mojpes.net

o psih => Notranji organi => Sporočilo, začeto od: Bela01 , ponedeljek, 19.05.2003 : 11:14:59



Naslov: Zasuk želodca
Poslano od: Bela01 , ponedeljek, 19.05.2003 : 11:14:59
Zanima me nasloplošno o tem. Kako sploh "izgleda" to - a se res dobesedno zasuče želodec? In zakaj pride do tega? So katere pasme šo posebej dovzetne za to? In kako se temu izognit (če se da)? Kako opazit? In tudi kako izgleda taka operacija - kaj naredijo pri tem? Koliko stane tudi takšna operacija?
Ali res lahko pride do zasuka želodca, če se kuža najprej precej naje potem pa na sprehodu malo bolj "nori"?

LP, Ines


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: kirka , ponedeljek, 19.05.2003 : 11:54:51
Zasuk želodca je na žalost, če ne ukrepaš takoj (psa TAKOJ peljati k veterinarju in na operacijo), smrtonosna zadeva. Kako jo prepoznati? Bruhanje, driska, vročina in hude bolečine. K zasuku želodca so nagnjene prevsem velike pasme (menda ima nekaj pri tem način, kako hrana potuje v želodec). Zato ni priporočljivo, da pes takoj po zaužitju hrane začne 'noreti' naokoli. Prav tako je priporočljivo psa hraniti večkrat na dan z manjšimi obroki, ne pa mu dati vso hrano v enem večjem obroku (ko je že tako lačen, da samo še golta).
Glede oprecije, mislim, da zadeva nikakor ni poceni, je pa žal v primeru zasuka želodca NUJNA in  edina možnost, da se psa reši.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: bbluette , ponedeljek, 19.05.2003 : 18:11:02
ko sem pred leti zacela zbirati literaturo o zasuku sem naletela na odgovore, ki so bili identicni odgovorom ki so mi jih dali tudi veterinarji v sloveniji

- k zasuku so bolj podvrzene vecje pasme in starejs psi
- do zasuka pride najveckrat ko se pes naje in po obroku skace nori ...v glavnem je dejaven in ne pociva

psu se zelodec dobesedno zasuka vendar ni nujno...lahko se mu zasuce delno v tem primeru mu veterinar v zelodec porine cev in mu dobesedno izpira zelodec..kako to izgleda...v bistvu zelo enosavno veterinar stopi na lestev in z vrha vliva mlacno vodo v zelodec in izpira hrano iz zelodca ven toliko casa dokler voda ni bistra...

ce se mu zasuce popolno potem cev ne gre v zelodec in v tem primeru je potrebna operacija ko se psu zelodec dobesedno rocno ocisti hrane in popravi v prvotni polozaj in pricvrsti. to ja precej hudo...

kako prepoznas oziroma kaksni so znaki:

- pes ne bruha ampak ga sili na bruhanje veterinarji pravijo da pes "pumpa" a ne bruha
- zelodec se mu zacne napihovati
- pes je nemirem ne ve kaj bi sam s sabo
- dlaka po hrbtu se mu najezi

jaz pravim vsaemu ki mi rece da ga skrbi ali bo prepoznal zasuk, da v kolikor dobro poznas svojega psa nedvomno ves da nekaj ni v redu in hitro ukrepanje je nujno!!!

v zadnjem casu ko imam vec stika z veterino pa opazam da se premalo poudarja za moje mnenje najvecji dejavnik zasuka zelodca in to je stres oziroma stresna situacija....

ob analiziranju veliko primerov je odgovor za zasuk stres in ne ostali dejavniki in to ne glede na starost psa.

npr. velikokrat se zgodi da se zelodec zasuce psom tam okoli 8 mesecev do enega leta. npr. pes je doma hisni ljubljencek in ker je lep ga lastnik prvic odpelje na razstavo kjer se sooci z mnozico psov, vrvezem, ljudmi, potjo ki jo naredi, cel dan ne je in je razburjen. ko pride domov mu lastnik hitro da hrano ker revez cel dan ni jedel in zasuk je tukaj...govorim iz lastnih izkusenj (se mi je to zgodilo ) poleg tega pa zivim z veterinarjem kateremu telefon najveckrat zvoni za vikend ko je takih situacij veliko....razstavo sem navedla kot primer...sicer je ostalih se veliko...bistvo kiga zelim povedati je da se premalo zavedamo tega da je dejavnik zasuka najveckrat stres in da mora biti lastnik pazljiv na stresne situacije in v takih primerih pravilno odreagirati. ko se pes sooci s tako situacijo naj se najprej umiri in naj je naslednji dan.

o zasuku bi se dalo pisati se veliko pa kaj vec napisem drugic

lp ksenija


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Pia , torek, 20.05.2003 : 20:13:33
Jaz pa vam lahko povem kako je to pri našem borzoju zgledalo ker sem bila zraven.  :'(
Samo malo je zatulil in obležal. Takoj sem bla pri njem, parkrat je še težko vdihnil, pa je bil konec.  :'( :'(
Na veterinarski so nam rekli, da če bi bil veterinar takoj zraven ne bi mogel pomagati. Sicer pa je blo to pred cca. 9 leti in se je do zdaj mogoče že kaj spremenilo.
Slišala sem, da je zasuk želodca zelo pogost pri hrtih zaradi strukture t.j. "viseči" želodec v trebušni votlini. Je pa res vse tisto, da pes pred aktivnostjo ne sme jest, zato vsi naši psi dobijo hrano šele zvečer po sprehodu.
Pia


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Agnes , sreda, 21.05.2003 : 08:18:12
Velikim kuzkom je ravno zato, da bi zmanjsali verjetnost zasuka zelodca, primerno dajati hrano na nekoliko dvognjenem prostoru (na prucki, skatli ali kaj podobnega), da ni med jedjo zgrbljen in ima tudi hrana lazji dostop do zelodca. Pa se za hrbtenico je menda bolje. Pa budale male mladickaste pazit, da po jedi me bezljajo in ne skacejo (moj Darko to pridno prakticira in se zabava, ko se derem nanj, naj zgine spat). Upam, da se to nobenemu kuzku ne bo zgodilo. Lp Neza


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: kirka , sreda, 21.05.2003 : 12:35:06
Heh, tudi jaz imam podobno težavo. Moji mrcini se nikakor ne da dopovedati, da naj po jedi ne divja. Pa se mu ravno po kakem obilnem obroku najbolj 'strga' (dela kozolce, prevale, preskakuje fotelje etc.). In na žalost so prav weimaranci pasma, pri kateri je zasuk želodca zelo verjetna zadeva. Poznam gospo, ki ima prav tako weimaranca in so reveža rešili zadnji trenutek, ko se mu je zasukal želodec. Menda je bilo zelo zelo hudo.


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: kaja , nedelja, 28.12.2003 : 21:03:21
Bi mi lahko kdo pomagal s kaksnim nasvetom ali linkom kako hraniti kuzka po zasuku zelodca? Gre za delni zasuk, tako, da za zdaj operacija ne bo potrebna, se ji pa menda ne da izogniti v prihodnje. Torej osnovne stvari so mi popolnoma jasne, zanima me predvsem kateri hrani se je potrebno izogibat, da zelodec ne bo preobremenjen in da se zmanjsa moznost za ponovni zasuk! hvala in lp


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: Dani , ponedeljek, 29.12.2003 : 08:27:55
Kaja, iz lastnih izkusenj vem, da je potrebno nekaj casa po zasuku zelodca preprecevati pretirano goltanje, ko pes hrane ne zgrize, ampak hlastno pozira direktno, s tem pa "pozre" se veliko zraka.  Ni vazno ali je hrana domaca ali industrijska, poskrbeti je potrebno, da pes hrano vsaj delno zgrize in da ne hlasta tako, kot da ze 10 dni ni jedel. Priporocljivo je dajanje vec obrokov dnevno, da zelodec ni naenkrat prevec obremenjen. Posoda naj bo dvignjena od tal, nekje malo pod visino gobca, ce pes stoji. Na ta nacin hrana lepo potuje v zelodec, v nasprotnem primeru je potrebna dodatna energija. Po obroku MORA pes pocivati, priporoca se cca 2 uri. Sele potem gre lahko na sprehod oz. v bolj intenzivno gibanje.  Preprecevati je potrebno hitre nenadne gibe in skoke, ki se na primer dogajajo pri lovljenju zogice, ce le-ta skace v razlicne smeri, ali na primer pri lovljenju frisbija, ko se pes v skoku obrne. Igre naj bodo malo bolj umirjene. Pes naj spi na tleh oz. lezisce naj ne bo dvignjeno od tal za vec kot 10 cm. Zgodilo se je namrec ze, da se je pes v spanju sunkovito obrnil ter padel na tla in takrat se je zasukal zelodec. Paziti je potrebno tudi poleti, ce pes naenkrat popije vecjo kolicino vode, kajti tudi ta obtezi zelodec in mora po pitju tudi nekaj casa pocivati. Ne sicer tako dolgo, kot po hrani, kake pol ure pa ze. Psa, ki je ze imel zasuk zelodca, ne smemo uciti nekaterih vaj. Na primer: valjanje z ene na drugo stran ali valjenje za celih 360 stopinj, hitro vrtenje v krogu (kot da bi lovil svoj rep), preval ipd. Pazljivi moramo biti tudi pri preskakovanju ovir. Ce sem se kaj pozabila, bo pa se kdo dodal.


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: kaja , ponedeljek, 29.12.2003 : 10:24:31
Hvala Dani! Me kar malo veseli, da Don ne pocne nobene od spodaj nastetih stvari. Ne skace za zogicami, se se v zivljenju ni poskusil prevaliti z ene na drugo stran (vstane in se obrne), spi v uti in ni pretirano pozresen. V glavnem je tak zelo "easy" pes! :) Mu bom pa vseeno dala prvih nekaj obrokov iz roke, da bo se bolj pocasi jedel. Pa podstavek za posodo bo dobil. Upam, da se ne bo ponovilo. Hvala in lep dan zelim!


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: Noli , sreda, 28.01.2004 : 13:29:35
Imela bi prošnjo za vse ki se jim je že zgodilo da se je psu obrnil želodec. Kako je z gibanjem? Po operaciji mi je jasno da je potreben počitek zanima me predvsem kasneje ali ste kaj bolj "šparali" psa?

LP Noli


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: simi , sreda, 28.01.2004 : 15:09:57
Upam, da se ti ni zgodila torzija.
Odgovoriti pa ti na žalost ne znam, ker na srečo še nisem imela takšnih izkušenj.
Je pa ravno v soboto zaradi torzije odšel v večna lovišča prijateljev pes.  :'(


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: KatjaD , sreda, 28.01.2004 : 16:04:02
Kolikor jaz vem je potreben pac nujen pocitek po operaciji, potem pa pes lahko (ko je okreval) normalno dela, kar je delal prej in tudi toliko giba, kot je pred torzijo. Bi pa opozorila, da do torzije ne pride samo ob prenazrtju, apmak lahko do nje pride tudi, ce je pes npr. po daljsem sprehodu, ko se globoko diha precej zejen in se t.i. "nazlampa" vode. Poznam tudi tak primer.
Znaki torzije: pes tezko diha, sili ga na bruhanje, a ne more bruhat, trebuh se mu zacne mocno napihovati, ker se zelodec polni s plinom, ki ne more ven, ponavadi psi sedijo ali lezijo sopejo in na splosno slabo zgledajo.
Ce pes zgleda tako TAKOJ k veterinerju, saj je lahko ze v eni do dveh urah za psa prepozno in ga ne morejo vec resiti. Ko pride do zasuka se namrec stisnejo tudi zile in zivci zelodca in zaradi onemogocenega dostopa krvi v sluznico oz. steno zelodca pride do odmiranja le-te, do nekroze in nepopravljivega stanja, v katerem tudi operacija ne pomaga vec.

Cim manj problemov in LP,
Katja


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: kaja , četrtek, 29.01.2004 : 09:34:25
Ojla, Noli. Kot sem napisala par postov visje, pri nasemu ni bila potrebna operacija, le praznjenje zelodca. Zgleda, da smo bili dovolj zgodni! Vseeno pa je bil pes strasno nesrecen, brez energije in vse kar ga je razveselilo je bila voznja z avto (pa ceprav po nove injekcije na veterino ;)). Prvih nekaj dni smo ga imeli v hisi in je hodil le na opravljanje potrebe nekajkrat na dan. Kasneje, ko se je vrnil v pesjak, je le pokazal malo zivljenja, zato smo sli ze na cisto kratek sprehod (kaksnih 10 minut). Hitro se je upehal, verjetno tudi zato, ker je bolj malo jedel. Po priblizno 14 dneh smo sli ze tudi na pol urno hojo. K sreci ni ravno divjak, zato se danes hodi le na sprehode, obcasno se mu zazdi, da bi malo tekel, vendar ne pretiravamo.
Zdaj je minil ravno en mesec od zasuka in pes izgleda kot prej. Razlika je vidna le po kg, ker smo ga nacrtno shujsali za kaksne 3 kilce. Ni videti, da bi mu skodilo! ;D Veliko srece tudi tvojemu psu! lp


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: Noli , četrtek, 29.01.2004 : 12:59:15
 simi žal je odgovor da :(, je pa urgenten poseg (ponedeljek ponoči od 1:00-3:00 so jo operilrali) zaenkrat rešil mojo šemo in kot kaže je vse vredu glede na okoliščine  8). Zakaj je prišlo do zasuka pa nimam pojma saj je bil ponedeljek kot že tisoč ponedeljkov prej  ???
Zanima me zato ker sva sedaj živeli kar aktivno in me je veterinarka "strašila" da skoraj nič več ne sme.
Danes je že noramlno živahna in temu primerno tečna (beri: hoče noret in skakat in valat se po snegu, kar ji seveda še ne pustim in seveda jest in jest).
Kar se simpromov tiče je tako da res ne moreš falit da je nekaj narobe  :-\.
No ja zgleda da bo, tudi EKG je bil danes normalen  :D

LP Noli



Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: ewchy , četrtek, 29.01.2004 : 15:35:06
Joj Noli hvala bogu da je s Taro vse ok! :D
Je pa moj prejsnji kuza poginil ravno zaradi tega. In sedaj pri mojih dveh ful pazim. Zgleda da traja nekaj casa ko se vse te stvari nabirajo in potem pride naenkrat do zasuka.
Sreca da si jo pravocasno peljala k veterinarju.
Mi pac nismo imeli te srece. :'(

LP, Eva


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: simi , ponedeljek, 02.02.2004 : 21:12:37
Noli, imela sem gripo in sem šele danes videla, da se je to resnično zgodilo tebi :'(.
DRŽIM PESTI!!!

Če bi se to zgodilo moji psici, bi po vsej verjetnosti opustila resne treninge. Da bi jo pa umirila, bi bil pa verejtno tak problem kot pri tvoji.
Vsaj na začetku bi jo vozila na povodcu, da bi jo kontrolirala. Hranila bi jo 2x na dan ali pa celo 3x, da ji čim manj obremenjujem želodec.

Res držim pesti za vaju. :-*


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: Noli , torek, 03.02.2004 : 09:17:56
Hvala vsem za dobre želje (očitno pomagajo  ;D).

Torej hranim jo 4x na dan (ne več kot 40dag razmočenih briketov na enkrat). V nedeljo sva začele tudi že s približno polurnimi sprehodi (na fleksiju  ;D ;D, Tara v življenju ni bila na fleksiju in ji ni nič jasno ;D ;)), ker je drugače nemogoče jo prisiliti da počiva ostalih 20 ur na dan (neki gre za lulat vmes, pa mal časa zapravimo za hranjenje...). Pa še vseeno je kak dan tako sitna, da doma še kake lažje vaje s klikerjem delava. Skratka kr bo  ;).

Zmedli sta me je nasprotujoči izjavi veterinark: ena (tm k so jo operirali) je rekla, da strogo mirovanje in kaj če bi malo (al pa kr velik) umirile najine dejavnosti. "Moja" veterinarka pa je rekla, da ni panike in da postopoma lahko zopet stopnjujeva formo  ???. Kaj naj si potem mislim ne vem, lahko povem le to da moj pes že  ::) pogreša fizično in psihično aktivnost (uničuje še ne ker je cel dan z mano  8)), mirno družinsko življenje ji je tuje in če bi jo spustila bi naredila takoj ene tri kroge na čast gibanju  ;D ;D.

LP Noli


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: Teja , torek, 03.02.2004 : 21:07:54
Joj, Noli, to glede želje po norenju po operaciji; to mi je pa znano  ::)
Upam, da bo ''mala'' lahko kmalu spet norela kot ponavadi, preživita nekako to obdobje negibanja- naj ''mala'' gleda kakšne risanke ;D  ;D, pa hvala za nasvet v mailu  ;)

LP!
Teja


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: kajchi , nedelja, 15.02.2004 : 11:43:48
pozdravljeni!
mojemu psu se je vceraj zgodilo nekaj podobnega, vendar sem danes prvic prebrala o zasuku zelodca in bi prosila vse z izkusnjami, da mi pomagate, ker nevem ce je bilo to to....pes je namrec majhne pasme...in ima male obroke 40 gramov en obrok..pa 3 krat na dan..problem je v tem da je zelo pozresen in vceraj, ko je jedel vecerjo je naenkrat zacel hropeti kot da se dusi ali kot da ga sili bruhati, nisem vedela kaj naj naredim pa sem v usta potisnila prst da bi se zbruhal cela obrnila sem ga na glavo in rahlo stisnila za trebuh pa nic ni pomagalo potem mu je po 15 minutah nekje bilo boljse, cela iz sebe sem klicala veterinarja vendar se mi noben ni javil, potem ko mu je bilo boljse pa sem ga samo pustila pri miru in je zdaj taksen kot da se mu nic ni zgodilo...vseeno me je strah pa mu zato zdaj dajem hrano po 5 briketekov ( sreca da dobiva male porcije).
ze vnaprej se zahvaljujem tistim, ki bodo si vzeli cas in mi odgovorili..
L.P.


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: kaja , nedelja, 15.02.2004 : 16:06:34
Ce bi slo za zasuk bi to gotovo vedela. Ce ne zaradi tipicnih znakov (napenjanje, poskusi bruhanja, sopenje) pa zato, ker bi ti pes sigurno poginil, ce ga ne bi peljala k veterinarju. Zadeva se namrec v nobenem primeru ne "pozdravi" sama. Verjetno je tvojemu kuzku briket prisel v sapnik ali kaj podobnega.
Pa naj te ne zavede dejstvo, ki ga povecini zagovarjajo veterinarji pri nas, da majhnih psov to ne more doleteti. Zadnjic sem na animal planetu ujela oddajo, kjer so veterinarji zdravili pritlikavo kodrico, ki pa zal zasuka ni prezivela. lp


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: Noli , ponedeljek, 16.02.2004 : 13:47:21
No znaki so (kot je bilo že napisano  ;)):
- pes se sam sili k bruhaju vendar nič ne izbruha ali pa zanemarljivo malo (mogoče toliko kot en konkretnejši pljunek)
- se vidno (!!!) napihuje (v 1uri imaš skoraj še enkrat širšega psa)
-je zelo nemiren, hodi naokoli vendar mu nikjer ni prav, se vlega in vstaja, pogleduje proti trebuhu, skratka daje zelo klavrn vtis

Pa še nekaj: - ni potrebno da pes nori!!, ne vem zakaj pride do zasuka vendar se je moji zgodilo dvakrat (!) v 16 dneh in drugič ni norela niti malo komaj, da je kaj sploh hodila (!!!!) pa je vseeno prišlo da zasuka. Nisem še ugotovila (verjetno nikoli ne bom) ali je drugemu zasuku botrovala malomarnost veterinarja >:(, ki jo je prvič operiral ali le splet neugodnih zvezd  >:(.
Kot sem že napisala ne moreš zgrešiti ker se v pol ure stanje konstantno slabša in zagotovo ti je je+asno da je nekaj hudo narobe.

LP Noli


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: kaja , ponedeljek, 16.02.2004 : 14:37:59
Noli, kako ste resevali drugi zasuk? :'( lp


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: Noli , ponedeljek, 16.02.2004 : 15:20:10
Še enkrat operacija :'( :( >:(. Veterinarka kamor vozim svojo Taro je zbobnala ekipo, čeprav niso bili dežurni in so jo še enkrat operirali. Sedaj je želodec zagotovo prišit  8). Za kar sem jim neskončno hvaležna  :-* :-* :-*
Je pa res da je Tara sedaj res izčrpana in precej brez volje  :-\. Upam da bo  ::)

LP Noli


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: simi , ponedeljek, 16.02.2004 : 19:45:11
Boga revčka. Držim pesti, da kmali pride k sebi.


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: Noli , sreda, 18.02.2004 : 08:47:23
Hvala vama simi in Urška.
Počasi se nam vrača volja do življenja  :D. Scrkljani smo pa tko da je kar hudo  ;D ;D. V službi jo še sodelavec, ki se je ful pritoževal nad mojo idejo, da jo imam v službi, pocrklja in ogovarja  ;).

LP Noli


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: simi , sreda, 18.02.2004 : 11:54:24
V službi jo še sodelavec, ki se je ful pritoževal nad mojo idejo, da jo imam v službi, pocrklja in ogovarja  ;).

LP Noli

Ziher je ljubosumen, ker si se do sedaj samo z njim ukvarjala  ;D.
Držimo pesti in 4 tačke, pa še tamali držijo pesti ;)


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: laika , sreda, 18.02.2004 : 13:20:12
Noli,

lepo se zrihtajte, da svet dobi nazaj pridno reševalko.

Držimo pesti.

Lp


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: smrcek , sreda, 18.02.2004 : 16:25:16
Ker je bil predvcerajsnjim tudi moj na operacijski mizi vem kako ti je, zato zelim tvoji psicki cimhitrejse okrevanje, ulezi se k njej jo potolazi in bodi ji v oporo.


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: Cenca , sreda, 19.05.2004 : 08:59:23
Oglašam se tudi tu. Saj veste, prvi kuža in milijon vprašanj. Kako pa je potem z zasukom želodca pri mladičkih? Moja je živo srebro, takoj po jedi morava ven, tam pa trapa, dela prevale,...In ni pogojev, da bi šla po obroku najprej počivat ::)

Pozdravček!


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: bina , sreda, 19.05.2004 : 09:06:58
Oglašam se tudi tu. Saj veste, prvi kuža in milijon vprašanj. Kako pa je potem z zasukom želodca pri mladičkih?

Meni je veterinar razložil, da nekje do 8-mih mesecev ni velike nevarnosti za zasuk. Kasneje pa je (sploh pri velikih pasmah).

Ali kdo ve, če lahko že mladičku preventivno zašijejo želodec? ali to delajo samo pri odraslih psih?

LP Jana


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: nani , četrtek, 10.06.2004 : 10:08:12
Pred štirimi leti je tudi moj kosmatinec Bendži, Nemški ovčar umrl zaradi zasuka želodca  :'(.  Bil je 2. maj (praznik seveda, ko delajo samo dežurni veterinarji). Zgodaj zjutraj me je prebudil grozen zvok - Bendži je hropel, poskušal je bruhati, vendar ni moral, imel je napihnjen trebuh.  Poklicala sem dežurnega veterinarja, katerega diagnoza je bila zasuk želodca.  Žal pa je bila najbližja dežurna kirurška ekipa v Ptuju (sem iz MB). Do tja sem potrebovala 30 min (na cesti je bila grozna gužva). Ekipa je že pripravljena čakala. Bendži je takoj dobil infuzijo, v trebuh so mu potisnili nekakšno cevko in ne vem kaj vse so mu še delali - bila sem zraven vendar sem ga držala za glavo in ga tolažila. Žal mu je odpovedal srček. Bila sem prepozna  :'(.
Danes mi praznino, ki jo je pustil Bendži zapolnjuje moj Timi - labradorec.
Pri zasuku želodca je pomembna samo - HITROST. HITRO K VETERINARJU!!!
Lep pozdrav vsem.


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: Noli , četrtek, 10.06.2004 : 11:20:20
Pri zasuku želodca je pomembna samo - HITROST. HITRO K VETERINARJU!!!


jp  ;), preverjeno brzina rešuje.
Kolikor vem ne zašijejo peventivno, morda na izrecno željo. Tudi v slovenski vojski in policiji ne vem če jim preventivno zašijejo želodce.  ???

