mojpes.net

o psih => o psih - razno => Sporočilo, začeto od: Bostjan0601 , četrtek, 13.05.2010 : 07:03:22



Naslov: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: Bostjan0601 , četrtek, 13.05.2010 : 07:03:22
Pozdravljeni.

Sva lastnika psičke mešanke Lune (ptičar in pitbul), stare 2,5 leti, srednje rasti, s kratko dlako. Vzela sva jo iz zavetišča (mislim da je bilo Poživ, Velenje). Že dve leti živimo v podnajemniškem stanovanju v hiši na podeželju. Pred hišo ima velik boks z utico primerno za velike pse.

Do pred kratkim sva jo imela v stanovanju (kjer sva imela tudi hišni boks). Čez tri mesece pričakujeva naraščaj (že komaj čakava), zato sva se odločila Luno za stalno prestaviti v boks pred hišo. V boksu je pred časom že čisto normalno živela. Je pa res, da čez zimo ni bila nikoli zunaj.

Sedaj pa naju zanima, ali utegne to biti problem zaradi njene kratke dlake.

Prosim za komentarje, izkušnje, predloge in vse, kar bi nama prišlo prav.

Hvala.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: moksa , četrtek, 13.05.2010 : 07:33:20
Bostjan0601 pozdravljen. Moj nasvet je pravzaprav vprašanje: zakaj neki naj bi pes zaradi prihoda dojenčka moral v boks? Eden drugega ne izključujeta in mislim, da je tudi za otroka odraščanje v tesnem in pravilnem stiku s psom pravi privilegij in lepa življenjska šola ;)


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: Bostjan0601 , četrtek, 13.05.2010 : 08:22:36
Zaradi prostorske stiske, predvsem pa zaradi kančka strahu (ki pa je že preveč), da bi lahko pes poškodoval otroka.

Psa in otroka ne bova izključevala. Luna bo vsepovsod zraven, samo v stanovanju ne bo več z nami.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: miskica , četrtek, 13.05.2010 : 08:27:53
Ma, tole bi morali pa res zelo dobro speljati, da psica ne bi povezala otroka z izključitvijo iz družinske skupnosti.

V vsakem primeru pa ni fer do nje. Poleg tega (vsaj jaz) psa s tako dlako, brez poddlake, nikakor pozimi ne bi imela v pesjaku.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: NoXika , četrtek, 13.05.2010 : 08:38:19
Točno to sem jaz pomislila kot je napisala moksa. Zakaj bi moral pes ob prihodu dojenčka sedaj pa ven? Sedaj je bival pri vama 2 leti, sedaj pa iz danes na jutri bo prestavljen pa ven. Bojim se da bo psica mislila da jo zaradi otroka mečeta ven iz stanovanja (no saj u bistvu jo).

Ne vem no, na podlagi česa sta se tako odločila? A se bojita da mu bo kaj naredil?
Ali zaradi česa?

No, ker se toliko obiram z odgovorom in delam še sto drugih stvari, vidim da je že vmes nekaj podobnih vprašanj  :) in pa tudi odgovorov....



Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: moksa , četrtek, 13.05.2010 : 08:45:42
Dodatnih nasvetov nimam, bi pa bila že preveč zadovoljna, če bi ljudje razmišljali metaforičnih pet minut vnaprej, nič več kot to. Pa ne mislim, da ne bi smeli imeti psa in otroka hkrati, kvečjemu nasprotno, ampak če psa zaradi otroka preseliš v drugo okolje/prostor, bodi brez skrbi, da bo pes razumel zakaj, razen če nisi kinološki as (pa še takrat ni ziher).
Ni lepo, milo rečeno.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: kocka , četrtek, 13.05.2010 : 08:47:38
Zakaj bi pes poškodoval otroka? Ima zgodovino, ali se vama le tako zdi...
Pomoje pes s tako dlako ne sodi ravno ven, sploh pa razlog ni ravno pravi. Prostorska stiska pa pomeni kaj natančno -  se stiskate v eni sobici?
In ja, meni je zelo žal, ker se za psa nisem odločila že ko je bil pri hiši dojenček, ker sedaj vidim, kaj jima pes pomeni :-*


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: alexy , četrtek, 13.05.2010 : 08:49:52
To, da mora pes ven zaradi otroka je cista bedarija. Bosta imela vec tezav, ker bo psica povezala otroka s tem, da jo meceta ven. Poleg tega psica s tako malo poddlake nima kaj poceti zunaj pozimi, ker je premrzlo.

Prostorska stiska je pa tudi en lari fari.

Svetujem vama, da psico obdrzita notri in ji pravilno predstavita novega clana, na zacetku naj bosta skupaj seveda vedno pod kontrolo ali pa naj bo psica zaprta v notranjem boksu. Kot so ze napisali, je to, da otrok odrasca s psom neprecenljiva izkusnja in je vredno vsega manevriranja ;)


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: Houdini , četrtek, 13.05.2010 : 09:03:51
A napišem jaz drugačen scenarij? Ne pravim, da bo tako, ampak kje imata zagotovilo, da ne bo?

Torej psico zaradi otroka preselita ven, kar psica otroku zameri, ker je zaradi njega izgubila trop in se zato res zgodi, da ga že iz štarta ne mara. In potem ugotovita, da je otrok v "nevarnosti" vsakič, ko je psica "vedno z vami" zunaj stanovanja in najprej preneha biti "vedno zraven". Ko potem enkrat na otroka dejansko zarenči ali pokaže kak drug znak odklanjanja, mora psica ne le iz hiše, ampak od hiše, nazaj v zavetišče, od koder je odšla "boljšem življenju naproti", ki ga je  celo občutila, sedaj ga pa zopet izgublja.



Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: zalarjeva , četrtek, 13.05.2010 : 09:10:44
Upam, da vaju ni strah zaradi same pasme psa-če še niste slišali psom bull pasme pravijo "babysitters" za razlogom ;) Če je seveda pravilno socializirana. Ravno zdaj se je kolegici rodila hčer, doma ima amstaffko, ki je zaradi nje ni vrgla pred hišo (ji niti na pamet ni prišlo, kljub teženju tašče in tasta). Psica ima tamalo zelo rada, vedno teče od nje do lastnice, ko se tamala začne dreti, zelo rada je zraven pri vsemu kar se dogaja, lupčka ji da,...seveda nista skupaj nikoli brez nadzora. Če se držita postopka predstavljanja in vsega kar se tega tiče, ne bo problemov. Če pa bosta psa vrgla ven (in ne, pes s tako dlako nima zunaj kaj delat), pa bo vedela zakaj, ker bo kar naenkrat v njenem bivšem domu nov član na katerega bo ljubosumna. Ne ji tega delat, ni fer!
Houdini sva pisali sproti :) Ja, zadnji stavek je žal zelo resničen in se dogaja nemalokrat.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: Cats , četrtek, 13.05.2010 : 09:22:42
Bostjan0601, ker nimaš članskega paketa ne moreš prebrati teme, v kateri Vixen opisuje življenje njene družine: dva odrasla, dojenček, dva psa in trije mačkini, vsi v stanovanju v bloku, vsi zdravi, srečni in zadovoljni. Vseeno si vzemi čas in poglej njene poste na tebi dostopnem delu foruma, in se boš prepričal, kako je skupno življenje otrok in živali velik plus in nikakor ne minus.

Za pokušino pa le poglej tole - sinček od Vixen in njegov varuh Timi:

(http://www.shrani.si/f/O/r1/JqXle74/2.jpg)


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: skogkatt , četrtek, 13.05.2010 : 09:34:29
Poleg vsega naštetega, se v društvu Poživ sigurno ne bi strinjali z namestitvijo Lune v pesjak celo leto.

Ne razumem, kako so ljudje lahko tako komot. A vam ni čist nič pri srcu? Ja pes je dodaten del, pes+otrok seveda še bolj, ampak že v štartu planirati, da ne gre in se psa znebite??? Še poskusili niste! Sploh, ko je v času porodniške vendar vedno nekdo doma  :-\



Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: Bostjan0601 , četrtek, 13.05.2010 : 10:25:39
Hvala vsem za odgovore.

Vse lepo in prav, kar ste napisali.


Preden nadaljujem. V času, kar imava Luno, je Luna preživela več kot 7 mesecev od zunaj. Potem je pred zimo prišel plaz in ji uničil boks. Luno smo prestavili v stanovanje, boks pa na pomlad na drugo mesto. Vendar je Luna ostala v stanovanju.
 
Sedaj je Luna tretji dan od zunaj. Preživimo več aktivnega časa skupaj, kot prej, ko je bila v stanovanju.
Prvo noč je bila precej glasna, sedaj ni več panike.
Preden sva jo prestavila v boks, sem se pozanimal pri veterinarju, h kateremu jo peljemo na cepljenja in če so kakšni problemi. Pravi, da ne bi smel biti noben problem, če ima izolirano hišo in dobro hrano (zaradi zadosti maščob). V boksu ima hiško, ki je narejena iz "sendvič" stranic (les+stiropor+les), hranimo je pa s ProPlan lososom.

Bliže ko je čas poroda, bolj je bila mamica pod stresom kar se psa tiče. Poznava kar nekaj primerov, ko je prišel otrok za psom, da se je pokazala agresija psa na otroka. Tudi njena zelo dobra prijateljica je imela takšen primer. Pes je bil zelo nežen do otrok, miren, socializiran. Vendar, ko je prišel otrok, je začel renčati na njega. Sedaj, ko je Luna par dni zunaj, pa je mamica spet zadihala.

Oba veva, da je odraščanje otroka z živalmi zelo pozitivno in dobrodošlo za otroka. Ogromno je primerov, ko se pes in otrok takoj navežeta in ustvarita neko posebno sinergijo. Je pa tudi dosti primerov, ko pa je zgodba ravno drugačna.

Prav zaradi teh drugih primerov, bi rada preprečila, da mora pes od hiše, saj je normalno, da je dojenček pred psom.

Za nič na svetu Lune ne bi rada dala stran, saj jo imava zelo zelo rada in imava prav posebno mesto. To, da sva jo prestavila iz hiše, je po dolgem in tehnem premisleku, za naju/nas najboljša rešitev. Na vsak način, se bova trudila, da se bosta otrok in pes čim prej navezala in vzpostavila prijateljski odnos.

Js zastopim in spoštujem vaša mnenja (ni fer do lune, ni lepo, ...), vi pa se potrudite in poskusite razumeti nas.

Hvala


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: alexy , četrtek, 13.05.2010 : 10:27:53
Boštjan pa se zavedaš, da bo psica povezala to, da je morala ven z otrokovim prihodom in da mu ravno zaradi tega zna zamerit in ga vzet za vsiljivca?


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: miskica , četrtek, 13.05.2010 : 10:36:23
Ogromno je primerov, ko se pes in otrok takoj navežeta in ustvarita neko posebno sinergijo. Je pa tudi dosti primerov, ko pa je zgodba ravno drugačna.

