, pa mam cajt :D


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: yo , petek, 09.08.2002 : 07:35:06
Nisem mislila naprave za odganjanje psov. Mislila sem na piščalko za priklic psov. Mogoče ta pomaga zgoraj omenjenemu štirinožcu, ker ko soseda zapiska, mu verjetno preusmeri pozornost drugam in s tem prekine lajanje oz. tuljenje.
BenaIra, o elektronskih ovratnicah smo razglabljali v temi "elektronske ovratnice".
Priporočam ti, da si vse lepo prebereš in ovratnico preizkusiš na sebi. Verjetno ne boš imel dodatnih vprašanj. Če pa, poskusi znova na največji jakosti.

Lp, Yo


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: bernardinec , petek, 09.08.2002 : 07:50:02

Citat

Priporočam ti, da si vse lepo prebereš in ovratnico preizkusiš na sebi. Verjetno ne boš imel dodatnih vprašanj. Če pa, poskusi znova na največji jakosti.

Lp, Yo


Draga Yo a ti vse ovratnice, oprsnice, ostale pripomočke pri vzgoji psov najprej preizkusiš na sebi in nato daš na psa  ??? ??? ??? ???

Drgač pa sploh ne prebiram take bedaste zadeve o šolanju z e-ovratnicami. Oprosti če nisem vedo da je ovratnica proti lajanju in elektronska ovratnica ista zadeva. ;D ;D ;D


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Alien , petek, 09.08.2002 : 07:54:08
Bravo Yo!  ;D ;D ;D

Sam se bosta mogla zment da ti na gumbek pritisneš....
Ampak mislim da je BenaIra mislil tiste z limono ???, čeprav tudi te niso rešitev.
Potrebno je pač malo več časa, da se psu pokaže kje je njegovo mesto in da se ga postopoma navadi na pesjak - zato pa obstajajo veliko lepše metode....Nekaj je že naštetih zgoraj.
Zanima pa me, če dobi hrano v pesjaku???

Lp 8)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: yo , petek, 09.08.2002 : 12:29:33
Tanja, ravnokar sem ugotovila, da imam očitno jaz enako puščalko. To je DogIt - Dog Whistle (high pitch with Ultrasounds). Stane 560,00 SIT, proizvajalec je Hagen Deutschland.

Lp, Yo

p.s. Nekaj podobnega se dobi tudi od Trixie-a.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Tinci , petek, 09.08.2002 : 19:31:22
Mi imamo se vedno problem.  :-/

Priznam, da ni najbolj humano tole z vodo, kadar ubozica laja, ker hoce biti non stop z nami. In priznam tudi, da bi jo najraje imela ves cas spusceno, da bi lahko tekala okoli mene po mili volji, kadar koli bi se ji zahotelo. Ampak ne gre. V stanovanju je ne moremo imeti. In zato smo ji naredili pesjak, bolj podoben vikendu (za ljudi). Tako da ima res veliko prostora, vse cisto, tako da mislim da ji ni hudega. Ampak se je razvadila, glede tega z lajanjem. Cisto vedno, ko poje, zacne lajati, tako da ko mi jemo ona ze poje in vsako kosilo jo poslusamo. Ko pa mi pojemo, se pa tudi ona pocasi navelica...gre zgolj za navado.

In res ne vem, kaj bi se probala naredit, da bi bilo kej boljs. Tudi to, da mora biti utrujena ko se jo da v pesjak je res, preizkuseno. Ampak ne mores verjet, kako ozivi takrat ko jo das noter-ceprav se ji mogoce prej zunej ze posteno spi.
In razumem tudi, da je pac pasme, katera velja za druzinske pse, ampak kaj hoces. Nekaj je treba ukrenit. Toda kaj?!!!  ???


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: brin , ponedeljek, 12.08.2002 : 13:58:11
Tinci,
ocitno je tvoj kuza mojster za izsiljevanje. Vsakic ko mu naklonis pozornost zaradi lajanja, ga s tem nagradis. Lahko poskusis tudi z ignoriranjem njenega lajanja (ce te ne bodo usesa prevec bolela seveda). K pesjaku pojdi samo takrat, ko bo kuza priden in tiho. Nikar ne pojdi k pesjaku samo zato, da bo psicka utihnila. S tem jo samo nagrajujes.
Pa se glede spricanja z vodo: jaz sem svojega psa v preteklosti pospricala z vodno pistolo in mu rekla oster fuj SAMO NEKAJKRAT. In je prenehal s tem, saj je razumel to kot nezazeljeno ravnanje. Seveda moj nasvet ni pomenil, da moras na ubogega psa zliti cel liter vode.
Psa pa pustim nemoteno lajati v primeru, ce laja zaradi kakrsnihkoli motenj v okolici....Samo izsiljevanja mu nisem dovolila.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: lester , torek, 13.08.2002 : 11:54:26

Citat


Tkole je s tem. Sama niti pod razno ne odobravam, da prinasalci prezivijo svoje zivljenje v pesjakih. Pa ceprav ne 24h/dan...to je pasma, ki je najbolj srecna, ce lahko od blizu spremlja zivljenje svoje druzine. Iz pesjaka to bolj tezko pocne ne?


Mislim, da je vsaka pasma najbolj srečna, če lahko živi z ljudmi.  Še vedno imaš možnost, da tvojemu kužku to omogočiš.
Škoda je, da o tem nisi razmišljala že pred nakupom pasme, mogoče bi bila kakšna druga pasma primernejša za v pesjak.  
 


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: brin , torek, 13.08.2002 : 13:22:06
Lester, Sirtaki,
ne mi zamerit ce vaju nekaj vprasam: tudi jaz imam golden retrieverja, ki je v pesjaku. Zanimivo, ko sem se zanimala za nakup tega psa, je bila vecina le teh v pesjakih. In vsi so mi govorili, kako je ta pes primeren za pesjak (dolga dlaka itd. itd...). In zato sem se odlocila za to pasmo. Seveda se golden retriever zelo dobro pocuti v stanovanju (vsakic ko ga vzamem s seboj na  morje in je v stanovanju, je resnicno pomirjen in srecen...).Jaz osebno bi imela psa raje v hisi namesto v pesjaku, a zal nisem samska in se moram ozirati tudi na ostalo druzino, ki se s tem nikakor ne strinja. Samo, ali ne gre v Tincinem primeru bolj za izsiljevanje kot za neprimerne zivlj. pogoje? Jaz imam namrec ta obcutek, da jo psicka izsiljuje, ker je prevec scrkljana?


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: lester , torek, 13.08.2002 : 14:01:32
Brin
Najhuje za psa je , če psa po eni strani crkljaš , ko se tebi zdi; ko pa nimaš časa, ga porineš v pesjak.  Če mu je namenjen tak način življenja, naj se ga temu primerno vzgaja .  

Tudi naši psi so bili vsi po vrsti scrkljani, zato so živeli in sedanja psička živi z nami v hiši. Dolga dlaka ni edini pogoj za preživetje v pesjaku, ampak tudi karakter psa.

Še huje se lahko zgodi psu, ki je odraščal v hiši, nato pa je bil "deložiran v pesjak".


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Tinci , torek, 13.08.2002 : 18:37:04
Se strinjam z Brin...tud jst, ce bi imela moznost, bi imela naso prinasalko v stanovanju...to mi postaja jasno sele zdaj, ko psa koncno imamo. Ker vem, da so ti psi zelo druzabni in prijazni do ljudi...Ampak vecina ljudi ima se vedno pse v pesjakih in verjamem, da ce ima pes svoj dom bolj podoben grascini in je vec kot dovolj poskrbljeno za njegovo udobje, da mu ni hudega.
In res je tudi, da je nasa Colly scrkljana. Kateri pes pa ni??!! Vsaj, ce jo imajo lastniki radi oz. jo obozujejo, sploh pa ce je to njihov prvi kuza. Nekje so pa meje. Kadar je utrujena, jo damo v pesjak, ker vemo, da bo prej ali slej zaspala, po tem ko poje...takrat, ko naj ne bi lajala. Ampak to vseeno pocne...ze iz same navade. Malo sem jo navadila, ko sem jo samo enkrat oblila z vodo in zdaj ze kar dober teden, ze samo ko zagleda tisti loncek (in mogoce - vem, da se mi samo zdi - ko slisi mene, ko ji recem "tisina") tece v svojo hisko.

To o pesjakih oz. o "ne pesjakih" bi bla pa lahko se ena tema za razpravo...



Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Tomster , torek, 28.01.2003 : 15:41:58
Za poživitev teme... ;)

Najin Drim je začel (ne vem, al zaradi pubertete, al kaj...) lajat na vse živo. Na sprehodih laja na ljudi, avte, kolesarje, rolkarje, kipe, drevesa, rože,... Nenormalno. Pol mu stvar (če se le da) pokažema od blizu, jo pobožama in je O.K.
Doma pa laja na vse živo po TV, zvoke s hodnika oz. stopnišča,... Pravi mali satan, samo ne vema, kako ga odvadit...

Pomoč, prosim, pa kake izkušnje so zelo dobrodošle!

Aja, star je pa 8 mesecev.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: KARMEN , sreda, 29.01.2003 : 09:05:28
Jaz sem tudi imela zlatega prinašalca, ki je z lajanjem rad izsiljeval domače, ker so mu popuščali. Začelo pa se je po njihovi krivdi, saj so mu brez razloga metali piškotke skozi okno, tako je začel kar sam izsiljevati piškotke ob vsakem času. Glede na to, da meni tega ni nikoli delal, se z njihovimi težavami nisem obremenjevala, saj so si jih nakopali sami, prosila sem jih le, naj mu mečejo prepečenec, da se ne bi zredil. Pes ima v vsaki družini osebe, ki jih spoštuje in osebe, ki jih izkorišča in vsakega člana uporablja za druge načine izsiljevanja (nekoga za priboljške, nekoga za sprehode ob vsakem času,...). Meni in mojemu fantu se to ne dogaja. Sedaj imam dva psa. Eden zalaja tako poredko, da se kar ustrašimo, ker ima zelo globok glas, samička pa laja ob vsaki priložnosti (pred sprehodom, pred hranjenjem, zaradi ljubosumja,...), vendar me to sploh ne moti. Živim v naselju, kjer ima vsaka hiša psa v pesjaku ali na verigi in vsi lajajo podnevi in ponoči, tako da sta naša dva najbolj tiha. Metod odvajanja s polivanjem in špricanjem se pa ne bi nikoli posluževala, ker poznam primer psa, s katerim so imeli velike težave s kopanjem zaradi teh metod. Pes je med vsakim kopanjem dobesedno norel, bil je neobvladljiv, da o kopanju v morju ali potoku ne govorim. Vse življenje je sovražil vodo v vsaki obliki. Moje zelo osebno mnenje je, da zlati prinašalec absolutno ni pes za v pesjak. Naj povem, da je moj poginil, ko je bil star 13 let in pol in je vse življenje živel z mano, tako da imam s to pasmo nekaj izkušenj.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: shait , sreda, 29.01.2003 : 09:53:05
Mi z našo psičko nimamo težav z lajanjem, ker to počne samo kadar opozarja na tujce, ki so namenjeni k nam. Zunaj ne laja več na rolkarje, kolesarje,… ker smo par mimoidočih ustavili in prosili da toliko počakajo, da jih je lahko prevohala. Pomaga pa tudi če sam rolkaš, kolesariš,…  
Lajati jo ne učim na ukaz, ker jo še nisem naučila da mora na moj ukaz nehati. Vem, da bi potem s tem izsiljevala. Saj veste kako to zgleda. Narediš si sendvič in potem med malico lahko opazuješ psa, ki ti demonstrira venček vaj ki jih že obvlada. Ne bi rada poslušala še lajanje.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: altervita , sreda, 29.01.2003 : 16:23:28
ok....

1. Pištolca vodna: Ne ga srat....ko bo enkrat na morju kak otrok mimo s pištolco priletel, zna bit pa hudič, zato se s temi stvarmi ne hecat.

2. BenaIra: Yo ni sprobala el ovratnice (če a jo je že pa nikakor ne na vratu drugače bi vedela), jaz sem jo (tudi na vratu). Pa tudi razumem, katero si mislila...je že alien rekla, tisto na limonco, al kako...niti ena niti druga pa pomojem nista primerni.

3. "Ne učim psa "Glas" dokler ga ne odvadim lajat". Ljuba duša, ko laja, ga nauči, da je to "Glas". Potem bo zelo hitro vedel kaj pomeni "NE, glas". Torej je ravno obratno prav, kot pa si misliš.

4. Sam sem vsakič ko je bark kaj lajal zunaj brez veze (na ptiče recimo), iz balkona vanj vrgel šop starih ljučev, da je zažvenketalo. In podobne zadeve ob katerih se je zdrznil. Pa skril sem se, da ni vedel od kod je priletelo in ni z menoj povezoval dogodka.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: shait , sreda, 29.01.2003 : 21:11:46
Citat
Ljuba duša, ko laja, ga nauči, da je to "Glas". Potem bo zelo hitro vedel kaj pomeni "NE, glas".

Point ki sem ga hotela dati je ta da je bolje da psa sploh ne učiš ukaza GLAS, če misliš da ti ga ne bo uspelo odvaditi.
Če moj pes laja , laja zato ker je vznemirjen. Da bi jo vzpodbujala pri tem se mi zdi neumno ker s tem nimam kaj početi. Dobila bi samo glasnega, za vsak drek vznemirjenega psa.
Vem da zadeva poteka obratno in verjamem da bi jo hitro naučila lajati. Ubogati na ukaz »NE, glas« je pa malo težje, ( ker se psu ne zdi da laja za brez zveze) kar očitno veš tudi ti če moraš psu metati ključe.
Pa ne mi rečt da je pes potem ko je ves vznemirjen zaradi ptic lajal kar naenkrat nehal samo zaradi žvenketa ključev. Če ga je pa slišal v deseto ga je sigurno že preslišal. Pa a misliš da pes ne povoha ključev. Na splošno se mi metoda s ključi ne zdi OK. Za psa je to samo še dodaten šum.

Vem pa za primer lovskega psa ki ga je lastnik z lavorjem vode uspešno odvadil lajanja ponoči. Obenem pa ga je še vedno lahko uporabljal na lovu, kjer mu je pes moral lajati.
Preden je šel lastnik spat je zraven pesjaka postavil lavor vode. Pes je ponoči začel lajati, lastnik je prišel do pesjaka, vzel lavor polil psa in odšel nazaj spat. Brez vsake besede. Mogoče bo ta metoda komu pomagala.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Bambi , petek, 31.01.2003 : 18:04:06
Moram reči, da se absolutno strinjam z altervito. Sambo je zelo zvočen pes in skoraj vsako dejanje pospremi z vzdihom, godrnjanjem, stokanjem itd. Na začetku nas je tudi on izsiljeval z lajanjem, in to tako da se vam verjetno ne sanja - drl se je kot bi ga iz kože dajali, bratov prijatelj, ki je prišel na obisk ga je slišal pol km stran v avtu z zaprtimi okni na prometni cesti.
Sosedom sem se opravičevala, ampak popustila pa nisem. Pa tema pesjaki ali ne pesjaki ne spada sem, rekla bi samo to : jaz živim s starši, ki obožujejo našega črnuha, ampak je že od začetka bilo jasno, da bo 'pes zunaj'. Ker je bil prejšnji tudi zunaj se mi je zdelo, da potem pa ne bom imela prav dosti od psa, ne? Pa ni tako. Sambo je v pesjaku izključno ponoči, čez dan pa je spuščen na ograjenem vrtu. Praktično vsak dan pride not za par ur in prav zdajle vzdihuje kot črnogorec na počitnicah, ampak je vseeno bogi, ker je 'zunaj'. :-/ . Ne, tega pa ne sprejmem, v mojem primeru že ne, in verjamem (in vem) da tudi veliko psov živi na tak način. Sploh pa : vsakemu psu je najbolj fajn s svojimi ljudmi, ampak se mi bolj smili pes (če je primerno opremljen, ne ravno kak whippet ali maltežan) ki je cel dan zaprt notri kot pa tisti, ki opazuje okolico, se pogovarja s sosedi, ki urejajo vrt (tako je pri nas) itd. Če mu pustiš vsak dan za nekaj ur noter, ga sprehajaš po prb. 3 ure, pa je 'večidel dneva zunaj' se mi zdi, da je tvoj pes lahko res srečen, da ima takega gospodarja.

Pa kako sem to sploh začela : Sambo je zelo zgovoren. Sambo ima 3 mesece. Urša drži v rokah piškot. 'Sambo, glas!' Vuf. 'Še!' Vuf. Priden, Sambo. Čez par dni: piškot v roki. 'Sambo, glas!' Vuuf. 'Tiho' (Sambo: kaj pa je to ???) Pavza 5 sekund, medtem ko S. razmišlja kaj to je. 'Priden, tiho', piškot. Zadeva opravljena, Sambo zna v parih dneh glas in ko šele po tihi pavzi dobi piškot se nauči še tiho. No problem, man!







 







Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Bambi , petek, 31.01.2003 : 18:08:17
P.S.: Sambo je z izsiljevanjem vztrajal dobre tri mesece, ker se nisem dala, je mir že več kot tri leta. Pa Stariha Pipan pa to: bila sem čisto obupana zaradi tega in sem tudi njo klicala. Nasvet :pes naj bo notri, vsaj dokler je še mlad. Pa ja! Ko je bil mladič je 10 ur na dan bil notri,  njen nasvet je bil pa točno to kar je nekdo povedal; psa navadiš na razvajanje notri, potem ga pa po pol leta zabrišeš v pesjak! Strokovnjaki, strokovnjaki...


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: muca , ponedeljek, 03.03.2003 : 10:58:04
POZDRAV!

Imam problem s psičko, ki cvileče laja vendar samo v avtu. Vozim jo v karavanu v prtljažniku. V avtu sem običajno edini človek. Cvili od veselja, če vidi travnik tako zacvili, da me skoraj kap. Lahko se vozim 3 ure in ona bo ves čas cvilila. Utihne samo v mestih, kjer ni travnikov in gozdov. Je najdenka, mešanka stara cca 7,5 let v avtu mi cvili že 5,5 let.

Prosim za nasvet, kako to odpraviti. Vem, da bo zaradi starosti težko.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: flufi , torek, 04.03.2003 : 13:33:21

Citat

P.S.: Sambo je z izsiljevanjem vztrajal dobre tri mesece, ker se nisem dala, je mir že več kot tri leta. Pa Stariha Pipan pa to: bila sem čisto obupana zaradi tega in sem tudi njo klicala. Nasvet :pes naj bo notri, vsaj dokler je še mlad. Pa ja! Ko je bil mladič je 10 ur na dan bil notri,  njen nasvet je bil pa točno to kar je nekdo povedal; psa navadiš na razvajanje notri, potem ga pa po pol leta zabrišeš v pesjak! Strokovnjaki, strokovnjaki...


Bambi, to, kar ti je dr. Pipanova svetovala boš našla tudi v tuji strokovni literaturi!

Sicer pa ne razumem, kako lahko, če te ni doma, pustiš vreščečega psa zunaj 8 ur ali še več...

Če mora mlad pes sam počakati doma, in ima težave z lajanjem, ga je prav smiselno pustiti v varnem prostoru v hiši, seveda z njegovo igračko, žvečilko, odejico, vodo in prižganim radiem. Seveda v prostoru, katerega pozna in je tam tudi z nami, ko smo doma.
Namreč, dokazali so, da se večina takšnih psov prav notri umiri in brez težav počaka na lastnika.

Kajti, če je pes sam, ne izsiljuje z lajanjem, temveč je v stresu zaradi drugih stvari - v glavnem, se ne počuti dobro & varno.

"Zaprost" pa seveda ne velja, ko smo doma in se s psom ukvarjamo!

To je moje mnenje - vse pripombe & pritožbe so seveda zaželjene!!




Naslov: Re:Problem lajanja
Poslano od: jessy , ponedeljek, 01.03.2004 : 14:21:43
Jaz imam s svojim maltežančkom kar dva problema glede lajanja:
*Skoraj vedno ko grem ven iz prostora(ali le za 1 minuto ali pa za 8 ur) začne lajati. :-X
*Ponoči laja in sili k meni v posteljo. Problem je, da živim v bloku. :-\ Včasih laja kar 2 uri. Ne laja pa kadar grem spat pozno ali je utrujen. Starša sta rekla, da če se tole ne bo nehalo, da ga bomo prodali. :'( :'(
 :-X
LP, jessy


Naslov: Re:Problem lajanja
Poslano od: mark:) , četrtek, 11.03.2004 : 00:13:19
Živjo!

Jessy, upam, da ti je uspelo svojega maltežančka odvaditi lajanja :).

Pri nas imamo ogromne probleme z lajanjem v avtomobilu  >:( ???.  Ustavil nas je policaj in naš mali je skoraj počil, ker je bil toliko hud ;D. Še dobro, da ni "modri" nič težil. Probleme z lajanjem imamo tudi na meji, ko je potrebno mimo carine. Ne pomaga nobena stvar, niti priboljšek. Opažamo tudi, da je pričel lajati na avtobuse, tovornjake...Tega prej ni počel, kar je še najbolj čudno.

Na noben način ga ne moremo oz. ne znamo odvaditi ??? ???. Kakšne so vaše izkušnje? Ima kdo podoben problem?

Hvala in lp


Naslov: Re:Problem lajanja
Poslano od: bina , četrtek, 11.03.2004 : 00:24:31
Zivjo Mark (hehe vidim, da še eden, ki ne more spat)  ;D ;D.

Ja, mi imamo iste probleme. Naš Bero med vožnjo oblaja vsakega psa, pešca, kolesarja, skratka skoraj vse, kar se premika. Da ne omenjam na meji  ::) :-X :-\ Pri našem nič ne pomaga. Edino če nekdo sedi zadaj (pes je v prtjažniku) in ga malo močneje in malo bolj grobo prime za ovratnico. Pa še takrat utihne za 5 sekund, potem pa laja naprej. Mi smo se sprijaznili s takim psom  :-\ ;D ;D ;D

Je pa zanimivo, če se vozi z mojo Fabio in stojim na semaforju, pa pes začne lajati=> se začne kar avto guncat  ;D ;D ;) Včasih se mu samo smejim, včasih ga malo naderem, utihne pa takrat, ko pridem na avtocesto.

Lp Jana


Naslov: Re:Problem lajanja
Poslano od: jessy , četrtek, 11.03.2004 : 15:24:42
mark, ja smo ga, vendar ne tako, kot bi želeli. Sedaj namreč spi pri meni v postelji.

Citat
*Skoraj vedno ko grem ven iz prostora(ali le za 1 minuto ali pa za 8 ur) začne lajati.  



To pa še ostaja.  :-\ >:( :-X

LP, jessy  ;)  


Naslov: od jutra do jutra
Poslano od: sallys , nedelja, 14.03.2004 : 09:45:49
Od jutra do jutra laja sosedov kuža... :'(
Kaj naj storimo? :o
Vemo, da zato, ker je v pesjaku in sam. Ampak, da se zbujamo ponoči, ga slišimo po dnevi in pogosto še zvečer. >:(

Radi bi pomagali z prijaznimi soseskimi nasveti zato se obračam na vas...

Prinašalec je star eno leto v pesjaku je doma kakšne pol leta...
Je mogoče, da se še ni navadil? Pesjak je ogromen, ločen z zunanjimi in notranjimi deli. Ima kup igrač, preprogo...  Tudi na sprehod gre. Ali tako močno pogreša družbo?

Hvala, da ste prebrali in da skušate pomagat. :-*


Naslov: Re:od jutra do jutra
Poslano od: kaja , nedelja, 14.03.2004 : 12:55:31
Glede na to, da pravis, da je kuza star eno leto in, da je v pesjaku pol leta, sklepam, da gre za enega od tistih nesrecnikov, ki jim je najprej vse dovoljeno, potem pa unicijo kak cevelj, polulajo preprogo ali pa preprosto le zrastejo in ze jih vrzejo cez prag. Psu je sigurno dolgcas, verjetno ima premalo sprehodov in stikov s svojimi ljudmi in zato laja.
Poskusaj se pogovoriti s sosedom, naj psu omogoci normalno zivljenje in se zacne z njim ukvarjat.
Tudi nas nemski ovcar je v pesjaku, vendar laja le ce gre kdo po cesti mimo ali ce kateri od sosedovih psov pride preblizu. Ponoci laja le redko, pa se to takrat kadar zavoha srne. Sprehajamo ga dovolj, da je utrujen in v pesjaku pociva.

Naj tudi povem, da mi je zdaj kapnilo kdo je ta zlati prinasalec. Vsaj mislim, no. Menda so si ga otroci strasno zeleli, zdaj pa je vsem napoti. Je vas neposredni sosed, kajne? Sprehaja ga dekle staro kaksnih 15 let! lp


Naslov: Re:od jutra do jutra
Poslano od: bina , nedelja, 14.03.2004 : 13:28:10
Glede na to, da pravis, da je kuza star eno leto in, da je v pesjaku pol leta, sklepam, da gre za enega od tistih nesrecnikov, ki jim je najprej vse dovoljeno, potem pa unicijo kak cevelj, polulajo preprogo ali pa preprosto le zrastejo in ze jih vrzejo cez prag. Psu je sigurno dolgcas, verjetno ima premalo sprehodov in stikov s svojimi ljudmi in zato laja.

Naši sosedje so isto naredili s kokrom  >:( Najprej je bil kakšni 2 leti spuščen (vedno), potem so ga enkrat ukradli cigani in so ga sklenili privezati za drevo za hišo. Seveda je pes ves čas jokal, lajal, skratka pes je bil navajen na svobodo, kar naenkrat pa je bil obsojen na 10 m štrik  :o :( >:( Če nekaj časa (so sosedje sami ugotovili, da pes povzroča preveč hrupa  :P ;D) pa so raje ogradili hišo in pes je bil tam spuščen. Tako, pa so na lep način rešili težavo. Samo da so za to rešitev potrebovali več let  ::) :-X

Če ima pes kup igrač, to še nič ne pomeni. Pes potrebuje nekoga, da se igra z njim. Kaj pa če bi sosedje nekako ogradili hišo, mogoče dali psa na balkon, da bi bil bližje svojim ljudem? Mi smo nočno lajanje prekinili tako, da smo psa dali spat v hišo ;D :P Pes pač ni bil srečen zunaj. In če smo mi hotli v miru spati in seveda imeti super sosedske odnose, je bila to edina rešitev.

Pa poročaj, kaj se dogaja!

