mojpes.net

o psih => Nevrološke težave => Sporočilo, začeto od: majax , nedelja, 09.06.2002 : 21:16:16



Naslov: Epilepsija
Poslano od: majax , nedelja, 09.06.2002 : 21:16:16
Nas leto in pol star maltezan Piki je imel v petek tri epilepticne napade.To se je zgodilo sedaj prvic.Prvega zjutraj, ko je zagledal boksarko, ki ga je pred enim tednom napadla-najprej je nekajkrat zalajal in padel. Drugi napad je dozivel, ko se je mami vrnila iz sluzbe, tretjega pa ko sem se jaz po enem tednu vrnila s tabora. Na kliniki je dobil injekcijo apaurina. Zdravnica je svetovala, da se v primeru, ce se bo napad se ponovil, obrnemo takoj na dezurno kliniko, dab o dobil ustrezna zdravila.
Napad se je ponovil naslednji dan, ko smo bili odsotni navec eno uro – najprej je bil zelo vesel, nato je prislo ponovno do epilepticnega napada. Ko smo se obrnili (po telefonu) na dezurno kliniko, so rekli, da niso potrebna zdravila in naj kar cakamo, ce se bo ponovilo.
Prosim za nasvet, koga poslusati – ali so takoj potrebna zdravila ali kar cakati. Zanima me, ce je imel kdo ze take tezave.Ali je mozno,da je to le posledica cepiva proti pasji kugi,saj je bil cepljen 16 dni prej. Nekje sem slisala,da je tako majhne kuzke treba cepiti za kugo samo vsako drugo leto, zanima me ce je to res. Hvala za odgovore!



Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: erika , ponedeljek, 10.06.2002 : 09:09:32
Živijo!


To, da ima pes epilepsijo, ni nič kaj prijetna zadeva, se pa da s tem živeti, če le ni prehudo.
Naša psička labradorka je dobila prvi božjastni napad šele po kotitvi mladičev, ko je bila stara štiri leta. Napad pa je izgledal tako hudo, da sem milslila, da pes umira. Veterinarji so povedali, da je to epilepsija in kako takrat reagirati oz. pomagati. Odvisno je tudi od jakosti napada in dolžine trajanja. Pes se lahko med napadom pokaka, polula ali ugrizne v jezik, zato je dobro, če je takrat kdo ob njem. Pri naši Molly so včasih napadi tako hudi, da jo meče kakor žogo, krči so tako močni, da se jaz kar uležem nanjo, oz. jo primem tam kjer je največja nevarnost, da si kaj naredi. Lahko pa kaj naredi tudi lastniku, seveda nehote, saj se takrat niti ne zaveda cel čas.
Ko smo iskali pomoč zdravnikov, so ji hoteli dati narkotike, vendar, moje mnenje je pač tako, da tega nisem želela, ker potem je tudi pes drugačen, če jih jemlje kar naprej. Napadi so se pojavljali pogosto, včasih po 5x na dan cel teden potem pa 1 mesec nič. Nikakor nisem mogla najti povezave med njimi, kaj bi jo lahko pripravilo do tega da bi mogoče napad preprečila, pa ni šlo. Se je pa tudi Molly navadila na napade in pove kdaj se bliža. Takrat pride k enemu od nas, začne čudno bolščati in se tresti, to je pri njej znak začetka.
Moram pa reči, da v zadnjem letu ni bilo nobenega napada več, tako, da ne vem ali morda s starostjo to kako izgine ali se omili, ne vem.. Psička je stara namreč 12 let in kot vidiš se da s to boleznijo živeti.  


             Zato le pogumno naprej


                                    lp erika


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: kaja , petek, 07.03.2003 : 17:08:20
Ena zanimiva stran o epilepsiji, zraven je tudi video kužka med napadom in razlaga :http://www.canine-epilepsy.net/


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lanabela , torek, 11.03.2003 : 13:33:49
Vsekakor obišči dobrega veterinarja, takšnega, ki mu lahko zaupaš in ki se na epilepsijo spozna, potem pa se drži njegovih navodil. Psiček očitno dobi napad, kadar se razburi. Poskusi se izogibati takim situacijam. Če bo veterinar mnenja, da so potrebna pomirila, naj jih dobiva. Ponavadi je najbolj zoprno od začetka, ko pa se ugotovi prava doza, lahko pes čisto normalno živi. Sploh se ne spremeni toliko, kot se nekateri bojijo. Vem za nekaj psov, ki že več let dobivajo nizke doze pomiril, se povsem normalno vedejo in nimajo napadov. Žal so zelo redki psi,ki bi se jim napadi ustavili sami od sebe in žal so tudi psi, pri katerih zdravila ne primejo.


Naslov: Epilepsija
Poslano od: Drejči , četrtek, 25.03.2004 : 14:42:31
Ali ima kdo izkušnje z epilepsijo pri psu?


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: erika , četrtek, 25.03.2004 : 15:12:53

Kaj pa te zanima o epilepsiji?


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: MISSA , četrtek, 25.03.2004 : 15:27:15
LP,Majax!
Sama imam izkušnje s štirimi psmi, ki so doživljali "epileptične napade". Širili so se iz psa na psa kot virus. Bila sem pri treh različnih veterinarjih in povsod je bila diagnoza enaka. Sama se nisem mogla sprijazniti s tem, da so štirje psi, različnih pasem, spola in teže bili kar naenkrat naravnani na to bolezen. Dokler mi ni po treh letih "kapnilo" kdaj imamo pri nas te napade( ki so identični epilepsiji) Začeli so se pojavljati nekako 10 dni po cepljenju proti steklini. Ker nisem vedela kako in kaj, sem najprej ukinila cepljenje in čudežno so prenehali napadi. Kasneje sem cepljenje premaknila na vsako drugo leto, termin pa sem izbrala konec septembra. Potem sem imela mir. Najhuje je bilo z dogico, pri njemu smo imeli 14 dni odprti kateter in ko je sledil napad smo mu takoj vbrizgali apaurin. Na začetku je bilo kruto, potem pa so smo se navadili. Če bi lahko opisala na kakšen način tvoj kuža preživi napad, bi ti lahko še kaj napisala. Osebno pa mislim, da moraš sama zelo dobro poznati svojega psa, da te slučajno s svojim dejanjem ne izsiljuje. Ker pri manjših pasmah je to značilno. Lahko pa ima kuža resnično to bolezen in takrat je nujno potrebno zdravljenje pri veterinarju. Upam, da sem ti vsaj malo pomagala. Potolažiti pa se boš morala sam, ker vem, kako je to hudo, ko gledaš kužka kako ga meče, pomagati pa mu ne moreš. Tvoj je majhen pa ti svetujem, da ga takoj vzameš v naročje, ga božaš in mu z nežnim,mirnim in tihim glasom prigovarjaš, da bo vse vredu. Sčasoma se pes umiri( moji so se svojega stanja zavedali) in čez minutko je spet tisti stari. Ponudi mu vodo, nikakor pa ne priboljškov!
LP,Miša


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: Drejči , četrtek, 25.03.2004 : 19:59:15
No, pa me je Jana že prestavila na pravo temo, ki je sama (čeprav sem jo iskala) nisem našla.

Zanima me kaj narediti ob samem napadu. Nekaj odgovorov je že v sami temi - super, a vendar se še kakšnega ne bom branila.

Kjer imamo vikend, ima soseda enega psička. Ta pes še ni videl veterinarja in ga žal tudi ne bo. Kuža je sicer zdrav (vsaj videti je tako), vendar sem pred kratkim zvedela (od druge sosede) pa je pes epileptik. In ravno takrat, ko sem izvedela, je imel kuža zvečer napad. Sicer je dokaj hitro prišel k sebi, a je bil potem še kakšne pol ure - nako naj opišem - recimo utrujen

Hvala.


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: sonja , četrtek, 25.03.2004 : 20:12:59
Tudi moja bokserka ima epileptične napade,ki so se pričeli pri njenem 5 letu starosti in pri prvem je bilo tako hudo,da sem mislila,da umira,jokala sem in hkrati iskala telefon,da prikličem veterinarja....
Svetoval nam je,naj z zdravili počakamo,če se bodo napadi pojavljali samo občasno, ker ko bo enkrat na zdravilih,bo to za vedno...
Seveda smo se odločili za varianto brez zdravil in tako se njeni napadi sedaj ponavljajo nekje približno na en mesec-nato ima včasih tri na dan(takrat je čisto zmedena in potrebuje gromozansko dozo božanja in crkljanja),nato pa po dva meseca nič....
Res je nekaj najhujšega stati zraven in vedeti,da ji ne moreš pomagati,pa čeprav samo tisto minuto ali dve in čeprav so nam zatrdili,da takrat ne občuti bolečine...
Jaz se ponavadi  usedem zraven nje in jo božam,ji prigovarjam in pazim,da si kaj ne naredi-kaj drugega tudi ni mogoče...Vedno pa štejem dneve od zadnjega napada in MOČNO upam,da je bil zadnji!


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: Drejči , četrtek, 25.03.2004 : 21:12:44
Še to me zanima:
Ali so napadi pri istem psu vedno približno enako intenzivni ali kakor kdaj?

Do sedaj sem videla samo eden takšen napad in sicer pri temu kužku, za katerega sprašujem.


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: Dunja , četrtek, 25.03.2004 : 21:53:29
Živjo,
ne morem verjeti, da vas ima toliko izkušnje z epilepsijo pri psih. Nisem si mislila, da je to tako pogosto.
Jaz bi verjetno čisto preč prišla, če bi se to zgodilo kateremu od mojih. Sama napada še nisem videla v živo, vem pa za kužka (bokserja), ki je po napadu umrl.  :'(
Gospa (lastnica) me je vsa v šoku (da sem začela jokati še jaz) takoj po prvem napadu klicala za nasvet, pa nisem vedela kaj naj ji svetujem, saj o tem nisem vedela nič.
Napadi pri tem samčku so se začeli 2 tedna po operaciji (pod narkozo) tačke (pri starosti 10 mesecev). Namreč, na sprehodu si je porezal tačko in je bilo potrebno šivanje .
Napadi so se ponavljali na par dni, vendar so trajali tudi po več kot 10 minut. Takoj naslednji dan po prvem napadu je pri veterinarju dobil zdravila, ki jih je dobil vsak dan, vendar napadov niso ustavila. Jaz mislim, da mu je na koncu odpovedal srček, saj so bili napadi tako dolgi  :'(


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: Jana , četrtek, 25.03.2004 : 23:09:05
Maks je imel v devetih letih in pol en srednje tezek epilepticni napad, po katerem je kaksni dve uri spal od utrujenosti. Ob njem je bila v trenutku napada odrasla hcerka, zato veliko o tem ne morem napisati. Po njem ni imel zdravil.

Lahko pa opisem dogodke, po katerih smo se za vedno od Maksa poslovili. Ceprav velja bokser za vecnega otroka, se je Maks zadnjih nekaj dni pred usodnim vecerom umiril, nekoliko vec je spal, manj je jedel, vendar hrane ni odklanjal, prebavo je imel redno. Na nedeljski vecer je normalno spal na kavcu, se nenadoma zbudil, prisel iz dnevne v jedilnico in se zgrudil. Imel je zelo hud napad, v katerem mu je obracalo oci, imel je misicne krce, polulal se je. Ko se se ni odpocil od tega napada, je dobil drugega in cez slabo uro se tretjega. Ves preostanek noci so si sledili sibki napadi. Ceprav smo bili v telefonski povezavi z veterinarjem, sem mu lahko pomagala le tako, da sem ga ves cas rahlo bozala, mu prigovarjala in ga pomirjala.
Ob jutranjem obisku pri veterinarju smo ugotovili otezeno dihanje, dobil je nekaj injekcij in zdravila. Tudi taka za preprecevanje napadov. Ze naslednji dan smo ugotovili, da je doza verjetno prevelika (ce vas kuza jemlje tabletke, bodite pozorni na vsako najmanjso spremembo in preberite vse, kar pise na listku, ki je prilozen zdravilom) in po posvetu z veterinarjem smo jo zmanjsali. Napadov ni bilo vec, pa tudi splosno pocutje se je izboljsalo. Vseeno pa smo opazili, da je dihanje vedno tezje in da ima Maks vedno vecje tezave pri gibanju (vmesni pocitki ze pri odhodu na lulanje). Spet smo se vrnili k veterinarju, ki je po preiskavah ugotovil kolaps sapnika (kot posledica tako hudih napadov) in tumor na pljucih.

Kaj sem zelela povedati? Epilepticni napad je lahko izzvan s kaksno drugo boleznijo ali tezavo. Pri nas je bil to tumor in zal je bilo za Maksa prepozno. Seveda je lahko kuza tudi samo epileptik, vendar ni odvec, ce se preisce se kaj drugega, kar bi mu napade lahko sprozalo.

Pri Maksu sem bila opozorjena se na eno zadevo, ki je nadvse pomembna za preprecevanje napadov. Veterinar mi je absolutno svetoval kastracijo in razlozil, da je lahko ze najmanjsi dejavnik povod za nov napad. Ni nujno, da je kaksna psicka v blizini.

Drejci,
pesjanu, za katerega te skrbi, lahko najbolj pomagate tako, da je ves cas nekako pod kontrolo. Kadar je doma sam, naj bo nekje, kjer ni nicesar takega, ob cemer bi se pri napadu lahko poskodoval. Ce je kdo med napadom z njim, naj ga potiho miri in pazi, da se ne poskoduje. Nikakor pa med napadom nanj ne vpijmo ali kakorkoli na silo ravnajmo z njim. Po napadu naj se nekaj casa pociva (vsekakor bo utrujen), naj ne divja in dokler povsem ne pride k sebi, ga ne hranimo.
Vem, da bo to najbrz tezko, saj kuza, o katerem pises, ni foteljar, na katerega bi ves cas pazilo budno oko. Vseeno mu zelim cim manj napadov in cim srecnejse dni.


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: MISSA , petek, 26.03.2004 : 08:17:12
LP!
Kako vemo, kaj je res pravi epileptični napad?
Kuža po napadu dolgo časa ne pride k sebi.  Včasih lahko tarja tudi od 45 minut do 2 uri.Samega napada se ne spominja, tisti dan je dokaj miren, manj ješč, pa na očeh se mu pozna, da bi nam rad povedal, da se slabo počuti. Med samim napadom pa je značilno, da mu pride slina na gobček.Noge ga ne držijo, zato je v ležečem položaju.Po navadi se napadi vrstijo ob določenih dražljajih in so zmeraj bolj pogosti.
Kadar ni  prisoten vsaj eden od zgoraj omenjenih dejavnikov lahko komot smatrate, da nima kuža prave epilepsije in v takšnih primerih je moja izkušnja, da zdravljenje za epilepsijo naredi več škode kot koristi.Ko odstranite zunanje dražljaje, tudi napadi minejo. Nekje sem prebrala, da psi včasih sami simulirajo napad, zato, ker tako dobijo željeno pozornost in nežnost, ki je drugače ne bi. Naša Pekinezarka je prišla zadnja k hiši in ko je videla, da meče ostale tri in kako smo jih cartali, božali in skakali okrog njih je še sama probala nekaj podobnega. Ker sem jo samo prijela in odnesla na njen prostor, je razočarana prekinila napad in nikoli več ni probala s to finto.
Zato, povdarjam, mora lastnik  zelo dobro poznati svojega psa, da lahko oceni med pravim in navideznim napadom. Moja duga mi je zmeraj povedal, da ve, kaj se mu je zgodilo in, da nisem jaz temu kriva. Revež je mene tolažil, namesto, da bi jaz njega. Prava epilepsija zahteva od lastnika veliko ukvarjanja s psom, pravo zdravljenje in s tem mislim pravo količino zdravila glede na težo, starost in spol ter ne nazadnje tudi pasmo psa.
Drejči, intenzivnost napada ni nikoli enaka. Včasih je lahko napad zelo lahek in kratek, včasih je težak in dolg. Tisti, ki svojega psa ZELO dobro poznate, ga poglejte med napadom v oči. Če boste imeli občutek, da vas pes vidi, da je po očeh pri sebi ( težko to opišem), da bi vam z očmi rad nekaj povedal, si skoraj z gotovostjo upam trditi, da to ni pravi napad. Če pa psu oči begajo, se mu nekontrolirano obračajo in ko se metanje konča je pes ves zmeden in vas gleda kot deseto čudo ,je skoraj gotovo epilepsija.
Sama taprave epilepsije nisem doživela, smo pa uporabljali taprava zdravila in moram reči, da sem še danes zelo jezna, da sem dogo podvrgla taknemu tretmanu. Po apaurinu je bil ves grogi še naslednji dan. Sedaj bom tisočkrat premislila, preden bom psa podvrgla zdravljenju.
LP,Miša


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: Drejči , petek, 26.03.2004 : 09:02:28
Hvala za dobre nasvete in želje.

Upam, da bom tam, ko bo imel napad in da mu bom vsaj malo v tolažbo in cartanje, ker tega od njegove lastnice ni za pričakovati. :-\

Mi je jasno kako ste se počutili, ko ste lahko samo gledali, pomagati pa niste mogli. Poznam ta grozen občutek, čeprav je bil pri nas vzrok popolnoma drug.
Sem pa vesela za pse, ker so ob sebi imeli uteho.


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: VZ , petek, 26.03.2004 : 10:09:26
Epileptični napadi se pojavljajo v zelo različnih oblikah, itenzitetah in tudi vzroki zanje so lahko zelo različni. Vsekakor bolj verjamem, da je dedna bolj nagnjenost k epilepsiji kot pa epilepsija sama. Ali bo do napadov prišlo ali ne pa je bolj odvisno od zunanjih dejavnikov. Napadi se lahko začnejo iz različnih vzrokov (nenazadnje res tudi vzbujanje pozornosti). Lahko je to recimo močnejši udarec v glavo, lahko je psihično ali zdravstveno stanje psa. Vkolikor ti napadi res niso prepogosti in premočni, je res bolje, da se psu ne dajejo pomirjevala in se ga takrat poskuša čimbolj miriti. Bolje je res poiskati prave možne vzroke.

Pomanjkljivo delovanje žleze ščitnice je menda ena od najbolj pogostih bolezni pri psih. Eden od najpogostejših simptomov pa so (poleg drugih morebitnih fizioloških in vedenjskih težav) ravno epileptični napadi. Zato ne bi bilo odveč, da se takega psa da na preiskavo za ščitnico. Če mu ugotovijo premajhno koncentracijo hormonov v krvi bo dobil ustrezna zdravila in s tem lahko tudi epileptični napadi minejo.


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: bbluette , sreda, 31.03.2004 : 10:54:33
Jaz imam izkusnjo z epilepsijo pri dogi.

Zacelo se je ze od malega prakticno ze od mladicka. Lastniki so bili zmedeni, njihov prvi pes, doga po vrhu in se epilepsija. Kaj pripelje do napadov bi tezko rekla. Pes je imel epil. napade zelo pogoste ko pa je prisel k nam za deset dni da bi ga opazovali kaksna je intenziteta in pojavnost napadov ni imel napada niti enkrat, prej pa tudi po veckrat na dan.

Druzina se je navadila ziveti s to boleznijo in kljub stevilnim mnenjem naj ga uspavajo so se vedno srecni da ga imajo. Navadili so se na to in vedo kdaj prihaja napad in kako reagirat, ceprav je doga velika, po vrhu se samec in nepad ni ravno prijetna zadeva. Nekateri priporocajo pomirjevala v nizkih dozah cez vse zivljenje, nekateri ob napadih, nekateri pa celo nicesar. Kaj vec bi ze tezko napisala, sem pa kar presenecena koliko ljudi ima izkusnjo z epilepsijo. Saj se mi je vedno zdelo da je to nekaj zelo redkega.

lp


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: Drejči , sreda, 31.03.2004 : 12:28:58
Tudi mene je presenetilo, kako pogost pojav je to.
Kar nekaj psov sem že imela, veliko jih poznam, pa tega nisem zasledila pri nobenem.
S tem sem se srečala šele pred kratkim in sicer pri sosedovem psu.
Res sem srečnež, vsaj kar se tega tiče.

Še enkrat hvala za odgovore.


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: Tosa , četrtek, 01.04.2004 : 20:23:54
Z epilepsijo pri psih sem se srečala le enkrat in še takrat je ubogega kužata prej povozil avto in lastnike "odrešil težke odločitve" (ali naj ga uspavajo ali ne). Nekaj stvari s področja človeške epilepsije lahko verjetno prenesemo tudi na pse... S časom ugotoviš kako se napad pri psu "napove" (se pes trese, bruha, pade na tla, ipd.). Takrat naj pes leži na boku. Jezik si lahko pregrizne ali se zaduši z njim, zato je dobro (če je le možno), da mu daš med zobe kakšen predmet (palico, igračo,...). Med napadom je psa nujno pomirjati-božati, objeti, mu govoriti z umirjenim glasom. To lahko napad zelo omili ali celo ustavi. Pes je, kot ste že pisali, po napadu utrujen-naj počiva.
Vsak epileptični napad pri človeku povzroči poškodovanje celic v telesu, zato je nujno jemati zdravila in napade preprečevati. Ne vem...predvidevam, da je pri psih enako. Zato, če so napadi res pogosti, jemanje zdravil ni tako slaba zadeva. Velikokrat narediš več škode z "nejemanjem" zdravil, kot z jemanjem. Je pa res, da je pri ljudeh teh zdravil že milijon vrst pri psih pa ne verjamem. In zato je, glede na moč, vrsto,...napada verjetno težko najti tisto "pravo" za posameznega psa. Ali se motim?!
Upam, da me ne bo kdo "tepel", ker sem primerjala ljudi s psi (pa naj se to vzame obojestransko) ;D. LP


Naslov: EPILEPTIČNI NAPAD
Poslano od: 123456 , četrtek, 15.04.2004 : 16:18:17
Help!!! :-[
Moj kuža se je že nekajkrat ulegel na hrbed in po domače rečeno padel skupi.Najprej smo mislili da je to velik stres, ko pa se je to ponavljalo, smo ga peljali k veterinarju, ki je rekel da ima epileptičen napad. Dal nam je inekcijo in rekel, da če se to še kdaj zgodi ga moram cepit. Zelo me skrbi da se mu to ne bo ponovilo,ker so nši prjatli po tem morali dati svojega kužota uspavat. Če se je to zgodilo tut komu od vas, vas prosim da mi poveste kako ste ukrepali.


Hvala za odgovore!!!!!


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: sparks , četrtek, 29.04.2004 : 15:10:12
Pozdrav vsem!

Zanima me, če kdo pozna ali ve za kakšnega kužka, ki je okreval po burnih epileptičnih napadih -  več napadou v enem dnevu?
(Vsak napad naj bi prizadel možgane in poškodoval možganske celice, ki niso obnovljive....)
In sicer, je moj kuža v nedeljo zjutraj dobil prvi napad in sledilo jih je še devet, do ponedeljka(popoldan)! Veterinarji pravijo, da je potreben čas, da se ugotovi ali bo sposoben voditi normalno življenje ali ne, saj je nemogoče oceniti koliko ima prizadete možgane...24h/24h mu sledimo, ga opazujemo, stojimo ob strani. Gledati "okrevanje" in ne vedeti kaj bo, je grozno. Še zdaj se mi ne zdi vse skupaj res :'(

Lucija: a kuža ni na tabletah?? Možnost je, da se mu ne ponovi napad, ampak v nasprotnem primeru moraš biti pripravljena. Velika večina psov epileptikou, živi lahko normalno življenje in dočaka tudi visoko starost, ob pravilni negi.


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: linchaich , sreda, 02.06.2004 : 23:15:58
EPILEPSIJA ???


Imam bokserko staro skoraj 2 leti in že tretjič se je zgodilo, da je padla v nezavest!
Prvič, ko je bila stara 1 leto. Hoteli smo it s kolesom na rekreacijo, vendar je 50m od bloka naenkrat zavila levo! Jo gledam kaj počne, čez trenutek pa jo vrže v desno ob drevo in … konec. Res, mislila sem, da je konec! Kolo sem vrgla po tleh, tekla k njej in jo vzela v naročje. Noga ji je še trzala. Klicala sem Aika, Aika, jo poskusila prebuditi in po približno dveh minutah mi je uspelo. Malo je bila zmedena! Počasi smo odšle domov. Kot da ne bi bilo nič!
Drugič se je zgodilo za novo leto. Ker se boji pokov, sem odšla k veterinarju po tablete za pomiritev. Bilo je vse v redu, ob 5-ih zjutraj sem ju še peljala ven. Nekaj sta se še igrali, tik pred vhodom pa zopet! ..  Levo, desno in padla je po tleh! Začela se je “tresti” – ne vem kako naj to opišem – bolje bi bilo trzanje. Bila sem tako prestrašena da nisem vedela ali naj jo odnesem v avto in takoj k veterinarju ali najprej domov, … Odnesla sem jo domov (komaj, teh 25 kg v tretje nadstropje), jo položim na posteljo in pokličem veterinarja! V joku sem spraševala kaj naj naredim?! Počasi (po desetih minutah se je začela prebujati. Rekel je, da bi bil lahko povzročitelj prevelik odmerek tablet – predpisali so mi 3 tablete namesto 2 in pol! Povedal mi je še, naj pazim, če bi slučajno dlesni pobledele in naj jo opazujem, da ne bo za vedno zaspala. Ja, kake 2 uri mi je le uspelo, potem sem ob njej zaspala.
Tretjič pa se je zgodilo danes! No, danes je izgledalo takole. Jedla je travo, midve z Lino pa sva že odšle naprej. Požvižgam, ona pa začne teči proti meni. Kar naenkrat jo je odneslo na desno, potem je bruhala. Naslednji trenutek pa jo je odneslo v drugo smer, jo vrglo na hrbet in to je bilo to. Nič trzanja! Letela sem k njej, med tem je že vstala in jo takoj stisnila k sebi. Bila je mirna, le srček ji je malo hitreje in močneje bil! Spet jo je začelo premetavati – bruhanje! Čez minutko je zopet bila kot prej – vse v redu! Ko smo prišle domov, sem klicala veterinarja, če je to epilepsija. Lahko bi bila, vendar bi jo morala takrat, ko ima “napad”, pripeljati k njim. In kako naj psa v petih, največ desetih minutah pripeljem do veterinarja. Pa še tako poredko se dogaja – na pol leta!
Pred nobenim napadom do sedaj ni bilo nobenega večjega vznemirjanja! No, v noči na novo leto, je bilo blj hudo, vendar je bila TV zelooo naglas, zraven je igral še radio, do petih zjutraj (ko je bil napad) pa se je stanje s petardami in raketami umirilo! Lahko pa da je na to vplivalo tudi grmenje, katerega se boji, vendar je vedno prižgan radio, tako da gmenje ni tako slišano (danes je grmelo)!


Ko smo bili na pregledu za spondilozo, sem opisala tudi te njene napade, če je to kaj povezano, pa ji je dr. Zorko poslušal srček, in ni bilo nič čudnega slišati.


Sem si že vse prebrala, ampak se mi zdi, da ni ravno ta pravi epileptični napad (glede na zgoraj napisano).
Zanima me če bi kdo po opisu lahko povedal, če gre v našem primeru tudi za to bolezen?
! ! !  Je možno, da je to povezano s spondilozo (zaraščanje živcev v hrbtenici)?  ! ! !Ali jo je nujno potrebno zdraviti s tableti? Ali imajo te tablete stranske učinke – kakšne?
Kako to vpliva na njeno zdravje – nasplošno (bilo je napisano, da vpliva na možgane)?
Kako vpliva bolezen na njeno življenje – je v času, ko nima napada normalno?
Je bolezen dedna, na nakšen način jo pes dobi (prebrala sem, da je lahko vzrok tudi močan udarec v glavo – od kar jo imam se to ni zgodilo in pa zajedalci – smo bili na testiranju pred dvma mesecema in je bila čista – razglistena je na 4 mesece)?
Ali je možno, da na to bolezen vplivajo kosti (za jesti – grizljati)?
Prosim povejte mi čim več, ker s to boleznijo nimam nikakršnih izkušenj – tudi pri človeku ne! Vse kar vem je to, kar ste napisali zgoraj!


Hvala za vso pomoč že vnaprej!


Lp, Urša


PS: Ja, Aika ima vse možne bolezni!  >:(  :( Ni kaj, samo da jo imamo radi!!!   ;D :D ;D :D ;D


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: Geri , sreda, 02.06.2004 : 23:46:26
linchaich: Epilepsija pri psih je ista kot pri ljudeh.

Spodnji tekst je kopiran iz strani http://www.pliva.si/multi2.php?p=39&menu_num=460

Pogostost
Epilepsija, katere ime izhaja iz grškega jezika in pomeni bolezen "ki zgrabi" (se torej pojavlja v napadih), je najpogostnejša nevrološka bolezen; izjema so možganske kapi, ki so največkrat posledica internističnih obolenj. Epilepsija se pojavlja v razvitem svetu pri enem odstotku prebivalcev. Nastopa najpogosteje pri mladih ljudeh, več kot pri polovici bolnikov začne pred 18. letom starosti. Z daljšanjem življenske dobe in z boljšo zdravstveno oskrbo ostarelih pa ugotavljajo, da je bolezen zelo pogostna tudi po 60. letu starosti.

Napadi
Epileptične napade razvrščajo na takšne, ki začno v krajevno omejenem območju možganov (v eni hemisferi) in na takšne, ki domnevno že na začetku zajamejo obe hemisferi. Prvi so delni (parcialni), drugi generalizirani. Slednje spremlja motnja zavesti. Parcialne napade lahko spremlja motnja zavesti ali avtomatična dejavnost (odvisno od tega, kje epileptična motnja v možganih izvira in kam se širi), lahko pa nastopajo brez motnje zavesti. Delni napadi lahko naknadno preidejo v generalizirane. Podrobneje jih opredeljujejo glede na začetno oz. najizrazitejšo klinično lastnost: na motorične (kjer v klinični sliki prevladuje gibalna motnja), senzorične (kjer prevladujejo motnje čutilnih funkcij), na avtonomne (kjer v sliki prevladuje motnja avtonomnih - vegetativnih funkcij) in na delne napade z duševno simptomatiko (kjer prevladujejo motnje zaznave, spomina, čustvenega doživljanja in odzivanja). Pri številnih napadih so izražene vse od naštetih sestavin. Za zdravljenje je pomembno poznavanje časovnega poteka napada. Še zlasti prvi znak (ki ga opazi bolnik sam ali kdo v okolici oz. prvi občutek, ki ga zazna bolnik) lahko nakaže, iz katerega predela možganov napadi izvirajo. Kasnejši potek napada pa nakazuje, kako se epileptična motnja širi po možganih.
Za generalizirane napade je značilna motnja zavesti. Nekateri se pojavljajo brez vsakršne gibalne (motorične) motnje, le s kratkotrajno prekinitvijo zavesti (absence ali odsotnosti), pri ostalih pa prevladujejo različne motnje mišičnega tonusa in krči: ločimo atonične (z nenadno izgubo mišičnega tonusa), tonične (z nenadnim naraščanjem mišičnega tonusa), klonične (z ritmičnimi krči), tonično-klonične (kombinacija prej opisanih), mioklonične (s hipnimi zgibki ali stresljaji), napade in različne kombinacije opisanih ter redkejše težje razvrstljive, manj tipične napade. Slednjih je največ v pri novorojenčkih.

To je pisano za ljudi, velja pa tudi za živali...


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: Geri , sreda, 02.06.2004 : 23:51:46
Nadaljevanje... (tudi spodnji tekst je kopiran iz strani http://www.pliva.si/)

Kako ravnati ob napadu

Velika večina napadov traja manj kot pet minut. Večina napadov mine "sama od sebe". Pri napadih, kjer bolnik vnaprej zazna prvi znak (latinsko aura), se lahko pripravi na napad oz. umakne iz nevarne situacije oz. namesti v položaj, pri katerem se ne more poškodovati.

Pri nekaterih napadih, zlasti tistih, ki jih spremlja nenadna sprememba mišičnega tonusa, se bolniki lahko tudi huje poškodujejo. Med napadom bolnika zaščitimo pred poškodbami tako, da odstranimo nevarne in ostre predmete, razpnemo mu ovratnik, obrnemo ga na bok in odstranjujemo iz ust izločke (slina, izbruhanina), ki mu lahko ovirajo dihanje. V usta ne potiskamo ničesar (včasih so s tlačenjem trdih predmetov skušali preprečevati ugriz v jezik). Bolniku ničesar ne vlivamo v usta. Počakamo pri bolniku, da si opomore. Napadu lahko sledi zamračeno stanje, med katerim se bolnik odziva neustrezno, avtomatično, lahko tava po prostoru. Pri tem ga spremljamo, ne skušamo pa se mu zoperstaviti ali ga siliti k mirovanju.

V večini primerov bolnika po napadu ni potrebno pošiljati k zdravniku. Danes so na voljo za prekinjanje daljših napadov zdravila v obliki rektiol (v tekoči obliki shranjena zdravilna učinkovina v "hruškicah", iz katerih jih lahko iztisnemo v črevo, če je tako določil zdravnik). V bolnišnici zdravilo vbrizgajo v žilo. Le redko se daje zdravilo z injekcijo v mišico (ker učinkuje prepočasi). Vsa ostala zdravila, ki jih bolnik zauživa po nekaj let, služijo temu, da preprečujejo ponavljanje napadov. Medicinska obravnava je nujna ob prvih napadih, ko je potrebno ugotoviti ali, sploh gre za epileptične napade, in opredeliti za kakšno podvrsto napadov gre. Takrat skušajo ugotoviti tudi vzrok epilepsije in določijo najustreznejše zdravljenje. Kasneje so bolnikom predpisane redne kontrole.

Pri večini bolnikov so protiepileptična zdravila tako učinkovita, da ostanejo brez napadov več let (medtem ves čas redno jemljejo zdravila). Nato jim zdravnik (ob kontroli elektroencefalograma) postopno ukine zdravila. Večini se napadi kasneje ne ponovijo več.

Epileptični status: kadar se napadi vrstijo eden za drugim tako, da se bolnikova zavest vmes ne zbistri oz. (pri novorojenčku) se nevrološko stanje ne popravi, ali pa kadar trajajo krči dlje kot 20 minut, govorimo o epileptičnem statusu. Epileptični status s krči terja nujno takojšnje ukrepanje (diazepam-za večino bolnikov najustreznejše zdravilo) in zdravljenje v bolnišnici.

Več nasvetov in informacij pa dobite na http://www.pliva.si/

Zelo vredu je tudi stran:
http://freeweb.siol.net/memo/epilepsija.htm
in pa:
http://borisov-vladimir.com/indikacije/_epilepsija.htm


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: Geri , četrtek, 03.06.2004 : 00:00:05
Upam, da vam bodo informacije kaj koristile. Bratrančev pes ima tudi epilepsijo, tako da smo se o tem že precej pozanimali ker je imel precej pogoste napade.  :-\Sedaj jih nima že nakej let več.  ;DOpazili smo, da je dobil napade v stresnih situacijah (pa tudi če je le spoznaval sosedovega precej večjega psa je takoj dobil napad). Nato smo na priporočilo veterinarja najprej poskrbeli za njegovo kondicijo (prej je bil "hišni pes" z enim daljšim sprehodom na dan), tako da smo postopoma podaljševali sprehode, tako da sedaj naredi kar par kilometrov na dan in se ful zdivja. Potem smo menjali še hrano (ne vem če je sicer to kaj vplivalo na bolezen). Mislim, da je kondicija kar pripomogla k izboljšanju, saj je bil vajen večjih naporov (napore pa povzroča tudi stres).
Vredno je poskusiti. Ampak res postopoma, ker se drugače stanje le še poslabša. Pa veterinar je odsvetoval kakšno divjanje za mačkami oz. vse take (na hitro štartane) podvige, saj je rekel, da se mora pes najprej "segreti" tako kot ljudje pred rekreacijo, zato mora vsakič najprej nekaj časa hoditi, nato pa lahko divja.
Poskusi, pri nas je delovalo!

Lp!


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: linchaich , četrtek, 03.06.2004 : 09:00:09
Civava!

Hvala, si se zelo potrudila. Sem vse prebrala! Mi bo prišlo prav! Ampak kako naj vem, da bo do napada sploh prišlo?!

Me pa še vseeno zanima ali je lahko povezano s spondilozo (zaraščanje hrbtenice in živcev v hrbtenici)?
In ali so to 100% epileptični napadi?
Kako veterinar ugotovi, da gre za epilepsijo?

Hvala, Urša


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: linchaich , četrtek, 03.06.2004 : 09:26:53
Sem pozabila napisati, da zaradi spondiloze talo ali tako ne smemo divjati!
Se znori - včasih, kar ji ne morem in nočem preprečiti! Tako da nasvet o kondiciji odpade. Je pa bila v zelo dobri kondiciji dokler nismo izvedeli za spondilozo! Z lahkoto je prišla na Šmarno goro, na Vorgar in naprej proti triglavskim jezerom, ... Bila je res v dobri kondiciji - najboljši med tremi bokserkami! Se pravi je bila med prvimadvema napadoma v dobri formi!

Lp, Urša


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: Geri , četrtek, 03.06.2004 : 11:32:41
linchaich: žal pa o spindiloze ne vem nič. Predvidevam (samo moje mnenje) pa da je lahko povezava saj je to bolezen, ki zarašča živce, živci pa so povezani z možgani... Najverjetneje neka povezave je.
Priporočam ti, da se naročiš k osebnemu zdravniku in povprašaš za nasvet (kao za človeka), ker mislim da bo bolj vedel kot veterinar (vsaj jaz mam take izkušnje...). Kdaj bi pa prišlo do napada pa tudi jaz ne vem kako naj bi ugotovila  ??? (bratrančev kuža ni nikoli dobil v isti situaciji...). Sicer pa ima tvoja bokserka zelo redke napade glede na ostale pse za katere vem, da imajo to bolezen.
Možno pa je tudi da je tvoja Aika preobčutljiva na kakšna zdravila (to mi je danes mama rekla- medicinska sestra)- če kakšna jemlje preveri če so primerna za jemanje ob epilepsiji (ker niso namreč vsa!!)
Upam, da bo z Aiko vse vredu!  ;D

Lp!


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: linchaich , četrtek, 03.06.2004 : 11:47:07
Hvala!

Sem dobila mnenje, da gre lahko za preščipnjen živec oziroma v trenutku napada "uščipne" živec - ali tako nekako!

Zdravil zaenkrat ne jemlje (nobenih), v nočeh na nova leta pa ji bom dajala le Persen (drugi samo s temi tableti niso imeli problemov).

Ja, se bom pozanimala pri zdravniku!

Me pa ravno zato, ker so te napadi tako redki zanima če je to sigurno epilepsija? Jaz je ne morem v tistih 10-ih minutah pripeljati do veterinarja!

Lp, Urša


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: Geri , četrtek, 03.06.2004 : 11:53:21
Pomoje da gre za epilepsijo (vsaj po opisu napada.. sicer ti pa noben ne more zagotovit. Taki napadi se pojavljajo tudi v zadnji fazi raka na možganih, kar pa tvoja psička pomoje nima, saj bi kmalu po takem napadu umrla (ob takem napadu v primeru raka je rak že tako napredoval da se že bliža smrt) ne pa dočakala dve leti!
Tako da mislim da ti zaradi tega ni treba skrbeti! Najverjetneje je to epilepsija, mislim pa da 100% sigurna nikoli ne boš :-\

Lp!