Upam, da se zavedaš, da v teh "ogromno" primerih kriv ni pes, ampak skrbniki, ki so zajebali, ko je bilo treba speljati združevanje psa in otroka.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: skogkatt , četrtek, 13.05.2010 : 10:36:30
Ne vem, zakaj nas sploh sprašuješ za mnenje, če je stvar že določena in je Luna že izseljena? Mamici srečno, ampak takole si jaz odgvorno ravnanje odraslih oseb ne predstavljam, niti ni za vzgled za nadaljne generacije. Ko si omislimo žival kot družinskega člana, tudi za le-to velja - v dobrem in v slabem. Že precej mesecev vama je znano, d abo naraščaj in sta imela ogromno časa tudi psa navajati na spremebe (hišni box). Tik pred zdajci je najlažje se psa znebiti. Srečno in glejte, da bo Luna vsaj pozimi nekje noter na toplem, toliko placa pa res ne zavzame en pes.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: alexy , četrtek, 13.05.2010 : 10:40:28
skogkatt se strinjam :'(

Žal se psa posvaja bolj po trenutnem navdihu in noben ne pomisli, kaj bo čez par let ko ______ (vstavi po želji). Itak na koncu vedno nasrka pes ::)


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: moksa , četrtek, 13.05.2010 : 10:40:51
Hm, saj ne potrebujeta, da bi vaju nekdo razumel- potrebujeta nasvet in nekaj sta jih že prejela, resda bolj ali manj enako orientiranih, pa vendar - tudi vidva sta se vsaj po napisanem sodeč že odločila, tako da ok, psica naj bo zunaj, da otroku ne bi kaj zlega storila (tu se naša stališča sicer že razhajajo), vendar se po mojem skromnem mišljenju selitev tu ne bo končala. Z otrokom boste ravno tako zunaj in če bojite, da mu bo psica kaj storila, predvidevam da bo zaprta v pesjaku. Pa sta prepričana, da pesjaka res ne bo povezala z otrokom? Ker potem bo šele štala.

Bliže ko je čas poroda, bolj je bila mamica pod stresom kar se psa tiče. Poznava kar nekaj primerov, ko je prišel otrok za psom, da se je pokazala agresija psa na otroka. Tudi njena zelo dobra prijateljica je imela takšen primer. Pes je bil zelo nežen do otrok, miren, socializiran. Vendar, ko je prišel otrok, je začel renčati na njega. Sedaj, ko je Luna par dni zunaj, pa je mamica spet zadihala.
Po napisanem bi si človek mislil da nisi napisal vsega o psici. In upam, da poznata tudi primere, ko je bilo s prihodom dojenčka vse lepo in prav, ker drugače so izkušnje vajinih prijateljev res malce enosmerne ;)
Sicer pa, I give up. Ne vem, zakaj si nekateri prihajajo tukaj gor prati vest, ko so se že odločili kako in kaj.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: Harley Queen , četrtek, 13.05.2010 : 10:50:29
Okej, bom še jaz poskusila prepričati prepričane  :P
Jaz še vedno mislim, da pes s tako kratko dlako ne sodi ven, v boks! (ne glede na veterinarja!) O vsem ostalem pa mislim, da preveč zganjate paniko-jaz imam v hiši dva psa, ki sta zeeelo kosmata, en pa je sploh ogromen. In ko bo naraščaj v naši hiši, ne bom niti pomislila, da bi psa preselila ven, ne glede na to, da mraz pri njima res ne bi bil problem. Niti ne mislim, da bodo kakšni problemi pri stiku otroka s psom, naredili bomo vse potrebno, da bo vse klapalo.
Kar se pa Lune tiče:Bostjan0601, mogoče sedaj (ko je psica že zunaj) preživljate z Luno čas res bolj kvalitetno-ampak ko bo prišel otroček, vam bo časa definitivno zmanjkalo in zagotovo se s psom ne boste mogli toliko ukvarjati-takrat je dosti lažje, če je kuža z nami, v stanovanju-mimogrede, ko previjamo dojenčka, mu damo kakšen ukaz in ga za njegovo izpolnitev nagradimo. Ko se pogovarjamo z dojenčkom, se hkrati lahko pogovarjamo tudi s psom ipd. Na ta način lahko brez škode izpustimo kakšen sprehod, pa pes nima občutka, da ni več član družine in da je zapuščen. Če pa je pes v pesjaku, pa vse te drobne pozornosti, ki psu veeeliko pomenijo, odpadejo. Zaradi dojenčka zmanjka časa za psa, manj je sprehodov, še ti so krajši in kuža sedaj res občuti, da se je nekaj zeeelo spremenilo, da je osamljen, zapuščen...in seveda z lahkoto ugotovi, da je krivec za to otrok!
To je moje mnenje, se pa strinjam z ostalimi o neodgovorni nabavi psa!


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: Bostjan0601 , četrtek, 13.05.2010 : 10:55:47
Vse vem.

Tako sva se odločila in pri tem bo ostalo.
Vsi pišete iz sebe (kako bi vi to naredili), jaz pišem prav tako iz sebe in mi smo se tako odločili.
Kar bo pa dalo, bo pa čas prinesel.

Nam pa ne bi bila odveč tudi kakšna pozitivna kritika glede odločitve.
Predvsem pa bi nam prav prišel kakšen nasvet, ideja in pomoč glede na temo "Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)".



Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: miskica , četrtek, 13.05.2010 : 10:59:50
A te lahko za zaključek debate še nekaj vprašam? Zakaj nas sploh sprašuješ, ko pa si ravno napisal, da sta se tako odločila in tako bo. Kaj si pa želel? Potrditev? Da te ne bi slaba vest dajala? Eh, člouk.

Glede nasveta o bivanju v zunanjem boksu za psa s kratko dlako pozimi... smo ti jih že dali. Ne gre skupaj. če pa že...:
... glejte, da bo Luna vsaj pozimi nekje noter na toplem, toliko placa pa res ne zavzame en pes.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: king-roy , četrtek, 13.05.2010 : 11:00:58
Aha, tema je bila odprta, ker ste pač želeli slišat, kako super pametno ste to naredili, da ste otroka "zavarovali" pred psom in da bo psu čisto fajn v pesjaku, pozimi mu pa lahko še eno deko v kučo vržete, da mu ne bo mraz in da bo vaša vest pomirjena.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: skogkatt , četrtek, 13.05.2010 : 11:02:13
Predvsem pa bi nam prav prišel kakšen nasvet, ideja in pomoč glede na temo "Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)".

Žal nimam nasveta, ker tega ne priporočam in sama ne izvajam ::)

Pod kakšnimi pogoji bivanja ste pa posvojili psičko od društva Poživ?


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: šogunka , četrtek, 13.05.2010 : 11:02:47
Moja sestra je imela tako izkušnjo: ko se je vrnila iz porodnišnice, je psica (dobesedno) doživela živčni zlom vsakič, ko je samo zaslišala dojenčka in se poskusila prebiti do posteljice. Problem je bil v neustrezni pripravljenosti pred prihodom dojenčka, ker je sestra pač verjela, da bo vse ok in da bo psica zagotovo sprejela dojenčka, ker tudi ni kazala nenaklonjenosti do otrok nikoli prej. Dodaten problem je bil še v tem, da je psica 9 let stara, s kronično boleznijo, skoraj povsem slepa in se je kot pes iz puppy milla vedno obnašala nekoliko drugače kot večina psov. Situacija je bila na začetku tako slaba, da je psica znorela že ob posnetem zvoku dojenčka in se je zagnala v računalnik.

Problem je bil rešen, ne v enem dnevu, ampak postopno. S strokovno pomočjo in več doslednosti pri vzgoji, sta s partnerjem ponovno postavila psici omejitve in jo postavila na svoje mesto v krdelu. Psica ni nikoli pokazala agresije do dojenčka, sta pa bila skupaj vedno pod nadzorom.

S pravilnim pristopom do psa še pred prihodom otroka lahko veliko pripomorete k temu, da ne bo težav pozneje. Tudi če se težave pojavijo, pa jih je mogoče rešiti. Pri čemer je zelo priporočljiva strokovna pomoč. Najlažje je odriniti psa stran in reči "ne zdaj", s tem pa mu naredite hudo krivico. Sestrina psica je bila samo en teden ločena od svoje družine, pa je tisti teden zelo trpela, kljub temu, da smo se vsi aktivno ukvarjali z njo.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: Vixen , četrtek, 13.05.2010 : 11:10:55
Meni je resnično žal, da ste se tako odločili. Ne zaradi vas, ampak zaradi dveh - otroka in psa.

Če partnerka ni pripravljena živeti s psom (in diha, odkar psičke ni več v hiši), ne vem, zakaj sta se odločila za posvojitev. Prostorska stiska je bull....dog  8) (naša situacija: enosobno stanovanje - 2 odrasla, otrok, trije mački, dva psa, od tega en velik).

Pri združevanju psa in otroka je seveda potrebna previdnost. Psu je fino otroka predstavit, še preden pride iz porodnišnice (cunjo, ki diši po otroku, naj povoha in bo zraven zelo pohvaljen, tudi priboljški so fajn,...).
Če ima psička zgodovino ugrizov otrok oz. jih iz kakršnegakoli razloga pač ne mara, potem vas do ene mere razumem in upam, da ji boste našli nov dom še pred zimo. Če temu ni tako in gre samo za vašo kaprico, potem...

Kje kupiti izolirano hiško in podobne zadeve lahko najdete marsikje na netu, za to ne rabite foruma. Vam pa iz prve roke povem, da boste otroku ukradli krasno izkušnjo ob odraščanju, pa tudi vi boste zamudili tiste iskrene nasmehe, ki jih dojenček podari psu ali mačku.

Našo temo pa po mojem lahko berete: http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,36302.0.html

Lp, 5ra


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: kocka , četrtek, 13.05.2010 : 11:22:16
Jaz pa sem razumela pisanje takole:
- odločila sta se pač, da psica mora ven (s čimer se absolutno ne strinjam glede na navedene razloge, sploh pa ne kar v naprej, brez da psici dovolite, da se izkaže), da pa prosi za ˝tehnične˝ nasvete, kako psici življenje urediti čim bolj ustrezni
- glavni problem je v noseči mamici - menim, da bi ji nekdo moral ponuditi strokovno pomoč pri premagovanju strahov. Morda ne strokovnjak za ljudi (psiholog ipd.) ampak strokovnjak za vedenje psov, ki bi ji (vama) znal svetovati kako ukrepati glede priprave psice na dojenčka, prepoznavanja morebitnih opozorilnih znakov, da je kaj narobe in kako odreagirati.