LP Noli


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: maja01 , nedelja, 15.08.2004 : 14:46:53
no, pa imamo tudi mi kaj napisati v tole nesrecno temo...  :-[
Zaenkrat samo zahvala ekipi dr. Zemljica s klinike na Gorkicevi.
Speli so "samo" spraznili zelodec - prislo je le do delnega zasuka, ker sva bila tam v "nic casa", nam pa v naslednjem tednu operacija ne uide.
lp, m.


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: kaja , nedelja, 15.08.2004 : 15:44:25
Joj, uboga Spela!  :'( Drzim pesti zanjo! lp


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: bina , nedelja, 15.08.2004 : 15:48:08
Maja, kaj se je pa dogajalo s Špelo? In zakaj operacija šele drug teden?

Jaz sem ravno pred kratkim izvedela, da je od sošolke švicar doživel zasuk želodca. Je pa povedala, da je pes normalno dobil večerjo (okoli 20-tih), čez 3 uri pa je začel cvilit in trebuh se mu je začel napenjati. Peljali so ga k Zaninoviču, kjer so ga uspeli rešiti.

Po tem dogodku sem postala malo bolj prestrašena glede zasuka pri Bini :-\ Sošolka ima psa v hiši in so lahko slišali, kaj se je dogajalo z njim, jaz pa imam Bino ponoči zunaj....

Maja, držimo pesti, da bo vse OK.

Lp jana


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: maja01 , nedelja, 15.08.2004 : 17:34:39
Kako se je zgodilo... iz cistega ljubega miru. Tako kot vsak dan je bila dopoldan na sprehodu, potem je jedla in sla pocivat (seveda dobi hrano v dveh obrokih, posodo ima dvignjeno, po jedi pociva, ...). Cez priblizno dobro uro se je prestavila notri  nama in kar naenkrat se je zacela silit k bruhanju. Peljala sva jo ven in ko sem videla trbuh, ki se je zacel nepihovati, smo samo leteli v avto in do veta.
Cista panika, ker se nikjer niso oglasali nadezurno stevilko. Njaprej smo leteli k Trstenjaku (je najblizje) zaprto, potem pa (po nasvetu simi) k zaninovicu. Tam je bila totalna guzva...
Zelodec so ji "samo" izpraznili - verjetno precej podobno izgleda ciscenje zelodca pri cloveku ("slauh" v usta potem pa notri naliva destilirano vodo, da se vse skupaj spere).
Operirali niso, ker sva bila zelo hitra (v dobrih petnajstih minutah, potem ko se je zacelo). NAjprej poskusijo resiti samo z izpiranjem - zelodec se potem postavi nazaj. V nekaterih primerih je to ze dovolj, zelooo priporocljiva pa je potem operacija in prisitje zelodca.
Spela trenutno (in bo se nekja casa) pociva. Jutri imamo kontrolo, potem gre z mano v sluzbo (ker imam totalno guzvo, si ne morem vzeti dopusta). Proti koncu tedna pa se an operacijo. Bo pa naslednjih nekaj casa sigurno ves cas zraven nje eden od naju.
m.


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: maja01 , torek, 17.08.2004 : 20:08:35
Danes smo Spelo operirali - zelodec so ji prisili, tako da bi zdaj moralo bit ok. Ta hip pociva, je se ma lo zdelana od narkoze, nikakor pa ne dvomim, da bo jutri spet vse po starem in pripravljena na noveneumnosti. Do naslednjega tedna, ko poberemo ven sive, imamo zapovedano strogo mirovanje in hranjenje 17x dnevno (pretiravam, ampak nekako v tem stilu).
Hvala veterinarjem s Klinike Loka s Stasem Bernikom na celu, pa simi, Noli, Andi, Urski, roti, TiniZ, valvasor in vsem ostalim za stiskanje pesti in sap. Moram priznati, da so mi ti tirje dnevi posteno skrajsali zivljenje in povzrocili prvi siv las (ga sicer se nisem imela casa iskati, ampak ne dvomim v to, da je).
lp, maja + Spela


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: valvasor , torek, 17.08.2004 : 21:10:40
   Ojla!

   Sem ves cas mislila na vaju in upala, da vas ne bo pred operacijo presenetil se en zasuk.
  Zdaj jo pa se kar malo pazite in drzimo pesti se naprej!

  Cao-Slavi


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: TinaZ , sreda, 18.08.2004 : 08:26:31
No, pa smo si oddahnili. Špeli želim čim hitrejše okrevanje (tebi tudi  ;D ) pa da bi kmalu lahko šla na tisti sprehod, za katerega se menimo že (pre)dolgo.

Lp,
Tina


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: Noli , sreda, 18.08.2004 : 08:58:40
Maja držite se,  :-* čohljajte Špelco. Vse bo v redu. Verjetno ti je vse že razložila Katja ali pa Staš.
Mi je pa kar malo slabo, spomini na kalvarijo moje Tarči  :-\.
Ne vem ali imamo mi kako čudno sevanje na našem koncu  ???.
Zagotovo pa lahko napišem to, da so trditve, če preprečiš norenje po jedi, da potem ne bo zasuka, čisti lari fari. Žal nikoli ne veš kdaj in zakaj te lahko doleti (no ja tvojega kužona).

LP Noli


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: Agnes , sreda, 18.08.2004 : 14:25:19
Zagotovo pa lahko napišem to, da so trditve, če preprečiš norenje po jedi, da potem ne bo zasuka, čisti lari fari. Žal nikoli ne veš kdaj in zakaj te lahko doleti (no ja tvojega kužona).  

Se popolnoma strinjam, da lahko pesjancka, ce je k temu nagnjen, zasuk zelodca doleti prakticno kadarkoli. Dejstvo pa je, da norenje s polnim zelodcem stvar se pospesi. Cisti larifari to torej ni. Po mojem.

Cim manj tezav in hitro okrevanje, Neza in irski posastki


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: Dunja , sreda, 18.08.2004 : 15:56:58
Živjo!
Samo eno razmišljanje: kaj pa jedo vaši psi (tisti, katerim se je zgodil zasuk)? Ste mogoče našli kake skupne točke v tem? Recimo isto znamko hrane.

V vsakem primeru bi jaz (če bi se zasuk zgodil mojemu psu) najprej zamenjala hrano.

Lp,

Dunja


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: kaja , sreda, 18.08.2004 : 16:43:39
Nas je takrat jedel royal canin v kombinaciji z doma pripravljeno hrano. Tisti dan je dobil poleg rednega obroka tudi porcijo chapi briketov >:( Takrat smo precej spremenili prehrano, kupovati smo zaceli drugo znamko briketov, pa se veckrat smo mu doma pripravljali hrano ali dajali barf.  Do zdaj se zasuk ni ponovil. Se vedno prakticiramo dva obroka dnevno, pred in po obroku je pes vsaj eno uro in pol v pesjaku, obiskovalcem so strogo prepovedani vsi priboljski in podobno. Maja  :-* :-* :-* za Spelco! lp


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: Noli , četrtek, 19.08.2004 : 10:00:11
pri nas je bil in ostaja Tehnical  ::), prej suh samo malo vode sem dolila, sedaj razmočimo brikete.

Maja01 pa pri vas?

LP Noli


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: maja01 , četrtek, 19.08.2004 : 10:06:58
mi bomo tudi se naprej kuhali in jedli Canidae, vendar bodo briketi od zdaj naprej tudi razmoceni. Spelino stanje koze je po slednjih briketih namrec b.p. (sicer nisme prepricana, da gre za alergijo na hrano, ampak zdaj je ok). Bo pa kar nekaj casa na 4 obrokih bolj ali manj dojenckaste hrane (razkuhan riz, ajdova kasa, pasirana prekuhana zelenjava in sadje, na drobno narezano meso, ...).
Ne vem, mogoce je pripomoglo to, da smo prejsnji dan prevozili pol Slovenije...  ??? Ceprav Spela voznjo z avtom naravnost obozuje in jo sicer super prenasa ... Ali pa (ni zrastlo samo na mojem zeljniku) kaksno sparjeno jabolko, ki ga je pobrala na vrtu... Ali pa prazna Luna ... Ali pa pac samo genska predispozicija...
m.


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: valvasor , četrtek, 19.08.2004 : 20:16:49
   Ojla!

   Mikar ne odkrivajte tople vode ;D ;D ;D Vcasih je kak dejavnik, ki pripomore k zasuku, najveckrat pa pride kar iz ljubega miru. Tako pac je in se ne da kaj dosti pomagat. Enim se zgodi pred jedjo, enim po jedi, enim ko ze spijo sredi noci....
Je sicer dobro, da psi po obroku pocivajo in ne hodijo po stopnicah.... Ampak, ce pa logicno premislis, bi se pa skoraj prej lahko obrnil zelodec, ki je prazen, saj ima v trebusni votlini ful prostora. Ko je poln se pa ze tezko kam premakne ( vsaj pri mojem Jacku, ki po hrani pomije se posode od vseh ostalih) ;D ;D

  Cao-Slavi


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: kaja , petek, 20.08.2004 : 11:56:57
Po moji logiki se lahko prej razsiri in zasuce, ko je poln. Takrat se namrec zaradi prebave hrane zacnejo proizvajati plini, ki zelodec napihnejo. Ce ima pes sreco ostane le pri tem in pomaga ze praznenje zelodca. Ce pa ima smolo, pa se lahko zelodec tudi zasuce (sploh, ce se s polnim zelodcem dosti giba). Mi smo imeli sreco, da je ostalo le pri prvem delu (menda bi se v kratkem tudi zasukal), ker drugace bi mi pes med voznjo iz Trbovelj v Ljubljano umrl v narocju. :'( Niti pomisliti nocem kaj bo, ce se bo ponovilo!

Sicer pa ne poskusamo odkriti tople vode, ampak delamo na principu: vec glav vec ve. Nihce si ne zeli, da bi se njegovemu psu to (spet) zgodilo. Pa saj sama ves kako je!  :( lp


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: Dunja , petek, 20.08.2004 : 12:03:30
Citat
Mikar ne odkrivajte tople vode    Vcasih je kak dejavnik, ki pripomore k zasuku, najveckrat pa pride kar iz ljubega miru.

valvasor, ne razumem kaj hočeš s tem povedati?  ??? ???
A se ti ne zdi, da bi bilo fino in zares koristno, če bi ta pojav nekdo res podrobno raziskal in našel vzrok(e)? Meni se ta stvar zdi naravnost grozna, saj lahko pes v zelo kratkem času umre!
Če bi stvar bolje poznali, bi se ji mogoče lahko izognili, a ne? Ne pa, da rečeš, da se zgodi iz  ljubega miru - lol! Kako se lahko želodec zasuče iz "ljubega miru"?? Nekje je vzrok za to!

Od slovenskih veterinarjev kakšne konstruktivne raziskave ne gre pričakovati, saj bi jim preventiva direktno škodila pri njihovem dobičku.
Koliko pa stane taka operacija s post-operativno nego?


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: maja01 , petek, 20.08.2004 : 12:45:05
Ne vem... jaz vse kar si mogoce lahko ocitam je to, da briketov do sedaj nisem raztaplajala... Ne namakala, ampak raztapljala. Kar bom definitivno pocela v prihodnje, kadar bodo na jedilniku briketi. Z zobnimi oblogami in zobnim kamnom se bomo ocitno spopadli na nek drug nacin (Spela kosti ne dobiva, ker jih pozre ::) )

Koliko pa stane taka operacija s post-operativno nego?

Mi smo imeli podobno sreco kot Kaja, da se zelodec se ni obrnil, "le" napihnil, oz. je prislo le do delnega zasuka, tako da so ji ga v nedeljo samo spraznili. Je pa to v vecini primerov (95%) le zacasna resitev, saj se vezi, ki zelodec "drzijo" pri tem zasuku (oz. napihovanju) precej raztegnejo, tako d aponavadi v kratkem casu pride do ponovnega zasuka. In takrat je STALA. Midva sva se zato po hitrem postopku odlocila se za operacijo, pri kateri zelodec prisijejo na trebusno steno (?).
Nas je pa ta hec spravil ob precej denarja. V nedeljo sva placala 58 kSIT (dezurna tarifa = faktor 1,5), se par tisoc tolarjev naslednji dan za zdravila, operacija pa je stala 71 kSIT. Naslednji teden pobramo ven sive, mogoce bomo kaj placali se takrat. Skupaj nas je torej ta "hec" stal dobrih 130kSIT. In eno luknjo v vratih od avta (srecali smo nekega nestrpnega pesca, ki mu je ob nasem trobljenu pocil film in nam je primazal eno bocno brco >:( ). O zivcih in sivih laseh pa se itak ne splaca izgubljati besed...
seveda se takrat ne sprasujes za stroske, samo, da ti psa resijo. S tem se ubadas pozneje  (zato pa imam jaz Spelo seboj v sluzbi, da si prisluzi nekaj finac za naslednje toplice  ;D ).m.


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: maja01 , petek, 20.08.2004 : 12:54:05
Če bi stvar bolje poznali, bi se ji mogoče lahko izognili, a ne? Ne pa, da rečeš, da se zgodi iz  ljubega miru - lol! Kako se lahko želodec zasuče iz "ljubega miru"?? Nekje je vzrok za to!
ah ja, pa sem pozabila odgovoriti se na to... Dunja, saj vemo katere stvari lahko povecajo moznost za zasuk zelodca. Pogost je pri velikih pasmah psov in pri psih z globokim prsnim kosem. Problemov je vec, vecina jih je v sami "zgradbi" psa.
1. vecji psi imajo krajsi prebavni trakt in hrana prej pade v zelodec.
2. psom z globokim prsnim kosem zelodec lezi "bolj pri dnu" in hrana z visjega (poziralnik) pade noter.
3. vecji pes poje vecjo kolicino hrane naenkrat.
4. najbrz se kaj...

pospesevalci so seveda norenje po obroku (zato naj pes pociva), psi, ki hitro jejo pri hranjenju pozrejo veliko zraka, kar povzroca napenjanje (dvignjena skleda, zoga v skledi, da psa moti, mi vcasih prakticiramo obrok v Kongu), prevelika kolicina v enem obroku (hrano razdelis na vec obrokov), genetska predispozicija (nimas kaj nardit...) - to je verjetno Slavi mislila kot "ljubi mir" in ocitno hrana, ki se po zauzitju napihne (suhi briketi, testenine, kaksno sadje, ki povzroca napihovanje).
saj naceloma pri ljudeh tudi poznamo vzroke za infarkt in se jim skusamo izogniti, v nekaterih primerih pa doleti ljudi, ki niso v nobeni od rizicnih skupin, se vec, imajo najmanj teoreticnih moznosti za to...
m.


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: Dunja , petek, 20.08.2004 : 13:10:58
130.000 SIT  :o
Citat
Ne vem... jaz vse kar si mogoce lahko ocitam je to, da briketov do sedaj nisem raztaplajala...

maja01, saj tu nisem mislila nobenemu nič očitati - nenazadnje gre za vaše ljubljenčke, katerim tega res niste privoščili.

Tudi jaz vem za vse naštete faktorje, ki lahko pospešijo zasuk, pa vendar to očitno ne drži 100%, saj nekateri pravijo, da se je zasuk zgodil med mirovanjem in tudi pri psih kot so NO, ki nimajo pretirano globokega prsnega koša (v primerjav z dobermani ali bokserji).
Verjetno bi lahko z ultrazvokom ugotovili (seveda na podlagi primerjav osebkov raziskave), če je določen želodec rizičen (da rizično visi na eno stran, npr.) in svetovali preventivno operacijo, ki bi bila manj stresna, planirana, manj boleča in cenejša), ali pa celo razvili tip lahke hrane, ki bi vsaj zmanjšala možnost ponovitve.

V to smer sem jaz razmišljala; da se zmanjša procent pogina psov vsaj tistim lastnikom, ki nočej rizikirati.

Lep dan


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: maja01 , petek, 20.08.2004 : 13:26:39
saj nekateri pravijo, da se je zasuk zgodil med mirovanjem
Spela se je soncila in sencila...  :P
cena je pa fina, ja... Ce bi imeli "sreco" in bi se nam zgodil se drugi zasuk (po moznosti spet v dezurnem casu), bi bil racun se krepko visji...
lp in pazite na svoje kuzke.
m.


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: kaja , petek, 20.08.2004 : 13:53:58
Tudi mi smo naleteli na dezurno ekipo (malo pred novim letom) in za vse skupaj (praznenje zelodca, zdravila + obiski veterinarja se naslednjih nekaj dni) dali nekaj cez 60.000. Nam so zagotovili, da operacija ni potrebna, sicer je moznost, da se zadeva v nekaj dneh (ali kadarkoli v zivljenju) ponovi, ampak se na sreco ni.

Kot sem ze nekje napisala, je meni Zaninovic rekel, da imajo najvec psov z zasukom takrat ko je polna luna, zadeva pa se lahko pojavi tudi zaradi stresa (recimo petarde). V nasem primeru se vedno ne morem biti sigurna zakaj je do tega prislo, vendar je se najbolj razumen razlog to, da je pes prejsnji dan imel izredno dolg in utrujajoc sprehod v hribe, na vrhu je dobil "chapi varianta" brikete, da je bolj pridno pocakal na odhod domov.  :-X Doma pa jasno ni nihce povedal, da je pes ze jedel in je zvecer dobil se svojo porcijo briketov prelitih s toplo juho (bilo je decembra). Zjutraj je cudno izgledal in so pac mislili, da je utrujen. Ko sem ga jaz prisla pogledat okrog poldne je bil ze precej povozen. Ob enih smo bili v Ljubljani.  
Vendar v vecini primerov, ki jih poznam, se je od prvega znaka naprej zadeva kar hitro odvijala. Pri nas pa je vse skupaj trajalo precej dolgo. Se sreca, ker bi bilo drugace prepozno. Nihce namrec ne ve nicesar o zasuku, verjetno bi psa peljali na sprehod, ker bi mislili, da ima prebavne tezave in podobno. Vcasih je kar dobro, da sem tecna in da me tako skrbi za svoje pse, da sem prisla Dona pogledat ze tako zgodaj. :'(

Dunja, ameriska vojska preventivno siva zelodce svojim psom. Imajo pa predvsem nemske ovcarje in malinoise. lp


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: bina , petek, 20.08.2004 : 14:10:34
Dunja, ameriska vojska preventivno siva zelodce svojim psom. Imajo pa predvsem nemske ovcarje in malinoise. lp
Meni je veterinar povedal, da sedaj v tujini že preventivno prišivajo želodce psom. In menda je to zelo uspešen proti-ukrep za zasuk. Jaz resno razmišljam o tem, da bi naslednji bernardinki dala preventivno prišiti želodec. Ker Bini je v največje veselje divjanje ravno po večerji oz. zajtrku :-X

LP jana


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: valvasor , petek, 20.08.2004 : 18:21:57
    Ojla!

   Pa saj nisem mislila nic hudega z "odkrivanjem tople vode". Sem samo napisala, da se lahko drzis vsega kar ste napisali, pa do zasuka vseeno pride.
   Mi smo pa 2 leti nazaj placali 115.000 sit.

  Cao-Slavi


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: MISSA , sobota, 21.08.2004 : 07:41:13
LP vsem!
Ko sem prebrala celotno temo, sem ugotovila, da so nekatere stvari meni nerazumljive. O zasuku želodca iz lastnih izkušenj, hvala Bogu, ne vem nič. Sem pa se veliko pogovarjala z lastniki psov, ki so to že doživeli. In na osnovi tega prišla do nekaterih zaključkov, ki pa so zgolj in samo moje osebno mnenje, zato vas naprošam, da me nikar ne linčajte, če si bom izposodila nekatere vaše citate za lažje razumevanje mojega pisanja.
 Maja01, res mi je žal, da se je to zgodilo tvoji Špeli in želim vama , da bi hudi dnevi bili čimprej za vama, ter, da se nikoli ne ponovijo. Enako velja za vse ostale.

Samo eno razmišljanje: kaj pa jedo vaši psi (tisti, katerim se je zgodil zasuk)?

K pisanju me je vzpodbudilo tvoje vprašanje, Dunja! Mislim, da bi se moralo vprašanje glasiti drugače.

Osebno sem prepričana, da so trije poglavitni dejavniki, ki pripomorejo k temu, da do tega pride. In če eden od teh dejavnikov izostane, potem tudi posledic ni. Na prvem in najbolj važnem mestu se mi zdi, da je najbolj pomembno to, ali je pes nagnjen k temu.( med drugim vem za leglo, kjer so trije mladiči pred dopolnjenim 2. letom starosti imeli zasuk želodca.) Jaz bi temu dala 50% odstotek. Kot drugo, se mi zdi zelo pomemben karakter psa. Pasme, ki so že po naravi okarakterizirane za mile, nežne, celo plašljive. Temu pripisujem naslednjih 40%. In zadnjih 10% dejavnikom, ki ste jih opisali že prej - veliki psi morajo obvezno imeti najmanj dva dovolj velika, redna in kvalitetna obroka dnevno. Dvignejeno posodo za hrano in zelo pomembno, da pes hrane ne golta na brzino. S hlastanjem pes "pogoltne" tudi veliko zraka, za katerega pravijo, da veliko pripomore pri zasuku.
Pri vseh teh dejavnikih se mi zdi najbolj pomemben drugi. Ali vam je poznan občutek v želodcu, kadar vas je strah, imate tremo, ste živčni ali imate takšne ali drugačne skrbi, za katere ste prepričani, da jih ne morete rešiti? Kaj vam takrat pove vaš želodček? Ščemi vas, sili vas na bruhanje, stiska in čutite mravljince. Po moje, se tudi pri psu  dogajajo enake stvari. Pri pasmah, ki imajo mili karakter pa je lahko to še toliko bolj potencirano. Zato sem mnenja, da ima lahko pes tistih 50% nagnjenosti k zasuku, če pa izostaneta ostala dva dejavnika, do njega nikoli ne pride. Vem za nemško dogo, ki je imela takšne in podobne težave, vse dokler je imela lastnico, ki ji je povzročala "skrbi". Pri novih lastnikih so "trebušne" zadeve čudežno izginile. (za podoben primer sem slišala tudi v zvezi z epilepsijo psa).
Psi čutijo naš nemir, skrbi in zaznajo naše notranje strahove in viharje v nas. Na žalost se psi z nami tudi poistovetijo in tako, mi lastniki, svoje fobije nehote prenesemo na njih. Vsaka "živčna" stvar pa se tako ali drugače najprej kaže na želodcu. Ljudje lahko povemo, da nam je slabo imamo "obroč" okrog želodca in lahko temu primerno ukrepamo. Psi nam predznakov ne znajo povedati in mi jih opazimo po navadi šele takrat, ko je to že skoraj prepozno.
Konstitucija psa, vsaj tako mislim jaz, nima pri vsem skupaj nobene prave vloge.(globok prsni koš,kratek prebavni trakt,hrana pade v želodec) Po čem so si podobni NO,rotiji, doge...?
Ne me narobe razumeti, ne demantiram vsega kar ste napisali. Hočem samo povedati, da to niso in ne morejo biti poglavitni vzroki za zasuk želodca. Če bi veterinarji opravili raziskavo med lastniki psov, ki so vse to že doživljali in bi postavljali prava vprašanja, bi po mojem mnenju prišli do zanimivih odkritij.
Zato bi jaz Dunjino vprašanje drugače oblikovala:"Kakšne stresne situacije doživljamo s svojim psom zadnje čase?"
Vsi dejavniki skupaj nas privedejo do nezaželjenega zasuka, vsak zase pa samo napovedujejo bodočo situacijo.
Naj vas še enkrat spomnim, da je to samo moje osebno laično mišljenje, do katerega sem prišla samo na osnovi pogovora z lastniki in poznavanja določenega psa in njhovih življenskih  razmer.K temu je nekaj pripomoglo tudi dejstvo, da imam tudi sama dolga leta nemške doge, za katere velja, da so nagnjene k zasuku.
Včasih je dobro, da bi za pasje obnašanje začeli iskati vzroke pri sebi in zasuk želodca je samo ena od mnogih stvari.
Hvala, ker ste me brali!
Lp,Miša


 



Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: Dunja , sobota, 21.08.2004 : 10:16:11
Živjo!
Missa, s tvojim razmišljanjem se zelo strinjam. Tudi sama sem razmišljala v to smer, vendar, ker nobeden od teh, ki imajo praktične izkušnje z zasukom (sama jih nimam) ni omnil tega aspekta, sem ga paš izločila.
Moj najstarejši in prvi pes (Avik, NB, 8 let) je po naravi zelo občutljiv in je z menoj "dal čez" vse najbolj stresne čase v mojem življenju. Ker psa nisem znala oddaljiti od svoje stiske, je z mano trpel tudi on. Veliko je bruhal prav takrat, ko je bilo meni hudo. Njega bi lahko vzela kot primer psa z občutljivim želodcem (he, he, kot smo nekateri ljudje tudi taki). Odkar malo bolje poznam te pse (in tudi sebe) tudi on, niti nobeden od drugih moji psov, nima več takih težav.
Zato Missa, zelo pozdravljam tvoje razmišljanje!  8)

LP


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: maja01 , sobota, 21.08.2004 : 10:24:48
Povsem mogoce, da so zivci pripomogli, v zadnjem mesecu smo bili povsem na koncu z njimi. Zakaj le...  ::) ::) ::)
m.