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: sparks , sobota, 05.06.2004 : 02:57:01
Pozdrav vsem!

linchaich: Veterinar naj opravi preglede. Žal je pri epilepsiji karkoli težko diagnosticirati. Sicer pa je epilepsija tudi dedna (torej ni priporočljivo pariti psov dalje). Najpogostejša je idiopatska epilepsija, kar pomeni, da je iz neznanih vzrokov, npr. kot že navedeno dedna, kakšen udarec, enostavno "napaka" v možganih. Lahko pa jo povzroča tumor, krvavitve,...le te so pogostejše pri starejših psih in se težko ugotovijo. Epilepsije se ne da pozdraviti, lahko jo le zdraviš...Psom, katerim se napadi pogosto ponajvljajo, predpišejo tablete, ponavadi Phenobarbital. Imajo pa lahko stranske učinke, saj ne vplivajo lih najbolje na jetra. Kot je meni veterinar povedal, pa velika večina psov, ki so na tabletah, jih kar vredu prenaša. Živijo lahko normalno življenje in dočakajo visoko starost. Moj kuža se je po dveh tednih navadil na zdravilo in odkar jih jemlje, ni opaziti razlik v obnašanju ali na telesu.
Po tvojem opisu napada, se mi nekako ne zdi (le moje mnenje), da gre nujno za epilepsijo...sicer pa bo veterinar najbolje vedel za kaj gre.

Priporočam ti ogled te strani, na kateri boš dobila ogromno koristnih informacij.
Sama sem jim poslala mail in moram priznati, da sem dobila veliko bolj jasno sliko o tej bolezni preko maila, kakor na veterini. Zelo se zavzamejo in imajo izreden humani odnos in pristop.
http://www.canine-epilepsy-guardian-angels.com/


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: sparks , sobota, 05.06.2004 : 03:22:36
Pa še nekaj...
V primeru napada, je meni veterinar predpisal apaurin, katerega moram Shonu(mojmu kužku) vbrizgati rektalno. Ta psa pomiri in "prepreči" ponovni napad. Sicer je Shon pred mesecem in pol padel v status, tako da moram biti pripravljena, če se kaj takega ponovi :'(
Dobro bi bilo, da se posvetuješ z veterinarjem kako in kaj v primeru napada, ali ti bo dal kakšna pomirjevala ali...
Čivava je že posredoval/a en kup koristnih informacij. Na strani, ki sem ti jo navedla, boš videla, da je zelo pomembna tudi prehrana (napisana je "dieta") in pa seveda psa izpostavljati čim manj stresnim situacijam, npr. gonitve...

Če psa dajejo močni krči, ga je nabolje "pritisniti" ob tla, fiksirati na bok, ga miriti in mu dati kakšen kos lesa v gobček, da si ne poškoduje zob ali pa jezika. -Tako so me veterinarji poučili in tako sm tudi ukrepala.
Srčno upam, da ti tega ne bo potrebno več izvajati :)



Lp







Naslov: epilepsija pri rotweillerjih
Poslano od: pesman , četrtek, 05.08.2004 : 18:05:16
imam kuža rotweillerja,ki je pri starosti 1,5 let dobil svoj 1 epileptični napad.Po poizvedovanju sem izvedel,da je možen vzrok tega cepljenje proti steklini.Če bi kdorkoli kaj vedel o tem,naj mi prosim sporoči.

Baje je velika možnost takega odziva na cepivo pri rottweilerjih.


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: Muki , ponedeljek, 16.08.2004 : 14:17:58
Pozdravljeni!

Sem lastnica 6-letnega mešančka (pudel + koker španijel), ki ima že od svoje mladosti epileptične napade.
Kot je nekdo pred mano že zapisal, obstaja veliko različnih oblik epilepsije, epilepsija pri našem Mukiju je k sreči očitno ena lažjih.
Ko je imel prvi napad, se je samo sesedel, najprej je stal in padel dol, nato se je poskušal pobrat pa ni šlo, najprej smo misili, da ga je kap, kmalu zatem je prišel k sebi in se obnašal popolnoma normalno. Veterinar nam je dejal, da gre verjetno za epilepsijo in da se ob ponovnih napadih s5 obrnemo nanj. Niti se ne spomnim več dobro, kdaj je potem dobil naslednji napad, vem samo, da je veterinar potrdil sum.
Napadi so dokaj redki *trkam na les*, vet. nam je povedal, da so lahko pogostejši v času gonjenja, vendar se pri našem psu to ni ravno potrdilo, po TV (v oddaji o malih živalih) so povedali, da lahko čokolada sproža napade, zato je zdaj ne dobiva več, napadov na splošno ne gre povezati z ničemer, ne s prehrano, ne z aktivnostmi, preprosto ne veš, kdaj ga bo dobil. Doma smo seveda vsi panični, kdaj bo imel napad, ali pa koliko krat jih ima, ko je sam v stanovanju, če kdaj cel dan spi smo vsi na trnih, ampak on včasih pač rad počiva, brez vzroka.
Za zdravila se nismo odločili, ker so napadi bili le nekajkrat letno, včasih v 1 mesecu 2, 3, potem pa pol leta nič, nekaj časa so se mu pojavljali natančno na 4 mesece (vodimo dnevnik)... po navodilih vet. smo mu med napadom začeli dajati 2 tabletki apaurina (5mg), takoj, ko opazimo napad mu jih preprosto vstavimo pri zadnjih zobeh in on jih reflexno poje, če dobi apaurin, ga napad mine že po kakšnih 10minutah, pred tem tretmanom pa je lahko trajal dlje, oz. se je takoj ponovil. Najdlje je bilo skoraj pol ure, 3 napade zaporedoma.
Po napadih se naš pes nikoli ni obnašal utrujeno, kar na1x je vstal, dali smo mu malo vode na ustnice, za osvežitev in naprej kot da nikoli nič ni bilo. Zdaj ko dobiva apaurin, je pa seveda utrujen/zaspan, najprej še malo hodi okoli, potem pa navadno počiva kje v naši bližini. Skozi pa ugotavljamo, da po napadih ni najbolj "pri sebi" - včasih ne sliši, vendar se potem to popravi (nasplošno ima naš pes dneve/trenutke, ko mu kaj "odpove", ne voha, ne vidi, ne sliši, potem pa s5 normalno).
Rednih zdravil za epilepsijo ni nikoli dobival, do pred kratkim... zaradi starosti in novih oblik napadov smo se odločili, da bi morda bilo bolje, če bi dobival redna zdravila, da napadov sploh ne bi več imel. veterinar mu je dal DEGRETOL, in že ko sem si prebrala listek v škatlici, me je malo panika, ker če bi bil človek bi moral najprej na preiskavo krvi, ledvic, jeter... on pa nič. začeli smo z malo dozo, najprej polovičko tabletke na dan, 3. dan "terapije" je začel bruhati, morda reakcija na zdravilo, seveda smo takoj nehali, in šli k vet., diagnoza gastritis. Ne vemo če je povezano, verjetno samo nesrečno naključje, srček pa po 14dneh še ni okreval (zato sem tud našla ta forum in grem zdaj odpret novo temo)


v glavnem, sem samo hotla povedat, da naš pes med napadom dobi 2 5mg tabletki APAURINa, vstavljeni pri zadnjih zobeh, vendar pa se za pravo dozo pri vašem psičku def. posvetujte z vet. (naš ima 16 kil), pa med napadom pazite, kje ima jezik, naš ga je zadnjič skoraj pogoltnil (to se je zgodilo do zdaj samo 1x) in "reševanje" jezika pri psu v krču res ni mačji kašelj :o :( :'(
aja, pa še to, prej je imel "celostne" napade (se ni odzval na nič, držalo ga je po celem telesu, popolnoma nič ni "registriral"), zadnje leto/dve, pa se pojavljajo daljši napadi, vendar le po telesu, glavico mu dokaj hitro spusti in on čuti in sliši vse kar se dogaja okoli njega in hoče reagirat (prav vidiš, kak se trudi obrnit glavo amp. je ne more, dokler ga krč za stotinko sekunde ne spusti, pa ga kr zasuče okoli/dvigne v zrak - zatoumaknite vse predmete okoli njega, na katerih bi se lahko poškodoval ko ima napad) zato smo med napadom zmeraj tiho in ga ne božamo, amp. samo pri miru držimo roko nanj, pripravljeni, da ga zadržimo, če bi ga kam obrnilo/dvignilo, včasih smo ga pokrivali z hladno, mokro cunjo, ampak to ne pomaga nič, pa utrip mu skoz "poslušam" (tipam), v bistvu ne vem zakaj, jaz mu tak ne morem pomagat, vet. je tut predaleč, niti se ga med napadom ne da premikat, ker se ne pusti in na1x vaga 3x več kot prej  :o ampak čisto iz skrbi, da ga malo potolažiš, da čuti da si z njim... :-[ :'( :-*

se opravičujem za malo daljši spis, upam, da bo komu pomagalo in da bodo vaši psički in ostale živali kar se da zdrave :)


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: sparks , petek, 20.08.2004 : 19:33:51
pesman: baje, da ta možnost obstaja...ne morem se spomniti kje sem to prebrala...spomnem pa se, da so opustili cepljenje proti steklini, lih zaradi tega vzroka.


Naslov: PHENOBARBITON
Poslano od: oks , četrtek, 26.08.2004 : 10:22:08
Pozna kdo to zdravilo (za zdravljenje epilepsije)? Kakšne so izkušnje? ???


Naslov: Re:PHENOBARBITON
Poslano od: Agnes , četrtek, 26.08.2004 : 10:48:18
Izkusenj z epilepsijo hvalabogu nimamo. Ce pa vpises v google ime zdravila, dobis kar veliko uporabnih zadetkov, recimo:

http://www.sigov.si/ivz/knjiznica/reg_zdravil/1729.HTM
http://www.mednal.com/2002/tarik.htm
http://www.mojveterinar.com/arhiv/odgovori-vprasanja/odgovori-vprasanja.htm#Epilepsija%20pri%20psu

Tile so se mi zdeli za zacetek kar v redu. Veselo na delo in srecno, Neza


Naslov: Re:PHENOBARBITON
Poslano od: Agnes , četrtek, 26.08.2004 : 10:49:18
Gotovo nisi spregledal tudi te teme:
http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=7;action=display;threadid=401

Lp Neza


Naslov: Re:PHENOBARBITON
Poslano od: oks , četrtek, 26.08.2004 : 11:20:10
Hvala Agnes!
Teh tem nisem spregledala...zanimajo me predvsem osebne izkušnje...Kako psi prebnašajo ta zdravila, stranski učinki! Ali se je pojavila kakšna odvisnost!?


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: sparks , četrtek, 26.08.2004 : 17:09:44
oks: Imam nekaj izkušenj s tem zdravilom, saj ga moj kuža jemlje od maja 2004. Kakšne strokovne razlage ti ne bi znala nuditi, zato pa imaš zgornje linke...Vsekakor povzročajo odvisnost (žal), kot je meni veterinar rekel: "psa naredimo narkomana". To ni zdravilo, ki ga jemlješ kot aspirin, doze morajo biti nadzorovane, postopno višanje in nižanje, ki nam ga predlaga veterinar. Nikakor se ne sme prekiniti kr na lepem. Kuža potrebuje nekaj časa, da se telo navadi na zdravilo in na "pravo" dozo, ki se pa s časom po vsej verjetnosti spremeni.
Stranski učinki: pheno škodi jetrom, zato je priporočljivo kontroliranje encimov v krvi (teste delat vsake 3-4 mesece, približno). Pri mojem psu, nisem zasledila sprememb pri obnašanju...lih tako vitalen je kakor prej, apetit ima enak, trmoglav,... Moj največji strah je bil, da ne bo več "isti" kot prej, da bo v pravem pomenu besede "narkoman", zaspan, brez volje do življenja,...ampak vsekakor to ne drži, učinek tablet ni tak!In se tudi ne plazi, preden ima za dobiti tableto in nima abstinenčnih kriz :)To ni pomirjevalo v tem smislu!
Če te še kaj zanima oz sem ti lahko v pomoč, ti kar vprašaj ;)

Lp, Saša


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: oks , petek, 27.08.2004 : 08:32:34
Zanima me kakšno terapijo so predpisali vašim psom. Phenobarbiton se mi namreč zdi zelo škodljiv (veliko stranskih učinkov, okvarja jetra)! Nekaj sem brala na internetu o Valiumu in Potozium Bromidu!? Kakšne izkušnje?


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: sparks , petek, 27.08.2004 : 10:36:35
Hmmm, terapijo...preprosto so mu predpisali phenobarbiton, ker je padel v status. Jemanje 2x dnevno, v razmaku 12ur, doživljensko :-\ ....sedaj je na minimalni dozi, ki pa jo je potrebno zvišat, če se začnejo pojavljati/ponavljati napadi.
Tudi sama sem prebrala o valiumu in potozium bromidu. Sklepam, da je prvo zdravilo, ki ga (pri nas) dajo za epilepsijo pheno, če začne pretirano škodovati jetrom, menjajo...naš sistem, še zdaleč ni tako zadovoljiv kakor pa v tujini. Lih prejšnji teden, sem na formu (http://www.boards2go.com/boards/board.cgi?user=Thyme) brala, da je neko zdravilo brez stranskih učinkov, ki pa se ga da dobiti le v ZDA.
Jaz dajem mojemu Shonu še B kompleks, vitamini, ki pomagajo regenerirati odmirajoče celice ??? (nekaj takega). Naslednji teden greva na kontrolo krvi (stanje jeter)v Lj in bom vprašala za Potozium Bromid. Po dveh tednih jemanja phenota, so naredili test krvi, ki je bil pozitiven....naslednja kontrola pa je sedaj, čez skoraj 4 mesece, ki bo pokazal, če jetra mojega kužka dobro sprejemajo pheno.Držim pesti.
Vprašala bom tudi za Potozium Bromidu, saj se mi zdi manj škodljiv kot pheno.
Kar se tiče valiuma, pa mislim, da ga dajo psu v primeru napada. Da ni to zdravilo, ki bi ga lahko redno jemal, vsakodnevno. Valium so dali Shonu, med napadom in meni predpisali apaurin zanj, v takem primeru.
Preberi si vse potrebno na tej strani, kjer so zapisane še izkušnje ljudi:
http://www.canine-epilepsy-guardian-angels.com/
Tukaj dobiš še nekaj informacij o drugih zdravilih.


LP, Saša


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: sparks , petek, 27.08.2004 : 10:45:52
še nekaj:
Phenobarbital is what many veterinarians choose first when an anti-seizure drug is indicated for a dog. Phenobarbital has been successfully used in dogs for decades and has always been considered a relatively safe drug. Only
recently has it been recognized that 20% of the dogs on Pb therapy develop liver dysfunction which can result in death if not properly treated. As a result, KBr is now becoming the first drug of choice for veterinarians. (Očitno, to ne velja za vse veterinarje :-\ )
 
KBr and Pb are often used together to achieve control with dogs whose seizures are not well controlled by phenobarbital alone.

The use of potassium bromide appears to be relatively safe in dogs even when used over months or years and monitored correctly. Unlike PB, which is processed through the liver, KBr is broken down through the kidneys and does not have any known liver toxicity.

When is Valium used?

Although used frequently in human medicine to treat anxiety and stress, in emergency veterinary care it is used to treat grand mal seizure activity.  Although there are other drugs available, many veterinarians and neurologists feel that Valium (diazepam) is the drug of choice for the emergency treatment of seizures.




Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: oks , petek, 27.08.2004 : 12:17:31
Sparks!
Hvala za kratek in jedrnat odgovor. Tudi meni je veterinar rekel, da pri nas obstaja za zdravljenje epi napadov samo pheno. Valiuma se tukaj ne da dobiti (baje) in se ga tudi ne daje preventivno ampak med napadom samim. Bromida tudi pri nas nimajo. Kako to misliš, da je bil rezultat pozitiven? :-\


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: sparks , petek, 27.08.2004 : 15:37:00
 ;)np
Pozitiven v smislu, da je vse ok, da so encimi v krvi normalni. Bomo videli sedaj, po 4ih mesecih.
Hmmm, sam čudi me, da bromida ni, ker mora obstajati še kakšno drugo zdravilo v primeru, da se pes na pheno ne odziva oz ga slabo prenaša (okvara jeter). Upam, da ni edina opcija to.  ???
Se bom pozanimala, še danes.

Lp, Saša


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: oks , ponedeljek, 30.08.2004 : 07:57:28
V kakšni obliki mu daješ B kompleks? Kje ga kupiš?A je to ta, ki je namenjen tudi ljudem? Namreč, tudi sama sem slišala, da je to priporočljivo dajati! Kakšna je cena? :-\


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: sparks , ponedeljek, 30.08.2004 : 10:16:07
Dobiš ga v lekarnah. Pakiran je v "vrečkah" in not so taka majhna podolgovata zrnca, različnih barv (rumena, rdeča, oranžna...bombončki), pa še dišijo kot kakšen pikovit :D.  B kompleks je tudi za ljudi, sam ne vem, če je tak, kot vem so za ljudi tablete. Najbolše je, da v lekarni točno poveš za kaj rabiš (za psa)....nam so v lekarni svetovali to, ko smo šli po pheno. Uh, ne vem točne cene, ni pa drago...cca 700SIT/vrečka al še manj, mama pravi da cca 450SIT...booo :-X. Ti pa traja kr nekaj časa vrečka.

Lp




Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: oks , ponedeljek, 30.08.2004 : 10:25:20
Kako deluje B kompelks? A mu ga zmešaš s hrano al kako? :-*


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: sparks , ponedeljek, 30.08.2004 : 12:41:21
Pomaga pri obnavljanju celic....teh, ki odmirajo zaradi phenota. --->po domače povedano, na embalaži pa piše strokovna razlaga---> "za zdravljenje hipovitaminoze B in avitaminoze b, pri motjni absorbcij vitaminov, pri obolenju prebavil in jeter..."

Ja, je dobro zmešat s hrano, ker drugače dvomim, da se bo lotu jest ta zrnca. Js mu dam feto šunke al kej podobnega, stresem not za cca 2čajni žlički in pol že Shon nardi preostalo ;) Ponavadi zvečer, po njegovi večerji, pred tableto.
Dobiš brez recepta.

Bz bz ;)



Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: oks , ponedeljek, 30.08.2004 : 13:01:03
aja...super.Bom šla kr dons v lekarno!Sem pa slišala, da ni pametno mu stalno dajat tega!
Pa še neki iz privat posta: anamneza so podatki na podlagi katerih si veterinar naredi sliko o določenem psu in mu pomagajo pri oblikovanju diagnoze! :-*


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: čara , ponedeljek, 30.08.2004 : 13:03:08
Pri epilepsije je zelo uspešno tudi zdravljenje z akopunkturo.V Slovenj Gradcu to opravlja Dr.Mitja Osterman.



Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: oks , ponedeljek, 30.08.2004 : 13:19:53
Čara Hvala!"!!! Imaš kakšne osebne izkušnje!? :-*


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: sparks , ponedeljek, 30.08.2004 : 13:31:57
Ma sicer mu ne dajem vsak dan, ker pozabim...približno 4x na teden dobi. Zakaj slabo? Hm, iz napisanega na embalaži je razumet, kot da lahko dobi vsak dan....bom vprašala veterinarja, za vsak slučaj.
ahaaaa skico in to :P, razumem, hvala veš :-*


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: rem , sobota, 11.09.2004 : 21:52:03
Šele danes semo našli to temo in tudi celo prebrali. Naš pesek je umrl zaradi napadov epilepsije oz. med enim od napadov. Zdravnik je po temeljitih preiskavah postavil diagnozo epilepsija in predpisal tabletke PHEMITON 30mg po eno na dan. Natančno smo se drzali navodil o gibanju, prehrani in čimbolj nestresnemu načinu zivljenja. Sicer je bil pesek izredno miren, ljubeznjiv, hitro učljiv, pravo nasprotje sedanjega, ki je iste pasme in bi takoj plačal na radarju, če bi merili hitrost. Ostale lastnosti pa so pri obeh psičkih enake.
Po šestih dneh, jemanja tablet so se začeli ponovni napadi, poklicali smo veterinarja, določil je še polovičko tablete, pa še enkrat polovičko, potem je rekel da bomo počakali jutra. Potem je bilo tako kot je zapisala Jana, le da jutra zanj ni bilo, umrl je okrog treh zjutraj, ves čas smo bili na zvezi z veterinarjem.Ker se zaradi ljubezni do našega peseka nismo mogli odločiti za obdukcijo, da bi odkrili morebitni vzrok za pojav bolezni. Pesek,je bil skozi bolj bolehen, vnetja ledvičk so se ponavljala.potem vnetja pokostnice, hitro utrujanje, tako, da je bil skozi pod zdravniško kontrolo. Na zalost nam ga ni uspelo rešiti. NIKOLI GA NE BOMO POZABILI :'( :'( :'(


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: pia_in_co. , sobota, 11.09.2004 : 22:13:33
rem: Iskreno sozalje ob izgubi :'(
Zanima me kaksno obliko epilepsije je imel vas pes?

Tudi moj ima epilepsijo(na sreco lazjo obliko) in se ze nekaj casa trudim s vprasanjem, kaj mu povzroca napade :-\
Upam, da bolezen ne bo prisla nikoli tako dalec, da ga bom izgubila :-X


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: rem , nedelja, 12.09.2004 : 21:32:51
 Pia:Naš pesek je imel postavljeno diagnozo epilepsija, dobil je tabletke, pojedel jih je le šest in dve polovički, torej sedem,potem je bilo konec. Tako,da niti niso mogli kaj več odkriti. Ko je imel napad se je vedno ulegel na desni bok, tačke je imel iztegnjene, čisto trde in je z vsem telesom trzal, iz ust mu je šla bela gosta pena, zato mislim, da tisti zadnji polovički nista ostali v njem,ker jih je verjetno izločil s peno.Npadi, so bili nakoncu na pet minut.Vmes mu je dvakrat ušlo blato, polulal pa se med napadom ni, niti ni poskušal ugrizniti, na kar me je opozoril zivinozdravnik. Med napadom smo ga drzali pod glavo in pazili na jeziček, po napadu je bil utrujen in je kake pol ure lezal pri kom od nas v naročju, potem se je napil vode in se obnašal kot  da nič ni bilo. Zadnji dan je bilo tako do desete zvečer, potem pa ni več vstal, vprašala sem veterinarja ali bo umrl, rekel je, da je utrujen naj se potolazim, da bomo zjutraj videli....Najbolj mi je hudo, ker se je tako mučil,pa mu nismo mogli pomagati. Upam, da bo s tvojim kuzijem vse vredu,če si v dvomih vprašaj še pri katerem veterinarju, mi smo bili pri dveh, pa sta oba rekla enako. V ELIKO SREČE NAPREJ.


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: rem , nedelja, 12.09.2004 : 21:51:01
Še nekaj o povzročitvi napadov. Deset dni pred prvim napadom, ali kak dan več si je pesek porezal tačko, tako, da je bil šivan in je dobil narkozo, po desetih dneh, ko so mu pobrali tiste tri šive so se začeli napadi. Iz narkoze se je normalno zbudil, malo je bil omotičen par minut, potem pa vse normalno.Sami smo najprej pomislili, da je vsega kriva narkoza, vendar so nam razlozili kako vse to poteka, tako da sta dva veterinarja narkozo izključila, pesek je bil tudi drugače zelo neznega zdravja. Ne vem kaj bi mu povzročilo napade, vse smo premislili ze stokrat, moznosti je veliko, mi bomo pozabili nanje, vendar z lepo mislijo na našega pesota.


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: ROBI-YUCCA , sreda, 03.11.2004 : 17:11:35
Ali kdo ve kakšna je razlika med epileptičnim napadom in infarktom?
Naš prvi kuža je imel take napade zadnji mesec svojega življenja,veterinarji v Kopru so mu dajali vitamine,kalcij..... in me prepričevali naj ga uspavamo,ter mi vsakič mastno zaračunali.
Zadnjo noč je doživel 5-6 napadov vmes pa je kolikor je mogel čudno tulil. Zjutraj smo ga odpeljali na veterinarsko kjer ga je spet prijelo. Rekli so da ni pomoči in je takoj po napadu umrl.
Diagnoza: srčni infarkt
Račun in obrazložitev, da je ceneje ker je umrl sam.

Mojo sedanjo psino vozim na Kozino in se na daleč izogibava Kopra.  


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: oks , četrtek, 04.11.2004 : 07:33:30
Če ima kuža epileptični napad ga takoj prepoznaš...Predvsem po peni, tresenju, iztegnjenim tačka (kot bi hotel veslati), lahko izgubi zavest...Tako kot je opisal Rem! :-[
Infarkta pri psu sicer nisem še nikoli videla, ampak, če sklepam glede na ljudi, se kuža ne trese, se ne polula ali pokaka med napadom, predvsem pa nima pene. Tvoj kuža je vrjetno tulil, ker je čutil, da napad prihaja. Nisi sicer napisal, kakšni so bili znaki oz. kako je napad poteka... ???


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: ROBI-YUCCA , četrtek, 04.11.2004 : 08:48:23
Napadi so bili točno takšni kot jih opisujete, vendar nam ni nikoli nobeden omenil epilepsije. Kuža je pa dobival velike količine kalcija zaradi displazije,kar pa je slabo za srce. Umrl je pri 7-8 mesecih,kar je bilo zanj bolje. Ne vem zakaj ampak zadnji del se mu sploh ni razvijal,ob repu je imel bule,driske,bruhanje ....

Upam,da mi ne bo treba še kdaj doživeti česa takšnega.


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: oks , četrtek, 04.11.2004 : 08:57:35
Če so bili napadi takšni, kot smo jih opisali, potem je šlo sigurno za epilepsijo in je bila to "prevelika znanost" za koprske veterinarje! Tiste bile, driska in bruhanje...Mislim, da ni bilo povezano z epilepsijo! :-[
Če prav razumem je bil kuža še mladiček! :'(


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: bina , četrtek, 04.11.2004 : 10:01:23
Jaz na srečo še nisem imela izkušenj z epilepsijo (trkam na les), pa se tudi ne bi rada srečala z njo :-X

Sem pa sedaj malo brala poste nazaj in se ustavila tukaj
Citat
Kaj sem zelela povedati? Epilepticni napad je lahko izzvan s kaksno drugo boleznijo ali tezavo.

Poznam psico, ki je imela 2 napada, pa so sprva sumili na epilepsijo, ampak je bil lastnik na srečo dovolj vztrajen in so ugotovili, da ima psička zelo hudo obliko borelije (med drugim je tudi šepala in bila na splošno utrujena).

No, pri njej so napade povezali z borelijo in ne z epilepsijo.

Lp Jana


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: oks , četrtek, 04.11.2004 : 10:09:13
No, Bina...Pa še moje izkušnje. Moj kuža je imel dva napada.  :'(Bila sta bolj blaga, saj sta trajala "samo" 2 minuti In sva šla jasno takoj k veterinarju, ki je opravil teste na borelijo in erlihijo, saj  je baje splošno znano, da naj bi predvsem klopne bolezni povzročale epileptične napade. In res se je izkazalo, da je titer na borelijo pozitiven in kmalu je bilo jasno, da ima moj kuža nevrološko obliko borelije, ki se pač manifestira z napadi. Po nasvetu 4ih različnih veterinarjev (tudi specialistke za nevrološka obolenja) je kuža začel dobivati phenobarbiton in antibiotike za zdravljenje borelioze. Zaenkrat (močno trkam na les), se napad ni ponovil (to je v  4 mesecih). :D


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: ROBI-YUCCA , četrtek, 04.11.2004 : 10:51:59
Kuža je imel 6-7-8-9 mesecev- ne vem točno koliko, ker sem ga dobil z papirji!!!!!  >:( >:( >:( iz Makedonije.
Del zgodbe je pa tukaj:
http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=24;action=display;threadid=3;start=msg37959#msg37959


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: oks , četrtek, 04.11.2004 : 11:24:52
 :'( Žalostna zgodba...


Naslov: Epilepsija
Poslano od: ulla , sobota, 13.11.2004 : 10:26:01
Pozdravljeni, že nekaj časa berem forum in je zelo poučen in zanimiv. Imam kužija, Yorkshireskega terijerja, star je 12.5 let, pred približno sedmimi leti so se mu začeli pojavljati epileptični napadi, približno 1 do 3 na leto, sedaj ko je pa pes star skoraj 13 let, se mu napadi stopnjujejo in jih ima skoraj vsakih 5 dni, kakšen dan tudi tri epi napade na dan :'(.

Zakja so se mu začeli napadi tako pogosto, kaj bi lahko vplivalo na to, a ima mogoče kdo kakšne izkušnje s tem, zelo sem obupana in se obračam na vas, če mi lahko pomagate s vašimi izkušnjami in znanjem. Kako mu olajšati te napade.

Vem, če se mu pojavljajo tako pogosto, da bo moral na terapijo, sam nekateri pa pravijo, da če ne bo redno jemal terapije so posledice lahko hude :'(.

Prosim za pomoč in najlepše se vam zahvaljujem za vsako mnenje.


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: maja01 , sobota, 13.11.2004 : 10:35:49
za zacetek ti svetujem, da si preberes temo z enakim naslovom, ki jo najdes  tule (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=7;action=display;threadid=401). Naslednjic preden odpres novo temo, uporabi funkcijo iskanja, veliko tem je namrec ze odprtih.
lp, m.


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: ime , sobota, 13.11.2004 : 12:32:13
Napadov se ne da "lajšati". Psa pelji k veterinarju (poskusi najti kakšnega pametnega z nekoliko znanja o nevrologiji). Le ta mu bo začel uvajati  terapijo, ki bo preprečila napade.
Zdravila imajo seveda stranske učinke, ki pa sčasoma izzvenijo. Če te še kaj zanima...


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: ulla , sobota, 13.11.2004 : 13:15:24
Hvala za informacije, vendar toliko zanimivih stvari sem prebrala na starejših postih, da enostavno nevem, če bi se odločila za terapijo :-\, napadi so zlo bolj blagi in kuža normalno gleda, samo trese se pa malo ima izbuljene oči.

Kaj naj naredim?? :'(


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: oks , ponedeljek, 15.11.2004 : 07:45:14
Hvala za informacije, vendar toliko zanimivih stvari sem prebrala na starejših postih, da enostavno nevem, če bi se odločila za terapijo :-\, napadi so zlo bolj blagi in kuža normalno gleda, samo trese se pa malo ima izbuljene oči.

Kaj naj naredim?? :'(

Nečesa ne razumem...Ima kuža že 7 let napade, pa sploh ni na terapiji!??? :o :o :o.  >:(Nisi niti napisala, za kakšne napade gre? Koliko časa trajajo, je bil kdaj v statusu?


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: ulla , ponedeljek, 15.11.2004 : 09:10:42
Imel je enega  do dva napada na leto in je veterinar predlagal, da na tako malo napadov letno ne bi dajal terapije, napadi so pa bili dolgi približno pet minut, s tresenjem celega telesa in v tačke je dobil krč, da ni mogel stati ter bolj izbuljene oči, po petih minutah je bil kot nov. Zadnja lata se mu pa napadi stopnjujejo in jih ima vsakih 5 dni ali pa tudi 3 na dan, ali pa na en mesec, tko da je veterinar rekel naj počakam in spremljam kako bo? :-[


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: oks , ponedeljek, 15.11.2004 : 09:23:56
Veš, meni je veterinar rekel, da VEDNO psu po treh napadih predpišejo terapijo (phenobarbiton), ne glede na to kako dolg je napad. Saj naj bi sam napad povzročil več škode kot terapija na minimalni dozi. Moj kuža je imel "samo" dva napada (trajala sta 2 minuti) in je na terapiji-sicer minimalni, ampak s tem se ni za hecat! Sploh, če je pri tvojem psu tako pogosto. Jst bi definitivno šla k veterinarju...pri teh letih mu namreč lahko odpo srce med napadom... :(


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: ulla , ponedeljek, 15.11.2004 : 10:02:44
 :'( :'( :'(


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: oks , ponedeljek, 15.11.2004 : 12:26:00
Ja, vem, da je hudo...Vrjemi, da sem tudi sama jokala, ko sem izvedela diagnozo, ampak je na srečo zdravljenje s phenobarbitonom zelo uspešno. Predlagam ti, da hitro ukrepaš! :-[


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: ulla , ponedeljek, 15.11.2004 : 14:13:41
Hvala, takoj bom ukrepala :)


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: nigric , torek, 30.11.2004 : 16:39:57
Dragi ljubitelji boksarjev,

Danes zjutraj nam je za posledicami  epileptičnim napadom  poginilia nasa bokserka NIGRA.
Hvala vsem, ki ste svoje izkušnje pridno zapisovali na forumu
in nam pomagali. da smo lazje odkrili, oziroma razumeli bolezen
nase Nigre.
Še enkrat se Vsem iskreno zahvaljujem in le tako naprej.
Predvsem pa samo eno :  upanje umira zadnje!

Blaz

PS.: Nigra- pogresali te bomo!
   


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: oks , sreda, 01.12.2004 : 07:53:33
Najprej ISKRENO SOŽALJE :'( :'( :'(
Blaž, vem, da je težko, ampak lahko napišeš kaj več? Kakšne napad je bil, kaj je bil razlog, da je umrla...Koliko časa je imela epilepsijo?
S tem boš pomgal ostalim....in tudi meni!


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: nigric , sreda, 01.12.2004 : 15:40:03
Hvala!

To se je prvič zgodilo pred približno tremi mesci. Ko sva odšla
na sprehod, se je kot vedno oddaljila, da bi opravila potrebo in kar naenkrat
jo vidim , da pade in se začne tresti, pena na gobec... opazil sem, da je imela
zadnji del paraliziran, tako, da sem jo po napadu nesel domov , vendar je
po eni uri že cisto okrevala, kot da ni bilo nič. Potem 1 mesec nič.
Nato zopet eno jutro na svojem prostoru, isti znaki, vendar močnejši napad.
Od tega  napada dalje približno en teden, pa je kar izgubljala zavest (naenkrat je
padla in se nato takoj pobrala). Potem je po enem tednu zopet okrevala, kot,
da ni bilo nič. Sprva nam je veterinarka predpisala tablete proti epilepsiji, vendar
smo se po posvetu  z zdravniki odločili, da ji jih ne bomo dajali, ker pes postane
dobesedno odvisen od teh tablet- »narkoman« (moram upoštevati,
da je bil stara že skoraj 14 let in se nam je zdelo da bi bilo to samo še dodatno mučenje)
Potem sem "odkril" in dobil  homeopatske kapljice "proti" epilepsiji in moram reči, da
se napadi niso več ponavljali do včeraj zjutraj (kapljice ji nisem dal tri dni, ker
piše, da jih dajemo ob izboljšanju enkrat tedensko). Nato je včeraj  zjutraj zopet
doživela napad, vendar tokrat dva zaporedoma in  njeno telo je bilo že toliko izčrpano, da je zaspala in poginila.

Vzroke za epilepsijo bi lahko vsi skupaj odkrili tako, da bi vsakdo, ki se s  tem problemom  sooča napisal:
Kdaj pes dobi napad (kakšno vreme je oziroma vremenske spremembe, kurilna sezona, čas po cepljenju)?
Kje pes prebiva (prostor)?  Katero hrano uživa? Kakšne poškodbe ima (nesreča)? Živčnost (petarde, avtomobili…itd
Vsi skupaj bi  nato morda našli skupne imenovalce vzrokov. Ker resnično dvomi, da bi se epilepsija kar pojavljala brez vzroka (lahko je kakšna alergija na hrano, vremenske spremembe, občutljivost na ?…)

Če ste opazili ponavadi veterinarji rečejo, da ima pes tumor v glavi. To so nam zatrdili že pred tremi leti, ko je imela psička glavo postrani, vendar se je izkazalo, da je šlo za vnetje srednjega ušesa in se je stvar sama od sebe izboljšala.

Še vedno mislim, da so nam močno pomagale homeopatske kapljice (preprečevale epilepsijo), vendar pa je naša psička bila že v tako visoka starosti (za bokserje), da verjetno ni mogla več popolnoma okrevati po prvih napadih in tudi telo se ni imelo  časa , čisto navaditi  na te kapljice.
Zato bi želel, da nekdo, ki ima mlajšega psa in ne uživa tablet,  sproba te kapljice (imam še pol flaške), ker bi potem ob pozitivnem učinku morda resnično našli nekaj,
kar preprečuje oziroma pomaga in ne škoduje.

Če Vas zanima se kaj bom z veseljem delil svoje izkušnje, kot ste jih vi , ko sem spoznaval to zahrbtno »bolezen«.

Lep pozdrav,

Blaž


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: nynyka , sreda, 01.12.2004 : 20:28:56
ben je imel tri leta.v petek je prvič v življenju ime epilepsični napad.prvi je bil okoli enih ponoči, nekaj je zaropotalo, pa sem šla pogledat in našla bena (nemški boksar) celega v slini.ker nisem vedela da ga je premetavalo sem mislila da je iskal kaj v smeteh.naslednji dan ko je mami prišla iz službe ga je našla celega v slini.potem sem šla še jaz z njim na sprehod, ko sem prišla iz šole in kar naenkrat se mi je začel sliniti in vrteti v krogu na ulici.takoj sem šla domov in poklicala ateja, da sem mu povedala.takoj sem ga peljala k veterinarki v postojno, ki je rekla, da je ben predebel in da ima angino, zato se vrjetno slini.dala mu je tudi dietno hrano, ker ga je bolela zadnja desna tačka (rekla je namreč, da je to zaradi 3kg preveč), dala mu je tudi antibiotike proti angini.ko sem prišla domov je ben bil zelo nesprpen, še nikoli ni takoj silil k meni in fantu v sobo, kot v petek.potem pa okoli sedme ure zvečer pride najhujše.napad je trajal 20 min, hitro po začetku smo ga peljali v logatec na dežurno kliniko k dr. plevnik.ta se je potrudila, takoj je vedela zakaj gre in tudi začutla da je nekaj narobe z njegovo tačko, pa čeprav ji tega nismo povedali.ben je dobival in infuzijo in nekaj inekcij za pomiritev.z benom smo odšli domov z nekaj inekcijami za napade.celo noč nismo spali.ben je ležal na kavču, ni vedel zakaj se gre.prosila sem ga naj mi obljubi, da bo z njim vse vredu.zgodaj zjutraj je klicala dr.mateja in vprašala, če je ben kaj jedel.ukazala je da ga takoj pripeljemo na infuzijo.med tem je mami peljala kri na pregled v ljubljano.stanje se je poslabšalo in bena sta morala mami in ati peljati v ljubljano na kliniko.pregledal ga je najboljši nevrolog.ben je padel v komo.rešil bi ga samo čudež.meni se je doma mešalo, jokala sem in jokala .šla sem k fantu, tam sem se malo pomirila.
bena med tem časom ni bilo več.zdravniku sem rekla naj lepo poskrbi za njega in naj naredi tako, da bom njemu najboljše in najmanj boleče.mami in ati sta se vrnila sama.zelo nam je hudo.
upam da imate zdrave pse.


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: Chris , sreda, 01.12.2004 : 21:28:07
Nigric, nynyka, iskreno sožalje. :-\

Ali je epilepsija dedna? Ali obstajajo linije, v katerih se pojavlja več psov z njo, kot v drugih linijah? Je pariti takšnega psa tvegano?

Ker potemtakem bi bilo dobro tudi, če bi vedeli iz katere paritvene kombinacije je epileptični pes, o tem nujno obvestiti vzreditelje in pristojne organizacije, ki shranjujejo te podatke o psih in njihovih rodovnikih.


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: oks , četrtek, 02.12.2004 : 07:47:16
No, vrjetno sem že nakejkrat omenila, pa vseeno. Moj pes je doživel prvi napad junija letos, trajal je 2 minuti, nato se je pes pobral in se vedel, kot da se ni nič zgodilo. Čez mesec in pol se je pojavil nov napad...spet je bilo enako9 kot prvič. 2 minuti, kuža vstane, se otrese in žejno pogleda v posodo z vodo. In sva šla k veterinarju. Takoj mu je vzel kri za test na erlihijo in borelioza, ker sta te dve bolezni zelo pogosto sporžilca napadov. Dobil je terapijo phenobarbitona. Gre za antiepileptike, ki res povzročajo odvisnost in delujejo na jetra, zato je potrebna kontrola jeternih testov na vsake 3-4 mesece. Test na boreliozo je bil pozitiven in zato smo zdravili tudi to.Po posvetovanju s številnimi veterinarji so mi zatrdili, da gre pri Oksu za nevrološko obliko borelije, ki se odraža v obliki epileptičnih napadov in da naj bi napadi izzveneli po terapiji s Clinofugom. In res so... ;) Od avgusta do zdaj se napad ni ponovil. Kuža je ves čas na antiepileptikih (na začetko 100 mg na dan, kar je minimalna doza), zdaj na 75mg na dan...Počasi ukinjamo terapijo. Zanimivo je, da nihče v sorodu mojega psa (6 kolen nazaj) ni imel te bolezni, mi je pa veterinar omenil, da se sicer lahko deduje (zelo redko), vendar običajno preskakuje kolena!Nekatere pasme naj bi bile bolj nagnjene k epilepsiji. Gre predvsem za bokserje in labradorce. Vzreja epilptičnih psov ni prepovedana, ker je zelo težko ugotoviti kaj je sprožilo nastanek epilepsije. Vzrok je lahko bolezen (tumor), poškodba, nesreča, udarec, borelija, erlihija in ostale klopne bolezni.Če pa gre za ideopatsko obliko (prirojeno) se običajno pokaže že v prvih mesecih življenja in takrat je potrebno doživljenjsko zdravljene. Če napada ni prisotnega vsaj 2 leti, se izkluči prirojeno obliko epilepsije.