Še enkrat ponavljam - delati bi bilo treba na mamici, ne na selitvi psa ven.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: Bostjan0601 , četrtek, 13.05.2010 : 11:42:26
A te lahko za zaključek debate še nekaj vprašam? Zakaj nas sploh sprašuješ, ko pa si ravno napisal, da sta se tako odločila in tako bo. Kaj si pa želel? Potrditev? Da te ne bi slaba vest dajala? Eh, člouk.



Saj vas nisem spraševal po mnenju ali odobravanju, zakaj smo psa prestavili iz hiše. Tema je "Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)".
Že v štartu pa ste nas vsi napadli, da se tega ne dela, ...

quote author=kocka link=topic=36468.msg679184#msg679184 date=1273746136]
Jaz pa sem razumela pisanje takole:
- odločila sta se pač, da psica mora ven (s čimer se absolutno ne strinjam glede na navedene razloge, sploh pa ne kar v naprej, brez da psici dovolite, da se izkaže), da pa prosi za ˝tehnične˝ nasvete, kako psici življenje urediti čim bolj ustrezni

Citat

Hvala Kocka. Končno je nekdo zadel bistvo te teme!!!!
Tehnične nasvete - to potrebujemo.

In še enkrat. Ne, ne rabimo delati na mamici.
Pa tudi, nobena vest naju ne daje!
Psa se ne bomo znebili, kot menite številni.

Za konec še samo to.
Če ima kdo kakšen tehničen nasvet, prosim za pomoč.
Če pa hoče še kdo obsojati naše dejanje, se vzdržite in počakajte, da se bo odprla tema s tem vprašanjem, kjer si boste lahko dali duška.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: moksa , četrtek, 13.05.2010 : 11:50:58
Vse lepo in prav, ampak skrbnika Lune in bodoča starša sta se že odločila. Želita tudi žegenj sicer popolnih neznancev? Ga bo potrebno pridobiti drugod, kar se mene in še koga tiče. Bi pa rada pripomnila še tole: nihče, ampak prav nihče od nas ne ve, kaj nas čaka jutri in na podlagi tega dejstva se že danes odločiti, da se psa fizično umakne zaradi neke morebitne in trenutno zgolj  fiktivne, domišljijske nevarnosti se mi zdi milo rečeno perverzno. Bosta čez kako leto, ko bo prvorejenec dobil bratca in/ali sestrico in bo eden drugegemu povzročil nenamerno poškodbo (naj se javi tisti, ki se mu to še ni zgodilo) poskrbeli za ločitev? Se ne vozite več z avtomobilom, ker se vam lahko pripeti prometna nesreča? Seveda da ne. No, napad psa lahko z zdravo pametjo in strokovno pomočjo, če je slednja potrebna, lahko preprečite brez vnaprejšnjega zapiranja v pesjak, pijanemu norcu pa nihče ne more preprečiti, da trešči v tvoj avto.
Pa ne me narobe razumeti: res probam samo pokazati drugo plat medalje, ki se tiče ravno tako čutečega bitja, kot bo vajin otrok.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: Vixen , četrtek, 13.05.2010 : 11:59:00

In še enkrat. Ne, ne rabimo delati na mamici.
Pa tudi, nobena vest naju ne daje!
Psa se ne bomo znebili, kot menite številni.



Žalostno, da vaju ne daje vest, ko sta enega člana družine izselila zaradi drugega, pa čeprav se še nikoli nista srečala. In žalostno, da Luni nista pripravljena najti novega doma, kjer bo član družine, če ji vidva tega nista pripravljena nuditi.

Pa žalostno tudi, da nočeta delati na sebi, vsaj razmisliti in poskušati kaj popraviti.


Kot sem že rekla - za nakup izoliranih pasjih hišic pobrskajta drugje. Tole je forum, kjer pač dobita mnenja tistih, ki ga beremo. Če ga nočeta in nista pripravljena sprejeti, ni kaj pomagat. ;)


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: Jana , četrtek, 13.05.2010 : 12:05:36
Za tehnicne nasvete je clanom na voljo rubrika oprema (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,11.0.html) -> na dvorišču (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,144.0.html).

Ja, vsi lahko berejo temo od Vixen, ni treba biti niti prijavljen na mojpes.netu.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: kocka , četrtek, 13.05.2010 : 12:07:43
mi smo imeli urejeno tako - dovolj velik ograjen pesjak z visoko in trpežno ograjo in streho, ki ima kap dovolj daleč, da ne teče deževnica v pesjak, močna in trpežna zapora/ključavnica na vratih, pesjak zaščiten proti vetru z dveh strani, da pesjak ni prepišen, dovolj velika (vendar ne prevelika) izolirana uta z izolirano streho s predprostorom in ločenim  spalnim prostorom, da se toplota zadržuje v uti, po možnosti del pesjaka z naravno senco dreves/grmovja, tla pesjaka naj omogočajo enostavno čiščenje (mi smo imeli pralne plošče v kombinaciji z lesom).

Moje mnenje je še vedno, da psica s tako kratko dlako ni najbolj primerna za stalno bivanje zunaj (predvidevam da slabše prenaša tako mraz kot vročino), sploh pa se mi zdi zgrešen razlog za selitev ven.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: skogkatt , četrtek, 13.05.2010 : 12:09:16
Pod kakšnimi pogoji bivanja ste posvojili psičko od društva Poživ?


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: kocka , četrtek, 13.05.2010 : 12:10:07
To pa tudi mene zanima....