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: Nanook , sobota, 25.09.2004 : 18:57:20
Nekaj o zasuku: http://www.vet.purdue.edu/epi/bloat.htm (http://www.vet.purdue.edu/epi/bloat.htm)


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: nadja , sobota, 27.11.2004 : 13:01:53
Živjo!

V novi številki revije Moj Pes je članek o zasuku želodca. Članek se mi zdi v redu napisan, zmotilo me je le stavek, kjer so napisali, da se za 170% poveča možnost za zasuk želodca pri psih, ki jejo iz posodice, ki je dvingnjena od tal  ??? Kako je zdaj s tem? A ni pri nemških dogah in ostalih velikih pasmah dvignjena posodica ravno priporočena?

lp


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: bina , sobota, 27.11.2004 : 13:05:45
Jap, Nadja, tudi mene in moje starše je ta stavek zmotil. Upam, da so se v reviji zmotili >:( IN če so se zmotili, bi morali napako čimprej popraviti, ker je to zavajanje novih lastnikov psov  >:(

Mene so vedno učili, da mora velik pes imeti dvignjeno posodo s hrano, da tako zajame manj zraka.

LP Jana


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: Yorki , sobota, 27.11.2004 : 13:10:08
Ja, zdi se mi da sem ravno to prebrala v temi "nemške doge 2". Berniju naših znancev se je nedavno zasuknil želodec in rekli so jim, da je to daradi tega, ker je pojedel določeno količino briketov, zatem pa so z njim prehitro odšli na sprehod. Berni je želel bruhati, ampak ni mogel. Lastnikom so rekli tudi, da če bi takrat bruhal, operacija ne bi bila potrebna. ???
Tole z dvignjenimi posodicamo je pomojem napaka, ampak tudi ta berni ima precej dvignjeno posodico.


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: maja01 , sobota, 27.11.2004 : 13:17:45
V novi številki revije Moj Pes je članek o zasuku želodca. Članek se mi zdi v redu napisan, zmotilo me je le stavek, kjer so napisali, da se za 170% poveča možnost za zasuk želodca pri psih, ki jejo iz posodice, ki je dvingnjena od tal  ??? Kako je zdaj s tem? A ni pri nemških dogah in ostalih velikih pasmah dvignjena posodica ravno priporočena?

Nadja, Bina... sta si prebrali studije na linku, ki ga je dala Nanook? Tam je dvignjena skleda eden od razlogov ZA zasuk zelodca... Po Spelini toruiji sem prebrala kar nekaj clankov in studij na to temo in veliko jih je dvignjeno skledo stelo med stvari, ki pripomorejo k zasuku. Kot sem na koncu uspela razbrati, naj bi bila skleda pri velikih pasmah dvignjena le malo od tal (10, 15 cm) in ne toliko kot jo pri nas priporocajo.
m.


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: andi , sobota, 27.11.2004 : 16:47:05
Kaj pa ima dvignjena skleda zveze z želodcem oz če je dvignjena preveč?


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: Chris , sobota, 27.11.2004 : 22:42:28
Ne bi rad pametoval, ampak meni se zdi, da je tole s 'psi z dvignjeno skledo' mišljeno kot - psi velikih pasem - , pri teh je večja verjetnost, da pride do zasuka želodca.


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: maja01 , nedelja, 28.11.2004 : 11:38:08
Andi: ne vem. Najbrz kaj z zrakom, hitrostjo hranjenja, tem kako gre hrana v zelodec, ...

Chris: Si prebral? Ce si, si slabo bral, ce pa nisi, pa daj  ;) Govora je o psih velikih pasem IN dvignjenih skledah. Lepo je razlozeno, da so psi velikih pasem bolj podvrzeni zasuku, celo lestvico "TOP10" ali nekaj podobnega so naredili... Dalec na prvem mestu so nemske doge... :P Poleg tega pa so nastete prehranjevalne navade psov, ki imajo vecjo verjetnost, da se jim zasuk zgodi. To pa so dvignjena skleda, velika kolicina hrane v samo enem obroku, starejsi psi, psi, ki so zasuke ze imeli in nimajo prisitega zelodca, pa najbrz se kaj, ampak se ne spomnim.
m.


Naslov: Re:Zasuk želodca
Poslano od: Chris , nedelja, 28.11.2004 : 16:05:19
Andi: ne vem. Najbrz kaj z zrakom, hitrostjo hranjenja, tem kako gre hrana v zelodec, ...

Chris: Si prebral? Ce si, si slabo bral, ce pa nisi, pa daj  ;) Govora je o psih velikih pasem IN dvignjenih skledah. Lepo je razlozeno, da so psi velikih pasem bolj podvrzeni zasuku, celo lestvico "TOP10" ali nekaj podobnega so naredili... Dalec na prvem mestu so nemske doge... :P Poleg tega pa so nastete prehranjevalne navade psov, ki imajo vecjo verjetnost, da se jim zasuk zgodi. To pa so dvignjena skleda, velika kolicina hrane v samo enem obroku, starejsi psi, psi, ki so zasuke ze imeli in nimajo prisitega zelodca, pa najbrz se kaj, ampak se ne spomnim.
m.

No, jaz sem v temi o nemških dogah prebral tole:

Citat
3   o psih / pasme / Re: nemške doge  dne: Torek, 18.02.2003 : 19:54:59  
Začeto od sunny, Sporočilo pisec: bina
Tudi našega psa so mučili vetrovi in veterinar je svetoval, naj mu dvignemo hrano, ker poje preveč zraka. Zdej smo mu posodo s hrano postavili na gajbico in se je stanje izboljšalo. To velja za našega, ker je velik pes (plečna višina 72 cm).

Torej, po tej teoriji, da se psu hitreje obrne želodec, če ima dvignjeno posodo s h rano, je to najbrž potem zaradi premalo zaužitega zraka med hranjenjem ???.... :o


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: bina , torek, 27.09.2005 : 14:46:25
Ali ima lahko pes zasuk želodca, če se napije vode? Recimo tako kot po obroku, da bi moral počivat. Ali za popito vodo velja isto ali ne ??? Torej, poleti pes naenkrat spije veliko vode. Ali je nevarnost za zasuk ali ne?


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: oliver , torek, 27.09.2005 : 15:19:26
Bina načeloma lahko. Pri pasmah ki so k temu nagnjene še lažje. V moji 4 in pol letni praksi na kliniki pa so bile vse torzije (8 primerov) po hranjenju in cca 1-2 uri. Pa ni nujno da nori po jedi. 
V literaturi je omenjeno, da je večja možnost če pes po obroku (še posebej če dobiva samo en obrok) popije velike količine vode naenkrat.
Drugače pa sama hrana ni vzrok ampak večje količine plina, ki se nabrejejo pri presnovi, zaradi tega pride do zasuka.
Tule je dober članek o zasuku:
http://www.peteducation.com/article.cfm?cls=2&cat=1571&articleid=402
Lp K


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: bina , torek, 27.09.2005 : 16:02:23
Oliver, lahko da nisi razumela moje vprašanja, lahko pa, da jaz nisem razumela tvojega odgovora :-[

Torej, konkretno vprašanje: poleti peljem psico z rolerji na sprehod. Ker je vroče in ker laufa, tudi več pije. Če se med sprehodom napije vode (da je kot balon :) :)) in potem skače ter divja, ali je možnost za zasuk enaka kot če bi skakala po jedi ali ne?

Lp Jana


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: oliver , torek, 27.09.2005 : 16:12:33
Sorry, mogoče sem malo zakomplicirala!   ???
Po mojih izkušnjah in po tistem kar sem prebrala ni take nevarnosti da pride do zasuka če se "samo" preveč napije vode.
Večja nevaarnost je če divja po jedi, če se napije ful vode po obroku suhih birketov
Vseeno pa bi ti svetovala, da ji daš vodo bolj po malem. Za vsak slučaj. Če je pregreta in se bo ful napila vode jo lahko tudi zbruha. Kar pa spet ni fajn.
Upam da sem odgovorila.  ;)
Lp K


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: bina , torek, 27.09.2005 : 16:14:45
Jap, sedaj sem pa razumela :) :)

Saj pije večkrat (na enem sprehodu približno 4-5x), ampak kaj, ko se vedno full napije. Potem pa skače kot nora. Po jedi pa ima obvezno počivanje ;)


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: bbluette , torek, 27.09.2005 : 17:45:19
jaz sem ze enkrat pisala o zasuku etc...in o tem da je najvecji dejavnik stres.

mi imamo pribl. 20 dog od katerih niti ena ne je s podstavka ampak vse s tal. po jedi so prosto spusceni in predvsem mladi divjajo kot norci.

sem pa mnenja da tudi ce je pes na tesce in se napije vode se mu lahko zasuka zelodec brez posebnega vzroka. se posebej ko pes pretirano pije. pa gre potem lahko lezat.

moj zadnji primer zasuka je bil pred 27 dnevi ko sem po paritvi (umetna osemenitev) psico dala na tesce  in brez da bi pila vodo (pila jo je zjutraj in se to malo) v avto in je prislo do zasuka. zaradi stresa in ker ni precej vajena voznje. tako da sem mnenja kot sem ze poudarila da je najveckrat dejavnik ki sprozi zasuk stres.

mislim pa da bi vsak lastnik velike psasme moral obvladati prvo pomoc v takih primerih.

nas primer se je srecno koncal tudi zato ker brez slauha tudi na sprehod ne gremo. in ultrazvok namm je kljub nevsecnosti pokazal veselo novico!!!! priucakujemo mladice!


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: jasminaj , sreda, 28.09.2005 : 14:06:31
Citat
mislim pa da bi vsak lastnik velike psasme moral obvladati prvo pomoc v takih primerih

in kaksna je prva pomoc  ???


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Kast , sreda, 28.09.2005 : 14:12:41
V kolikšnem času po zasuku pa je možno rešit psa?

Do najbljižje veterine v Postojni imamo cca. 10 min (ampak jim ne zaupam, pa tudi ne vem, če bi znali intervenirat), do Hrpelja je enih 30 min., do Ljubljane pa eno uro.

Ali bi imela naša psička, v primeru da pride do torzije, sploh kako šanso?


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: WildAngel , sreda, 28.09.2005 : 14:13:35
mene tudi to zanima!

Jaz približno pazim (kolikor se da), da po jedi ne nori. Pije pa vedno, če gremo v hribe. Ko se ustavimo, pijemo mi ona se tudi ful nažlampa, ker je ful žejna! Do sedaj k sreči še nič ni bilo.

Kaj pa naprimer, da greš v hribe in pri koči psu daš kaj za pojest (brez tega sploh ne gre, saj je lačna kot hudič, pa še nas gleda, ko se mastimo), potem pa nazaj dol?? ???


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: WildAngel , sreda, 28.09.2005 : 14:17:04
Ja jaz bi zelo rada vedela kako ravnati v takšnem primeru... Če bi do zasuka prišlo, bi bilo to najbrž na sprehodu! Se pravi - psa bi mogla nekako spraviti do doma (ne vem kako dobermana), potem imet to srečo, da bi dobila kakšen avto, potem pa še da brez težav pridem do klinike (najbližja 10 min stran, pa jim tudi ne zaupam). V najboljšem primeru bi rabila pol ure do veterinarja!


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: kaja , sreda, 28.09.2005 : 14:30:46
Kast, jaz sem pri obeh zasukih psa peljala v Ljubljano (ce je guzva, do klinike potrebujem vsaj uro in 15 minut), ker ga niti slucajno ne dam v roke vetu, ki nima izkusenj. V ambulantah v moji okolici nikjer nimajo kirurga in ko sem jih klicala pri prvem zasuku, da bi mi povedali kaj naj pocnem s psom med voznjo, mi ni znal nihce pomagat.

Citat
Kaj pa naprimer, da greš v hribe in pri koči psu daš kaj za pojest (brez tega sploh ne gre, saj je lačna kot hudič, pa še nas gleda, ko se mastimo), potem pa nazaj dol??


Preberi moje poste nekaj strani nazaj. Vzrok za nas prvi zasuk je bil (poleg stresa, pa verjetno se cesa) ravno obrok hrane na polovici izleta. lp



Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Kast , sreda, 28.09.2005 : 14:45:46
Hvala kaja, v primeru, da do tega kdaj pride (upam, da nikoli), jo spokam v avto in šibam na kliniko vet. fak. (saj so tam verjetno tudi dežurni, a ne)


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: andi , četrtek, 29.09.2005 : 10:49:36
Na kirurgiji delajo samo do sedmih zvečer.
Dežurne pa so potem Zaninovič, Terstenjak, Podmilščakova.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Busy Bee , četrtek, 29.09.2005 : 11:04:20
Samo na Podmilščakovi sem enkrat bila s Perryem, pa so najprej preverili ali tudi drugače hodim tja. Res ni bilo nič resnega - samo en full močen udarec je moral dobiti na svojem potepu, vseeno mi pa ni bilo všeč, ker če ne bi tja hodila tudi drugače, naju najbrž ne bi vzeli.

LP, Barbara


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: lunca , četrtek, 29.09.2005 : 11:26:01
WildAngel,naj te še tako milo gleda,jaz našim ne dam nobene hrane če smo kje na potepu.Še ko pridemo domov običajno počakam še kakšne pol ure,preden jima dam njun obrok, tako da se do hranjenja popolnoma umiri organizem.Poleg tega po obroku ni varjante,da bi norela,ampak spet počitek.Ko pa mine ena uro po hranjenju,pa običajno že spita in se jima nič ne da.Nimam sicer velike pasme,vendar pa so  tudi Basset Houndi nagnjeni k zasuku želodca.
LP Tjaša


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: WildAngel , četrtek, 29.09.2005 : 11:30:51
joj to pa ne vem kako mi bo uspelo ???

predstavljaj si: pridemo na hrib oziroma goro, vsi žejni, lačni... ven vzamemo sendviče oziroma fabija išče hrano še predno odpremo nahrbtnik. sedi pred tabo, sline ji tečejo v potokih, kruli ji.... ti pa ješ sendvič! Temu pa res ne vem kako se lahko upreš.  :-[


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: andi , četrtek, 29.09.2005 : 11:43:20
Če dobi en košček sendviča pa res ni treba skrbet.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Noli , četrtek, 29.09.2005 : 11:46:15
Sicer ni ravno rdeča nit teme  ::), pa vendar.

Tara ima želodec lepo prišit (o tem sem že pisala v tej temi), kadar gremo v hribe na daljšo turo (to je vsaj pet ur vzpona) potem dobi na vrhu kako pest briketov. Ponavadi imam s seboj en tester (večinoma so 100g), ki ga razdelim med Taro in Gaio. V avtu pa nas vedno čaka lepo namočen obrok, saj zjutraj pred odhodom ne dobita nič. Nobena nima problemov s slabostjo med vožnjo, tako da to mirne vesti prakticiram. To sem počela v hribih tudi pred zasukom.

LP Noli


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Kast , četrtek, 29.09.2005 : 12:26:57
Na kirurgiji delajo samo do sedmih zvečer.
Dežurne pa so potem Zaninovič, Terstenjak, Podmilščakova.
Ampak imensko veterinarjev v LJ ne poznam, mi lahko prosim pošlješ prek ZS v katerih ambulantah jih dobiš?
Najlepša hvala.
Barbara


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: bina , četrtek, 29.09.2005 : 12:29:36
predstavljaj si: pridemo na hrib oziroma goro, vsi žejni, lačni... ven vzamemo sendviče oziroma fabija išče hrano še predno odpremo nahrbtnik. sedi pred tabo, sline ji tečejo v potokih, kruli ji.... ti pa ješ sendvič! Temu pa res ne vem kako se lahko upreš. :-[
To pa meni res ni problem: ali gledati sline in proseč pogled ali pa tvegati zasuk želodca ??? Definitivno raje gledam psa. Pri nas je ponavadi itak toliko zmatran, da sploh ne more gledat ;D ;D Drugače pa že dobi kakšen košček sendviča, kaj več pa res ne. Pa stalno imamo s sabo priboljške (Frolice) in občasno dobiva tisto.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: kaja , četrtek, 29.09.2005 : 14:53:31
Citat
Na kirurgiji delajo samo do sedmih zvečer.

Na veterinarski fakulteti res delajo do 7 zvecer, kar pa ne pomeni, da je tam takrat tudi kaksen kirurg. Pri drugem zasuku sem klicala tja, ker je imel Zaninovic ves cas zasedeno. Najprej so mi rekli naj kar pridemo, ker pa sem vedela, da se tokrat operaciji ne bomo izognili, sem poklcala se enkrat in vprasala kdo je dezuren. Takrat so mi pa le povedali, da ni dezurnega kirurga in me napotili k Zaninovicu. Sicer imam drugace res krasno mnenje o VF, ampak takrat bi pa ponorela, ce bi psa pripeljala tja in bi mi rekli, da mi ne morejo pomagati. Tako, da se raje prej vse pozanimajte po telefonu, da ne bo kaksnih nesporazumov. Nenazadnje so psu stete minute in ni pametno zapravljati casa z voznjo od klinike do klinike.

Kast, Zaninovic dela na Gorkicevi na Vicu. Njihov telefon je 01 423 43 49. Stevilka VF pa je 01 477 92 77  ali 01 283 23 04. Jaz imam stevilke vseh klinik v mobilcu, v denarnici, na racunalniku, na hladilniku.... ;D lp


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: maja01 , petek, 30.09.2005 : 09:25:13
tudi jaz imam vse stevilke (tudi mobilne dezurne) shranjene v telefonu. Nekdo je spraseval koliko imas casa pri zasuku - precej odvisno od tega kdaj opazis in seveda od primera do primera razlicno, naceloma pa je odgovor - zelo malo ... Psa je treba cimprej spravit k vetu. Pri Speli je slo vse zelo hitro. Med voznjo z Broda do Vica (manj kot 10 minut) se ji je trebuh napihnil na velikost, kot bi pozrla 3 ali 4 kosarkarske zoge, pa sem vse skupaj opazila relativno hitro (ko smo sibali od doma, se je vse skupaj sele zacelo in je bila na vsaki strani komaj opazno napihnjena). Zame je bil ta zasuk ena najgrozlivejsih izkusenj in upam, da je ne dozivim vec nikoli (vsaj ne pri svojih zivalih).
m.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: ziksi , petek, 30.09.2005 : 11:28:15
ali mogoče kdo ve kakšna je prva pomoč pri zasuku želodca in ali sploh obstaja - to da popokaš psa v čimkrajšem času do veta vem, kaj pa če si npr kje v hribih (brez avta) ali pa .... in rabiš malo več časa - ali obstaja kakšen "prijem" ??

Ksenija - napisala si da imate vedno pri roki "šlauh" za izpiranje predvidevam, tako da če je delno obrnjen, mogoče lahko pomaga! Vendar pa imam nekaj vprašanj?! A lahko to dela tudi laik (vidva sta s "foha" in to obvladata), namreč kako veš kako "daleč" vstaviti cev; potem se zliva vodo v želodec - kam pa odteka vsebina želodca?? Ali je boljše pustiti psa kot je in poskušati čimprej priti do veta (to v vsakem primeru!!) ali pa tudi poskušati z laičnim znanjem pomagati psu na poti do "prave" pomoči?? Kako veš ali je obrnjen samo delno in kdaj je le še za operacijo?


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: lunca , petek, 30.09.2005 : 11:37:18
Noli, od kolegice pes ima tudi prišit želodec po prvem zasuku,pa se mu je letos na žalost zasukala pa vranica in je revež moral še enkrat pod nož.Tako, da se jaz pri naših kar mirno obrnem stran,ko fehtajo in niti ne gledam v kako velikem curku tečejo sline.
LP Tjaša


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: maja01 , petek, 30.09.2005 : 12:18:40
vodo zlijes v slauh, ki gre v zelodec, potem pa to rec spumpas ven ... (cev v usta in potegnes tekocino, potem pa v lavor oz. pac nekam - kot pri pretakanju tekocine v steklenice, npr.).
Najprej se zelodec itak samo napihne, potem se pa zacne obracat. Mislim, da ce si zraven, rec opazis preden je dokoncno zasukan. Cisto v zacetku (baje) lahko rec se preprecis s stiskanjem trebuha - izstiskavanjem plinov.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: kaja , petek, 30.09.2005 : 15:17:57
Citat
vodo zlijes v slauh, ki gre v zelodec, potem pa to rec spumpas ven ... (cev v usta in potegnes tekocino, potem pa v lavor oz. pac nekam - kot pri pretakanju tekocine v steklenice, npr.).
Najprej se zelodec itak samo napihne, potem se pa zacne obracat. Mislim, da ce si zraven, rec opazis preden je dokoncno zasukan. Cisto v zacetku (baje) lahko rec se preprecis s stiskanjem trebuha - izstiskavanjem plinov.

Tako potem tudi veterinar naredi (pri nas je bil tehnik malo neroden in je poizkusil Donovo vecerjo ;D). Dvomim pa, da bi bila jaz takrat sposobna to sama izpeljati. Mi je se mobitel padel po tleh, da niti ne omenim, da sem potrebovala soferja.  :o  Maja, se strinjam s teboj. Meni je ta zasuk zaradi pozrtih zivcev skrajsal zivljenje za kaksno leto. ;) Takrat sem se zaklela, da ne bom nikoli vec imela velikega psa.  ::) lp


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Kast , sobota, 01.10.2005 : 17:44:15
Citat
Kast, Zaninovic dela na Gorkicevi na Vicu. Njihov telefon je 01 423 43 49. Stevilka VF pa je 01 477 92 77 ali 01 283 23 04. Jaz imam stevilke vseh klinik v mobilcu, v denarnici, na racunalniku, na hladilniku.... ;D lp

Hvala za informacije

Barbara


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 03.10.2005 : 09:15:07
Kaja tudi jaz ne vem (zelo dvomim), ce bi bila to sama sposobna izpeljati... Ce ne drugega, ne vem kako bi psu "na zivo" vtaknil slauh v gobec.
m.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: deteljica , ponedeljek, 03.10.2005 : 11:32:27
V skrajni sili lahko tudi prebodeš želodec, da gre zrak ven. Če si recimo kje ,da ni nikakor mogoče prit do vet al pa najt šlauha.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: WildAngel , ponedeljek, 03.10.2005 : 17:21:32
kako pa veš kako globoko je treba šlauf potisniti?? kako veš kje je želodec in da ne poškoduješ preveč psa? koliko je možnosti, da pes kar pusti, da mu to delaš? koliko vode je treba ulit vanj?


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: WildAngel , ponedeljek, 03.10.2005 : 17:22:10
s čim pa prebodeš želodec? da ga ne zakolješ ane :-[ :o


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: WildAngel , ponedeljek, 03.10.2005 : 17:36:27
http://www.thepetcenter.com/sur/bloat.html

tuki je en dober link o zasuku! Pa nič ne piše, da je možna kakšna prva pomoč... A ste sigurni, da se tega lahko sami lotimo?


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 03.10.2005 : 18:30:14
Ko smo meli še koze smo imeli tudi tako debelo iglo, s kstero si lahko pomagaš če kozo napihne. Meni sicer ni bilo nikoli treba, se mi pa zdi še vseeno lažje kot spraviti šlauh v psa.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: WildAngel , ponedeljek, 10.10.2005 : 19:06:04
še 2 vprašanji:

1. Ali do zasuka lahko pride tudi, če pes samo mirno poleg hodi?
2. Ali do zasuka pride samo neposredno med gibanjem ali lahko tudi kasneje, ko je naprimer pes že doma in leži po sprehodu?