Ker imam tudi sama namen zdraviti psa homeopatsko, me zanima Nigric, kako se imenuje te kapljice in kdo ti jih je svetoval!?


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: nigric , četrtek, 02.12.2004 : 11:03:35
Za  ime ne vem, mi jih je pa pripravila Dr. homeopatije Bregantova iz
Postojne, kjer ima tudi svojo ordinacijo in tudi izkušnje z
zdravljenjem psov. Odločil pa sem se za to zdravljenje
ker se moja mama uspesno homeopatsko zdravi  ze dve leti in
zaradi tega, ker sem prebral , da so homeopatska zdravila
testirali na psih, predno so jih začeli uporabljati na človeku (da se razumemo
ni šlo za nikakršno mučenje živali, ker so zdravila-kapljice  popolnoma naravna
in  neškodljiva ter nimajo nikakršnih stranskih učinkov).
Nasplošno pa homeopatska zdravila prodajajo
v Avstiji, Nemčiji.... v vsaki lekarni, samo
pri nas  to  zdravljenje tretirajo kot  "mazaštvo".

Lp,

Če te zanima ti lahko priskrbim  tel. številko


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: oks , četrtek, 02.12.2004 : 11:51:47
Ja, to da jih ne prodajajo v Sloveniji vem in me sploh ne sprašuj kakšno mnenje imam... >:( In potem se gremo neko Evropo!
Za enkrat sem dogovorjena s homeopatom iz Rijeke, ampak bi te vseeno prosila, da mi pošlješ telefonsko od te tvoje homeopatinje na privat!
Pa najlepša hvala! ;)


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: Kapitan_Nemo , nedelja, 09.01.2005 : 22:22:27
Znanstveniki so odkrili gen za epilepisjo !

Odkritje (objavljeno originalno v reviji Science) je omogočilo raziskovalcem, da so razvili test, ki bo omogočal vzrediteljem izkoreniniti to hudo bolezen iz vzreje. Odkritje bo tudi pripomoglo k večjemu razumevanju hude človeške oblike epilepsije, imenovane Lafora in podobne oblike.
Prizadeti psi imajo vsi mutacijo gena EPM2, ki onemogoča pravilno sinzeto beljakovin.
5% pasme pritlikavih wirehaireds (zool = pes terier z dlako kot žica*) (*= prosim forumaše za pravi prevod) v Veliki Britaniji ima to bolezen in kar 25% predstavnikov teh psov so lahko nosilci teh pokvarjenih genov. Skrbniki ponavadi opazijo težave šele pri starosti psa 6 let. Čeprav ni ozdravljiva, je bolezen lahko pod kontrolo s pomočjo diete in tablet.
Lahko uvedemo omejitve v smislu selekcije, ki bi izključevala vzrejo tistih psov, ki prenašajo bolezen na potomce.
Tak pristop so naprimer že uvedli za irske setre, da bi se rešili sepote kot posledice podedovane progresvine retinalne atrofije (PRA) in imunske motnje imenovane "canine leukocyte adhesion deficiency" (Clad) - (pomanjkljivo sprijemanje levkocitov pri psih? - poskus prevoda, glede sprijemanja nisem povsem siguren). Tudi tu mora imeti pes obe kopiji poškodovanega gena, da pride do bolezni (smao z eeno kopijo pa je pes le prenašalec bolezni).UK Kennel Club se pripravlja na prepoved registracije vseh irskih setrov, ki nimajo raziskna Clad.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/4149179.stm

Kako je s tako selekcijo glede na epilepisjo pri nas? Menda da to sploh ni kriterij za vzrejo, je kaj takega sploh možno ?


Naslov: Re:Epilepsija
Poslano od: Kapitan_Nemo , nedelja, 09.01.2005 : 22:43:32
Je "miniature wirehaired dachshunds" morda pritlikavi resasti jazbečar ? (jaz se na pasme slabo spoznam, ker sem ihtiolog, ne kinolog ;D)  ???

Ker je zgoraj v tekstu precej tiskarskih napak in ni več tu možnosti popravljanja teksta (titi hudobci  :-\), bom nalepil tekst še enkrat :

Znanstveniki so odkrili gen za epilepisjo !

Odkritje (objavljeno originalno v reviji Science) je omogočilo raziskovalcem, da so razvili test, ki bo omogočal vzrediteljem izkoreniniti to hudo bolezen iz vzreje. Odkritje bo tudi pripomoglo k večjemu razumevanju hude človeške oblike epilepsije, imenovane Lafora in podobne oblike.
Prizadeti psi imajo vsi mutacijo gena EPM2, ki onemogoča pravilno sinzeto beljakovin.
5% pasme pritlikavih wirehaireds (zool = pes terier z dlako kot žica*) (*= prosim forumaše za pravi prevod : miniature wirehaired dachshunds _ je mogoče resasti jazbečar?) v Veliki Britaniji ima to bolezen in kar 25% predstavnikov teh psov so lahko nosilci teh pokvarjenih genov. Skrbniki ponavadi opazijo težave šele pri starosti psa 6 let. Čeprav ni ozdravljiva, je bolezen lahko pod kontrolo s pomočjo diete in tablet.
Lahko uvedemo omejitve v smislu selekcije, ki bi izključevala vzrejo tistih psov, ki prenašajo bolezen na potomce.
Tak pristop so naprimer že uvedli za irske setre, da bi se rešili slepote kot posledice podedovane progresivne retinalne atrofije (PRA) in imunske motnje imenovane "canine leukocyte adhesion deficiency" (Clad) - (pomanjkljivo sprijemanje levkocitov pri psih? - poskus prevoda, glede sprijemanja nisem povsem siguren). Tudi tu mora imeti pes obe kopiji poškodovanega gena, da pride do bolezni (samo z eno kopijo pa je pes le prenašalec bolezni). UK Kennel Club se pripravlja na prepoved registracije vseh irskih setrov, ki nimajo raziskan Clad.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/4149179.stm

Kako je s tako selekcijo glede na epilepisjo pri nas? Menda da to sploh ni kriterij za vzrejo, je kaj takega sploh možno  ?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: jhrenič , nedelja, 03.04.2005 : 21:24:21
 :'( :'( :'(!
Malo sem menda pozna za vkljucitev v to temo pa vseeno bom poskusila.
Ne vem sploh kje zaceti,lani za miklavza smo kupili najstarejsemu sinu mladega2,5 mesecev starega sibirskega huskija,res cudovit kuza.Ko smo ga pripeljali je bil povsem zdrav,nato smo ga dali drugic cepiti proti otroskim boleznim in nekje 10 dni kasneje je dobil prvi napad.Sprva nismo vedeli kaj mu je,peljali smo ga k veterinarju ta ga je smo malo gledal,mu dal konzervo in ga stiskal za zelodec,ter nam povedal da je lahko vec vzrokov za tak napad,po vsej verjetnosti pa bi naj bil vzrok pac neka manjsa zastrupitev.Nato sta se sledila nekje dva do trije napadi in nekako sta me zelo spominjala na epilepticni napad.Vendar so se napadi nato ustavili in mislili smo,da je pac res kaj taksnega pojedel in si smo pokvaril zelodec.Mir je bil kar kaksna dva meseca,nato pa sok.Zaceli so se spet napadi od tega je sedaj kaksnih 10 dni.Prvi je bil dopoldan po katerem je brezglavo letal sem ter tja,drugi popoldan,ki je bil bol blagi trtji pa proti veceru.Posvetovali smo se z veterinarjem,ki nam je rekel,da naj se pocakamo,ce se bostanje pomirilo,ce pa ne naj pridemo po pomirjevala.In stanje se je res izbolsalo ampak samo navidezno.zjutraj,ko smo se zbudili je bil nas ljubljencek tako izmucen in slaboten,da nismo vedeli kako in kaj.Takoj smo ga odpeljali veterinarju in tam je imel se dva napada in bilo mu je takoj jasno "to je epilepsija",samo to mu ni bilo jasno tako mald kuza in ze tako mocni napadi dopolnil je namrec komaj 6 mesecev.Veterinar je menil,da je imel napade kar celo noc in da je cudes,da se sploh zivi.Dali so mu pomirjevalo v obliki inekcije in tabletke ter nam dolocili dozo3/4 tabletke na 12 ur.Tako smo tudi storili,vendar je imel mocne stranske ucinke,zato smo mu po posvetu z veterinarjem odstavili tablete in upali,da se napadi ne bodo vec pojavili.In tako je tudi bilo vsi smo ze upali,da se je to mucenje koncalo vse do danes.Zjuraj smo se zbudili in imel je prvi napad in potem se drugi bil je cisto izcrpan,takoj ga je mož peljal k veterinarju in cez pol ure zazvoni telefon,na drugi strani moj moz,ki mi da veterinarja na telefon,ker mi on sam ni mogel povedati kako in kaj,zal mi je veterinar moral povdati da za nasega Maxa ni vec resitve,da je premlad in da ima premocne napade za mladicka,da je ze cisto izcrpan in da je v bistvu cudes da se sploh zivi,da je bolse da ga resimo muk,ker bodo napadi vse hujsi in hujsi.Moza sem prosila naj se ga enkrat pripelje domov da se lahko vsi poslovimo od njega tako smo tudi nredili.Odpeljal ga je nazaj in muk za njega je bilo konec.Ker pa se to vse ni dovol,ravno danes ima moj najstarejsi sin rojstni dan!

Rada bi pa vedela,ce mi kdo lahko pove,ce pozna kaksen primer epilepsije pri tako mladih kuzkih starih med 3-6 mesecev in mozne vzroke za tako mocno obolenje pri tako mladem kuzku.Sem namrec zasledila obolenja samo pri starejsih kuzkih in ne pri tako mladih.

Hvala!


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: andi , ponedeljek, 04.04.2005 : 08:01:33
Žal mi je za vašega psička :'(
Upam, da ste vzreditelja obvestili, epilepsija je lahko tudi dedna!
Jap, bil je en primer ko je mladiček umrl po epileptičnem napadu.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: jhrenič , ponedeljek, 04.04.2005 : 09:12:00
 :'( :-[

Hvala za sožalje in seveda smo vse potrebne obvestili o tem.A še vedno ne vem zakaj je prišlo do tega.Naš Max je bil namreč edini v leglu,ki je imel to bolezen.Nekako se ne morem s tem sprijazniti.Toliko različnih informacij sem dobila okoli te bolezni in toliko različnih razlag veterinarjev,da sem čist zmešana!


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: oks , ponedeljek, 04.04.2005 : 09:31:09
Najprej iskreno sožalje... :'(Take novice me vedno spravijo v jok, posebno zato, ker imam tudi sama doma epileptičnega bonika. Tudi meni je veterinar rekel, da ni možnosti, da bi se pri Oksu pojavljali napadi zaradi bolezni (jeter, srca, ledvic, sladkorna bolezen, tumor v glavi), ker je premlad. Ob prvem napadu je bil star 15 mesecev. Pa sem po prebiranju literature in tujih internetnih strani ugotovila, da je bil vzrok za napad v cepljenju proti kužnim boleznim in steklini (vse to je bilo lansko leto opravljeno skupaj, ne glede na moje dvome) in cca 3 tedne kasneje se je prvič pojavil napad! Od lanskega avgusta je kuža na antiepiletični terapiji, njegovi jetrni testi, kontrole krvi in nevrološki pregledi so o.k, napadi se še vedno pojavljajo v razmaku 6-8 tednov, vendar v bolj blagi obliki! Cepljenju se pa na daleč izogibamo!
H kateremu veterinarju si psa peljala!?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 04.04.2005 : 10:07:01
Kateri ***** je pa cepil hkrati proti steklini in kuznim boleznim? Lahko tudi na privat.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: jhrenič , ponedeljek, 04.04.2005 : 10:33:45
Moram povedati,da je bil to naš prvi kuža.Peljali smo ga v državno ambulanto v MB,ker je tam tudi po moji vednosti edini dežurni  veterinar.Cepljen je pa bil samo proti tem kužnim boleznim nobenega drugega cepiva ni dobil in približno 10 dni za tem se je začela mora! :'(


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: simi , ponedeljek, 04.04.2005 : 13:24:27
Jap, bil je en primer ko je mladiček umrl po epileptičnem napadu.

Andi verjetno misliš na tistega malega škotskega ovčarčka, ki je bil star 9 tednov.
Psiček je bil že takoj, ko so ga pripeljali domov povsem miren, prav nič "mladičkasto" se ni obnašal.
Lastnik ga je pripeljal na igralne urice, psiček je po ne morem reci, da je minilo 5 minut, ko je doživel epileptičen napad. Zacvilil je in se začel tresti. Takoj sem mu dvignila glavo, da mu je slina tekla ven, prosila nekoga (ne vem niti koga), da mi je prinesel kos veje, da bi mi jo dala med zobke (prej sem mu čeljust držala narazen jaz). Ko sem prijela palico, da bi jo dala med zobke nisem več dobila čeljusti narazen tak krč ga je prijel. Napadi so se vrstili en za drugim, pa zelo kratkem času smo ga odpeljali do dežurnega veterinarja. Med tem, ko smo se peljali sem čutila, kako ga zaliva voda. Veterinarja sem že po telefonu obvestila, da je zelo hud epileptičen napad in je že čakal z injekcijo apaurina. Kljub pomirjevalom se napadi niso končali, ampak je kuža samo prehajal iz napada v napad. Nisem še videla psa, ki bi tako hitro, takoj ko mu je iz kanile vzel apaurin in mu je hotel dati T61 umrl v sekundi :'(.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Primavera , ponedeljek, 04.04.2005 : 13:36:37
No, jaz sem lani po nesreči zašla v veterinarstvo Trstenjak zajc in tudi mojo psico so naenkrat cepili  proti steklini , proti kužnim boleznim, pa še čipirala jo je ena mlada blond veterinarka., da je bilo po tleh kar nekaj kapelj krvi potem... Moj stalni veterinar je bil namreč na morju, tudi jaz sem bila naslednji dan namenjena na morje in ni bilo druge izbire...Ampak :NIKOLI VEČ KAJ TAKEGA!!! Predvsem pa ne pri Trstenjaku. Se mi zdi, da je šlo za goli keš, saj sem plačala 18 jurjev samo za ceplenja. Sem pol opazila, da je psici padla odpornost, in sem ji dala kuro vitaminsko-mineralnih tablet Pfizer in se je kar hitro spravila k sebi.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: oks , ponedeljek, 04.04.2005 : 13:38:01
same slabe novice :'( :'( :'(
Ima kdo mogoče kakšno zgodbo s srečnim koncem??? Kjer kuža ni umrl zaradi epilepsije, ampak je živel do konca svojih dni, kljub napadom!? :'(


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Princ , ponedeljek, 04.04.2005 : 17:04:16
Pozdravljeni :'(,

ob vaši boleči izkušnji sama podoživljam vse, kar se je pri nas doma dogajalo zadnje tri mesece. In ja, tudi jaz se težko sprijaznim, tudi jaz se sprašujem zakaj ravno meni, tudi jaz sem prebrala en kup stvari in tudi meni so "natrosili" cel kup znanj in informacij - pa ni pomagalo.

Če ste količkaj prebrali o epilepsiji, vam je lahko jasno, da – razen diagnosticiranja že zdravniki tavajo v temi, kaj šele veterinarji. Po vsem prebranem, po lastni izkušnji in po pogovoru z različnimi veti sem prišla do zaključka, da večini psov pomagajo tablete do te mere, da vsaj ublažijo stanje na en do dva napada na leto, morda jih preprečijo za vedno. Po raziskavah obstaja manj kot % psov, ki jim ne pomagajo nobene tablete in posledično tudi nobene alternativne oblike zdravljenja - za slednje zaradi oslabelosti psa/srca  pogosto zmanjka časa... In mlajši kot je pes (ob predpostavki, da ima pogoste in zaporedne napade), slabša je njegova prognoza, statistično smrtnost nad 90% do enega leta,… Pa dovolj o tem.

Ny je (bil) najboljši in najlepši na svetu, naš sonček, ki se je s svojo nagajivostjo prikupil prav vsem. Bil je neverjetno hiperaktiven in vedno pripravljen na akcijo ter popolnoma zdrav. Pri skoraj sedmih mesecih pa se je začelo - ker je imel čez slab teden ponovno tri napade, smo šli na pol Phenobarbitona/12 ur. Dva meseca mir, začneš upat, potem pa drastično poslabšanje, pristali smo na celi tableti in kombinaciji drugih zdravil,... pri njegovih še ne 11 mesecih pa smo se raje poslovili, napadi so si sledili na dve minuti, odpovedalo mu je skoraj srce.

Sprašujete se, kako naprej. Tudi jaz. Pa vendarle, čas bolečino omili in nekoč (ali pa še prej), boste imeli novo kepico, ki vas bo razveseljevala.
Ne obremenjujte se s tem, kaj bi bilo, če bi..., mogoče je imel tumor, ali pa tudi ne,...  prav tako ni dokazov, da je za epilepsijo krivo cepljenje proti steklini - lahko gre samo za splet (srečnih, če pes nima napadov po necepljenju) okoliščin ali ne/kastracija,... Pri prirojenih epileptikih žal pogosto nič ne pomaga.
Medtem prebirajte literaturo o epilepsiji, o pasmah (btw., pri haskijih je epilepsija pri vrhu najpogostejših bolezni), še posebej o dedovanju (recesivnem in dominantnem) in kupite psa tam, kjer boste imeli vpogled tudi v generacije nazaj oz. tam, kjer boste lahko vsaj delno prišli do informacij kako je z zdravstvenim stanjem psov,…- pa še vedno ne bo garancije. Genetika zna biti k****

Aja, še to, v povezavi z genetiko. Ni rečeno, da je bil vaš kuža edini v leglu z epilepsijo, le ta se lahko pojavi še pri kom. Pred tednom sem izvedela, da je v času Ny-evega odhoda imela ena izmed sestric epileptični napad :'(

Mateja


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lanabela , torek, 05.04.2005 : 19:01:48
Citat
Rada bi pa vedela,ce mi kdo lahko pove,ce pozna kaksen primer epilepsije pri tako mladih kuzkih starih med 3-6 mesecev in mozne vzroke za tako mocno obolenje pri tako mladem kuzku.Sem namrec zasledila obolenja samo pri starejsih kuzkih in ne pri tako mladih.

Pri tako mladih psičkih ponavadi pride do epilepsije zaradi pomankanja kisika ob porodu. Zlasti jo dobi veliko mladičkov, ki so jih oživljali. Ponavadi zgledajo od začetka kar v redu, po nekaj tednih ali mesecih pa nenadoma zbolijo. Tako obliko epilepsije je skoraj nemogoče zdraviti.
Večina dednih oblik epilepsije se pokaže pri starejših psih, recimo pri psici po prvi gonitvi  pa tja nekje do dveh let. Poznam nekaj epileptičnih psov, ki že dolga leta jedo zdravila in skoraj normalno živijo


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: NATI , sreda, 06.04.2005 : 08:07:47
Zdravo!

Lanabela:
Mene pa zanima, zakaj je epilepsijo pri mladičkih nemogoče zdraviti? Takšno zaradi pomanjkanja kisika? So vse znane metode vedno neuspešne?

Ali epilepsijo vedno spremlja visoka vročina ali to sploh ni povezano?

Ali se epilepsijo v začetku zdravi s kortikosteroidi? Kako pa naprej?

Zanima me pa še nekaj. Ali je imel kdo od vas že izkušnje z mladički, ki so zboleli po cepljenju s polivalentno vakcino? Tako, da so najprej dobili visoko vročino, vnetje ušes, pljučnico, kasneje pa še encefalitis z blagimi epileptičnimi napadi. Kako je potekalo zdravljenje? Koliko časa so živeli kužki?

Najlepša hvala za odgovore.

Lp,
Nati


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: oks , sreda, 06.04.2005 : 09:13:18
Nisem Lanabela, ampak bom vseeno poskušala odgovoriti na tvoja vprašanja. Epilepsija, ki nastane zaradi pomanjkanja kisika med poroda pušča na možganih nepopravljive okvare (možganski živci so kronično okvarjeni).
Epilepsije nikoli ne spremlja visoka vročina, razen, če ni sama epilepsija posledica določenega obolenja (tako kot opisuješ encefalitis). In tudi epilepsije se nikoli ne zdravi s kortikosteroidi, ampak z antiepileptiki, pri nas v 99% z phenobarbitonom. Včasih se (v primeru, da so napadi dalj časa odsotni) lahko znižuje doza terapije (postopoma) in kasneje mogoče tudi ukine...ampak pes ne sme imeti napada več kot 2 leti, da se ga proglasi za zdravega...
Blagi epileptični napadi, ki jih opisuješ (prosim za razlago!!!) so pri tvojem psu zagotovo povezani z encegfalitisom in vrjetno je, da bodo napadi po ozdravitivi bolezni prenehali, ni pa nujno! :-[


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: NATI , sreda, 06.04.2005 : 09:39:56
Oks,

Najlepša hvala za odgovore. Sem ti pisala na privat.

Lep dan,

Nati


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lanabela , sreda, 06.04.2005 : 11:21:39
Oks hvala, nimam kaj dodati.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: jhrenič , sreda, 20.04.2005 : 06:51:08
Hvala lepa za vse odgovore!
Ali prav razumem,da bi bilo mogoče bolše,da bi tvegali in psa ne bi dali sploh cepiti?
V namenu imamo namreč vzeti še enega psa teh vzrejcev,ko bo novo leglo,smo pa malo v dilemi,kaj narediti.Zagotavljajo nam pa,da nobeden od drugih kužkov iz tega legla in iz nobenega prej ni imel te ali podobne napade v bistvu sploh niso vedeli za pasjo epilepsijo in moram reči,da jim verjamem.
Ali je mogoče res boljše,da psa ne bi dali ponovno cepiti?Mnogo izkušenj kar sem jih prebrala od drugih so bili namreč ti,da so se začeli napadi po drugem cepljenju.Je morda res boljše,da tvegamo in psa ne cepimo?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: oks , sreda, 20.04.2005 : 07:54:35
Jaz bom napisala samo svoje mnenje: Sama psa za nič na svetu ne bom dala nikoli več cepiti in to proti nobeni stvari. Prepričana sem, da cepivo drži še dolga leta po tem,( tako tudi piše na cepivu) ko psa cepiš in res ni potrebe po tem, da bi psa cepil vsako leto. Mi imamo s tem zelo slabe izkušnje. Ko pa bom spet dobila mladička (upam, da že naslednje leto ;)), ga bom cepila takrat, ko bo njegova starost temu primerna in nikakor ne več cepiv skupaj!


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: maja01 , četrtek, 21.04.2005 : 21:33:31
jhrenic: cepi se lahko SAMO ZDRAVE zivali. To pa kuza z epilepsijo zagotovo ni.
m.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Princ , četrtek, 21.04.2005 : 22:47:27
Že mogoče, vendar ne mešat hrušk in jabolk. Vsak vzreditelj (pa naj bo dober, najboljši ali zelo slab) je DOLŽAN opraviti prvo cepljenje, prav tako smo mi DOLŽNI enkrat letno opraviti cepljenje proti steklini. Spet od nas je odvisno, kolikokrat bomo cepili kužne bolezni in kdaj bomo prvič cepili proti steklini, čeprav nas zakon obvezuje, da to naredimo -po novem-pri treh mesecih (btw. moje mnenje: niti pod razno).
Tako bi naj veljalo za zdrave pse in do prvega epileptičnega napada jaz smatram, da je pes zdrav. Ne vem no, kljub moji izkušnji nekako ne verjamem, da bi bilo za epilepsijo krivo cepljenje, jaz mislim, da bi se epilepsija slej ko prej pojavila (če je posledica pomanjkanja kisika pri porodu še toliko prej),cepljenje pa jo verjetno res pospeši. Saj ste sami rekli, jhrenic, da vaš pes še sploh ni bil cepljen?!
Vsak ima ob tem svoje mnenje, za sebe pač vem, da si nikoli ne bi oprostila, če bi moji psi zboleli za npr. kugo ali čim podobnim, ker jih ne bi cepila.
jhrenic me veseli, da boste vzeli še enega psa in da zaupate vzrediteljem. Sicer ni moja stvar, vendar upam, da vam bodo novega psa podarili, kar bi od dobrih vzrediteljev sama vsekakor pričakovala.
Lep pozdrav,
Mateja


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Nanook , petek, 22.04.2005 : 01:07:42
Citat
Vsak vzreditelj (pa naj bo dober, najboljši ali zelo slab) je DOLŽAN opraviti prvo cepljenje,

Proti steklini ali proti kuznim boleznim?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: TagTu , petek, 22.04.2005 : 06:32:48
Proti steklini ali proti kuznim boleznim?

Nič ne vem o tem, da bi bila to DOLŽNOST. Vsaj ne zakonsko določena. Vsekakor pa je običaj, da se mladiče kak teden (odvisno od vzreditelja) pred oddajo cepi proti kužnim boleznim. Nikakor pa se mi ne zdi prav cepiti samo kak dan pred oddajo, ker je možna reakcija na cepljenje in se mi zdi bolje, da to doživim sama (kot vzreditelj), ne pa novi lastnik.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: oks , petek, 22.04.2005 : 06:54:13
Že mogoče, vendar ne mešat hrušk in jabolk. Vsak vzreditelj (pa naj bo dober, najboljši ali zelo slab) je DOLŽAN opraviti prvo cepljenje, prav tako smo mi DOLŽNI enkrat letno opraviti cepljenje proti steklini. Spet od nas je odvisno, kolikokrat bomo cepili kužne bolezni in kdaj bomo prvič cepili proti steklini, čeprav nas zakon obvezuje, da to naredimo -po novem-pri treh mesecih (btw. moje mnenje: niti pod razno).
Tako bi naj veljalo za zdrave pse in do prvega epileptičnega napada jaz smatram, da je pes zdrav. Ne vem no, kljub moji izkušnji nekako ne verjamem, da bi bilo za epilepsijo krivo cepljenje, jaz mislim, da bi se epilepsija slej ko prej pojavila (če je posledica pomanjkanja kisika pri porodu še toliko prej),cepljenje pa jo verjetno res pospeši. Saj ste sami rekli, jhrenic, da vaš pes še sploh ni bil cepljen?!
Vsak ima ob tem svoje mnenje, za sebe pač vem, da si nikoli ne bi oprostila, če bi moji psi zboleli za npr. kugo ali čim podobnim, ker jih ne bi cepila.
jhrenic me veseli, da boste vzeli še enega psa in da zaupate vzrediteljem. Sicer ni moja stvar, vendar upam, da vam bodo novega psa podarili, kar bi od dobrih vzrediteljev sama vsekakor pričakovala.
Lep pozdrav,
Mateja


Mateja!

Obstajajo dokazi, da cepljenje proti steklini in nalezljivim boleznim lahko povzroča napade...
http://www.bogartsdaddy.com/bouvier/health/vaccination-concerns-uk.htm
http://www.canine-epilepsy-guardian-angels.com/

Moj Oks je živi dokaz za to!
Oprosti, ampak imam raje psa, ki zboli za kakšno od nalezljivih bolezni (ki se jih da pozdraviti), kot pa da ima celo življenje epi napade!


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Nanook , petek, 22.04.2005 : 07:54:43
Niè ne vem o tem, da bi bila to DOLŽNOST. Vsaj ne zakonsko doloèena. Vsekakor pa je obièaj, da se mladièe kak teden (odvisno od vzreditelja) pred oddajo cepi proti kužnim boleznim. Nikakor pa se mi ne zdi prav cepiti samo kak dan pred oddajo, ker je možna reakcija na cepljenje in se mi zdi bolje, da to doživim sama (kot vzreditelj), ne pa novi lastnik.

Uff, me je bilo ze strah, da so res kaksen pravilnik se o temu spacali skupaj...


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Princ , petek, 22.04.2005 : 09:51:15
Ok, gremo po vrsti:
- v mislih sem imela moralno dolžnost vzrediteljev, ko sem to napisala, predvsem zaradi
Citat
ker je možna reakcija na cepljenje in se mi zdi bolje, da to doživim sama (kot vzreditelj), ne pa novi lastnik.
In sama ne poznam vzreditelja, ki prvega cepljenja ne bi opravil, pa jih poznam kar nekaj. Da ne omenjam, kolika je smrtnost in kakšne težave imajo lastniki psov iz okolice Celja, najpogosteje zaradi necepljenja. Pa nisem noben iglo fanatik ali kaj podobnega...
- to je tudi odgovor Nanook (prvo cepljenje)
- pri steklini sem se narobe izrazila - vendar, če želiš v tujino, če želiš na kakršno koli prireditev s psom - mora biti cepljen, nič drugega ti ne preostane. Počasi se ne bomo mogli več sprehajati do sosednje bajte brez cepilne knjižice...
- oks:
Citat
Obstajajo dokazi, da cepljenje proti steklini in nalezljivim boleznim lahko povzroča napade...
http://www.bogartsdaddy.com/bouvier/health/vaccination-concerns-uk.htm
http://www.canine-epilepsy-guardian-angels.com/

Moj Oks je živi dokaz za to!
to dobro vem in sem sama prebrala, zato pa sem napisala
Citat
Tako bi naj veljalo za zdrave pse in do prvega epileptičnega napada jaz smatram, da je pes zdrav
Namenjeno je bilo ge. jhrenic, ki sprašuje, ali naj novega psa sploh cepi.

lep pozdrav,
Mateja


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: oks , petek, 22.04.2005 : 10:12:06
Ok, gremo po vrsti:
- v mislih sem imela moralno dolžnost vzrediteljev, ko sem to napisala, predvsem zaradi In sama ne poznam vzreditelja, ki prvega cepljenja ne bi opravil, pa jih poznam kar nekaj. Da ne omenjam, kolika je smrtnost in kakšne težave imajo lastniki psov iz okolice Celja, najpogosteje zaradi necepljenja. Pa nisem noben iglo fanatik ali kaj podobnega...
- to je tudi odgovor Nanook (prvo cepljenje)
- pri steklini sem se narobe izrazila - vendar, če želiš v tujino, če želiš na kakršno koli prireditev s psom - mora biti cepljen, nič drugega ti ne preostane. Počasi se ne bomo mogli več sprehajati do sosednje bajte brez cepilne knjižice...
- oks:to dobro vem in sem sama prebrala, zato pa sem napisalaNamenjeno je bilo ge. jhrenic, ki sprašuje, ali naj novega psa sploh cepi.

lep pozdrav,
Mateja

No, ne bo držalo...S psom se da popolnoma lahko čez mejo tudi, če ni cepljen proti steklini...preverjeno!In enako velja za vse razstave...tudi to je preverjeno...Enako proti kužnim boleznim¨...
Torej, je samo tvoje mnenje, da cepljenje ne vpliva na epilepsijo :o


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Princ , petek, 22.04.2005 : 10:31:49
oks, sploh ne vem kaj hočeš ::)
Citat
Torej, je samo tvoje mnenje, da cepljenje ne vpliva na epilepsijo
Tega nisem nikjer napisala, govorim pa za zdrave pse, ves čas. Po tvojem bi moral biti epileptičen vsak cepljen pes?

Citat
No, ne bo držalo...S psom se da popolnoma lahko čez mejo tudi, če ni cepljen proti steklini...preverjeno!In enako velja za vse razstave...tudi to je preverjeno...

Kako pa? Mene niso spustili ne čez mejo in niti na razstavo...

lep pozdrav,
Mateja



Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: oks , petek, 22.04.2005 : 10:39:45
Napisala si :"Ne vem no, kljub moji izkušnji nekako ne verjamem, da bi bilo za epilepsijo krivo cepljenje, jaz mislim, da bi se epilepsija slej ko prej pojavila (če je posledica pomanjkanja kisika pri porodu še toliko prej),cepljenje pa jo verjetno res pospeši."  :o

Vse se da, če le najdeš pravega veterinarja...o tem je bilo že veliko govora na forumu. Sploh pa še enkrat poudarjam: Psa, ki ima epilpsijo se ne sme cepiti!


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: NATI , petek, 22.04.2005 : 12:47:04
Hojla,

Moram priznati, da se v celoti strinjam z Oksom in se podpišem pod njen post tudi sama. Žal se šele, ko občutimo posledice cepiv na lastni koži oz. svojih kužkih ali otrocih, zavemo, da cepiva nikakor niso neškodljiva in da včasih povzročijo več škode kot koristi. A žal farmacevtske firme in veterinarji mastno služijo na naivnih starših in skrbnikih psov, ki jim naivno in slepo zaupajo. Žal sem tudi sama do nedavna sodila mednje.

Dragi jhrenic priporočam vam, da preden cepite svojega novega mladička, preberete ta članek o cepljenju in pasteh:

http://www.tallywood.com/health.html

Nikakor in pod nobenim pogojem ne cepite psička pred 9 tednom starosti. Predlagam vam, da ga cepite samo proti eni kužni bolezni naenkrat. Ne dovolite, da bi ga veterinar cepil s polivalentno vakcino, kot je pri nas običaj. Med dvema cepljenjema naj bo vsaj 2 tedna pavze. Proti steklini psa raje prvo leto ne cepite, ker je znano, da cepivo proti steklini lahko povzroči epi napade, saj je imunski sistem psa zgrajen šele pri 6 mesecih. Prav tako je dokazano, da cepljenje proti pasji kugi lahko v izjemnih primerih povzroči pljučnico in encefalitis.

Preberite si še tole:
http://www.thepetcenter.com/exa/vac.html
http://www.vonshrado.com/new_vaccination_protocol.htm
http://www.canine-epilepsy.com/vaccination.html

Princ,
Reakcije na cepivo pa so lahko zelo hude in obsežne in se lahko se pojavijo do 48 ur po cepljenju (anafilaktični šok), veliko vacinoz se pojavi v 10 do 45 dneh, nekatere pa šele v roku 3 mesece po cepljenju.
Če te zanima, si preberi tole:
http://home.earthlink.net/~pawsreflect/vaccinosis.html

Lep dan vsem in lp,
Nati


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lanabela , sobota, 23.04.2005 : 12:57:17
Na netu se danajti silno veliko o grozovitostih ki naj bi jih povzročala cepiva, silno malo od tega pa izvira iz kolikor toliko zanesljivih virov. Glede na to, da dokaj redno cepimo vse pse (moje, mamine, bratove....) in da sva z mamo dali cepiti prav vse mladiče, ki so se skotili pri nama (jih je bilo kar veliko) in pri tem NITI ENKRAT ni prišlo do kakršne koli resne posledice ( v nekaj primerih je bila blaga reakcija, ki je minila najkasneje v dveh dneh in parkrat je psa na mestu cepljenja nekaj časa bolelo, enkrat pa se je naredila majhna bula ki je izginila sama od sebe) tem informacijam ne verjamem.
Po moje cepljenje ne povzroči epilepsije, lahko pa izzove napad. To je nekako tako kot japonske risanke ali računalniške igrice. Utripajoča svetloba lahko izzove napad pri epileptikih, ne povzroča pa epilepsije sama po sebi.  Če psa ne bi cepili, bi napad dobil pri nekem drugem stresu, psica navadno ob gonitvi.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Nanook , sobota, 23.04.2005 : 13:07:15
Samo majckeno dopolnilo-da se najti kar precej informacij o cepljenjih in to iz zanesljivih virov, samo vedeti je potrebno, kje iskati.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: oks , nedelja, 24.04.2005 : 08:47:27
No, Lanabela, najprej vse čestitke, ker nisi imela nikoli priložnosti pri lastnih psih videti posledice cepljenja!!!Sem res vesela zate. Drugače pa bom napisala takole: Epilepsija se pri Oksu ni pojavila nikjer v njegovi družini (gledali smo 4 kolena nazaj), nikoli ni bil poškodovan, nima sladkorne boleznii ali tumorja...prvi napad se je pa pojavil 3 tedne po cepljenju... >:( In še enkrat napišem: Dokazano je, da cepljenje povzorča epilepsijo, pa zato pes ne potrebuje predispozicije genetskega ali drugega izvora!In nikakor se ne strinjam s tem, da bi pes dobil napad pa ob kakšnem drugem stresu!!!! >:( >:( >:(


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 25.04.2005 : 12:23:55
Mogoče ni samo sreča, saj se držim nekaj enostavnih pravil:  madičev ne cepim pred dopolnjenim 7 tednom, cepim samo popolnoma zdrave živali, pazim, da kakšen dan pred cepljenjem in nekaj dni po cepljenju niso izpostavljeni večjim naporom ali stresom, ne cepim med gonitvijo ali tik pred njo, med brejostjo, dojenjem...mladiče v prvem letu dam proti nalezljivim boleznim cepiti 3x , čez eno leto ponovim, potem pa na 2-3 leta, nikoli ne dam hkrati cepiti proti steklini in ostalim boleznim, vsaj za prvo cepljenje izberem cepivo z manj komponentami...

Imela sem "srečo" videti izredno hude reakcije na zloglasno Zemunsko cepivo proti steklini, sicer ne pri svojih psi, a vendar.
Tudi sem imela "srečo", da sem nemočno gledala, kako so mi druga za drugo zaradi kuge crkavale mačke takrat, ko cepljenje še ni bilo dostopno, zdravljenje pa povsem neuspešno.
Videla sem, kako je pasja kuga v nekaj sosednjih vaseh dobesedno zbrisala vse pse mlajše od enega leta, tistih nekaj, ki so preživeli pa je imelo trajne posledice.
Tudi se nič rada ne spomnim na to, kako me je bilo strah, ko je moja trimesečna psička prišla v stik z mladičem, ki je imel parvovirozo (in je čez nekaj dni poginil), pa (zaradi krivde veterinarja) ni še bila drugič cepljena, prvič pa jo je cepila vzrediteljica pri 5 tednih.
Le zakaj se ravno na tem forumu včasih počutim tako staro?

Praviš, da se pri Oksu epilepsija ni pojavila 4 kolena nazaj. Le kako za vraga si to lahko preverila? Ne samo direktne prednike ampak vse njihove brate in sestre in vse njihove potomce? Samo za primer, kako zagonetna zna biti ta bolezen: Mamina psička je imela v svojem življenju 4 legla. Pri eni psički iz tretjega legla se je pojavila epilepsija, ko je bila stara slabi dve leti. Ker je bil to edini primer, smo mislili, da gre za nesrečni slučaj z neznanim vzrokom. Iz tega tetjega legla je mama obdržala psičko, ki je imela dve legli, vsi mladiči so bili zdravi. Vendar smo kasneje izvedeli, da je dobila epilepsijo potomka ene izmed teh mladičk. Malo sem poizvedovala in izbrskala, da ima epilepsijo še ena potomka psičk iz tega tretjega legla. Ker je bilo vseh psov veliko, bolni pa so bili samo trije, to niti ni pretirano odstopalo od statističnega povprečja. Vendar so bili vsi trije potomci ene  vzrejne kombinacije, kar ne more biti več slučaj. Za vse pa tri bi lahko ugotovili, da so bili vsi njihovi direktni predniki zdravi.