LP jana


Naslov: Re:od jutra do jutra
Poslano od: ninci , četrtek, 18.03.2004 : 09:37:23
ok glede na to, da imam prinašalca bom rekla takole. Moj živi v stanovanju ampak če smo na morju ali kje na obisku, in da je on na dvorišču pred hišo ga je eno samo lajanje. Pač mora biti z nami, ali pa nekdo z njim, ni navajen da je sam zunaj in zganja totalno paniko. Tako da tistega prinašalčka, ki je zaprt v pesjaku čisto razumem, če je pes prej živel z družino se na njih navezal po možnosti spal v postelji sedaj pa je kar naenkrat obsojen na to da je sam?  :-\ Bogi kuža, bi ga kar jaz k sebi vzela (če bi imela večjo postlejo seveda ;) )


Naslov: Re:od jutra do jutra
Poslano od: sirtaki , četrtek, 18.03.2004 : 10:18:33

Zlati prinašalec NI pes za v pesjak...njegovega vzreditelja bi pa najraj fentala, kdorkoli je že.
Če bi slučajno jaz ugotovila, da ima kdo katerega od "mojih" otrok v pesjaku na tak način, bi ga na vrat in na nos odpeljala.

Aja sm pozabila, zlati prinašalci nosijo zaslužke...verjetno vzreditelj sploh ni pomislu kam ga daje, v očeh so se mu sam svetili EUR bankovci (tako kot Stricu Skopušniku dolarski zelenci).  >:(
 


Naslov: Re:od jutra do jutra
Poslano od: panda queen , četrtek, 18.03.2004 : 11:12:05
Prav vesela sem, da ste načeli tudi to temo.
Tudi pri nas imamo podobno težavo, ne sicer tako hudo. Imamo Aljaško malamutko, ki je stara 16 mesecev. Ni v pesjaku, ampak v ograjenem vrtu, kjer se, kadar smo doma (pa čeprav smo v hiši) prav dobro počuti, ne laja (razen na sosedove mačke, ki jih ne prenaša), ne zavija, ne joka.  Kadar pa ostane doma sama joka, zavija, tuli, in zelo nas je strah, kaj bo, ko bom morala - čez slaba dva meseca, še jaz v službo (sedaj sem na porodniškem dopustu) in bo doma ostajala sama. Prosim za predloge.
- Naj si omislimo še enega psa, da bo imela družbo?? (tudi v tej smeri smo razmišljali)
 - Ali bo pes za čas, ko nas ne bo doma lahko nadomestil družbo ljudi?

Mateja


Naslov: Re:od jutra do jutra
Poslano od: ninci , četrtek, 18.03.2004 : 11:14:13
Aja sm pozabila, zlati prinašalci nosijo zaslužke...verjetno vzreditelj sploh ni pomislu kam ga daje, v očeh so se mu sam svetili EUR bankovci (tako kot Stricu Skopušniku dolarski zelenci).  >:(
 

Točno tako! Sicer če povem po pravici tam kjer sem jaz kupila našega Smarta vzreditelja ni o meni zanimalo nič, jaz sem spraševala, na vse mi je bil pripravljen odgovoriti in to je meni zadostovalo za nakup (takrat še nisem sodelovala na forumu  :-\ ) Najbrž mu je čisto vseeno ali "njegovi" otroci živijo v pesjaku ali v hiši med ljudmi.

Sally probaj dopovedati lastnikom tega psička, da je tak pes za v družbo, želi si stik z ljudimi, in da mu je dolgčas samemu, kljub igračam, saj so prinašalci znani kot zelo družabni psi ki rabijo toplino človeka.
Tudi dolgi sprehodi ne bodo pomagali, vsaj pri našem ne. Ker tudi če spi v dnevni in grem jaz v spalnico vstane in se prestavi v spalnico.  ;)


Naslov: Re:od jutra do jutra
Poslano od: ninci , četrtek, 18.03.2004 : 11:18:05
Panda queen!
Glede na to da si ti na porodniškem dopustu je psička najbrž skoz v tvoji družbi, ve da je nekdo v njeni bližini.
Poskušaj jo vsak dan pustiti doma najprej za 15 min. potem pol ure in tako dalje. Saj če bo kar naenkrat ostala sama doma po 8 ur in več bo znala iz dolgčasja narediti škodo ...
Mogoče bo ob tvojem odhodu od doma najprej cvilila in lajala, ko pa se vneš se bo sigurno že umirila in takrat jo obilno pohvali, se z njo poigraj ...

Veliko sreče
LP nina


Naslov: Re:Problem lajanja
Poslano od: branka , ponedeljek, 19.04.2004 : 14:17:31
Moj pa na vso moč laja,če se vžge kosilnica,sesalec,mikser...in laja,dokler se stvari ne ugasne.A se še komu to dogaja? ::)


Naslov: Re:Problem lajanja
Poslano od: TinaZ , ponedeljek, 03.05.2004 : 11:30:37
Živjo!
Pri Bubinih 7 mesecih se je pojavil problem, ki ga je že enkrat tukaj opisal(a) Tomster: lajati je začela na vse mimoidoče na sprehodu. Kadar ji kdo nepričakovano prekriža pot, se postavi v značilno držo, na hrbtu se ji naredi greben in začne bevskat. Čeprav ji oba s fantom tuliva NE, NE SMEŠ, čisto nič ne pomaga. Kadar hodimo po mestu in ljudje konstantno hodijo mimo, je čisto nič ne moti, če pa smo bolj na samem ali tam, kjer ni take frekvence ljudi, pa začne s svojim nastopom  >:( Zadnjič je tekla proti stanovanju, na hodniku naletela na zelo staro sosedo, ki jo je potem skoraj kap, ker je mislila, da jo bo Buba napadla  ::) Počasi nama gre to ful na živce, samo ne veva, kaj narediti. Ali mogoče prihaja v puberteto (stara je ravno prav, se mi zdi) ali se ustraši, če ji pride kdo nasproti. Help!
Hvala za kakršenkoli namig.
Lp,
Tina


Naslov: Re:Problem lajanja
Poslano od: sallys , ponedeljek, 03.05.2004 : 19:59:33
Tudi nam, tudi nam... se zgodi, da se Sally postavlja v tisto bokser pozo in nekaj gode. Sploh na morju, ko smo bili na ograjenem vrtu. Če je slučajno kdo mimo prišel in začel kramljat se ji je kar lajalo in migalo in skakalo.  :o
TinaZ, jaz upam, da najini psički prihajata v pubertetno obdobje, ko se že počutita bolj močni in želita, da ju svet jemlje zares. Nujno pa je, da to ne spodbujamo! Mirimo z mirnooo, tihooo in hvalimo ko se to ne dogaja. Ne vam kaj bi še več? :P

pa, pa,
Neli in familly


Naslov: Re:lajanje-sprememba glasu
Poslano od: bina , torek, 04.05.2004 : 13:40:07
Sicer vprašanje ne spada pod vzgojo, ampak vseeno...  ;)

Pri našemu samcu (sedaj je star 5 let in pol) smo ugotovili, da je spremenil višino laježa (v zadnjih 14 dneh). Težko je opisati, ampak sprememba je nekako podobna spremembi glasu fantov, ko prehajajo v puberteto. Skratka, njegova višina laježa je drugačna. Ali je to lahko kakšen zdravstveni problem? ali se je že komu kaj podobnega zgodilo?

Lp Jana  


Naslov: Kako pripraviti psa, da manj laja?
Poslano od: Tanya , sreda, 19.05.2004 : 20:09:57
Najprej en lep pozdrav! Imam psicko, ki je lustkana, prijazna, najnaj :-*...ampak :-\...je samojedka, ti psi pa so zelo zivahni...moja Silba velikokrat zelo glasno laja, pa ne zato, ker bi bila jezna, ampak, ker je neskoncno vesela in igriva :)! Kako naj jo utisam, saj je vcasih, ko pridejo obiski že kar malo nadlezna??? Morda poznate kaksno cudezno besedo? ;)

Hvala vsem za nasvete, pa lep dan, Tanya
Poljubcke vam posilja se moja leeeeepa psicka Silba :D


Naslov: Re:Problem lajanja
Poslano od: sallys , sreda, 19.05.2004 : 20:24:23
Čudežna beseda?  ::)
Tihoooo, mirnoooo bi ti rekli...  ;D
A si verjetno že poizkusila.
Ko laja nobene potrditve: božanja, posladki... In učenje: daj glas- lahko negativno dejanje še okrepi... No, to so samo moja skromna ugibanja, ker naša Sally pa noče lajati sploh?!!!
pa, pa


Naslov: Re:Problem lajanja
Poslano od: igor , petek, 21.05.2004 : 12:09:01
Naš Jimm laja , ko mu je kaj sumljivega - predvsem , ko je že malo temno . Takrat je bolj pozoren . Drugače pa največkrat piskajoče laja medtem ko prosi , ali za hrano , ali za igro .
Pozna vse sosede v našem nadstropju po korakih , in se oglasi na neznan korak ali zvok . Tako , da mislim , da kakšnega velikega problema sploh nimam . Lajati že mora kdaj pa kdaj saj je pes !
Ne vem kako je takrat , ko je sam doma . Včasih osem ur . Sosedi so mi rekli , da ni preveč glasen .  8) Ali pa imamo dobre sosede .  ;D

Lp I


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Babalu , ponedeljek, 02.05.2005 : 20:56:29
Jaz imam pa majhen problemcek s sosedi.Okoli vrta je namrec na dveh straneh ograja skozi katero se vse lepo vidi.Psa smo dobili oktobra ko se dela na vrtu pocasi nehajo.Cez zimo se je tako navadil da tam ni nobenega in mislim da je ozemlje vzel za svoje.Zdaj ko so sosede spet na vrtu in obdelujejo zemljo nonstop laja na njih.Kako naj ga odvadim?Ze en mesec mu govorim da to ni prav,da je lump kuza...itd.Ce ga pa posedem in jih skupaj opazujeva pa samo z zanimanjem opazuje.
Lp


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Ozzy , ponedeljek, 02.05.2005 : 22:48:59
Balu to so psi cuvaji;)
Jaz sem prav danes dozivela sok, ko je prisla Tjasa na obisk in je pes takoj stekel k vratom in lajal nanjo, gledal mene in lajal in jo poskusal ovohat. Umiril se je komaj ko sem mu rekla, da je vredu in je videl da sprejemam Tjaso. Si predstavljas bogo Tjaso, ki se itak boji psov, pol pa jo se ta zverinica nalaja ;)
Za tvoj problem pa kar tako naprej...mislim, da se bo kmalu navadil in da pocnes cisto vredu kar pocnes. Sam cas mu daj, da se navadi, da je kraval okoli njegovega teritorija.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Babalu , torek, 03.05.2005 : 09:02:42
Hm,moj je tudi skepticen do tujcev-predvsem moskega spola,in rabi kar ene tri obiske da jih sprejme za svoje.Si predstavljas kako je ce vate laja 47 kilska mrcina?Hvala bogu se nobeden od nasih kolegov ne boji psov;)
A pol mislis da bo enkrat razumel da so sosede na vrtu nekaj normalnega...jaz upam,ker ga imajo rade.
Lp


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Lanabela , torek, 03.05.2005 : 11:58:00
Čudežna beseda? ::)
Tihoooo, mirnoooo bi ti rekli... ;D
 In učenje: daj glas- lahko negativno dejanje še okrepi...

Ni res. Ravno z učenjem lajanja na povelje, dobimo nekaj kontrole nad lajanjem. Če pes razume, da recimo "glas" pomeni lajanje, bo po vsej verjetnosti dojel tudi to, da "tiho" pomeni prenehanje lajanja. Če jo bomo dovolj vztrajno ponavljali čudežne besede,ki jih pes ne razume, bo še bolj veselo lajal, saj bo mislil, da mu pomagamo lajati.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Babalu , torek, 03.05.2005 : 12:04:45
Zdaj berem ponovno "Govorite pasje?" in bom skusala uporabit tehniko za povelje tiho,kot jo opisuje pisatelj.Drzite pesti :)
Glas pa ze ve kaj pomeni ;) ,tako da pol je upanje kaj?


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Bianca , sreda, 11.05.2005 : 15:10:29
Jaz imam tudi problem z lajanjem.
Kadarkoli gremo od hiše kuže 1 letni mešanec z labradorjem vztrajno in hrupno laja toliko časa dokler ne pridemo nazaj.!!!!Čeprav je bil on prej na sprehodu ali pa ne se lajanje ponavlja. Kadar grem ven z avtom sicer laja nekoliko manj.
Učila sem ga glas in tiho in vse razume in uboga kadar sem zraven njega, ko se pa oddaljim pa laja cvileče in bevska kot zmešan.
Zadnji teden pa je začel celo zavijati kot volk ko gre mož zjutraj v službo in se po dveh urah komaj pomiri. Čeprav se pred odhodom z njim poigra.
Pes je dosti v družbi v ljudi z možem se pogosto vozi v avtu.
Je spuščen v ogradi in nima pesjaka.Spi pa zunaj. Če je 15 min zaprt v garaži začne tudi lajat.

Kaj naj storim postalo je kar moteče za nas in za okolico?

Hvala vam za odgovore


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Babalu , sreda, 18.05.2005 : 18:51:53
Hm,zgleda da ko je bil mladic ni razumel ali ga niste dobro naucili da biti sam ni nic hudega.Pes mora samo razumet,da se bosta vidva vedno vrnila domov!Samo to.
Moj predlog je ta:eden naj bo doma drugi pa naj gre ven za kaksnih 15 min,predtem naj se oseba ki gre stran ne igra ali prevec posveca psu,vi imate namrec vso pravico odidet in on mora razumeti da to ni nic posebnega.Pol pa naj ga uni ki ostane zamoti z igracko,ucenjem(recimo sedi,prostor...)...Ko se drugi vrne naj ga  lepo pozdravi,vendar brez pretiravanja,saj je normalno da se vrnete(pes ne sme razumeti da je to poseben dogodek,zato nic pretiranega cartanja in navdusenja).
Pa se probajta zamenjat,podajsat cas odsotnosti,...
Je pa pri tej starosti prevzgojitev popolnoma mozna...jaz tudi nisem priznan kinolog,pa se raje obrnita na kaksno dobro kinolosko drustvo in vam bodo z veseljem pomagali odpravit to razvado.
Lp


Naslov: DogIT piscalka ?
Poslano od: Bebo , sreda, 25.05.2005 : 07:16:25
Se zelo zanimam !!!   Kje si jo kupila ?


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Aljaz , petek, 03.06.2005 : 14:31:50
Naj opišem še jaz svoj problem.
Imam nemšega ovčarja, starega 7 mesecev. Kadar nas ni doma in ponoči svoj čas preživlja v svojem pesjaku tik pod mojim oknom. Do sedaje je bil čisto priden, nič ni izsiljeval, zalajal je samo, kadar je bilo slišati kaj nenavadnega.
Včeraj pa je začel konstantno lajati. Lajež ni visok in se ne sliši kot izsiljevanje. Pomiritev ni pomagala, nato pa sem v bljižini pesjaka odkril ježa. OK, to lajanje je bilo razumljivo. Danes ponoči pa ista zgodba, s tem da ježa ni bilo nikjer v bljižini. Skratka čisto navadna noč. A je to mogoče še vedno posledica ježa? Kako naj mu preprečim lajanje? Čudi me to, da je začel lajati kar naenkrat. Lajanje me moti predvsem zaradi sosedov.

Hvala za pomoč
Aljaž


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Uma , petek, 03.06.2005 : 17:56:28
A si šel ponoči pogledat zakaj laja?

Če je odgovor da, potem je pes pogruntal, da z laježem doseže to, da ga ti prideš pogledat in mu posvečaš pozornost in dokler mu to uspeva bo delal še naprej. Poskusi z ignoriranjem.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: senca , sobota, 04.06.2005 : 21:42:33
Tudi mi smo imeli probleme z lajanjem.
Psico smo najprej ponoči zapirali v pesjak (čez dan je bila večino časa spuščena).A smo jo,zato ker se je preveč drla, nehali zapirati.Kakšen dan (oz. noč) je lepo tiho in mirno spala pred vhodnimi vrati, kasneje pa smo začeli opažati vedno več škode.Psica namreč ponoči očino ni spala kaj veliko, čas pa si je krajšala z grizenjem zelenja (t.j. rož IN ograje (kakršnekoli)) okrog hiše.Zaradi tega smo jo dali (spat) nazaj v pesjak.Pretrpeli smo (skupaj s sosedi) nekaj glasnih noči, potem pa se je tudi psica naveličala in se je nehala dreti.
Zdaj je vse tiho (tišina je mišljena za ponoči-čez dan je pa zopet druga pesem) in mirno in upam da bo tako tudi ostalo.
Z učenjem daj glas pa bom probala tudi jaz...upam da bo potem pomaglo, ko ji bom potem rekla tiho :)
Lp


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Babalu , nedelja, 05.06.2005 : 08:11:51
Ojla Aljaz,a Oryja se vedno matra jezek?Kaj pa ce je gospa jezevka pa ima tam blizu kaksno leglo?Mogoce je sla ona ponoci lovit okoli in je zato nisi nasel?
V glavnem po enem mesecu lahko povem da ucenje glasa in tiho na drugi strani meni ne pomaga prav nic pri nezazelenem lajanju!!!Ko enkrat zacne "navduseno" lajat se prav ne ustavi....hvala bogu da imam zelo trpezne sosede.Pravzaprav so oni bolj prepricani da bo enkrat nehal lajat nanje kot sem sama.
Lp


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: weimi , nedelja, 17.07.2005 : 09:39:49
mene pa nekaj zanima moja psička živi v stanovanju in laja za vsak šum ki ga sliši pa me zanima če kdo ve kako bi jo lahko tega odvadila.

lp


Naslov: Lajanje psa ponoči
Poslano od: brinček , sreda, 27.07.2005 : 11:52:26
Potrebovala bi vaš nasvet. Doma imam 7 tednov staro gladkodlako prinašalko (FCR). Problem imamo, ker se ponoči oz. proti jutru okoli 4-5h zbudi in začne z bevskanjem, ki traja lahko tudi 30 min ali več. Na začetku smo jo šli pogledat, vendar smo kmalu ogotovili, da je to lajanje klic "igraj se z mano". Spi v kleti in nima možnosti, da bi se sprehajal po hiši. Po nasvetih iz foruma, smo ji preskrbeli radio, ki igra celo noč, dekco, ki diši po njeni pasji mami, uro, ki tiktaka pa je kmalu pogruntala in jo uporabila za igračo. Okoli sebe ima tudi ostale igračke, vendar ji ob tej uri niso aktualne. Zvečer se z njo vsi igramo, tako da dobesedno pade na svoje ležišče.
Ima morda kdo izmed vas kakšen nasvet, kaj bi lahko še uporabili?   


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Babalu , sreda, 27.07.2005 : 14:59:24
Hm,kaj pa zgolj ignoriranje?Sej vem da se zdi kruto,ampak mislim da si ne zelite da bi vas pes celo zivljenje zbujal ob 4?Ce boste vedno pritekli ne bo nehal izsiljevat pozornost.
Klark spi na kavcu zraven moje postelje in me je vedno hotel zbujat ob 5,6-ih....ko je bil se majhen sem ga dala ven,ce je slucajno moral lulat,pol pa kar nazaj spat.Zdej mu samo recem "spat!" in se obrnem na drugo stran...scasoma je razumel da bom pac vstala ko bom sama hotela in me zdaj le redkokdaj se zbudi.
Lp


Naslov: Lajanje na lastnika?!
Poslano od: runka , petek, 29.07.2005 : 21:58:15
Moja mama vceraj nasi 3- mesecni psicki ni pustila, da bi ji skakala gor, na krilo, ko je ona sedela in jo je odganjala na lep nacin z NE, a naenkrat je psicki bilo kao dovolj in je obstala na tleh in zacela ful v mamo lajat :o Jaz sem bila v hisi in sem ze mislila, kaj se kaj dogaja zunaj in sem pogledala skozi okno in nisem mogla verjet svojim ocem :o :o Mojo mamo oblajala psicka?? Cist tko je izgledalo, ko da krici... mislim... se clovek si nobeden ne upa kricat na mojo mamo, psicka pa... ???
Zvecer se je to se 1x zgodilo.
Je potreben preplah pri vsej zadevi?
Na nas se ni nobeden nas pes lajal, ne majhen, ne dorasel; kaj to pomeni???


Naslov: Re: Lajanje na lastnika?!
Poslano od: Primavera , petek, 29.07.2005 : 22:35:00

Vaša psička je vendar še otrok in tisto lajanje ni bilo drugega kot vabilo k igri. S tem, ko je skakala v mamo, ji je hotela povedati, da se želi z njo igrat. Prav je, da je rekla "ne", ko je nehala, bi jo morala pobožati in pohvaliti pa takoj preusmeriti njeno pozornost tako, da ji kratek čas meče žogico. Ko je igra z žogo na vrhuncu, se žogico vzame in skrije. Čez čas ji spet mečeš (ko bo psička ubogala na povelje)  in tako s časom dosežeš, da bo žogica postala nagrada.


Priskrbi si kako knjigo o vzgoji psa, da boš lažje razumela pasjo govorico. Psi lajajo tudi iz dolgočasja ne le , če so agresivni . Pa obišči pasjo malo šolo, da ti nekdo pojasni obnašanje psov. Nikar ne kaznuj psa, če želi od tebe igro!


Naslov: Re: Lajanje na lastnika?!
Poslano od: Botticelli , sobota, 30.07.2005 : 07:54:18
Naša psica, zdaj ima 3 leta, še vedno obšasno laja na ostale člane družine ko sem jaz zraven. Če mene ali očeta ni potem je v redu. Mogoče ker sem jo jaz najbolj razvajala ko je bila mala, ati se je ukvarjal z njo, mama pa nikoli ni preveč kaj imela z njo. Tako da po mojem rata pes lahko malo zaščitniški, ali pa hoče usmeriti pozornost na sebe.  Z malo truda se ga da odvaditi vsega. Tako da pri 3 mesečni psički sploh ni panike, samo pravilna vzgoja je potrebna.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: runka , sobota, 30.07.2005 : 14:03:06
Sem ze vidla, kako izgleda, ce pes laja, da bi se igral in to 100% ni bil lajez za ˝gremo se igrat˝.
Pasja sola ja... tu pri nas kaj takega sploh ne obstaja, smo se ze pozanimali.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: jasminaj , ponedeljek, 01.08.2005 : 10:06:22
dostikrat pa je tak, da se psi "kregajo" ker ni bilo po njihovem, ali pa zelijo kaj sporociti... midva se vcasih pogovarjma..jaz recem nekaj, moj pes pa zalaja nazaj ;D kot da bi se pogovarjal z mano  :D..
runka mogla bi videt ta lajez da bi lahko rekla zakaj je lajala.. samo mislim da zato, ker ji pac ni bilo vsec, da ni smela skociti na njo, pa ji je potem hotela povedati nekaj, ne vem, kaj..pac da ji ni vsec, da ne sme delat kaj hoce ::)
ali pa vcasih preden mu vrzem zogico, pa recem sedi, me on nalaja, ces kao" kaj me mucis, vrzi ze enkrat to zogico, ne morem sedet na miru, ce vidim zogico"  :D ;D ;D ;D


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: samo , torek, 02.08.2005 : 19:27:20
Ja ampak finta je glih v tem, da mora mirno sedet če hoče  dobit žogico. Zato, da nekaj dobi mora nekaj narediti.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: jasminaj , sreda, 03.08.2005 : 07:57:03
samo saj brez skrbi, vztrajam, dokler se ne umiri pa vsede, pa sele potem vrzem..enako pri kaki drugi komandi ;) hotela sem samo povedat, da se dostikrat jezi na mene-laja, ker bi pac rad cimprej dosegel svoje- v tem primeru, da mu vrzem zogico ::)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Tripikice , ponedeljek, 08.08.2005 : 08:13:17
Pri nas pa imamo malo drugačen problemček. Naša psička pa začne lajati ko se stemni. Takrat se prelevi v "strašnega" čuvaja. Včasih se mi zdi, da laja v "prazno temo", vsaj jaz ne opazim, da bi se v okolici kaj premikalo. Med lajanjem včasih pribeži tudi notri v hišo, vsa razburjena bevskne in že odlaufa nazaj ven. Vmes se za kratek čas pomiri, potem pa spet začne preganjati "zle duhove". In to traja vse dokler ne zaspi. Kraševci sicer so po naravi čuvaji, ampak to nočno lajanje v strnjenem naselju je zelo moteče, bojim se morebitnih pritožb sosedov. Ima kdo idejo kako utišati ta naš "radio"?


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Lilit , ponedeljek, 08.08.2005 : 10:48:54
Moja mama vceraj nasi 3- mesecni psicki ni pustila, da bi ji skakala gor, na krilo, ko je ona sedela in jo je odganjala na lep nacin z NE, a naenkrat je psicki bilo kao dovolj in je obstala na tleh in zacela ful v mamo lajat :o Jaz sem bila v hisi in sem ze mislila, kaj se kaj dogaja zunaj in sem pogledala skozi okno in nisem mogla verjet svojim ocem :o :o Mojo mamo oblajala psicka?? Cist tko je izgledalo, ko da krici... mislim... se clovek si nobeden ne upa kricat na mojo mamo, psicka pa... ???
Zvecer se je to se 1x zgodilo.
Je potreben preplah pri vsej zadevi?
Na nas se ni nobeden nas pes lajal, ne majhen, ne dorasel; kaj to pomeni???

Tudi Vona dela isto. Meni se zdi, kot da se hoce kregat. Recimo, ko imam priboljsek v roki in hocem, da gre na prostor, ona pa naredi vse drugo (se usede, da tacko, se vrze na hrbet...) in ker ji seveda ne dam priboljska, ker cakam, da se da na prostor, me potem nalaja, ces kaj si jaz mislim, saj je ona vse naredila, kar sem hotela in si zasluzi priboljsek ;) jaz pa vztrajam, da gre na prostor in sele potem dobi nagrado.
Vcasih pa se krega, kadar cesa noce naredit... recimo, ce se kopa v reki in jaz hocem, da skoci v avto in greva domov. Vcasih takrat stoji pred prtljaznikom in se krega, da ne bi sla se domov ;)

No, mogoce jo prevec poclovecujem :-[ ampak meni zgleda cisto tako, kot da se krega... pa saj je ful zabavno ;D in vseeno vztrajam, da naredi, kar hocem.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Babalu , ponedeljek, 08.08.2005 : 11:46:50
Tripikice moj se tudi spremeni v "norega policaja" ko pade mrak in tudi on je na zacetku delal prav tako kot tvoja psicka,pol se je pa navadil in zdaj da skoraj mir.Jaz sem bla z njim veliko zunaj ponoci in sva gledala cesto,ljudi ki so hodli mimo,listje ki ga je veter premikal po cesti...vsakic ko je kaj panicno zalajal sva pogledala kaj je blo in ga pomirila.Ze po nekaj dnevih je bil bolj skuliran,vsaj za ograjo.Ko smo zunaj,na poljih v temi je se vedno "nori policaj".
Lp


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Tripikice , torek, 09.08.2005 : 09:45:51
Tripikice moj se tudi spremeni v "norega policaja" ko pade mrak in tudi on je na zacetku delal prav tako kot tvoja psicka,pol se je pa navadil in zdaj da skoraj mir.Jaz sem bla z njim veliko zunaj ponoci in sva gledala cesto,ljudi ki so hodli mimo,listje ki ga je veter premikal po cesti...vsakic ko je kaj panicno zalajal sva pogledala kaj je blo in ga pomirila.Ze po nekaj dnevih je bil bolj skuliran,vsaj za ograjo.Ko smo zunaj,na poljih v temi je se vedno "nori policaj".
Lp

Tudi jaz poskušam psičko pomiriti na tak način, da sedim pri njej in se z njo "pogovarjam". Listje! Zraven nas imajo sosedje majhen sadovnjak in res včasih izpade, da nalaja vsak šumeči list posebej ;D ;D ;D.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Moon , sreda, 10.08.2005 : 11:01:59
Jaz imam tudi podoben problem. Mishko je navajen da ce recem ''Kje je lump?!'' pogleda naokoli in zacne lajat.. No, potem ko naj bi nehal in dobi ukaz ''tiho'' , noce nehat lajat, in laja se naprej. Na koncu mi ne preostane drugega kot to, da ga dvignem v narocje in mu na rahlo zatisnem gobcek. Je mogoce se kaksna drugacna resitev?