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: bina , ponedeljek, 10.10.2005 : 22:03:46
WA, jaz mislim, da je obakrat odgovor DA. zasuk se lahko zgodi tudi 4 ure po obroku, ko pes leži doma (tako se je pri sošolki zgodil).


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: maja01 , torek, 11.10.2005 : 08:01:14
WildAngel - JA. tocno tako se je zgodilo pri nas... Med lezanjem na vrtu. Od sprehoda sta minili vsaj dve uri, od obroka pa vsaj ena ura...
m.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Sammy , ponedeljek, 31.10.2005 : 09:59:05
V neki knjigi sem prebrala, da so ljudstva vlečne pse hranili samo vsak drugi dan. Kako torej ni prišlo do zasuka, če so bili izpostavljeni velikim fizičnim obremenitvam?


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: kaja , ponedeljek, 31.10.2005 : 11:02:21
Sammy, verjetno zato, ker vlecni psi (tisti pac, ki so jih uporabljali takrat) niso imeli ekstremnih mer. Bili so srednje veliki psi, z ne pretirano sirokim prsnim kosem. Tisti dve zmrznjeni ribi, ki ju je pes dobil zvecer, ko je nehal teci, pa sta se sigurno hitreje prebavili, kot skleda briketov. ;) lp



Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Sammy , ponedeljek, 31.10.2005 : 11:37:29
Pri tistem ljudstvu, kjer je bilo to konkretno napisano (se mi trenutno ne da iskat v knjigi), je zraven slika, kjer so vsi psi okrog enega človeka, ki jim meče hrano. In seveda jo dobijo tisti, ki so bolj spretni, ostali pa so lačni vsaj še naslednjih dva dni. :-\


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: kaja , ponedeljek, 31.10.2005 : 11:41:45
Jah, preziveli so le najhitrejsi, tako pri vleki sani, kot pri hranjenju. lp


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Sammy , ponedeljek, 31.10.2005 : 13:11:06
Tako ... Tisto ljudstvo, kjer je konkretno slika zraven, so Polarni Eskimi iz Severne Grenlandije. Na sliki jih človek hrani s tjulnjevim mesom. Piše pa še, da jih v lovski sezoni hranijo vsak drug dan. Torej v "nelovski" še manjkrat? ???


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 31.10.2005 : 13:28:47
Pri različnih ljudstvih različno, vendar tisti, ki so pse rabili samo za vleko, so jih takrat ko jih niso rabili večinoma spustili, da so si lovili sami. Ko so jih polovili, so jih morali včasih pred "uporabo" še malo shujšati. Ko so dobili za jest, so dobili veliko naenkrat, potem pa niso takoj vlekli. Če je kateri dobil zasuk želodca, je pač poginil. selekcija pač. Sicer so pa itek redko dočakali 5 let.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Sammy , ponedeljek, 31.10.2005 : 13:51:31
Offtopic:

Če koga zanima knjiga: Ljudstva sveta 5 - Severna Amerika, Atlantski otoki s Karibi, Arktika. Založba Mladinska knjiga.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Alba , torek, 01.11.2005 : 12:24:36
Žal je v knjižnici le za čitalnico  :( :(.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Sammy , torek, 01.11.2005 : 19:49:38
Mi imamo celo zbirko celo v šolski knjižnici! :) In nihče ne teži, da je ne smemo vzeti domov, ker je že stara (letnica 1980).


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Alba , nedelja, 06.11.2005 : 19:12:57
Bom pogledala še v domačem kraju, mogoče jo pa dobim  :D.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Bučka , ponedeljek, 21.11.2005 : 12:46:57
Bučka se je odločila, da se ima premalo pestro in je včeraj zvečer pridelala še zasuk želodca.. :'(
Kaj se je dogajalo: enkrat v zgodnjem popoldnevu (okoli 11:30), ko naju en čas ni bilo doma, je v kuhinji "našla" krožnik peciva, ki ga definitivno ni samo pogledala. Potem je bila cel dan čisto OK, tudi na sprehod sva šli, skratka, nič nenavadnega. Ob 20ih sem ji dala majhno dozo hrane (precej manjšo, glede na dopoldanski "obrok"), pasirano zelenjavo in kuhano meso. 10 minut po hranjenju se je začela napihovati, bilo ji je slabo, ni vedla kako bi se dala, spahovalo se ji je... Dežurni dr. Zemljič nas je brez odlašanja "povabil" k sebi v dežurstvo (hvala Peibie za nasvet in Katarina  :-*, za prevoz in podporo!). Do 23ih se je Bučka matrala s slabostjo, bruhanjem, sondiranjem... Želodec ni bil popolnoma zasukam, le delno, tako da jo je še lahko sondiral. Sedaj priporočajo čimprejšnjo fiksacijo želodca, kar je grozno težka odločitev glede na njeno stanje z erlihiozo. Vendar se bo v kratkem treba odločiti, definitivno po kontroli krvi, hemogramu itd.... Kakšno pa je okrevanje po taki operaciji?
No, takole... kot da še nimamo dovolj nas je doletelo še to... Bučka je do včeraj obiske pri veterinarjih odlično prenašala (čeprav jih ni malo), zdaj pa ne več...

LP,Maša


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: andi , ponedeljek, 21.11.2005 : 12:52:59
Pa saj ne morem verjeti no kakšna revica je tvoja psička.

Držim pesti za vaju.



Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: sebi , ponedeljek, 21.11.2005 : 13:16:09
Kriza - tako mi je žal za vaju! Držimo pesti in tačke za čimprejšnje okrevanje...


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Noli , ponedeljek, 21.11.2005 : 13:50:41
Kakšno pa je okrevanje po taki operaciji?

vidve pa res nimata sreče  :-\ :'(

Svetujem ti, da se kmalu odločiš za fiksiranje. Definitivno je operacija mnogo težja takrat, ko se želodec zasuka. Žal pa je tako, da večinoma po delnih zasukih pride tudi do popolnega in takrat ni druge rešitve. Sigurno je lažje sedaj  :-\. Okrevanje pri moji je bilo kar solidno glede na tole (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,384.msg31540.html#msg31540)  :-X. Kak mesec po drugi operaciji smo pričeli z normalnim življenjem, ki ga več ali manj živi še danes. Bila je takrat že pozitivna erlihijo  ::).

veliko zdravja vama želim
LP Noli


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 21.11.2005 : 13:56:15
PISMO!!! Pa ravno vama se je moralo to zgoditi (saj ne, da komu privoscim, ampak Buca ima pa res dovolj ze vsega ostalega sranja)!
Situacija je tocno taka kot je bila pri moji Speli.
Mi smo se za operacijo odlocili v roku treh dni. Jaz sem mislila pocakati se kaksen dan (da ne bi bila splosna anestezija na sporedu ravno vsak dan), pa so me vsi prepricevali, naj to naredim cimprej. Naj ti povem (preberi tudi tisto studijo do katere je link v to temo enkrat pripopala Nuki), da se rec v vecini primerov, ko se zelodca ne fiksira (ali je poseg opravljen slampasto, a ne, Noli), ponovi.
Spela je bila prvi dan po operaciji se malo matasta (anestetiki jo vedno zdelajo), ostalo okrevanje je slo pa precej hitro. Jaz sem jo prvi teden po operaciji imela v sluzbi, da je bila pod nadzorom 24h, jedla je pa vsaj 6x dnevno, v majhnih kolicinah. Sprehodi so bili 1 mesec samo na vrvici in kratki. Brikete ji od takrat naprej namakam (sem na lastne oci videla kaj se zgodi, ko se namocijo v zelodcu), hrano se vedno dobiva 3x dnevno. S slednjim sicer verjetno pretiravam, ampak niti najmanj si ne zelim ponovne take izkusnje.
m.

p.s. Drzita se!


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Bučka , ponedeljek, 21.11.2005 : 14:04:21
Ja, groza me je, da se zadeva ne bi ponovila. Očitno Bučki ne bomo prišparali kakšnega ponovnega obiska, kakor sem nameravala (za danes smo imeli v načrtu pregled skeleta in krvi, pa sem zaradi matranja prestavila). Bomo morali čimprej na hemogram in v končni fazi na operacijo...  :'( O, madona božja, kakšno smolo ima ta pasja reva... Pa taka prijazna luštna punca... :'( :'( Kako me skrbi, kako tale stres vpliva nanjo!!


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Xena , ponedeljek, 21.11.2005 : 14:32:17
Katarina :-*, za prevoz in podporo!).
LP,Maša

ja, tole je pa huda preizkušnja tudi za opazovalca, kaj šele za pesjanko! Itak da ji ni čisto nič jasno, ko se jo v mrzlem večeru popoka v avto in odbrzi z njo na urgenco. Tam so sicer vsi prijazni, vendar se čuti napetost v zraku, saj je še veterinar v dilemi, ker ne ve, kaj bi bilo najbolje narediti.... stikajo glave, šepetajo, gledajo ultrazvok slike, vsake toliko pobožajo pesjanko, ki ji je v tistem trenutku neznosno slabo, od napihnjenosti težko hodi. Pa ji vendarle njen bokserski karakter nekako ne dovoli, da bi se " sesula" in tako marljivo hodi gor pa dol, poskuša bruhati, malo kaka, malo posluša vojno vseh možnih zvokov v svojem trebuščku, mirno prenaša vse dotike, vse pritiske, ki jih veterinar spremlja z mirnim prijaznim glasom. Vidi se, da je punca v stresu, v momentu ima dovolj in jo ucvre proti vratom. A na žalost muk še ni konec, pade namreč odločitev za "sondiranje".... ki je kot rečeno že za opazovalca muka. Nemočen stojiš zraven, poslušaš sondo in veterinarja, ki daje asistentki napotke ti pa nepremično zreš v "respirator" (lahko je tudi kaka druga naprava), ki se po tempu njenega dihanja dviga in spušča. Opazuješ prsni koš in stiskaš pesti, da se vse srečno konča... kar je pa zelo težko, saj po tolikih letih raznovrstnih izkušenj poznaš cel miljon zgodb, ki jih zavestno in skoraj besno odganjaš iz glave....to je pravzaprav edino, kar lahko storiš. Izraz na veterinarjevem obrazu se končno malo omehča, zadovoljen dvigna glavo k asistentki in reče lastnici nekaj spodbudnih besed... Pesjanko z mize, še enkrat slikanje, slika pokaže, da je stanje precej boljše. Med infuzijo se prebuja in gleda okrog sebe, občasno pa še položi svojo utrujeno omotično glavico nazaj na tačke. Zdaj vemo, da je ta hudo mimo. Šele takrat se oddahnemo, začnemo normalno dihati in se zavemo stvari okrog sebe.... in za hip prisluhnemo žalostnemu mijavkanju mucka v kletki, ki je pravzaprav mijavkal ves čas, pa ga nismo zaznali....Zdaj pa nas je priklical nazaj.

Bučki želim čimprejšnje okrevanje, vsem ostalim pa čimmanj takih zgodb....


lp, Katarina
 


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: rem , ponedeljek, 21.11.2005 : 14:41:21
Bučka, čimprej se pozdravi.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: kaja , ponedeljek, 21.11.2005 : 14:54:43
Bucka, tudi jaz drzim pesti za vaju, da bi tudi operacija bila cimprej mimo in da bi se Buca bolje pocutila. Zal je res, da je brez operacije moznost zasuka precej visoka. Mi smo mislili, da smo med tistimi srecnezi, ki se jim zasuk ne ponovi, pa smo drugega doziveli tocno eno leto po prvem. In mi je zal, da smo cakali tako dolgo in nismo operirali ze preventivno. Zal pa meni takrat ni nihce povedal, da je operacija nujna (ali pa jaz zaradi stresa nisem dobro poslusala). :'( Pocohaj Buco in lp


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: WildAngel , torek, 22.11.2005 : 10:31:44
Bučka: upam, da bo vse ok in se ne bo ponovilo.

Zdej pa vprašanje: Koliko časa po zaužiti hrani se je to zgodilo, koliko časa po zaužiti hrani si šla na sprehod? Koliko časa si rabila, da si videla za kaj gre in v kolikšnem času si prišla do veterinarja?

Ali, če fiksirajo želodec to pomeni, da se kaj takšnega nikoli več ne more zgoditi? Ima to kakšne stranske učinke oziroma neprijetnosti?

Tudi drugi, i ste to doživeli mi prosim opišite te svoje izkušnje...

Jaz namreč ne vem kam bi jo peljala, če bi prišlo do tega... Ali do tistega, ki mu najbolj zaupam ali do tistega, ki je najbližji??!


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: maja01 , torek, 22.11.2005 : 10:45:18
ok, nisem Bucka, pa vseeno:

- nam se je to zgodilo malo vec kot eno uro po hranjenju
- po hranjenju ni Spela nic skakala, nismo se sprehajali, ... lezala je.
- prisla je noter in se silila na bruhanje, peljala sem jo ven in takoj opazila, da jo napihuje (takrat je bila na vsaki strani napihnjena pribl. 5 cm). Takoj mi je bilo jasno za kaj gre.
- od takrat do veterinarja smo rabili 15 minut (s pokanjem v avto, iskanjem dokumentov, klicanjem dezurnih klinik, ...). V tem casu je psico napihnilo, kot da je pozrla 2 kosarkarski zogi ...
- mi smo sli k najblizjemu dezurnemu veterinarju, ki pa jim zaupam. Ce bi se mi javil nas veterinar, bi sli tja. Verjetno bi potrebovali kaksno minuto vec.
- ce zelodec fiksirajo, se skorajda ne more vec ponoviti... Jasno, pa se vedno obstaja tisti nesrecen %, ko se rec lahko ponovi ... Potem je ponavadi "stala", ker se rec tezko se enkrat dobro fiksira. Pa tudi po vsakem ponovnem zasuku je moznost za naslednjega bistveno vecja.
- pri Speli ni nikakrsnih stranskih ucinkov oz. posledic  operacije, zivi povsem normalno zivljenje.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Bučka , torek, 22.11.2005 : 11:02:19
Bučka je jedla okoli 20ih, kakšnih 10-15 minut po jedi se je začela čudno vesti, nekje 20:50 smo bili pri dežurnem veterinarju. Po jedi se ni igrala, ni šla na sprehod, nič. Ko sva čakali prevoz sva še hodili okoli, ker je imela drisko, lulala je, se afnala ob mimoidočih, skratka... zanimiva reč, tale zasuk...
Maja, kje ste operirali Špelo?


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: maja01 , torek, 22.11.2005 : 11:03:38
V Skofji Loki na kliniki Loka, tam imamo namrec lececega veterinarja.
m.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: WildAngel , torek, 22.11.2005 : 11:19:42
Jaz namreč živim v Bitnjah - to je med Šk Loko in Kranjem in sta mi tudi ti dve kliniki najbližji. Pa ne vem komu naj bolj zaupam - Loki ali Medicovetu? Če je pa dežurna potrebna, sta pa ti dve kliniki itak povezani in nimam kaj izbirat... Do Ljubljanem kjer jimnajbolj zaupam, bi bilo pa najbrž predaleč...


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: maja01 , torek, 22.11.2005 : 13:17:28
Jaz v Medicovet ne peljem niti bolhe vec, so mi skorajda fentali eno dihurcico (po operaciji so jo nezbujeno in neogrevano "vrgli" v carrier in pozabili nanjo) ... Lahko ti pa se Noli razlozi kako so njeni Tari tako super operirali zelodec, da je imela cez par dni ponovnega... Pa se kdo se najde, ki ima z njimi "super" izkusnje. Ok, vem, da se vsakomur zgodi napaka, ampak malomarnost je pa druga rec ...
Stasu pa jaz zaupam 100%.
No, to so pac moje izkusnje, verjamem, da ima kdo tudi drugacne.
m.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Noli , torek, 22.11.2005 : 13:41:48
Kot je že maja napisala NIKAR V MEDICOVET!!!!

V času tiste "čudne lune", ko je moja imela v treh tednih dvakrat zasuk, so tam poleg Tare operirali še dve psici, vse tri so potem v Loki operirali še enkrat  :o :-\ :-X!!! No coment..... Žal po uradni poti nisem mogla storiti nič  :-\ :-[, saj je zame uradna razlaga, da so popustili šivi.

Na gorenjskem sta zaupanja vredna Zlata (Lesce) in Bernik (Škofja Loka).

LP Noli


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Mel , torek, 22.11.2005 : 14:42:34
Je res, da je zasuk želodca pri manjših pasmah redkejši oz. ze zgodi le izjemoma?

LP,
Diana


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Marc , torek, 22.11.2005 : 19:35:13
Madona ste me prestrašli s tem pisanjem. Zdaj pa vsake pol ure hodim gledat, če je moj pes še živ.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: WildAngel , sreda, 23.11.2005 : 07:49:09
Jah jaz sem ponavadi psa peljala v mestni log, mačke pa v šk loko ali enkrat v lesce. včasih sem bila s kliniko loko zadovoljna, zdej mi je pa malo dol padla, ker mi je staš zato, da ni naredu nič, zračunal celga boga, zadevo sem pa na konc sama rešila. tista mlada punca, ki pri njem dela, je sicer prijazna in simpatična, ampak ji strokovno ne zaupam preveč. v medicovet sem fabijopeljalo edino po edemid forte, ko sem mislila, da ji voda zaliva pljuča - mi je tud tista veterinarka tam rekla, da sliši vodo v pljučih... drgač mi je pa v medicovetu všeč tista sestra, ki je ful prijazna, vedna da ful testerjev in svetuje tako,d a čim ceneje skoz prideš...

ok uglavnem, če pride do zasuka peljem v šk loko! samo kaj pa, če takrat staš ne dela?? da delajo samo njegovi zaposleni?


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Noli , sreda, 23.11.2005 : 08:24:29
Itak morajo zasuk operirati trije (anestezist, asistent, pa kirurg), minimalno pa dva. Zagotovo pa se Urša ne bo sama lotila operacije  ;).

LP M


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Bučka , sreda, 23.11.2005 : 09:50:51
Madona ste me prestrašli s tem pisanjem. Zdaj pa vsake pol ure hodim gledat, če je moj pes še živ.

Ja, jaz sem včeraj že spet klicala dežurnega, ker je začela cmokati, se lizati po trebuhu in po zadnjih nogah, potem se je pa ulegla in krvavo gledala. Dežurni je svetoval naj ji damo eno žlico hrane, če bo jedla potem je verjetno vse OK, če pa bo odklonila pa naj pridemo. No, Bučka je itak pojedla, sem pa vseeno do enih ponoči bedela. Potem sem padla dol, ker pujsa je itak smrčala kot da je praznik in ni zase vedla :). Zoprno je, ker sva oba živčna in blazno pozorna na vsako spremembo, da se potem že vprašaš, če si sploh še normalen... :-\

Naslednji petek imamo pa termin za operacijo.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Noli , sreda, 23.11.2005 : 12:29:04
če bo jedla potem je verjetno vse OK, če pa bo odklonila pa naj pridemo.

ta je huda  ???, če je kuža dovolj požrešen ..... moja je besno pobirala mačje brikete pred kliniko z zasukanim želodcem  ::) 8).

Naslednji petek imamo pa termin za operacijo.

šele
to je 10 dni od delnega zasuka, če prav štejem  ???
jaz bi šla prej  :-\

držim pesti da bo do takrat vse ok, seveda potem pa še boljše  ;) :-*

LP Noli


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Bučka , sreda, 23.11.2005 : 12:51:07
ojejej, Noli, ne me strašit...to je 12 dni od delnega zasuka! Prej nas niso mogli uvrstiti nikamor, pa sva se strinjala, da je takrat OK sploh glede na veterinarjevo mnenje... :-\

Tole s hrano sem jaz tudi pomislila, ker je Bučka 1. grozno lačna po tejle dieti in 2. je taka psica, da ji marsikdo ne bi verjel, da je kaj bolna (vsa napihnjena in po treh tacah je skakala in migala z ritjo...). Zato sem si pa dala vžigalice med veke...


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: WildAngel , sreda, 23.11.2005 : 13:11:08
Bučka pri katerem veterinarju si bila to oz. kliniki?


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Bučka , sreda, 23.11.2005 : 13:39:37
V Mestnem logu, pri Pečarju.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: WildAngel , sreda, 23.11.2005 : 13:46:40
Joj joj potem pa tam tudi ni vse tako ok... Sem mislila, da tam jim pa res lahko zaupam.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Noli , sreda, 23.11.2005 : 13:58:05
Pomoje ni take panike z zaupanjem, vsak deluje na podlagi svojih izkušenj. Morda pri psih, ki niso tako zelo požrešni to celo velja. Če pa svojega psa poznaš, veterinarju pač poveš,da to ni merilo zate in naj ti pove še kakšen namig, ki bi ovrgel ali potrdil njegove trditve  ;). Vem (iz lastnih izkušenj  :P), da je takrat težko misliti s svojo glavo, vseeno pa malo kritičnega razmišljanja ne škodi. Tudi veterinarji so samo ljudje, včasih dobre včasih slabe volje  ;).

LP Noli


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Bučka , sreda, 23.11.2005 : 14:08:59
Joj joj potem pa tam tudi ni vse tako ok... Sem mislila, da tam jim pa res lahko zaupam.

Kje ni vse tako ok? V mestnem logu? Saj jaz Pečarju čisto zaupam, on je pač ocenil, da bo operacija lahko takrat... Glede na to, da je mnenj malo morje, je treba vihrati med njimi po najboljših močeh. Kar se operacij tiče najbolj zaupam prav ML, tudi zaradi anestezije! Seveda mi nihče ne daje garancije, da bo do naslednjega petka vse OK, ampak zaradi tega še vseeno ne bi tvegala posega pri kom, ki mu že apriori ne zaupam preveč. Jah, jeba je tole...


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Marc , sreda, 23.11.2005 : 23:17:53
Glede na to, da je lahko vzrok za zasuk tudi prehitro goltanje hrane, me zanima kako mladička 6 mesecev odvaditi tega? Moj enostavno hoče kar celo skledo pogoltnit, sploh nič ne grize samo golta. Vse kar lahko naredim je, da mu dam manj, pa 3x na dan. Apetit ma pa tak, da bi pojedel vse tri obroke naenkrat.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Nanook , četrtek, 24.11.2005 : 05:23:20
Ce ti je prehitro, mu daj kaksno zogo v skledo ali pa ga hrani z zlicko-da pocasi dodajas brikete (kuhano hrano, karkoli pac ze dajes) v skledo. Par briketov pa par briketov pa par briketov.
Sicer pa za pse ne velja, da vsak grizljaj nevemkolikokrat prezvecijo.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: rožica , četrtek, 24.11.2005 : 07:14:23
Marc, tudi Atos je na začetku dobesedno žrl, sedaj pa se je malo umiril in rahlo bolj kulturno je ;D


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: bina , četrtek, 24.11.2005 : 08:53:23
Jap, tudi moja "mala" pošast :) je kot mladiček goltala vse kar je videla. Sedaj se je pa full umirila. Jo moram skoraj silit, da poje večerjo :-\ tuče pečenega mesa ne mara vedno ::)

Nekako se mi zdi, da se mladičkom manj pogosto pojavlja zasuk. Ali kdo kaj ve o tem?


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Bučka , četrtek, 24.11.2005 : 13:20:30
Bučka naj bi bila zdaj operirana jutri popoldne. Danes zjutraj je namreč bruhala nekoliko krvavo peno (po pumpanju, ki me je v bistvu zbudilo), sicer pa ji je kar slabo. Mestni log ne more operirat, so mi pa svetovali, da se nujno zmenim drugje. Pri Zaninoviču so naredili rtg, ugotovili, da trenutno ne gre za torzijo in zato ni treba danes operirati, tako da naj bi jo jutri...Očitno ima neko rano v želodcu oz. ji nekaj povzroča slabost. Ali je imel kdo take izkušnje po zasuku oz. kaj bi lahko bilo (poleg tega, da so jo s sondiranjem ranili)? Ali je smiselno pred operacijo delat UZ trebuha ali kaj? Bojim se namreč, da fiksacija želodca ne bo rešila tistega, kar ima verjetno v želodcu...