Nikakor ne trdim, da Oksova bolezen ne more biti posledica cepljenja, se mi pa to ne zdi zelo verjetno. Ljudje zelo radi najdemo logične zveze dogodkov, ki v resnici sploh niso povezani med seboj. Naj si za primer spet sposodim mojo mamo. Lani je dala svojo slabih 13 let staro psico cepiti proti steklini. Dan po cepljenju psička, ki prej kakšnih večjih težav ni imela, sploh ni mogla več vstati. Mama je bila seveda prepričana, da gre za posledico cepljenja (tudi ona je imela priložnost videti pse, ki so ohromeli po tisti Zemunski packariji). No, pregled je pokazal, da gre za spremembe na hrbtenici, nenadno poslabšanje pa je bilo posledica tekanja po stopnicah. Mama se je namreč spomnila, da je po cepljenju odšla še na obisk k prijateljici, ki živi v bloku, psica je veselo dirkaka po stopnicah gor in dol, doma pa ji že leta ni bilo treba po stopnicah. Stanje se je potem sčaoma izboljšalo, letos je bila spet cepljena in ji ni bilo nič.



Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: AnaJ , petek, 24.06.2005 : 21:23:16
Pozdravljeni!
Kot vidite sem prvič na tem forumu, amak me je tema o epilepsiji takoj pritegnila, saj imam tudi jaz psičko, škotsko ovčarko Kalo, ki ima epileptične napade. Prvič jih je dobila napad ko je bila stara 4 mesece in se je zgubila za dva dni jo ni bilo domov. Malo je tudi moja krivda da se je zgubila, ker sem takrat šla s kolesom v trgovino in nisem opazila da mi psička sledi. In seveda ker sem bila dosti hitrejša od nje jo je na razpotju cest prestregel avto in jo preganjal pred sabo dobrih 6 kilometrov ( Ta človek ima srečo da ne vem kdo je bil, ne vem kaj bi mu naredila če bi vedela) in tam se je skrila v eno votlino in smo jo iskali 2 dni. :'( Ko smo jo končno našli je bila tako prestrašena da je kar grizla, imela je tudi prehlajen mehur in po dveh tednih je dobila prvi napad, k sreči je bil takrat pri nas v gosteh ( imamo namreč turistično kmetijo) veterinar ki je ta napad videl imn moram reči da sem vesela da je bil takrat ob meni saj sem takrat mela samo 12 let in res nisem vedela kaj moram narediti. Ko mi je vse razložil mi je bilo dosti lažje. Ker pa je takrat imela vsak dan napad po več na dan mi je seveda svetoval da bi bilo dobro če bi jemala tablete, kajti napadi so bili preveč pogosti in predolgo trajajoči. 3 leta je dobivala eno tabletko na dan , potem pa sem ji zmanjšala na polovičko tablete, in sedaj ko je stara 8 let sem ji lansko leto poskušala zmanjšati na četrtino tablete po nasvetu veterinarja, ampak so se ji takoj pojavili pogostejši napadi, in tako sva ostali na polovički. Je pa res da tablete resnično pomagajo saj jih je mela dosti manj, sedaj ji pa ima na vsake 3 do 6 mesecev enega. veterinar mi je tudi rekel da jo moram takrat ko ima napade čim manj premikati saj ji lahko polomiš vretenca,ker postane njegovo telo čisto trdo. Najbol pomaga če se vsedeš zraven nje in jo tolažiš.
Vem pa da vseh teh 8 let ne bi zamenjala za nič na svetu, mnogo ljudi mi je reklo,tusi moji najbližji naj jo dam usmrtit ampak to ne gre kar tako in čeprav sem imela takrat šele 12 let vem da bi me lahko prisili da jo damo proč,k er smo pač imeli poleg Kale še 3 pse ,vem da če bi mi to naredili ne bi bila nikoli več ista, saj je prav Kala izbrala mene za svojo lastnico, ker smo imeli leglo doma, komaj po 4 urah življenja je prva prilezla k meni  in sem že takrat vedela da naju ne bo nič ločilo. :)
 No to je bila moja izpoved, in vso srečo tistim lastnikom psov in njihovim psom ki se srečijejo s to boleznijo veliko sreče in ljubezni.

Ana in Kala, Runo in Bella


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Uma , ponedeljek, 27.06.2005 : 10:32:32
Sicer nisem noben ekspert, ampak kolikor sem jaz v svojem življenju prebrala o epilepsiji je nič ne povzroča, ampak je to dedna motnja. Posamezni zunanji faktorji lahko zgolj sprožijo epileptični napad, zasnova za samo bolezen pa je v telesu. Tako je dokazano, da so npr. ljudje ves čas nosilci epilepsije, pa zaradi srečnih okoliščin niso bili nikoli izpostavljeni zunanjim faktorjem, ki bi povzročili napade. Razlika od posameznika do posameznika in verjetno tudi od psa do psa pa je prvo kot prvo kateri faktor povzroči napad in kakšno količina oziroma intenziteta dražljaja ga povzroči.

To torej v bistvu pomeni, da lahko pri enem epileptičnem psu cepljenje posredno povzroči napad, pri drugem pa ne, je pa dovolj da ga nekaj prestraši in že doživi napad. Skratka jaz si nikakor nebi upala trdit, da je cepljenje vzrok za epilepsijo.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: oks , ponedeljek, 11.07.2005 : 07:15:56
No po vseh prebranih literaturah, lahko z gotovostjo trdim, da je epilepsija pri Oksu nastala čisto zaradi cepljenja in nikakor ni dedno pogojena. Tudi mnenja veterinarjev se razlikujejo in večina je prepričanih, da se bolezen nikakor ne deduje. Ko je Oks dobil Psorinum (ki izniči negativne učinke cepiva) se je stanje čudežno popravilo!


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Ajda , ponedeljek, 11.07.2005 : 08:55:50
Uma, to da epilepsije nič ne povzroča, vsekakor ne bo držalo. Do epilepsije pride zaradi okvare v delovanju možganov, to pa lahko povzroči precej različnih dejavnikov, ki nimajo z dedovanjem nobene veze.

Oks, to da se epilepsija nikakor ne deduje, je zelo smela trditev, in večina veterinarjev ni dovolj specializiranih in strokovno podkovanih na tem področju, da bi lahko to trdili. Vsekakor pa se mnenja razhajajo, o delovanju možganov in epilepsiji se pa še vedno ve premalo, da bi lahko karkoli z gotovostjo trdili. Tudi v tvojem primeru bi lahko bilo cepljenje samo povod, ne pa tudi vzrok za epileptične napade.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: oks , ponedeljek, 11.07.2005 : 13:57:02
Hm...žal se ne strinjam povsem. Pol ure po prvem napadu je bil narejen nevrološki pregled, ki je bil b.p., odvzeta je bila tudi kri (krvna slika, jetrni testi)...vse ok...Nikoli ni bil poškodovan, 7 kolen nazaj, nihče ni imel epilepsije. 4 različni veterinarji so mi zatrdili, da je možnost nastanka tumorja pri tako mladem psu skoraj nična...Hm...je pa zanimivo, da nihče od vrlih veterinarskih strokovnjakov ni niti pomislil, da bi bil vzrok lahko v cepljenju (kar navaja večina tuje literature), dokler tega nisem omenila sama...in tudi homeopat, ki ga zdravi, se je strinjal, da je to vrjetno od tega. Začela sem ga voziti na akupunkturo, ki očitno pomaga...in ugotovila, da moje predpostavke le niso tako napačne, saj se nekateri veterinarji iz gorensjkega konca popolnoma strinjajo z zgoraj omenjenim...


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: NATI , torek, 02.08.2005 : 16:22:37
Oks,

100% ti verjamem, da je Oks utrpel epileptične napade zaradi hude reakcije na cepivo. Na srečo je bil že odrasel in je lahko preživel hudo vacinozo.

Naša psička je žal umrla zaradi reakcije na cepivo po dolgih 6 tednih zdravljenja. Imela je tudi encefalitis in nekaj epi napadov. Če bi takrat vedela kaj lahko povzroči koktejl cepivo pri mladičkih je sploh ne bi cepila. Pa še naša je bila od rojstva naprej.

Žal je tako, da šele potem, ko na lastni koži občutimo posledice cepljenja zavemo, da cepiva le niso tako nevarna kot se zdi na prvi pogled. Po literaturi 7 od 100 mladičkov razvije določeno reakcijo na cepivo, kar pa ni tako zelo malo. Zato previdnost nikoli ni odveč.

Oksu želim veliko zdravja in še veliko dolgih srečnih let s teboj!

Nati


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: bina , torek, 02.08.2005 : 17:33:34
4 različni veterinarji so mi zatrdili, da je možnost nastanka tumorja pri tako mladem psu skoraj nična..

Kakšen tumor in pri kako mladem psu?

Naš Bero je operacijo tumorja pri treh (!) mesecih. S tem, da smo še kakšne 14 dni ga gledali, češ kako velik popek ima :-X

Lp Jana


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: MojcaAja , nedelja, 04.09.2005 : 12:50:54
Zdravo.
Prebrala sem celo temo in tudi linke, pa nikjer nisem zasledila simptomov,ki sem jih videla pri nekem psu, ki je star 13 mesecev.

"Napad" je trajal kakšni 2 minuti. Pes je le rahlo (dokaj počasi) stresal z glavo (levo-desno), nič trzanja ali mežikanja. Imel pa je zelo "prazne" oči. Takoj, ko se je napad začel, je prišel do svoje lastnice, kot bi ji hotel pokazati, da nekaj ni v redu. Po kakšni minuti napada je tudi pojedel piškot, potem pa še nekajkrat stresel z glavo in to je bilo vse. Sva mu pa dali mokro brisačo na tilnik-ne vem ali je bilo to dobro ali ne. Vem pa, da jesti vmes ne bi smel. Ampak sva mu dali piškot, da bi mu preusmerili pozornost in ga mogoče umirili... Saj se je umiril, vendar ne vem, če s pomočjo piškota.
Sva pa najprej mislili, da je pojedel kakšno oso ali kaj takega, saj se je to 1 teden nazaj naredilo moji psički, pa je tudi stresala z glavo, vendar je bilo vse skupaj malo drugačno, pa še potem je imela zelo zatečen gobček.

Kaj mislite?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Nanook , nedelja, 04.09.2005 : 13:01:33
Hm, poglej se tole: http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,3067.0.html


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: MojcaAja , nedelja, 04.09.2005 : 13:15:46
Hvala, sem našla opisan točno ta problem. Se pravi, da to NISO znaki epilepsije  :D


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Afi , četrtek, 13.10.2005 : 13:19:22
ne vem če moje vprašanje paše ravno pod epilepsijo, vendar ima moja psička težave z izgubo zavesti. Napad imenovan petit mal, ki traja le nekaj sekund v kateri psička izgubi stik z okolico. To se ponavadi zgodi, v dvigalu, če kdo kadi v njem ali v zadimljenih prostorih.
ne vem, če je to povezano z dihali, srcem,...s čim drugim. Tudi poleti če je prevroče pade skupaj. Ali ima kdo podobne težave?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: gina1 , četrtek, 13.10.2005 : 14:18:29
Afi -
pa ste bili pri vet-u? Glede na napisano bi jaz predlagala obsežnejše preiskave srca...
Pa se to zgodi le v zadimljenih prostorih  :o, jaz bi se jih namreč na vašem mestu izogibala.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Afi , petek, 14.10.2005 : 10:20:30
bila sem pri veterinarju. rekel je da ima šum na srcu. priporočil mi je tudi preiskave srca ki bi trajale tudi po več tednov, vendar sem odklonila, ker bi bila lahko nenehno pri veterinarju. Avin brat ima podobne težave. ne pade sicer skupaj pač pa ne prenaša hujših obremenitev. V zrelem obdobju je bila čisto živahna in polna energije. S časoma se je čisto umirila, kar ni značilno za bokserski temperament. Ali je možno da sta podedovala ''slabo srce''?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: bina , petek, 14.10.2005 : 10:24:18
Afi, bokserji so znani po problemih s srcem! Obrni se še na boksersko temo (ker se oni redko oglašajo v drugih temah ;)

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,4797.from1129281829/topicseen.html#msg148227

Tam ti bodo lahko več povedali.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: andi , petek, 14.10.2005 : 11:17:23
Od kje pa potem diagnoza petit mal?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Afi , petek, 14.10.2005 : 11:50:29
ni diagnoza, samo predpostavljam da je lahko to. prebrala iz knjige. a mogoče poznaš?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 17.10.2005 : 09:32:01
svetujem, da se obrnes na kardiologinjo dr. Aleksandro Domanjko z Veterinarske fakultete (01/ 477 92 77)
m.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Nanook , petek, 18.11.2005 : 17:11:37
En klik. (http://neuro.vetmed.ufl.edu/neuro/Journal_Club/Articles/Idio_Epi_Art.htm)


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: smrcek , nedelja, 22.01.2006 : 14:14:56
Na žalost se pridružujem tistim, ki imajo kužka z epileptičnimi napadi.
Naš ga je doživel včeraj. Potekalo pa je tako.

Med spanjem (kar mi je najbolj čudno) je pes pričel tuliti kot utrgan.
Ker smo vsi trije spali sem najprej pomislil, da se je kako poškodoval.
Pa ni bilo to. Ko sem skočil k njemu, je že bil v krčih, tačke pa so trzale kot nore.
Vmes je še vedno tulil in tudi pena mu je prišla na gobec.
Pene je bilo vedno več in opazil sem tudi, da je zavijal z očmi.
Veliko srečo imamo, da je napad doživel v svoji postelji tako, da je bil ves čas
na mehkem in ga hudo premetavanje ni poškodovalo.
Tudi jaz sem opazil, da ima zadnji del nekako paraliziran(tako je zapisal nekdo pred menoj) saj je poskušal vstati pa ni mogel.
Kuža se med napadom ni polulal ali pokakal, je pa kar bruhala iz njega pena in mešanica žolča in pene.
Sam sem najprej pomislil na zastrupitev.
Ta del napada je trajal nekje 4-5 minut. Po tem času so krči ponehali kuža pa je pričel z grozečim
lajanjem pomešanim s peno saj me več kot očitno ni prpoznal.
Zato sva se oba umaknila toliko, da naju ni mogel videti. Lajanje in grgranje je trajalo še
kake 2-3 minute, vmes je poskušal s sprednjim delom vstati iz postelje vendar je bil zadnji del
še vedno paraliziran.
Nato po malo manj kot petih minutah se je umiril vstal iz postelje in ves omotičen pričel tavati okoli po prostoru.
Sploh naju ni slišal niti ni registriral dotikov, ko sva ga poskušala umiriti.
Ves mrzličen je pričel iskati hrano, in ker sva imela piškote na mizi jih je napadel in požrl skoraj vse.
Naj povem, da je kuža vzgojen in nikoli ne vzame hrane z mize.

Med napadom ki je trajal 10 minut sem poskušal priklicati vse možne vete, vendar se v Kopru ni nihče oglasil.
Dobil pa sem Simi in vzrediteljico, ki sta mi povedali, da je to to.
Kasneje sem dobil še veta iz viča, ki mi je po telefonu prav tako potrdil, da gre za tipičen epileptični napad.
No , ko sem dobil veta iz Kopra pa mi je omenil, da obstaja še možnost srčnega napada
predvsem zaradi iskanja hrane po napadu, saj naj bi mu po besedah veta padel sladkor
in ga je kuža nagonsko hotel nadomestiti.

Do danes se napad ni ponovil in srčno upam, da je bil edini.
Kužka smo cepili že novembra, hrano je dobil običajno, stresov nima (razen bojazni pred večjimi psmi)
So pa njegove sanje precej intenzivne. Pred kratkim sem ga tudi razglistal s pratelom (par dni nazaj)
ker veselo žre mačje dreke, ki kakajo na naš vrt.
Kužek ni kolerik je pravi veseljak, ni izbirčen pri hrani se dovolj giba, res pa je dopoldan
zaradi narave moje službe dosti sam doma, vendar do sedaj ni bilo opaziti znakov napadov ko me ni bilo.
Pri temu napadu je bilo stanovanje po tleh čisto penasto in v posteljici sem našel žolč.
Kuža je tudi po napadu imel neobičajen vonj po bolanem, vem še od prej, ko je bil operiran ker je požrl žogo,
in takrat, ko je požrl mačje dreke in je bil bogi skoraj ves teden.

Tako mi je že malce lažje, ko delim izkušnjo z vami obenem pa si želim, da bi bila edina.

Boštjan


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: oks , četrtek, 26.01.2006 : 19:20:59
Čao Boštjan!
Žal ti moram potrditi, da gre pri tvojem pesjanu za tipičen epileptičen napad, ki se običajno res zgodi v spanju. Prav zato je vsem veterinarjem blazno čudno, ker ga moj pes vedno doživi med aktivnostjo in nikoli v spanju. Nisem zasledila pasme in starosti tvojega psa....Ti pa polagam na srce...ne začni prehitro z dajanjem phenobarbitona, kužka pelji na testiranje jeter in ščitnice, predvsem pa naredi zanjj vse, da do naslednjega napada ne pride nikoli več....
p.s. tudi nisi napisal ali je bil kuža med napadom v nezavesti, je prenehal dihati?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: smrcek , četrtek, 26.01.2006 : 21:52:12
Kuža je labrador star štiri leta in pol.
Ni bil v nezavesti, dihanje je pa bilo očitno zelo oteženo saj je sunkovito sopihal
in med izdihi je ves čas bljuval peno in žolč.
Kolka je verjetnost, da je bil to edini napad ?

Boštjan


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Jana , četrtek, 26.01.2006 : 22:12:48
Pri nas se je najprej zgodil en tak napad, potem nekaj let nic.
Maks je pri dveh letih fasal boreliozo, dobil intenzivno kuro antibiotikov, napad se mu je cez pol leta enkrat ponovili, spet doza antibiotikov, potem pa o tej bolezni nic vec ne duha in ne sluha.
Nekega dne je po nakljucju prisel do nekaj pozirkov piva in kaksne pol ure po "pijancevanju" dozivel nekaj podobnega kot Aron. Pravijo, da boreliki ne prenesejo alkohola, saj dobijo po zauzitju hude glavobole in jih pestijo se razne druge tezave. Maks je kot izgleda dobil epilepticni napad.
Pri nas je bilo po tem prvem napadu mir, bil je nekaj let povsem normalen, brez vsakrsnih zdravstvenih ali drugih tezav. Proti epilepsiji ni jedel nobenih zdravil. Tako smo nekako v podzavest spravili ta napad, smo se pa zavedali, da se lahko nekega dne ponovi.
Pri devetih letih in pol je na mrzel oktobrski vecer dobil najprej prvi zelo hud napad, pol ure po prvem drugega in tako vso noc. Po pregledih je bilo ugotovljeno, da ima agresiven tumor na pljucih, ki se ga ni dalo operirati, bil pa je za operacijo tudi presvoh in prestar. Po preiskanih in prebranih materialih mi je bilo jasno, da Maks ni bil cisto pravi epileptik, temvec je imel obliko, po kateri neka druga bolezen sprozi napade.
Na tvojem mestu bi dala Aronu preventivno pregledati vse mogoce organe, saj se v takem primeru, kot ga je imel nas Maks, lahko napadi preprecijo z zdravljenjem izvorne bolezni. Ce bi jo odkrili dovolj zgodaj... :'(

Vsekakor vama zelim, da bi bil ta napad za Arona tudi zadnji.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: oks , petek, 27.01.2006 : 16:56:24
Hm...moj kuža ima boreliozo, ves čas že dobiva homeopatske kapljice na alkoholni bazi, pa zaenkrat s tem nimamo težav...Je pa res mogoče da je bil to edini napad, čeprav glede na moje izkušnje z epileptiki, se redko zgodi, da je napad eden in edini...žal. Imaš pa pasmo, ki je že tako ali tako nagnjena k epilepsiji...


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: oxy , četrtek, 09.02.2006 : 22:47:25
Zdravo! v torek zvečer je tudi moja kora doživela epileptični napad.....jaz sploh nisem vedela, da imajo tudi psi lahko napade tako, da sem bila čisto panična( skoraj sem še jaz doživela napad) mislila sem, da umira.....trajalo je nekaj sekund potem je še nekaj časa ležala na tleh in normalno vstala in hodila.....bila je zelo utrujena,.....ali je bil napad lahko zaradi njene grozne preteklosti? pred tem se je igrala s psom, ko smo pa prišli v klet je pa padla po tleh in se je zgodil napad,.....upam,da se to ne bo več ponovilo,...ali se to začne pri starosti? kora je stara 5 let?lp


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: smrcek , sreda, 22.02.2006 : 18:51:20
Jahhh na žalost točno mesec kasneje se je našemu Aronu napad ponovil.
Naju ni bilo doma. Vendar so znaki po stanovanju pričali o dogodkih.
Očitno, ga je dobilo v spanju. Pred posteljico je bilo pokakano
kar dva neenakomerna kupčka, polno sline in po tleh razmazana slina
kot da bi se valjal v njej.
Nato pa sledi vse do shrambe z briketi , ker je spet napadel hrano,
ki jo je zvlekel na sredo.
Na srečo ni vse požrl  :-[

Smo pa naročeni za pregled, kajti nekateri pravijo, da je lahko
kaj drugega. (diabetes, srčne težave)
Vsekakor si želim zaradi peseka priti zadevi do dna.
Poročam.

Boštjan




Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: rem , sreda, 22.02.2006 : 19:10:02
Naredi vse preiskave, ki jih bo svetoval veterinar, res so lahko tudi druge stvari. Upam, da najdejo vzrok  bolezni, potem bo  tudi zdravljenje lažje.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: briketi , ponedeljek, 13.03.2006 : 09:43:37
pozdravljeni!
na žalost imamo tudi mi izkušnje z epilepsijo! v soboto zjutraj (vsi smo takrat še spali, ob pol 6ih)je imel naš terje (zlati prinašalec, 3 leta) prvič epileptični napad.
k sreči ta ni bil tako hud in terje je kmalu prišel k sebi. ker se nam je zdej v redu, smo odšli na krajši sprehod. vse je bilo navidez OK, to da sedem ur po prvem napadu je sledil še drugi, ki pa je bil nekoliko močnejši, čeprav še vedno kratek (2-3 minute). takrat smo kontaktirali veterinarja, ki je rekel, naj počakamo. v primeru tretjega pa naj ga takoj pokličemo in pripeljemo psa v ordinacijo.
terje je imel po napadu silen tek in bil je tudi zelo žejen. k sreči smo podolgem in počez preko dneva brskali po netu in našli, tudi po zaslugi tega foruma  :) ogromno koristnih informacij.
no zvečer je sledil še naslednji napad (vsi so bili približno v razmaku 7 ur). takrat smo ga odpeljali k veterinarju, ki ga je sice na hitro pregledal, dal mu je valium (le ta naj bi ga umiril za 12 ur), toda na žalost se terje nihotel umiriti. dobili smo podatek, da valium lahko pri nekaterih psih povzoči kontra učinek - terje je postal hiperaktiven, ker se ni hotel prepustiti valiumu in ni hotel zaspati. to naj bi bil odziv pri nekaterih psih (tako nama je dejal vetrinar, ki sva ga poklicala ob polnoči - ja res je bil prijazen!). dodatno sva mu dala še tabletko valiuma in končno se je terje umiril in zaspal. v nedeljo sva mu dala še 3 tabletke valiuma. k sreči v nedeljo ni bilo nobenega napada več.

naš terje se je začel drugače obnašati. postal je zelo živahen (kar je bil seveda tudi prej, ampak je bila ta živahnost zmeraj omejena na  sprehod). terjeta se sicer zelo rad sprehaja - minimalno 2 sprehoda na dan.
non stop voha (predene je doživel napad, je vohal, njegov pogled je postal zamaknjen in nato je padel skupi - zato sva se z ženo bala,d a bo doživel ponoven napad).
od danes naprej ne dobiva več tablet in seveda sedaj čakamo kaj bo. v primeru ponovnega napada, nama je veterinar priporočil terapijo z tabletami.

zanima me ali so se tudi vaši psi po napadu začeli vesti drugače (naš se očitno vede drugače - precej je nervozem, mogoče je to od tablet  valium)?
ali je dobro, da čimprej delaš s psom tako kot ponavadi: sprehodi kot običajno ali rajši krajši, manj obremenjujoči?
kaj pa glede discipline? namreč ne upam si preveč ''ukazovati" psu naj gre poleg in ostalih reči...

še enkrat hvala vsem, ki ste zaupali vaše izkušnje, ker so nama le te prišle izredno prav v zadnjih dveh dneh!


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: scabba , ponedeljek, 20.03.2006 : 13:42:59
Zdravo!
Moj prvi post. Prebrala sem vse vaše poste glede epilepsije in sem našla veliko zanimivih informacij. Imam pa eno prošnjo za vse vas, ki imate izkušnje z epilepsijo pri psih. Delam seminarsko za poklicno maturo - vet. tehnik o epilepsiji pri psih. Vendar se mi zdi, da je ta bolezen zelo malo raziskana vsaj pri nas se mi zdi, da veterinarji nimajo kaj dosti znanja o tej bolezni. V bistvu že imam napisano polovico seminarske na splošno o epilepsiji vendar bi rada še kaj več napisala o zdravljenju. Zelo me zanima zdravljenje z akopunkturo in homeopatskimi kapljicami. Vendar nikjer ne najdem kaj dosti gradiva.
Za to seminarsko sem se pa odločila, ker imam tudi sama psičko, ki ima epilepsijo. Moja psička je mešanka manjše rasti. Vzela sem jo v azilu. Stara je 2 leti . Prvi napadi so se začeli že zelo zgodaj okrog enega leta. Na srečo nima takšnih hudih napadov. Napad traja kake 3 minute in psička se samo trese in ima "prazen pogled" ...včasih ji teče slina in tudi žolč. Vedno pred napadom nas opozori s tem, da zajoka. Že po prvem napadu sem jo peljala k veterinarju, ki mi ji na moj opis napada dejal, da je to epilepsija ampak ji ni vzel nobenih vzorcev krvi. Predpisal mi je tablete Phemiton, ki sem jih dajala nekaj dni nato sem s tem prenahala, ker je psička postala "zadeta". Moram povedat, da nima pogosto napadov čeprav zadnji mesec jih je imela v povprečju na 6 dni. Zdaj jo ne zdravim z ničemer.
Hvaležna bi vam bila za vaše nasvete in za kake linke kjer bi lahko dobila kakšne zanimive informacije o tej bolezni.


lp


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: majc , torek, 28.03.2006 : 10:21:22
Ojla!

Počasi bo naokoli leto, ko bom morala psa cepiti proti paravirozi in vsem ostalim, sploh pa ga še nisem cepila proti steklini. Zanima me, ali sploh cepite psa epileptika ali ne?

Sem pa prebrala nekaj zadnjih postov in bi rada podala samo nekaj mnenj. 
Oks ali se pri tvojemu psu še pojavljajo napadi?
Smrcek upam, da ste že opravili preiskave in da ste našli vzrok.
Briketi če se pes po napadih vede drugače, je lahko vzrok v zdravilih, ali pa pri njemu obstaja nek primarni vir teh napadov, ki zdaj po napadih tudi vpliva na obnašanje. Do psa se morate vesti tako kot ste se vedli pred napadom. Bi ti pa priporočila, da poiščeš mnenje še kakšnega veterinarja. Mi smo pri Nomu naredili vse preiskave, nismo odkrili primarnega izvora napadov in se zato odločili za terapijo zdravil, ker je bil Nom že na koncu z močmi in nam je neki dan skoraj umrl. Kmalu bo minilo pol leta odkar mu dajemo zdravila in od takrat je stanje super. Nom je živahen, v pol leta ni doživel še nobenega napada in zame je cilj dosežen.   :)
Scabba ali se ti ne zdi, da so napadi na 6 dni zelo pogosti in da to škoduje psu?

Veliko uspeha pri zdravljenju vaših psov in seveda tudi veliko veselih uric z vašimi kosmatinci!
 :D


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: baguSka , torek, 28.03.2006 : 18:10:03
Lep pozdrav vsem skupi.

Zgrožena sem brala vaše poste, ob spoznanju, da je toliko kužkov nagnjeno k tej bolezni. Zakaj sem sploh brala tole temo!? Ker je tudi moj dobro leto star francoski buldog pred štirimi dnevi doživel epileptični napad... :'( U bistvu smo enega že imeli, ampak tistega pač ne morem primerjat s tem, ker je bil popolnoma drugačen. Zgodil se je že pri njegovic cca 10-ih tednih, ko sem ga nesla ven lulat, ga postavila na tla, in namesto da bi stopil in se postavil na tačke, se je zgrudil na tla in obležal. Par sekund, ker sem ga seveda takoj v paniki zagrabila v naročje in je bilo potem vse ok. Na tole zadevščino sem nekako 'pozabila', ker sem upala, da je bilo to zgolj naključje, ki se ne bo več ponovilo. No, pa se je. Kot sem že napisala, štiri dni nazaj. Zgodilo se je ponoči, ko sem se naenkrat zbudila, ko sem ga sredi postelje zagledala, kako ga sili na bruhanje. Hitro sem ga postavila na tla, kjer sem ga v miru pustila, da bi bruhal do konca. Iz njega je šla slina in žolč in od napenjanja se je zgrudil na tla in se ob tem tudi močno treščil v glavo (v tla). Sicer sem ga že prej prijela, ker mu je pač na parketu drselo, vendar je bila njegova teža silna in postal je ves trd. Imel je odsoten pogled in ni mogel dihat. Na silo sem mu v gobček porinila prst (na silo zato, ker je imel tudi gobček ves trd) in mu potisnila jezik navzdol, da je prišel do sape. K sreči je potem takoj zadihal, se pobral, vendar sem opazila, da je povsem nemočen, prestrašen, utrujen in odsoten. Tudi njegov vonj se je spremenil. Ker ni hotel (mogel) potem sam na posteljo, sem ga dala sama, vendar je ležal čisto tako kot sem ga poležala in sva tako zaspala. Takoj sem vedela, da gre verjetno za epileptično napad, čudno mi je (bilo) edino to, da se ni tresel, ampak ga je le zagrabil krč!? Moram povedat še to, da je mali ravno na antibiotikih, ker imamo probleme še z alergijo, vendar verjetno ni tukaj vzrok. Jaz osebno mislim oz. sem bila prepričana, da je napad povzročilo bruhanje, vendar sem ob branju teh postov ugotovila, da je bruhanje del napada... :'( V soboto imamo kontrolo alergije in bom omenila še tale napad. Vem da nas čaka najhuje, vendar sploh ne vem če bi šla v kakšne tablete. Vsaj do zdaj nisem sem bila prepričana, da se mi zdi nesmiselno, glede na to, da je bil tole drugi napad v enem letu. Je bil pa ravno v začetku februarja tudi cepljen proti steklini. Verjetno se bodo tudi mnenja ostalih delila, kot se mnenja delijo tukaj na forumu in tako kot se deli tudi moje mišljenje. Vsaj po vseh teh prebranih postih. Sem v totalni dilemi in pojma nimam kaj naj... Meša se mi ob misli, da bi bilo z njim lahko kaj narobe in da trpi... :'( In glede na to, da njegovi napadi (za in do zdaj) niso bili tako intenzivni, me skoraj bolj vleče na to, da počakam. Kaj mi svetujete vi?? :-\

Vsem ostalim tukaj na forumu in drugje pa želim čimmanj napadov oz. NIČ.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: baguSka , torek, 28.03.2006 : 18:17:48
Aja še to: ta drugi napad je tudi trajal le nekaj trenutkov - največ pol minute, če govorim le o krču. Z začetkom bruhanja, se pač situacija malo podaljša. :-\


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: majc , torek, 28.03.2006 : 18:53:51
baguSka moje mnenje je tako, da ce si sigurna, da je bil to sele 2. napad, potem ne začni z zdravilmi, ker tudi veterinarji predpišejo zdravljenje šele po treh napadih.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: bina , torek, 28.03.2006 : 20:28:48
Majc, me veseli, da je Nom OK. A bo vedno dobival zdravila? Do konca zivljenja?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: majc , torek, 28.03.2006 : 21:26:24
Bina, naj bi bilo do konca življenja ja. Če bo po dveh letih vse vredu, mu bomo lahko počasi zmanjševali dozo in upam, da bomo mogoče kdaj prešli na 1x dnevno dajanje zdravil. Sicer pa je tako, da dokler ni napadov, mi ni problem vstajati in skrbeti za to, da redno dobiva zdravila.
Nekateri mislijo, da sem nora, ker se ubadam z zdravili in tem, samo tisti, ki so ga videli na dan, ko je doživel tri napade, lahko rečejo, da se je splačalo oditi h veterinarju in da danes Nom lahko veselo teka po travnikih in gozdovih.   :)
Žalostno mi je to, da se nekateri kljub temu, da vedo, da bodo zdravila pomagala, odločijo za evtanazijo, ker se jim pes potem zdi prevelika odgovornost.   >:(  Ali ni pes že sam po sebi odgovornost?

Lastniki epileptikov prosim ne obupat nad njimi, ker vam bodo večno hvaležni, da lahko živijo svoje pasje življenje!  ;)

Lep pozdrav,
Maja


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: scabba , sreda, 29.03.2006 : 09:23:53
@ majc - kaj mi ti svetuješ? k temu svojemu veterinarju jo ne bi več peljala, ker pač mu ne zaupam da ima zadostno znanje o epilepsiji. Mi lahko svetujete kakšnega veterinarja, ki se spozna na epilepsijo. Lahko je iz LJ čeprov sem kar precej odaljena od tam.
Moja psička nima nikoli na srečo takih groznih napadov kakor so jih nekateri tukaj opisovali. Ampak pred dnevi je imela kar 2 napada..  :'(

Glede moje seminarske a bi mi lahko kdo od vas poslal ( ker si zihr zapisujete te podatke )..napade vaših psov..kdaj je imela napad/ob kateri uri, kakšni so bili znaki, kolika časa je trajal in katere pasme je pes?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: rem , sreda, 29.03.2006 : 09:53:29
Schaba, imam shranje podatke o napadih epilepsije pri našem Remu, vet mi je naročil naj si vse natančno zapisujem. Vse sem shranila za spomin na enega čudovitega psička.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: majc , sreda, 29.03.2006 : 11:47:12
Ja tudi jaz beležim vse to oz. sem beležila do 5.10.2005, od takrat pa mi hvala bogu ni več potrebno beležiti.

Scabba če bi bilo možno, bi ti svetovala mojo veterinarko, ki je specializirana za področje interne medicine, kamor delno spada tudi epilepsija. Ona je pri Nomu opravila vse preiskave in morem reči, da je veterinarka 1A. Je pa na žalost odšla na fakulteto za mlado raziskovalko, tako da se samo kdaj pa kdaj slišiva, da ji povem, kako je kaj Nom.

Uglavnem narediti morate preiskave (nevrološki pregled, sladkor v krvi, jetra...), potem pa boš videla, ali boste našli vzrok tem napadom. Mi vzroka nismo našli kljub vsem preiskavam (spustili smo edino slikanje glave v munchnu ali salzburgu, ki stane 600 evrov in po besedah veterinarke skoraj nikoli ne pokaže vzroka). Je pa tako, da če že sama nevrološka preiskava ne pokaže ničesar, potem se glave tudi ne splača slikati.

Splača se to opraviti, ker ti je potem lažje, ker veš, kako psu pomagati. Kar te potem veže na veterinarje je to, da hodiš po recepte za zdravila in na začetku tudi bolj pogosto dajeta kri, nato pa samo še na pol leta, da se kontrolira raven zdravila v krvi.

Seveda je pa odločitev tvoja.

LP,
Maja


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: oks , nedelja, 09.04.2006 : 17:25:22
Pozdravček vsem!
Po dolgem času se spet malo oglašam, upam, da bo moje pisanje komu v pomoč... Pri Oksu se napadi spet pojavljajo....v zadnjih tednih 2 (kljub enaki dozi zdravil) Vmes pa smo skoraj 5 mesecev imeli zatišje. Glede zdravljenja zaupam popolnoma Zlati Čop (v začetku leta je bila tudi na nevrološkem izobraževanju v Španiji), ki se trudi po svojih najboljših močeh. K njej ga vozim tudi na akupunkturo...že več kot eno leto. Poleg vsega še vedno dobiva tudi homeopatske remedije. Redno beležim napade (uro, trajenje, vremenske razmere, stanje lune, obnašanje in vse kar se mi zdi pomembnega), pa nikakor ne najdemo nobene povezave med napadi. Oks kljub terapiji s Phenobarbitonom ni spremenil obnašanja...mogoče je postal malenkost bolj umirjen...Sem pa pripravljena pomagati komurkoli....Scabba...sporoči. če potrebuješ karkoli...iz epilepsije sem skoraj doktorirala ;)!!! Pa veliko sreče vsem....


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: majc , ponedeljek, 10.04.2006 : 06:44:38
Oks zdej me je pa kar groza, k si to napisala. Koliko napadov pa je imel že Oks v svojem življenju? Sam neki ne razumem...tvoj kosmatinc je obenem na Phenobarbitonu, homeopatskih zdravilih pa še na akupunkturo hodi?
Nom je samo na Phenobarbitonu in zaenkrat je vse super. Upam, da se napadi ne bodo ponovili.
A raven Phenobarbitona v krvi je vredu pri vama? Midva jo morava v kratkem dat pregledat, da bova videla če je vse vredu.

Upam, da bodo napadi pri Oksu prenehali!

LP,
Maja


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Mel , ponedeljek, 10.04.2006 : 22:00:10
Mogoče butasto vprašanje, ker verjamem, da ste vsi naredili že vse preiskave, da bi le pomagali svojemu kosmatinčku, pa vendarle - ste vsi testirali pesjančke tudi na erlihijo?

lp,
Diana


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: smrcek , torek, 11.04.2006 : 00:36:51
Pozdravljeni
Naš smrček je imel za vikend zopet v 24 urah ponovno dva napada.
Prvi je bil izjemno hud in je trajal precej dolgo.
Tipično plavanje, nezavest, v drugem stadiju pa grožnje in agresija, sprostile so se mu vse mišice
torej je , lulal, kakal, pa tudi analne vrečke so se spraznile, smrad je bil neznosen.
Pena na ustih pa je bila, rjava. Ponovno je imel paraliziran zadnji del telesa,
v bistvu še sreča, ker bi gotovo skočil v koga izemd naju.

No danes v pon. pa smo na kliniki na viču dali skoz vse preiskave.
UZ, biokemijo, hemogram+levkogram, urinogram, pa tudi erlihijo in borelijo.
Urin totalno inficiran, pri prvem pregledu ni bilo tako hudo.
Krvna slika v redu levkociti na spodnji meji.
Na UZ so ugotovili uroinfekt, torej vnet mehur in sečne poti, pa na ledvice je šlo že naprej.
Dobili antibiotike, pred koncem jemanja ponoven pregled.
Izvidi za erlihijo in borelijo bodo gotovi po praznikih.
Veterinar potrdil možnost napadov zaradi uroinfekta. Ko pozdravimo vidimo nadalje.
Držite pesti.

Vsem polagam na srce. Ne se pustit vodit veterinarjem, da vas molzejo
pes pa trpi kot je bilo v mojem primeru. Zahtevajte vse preiskave čimpreje.
Informacije, ki jih dobite tu na forumu so mi bile v veliko pomoč
pri postavljanju vprašanj in zahtev veterinarju.
Pomagali pa sta tudi DeeDee in Simi.
Hvala obema.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: majc , torek, 11.04.2006 : 20:31:00
Mel mi smo ob zadnjih napadih naredili vse krvne preiskave in baje tok lepih izvidov veterinarka še nikol ni vidla. Pes ni imel takrat nobene bolezni, vnetji ali karkoli takega.
Bova pa zdaj v kratkem spet dala kri, da izvemo raven zdravila v krvi, ker moramo pazit, da raven ne bo prenizka, ker to lahko privede do ponovnih napadov.
Imam pa namen psa testirati na erlihijo in boreliozo, ker bova že tako ali tako dajala kri, pa mi je vseeno, če jo vzamejo malo več.

Smrcek, upam, da bo vse vredu in da boste z napadi zaključili za vedno.
Kako pa je kaj oks?