Heh, Jasmina, pri nas je isto - preden dobi igraco mu dam povelje npr. sedi. On zacne ritat nazaj in zraven laja , like '' deeej mi ze igraaacooo'' ;D Buhtelj ;D


Naslov: V pesjaku laja
Poslano od: Schvarc , sreda, 31.08.2005 : 12:13:13
Oj!

Naš pes je večinoma dneva  v hiši oz. naši družbi, če je le kdo doma. Pojavi se pa problem, ko ga zjutraj zaprem v pesjak, prične lajati in laja približno eno uro non stop včasih še dlje(zraven tudi joka). Včasih ga tudi čez dan zaprem v pesajk zaradi obiskov(nekaterim pač neugaja pasja družba, ampak nič zato) ali pa zaradi takega dela, ko nemorem neprestano bedeti nad njim. V pesjak, ga zapiram že pet mesecev(takrat smo ga šele dobili), vendar sem ga pričel navajati postopoma, tudi jest sem mu dejal v pesjak, igral sem se znnjim v pesjaku, mislim da sem vse varijante poskusil samo da bo povezal pesjak z dobrim. Sicer pes  spi v hiši, zjutraj p ga zapiramo zato, ker nebi rad imel velikih presenečenj ko pridem iz službe domov.
Ta problem je moteč tako zasosede kot za nas, saj se nam pes včasih kar zasmili, ko tako joka.
No dones je pa zanameček imel še družbo ob pesjaku saj so ga obiskali vaški pajdaši, tako da je od veselja lajal in stokal kar cele tri ure. Je pa zanimivo, ko ga pa privežem v pesjaku je pa čisto tiho :-\.

Imate podobne težave ali kakšen dober nasvet. Aja pa tisto foro, da mu dam v plastenko piškote tud ne prime, jo tudi povoha ne, rajši grize lesene dele pesjaka, saj pri mreži ni učinka(se nič ne odlomi :)).

Jure


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: bolhica , nedelja, 04.09.2005 : 15:07:12
Mi mamo tud od danes naprej probleme... sosed grozi da nam bo psa zastrupil če ne bo nehal lajat pri njegovi ograji.... laja normalno (ko gre kak pes mimo ali sliši druge pse ki se nenormalno derejo v sosednji ulici) ne pretirano ..

Kak predlog ?  :-\


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Tripikice , ponedeljek, 05.09.2005 : 09:21:11
Oj!

Naš pes je večinoma dneva v hiši oz. naši družbi, če je le kdo doma. Pojavi se pa problem, ko ga zjutraj zaprem v pesjak, prične lajati in laja približno eno uro non stop včasih še dlje(zraven tudi joka). Včasih ga tudi čez dan zaprem v pesajk zaradi obiskov(nekaterim pač neugaja pasja družba, ampak nič zato) ali pa zaradi takega dela, ko nemorem neprestano bedeti nad njim. V pesjak, ga zapiram že pet mesecev(takrat smo ga šele dobili), vendar sem ga pričel navajati postopoma, tudi jest sem mu dejal v pesjak, igral sem se znnjim v pesjaku, mislim da sem vse varijante poskusil samo da bo povezal pesjak z dobrim. Sicer pes spi v hiši, zjutraj p ga zapiramo zato, ker nebi rad imel velikih presenečenj ko pridem iz službe domov.
Ta problem je moteč tako zasosede kot za nas, saj se nam pes včasih kar zasmili, ko tako joka.
No dones je pa zanameček imel še družbo ob pesjaku saj so ga obiskali vaški pajdaši, tako da je od veselja lajal in stokal kar cele tri ure. Je pa zanimivo, ko ga pa privežem v pesjaku je pa čisto tiho :-\.

Imate podobne težave ali kakšen dober nasvet. Aja pa tisto foro, da mu dam v plastenko piškote tud ne prime, jo tudi povoha ne, rajši grize lesene dele pesjaka, saj pri mreži ni učinka(se nič ne odlomi :)).

Jure

Jure, jaz pa ne bi zapirala psa, ko pridejo gostje, saj je pes vaš družinski član in ga gostje kot takega tudi naj sprejmejo. Pes jih naj povoha, nato se pa naj nekam umakne počivat. Tako bo pes vedel, da so tvoji prijatelji tudi njegovi prijatelji. Če ga boš pa zapiral v pesjak, bo poleg pesjaka sovražil tudi tvoje prijatelje, ker mora zaradi njih v osovraženi pesjak.

Drugače pa ti žal ne morem nič pomagati, ker naša psička nima pesjaka, pač pa samo pasjo uto, giblje se pa lahko vse okrog hiše, tako je zadovoljna na svobodi, pa še čuva nas. :D :D :D


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Schvarc , ponedeljek, 05.09.2005 : 10:28:08
Oj

Končno nekdo , ki je odgovorl :). Schvarca zapiramo res samo takrat, ko se nekdo boji psa. Ponavadi je to takrat , ko pride naobisk stric, saj ima dva majhna otroka, ketera se bojita psa. TO je bilo dosedaj samo trikrat, ko sem ga zapru v pesjak. Sicer sem pa tudi otroka navadil obnašanja ob kužku in se sedaj manj bojita mojega psa. Sta ga celo božala in je bil nazadnje v stanovanju, ko so otroci gledali risanke(seveda sem jih tudi jaz, saj nikoli nepustim psa in otroka samega) je pes lepo ležal na tleh, otroci pa so sedeli kot pribiti ;D ;D(ponavat še razgrajajo ob gledanju risank).

No, uglavnem ga nezapiram v pesjak če to res ni nujno potrebno.

Hvala bogu, da se tvoj kuža giblje prosto po domačem ozemlju, moj se žal ne oz. nesme in je skoraj vedno na povodcu, ker mi soseda grozi z vesmi mogočimi sankcijami, saj se boji psa(ampak samo mojega, pa čeprav je prijazen ampak je rott in to so ubijalski psi itd.. blablabla).

Čau


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Tripikice , ponedeljek, 05.09.2005 : 12:24:04
Hvala bogu, da se tvoj kuža giblje prosto po domačem ozemlju, moj se žal ne oz. nesme in je skoraj vedno na povodcu, ker mi soseda grozi z vesmi mogočimi sankcijami, saj se boji psa(ampak samo mojega, pa čeprav je prijazen ampak je rott in to so ubijalski psi itd.. blablabla).

Te povsem razumem. Mi smo naredili ograjo, tako da psička ne more z dvorišča, dobro je pa to tudi zato, da drugi, tudi sosedski psi ne morejo na naše dvorišče :D :) :). Prej so zelenico pred našo hišo kar naprej imeli za stranišče. >:(
Ne vem kako bi tvojega psa človek lahko prepričal, da je v pesjaku fajn, ker do sedaj nima glih prijetnih izkušenj z njim. Kuža se npr. ves popoldan crklja pri tebi in uživa v tvoji družbi :) :-*, ponoči te med spanjem lahko "šnofa" :), potem pa pride straaaašno jutro, ko ga zapreš v pesjak, pa še odideš od doma in ga zapustiš. :'( ŠMRK! Po kužekovem mnenju je ta njegov pesjak res prava SVINJARIJA!!! >:( >:( >:( Naša psička noče niti v svojo pasjo uto, ji je bolj všeč ležati nekje zunaj, na travi ali terasi, pasjo uto pa ima za skladišče svojih igrač. ;D
Sicer pa kakšna rešitev za tvoj problem verjetno že obstaja, naj se še oglasijo tisti, ki imajo izkušnje s pesjaki. Upam, da ti tvoj pes ne bo prej pesjaka kar poglodal ;) ;D ;D Do takrat ga pa lahko zaposliš kot uspešnega čuvaja otrok, npr. ;) ;D


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Schvarc , ponedeljek, 05.09.2005 : 12:41:01
Oj

Res si dobro napisal
Citat
Kuža se npr. ves popoldan crklja pri tebi in uživa v tvoji družbi  , ponoči te med spanjem lahko "šnofa" , potem pa pride straaaašno jutro, ko ga zapreš v pesjak, pa še odideš od doma in ga zapustiš.  ŠMRK! Po kužekovem mnenju je ta njegov pesjak res prava SVINJARIJA!!!   
. Sam res pri reševanju tega problema streljam malo v temo.
Ja, dobra bi bila ta zaposlitev z otroki, sploh če bi mu še kdo kaj plačal ;) ;D

Čav


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: nusap , sobota, 17.09.2005 : 19:42:35
Schvarc; No, sem bom pa jaz potrudila "rešiti" tvoj problem. Tako kot psa učiš sedi, prostor ipd., ga tudi naučiš bivanja v pesjaku. Naučiš ga pa po osnovnem pravilu šolanja: ko pes nekaj pravilno naredi, ga zato pohvališ in nagradiš. Prvi del, ko si psa seznanil s pesjakom, si že opravil. Sledi nadaljevanje... psa zapreš v boks in če ne začne še isti trenutek lajati, ga pohvališ in nagradiš (nagrada ti je lahko kak priboljšek ali pa ga spet spustiš ven...). Potem zadevo ponoviš, se malo oddaljiš in spet nagrada. In tako naprej, ponavljaj vajo, s tem da se vedno bolj oddaljiš od boksa, se skriješ za hišo, tako da te ne vidi, greš v hišo... Če pa pes začne lajati še isti trenutek, ko zapreš vrata, začneš z vajo pri odprtih vratih in ga nagrajuješ, če je tiho vsakič ko malo zapreš vrata. Pri tem pazi, da si zmeraj dovolj hiter z nagrado, to je še preden začne pes lajati. In še pomembneje, da se na njegovo lajanje nikoli NE odzoveš (z raznimi fuj to..), preprosto ignoriraj. Kajti pes laja, ker želi pozornost in če bo to tudi dobil, bo zmeraj lajal. Zagotovo pa je kuža že to sam ugotovil in posledično se je pojavilo neželjeno vedenje. Če se boš problema lotil resno in vztrajno, je uspeh zagotovljen, saj bo kuža slej ko prej ugotovil, da z lajanjem nič ne doseže, če je pa tiho, se zgodi nekaj dobrega.
Najlažje bo, če se zadeve lotiš kak vikend, ko si cel dan doma in ga lahko ves čas nadziraš in NAGRAJUJEŠ (s tem ne mislim, da ga moraš imeti cel dan v boksu, delajta večkrat na dan).

Lahko bi še nadaljevala, ampak upam, da sem bila dovolj razumljiva in da je moje pisanje vsaj malo pomagalo k uspešni rešitvi problema.

lp


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: rožica , ponedeljek, 10.10.2005 : 06:06:15
Oj!

Jaz imam naslednji problem. Kuža spi v pesjaku in res nikoli ne joka- je notri čisto zadovoljen. Problem je edino zjutraj. Natanko ob pol sedmih začne lajat (vmes tudi malo joka). To traja vsega skupaj 10 minut, potem mu mami da za jest (ker gre takrat v službo), in potem je mir. Laja edino za to, da dobi za jest. Ali bi pomagalo, če bi mu dajala hrano še preden začne lajati? Lajanje je najbolj moteče čez vikend, ker je bolj mirno vse skupaj in čeprav kolikor vem sosedje niso sovražniki psov, me je vseeno strah, da bi ga kdo zastrupil.

Lp, Urša


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: deteljica , ponedeljek, 10.10.2005 : 10:32:09
Oj!

Jaz imam naslednji problem. Kuža spi v pesjaku in res nikoli ne joka- je notri čisto zadovoljen. Problem je edino zjutraj. Natanko ob pol sedmih začne lajat (vmes tudi malo joka). To traja vsega skupaj 10 minut, potem mu mami da za jest (ker gre takrat v službo), in potem je mir. Laja edino za to, da dobi za jest. Ali bi pomagalo, če bi mu dajala hrano še preden začne lajati? Lajanje je najbolj moteče čez vikend, ker je bolj mirno vse skupaj in čeprav kolikor vem sosedje niso sovražniki psov, me je vseeno strah, da bi ga kdo zastrupil.

Lp, Urša

če j estvar samo v hrani, s edobijo ene zaprte sklede z nastavljivo uro- tako d abi s emu odprla malo pred sedmo.
Mislim,pa da laja zato ,ker je navajen ,da se takrat dan začne in vas hoče na to opzorit. Psi slabo razumejo vikende.
Poleg tega je bil do sedaj pri tem zelo uspešen-saj vedno dobi kar si je zamislil.
Poskusi torej ga prehiteti kak teden in se malo poigraj ter ga potem nahrani. Upaj ,da se ne bo tudi njegov urnik premaknil na bolj zgoden.
če bo šlo v redu poskušaj malo zamujat- po pet minut na vsake toliko dni in počasi podaljšat čas. Če bo začel lajat ga ignoriraj in pojdi k njemu takoj ,ko bo utihnil. S tem seznani sosede, da poskušašprešolat zd dolgoročno boljše staje, da bodo malo potrpeli.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: deteljica , ponedeljek, 10.10.2005 : 10:34:06
Oj

Res si dobro napisal. Sam res pri reševanju tega problema streljam malo v temo.
Ja, dobra bi bila ta zaposlitev z otroki, sploh če bi mu še kdo kaj plačal ;) ;D

Čav
za začetek probaj puščat psa v hiši namesto v pesjaku. Če bo tudi notri lajal ,gre za ločitveno tesnobo in moraš začeti terapevtski program.
če bo notri v redu, naj bo torej notri namesto v pesjaku.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: petka , ponedeljek, 31.10.2005 : 08:55:01
Naš pes živi v stanovanju, star je prbl. 1,5 leta, imamo ga pa 3 mesece (vzeli smo ga iz zavetišča). Ko gremo od doma, laja in tuli . Na "samoto" smo ga navajali postopoma (15 minut itd.), vsa stvar pa je bila vedno slabša (trenutno ga zapiram v kletko, ko me ni doma- t. j. kake 4 ure), kletko je že enkrat uničil in pobegnil ven (in uničeval stanovanje). Sosedi se pritožujejo nad lajanjem, sploh ena nam grozi z "višjimi inštancami" :-\ .  Verjamem, da se boji samote in sploh ne vem več, kako mu naj dopovem, da se bomo vrnili. V kletki drugače spi (gre sam noter), ko je sam, mu dam notri igrače (vsakič vsako do konca zgrize in uniči). Nisem še poskusila s prižganim radiem in žvečilko...kaj je točno to? Imel je že tudi ovratnico z limoninim sprejem, pa je delovala samo en dan...
Popoldne ni nikoli sam, spi v otroški sobi, je zelo prijazen kuža in ko smo zraven, nikoli ne laja (ne za hrano, ne na obiske in sploh ne v glavnem).  Ima še kdo kakšen predlog?


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: TinaZ , sreda, 16.11.2005 : 11:02:46
Tudi mi se javljamo s problemov okoli lajanja:
Buba (2-letna francoska buldogca) je po selitvi v vecje stanovanje postala tudi precej bolj glasna. Vsakic, ko kdo pozvoni (ne glede na to, ali je to na domofonu ali pri zgornjih vhodnih vratih), zacne tako lajat in se trest (kot v pricakovanju), da se jo slisi do pritlicja. Vsakic, ko zatuli, ji mirno recem "ne lajat" ali pa "tiho" (naceloma ta dva ukaza razume, razen kadar se oglasi zvonec), ampak ne pomaga. Ko pride dobimo obiske, se vedno laja, dokler obiskovalca ne prevoha. Ce ga spozna (druzina, prijatelji, ki so dostikrat pri nama), je vse OK, ce pa je neznan, ga pa spremlja po celem stanovanju, z usesi nazaj in grozecim pogledom. Sicer se pusti pobozat, ampak je pa tudi ze probala opozorilno savsnit. Je pa zanimivo, da to dela samo zenskim obiskovalkam, medtem ko je do moskih prizanesljiva  ::)
Problem je tudi, da laja tudi na stopniscu na sosede. V prejsnjem bloku tega ni pocela, zdaj pa ima blazno veselje s tem... Zoprno je, ker je nekatere strah psov, pa tudi lajez odmeva.
Rada bi jo odvadila lajanja in naj povem, da sva od malega navajala na to, da ce je zalajala, sva ji rekla, da mora biti tiho (torej nisva nikoli spodbujala lajanja ali jo celo ucila ukaza "glas")...


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: samo , sreda, 16.11.2005 : 13:08:56
Takle je moj nasvet:
najprej jo nauči, da na ukaz zalaja, ker se bosta potem veliko lažje naučila povelje tiho (povelje: glas,daj glas, itd.), ko bosta to obvladali pa jo prični učiti povelje tiho.To storiš tako, da takrat, ko na povelje pridno laja poveljuješ tiho,  jo nežno primeš za gobček , ko utuhne označiš vedenje in jo nagradiš. Pridno vadiš in sigurno bodo rezultati, vsaj pri meni so bili.

Lp


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: TinaZ , sreda, 16.11.2005 : 13:21:58
Samo, ne razumem, zakaj naj bi jo najprej naucila dati glas, komu bi to koristilo (razen kasnejsemu ucenju preprecevanja lajanja)? Ukaz tiho ze pozna- ce zalaja ali cvili zunaj in ji recem "tiho", utihne. Problem je samo v bloku (stanovanje in stopnisce)- verjetno smatra vse skupaj za absolutno svoj teritorij in ne popusca  :-\
Predvsem pa ne bi tvegala, da jo za lajanje zacnem nagrajevat (ne glede na to, da bi kasneje zacela nagrajevat kontra vedenje), ko pa je ves problem povezan s tem, da hocem, da NE laja...


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: ppetra , ponedeljek, 08.05.2006 : 09:44:45
Jaz imam tudi po novem problem z lajanjem :(

Psička je sedaj stara 5 mesecov in kakšne dva (morda že tri) tedne laja na vse možno kar se dogaja doma. Prej  ni bili problemov, sadaj pa ko se dere za vsako malenkost je zadeva postala kar moteča (to je: na TV, na druge pse v okolici, na glasove z ulice, če koga sliši pred vrati, pa tudi ko je zame tišina in ko greva spat pri odprtem oknu sploh ne more zaspati, ker je vedno kaj, za ker je vredno lajat). Stvar je še posebej moteča ob poznih urah.
Sicer jo postopoma utišam z ukazi tiho, ne, in podobno, samo recimo včeraj ko je zaslišala goske, ki so se drle, je pa sploh nisem mogla utišat, šele ko sem jo dala v avto in smo se odpljali stran se je umirila.

Skratka, do zdaj je bila ful fajn psička, sedaj pa s svojim lajanje postaja prava mala tečnoba.
Kaj naj naredim?
Je možno, ker je še tako mlada, da bo postopoma nehala za vsako malenkost lajat?


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: .polona , torek, 10.10.2006 : 07:22:45
Ko berem tole temo sem se kar malo potolažila, čeprav še vedno ne vem kaj narediti.

Imava 4 mesece strega landseerja, k nama je prišel 2 dni nazaj. Razumem da mu ni prijetno biti sam in zato sva ga prvi dan imela notri, le ponoči je šel za kakšni 2 uri ven. Enako je bilo včeraj. Problem je v tem, da ko je zunaj (ima ograjen vrt in pasjo uto) cvili in laja z visokim glasom kot da bi ga kdo dajal iz kože. V pasjo uto sploh ni še šel, počiva zunaj na odeji. 

Zanima me ali laja ker je osamljen in je bolje da ga spustiva h nama, ali naju izsiljuje in mu sploh ni tako hudo? Grozno ga je poslušati, ker cvili podnevi in ponoči ter praska po vratih. Če ga ignorirava se malo umiri (za 5-10min), potem pa spet začne, če odpreva vrata je pa grozno vesel in rini noter.

Prosim za kakšen nasvet.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Stella , sreda, 11.10.2006 : 10:20:48
jaz čveka bom še malo pisala, čeprav sem ti na nek način odgovorila že v temi o landseerjih.
v glavnem, ni mu tako hudo kot se zdi/sliši  ;) seveda je notri boljše ampak predvsem zato, ker ima tam nekoga ob sebi.
glede na to, da je že takoj imel izkušnjo, da če joka pride noter bo mogoče odvajanje trajalo dlje. bodi dosledna! hitro se bo naučil kako in kaj. lahko ti pa povem, da bo kasneje lajal še premalo, govorim iz lastnih izkušenj pa še kdo, ki ima landseerja ti lahko to potrdi.



Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: smajli , torek, 05.12.2006 : 23:03:32
 Moja psička pa zdaj po novem(stara je 7 mesecev) laja zmeraj ko nas ni zraven. Sem že probala tako, da sem jo pustila da laja in potem ko je nehala(po 5-10 min) se je ulegla in sem jo ful nagradila. Ampak problem je, da se je potem spet čisto razživela in spet začeal lajati ko sem šla stran. Ne morem pa je vsakič pustiti da laja, ker smo v bloku in se to sliši v druga stanovanja :( Sem tudi poskusila tako da sem jo kregala-ali sem jo malo potegnila za uho, ali pa po smrčku udarila, ampak ne premočno, samo tudi to ne deluje, ker se potem razjezi in začne še bolj lajati name in se zaganjati v mojo roko.... Name pa laja tudi če ji kaj prepovem. Pomiri se pa samo, ko pridem do nje in jo božam ali pa se igram z njo.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: titka , ponedeljek, 11.12.2006 : 20:36:04
ojla! moje ime je valentina in imam tezave s svojim kuzanom..tut glede lajanja pa izsiljevanja..sam da je problem, da sma se mi2 preselila v ljubljano in zdaj zivima v bloku, kjer pa sosede seveda to blazno moti..lajat zacne takoj ko zaprem vhodna vrata, tukaj zivima pa ze vec kot 2 meseca..milo receno sem obupana, naredila pa sem ze bolj kot ne vse kar je bilo mogoce, od hisnega boksa, da mu pustim radio.. pa tut ovratnica proti lajanju pa nic ne pomaga..on se vedno tuli in zavija in laja..je res problem ker je velik- mesanec z labradorcem..dej res ce ma kdo se kak predlog..


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: tjasav , ponedeljek, 11.12.2006 : 20:39:23
pa tut ovratnica proti lajanju ..
Kakšna pa je to?



Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: titka , ponedeljek, 11.12.2006 : 20:43:54
a ovratnica proti lajanju? tk zgleda, da mu jo das pac okrog vratu isto kot ovratnico, ima pa senzor, ki ob tem ko je pes prevec glasen sprozi elektronski impulz..grdo--ampak verjemi sem probala na sebi..ne boli je pa neprijetno, pes naj bi se bolj ustrasil kot kaj drugega..vazno pa je da mu pokaze da je to kar dela narobe..ampak moj nil tega pac ne skapira in moja soseda se prej pa moj sostanovalec me bodo dali iz koze.. :'(


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: tjasav , ponedeljek, 11.12.2006 : 21:16:02
Aha...kot nekakšen pogojni refleks in tista cela finta s Pavlovom.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: *NiKiCa* , ponedeljek, 11.12.2006 : 21:32:23
 hey

no tudi moja psička skos laja oz. samo zvečer hodi po kuhinji in gleda v vrata in laja. Jo spusti ven, malo zalaja in priteče nazaj in čez 5 min spet začne lajat v kuhinji ::) sploh ne vem kaj ji je? mislim da ne išče neke pozornosti ker jo ima skos in je skos z nami tko da ne vem v čem je "problem"  ;)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: ppetra , ponedeljek, 11.12.2006 : 22:58:13
Mislim da se na koncu mi prilagodimo lajanju in ne kužki nam, da so tiho. Jaz pri svoji  (pri njenem 1 letu) tudi še nisem uspela odpravit lajanja, laja pa tudi na vse možno v stanovanju in ko je sama. Ko je zunaj pa nimam problemov s tem. Ah...


Naslov: LAJANJE
Poslano od: ulabong , sobota, 16.12.2006 : 12:29:56
upam da ni ta tema že kje objavljena.....zelo me zanima s čim bi lahko odvadila svojega kuzka da ne bi "neprestano" ko je na vrtu lajal....samo da gre kdo mimo ali pa tudi če se nič ne dogaja laja...saj mene niti ne moti,sam sosedje pa niso preveč navdušeni nad tem.

hvala za odgovor in lp


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: *NiKiCa* , sobota, 16.12.2006 : 15:13:12
tudi jst imam tak problem samo da pri nas laja notr kar je zame še bolj moteče in mislmi da se kužka ne da odvadit oz. zelo težko. pri nas se zvečer gleda v vrata ko je vzunaj temno notri je pa luč in se vidi notr in neprestano laja sama nase, če pa ugasnem luč se pa ven vidi in vidi liste ki se premikajo zaradi vetra in ima spet razlog za lajanje. tako da če ima kdo rešitev bom zelo vesela.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: JB , nedelja, 17.12.2006 : 16:45:16
Nikica
Kot sem ti napisal v drugi temi, moraš popolnoma omejit psa in mu določit kaj lahko in česa ne, postavit mu moraš pravila ki se jih mora držat. Če ti pes laja tako kot si napisala (v steklena vrata) jo probaš okregat naj bo tiho. Če ne utihne jo daš na prostor nekam kjer ne bo lajal (ne bo videl ven), če noče ostat na prostoru, ki si mu ga določila, vzameš povodec in ga privežeš za nek fiksiran predmet npr mizo, radiator. Ko utihne ga pohvališ počakaš da se umiri (kakih 10-20 minut) potem ga odvežeš. Če spet laufa k steklenim vratom in se začne drt-lajat ga spet najprej okregej naj bo tiho, če spet ne pomaga ga spet privež...
Ga bož že naučila, sam vztrajno


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Drejči , nedelja, 17.12.2006 : 18:16:43
Odgovor je povsem preprost  ;)
Naucite psa povelji GLAS (lahko laja) in TIHO (ne sme lajat), pa bo problem resen.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: ppetra , nedelja, 17.12.2006 : 21:01:06
Odgovor je povsem preprost ;)
Naucite psa povelji GLAS (lahko laja) in TIHO (ne sme lajat), pa bo problem resen.