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: pikapolonica* , četrtek, 13.05.2010 : 12:56:56
Da ne odpiram nove teme.Doma imamo dva psa, španjelko in pekinžana (ki to ni, ker nima rodovnika).
V glavnem, mami je vedno huje, alergija je šla že tako daleč, da je konstantno rdeča, koža je razdražena, kakor se popraska, postane gobasta, če si znate predstavljati.
Drugače je alergična na mačjo, pasjo dlako, ene parfume, prah, ....
Ampak do zdaj ni bilo konkretnih znakov, tako da smo si psa nabavili.No in ker je zdaj za njo nevzdržno, smo se odločili za boks (kvalitetno izdelan).Kakšno je vaše mnenje o malih psih v boksu?
Ker jih seveda ne bi radi oddali, smo se odločili za ta korak, ampak vseeno.
Seveda bi bila ob mrzlih nočeh psa v hiši, v bistvu na hodniku, da ne bi bila temp. razlika prevelika.
Torej, kakšno mnenje?


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: Houdini , četrtek, 13.05.2010 : 13:36:43

Predvsem pa bi nam prav prišel kakšen nasvet, ideja in pomoč glede na temo "Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)".



Tudi na to je že bilo odgovorjeno večkrat in večinoma je mnenje, da s tako kratko dlako pes pozimi kljub vsemu ni zadostno zaščiten.

Poleg tega pa še vedno obstaja vprašanje pogojev posvojitve.



Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: deteljica , četrtek, 13.05.2010 : 13:58:08
Kakšno je vaše mnenje o malih psih v boksu?
Velikost psa ni odločilna pri izbiri bivališča. Bolj odlakanaost in količina podkožne maščobe.

Glede družine ,ki pa se ji zdi, da je treba psa zaradi otroka seliti v pesjak, pa se mi zdi tako stališče predvsem nazadnjaško.
Psu seveda lahko zagotovimo primerne razmere tudi ob življenju v boksu. Nikakor pa ni prihod otroka tisto, kar je smiseln kriterij za tako odločitev. Nadzor nad otrokom in psom  oz fizično ločitev kadar ne moremo nadzorovati situacije se da rešiti s hišno kletko. Ker boks že imajo je smiselno, da ga uporabljajo za občasno namestitev čez dan, ko bi sicer morali psa zapreti v kletko ali drug prostor. Res pa ni niti najmanjšega razloga za stalno selitev psa.
Najbolj neumno je psa seliti ven pred porodniškim  dopustom,ker je mamica takrat celo leto doma, otrok je še bolj "paket" in ima tako obilo časa,da se ukvarja(igra)  tudi s psom. Predvsem,ker bo na sprehodih omejena z vozičkom in tudi z vremenom. Če že je kdaj obdobje,ko je treba posebaj pozorno paziti na pasje-dojenčkasto sožitje je to med 1 in 3 letom- ko je otrok še"nesocializiran" , motorično nespreten in obenem ves čas prisoten po tleh.
Govorim iz svojih osebnih izkušenj- pse sem imela mešano v baksih in notri. Ampak ravno v času porodniške sem jih imela vedno največ (po številu) doma iz navedenih razlogov.
Pa prav zaradi sebe. Moji ptroci s eniso plazili z spi naokoli niti objemali , niti s epsi niso šli babay siterja. Psi so bili vedno zame in moji. So sprostitev in veselje in če to kdaj rabiš je  zagotovo najbolj takrat , ko ima eno roza bitjece tendenco da ti 24 ur najeda živce in nabija neubrane arije na ušesa.
Zdi se mi tudi čudno da si je mamica "oddahnila" ko ste psa dali v boks. Imam vtis,da tej mamici ni kaj dosti do psa. Pravim pesjanarjem je v življenu namreč vedno lažje in lepše ,če so psi blizu.
Porodi s etorej vprašanje: zakaj si nekdo omisli psa, če sodi med ljudi,ki si "oddahnejo" ko je pes končno zunaj.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: deteljica , četrtek, 13.05.2010 : 14:07:51
Aja gospod hoče bolj skoncentrirano samo tehnične nasvete:
Tehnični nasvet je, da dajo psa v boks tisto uro ali dve  čez dan, ko bodo morali nunjo pospravljat vse stanovanje in ko bo imel otrok domačo zabavo z velikim številom gostov.
Naslenji tehnično-socioločki nasvet je,d ase tem manj družijo s prijatelji,ki jim dajajo tako slabe zglede in nasvete, ker bo to njihovo vzgojo in osj+krbo otroka ter posledično življenje zelo zakompliciralo za nadaljnjih 15- 20 let.

Bistvo zdravega starševsta je, da uspeš živeti čim bolj tako kot si živel brez otrok.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: skogkatt , četrtek, 13.05.2010 : 14:16:26
:)


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: Jana , četrtek, 13.05.2010 : 14:52:29
deteljica, se povsem strinjam z napisanim in mi ni nikakor jasno, zakaj folk rine v tezave s tem, ko si umislja partnerje, otroke in pse, ko pa je ocitno tolk problemov, ko enkrat so, da je treba popolnoma spremenit vse, kar je bilo ok se vceraj. Saj rojstvo otroka ni konec sveta, temvec zacetek in nekaj, kar imas rad danes in ti izpolnjuje zivljenje, imas rad tudi jutri, ko pride otrok, ti pa izpolnjuje zivljenje samo eden vec in nic drugega. Ko se komplicira, se pa seveda komplicira na celi crti, in tukaj otroci niso izjeme. Obicajno veljajo nosecniske komplikatorice za superkomplikatorice, ko gre za otroke.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: alexy , četrtek, 13.05.2010 : 14:54:28
A pol, če imaš dva otroka in se ti slučajno stepeta, daš enega stran? >:D


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: kaja , četrtek, 13.05.2010 : 14:57:20
Citat
A pol, če imaš dva otroka in se ti slučajno stepeta, daš enega stran?