LP,
Maja





Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Mel , torek, 11.04.2006 : 22:04:00
Mel mi smo ob zadnjih napadih naredili vse krvne preiskave in baje tok lepih izvidov veterinarka še nikol ni vidla.


Majc, popolnoma dobonameren nasvet - psa naj testirajo še na erlihijo, ker pes ima lahko erlihijo, pa so vsi krvni testi bp...razen speciičnega, katerega se dela za erlihijo. Tako, da je smiselno še to narest ;)


LP,
Diana


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Mel , torek, 11.04.2006 : 22:07:28
Še to - na sosednjem forumu je lastnica psa, ki je pred dnevi doživel prvi epileptični napad ravno dobila izvide, kateri so pozitivni na erlihijo...


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: majc , sreda, 12.04.2006 : 07:05:27
Mel tako ali tako nameravam testirat to, čeprav se mi zdi, da če bi imel pes erlihijo, bi se od 21.7.2005, ko je imel prvi napad, to tudi kako pokazalo. Pes je bil ob prvem napadi star 2 meseca in 1 dan in sem ga ravno pripeljala domov. Takrat smo mislili, da je to šok zaradi premestitve, vendar to baje sploh ne obstaja. Velika verjetnost je, da je imel naš napade zaradi pomanjkanja kisika v možganih pri rojstvu. Odkar smo naredili preiskave in je na terapiji, napadov ni. Bi pa se sigurno pojavili, če bi bil vzrok v čem drugem.

LP,
Maja


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: oks , četrtek, 13.04.2006 : 18:51:57
Pri nas so testi na erlihijo negativni, borelija je bila pozitivna, a je ozdravljena. Oks ima kombinirano terapijo: phreno, akupunktura in homeopatija. Do zdaj je imel v letu in pol 12 napadov. Ravni phenobarbitona nismo še nikoli merili. Se ravno zdaj dogovarjam z dr. Čop, da bi bilo pametno naresti ob naslednjem obisku. Mi lahko kdo o tem pove kaj več? Da ne bom brala vseh postov. Delajo to na polikliniki??


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: majc , petek, 14.04.2006 : 08:51:08
Oks to merjenje je malo čudno, samo tako pač je, ker v Sloveniji še ni utečene prakse. In sicer zgleda tako, da veterinar psu vzame kri (plačaš odvzem krvi), nato pa še isti ali pa naslednji dan epruveto s krvjo odneseš na polikliniko (1.nadstropje). Seveda moraš imeti s sabo list, ki ti ga izda veterinar in na katerem piše, kaj je potrebno testirati. Na polikliniki plačaš še ene 2.500 SIT in to je to. Vse skupaj te torej stane okoli 4.000 SIT. Obstaja pa tudi dražja zadeva, ki te v končni fazi stane okoli 8.500 SIT. Gre pa zato, da epruveto pošlješ v Avstrijo. To smo mi delali na začetku, ko še nismo vedeli, da je možno to narediti na polikliniki.
Mi je pa čudno, da še nikoli nista opravljala tega merjenja, saj vsi govorijo o intervalih merjenja (14 dni, 14 dni, 3 mesece in nato na vsake 6 mesecev).

LP,
Maja


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: oks , sobota, 15.04.2006 : 09:27:41
Hm...no, ker delam na urgenci, verjetno s preiskavami ne bo težav :) Meni je dr. Čop svetovala, da se opravi merjeneje zdravila v krvi samo v primeru, da bi se napadi pojavljali kljub zvišani dozi. Vem pa, da mi je omenila, da nekaj ur pred preiskavo (mogoče se motim), kuža ne sme dobiti zdravila, da je rezultat realen.Kako je s tem?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: majc , sobota, 15.04.2006 : 18:26:32
A potem ste dozo kar zviševali? Mi smo dozo zvišali takoj po prvem merjenju, ker raven zdravila ni bila v pravem intervalu. Zdaj pa smo na isti dozi kot takrat.
Kar pa se tiče odvzema krvi in jemanja zdravil pa je tako, da midva vedno dajeva kri ob 16-ih, zdravilo pa vseeno vzameva zjutraj ob 7-ih.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: oks , nedelja, 16.04.2006 : 20:11:26
Ne...Oks ima isto dozo že od začetka...no vmes, ko 5 mescev ni imel napada smo malo znižali, pa je spet dobil napad...


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: smrcek , sobota, 22.04.2006 : 04:22:52
Čau

Aron je imel ob 4 ponoči spet en napad.
Precej krajši a podoben ostalim. Na srečo ni kakal in tudi penast je bil manj.
V spanju se je polulal in zatulil plavanje z nogami težko dihanje in nato lajanje in grožnje.
Vendar sva vsaj ta del precej ublažila saj sva po nasvetu vrgla čezenj odejo in še  eno
tako, da se  ni počutil tako ogroženega. Tako sem ga lahko tudi miril z glasom in božanjem
kar je zeeeelooo pomagalo saj je zalajal in zarenčal le vsake toliko in, ko sem ga pomiril je prenehal.
Po napadu je bil spet lačen in zelo žejen,
kasneje pa malce prestrašen saj se je ves čas držal mene in rahlo jokal.
Tudi na sprehodu je bil čisto poleg.

Še vedno jemlje antibiotike za uroinfekt, jemati jih mora še 5-6 dni.
Jutri pokličem veta na vič, v sredo gremo tako in tako v Lj na kontrolo ...
Poročam

Pazite na svoje kužke
Boštjan


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: smrcek , ponedeljek, 24.04.2006 : 20:26:11
UUU vesela novica.

Testi za Borelijo in Erlihijo za našega Arona so negativni.
Kmalu bo kontrola, pa bomo videli kako je z uroinfektom.



Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: ka ty a , ponedeljek, 24.04.2006 : 20:28:46
super novica


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: briketi , sreda, 24.05.2006 : 12:59:11
terje po zadnjem napadu (takrat je imel edine napade) po priporočilu veterinarja dobil za 1 mesec tablete epipropane. v tem času ni bilo nobenega napada, pa tudi sam terje je bil veliko bolj miren (drugače ima zelo žive sanje v katerih verjetno lovi kakšne mačke  :) ) in tudi dobil je izjemen apetit. po enem meseceu smo prenehali s tabletami in je bilo do danes ponoči vse v redu. ponoči je pa zgleda imel manjši napad (ne epileptični) oz lažjo obliko možganske kapi (tako vsaj predidevamo). zbudil me je en pok in ko sem pogledal je bil terje poleg postlje in samo sedel (tako kot včasih počne ponoči). videl sem sicer, da se je s težavo ulegel, vendar ni zgledalo nič posegnega. zjutraj pa sem bil presenečen, ker naju ni pozdravil in je mirno ležal. ker ni šel z nami niti na zajtrk (kar seveda počne vsak dan) sem šel pogledat kaj dela. in takrat sem videl, da ne more premikati oz s težavo premika zadnje noge. takrat smo šli do veterinarja, ki je potrdil, da je bil nekakšen napad v možganih, vendar ni videti nobene posledice razen seveda problem pri hoji. daj mu je injekcijo in tablete karsivan in rekel, da bi moral popoldne oz zvečer že normalno hoditi. no zaenkrat sicer gre s pomočjo na lulanje (resda je včasih tud tak, da se pusti nesti, pa čeprav je velik pes :) ) zato mislim, da se pusti še malo crtati. bomo videli kako bo zvečer. je pa po mnenju veterinarja to povezano z epilepsijo (najbrž se je ta pojavila zaradi prometne nesreče, ki jo je imel skoraj 2 leti nazaj).


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: smrcek , petek, 02.06.2006 : 03:30:34
Evo mene ŽAL !!
Spet me je ob malo pred četrto zbudil moj Aron z novim napadom.
Pa ko smo ravno mislili, da je vse ok.  :'(
Uroinfekt smo pozdravili po sicer za moje pojme zelo dolgem zdravljenju
z antibiotiki. Vmes so se mu spustili granolomi na tačkah
ki smo jih mazali z ognjičem in tudi to smo pozdravili.
Vmes smo imeli nekaj malega hrastic po ličkih pa tudi to smo pozdravili.
Ko mu je končno zrasla dlaka tam kjer je bil pobrit zaradi UZ
in ko je postal krepak in živahen ..... pa danes ponovno.
Sicer je bil napad precej krajši, potek pa enak. Plavanje,krči , kakanje, lulanje
in na koncu grožnje sicer tudi v blažji obliki, in v finalu obupno iskanje hrane.

Se čujemo.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: tanja040 , petek, 02.06.2006 : 21:09:53
smrček,tudi moj ima napade sploh takrat ,kadar je nervozen.
-kadar se psičke ženijo
-kadar greva k frizerju ,tega ne mara >:(
-in tudi mene čuti če sem jaz slaba se na njemu pozna neverjetno
Naj te vsaj malo potolažim.Moj ima napade že 13 let in veterinar je rekel ,da se naj sprijaznim ,da tudi takšni ljudje živijo dolgo življenje.Odmakni vse predmete ,da se kam ne zaleti ,zmoči mu smrček in tačke z vodo in ga tolaži ,božaj.Vem ,da tudi če napad traja2 min je to cela večnost.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: smrcek , sobota, 10.06.2006 : 09:47:50
Hvala za tolažilne besede tanja040 sem jih prav potreben.
Aron je imel takoj naslednji dan še en napad.
Smo pod nujno odhiteli dvigniti predpisane mu Phenobarbitone, tako da je sedaj že na "kemikalijah"
Vendar je imel kljub temu še dva napada, vendar pa oba nekako, pri zavesti in sta bila drugačna,
kot tisti pred jemanjem zdravil.
Vet je rekel, da bo uspeh že, če zmanjšamo intenziteto ali pa pogostost napadov.
Sicer pa zdravilo zelo težko prenaša. Dobesedno je kot drogiran.
Zadnji del telesa mu kar odnaša, in kadar se zažene proti kužku ali v igri, ga kar spodnese.
Precej tudi joka oz. tiho cvili in zelooo išče mojo bližino. Jemanje zdravila mu je tudi
grozno povečalo apetit in je kar naprej lačen.
Ukrade tudi z mize, čeprav tega do sedaj v petih letih ni nikoli počel.
Pri srečanjih z drugimi psi pa je zelo negotov, in se boji že vsakega malega kužka,
na srečo pa želja po igri nekako premaga ta strah.

tanja040 kako pogosto pa je imel tvoj napade, in kako so le ti potekali ?
Sam ga težko tolažim ker v drugi fazi po krčih in metanju pride do faze kjer neznosno grozi z napadom.
Sedaj si pomagam tako, da vržem oddejo čez njega, da nas ne vidi in ga šele takrat primem
zaradi samozaščite za ovratnico, ki jo sedaj nosi nonstop, in ga tolažim in božam, tako da se malo prej ovede.
Kajti ta faza z grožnjami zna trajati tudi 10 - 15 minut in je mučna za vse stanovalce v hiši.
Predmete smo že umaknili, ga pa napadi doletijo ponavadi med spanjem na svojem ležišču,
tako, da je vsaj na mehkem.

Občutki med napadom so grozni. Čustva si sledijo od besa na cel svet pa do žalosti ob svoji nemoči pomagati psu.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Jana , sobota, 10.06.2006 : 10:23:28
Sicer pa zdravilo zelo težko prenaša. Dobesedno je kot drogiran.
Zadnji del telesa mu kar odnaša, in kadar se zažene proti kužku ali v igri, ga kar spodnese.
Precej tudi joka oz. tiho cvili in zelooo išče mojo bližino. Jemanje zdravila mu je tudi grozno povečalo apetit in je kar naprej lačen.
Pri srečanjih z drugimi psi pa je zelo negotov, in se boji že vsakega malega kužka, na srečo pa želja po igri nekako premaga ta strah.

smrcek, posvetuj se z vetom glede zmanjsanja doze. Stranski ucinki so taki, kot jih opisujes in predoziranje je prav tako nevarno. Maks je bil ze po dveh dozah "zadet" in sva z Matkom takoj zmanjsala dozo iz 1 1/4 tablete na 3/4. Potem je bil sicer glede "zadetosti" cisto v redu, je pa bilo narobe vse drugo, tako da dolgotrajnih izkusenj nimam. Sem pa takoj, ko sem opazila, kaksen je, podrobno prestudirala vse, kar pise na navodilih in poklicala veta.

Cloveska in pasja banda iz Gavc drzi pesti za Arona in mu zeli vse dobro.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: smrcek , sobota, 10.06.2006 : 10:42:52
Kako prosim ??
Se prav razumeva? Jana ti govoriš o 1/4 in o 3/4 tabletah.
Meni je vet predpisal 1 celo na 12 ur.
"Zadet" je bil že po drugi tableti. Vet mi je rekel,da je to minimalna doza.
Je možno, da toliko kiksne ?
Prosim te lepo, če mi zaupaš koliko je bil Maks težak in kakšno dozo je imel predpisano
predvsem koliko časa.
Ej full ti hvala.

Bošt


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Jana , sobota, 10.06.2006 : 16:38:02
Sorry, smrcek, sem sele zdajle videla tvoje sporocilo.

Maks je bil tezak cca 40 kg (bokser), imel je celo noc napade, najprej tri izjemno hude, potem pa do jutra vsaj 10 blagih in naslednji dan zjutraj je dobil prvo dozo Phenobarbitona - eno tabletko in 1/4. Naslednji dan zjutraj novo dozo (enako kot prej) in ker je bil popoldan precej odsoten, sem sla podrobno brat, kaj pise na listu zraven zdravil. Saj sem prebrala ze prej, vendar morda prepovrsno. No, po studiji listka sem ugotovila, da ima Maks vecino znakov predoziranja in sem takoj poklicala veta in mu povedala vse o Maksovem obnasanju in kaj sumim, da je zdaj narobe. Takoj je rekel - zmanjsaj dozo na 3/4 tablete. To je dobil potem naslednji dan zjutraj in odsla sva na ponoven pregled zaradi otezenega dihanja. Pokazalo se je, da je med napadi "fasal" kolaps sapnika, slikali smo mu pljuca in "nasli" cez 1/3 pljuc velik tumor. To je bilo v sredo, v petek ob pol enajstih zvecer smo se poslovili od njega. V sredo in cetrtek, ko je dobil manjso dozo, je bil po obnasanju povsem v redu, imel je druge vrste tezav.

Skratka, ce ima vsaj nekaj znakov s tistega listka (jaz sem takrat oddala vsa neporabljena zdravila veterinarju, zato ti ne morem prepisati, kaj vse je pisalo), se nujno posvetuj z veterinarjem. Lahko gre za predoziranje. Meni je bilo takrat ze takoj ob prejemu zdravil povedano, da je treba psa opazovati in v primeru sprememb ukrepati, saj ni vse odvisno od teze, res je pa, da najprej dozirajo na težo in na stopnjo napadov. Kot je bilo povedano meni, je treba pri teh zdravilih nekaj casa spremljati dogajanje in po potrebi korigirati dozo navzgor ali navzdol.

Epilepticen pes lahko ob Phenobarbitonu zivi brez ali z obcasnimi blazjimi napadi se vrsto let, brez da bi se ob tem pojavljale tezave. Prav tako je lahko njegovo obnasanje povsem normalno pri "pravi dozi". Lahko pa so napadi posledica kaksnih drugih potekov in bolezenskih stanj v telesu. Pri Maksu prvi dan nismo vedeli, za kaj tocno gre, vendar mi je takoj veterinar svetoval kastracijo (Maks je bil star 9 let in pol), z razlago, da lahko zelo oddaljena psicka izzove napad, pa sploh ne vemo, kje je vzrok. Nekastriranim samcem - epileptikom namrec vsaka hormonska sprememba lahko izzove napad in temu se v veliki meri lahko izognemo s kastracijo.
Zal pri Maksu ni slo za klasicno epilepsijo, prav tako nismo ucakali kastracije. Tudi tabletke je poleg celega kupa drugih zdravil jedel le 5 dni.

Aron in smrcek, mislimo na vaju!


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: tanja040 , sobota, 10.06.2006 : 21:43:30
Smrček,ko je bil naš Ron star eno leto je imel prvi napad,najprej nismo vedeli za kaj gre,ker po napadu je bil čisto ok.Bilo je pa grozljivo,na vsak način je hotel k meni a ni mogel noge ga niso nesle ,padal je ,glavo je kar vrtel in dvigoval ,nekako tako kot da bi ga neka sila raztegovala,zraven je pa milo cvilil.Takoj po napadu sem ga peljala na veterino,opisala napad in je potrdil epilepsijo.Napade ima 1 do 2 na leto.Za tablete se nisem odločila glede na to da nima pogostih napadov.Aja pa po vsakem napadu  bruha potem je pa tak kot da se ni nič zgodilo.Veterinar mi je rekel,da pes med napadom pade v trans in se ničesar ne zaveda in nič ne trpi.Jaz mislim drugače,ker moj Ron se zaveda , me gleda z motnimi učkami in jaz ga tolažim in če ga pokličem se odzove.Napadi pa trajajo približno 5 minut in ni nič agresiven.
Zapisovala sem si datume napadov in ugotovila sem da je verjetnost napada ker se psičke ženijo.Čeprav je 13 letni veteran je čisto zmešan ,ko zavoha kužico.Včasih so se psičke ženile na pol leta, sedaj pa ko je toliko kužkov se celo leto  :).Ampak naš ima izbranke in se jih takrat izogibava.
Kar se tiče pa tablet je pa res da pse upočasnijo.Mogoče bi pa vprašali na drugi veterini za mnenje.Upam ,da boš ugotovil pravo dozo in se bodo napadi zmanjšali.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: tanja040 , sobota, 10.06.2006 : 21:50:13
Jana,tudi jaz sem vprašala veterinarja za kastracijo in je rekel ,da je operacija možna samo da ne bo nobenega učinka ,ker kuža ima v registru ljubice.Zato me zanima če veš ti ali kdo drug če je to res?  (da kastracija ne pomaga)

                                                    lp TANJA IN RON


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Jana , sobota, 10.06.2006 : 21:59:07
Meni je dr. Matko takoj svetoval kastracijo prav iz razloga, da ga potem "ne dajejo hormoni", ki so eden izmed najpogostejsih "izzivalcev" napadov. Pravzaprav je vsako vznemirjanje mozen povod za napad, seveda pa so lahko napadi tudi neizzvani, ali pa jih povzroca sprememba v telesu - kaksna neodkrita bolezen, kot v nasem primeru.
Ce bi se Maks iz hudega izvlekel, bi definitivno sel pod noz, saj menim, da je vse, s cimer napade preprecujemo, potrebno storiti. Hudi napadi puscajo posledice in ce pes ni za parjenje (mislim, da noben epileptik ne bi smel biti parjen), je kastracija po mojem mnenju najmanj, kar lahko storimo. Seveda, ce ostalo zdravstveno stanje dopusca narkozo in poseg.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: borka , sreda, 05.07.2006 : 20:55:12
Lep pozdrav vsem,
vidim da je ogromno napisanega glede epilepsije. Imam vprasanje, mogoce sem ga spregledala, zato mi oprostite.
Nas kuza, irski seter, 5 let, ima ze pribl. 3 leta epilepsijo. Kaj jo je povzrocilo bi tezko rekla. Je pa en zelo hitro "vzkipljiv" kuza, ki ga vznemiri ze najmanjsa stvar ali sprememba. Zaenkrat se se nisem odlocila za zdravljenje z zdravili, ampak ne vem, ali je prav. Napadi so pogostejsi jeseni in pozimi, manj spomladi, poleti pa imamo kar mir  :P! Zdravnica mi je zaenkrat odsvetovala zdravila, ker napadi niso tako zelo pogosti. Vcasih enkrat mesecno, potem pa 6 mesecev nic. Ko ga pa ima, pa ga skoraj po pravilu mece dobri dve uri! Bojim se, da bo to pustilo posledice (srce ali kaksen drug organ). Ali se naj odlocim za zdravila? Baje potem kuza ni vec kot prej.
Tudi o kastraciji sva se z zdravnico ze pogovarjali, saj imajo dvojni sosedje psici in ko se gonita, se nasemu dobesedno mesa. V zvezi s tem ima tezave z ledvicami in prostato...

Hvala za kakrsen koli namig!

borka


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: tanja040 , sreda, 05.07.2006 : 22:15:01
Borka, če ima tvoj kuža napade na en mesec bi jaz že razmišljala o tabletah, sploh pa zato ker napadi trajajo tako dolgo.Lahko pride do zastoja srca ali pa kaj drugega.Mogoče pa sploh ni epilepsija.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: borka , četrtek, 06.07.2006 : 18:27:07
Močni krči, noge ga ne držijo, bruhanje, slina v potokih-mislim, da so to znaki epilepsije. Ne vem no, sedaj mi zdravnica predlagala še alternativo-akopunkturo. Bi naj zelo pomagala.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: smrcek , četrtek, 06.07.2006 : 23:37:44
Ne vem mi smo se kaj kmalu odločili za tabletke. Po enem petem napadu.
Obnašanje je res spremenjeno. Sedaj ko je na zdravilih je  kuža bolj umirjen precej spi povečal se mu je apetit,
za našega je značilno, da zelo išče našo bližino.
Če se izgubimo iz njegovega vidnega polja pa čeprav smo v stanovanju ali hiši nas obupano kliče.
Ko je bil na prvih dozah je izgledalo kot da je zadrogiran tudi zadnji del telesa mu je odnašalo.
Kasneje ob rednem jemanju pa so se stvari znormalizirale.
Precej bolj pa je agresiven do ostalih samcev, za katere oceni, da so mu nevarni.
Kastracija pri psu epileptiku je priporočljiva.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: borka , petek, 07.07.2006 : 09:59:46
Ja, bi se skoraj prej odločila za kastracijo, kot za zdravila. Čeprav še vedno močno upam, da bo napadov vedno manj in da se bo stanje vsaj malo normaliziralo.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: tanja040 , petek, 07.07.2006 : 13:08:07
Mogoče bi bilo res dobro da ga kastrirajo, ker je še mlad.Mojemu so odsvetovali,ker je prestar.Če bi imela še enkrat psa ga dam takoj pod nož.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: borka , petek, 07.07.2006 : 17:54:05
Koliko pa je star? Ne vem, kako pa sploh poteka operacija? DAnes je tako čudno vreme in kar čutim da bo spet nekaj-kar v hišo sili in niti koraka proč od mene. Smo imeli "fino" nevihto z grmenjem! >:(


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: tanja040 , nedelja, 16.07.2006 : 15:20:45
Živjo! Oglašam se z zamudo,bili smo na morju.
Moj pes je star 13 in pol let.Kastracija pa je čisto rutinska ooperacija.Seveda pod narkozo.Za mojga je narkoza rizična ,zaradi slabega srčka. lp


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: majc , sreda, 19.07.2006 : 14:14:32
Kar se tiče kastracije je tako, da je problem v tem, da nekateri veterinarji narkozo epileptikom odsvetujejo, saj jo večina ne prenese dobro.

Mene pa zanima nekaj drugega. 8.8.2006 bo minilo eno leto, odkar je bil moj kuža zadnjič cepljen proti Leptospiri, Parvovirusu in ostalemu. Cepljenje stekline sva spustila in tudi zdaj sem v dvomih. Ali naj ga cepim ali ne? Ali se bodo potem spet pojavili napadi?
Razmišljam o tem, da bi ga peljala cepit, vendar tolikokrat, da bi vedno dobil samo eno cepivo. Npr. najprej steklina, čez 14 dni Leptospira in potem čez 14 dni še Parvovirus in ostalo.

Kakšno je vaše mnenje glede tega?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: borka , četrtek, 20.07.2006 : 09:59:46
Torej lahko epileptične napade povzroči tudi cepljenje?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: majc , petek, 04.08.2006 : 09:52:38
Se opravičujem, ker odgovarjam tako pozno. Govori se, da je pri epileptikih možno, da se potem pojavijo napadi, drugače pa ne vem.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: majc , nedelja, 13.08.2006 : 09:22:05
Ker nisem dobila nobenga odgovora in ker je bil cas za cepljenje, sem psa kar cepila in zaenkrat ni nobenih posledic.



Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: borka , četrtek, 17.08.2006 : 15:09:41
Majc,

jaz pri mojem kužotu po cepljenju nikoli nisem zasledila kakšnih posebnosti. Ga pa cepim vedno posebej proti steklini (vsako leto) in pribl. čez en mesec še proti vsem ostalim zadevam (kar skupaj).
Upam, da bo vse v redu s kužotom, naš je imel pred dvema dnevoma spet napad  :'(

LP


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: majc , torek, 22.08.2006 : 11:24:28
Borka jaz bi na tvojem mestu začela z zdravili. Zakaj bi psa metalo, če mu tega ni treba.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: borka , četrtek, 24.08.2006 : 06:23:25
Saj je zdaj dobil apaurin, ampak mu ga moram dat (po veterinarjevih besedah) takoj na zacetku napada, da bi se le ta ublazil. Casovno ni bilo neke razlike, je pa res, da ni bruhal in tudi krci niso bili tako mocni. kaj pa vem, razmislajm, da bi mu tabl. zacela dajat tudi drugace, ko je ful razburjen. vceraj je sosed kosil svojo travco s 100 let staro kosilnico in nas revez je bil cisto adijo-se vecerje ni mogel pojest. najsrecnejsi je pac na svojih kocah v hisi, pa ceprav je zunaj ful lepo...
najnovejsa ugotovitev-boji se tudi vetra!!!!! :-\

majc, upam da je tvoj kuza v redu

LP


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: smrcek , sobota, 26.08.2006 : 20:02:23
Borka
Vsak napad psa oslabi in tvegaš še druge komplikacije. Z apaurinom ne blažiš napadov vsaj pri meni ni bilo haska.
Poleg tega, kaj si ves čas doma ? Kaj pa takrat, ko te ne bo in bo pes dobil napad ?
Ne tvegaj in pojdi k vetu ter začnite s tabletami. V začetku ti bo sicer pes ves čuden ampak kasneje se navadi in postane skoraj normalen. Naš nima napadov odkar smo pričeli s phenobarbitonom. Le na začetku dokler  še ni bilo prave koncentracije je imel  en šibak napad pri zavesti. Potem pa nič več.
Paziti boš morala na povečan apetit psa, mu omogočiti prostor kjer bo v miru počival saj bo malce več spal in poskrbeti, da se bo izogibal vsem stresnim situacijam.
Naš peso ja na tabletah sedaj že 4 mesece. Prve tri je imel dozo eno tableto (100 mg.) na 12 ur, pred mesecem pa smo šli na zmanjšanje doze sedaj dobiva 3/4 na 12 ur.
Ugotovil sem tudi, da pes bolj jasno pokaže katere stresne situacije mu nikakor niso po godu.



Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: borka , ponedeljek, 28.08.2006 : 12:42:17
Ja, verjetno bi se veliko lazje odlocila za tablete, ko mi pa ravno zdravnica še odsvetuje (zaenkrat). Zaenkrat je tudi tako, da je res vedno nekdo doma in ga lahko pazi. kaj pa ce... to je res. Ze zdaj nas pes veliko spi, stresna pa je zanj prav vsaka situacija, tudi obisk pri hisi, veter..
Saj ni vec kaj debatirat, po zdravila bomo sli, pa konec. Ali je potreben kaksen predhodni pregled, preden se mu doloci terapija? Hvala za nasvete!

mogoce pa ne bi bilo slabo, da grem se k drugemu zdravniku?!
LP


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: smrcek , ponedeljek, 28.08.2006 : 16:36:27
Pametno je peljati psa na pregled in ne takoj štartati na epilepsijo.
Lahko da so napadi posledica kakšne kronične bolezni za katero pa ti ne veš.
Pri mojem psu je bil hud uroinfekt, ugotovili so tudi, da je bil v kontaktu z erlihijo.
Uroinfekt smo pozdravili, potem je bil še na clinofugu, ko pa smo vse izključili
in so se napadi ponavljali smo se odločili za tabletke. Seveda ne mi ampak vet.
On ti bo tudi predpisal dozo in vodil in spremljal nadaljne zdravljenje.
Kot nalogo boš prvo dobila, da vodiš dnevnik napadov. Torej čas, trajanje napada in kako so izgledali.
Kajti pri epil. po besedah veta je uspeh že, če se zmanjša intenziteta ali pogostost napadov.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: smrcek , torek, 29.08.2006 : 19:36:44
No danes ponoči oz. ob 6 zjutraj je mel naš pes ponovno napad, sicer malo blažji in precej krajši,
a novo je to, da je med napadom pes bil nekaj časa pri polni zavesti
in se je zavedal kaj se dogaja z njim. Po napadu je bil zato zelo zelo prestrašen.
To je prvi napad po 4 mesecih kar je na tabletah. Sedaj smo šli nazaj na dozo po 1 tableto na 12 ur.
Po tem, ko smo mu dali jesti  ker je spet ko utrgan iskal hrano sem ga peljal ven
in se je ustrašil vsakega šuma in vsake sence.
Do odhoda na delo sva skupaj spala na njegovem ležišču. saj ga je pomirila le moja bližina.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: borka , torek, 29.08.2006 : 21:39:29
 :'( smrcek, upam da je s kuzotom boljse


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: majc , petek, 08.09.2006 : 06:38:21
Smrcek čudi me to, da ste sploh tako hitro manjšali dozo. Doza naj bi 2 leti ostala ista, potem pa se lahko zmanjša. 5.oktobra bo eno leto odkar je moj kuža na tabletih (1 na 12h) in od takrat mirno spimo prav vsi. Napadov ni bilo, je pa veterinarka povedala, da naj bi se z zdravili pojavila max. 2 napada na leto. Če se stanje slučajno poslabša pa je potrebno preveriti raven zdravila v krvi.
Je pa moje mnenje kar se zdravljenja tiče, da se na začetku ustrašiš zdravljenja, ker je to obveznost, potem se pa čisto navadiš, da mu poleg hrane priložiš še tabletko. Kar pa je najbolje je to, da psa ne meče in sploh ne veš da je na zdravilih.

LP,
Maja


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: cac , torek, 12.09.2006 : 22:16:36
Še moja izkušnja z epilepsijo...

Ko sem našla svojega prvega psa, ki ima sedaj 9 let, sem vedala da ima za seboj kar nekaj neprijetnih izkušenj. Nepridiprav ga je na deževni dan postavil v škatlo s sestrico na dž, in imel je srečo da se je to zgodilo v bližini naše hiše. Isti dan (preden je prišel k meni v roke), ga je ponesreči povozila še ena gospa, ki ga je najprej božala veselo, nato pa se usedla v avto (kuza je šel za njo), ona pa mirno odpeljala stran in ga zadela >:(. No nato pa je prišel k nam domov in kakšne 9 mesecev je bilo brez problema vse. Nato je neko popoldne ponesreči naš obisk ga malo pohodil, kuža se je zelo prestrašil, in takrat doživel prvi napad, vendar v lažji obliki. Jaz sem bila še zelo mlada (13-14 let) in nism niti vedela kaj je. Sem mislila da ga samo boli.
No potem je bil cepljen za steklino pri skoraj 3 letih in dobil hudo reakcijo na cepivo (zatečen gobček) in malo močnejši napad, tako da smo se hitro spokal v avto in na postajo, kjer sem veterinarju razložila kako je zgledal napad in je takoj povedal da je epilepsija.
Svetovali so, da dokler niso napadi pogostejši od 1x na teden, da se ne naredi ničesar.in res, jst sem pisala datume napadov, in ko so postali bolj pogosti smo šli k veterinarki in smo dobili tabletke. Njegovi napadi pa niso tako hudi (vsaj pomoje). kuža leži na tleh, med sprednimi tačkami ima glavo (da se ne prevrne), gobček (ustnice) mu postanejo zelooo trde in cmoka, ter se trese malo, sploh če poskuša vstati. Tudi ne trajajo dolgo kako minuto, dve. Vedno po napadu pa bruha slino. Tako, da če nas ni zraven, hitro zvemo, če je mel napad  :)
No kuža je bil na tabletih nekaj časa (niti spomnim se ne koliko), nato pa sem se odločila da preneham s tem, ker enostavno ni bil isti. Takrat sva trenirala agility, ampak sva nehala zaradi njegovega zdravja. Kuža je bil precej zaspan, brez volje, sam poležaval bi ... kot bi bil zadet...
tko da sem ga nehala pitat s tableti.

Nikol nismo mogl ugotovit kaj povzroča napade, ni polna luna, ni napor, ni vročina, ni hrana, ni stres... enostavno ni povezav med napadi :-\

Sedaj ima napade redko. zna se zgodit da tud par mesecev nima nobenega, pa pol v enem tednu 3. Ampak ker napadi res niso hudi, kuža lepo uživa v normalnem življenju naprej. Ko pa je napad ga pa še bolj pocrklamo :D

Je pa kr hudo drugače ko se to dogaja, sploh na začetku je blo, ker ne veš kako se bo končalo vse :-[
Tako, da vsi ki to preživljate, ne obupat ;)


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: borka , sreda, 13.09.2006 : 13:14:43
Ja, saj probamo ne obupat, je pa le razlika, ali ima kuza napad nekaj minut ali pa dve uri.  :-\


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: smrcek , sreda, 13.09.2006 : 20:14:00
To kar praviš, o obnašanju psa na tabletah je čisto res.
Pes je popolnoma drug. Len, zaspan, kot zadrogiran.
Zmanjšanje je svetoval vet glede na to, da v času prejšnje doze
ni imel več napadov. Tudi za naprej pravi vet naj bi ponovno poskušali
zmanjšati dozo po dveh tednih.
Cac koliko pa je težak tvoj pes ?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: cac , sreda, 13.09.2006 : 20:45:39
ja vem, da more bit hudo, če imajo kužki res hude napade :-[
sm slišala za eno borderko ki je mela vsak dan okoli 10 napadov :'(
pomoje je res težko živeti s tem, in skoz gledat ali je kuža ok :-[

nekje pomoje more bit meja, sej tud kužki vrjetno trpijo, če imajo hude in pogoste napade, vseen pa ni lahka odločitev to.

Moj kuža ma okol 16 kg (mogoče zdej kako kilco več).
Sem si obljubila, da noben moj kuža ne bo preveč trpel, pa tud če to pomen da se bo men paralo srce (si ne zaslužijo ker so pravi cukri). Vem pa da to ni tako enostavno kot si zdej predstavljam.

Tisti, ki nimajo (nimamo) takih izkušenj s to boleznijo, si res težko predstavljamo kok hudo more bit :'(
Mam po eni strani kar srečo, da ima moj lažjo obliko ja. :-\

Držte se!!! Jst držim pesti za vas in vaše kužke ;)


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: majc , četrtek, 14.09.2006 : 20:17:56
Jaz se pa ne strinjam s tem, da je pes len in ne vem kakšen. Mogoče imate premočno dozo, kajti moj kuža je nenormalno živahen, poln energije, leži pa samo poleti, ko je vroče.
Dobro bi bilo preveriti raven zdravila v krvi, kajti moj kuža se nahaja pri spodnji meji in to zaenkrat zadostuje, da je brez napadov in obenem živahen tako kot vsak drug zdrav pes.



Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: sparks , sreda, 20.09.2006 : 11:31:08
Ja, saj probamo ne obupat, je pa le razlika, ali ima kuza napad nekaj minut ali pa dve uri.  :-\
2 uri?! Za kaj takega še nisem slišala. Ali si mogoče mislila, da v dveh urah doživi več napadov, npr. krče, se peni itd., potem je nekaj minut mir, pes počiva in nato ponoven napad? In če je tako, koliko napadov približno ima? Mene to spominja na epileptični status. Dvo urnega, neprekinjenega napada, pa si sploh ne znam predstavljat oz. dvomim, da je možno, da bi katerokoli pasje srce to preneslo.
V vsakem primeru mi je žal, da morata pes in ti čez to.



Kar se tiče psa in njegovega obnašanja, pa tako - verjetno ne prenašajo vsi tablete na enak način, pa vendar načeloma naj ne bi bile opazne razlike v obnašanju psa pred in med jemanjem phenota (no razen mogoče manjših - povečan apetit in žeja, vendar ne tako opazne razlike v obnašanju). Zato se strinjam z "majc", da bi bilo mogoče dobro pregledati nivo phenota v krvi. Včasih je treba najti pravo dozo, ki odgovarja psu. Apatičnost in kot pravite, pes "pes samo spi in je, lenari..." je velikokrat posledica neprimirnega/nepravega doziranja > prevelikega odmerka.

Lp, Saša


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: borka , četrtek, 21.09.2006 : 18:10:45
Kuža se dve uri neprestano trese. Vmes ima krče, ki ponehajo, ne pa tudi tresenje. Ves čas se tudi slini. Ponavadi 2x bruha. Šele po bruhanju se počasi umiri in tudi povsem neha trest. Ja, vsa zadeva traja skoraj po pravilu 2 uri. Sedaj je dober mesec od zadnjega napada.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: smrcek , četrtek, 21.09.2006 : 20:03:47
Naš pes tehta 42 KG trenutno, njegova doza pa je 1 tableta na  12 ur.
Po mnenju mojega veta je to skrajno nizka doza glede na težo psa.
Naš pes je ob znižanju doze na 3/4 na 12 ur doživel napad zato smo
šli ponovno na dozo 1 na 12 ur.
Moj pes je zelo zelo depresiven, kar naj bi tudi bil stranski učinek tablet.
Zaradi povečanega apetita se mu je tudi teža kar precej povečala, to pa za seboj
potegne lenobo na sprehodih. Precej več spi in počiva.
To so samo nekatere od sprememb,  ki jih mi kot laiki opažamo.
Da ne govorim o strahu pred vsakim še tako majhnim "cuckom" in strahu pred neznanimi zvoki.
Moj pes je pred napadi gladko opravil npr. test streloplahosti in je bil neizmerno vesel vsakega psa
saj mu je vsak predstavljal potencialnega partnerja za igro. Sedaj pa ga ponovno spoznavamo
z nekaterimi psi, ki so že bili njegovi prijatelji, danes pa mu predstavljajo grožnjo.
Precej stvari ga učimo na novo.
Pred napadi sem svojega psa lahko brez problemov pripeljal na mojpes netov piknik,
danes si tega niti pod razno ne morem privoščiti.
Sedaj ali so krivi napadi ali tablete je težko reči a pes definitivno ni več isti.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: majc , ponedeljek, 25.09.2006 : 16:49:44
Moj kuža tehta pomojem okoli 60 kg in njegova doza je 1 tableta na 12 ur. Ko so mu dozo tablet odmerili glede na težo, ta ni bila prava, zato sva morala kar 3x dati kri, da smo prišli na pravo dozo.

Stranskih učinkov, razen povečanega apetita in žeje, nima. Kar se pa tiče povečane teže in s tem lenobe na sprehodih. Pes bo pojedel kolikor mu boste dali, torej ste sami krivi, da se je pes poredil.

Kar pa se tiče strahu pred psi pa je pri našemu tako, da se ne boji vseh, je pa problem v tem, da je v pasji šoli, ko je bil že majhen, en pes skočil vanj in to si je zapomnil. Zapomnil si je tudi to, da ko mu je veterinarka popisala razkužilo po tački, da mu je potem vzela kri in da to boli. In tako mu danes nič ne moreš popisat. Nekatere stvari si pač zapomnijo in potem se moraš včasih spomnit preteklih dogodkov in takoj najdeš vzrok za tako obnašanje.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: smrcek , ponedeljek, 25.09.2006 : 20:52:17
Torej kako vi krotite povečan apetit psa ?
Veste, da je pri labradorcu apetit že tako po pasmi kar precejšen
direktno čakanje pred skledo ali pa celo trganje vreč in aktivno iskanje po stanovanju za hrano
kar ni nikoli prej počel jasno nakazuje, da je pes lačen.
Pomagamo si z nizkokalorično hrano ali pa polnili kot so testenine ...