Ja, ko bi bilo tako lahko :)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: titka , nedelja, 17.12.2006 : 23:58:36
Aha...kot nekakšen pogojni refleks in tista cela finta s Pavlovom.
ja nekaj takega, ucenje z nagrado in ko ga poserje s kaznijo..sej je vedno boljse..upam da bo. ja skoda je res, ker pac morm bit skos in skos stroga pa huda, drgac me kr zacne izkoriscat pa delat po svoje.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Nikolina , sobota, 02.06.2007 : 11:33:04
Živjo,
Tudi mi imamo probleme z lajanjem.Psička ni nikoli lajala,tudi ko je prvič prišla k nam,ni cvilila,lajala,zdaj naenkrat pa je začela preganjati mačke,ker se nočejo igrati z njo in hodi po vasi veliko muc,pa se dere kot nora.Smo jo že probali imeti zvečer v hiši,a je začela praskati vrata in še bolj lajati,tako,da je odmevalo.Ko je dan,ne laja preveč,razen,če kdo kosi travo,ampak zvečer pa mi gre njen lajež že na živce.Pa razumela bi,če bi psička lajala,če nebi šla ven iz pesjaka,pa je skoraj ves dan zunaj in nori kot nora.Lajež moti mene ter sosede in ne bi rada,da bi prišlo do kakšnih prepirov med sosedi in bi psički kdo kaj naredil.
Kaj lahko naredim?Kje pa se kupijo te ovratnice proti laježu?
lp


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: igorino , sobota, 28.07.2007 : 06:22:51
ja nekaj takega, ucenje z nagrado in ko ga poserje s kaznijo..sej je vedno boljse..upam da bo. ja skoda je res, ker pac morm bit skos in skos stroga pa huda, drgac me kr zacne izkoriscat pa delat po svoje.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: igorino , sobota, 28.07.2007 : 06:47:53
pozdravljeni. prosim pomagajte!

imamo leto in pol staro mešančko z yorkijem, odkar je pri nas v naši odsotnoati močno laja in joka čeprav je majhne rasti je zelo glasna, to pa naše sosede zelo moti in so mi grozili z njenim linčenjem, celo z policijo in društvom proti mučenju živali. moram vam napisati, da smo poskusili vse mogoče ,da bi utišali njeno lajanje, od prižganega tv-ja, kupili smo celo drugega psa, žal je bil boln in so ga uspavali, kupili smo celo ovratnico pa nič ne pomaga in ker so sosedi zelo jezni se odločamo, da bi jo oddali. ali mogoče še kdo ve za kakšno rešitev?  hvala, lep pozdrav!


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: tanja040 , sobota, 28.07.2007 : 13:16:57
Vem kako ti je. Jaz sem imela isti problem pa mi nihče ni znal pomagati.
Poskusi se s sosedi dogovoriti na lep način in da boš psičko poskušal spraviti v red. Večkrat na dan jo pusti samo doma za kratek čas pa se bo mogoče navadla.In ko odhajaš od doma jo ignoriraj in čimprej se odpravi ven brez da bi jo pogledal in jo tolaži, da bo zdaj sama doma.
Kar se tiče pa sosedov pa se ne sekiraj preveč, ker ti nič ne morejo. Če svojega psa voziš ven in če ima hrano, vodo, nego ,... ti nobeno zavetišče ne bo psa odvzelo.Sosedje ti pa lahko pokličejo policijo in boš plačal kazen, nevem koliko. Upam da niso taki teroristi da bi to naredili.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: tedi , torek, 31.07.2007 : 10:35:21
Zdravo, tudi pri nas imamo problem z lajanjem.
Imamo 1leto staro zlato prinašalko, ko zunaj na dvorišču poje kosilo(je pripeta) se uleže in včasih tudi zaspi. Ko pa pride kakšen človek h bajti se ji dobesedno strga, pes laja in skače, to se ne neha dokler ta človek negre iz hiše. Ko tega istega človeka vidi večkrat je pa čisto tiho, kako bi jo tega odvadli? Tudi ko naprimer poštar prinese kaj na dom, steče po stopnicah in laja in skače vanj, kaj narediti da bi jo odvadili?

 lp


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: tanja040 , torek, 31.07.2007 : 11:20:18
Mogoče bi bilo dobro, da vsak, ki pride k vam na obisk, naj gre najprej pobožat psa in potem v hišo (če se psa boji potem seveda to ne pride v poštev).


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: mašc , petek, 31.08.2007 : 20:44:19
Sem se danes malo sprehajala po forumu in ugotovila, da ima kar nekaj ljudi takšne težave kot mi. Mi imamo pa 8 mesecev starega samčka cotona, težave z lajanjem so pa vedno večje. Na forumu pri cotonih se kar malo slabo počutim, ker naj bi bila to popolnoma mirna pasma, naš je pa tak "divjaček". In sicer imamo velik ograjen vrt, pa včasim ni lajal, če je šel kdo mimo ograje, sedaj pa leti do vsakega pešca, kolesarja,... in neumorno laja. Na sprehodih imamo pa vedno večje težave, ker se zaganja in čisto ponori, ko srečamo kakšnega psa. Enkrat smo imeli odvezanega, se je tak mali, kot je, zagnal v enega velikega zlatega prinašalca. Še dobro, da je lastnik tistega potem potegnil stran. Pa sploh se potem cel sprehod ne umiri, čisto je podivjan, renči in laja na ves glas. Ali se to sčasoma umiri, ko malo odraste, ali kaj? Niti ne vemo, kako bi ravnali ob takem napadu, sliši itak nič, da bi ga okregal...


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: mašc , petek, 31.08.2007 : 20:45:54
Saj res, še to! Kako je s temi ovratnicami proti lajanju? Je kdo že uspel s tem?


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: ppetra , ponedeljek, 03.09.2007 : 15:09:42
Kaj pa kakšna pasja šola, kjer bi vam pomagali odpraviti ta problem (ste s kužkom že bili v pasji šoli)?

No moja Lotty se mi zdi, da se je malo umirila z lajanjem. Ji pa vedno rečem NE (ali pa TIHO) ko želi lajat in pote recimo da neha :), če ne grem pa samo do nje in sigurno neha. Se pa vseeno še vedno odziva na veliko stvari v okolici, samo predvsem, ko je v hiši in je morda bolj pogumna (razni šumu, vriski otrok zunaj, lajež itd), samo ta lajež ni tako dolgotrajen, sploh če jo opozorim naj neha.
Morda z vstrajnosto enkrat kaj dosežete.

To da je do drugih kužkov "agresiven", koliko pa je bil v stiku z drugimi kužki potem ko ste ga dobili (recimo kakšna pasja šola in podobno)? Morda pa v času socializacije ni razvil pravega odnosa do drugih psov, čeprav čudno glede na to, da je bil že kot mladič v družbi cotonov, ki jih ni bilo malo.

Mogoče bi kakšno (organizirao) druženje s kužki prav prišlo, da se ne bi tako zaganjal v nijih potem na sprehodu.
Če boste kdaj v Lj, se lahko dobimo še z ostalimi cotončki tako kot se me punce dobivamo.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: mašc , ponedeljek, 03.09.2007 : 22:04:21
Ja, smo že bili v pasji šoli oz. na igralnih uricah. Pa jih je prvič vse obrenčal in oblajal, ko jih pa pozna, pa itak ne laja več. Smo družba štirih družin in vsi imamo kuže, ampak s tistimi, ki se enkrat spozna je potem dobro. Problem so "mimohodci", ker če se mu enkrat uspe povohati s psom, je potem ponavadi ok in odneha. Ampak tak Maksov pozdrav ponavadi pse kar odžene proč.
Sedaj gremo še v osnovno šolo A (september in oktober) in upam, da se bo tam odvadil tega, bomo bolj temu pozornost posvečali.
Že ko smo prišli v leglo po našega Maksa, je kar naprej renčal - na druge kuže, ne na nas. Mogoče je imel kakšno slabo izkušnjo, ne vem.
Pri nas najbolj uboga moža in če ga on v pravem trenutku ujame, preden Maks "zalaufa" z nadzvočno hitrostjo (dokler mu vrvica seže), pomaga NE SME ali pa TIHO, ko mu da najprej sedi. Ampak renčat pa ne neha, dokler kuža ne gre mimo. Meni ga pa ponavadi ne uspe ujeti tapravi trenutek in je kriza. Čisto se mu odpuli. Prav vrti se po luftu na povodcu.
Drugače smo pa kar veliko v Lj, ravno ta vikend smo bili v športnem parku Ilirija. Hčerka namreč igra tenis. Pa imamo Maksa zmeraj s seboj. Bi bilo fajn, če bi se res enkrat srečali, se bom oglasila, ko bomo spet prišli.
Sem vesela, da se je Lotty umirila, verjetno se bo naš Maks tudi, konec koncev je star šele 10 mesecev. Lajež pa tudi pri nas ni tako dolgotrajen, kot je predvsem glasen in močan. Tudi pri raznih "domačih" glasovih (otroci, lajež...) ne zalaja ampak le renči.
Kot sem že rekla, spremljava s hčerko Lotko že od začetka, pa sva zadnjič videli slike vožnje s kolesom. Ali se obnese? Kje ste kupili tako košaro? Mi smo jo namreč tudi , ampak bolj kvadratne oblike, pa mu je kar všeč.
Hvala ppetra za malo vzpodbude in lp mali Lotki


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: ppetra , ponedeljek, 03.09.2007 : 23:00:22
Napišite v temi o cotončkih (al pa meni na mali) kdaj boste v Lj in boste imeli čas, pa se lahko dobimo (recimo v Tivoliju ki je blizu). Da vidimo vašo zverinico malo (hecam se ;)), da nas malo nalaja :)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: dog_lover , ponedeljek, 03.09.2007 : 23:32:51
Tukaj imate nekaj o teh ovratnicah, če koga zanima: http://www.mojpes.net/modules/odgovori/article.php?storyid=61
Spoznala sem že nekaj ljudi, ki so s takšno ovratnico dosegli čudeže. Negativnih stranskih učinkov pri teh psih ni bilo.
Kaj več žal ne vem povedati, ker sama nimam izkušenj z ovratnicami proti lajanju.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: merrii , sreda, 05.09.2007 : 11:13:59
lp
Jaz imam tudi problem. Ice vsakič, ko nas ni doma tuli. In to lahko tuli 10 min ali 2 uri. Včerja je sosed rekel, da je celo popoldne tulil  :o. Gre se predvsem zaradi sosedov, ker je tuljenje precej moteče, kot bi jokal. Vsakič preden gremo za dlje časa od doma, ga prej zmatram z dolgim sprehodom, ampak nič ne pomaga. To pomaga samo pri te, da je nehal grist in uničevat stvari. Igrače ne pomagajo, ker ga ne zanimajo. Tudi če grem za 15 min v trgovino, tuli!! Če mu soseda reče Bodi tiho, potem utihne, za kakšne pol ure! Ko smo doma nikoli ne tuli (razen na nedeljsko sireno :P), takoj ko pa gremo od doma, se začne... Tudi sem že probala s postopno odsotnostjo!
Hvala za nasvete in lp


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: mašc , sreda, 05.09.2007 : 16:19:41
PPetra, se oglasim, ko pridemo v Lj. Upam, da bo iz šole že kaj uspeha, ko se vidimo. Mogoče pa cotončkov ne bo oblajal, včasih se naredi, da kakšnega pusti pri miru.
l.p.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: ulpi , sreda, 05.09.2007 : 19:03:54
Merrii nejbrz gre pri vas za locitveno tesnobo. Ce tuli samo ko vas ni, vas najbrz pogresa.. Mi imamo isto tezavo. Meni je bilo razlozeno da pes pade v neko paniko, ko ostane sam. Z postopnim navajanjem na "biti sam" naj bi se te tezave dale odpravit. Mi se v tej smeri trudimo ze 2,3 mesece. In moram povedat da je Ray bolj miren ko odhajamo. Ko ga fant pusti samega je ok, ko pa jaz pa se ful buni. Je pa baje to tek na dolge proge, tak da bo se nekaj casa trajalo da bo ok.
G


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: ulpi , sreda, 05.09.2007 : 19:05:32
No se to sem hotela napisat.. Good luck.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: merrii , četrtek, 06.09.2007 : 11:15:29
 :o :(Danes mi je še druga soseda povedala, da je cel popoldan jokal in kako je bogi. Prvi sosed je vprašal, če se mi pes nič ne smili, ko tako joka. (ice ne laja, samo tuli in se sliši, kot bi jokal). Zdaj me že mož čudno gleda, sploh ne vem več kaj naredit. Včeraj sem se skrila, da je mislil, da me ni doma in ko je začel tulit, sem priletela na balkon in glasno rekla tiho! In potem ko sem šla v trgovino ni jokal, vsaj nisem ga slišala ::) Danes se bova tudi šla skrivalnice - da bi to kdo posnel, se sama sebi zdim nora ;D. Upajmo, da nama bo tako ratalo, ker postopno navajanje ni uspelo! Jaz mislim, da ga je strah in zato tuli, ker je ena velika boječka in se mi sanja ne, kako ga tega odvadit ??? Ah bo že .... pa hvala ulpi ;)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: lovethor , četrtek, 06.09.2007 : 11:38:55
merii, se še spomnim, kako žalostno zveni njegovo tuljenje :( Kakšnega pametnega nasveta pa ti ne znam dat, ker pri naši jokici tud nič ne zaleže...


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: merrii , četrtek, 06.09.2007 : 11:54:56
ja res je, trga srce matr. Lahko si predstavljaš kako me sosedje gledajo. Po eni strani jim gre na živce, po drugi strani se jim smili.  ::) Danes, ko sem prišla iz trgovine nisem nič slišala, da bi tulil. Bomo videli, kako se bomo tega rešili


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: ulpi , četrtek, 06.09.2007 : 13:01:11
Merrii ta forum je super zadeva, se najbolj fajn pa je zato, ker clovek vidi da ni sam. Oz da imajo tudi drugi podobne tezave. No nas Ray ni tulil ko sva sla niti ko sva prisla. Enkrat sva ga za hec posnela in bila sokirana. Tulit je zacel v 8 minuti. Revcek je bil cist zgubljen. Iskal naju je in tulil. Se zdaj se mi para srce ko se spomnim na ta prizor.
Baje je fora samo v tem, da pes mora spoznat, da se bo lasntik vrnil. Ko to spozna, je lahko doma 10 ur, ker psi nimajo obcutka za cas. No ne vem. Dalec od tega da bi hotela pametovat. Samo hocem povedat, da pri nas se vidi napredek. Tudi ce je majhen, je pa toliko bolj opazen.
LP


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: ppetra , četrtek, 06.09.2007 : 13:11:29
In kako psu dopovedat da prideš nazaj, če itak vedno prideš nazaj (zakaj tega ne dojame kmalu)? Teorija je lahka samo praksa pa... to traja in traja.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: merrii , četrtek, 06.09.2007 : 14:44:29
haha ppetra, imaš prav  ;D ;D Je pa res, da je fino prebrat, da nisem edina. Ice tudi začne tulit kakšne 5-10 minut kasneje. Do takrat skoz gleda ven, najprej levo, potem desno, včeraj sem ga na skrivaj opazovala, enako kot pri tebi ulpi, čisto zgubljen postane. pa buča bi se že lahko navadil, da pridem nazaj :D Ah sej nam bo ratalo, a ne  ;)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: ulpi , četrtek, 06.09.2007 : 15:03:41
Bo bo. Sam rabijo res ogromno casa. Jaz sem se v tistem trenutku obupa obrnila na Dani (iz tega foruma) in mi je takoj v startu povedala da je to tek na dolge proge. No nisem si pa predstavljala da obstataja tek na tako dolge proge.
Fajn bi bilo da bi se tukaj oglasil kdo ki mu je ta "misija nemogoce" ze v celoti uspela.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: delavec@amis.net , četrtek, 06.09.2007 : 16:03:53
Jaz z mojim nisem imela teh težav, je pa vsakič ko smo odšli od doma k sebi v posteljo odnesel moje in moževe (uporabljene) nogavice in copate. Tako počne še danes. Ste morda to že poskusili?


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: lovethor , četrtek, 06.09.2007 : 17:27:58
Mi nismo poskusili, se je pa zgodilo - in smo jim lahko pomahali v slovo :) Imamo enega, ki uničuje in drugo, ki jokca. Jaz se pač tolažim, da bo minilo. Priložnosti sta imela dovolj, da sta spoznala, da se vedno vrneva, tako da zdaj čakamo, da se jima to zasidra v bučke. Sosedi so seveda tečni zaradi jokcanja, ampak en velik odtis podplata na zunanji strani vrat mi pomaga, da se ne sekiramo preveč zaradi tega  :P


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: ulpi , četrtek, 06.09.2007 : 19:04:37
Lisa mi smo probali vse mozno. Od tega da sem 1,5 uro pred tem ko je ostal sam, rolala z njim. Torej  je bil totalno zlaufan. Puscala sem mu vse sorte razno disecih cot, pa ni pomagalo. Puscala sva mu muziko. Ni prevec zaleglo. Res, edino kar nam pocasi uspeva je to da ga postopno puscava. Zdaj smo priblizno na 45 minut in pocasi nam ne bo preostalo drugo kot da z vsakim tednom malo podaljsamo.
Zal jaz vem, da smo za to da joka ko nas ni krivi sami. Predvsem jaz. Prepozno smo ga zaceli navajat na biti sam. To je edini problem. Sem pac mislila, zakaj bi bil sam ce ne rabi. Na to da bo to nekoc problem nisem racunala..
Je pa tak da doloceni psi na locitveno tesnobo reagirajo z unicevajem, nekateri tulijo, nekateri se pokakajo, polulajo... Pred kratkim sem brala intervju ene slovenske behavioristke(popravite me ce se drugace rece tem ljudem), ki precej pesimisticno gleda na to "bolezen". Ona predlaga tudi pomirjevala. No jaz ne bi o cem takem niti rada razmisljala, tak da..



Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: ulpi , sreda, 12.09.2007 : 11:32:32
Ojla. Jaz sem vceraj cisto slucajno naletela na spletno stran enega angleskega zavetisca. Malo sem brskala in sem ugotovila da imajo sluzbo za vedenjske tezave - "behaviour adivce", kamor se lahko v primeru tezav lastniki psov obrnejo in ta sluzba pomaga z nasveti, programom dela itd.
No in sem jim pisala. Danes sem ze dobila odgovor z enim kupom priponk. Ce koga zanima naj javi in mu posljem na mail.
lp, Katja


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: merrii , četrtek, 11.10.2007 : 11:48:09
Pri nas še vedno nič novega. Več kot en mesec ga navajam, na kratko odsotnost, pa včasih še vedno tuli. Samo v trgovino grem (stran je minuto peš), pa že tuli. Se bojim srečat kakšnega soseda. Zdaj sem vsaj ugotovila, da tuli samo ko jaz grem od doma, pa tudi če je kdo doma :-\. Tako, da pri nama nič novega..... žal  :'(


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: lovethor , četrtek, 11.10.2007 : 14:57:14
Pri nas tudi ne, merrii ... Sosedje nas imajo dovolj in res ne vem več, kaj bi. Že dobivava ljubezenska pisemca v nabiralnik  :-\ Naslednji teden nam pridejo še ena dodatna vrata montirat, da ne bosta direkt v vhodna vrata lajala, pa z nečim jih bomo še zapolnili. Zraven pa se držimo nekaterih nasvetov, ki mi jih je ulpi poslala. V skrajni sili bo treba varuško najet, ampak pišuka no ... saj menda bosta dojela enkrat, da je sam doma bit žur -lahko uničujeta in razstavljata stanovanje po mili volji  ::)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: ulpi , četrtek, 11.10.2007 : 22:53:42
Hey merrii in lovethor.. Bo uspelo bo. Sam je res treba ogromno casa. 1 mesec je ful premalo da bi se ful poznalo na obnasanju. Mi smo res ogromno energije dali v ta problem, jaz sem se ful presekirala, prilagodila vse temu da smo to resevali. No zdaj ostane vsak dan 2 uri. Brez tezav. Ko odhajam je zatopljen v kong in sploh ne pogleda za mano, ko pride fant domov, pa tud kdaj spi, gleda cez okno, lezi na svojem prosotru itd.
Vcasih je hodil iz sobe v sobo za mano.. Ce sem nesla cote prat je jokal.. Res je blo grozno. Zdaj sem ga ze ful skuzila in se strogo drzim dolocenih pravil. Predvsem ga poskusam cimmanj vznemirit preden grem. Recimo sem ugotovila, da postane ful nervozen ko vidi da se oblacim. No tak da ce vem, da grem od doma ob 14.00 se oblecem ob 11.00. Torbo dam k vhodu, tak da cim bolj neopazno izginem. No pa se miljon taknsih fintic..
Nic ne obupat. Sicer sem jaz bila tudi zelo obupana in tudi vem, da smo se dalec od popolnega uspeha, ampak bo. Zdaj sem ze prepricana v to, da se da..
Ray se je tudi sicer ful spremenil in je ful bolj miren kot je bil prej. V smilsu da ni nervozen, ker ne opreza non stop za mano itd.  Dosti srece in ne obupat.
lahko noc. Katja


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: lovethor , petek, 12.10.2007 : 09:09:25
Ma, pri nas je problem dvojen, ker ima psička res grozno paranojo pred tem, da bi jo zapustila, njemu pa gre to cviljenje na živce in laja na njo. Zadnjič sva ju posnela in to zgleda tako, da ona začne brezglavo letat po celem stanovanju in naju išče, on pa leta za njo in laja ... Ko ona cvili, se on krega, potem jo malo vabi k igri, potem spet laja ... Ona pa je čisto slepa in samo išče in cvili ... In tako ustvarjata dvojen hrup. Ampak tudi mi vpeljujemo novosti - nič cartanja, ko se odpravljamo in nič cartanja, ko se vrnemo. Njemu dam zdaj kong in v dve zavozlani kuhinjski krpi brikete, da ga zaposlim - toliko, da je vsaj on tiho, njo pa korak za korakom navajamo ...
Upanje umre zadnje, ne?  ???


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: merrii , petek, 12.10.2007 : 10:14:46
Pri nas tudi nič cartanja ko gremo in ko pridemo, prej sem ga vedno božala, ko sem prišla. Drugače pa se sosedom izogibam, kolikor je le mogoče, sem pa tudi jaz dobila ljubezensko pisemce ::). Ice-a itak igrače ne zanimajo, edino ena kost, ki pa jo očitno žveči, ko sem jaz doma.
Aha, eno vprašanje, ali lahko sosedje pokličejo policijo pred 22. uro?? Ker imam občutek, da bom kmalu dobila kakšno položnico za kalitev reda in miru ... če ne od sosedov pa od bližnjega bara, ker je šlo zadnjič tudi njim na živce.
Upamo, upamo...


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: ulpi , petek, 12.10.2007 : 10:38:31
Pri nas je bilo na zacetku tako, da je imel na voljo vedno ful igrac. No pol sem mu jih vse vzela in mu vsake tolko dam kaksno. Ko grem od doma pa mu nastavim v vsak prostor en kong. V dnevni mu ostane kong z uho od ovcke, ki jo ima ful rad in se fajn zamoti z njo. Prvic ko je ostal sam z kongom ga ni niti povohal(kljub ovcki) in sem bila ful zalostna. Ocitno je bil tak fokusiran na moj odhod da ga niti ovcka ni zanimala. Zdaj mu dam kong kaksno minutko preden odidem, da pade not in ne vidi ko grem.
Tak da ja no. Hotela sem povedat da se je Ray igral z igracami ko smo bili doma, ko pa je bil sam pa ga niso zanimale.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: satin , petek, 12.10.2007 : 10:43:49
merrii a to počne že od samega začetka od kar je pri vama ali šele pred kratkim?  Sicer pa drugače to počne celo moj, pa nas ima že natančno naštelane kdaj gremo in kdaj pridemo, sicer nas tuli največ kakih 15 min, pa recmo tko ene parkrat na let ::)
A imate mogoče kako gonečo se psičko v bližini?  Je pa res da nekaterim psom postane všeč poslušati samega sebe, ma en mojih kolegov s tem probleme ;D :D ::)
Možnost je tudi ovratnica ki ob tuljenju vanj spusti curek vode ;) Ali pa da dnevno nekajkrat vadite odhajanje in prihajanje. Greš ven ni treba daleč, tam cca 1 do 2 nadstropje nižje (če ste v bloku seveda), tam počakaš 5, 10, 15 minut in se nato vrneš v stanovanje , seveda vajo čez nekaj časa ponoviš, pri tem strogo paziš da ga pri odhodu ne crkljaš ali ogovarjaš ampak enostavno odpreš vrata on greš, ter pri prihodu nazaj zopet ga pobožaš ali pocrkljaš šele ko se udobno namestiš za mizo ali kavč (ali kaj drugega) samo ne takoj ko vstopiš skozi vrata. Pa seveda še to da ne prideš nazaj ravno takrat ko tuli, ker bo to vzel kot nagrado ::)  Če razumeš nemško si probaj z neta snet nemško oddajo z naslovom Živalsko nany (Tier nany), prej je bila samostojna oddaja na Voxu ob sobotah in nedeljah popoldne okrog 17h , zdaj pa je v sklopu oddaje Hunde Katze Maus. Je obravnavala podoben primer kot tvoj v enih izmed starejših oddaj ;) Meni je res taka fajn oddaja, se naučiš veliko novega ;)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: lovethor , petek, 12.10.2007 : 11:22:25
merrii, mislim, da jaz že zdavnaj imela policijo na vratih, če bi jih pred deseto uro klicali, tako da mislim, da ne morejo. Upam vsaj. 


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: merrii , petek, 12.10.2007 : 12:48:52
satin to počneva. Včasih tuli, včasih pa ne. Tuli že od začetka, samo da ni vedno, pa tudi sedaj ne vedno. To ima kar ene fleše. 15 minut ----- ko bi vsaj, Ice tuli celo dopoldne če je treba. Na začetku sva imela z možem obraten turnus, ravno zaradi psa, sedaj pa obeh ni


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: merrii , petek, 12.10.2007 : 12:53:07
.......sedaj pa obeh ni in imajo tako sosedje in okolica, cel žur. Najbolj grozno mi je, ko rečejo kako je bogi :-\, ker joka, če bi lajal, pa verjetno ne bi bil bogi. To po 5-10 minut delamo že par mesecev, ampak ne pali, haha, ima prehud vonj po moje. Točno ve, a sem kje v bližini ali ne. Premišljujem, da bi mu na balkonu zakrila razgled, ker me točno vidi, ko grem ven, samo bi me verjetno vseeno slišal, tako da po moje niti to ne bi imelo nekega hudega učinka. Ne vem, nimam več idej, raze kakšna ovratnica proti lajanju še pride v poštev, pa še to ne vem, če bi pomagalo, očitno se res rad posluša, ker 8 ur brezveze že ne bi tulil...... ah ne vem kaj bomo  ???