Jaz nič več ne vem...razen tega, da je revčka že čisto zživcirana, vsakič ko jo vlačim po ambulantah. In da se odlično drži, žaba moja :)


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: simi , četrtek, 24.11.2005 : 13:36:32
Danes zjutraj je namreč bruhala nekoliko krvavo peno (po pumpanju, ki me je v bistvu zbudilo), sicer pa ji je kar slabo. Mestni log ne more operirat, so mi pa svetovali, da se nujno zmenim drugje.

Bučka, nočem te strašiti.
Ali se se glede te krvave sluzi pogovarjala z dr. Pečarjem (če se prav spomnim, bi on operiral) ali si govorila tudi z dr. Tozonovo.
Zadnja faza Erlihije so notranje krvavitve :-\.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Bučka , četrtek, 24.11.2005 : 13:49:57
govorila sem s pečarjem.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: simi , četrtek, 24.11.2005 : 13:56:16
Nujno pokliči še dr. Tozonovo, ker se morata ona in tisti, ki bo psico operiral nujno konzultirat. Ker najhuje je, da tisti, ki operira ne ve kako in kaj in predvsem zakaj, če pride do kakšnih komplikacij.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: WildAngel , četrtek, 24.11.2005 : 13:59:25
O Bučka boga, mene je groza, ko tole berem... držim pesti!


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Primavera , četrtek, 24.11.2005 : 14:05:16
Uf, Bučka, imate pa pestro! Jaz bi definitivno ostala kar pri Pečarju, nima smisla begat od enega do drugega veta, Pečar pa je vrhunski kirurg. Jaz bi dala naredit še gastroskopijo.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Bučka , četrtek, 24.11.2005 : 14:06:39
imam vse izvide in vsi so seznanjeni z vsem. hvala vseeno.
Glede na to, da je pečar svetoval naj jo res čimprej operiramo, mu zaupam, da je sranje in da ne moremo čakat do naslednjega petka...


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: kaja , četrtek, 24.11.2005 : 15:01:12
Nas je po prvem zasuku tudi malo krvi izbruhal, verjetno so ga ranili med pumpanjem. Kaj pa za vranico ni nihce nic rekel? Mene so dvakrat opozorili, da lahko, da je poskodovana (v najhujsem primeru tudi poci) in ce bom videla kri ali v blatu ali v izbruhanem, moram priti nazaj. K sreci v drugem primeru krvi ni bilo.
Joj, Bucka, tudi jaz te nocem strasiti. :-\ Drzim pesti za vaju. :-* :-* :-*


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Bučka , četrtek, 24.11.2005 : 15:07:24
Zakaj pa pride do poškodbe vranice? Tudi med pumpanjem ali kako?


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: kaja , četrtek, 24.11.2005 : 15:24:41
Ne, ne med pumpanjem (sondiranjem), temvec prej, ko se zelodec zacne napihovat ali kasneje, ko se zasuce. Takrat stisne zraven tudi vranico. Vcasih jo med operacijo tudi odstranijo, ce je prevec poskodovana. Pri nas je bila prvic cisto OK, drugic, pa je bila povecana, vendar je ni bilo potrebno odstraniti.

Symptoms of torsion include a swollen, turgid abdomen; the sluggish action of the dog; his white, frothy, unsuccessful attempts at vomiting; and perhaps his scratching in the dirt to make a cool hole in which to
lie down. Also, the spleen will feel like a hard lump. The spleen is normally wrapped around some of the stomach and therefore splenic torsion accompanies gastric torsion. When this happens, the return of the blood that flows through the spleen is shut off causing shock, the "immediate" killer.



Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: gina1 , četrtek, 24.11.2005 : 15:44:04
Jaz tudi poznam primer, ko so psici ( nemški dogi ) nazaj obrnili želodec, in takrat naj bi se tudi vranica poškodovala in žile zavile okrog  ??? ( nekako tako ), potem pa se je zasuk čez nekaj časa ponovil in ko so želodec fiksirali so videli, da naj bi bila vranica že trikrat povečana  :o .  Psičko so sicer uštimali, je pa res da so jo dali domov neprebujeno...tako da je lastnica, ki je zdravnik internist sama celo noč opazovala ppsico in spremljala njen EKG srčka. Te pa tud jaz nočem strašit, ampak se je to zgodilo ravno pri Zaninoviču... tako, da bodi pozorna in zahtevaj vse tako kot naj bi bilo.
Je pa res, da različni ljudje, različne izkušnje, seveda pa moramo vzeti v zakup, da se ta slabe zadeve vedno prej izvejo. :-\
Držte se, držimo pesti za Bučo, pa poročaj kako boste uštimali.
In pa svaka čast tejle tvoji Buči, ki vse te zaplete in težave tako mirno prenaša.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: gina1 , petek, 25.11.2005 : 15:14:37
Bučka - kako je  ???, če sem prav zasledila imate danes popoldan operacijo.
 Da bi jo obe čimbolje prestale.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Bučka , petek, 25.11.2005 : 19:40:24
Naredili so fiksacijo želodca. UZ in tudi sama operacija nista pokazala na kakšen tumor ali kaj podobnega, tako da bomo morebitne nadaljnje slabosti obravnavali posebej. Zaenkrat je vse ok, čeprav je reva še zelo uboga. Bila je pridna kot se spodobi, upam, da bo še naprej!  :)

LP, Maša


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: gina1 , petek, 25.11.2005 : 21:35:02
Samo da je za vama. :D Pa da ni še kaj hujšega...., pa da je narkozo ok prenesla.
Seveda je boga, kdo pa ne bi bil, že samo po parih dneh pumpanja, pa bruhanja, slinjenja, goltanja..., ne pa po vsem tem, kar Buča preživlja zadnje čase.
Veliko cartanja, pa razvajanja tele mrzle dni, pa bo v parih dneh kot nova. ;)
Kako pa je s prehrano po sami fiksaciji, je treba na kaj posebno paziti, ali celo kak dan postiti ?


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: lunca , ponedeljek, 13.02.2006 : 11:32:07
No, po novem se tudi mi pridružujemo klubu.Lojze je namreč prestal torzijo.Glede na to,da pol ure po zasuku ni bil več sposoben za operacijo in smo ga najprej morali stabilizirat,da je poseg lahko prestal, je sedaj že kot tiger.Sama operacija je trajala  dve uri, po novem  pa ima prišit želodec.Po tem sem ga doma imela še 24 ur na infuzijah in cel teden na antibiotikih,sedaj pa je kot nov.Kar se tiče hranjenja sva midva morala začeti jesti že 12 ur po operaciji z dietnimi konzervami za rehabilitacijo,hoditi pa je moral takoj.Že iz operacijske mize je šel sam do avta.Nato pa po malem vsak dan hoditi.No,torzija se nam je zgodila v petek zvečer,v ponedeljek je pa frajer mislil,da je že popolnoma zdrav.Že spet misli,da lahko počne same neumnosti.Vsekakor smo prešaltali na 2xdnevno hranjenje,upam pa srčno,da mi tega ne bo potrebno nikoli več preživeti,čeprav močno dvomim.Danes poberemo še šive,gospod so pa že od prejšnjega petka uradno v penziji.Se pravi,da bo od zdaj naprej samo še kavč peglal.
LP Tjaša


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: kaja , torek, 14.02.2006 : 10:08:07
Lunca, samo, da se je dobro izslo. Si kar predstavljam frajerja, kako gre sam proti avtu, tista viseca uhlja in zalosten pogled :-*. Tudi nas je takoj ko se je zbudil, odkorakal iz klinike, sicer ga je malo zanasalo, ampak pocasi je slo. lp


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Noli , torek, 21.02.2006 : 08:58:25
Danes poberemo še šive,gospod so pa že od prejšnjega petka uradno v penziji.Se pravi,da bo od zdaj naprej samo še kavč peglal.
LP Tjaša

Zakaj v penzij?
Moja je imela torzijo pred dvemi leti, pa jo poglej danes  :D ;)

Kofce (http://album.facelock.net/kofcegora/aae)
Stenar (http://album.facelock.net/stenar05/aaw)
delo  :D (http://gallery.facelock.net/wiener-kvalifikacije/aiq)

LP Noli


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: lunca , četrtek, 02.03.2006 : 11:45:42
Noli,pes je v sedmem letu starosti in se mu ne da več hoditi po razstavah.Poleg tega,mislim,da zaenkrat v Sloveniji ni basseta,ki bi imel narejenih toliko šampionatov kot on.Glede na to,da jih pri nas malo razstavljamo,bom zgleda sama morala poskrbeti,da bo kakšen od njegovih potomcev posekal svojega očeta.Sicer je pa to cilj vzreje.Kar se njega tiče je prepričan,da je star(še nikoli v življenju nisem videla psa,ki bi bil toliko prepričan,da se že obnaša tako),čeprav je neverjetno živahen,kadar je potrebno naresti kakšno neumnost.Še najrajši se preklada iz kavča na posteljo.Sicer pa nisem povedala še vsega.V ponedeljek je ta revež šel še enkrat pod nož.V petek zvečer sem opazila,da ima pod brazgotino bulo,ki izgine,če se uleže na hrbet.Ker jaz spet nimam pojma, me je mož dva dni prepričeval,da pes sigurno nima kile.V ponedeljek sem ga na to peljala na pregled,tam kjer so ga operirali,kjer so mojo "diagnozo" potrdili.Pa je frajer spet pristal na operacijski mizi.Najbolj čudno od vsega pa je,da ko sem vprašala,če je potrebušina močno raztrgana,so mi rekli,da sploh ni,in da tudi šivov niso najdli.Pa še nikoli nisem slišala,da kakšni šivi razpadejo v manj kot mesecu dni.Sicer se zdaj rana lepo celi,čeprav bo najbrž dlje trajalo,saj je spet rezan na brazgotini.Upam,da je bilo to zdaj zadnjič.Mi nikakor ni všeč,da je moral v mesecu dni 2x v narkozo.
Tako Lojzu ostanejo le še peglanje kavča,preganjanje po vrtu,rehabilitacija v morski vodi in kakšna vroča za obdelat.
LP Tjaša


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Noli , četrtek, 02.03.2006 : 13:17:27
Verjetno sem narobe razumela  ;). Predvsem si jaz "penzijo" za svojega psa predtavljam nekako tako, da ne bo šla več z menoj v hribe, na treninge, sprehodi po ravnem pa bodo kratki in umirjeni  :-\. Na rastave še pomislila nisem  :-[. Ja pa moja tudi dopolnila sedem let  :D, priznam pa, da se njej tudi malo ne zdi da je stara  ;D.
Predvsem vama želim hitro okrevanje in nobene narkoze več  ;).

LP Noli


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: lunca , četrtek, 02.03.2006 : 13:47:41
Ja upam,da nam bo ta želja uslišana.Vsaka narkoza je za organizem obremenitev.Kar se pa penzije tiče,za nas je njegova penzija tisto početje,ki ustreza njemu.Za norenje in zganjanje neumnosti je pa še orng pri močeh.
LP Tjaša


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: WildAngel , torek, 02.05.2006 : 20:36:02
ali so znaki pri delnem zasuku enaki kot pri popolnem?
Sedaj vsakič, ko je fabija kaj nerazpoložena ali jo kaj daje ali če bruha, vedno pomislim na zasuk in sem vsa panična...

Na pomlad se večkrat zgodi, da je travo in potem bruha. včasih je travo in ne more bruhat, se pa vidi da bi rada in da ji je slabo. Potem bruha šele zvečer ali pa sploh ne in je kasneje vse ok.

A bi me moralo kaj skrbeti? Je pa pomoje že kar par let tako, da spomladi, ko začne rasti trava, jo ona je in bruha...


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: maja01 , petek, 12.05.2006 : 08:57:24
ne, nic te ne rabi skrbet. To je normalno. Jaz imam tudi eno tako kravo doma, ki se pase ...
Pri zasuku, tako delnem kot popolnem (do tega pride, ce ne urgiras dosti hitro), zacne psa napihovat - to je zelo ociten znak in ga ne mores spregledat.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: andi , petek, 12.05.2006 : 10:06:03
Jaz imam tudi eno tako kravo doma, ki se pase ...

He he, se spomnimo sprehoda po mestu ;) :)


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: lunca , petek, 12.05.2006 : 10:32:08
Pri nas se pasenju trave izogibamo,ker si nikakor ne želim,da bi moral Lojze po štirih operacijah(po torziji še tri zaporedne hernije)z napenjanjem preveč obremenjevati želodec.Tako uporabljamo metodo,ki se super obnese,on jo pa obožuje-2 do 3x na teden dobi probiotični jogurt.Od kar mu to dodajamo nima nobene potrebe pasti travo.Po vsem tistem šekljanju njegovih črev je namreč imel nemalo problemov z prebavo,zaprtostjo itd.
Sicer smo pa vedno pazili,da se je ni najedel preveč,saj lahko ostra trava pri pretiranemu pasenju pri psih poškoduje sluznico želodca,pa imaš spet probleme.
LP Tjaša


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Pehta , petek, 12.05.2006 : 15:20:16
Kako probiotični jogurt? Pač 2-3x na teden ga poje in slabosti ni ali  kako :-\
Jaz sem moji dala jogurt čisto mimogrede, ampak prvič. Mleka ne prenaša-po njem je do zdaj še vedno bruhala. Po jogurtu je pa bil danes mir, čeprav sem ji ga dala čisto malo.

Lp, P&p


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: lunca , sobota, 13.05.2006 : 10:21:53
V probiotičnem jogurtu so mlečnokislinske bakterije in ostale kulture,ki ugodno vplivajo na mikrofloro v prebavilih.To je posebno dobro dajati tudi psom po kakršni koli terapiji z antibiotiki,saj je znano da le-ti delno uničijo mikrofloro v organizmu.Poleg tega mi je to vsekakor bolj naravno,kot psa filati z Ranitalom ali Rupurutom, ki sta znana po tem,da zavirata pretirano izločanje želodčne kisline.Količina pa je odvisna od velikosti psa.Jaz našim,ki imata preko trideset kg dajem cel jogurt za obrok.
Kar se pa mleka tiče,jaz ga našim nisem nikoli dajala.Z mlekom je bilo konec tisti moment,ko sta šla od matere stran.
LP Tjaša


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: n00bek , sobota, 13.05.2006 : 11:05:18
Ko takole prebiram vse probleme psov, se samo za glavo drzim, kako napacno smo in so osvesceni lastniki psov. Kje bi se kdo spomnil na zasuk zelodca ipd. da bi ga peljal veterinarju, verjetno bi pocakal do takrat, da pride kravo osemenit, pa sproti se psa pogleda :D.. Pisuka js vsak dan preberem tok stvari, da me bol skrbi za psa k pa za karkoli druzga.

Ne resno, hvala za vse informacije, ceprav nisem sam nic spraseval, je pa vsekakor zanimivo branje. Ker v kratkem dobim majhno psicko, sem se toliko bolj hvalezen :D .. drugace pa sem si zacel zapisovati vse mogoce tel stevilke in naslove v kaksnem bog - ne -daj - nesrece takem primeru in imam vse pri roki, se predno se prikobaca zvirca na dom :D .. v zalcu v ambulanti so mi za ta primer povedali, da drugace ni dezurnih kirurgov ampak je vedno dezuren en veterinar, ki ga poklices na mobilca, kirurska ekipa pa je zbrana v najvec 20min od klica, tako da sem vsaj malo bolj sproscen..

se enkrat good job people!


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: almoj , petek, 09.03.2007 : 09:09:33
Pred dvema tednoma je tudi naš Rex (vitalen rottweiler skoraj 11 let) doživel zasuk želodca. Bila sva zunaj pred hišo, pač tako kot zmeraj, ko mu je kar naenkrat šlo na bruhanje vendar po več poiskusih enostavno se ni mogel izbruhat. Že to mi je bilo sumljivo, ker bruhal ni skoraj nikoli. Nato se je umiril in se usedel. Takrat sem videl, da ima grozno napihnjen trebuh. Takoj sem pomislil na zasuk želodca, ker je imel sosed enak problem. Čudno se mi je zdelo le, ker ni nič jedel razen ene jabolke katere so mu bile izredno všeč in vodo je pil, skratka normalen dan.

Čez manj kot eno uro je že bil na rentgenu in na operacjiski mizi.

Prvi in drugi dan po operaciji je bil še slab, nato pa vsak dan boljši. Za jest in pit je dobival po navodilih večkrat po malo in je takoj vse pojedel. Bil je že vredu, zmenjeno je že bilo kdaj mu pridemo šive pobrat, ker se mu je rana super zacelila, nakar je en teden po operaciji izbruhal hrano. Dobil je inekcijo in kasneje tablete za umiritev želodca. kar je pomagalo. Vendar dva dni po tem se mu je začelo stanje slabšati. Bil je utrujen, na blato je težko šel, pa še takrat, je bilo tekoče. Zadnji dan je bil že prav bogi. Domov ga je prišel pregledat njegov veterinar in je na žalost ugotovil, da so mu odpoveda jetra. S težkim srcem smo se odločili, da ga uspava.

Težko je, kadar misliš, da je že vse vredu, nakar udari neki drugi zaplet. Edino kar me tolaži, da smo zanj storili vse kar je bilo v naši moči  :'(


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: rem , petek, 09.03.2007 : 11:02:22
 :'( :'( :'( mi je vedno znova hudo pri srcu , ko odide pasji prijatelj.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: drobtinica , petek, 09.03.2007 : 12:24:26
Almoj, moje sočutje. Pa potolaži se čimprej

Sicer je pa zasuk želodca in rottweiler kar v pogosti povezavi.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: guju , petek, 09.03.2007 : 13:56:58
Almoj, moje sočutje. Pa potolaži se čimprej

Sicer je pa zasuk želodca in rottweiler kar v pogosti povezavi.


Tudi moje sožalje.


Katere pasme pa so bolj nagnjene k temu? Brala sem, da tiste z "globokim prsnim košem", ampak mi to ne pove kaj preveč ...


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: alessa06 , petek, 09.03.2007 : 14:29:12
Kaj po operaciji, ko želodec"privežejo, prišijejo" nekam, kam? se to ne more več ponoviti???


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: popo , petek, 09.03.2007 : 15:57:18
Konkretno bi ti tezko odgovoril. Sem pa pred casom slisal "govorice" oz. mi je nekdo povedal, da policijskim in/ali "vojaskim" psom prisijejo zelodec zaradi tega, ker morajo biti ves cas v pripravljenosti. Torej ni vazno ce se je pred 5 minutami najedel, ko je akcija je akcija. In zaradi tega naj bi pac izvajal ta poseg. Ali je res ali ne pa bo povedal kdo drug.

Lp, Marko


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: almoj , petek, 09.03.2007 : 17:32:46
Kaj po operaciji, ko želodec"privežejo, prišijejo" nekam, kam? se to ne more več ponoviti???

Ja želodec mu prišijejo, mislim da je veterinar rekel na trebušno steno ali nekaj podobnega.
Zaradi prišitja naj se zasuk ne bi več ponovil.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: drobtinica , petek, 09.03.2007 : 17:41:41
V moji "vojaški" praksi belgijskim ovčarjem želodca niso prišijevali. Ne vem, kako je danes.
Edino kar vem je to, da je smrtno nevarna reč. Jaz se trudim v tej smeri, da po obroku vsaj tričetrt ure psice ne vodim ven, koneckoncev imava pred lulanjem tri nadstropja stopnic.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: alessa06 , petek, 09.03.2007 : 17:48:58
Sem lani govorila z gospodom, ki je veterinar patolog in je gledal mojo psičko, takrat je bila stara 6 mesecev, pa me je vprašal, kako spi ponoči.
 Ali na hrbtu, na boku...Pa res velikokrat spi na hrbtu in je rekel, da če spi na hrbtu, ji ne smem nikoli po 18 uri dajat jest, ker se ji lahko zasuka želodec med spanjem ponoči.
In se tega res tudi držim, ker se bojim te zadeve. Nazadnje ji dam jest ob 17h , prej greva pa še na sprehod, da potem s polnim želodcem ne nori.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Kast , petek, 09.03.2007 : 17:52:06
Moja psica skoraj vedno spi na hrbtu, nazadnje ji damo jest ob osmih zvečer...hmmm, ma se bo treba zamislit ???


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: lunca , sobota, 10.03.2007 : 09:03:35
Gastropexia ali prišitje želodca se izvaja preventivno po torzii(zasuk želodca),saj so raziskave pokazale,da če tega ne naredijo,je možnost ponovnega pojava torzije 95%.S tem omogočijo želodcu,da ostane v neki določeni poziciji.Tako da je kar dobro reči,da če že pride do torzije,da istočasno naredijo še to.Prišijejo pa ga običajno na rebrno steno z šivi,ki se topijo,po določenem času pa ostaneta stena želodca in mišičnine zlepljena skupaj.Jaz pri našem vidim kje je prišita,ker ima na tistem mestu majhno"faudo".
guju,pasme ki so podvržene torziji so Nemške doge,Rotwailerji,Nemški bokserji,Basset houndi , Srednji pudlji,molosi,mislim da tudi Dobermani,Setri, pa še cel bataljon ostalih.
LP Tjaša


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: rem , sobota, 10.03.2007 : 19:07:39
Sem lani govorila z gospodom, ki je veterinar patolog in je gledal mojo psičko, takrat je bila stara 6 mesecev, pa me je vprašal, kako spi ponoči.
 Ali na hrbtu, na boku...Pa res velikokrat spi na hrbtu in je rekel, da če spi na hrbtu, ji ne smem nikoli po 18 uri dajat jest, ker se ji lahko zasuka želodec med spanjem ponoči.
In se tega res tudi držim, ker se bojim te zadeve. Nazadnje ji dam jest ob 17h , prej greva pa še na sprehod, da potem s polnim želodcem ne nori.

Je kdo s tem kaj bolje seznanjen. Ta trditev drži?
Naš večino časa prespi na hrbtu, takrat je tudi popolnoma sproščen.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: luncica , sobota, 10.03.2007 : 21:31:20
A to v primeru, da se premetava med spanjem? Ker nasa je cisto pri miru, samo tako ji je noro udobno, ce spi na svoji postelji. Joj, kar vidim, kako bo samo se pri meni spala. Je to tudi odvisno od tega, kdaj gre spat? Ker midve ponavadi okoli polnoci se trikce delava in se igrava, je bolj nocna ptica, kot jaz :P

Aja, se to. Baje je tudi dobro, ce dnevno kolicino hrane zauzijejo v vec obrokih, da ne obremenjujejo zelodcka prevec. Pa psi, ki so pod stresom, so tudi bolj podvrzeni temu.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: luncica , sobota, 10.03.2007 : 21:33:16
Se tole sem nasla:

What breeds are prone to bloat? Bloat seems to affect deep-chested, large or extra large dogs between the ages of 4 to 10 years.

German Shepherd
Great Dane
Standard Poodle
Rottweiler
Akita
Bloodhound
Great Pyrenees
Irish Setter
Old English Sheepdog
Boxer
Golden Retriever
Irish Wolfhound
St. Bernards
Labrador Retriever
Newfoundland
Doberman


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Kast , nedelja, 11.03.2007 : 08:36:32
Moja psica je novofundlandka in ravno zaradi nevarnosti zasuka želodca, ji vedno hranimo 2x na dan.
Me pa res zanima, ali tisto o ležanju na hrbtu res drži!

lp


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: nemškadoga , nedelja, 11.03.2007 : 09:53:33
Zelo pametno je tudi, da hrano namočimo kakšne 20 min pred jedjo.

Sem pa slišala že zelo veliko veterinarsih mnenj, da je zasuk zelo odvisen od "genskega materijala". To jaz razumem pač tako, da je treba pri linijah, ki so temu bolj podvržene bolj pazit al kako. Torej, se lahko z načrtno vzrejo tudi izločijo oz. zelo omejijo. ( ??? ). A je kakšen specijalist tukaj?

Lp, ines!


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: alessa06 , nedelja, 11.03.2007 : 12:44:42
 Sem malo brskala po netu in našla  dva članka. Dodajam ju in Jana, če je narobe ju pa zbriši. Meni se zdi prav, da se čim več prebere o tem.

ZASUK ŽELODCA

Je bolezen, ki se zgodi zelo hitro. Gre za zelo nevarno mehanično neprehodnost želodca pri psu. Do zasuka želodca največkrat pride pri velikih pasmah psov kmalu po jedi. Tako kot vse neprehodnosti črevesja zaradi mahaničnih ali funkciolnalnih zaprek tudi zasuk želodca običajno rešujemo z operacijo. Z njo ne odlašamo, ampak jo opravimo čim prej, kajti za psa je pomembna vsaka minuta.