Predpisana doza za psa naj bi bila 2mg pheno.  na kg telesne teže na 12 ur.
Midva s psom ne moreva opravljati več aktivnosti kot sva jih prej.
Danes se mi je celo zgodilo, da je zaspal pri veterinarju na mizi  :o :o




Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: smrcek , petek, 29.09.2006 : 03:03:13
Na žalost smo danes ponovno dobili odgovor kaj bi bilo
ob zmanjšanju doze tablet.
Po le dveh dnevih jemanja 3/4 na 12 ur
je pes pred nekaj trenutki ob 3.30 zjutraj ponovno doživel hud napad. :'(
Od danes ne testiramo več in ostane doza 1 na 12 ur.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: sparks , petek, 06.10.2006 : 10:11:54
Žal mi je, da se je spet ponovilo :'(

Ja nivo naj bi bil od 2mg phenota do 8mg na kilogram/12ur. Vsekakor se je potrebno vedno posvetovati z veterinarjem glede doziranja, še posebej manjšanja in večanja in to ne početi na lastno pest.

Kar se pa hrane tiče, težko rečem, ker moj ni bil grozen jedec ne pred znaki epilepsije, ne po njej.

smrček: koliko časa pa je vaš pes že na phenotu, na tej dozi?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: smrcek , petek, 06.10.2006 : 22:12:28
Od 10.06

Dan kasneje po zadnjem napadu, je pes ponovno dobil še enega.
Vendar, ker je bilo ravno to noč meni precej slabo sem slišal že prve krče.
V trenutku sem bil pri psu ga zgrabil za okončine se ulegel nanj in ga objel
ter mu nežno in tiho prigovarjal. Krči so prenehali takoj, pes pa se je kmalu
zavedel, sicer težko dihal a napad je nekako ponehal.
Sem bil full hapy.




Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: smrcek , sobota, 07.10.2006 : 08:27:28
Ne vem sicer kam naj napišem zato, postavljam vprašanje v soroden forum
Jana, če ne bo prav pa prosim prestavi.

Potrebujem angleški izraz za ISTERIA CANINA - (italijanska) ali Pasja Histerija.
Dobil sem namreč nekaj novih informacij v zvezi z napadi mojega psa.

Hvala za pomoč že vnaprej.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: majc , nedelja, 15.10.2006 : 10:50:10
Smrcek malo pozno odgovarjam glede reševanja povečanega apetita, ampak vseeno.
Poleg lažje oz. dietne hrane za psa ti za vmes priporočam še kosti iz goveje kože, s katerimi
se znajo psi zamotit. Mogoče bo ob tem pozabil na drugo hrano in je ne bo iskal.

Kar pa se napadov tiče mi je prav žal. Ali ste preverili raven zdravila v krvi?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: oks , četrtek, 19.10.2006 : 09:10:59
Pozdravček po dolgem času!Mi smo po 5ih mesecih doživeli ponoven epi napad. Zdaj pa imamo dodatno skrb. Oksu se je na uhlju naredil hematom in vse kaže, da bo treba na operacijo. Mam ful strah, glede na to, da bo potrebna narkoza, ta pa z epilepsijo ne gre skupaj. Ima kdo kakšne izkušnje???


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: smrcek , torek, 14.11.2006 : 17:52:41
Dragi prijatelji
 
Sporočam vam, da se je naš Aron, danes zjutraj poslovil od nas za vedno.
Ravno smo se namenjali v Avstrijo na slikanje hrbtenice, ko se je začelo.
Jutranji napadi so prehajali iz enega v drugega, Aron naju ni več prepoznal,
zelo je trpel, injekcije pomirjeval niso pomagale, tako da sva se odločila,
da mu skrajšava muke.
 
Aron bo za vedno ostal v mojem spominu. Je bil prvi prav moj pes.
V spominu bodo ostali lepi trenutki, ki smo jih preživeli skupaj.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: simi , torek, 14.11.2006 : 18:23:17
Boštjan in Brane, solze se posušijo in izginejo, spomini pa ostanejo za vedno.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: kaja , torek, 14.11.2006 : 19:00:40
Smrcek, iskreno sozalje za Arona. :'(


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: rem , sreda, 15.11.2006 : 13:08:15
Za Arona :'( :'( :'(
Odšel je kot naš Rem :'( :'( :'(


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Mel , sreda, 15.11.2006 : 17:44:10
Iskreno sožalje... :'( :'( Aronu je zagotovo zdaj lepo, ko mu bolezen ne "nagaja" več...

Diana


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: jerac78 , ponedeljek, 11.12.2006 : 20:05:52
Moje izkušnje z epilepsijo: imel sem francoskega buldoga, ki je z drugim letom starosti, začel dobivati napade! Ker so se ti do četrtega leta stopnjevali sem se odločil za preprečevanje napadaov s tabletami Phenobarbiton! Zdravljenje je bilo uspešno, tu pa tam so se napadi še pojavljali, vendar veliko manj kot prej! Zadnji dve leti se sploh ne spomnim kdaj je imel napad! V zadnje pol leta njegovega življenja smo začeli uporabljati Kalij-Bromidovo raztopino, ki bi naj imela manj stranskih učinkov na organizem! No, kužek je pred karatkim umrl v 10. letu starosti zaradi viroze! :'( Kakorkoli, z epileptikom se da živeti, bi se pa če bi še 1x imel epileptika, odločil za kastriranje!


LP  Jernej


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: sparks , petek, 22.12.2006 : 19:34:45
smrcek: Malo pozno, ampak iskreno sožalje tudi iz moje strani :'(. Sama sem tudi morala čez to, boli, ampak čas je zdravilo. Držite se.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: ka ty a , petek, 22.12.2006 : 19:45:34
tudi od mene iskreno sožalje.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Christjan , ponedeljek, 12.03.2007 : 15:19:13
Zdravo!

Jaz sem se menil z trenerjem (seveda pasjim) in sem mu povedal težave- ob cestah na križiščih se ful trese da ne more hodit pa ga še včasih nesem. Svetoval mi je da ga naj dam na pregled da ni ki epileptik. Zanima me od vas ki imate izkušnje kaj menite o tem?!?
prvo je ful nemirn pol pa se začne ful trest da se včasih sesede dobesedno in takrat ga moram nest čez prehod (45kg-mešanec med malinois-em in nemškim ovčarjem) kaj menite?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Christjan , ponedeljek, 12.03.2007 : 15:20:02
aja je pa star 6,5 mesecov


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: lovethor , ponedeljek, 12.03.2007 : 15:56:36
Naš ima enake reakcije, ko gremo na sprehodu mimo veterinarske ambulante ali ko moramo čez mostiček, kjer spodaj glaaaasno žubori potoček. Thor se je še do pred kratkim usedel vsakič, ko je šel avto mimo, zdaj še samo ob tovornjakih ali traktorjih. Ko gre vlak, pa se kar uleže. Sklepam, da je pri tvojem podobno in mislim, da ni razloga za skrb - verjetno gre samo za strah.


Naslov: Phenobarbitona ni več v prodaji!!!!!
Poslano od: oks , nedelja, 23.09.2007 : 16:01:34
Uf...že nekaj časa se nisem oglasila v tole temo...mogoče je bilo sicer o tem v zadnjem času že kaj napisanega, pa vseeno...Ob mojem zadnjem obisku veterinarja kakšen teden nazaj, ko sem hotela dvigniti recept za zdravila Phenobarbiton, je na moje neznansko začudenje veterinarka omenila, da se tega pri nas v Sloveniji ne dobi več. Jasno je bilo moje prvo vprašanje: Kako ne?kakšen je nadomestek? No, po večurnem iskanju po internetu, klicanju v vse možne slovenske lekarne in veterinarske postaje in nenazadnje tudi v Plivo (Zagreb), kjer Phenobarbiton izdelujejo...sem ostala v temi. Torej, zamenjave v Sloveniji za ta narkoitik trenutno NI :o.Pliva se namreč ni odločila za ponovno registracijo zdravila v Sloveniji. Recept za narkotike, ki ga izdajo slovenski veterinarji v tujini ne velja. In tako je praktično nemogoče dobiti zdravila. Moj pes je na teh zdravilih že skoiraj 3 leta in niti predstavljati si ne upam kaj bo, ko nam zmanjka zaloge (po 4ih tednih). Povsod v tujini (CRO, A, I) se zdravilo dobi, a napisati ti ga mora domači veterinar, da ne omenjam težav pri uvozu zdravila v Slovenijo. Drugače bi bilo, če bi šlo za antibiotik, pri narkotiku je pa trojna kontrola. Vterinarske postaje so se sicer pritožile na Zbornico, a ker zdravilo ni registrirano za uporabo v veterini, je izreden uvoz nemogoč. Kaj torej narediti? Vem, da nisem edina, ki se to sprašujem, a vseeno me zanima kaj boste naredili ostali?? :'( :-\


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: kaja , nedelja, 23.09.2007 : 18:52:16
Nimas nikogar v kateri od sosednjih drzav, da gre k svojemu veterinarju po recept? Uvoz pa tudi nebi smel biti problem. Pac ne prijavis. lp


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: bina , nedelja, 23.09.2007 : 19:16:07
Kaj pa ce bi to probala dobit preko veterinarja? Da oni narocijo v tujini?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: flufi , nedelja, 23.09.2007 : 19:22:04
Jaz imam veterinarja blizu italijanske meje, lahko kaj vprasam, ce želiš. Zagotovo se da kaj storiti.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: oks , sreda, 26.09.2007 : 09:09:13
Fora je ve tem, da je to narkotik in že zdej ko ga grem iskat morm pokazat vsaj 2 dokumenta. Zato so veterinarji in tudi zdravniki zelo previdni zaradi zlorab. Flufi, najlepše bi te prosila, da malo povprašaš, če je možno. Imamo 100 mg na 12 ur. 1 škatla zadostuje za 5 dni. hvala


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: maja01 , sreda, 26.09.2007 : 16:12:28
oks, kaj pa kaksen drug antiepileptik (npr. primidon)?
m.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: oks , četrtek, 27.09.2007 : 06:36:47
Jah zaenkrat mi ne veterinarji, ne farmacevti ne morejo potrditi, da pri psih oba narkotika delujeta enako.Tudi glede stranskih učinkov imajo zelo malo izkušenj. Jih ima kdo od vas?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: sparks , četrtek, 27.09.2007 : 10:20:20
A obstaja možnost, da greš ali pokličeš kakšnega veterinarja v tujini, bodisi v Italiji ali Hrvaški?
V stilu...pelješ Oksa k njim na pregled, odpreš kartoteko in dobiš recept? Bi to bilo izvedljivo?
Jaz še vedno sprašujem naokoli, ampak žal ne poznam nikogar  :-\. Koliko zaloge še imata?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: flufi , četrtek, 27.09.2007 : 11:39:45
oks,

sem ti poslala izcrpno zs, pa zdaj vidim, da nisi midi.. javi se mi ker imam zate info!


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: oks , četrtek, 27.09.2007 : 12:06:47
jao ej...neki me heca in sploh ne morem odpret. Prosim pošlji mi meil na *****.Bi šlo? Tisočkrat ti hvala


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Jana , četrtek, 27.09.2007 : 17:16:45
oks, zal tukaj ni dovoljeno puscati kontaktnih podatkov, sem pa izjemoma poslala tvoj mail Manji, da ti pomaga resit problem.
Zaradi psa.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: oks , petek, 28.09.2007 : 07:50:01
Jana, se opravičujem. Hvala ti!


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: kaja , petek, 12.10.2007 : 07:37:48
Ste dobili zdravila? lp


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: oks , četrtek, 18.10.2007 : 09:23:08
Ne, phenobarbitona Ni. Zdej baje veterinarji množično predpisujejo nek nadomestek....


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: m_tejch , petek, 25.04.2008 : 21:58:49
živjo, mene pa zanima, če je kuža z epilepsijo(blago obliko) bolj ogrožen pod narkozo?Vaše izkušnje?
lep pozdrav


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , sreda, 30.04.2008 : 17:08:33
Jaz imam izkušnje z epileptično yorkshirsko terierko. Obvezno moraš veterinarju povedat - tudi, če si stalna stranka in te poznajo, pred narkozo še enkrat poudari, da ima pes epileptične napade.
Dobil naj bi drugačno narkozo (menda je  v takih primerih boljša narkoza za starejše pse, tudi če je kuža še mlad). Zbudijo ga na drugačen način in fino je, če je pri posegu prisoten specialist anestezist (ne samo veterinarski tehnik). - Če si iz Ljubljane, anestezistko imajo zaposleno na kliniki Tristo kosmatih, za ostale pa ne vem.
Moraš pa biti kar vztrajna in že po telefonu pridobiti čimveč informacij, še boljše pa je, če se greš kar osebno pogovorit z zdravnikom, ki bo poseg opravil.
Moja psička je enkrat imela napad tudi v narkozi oz. med zbujanjem po čiščenju zobnega kamna, vendar so bili na to pripravljeni in je bilo vse v redu. Sicer je bila v narkozi že petkrat (stara je dobrih 8 let), ampak je bil to edini primer.
Pa še nekaj: to psičko dam vedno iz rok šele takrat, ko je že pod vplivom pomirjevala. Nikoli po sistemu, "gospa, pripeljite jo ob 8h, pa vas pokličemo, ko bo gotova".  Epileptične napade ima, kadar se česa močno ustraši ali pa zaradi stresa - kar obisk pri veterinarju zanjo gotovo je.
Upam, da sem kaj pomagala.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: m_tejch , sreda, 30.04.2008 : 19:45:24
super, sem zvedela dosti novega, hvala za odgovor!
lp


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Sreda , torek, 02.09.2008 : 17:35:31
Pozdravljeni, tudi sama imam rottwielerko z epilepsijo. Stara je 4 leta, 1. napade pa je dobila pri letu in pol. Najprej smo dobili phenobarbiton, ki smo ga jemali do maja letos. (Pliva ga je namreč zamenjala z drugim zdravilom, z zelo podobnim imenom in večinoma istimi učinkovinami.) Napdi so se poleg tega pojavljani ob spremebah lune (ponavadi ob polovičkah). Po 1 letu je na morju doživela 15 napadov zapored, apaurin ni pomagal. Bilo je kar hudo, ker je nismo upali peljat 250 km (do doma oz veterinarja pri nas). K sreči so napadi ponoči prenehali, da so jo zjutraj pripeljali domov in nato takoj k veterinarju. Dobili smo še dodatne tablete kalijev bromid, katerega nam delajo v Avstriji in pa poleg ji dajemo Epato 1500 za jetra. Sedaj že približno 1 leto nismo imeli napadov, kljub zamenjavi Plivinih tablet. Upam, da so komu informacije v korist. Tudi jaz sem jih kar nekaj pridobila od tu takrat, ko smo jih potrebovali. Hvala vsem za svoje zgodbe.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: dinka , sobota, 11.10.2008 : 21:22:39
Pozdravljeni, teh 17 do sedaj napisanih strani na temo epilepsije pri kužkih, sem prebrala na mah, saj imamo doma tudi probleme s to boleznijo. A bom o svojih izkušnjah napisala več kdaj drugič, me pa predvsem zanima, če so vam veterinarji tudi kaj povedali o prehrani (dieti) psov, ki imajo epilepsijo. Meni niso svetovali nič, saj sem imela občutek, da je bil veti skoraj enako prestrašen kot jaz, ko sem psa pripeljala na pregled in povedala, kaj ga muči.

Hvala za odgovor in lp.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , sreda, 13.05.2009 : 21:34:36
Pozdravljeni, danes je moj kuža (star je osem let) doživel epileptični napad. Kar naenkrat je padel na tla, se začel stresati po celem telesu, oči je imel izbuljene in mislila sem da bo kar umrl. Ko sem ga prijela je bil čisto otrpel in ni se mogel premikati. Ko je napad minil se še nekaj časa ni mogel niti premakniti in je ležal pri miru. Nežno sem ga vzdignila in počasi se je začel spet premikati. Odpeljala sem ga k veterinarju in povedal mi je da je bil to epileptični napad. Zaenkrat je dejal da mu ne bo predpisal zdravil, zelo pa me skrbi da ta napad ni sprožila kakšna druga bolezen glede na to, da je star že osem let.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: linchaich , sreda, 13.05.2009 : 21:38:48
Mozno je ... ampak samo mozno, ne govorim zagotovo, da epilepticni napad sprozi katera od klopnih bolezni - borelija, erlihija ... ste mogoce preverili?
Sicer pa je dobro, da bi si mogoce malo zapisovala kdaj in kako pride do teh napadov in kaj se takrat s psom dogaja, pa seveda se kake druge posebnosti. Dokler ne bodo napadi res pogosti, jaz na MOJEM mestu ne bi sla na tablete ... ce imas dobrega veterinarja, pa upostevaj njegovo mnenje.

Lp, Ursa


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Mel , sreda, 13.05.2009 : 21:47:50
Se strinjam z linchaich.

Jaz bi počakala, da vidim če se bodo napadi ponavljali in, če se bodo, kako pogosti bodo. Se je v času pred napadom kaj zgodilo, kakšna sprememba? Cepljenje?

Brala sem, da naj bi bila epilepsija vedno posledica nekega stanja - neodkrite bolezni v telesu. Jaz bi vsekakor testirala klopne bolezni.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , sreda, 13.05.2009 : 22:00:22
Hvala za odgovor. Veterinar je omenil, da je lahko epilepsija dedna, ali pa ga lahko sproži tumor. Tako da če se bodo napadi ponavljali je rekel da bo naredil dodatne preiskave. Odkril je tudi šum na srcu, ampak to naj ne bi bilo povezano. Ker je pasme kavalir, sem se najprej ustrašila, da ga ni zadela kap, tako da ga bom od sedaj naprej še bolj opazovala, napora pa nobenega več. Klopa sem skoraj prepričana da ni imel, ker živi z mano v hiši, vsak mesec pa dobi tudi ampulo proti bolham in klopom, tako da to zagotovo ni vzrok, bom ga pa danes za vsak primer malo pregledala, čeprav do sedaj nikoli ni imel nobenega klopa. Imam ga strašno rada in  po pravici povedano sem še zdaj malo v šoku in zgrožena kako človek včasih svojemu kužku, ki ga ima tako zelo rad in zanj skrbi po najboljših močeh, ga razvaja, v takih trenutkih za svojega kužka ne more storiti kaj dosti. Upam, da napadi ne bodo pogosti, drugače pa - takoj k veterinarju, zato da ugotovi kaj napade sproža. Vedno sem mislila, da bo živel dolgo življenje, ker lepo skrbim zanj, sedaj pa me skrbi, da ne bo umrl in upam, da nima kje tumorja, ki je sprožil ta napad. Boni je moj mali angelček in imam ga najraje na svetu. Upam da bo še dolgo, dolgo z mano. Tudi če ima epilepsijo..

Pred napadom sva se z Bonijem igrala z žogo, ampak le nekaj minut, cepljen pa pred tem ni bil. Bom pa jutri vprašala veterinarja, če bi bilo dobro testirati za klopne bolezni, čeprav dvomim da bi to bil razlog.


Lep pozdrav, Sara




Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: linchaich , sreda, 13.05.2009 : 22:16:42
Kako pa to, da mu dajes ampule proti klopom in bolham vsak mesec??? Se nisem slisala za preparat, ki bi se ga dajal vsak mesec. Ne pravim, da bi to lahko bil vzrok za epilepsijo, ampak ... precej zacudena sem nad tem - vprasaj veterinarja - te preparali le niso nedolzni.
Sicer pa ... pes ima lahko samo ENEGA klopa v svojem zivljenju in lahko dobi klopno bolezen. Lahko da ga je imel pred dvemi leti in je bolezen tako napredovala, da je sedaj prislo do epilepsije - to so samo moznosti in ne pravim, da je tako, ampak mozno pa je. Si prepricana, da nikoli v zivljenju ni imel klopa? Kater preparat pa uporabljas, da ni imel nobenega klopa ... nase imajo tudi Frontline gor, pa je imela Lina vceraj dva klopa na gobcu.

Malo ga se preglej in ce se se kaj cudnega dogaja z njim (bruhanje, driska, zaspanost, utrujenost, pitje vecje kolicine vode, ... ) le povej veterinarju. Sicer pa je zelo tezko oziroma skoraj nemogoce ugotoviti kaj je pravzaprav povzrocilo epilepticni napad.

Lp, Ursa


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: skogkatt , sreda, 13.05.2009 : 22:23:15
Se nisem slisala za preparat, ki bi se ga dajal vsak mesec.

Frontline nekateri priporočajo proti bolham na 3 mesece, proti klopom na 3 tedne. Večina deva Frontline 1x na mesec.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: linchaich , sreda, 13.05.2009 : 22:27:58
To pa res nisem vedela, da ga prav priporocajo na toliko casa. Uh ... meni se to zdi absolutno prevec (zaradi zdravja samega).


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: skogkatt , sreda, 13.05.2009 : 22:31:34
V bistvu samo upaš lahko, da izbereš manjše zlo :(
Čez sezono mu tudi jaz nanašam vsak mesec, pa še z biokillom se pošpricava preden greva na kak tak teren.
Čez zimo pa seveda nič.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , sreda, 13.05.2009 : 22:34:39
Živjo!

Ja napisala sem vsak mesec, čeprav mislim da sem mu samo ta mesec dala po enemu mescu, ker se je nekej praskal, drugače pa mu dajem Frontline na dva meseca in pol, ker tako svetuje moj veterinar. Klopa je imel enkrat ampak ker ga vedno pregledam kadar smo dlje časa zunaj v naravi, sem ga takoj odkrila in se niti prisesal še ni. Je pa moja mami panik pred klopi, tako da ne sme nikoli v visoko travo, doma kosi travo vsak teden pa še češe in pregleduje oba naša psa, ker se na smrt boji klopov.

Bruha ne in driske tudi nima, tako da je sedaj že popolnoma v redu. Sem ga tudi že pregledala in nima ne bolhic, ne klopa. Bom ga pa te dni še bolj pozorno opazovala in če bo še kaj narobe ga itak takoj peljem k veterinarju. Lahko rečem, da mu povsem zaupam in mislim, da če bo še kaj narobe, mu bo znal pomagat.

Lp, Sara


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Mel , sreda, 13.05.2009 : 22:41:43
vem za primere, ko mlai psi po vedenju lastniak niti enega klopa niso imeli, pa so imeli katero od klopnih bolezni. To pomeni, da lasntik klopa ni opazila, lahko je sam dol odpadel ... se dogaja.

Tudi jaz vama želim, da se napadi ne ponovijo, vseeno pa psička opazuj in se pogovori z veterinarjem glede testiranje.

Glede ampul pa ... jaz jih mojemu ne dajem že leta.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Mel , sreda, 13.05.2009 : 22:42:31
Se opravičujem za pravopisne napake, prehiro oddala post. :-[


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , sreda, 13.05.2009 : 23:00:56
Ja, jaz upam da ni kaj hujšega. Se mi zdi pa zanimivo glede ampul, nisem vedela da so tako nevarne, ker pri mojem veterinarju se jih zelo priporoča. Bom razmislila tudi o tem..


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: kocka , četrtek, 14.05.2009 : 07:28:19
Tudi Prac-tic se baje daje na cca 3-4 tedne, vsaj tako so meni rekli...


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lanabela , četrtek, 14.05.2009 : 09:57:00
Od ampul prav zagotovo ni dobil napada, dajte no. Če jih je dobival že prej pa sploh. Ja, v sezoni klopov se daje večina ampul enkrat na mesec. Tudi ne verjamem, da je kriva kakšna klopna bolezen, če ni imel prav nobenega drugega simptoma. Dedne oblike epilepsije se večinoma pojavijo prej - najpogosteje do drugega leta starosti.

Če veterinar psu še ni dal pregledati krvi (celotna biokemija) naj to čimprej naredi. Ne čakajte do naslednjega napada.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , četrtek, 14.05.2009 : 10:02:20
Lynn, sploh ni nujno, da se bo napad še kdaj ponovil. Svetujem pa ti, da psička čim manj puščaš samega, če le imaš to možnost, in da si natančno zapišes, če bo spet prišlo do napada, vse podatke: kdaj (ob katerem času dneva) se je zgodl, koliko časa je trajal, kako močen je bil - če jih bo več, se boš naučila razlikovati med bolj ali manj močnimi.
Bistvo je, da preprečiš več epileptičnih napadov zapored. Vsak napad namreč "skuri" nekaj možganskih celic. Tukaj imaš dve možnosti: ali greš takoj - res takoj - po napadu na veterino, kjer pes dobi ustrezno pomirjevalo, ali pa mu pomirjevalo daš sama (seveda po predhodnih preiskavah in dogovoru z veterinarjem).
Sem že napisala v tej temi, da imam skoraj 10-letno epileptično yorkshirsko terierko. Napade ima nekje od prvega leta dalje, vendar v razmaku meseca ali dveh, zato je po posvetovanju z veterinarjem nimam stalno na zdravilih. Zdravila proti epilepsiji so precej močna in agresivna, "telesu neprijazna". Če je pes sam 8 ur na dan, sicer druge rešitve najbrž ne bo, ampak jaz bi na tvojem mestu vseeno počakala, če - in v kolikem času - bo prišlo do ponovnega napada.
Ob samem napadu ne moreš narediti NIČ in je grozno. Lahko le čakaš, da se čimprej konča in paziš, da se pes ne poškoduje (npr. na glavo pade s kavča). Med napadom mu ničesar ne tlačiš v gobček, lahko ga pa stisneš k sebi in miriš z glasom.
Po napadu so psi (enako kot ljudje) močno izčrpani, včasih izredno lačni in žejni, ali pa enostavno samo trdno zaspijo in so čez dve uri povsem normalni, kot da se ni nič zgodilo.
Jaz pišem dnevnik napadov z natančnim opisom. Iz tega sem se z leti naučila, da ima Pepsi napade vedno popoldne ali proti večeru(nikoli zjutraj), da je približno vsak deseti (se pravi cca. enkrat na leto) res zelo hud, približno polovica pa je takih, da jih sploh ne bi opazila, če ne bi natančno vedela, za kaj gre.

Ni nobenega razloga, da pes ne bi dočakal povsem normalne starosti. Kot so ti svetovali že drugi - na preiskave in dober posvet k nekomu, ki se dejansko spozna na epilepsijo in je že zdravil pse s tem, pa bo vse v redu, boš videla.
Želim ti vso srečo; če se pa kaj spomnim, bom pa še kasneje dodala.



Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Mel , četrtek, 14.05.2009 : 10:20:22
Od ampul prav zagotovo ni dobil napada, dajte no. Če jih je dobival že prej pa sploh.

Kdo pa je rekel, da je dobil epilepsijo od ampul?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lanabela , četrtek, 14.05.2009 : 10:45:05
Citat
Kako pa to, da mu dajes ampule proti klopom in bolham vsak mesec??? Se nisem slisala za preparat, ki bi se ga dajal vsak mesec. Ne pravim, da bi to lahko bil vzrok za epilepsijo, ampak ... precej zacudena sem nad tem - vprasaj veterinarja - te preparali le niso nedolzni.

Pregled krvi pa je nujen zato, ker predvsem pri starejših psih pogosto lahko pokaže na možen vzrok za napad. Prav tako ni čisto nič narobe, če ti da veterinar ampulo apaurina, za vsak slučaj, če bi se ponovil napad (daš rektalno, če je močan napad)


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , četrtek, 14.05.2009 : 11:43:14
Ma ne smeš med napadom nič dajat! narediš več škode kot koristi. Jaz dam ampulo Apaurina (oziroma polovico, glede na majhnost psa) po napadu z brizgo v gobček. Pomaga takorekoč takoj, tableta pa včasih tudi pol ure ne prime.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lanabela , četrtek, 14.05.2009 : 12:14:23
Delaš  vedno po navodilu veterinarja. navodilo je bilo v našem primeru: če se napad ne konča (ne spomnim se več točno koliko) v določenem času, daš apaurin rektalno. verjetno nimajo vsi veti enakih protokolov in tudi vsi primeri epilepsije niso enaki.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , četrtek, 14.05.2009 : 13:11:13
Pozdravljeni!

Veterinar mi je svetoval tudi kastracijo, ker Boni zelo rad 'naskakuje' našega drugega psa. Zanima me, če kaj veste kako je z anestezijo če ima pes epilepsijo. Npr. če mu je treba izpulit kak zob ali karkoli pač za kar je potrebna anestezija? Boni ima tudi šum na srcu in ker so kavalirji občutljivi na srčku razmišljem da zanj ni dobra anestezija, ker bi mu lahko odpovedalo srce.
Upam no, da se napadi ne bodo ponavljali (vsaj ne pogosto). Ta prvi je trajal kakšne tri minute, morda manj ampak preden je čisto prišel k sebi in spet stopil na noge je trajalo še kakšnih pet ali deset minut. V bistvu sem ga takoj po napadu opeljala k veterinarju in do takrat je bil že v redu.

Zanima me tudi koliko časa traja hud napad?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , četrtek, 14.05.2009 : 16:54:42
Jaz imam izkušnje z epileptično yorkshirsko terierko. Obvezno moraš veterinarju povedat - tudi, če si stalna stranka in te poznajo, pred narkozo še enkrat poudari, da ima pes epileptične napade.
Dobil naj bi drugačno narkozo (menda je v takih primerih boljša narkoza za starejše pse, tudi če je kuža še mlad). Zbudijo ga na drugačen način in fino je, če je pri posegu prisoten specialist anestezist (ne samo veterinarski tehnik). - Če si iz Ljubljane, anestezistko imajo zaposleno na kliniki Tristo kosmatih, za ostale pa ne vem.
Moraš pa biti kar vztrajna in že po telefonu pridobiti čimveč informacij, še boljše pa je, če se greš kar osebno pogovorit z zdravnikom, ki bo poseg opravil.
Moja psička je enkrat imela napad tudi v narkozi oz. med zbujanjem po čiščenju zobnega kamna, vendar so bili na to pripravljeni in je bilo vse v redu. Sicer je bila v narkozi že petkrat (stara je dobrih 8 let), ampak je bil to edini primer.
Pa še nekaj: to psičko dam vedno iz rok šele takrat, ko je že pod vplivom pomirjevala. Nikoli po sistemu, "gospa, pripeljite jo ob 8h, pa vas pokličemo, ko bo gotova". Epileptične napade ima, kadar se česa močno ustraši ali pa zaradi stresa - kar obisk pri veterinarju zanjo gotovo je.
Upam, da sem kaj pomagala.

Zdaj sem pa prvič citirala sama sebe izpred enega leta. Kdo bi si mislil.::)

Lynn, hud napad je lahko tudi samo 15 sekund. Ni odvisno od dolžine, temveč od intenzivnosti napada. Včasih gre samo za rahlo tresenje, drugič pa je lahko prav filmsko metanje v zrak, na hrbet, s čisto otrdelimi tačkami, zarolanimi očmi in jezikom do polovice ven - skratka, za pogledat je grozno. Sekunde se takrat zelo vlečejo, ampak 3-minutni zelo hud napad je že kar veliko. Absolutno je prav, da si psa potem takoj peljala (ali pa odnesla, kar je hitreje) k veterinarju.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Jana , četrtek, 14.05.2009 : 21:17:10
Kastracija je eden od najosnovnejsih ukrepov proti ponovnim epi napadom. Nekastrirani psi imajo zaradi nagona (lahko je goneca psica kar precej dalec stran, ni nujno, da je kje v blizini) veliko vec moznosti za ponovitve napadov od kastriranih, saj jih nagon vznemirja, vsako vznemirjanje pa lahko sprozi napad. Meni je bila za bokserja takoj svetovana kastracija. Zal nismo prisli tako dalec, ker cez en teden psa ni bilo vec mogoce resiti. Imel je tumor na pljucih, ki ga ni bilo mogoce operirati in to je pri njegovih devetih letih in pol izzvalo napade. V mnogo primerih, predvsem pri starih psih, izzovejo epi napade neka druga bolezenska stanja v telesu. Ce bi bilo dedno, bi se pojavilo mnogo prej. Tudi zato bi jaz dala psa na podrobne preiskave.

Glede na tezave s srcem je treba imeti veterinarja, s katerim se lahko vse pogovoris, mu poves vse strahove in ga opozoris na vse nevarnosti, ki jih ti vidis. Dober veterinar bo naredil vse, da bo psu pred, med in po operaciji nudil najvec, kar je mogoce. Narkoza pa je vedno riziko.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , četrtek, 14.05.2009 : 23:17:53
Hvala za odgovor. Bom ga peljala ne preiskave, ker me ful skrbi zanj. On je moj srček, moj angelček in želim si, da bo še dolgo, dolgo z mano.. Čeprav mi je veterinar rekel, da zaenkrat dajmo še malo počakat, pa da bi ga najprej dali kastrirat in bomo vidli, če se bodo napadi še ponovili. Ampak mene najbolj skrbi da nima kak tumor, ki bi to povzročal.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lanabela , petek, 15.05.2009 : 10:09:41
Tudi pri naši psici (12 let) je bil vzrok tumor. Kar smo ugotovili še isti dan, ko je imela prvi napad. Z osnovnimi preiskavami se mi ne zdi pametno čakati na naslednje napade. Pri naši psici je hitra diagnoza pripomogla k temu, da je nekaj preostalih mesecev preživela v bistveno boljšem stanju, kot bi ga, če bi čakali na naslednji napad in ne bi lajšali osnovne bolezni. Tudi zaradi tega je  do ponovnega (in zadnjega) napada prišlo šele čez več kot pol leta.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , petek, 15.05.2009 : 17:19:52
A možganski tumor je bil vzrok?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , petek, 15.05.2009 : 17:39:50
Ja saj sem rekla veterinarju naj ga pregleda pa je rekel da naj še počakam. Samo jaz tudi mislim, da ni dobro čakat, sploh če ima tumor.

Zanima me pa še - ali so še kakšni znaki poleg epilepsije, če ima kuža tumor?

Druga stvar pa, ki me zanima, katere so te osnovne preiskave, ki jih veterinar naj naredi, da se ugotovi, kaj povzroča te napade? Ker jaz sem mu že rekla naj naredi še kakšne preiskave, pa je rekel, da naj se počaka, če bo kuža še imel napade, češ da zdaj je brez veze nekaj panicirat.
Ampak mislim, da je res bolje da grem še enkrat do veterinarja in da se naredi še dodatne preiskave, čeprav upam no, da nima tumorja ker si tak angelček kot je moj Boni ne zasluži takega konca...


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lanabela , petek, 15.05.2009 : 19:10:33
Naša je imela tumor na jetrih,  z metastazami v pljučih in mogoče tudi v možganih. Razen tega, da se je malce hitreje utrudila, pred napadom ni imela prav nobenega drugega simptoma.

Osnovno, kar mora pogledat je kri. Tudi celotno biokemijo. Potem pa glede na izvide lahko iščeš naprej (recimo kakšen ultrazvok ali še kakšen dodaten krvni test). Če je kri v redu in nima nobenih drugih simptomov, potem pa lahko čakaš ali se bo napad ponovil ali ne. Seveda je možno, da psu ni nič in da se tudi napad ne bo ponovil.

Če se tvojemu veterinarju ne zdi vredno psa pošteno pregledati, pojdi nekam, kjer  te bodo jemali resno.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , petek, 15.05.2009 : 20:48:53
Hvala za odgovor. Bom naredila tako. Zdaj vsaj vem, kakšne preiskave so potrebne in mu bom konkretno rekla za biokemični pregled.



Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: linchaich , petek, 15.05.2009 : 23:17:59
Ce si iz Ljubljane oz. okolice, se zapelji do Univerze - vse na enem mestu, povej v cem je tezava in reci, da zelis strokovnjaka.

Lp, Ursa


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , sobota, 16.05.2009 : 15:47:27
Danes je imel moj ubogi Boni spet napad. To je sedaj drugi. Vendar ni bil takšen kot zadnjič, ampak je samo padel na tla in stokal. Po slabi minuti je bil v redu in takoj sem ga odpeljala na kliniko na Viču. Tam sem veterinarju povedala za njegove težave in tudi o tem, da zelo veliko kašlja in danes preden je padel dol je tudi precej kašljal. Zelo me skrbi tudi, ker smo ga stehtali in je shujšal za dobro kilo, kar je pri tako majhnem kužku zelo veliko. Zdaj sem še bolj zaskrbljena, zadnja dva tedna tudi manj je in od kar je imel prvi napad je veliko bolj miren, leži in dosti spi (no to je tudi prej).

Tako sem sedaj še veliko bolj zaskrbljena in ful se bojim, da bo zdaj, zdaj umrl..  :'(  :'(
No, veterinar je potem rekel, da glede na to da veliko kašlja, da je lahko vzrok tudi srce in v ponedeljek zjutraj mu bodo naredili veliko preiskav, tako da upam, da bodo ugotovili kaj mu je in mu dali zdravila, da mu bo boljše.
Rekel je tudi, da je to lahko kolaps zaradi srca in da lahko zaradi tega dolj pada, čeprav zadnjič je bolj izgledalo kot epileptični napad. Ne vem, nočem grdo govoriti o nikomur, ampak zdi se, da samo mene ful skrbi, veterinarjem se ne zdi nič urgentnega, jaz pa si želim, da se ga čimprej začne zdraviti, ker ga imam neskončno rada in ne vem kako bom prebolela njegovo smrt... Upam no, da ne boš umrčkal, moj lepi, najboljši kužek na svetu..


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , sobota, 16.05.2009 : 16:11:02
Držim pesti, da bodo odkrili pravi vzrok in Bonija lahko pravilno zdravili. Če se ti ne bo zdelo v redu, pojdi še na 300 kosmatih po drugo mnenje! Jasno, da se veterinarjem ne zdi nič posebnega - to je njihova služba in urgentne primere obravnavajo vsak dan, mi pa smo na svoje pse/mačke/karkoli čustveno navezani in na to gledamo povsem drugače. Samo ne pusti se odgnati, dokler ne boš zadovoljna z vsemi odgovori! Konec koncev jih boš tudi drago plačala.

Pozabila sem ti priporočiti še knjigo "Canine Epilepsy" avtorice Caroline D.Levin. Preko Amazona jo dobiš v nekaj dneh (naroči jo prek ene od evropskih "podružnic" Amazona, da ne plačaš davka in carine, temveč samo poštnino). Knjiga obsega 190 strani. Poleg obširne razlage, kaj epilepsija sploh je, najdeš tam še vrsto koristnih nasvetov; pa linkov za nadaljnje izobraževanje.
Drži se, Boniju pa enega  :-*!


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , sobota, 16.05.2009 : 16:57:24
Hvala za lepe želje. Ja, sej se ne bom pustila odgnati, ker mi moj Boni pomeni vse na svetu.
A 300 kosmatih je klinika, kje pa se nahaja (ker jaz je ne poznam) ?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , sobota, 16.05.2009 : 17:00:53
V Ljubljani na Kajuhovi 5. Na internetu najdeš vse podatke, da ne bom tukaj reklame delala; lahko pa ti pošljem telefonske itd. na ZS, če želiš.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , sobota, 16.05.2009 : 17:30:54
Ja, daj pošlji mi podatke na ZS, če ti ni odveč. A drugače imaš dobre izkušnje z njimi?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lanabela , nedelja, 17.05.2009 : 14:30:02
Če si se že zmenila za preiskave, potem res ne vem, zakaj bi hodila drugam. Če pa že, potem imajo na VF najboljšo kardiologinjo, tako da...


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Vixen , nedelja, 17.05.2009 : 14:31:58
Če si se že zmenila za preiskave, potem res ne vem, zakaj bi hodila drugam. Če pa že, potem imajo na VF najboljšo kardiologinjo, tako da...
Podpis.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , nedelja, 17.05.2009 : 15:24:56
Ja saj v ponedeljek ga peljem na Vič, ampak zanimam se še za druge klinike, če tukaj ne bodo našli kaj je z njim narobe. Rada bi pač, da se čimprej odkrije kaj mu je in da se ga zdravi, ker nočem da bi mi umrl. Bonija mi ne more nadomestiti noben drug kuža in rada bi, da bi vsaj še nekaj let bil z mano. Zato pač malo sprašujem za dobre klinike.