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: ulpi , petek, 12.10.2007 : 19:49:22
Jaz se ne bi ravno strinjala s tem da niso bogi. Vsaj ce sodim po nasem. Mi smo ga snemali. Se vedno ga. In tisto kar smo videli na zacetku ni bilo prijetno za videt. Bil je cist panicen, nemiren. Hodil je gor in dol in naju iskal. Niti za malo se ni umiril.
Mislim da je to huda stiska za pse in se ne sme zanemarit.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: merrii , sobota, 13.10.2007 : 08:44:57
Hmm, se je narobe razumelo, sem ga jaz tudi gledala kaj počne, ampak sosedje, ko ga vidijo z mano zunaj, pa mi pravijo kako je bogi kuža. Jaz mislim, da je bogi samo, ko tuli, tako sem mislila. Nič gremo danes malo vadit v naravo, pa nabirat kostanje :)
lp


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Rossy , sobota, 13.10.2007 : 09:23:55
Mi smo imeli probleme z tuljenjem, lajanjem, krempanjem po vratih s prvo posvojeno psičko. Niti v trgovino za 15 min. nisi smel ne da bi lajala.
Ena soseda mi je rekla, da me bo prijavila ker mučim psa  >:( pa čeprav sma z mamo ful gledale, da sma jo ja čimmanj puščale samo. Drugo sosedo sma prosile, da ko je bilo najhuje naj pride gor in ji pač reče tiho ali karkoli - nekaj časa je bilo potem ok potem pa je spet začela, tako da jo je ta soseda včasih, ko naju dlje časa ni bilo vzela k sebi.
Naj povem, da je minilo, da je kar naenkrat dojela da smo mi tam doma in da se vedno vrnemo ampak trajalo je celo leto in potem kot bi odrezal je bil mir  :)
Rabila je samo čas, da dojame in nič drugega ni pomagalo, priboljški je niso zanimali, igrač tako ni poznala, ovratnic in drugih zadev še niti ni bilo, tako da je ostal, kot pravim, samo čas.

Želim in verjamem, da se bodo tudi pri vseh vas stvari s časom poštimale, do tačas pa mirne živce vam in sosedom  ;)

lp  :)



Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: merrii , nedelja, 14.10.2007 : 08:43:04
oh Rossy, točno vem o čem govoriš! Pri nas je tudi na začetku pomagalo, če je mala sosedica spodaj rekla, naj bo tiho, sem se kar zmenila z njo :)! Zdaj pa ne pomaga več! Po moje si pes misli: Ne ti men tiho, če sem pa saaaaaaaaaaaaaaaaam


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: ergo , petek, 21.12.2007 : 11:21:03
Pozdravljeni!
Tudi mi imamo probleme z lajanjem našega 8 let starega škotskega ovčarja, pa več ne vemo kako ga odvaditi te razvade.
Namreč:
zaprt je v boksu in žival začne z lajžem in cviljenjem kakorhitro pridemo domov. To traja brez prestanka, tudi če ga skregamo. Nekaj časa smo ignorirali njegovo lajanje, pa ni pomagalo. Tudi z vodo smo ga parkrat polili: mir je bil nekaj časa, nato pa je spet začel z lajanjem.
Nikakor ga ne moremo navaditi na nov dom, kajti pred letom dni smo se preselili skupaj s psom, letos je bil preseljen v boks, ki ga sicer sprejema za svojega, vendar si obupno želi naše bližine, kar pa žal vedno ni mogoče. Iz boksa ga spustimo, če nam le čas dopušča, vsako popoldne, ko se ukvarjamo samo z njim, za več kot uro ali dve, vendar mu to ni dovolj.
Je zelo živahen, poln energije in ima rad,  če mu kdo brca žogo, tako da ponavadi prej mi omagamo od igranja kot on.
Pravzaprav je od selitve v novo okolje postal čisto desocializiran: trmasti, kakce je začel puščati povsod, nadležen je s svojim laježem, pravzaprav ne laja več na mimoidoče, sploh jih ne registrira, laja samo na nas in nas vabi, da ga spustimo, kar pa seveda vedno ni mogoče.
Žal se še vedno ukvarjamo z dokončanjem hiše, tako da žal nimamo možnosti spustiti psa, da bi brez nadzora tekal po dvorišču. Imamo pa v načrtu čimprej dvorišče ograditi in psa seveda spustiti iz boksa, da bo svoboden tudi takrat, ko nas ne bo doma. Ampak do takrat ga bo treba nekako navaditi oz. odvaditi tega nadležnega laježa in cviljenja.

Ima kdo kakšno izkušnjo ali idejo kako rešiti ta problem?


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: ergo , petek, 18.01.2008 : 06:31:43
A res nihče ne ve kako psa odvaditi nadležnega lajanja?!
Zdaj je začel z laježem že ponoči!!! Nekako do 1 ponoči je mir, pol pa začne lajati kot da je dan!
Sosedje nas imajo že poln kufer, saj jih lajež zbuja sredi najlepšega spanca!
Pa psu nič ne manjka, saj ima dovolj hrane in zmeraj čisto vodo, tudi dovolj je spuščen, ampak sredi noči vendar ne moremo biti z njim!?
Kaj bi pomagalo, da ga odvadimo te nadloge? Kakšna piščal ali kaj podobnega?

Prosim za pomoč!

LP


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: satin , petek, 18.01.2008 : 08:18:14
Ergo na žalost preko noči ne bo šlo tole, če sem te prav razumela je bil prej pes z vami v stanovanju, zdaj pa se je preselil ven v pesjak. Zanj je to hudi šok, kazen da je naredil nekaj narobe čeprav ne ve kaj, to je pes ki je bil navajen da je bil cel čas z vami. Oprosti mi nimam nič proti, vendar če je bil pes prej skoz z vami notri zakaj je zdaj zunaj, pes tega ni navajen.  Z navajanje na zunanji box se začne že v mladosti, kasneje ko se prične težje, ni nemogoče, je pa res da nekateri psi se nikdar ne navadijo.
Nekaj načinov imaš opisanih že zgoraj,
Z opisanim vedenjem vam pes želi povedati za svojo stisko, da ne ve zakaj ga kaznujete, kaj je naredil narobe da je zunaj, psu tudi ni ravno prijetno biti zunaj sam,....
Nažalost ste se zadeve lotili malce narobe, psa bi morali postopno privajati na box in ga počasi seliti vanj, da bi pes videl da box ni nič slabega, na žalost je zdaj box zanj vse kaj drugega kot prijetno zatočišče ko želi nekaj miru. 
Jaz bi poskusila znova, dajte pesjana notri v garažo, če v bivalnih prostorih ne more biti in mu potem box znova predstavite, to  pomeni vsak dan malo s tem da ste v boxu z njim tudi vi kjer se igrate, prvi teden kake pol urce, naslednji teden urico, potem čas podaljšujte, s tem da se tudi vi počasi umikate iz boxa. Ko bo lajal in tulil ga ignorirajte, če ne bo pomagalo z vodno pištolico umerite brizg vode vanj (ne zdaj s celim lamberjem vode ;)) ali pa v manjšo plastično steklenico pesek ki bo zaropota ko boste spustili stekleničko.  V box mu dajte kako zadevo ki diši po vas, dajte mu njegovo najljubšo igračko ali dve, kake žvečke ali kostke s katerimi se bo zamotil.
Preko noči in v enem tednu ali mesecu seveda to ne bo šlo, pes je star 8 let z zakoreninjenimi življenskimi navadami, prej je bil cel čas v vaši bližini zdaj pa je sam zunaj, sicer ste najbrž mislili samo dobro, ko bo enkrat vse dokončano se bo lahko prosto sprehajal po parceli in bo užival, no pvaš pesjan tega ravno ne vidi v tem smislu, trenutno se po vsej verjetnosti počuti kot zadnje kolo v vaši družini, kot da ste pozabili nanj in z opisanim vedenjem tudi izsiljuje za vaši pozornost, saj ima občutek da je to edini način da pride do nje. Želim vam veliko sreče in potrpljenja ;)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: ergo , petek, 18.01.2008 : 13:47:54
Hvala za predloge!

Mogoče sem se nerodno izrazil: pes je ves čas življenja bil zunaj, nikoli z nami v stanovanju!
Živimo na vasi, pravzaprav se okolje za psa ni tako zelo bistveno spremenilo, ker se je preselil kakih 100 m vstran.
Je pa dobil nov dom, to je novo hiško in boks in na oboje se je kar lepo privadil, z izjemo nadležnega lajanja in cviljenja.
Pravzaprav z njim počnemo kar smo že prej, isto ga crkljamo, se z njim igramo, ampak izgleda, da je bil šok preselitve zanj prevelik.
Sumim tudi, da mu sosedje nagajajo ko nas ni doma, saj je nanje precej jezen kakorhitro vidi ali sliši katerega od njih.
Je zalo prijazen, seveda do tujcev sprva nezaupljiv, toda ko se prične tujec igrati z njegovo žogo, seveda v naši prisotnosti, postane njegov prijatelj za vedno.
Poleg njegove žoge smo mu kupili še igračko, na katero celo pazi, ampak mu izgleda to ni dovolj!
Išče našo pozornost kakorhitro se kdo od domačih pojavi v njegovem vidnem ali slišnem kotu!
Razumem, da bi rad bil spuščen in z nami podnevi, toda ponoči?!!!! To pa ne gre!
V 8 letih z njim ni bilo nikoli problemov, bil je poslušen, ubogljiv, tudi če nismo zanj našli časa!Zdaj pa je postal nemogoč, saj gre ne samo sosedom na živce ampak tudi nam!
Skratka, ne vemo več kako ga naj pomirimo in zopet spravimo v "normalo". Kljub vsemu je vendarle naš in ga imamo radi!

Še ima kdo kakšen dober predlog?

LP


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: zmrzlak1 , torek, 26.02.2008 : 16:51:17
Pozdravjeni!
Imamo psa mešančka. Je komaj kaj večji od metuljčka. Star je približno 7 mesecev. Težava pa je naslednja. Psičku so predkratkim povozili mamo. Od takrat vedno teče za motorji in kolesarji. To je nevarno. Če pa je privezan, pa laja, ker pač ne more teči za vozilom, kar je moteče za sosede. Radi bi ga odvadili tekanja za vozili. Pa ne vemo kako! Proti lajanju smo slišali za več t.i. vratnic proti lajanju. So učinkovite? Kakšna naj bo? Obstaja tudi kakšna druga metoda? Dopoldan je pes sam!
 
Najlepša hvala za odgovore!
 
Lep pozdrav!
  :-[
 
Jasmina


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: utrinek , ponedeljek, 22.06.2009 : 16:30:20

Pozdravljeni!

Doma imamo bernsko planšarko (11. mesecev) ki je zelo živahna in igriva. Je zelo nezaupljiva do ljudi,... če recimo koga srečamo na sprehodu in jo hoče pobožat, se psička kar skloni in umakne, ko pa ugotovi da je oseba prijetna in jo poboža, pa se sprosti in dovoli božanje. Je zelo tiha psička, na sprehodih ni še prav nikoli zalajala na človeka ali kakšno žival. Problem pa je doma .... Imamo ograjeno hišo, ima res neskončno veliko prostora in je cel dan spuščena, ... moti nas ko se pogosto zažene v dvoriščna vrata in laja ko mimo pelje avto, motor,... ali pa če gredo ljudje mimo. Tega pa ne počne vedno, kdaj jo sploh ne zanima, včasih samo dvigne glavo, včasih gre samo do vrat in pogleda , gdaj se pa zažene in laja kot zmešana. Jezi me najbolj ko gre kakšna oseba mimo in se vstavi pri dvoriščnih vratih da bi naso psičko gledala, takrat se psička žene v ograjo in laja, če jo recimo pokličem priteče takoj do mene, ampak spet steče do vrat,.- če pa pridem k vratom začne skakati name in lajati name, ker hoče da jo spustim k tem ljudem - vsaj jaz tako razumem.

Kaj mi svetujete ?

Lp


Naslov: Ovratnica citronela
Poslano od: Biba24 , ponedeljek, 07.09.2009 : 16:49:05
Moja psička zunaj laja v določene ljudi, predvsem ko jo čuva babica, pa tudi pri meni se dogaja to le občasno. To je zelo neprijetno za okolico, so že grozili, da nas bodo prijavili. Poleg tega imam problem s potegi, načeloma ne vleče, a se je zgodilo že parkrat da me je potegnila (videla psa ali nekaj kar ji je bilo nenavadno), tako da sem bila na bolniški in imam poškodovan hrbet. Brez haltija si ne upam več ven. Srečala sem psičko, ki ima ovratnico s citronelo, kadar naredi nekaj narobe pritisneš na daljinca in špricne za pse neprijeten vonj. Baje zelo pomaga. Pri moji psički ne pomaga to da jo kregaš, enostavno določenih ljudi ne prenaša, kar je moteče, če živiš v mestu. Slišala sem, da ta ovratnica ni nič škodljiva. Kakšen nasvet prosim!Hvala!


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: bonnielars , sreda, 28.10.2009 : 12:11:01
Hej! Lep pozdrav vsem!

No moram povedat, da sma midve z mojo maltezanko kar ze napredovale....Striktno sem se drzala pravila, da sem jo pustila samo v sobi (na zacetku sam par min) in se vrnila samo kadar je bila tiho. Sedaj ni več nobenega problema kadar ostane v sobi ali v stanovanju (grem jaz dol v dnevno) ni nobenega problema več z laježem.

Pojavlja pa se drug problem...je lepo pridna pa tiho..tudi kadar grem v drugo (sosednjo hišo po kaj), ni nobenega problema, pa je komot sama. Problem pa se pojavi, kadar sliši moj avto in ve,da se bom jaz odpeljala. Pol je tiho za kakšno urco...pa začne opet lajat!

No, upam,da ma kdo od vas še kakšen predlog za ta problem.

Res pa me zanima (čeprav ven, da to ne spada sem, če ve mogoče kdo telefonsko številko Kosmatega princa v Celju?- hvala za info)
Morem se pa resnično vsem zahvalit, ki ste mi tako lepo svetovali!

Lep pozdrav vsem!(http://)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: fižolova župca , sreda, 28.10.2009 : 12:26:43
Dobro jo utrudi preden greš, da si bo samo še želela, da jo popihaš in bo imela mir...
Pa pusti ji nekje v bližini kak priboljšek za žvečit ali pa tisto žogico z luknjo, ki jo mora obračat in grizt, da briketki ven letijo. Bo imela kar nekaj dela, predno ji bo postalo dolgčas.
Ne poslavljaj se pretirano in ne zganjaj pretiranega veselja, da si ne bo mislila, da so tvoji prihodi/odhodi nekaj, kar je vedno velik čustven pretres - pa pozitiven ali negativen.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: kocka , sreda, 28.10.2009 : 12:51:35
Poizkusi še tukaj tako, kot si s tvojimi odhodi. Odpelji se z avtom in se hitro vrni, še preden začne lajati.
Potem postopoma ta čas podaljšuj. Mogoče bo tudi tukaj dojela, da se vrneš, ne glede na to, ali greš peš ali z avtom.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: bonnielars , sreda, 28.10.2009 : 13:10:08
Ja, neki v to smer sem mislila...se bom potrudla...

Drugače pa kadar kam grem ji dam zmeri vse igrace ven.... (med drugim tudi zjutraj, pa zvecer pred spanjem) ven itak po mojem hodima se prevec (gre na sprehode 3x na da-daljse (beri cca 4km) za maltezana je to velikotak da je res zmatrana...se zmeri pa najde cas, da neki muti (laja)...drugace pa ji nastavim kong (itak poln dobrot), pa se kako govejo kito....pa je itak cela vesela...sej pravim...laja sam takrat ko zasliši avto...

Bom pa poskusla to, da se bom veckrat pripelala,pa odpelala...pa tut če sam na konc ceste obrnem :)

Hvala za nasvete!


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Apollo13 , torek, 03.11.2009 : 19:27:06
Živijo!
Verjamem da je kje kdo že spraševal isto, vendar jaz tega nisem nikjer našel tako da vas prosim za odgovor kar tukaj.
Pred cca. 3 meseci sem postal ponosni lastnik samčka Fox terierja in že od prvega dne opažam da je zeloooo tih. Da malce bolj razčlenim kaj mislim z tem tih....do sedaj sem ga slišal zalajati samo 2x  :o in še to ko je bilo kej "narobe" (presenetil ga je prihod nekoga v hišo).
Glede na to da je to "majhna" pasma ki naj bi ponavadi kar veliko lajala me zanima ali se bo "razlajal" kasneje (čeprav bi pomojem pri 6 mesecih to moral že obvladati) oz. kje po vašem mnenju tiči težava za ta njegov molk?

Kužek je drugače zelo mirne, prijazne narave, zelo učljiv (že dokaj dobro obvlada odpoklic in raznorazne ukaze kot so sedi, ne, fuj itd...) skratka pravi cukrček  :)
Do sedaj še nisem našel stvari kako ga zmotivirati da bi zalajal (npr. obožuje če mu mečem palco....a zgleda da ne toliko da bi zalajal  :( )
Marsikdo bo rekel da hvalabogu da je tih, vendar mene to moti (nisem v bloku in bi lahko lajal kolikor bi hotel) in bi si želel kakšen lajež tu pa tam.

Lepo prosim za kakšemn dober trik z katerim bom končno kužka zmotiviral da bo zalajal?


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Apollo13 , petek, 06.11.2009 : 12:04:34
Hvala lepa za obširne odgovore! Bili so v veliko pomoč! :-X :e


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: pridna , petek, 06.11.2009 : 12:08:39
Lepo prosim za kakšemn dober trik z katerim bom končno kužka zmotiviral da bo zalajal?

 ??? Zakaj pa?


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: kocka , petek, 06.11.2009 : 12:10:47
Marsikdo bo rekel da hvalabogu da je tih,

Jaz se s tem strinjam, zato nasveta pač nimam.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: fižolova župca , petek, 06.11.2009 : 12:18:25
Imaš dva tipa delovnih psov namenjenih čuvanju - tihega in glasnega.
Opravljata dve različni nalogi, glede na to, kaj se želi od njih, se jih izbira že v leglu.
Tvoj naloge 'zvonec' verjetno ne bo nikoli opravljal. Ga pa vseeno z nekaj truda lahko naučiš 'glas' (le od tega ne boš imel prav veliko).

P.s.: Tukaj ni navada, da začneš bruhat, če ti nihče ne odgovori  ???.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: pridna , petek, 06.11.2009 : 12:24:43
Če rabiš alarm za svojo bajto imaš na voljo od preprostih sistemov, ki jih dobiš (naročiš) preko spleta, do kompliciranih sistemov s fizičnim varovanjem - tam se pozanimaj. Pes naj ti bo pa družabnik. Kok je pa pes sploh star?


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Lanabela , petek, 06.11.2009 : 12:48:24
Najprej: zakaj želiš, da bi pes lajal?
Pse, ki naj bi nakazovali najdbo z lajanjem, učimo najprej lajat na povelje. Najlepše gre s klikerjem, ker lahko označiš zaželjeno vedenje v trenutku ko spusti kakršen koli zvokec. Psa skušaš sprovocirat da zalaja na različne načine: s hrano - mu jo kažeš, šumiš z vrečko...dokler ne zalaja (oz spusti kakšen drug zvokec) takoj klikneš in mu daš hrano. Lahko ga na enak način provociraš z igračko. Lahko ga imaš zaprtega ali privezanega in ga kličeš (spet takoj ko se oglasi klik in ga spustiš...) Ko razume, da je nagrajen, ko se oglasi, ga nagradiš, ko zalaja dvakrat...


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Lanabela , petek, 06.11.2009 : 12:52:46
Ampak še enkrat: bodi vesel, da ne laja preveč. Čuvati začnejo (če začnejo) psi šele ko dozorijo in postanejo teritorialni - to je tam enkrat okrog leta in pol. Dandanes, ko je za vse, kar se zgodi kriv pes (oz njegov lastnik) to niti ni več zaželjena lastnost.

Če ga želiš naučiti lajati kar tako, potem pa ni problema. Zgoraj opisano ponavadi deluje.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Apollo13 , petek, 06.11.2009 : 12:57:56
No hvala lepa za odgovore, je bilo to tako težko?
Škoda da vas mora človek malo sprovocirat da dobi kakršnokoli reakcijo :-(

Verjamem da se mogoče komu moja "težava" zdi smešna.....meni pa se pač ne.....kaj čmo 100 ljudi 100 čudi pravjo :-)

Župca in lanabela hvala za vajin odgovor.....je v pomoč ;-)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: branka , petek, 06.11.2009 : 13:11:02
Jaz se s tem strinjam, zato nasveta pač nimam.

Enako jaz. Apollo13, vidiš da je pomagalo, da si se zbruhal... ::)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: skogkatt , petek, 06.11.2009 : 21:37:16
No hvala lepa za odgovore, je bilo to tako težko?

Mislim... :o čist mim :e ob takih izjavah te malo mine, da bi se trudil odgovarjat  :-\


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Lanabela , nedelja, 08.11.2009 : 15:17:04
Apollo, če misliš biti še naprej tako nesramen, ti ne bo nihče več nič odgovoril. Svoje vprašanje si dal v temo, kjer jamrajo tisti, ki jim psi preveč lajajo. Za njih je težje najti kakšen res uspešen recept. jaz ne vem za nobenega, zato v to temo načeloma niti ne pogledam.
Če bo tvoj terierček ob ne preveč domiselnem učenju lajanja ugotovil, da te z lajanjem lahko izsiljuje....


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: pei2 , četrtek, 12.11.2009 : 13:25:43
Pozdravljeni,

sem nova na forumu in bi vas prosila za pomoč.
Imamo lepotca  pasme Aljaški malamut. Star bo 6 let (naslednji mesec). Do sedaj nismo imeli nikakršnih problemov z njim. No ja tulil je dvakrat letno (moški hormoni) in ob resnično močnih polnih lunah. vendar vse skupaj zelo zanemarljivo.
Sedaj pa se nam je pojavil problem, da prične z tuljenjem (zavijanjem) ob 7 zjutraj in tuli, tuli. Postalo je zelo moteče tako za nas (kadar smo doma) kakor tudi za sosede. Prebrala sem že vaše odgovore, glede polivanja z vodo in podobno, vendar se mi ne zdijo "humani". Predvsem ne vem kako bi prepričala našo babi, ki je sedaj v penziji, da bi ga polila z vodo. Lepotec je na sprehodu 2 x dnevno, prvič traja sprehod okoli dveh ur in drugič proti večeru, ko grem jaz ali mož z njim teči (cca 40-60 min). Predvidevam, da je to dovolj gibanja za njega (Vem da bi bilo lahko še več gibanja, vendar sem realna, potem mi zmanjka časa še za druge stvari).
Kadar smo doma mi, ga mož par krat opozori in potem načeloma neha. Dopoldne ko je doma naša babi pa tuli in tuli.
Prosim za kakšne nasvete oz predloge zakaj tuli in kako bi to odpravili.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: moksa , četrtek, 12.11.2009 : 14:33:31
Tuli = zavija? Če zavija, je eden od možnih razlogov lahko občutek osamljenosti / izoliranosti, ni pa nujno. Moja tuli "na komando" v duetu z menoj (ja, vem, stvar za norišnico  :'[), posebno ko se zvečer vrnem domov...


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: moksa , četrtek, 12.11.2009 : 14:40:08
Pozdravljeni,

Sedaj pa se nam je pojavil problem, da prične z tuljenjem (zavijanjem) ob 7 zjutraj in tuli, tuli.
Oprosti, sem spregledala da gre dejansko za zavijanje. Ne vem, po mojem je "samodejno" zavijanje največkrat lahko posledica osamljenosti, kot sem prej zapisala - domnevam, da pes na tak način poskuša vzpostaviti stik, komunikacijo s svojim tropom. Enaka situacija je bila pri naših sosedih, kjer je pes zavijal po cele dopoldneve in je dejansko bil zelo osamljen pes. Bi pa bilo potrebno slišati to tuljenje, da se poskusi ugotoviti, za kakšen način tuljenja gre, ker sem v neki Corenovi knjigi prebrala, da jih je kar nekaj tipov in če gre soditi po moji psici, bo kar držalo - ona se pri tem namreč neznansko zabava in me vedno poskuša nadglasiti  ;D


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: pei2 , četrtek, 12.11.2009 : 15:44:55
Hvala. Tuli kot volk (res so njegovi predniki - zavija). Ravno ta osamljenost me bega. SEdaj je resnično vsak dan nekdo doma od jura do večera. pričel pa je zavijati 3 mesece nazaj, pred tem se pravi 5 let pa brez problema.
Ko sem povprašala našo veterinarko, kje naj bi bil razlog, mi ni znala konkretno odgovoriti. Predlagala mi je kastracijo. Ma pri 6 letih se mi vseeno zdi malo pozno. Predvsem zato, ker lepotec ni problematičen. Obe hčerki sta dobesedno ob njem shodili. Ne zaganja se v druge pse, mačka še opazi ne in tudi divjih živali v gozdu ne.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: moksa , četrtek, 12.11.2009 : 15:56:59
Mah, jaz kastracije v povezavi s tuljenjem ne štekam ravno najbolje... Je v obdobju, ko je začel tuliti, prišlo do kakšne spremembe v okolju, kjer sicer živi (manjka kaka oseba, je bil dislociran iz stanovanja na vrt, ste premaknili pesjak, imate mogoče drugačne urnike) ? Tuljenje največkrat (to je sicer moja razlaga, da se razumemo) po mojem pomeni poskus komuniciranja s preostankom krdela, klicanje ostalih članov na kup, želja po druženju.
Mogoče nimam prav, ampak po mojem je v življenju psa, ki prej ni redno tulil zdaj pa, prišlo do neke spremembe, ki je mogoče vi na prvi pogled niti ne zaznate, zanj pa zna biti pomembna.
Če streljam mimo naj me prosim kdo popravi, ker zanima tudi mene.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Lanabela , četrtek, 12.11.2009 : 15:59:40
malo poizvedi po soseščini, če se kje kakšna psica goni. Lahko tudi precej daleč. Ponavadi je to vzrok pri zavijanju samcev. Če je to to, potem bi kastracija pomagala (sčasoma). Drugače pa prav nič.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Penny , četrtek, 12.11.2009 : 16:01:26
Sem nekje brala, da so polarne pasme bolj nagnjene k tuljenju. Čudno se mi zdi, da je odrasel pes začel to početi šele pred kratkim - se je mogoče kakšen vaš režim spremenil?
A mogoče še kakšen drug pes v vaši bližini tuli, da on tuli z njim? Tuljenje je tudi lahko zaradi gonečih samic v bližini ali pa res zaradi osamljenosti - a ga imate v hiši ali zunaj?