Etiologija - preučevanje in raziskovanje vzrokov bolezni

Vzroki za nastanek zasuka želodca pri psu še niso v celoti pojasnjeni. Nedvomno so k temu nagnjene velike pasme psov ( doberman, nemški ovčar, bokser, doga, šnavcer,…), ki imajo globok prsni koš, želodec se pa lahko zasuka tudi pri majhnih pasmah. Spol in starost pri nastanku bolezni nista pomembna, največkrat pa se pojavi med sedmim in desetim letom starosti.

Do zasuka najpogosteje pride takrat, ko je želodec prekomerno raztegnjen. To se zgodi zaradi različnih razlogov, kot na primer: prenažiranje, goltanje zraka, … . večkratno ponavljajoče se in predolgo praznjenje želodca vodi v kronično razširitev, za katero je značilna zmanjšana notranja napetost tkiva želodčne mišičnine. Zasuk kronično razširjenega želodca lahko povzroči že vsaka sprememba v položaju telesa (hitro vstajanje, skok, valjanje preko hrbta, hoja po stopnicah,…). Zasuk poteka gledano od zadaj, običajno v smeri urinega kazalca za 90° do 360°. Od stopnje zasuka so v veliki meri odvisni: potek, terapija in napoved o razvoju oziroma o nadaljnjem poteku bolezni.

Klinična slika:

V veliki meri je odvisna od stopnje zasuka. Pri zasuku, večjem od 180°, se požiralnik v področju kardije popolnoma zapre, kar preprečuje možnost bruhanja in izhod plinov. Pes zaradi hude bolečine nenadoma postane vznemirjen, sili ga na bruhanje, a ne more bruhati, se slini, pospešeno, težko in plitko diha, obseg trebuha v področju želodca mu hitro narašča. Z napredovanje bolezni se pojavijo znaki šoka in endotoksemije (zastrupitev krvi z endotoskini (toskin iz stene bakterij, iz bakterije se sprosti ob njenem propadu))

Ob kliničnem pregledu živali ugotovimo: trd, napet in boleč trebuh, bledost vidnih sluznic in srčno aritmijo. Če tako prizadeti živali takoj ne pomagamo, pogine že po nekaj desetih minutah od pojava prvih kliničnih znakov. Kadar pa je zasuk manjši od 180° in je še mogoče izhajanje plinov ali celo želodčne vsebine, je potek bolezni nekoliko počasnejši, a ravno tako progresiven.

Diagnoza:

Na bolezen posumimo na podlagi skupkov podatkov, ki jih navaja lastnik ali oskrbnik živali o težavah ali bolezenskih znakih, ki jih je opazil pri bolni živali in tipične klinične slike. Potrdimo jo z ultrazvočno preiskavo trebušne votline, pri kateri ugotovimo povečan, s plini napolnjen želodec in spremenjen položaj močno povečane vranice. Z drugimi laboratorijskimi preiskavami ne izgubljamo časa, saj so za uspešno zdravljenje živali pomembne minute.

Terap

Psu, ki mu zaradi razširjenega želodca grozi zadušitev, moramo čim prej odstraniti plin iz želodca. To opravimo s cevko, ki jo potisnemo v želodec tako imenovano sondo. Ob tem poskusimo tudi odstraniti želodčno vsebino. Če je vstop sonde v želodec onemogočen, pline spustimo z daljšo kanilo, ki jo zabodemo zaradi močno povečane vranice na desni strani trebuha za zadnjim rebrom ( v višini hrustančnih podaljškov reber). Zdravljenje vključuje ob čim hitrejšem kirurškem posegu tudi tekočinsko terapijo, s katero nadomeščamo: telesne tekočine in elektrolite, kortikosteroide in antibiotike. Pri operaciji želodec vrnejo v normalen fiziološki položaj in ga prišijejo na trebušno steno, s čimer želijo onemogočiti ponovni zasuk.[/color]

Zaviti želodec včasih uspejo odviti brez operacije že s sondiniranjem od hkratnem valjanju živali, vendar strokovnjaki kljub temu priporočajo pritrditev naravnega želodca na trebušno steno, saj so v nasprotnem primeru ponovitve bolezni pogoste. Po operaciji psa ne hranimo 2 dni, potem pa z majhnimi obroki koncentrirane hrane večkrat na dan. Po obroku naj ne pije večjih količin vode in naj ne skače ter divja. Višje pasme naj imajo posodo s hrano dvignjeno od tal, postavljeno v višino plečke.



TORZIJA ALI ZASUK ŽELODCA


Ker je zelo velik procent obolevanja velikih psov ravno zasuk želodca, celo do 75 %, napram drugim boleznim, me je ta tema zelo zanimala. Zato sem na netu brskala za uporabnimi informacijami. Zasledila sem clanek Jerodlda S. Bella, DVM iz Tufts University School Of Veterinary Medicine, v katerem navaja sledece:


Najvecji procent nastanka torzije lahko pricakujemo ravno pri nemških dogah, 42,4 % !

Med ostale najbolj ogrožene pasme spadajo krvosledniki, irski volcji hrti, irski setri, akite, veliki kodri, bokserji, nemški ovcarji in v manjši meri tudi mastini.

Na 1914 psih, pri katerih predhodno niso bili zabeleženi zasuki želodca, je bila narejena raziskava. Sodelovalo je 11 razlicnih velikih pasem.

Odkritih je nekaj fizicnih faktorjev za nastanek torzije.

Najvecji rizik za nastanek torzije, je pri psih, ki imajo globok in ozek prsni koš. Rizik se lahko izracuna, ce dolžino prnega koša delimo z njegovo širino. Izmera dolžine in širine prsnega koša kaže, koliko je prostora v trebušni votlini za zasuk želodca. Vecji kot je rezultat, vec je prostora za zasuk želodca in s tem vecja rizicnost za nastanek torzije.

Dokazano je tudi, da so suhi psi bolj podvrženi torziji od tistih s prekomerno težo.

Rizik za nastanek torzije se povecuje s starostjo psa. Pri velikih pasmah za 20 % vsako leto po 5 letu starosti. Za zelo velike pasme se ta procent racuna že od 3 leta dalje. Pri psih, katerih sorodniki so v prvi generaciji oboleli za torzijo, je povecana možnost za 63 %. Psi, ki zelo hitro goltajo hrano je možnost povecana za 15 %. To je lahko povezano z vecjo kolicino pogoltnjenega zraka.

Zmotno je veljalo prepricanje, da pomaga preprecevati zasuk želodca povišana posoda za hrano in vodo. V resnici se je izkazalo, da to poveca nastanek torzije za 110 %.

Raziskave so pokazale, da plašljivi, nervozni in agresivni psi pogosteje obolevajo za nastankom torzije kot tisti, ki imajo vesel temperament.

Stres je eden od od pospeševalnih faktorjev za torzijo. Mnogi psi obolevajo neposredno po izstopu iz avtomobila po dolgi vožnji ali izhodu iz boksa.

Samcki imajo nekoliko vecji procent obolevnosti za nastankom torzije kot samicke.

Za nastanek torzije zelo veliko pripomore briketirana hrana in hranjenje psa s samo enim obrokom dnevno. Briketi, ki imajo med prvimi štirimi glavnimi sestavinami mašcobe, povecujejo faktor nastajanja torzije za 170 %. Tisti briketi, ki vsebujejo citronsko kislino in so bili pred zaužitjem namoceni, povecajo odstotek za celih 320 % .

Ravno nasprotno, ce suhe brikete pomešamo z mletim mesom ali kostno moko, zmanjšamo rizik za nastanek torzije za 53 %. Mešanje kuhane hrane in konzerv z briketi ravnotako zmanjšuje rizik za nastanek torzije.

V zadnjih tridesetih letih se je obolevnost za torzijo povecala za 1500 %, kar se ujema z porabo briketirane hrane. Najmanjšo porabo briketov imajo v Avstraliji in Novi Zelandiji, kjer imajo minimalen procent obolevnosti za torzijo.

Z raziskavami niso mogli dokazati povezanosti nastanka torzije z veliko ali prekomerno aktivnostjo psa pred ali po obroku, ker so psi obolevali preko noci, ko so imeli prazne, vendar s plinom izpolnjene želodce. Tudi ni dokazana povezanost torzije z ceplenjem, dolocenimi briketi, kolicino in casom hranjena ter kolicinom vode pred ali po obroku.

 
Nekaj glavnih dejavnikov za nastanek torzije:


- globok in ozek prsni koš

- suh pes

- sorodnik, ki je že imel torzijo

- briketirana hrana

- en obrok na dan

- stres, plašljivost, nervozen in agresiven temperament

 

30 % psov podleže torziji želodca ali so uspavani

40 % psov ima neko vrsto aritmijo srca v casu torzije

 

Nastanek torzije pri psih ni genske narave in je psi ne dedujejo kot take ampak samo preddispozicijo za njen nastanek. Da bi to preprecili bi morali vzreditelji poostriti nadzor in selekcijo vzrejnih psov.

Mogoce je najboljši nacin selekcije psov za vzrejo izbira psa na osnovi izmere dolžine in širine prsnega koša. Ce bi vzreditelji pri izbiri potencijalnih vzrejnih psov selektirali tiste z velikim rizikom obolevanja od torzije želodca bi se prisotnost te bolezni s casom znatno zmanjšala.

Veliko branja. Mogoče komu pride prav.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: bina , nedelja, 11.03.2007 : 13:17:07
No, jaz imam eno izmed podvrzenih pasem (bernardinca). Ampak dejansko zasuka (v moji pasmi) ni toliko, kot se o tem govori. Vem, da se tu in tam zgodi kakšen primer. Ampak se mi zdi, da je tako z vsemi boleznimi pri vseh pasmah.

Vidim pa, da jaz kar izzivam pri Bini zasuk ::) hranim jo z briketi, ima dvignjeno posodo ter zeloooo rada lezi na hrbtru (sploh pozimi, ko ji je vroce ob peči). ampak zaenkrat ni bilo se nic (trkam na les). Pa tudi pri njenih sorodnikih ni bilo nic. Meni se res dozdeva, da ima nagnjenost k zasuku kar dosti velik vpliv. Ali pa stres.
 


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: kaja , nedelja, 11.03.2007 : 13:20:41
Moj pesjan ima za seboj dva zasuka, zato smo zelo previdni, kljub temu, da ima zdaj zelodec prisit. Povsem zaupam nasvetom, ki mi jih je dal veterinar, ki mi je psa resil in ima za seboj precejsnje stevilo taksnih operacij. Torej vsaj dva obroka na dan, ce hranim z briketi so to izkljucno kvalitetni (med njimi sem izbrala tiste, ki mu na splosno ne povzrocajo prebavnih tezav: bruhanje, driska), pred obrokom brikete prelijem z vodo, sprehodi so zelo natancno odmerjeni (dve uri po ali pred obrokom), tudi vodo dobi, ko se umiri in ne takoj po sprehodu..... izogibam se stresnim situacijam, saj sem prepricana, da je stres precej pogost sprozitelj zelodcnih tezav, pa tudi crevesnih. Vsaj pri nasem kuzonu.
Zame je bila to zaenkrat najbolj grozna izkusnja, saj sem bila popolnoma nemocna, pes je trpel, dobesedno ugasal, midva s fantom pa sva samo upala, da bova cimprej pri veterinarju. :( K sreci smo bili dovolj hitri.

Almoj, tudi moje iskreno sozalje. lp


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: lunca , ponedeljek, 12.03.2007 : 13:10:04
Vsi polivate svojim psom brikete z tekočino,jaz sem pa prebrala raziskavo,ki pravi,da se možnost zasuka želodca tako pojavi še za okoli 70% prej.Pri nas od torzije dalje jejo psi 2x dnevno suhe brikete.Pa že prej nisem imela navade namakat brikete.
alessa06, naš samec je že isti dan po operaciji  jedel posebno dietno hrano v konzervi, hillsov i/d.Konzervica je velika kot paštetka, zato je tisti dan dobil dve v časovnem presledku.Poleg tega sem ga imela doma še dva dni na infuziji.Če ne štejem kasnejših zapletov po skoraj treh tednih,je bil pes skoraj normalen v dobrih treh dneh.Vsaj to je bilo njegovo mišljenje.
Poleg tega je možnost,da bi zasuk želodca rešili s sondiranjem v veliki večini primerov neuspešen,ker če lahko s sondo prideš do njegovega želodca to ni popolen zasuk ampak samo delni.Pa še takrat ti potem svetujejo,da daš psu narediti gastropexio.Jaz sem pri našem torzijo hitro odkrila(od odkritja torzije do veterinarja 15 minut),pa pes že ni bil sposoben za operacijo,tako,da smo ga najprej eno uro spravljali k sebi,preden je bil sposoben prestat poseg.Imel je popolen zasuk želodca,ker pa smo to hitro odkrili,mu želodca ni bilo potrebno še kje odrezati, zaradi tega, ker še ni prišlo do nekroze tkiva.
LP Tjaša


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: luncica , ponedeljek, 12.03.2007 : 14:41:28
Jaz sem pa brala, da se ne morejo strinjati (so veterinarji nekje 50-50), kaj je bolje - suha ali kuhana (oz. razmocena) hrana. Ce najdem se enkrat clanek, pripopam link.



Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: milivanili , petek, 13.04.2007 : 19:48:04
Pred nekaj dnevi je poginil prijateljčin pes , veliki planšar star 1 leto in pol. K veterinarju ga je peljala zvečer ob 8h ker je posumila na zasuk želodca. Veterinar ga je pregledal in rekel, da ni zasuk.  Odšla sta domov in pes je poginil kako uro za tem. Na obdukciji so ugotovili zasuk želodca. :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Babalu , petek, 13.04.2007 : 20:28:29
Pravila proti zasuku so naceloma:
- pocitek eno uro pred jedjo in dve uri po jedi
- dva obroka na dan skozi celo zivljenje
- kvalitetni briketi: predvsem pomembno je to, da jih poje manjse kolicine. Npr. nekvalitetnih briketov bi moj pes moral pojesti 1,1 kilo, kvalitetnih 450g ! Pri svojih 55 kilah.
- onemogocimo pitje velikih kolicin vode po obroku
- onemogocimo goltanje briketov (ali tako da so briketi vecji in jih more zgrist ali da mu med brikete damo kaksno igracko in s tem onemogocimo hitro hlastanje, ker jo more odmikat)

Jaz se tega drzim od vsega zacetka. Me je tega zasuka strah kot hudica.
Lp


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: apollo , petek, 13.04.2007 : 20:41:59
Uf a to je šlo za velikega švicarskega planšarskega psa? Mi lahko poveš od kod je bil...
Res žalostno :'( :'( Sožalje lastnici :-[


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: bina , petek, 13.04.2007 : 21:18:45
Apollo, pri moji sosolki iz faksa, so se tudi ze srecali z zasukum pri njihovem svicarju. Zasuk je imel zvecer, nekaj ur po vecerji, ko je spal v garazi (ponavadi spi zunaj, takrat je bil izjemoma notri). In so ga se pravocasno slisali... Bil je 1x operiran in od takrat je mir.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: apollo , petek, 13.04.2007 : 22:45:54
Huh jaz sem pa mislila, da pri švicarjih to ni tak problem... :-[ Itak zaradi velikosti in globokega prsnega koša po literaturi spadajo med podvržene pasme :-\, ampak priznam da nisem vedela, da se tudi realno pojavlja... No vsaj za kakšen tak primer do sedaj nisem slišala ??? Bomo mogli bit pozorni še na to :'(


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: amoss , petek, 16.05.2008 : 10:25:14
Naš fant (brazilska fila) je tudi v torek utrpel torzijo želodca. :'(
Jedel je zvečer, nič kaj ekstra pil, in takoj po jesti šel samo lulat in spat.Zjutraj je bil normalen, šel lulat, kakat in nato ga je čez pol ure "napihnilo".Trebuh je bil kot pri breji psici jajčast, ogromen kot pri kravi in ko sem potrkala po trebuhu zvok kot bi tolkel po bobnih.Samo je ležal, želel je ruhat a ni mogel, slinil se je, hudo sopel in jamral.V roku 10 minut sva bila pri veterinarju kjer so potrdili mojo teorijo da gre za zasuk želodca.Najprej je ene pol ure prejemal infuzijo in dobil antistresno terapijo, nato operacija, ki je trajala 3 ure.Vranice ni bilo potrebno odstraniti, so rekli da sva zelo hitro prišla.Tisti dan je prespal na veterini prejemal ogromno infuzij, v sredo je prišel domov.Od takrat naprej vidno hira, sicer pije je ne, tako da ga imamo na infuziji doma.Ko smo že mislili da je vse za nami najhujše smo ugotovili da se želodec ne krči in ne opravlja svoje funkcije, zato vse kar spije tudi izbruha, ne vemo še ali se bodo funkcije želodca povrnile ali ne, zaenkrat kaže slabo.Vsi smo že utrujeni, najbolj pa naš fant ki ves nemočen leži brez volje do življenja.
Vsi se samo še jočemo in sprašujemo ali ima še vse sploh smisel ali ne.Ali je imel kdo podobno izkušnjo z tem krčenjem želodca ali kdo ve ali je po tolikem času še možno da se povrnejo njegove funkcije in da se prične krčit?
Sprašujem se kaj je v njegovih mislih ko me pogleda z vsemi solznimi očmi ne vem več ali se je vdal in vstrajam samo še jaz ali si še želi živeti in je samo utrujen od vseh zdravih.Ko bi vedela kako se odločiti da bi bilo najbolje za njega, ali naj še vztrajam ali ga odrešim trpljenja.
Upam samo da nama angeli stojijo ob strani in se bo pobral.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Mel , petek, 16.05.2008 : 10:37:33
Ma ne vem, pametnega nasveta res nimam, mi je pa zelo žal za vas in za vašega fanta.

Našega je tudi pol leta nazaj napihnilo (Maltežan!!), pa ne vem od kje, kako, zakaj? Skratka, ukleščilo mu je mehur in ledvico, bil operiran, odstranili so mu ukleščeno (a sicer zdravo) ledvico, prišili mehur in del črevesja. Skratka, želim povedat, da sem ga morala jaz pustiti na veterini skoraj en teden. Ko smo prišli domov, je tudi začel bruhati vse, kar sem spravila vanj (pa še to je bilo premalo). Po nasvetu veterinarja, sem mu začela dajati tudi Ranital, da je umiril želodec in, da ni več bruhal. Sem ga pa še 2x naknadno peljala na infuzijo, ker je premalo jedel in je bil dehidriran. Potem je prišel k sebi in vsak dan je bil boljši in boljši.

Dokler je prejemal zdravilo je prejemal tudi Ranital, drugače je vse zbruhal.

Ne vem, pri nas ni šlo za zasuk, če sem prav razumela, ampak za napihnjenost ("blow"), zato tudi ne vem, če sem ti kaj pomagala ... Verjetno ne. Pa zagotovo ne bruha zaradi zdravil, ker ni nič konkrtenega pojedel, je pa verjetno nafilan z zdravili?

Kaj pa pravi veterinar?

Držte se ... pa velik čohec vašemu fantu, držim pesti za vas!


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: rem , petek, 16.05.2008 : 10:39:46
Verjetno ste skozi v kontaktu z vetom, on vam bo najbolje svetoval.
Kolega z n. dogo je imel enako izkušnjo vendar se je stanje v treh dneh normaliziralo in je sedaj brez problemov.
Želim,da bo enako pri vašem fantu, čimprejšnje okrevanje.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: amoss , petek, 16.05.2008 : 15:01:01
Ja smo skozi v stiku z veterinarjem, greva vsako jutro na pregled pa še čez dan se slišimo.
V bistvu še sam veterinar ne ve kako bo to potekalo on samo pravi naj imamo upanje in poskušamo, da upa da bo.Sicer z zdravili ne pretiravamo da nebi še dodatno obremenili organizma ki je že tako prizadet zaradi same torzije, tako da dobiva samo ranital in reglan.
Ranital zgleda nič ne pomaga saj skozi bruha.
Tako da ni druga kot da ga filamo cel dan z infuzijami in čakamo kaj bo z želodcem če se bo zmanjšal ali ne in če bo pričel delovati ker trenutno ne deluje. :'
Hvala da držite pesti :-*


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Yo , petek, 16.05.2008 : 15:07:58
Tudi pri nas držimo pesti. Upam, da bo vse v redu.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: zalarjeva , petek, 16.05.2008 : 15:17:04
Tudi jaz držim pesti da bo vse v redu!


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Lucija_p , petek, 16.05.2008 : 16:14:01
Saj bo, amoss. Ohranite upanje! Mislim na vas in vam pošiljam jate angelčkov, da bdijo nad vašim kužkom in ga čimprej pozdravijo  :-*


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: kaja , petek, 16.05.2008 : 16:27:33
amoss, tudi jaz drzim pesti za vasega pesjana. Za tak primer se nisem slisala, vsi psi so slej kot prej zaceli jesti normalno - tudi nas. Mogoce bi se posvetovali se s kaksnim veterinarjem? Jaz sem bila takrat zelo zadovoljna z dr. Zaninovicem. lp


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: amoss , petek, 16.05.2008 : 21:29:51
Hvala za lepe želje upam da se uresničijo :-*
Kaja od kod pa je ta dr.Zaninovic?


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Mel , petek, 16.05.2008 : 23:06:29
Kaja od kod pa je ta dr.Zaninovic?

Dela v Ljubljani, na prvi K Kliniki.



Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: bina , sobota, 11.10.2008 : 19:39:40
Amoss, kako se je koncalo z vaso filo?  :-\


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: amoss , sobota, 03.01.2009 : 14:09:22
BINA Na žalost našega Amosa od 27.12.2008 ni več med nami. :'(
Maja nam ga je uspelo rešiti a se mu je v decembru ponovno zasukal želodec in ko smo prišli domov je bilo že zelo hudo tako da ni bilo več rešitve in smo ga morali prejšnjo soboto uspavati :'(


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: zalarjeva , sobota, 03.01.2009 : 14:32:40
amoss moje iskreno sožalje...


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: bina , sobota, 03.01.2009 : 15:05:12
Amoss, moje sozalje  :'(

a pa mu prvic niso prisili? ker ponavadi ze po prvem zasuku psu prisijejo zelodec.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: amoss , sobota, 03.01.2009 : 15:13:27
So mu prišili želodec, a zgleda tudi to ni pomagalo, pa tako sem se trudila da sem resnično pazila, a zgleda je res vse odvisno od konstrukcije. :'(


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: kaja , sobota, 10.01.2009 : 15:12:35
amoss, moje sozalje. :'(


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Mel , sobota, 10.01.2009 : 18:41:18
Moje iskreno sožalje. :'(


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Yo , sobota, 10.01.2009 : 19:06:08
Sožalje.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Desobediencia , sobota, 10.01.2009 : 19:39:38
Moje sožalje.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: moonbeam , sobota, 10.01.2009 : 20:03:42
Žal mi je za izgubo  :'(


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: luna83 , sobota, 10.01.2009 : 20:44:46
 :'( JOJ sožalje


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: amoss , četrtek, 15.01.2009 : 12:25:47
Hvala vsem, nikoli si nisem predstavljala da me bo njegova izguba tako bolela.Še vedno so ovratnice v kuhinji na pultu ob njih gori svečka on pa je v mojem srcu tako globoko da me začne dušiti ko pomislim nanj.Upam da bolečina čimprej mine da bom se lahko nasmehnila ob spominu nanj :'(


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: AnaJ , četrtek, 12.04.2012 : 20:11:48
Pravila proti zasuku so naceloma:
- pocitek eno uro pred jedjo in dve uri po jedi
- dva obroka na dan skozi celo zivljenje
- kvalitetni briketi: predvsem pomembno je to, da jih poje manjse kolicine. Npr. nekvalitetnih briketov bi moj pes moral pojesti 1,1 kilo, kvalitetnih 450g ! Pri svojih 55 kilah.
- onemogocimo pitje velikih kolicin vode po obroku
- onemogocimo goltanje briketov (ali tako da so briketi vecji in jih more zgrist ali da mu med brikete damo kaksno igracko in s tem onemogocimo hitro hlastanje, ker jo more odmikat)

Jaz se tega drzim od vsega zacetka. Me je tega zasuka strah kot hudica.
Lp

Mi se vsega tega držimo že od vsega začetka, pa smo vseeno v torek zvečer imeli zasuk želodca pri mojemu črnuhcu - nemška doga. Tako da lahko naredimo vse kar je v naši moči, da bi to preprečili,  pa se zasuk še vedno lahko zgodi, žal.