Mi je pa ta veterinar, ki ga je pregledal rekel da se je treba pri kardiologinji naročit, tako da ne vem kakšne preiskave bodo sploh delali v ponedeljek. Jaz bom namreč rekla, naj ga najprej pregledajo za srček, glede na to da so Kavalirji že nagnjeni k teževem s srcem.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , ponedeljek, 18.05.2009 : 14:04:02
Danes sem peljala mojega Bonija na kliniko Vič, kjer ga je najprej pregledal internist, ki mu je vzel kri in ga zaradi močnega šuma na srcu poslal na slikanje pljuč in srca. Potem so ga poslali še h kardiologinji, ki mu je naredila še EKG srca. Povedala mi je, da Boni sploh nima epilepsije, ampak je imel ta dva napada, ker ima zelo slabo srce. Če bi ga pripeljala le par dni kasneje bi lahko bilo že prepozno. Skratka, dali so mu zdravila in ga za danes obdržali na kliniki. Potem pa bo hodil še parkrat sem na inekcije, nato pa bo moral jemati tablete za srce. Čudi pa me, da moj veterinar kljub temu, da je ugotovil močan šum na srcu ni pomislil, da se je Boni zgrudil zaradi srca. Upam no, da je sedaj ta diagnoza pravilna, in da se mu bo staljše izboljšalo. Je pa njegovo srce že precej bolano, tako da če bo vse posreči bo živel še dve ali tri leta (kot mi je povedala kardiologinja). Žal mi je le, da nisem prej pomislila da je z njim hudo narobe ko je pred tremi meseci začel pokašljevati, ampak človek pač ne ve.

Zvečer grem potem po Bonija in upam da bo z njim vse v redu...
... in da bo še dolgo z mano.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , ponedeljek, 18.05.2009 : 20:32:06
Da so le ugotovili, kaj je! Če bo redno jemal zdravila za srce, mu daj občasno pregledati kri. Ponavadi psom po teh zdravilih  primanjkuje kalija ( - to je lahko nevarno; ga pa brez problema dodajaš v obliki tablet,  če preiskava krvi pokaže pomanjkanje).
Upam, da bo vse v redu in da se z Bonijem že crkljata. :)


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Mel , ponedeljek, 18.05.2009 : 21:15:57
Tudi jaz vama želim, da bosta še dolgo skupaj.

Sicer so pa kavalirčki zadnja leta precej podvrženi obolenju srčka (pri določenih psarnah po mojem vednju že izvajajo preventivne teste pred parjenjem, da bi onemogočili obolenje), predvsem naj bi do tega privedla nepreverjena, nekontrolirana, nerodovniška reja. Več o sami bolezni tule:

http://www.aboutcavalierhealth.com/

http://www.cavalierhealthfoundation.com/

http://cavalierhealth.org/overview.htm

http://www.cavalierhealth.info/

Verjetno gre za opisane težave, kajne?

Kakorkoli, še veliko lepih, dolgih skupnih let vama želim.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , torek, 19.05.2009 : 00:40:16
Hvala tebi Pepsi za lepe želje in tebi Mel za naslove internetnih strani. Bom si jih pogledala ko bom utegnila. Danes bedim celo noč ob mojem Boniju, ker so mu dali gor 24-urni EKG in po mojem mnenju so mu malce preveč na tesno povili njegova bolna pljučka in srček, tako da komaj čakam, da grem jutri ne kliniko da mu ga snamejo. Zdaj bedim ob njem in gledam ali še diha v teh groznih, tesnih povojih. Verjetno pretiravam, ampak Boni je moj angelček, moj srček, moje vse na svetu in zato pazim da je z njim vse v redu. Občasno me prevzame takšna žalost in solze mi kar same pritečejo. Njegovo srce je že okvarjeno in slej ko prej se mu bo bolezen poslabšala in bo umrl.  :'(  :'(
Samo vprašanja časa je koliko mesecev ali let mu bodo ta zdravila še pomagala. Zaenkrat še kar pogosto kašlja, po teh zdravilih je vidno utrujen, bolj počiva, napora ne sme imeti nobenega in najbrž mu tudi škodi, ker čuti, da me občasno prevzame žalost. Bomo videli kaj bo. Upam, da bodo zdravila prijela in da mu bo bolje. Večkrat pomislim na vse lepe stvari, ki sva jih preživela skupaj in sedaj vidim, da sem živela v iluziji, da bo moj Boni, za katerega tako lepo skrbim pa nikoli ne zbolel in bo dočakal visoko starost.

Upam no, da mu bo bolje in da mu ta tesn ovoj ne bo še bolj poškodoval srca in pljuč.. Odštevam minute, da se ga bo znebil! Sem pa kar malo jezna  >:(, ker se mi zdi, da je s tem Boni samo en preiskusni zajček, ker tako ali tako vemo, da mu odpoveduje srce in da mu voda zaliva pljuča, zakaj mora potem moj ubogi Bonček zdaj še ves ta čas trpeti s to tesno napravo na pljučih..  >:(


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: pudelj , torek, 19.05.2009 : 07:07:54
Lynn, bodi optimistka. Prijateljičin kužek je z obolelim srčkom živel več let, tako da so se celo veterinarji čudili.

Želim vama še veliko skupnih dni in ne bodi žalostna - pes to čuti.

lp

Sandra


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Vixen , torek, 19.05.2009 : 08:01:01
Lynn, 24-urni EKG delajo zato, da bi pridobili čim več podatkov o bolezni in s tem natančno diagnozo, ne zato, ker se radi izživljajo nad psi. "Odpovedovanje srca" je širok in laičen pojem, ki zajema vrsto srčnih napak in bolezni. Vem, da si tudi ti želiš ćim bolj natančno diagnozo in s tem čim bolj primerno zdravljenje.

Res ti želim, da bi se čim bolje odzval na zdravila.

Lp, 5ra


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Mel , torek, 19.05.2009 : 09:01:09
Lynn, verjamem, da je zdajle zelo hudo, samo nikakor ne izgubi upanja in volje, veliko psov z obolelim srčkom živi še kar nekaj dolgih let. Zdajle je hudo, ampak tableti bodo gotovo doprinesli k izboljšanju stanja.

Sporoči, kako ste.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , torek, 19.05.2009 : 18:01:23
Pozdravljene!

Danes smo bili z Bonijem spet na kliniki in dobil je še eno inekcijo za odvajanje vode, štirikrat na dan dobiva tudi tri četrtine tabletke Edemid, jutri pa bo dobil (poleg Edemid) še eno dan tabletko Tritace. Potem greva pa v četrtek zjutraj spet na slikanje pljuč in srca, da vidijo, če je kaj izboljšanja. Drugače so vsi zelo prijazni do naju, kri ima v redu, vsi pravijo, da je tako super in prijazen kuža, tako da jim zaupam, pa tudi ta kardiologinja se mi zdi, da kar obvlada.

Je pa še vedno bolj miren, na sprehod ne greva, ker ga ne smem obremenjevat, lulat gre kar na naš vrt. Je tudi še bolj malo, ga pa obe z mami hraniva večkrat na dan, ker je bolj po malo. Kašlja še vedno, ampak malce manj pogosto. Skratka delam vse, kar je v moji moči, da mu bo čim prej bolje. Držim pesti, da mu kmalu bolje in bo spet veselo skakal po vrtu. Bonči,  :-*  :-* drži se!!! 



Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , torek, 19.05.2009 : 18:37:01
Sem pa brala ravnokar pri temi Zdravila od kužka Bena, ki je pravtako dobival ta zdravila kot so jih predpisali mojemu Boniju in je potem živel samo še par mesecev, tako da me je kar strah, da ne bo z Bonijem isto..  :(


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Mel , sreda, 20.05.2009 : 09:45:04
Lynn, pozitivno razmišljaj, saj bo, boš videla. Sporoči kako sta.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , sreda, 20.05.2009 : 12:04:11
Zaenkrat je Bonči v redu. Moram pa jutri kardiologinjo vprašat kdaj mu bo to visoko dozo zmanjšala in kako močno je njegovo srce poškodovano. Jaz upam, da bo z zdravili čim dlje živel. Kašlja manj, danes sva bila že na kratkem sprehodu, jedel je že, tako da upam da bo čim dlje se to stanje ohranjalo in bo še vsaj dve, tri leta z mano. Ampak, koliko časa pa bo dejansko še živel, tega pa ne more napovedati niti kardiologinja. V najboljšem primeru mi je rekla dve, tri leta.

Lep pozdrav vsem, ki držite pesti za mojega Bonija in Mel hvala za lepe želje.

Sara


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Mel , sreda, 20.05.2009 : 21:27:25
No vidiš, da gre na bolje! :) Sem vesela za vaju, kar tako naprej. Pa en  :-* Boniju ;)


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , sreda, 20.05.2009 : 22:12:59
Živjo Mel!

Ja, danes je Boni veliko jedel, kašlja manj in tudi kar vesel deluje. Zdaj zelo pazimo, da nima naporov in da je v miru (predvsem skrbim da mu naš samojed ne nagaja). Skratka, Boni je zdaj v središču pozornosti. Edino kar me malo jezi je, da so mu tisti EKG gor dali, ker ima zdaj na obeh straneh, kjer je imel to gor ranjeno kožo in je malce krvav (krvave praske), tako da jutri jim bom rekla, naj mu te rane s čim namažejo, da se mu zacelijo. Kar bogi je, včeraj je zacvil ko sem ga prijela, ker ga najbrž rane pečejo.
Upam, da bodo jutri rentgenske slike pokazale da se mu stanje izboljšuje. Mislim pa ves čas samo na njega in gledam, da ni sam doma..

Lep pozdrav, Sara


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Mel , sreda, 20.05.2009 : 22:22:45
Ja, tisto pa le namažit s čim. Sem pa vesela, da gre na bolje in držim pesti, da bodo jutri izvidi dobri. Saj bo, boš videla, da bo :)


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , sreda, 20.05.2009 : 22:27:49
Hvala za tvoje lepe želje in spodbudo, Mel !!

Na žalost ne vem, s čim bi mu to namazala, tko da jutri zjutri ko grem na kliniko bom rekla naj mu to namažejo, da se mu bo prej zacelilo.



Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Mel , sreda, 20.05.2009 : 22:29:32
Jaz bi mu z Bepantenom, če ga imaš doma.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , sreda, 20.05.2009 : 22:36:32
Ja, imam ga. Hvala za nasvet.  Sem glih razmišljala, če bi mu s tem namazala in evo, si tud ti to predlagala.   ;)


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Mel , sreda, 20.05.2009 : 22:37:43
No fajn, to bi mu moralo pomiriti. A imaš Bepanten plus ali samo Bepanten?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , sreda, 20.05.2009 : 23:07:20
Živjo Mel!

Imam še eno vprašanje zate - mojemu Bončku sem prej dala en grižljaj rolade, v kateri je 0,9% alkohola, zdaj pa me skrbi ker Boni jemlje tablete, saj od enega koščka mu najbrž nič ne bo, ne?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Mel , četrtek, 21.05.2009 : 10:39:45
Rolade mu ne dajaj, že zaradi čokolade ne, če je pa alkohol notri pa sploh ne!


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , četrtek, 21.05.2009 : 12:50:49
Ja, sej drugače mu ne dajem, včerej se mi je zasmilil, ker tolk tabletk dobi, ampak ni bilo nič narobe, ker je bil samo mali košček, alkohol pa je verjetno samo kot aroma.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , četrtek, 21.05.2009 : 13:24:16
No, kaj sem včeraj vse zamudila! - Lynn, tudi mene zelo veseli, da je Boni malo bolje. Optimistka pa res bodi, saj naši pri čutijo in preberejo naše razpoloženje. Sigurno se bo potrudil tudi zate, boš videla! :)


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , četrtek, 21.05.2009 : 15:45:39
Ja, danes mu je kardiologinja še enkrat slikala pljuča in srce in je malce bolje, kašlja manj, naredila mu je tudi ultratvok in ugotovila povečano levo stran srca, pulz je močan in pravilen, ima pa deformacijo zaklopk in kongestivno popuščanje srca (če kdo ve kaj to pomeni, naj mi prosim napiše). Zmanjšala mu je tudi dozo zdravil, ko pa sem jo vprašala koliko časa bo živel v najslabšem primeru in v najboljšem, mi je rekla:v najslabšem bi lahko umrl če bi ga pripeljali prepozno, v najboljšem pa lahko živi dve do tri leta. Koliko pa bo živel, pa seveda ne more vedeti nihče.

Moram reči, da me še vedno zelo skrbi in ful pazim da nima nobenega napora in da ga naš samojed ne nadleguje. Skratka, strežemo mu spredaj, zadaj, iz leve, pa še iz desne : )

Včasih me sicer preplavi močna žalost, spet drugič pa si rečem saj bo, zdaj ima zdravila in se bo boril za življenje!

Bonči je moj angelček, je najbolj prijazen, najbolj ljubeč in super kuža na svetu,
zato ga imam pa toliko rada!!!  :-*  :-*  :-*


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , petek, 22.05.2009 : 21:06:24
Veterinarka je mojemu Boniju predpisala tudi Vetmedin in me zanima, če kdo ve ali se ga dobi v Italiji ali Avstriji, ker v Sloveniji, kolikor vem ga nimajo??



Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Mel , sobota, 23.05.2009 : 18:32:56
A veterinar ne ve?

Me pa veseli, da ste bolje :)


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , sobota, 23.05.2009 : 20:58:08
Ne, veterinar mi je povedal samo da ga v Sloveniji nimajo, zdaj pa ga naj jaz iščem po celem svetu.

Drugače pa Boni več ne kašlja, tko da sem bolj optimistična. Danes je kar vesel, je že bolj živahen, laja na vrtu, gremo pa samo na kratke sprehode. Bonči je zakon!  :D  :-*


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , sobota, 23.05.2009 : 21:03:18
Lynn, tale forum berejo tudi naokrog po svetu živeče članice. Mogoče se ti katera javi in ti pošlje tale Vetmedin?
Kaj pa po internetu si že kaj pogledala in poskusila naročit? Če ga imajo v Evropi, ga dobiš v 2-3 dneh po pošti.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , sobota, 23.05.2009 : 21:04:55
Sem pa razmišljala, da če bom imela še kavalirje, da jih bom od pet let naprej sama peljala na EKG in slikanje pljuč in srca, ker kavalirji so ful nagnjeni k boleznim srca. Žal, da nisem tudi Bonija prej peljala.

Razmišljam pa, da bi kupila še enega kavalirja, tako da bi imel Boni družbo in da ga nebi naš samojed samo njemu nagajal. Zadnje čase ga skoz nekej ruka, daje taco nanj, ker čuti da ima zdaj Boni več pozornosti. Po drugi strani pa nebi rada, da bi se Boni čutil zapostavljenega, čeprav Boni bo vedno prvi, ker je res kužek z zlatim srčkom..


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , sobota, 23.05.2009 : 21:06:30
Aja, na internet pa nisem še pogledala. Dobra ideja, drugače pa sem rekla bratrancu, ki živi ob meji če gre pogledat v Italijo, tko da bom vidla če ga imajo.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , sobota, 23.05.2009 : 21:08:41
Je pa včeraj moj Boni bruhal, ampak upam da to ni v povezavi z njegovimi srčnimi težavami..? Ne vem, mogoče mu je slabo po tabletah, čeprav od danes naprej ima manjši odmerek.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Mel , sobota, 23.05.2009 : 21:13:47
Lahko, da mu je slabo ja. Tudi moj je že bruhal po določenih tabletih. Pogovori se z veterinarjem, ponavadi predprišejo kaj za umiritev želodčka (če se bo ponavljalo).

Sicer pa, kot je Pepsi rekla, poišči po internetu, kje imajo to zdravilo, nekako se ga zagotovo da dobiti.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , sobota, 23.05.2009 : 21:21:39
A mislite, da tudi zaradi tablet manj je? Ker prej je jedel normalno, zdaj pa recimo da poje malce manj (ampak še zmeraj dovolj da me ne skrbi).

Zaenkrat je bruhal samo enkrat, če pa bo še, ga bom peljala k veterinarju..


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Mel , sobota, 23.05.2009 : 21:55:15
Ja, tudi možno. Ti samo pazi, da ne bo premalo jedel.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , sobota, 23.05.2009 : 22:10:23
Ja sej, zdaj ga obe z mami hraniva, res ful skrbimo zanj, da mu je vredu, upam samo da ne bo še kej bruhal, ker drugače se dobro drži.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Mel , petek, 29.05.2009 : 23:12:24
Lynn, kako ste? :)


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , petek, 29.05.2009 : 23:28:29
Kar v redu, Bonči sicer še vedno kašlja (manj kot prej), ker ima zdaj zmanjšan odmerek, danes sem tudi govorila z dr. Domanjko in je rekla da ni nevarno če kašlja (čeprav mene še vseeno skrbi). Je pa spet bolj živahen, laja in teče po vrtu, vsi ga ful razvajamo, crkljamo in moram reči, da sem ga že prej imela najraje na svetu, zdaj ga imam pa še tisočkrat bolj rada.  :-*  :-*
Jaz upam da se bo to stanje vzdrževalo in da ne bo kakšnih zapletov.

Zdaj že sanjam ponoči o njemu in glih danes se mi je sanjalo, da se je zgrudil na tla in da mu ni bilo več pomoči, tko, da sem takoj zjutraj preverila če še diha in seveda je veselo smrčal pod mojo posteljo (kjer najraje spi, kadar ni na moji postelji).

Začel je tudi spet smrčati, kar verjetno je dober znak  :D, ker ko je imel tisti napad je prenehal smrčati (jaz ful rada poslušam njegovo smrčanje), zdi se tko domače, ko on lepo smrči..

Moram reči, da je med mano in Bončijem res neka posebna vez, čeprav imam tudi samojedka zelo, zelo rada, pa je Bonči pač special..  :-*  :-*  :-*



Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , petek, 29.05.2009 : 23:33:50
Kako pa kaj tvoj kuža Mel?
Imaš srečo, veš, da je zdrav. Jaz sem vedno mislila, da bo moj Boni dolgo živel, ker ga imam tako rada in ker se mu je vedno lepo godilo, zdej pa vidim, da ima veliko vlogo tudi genetika in nikoli ne veš ali bo kuža zdrav ko bo starejši ali pa bo podedoval kakšno bolezen.



Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: etien.p , petek, 25.09.2009 : 19:58:46
Pozdravljeni,

danes je naša 5-letna mopsica imela napad, ki je izgledal nekako takole: slišati je bilo, da je padla s postelje, ko sem pritekla k njej je sedala na ritki, sprednje tace je imela iztegnjene, kot v nekakšnem krču in je opletala sem ter tja kot, da se ji vrti, pa takšen prazen pogled je imela... dvignila sem jo v naročje, jo mirila in čez minutko ali dve je bila že ok, takoj sem jo peljala na travnik pa so ji zadnje tačke še malo opletale, potem pa je bilo vse v redu. Podobno se je zgodilo pred 4-mi meseci. Takrat in tudi danes smo jo takoj peljali k veterinarju, ki je dejal, da ima verjetno blago obliko epil. napadov. Prvič se je zgodilo približno en teden po tistem, ko smo jo cepili proti steklini in je dobila alergično reakcijo na cepivo, v roku 15 min ji je obraz zatekel tako, da ni mogla gledati, zelo jo je srbela glava, skratka obup! Klicali smo vet., ki je rekel naj pridemo po "protistrup". Po pribl. 1 uri je oteklina začela popuščati je pa dobila po telesu bule, ki naj bi bile posledice tega "protistrupa".
Nekako nam je na misel prišla povezava med cepljenjem in temi napadi. Ima mogoče kdo podobno izkušnjo oz. je že slišal za takšno povezavo ali reakcijo na ceplenje.

Upam, da se ne bo ponovilo, čeprav je bilo to sedaj že drugič...

Lp


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lanabela , nedelja, 27.09.2009 : 14:00:42
Če tega še niste naredili, potem peljite psa na temeljit pregled jutri. Nujno naj naredijo pregled krvi, saj se včasih da najti vzrok za napade.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , nedelja, 27.09.2009 : 20:25:02
Povezava med cepljenjem in epileptičnimi napadi naj bi bila možna, čeprav ni znanstveno dokazana. Strinjam se z Lanabelo; treba je narediti vse možne preglede - po možnosti na kliniki, kjer ima kdo od tam zaposlenih veterinarjev izkušnje z epilepsijo.
Preberi si vse zapise v tej temi od začetka, piše že marsikaj koristnega.

Dokler se napadi ponavljajo na nekaj mesecev, jaz ne bi dajala zdravil - ampak lepo prosim, to je samo moje mnenje. Vsak pes zase je poseben, specifični so tudi zdravstveni problemi in vrste napadov, obnašanje pred/po napadu itd. Opazuj, zapisuj si, če pa bodo napadi pogostejši, se posvetuj z veterinarjem o terapiji. Če se le da, naj bo psička čim manj sama - med napadom se lahko poškoduje itd.
Tema je zelo obširna in se res ne da vsega povedati v dveh odstavkih. Zato, kot rečeno, najprej preberi vse tukaj zapisano, potem na kliniko, potem pa naprej. Pa srečno!


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 28.09.2009 : 10:42:15
Problem je v tem, da se prirojene oblike epilepsije ponavadi pokažejo tam nekje do drugega leta starosti. kar se pojavi kasneje je zelo sumljivo - lahko je vzrok kakšna presnovna, hormonska bolezen, tumor....zato je treba narediti omenjene preiskave. Tudi če gre za en sam samcat napad.
cepljenje naj bi ne povzročalo epilepsije, lahko pa sproži napade (nekaj podobnega kot pri ljudeh recimo utripajoča luč...)



Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Drejči , sobota, 16.01.2010 : 14:12:11
Novembra lani je minilo 1 leto odkar smo se poslovili od Anuka (star 6 let), ker je padel v status in edino kar nam je preostalo je bilo to, da ga uspavamo.
Aprila je dobil izpuščaje po zadnjem delu hrbta, kar smo pozdravili. Avgusta pa je najprej dobil 4 zaporedne lokalne napade epilepsije - otrdel mu je gobec, potem pa ponoči čez 2 dni konkreten epi napad.  Naredili smo vse mozne preiskave in izlocili vse variacije epi napadov zaradi klopnih bolezni in ostalega, likvor je bil kristalno cist, naredili smo celo test za leismanijo... vse je bilo negativno in BP. Pes je bil "zdrav".  Edino kar ni bilo BP so bili povisani jetrni encimi v urinu.
Po tem generalnem napadu smo ga drzali v popolnem mirovanju in ga filali z vse mogocimi tabletami. V dveh mesecih je prisel k sebi in smo iluzorno mislili, da se je izvlekel. Pa smo se zal usteli. Novembra so se napadi zopet pojavili. V 14 dneh je pes dobesedno umiral pred mojimi ocmi, narediti pa nisem mogla cisto nic. Zadnjo noc je dobil epi napad iz katerega se ni izvlekel, padel je namrec v status. 40 minut, od padca v status do veterinatja, je krical in tulil. Cesa takega ne privoscim nobenemu psu, pa tudi njegovemu cloveku ne. Vet je potrdil status in lahko smo ga samo se uspavali.
Koncna diagnoza je bila, da gre za avtoimuno bolezen, katere posledica so bili epi napade.
Prebrskala sva ves net in na podlagi vseh moznih in nemoznih mnenj prisla do zakljucka, da bi bil lahko vzrok cepivo proti steklini. Vendar pa tega nisva mogla dokazati.
Istocasno, ko smo se morali posloviti od Anuka, pa je tudi Taru (star 8 let in druge pasme kot Anuk) zacel kazati znake, da z njim ni vse O.K. Tudi pri njem so bili izvidi O.K., razen jetrnih encimov v urinu, ki so bili povisani. Danes ima potrjen cushing, ki je ravno tako avtoimuna bolezen.
To je zgodba dveh psov, ki nista iste pasme in sta k nam prisla z dveh cisto razlicnih koncev Evropa (Taru s Sicilije, Anuk iz Norveske). Njuna skupna tocka je bila bivalisce in istocasno cepljenje.
To je se bolj potrdilo najino tezo, da gre za posledico cepljenja proti steklini. Vendar je vse skupaj predvidevanje, ker povezava ni potrjena.

Kaksen dan nazaj pa je bila na TV oddaja o deklici, ki so jo cepili proti steklini. Najprej je dobila izpuscaje po telesu, potem so se zaceli pojavljati epi napadi... kar butnilo me je, saj so opisovali Anukove znake.

Pazite na svoje pse in ne zaupajte slepo kar vam natvezijo.

Mislila sem, da sem dovolj poucena o stvareh, ki se ticejo mojih psov. Danes vem, da nic ne vem in da je eden od psov to moral placati z zivljenjem.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: onix08 , sreda, 03.03.2010 : 12:10:36
Pozdravljeni,

sem lastnica francoskega buldoga, ki ima epileptične napade ;(

Onix je star leto in 8 mes., pa je imel že kar nekaj napadov. Začelo se je lani septembra, v lažji obliki s kratkimi napadi. Ponavljali so se sem ter tja, zmeraj ponoči. 20.11.2009, dopoldan je dobil tri napade zaporedoma, tretji je bil tako močen in dolg, da smo ga morali po pol ure krča odpeljati na kliniko, kjer so mu takoj dali 3 apaurine za pomiritev in sprostitev ter ga hladili, ker je imel visoko temperaturo - 42°C :'(,dobil je tudi infuzijo....poslali so nas domov in nam rekli, če bo imel vmes še kakšen napad oz. če se do večera ne bo postavil sam na noge, ga bodo evtanazirali :'(:'(:'(....hvala bogu je pes čez dve uri prišel toliko k sebi, da se je postavil na noge in lahko celo lulal....seveda je bil čisto omamljen in je klecal v nogah, ampak važno je bilo, da se je postavil :D.  Proti večeru smo ga prišli iskat in je bil še zmeraj nemočen in zmeden....najbolj veseli smo bili, da ga imamo doma in da nas je prepoznal....mož je bil z njim še cel teden doma, da se mu ne pripetilo kaj hujšega....predpisali so nam zdravilo Epiphen, 1 tab. (60 mg) na 12 ur. Hvala bogu so bili s tem napadi prekinjeni za dobra dva meseca in potem spet nov šok, ravno, ko se navadiš, da imaš vse pod kontrolo te spet pretrese, kot strela z jasnega. Od ponovenga napada se zdaj ponavlajajo kar na 14 dni, približno enake intenzitete. Dozo tab. smo postopno povišali na 1,5 tab. (90 mg), pa so se napadi še kar vrstili :(. To soboto je imel spet tri močnejše napade, pri katerih se je spet polulal in bil dolgo zmeden, zato smo šli na kliniko, kjer je imel ponovno napad in so ga takoj odnesli v ambulanto in mu dali odmerek apaurina. Psa smo pustili uro in pol na opazovanju, med tem smo se dogovorili, da bi mu začeli dodajat še kalijev bromid-KBr (300 mg/2x na dan). Dozo Epiphena pa smo znižali na začetno 1 tab. (60 mg). Tako ima zdaj dvoje zdravil v kombinaciji, ki naj bi imele boljši učinek. Včeraj po treh dneh jemanja kombinacije Epiphena in KBr je pes ˝zadet˝, zato sem spet klicala zdravnika, ki mi je dal nasvet naj počakamo še nekaj dni, da vidimo kako se bo obnašal in bi lahko dozo KBr celo zmanjšali ;)

Močno upam, da se ta kalvarija preneha, saj imamo krasnega kužka, ki ima zelo prisrčen značaj in bi nam bilo res težko, če bi ga izgubili. Priznam, da mu terapije ne mislim ukinit kar tako, saj ne mislim izzivat njegove usode....1x smo ga že skoraj zgubili in ni vredno. Po pregledu UZ srčka in EKGja nam je zdravnica predlagala, da bi lahko prekinili terapijo, ker ne vidi nobenih nepravilnosti na srčku. Specialistu so nas poslali potem, ko so slišali šum na srčku. Ko smo terapijo prekinili za slab mesec, je pes doživel nov šok, ki bi ga skoraj ˝pobral˝  :'(. Če takrat ne bi šli takoj k zdravniku, bi mu dopovedalo srce. Še dobro, da je bil doma starejši sin, ki se je trudil imeti psa pod nadzorom, a se je revež tudi sam prestrašil in poklical moža na pomoč. In prav je bilo tako. HVALA ŽAN  :-*

Ne zamerite zaradi dolgega pisanja, ampak mi je pri srcu lažje, ko lahko to delim z vami.


Z lepimi pozdravi,
A.    


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , sreda, 03.03.2010 : 17:58:50
Onix08, daj preberi so celo tole temo od začetka do konca, mogoče najdeš še kakšen koristen nasvet. Iz vsega, kar si napisala, sem razbrala, da je stanje tvojega kužka precej resno in da bo po vsej verjetnosti moral biti vse življenje "na zdravilih".
Z epilepsijo se ni za hecati, je resna in nevarna, če se je ne zdravi oziroma, če je nimaš pod kontrolo. Pogoste in tako hude napade, kot jih opisuješ, se dejansko lahko prepreči samo z zdravili.
Napadi žal tudi skrajšujejo življenjsko dobo. Pes naj bo čim manj sam, kolikor je le mogoče, saj se med napadom lahko poškoduje. Redno jemanje zdravil naj bi napade načeloma preprečilo, imajo pa precej stranskih učinkov, kot ste že sami opazili.

Žal mi je, da imate take težave in vas zelo dobro razumem. Imam en podoben primer doma. Sicer še zdaleč ni tako hudo, kot je v vaših opisih, sem se pa zaradi tega naučila o epilepsiji vsega, kar je sploh mogoče vedeti. 
Ali ste že poskusili s homeopatom? Jaz nisem, je pa zelo pomagal kolegici s prav tako epileptično psičko. Če vas zanima, mi pišite na mail ali ZS, pa vam pošljem številko.

Vso srečo vam želim. Da bi bil kuža čim dlje z vami, seveda s čim manj bolečinami na eni in na drugi strani! :-*


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: onix08 , sreda, 03.03.2010 : 20:58:11
Pepsi pozdrav,

hvala za vzpodbudne besede. Prebrala sem že veliko o epilepsiji, pa še zmeraj ne znam reči za kaj jih Onix dobiva. Mislim , da je pri njem v igri dednost. Ponavadi so ponoči. Klicala sem tudi vzrediteljico in ji povedala za težavo, pa je rekla, da do zdaj še ni imela takega primera, da pa sicer pozna epilepsijo.

Res je, Onix bo moral biti na terapiji celo življenje, kar pomeni, da bodo zraven prišli tudi drugi problemi zaradi škode zdravil, saj vemo, da gre Epiphen skozi jetra in ne ledvica, ki jih lahko vsaj delno sčistiš z veliko tekočine. Kalijev bromid, pa se absorbira skozi ledvice :)  Ampak najbolj važno mi je, da je zdaj med nami, pa če tudi samo še 5 let. Ker se najbolj trudim ujeti pravo dozo tab., upam, da nam bo zdaj s kombinacijo to vendarle uspelo. Upam in verjamem, da nam bo vsem ratalo, saj je krasen kuža, ki je vreden vse pozornosti.

Verjamem, da se tole moje pisanje sliši zelo stresno, pa vendarle ni tako hudo, ker so napadi vseeno krajši in manj intenzivni zaradi terapije, ki je nikakor ne mislim opustiti. Tablete dobiva 2x dnevno na 12 ur in res, ampak res nikoli ne pozabimo.

Danes te ˝zadesti˝ po KBr ni, kar me zelo veseli :D

Hmm, o homeopatu sem že nekaj slišala, pa žal nisem dobila naslova, zato te res lepo prosim, če mi ga lahko posreduješ. A gre za tega v Logatcu?

Tudi tebi in tvojemu kužku vse lepo in čim manj takih napadov.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lara-Oli , četrtek, 04.03.2010 : 02:26:20
Pozdravljeni vsi! :)
Doma imam psička, ki bo poleti dopolnil 3 leta..res zlat pesjanar je.  :D  8)
Na žalost se nama je zgodila izkušnja z epilepsijo..  :'( V ponedeljek je bil kuža pod narkozo zaradi kastracije in ko sva prišla domov,
se je zgodil epileptični napad..kužka je obračalo na vse strani, oči je imel totalno zrolane,imel je krče in še polulal se je med napadom..  :'(
Še sedaj sem totalno iz sebe. Po napadu je bil tako utrujen, da je prespal cel dan.  Zanima me, če ima kdo med vami podobno izkušnjo..
Sumim namreč, da je bil napad posledica narkoze. Po treh dneh od napada..nobenega sluha več o tem. :-\ Upam, da bo tako tudi ostalo. :-\ 
Res bi vam bila hvaležna, za kakršno koli informacijo o tej povezavi narkoza-epilepsija.

Vse vas lepo pozdravljam in želim vam čimveč brezskrbnih dni z vašimi kosmatinci  :) ;) :) :-*

čaw čaw


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , četrtek, 04.03.2010 : 09:45:19
Lara-Oli, vzemi si čas in si preberi vse v tej temi od začetka do konca, pa boš izvedela marsikaj. Izkušnje z epilepsijo ima marsikdo, ampak res ne moremo vsakič znova vsega razlagati od začetka. Če boš potem imela še kakšno vprašanje, pa le napiši!
Upam, da je bil epileptični napad tvojega psa enkratni dogodek - to je sicer možno, ni pa verjetno. Skratka - oglasi se spet, ko boš vse prebrala in poskusili ti bomo pomagati, čeprav boš verjetno dobila že večino odgovorov.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lara-Oli , četrtek, 04.03.2010 : 17:45:52
Evo mene.. zopet sem nazaj, sem vse prebrala v tej temi.  :)
Pepsi naj se ti najprej zahvalim za odgovor, hvala res.  ;)
Uglavenm, izvedela sem veliko informacij. :D
Res vsaka čast  vsem lastnikom epileptičnih kužkov, koliko vsega hudega ljudje in kužki doživljajo.
Ob vseh teh stvareh nam optimizem lahko stoji ob strani, ker naši kužki znajo zelo dobro vsrkavati naša čustva,
zato mu seveda naš optimizem lahko zelo pomaga.  :)
Pri svojemu Oliju lahko samo upam, da je bil napad samo neka posledica prebujanja iz narkoze in da se bo tukaj končalo.  :-\
Ga bom pa vseeno peljala na krvne teste, pa še dodatno test za erlihijo in boreliozo.. uglavnem  na nekakšen "servis"  bova šla ;D
Da bova lahko izključila kakršno koli belezen.
Če pa to ni bil edini napad, se bova s supnimi močmi borila proti napadom.  :) Moramo biti optimisti.  :)
Se mi pa poraja eno uprašanje..ko sva prišla domov po kastraciji, je imel pes vse prebledele dlesni..pa me zanima, ali so bile te prebledele dlesni posedica narkoze ali možen znak za prihajajoči napad? Kakšen znak so sploh blede dlesni? Sama se na te stvari ne spoznam, zato raje uprašam.  :)

Še enkrat se zahvaljujem za vse informacije in vas vse lepo pozdravljam! :) :-*

Aja pa vsem  čimveč zdravja!!!  ;) ;)


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , četrtek, 04.03.2010 : 19:54:11
Normalna barva dlesni pri psih je nekako rožnata. Bolj blede dlesni lahko pomenijo, da je slabokrven ali pa da je izgubil veliko krvi - sem bi jaz uvrstila tudi stanje po narkozi/operaciji, čeprav je to moje laično mnenje. Škoda, ker nisi poklicala veterinarja in ga vprašala. Če so zdaj dlesni bolj rožnate, ni razloga za skrb, drugače pa le pokliči in vprašaj.

Če so dlesni kdaj preveč blede - skoraj bele - je to  znak, da je pes v šoku ali pa, da je izgubil veliko krvi. V takem primeru moraš takoj k veterinarju. Pa tudi, če so močno rdeče, ker to pa lahko pomeni zastrupitev. Do zastrupitve jasno ne more priti, če imaš psa ves čas pod nadzorom. Iz tega sledi, da nikoli ne smeš dovoliti neznancem na sprehodu, da mu dajejo kakršnekoli priboljške.

Pomodrele dlesni pomenijo pomanjkanje kisike, rumenkaste pa lahko zlatenico.
Saj se boš navadila. Če pozorno opazuješ svojega psa, boš takoj vedela, kadar bo kaj narobe. Je pa super, da si se odločila za "servis"! Upam, da bo vse v redu in da je bil napad res muha enodnevnica.
LP :)


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lara-Oli , četrtek, 04.03.2010 : 23:23:35
Aha. Super. Hvala tudi za to obrazložitev.  :)
Stvar je potekala takole, ko sva prišla po kastraciji domov, sem videla tiste blede dlesni..pa mi takoj neki ni bilo všeč..ker vem kakšne so "navadne" dlesni...potem se je zgodil napad in pol po napadu..so dlesni zopet začele dobivat svojo rožnato barvo.  :) In od takrat ima uredu dlesni. Jih pa sedaj nekajkrat na dan opazujem. Kot lajik, bi tudi jaz najprej pomislila, da je bilo vse to zaradi narkoze. Ne vem. Sva se že naročena na servis..bomo videli, kaj bova novega izvedela.  :)
Kar se tiče Olija in hrane..sem pri njem zelo dosledna..6.2.2009 sva imela zasuk želodca.  :( Imel je srečo. Mi je bilo takoj jasno kaj se je zečalo dogajat z njim in sem ga takoj peljala k veterinarju. Ne dovolim mu nobenih pribolškov in kaj šele, da mi nekdo hrani psa brez moje vednosti. Zato ga imam vedno "na očeh", ko sva odzunaj je pa vedno na vrvici, ker si ne smem privoščit, da karkoli pobere s tal. Hranim ga izkjučno z kakovostnimi briketi in ne s takšnimi, ki jih dobiš v prvi trgovini. Preizkušala sva vse žive brikete že, pa sva končno dobila takšne, ki  nama ustrezajo, ne glede na ceno. Je tudi hud alergik. Ne smem si dovoliti, da bi karkoli drugega pojedel, kot samo njegove briketke. Imava 3 obroke dnevno in po obroku 2 urni počitek. In to je najina formula za uspeh.  ;)  Ajej..mislim, da sem zašla iz teme.  :D ;D :D
Uglavnem, še enkrat hvala za vse Pepsi.  :) 
Bom sporočila, kako bova opravila. 

Lep pozdrav vsem vam in vašim kosmatinčkom.  :) :-* :)




Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: dinka , četrtek, 17.06.2010 : 20:59:43
Pozdravljeni! Tudi jaz sem lastnica psička, ki ima epilepsijo. O tem, kaj smo preživljali z njim, sedaj ne bi govorila, povem naj le to, da je moj Timy že 2,5 leti odvisen od zdravil, tako tablet, kot kalijevega bromida (kar jemlje na 12 ur).
Imam pa eno vprašanje oz. prošnjo. Mi lahko kdo pove, kje bi se dalo dobiti kalijev bromid, ker nam ga bo v kratkem zmanjkalo, pri našem veterinarju in tudi v okolici pa ga ni možno več nabavit. Sem iz Pomurja.

Za odgovor se najlepše zahvaljujem.  :'(


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , petek, 18.06.2010 : 20:18:57
Pokliči na katero od ljubljanskih klinik za živali in prosi, da ti pošljejo po pošti po povzetju. Drugega se žal trenutno ne spomnim. Telefonske številke vse najdeš na internetu.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: đrmanboxer , sobota, 26.06.2010 : 18:32:19
Pozdravljeni!

Sem lastnik dobre štiri mesece starega psa (Nemški bokser) za katerega smo izvedeli, dober mesec nazaj, da je epileptik.
Začelo se je kakšno uro po drugem ceplenju proti kužnim boleznim. Pes je dobil napade, močne krče, penjenje,... Napad
je trajal nekaj sekund, potem pa se je pomiril. Cca. na pet minut so se napadi ponavljali, tako da smo ga peljali k veterinarju,
da mu je dal pomirjevala in nam dejal naj počakamo dva tedna, če se stvar ponovi je pes epileptik (lahko bi bila tudi reakcija na cepivo).
Z njim je bilo potem vse v redu....točno čez tri tedne, ponovno zvečer, je pes spet dobil blagi napad, toliko da se mu je samo malo "majala"
glava in nekaj sline mu je priteklo ven. Potem so se napadi spet ponavljali in bili tudi vedno bolj močnejši. Ponovno smo ga pelali k veterinarju,
da mu je dal pomirjevala. Drug dan smo bili naročeni za pregled krvi. Testi so pokazali, da je njegova kri odlična in naj bi bila prirojena okvara
na centralnem živčevju, kjer ni kaj dosti za pomagat. Predpisal mu je tablete (Epiphen, 1 na 12ur). Pes je sedaj skoraj tri tedne na tabletih,
živahen,... vendar še vedno čakamo kdaj bi se lahko ponovilo.