Načeloma naj bi bilo tako, da bolj ko mu glasno govoriš, naj bo tiho, on to dojema kot to, da tuliš z njim.
Jaz psičko (sicer tuli ne), ko ima svoje momente lajanja dam na 'prostor'/jo ignoriram in potem je veliko boljše. Če pa tudi to ne pomaga, jo narahlo primem za smrček. To se je izkazalo za precej učinkovito.  :) ....poizkusite lahko še vedno  :)



Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: pei2 , četrtek, 12.11.2009 : 16:36:32
Hvala vsem za odgovore.

Glede sprememb sem že razmišljala in mi pade na misel zgolj to, da kliče babi za sprehod. Dopoldne gresta ponavadi z našo babi na svojo dvourno ali  daljšo seanso. Vendar nimata določene ure. Vsak dan gresta in to je to. Če ja kakšna psička v bližini? Ne vem v okolici ni nobenega novega psa. Vsi kupujemo očitno zgolj fante. Res je ko pride njegov čas za parjenje zavija, ma ne tako dolgo. Vse ostalo pa je klasika že 5 let.
vseeno hvala.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: pei2 , četrtek, 12.11.2009 : 16:37:48
Aja pozabila sem povedati, da je lepotec v pesjaku in iz pesjaka se vidi naravnost v našo dnevno sobo. Tako, da se imamo pod kontrolo. On nas, mi njega.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: moksa , četrtek, 12.11.2009 : 16:41:07
Mogoče je štos ravno v temu - vidi svoje krdelo, vendar ni stika z njim...


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Penny , četrtek, 12.11.2009 : 16:42:33
Jaz bi rekla, da bi to znal bil problem, da ne more do vas. Vidi vas, do vas pa ne more.
Ne vem no, psi so družabna bitja in si želijo človeške bližine.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Lynn , četrtek, 12.11.2009 : 19:24:31
Jaz poznam enega aljaškega malamuta in prav tako tuli, ampak tudi on je precej osamljen pes. Mislim, da je kuža samo osamljen in si želi vaše družbe.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: kocka , četrtek, 12.11.2009 : 20:01:11
Ko so bili naši sami v pesjaku so tudi tulili, ali pa bevskali. Prav slišalo se je, kdaj to počnejo iz dolgčasa, kdaj se pogovarjajo z drugimi psi, kdaj gre kdo po ulici - vsakič drugačen zvok. Pa nista bila polarca, sploh ne. In sta to navado tudi razvijala postopno, z leti. Smo poizkušali marsikaj, pa ni kaj dosti pomagalo. Edina stvar, ki bi po moje zares pomagala, bi bila ta, da bi jih vzeli v hišo k sebi. Za stalno, oz. kadar bi bili mi doma. Večinoma sta bevskala in gnjavila zvečer, ko se je spustil mrak. Čez dan praktično ne.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Harley Queen , petek, 13.11.2009 : 09:04:42
No, tudi mi smo imeli skoraj 12 let AM-ja, ravno tako samca, imel je pesjak in tudi naš je začel s tuljenjem tam nekje okrog 5 ali 6 leta, pred tem pa nič kaj. Smo se sekirali in vozili psa na preglede k veterinarju, smo tudi razmišljali o kastraciji ( ker naš je pa bil precej žleht ;) )ampak ga potem nismo kastrirali, ker smo odkrili čudežno zdravilo-kužeta smo preselili k nam v hišo! Tako da se strinjam z vsemi, ki pravijo, da bi tuljenje lahko bilo posledica osamljenosti! Morda ga v prejšnjih petih letih vaš kuža ni toliko čutil? Mogoče so ga zanimale bolj druge stvari-npr. okolica, sedaj pa se vedno bolj navezuje na svoje krdelo. Naš AM je bil namreč v mladosti neprekosljiv lump, niti za hip ni smel biti spuščen, takoj bi jo kam ucvrl, kasneje, nekje po 5 letu pa se je precej umiril in je postal praktično moja senca-vsepovsod mi je sledil, okolje ga je že manj zanimalo (ok, ni postal ovčar, totalno skoncentriran na gospodarja) ampak res se je spremenil in hkrati s temi spremembami se je začelo tuljenje-zavijanje... Kot sem že rekla, smo ga po par mesecih tuljenja preselili v hišo, nekaj časa se je prav videlo, da mu je precej vroče in smo mu skoz odpirali vrata, če bi raje šel ven, pa nikoli ni hotel, mogoče se je šel malo ven hladit, pol pa takoj nazaj noter (seveda, če smo bili mi notri-on je bil tam, kjer smo bili mi, ni prenesel, da bi nas le gledal skozi okno). Kasneje pa se je navadil, tudi temp. spremembe mu pozimi niso delale težav, v bistvu smo se na ta način, ker je bil skoz zraven nas več ukvarjali z njim in postal je res zelo prijeten in neproblematičen kuža. Od takrat sem sklenila, da bom vsakemu svojemu psu dala na voljo, da si sam izbere, ali bo raje zunaj ali notri z mano in trenutno imam 2 psa-dolgodlako belgijsko ovčarko in novofundlandca in kaj misliš, kaj sta si izbrala? Seveda sta z mano v hiši! :D (oz. kjer sem jaz, tam sta onadva!)

Sedaj je seveda problem, če ne prenesete psa v hiši...? Nisi nič napisala oz. sem jaz spregledala? Mogoče bi ga vseeno spustili v hišo, da bo čimveč z vami oz. babico in ne zunaj sam, (tudi ponoči) pa boste videli, kaj bo...


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Lanabela , petek, 13.11.2009 : 10:16:14
Ja potem pa res ni vprašanje zakaj tuli. To, da mora čepeti v pesjaku in vas gledati skozi okno je zame navadno mučenje. (pes naj bi bil načeloma tam, kjer so njegovi ljudje. Pesjak in  ketna - je čisto vseeno -  je povsem v redu, dokler je pes zaprt samo takrat, ko ni nikogar doma)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: pridna , petek, 13.11.2009 : 10:23:21
Hvala vsem za odgovore.

Glede sprememb sem že razmišljala in mi pade na misel zgolj to, da kliče babi za sprehod. Dopoldne gresta ponavadi z našo babi na svojo dvourno ali  daljšo seanso. Vendar nimata določene ure. Vsak dan gresta in to je to. Če ja kakšna psička v bližini? Ne vem v okolici ni nobenega novega psa. Vsi kupujemo očitno zgolj fante. Res je ko pride njegov čas za parjenje zavija, ma ne tako dolgo. Vse ostalo pa je klasika že 5 let.
vseeno hvala.

Sicer pohvalno, da z njim tečete vsak dan, ampak psa je treba zaposlit tudi mentalno, ne samo fizično.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: pei2 , petek, 13.11.2009 : 11:37:50
Pozdravljeni,

vsem hvala za vaša mnenja in odgovore. Določene stvari so mi dale misliti. Sicer vse lepo in prav, vendar je moje mnenje (samo moje zato me lahko kritizirate), da mamlamut absolutno ni za v hišo.

Hvala za vaše odgovore


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Penny , petek, 13.11.2009 : 11:49:01
Zakaj pa ravno malamut ne bi bil za v hišo?
V bistvu - zakaj katerikoli pes ne bi bil za v hišo?


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: fižolova župca , petek, 13.11.2009 : 11:50:09
Ni nujno skoz za v hišo, lahko pa recimo dvakrat na dan za kako urco, da zadovolji nekaj potrebe po družbi.
Tudi ni treba, da se sprehaja po vseh prostorih, če vas to moti, že če ima eno svojo blazino v kuhinji in je tam na 'lezi', se mu s samo bližino krdelu naredi veliko uslugo in poteši potrebo po bližini in vključenosti. Saj to je mimogrede, ko recimo po kosilu še malo posedite in čvekate, se ga enostavno povabi noter, namontira na njegov prostor in pusti, da vas gleda, kako živite. Ta občutek, da je del življenja tropa, mu bo zelo veliko dal, verjemi.

Pa jaz predlagam, da se ga ob urah, ko ima navado zavijat, še predno začne s to dejavnostjo, fejst sprehodite, magari ob kolesu, z rolerji itd. skratka, da bo fuč.
Verjetno mu takrat, ko je res utrujen, ne bo pasalo prepevat...


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Lanabela , petek, 13.11.2009 : 12:13:33
Malamut se v hiši zelo lepo obnese, ker (če se je prej dovolj gibal) je za razliko od samojedov in haskijev v hiši priden in pri miru in če nima kaj pametnega početi, ponavadi lepo spi.
Za razliko od ovčarjev recimo, polarci ne rabijo ne vem kako veliko mentalne zaposlitve, rabijo pa nujno tek in družbo. Če dejansko vsak dan hodi 2 uri in teče 1 uro (ponavadi lastniki pri tem ko navajajo koliko časa se s psom sprehajajo  čas fino raztegnejo) potem bi bilo temu delu nekako zadoščeno. nikakor pa ni zadoščeno potrebi po družbi, ki je pri polarcih večja kot pri večini drugih psov (ker so po naravi krdelni psi in samoto še težje prenašajo kot drugi).

Se povsem strinjam s FŽ. Z dodatkom: psi, ki so vedno zunaj, imajo lahko pozimi probleme v ogrevanih prostorih. Zanimivo - tisti, ki so navajeni na bivanje tako zunaj kot notri, pa teh problemov nimajo.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: fižolova župca , petek, 13.11.2009 : 12:37:26
Jaz bi izpostavila tale stavek od Lanabele, se mi zdi zelo pomemben:
Pesjak in  ketna - je čisto vseeno -  je povsem v redu, dokler je pes zaprt samo takrat, ko ni nikogar doma)

Dejansko dostikrat sploh tule na forumu kompliciramo, da mora pes živeti na kavču. Pes ne potrebuje nujno kavča. Niti mu ni treba spat na postelji (meni recimo se vsaj to drugo ne zdi prav, tako z vidika mojega miru ponoči kot z vidika rangiranja psa). Potrebuje pa občutek, da je del našega sveta. Mi imamo prijatelje, partnerja, sodelavce, kolege, mame, tašče in tete, on pa ima samo nas. Dovolj mu je, da nas gled in spremlja, da obrača glavo in nam s pogledom sledi, ko recimo pospravljamo in nosimo stvari na svoja mesta. Da spoznava odnose med družinskimi člani, ob čemer mu je tudi lažje določiti njegovo pravo mesto v našem družinskem krdelu. Da se mu torej vsak dan omogoči nekaj 'bondinga' z družinskimi člani ob njihovih vsakdanjih opravilih. Hec pri tem je, da ob tem ugotoviš, da tudi sam bolj začutiš psa in je korist obojestranska.

Skratka, potrebuje občutek 'jaz sem vaš, sem del vašega krdela'. Vseeno mu je, če je na repu tropa, samo da JE, ker če NI, potem pa je blazno nesrečen. Dokler pa čuti, da je, je lahko redno odlagan v pesjak, teoretično celo na verigo (žal poznam samo en samcat primer, ko jo smiselno uporabljajo in pes zato ne doživlja nobene škode) in ob tem ne bo nič strašno trpel. Roza plišaste blazinice nobel znamk so za nas, takale pasma bo čisto zadovoljna tudi z dvignjenim lesenim ležiščem v mrzlem pesjaku - dokler se ga tja odlaga in ne iz njega občasno rešuje ali zglolj jemlje iz njega za nekaj sprehodov. To je pomoje vsa potrebna umetnost.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: pei2 , petek, 13.11.2009 : 12:48:03
Fižolva župca, hvala za utemeljen in realen odgovor.
Bomo preizkusili in sporočim.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Penny , petek, 13.11.2009 : 12:52:43
Fižolova Župca je lepo napisala, jaz pa bi samo še to dodala, da se ob tem zelo zmanjšajo tudi morebitni drugi psihični in vedenjski problemi - pes postane bolj umirjen, poslušen itd...  vsaj po mojih izkušnjah. :)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: pei2 , petek, 13.11.2009 : 12:54:21
Lanabela, mogoče nekateri lastniki dejansko pretiravajo pri času, ki ga preživijo na sprehodu s svojim ljubljenčkom. Jaz sem pretiravala v drugem smislu, saj je to minimalni čas, ki ga sigurno lepotec preživi na sprehodu.
Ko sva se z možem odločala z pasmo psa je bil edini pogoj, da bo lahko sledil najinem načinu preživljanja prostega časa. Tek vsak dan, ob koncu tedna pa hoja po hribih. Čas, ki pa je najlepši z lepotcem in tudi najdaljši sprehodi so ponavadi takrat, pa je ob slabem meglenem ali deževnem dnevu, ko si narava odpočilje od nas ljudi, ko ni nikogar zunaj, narava pa ti ponuja tisto blaženo tišino.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: fižolova župca , petek, 13.11.2009 : 13:04:41
Pei2, samo še ena stvar morda - da vaju zdaj ne zapelje kaka slaba vest.
Še vedno sta vidva tista, ki odločita, kdaj bo noter. Jemljita ga k sebi predno začne lajat (če ima svoje ure), ali pa sicer, ko je priden. Da ne bo 'revež' dobil občutka, da samo malo zapoje, pa vidva že pritečeta in ga pomilujeta in bašeta v dnevno. Bi imeli kmalu celodnevne pevske vaje in gospoda psa, ki vrti svoje okrog vseh 40tih prstov, kot jih imata z možem skupaj ;).
Poročaj, ja :).


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: deteljica , petek, 13.11.2009 : 13:06:25
Če  ti pes laja pri zadnjih vratih, žena pa se ti dere pri glavnih vratih,
komu prej  odpreš?
Logično, da psu. Ko bo prišel  noter, bo nehal lajat.


Naslov: Lajanje iz strahu?
Poslano od: lubika2 , torek, 30.03.2010 : 22:24:09
Pozdravljeni!

Imam 5 mesecev starega mešančka (maltežan, pinč). Na začetku, ko sem ga prinesla domov je bil zelo plašen in boječ. Kasneje se je navadil na mene in na fanta, pa tudi na ljudi s katerimi je imel redne stike.
Problem pa se je pojavil pred pribljizno enim mesecem. Boji se vseh ljudi, če se mu kdo pribljiža začne histerično lajat (sploh če je to otrok), laja tudi če nekdo dela sunkovite gibe, na neznane zvoke,....
Ne vem s čim bi lahko to povzročila??
Ali ima morda kdo kakšen nasvet, kaj storiti, da se ne bi več tako bal?
Gledala sem tudi za tečaje male šole ( v okolici Maribora) pa sem žal zamudila roke vpisa. Se da še šolati na kakšen drugi način, oziroma je možnost da se še priključim tečaju?

lp


Naslov: Re: Lajanje iz strahu?
Poslano od: miskica , torek, 30.03.2010 : 22:53:26
Pokliči v katero od tebi bližjih pasjih šol in se pozanimaj, ponekod sprejmejo tudi zamudnike.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: zalarjeva , torek, 30.03.2010 : 23:01:38
Vsekakor pa psa ne dviguj ali božaj, ko tako laja iz strahu, saj ta strah na ta način potenciraš in pes dojame to kot, da je v redu se te stvari bati. Ignoriraj oz. psa utišaj s kratkim in odločnim: šššt ali tiho ali kaj podobnega. Ne vem sicer kakšna je reakcija, predvidevam, da psa skušaš umirit z božanjem in dvigovanjem v naročje,...tako veliko lastnikov dela (sploh, če so lastniki psa prvič), a je napaka ;)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: lubika2 , sreda, 31.03.2010 : 07:30:29
Ne dvigujem ga. Je pa zelo neprijetna zadeva, da greva na sprehod in če se kdo zapiči v njega in ga hoče pobožat laja nonstop in ne neha dokler ne greva naprej. Enako če so kaki obiski. Če pa se že umiri (po dolgem času) pa potem ko se kdo ki je na obisku vstane ali naredi kak hiter gib, zopet začne repenčit.
Ne vem...v tem primeru tudi samo ignoriram? Ker poskušala sem ga tudi zamotiti z vsem mogočim, ampak v tistem je on čist v svojem svetu:)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: kocka , sreda, 31.03.2010 : 08:12:42
Ne, ni dovolj da samo ignoriraš, daj ga na hladno, da se umiri. Torej, v drug prostor, bivalni boks ipd., da dojame, da se nima kaj repenčit. Ko bo tiho, ga pojdi pa iskat in fejst pohvali in mu daj priboljšek. Ali ga pa pošpricaj z vodo iz vodne pištolce, ko to počne zunaj.
Oziroma bodi zunaj vedno en korak pred psom - opazuj okolico in ga zamoti, še preden on opazi moteče elemente (ljudi...).
Meni se ne zdi, da bi ga bilo strah. Pomoje se repenči, ker bi bil rad šef in bi on določal, kdo lahko muva in se pogovarja v vaši bližini in kdo ne. Seveda strah ni izključen, dokler ti ne ugotoviš ali ga je strah, ali ne. V primeru, da bi šlo res za strah, bi bilo potrebno reagirati drugače. Posvetuj se s kakšnim strokovnjakom, ki ti bo lahko svetoval, ko bo psa videl v akciji in ocenil, ali gre za strah, ali za dominanco, če sama tega ne znaš oceniti.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Zoia , sreda, 31.03.2010 : 09:14:05
V eni moji knjigi je poglavje "Ko pinč laja na gnoju"  ;) So zelo vokalna pasma, z veliko dela lahko stvar malo omilite, tišine pa verjetno nikoli ne boste dosegli. Delajte na pozitivnem odnosu do drugih ljudi, energijo pa sproščajte v šoli in na agility poligonu. Zmatran pes je priden pes  :)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Harley Queen , sreda, 31.03.2010 : 09:25:39
Po mojem lahko še pokličeš na KD v Maribor, mislim, da bi vaju vseeno vzeli, čeprav poteka že 3 teden tečajev! Tam bi se kuža navadil na mnogo motečih dejavnikov (drugi psi, ljudje), pa še bolj natančno ti bodo znali svetovati, ko bodo psa in njegovo obnašanje videli v živo.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: lubika2 , sreda, 31.03.2010 : 10:54:44
Hvala za vse nasvete.

Sem se dogovorila, sa še vseeno lahko obiskujeva tečaj male šole, pa bomo potem videli, kak se bo mali obnašal :))


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: fižolova župca , sreda, 31.03.2010 : 13:09:06
Kako pa naredite, kadar psi lajajo/zavijajo od veselja, ker si prišel domov/iz zgornjega nadstropja/iz vrta (kjer si bil 5 min)... Našo trga od veselja, vse skup pa pospremi še s tačkanjem, vrtenjem v krogu, skakanjem in norenjem. Jo skušam mirit (okamenim, se ne menim zanjo, govorim potiho in počasi), pa se mi zdi, da ne delam nekaj prav, ker me je vedno bolj 'vesela' ::).

Načeloma mi lajanje od veselja (no, ET bolj zavija) ni problem, ampak če greš navsezgodaj na WC in te tako pozdravlja, recimo zbudi celo hišo. Ali pa prideš domov s spečim otrokom in imaš isto težavo. Ali pozno ponoči nekdo od domačih vstopi, pa spet začne plesat in prepevat od sreče, da smo takoj vsi pokonci. Čudno mi je stopit skozi vrata in takoj začet huda bit nanjo, ampak glede na to, da ignoriranje ne pomaga, nimam v bistvu kake pametne ideje? Sploh se mi zdi smešno, da te mora takole viharno pozdravljat in ti pet hvalnice, kadar se vrneš iz zgornjega štuka, kjer si pol urce dremal ali zlagal perilo... Aja, vedenja nikoli ne potrjujem, ne delam big deala iz prihodov, ne hvalim je pretirano, nič. Samo bolj ko se navezuje name, bolj je 'srečna', ko me zagleda. Kak predlog?


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: moksa , sreda, 31.03.2010 : 15:10:17
FŽ, pri nas sta pomagali dve stvari: ena varianta je bila, da sem ji ful potiho in nežno govorila (nekaj med pomirjanjem in tolažbo - JE pomagalo), druga pa je kruta do ostalih prebivalcev hiše :P
In sicer: tuljenje oziroma zavijanje sva perfekcionirali do te mere, da zdaj zavija samo še na komando in to z velikim veseljem in "guštom"  ;d (to, da to počne v duetu z menoj pa menda ni za v javnost, da ne končam na kakem zaprtem oddelku ;D)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: fižolova župca , sreda, 31.03.2010 : 15:38:52
Sem se morala smejat ;D.
Ampak a veš kaj je najbolj smešno - kako si pameten in vse, ko na podlagi prejšnjega psa in nekaj teorije vse veš in znaš... in potem pripelješ žvau domov in vidiš na svoje začudenje, da reagira čisto drugače, da vse počne drugače, da... in pol kar naenkrat ne vešp več nič. In se začneš učit na novo, sam sebi pa se zdiš kar malo neumen, hehe.
Tolažba pri nas ne pomaga, ker reva že zdaj misli, da je največja ubožica na svetu in čim odpreš usta ali jo pogledaš, začne še trikrat bolj na glas razlagat, kako je bila uboga. Si sploh ne upam več potencirat tega in se takrat ukvarjat z njo.
(Pet v duetu pa res še nisva probali, haha :P.)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Soul , sreda, 31.03.2010 : 18:42:33
Hmm, v knjigah, ki sem jih brala vsi svetujejo ignoranco. Pri nas je je bil učinek.  :) Kaj pa mogoče voda? Jaz sem z njo sicer odpravljala nezaželjeno vedenje v pasji šoli (na prostem), ampak je delovalo ;)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: kocka , četrtek, 01.04.2010 : 07:10:47
Poizkusi jo dat najprej na sedi in takoj za tem na prostor, ali pa takoj prostor, če uboga. Šele ko se umiri jo pozdraviš in ji nameniš pozornost v smislu čohanja in pogovora. To ni kazen, ampak ukaz/vaja in pomoje pod komando prostor v leže na tleh bolj težko poje, pa še skoncentrirat se mora na delo, ne na petje.
Itak da je možno, da sem čist v temo brcnila, za probat bi pa bilo.
Naša Missy ni pela, je pa ful skakala ob prihodu. Ko sva striktno delali sedi ob mojem prihodu in je nisem pobožala, dokler ni sedela, se je zelo hitro skakanje prenehalo in ji sedaj samo še rit meče sem in tja. Seveda sedaj sedi ni več potreben. No, pravzaprav jo celo meče sem in tja :-* :D


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: fižolova župca , četrtek, 01.04.2010 : 07:59:49
Hej, kocka, dela :D!
Glihkar sprobano. Sedi, ležat ne more, ker jo kar v luft meče ;D. Ampak sedi pa (črvasto zvijanje vključeno). Nekaj si zraven brunda, naglas pa hkrati le ne more pet, ker je to že multitasking in zahteva preveč koncentracije. Tole bomo vadli, pa magari če bo treba za vsako vrnitev po štengah dol priboljške talat. Poročam...

P.s.: Soul, mi gremo ravno danes prvič v šolo - zdaj vem, da moram poleg napakiranih zadev še en ajmarček tekočine pripravit za s sabo ;).


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: miskica , četrtek, 01.04.2010 : 08:29:06
Jao, boga mala čokoladica, pa je menda ja ne boš kar z ajmarjem zalivala ;) Sej bi bila pršilka za rože ali pa vodna pištolca od Ronje dovolj ;D ;D ;D Jo bo ajmar vode kar odnesel.
Te že vidim, šerifinja FŽ, z vodno pištolco za pasom dela red :)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Ewa , četrtek, 01.04.2010 : 09:26:21
Tudi mi imamo tezave z locitveno stisko. Psica je posvojena, sele 10 dni pri nas. Vem da bo trajalo nekaj casa da se navadila in pocutila varno ampak tezava je kar velika. Takoj ko ostane sama (do zdaj je bila sama najvec uro pa pol) zacne tulit in zavijat, da se bunijo celo sosedi iz prvega nadstropja (mi smo v 5.). Zaprta je v kuhinjo, kjer se po moje pocuti najbolj varno. Ima zvake, igracke in svoje lezisce. Unicuje ne nicesar, le obupno dere se. Zal pa ne morem biti ves cas doma, saj moram se kdaj na faks  :P kak nasvet? Ker sosedje se ze sedaj posteno pritozujejo, psici pa tudi ni lahko.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: kocka , četrtek, 01.04.2010 : 09:51:30
Hej, kocka, dela :D!
Glihkar sprobano. Sedi, ležat ne more, ker jo kar v luft meče ;D. Ampak sedi pa (črvasto zvijanje vključeno). Nekaj si zraven brunda, naglas pa hkrati le ne more pet, ker je to že multitasking in zahteva preveč koncentracije. Tole bomo vadli, pa magari če bo treba za vsako vrnitev po štengah dol priboljške talat. Poročam...

P.s.: Soul, mi gremo ravno danes prvič v šolo - zdaj vem, da moram poleg napakiranih zadev še en ajmarček tekočine pripravit za s sabo ;).
<:] ,^ Multitasking is a bitc*  >:D
V šolo nesi pršilko (ki je pa precej velika) ali flaško za vodo, ki ima gor tisti patent za ven potegnit (ala bidon), da ti ne bo trba skoz šraufat pokrovčka, vodne pištolce pa rade puščajo ;)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: lubika2 , četrtek, 15.04.2010 : 18:38:32
Hej, po dolgem času se spet oglašam :)

Torej, z malim hodima v solo...tam se kar lepo obnaša, ne laja v pse pa niti v ljudi...se je kr vklopo :)
Ko pa pridemo kam drugam..pa opet..sploh če kdo govori proti njemu ( iiii kaki lepi kuza itd :)

No...trenutno delama tak, da vsakič ko gre mimo kaki človek ga dam na sedi in ko se vsede in ne upošteva ljudi dobi priboljšek..to vse lepo deluje, ampak ne razumem kaj bom dolgoročno s tem dosegla.
 Namreč ne bi rada ga celo zivljenje mela tak na sprehodih:) Mislim...kaj bo pol 'skužo', da ne sme al kaj?? ne razumem najbolj (isto mi je svetovala instruktorca, da naj ga zamotim, samo vseeno ne vidim kaj bom s tem dolgoročno dosegla :)

pa še...če slučajno vseeno začne lajat v katerega mimoidočega...kak potem reagirat?ker ga je v tem primeru ful tezko umirit, ignoriranje pa tud ne pomaga.

Jap..ni nam lahko :))


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: AngSeter , četrtek, 15.04.2010 : 18:52:27
Sledi navodilom pa bo. Ta ista vprašanja pa postavi v šoli.