Valjda. Mene so moji starsi oddali, ker so ugotovili, da sva s sestro totalno nekompatibilni. Sva se stolkli, ce je le ena drugi kriv prst pokazala.  :*[ :*[


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: alexy , četrtek, 13.05.2010 : 14:59:05
Ja pismu, moji pa tega niso vedl, pa smo skos poviti okol hodil  :-[

Ampak glej ga zlomka..vsi smo še vedno živi :P


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: Cats , četrtek, 13.05.2010 : 15:02:55
Valjda. Mene so moji starsi oddali, ker so ugotovili, da sva s sestro totalno nekompatibilni. Sva se stolkli, ce je le ena drugi kriv prst pokazala.  :*[ :*[

Matr  >:( Mene so kr silili, da živim z bratom, zato danes mojo Milo popolnoma zastopim, ker vem, kakšn safr je to  >:( >:(

Samo, da nas ne bi kdo zares jemal  >:D


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: kocka , četrtek, 13.05.2010 : 15:23:06
Pri nas sta se ravno skavsala - zdaj pa globoko razmišljam, koga bi zaprla za kakšno leto ven v pesjak - tamalo al tamalga... Kakšen nasvet mogoče >:D?


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: alexy , četrtek, 13.05.2010 : 15:36:47
Tistga ki ma manj las ;D


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: Dada73 , četrtek, 13.05.2010 : 18:09:26
Tudi mi živimo v stanovanj, oba otroka sta prišla za psom, pri drugim otroku je psica že bila stara 11 let in je lepo sprejela nove člane-sedaj je psička pokojna in upam, da uživa na mavrici.
Kaj hočem povedat je to da je naša psica prišla v našo družino iz zelo neurejenih razmer pri starosti 7 mesecev, vse smo jo morali učit, niti na povodcu ni znala hodit in pri hranjenju je kazala znake agresije-tega je nismo mogli odvadit do smrti. Otroka je lepo sprejela oba, iz porodnišnice so prinesli nekaj kar je imelo vonj po otroku, tako da se je z vonjem seznanla že prej, še preden je vidla otroka. Ko smo prispeli domov je ona prva lahko prišla do otroka in ga povohal. Oba je imela zelo rada in otroka tudi njo, živeli smo brez težav in lahko povem, da s pravilnim pristopom ne bo panike. Ko sta bila otroka stara 8 in 4 leta smo se morali poslovit od nje(takrat je imela 15 let), zaradi bolezni in ji ni bilo več pomoči. Vsem nam je bilo hudo, rabili smo 6 let, da smo se odločili za novega psa in sedaj smo še večji "norci" ker imamo še enega psa-torej dva psa.
Evo naša družina šteje jaz, partner, 15 letna hči, 11 letni sin, prvi pes 14 mesecev, drugi pes 4 in pol mesece, ter tašča-vsi skupaj v mestu in stanovanju


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: Pepsi , četrtek, 13.05.2010 : 21:25:03
Jaz sem se razvnokar prebila čez tole temo in sem postala zelo žalostna. Moje mnenje o "zunanjih psih" je znano, sem ga že večkrat napisala in ga ne bi ponavljala.  Bom pa danes malo slabše spala ob misli na psičko Luno in bodočega dojenčka.

Ni prav. :(

Ampak jaz nisem za na ta svet....Zato sploh ne pričakujem, da me bo "vnaprej prepričani in odločeni" razumel.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: alexy , četrtek, 13.05.2010 : 21:27:53
Pepsi mi te razumemo :-*


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: morska , četrtek, 13.05.2010 : 21:29:09
Vse vem.

Tako sva se odločila in pri tem bo ostalo.


Hm... Zakaj potem sploh ta tema, če je odločitev že padla in je bila uboga psička že izseljena?  :-\

Ne razumem, Boštjan, res ne... Izseliti psa zato, ker v hišo pride dojenček???  :( Žalostno, zelo žalostno.

Tudi meni se vaša psička zelo smili...  :-[


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: sanco1a , četrtek, 13.05.2010 : 21:34:38
Bojite se negativnega odziva psa do otroka. Upravičeno, prihod novega člana, ki je v središču pozornosti, je za vsakega psa stresen dogodek.
In ravnate tako, da imate res lepe možnosti, da bo prav do negativnega odziva dejansko prišlo.
In radi bi slišali pozitivno kritiko? Ja, čestitam no, ker premorete še toliko ljubezni, da je niste oddali. Da bi lahko dihali ...


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: moonbeam , četrtek, 13.05.2010 : 21:35:39
Jaz sem za to, da se poleg psov, še kakšnega moškega kastrira, ker se mi zdi, da so prav oni vedno take uboge reve, ki ne zmorejo več stvari hkrati, da pristane potem kdo pred hišnim pragom. In če ne bi moški tako stokali in jokali in bi to energijo usmerili v kaj drugega, skrb za kaj drugega kot iskanje rešitev, kako bi čim manj delali, bi pa mogoče marsikaj lažje steklo in bilo marsikaj lažje za sprejeti, ne pa se zgovarjati na ženske in nosečnost. Psa se saj lahko znebiš, vsega ostalega pa ne. Tipično. To je samo moje skromno mnenje. Moške pred hišo v pesjak, pse na kavč!  