Vse tiste, ki imate izkušnje z epileptičnimi psmi, bi prosil, če mi odgovorite na vprašanja (sploh tisiti, ki imate epileptika že od njegovih malih nog):

Na kaj je najbolj treba pazit, da se klub tabletom napadi ne ponovijo?
Kaj je treba preverjati glede zdravja mladiča, zaradi jemanja tablet (tablete kvarijo jetra?)? priporočate kalijev bromid?
Se klub bolezni priporoča fizično obremenjevanje psa, ŠOLANJE,...?

Glede na to, da je še mladič in da se telo še razvija, me skrbi, da ne pride zaradi tabletov še do okvar drugih organov?

Prosim za čim več informacij, izkušenj, mnenj,....

Hvala že v naprej!

Lp
Matic


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , nedelja, 27.06.2010 : 10:58:14
AS/Matic, daj si vzemi čas in preberi tole temo od začetka do konca. Resda ima kar nekaj strani, ampak boš izvedel odgovore na vsa tvoja vprašanja, saj je v glavnem vse že napisano - pa da se ne ponavljamo. Če bi šlo za mojega psa, bi to zagotovo naredila. Verjamem, da ti je hudo in bi rad v enem prispevku dobil čimveč informacij. Ampak taka vprašanja se periodično ponavljajo, odgovori pa že obstajajo, samo poiskati jih je treba.
Če te bo potem še kaj zanimalo, pa le vprašaj!

Še to: v angleščini je na voljo kar nekaj literature, vse dobiš v nekaj dneh preko Amazona. Odtipkaj "Canine Epilepsy" in boš dobil precej  zadetkov.

Pa srečno!


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Sreda , sreda, 15.09.2010 : 01:36:22
dinka, jaz sem kalijev bromid kupovala na recept v Borovljah (Ferlach, Avstrija). Pri njih je navada, da se en dan prej po faxu pošlje recept, oni pripravijo kapsule in nasledni dan lahko prideš iskat. Nekateri zaposleni govorijo tudi slovensko.
Ali so vam svetovali jemanje dodatkov za jetra? Ker ta zdravila slabo vpivajo na jetra.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: alexy , sreda, 15.09.2010 : 06:24:35
Poznam psa,ki je ze skoraj celo zivljenje na tabletih proti epilepsiji. Nima nobenih drugih tezav in po tem,ko so ugotovili pravi odmerek,niti napadov nima vec.
V solo je hodil normalno, zato solanje pomojem ni problem. Pojdita pa v neko v redu pasjo solo in instruktorju povej,da je pes epileptik.
Pa obvesti vzreditelja, da obvesti tudi lastnike drugih mladicev,da se je v leglu pojavila epilepsija..
Bi pa jaz na tvojem mestu psu na vsake toliko casa naredila kuro s pegastim badljem,saj deluje hepatoprotektivno (varuje jetra).


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: bolha2 , petek, 19.11.2010 : 23:18:56
Priznam, nisem podrobno brala vsega, sem le preletela temo, vendar nisem ravno zasledila, da bi omenjali kakšnega specialista za epilepsijo. Bi prosila, če mi lahko kdo svetuje na katerega veterinarja - strokovnjaka za epilepsijo se lahko obrnem v Sloveniji. Hvala že vnaprej.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Sreda , petek, 19.11.2010 : 23:46:36
Jaz sem bila zelo zadovoljna z dr. Malijem (Lesce), oziroma sem še vedno, čeprav je psička, ki je imela epilepsijo, že umrla.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: đrmanboxer , sreda, 08.12.2010 : 13:39:45
Ja, tudi jaz sem zadovoljen z dr. Malijem. Sedaj smo že pol leta na tabletih (1 tableta na 12 ur) in se drži odlično.
Ni imel napada in je zelo živahen. Tablete ne kažejo nobenih stranskih učinkov.



Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Desobediencia , petek, 18.03.2011 : 01:53:30
A v Sloveniji se ne da dobit hepatoprotectorja (tablet ali za vbrizganje)? Ce kdo rabi, mu lahko od tukaj posljem.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: delavec@amis.net , četrtek, 28.04.2011 : 19:33:54
Tudi moj Don je zbolel za epilepsijo. Ker ima napade nekako na tri do štiri mesece zdravil še ne priporočajo. Ker je bil napad danes daljši in tako hud, da sem se bala, da bo umrl so priporočili naslednjič, da v vodi raztopim primeren apaurin in mu ga s pomočjo posebne brizge brizgnemo v anus. Naj bi tako krči hitreje popustili. Ker pa je začetek delovanja apaurina nekaj minut pride to v poštev le pri daljših napadih. Danes je napad trajal preko 10 minut . Niti ne vem ali je sploh dihal, tako trd je bil,kako ugotovite ali diha?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: branka , četrtek, 28.04.2011 : 20:09:15
Kot je Jana napisala v enem izmed njenih prvih postov v tej temi, lahko je vzrok tumor v možganih, tromboza, lahko zastrupitev... upam, da ste dobro.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lanabela , četrtek, 28.04.2011 : 20:17:35
Naj tu dajo apaurin v ampuli - veliko bolj pripravno kot raztapljanje tablet.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , četrtek, 28.04.2011 : 20:38:18
Naj tu dajo apaurin v ampuli - veliko bolj pripravno kot raztapljanje tablet.

Absolutno.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: delavec@amis.net , petek, 29.04.2011 : 20:33:31
Hvala lepa  za nasvete  :-*.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: sandra.n4 , torek, 01.11.2011 : 20:37:43
Pozdravljeni

Imam kužka starega 5 let, ki ima od drugega leta epileptične napade. Ker so bili po oceni veterinarja ti napadi dokaj pogosti (v enem tednu po trikrat), mu je predpisal epifhen. Sprva je imel velike težave zaradi stranskih učinkov, ko pa se je nanje navadil, so napadi prenehali. Eno leto jih skoraj ni imel. Nato so se pojavili zopet v bolj pogostem intervalu. Veterinar nam je svetoval naj zvišamo dozo, to smo naredili trikrat. Zdaj ima najvišjo možno dozo, a kljub temu dobi napad vsaka dva tedna. Včasih jih ima tudi 6 zaporedoma, a ne dostikrat (hvala bogu).

Zanima me, kakšne so vaše izkušnje s tem zdravilom in ali poznate še kakšna druga zdravila?
Slišala sem (od ene na sprehodu s psičkom), da dobiva zdravila za epilepsijo na recept. Ko je moja mami to vprašala na veterini, so bili zelo osorni in ji dejali, da tega ne delajo. Ker pa je dobila občutek, da je očitno vseeno nekaj možnosti, vas sprašujem, če kaj veste o tem.

Prebrala sem tudi, da je epilepsija lahko posledica vsakoletnega cepljenja proti steklini. kdo kaj ve o tem?

Hvala lepa za vse odgovore.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , torek, 01.11.2011 : 22:19:30
Sandra.n4, pokliči me v četrtek (jutri bom žal cel dan nedosegljiva) na številko 041 711 700, bo hitreje.  :)   Izkušenj z Epiphenom jaz sicer nimam, ti pa lahko povem marsikaj drugega. Do takrat pa na forumu preberi čimveč, kar je bilo že napisanega o epilepsiji in drugih nevroloških težavah, gotovo boš vmes že našla kakšen odgovor.
LP


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , ponedeljek, 07.11.2011 : 14:15:52
Sandra.n4, nič nisi poklicala  ???  - si potem že našla vse, kar te je zanimalo?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: mojč , sreda, 11.04.2012 : 11:14:33
Za  ime ne vem, mi jih je pa pripravila Dr. homeopatije Bregantova iz
Postojne, kjer ima tudi svojo ordinacijo in tudi izkušnje z
zdravljenjem psov. Odločil pa sem se za to zdravljenje
ker se moja mama uspesno homeopatsko zdravi  ze dve leti in
zaradi tega, ker sem prebral , da so homeopatska zdravila
testirali na psih, predno so jih začeli uporabljati na človeku (da se razumemo
ni šlo za nikakršno mučenje živali, ker so zdravila-kapljice  popolnoma naravna
in  neškodljiva ter nimajo nikakršnih stranskih učinkov).
Nasplošno pa homeopatska zdravila prodajajo
v Avstiji, Nemčiji.... v vsaki lekarni, samo
pri nas  to  zdravljenje tretirajo kot  "mazaštvo".

Lp,

Če te zanima ti lahko priskrbim  tel. številko

Živjo,
pri nas se je letos začela kalvarija z epileptičnimi napadi na cca 10 dni pri mački stari 2,5 let. Predpisane (včeraj, ko je bila postavljen adiagnoza) je dobila tablete Epiphen 30mg, 1/4 tabl 2x na dan, ki ji jih še nisem začela dajati, ker bi veliko raje izbrala alternativno varianto. Mi lahko prosim sporočiš kontakt dr. Bregantove na ZS ali na mojca.kumer at gmail ? Je namreč ne najdem na netu.

Hvala, M


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: guro , sobota, 17.11.2012 : 12:32:41
Dober dan
Ker sem videl da so nekateri uporabniki bolj odprti(glede alternativnih zdravljen) bi dal samo za razmislek nekaj linkov o drugačnem zdravljenju.
Preden karkaoli napišem vem da večini ne bo všeč oz. me bodo označili za nevem vse kaj, vendar morate vedeti da so nekatere stvari deloma podprte tudi znanstveno.
No pa probajmo : Zdravljenje z konopljo(tisto"slabo" z vsebnostjo thcja). Nej še preh povem da sem svojega psa predvsem zaradi protibolečinskega tretmaja zdravil z (hašišovim) oljem(imel je kostnega raka) vrjeli ali ne psu je dalo voljo do živlenja povečalo mu je apetit in udi pes je bil spet pes se mu je videlo v očeh(čeprav je prve 3 dni v glavnem spal in bil omotičen)vendar po tem ko se je navadil in ko sem mu dajal manjše odmerke in večkrat obnašal navadno. Žal je zaradi agresivnosti raka in po mojem lajičnem mnenju tudi zaradi poznega zdravljenja in premajhne količine olja izgubil bitko(smo ga dali uspavati).

Sedaj se pa vrnimo k epelipsiji nekaj linkov kako ljudje opisujejo kako jim trava v takšnih in drugačnih oblikah(kajenje, olje, kapljice z visoko vsebnostjo CBDja pomagale pri epelipsiji)
http://www.wakingtimes.com/2012/07/17/cannabis-helping-children-severe-epilepsy/
http://www.epilepsy.com/blogentry/960990
http://www.youtube.com/watch?v=eY7uWfqoPzk
http://www.youtube.com/watch?v=OEL8W1oh_JM

Naj povem da obstajata tudi tableti iz sintetičnega THC vendar niso tako učinkoviti (predvidevajo da ne ker imajo samo eno izmed halucigenih in nehalucigenih stvari in ne delujejo povezano kot pri travi) aja te 2 zdravili sta Sativex _http://www.gwpharm.com/sativex.aspx
in še ena ki se pa trenutno ne spomnim imena.

PREVERJENJO:http://www.24ur.com/ekskluziv/zanimivosti/marihuana-kot-zdravilo.html

No da dam še primer kako konoplja dela in zakaj naj bi pomagala http://www.youtube.com/watch?v=9gOYVJu__14&feature=fvwrel

Moje osebno mnenje: Možno že da bi pri epelipsiji pomagalo navadno konopljino olje(ki prav tako vsebuje minimalne minimalne količine CBD in THC) mogoče pa tudi ne in bi bilo potrebno posežti po hašiševem olju(ki sem ga jaz uporabljal)

Če se komu zdi kakšna informacija uporabna in če bo zaradi tega vsaj en pes na boljšem je bilo vredno to deliti čeprav me bo večina označila za vse živo.

p.s Vse se da najti na intrnetu preveriti oz zavržti če kdo želi še kakšno informacijo jo lahko delim če bodo v glavnem negativni komentarji mišlenja pa zaradi mene ta post lahko tudi administrator zbriše.

Lp Matej





Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , sobota, 17.11.2012 : 14:06:04
Matej, jaz sem zelo z zanimanjem prebrala tvoj post in mi bo gotovo še prišel prav. Konopljino olje poznam, kot tudi konopljo v prahu, s katero vsake toliko časa naredim eno kuro pri svoji psičkah - tudi pri tistih dveh, ki nimata epilepsije.
Ne vem pa, kje se kupi hašiševo olje oz. ga še nikjer nisem videla, me pa tudi zanima. Ker se tukaj ne sme objavljati reklam, te lepo prosim, če mi ta podatek napišeš na mail: deana.p(afna)gmail.com  - Hvala! :)


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: guro , sobota, 17.11.2012 : 14:30:46
Ok, bom kar tukaj povedal ker ne bom delal reklame.
Hašiševo olje je ekstrakt iz konoplje z večjo veliko vsebnosjo(THC,CBD,CBN....) in je zaradi tega pri nas prepovedan tako kot tudi trava(neindustriska-ta z večjo osebnostjo halucigenih sestavin(THC))
Dobi se na Nizozemskem,Kanadi in nekaterih državah v ZDA.
Jaz sem ga naredil sam, (travo mi je odstopil kolega, ki jo goji za lastne potrebe Chronova bolezen(edina stvar ki mu omili oz prepreči krče in obenem povzroča apetit)) in sem ga naredil po metodi ki jo opisuje Rick Simpson.
Nikogar ne napeljujem da krši zakon! Vendar ko si pred težko situacijo je velikokrat zakon zadnja stvar na katero se oziraš.



Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: guro , sobota, 17.11.2012 : 14:43:10
Aja pa da še dodam, v bistvu naj bi bila glavna učinkovina CBD ki ni psihoaktivna in bi bilo po vsej vrjetnosti potem tudi iz industriske konoplje pridelati to olje(v osnovi). Vendar naj bi bila ključna medsebojna povezava CBD-THC-CBN.
Glede na to kar pravi Rick Simpson pa ni tako učinkovita, vem pa ne.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , sobota, 17.11.2012 : 14:48:53
Saj nisem mislila kršit zakona  8)  samo zanimalo me je pa res. Ker konopljino olje se že marsikje dobi za kupit, hašiševo pa pač ne. V Ljubljani je celo trgovina z izdelki iz konoplje, ampak to se zdi ljudem še vedno precej čudno, kolikor sem videla. Sama imam recimo eno torbo, ki je super - pa mi noben ne verjame, iz česa je.   ::)

V medicinske namene bi pa jaz recimo v primeru bolezni poskusila vse (zase in za živali);  še sploh če uradna medicina več ne pomaga.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: đrmanboxer , torek, 20.11.2012 : 11:35:09
Živjo,

nekje sem prebral, da Epifhen po določeni dobi uporabe slabša kvaliteto jeter in da za to obstajajo tablete/dodatek k hrani za
prepucanje oz obnovo jeter. Ali mi lahko kdo pove kaj bolj točno glede tega? oz. če je to glede jeter sploh res...?

Hvala!

Lp


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: čarka , torek, 20.11.2012 : 22:46:14
Moje prepričanje je, da vsa taka in podobna zdravila, na dolgi rok, žal, vplivajo tako na jetra kot nenazadnje tudi
na ledvice. Ampak izbire pač ni  ???. Če se da, bi jaz vsekakor vključila tudi kakšno podporno terapijo za čim daljšo
normalno funkcijo jeter
Sicer pa je treba prebrati "navodila" v embalaži, kjer je sigurno opozorilo, ki pove več  :).


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , torek, 20.11.2012 : 22:55:26
Čarka ima prav. Vsa ta zdravila imajo tako dolgo vrsto stranskih učinkov, da v vsakem primeru skrajšajo življenjsko dobo. :-\ Zato je treba res dobro premisliti, preden se odločimo za redno dajanje. Narediti res vse preiskave (kar seveda stane kup denarja) in pridobiti mnenje vsaj dveh veterinarjev. Zdravljenje z Epiphenom - ali kakšnim drugim tako močnim zdravilom - je odvisno  tudi od pogostnosti napadov, njihove intenzivnosti itd.

Ampak odgovor na tvoje vprašanje je pa, da se najbrž ni poslabšalo samo stanje jeter, ampak splošno stanje. Glede podporne terapije ti svetujem obisk pri homeopatu, če nisi apriori proti alternativnemu zdravljenju. Dodatna zdravila (mislim taka, ki jih predpiše veterinar) bi jaz dajala samo v primeru, ko bi šlo za lajšanje bolečin, drugače pa čim manj tega. S čimer se veterinarji na splošno spet ne bi strinjali, ker potem ne bi nič zaslužili, ampak meni je vedno najbolj pomembno, da se moj pes dobro počuti in da ne delam dodatne škode.

Seveda je pa vsak primer epilepsije  unikaten in takole na splošno je težko biti pameten.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: AngSeter , sreda, 21.11.2012 : 08:13:24
Veterinarji so čisto fajn in se trudijo, da bi pomagali in ne škodili. Kdor ne zaupa svojemu izbranemu, naj ga zamenja in bo.  ??? Če pa ima dokaz, da je zavestno škodil psu z namenom prodati čim več pa naj ga prijavi. Vse ostalo je klevetanje.

In vedno doziranje poteka tako, da na koncu ugotovijo čim manjšo dozo.

Ko sem bila jaz z našim prejšnjim in opisala zadeve mi je moja veterinarka takoj rekla, da če ne bo kakih poslabšanj ona nebi dajala zdravil, ker napad ni vplival na njegovo normalno funkcioniranje in ni bil nevaren.
Pogosti in dolgotrajni napadi namreč mimogrede skrajšajo življenje psu dooooosti bolj kot zdravila.

A homeopati delajo zastonj, glede na to, da se jih redno/pogosto omenja v kontekstu požrešnih veterinarjev? Moje izkušnje in pripovedovanje prijateljev, ki so te usluge že koristili, mi pravijo nasprotno.  ::)

Pa nočem vzpodbudit razprave o "deluje ali ne" še tukaj. Ampak tale odnos oz. reklamiranje se mi zdi vedno bolj podel in veterinarje prikazuje v vedno slabši luči. Kar pa je daleč od resnice.

Potrebno se je zavedat da naše besede nosijo posledice in niso "samo mnenja". V tem primeru, čeprav je bil mišljeno verjetno čisto nedolžno, definitivno pa ne izpade tako. In tega je vedno več. In žalostno je kako malo se spoštuje ljudi, ki so hodili na težek fak 7 let ali več, se izobraževali in se še vedno ter jih enačit z nekom, ki je prebrali knjigo staro dobrih 200 let (od takrat se v bistvu ni nič spremenilo), mogoče bili na kakem tečajku. V bistvu se prve kar degradira, druge pa povziguje na piedistal.  :-\

S tem, da imajo drugi višje cene  :o  :P

PS: Drugače sem pristaš placeba. Po moje deluje, ampak tako ljudje kot živali so že umirali zaradi opustitve zdravljenja.  :-\


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , sreda, 21.11.2012 : 08:45:58
Seveda je pa vsak primer epilepsije  unikaten in takole na splošno je težko biti pameten.

AngSeter, od kod tebi, da jaz kaj pljuvam čez veterinarje in dajem v nič njihovo težko pridobljeno izobrazbo?  :o  Če mi kaj dvigne pritisk, so pa to take obtožbe kaj tja v en dan.
Če pogledaš še kakšen moj prispevek za nazaj, vedno napišem, da sem laik in naj se ljudje obrnejo na veterinarja. Konkretno pri homeopatu sploh še nikoli nisem bila, poznam pa veliko lastnikov živali, ki so se zatekli po pomoč tudi tja, ko uradna veterinarska (ali pa človeška) medicina ni učinkovala tako, kot so pričakovali. Nekaterim je pomagalo, drugim ne -jaz sem opozorila samo na možnost izbire.

Moji psi so pri veterinarju prej prevečkrat kot premalokrat. Da je to drago, temu ne more nihče oporekati - ampak je spet odločitev vsakega posameznega lastnika psa. Ker imam psičko, ki ima že 12 let epilepsijo, se v to temo večkrat oglasim in poskušam pomagati ostalim, ki so se s tem šele začeli spopadati. Z veterinarji imam različne izkušnje, za vsako bolj komplicirano zadevo si pridobim najmanj dve mnenji in tako tudi vedno svetujem vsakomur, ki kaj sprašuje.


In vedno doziranje poteka tako, da na koncu ugotovijo čim manjšo dozo.
Pogosti in dolgotrajni napadi namreč mimogrede skrajšajo življenje psu dooooosti bolj kot zdravila.

Glede zdravljenja se mora odločiti vsak sam, dolžnost veterinarja pa je, da ti natančno razloži vse pluse in minuse take ali drugačne (ali pa nobene) terapije.

In žalostno je kako malo se spoštuje ljudi, ki so hodili na težek fak 7 let ali več, se izobraževali in se še vedno ter jih enačit z nekom, ki je prebrali knjigo staro dobrih 200 let (od takrat se v bistvu ni nič spremenilo), mogoče bili na kakem tečajku. V bistvu se prve kar degradira, druge pa povziguje na piedistal.  :-\




Nikjer nisem napisala, naj psa ne zdravijo več, samo potrdila sem njihovo sklepanje, da ima Epiphen veliko stranskih učinkov. Od kod torej tvoje sklepanje, da veterinarjev ne spoštujem in da je v mojem zadnjem prispevku kakšno "podlo reklamiranje", mi ni jasno.  ???

Brez zamere, ampak pejd se solit.




Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: AngSeter , sreda, 21.11.2012 : 09:11:09
Dodatna zdravila (mislim taka, ki jih predpiše veterinar) bi jaz dajala samo v primeru, ko bi šlo za lajšanje bolečin, drugače pa čim manj tega. S čimer se veterinarji na splošno spet ne bi strinjali, ker potem ne bi nič zaslužili, ampak meni je vedno najbolj pomembno, da se moj pes dobro počuti in da ne delam dodatne škode.

S čim se nebi strinjali, ker nebi zaslužli?

V splošnem se strinjam z ostalim napisanim. Take vmesne me pa vedno bolj zbodejo. Leto nazaj verjetno še opazla nebi, zdaj so pa na vsakem drugem koraku. Pa ne iz tvoje strani. Na splošno.
Se mi zdi, da jih ljudje že avtomatično pišejo, hkrati se pa mogoče sploh ne zavedajo...


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: SunnyDay , sreda, 21.11.2012 : 09:32:18
Mislim, da za "odpor" niso "krivi" veterinarji (ali humana medicina), ko je govora o zdravilih, ampak farmacija. 


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: đrmanboxer , sreda, 21.11.2012 : 10:03:36
čarka in Pepsi hvala za odgovor!

Pepsi: ne, daleč od tega. S psom je vse v redu. Dobri dve leti smo na tabletih (dvakrat na dan po ena tableta) in od takrat ni nobenih
znakov, da bi pes sploh kdaj imel napade. Zdravje je povsem normalno, ampak bi vseeno rad preveril, kako je z organi. Kako pa veterinar
lahko preveri kvaliteto jeter/ledvic? Vzame kri?

Razmišljal sem tudi, da bi mu omejil dnevno dozo na eno tableto dnevno?? Glede na to, da že dobri dve leti ni bilo nobenih znakov...

Hvala za vaša mnenja!

Lp



Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Sreda , sreda, 21.11.2012 : 10:08:58
Moji psici so kontrolirali kri zaradi jeter in je dobivala dodatke. Nam je pa vse to priporočil veterinar. Predno sam zmanjšaš odmerek, bi se bilo bolje posvetovat z veterinarjem.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: maja01 , sreda, 21.11.2012 : 10:32:41
Dodatna zdravila (mislim taka, ki jih predpiše veterinar) bi jaz dajala samo v primeru, ko bi šlo za lajšanje bolečin, drugače pa čim manj tega.

Zdravila za podporo jetrom zelo tezko povzrocijo kaj drugega kot imajo npr. odvajalni efekt. Za ta namen se namrec uporabljajo tako "strasne substance" kot so S-adenozin metionin (prisoten v v telesu tudi sicer in ga telo uporablja kot substrat za produkcijo razlicnih kemijskih snovi. V povezavi z jetri glutationa, ki sodeluje pri detoksikaciji), laktuloza (neke vrste sladkor) - stranski, oz. glavni ucinek je lahko odvajalen, zaradi spremenjenih osmotskih razmer v crevesju, B vitamini in silimarin (ekstrakt iz pegastega badlja), ...

Delovanje jeter veterinar preveri z biokemijsko analizo krvi.

Eden od takih preparatov za zascito jeter je npr. tale (http://www.kosovir.com/dodatki-macke/287-zentonil-plus.html).


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lanabela , sreda, 21.11.2012 : 10:34:16
Glede na to, da poznam veliko psov, ki imajo zelo dobro vodeno epilepsijo in glede na to, da z njimi veterinarji ne zaslužijo skoraj nič (razen tega, da pišejo recepte, pa še tega večina veterinarjev dolgoletnim strankam ne zaračuna) tudi mene moti pljuvanje brez osnove. Vsa zdravila (tudi ljudska in ilegalna) imajo stranske učinke. Prav tako imajo svoje učinke na organe nezdravljeni napadi. Alternativne metode so lahko samo podpora konvencionalnim (za tiste, ki imajo dovolj pod palcem, da si to lahko privoščijo).


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , sreda, 21.11.2012 : 10:34:36
Krvne preiskave so najboljši pokazatelj sprememb in jih je ob dolgotrajnem jemanju zdravil sigurno priporočljivo narediti bolj pogosto; npr. dvakrat na leto.
Glede zmanjšanja odmerka pa ti tudi jaz svetujem predhoden posvet z veterinarjem. Napadov najbrž zdaj nima ravno zaradi zdravil - še sploh, če so bili prej pogosti. Če se boste dogovorili za zmanjšanje odmerka, poskusite s zem začeti v obdobju, ko ste več doma oziroma je pes ves čas z vami (npr. med dopustom); da je ves čas pod nadzorom in boste lahko opazili, če bodo kakšne spremembe.
Pa srečno!


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , sreda, 21.11.2012 : 10:39:56
poskusite s zem začeti v obdobju, ko ste več doma

s zem = s tem, sorry   ::)


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: đrmanboxer , sreda, 21.11.2012 : 12:26:10
Hvala! Se mi zdi, ja, da bo še najboljše dat pregledat kri in bomo vedeli kje smo.

Glede zmanjšanja doze sem že prašal veterinarja in je rekel, da lahko probamo in bomo videli. :) Če se pa slučajno ponovi, pa gremo na staro dozo.
Amapk sem istega mnenja, kot ti, da to poskusimo, ko bom imel dopust! :)



Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: sandra.n4 , torek, 25.12.2012 : 00:31:35
Pepsi, šele danes, več kot eno leto nazaj, vidim tvoj odgovor, ko slučajno brskam po informacijah o epilepsiji...žal mi je, da tvojega sporočila nisem videla prej, ko si mi dala telefonsko, da bi te poklicala in bi mi kaj pametnega svetovala glede epilepsije, zdravil, ipd. Če boš to videla, mi lahko pišeš na ****** Hvala:).
P.s. jaz ne dobiva sporočil iz tega foruma na mejl?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: moly , petek, 07.03.2014 : 08:35:55
Zdravo!

3 vprašanja za vse, ki pse zdravite z Epiphenom:
- kakšno dozo dajete (mg/kg) in ali ste jo kaj zmanjševali?
- ali dajete za podporo jeter kakšna zdravila - nor. pegasti badelj in koliko?
- na koliko časa kontrolirate jetrne teste in kdaj prvič?

Z epiphenom se zdravi psička že skoraj 2 meseca, pa se mi spet postavljajo vprašanja...

hvala in lp


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Sreda , petek, 07.03.2014 : 09:25:06
Mi smo sicer imeli druga zdravila, ampak smo dodajali kalijev bromid in pa Epato1500 za jetra. Vse količine je predpisal veterinar in jih nismo zmanjševali.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Asika , četrtek, 03.07.2014 : 21:52:11
živjo!

Ima eno vprašanje ,mi smo imeli nemškega bokserja z epilepsijo,žal smo ga bili primarni uspavati ker je bil že v stanju vegetivnosti ,smo pa ga cca pol leta zdravili s tableti Epiphenom 60 mg ...že v kliniki za male živali v Ljubljani mi je veterinar ki se ukvarja z epilepsijo pri psih 30 let rekel ta zdravila vam ne bojo koristila pa mu nisem verjela vsak za svojega psa naredi najboljše kar lahko :( sedaj ko ga ni več bi pač te tablete nekomu podarila ,ki jih potrebuje ,klinika jih ne odkupuje nazaj kam naj pa jaz z njimi....

drugače pa ja mi smo imeli 2x na dan po 2 tabletki 60mg epiphena potem smo pa po 3 h mesecih začeli zmanjševati dozo prišli smo na pol tabletke 2x na dan samo se mu je stanje zelo poslabšalo in smo mu spet morali povišati dozi s tem da je imel potem napade v mesecu februarju 3 dni za po redoma smo bili vsak dan pri vet ,on nam je tudi dal apourin v tekoči obliki za prekinitev napadov analno je in ni pomagalo.

4.6.2014 je imel popoldne 1 napad blagi potem do polnoči nobenega potem so se pa začeli na vsaki 2 uri ob 8h zjutraj (5.6.2014) je bil že čisto na koncu moči ob 13 smo se pa žal z težkim srcem morali od njega posloviti  :'( :'( :'( :'( :'( v zadnji uri je imel preko 30 napadov tudi tekoči apourin ni več pomagal da bi mu prekinili napade bil je star komaj 3 leta ..... :'( :'( :'(


vsem ki imate psa z epileptičnimi napadi želim veliko sreče ,da le te malo umirite mi smo vrjetno pre pozno zaceli z zdravljenjem ker smo čakali do zadnjega če bi mogoče šlo brez tabletk ....lp


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , petek, 04.07.2014 : 08:58:05
Asika, iskreno sožalje ob izgubi. Skoraj 14 let sem imela psičko z epilepsijo in zelo dobro vem, kako to izgleda.

Če se ti tukaj nihče ne javi, predlagam, da vprašanje postaviš v temi Zavetišča Horjul "Kaj potrebujemo":

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,7213.2340.html

- pa bodo punce zagotovbo videle in povedale, če kaj rabijo.

LP :)


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: ellika , četrtek, 24.07.2014 : 11:27:47
Pozdravljeni vsi, ki imate izkušnje z epilepsijo pri psih...
Naš posvojeni pinč ima epilepsijo že 7 let; 6 let že dobiva zdravila, zdaj smo prišli do točke, ko odmerka ne moremo več zviševati, napade pa ima vsak dan.

Veterinar je predlagal še eno kombinacijo zdravil, s katerimi bomo začeli prihodnji teden. Če ne bo učinka, je predlagal uspavanje, preden pride npr. do zadušitve, odpovedi jeter,...

Kakšne so vaše izkušnje z epilepsijo proti koncu? Ali je res najboljša varianta odrešitev psa dnevnih napadov, ali vendarle obstaja kaj drugega?

Zahvaljujem se za vsak odgovor.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lynn , četrtek, 24.07.2014 : 18:09:16
Ellika, upam da vam uspe najti še kakšno kombinacijo zdravil, da podaljšate življenje vašemu kužku... :-*


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: manuelci88 , ponedeljek, 08.09.2014 : 20:19:24
Help!!! :-[
Moj kuža se je že nekajkrat ulegel na hrbed in po domače rečeno padel skupi.Najprej smo mislili da je to velik stres, ko pa se je to ponavljalo, smo ga peljali k veterinarju, ki je rekel da ima epileptičen napad. Dal nam je inekcijo in rekel, da če se to še kdaj zgodi ga moram cepit. Zelo me skrbi da se mu to ne bo ponovilo,ker so nši prjatli po tem morali dati svojega kužota uspavat. Če se je to zgodilo tut komu od vas, vas prosim da mi poveste kako ste ukrepali.
 
Živjo sem  nova tu med vami.. tudi moji psički se je to naredilo.. stara je 9 mesecev.. mešanka med nemškim ovčarjem in bernskim planšarjem.. Samo da moja psička se ne uleže na hrbet, ampak na trebušček, kot da je nogice nebi držale.. to traja okoli 20sekund.. potem se postavi na nogice in vse po starem.. kdo ve kaj bi to lahko bilo?? hvala


Hvala za odgovore!!!!!


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , ponedeljek, 08.09.2014 : 20:38:20
Manuelci88, lahko je marsikaj. Tudi epilepsija, vendar tukaj lahko samo ugibamo.

Svetujem ti obisk pri (dobrem) veterinarju, ki mu povej čimveč podatkov: kdaj se je to prvič zgodilo, kako pogosto se dogaja (če se še dogaja). Če ti uspe psičko posneti in posnetek pokazati veterinarju, pa sploh super.

Pravilnega odgovora oz. diagnoze mogoče ne boš dobila takoj, mogoče tudi ne pri prvem veterinarju. Zato je toliko bolj pomembno opazovanje psičke in beleženje vseh takih neobičajnih dogodkov.

Toliko zaenkrat; na pamet ti tukaj ne bo nihče mogel povedati kaj več. Vzemi si čas in preberi vse tele strani, ki so na temo epilepsije že napisane - morda najdeš še kakšno koristno informacijo.

Pa srečno!


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: manuelci88 , ponedeljek, 08.09.2014 : 20:56:35
Pepsi najlepša  hvala. Ja čakam zdaj veterinarja, jo peljem ta teden na pregled... Joj kako je težko gledati kužka, ko se mu to naredi.... Grozni občutki, ko ne moreš takrat nič pomagati.. Sama dvomim (se na žalost ne spoznam na to) :( da bi bila lahko epilepsija, ko pa vsi pišejo da to zelo dolgo traja, pri njej je pa to 20 sec. največ 30 sec in potem se pobere in je že kot nova.. sicer malo bolj umirjena, a za 5 minut bo že ponovno divjala, kot da ni bilo nič...


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , ponedeljek, 08.09.2014 : 21:12:21
Nisi dobro prebrala. Napadi lahko trajajo tudi samo nekaj sekund. Bodi vesela, da (še) niso dolgi po minuto in več - ti so namreč tako zelo naporni, da povzročijo odpoved srca.  :-\


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: manuelci88 , ponedeljek, 08.09.2014 : 21:19:15
joj kr groza me je.. kr nemorem vrjet da se to dogaja moji psički..  Brez besed sm ostala ko sem tole brela.. Jo peljem veterinarju in javim kaj bodo ugotovili.. Hvala še enkrat!!


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: manuelci88 , petek, 12.09.2014 : 06:39:21
evo dobila krvne rezultate.. na veterini je rekla  da zgleda da se je najverjetneje  okužla s klopom( čeprav je dobila tiste ampulce proti klopom)  tako da mi je priporočila antibijotike... potem sem vprasala se na drugi vetirinarski tam so mi pa rekl da ji oni nebi dal nobenih antibijotikov, da to te napdai da so genski( da jih ima lahko po očetu)... nevem več kaj si naj mislim.. mislim da bom sla se do tretjega da on pove svoje mnenje.. kaj bi vi naredili na mojem mestu??? pomoč prosim


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: SinM , petek, 12.09.2014 : 07:00:21
Emm... malo sem zmedena.
Torej, na veterinarski kliniki so naredili teste za klopne bolezni?
In na podlagi krvnih testov le-te potrdili?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Lanabela , petek, 12.09.2014 : 10:38:38
Ali je bil narejen test na kloone bolezni? Če je bil in je pozitiven, potem dajaj antibiotike. Če ni bil narejen in veterinar ugiba, potem najšrej naredite test. Tudi če je test pozitiven, ni nujno, da so napadi posledica klopne bolezni (lahko pa so). Noben veterinar ne more na pamet reči, da je dednega izvora .
Čisto enostavno, da ne boš metala stran denarja: če je bil narejen test na klopne in je bil pozitiven, potem dajaj antibiotike. Če bo imela veliko srečo, bodo napadi sčasoma prenehali. Če se bodo nadaljevalo, se bosta pa z veterinarjem odločila, ali ji boste dajali zdravila ali pa boste psičko samo spremljali in začeli zdraviti ob poslabšanju.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: manuelci88 , petek, 12.09.2014 : 11:04:34
Ne niso bili narejeni testi na klopne bolezni...  samo kri je dala in nic drugega. kaj potem priporočate da jo dam se na teste za klopne bolezni? čeprav je na veterini  rekla  da zgleda da se je najverjetneje  okužila s klopom.. kaj potem je samo ugibala?!?  se ne spoznam na te stvari! :(  hjoj da znoriš!!!


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: SinM , petek, 12.09.2014 : 11:29:05
No, jest bi jo definitivno peljala k veterinarju, ki ve, kaj dela.
Testi za klopne obstajajo. Diagnoze se ne more postaviti na osnovi biokemije.
In antibiotike za klopne se ne daje na osnovi suma.
Iz katerega konca SI sta?


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: Pepsi , petek, 12.09.2014 : 13:38:02
Se strinjam tudi jaz - pojdi k veterinarju, ki ve, kaj dela - upam, da imaš kakšnega v bližini. S seboj v vsakem primeru vzemi kopije krvnih preiskav, ki jih je že naredil ta veterinar, da ne boš tudi tega plačevala še enkrat.
Kopije ti veterinar mora dati - pa tudi, če ne poveš, da boš šla po drugo mnenje.


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: manuelci88 , petek, 12.09.2014 : 20:02:27
oo super,  hvala.. sem iz posavja.. okolica Krškega... no, bom sla po izvide in grem se ktermu drugmu povprašat za mnenje.. kaj mi koga priporočata?  res vama hvala, ker se res nespoznam na te stvari :/


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: lukapo , četrtek, 04.02.2021 : 17:54:33
Da še jaz prispevam nekaj temu forumu. Čeprav je tema nekam stara že  ;D

Zadnje čase postaja popularen CBD. Ob raziskovanju vseh prodajnih člankov v angleškem jeziku se lahko pride tudi do česa bolj znanstvenega, čermur se da bolj zaupati.
Vse večje postaja zavedanje, da konoplja lahko pomaga tudi psom, ki jih pestijo epileptični napadi. Pri ljudeh je tako, da zelo dobro pomaga tistim s skrajnimi oblikami epilepsije. Pri nekaterih psih bo delovalo, pri drugih pa ravno zaradi tega vzroka ne.

Največji problem vsega tega pa je, da psi niso pomanjšani odrasli in da imajo zelo občutljiv sistem na prevelike količine THC. Na srečo se to pri CBD izdelkih težje zgodi kot pri ilegalnih THC produktih iz črnega trga - te
uporabljajo lastniki pri psih z rakom.

CBD kapljice za pse npr. ne smejo vsebovati večjih količin alkohola, kar se na policah težko zgodi. Prav tako pa ne nekaterih topil. Odmerjanje je kritično. Za vse, ki bi želeli prebrati več o tem je v slovenskem jeziku napisan dober članek o tem. (http://)

Ko sem bil majhen smo imeli že starejšega psa, ki so ga morali uspavati zaradi božjasti. Upam, da ta ideja uporabe CBD konoplje kakšnemu psu podaljša normalno življenje!  :)


Naslov: Re: Epilepsija
Poslano od: pitra , petek, 19.02.2021 : 11:46:09
No pa še moje znanje iz tega in sicer daje se jim CBD smolo, ki ima polen spekter in visoko vsebnost kanabinoidov. CBD je tako visok, da je vsebnost THC zanemarljiva in preverjeno pomaga. S tako smolo se lahko zdravi tudi otroke. Preberite članke dr. Neubauerja. Kapljice pa so ponavadi topljen CBD v olju, ne v alkoholu, vendar tudi olje ni vedno ok.