Dolgoročno pa tako: večkrat bo pes ignoriral tujce in bil zato nagrajen, manjša bo možnost, da jih bo nalajal naslednjič. In da ga zamotiš mu daš delo. Mora sedet in s tem ima manj časa razmišljat o neumnostih. Med poveljem je namreč toliko zbran, da je pri miru in je skoncentriran nate ali vsaj bolj skoncentriran, kot če bi lutal sam brez veze in si iskal zanimivosti.

Psa, ki sedi zraven tebe je lažje kontrolirat kot psa, ki se prosto šetka, sploh če nimaš v nulo natreniranega vodenja na daljavo sploh, če ga okolica tako moti.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: lubika2 , nedelja, 18.04.2010 : 07:13:04
Ja, sej delam se tak naprej...zdaj ga ucim poleg, da pol to zamenjam s sedi (drugač boma celi sprehod samo sedela :))

Sem pa vprašala eno drugo instruktorco v pasji soli glede tega z lajanjem, pa mi reče, da sej to nič ni, mali pesi pač lajajo... halo?!!:)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Pepsi , nedelja, 18.04.2010 : 09:24:35
Sem pa vprašala eno drugo instruktorco v pasji soli glede tega z lajanjem, pa mi reče, da sej to nič ni, mali pesi pač lajajo... halo?!!:)

Mali pesi nič "pač lajajo".  ::)

Nasvet lastnice treh malih  pesov: takoj zamenjaj pasjo šolo!


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Drejči , nedelja, 18.04.2010 : 10:52:43
lubika2,
kaj pa ce problem tici drugje in je zato potrebno ubrati drugacno pot?
Psa ne poznam zato ugibam... morda je prisoten strah (negotovost) do mimoidocih in jih zeli na tak nacin odgnati ali pa je  pogruntal, da jim lahko uspesno tezi. Ce je to res, potem je psa potrebno s tem soociti in mu pokazati/dokazati, da si ti tisti faktor, ki ima vse pod kontrolo. Torej, ti si prva, ki pristopis k osebi in se je dotaknes. S tem das psu vedeti, da tisti osebek ne bo nikamor pobegnil zaradi njegovega bevskanja. S popolnimi neznanci je to sicer malo tezje izvedljivo, lahko pa naredis vajo in jo izpeljes z ljudmi, ki jih poznas, (jasno) pes pa ne.
Enako je z obiski. Vedno si tista, ki prva stopi v stik z obiski, pes je sele na drugem mestu. Torej, nikoli mu ne smes dovoliti, da bi bil on prvi. Vsekakor mu moras dovoliti, da tudi on pozdravi, vendar to ne pomeni, da jih bo cel cas obiska maltretiral. Ko jih pozdravi se mora umiriti. Nasim psom vedno dovolim, da so zraven, saj je to vendar njihov dom, ne dovolim pa, da bi moji obiski postali njihovi.  ::)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: kocka , nedelja, 18.04.2010 : 11:15:56
Morda ima Drejči prav glede strahu. Missy nikoli ni lajala na pse, je pa to začela početi sedaj, ko jo je postalo strah velikih psov, odkar jo je NO pošavsal. Prav zažene se v njih, naredi grbo in laja.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Vixen , nedelja, 18.04.2010 : 11:26:39

No...trenutno delama tak, da vsakič ko gre mimo kaki človek ga dam na sedi in ko se vsede in ne upošteva ljudi dobi priboljšek..to vse lepo deluje, ampak ne razumem kaj bom dolgoročno s tem dosegla.
 

Kaj s tem dolgoročno dosežeš, ti pa jaz lahko povem iz lastnih izkušenj (samo da je šlo za zaganjanje v druge pse, ne za lajanje na ljudi). ;)
Ko pes pogrunta, da vsakič, ko se bliža potencialna situacija za lajanje ti iz žepa potegneš priboljšek, ki ga dobi že za enostaven "sedi", bo kmalu začel sedet pred tabo vsakič, ko bo videl bližajočega se človeka (v mojem primeru psa), tudi če ga ti še ne boš opazila. V smislu: "Mami, lej, en gre, dej hrenovko!". :)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: lubika2 , nedelja, 18.04.2010 : 16:30:56
Hm..Drejči, sej po moje je tudi strah,pa ne vem od česa...zdaj je star 5 mesecev, pa to dela ze kaki mesec...pa ni mel nobenih negativnih izkušenj z ljudmi. Sej to sem že delala...sem dala brikete v roke..pa je sel po njih pol pa je zbezal:) pomembno pri njem je, da človek v njega ne sili..te je potem ok..samo ko je taki mali lubek pa ga vsak hoče pocartat..vsem pa ne moreš dopovedat . Tak je blo danes...je prišla teta pa ga je od zadaj po hrbtu pobožala, ko ni pričakoval...jo je hoto šavsnit!!
Glede obiskov pa je tak da pustim, da pozdravi (čeprav se ze takoj dere), pol pa če ne neha ga zaprem v sobo...najprej sem ga po 5krat...zdaj se samo enkrat..je skapiral, da ne sme. dobro..sej če kaki obisk še dela kake hitre gibe je pozorn, pa mogoče enkrat globoko zalaja ( bolj zajamra:) pa mu rečem ne pa neha...
Bojim se samo, da ne bo prislo do tega da bo koga celo šavsno od straha!

Vixen..ful dobro..torej ko greš ti s svojim kuzkom, ko vide psa se dol pokne pa čaka?:) Kak dolgo pa je trajalo to, da je pokapiral?

Pepsi..sej vem da ne. Sej hodim v dve pasji šoli(v eno na igralne urice, v drugo pa v malo šolo- ker sem malo zamudla pa so še samo tak meli fraj ). Kake pasme pa maš ti kuzke?


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Vixen , nedelja, 18.04.2010 : 16:41:33


Vixen..ful dobro..torej ko greš ti s svojim kuzkom, ko vide psa se dol pokne pa čaka?:) Kak dolgo pa je trajalo to, da je pokapiral?


Pri psički, ki sem jo to učila, je trajalo samo kakšnih 14 dni, je bila pa res zelo dojemljiva... In ja, ko je v daljavi videla psa, se je vsedla pred mene in me gledala kao "No, dej...". :) Ampak če traja dalj, se ne sekiraj - imej pa cilj v mislih. Vsak kuža skapira, eni prej, drugi malo kasneje, ampak par tednov ali mesecev ne pomeni nič, če pomisliš, da boš s svojim kužkom 15 let ali več. ;)

Lp, 5ra


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Drejči , nedelja, 18.04.2010 : 16:57:04
Meni je vse jasno  ;) in je reakcija psa cisto logicna. Ena teta ga je pobozala po hrbtu? In to kar tako iznenada? Kdo ji je pa to dovolil? Pisuka, saj tvoj pes ni plisasta igracka. Me prav zanima kako bi ta teta reagirala, ce bi jo nekdo kar tako malo in iznenada zacel cohati po hrbtu  ;D ;D ;D Pes pac ne zna vsiljivca "nekam poslati" na cloveski nacin, zna pa to narediti na pasji. In kje si bila ti? Ja, ravno ti, ker pes od tebe pricakuje, da ga bos varovala. Kakorkoli ze, govoriva o mladicu, ki potrebuje zaslombo in varnost. V konkretnem primeru pa je bil prepuscen sam sebi in je zadevo resil kot je pac znal, ker je iz prejsnjih podobnih situacij prisel do zakljucka, da mu ti nisi ravno v veliko pomoc pri resevanju situacij, ki mu niso po godu.
Saj ni treba, da ima pes slabo izkusnjo... pac pride v situacijo iz katere se ne zna elegantno izvleci. Pri nekaterih mojih psih se je pojavila travma zaradi stora v gozdu (verjemi mi, da stor niti slucajno ni napadel mojega psa ali ga skusal zahrbtno pocohati po hrbtu. Ne, samo tam sredi gozda je cepel) in je prislo do histericnega lajanja. Takrat sem psa pustila tam kjer je stal in sla sama do stora, se vsedla nanj in psa mirno povabila, da skupaj dokrajciva to cepeco in zahrbtno posast. Se vsak od teh psov je najprej previdno pocakal, da vidi, ce me bo stor pomalical in ker se to ni zgodilo, je pocasi prisel zraven, povohal stor in ugotovil, da je strah zunaj okrogel, znotraj ga pa ni in potem nismo vec imeli tezav s popadljivimi stori.

Naj skrajsam... stopi do tuje osebe, ki je psu sumljiva najprej in jo primi za rokav. Psa povabi zraven, da se skupaj prepricata, da ni nic nevarnega. Pes mora v tebi videti resitev svoje tezave, ti mu moras biti konkretna opora in ce vidis, da je negotov, si ti tista, ki bos resila tezavo. Pa s tem ne mislim, da ga bos pobasala v narocje in pobegnila, ampak mu bos pomagala, da se skupaj soocita z njegovim problemom.

Hrana in kanaliziranje pozornosti pa pride v postev (vsaj jaz tako delam), ko vidim, da pes nekaj ne pocne zaradi frustracije, ampak iz zabave in zato, da ti dokaze kako te ne sljivi.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Vixen , nedelja, 18.04.2010 : 17:03:21
Meni je vse jasno  ;) in je reakcija psa cisto logicna. Ena teta ga je pobozala po hrbtu? In to kar tako iznenada? Kdo ji je pa to dovolil? Pisuka, saj tvoj pes ni plisasta igracka. Me prav zanima kako bi ta teta reagirala, ce bi jo nekdo kar tako malo in iznenada zacel cohati po hrbtu  ;D ;D ;D Pes pac ne zna vsiljivca "nekam poslati" na cloveski nacin, zna pa to narediti na pasji. In kje si bila ti? Ja, ravno ti, ker pes od tebe pricakuje, da ga bos varovala. Kakorkoli ze, govoriva o mladicu, ki potrebuje zaslombo in varnost. V konkretnem primeru pa je bil prepuscen sam sebi in je zadevo resil kot je pac znal, ker je iz prejsnjih podobnih situacij prisel do zakljucka, da mu ti nisi ravno v veliko pomoc pri resevanju situacij, ki mu niso po godu.
Saj ni treba, da ima pes slabo izkusnjo... pac pride v situacijo iz katere se ne zna elegantno izvleci. Pri nekaterih mojih psih se je pojavila travma zaradi stora v gozdu (verjemi mi, da stor niti slucajno ni napadel mojega psa ali ga skusal zahrbtno pocohati po hrbtu. Ne, samo tam sredi gozda je cepel) in je prislo do histericnega lajanja. Takrat sem psa pustila tam kjer je stal in sla sama do stora, se vsedla nanj in psa mirno povabila, da skupaj dokrajciva to cepeco in zahrbtno posast. Se vsak od teh psov je najprej previdno pocakal, da vidi, ce me bo stor pomalical in ker se to ni zgodilo, je pocasi prisel zraven, povohal stor in ugotovil, da je strah zunaj okrogel, znotraj ga pa ni in potem nismo vec imeli tezav s popadljivimi stori.

Naj skrajsam... stopi do tuje osebe, ki je psu sumljiva najprej in jo primi za rokav. Psa povabi zraven, da se skupaj prepricata, da ni nic nevarnega. Pes mora v tebi videti resitev svoje tezave, ti mu moras biti konkretna opora in ce vidis, da je negotov, si ti tista, ki bos resila tezavo. Pa s tem ne mislim, da ga bos pobasala v narocje in pobegnila, ampak mu bos pomagala, da se skupaj soocita z njegovim problemom.

Hrana in kanaliziranje pozornosti pa pride v postev (vsaj jaz tako delam), ko vidim, da pes nekaj ne pocne zaradi frustracije, ampak iz zabave in zato, da ti dokaze kako te ne sljivi.

Moj podpis, na vse skupaj.  8)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: lubika2 , nedelja, 18.04.2010 : 17:11:09
Aha...ok
Ja, sej sem bla zraven..samo smo vsi sedeli skupaj...pa v tistem nisem gledla...sem ga zasrala te ja:(


Hm...torej..to preusmerjanje pozornosti naj ne bi prislo več v postev? Ker če tega ne delam, potem se bo v vsakega mimoidočega zalajal..če ga dam na sedi pa je ok..kot da ljudi ni (ker čaka na briket).
Ne morem pa do ljudi hodit pa se kr z njimi pogovarjat, jasno:)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: lubika2 , torek, 20.04.2010 : 17:50:35
Hm...no stvar je zdaj taka..včeraj smo sli v mali soli v mesto s psmi. Mali se ni v nobenega zaganjal, nič...kot da se v družbi drugih psov počuti varnega..nevem. Kak pa sma se pripeljala do doma..pa spet ista pesem.
Se to sploh da odpraviti? Jaz sem čist zivcna :)sploh zato ker pričakujem dojenčka, pa ne bi rada napačno vzgojila kuzka, da ne bo potem kakih problemov :(


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: AngSeter , torek, 20.04.2010 : 18:02:58
Psa moraš desenzibilizirat.
Ker se mi ne sanja kakšna sta v tandemu bom napisala glih nekaj splošnega.

Psa potrjevat in nagrajevat za mirnost in pozornost na nas, lastnike tujih psov bi prosila za sodelovanje tako, da bi lahko malo povadla v njihovi prisotnosti ali vsaj probala it vzporedno z njimi na sprehod, tako kot ste šli z malo šolo. Nikoli nebi silila v neko vohanje, ampak nagrajevala umirjanje, omogočila vedno dovolj prostora za umik in iskala izključno pozitivne stike z drugimi psmi. Če psa ne poznaš in ne znaš razbrat kako se bo obnašal, se mu raje izogni.

Daj mu jasne meje in ne dovoli, da drugi udirajo v njegov osebni prostor.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: lubika2 , sreda, 21.04.2010 : 12:34:08
Ok..hvala za nasvete.

Sej vse to delam že nekaj časa...pa se mi ne zdi da bi slo kaj na bolje..če bi se vsaj malo izboljsalo, da bi mela upanje :)

In v bistvu najin sprehod zgleda tak, da ko vidim ljudi ga pokličem in pol ko grejo ljudje mimo brez da bi lajal( seveda gleda mene) dobi posladek..je to prav?

če pa slučajno se v koga zalaja, pa ga dam na sedi pa potem dobi posladek.( do tega pa pride, ker nekateri pač..ii kuza blabla in se v njega zapičijo).

Ja...mama bolj delovne sprehode :)) pa dobro...če bo ratalo se itak splača:)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: vom , petek, 30.04.2010 : 08:00:46
Lubika: imam enak problem z mojo psičko Bibo. Dobila sem jo, ko je imela 2 meseca, bila je malo nezaupliva do ljudi, ampak nič hujšega. Ni imela nobene slabe izkušnje oziroma jaz nisem opazila, da bi bilo kaj narobe. Enkrat po četrtem mesecu pa je začela lajat na vse ljudi, pse, mačke, ptiče, skale... Poskusila sem vse živo... Delovalo je, da sem bila na sprehodih vedno na preži. Ko se je kdo približeval, sem ji pod nos pomolila briket dokler nisva šle mimo brez lajanja in potem je dobila nagrado in seveda ful pohval. Z ljudmi je še šlo, s psi pa je blo malo drugače, se ji je čisto strgalo. Na začetku sva se velikim psom izognile, počasi sva se začeli srečevati z majhnimi, katerih lastniki so razumeli situacijo. Nekega jutra sva v parku srečali gospo z višavskim terierjer, kim je tudi imela podobne težave. Biba se je seveda drla. Gospa je rekla, naj jo poskusim spustit s povodca. Bilo me je strah, ampak me je zanimalo, kaj bo. In res, Biba se je takoj sprostila in se začela igrat s terierjem. Od takrat je sprejela veliko psov. Še vedno pa skoraj na vsakega novega laja, dokler ga ne spozna, tako da se na izletih poskusim kar izognit oziroma preusmerit pozornost nase.
Tudi midve sva imele delovne sprehode. Zame je bilo nekaj časa psihično zelo naporno in tako kot ti praviš, je nekaj časa izgledalo, kot da se nič ne premika. Dva meseca sva intenzivno delale vsak dan, ampak se splača:) Še vedno delava, ampak je vse skupaj bolj sproščeno in prijetno, seveda še laja na pse in na ljudi, ki rinejo vanjo, ampak je milina, v primerjavi s tem kar je bilo. Zdaj je stara sedem mesecev. Z Bibo hodiva v malo šolo, mislim, da sama ne bi zmogla.
Bibo sem vozila tudi v mesto, med čimveč ljudi, čimvečkrat. Tam sem z njo delala pozornost, se igrala. Zanimivo, v gužvi ni nikoli lajala.
Mislim, da je dobro preusmerjat pozornost psa tudi na druge načine, na primer z njegovo najljubšo igračo, hrano, tako da je bolj sproščeno. Če ga daš vedno v sedi, je preveč napeto in psu postane kmalu dolgočasno.
Kadar se Bibi čisto strže in ne morem dobit pozornosti, stopim pred njo, se sklonim nad njo in jo dam v sedi. Deluje, ampak treba bit zelo odločen.
Z gosti pa delam zaenkrat tako, da se dobimo najprej zunaj, povem jim, da naj Bibo pustijo popolnoma pri miru, tako da ona sama pride do njih in potem gremo v stanovanje in je vse vredu. Če pa pride kdo kar tako v stanovanje, laja kot nora, ne pomaga nič.

Želim ti veliko vztrajnosti in potrpljenja in srečno!


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: lubika2 , petek, 30.04.2010 : 09:39:33
Aha.. Ja jaz če ga spustim kje s povodca je čist bolj sproščen, ve da se lahko umakne..pol pa če vidi kakega tujega se od daleč repenci:) sej to ga samo tak, če smo na kakem velikem travniku.

Kake pasme pa je tvoja Biba?
Torej zdaj če greta mimo ljudi in psov jih ignorira načeloma?


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: vom , petek, 30.04.2010 : 11:50:22
Ljudje je večinoma ne ganejo več, razen če nas presenetijo ali jo ogovarjajo. S poznanimi psi smo ok, na nepoznane pa laja kot nora.
Biba je majhna mešanka.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: lubika2 , nedelja, 02.05.2010 : 17:47:10
Aja super. Bomo vidli kam bo to vse skupaj pripeljalo...
Jaz ga zdaj večkrat z eno drugo psičko skupaj vozim na sprehod pa potem ko vidi da ona ne laja on tud ne..upam, da se bo to od nje navado :)
če smo sami pa valda...delama sto na uro :) čeprav..če vidi otroke se mu patak zmesa..pravi mali lojzek je toti moj malček :)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: lubika2 , ponedeljek, 17.05.2010 : 19:13:06
vom, kam pa hodis to v malo solo? Kak pa se Biba tam obnaša?
Ker moj je tiste ljudi tam sprejel..ker ga pač ne gnjavijo in majo svoje pse. Če pa grejo sprehajalci mimo za ograjo se mu pa strga :)

Na sprehodih zdaj ze ognorira ljudi, če seveda ne silijo v njega. Se mi zdi da mata z Bibo kr iste fore :) Zato javi kak vama kaj gre, sploh če napredujeta...pozitivna motivacija za mene hehe


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: vom , torek, 18.05.2010 : 13:56:06
Hodiva v šolo Burja v Vanganelu. Biba je sprejela sošolce, ljudi in pse, tudi sprehajalci je načeloma ne motijo. Moram pa vložit ogromno truda, da preusmerjam pozornost nase. Še vedno pa pride dan, ko jo kaj zmoti in laja na sošolce, ampak zdaj mi ni več tak problem, ker že bolj obvladam situacijo:) Najbolj gre, če jo zvabim v drugo smer s hrano ali tako, da veselo tečem stran in jo kličem.
Kot praviš, tudi Biba laja na vsakega, ki ga ne pozna in sili v njo oziroma, da se obrne proti njej in jo ogovarja. Jaz kar rečem, naj jo pustijo, če ni že prepozno:)Se ljudje navadijo in ne silijo več:) Včasih jo zmotijo kaj, kar sploh ne bi pričakovala, npr. ribič, ki je popolnoma mirno stal...
Še vedno laja in verjetno bo še dolgo, ampak je zdaj lajanje blažje, krajše in jaz sem se naučila, kako jo ustavit. To je pač dolg proces, ker probaš milijon stvari, ki ne delujejo, da odkriješ kaj dobrega:) Te situacije me silijo, da postajam bolj samozavestna in odločna, saj me Biba tako tudi bolj upošteva. Ko nam gre slabo, se spomnim, kaj vse sva že dosegle in takoj dobim motivacijo za naprej:)
Veliko mi pomeni, ker drugi lastniki psov in ostali opažajo pozitivne spremembe in nas podpirajo.

Lep pozdrav!


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: skogkatt , torek, 18.05.2010 : 14:21:13
To je ful lepo brati! :) Veliko uspeha še naprej!


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: lubika2 , torek, 18.05.2010 : 17:13:23
Ja, res super da vama lepo gre!!

Sej ne rečem, da je pri nama situacija tak zafurana..sej tud gre..
ampak se pol samo sprasujem kaj sem vse narobe v prvih mesecih naredla, pa če bi blo kak drugače če bi drugače ravnala itd...čeprav sem mela ful obiskov pa se je včasih pri vseh cartal...
pa sej bo..

tudi jaz vama in nama zelim se dosti uspeha naprej :)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Zaposlena , sreda, 19.05.2010 : 13:36:35
Da ne bom odpirala nove teme, bom kar tu vprašala:
moj Jaka je star 1 leto in sprejema oz.je sprejemal vse ljudi in živali enako lepo, rad se je božal, igral z drugimi psi :).....zadnje čase (slab mesec) pa je katastrofa!
Na sprehodu ponavadi srečava kar nekaj kužkov in moj frajer se je kar naenkrat odločil, da mu nekateri kužki "ne odgovarjajo" in jih že na daleč oblaja (zna bit prav neprijetno). Če se ravno igra z enim ali dvema pasjima prijateljema in pride zraven še četrti, Jaka ponori (laja, renči, se mi zdi, da če bi ga spustila iz povodca, da bi se zares spustil v nič krivega "prišleka"), povodec vleče kot nor.
Pri ljudeh pa je enako.....k nekaterim gre z veseljem, maha z repom, komaj čaka da ga bojo božali, pri drugih pa rep stisne med noge, naredi dva koraka rikverc in laja.
Prej tega nikoli ni počel.
Naj povem konkreten primer: včeraj je prišel mimo naju moški srednjih let, ki je že na daleč občudoval Jako, vprašal me je koliko je pes star in kako mu je ime ter če ga lahko poboža. Jaz mu pravim seveda, ker se Jaka vendarle rad boža, ko pa je moški prišel na 2m do psa, je le-ta začel lajat nanj kot nor.
Pa naj povem, da se ne obnaša tako do vsakega (zgleda, da ima Jaka neke svoje kriterije, ki jih še nisem razvozlala).
Ne znam si razložit situacije. Morda kakšna pomoč? Obrazložitev?
Hvala vnaprej.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: lubika2 , sreda, 19.05.2010 : 19:30:19
Ne znam ti povedat zakaj je tak, ampak jaz tudi sama opažam, da Goofy ponavadi laja v moške. Ne vem kaj se psom mota po glavi...pa tudi moja druga psica (ki je sicer zdaj doma pri starsih ostala) je včasih nalajala kakega moškega...zensk nikoli..so se ji ze zdeli sumljivi
Je pa res, da pri psički ze vnaprej to opazim...naredi grivo..tak da se pač umaknem


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Zaposlena , četrtek, 20.05.2010 : 07:27:48
Hvala lubika2, ampak moj ne nakaže predčasno, da se mu kdo ne dopade.....
Res je, da nima rad, da se mu kdo "vsiljuje", ampak želi vedno najprej povohati človeka, šele potem se odloči, ali se mu bo dovolil božati ali ne.....edino z otroki ni nobenega problema - še na nobenega ni zalajal.
Mene moti predvsem to, da se je do zdaj pač umaknil, če mu kdo ni odgovarjal, zdaj pa kar korajžno laja. Je mogoče to odraščanje, dominanca?
Ker je res neprijetno, ko na sprehodu srečam koga, ki bi se rad malo ustavil, pobožal psa, se pogovarjal (pa naj bo to moški ali ženska), Jaka pa laja kot da mu gre za življenje.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: skogkatt , četrtek, 20.05.2010 : 07:58:20
Vedno obstaja razlog, na nas je da ga odkrijemo oz. vsaj pravilno ravnamo.

Lahko, da je imel kakšno manjšo neprijetno izkušnjo, da ga je kdo presenetil, preveč stisnil, bil preglasen,... in je to povezal z določeno situacijo, vonjem, izgledom, lokacijo,...
Lahko tudi, da se mu zdi, da vas mora čuvati, ker sami ne obvladate, ne prepoznate grožnjo, katera se mu pač zdi grozna.

Težko rečt tako na splošno.

Moj Maj določen vonj ne prenese in je takrat panika, glasno brezglavo lajanje, rep med noge. Ampak vsaj vem in lahko temu primerno ravnam in ga mirim.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Zaposlena , četrtek, 20.05.2010 : 08:22:02
Vedno obstaja razlog, na nas je da ga odkrijemo oz. vsaj pravilno ravnamo.

Lahko, da je imel kakšno manjšo neprijetno izkušnjo, da ga je kdo presenetil, preveč stisnil, bil preglasen,... in je to povezal z določeno situacijo, vonjem, izgledom, lokacijo,...
Lahko tudi, da se mu zdi, da vas mora čuvati, ker sami ne obvladate, ne prepoznate grožnjo, katera se mu pač zdi grozna.

Upam, da ne bom čist mim užgala, ampak.....ali je možno, da je tak (mislim predvsem do drugih psov) zato, ker se ravno nekaj psičk v naši bližini goni in s tem, ko laja, odganja druge kužke stran?

Ker vem, da imaš ti resnično veliko izkušenj s psi, bom vesela vsakega namiga, kako ravnati v takih situacijah.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: skogkatt , četrtek, 20.05.2010 : 09:10:20
Na žalost nimam kaj veliko lastnih izkušenj, ker je bil Maj zelo nadpovrečno neproblematičen. Z Neli sem se šele začela učiti premogavanja strahov in nesigurnosti. V njenem primeru je bilo enostavno, ker sem jo že dobila z diagnozo in mi ni bilo treba ugotavljati ali gre v njenem primeru dejansko za strah ali dominanco ali... če razumeš.
Namreč je od tega odvisno, kako ravnati, ali miriš ali spraviš v red.

Zato ti bo kdo drug bolj zanesljivo v pomoč, sej je precej zelo izkušenih tukaj. Jaz ti lahko samo na splošno kaj povem  ;)
 



Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Zaposlena , četrtek, 20.05.2010 : 09:28:02
Zato ti bo kdo drug bolj zanesljivo v pomoč, sej je precej zelo izkušenih tukaj. Jaz ti lahko samo na splošno kaj povem  ;)
Aha......pa kdaj drugič. ;)

Potem pa prosim še koga drugega...........mnenje, nasvet?
Ga gonečke lahko tako zmedejo? Ker trga ga 100/uro. Obnaša se, kot da so vsi in vse njegovo...... :-\
Pubertetnik???