Drugače pa Marši ni bil napihnjen, tko da če jaz ne bi bila tolk panična, in bi si pod tisto bulo na levi strani pod kaj drugega predstavljala, potem mojega črnuha ne bi bilo več. Včasih tudi znaki niso tisto kar bi morali biti. Marši je sicer tudi bruhal, ni zbruhal veliko, ampak nekaj je. V glavnem na koncu zasuk je bil ampak malo netipičen.

Mi smo sedaj zaenkrat ok.

p.s. pazite na svoje mrcince in čim manj odlašajte z obiskom pri veterinarjih, pa četudi mislite da ni nič hujšega, da bo že minilo. Bolje iti, kot pa se potem tolči po glavi  ;)


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: AnaJ , četrtek, 12.04.2012 : 20:19:19
Aja pa še to sem pozabla, s čim ste vi hranili svoje mrcine v času okrevanja ?


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: maja01 , četrtek, 12.04.2012 : 21:27:30
Se ne spomnim, ali so bili razmoceni briketi, ali je bila kuhana hrana, vsekakor pa manjsa kolicina hrane kot obicajno in vec manjsih obrokov (mislim, da smo zaceli s 5 in potem ostali na treh).


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Zoia , četrtek, 12.04.2012 : 21:32:13
Kaj pa stres? Poznam dva, ki sta doživela zasuk v varstvu, ko so bili lastniki na dopustu in enega, ki se je zgodil par dni po smrti družinskega člana.

Sama se recimo ne držim prvega člena člana Babalu, ker mi v tem primeru gre praktično 6 ur na dan ko s psom ne morem počet ničesar. Res da ne divjamo, ampak strogega počitka pa tudi nimamo.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: AnaJ , četrtek, 12.04.2012 : 21:33:07
Ja midva imava sedaj najmanj 5 obrokov na dan, bolje sicer več. Trenutno je na dietnih konzervah, na tem bo še nekaj dni, potem bo pa kuhana hrana, brikete ne prenaša ravno, pa nekak mi ni do tega da bi sedaj ugotavljala kateri bi bili najboljši, pa po katerih ne bo imel problemov.

Problem je ker riža ne sem, da bi bil naprimer zraven piščanca, tko da iščem nekaj kar je lahko prebavljivo, za zraven piščanca, rib, včasih jagnjetine. Namreč vsaj en mesec mora imeti lahko prebavljivo hrano, potem greva lahko počasi na normalno hrano, ki jo je imel do sedaj. Bo pa tudi Marši pol ieml 3 obroke na dan, do sedaj je imel 2, ampak to šele enkrat po mesecu dni, bova šla počasi na tri.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: maja01 , petek, 13.04.2012 : 09:19:24
Namesto riza das lahko ajdovo kaso ali krompir.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Lanabela , petek, 13.04.2012 : 11:55:25
Pravila napisana stran nazaj ne pomagajo nič - do zasuka želodca pride tudi pri psih, ki po jedi mirujejo, se jim namaka brikete ali pa ne sploh ne dobivajo briketov ect. Še največji skupni imenovalec pri večini meni znanih primerov je bil stres (prihod novega psa, bolezen/odhod/smrt pasjega ali človeškega člana krdela, selitev....)
Pri naši psici smo po operaciji šli sicer na veliko majhnih obrokov, sama kvaliteta hrane pa ni bila ravno takšna, kot bi želeli. Ker je psica stara in izbirčna - že na kliniki so obupali nad dijetno konzervo, ki je ni niti povohala in ji šli kupit Whiskas, pa je potem še nekaj časa poleg kuhane hrane dobila še mačjo konzervo. Brikete smo ji začeli dajati kmalu, mogoče po enem tednu, iste kot prej, nenamočene, a v zelo majhnih količinah. Od kuhanega je dobila riž, kašo, krompir, meso (različno, kar je bilo pri roki -  od piščanca, purana, ribe, do govedine, kdaj pa kdaj tudi svinjine), zelenjavo (ki je bila pri roki -korenje, bučke, brokoli, cvetača...). Ker ima mleko zelo rada in ji ne škodi, je dobila še mlečni obrok. Zdaj dobiva približno tretjino hrane v obliki briketov, ima en mlečni obrok in za en obrok nekaj kuhanega ali konzervo.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: AnaJ , petek, 13.04.2012 : 12:39:02
Ja saj pravim, da lahko delaš ne vem kaj, pa še vedno ni rečeno da zasuka ne bo. Kaj točno je vzrok, da pes dobi zasuk, je pa pri vsakemu drugačen in običajno se niti ne ve kaj je botrovalo temu. Enostavno se zgodi.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Lanabela , petek, 13.04.2012 : 12:45:06
Naša niti po telesni zgradbi ni sodila med rizične, pa jo je trefnilo - pri 13 letih.


Naslov: Zasuk želodca
Poslano od: Cindy_Vanda , petek, 01.02.2013 : 22:17:00
Smrt moje francozinje mi ne da miru, zato prosim za nasvet. Psička je dobila ušesni hematom, ker se ji je ponavljal in, ker punktiranje ni pomagalo, se je veterinar odločil za operacijo ušesa in ga tudi izvedel v soboto dopoldne. Psičko se je iz narkoze zbudila pri beterinarju, nato sem pripeljala domov, jedla je normalno tisto soboto, ampak manj, kot ponavadi, večinoma počivala, bolj umirjena je bila. Naslednji dan v nedeljo, sem ji dala antibiotik, kot je naročil veterinar, dobila je reakcijo na njega in ji nisem več ga dala. Dva dni po operaciji je bila umirjena, pred pečjo ležala, jedla bolj umirjeno, manj...in ponoči umre. Na obdukciji so rekli, da je imela zasuk želodca. Mene zanima, ali je možno, da je operacija ušesa pripeljala, do zasuka želodca? Saj psička ni nikoli divjala, skakala, kar bi lahko privedlo, da zasuka želodca.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Lanabela , nedelja, 03.02.2013 : 16:23:38
Zasuk želodca je ponavadi povezan s stresom in ne z divjanjem po kosilu.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: flosarka , četrtek, 28.03.2013 : 00:01:27
Bom jaz napisal glede zasuka želodca kako je to izgledalo in kako so moji psici Rotwailerki pomagali na Veterinariji v Murski Soboti pred nekaj dnevi nazaj tako,da je po njihovi krivici v grozovitih mukah umrla po nekaj dnevih doma.
Opisal bom čimbolj na kratko kolikor se da,kaj se je dogajalo od začetka.
Psička je bila stara 9 let.Opazil sem,da nekaj šepa na prednjo nogo in v snegu malo pobarvano vodo.Cirka 4 mesece pred tem so jo sterilizirali,ker do takrat ni bila in je dobila vnetje maternice.Po operaciji je vse bilo v redu razen kot sem napisal sem sedaj opazil rahlo obarvan urin.
Zato sem jo peljal v Ms na veterinarijo kamor sem jo redno vozil na cepljenja in če je bilo kaj potrebno.Tam so ji slikali kolke sklepe in tako naprej in rekli,da ima pač zaradi starosti že nekoliko izrabljen sprednji sklep vendar operacija ni potrebna in so ji v sklep stisnili neko injekcijo.Kolikor vem je to nekakšno olje,da se kosti med sabo ne drgnejo na suho.Povedal sem,da ima obarvan urin in je veterinar rekel,da to ni nič in je normalno verjetno še zaradi operacije pred meseci.Psička je bila še pod narkozo in se je nekoliko polulala tako da je obarvan urin opazil sam.Po nekaj vztrajanja sem komaj dosegel,da se mu je dalo,ker kot je rekel baje dela sam in nima veliko časa za to,da je le šel naredil analizo.Med urinom naj bi bilo nekaj kristalov kar po njegovem glede na starost psice ni pretirano.Zahteval sem še pregled krvi,če je že tako daleč,da je pregledal urin.Potem je rekel,da nekaj ni ravno dobro s krvjo.Naredil ji je ultrazvočni pregled kjer sem sam videl,da se je na mehurju nekaj videlo in on je rekel,da je to tumur in,če je ne bo operiral bo še živela ne več kot 6 mesecev.Ker je še psička bila pod nerkozo sem se seveda takoj odločil za takojšnjo operacijo,ker glede na njeno starost nisem bil ravno zato,da bi ji pozneje spet dajali narkozo.Po operaciji je rekel,da je moral odrezati kar skoraj polovico mehurja,da je odstranil tumur ter,da je prognoza slaba in spet,da ne bo živela več kot 6 mesecev.Rekel sem mu kako lahko on to ve koliko bo živela in,če je sedaj enako kot pred operacijo zakaj ni tega povedal takoj saj bo zdaj psička še bolj trpela.Odgovoril je,da je pač poskusil kaj se,da narediti.Kljub veliki jezi sem se nekako zadržal,da nisem naredil problema ter odpeljal psičko v avto,ker je ni zbudil iz narkoze saj je menil,da je bolje če čim dalj časa spi zaradi bolečin.S sabo mi je hotel dati tablete proti bolečinam katere sem odklonil,ker jih tako ali tako ne bi vzela oziroma bi ji zelo težko dajal saj jih je vedno izpljunila tudi skrite v hrano.Rekel sem,da jo bom vsak dan pripeljal na injekcijo proti bolečinam kar sem tudi naredil.Psička se je čez čas doma zbudila in spila nekaj vode je pa takoj pri pitju vodo izbruhala.Poklical sem ga na veterinarijo in je rekel,da je to normalno po operaciji.Čez noč je tu in tam nekako spila nekaj vode in zjutraj šla že parkrat urinirat urin se je pa čez čas sčistil in ni bilo več sledi krvi.Peljal sem psičko na injekcijo in je rekel,da je neverjetno kako si je opomogla in tako naprej.Torej drugi dan proti večeru pa je z njo pričelo postajati vse slabše.Ni hotela jesti vodo pa je takoj izbruhala.Ko sem jo spet peljal na injekcijo sem mu to povedal in ji je zraven dal še eno proti bruhanju.Doma je postalo vse slabše psička več ni mogla vstati razen tu in tam tako,da smo jo naslednji dan morali v avtomobil nesti naloženo v deko.Tam ji je prišel dat injekcijo proti bolečinam v avto ter kljub vsemu kar sem mu razlagal rekel,da je vse to normalno ter da se jutri vidimo.Doma je psička spet enkrat vstala ter šla urinirat ampak sem opazil,da ni nič prišlo iz nje čeprav se je trudila.Pričela je težko in neprevilno dihati ter treslo jo je na predelu trebuha in mehurja.Seveda sem mu to naslednji dan povedal in tokrat ji je še zraven dal injekcijo za odvajanje vode.Doma je postalo katastrofalno slabo z njo tresel se je cel spodnji del kašljala je na trenutke jo je dušilo in grozne zadeve katerih niti ne morem opisati predvsem,ker sem še vedno v šoku in bi tudi vam rad prihranil vednost za te grozote.
Klical sem tja od 11 ure zvečer oglasil se je cirka nekje ob pol eni uri ponoči od doma.Povedal sem mu kako je s psičko pa je rekel naj jo pripeljem zjutraj,ker že nekaj dni sam opravlja vsa dela,ker od ostalih skoraj nobenega ni tako,da mora vse sam in se mora naspati.Ko me je zgrabila jeza in sem mu povedal marsikaj kaj bo sledilo,da ne bom tukaj pisal se je le strinjal naj jo pripeljem,da bo čez pol ure na Veterinariji.Jaz sem naredil pot 20 km in ga tam že čakal cirka skoraj eno uro preden je prišel nisem pa imel sabo njegove številke od doma.Ko je stopil iz avtomobila je seveda nekaj mrmral,da mora stajevati pa še dežurstvo ima zjutraj ter da so otroci odpeljali njegov avto,ko je spal in tako naprej kot,da bi to mene zanimalo.
Psičko sva z ženo nesla noter on je nekam izginil in se spet pojavil čez kake pol ure izgledal pa kot,da bi bil vinjen jaz sem pomislil,da je verjetno šel pokadit kakšen joint.Jaz mu razlagam eno on pa samo neko bluzenje po svoje gledal psičko na tleh spet nekam izginil se privlekel nazaj z neko injekcijo in ji dal ter rekel,da ji je dal za bolečine in neko odvajalo ter,da se spet vidimo zjutraj,ker je tako ali tako dežuren simptomi psičke so pa pač reakcija na operacijo.Ko sva z ženo pripeljala psičko domov ni bilo popolnoma nič drugače ampak še slabše in postajalo je vedno bolj grozno.Psička se je v groznih mukah premetavala skakal in tresel se ji je celi spodnji del dušila se je poskušala kašljati skratka bilo je grozno.Na telefon veterinarja več nisem dobil,ker ni hotel dvigniti.Po groznih neopisljivih mukah kar skoraj dve uri je psičko stisnilo do konca in je umrla.Poskušal sem jo oživljati ampak zaman na žalost ni bilo več pomoči.Zjutraj okoli 9 ure ga je žena dobila na telefon in mu povedala,da je naša Neli umrla on pa popolnoma ravnodušno ali res ja se pač zgodi.Ker je bila nedelja je dežurstvo delal samo kake dve uri zato mu je rekla,da naj počaka,da psičko pripeljeva tja.On pa naj jo kot v ponedeljek peljeva na neki institut v Rakičanu kjer zbirajo mrtve živali.Seveda ga je nadrla kaj naj delava z njo oziroma kje jo naj do takrat imamo.Potem je le rekel naj pripeljeva,da jo bo dal v zmrzovalnik.Od neprespanosti nekaj noči zraven mučenja psičke šoka ter ostalega mi je šlo na bruhanje od vsega skupaj saj mi nikakor ni bilo jasno zakaj je psička umrla,če je rekel,da je vse v redu.Povedal tudi ni nič,ko sva jo pripeljala tja razen,da je samo bluzil veš to se zgodi,ker je že stara 9 let in pač ni prenesla operacije na mehurju.Ko sem mu začel razlagati,da s tem nima veze noben mehur saj je bilo krivo nekaj drugega kar še takrat nisem vedel in sem poizvedel šele sedaj preko interneta ga je naenkrat zmanjkalo odšel je noter,ko sploh nisem videl in zaklenil vrata,ker me pozna in je dobro vedel,da ga bom namahal zaradi tega.
Trenutno še do sedaj nisem šel tja,ker me dajejo živci saj sem dobil živčni zlom boli me celi prsni koš ne morem že par dni jesti skratka sesut sem trenutno do konca in komaj se zadržujem,da ne grem z njim fizično obračunam.Naredil pa bom vse kar je v moji moči,da bo letel iz službe saj dokazano ni sposoben za opravljanje takega dela,ker o takih zadevah kot izgleda nima pojma ali to dela namerno.Sedaj sem še od nekaterih po telefonu izvedel da Rotwailerjev sploh ne trpi in ni uničil samo enega ampak že kar precej pa tudi drugih psov in mačk tako,da sumim,da to dela namerno razen,če res nima o tem pojma.Ne morem razumeti kako ni vedel da ima psička zasuk želodca in,če je ni naredil nič in jo je pustil umirati v najbolj groznih mukah.Če bi jaz to vedel bi seveda takoj zahteval naj ji da uspavlno injekcijo tale prasec pa ni naredil ničesar in je verjetno še v tem užival.
Toliko o dobrem delu VETERINARIJE MURSKA SOBOTA.
Prosil bi še koga,če ve kam naj ga prijavim na katero inšpekcijo,ker tukaj je vse povezano skupaj in se ne bo nihče zganil.Nisem pa edini kateremu se je tako zgodilo pri njem ali zaradi nesposobnosti še bolj verjetno pa iz malomarnosti.Namreč ko je operiral psičko na mehurju sem šel tja odprl vrata on pa je tam noter zraven kadil.Takrat nisem na to hotel polagati velike pažnje saj mi je bilo važno,da bo dobro s psičko ampak sedaj mi že hodi po glavi,če sploh opere instrumente po operaciji drugih živali ali ne in tako marsikatero okuži.
Ni mi jasno tudi ne kako je bilo mogoče,da je prišlo do zasuka želodca,ker ne samo,da sumim oziroma sem popolnoma siguren,da ji ga je zasukal on,ko je iz nje izvlekel cel mehur potem ji ga pa ni naravnal nazaj ali kako bi lahko prišlo do tega.To mi je sumljivo predvsem zato,ker bi on moral vedeti,da ima zasuk želodca kot veterinar,če sem sedaj izvedel jaz ko sploh nisem.In v šoku zaradi tega je cela družina predvsem pa zaradi tega,da smo morali gledati zraven strašne muke psičke narediti pa nismo mogli popolnoma ničesar niti seveda nismo vedeli kaj je narobe,če tega ni vedel veterinar ali pa ni hotel vedeti ob vsakdanjem obisku psičke tja na veterinarijo.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: maja01 , četrtek, 28.03.2013 : 00:58:11
Zelo zal mi je za vaso psico.

Mi pa iz zapisanega ni povsem jasno, kaj tocno ima s simptomi, ki jih opisujes, opraviti zasuk zelodca.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: flosarka , četrtek, 28.03.2013 : 15:21:12
Hvala

Ja saj to ravno tudi meni ne gre v glavo.Povedati hočem to,da je psička dejansko imela zasuk želodca in je zaradi tega nekaj dni umirala veterinar pa tega ali res sploh ni vedel ali pa ni hotel vedeti oziroma je postavil napačno diagnozo ter še jo verjetno napačno ali po nepotrebi operiral na mehurju.
Ali je bila operacija mehurja potrebna ali ne ne morem trditi,ker nisem veterinar.
Da pa ni vedel,da ima zasuk želodca pa nikakor ne morem razumeti in,da jo je pustil umirati v groznih mukah in to še me najbolj grize.To je popolna nesposobnost malomarnost ter mučenje živali katerega si noben veterinar ne bi smel privoščiti in to na Veterinariji v Murski Soboti ni bil edini primer ampak se jih pojavlja čedalje več in prav pri tem veterinarju.Sam sem odkril za zasuk želodca preko interneta po veterinarskih klinikah in preko vzrediteljev psov kateri so mi vedeli takoj povedati kaj je bilo krivo,ko sem jim opisal kakšni simptomi so bili pri psički ko je umirala.Šel sem na internet iskat za zasuk želodca in vsi simptomi kaj se v takem primeru dogaja z živaljo so se seveda popolnoma ujemali.Takoj mi je bilo jasno zakaj je psička ko je skušala piti vodo takoj izbruhala.Zato ker ji voda ni prišla niti v želodec proti koncu.Prav tako ni mogla odvajati vode,ker ji tista katera jo je poprej spila iz želodca ni šla niti ven.Do tega zaključka sploh ni sedaj težko priti in ni potrebe da si veterinar.Glede bolečin in muk pa si sedaj predstavljaj kako je bilo ali pa če bi se tebi z želodcem zgodilo enako.
Več razmišljam o tem večja jeza me lovi in ne vem kdaj mi ne bodo popustili živci.
Če bi jaz za ta zasuk vedel takrat bi seveda zahteval evtanazijo takoj čeprav težkega srca ampak tega mučenja katerega sedaj v življenju ne bom mogel pozabiti ne bi dovolil nikoli.Razumeš kaj hočem povedati.
Ne morem pa konkretno odkriti kdaj zaradi česa in kako je do tega zasuka prišlo in to mi ne gre v glavo.Ker se je vse skupaj dogajalo kot sem že napisal niti nisem pomislil na obdukcijo katere pa tudi ne bi mogel delati tukaj saj bi jo delal isti veterinar,ker navsezadnje za take zadeve tam drugega ni,ker so vsi pametni to veterinarijo zapustili in odšli v Avstrijo prav zaradi tega pametnega veterinarja.
Na tem koncu pa večjega psa nimaš peljati kam drugam ker v ambulantah kot mi je rekel v Ljutomeru nimajo za večje živali ustrezne velike mize za operacije in tako naprej.Zato sprašujem kam bi se ga dalo prijaviti,če kdo ve,ker tukajšnja inšpekcija seveda niti ne bo mignila sedaj sem še pa s konkretnimi dokazi skoraj na nuli.
Javlja mi pa se čedalje več ljudi katerim se je to zgodilo tam enako in seveda pri enakem veterinarju in to je potrebno preprečiti.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Lanabela , četrtek, 28.03.2013 : 15:56:59
kolikor je meni znano, pes z zasukom želodca ne živi štiri dni ampak lahko pogine že po parih urah.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: flosarka , sobota, 30.03.2013 : 10:41:39
Ne to ne bo povsem držalo.
Odvisno je namrač kako se mu zasuče želodec.Sem bil tudi pri vrezjnikih psov in sta mi dva povedala,da se je zgodil zasuk želodca tako,da je pes bil mrtev v trenutku.Tukaj se je seveda želodec zasukal naenkrat na veliko na treningu in v takem primeru ni pomoči.
Do zasuka želodca pa lahko pride primer pri psički,če ima psička naprimer navidezno brejost ali podobne zadeve in takrat ji ohlapnejo mišice.Seveda je faktorjev za zasuk želodca kar nekaj in je odvisno do  kakšnega ter koliko zasuka je prišlo.Želodec se zamakne prvo samo za nekaj stopinj.Pojavijo se razne težave s prehrano in tako naprej kot je že tukaj vse opisano.
Pes se nemudoma mora peljati k veterinarju na pregled in posvet kateri mora narediti ultrazvok in pač pregled kateri se mora glede tega narediti.V veliko oziroma večini primerih je potrebna takojšnja operacija kjer se mora želodec poravnati in po potrebi pripeti nazaj to ne vem kako se naredi.
No v glavnem,ko se pojavijo taki simptomi zasuka želodca je potrebno ukrepati takoj v nasprotnem je lahko usodno tako kot pišeš tudi v nekaj urah ali še prej.
Zasuk želodca pa lahko traja nekaj dni odvisno kako se je premaknil kot sem napisal v tem primeru najprej malo.Potem se seveda sukanje nadaljuje kar privede do smrti.Želodec tako nabrekne proti koncu,da lahko prične stiskati pljuča srce,nazadnje potrga vezi in se razlije po notranjosti sledi pa seveda smrt.
To sem napisal provizorično dobil sem pa tak odgovor in pojasnilo s pasje klinike.
In točno tako se je pri moji psički dogajalo s tem,da jaz o tem prej nisem imel pojma saj nisem veterinar in po pojasnjevanju veterinarja,da je to normalno kar se s psičko po operaciji dogaja niti pomislil nisem na to.Veterinar je pač trdil,da so to normalne reakcije in pojavi zaradi operacije.Kakorkoli še vedno ne morem razumeti kako en veterinar tega ni opazil.Razlage seveda druge ni kot,da je on to že opazil vendar mu ni bilo do operacije iz razlogov kot sem že napisal.Da že nekaj dni vse dela sam,da skoraj nič ne spi,da ima dežurstvo in razne njegove razlage katere sploh mene ne zanimajo saj je to njegov problem.Raje je pustil psičko umirati v najbolj groznih mukah in to je humanost nekega veterinarja.Njemu je pač važno,da gre v službo in domov,če žival ostane ostane če ne pa pač ne je to za njega povsem normalno.Seveda ne razmišlja kako je tistemu kateri se na žival naveže.
Vsak veterinar bi moral imeti vsaj nekaj čustev do živali kar jih pa tale nima in opravlja le svojo službo kot če bi delal nekje v avtomobilski mehanični delavnici.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Lanabela , sobota, 30.03.2013 : 12:59:31
Mogoče. Kolikor imam sama izkušenj z zasukom želodca, je potek zelo hiter, glavnih znakov pa pri tvoji psici niti nisi opisal. Vse, kar si opisal, bi bilo lahko posledica narkoze in  operacije same. Ne bom pa trdila, da počasen potek ni mogoč, bi pa to lahko potrdila samo obdukcija.
Ne razumem nekaj stvari: kako lahko vztrajaš toliko časa pri veterinarju, ki mu ne zaupaš, še celo potem, ko gre vse narobe. In mu na koncu poleg nesposobnosti in malomarnosti pripišeš še naklepno škodovanje pacientu.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: flosarka , sobota, 30.03.2013 : 13:38:46
Jaz pa ne razumem kaj misliš s tem,da lahko toliko časa vztrajam pri njem?
On jo je operiral in vedel kaj je delal.Na koncu koncev pa je v tem kraju nisem imel kam drugam peljati.Ne vem kako je drugod ampak tukaj je primer čez noč skoraj nemogoče dobiti veterinarja,če je potrebno.Zaradi tega sem jo vsak dan vozil čez 20 km na to veterinarijo.V Ljutomeru je ambulanta ampak z večjimi psi se ne ukvarjajo z operacijami,ker baje nimajo ustrezno velike mize in opreme kot so mi rekli.In tudi normalno bi rekli,da jo naj peljem tja kjer je bila operirana.
Skratka kakor koli je že bilo veterinar bi moral vedeti zakaj se gre in sam predlagati,če ni drugega izhoda vsaj evtanazijo,da se žival ne bi tako mučila.
In to je ravno tisto kar me še sedaj najbolj jezi in grize.Mislim da še nisi in upam,da ne boš doživela kaj podobnega,ko bi morala gledati ljubljeno žival umirati v strašnih mukah ne moreš pa narediti nič in lahko le nemočno gledaš.
Potem mi boš lahko pojasnila glede malomarnosti nesposobnosti naklepnega škodovanja pacientu ker to tale veterinar tudi je saj moj primer ni edini kar se lahko preveri samo nekaj zadnjega časa nazaj.Nekateri so že poskušali fizično zaradi tega obračunati z njim sedaj pa imajo prepoved približevanja poplačali so kazni in tako dalje.
Iz tvojega pisanja bi sicer lahko skoraj sklepal,da si zaposlena na Veterinariji v Murski Soboti,ker imajo takšen stil pristopa in izgovarjanja ravno tam.
Sedaj je tako ali tako vsemu konec je pa povsem jasno,da tega nikoli ne bom pozabil zadeva pa ravno tako ne bo ostala na tem.Sicer pa nekateri že tako ali tako zbirajo podpise,da se bo nekaj ukrenilo,ker je tam vse skupaj vsem sumljivo že dalj časa.Pelješ skoraj zdravega psa na pregled potem ti ga pa uničijo.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: No Jinx , sobota, 30.03.2013 : 14:06:33
Flosarka, zelo mi je žal za tvojo psico. Sama sicer v 20 letih na Veterini MS nisem z nobenim veterinarjem in z nobenim od 5 psov imela nobene izrazito slabe izkušnje, ampak res tudi nisem pogosto tam. V to ali je bil zasuk želodca ali ne se ne bom spuščala.