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: moonbeam , četrtek, 13.05.2010 : 21:38:37
Še kastrirani psi imajo več jajc od nekaterih moških predstavnikov.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: Pepsi , četrtek, 13.05.2010 : 21:43:33
Moške pred hišo v pesjak, pse na kavč! 

Bi pomagalo v marsikakšnem primeru, ja.  :D

Še kastrirani psi imajo več jajc od nekaterih moških predstavnikov.

Danes si pa huda, moonbeam!  ;) Ampak imaš prav.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: Pola , četrtek, 13.05.2010 : 22:01:29
Bravo Moon  ;D ;D


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: dog_lover , torek, 08.06.2010 : 10:23:19
Pod kakšnimi pogoji bivanja ste posvojili psičko od društva Poživ?
Šele včeraj po naklučju (in ne od lastnikov psičke) izvedela za to temo, tako da lahko odgovorim na vprašanje:
pogoji so bili bivanje notri, kot član družine,  nikakor v pesjaku/boksu, ker pes s takšno dlako zunaj res nima kaj početi.

Lastnica me je včeraj kontaktirala in za psičko išče nov dom: http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,37021.new.html#new
Upam, da ga čimprej najde, a roko na srce, takšnega psa je težko oddati.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: alexy , torek, 08.06.2010 : 10:26:33
Itak, sej smo vedeli, da bo prišlo do tega slej ko prej.

Lastniki, da vas ni sram!! >:(


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: Yo , torek, 08.06.2010 : 10:41:38
V bistvu bolje tako za psa kot za otroka, ker tole kar so mislili naredit je najboljši recept za težave.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: Teja , torek, 08.06.2010 : 12:00:40
fajn da išče boljši dom, ker grem stavit da bi ob otroku, ki biva notri ::), pes, ki je zunaj slej kot prej postal 24/7 zaprti revež...
 bolj kot kratka dlaka bi bil tu problem zapostavljanja, zanemarjanja psa... >:(




Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: fižolova župca , torek, 08.06.2010 : 13:29:41
Otrok in zunanji pes je načeloma lahko čist ok, samo ne da pes postane zunanji zaradi otroka.
Čez nekaj let bo pa otrok začel fehtat za psa - kaj mu bodo rekli takrat?? Jih bo kaj sram?


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: deteljica , četrtek, 10.06.2010 : 12:48:18
Jez edino to ne razumem- ok , kupiš psa, ti ni všeč ko zraste,ker si hotel drugačnega- se zgodi , da meteor pade in te oensposobi za peteset let pa teke zadeve- se tudi zgodi.
Ampak da p akupiš psa in čez dve leti presenečen ugotoviš, da boš imel otroka in zato nočeš psa- to pa mi ne bo nikoli jasno.

Pa kaj a je tip neploden, zdej mu je pa ženo nepredvideno sosed nabrisal al je bil prej pristaš kakšne anti seks sekte in je ravnokar izstopil al kako?


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: deteljica , četrtek, 10.06.2010 : 12:52:06
Res bom nadvse hvaležna, če se bo g Boštjan javil in obrazložil kaj si taki primerki domišljajo, ko vzamejo psa-
a da ne bodo nikoli imeli otrok ?
ali da je življenska doba psa kot hrčka dve leti ?
ali že vzamejo psa samo za čas do zanositve ?


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: deteljica , četrtek, 10.06.2010 : 12:55:03
Pa še ena ideja za posvojitvene pogodbe:
kaže da je postavka,da je treba S/K pse premalo ::).
dodati bo potrebno zahtevo, da se S/K tudi novi lastniki al kako   >:(?


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: miskica , četrtek, 10.06.2010 : 13:19:41
OK, tole zadnje, kar si napisala, je neprimerno, ne glede na odnos človeka do svojega psa. RES neprimerno. Včasih je kake misli bolje obdržat zase.


Naslov: Re: Bivanje v zunanjem boksu (kratka dlaka in zima)
Poslano od: deteljica , četrtek, 10.06.2010 : 14:15:34
OK, tole zadnje, kar si napisala, je neprimerno,
Ne glede na to, če se nekomu zdi neprimetrno, bi bilo učinkovito  8)

In ker nas je konkretna oseba morila s svojimi željami po nasvetih, imamo tudi vso pravico jo povprašat kako si je potek dogodkov zamislila , ko je vzela psa.
Ker višek od viška je,da najde vse teme in forume za nas morit s svojimi idejami, ko pa se kljub številnim pametnim ,konstruktivnim nasvetom na podlagi izjkušenj ne iz zraka vseeno odloči ,da ne bo poslušal- ne še slabše se potem odloči,da psa ne bo samo izselil ampak celo ododal, pa nenadoma postane nepismen.
In oglas za oddajo psa mora pisat POŽIV ? Haloo?
Tu ne gre za odnos človeka do psa, ampak za odnos do ljudi.

In ni glavna težava v tem kje pes spi niti v tem, da pes zamenja lastnika ampak v tem, da ima nekdo nas, Poživ in še marsikoga za norca.
Da laže celemu svetu o veličastnih razlogih, ki njegovi noseči ženi "otežujejo dihanje", obenem pa ne pove kaj je pravi razlog za oddajo psa. Še manj pa je pripravljen povedat zakaj ga je sploh nabavil.

In srčno upam,da še bere to temo, čeprav se oglasil najbrž ne bo več  :). Ker za to bi rabil jajca (svoja ne sosedova).