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Drejči , četrtek, 20.05.2010 : 15:00:17
Zaposlena,
Kaj pa ce bi temu "problemu" enostavno rekli puberteta?  ::)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Zaposlena , četrtek, 20.05.2010 : 18:06:36
Zaposlena,
Kaj pa ce bi temu "problemu" enostavno rekli puberteta?  ::)
Mal močna je ta puberteta.... ???


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: vom , petek, 21.05.2010 : 10:29:38
Dobro je opazovat psa v različnih situacijah in ugotoviti, kaj povzroči burno reakcijo. Biba ponori, ko  gre pri srečanju nekdo direkt vanjo, pes ali človek, saj se počuti ogroženo. Zato se poskušam srečevat "iz strani", tako da je Biba na zunanji strani, tako da se jaz najprej srečam, saj sem jaz vodja, zato "preverim situacijo". Ugotovila sem, da pri Bibi igra vlogo tudi dominanca, saj vedno preizkuša, kje so moje meje. Če jim dovolimo več, bodo vedno več poskušali. Zato zlezejo previsoko in mislijo, da lahko lajajo na vse živo. Bibi sem zato začela omejevat nekatere stvari, ki so ji bile prej dovoljene, začela sem se obnašati kot vodja, to pomeni, da mi Biba lahko sledi in zaupa, da imam situacijo pod kontrolo, zato njej ni treba, npr.lajat. Prej so se mi te stvari zdele smešne, zdaj pa vidim, da delujejo, da imava z Bibo lepši odnos.

Lubika, tut jaz sem ogromno energije porabila, ko sem premlevala, kaj sem naredila narobe v prvih mesecih in se krivila, ampak zdaj vidim da je to brezveze in nam samo jemlje motivacijo. Delala sem pač najbolje kot sem znala, ogromno sem se naučila in zdaj delam tudi najbolje kar se da. Pomembno je vedet, da s svojo energijo vplivamo na žival, zato se trudim biti čimbolj umirjena, odločna in pozitivna, potem je tudi BIba taka. Če je mene strah ali sem živčna, je tudi ona taka in potem se zagotovo kaj slabega zgodi:) Če se trudimo in smo pozitivni, so zagotovljene pozitivne spremembe:) SREČNO!


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: vom , petek, 21.05.2010 : 10:31:57
Pa še nekaj: mislim, da takim stvarem ni dobro reči kar "puberteta", ker lahko gredo predaleč in je potem veliko več energije potrebno, da spet zalaufamo kot je treba. Ni treba delat panike, ampak samo dobro opazovat in reagirat.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Drejči , petek, 21.05.2010 : 10:54:52
Da ne bom odpirala nove teme, bom kar tu vprašala:
moj Jaka je star 1 leto in sprejema oz.je sprejemal vse ljudi in živali enako lepo, rad se je božal, igral z drugimi psi :).....zadnje čase (slab mesec) pa je katastrofa!
Na sprehodu ponavadi srečava kar nekaj kužkov in moj frajer se je kar naenkrat odločil, da mu nekateri kužki "ne odgovarjajo" in jih že na daleč oblaja (zna bit prav neprijetno). Če se ravno igra z enim ali dvema pasjima prijateljema in pride zraven še četrti, Jaka ponori (laja, renči, se mi zdi, da če bi ga spustila iz povodca, da bi se zares spustil v nič krivega "prišleka"), povodec vleče kot nor.
Pri ljudeh pa je enako.....k nekaterim gre z veseljem, maha z repom, komaj čaka da ga bojo božali, pri drugih pa rep stisne med noge, naredi dva koraka rikverc in laja.
Prej tega nikoli ni počel.
Naj povem konkreten primer: včeraj je prišel mimo naju moški srednjih let, ki je že na daleč občudoval Jako, vprašal me je koliko je pes star in kako mu je ime ter če ga lahko poboža. Jaz mu pravim seveda, ker se Jaka vendarle rad boža, ko pa je moški prišel na 2m do psa, je le-ta začel lajat nanj kot nor.
Pa naj povem, da se ne obnaša tako do vsakega (zgleda, da ima Jaka neke svoje kriterije, ki jih še nisem razvozlala).
Ne znam si razložit situacije. Morda kakšna pomoč? Obrazložitev?
Hvala vnaprej.

Odgovor je bil dan na tale post, kjer Zaposlena sprasuje, ce se komu sanja zakaj naj bi se pes zacel tako obnasat. No, in moj odgovor, glede na napisano je bil, da se temu problemu rece "puberteta", kar pomeni, da sem pisala o vzroku za tezave in ne o resitvi.
Puberteta je eno taksno fino obdobje, ko se pes odloci, da bo na novo postavil meje (seveda po svojem okusu) do svojega dvonozca in cele druzine, ter bliznje in daljnje okolice. In to je tudi za lastnika eno zelo fino obdobje, ker mora taiste meje, ki jih je postavil, braniti.  ;D
Torej, vzgoja se nadaljuje... na visjem nivoju.  ;)
Na tak nacin pisem, ker sama tega ne vidim kot nekaksen strasen problem, ampak kot normalen razvoj nekega kosmatinca. Je pa res, da lastnik nikakor ne sme zaspati na lovorikah, ampak mora s svojim psom neprestano delati in vzdrzevati vzpostavljeno ravnotezje, drugace bo pes res vse postavil na glavo in po svojih zeljah.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Zaposlena , petek, 21.05.2010 : 11:55:19
Glede na prebrano, pa tudi stare teme sem odpirala in prebirala, sem postala bolj pozorna na psa in nase in ugotovila sledeče: ko se približuje drug pes, posebej če je še nepoznan, sem prej vedno podzavestno zategnila povodec, to pa je bil povod, da je Jaka ponorel.......v zadnjih dveh dneh pa sem pustila povodec rahlo spuščen in mu dovolila, da je vsakega psa ovohal, potem sem ga močno pohvalila in nadaljevala pot.....in veste kaj? No problemos. :D

Druga stvar, ki sem jo ugotovila, pa je ta, da se Jaka izredno boji za svojega prijatelja.
Od majhnega je že namreč prijatelj s sosedovim psom pasme shitz zu, katerega si dobesedno lasti. Ponavadi hodimo skupaj na sprehode in če se kakšen pes približa Jakovemu prijatelju, nastane katastrofa >:(.....po moje se boji zanj.
Zato sem zadnja dva dni počakala le toliko, da je Jaka povohal psa, ki se je približal, potem pa sva nadaljevala pot in počakala, da se nama pridruži še shitz zu.....tudi to se je izkazalo za pozitivno. :D
Ampak me kljub temu zanima.......zakaj si je tako prilastil sosedovega psa?

Pa tudi to še ni vse.
Ne se smejat, ampak na vsak način bi rad Jaka tega sosedovega psa tudi ....piiiiiiip. Me naj skrbi?
Ko je v bližini kakšna psička, ga ne zanima, ampak se spravi kar na prijatla. :'[
Kako mu naj dopovem, da se to ne počne? Pa ne mi rečt da naj ne hodim več z sosedovim psom skupaj na sprehode. ???


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: kocka , petek, 21.05.2010 : 11:59:09
Kaj kako naj mu to dopoveš ;D?
Kako pa si mu dopovedala, da ne lula po postelji, grize kavča in čevljev, ne skače po najlonkah ipd... Voila, popolnoma enako ['*


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: skogkatt , petek, 21.05.2010 : 12:06:59
Pa odlična ocena za opravljeno domačo nalogo :)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Zaposlena , petek, 21.05.2010 : 12:09:57
Kaj kako naj mu to dopoveš ;D?
Kako pa si mu dopovedala, da ne lula po postelji, grize kavča in čevljev, ne skače po najlonkah ipd... Voila, popolnoma enako ['*

Ok, mogoče sem res neumno postavla vprašanje, ampak :-\........ko se je polulal in sem ga le vprašala kaj je naredil, je že rep stisnil med noge in se šel skrit (ker je točno vedel da to ni prav).

Ko pa nate.... sosedovega kužka, ne pomaga nič. Ga potegnem vstran, pa se spet zažene vanj, grem par metrov stran, pa vleče tk da bi človk mislil, da se bo zadavil....jezik do tleh, ne vidi in ne sliši nič.......
 ???


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Zaposlena , petek, 21.05.2010 : 12:10:25
Pa odlična ocena za opravljeno domačo nalogo :)
Hvala. ;)
Korak za korakom.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: kocka , petek, 21.05.2010 : 12:37:01
Ko pa nate....
A nate se tudi polula?


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Zaposlena , petek, 21.05.2010 : 12:43:29
A nate se tudi polula?
Hehe....nisem napisala cele besede :'[. Ko natepava sosedovega kužka.
Kot da bi padel v trans......ga prime tk močno, da ga komaj stran potegnem. Čist pade not.
Pa na nobenega drugega kužka se še ni spravil, le na tega.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: kocka , petek, 21.05.2010 : 12:45:33
 ;D :'[
Aja, sori, sem narobe zastopila.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: branka , petek, 21.05.2010 : 12:47:26
Zaposlena, moj Bučko hoče mačka, oz. ga prav proba, tako da ne skrbi.  :P ;) Nič ni narobe z njim.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Zaposlena , petek, 21.05.2010 : 13:27:13
Zaposlena, moj Bučko hoče mačka, oz. ga prav proba, tako da ne skrbi.  :P ;) Nič ni narobe z njim.
Hihi.....a to se tud spomnejo? ;D ;D
Pa saj ne da bi mislila, da je kaj narobe z njim, bolj me zanima, zakaj se je odločil, da bo naskakoval ravno najboljšega prijatelja, druge pse pa pusti pri miru, kvečjemu se razjezi, če pridejo preblizu k tamalemu......


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: branka , petek, 21.05.2010 : 13:28:02
Rad ga ima.  :)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Zaposlena , petek, 21.05.2010 : 13:43:19
Rad ga ima.  :)
Si psi med sabo na tak način kažejo, da se imajo radi? ??? ???

Torej to pomeni, da ga ima rad, ga ščiti, se boji zanj.........čist možno, ker kadar sosedov kuža ni z nama na sprehodu, Jakcu dišijo tudi psičke -*;.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Jana , petek, 21.05.2010 : 14:01:24
Zaposlena, naskakovanje NI dopustno, torej tega pocetja ne dopuscaj svojemu psu - ne ko ga izvaja nad njemu najljubsim prijateljem, ne nad morebitnim mackom in ne nad komerkoli drugim, tudi nad tabo ne. To ni ok vedenje in taksno vedenje mu preprecuj takoj, ko bo nakazal, da namerava z njim priceti.

Vsekakor tvoj pes odrasca in vecinoma pridejo nekastrirani samci v tem starostnem obdobju na (naravno) idejo, da so najvecji frajerji in da je svet podrejen njim. Dlje, kot ga bos pustila pri uresnicevanju njegovih idej, vec problemov bos z njim imela kasneje. Zagotovo ni lahko, je pa treba vztrajati in biti dosleden.

Branka, pasje naskakovanje macka je za nas sicer precej zabavno videti, pa toliko manj zabavno za macka in nedopustno za psa. Sem imela primerek kastriranega macka, ki je bil zanimiv sterilizirani psici (enake velikosti kot macek). Pogosto sta se povsem korektno igrala, med igro pa je skoraj po pravilu psica macka naskocila tako, da je le-ta zacel tuliti, saj ga je drzala s tacami v objemu tako mocno, da ji celo macek ni mogel uiti. Vedno sem posredovala in naredila red. Seveda ni bilo zamer, seveda pa tudi psica ni prisla do "konca", torej do podreditve macka. Igrala sta se pac pod nadzorom, oz. sem postala pozorna nanju takoj, ko sta z igro zacela (sibanje sem in tja, mlatenje, brcanje, grizenje ...). Tega macka sicer na zalost ni vec med nami, psica pa ne prej in ne kasneje ni nikoli poskusala naskociti nobene druge zivali v bajti, obcasno pa poskusi naskociti enega od cloveskih druzinskih clanov, se nikoli pa mene. Stara je 13 let.
Torej, brani macka pred Buckom in mu naskakovanja ne dopuscaj.

Zaposlena, takoj prekini dogajanje, ko Jaka nakaze, da bi rad naskocil prijatelja. Njegovo naskakovanje nima nobene zveze s tem, da ima tega psa rad ali da bi ga zelel zascititi, temvec s tem, da si ga pac vsakokrat znova podredi, kar pa "prijatelji" ne pocnejo :). Bolj, kot bos pocetje dopuscala, vec problemov bosta imela oba skupaj, saj se bo zacel lotevati tudi drugih, kjer pa lahko verjames, da se mu ne bo vsak pustil podrediti in lahko pride do hujsih posledic. Posebej, ce Jaka takrat ne bo razumel pasje govorice in se ne bo umaknil.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: branka , petek, 21.05.2010 : 14:07:23
Jana, seveda. Vedno ga spodim. Čeprav (ampak res) zgleda, da mačka to prav nič ne obremenjuje. Ker zgleda tako, da gre maček jest njegove brikete iz posode, Bučko pa ga takrat malo "izkoristi", ter ga res narahlo s tačkami objame, in maček ni še nikoli spustil nobenega zvoka. In se vedno, vedno vrača na isto mesto (k posodi), da mu Buči to naredi.

Saj mi ni zabavno, v prvič sem debelo pogledala, ter ga takoj spodila, ampak maček se res vedno in znova vrača v Bučkov "objem".

Ga bom varovala pred tem.  ;)


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Zaposlena , petek, 21.05.2010 : 14:22:45
Zaposlena, naskakovanje NI dopustno, torej tega pocetja ne dopuscaj svojemu psu - ne ko ga izvaja nad njemu najljubsim prijateljem, ne nad morebitnim mackom in ne nad komerkoli drugim, tudi nad tabo ne. To ni ok vedenje in taksno vedenje mu preprecuj takoj, ko bo nakazal, da namerava z njim priceti.

Vsekakor tvoj pes odrasca in vecinoma pridejo nekastrirani samci v tem starostnem obdobju na (naravno) idejo, da so najvecji frajerji in da je svet podrejen njim. Dlje, kot ga bos pustila pri uresnicevanju njegovih idej, vec problemov bos z njim imela kasneje. Zagotovo ni lahko, je pa treba vztrajati in biti dosleden.

Zaposlena, takoj prekini dogajanje, ko Jaka nakaze, da bi rad naskocil prijatelja. Njegovo naskakovanje nima nobene zveze s tem, da ima tega psa rad ali da bi ga zelel zascititi, temvec s tem, da si ga pac vsakokrat znova podredi, kar pa "prijatelji" ne pocnejo :). Bolj, kot bos pocetje dopuscala, vec problemov bosta imela oba skupaj, saj se bo zacel lotevati tudi drugih, kjer pa lahko verjames, da se mu ne bo vsak pustil podrediti in lahko pride do hujsih posledic. Posebej, ce Jaka takrat ne bo razumel pasje govorice in se ne bo umaknil.
Se strinjam Jana, z vsem napisanim, ampak ni tako lahko preprečiti. ??? :-\
 
Nikakor se mi njegovo početje ne zdi zabavno, zato ga takoj, ko vidim kaj želi storiti, povlečem stran in mu povem, da to ne sme, ampak se mi zdi, da me ne upošteva sploh!
Pogleda sicer me, češ kaj pa je narobe, potem pa se spet obrne k prijatelju in ga poskusi naskočiti.

Na noge se ne spravlja, ko pa se je parkrat sinu na roko "obesil", sem mu le nekajkrat mogla glasno rečt FUJ, pa je bila zadeva rešena. :)

Zato mi je čudno, da pri naskakovanju kužka ta moj glasni FUJ nikakor ne zaleže za dlje kot par sekund. :-\

Na kakšen način mu pa še lahko pokažem, da se to ne sme?
Fizično nasilje ne pride v poštev, besede in telesna govorica pa trenutno tudi ne zaležeta?
Hvala za pomoč.
Če je morda kaj o tem napisanega, prosim za link. ;)



Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Houdini , petek, 21.05.2010 : 15:05:38
Kaj pa, če potem, ko ga potegneš dol in mu daš jasno vedeti, da se tega ne sme, odiddeta v popolnoma drugo smer? Pač se na tem sprehodu ne družita več s sosedom. Nočem reči, da ne hodi na sprehod s tem psom, samo pač, da takrat, ko ga naskoči, takoj odreagiraš in odideš s svojim v drugo smer.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Jana , petek, 21.05.2010 : 15:09:37
Tudi moj nasvet je enak, kot svetuje Houdini - zakljuci s skupnim sprehodom, ce ne odneha.
Ko bos to nekajkrat storila (dosledno), bo kapiral, da se takoj po poskusu naskoka njemu zabaven sprehod zakljuci.

Sem zdajle gledala, pa posebne teme o naskakovanju nimamo, je pa zagotovo po mnogih vzgojnih temah izpostavljen tudi ta problem.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Zaposlena , petek, 21.05.2010 : 16:51:19
Kaj pa, če potem, ko ga potegneš dol in mu daš jasno vedeti, da se tega ne sme, odiddeta v popolnoma drugo smer? Pač se na tem sprehodu ne družita več s sosedom. Nočem reči, da ne hodi na sprehod s tem psom, samo pač, da takrat, ko ga naskoči, takoj odreagiraš in odideš s svojim v drugo smer.
Še nisem poskusila, ampak bom.....nekaj bo pa že pomagalo. :)
Hvala kljub temu za trud.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Tjaška , nedelja, 18.12.2011 : 20:07:15
Živjo!
Sem relativno nova uporabnica tega foruma, zato najprej lep pozdrav  vsem! :) Obračam se na vas, ker mi bo mogoče kdo od vas znal pomagati ... Mesec in pol nazaj sva s fantom iz Gmajnic posvojila 8 let starega samčka, mešančka. Že takoj ob prihodu domov se je lepo privadil na naju in novo okolje, je izredno priden in poslušen kuža, nikoli nama ni delal nobenih problemov. No, danes pa kot da bi odsekal. Kar naenkrat kot da se boji vsega, je napet, vedno v pripravljenosti, čim se ga dotakneš zalaja, včasih ga pa lahko božaš, vse je v redu, potem pa kar odenkrat! Zalaja samo enkrat in se umakne. Kaj bi lahko bilo? Ima kdo kakšno idejo? Živiva v dokaj mirni soseski, petarde še niso začele pokat, tako da ne verjamem, da bi bil lahko živčen zaradi tega ... Ali pač? Jaz se ga sploh ne upam več pobožat, ker se bojim, da me bo ugriznil ali kar skočil name. Kako naj mu pomagava oz. kaj bi lahko povzročilo takšen nenadni zasuk vedenja?
Najlepša hvala za vse ideje, komentarje ... LP


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: kocka , nedelja, 18.12.2011 : 20:35:07
A ga kaj boli?


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Pepsi , nedelja, 18.12.2011 : 21:02:29
Če ga nič ne boli (najprej je treba res to preveriti), se posvetujta s kom, ki se ukvarja s šolanjem psov "azilašev". Npr. tukajle na forumu je "tršica" Xena  O0,  pa še kdo bi se našel.
Ne preveč čakat, to morata čimprej urediti. Pa srečno!


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Tjaška , nedelja, 18.12.2011 : 22:08:09
Mislim, da ne ... :( Najprej se je to dogajalo samo pri meni, potem pa je začel še na fanta. Razen, če ga use boli? Js sm ga pobožala po hrbtu, fant pa npr. po glavi in vedno ista reakcija. Zdajle se je recimo vlekel po stanovanju čis prestrašen, pol pa rečem "pridi, gremo, gremo vn" pa mahu z repom pa veseu. Pridemo nazaj noter iz sprehoda ista zgodba. Tudi zunaj je zalajal na dotik. Ampak ne razumem, zakaj zdaj? Če bi imeu kakšne travme, naju ne bi že na začetku lepo sprejel. Ne razumem ... :( Kje pa najdem to tršico? A ji kr pošljem privat sporočilo? Hvala!


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Jana , nedelja, 18.12.2011 : 22:33:48
Glede na to, da psa očitno še ne poznaš, oz. ne poznaš njegovega obnašanje v zanj stresnih situacijah ali ob bolečini, boš težko določila sama, kaj mu je. Psi, ki jih nekaj boli, reagirajo na različne načine, je pa ob tvojem opisu najbrž večini prva misel - bolečina. Tudi meni. Psi se namreč običajno na vsem lepem ne začnejo obnašat tako, kot opisuješ. Ni nujno, da bo reagiral na otip točno določenega mesta, lahko ga boli kaj 'notranjega', kar se na otip ne da preprosto ugotoviti, pes pa izraža stisko ob vsakem dotiku, pa kamorkoli se ga dotakneš. Težave z notranjimi organi lahko diagnosticira veterinar.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: vidka , nedelja, 18.12.2011 : 22:36:32
Tjaška,bolan pes se ne pusti božat.Najprej moraš to izključiti,potem pa naprej pomagamo.
Kako mu je bilo ime v Gmajnicah?Iz kje pa si?


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Tjaška , nedelja, 18.12.2011 : 23:58:00
Ja, saj sem jaz tudi najprej pomislila na to, da je kaj narobe z njim, samo ker normalno je in pije ... Malo bova še počakala, par dni, če ne bo boljše, ga bom peljala kar k veterinarju na pregled, pa bomo videli. Upam, da ni kaj narobe ...
Njegovo prejšnje ime je bilo Ari, klicali pa so ga mali Ari, ker sta bila dva psička s tem imenom. Živiva v Ljubljani.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: vidka , ponedeljek, 19.12.2011 : 00:18:51
Lepo, da je dobil tako dober dom.Bil pa je zelo plašen in nezaupljiv.
Pokliči me 040250600


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: kocka , ponedeljek, 19.12.2011 : 08:15:45
Tjaška, če to traja že nekaj časa jaz ne bi čakala še nekaj dni, tudi če pes normalno je in pije in se veseli sprehoda. To, da se veseli sprehoda pomeni po mojem mnenju samo to, da se mu za nekaj trenutkov fokus z morebitne bolečine obrne ne nekaj lepega. Saj si sama napisala, da na sprehodu spet reagira na dotik.
Naša Missy je imela enkrat zagnojeno tačko, pa nismo opazili - kar naenkrat je en večer začela panično letat po stanovanju in delat dramo, prej pa sploh nič. Še dobro, da smo hitro ugotovili, iztisnili gnoj in oskrbeli rano, potem se je pomirila. Naslednji dan pa direkt k veterinarju, da je dal še antibiotik. Ampak res - pes je bil en trenutek še normalen potem pa DRAMA, dokler nismo rešili zadeve.


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Tjaška , ponedeljek, 19.12.2011 : 11:31:52
To se je začelo včeraj, zjutraj je bil še vesel, normalen, kot ponavadi, potem pa smo prišli s sprehoda, pa sem opazila, da ima tak žalosten obražček, ponavadi ma take učke, ko je utrujen pa gre spat. No, potem je pa cel dan skoraj prespal v skrivanju za kavčem, kjer skor nikoli ne leži, vmes na sprehodih je blo mal boljše, doma pa niti ne. Zvečer se je umaknil v sobo, ko sva šla midva spat sva ga dala v dnevno ... Danes zjutraj ko sem ustala, je biu vesel, ampak spet ne tok k ponavadi. Kaj pa vem, kot da naju malo ne pozna več. Veliko se tudi oblizuje gor po smrčku in ene parkrat je pokazal zobe, ampak ni renčal, samo malo zastokal. Vidka, ta neodgovorjen klic sem jaz (040 607 ...). Ko boš imela čas, kar pokliči nazaj ...
Ne vem, zelo sm v skrbeh.
Nama so tudi rekli v zavetišču, ko sva ga vzela, da je nezaupljiv in boječ, ampak ni bilo tako! Zelo je prijazen kuža, rad ima ljudi, ne boji se, če je več ljudi na obisku ali če je kje, kjer je več ljudi na kupu. Vse vidike najinega življenja je lepo sprejel in midva njegove. Res je najboljši kuža na svetu, zato ne bi rada, da se mu kaj zgodi. Enkrat te dni gremo kar k veterinarju. Mislila sva ga peljati tu na kliniko v Mr. Petu na Celovški ... Razen, če mi kdo svetuje kakšnega drugega veterinarja? Hvala!


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: fižolova župca , ponedeljek, 19.12.2011 : 12:45:25
Oblizovanje je vsekakor lahko znak, da je pod stresom. Tak 'potuljen' zaspan pogled izpod čela isto. Naša tako gleda, če preveč nori in jo potem boli kolk (displazija). Meni pred obiskom veterinarja pade na pamet edino to, da ga previdno pretipaš in pregledaš. Pa da se eventuelno proba s tableto proti bolečinam in vidi, kako se spremeni obnašanje (pasjo jasno, niti slučajno ne kaj drugega plus da poznaš doziranje - pa še v tem primeru je 'malo pogumno' svetovat take poskuse). Tako pridobiš čas in ti ni treba čakat več dni 'če bo kaj boljše' (to čakanje je itak ruska ruleta).
... sem pa tudi jaz najprej pomislila na bolečino in bi ga čimprej popokala k veterinarju, sploh ker ga še ne poznaš toliko, da bi vedela, kako reagira na bolečino, stresne situacije, kakšni so morebitni strahovi, ki bi lahko sprožili takole vedenje (s temi zadnjimi je mene moja presenetila še po letu dni) ipd.

Poleg vsega (ne vem če si pomislila na to) pa res nima smisla tvegat, da te v bolečini poštepa - na začetku skupne zgodbe ste in bi bilo popolnoma brezveze pokasirat izkušnjo ugriza, ki ne zate ne zanj niti malo ne bo prispevala k dobremu sožitju - to res nima smisla. Mislim da ti bo tule gor praktično vsak svetoval tako (in odsvetoval čakanje)!

P.s.: Vet. fakulteta v Lj je recimo zanesljiva izbira, sicer pa ti tule (komercialno) ne smemo svetovat (pravila foruma).
P.s.2: Jaz bi nabrusila pete tudi zato, ker se bližajo prazniki - če počakaš še toliko, da se bo teden nagnil v drugo polovico, boš dobila samo še splošne veterinarje in razne dežurne, specialisti bodo vedno slabše dosegljivi! 


Naslov: Re: Problem lajanja
Poslano od: Tjaška , ponedeljek, 19.12.2011 : 15:43:03
Hvala župca! Bom upoštevala tvoj predlog ... Jutri ga sicer peljeva k enemu gospodu, k je pasji trener in baje dober pasji psiholog, pa bomo videli, če nam lahko pomaga. Drugače pa ja, kar čimprej do veterinarja, ker ga ne morem več gledati takega, revčka. :( Kar srce me boli ...

(Se opravičujem za navedbo veterinarja, nisem bila pozorna ... Im sorry)