Ti pa toplo priporočam, da, ko si omisliš novega psa, zamenjaš veterinarja. Od kar je avtocesta Sobota ni več na koncu sveta in si v pol ure v Mariboru pri veterinarju.

Upam, da se boste kmalu potolažili in da bo čas zacelil rane. Tvoji psički pa pošiljam  :-* na mavrico, tam zagotovo ne trpi več.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Lanabela , sobota, 30.03.2013 : 14:19:48
Če meniš, da je karkoli narobe, je treba psa obducirati in na podlagi obdukcije potem tožiti veterinarja. Ne pa se zapičiti v na lastno pest in s pomočjo interneta postavljeno diagnozo.

Sama se nikoli ne bi odločila za operacijo pri veterinarju, ki mu ne zaupam, sploh ne za kaj zahtevnejšega. In še prav posebej ne za operacijo večjega tumorja, ne da bi se prej posvetoivala s specialistom. Navsezadnje se lahko iz enega konca Slovenije do drugega pripelješ v nekaj urah, verjetno pa imaš kaj tudi čez mejo.

PS: nisem iz prekmurja


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: flosarka , sobota, 30.03.2013 : 17:42:25
No Jinx

Hvala.Seveda tudi vse drži kar si napisala.

Lanabela

Se strinjam tudi s tabo na ta komentar.Res je kar pišeš glede obdukcije ampak kot sem že nekje zgoraj napisal v tistem šoku na to niti pomislil  nisem in tudi nedelja je bila.
Glej pred kakimi 10 leti je bilo tako,da so nekateri tega veterinarja hvalili nekateri pa spet obratno.Sicer pa jaz psičke nisem prljal tja zaradi njega ampak k eni drugi katera je tam delala ime ji je bilo Ana in ta je hodila vedno na specializacije v tujino in ona je bila res veterinarka kot se spodobi saj je zelo rada imela vse živali.Pri njej ni bilo problema,će jo je kdo poklical v najslabšem vremenu ali poleti ali zimi ponoči ali ne glede kdaj.Ona je prišla celo na dom v takih slučajih.Zato se s tem kretenom nista mogla nikakor poglihati,ker je on pričel delati tam pred njo na živce mu je pa seveda tudi šlo ker je vsak ko je prišel takoj vprašal kje je Ana ali je Ana tukaj in tako naprej.Ker se nista strinjala je Ana raje odšla kar je razumljivo saj ji ne more soliti pameti nekdo kateri manj ve.Vidiš ko je odšla sem tudi jaz res pomisli,da bi šel nekam drugam potem sem si pa mislil,da je za cepljenje in kakšne malenkosti vseeno kam jo vozim.
Niti pomislil seveda nisem,da se bo kaj takega zgodilo oziroma,da je sploh možno.
Kot sem rekel je sedaj že prepozno za vse ti pa me verjetno popolnoma za vse ne razumeš kaj sem hotel povedati ampak je v redu.
Seveda se strinjam.da so sedaj avtoceste vendar je lahko nekaj ur vožnje ravno tako usodne.Glej jaz sem se koliko toliko pomiril s tem,da psička ne more živeti večno in bi slej ko prej do ločitve prišlo.Jezi  me najbolj to,ko pomislim,da se je psička mučila po nepotrebnem kar se ne bi zgodilo,če bi veterinar prepoznal simptome in jo rešil vsaj groznih muk katerih pa ni ali pa kot sem navedel enostavno ni hotel prepoznati.in tukaj sta samo ti dve varianti tretje več ni in ena od teh milijon procentov drži.
No upam,da sedaj veš kaj hočem povedati.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Lanabela , sobota, 30.03.2013 : 18:16:24
Pravzaprav povsem razumem. Doživel si grozno izkušnjo, si zelo prizadet in normalno je, da kriviš veterinarja. Ki lahko da je res napačno zdravil, lahko tudi da ni. Dokazal bi njegovo krivdo lahko samo z obdukcijo psa. Če tega ni, potem lahko vsi skupaj samo ugibamo.
Ker pa tega ne bereva samo midva ampak tudi precej takih, ki samo berejo in se ne javljajo v debato, je vredno napisat to, kar sem. Tudi če je za tvojo psičko žal že prepozno, mogoče bo kateri drugi prihranilo muke: pred težko operacijo, ki ni absolutno v tistem trenutku nujna, je bolje dobro premisliti, se posvetovati s specialistom, ki lahko naredi dodatne preiskave, bolj točno prognozo, se pred posegom še posvetuje s kirurgi.... Sploh kadar gre za sum na rakasto obolenje. Tudi, če je potem potrebna še ena narkoza. Ker je pogosto bolje psa pustiti pri miru in samo lajšati simptome dokler je mogoče. Za operacijo tumorja na horuk bi se odločila samo, če bi veterinarju povsem zaupala, pa še v tem primeru bi računala na veliko verjetnost zapletov.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: flosarka , nedelja, 31.03.2013 : 01:46:52
Ja se strinjam s tem kar si napisala ampak tukaj ni problem samo to ali je napačno zdravil ali ne ampak predvsem zato kot sem napisal,da psički ni skrajšal muk.
Seveda je možno vse ampak,da ni dal vsaj uspavalne injekcije psički ko je videl kako se muči,da jo trese duši in tako naprej tega nikakor ne morem razumeti in ravno to mi ni jasno nikakor.
To zame ni veterinar ampak navaden pocar.


Naslov: zasuk želodca
Poslano od: Tosa , sreda, 04.12.2013 : 14:46:10
V bistvu nimam vprašanja na to temo, bi pa delila našo izkušnjo z vami...
Že skoraj 11 let je Toša, naša landseerka, naša ljuba družinska članica. Odkar jo imamo sva bila pozorna na to, da ne bi prišlo do zasuka želodca-do tega, da ima dvignjene posode, da ima dnevni obrok razdeljen na več delov, da ni norela pred obrokom in niti po obroku itd. itd. itd.
Zdaj, na stara leta, tudi pomislila nisva, da bi do zasuka želodca lahko prišlo... AMPAK... zadnjič pride s svojega upokojenskega sprehoda in v roku pol ure prične bruhat in se ne umiri in ne umiri... Mislila sem, da je kaj takega zunaj pojedla... Ampak krči v želodcu se niso in niso umirili in kar naenkrat sem opazila, da ima grozno napet trebuh-kot žoga...  :o Kap bi me kmalu... Samo klicala sva veterinarko in še isti dan je bila, okrog 14h operirana, naslednji dan, dopoldne, pa smo jo že odpeljali domov... Sama sreča, da smo bili doma in da sva tako hitro pomislila na zasuk želodca. Sicer bi jo lahko samo še negibno in "napihnjeno" našli na tleh.  :(
In potem nama strokovno razložijo, da pri starejših psih, z globokim prsnim košem, pa pride do zasuka zaradi ohlapnih mišic, poleg tega pa je pojedla preveč trave (gastritis) in je tudi to vplivalo na to, da je prišlo do zasuka...  :-[ Nikoli si nisem mislila, da bo pri teh njenih letih prišlo do zasuka!! Hvala bogu je narkozo lepo preživela in se hitro predramila iz nje... Smo pa, cela družina, doživljali prave muke, skrbi in porabili en kup robčkov, ko smo čakali, da nas pokičejo, da je Toša ok.
Toliko... učimo se celo življenje! Samo škoda, da se moramo tudi na takih "negativnih stvareh" učit. Zdaj pa srčno upam, da je naša upokojenka s takimi pripetljaji in obiski pri veterinarju končala za vsa leta, ki ji še ostanejo!!  ;)


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: riry , sreda, 04.12.2013 : 15:11:22
Uf, res sreča, da se je dobro izteklo hu:g. Mi imamo sicer majhno psičko, ampak vseeno pazim, da ne divja s polnim trebuhom, itd. Če me je pa česa groza, je pa ravno zasuka želodca :-\.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: bamfel , sreda, 04.12.2013 : 16:06:30
Vesela sem, da je s Tošo vse v redu.

A na prazen želodec tudi lahko pričakujemo zasuk? Namreč, enkrat smo po hribih lazili. Fred tisti dan ni dobil nič jesti, ker rad bruha v avtu. Na sredi poti je začel kašljati. Sicer se je v eni minuti umirilo, bil je pa precej izmučen potem. Seveda sredi ničesar, brez telefonskega signala in s psom, ki tehta dobrih 30kg. Sploh ne vem, kaj bi storila, če se ne bi umirilo tako hitro. Sekunde se pa vlečejo in vlečejo.
Se pa zasuka tudi jaz bojim in sem vedno pozorna na to, kdaj je in kdaj miga.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Lanabela , sreda, 04.12.2013 : 17:32:24
Ne, nič ne pomaga, če dviguješ posode, baje je celo slabše. Niti ne pomaga namakanje briketov (menda je še slabše). Niti ne pomaga to, da pes po jedi miruje (večina zasukov se itak zgodi med mirovanjem).
In ja seveda, do zasuka lahko pride tudi pri starih psih. Naša Brina je doživela zasuk želodca (in preživela operacijo brez najmanjše komplikacije) pri 13 letih. Res je sicer, da so veliki psi z globokim prsnim košem bolj nagnjeni k zasukom, vendar se lahko zgodi tudi pri drugih psih (naša ima cca 18 kilc in čist obično telesno zgradbo.
Pri Brini in še pri parih drugih meni znanih primerih, je bil en od vzrokov zagotovo stres (takrat, ko je Brina doživela zasuk želodca, je bila njena sestra, na katero je zelo navezana hudo bolna, v drugih meni znanih primerih pa so v pred ali kratkim nabavili novega psa, ali je bila kakšna druga sprememba v družini).
Toši pa želim hitro okrevanje brez komplikacij.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Tosa , četrtek, 05.12.2013 : 19:54:59
Hja... za posode nama je celo zdaj, po operaciji, rekla, da naj bodo višje. Poleg tega opažam, da veliko raje je iz dvignjene posode-če ima izbiro-ali piti s posode na tleh ali iz dvignjene, bo sigurno iz dvignjene pila.
Ja... operacija je zdaj "že" 3. teden za nami. Brazgotina je kar velika, ni pa nobenih posledic (trkam na les!!). Ampak res ne privoščim tega nikomur!!!
Toši je zasuk želodca nastal TUDI zaradi trave, ki jo je imela v želodcu baje za polovico vedra-tko je povedal veterinar, ki jo je operiral. Če je ne bi toliko pojedla, ne vem... mogoče ne bi prišlo do tega... Tako da glede praznega želodca ne znam odgovoriti... Očitno to ni tako "simpl" kot sem si jaz predstavljala (mislila sem, da lahko nastane le pri divjanju, prenažiranju ipd....a očitno ni tako.).


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: uraa , četrtek, 05.12.2013 : 20:12:11
Glede posod - menda pri višjih posodah ''požrejo'' več zraka in se zato odsvetujejo..
Je pa res, da je toliko dejavnikov, da je skoraj nemogoče vse izključiti. Sem vesela, da se je pri vas dobro izšlo :)


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Lanabela , četrtek, 05.12.2013 : 20:26:31
Tudi je težko ločiti vzrok od posledice (lahko da se je zasuk zgodil zaradi trave, lahko da je žrla travo zato, ker se je že slabo počutila in bi do zasuka prišlo tudi, če trave ne bi požrla)
Glede posod naredi tako, kot to bolj odgovarja, itak ima želodec sedaj prišit (vsaj morala bi ga imeti) in se zasuk ne bo ponovil. Zagotovo pa je koristno obdržati vsaj tri manjše obroke dnevno.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Tosa , četrtek, 05.06.2014 : 11:09:51
Malce pozno odgovarjam, a vseeno... Ja, Toši je vet. prišil trebušno steno na rebra... oz. nekak tko... strokovno ne znam opisat, si pa čisto predstavljam, ko nam je pokazal, kaj je naredil...
Posode ima še vedno dvignjene, ker jo že bolijo noge in težko pije/je iz posod na tleh. Ima pa 2 obroka dnevno in "lažje", dietne brikete-po nasvetu vet. Jaz zlo trkam na les, da do tega ne bo več prišlo...
In res je... vseh dejavnikov NE MOREŠ izločit! Lahko pa se maksimalno potrudiš, da ne delaš ravno obratno in tiste reči, ki NAJ jih ne bi...


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Tosa , četrtek, 05.06.2014 : 11:12:39
Malce pozno odgovarjam, a vseeno... Ja, Toši je vet. prišil žel. na rebra... oz. nekak tko... strokovno ne znam opisat, si pa čisto predstavljam, ko nam je pokazal, kaj je naredil...
Posode ima še vedno dvignjene, ker jo že bolijo noge in težko pije/je iz posod na tleh. Ima pa 2 obroka dnevno in "lažje", dietne brikete-po nasvetu vet. Jaz zlo trkam na les, da do tega ne bo več prišlo...
In res je... vseh dejavnikov NE MOREŠ izločit! Lahko pa se maksimalno potrudiš, da ne delaš ravno obratno in tiste reči, ki NAJ jih ne bi...


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Tosa , četrtek, 05.06.2014 : 11:14:22
hja... to je pa tko, če si bolj malo na forumu in "obvladaš" vse pripomočke za pisanje postov... <:]


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: banAncy , petek, 26.09.2014 : 20:17:52
Zivjo ve kdo kaj o preventivnem prisitju zelodca, da ne pride do zasuka. Kaj si mislite o tem?


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: sarataste , petek, 26.09.2014 : 20:23:23
Prijateljica je dala to narediti svoji neo-mastifki, skupaj s sterilizacijo kakih 14 dni nazaj. Psica je stara 8 mesecev in pol, nobenih problemov. Je pa to naredila na priporočilo trenerja, ki je to naredil za vse svoje pse. Več podrobnosti žal nimam.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: banAncy , sobota, 27.09.2014 : 12:02:44
Hvala za odgovor:-) mogoce kdo ve koliko casa po operaciji okrevajo? Mogoce okvirno ceno tega posega?


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: bina , sobota, 27.09.2014 : 12:10:14
Hvala za odgovor:-) mogoce kdo ve koliko casa po operaciji okrevajo? Mogoce okvirno ceno tega posega?
jaz sem pri starejši psici to naredila skupaj s sterilizacijo. Imela je malo daljši šiv, sama cena posega pa zaradi tega ni bila preveč višja.
Zaradi osebne izkušnje pri 10 let starem psu, smo preventivno prišili želodec tudi mlajši psici (pri 13 mesecih). Cena (skupaj s preventivnim slikanjem kolkov in odstranitvijo zlomljenega kremplja je bila skoraj 6 let nazaj) okoli 150 eur. Psica je bila po 2 dneh spet v top formi. Pes se po zasuku ni pobral 1 teden, celotni stroši so bili več kot 1200 eur + operiran je bil sredi noči (na njegovo veliko srečo smo bili pravočasno na kliniki + dežurna je bila prava klinika + pravi veterinarji). Sem pa o tem precej razmišljala glede mlajše psice (ker je bilo tudi meni sporno operirat zdravo psico), ampak glede na grozno izkušnjo, ki jo prinese zasuk in ker smo takrat ogromno potovali po tujini, si nisem predstavljala, da bi to spet doživljala.


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: banAncy , sobota, 27.09.2014 : 12:46:46
bina hvala. Meni je tudi malo skoda odpirati psa, ce bi bila to psica bi to naredila skupaj s sterilizacijo. To je boxer moskega spola in nevem kaj naj naredim. Skos me je strah, da bi do kaj takega prislo. Star je leto in pol in ima 28 kg. ko bi to razmisljala dva meseca nazaj, ko je bil ze pod anestezijo, bi bilo drugace.
Ko je zelodec prisit, ni vec moznosti za zasuk? Na kliniki, so mi povedali da psom ki z njimi veliko pout jejo, se odlocijo za preventivno prisitje zelodca.
Kje ste vi opravili poseg?


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: bina , sobota, 27.09.2014 : 12:56:32
bina hvala. Meni je tudi malo skoda odpirati psa, ce bi bila to psica bi to naredila skupaj s sterilizacijo. To je boxer moskega spola in nevem kaj naj naredim. Skos me je strah, da bi do kaj takega prislo. Star je leto in pol in ima 28 kg. ko bi to razmisljala dva meseca nazaj, ko je bil ze pod anestezijo, bi bilo drugace.
Ko je zelodec prisit, ni vec moznosti za zasuk? Na kliniki, so mi povedali da psom ki z njimi veliko pout jejo, se odlocijo za preventivno prisitje zelodca.
Kje ste vi opravili poseg?
tudi jaz sem precej kolebala pri mlajši psici (in ne, to ni bila najlažja odločitev). potem je pa starejši pes doživel zasuk in odločitev za smo sprejeli lažje in z manj obžalovanja. Sploh ko sem izvedela, da je zasuk imelo nekaj psov, ki so v sorodnem razmerju z mojo psico (nekaj jih je preživelo, nekaj poginilo).
Ja, načeloma velja, da ko je želodec 1x prišit, naj se zakuk ne bi več zgodil (če je seveda ok narejeno).
 


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: banAncy , ponedeljek, 29.09.2014 : 18:40:23
Govorila sem z enim od veterinarjev in je rekel, da se za preventivno prisitje zelo redko odlocijo in da se sele ko se enkrat ali dva krat obrne. In da je cena okoli 600€ . Kaj pa ce se to takrat zgodi ko te ni doma. Koliko pa ima tvoja psica kg, da si dala samo 150€?  Rekel je, da zarezejo pri popku in rebrih. Kje so pri tvoji zarezali?


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: sarataste , ponedeljek, 29.09.2014 : 19:27:24
450 EUR je dala frendica slab mesec nazaj v Lescah za sterilizacijo, prišitje želodca pa še operacijo vek za 45 kg psa :)


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: bina , ponedeljek, 29.09.2014 : 19:36:36
Govorila sem z enim od veterinarjev in je rekel, da se za preventivno prisitje zelo redko odlocijo in da se sele ko se enkrat ali dva krat obrne. In da je cena okoli 600€ . Kaj pa ce se to takrat zgodi ko te ni doma. Koliko pa ima tvoja psica kg, da si dala samo 150€?  Rekel je, da zarezejo pri popku in rebrih. Kje so pri tvoji zarezali?
to je bilo skoraj 6 let nazaj. Psica je imela okoli 55 kg. Vidim, da so sedaj cene ful višje...
Če ima pes zasuk, ko tebe ni doma, po vsej verjetnosti pogine. že tako je pogin precej pogost, tudi če ga dovolj hitro ugotoviš (odvisno je od pasme, od samega fizičnega stanja psa...).
Kako s prišitjem počakajo, da se 2x obrne?? Eni še prvega zasuka ne preživijo!


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: banAncy , ponedeljek, 29.09.2014 : 21:17:29
Prej bi rekla, da bi mi svetovali da ga prisijejo predno se kaj zgodi. Ne pa ko je ze in ne ves kako se bo izteklo. Se bom jaz pozanimala se pri temu, ko so mi to svetovali (da ga prisijejo). Potem si pa mislim, da bi se malo pocakala in kaj ce se lih v tem casu kaj zgodi. Potem se bom pa tepla po glavi.
Pa spet je tko kaj Vse pravijo, da more bit posoda dvignjena, da pes ne sme noreti. Pol pa spet drugi da so razlikave pokazale, da je bolje ce jedo iz posode na tleh, da se zelodec obrne ko je prazen in ponavadi to zvecer ali ponoci. Zdej pa se znajdi kaj je najboljse :-/


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Zoia , ponedeljek, 31.08.2015 : 07:11:35
Kakšno je normalno pooperativno stanje po zasuku? Kako so potekali prvi dnevi pri vas?


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Tosa , torek, 06.10.2015 : 07:09:10
Naša landseerka je imela zasuk želodca, ko je bila stara že 11 let! Naj povem, da ni bila več v formi za divjanje. To se je, po razlagi veterinarke, zgodilo, ker imajo starejši psi ohlapnejše mišice in še gastritis je imela in je pojedla ogromno trave... Vse skupaj je privedlo do zasuka.
Priznam, da sva celo njeno življenje skoraj panično pazila, da do zasuka ne bi prišlo in potem se zgodi, ko tega tudi pričakovala nisva!
Hvala bogu, da sva bila doma, ko se je zgodilo in takoj ukrepala. Operirana je bila v roku 2 ur od zasuka... Operirana je bila na soboto okrog 13h, v nedeljo okrog 12h sva jo že dobila domov.
Nekje 3 dni sva ji morala pomagat vstajat, potem pa je en-dva-tri okrevala. Tako dobro, da je bil presenečen celo veterinar!  ;)
Ena izkušnja več..., ki pa je seveda ne bi želela še enkrat ponovit!!
Cena je bila okrog 900 eurov (teža psa okrog 63kg). Veterinar pri katerem sva bila pa je rekel, da je od veterinarja do veterinarja različno--da on VEDNO prišije želodec na trebušno steno, če pride do zasuka. Čeprav se tudi povem lahko ponovi, a veliko veliko manj verjetno... Tako, da je tudi naši dami prišil želodec na trebušno steno oz. ne vem... ali celo na rebrni lok?! ...tega se ne spomnim...
Rekel pa je, da dosti jih pa tega ne naredi oz. da imajo tudi različne variante prišitja... nekateri na rebrni lok, nekateri le na treb. steno....
Pa čim manj takih (in podobnih) izkušenj vam želim. Mi smo jo, k sreči, odnesli srečno...


Naslov: Re: Zasuk želodca
Poslano od: Tosa , torek, 06.10.2015 : 07:10:48
...in  še to... mene je bilo najbolj strah, da ne bom vedela, da je prišlo do zasuka želodca, če se zgodi... Ni res--skoraj takoj sem pomislila na zasuk... Naši pasji dami se je nenormalno napihnil trebuh in skoz jo je sililo na bruhanje, sploh se ni mogla umirit...Tako, da sva takoj vedela... in še dobro, da je bilo tako...